TOTS 21

Maria Mercè Marçal, proposta guanyadora de la iniciativa Dona’m nom de dona del Morell

130 persones han votat per triar el nom de la plaça compresa entre els carrers Mossèn Manyé, Montserrat Roig, Pompeu Fabra i Miquel Martí i Pol. Foto: Ajuntament

Maria Mercè Marçal i Serra serà el nom que portarà la plaça compresa entre els carrers Mossèn Manyé, Montserrat Roig, Pompeu Fabra i Miquel Martí i Pol del Morell. Així ho han decidit les més de 130 persones que han pres part en el procés participatiu Dona’m nom de dona, que ha estat actiu durant tota una setmana. Així, Maria Mercè Marçal ha estat l’opció que ha recollit més vots, un total de 61, el que suposa un 43,88% del total. Les altres dues opcions eren Caterina Albert, que ha sumat 43 vots, i Teresa Pàmies, amb 35. Val a dir que es van triar aquestes tres propostes, de grans dones de la literatura catalana, per tal de mantenir una coherència amb la resta de carrers de l’entorn de la plaça, també vinculats a la literatura. La iniciativa s’ha emmarcat en la celebració del Dia Internacional de les Dones, que es commemora aquest dilluns 8 de març, gràcies a un treball conjunt de les regidories d’Igualtat i Participació Ciutadana de l’Ajuntament del Morell.

L’objectiu era, d’una banda, “incentivar la participació ciutadana per a projectes petits, més enllà dels pressupostos participatius que ja fa dos anys que organitzem”, remarca l’alcalde i regidor de Participació Ciutadana, Eloi Calbet. D’altra banda, i tal com indica la regidora d’Igualtat, Rosa M. Sánchez, “tenim pocs carrers amb nom de dona i vam creure molt oportú aprofitar el 8 de març per sumar-ne un més donant, alhora, un reconeixement a una gran figura de la literatura del nostre país”.

Per culminar el procés, la il·lustradora Berta Artigal està realitzant un mural relacionat amb les dones i la literatura catalana en un dels murs que delimiten la pista esportiva de la plaça. Una obra artística que es presentarà aquest dissabte 13 de març a les 17 hores en un petit acte en què també participaran les professores del departament de corda de l’Escola de Música El Morell, Maria Eugenia Paniza al violí i Roser Àvila al violoncel.

Qui va ser Maria Mercè Marçal?

Maria Mercè Marçal (Ivars d’Urgell 1952 – Barcelona 1998) va ser una poeta, narradora, editora i traductora catalana, catedràtica d’institut de català. També va ser activista política, cultural i feminista. El fet de viure i créixer en un entorn rural serà determinant per a ella.

En l’etapa universitària s’inicia la politització de Marçal, mentre que la dècada dels setanta representa la seva entrada en el món literari i en l’activisme polític i feminista, que no abandonarà mai. El 1976 guanya el premi Carles Riba de poesia amb el seu primer poemari, Cau de llunes. Durant els vuitanta, Marçal estudia i tradueix diverses poetes i escriptores.

El 1980 té la seva filla Heura (afronta la maternitat en solitari) i li dedica alguns poemes, i el 1982, a Terra de mai (títol al·lusiu a la seva companya sentimental Mai Cobos), tracta el tema de l’amor entre dones, inèdit en la literatura catalana fins llavors. El 1994, Marçal publica La passió segons Renée Vivien, la seva única novel·la, que li val un reguitzell de premis.

En els darrers anys de la seva vida, impulsa el Comitè d’Escriptores dins el Centre Català del PEN Club. El 1996 se li diagnostica un càncer i mor el 1998.

Redacció

 

Joves de l’INS El Morell creen un joc de YouTube

L’alumnat de primer de batxillerat de l’INS El Morell, amb el suport de la regidoria d’Ensenyament de l’Ajuntament del Morell i en el marc de
l’assignatura de Ciències pel Món Contemporani, ha desenvolupat un projecte singular que té per objectiu conscienciar la ciutadania sobre els riscos associats al mal ús de la tecnologia i la importància de prendre bones decisions.

El format escollit per divulgar el seu missatge és poc habitual: un joc estil «Tria la teva aventura» i inspirat en la sèrie distòpica Black Mirror, desenvolupat a la plataforma YouTube, on la persona jugadora pot prendre decisions que afecten el transcurs de la història.

De fet, l’assignatura fa servir un enfocament purament competencial i s’allunya del llibre de text per apropar-se a les dinàmiques de grup i els projectes. La seva professora, Susana Bujalance, descriu la metodologia com hands on, heads on, és a dir, mans ocupades, ments enceses. Així, aquest segon trimestre, l’alumnat va poder votar la unitat didàctica que treballarien. La guanyadora va ser «Fake news i els riscos de la tecnologia». És en aquest marc que han creat el projecte «TECHNOCHOICE – Conseqüències per YouTUBe», fent un joc de paraules que posa el focus en el procés d’elecció (choice) i en el fet que triar una opció o altra comporti moltes conseqüències, «conseqüències per un tub».

Bujalance assenyala que “l’alumnat treballa gran quantitat de competències participant en aquest projecte i alhora aporten a la comunitat, es tracta d’un aprenentatge-servei.” Així, “primerament s’informen sobre la tecnologia en qüestió, els seus avantatges i possibles mals usos i, posteriorment, divulguen aquest aprenentatge en un format creatiu, interactiu i per tant captivador per al públic”, detalla.

Cookies, vídeos deepfake, assistents virtuals i cotxes autònoms són només algunes de les tecnologies de què l’alumnat ha creat històries distòpiques. “Aquest treball en grup té més feina de la que sembla”, exposa una de les alumnes participants, la Laia, ja que “són moltes hores de dedicació, però l’hem gaudit, hem rigut molt dissenyant-lo i, especialment, gravant les escenes”. “La veritat és que ens sentim molt orgulloses del resultat final. Volem que hi jugui tothom, i llavors s’adonaran que, sense voler, aprendran, igual que ens ha passat a nosaltres tot creant-lo”, afegeix.

 

El Morell engega un procés participatiu per triar el nom d’una plaça del poble

Imatge de la plaça compresa entre els carrers Mossèn Manyé, Montserrat Roig, Pompeu Fabra i Miquel Martí i Pol. Foto: Ajuntament

Amb motiu del Dia Internacional de les Dones, que es commemora dilluns que ve 8 de març, les regidories d’Igualtat i Participació Ciutadana de l’Ajuntament del Morell han unit esforços per tal de celebrar la jornada batejant, amb nom de dona, la plaça compresa entre els carrers Mossèn Manyé, Montserrat Roig, Pompeu Fabra i Miquel Martí i Pol. Així, s’ha ideat un petit procés participatiu online a través del qual, sota el lema “Dona’m nom de dona”, la ciutadania morellenca —major de 16 anys— podrà triar entre tres opcions a l’hora de posar nom a l’espai.

El termini per poder votar per un d’aquests noms comença aquest dilluns, dia 1, i finalitza diumenge 7 de març, de manera que el dia 8 es farà públic el nom guanyador. “Fins ara hem fet dues edicions dels pressupostos participatius, però també volem incentivar la participació ciutadana per a projectes més petits, com aquest”, remarca l’alcalde i regidor de Participació Ciutadana, Eloi Calbet.

Les tres propostes són Teresa Pàmies, Maria-Mercè Marçal i Caterina Albert, tres grans escriptores de la literatura catalana. D’aquesta manera, es manté una coherència amb la resta de carrers de l’entorn, també vinculats a la literatura, i s’aposta per un nom femení, ja que actualment el municipi només té tres carrers amb nom de dona.

“Tenim pocs carrers amb nom de dona i vam creure molt oportú aprofitar el 8 de març per sumar-ne un més”, indica la regidora d’Igualtat, Rosa M. Sánchez. Alhora, “donarem un reconeixement a una gran figura de la literatura del nostre país”, afegeix.

El vot es pot fer efectiu a través de la plataforma https://votacions.elmorell.cat/, prèvia identificació amb el DNI i la data de naixement. Per culminar el procés, durant la setmana del 8 de març la il·lustradora Berta Artigal realitzarà un mural relacionat amb les dones i la literatura catalana en un dels murs que delimiten la pista esportiva de la plaça.

Redacció

 

Comença la vacunació contra la Covid-19 al Morell

L’administració l’ha realitzat un equip d’infermeria de l’EAP. Foto: Ajuntament

Usuaris i personal del Centre de Dia del Morell han rebut, aquest dijous al matí, la primera dosi de la vacuna contra la Covid-19. En concret, se’ls ha administrat el vaccí de la marca Pfizer-BioNTech, anomenat Comirnaty, que és el que s’està utilitzant preferentment per a persones de risc, com ara gent gran.

Un equip d’infermeria de l’EAP (Equip d’Atenció Primària) El Morell s’ha encarregat de punxar poc més d’una vintena de persones a les instal·lacions del Centre de Serveis per a la Gent Gran del municipi. Una situació que es repetirà d’aquí a tres setmanes, el 18 de març, quan rebran la segona dosi de la vacuna.

“Avui és pràcticament un dia històric”, assegura la regidora de Sanitat i alhora de Benestar social i gent gran, M. Jesús Valldosera, “ja que es tracta d’un pas molt important en el desenvolupament de la pandèmia de la Covid-19”. Així mateix, “tot plegat ens dona tranquil·litat i esperança, i ens facilitarà molt la gestió diària del centre”, afegeix. Després del col·lectiu d’infermeria de l’EAP, aquestes són les primeres vacunes que es posen al Morell.

Les sanitàries s’han mostrat entre emocionades i nervioses per la fita d’avui: administrar les primeres vacunes al municipi; mentre que els avis i àvies estaven força contents de rebre l’antídot, un any després de l’inici de la pandèmia que ha assolat el món.

Redacció

 

Eloi Calbet: ‘Tenir el cos de vigilants municipals és una de les inversions més importants de la legislatura’

L’alcalde del Morell, Eloi Calbet. Foto: Cedida

L’Ajuntament del Morell ha iniciat l’any aprovant un pressupost municipal amb un notable increment del 30% per fer front a les conseqüències de la pandèmia i per prevenir-se davant de les situacions que es pugui trobar. Serà un any on la vila viurà una millora notable en la seva Rambla, mentre es començaran a veure al carrer els agents del nou cos de vigilants municipals. Ho explica el seu alcalde, Eloi Calbet.

Quin balanç fa de l’any de la pandèmia?

Ha estat un any marcat per la pandèmia, que vam iniciar el gener amb uns projectes de govern on gairebé tot ho hem pogut desenvolupar, menys accions col.lectives com les festes majors o la cultura, que ha quedat estroncada. Quant a actuacions puntuals, com són les urbanístiques, hem pogut seguir fent-les tot i la reducció d’ingressos que hem patit. L’any, l’hem viscut amb preocupació per la vessant social, econòmica i sanitària. Des de l’Ajuntament hem fet tot el possible per estar al costat de les famílies. Hem hagut de prendre decisions en favor dels autònoms, de les petites empreses per donar vida a aquells que havien de tancar la persiana. No només no tindrien ingressos, sinó que nosaltres hauríem de fer front a despeses impositives que des de l’Estat o la pròpia Generalitat no s’han sabut gestionar.

Hem tramitat ajudes al comerç local i accions econòmiques de cara a les famílies, a més del suport intensificat des de Serveis Socials per aquelles famílies més necessitades. La gent ens han reconegut la proximitat amb la que hem treballat.

Ho han passat malament des del punt de vista sanitari?

No hem tingut un bon any quant a salut i hem procurat estar al costat de les persones afectades, fent tasques de reforç i de suport. No tenim una residència d’avis, però sí centre de dia, al qual hem adaptat tots els protocols per fer-lo segur. Hem estat dels pocs centres de Catalunya on l’Ajuntament ha apostat per fer testos mensuals a tots els residents. Quan s’ha detectat algun positiu d’algun familiar, s’ha optat per fer un cribatge massiu i el tancament del centre. El municipi no ha estat dels que més casos de coronavirus hagi patit, tot i que hi ha hagut alguna defunció. Hem pres totes les mesures intentant fer una vida el més normal possible.

Estan teletreballant?

Hem ofert el teletreball a aquells que ho poden fer, com és el personal d’oficines. Vam establir un període de cita prèvia, que ara ja no s’usa, però existeix el protocol d’accés i atenció. Hem animat la ciutadania a fer ús de la seu electrònica, que ha crescut més del 50%, de manera que s’evita el desplaçament físic.

Segueix endavant el procés dels vigilants municipals. Quan seran operatius?

Esperem que en un parell de mesos ja siguin operatius. Tindrem els sis candidats, sis funcionaris fixos que podran començar a treballar, amb un temps de formació inicial abans de poder patrullar. Intensificarem les campanyes abans que comencin a actuar, no anirem a multar a les primeres de canvi. És un òrgan necessari en el municipi no només en matèria de seguretat, sinó de servei. És una de les inversions més importants de la legislatura, és un projecte de futur, un servei públic de primera necessitat i de primer nivell, d’impacte directe al ciutadà, que podrà trucar les 24 hores del dia.

La ciutadania sempre demana saber quants efetius hi haurà al carrer?

Hem començat amb els necessaris. Son sis vigilants i el cap del servei. Algun dia a l’any ens podem trobar amb algun torn sense poder cobrir. Ho hem assumit i ho em explicat al ple i als mitjans de comunicació, però parlem d’un municipi que tot i tenir 3.700 habitants hi destinarà un pressupost molt important i ho començarem desenvolupant en un primer nivell. Altres han creat aquest servei amb només un parell de vigilants. Nosaltres garantirem un servei les 24 hores del dia els 365 dies a l’any, i passarem del res al tot. No podem passar d’una despesa zero a una del 200%. Garantim un agent al matí, un a la tarda i dos a la nit, menys en casos excepcionals de baixes. Si hem de treure un torn, prescindirem del de matí, quan l’Ajuntament és obert. Tindrem una borsa de treball per si tenim alguna baixa.

Els pressupostos municipals ja estan aprovats, que s’enfilen a nou milions d’euros. Quines són les prioritats que es fixen? Es nota els efectes de la pandèmia?

Són uns pressupostos que aixequen el sostre de despesa de forma racional i prudent. Passem de sis a nou milions d’euros. Hi contemplem un préstec de 2,3 milions quan no tindríem la necessitat de concertar-lo perquè tenim un romanent de tresoreria suficient per fer front a aquests 2,3 milions. El problema és que ens hem trobat amb la pandèmia, que ens ha fet minorar els ingressos municipals de forma bastant notable. Una part de taxes i preus públics ve de serveis que no podem prestar, però els costos fixos es mantenen. Qui ens diu que al mes de setembre no ho haurem de tancar tot, que el 2021 serà un any planer, que la previsió d’ingressos serà la certa? Davant d’aquesta eventualitat, fins i tot des d’Intervenció se’ns diu que per prudència financera, avui que les condicions bancàries són immillorables, cal anar a buscar un préstec que ens garantirà no usar el fons líquid de tresoreria, i que ens permetrà tirar endavant, podent pagar les factures i les nòmines quan toca i fent front també a tota la despesa ordinària sense cap esforç extra. El romanent serà d’uns 2,5 milions d’euros, i el deute és, ara, de zero euros. Quan concertem el préstec, aleshores serà del 30%. El topall màxim legal és de 110% sobre el pressupost.

‘Seguirem al costat de les empreses i dels autònoms, tal com hem fet el 2020’. Foto: Mayo Lorda

Quines inversions duran a terme?

Com a prioritats de govern tenim la cultura, celebrar les festes majors i busquem seguir fent un servei de qualitat i segur. Seguirem al costat de les empreses i dels autònoms, tal com hem fet el 2020. Hem previst un fons de contingència, del que no n’estem obligats a dotar, amb uns 100.000 euros. Si durant l’any fem curt en partides d’ajuts o subvencions directes a les famílies, disposarem del fons de contingència.

Aquest és un pressupost social, amb un increment de la despesa en aliments. També hem incrementat les partides destinades a la via pública, com en els pressupostos participatius, amb 70.000 euros més destinats a la millora de voreres. També treballarem en la transició energètica, amb el canvi de l’enllumenat públic per llums led.

Com a inversions importants tenim la Rambla, una obra que es farà en dues fases. Ja estem a punt d’adjudicar el segon tram, el que toca a l’estació de tren. Enguany també sortirà a licitació el tram superior. El tram central ja es va executar fa anys. Es tracta de dues inversions que sumen 1,3 milions d’euros. És un dels passejos més bonics de la província i l’hem de renovar, en aspecte i en serveis.

Un altre projecte destacat és la inversió que farem en la construcció de la pista coberta. El projecte ja està gairebé aprova. L’obra suma 1,2 milions d’euros de cost.

Han aprovat una ordenança per facilitar l’autoconsum energètic amb plaques fotovoltaiques. Com ho faran?

Tant a empreses com a particulars, els hem de facilitar les coses. La pista esportiva, la dotarem amb un coberta amb plaques solars. L’administració ha de començar a donar exemple. Són projectes cars, però permetran ser ecològicament sostenibles i a la llarga tenir una despesa menor en consum elèctric. Ho farem també en altres equipaments municipals. Al seu dia vam bonificar l’IBI un 50% durant tres anys per a la instal.lació de plaques fotovoltaiques, i ara hem acordat l’exempció de pagament de l’Impost de construcció i obres. Tenim el primer carregador elèctric del municipi i properament entrarà en vigor la modificació de l’ordenança fiscal de vehicles elèctrics i híbrids. Anirem substituint els vehicles de la Brigada amb cotxes elèctrics. El dels vigilants no ho és perquè no es recomana que ho sigui.

La pandèmia els ha afectat quant a l’atur?

En atur ens hem mogut amb un increment d’un dos per cent, és a dir, no hem notat una davallada significativa de l’ocupació. Cal destacar que hem tirat endavant el primer pla d’ocupació del Morell i ho hem fet en gran, oferint 20 places. No s’havia fet mai al Morell. Hi destinarem 180.000 euros. Això ho valora la ciutadania: hem tingut 50 sol.licituds. Ataquem l’atur estructural, aquelles persones que tenen menys garantida la inserció laboral. No ho fem amb subvencions, anem a oferir ocupació, gent que pugui treballar i fer currículum. Que es guanyi al vida durant sis mesos, que és el que dura el pla. Són peons de Brigada municipal. Estem adaptant la plantilla de personal, que és de 110 persones.

Com tenen el problema de la brossa?

Encara no tenim tots els contenidors que necessitem. Els implementarem amb una modificació del contracte del Consell Comarcal amb Fomento. Incrementarem els punts de recollida amb 85 contenidors més sense pujar la taxa de la brossa. La despesa municipal s’incrementarà uns 150.000 euros més.

Feu porta a porta o en penseu fer?

De moment, no. Som dins el servei del Consell Comarcal i no es fa. Estem treballant per iniciar una campanya de civisme. Hem d’estudiar com bonificar bé el servei que facin els ciutadans.

Tindran Ecoplanta?

Properament, l’empresa definirà si acaba fent la inversió, que tots esperem que sigui així. Tots hem de remar perquè vinguin inversions a casa nostra i més una com aquesta, que marca tendència en sostenibilitat, és circular, de manera que dels residus en fa producte. Volem un producte de química viable econòmicament i sostenible. Esperem que a finals de 2022 o 2023 pugui iniciar-se l’obra. La sensació és positiva, però hem de ser prudents.

L’Ajuntament seguirà apostant pels estudis de la qualitat de l’aire?

Sí, i a partir d’ara la diferència serà que ho farem incloent-hi la Universitat Rovira i Virgili, que se sumarà a la UPC. És una obligació de l’Ajuntament en transparència.

Jaume Garcia / Mayo Lorda

 

El Morell promou la tinença responsable d’animals domèstics

El passat mes d’octubre, el consistori morellenc va iniciar una campanya per fomentar el civisme i la tinença responsable d’animals de companyia.

La tinença d’un animal de companyia és un exercici de responsabilitat a llarg termini, una qüestió que té molt clara l’Ajuntament del Morell, i més concretament les regidories de Medi Ambient i Seguretat Ciutadana. El Morell no és aliè a la problemàtica pel que fa als abandonaments d’animals i les conseqüències ètiques, socials i mediambientals que aquests comporten.

És per aquest motiu que, entre altres, el ple del consistori va aprovar, aquest passat mes de gener, l’ordenança de protecció, benestar i convivència amb els animals de companyia i la fauna urbana. Un text que té, com a objectiu primordial, “regular i promoure la tinença responsable i la protecció dels animals domèstics, així com fomentar els valors cívics i de corresponsabilitat entre la ciutadania en tot allò que té relació amb els animals”, indica la regidora de Medi Ambient, Rosa M. Sánchez.

Alhora, es vol “incentivar la pedagogia amb campanyes de sensibilització destinades a totes les persones propietàries d’animals de companyia o promoure les inscripcions al cens d’animals”, continua el regidor de Seguretat Ciutadana, Alberto Ortega, “així com fomentar l’esterilització, adopció i acollida dels animals”.

Entre altres, en aquesta ordenança es detallen qüestions com el cens municipal de mascotes, les obligacions i prohibicions dels propietaris o posseïdors d’animals de companyia, les condicions per a la tinença i el manteniment dels animals, detalls sobre els animals considerats potencialment perillosos o infraccions i sancions vinculades a aquest àmbit.

Tot plegat, continua la línia encetada el passat mes d’octubre, quan el consistori morellenc va iniciar una campanya, que continua vigent, per fomentar el civisme i la tinença responsable d’animals de companyia. Així, sota el lema ‘El teu amic, amb xip i censat’, també es promou el cens de gats, gossos i fures, un tràmit obligatori i que no tots els propietaris saben que han de realitzar.

Redacció

 

El Morell no cobrarà les ocupacions de via pública de terrasses i quioscos durant el 2021

Ajuntament del Morell. Foto: Morell.cat

Des de l’inici de la pandèmia de la Covid-19, l’Ajuntament del Morell ha mirat de donar suport a la ciutadania amb diversos tipus d’ajudes i subvencions, sobretot dirigides a les persones més afectades per les restriccions que ha comportat el coronavirus. Així, ja el passat mes de maig, el plenari va aprovar no liquidar les ocupacions de via pública de terrasses i quioscos pel que restava de l’any 2020. Una mesura que s’ha considerat que calia ampliar també a tot el 2021.

“Entenem que cal estar al costat dels nostres veïns i veïnes, sobretot dels que s’han vist més afectats per la situació actual, com són el personal de la restauració i comerciants”, remarca l’alcalde i també regidor d’Hisenda, Eloi Calbet, de manera que “rebaixar-los la pressió fiscal amb una mesura com aquesta ens sembla un cop de mà necessari per a aquest sector”.

D’aquesta manera, el consistori deixarà d’ingressar gairebé 20.000 euros, “però és un esforç que pensem que hem de fer en un context complicat com l’actual”, acaba el batlle.

Redacció

 

El Teatre Auditori del Morell rep Els Burgarol, una comèdia sobre els llinatges familiars

El muntatge, de Ramon Madaula, el protagonitzen el seu autor amb Jaume Madaula i Estel Solé. Foto: Iván Moreno

A les acaballes del mes de febrer, la cultura segura continua al Teatre Auditori del Morell amb la història d’Els Burgarol, una obra escrita per Ramon Madaula i protagonitzada pel mateix autor, amb Jaume Madaula i Estel Solé, que ha guanyat el Premi Recull 2020. A cals Brugarol -família de l’alta burgesia catalana- la filla, l’Anna, activista social i feminista, decideix canviar-se el primer cognom pel de la mare. Per l’Antoni Brugarol és inconcebible que la seva filla ja no es digui Brugarol, un dels cognoms amb més solera de la comarca. Per això, recorrerà a tota mena d’argúcies i xantatges perquè l’Anna es faci enrere.

Ramon Madaula escriu i protagonitza una comèdia familiar amb grans dosis d’humor àcid i intel·ligent que enfronta cara a cara les contradiccions dels seus protagonistes. Dues generacions i dues maneres d’entendre el món en una societat on tots voldríem creure’ns un model de coherència absoluta. La funció és aquest dissabte 27 de febrer a les vuit de la tarda, i està recomanada per a majors de 12 anys.

Les entrades anticipades costen 12 euros i es poden adquirir al Centre Cultural del Morell, al carrer de la Coma 2, de dilluns a divendres de 17 a 21 hores (excepte els divendres que hi hagi funció). A més enguany, i com a novetat, les entrades també es poden comprar online a la plataforma elmorell.koobin.cat. Una hora abans de l’inici de l’espectacle es podran comprar les entrades a taquilla, a un preu de 15 euros. Així mateix, els majors de 65 anys i els aturats tenen un descompte del 25% en totes les entrades, mentre que els menors de 30 anys i les persones minusvàlides tenen un descompte del 50%.

Pel que fa a les mesures de seguretat i higiene respecte a la Covid-19, durant la temporada l’aforament del Teatre Auditori es veurà reduït al 50% en tots els espectacles, l’ús de la mascareta serà obligatori, així com la neteja de mans i la presa de temperatura a l’entrada.

La temporada teatral, que va començar al gener, s’allargarà fins a l’1 de maig amb una desena d’espectacles de circ, teatre, propostes familiars i música. I enmig de tot plegat, el PrimaverArt, la mostra d’arts escèniques a peu de carrer del Morell, que arriba a la sisena edició i que tindrà lloc del 8 a l’11 d’abril.

Redacció

 

El Morell incentiva la instal·lació de plaques solars

Ajuntament del Morell. Foto: Morell.cat

El Morell està compromès amb la lluita contra el canvi climàtic i en l’endegament definitiu per poder afrontar la transició energètica, suposant un dels reptes actuals més importants que qualsevol societat ha d’afrontar i que exigirà una transformació profunda dels actuals models energètics i un compromís ferm i sòlid per part de la ciutadania.

És per això que el ple de l’Ajuntament morellenc ja va aprovar, el passat mes de desembre, una ordenança per a la promoció de les instal·lacions d’autoconsum amb energia fotovoltaica. Un text que ara es complementa amb una modificació de l’ordenança fiscal reguladora de l’impost sobre construccions, instal·lacions i obres (ICIO), a la qual s’ha donat llum verda en el ple de gener. Així, aquelles persones que optin per instal·lar plaques d’energia solar fotovoltaica per a l’autoconsum, ubicades en qualsevol bé immoble situat al terme municipal del Morell, tindran una bonificació del 95% de l’ICIO per a fer els treballs pertinents en la instal·lació.

“D’aquesta manera, mantenim el nostre compromís amb la promoció de l’energia solar i l’autoconsum”, remarca l’alcalde i també regidor d’Hisenda, Eloi Calbet, “tenint en compte que aquest tipus d’energia és una de les principals tecnologies que contribuirà significativament al desenvolupament d’un nou model energètic”, que contribuirà a incrementar l’eficiència energètica i facilitar la integració d’energies renovables en el sistema elèctric, reduir les emissions contaminants, reduir l’alta dependència energètica de Catalunya i, en darrer lloc però no menys important, democratitzar el model energètic existent.

Redacció

 

Entrades esgotades per veure el popular Quim Masferrer al Teatre Auditori del Morell

Quim Masferrer pensa que ha arribat l’hora de fer un homenatge al públic en un espectacle únic. Foto: Cedida

Al Morell, la cultura segura no s’atura, i aquesta setmana arriba al municipi una cara ben coneguda per tota la ciutadania. Es tracta de Quim Masferrer, que portarà al Teatre Auditori l’espectacle Bona gent!, i per al qual ja s’ha penjat el cartell d’entrades exhaurides. Durant anys, dècades, segles, hem aplaudit actors, actrius, dramatúrgies, escenografies, directors… però ens hem oblidat d’una peça clau del teatre: el públic. Quim Masferrer pensa que ha arribat l’hora de fer un homenatge al públic en un espectacle únic i impossible de repetir perquè el públic n’és el protagonista. Un protagonista o, millor dit, molts protagonistes, que escriuran l’argument d’aquesta experiència. Un espectacle ple de veritat. Un espectacle honest. Un espectacle on Quim Masferrer vol ser el teu espectador.

La funció és aquest dissabte 20 de febrer a les vuit de la tarda, i està recomanada per a majors de 7 anys. Pel que fa a les mesures de seguretat i higiene respecte a la Covid-19, durant la temporada l’aforament del Teatre Auditori es veurà reduït al 50% en tots els espectacles, l’ús de la mascareta serà obligatori, així com la neteja de mans i la presa de temperatura a l’entrada.

La temporada teatral, que va començar al gener, s’allargarà fins a l’1 de maig amb una desena d’espectacles de circ, teatre, propostes familiars i música. I enmig de tot plegat, el PrimaverArt, la mostra d’arts escèniques a peu de carrer del Morell, que arriba a la sisena edició i que tindrà lloc del 8 a l’11 d’abril.

Redacció

 

El Morell assumeix el cost d’un test PCR posterior a les eleccions pels membres de les meses davant la negativa de la Generalitat

Imatge dels preparatius electorals al Morell. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament del Morell ha ofert a totes les persones que formen part de les meses electorals la possibilitat de realitzar-se un test PCR després de la jornada electoral d’aquest diumenge. Així ho ha fet saber el mateix alcalde, Eloi Calbet, a través d’una carta que s’ha fet arribar als divuit membres de les sis taules que s’han constituït al poble. En aquest sentit, Calbet els ha exposat que “des del consistori hem demanat per activa i per passiva a la Generalitat que fes l’esforç de fer proves PCR a tots els membres de les meses electorals, havent rebut tan sols una resposta afirmativa en el test PCR previ a les eleccions”.

“La nostra voluntat era que fos també la Generalitat qui assumís la realització dels testos PCR posteriors a les eleccions, per tal de donar-vos seguretat sanitària a tots els qui avui formeu part de les meses”, continua l’alcalde, però davant la negativa del govern català és l’Ajuntament morellenc qui, finalment, posa a disposició dels membres de les meses la possibilitat de realitzar-se, de forma voluntària i en una mútua privada, una prova PCR gratuïta posterior a la celebració de les eleccions, “justament amb la finalitat bàsica de vetllar per la vostra salut i dels vostres familiars”.

En el text, el batlle també els agraeix la seva tasca en aquests comicis tan especials pel context actual, a la vegada que els recorda que el consistori morellenc ha mirat d’implantar totes les mesures de seguretat possibles per tal de reduir al menor impacte possible la possible transmissió del virus en seu electoral.

Redacció

 

El Morell reinventa el Carnaval

Una part del pressupost de la festivitat s’ha destinat a espectacles teatrals per a l’alumnat de l’escola Ventura Gassol. Fotos: Ajuntament

Enguany el Carnaval morellenc no podrà ser la gran festa que havia estat en anys anteriors, i és que les restriccions que comporta la crisi sanitària de la Covid-19 no permet que es puguin organitzar els tradicionals actes d’aquesta celebració. Tot i els inconvenients, però, des de la regidoria de Cultura i Festes de l’Ajuntament del Morell s’ha mirat de mantenir, d’una manera o altra, l’esperit de la festivitat.

D’una banda, es reinventa el Carnaval amb una celebració virtual titulada Carnaval 2.0.2.1. No hi haurà rues, comparses o carrosses, però aprofitarem les xarxes socials per compartir disfresses, cançons i balls. Així, la proposta és que tothom que hi vulgui participar comparteixi el seu Carnaval particular i pengi una story, abans del 15 de febrer, al seu perfil d’Instagram, etiquetant el @centremorell, l’@ajuntamentdelmorell i utilitzant el #somdelMorell. Totes les persones participants rebran un obsequi o detall per haver contribuït a fer festa i a viure aquesta setmana d’una forma especial, malgrat tot.

D’altra banda, una part del pressupost de la festivitat s’ha destinat a espectacles teatrals per a l’alumnat de l’escola Ventura Gassol. Així, a més de celebrar el Carnestoltes amb propostes diàries d’allò més esbojarrades, els infants més grans han gaudit aquest dilluns de l’espectacle “Plash Tik Boom”, on dues superheroïnes intenten salvar el món de la gran quantitat de plàstic que hi ha al nostre planeta, mentre que els més petits gaudiran dimecres de “The Circpàtics” del Circ Petit, en què les acrobàcies, malabars i pallassades els faran descobrir el magnífic món del circ.

Redacció

 

Els titelles i la dansa de Fragile arriben al Teatre Auditori del Morell

‘Fragile’ és la tercera producció de la companyia LaBú Teatre, un espectacle basat en el moviment i la creació d’imatges visuals de gran impacte. Foto: Cedida

Després d’un complet mes de gener en l’àmbit cultural, en què s’ha pogut gaudir de circ, música i teatre, aquest mes de febrer l’activitat del Teatre Auditori del Morell continua amb ‘Fragile’, una proposta de titelles i dansa de la companyia LaBú Teatre, que s’inclou en la programació del Guant, el Festival de teatre de titelles de Valls.

Es tracta d’un delicat retrat de la fragilitat. La fragilitat també pot ser bella i poderosa. LaBú Teatre convida a sentir, emocionar-se, perdre’s… A través del moviment, dos actors creen quadres visuals suspesos en un espai indefinit i vulnerable. Una reflexió, des d’una mirada poètica, de la fragilitat humana. On anem quan caiem de la corda fluixa de la vida? Com és aquesta fragilitat dins nostre?

‘Fragile’ és la tercera producció de la companyia LaBú Teatre, un espectacle basat en el moviment i la creació d’imatges visuals de gran impacte. Un muntatge poètic per a tots els públics que conduirà l’espectador a un estat de lleugeresa i llibertat. La funció és aquest dissabte 6 de febrer a les set de la tarda, i està recomanada per a majors de 5 anys. Les entrades per a adults costen 5 euros, mentre que les entrades per a infants valen 3 euros. Es poden adquirir anticipadament al Centre Cultural del Morell, al carrer de la Coma 2, de dilluns a divendres de 17 a 21 hores (excepte els divendres que hi hagi funció), i també online a la plataforma elmorell.koobin.cat. Una hora abans de l’inici de l’espectacle es podran comprar les entrades a taquilla.

Pel que fa a les mesures de seguretat i higiene respecte a la Covid-19, durant la temporada l’aforament del Teatre Auditori es veurà reduït al 50% en tots els espectacles, l’ús de la mascareta serà obligatori, així com la neteja de mans i la presa de temperatura a l’entrada.

La temporada teatral, que va començar al gener, s’allargarà fins a l’1 de maig amb una desena d’espectacles de circ, teatre, propostes familiars i música. I enmig de tot plegat, el PrimaverArt, la mostra d’arts escèniques a peu de carrer del Morell, que arriba a la sisena edició i que tindrà lloc del 8 a l’11 d’abril.

Redacció

 

El Morell estrenarà en uns mesos cos de vigilants municipal amb sis agents

Els aspirants a membres del cos de vigilants del Morell, durant la prova física d’abdominals. Foto: Eloi Tost

Jornada clau la d’avui per avançar en un dels projectes estrella del mandat i que el consistori del Morell anava al darrere de feia temps. Jornada clau perquè avui 32 aspirants han fet les proves per poder ser vigilants municipals, un cos de nova creació del que en sortiran sis elegits, i entre ells, com a mínim, una dona. Així, per primer cop, El Morell tindrà vigilància «les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any», com informava l’alcalde, Eloi Calbet.

L’estadi municipal que en temporades anteriors va viure les glòries del CD Morell militant a Tercera Divisió de futbol ha estat l’escenari, en un ventosíssim matí, de la realització de les proves físiques, segon gruix de les que seran necessàries superar, a les que continuaran una sobre el temari específic del lloc de treball, un test psicotècnic i una entrevista. És un conjunt d’exàmens més exigent que en altres municipis. No endevades, qui aconsegueixi la plaça, té feina de per vida, i les exigències ciutadanes sobre seguretat són elevades. Als vigilants municipals no els és permès dur pistola i no poden realitzar investigacions policials, però sí detencions.

Que li preguntin al jove Marc si anaven en sèrio. En la prova de llançament d’obstacle -una pilota de grans dimensions- ha fet dos llençaments nuls en haver sobrepassat la línia de llançament, talment com els passa als atletes. Dos nuls suposaven quedar definitivament descartat. Ha agafat l’abric i ha abandonat el lloc amb care de pomes agres.

Un altre dels candidats és Albert Gomis, que ha assegurat que vol la plaça «perquè és una feina segura». «Allà on sóc ara tinc data de caducitat i no vull arribar als 40 anys sense feina, i sent funcionari tindré ingressos cada mes», ha apuntat. Per la seva banda, Álvaro Díaz, ha valorat també l’estabilitat laboral, però a la vegada ha afirmat que «és gratificant servir a la gent». De fet, Díaz ja s’ha presentat en diverses convocatòries per entrar al cos de Mossos d’Esquadra.

Pla general d’aspirants a membres del cos de vigilants del Morell, durant la prova física de cursa d’un quilòmetre. Foto: Eloi Tost

L’alcalde ha remarcat que es tracta d’una aposta del consistori per incrementar la seguretat al municipi. El cos de vigilants prestarà servei les 24 hores del dia i farà tasques de seguretat ciutadana, trànsit i civisme.

El cos de Guàrdia Municipal del Morell estarà format per sis agents i un cap, Manuel Catalán, que fins ara ha treballat sol. Catalán ha concretat que les principals diferències respecte un cos de policia local es troben en l’àmbit de la seguretat ciutadana. «Podem fer detencions ‘in fraganti’, però no podem fer diligències preventives o investigacions, són temes exclusius dels Mossos d’Esquadra», ha remarcat. En aquests casos actuarien com a agents col·laboradors dels Mossos. En canvi, les tasques de trànsit -a excepció de les penals- o de civisme són les mateixes que qualsevol altre cos municipal.

L’alcalde del Morell, Eloi Calbet, explica com serà el cos de vigilants

El cap del cos de vigilants del Morell, Manuel Catalán, explica les diferències que tenen amb una policia local

Per la seva banda, l’alcalde ha posat de relleu «l’aposta clara per crear un cos competent al municipi». «Portem temps treballant-hi. És imprescindible per al municipi i rau en la demanda de la ciutadania», ha dit. Alhora, ha reconegut que en els darrers anys han percebut un increment de la delinqüència, motiu pel qual els veïns demanaven un cos permanent. Calbet també ha indicat que les proves de selecció són més exigents que en altres municipis. El procés garanteix que de les sis places, almenys una serà per a una dona. Inicialment s’hi van presentar unes 100 persones, que després de la primera fase van quedar reduïdes a 50.

Finalment, Catalán ha reclamat una reforma de la llei de policies de Catalunya, per tal que els membres dels diferents cossos de vigilants municipals hagin de fer un curs obligatori, igual que els agents de les policies locals o dels Mossos. «Unes oposicions no haurien de ser l’únic cribratge. Som funcionaris de carrera, tenim moltes de les mateixes tasques que una policia local, però no tenim la mateixa formació», ha lamentat.

J. Garcia / E. Tost – ACN

 

El Morell i Aurora renoven i amplien l’acord de custòdia del riu Francolí

Autoritats i mebres d’Aurora, durant la signatura de l’acord. Foto: Cedida

L’Ajuntament del Morell i l’Associació Aurora, entitat social que integra persones amb problemes de salut mental i que promou la recuperació ambiental del curs baix del riu Francolí, han signat un nou acord per a la custòdia de diferents entorns fluvials del terme municipal del Morell.

L’acord 

L’objectiu de l’acord signat ara és preservar els valors naturals i plantejar un conjunt d’accions adreçades a la conservació de la biodiversitat d’aquest entorn. En el marc d’aquest acord de custòdia es pretén continuar amb la recuperació de l’entorn fluvial proper a la Granja dels Frares i donar continuïtat a la Plantada Popular del Morell. En el cas d’enguany, adaptada a les circumstàncies. Així, es plantegen actuacions encaminades a la recuperació del bosc de ribera i a l’eliminació d’espècies de flora invasores, com ara la canya i l’ailant. A més llarg termini, també s’organitzaran jornades de voluntariat ambiental en les que participi el veïnat.

L’Ajuntament del Morell i l’Associació Aurora estan d’acord en la necessitat de fer compatible l’ús del territori amb la conservació dels seus elements naturals, paisatgístics i patrimonials, perquè en puguin gaudir totes les persones i també les generacions futures. Per aquest motiu, han renovat aquest marc de col·laboració per dur a terme aquesta iniciativa de custòdia del territori.

L’àmbit d’aquest acord se situa a les riberes del riu Francolí i del riu Glorieta, al terme municipi del Morell, i en una finca municipal entorn de la Granja dels Frares. En total abasta un espai de més de cinc quilòmetres de longitud.

La riuada dels dies 22 i 23 d’octubre de 2019 es va endur 800 exemplars de diferents arbres i arbustos de ribera que s’havien plantat a la llera del Francolí i que van desaparèoxer, en el terme municipal del Morell i a tocar de l’emblemàtic espai de la Granja dels Frares. La riuada també es va endur els arbres -freixes i àlvars- que ja hi havia a la zona d’abans de la plantada.

L’Associació Aurora, promotora de la plantada, va estar en contacte amb l’Agència Catalana de l’Aigua i amb l’Ajuntament del Morell per valorar què fer a partir d’aleshores ‘La intenció és la de seguir fent plantacions populars perquè és una bona experiència. Vam viure una gran jornada de voluntariat i volem que l’experiència continuï’, va dir aleshores a Tots21 el seu director, Jaume Santos. Era la primer plantada que es feia al Morell després d’una feina de mesos preparant el terrenys i desbrossant-lo.

 

El context polític del 2017 puja a l’escenari del Teatre Auditori del Morell

Míriam Iscla, Abel Folk, Marta Ossó i Francesc Cuéllar són els actors protagonistes. Foto: David Ruano

Després del circ i de la música, aquesta setmana el Morell rep la visita d’actors i actrius de renom que portaran al Teatre Auditori l’obra ‘Alguns dies d’ahir’, de Jordi Casanovas. El muntatge explica la història d’una família que veu capgirada la seva quotidianitat amb els fets polítics que s’esdevenen a Catalunya durant els mesos de setembre i octubre de l’any 2017. Míriam Iscla, Abel Folk, Marta Ossó i Francesc Cuéllar interpreten la Rosa, el Jaume i els seus fills, la Laura i el Jofre, que es retrobaran al menjador de casa seva en cinc ocasions. Cinc “dies després”. Cinc dies posteriors a moments que van marcar aquells mesos.

En aquestes cinc jornades, compartiran els dubtes, les preguntes, els anhels i els patiments que els va provocant tot allò que se succeeix als carrers. Al voltant de la taula, tots ells aprendran a comprendre els pensaments i les postures dels altres, faran tot l’esforç possible per conversar i per entendre’s, i hauran de trobar la manera de perdonar les faltes i de guarir les ferides que els hagin produït tots aquests dies dins d’aquest llarg viatge emocional i polític.

La funció és aquest divendres 29 de gener a dos quarts de nou del vespre, i està recomanada per a majors de 12 anys. Les entrades anticipades costen 12 euros i es poden adquirir anticipadament al Centre Cultural del Morell, al carrer de la Coma 2, de dilluns a divendres de 17 a 21 hores (excepte els divendres que hi hagi funció). A més enguany, i com a novetat, les entrades també es poden comprar online a la plataforma elmorell.koobin.cat. Una hora abans de l’inici de l’espectacle es podran comprar les entrades a taquilla, a un preu de 15 euros. Així mateix, els majors de 65 anys i els aturats tenen un descompte del 25% en totes les entrades, mentre que els menors de 30 anys i les persones minusvàlides tenen un descompte del 50%.

Pel que fa a les mesures de seguretat i higiene respecte a la Covid-19, durant la temporada l’aforament del Teatre Auditori es veurà reduït al 50% en tots els espectacles, l’ús de la mascareta serà obligatori, així com la neteja de mans i la presa de temperatura a l’entrada.

La temporada teatral, que ha començat aquest mes de gener, s’allargarà fins a l’1 de maig amb una desena d’espectacles de circ, teatre, propostes familiars i música. I enmig de tot plegat, el PrimaverArt, la mostra d’arts escèniques a peu de carrer del Morell, que arriba a la sisena edició i que tindrà lloc del 8 a l’11 d’abril.

Redacció

 

El Morell instal·la captadors per mesurar la qualitat de l’aire

La URV recollirà mostres d’arsènic, cadmi, crom, níquel, plom i vanadi durant quatre setmanes. Foto: Ajuntament

El Morell ha instal·lat els captadors que han de recollir les mostres per determinar els nivells associats a partícules PM10 de l’aire del municipi. El control de l’aire el farà el Centre de Tecnologia Ambiental Alimentària i Toxicològica (Tecnatox) de la Universitat Rovira i Virgili (URV). El centre recollirà mostres durant quatre setmanes i analitzarà la quantitat d’arsènic, cadmi, crom, níquel, plom i vanadi. Després n’avaluarà els possibles riscos per a la salut associats a la seva exposició per part de la població local. Tot plegat forma part de l’estudi de la qualitat de l’aire impulsat pel consistori i que es farà conjuntament entre la URV i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). El cost és de 12.000 euros.

La feina de la URV es complementarà amb la que farà el Laboratori del Centre de Medi Ambient (LCMA) de la UPC, que dissenyarà, construirà i desplegarà un programa de control continuat d’episodis a través d’una xarxa de sensors en continu, que registraran els Compostos Orgànics Volàtils (COV) en cinc punts de l’àrea urbana de la localitat. Aquest programa permetrà realitzar un control químic en episodis d’olors durant els pròxims anys.

«El nostre objectiu és continuar amb la feina feta pels estudis realitzats en els darrers anys i, alhora, ampliar-la ja que l’objectiu final és assolir un gran coneixement de quina qualitat té l’aire que respirem», ha indicat la regidora de Medi Ambient, Rosa Maria Sánchez. De fet, amb les mesures i anàlisis que duran a terme els dos centres universitaris, «les possibles afectacions a la salut es podran valorar de forma molt més concreta que fins ara», ha remarcat.

De moment, el Morell és l’únic municipi que impulsa nous estudis sobre la qualitat de l’aire al Camp de Tarragona. El primer el van fer el 2013 conjuntament amb Constantí, Perafort i Vilallonga del Camp. El que ara s’engega, de la mà de la URV i la UPC, serà el cinquè.

ACN

 

Arrenca la selecció de 20 persones per al primer pla d’ocupació organitzat per l’Ajuntament del Morell

Ajuntament del Morell. Foto: Morell.cat

Ja està en marxa el primer pla d’ocupació que organitza l’Ajuntament del Morell. Es tracta d’una iniciativa que “suposa un gran pas pel municipi” i que “demostra que des de l’administració ens posem al costat d’aquelles persones que més ho necessiten en moments força complicats”, indica l’alcalde, Eloi Calbet. Un fet que encara pren més sentit en el context actual de pandèmia i la crisi que ha comportat. “Les administracions també hem de donar exemple com a generadors d’ocupació”, remarca Calbet.

Es tracta d’un pla amb un cost de 114.000 euros que donarà feina a deu persones durant sis mesos en dos torns, és a dir, a vint persones en total al llarg de dotze mesos. A cada torn es contractaran nou peons i un cap de colla. “No es tracta d’una iniciativa que tingui per objectiu estabilitzar l’activitat de ningú”, manifesta la regidora d’Ocupació i Formació, Mònica Casas, “sinó que es busca la inserció al món laboral de persones que fa temps que no treballen i que podran rebre una formació inicial i desenvolupar sis mesos de treball remunerat, amb el que això comporta també per al currículum”.

Així mateix, “aquest pla d’ocupació també permetrà ampliar i millorar substancialment el servei de la brigada municipal”, assegura el regidor de Serveis, Pere Domingo. “La ciutadania notarà una optimització de la neteja i manteniment de la via pública, la qual cosa suposa un benefici per a tothom”, continua.

Val a dir que les bases que regeixen aquest pla, que es poden consultar en aquest enllaç, són molt senzilles i demanen pocs requisits, de forma que és fàcil accedir-hi. En aquest sentit, es donarà prioritat a les persones empadronades al Morell. Les instàncies es poden presentar al registre municipal del consistori, ubicat als baixos de l’Ajuntament Vell, fins al 9 de febrer.

Per a més informació, resolució de dubtes i coordinació del pla es pot contactar amb el Servei d’Ocupació Municipal a través del correu electrònic somunicipal@morell.altanet.org, o personalment els dilluns, dimecres i divendres al matí a les dependències del servei, situades al Centre Cultural.

Redacció

 

L’Ajuntament del Morell aprova uns comptes de poc més de 9 milions d’euros per al 2021

Ajuntament del Morell. 

L’Ajuntament del Morell ha donat llum verda a un pressupost per al 2021 de 9.178.000 euros. Uns comptes que es van aprovar en el plenari celebrat el passat 30 de desembre amb els vots favorables de l’equip de govern, l’abstenció de Ciutadans i els vots en contra de Compartim. La xifra amplia el sostre de despesa anual respecte a l’exercici anterior, entre altres, gràcies a un préstec de més de dos milions d’euros que s’ha demanat per tal de mantenir un cert romanent i poder fer front a una previsió d’ingressos menor, tenint en compte el complicat context actual.

“Són uns comptes ajustats a la realitat, per a l’elaboració dels quals hem tingut molt present la crisi que vivim amb la pandèmia de la Covid-19”, exposa l’alcalde i també regidor d’Hisenda, Eloi Calbet, que posa èmfasi en l’increment de les partides socials, el foment de l’ocupació amb diverses formacions i plans d’ocupació, el manteniment de les subvencions per l’adquisició de llibres i pels estudis de secundària i universitaris, o la congelació de preus públics, taxes i impostos.

Al costat de la ciutadania

“Som molt conscients que hi ha una part de la ciutadania que s’ha vist econòmicament afectada per la situació actual, i l’últim que volem és traslladar-li encara més pressió fiscal”, insisteix Calbet. Un exemple és el servei d’escombraries, que el consistori pagarà més car aquest 2021, però no ho repercutirà a la població.

Així mateix, el consistori treballa en la recerca de nous recursos d’ingressos, com ara la venda de solars municipals en l’àmbit de gran indústria o de parcel·les urbanitzables que no ha d’utilitzar.

Alhora, continuen els tràmits per tal que l’ecoplanta es pugui instal·lar al municipi tan aviat com sigui possible, la qual cosa suposaria una molt bona notícia en tots els sentits. 

Noves inversions previstes

Els comptes ja contemplen la implantació del nou cos de vigilants, un important pas endavant, així com una nova edició del certamen biennal Terrafira o el manteniment de les subvencions a la necessària activitat que duen a terme les entitats morellenques. A més, “malgrat la complicada situació actual, no reduïm la despesa corrent en cultura, esport, igualtat o altres qüestions, amb una previsió és molt similar a la d’altres exercicis”, manifesta l’alcalde.

Quant a grans inversions, destaca l’adequació de dos trams de la Rambla i la construcció d’una pista coberta a la zona esportiva. Pel que fa a la primera, es farà una actuació de 683.000 euros al tram de l’escola de música i una altra de 643.000 euros al tram del Centre de Serveis per a la Gent Gran. La segona és d’1.285.000 euros i servirà per aixecar un pavelló lleuger que permetrà ampliar les opcions esportives del poble.

A aquestes, s’hi sumen altres inversions menors com ara actuacions en edificis municipals o al manteniment de la via pública. En aquest últim àmbit, a més del que ja preveuen els comptes, s’hi afegiran els 70.000 euros que la ciutadania, a través d’un procés de pressupostos participatius, ha decidit que es destinessin a l’arranjament de voreres.

Finalment, en el darrer plenari de l’any 2020 també es va aprovar l’ordenança per a la promoció de les instal·lacions d’autoconsum amb energia fotovoltaica.

Redacció

 

L’arranjament de voreres guanya la segona edició dels pressupostos participatius del Morell

Hi han votat gairebé 500 persones, la qual cosa suposa més d’un 15% de participació. Foto: Ajuntament

La proposta número dos del procés de pressupostos participatius que s’ha realitzat al Morell ha estat l’escollida, amb 120 vots, per dur a terme amb una part dels comptes municipals del 2021. Es tracta de l’arranjament de voreres, un projecte pressupostat en 70.000 euros i que es realitzarà segons criteri de criticitat i valoració tècnica del departament d’Urbanisme del consistori, a fi de millorar l’accessibilitat a la via pública amb l’eliminació de barreres arquitectòniques existents.

En aquesta segona edició d’un procés participatiu d’aquestes característiques, la ciutadania ha pogut presentar les seves propostes per primera vegada, després que l’edició passada servís d’aprenentatge per a totes les parts implicades. Així, es van recollir un total de 77 propostes, de les quals 42 es van considerar vàlides, 7 ja estaven previstes en els comptes municipals, 4 estaven repetides i 24 es van considerar no vàlides per no complir amb els requisits establerts. Finalment, doncs, la població va poder votar entre 17 propostes, ja que les que eren similars es van agrupar.

“Estem molt contents amb la implicació del veïnat, que va fer un munt de propostes per a millorar el poble”, indica l’alcalde i regidor de Participació Ciutadana de l’Ajuntament del Morell, Eloi Calbet. “L’objectiu és que se sentin part del funcionament de l’Ajuntament”, continua, “a la vegada que des del consistori fem valdre la seva opinió”. Una fita que s’ha assolit gràcies a les 472 persones que van votar durant el període habilitat, de l’1 al 20 de desembre, la qual cosa suposa més del 15% del total del cens, que era de 3.082 persones –els majors de 16 anys empadronats al Morell a l’inici del procés–. Cada veí o veïna va triar tres propostes, i es van comptabilitzar un total de 470 vots vàlids i 2 vots nuls.

Així mateix, és significatiu el fet que un 49,6% dels vots es van fer de forma presencial, mentre que el 50,4% es van efectuar online, a través de la plataforma de votació. En aquest sentit, l’alcalde valora positivament que el termini de votació coincidís amb la Fira de Nadal, ja que “apropar l’urna al carrer va motivar que morellencs i morellenques s’animessin a participar del procés”. Calbet també apunta que “el resultat no és el més important del procés, sinó la radiografia que hem aconseguit sobre quines són les prioritats per a la població”. En aquest sentit, doncs, el màxim responsable del consistori morellenc assegura que “tindré molt en compte la resta de propostes que més ha votat la ciutadania, ja que reflecteixen clarament quines són les seves prioritats”.

Pel que fa a la resta de propostes, les més valorades han estat la millora i arranjament de camins, que ha rebut 117 vots; les subvencions per a persones afectades per un ERTO, amb 116; l’arranjament del parc de l’estació, amb 114; la millora del mobiliari i la delimitació amb tanca dels parcs infantils, amb 113; la instal·lació de càmeres de videovigilància en equipaments i espais municipals, amb 108, i la construcció d’un rocòdrom, amb 105. Tots els resultats es poden consultar en aquest enllaç.

Per tal de tancar el procés, el consistori convida tota la ciutadania a respondre l’enquesta de valoració, per tal de copsar les sensacions de tothom i també tenir en compte millores de cara a les següents edicions. De fet, un cop enllestida la segona edició de “Al Morell, la teva opinió compta”, arrencarà l’engranatge per a la tercera edició.

Redacció