TOTS 21

Comença la implantació dels guals al Morell

Fins ara, el Morell no disposava de cap normativa que aportés seguretat jurídica i permetés millorar la mobilitat al nucli urbà. És per aquest motiu que l’Ajuntament del municipi ha aprovat el reglament de guals, amb l’objectiu de millorar la mobilitat i regular les zones d’estacionament i accessos de vehicles.

Així, la ciutadania morellenca ja pot sol·licitar la seva llicència de gual a través d’una instància i aportant una sèrie de documentació annexa. De forma general, totes les persones que tramitin una llicència de gual hauran de presentar, a més de la sol·licitud, una còpia del document acreditatiu de la propietat i un plànol de situació. Addicionalment, per a la llicència de guals per a activitats caldrà aportar una còpia de la llicència municipal de l’activitat, mentre que si es tracta d’una llicència de garatges aparcament, donat el cas es necessitarà el certificat de l’acord de la junta de propietaris resolent sol·licitar la llicència.

Pel que fa a les tarifes, serà de 45 euros anuals en cases unifamiliars o aparcaments amb capacitat igual o inferior a cinc vehicles, i de 60,45 euros anuals en comunitats de veïns, blocs de pisos o aparcaments amb capacitat igual o superior a sis vehicles.

L’espai d’ús que es concedirà sobre la vorera o via de vianants tindrà una amplària igual a la de la porta d’accés al recinte més 0,60 metres per cada costat. A més, en aquells casos en què l’interès públic ho aconselli, es podrà augmentar aquesta amplària lateralment o a la vorera oposada, a criteri dels serveis tècnics municipals.

Cal destacar també que les plaques no normatives i les fustes o altres elements per salvar l’espai entre la calçada i la vorera no regularitzats queden totalment prohibits

. Tota la normativa es pot consultar en aquest enllaç.

Redacció

 

El Deprop torna a omplir l’escenari del Teatre Auditori del Morell durant la tardor

El punt final al cicle el posarà una obra de Santiago Rusiñol, El bon policia, amb el vallenc Ricard Farré i Arnau Puig. Foto: Imma Quesada

La setmana que ve arrenca una nova edició del Deprop, el cicle de teatre en petit format del Morell. Una iniciativa de la regidoria de Cultura i Festes de l’Ajuntament del municipi que torna després d’un any en stand by a causa de la pandèmia de Covid-19. “Tot i que l’any passat vam preparar una programació cultural durant els mesos de setembre, octubre, novembre i desembre, teníem moltes ganes de recuperar el Deprop”, reconeix una de les regidores, Mònica Casas. I és que aquest cicle “va néixer fa cinc anys amb l’objectiu de posar èmfasi en les companyies del territori i en muntatges més íntims i de proximitat, però no per això menys professionals”, indica M. Jesús Valldosera, també responsable de l’àrea de Cultura i Festes.

En total, set muntatges de disciplines diverses i per a diferents tipus de públic que passaran per l’escenari del Teatre Auditori morellenc durant la tardor, i amb dues propostes que s’inclouen en el festival de pop, rock i folk “Accents”. Així, el poble es converteix, per primera vegada, en subseu d’aquesta iniciativa que ofereix un recorregut per alguns dels noms més actuals de la música d’autor dels Països Catalans.

Una programació ben variada

El tret de sortida serà dissabte 2 d’octubre, amb quatre passis de La petita Moby Dick de la companyia Eudald Ferré. Una proposta per a tots els públics amb una balena i una particular història d’amor com a eix central.

La casa de Bernarda Alba prendrà el relleu dissabte 16 d’octubre a les 20 hores. Un muntatge de la companyia Magatzem d’Ars que es reprograma després que no es pogués dur a terme abans a causa de la pandèmia, i que porta al municipi un clàssic de Federico García Lorca l’any en què es commemoren 85 anys de la seva mort.

Divendres 22 d’octubre a les 21 hores serà el torn del primer dels espectacles inclosos en l’”Accents”, Ovidi 4 amb Toti Soler. El poeta David Caño, el músic Borja Penalba, el periodista i activista social David Fernàndez, la cantant Mireia Vives i el guitarrista Toti Soler s’uneixen per repassar diverses cançons d’Ovidi Montllor reinterpretar-ne d’altres.

Ja al novembre, i també dins de l’’Accents’, divendres dia 5 a les 21 hores la coneguda Queralt Lahoz presentarà Pureza. Una de les veus més prometedores de l’escena, amb la que pot cantar des d’un bolero clàssic fins a rapejar al més pur estil dels anys 90, portarà al poble el seu primer LP.

Una setmana més tard, dissabte 13 de novembre a les 20 hores, pujaran a l’escenari Les variacions Bildelberg. Una producció de la Sala Trono, escrita per Oriol Grau, que aborda temes polítics, socials i tecnològics del nostre dia a dia i els embolica amb el seu humor tan característic.

Divendres 19 de novembre a les 21 hores, Infanticida, una òpera electrònica amb el text clàssic de Caterina Albert/Víctor Català, interpretada per Neus Pàmies. Un monòleg molt potent convertit en musical de petit format, amb la composició musical de Clara Peya. Una proposta premiada en els darrers Premis de la Crítica d’Arts Escèniques i amb sis nominacions als Premis Butaca 2020.

El punt final al cicle el posarà una obra de Santiago Rusiñol, El bon policia, amb el vallenc Ricard Farré i Arnau Puig. Serà divendres 26 de novembre a les 21 hores, amb una comèdia d’embolics on es posen en evidència els perjudicis socials i l’arbitrarietat de la justícia.

Entrades i mesures sanitàries

Les entrades per a tots els espectacles es podran adquirir a partir del pròxim dilluns 27 de setembre a l’oficina del Centre Cultural, de dilluns a divendres de 16 a 20 h, o bé online a elmorell.koobin.cat. També, una hora abans de cada proposta a la taquilla del teatre.

Pel que fa a les mesures respecte a la Covid-19, se seguiran totes les indicacions establertes per al sector cultural, amb entrades i sortides esglaonades del teatre, ús obligatori de la mascareta o neteja de mans amb gel hidroalcohòlic, entre altres

Redacció

 

L’Ajuntament del Morell engega una campanya de subvencions per fomentar el consum local

S’emetran 500 targetes moneder amb un import de 40 euros per gastar en els establiments adherits. Foto: Ajuntament

La regidoria de Promoció econòmica de l’Ajuntament del Morell engega, aquesta setmana, la campanya targeta moneder del municipi. Una iniciativa amb la qual el consistori es posa al costat de les famílies després d’uns mesos complicats, tenint en compte que la Covid-19 les ha afectat de forma molt diversa.

Així, amb la col·laboració de l’Associació de comerciants i professionals del Morell, s’han creat “unes subvencions per tal de fomentar el consum de la ciutadania dins del poble, en activitats locals que s’han vist afectades per les restriccions de la pandèmia de Covid-19”, exposa la regidora de l’àrea, Mònica Casas.

Tot plegat, es fa “amb l’objectiu de reactivar la nostra economia local i reduir l’impacte negatiu d’aquest període tan complicat que vivim”, remarca l’alcalde, Eloi Calbet, “incentivant el consum al municipi tot injectant diners a les unitats familiars del poble, en un context econòmic en què els preus, de l’electricitat per exemple, segueixen en augment”.

“Des de l’Associació de comerciants i professionals del Morell agraïm que es posi en marxa una campanya com aquesta, que ens ajudarà significativament després d’un temps de dificultats per a tots nosaltres”, indica el seu president, Josep Guillemat.

D’aquesta manera, s’emetran 500 targetes moneder, ampliables en funció de les sol·licituds presentades, amb un import de 40 euros per gastar en els establiments adherits a la campanya. La petició es podrà fer per despeses d’almenys 40 euros realitzades en negocis amb domicili fiscal i ubicats al Morell, o bé de serveis bàsics com subministrament elèctric, servei de telèfon o gas.

Les sol·licituds, una per unitat familiar o llar de convivència i habitatge, es podran presentar fins al 19 de novembre de l’any en curs, i les targetes tindran validesa fins al 24 de desembre. Per tal de tramitar-les, cal presentar una instància model de la sol·licitud al registre general o per la Seu electrònica de l’Ajuntament del Morell, adjuntant el DNI de la persona sol·licitant i també la factura i justificant de pagament de la despesa efectuada. Cada sol·licitud serà estudiada des del consistori i, en cas de ser aprovada, es contactarà amb la persona beneficiària perquè reculli la targeta.

Pel que fa a establiments o professionals que es vulguin adherir a la campanya, poden posar-se en contacte amb el departament d’intervenció de l’Ajuntament per sumar-se a la iniciativa.

Redacció

 

La gent gran del Morell recupera la seva festa en un nou format

L’església parroquial Sant Martí Bisbe va acollir un concert del quartet vocal Arsmusica, titulat ‘Des de la veu al cor’, al qual van assistir un centenar de persones i que va posar el punt final a una jornada molt especial.

Aquest diumenge va ser dia de festa per moltes persones grans del Morell, ja que, tot i que no en el format habitual, es va recuperar la celebració de la Festa en homenatge a la gent gran del poble. La pandèmia de la Covid19 ja va fer que l’acte de l’any passat no es pogués dur a terme, la qual cosa ha fet que enguany encara s’hagi tirat endavant amb més il·lusió.

Així, la regidoria de Benestar social i gent gran de l’Ajuntament del Morell va adaptar l’esdeveniment a un nou format i, en lloc del tradicional dinar de germanor, es van repartir 280 dinars a domicili, amb un menú que va agradar molt a totes les persones que el van poder gaudir.

A més, al llarg del matí, l’alcalde, Eloi Calbet, i la regidora, M. Jesús Valldosera, van visitar onze parelles per celebrar les seves noces d’or, algunes de les quals les van assolir l’any passat i altres aquest 2021.

Ja a les 18 hores, l’església parroquial Sant Martí Bisbe va acollir un concert del quartet vocal Arsmusica, titulat ‘Des de la veu al cor’, al qual van assistir un centenar de persones i que va posar el punt final a una jornada molt especial.

“Després de l’any i mig de pandèmia que portem, creiem que era molt important posar la nostra gent gran al centre i recuperar, en la mesura del possible, la seva festa”, destaca la regidora Valldosera, “ja que és una forma molt bonica d’homenatjar-los i de donar-los el valor que es mereixen”. Tot plegat, pensant ja en la festa de l’any que ve i esperant que, llavors, es pugui recuperar un àpat conjunt seguit d’una tarda de música i ball com s’havia fet sempre.

Redacció

 

L’Accents arriba amb 24 actuacions a Reus i concerts a 6 subseus del Baix Camp i el Tarragonès

Imatge de la roda de premsa d’aquest matí. Foto: Ajuntament

La vuitena edició del Festival Accents (www.festivalaccents.cat) arriba enguany recuperant la força prepandèmica amb 24 concerts i sis subseus del Baix Camp i el Tarragonès que se sumen a la ciutat de Reus que acollirà la meitat de les actuacions. A l’Accents s’hi han afegit enguany Botarell i El Morell, amb dos concerts en cada localitat, que complementen la programació del festival que també arriba a Riudoms, Cambrils, la  Selva del Camp i Mont-roig del Camp.

Avui mateix ja hi ha totes les entrades a la venda, també les dels concerts vermuts que són gratuïts, però caldrà reservar-les prèviament. Tots els espectacles estan a disposició del públic excepte les entrades per a les dues actuacions del Centre Cultural del Morell que sortiran el 24 d’octubre.

El Festival Accents, impulsat per Empenta Cultural i amb direcció artística d’Isaac Albesa, oferirà de nou un recorregut per alguns dels  noms més actuals de la música d’autor dels Països Catalans, entenent el concepte de música d’autor en el sentit ampli, ja que s’hi trobaran artistes  que es podrien englobar dins el món de la cançó catalana i d’altres que se situen dins els paràmetres del pop, el rock o el folk.

La programació completa, amb tots els detalls i els enllaços per la venda d’entrades es pot trobar a la web www.festivalaccents.cat

Els grups i les dates

Els grups que passaran per l’Accents 2021 arriben al festival en molts casos per efectuar l’estrena del disc a les comarques de Tarragona o per realitzar una actuació singular.

Així, entre els artistes que es podran veure durant aquests dos mesos i mig, trobem el nou espectacle de Maria Arnal i Marcel Bagés (Teatre Fortuny, 10 de desembre) on presentaran el seu aclamat segon disc ‘Clamor’; el valencià Xavi Sarrià amb la seva banda  en el concert-projecció ‘Que  no s’apaguen les estrel·les’ amb  convidats  especials (Teatre Fortuny, 27 de novembre); el nou recital en solitari d’Albert Pla (Teatre Bartrina, 15 d’octubre); el duet Ginestà, una de les formacions  amb més seguidors joves del país (Teatre Bartrina, 28 de novembre); la cantautora vigatana de gran projecció internacional Joana Serrat, que presentarà el seu nou disc al Teatre Bartrina acompanyada de la seva banda el dissabte 6 de novembre.

Amb l’objectiu de connectar amb el públic jove, l’Accents porta propostes com ara la de la surienca Beth, que actuarà al Teatre Auditori de Riudoms el 13 de novembre presentant el seu nou  treball ‘Origen’. El dia 24 d’octubre, Riudoms acollirà també l’espectacle Arrels, de Pep Gimeno ‘Botifarra’, on el ‘cantaor’ valencià oferirà  la seva proposta d’una forma molt més propera i despullada del que és habitual. A la Selva del Camp tindrem l’oportunitat d’escoltar un dels grans de la cançó. Toti Soler i Gemma Humet  actuaran al Castell del Paborde el 20 de novembre, amb l’espectacle Petita Festa, que entre altres incorpora diverses cançons de l’Ovidi Montllor. Abans (23 d’octubre), al mateix espai, Magalí Sare i Manel  Fortià  presentaran el primer disc  enregistrat per aquest duet: Fang i núvols.

On també s’escoltaran les cançons de l’Ovidi Montllor serà al Teatre Auditori del Morell la nit del divendres 22 d’octubre, que comptarà  amb  l’espectacle d’homenatge  i reivindicació  del cantautor d’Alcoi amb el grup Ovidi 4, reforçat en aquesta ocasió amb Toti Soler, guitarrista que va acompanyar durant bona part de la seva trajectòria l’Ovidi.

Al Jardí Botànic de Botarell, població que s’estrena enguany a l’Accents, hi actuarà el cantant i guitarrista del Vendrell, Pemi Rovirosa,  amb el seu primer disc  en solitari Vida. El component de Lax’n’busto actuarà  en aquesta població liderant un grup format per sis  músics més. El segon concerts de l’Accents a Botarell tindrà lloc la  tarda del diumenge 17 d’octubre amb la tortosina Montse Castellà, que torna al festival per quart cop per presentar el  disc Salicòrnia. A Mont-roig del Camp, l’Accents hi aterrarà de nou després del parèntesi de l’any passat amb el concert vermut de Gessamí Boada, el 10 d’octubre a les 13h a la plaça Mossèn Gaietà Ivern.

Per últim, Cambrils acollirà tres actuacions de l’Accents 2021. El diumenge 24 d’octubre a la Cripta de l’Ermita hi haurà l’homenatge a la cantautora Cecilia amb l’espectacle de Lídia Pujol acompanyada de Marina Garcés titulat ‘Conversando con Cecilia’; l’actuació de Lia Sampai (21 de novembre) presentant el seu primer disc  i també el concert tast de vins amb els vins de la DO Catalunya amb la cantant de Vinyols Monkey Jane, el divendres 19 de novembre.

Concert inaugural i concerts  vermut

El concert inaugural de l’Accents el protagonitzarà Ricky Gil & Biscuit als Jardins de la Casa Rull el divendres 1 d’octubre a les 20.30h, en una actuació on el component de Britghon 64 presentarà el seu primer disc en solitari cantat íntegrament en català, ‘Infinites  rutes invisibles’. A la Casa Rull també hi haurà com és tradicional els 3 concerts vermut que  són gratuïts, però cal reservar entrada a www.entradium.com. En aquesta ocasió s’hi podran escoltar el cantautor Rampaire (16 d’octubre), de la Ràpita, amb el seu nou disc; la guanyadora del Portautors 2020, la barcelonina Patricia Atzur (2 d’octubre), i el grup de Castelló Nereu i les Bésties Marines (9 d’octubre).

Torna el cicle ‘Som flamencs’

A banda, l’Accents incorpora per segona edició,  després de la bona acollida de l’any  passat,  el cicle ‘Som flamencs’, amb tres propostes que  es  podran escoltar a Reus  i El Morell i on es repassaran algunes de les propostes més trencadores del flamenc que es  fa a casa nostra. En aquesta ocasió el grup Los Aurora (Teatre Fortuny, dissabte 16 d’octubre) en un concert co presentant amb l’Associació de Concerts de Reus que enguany celebra el seu centenari; l’actuació de la catalana Queralt Lahoz (El Morell, 5 de novembre) i el duet de flamenco i jazz Pedro Javier González i Horacio Fumero (Casa Navàs de Reus, 30 d’octubre).

Concerts a la Casa Navàs

Una  altra de les novetats de l’edició 2021 de l’Accents és la incorporació d’un nou espai on es realitzaran 2 actuacions. Es tracta de la Casa Navàs, la joia modernista de Reus  situada a la plaça del Mercadal, que acollirà les actuacions del cantautor pop Joan Colomo i la del duet de flamenco jazz Pedro Javier González i Horacio Fumero.  Es tracta de dos concerts  amb un aforament  reduït a 60 persones que  si la climatologia  ho permet, es faran a la terrassa de la Casa Navàs o bé a l’interior de l’antiga botiga d’aquest edifici de Lluís Domènech i Montaner.

Més patrocinadors i nous col·laboradors

L’Accents 2021 està organitzat per Empenta Cultural i compta amb el suport de  l’Ajuntament de Reus i els ajuntaments de Riudoms, la Selva del Camp, Botarell, El Morell, Cambrils i  Mont-roig del Camp; la Diputació de Tarragona, el Departament  de Cultura de la Generalitat. L’Accents  també és possible gràcies als patrocinadors privats que fa temps que confien en el projecte  com és el cas de Vermut Miró, present des de la  primera edició i la  DO Catalunya i la DOP Siurana que s’hi van sumar  posteriorment.  Enguany, però, l’Accents compta amb la incorporació de  dues noves empreses, la cooperativa Cadí, amb una aposta decidida també per la cultura, i l’empresa  constructora de la Selva  del Camp,  Constècnia, que també ha cregut en  el projecte que  representa  l’Accents  i que pretèn dota aquestes poblacions del  Camp de Tarragona d’una programació digne  i  que  pugui atreure el públic de les nostres comarques i també d’altres indrets del país. Des de l’Accents, Isaac Albesa, destaca “la importància de les institucions des de la primera edició i també  les  empreses que han  confiat  en  la  nostra proposta i s’hi han volgut  sumar. Sense aquestes col·laboracions, no seria possible el festival”, ha explicat.

La darrera novetat de l’Accents és la col·laboració amb la Fundació Privada Reddis que farà  que 40 parelles lingüístiques que participen al programa Voluntariat per la Llengua del Centre de Nornalització Lingüística puguin assistir de franc  a quatre dels concerts de l’Accents que  tindran  lloc al Fortuny, al Bartrina i al Jardí de la Casa Rull.

Redacció

 

El Casal d’Estiu 2021 del Morell, un èxit

Una vuitantena d’infants gaudeixen de la iniciativa al llarg de tot l’estiu. Foto: Ajuntament

Un any més, el Casal d’Estiu 2021 del Morell, impulsat des de la regidoria de Benestar de l’Ajuntament del municipi, ha esdevingut tot un èxit, sempre tenint en compte totes les mesures establertes per la Covid-19. Així, des de principis de juliol i fins al 10 de setembre s’han realitzat diverses activitats, tant dins del municipi com fora, i és que, a diferència de l’any passat, s’ha pogut tornar a anar d’excursió i els infants han pogut gaudir de diverses sortides.

Justament, aquestes sortides han estat el punt fort del Casal, ja que, a banda de recuperar les excursions que es feien durant anys anteriors, se n’han afegit de noves i la canalla ha gaudit de diversos dies de platja, per exemple, i cada setmana hi ha hagut una sortida extraordinària.

També s’han realitzat molts jocs per tot el poble, alhora que s’ha estimulat la creativitat dels infants morellencs amb diverses manualitats. Es pot dir, doncs, que durant aquestes vacances els nens i nenes que han passat pel Casal han pogut gaudir d’un bon estiu! Un fet que constaten els números, amb una vuitantena d’infants que han passat pel Casal al llarg de tot l’estiu. A més a més, cal mencionar que, després de quatre anys, l’equip de monitores s’ha consolidat amb l’estrena de nova directiva.

En la mateixa línia, la regidora de Benestar, M. Jesús Valldosera, aplaudeix “la confiança de les famílies i l’èxit, estiu rere estiu”, i remarca que malgrat que es va haver de començar el Casal amb una setmana de retard, a causa de la Covid-19, “la resta de l’estiu ha anat rodat i s’ha desenvolupat sense incidents”.

Redacció

 

Sis ferits menys greus a causa d’un incendi d’un habitatge al Morell

Els cossos de seguretat supervisant l’habitatge on s’ha declarat l’incendi. Foto: Mossos

Sis persones han resultat ferides menys greus per inhalació de fum arran d’un incendi en un habitatge al Morell. L’incendi s’ha produït pocs minuts abans de dos quarts de nou del matí en un edifici de dues plantes al carrer Sant Plàcid. El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha atès un home, dues dones i un menor, que han estat traslladats a l’hospital Joan XXIII de Tarragona, així com dos agents dels Mossos d’Esquadra. Els policies han participat en el rescat de dues persones que havien quedat atrapades, una de les quals era una dona amb mobilitat reduïda. Mitjançant una escala facilitada pels veïns els han pogut treure pel balcó. Segons han informat els Bombers, el foc ha afectat totalment la planta baixa de l’edifici.

L’Ajuntament del Morell treu a concurs el bar del Centre Cultural

El contracte és per gestionar i explotar aquest establiment durant quatre anys, amb un cànon mensual de 566,66 euros. Foto: Ajuntament

Després de la licitació del bar de les piscines municipals, ara és el torn del bar del Centre Cultural. Així, l’Ajuntament del Morell ha iniciat el procediment del qual en sortirà el contracte per gestionar i explotar aquest establiment durant quatre anys, amb un cànon mensual de 566,66 euros.

La presentació d’ofertes s’ha de realitzar mitjançant l’eina de sobre digital, i el termini per formalitzar-les acaba el 20 de setembre a les 14 hores. A l’hora d’escollir la proposta guanyadora, el consistori morellenc tindrà en compte aspectes com la descripció de l’activitat, l’adequació de l’espai, la proposta de carta o l’enfocament i activitats de dinamització, entre altres qüestions.

En aquest sentit, Eloi Calbet, alcalde del Morell, remarca que es tracta d’un punt neuràlgic del nostre municipi. “Bars n’hi ha molts, cadascun amb les seves particularitats i el seu ambient, però el bar del Centre Cultural és, ha estat i ha de ser un establiment per a tots i un punt de trobada, de referència”, insisteix.

Les persones interessades poden consultar tots els detalls en aquest enllaç

Redacció

 

El Morell celebra la Diada Nacional de Catalunya amb música

A diferència dels últims anys, en què no s’havien organitzat actes amb motiu de la celebració de la Diada Nacional de Catalunya, enguany la regidoria de Cultura i Festes de l’Ajuntament del Morell ha preparat un concert al Jardí de l’Ajuntament. Serà el mateix 11 de setembre, a les 12.30 hores. Es tracta d’un concert líric de la soprano Milagros Seguí i el pianista Josep Mateu.

La versatilitat de la veu de Seguí els permet afrontar diferents estils, tan diversos com l’òpera francesa i italiana, l’oratori, el lied alemany, la cançó castellana, catalana… Un repertori que anirà des de La Gavina a Paraules d’amor, passant per La vida és bella, Cinema Paradiso o himnes tan nostrats com Rosó.

Les entrades són gratuïtes i es poden recollir a l’oficina del Centre Cultural del Morell a partir de dilluns 6 de setembre, de 16 a 20 hores.

Redacció

 

Convocada la II edició de la beca de recerca i investigació Xavi Catà Pros del Morell

L’Ajuntament del Morell convoca la II edició de la beca de recerca i investigació Xavi Catà Pros. Una iniciativa dotada amb 4.000 euros que s’atorgarà al millor projecte d’investigació inèdit en els camps del medi ambient, la salut, la sostenibilitat territorial, la cultura, l’antropologia, la sociologia i la música en l’àmbit de la Vall del Francolí i amb relació amb el municipi del Morell.

L’ajut es concedirà a un sol projecte individual o col·lectiu elaborat tant per morellencs i morellenques com per veïns d’altres municipis. Les propostes es poden presentar durant 60 dies a comptar a partir de l’endemà de la publicació de la convocatòria al BOPT. Les bases de la beca es poden consultar a la seu electrònica de l’Ajuntament del Morell o a través d’aquest enllaç.

L’origen de la iniciativa

La beca, nascuda l’any 2015 amb el suport de la Plataforma Cel Net, ret homenatge a Xavi Catà Pros, un activista mediambiental i veí del municipi que estava molt vinculat a aquesta entitat morellenca, a la vegada que era molt actiu en la vida cultural i social del poble. La primera edició la va guanyar l’ambientòleg i consultor en dret ambiental Joan Pons, amb el treball “L’impacte dels serveis ambientals dels ecosistemes en el benestar de les persones a la Vall del Francolí”

Redacció

 

El Morell recupera la Festa de la Gent Gran en un nou format

La regidoria de Benestar social i gent gran de l’Ajuntament del Morell ja fa setmanes que treballa per tal de poder celebrar, en un nou format, la tradicional Festa en Homenatge a la Gent Gran del Morell. Així, després que l’any passat, a causa de la pandèmia de la Covid-19, l’esdeveniment no es pogués celebrar, enguany torna la festa adaptada a les circumstàncies actuals.

Des de la regidoria, doncs, s’ha preparat una jornada molt especial perquè, tot i no poder compartir un àpat i una tarda de festa com es feia habitualment, “el pròxim 19 de setembre tothom qui vulgui pugui gaudir d’un dinar festiu i de música a la tarda”, explica la regidora, M. Jesús Valldosera, “mantenint així l’essència de la nostra festa, posant el focus en les persones grans del nostre poble”.

Al llarg del matí, es visitaran els matrimonis que aquest any i l’any passat han celebrat les noces d’or, per tal d’homenatjar-los; entre les 12 i les 14 hores, es repartirà un dinar de festa; i a les 18 hores i a l’església parroquial Sant Martí Bisbe hi haurà un concert de quartet vocal “Des de la veu al cor”.

Els tiquets, tant per al dinar com per al concert, s’han de sol·licitar prèviament a partir del 30 d’agost i fins al 3 de setembre, de 10 a 13 hores al 977841647 o a centregentgran@morell.altanet.org.

Redacció

 

En marxa la urbanització d’una part del polígon de gran indústria del Morell

La voluntat del consistori era treure un rèdit d’aquesta parcel·la, en favor del municipi, tot plegat en sincronia amb el desenvolupament de tot el PP10. Foto: Ajuntament

El ple de l’Ajuntament del Morell va aprovar per unanimitat, en la sessió del passat mes de juliol, diversos punts relacionats amb l’anomenat Pla Parcial 10 (PP10), una àrea situada entre l’empresa Repsol i la Granja dels Frares l’organització en la qual es treballa des de fa pràcticament dos anys.

D’una banda, es va autoritzar l’actualització del planejament urbanístic d’un dels dos polígons en què s’ha dividit el PP10. “Volem tenir les coses a punt per a quan faci falta, i d’aquesta manera tindrem la normativa adient a l’àmbit que pertoca, el de gran indústria”, exposa l’alcalde, Eloi Calbet. Així, les empreses que tinguin interès a instal·lar-se al municipi guanyaran en seguretat jurídica i competitivitat en el mercat.

Val a dir que a l’altre polígon del PP10 ja s’està executant el projecte d’urbanització, amb el qual es farà una rotonda, es milloraran els accessos i es dotarà dels serveis necessaris perquè es converteixi en una àrea més competitiva i adequada a les necessitats reals.

D’altra banda, el ple també va donar llum verda a una modificació estratègica per tal de traslladar una zona verda i una zona d’equipament que es troben al polígon industrial a un solar de dins del nucli urbà del municipi. “D’aquesta manera, podem convertir uns terrenys als quals actualment no podem donar cap utilitat a l’àmbit de la gran indústria”, detalla Calbet, “per poder-los oferir a les empreses que s’hi interessin”. La voluntat del consistori era treure un rèdit d’aquesta parcel·la, en favor del municipi, tot plegat en sincronia amb el desenvolupament de tot el PP10.

Redacció

 

El Morell bonificarà l’impost de vehicles als vehicles elèctrics i híbrids a partir del 2022

El municipi ja compta amb dos punts de recàrrega per a aquest tipus de vehicles, situats a l’aparcament de la zona esportiva. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament del Morell bonificarà l’impost de vehicles, a partir del 2022, als vehicles elèctrics i híbrids. Una mesura aprovada per unanimitat en el darrer ple municipal, celebrat el passat 29 de juliol. Concretament, la bonificació serà del 65% en el cas de vehicles elèctrics, i d’un 50% en els híbrids. “Creiem que és important fomentar la compra de cotxes més respectuosos amb el medi ambient”, indica l’alcalde i també regidor d’Hisenda, Eloi Calbet, “ja que d’aquesta manera aconseguirem una mobilitat urbana més sostenible i amable amb els vianants”.

Les persones que vulguin, ho podran sol·licitar a partir del mes d’octubre. Caldrà que omplin una instància i que acreditin que compleixen els requisits, presentant els documents necessaris.

Val a dir que el municipi ja compta amb dos punts de recàrrega per a aquest tipus de vehicles, situats a l’aparcament de la zona esportiva. Són gratuïts i per utilitzar-los cal descarregar una aplicació de mòbil. El consistori ja estudia instal·lar-ne més.

Redacció

 

AGENDA: Al Morell, la cultura no s’atura gràcies als Dijous d’estiu

Encara amb la Festa Major de Sant Abdó i Sant Senén a la retina, la regidoria de Cultura i Festes de l’Ajuntament del Morell no deixa de treballar i ja té a punt noves propostes per a aquest mes d’agost: arriben els Dijous d’estiu. “La idea és que la cultura no s’aturi i que, malgrat les vacances, la ciutadania que es quedi al poble tingui opcions per sortir i gaudir de la música i el cinema”, indiquen les regidores, M. Jesús Valldosera i Mònica Casas.

En la que ja és la quarta edició, aquesta programació cultural porta tres propostes al municipi per tal d’oferir activitats per a les nits de dijous. La primera cita serà dijous 12 d’agost, a les 22 hores i al Jardí de l’Ajuntament. El grup reusenc Sons del Mar, creat el 2014, omplirà la nit amb la música més característica i nostrada de l’estiu, les havaneres. Amb música i veu en directe, i creant un espectacle únic. A més, aquest 2021 volen celebrar amb el públic que l’havanera “El corn marí”, del seu acordionista, ha estat una de les premiades en el Concurs de composició d’havaneres “Josep Bastons”.

Una setmana més tard el cinema agafarà el relleu amb una pel·lícula per a tota la família. Així, dijous 19 d’agost, a les 21 hores i a la plaça Maria Mercè Marçal, es podrà veure “Raya i l’últim drac”, una de les últimes creacions de Disney. En el món de fantasia de Kumandra, humans i dracs vivien junts en harmonia fa molt temps. Però quan una força maligna amenaçà la Terra, els dragons se sacrificaren per salvar a la humanitat. 500 anys després, aquesta mateixa força ha tornat i una guerrera solitària, Raya, ha de trobar l’últim drac per restablir l’ordre natural. Recomanem que les persones assistents portin la seva pròpia cadira de casa.

El punt final al cicle d’estiu del municipi el posarà el concert líric de la soprano Cecília Aymí i el tenor Marc sala, acompanyats d’Accent>Ensemble. Serà dijous 26 d’agost, a les 22 hores i al Jardí de l’Ajuntament. Accent>Ensemble és una formació instrumental flexible, formada per professionals de les Terres de l’Ebre: Cecília Aymí com a soprano, David Matheu a la viola, J. Ricardo Forner al clarinet i clarinet baix, i Inés Reguero al piano. A més, comptaran amb la col·laboració del tenor barceloní Marc Sala. El grup convida a fer un viatge pels sentiments universals que senten els personatges de les òperes més conegudes de la cultura europea: Tosca, La Bohème, Carmen i moltes d’altres.

Reserva la teva entrada

Les entrades a tots els espectacles són gratuïtes, però els aforaments seran limitats i, per tant, s’haurà de reservar entrada a partir del 9 d’agost. Presencialment, es podrà fer del 9 al 13 d’agost, de 16 a 20 hores, al Centre Cultural del Morell. Online, també a partir del 9 d’agost, estaran disponibles a la plataforma elmorell.koobin.cat.

Redacció

 

El Morell viu una Festa Major adaptada a les circumstàncies i molt participativa

El nou recorregut de la cursa ciclista va cridar l’atenció del públic. Foto: Ajuntament

Després de dotze dies de Festa Major, el Morell encara respira música, cultura popular, retrobades de carrer, ganes de passar-ho bé… Una Festa Major de Sant Abdó i Sant Senén que ha estat un èxit en pràcticament tots els aspectes, que s’ha sabut adaptar a les circumstàncies i que morellenques i morellencs han viscut intensament, agafant-se al peu de la lletra el lema, “Refestivem!”.

El primer cap de setmana la música va ser la protagonista amb els concerts de 31 FAM, Els Pets, Marcel i Júlia i Doctor Prats, i amb un públic exemplar que va complir estrictament amb totes les mesures establertes per tal d’evitar contagis de la Covid-19. A més, activitats com el paintball van tenir una gran resposta de participants i van esdevenir tot un encert.

Un altre dels èxits d’aquesta Festa Major ha estat la cultura popular, i és que l’Associació Embruix ha buscat noves fórmules per poder sortir al carrer, celebrar els 30 anys de la Zeuzera Pyrina amb una exposició, reviure cercavila i seguici, tornar a gaudir de l’acte central de la nostra cuca pràcticament com abans de la pandèmia, o recitar els versots dels diables, si no fos pels aforaments limitats i el públic assegut. “A la gent li va agradar, i va ser una manera de prendre consciència de la riquesa de l’Embruix que moltes vegades, pel carrer, passa desapercebuda”, remarca una de les regidores de Cultura i Festes, M. Jesús Valldosera. La responsable de l’àrea també destaca l’espectacle de màgia de Jordi Caps, de petit format i que va fer les delícies dels assistents, i el circ de la companyia Capicua, amb Koselig, un espectacle reprogramat de la passada edició del PrimaverArt.

El pregó d’en Peyu, novetat d’enguany, i el nou recorregut de la cursa ciclista “també van funcionar molt bé”, indica l’altra regidora, Mònica Casas, “ja que van cridar l’atenció del públic”. També recorda que es mirarà de reprogramar els dos concerts que es van haver de suspendre a causa de la pluja de dissabte al vespre, el de l’orquestra Metropol i el de The Goliards Collective. I, com sempre, actes com el tir al plat, la concentració de cotxes clàssics, la missa cantada o el concert de cobla, que van aportar el punt de tradició al programa.

Redacció

 

La Guàrdia Municipal del Morell denuncia 35 persones en una operació contra un botellot massiu

Botelles decomissades pels vigilants municipals. Foto: Cedida

La Guàrdia Municipal del Morell ha formalitzat, aquesta passada nit, 35 denúncies per fer botellot, per incivisme, sorolls i aldarulls diversos. I és
que unes 350 persones s’han aplegat al municipi buscant un indret que no estigués afectat pel toc de queda i on poder reunir-se i fer festa, malgrat ignorar moltes de les mesures restrictives per evitar els contagis de Covid-19.

Així, la zona del cementiri ha estat l’espai triat per moltes persones joves d’arreu del nostre territori que, ja durant la setmana, havien fet córrer una convocatòria a través de les xarxes socials. Davant d’aquesta situació, la Guàrdia Municipal va reforçar el seu dispositiu habitual i va dur a terme tasques per dissuadir les persones participants a la cita, amb el suport puntual del cos de Mossos d’Esquadra.

Des de l’Ajuntament del Morell, l’alcalde, Eloi Calbet, denuncia aquests fets, a la vegada que anuncia que “posarem fil a l’agulla perquè no es repeteixin, ja que en el context actual no podem permetre conductes d’aquest tipus”. Així mateix, lloa la tasca dels agents de la Guàrdia Municipal implicats en l’operatiu d’aquesta nit, que “amb els recursos disponibles han fet tot el possible per controlar la situació”.

El botellot ha comportat brutícia, senyals trencats, contenidors malmesos… Foto: Cedida

Calbet també insisteix que els botellots que han tingut lloc al municipi aquesta setmana, i també el cap de setmana passat, no tenen res a veure amb la celebració de la Festa Major de Sant Abdó i Sant Senén. De fet, “cal destacar que el públic assistent als actes programats per la Festa Major està tenint un comportament exemplar en tots els aspectes”.

Des de la Guàrdia Municipal, el seu cap, Manel Catalán, lamenta que “el botellot hagi derivat en brutícia, senyals trencats, contenidors malmesos…”. “Unes destrosses que s’hauran de reparar i que tindran un cost elevat per al consistori municipal”, conclou.

 

El pregó d’en Peyu enamora El Morell

El Peyu, actuant al Morell, a la fi. Foto: Tots21

L’any passat no va poder ser per culpa d’una pandèmia que es va carregar la segona setmana de Festa Major de sant Abdó i sant Senén del Morell. Estava convidat a fer el pregó, però la seva actuació es va haver de suspendre.

En aquesta ocasió ha pogut ser i divendres a la tarda, el popular Peyu televisiu i radiofònic feia les delícies d’un nombrós públic del Morell disposat a seguir-lo des de l’Avinguda de Catalunya, bunkeritzada com mai per respondre a les demandes sanitàries i amb vuit vigilants privats contractats -i un de municipal a l’exterior-, com recordaria el mateix showman.

En Peyu feu una paròdia dels pregons de Festa Major, enfotent-se del mort i del qui el vetlla, amb l’espontaneïtat rural que el caracteritza. Abans de la seva intervenció, l’alcalde, Eloi Calbet, agraïa a les regidories de Festes i Cultura l’esforç que han fet per tirar endavant una festa condicionada pels criteris que cada setmana anava incorporant el Procicat, tal vegda l’organisme públic que avui per avui provoca més rebuig entre els consistoris. També ha agraït el comportament responsable del públic que segueix les indicacions de les autoritats en aquestes festes pandèmiques.

Seguiu el programa de la Festa Major del Morell en aquest enllaç

 

Tot a punt per al segon cap de setmana de la Festa Major del Morell

La majoria dels actes ja tenen les entrades exhaurides des de fa dies, però encara en queden per a algunes propostes. Foto: Ajuntament

Enllestida la primera setmana de la Festa Major de Sant Abdó i Sant Senén del Morell, arrenca el seu segon cap de setmana amb un programa farcit d’actes per a tots els públics. Després d’uns primers dies en què els grans concerts han estat els protagonistes, ara el circ, el pregó, la cultura popular i les entitats prenen el relleu.

Així, avui mateix la companyia Capicua porta l’espectacle de circ Koselig a la plaça Maria Mercè Marçal. Demà divendres arriba el torn de la cultura popular amb la cercavila a la plaça, el pregó a càrrec d’en Peyu, i les versions d’Star Ways Band.

Dissabte arrencarà aviat amb el tradicional tir al plat a la Granja dels Frares, i al migdia hi haurà concert amb Els Xatus. Ja a la tarda, gran celebració del 30è aniversari de la Zeuzera Pyrina, concert amb l’orquestra Metropol i més música amb The Goliards Collective.

Diumenge, concentració de cotxes clàssics, ofici solemne de Festa Major, la 58a Cursa Ciclista Gran Premi del Préssec amb nou recorregut, mostra de cultura popular i concert amb la Cobla Mediterrània.

I per posar el punt final, dilluns els diables seran els reis de la festa, amb els versots i Ball de Sant Miquel tant del Ball de Diables Petits com del Ball de Diables del Morell.

Entrades pràcticament exhaurides

La majoria dels actes ja tenen les entrades exhaurides des de fa dies, però encara en queden per a algunes propostes. Es poden reservar a través de la plataforma elmorell.koobin.cat.

Pel que fa a les mesures contra la Covid-19, se seguiran totes les normes establertes per tal d’evitar contagis. Així mateix, des de la regidoria de Cultura i Festes de l’Ajuntament del Morell es mostren molt agraïts amb el públic que ha assistit fins ara a les activitats programades, ja que tothom ha demostrat les seves ganes de gaudir de la festa amb seny i responsabilitat.

Redacció

 

El públic, protagonista en positiu del primer cap de setmana de la Festa Major de Sant Abdó i Sant Senén del Morell

En total, pràcticament 2.000 persones han assistit als quatre concerts realitzats aquest primer cap de setmana de festa. Foto: Ajuntament

La regidoria de Cultura i Festes de l’Ajuntament del Morell està més que satisfeta de com s’ha desenvolupat el primer cap de setmana de la Festa Major de Sant Abdó i Sant Senén. “Som conscients que el context és complicat, però creiem que totes les persones assistents als actes han mostrat un comportament exemplar, per la qual cosa no podem fer res més que donar-los les gràcies”, coincideixen les dues regidores de l’àrea, Mònica Casas i M. Jesús Valldosera.

Una celebració que va arrencar dijous amb el concert de 31 FAM, i que va seguir amb la música d’Els Pets, Marcel i Júlia i Dr. Prats. “Tant a les actuacions d’Els Pets com de Dr. Prats, les entrades estaven exhaurides des de fa dies, i estem molt orgulloses que tot el públic complís amb totes les mesures establertes sobre la Covid-19 de forma tan escrupolosa”, insisteixen. I és que, en total, pràcticament 2.000 persones han assistit als quatre concerts realitzats aquest primer cap de setmana de festa.

A més de la música, també va haver-hi temps per una nova activitat, el paintball, al qual s’hi van inscriure un bon nombre de participants i que va esdevenir una proposta d’allò més divertida per passar el dissabte a la tarda. I ahir diumenge va ser el torn també de l’espectacle “Les vacances de Madame Roulotte”, que va fer passar una molt bona estona al públic assistent.

Últimes entrades online

Aquest dilluns a la tarda es posen a disposició de tota la ciutadania les últimes entrades disponibles per als actes de Festa Major d’aquesta setmana, a través de la plataforma elmorell.koobin.cat. Es tracta d’entrades gratuïtes, però que cal adquirir per tal de poder fer un bon control dels aforaments a totes les activitats programades.

Així mateix, des de l’organització s’ha considerat oportú canviar d’ubicació la mostra de cultura popular de diumenge dia 1 d’agost i traslladar-la al recinte annex a les piscines, per tal que l’aforament sigui una mica més gran i en puguin gaudir com més persones millor.

Per a aquest inici de setmana, val la pena destacar l’exposició “30 anys de Zeuzera Pyrina”, una mostra de l’associació Embruix que es pot veure els dies 26, 27 i 28 de 17 a 20 hores al jardí i a la sala d’actes de l’Ajuntament; els quatre passis de la gala de màgia que oferirà demà dimarts el mag Jordi Caps al jardí de l’Ajuntament; i el cinema a la fresca de dimecres, amb la projecció de la pel·lícula La Vampira de Barcelona a la plaça Maria Mercè Marçal.

Redacció

 

La Covid-19 obliga a modificar el programa de la Festa Major de Sant Abdó i Sant Senén del Morell

La regidoria de Cultura i Festes de l’Ajuntament del Morell ha hagut d’aplicar algunes modificacions al programa de la Festa Major de Sant Abdó i Sant Senén després de l’entrada en vigor de les darreres restriccions contra la Covid-19. Unes noves mesures que fan que alguns dels actes programats s’hagin de suspendre, mentre que altres han vist modificat el seu horari o s’han reformulat.

Així, el vermut musical de la Penya Barcelonista del Morell de dissabte dia 24 s’ha suspès, així com la tarda multiesportiva de dijous dia 29. Igualment, tampoc es podran dur a terme les tradicionals temptes de vaquetes programades pels dies 31 i 1, ni la festa aquàtica del dia 2. El motiu principal és la prohibició de menjar i beure a l’espai públic i el fet que les persones participants han de restar assegudes, en una localitat assignada prèviament, durant tota l’activitat. Unes mesures que fan que aquests actes perdin totalment l’essència amb què havien estat organitzats.

Així mateix, el vermut de cistell de dissabte 31 es reconverteix a concert de migdia amb Els Xatus, i s’ha reformulat l’acte de lliurament de premis del concurs de TikTok, programat pel dilluns dia 2 al migdia.

A més, i per tal de complir amb les noves normatives horàries, el concert d’Els Pets s’avança mitja hora, i es farà aquest divendres 23 de juliol a les 22.30 hores, igual que el de The Goliards Collective, que tindrà lloc dissabte 31 a les 23 hores. Finalment, l’espectacle familiar “Les vacances de Madame Roulotte” es trasllada a diumenge dia 25, sense canviar ni l’hora ni el lloc, les 19 hores i el Jardí de l’Ajuntament.

La regidoria de Cultura i Festes lamenta haver hagut de fer aquestes modificacions, però alhora apel·la a la responsabilitat col·lectiva per tal de gaudir el màxim possible dels actes que sí que es poden celebrar. En aquest sentit, recorda que se seguiran totes les mesures establertes, i que per a la majoria de les propostes es comptarà amb el suport del nou servei de Guàrdia Municipal i de l’equip de voluntaris de Protecció Civil per tal d’assegurar el benestar de totes les persones participants en la Festa Major.

Redacció