.

.

TOTS 21

El Pintor Rock defineix cartell i concerts per dies amb la zona de caravanes ‘sold out’

La darrera edició del Pintor Rock, que se celebrarà del 29 al 31 d’octubre al Morell, ja ha completat cartell i també la distribució dels 33 grups participants al llarg dels tres dies de concerts. El panorama es dibuixa històric en el que serà el comiat del festival, iniciat el 2011, amb la presencia del Drogas (ex Barricada), Boikot, Sociedad Alkoholika, Bad Manners i els tarragonins Crims.

Els preus són de 57 euros (l’abonament per als tres dies, que no dona dret a acampada), 35 euros l’entrada per dissabte i 32 euros per a diumenge i dilluns i 9 euros per acampar (és imprescindible comprar també l’abonat dels tres dies de concerts o l’entrada d’un dia). La reserva per a la zona de caravanes, que estava limitat a cent vehicles, ja està venuda en la seva totalitat.

Redacció

 

El Morell lliura xecs de 150 euros als nadons nascuts el 2021

Imatge de l’acte d’aquest diumenge al jardí de l’Ajuntament del Morell. Foto: Ajuntament

Les petites i petits morellencs que van néixer aquest passat 2021 van ser els protagonistes de l’acte “Hola nadons!” que, aquest diumenge, va acollir el jardí de l’Ajuntament del Morell. Un esdeveniment de petit format i organitzat, molt curosament, des de la regidoria de Benestar del consistori.

“Es tractava de donar la benvinguda a tots els nadons del 2021 en una jornada pensada molt especialment per a ells, en una iniciativa de nova creació i que tindrà continuïtat els pròxims anys”, exposa l’alcalde, Eloi Calbet.

Així, s’hi van convidar la trentena d’infants nascuts al municipi el darrer any. Finalment, i per motius diversos, hi van assistir una quinzena de famílies que van rebre un xec de benvinguda de 150 euros, un sonall de fusta de record, i que van gaudir d’un matí de joc i un petit esmorzar.

“La ludoteca mòbil La Xarranca va muntar un espai de joc específic per a nadons de 0 a 3 anys que va fer que tota la canalla estigués ben entretinguda amb joguines, textures, miralls i propostes pensades en exclusiva per a aquesta franja d’edat”, detalla la regidora de l’àrea, M. Jesús Valldosera.

En definitiva, una festa molt bonica que totes les famílies morellenques van gaudir d’allò més.

Redacció

 

400 persones gaudeixen de la Festa en Homenatge a la Gent Gran del Morell

L’esdeveniment va comptar amb missa, dinar, ball, berenar i nombrosos reconeixements. Fotos: Ajuntament

Per fi, i després de dos anys complicats, la gent gran del Morell ha pogut tornar a viure una jornada festiva amb majúscules, i és que aquest diumenge pràcticament 400 persones han participat de la Festa en Homenatge a la Gent Gran. Un esdeveniment que “ha recuperat el seu format habitual i ens ha permès tornar a reunir els morellencs i morellenques més grans al voltant d’una taula, i compartir una jornada especial com poques”, indica la regidora de Benestar i gent gran de l’Ajuntament del Morell, M. Jesús Valldosera.

Així, des de la regidoria es va organitzar una completa jornada que, sobretot, “vol reivindicar el paper de la gent gran, un sector de la població al qual ens agrada donar la importància que es mereix”, insisteix Valldosera.

La festa, doncs, va començar a les 12 hores del migdia amb la recepció a l’Església Parroquial de Sant Martí Bisbe, missa dedicada a la gent gran del poble i intervenció de la Coral Guspira. Ja a l’església van tenir lloc els primers reconeixements, als cinc matrimonis que aquest 2022 celebren les seves noces d’or. En sortir, es va fer la tradicional fotografia de grup.

A les 14 hores, i al pavelló municipal, la festa va continuar amb el dinar de germanor al qual van assistir 400 persones. A més, Protecció Civil va repartir una cinquantena d’àpats a domicili, a persones que per motius diversos no es van poder desplaçar fins al pavelló. En acabar, homenatges a una de les parelles més grans i més joves, i també a l’home més gran, amb 100 anys acabats de fer, Josep Catà, i una de les dones més grans del Morell, amb 90 anys, Pilar Navarro.

I per acabar d’arrodonir la jornada, ball amb Costa Dorada i berenar amb coca i xocolata. Un punt final a un esdeveniment que va gaudir d’un ambient excel·lent i que posa de relleu la importància d’avis i àvies al municipi.

Redacció

 

Punt final a la temporada de les piscines municipals del Morell amb un increment d’usuaris

La nit en què l’equipament va estar obert de deu de la nit a tres de la matinada, amb música i animació, i que va registrar una assistència de 250 persones.

 

Aquest estiu, la regidoria d’Esports ha executat algunes millores a les instal·lacions. L’obertura nocturna de l’equipament, el passat dissabte 27 d’agost, tot un èxit

 

Tot i que la calor encara no acaba d’afluixar, les piscines municipals del Morell ja han posat, aquest passat cap de setmana, punt final a la temporada. Un estiu que ha estat marcat per l’increment del nombre d’usuaris a les instal·lacions. “Ha fet molta calor i hi ha hagut moltíssima gent durant tota la temporada”, indica la regidora d’Esports de l’Ajuntament del Morell, Judit Fernández.

“Habitualment, després de Festa Major notàvem una davallada que enguany no s’ha registrat, per la qual cosa s’ha mantingut el mateix horari durant tot l’estiu”, quan altres vegades cap al 15 d’agost es reduïa una mica. Així, des del pavelló han gestionat més de 450 abonaments a la piscina, un centenar de paquets d’entrades i pràcticament un miler d’entrades puntuals. Unes xifres a les quals cal sumar els abonats del pavelló, més de 350, que també tenen accés a les piscines.

Millores i novetats

Val la pena destacar que enguany s’han dut a terme diverses millores a lesinstal·lacions. Una de les més destacades ha estat l’adquisició d’una cadira per tal de facilitar el bany a persones amb necessitats especials. “L’han utilitzat diversos usuaris diferents i tant ells com les seves famílies ho han agraït molt”, exposa Fernández.

Així mateix, Toni Gallego de Ledaunaire ha elaborat un divertit mural a la zona de la piscina petita, i també s’han instal·lat un tendal i nova il·luminació a l’espai de restauració. Finalment, des de la regidoria es valora molt positivament l’obertura nocturna de les piscines, el passat 27 d’agost. “Es tracta d’una iniciativa innovadora ja que, en els més de trenta anys d’història de la piscina, no s’havia fet mai”, reivindica la responsable de l’àrea d’Esports. Una nit en què l’equipament va estar obert de deu de la nit a tres de la matinada, amb música i animació, i que va registrar una assistència de 250 persones. “Una activitat divertida, familiar, que ja pensem a repetir en pròximes temporades”, acaba la regidora.

Redacció

 

En marxa les obres de l’aparcament dissuasiu de la plaça de la Fàbrica del Morell

La plaça de la Fàbrica del Morell. Foto: Ajuntament

La plaça de la Fàbrica del Morell serà, ben aviat, un aparcament dissuasiu amb 23 places totalment gratuïtes. Els treballs per adequar l’espai, amb entrada i sortida de vehicles pel carrer Molí, ja estan en marxa, amb un cost de 27.830 euros.

“Amb aquesta actuació, donem solució a la manca de places de pàrquing que hi ha al nucli antic del municipi”, exposa l’alcalde i també regidor d’Urbanisme de l’Ajuntament del Morell, Eloi Calbet.

Es tracta d’una àrea de més de 550 metres quadrats que s’adequarà amb un nou paviment i que es destinarà a funcions d’aparcament. “Això, però, no exclou que en casos determinats la plaça pugui continuar acollint, com fins ara, actes culturals de tota mena”, puntualitza el també regidor de l’àrea, Pere Domingo.

Val a dir que, en aquesta mateixa línia, el consistori té intenció d’adequar altres espais del municipi com a aparcaments dissuasius.

La fàbrica del carrer Molí

Ja fa mesos que des de diversos departaments del consistori s’està fent recerca per mirar de localitzar imatges de l’antiga fàbrica tèxtil que hi havia al carrer Molí o les seves treballadores. Es tracta d’una iniciativa que té com a finalitat plasmar alguna d’aquestes imatges en un mural que es faria en una de les parets de la plaça. Qualsevol document o informació es pot fer arribar a comunicacio@elmorell.cat.

Redacció

 

Repsol ven el 25% del negoci de petroli a l’inversor nord-americà EIG per 4.800 milions de dòlars

El complex industrial de Tarragona de Repsol. Foto: Repsol

Repsol ha anunciat la venda del 25% del negoci d’explotació i producció de petroli Upstream a l’inversor institucional nord-americà EIG per 4.800 milions de dòlars (4.850 milions d’euros).. Segons ha confirmat la companyia energètica, Repsol mantindrà el control d’aquest negoci, que continuarà centrant el creixement en hubs regionals clau als països de l’OCDE. Repsol ha informat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) que la transacció consistirà en l’entrega de 3.400 milions de dòlars (3.435 milions d’euros) pel valor de les accions i 1.400 milions de dòlars ( 1.415 milions d’euros) de deute net. L’acord contempla la sortida a borsa del negoci als Estats Units a partir del 2026, sempre que es donin condicions favorables.

El negoci d’Exploració i Producció té l’aposta estratègica de reduir un 75% la intensitat de carboni el 2025. Repsol s’ha fixat com a objectiu assolir les zero emissions el 2050.

ACN

 

El Morell organitza un concert vermut amb motiu de la Diada

Els components de la formació Veni Ovidi Amavi. Foto: Ajuntament

Aquest diumenge 11 de setembre, amb motiu de la celebració de la Diada Nacional de Catalunya, la regidoria de Cultura i Festes de l’Ajuntament del Morell ha organitzat un concert vermut al Jardí de l’Ajuntament. Serà a les 13 hores i anirà a càrrec del quartet Veni Ovidi Amavi.

Aquesta formació musical, creada el 2018, es dedica a recitar i musicar poesia. En un inici, amb l’objectiu de ressaltar i donar a conèixer la figura d’Ovidi Montllor, però donant també protagonisme a altres poetes i poetesses dels Països Catalans, com ara Maria Mercè Marçal, Joan Salvat Papasseit, Jacint Verdaguer o Miquel Martí i Pol.

El grup, format per Georgi Olshanetsky a la guitarra solista; Sergi Masdeu a la veu, el caixó i el taller de sons de percussió menor; Xamsi Bartolí a la veu, la flauta travessera, la melòdica i l’ukelele; i Pere Bartolí a la veu, la guitarra i el baix elèctric, endinsa el públic en la vida i obra d’aquests artistes d’una manera propera, distesa i familiar.

L’entrada a l’acte és lliure i gratuïta, i en finalitzar l’actuació s’oferirà un petit vermut.

Redacció

 

El bar del Centre Cultural del Morell surt a concurs

Es contempla un contracte de dos anys amb un cànon de 506,66 euros mensuals. Foto: Ajuntament

La licitació del bar del Centre Cultural del Morell està oberta. Es tracta d’un procediment del qual en sortirà el contracte per gestionar i explotar aquest establiment durant dos anys, prorrogables a dos més, amb un cànon mensual de 506,66 euros.

La presentació d’ofertes s’ha de realitzar mitjançant l’eina de sobre digital, i el termini per formalitzar-les acaba el 12 de setembre a les 14 hores. A l’hora d’escollir la proposta guanyadora, l’Ajuntament del Morell tindrà en compte aspectes com la descripció de l’activitat, l’adequació de l’espai, la proposta de carta o el pla de negoci, entre altres qüestions.

En aquest sentit, l’alcalde, Eloi Calbet, remarca que es tracta d’un establiment emblemàtic del municipi. “Bars n’hi ha molts, cadascun amb la seva idiosincràsia, però el bar del Centre Cultural és, ha estat i ha de ser un local obert a tothom i un punt de trobada, de referència”, incideix.

Les persones interessades poden consultar tots els detalls en aquest enllaç.

Redacció

 

Els equipaments educatius morellencs, a punt per al nou curs

A l’escola Ventura Gassol s’ha intervingut per tal de solucionar un problema d’acumulació d’aigua que feia temps que arrossegava. Foto: Ajuntament

Com és habitual, els mesos de vacances escolars són un període en què la regidoria d’Ensenyament de l’Ajuntament del Morell no descansa, sinó que aprofita per realitzar millores als centres educatius del municipi per tal que l’alumnat pugui gaudir de les instal·lacions al màxim en iniciar el nou curs.

Un curs que, a infantil i primària, ha arrencat avui dilluns 5 de setembre, amb 450 alumnes que han tornat a les aules de l’escola Ventura Gassol. Aquesta setmana també iniciaran el curs 615 alumnes, a l’INS El Morell, i 50 més a la Llar d’infants Dolça del Morell. A l’Escola Municipal de Música El Morell, l’activitat amb alumnes començarà dilluns 12 de setembre.

“Sempre fem una posada a punt i una neteja a fons dels diversos centres que hi ha al nostre poble”, indica la regidora de l’àrea, Rosa Sánchez, “però enguany, a més, hem fet actuacions destacades a la Llar d’infants Dolça del Morell, a l’escola Ventura Gassol i a l’Escola Municipal de Música El Morell”.

Així, a la Llar d’infants Dolça del Morell aquest estiu s’ha pintat tot el centre de nou, de manera que ofereix una imatge totalment renovada, a punt per rebre l’alumnat més petit a partir d’aquest dijous, 8 de setembre.

A l’escola Ventura Gassol s’ha intervingut per tal de solucionar un problema d’acumulació d’aigua que feia temps que arrossegava. Així, s’han dut a terme uns treballs específics d’adequació dels pendents a l’entrada del pati pel carrer Barranc de les Bruixes, a més de la instal·lació d’unes canonades de drenatge que recullen l’excés d’aigua i la canalitzen correctament.

Finalment, a l’Escola Municipal de Música El Morell s’ha canviat el terra i s’ha pintat de nou tota la planta baixa, alhora que s’ha fet una reparació de la façana posterior del centre.

“En definitiva, els centres es troben ara en les millors condicions per rebre infants i joves”, conclou la regidora.

Redacció

 

Punt final dels Dijous d’estiu del Morell amb màgia

Jordi Caps, professor de màgia a l’escola del Mag Lari i assessor del Mago Pop, i Charlie Mag, guanyador de la vareta d’or de Montecarlo.

L’encarregada de tancar el cicle Dijous d’estiu del Morell d’aquest 2022 serà la màgia. Així, en l’última nit d’aquesta iniciativa es rebran dos referents de la màgia del nostre país: Jordi Caps, professor de màgia a l’escola del Mag Lari i assessor del Mago Pop, i Charlie Mag, guanyador de la vareta d’or de Montecarlo. Junts oferiran l’espectacle Il·lusionadors, una proposta completa, divertida i participativa en què es podrà gaudir de les diferents disciplines de la màgia.

La funció tindrà lloc aquest dijous 1 de setembre a les 21 horesi al Jardí de l’Ajuntament del Morell. L’entrada serà lliure i gratuïta. Els Dijous d’estiu, que organitza cada any la regidoria de Cultura i festes de l’Ajuntament del Morell,reivindiquen l’aposta per la cultura finsi tot durant aquest mes festiu per excel·lència. “La idea és que no s’aturin les cites culturals i que, tot i les vacances, la ciutadania tingui opcions per sortir”, indiquen les regidores de l’àrea, M. Jesús Valldosera i Mònica Casas.

Des del passat 11 d’agost s’ha pogut veure el concert Sambach Capítol 1, les havaneres del Grup Balandra i cinema a la fresca amb Encanto. El balanç és molt positiu, i des de la regidoria ja es pensa en una pròxima edició.

Redacció

 

Cultius trampa per controlar les xinxes que afecten els avellaners al Camp de Tarragona

Taca blanca al gra de l’avellana. Font: IRTA

Dues de les xinxes que afecten el gra de l’avellana són la Palomena prasina i la Nezara viridula, conegudes amb el mateix nom de bernat pudent o xinxa verda. Són insectes xucladors que piquen el fruit i, si ho fan en els primers estadis de desenvolupament, en provoquen la caiguda prematura o avellanes deformades; si ho fan en els darrers estadis, provoquen afeccions com, per exemple, taques blanques en el gra. Això provoca pèrdues en la collita que poden arribar a ser del 30% segons l’any, la finca i la varietat, i també repercuteix en la qualitat de l’avellana. La falta de productes fitosanitaris permesos per combatre la plaga i el moviment i la dispersió de les xinxes dificulten trobar-hi una solució.

Des de l’any passat, investigadors de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) Mas Bové (El Morell) avaluen l’eficàcia de sembrar, prop de les plantacions d’avellaner, cultius trampa per a aquests insectes, com el cigró, la trepadella o el sorgo. L’objectiu és que siguin prou atraients com perquè les xinxes s’hi quedin per alimentar-se’n, refugiar-s’hi o aparellar-se, i no vagin als avellaners. «Així, no caldria tractar els arbres, sinó aquests cultius trampa», apunta Mercè Rovira, investigadora del programa Fructicultura de l’IRTA.

Els cultius trampa s’han sembrat en la finca experimental de l’IRTA Mas Bové i en cinc finques comercials d’avellaner del Camp de Tarragona. L’estudi de la presència de les xinxes es fa des del mes de maig, que és quan surten de la hivernació, fins a l’octubre, que és quan tornen a hivernar. Un cop per setmana, s’aspiren els cultius trampa i es colpegen les branques dels avellaners ―és el que es coneix com frappage― per saber quants individus hi ha en un lloc i en un altre. «L’any passat vam trobar nimfes en els cultius trampa, i és un molt bon senyal que ens demostra que els cultius trampa podrien ser una solució per controlar les xinxes», explica Rovira. Sobre els resultats d’aquest any, assenyala que s’han trobat nimfes i adults a la trepadella i adults al sorgo. Paral·lelament, «s’ha iniciat un estudi per esbrinar quines plantes atreuen més les xinxes, en funció del seu cicle», apunta la investigadora. Aquest estudi consisteix a col·locar les xinxes (nimfes i adults) obtingudes dels frappage a les plantes dels cultius trampa sembrades en testos per observar en quines es queden i per fer-hi què ―alimentar-se, refugiar-se i/o aparellar-se.

L’estudi de les taques blanques al gra de l’avellana va iniciar-se amb un projecte els anys 2004-2006 de l’IRTA amb el suport de la Cooperativa COSELVA que va arribar a la conclusió que les ocasionaven insectes xucladors. Els darrers anys s’han dut a terme diferents estudis amb els tècnics de sanitat vegetal dels Serveis Territorials de Tarragona del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC), i tècnics de les Agrupacions de Defensa Vegetal (ADV), que han permès  definir les dinàmiques poblacionals dels insectes, reproduir  el cicle biològic en captivitat, i demostrar els efectes de les xinxes sobre el fruit de l’avellana, entre d’altres.

Redacció

 

El Centre de Gent Gran del Morell reprèn la seva activitat habitual

Centre de Serveis per a la Gent Gran del Morell. Foto: Ajuntament

A les portes del mes de setembre, el Centre de Serveis per a la Gent Gran del Morell, amb la regidoria de Benestar i gent gran de l’Ajuntament, ja ho té tot a punt per arrencar un nou curs, amb un gran ventall de propostes per a tots els gustos.

Així, l’1 de setembre engega motors la gimnàstica, que es farà dimarts i dijous en dos grups, de 9 a 10 h i de 10.15 a 11.15 h. El dia 2 serà el torn de les sardanes, balls en línia i altres, que seran de 18 a 21 h i cada dilluns, divendres, dissabte i diumenge, amb la col·laboració de l’Associació Cultural i Sardanista del municipi.

Dilluns 5 començarà la punta de coixí, a càrrec de l’Associació de Puntaires del poble, de 15.30 a 18.30 h. El ioga es posarà en marxa a partir del dia 12, els dilluns i dimecres i amb dos grups, de 9.15 a 10.30 h i de 10.45 a 12 h. L’endemà, dia 13, reprendrà els assajos la Coral Guspira, cada dimarts i dijous de 18.15 a 19.45 h. Més endavant arrencarà l’Aula Universitària per a la Gent Gran i els tallers de memòria i teatre.

Torna la Festa en Homenatge a la Gent Gran del Morell

Després de dos anys de pandèmia i restriccions, la gent gran del Morell podrà tornar a viure una jornada festiva amb majúscules. Serà el pròxim diumenge 18 de setembre i recuperarà, enguany sí, el format habitual. Així, la regidoria de Benestar i gent gran del consistori morellenc ha organitzat una Festa en Homenatge a la Gent Gran del Morell com les d’abans de la Covid, amb la tradicional missa, el reconeixement als matrimonis que celebren les seves noces d’or i a les persones més grans del municipi, dinar al pavelló municipal, i ball i berenar per posar punt final a la jornada de germanor.

Els tiquets es poden recollir del 5 al 9 de setembre al Centre de Serveis per a la Gent Gran, de 10 a 13 hores.

Per a més informació, tant de les activitats com de la festa, es pot trucar al 977 84 16 47 o escriure a centregentgran@morell.altanet.org

Redacció

 

Cinema a la fresca per al tercer Dijous d’estiu del Morell

La projecció tindrà lloc aquest dijous 25 d’agost a les 21 hores i a la plaça Maria Mercè Marçal.

Un any més, el cinema familiar arriba als Dijous d’estiu del Morell. Aquest any, amb l’últim èxit de la factoria Disney, que ens porta a la Colòmbia més acolorida i màgica, Encanto. Una pel·lícula que explica la història de l’extraordinària família Madrigal, en la qual tots els seus membres tenen algun do. Però la màgia està en perill! Serà Mirabel, l’única que no té cap habilitat especial, l’esperança per salvar-la?

La projecció tindrà lloc aquest dijous 25 d’agost a les 21 hores i a la plaça Maria Mercè Marçal. Cal portar-se la cadira de casa. L’entrada serà lliure i gratuïta.

Els Dijous d’estiu, que organitza cada any la regidoria de Cultura i festes de l’Ajuntament del Morell, constaten l’aposta per la cultura fins i tot durant aquest mes festiu per excel·lència. “La idea és que no s’aturin les cites culturals i que, tot i les vacances, la ciutadania tingui opcions per sortir”, indiquen les regidores de l’àrea, M. Jesús Valldosera i Mònica Casas.

La pròxima cita serà dijous 1 de setembre, a les 21 hores i al Jardí de l’Ajuntament, amb la màgia de Jordi Caps i Charlie Mag i el seu espectacle “Il·lusionadors”.

Redacció

 

150 persones assisteixen al Sopar de les estrelles del Morell

L’àpat, com és habitual, va tenir lloc a la Rambla Joan Maragall. Foto: Ajuntament

Unes 150 persones van gaudir, aquest passat dissabte 20 d’agost, d’una nova edició del Sopar de les estrelles del Morell. Es tracta d’una cita molt consolidada al calendari estiuenc del municipi i que feia dos anys que no es podia dur a terme, degut a la pandèmia. Es tracta d’un acte organitzat des de la regidoria de Benestar i gent gran de l’Ajuntament del Morell, amb el suport de l’Associació de Jubilats i Pensionistes del municipi.

L’àpat, com és habitual, va tenir lloc a la Rambla Joan Maragall. El menú va constar d’un primer plat d’amanida de llagostins amb vinagreta de caviar, un segon plat a escollir entre melós de vedella amb reducció de Pedro Ximénez o bacallà confitat amb crema de marisc, i pastís de crema cremada per postres, a més d’aigua, vi, cava, cafè i gotes.

“Ens han sorprès les ganes de recuperar aquest acte que tenia la gent gran del nostre poble”, indica la regidora de l’àrea, Maria Jesús Valldosera, que afegeix que “han superat les expectatives que teníem i han fet de la nit una vetllada molt especial”.

Val a dir que la festa, que havia començat a les nou del vespre, es va allargar fins a la matinada amb l’actuació del Trio Jamaika Band.

Redacció

 

Les havaneres també tenen el seu espai als Dijous d’estiu del Morell

Les havaneres sempre tenen elseu lloc als Dijous d’estiu del Morell. En aquest cas, serà amb els reusencs “Grup Balandra”, un quartet que farà un repàs de la música marinera i de taverna més nostàlgica i tradicional, però també oferirà nous punts de vista amb adaptacions de Txarango o Quico El Célio. Un bon maridatge de ritmes que ens acostarà a la música més estiuenca que hi ha.

El concert tindrà lloc aquest dijous 18 d’agost a les 22 hores i al Jardí de l’Ajuntament del Morell. L’entrada serà lliure i gratuïta.

Els Dijous d’estiu, que organitza cada any la regidoria de Cultura i festes de l’Ajuntament del Morell, constaten l’aposta per la cultura fins i tot durant aquest mes festiu per excel·lència. “La idea és que no s’aturin les cites culturals i que, tot i les vacances, la ciutadania tingui opcions per sortir”, indiquen les regidores de l’àrea, M. Jesús Valldosera i Mònica Casas.

La pròxima cita serà dijous 25 d’agost, a les 21 hores i a la plaça Maria Mercè Marçal, amb cinema a la fresca amb la pel·lícula Encanto.

Redacció

 

AGENDA: Sambach estrena els Dijous d’estiu del Morell

La formació Sambach serà l’encarregada, en aquesta cinquena edició, de donar el tret de sortida als Dijous d’estiu del Morell. Es tracta d’un trio de veu, violí i piano que presentarà un viatge en el temps i l’espai, que endinsarà el públic en la música des de mitjans del segle XIX a mitjans del segle X, fent parada a les melodies del Paral·lel de Barcelona, l’Alemanya de Bertol Brecht o la Nova York de Kurt Weil. Tot plegat amb l’herència de Johann Sebastian Bach present en tot moment.

El concert, titulat Sambach Capítol 1, tindrà lloc aquest dijous 11 d’agost a les 22 hores i al Jardí de l’Ajuntament del Morell. L’entrada serà lliure i gratuïta.

Els Dijous d’estiu, que organitza cada any la regidoria de Cultura i festes de l’Ajuntament del Morell, constaten l’aposta per la cultura fins i tot durant aquest mes festiu per excel·lència. “La idea és que no s’aturin les cites culturals i que, tot i les vacances, la ciutadania tingui opcions per sortir”, indiquen les regidores de l’àrea, M. Jesús Valldosera i Mònica Casas.

La pròxima cita serà dijous 18 d’agost, també a les 22 hores i al Jardí de l’Ajuntament, amb les havaneres dels reusencs Grup Balandra.

Redacció

 

Els Dijous d’estiu del Morell mantenen la cultura en marxa a l’agost

Dijous 18 d’agost serà el torn del concert d’havaneres amb els reusencs Grup Balandra.

Un any més, i tot just quan s’ha acomiadat la Festa Major de Sant Abdó i Sant Senén, la regidoria de Cultura i festes de l’Ajuntament del Morell deixa clar que la cultura no fa vacances a l’agost i organitza una nova edició, la cinquena, dels ja consolidats Dijous d’estiu. “La idea és que no s’aturin les cites culturals i que, tot i les vacances, la ciutadania tingui opcions per sortir”, indiquen les regidores de l’àrea, M. Jesús Valldosera i Mònica Casas. Així, de l’11 d’agost a l’1 de setembre, cada dijous tindrà lloc una proposta cultural que omplirà l’agenda de totes aquelles persones que optin per quedar-se al municipi durant aquest mes festiu per excel·lència. Totes les propostes, amb entrada lliure i gratuïta.

La primera cita, dijous 11 d’agost, serà el concert Sambach Capítol 1, a les 22 hores i al Jardí de l’Ajuntament. Es tracta d’un trio de veu, violí i piano que presentarà un viatge en el temps i l’espai, que endinsarà el públic en la música des de mitjans del segle XIX a mitjans del segle X, fent parada a les melodies del Paral·lel de Barcelona, l’Alemanya de Bertol Brecht o la Nova York de Kurt Weil. Tot plegat amb l’herència de Johann Sebastian Bach present en tot moment.

El mateix recinte acollirà, dijous 18 d’agost també a les 22 hores, un concert d’havaneres amb els reusencs Grup Balandra. Un quartet que farà un repàs de la música marinera i de taverna més nostàlgica i tradicional, però també oferirà nous punts de vista amb adaptacions de Txarango o Quico El Célio. Un bon maridatge de ritmes que ens acostarà a la música més estiuenca que hi ha.

Dijous 25 d’agost serà el torn del cinema a la fresca, amb Encanto, a la plaça Maria Mercè Marçal i a les 21 hores. Com sempre, caldrà que cadascú es porti la seva cadira per gaudir de l’últim èxit de la factoria Disney, que ens porta a la Colòmbia més acolorida i màgica. Una pel·lícula que explica la història de l’extraordinària família Madrigal, en la qual tots els seus membres tenen algun do. Però la màgia està en perill! Serà Mirabel, l’única que no té cap habilitat especial, l’esperança per salvar-la?

I, finalment, dijous 1 de setembre, a les 21 hores, el Jardí de l’Ajuntament rebrà dos referents de la màgia al nostre territori amb Il·lusionadors. Jordi Caps, professor de màgia a l’escola del Mag Lari i assessor del Mago Pep, i Charlie Mag, guanyador de la vareta d’or de Montecarlo. Junts oferiran un espectacle complet, participatiu i divertit en què el públic gaudirà de les diferents disciplines de la màgia.

Redacció

 

L’alta afluència de públic marca Sant Abdó i Sant Senén al Morell

Imatges que han deixat la festa major. Fotos: Ajuntament

Un cop posat el punt final a la Festa Major de Sant Abdó i Sant Senén és el moment de fer balanç d’onze dies farcits d’activitats per a totes les edats que han deixat unes xifres de públic com feia anys que no es veien. Així, des de la regidoria de Cultura i Festes de l’Ajuntament del Morell, M. Jesús Valldosera i Mònica Casas destaquen “l’alta participació que hi ha hagut absolutament a tots els actes”. Un fet que ja esperaven, tenint en compte el context pandèmic del qual es venia, però que ha superat totes les expectatives.

Més d’un miler de persones van gaudir divendres de l’esperat Sopar Popular que va omplir la rambla del municipi i del posterior concert d’Hotel Cochambre, pràcticament la mateixa xifra de públic assistent al concert Dos pájaros y mucho ruido de tribut a Serrat i Sabina de diumenge a la nit. També el Concert Jove de dissabte a la nit, amb Xavi Sarrià i Roba Estesa, va aplegar persones vingudes d’arreu del nostre territori, com la cultura popular, amb la cercavila de divendres, la Zeuzera Pyrina i la guerra d’aigua de dissabte o, fins i tot, les matinades de diumenge al matí.

Igualment van ser un èxit la cercavila, el divertit pregó que va fer el reconegut actor Pep Plaza, l’exposició de Clàssics Morell, les temptes de vaquetes, el vermut de Festa Major, la 59a Cursa Ciclista Gran Premi del Préssec, el Seguici cerimonial o el concert familiar amb Lali BeGood. I també va funcionar molt bé una de les novetats d’enguany, la cursa ciclista infantil, que va cridar l’atenció de nou públic a l’acte esportiu per excel·lència de les festes.

“S’ha notat que hi havia moltes ganes de tornar a viure unes festes més semblants a les que tots tenim a la memòria, sense mascaretes, sense restriccions…” ressalten Valldosera i Casas, que alhora reivindiquen la feina de totes les persones que han fet possible aquesta Festa Major, “des dels tècnics de la regidoria a la brigada municipal, passant per la Guàrdia Municipal, Protecció Civil, i la multitud d’entitats sense les quals no serien possibles aquests onze dies tan especials”, conclouen.

Redacció

 

Vídeos: Les vaquetes tornen a marcar un èxit a la Festa Major del Morell

El públic ha omplert el tancat, on s’ha viscut amb emoció la tempta de vaquetes aquest diumenge al matí. Fotos i vídeos: Tots21

El Morell ha viscut aquest diumenge al matí la tercera tempta de vaquetes, una tradició que suma dècades a la vila, amb el suport de l’Associció Taurina de la vila, tot i que els dos darrers anys no es va poder celebrar perr la pandèmia. De nou, l’emoció s’ha viscut al tancat instal.lat a l’avinguda Pompeu Fabra, amb ensurts que les vaquetes de Charnego de Camarles han ofert al públic que omplia de nou les grades mòbils.

Els joves -amb alguna noia també entre ells- provocaven les vaquetes per sortejar-les en el seu embat. A la tarda tindrà lloc la darrera tempta.

Fonts de l’organització han destacat a Tots21 que els tres temptes celebrades aquests dies s’han celebrat sense més incidències, a part d’alguna revolcada o un participant que molest perquè una vaqueta havia arramblat la seva dona se li ha volgut enfrontar i ha acabat rodolant per l’arena. La reglamentació indica que les vaquetes no es poden tocar i el fet suposa l’expulsió de qui ho faci, com així ha estat. Aquesta accoo ha fet acabar abans d’hora l’espectacle. Aquest moment ho recollim en un vídeo.

Diumenge de Festa Major és també el torn de la tradició, amb l’ofici, el vermut de Festa Major i el seguici, aquest últim a la tarda. I just abans, la 59a Cursa Ciclista Gran Premi del Préssec i una novetat, la 1a Cursa Ciclista Gran Premi del Préssec Kids. Pel que fa a la música, el dia dels sants la posarà Dos Pájaros y mucho ruido – Tribut a Serrat i Sabina.

El punt final a la festa el posarà, dilluns, una festa aquàtica per a la canalla, el concert familiar de Lali BeGood i el Ball de Sant Miquel i correfoc dels Diables del Morell.

 

 

 

 

 

El sopar popular, les vaquetes i els concerts, plats forts del segon cap de setmana de Festa Major del Morell

El Morell es troba a l’equador de la Festa Major de Sant Abdó i Sant Senén que, fins ara, s’ha caracteritzat per “l’alta participació i les cares de festa, després de dos anys de restriccions i mesures sanitàries”, reconeixen les regidores de Cultura i Festes de l’Ajuntament del municipi, M. Jesús Valldosera i Mònica Casas.

Ara arriben els dies més farcits d’actes, que es concentren a partir d’aquest divendres. Així, el 29 de juliol hi haurà el Ball de Capgrossos Petits, la cercavila, la Pujada de Gegants i la tronada. També el pregó, amb el conegut actor Pep Plaza, i una nova edició del Sopar Popular, que morellenques i morellencs esperen amb molta il·lusió, ja que no se celebra des del 2019. I la música la posaran la Bandarra Street Orkestra i Hotel Cochambre.

Ja dissabte, la jornada començarà aviat amb el tir al plat i l’exposició de vehicles de Clàssics Morell. Al migdia, primera tempta de vaquetes de les quatre que hi haurà durant tot el cap de setmana. I a la tarda, un altre dels actes més estimats, la Zeuzera Pyrina Refrescant. A més, sardanes, concert i ball amb l’orquestra Nova Saturno, i el Concert Jove amb Xavi Sarrià, Roba Estesa i JL Disco.

Diumenge serà el torn de la tradició, amb l’ofici, el vermut de Festa Major i el seguici, aquest últim a la tarda. I just abans, la 59a Cursa Ciclista Gran Premi del Préssec i una novetat, la 1a Cursa Ciclista Gran Premi del Préssec Kids. Pel que fa a la música, el dia dels sants la posarà Dos Pájaros y mucho ruido – Tribut a Serrat i Sabina.

El punt final a la festa el posarà, dilluns, una festa aquàtica per a la canalla, el concert familiar de Lali BeGood i el Ball de Sant Miquel i correfoc dels Diables del Morell.

Val a dir que les festes van començar el passat divendres dia 22 de juliol i que, ja durant el primer cap de setmana, es van escalfar de valent els motors festius. A més, entre setmana s’ha pogut gaudir també de l’espectacle de circ El Gran Final, el passat dilluns a la nit, de l’activitat de paint ball, dimarts, o del tobogan aquàtic ahir dimecres.

Redacció