TARRAGONA 21

‘La plaça del Diamant’ arriba al Teatre Auditori del Morell

La funció tindrà lloc aquest dissabte 28 de novembre a les vuit del vespre. Foto: Ajuntament

La funció tindrà lloc aquest dissabte 28 de novembre a les vuit del vespre. Foto: Ajuntament

Un cop han entrat en vigor les mesures del tram 1 de l’obertura progressiva d’activitats, després d’unes setmanes de restriccions per tal de combatre l’alt nombre de contagis de Covid-19, el Teatre Auditori del Morell recupera la seva activitat habitual amb una nova funció. Així, aquest cap de setmana es podrà gaudir de l’obra ‘La plaça del Diamant’, de la companyia Eòlia. Paco Mir, conegut pel seu treball a El Tricicle, ens porta aquesta adaptació del clàssic de Mercè Rodoreda en què set actrius encarnaran tots els personatges de la novel·la de postguerra més coneguda de la literatura catalana. La funció tindrà lloc aquest dissabte 28 de novembre a les vuit del vespre.

L’obra se centra en el personatge de la Natàlia, la Colometa, una dona jove que en representa moltes altres a qui va tocar viure un període de la història especialment cruel. La Natàlia accepta sense rondinar tot allò que la vida li imposa, veurà anar-se’n i morir els seus estimats, passarà gana, tindrà dificultats per tirar endavant amb els fills i renunciarà a la seva pròpia identitat per supeditar-la a la del seu marit. 

Les entrades anticipades costen 10 euros i es poden adquirir trucant al Centre Cultural del Morell, al 977 84 21 76, de dilluns a divendres de 17 a 21 hores. Una hora abans de l’inici de l’espectacle es podran comprar les entrades a taquilla, a un preu de 12 euros. En cas d’haver adquirit ja l’entrada i no poder-hi assistir per les restriccions de mobilitat dels caps de setmana, es pot demanar la devolució o bescanvi a través de centrecultural@morell.altanet.org o al 977 84 21 76.

Mesures sanitàries

L’activitat es realitzarà seguint totes les mesures de seguretat indicades en matèria cultural. Així, es realitzarà un control de temperatura i caldrà netejar-se les mans amb gel hidroalcohòlic abans d’accedir a l’espai, i durant tota l’estona s’haurà de portar ben posada la mascareta, mantenint la distància de seguretat amb la resta de persones.

A més, tant l’entrada com la sortida es farà de forma esglaonada. Cal recordar que l’aforament del teatre s’ha vist reduït al 50%, de manera que estan disponibles 190 seients en total.

Redacció

 

El Morell realitza tests d’anticossos periòdics a personal i usuaris del Centre de Dia

Amb aquest test, que consisteix a fer una punxada en un dit per obtenir una gota de sang, el resultat s’obté en 10 o 15 minuts. Foto: Ajuntament

El Centre de Dia per a la Gent Gran del Morell ha començat a realitzar el test ràpid d’anticossos contra SARS-CoV-2 (Covid-19) a tots els seus usuaris i usuàries i també al seu personal. “És una prova que s’anirà realitzant de forma periòdica, com una mesura més entre les que ja s’apliquen”, tal com estipula el protocol establert, “per a poder tenir un Centre de Dia el més segur possible, tenint present que les persones a qui atenem formen part d’un dels grups més vulnerables”, explica la regidora de Benestar social i gent gran de l’Ajuntament del Morell, M. Jesús Valldosera.

Val a dir que des d’aquest equipament municipal es vetlla per a complir totes les mesures de seguretat exigides i també per implementar totes les que s’hi puguin afegir a més a més. Amb aquest test, que consisteix a fer una punxada en un dit per obtenir una gota de sang, el resultat s’obté en 10 o 15 minuts i es detecten els anticossos IgG i IgM específics conta el SARS-COV-2.

El test el realitzen professionals del CAP del Morell, “als quals volem agrair la seva estreta col·laboració i dedicació des de l’obertura del Centre de Dia, on realitzen l’atenció a la salut als nostres usuaris i usuàries”, remarca la regidora. Així mateix, “volem ressaltar la gran implicació i responsabilitat que el personal del Centre de Dia té cap a la seva professió”, continua Valldosera.

Finalment, el Centre de Dia recorda que, més enllà de les mesures addicionals que es puguin prendre, cal mantenir les més bàsiques, com són la distància social, l’ús de mascareta i el rentat freqüent de mans, amb l’esperança que com més aviat millor la nostra vida torni a la normalitat que tots i totes desitgem.

Redacció

 

El Morell planta cara al masclisme amb un contundent vídeo

aaaaa Foto: Ajuntament

Les papereres morellenques, així com les de molts altres indrets del país, han esdevingut aquests dies símbols de la lluita contra una de les xacres de la nostra societat, sota el lema “Diposita aquí el teu masclisme”. I des de la regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament del Morell s’ha anat encara un pas més enllà amb l’edició d’un contundent vídeo per sensibilitzar la població sobre aquesta qüestió.

En l’audiovisual, de menys d’un minut de durada, hi participen diferents perfils de la ciutadania morellenca que diuen a càmera frases que tots hem sentit i, fins i tot, hem pronunciat, com ara “Corres com una nena”, “Somriu dona, que estàs més guapa!” o “Estàs histèrica! Què passa? Que tens la regla?”. “Hem volgut mostrar de forma molt senzilla fins a quin punt el masclisme és present a la nostra vida quotidiana”,

exposa la regidora d’Igualtat, Rosa M. Sánchez, “justament on cal que estiguem més atents i el primer espai d’on hauríem d’erradicar-lo”. La campanya “Diposita aquí el teu masclisme” l’ha impulsat l’Institut Català de les Dones amb l’objectiu de sensibilitzar contra el masclisme i treballar per eliminar la desigualtat social que genera.

Redacció

 

Els centres educatius morellencs obren la porta a la cultura en plena crisi sanitària

Imatge de la representació de Full House, de la companyia Eléctrico 28, a l’escola Ventura Gassol. Foto: Ajuntament

L’escola Ventura Gassol i l’INS El Morell s’han convertit, aquests últims dies, en un escenari pel qual han passat fins a quatre espectacles de carrer. Unes actuacions que la regidoria de Cultura de l’Ajuntament del Morell havia programat en el marc del PrimaverArt i que s’havien hagut d’ajornar en diverses ocasions. Val a dir que el PrimaverArt, la mostra d’arts escèniques a peu de carrer del Morell, estava prevista pels dies 17, 18 i 19 d’abril i es va haver de suspendre a causa de l’arribada de la Covid-19. Així, des de la regidoria s’havia mirat de tornar a programar els espectacles, primer dins de la Festa Major de Sant Abdó i Sant Senén, i després a la tardor, però les restriccions culturals no havien fet possible portar-los a terme.

Finalment, doncs, i amb la complicitat de la regidoria d’Ensenyament i de les direccions dels dos centres, les funcions s’han pogut realitzar en espais educatius i en horari lectiu, tenint com a públic la infància i joventut del municipi i dels voltants. “Creiem que és una proposta molt positiva, ja que ha permès donar cabuda a la cultura en nous espais als centres educatius”, indica la regidora Rosa M. Sánchez.

En el cas de l’escola, s’hi van fer tres representacions els dies 4, 5 i 6 de novembre: L’oníric món de dins de la companyia Holoqué, Asteroid de la companyia Campi qui pugui, i Full House de la companyia Eléctrico 28. I a l’institut, aquest dimarts dia 10 s’hi va poder veure Qui Cu Qui Què Quina, de la companyia Nom provisional.

“Des d’Educació Infantil fins a Cicle Superior vam poder veure diferents espectacles genials que van encantar des dels més grans fins als més petits. Que bonic poder veure als ulls de la canalla la màgia, la sorpresa i la il·lusió que han despertat aquests artistes!”, destaca la directora de l’escola, Carolina Sabaté. En el cas de l’institut, “137 alumnes i professors de 1r d’ESO van esdevenir el públic d’una funció de circ en què una parella d’acròbates va demostrar una excel·lent forma física, equilibri i ritme en una obra dinàmica, participativa i atractiva”, afegeix Jaume Ramon Ribé, director del centre. A més, després de l’actuació l’alumnat va poder compartir una estona amb els artistes i preguntar els seus dubtes i curiositats.

“Sense cap mena de dubte, ha estat una molt bona pensada dels tècnics de Cultura del consistori”, destaquen les regidores de l’àrea, Mònica Casas i M. Jesús Valldosera, “ja que d’aquesta manera hem donat un cop de mà a les companyies en un moment difícil i, alhora, hem portat espectacles d’alta qualitat a uns espais nous i davant d’un públic molt especial”.

Redacció

 

Detinguts el president de l’AEQT i cinc directius més de Messer i Carburos Metálicos

Celebració, enguany d’un acte a Messer. Foto: Cedida

Els Mossos d’Esquadra han detingut a sis responsables de les empreses Messer Ibèrica i Carburos Metálicos, totes dues situades al polígon químic nord Tarragona, segons ha confirmat Tarragona21. Entre els detinguts es troba el director de Messer, Rubén Folgado, a l’hora president de l’Associació Empresarial Química de Tarragona -AEQT-.

Després de mesos de recerca, la policia catalana ha activat aquest dijous a primera hora del matí una operació que ha acabat amb els detinguts amb indicis pressumptament de delictes de pràctiques empresarials fraudulentes, defraudatòries i corrupció en negocis que haurien comès els membres de les cúpules de les dues companyies, dedicades a la fabricació de gasos.

La falsificació de tarifes de llum, peça separada de la que investiga presumptes  irregularitats en concessió de llicències d’obre s la planta del Morell

Els sis detinguts són sospitosos d’una estafa multimilionària per haver falsificat, presumptament, dades per a obtenir un contracte més avantatjós amb la companyia elèctrica que subministra a aquestes plantes químiques. En falsificar el tram tarifari, el subministrament era més econòmic amb el que també augmentaven la seva competitivitat en el mercat, segons l’Agència EFE. El cas deriva d’una altra peça principal oberta per suposat delicte urbanístic, prevaricació i malversació, entre d’altres, i on figuren gairebé una vintena de persones investigades. En aquest procediment s’investiguen presumptes irregularitats en la concessió de llicències d’obres d’una planta de Messer al Morell, al polígon nord, l’any 2009 i una posterior ampliació el 2012.

Rubén Folgado. Foto: Tarragona21

Aquestes irregularitats haurien començat en la dècada dels 90 del segle passat. Els detinguts han estat traslladats a les dependències de la comissaria central dels Mossos d’Esquadra a Tarragona mentre l’operació policial continua oberta.

Entre els sis detinguts també consta Ahmed Ababou, director general de Carburs Metàl·lics, l’única planta de separació de gasos d’aire a Catalunya situada en el polígon petroquímic nord de Tarragona. La policia catalana també ha arrestat a Karl Hauck, vicepresident de l’Associació de Fabricants de Gasos Industrials i director general de Messer, i al director comercial de Messer, Enric Acosta, segons EFE.

Segons ha comunicat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, la investigació està a càrrec del jutjat d’instrucció 2 de Tarragona, que té oberta una peça separada, de la que s’ha obert el secret de sumari al migdia, en el marc de la qual avui s’han produït el seguit de detencions policials. Segons informa el TSJC, «aquesta peça separada deriva d’una peça principal que es troba oberta per: delicte urbanístic, prevaricació i malversació, entre d’altres i on hi ha gairebé una vintena d’investigats».

L’empresa Messer ha emès un comunicat en el qual assegura que «s’ha posat a disposició de les autoritats judicials» per col·laborar en l’esclariment dels fets que investiga el jutjat número 2 de Tarragona, relacionats amb presumptes pràctiques empresarials fraudulentes, defraudatòries i corrupció. Aquest divendres els Mossos d’Esquadra han detingut sis directius de Messer i Carburos Metálicos, entre els quals hi ha el director tècnic de Messer, Rubén Folgado, que també és president de l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT). En la nota, Messer ha afegit que confia en la integritat dels seus treballadors i ha recordat que les actuacions judicials es troben sota secret de sumari.

L’AEQT assumeix la presidència

Altrament, l’AEQT ha reaccionat al cap de poques hores assumint la presidència de Folgado de manera provisional. Afirma en un comunicat que ‘davant els fets que han tingut lloc aquest matí’, i d’acord amb els estatuts de l’organització, ‘el Comitè Executiu de l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) ha assumit provisionalment i de forma col·legiada les funcions de la presidència de l’organització per garantir la continuïtat de la seva normal activitat’. Pel que fa al detall dels fets que s’investiguen referents a diferents empreses, l’AEQT ‘no en té cap coneixement ni informació i confia que s’esclareixin el més aviat possible’.

(Seguirà ampliació)

Redacció

El Morell prepara un nou estudi de la qualitat de l’aire amb la URV i la UPC

Image de la reunió telemàtica dutaa terme entre tots els protagonistes per perfilar l’estudi. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament del Morell està treballant per iniciar, a principis del 2021, un nou estudi de la qualitat de l’aire conjunt entre la URV i la UPC. En concret, se n’encarregaran el Centre de Tecnologia Ambiental Alimentària i Toxicològica (TecnATox) de la Universitat Rovira i Virgili i el Laboratori del Centre de Medi Ambient (LCMA) de la Universitat Politècnica de Catalunya, i tindrà un cost total de 12.000 euros. “El nostre objectiu és continuar amb la feina feta dels estudis realitzats en els darrers anys i, així, tenir un ampli coneixement de quina qualitat té l’aire que respirem, dia a dia, morellencs i morellenques”, indica la regidora de Medi Ambient, Rosa M. Sánchez.

Val a dir que, en aquesta ocasió, cada universitat analitzarà qüestions diferents. D’una banda, TecnATox recollirà mostres durant quatre setmanes per determinar els nivells associats a partícules PM10 en aire d’arsènic, cadmi, crom, níquel, plom i vanadi. Posteriorment, el centre de la URV avaluarà els possibles riscos per la salut associats a la seva exposició per part de la població local.

D’altra banda, el LCMA, en una primera fase, dissenyarà, construirà i desplegarà un programa de control continuat d’episodis a través d’una xarxa de sensors en continu, que registraran els Compostos Orgànics Volàtils (COVs) en cinc punts de l’àrea urbana. Aquest programa permetrà realitzar un control químic en episodis d’olor/molèstia durant els pròxims anys al municipi.

Un municipi compromès

“Des del consistori, restem a l’espera que es convoqui una nova sessió de la Taula de la Qualitat de l’Aire al Camp de Tarragona, que no es reuneix des de l’octubre del 2019, per tal de poder fer un seguiment de la situació al nostre territori”, exposa l’alcalde, Eloi Calbet.

Així mateix, el batlle avança que el consistori està valorant adherir-se a l’Observatori de la Qualitat de l’Aire del Camp de Tarragona, una iniciativa de Repsol que ja ha rebut el suport de diversos agents del territori i que vol consolidar-se com a eina de consens per analitzar i avaluar la qualitat de l’aire de la zona.

Cal recordar que el Morell és l’únic municipi que, per ara, continua tirant endavant nous estudis sobre la qualitat de l’aire, després que el primer es dugués a terme, el 2013, juntament amb Constantí, Perafort-Puigdelfí i Vilallonga del Camp. El que s’engegarà de cara al 2021, conjuntament entre la URV i la UPC, serà el cinquè.

Redacció

 

La Sra. Tomasa presenta el seu nou disc al Teatre Auditori del Morell

El conegut grup actuarà divendres 30 d’octubre a les 21 hores. Foto: Ajuntament

El Teatre Auditori del Morell serà pràcticament el primer escenari on el grup La Sra. Tomasa presentarà el seu nou disc, ‘Alegre però peligroso’. La banda barcelonina torna amb un tercer àlbum que conserva la seva identitat pròpia, amb cançons que combinen l’electrònica i sons llatinoamericans, però també amb una clara aposta per sons més actuals com el trap i l’afrobeat, sempre amb l’alegria i la vitalitat que els caracteritza.

El concert tindrà lloc divendres 30 d’octubre a les nou del vespre. Les entrades anticipades costen 10 euros i es poden adquirir trucant al Centre Cultural del Morell, al 977 84 21 76, de dilluns a divendres de 17 a 21 hores. Una hora abans de l’inici de l’espectacle es podran comprar les entrades a taquilla, a un preu de 12 euros.

Mesures sanitàries

L’activitat es realitzarà seguint totes les mesures de seguretat indicades en matèria cultural. Així, es realitzarà un control de temperatura i caldrà netejar-se les mans amb gel hidroalcohòlic abans d’accedir a l’espai, i durant tota l’estona s’haurà de portar ben posada la mascareta, mantenint la distància de seguretat amb la resta de persones. A més, tant l’entrada com la sortida es farà de forma esglaonada.

Cal recordar que l’aforament del teatre s’ha vist reduït al 50%, de manera que estan disponibles 190 seients en total.

Redacció

 

La dansa de Cafuné arriba al Teatre Auditori del Morell

La funció és una proposta que combina diverses arts escèniques i que es podrà veure divendres 16 d’octubre a les 21 hores. Foto: Ajuntament

L’escenari del Teatre Auditori del Morell ja és a punt per acollir l’espectacle ‘Cafuné’, de la companyia Du’K’tO. Una proposta per a tots els públics que es basa en la carícia com a gest relacional: una carícia dolça que en moments amaga sentiments de frustració, una carícia amarga que descobreix les intimitats més sinceres o una carícia juganera que desemboca a una infinitat d’aventures. L’equilibri harmònic entre aquestes avinences i desavinences és el que conforma les relacions humanes.

‘Cafuné’ és un duet acrobàtic que barreja dansa i circ, acompanyat per música en directe. La funció tindrà lloc aquest divendres 16 d’octubre a les nou del vespre. Les entrades anticipades costen 3 euros i es poden adquirir trucant al Centre Cultural del Morell, al 977 84 21 76, de dilluns a divendres de 17 a 21 hores. Una hora abans de l’inici de l’espectacle es podran comprar les entrades a taquilla, a un preu de 5 euros.

Mesures sanitàries

L’activitat es realitzarà seguint totes les mesures de seguretat indicades en matèria cultural. Així, es realitzarà un control de temperatura i caldrà netejar-se les mans amb gel hidroalcohòlic abans d’accedir a l’espai, i durant tota l’estona s’haurà de portar ben posada la mascareta, mantenint la distància de seguretat amb la resta de persones. A més, tant l’entrada com la sortida es farà de forma esglaonada.

Cal recordar que l’aforament del teatre s’ha vist reduït al 50%, de manera que estan disponibles 190 seients en total.

Redacció

 

El Morell inicia una campanya per fomentar el cens dels animals de companyia amb el lema ‘El teu amic, amb xip i censat’

El Morell arrenca, aquest mes d’octubre, una campanya per tal de fomentar el civisme i la tinença responsable d’animals de companyia. Així, sota el lema ‘El teu amic, amb xip i censat’, la regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament del Morell vol incentivar el cens de gats, gossos i fures, un tràmit obligatori i que no tots els propietaris saben que han de realitzar.

En cas de tenir gossos, gats o fures, doncs, només cal dirigir-se al consistori i sol·licitar el tràmit. Val a dir que és obligatori censar els animals en els tres mesos posteriors al seu naixement, o bé en el termini de 30 dies, a comptar des de la data de compra, regal o troballa d’aquest. Un cop censat, l’animal rep una targeta identificadora.

A més a més, el fet de complir amb l’obligació de censar l’animal al municipi comporta, de manera simultània, la inscripció de la mascota al registre de l’ANICOM de la Generalitat de Catalunya.

Cal recordar que a més de tenir censats els animals de companyia, també és obligatori portar-los lligats i recollir els seus excrements i netejar els seus orins. És per això que totes aquelles persones que censin els seus gossos rebran un kit d’assistència amb un dispensador de bosses i una ampolleta reutilitzable, de manera que els sigui més fàcil complir amb l’últim punt.

“El procediment és molt senzill”, indica la regidora, Rosa M. Sánchez, “i d’aquesta manera podrem tenir un millor control de les mascotes que hi ha al nostre poble”. I alhora, “contribuirem a mantenir els nostres carrers més nets amb el kit d’assistència que podran recollir gratuïtament els propietaris de gossos censats”, conclou.

Redacció

 

L’espectacle ‘Ye Orbayu’ puja a l’escenari del Teatre Auditori del Morell

Es tracta d’una proposta de circ amb música en directe que es podrà veure divendres 2 d’octubre a les 21 hores. Foto: Cesar Font

El teló del Teatre Auditori del Morell s’obrirà aquest divendres al vespre per rebre l’espectacle ‘Ye Orbayu’, de la companyia Vaques. Orbayu és el nom que en asturià es dona a la pluja fina i persistent. Ye, també en asturià, és la tercera persona del singular del verb ser. Una proposta de circ i amb música en directe, humor i equilibris, on els actors intenten ser com aquesta pluja fina, persistent i penetrant, per amarar-ho tot al seu pas d’un verd somriure. La resta, poesia visual i “noves dramatúrgies de l’humor”.

La funció tindrà lloc aquest divendres 2 d’octubre a les nou del vespre, i l’espectacle està recomanat per a majors de 8 anys. Les entrades anticipades costen 3 euros i es poden adquirir trucant al Centre Cultural del Morell, al 977 84 21 76, de dilluns a divendres de 17 a 21 hores. Una hora abans de l’inici de l’espectacle es podran comprar les entrades a taquilla, a un preu de 5 euros.

Mesures sanitàries

L’activitat es realitzarà seguint totes les mesures de seguretat indicades en matèria cultural. Així, es realitzarà un control de temperatura i caldrà netejar-se les mans amb gel hidroalcohòlic abans d’accedir a l’espai, i durant tota l’estona s’haurà de portar ben posada la mascareta, mantenint la distància de seguretat amb la resta de persones. A més, tant l’entrada com la sortida es farà de forma esglaonada.

Cal recordar que l’aforament del teatre s’ha vist reduït al 50%, de manera que estan disponibles 190 seients en total.

Redacció

 

El Teatre Auditori del Morell, a punt per a una tardor cultural

La companyia Du’K’tO presentarà l’espectacle ‘Cafuné’, que fusiona dansa i circ. Foto: Ajuntament

Després que el passat divendres el Quartet Mèlt trenqués el gel i tornés a donar vida a l’escenari del Teatre Auditori del Morell, la cultura se succeirà, si no hi ha contratemps, amb pràcticament una desena de propostes que s’allargaran fins al mes de desembre.

Així, des de la regidoria de Cultura i Festes s’ha volgut “fer una aposta decidida per la cultura segura i, seguint totes les mesures de seguretat adients, programar concerts, funcions teatrals, espectacles de circ…”, expliquen les responsables de l’àrea, Mònica Casas i M. Jesús Valldosera. Val a dir que algunes de les funcions són reprogramades del PrimaverArt, del cicle Dijous d’estiu o de la Festa Major de Sant Abdó i Sant Senén, amb el desig que finalment la ciutadania en pugui gaudir tot i l’estrany context global actual.

Propostes per a tots els gustos

La pròxima cita serà aquest divendres 2 d’octubre amb ‘Ye Orbayu’, de la Cia. Vaques; un espectacle de circ i amb música en directe. També passarà pel municipi la companyia Du’K’tO, que hi presentarà, divendres 16 d’octubre, la proposta ‘Cafuné’, que fusiona dansa i circ. I per acabar el mes d’octubre, divendres dia 30, serà el torn de la música, amb el concert de La Sra. Tomasa, que presentarà el seu nou disc ‘Alegre però peligroso’.

Ja al novembre, la companyia de teatre familiar La Baldufa oferirà ‘Embolic a la granja’, dissabte dia 14; dissabte 21 la companyia La Calòrica portarà a l’escenari ‘Ocells’, un dels millors espectacles del 2019 i que torna aquesta a la tardor amb gira i temporada a la sala Beckett de Barcelona; i dissabte 28 el públic gaudirà d’un clàssic, ‘La plaça del Diamant’, a càrrec de la companyia Eòlia.

Finalment, al desembre, Tornavís Teatre oferirà ‘Les qui venen amb mi’, un text de la morellenca Glòria Granell, divendres dia 4; i dissabte dia 12, espectacle d’humor amb Nothing de nothing.

Les entrades anticipades de totes les propostes es poden adquirir anticipadament trucant al Centre Cultural del Morell, al 977 84 21 76. Una hora abans de l’inici de cada espectacle també es podran comprar a la taquilla.

 Mesures sanitàries

Els actes es realitzaran seguint totes les mesures de seguretat indicades en matèria cultural. Així, es realitzarà un control de temperatura i caldrà netejar-se les mans amb gel hidroalcohòlic abans d’accedir a l’espai, i durant tota l’estona s’haurà de portar ben posada la mascareta, mantenint la distància de seguretat amb la resta de persones. A més, tant l’entrada com la sortida es farà de forma esglaonada.

Cal recordar que l’aforament del teatre s’ha vist reduït al 50%, de manera que estan disponibles 190 seients en total.

Redacció

 

La cultura torna al Teatre Auditori del Morell amb Imparables del Quartet Mèlt

El Quartet Mèlt ofereix un viatge musical en el temps que portarà el públic des de principis del segle XX fins avui dia. Foto: Ethel Braga

Aquest divendres el Teatre Auditori del Morell tornarà a obrir les portes des de l’inici de la pandèmia de Covid-19, i ho farà de la mà del Quartet Mèlt i de la seva proposta Imparables. L’espectacle estava programat pel 28 de març passat, però es va haver d’ajornar i, finalment, es podrà veure aquest 25 de setembre a les 21 hores.

En aquesta funció, el Quartet Mèlt ofereix un viatge musical en el temps que portarà el públic des de principis del segle XX fins avui dia. A partir de diferents escenaris històrics, com els cabarets dels anys 20, la Barcelona republicana, la visita dels Beatles o els Jocs Olímpics, entre d’altres, presentaran un espectacle amb bona música, humor i tendresa.

L’actuació té una durada de 90 minuts i està dirigida a tots els públics. Les entrades anticipades costen 10 euros i es poden adquirir anticipadament trucant al Centre Cultural del Morell, al 977 84 21 76. Una hora abans de l’inici de l’espectacle es podran comprar les entrades a taquilla, a un preu de 12 euros.

Mesures sanitàries

L’acte es realitzarà seguint totes les mesures de seguretat indicades per evitar contagis de Covid-19, i caldrà que el públic assistent segueixi en tot moment les indicacions dels acomodadors de l’espai. Així, es realitzarà un control de temperatura i caldrà netejar-se les mans amb gel hidroalcohòlic abans d’accedir a l’espai, i durant tota l’estona s’haurà de portar ben posada la mascareta, mantenint la distància de seguretat amb la resta de persones. Tampoc es podrà tocar cap dels elements comuns o exposats.

A més, tant l’entrada com la sortida es farà de forma esglaonada. Mitja hora abans de l’inici de la funció es farà una primera entrada, i cada deu minuts es faran les següents, sempre per la porta principal del teatre. Per sortir, de la butaca 1 a la 10 ho faran per l’esquerra de la platea i per la porta principal del teatre; de la butaca 11 a la 20 sortiran per la dreta de la platea i per la porta que dona al carrer Desprats; i finalment el públic de l’amfiteatre sortirà per la porta lateral que dona al primer pis de l’edifici del Centre Cultural.

Cal recordar que l’aforament del teatre s’ha vist reduït al 50%, de manera que estan disponibles 190 seients en total.

Redacció

 

El Morell posa punt final a un Casal d’Estiu diferent

Una quarantena d’infants han gaudit de les activitats del casal durant totes les vacances escolars. Foto: Ajuntament

Amb l’arribada del mes de setembre, la regidoria de Benestar social de l’Ajuntament del Morell ha posat punt final a una edició més del Casal d’estiu. Així, un any més, el Centre Cultural del municipi s’ha omplert d’alegria, jocs, crits i música, i també d’infants amb ganes de passar-ho bé i gaudir del lleure en companyia d’amistats i monitores. “És un dels casals d’estiu més llargs de l’entorn, i això també suposa un enriquiment més gran per a tothom”, destaquen des de la direcció del casal, alhora que indiquen que “és un plaer poder seguir creixent en comunitat durant l’època estival”.

Val a dir que enguany la situació era diferent, tenint en compte la pandèmia de Covid-19, i es va afrontar com un repte. “Els infants havien acabat el curs de forma estranya i precipitada i, més que mai, havíem de fer-los protagonistes”, explica la directora del casal, Susanna González.

En aquest sentit, l’equip de monitores ha vetllat en tot moment perquè fossin els mateixos infants els que marquessin el ritme de les activitats, i els han proposat tota mena d’activitats perquè ho passessin d’allò més bé, com ara jocs, manualitats, gimcanes, piscina… En total, una quarantena d’infants i famílies han confiat en el casal municipal morellenc per passar les seves vacances escolars.

Pel que fa a la higiene i seguretat, “és un aspecte que vam treballar des de bon inici amb la direcció del casal”, exposa la regidora de Benestar social, M. Jesús Valldosera. Així, “es va reforçar el servei de neteja i sempre s’han seguit els protocols”, continua la responsable de l’àrea. A més, hi ha hagut contacte directe amb el CAP del Morell, un aspecte que ha esdevingut clau. Sense dubtes, el casal ha complert amb el seu lema d’enguany: ‘Fem d’aquest estiu un bon estiu!’

Redacció

 

L’Ajuntament del Morell prorroga fins al 30 de setembre el termini de recepció de propostes dels pressupostos participatius

Imatge de l'Ajuntament de El Morell

Imatge de l’Ajuntament de El Morell

A les portes del mes de setembre, i segons les primeres previsions, només faltarien uns dies perquè finalitzés el termini de recollida de propostes de la segona edició dels pressupostos participatius del Morell. Un període d’un mes i mig durant el qual la ciutadania ha fet arribar una trentena d’idees de tota mena.

I justament per tal que tot el veïnat morellenc pugui seguir participant, la regidoria de Participació Ciutadana de l’Ajuntament del Morell ha decidit allargar el termini de recepció de propostes fins al 30 de setembre. “Estem molt contents amb la resposta que hi ha hagut fins ara, però entenem que amb les vacances potser algunes persones no han trobat el moment per aportar el seu gra de sorra a la iniciativa”, indica l’alcalde i regidor de Participació Ciutadana, Eloi Calbet, “de manera que hem convingut allargar un mes el termini de recollida de propostes, de forma que tothom pugui dir-hi la seva”.

Totes les persones que resideixin al municipi podran presentar un màxim de dues propostes que podran lliurar de forma presencial a les oficines municipals, retallant la butlleta del tríptic que han rebut a les seves cases o descarregant el formulari, o bé omplint el formulari online a través d’aquest enllaç.

Les propostes han de seguir una sèrie de criteris exposats a la web del procés, com ara correspondre als capítols 4 o 6 del pressupost municipal, no superar la partida econòmica reservada o ser viables legalment i tècnicament.

L’entitat #femmorell organitza un taller sobre els pressupostos participatius

Val a dir que aquesta edició és la primera en què veïnes i veïns poden elaborar propostes per al procés, després que la passada servís d’aprenentatge per a totes les parts implicades. En condicions habituals s’hauria organitzat algun tipus de sessió formativa per tal d’ajudar la ciutadania a posar sobre paper les seves idees, però la pandèmia de la Covid-19 ho ha posat tot una mica més complicat, i per això es va habilitar un correu electrònic, participacio@elmorell.cat, per tal que s’hi pogués adreçar qualsevol dubte o consulta a l’hora de redactar les proposicions.

A més, la plataforma veïnal #femmorell ha organitzat per aquest dijous 27 d’agost a les 17 hores un taller sobre els pressupostos participatius. Es tracta d’una jornada de debat i reflexió per agrupar, redactar i acompanyar qui tingui dificultats per fer propostes.

Cal recordar que en aquest nou procés, que manté el lema “Al Morell, la teva opinió compta”, el consistori posa a disposició del veïnat 70.000 euros del pressupost municipal del 2021, 20.000 euros més que en la passada edició. Un cop finalitzat el termini de recollida de propostes s’iniciarà la fase de validació, en què una comissió tècnica formada per personal municipal les valorarà i determinarà si compleixen amb tots els criteris, alhora que en calcularà el cost aproximat.

Es preveu que la votació, en la qual podran participar totes les persones empadronades al Morell i majors de 16 anys, es pugui dur a terme a partir del 30 de novembre i fins al 13 de desembre, mentre que la presentació dels resultats i el retorn es farà a finals de desembre o principis de gener.

Tots els detalls sobre aquest procés es poden consultar al tríptic que s’ha editat i també a la pàgina pressupostos.elmorell.cat.

Redacció

 

Es convoquen les sis places de vigilant per a la Guàrdia Municipal del Morell

La Guàrdia Municipal estarà situada a la planta baixa de l’Ajuntament Vell, on ja treballa el seu cap, i on també es troba l’Oficina d’Atenció al Ciutadà, així com altres serveis municipals. Foto: Ajuntament

Ja s’ha obert la convocatòria de les places de vigilant per a la Guàrdia Municipal del Morell. En total, sis places de règim funcionarial que serviran per dotar el cos del personal necessari per operar. Les persones interessades a optar a les places poden obtenir tota la informació i inscriure’s al procés a través de la seu electrònica de l’Ajuntament, a l’apartat de recursos humans.

Aquest tràmit és pràcticament l’últim pas abans de poder posar totalment en marxa aquest servei, que va començar a caminar ja fa uns anys. De fet, el cap del cos de vigilants, Manel Catalán, ja fa més d’un any i mig que va prendre possessió del càrrec i va iniciar el camí d’aquest operatiu. En el darrer ple celebrat al consistori, el passat 30 de juliol, “ja vam aprovar el reglament regulador del servei de Guàrdia Municipal, així com el conveni de col·laboració amb el Servei Català de Trànsit sobre l’assumpció de les facultats de denúncia i sanció per infraccions a normes de circulació en vies urbanes”, detalla l’alcalde del municipi, Eloi Calbet. “D’aquesta manera, ja està gairebé tot a punt perquè el cos comenci a funcionar amb totes les garanties”, remarca.

“Amb el cos ja en marxa, tot el municipi estarà cobert, en qualsevol aspecte, les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any”, explica el regidor de Seguretat Ciutadana, Alberto Ortega, “de manera que la ciutadania notarà una clara millora de la seva qualitat de vida”.

La Guàrdia Municipal estarà situada a la planta baixa de l’Ajuntament Vell, on ja treballa el seu cap, i on també es troba l’Oficina d’Atenció al Ciutadà, així com altres serveis municipals.

Redacció

 

El Morell renova el parquet de la Llar d’Infants

Imatges de les obres que s’estan duent a terme. Fotos: Ajuntament

Aquest mes d’agost s’han posat en marxa les obres de renovació del parquet de la Llar d’Infants del Morell. Segons informa el consistori, es tracta d’una important inversió per tal de substituir el terra d’aquest centre educatiu municipal, que era de fusta i s’havia deteriorat amb els anys, per un parquet sintètic, més resistent i segur, pensat especialment per a la canalla.

És per aquest motiu que la llar romandrà tancada aquest mes d’agost. Una situació de la qual es va avisar amb antelació les famílies usuàries per tal que els afectés el mínim possible.

Redacció

 

L’Ajuntament del Morell suspèn el que resta del cicle cultural ‘Dijous d’estiu’

Imatge d’una de les actuacions programades.

L’Ajuntament del Morell, des de la regidoria de Cultura i Festes, ha convingut suspendre el que resta del cicle cultural ‘Dijous d’estiu’. En total, cinc propostes de circ, música i teatre de carrer que havien de tenir lloc des del pròxim 13 d’agost fins al 3 de setembre. Pocs dies després d’haver ajornat la segona setmana de la Festa Major de Sant Abdó i Sant Senén, el consistori lamenta haver de prendre de nou una decisió d’aquest tipus, però creu que ara cal ser conseqüent i evitar riscos pel que fa a la pandèmia de la Covid-19.

Malgrat això, val a dir que les regidores, M. Jesús Valldosera i Mònica Casas, estan molt satisfetes de com es van desenvolupar les primeres cites d’aquest cicle cultural, entre el 2 i el 16 de juliol, en què va quedar palès que es pot dur a terme cultura segura. “El públic va ser molt responsable i va complir amb totes les mesures adoptades, mentre que els artistes van agrair molt el fet de poder actuar en la situació actual”, indiquen.

Redacció

 

Lleure per a tothom al Casal d’Estiu del Morell

La directora del casal, Susanna González, exposa que “els infants apliquen les mesures amb naturalitat i porten la mascareta pràcticament sempre”. Foto: Ajuntament

Des de la regidoria de Benestar Social de l’Ajuntament del Morell s’ha treballat molt per tal de poder obrir les portes del Casal d’Estiu en aquest any tan atípic, sempre tenint al cap la seguretat i tots els protocols marcats per la Generalitat de Catalunya en relació amb la Covid-19. En aquest sentit, la directora del casal, Susanna González, exposa que “els infants apliquen les mesures amb naturalitat i porten la mascareta pràcticament sempre”, alhora que afegeix que “tot i les limitacions i les indicacions que hem de seguir, per salut, el més important per nosaltres és que desconnectin i s’ho passin d’allò més bé”.

Un objectiu que aconsegueixen amb multitud d’activitats, com ara jocs, manualitats, gimcanes, piscina… I també amb jornades especials com ara la que van viure amb la visita de diversos animalets del Corral de Neri. Fins ara, una trentena de nenes i nens de P3 a 6è de primària han gaudit del Casal d’Estiu, que continua en marxa fins al 10 de setembre.

Aquesta opció de lleure per als mesos de vacances dels més petits ofereix horari de 9 a 14 hores amb possibilitat d’acollida i sense menjador, i les famílies interessades poden demanar més informació i inscriure els petits i petites enviant un correu electrònic a centreobert@morell.altanet.org o trucant al telèfon de 977842639 de 9 a 13 hores.

Redacció

 

El Morell ajorna la segona setmana de Festa Major després de la ‘imprecisa’ compareixença de Torra

Imatge d’un dels actes de la festa major del passat cap de setmana. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament del Morell pren la decisió d’ajornar la segona setmana de Festa Major de Sant Abdó i Sant Senén. El consistori agafa aquesta determinació després de la «imprecisa roda de premsa realitzada aquest dilluns pel president de la Generalitat, Quim Torra», en què va fer una crida a la responsabilitat i apel·lava a què els pròxims 10 dies poden ser els més determinants d’aquest estiu. Per això, aquest mateix dilluns a la nit, l’alcalde Eloi Calbet va convocar una reunió d’urgència amb tots els regidors i regidores en què es van valorar totes les opcions i, finalment, es va optar per ajornar els actes que estaven programats des d’aquest dimarts 28 de juliol i fins al pròxim dilluns 3 d’agost.

Malgrat això, val a dir que els primers dies de festa es van desenvolupar amb totes les garanties. “Totes les persones assistents van complir amb totes les mesures establertes i es van comportar amb molta responsabilitat”, indiquen les regidores de Cultura i Festes, Mònica Casas i M. Jesús Valldosera, “la qual cosa ens fa estar molt orgulloses de la nostra ciutadania”.

“Durant aquest temps hem demostrat que es pot fer cultura segura”, reivindica l’alcalde, Eloi Calbet, “però la situació d’indefensió en què ens trobem les administracions locals ens fa prendre una decisió prudent”. Així mateix, “serem valents i donem a totes les companyies una carta de compromís per tal de reprogramar les seves actuacions més endavant”, continua Calbet, tal com ja es va fer amb les del primaverArt. De fet, “el nostre municipi sempre ha apostat per la cultura i ho seguirà fent, passi el que passi”, rebla l’alcalde.

Finalment el consistori morellenc vol fer constar la tristor que suposa anunciar aquesta notícia, alhora que demana responsabilitat a la ciutadania per als pròxims dies, sense caure en el parany de l’alarmisme social que s’ha creat en les darreres setmanes.

Redacció

 

Bones sensacions després del primer cap de setmana de Festa Major al Morell

Diverses imatges corresponents als actes duts a terme aquest passat cap de setmana. Fotos: Ajuntament

Ja han passat els primers quatre dies de la Festa Major d’estiu del Morell, dedicada als patrons Sant Abdó i Sant Senén, i les sensacions que queden «són molt positives», segons s’assegura des del consistori per mitjà d’uba nota de premsa. De fet, i tenint en compte l’excepcionalitat de la situació enguany, des de la regidoria de Cultura i Festes, les regidores Maria Jesús Valldosera i Mònica Casas volen “agrair el bon comportament que tota la ciutadania ha tingut als actes programats”. Així, les activitats que s’han realitzat fins ara —sempre amb reserva prèvia, aforament limitat, distància social, ús de mascareta i rentat de mans freqüent— “han anat molt bé gràcies a la responsabilitat de tothom”, continuen. En aquest sentit, també destaquen que tothom va comprendre que els grups havien d’entrar al recinte conjuntament, que calia evitar les aglomeracions, i que s’havia de portar la declaració de responsabilitat individual degudament emplenada.

El tret de sortida, en el marc del Sant Jordi d’estiu, va ser el passat dijous 23 amb la presentació del llibre Del procés a la revolta, d’Albert Mercadé. Un acte que va comptar amb la presència del fotoperiodista Pau Venteo, també autor del llibre, i que va culminar amb l’actuació de Lu Rois, David Caño i David Fernàndez amb la proposta “3 en 1”. Divendres va ser el torn de Carman, un espectacle de la companyia Javier Ariza que formava part de la programació del primaverArt, i de la música de La Soul Machine.

Dissabte la música també va ser protagonista, amb el primer vermut de cistell, amb Reig Bord PD, i el concert de The Zebrass Marching Band. Finalment, diumenge es va realitzar l’esmorzar popular de l’Associació Taurina del Morell, el segon vermut de cistell, amb Canya d’or Deluxe, i la cultura popular es va fer seva la tarda amb l’actuació del Ball de Diables Petits del Morell.

Redacció