TARRAGONA 21

Els pagesos de l’avellana convoquen dimarts una nova tractorada

Imatge de la darrera tractorada celebrada a finals de gener. Foto: ACN

Demà, 19 de febrer, Unió de Pagesos ha convocat a les 9 del matí una nova  tractorada des de la Rambla del Morell fins a la seu dels Serveis Territorials del Departament d’Agricultura a Tarragona per traslladar de nou als representants polítics la necessitat urgent d’aplicar mesures per garantir la pervivència del sector de l’avellana a casa nostra tenint en compte que la campanya del 2018 ha estat de les pitjors que es recorden.

Els pagesos només van produir un 30 % d’una collita mitjana com a conseqüència de les fortes ventades d’inici d’abril i de les pluges de la tardor, que van malmetre part de la collita. A això se li va sumar la devaluació de la moneda turca que va fer davallar el preu internacional de l’avellana.

És per aquesta situació conjuntural que Unió de Pagesos demana des de la tardor, tant al Govern de l’Estat com al de la Generalitat, mesures urgents per als productors de l’avellana com: la recuperació de l’ajut d’Estat de 120 €/ha més un ajut de mínimis de 280 €/ha durant tres anys, l’adequació dels mòduls de l’IRPF i mesures concretes per als joves incorporats a través del conreu d’avellaner. A més, tenint en compte la falta de liquiditat dels productors, el sindicat també sol·licita crèdits a interès 0 tant per als joves com per als pagesos professionals durant tres anys.

En una reunió bilateral amb el Departament d’Agricultura, el sindicat va arrencar el compromís de la Conselleria de disposar de mesures concretes sobre la taula abans del proper 1 de març. Un compromís similar que també vol que adquireixi el Ministeri d’Agricultura espanyol, com ja se li va demanar en una reunió l’11 d’octubre.

Per acabar, recordar que el sindicat també té oberta la campanya de Twitter #salvemlavellana per fer extensiva la situació i les demandes del sector i conscienciar la societat de la importància del sector i del consum de producte local.

El Morell urbanitza la zona esportiva i continua els treballs a l’Era del Castell

L’Ajuntament condicionarà més de 3.500 metres quadrats a l’àrea entre el pavelló municipal,la piscina i el camp de futbol

L’Ajuntament condicionarà més de 3.500 metres quadrats a l’àrea entre el pavelló municipal,la piscina i el camp de futbol

Seguint amb la línia de les actuacions que l’Ajuntament del Morell ha anat realitzant al llarg dels últims anys, en els pròxims mesos es tiraran endavant dos projectes clauper al desenvolupament urbanísticdel municipi.El primer és la urbanització de la zona esportivaque, talcom exposala regidora d’Urbanisme, Susanna Ferré, “permetrà condicionar més de 3.500 metres quadrats per tal deconvertir-la en un espai vertebrador dels equipaments esportius que l’envolten”.

Així, el carrer que uneix el pavelló municipal,la piscina i el camp de futbolmantindrà un caràcter de zona de vianants, com fins ara, però de forma ordenada i amb propostes lúdico-esportivesal llarg del seu recorregut, “com ara una xarranca, 100 metres llisos, una cistella, una porteria, un petit rocòdrom horitzontal o màquines per a fer exercici a l’aire lliure”, detalla la regidora.

En aquest punt, el trànsit serà limitata vehicles de manteniment i servei, amb accés regulat per pilones abatibles.Així mateix, s’habilitarà una zona d’aparcament davant de l’accés al camp de futbol.També es proveirà l’espai de serveis com enllumenat, clavegueram i aigua de boca, a més d’enjardinamenti un mural vegetal, amb un cost total de 540.000 euros.

Ferré també avança que “la següent inversió que es realitzaràa la zona és l’adequació del camp de terra adjacent, on es farà una pista multifuncional coberta”.El segon projecte al qual es donarà una gran empenta és la baixada de l’Era del Castelli el solar que ha de donar continuïtat a la plaça, amb una inversió de 700.000 euros.

En aquest cas, “es tracta de la tercera fase de l’obra, i l’actuació se centrarà aintegrar tot l’entorn a la resta de carrers i a la rambla”, comentala titular d’Urbanisme. D’aquesta manerase segueix desenvolupant el projecte segons el previst, després de dues fases anteriors que han donat forma a la plaça, i només faltarà finalitzar l’obra de l’interior de la sala situada a sota.

Altres intervencionsVal a dir que la part urbanística hapres força protagonisme en els darrers anys, amb treballs que han millorat molts punts del municipi. Un exemple és el pla d’acció per a la renovació i conservació de les voreres, que el consistori va posar en marxa fa tot just dos anys. Una iniciativa municipal que ha permès arranjar aquelles voreres que presenten un pitjor estat de conservació per diferents factors.

Tot plegat realitzat “de manera preventiva,per garantir que les voreres del poble presentin sempre un bon estat”i, alhora, “eliminar les barreres arquitectòniques que hi pugui haver”,indica la regidora morellenca.Ara s’arreglaranpràcticament mil metres quadrats de voreresque actualment només tenien una base de formigó, a les quals esposarà panot “per tal que siguin més resistents i, sobretot, més còmodes a l’hora de transitar-hi”, remarca Ferré.

Uns treballs que es realitzaran en quatre zones: a l’avinguda Camí de Reus i el carrer Gaudí; la plaça Francesc Macià, el carrer Escoles Noves, l’avinguda de la Pau i el carrer de la Sardana; l’àrea de les naus Parés i la benzinera; i a la zona de les Moreretes, el carrer Àngel Guimerà i el carrer Ramon Llull.Així mateix, s’han realitzat feines d’asfaltaten diversos punts del Morell, les últimes a l’avinguda Camí de Reus, entre l’avinguda de la Pau i el carrer Barranc de les Bruixes, i d’un tram dela rambla Pau Casals; o millores com la que tindrà lloc al carrer Pareteta, on es faran algunes modificacions en els serveis d’aigua de boca.

I referent a la senyalització, es desenvoluparà la quarta i última fased’un pla que es va iniciar el novembre de 2016, amb l’objectiu de continuar treballant per agarantir la màxima comoditat i seguretat viària en la mobilitat dels morellencs, sigui a peu o en qualsevol menade vehicle.Així, es posarà o es millorarà la senyalització tant horitzontal –pintura–com verticalen punts on és deficient o no n’hi ha.Tot plegat, “una millora global molt remarcable pel que fa a seguretat viàriaen tots els sentits”, conclou la regidora.

Gran èxit d’assistència amb “Només una vegada” al Teatre-Auditori del Morell

 Una temàtica en constant actualitat, portada sobre l’escenari per tres cares molt conegudes pel públic, pràcticament va omplir el pati de butaques 

Una temàtica en constant actualitat, portada sobre l’escenari per tres cares molt conegudes pel públic, pràcticament va omplir el pati de butaques

El pati de butaques del Teatre-Auditori del Morell pràcticament es va omplir aquest passat dissabte per veure el muntatge Només una vegada. Una obra de teatre de Marta Buchaca, protagonitzada per tres cares àmpliament reconegudes pel públic per la seva participació en diverses produccions de Televisió de Catalunya: Anna Alarcón, Maria Pau Pigem i Bernat Quintana.

El muntatge aborda la violència masclista des de diferents punts de vista. En primer lloc, des de la negació de la parella protagonista (benestant, instruïda i moderna) de ser víctima de violència l’una i no sentint-se maltractador pels actes comesos l’altre.

La minimització de certes conductes masclistes que només es donen una vegada. En segon lloc, des de la posició de la psicòloga, intentant descobrir allò que realment va passar. I per últim, el final obert i sense que quedi clar el judici sobre els personatges, que deixa en mans de l’espectador imaginar com acaba la història.

Al Morell, el fet d’actuar en un teatre recollit va fer que els actors prenguessin un tarannà molt proper al públic, que va passar per diferents fases durant la representació. Patiment i tensió al principi, i una atmosfera que es va anar aclarint tal com va anar avançant l’obra.

En definitiva, una jornada de bon teatre amb unes interpretacions i text que van confirmar les altes expectatives dels espectadors. La pròxima cita al Teatre-Auditori serà dissabte 23 de febrer amb Tenors, de la companyia Illuminati, en què tres tenors molt especials i un pianista una mica despistat repassaran les òperes més conegudes de la història de la música. Consulteu tota la programació en aquest enllaç.

L’Escola de Música del Morell es fa seu el Teatre-Auditori durant una setmana

 Del dilluns 4 al dijous 7 de febrer, una norantena d’alumnes del centre va mostrar els aprenentatges assolits durant el primer quadrimestre


Del dilluns 4 al dijous 7 de febrer, una norantena d’alumnes del centre va mostrar els aprenentatges assolits durant el primer quadrimestre

L’Escola de Música El Morell ha demostrat, aquesta setmana, que gaudeix d’una boníssima salut. Així ha quedat palès en els cinc Concerts d’hivern programats del dilluns 4 al dijous 7 de febrer, en què fins a 90 alumnes d’entre 4 i més de 18 anys van pujar a l’escenari del Teatre-Auditori del municipi per mostrar al públic tot allò aprés durant el primer quadrimestre del curs.

Els encarregats de donar-hi el tret de sortida van ser les agrupacions de Corpussió Percoral, la Red Bek i el Teengroup, tots tres tallers formats per joves d’entre 12 i 17 anys.

El primer treballa la percussió corporal i, des de fa poc, també amb boomwhackers, uns tubs de plàstic que donen un valor afegit a les seves rítmiques actuacions. L’orquestra de flautes de bec, una de les formacions més veteranes de l’escola, va oferir en aquesta ocasió un repertori molt cuidat de l’època del Renaixement. Finalment, el grup de joves, amb flautes travesseres, violins, violoncel, piano i percussions, van posar el punt modern al concert amb un repertori ben actual.

Dimarts va ser el torn de la primera part dels alumnes de tallers, alguns dels quals van actuar sols o en petits grups. Els altres dos grups que van pujar a l’escenari són dues novetats d’enguany: d’una banda el Grup Tradi, que s’ha creat enguany amb els alumnes de gralles i percussió que tenen entre 12 i 17 anys, i de l’altra l’Adultgrup, l’evolució natural del Teengrup, amb nois i noies de 18 i 19 anys que han treballat pràcticament com si haguessin muntat un grup musical, sota les indicacions dels professors de l’escola.

El tercer concert el van protagonitzar els alumnes de nivell elemental, amb entre 8 i 11 anys, i les seves diverses agrupacions: els Ventacordes, els alumnes de flauta travessera i guitarra; els Martinets, amb gralles i timbals –i que actuen al municipi fent ballar els capgrossos per festes majors–; els Picatecles, que són els alumnes de piano que, en grup, actuen amb metal·lòfons, xilòfons i carillons; i els Pizzicats, els alumnes de violí, viola i violoncel.

El colofó el va posar el Cor Mallerenga, el dels més grans, que aplega una trentena d’alumnes. Encara dimecres van actuar també, en el quart concert, la segona part dels alumnes de
tallers i agrupació de cambra clàssica, que va interpretar el tema principal de “La vida es bella” amb flauta travessera, viola i piano a quatre mans.

Finalment, dijous els més petits van tenir el seu moment de glòria amb les actuacions del Cor Piula, amb els infants de 4 i 5 anys, i el Cor Cuereta, que aplega els alumnes de 6 i 7 anys. Els primers van oferir un programa basat en els mesos de l’any, amb una narració que anava lligant les diferents cançons, mentre que els segons van interpretar cinc cançons tradicionals i de compositors.

Cal destacar que els tres cors de l’Escola de Música El Morell són formacions obertes a tots els nens i nenes, no només a aquells que cursen formació musical al centre. Per tant, des de l’escola recorden que tothom hi pot prendre part.

En definitiva, una setmana de Concerts d’hivern que posa punt final a la primera part del curs i obre la porta a continuar sumant aprenentatges des d’ara i fins al juny. Val a dir, a més, que els alumnes adults de l’escola, que no participen en aquest cicle d’actuacions, tancaran el quadrimestre aquest dimecres amb un concert a porta tancada, en què també compartiran un sopar.

“Només una vegada” porta els maltractaments de gènere al Teatre-Auditori del Morell

Cartell de l’obra de teatre

El Morell, a 6 de febrer de 2019. El mes de febrer arrenca fort al Teatre-Auditori del Morell, i és que aquest dissabte 9 de febrer a les 21 hores s’obrirà el teló per a Només una vegada, un text escrit i dirigit per Marta Buchaca. Un espectacle protagonitzat per Anna Alarcón, Maria Pau Pigem i Bernat Quintana, tres cares molt conegudes per la seva participació en diverses produccions de Televisió de Catalunya.

L’obra, recomanada per a majors de 14 anys, s’endinsa en la violència de gènere a través de la història de la Laura, una psicòloga del servei d’atenció a les dones que pateixen aquesta xacra i que fa unes setmanes que és assetjada pel marit d’una de les seves pacients. En aquesta situació, ha de tractar una parella que mai ha posat els peus en un centre d’aquesta mena: l’Eva i en Pau.

Per una sèrie de malentesos, ell ha rebut una denúncia, però afirma amb contundència no ser cap maltractador. Al mateix temps, la seva parella, l’Eva, també nega ser una dona maltractada. En Pau li va pegar, sí, però només una vegada, i tenia un bon motiu per fer-ho. Quin era aquest motiu? Per què l’Eva creu que la reacció d’en Pau va ser justificada?

Les entrades anticipades costen 10 € i es poden adquirir anticipadament al Centre Cultural del Morell, al carrer de la Coma 2, de dilluns a divendres de 17 a 21 hores. Una hora abans de l’inici de l’espectacle es podran comprar les entrades a taquilla, a un preu de 12 €.

Els mossos desarticulen un grup criminal que robava en domicilis del Camp de Tarragona

El grup va cometre un total de deu robatoris, tres a la Canonja, dos al Morell, un a Solivella, dos a Mont-roig del Camp i un a Campredó (Baix Ebre)

El grup va cometre un total de deu robatoris, tres a la Canonja, dos al Morell, un a Solivella, dos a Mont-roig del Camp i un a Campredó (Baix Ebre)

Agents de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra la Unitat d’Investigació de la comissaria del Tarragonès van detenir el passat 29 de gener a Reus (Baix Camp) quatre homes d’entre 21 i 22 anys, de nacionalitat marroquina, tres d’ells veïns de Reus i un de Lleida (Segrià), com a presumptes autors de deu delictes de robatori amb força a interior de domicili i pertinença a grup criminal.

Els Mossos d’Esquadra van iniciar una investigació policial el passat 24 de desembre de 2018 arran de tres robatoris amb força en domicilis perpetrats al carrer Collblanc de la Canonja (Tarragonès)

En els tres casos els lladres van escalar la façana posterior de la comunitat fins arribar a les habitacions de les cases. Llavors, van forçar les persianes i finestres  per accedir-hi a l’interior. Un cop dins van sostreure tot tipus d‘aparells d’electrònica, mòbils, joies, entre d’altres objectes amb fàcil sortida al mercat de segona mà. Una vegada van cometre els robatoris, els autors van fugir amb el botí amb un vehicle d’alta gamma que posteriorment van utilitzar en la resta de fets.

Els altres set robatoris a interior de domicili els van cometre entre el 5 i 29 de gener de 2019 a les poblacions del Morell (Tarragonès), Solivella (Conca Barberà), Miami Platja (Baix Camp), Mont-roig del Camp (Baix Camp) i Campredó (Baix Ebre).

De l’interior de les cases els lladres van sostreure diners, joies, mobles, aparells electrònics, butlletes de loteria, eines i tota classe d’objectes vendibles en el mercat il·legal.

Els investigadors van anar darrera la pista d’un grup integrat per quatre membres que es desplaçava amb un vehicle d’alta gamma per cometre els robatoris. Així, el passat 29 de gener els mossos van muntar un dispositiu policial que va saldar-se amb la detenció del grup criminal al carrer Jaume I de Reus.

El 31 de gener es van realitzar quatre entrades i perquisicions en diferents domicilis de Reus ( Baix Camp ) de l’interior dels quals es van recuperar part dels objectes sostrets en els deu robatoris i que ja han estat retornats als seus propietaris.

La investigació continua oberta i no es descarten noves detencions.

Els quatre detinguts, que acumulaven 44 antecedents policials per temes relacionats amb el patrimoni, van passar l’1 de febrer a disposició del Jutjat d’Instrucció en funcions de guàrdia de Tarragona i el jutge va decretar el seu ingrés a presó.

El Morell comença a implementar un cos de vigilants municipals

Manel Catalán i el regidor de Governació, Eloi Calbet

Manel Catalán i el regidor de Governació, Eloi Calbet

Després d’una feina intensa que s’ha desenvolupat durant els darrers quatre anys, l’Ajuntament del Morell ha iniciat la implementació del nou cos de vigilants municipals. Així, a finals d’aquest mes de gener ha pres possessió del càrrec el cap d’aquest nou servei, Manel Catalán, que serà l’encarregat de coordinar juntament amb la regidoria de governació, l’estructura del cos i tots els agents que en formin part.

Un cop fet aquest primer pas, ara la feina per continuar amb la posada en marxa del servei se centra en la recerca de les sis persones que ocuparan la resta de places de vigilants, així com en la redacció i constitució del reglament de règim intern del cos i tota la normativa que haurà de regir el seu funcionament: ordenança de guals, normativa de trànsit, convenis amb altres institucions…

El regidor de Governació i Protecció Civil del consistori, Eloi Calbet, destaca el fet que el nou servei “farà que tot el municipi estigui cobert, en qualsevol aspecte, les 24 hores del dia i els 365 dies a l’any”. I és que els vigilants treballaran principalment en l’àmbit de la seguretat, però també en moltes altres qüestions d’atenció a la ciutadania que, en definitiva, “milloraran la qualitat de vida dels nostres veïns”, conclou Calbet.

D’aquesta manera, es respondrà a les necessitats reals del municipi, implementant un servei demandat històricament pels morellencs, que en cap cas ha d’estar basat en la sanció, sinó en una clara aposta per la mediació a peu de carrer.

El cos de vigilants s’instal·larà a l’edifici de l’Ajuntament vell, les obres d’adequació del qual estan a punt de finalitzar. Quan tot plegat estigui enllestit es realitzarà un acte d’inauguració obert a la ciutadania per donar a conèixer les actuacions que s’hi han realitzat així com els serveis que s’hi ubicaran definitivament.

El Centre Cultural del Morell oferirà 5 cursos nous

Les inscripcions, amb matrícula gratuïta, s’han de realitzar, com a màxim, una setmana abans de l’inici de l’activitat

Les inscripcions, amb matrícula gratuïta, s’han de realitzar, com a màxim, una
setmana abans de l’inici de l’activitat

Un cop estrenat el 2019, arriben noves propostes formatives al Centre Cultural del Morell, amb una oferta de 5 cursos de diferents temàtiques entre els mesos de febrer i juny.
Un dels primers a arrencar serà un dels més exitosos, i que també fa més temps que s’imparteix, el de restauració de mobles. Els dimarts i dijous de 20 a 22 hores, del 5 de febrer al 13 de juny, Jordi Amenós compartirà els seus coneixements per tal que mobles que semblen vells o passats de moda llueixin novament i, fins i tot, puguin tenir nous usos. El preu d’aquest curs és de 135 euros, tenint en compte que el material va a càrrec de l’alumne.
També el 5 de febrer, i fins al 30 de maig, s’iniciarà un curs de català titulat “Repassem la gramàtica”. Tindrà lloc els dimarts i dijous de 19 a 21.30 hores, amb un preu de 120 euros que inclou fitxes i material didàctic.
Els mesos de març i abril tornarà el curs d’scrap. Serà els dimecres 6, 13, 20 i 27 de març i el 3, 10 i 24 d’abril, de 19.30 a 21 hores. En aquesta ocasió, Dolors Tarzán guiarà els participants en la confecció d’un receptari de taula i un cistell per a l’estiu. El preu és de 50 euros, amb el material a càrrec de l’alumne.
Al maig serà el torn per a la costura, amb el patronatge exprés a càrrec d’Olivia Garzón.
Els dimarts 7, 14 i 21 de maig, de 18 a 21 hores, aquells que s’hi inscriguin podran aprendre a llegir patrons per tal d’acabar amb el tall i la confecció. El preu és de 38 euros, amb el material a càrrec de l’alumne.
Finalment, aprofitant els dies de Setmana Santa i els caps de setmana d’abril i maig es farà un curs de monitor/a d’activitats de lleure infantil i juvenil. Tindrà un bloc de 150 hores de docència presencial i a distància, i un bloc de 160 hores de pràctiques. En aquest cas el preu és de 220 euros, un import que inclou les taxes d’expedició del títol.
Cal tenir en compte que tots els cursos necessiten assolir un mínim d’alumnes i que, en cas que no s’hi arribi, quedaran anul·lats. Les inscripcions, amb matrícula gratuïta en tots els casos, es poden formalitzar a les oficines del Centre Cultural, de dilluns a divendres de 17 a 21 hores, com a màxim una setmana abans de l’inici de cada curs. També podeu trucar al 977 842 176 o bé escriure al centrecultural@morell.altanet.org.

La tractorada a Tarragona exigeix que s’apliqui un pla de xoc per al sector de l’avellana

Imatge d’un dels tractors que ha participat a la protesta d’avui

Una quarantena de tractors han circulat aquest dimecres des del Morell fins als serveis territorials d’Agricultura a Tarragona per a reclamar un pla de xoc per “salvar l’avellana”. Unió de Pagesos, que ha convocat la ‘tractorada’, alerta que és “urgent” aplicar mesures per garantir la pervivència del sector després que la campanya del 2018 hagi estat la pitjor que es recorda.
Els pagesos només van produir un 30% de la collita mitjana per les adversitats del temps i, a més, la devaluació de la moneda turca va fer davallar el preu internacional de l’avellana. “No ens resignarem a què es perdi l’avellana”, ha assegurat el responsable nacional del sector a UP, Rafel Español.

El director dels serveis territorials d’Agricultura, Àngel Xifré, que s’ha reunit amb els pagesos, ha avançat que la consellera, Teresa Jordà, anunciarà les mesures que s’oferiran al sector en la reunió amb el sindicat dijous.

Els pagesos reclamen, des del setembre, quan es van reunir amb la consellera d’Agricultura, que es posin en marxa mesures urgents. Parlen de la recuperació de l’ajut d’Estat de 120 euros per hectàrea més un ajut de mínims de 280 euros per hectàrea durant res anys, l’adequació dels mòduls de l’IRPF o mesures concretes per als joves incorporats a través del conreu d’avellaner. A més, tenint en compte la falta de liquiditat dels productors, el sindicat també sol·licita crèdits a interès 0 tant per als joves com per als pagesos professionals durant tres anys.

Els pagesos de l’avellana tornen dimecres a la carretera amb una tractorada

Imatge d’una tractorada a la T-11 celebrada en 2016

Demà, 30 de gener, Unió de Pagesos ha convocat a les 9 del matí una tractorada des de la Rambla del Morell fins a la seu dels Serveis Territorials del Departament d’Agricultura a Tarragona per traslladar de nou als representants polítics la necessitat urgent d’aplicar mesures per garantir la pervivència del sector de l’avellana a casa nostra tenint en compte que la campanya del 2018 ha estat de les pitjors que es recorden.

Els pagesos només van produir un 30 % d’una collita mitjana com a conseqüència de les fortes ventades d’inici d’abril i de les pluges de la tardor, que van malmetre part de la collita. A això se li va sumar la devaluació de la moneda turca que va fer davallar el preu internacional de l’avellana.

És per aquesta situació conjuntural que Unió de Pagesos està demanant, des del setembre, mesures urgents per als productors de l’avellana com: la recuperació de l’ajut d’Estat de 120 €/ha més un ajut de mínimis de 280 €/ha durant tres anys, l’adequació dels mòduls de l’IRPF i mesures concretes per als joves incorporats a través del conreu d’avellaner. A més, tenint en compte la falta de liquiditat dels productors, el sindicat també sol·licita crèdits a interès 0 tant per als joves com per als pagesos professionals durant tres anys.

Unió de Pagesos lamenta que el Departament d’Agricultura no hagi convocat el grup tècnic per concretar les mesures de xoc per al sector, com es va comprometre la consellera Jordà en una reunió amb el sindicat el 10 de setembre, si bé, el sindicat valora la feina duta a terme els darrers dos anys en el marc del Grup de Treball de l’Avellana creada pel mateix Departament i els petits passos que s’estan iniciant per millorar la promoció de l’avellana i la predisposició per crear la Circumscripció Econòmica de l’Avellana. Tanmateix, Unió de Pagesos considera que sense ajudes i crèdits per superar els propers tres anys el futur del sector queda en entredit.

Fa deu dies que el sindicat va començar la campanya de Twitter #salvemlavellana per fer extensiva la situació i les demandes del sector i conscienciar la societat de la importància del sector i del consum de producte local.

Una princesa rosa molt especial es posa el públic morellenc a la butxaca

Imatge de “Hi ha res més avorrit que ser una princesa rosa”

Més d’un centenar de persones van ocupar les butaques del Teatre-Auditori del Morell aquest diumenge per gaudir de l’espectacle Hi ha res més avorrit que ser una princesa rosa?. Un text de Raquel Díaz Reguera adaptat i dirigit per Paco Mir, que va fer que tots els assistents, però sobretot les nenes que es van asseure a la platea, passessin una molt bona estona amb una obra que, a més, les va fer reflexionar.
I és que la proposta, basada en un conte del mateix títol, explica la història de la Carlota, una princesa molt rosa a la que li agradaria caçar dracs, muntar en globus o nedar a lloms d’un dofí. La protagonista d’aquesta història farà trontollar tot un regne pel sol fet de voler ser la persona que vol ser i no la que els altres volen que sigui. Tot plegat, incidint en els estereotips i la possibilitat de trencar clixés.
La pròxima obra que arribarà a l’escenari morellenc tindrà lloc dissabte 9 de febrer amb Només una vegada, de Marta Buchaca, amb els televisius Anna Alarcón, Maria Pau Pigem i Bernat Quintana. Un muntatge que s’endinsa en els maltractaments de gènere amb una barreja entre drama i comèdia.

La gent gran del Morell dóna la benvinguda al 2019 amb un dinar

Un centenar de persones es reuneixen al pavelló municipal en aquesta tradicional jornada festiva

Un centenar de persones es reuneixen al pavelló municipal en aquesta tradicional
jornada festiva

El Morell, a 28 de gener de 2019. El col·lectiu de gent gran del Morell és molt actiu, la qual cosa queda demostrada amb la gran quantitat d’activitats que organitzen i en què participen al llarg de l’any. I una de les seves cites més tradicionals és el Dinar d’Any Nou, que van celebrar aquest dissabte 26 de gener.
Així, un centenar de persones es van asseure al voltant de la taula aquest cap de setmana per celebrar l’arribada del 2019, en una nova edició de l’acte que s’encarrega d’organitzar l’Associació de Jubilats i Pensionistes del municipi.
Com és habitual, el pavelló municipal va ser l’escenari triat per al dinar i ball posterior, amb una jornada festiva que la gent gran va compartir amb una àmplia representació consistorial.
Des de l’Associació, el seu president, Joan Torres, va reivindicar la creació d’una residència al municipi, que pugui complementar el servei que ja dóna el Centre de Serveis per a la Gent Gran. Una proposta que van rebre els representants de l’Ajuntament assistents al dinar. Així mateix, Torres també va reclamar “més implicació en l’entitat, sobretot per part dels jubilats més joves”, ja que “seria necessària una renovació i que noves persones entressin a formar-ne part”.
Des del consistori, la regidora de Benestar, Maria Jesús Valldosera, va destacar la “bonica tradició de trobar-se, any rere any” a la vegada que va mostrar el seu suport a l’entitat “per tal que continuïn igual o més actius que fins ara”.

Convocada una tractorada a Tarragona com a protesta per la situació del sector de l’avellana

Imatge d’una tractorada a la T-11 celebrada en 2016

El sindicat Unió de Pagesos (UP) ha convocat una tractorada pel pròxim dimecres 30 de gener, des del Morell i fins a la delegació d’Agricultura a Tarragona, per protestar per la situació que arrossega el sector de l’avellana.

Així es va decidir en assemblea a la Selva del Camp. Des d’UP es destaca la situació excepcional de la campanya del 2018, amb una davallada de la producció del 70% com a conseqüència de les ventades del maig, de la devaluació de la moneda turca i de les pluges de la tardor. El responsable nacional del sector a la UP, Rafel Español, lamenta la manca de resposta de l’administració.

Al Camp de Tarragona queden unes 9.000 hectàrees d’avellaners.

Un musical dirigit al públic infantil, la proposta d’aquest cap de setmana al Teatre-Auditori del Morell

Imatge de “Hi ha res més avorrit que ser una princesa rosa”

El Morell, a 24 de gener de 2019. Després de l’èxit de l’actuació de The Gramophone Allstars Big Band, que va encetar la temporada d’hivern-primavera del Morell, aquest diumenge 27 de gener a les 18 hores arriba el musical Hi ha res més avorrit que ser una princesa rosa?. Es tracta d’un text de Raquel Díaz Reguera adaptat i dirigit per Paco Mir.

L’espectacle, recomanat per a infants de 5 a 12 anys, explica la història de la Carlota, una princesa tan rosa, tan rosa, com totes les altres princeses del món. Té un vestit rosa, una habitació rosa i una “feliç” i envejable vida de color rosa però, no obstant això, la Carlota s’avorreix moltíssim perquè a ella tot això d’anar petonejant gripaus a la recerca d’un príncep blau no li interessa gens ni mica. A ella, el que li agradaria, seria caçar dracs, muntar en globus o nedar a lloms d’un dofí. La protagonista d’aquesta història farà trontollar tot un regne pel sol fet de voler ser la persona que vol ser i no la que els altres volen que sigui.

Una proposta en què assistim a la lluita de la princesa rosa (que no volia ser princesa rosa) fins que aconsegueix convèncer tothom que els temps han canviat i que les nenes poden aspirar a coses més interessants que ser princeses roses, tot reflexionant sobre els estereotips i la possibilitat de trencar clixés.

Les entrades anticipades costen 5 € i es poden adquirir anticipadament al Centre Cultural del Morell, al carrer de la Coma 2, de dilluns a divendres de 17 a 21 hores. Una hora abans de l’inici de l’espectacle es podran comprar les entrades a taquilla, a un preu de 8 €.

El Morell, municipi cardioprotegit

Imatge d'un desfibril·lador

Imatge d’un desfibril·lador

Des d’aquesta setmana, l’edifici de l’Ajuntament del Morell compta amb un desfibril·lador extern automàtic (DEA) accessible 24 hores i 365 dies a l’any, que s’ha instal·lat just al costat de l’entrada principal. Es tracta del setè equip d’aquestes característiques que es posa al municipi.

Tal com explica Maria Jesús Valldosera, regidora de Sanitat, “amb la instal·lació d’aquest DEA es continua amb el desplegament d’equips al municipi i es garanteix que, en cas d’emergència, sempre n’hi haurà de disponibles”.

Sis dels DEA estan situats en equipaments municipals, com són el CAP, el Centre de Serveis per a la Gent Gran, el Centre Cultural, l’Institut El Morell, la Llar d’infants i el pavelló municipal. Uns dispositius que permeten una ràpida actuació en cas d’aturades cardíaques.

“La particularitat del nou DEA de l’Ajuntament és que s’ha posat a la via pública, de forma que sempre s’hi podrà accedir”, exposa Valldosera, “i que, en obrir-se l’estoig, truca automàticament al 061, el telèfon de CatSalut Respon, per tal que qui l’hagi d’utilitzar estigui guiat, en tot moment, per un metge”.

A més a més, també disposa de geolocalització, perquè es pugui situar el lloc concret on s’ha produït l’emergència i l’ambulància pugui desplaçar-s’hi ràpidament.

Alhora, el dispositiu va equipat amb un sistema de sirena que s’activa en cas que algú obri l’armari on es guarda el DEA, que està dins de l’àmbit de videovigilància de l’edifici per tal d’evitar-ne robatoris o danys materials.

Per la seva banda, el regidor de Protecció Civil, Eloi Calbet, s’ha mostrat molt satisfet, ja que “també s’ha adquirit un DEA portàtil per a l’Associació de Protecció Civil, la qual cosa ja que tots els actes que se celebrin al nostre municipi estiguin coberts en cas d’emergència”.

Cal destacar que aquesta iniciativa es complementa amb la formació del personal laboral de l’Ajuntament del Morell, a més dels voluntaris de l’Associació de Protecció Civil. Així mateix, aviat es realitzaran unes jornades obertes a la ciutadania per tal de formar-la en conceptes bàsics d’ús del dispositiu DEA i per saber respondre davant d’eventuals situacions en què es requereixin primeres intervencions mèdiques.

Val a dir que més del 70% de les aturades cardíaques es deu en a una arrítmia anomenada fibril·lació ventricular, una anomalia tractable mitjançant una descàrrega elèctrica gràcies als desfibril·ladors externs automàtics.

Una actuació ràpida i de qualitat augmenta entre 7 i 20 vegades les possibilitats de sobreviure.

Per tot plegat, l’Ajuntament del Morell es mostra decidit en la implantació d’aquests aparells que han salvat vides en nombroses ocasions.

Gran èxit de públic al primer espectacle de la temporada del Teatre-Auditori del Morell

Imatge de The Gramophone Allstars Big Band

Imatge de The Gramophone Allstars Big Band

Més de 300 persones van gaudir, aquest dissabte a la nit, del primer espectacle de la temporada hivern-primavera del Teatre-Auditori del Morell.

The Gramophone Allstars Big Band, amb el seu treball “Maraca Soul”, va oferir un muntatge musical d’altíssima qualitat que va fer les delícies de tots aquells que hi van assistir.

Val a dir que el fet de tenir disset músics sobre l’escenari amb tres de les veus més potents del nostre panorama musical, com són Judit Neddermann, Kathy Sey i Yolanda Sey, va fer que l’ambient fos immillorable, i que la majoria del públic acabés dempeus i deixant-se endur pels ritmes de la banda.
The Gramophone Allstars Big Band, a més, arribava al Morell després d’haver-se quedat amb les ganes d’actuar-hi a la Festa Major d’estiu del 2016, quan una tempesta va obligar a anul·lar el concert a l’aire lliure que tenien programat. Un detall que va fer que tant la big band com el públic s’agafessin aquesta actuació amb moltes ganes.

La pròxima cita al Teatre-Auditori serà diumenge 27 de gener amb Hi ha res més avorrit que ser una princesa rosa? Una proposta musical, recomanada a partir de 3 anys, que reflexiona sobre una princesa “molt rosa” que el que vol és caçar dracs, muntar en globus o nedar a lloms d’un dofí.

The Gramophone Allstars Big Band enceta la temporada al Teatre-Auditori del Morell

The Gramophone Allstars Big Band actuen dissabte al Morell. Foto: Cedida

La tornada a la rutina després de més d’un mes d’activitats de Nadal, al Morell és sinònim, des de ja fa uns quants anys, de l’inici de la temporada
hivern-primavera del Teatre-Auditori. Una programació que enguany portarà fins al municipi pràcticament una desena d’espectacles de primera línia.

Els encarregats de trencar el gel, i mai més ben dit, seran The Gramophone Allstars Big Band, aquest dissabte 12 de gener i a partir de les 21 hores. La banda catalana compta amb algunes de les veus més potents del nostre panorama musical, com són Judit Neddermann, Kathy Sey i Yolanda Sey, i farà sonar al Morell els temes del seu darrer disc, “Maraca Soul”.

I és que després del triomf de “Jazzmaica”, amb el qual van fer més de 60 concerts arreu del país, la formació capitanejada pel saxofonista Genís Bou torna amb un treball que obre el ventall rítmic de la Big Band cap a les sonoritats caribenyes, boogaloos i calypsos, ska vintage o funk. Uns estils que es filtren en aquest nou disc per a portar un repertori de procedències diverses, des d’Stevie Wonder a Nina Simone, de Detroit a l’Spanish Harlem,
i tot sota el prisma d’un dels grups més rellevants del nostre territori.

Les entrades anticipades costen 10 € i es poden adquirir anticipadament al Centre Cultural del Morell, al carrer de la Coma 2, de dilluns a divendres de 17 a 21 hores. Una hora abans de l’inici de l’espectacle es podran comprar les entrades a taquilla, a un preu de 12 €.

Teatre, música i circ

La resta de la programació del Teatre-Auditori la conformen diversos espectacles de teatre, música i circ que s’allargaran fins al mes d’abril, i que culminaran amb la cinquena edició del PrimaverArt, la mostra d’arts escèniques a peu de carrer del Morell, que tindrà lloc els dies 26, 27 i 28 d’abril.

Consulteu la programació  de la temporada hivern-primavera del Teatre-Auditori en aquest enllaç.

El Morell rebaixa l’IBI per al 2019

Imatge de l'Ajuntament de El Morell

Imatge de l’Ajuntament de El Morell

El Morell, a 7 de gener de 2019. El consistori municipal va aprovar per unanimitat, en el plenari celebrat el passat 19 de novembre, aplicar la modificació de l’ordenança fiscal reguladora de l’IBI (Impost sobre Béns Immobles). Així, es reduirà el tipus de l’IBI urbà i es congelaran la resta de taxes i preus públics, en la mateixa línia de la rebaixa del tipus impositiu que es va realitzar fa dos anys, la qual cosa suposarà un nou estalvi per a la butxaca dels morellencs.

En aquest sentit, el regidor d’Hisenda de l’Ajuntament del Morell, Eloi Calbet, considera que “malgrat l’augment dels costos i del nivell de vida, l’Ajuntament té una bona salut econòmica, i contempla com a últim recurs el fet d’aconseguir més ingressos amb el pagament de tributs per part dels ciutadans”.

De fet, Calbet remarca que “és per això que durant els últims quatre anys no s’ha aplicat cap augment de taxes, preus públics o impostos”. “Aquesta rebaixa suposa un ingrés menor al que tindríem si mantinguéssim el tipus actual”, explica el regidor, “però creiem que la càrrega fiscal sobre la ciutadania ja és prou alta per seguir amb impostos elevats i taxes excessives, tenint en compte que el consistori no ho necessita”. Així, l’Ajuntament té els recursos suficients que permeten, gràcies a la gestió dels últims anys, evitar un augment de costos a la ciutadania.

Cal recordar que l’IBI és el resultat de la multiplicació del valor cadastral (fixat pel cadastre, i que depèn del Ministeri d’Hisenda) i el tipus de cada ajuntament. El valor cadastral dels immobles del Morell es van revisar fa pocs anys i van ser modificats a l’alça segons criteris de l’estat, de manera que la rebaixa de l’IBI es realitza també per mirar de compensar aquesta pujada amb una reducció del tipus.

Els Reis Mags posen punt final al Nadal morellenc

Els reis del Morell l'any passat

Els reis del Morell l’any passat

El Morell, a 7 de gener de 2019. L’arribada dels Reis Mags al municipi, acompanyada de molts regals i d’encara més caramels, ha marcat el final d’unes festes que vam iniciar el 30 de novembre, amb la projecció del tercer mapping i l’encesa de llums de Nadal.Així, Melcior, Gaspar i Baltasar van arribar al Morell dissabte 5 de gener a les sis de la tarda, amb un nombrós grup de patges per ajudar-los. A l’Ajuntament els va rebre l’alcalde, Pere Guinovart, que els va lliurar les claus per tal de poder entrar a les cases de tots els morellencs. Així mateix, els Reis van fer un discurs des del balcó i van llençar caramels a tots aquells que els van anar a rebre. Finalment, Ses Majestat els Reis d’Orient van repartir més d’un centenar de regals a grans i petits per pràcticament tots els carrers del poble.
Val a dir que el Morell s’ha unit a la campanya #BaltasarDeVeritat impulsada des de l’entitat Casa nostra, casa vostra.

Punt final a les festes Aquests dies han estat farcits d’actes per a tots els gustos, la majoria dels quals dirigits als autèntics protagonistes del Nadal, els més petits. Així, el Tió, el Parc de Nadal i la visita del Patge Reial o de l’Home dels Nassos han estat algunes de les activitats més exitoses. Però també han estat unes festes amb un marcat accent solidari, amb diversos actes que han destinat la seva recaptació a La Marató de TV3 o a entitats com l’APPC-La Muntanyeta. I després del bon resultat de la primera Fira de Nadal de l’any passat, enguany se n’ha fet una segona edició, que ha rebut una gran afluència de públic. Així mateix, la Festa de l’Oli Nou, que té lloc el mateix cap de setmana, també ha apostat per introduir una novetat, amb el I Concurs d’Allioli. I el Sopar de Cap d’Any i el Ball de Gala amb l’Orquestra Cimarrón va esdevenir la millor opció a l’hora d’acomiadar el 2018 i donar la benvinguda el 2019.

Els alumnes del Morell se submergiran en la Ciència

L’Institut El Morell prepara un projecte singular per a fomentar una “mirada científica”.

L’alumnat de 1r de Batxillerat de l’Institut El Morell prepara Projectes de Promoció de la Ciència, amb l’objectiu que tota la ciutadania, i especialment els menors, adquireixi una “Mirada Científica“.

L’assignatura de Ciències per al Món Contemporani, de 1r de Batxillerat, té com a objectiu permetre a l’alumnat bastir els fonaments necessaris per observar el món amb una mirada científica. Durant el primer trimestre han estat treballant en profunditat el concepte “Mirada Científica” i aquest segon trimestre es centraran en la seva dimensió social i cívica.

En aquest context d’interactuar amb la societat i el món on es viu i es creix, els alumnes pensaran com fer aflorar la mirada científica a la seva població: El Morell. Dirigiran els diversos projectes de promoció de la ciència a les comunitats de la Llar d’Infants del municipi, de l’Escola Ventura Gassol, del Centre Cultural, als vianants de la vila i fins i tot al propi institut.

Els nois i noies crearan maquetes virtuals en tres dimensions on, utilitzant un kit d’ulleres de realitat virtual i comandament, es visualitzarà de manera molt realista com es viuria la posada en marxa dels seus projectes. Si les propostes enviades agraden a les comunitats, l’alumnat i el professorat espera que el tercer trimestre els projectes puguin esdevenir una realitat. Tant si com no, durant les portes obertes de l’Institut El Morell els visitants tindran a la seva disposició l’esmentat kit de realitat virtual per submergir-se en les maquetes virtuals realitzades per l’alumnat.

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies