Un nou estudi de la qualitat de l’aire constata la reducció de la presència de butadiè al Morell

Un moment de la presentació pública dels resultats de l’estudi al Morell

El Morell ja disposa d’un nou informe sobre la qualitat del seu aire. L’acte de presentació de l’estudi, celebrat al Teatre-Auditori, ha comptat amb la participació de l’Ajuntament morellenc, de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i de la Plataforma Cel Net.

Aquest tercer estudi suposa donar continuïtat als encarregats anteriorment pel propi consistori, i que van ser presentats en societat el juny de 2014 i el novembre de 2015.

L’estudi ha estat realitzat, com en anteriors ocasions, per la UPC, que ha dut a terme una avaluació real de la qualitat de l’aire que respiren els habitants del Morell, mitjançant control social, control químic i modelització numèrica.

En aquesta ocasió, l’estudi s’ha centrat en analitzar l’element 1,3 butadiè. Segons ha explicat Pere Guinovart, alcalde del Morell, “la presència d’aquest element en l’aire del Morell s’ha reduït des del primer estudi”. Amb tot, el batlle i també responsable de la cartera de Medi Ambient al municipi ha recordat que “l’acord que ara fa dos anys va prendre el Parlament de Catalunya, segons el qual es comprometia a analitzar diferents elements volàtils, no s’està
complint totalment, ja que alguns d’aquests compostos volàtils encara no estan sent analitzats”.

És aquesta “manca de compromís per part del Govern” la que porta a l’Ajuntament del Morell a no formar part de la Taula de la Qualitat de l’Aire, “perquè la Generalitat no contempla la nostra proposta de dur a terme un estudi de la qualitat de l’aire a l’àrea dels polígons industrials Nord-Sud”, argument Guinovart. En aquest sentit, l’alcalde morellenc concreta que “ens sembla molt adient que hi hagi mesuradors de la qualitat de l’aire al llarg del territori català, però seguim reclamant un estudi concret i específic, finançat per la Generalitat, de l’àrea dels polígons Nord i Sud, que ara mateix no s’està realitzant”.

D’altra banda, Guinovart també ha apuntat que “des de l’any 2012 no es du a terme un estudi epidemiològic sobre les repercussions que la qualitat de l’aire té en la salut de les persones. Creiem que aquest estudi s’hauria de fer cada any, però no és així, i ens sorprèn que la resta d’ajuntaments no estiguin alineats amb aquesta reivindicació, que ens
permetria tenir més informació sobre un aspecte tan bàsic i elemental com és la salut”.

Finalment, l’alcalde del Morell ha insistit en el fet que “la nostra finalitat i el nostre objectiu és aconseguir que hi hagi un estudi complet de la qualitat de l’aire a l’entorn dels polígons Nord i Sud, finançat per la Generalitat. Però mentre aquest estudi no es produeixi, l’Ajuntament del Morell seguirà fent un esforç per sufragar estudis dins del seu terme
municipal”.

En aquest sentit, cal recordar que aquest tercer estudi sobre la qualitat de l’aire al Morell és fruit del conveni de col·laboració que el ple municipal del consistori morellenc va aprovar establir, el passat mes de juliol, amb la UPC per al desenvolupament i finançament de la continuació d’un estudi de la qualitat de l’aire al Morell.

Aquest tercer estudi, com els dos anteriorment realitzats, ha estat finançat íntegrament per l’Ajuntament del Morell, amb un cost de 13.190 euros. Gràcies als treballs realitzats, s’ha pogut constatar la reducció de l’element 1,3 butadiè al municipi.

Queixes de Cel Net

D’altra banda, Cel Net ha expressat la necessitat urgent de tenir dades de tots els municipis afectats pel polígon nord del complex petroquímic: Constantí, Perafort i Puigdelfí, Vilallonga del Camp i la Pobla de Mafumet. I lamenta que, “de nou, les pressions polítiques i empresarials, i sobretot  la manca de responsabilitat i valentia per part de les administracions locals, segueixin condemnant a  la població a un buit informatiu davant la qualitat de l’aire”.

El Morell oferta públicament la gestió del bar del Centre Cultural

Ajuntament del Morell. Foto:Morell.cat

L’Ajuntament del Morell ha obert un concurs públic per a la concessió de l’explotació del servei de bar del Centre Cultural del municipi, un espai emblemàtic que busca nous gestors.

Ubicat al cèntric número 2 de carrer de la Coma, el Centre Cultural ofereix uns 400 metres quadrats d’espai destinat al servei de bar. S’ofereix totalment equipat i moblat, en una concessió inicial de 2 anys que serà ampliable a 8 anys més en cas d’acord entre les dues parts.

D’aquesta manera, l’Ajuntament busca mantenir l’activitat d’un establiment amb llarga tradició al municipi, alhora que ofereix una possibilitat d’auto ocupació tant per a persones físiques que estiguin interessades en el sector de la restauració, com per a empreses que vulguin passar a gestionar aquest espai.

En qualsevol cas, els interessats a fer-se amb la concessió del servei de bar del Centre Cultural hauran d’abonar un mínim de 700 € mensuals en concepte de cànon, com a import base de licitació. El termini de presentació de sol·licituds finalitza el proper 8 de febrer. Per a més informació i consulta de les bases i clàusules completes, es pot consultar la seu electrònica del Morell.

El Morell estrena el 2017 amb una festa multitudinària

Una imatge de la festa de comiat de l’any

El nou any va arribar al Morell amb grans dosis d’alegria, il·lusió i bons propòsits però, sobretot, amb el millor ambient gràcies a la gran revetlla de cap d’any organitzada per l’Ajuntament i que reunir més de 600 habitants al Pavelló Municipal.

D’aquests, la meitat va compartir taula en el darrer sopar de l’any, mentre que la posterior revetlla va veure com augmentava encara més l’afluència de públic a la festa. De fet, l’assistència al sopar i posterior ball va superar fins i tot les previsions més optimistes del consistori, que va oferir a tots els assistents un excel·lent menú per al sopar
de gala en una celebració que va continuar amb el ball amenitzat per l’Orquestra Girasol fins ben entrada la matinada.

Grans i petits van gaudir junts de l’última festa de l’any al municipi per donar la benvinguda al 2017. Els que van preferir celebrar-ho fora del Morell van tenir a la seva disposició el ‘Bus del seny’, que va traslladar els seus usuaris fins a Tarragona per tal que poguessin gaudir de la revetlla de cap d’any sense haver de preocupar-se per conduir.

Un cop estrenat el 2017, els morellencs i les morellenques ja es preparen per viure l’esperada visita dels Reis Mags d’Orient. Aquests visitaran El Morell el proper divendres, 5 de gener, a les 18 hores, quan iniciaran la tradicional cavalcada des de l’avingudaCatalunya.

I després de la il·lusionant visita reial, els actes nadalencs al Morell arribaran al seu final el diumenge, 7 de gener, amb la representació del clàssic teatral “Els Pastorets”. A les 18 hores, per només 3€ l’entrada anticipada i 5€ a taquilla –des d’una hora abans de l’inici de l’espectacle-, el públic assistent gaudirà amb la versió local d’una gran obra que enguany commemora el centenari dels Pastorets de Josep Ma Folch i Torres.

El Parc infantil de Nadal del Morell tanca portes amb la participació de 400 nens

Imatge del Parc de Nadal del Morell. Foto: Cedida

Imatge del Parc de Nadal del Morell. Foto: Cedida

És una de les activitats nadalenques més tradicionals i amb més èxit de participació entre els nens i nenes. Un any més, el Parc Infantil de Nadal del Morell ha aconseguit un èxit de participació. En total, han estat 400 els nens i nenes que han passat pel Pavelló Municipal del municipi durant els tres dies que ha estat en funcionament aquest espai lúdic.

Des que va obrir portes el dimarts 27 i fins a aquest dijous dia 29, els infants i joves del municipi han pogut gaudir de les nombroses activitats que s’oferien, entre les quals hi havia activitats diverses, inflables i tallers amb els cossos de seguretat.

El Parc infantil de Nadal del Morell, que ha estat obert en horari de matí i de tarda, és una de les nombroses propostes nadalenques que han tingut lloc al municipi durant les festes. Els actes litúrgics, les accions solidàries amb la Marató o la representació dels Pastorets,entre d’altres propostes, també s’han celebrat al llarg d’aquests dies.

Pel que fa als actes que encara s’han de celebrar al municipi, destaca l’arribada de l’Home dels Nassos, que passejarà pels carrers del Morell acompanyat pel grup de gralles Canya d’Or. A més, el municipi rebrà l’any nou amb un sopar i un ball de gala amenitzat per l’Orquestra Girasol. Entre els actes que encara s’han de celebrar, destaca també la tradicional cavalcada dels Reis Mags que recorrerà els carrers del Morell el dijous dia 5 a les sis de la tarda.

Vuit propostes de música, teatre i circ, en la nova temporada al Morell

Acte de presentació de la programació teatral

Acte de presentació de la programació teatral

Aquesta tarda ha vist la llum la programació de la nova temporada teatral que el Teatre-Auditori del Morell acollirà entre els propers mesos de gener i abril.

L’acte de presentació ha comptat amb la participació de Judit Fernández, regidora de Festes, Cultura i Joventut del municipi, qui ha incidit en “l’esforç econòmic i l’interès per programar espectacles de qualitat i per a tots els gustos”, dos aspectes que posen de manifest “l’aposta decidida que des de l’Ajuntament del Morell fem pel foment de la cultura en tots els seus vessants”.

En aquest sentit, la programació de la nova temporada cultural engloba fins a vuit espectacles teatrals, musicals i circenses, entre els quals destaca la presència dels televisius Ramon Madaula i Roger Coma amb l’obra teatral “L’Electe”, que serà representada al Teatre-Auditori morellenc el dissabte, 4 de febrer.

Integren la resta de propostes el teatre musical “Enchanté!”, amb Divinas (14 de gener); l’obra “Les dones sàvies”, amb Ricard Farré i Enric Cambray (21 de gener); l’espectacle de trobadors “El comte Arnau” (12 de febrer); les representacions teatrals “Vagas y maleantas” (4 de març) i “André i Dorine” (11 de març), aquest últim amb motiu del Dia Internacional de la Dona; l’espectacle circense “Rhümia” (25 de març) i l’obra teatral “Sota
teràpia” (1 d’abril).

Tots aquests espectacles tindran un preu d’entre 8 i 12 euros, si bé hi ha descomptes per a aquells que comprin les seves entrades de manera anticipada. A més, fins al 13 de gener s’ofereix l’abonament de temporada que, per només 50 €, dóna accés a tota la programació de la temporada. Així mateix, també hi ha descomptes especials per als
menors d’edat, que podran accedir a cada espectacle pel preu unitari de 3 €.

La venda d’abonaments de temporada i d’entrades anticipades està disponible des d’avui al Centre Cultural del Morell, ubicat al carrer de la Coma 2, en horari de 17 a 21 hores de dilluns a divendres, excepte festius.
El PrimaverArt tornarà per Sant Jordi.

D’altra banda, la programació d’hivern i primavera al Teatre-Auditori es veurà completada amb la tercera edició del Primaverart. Aquest mostra d’arts escèniques a peu de carrer oferirà propostes de teatre, música, circ i un llarg etcètera durant el cap de setmana del 21 al 23 d’abril, amb un denominador comú: els espectacles tindran lloc a peu de carrer, ben a prop del públic.

L’assassí confès i marit de la poblenca Carmen Ginés declararà demà a Tarragona

L’home que diumenge va confessar haver assassinat la seva dona, Carmen Ginés, passarà demà a disposició judicial. Francisco Javier M.M. es troba detingut provisionalment a la comissaria de Camp Clar, on es va lliurar el migdia de diumenge, i declararà demà als Jutjats de Violència sobre la Dona de Tarragona. Segons publica avui el Diari de Tarragona, Carmen Ginés va morir dissabte després de rebre almenys deu punyalades del seu marit al lavabo de casa seva.

L'assassí confès, Francisco Javier M.M., en una foto del seu perfil públic de Facebook.

Francisco Javier M.M., en una foto del seu perfil públic de Facebook.

Els detalls de la investigació estan sota secret però, segons s’ha filtrat, la víctima hauria estat assassinada la nit de dissabte quan la parella estava sola al pis. En arribar la filla de 16 anys d’un matrimoni anterior de Carmen Ginés, que vivia amb ells, el sospitós, Francisco Javier M.M. li hauria dit que la seva mare estava a l’hospital per acompanyar la dona gran a qui cuidava. El dia després, hauria agredit a la filla abans de lliurar-se a la comissaria dels Mossos.

Les comarques tarragonines van concentrar-se durant la jornada d’ahir en diferents manifestacions de suport a la família de la víctima i de rebuig a la violència masclista. Una d’aquestes concentracions es va fer a l’institut del Morell on estudia una de les filles de la Carmen.

Noves dates pels actes suspesos a la Pobla

El mateix diumenge, l’Ajuntament de la Pobla ja va concentrar-se per llegir un manifest en què es van declarar dos dies de dol oficial. Es van suspendre els actes previstos per al passat diumenge 18 de desembre que, ja tenen noves dates de celebració. En aquest sentit, el bingo solidari en favor de la Marató tindrà lloc el proper 7 de gener, de 17 a 20 hores, al Casal de la Gent Gran, i el popular i televisiu humorista José Corbacho visitarà finalment La Pobla el proper 8 de gener, a les 18 hores, per presentar el seu espectacle “Corbacho 5G”. En aquest cas, l’accés al Casal Cultural es realitzarà amb les mateixes entrades que els espectadors van adquirir per a la sessió del passat diumenge.

 

L’institut del Morell, on estudia una de les filles de la Carmen, rebutja la violència en un acte col·lectiu

Un moment de l'acte de suport a la família

Un moment de l’acte de suport a la família

Aquest matí la comunitat educativa de l’INS El Morell ha organitzat un acte per manifestar el rebuig a la violència masclista per l’assassinat de la mare d’una alumna del centre durant el passat cap de setmana.

Membres de l’Ampa, l’alumnat del centre, el PAS i el claustre de professorat s’han reunit al pati de l’institut on el director Jaume Ramon Ribé ha llegit un text on s’hi expressa “que la tasca educativa només pot estar vinculada a un compromís ferm per evitar que aquestes situacions es reprodueixin”.

També han afegit que “des de l’institut posarem tota l’energia perquè el nostre treball diari, des de les tutories i des del nostre dia a dia per treballar cap a la sensibilització adreçada a erradicar les mostres de violència”.

El text llegit afirma també: “Volem expressar el nostre ferm rebuig a qualsevol expressió de violència masclista. Alhora també li volem dir a la xxx (nom de l’alumna) que pot comptar amb nosaltres, que tindrà tot el nostre suport i afecte i l’acompanyarem quan ho necessiti”.

Per desgràcia, el que ha passat “és un fet massa habitual i no hi trobarem un final proper si no hi treballem totes les persones juntes. Per això, tant l’equip directiu com el claustre de professorat d’aquest institut tenim clar que la nostra tasca va més enllà de la formació acadèmica. La nostra tasca prioritza sobretot la formació de les persones amb els referents del respecte, de la llibertat i de l’equitat”.

 

El Morell engega el programa de Nadal amb un mapping i una cantada de nadales

La façana de l'Ajuntament, il·luminada pel Nadal. Foto: Cedida

La façana de l’Ajuntament, il·luminada pel Nadal. Foto: Cedida

El Morell va donar divendres el tret de sortida als actes organitzats amb motiu del Nadal. A les 19 hores, una cantada de nadales va obrir els diversos actes festius. La música va donar pas a la llum ja que tot seguit, va tenir lloc la projecció del mapping de Nadal a l’Era del Castell. Enguany, és el primer cop que els veïns i veïnes del Morell van gaudir d’aquest espectacle que va anar seguit per la tradicional encesa de la il·luminació nadalenca.

Havent donat la benvinguda al Nadal, a les 20 h, també es va inaugurar l’exposició fotogràfica “Instawalk al Morell”, fruit d’una sortida d’instagramers pel municipi. Els diversos actes programats amb motiu d’aquestes festes es reprendran a partir de diumenge de la setmana que ve, quan la Parròquia de Sant Martí acollirà l’acte “Cantem al Nadal” amb la Coral Guspira del Morell. En total, s’han programat una vintena d’actes al municipi que s’allargaran fins al dia 7 de gener, quan la representació de l’obra ‘Els Pastorets’ posi punt i final a les festes.

L’AEQT presenta el Pla Estratègic a l’Assemblea General al Morell

Foto de família dels participants a la reunió

Foto de família dels participants a la reunió

L’Ajuntament del Morell ha acollit avui l’Assemblea General Ordinària, que ha reunit els directors de les empreses associades. L’alcalde en funcions morellenc, Alberto Ortega, ha donat la benvinguda als assistents, i ha agraït en nom de tot l’Ajuntament la decisió d’organitzar aquest esdeveniment al municipi.

Tot seguit s’han iniciat els punts de l’ordre del dia, començant per l’informe de presidència, el primer de Josep Francesc Font. El màxim representant de l’Associació ha agraït la feina feta als seus antecessors i ha encoratjat a l’equip actual a treballar conjuntament pel sector i pel territori. Font ha assegurat que el projecte treballa sobre dos eixos principals, els que fan referència a la competitivitat i a la sostenibilitat. Dos objectius principals que es tradueixen després en la feina específica de les comissions de treball, per qui el president també ha tingut paraules d’agraïment. Precisament han estat les comissions, mitjançant els seus presidents, qui han agafat el relleu a Font, i juntament amb l’informe de direcció general, han copsat la part central de l’assemblea.

Un dels moments més esperats de la trobada ha arribat al final, quan s’han presentat el Pla Estratègic i el Projecte d’Homologació en qualitat. En primer lloc Teresa Pallarès, la Directora General, ha presentat als directors el que serà el full de ruta pel període 2017-2020. Pallarès ha explicat la metodologia seguida i quines són les línies mestres i les accions a seguir, uns objectius que casen directament amb les explicades anteriorment pel president, la competitivitat i la sostenibilitat.

Tot seguit, el President de la Comissió d’Empreses de Serveis, Miguel Muñoz, ha presentat el projecte de ‘Qualificació en qualitat per a les empreses de serveis’, un sistema d’homologació de les empreses contractistes que ha estat treballat conjuntament amb l’AEST (Associació d’Empreses de Serveis de Tarragona).

La reunió de l’Assemblea General Ordinària s’ha tancat amb la presentació dels resultats econòmics del 2016 i l’aprovació del pressupost pel 2017.

El Morell s’endinsa en la seva Festa Major de Sant Martí

capture

Des d’aquest cap de setmana i fins el proper 14 de novembre, El Morell s’endinsa en la celebració de la seva Festa Major d’Hivern, en honor a Sant Martí. Una trentena d’actes integren el programa festiu. L’exposició “Cartells de la Guerra Civil” de l’Arxiu Nacional de Catalunya, es pot visitar encara el dissabte dia 12, de 18 a 20 h; i el diumenge dia 13, de 12 a 14 h.

Aquesta tarda, el protagonisme serà per als titelles de la Cia. de Marionetes Herta Frankel, amb el seu espectacle “Pallassos de Fusta”, que arriba al Morell en el marc del 12è Festival GUANT.

Els actes festius viuran, a continuació, un parèntesi fins el proper divendres, 11 de novembre, quan arrencarà el gruix del programa d’activitats. Així, el mateix divendres hi haurà diferents propostes per a un públic familiar a través del Camí a la cercavila (17h), el Punt energètic de Festa Major (17.30 h) amb un berenar a base de coca i xocolata per als infants; la Cercavila amb l’Embruix (18 h) i la posterior pujada dels Gegants, sortida del Drac i tronada d’inici de Festa Major, que donarà pas, a les 19 h, al repic de Festa Major.

El focus de la Festa Major es traslladarà, a les 21 hores, al Teatre Auditori, on tindrà lloc l’espectacle “Cabaretazo”, amb la Cia. The Sisters. Els interessats en assistir-hi ja poden adquirir les entrades anticipades per només 8 €, mentre que el preu a taquilla serà de 10 €. Els menors d’edat, en canvi, només hauran de pagar 3 €.

Un cop acabat l’espectacle, i amb molta nit encara per endavant, començarà el Sopar solidari per a la Marató de TV3, que tindrà lloc a les 22.30 h al Centre de Serveis per a la Gent Gran i que, per només 10 €, permetrà als assistents compartir un agradable sopar i col·laborar amb la causa solidària per excel·lència a Catalunya. Els interessats poden comprar els seus tiquets al Centre de Serveis per a la Gent Gran fins el proper dimecres, 9 de novembre.

D’altra banda, a les 23.30 h arribarà el moment més esperat pels joves del municipi, amb un Concert Jove que, en aquesta ocasió, portarà a l’escenari del Pavelló Municipal les actuacions gratuïtes de Green Valley, Segonamà i DJ OGT.

L’endemà dissabte, l’activitat donarà inici al punt del migdia amb “La Tartana”, un espectacle teatral de carrer per a infants que agradarà a grans i petits.

Una hora més tard, a les 13 h, el Bar Ca la Dori oferirà el ja tradicional Vermutapes de Festa Major, amb tapes, música i bon ambient com a oferta per recuperar forces i fer temps fins que, a les 17 h, arribi el III Torneig d’Escacs i, a les 18.30 h, ho faci el concert de tarda al Pavelló, amb l’actuació de l’Orquestra Metropol. Aquesta mateixa formació oferirà, a les 23.30 h, el tradicional Ball de Festa Major, també al Pavelló Municipal.

D’altra banda, els amants del foc i la pólvora tindran el seu moment especial a les 20 h, amb la III Trobada de Diables, de la qual participaran els balls de diables del Morell, de Vila-seca i de Creixell.

Aquells que encara tinguin les energies intactes podran es llevaran ben aviat el diumenge per gaudir les Matinades Traguejades (8 h), mentre que a les 10 h donarà inici la Trobada i concurs d’Instagramers a través d’Instawalk #ElMorell.

També hi haurà temps per a la tradició i la litúrgia, en aquest cas amb l’Ofici de Festa Major (11 h), que inclourà la Missa cantada per la Coral Guspira i el cant dels Goigs de Sant Martí; i a continuació amb el Seguici cerimonial en honor a Sant Martí. La jornada matinal prosseguirà amb la ballada de sardanes amb la Cobla Cossetània, a la plaça de l’Església (13 h) i el Vermut de Festa Major, que començarà després del Seguici.

Els actes previstos per al diumenge finalitzaran a les 19 h, amb el Ball de tarda a càrrec del duet “Guaraná”, que aportarà les darreres notes musicals de la Festa Major.

Així s’arribarà al dilluns 14 de novembre, últim dia de celebracions però que encara guardarà alguns plats forts de la celebració, com són el Divertiland de Festa Major amb rocòdrom, tirolina, autos de xoc ecològics i jocs gegants i tradicionals, així com la Jornada jove lúdica i esportiva. Ambdues activitats tindran lloc al matí, si bé el Divertiland també obrirà portes a la tarda, de 16 a 18 h.

Finalment, la Festa Major baixarà el teló amb un acte mediàtic, com és l’espectacle humorístic “1.001 Gags”, amb els televisius Mónica Pérez i Jordi Ríos sobre l’escenari del Teatre Auditori a partir de les 21 hores. Les entrades anticipades ja es troben a la venda, al preu de 8 €, mentre que el mateix dia l’espectacle la taquilla les dispensarà a 10 €.

Cal destacar, també, que el divendres 18 de novembre tindrà lloc el conta contes “Que comenci l’espectacle”, a càrrec d’Imma Pujol i que s’emmarca en el cicle de contes a les Biblioteques del Tarragonès titulat “Hi havia una vegada un circ… romà”.

El Morell viatja en el temps demà amb la conferència “Mai més! 80 anys de la Guerra Civil”

Detall del cartell de la jornada.

Detall del cartell de la jornada.

La sala d’actes de l’Ajuntament del Morell viatjarà en el temps demà divendres, a les 19 h. En concret, retrocedirà 80 anys per situar-se en plena Guerra Civil espanyola. Ho farà a través de l’acte “Mai més! 80 anys de la Guerra Civil”, una proposta que inclou dos actes simultanis.

En concret, la proposta inclourà la conferència titulada “La Guerra Civil a les comarques de Tarragona”, que pronunciarà Jordi Piqué, doctor en Història Contemporània i arxiver.

Paral·lelament a l’inici de la conferència, a les 19 h, quedarà inaugurada l’exposició de l’Arxiu Nacional de Catalunya “Cartells de la Guerra Civil”. La mostra serà visitable els dies laborables, en horari d’oficina, així com el diumenge 6 de novembre, de 12 a 14 h; el dissabte dia 12, de 18 a 20 h; i el diumenge dia 13, de 12 a 14 h.

Aquests actes s’emmarquen entre els actes previs de la Festa Major d’Hivern al Morell, en honor a Sant Martí. Una celebració que s’estendrà fins al proper 14 de novembre i que inclourà una trentena d’actes per a tots els gustos i edats.

En aquest sentit, el primer cap de setmana de celebracions inclourà, a més de la conferència i l’exposició sobre la Guerra Civil que tindran lloc demà divendres, una concentració de cotxes clàssics i el musical “Gisela y el Libro Mágico”, dissabte; i la XIV Trobada de Gegants i l’espectacle “Pallasos de Fusta”, en el marc del 12è Festival GUANT, el diumenge.

L’Associació de Jubilats i l’Associació Cultural Sardanista del Morell celebren la castanyada

Un moment de la castanyada de l'Associació de Jubilats del Morell. Foto: Cedida

Un moment de la castanyada de l’Associació de Jubilats del Morell. Foto: Cedida

Els habitants del Morell celebren, al llarg de l’any, totes les festes i actes culturals propis de la tradició catalana. I en aquest cas, dos dels col·lectius més participatius del municipi, com són l’Associació de Jubilats i l’Associació Cultural Sardanista, van celebrar de manera anticipada la Castanyada aquest passat cap de setmana.

Els primers a degustar els productes típics d’aquesta data tan assenyalada van ser els jubilats i pensionistes del Morell, que es van reunir la nit de dissabte per celebrar el sopar de la Castanyada. Prop d’un centenar d’assistents van degustar un sopar de càtering, així com una exquisida varietat de panellets i, per descomptat, les castanyes que van torrar els alumnes de 4t d’ESO de l’institut morellenc. D’aquesta manera, els jubilats van ajudar a sufragar el viatge de final de curs d’aquests estudiants que, tradicionalment, torren les castanyes al poble per aconseguir recursos econòmics amb aquesta finalitat.

I si els jubilats van avançar la Castanyada a la nit de dissabte, unes hores després va arribar el torn de l’Associació Cultural Sardanista. Un centenar de membres van compartir taula el diumenge al migdia, en un dinar elaborat íntegrament pels propis assistents, des dels entrants fins als panellets i les castanyes. La festa va tenir continuïtat en una llarga sobretaula que va incloure ball popular i que es va estendre fins al vespre.

Hol·la Genís lliura els 22.000 euros recaptats en la seva III Cursa solidària

Lliurament de la recaptació de la cursa Hol·la Genís. Foto: Cedida

Lliurament de la recaptació de la cursa Hol·la Genís. Foto: Cedida

El lliurament dels 22.000,69 € recaptats en la III Cursa Hol·la Genís contra el càncer infantil va tenir lloc divendres passat al Teatre Auditori del Morell, que va reunir unes 200 persones.

Entre els assistents s’hi va donar cita la família d’en Genís, com a organitzadora de la cursa solidària celebrada el passat 9 d’octubre, així com representants de l’Ajuntament, de les empreses col·laboradores –entre les quals Lear, principal patrocinador de la cursa-, dels voluntaris que van fer possible aquest esdeveniment solidari i, per descomptat, també hi van assistir les entitats beneficiàries d’aquests diners: l’Obra Social de Sant Joan de Déu, la Casa Ronald McDonald de Barcelona i Make a Wish Spain.

Arriben al Morell els alumnes del novè intercanvi lingüístic-cultural amb Voorburg

La recepció dels alumnes. Foto: Cedida

La recepció dels alumnes. Foto: Cedida

El Teatre Auditori del Morell va acollir, ahir diumenge, la recepció dels 29 alumnes i dos professors holandesos participants del 9è intercanvi lingüístic-cultural entre estudiants de 1r de Batxillerat de l’IES El Morell i el Sint Maartens College de Voorburg (Països Baixos). L’alcalde, Pere Guinovart; la regidora d’ensenyament, Victòria Grau, i la resta de membres de la corporació, junt amb representants consistorials de La Pobla de Mafumet i de Vilallonga, van ser els encarregats de donar la benvinguda als visitants holandesos, en companyia de professors i alumnes de l’IES El Morell, junt amb les famílies d’acollida.

L’estada de la delegació holandesa a terres tarragonines s’allargarà fins el proper dissabte, 29 d’octubre, i inclourà la realització de diferents activitats destinades a fomentar un enriquiment lingüístic i cultural mutu. Aquest va més enllà de la pròpia activitat acadèmica, ja que cada alumne és acollit per una família, amb la qual cosa es fomenta el contacte directe amb el dia a dia de les famílies del nostre entorn.

Durant aquestes jornades d’intercanvi, els alumnes treballaran diferents projectes a l’IES El Morell, mentre que també aprofitaran per realitzar diverses visites culturals al patrimoni romà de Tarragona, a Barcelona i a l’entorn natural. Finalment i per completar la seva estada a casa nostra, els alumnes participants de l’intercanvi exposaran els projectes treballats en un acte que tindrà lloc el proper divendres, 28 d’octubre, al Casal Cultural de La Pobla de Mafumet. Aquesta iniciativa, plenament consolidada en el calendari acadèmic del centre educatiu morellenc, celebra així la primera part de l’intercanvi, ja que el proper mes de març seran 28 alumnes de l’IES El Morell els que viatjaran fins als Països Baixos per completar aquesta novena edició amb una estada al Sint Maartens College de Voorburg.

El Morell es prepara per acollir la 22a Exposició de bolets

Una imatge de l'edició de l'any passat

Una imatge de l’edició de l’any passat

La sala d’actes de l’Ajuntament del Morell serà l’escenari en què, aquest proper cap de setmana, es desenvoluparà la 22a edició de l’Exposició de bolets Vila del Morell. Aquesta proposta cultural i gastronòmica està organitzada per l’entitat Tocats del Bolet, amb la col·laboració de l’Ajuntament, i està plenament arrelada al municipi, a més de constituir una oportunitat única per conèixer l’àmplia varietat micològica que ens envolta.

Com de costum, la mostra oferirà als seus visitants una àmplia i variada col·lecció de bolets, tots ells exposats en reproduccions en miniatura dels seus respectius hàbitats naturals. Cal recordar que l’Exposició de bolets Vila del Morell inclou tant espècies comestibles com no comestibles, a fi que els visitants puguin aprendre a distingir-los.

La mostra obrirà portes el dissabte 22 d’octubre, de les 16 a les 21 hores; i l’endemà diumenge, de 10 a 20 hores. Precisament el diumenge al migdia tindrà lloc un dels moments àlgids de la mostra, com és la tradicional degustació gastronòmica amb els bolets com a ingredient bàsic.

Finalment, aquest cap de setmana dedicat al bolet es completarà a l’exterior de l’Ajuntament amb la instal·lació de diferents punts de venda de productes relacionats amb la micologia.

El Morell viu la gran festa de l’esport del Tarragonès

Foto de família de tots els guardonats

Foto de família de tots els guardonats

El passat divendres es va celebrar, al Teatre-Auditori del Morell, l’acte de lliurament dels Premis i de la Beca Auriga Fvscvs 2016, que anualment convoca el Consell Esportiu del Tarragonès. L’acte va ser una bona mostra de l’envergadura i de la bona feina que clubs, escoles, esportistes, persones i institucions del Tarragonès estan desenvolupant, especialment, pel que es refereix a l’esport de base.

Les dues convocatòries, Premis i Beca, amb la gran resposta rebuda a les diferents edicions, consoliden els objectius principals pel que va estar creades que són, respectivament, fer un reconeixement al treball i l’esforç que diàriament porten a terme esportistes, entrenadors, professors, dirigents esportius i, en definitiva, tots aquells que tenen una implicació directa amb l’esport escolar a la nostra comarca, com també el fomentar els treballs de recerca o d’estudis d’investigació relacionats amb l’esport.

Festes les salutacions corresponents per part de l’alcalde del Morell, Pere Guinovart, i del president del Consell Esportiu del Tarragonès, Sr. Raül Font-Quer, es va procedir al lliurament de guardons dels diferents apartats.

Els guardonats

La relació de guardonats és la següent:

Associació esportiva, club, federació, institució, escola i associació de maresi  pares, per la seva tasca en el foment de la pràctica de l’esport escolar a la comarca: CLUB ATLETISME VILA-SECA.

• Persona que hagi destacat per la seva trajectòria en el foment de l’esport en general i, especialment, en el d’edat escolar: JOSEP OLIVA OLIVA.

• Entitat o persona que hagi destacat per la seva dedicació en el foment o en la pràctica de l’esport per a discapacitats: BEGOÑA CABAÑES BARRENETXEA.

• Promoció de valors, del joc net, d’actituds i d’hàbits saludables, pel foment de la integració, de la igualtat i/o de la cohesió social mitjançant l’esport: ANDRÉS RAMOS URETA i “CORRE AMB UN AMIC” – CURSA 1r MAIG D’ALTAFULLA.

• Escola, entitat o empresa, per la seva col·laboració, patrocini i/o suport en les activitats generades pel Consell Esportiu o per entitats i escoles adscrites, en el foment de l’esport de base: CLUB GIMNÀSTICA RÍTMICA COSTA DAURADA.

• Esportista, persona vinculada al món esportiu o equip veterà, per la seva trajectòria com a model o pel foment de la pràctica esportiva en edat adulta: YOLANDA PUEYO CIPRÉS.

• Millor programa, esdeveniment o activitat esportiva d’edat escolar, iniciativa o incorporació de noves pràctiques esportives, o per l’augment significatiu de practicants en el seu àmbit: TORNEIG INTERNACIONAL TGN BÀSQUET
– CAMBRILS.

• Persona, escola o entitat que hagi implementat millor el Projecte Educatiu dels JJM Tarragona 2017, dins l’àmbit de la nostra comarca: COL·LEGI TURÓ i INSTITUT DE CONSTANTÍ.

• Estudiant de Primària o Secundària, a proposta del seu centre escolar, en reconeixement del seu rendiment i esforç, per l’actitud constructiva i activa, per la voluntat de superació o per afavorir la bona convivència entre els alumnes,
dins l’àmbit de les classes d’Educació Física: ISMAEL LANCHARRO JURADO.

• L’equip masculí en edat escolar, pertanyent a un centre escolar, AMPA o associació esportiva escolar, que hagi destacat pel seus mèrits esportius i la seva trajectòria i per la projecció de la imatge de la comarca fora del nostre àmbit: EQUIP BENJAMÍ DE TENNIS DE TAULA – AMPA CÈSAR AUGUST.

• L’equip femení en edat escolar, pertanyent a un centre escolar, AMPA o associació esportiva escolar, que hagi destacat pel seus mèrits esportius i la seva trajectòria i per la projecció de la imatge de la comarca fora del nostre àmbit: EQUIPS CADET I JUVENIL DE VOLEIBOL – AEE ESCOLA ELISABETH SALOU.

• L’equip masculí en edat escolar, pertanyent a un club o associació esportiva, que hagi destacat pel seus mèrits esportius i la seva trajectòria i per la projecció de la imatge de la comarca fora del nostre àmbit: EQUIP INFANTIL
DE NATACIÓ – CLUB NATACIÓ TÀRRACO.

• L’equip femení en edat escolar, pertanyent a un club o associació esportiva, que hagi destacat pel seus mèrits esportius i la seva trajectòria i per la projecció de la imatge de la comarca fora del nostre àmbit: EQUIP ALEVÍ DE
PÀDEL – REIAL CLUB NÀUTIC DE TARRAGONA.

• L’esportista masculí en edat escolar que hagi destacat pels seus mèrits esportius i la seva trajectòria i per haver projectat la imatge de la comarca fora del nostre àmbit: ÀLVARO GIMENO RUBIO.

• L’esportista femenina en edat escolar que hagin destacat pel seus mèrits esportius i la seva trajectòria i per haver projectat la imatge de la comarca fora del nostre àmbit: LAURA CENTELLA MADORRAN.

DISTINCIONS ESPECIALS A PROPOSTA DEL CONSELL ESPORTIU DEL TARRAGONÈS

• EQUIP CADET MASCULÍ DEL TARRAGONA PÀDEL INDOOR
• EQUIP JÚNIOR DE L’ASSOCIACIÓ DE BÀSQUET TARRAGONA
• GUILLEM SEGÚ GIRÓ
• GERARD DESCARREGA PUIGDEVALL
• FUENSANTA MARTÍNEZ VILLAR
• TARRAGONA RÀDIO
• AJUNTAMENT DEL MORELL

DISTINCIONS A PROPOSTA DELS AJUNTAMENTS DE LA COMARCA

• ESCOLA DE FUTBOL BASE DE LA RIERA DE GAIÀ La Riera de Gaià
• TAEKWONDO – AMPA ESCOLA JOSEP NIN Salomó
• CLUB FUTBOL SALA EL CATLLAR ATLÈTIC El Catllar
• CLUB PATÍ DE RODA DE BERÀ Roda de Berà
• VÍCTOR GONZÁLEZ MARTÍNEZ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Els Pallaresos
• ANDREA CORRAL VIDAL Constantí
• ALBERTO BENITO CORREA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .Altafulla
• ALICIA VILLEGAS MARTÍN . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .Tarragona
• ANDREU RUFÀ MARCH Perafort
• HELDER MOYA i JARDIM . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . La Pobla de Mafumet
• ROSA MARI SÁNCHEZ PÉREZ El Morell

BECA “AURIGA FVSCVS” TARRAGONÈS 2016

Modalitat de Treballs de recerca o de síntesi realitzats durant el curs acadè-
mic 2015/16 per estudiants matriculats en un centre d’ensenyament secundari
de la comarca.

PRIMER PREMI

“NANOSENSORS I LA SEVA APLICACIÓ A L’ESPORT”. Autor: LUIS SANZ FIGUERAS (Institut Martí i Franqués, Tarragona).

En reconeixement a la qualitat, a l’interès i a la utilitat del treball: “COMPLEMENTS ALIMENTOSOS EN L’ESPORT”. Autora: ANDREA LÓPEZ URBANO (Institut Tarragona).

“PREPARACIÓ MENTAL DEL PORTER D’HOQUEI PATINS”. Autor: DANIEL TORRELL DEL POZO (Col·legi Turó).

La III Cursa Hol·la Genís, a punt per rebre els participants

El cartell de la cursa Hol·la Genís d'enguany.

El cartell de la cursa Hol·la Genís d’enguany.

Tot és a punt per a que, aquest proper diumenge, tingui lloc la tercera edició de la Cursa Hol·la Genís, amb la qual aquesta iniciativa solidària buscarà novament recaptar fons per seguir lluitant contra el càncer infantil.

Aquesta tercera cursa solidària tindrà lloc a partir de les 9.45 h, a la Rambla del Morell. Com en anteriors edicions, s’ofereix als participants quatre possibilitats: cursa de 5 i 10 quilòmetres, caminada de 4 quilòmetres i cursa infantil. A més, tots els inscrits tindran la possibilitat de guanyar interessants premis en el gran sorteig que completarà una jornada que també inclourà diferents actes paral·lels d’animació.

Aquesta cursa compta amb el lema que va veure néixer la iniciativa de la família d’en Genís Sánchez, l’any 2013: “La victòria és la cura”. I si el lema es manté, també ho fa l’objectiu principal d’aquesta festa solidària: assolir la màxima participació possible per aconseguir, d’aquesta manera, una recaptació important que ajudi a lluitar contra el càncer infantil. En aquest sentit, el projecte Hol·la Genís lliura els seus ingressos a l’Obra Social de Sant Joan de Déu, a la Casa Ronald McDonald de Barcelona i a Make a Wish Spain.

Els organitzadors de la trobada aspiren a superar la participació assolida l’any passat, amb 891 inscrits, així com la recaptació de les anteriors edicions, que van ascendir a 16.423,54 euros l’any 2013, quan es va iniciar l’activitat amb un festival solidari; 21.900,15 euros, en motiu del festival i cursa celebrats el 2014; i els 19.413 euros recaptats l’any passat en la segona edició de la cursa solidària.

A banda d’aquestes curses, que constitueixen l’epicentre de l’activitat de l’Hol·la Genís, també es duen altres accions de petit format al llarg de l’any, que igualment serveixen per recaptar fons en favor de la lluita contra el càncer infantil.

El Morell celebra les Jornades Patrimoni amb una visita a la Granja del Codony

granja-frares-maqueta

jornada-patrimoni-la-granja

L’activitat, que requereix d’inscripció prèvia, tindrà lloc el proper dissabte al matí, i permetrà als assistents conèixer tots els detalls d’aquest antic centre productiu dels monjos cistercencs.

Tot és a punt per a que els habitants del Morell puguin descobrir, aquest proper dissabte a partir de les 11 hores, tots els detalls, anècdotes i curiositats de la vida a l’antiga Granja del Codony, un dels espais més destacats del municipi morellenc.

Aquesta iniciativa, promoguda per l’Ajuntament i emmarcada en les denominades com a Jornades Patrimoni, ofereix una visita guiada a la Granja del Codony, també coneguda com Granja dels Frares. Es tracta d’un antic centre productiu dels monjos cistercencs de Santes Creus, fundat el segle XII, i que va estar habitat fins ben entrat el segle XX.

Entre ambdós períodes, són molts els fets històrics, les anècdotes i els moments destacats que va viure aquest espai, que pertany al terme municipal del Morell des del 1844, a petició dels propis habitants de la Granja.

Els interessats a descobrir tota la història de la Granja dels Frares o del Codony, poden formalitzar la seva inscripció fins divendres al Centre Cultural del Morell, de 17 a 21 hores, si bé l’organització recorda que les places són limitades, per la qual cosa recomana fer la inscripció com més aviat millor.

Èxit de participació en la festa d’homenatge a la gent gran del Morell

Homenatge a la gent gran del Morell. Foto: Cedida

Homenatge a la gent gran del Morell. Foto: Cedida

Un any més, El Morell ha celebrat la seva festa en honor a la gent gran del municipi. Aquesta celebració, que es realitza des de fa més de vint anys, té l’objectiu de reconèixer les tasques fetes i el valor humà aportat per la gent gran al Morell. En total, 438 persones van poder gaudir d’aquesta festa que es va celebrar diumenge i que es va iniciar al migdia, amb una recepció als homenatjats i homenatjades. Aquesta recepció es va fer a l’Església Parroquial on, tot seguit, es va celebrar una missa que va comptar amb l’acompanyament musical de la Coral Guspira.

Com és tradició, en acabar la missa, els participants van fer-se una fotografia de família, que els hi va ser lliurada més tard, i tot seguit, es van desplaçar fins al Pavelló Municipal, on van poder dinar plegats. L’ajuntament del Morell, responsable de l’organització de la festa a través de la seva regidoria de Benestar Social, va posar a disposició dels assistents un servei de transport fins al Pavelló per a aquelles persones que tinguessin dificultat per traslladar-s’hi. A més, també van servir el dinar a casa a un total de 21 persones que no es van poder traslladar ni participar en la festa.

En el marc d’aquesta celebració i després de dinar, es va retre homenatge als matrimonis que enguany celebren les seves noces d’or. També es van concedir obsequis i distincions a una veïna del municipi de 102 anys i a la parella de jubilats més gran i a la més jove, entre d’altres. En acabar el lliurament de reconeixements, tots els assistents van poder gaudir d’un ball popular amenitzat pel conjunt Costa Daurada i van berenar coca i xocolata. La jornada va estar marcada pel bon ambient i la diversió que es van allargar fins ben entrat el vespre.

Aquesta festa és una de les activitats més destacades que El Morell celebra en honor a la gent gran. Al llarg de l’any però, el municipi realitza diferents accions per tal de fomentar la seva participació en activitats d’interès. En aquest sentit, el municipi ofereix cursos de ioga, gimnàstica, balls i sardanes i altres activitats com el bingo, tallers de puntes de coixí o la participació en l’aula universitària i la coral.

Els veïns del Morell celebren una nova Festa de Carrer

Unes 120 persones es ven reunir per assistir al sopar

Unes 120 persones es ven reunir per assistir al sopar

La gent del Morell segueix demostrant que té ganes  de divertir-se, de fer poble i de gaudir de les agradables nits estivals, tal i com posa de manifest el fet que, dissabte passat, va tenir lloc una nova Festa de Carrer al municipi.

En aquesta ocasió, van ser fins a 120 els veïns i veïnes dels carrers Sant Isidre, Catalunya i Sant Plàcid els que van voler compartir taula i celebració a la fresca, tot gaudint d’un agradable sopar de carmanyola. L’acte va comptar amb animació musical i es va allargar fins ben entrada la matinada, en una activitat que va tenir el cost simbòlic d’un euro per participant. Amb aquests diners, l’organització va fer front a les despeses de decoració de carrer, així com a les postres d’aquest sopar a la fresca.

El ‘Programa per al foment de les festes de carrer’, que l’Ajuntament del Morell va impulsar aquesta passada primavera, comença a consolidar entre els veïns i veïnes del municipi una iniciativa que tenia per objectiu recuperar una tradició que, anys enrere, tenia una gran força als carrers del municipi.

En aquest sentit, la proposta creada per la regidoria de Cultura, Festes i Joventut va veure la llum el passat 23 de maig, sota el títol ‘El teu carrer vol festa’ i ja ha trobat resposta en diferents organitzacions veïnals que han volgut celebrar la festa del seu carrer.

A través del ‘Programa per al foment de les festes de carrer’, l’Ajuntament morellenc col·labora en l’organització d’aquests esdeveniments propulsors de la cohesió social, i ho fa a través de la subvenció parcial de les despeses que la festa pugui ocasionar en matèria de lloguer de cadires i taules, serveis portàtils i animació musical.