TARRAGONA 21

El Morell posa punt final a un Casal d’Estiu diferent

Una quarantena d’infants han gaudit de les activitats del casal durant totes les vacances escolars. Foto: Ajuntament

Amb l’arribada del mes de setembre, la regidoria de Benestar social de l’Ajuntament del Morell ha posat punt final a una edició més del Casal d’estiu. Així, un any més, el Centre Cultural del municipi s’ha omplert d’alegria, jocs, crits i música, i també d’infants amb ganes de passar-ho bé i gaudir del lleure en companyia d’amistats i monitores. “És un dels casals d’estiu més llargs de l’entorn, i això també suposa un enriquiment més gran per a tothom”, destaquen des de la direcció del casal, alhora que indiquen que “és un plaer poder seguir creixent en comunitat durant l’època estival”.

Val a dir que enguany la situació era diferent, tenint en compte la pandèmia de Covid-19, i es va afrontar com un repte. “Els infants havien acabat el curs de forma estranya i precipitada i, més que mai, havíem de fer-los protagonistes”, explica la directora del casal, Susanna González.

En aquest sentit, l’equip de monitores ha vetllat en tot moment perquè fossin els mateixos infants els que marquessin el ritme de les activitats, i els han proposat tota mena d’activitats perquè ho passessin d’allò més bé, com ara jocs, manualitats, gimcanes, piscina… En total, una quarantena d’infants i famílies han confiat en el casal municipal morellenc per passar les seves vacances escolars.

Pel que fa a la higiene i seguretat, “és un aspecte que vam treballar des de bon inici amb la direcció del casal”, exposa la regidora de Benestar social, M. Jesús Valldosera. Així, “es va reforçar el servei de neteja i sempre s’han seguit els protocols”, continua la responsable de l’àrea. A més, hi ha hagut contacte directe amb el CAP del Morell, un aspecte que ha esdevingut clau. Sense dubtes, el casal ha complert amb el seu lema d’enguany: ‘Fem d’aquest estiu un bon estiu!’

Redacció

 

L’Ajuntament del Morell prorroga fins al 30 de setembre el termini de recepció de propostes dels pressupostos participatius

Imatge de l'Ajuntament de El Morell

Imatge de l’Ajuntament de El Morell

A les portes del mes de setembre, i segons les primeres previsions, només faltarien uns dies perquè finalitzés el termini de recollida de propostes de la segona edició dels pressupostos participatius del Morell. Un període d’un mes i mig durant el qual la ciutadania ha fet arribar una trentena d’idees de tota mena.

I justament per tal que tot el veïnat morellenc pugui seguir participant, la regidoria de Participació Ciutadana de l’Ajuntament del Morell ha decidit allargar el termini de recepció de propostes fins al 30 de setembre. “Estem molt contents amb la resposta que hi ha hagut fins ara, però entenem que amb les vacances potser algunes persones no han trobat el moment per aportar el seu gra de sorra a la iniciativa”, indica l’alcalde i regidor de Participació Ciutadana, Eloi Calbet, “de manera que hem convingut allargar un mes el termini de recollida de propostes, de forma que tothom pugui dir-hi la seva”.

Totes les persones que resideixin al municipi podran presentar un màxim de dues propostes que podran lliurar de forma presencial a les oficines municipals, retallant la butlleta del tríptic que han rebut a les seves cases o descarregant el formulari, o bé omplint el formulari online a través d’aquest enllaç.

Les propostes han de seguir una sèrie de criteris exposats a la web del procés, com ara correspondre als capítols 4 o 6 del pressupost municipal, no superar la partida econòmica reservada o ser viables legalment i tècnicament.

L’entitat #femmorell organitza un taller sobre els pressupostos participatius

Val a dir que aquesta edició és la primera en què veïnes i veïns poden elaborar propostes per al procés, després que la passada servís d’aprenentatge per a totes les parts implicades. En condicions habituals s’hauria organitzat algun tipus de sessió formativa per tal d’ajudar la ciutadania a posar sobre paper les seves idees, però la pandèmia de la Covid-19 ho ha posat tot una mica més complicat, i per això es va habilitar un correu electrònic, participacio@elmorell.cat, per tal que s’hi pogués adreçar qualsevol dubte o consulta a l’hora de redactar les proposicions.

A més, la plataforma veïnal #femmorell ha organitzat per aquest dijous 27 d’agost a les 17 hores un taller sobre els pressupostos participatius. Es tracta d’una jornada de debat i reflexió per agrupar, redactar i acompanyar qui tingui dificultats per fer propostes.

Cal recordar que en aquest nou procés, que manté el lema “Al Morell, la teva opinió compta”, el consistori posa a disposició del veïnat 70.000 euros del pressupost municipal del 2021, 20.000 euros més que en la passada edició. Un cop finalitzat el termini de recollida de propostes s’iniciarà la fase de validació, en què una comissió tècnica formada per personal municipal les valorarà i determinarà si compleixen amb tots els criteris, alhora que en calcularà el cost aproximat.

Es preveu que la votació, en la qual podran participar totes les persones empadronades al Morell i majors de 16 anys, es pugui dur a terme a partir del 30 de novembre i fins al 13 de desembre, mentre que la presentació dels resultats i el retorn es farà a finals de desembre o principis de gener.

Tots els detalls sobre aquest procés es poden consultar al tríptic que s’ha editat i també a la pàgina pressupostos.elmorell.cat.

Redacció

 

Es convoquen les sis places de vigilant per a la Guàrdia Municipal del Morell

La Guàrdia Municipal estarà situada a la planta baixa de l’Ajuntament Vell, on ja treballa el seu cap, i on també es troba l’Oficina d’Atenció al Ciutadà, així com altres serveis municipals. Foto: Ajuntament

Ja s’ha obert la convocatòria de les places de vigilant per a la Guàrdia Municipal del Morell. En total, sis places de règim funcionarial que serviran per dotar el cos del personal necessari per operar. Les persones interessades a optar a les places poden obtenir tota la informació i inscriure’s al procés a través de la seu electrònica de l’Ajuntament, a l’apartat de recursos humans.

Aquest tràmit és pràcticament l’últim pas abans de poder posar totalment en marxa aquest servei, que va començar a caminar ja fa uns anys. De fet, el cap del cos de vigilants, Manel Catalán, ja fa més d’un any i mig que va prendre possessió del càrrec i va iniciar el camí d’aquest operatiu. En el darrer ple celebrat al consistori, el passat 30 de juliol, “ja vam aprovar el reglament regulador del servei de Guàrdia Municipal, així com el conveni de col·laboració amb el Servei Català de Trànsit sobre l’assumpció de les facultats de denúncia i sanció per infraccions a normes de circulació en vies urbanes”, detalla l’alcalde del municipi, Eloi Calbet. “D’aquesta manera, ja està gairebé tot a punt perquè el cos comenci a funcionar amb totes les garanties”, remarca.

“Amb el cos ja en marxa, tot el municipi estarà cobert, en qualsevol aspecte, les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any”, explica el regidor de Seguretat Ciutadana, Alberto Ortega, “de manera que la ciutadania notarà una clara millora de la seva qualitat de vida”.

La Guàrdia Municipal estarà situada a la planta baixa de l’Ajuntament Vell, on ja treballa el seu cap, i on també es troba l’Oficina d’Atenció al Ciutadà, així com altres serveis municipals.

Redacció

 

El Morell renova el parquet de la Llar d’Infants

Imatges de les obres que s’estan duent a terme. Fotos: Ajuntament

Aquest mes d’agost s’han posat en marxa les obres de renovació del parquet de la Llar d’Infants del Morell. Segons informa el consistori, es tracta d’una important inversió per tal de substituir el terra d’aquest centre educatiu municipal, que era de fusta i s’havia deteriorat amb els anys, per un parquet sintètic, més resistent i segur, pensat especialment per a la canalla.

És per aquest motiu que la llar romandrà tancada aquest mes d’agost. Una situació de la qual es va avisar amb antelació les famílies usuàries per tal que els afectés el mínim possible.

Redacció

 

L’Ajuntament del Morell suspèn el que resta del cicle cultural ‘Dijous d’estiu’

Imatge d’una de les actuacions programades.

L’Ajuntament del Morell, des de la regidoria de Cultura i Festes, ha convingut suspendre el que resta del cicle cultural ‘Dijous d’estiu’. En total, cinc propostes de circ, música i teatre de carrer que havien de tenir lloc des del pròxim 13 d’agost fins al 3 de setembre. Pocs dies després d’haver ajornat la segona setmana de la Festa Major de Sant Abdó i Sant Senén, el consistori lamenta haver de prendre de nou una decisió d’aquest tipus, però creu que ara cal ser conseqüent i evitar riscos pel que fa a la pandèmia de la Covid-19.

Malgrat això, val a dir que les regidores, M. Jesús Valldosera i Mònica Casas, estan molt satisfetes de com es van desenvolupar les primeres cites d’aquest cicle cultural, entre el 2 i el 16 de juliol, en què va quedar palès que es pot dur a terme cultura segura. “El públic va ser molt responsable i va complir amb totes les mesures adoptades, mentre que els artistes van agrair molt el fet de poder actuar en la situació actual”, indiquen.

Redacció

 

Lleure per a tothom al Casal d’Estiu del Morell

La directora del casal, Susanna González, exposa que “els infants apliquen les mesures amb naturalitat i porten la mascareta pràcticament sempre”. Foto: Ajuntament

Des de la regidoria de Benestar Social de l’Ajuntament del Morell s’ha treballat molt per tal de poder obrir les portes del Casal d’Estiu en aquest any tan atípic, sempre tenint al cap la seguretat i tots els protocols marcats per la Generalitat de Catalunya en relació amb la Covid-19. En aquest sentit, la directora del casal, Susanna González, exposa que “els infants apliquen les mesures amb naturalitat i porten la mascareta pràcticament sempre”, alhora que afegeix que “tot i les limitacions i les indicacions que hem de seguir, per salut, el més important per nosaltres és que desconnectin i s’ho passin d’allò més bé”.

Un objectiu que aconsegueixen amb multitud d’activitats, com ara jocs, manualitats, gimcanes, piscina… I també amb jornades especials com ara la que van viure amb la visita de diversos animalets del Corral de Neri. Fins ara, una trentena de nenes i nens de P3 a 6è de primària han gaudit del Casal d’Estiu, que continua en marxa fins al 10 de setembre.

Aquesta opció de lleure per als mesos de vacances dels més petits ofereix horari de 9 a 14 hores amb possibilitat d’acollida i sense menjador, i les famílies interessades poden demanar més informació i inscriure els petits i petites enviant un correu electrònic a centreobert@morell.altanet.org o trucant al telèfon de 977842639 de 9 a 13 hores.

Redacció

 

El Morell ajorna la segona setmana de Festa Major després de la ‘imprecisa’ compareixença de Torra

Imatge d’un dels actes de la festa major del passat cap de setmana. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament del Morell pren la decisió d’ajornar la segona setmana de Festa Major de Sant Abdó i Sant Senén. El consistori agafa aquesta determinació després de la «imprecisa roda de premsa realitzada aquest dilluns pel president de la Generalitat, Quim Torra», en què va fer una crida a la responsabilitat i apel·lava a què els pròxims 10 dies poden ser els més determinants d’aquest estiu. Per això, aquest mateix dilluns a la nit, l’alcalde Eloi Calbet va convocar una reunió d’urgència amb tots els regidors i regidores en què es van valorar totes les opcions i, finalment, es va optar per ajornar els actes que estaven programats des d’aquest dimarts 28 de juliol i fins al pròxim dilluns 3 d’agost.

Malgrat això, val a dir que els primers dies de festa es van desenvolupar amb totes les garanties. “Totes les persones assistents van complir amb totes les mesures establertes i es van comportar amb molta responsabilitat”, indiquen les regidores de Cultura i Festes, Mònica Casas i M. Jesús Valldosera, “la qual cosa ens fa estar molt orgulloses de la nostra ciutadania”.

“Durant aquest temps hem demostrat que es pot fer cultura segura”, reivindica l’alcalde, Eloi Calbet, “però la situació d’indefensió en què ens trobem les administracions locals ens fa prendre una decisió prudent”. Així mateix, “serem valents i donem a totes les companyies una carta de compromís per tal de reprogramar les seves actuacions més endavant”, continua Calbet, tal com ja es va fer amb les del primaverArt. De fet, “el nostre municipi sempre ha apostat per la cultura i ho seguirà fent, passi el que passi”, rebla l’alcalde.

Finalment el consistori morellenc vol fer constar la tristor que suposa anunciar aquesta notícia, alhora que demana responsabilitat a la ciutadania per als pròxims dies, sense caure en el parany de l’alarmisme social que s’ha creat en les darreres setmanes.

Redacció

 

Bones sensacions després del primer cap de setmana de Festa Major al Morell

Diverses imatges corresponents als actes duts a terme aquest passat cap de setmana. Fotos: Ajuntament

Ja han passat els primers quatre dies de la Festa Major d’estiu del Morell, dedicada als patrons Sant Abdó i Sant Senén, i les sensacions que queden «són molt positives», segons s’assegura des del consistori per mitjà d’uba nota de premsa. De fet, i tenint en compte l’excepcionalitat de la situació enguany, des de la regidoria de Cultura i Festes, les regidores Maria Jesús Valldosera i Mònica Casas volen “agrair el bon comportament que tota la ciutadania ha tingut als actes programats”. Així, les activitats que s’han realitzat fins ara —sempre amb reserva prèvia, aforament limitat, distància social, ús de mascareta i rentat de mans freqüent— “han anat molt bé gràcies a la responsabilitat de tothom”, continuen. En aquest sentit, també destaquen que tothom va comprendre que els grups havien d’entrar al recinte conjuntament, que calia evitar les aglomeracions, i que s’havia de portar la declaració de responsabilitat individual degudament emplenada.

El tret de sortida, en el marc del Sant Jordi d’estiu, va ser el passat dijous 23 amb la presentació del llibre Del procés a la revolta, d’Albert Mercadé. Un acte que va comptar amb la presència del fotoperiodista Pau Venteo, també autor del llibre, i que va culminar amb l’actuació de Lu Rois, David Caño i David Fernàndez amb la proposta “3 en 1”. Divendres va ser el torn de Carman, un espectacle de la companyia Javier Ariza que formava part de la programació del primaverArt, i de la música de La Soul Machine.

Dissabte la música també va ser protagonista, amb el primer vermut de cistell, amb Reig Bord PD, i el concert de The Zebrass Marching Band. Finalment, diumenge es va realitzar l’esmorzar popular de l’Associació Taurina del Morell, el segon vermut de cistell, amb Canya d’or Deluxe, i la cultura popular es va fer seva la tarda amb l’actuació del Ball de Diables Petits del Morell.

Redacció

 

La Festa Major del Morell sorteja el coronavirus amb el vermut del cistell i a ritme de Tom Jones

Un els grups de vermutairs, avui al Morell. Foto: Tarragona21

Segurament mai haurà costat tant organitzar un simple vermut popular de Festa Major. Aquest migdia, l’entorn de la Rambla del Morell semblava Fort Apatxe amb els confederats tancats en un recinte on es controlava qui entrava i quina temperatura registraven. Només ho podien fer aquells que prèviament havien reservat entrada i només amb família i amics. Els passavolants, tant propis de les festes majors, eren enemics del poble, eren els indis, i aquesta no era la seva reserva. Els afortunats que duien la documentació confederada en regla, el vermut, el portaven des de casa -d’aquí ve el nom de vermut de cistella-, com els refrescos o la menja.

El recinte estava disposat amb agrupacions de taules, totes elles amb una para-sol, grups de 12 persones com a màxim i de quatre com a mínim. Els laterals del carrer presentaven a banda i banda allargades llotges com si fos un teatre, situades en un plànol superior a la ‘platea’ on es reunien tantes taules. Fins a 300 seients hi havia disposats i han estat finalment 160 els vermutaires que hi han assistit, una bona colla de grups de joves entre ells. No ha punxat la vermutada del cistell. Tres accessos diferents havien estat disposats per evitar les aglomeracions de gent, comentaven les regidores de Cultura i Festes,  Maria Jesús Valldosera i Mònica Casas, avui en el paper de sergents del regiment.

Joan Reig, bateria dels Pets, fent de punxadiscos. Foto: Tarragona21

Al centre de l’escena, Joan Reig -àlies Reig Board PD- punxava discos de vinil de Tom Jones i els grans de la música pop i discotequera dels 60’s i 70’s. El vermut de cistella es repetirà aquest diumenge i les dues regidores coincidien: ‘Ja veurem com es desenvoluparà la festa els propers dies, estem pendents del que dictin les autoritats i d’una reunió que celebrarem dilluns a l’Ajuntament’. Si Lleida hagués tingut aquest nivell de rigor, potser no haurien viscut el calvari que els toca passar.

A les dues del migdia, el sol començava a imposar-se després d’haver-se amagat rere els edificis alts prop d’una hora i permetent així que guanyés espai una ombra refrescant, mentre de fons se sentia a modus de premonició: ‘Black is black’.

Més informació de la Festa Major en aquest enllaç.

J. Garcia

 

Més de 60 joves gaudeixen del Campus de tecnificació del CD Morell

L’entitat finalitza aquest divendres el seu tradicional campus de tecnificació. Foto: Ajuntament

Aquest divendres, i després de quatre setmanes, es posarà el punt final al tradicional Campus d’estiu del CD Morell. Enguany hi han participat més d’una seixantena de nens i joves que diàriament, de 9 a 13.30 hores han gaudit de multitud d’activitats de lleure, sempre al voltant del seu esport preferit: el futbol. Un total de vuit monitors s’han encarregat que la diversió no faltés en cap moment.

Així, la jornada acostumava a iniciar-se amb un parell d’hores de tecnificació, és a dir, millorar la tècnica i velocitat d’execució de les jugadores i jugadors, i després d’esmorzar era el torn de propostes més lúdiques, com el futbol tenis, jocs de punteria o partidets. I per acabar el matí amb el llistó ben alt, una hora ben refrescant a la piscina. Val a dir que una de les principals prioritats del campus realitzat al Morell ha estat vetllar per la salut de tots i totes, seguint totes les mesures sanitàries indicades, la qual cosa s’ha pogut dur a terme gràcies a la col·laboració de tots els participants.

Finalment, des del club es fa una valoració molt positiva, ja que “la canalla està tornant a la normalitat de la mà de l’esport que practiquen, i això és molt enriquidor tant per a ells com pels monitors”.

Redacció

 

El CB Morell omple l’estiu d’esport

Nens i joves d’entre 4 i 16 anys gaudeixen aquests dies del tradicional campus, que ha arribat a la XIV edició. Foto: Ajuntament

Com és habitual, el Club Bàsquet Morell no descansa a l’estiu i organitza tot un seguit d’activitats per tal que petits i joves continuïn vinculats al seu esport preferit durant els mesos de vacances. I aquest 2020, malgrat les circumstàncies sanitàries que vivim, no ha estat una excepció. Així, el passat dilluns 13 de juliol va començar el XIV Campus del CB Morell amb 80 inscrits, “tot un èxit de participació tenint en compte la situació del moment i que, per motius aliens a l’organització, no hem pogut confirmar a les famílies la realització del campus fins pocs dies abans del seu inici”, remarquen des de l’entitat.

Aquesta activitat s’ha previst en tres torns setmanals, del 13 al 31 de juliol, en horari de 9 a 14 hores (amb opció d’acollida de 8 a 9 hores) i dirigida a infants i adolescents d’entre 4 i 16 anys. El bàsquet és l’activitat principal i es realitzen entrenaments per grups de nivell (iniciació, aprenentatge i perfeccionament) on, a més, es treballa la tècnica individual. A més, també s’organitzen de jocs i activitats multiesportives, tallers, manualitats, jocs tradicionals, gimcanes, circuits, piscina, concursos i competicions. I com a novetat, aquest any s’han introduït activitats en anglès per a les edats de 4 a 9 anys.

A més, i com és habitual en els últims anys, a finals d’estiu arribarà una nova edició de l’Aftersummer Campus, que tindrà lloc en dos torns setmanals del 31 d’agost al 10 de setembre. Per a més informació sobre les inscripcions, que continuen obertes, es pot consultar la web del club.

Campus segur

En aquest campus se segueixen totes les mesures sanitàries entorn la Covid-19 marcades pel Departament de Salut, i els protocols establerts per la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física de la Generalitat de Catalunya. A més, tots els monitors són titulats, i els participants han estat donats d’alta en una assegurança esportiva i d’accidents.

Redacció

 

Tot a punt per al primer cap de setmana de Festa Major al Morell

Pocs dies abans de l’inici de la Festa Major d’estiu, dedicada als patrons Sant Abdó i Sant Senén, ja és gairebé tot a punt per tornar a viure uns dies ben especials i molt esperats al Morell. Una celebració que s’allargarà del 23 de juliol al 3 d’agost tenint ben present que la situació no és l’habitual i que, en aquesta ocasió, cal prendre mesures preventives per evitar el contagi del coronavirus.

És per això que el programa compleix amb totes les indicacions marcades per les autoritats, i la majoria d’actes es realitzaran en espais amb aforament limitat, control d’accés i reserva prèvia d’entrades de forma telefònica. Així mateix, des de la regidoria de Cultura i Festes, les regidores Maria Jesús Valldosera i Mònica Casas apel·len a “la responsabilitat de tota la ciutadania, que haurà de portar mascareta a tots els actes, mantenir les distàncies de seguretat…”. “Que puguem gaudir de la nostra cultura, malgrat la situació que vivim, és cosa de tots!”, remarquen.

Carman, de la Companyia Javier Ariza.

La Soul Machine.

Pel que fa a la programació prevista per a aquests primers dies destaca, per aquest dijous, en què se celebra la diada de Sant Jordi, la presentació del llibre Del procés a la revolta, d’Albert Mercadé, i l’actuació d’Ovidi 25. Divendres hi haurà l’espectacle Carman, de la Companyia Javier Ariza, i la música de La Soul Machine.

Joan Reig.

The Zebrass Marching Band.

Dissabte, a més d’un recapte solidari d’aliments organitzat per la Penya Barcelonista del Morell i l’esmorzar popular taurí de l’Associació Taurina del Morell, hi haurà el primer vermut de cistell, amb Reig Bord PD, i concert amb The Zebrass Marching Band. I diumenge, per rematar el cap de setmana, segon vermut de cistell amb Canya d’Or Deluxe i els versots del Ball de Diables Petits del Morell.

Val a dir que hi ha alguns actes, com el concert d’El Pot Petit del dia 30 de juliol, que ja ha penjat el cartell d’entrades exhaurides, mentre que les reserves per a la resta d’activitats van a molt bon ritme. Les reserves es poden fer al 977 84 21 76, de dilluns a divendres i de 17 a 21 hores

Redacció

 

Telefónica connecta amb fibra òptica 1.721 llars i comerços del Morell

El servei permet a la ciutadania, empreses i institucions posicionar-se tecnològicament en una situació avançada per a fer front al nou entorn digital postCovid. Foto: Ajuntament

Amb l’objectiu de posar a l’abast de la ciutadania la millor tecnologia de xarxa fixa disponible en el mercat, Telefónica ha posat en marxa al juliol un nou desplegament de fibra òptica al Morell. En total, 1.721 llars i comerços han entrat en cobertura gràcies a un acord amb l’Ajuntament del municipi. Els treballs realitzats per la companyia ja permeten disposar d’aquesta connexió avançada en diferents zones del municipi, assegurant a més una xarxa que suporta els augments de la velocitat de transmissió tant de pujada com de baixada a mesura que els serveis i aplicacions ho requereixin i sense haver de realitzar nous treballs.

Amb aquest nou desplegament, a la ciutadania i les empreses del Morell tenen accés a la millor tecnologia a la seva llar o negoci amb les millors prestacions en els seus serveis de connectivitat davant l’elevat creixement de la demanda de tràfic de dades. I és que la fibra òptica és una tecnologia que exigeix una important inversió, “però estem convençuts que és la millor aposta que podem fer en un moment en què la digitalització ha deixat de ser una opció i s’ha convertit en una obligació”, explica Bruno Vilarasau, director d’Administracions Públiques i Serveis Digitals de Telefónica a Catalunya.

“Aquest és un pas més cap a la digitalització de les llars del municipi”, indica Eloi Calbet, alcalde del Morell, “la qual cosa ens permetrà estar a l’avantguarda de les comunicacions i preparats per al present i el futur en l’àmbit de les telecomunicacions”. Tot plegat, “un àmbit clau, com s’ha demostrat recentment, i que ens permet fer qüestions tan útils i pràctiques com teletreballar o videotrucades en alta qualitat”, ha reblat Calbet.

La posada en marxa d’aquest servei permetrà al Morell posicionar-se tecnològicament en una situació avançada per a fer front al nou entorn digital post-Covid. D’aquesta forma, Telefónica dona cobertura a la demanda creixent de les llars i les empreses, apropant facilitats a la població morellenca, i contribuint a millorar l’educació i el desenvolupament dels negocis i les institucions de la localitat.

Redacció

 

El Morell posa en marxa la segona edició dels pressupostos participatius

presupostos participatius morell

L’Ajuntament del Morell, convençut que la participació de la ciutadania és clau en les decisions que es prenen des del consistori, engega la segona edició dels pressupostos participatius. Un canal efectiu de democràcia participativa que es va estrenar l’any passat, en una edició que va servir d’aprenentatge mutu per a tots els actors, i que “per primera vegada incorpora de forma molt més àmplia la participació ciutadana, amb la possibilitat que siguin les veïnes i veïns els que elaborin les propostes del procés”, indica l’alcalde i regidor de Participació Ciutadana, Eloi Calbet.

Sota el lema “Al Morell, la teva opinió compta”, arrenca de nou un procés pel qual el consistori posa a disposició del veïnat 70.000 euros del pressupost municipal del 2021, 20.000 euros més que en la passada edició. “És la manera que tenim de retornar a la ciutadania l’esforç fiscal que, any rere any, assumeixen amb l’Ajuntament”, remarca Calbet. Val a dir que la proposta guanyadora del procés del 2020, l’arranjament de la zona verda al voltant del CAP, està en fase de redacció de la memòria valorada per a la següent aprovació i realització dels treballs.

Desenvolupament del procés

El termini de recollida de propostes restarà obert des d’aquest dilluns 20 de juliol i fins al 30 d’agost. Totes les persones que resideixin al municipi podran presentar un màxim de dues propostes que podran lliurar de forma presencial a les oficines municipals, retallant la butlleta del tríptic que han rebut a les seves cases o descarregant el formulari, o bé omplint el formulari online a través d’aquest enllaç. Les propostes han de seguir una sèrie de criteris exposats a la web del procés, com ara correspondre als capítols 4 o 6 del pressupost municipal, no superar la partida econòmica reservada o ser viables legalment i tècnicament. En cas de dubtes, es facilitarà el suport necessari a través del correu participacio@elmorell.cat. 

Un cop finalitzat el termini de recollida de propostes s’iniciarà la fase de validació, en què una comissió tècnica formada per personal municipal les valorarà i determinarà si compleixen amb tots els criteris, alhora que en calcularà el cost aproximat. Es preveu que la votació, en la qual podran participar totes les persones empadronades al Morell i majors de 16 anys, es pugui dur a terme a partir del 30 de novembre i fins al 13 de desembre, mentre que la presentació dels resultats i el retorn es farà a finals de desembre o principis de gener. Tots els detalls sobre aquest procés es poden consultar al tríptic que s’ha editat i també a la pàgina pressupostos.elmorell.cat.

Redacció

 

Dansa (amb mascareta) per combatre la calor al Casal de dansa del Morell

La proposta de l’AMPA Ventura Gassol ha esdevingut un èxit, amb totes les places exhaurides. Hi participen infants de 3 a 14 anys des del 29 de juny i fins al 31 de juliol. Fotos: Ajuntament

Com cada estiu, l’AMPA de l’escola Ventura Gassol del Morell ha organitzat una nova edició del Casal de dansa, que imparteix Olga Borràs. Una proposta de lleure per als més petits de casa que va començar el 29 de juny i s’allargarà fins al 31 de juliol, i que vol ser una mena de continuació de la formació en dansa que ja s’acostuma a fer durant el curs lectiu al centre morellenc.

Per primera vegada, l’oferta s’ha fet per setmanes i no per quinzenes, i val a dir que ha estat un encert, ja que les places fa ben bé una setmana que estan exhaurides. Així, cada setmana una vintena d’infants d’entre 3 i 14 anys poden gaudir cada matí, de 9 a 13 hores, de la dansa i també de manualitats. “Ballem molt, diferents modalitats de dansa”, explica Borràs, “i juguem a investigar sobre el cos, alhora que preparem un espectacle per setmana i ens elaborem la nostra pròpia indumentària”.

Pel que fa al compliment de les mesures sanitàries, que segueixen escrupolosament, s’han organitzat en dos grups que entren al centre per llocs diferents, cadascun amb la seva monitora. A més, han compartimentat el gimnàs en quadrats, de forma que cadascú té el seu espai, i poden mantenir la distància social. Finalment, han reforçat el rentat de mans i l’ús de la mascareta amb jocs i contes per tal de fer-ho més entenedor, sobretot als més petits, i que tot plegat ho visquin com una aventura.

Redacció

 

Cambrils i El Morell, sorpresos en no figurar al Pla Director del Camp de Tarragona

El secretari de l’Agenda Urbana i Territori, Agustí Serra, reunint-se amb els alcaldes i representants municipals de Tarragona, Reus, Salou, la Canonja, Constantí i Vila-seca el 6 de juliol passat. Foto: Generalitat

L’Ajuntament de Cambrils no va ser convidat a la reunió que el 6 de juliol cuinava la creació del Pla Director Urbanístic del Camp de Tarragona per ordenar l’àrea metropolitana de Tarragona. Així ho anunciava. Hi eren presents, cridats pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, els consistoris de Tarragona, Reus, Vila-seca, Salou, La Canonja i Constantí.

Malgrat tenir prop de 40.000 habitants, formar part del nucli del Camp, està tarifàriament integrat en el sistema de transport públic del Camp de Tarragona i ser un pol turístic de primer ordre, Cambrils no fou cridat a la reunió, com tampoc altres municipis de l’interior de la regió i no parlem d’una capital de comarca que històricament formava part del triangle del Camp de Tarragona, Valls.

L’absència de Cambrils ha provocat sorpresa i preocupació al sí de l’equip de govern, ja que no s’entén que el municipi no hi sigui ni s’informi de per què és així, segons ha sabut Tarragona21. L’alcaldessa, Camí Mendoza, no fa declaracions de moment sobre el tema.

Fonts del Departament de Territori i Sostenibilitat han confirmat a Tarragona21 que l’alcaldessa es va posar en contacte amb el departament per demanar per què Cambrils no formà part de la reunió inaugural. Se li va respondre que la selecció dels sis municipis feta pel departament per acudir a la reunió obeeix a ‘criteris purament tècnics i no polítics‘. Criteris sobre el nucli del Camp de Tarragona i l’entorn industrial de què estan envoltats.

No només Cambrils ha mostrat estranyesa per estar absent de la reunió. També El Morell, situat en una cruïlla de camins i amb un polígon de la gran indústria -Repsol, Messer o Carburos Metálicos es troben al seu terme municipal-. Així ho ha expressat el seu alcalde, Eloi Calbet, preguntat per Tarragona21. ‘Ni tan sols sabíem que es feia la reunió. Ningú ens n’ha informat’, ha declarat amb evident ennuig. L’absència de notícia sobre la trobada és general entre els consistoris que no van ser cridats. Calbet també mostrava la seva sorpresa perquè l’altra municipi industrial, La Pobla de Mafumet, tampoc fos convidat. ‘Si som àrea metropolitana ho hem de ser per tot, concloïa’.

D’altra banda, els alcaldes de La Pobla de Mafumet i Perafort, localitats fortament industrialitzades, no han estat informats de la reunió ni del procés de gestació del PDU, han confirmat fonts municipals a aquest digital, que han subratllat que tant a Joan Maria Sardà com a Joan Martí Pla no se’ls ha lliurat documentació ni informació, i per aquesta raó ‘no poden emetre una valoració’. ‘Cal saber primer què es proposa fer la Generalitat i quin és l’objectiu que persegueix’, han recalcat. ‘No estaria de més saber-ho’, han conclòs.

La qüestió no aclarida és què busca el Pla Director com perquè aquests municipis no hi siguin. Tarragona21 va demanar el passat 9 de juliol i ha reiterat posteriorment informació per escrit al Departament sobre l’abast del Pla Director i els criteris de selecció dels municipis, però no ha obtingut resposta.

L’opinió dels experts

Els experts han alertat sobre aquestes absències, tot i que recalquen que la reunió fou per debatre el Pla Director Urbanístic del Camp de Tarragona i no per formar l’Àrea Metropolitana. El prestigiós professor de Geografia de la URV Robert Casadevall ha afirmat, en un article publicat per aquest digital, que ‘el dubte no és pels que hi són, que semblen indiscutibles, sinó pels que no hi són, i que hi podrien ser si apliquéssim uns criteris diferents. El problema és que, en aquesta diagnosi, no els coneixem. Hi ha moltes dades sobre sòl, sobre població, sobre activitat, però sempre referides només a aquests sis municipis, com si ja d’entrada s’hagués decidit aquest àmbit sense que sapiguem com i perquè’.

Casadevall, que diferencia el que és un PDU i una posterior Àrea Metropolitana, segueix: ‘Confio que això sigui un punt de partida –d’alguna manera s’ha de començar- però que no tanqui la porta a un àmbit diferent, si els treballs d’elaboració del pla ho aconsellen. L’extensió urbana, per exemple, ens portaria a considerar Cambrils i, per conceptes –i segurament conseqüències- diferents Almoster i Castellvell del Camp amb Reus, i el Catllar i els Pallaresos amb Tarragona; la mobilitat obligada i la integració econòmica, aconsellarien contemplar també el Morell, Perafort i la Pobla de Mafumet. Crec que caldrà reflexionar a fons sobre això’.

Els alcaldes de Tarragona i Salou van saludar el nou projecte de PDU, però el de Vila-seca, Pere Segura, s’ha mostrat escèptic. En un acte de presentació del primer servei d’autobús urbà del municipi, Segura afirmava aquests dies: ‘No veiem ni bé ni malament la reunió per impulsar el Pla Director, sinó que cal veure a on va a parar i sobretot, quina és la visió que té la Generalitat. Com a idea en sí no la veiem ni positiva ni negativa, tot dependrà del camí que recorreguem i de si l’eina és útil’.

Jaume Garcia

 

El Morell adapta la Festa Major de Sant Abdó i Sant Senén a la Covid-19

Un moment de la presentació dels actes festius. Foto: Tarragona21

Havia de suspendre El Morell la Festa Major grossa, la de l’estiu, per la pandèmia? Havia de seguir l’estela d’altres consistoris que han decidit la seva supressió, o podia mantenir-la canviant radicalment el format, però conservant l’essència tradicional i cultural? El consistori va tenir clar des del primer moment que si les necessitats sanitàries no obligaven al contrari, hi hauria Festa Major, però aquesta seria diferent.

Així, amb una Festa Major de Sant Abdó i Sant Senén diferent s’ha presentat avui la celebració, el programa de la qual està perfilat però lògicament sotmès a si hi ha novetats sobre la pandèmia. L’alcalde, Eloi Calbet, ha subratllat que des del consistori s’ha considerat que ‘hem de donar exemple i seguir girant la roda’, mantenint les precaucions i fent una reiterada crida a la ciutadania a no abaixar la guàrdia: ‘Els rebrots es produiran si no som capaços de seguir estrictament totes les indicacions sanitàries’, ha destacat. El fet és que ‘hauria estat més senzill suspendre tots els actes’ i evitar-se maldecaps, però ‘hem volgut posar en valor la Festa Major’.

En aquest sentit, des de la regidoria s’ha treballat molt intensament per poder configurar un programa que compleixi amb totes les mesures de protecció i seguretat indicades des de les autoritats sanitàries. Així, la majoria d’actes es realitzaran en espais amb aforament limitat, control d’accés i reserva prèvia d’entrades de forma telefònica.

Han caigut actes tradicionals molt morellencs, com la cursa ciclista del préssec, que duia 57 edicions, la guerra de l’aigua, la zeuzera pyrina, el sopar popular, les temptes de vaquetes i també el gran ball de Festa Major, que congregava 3.000 persones, però en canvi s’ha afegit el pregó, una tradició que s’havia perdut amb els anys

“La nostra prioritat és la salut de les persones”, han remalcat els tècnics de la regidoria de Cultura i Festes, Oriol Figueras i David Ayza, “i, per aquest motiu, volem que la ciutadania se senti segura a l’hora de gaudir del programa que hem preparat”. Pràcticament una trentena d’actes que faran que el Morell visqui la Festa Major d’una nova manera, amb rauxa i seny, tal com proclama la imatge de la celebració, però també amb responsabilitat.
“És cert que hi ha hagut molts actes tradicionals que han caigut del programa”, reconeix l’alcalde. Però molts s’han repensat, com els versots dels Diables del Morell, o el seguici, que es farà pel centre de la rambla mentre que el públic l’haurà de veure des de la calçada per tal de mantenir la distància social. Així mateix, hi haurà novetats, com els vermuts de cistell, en què cadascú es podrà portar el vermut de casa i gaudir d’un espai amb música en directe.

Les regidores de Cultura i Festes, M. Jesús Valldosera i Mònica Casas, amb el domàs de la festa. Foto: Tarragona21

“Està clar que serà una Festa Major menys participativa, en què la ciutadania tindrà un paper més contemplatiu”, reflexionen les regidores de Cultura i Festes, M. Jesús Valldosera i Mònica Casas.

A més, acompanyant el disseny de la imatge, del qual s’han encarregat els morellencs Pàkaru Estudi Creatiu, s’ha preparat un nou element festiu per guarnir balcons: un domàs dels gegants Senén i Clariana, elaborat per les morellenques de Debonatinta Estudi Gràfic, que es podrà adquirir per 3 euros a l’oficina del Centre Cultural. Se n’han fet 250 exemplars.

Pel que fa als noms propis, durant la Festa Major passaran pel Morell La Soul Machine; Joan Reig, en la seva faceta de punxadiscos; el grup musical infantil El Pot Petit; en Peyu, que s’encarregarà de fer el pregó; o Quim Masferrer, que portarà al municipi la seva nova proposta Moltes Gràcies.
Pròximament es farà públic el programa d’actes complet.

Redacció

 

Punt i seguit al campus d’estiu de futbol sala del CFS El Morell

El club ja ha realitzat dues setmanes d’activitats, i reprendrà el campus el 10 d’agost. Foto: Ajuntament

Tot i que el d’aquest 2020 és un estiu especial, la canalla morellenca té multitud d’opcions de lleure per als mesos de vacances escolars. Una d’elles,el tercer campus de futbol sala organitzat des del CFS El Morell, que va començar el 29 de juny i va posar punt i seguit el 10 de juliol.

Dues setmanes en què una trentena d’infants d’entre 4 i 14 anys, repartits en tres grups, han gaudit, principalment, d’activitats de tecnificació de futbol sala i piscina. Tot plegat, seguint tots els protocols i mesures sanitàries de prevenció per la Covid-19, i amb la dinamització d’un equip formatiu titulat, amb servei de fisioteràpia i també assegurança.

El club ofereix tres setmanes més de campus esportiu al mes d’agost, a partir del dia 10 i fins al 28, amb samarretes per a tots/es els/les participants, piscolabis de fi de campus i possibilitat d’horari d’acollida sumat a l’horari habitual, de 9 a 14 hores.

Per inscriure’s, a través de la web del club, hi ha temps fins al 26 de juliol.

Redacció

 

Eloi Calbet: ‘Si som àrea metropolitana ho hem de ser per tot’

L’alcalde del Morell, Eloi Calbet, a l’entrada de l’Ajuntament. Foto: Cedida

L’alcalde del Morell, Eloi Calbet, fa un balanç d’aquest any de mandat tan especial, on la localitat se n’ha pogut sortir, almenys en índex d’atur i en ajudes municipals als sectors afectats per la crisi. En aquesta entrevista concedida a Tarragona21, Calbet es mostra sorprès i molt contrariat perquè la Generalitat no ha comptat amb El Morell -i tampoc amb altres municipis del Camp de Tarragona, com La Pobla de Mafumet- en el disseny que està fent de la futura àrea metropolitana de Tarragona.

Com està sent el retorn a la nova normalitat al Morell i a l’Ajuntament?

Es viu amb optimisme per l’esforç que ha fet la gent, i amb preocupació a la vegada. Anem encaminats a una situació molt millor de la que veníem, però hi ha preocupació pel que està succeint. És un bon moment per no abaixar la guàrdia; les petites coses del dia a dia, els petits descuits poden abocar a un nou confinament o a una situació de nou incòmode. Cal ser molt corosos i portar la mascareta arreu, més val prevenir que curar. Tot i això, repeteixo, hem d’entomar amb optimisme le represa i així ho està fent la societat, el sector social i l’empresarial.

Què li demanen a l’Ajuntament el comerç, els professionals i les entitats?

Des d’un primer moment vam estar al costat del sector empresarial i comercial, de la mà de l’Associació de Comerciants, per abordar tot el que estigués a les nostres mans. Som molt conscients que hi ha ERTOs que no s’han pagat. No podem ser catalitzadors ni podem substituir aquest sistema d’ajut que té l’Estat; el que sí podem fer és intentar incentivar de nou, a través d’una borsa de treball, la incorporació laboral de les persones que han perdut la feina. És destacable que les dades d’atur estiguin per sota de les de la mitjana de la província de Tarragona, per sota de molts municipis similars al nostre i semblants a l’índex d’atur que hi havia al Morell fa un any.

Per què passa això? Pel teixit industrial que té El Morell?

Al Camp de Tarragona hi ha una diversitat molt important en creació de riquesa. Al Morell tens un destacat sector de serveis, tens bars i restaurants, que han tingut activitat, generat economia. Si un ingressa, pot gastar. Això és el que hem d’incentivar des de l’Ajuntament, que no s’aturi la roda econòmica. A què es deu tenir un índex d’atur més baix, que es de l’ordre del 12%? La indústria hi té a veure, però sobretot aquelles empreses que són de serveis de cara a la indústria. Com és que El Morell té prop de deu bars? Perquè la gent del poble treballa. És un bon síntoma que dos mesos després d’haver-nos confinat l’índex d’atur sigui el mateix que abans de la pandèmia.

El 15 de maig, l’Ajuntament aprovava uns ajuts de 25.000 euros als professionals i empreses per fer front a la crisi, amb aportacions de 500 euros a cada un d’ells. Com ha estat la resposta?

L’administració és tan lenta que avorreix. A mitjans de maig vam fer un ple, on vam aprovar aquests ajuts. Després ha vingut la publicació al Diari Oficial de la Província, el període d’exposició pública, la no presentació d’al.legacions, l’aprovació definitiva de l’acord i ara estem amb el decret d’Alcaldia signat de convocatòria dels ajuts. Faltarà que surti publicat al Diari Oficial perquè els ciutadans puguin presentar les instàncies. És increïble. I vam tramitar per urgència la seva publicació al Diari Oficial. Ja vaig advertir al president de l’Associació de Comerciants que arribaríem al juliol. Crec que l’acceptació serà molt bona. És una partida de 25.000 euros ampliable si cal. Ja em vaig comprometre a això.

Quines ajudes socials han tramitat?

Ajuts d’urgència. Vam detectar que teníem el sector comercial tocat, i casos familiars amb un increment de gent demanant ajudes d’urgència. Gairebé hem triplicat durant un temps la demanda del Banc d’Aliments. Ara tornem a situar-nos amb xifres més baixes. Com a administració hem d’estar al costat de les persones i si cal reduir algunes partides menys necessàries ho farem.

A l’inici del confinament, al març, l’Ajuntament va provar el pressupost municipal, de 6,7 milions d’euros. Es volien destinar més de 600.000 euros a inversions. Com queda ara això amb la pandèmia?

La meva voluntat és la de mantenir-les fins que puguem, malgrat que tindrem una davallada important dels ingressos municipals. Des de l’inici de la pandèmia, l’Ajuntament ha hagut d’assumir, sense ingressar ni cinc, més de 800.000 euros de despesa. Estem parlant de nòmines, factures, bestretes al Consell Comarcal pel servei de la brossa, etcètera. Hem pagat les factures i amb més celeritat. Gaudíem d’un bon romanent de tresoreria per la bona gestió dels darrers anys, de 2,8 milions d’euros, i teníem una bona liquiditat al banc. Cada remesa de nòmines són 100.000 euros, i ara ha vingut la paga extra. Hem endarrerit el pagament d’impostos i taxes i fins aquesta setmana no es passarà a cobrament el primer trimestre del rebut de l’aigua. El 50 per cent de l’IBI el cobrarem a meitats d’agost i l’altre 50%, a l’octubre. I fins al setembre no cobrarem l’Impost de Vehicles.

Tot i això intentaran mantenir les inversions

Què haurem de fer? Amb el romanent que tenim i amb el deute zero, abans de fer saltar el pressupost prefereixo que ens endeutem. Què hem de fer? Deixar de fer les inversions i que la gent no treballi? L’Ajuntament ha de ser motor de la recuperació econòmica dins les nostres possibilitats. Volem millorar la Rambla, volem fer la pista coberta, asfaltar carrers, millorar voreres, jardineria i manteniment. Ara bé, els més de 100.000 euros que costava la Festa Major no ens els podrem gastar. Redistribuirem el pressupost sense renunciar a la cultura. El que no hem pogut fer amb el Primaverat, ho repartim als Dijous d’estiu, on hem reprogramat gairebé tots els espectacles del Primaverart. Farem cultura al carrer amb cita prèvia, distància social, presa de temperatura i rentat de mans.

Com queda la Festa Major?

La volem fer, i fer-ho amb optimisme vol dir que ens adaptem a les noves circumstàncies. Què no farem? La baixada d’andròmines, les vaquetes, la cursa del préssec, que portava celebrant-se durant 57 edicions, ni el gran concert de Festa Major, ni la guerra de l’aigua, ni el correfoc amb normalitat, ni el sopar popular, ni -per prudència-, el sopar per carrers.

Sí farem un vermut de cistell, on nosaltres posarem un DJ i situarem llotges separades i desinfectades. Hi podràs anar amb reserva prèvia. No hi haurà barra ni lavabos. Farem festa mancomunada, i no perdrem l’essència de la Festa Major. Vindràs amb el teu vermut, el refresc i el gel des de casa. Tindrem un espectacle infantil i la vinguda del Quim Masferré, amb el seu darrer espectacle, i farem el pregó respectant la separació.

Se celebraran les activitats culturals programades per a la resta de l’any?

Dependrà de les circumstàncies. No és el mateix programar a l’estiu al carrer que a l’octubre dins el teatre. Volem fer accions perquè tenim un sector cultural i econòmic que no vol que aquestes activitats desapareguin, i intentar fer-ho per la ciutadania i pels compromisos adquirits. Confiem amb la bona voluntat de tothom, que la gent entengui la situació que vivim.

Els equipaments municipals estan reobrint

El Centre de Dia per la gent gran ho va fer la setmana passada. Va ser el primer a tancar i el darrer a obrir. La piscina municipal ja ha obert, amb un gran esforç, com el pavelló, també hem fet campus per als equips esportius. L’Escola de Música ha acabat el període d’inscripcions, sense descensos de matriculació.

Han tingut problemes sanitaris amb la gent gran?

Per sort, no. S’ha treballat amb prudència, no barrejant les persones del Casal de la gent gran amb les del Centre de Dia.

Han fet una campanya vers els propietaris perquè netegin els seus solars i evitar així incendis. Hem estat més de dos mesos confinats i hem viscut una primavera molt plujosa. Hi ha un evident risc d’incendis?

L’any passat ja es va fer, és una manera d’incentivar els propietaris perquè desbrossin. Ha funcionat força bé i en els casos en què no ha estat així, L’Ajuntament actuarà subsidiàriament. Són solars situats dins el poble. Al Morell no tenim un entorn forestal i a més, es troba molt treballat per la pagesia.

L’Arxiu Municipal ha documentat la pandèmia. Com ha estat?

Era un moment històric per fer-ho i malauradament hem fet història pel que ha passat. I era una forma de fer participar la ciutadania, que es trobava a casa confinada. És un material que s’incorporarà a la memòria del Morell.

Com s’ha fet front a l’escletxa digital en ensenyament?

Hem arribat a un acord amb el Departament d’Ensenyament de la Generalitat per fer front a les necessitats. És una aportació de l’Ajuntament de 2.500 euros destinada als alumnes del poble. Normalment, és la Generalitat qui atorga ajudes o subvencions en ensenyament, i en aquest cas ha estat a l’inrevés.

La Generalitat va determinar que el pla de seguretat química de Catalunya torni a ser gestionat des de Tarragona. Com ho valoreu?

Ara tenim sobre al taula la revisió del Plaseqta 2020. És una bona notícia per al territori si ho sabem fer servir i ho sabem utilitzar. Fins ara ningú el sabia usar. Jo sóc director del Pla d’emergències del Morell i en sóc el seu màxim responsable. Hem d’estar ben preparats, cal dotar el territori de les eines tecnològiques que facin falta i no hem de subordinar als ajuntaments que tinguin la decisió suprema. El Plaseqta actual dona a interpretar que l’Ajuntament podrà decidir si activar o no les sirenes d’alerta al seu municipi i que aporti informació del que està succeint. Aquí hi falta afegir: ‘en la mesura del possible’. Aquí no tenim un enginyer les 24 hores del dia, jo puc no estar al poble en cas d’emergència, pot ser que qui estigui de guàrdia sigui un vigilant que desconegui aquestes temes,…

Això s’ha pensat més per ciutats com Tarragona

Clar, però aquesta exigència està escrita al Plaseqta. Jo vull que no hi figuri o que es faci l’apreciació que dic. La responsabilitat ha de ser de tothom en funció de les circumstàncies. Un sistema d’emergències no pot confiar que et truqui l’empresa sinistrada per explicar-te què ha explotat, ha d’estar preparat per afrontar l’emergència sense que ningú et digui res. Demanem saber què hi ha en cada instal.lació i reaccionar amb rapidesa.

Què se sap sobre l’arribada de l’Ecoplanta del Morell?

Les notícies que tenim avui ens fan pensar que la inversió continua en peu i ho hem de veure amb optimsime. Hi ha moltes possibilitats que en 2021 s’anunciï el període en el qual es decidirà fer la inversió. Sí que és cert que durant aquest temps de coronavirus hi ha hagut incerteses a nivell empresarial i totes aquelles empreses que volien tirar endavant projectes els han aturat. Hem d’assumir que ens suposarà uns cinc o sis mesos d’endarreriment sobre la decisió de la inversió. L’Ecoplanta és una molt bona notícia per al Camp de Tarragona. Suposarà ocupació, sinèrgies, una inversió que fa molt de temps que no es produeix al Camp de Tarragona, d’un volum de 400 milions d’euros.

Parlem de la petició de l’Ajuntament del ramal del vial per a la sortida de mercaderies de la química. Hi ha novetats?

Ho vam demanar a la Generalitat. El covid ens ho ha aturat i hem de reprendre-ho. Ha de ser una prioritar per la Generalitat tenir aquesta via d’evacuació.

El Morell s’ha destacat per la seva lluita contra la violència envers les dones i a favor de la igualtat. Hi ha hagut casos de violència al municipi durant la pandèmia?

No ens en consten. Hem fet un seguiment des de Serveis Socials i des del CAP. No vam iniciar la campanya per causa de la pandèmia, és un tema troncal a l’Ajuntament, on la regidoria en fa un seguiment a les altres regidories.

Es torna a parlar de l’àrea metropolitana de Tarragona. La Generalitat ha reunit sis municipis per abordar aquesta futura àrea. Com ho valora?

M’agrada que pregunti per aquest tema. Jo em vaig assabentar per Tarragona21 que hi havia hagut aquesta reunió i també perquè l’alcalde de Constatí ho va compartir per internet. No en sabia res. Em vaig assabentar quan ja s’havia fet la reunió.

Parlem de planificar la mobilitat, de sostenibilitat, de les infraestructures,…

Nosaltres veiem que cal tenir en compte molts municipis. Si al territori volem ser progressistes cal comptar amb ells.

No s’ha posat en contacte la Generalitat amb l’Ajuntament?

Absolutament ningú ho ha fet. No m’ha arribat cap informació. Crec que El Morell i La Pobla de Mafumet tenen un polígon molt important i una autovia, l’A-27, que ens passa pel costat, a més d’una via del tren, l’antic traçat Reus-Roda de Berà. Penso que si El Morell ha capitalitzat l’interior del Camp de Tarragona, amb l’institut, el CAP, l’Escola de Música, un pavelló, i on tenim l’única oficina de La Caixa de la zona, i veus com ha actuat l’administració, que hauria de comptar amb tothom, m’ha sorprès que com a mínim no ens tingués informat. Jo crec que hi podem aportar alguna cosa. Si som àrea metropolitana ho hem de ser per tot.

Jaume Garcia

 

Un molí del Morell s’especialitza en l’oli d’alvocat i fa la primera plantació comercial de Catalunya

Imatge del propietari del molí d’oli Mas Montseny, Roger Català, tocant un alvocat que està madurant a l’arbre al seu camp al Morell. Foto: Mar Rovira

El molí d’oli Mas Montseny del Morell ha obert una línia de negoci molt inexplorada fins ara: l’oli d’alvocat i la producció d’alvocats. Els primers fruits els podran collir el proper abril, però des de fa un parell d’anys ja fan oli gràcies al fet que compren alvocats en altres zones de l’Estat.

De moment es mostren satisfets amb la iniciativa, que ha tingut molt bona acollida fins i tot en l’àmbit internacional. El seu propietari, Roger Català, diu que aquesta fruita «és com una oliva gegant», ja que els greixos vegetals són iguals en un 98% i tenen les mateixes propietats nutricionals. Per ara, ha començat amb una plantació d’una hectàrea, la primera amb vocació comercial de Catalunya, que espera ampliar en els propers anys.

El molí dona servei a uns 250 agricultors, principalment del Camp de Tarragona, i els seus olis han tingut volada internacional a través de fires. Des de fa uns anys, Català va voler anar un pas més enllà. Primer es va especialitzar en greixos vegetals i aleshores va veure que l’alvocat era un producte amb el qual podria treballar. «Les propietats nutricionals són les mateixes que les de l’oliva, però canvien una mica les propietats sensorials. L’oli d’oliva té més complexitat aromàtica i el d’alvocat és més pla i més suau», detalla. A partir d’aquí va plantar diferents varietats per veure quina s’adaptava millor al clima del Camp de Tarragona i va concloure que la més idònia era la Lamb Hass. «Té resistència al fred i a terrenys calcaris», concreta.

Des de fa un parell d’anys que Mas Montseny comercialitza oli d’alvocat. Els fruits els compren a cooperatives de Màlaga i València, dues de les zones amb més producció a l’Estat. I des de fa un any i mig han pogut plantar-ne una hectàrea al Morell. La primera collita s’espera per l’abril de l’any vinent i els permetrà fer l’oli amb els seus fruits i, a més, fer-ne venda directa. «Ara tenen la mida de dues nous. Han tingut una adaptació molt bona i els cuidem molt», afirma.

Roger Català, amb una botella d’oli d’alvocat a la mà i amb tres alvocats davant seu a la seva finca. Foto: Mar Rovira

En aquest sentit han implantat un sistema de control climàtic amb sensors de temperatura, per protegir els arbres del fred i la calor. Així, quan la temperatura baixa de tres graus s’activen uns aspersors que mullen la plantació. En cas que hi acabi havent una gelada. Les gotes d’aigua cristal·litzen i es congelen, fet que crea una capa a la superfície i protegeix l’arbre. I si la calor supera els 35 graus, l’aigua dels aspersors refresca el cultiu.

La finca també compta amb un sistema de reg. Català però, trenca el mite que els alvocats necessiten molta aigua. «No volen molta aigua, sinó que en volen poca però seguida», afirma. «A l’estiu els rego quinze minuts dos cops al dia, amb reg per degoteig de quatre litres per hora. Si hi ha tolls d’aigua, la planta no pot respirar per les arrels», assegura. De moment, cada arbre té entre dotze i vint peces. «Calculem que farem entre 10.000 i 15.000 quilos en els propers tres o quatre anys», exposa.

Projecció internacional

L’experiència amb el comerç d’oli d’oliva ha permès al molí Mas Montseny expandir amb rapidesa l’oli d’alvocat. De fet, d’oli d’oliva en venen a països com Taiwan o Pakistan i ara està tancant acords per exportar el d’alvocat a França i Corea del Sud. Català assumeix que és un producte de luxe i que té un públic concret. «Al poble quasi que no en venc», ironitza, i centra la distribució a grans ciutats com Barcelona, Madrid o capitals de província, amb més botigues ‘gourmet’ i ‘delicatessen’. «És un producte nou, que crida l’atenció i que està de moda», comenta, i indica que s’està començant a introduir en l’àmbit de la restauració.

Eloi Tost – Mar Rovira

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies