TARRAGONA 21

Eloi Calbet, alcalde del Morell: ‘L’Ajuntament té recursos econòmics suficients per tirar endavant tot allò que es plantegi’

L’alcalde del Morell, Eloi Calbet. Foto: Mayo Lorda

Eloi Calbet és des del passat mes de juny el nou alcalde del Morell i això és notícia després de gairebé tres dècades de govern comandat per l’històric pagès Pere Guinovart. Calbet, que ja era primer tinent d’alcalde en l’anterior mandat, arriba carregat de projectes. Destaca el seu compromís amb la ciutadania i amb les entitats del poble, a les que vol atorgar protagonisme.

Quin balanç fa de l’any que s’acaba i del nou mandat que comença, amb alcalde nou?

L’any havia de cloure un mandat amb un projecte liderat per Pere Guinovart, que tancava una etapa important, amb projectes ambiciosos per al poble. Ell sempre deia que havia començat per la casa consistorial, havia continuat pels carrers, places, la llar d’infants i com a darreres inversions acabava amb el tanatori i la plaça del poble.

Nosaltres entomem un projecte de futur. Mai ha de ser res continuïsta; sí ho han de ser les voluntats en tant en quant les voluntats que hi ha hagut fins ara han estat les de treballar per al poble i el benestar de les persones i estar al costat dels veïns. Si aquesta lectura és la de la continuïtat, ens hi hem de sumar i no crec que cap alcalde de Catalunya no s’hi vulgui sumar.

Ara bé, continuïtat a l’hora de fer política és evident que no, de vegades ni un mateix té continuïtat en les seves pròpies idees. La societat canvia i per això hi ha de cabre el dinamisme, l’adaptació, el canvi d’idees, ser referent i pioners en les propostes noves que ens planteja la societat. Som aquí per representar la gent del poble i poder portar a terme allò que ens demanen. Som un municipi amb un ric teixit associatiu, on s’ha instal.lat un model de municipi que deixa enrere el tòpic que diu que hem de ser dormitori. Treballem perquè la gent que ve de fora hi visqui, en gaudeixi i en formi part.

Quina és la prioritat del mandat?

La prioritat és que totes aquelles necessitats que detectem, les intentem resoldre. No podem resoldre-ho tot en quatre anys, però sí posar les primeres pedres per fer-ho. Som un equip de govern amb experiència, amb gent del poble, que viu al poble, i ens aporta una visió del que cal fer.

Quines són les prioritats urbanístiques i socials?

Hem de parlar de millores, d’infraestructures i de reptes econòmics i empresarials. Tenim projectes socials tant importants com posar la primera pedra del Centre de Dia per instal.lar una petita residència d’avis. Les places públiques són molt minses. La gent ens ho demana. Som molt conscients que no podem fer una residència de seixanta places, però és una necesitat fer-na una. A nivell d’igualtat, fem una aposta decidida i tirem endavant amb el Pla d’Igualtat.

Sobre la residència, la gestionarà l’Ajuntament, serà externa?

Ho podem fer de moltes maneres, però serà municipal, no serà una residència privada. Treballem molt en gestió directa, però amb que les dificultats legals amb què ens trobem els ajuntaments pot fer que ho subcontractem amb un contracte de serveis. El cost és molt més reduït per al resident i tens un control directe de la gestió.

Tindrien més responsabilitat, però

No ens fa por. Ja tenim molts serveis que són municipals. L’Escola de Música la subvencionem en un setanta per cent, la llar d’infants, en un seixanta per cent. Vol dir que el preu ja és més reduït que el preu de cost. I ens ve molta gent  de fora. L’Escola de Música se’ns ha quedat petita perquè té un gran èxit. El pavelló o el Centre Cultural els tenim amb gestió directa, la Brigada Municipal és pròpia.

D’altra banda, volem seguir amb el model de Benestar Social, d’ajudes a les persones amb pocs recursos. I obrir el reivindicat servei de vigilants.

Per què no s’ha posat en marxa?

Perquè l’Ajuntament del Morell no té actualment secretari, està en un altre municipi en comissió de serveis. Som un Ajuntament amb secretari, interventor i tresorer. La figura del secretari és molt important i sense ell els projectes no tiren endavant. Tenim una persona que fa de secretari accidental, però no és el mateix. No podem quedar penjats. Estem amb deute zero i tenim dos milions i escaig d’euros al banc en romanent de tresoreria, el que suposa un terç del pressupost. Tenim un cash per pagar factures. És un privilegi estar així i no tens secretari per tirar endavant projectes. I el servei de vigilants és una prioritat absoluta. Estem esperant poder solucionar-ho.

Tenen una bona situació financera, doncs

Tenim una previsió d’ingressos important a través del pla parcial 10, amb l’arribada de l’Ecoplanta. Si ens entren ingressos extraordinaris, cal entomar les prioritats. Intentem avançar en la redacció de projectes de manera que quan entrin nous ingressos, ja ho tindrem preparat i no perdrem el temps.

Quins equipaments tenen previstos executar?

La millora de la plaça de l’Era, que està en marxa i de la que quedarà la següent fase, la creació d’una sala annexa de la plaça de l’Era del Castell. Ara ens trobem amb les obres de vialitat de la zona esportiva. Ja ha començat l’obra. En un solar annex a la piscina, s’està redactant el projecte i amb consens ciutadà i les entitats esportives, un pista coberta. Ens trobem que molts equips de bàsquet, de futbol sala usen el pavelló gran, on a més s’hi fan altres activitats. Entre entrenaments i partits ens trobem que el pavelló, que és el més gran de la zona, s’ha quedat petit.

Ens servirà també el nou pavelló cobert com a escenari del sopar de la Festa Major o en la celebració de concerts. Això no ho té El Morell. Se’n beneficiarà l’esport i la gent. Tindrem, doncs, dos pavellons. L’obra comptarà amb plaques solars, il.luminació led, pista reglamentària, el terra de la pista serà adequat a l’esport i es podran fer concerts. El cost serà d’un milió d’euros.

Tenim previst un ‘restiling’ a la Rambla i també esperem la recollida de la brossa amb el nou contracte comarcal, on canviarem contenidors.

Com està la neteja del poble?

Volem millorar la jardineria i la neteja, un tema pendent. De vegades fem una Festa Major molt maca però potser no acabem de netejar-ho tot a fons. Cal recordar que només són set persones a la Brigada Municipal.

No poden ampliar planter?

La llei no ens ho permet. Estem intentant buscar reforços externs allà on no arribem. Està clar que és un punt a millorar. També volem treure a concurs el servei de jardineria, que té deu anys.

Altres projectes que contemplin?

La urbanització del pla parcial 10, el de la gran indústria. Es tracta d’un dels pocs espais que queden a Espanya de gran indústria i el tenim al Morell. És un avantatge que hem de potenciar. I d’altra banda, la mitjana indústria. Tenim el pla parcial 4 que ja hem començat a treballar per definir-lo. No volem moltes parcel.les que acaben sent solars buits en polígons que es converteixen en escenaris de macrofestes o en naus abandonades. Es tractaria de planificar sis o set solars perquè vinguin quatre o cinc empreses de serveis en una molt bona situació. En el cas que revisculi d’èxit sempre estem a temps d’ampliar-ho.

També hem de fer una feina en prospeció econòmica, d’explicar-nos en empreses que treballen en el sector químic, que són lluny i que han de fer quilòmetres. Per què no poden venir aquí, quan tenim el polígon petroquímic al costat? Disposem d’una magnífica ubicació, a cinc minuts del Port de Tarragona, al costat de l’A-27, al triangle Reus-Tarragona-Valls. És important que ens sentim orgullosos de ser morellencs.

Hi ha un sentit d’orgull morellenc. Es palpa

Som del Morell. El vídeo que tenim penjat al Facebook de l’Ajuntament expressa aquest orgull. No volem ser un poble dormitori, volem ser actius, que la gent hi participi, que les entitats hi prenguin part. L’orgull morellenc és que la Festa Major està feta per la gent del poble. Es tracta de sentir-se integrat, que la gent faci esport, que vagi al teatre,… No negaré les evidències: hi ha dies que els carrers estan bruts, que ens falta un cos de vigilants, que hi ha un llum fos, però treballem comptant amb la gent.

Posen en marxa els primers pressupostos participatius. Com ho faran

Enguany hem apostat per la participació ciutadana amb els pressupostos. L’Ajuntament proposa set actuacions urbanístiques i la gent les triarà amb un topall de 50.000 euros. L’any vinent serà la ciutadania qui farà les propostes. Enguany no ho hem pogut fer així per manca de temps.

Un altre exemple: la definició de com serà la pista coberta l’hem fet amb les entitats esportives, les que l’utilitzaran, de manera que decideixin elles on aniran els vestidors, els magatzems,…

L’Ajuntament ha decidit rebaixar l’IBI i congelar els impostos. Per què?

Hem abaixat l’IBI i bonifiquem amb un 50% durant tres anys aquells que instal.lin plaques solars. Baixem l’IBI al 0,61. Som ja a la part baixa del coeficient municipal.

Com ho poden fer?

Es pot fer tocant de peus a terra, que vol dir que si en una campanya electoral fas unes promeses, no pots entrar a l’Ajuntament i fer el contrari o no fer res. Si tens una previsió a mig o llarg termini d’una sèrie d’ingressos que han de suportar l’economia de l’Ajuntament no pots fer que la càrrega fiscal sobre el ciutadà sigui cada vegada més gran tot i que els preus siguin cada vegada més alts.

Apostem per estar al costat de la gent, si podem estalviar-li un cèntim, ho fem. Això passa per racionalitzar els ingressos i fer una despesa meditada, prescindint de les coses supèrflues i intentant que els diners reverteixin en coses tangibles per la població. Baixarem els preus del teatre amb un abonament de vint euros per triar tres obres, quan cada obra valdria divuit euros. La realitat d’avui és que hem d’estalviar la càrrega fiscal i buscar altres fonts d’ingressos. Els diners de l’Ajuntament no són propis d’ell, són de la ciutadania.

Podem seguir fent millores de voreres, un pla d’asfaltat, millora de parcs i jardins, seguirem amb un pla de desplegament d’accessibilitat i el servei de vigilància serà també un servei de suport a la gent.

Quan obriran la biblioteca municipal?

Cal dotar-la de plaça. És tant fàcil i tant difícil com això. Diners en tenim. L’Ajuntament té recursos econòmics suficients per tirar endavant tot allò que es plantegi. Tenim fetes les bases per contractar els vigilants, tenim una moto comprada, el modelatge de la roba, l’edifici i pressupostats els salaris. El problema és dotar les places. Però no tenim secretari.

Hi va haver un conflicte amb els treballadors municipals. Com es troba el cas?

Estem negociant un conveni col.lectiu per aplicar millores en l’àmbit laboral. Els treballadors són el motor de l’Ajuntament i fan que tot el que volem fer rutlli.

Jaume Garcia

El mapping nadalenc del Morell, en vídeos

El mapping del Morell ha tornat a sorprendre, per quart any, a centenars de morellencs i morellenques que s’han concentrat a la façana de l’edifici consistorial, a la plaça de l’Era. Un dels actes més esperats per la seva originalitat i impacte. Una creació que ha estat clarament familiat i nadalenca, que ha jugat amb els colors, la llum, els efectes visuals i efectes reals com la impressió que a la plaça estava nevant de debò.

L’alcalde, Eloi Calbet, ha presentat el mapping recordant aquelles persones que més pateixen per la manca de recursos econòmics, especialment en zones de guerra. La festa ha inclòs l’atuació de la coral infantil Mallerenga de l’Escola de Música del Morell, que han interpretat dues nadales i una cançó israeliana.

La celebració ha acabat amb l’encesa de llums i un pica pica a la plça de l’Era adient per l’època, amb turrons, neules i polvorons. En una carpa es feien tallers de maquillatge infantil.

Seguiu tota la programació del Nadal al Morell en aquest enllaç.

La Generalitat aprova l’autorització ambiental de l’Ecoplanta del Morell, que invertirà 250 MEU

Imatge d’una planta d’Enerkem. Foto: Enerkem

La futura planta de biocombustible que Enerkem i Suez volen construir al Morell, amb una molt destacada inversió i que és pionera en la minimització de residus, ha superat una fase decisiva.

Segons ha sabut Tarragona21, el Departament de Territori i Sostenibilitat, en la sessió realitzada el passat 31 d’octubre de 2019, va formular la Declaració d’Impacte Ambiental del projecte en sentit favorable i va aprovar la proposta de resolució d’atorgament de l’autorització ambiental integrada.

L’empresa Ecoplanta Molecular Recycling Solutions, SL -del grup canadenc Enerkem i el francès Suez- havia sol·licitat en data 14 de maig de 2018 l’autorització ambiental per a dur a terme l’activitat de valorització material de residus per a l’obtenció de metanol al terme municipal del Morell. La planta projectada preveu transformar 375.000 t de matèria primera secundària (residus) en 265.000 t de metanol, mitjançant craqueig i síntesi catalítica.

Un cop seguits els tràmits previstos a la Llei 20/2009, del 4 de desembre, de prevenció i control ambiental de les activitats, la Ponència Ambiental del Departament de Territori i Sostenibilitat ha formulat la Declaració d’Impacte Ambiental del projecte en sentit favorable i ha aprovat encara no fa un mes la proposta de resolució d’atorgament de l’autorització ambiental integrada.

S’ha donat audiència tant de la Declaració d’Impacte Ambiental com de la proposta de resolució d’atorgament de l’autorització ambiental integrada a les parts interessades. «Finalitzat el termini d’audiència sense que s’hagin presentat al·legacions, es podrà emetre la resolució definitiva d’atorgament de l’autorització ambiental integrada», han indicat fonts del Departament a Tarragona21.

Directius de la companyia Suez, quan va presentar, l’any passat, el projecte a l’Ajuntament del Morell. Foto: ACN

Què farà la planta

L’empresa canadenca Enerkem i la francesa instal·laran al Morell una planta de transformació de residus urbans en metanol per fer biocombustibles, amb una inversió que podria arribar als 250 milions d’euros. En concret, s’ubicarà al costat de les instal.lacions de Messer i Carburos Metálicos.

El projecte podria crear uns 600 llocs de treball en la fase de construcció i més de 200, entre directes i indirectes, un cop estigui en funcionament.

L’empresa ja va rebre l’aval del plenari municipal i les companyies promotores del projecte van sol·licitaran a la Generalitat l’autorització ambiental integrada per iniciar els tràmits d’implantació. El consistori veu amb bons ulls una instal.lació «que crearà riquesa i és neta». Aixó ho ha destacat l’alcalde, Eloi Calbet, a aquest digital.

La planta està previst que s’instal·li al pla parcial 10 del Morell, el de la gran indústria, a prop del complex industrial de Repsol. La planta podria estar operativa d’aquí quatre anys, el 2022.

Seria la primera d’aquest tipus a l’estat espanyol dedicada a la producció comercial de metanol verd a partir de residus. Actualment, Enerkem –que té la patent d’aquest procés innovador– opera una planta a Edmonton (Canadà) i en té una altra en fase de permisos a Rotterdam (Països Baixos).

La planta catalana s’abastaria de la primera matèria generada als Ecoparcs, que fan la recollida dels residus sòlids urbans. Actualment, del total de brossa que va a parar a aquestes instal·lacions només se’n recicla un 10% i, la resta acaba a les incineradores o als abocadors. La nova planta aprofitaria els residus pretractats no recuperables, que hi arribarien en bobines retractilades, per fer-ne un reciclatge molecular.

Mínimes emissions

El procés consisteix en el trencament dels polímers de la matèria en els seus compostos bàsics, sotmetent-la a unes condicions de pressió i temperatura que la transformen en un gas de síntesi –Syngas–. Aquest estat permet separar les molècules i reorganitzar-les en metanol verd, una substància que permet elaborar nous productes químics o additius per a biocombustibles. Aquesta tècnica no requereix combustió i es produeix en un circuit tancat, de manera que minimitza les emissions.

Es calcula que, en plena operativitat, la nova instal·lació tindria capacitat per tractar 375.000 tones de residus –principalment plàstic, paper i tèxtil–, que es podrien transformar en 265.000 tones de metanol verd. Actualment, el procés tècnic permet transformar fins a un 70% de la primera matèria i la resta acaba resultant diòxid de carboni o residu sòlid. La vocació de futur és assolir un índex d’aprofitament del 100% i possibilitar «una planta de reciclatge circular total».

L’aposta pel Morell respon al «fort suport» de l’Ajuntament, les deu hectàrees disponibles per a usos industrials, l’accés cap a la primera matèria secundària i al mercat de producte final, així com la proximitat amb el port de Tarragona per exportar productes químics i les potencials sinergies i col·laboracions amb la resta del complex químic.

Jaume Garcia

“Al sostre” tanca la programació teatral del Deprop del Morell

La cita és dissabte 30 de novembre a les 21 hores al Teatre-Auditori del municipi

La cita és dissabte 30 de novembre a les 21 hores al Teatre-Auditori del municipi

En Lapo i en Loti són dos artesans que treballen per Miquel Àngel pintant el sostre de la Capella Sixtina. Són grans experts en el seu camp. Miquel Àngel, no. Ell, en realitat, és escultor. Un bon dia, el geni els acomiada perquè vol acabar el sostre tot sol, utilitzant mètodes molt qüestionables, i endur-se’n tots els elogis. Secretament, en Lapo i en Loti tornen a la Sixtina per venjar-se per haver-los deixat sense feina. Però quan vegin el que ha fet el mestre, el seu pla canvia… Ah! I el Papa també hi té alguna cosa a dir.

Aquesta és la divertida sinopsi d’una comèdia escrita per Nigel Planer i interpretada per Pau Ferran i Oriol Grau que, de ben segur, farà passar una molt bona estona al públic que s’animi a omplir el pati de butaques. La cita per veure “Al sostre” és dissabte 30 de novembre a les 21 hores i al TeatreAuditori. Les entrades anticipades costen 5 euros, mentre que a taquilla es poden adquirir a 8 euros.

L’obra tanca la tercera edició del Deprop, el cicle de teatre en petit format del municipi. Una iniciativa de la regidoria de Cultura i Festes de l’Ajuntament que té per objectiu “posar èmfasi en les companyies del territori i en muntatges més íntims i de proximitat, però no per això menys professionals”, indica una de les regidores, Mònica Casas.

Justament, “la professionalització és un dels aspectes que ha destacat en la programació d’enguany que, de setembre a novembre, ha presentat des de propostes familiars fins a espectacles molt adults”, assegura Maria Jesús Valldosera, també regidora de Cultura i Festes. En total, set muntatges de companyies d’aquí o que, d’una manera o altra, tenen un lligam amb el nostre territori.

Al Morell, ara ve Nadal

El municipi viurà les festes de Nadal amb una programació de més de trenta activitats

El municipi viurà les festes de Nadal amb una programació de més de trenta activitats

A les portes d’un dels mesos més especials de l’any, al Morell ja està tot a punt per viure les festes de Nadal ben intensament, amb un programa elaborat des de diferents regidories que inclou més d’una trentena d’activitats per a tota la ciutadania.

Com és habitual, els més petits de casa prenen el protagonisme en aquestes dates, però no oblidem tampoc els grans i traslladem la màgia del Nadal a tot el municipi. Per començar, aquest mateix divendres 29 de novembre a les 19 hores a l’Era del Castell, tindrà lloc un dels actes més esperats: la projecció del mapping, la cantada de nadales a càrrec de l’Escola Municipal de Música El Morell i l’encesa de llums de Nadal. Tota una tradició on també hi haurà un espai pintacares i, en acabar, se servirà un refrigeri nadalenc.

A més, per qui no hi pugui assistir, hi haurà un segon passi del mapping divendres 13 de desembre també a les 19 hores. Altres esdeveniments que ja s’han guanyat un espai consolidat en el programa nadalenc del municipi són la Fira de Nadal o la Festa de l’Oli, impulsades des de la regidoria de Promoció Econòmica.

La Fira de Nadal, que assoleix la tercera edició, tindrà lloc del 13 al 15 de desembre, i inclourà diversos espectacles, tallers i activitats pensats per gaudir en família i, alhora, impulsar el comerç local. I la Festa de l’Oli, que arriba a la quarta edició, es farà el 15 de desembre amb el ja tradicional esmorzar a la plaça de la Font amb productes de quilòmetre zero i el segon concurs d’allioli. La solidaritat també té un paper molt important per aquestes dates, amb diverses activitats que recolliran fons per La Marató de TV3, que enguany es dedica a les malalties minoritàries.

Entre altres, la iniciativa “Penja el teu desig” de la Penya Barcelonista del Morell, la caminada i recollida del Tió del Morell del 8 de desembre, “El Trencanous” que organitza l’AMPA de l’Escola Ventura Gassol el 14 de desembre, el sopar i bingo solidari també del 14 de desembre o el concert “La Marató 2019” de l’Escola Municipal de Música El Morell del 15 de desembre.

La cultura, com és habitual, tindrà el seu espai amb el concert de Nadal de la Cobla Jovenívola de Sabadell el divendres 20 de desembre o l’actuació de la Coral Guspira del diumenge 22 de desembre; mentre que el teatre agafarà el relleu els dies 26 i 28 de desembre, amb la representació d’“Els Pastorets de Folch i Torres” a càrrec del Grup de Teatre La Sala.

Tot plegat sense deixar de banda el Parc de Nadal, els dies 23, 24 i 27, la Festa Pre-Nadal del dia 20 de desembre o el sopar de Cap d’Any i el ball de gala amb l’orquestra Atalaia pel dia 31 de desembre. I, com sempre, amb els actes més tradicionals com el Tió s’ha tirat un pet!, l’arribada del Patge Reial amb els cotxes de Clàssics Morell, la sortida de l’Home dels Nassos o la cavalcada dels Reis Mags d’Orient. En definitiva, un complet programa festiu pensat perquè tothom hi trobi el seu espai i pugui gaudir al màxim d’una de les èpoques més boniques de l’any.

El Morell incorpora al seu ADN la llluita contra la desigualtat de gènere

La regidora d’Igualtat, Rosa M. Sánchez, i l’alcalde, Eloi Calbet, amb un roller de la campanya. Foto: TarragonaT21

L’Ajuntament del Morell ha anunciat un pla d’igualtat ambiciós i transversal, que afectarà totes les àrees del consistori, per abordar la violència contra les dones i la desigualtat en què viuen, visible en cada un dels moments del dia. Costums, hàbits, maneres, llenguatge, la desigualtat és visible si s’analitza amb cura. Es tracta d’una iniciativa transversal impulsada des de la regidoria d’Igualtat. Es busca fer un canvi de paradigma amb un pla per a tot el mandat i sortir al carrer a exposar-lo, a part d’interioritzar-lo al propi consistori. El pla començarà a caminar amb una ambiciosa campanya pública.

#Som_higualtat és el lema de la campanya, creat per una empresa de comunicció del Morell -Estudi Pàkaru-, impulsada des de la regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament del Morell, que ha de servir per avançar cap a la igualtat de gènere en tots els àmbits i sentits. Una iniciativa que s’ha volgut presentar aquest dilluns, coincidint amb el Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones.

La responsable de l’àrea d’Igualtat, Rosa M. Sánchez, ha posat èmfasi en el fet que la regidoria és de nova creació, la qual cosa “ja demostra el compromís de l’Ajuntament en aquest sentit, i consideràvem molt important que hi fos”. Referent a la campanya, Sánchez ha remarcat que #Som_higualtat “ha de ser una marca que ens acompanyi sempre, com un paraigua que aixoplugui pràcticament totes les accions que fem des del consistori, des de qualsevol regidoria, però sobretot des d’Ensenyament i Joventut”. “La igualtat no existeix”, ha lamentat la regidora”, i per això “treballarem en un pla d’igualtat i un protocol d’assetjament” per tal de millorar aquests aspectes de forma transversal.

En aquest context es tirarà endavant un protocol d’assetjament, avançant-se als requisits legals.

Sánchez ha demanat ‘més implicació per part de la Diputació de Tarragona alhora de posar en marxa els plans d’igualtat, d’obligat compliment per llei, tal com succeiex a Barcelona, on la Diputació ha ajudat a implementar-los arreu dels municipis’.

Per la seva banda, Eloi Calbet, alcalde del municipi, ha manifestat que calen “noves polítiques, que s’han d’impulsar des de les institucions”, i s’ha referit al #Som_higualtat com “una campanya de valors, però també de fets, de la qual s’extrauran una sèrie d’accions que comprometen la forma de fer política”.

Finalment, Dani Rull, dissenyador gràfic i membre de l’estudi Pàkaru –que s’ha encarregat del disseny de la campanya–, ha exposat els detalls més tècnics d’una iniciativa “pensada a consciència”. Així, Rull ha explicat com van arribar a la marca #Som_higualtat com a eslògan, “que denota que no estem davant d’una igualtat real i que ens hem de posar les piles”, i també com a toc d’atenció amb aquesta h que sorprèn però que es justifica com un joc de paraules quan es fa la lectura “som-hi, cap a la igualtat”. Un missatge que es reforça també amb la iconografia utilitzada, a partir dels símbols de gènere, amb un més, una fletxa i un igual.

Tot plegat, amb els colors blanc i negre, sense lila, “per sortir del lila i arribar a la neutralitat”, indica Rull, amb el coixinet i el guió baix pel seu enfocament cap a les plataformes digitals i amb la intenció que es pugui aplicar a qualsevol àmbit i situació: “A l’insti, som_hi!”, “Fent esport, som_hi!” o “De festa, som_hi!”, que ja es va poder veure durant la Festa Major de Sant Martí.

Lectura del manifest 25N al Morell, aquest matí davat el consistori. Foto: Cedida

Per posar el punt final a la presentació de la campanya, a les dotze del migdia la regidora d’Igualtat ha llegit, a les portes de l’Ajuntament, el manifest unitari del Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones.

El Morell engega un procés de pressupostos participatius

La iniciativa arrenca sota el lema “Al Morell, la teva opinió compta”

La iniciativa arrenca sota el lema “Al Morell, la teva opinió compta”

L’Ajuntament del Morell està decidit a establir un canal efectiu de democràcia participativa a través dels pressupostos participatius, un mecanisme que “permetrà que morellencs i morellenques puguin triar on destinar una part dels nostres recursos municipals”, indica l’alcalde i regidor de Participació Ciutadana, Eloi Calbet.

Així, sota el lema “Al Morell, la teva opinió compta”, s’engega un procés pel qual el consistori posa a disposició del veïnat 50.000 euros del pressupost municipal del 2020. Cada morellenc o morellenca empadronat al municipi i major de 16 anys haurà de triar un total de tres propostes a través de votació popular, i les que tinguin més vots, fins a arribar als 50.000 euros, són les que es duran a terme durant l’any vinent.

En aquesta ocasió es presenten un total de set propostes, que van des de l’eliminació de barreres arquitectòniques a l’arranjament de la zona verda al voltant del CAP, passant per la creació d’un Kiss&Ride a l’escola, l’adequació d’un itinerari a peu segur fins al tanatori, l’actualització de la senyalització vertical del municipi, la instal·lació d’aparcabicis als equipaments municipals o l’arranjament de la plaça de la Fàbrica.

“Es tracta d’aconseguir que els veïns se sentin part del funcionament de l’Ajuntament”, explica Calbet, “a la vegada que des del consistori posem en valor l’opinió dels ciutadans, ja que són ells els que trien on invertir els diners”. Tots els detalls sobre aquest procés es poden consultar al díptic que s’ha editat i a la pàgina web pressupostos.elmorell.cat.

A més, dimecres 27 de novembre, a les 19 hores i a la sala d’actes de l’Ajuntament del Morell, es realitzarà una sessió informativa oberta a tota la ciutadania en què s’exposarà el desenvolupament de la iniciativa. Val a dir que la votació, que es durà a terme del 9 al 20 de desembre, es podrà fer de forma presencial i online, i al mes de gener s’informarà dels resultats obtinguts.

El Festival Guant porta uns titelles portuguesos històrics al Morell

Els Bonecos de Santo Aleixo actuaran diumenge 24 de novembre a les 12 hores i al Teatre-Auditori

Els Bonecos de Santo Aleixo actuaran diumenge 24 de novembre a les 12 hores i al Teatre-Auditori

Els titelles de Sant Aleixo, propietat del Centre Dramàtic d’Évora (Portugal), estan entre els titelles més antics d’Europa. Procedeixen del llogaret portuguès d’Alentejo i la seva referència més llunyana data del 1798. Són una de les expressions artístiques més conegudes i apreciades del seu país.

Es tracta de titelles de vareta manipulats des de dalt, a semblança dels grans titelles del sud d’Itàlia i del nord d’Europa, però molt més petits (entre 20 i 40 cm). Estan fets de fusta i suro i el seu vestuari permet identificar els personatges de la història. Els textos, transmesos oralment, són una fusió entre la cultura popular i l’escriptura erudita.

L’acurada il·luminació de l’escena s’aconsegueix amb llums d’oli i la música (guitarra portuguesa) i les cançons són interpretades en directe. La seva improvisació amb el públic i la penombra de la sala aconsegueixen una atmosfera que sembla procedir de segles enrere. La seva manipulació pertany a una «família» constituïda per actors professionals que garanteixen la permanència de l’espectacle i asseguren la seva continuïtat.

Uns elements únics, amb una història ben particular, que faran parada al Morell en el marc del 15è Festival de Teatre de Titelles de Valls, el Guant, i el cicle de teatre en petit format del Morell, el Deprop. La cita per poder veure els Bonecos de Santo Aleixo és diumenge 24 de novembre a les 12 hores i al Teatre-Auditori.

Les entrades anticipades costen 5 euros, mentre que a taquilla es poden adquirir a 8 euros. Després d’aquesta proposta ja només quedarà l’última obra del Deprop d’enguany. Serà diumenge vinent, 30 de novembre, amb el muntatge Al Sostre, una comèdia de Nigel Planer interpretada per Pau Ferran i Oriol Grau.

Els comerciants i professionals morellencs sortegen 600 €

L’entitat busca promoure el comerç local

L’entitat busca promoure el comerç local

Quan falta poc més d’un mes per a les festes de Nadal, l’Associació de Comerciants i Professionals del Morell s’ha posat les piles davant d’una de les èpoques que els porten més feina de tot l’any. Així, l’entitat, amb el suport de la regidoria de Promoció Econòmica de l’Ajuntament del Morell, ha posat en marxa la campanya “Volem que et toqui a tu!”.

Es tracta d’una iniciativa en què “els associats repartiran butlletes entre els seus clients, i la guanyadora s’emportarà un premi de 600 euros repartits en 30 vals de 20 euros per consumir entre els establiments i professionals adherits a l’entitat”, explica el president, Pep Guillemat.

Ho han fet d’aquesta manera per tal que “qui guanyi no faci tota la despesa en un mateix comerç, sinó que ho pugui dividir i sigui més fàcil per a tots”, comenta. L’alcalde del municipi, Eloi Calbet, assenyala que “es tracta d’un premi prou llaminer perquè veïns i també visitants s’animin a participar-hi”, de forma que “en aquestes dates gaudim d’un poble viu i comercialment actiu”.

La butlleta guanyadora serà la que coincideixi amb les quatre últimes xifres del Sorteig de Nadal de la Loteria Nacional, que se celebrarà el 22 de desembre, i els vals del premi es podran utilitzar fins al 31 de març de 2020.

El president exposa que l’objectiu principal de la campanya és “promocionar el comerç local i donar a conèixer tot allò que es pot adquirir al nostre municipi, que hi ha persones que van a buscar fora del poble, moltes vegades, per desconeixement”. Així mateix, Guillemat indica que tot i ser la primera vegada que es tira endavant aquesta campanya, des de l’associació tenen intenció de donar-li continuïtat any rere any

L’alta participació destaca durant la Festa Major de Sant Martí del Morell

Més d’un miler de persones van gaudir del concert de Roba Estesa i Buhos

Més d’un miler de persones van gaudir del concert de Roba Estesa i Buhos

En aquest dimarts amb gust de dilluns al municipi del Morell, tot just finalitzada la Festa Major de Sant Martí, arriba el moment de fer balanç de quatre dies de gresca i activitats per a tots els públics. En aquest sentit, les dues regidores de Cultura i Festes de l’Ajuntament del Morell, Maria Jesús Valldosera i Mònica Casas, destaquen “l’alta participació que s’ha registrat a tots els actes”, a la vegada que es mostren molt satisfetes amb “el civisme que ha regnat durant totes les festes”.

Les propostes més exitoses han estat les musicals: d’una banda, el concert de Roba Estesa, Buhos i Dj Ceba, que va reunir més d’un miler de persones al pavelló municipal en una actuació de la qual tothom va gaudir moltíssim; i d’altra banda, el concert i el ball de l’Orquestra Maravella, amb 500 persones el primer i més de 250 el segon, fent que hagi esdevingut un dels anys que ha tingut més públic.

A més, tant morellencs com visitants “van valorar positivament el canvi d’avançar el ball, i fer-lo tot just després del concert, deixant per a la nit un estil de música una mica més jove, amb el grup Zapping Trio”, exposa Valldosera. La tradició també ha estat protagonista, amb la cercavila, el correfoc de celebració dels 35 anys del Ball de Diables del Morell i el seguici que, tot i els canvis de recorregut que han patit a causa de les obres, han sumat molta participació. O la recepció dels Martins i les Martines, després de l’ofici de Festa Major de diumenge, que ja està consolidada com un acte més de la festa.

Així mateix, una part imprescindible del programa l’han conformat diverses actuacions teatrals, com ara “S.A.C. (Serveis a la ciutadania)”, amb Edu Méndez i Gerard Domènech, el circ de Mortelo&Manzani amb “Fili Busters”, o “Ante todo mucha calma” de José Corbacho, que es va encarregar de tancar la Festa Major amb grans riallades. Mentre que els més petits van acabar la festa amb el Divertiland, que els va fer passar una jornada d’allò més entretinguda.

I com sempre, les entitats locals han tingut un pes importantíssim, amb una II Botifarrada de Clàssics, organitzada per Clàssics Morell, que va ser tot un èxit; el concert de cant coral amb el Cor La Lira Ampostina d’Amposta, el Cor Audite de Valls i la Coral Guspira del Morell; la implicació de l’Associació Embruix, o la ballada de sardanes. “Queda claríssim que sense les nostres entitats, molts actes no serien possibles!”, remarca Casas.

El Morell rebaixa l’IBI i congela la resta de taxes

L’alcalde del Morell, Eloi Calbet. Foto: Mayo Lorda

L’Ajuntament del Morell ha aprovat per unanimitat rebaixar l’Impost de Béns Immobles, l’IBI, de cara al 2020. Així, i tal com explica Eloi Calbet, alcalde del Morell i també regidor d’Hisenda, “rebaixem l’IBI en immobles urbans, que són la majoria, ja que el tipus impositiu passa del 0,63% al 0,61%”. Un tràmit al qual es va votar favorablement en el plenari celebrat el passat dijous.

A més, “també congelem la resta d’impostos, quan molts ajuntaments estan optant per incrementar-los a causa de l’augment del nivell de vida”, remarca el batlle. De fet, “congelar o, fins i tot, reduir la pressió fiscal als veïns és una de les prioritats del nostre govern”, insisteix.

Tot plegat se situa en la línia de la bona salut financera de la qual gaudeix el consistori del Morell, que el passat 21 d’octubre ja va aprovar sanejar tots els seus comptes i fixar el seu deute a zero. A més a més, després de l’operació, encara resten poc més de 2 milions d’euros que es poden utilitzar per a inversions al municipi.

Val la pena recordar que l’IBI és el resultat de multiplicar el valor cadastral, fixat pel cadastre (que depèn del Ministeri d’Hisenda), per un tipus entre el 0,4% i l’1,10%, que és el que marquen els ajuntaments i que, en el cas del Morell, es troba a la banda baixa. En aquest sentit, “fa uns anys, el cadastre va decidir fer una revalorització de la base i la va augmentar, en contra de les voluntats de les institucions municipals”, exposa l’alcalde
morellenc, “i davant d’això, nosaltres pal·liem aquests augments progressius que fixa el cadastre mitjançant rebaixes del tipus impositiu, de tal forma que no augmentem càrrega fiscal sobre els ciutadans”.

Bonificacions mediambientals

Encara parlant de l’IBI, l’Ajuntament del Morell també ha consensuat unes bonificacions per a aquelles persones que instal·lin plaques fotovoltaiques. Rosa Maria Sánchez, regidora de Medi Ambient, aposta per “adoptar mesures de caràcter normatiu que afavoreixin l’autoconsum energètic a partir d’energies renovables”. D’aquesta manera, es bonificarà el 50% de la quota íntegra als béns immobles destinats a habitatge, i el 30% de la quota íntegra als béns destinats a altres usos, durant els tres períodes següents a la instal·lació.

Tot plegat “anirà acompanyat d’una nova regulació en la col·locació d’aquestes instal·lacions”, continua la regidora, i seran els ciutadans els que hauran de formalitzar una petició per tal d’acollir-se a la rebaixa de l’impost. Així, l’Ajuntament “impulsa l’educació mediambiental i sensibilitza la ciutadania”, continua la regidora, “de manera que incentivem aquells que realitzen una bona praxi en l’àmbit mediambiental i prenem mesures per tal de fer polítiques que siguin respectuoses amb el medi ambient”.

Quan un Siata i un Corvette colonitzen El Morell

El menut Siata, de la Seat. Foto: Tarragona21

Tenen tots una història màgica al darrere, es diguin Siata, Ferrari Mondiale, Corvette o Authi Morris. Fins a noranta vehicles clàssics i antics s’han acostat al Morell aquest matí de reflexió per participar a la segona edició de la Botifarrada Clàssics, una trobada d’amants dels cotxes clàssics amanida amb butifarra, servida grauïtament per a aquells que venien amb el vehicle adient. La trobada formava part dels actes i activitats de la Festa Major de Sant Martí.

El passeig de l’Estació ha estat l’epicentre on s’han aturat els vehicles, noranta cotxes i trenta motocicletes, d’èpoques molt diverses i amb al límit que no podien tenir menys de 25 anys d’edat, els vehicles, clar. El col.lectiu Clàssics Morell, creat fa tres anys, ha trobat una molt bona resposta a una iniciativa que reuneix un nombre molt elevat de participants per no tractar-se d’una ciutat mitjana o gran.

El britànic Morris 1.300. Foto: Tarragona21

Un Mustang al Morell. Foto: Tarragona21

‘L’any passat vam congregar més participants, enguany ens ha castigat la coincidència amb la celebració del Ral.li Legends’, deia el president del col.lectiu, Joan Gomis.

Desfilaven pel Morell veritables joies nostàlgiques com un Siata gris, fabricat al Vendrell, un Morris, un MG o els grans motors i dissenys d’un Ferrari Mondiale, un Porsche 944 o un Mustang, mite de l’automobilisme americà. No faltaven els entranyables 600, un d’ells ‘vestit’ de taxista de Barcelona -el ‘xino’, com encara li diuen-, un Austin Healey 3000, conduït per un reusenc, Vicenç Tarraco, al costat d’un VW Karman Ghia impòlute. I per als que tenen entre 50 i 80 anys, un Seat Sport, una meravella del disseny local als anys 70.

El Ferrari Mondiale. Foto: Tarragona21

L’Austin Healey de Vicenç Tarragó. Foto: Tarragona21

Un Shelby, de la família dels Mustang. Foto: Tarragona21

El clàssic 600. Foto: Tarragona21

Una altra joia, un Corvette. Foto: Tarragona21

Acostumats a veure concentracions amb 15 o 20 vehicles, era un espectacle acostar-se al Morell i veure la capacitat de resposta del grup organitzador. Amenacen a seguir fent conentracions i sortides…

J. Garcia

Roba Estesa, Buhos, la Maravella i José Corbacho, caps de cartell de la Festa Major del Morell

El grup penedesenc Buhos. Foto: Cedida

Acabem de començar la setmana, però els morellencs ja tenen els ulls posats en el pròxim cap de setmana, i és que arriba la Festa Major de Sant Martí. Des de divendres dia 8 i fins dilluns 11, prop d’una trentena d’actes faran que veïns i visitants visquin al carrer gràcies a la música, la tradició, el teatre, la cultura popular…

Tal com diuen les regidores de Festes, Maria Jesús Valldosera i Mònica Casas, “que sigui la Festa Major petita no vol dir que sigui menys important, i per això treballem perquè tothom hi trobi el seu acte i se la pugui fer seva, amb activitats que esperem que arribin a tots els públics, dels més grans als més petits”.

El Seguici Sant Martí en 2018. Foto: Cedida

Així, divendres a partir de les 17 hores els protagonistes seran els més petits, amb el Ball de Capgrossos Petits, en punt energètic per a la canalla, la posterior cercavila i l’inici oficial de la Festa Major amb la ballada del Drac, l’encesa de la tronada i el repic de campanes. A les 21 hores hi haurà funció al Teatre-Auditori, amb “S.A.C. (Serveis a la ciutadania)”, en què Edu Méndez i Gerard Domènech portaran el seu particular humor al municipi. I a la nit, a les 23 hores i al pavelló municipal, el Concert de Sant Martí amb Roba Estesa, Buhos i Dj Ceba. Una actuació que de ben segur aplegarà un bon nombre de públic i que és un dels plats forts de les festes. I és que, com és habitual, “mantenim l’aposta pels concerts de qualitat i la bona música del nostre territori”, defensa Mònica Casas.

Dissabte al matí hi haurà la II Botifarrada de Clàssics, organitzada per Clàssics Morell, i més teatre, en aquest cas a l’aire lliure, amb “Fili Busters” a les 12 hores i a la plaça Francesc Macià. Al migdia, torn pel vermut, i a les 19 hores, correfoc de celebració dels 35 anys del Ball de Diables del Morell, amb el Ball de Diables de Vilafranca, la Colla de Diables Foc i Gresca i també antics membres del Ball de Diables del Morell.

Imatge promocional de Roba Estesa. Foto: Cedida

Tot això sense deixar de banda la música, aquest cop adreçada a un públic d’edat més avançada, amb el concert de tarda i el ball de Festa Major de l’orquestra Maravella i el concert de nit amb grup “Zapping”.

Diumenge les matinades traguejades despertaran el poble per tal que a les 11 hores tothom assisteixi a l’ofici de Festa Major i a la tercera recepció als Martins i Martines del municipi. Un acte que “serveix per homenatjar totes aquelles persones que duen el nom del patró de la nostra parròquia i que ja està totalment consolidat”, remarca Maria Jesús Valldosera. Tot seguit es farà el seguici popular i el vermut de Festa Major, i també la ballada de sardanes.

Ja a la tarda hi haurà més música, amb el concert de cant coral del Cor La Lira Ampostina d’Amposta, el Cor Audite de Valls i la Coral Guspira del Morell; i el ball de tarda.

L’actor José Corbacho. Foto: Cedida

I dilluns, dia del patró Sant Martí, diversió per a tothom amb el Divertiland de Festa Major, amb rocòdrom, tirolina, jumping, jocs gegants i tradicionals; mentre que a la nit el relleu l’agafarà José Corbacho, que presentarà al Teatre-Auditori la seva obra “Ante todo mucha calma”, en què riu de tot i de tothom.

Val la pena recordar que totes les activitats, excepte les obres de teatre que es representen al Teatre-Auditori, són gratuïtes. Podeu consultar tot el programa en aquest enllaç.

Unió de Pagesos celebra al Morell el seu 45è aniversari

Unió de Pagesos ha commemorat aquest matí al Morell

Sota el lema ‘Lluites, país, pagesia’, Unió de Pagesos ha commemorat aquest matí al Morell els 45 anys de la fundació del sindicat. El Centre Cultural del Morell ha aplegat 300 persones, que han assistit al debat d’experts de l’alimentació, el medi ambient i la gestió del territori. La jornada ha comptat també amb la presència de la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, Teresa Jordà; la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó i l’alcalde del Morell, Eloi Calbet.

El coordinador nacional d’Unió de Pagesos, Joan Caball, en nom del sindicat, ha reivindicat que l’organització ha prestigiat l’ofici de pagès a Catalunya. Ha recordat que gràcies a les lluites empreses per Unió de Pagesos es va aconseguir el reconeixement de la representativitat de la pagesia, i que les lluites sindicals continuen per aconseguir l’equiparació de les condicions de vida i de treball de la pagesia amb les de la resta de la ciutadania. És en aquesta línia, que el sindicat defensa que el prestigi dels professionals agraris catalans i la qualitat dels seus productes s’han de valorar al mercat. Caball ha anunciat que el sindicat proposarà a la pagesia noves estratègies perquè els instruments de gestió de mercat siguin més eficients.

D’altra banda, la jornada ha comptat amb la reflexió d’experts sobre el rol social de la pagesia. Abel Mariné, professor emèrit de Nutrició i Bromatologia, ha defensat que el paisatge treballat per la pagesia és el mirall de la millor dieta fins ara coneguda: la dieta mediterrània. Martí Boada, doctor en Ciències Ambientals, ha subratllat que les activitats agrícoles, ramaderes i forestals gestionen el medi ambient, contribueixen a la mitigació dels efectes de la crisi climàtica i mantenen la biodiversitat; Jaume Salvat, geògraf de la Universitat Rovira i Virgili, ha posat de relleu que el sector primari és la solució per a l’equilibri territorial a Catalunya i que aporta béns bàsics i atractius turístics.

El sindicat Unió de Pagesos va ser fundat en la clandestinitat el 3 de novembre del 1974 a Pontons (Alt Penedès), es va definir com a «unitari, democràtic i independent» i es va proclamar hereu de la Unió de Rabassaires. Actualment és el sindicat majoritari del camp català, compta amb més de 6.000 afiliats i afiliades i és el més representatiu a Catalunya. Unió de Pagesos, fidel als seus principis fundacionals, avui es defineix com a sindicat professional, nacional català, democràtic, unitari, independent i progressista. I també és un sindicat preocupat pel medi ambient.

La riuada s’emporta els 800 arbres de la plantada popular del Morell i el 40% dels plantats a Tarragona

Imatge de la plantada popular del Morell del passat dia 19. Foto: Tarragona21

La riuada dels dies 22 i 23 d’octubre s’ha endut la plantada d’arbres que es va fer tres dies abans al Morell, en un tram del riu Francolí i que va suposar un èxit de participació popular. L’Associació Aurora, promotora de la plantada, està en contacte amb l’Agència Catalana de l’Aigua i amb l’Ajuntament del Morell per valorar què fer a partir d’ara. ‘La intenció és la de seguir fent plantacions populars perquè és una bona experiència. Vam viure una gran jornada de voluntariat i volem que l’experiència continuï», ha dit a Tarragona21 el seu director, Jaume Santos. Era la primer plantada que es feia al Morell després d’una feina de mesos preparant el terrenys i desbrossant-lo.

Són 800 exemplars de diferents arbres i arbustos de ribera que s’havien plantat a la llera del Francolí i que han desaparegut, en el terme municipal del Morell i a tocar de l’emblemàtic espai de la Granja dels Frares. La riuada també s’ha endut els arbres -freixes i àlvars- que ja hi havia a la zona d’abans de la plantada.

L’entitat tarragonina Aurora està avaluant què fer, però té clar que l’experiència val la pena. ‘És necessari fer plantades, caldrà veure potser com ho fem, i l’experiència de la participació ciutadana la valorem molt positivament’, ha afegit Santos. La riuada de la nit del dia 22 es va endur als arbres i arbustos; l’endemà, un equip d’Aurora va anar a inspeccionar la zona i va poder comprovar el que havia passat.

També han quedat afectades, però amb molta menys intensitat, les plantades fetes a Tarragona. Personal d’Aurora està aquests dies reparant la zona, principalment retirant deixalles i endreçant arbres i arbustos que han quedat torts. Avui es troben treballant a la zona del Parc del Francolí.

L’entitat es dedica cada any a fer plantades populars a Tarragona ciutat. Santos calcula que la riuada s’ha endut el 40 per cent dels exemplars i s’han mantingut el 60 per cent restant dels plantats a Tarragona. ‘Quan fem una plantada ja preveiem que hi hagi pèrdues’, ha afirmat. Depenent de la morfologia del riu en cada tram o de si l’aigua pot laminar o no, les afectacions són diferents al llarg del curs del Francolí. En el cas del Morell, era tan recent la plantada que no ha pogut arrelar. ‘La riuada no inhabilita el treball que fem ni la necessitat de tenir boscos de ribera’, destaca el director de l’entitat.

Per la seva part, fonts de l’Ajuntament del Morell han confirmat que s’estudiarà amb l’entitat les futures accions a fer, però hi ha el convenciment de la necessitat de fer plantacions i de l’èxit de fer-lo amb la participació de la ciutadania.

J. Garcia 

En marxa les obres per arranjar la zona esportiva del Morell

El projecte servirà per ordenar més de 3.500 metres quadrats envoltats dels equipaments esportius municipals

El projecte servirà per ordenar més de 3.500 metres quadrats envoltats dels equipaments esportius municipals

Aquest mes d’octubre s’han engegat els treballs del projecte d’urbanització de la zona esportiva del Morell. Unes obres que, tal com exposa l’alcalde i corresponsable, alhora, de la regidoria d’Urbanisme, Eloi Calbet, “serviran per arranjar més de 3.500 metres quadrats per tal de convertir-los en un espai vertebrador dels equipaments esportius que l’envolten”.

Una obra amb un cost de 540.000 euros i un termini d’execució de cinc mesos que mantindrà com a zona de vianants el carrer que uneix el pavelló municipal, la piscina i el camp de futbol, “però de forma ordenada i amb propostes lúdico-esportives al llarg del seu recorregut, com ara una xarranca, 100 metres llisos, una cistella, una porteria, un petit rocòdrom horitzontal o màquines per a fer exercici a l’aire lliure”, detalla l’altre regidor de l’àrea, Pere Domingo.

En aquest punt, el trànsit serà limitat a vehicles de manteniment i servei, amb accés regulat per pilones abatibles. Així mateix, s’habilitarà una zona d’aparcament davant de l’accés al camp de futbol. També es proveirà l’espai de serveis com enllumenat, clavegueram i aigua de boca, a més d’enjardinament i un mural vegetal.

Localitzada la roba de la mare i el fill desapareguts a Vilaverd

Dues motos aquàtiques i una llanxa fent cerca de desapareguts al mar, entre el port de Tarragona i la platja de la Pineda, plena de canyes i en primer terme. Foto: Roger Segura

El tercer dia de recerca a la llera del Francolí s’ha tancat sense que s’hagi localitzat cap de les quatre persones que continuen desaparegudes.

Segons Toni Gómez, sotsinspector dels Bombers, aquest divendres s’ha localitzat roba de la mare i el fill desapareguts a Vilaverd, però les unitats canina i subaquàtica dels Mossos han descartat que els seus cossos estiguessin en aquest punt. El dispositiu ha mobilitzat unes 150 persones aquest divendres, sobretot entre l’Espluga i Picamoixons.

També s’han inspeccionat les aigües del port de Tarragona -on dijous va aparèixer el cadàver d’un dels ocupants del cotxe arrossegat pel riu a l’Espluga- i el mar. Dissabte, 85 efectius de Bombers i uns 70 voluntaris inspeccionaran la llera fins al Morell.

Aquesta és una zona de més fàcil accés, que permet que s’hi impliquin més persones, i no s’hi preveu utilitzar tanta maquinària pesant. A més, també es comptarà amb desenes de voluntaris per inspeccionar la llera de Montblanc en amunt.

Està descartat que hi hagi persones en algun dels vehicles que s’han trobat al llarg del curs del riu, tret d’un que està completament soterrat una mica més amunt de Picamoixons. Dissabte es comprovarà si realment es tracta d’un turisme sencer o només d’una part, i si hi ha algú a dins.

Pel que fa a la roba de la mare i el fill que s’ha trobat més amunt del pont de la Riba on ja van aparèixer restes del bungalou on vivien, s’ha pogut confirmar amb familiars que es tracta de peces i d’objectes que hi havia dins el seu habitatge. Tot i això, a ells no se’ls ha trobat.

Gómez ha explicat que aquest divendres també s’han centrat en valorar les patologies de les edificacions més afectades a l’Espluga de Francolí i a Montblanc per tal d’assegurar-les. Hi ha una mitja dotzena de cases que s’han apuntalat i que, a hores d’ara, no són habitables.

Roger Segura – ACN

El Morell acull una vintena d’alumnes holandesos durant una setmana

Els joves han treballat conjuntament i també han gaudit de diverses sortides d’oci

Els joves han treballat conjuntament i també han gaudit de diverses sortides d’oci

Una vintena d’alumnes holandesos del Sint-Maartens College de Voorburg, als Països Baixos, han conviscut durant una setmana amb els alumnes de primer de batxillerat de l’INS El Morell, en el marc del 12è intercanvi lingüístic i cultural que realitzen els dos centres educatius.

Uns joves que, com és habitual, s’han allotjat amb famílies del Morell, la Pobla de Mafumet, el Rourell i Vilallonga del Camp. L’activitat va començar diumenge dia 13 d’octubre amb una recepció a l’Ajuntament del Morell, on van assistir les autoritats municipals, les famílies, els i les alumnes catalans i holandesos, i el professorat de l’institut.

Durant aquests dies, els joves han treballat en diferents projectes com el disseny d’un logotip que representi l’intercanvi, la creació de vídeos on els alumnes expliquen diversos aspectes del centre, l’estudi comparatiu sobre els estils de vida holandès i català, etc.

Com en els darrers anys, i per tal d’afavorir la màxima interacció entre els alumnes, l’INS El Morell, gràcies al suport dels quatre ajuntaments als quals l’institut dona servei, organitza una sèrie d’activitats per tal que els alumnes visitants experimentin la cultura, el dia a dia i gaudeixin dels espais més emblemàtics del nostre entorn.

Així, tots plegats han pogut visitar els monuments Patrimoni de la Humanitat de Tarragona, així com alguns dels llocs més emblemàtics de la ciutat de Barcelona: el Parc Güell, el Passeig de Gràcia, la Catedral de Barcelona i la Basílica de Santa Maria del Mar. A més, van poder experimentar què vol dir fer una excursió per la muntanya, ja que van visitar l’Ermita de Sant Pere de l’Hospitalet de l’infant. Com cada any, l’últim dia es va celebrar l’acte de presentació dels projectes al Casal de la Pobla de Mafumet, on familiars, amics i autoritats van poder veure el treball conjunt realitzat per l’alumnat.

Un projecte d’aquest tipus, que té com a principal finalitat la d’estrènyer els vincles de coneixement entre diferents països de la Unió Europea, és el resultat de la suma d’esforços i de l’estreta col·laboració existent entre tots els agents implicats. La segona part de l’intercanvi tindrà lloc a finals del mes de març, quan els alumnes morellencs viatjaran als Països Baixos.

Repsol reduirà el fum i el soroll que provoquen les torxes

Directius i tècnics de la companyia, avui a la zona d’Olefines. Foto: Tarragona21

El complex industrial de Repsol al Camp de Tarragona reduirà les emissions de fums i de sorolls a partir dels canvis que està operant en les torxes de la planta d’Olefines, que es troba a l’equador del procés de parada, que acabarà el 24 de novembre. Respondrà així ‘a les peticions arribades dels del territori’, ha indicat el director del complex, Josep Francesc Font, en una vista de premsa feta avui.

Així mateix, els treballs inclouran la substitució de la turbina de vapor del cracker en el context de la lluita contra el canvi climàtic inclòs en el Pla d’Energia i Carboni de la companyia. Aquest document marca l’objectiu de reducció d’un 40 les emissions de CO2 l’any 2020 respecte a deu anys abans. Així, es farà la substitució de la turbina de vapor del cracker que acciona el compressor de propilè per un model ‘que incorpora les últimes millores tecnològiques per reduir el consum de vapor’, assenyala Font.

Aquesta acció permetrà ‘millorar al voltant d’un tres per cent l’índex d’eficiència energètica del cracker, amb un estalvi equivalent al consum energètic anual de més de 13.000 llars o a les emissions de gasos d’efecte hivernacle de les ciutats de Tarragona i Reus durant dos mesos cada any’.

Altrament, la substitució del cremador de la torxa és també una de les modificacions importants que es durà a terme durant la parada, l’anomenat ‘tip’, o part superior de la torxa d’Olefines, el cremador de la torxa del cracker, i el de la planta de propipopilè. Així s’aconseguirà incrementar en un 40 per cent la capacitat de combustió sense generació de fums i en un 50% l’eficiència energètica, alhora que es reduirà sensiblement l’impacte sonor en els episodis de torxa, ‘millores que ens demanava el territori’, ha subratllat Font.

Imatge de la torxa de la planta d’Olefines, avui. Foto: Tarragona21

Una de les novetats també serà que la propera parada s’espairà en el temps i es farà dintre de vuit anys i no de sis o cinc, com ha succeït en els darrers episodis. D’aquesta manera es reduiran els costos que impliquen les parades. Durant l’actual, que durarà 54 dies, es limita la producció d’etilè en cent mil tones.

La parada mobilitzarà 2.600 persones, de les quals, 2.300 són de les 80 empreses subcontractades. Hi haurà puntes de feina de 3.000 treballadors. Seran 790.000 hores de treball. La inversió suma la xifra de cent milions d’euros. La companyia porta un any preparant l’aturada i ha realitzat 18.000 hores de formació.

J. Garcia

Més de 2.500 persones gaudeixen de l’Exposició de Bolets Vila del Morell

En la degustació de diumenge es van servir pràcticament 200 kg de menjar a unes mil persones

En la degustació de diumenge es van servir pràcticament 200 kg de menjar a unes mil persones

Durant tot el cap de setmana, el bolet ha estat el protagonista al Morell, amb una mostra, una degustació i també diverses parades on comprar productes lligats al món micològic. Tot plegat ha estat en el marc de la 25a edició de l’Exposició de Bolets Vila del Morell, que l’entitat local Tocats del Bolet organitza any rere any. Un cop més, l’esdeveniment ha tornat a combinar cultura i gastronomia en una cita plenament consolidada i marcada en vermell al calendari de tots els aficionats als bolets del nostre territori.

I és que al llarg de dues jornades, dissabte de 16 a 20 hores i diumenge de 10 a 20 hores, els 2.500 visitants que ha rebut l’exposició han pogut veure uns 200 exemplars de bolets degudament classificats, tots en reproduccions en miniatura dels seus respectius entorns naturals.

Val a dir que la mostra inclou tant espècies comestibles com no comestibles, a fi que els visitants puguin aprendre a distingir-los. Toni Villanueva, membre de Tocats del Bolet, explica que en aquesta ocasió “un terç dels bolets exposats eren del nostre territori, mentre que la resta els vam haver d’anar a buscar a Terol i al límit amb França”.

Aquest fet, es deu a la climatologia, ja que “la tardor cada cop arriba més tard, i aquí encara està tot molt sec i tenim pocs bolets”. Amb motiu del 25è aniversari de l’activitat, dissabte a la tarda va tenir lloc un acte d’inauguració on els integrants de Tocats del Bolet van aprofitar per fer memòria de les primeres exposicions i de la trajectòria de l’entitat, mentre que des de l’Ajuntament del Morell, l’alcalde Eloi Calbet els va felicitar per la seva tasca i alhora els va encoratjar a seguir treballant en la mateixa línia.

Diumenge al migdia, com és habitual, va tenir lloc la tradicional degustació de plats elaborats amb els bolets com a ingredient bàsic. En total, gairebé 200 kg de menjar que, tot i la pluja, pràcticament es van esgotar, i és que aproximadament un miler de persones no es va voler perdre l’oportunitat de tastar aquest producte tan preuat. Un cop posat el punt final a l’exposició, des de Tocats del Bolet es freguen les mans amb els ulls posats en la temporada que tot just comencen i, arribats al quart de segle, ja comencen a pensar en la pròxima edició de la mostra, que té garantida la seva continuïtat

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies