L’acusada de maltractaments a la llar d’infants del Morell no podrà dedicar-se a cuidar nens ni acostar-se al centre

Una dona amb una nena al coll, d'esquena, mirant el pati de la llar d'infants del Morell. Foto: ACN

Una dona amb una nena al coll, d’esquena, mirant el pati de la llar d’infants del Morell. Foto: ACN

El jutjat d’Instrucció 1 de Tarragona ha decretat llibertat provisional per l’educadora acusada de presumptes maltractaments als nens de la llar d’infants municipal del Morell, que haurien començat el curs 2008-2009. Com a mesures cautelars, s’ha acordat la inhabilitació especial per a la realització de qualsevol professió relacionada amb la cura de menors, i la prohibició d’aproximar-se a una distància de 100m a la llar d’infants.

Les mesures s’adopten per un període de 6 mesos, que es podran prorrogar en funció de com avanci la instrucció, i s’han pres després de prendre declaració a la detinguda. Fonts del Tribunal Superior de Justícia han indicat que en aquests moments l’educadora és la única que consta com a investigada, i que s’ha acollit al dret a no declarar. La interlocutòria del jutge indica que l’atestat policial recull denúncies per tot un seguit de lesions i tractes degradants i vexatoris.

L'acusada sortint del jutjat de Guàrdia després de declarar. Foto: ACN

L’acusada sortint del jutjat de Guàrdia després de declarar. Foto: ACN

L’educadora va presentar un recurs contra l’acomiadament

En un comunicat, l’Ajuntament del Morell ha revelat que van tenir coneixement del cas a finals del 2015, i que se la va suspendre immediatament d’ocupació i sou després d’obrir-li un expedient. Segons el consistori, la regidora d’Ensenyament va reunir-se llavors amb el grup de pares dels nens que estaven a càrrec de l’educadora per informar-los de la causa de la suspensió i per recollir altres queixes. Amb la informació recollida, van decidir acomiadar-la.

L’educadora va recórrer aquest acomiadament davant del Jutjat Social en considerar-lo improcedent. La vista per aquest recurs està fixada pel proper mes de desembre. “L’Ajuntament del Morell col·laborarà amb la justícia en tot allò que sigui necessari per a l’esclariment complet dels fets, sent la seva actuació fins ara transparent i clara, sense haver ocultat cap tipus d’informació ni protegit actituds inadmissibles envers l’atenció als menors que assisteixen a la llar d’infants municipal”, afirma el consistori en el comunicat.

Investigació per encobriment

Segons el jutge, l’atestat dels Mossos d’Esquadra recull que l’anterior regidora d’Ensenyament, Montserrat Ibáñez, i l’alcalde del Morell, Pere Guinovart, tenien coneixement dels fets des de fa anys, cosa que nega el comunicat de l’Ajuntament. Per això, i pels vincles familiars de la detinguda amb els dos representants municipals, s’investiga si hi ha hagut delictes d’encobriment i d’omissió del deure de denunciar delictes, així com una presumpta contractació irregular.

L'acusada ha estat posada en llibertat provisional després de declarar. Foto: ACN

L’acusada ha estat posada en llibertat provisional amb càrrecs. Foto: ACN

L’Ajuntament: “El centre és un orgull per al municipi”

D’altra banda, el consistori també ha volgut trencar una llança per “l’excel·lent treball” del personal educatiu i auxiliar de la llar d’infants municipal. “És un model d’activitat pedagògica i social i un orgull per al municipi, i lamentem que les accions puguin suposar un perjudici al centre i al seu personal, que compta amb tota la confiança i reconeixement”, assegura el comunicat.

Detenen una exeducadora de la llar d’infants del Morell acusada de maltractar els nens del centre

Detenen una exeducadora de la llar d’infants del Morell acusada de maltractar els nens del centre

Uns avis amb una nena, d'esquena, parlant amb una dona a la porta de la llar d'infants municipal d'El Morell. Foto: ACN

Uns avis amb una nena, d’esquena, parlant amb una dona a la porta de la llar d’infants municipal d’El Morell. Foto: ACN

Els Mossos d’Esquadra han detingut una exeducadora de la llar d’infants municipal del Morell de 32 anys acusada de maltractar els nens que cuidava. Després de declarar al jutjat d’Instrucció 1 de Tarragona, s’ha decretat llibertat provisional amb càrrecs per la monitora: estarà durant 6 mesos inhabilitada per realitzar qualsevol professió relacionada amb la cura de menors, i no es podrà acostar a menys de 100 metres del centre.

Maltractaments des del curs 2008-2009

La detenció ha estat ordenada pel jutge dos dies després de rebre l’atestat dels Mossos d’Esquadra per presumptes delictes de tracte degradant o vexatori i lesions per part de l’exmonitora de la llar d’infants, M.R.P. Segons s’informa en l’atestat, els maltractaments podrien haver començat ja durant el curs 2008-2009, quan va començar a treballar a la llar d’infants, i s’haurien allargat fins pocs mesos abans de ser acomiadada, l’abril de l’any passat.

Investigats l’alcalde i l’exregidora per presumpte encobriment

D’altra banda, també s’estan investigant l’alcalde del Morell, Pere Guinovart, i l’exregidora d’Ensenyament, Montserrat Ibáñez, per possibles irregularitats en la contractació d’aquesta treballadora i també per presumpte encobriment i omissió del deure de perseguir els delictes.

Privació de l’inhalador a un nen asmàtic

En la interlocutòria, el jutge recull el cas d’un dels menors d’edat que tenia asma infantil i por als sorolls forts. Segons l’atestat, la cuidadora feia creure que subministrava al nen la medicació que necessitava per l’asma, sense que ho fes en cap de les ocasions.

Durant el curs següent va tornar a tenir el mateix alumne, a qui haura seguit sense donar la medicació i, a més, li hauria fet esclatar globus a la cara i sortir al pati mentre es feien obres, tot i l’angustia i la por que sofria el menor pels sorolls forts.

Una clavícula trencada

Posteriorment, un dels seus alumnes va sofrir un trencament de clavícula mentre es trobava sota la seva custòdia. En el mateix curs, el pediatra d’una de les alumnes de la investigada va fer que els pares portessin la seva filla a fer una exploració psicològica degut a un canvi sobtat de comportament i un augment de l’agressivitat.

L'interior del centre. Foto: Blog de la llar d'infants del Morell

L’interior del centre. Foto: Blog de la llar d’infants del Morell

Entre les altres vexacions i maltractaments que el jutge cita de l’atestat hi ha tractar-los de forma agressiva, baixar-los els pantalons davant dels seus companys per ridiculitzar-los, fer-los menjar a la força, tirar-los al terra, i insultar els seus pares. Els maltractaments van pasar desapercebuts per la majoria de les famílies durant molt de temps perquè, degut a la curta edat de les víctimes, es justificaven al·legant accidents jugant al pati o amb els companys.

El paper de l’Ajuntament

Segons el jutge, l’atestat indica que ja en el curs 2009-2010 l’anterior directora de la llar d’infants va comunicar a Ibáñez les irregularitats, sense que es fes res al respecte. El 2011-2012 s’haurien tornat a posat els fets en coneixement de l’anterior regidora d’Ensenyament. La interlocutòria també diu que, segons sembla, els pares de l’alumne amb la clavícula fracturada van demanar reunir-se amb Ibáñez i amb l’alcalde per denunciar el tracte rebut, i que aquest últim es va negar a rebre’ls.

En un comunicat, l’Ajuntament ha negat que tingués coneixement dels fets més enllà de finals del 2015, quan la directora va posar en coneixement de l’actual regidora d’Ensenyament, Victòria Grau, lesions aparegudes al front d’un dels nens que haurien estat provocades per agressions de la detinguda. Grau va solicitar un informe que va derivar en un expedient, i aquest va acabar amb l’acomiadament de la monitora. L’educadora va interposar un recurs contra aquest acomiadament, que està en tràmit.

L’acusada de maltractament no podrà cuidar nens ni acostar-se a 100 metres de la llar d’infants del Morell

Prop de 4.000 visitants visiten la Terrafira del Morell

Una imatge dels estands presents a la fira

La societat morellenca ha constatat, amb la seva assistència als diferents espais i actes proposats, la bona rebuda a la Terrafira, el nou format de fira de mostres que l’Ajuntament del Morell ha creat enguany i que, en principi, s’anirà celebrant cada dos anys.

De fet, prop de 4.000 persones han visitat els diferents espais de Terrafira durant el cap de setmana, en una iniciativa que ha rebut una valoració molt positiva per part de l’organització, dels establiments participants i del públic assistent.

La cercavila de gegants, també present al certamen

Gran ocupació als restaurants

Bona prova d’això és el fet que els restaurants del municipi han registrat una gran ocupació, gràcies a l’elevada afluència de visitants que Terrafira ha atret fins al municipi morellenc.

La tradicional presència a la Rambla Joan Maragall d’estands expositors del comerç local – i que ha reunit fins a 35 firmes- s’ha vist enguany completada i potenciada per dos espais més que, per iniciativa del consistori, han donat forma a la Terrafira 2017: l’espai artesà, ubicat a l’entorn de la casa consistorial i integrat per 15 estands, i l’espai gastronòmic, al jardí del palau municipal i que ha comptat amb 8 establiments de restauració i amb actuacions artístiques en directe per dinamitzar i potenciar aquest espai.

L’exposicio de vehicles clàssics

Degoteig de veïns

Tot plegat ha permès viure un gran ambient al centre del Morell, amb un degoteig constant de veïns i també de visitants arribats d’altres municipis de l’entorn, que han pogut gaudir de les diferents activitats organitzades: la trobada de vehicles clàssics, descapotables i de competició, dissabte al matí; la diada castellera de diumenge, amb l’actuació dels Xiquets de Tarragona i dels Xiquets de Reus; les actuacions musicals a l’espai gastronòmic; les
degustacions d’olis i vermuts; i la presència de personatges infantils que van omplir d’il·lusió els visitants més petits.

Després de cloure aquesta edició 2017 de la Terrafira, des de l’Ajuntament se’n fa “una valoració molt positiva, tant per l’elevada presència d’expositors, com per l’excel·lent resposta social que aquesta iniciativa ha tingut”, segons apunta Susanna Ferré, regidora de Promoció Econòmica de l’Ajuntament del Morell.

No ha faltat el concert a la fira del Morell

De fet, la responsable municipal considera que “s’ha complert l’objectiu que ens havíem fixat, que era donar a conèixer l’entorn comercial del Morell, perquè aquí hi tenim una molt bona oferta d’empreses, productes i serveis”.

Les autoritats, durant la inauguració

El Morell ja respira l’ambient de la Terrafira

Imatge gràfica del Terrafira

Els habitants del Morell es preparen per gaudir de la primera edició de la Terrafira, que obrirà portes demà a la tarda i que, fins diumenge al vespre, oferirà als veïns del poble i als visitants una completa i variada oferta amb
propostes per a tots els gustos.

De fet, la Terrafira comptarà amb la presència de 58 estands, que permetran passejar per l’espai comercial, que reunirà fins a 35 estands a la Rambla Joan Maragall; conèixer les habilitats i processos productius dels 15 artesans que donaran vida a l’espai ubicat a la plaça de la Font; o degustar alguna de les exquisideses que cuinaran els 8 establiments presents a l’espai gastronòmic dels jardins de l’Ajuntament, constituirà el principal atractiu de la Terrafira, però l’oferta va molt més enllà.

‘Una proposta completa’

Amb tot, el que és segur és que “Terrafira és una proposta molt completa on s’hi podrà trobar artesania, gastronomia, comerç i activitats, a través d’un programa molt complet i atractiu per a gent de totes les edats”, explica Susanna Ferré, regidora de Promoció Econòmica de l’Ajuntament del Morell.

En aquest sentit hi destaquen la primera trobada de vehicles clàssics, descapotables i de competició. Aquesta tindrà lloc dissabte, de 9 a 13 hores, a l’Avinguda Catalunya, i permetrà gaudir de l’exposició d’una setantena d’autèntiques joies sobre rodes que arriben des de diversos punts de Catalunya.

Diada castellera

Pel que fa a la jornada de diumenge, el plat fort arribarà a les 13 hores, amb una Diada castellera que estarà protagonitzada pels Xiquets de Tarragona i els Xiquets de Reus. Les dues colles mostraran les seves construccions a la Rambla Joan Maragall.

Així mateix, l’espai gastronòmic ubicat als jardins de l’Ajuntament comptarà amb un doble atractiu ja que, a més de les interessants propostes culinàries que s’hi podrà degustar, l’espai estarà ambientat per diferents espectacles. En aquest sentit, divendres a les 22.30 hores tindrà lloc la Primera nit de DJ’s locals, amb la participació de Haffi, Gloria’s Soundsistema, Marc Manyé i Rubèn Ferré, que faran ballar el públic que s’hi doni cita amb els ritmes més actuals.

Espectacle de màgia

L’endemà dissabte, a les 11.30 hores, hi tindrà lloc l’espectacle de màgia a càrrec del Mag Maiky mentre que dues hores després, a les 13.30 hores, l’amenització de l’espai gastronòmic serà oferta pels Vinardells, que protagonitzaran un interessant concert vermut.

Ja a la tarda, el Mag Maiky repetirà protagonisme a les 18 hores, una hora abans que doni inici la desfilada de moda. Finalment, a les 21 hores tindrà lloc el concert de Tarraco Surfers, que oferiran versions de clàssics del rock, interpretades per excomponents de l’antic exèrcit romà. I en acabar seguirà la festa al ritme de Sound System.

La inauguració

Tot plegat arribarà durant un cap de setmana que començarà demà divendres, a les 20 hores, quan tindrà lloc la inauguració oficial de la Terrafira per part de l’Ajuntament. L’acte, que tindrà lloc a l’espai comercial, estarà amenitzat per l’espectacle itinerant de l’Always Drinking Band. Seguidament, es durà a terme una visita als estands que donen vida a aquesta innovadora proposta que “té per objectiu que els visitants puguin gaudir i conèixer
el nostre entorn comercial, perquè al Morell tenim una molt bona oferta d’empreses productes i serveis”, destaca Susanna Ferré.

La responsable municipal també apunta que “hem plantejat que la Terrafira torni cada dos anys, però en funció de la resposta social que tingui aquesta primera edició podem adaptar la idea inicial, ja que estem oberts a totes les propostes que ens puguin fer els nostres veïns i veïnes”.

Tot a punt per al PrimaverArt del Morell

Imatge d’arxiu de la presentació del festival

Tot és a punt als carrers i places del Morell per a que, aquest cap de setmana, hi tingui lloc la tercera edició del PrimaverArt, la mostra d’arts escèniques a peu de carrer que preveu omplir l’espai públic de la vila amb teatre, circ i
música per a tots els públics. I a més, tots els espectacles seran gratuïts.

Novament, la regidoria de Cultura, Festes i Joventut posa a l’abast de tothom un festival multidisciplinari. que ja s’ha consolidat amb caràcter anual al municipi, tot coincidint amb la primavera. En aquesta ocasió, a més, creix tant pel que fa al nombre de propostes –fins a quinze-, com en dotació pressupostària, que arriba als 26.000 euros.

Aquesta proposta ve a donar continuïtat a la temporada d’hivern-primavera del TeatreAuditori, per on han passat gairebé unes 2.000 persones. Ara, el focus cultural recau als espais públics del Morell, que acolliran fins a quinze espectacles definits per la varietat i la qualitat de la posada en escena.

De fet, el PrimaverArt 2017 comptarà amb diferents plats forts, que seran repartits durant els tres dies en què el festival omplirà carrers i places del municipi.

En aquest sentit, cal destacar obres com “Nàufrags”, que ha estat considerat el millor espectacle de carrer als Premis de Circ de Catalunya Zirkòlika 2016; “Rats”, que ha rebut el reconeixement de millor espectacle de carrer a la Fira Titelles 2015; o “Càntut”, que ha rebut el premi Enderrock millor disc folk 2016 segons la crítica i el premi Teresa
Rebull Fira Mediterrània 2016.

A més, el PrimaverArt comptarà amb estrenes i novetats com “Lurrak”, un espectacle de circ contemporani que combina teatre, música i circ, el qual s’estrenarà per primer cop a Catalunya, o les propostes de microteatre que presenten el col·lectiu de Les Artistes Locals de Reus. Per respectar la continuïtat de les dues darreres edicions, el PrimaverArt acabarà amb “L’Estiueig”, una proposta de Commedia dell’Arte del dramaturg Carlo Goldoni.

Els veïns del Morell ja coneixen el seu Pla d’Acció per l’Energia Sostenible

Un moment de la presentació del Pla per l’Energia Sostenible

L’Ajuntament del Morell ha donat a conèixer entre els seus habitants el procés participatiu del seu Pla d’Acció per l’Energia Sostenible (PAES). La sala d’actes de l’Ajuntament va registrar una notable assistència de veïns i veïnes del poble, que van poder conèixer de primera mà quines són les accions que el consistori morellenc implantarà per tal d’assolir tres objectius fonamentals: reduir un 20% els gasos d’efecte hivernacle al municipi, i augmentar un 20% en l’eficiència energètica i un 20% en les energies renovables.

Aquests objectius municipals s’emmarquen en el compromís adquirit a través del Pacte d’alcaldes per una energia sostenible, un moviment europeu on participen autoritats locals que han assumit un compromís voluntari per assolir diferents objectius mediambientals abans de l’any 2020.

Al Camp de Tarragona, el Pacte d’alcaldes compta amb el suport del 64% dels municipis, entre els quals s’hi troba el del Morell des de l’any 2015. L’Ajuntament ha assumit el PAES com una eina necessària i valuosa per materialitzar el seu compromís davant el canvi climàtic. De fet, el PAES morellenc posa el focus d’atenció en quatre sectors: transport (60% de les emissions municipals), serveis (19%), domèstic (14%) i residus (6%).

Malgrat que en el cas morellenc s’acaba d’encetar la fase participativa una vegada s’ha tancat la primera etapa d’elaboració del PAES, el municipi ja registra valors que reforcen l’optimisme d’aquesta acció. En aquest sentit i en el període 2005-2010, El Morell va reduir un 21% l’emissió de tones de CO2 per habitant, mentre que la seva població va créixer un 30%. Amb aquest impuls inicial, les emissions morellenques van situar-se per sota de la mitjana dels municipis demogràficament similars, però el compromís consistorial envers el medi ambient va més enllà i, per això i en el marc del Pacte d’alcaldes, ha encetat un PAES que engloba fins a cinc objectius estratègics, que es concreten en 27 accions.

Eficiència energètica

El primer objectiu estratègic s’emmarca en l’eficiència energètica, i es proposa reduir un 3% les emissions municipals de CO2, amb accions en els àmbits dels equipaments, l’enllumenat o el domèstic, com són la implantació d’un sistema de gestió energètica municipal, la creació de cursos formatius, la implantació del programa Euronet 50/50 a
l’escola, la instal·lació de LED a l’enllumenat públic o la bonificació fiscal en la llicència d’obres per a millores en l’eficiència energètica d’habitatges o locals, entre altres mesures.

El segon objectiu estratègic incideix en les energies renovables. L’Ajuntament pretén reduir un 2% les emissions municipals de CO2, a través de la compra d’energia verda certificada per part de l’Ajuntament.

Reduir el 17% de les emissions municipals de CO2 en mobilitat és el tercer objectiu estratègic. El consistori ho farà a través de 8 accions, entre les quals destaquen la substitució dels vehicles municipals de combustió per altres d’elèctrics, la instal·lació de punts de subministrament elèctric per a vehicles, l’adequació de carrers i camins per
facilitar la mobilitat a peu o amb bici o la bonificació fiscal per als vehicles amb baixes emissions.

El quart objectiu estratègic intervé en els residus, àmbit en el qual es reduirà les emissions de CO2 un 2%, a través de la creació de campanyes per millorar la recollida selectiva. Finalment, el cinquè objectiu estratègic es centra en el consum d’aigua. L’objectiu és promoure els productes ecològics i de Km 0, i reduir el consum d’aigua al municipi. En
aquest àmbit, es preveu dur a terme dues accions com són el foment del consum de productes de proximitat i d’agricultura ecològica, així com la creació de campanyes per reduir el consum domèstic de serveis d’aigua.

Ja es respira PrimaverArt al Morell

El Morell ha presentat avui la programació del festival de les arts escèniques

L’Ajuntament del Morell ha presentat aquest dimarts la programació i la nova imatge del PrimaverArt, la mostra d’arts escèniques a peu de carrer del Morell que preveu omplir del 21 al 23 d’abril l’espai públic de la vila amb teatre, circ i música per a tots els públics.

Al jardí de l’Ajuntament del Morell, el regidor d’Hisenda, Governació, Comunicació i Protecció Civil, Eloi Calbet, juntament amb els tècnics de la regidoria de Cultura, Festes i Joventut han presentat públicament un total de 15 quinze propostes.

Després de l’èxit d’assistència de la temporada de’hivern-primavera al Teatre-Auditori, per on han passat gairebé unes 2.000 persones, regidor i tècnics han volgut destacar que la totalitat dels espectacles del PrimaverArt són gratuïts, donant sentit a la seva aposta de programar cultura a l’abast de tothom.

Els plats forts de la mostra estan repartits durant els tres dies de celebració de la mateixa, alguns dels quals compten amb un ampli reconeixement. “Nàufrags”, que ha estat considerat el millor espectacle de carrer als Premis de Circ de Catalunya Zirkòlika 2016; “Rats”, que ha rebut el reconeixement de millor espectacle de carrer a la Fira Titelles 2015; o “Càntut”, que ha rebut el premi Enderrock millor disc folk 2016 segons la crítica i el premi Teresa Rebull Fira Mediterrània 2016.

A més, el PrimaverArt comptarà amb estrenes i novetats com “Lurrak”, un espectacle de circ contemporani que
combina teatre, música i circ, el qual s’estrenarà per primer cop a Catalunya, o les propostes de microteatre que presenten el col·lectiu de Les Artistes Locals de Reus.

Per respectar la continuïtat de les dues darreres edicions, el PrimaverArt acabarà amb “L’Estiueig”, una proposta de Commedia dell’Arte del dramaturg Carlo Goldoni. Cal destacar que, enguany, el PrimaverArt es presenta amb una nova imatge gràfica realitzada per un equip de dissenyadors morellencs.

Bancs i immobiliàries pagaran al Morell un 50% més de l’IBI pels pisos desocupats

L’Ajuntament del Morell

La darrera sessió plenària de l’Ajuntament del Morell, celebrada el passat 30 de març, va servir per aprovar el pressupost municipal per a l’any en curs. El consistori va donar el vistiplau a uns comptes que ascendeixen a
5.490.000 euros, és a dir, 188.000 euros menys que l’any passat.

El ple va aprovar una mesura segons la qual els pisos o cases no ocupats i que siguin propietat d’una entitat bancària o immobiliària pagaran el seu IBI corresponent, més una penalització del 50% del mateix.

Aquest descens d’un 3’3% ve marcat per “un exercici de prudència financera que no renuncia a futures modificacions a l’alça”, segons explica el regidor d’Hisenda, Eloi Calbet. “El pressupost parteix dels ingressos ordinaris de l’any passat, que van registrar un descens de 483.000 euros de la taxa d’ocupació de la via pública de les companyies elèctriques”, detalla el responsable municipal. Amb tot, des de la casa consistorial s’apunta que aquest descens de 483.000 euros queda “parcialment compensat” per l’increment del PAM i amb altres ingressos que han crescut.

En qualsevol cas, la voluntat de l’equip de govern és seguir fent front als compromisos adquirits, sobretot en matèria d’atenció social. Per això, tal i com exposa Eloi Calbet, “hem incrementat les ajudes extraordinàries a persones necessitades i, si calen més recursos en aquest àmbit, farem una modificació de crèdit”.

A més, l’aspecte social dels comptes municipals es veu completat amb el manteniment de la despesa corrent de subvencions a famílies, de personal de serveis, d’esports, per a l’arranjament de façanes, i també es mantenen les ajudes a totes les entitats del poble.

I encara en l’àmbit d’afectació a les economies familiars del Morell, el ple municipal va aprovar les ordenances fiscals per al 2017. Entre aquestes hi destaca la rebaixa de l’IBI urbà, que passa del 0’77 al 0’67%. Així mateix, també s’ha suprimit la taxa de construcció per als casos d’arranjament de façanes, millora del paviment de la vorera i tancament de parcel·les urbanes.

Reducció del deute

Les mesures econòmiques aplicades durant el darrer any, i que tenen continuïtat en l’aprovació dels comptes municipals per al 2017, també es tradueixen en “una reducció del deute municipal, que gràcies a un canvi de préstec ens permetrà pagar un 16’65% menys en interessos”, explica Calbet, qui també confirma que “això ens permetrà situar el deute municipal en un 24’82%, quan la llei permet fins al 110% dels ingressos ordinaris”.

Però no tot seran bones notícies, ja que la reducció del pressupost municipal obligarà l’equip de govern a ajornar algunes de les inversions previstes, si bé un possible increment  Ajuntament del Morell d’ingressos permetria reprendre aquestes actuacions. Entre les obres que es veuen afectades hi ha la millora de la zona de la Granja, l’arranjament de les zones educativa, de la llar d’avis i de la zona esportiva, l’adequació de l’entorn de la deixalleria o l’acabament de la Rambla.

Obres de l’antic ajuntament

Amb tot, sí que està prevista la finalització d’altres projectes que el consistori ja ha iniciat i que es veuran completats enguany, com són l’acabament de les obres de l’antic ajuntament, tant pel que fa a l’arranjament de la façana com el local de Protecció Civil; la reparació i millora de la piscina municipal i de la seva sala de màquines; i la realització de
la segona fase de la plaça de l’Era del Castell, corresponent a l’acabament de la plaça ubicada al davant de la Casa de la Vila i al costat de la farmàcia, una obra que es preveu estrenar el proper estiu, coincidint amb la Festa Major d’estiu. Així mateix, el consistori també està treballant en la propera posada en funcionament d’un cos de vigilants
municipals propi.

Finalment, el pressupost municipal també preveu una partida de 36.500 euros per a que la regidoria de Promoció Econòmica pugui recuperar la fira del Morell. Aquesta tindrà lloc del 19 al 21 de maig sota el nom de “Terra Fira”. Aquesta iniciativa es desenvoluparà per l’entorn del nucli antic i combinarà vessants com la realització i venda de productes artesanals, la presència d’estands d’entitats i altres espais lúdics i gastronòmics.

Un nou estudi de la qualitat de l’aire constata la reducció de la presència de butadiè al Morell

Un moment de la presentació pública dels resultats de l’estudi al Morell

El Morell ja disposa d’un nou informe sobre la qualitat del seu aire. L’acte de presentació de l’estudi, celebrat al Teatre-Auditori, ha comptat amb la participació de l’Ajuntament morellenc, de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i de la Plataforma Cel Net.

Aquest tercer estudi suposa donar continuïtat als encarregats anteriorment pel propi consistori, i que van ser presentats en societat el juny de 2014 i el novembre de 2015.

L’estudi ha estat realitzat, com en anteriors ocasions, per la UPC, que ha dut a terme una avaluació real de la qualitat de l’aire que respiren els habitants del Morell, mitjançant control social, control químic i modelització numèrica.

En aquesta ocasió, l’estudi s’ha centrat en analitzar l’element 1,3 butadiè. Segons ha explicat Pere Guinovart, alcalde del Morell, “la presència d’aquest element en l’aire del Morell s’ha reduït des del primer estudi”. Amb tot, el batlle i també responsable de la cartera de Medi Ambient al municipi ha recordat que “l’acord que ara fa dos anys va prendre el Parlament de Catalunya, segons el qual es comprometia a analitzar diferents elements volàtils, no s’està
complint totalment, ja que alguns d’aquests compostos volàtils encara no estan sent analitzats”.

És aquesta “manca de compromís per part del Govern” la que porta a l’Ajuntament del Morell a no formar part de la Taula de la Qualitat de l’Aire, “perquè la Generalitat no contempla la nostra proposta de dur a terme un estudi de la qualitat de l’aire a l’àrea dels polígons industrials Nord-Sud”, argument Guinovart. En aquest sentit, l’alcalde morellenc concreta que “ens sembla molt adient que hi hagi mesuradors de la qualitat de l’aire al llarg del territori català, però seguim reclamant un estudi concret i específic, finançat per la Generalitat, de l’àrea dels polígons Nord i Sud, que ara mateix no s’està realitzant”.

D’altra banda, Guinovart també ha apuntat que “des de l’any 2012 no es du a terme un estudi epidemiològic sobre les repercussions que la qualitat de l’aire té en la salut de les persones. Creiem que aquest estudi s’hauria de fer cada any, però no és així, i ens sorprèn que la resta d’ajuntaments no estiguin alineats amb aquesta reivindicació, que ens
permetria tenir més informació sobre un aspecte tan bàsic i elemental com és la salut”.

Finalment, l’alcalde del Morell ha insistit en el fet que “la nostra finalitat i el nostre objectiu és aconseguir que hi hagi un estudi complet de la qualitat de l’aire a l’entorn dels polígons Nord i Sud, finançat per la Generalitat. Però mentre aquest estudi no es produeixi, l’Ajuntament del Morell seguirà fent un esforç per sufragar estudis dins del seu terme
municipal”.

En aquest sentit, cal recordar que aquest tercer estudi sobre la qualitat de l’aire al Morell és fruit del conveni de col·laboració que el ple municipal del consistori morellenc va aprovar establir, el passat mes de juliol, amb la UPC per al desenvolupament i finançament de la continuació d’un estudi de la qualitat de l’aire al Morell.

Aquest tercer estudi, com els dos anteriorment realitzats, ha estat finançat íntegrament per l’Ajuntament del Morell, amb un cost de 13.190 euros. Gràcies als treballs realitzats, s’ha pogut constatar la reducció de l’element 1,3 butadiè al municipi.

Queixes de Cel Net

D’altra banda, Cel Net ha expressat la necessitat urgent de tenir dades de tots els municipis afectats pel polígon nord del complex petroquímic: Constantí, Perafort i Puigdelfí, Vilallonga del Camp i la Pobla de Mafumet. I lamenta que, “de nou, les pressions polítiques i empresarials, i sobretot  la manca de responsabilitat i valentia per part de les administracions locals, segueixin condemnant a  la població a un buit informatiu davant la qualitat de l’aire”.

El Morell oferta públicament la gestió del bar del Centre Cultural

Ajuntament del Morell. Foto:Morell.cat

L’Ajuntament del Morell ha obert un concurs públic per a la concessió de l’explotació del servei de bar del Centre Cultural del municipi, un espai emblemàtic que busca nous gestors.

Ubicat al cèntric número 2 de carrer de la Coma, el Centre Cultural ofereix uns 400 metres quadrats d’espai destinat al servei de bar. S’ofereix totalment equipat i moblat, en una concessió inicial de 2 anys que serà ampliable a 8 anys més en cas d’acord entre les dues parts.

D’aquesta manera, l’Ajuntament busca mantenir l’activitat d’un establiment amb llarga tradició al municipi, alhora que ofereix una possibilitat d’auto ocupació tant per a persones físiques que estiguin interessades en el sector de la restauració, com per a empreses que vulguin passar a gestionar aquest espai.

En qualsevol cas, els interessats a fer-se amb la concessió del servei de bar del Centre Cultural hauran d’abonar un mínim de 700 € mensuals en concepte de cànon, com a import base de licitació. El termini de presentació de sol·licituds finalitza el proper 8 de febrer. Per a més informació i consulta de les bases i clàusules completes, es pot consultar la seu electrònica del Morell.

El Morell estrena el 2017 amb una festa multitudinària

Una imatge de la festa de comiat de l’any

El nou any va arribar al Morell amb grans dosis d’alegria, il·lusió i bons propòsits però, sobretot, amb el millor ambient gràcies a la gran revetlla de cap d’any organitzada per l’Ajuntament i que reunir més de 600 habitants al Pavelló Municipal.

D’aquests, la meitat va compartir taula en el darrer sopar de l’any, mentre que la posterior revetlla va veure com augmentava encara més l’afluència de públic a la festa. De fet, l’assistència al sopar i posterior ball va superar fins i tot les previsions més optimistes del consistori, que va oferir a tots els assistents un excel·lent menú per al sopar
de gala en una celebració que va continuar amb el ball amenitzat per l’Orquestra Girasol fins ben entrada la matinada.

Grans i petits van gaudir junts de l’última festa de l’any al municipi per donar la benvinguda al 2017. Els que van preferir celebrar-ho fora del Morell van tenir a la seva disposició el ‘Bus del seny’, que va traslladar els seus usuaris fins a Tarragona per tal que poguessin gaudir de la revetlla de cap d’any sense haver de preocupar-se per conduir.

Un cop estrenat el 2017, els morellencs i les morellenques ja es preparen per viure l’esperada visita dels Reis Mags d’Orient. Aquests visitaran El Morell el proper divendres, 5 de gener, a les 18 hores, quan iniciaran la tradicional cavalcada des de l’avingudaCatalunya.

I després de la il·lusionant visita reial, els actes nadalencs al Morell arribaran al seu final el diumenge, 7 de gener, amb la representació del clàssic teatral “Els Pastorets”. A les 18 hores, per només 3€ l’entrada anticipada i 5€ a taquilla –des d’una hora abans de l’inici de l’espectacle-, el públic assistent gaudirà amb la versió local d’una gran obra que enguany commemora el centenari dels Pastorets de Josep Ma Folch i Torres.

El Parc infantil de Nadal del Morell tanca portes amb la participació de 400 nens

Imatge del Parc de Nadal del Morell. Foto: Cedida

Imatge del Parc de Nadal del Morell. Foto: Cedida

És una de les activitats nadalenques més tradicionals i amb més èxit de participació entre els nens i nenes. Un any més, el Parc Infantil de Nadal del Morell ha aconseguit un èxit de participació. En total, han estat 400 els nens i nenes que han passat pel Pavelló Municipal del municipi durant els tres dies que ha estat en funcionament aquest espai lúdic.

Des que va obrir portes el dimarts 27 i fins a aquest dijous dia 29, els infants i joves del municipi han pogut gaudir de les nombroses activitats que s’oferien, entre les quals hi havia activitats diverses, inflables i tallers amb els cossos de seguretat.

El Parc infantil de Nadal del Morell, que ha estat obert en horari de matí i de tarda, és una de les nombroses propostes nadalenques que han tingut lloc al municipi durant les festes. Els actes litúrgics, les accions solidàries amb la Marató o la representació dels Pastorets,entre d’altres propostes, també s’han celebrat al llarg d’aquests dies.

Pel que fa als actes que encara s’han de celebrar al municipi, destaca l’arribada de l’Home dels Nassos, que passejarà pels carrers del Morell acompanyat pel grup de gralles Canya d’Or. A més, el municipi rebrà l’any nou amb un sopar i un ball de gala amenitzat per l’Orquestra Girasol. Entre els actes que encara s’han de celebrar, destaca també la tradicional cavalcada dels Reis Mags que recorrerà els carrers del Morell el dijous dia 5 a les sis de la tarda.

Vuit propostes de música, teatre i circ, en la nova temporada al Morell

Acte de presentació de la programació teatral

Acte de presentació de la programació teatral

Aquesta tarda ha vist la llum la programació de la nova temporada teatral que el Teatre-Auditori del Morell acollirà entre els propers mesos de gener i abril.

L’acte de presentació ha comptat amb la participació de Judit Fernández, regidora de Festes, Cultura i Joventut del municipi, qui ha incidit en “l’esforç econòmic i l’interès per programar espectacles de qualitat i per a tots els gustos”, dos aspectes que posen de manifest “l’aposta decidida que des de l’Ajuntament del Morell fem pel foment de la cultura en tots els seus vessants”.

En aquest sentit, la programació de la nova temporada cultural engloba fins a vuit espectacles teatrals, musicals i circenses, entre els quals destaca la presència dels televisius Ramon Madaula i Roger Coma amb l’obra teatral “L’Electe”, que serà representada al Teatre-Auditori morellenc el dissabte, 4 de febrer.

Integren la resta de propostes el teatre musical “Enchanté!”, amb Divinas (14 de gener); l’obra “Les dones sàvies”, amb Ricard Farré i Enric Cambray (21 de gener); l’espectacle de trobadors “El comte Arnau” (12 de febrer); les representacions teatrals “Vagas y maleantas” (4 de març) i “André i Dorine” (11 de març), aquest últim amb motiu del Dia Internacional de la Dona; l’espectacle circense “Rhümia” (25 de març) i l’obra teatral “Sota
teràpia” (1 d’abril).

Tots aquests espectacles tindran un preu d’entre 8 i 12 euros, si bé hi ha descomptes per a aquells que comprin les seves entrades de manera anticipada. A més, fins al 13 de gener s’ofereix l’abonament de temporada que, per només 50 €, dóna accés a tota la programació de la temporada. Així mateix, també hi ha descomptes especials per als
menors d’edat, que podran accedir a cada espectacle pel preu unitari de 3 €.

La venda d’abonaments de temporada i d’entrades anticipades està disponible des d’avui al Centre Cultural del Morell, ubicat al carrer de la Coma 2, en horari de 17 a 21 hores de dilluns a divendres, excepte festius.
El PrimaverArt tornarà per Sant Jordi.

D’altra banda, la programació d’hivern i primavera al Teatre-Auditori es veurà completada amb la tercera edició del Primaverart. Aquest mostra d’arts escèniques a peu de carrer oferirà propostes de teatre, música, circ i un llarg etcètera durant el cap de setmana del 21 al 23 d’abril, amb un denominador comú: els espectacles tindran lloc a peu de carrer, ben a prop del públic.

L’assassí confès i marit de la poblenca Carmen Ginés declararà demà a Tarragona

L’home que diumenge va confessar haver assassinat la seva dona, Carmen Ginés, passarà demà a disposició judicial. Francisco Javier M.M. es troba detingut provisionalment a la comissaria de Camp Clar, on es va lliurar el migdia de diumenge, i declararà demà als Jutjats de Violència sobre la Dona de Tarragona. Segons publica avui el Diari de Tarragona, Carmen Ginés va morir dissabte després de rebre almenys deu punyalades del seu marit al lavabo de casa seva.

L'assassí confès, Francisco Javier M.M., en una foto del seu perfil públic de Facebook.

Francisco Javier M.M., en una foto del seu perfil públic de Facebook.

Els detalls de la investigació estan sota secret però, segons s’ha filtrat, la víctima hauria estat assassinada la nit de dissabte quan la parella estava sola al pis. En arribar la filla de 16 anys d’un matrimoni anterior de Carmen Ginés, que vivia amb ells, el sospitós, Francisco Javier M.M. li hauria dit que la seva mare estava a l’hospital per acompanyar la dona gran a qui cuidava. El dia després, hauria agredit a la filla abans de lliurar-se a la comissaria dels Mossos.

Les comarques tarragonines van concentrar-se durant la jornada d’ahir en diferents manifestacions de suport a la família de la víctima i de rebuig a la violència masclista. Una d’aquestes concentracions es va fer a l’institut del Morell on estudia una de les filles de la Carmen.

Noves dates pels actes suspesos a la Pobla

El mateix diumenge, l’Ajuntament de la Pobla ja va concentrar-se per llegir un manifest en què es van declarar dos dies de dol oficial. Es van suspendre els actes previstos per al passat diumenge 18 de desembre que, ja tenen noves dates de celebració. En aquest sentit, el bingo solidari en favor de la Marató tindrà lloc el proper 7 de gener, de 17 a 20 hores, al Casal de la Gent Gran, i el popular i televisiu humorista José Corbacho visitarà finalment La Pobla el proper 8 de gener, a les 18 hores, per presentar el seu espectacle “Corbacho 5G”. En aquest cas, l’accés al Casal Cultural es realitzarà amb les mateixes entrades que els espectadors van adquirir per a la sessió del passat diumenge.

 

L’institut del Morell, on estudia una de les filles de la Carmen, rebutja la violència en un acte col·lectiu

Un moment de l'acte de suport a la família

Un moment de l’acte de suport a la família

Aquest matí la comunitat educativa de l’INS El Morell ha organitzat un acte per manifestar el rebuig a la violència masclista per l’assassinat de la mare d’una alumna del centre durant el passat cap de setmana.

Membres de l’Ampa, l’alumnat del centre, el PAS i el claustre de professorat s’han reunit al pati de l’institut on el director Jaume Ramon Ribé ha llegit un text on s’hi expressa “que la tasca educativa només pot estar vinculada a un compromís ferm per evitar que aquestes situacions es reprodueixin”.

També han afegit que “des de l’institut posarem tota l’energia perquè el nostre treball diari, des de les tutories i des del nostre dia a dia per treballar cap a la sensibilització adreçada a erradicar les mostres de violència”.

El text llegit afirma també: “Volem expressar el nostre ferm rebuig a qualsevol expressió de violència masclista. Alhora també li volem dir a la xxx (nom de l’alumna) que pot comptar amb nosaltres, que tindrà tot el nostre suport i afecte i l’acompanyarem quan ho necessiti”.

Per desgràcia, el que ha passat “és un fet massa habitual i no hi trobarem un final proper si no hi treballem totes les persones juntes. Per això, tant l’equip directiu com el claustre de professorat d’aquest institut tenim clar que la nostra tasca va més enllà de la formació acadèmica. La nostra tasca prioritza sobretot la formació de les persones amb els referents del respecte, de la llibertat i de l’equitat”.

 

El Morell engega el programa de Nadal amb un mapping i una cantada de nadales

La façana de l'Ajuntament, il·luminada pel Nadal. Foto: Cedida

La façana de l’Ajuntament, il·luminada pel Nadal. Foto: Cedida

El Morell va donar divendres el tret de sortida als actes organitzats amb motiu del Nadal. A les 19 hores, una cantada de nadales va obrir els diversos actes festius. La música va donar pas a la llum ja que tot seguit, va tenir lloc la projecció del mapping de Nadal a l’Era del Castell. Enguany, és el primer cop que els veïns i veïnes del Morell van gaudir d’aquest espectacle que va anar seguit per la tradicional encesa de la il·luminació nadalenca.

Havent donat la benvinguda al Nadal, a les 20 h, també es va inaugurar l’exposició fotogràfica “Instawalk al Morell”, fruit d’una sortida d’instagramers pel municipi. Els diversos actes programats amb motiu d’aquestes festes es reprendran a partir de diumenge de la setmana que ve, quan la Parròquia de Sant Martí acollirà l’acte “Cantem al Nadal” amb la Coral Guspira del Morell. En total, s’han programat una vintena d’actes al municipi que s’allargaran fins al dia 7 de gener, quan la representació de l’obra ‘Els Pastorets’ posi punt i final a les festes.

L’AEQT presenta el Pla Estratègic a l’Assemblea General al Morell

Foto de família dels participants a la reunió

Foto de família dels participants a la reunió

L’Ajuntament del Morell ha acollit avui l’Assemblea General Ordinària, que ha reunit els directors de les empreses associades. L’alcalde en funcions morellenc, Alberto Ortega, ha donat la benvinguda als assistents, i ha agraït en nom de tot l’Ajuntament la decisió d’organitzar aquest esdeveniment al municipi.

Tot seguit s’han iniciat els punts de l’ordre del dia, començant per l’informe de presidència, el primer de Josep Francesc Font. El màxim representant de l’Associació ha agraït la feina feta als seus antecessors i ha encoratjat a l’equip actual a treballar conjuntament pel sector i pel territori. Font ha assegurat que el projecte treballa sobre dos eixos principals, els que fan referència a la competitivitat i a la sostenibilitat. Dos objectius principals que es tradueixen després en la feina específica de les comissions de treball, per qui el president també ha tingut paraules d’agraïment. Precisament han estat les comissions, mitjançant els seus presidents, qui han agafat el relleu a Font, i juntament amb l’informe de direcció general, han copsat la part central de l’assemblea.

Un dels moments més esperats de la trobada ha arribat al final, quan s’han presentat el Pla Estratègic i el Projecte d’Homologació en qualitat. En primer lloc Teresa Pallarès, la Directora General, ha presentat als directors el que serà el full de ruta pel període 2017-2020. Pallarès ha explicat la metodologia seguida i quines són les línies mestres i les accions a seguir, uns objectius que casen directament amb les explicades anteriorment pel president, la competitivitat i la sostenibilitat.

Tot seguit, el President de la Comissió d’Empreses de Serveis, Miguel Muñoz, ha presentat el projecte de ‘Qualificació en qualitat per a les empreses de serveis’, un sistema d’homologació de les empreses contractistes que ha estat treballat conjuntament amb l’AEST (Associació d’Empreses de Serveis de Tarragona).

La reunió de l’Assemblea General Ordinària s’ha tancat amb la presentació dels resultats econòmics del 2016 i l’aprovació del pressupost pel 2017.

El Morell s’endinsa en la seva Festa Major de Sant Martí

capture

Des d’aquest cap de setmana i fins el proper 14 de novembre, El Morell s’endinsa en la celebració de la seva Festa Major d’Hivern, en honor a Sant Martí. Una trentena d’actes integren el programa festiu. L’exposició “Cartells de la Guerra Civil” de l’Arxiu Nacional de Catalunya, es pot visitar encara el dissabte dia 12, de 18 a 20 h; i el diumenge dia 13, de 12 a 14 h.

Aquesta tarda, el protagonisme serà per als titelles de la Cia. de Marionetes Herta Frankel, amb el seu espectacle “Pallassos de Fusta”, que arriba al Morell en el marc del 12è Festival GUANT.

Els actes festius viuran, a continuació, un parèntesi fins el proper divendres, 11 de novembre, quan arrencarà el gruix del programa d’activitats. Així, el mateix divendres hi haurà diferents propostes per a un públic familiar a través del Camí a la cercavila (17h), el Punt energètic de Festa Major (17.30 h) amb un berenar a base de coca i xocolata per als infants; la Cercavila amb l’Embruix (18 h) i la posterior pujada dels Gegants, sortida del Drac i tronada d’inici de Festa Major, que donarà pas, a les 19 h, al repic de Festa Major.

El focus de la Festa Major es traslladarà, a les 21 hores, al Teatre Auditori, on tindrà lloc l’espectacle “Cabaretazo”, amb la Cia. The Sisters. Els interessats en assistir-hi ja poden adquirir les entrades anticipades per només 8 €, mentre que el preu a taquilla serà de 10 €. Els menors d’edat, en canvi, només hauran de pagar 3 €.

Un cop acabat l’espectacle, i amb molta nit encara per endavant, començarà el Sopar solidari per a la Marató de TV3, que tindrà lloc a les 22.30 h al Centre de Serveis per a la Gent Gran i que, per només 10 €, permetrà als assistents compartir un agradable sopar i col·laborar amb la causa solidària per excel·lència a Catalunya. Els interessats poden comprar els seus tiquets al Centre de Serveis per a la Gent Gran fins el proper dimecres, 9 de novembre.

D’altra banda, a les 23.30 h arribarà el moment més esperat pels joves del municipi, amb un Concert Jove que, en aquesta ocasió, portarà a l’escenari del Pavelló Municipal les actuacions gratuïtes de Green Valley, Segonamà i DJ OGT.

L’endemà dissabte, l’activitat donarà inici al punt del migdia amb “La Tartana”, un espectacle teatral de carrer per a infants que agradarà a grans i petits.

Una hora més tard, a les 13 h, el Bar Ca la Dori oferirà el ja tradicional Vermutapes de Festa Major, amb tapes, música i bon ambient com a oferta per recuperar forces i fer temps fins que, a les 17 h, arribi el III Torneig d’Escacs i, a les 18.30 h, ho faci el concert de tarda al Pavelló, amb l’actuació de l’Orquestra Metropol. Aquesta mateixa formació oferirà, a les 23.30 h, el tradicional Ball de Festa Major, també al Pavelló Municipal.

D’altra banda, els amants del foc i la pólvora tindran el seu moment especial a les 20 h, amb la III Trobada de Diables, de la qual participaran els balls de diables del Morell, de Vila-seca i de Creixell.

Aquells que encara tinguin les energies intactes podran es llevaran ben aviat el diumenge per gaudir les Matinades Traguejades (8 h), mentre que a les 10 h donarà inici la Trobada i concurs d’Instagramers a través d’Instawalk #ElMorell.

També hi haurà temps per a la tradició i la litúrgia, en aquest cas amb l’Ofici de Festa Major (11 h), que inclourà la Missa cantada per la Coral Guspira i el cant dels Goigs de Sant Martí; i a continuació amb el Seguici cerimonial en honor a Sant Martí. La jornada matinal prosseguirà amb la ballada de sardanes amb la Cobla Cossetània, a la plaça de l’Església (13 h) i el Vermut de Festa Major, que començarà després del Seguici.

Els actes previstos per al diumenge finalitzaran a les 19 h, amb el Ball de tarda a càrrec del duet “Guaraná”, que aportarà les darreres notes musicals de la Festa Major.

Així s’arribarà al dilluns 14 de novembre, últim dia de celebracions però que encara guardarà alguns plats forts de la celebració, com són el Divertiland de Festa Major amb rocòdrom, tirolina, autos de xoc ecològics i jocs gegants i tradicionals, així com la Jornada jove lúdica i esportiva. Ambdues activitats tindran lloc al matí, si bé el Divertiland també obrirà portes a la tarda, de 16 a 18 h.

Finalment, la Festa Major baixarà el teló amb un acte mediàtic, com és l’espectacle humorístic “1.001 Gags”, amb els televisius Mónica Pérez i Jordi Ríos sobre l’escenari del Teatre Auditori a partir de les 21 hores. Les entrades anticipades ja es troben a la venda, al preu de 8 €, mentre que el mateix dia l’espectacle la taquilla les dispensarà a 10 €.

Cal destacar, també, que el divendres 18 de novembre tindrà lloc el conta contes “Que comenci l’espectacle”, a càrrec d’Imma Pujol i que s’emmarca en el cicle de contes a les Biblioteques del Tarragonès titulat “Hi havia una vegada un circ… romà”.

El Morell viatja en el temps demà amb la conferència “Mai més! 80 anys de la Guerra Civil”

Detall del cartell de la jornada.

Detall del cartell de la jornada.

La sala d’actes de l’Ajuntament del Morell viatjarà en el temps demà divendres, a les 19 h. En concret, retrocedirà 80 anys per situar-se en plena Guerra Civil espanyola. Ho farà a través de l’acte “Mai més! 80 anys de la Guerra Civil”, una proposta que inclou dos actes simultanis.

En concret, la proposta inclourà la conferència titulada “La Guerra Civil a les comarques de Tarragona”, que pronunciarà Jordi Piqué, doctor en Història Contemporània i arxiver.

Paral·lelament a l’inici de la conferència, a les 19 h, quedarà inaugurada l’exposició de l’Arxiu Nacional de Catalunya “Cartells de la Guerra Civil”. La mostra serà visitable els dies laborables, en horari d’oficina, així com el diumenge 6 de novembre, de 12 a 14 h; el dissabte dia 12, de 18 a 20 h; i el diumenge dia 13, de 12 a 14 h.

Aquests actes s’emmarquen entre els actes previs de la Festa Major d’Hivern al Morell, en honor a Sant Martí. Una celebració que s’estendrà fins al proper 14 de novembre i que inclourà una trentena d’actes per a tots els gustos i edats.

En aquest sentit, el primer cap de setmana de celebracions inclourà, a més de la conferència i l’exposició sobre la Guerra Civil que tindran lloc demà divendres, una concentració de cotxes clàssics i el musical “Gisela y el Libro Mágico”, dissabte; i la XIV Trobada de Gegants i l’espectacle “Pallasos de Fusta”, en el marc del 12è Festival GUANT, el diumenge.

L’Associació de Jubilats i l’Associació Cultural Sardanista del Morell celebren la castanyada

Un moment de la castanyada de l'Associació de Jubilats del Morell. Foto: Cedida

Un moment de la castanyada de l’Associació de Jubilats del Morell. Foto: Cedida

Els habitants del Morell celebren, al llarg de l’any, totes les festes i actes culturals propis de la tradició catalana. I en aquest cas, dos dels col·lectius més participatius del municipi, com són l’Associació de Jubilats i l’Associació Cultural Sardanista, van celebrar de manera anticipada la Castanyada aquest passat cap de setmana.

Els primers a degustar els productes típics d’aquesta data tan assenyalada van ser els jubilats i pensionistes del Morell, que es van reunir la nit de dissabte per celebrar el sopar de la Castanyada. Prop d’un centenar d’assistents van degustar un sopar de càtering, així com una exquisida varietat de panellets i, per descomptat, les castanyes que van torrar els alumnes de 4t d’ESO de l’institut morellenc. D’aquesta manera, els jubilats van ajudar a sufragar el viatge de final de curs d’aquests estudiants que, tradicionalment, torren les castanyes al poble per aconseguir recursos econòmics amb aquesta finalitat.

I si els jubilats van avançar la Castanyada a la nit de dissabte, unes hores després va arribar el torn de l’Associació Cultural Sardanista. Un centenar de membres van compartir taula el diumenge al migdia, en un dinar elaborat íntegrament pels propis assistents, des dels entrants fins als panellets i les castanyes. La festa va tenir continuïtat en una llarga sobretaula que va incloure ball popular i que es va estendre fins al vespre.