TARRAGONA 21

L’alta participació destaca durant la Festa Major de Sant Martí del Morell

Més d’un miler de persones van gaudir del concert de Roba Estesa i Buhos

Més d’un miler de persones van gaudir del concert de Roba Estesa i Buhos

En aquest dimarts amb gust de dilluns al municipi del Morell, tot just finalitzada la Festa Major de Sant Martí, arriba el moment de fer balanç de quatre dies de gresca i activitats per a tots els públics. En aquest sentit, les dues regidores de Cultura i Festes de l’Ajuntament del Morell, Maria Jesús Valldosera i Mònica Casas, destaquen “l’alta participació que s’ha registrat a tots els actes”, a la vegada que es mostren molt satisfetes amb “el civisme que ha regnat durant totes les festes”.

Les propostes més exitoses han estat les musicals: d’una banda, el concert de Roba Estesa, Buhos i Dj Ceba, que va reunir més d’un miler de persones al pavelló municipal en una actuació de la qual tothom va gaudir moltíssim; i d’altra banda, el concert i el ball de l’Orquestra Maravella, amb 500 persones el primer i més de 250 el segon, fent que hagi esdevingut un dels anys que ha tingut més públic.

A més, tant morellencs com visitants “van valorar positivament el canvi d’avançar el ball, i fer-lo tot just després del concert, deixant per a la nit un estil de música una mica més jove, amb el grup Zapping Trio”, exposa Valldosera. La tradició també ha estat protagonista, amb la cercavila, el correfoc de celebració dels 35 anys del Ball de Diables del Morell i el seguici que, tot i els canvis de recorregut que han patit a causa de les obres, han sumat molta participació. O la recepció dels Martins i les Martines, després de l’ofici de Festa Major de diumenge, que ja està consolidada com un acte més de la festa.

Així mateix, una part imprescindible del programa l’han conformat diverses actuacions teatrals, com ara “S.A.C. (Serveis a la ciutadania)”, amb Edu Méndez i Gerard Domènech, el circ de Mortelo&Manzani amb “Fili Busters”, o “Ante todo mucha calma” de José Corbacho, que es va encarregar de tancar la Festa Major amb grans riallades. Mentre que els més petits van acabar la festa amb el Divertiland, que els va fer passar una jornada d’allò més entretinguda.

I com sempre, les entitats locals han tingut un pes importantíssim, amb una II Botifarrada de Clàssics, organitzada per Clàssics Morell, que va ser tot un èxit; el concert de cant coral amb el Cor La Lira Ampostina d’Amposta, el Cor Audite de Valls i la Coral Guspira del Morell; la implicació de l’Associació Embruix, o la ballada de sardanes. “Queda claríssim que sense les nostres entitats, molts actes no serien possibles!”, remarca Casas.

El Morell rebaixa l’IBI i congela la resta de taxes

L’alcalde del Morell, Eloi Calbet. Foto: Mayo Lorda

L’Ajuntament del Morell ha aprovat per unanimitat rebaixar l’Impost de Béns Immobles, l’IBI, de cara al 2020. Així, i tal com explica Eloi Calbet, alcalde del Morell i també regidor d’Hisenda, “rebaixem l’IBI en immobles urbans, que són la majoria, ja que el tipus impositiu passa del 0,63% al 0,61%”. Un tràmit al qual es va votar favorablement en el plenari celebrat el passat dijous.

A més, “també congelem la resta d’impostos, quan molts ajuntaments estan optant per incrementar-los a causa de l’augment del nivell de vida”, remarca el batlle. De fet, “congelar o, fins i tot, reduir la pressió fiscal als veïns és una de les prioritats del nostre govern”, insisteix.

Tot plegat se situa en la línia de la bona salut financera de la qual gaudeix el consistori del Morell, que el passat 21 d’octubre ja va aprovar sanejar tots els seus comptes i fixar el seu deute a zero. A més a més, després de l’operació, encara resten poc més de 2 milions d’euros que es poden utilitzar per a inversions al municipi.

Val la pena recordar que l’IBI és el resultat de multiplicar el valor cadastral, fixat pel cadastre (que depèn del Ministeri d’Hisenda), per un tipus entre el 0,4% i l’1,10%, que és el que marquen els ajuntaments i que, en el cas del Morell, es troba a la banda baixa. En aquest sentit, “fa uns anys, el cadastre va decidir fer una revalorització de la base i la va augmentar, en contra de les voluntats de les institucions municipals”, exposa l’alcalde
morellenc, “i davant d’això, nosaltres pal·liem aquests augments progressius que fixa el cadastre mitjançant rebaixes del tipus impositiu, de tal forma que no augmentem càrrega fiscal sobre els ciutadans”.

Bonificacions mediambientals

Encara parlant de l’IBI, l’Ajuntament del Morell també ha consensuat unes bonificacions per a aquelles persones que instal·lin plaques fotovoltaiques. Rosa Maria Sánchez, regidora de Medi Ambient, aposta per “adoptar mesures de caràcter normatiu que afavoreixin l’autoconsum energètic a partir d’energies renovables”. D’aquesta manera, es bonificarà el 50% de la quota íntegra als béns immobles destinats a habitatge, i el 30% de la quota íntegra als béns destinats a altres usos, durant els tres períodes següents a la instal·lació.

Tot plegat “anirà acompanyat d’una nova regulació en la col·locació d’aquestes instal·lacions”, continua la regidora, i seran els ciutadans els que hauran de formalitzar una petició per tal d’acollir-se a la rebaixa de l’impost. Així, l’Ajuntament “impulsa l’educació mediambiental i sensibilitza la ciutadania”, continua la regidora, “de manera que incentivem aquells que realitzen una bona praxi en l’àmbit mediambiental i prenem mesures per tal de fer polítiques que siguin respectuoses amb el medi ambient”.

Quan un Siata i un Corvette colonitzen El Morell

El menut Siata, de la Seat. Foto: Tarragona21

Tenen tots una història màgica al darrere, es diguin Siata, Ferrari Mondiale, Corvette o Authi Morris. Fins a noranta vehicles clàssics i antics s’han acostat al Morell aquest matí de reflexió per participar a la segona edició de la Botifarrada Clàssics, una trobada d’amants dels cotxes clàssics amanida amb butifarra, servida grauïtament per a aquells que venien amb el vehicle adient. La trobada formava part dels actes i activitats de la Festa Major de Sant Martí.

El passeig de l’Estació ha estat l’epicentre on s’han aturat els vehicles, noranta cotxes i trenta motocicletes, d’èpoques molt diverses i amb al límit que no podien tenir menys de 25 anys d’edat, els vehicles, clar. El col.lectiu Clàssics Morell, creat fa tres anys, ha trobat una molt bona resposta a una iniciativa que reuneix un nombre molt elevat de participants per no tractar-se d’una ciutat mitjana o gran.

El britànic Morris 1.300. Foto: Tarragona21

Un Mustang al Morell. Foto: Tarragona21

‘L’any passat vam congregar més participants, enguany ens ha castigat la coincidència amb la celebració del Ral.li Legends’, deia el president del col.lectiu, Joan Gomis.

Desfilaven pel Morell veritables joies nostàlgiques com un Siata gris, fabricat al Vendrell, un Morris, un MG o els grans motors i dissenys d’un Ferrari Mondiale, un Porsche 944 o un Mustang, mite de l’automobilisme americà. No faltaven els entranyables 600, un d’ells ‘vestit’ de taxista de Barcelona -el ‘xino’, com encara li diuen-, un Austin Healey 3000, conduït per un reusenc, Vicenç Tarraco, al costat d’un VW Karman Ghia impòlute. I per als que tenen entre 50 i 80 anys, un Seat Sport, una meravella del disseny local als anys 70.

El Ferrari Mondiale. Foto: Tarragona21

L’Austin Healey de Vicenç Tarragó. Foto: Tarragona21

Un Shelby, de la família dels Mustang. Foto: Tarragona21

El clàssic 600. Foto: Tarragona21

Una altra joia, un Corvette. Foto: Tarragona21

Acostumats a veure concentracions amb 15 o 20 vehicles, era un espectacle acostar-se al Morell i veure la capacitat de resposta del grup organitzador. Amenacen a seguir fent conentracions i sortides…

J. Garcia

Roba Estesa, Buhos, la Maravella i José Corbacho, caps de cartell de la Festa Major del Morell

El grup penedesenc Buhos. Foto: Cedida

Acabem de començar la setmana, però els morellencs ja tenen els ulls posats en el pròxim cap de setmana, i és que arriba la Festa Major de Sant Martí. Des de divendres dia 8 i fins dilluns 11, prop d’una trentena d’actes faran que veïns i visitants visquin al carrer gràcies a la música, la tradició, el teatre, la cultura popular…

Tal com diuen les regidores de Festes, Maria Jesús Valldosera i Mònica Casas, “que sigui la Festa Major petita no vol dir que sigui menys important, i per això treballem perquè tothom hi trobi el seu acte i se la pugui fer seva, amb activitats que esperem que arribin a tots els públics, dels més grans als més petits”.

El Seguici Sant Martí en 2018. Foto: Cedida

Així, divendres a partir de les 17 hores els protagonistes seran els més petits, amb el Ball de Capgrossos Petits, en punt energètic per a la canalla, la posterior cercavila i l’inici oficial de la Festa Major amb la ballada del Drac, l’encesa de la tronada i el repic de campanes. A les 21 hores hi haurà funció al Teatre-Auditori, amb “S.A.C. (Serveis a la ciutadania)”, en què Edu Méndez i Gerard Domènech portaran el seu particular humor al municipi. I a la nit, a les 23 hores i al pavelló municipal, el Concert de Sant Martí amb Roba Estesa, Buhos i Dj Ceba. Una actuació que de ben segur aplegarà un bon nombre de públic i que és un dels plats forts de les festes. I és que, com és habitual, “mantenim l’aposta pels concerts de qualitat i la bona música del nostre territori”, defensa Mònica Casas.

Dissabte al matí hi haurà la II Botifarrada de Clàssics, organitzada per Clàssics Morell, i més teatre, en aquest cas a l’aire lliure, amb “Fili Busters” a les 12 hores i a la plaça Francesc Macià. Al migdia, torn pel vermut, i a les 19 hores, correfoc de celebració dels 35 anys del Ball de Diables del Morell, amb el Ball de Diables de Vilafranca, la Colla de Diables Foc i Gresca i també antics membres del Ball de Diables del Morell.

Imatge promocional de Roba Estesa. Foto: Cedida

Tot això sense deixar de banda la música, aquest cop adreçada a un públic d’edat més avançada, amb el concert de tarda i el ball de Festa Major de l’orquestra Maravella i el concert de nit amb grup “Zapping”.

Diumenge les matinades traguejades despertaran el poble per tal que a les 11 hores tothom assisteixi a l’ofici de Festa Major i a la tercera recepció als Martins i Martines del municipi. Un acte que “serveix per homenatjar totes aquelles persones que duen el nom del patró de la nostra parròquia i que ja està totalment consolidat”, remarca Maria Jesús Valldosera. Tot seguit es farà el seguici popular i el vermut de Festa Major, i també la ballada de sardanes.

Ja a la tarda hi haurà més música, amb el concert de cant coral del Cor La Lira Ampostina d’Amposta, el Cor Audite de Valls i la Coral Guspira del Morell; i el ball de tarda.

L’actor José Corbacho. Foto: Cedida

I dilluns, dia del patró Sant Martí, diversió per a tothom amb el Divertiland de Festa Major, amb rocòdrom, tirolina, jumping, jocs gegants i tradicionals; mentre que a la nit el relleu l’agafarà José Corbacho, que presentarà al Teatre-Auditori la seva obra “Ante todo mucha calma”, en què riu de tot i de tothom.

Val la pena recordar que totes les activitats, excepte les obres de teatre que es representen al Teatre-Auditori, són gratuïtes. Podeu consultar tot el programa en aquest enllaç.

Unió de Pagesos celebra al Morell el seu 45è aniversari

Unió de Pagesos ha commemorat aquest matí al Morell

Sota el lema ‘Lluites, país, pagesia’, Unió de Pagesos ha commemorat aquest matí al Morell els 45 anys de la fundació del sindicat. El Centre Cultural del Morell ha aplegat 300 persones, que han assistit al debat d’experts de l’alimentació, el medi ambient i la gestió del territori. La jornada ha comptat també amb la presència de la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, Teresa Jordà; la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó i l’alcalde del Morell, Eloi Calbet.

El coordinador nacional d’Unió de Pagesos, Joan Caball, en nom del sindicat, ha reivindicat que l’organització ha prestigiat l’ofici de pagès a Catalunya. Ha recordat que gràcies a les lluites empreses per Unió de Pagesos es va aconseguir el reconeixement de la representativitat de la pagesia, i que les lluites sindicals continuen per aconseguir l’equiparació de les condicions de vida i de treball de la pagesia amb les de la resta de la ciutadania. És en aquesta línia, que el sindicat defensa que el prestigi dels professionals agraris catalans i la qualitat dels seus productes s’han de valorar al mercat. Caball ha anunciat que el sindicat proposarà a la pagesia noves estratègies perquè els instruments de gestió de mercat siguin més eficients.

D’altra banda, la jornada ha comptat amb la reflexió d’experts sobre el rol social de la pagesia. Abel Mariné, professor emèrit de Nutrició i Bromatologia, ha defensat que el paisatge treballat per la pagesia és el mirall de la millor dieta fins ara coneguda: la dieta mediterrània. Martí Boada, doctor en Ciències Ambientals, ha subratllat que les activitats agrícoles, ramaderes i forestals gestionen el medi ambient, contribueixen a la mitigació dels efectes de la crisi climàtica i mantenen la biodiversitat; Jaume Salvat, geògraf de la Universitat Rovira i Virgili, ha posat de relleu que el sector primari és la solució per a l’equilibri territorial a Catalunya i que aporta béns bàsics i atractius turístics.

El sindicat Unió de Pagesos va ser fundat en la clandestinitat el 3 de novembre del 1974 a Pontons (Alt Penedès), es va definir com a «unitari, democràtic i independent» i es va proclamar hereu de la Unió de Rabassaires. Actualment és el sindicat majoritari del camp català, compta amb més de 6.000 afiliats i afiliades i és el més representatiu a Catalunya. Unió de Pagesos, fidel als seus principis fundacionals, avui es defineix com a sindicat professional, nacional català, democràtic, unitari, independent i progressista. I també és un sindicat preocupat pel medi ambient.

La riuada s’emporta els 800 arbres de la plantada popular del Morell i el 40% dels plantats a Tarragona

Imatge de la plantada popular del Morell del passat dia 19. Foto: Tarragona21

La riuada dels dies 22 i 23 d’octubre s’ha endut la plantada d’arbres que es va fer tres dies abans al Morell, en un tram del riu Francolí i que va suposar un èxit de participació popular. L’Associació Aurora, promotora de la plantada, està en contacte amb l’Agència Catalana de l’Aigua i amb l’Ajuntament del Morell per valorar què fer a partir d’ara. ‘La intenció és la de seguir fent plantacions populars perquè és una bona experiència. Vam viure una gran jornada de voluntariat i volem que l’experiència continuï», ha dit a Tarragona21 el seu director, Jaume Santos. Era la primer plantada que es feia al Morell després d’una feina de mesos preparant el terrenys i desbrossant-lo.

Són 800 exemplars de diferents arbres i arbustos de ribera que s’havien plantat a la llera del Francolí i que han desaparegut, en el terme municipal del Morell i a tocar de l’emblemàtic espai de la Granja dels Frares. La riuada també s’ha endut els arbres -freixes i àlvars- que ja hi havia a la zona d’abans de la plantada.

L’entitat tarragonina Aurora està avaluant què fer, però té clar que l’experiència val la pena. ‘És necessari fer plantades, caldrà veure potser com ho fem, i l’experiència de la participació ciutadana la valorem molt positivament’, ha afegit Santos. La riuada de la nit del dia 22 es va endur als arbres i arbustos; l’endemà, un equip d’Aurora va anar a inspeccionar la zona i va poder comprovar el que havia passat.

També han quedat afectades, però amb molta menys intensitat, les plantades fetes a Tarragona. Personal d’Aurora està aquests dies reparant la zona, principalment retirant deixalles i endreçant arbres i arbustos que han quedat torts. Avui es troben treballant a la zona del Parc del Francolí.

L’entitat es dedica cada any a fer plantades populars a Tarragona ciutat. Santos calcula que la riuada s’ha endut el 40 per cent dels exemplars i s’han mantingut el 60 per cent restant dels plantats a Tarragona. ‘Quan fem una plantada ja preveiem que hi hagi pèrdues’, ha afirmat. Depenent de la morfologia del riu en cada tram o de si l’aigua pot laminar o no, les afectacions són diferents al llarg del curs del Francolí. En el cas del Morell, era tan recent la plantada que no ha pogut arrelar. ‘La riuada no inhabilita el treball que fem ni la necessitat de tenir boscos de ribera’, destaca el director de l’entitat.

Per la seva part, fonts de l’Ajuntament del Morell han confirmat que s’estudiarà amb l’entitat les futures accions a fer, però hi ha el convenciment de la necessitat de fer plantacions i de l’èxit de fer-lo amb la participació de la ciutadania.

J. Garcia 

En marxa les obres per arranjar la zona esportiva del Morell

El projecte servirà per ordenar més de 3.500 metres quadrats envoltats dels equipaments esportius municipals

El projecte servirà per ordenar més de 3.500 metres quadrats envoltats dels equipaments esportius municipals

Aquest mes d’octubre s’han engegat els treballs del projecte d’urbanització de la zona esportiva del Morell. Unes obres que, tal com exposa l’alcalde i corresponsable, alhora, de la regidoria d’Urbanisme, Eloi Calbet, “serviran per arranjar més de 3.500 metres quadrats per tal de convertir-los en un espai vertebrador dels equipaments esportius que l’envolten”.

Una obra amb un cost de 540.000 euros i un termini d’execució de cinc mesos que mantindrà com a zona de vianants el carrer que uneix el pavelló municipal, la piscina i el camp de futbol, “però de forma ordenada i amb propostes lúdico-esportives al llarg del seu recorregut, com ara una xarranca, 100 metres llisos, una cistella, una porteria, un petit rocòdrom horitzontal o màquines per a fer exercici a l’aire lliure”, detalla l’altre regidor de l’àrea, Pere Domingo.

En aquest punt, el trànsit serà limitat a vehicles de manteniment i servei, amb accés regulat per pilones abatibles. Així mateix, s’habilitarà una zona d’aparcament davant de l’accés al camp de futbol. També es proveirà l’espai de serveis com enllumenat, clavegueram i aigua de boca, a més d’enjardinament i un mural vegetal.

Localitzada la roba de la mare i el fill desapareguts a Vilaverd

Dues motos aquàtiques i una llanxa fent cerca de desapareguts al mar, entre el port de Tarragona i la platja de la Pineda, plena de canyes i en primer terme. Foto: Roger Segura

El tercer dia de recerca a la llera del Francolí s’ha tancat sense que s’hagi localitzat cap de les quatre persones que continuen desaparegudes.

Segons Toni Gómez, sotsinspector dels Bombers, aquest divendres s’ha localitzat roba de la mare i el fill desapareguts a Vilaverd, però les unitats canina i subaquàtica dels Mossos han descartat que els seus cossos estiguessin en aquest punt. El dispositiu ha mobilitzat unes 150 persones aquest divendres, sobretot entre l’Espluga i Picamoixons.

També s’han inspeccionat les aigües del port de Tarragona -on dijous va aparèixer el cadàver d’un dels ocupants del cotxe arrossegat pel riu a l’Espluga- i el mar. Dissabte, 85 efectius de Bombers i uns 70 voluntaris inspeccionaran la llera fins al Morell.

Aquesta és una zona de més fàcil accés, que permet que s’hi impliquin més persones, i no s’hi preveu utilitzar tanta maquinària pesant. A més, també es comptarà amb desenes de voluntaris per inspeccionar la llera de Montblanc en amunt.

Està descartat que hi hagi persones en algun dels vehicles que s’han trobat al llarg del curs del riu, tret d’un que està completament soterrat una mica més amunt de Picamoixons. Dissabte es comprovarà si realment es tracta d’un turisme sencer o només d’una part, i si hi ha algú a dins.

Pel que fa a la roba de la mare i el fill que s’ha trobat més amunt del pont de la Riba on ja van aparèixer restes del bungalou on vivien, s’ha pogut confirmar amb familiars que es tracta de peces i d’objectes que hi havia dins el seu habitatge. Tot i això, a ells no se’ls ha trobat.

Gómez ha explicat que aquest divendres també s’han centrat en valorar les patologies de les edificacions més afectades a l’Espluga de Francolí i a Montblanc per tal d’assegurar-les. Hi ha una mitja dotzena de cases que s’han apuntalat i que, a hores d’ara, no són habitables.

Roger Segura – ACN

El Morell acull una vintena d’alumnes holandesos durant una setmana

Els joves han treballat conjuntament i també han gaudit de diverses sortides d’oci

Els joves han treballat conjuntament i també han gaudit de diverses sortides d’oci

Una vintena d’alumnes holandesos del Sint-Maartens College de Voorburg, als Països Baixos, han conviscut durant una setmana amb els alumnes de primer de batxillerat de l’INS El Morell, en el marc del 12è intercanvi lingüístic i cultural que realitzen els dos centres educatius.

Uns joves que, com és habitual, s’han allotjat amb famílies del Morell, la Pobla de Mafumet, el Rourell i Vilallonga del Camp. L’activitat va començar diumenge dia 13 d’octubre amb una recepció a l’Ajuntament del Morell, on van assistir les autoritats municipals, les famílies, els i les alumnes catalans i holandesos, i el professorat de l’institut.

Durant aquests dies, els joves han treballat en diferents projectes com el disseny d’un logotip que representi l’intercanvi, la creació de vídeos on els alumnes expliquen diversos aspectes del centre, l’estudi comparatiu sobre els estils de vida holandès i català, etc.

Com en els darrers anys, i per tal d’afavorir la màxima interacció entre els alumnes, l’INS El Morell, gràcies al suport dels quatre ajuntaments als quals l’institut dona servei, organitza una sèrie d’activitats per tal que els alumnes visitants experimentin la cultura, el dia a dia i gaudeixin dels espais més emblemàtics del nostre entorn.

Així, tots plegats han pogut visitar els monuments Patrimoni de la Humanitat de Tarragona, així com alguns dels llocs més emblemàtics de la ciutat de Barcelona: el Parc Güell, el Passeig de Gràcia, la Catedral de Barcelona i la Basílica de Santa Maria del Mar. A més, van poder experimentar què vol dir fer una excursió per la muntanya, ja que van visitar l’Ermita de Sant Pere de l’Hospitalet de l’infant. Com cada any, l’últim dia es va celebrar l’acte de presentació dels projectes al Casal de la Pobla de Mafumet, on familiars, amics i autoritats van poder veure el treball conjunt realitzat per l’alumnat.

Un projecte d’aquest tipus, que té com a principal finalitat la d’estrènyer els vincles de coneixement entre diferents països de la Unió Europea, és el resultat de la suma d’esforços i de l’estreta col·laboració existent entre tots els agents implicats. La segona part de l’intercanvi tindrà lloc a finals del mes de març, quan els alumnes morellencs viatjaran als Països Baixos.

Repsol reduirà el fum i el soroll que provoquen les torxes

Directius i tècnics de la companyia, avui a la zona d’Olefines. Foto: Tarragona21

El complex industrial de Repsol al Camp de Tarragona reduirà les emissions de fums i de sorolls a partir dels canvis que està operant en les torxes de la planta d’Olefines, que es troba a l’equador del procés de parada, que acabarà el 24 de novembre. Respondrà així ‘a les peticions arribades dels del territori’, ha indicat el director del complex, Josep Francesc Font, en una vista de premsa feta avui.

Així mateix, els treballs inclouran la substitució de la turbina de vapor del cracker en el context de la lluita contra el canvi climàtic inclòs en el Pla d’Energia i Carboni de la companyia. Aquest document marca l’objectiu de reducció d’un 40 les emissions de CO2 l’any 2020 respecte a deu anys abans. Així, es farà la substitució de la turbina de vapor del cracker que acciona el compressor de propilè per un model ‘que incorpora les últimes millores tecnològiques per reduir el consum de vapor’, assenyala Font.

Aquesta acció permetrà ‘millorar al voltant d’un tres per cent l’índex d’eficiència energètica del cracker, amb un estalvi equivalent al consum energètic anual de més de 13.000 llars o a les emissions de gasos d’efecte hivernacle de les ciutats de Tarragona i Reus durant dos mesos cada any’.

Altrament, la substitució del cremador de la torxa és també una de les modificacions importants que es durà a terme durant la parada, l’anomenat ‘tip’, o part superior de la torxa d’Olefines, el cremador de la torxa del cracker, i el de la planta de propipopilè. Així s’aconseguirà incrementar en un 40 per cent la capacitat de combustió sense generació de fums i en un 50% l’eficiència energètica, alhora que es reduirà sensiblement l’impacte sonor en els episodis de torxa, ‘millores que ens demanava el territori’, ha subratllat Font.

Imatge de la torxa de la planta d’Olefines, avui. Foto: Tarragona21

Una de les novetats també serà que la propera parada s’espairà en el temps i es farà dintre de vuit anys i no de sis o cinc, com ha succeït en els darrers episodis. D’aquesta manera es reduiran els costos que impliquen les parades. Durant l’actual, que durarà 54 dies, es limita la producció d’etilè en cent mil tones.

La parada mobilitzarà 2.600 persones, de les quals, 2.300 són de les 80 empreses subcontractades. Hi haurà puntes de feina de 3.000 treballadors. Seran 790.000 hores de treball. La inversió suma la xifra de cent milions d’euros. La companyia porta un any preparant l’aturada i ha realitzat 18.000 hores de formació.

J. Garcia

Més de 2.500 persones gaudeixen de l’Exposició de Bolets Vila del Morell

En la degustació de diumenge es van servir pràcticament 200 kg de menjar a unes mil persones

En la degustació de diumenge es van servir pràcticament 200 kg de menjar a unes mil persones

Durant tot el cap de setmana, el bolet ha estat el protagonista al Morell, amb una mostra, una degustació i també diverses parades on comprar productes lligats al món micològic. Tot plegat ha estat en el marc de la 25a edició de l’Exposició de Bolets Vila del Morell, que l’entitat local Tocats del Bolet organitza any rere any. Un cop més, l’esdeveniment ha tornat a combinar cultura i gastronomia en una cita plenament consolidada i marcada en vermell al calendari de tots els aficionats als bolets del nostre territori.

I és que al llarg de dues jornades, dissabte de 16 a 20 hores i diumenge de 10 a 20 hores, els 2.500 visitants que ha rebut l’exposició han pogut veure uns 200 exemplars de bolets degudament classificats, tots en reproduccions en miniatura dels seus respectius entorns naturals.

Val a dir que la mostra inclou tant espècies comestibles com no comestibles, a fi que els visitants puguin aprendre a distingir-los. Toni Villanueva, membre de Tocats del Bolet, explica que en aquesta ocasió “un terç dels bolets exposats eren del nostre territori, mentre que la resta els vam haver d’anar a buscar a Terol i al límit amb França”.

Aquest fet, es deu a la climatologia, ja que “la tardor cada cop arriba més tard, i aquí encara està tot molt sec i tenim pocs bolets”. Amb motiu del 25è aniversari de l’activitat, dissabte a la tarda va tenir lloc un acte d’inauguració on els integrants de Tocats del Bolet van aprofitar per fer memòria de les primeres exposicions i de la trajectòria de l’entitat, mentre que des de l’Ajuntament del Morell, l’alcalde Eloi Calbet els va felicitar per la seva tasca i alhora els va encoratjar a seguir treballant en la mateixa línia.

Diumenge al migdia, com és habitual, va tenir lloc la tradicional degustació de plats elaborats amb els bolets com a ingredient bàsic. En total, gairebé 200 kg de menjar que, tot i la pluja, pràcticament es van esgotar, i és que aproximadament un miler de persones no es va voler perdre l’oportunitat de tastar aquest producte tan preuat. Un cop posat el punt final a l’exposició, des de Tocats del Bolet es freguen les mans amb els ulls posats en la temporada que tot just comencen i, arribats al quart de segle, ja comencen a pensar en la pròxima edició de la mostra, que té garantida la seva continuïtat

L’Ajuntament del Morell es queda amb deute zero

El ple aprova per majoria aplicar el superàvit pressupostari a atendre obligacions pendents i amortitzar deute

El ple aprova per majoria aplicar el superàvit pressupostari a atendre obligacions pendents i amortitzar deute

L’Ajuntament del Morell ha aprovat la utilització del romanent de tresoreria del pressupost del 2018 per a l’amortització del 100% dels seus crèdits o préstecs pendents. D’aquesta manera, el consistori saneja els seus comptes i es queda a deute zero.

Així, els pràcticament 1,5 milions d’euros que estaven pendents de pagament queden coberts. Es tracta d’una xifra que representava una taxa d’endeutament d’aproximadament un 20%, tenint en compte que la línia vermella pel que fa al deute dels ajuntaments se situa en el 110%.

A més a més, després de l’operació, encara resten poc més de 2 milions d’euros que es poden utilitzar per a inversions al municipi. Aquesta operació es va aprovar en el plenari extraordinari que es va celebrar el passat dijous al vespre, i va rebre el suport de tots els regidors del govern i del regidor de Ciutadans, mentre que #Compartim-AM hi va votar en contra.

Eloi Calbet, alcalde del Morell i responsable de l’àrea d’Hisenda, va destacar “la bona salut econòmica de l’ajuntament, gràcies a les polítiques de prudència financera que s’han desenvolupat al llarg dels últims anys”, una situació que “permetrà desenvolupar diferents i ambiciosos projectes al llarg de la legislatura, amb la tranquil·litat de poder fer front a les factures i obligacions de pagament que es registren en el funcionament diari del consistori”, va indicar.

A la vegada, Calbet va deixar clar que “aquesta no era la meva voluntat personal, però la llei ens obliga”, alhora que va manifestar que “aquest fet no ha de desembocar en un malbaratament dels nostres recursos, sinó que ha de servir com a mostra de com fer bones polítiques que equilibren les necessitats reals amb les realitats econòmiques i les voluntats de futur del municipi”. Per la seva banda, Ramon Manyé de #Compartim-AM va voler justificar el seu vot negatiu assenyalant que “tenir diners a la caixa no sabem si s’ha esdevingut per bona salut o per mala gestió”.

“Pensem que aquests diners haurien d’estar posats al poble, en arranjar voreres, netejar carrers…”, va dir. En la mateixa línia, Albert Roig, de la mateixa formació, va recordar que en les passades legislatures “no s’amortitzava els préstecs, o només els més perjudicials pel seu tipus d’interès”, i va remarcar que és una situació que “no beneficia ningú, i l’únic que hi guanya és el banc, que necessita líquid”. Finalment, l’alcalde va posar de manifest que “hi ha ajuntaments que poden sanejar els seus comptes i quedar-se amb un deute zero però, d’aquests, no gaires poden disposar després de més de 2 milions d’euros per a invertir”.

El Morell protagonitza la primera plantada popular al riu Francolí

Foto de família dels particiants a la plantada popular. Foto: Cedida

Una família, plantant al costat del riu. Foto: Tarragona21

Poc a poc, l’entorn de l’històricament castigat riu Francolí comença a veure un tractament de desbrossament absolutament necessari per evitar perilloses avingudes, i de replantació forestal amb espècies autòctones que quan creixin frenaran les pròpies avingudes. Avui, el marge dret del Francolí al seu pas pel Morell, en un paisatge paradisíac desconegut per qui és un foraster, com és la Granja dels Frares, ha rebut la primera gran actuació de recuperació, que ha comptat amb la participació de 300 voluntaris vinguts a peu des del Morell.

El passat dia 10, Tarragona i Catalunya commemoraven una trista data: els vint-i-cinc anys de les terribles riuades de l’any 94. La presència de tota mena de matolls i canyissam a les riberes dels rius i barrancs va agreujar la destrucció. Passat el temps i donada la crisi financera viscuda per l’Agència Catalana de l’Aigua -titular de les lleres dels rius- la darrera dècada que ha evitat intervencions, la situació no està molt millor. Les accions dels darrers anys de les entitats de voluntaris que fan una tasca social i mediambiental, com Aurora de Tarragona, estan essent essencials, tot i que queda un món per fer.

L’entorn de la Granja dels Frares del Morell ha estat, aquest dissabte, l’escenari d’una jornada de voluntariat ambiental que ha comptat amb més de 300 participants. Es tracta d’un espai que se situa entre la desembocadura del riu Glorieta i el final del traçat d’una séquia paral·lela al Francolí.

L’activitat, organitzada per l’Associació Aurora i l’Ajuntament del Morell, ha comptat amb la col·laboració de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).
Precisament l’alcalde del municipi, Eloi Calbet; la directora tècnica de l’Associació Aurora, Marian Bonet; el director de l’entitat, Jaume Santos, i el director de l’ACA, Lluís Ridao, han participat en aquesta jornada, celebrada amb l’objectiu d’implicar la ciutadania en la conservació d’aquest espai. També ho han fet el president del Consell Comarcal del Tarragonès i alcalde del veí municipi de Perafort, Joan Martí Pla, i la directora territorial de Territori i Sostenibilitat, Trini Castro.

L’alcalde del Morell s’ha mostrat molt satisfet de la participació en aquesta primera plantada, i ha animat morellencs i veïns d’altres municipis a fer-se seu aquest espai. “Fem-nos ho nostre, que la canalla s’ho senti seu, i amb aquesta implicació aconseguirem dignificar aquest espai i repoblar-lo com es mereix”, ha manifestat. Calbet ha assegurat a aquest digital que la iniciativa continuarà els propers anys.

La trobada ha estat una festa per a la mainada. Foto: Tarragona21

Per la seva banda, la directora tècnica de l’Associació Aurora ha insistit en el principal objectiu de l’activitat, “involucrar tothom per tal que la plantada, però també tot el projecte de recuperació d’aquesta zona fluvial, sigui tot un èxit”.

Finalment, el director de l’ACA ha destacat que “aquest és un espai vital del país, on conviu la indústria, l’oci i els rius”, i alhora ha remarcat que amb els acords de custòria es contribueix “a tenir uns rius millors i més nets, i uns ecosistemes més cuidats”. Per acabar, ha mostrat la seva voluntat de seguir treballant en aquest sentit.

En el marc d’un projecte de custòdia fluvial hi ha la previsió de plantar més de 1.800 plantes, entre les quals s’inclouen diverses espècies d’arbres com els àlbers i els freixes, arbustos i joncs i també plantes aquàtiques. Les diferents espècies vegetals s’han plantat a l’entorn del traçat del sender, a la séquia i en tot en l’àmbit de la ribera, amb l’objectiu de millorar i consolidar el bosc de ribera i la recuperació de la séquia paral·lela al riu. Aquells exemplars que avui no s’han pogut plantar es plantaran els pròxims dies a càrrec de l’associació Aurora.

Un altre família, al lloc de la plantada. Foto: Tarragona21

Les autoritats presents a l’acte. Foto: Tarragona21

Més actuacions en curs

El director d’Aurora, Jaume Santos, ha relatat que aquesta és una de les diverses accions previstes en aquest paratge. “Des del passat mes de març, una brigada forestal de l’Associació Aurora s’ha encarregat de desbrossar 7.400 m2 de canyar i havent fet posteriorment el control del rebrot d’aquesta espècie vegetal”. També s’impulsarà l’adequació d’una antiga séquia, que va paral·lela al riu. És una conducció de terra on no hi viuen peixos i, per tant, un lloc on els amfibis poden trobar un perfecte refugi per a reproduir-se.

Acords de custòdia fluvial

Des del mes de gener de l’any passat, l’ACA i l’Associació Aurora tenen en vigor un conveni de custòdia fluvial per preservar i protegir aquest tram del riu Francolí. Tot i això, la col·laboració entre aquestes dues entitats es remunta al 2007, quan l’Agència ja va atorgar una subvenció per a la recuperació de l’espai fluvial.

Recentment, l’associació també ha rebut un altre ajut en el marc de la convocatòria per a la concessió de subvencions, per a la recuperació de riberes
amb acords de custòdia fluvial, per import superior als 28.900 euros, corresponent al 80% de l’import total de l’actuació (36.241 euros), per a la millora del riu Francolí a l’alçada de la desembocadura del riu Glorieta.

L’alcalde, plantant un exemplar. Foto: Tarragona21

L’indret on s’està duent a terme l’actuació se situa entre la desembocadura del riu Glorieta (lloc on es troba la Granja dels Frares) i el final del traçat d’una séquia paral·lela al riu Francolí. En total, prop de 500 metres lineals de riu, al seu marge dret, al terme municipal del Morell.

L’Associació Aurora és una entitat sense ànim de lucre que fou creada l’any 1987 per la iniciativa de familiars de persones afectades de malaltia mental i té com a objectiu la millora de la qualitat de vida de les persones afectades de malaltia mental i dels seus familiars, així com la defensa dels seus drets mitjançant la seva integració laboral, entre d’altres. Amb aquesta finalitat disposa de brigades especialitzades en treballs forestals que des de fa anys treballen al riu Francolí per ens locals i altres organismes.

El Morell aprova una moció de rebuig a la sentència del Tribunal Suprem

La majoria de regidors del consistori donen llum verda al text, proposat per l’AMI i l’ACM

La majoria de regidors del consistori donen llum verda al text, proposat per l’AMI i l’ACM

El ple de l’Ajuntament del Morell ha aprovat aquest vespre la moció proposada per l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l’Associació Catalana de Municipis (ACM) que rebutja la sentència condemnatòria emesa pel Tribunal Suprem en relació amb el judici de l’1 d’octubre i reclama la llibertat immediata de tots els presos i preses polítiques, a més d’exigir l’amnistia de tots ells i elles, i de tots els exiliats i exiliades.

El text ha comptat amb el suport dels quatre regidors de Junts pel Morell, els dos d’Ara El Morell i els dos de #Compartim-AM (la regidora d’aquesta formació ha excusat la seva assistència al plenari), mentre que el regidor del PSC s’ha abstingut. El regidor de C’s s’ha absentat de la sala de plens just abans d’iniciar el debat d’aquest punt de l’ordre del dia.

En aquest sentit, l’alcalde del municipi, Eloi Calbet, ha volgut deixar palès “el malestar per aquesta sentència condemnatòria, amb penes que gairebé sumen 100 anys de presó en total per als dirigents polítics de l’anterior govern de la Generalitat de Catalunya”. Així, Calbet ha recordat que “estan empresonats per fer allò que la gent els va demanar a través d’un mandat democràtic”.

Alhora, s’ha fitxat en la situació dels dos Jordis, que ja fa dos anys que estan privats de llibertat i que “estan empresonats més per les seves idees que no pas pels seus fets, i són representants d’una gran part del poble de Catalunya”. Calbet ha qualificat la d’injusta la sentència, i ha demanat “que les qüestions polítiques es resolguin des de la política i no des dels tribunals”.

Per la seva banda Ramon Manyé, de #Compartim-AM, tot i estar totalment d’acord amb la moció, ha volgut posar de manifest que “vam trobar a faltar un comunicat oficial des del consistori el dia que es va fer pública la sentència”. A la vegada, ha assenyalat que tot i aprovar la moció “com a poble no estem fent gaire cosa. No estem demostrant a la ciutadania que estem votant això avui, no ho estem portant al carrer, no estem participant en els actes”.

Responent a aquesta darrera denúncia, Calbet ha aclarit que “quan aquest ajuntament ha hagut d’actuar, ho ha fet”. “El dia que se’ns demani fer qualsevol cosa, ho farem. Per ara, és la ciutadania qui té més a dir”, ha finalitzat. El text de la moció també mostra el compromís del consistori morellenc amb el dret a l’autodeterminació, i reafirma la seva voluntat que el moviment independentista català continuï tenint un caràcter pacífic i no violent.

El Morell prepara la seva primera plantada popular

La jornada començarà a les 9.30 hores amb una caminada des del Morell fins a la Granja dels Frares

La jornada començarà a les 9.30 hores amb una caminada des del Morell fins a la Granja dels Frares

Dissabte 19 d’octubre, a la Granja dels Frares del Morell, tindrà lloc la primera plantada popular del municipi. Es tracta d’una activitat organitzada conjuntament des de l’Ajuntament del Morell i l’Associació Aurora, amb el suport de l’Agència Catalana de l’Aigua.

El programa de la jornada començarà a les 9.30 hores amb una caminada des del Morell fins a la Granja dels Frares, a les 10.15 hores hi haurà un esmorzar i es realitzaran les darreres inscripcions, i a les 11 hores està previst que comenci la plantada. Adjuntem flyer de l’esdeveniment. A la presentació de l’activitat hi intervindran el senyor Eloi Calbet Ferran, alcalde del Morell; el senyor Lluís Ridao, director de l’Agència Catalana de l’Aigua; i la senyora Marian Bonet Reig, directora tècnica de l’Associació Aurora

El Morell organitza una plantada popular a l’entorn de la Granja dels Frares

Imatge del riu Francolí

L’Ajuntament del Morell i l’Associació Aurora ja fa temps que treballen plegades en l’impuls d’un projecte de recuperació del bosc de ribera al curs baix del riu Francolí, a l’entorn de la Granja dels Frares. El projecte rep el suport de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), en el marc de la línia de subvencions per a actuacions de recuperació de riberes i de millora de l’estat ecològic en rius i zones humides amb acords de custòdia.

Seguint la línia d’actuació desenvolupada fins ara, el pròxim dissabte 19 d’octubre s’ha organitzat la primera plantada popular en aquest indret. Es tracta d’una activitat que permetrà plantar 1.800 plantes de catorze espècies pròpies de la vegetació de ribera d’un riu mediterrani com és el Francolí.

L’esdeveniment està previst que comenci a les 9.30 hores, amb la caminada dels participants des del Morell fins a la Granja dels Frares. A la seva arribada hi haurà temps per esmorzar mentre es fa la presentació de l’activitat i, a partir de les 11 hores, tindrà lloc la plantada.

L’objectiu de tot plegat és involucrar els morellencs, així com els veïns de poblacions properes, en la recuperació del riu Francolí. D’aquesta manera es contribueix a la descoberta del patrimoni natural local i, alhora, es fa pedagogia sobre la realitat d’aquest hàbitat i la importància que estigui ben conservat. I a la vegada, es donarà a conèixer un nou accés perquè les persones es desplacin per la conca del riu, el que es coneix com a camí del Francolí. Tot plegat, afavorirà la mobilitat entre els municipis i la possibilitat de realitzar petites excursions per l’entorn natural.

L’indret on es durà a terme l’activitat se situa entre la desembocadura del riu Glorieta, on es troba la Granja dels Frares, i el final del traçat d’una sèquia paral·lela al Francolí. En total, uns 490 metres lineals de riu, al seu marge dret. Un espai on ja s’ha fet una gran tasca de retirada de la canya de la ribera del riu, fent el manteniment necessari per a evitar la seva reproducció.

Els interessats cal que s’inscriguin a l’activitat

Aquelles persones que vulguin participar en aquesta primera plantada han de formalitzar una inscripció a través de la pàgina web de l’Ajuntament del Morell, www.elmorell.cat, o bé trucant al telèfon de l’Associació Aurora, el 977520205 (de dilluns a divendres, de 9 a 14 hores i de 15 a 17 hores). També hi haurà l’opció d’inscriure’s el mateix dia de la plantada, a l’espai que s’habilitarà a la Granja dels Frares.

En el marc d’aquesta activitat es plantaran espècies arbòries, arbusts, joncs i també plantes aquàtiques. Més concretament, seran, entre d’altres, àlbers, freixes, tamarius, salzes, saücs, rosers silvestres, joncs, lliris grocs i salicaries. Durant la jornada es mirarà de plantar el màxim de plantes possible, i l’Associació Aurora s’encarregarà de rematar la feina durant els dies posteriors.

La morellenca Mar Molné rep una distinció als Premis Avriga Fvscvs

Molné és l’actual campiona d’Europa júnior de tir olímpic

Molné és l’actual campiona d’Europa júnior de tir olímpic

Enguany l’esport morellenc està d’enhorabona. El passat setembre, Mar Molné es proclamava campiona d’Europa júnior de trap (fossat) en la competició continental de tir olímpic a Itàlia. En aquesta ocasió, Molné no ha hagut de viatjar per a recollir cap premi.

Aquest passat dissabte 4 a Torredembarra, en el marc dels Premis Avriga Fvscvs, la jove esportista morellenca ha rebut una distinció pels seus bons resultats esportius. A l’acte de lliurament, celebrat al Pavelló poliesportiu Sant Jordi de Torredembarra, s’ha destacat la progressió meteòrica de l’esportista en els tres anys que porta practicant aquesta modalitat. Una progressió que es veu justificada per les entre 9 i 12 hores setmanals d’entrenament de Molné, les quals tenen com a objectiu poder participar en uns Jocs Olímpics.

L’encarregat de recollir el premi en nom de la Mar ha estat el pare de l’esportista, Davit Molné, atès que aquest cap de setmana la campiona d’Europa es trobava competint a la Copa Federació Individual i per Equips a Vera, Almeria. També han assistit al lliurament de Premis Avriga Fvscvs, l’alcalde del Morell, Eloi Calbet, i la regidora d’esports, Judit Fernández. Per la seva banda, Fernández ha volgut destacar: “No dubtàvem que la Mar Molné es mereixia aquesta distinció. Com Ajuntament hem d’estar orgullosos de tots els seus èxits, i agraïts que porti el nom del nostre poble a nivell internacional”. Com a mostra d’aquest agraïment, Molné gaudirà d’un reconeixement doble aquesta setmana.

El proper dimecres, aprofitant que serà la data en la què Molné arribarà a la majoria d’edat, l’Ajuntament del Morell celebrarà una recepció per a entregar-li, a casa i en persona, la placa de la distinció dels Premis Avriga Fvscvs. Els Premis Avriga Fvscvs han arribat enguany a la seva 12a edició i, any rere any, l’Ajuntament del Morell dóna suport al Consell Esportiu del Tarragonès proposant morellencs, morellenques i entitats del nostre poble que, segons Fernández, “tenen molt merescuda una distinció d’aquesta categoria”.

La solidaritat en forma de cursa: el Morell celebra la 6a edició d’Hol·la Genís

La recaptació d’aquesta sisena cursa ha estat de prop de 7.000€

La recaptació d’aquesta sisena cursa ha estat de prop de 7.000€

Per sisè any consecutiu, la cursa Hol·la Genís ha mostrat aquest cap de setmana la cara més compromesa de les veïnes i veïns del Morell, amb una notable consolidació de participació i recaptació. Una cita especial i emotiva del calendari del municipi, que es bolca en aquesta iniciativa solidària per aconseguir recaptar el màxim de diners possible per lluitar contra el càncer infantil.

500 persones van córrer per la sisena edició de la cursa Hol·la Genís, celebrada aquest diumenge, que va recollir prop de 7.000€ entre els participants, xifra que en els propers dies es pot veure augmentada, ja que als diners de les inscripcions cal sumar-hi les aportacions de particulars i empreses que s’hagin volgut sumar a la causa.

A les 9:45h del matí i sota el lema «Lluita amb nosaltres, la victòria és la cura», el carrer Pompeu Fabra del Morell es va omplir de pantalons curts, samarretes roses i sabatilles esportives dels participants a la prova. Molts dels participants ja són incondicionals, repeteixen en la seva voluntat de mostrar el seu suport a la causa que va posar en marxa la família del Genís Sánchez, un petit morellenc afectat pel càncer i que, sortosament, ha pogut guanyar la seva cursa particular.

Com ja s’ha fet en les darreres edicions de la cursa, les aportacions econòmiques de tots els participants de la cursa, seran repartits entre Solidaritat Sant Joan de Déu i la Casa Ronald McDonald de Barcelona. Ambdues institucions donen suport i fan una tasca necessària per als nens que lluiten contra el càncer infantil i les seves famílies.

Diferents modalitats, aptes per a totes les edats i condicions físiques

Com en les seves anteriors edicions, la cinquena cursa Hol·la Genís va oferir diverses opcions de participació als corredors inscrits: amb curses de 9 i 5 quilòmetres, una caminada de 4 i, també, curses infantils, l’Hol·la Genís no posa cap límit. Fins i tot, per aquells que no es veien amb cor de córrer: fent un donatiu de 5 o 15 euros van poder posar el seu gra de sorra a la cursa en forma de dorsal zero.

L’origen d’Hol·la Genís

Agraïts pel bon tracte rebut i les nombroses mostres de solidaritat durant el procés de curació del Genís, la seva família va posar en marxa la iniciativa Hol·la Genís que, a través d’aquesta cursa i també amb altres activitats menors, reuneix fons econòmics que posteriorment lliura a diverses entitats que treballen i investiguen per lluitar contra el càncer infantil.

La família del Genís Sánchez ha valorat molt positivament la 6a edició i ha volgut destacar que “ha estat un dia divertit, on ens han acompanyat els Pallapupes, el pallasso del Ronald McDonald, el Mic… Personatges destinats sobretot a la canalla. Estem molt contents!”.

Per la seva banda, des de la regidoria d’esports de l’Ajuntament del Morell, que un any més dóna suport a la cursa, s’ha volgut posar en valor la consolidació d’una cursa plena de valors i solidària.

Judit Fernández, la regidora d’esports, ha agraït la participació de tots els participants i voluntaris, però sobretot la tasca de la familia del Genís Sánchez “que cada any es bolquen per retornar tota aquella ajuda que a ells van rebre”. A partir d’avui, resta un any perquè el Morell torni a celebrar una de les seves cites més solidàries de l’any: una cursa on l’objectiu no és ni arribar a la meta ni pujar al podi, sinó participar.

Arrenca un nou curs al Centre Cultural del Morell

Entre els mesos d’octubre i novembre el centre ofereix cursos de restauració de mobles, costura o balls tradicionals, entre altres

Entre els mesos d’octubre i novembre el centre ofereix cursos de restauració de mobles, costura o balls tradicionals, entre altres

Iniciat el curs escolar, i estrenada la tardor, arrenquen els cursos del Centre Cultural del Morell. Un total de sis propostes formatives molt variades, impulsades des de la regidoria de Cultura i Festes del consistori, que tindran lloc entre els mesos d’octubre i novembre. Un dels més esperats, el de restauració de mobles, serà el primer a començar. Serà els dimarts i dijous de 20 a 22 hores, a partir de l’1 d’octubre i fins al 28 de novembre.

Unes sessions per aprendre tècniques de restauració i decoració de mobles que tenen un preu de 60 euros, tenint en compte que el material va a càrrec de l’alumne. En l’apartat tèxtil es presenten dues propostes. La primera, adreçada a infants a partir de 9 anys, és el taller de costura “Puntades divertides”. Es farà els dimarts 8, 15 i 22 d’octubre de 17.30 a 19.30 hores, amb un preu de 38 euros (material inclòs). La segona és el curs de patchwork, l’art d’unir teles de diferents colors i mides a través de diferents tècniques.

Aquest serà els dijous de 17 a 19 hores, a partir del 3 d’octubre i fins al 28 de novembre. Els dimecres de 19.30 a 21 hores, a partir del 2 d’octubre i fins al 27 de novembre, serà el torn dels balls tradicionals. Una formació en què els alumnes, que han de ser majors de 12 anys, aprendran ball de bastons, de gitanes, de cercolets… Una magnífica oportunitat d’endinsar-se en la cultura popular per només 20 euros. Un altre dels cursos és el de monitor/a d’activitats de lleure infantil i juvenil.

A partir del 7 d’octubre i fins al 5 de desembre, cada dilluns, dimecres i dijous, constarà d’un bloc de 150 hores de docència presencials i a distància i un bloc de 160 hores de pràctiques. En aquest cas el preu és de 100 euros, un import subvencionat en part per l’Ajuntament del Morell, i les inscripcions es poden formalitzar fins al 27 de setembre.

Finalment, el 30 de novembre es realitzarà un curs de manipulació d’aliments, per adquirir els coneixements bàsics en aquest àmbit i poder-los aplicar a l’entorn laboral. Una formació de quatre hores amb un preu subvencionat per l’Ajuntament del Morell. Així mateix, des del Centre Cultural ja avancen quins seran alguns dels cursos que tindran lloc el 2020, com ara noves edicions del de monitor/a d’activitats de lleure infantil i juvenil, o el del de manipulació d’aliments, i també un de nou, de ball swing.

Cal tenir en compte que tots els cursos necessiten assolir un mínim d’alumnes i que, en cas que no s’hi arribi, quedaran anul·lats. Les inscripcions, amb matrícula gratuïta en tots els casos, es poden formalitzar a les oficines del Centre Cultural, de dilluns a divendres de 17 a 21 hores, com a màxim una setmana abans de l’inici de cada curs. També podeu trucar al 977 842 176 o bé escriure al centrecultural@morell.altanet.org.

 

El Morell vol fomentar l’esport una variada oferta d’activitats dirigides

La regidoria d’Esports presenta una variada oferta d’activitats dirigides

Les instal·lacions estan obertes de dilluns a diumenge, amb un ampli horari

L’arrencada del curs escolar ha fet que tots, a poc a poc, anem tornant a la rutina. Com també ho ha fet el pavelló municipal del Morell, que ha tancat la temporada d’estiu i ha estrenat un nou curs amb aires renovats. Així, des de la regidoria d’Esports de l’Ajuntament es presenta una variada oferta d’activitats dirigides en unes instal·lacions obertes de dilluns a diumenge, amb un ampli horari.

Judit Fernández, regidora d’Esports del consistori, anima els morellencs “a fer esport, que és sinònim de fer salut”. En aquest sentit, destaca que “tenim un pavelló molt ben equipat, i activitats dirigides que s’adapten a totes les edats i nivells”. Concretament, les sessions que s’ofereixen són:

-Ciclo (dimarts i dijous de 19 a 20 hores): exercici aeròbic, principalment de cames, en el qual el monitor pot, mitjançant el canvi de freqüència de pedaleig i de la resistència al moviment, realitzar tota mena d’intensitats. És una gimnàstica molt adaptable al nivell de l’alumne.

-Funcional Fitness (dilluns de 9.15 a 10.15 hores i dimarts de 18 a 19 hores): activitat on es treballen diversos grups musculars en la mateixa sessió. Gran varietat d’exercicis que contribueixen a millorar les capacitats motrius com la força, potència, resistència, agilitat, coordinació, etc.

-Jumping (dimecres de 9.15 a 10.15 hores i dijous de 19 a 20 hores): activitat bàsicament aeròbica, saltant damunt d’un trampolí al ritme de la música. Amb moviments senzills, s’incrementa la funció cardíaca i es redueix el risc cardiovascular. Millora la funció respiratòria, tonifica la musculatura i millora la postura i l’equilibri. Les articulacions estan més protegides, ja que hi ha menys impacte.

-Pilates (dilluns i dimecres de 19 a 20 hores): mètode que s’utilitza per a entrenar a partir de la combinació de diverses disciplines, com el ioga o la gimnàstica.

-Power Pump (dilluns de 18 a 19 hores i dijous de 20 a 21 hores): s’utilitzen discs de peses variables i barra. Els principiants ajusten el pes a cada exercici i segons els objectius personals. Es busca l’enfortiment i definició muscular amb repeticions.

-Step (dimarts de 9.15 a 10.15 hores i de 19 a 20 hores): activitat física principalment aeròbica amb beneficis cardiovasculars i musculars, en la qual es treballa també la millora en la concentració, coordinació i memòria.

-Tàbata (dimarts de 20 a 21 hores i dimecres de 18 a 19 hores): entrenament intens, en intervals i de curta durada. Consisteix a realitzar 8 sèries de 20 segons cada una, amb el major número de repeticions en aquest temps i amb 10 segons de descans entre elles.

-TRX (dilluns de 20 a 21 hores, dimecres de 15.10 a 16 hores i de 20 a 21 hores, i dijous de 18 a 19 hores): sistema d’entrenament basat en la realització d’exercicis en suspensió.

-Zumba (dilluns de 15.10 a 16 hores, dimarts de 20 a 21 hores, dijous de 20 a 21 hores, i divendres de 15.10 a 16 hores): enfocada, d’una banda, a mantenir un cos saludable, i de l’altra, a desenvolupar, enfortir i donar flexibilitat al cos mitjançant moviments de ball combinats amb una sèrie de rutines aeròbiques.

A més, els dijous de 9.15 a 10 hores es combina ciclo amb TRX, mentre que divendres, a la mateixa hora, es fa circuit. Pel que fa a l’horari del pavelló municipal, de dilluns a divendres s’hi pot accedir de 9 a 13 hores i de 15 a 22 hores, els dissabtes de 9 a 14 hores i de 15.15 a 21 hores, i els diumenges de 9 a 15 hores.

Sempre cal tenir en compte que els usuaris han d’abandonar les instal·lacions 15 minuts abans del tancament. Per a més informació, podeu contactar directament amb el pavelló municipal al 977 84 27 00.

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies