.

.

TOTS 21

L’Estat construirà un nou vial per millorar la seguretat de l’accés al polígon nord per l’A-27

Imatge de la reunió d’alcaldes i responsables empresarials del polígon nord de Tarragona amb el secretari d’Infraestructures, Xavier Flores. Foto: Cedida

El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (Mitma) millorarà “la funcionalitat i la seguretat” de l’enllaç 6 de l’autovia A-27, únic accés al complex industrial del polígon nord de Tarragona. Ho farà amb la construcció d’un nou vial de mig quilòmetre que connectarà amb la rotonda de la sortida 6.

El Mitma haurà d’adaptar un projecte que va redactar la Generalitat i sotmetre’l a informació pública. Quan s’aprovi el projecte, les obres del vial duraran un any. Es farà en uns terrenys aportats per Repsol. Per l’enllaç hi passen cada dia unes cinc mil persones, amb un important moviment de vehicles lleugers i pesats.

L’anunci s’ha fet aquest dimecres en una reunió del secretari d’Infraestructures, Xavier Flores, amb el subdelegat del govern espanyol a Tarragona, Santiago Castellà, alcaldes de la zona, el director del complex industrial, Javier Sancho, i la directora de l’AEQT, Maria Mas.

El nou vial de l’autovia A-27 és una via alternativa a l’N-240 entre Tarragona i Montblanc, on enllaçarà amb l’AP-2 i permetrà una “millora substancial” a tota l’àrea industrial i logística de Tarragona. Es milloraran els temps de recorregut i també “la competitivitat de les empreses”.

El polígon nord de Tarragona ocupa 470 hectàrees de les 1.200 que d’extensió del polígon petroquímic. Actualment, l’únic accés a la zona industrial per a prop de 5.000 persones és la carretera T-750, en el tram comprés per l’A-27 i l’N-240. El vial connectarà les tres vies.

 

El Teatre Auditori del Morell proposa riure a plaer amb tres pallasses de nivell

La companyia Pepa Plana actuarà divendres al Teatre Auditori del Morell. Foto: Cedida

La companyia Pepa Plana actuarà divendres al Teatre Auditori del Morell. Foto: Cedida

L’escenari del Teatre Auditori del Morell rebrà, aquesta setmana, la tercera cita de la temporada cultural del municipi, una programació impulsada des de la Regidoria de Cultura i festes del consistori morellenc. Es tracta d’un espectacle de la companyia Pepa Plana titulat Si tu te’n vas, que arriba aquest divendres 10 4 de febrer a les 21 hores. 

Una finestra, una llum. Una altra finestra, un quotidià. Una altra finestra, un edifici on tres dones ens parlen d’un no poder parar. Tot s’ensorra, es trenca, la maleïda guerra eterna! Tres pallasses que es troben en aquest camí de l’èxode antic per recrear el món i tornar-nos el plaer de riure de les coses més petites, però posant el dit a la nafra quan les coses ens molesten. 

Viuen en les històries que s’han explicat en tots els conflictes i utilitzen números de pallassos antics per reafirmar la voluntat de ser còmiques. Tres heroïnes oblidades que ens expliquen la seva història amb la voluntat de riure i fer riure, per viure en la nostra memòria. Tot plegat, procedent de la companyia de la pallassa reconeguda amb el Premi Nacional de Cultura 2014 i el Premio Nacional de Circo 2022. 

Les entrades anticipades tenen un preu de 12 euros, i es poden adquirir tant a l’oficina del Centre Cultural del Morell, de dilluns a divendres de 16 a 20 hores, com online, a la plataforma elmorell.koobin.cat. A taquilla, una hora abans de l’inici de la funció, les entrades valen 15 euros. Els menors de 18 anys paguen un preu únic de 5 euros. 

Aquesta és la tercera proposta de la temporada, que s’allargarà fins al mes d’abril i que inclou circ, teatre o música, i a la qual posarà el punt final el 8è PrimaverArt, la mostra d’arts escèniques a peu de carrer del municipi. 

 

El Morell recupera la rua, el sopar i la festa del confeti per Carnaval

Una imatge de Carnaval de l'any 2020. Foto: Cedida

Una imatge de Carnaval de l’any 2020. Foto: Cedida

Els dies 17, 18 i 19 de febrer torna el Carnaval del Morell. Després de dos anys sense poder realitzar amb normalitat els actes vinculats a aquesta celebració, enguany la Regidoria de Cultura i festes del consistori morellenc recupera tota l’activitat habitual, com es va fer el passat 2020: la petita gran festa de divendres, la rua i el ball de dissabte i la festa del confeti, diumenge. Tot plegat, plasmat en un cartell dissenyat per Paula Asensio, alumna de 4t d’ESO d’Educació Visual i Plàstica de l’INS El Morell.

Així, els actes començaran divendres 17 de febrer amb la rua de la canalla a les 15 hores, amb l’alumnat de la Llar d’infants Dolça del Morell i l’escola Ventura Gassol. A continuació, berenar i petita gran festa de Carnaval al pavelló municipal, amb animació infantil “Quin sarau”, dels Xarop de Canya.

Ja dissabte, 18 de febrer, serà el moment de lluïment de totes les comparses i carrosses amb la rua de Carnaval, a les 18.30 hores i a la rambla Joan Maragall. En acabar, discurs de Sa Majestat el Rei Carnestoltes i entrega del premi a la millor carrossa. A les 21 hores tindrà lloc el tradicional sopar de Carnaval al pavelló municipal, per al qual es poden recollir els tiquets al Centre Cultural fins dimecres 15 de febrer. A les 22 hores, discurs de Sa Majestat el Rei Carnestoltes i lliurament de les Escombres de Carnaval, i a partir de les 22.30 hores, revetlla amb els DJ Marc C. Griso i Pol Bertran, amb música i gresca fins a la matinada.

I per acabar el cap de setmana, diumenge 19 de febrer, a les 17 hores i a la plaça de la Font, festa del confeti amb “Kids Dance Show” i crema del Rei Carnestoltes.

Per a més informació i inscripcions cal adreçar-se al Centre Cultural del Morell, en horari d’oficina, o trucar al 977 84 21 76.

 

La 3a Beca de recerca i investigació local del Morell recau en dos veïns del municipi

Imatge de la trobada per oficialitzar l'adjudicació de la beca. Foto: Cedida

Imatge de la trobada per oficialitzar l’adjudicació de la beca. Foto: Cedida

Dos morellencs seran els encarregats de tirar endavant el projecte al qual s’ha concedit la 3a Beca de recerca i investigació local del Morell, que no es convocava des de l’any 2015. Es tracta d’una iniciativa que es recupera i que, en aquesta ocasió, se centrarà en la formació i la transformació de les Rambles del Morell i el seu entorn. 

Així, Josep M. Valldosera i Jordi Granell elaboraran un treball en què s’estudiarà i reivindicarà l’Eixample del Morell, dissenyat per l’arquitecte Pau Monguió, que té com eix central la Rambla. “Una Rambla que neix de la necessitat de connectar, de forma definitiva, el poble amb l’estació del ferrocarril, on es desenvolupava bona part de l’activitat econòmica i social”, exposen. “El resultat vol ser un treball amè i didàctic on s’explicarà de forma clara la Rambla i el seu entorn, el passat i el present”, conclouen els adjudicataris de la beca, que afegeixen que “plànols, cartografia, documents i fotografies de diferents èpoques il·lustraran les evolucions urbanístiques i complementaran l’obra”. 

De fet, aquesta setmana s’ha fet una trobada per oficialitzar l’adjudicació, a la qual han assistit l’alcalde del municipi, Eloi Calbet, el secretari municipal, Xavier Tardiu, l’arxiver municipal, Alex Cruces, i els dos adjudicataris, Valldosera i Granell. “Estem molt il·lusionats que dos morellencs portin a terme aquesta recerca, i esperem que en surti una publicació que de segur generarà molt d’interès entre tota la nostra ciutadania”, apunta Calbet. 

La beca està dotada amb 2.500 € i té una durada d’un any, i el treball, com en les edicions anteriors, es publicarà en el marc de la col·lecció Història i Patrimoni. 

La història del Morell
L’any 2013 el consistori morellenc va convocar la 1a Beca de recerca i investigació local del Morell. En aquella ocasió, el projecte havia de girar al voltant de la Granja dels Frares, i el treball guanyador va ser La Granja del Codony, de Pilar Riera Fortuny. La 2a edició de la beca, sobre la segona República, la Guerra Civil i els anys posteriors a la finalització d’aquesta (repressió franquista i primers governs franquistes), es va atorgar el 2016 al treball De la segona República a la repressió franquista al Morell, de Xavier Tolosana. 

Aquestes dues primeres beques, com també la tercera, busquen “conèixer el nostre passat per entendre el present i afrontar el futur de la millor manera possible”, indica la regidora de Patrimoni, Judit Fernández. Un lema que s’espera mantenir en pròximes edicions, que es preveu que es convoquin cada dos anys. 

 

Tarta Relena presenta ‘Fiat Lux’ al Teatre Auditori del Morell

Una imatge de l'espectacle. Foto: Cedida

Una imatge de l’espectacle. Foto: Cedida

La música omplirà el Teatre Auditori del Morell aquest cap de setmana, amb la segona cita de la temporada cultural del municipi, impulsada des de la Regidoria de Cultura i Festes del consistori morellenc. En aquesta ocasió serà el torn de Tarta Relena, que presentarà ‘Fiat Lux’ aquest dissabte 4 de febrer a les 20 hores.

Tarta Relena neix el 2016 com un projecte de dues cantants per explorar a cappella les sonoritats de diferents estils de músiques vocals. Lluny de voler crear un segell d’allò tradicional i de definir la mediterraneïtat, Tarta Relena vol fer-se seu un repertori que va des de músiques de tradició oral fins a cançons d’autor que d’una manera o altra es relacionen amb l’àrea geogràfica del Mediterrani. Als arranjaments de Tarta Relena, els timbres tan diferents de les dues veus s’enllacen o fan nusos, flueixen com l’aigua o rasquen com l’estepa; s’allunyen en dissonàncies afilades i més tard es retroben. Sempre buscant la complexitat en la senzillesa i la màxima expressió amb el mínim d’elements.

Les entrades anticipades tenen un preu de 12 euros i es poden adquirir tant a l’oficina del Centre Cultural del Morell, de dilluns a divendres de 16 a 20 hores, com online, a la plataforma elmorell.koobin.cat. A taquilla, una hora abans de l’inici de la funció, les entrades valen 15 euros. Els menors de 18 anys, paguen un preu únic de 5 euros.

Aquesta és la segona proposta de la temporada morellenca, que s’allargarà fins al mes d’abril i que inclou circ, teatre o música, i a la qual posarà el punt final el 8è PrimaverArt, la mostra d’arts escèniques a peu de carrer del Morell.

 

Comencen les obres d’adequació del carrer Sant Isidre del Morell

Els treballs s'allargaran fins al mes de maig. Foto: Cedida

Els treballs s’allargaran fins al mes de maig. Foto: Cedida

Aquesta setmana comencen les obres de remodelació del carrer Sant Isidre del Morell, de les quals s’encarrega l’empresa AFICSA i amb qui s’ha formalitzat el contracte per 313.354,96 euros, un import en càrrec al pressupost municipal, sense contribucions especials per al veïnat. Està previst que els treballs s’allarguin fins al mes de maig.

Entre altres, i a més d’una millora estètica, es renovarà l’enllumenat públic, es millorarà l’accessibilitat i se suprimiran les barreres arquitectòniques, i s’adequarà tota la xarxa de serveis d’aigua i clavegueram. Aquesta actuació obligarà a tallar el carrer en diferents fases, tal com vagin avançant les obres, garantint sempre l’accés dels vianants per accedir a habitatges i comerços.

Tot plegat, qüestions que s’han tractat amb el veïnat en una reunió en què se’ls ha exposat el desenvolupament del projecte, i de les quals s’anirà informant a través del nou canal de pregons del consistori, eBando, amb l’etiqueta específica “Obres Sant Isidre”.

L’alcalde i regidor d’Urbanisme de l’Ajuntament del Morell, Eloi Calbet, apunta que “l’obra és important, ja que ens hem centrat a millorar els carrers del nostre poble i aquest és el primer de la part baixa del nucli antic”. “Ara caldrà seguir amb el carrer Molí, el carrer Catalunya, la part baixa del carrer Major o el carrer de Mestres, però cal fer-ho gradualment, tenint en compte la despesa que això suposa i les interrupcions de la mobilitat que les obres comporten”, afegeix el regidor de Via Pública del consistori morellenc, Pere Domingo.

Aquests dies, doncs, s’instal·laran les casetes d’obra i materials i es començaran les rases de localització de serveis a les voreres, la qual cosa comportarà un desviament del pas de vianants. Serà a partir de la setmana que ve que es farà el primer tall destacat de la via, del carrer Sant Plàcid al carrer Molí.

 

És perillosa la contaminació per metalls pesants al Morell? Això diu un estudi

L'alcalde i els experts, presentant les dades al Teatre Auditori del Morell. Foto: Tots21

La contaminació per metalls pesants i arsènic no és perillosa per a la salut dels morellences i morellenques, almenys en l’espai de tres setmanes consecutives, analitzades en un estudi que ha fet la Universitat Rovira i Virgili. És el primer cop que es fa un estudi d’impacte en l’aire de la concentració de metalls durant aquest temps.

Le dades s’han presentat aquest dimecres al Centre Cultural del Morell i formen part d’un acord que el consistori ha signat amb la URV i la Universitat Politècnica de Catalunya per seguir, per cinquè any, analitzant la qualitat de l’aire del terme. Enguany s’hi ha afegit la URV a uns estudis que ja feia la UPC.

Aquesta ha implementat un sistema de controls en continu a base de sensors, que analitzaran principalment els compostos orgànics volàtils per determinar especialment les puntes d’increment de compostos, entre ells, els més perillosos, com el benzè i butadiè.

Crítiques a la Generalitat

Durant la presentació, l’alcalde, Eloi Calbet, ha criticat durament el paper del Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat en no promoure estudis sobre la qualitat de l’aire. Eloi Calbet ha lamentat que no hi hagi una normativa “concreta” pel que fa a l’emissió d’alguns compostos com el butadiè, i que hagin d’emmirallar-se amb altres països europeus. “Fa anys que intentem que la Generalitat legisli”, ha declarat.

Calbet ha titllat de “vergonyosa” que en la darrera Taula de la Qualitat Ambiental del Camp de Tarragona, la Generalitat no abordés la contaminació de la zona química de la regió, un òrgan que “no fa el que li toca fer. Si un Ajuntament de 3.800 habitants com és El Morell és capaç d’encarregar estudis de qualitat de l’aire, la Generalitat té la capacitat econòmica i humana més que suficient per fer-ho”.

Calbet ha destacat que la pròpia indústria química “té la voluntat” de conèixer dades i de millorar cap a la descarbonització, però aquest interès no existeix en el cas de la Generalitat.

Pressupost de 12.000 euros

“L’Ajuntament del Morell fa anys que està compromès amb el medi ambient i la qualitat de l’aire. De fet, és l’únic consistori que impulsa estudis periòdics en aquest sentit”, ha destacat. Les últimes actuacions en aquest àmbit s’han dut a terme durant el darrer any, amb una inversió de 12.000 euros, i com a novetat han implicat aquestes dues universitats.

“D’aquesta manera, hem pretès continuar amb la feina feta dels estudis duts a terme en els darrers anys, mantenint el compromís per tenir un ampli coneixement de quina qualitat té l’aire que respirem, dia a dia, la ciutadania morellenca i apostant per la recerca”, indica la regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament del Morell, Rosa Sánchez.

“El fet d’haver incorporat la URV fa que puguem abastar més qüestions i que, per tant, les conclusions a què arribem puguin ser més completes, ja que cada universitat s’ha fixat en aspectes diferents”, ha afegit l’alcalde morellenc, Eloi Calbet.

Així, el Centre de Tecnologia Ambiental Alimentària i Toxicològica (TecnATox) de la URV ha determinat els nivells de metalls pesants (cadmi, crom, níquel, plom, vanadi) i arsènic en aire al municipi, en comparació amb un punt control, a més d’avaluar-ne els riscos per a la salut; mentre que el Laboratori del Centre de Medi Ambient (LCMA) de la UPC ha dissenyat, construït i desplegat un programa de control continuat d’episodis a través d’una xarxa de sensors en continu, que registraran els Compostos Orgànics Volàtils (COVs) en quatre punts de l’àrea urbana. Aquest programa permetrà realitzar un control químic en episodis d’olor/molèstia durant els pròxims anys al poble.

En aquest sentit, el web municipal ofereix un nou espai de visualització en directe de dades en línia, on es mostren les xifres que recullen els sensors instal·lats. Un apartat que es podrà consultar en aquest enllaç i que garanteix l’accés a la informació a tota la ciutadania. Actualment, ja es pot veure al portal de transparència.

No es pot determinar la relació amb la química

L’estudi de la URV mostra com, en les tres setmanes consecutives que es van analitzar mostres, tots els elements estudiats (a excepció del vanadi) van presentar nivells significativament més elevats al municipi del Morell que a la població control, que era Cambrils. Un fet, però, “que no es pot atribuir directament a la presència del polígon petroquímic, ja que quan s’ha analitzat la procedència de l’aire que passava pels captadors no s’ha trobat relació entre l’origen de la massa d’aire i la concentració de contaminants”, ha destacat al seu torn Joaquim Rovira, doctor de la URV.

Així mateix, són uns nivells que es troben dins dels barems marcats per la legislació vigent i que, per tant, “no són alarmants”. Pel que fa a l’estudi d’avaluació de riscos, la inhalació als elements tòxics avaluats “no suposaria un risc cancerigen significatiu per a la població”

Sensors en continu

El doctor José Francisco Perales, del Laboratori del Centre de Medi Ambient de l’Escola d’Enginyeria de Barcelona Est, de la UPC, ha destacat que en el cas del treball de la UPC, en una primera fase s’ha instal·lat la xarxa de sensors en quatre punts del municipi: a l’Ajuntament del Morell, al magatzem municipal, al CAP de la població i al poliesportiu municipal. Des de llavors, l’LCMA està duent a terme la recepció i avaluació de les dades rebudes per part dels equips, per tal d’assegurar-ne un correcte funcionament i fer-hi una actuació correctiva en cas que fos necessari.

Tot plegat, permetrà un control en continu durant 24 hores i, a més llarg termini, analitzar químicament mostres preses durant episodis d’olor/molèstia, per determinar els compostos més rellevants i si poden generar un perill per a la salut de les morellenques i morellencs.

Un consistori pioner

L’Ajuntament del Morell és pioner en aquest àmbit, tot plegat amb la idea de “continuar conscienciant la població del context en què ens trobem, en convivència amb la indústria química, i reivindicant la transparència pel que fa a laqualitat de l’aire”, exposa la regidora, Rosa Sánchez. Així mateix, la regidora remarca que la legislació no està actualitzada, i “si no tenim una eina que ens permeti ser mésestrictes, no podem ser-ho”, planteja.

L’alcalde, Eloi Calbet, destaca que des que van començar els estudis s’ha millorat força, en general, i encoratja tots els agents implicats a continuar en el mateix camí. Finalment, incideix en el fet que el consistori morellenc “assumeix una tasca de recerca i investigació que no ens és pròpia, i que hauria de dur a terme una administració superiors a la nostra”.

J. Garcia

 

Divendres reobre la biblioteca municipal del Morell

Una imatge de l'interior de la biblioteca. Foto: Cedida
Una imatge de l’interior de la biblioteca. Foto: Cedida

El mes de gener acabarà amb una molt bona notícia: la nova etapa que enceta la biblioteca municipal del Morell. Així, i després de mesos de tasques d’adequació de la regidoria de Cultura i festes de l’Ajuntament del Morell i de la bibliotecària que se’n farà càrrec, Roser Parra, es reobre aquest equipament llargament reivindicat per la ciutadania, i que restava tancat des de l’estiu del 2018. 

S’han preparat diverses activitats per a la inauguració. Foto: Cedida

Així, la Biblioteca Montoliu obrirà de nou les portes aquest divendres 27 de gener, en una jornada que permetrà donar-la a conèixer a tota la població. Al matí, d’11 a 14 hores, hi haurà portes obertes. El gruix dels actes, però, es concentrarà a la tarda a partir de les 17 hores. En primer lloc, la reobertura oficial i una actuació de l’Escola Municipal de Música del Morell. A les 18 hores serà l’hora del conte. A les 19 hores tindrà lloc una xerrada sobre el món del còmic, a càrrec d’Emili Samper. I el punt final, a les 20 hores, el posarà l’arxiver Joaquim Nolla, amb una xerrada històrica sobre el Centre i la Biblioteca en el seu context. A més, durant tot el dia hi haurà disponible “El Mural de la Projecció”, on tothom podrà respondre a la pregunta: “Què voleu que us ofereixi la vostra Biblioteca?”, a canvi d’un petit obsequi. 

“Fa molts anys que era un reclam”, indiquen les dues regidores de Cultura i festes, Mònica Casas i M. Jesús Valldosera. “Ens fa molta il·lusió veure-hi la bibliotecària, a punt per tornar a donar vida a tots aquells llibres que vèiem a les prestatgeries i als quals no es donava ús”, continuen. “És un servei que feia temps que la gent esperava”, remarca l’alcalde, Eloi Calbet. “Ho teníem pendent i hem treballat per dotar el nostre poble d’una biblioteca renovada en tots els sentits que volem que tothom es faci seva: estudiants, lectors, curiosos…”. 

La biblioteca estava tancada des de l’estiu de 2018. Foto: Cedida

“Després d’aquest període d’inactivitat calia adaptar i actualitzar la infraestructura i el material de què es disposa”, detalla la bibliotecària, “a més de posar en marxa de nou la gestió i el funcionament, més en consonància amb el Pla Director de biblioteques que marca la Generalitat”. Alhora, s’ha aprofitat per crear un reglament propi, que especifiqui la visió i missió de la biblioteca i que en garanteixi el bon funcionament, així com una nova imatge corporativa que respon a l’objectiu de l’espai d’esdevenir un punt de difusió d’informació i saber d’acord amb una filosofia propera i accessible a tota mena de públic. 

L’equipament, ubicat al Centre Cultural, obrirà cada tarda a partir del 30 de gener, de 16 a 20 hores, i oferirà préstec de llibres, consulta online (ordinadors), activitats com ara xerrades, o l’hora del conte… Així mateix, cada mes hi haurà un fil conductor que serà el paraigua sota el qual es pensarà l’activitat de la biblioteca Montoliu: al febrer, la mateixa biblioteca; o al març, les dones. 

‘Per què balla en Jan Petit?’ estrena la temporada del Teatre Auditori del Morell

Una imatge de l’espectacle. Foto: Cedida

L’escenari del Teatre Auditori del Morell tornarà a bullir d’activitat aquest dissabte, amb la primera cita de la nova temporada, impulsada des de la regidoria de Cultura i festes del consistori morellenc. 

Així, Per què balla en Jan Petit?, a càrrec de la companyia Teatre de l’Aurora, serà la primera obra que es podrà veure al municipi aquest 2023, en concret, dissabte 21 de gener a les 19 hores. 

Es tracta de la fascinant història d’una revolta feta cançó, una proposta familiar recomanada per a majors de 8 anys. Tres trobadors de llegendes, que recorren el món cercant antigues històries, viatgen a Vilafranca de Roergue, un poble situat a l’antiga regió d’Occitània, per descobrir-nos la veritable història d’en Jan Petit. I és que el protagonista de la popular cançó infantil que tothom ha ballat no va ser un bufó ni un joglar: va ser un barber occità que va liderar una revolta popular sense precedents que va desafiar a la poderosa monarquia francesa. Com va aconseguir un barber que un país oprimit s’aixequés contra els abusos del rei francès? 

Les entrades anticipades tenen un preu de 8 euros, i es poden adquirir tant a l’oficina del Centre Cultural del Morell, de dilluns a divendres de 16 a 20 hores, com online, a la plataforma elmorell.koobin.cat. A taquilla, una hora abans de l’inici de la funció, les entrades valen 10 euros. Els menors de 18 anys, paguen un preu únic de 5 euros. 

Aquest és el primer espectacle de la temporada morellenca, que s’allargarà fins al mes d’abril i que inclou circ, teatre o música, i a la qual posarà el punt final el 8è PrimaverArt, la mostra d’arts escèniques a peu de carrer del Morell. 

Francis Palma serà l’alcaldable del PSC al Morell

Una imatge de Francis Palma. Foto: Cedida
Una imatge de Francis Palma. Foto: Cedida

L’actual regidor al consistori, Francis Palmaserà l’alcaldable del PSC al Morell a les eleccions municipals del mes de maig. El nou candidat socialista va ser el cap de llista de Ciutadans als comicis de 2019.

L’alcaldable del PSC s’ha mostrat convençut que la candidatura que encapçalarà “serà capaç de generar noves sinèrgies, sumar adherents, i transmetre un projecte il·lusionant per al Morell, que n’estic convençut, és més necessari que mai.”

En aquest sentit ha destacat que “volem un poble de tots i de totes, sense exclusions, capaç de sumar per millorar. Així mateix, ens proposem que el Morell recuperi presència a totes les institucions on es juguen els nostres interessos. I en aquest marc que volem que sigui una línia de treball prioritària el PSC és clau, com a primer partit de Catalunya i com a partit que governa al conjunt d’Espanya”.

Francis Palma considera que “ens aquests darrers anys, ho crec honestament, el Morell ha perdut oportunitats per créixer com a municipi. Ara cal canviar per millorar. Per millorar, ho subratllo, tots junts sense deixar ningú a banda”.

Finalment, el nou alcaldable socialista s’ha mostrat convençut que la candidatura del PSC que passa a encapçalar registrarà un gran creixement de vots i que esdevindrà “la sorpresa de les properes eleccions. Sortim a guanyar, és massa el que està en joc a nivell del futur dels nostres fills i filles com per seguir dilatant les solucions que el Morell necessita. Vull ser, en definitiva, l’alcalde de tots i de totes per tenir, precisament, un poble de tots i de totes”, ha conclòs.

El grup de teatre La Sala del Morell sorprèn amb uns Pastorets ben originals

Un moment de l'espectacle. Foto: Cedida

Un moment de l’espectacle. Foto: Cedida

 El grup de teatre “La Sala” del Morell ha tornat a trepitjar l’escenari aquestes festes de Nadal, després de dos anys d’aturada forçada a causa de la pandèmia de Covid-19. Una cita que van agafar amb moltes ganes i per a la qual es van posar a treballar a finals d’estiu. 

Així, amb el suport de la regidoria de Cultura i Festes de l’Ajuntament del Morell, “ens vam posar a escriure els nostres propis Pastorets, adaptant els de Josep M. Folch i Torres, tenint en compte que hi ha hagut molta gent que s’ha unit a l’entitat i que mai havia fet teatre abans”, explica el director del grup, Javi Marcos. En aquest context, van crear personatges i idear un text a mida per a la trentena de persones participants, de les quals una desena eren noves incorporacions. 

I malgrat que els assajos van començar mesos abans, “vam aconseguir guardar el secret de com havíem plantejat l’obra: com si fos un assaig de la representació”. Sota el títol “Història d’uns pastorets”, doncs, van presentar una proposta original i inesperada pel públic. “Era arriscat, no sabíem com ho rebria la gent, però al final tot va anar rodat i creiem que l’obra ha agradat força”, continua Marcos. 

Val a dir que la representació dels Pastorets sempre ha tingut una vessant solidària. Ja en anys passats, s’havien fet donacions a diverses entitats i, aquest any, 1.000 euros dels diners de les entrades s’han destinat al Banc d’Aliments del Morell. 

 

Els millors pessebres del Morell ja tenen premi

Primer premi del concurs de pessebres. Foto: Cedida

Primer premi del concurs de pessebres. Foto: Cedida

Encara amb el regust de les festes de Nadal, membres de l’Ajuntament del Morell van lliurar, aquest passat dissabte, els premis del segon concurs de pessebres del municipi. Així, l’alcalde, Eloi Calbet, i les dues regidores de l’àrea de Cultura i Festes, Mònica Casas i M. Jesús Valldosera, van visitar personalment els tres pessebres guanyadors. 

El primer premi ha estat per M. Àngels Aubia Martí, que a casa seva munta un espectacular pessebre on, fins i tot, hi havia una representació a escala d’alguns indrets emblemàtics del Morell, com la parròquia de Sant Martí, o la plaça de la Font. 

Entrega del segon premi. Foto: Cedida

El segon premi se l’ha endut M. Pilar Giner Vilarrubí, amb un pessebre ple de detalls que ocupa un lloc preferent al seu menjador, amb el seu cel estrellat, les seves llums, el seu riu i els elements més tradicionals. 

Finalment, el tercer premi ha reconegut el pessebre de la família Trejo Ruiz, en què es nota la mà de l’Abril, el Matías i la Maria. També amb les seves estrelles, casetes fetes a mà amb material reciclat o, fins i tot, un riu fet de paper d’alumini. 

Tercer premi. Foto: Cedida

“La ciutadania ha tornat a respondre molt bé, i el concurs ens ha permès entrar a les cases de morellenques i morellencs que viuen intensament aquestes festes”, destaquen les dues regidores. De fet, pràcticament una quinzena de persones van penjar a les xarxes socials els seus pessebres per compartir-los amb tot el municipi. 

Tal com es va fer en la primera edició, enguany la regidoria també ha considerat oportú que totes les persones participants rebin un petit detall, que ja poden recollir a les oficines del Centre Cultural del Morell, de dilluns a divendres i de 16 a 20 hores. 

 

El Morell ja està a punt per a l’arribada dels Reis Mags

La Cavacada dels ls Reis Mags d’Orient d'una edició anterior. Foto: Cedida

La Cavacada dels ls Reis Mags d’Orient d’una edició anterior. Foto: Cedida

 Un cop encetat el 2023, la primera setmana de l’any arriba amb una data marcada en vermell a tots els calendaris: l’arribada dels Reis Mags, una cita que, al Morell, va acompanyada de torxes, carrosses, il·lusió, màgia… i el repartiment de regals casa per casa. L’esperada cavalcada tindrà lloc aquest dijous 5 de gener, a les 18 hores i des de l’avinguda Catalunya. 

I l’endemà, dia 6 de gener a les 19.30 hores, per posar el punt final a les festes, el grup Teatre La Sala tornarà a representar la seva Història d’uns pastorets, que el passat 28 de desembre ja va posar dempeus i va fer gaudir tot el Teatre Auditori del municipi. Unes representacions solidàries, ja que una part dels beneficis de la venda d’entrades es destinen al Banc d’Aliments del Morell. 

Final d’any ben intens
Val a dir que els darrers dies del 2022 han estat plens d’activitat, sobretot per a les morellenques i morellencs més petits. Des del Tió fins a l’Home dels Nassos, passant per tres dies d’un Parc de Nadal d’allò més divertit, el Patge Reial i la recollida de cartes per als Reis Mags, o el Sopar de Cap d’Any, que va reunir més de 300 persones al pavelló municipal. 

 

El Morell i la Pobla reclamen que el Twitter de Protecció Civil només s’usi per a emergències

Imatge de l'usuari @emergenciescat a Twitter. Foto: ACN

Imatge de l’usuari @emergenciescat a Twitter. Foto: ACN

Alcaldes de la comarca del Tarragonès demanen que el compte oficial de Twitter de Protecció Civil (@emergenciescat) s’utilitzi només per comunicar situacions d’emergència i no per processos de funcionament habituals de la indústria química o els denominats “incidents”. Així ho han manifestat en declaracions a l’ACN els batlles del Morell, Eloi Calbet, i de la Pobla de Mafumet, Joan Maria Sardà. Des de setembre, el canal informa de qualsevol incidència que les empreses del sector comuniquen al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT), com arrencades programades d’una planta. Segons els alcaldes, aquesta pràctica pot crear “alarmisme” o “confusió”. Protecció Civil ja ha anunciat que estudia crear un perfil específic pel Plaseqta.

A tall d’exemple, durant la primera quinzena de desembre, Protecció Civil ha publicat fins a catorze tuits relatius a la petroquímica tarragonina. S’ha informat de simulacres, proves de sirenes o la posada en marxa d’alguna planta que pot causar l’encesa puntual d’una torxa o d’emissió de sorolls.

L’alcalde del Morell creu que “hem passat d’un extrem a un altre i ens trobem en un moment que les pròpies empreses comuniquen gairebé totes les activitats extraordinàries”. Calbet assegura que són un “ajuntament crític, demanem que les coses es facin ben fetes i que es comuniquin quan toca i com toca”. Tot i això, insisteix que “cap dels dos extrems és positiu. Entenem que hi ha d’haver transparència i comunicació d’episodis puntuals no programats o incidents que no estiguin previstos. Ara bé, si es comuniquen procediments normals com posades en marxa de les plantes, a la ciutadania li creem alarmisme”. També tem que la societat “no sigui capaç de desgranar el gra de la palla” en cas d’una emergència real.

L’alcalde de la Pobla de Mafumet, Joan Maria Sardà, coincideix amb el batlle de la població veïna: “entenc que s’hauria de comunicar quan és realment necessari” i no processos “habituals”. Sardà creu que “tanta informació pot crear confusió” entre la ciutadania, tot i que veu amb bons ulls que es publiqui en cas d’haver afectacions a l’exterior com l’encesa d’una torxa. “No voldria que els veïns ho veiessin com una rutina”, diu l’alcalde de la Pobla. “Els canals d’emergència s’han d’utilitzar en cas d’emergència”, acaba Calbet. “Ens ho hauríem de replantejar”, afegeix.

Un perfil específic pel Plaseqta
Des del mes de setembre, Protecció Civil va canviar la comunicació dels incidents de la química arran del retorn de la gestió del Pla d’Emergències Químiques a Tarragona. Ara per ara, s’informa de tots aquells “incidents” que es pugin percebre des de l’exterior dels recintes. Segons es recull al Plaseqta, un incident és “qualsevol disfunció de la planta en què no està implicada una substància perillosa i que es pot controlar amb els mitjans habituals establerts sense afectar la seguretat de les instal·lacions ni de les persones ni del medi ambient”, incloent també “qualsevol fet que pot ser percebut per la població i especialment si és susceptible de crear una alarma, com és el cas d’emissions de sorolls, fums, flama als equips de seguretat com torxes o altres situacions similars.”

Sobre la queixa dels alcaldes del Morell i de la Pobla, fonts de Protecció Civil han valorat a l’ACN que “tot és millorable”. Tot i això, han assegurat que “el canal d’@emergenciescat no és només per informar d’accidents greus” i han indicat que fins fa pocs mesos només es comunicaven els incidents que tenien una afectació exterior allargada en el temps i en aquests casos “s’anava tard”.

Ara estudien obrir un compte específic de Twitter del Plaseqta, és a dir, per incidències, consells o simulacres relacionats amb la petroquímica de Tarragona, seguint l’exemple dels comptes de trànsit de carreteres concretes.

Distingir una emergència d’un “procés normal”
L’investigador d’Asterisc, el grup de recerca en comunicació de la URV, Jan Gonzalo, sobre aquest canvi de protocol apunta que Protecció Civil “s’està posant un repte molt alt com és voler informar de tot”. Tot i això, manifesta que “la gent és capaç de distingir quan és una aturada o un procés normal” i justifica el canvi dels últims mesos: “fan els tuits perquè pot tenir una afectació exterior i generar alarma: uns sorolls, unes flames o unes sirenes. Llavors l’usuari mira a Twitter i veu què passa”. La ciutadania del Camp de Tarragona té més consciència sobre el risc d’emergència, segons l’expert de la URV, i “sap distingir entre un tuit que posa ’emergència, confineu-vos’ a un que digui ‘aturada, sorolls’.

L’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) considera que “és important distingir entre el que s’anomena incident menor, i situacions d’emergència. Els incidents menors són situacions habituals, sovint fins i tot programades o que formen part dels processos, i que no impliquen una situació de risc o d’emergència”. El president de l’AEQT, Ignasi Cañagueral, emmarca aquestes comunicacions en una “aposta per la transparència” del sector químic tarragoní.

El repte de comunicar l’emergència
Per al de la URV, “el gran repte és que en el moment de l’excepcionalitat es reaccioni prou ràpid per informar a la població” i creu que això no ha passat en els darrers incidents com per exemple la fuita de nafta en una empresa d’hidrocarburs de Constantí el passat mes de setembre. “En una situació de fuita que generi olors, l’administració serà capaç de coordinar-se amb l’empresa per generar informació correcta i rellevant sobre aquella situació no programada?”, es pregunta Gonzalo.

ACN

 

Al gener arriben nous cursos al Centre Cultural del Morell

Centre Cultural del Morell. Foto: Ajuntament

Centre Cultural del Morell. Foto: Ajuntament

 Tot just acabades les festes de Nadal, el Centre Cultural del Morell reprendrà la seva activitat amb nous cursos impulsats des de la regidoria d’Ocupació i Formació del consistori municipal, donant així continuïtat a una tardor molt activa, amb set cursos realitzats. Ara, s’ofereixen vuit noves propostes, que s’allarguen de gener a abril. 

“Aquesta primera part de la programació formativa ha funcionat molt bé, i es nota que la ciutadania tenia moltes ganes de recuperar els cursos”, exposa la regidora, Mònica Casas. 

El primer serà Mindfulness II, a càrrec d’Elies Torres, un curs per aprendre a gestionar i autoregular les emocions i relaxar-se per rebaixar els nivells d’estrès. Serà del 10 de gener al 14 de març, cada dimarts de 18 a 21 hores, amb un preu de 20 euros. 

L’11 de gener de 18 a 20 hores, i per 10 euros, es farà una sessió de primers auxilis, a càrrec de Juanma Aguado. 

La costura també tindrà el seu espai amb Costura Upcycling, a càrrec d’Olivia Garzón. Un taller de reciclatge a partir de peces de roba de segona mà o velles. Tindrà lloc del 12 de gener al 2 de març, cada dijous de 18.30 a 20.30 hores, per un preu de 22 euros. 

El 13 de gener arrencarà un curs de Bollywood, on s’introduirà l’alumnat en la música i dansa de l’Índia. Una formació que es farà cada divendres fins al 31 de març, de 20 a 21 hores, per un preu de 25 euros mensuals. 

El mateix dia començarà un curs de Balls llatins que s’allargarà fins al 28 d’abril. Cada divendres, de 20.30 a 21.30 hores, i per un preu de 20 euros, qui s’hi inscrigui podrà aprendre merengue, salsa o bachata. 

El 18 de gener de 18 a 20 hores, i per 10 euros, s’ha organitzat una sessió d’emergències domèstiques, a càrrec de Juanma Aguado. 

Ja al març, i seguint amb la costura, arribarà Treu profit de la teva màquina de cosir. Posa-la a punt! A càrrec d’Olivia Garzón, serà els dijous 9 i 16 de març de 18.30 a 20.30 hores, per un preu de 20 euros. 

I, finalment, patronatge i confecció , a càrrec també d’Olivia Garzón, del 13 d’abril a l’1 de juny. Serà cada dijous de 18.30 a 20.30 hores, per un preu de 30 euros. 

Cal tenir en compte que tots els cursos necessiten assolir un mínim d’alumnes i que, en cas que no s’hi arribi, quedaran anul·lats. Les inscripcions, amb matrícula gratuïta en tots els casos, es poden formalitzar a les oficines del Centre Cultural, de dilluns a divendres de 16 a 20 hores, com a màxim una setmana abans de l’inici de cada curs. També es pot trucar al 977 842 176 o bé escriure al centrecultural@morell.altanet.org. 

 

Seguretat, salut i sostenibilitat, protagonistes dels pressupostos participatius del Morell

Una imatge de les votacions. Foto: Cedida

Una imatge de les votacions. Foto: Cedida

Les propostes cinc, tres i u han estat les escollides de la tercera edició dels pressupostos participatius que s’ha realitzat al Morell, amb 192 vots, 179 vots i 129 vots cadascuna, respectivament. En concret, són la col·locació de càmeres de seguretat en diversos punts del municipi, el disseny i senyalització d’una ruta saludable entre l’Ajuntament del Morell i la Granja dels Frares i el riu Francolí, i la creació d’una subvenció per al veïnat que instal·li plaques solars. 

D’aquesta manera, la ciutadania morellenca ha decidit a què es destinaran 70.000 euros del pressupost municipal del 2023. La primera de les propostes està pressupostada en 25.000 euros; la segona, en 12.000 euros; mentre que la tercera, en 60.000 euros. “Sumant les tres propostes més votades superaríem els 70.000 euros que vam fixar”, exposa l’alcalde del municipi i també regidor de Participació ciutadana, Eloi Calbet, “per això hem optat per adaptar el pressupost de la tercera iniciativa, sobre la subvenció per la instal·lació de plaques solars, i deixar-lo en 33.000 euros”. Així, es duran a terme les tres actuacions preferides per les persones que han participat en la votació. 

En aquesta tercera edició es van recollir una quarantena de propostes, que després del procés de validació es van quedar en onze idees. D’aquestes, cada votant va triar tres propostes durant el període habilitat, del 2 al 18 de desembre. 340 persones van efectuar el seu vot, sigui presencialment o online, la qual cosa suposa més d’un 10% de participació del total del cens, que era de 3.211 persones –els majors de 16 anys empadronats al Morell a l’inici del procés–. En aquest sentit, l’alcalde valora positivament que el termini de votació coincidís amb la Fira de Nadal, ja que “apropar l’urna al carrer va motivar que morellencs i morellenques s’animessin a participar del procés”. 

“L’objectiu, com des que vam iniciar aquests processos, és que tota la ciutadania se senti part del funcionament de l’Ajuntament”, continua Calbet, “a la vegada que des del consistori fem valdre la seva opinió”. 

Pel que fa a la resta de propostes, per nombre de vots, han estat la construcció d’un pumptrack, amb 105 vots; la creació de figures dels elements del seguici festiu morellenc per a infants, amb 86; replantar arbres a diversos parcs, amb 85; la creació d’un pas segur per anar al cementiri, amb 65; la millora de l’arbrat de l’avinguda de Valls, amb 57, l’ampliació de les ajudes al lloguer al conjunt de la població, amb 54; pintar murals en diversos punts del municipi, amb 44 vots; i canviar el mobiliari del carrer Sant Jordi, amb 18 vots. Tots els resultats es poden consultar al web participem.elmorell.cat. 

 

Set propostes conformen la nova programació teatral del Morell

'Si tu te'n vas', de Pepa Plana, és un dels espectacles programats. Foto: Cedida

‘Si tu te’n vas’, de Pepa Plana, és un dels espectacles programats. Foto: Cedida

Com és habitual, amb les festes de Nadal arriba la nova temporada del Teatre Auditori del Morell, una programació amb la qual la regidoria de Cultura i festes del consistori municipal referma la seva aposta per la cultura: “Convidem tothom a gaudir de totes les cites que hem preparat, de gener a abril, entenent que la cultura és vital i imprescindible”, indiquen les responsables de l’àrea, M. Jesús Valldosera i Mònica Casas.

La temporada ofereix set d’espectacles de diferents disciplines i formats, dirigits a públics diversos i amb els quals tothom pugui trobar una proposta que encaixi amb les seves preferències.

El tret de sortida el donarà la companyia Teatre de l’Aurora amb Per què balla en Jan Petit?, la fascinant història d’una revolta feta cançó que es podrà veure dissabte 21 de gener a les 19 hores.

Ja al febrer serà el torn de la música amb Tarta Relena, un grup format el 2016 com un projecte de dues cantants per explorar a cappella les sonoritats de diferents estils de músiques vocals, que presentarà al municipi Fiat Lux. Un concert que tindrà lloc dissabte 4 de febrer a les 20 hores.

La setmana següent, la companyia de la guanyadora del Premio Nacional de Circo 2022 i del Premi Nacional de Cultura 2014, Pepa Plana, portarà al municipi Si tu te’n vas, una història amb tres pallasses, tres heroïnes oblidades que ens expliquen la seva història amb la voluntat de riure i fer riure, per viure en la nostra memòria. Serà divendres 10 de febrer a les 21 hores.

Divendres 3 de març a les 21 hores tornarà el teatre amb La pell fina, de Flyhard Produccions. Una proposta que parla de tot allò que no estem preparats per dir ni per rebre. Dir la veritat està molt bé, però… què passa quan aquesta veritat ofèn? Una obra amb Biel Duran, Ricard Farré, Laura Pau i Laura Porta.

A.K.A. (Also Known As) és la següent proposta que pujarà a l’escenari del Teatre Auditori morellenc, divendres 10 de març a les 21 hores. Un espectacle amb un sol actor, Lluís Febrer, que interpreta en Carles, un noi de 15 anys, adoptat de petit i que viu una situació força complicada.

La programació seguirà amb música, i dissabte 25 de març a les 20 hores hi haurà una cita molt especial: la presentació del disc pòstum de Pau Riba, la Segona Florada, amb l’Orchestra Fireluche. Després de la publicació d’Ataràxia, l’any 2019, la formació, sempre inusual i sorprenent, presenta la seva continuació natural.

Per tancar el mes de març, Lluïsa Castell i Georgina Latre arribaran al Morell amb Tocar Mare, de Marta Barceló. Una obra que es podrà veure divendres 31 de març a les 21 hores, una comèdia tan dolça com emocionant que ens farà preguntar quina és la naturalesa de l’amor incondicional.

Finalment, i tot just superada la Setmana Santa, els dies 13, 14, 15 i 16 d’abril serà el moment de tornar a ocupar places i carrers del municipi amb el PrimaverArt. Temps de circ, dansa, teatre i música per a tothom, de forma gratuïta i a l’aire lliure, amb la 8a mostra d’arts escèniques a peu de carrer.

Per Nadal, regala teatre!
Com ja és habitual, les entrades es posen a la venda aquest dimecres 21 de desembre, en plenes festes de Nadal. Així, encara podeu demanar cultura al Tió, al Pare Noel o als Reis! Es poden aconseguir tant a l’oficina del Centre Cultural, de dilluns a divendres de 16 a 20 hores, com a taquilla, una hora abans de cada espectacle, i online, a la plataforma elmorell.koobin.cat.

 

Un tren xoca contra un cotxe buit que havia caigut a les vies entre Reus i El Morell

Imatge de l'accident. Foto: ACN

Imatge de l’accident. Foto: ACN

Un tren ha xocat aquest migdia contra un cotxe buit que havia caigut a les vies des d’un pas a nivell entre Reus i El Morell. El conductor, que ha resultat ferit de poca gravetat, ha pogut sortir del vehicle abans que passés el tren. El passatge ha resultat il·lès. Els Bombers han rebut l’avís a les 12.49 hores. El vehicle ha sortit de la via i ha caigut d’uns 5 metres d’altura. La circulació ferroviària ha estat interrompuda entre Vila-seca i Reus (R14 i R15) fins a tres quarts de tres de la tarda, quan s’ha pogut retirar el tren i s’ha pogut restablir el servei ferroviari per via única amb marxa lenta.

Dues dotacions dels Bombers han treballat en aquest incident i han evacuat el conductor, que ja es trobava fora del vehicle. L’han portat fins a l’ambulància del SEM, que ha activat tres unitats terrestres. Protecció Civil ha situat en estat d’alerta el pla Ferrocat. La circulació ferroviària de les línies R14 i R15 ha quedat tallada entre Tarragona i Reus mentre es retirava el tren afectat. El tren ha pogut ser retirat pels seus propis mitjans fins a al capital del Baix Camp i ara s’està a l’espera de retirar el vehicle.

Renfe ha activat autobusos i ha recollit els 25 passatgers del tren accidentat, tots il·lesos, i els ha repartit entre Tarragona i Reus.

En la resolució d’aquest accident també s’han activat quatre patrulles dels Mossos d’Esquadra, així com efectius de la Policia Local de Reus.

ACN

 

600 persones participen a la Festa de l’Oli del Morell

La Festa de l'Oli ha estat un èxit rotund. Foto: Tots21

La Festa de l’Oli ha estat un èxit rotund. Foto: Tots21

Tercer de la Fira de Nadal al Morell i continuava l’afluència de públic per poder gaudir de totes les activitats que s’han organitzat. Avui era el dia de la Festa de l’Oli, que ha aplegat unes 600 persones. Tot i que l’acte no començava fins a les 9h, a dos quarts de nou del  matí ja hi havia cua per comprar el tiquet i aconseguir el plat amb el pa, el tomàquet, la cansalada, la botifarra, el vi i l’oli de Montseny.

La regidora de Promoció Econòmica de l’Ajuntament del Morell, Mònica Casas, era una de les que repartia els plats i ha quedat molt satisfeta amb el “súper èxit” que ha tingut aquesta convocatòria, segons les seves paraules. “En una hora hem fet net, s’ha acabat tot”.

La regidora Mònica Casas repartint plats. Foto: Tots21

La regidora Mònica Casas repartint plats. Foto: Tots21

Els participants a la Fira de l’Oli havien de pagar un tiquet de 3 euros que es destinaran íntegrament a La Marató de TV3.

La fira ha coincidit amb la Trobada de Clàssics, una exposició d’autèntiques joies sobre rodes que han arribat des de diversos punts de Catalunya i han fet caure la baba a més d’un des de les 9h i fins a les 15h.

Trobada de Clàssics. Foto: Tots21

Trobada de Clàssics. Foto: Tots21

Trobada de Clàssics. Foto: Tots21

Trobada de Clàssics. Foto: Tots21

La Fira de Nadal, però, havia programat encara més activitats per avui: una mostra de cultura popular, concerts, vermut musical i, per la tarda, xocolatada solidària en favor de La Marató i un concert de nadales.

Tot i que encara no s’han fet números, l’alcalde del municipi, Eloi Calbet, calculava que més de 4.000 persones han passat per la Fira de Nadal durant el cap de setmana. “El Morell està adoptant un paper important per Nadal a la demarcació de Tarragona, no hi ha massa llocs on es pugui trobar una fira com aquesta”, deia. Segons Mònica Casas, “la restauració i l’espai del vi han ajudat molt a l’èxit que ha tingut la fira”.

Durant aquests tres dies, no només veïns i veïnes del Morell, sinó també gent de fora, com Torredembarra, Vilanova, Cambrils, Tarragona… ha passejat per la fira, ha comprat a les paradetes i ha pogut gaudir de les diferents activitats que s’hi ha celebrat al llarg de tot el cap de setmana.

A continuació us deixem una galeria d’imatges de la Festa de l’Oli i de la Fira de Nadal d’aquest diumenge.

V.Tapias

 

Gran afluència de públic a la Fira de Nadal del Morell

La Fira de Nadal de Morell estava plena aquest dissabte al migdia. Foto: Tots21

La Fira de Nadal de Morell estava plena aquest dissabte al migdia. Foto: Tots21

Segon dia d’obertura de la Fira del Nadal del Morell i no baixa l’afluència de públic. Gent prenent un beure, curiosos passejant per les paradetes, nens i nenes gaudint de la pista de gel, tallers de manualitats, pinta-cares… i l’arribada d’un dels personatges més esperats del Nadal, el Tió, que venia acompanyat per la Bandarra Street Orkestra. El grup montblanquí, amb percussió brasilenya, brass brand i el seu “bandarrisme” han animat tots els presents amb un espectacle dinàmic i polivalent.

La Bandarra Street Orkestra ha amenitzat el migdia a la Fira de Nadal. Foto: Tots21

La Bandarra Street Orkestra ha amenitzat el migdia a la Fira de Nadal. Foto: Tots21

La gran afluència de públic ha deixat contents els paradistes, que coincidien tots en lloar el muntatge que s’ha fet i l’esforç que ha fet l’Ajuntament per poder oferir una fira com la d’enguany. La Tutu té una paradeta de joies i és el segon any que ve a la Fira de Nadal del Morell: “L’any passat em va agradar molt, però enguany, amb aquestes casetes que ens ha posat l’Ajuntament, no passem fred i podem tancar quan hem de marxar a dinar sense haver de desmuntar res. Està tot perfecte”, comentava.

La Tutú a la seva paradeta de joies. Foto: Tots21

La Tutú a la seva paradeta de joies. Foto: Tots21

El Miquel és de Tortosa i ha posat parada al Morell per primer cop. Ven productes artesans i alguna de la zona de les Terres de l’Ebre. “Aquesta fira és fantàstica. Estem molt contents perquè es nota les ganes de fer bé les coses. És impressionant”, comentava amb un somriure als llavis.

El Miquel i la seva companya a la seva parada. Foto: Tots21

El Miquel i la seva companya a la seva parada. Foto: Tots21

L’Elisa, de Cabra del Camp, és el segon any que participa com a paradista a la fira del Morell. “L’any passat es van lluir, però enguany encara està millor. No ens podem queixar de res i ja força afluència de públic”, explicava.

L'Elisa ven productes ibèrics d'Extremadura. Foto: Tots21

L’Elisa ven productes ibèrics d’Extremadura. Foto: Tots21

Una altra de les paradetes tenia cua aquest migdia. Era la de l’Esther, una esteticient del Morell que ha posat parada per primer any i s’ha dedicat a fer esmalts d’ungles. “El muntatge és impressionant i no para de passar gent, sobretot avui”, deia.

L'Esther fent l'esmaltat d'ungles a una nena. Foto: Tots21

L’Esther fent l’esmaltat d’ungles a una nena. Foto: Tots21

A més de les paradetes, la Fira de Nadal del Morell també ofereix tallers de manualitats, com el que s’estava duent a terme aquest migdia per dissenyar un arbre de Nadal màgic. Una de les responsables, la Dúnia, ha explicat que “tenim molta gent perquè la canalla s’ho passa molt bé i després es pot endur el que ha fet”.

Una imatge del taller de manualitats. Foto: Tots21

Una imatge del taller de manualitats. Foto: Tots21

Grans i petits, doncs, han anat passant per les diferents parades i gaudint dels espectacles que s’hi estan organitzant.

A continuació, us deixem una galeria de fotos de la Fira de Nadal del Morell.

V. Tapias