TARRAGONA 21

Records d’un poble: ‘Del Morell, parlem-ne’

Josep Bultó firmant el llibre ‘Del Morell, parlem-ne’ a tots els morellencs. Foto: Tarragona 21

Josep Bultó ha presentat avui el seu últim llibre, que recull part de les memòries d’un poble: Del Morell, parlem-ne. Més que un llibre és el relat d’una vida, la visió d’un poble i el seu pensament segons la seva època.

L’autor, en aquest llibre dóna vida als records dels avantpassats que van conviure al Morell, l’objectiu d’aquest document és lluitar contra l’oblit d’un poble i aconseguir l’anhelada memòria històrica. L’autor d’aquestes memòries va néixer als Pallaresos l’any 1935, però 5 anys més tard la seva família es va traslladar al poble que avui rendeix culte, ha dedicat tota una vida al municipi perpetuant la seva memòria. Aquest no és el primer llibre que recrea del municipi.

El llibre conté imatges antigues i gràfics que ens donen una visió de com era el poble abans. Abans de res, Josep Bultó ha destacat que l’objectiu d’aquest document és “ajudar al poble i donar a conèixer una altre banda del Morell, són històries que hem creat entre tots i de les quals jo sóc el narrador”. La seva finalitat és lluitar per no esborrar la memòria d’un poble i segons l’autor aquesta “és massa important perquè es deixi en l’oblit”.

“Cal recordar tot allò que han fet els nostres avantpassats per nosaltres, per estimar-nos nosaltres mateixos, mereixen el seu reconeixement i estima perquè els hi devem la vida” – Ha afirmat l’autor d’aquestes memòries, Josep Bultó.

Finalitzat l’acte han repartit l’exemplar del llibre a totes les persones que han assistit a la presentació. Foto: Tarragona 21

La sala de l’Ajuntament del municipi ha estat la ubicació escollida per fer la presentació del llibre, que compte amb el suport de Cossetània, l’editorial vallenca que presenta ‘Del Morell, parlem-ne’ dins les novetats per aquest Sant Jordi. També ha explicat que el llibre conté consells que li van donar els avis i persones que vivien abans al Morell. Amb aquest document deixa la reminiscència del passat per a les generacions futures d’un model de vida que a dia d’avui es troba cada cop més desaparegut.

El llibre parla en primera persona de tot allò que vincula al Morell, les seves festivitats; Tots Sants, també parla de carrers coneguts del municipi, de les terres del marquès de Vallgornera, persones reconegudes pel seu renom com: “Pep de la Plaça o l’Anton de la Palla”, tot recreant la història del poble amb un recull fotogràfic que ens ajuda a endinsar-nos en una època passada.

Josep Bultó presentant el seu llibre junt amb el tinent d’alcalde de Cultura, Eloi Calbet. Foto: Tarragona 21.

Recollint el més important, Josep Bultó ha destacat que ha creat el llibre perquè estima a la gent del seu poble on ha viscut tota la seva vida. L’escriptor ha sigut acompanyat per tres regidors del municipi a part del segon tinent d’alcalde, Eloi Calbet, que ha sigut la persona que li ha donat veu al pròleg del llibre, ha destacat que aquesta memòria forma part dels “documents que es queden per la història del nostre poble, aquells que vinguin podran saber d’on venim gràcies a aquests llibres”. Per finalitzar l’acte han donat un exemplar a tots els ciutadans que han assistit a la presentació.

Andrea Palma

Solitudes, de Kulunka Teatro, tractarà de la soledat a la tercera edat al Teatre-Auditori del Morell

Unes 250 persones gaudeixen d’una obra brillant, guanyadora de dos premis Max el 2018

Unes 250 persones gaudeixen d’una obra brillant, guanyadora de dos premis Max el 2018

Tan sols tres actors van omplir tot l’espai de l’escenari del Teatre-Auditori del Morell aquest passat divendres, en el muntatge Solitudes. I és que encarnen, de manera brillant, fins a quinze personatges diferents en un anar i venir de canvis. Un espectacle que transmet multitud de missatges sense pronunciar ni una sola paraula, i queva rebre una gran acceptació per part dels 250 morellencs que el van poder veure.

Per posar punt final a la temporada hivern-primavera del Teatre-Auditori, la companyia Kulunka Teatro va tornar al municipi després d’haver-lo visitat, durant la temporada 2017, amb la proposta André i Dorin. A més, val a dir que Solitudes va guanyar els Premis Max 2018a la millor obra de teatre i a la millor composició musical.Tot i el rere fons trist de la solitud i la incomprensió de les persones gransque presenta el muntatge, Kulunka hi afegeix uns tocs d’humorque van agradar al públic i que no amaguen la realitat d’allò que volen fer palès: la incomunicació dins de la família i el no entendre les necessitats ni els desitjos dels ancians.

Val la pena destacar també la composició musical, que genera una atmosfera que acompanya a la perfecció el treball de la companyia. Aquest ha estat el darrer espectacle que s’ha pogut veure al Teatre-Auditori del Morell, en el marc de la temporada teatral hivern-primavera. Una programació que va començar al gener i ha acabat aquest mes d’abril, amb vuit propostes de gran qualitat i amb actors i actrius que han fet gaudir els morellencs d’allò més. Quatre mesos que han acabat més de1.800 espectadors, una xifra més que satisfactòria que encoratja la regidoria de Cultura a continuar treballant, ja de cara a l’any vinent, en una temporada teatral del Morell que assolirà la seva desena edició.

La llar d’infants El Morell, quatre anys fent realitat els somnis

La llar compta amb tres línies (P0, P1iP2) i funciona en horari de 9 a 17 hores (amb opció d’allargar fins a les 18 hores, segons demanda), amb servei d’acollidade 8 a 9 hores i també servei de menjador

La llar compta amb tres línies (P0, P1iP2) i funciona en horari de 9 a 17 hores (amb opció d’allargar fins a les 18 hores, segons demanda), amb servei d’acollidade 8 a 9 hores i també servei de menjador

Per quart any consecutiu, l’AMPA de la llar d’infants El Morell, juntament amb educadores, infants i famílies, ha organitzat una nova edició del projecte de cocreació “La llar dels teus somnis”, que té per objectiu construir un espai ideal per al centre. Una iniciativa que s’ha dividit en tres etapesi que ha implicat tota la comunitat educativa.La primera fase va ser una pluja d’idees, en què tothom va poder aportar el seu somni o proposta per a la llar que desitja.

En segon lloc es va escollir el somni, tenint en compte quines són més adequades a la línia educativa del centre. Finalment, el passat dissabte 6 d’abril, va tenir la darrera fase, que consisteix afer realitat els somnis escollits.Així, totes les persones involucrades en el dia a dia de la llar van passar el matí conjuntament, col·laborant per construir alguna de les propostes escollides.

En aquesta ocasió, es vancrear un sorral i un tipi per al pati, un calendari d’aniversarii unes cortines per a una aula.Des de la llar d’infants, la seva directora, Meritxell Grau, ha volgut mostrar el seu “agraïmenta totes les persones que han participat dela iniciativa”, alhora que ha encoratjat l’AMPA “a continuar treballant en projectes tan genials com aquest”. Jornada de portes obertesAquest dissabte 13 d’abril, de 10a 13 hores, tothom que hi estigui interessat es podrà apropar a la llar d’infants El Morell per descobrir, de primera mà, els seus espais i la seva forma de funcionaren el marc d’una jornada de portes obertes.

La llar compta amb tres línies (P0, P1iP2) i funciona en horari de 9 a 17 hores (amb opció d’allargar fins a les 18 hores, segons demanda), amb servei d’acollidade 8 a 9 hores i també servei de menjador. Aquest equipament municipal creu en un infant actiu, capaç de crear el seu propi aprenentatge; per aquesta raó, les educadores ofereixenespais i materials adequats per fomentar la seva curiositat, observació i exploració.A més, treballen amb parella educativa:a totes les aules, els infants tenen dues educadores referents, de manera que l’atenció és totalment individualitzada, i es crea un clima agradable, sense presses, en què el vincle entre infants i educadores és essencial.

Com a novetat, aquest curs el centre hacomençat a treballar també amb els ambients de lliure circulació:entorns estimulants on els infants es poden moure lliurement, escollir i desenvolupar-se de forma natural en relació als seus interessos.Així, hi ha un ambient literari i musical, un espai per la representació (disfresses…), un ambientgràfico-plàstic, un ambient de joc simbòlici una zona de llums. Finalment, valoren les famíliescomel primer agent educatiu dels infants i, per aquesta raó, la comunicació és totalment fluida entre llar i famílies, amb el suport d’una AMPA que realitza tallers i xerrades per a tots.Les preinscripcionses realitzaran del 13 al 24 de maig. Per a més informació, us podeu posar en contacte amb el centre al telèfon 977 84 15 10, a llarinfants@morell.altanet.orgo a la pàgina web www.llarinfants.elmorell.cat.

Quinze propostes de teatre, circ, dansa i música, protagonistes del PrimaverArt del Morell

La mostra d’arts escèniques a peu de carrer celebrarà la seva cinquena edició del 26 al 28 d’abril

La mostra d’arts escèniques a peu de carrer celebrarà la seva cinquena edició del 26 al 28 d’abril

L’Ajuntament del Morell ha presentat aquest dijous la programació del PrimaverArt, la mostra d’arts escèniques a peu de carrerdel municipi. Un esdeveniment que enguany arriba a la cinquena ediciói que tindrà lloc del 26 al 28 d’abril. Durant tres dies, una quinzena d’espectacles de teatre, circ, dansa i músicaompliran els carrers del poble. Tot plegat, unes propostes accessibles a tothom i gratuïtes.

El regidor de Comunicaciódel consistori, Eloi Calbet, indica que aquest 2019 “l’objectiu ja no és consolidar-lo, un aspecte que ja s’ha assolit, sinó mantenir-nos com un festival de referència al territori”. En aquestsentit, recorda que “va néixer amb la idea d’apropar la cultura a tothom, els que poden permetre’s una entrada de teatre i els que no, i aquesta ha de seguir sent una de les claus”.

Així mateix, Calbet valora molt positivament la resposta que ha tingut lamostra des de la seva creació, tant pel que fa al públic com pel que es refereix a les companyies, i posa èmfasi en el fet que “en l’àmbit de la promoció econòmica crea unes sinergiesmolt favorables en tots els sentits”.

Quinze espectacles per a tots els gustos

David Ayza, tècnic de Culturade l’Ajuntament del Morell, destaca alguns dels muntatges de la programació d’enguany, que rebrà la visita de companyies força destacades i reconegudes.

El primer dia de PrimaverArt, divendres 26 d’abril, la tarda començarà amb una proposta familiar, El Llop Ferotge, i continuarà amb La Fàbrica dels Talents, “un espai que arriba a la seva tercera edició i que aposta pels artistes més joves, alhora que els ofereix un indret per exhibir les seves millors habilitats”, explica el tècnic. Ja al vespre i la nit arribaran Set Up; L’excèrcit de la llum, dels Brodas Bros, amb dansa i un joc de llums molt especial, i Aigua, que planteja una reflexió sobre aquest recurs natural en un muntatge que barreja circ i dansa. Dissabte 27 d’abril començarà amb un matí dedicat principalment al públic familiar, amb la màgia d’Struc Màgic Teatrei The Wandering Orquestra. A la tarda, el protagonisme l’agafaran el clown de Wet Floor, la dansa d’Amortal Combati el circ d’Espera.

I per tancar la jornada central, un dels espectacles més esperats, Sol Bemol, de la companyia belga D’Irque & Fien. “Un muntatge de gran format i molt atractiva, amb una parella molt peculiar i una proposta que mescla les partitures de piano d’ella amb les acrobàcies aèries d’ell”, detalla Ayza. I en la vessant musical, els Biflats presentaran al Morell el seu darrer disc, Hummusman.

Per finalitzar la mostra, diumenge 28 d’abril, l’argentina Maria Cavagnero farà les delícies del públic amb Equilibrium, i la màgia tornarà a ser molt present amb El Asombroso Dave Wonderthing. L’sprint final constarà de propostes com Conseqüències, dansa premiada amb el millor espectacle de carrer a Fira Tàrrega 2017, o Flou Papagayo, “un espectacle visual magnífic amb música, dansa i, també, patinatge”, exposa el tècnic.

A més, el pati del Centre de Dia acollirà una zona FoodTruckArt, amb diverses propostes gastronòmiques que permetran seguir el ritme del festival sense descuidar l’estómac. “En definitiva, quinze propostes d’alt nivelli molt variades per tal que tothom que arribi al Morell al llarg d’aquests tres dies pugui trobar el seu espai i la proposta que més s’ajusti als seus gustos”, insisteix Ayza.

Finalment, remarca també que “molts dels espectacles comportaran molta participació del públic, un fet que generarà dinàmiques molt boniques”.

Una imatge molt primaveral

Per a realitzar laimatged’aquestaedició hem comptat amb la col·laboració de lail·lustradora barcelonina Carmen Segovia. Amb el seu treball d’il·lustració, Segovia treballa amb molts elements naturals dins de les seves creacions, destacant el regne vegetal en les seves composicions, jugant amb verds i blaus i donant un paper important alscolors.

També aquestabarreja entre els humans i la naturaque l’envolta és un tret característic de l’artista.Per tot plegat, per alPrimaverArtha realitzat una il·lustració on, damunt d’un escenari, es representen lesquatre disciplinesde la mostra:quatre personatgesdiversos i molt acolorits que porten un element vegetal a les mans. La diversitat de colors, formes i personatges lliguen perfectament amb el discurs de la mostra. Un lloc cultural on la diversitat d’artistes, actes i disciplines formen un conjunt, un tot… el PrimaverArt 2019.

Les xifres

La passada edició del PrimaverArt es va tancar amb unes xifres de públicsuperiors a les 2.000 persones. Per aquest 2019, en què la mostra compta amb un pressupostlleugerament superior al de l’any passat, amb gairebé 36.000 euros, s’esperen uns números encara millors.Consulteu tota la programaciódel PrimaverArten aquest enllaç.

Los Moñekos / Amortal Kombat

Solitudes, Premi Max 2018 a la millor obra de teatre, arriba divendres al Teatre-Auditori del Morell

El muntatge s’endinsa en els sentiments d’un home gran que es queda vidu de cop

El muntatge s’endinsa en els sentiments d’un home gran que es queda vidu de cop

Divendres 12 d’abril la programació hivern-primavera del Teatre-Auditori del Morell arriba al seu punt final. A les 21 hores es podrà veure Solitudes, guanyadora del Premi Max 2018 a la millor obra de teatre i a la millor composició musical. Es tracta d’un dels muntatges més potents de la temporada, de la reconeguda companyia basca Kulunka Teatro, que puja a l’escenari un teatre gestual de màs cares molt particular i que no deixa indiferent ningú.

L’obra aprofundeix en la història d’un ancià, la principal il·lusió del qual és jugar a les cartes amb la seva dona, que enviuda de cop. La seva família, fill i neta, es fan càrrec d’ell. Tot i esforçar-se de la millor manera, no són capaços, l’atenen però no l’acompanyen.L’avi no aconsegueix fer entendre que l’únic que necessita és companyia. Se sent tan desvalgut que acaba sortint a buscar companyia trobant una prostituta novella. El descobriment de la família d’aquesta nova amistat desencadenarà una sèrie de conflictes.Les entrades anticipadescosten 15€ i es poden adquirir anticipadament al Centre Cultural del Morell, al carrer de la Coma 2, de dilluns a divendres de 17 a 21 hores. Una hora abans de l’inici de l’espectacle es podran comprar les entrades a taquilla, a un preu de 18 €.

L’Associació Cultural l’Embruix del Morell comença a celebrar el seu 40è aniversari

L’Associació Cultural l’Embruix del Morell comença a celebrar el seu 40è aniversariUna cercavila, un vermut i un dinar de germanor van ser, aquest dissabte, alguns dels ingredients de la festa

L’Associació Cultural l’Embruix del Morell comença a celebrar el seu 40è aniversariUna cercavila, un vermut i un dinar de germanor van ser, aquest dissabte, alguns dels ingredients de la festa

L’Associació Cultural l’Embruix va celebrar, aquest passat dissabte, una gran festa d’aniversariper commemorar que fa 40 anysque es va posar en marxa.La presidentade l’entitat, Emma Piqueras, agraeixa embruixaires, actius i no actius, la sevaassistència a la festa, que va tenir lloc al jardí del Centre de Serveis per a la Gent Gran. “La previsió de pluja no ens va aturar i vam poder gaudir d’una jornada completa.

Vam tenir una cercavilaon vam treure a passejar els nostres elements festius, el vermutamenitzat amb música, i un dinarde germanoramb un arròs deliciós”,celebra.A més, hi va haver tallers per als més petits,i la celebració va comptar també amb les col·laboracions musicalsdels Vallsambai els morellencs Punt i Coma, que van posar encara més ritme a la festa.Així mateix, els grallers de Vilallonga, el Catllar, Botarell i el Morell no es van voler perdre l’oportunitat d’acompanyar l’Embruix en una cita tan especial com aquesta.

La regidora de Culturade l’Ajuntament del Morell, Judit Fernández, lloa“la gran tasca de l’entitat, que té un paper més que destacat en la vida festiva del nostre municipi”, a la vegada que encoratjaels seus membres actius “a continuar treballantcom fins ara per seguirsumant anys”.La festa de dissabte va servir per donar el tret de sortida a tot un any de celebració, i és que “encara resten mesos per seguir ballant i llençant foc”, assegura la seva presidenta. Alhora, Piqueras remarca que “la grandesa de l’associació no es compta per la seva edat, sinó per tots aquells que,des del primer dia,l’hem fet créixer. Llarga vida a l’Embruix!”.

Una mica d’història

L’Embruix és una associació sense ànim de lucre que té per objectiudifondre i mantenir les tradicions i cultura del territori. Estàen marxa des de 1979. L’entitat s’encarrega, entre altres,dels gegants del municipi, Clariana i Senén, i la seva bèstia de foc és el drac‒els diables també estan integrats dins de l’associació‒. A més, un dels seus elements més característics i especials és la Zeuzera Pyrina, que surt per la Festa Major d’estiu del Morell

El divertit conflicte fraternal d’Ovellesfa les delícies dels morellencs

Unes 250 persones riuen de valent amb un muntatge que planteja diverses reflexionssobre el camp i la ciutat, o les aspiracions personals

Unes 250 persones riuen de valent amb un muntatge que planteja diverses reflexionssobre el camp i la ciutat, o les aspiracions personals

La radiografia de tres germans que han de gestionar una curiosa i, a la vegada, complicada herència: 452 ovelles. Aquest és el punt de partida d’Ovelles, una obra amb un text sense gaires pretensions però molt ben estructurat. Un muntatge protagonitzat per Biel Duran, Sara Espígul i Albert Triola que va agradar molt als 250 morellencs que aquest passat dissabte van ocupar les butaques del Teatre-Auditori del Morell. Un text de Carmen Marfà i Yago Alonso que s’endinsa en la dicotomia entre el camp i la ciutat, amb una mirada bucòlica del canvi de vida com a reinventar-se a un mateix. En el transcurs del’obra, els tres germansdiscuteixen sobre la feina, les relacions personals, les seves eleccions en el camp professional…

I es plantegen si voler éspodero si realment un no fa el que vol, sinó el que es pot. Una proposta de la qual també van gaudir més d’una vintena de joves de l’IES Morell, que hauran de fer una crítica de l’espectacle com a tasca acadèmica. Una bona forma d’enganxar els més joves a la cultura del teatre.El pròxim muntatge que es podrà veureal Teatre-Auditori serà Solitudes, aquest divendres 12 d’abril. Kulunka Teatro, una companyia basca centrada en el teatre gestual,portarà fins al Morell el Premi Max 2018 a la millor obra de teatre i a la millor composició musical.Serà l’espectacle que posarà el punt final a la temporada hivern-primaveradel Morell, tot just un parell de setmanes abans de treure tota la cultura al carrer amb el PrimaverArt.

Protecció Civil de la Generalitat provarà a Tarragona el funcionament de 11 sirenes que alerten d’accident químic

Imatge d’arxiu d’un vehicle de Protecció Civil.

Protecció Civil de la Generalitat provarà aquest proper dimarts, 9 d’abril, l’efectivitat del so i la cobertura de les sirenes del Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya PLASEQCAT de Protecció Civil de la Generalitat, i que serveixen per alertar la població en cas d’accident químic. Al llarg del matí, entre les 10.00h i les 12.50h, s’activaran seqüencialment 89 sirenes d’avís de risc químic ubicades en 39 municipis catalans.
Aquesta prova es realitza dos cops l’any i serveix per comprovar el funcionament de les sirenes (si sonen bé i la zona en què es pot escoltar bé el so, ja que pot variar en funció del vent i altres factors) i també per familiaritzar la ciutadania amb el so d’avís de risc químic i els consells a seguir en cas d’accident real.
L’alarma so d’alerta consta de tres senyals ondulants d’un minut de durada separats per silencis de cinc segons. Per saber que ja ha finalitzat el risc químic la població sentirà el so de final d’alerta, un senyal continu de 30 segons de durada.
Durant la prova, Protecció Civil de la Generalitat enviarà missatges massius a través de l’aplicació per a mòbil Gencat per avisar a la ciutadania subscrita a aquest canal de l’activació de la sirena de cada zona, tal com es faria en el cas d’un accident químic real. També s’informarà en temps real de l’activació de les sirenes a través del Twitter @emergenciescat (seguit per més de 241.000 persones) amb l’etiqueta #ProvaSirenes.
Com en edicions edicions, el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT de Protecció Civil també enviarà un SMS a les persones sordes que viuen en zona de risc químic amb la finalitat d’ajustar els avisos a la seva discapacitat. També es farà una trucada de veu automàtica a les persones de la zona de Campredó que no disposen d’altre mitjà d’avís de risc químic.
Els municipis que participaran al simulacre seran, per demarcacions:
 • Barcelona: Barcelona, Terrassa, Olesa de Montserrat, Esparreguera, Abrera, Martorell, Sant Andreu de la Barca, Castellbisbal, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, el Prat de Llobregat, Sant Joan Despí, Cornellà de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Cervelló, Viladecans, Granollers, Canovelles, Montornès del Vallès, Sant Celoni i Gualba
 • Girona: Riells i Viabrea
 • Tarragona: Tarragona, Constantí, Perafort, la Pobla de Mafumet, el Morell, Vilallonga del Camp, els Garidells, els Pallaresos, la Canonja, Vila-seca i Salou
 • Catalunya Central: Castellgalí, Sant Vicenç de Castellet i Puig-Reig
 • Terres de l’Ebre: Flix i Tortosa
 • Alt Pirineu i Aran: Les
NOVES SIRENES A SANT VICENÇ DE CASTELLET I PUIG-REIG
 
La novetat respecte la prova de sirenes del passat mes de novembre, és que aquest mes d’abril Protecció Civil de la Generalitat farà sonar dues noves sirenes que s’han instal·lat al municipi de Sant Vicenç de Castellet (Bages), on ja n’hi havia una, i una de nova al municipi de Puig-Reig (Berguedà).
Les noves sirenes de Sant Vicenç de Castellet estan ubicades al Polígon les Vives i al camp de futbol, i complementen la que ja hi havia a l’entrada del municipi per la C-55.
Per aquest exercici sonarà també per primera vegada una sirena instal·lada a la Colònia Can Vidal de Puig-reig per avisar a la població en cas d’accident a l’empresa Vitogas.
En aquesta prova del mes d’abril es posarà en funcionament aquesta sirena per comprovar-ne el radi d’audició i se’n farà un seguiment acurat per si cal reforçar o millorar el sistema d’avisos a la població.
MÉS ACCIONS DURANT LA PROVA DE SIRENES
El CECAT de Protecció Civil de la Generalitat s’ha coordinat amb el telèfon d’emergències 112 de Catalunya de forma que les trucades que es rebin de ciutadans que han escoltat les sirenes es passin al telèfon d’informació 012 per tal de conèixer des on s’escolten, si el so se sent correctament, etc. És important recordar que si us trobeu dins un edifici potser no sentireu el so de les sirenes, ja que estan pensades per avisar les persones que són a l’exterior dels edificis. En aquest cas, us podeu assabentar a través de l’aplicació per al mòbil de Protecció Civil, de les xarxes socials (@emergenciescat), dels mitjans de comunicació, etc.
 
Participació dels centres educatius
Com en tots els exercicis, s’ha informat de la prova de sirenes als centres educatius i s’ha demanat la seva participació realitzant simulacres de confinament. Més de 22.000 persones, entre alumnat i personal docent i no docent d’una cinquantena de centres escolars situats a 26 municipis on hi ha sirenes de risc químic, han confirmat que aprofitaran la prova de dimarts per fer un simulacre de confinament a les aules.
 
Protecció Civil de la Generalitat ha tornat a lliurar als centres educatius el vídeo sobre risc químic perquè el professorat disposi d’una eina per explicar a l’aula què es el risc químic i quines són les mesures d’autoprotecció. Aquest vídeo està adreçat a noies i nois d’11-16 anys i s’afegeix al vídeo divulgatiu de la prova.
Distribució de material divulgatiu imprès
Per a la prova de dimarts s’han repartit 68.000 fulletons i 7.000 cartells. La majoria d’aquest material s’ha repartit entre els ajuntaments que tenen sirenes al seu terme municipal, així com a les entitats Port de Barcelona, Zona Franca i Mercabarna i Àrea Metropolitana de Barcelona que han fet difusió entre les indústries, usuaris i col·laboradors.
 
TANCAR-SE EN UN EDIFICI, LA MESURA MÉS SEGURA EN CAS D’ACCIDENT QUÍMIC
En cas d’accident químic, la mesura de protecció més segura és confinar-se a l’edifici més proper i quedar-s’hi fins a la finalització de l’avís, tancant portes i finestres i apagant la ventilació, en cas que estigués engegada, per evitar l’entrada de possibles gasos tòxics. També és molt important que no es vagin a buscar els nens a l’escola o els avis al casal o residència (els responsables d’aquests centres estan formats per actuar en cas d’emergència).
Altres mesures de protecció són no utilitzar el telèfon mòbil si no és imprescindible perquè no es col·lapsin les línies i, si ens trobem dins d’un vehicle quan sentim l’alarma d’avís, no quedar-nos a l’interior del vehicle perquè no és un espai estanc segur. Hauríem d’abandonar el cotxe i tancar-nos dins l’edifici més proper.
CRONOLOGIA DE LA PROVA
 
L’activació de les sirenes és farà per sectors de risc (9) i en diferents fases:
 • 10.00 hores Sector químic Llobregat – Vallès Occidental, Bages i Berguedà
10.00 h Activació en alerta de les sirenes del Sector químic Llobregat – Vallès Occidental, Bages i Berguedà
10.10 h Activació de les sirenes en fi d’alerta
– Olesa de Montserrat: Policia Local i Carrer Ripollès
– Esparreguera: no hi ha sirena física però escoltaran el so de la d’Olesa de Montserrat
– Abrera: Parc de l’Església i Urbanització Les Carpes
– Martorell: Club Natació Martorell; Pistes Atletisme (Torrent de Llops); Centre Cultural Martorell i Recinte Ca n’Oliveras
– Sant Andreu de la Barca: Ajuntament
– Castellbisbal: Urbanització Costablanca
– Terrassa: Carrer de Venus, a la cruïlla amb carrer Apol·lo; Passeig central del c/Europa, a l’alçada del carrer Alemanya; i al carrer d’Esla, al recinte de l’empresa municipal Eco-Equip
– Castellgalí: Polígon Pla del Camí
 Sant Vicenç de Castellet: Rotonda C-55 a l’entrada del municipi; Polígon Les Vives i Camp de Futbol
– Puig-Reig: Colònia Can Vidal
 • 10.20 hores Sector químic del Vallès Oriental –Vallès Occidental
10.20 h Activació en alerta de les sirenes del Sector químic del Vallès Oriental – Vallès Occidental
10.30 h Activació de les sirenes en fi d’alerta
– Granollers: Polígon Congost (El Palou); Parc Lledoner i aparcament MMPP ADIF
– Canovelles: no hi ha sirena física però escoltaran el so de la de Granollers
– Montornès del Vallès: Turó de les Tres Creus
 • 10.40 hores Flix i Tortosa
10.40 h Activació en alerta de les sirenes de Terres de l’Ebre
10.50 h Activació de les sirenes en fi d’alerta
 
– Flix: Turó del Castell Vell i Punta del Canó
– Tortosa: Polígon Campredó
 • 11.00 hores Port de Barcelona i Zona Franca
11.00 h Activació en alerta de les sirenes del Port de Barcelona i Zona Franca
11.10 h Activació de les sirenes en fi d’alerta.
– Barcelona: Port (Cruïlla C/ Y amb C/ nº4, Moll Inflamables. Davant ENAGAS i Ctra. Circumval·lació Km2,2); Zona Franca (Cruïlla C/ E amb C/ 3 i Cruïlla C/ 50 amb C/ 4)
 • 11.20 hores Polígon Nord Tarragona
11.20 h Activació en alerta de les sirenes del Polígon Nord Tarragona
11.30 h Activació de les sirenes en fi d’alerta
 
– Vilallonga del Camp: Piscina Municipal (C/ Alfons el Cast amb C/ Dr. Mestres)
– El Morell: CEIP Ventura Gassol
– La Pobla de Mafumet: Casal Municipal – C/ Molí Tendre
– Els Pallaresos: Urbanització Pallaresos Parc i C/ Pau Claris amb Av. President Macià
– Els Garidells: Ajuntament
– Perafort: Barri de Puigdelfí (Casal Municipal) i Ajuntament
– Constantí: Plaça del Castell /Església; Institut Estudis Secundaris i Polígon Industrial
– Tarragona Nord i Sant Salvador: Urbanització Sant Salvador (Club de Tir); Urbanització Sant Salvador (Junt accés des de la N-340); Universitat Rovira i Virgili i Polígon Industrial Riu Clar (Dins Lavaflix)
 • 11.40 hores Polígon Sud Tarragona
11.40 h Activació en alerta de les sirenes del Polígon Sud Tarragona
11.50 h Activació de les sirenes en fi d’alerta
– Tarragona: Barri de Torreforta (Parc de Bombers i Camp Municipal de Futbol); Barri de Bonavista (Centre d’Assistència Primària i CEIP Bonavista); Barri de Camp Clar (Edifici FECSA i Centre Segur. I Cond. Salut Treball); Avinguda de la Independència (Junt l’Eroski); Prolongació carrer Joan Miró (Junt al Francolí); Polígon Industrial Entrevies; Moll de Costa; Barri del Serrallo; IES Vidal I Barraquer; i Universitat Laboral
– La Canonja: Col·legi públic i Ajuntament
– Vila-seca: Urbanització la Pineda (Col·legi Públic); Urbanització la Pineda (Dins l’Aquópolis); Col·legi públic Sant Bernat; Col·legi públic Mestral i Edifici IES Vila-seca
– Salou: Urbanització Mirador i Urbanització Cova Mar (Av. de la Pedrera)
  
 • 12.00 hores Sector Químic Llobregat- Barcelonès
12.00 h Activació en alerta de les sirenes
12.10 h Activació de les sirenes en fi d’alerta
 
– Sant Feliu de Llobregat: Plaça Alfonso Comín
– Sant Joan Despí: Av. Barcelona cantonada amb C/ Sant Martí de l’Erm i Instal·lacions TRAM
– Sant Boi de Llobregat: Parc Torre del Sol; Edifici l’Olivera i Edifici Centre de Serveis
– Cornellà de Llobregat: Edifici Ajuntament i Almeda
– Santa Coloma de Cervelló: Rotonda accés Colònia Güell
– El Prat de Llobregat: Edifici Ajuntament i Residència gent gran Onze de Setembre
– Viladecans: Parc de la Torre Roja
– Hospitalet de Llobregat: Edifici Ajuntament; Escola Educació Especial l’Estel – Can Bori i Bellvitge (Parc Rambla Marina)
 
 • 12.20 hores Sector químic de la Tordera
12.20 h Activació en alerta de les sirenes del Sector químic de la Tordera.
12.30 h Activació de les sirenes en fi d’alerta
– Gualba: Prop de la Batllòria (barri de Sant Celoni); Junt a Carburos Metálicos i Casal Municipal de Gualba de Baix
– Sant Celoni: Barri Borrelles (C/. Bisbe Irurita cantonada Joan Maragall) i edifici Ateneu Municipal
– Riells i Viabrea: Dependències de la Guàrdia Municipal
 • 12.40 hores Les
12.40 h Activació en alerta de la sirena de Les
12.50 h Activació de la sirena en fi d’alerta
–  Les: Sucellos CO2Les, SLU. Edifici Ajuntament.
 

Una insòlita herència posa a prova la relació entre tres germans a Ovelles, aquest dissabte al Teatre-Auditori del Morell

Foto d'Ovelles de Yago Alonso i Carmen Marfà

Foto d’Ovelles de Yago Alonso i Carmen Marfà

Aquest dissabte 6 d’abril, a les 21 horesi al Teatre-Auditori del Morell, pujaran a l’escenari Biel Duran, Sara Espígul i Albert Triola. Tres cares molt conegudes pel públic català que es posaran a la pell de tres germans de Barcelona, el Víctor, l’Alba i l’Arnau, en el muntatge Ovelles.Una comèdia, escrita i dirigida per Carmen Marfà i Yago Alonso, que explica la història d’aquests tres germans, que reben com a herència 452 ovelles, 150,6 per cap.

Una deixa molt singular que semblava un regal caigut del cel, però que pot capgirar la seva realitat.Aferrats a una vida que no els satisfà, s’enfrontaran a una decisióque posarà a prova la seva relació de germans. Al cap i a la fi, qui està disposat a renunciar a res per un ramat d’ovelles?Així, Ovellesreflexiona, en clau d’humor, sobrela frustraciód’una generació molt marcada per la crisi. De com fer front a la decepció i de la permanent necessitat de reinventar-nos. Perquè, realment, voler és poder?Les entrades anticipadescosten 10 €i es poden adquirir anticipadament al Centre Cultural del Morell, al carrer de la Coma 2, de dilluns a divendres de 17 a 21 hores. Una hora abans de l’inici de l’espectacle es podran comprar les entrades a taquilla, a un preu de 12 €.

La comèdia ‘Lapònia’ fa riure de valent els morellencs

Un moment de la representació de ‘Lapònia’

La il·lusió del Nadal va tornar al Morell per una nit gràcies a l’obra de teatre Lapònia, que es va poder veure aquest passat cap de setmana al TeatreAuditori en el marc de la programació d’hivern-primavera del nostre municipi.

Més de 250 persones van gaudir d’una comèdia que contraposa dues maneres d’educar els fills, debat sobre la veritat i la mentida, i posa sobre la taula la forma de viure les tradicions i els valors familiars.

Roger Coma, Meritxell Calvo, Manel Sans i Meritxell Huertas van fer les delícies dels assistents, amb una funció molt divertida però que alhora va plantejar diverses dualitats, com ara les diferències entre el nord i el sud o les diverses formes de viure el Nadal que tenen les famílies.

Així, l’accent finès de Coma a l’hora de parlar català, la suposada fredor dels nòrdics, la passió dels mediterranis o com enfrontar-se a les tradicions nadalenques són només algunes de les qüestions que van aconseguir que els morellencs passessin una nit de rialles molt especial, amb uns personatges molt rodons en què cap sobresurt per sobre dels altres.

La pròxima obra que es podrà veure al Teatre-Auditori serà Ovelles, dissabte 6 d’abril. Un text de Carmen Margà i Yago Alonso, protagonitzat per Biel Duran, Sara Espígul i Albert Triola, en què tres germans de Barcelona reben com a herència 452 ovelles. Què en faran?

Consulteu tota la programació en aquest enllaç.

El Nadal i la família, aquest dissabte al Teatre-Auditori del Morell amb Lapònia

Una escena de l’obra ‘Lapònia’

Tot i el bon temps d’aquests últims dies, aquest dissabte 30 de març a les 21 hores al Teatre-Auditori del Morell tornarà a ser hivern, i més concretament, Nadal. Amb l’obra de teatre Lapònia viatjarem fins a aquesta regió nòrdica per viure unes festes molt especials.

Es tracta d’un muntatge de Cristina Clemente i Marc Angelet, protagonitzat per Roger Coma, Meritxell Calvo, Manel Sans i Meritxell Hertas, cares força conegudes en l’àmbit televisiu.

“Quan s’ha de començar a mentir als nens? Per què menteixes a les teves filles si vols que elles t’expliquin la veritat?”. La Mònica, el Ramon i el seu fill de cinc anys, Nil, han viatjat a Finlàndia per passar les festes de Nadal amb la germana de la Mònica, la Núria, el seu company finès i la filla de tots dos, Martha, de quatre anys.

El petit Nil està il·lusionat, a Finlàndia podrà veure el Pare Noel de veritat. Però tot s’esguerra quan la Martha explica al Nil que el Pare Noel no existeix…

Dues maneres d’educar els fills es contraposaran, debatran sobre la veritat i la mentida, les tradicions, els valors familiars, i inevitablement sortiran a la llum secrets del passat.

Les entrades anticipades costen 15 € i es poden adquirir anticipadament al Centre Cultural del Morell, al carrer de la Coma 2, de dilluns a divendres de 17 a 21 hores. Una hora abans de l’inici de l’espectacle es podran comprar les entrades a taquilla, a un preu de 18 €.

Consulteu la programació en aquest enllaç.

El Morell obre a la ciutadania l’Ajuntament vell, que diumenge visitarà Quim Torra

Façana de l’edifici antic del consistori. Foto: Cedida

L’edifici de l’Ajuntament vell del Morell es posarà en funcionament aquest dimecres 27 de març. Es tracta d’un equipament totalment renovat on es traslladaran alguns dels serveis de l’ajuntament morellenc.

Així, les dependències acolliran el nou Cos de Vigilants Municipals, l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC), Protecció Civil i altres Serveis Municipals.
En aquest sentit, cal remarcar que tot i que el cap de vigilats s’instal·larà aquesta mateixa setmana a l’Ajuntament vell, el cos de vigilants encara no està en marxa. Actualment s’està treballant per a poder publicar, com més aviat millor, la convocatòria per triar les persones que ocuparan les sis places de vigilant municipal que conformaran el cos, per tal de començar a donar servei en el termini més breu possible.

Obert a la ciutadania

A més, els dies 27, 28 i 29 de març, les primeres jornades en què obrirà les seves portes, tots els morellencs podran visitar les noves instal·lacions per conèixer l’espai de primera mà. L’horari serà de 10 a 13 hores i de 17 a 19 hores.

A l’edifici, d’uns 400 metres quadrats repartits en tres plantes i que actualment estava pràcticament en desús, s’hi ha realitzat una reforma integral, donant com a resultat uns espais diàfans, lluminosos, funcionals i molt agradables.

Val a dir que es tracta d’un edifici històric, datat del 1854, i que havia servit d’escola. Més tard va ser la seu del consistori municipal, fins el 1994. Des de llavors havia albergat una petita oficina de correus, activitats juvenils o les dependències de Protecció Civil. Unes instal·lacions que aquest diumenge 31 de març visitarà el president de la Generalitat de Catalunya Joaquim Torra, aprofitant la visita institucional que realitzarà al municipi.

Alumnes de Batxillerat de l’Institut El Morell duran a terme activitats científiques pels més menuts

Fotos del procés de creació de les activitats

Fotos del procés de creació de les activitats

A l’assignatura de Ciències per al Món Contemporani, de 1r de Batxillerat, el primer trimestre es va treballar en profunditat el concepte “Mirada Científica” i el segon trimestre l’alumnat va pensar com fer aflorar aquesta mirada científica a la seva població: El Morell. En aquest context d’interactuar amb la societat i el món on es viu i es creix, van realitzar propostes concretes pels col·lectius de la Llar d’Infants del municipi, de l’Escola Ventura Gassol, del Centre Cultural, als vianants de la vila i fins i tot al propi institut. Totes les propostes van ser virtualitzades en un entorn de tres dimensions per tal de poder-se fer una idea fidedigna de com seria la seva execució.

Moltes de les propostes van ser de l’agrat d’aquestes comunitats i per tant aquesta primavera alguns dels projectes esdevindran una realitat. A la llar d’infants l’alumnat dinamitzarà un taller de textures i una demostració de com inflar globus amb els gasos que generen reaccions químiques de productes quotidians, ambdós activitats promouen la curiositat i l’experimentació, trets clau al món científic. A l’escola Ventura Gassol els nens i nenes de P5 faran sumes utilitzant una “màquina de sumar” i l’alumnat de segon curs aprendrà una cançó sobre els passos del mètode científic amb la tonada de “Despacito”, una manera d’aprendre ben divertida. En quant a l’institut, es decoraran les escales amb frases cèlebres, memes sobre ciència, fórmules matemàtiques, etc, per transformar-les en “les escales científiques”.

El Morell afronta la segona Terrafira amb més participació i apostant pel comerç local

El morell reunirà gastraoomia, artesania, comerç i associacionisme a Terrafira. Foto: Cedida

Els dies 3, 4 i 5 de maig tindrà lloc la segona edició de la Terrafira, la mostra d’artesania, gastronomia, comerç i entitats del Morell. Un esdeveniment
que es va estrenar ara fa dos anys amb una molt bona acollida, ja que en un cap de setmana va reunir més de 4.000 visitants.

La segona edició s’ha presentat aquest dimarts i continua en la mateixa línia argumental que la primera: “La voluntat de projectar les empreses de casa nostra, les sinergies econòmiques del territori, els productes locals i també l’associacionisme en general del nostre municipi”, tal com remarca el regidor de Comunicació, Eloi Calbet. I és que una de les principals novetats és la inclusió d’entitats, associacions i clubs esportius a la mostra.

Impulsada des de la regidoria de Promoció Econòmica, amb el suport de tot el teixit comercial i empresarial local, la fira “aposta pel quilòmetre zero en tots els sentits, des dels productes que s’hi trobaran fins als músics o els espectacles que s’hi podran veure”, exposa la regidora responsable, Susanna Ferré.

És en certa mesura continuadora de l’antiga Fira multisectorial del Morell, que va acabar desapareixent amb la crisi que els certàmens no especialitzats han patit arreu.

Eloi Calbet i Susanna Ferré, presentant l’edició d’enguany del certamen

A punt de tancar les inscripcions, les xifres ja ronden els 60 expositors, sumant els estands de comerços i empreses locals que se situaran a la rambla, artesans que estaran aplegats a la plaça del Castell, i també restauradors, concentrats al jardí de l’Ajuntament en una zona gastronòmica on també es faran actuacions musicals. Només de comerços locals són entre 35 i 0 els que hi participaran.

“L’èxit rau en l’interès dels propis comerciants i de les entitats, per molt que l’Ajuntament programi activitats”, ha destacat Calbet.

En aquest sentit, val la pena destacar que “des de consistori som conscients de les dificultats del petit comerç, i li volem donar suport i posar-li totes les facilitats possibles, per això la inscripció a la Terrafira és gratuïta”, continua Ferré. La mateixa regidora també posa un èmfasi especial en la programació que acompanya la mostra, amb activitats per a tots els públics, degustacions, castells, una trobada de vehicles antics, gegants, música… En definitiva, “un valor afegit que donem al nostre esdeveniment i que ens diferencia de la resta de fires que es realitzen al territori”.

Preocupació pel futur del comerç

El consistori programa al cap de l’any activitats perquè el comerç es posi al dia, especialment en màrqueting digital. És tema de màxima preocupació a l’Ajuntament, “donada la forta competència de les grans superfícies comercials i de les vendes per internet”. “El comerciant ha de sortir de la seva zona de comfort. O es reinventa o desapareixerà”, ha dit rotundment la regidora.

El Morell no vol que succeeixi el que està passant a Tarragona i Reus amb el comerç, amb carrers que s’estan desertitzant.

A la segona Terrafira s’hi destina un pressupost de 40.000 euros, una xifra superior a la de fa dos anys en uns 10.000 euros. Un augment que es justifica amb l’increment tant d’expositors com d’activitats que complementen la fira. Tot plegat, “amb la intenció de consolidar-la i donar-li projecció
més enllà del municipi”, insisteix Calbet, que no descarta que més endavant es pugui onvertir en una fira de caràcter anual, i no biennal com fins ara.

Rhumans fa reflexionar sobre el paper dels pallassos al Morell

Més de 200 persones gaudeixen del muntatge de la companyia Rhum & Cia

Més de 200 persones gaudeixen del muntatge de la companyia Rhum & Cia

L’espectacle Rhumans de Rhum & Ciava fer parada aquest dissabte al Teatre-Auditori del Morell. Una proposta de circque va fer reflexionar les més de 200 persones de públic que van assistir a la representació sobre “què és un pallasso?” o “quina funció té aquest personatge a la nostra societat?”. El muntatge tanca la trilogia de la companyia després de Rhumi Rhümia, aquest últim,un espectacle de què també van poder gaudir els morellencs el 2017.

Una funció molt treballada, segurament amb un punt més melancòlicque les dues anteriors, que va portar damunt de l’escenari des de contorsionismea hipnosi, passant per combats de boxa o aparells de desestrès.Amés, en el transcurs de l’obra hi va haver nombroses referències alpúblic i, fins i tot, la participació d’algun voluntari.Tot plegat, una propostaper a tots els públics però pensada, especialment, per a uns espectadors adults, fugint de la mentalitat que els pallassos només s’adrecen a infants de fins a 10 anys.

La pròxima cita al Teatre-Auditori serà dissabte 30de marçamb Lapònia, una obra de Cristina Clemente i Marc Angelet que contraposa dues maneres d’educar els fills, debat sobre la veritat i la mentida, i posa sobre la taula la forma de viure les tradicions i els valors familiars.

El Morell torna a presentar episodis de contaminació de l’aire

El Morell aposta per la qualitat de l’aire. Foto: Xarxes Socials

Per quart any consecutiu un estudi de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) encarregat per l’Ajuntament del Morell ha detectat episodis “alarmants” per a la salut de contaminació per benzè i butadiè, compostos carcinogen, però que en situar-se dins una mitja anual per sota del llindar normatiu no és motiu d’actuació de les autoritats sanitàries. L’estudi confirma que el 70 per cent de la procedència dels dos compostos prové del poligon petroquímic nord, situat entre els termes de La Pobla de Mafumet, El Morell, Constantí i Perafort.

Anys enrere, quatre municipis de la zona s’havien sumat a l’estudi, però finalment només continua l’Ajuntament del Morell, molest per quant considera que la resta de municipis s’han plegat a les “pressions i amenaces” de la indústria química.

Experts de la UPC responsables de l’estudi han determinat que entre gener i febrer denguany s’han detectat fins a 71 episodis contaminants que superen el llindar, però com són episodis, no puntuen en una mitja feta les 24 hores del dia i una atra mitjana anual. “Hi ha hagut dies que els episodis han durat tres hores i mitja”, ha afirmat Eva Gallego, experta de la UPC que ha treballat en l’estudi.

Els experts i l’alcalde del Morell, Pere Guinovart, han reclamat que es canviï la normativa, pensada per connurbacions com Barelona on els nivells de contaminació són estabes i no fluctuen tant com en poblacions situades al costat de polígons petroquímics, com es el cas del Morell i les altres poblacions del Camp de Tarragona properes als polígons químic nord i sud.

Guinovart ha estat mes directe i ha acusat a la Generalitat de rendir-se “a les pressions del lobby de la química” i de contraatacar amb “contraestudis de la Taula Territorial de la Qualitat de l’Aire per dir que la contaminació no supera la mitja”. Els experts i l’alcalde han restat tota credibilitat a aquests estudis, on hi participa també la indústria química i han demanat que es facin de manera independent i es tinguin en compte els episodis punta de contaminació.

L’equip del Laboratori del Centre de Medi Ambient de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha presentat les conclusions  a partir de nou punts a través de dos receptors. L’anàlisi conclou que el 7 de febrer va ser el dia que es va detectar el valor més alt de butadiè, xifrat en 15,7 ug/Nm3, que correspon a la concentració mitjana de dotze episodis detectats durant unes tres hores i mitja de la jornada. A més, aquest valor també correspon al més alt de freqüència de vent. Pel que fa a les concentracions de benzè, coincideixen en dies i en les mateixes quantitats d’hores, però en aquest cas, la xifra se situa en 35,6 ug/Nm3. Aquestes puntes suposen que se superin la mitjana màxima anual que és de 2 i 5 respectivament.

L’informe també registra els episodis d’olor procedent dels controls socials, el 60 i 70% dels quals procedeixen del polígon nord. En aquest apartat, s’indica que els receptors situats al magatzem municipal i el carrer Nou són els que han tingut més impacte, atès que són els més propers a la plata de producció d’1,3-butadiè. En contra, l’impacte a l’institut El Morell i a l’escola Ventura Gassol ha estat quatre vegades inferior.

Cel Net

D’altra banda, des de l’entitat Cel Net, que col·labora en l’estudi del Morell, es denuncia que per quarta vegada, els estudis demostren que la contaminació emesa per les indústries del polígon nord del complex petroquímic del Camp de Tarragona “segueix sent una problemàtica no resolta”. Es segueixen detectant episodis repetits on compostos com el benzè, l’1,3 butadiè o el biacetil superen “de manera alarmant els límits desitjats per garantir una bona salut de la població i el territori”.

Una vegada més, des de la Plataforma es constata, que els resultats “remarquen la manca d’informació absoluta de la que disposa la població i les administracions locals sobre quin és el causant d’aquests episodis”.

A la vegada, es denuncien “les estratègies de pressió que últimament certes empreses del complex petroquímic estan utilitzant com a eina de neutralització de la demanda col·lectiva d’un control verídic, exhaustiu i transparent de la qualitat de l’aire al Camp de Tarragona”.

Per últim, la plataforma visibilitza la “decepció” vers la Generalitat de Catalunya i la Taula Territorial de la Qualitat de l’aire que consideren que no ha tingut cap més utilitat que “dilatar en el temps la resolució de la problemàtica, buscant quedar bé amb les empreses i evitant l’alarma de la població i la demanda de solucions”.

Rhum & Cia porta el circ de Rhumans a l’escenari del Teatre Auditori del Morell

L’espectacle de clown tanca la trilogia que la companyia va iniciar amb Rhum i Rhúmia. Foto: Pep Gol

L’espectacle de clown tanca la trilogia que la companyia va iniciar amb Rhum i Rhúmia. Foto: Pep Gol

El circ de Rhum & Cia arriba aquest dissabte 16 de març a les 19 hores al Teatre-Auditori del Morell. Amb l’espectacle Rhumans, que tanca la trilogia de la companyia després de Rhum i Rhúmia, s’arriba a l’equador de la programació hivernprimavera del municipi.

El muntatge que es veurà al Morell comparteix amb les dues obres anteriors els mateixos ingredients que tant agraden al públic: humor, gamberrisme i grans dosis de tendresa i emoció. Una proposta embolcallada amb la màgia de la música d’aquests pallassos multiinstrumentistes.

Grans clàssics del teatre clown i números nous ens faran redescobrir aquests 5 pallassos, pallassos per a tots els públics, pallassos per a riure, però també per a reflexionar. Les entrades anticipades costen 15 € i es poden adquirir anticipadament al Centre Cultural del Morell, al carrer de la Coma 2, de dilluns a divendres de 17 a 21 hores. Una hora abans de l’inici de l’espectacle es podran comprar les entrades a taquilla, a un preu de 18 €.

Les dones provocaran aquest 8M la segona gran aturada: un repàs als actes del territori

Imatge de la manifestació que l’any passat va desbordar els carrers de Traragona el 8M. Foto: Jordi Siré

Després de l’espectacular impuls en defensa de la dona que es va viure el 8-M arreu d’Espanya, hi ha hagut un gir notable que implica directament el món de la política, del municipalisme i de les entitats. El paradigma feminista ha entrat per la porta gran i després d’anys de lliuta diària, ha esclatat de manera massiva i es planteja ja com un fenomen social al qual la mateixa societat i les autoritats li han de donar una resposta.

Milers de persones es reunien l’any passat en una esclatat manifestació celebrada a Tarragona convocats per la Plataforma 8M del Camp, i milions arreu de l’Estat. La vaga va ser internacional, però la península va marcar territori. El degoteig de notícies que abunden en els crims contra la dona, els estereotips masclistes que es verifiquen en actes com els de la Manada i la sentència judicial posterior han sensibilitzat la població de manera que és un mirall dels moviments socials a Europa. Un nou fenomen social, després del 15-M i del procés independentista, s’ha instal·lat a l’imaginari col·lectiu a Catalunya.

Avui és jornada de la vaga de 24 hores convocada pels col·letius feministes arreu de l’Estat i de dues hores per als sindicats majoritaris, UGT, CCOO i USO, tot i que la faran de 24 hores en determinats sectors. Els ajuntaments s’han sumat decretant serveis mínims.

A casa nostra, només en la jornada d’avui i sense comptar amb els actes que ja s’han celebrat o tindran lloc els propers dies o setmanes, el calendari més destacat és el que reproduïm a continuació. Destaca poderosament la implicació mostrada per l’Ajuntament d’Altafulla.

Tarragona

11:00h Concentració a l’Estàtua dels Despullats (Rambla Nova)
11:15h Manifestació conjunta fins els Jutjats de Tarragona (Rambla President Lluís Companys, 10)
Al finalitzar es llegirà el manifest conjunt.
Organitzen els sindicats CCOO i UGT.

Durant bona part del mes de març, a Tarragona se celebra un reguitzell d’activitats. Consulteu-les en aquest enllaç.

Altafulla se suma a la vaga

Després que el Ple de l’Ajuntament d’Altafulla s’afegís a la vaga feminista del 8 de Març, el personal municipal, d’acord amb el comitè d’empresa, farà una aturada de dues hores per torn amb motiu del Dia Internacional de la Dona amb l’objectiu de reivindicar les grans xacres que han de suportar les dones com la precarietat laboral, la bretxa salarial, la violència masclista i la manca de coresponsabilitat en les tasques de cures.

Així es garantirà l’obertura de l’Ajuntament i el funcionament del personal de Brigada i les llars d’infants municipals Francesc Blanch i Hort de Pau. Per al coneixement de les famílies, les escoles bressol d’Altafulla faran una aturada de 15 a 17h sense serveis mínims. En l’àmbit de l’Educació Infantil i Primària, els centres públics de les escoles La Portalada i El Roquissar, tindran com a mínim, una persona de l’equip directiu per centre, i un docent per cada sis aules en l’ensenyament infantil i primària, de 3 a 12 anys; per garantir la seguretat en l’horari de menjador i activitats complementàries, un terç del personal, que és el que estableix la Generalitat de Catalunya.

A les 17:30h, a l’Era del Museu es llegirà el manifest, i tot seguit, tindrà lloc la representació de la performance “FQ-M8. Freqüència Quotidiana 8 de Març”, que anirà a càrrec del grup de teatre +A Prop. En acabar, l’Ajuntament d’Altafulla posarà a disposició de la ciutadania un autobús per participar a la Manifestació Unitària del Moviment Feminista, convocada a Tarragona sota el lema “Juntes som més fortes! Cap pas enrere!”.

L’alcaldessa de Cambris, presentant els actes

Cambrils: 11 activitats

Onze activitats celebra Cambrils al voltat del Dia Internacional de la Dona durant setmanes. Avui, l’acte institucional es durà a terme a les 11:30 hores a la plaça de l’Ajuntament i consistirà en la lectura d’un manifest a favor dels drets de les dones, que estarà acompanyat d’una actuació musical i performance a càrrec de la cantant i pintora Cambrilenca Bali Cejas.

Novament, aquest acte té un pes social molt important, ja que s’emmarca en la segona vaga feminista mundial, que reivindica la urgència d’establir mundialment polítiques públiques i recursos específics per eradicar les desigualtats de gènere i, en conseqüència, totes les formes de violència que pateixen les dones només pel fet de ser-ho.

Constantí

El divendres 8 de març tindrà lloc l’acte central de la Setmana de la Dona amb la tradicional Lectura del Manifest, a càrrec de les associacions de dones del municipi, el Grup Cultural Mestresses de Casa i l’Associació de Dones per la Unitat de Constantí. Serà a partir de les 12 del migdia i com és habitual tindrà lloc al davant de l’Ajuntament.

Tal i com ja s’ha fet aquests anys anteriors, un dels actes principals d’aquesta Setmana de la Dona arribarà el diumenge 17 de març amb un acte de reconeixement i homenatge a totes les dones constantinenques que aquest any 2019 celebren el seu 80è aniversari, que tindrà lloc al Pavelló Poliesportiu.

Creixell: Setmana de la Dona

Creixell celebra un any més la Setmana de la Dona, amb activitats durant tota la setmana. Pel que fa a la jornada d’aquest divendres, els actes programats són aquests:

12:00h Davant de l’Ajuntament lectura del Manifest Oficial del Dia Internacional de la Dona.

19:00h a la Casa de Cultura “Cal Cabaler” Inauguració de l’exposició “WOMAN IN POP”, Pinzellades de Poètica Femenina, de l’artista Ester Sentís.

El Morell

Aquest dijous 7 de març es llegia, a les 18.30 hores i davant de l’Ajuntament del Morell, un manifest per commemorar el Dia Internacional de les Dones. Així mateix, dissabte 16 de març, a les 11 hores i a l’antiga estació de tren, es pintarà un mural feminista.

La Canonja organitza un concert coral

La Canonja

La Canonja té previst organitzar un concert coral aquest 8-M. Serà a les 18 hores al Centre Cívic, sota el títol ‘Dones que canten per a tu’, i per part del Cor Al·leluia.

La Pobla de Mafumet

La Pobla viatjarà, el mateix divendres a les 18 hores, fins a Barcelona per acudir al Teatre Borràs. L’objectiu d’aquesta excursió és acudir a la representació teatral de l’obra “Pel davant i pel darrera”, una comèdia versionada per Paco Mir, que compta sobre l’escenari amb artistes com Lloll Bertran, Agnès Busquets, Jordi Díaz o Carme Pla, entre d’altres.

Mont-roig del Camp

La regidoria de Cultura organitza la lectura del manifest institucional a les 12 hores.

Prades

Prades trasllada els actes al dissabte, 9 de març. L’alcaldessa i coordinadora de l’Institut Català de la Dona a Tarragona, Lídia Bargas, farà una conferència titulada ‘El paper de la dona al llarg del temps’. Serà a les 18:30 hores a la sala d’actes de l’Ajuntament.

Reus: dues manifestacions, també

Igual que a Tarragona, dues convocatòries viurà la ciutat de Reus, totes dues al mati. A les nou ho farà a la plaça de la Pastoreta i a les dotze, el punt serà la plaça del Mercadal. Com en el cas de Tarragona, l’Ajuntament ha decretat servis mínims.

Acte celebrat l’any passat a Riudoms

Riudoms

Les presidentes de les entitats de Riudoms i les directores dels centres educatius del municipi tornaran a ser les protagonistes de l’acte commemoratiu del Dia Internacional de la Dona que organitza l’ajuntament de Riudoms. El format d’aquest acte es va estrenar l’any passat en què les regidores del l’ajuntament van llegir un manifest al Saló de Plens i, posteriorment, una vintena de responsables d’associacions, entitats i escoles de Riudoms van llegir textos de tres escriptores i activistes en favor dels drets de les dones.

Enguany, es llegiran fragments de tres dones elegides pel seu compromís amb la lluita en favor dels drets de les dones i de les quals enguany se’n commemora el naixement. Es tracta de Gabriela Mistral, escriptora xilena, nascuda fa 130 anys (1889-1957) i Premi Nobel l’any 1945; de Simone Weil, lluitadora obrera, activista i filòsofa francesa d’origen jueu, nascuda el 1909 i morta el 1943; i Clementina Arderiu, escriptora i poeta catalana, nascuda fa 130 anys (1889-1976).

L’acte se celebrarà el proper dia 8 de març a les 5 de la tarda a la Sala Multiús del Casal Riudomenc, al carrer Sant Jaume, número 2, i està obert a tot el públic.

Roda de Berà

Roda de Berà celebrarà a les 12h davant l’edifici consistorial la lectura del manifesta del Dia internacional de la dona. Al migdia s’organitzarà un dinar, que inclourà ball. Aquest dijous es preveia la projecció d’una pel·lícula (‘Figuras ocultas’) a ‘hotel d’entitats. Finalment, del 20 de març al 3 d’abril es farà un curs d’intel·ligència emocional.

Salomó
La compositora Olga Pes actuarà aquest divendres 8 de març, dia Internacional de les Dones, a Salomó. Portarà els seus darrers treballs ‘Candy’ i ‘The equation’ al Domo Geodèsic de Mas Romaní. Ho farà guitarra en mà i amb Fer García-Ramos a la bateria.

Salou

Aquest dijous dia 7 de març, l’entitat de gimnàstica rítmica Salou Club Esportiu era l’encarregada enguany de llegir el manifest del Dia Internacional de les Dones. Tot seguit, es dugué a terme la conferència “Victòria dels Àngels, més enllà d’una veu”, a càrrec de Carme Domingo, llicenciada en Filosofia i professora de música; amb la col·laboració del Grup de Dones de Salou i l’Antena del Coneixement de la URV.

L’alcalde Pere Granados ha destacat que “un any més, l’Ajuntament de Salou se suma a la celebració del Dia Internacional de les Dones, oferint un gran ventall d’activitats adreçades a elles, i recordant la lluita constant per la igualtat”.

Per la seva banda, la regidora de Benestar i Serveis Socials, Estela Baeza, explicava que “un cop més ens sumem a la celebració dels actes en motiu del Dia Internacional de les Dones. Com Ajuntament creiem fermament en què les polítiques d’igualtat són l’instrument més efectiu de lluita per la defensa dels drets de les dones, així com per evitar les desigualtats entre dones i homes”

Els diumenges 10 i 24 de març, el SIAD organitza per cinquena vegada la realització de dos tallers d’autodefensa personal femenina a la Sala Jardí del Pavelló Municipal d’Esports. La durada de l’activitat, totalment gratuïta per a les participants serà de les 9:45h i fins a les 13:45h; i cada taller podrà comptar amb un màxim de 30 dones. Les inscripcions es podran fer presencialment a l’Espai Mas de dilluns a divendres -dimecres tancat- en horari de 10h a 13h, per telèfon al 977 30 92 06 i per correu a siadones@salou.cat.

Torredembarra: Serveis mínims

L’Ajuntament de Torredembarra també ha decretat serveis mínims. Els actes previstos per aquest divendres són aquests:

De 10 a 11.15 h, l’Spa i Salut (Centre Nidra – c. Baix de Sant Pere, 18): loga, a càrrec de Tere Capdevila.

A les 12 h, al Pati del Castell: Lectura del Manifest a càrrec de les autoritats locals.

A les 19 h, a l’Espai Cultural Sala del Mar (pg.de Miramar.185), Concert de Piano, a càrrec d’Andrea Krzemnicki. Organitza: Grup de Dones de Torredembarra.

Cartell dels actes de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant

Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant

Per commemorar el Dia Internacional de les Dones, les regidories de Cultura, Esports i Joventut de Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, el Campus Extens de la URV del municipi, l’entitat local Les Violetes i els mitjans de comunicació locals (Ràdio l’Hospitalet de l’Infant i la Televisió de Vandellòs) s’han coordinat per organitzar un programa d’actes que començarà el proper dilluns 4 de març i finalitzarà el divendres 22 de març.

El divendres 8 de març, a les 18 h, a la sala Bonet Castellana del Centre Cultural Infant Pere de l’Hospitalet de l’Infant i el divendres 22 de març, a les 18 h també, però a la Biblioteca de Vandellòs, Silvia Palazón oferirà una sessió de conta contes titulada «La princesa i el pirata».

Vila-seca: Manifestació

A Vila-seca, el divendres 8 de març s’ha convocat la Manifestació per la Vaga Feminista del 8M, sota el lema “Ens aturem per canviar-ho tot!”, que sortirà a les 12.00 h des del Mercat Municipal i acabarà a la plaça de l’Església. En arribar, es farà la lectura dels manifestos i hi haurà amenització musical. A les 2 de la tarda, tindrà lloc el dinar del Dia Internacional de les Dones al Restaurant Porto Alegre.

Parlament de Catalunya

El Parlament ha fet aquesta tarda de dijous una declaració institucional amb què dona suport a les treballadores que se sumin a la vaga de demà i als actes, les manifestacions i les aturades que es convoquin amb motiu del Dia Internacional de les Dones. La declaració, signada per tots els grups, l’ha llegida al Ple el secretari segon, David Pérez.

Generalitat de Catalunya

El Govern se suma a les protestes i dimecres va celebrar un acte institucional, presidit per la consellera de Presidència, Elsa Artadi.

Entitats i empreses socials:

URV

A la Universitat Rovira i Virgili, l’Associació d’Estudiants de Ciències de la Salut organitza diverses activitats des del migdia i fins la tarda, des d’un taller per dissenyar bosses i fer pancartes a les 12h, un dinar i l’anada conjunta cap a la manifestació feminista a les 18:30h a la plaça Imperial Tàrraco.

Càritas

Càritas diocesana de Tarragona insta als poders públics a desenvolupar polítiques proactives per assegurar la igualtat efectiva, l’accés a tots els drets de ciutadania i la garantia d’una protecció i assistència adequades. Al mateix temps, fa una crida a la societat, al col·lectiu dels homes molt en particular i a la ciutadania en general, perquè promogui a tots nivells actituds i comportaments de respecte, dignitat i igualtat de les dones vers els homes.

“La violència masclista es manifesta de múltiples formes, que sovint es veuen “normalitzades” pels usos que sustenta la societat patriarcal. Tot i que la desigualtat ha guanyat visibilitat, no sempre en som conscients i reconeixem aquestes violències diàries suportades per les dones. L’ús arbitrari i normalitzat d’aquesta violència és la seva expressió més aberrant”, destaca Càrites.

Personal i usuaris dels serveis de l’Onada

L’Onada Serveis: decàleg de no discriminació

L’Onada Serveis, empresa que al Camp de Tarragona disposa de residències de la tercera edat, dins del seu “ferm compromís” en favor de la igualtat de tracte i la no aplicació de prejudicis i estereotips per raó de sexe, edat o raça i el foment de la integració i participació equilibrada de dones i homes en totes les seves àrees i nivells ha activat una sèrie de mesures encaminades a garantir la igualtat efectiva dins de l’organització i, també, en els processos de selecció que posa en marxa. Per a aconseguir-ho, l’organització ha elaborat un Decàleg de Principis i Criteris de No Discriminació que es pot descarregar íntegre des de la web de L’Onada Serveis.

Així, i segons el Decàleg, cal garantir, sempre i per a tota persona, la igualtat d’oportunitats i la no discriminació durant qualsevol procés de selecció activat, és necessari emprar tècniques de selecció no discriminatòries i cal informar les empreses externes del protocol i els criteris de selecció no discriminatòria sempre que es contractin els seus serveis.

Els serveis mínims

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha decretat els serveis mínims. Pel que fa al transport de viatgers urbà i interurbà, el servei de metro i bus a l’àrea metropolitana i els Ferrocarrils de la Generalitat serà del 50% en hores punta, des de les 6.30 h a les 9.30 h i des de les 17.00 h a les 20.00 h, i del 25% la resta del dia.

En el cas de Rodalies, els serveis seran del 33% durant tot el dia. Pel que fa a Ensenyament, hi haurà un docent per cada sis aules a primària i un per cada quatre a educació especial, mentre que als centres sanitaris s’atendrà amb normalitat al servei d’urgències i a la resta de serveis es farà amb el mateix funcionament que en un dia festiu.

A Ensenyament, a banda dels docents per cada aula també s’haurà de garantir una persona de l’equip directiu per centre de treball, i en el cas dels serveis de menjador, activitats extraescolars i llars d’infants els serveis mínims seran d’un terç de la plantilla.

Pel que fa a l’àmbit sanitari, les urgències, les unitats especials (cures intensives, vigilància intensiva, etc.) i les activitats quirúrgiques inajornables s’atendran amb normalitat, mentre que en la resta d’activitats els serveis seran els mateixos que en un festiu, i en cas que aquests siguin els habituals seran d’un 50% de la plantilla.

Als centres d’assistència extrahospitalària, on les urgències també s’atendran amb normalitat, la resta de serveis es prestaran amb un 25% de la plantilla. D’altra banda, l’atenció telefònica d’urgències i emergències mantindrà la plantilla en un 85%, mentre que per a la resta d’activitats no s’han fixat serveis mínims.

A la ràdio i televisió públiques els serveis mínims s’han fixat en l’emissió del 50% dels continguts habituals en la programació informativa, així com en l’emissió de la informació que sigui necessària en cas que hi hagi una emergència.

Documents:

El manifest del Dia Internacional de les Dones 2019.

Com negociar laboralment en condicions d’igualtat (document d’UGT).

El Carnaval omple el Morell de festa i color

El Carnaval va començar divendres i s’ha allargat fins a aquest dilluns amb un contacontes a l’aire lliure

El Carnaval va començar divendres i s’ha allargat fins a aquest dilluns amb un contacontes a l’aire lliure

“Antes muert@s que sencill@s”, amb molta purpurina, unes arrissades cabelleres i una simpatia desbordant, es van coronar com els guanyadors indiscutibles del Carnaval morellenc, ja que van aconseguir el premi a la millor carrossa i també a l’escombra d’or a millor comparsa.

I és que aquest dissabte va estar ple de color, gresca i xerinola, amb més d’una desena de comparses que van participar en la Gran Rua de Carnaval del Morell. Una desfilada festiva des de l’antiga estació de tren i per la Rambla Joan Maragall que va culminar amb el discurs del Rei Carnestoltes i el lliurament del premi a la millor carrossa. També es va destacar la tasca de Maria Hernández i Emma Pascual, autores del cartell d’enguany.

Posteriorment, totes les comparses es van traslladar a sopar al Pavelló Municipal i, ja amb la panxa plena, la festa va continuar amb més premis. Així, l’escombra de bronze se la va emportar el “Circo de los sueños”, un circ en el qual no faltaven pallassos, domadors, mims, forçuts o malabaristes. L’escombra de plata va ser per a la “Colla Els Puntuals”, un grup molt nombrós de rellotges molt originals. I finalment, l’escombra d’or va ser per a “Antes muert@s que sencill@s”, uns perruquers divertidíssims.

El jurat també va reconèixer la resta de grups participants amb diplomes a la colla més heroica, la més instruïda, la més salvatge o la més prehistòrica. I fi de festa va anar a càrrec d’una disco mòbil que va animar la revetlla més carnavalesca fins ben entrada la matinada.

Carnaval per a tothom

Els més petits, també van tenir el seu protagonisme divendres, amb la rua de la llar d’infants i l’Escola Ventura Gassol, un berenar infantil i la Petita Gran Festa de Carnaval al Pavelló Municipal. I pels que encara no n’havien tingut prou, ahir diumenge es va celebrar la Festa del confeti.

La plaça de la Font es va omplir de petits i grans que, amb l’espectacle de “Jordi Jubany”, es van animar a ballar i cantar, i tots plegats van acabar involucrats en una guerra de paperets de colors. Finalment, es va procedir a la crema del Rei Carnestoltes per acomiadar el Carnaval 2019, combinant tradició i diversió en uns dies de disbauxa just abans de l’inici de la Quaresma. Però el punt final definitiu no s’ha posat fins aquest mateix dilluns, amb un contacontes, a càrrec d’Ukecontes, davant del Teatre-Auditori a les 12 del migdia.

A continuació compartim més imatge del Carnaval:

 

L’humor i la música de Tenors esdevé tot un èxit al Morell

Entre les més de 300 persones de públic hi havia molts aficionats a la música i al cant

Entre les més de 300 persones de públic hi havia molts aficionats a la música i al cant

Una platea totalment plena i més de 300 personesde públic van gaudir,aquest passat dissabte, de l’espectacle Tenorsde la companyia Illuminati. Una proposta musicalque va portar damunt de l’escenari les més belles i conegudes melodies d’avui i de sempre.Els assistents van sortir encantats amb el muntatge, que destaca per lesgrans veusdels seus protagonistes i tocs d’humorque van fer que la nit fos d’allò més divertida. Entre les persones que van ocupar les butaques del Teatre-Auditori del Morellhi havia molts aficionats a la música i al cant, que van gaudir especialment delpeculiar concertdels tenors.A més, alguns repetien després d’haver-lovist mesos enrerea la Sala Trono de Tarragona, en el marc de les festes de Santa Tecla.Amb aquest espectacle s’arriba ja a l’equadorde la programació hivern-primavera del Teatre-Auditorimorellenc. La pròxima cita serà dissabte 16 de marçamb Rhumans, de Rhum & Cia, un muntatge de teatre clownamb l’humor i la música com a ingredients principals.

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies