.

Vídeo: Detingut a Alforja un depredador sexual de menors buscat a Europa

Agents dels Mossos d’Esquadra van detenir ahir a l’Alforja un home de 51 anys a qui li constava una ordre de detenció judicial. Aquesta ordre a nivell estatal també s’havia feta extensiva a nivell europeu.

El detingut viva amagat i aïllat en una masia als afores de la població. Per no ser localitzat per les autoritats, el detingut vivia en unes instal·lacions amb un alt grau d’autosuficiència, amb plaques solars i altres instal·lacions d’auto-abastiment, que li permetien viure de forma aïllada amb el mínim contacte amb l’exterior.

L’ordre de detenció estava en vigor des de l’any 2020 quan es va celebrar el judici per uns delictes d’abusos sexuals comesos a menors de forma continuada durant l’any 2015 al Vendrell. L’any 2021, l’autoritat judicial va expedir també una ordre europea de detenció per poder localitzar l’home en cas de sortida de l’estat.

Aquest dimecres, fruit de noves gestions d’indagació i captació d’informació realitzades des de la comissaria dels Mossos d’Esquadra a Reus, es va poder ubicar la masia on viva l’home. Aquesta informació que es va aconseguir a primera hora de la tarda va precipitar un dispositiu policial immediat que, en menys d’una hora, va aconseguir la detenció de l’home.

El detingut passarà durant les properes hores a disposició judicial.

 

Alforja ho té tot a punt per començar la programció de Nadal

Alforja també comptarà amb el Parc de Nadal

Alforja ha organitzat diversos actes per celebrar el Nadal al municipi. El 24 de desembre a les 20h se celebrarà  la tradicional Missa del Gall seguida del concert a càrrec de la Coral Floc. Ambdós actes tindran lloc a l’església Sant Miquel Arcàngel.

El 27 de desembre arriba el Caga tió, a les 18h al Pavelló Municipal. I a dos quarts de nou del vespre, Racons de poesia i itinerari musical pel Nadal de Josep Fusté (Any Fusté 2023), un acte que organitza Els Passerells Teatre-Estudi amb la col·laboració de l’Ateneu Cultural Josep Taverna.

La visita del Patge Reial per recollir les cartes als Reis Mags d’Orient serà el 30 de desembre a dos quarts de set de la tarda al Pavelló Municipal.

I com és tradició, el 31 de desembre l’Home dels Nassos caminarà, a partir de les 20h, per la plaça de Dalt.

Entrat ja el 2024, el 4 de gener s’ha programat una reunió de mares i pares amb els Emissaris Reials a l’església Sant Miquel Arcàngel. I l’endemà, a les 19h, el Seguici Reial sortirà des del parc fins a la plaça de l’Ajuntament. Els Reis Mags rebran la clau del poble i a continuació, entrega dels regals a l’església de Sant Miquel Arcàngel.

Els que s’han estrenat com a pares i mares aquest 2023 rebran el xec nadó el dia 7 de gener a les 12h a l’Ajuntament.

A banda d’aquests actes, els més menuts tindran una cita al Parc Infantil de Nadal, que es desenvoluparà del 27 al 30 de desembre i del 2 al 4 de gener de les 17h a les 20h.

Vídeos i imatges: Un matí a la Festa Major de Sant Miquel d’Alforja

El vermut organitzat per la colla Gegantera i de Grallers d'Alforja. Foto: Tots21

El vermut organitzat per la colla Gegantera i de Grallers d’Alforja. Foto: Tots21

Alforja està de Festa Major des del passat dijous i fins aquest diumenge. Al llarg d’aquests dies s’estan duent a terme activitats per a tots els públics, des de les més tradicionals, com la Cercavila de Gegants que s’ha programat per aquest matí de diumenge o el Correfoc  i el Ball de Festa Major de divendres, fins a d’altres com la Festa Holi que se celebrarà aquesta tarda o l’espectacle de màgia que també es va dur a terme divendres.

Aquest dissabte, l’ambient als carrers del poble era el típic de la Festa Major de Sant Miquel. Al Parc d’Amics d’Alforja, les pistes de tennis acollien la Mini Olimpíada per a tota la família, amb diferents equips que van gaudir d’allò més amb els jocs i activitats que els proposaven els monitors del Consell Esportiu del Baix Camp.

La Nati, l’Emma, la Joana i l’Elena participen en aquesta olímpiada des que va començar ara fa tres anys. “Hem participat els tres anys i és molt divertit. Hi ha jocs tradicionals com el joc de la cadira, el tres en ratlla, la cursa de sacs i d’altres com el llençament de fregona o el de pinyols d’oliva. Ens ho passem molt bé”, explica la Nati.

Alguns dels integrants de l'equip de la Nati. Foto: Tots21

Alguns dels integrants de l’equip de la Nati. Foto: Tots21

L’ambient a l’Olimpíada era d’allò més divertit.

Mentre el Parc d’Alforja acollia l’Olimpíada Familiar, la plaça de les Monges era l’escenari del Vermut Electrònic organitzat per la colla Gegantera i de Grallers d’Alforja, un acte en benefici de La Marató.

La colla Gegantera i de Grallers d’Alforja organitza cada any un vermut per recaptar fons per La Marató. Fins al 2021, el feien a finals d’any, però des de l’any passat l’han fet coincidir amb la Festa Major. El president de l’entitat, Jordi Querola, estava molt satisfet amb la participació: “Quan és un acte solidari, la gent sempre respon. Tenim molta gent del poble, però també venen de Reus i d’altres pobles de la vora”.

Vermut Electrònic de la Festa Major d'Alforja. Foto: Tots21

Vermut Electrònic de la Festa Major d’Alforja. Foto: Tots21

Ho tenen molt ben muntat. Mentre els pares i mares fan el seu vermut, la canalla port participar en diversos tallers que es munten des de l’organtizació, com el de tattoos, el de pinta cares i un altre per fer polseres.

Us deixem una galeria d’imatges del que va donar de si el matí de dissabte a la Festa Major d’Alforja.

V.Tapias

 

Alforja celebra la Festa Major de Sant Miquel amb activitats per a tots els públics

Cartell de la Festa Major de Sant Miquel d'Alforja.

Cartell de la Festa Major de Sant Miquel d’Alforja.

Alforja celebra aquest cap de setmana la Festa Major de Sant Miquel. Després de la missa de Festa Major que s’ha dut a terme aquest matí, aquesta tarda, a les 17h s’ha programat un berenar gratuït per a la canalla al Parc d’Amics d’Alforja a càrrec del grup Joves d’Alforja. A les 18h., Xavi Medina protagonitzarà un espectacle de màgia al Pavelló Municipal i, una hora i mitja més tard, arribarà el Correfoc infantil a càrrec dels Diablons d’Alforja i la colla convidada, la Colla Infantil de Diables de Les Borges del Camp. Per seguir, a dos quarts de nou es durà a terme la presentació dels equips de futbol sala d’Alforja al Pavelló Municipal.

Ja entrada a la nit, a les 22h, la Xaranga Bufacanyes serà l’acompanyament musical del Correbars, una activitat que organitza Joves d’Alforja i els bars participants, Cal Pepe i La Xurrera d’Alforja.

I a la mitjanit, el Dj Sentís, Dj Gorka, MON Dj i Dj BONKERS posaran la música a la Nit Jove al Pavelló Municipal per ballar fins a les 5h de la matinada.

Dissabte la jornada començarà a les 10h, amb el 32è Campionat Local de Bitlles de les Valls d’Alforja a càrrec de l’Ateneu Cultural Josep Taverna. A tres quarts d’onze tindrà lloc la Mini Olimpíada per a tota la família a les pistes de tennis al Parc d’Amics d’Alforja.

Al migdia la colla Gegantera organitza un Vermut Electrònic a la plaça de les Monges, un acte que es farà en benefici de La Marató. El més petits tornen a tenir una cita al Parc d’Amics d’Alforja de 16h a 19.30h, on hi haurà inflables. També per a la canalla, a les 17h, la mateixa colla Gegantera ha organitzat un espectacle de pallassos a la plaça de les Monges.

A la mateixa hora, la plaça de Dalt serà l’escenari d’un Bingo a càrrec del casal d’Avis d’Alforja. Seguirà un cafè concert amb l’orquestra Maravella al Pavelló Municipal, amb la col·laboració de l’Assoaciació de dones d’Alforja. A les 21h arriba un dels actes més esperats, el Correfoc de Sant Miquel, a càrrec dels Diables d’Alforja i amb les colles convidades: Ball de Diables de Les Borges del Camp, Dimonis de Rasquera i Timbalers de l’Hospitalet de l’Infant. I a les 23h torna l’orquestra Maravella amb el ball al Pavelló Municipal. Per als joves del poble, la Nit Jove començarà a dos quarts de dues al mateix pavelló amb l’actuació de Dj Aleix Ballesté i Dj Sentís.

L’últim dia de Festa Major, diumenge 1 d’octubre, les Matinades Tronades obriran la jornada a les 8h amb el Ball de Diables, Diablons d’Alforja i EMIT Els Cingles. De 10h a 14h la Pista Vermella es convertirà en un Circuit Karting.

També al matí, arriben els actes tradicionals, com la Cercavila de Gegants, que començarà a l’avinguda Catalunya a les 11h. En finalitzar la cercavila, al Parc d’Amics d’Alforja es farà una ballada conjunta de les colles participants.

A la tarda, la canalla podrà gaudir de la Festa Holi, que s’iniciarà al camp de futbol a les 17h. Una hora més tard, el Pavelló Municipal acollirà la representació de l’obra de teatre Poliamor i, en acabar, es farà el tradicional Castell de Focs Artificials de final de festa al Parc d’Amics d’Alforja.

Alforja es llepa els dits degustant el millor pataco

La Nit del Pataco d'Alforja. Foto: Tots21

La Nit del Pataco d’Alforja. Foto: Tots21

Sota cobert i amb moltes ganes per haver-se hagut de cancel·lar la setmana passada, Alforja va celebrar el vespre d’aquest dissabte la Nit del Pataco. Al voltant de 200 persones es van reunir al pavelló del Parc dels Amics d’Alforja per degustar aquest plat típic del Baix Camp del segle XVII.

Quatre cassoles de pataco cuinades per la Pilar i la Remei i una cinquena elaborada pel guanyador del concurs de la setmana passada van fer les delícies dels assistents, que van gaudir d’un sopar de germanor caracteritzat per la gresca i el bon humor.

La Pilar i la Remei, les cuineres del sopar. Foto: Tots21

La Pilar i la Remei, les cuineres del sopar. Foto: Tots21

Tal com explicava l’alcalde d’Alforja, Juanjo Garcia, “el pataco era un plat de guerra. Als pobles de l’interior, si volies menjar peix, havies de triar entre bacallà o ganyims (cocochas en castellà)”. Els que gaudien d’una millor economia podien menjar bacallà, però “els ganyims eren molt més barats. Per això es van convertir en un plat típic del Baix Camp“, afegia. “A Alforja, però, l’hem sabut treballar i n’hem mantingut la tradició”, comentava el batlle.

Una de les cassoles de pataco. Foto: Tots21

Una de les cassoles de pataco. Foto: Tots21

Ja al segle XXII la gent del camp feia grans cassoles on els ingredients bàsics eren els ganyims, la patata, el carbassó, la ceba i el tomàquet. “Es feia en cassoles grans perquè en sobrés per a l’endemà, que estava més confitat i encara estava més bo”, explicava Garcia.

La Pilar, una de les cuineres de les cassoles que es van servir a la Nit del Pataco, explica que “era la típica cassola de tros. Els ganyims no necessiten nevera i es podia prendre al tros. Es completava amb verdures que generalment es fan servir per aquí”. Tot i que els ingredients bàsics són sempre els mateixos, “cada casa té la seva recepta. Nosaltres, per exemple, el sofregim i hi posem una picada, però hi ha d’altres que el bullen o només fan el sofregit”, afegia.

Es van servir 250 raccions de pataco. Foto: Tots21

Es van servir 250 raccions de pataco. Foto: Tots21

La d’enguany va ser una Nit del Pataco diferent, sota cobert i amb una setmana de retard per les inclemències metereològiques, però això no va evitar que els assistents gaudissin d’allò més d’aquest plat i de la música que va amenitzar la nit.

Pel que fa la participació, va ser similar a la d’altres anys: unes 250 raccions per menjar durant el sopar i una cinquantena més que es van prendre cap a casa en carmanyoles.

A continuació, una galeria d’imatges de la Nit del Pataco d’Alforja.

V.Tapias

 

Controlen un foc en una zona de matolls i oliveres a l’Alforja

Efectius dels Bombers fent "foc tècnic" per controlar l'incendi. Foto: Bombers

Efectius dels Bombers fent “foc tècnic” per controlar l’incendi. Foto: Bombers

Els Bombers han aconseguit controlar un incendi de vegetació que s’ha declarat a Alforja aquest dimecres a primera hora del matí. En les tasques d’extinció han participat dotze dotacions terrestres del cos, així com dos helicòpters.

L’incendi ha cremat matollar amb intensitat mitjana i ha arribat a encendre la part superior d’algunes oliveres. Tot i això, segons ha assegurat el cos, no ha arribat a afectar massa forestal. Els bombers han utilitzat foc tècnic per ancorar la cua i controlar l’incendi.

ACN

 

La pluja cancel.la la Nit del Pataco d’Alforja i la trasllada a dissabte vinent

Dos moments de la nit: a dalt, la zona de chill out, i a sota, els organitzadors, repartint el pataco perquè la gent se l’endugués a casa. Fotos: Tots21

La pluja va cancel.lar la popular Nit del Pataco d’Alforja, que havia de celebrar-se divendres al Parc dels Amics d’Alforja, com cada any, però la pluja, la incomoditat de la seva presència especialment a la zona del sopar, va determinar que l’Ajuntament cancel.lés la jornada i la traslladés al dissabte vinent, 2 de setembre, al mateix lloc, segons va informar a Tots21 l’alcalde, Juanjo Garcia.

Com cada any s’establiren dos espais diferents per la festa: una zona de sopar popular amb taules i cadires, a la manera tradicional, i una annexa, tipus chill out, on s’instal.laren les casetes de les entitats que havien de servir les tapes i de fet van començar a fer-ho.

Però les taules i cadires estaven colgades d’aigua i tot i que la pluja era intermitent feia incòmode als usuaris utilitzar el lloc. La zona chill out, en canvi, presentava molta animació degut a què es troba sota arbrat i això frenava la pluja, però degut a la incertesa del temps i a que la Nit del Pataco és un conjunt dels dos ambients es va decidir posposar-la.

El consistori va regalar la menja del pataco als inscrits, que se la van endur a casa en una  safata coberta, i podran tornar-la a degustar la setmana vinent, com també els que optin per la zona de tapes.

Hi ha, per tant, la possibilitat d’escollir sopar o bé tapes, tot regat amb els vins del Mas del Botó, la bodega pròpia d’Alforja que està ubicada a prop de l’ermita de Puigcerver, al camí de Porrera. També el pastor d’Alforja, que s’ha fet força popular a la comarca, serveix un tast dels seus formatges.

El preu de la zona chill out és de 10 euros i inclou copa de vi, dues consumicions i quatre tapes. Per la seva banda, el sopar costa 8 euros i inclou el pataco, la beguda (aigua o vi) i un gelat.

Un plat típic 

Des de fa més de 20 anys estiu després d’estiu el poble d’Alforja es reuneix a degustar aquest plat típic de la vila, elaborat des de llavors per les dones d’Alforja, i que també ho era del Baix Camp. L’any 2014 el dinar del pataco es va convertir en Fira del Pataco creant-se així una Fira del Pataco, un esdeveniment multitudinari on a més de tot el poble acudiren una gran quantitat de gent d’altres contrades.

El dinar del Pataco es va convertir així en una reivindicació i homenatge al menjar del Baix Camp i de les tradicions. La Fira també és l’aparador de la vitalitat econòmica d’Alforja, del sector agroalimentari, del comerç, del turisme, els serveis i sobre tot de l’ampli i actiu teixit associatiu del municipi. La fira del Pataco no té un format definit sinó que es van alternant diversos formats: Dinar popular, Fira del Pataco o Nit del Pataco.

El pataco és un ancestral plat, típic del Baix Camp, compost fonamentalment per tonyina, patata i carabassó. Existeixen altres denominacions com patacó tarragoní, potaco de Reus i fins i tot putaco o putacó. És possible que la denominació pataco provingui de l’ús de patates, però no és totalment segur. Un patacó de vi era anys enrere un quart de porró de vi, hi ha a qui li agrada addicionar a aquest guisat una mica de vi ranci.

Jaume Garcia

 

Alforja es prepara per viure amb novetats la Nit del Pataco

Imatge de la festa en l’edició de l’any passat. Foto: Ajuntament d’Alforja

Una de les festes més estimades pels vilatans d’Alforja, característica de la vila del Baix Camp, la Nit del Pataco, encara la recta final dels seus preparatius. Tindrà lloc el dissabte 26 d’agost al Parc d’Amics d’Alforja, lloc tradicional, i presenta novetats. I de nou serà nocturna.

La regidora de Festes, Joventut i Igualtat de l’Ajuntament d’Alforja, Adriana Guerrero Ruiz, ho explica a Tots21: “La principal novetat és que organitzarem el primer Concurs del Pataco, en el que al matí del dia 26, de 10:30 a 12.30 hores, es podrà elaborar la menja a la plaça de les Monges, i per la tarda, al Parc dels Amics, un jurat determinarà els guanyadors”. “Limitarem la primera edició a deu participants. Es tracta de fer una prova per veure tal com funciona i volem tenir-ho controlat en aquesta primera edició”, subratlla la regidora.

S’establiran tres premis. El primer s’endurà un robot de cuina professional i un lot de productes locals, mentre el segon i el tercer s’emportaran un lot de productes locals. “Es tracta d’oferir un al.licient més d’aquesta festa tant alforgenca on es degusta un plat que va ser típic del Baix Camp i on nosaltres servem la tradició”, destaca Guerrero Ruiz.

L’alcalde d’Alforja, Juanjo Garcia, en la Nit del Pataco de 2022. Foto: Ajuntament d’Alforja

Dos espais culinaris

Com cada any s’establiran dos espais diferents per la festa: una zona de sopar popular amb taules i cadires, a la manera tradicional, i una annexa, tipus chill out, on s’instal.laran les casetes de les entitats de serviran les tapes. Hi haurà, per tant, la possibilitat d’escollir sopar o bé tapes, tot regat amb els vins del Mas del Botó, la bodega pròpia d’Alforja que està ubicada a prop de l’ermita de Puigcerver, al camí de Porrera.

Imatge d’un plat de pataco. Foto: Ajuntament d’Alforja

El preu de la zona chill out és de 10 euros i inclou copa de vi, dues consumicions i quatre tapes. Per la seva banda, el sopar costa 8 euros i inclou el pataco, la beguda (aigua o vi) i un gelat.

És interessant la participació de les entitats del poble en el servei de les tapes: “Es tracta de la Colla Gegantera, els Joves d’Alforja, l’Associació de Veïns de la Urbanització Portugal i Alforja Futbol Sala. Cada entitat o associació servirà una tapa amb productes d’Alforja”, afirma la regidora de Festes, Joventut i Igualtat. Per la seva part, el Casal d’Avis i les cuineres del bar del Parc dels Amics d’Alforja s’encarregaran del sopar.

Els actes hauran començat al matí amb el I Concurs del Pataco, continuaran amb activitats per la mainada, de 12 a 14 i de 16 a 20 hores, al Parc dels Amics d’Alforja i encabat vindrà el sopar. També hi haurà concert i l’actuació d’un DJ. La festa es pot allargar fins les 3:30 de la matinada.

La tradició del pataco

Des de fa més de 20 anys estiu després d’estiu el poble d’Alforja es reuneix a degustar aquest plat típic de la vila, elaborat des de llavors per les dones d’Alforja. L’any 2014 el dinar del pataco es va convertir en Fira del Pataco creant-se així una Fira del Pataco, un esdeveniment multitudinari on a més de tot el poble acudiren una gran quantitat de gent d’altres contrades.

El dinar del Pataco es va convertir així en una reivindicació i homenatge al menjar del Baix Camp i de les tradicions. La Fira també és l’aparador de la vitalitat econòmica d’Alforja, del sector agroalimentari, del comerç, del turisme, els serveis i sobre tot de l’ampli i actiu teixit associatiu del municipi. La fira del Pataco no té un format definit sinó que es van alternant diversos formats: Dinar popular, Fira del Pataco o Nit del Pataco.

El pataco és un ancestral plat, típic del Baix Camp, compost fonamentalment per tonyina, patata i carabassó. Existeixen altres denominacions com patacó tarragoní. Potaco de Reus inclús putaco o putacó. És possible que la denominació pataco provingui de l’ús de patates, però no és totalment segur. Un patacó de vi era anys enrere un quart de porró de vi, hi ha a qui li agrada addicionar a aquest guisat una mica de vi ranci.

Antigament pataco era també el nom d’una moneda grossa de coure (segle XVIII), i de coure era l’olla on es cuinava, aquí també existeix una relació. Segons altres fonts pataco simplement era una deformació del castellà “potaje”. Per a la gent d’Alforja un pataco és des de sempre una cosa mal feta, potser perquè un pataco es feia amb presses amb allò que tenies a mà.

Jaume Garcia

 

Els Joves d’Alforja ofereixen cervesa i música fins que surti el sol

Cartell de la XII Festa de la Cervesa d'Alforja. Foto: Cedida

Cartell de la XII Festa de la Cervesa d’Alforja. Foto: Cedida

Aquest dissabte arriba la XII Festa de la Cervesa d’Alforja. A partir de les 23 hores, el Paro d’Amics d’Alforja serà l’escenari d’aquest esdeveniment que ofereix “8 sortidors d’Estrella Damm i un nombre insensat de barrils per calmar la set fins que surti el sol”, tal com anuncien els organitzadors, Joves d’Alforja.

Un any més, la Festa de la Cervesa aposta pels talents locals i els artistes amb projecció de futur. L’escenari principal l’ocuparan Sorigen, un grup de pop/rock revel·lació de Reus; Aleix Ballester, DJ habitual per la zona de Baix Camp que punxa música urbana i actual, i Bonkers, els DJs locals del Priorat especialitzats amb electrònica i tecno.

El segon ambient comptarà amb DJ Bagmen i Ruben Espadas, DJs del poble de tota la vida que sorprendran amb la millor música màquina i tecno, tant acutal com de remember.

 

 

La festa envairà l’ermita de Puigcerver el 5 i el 6 d’agost

Imatge d'arxiu de la pujada a l'ermita de Puigcerver en el 20è aniversari dels gegants. Foto: Cedida

Imatge d’arxiu de la pujada a l’ermita de Puigcerver en el 20è aniversari dels gegants. Foto: Cedida

L’ermita de Puigcerver, situada entre Alforja i Riudecols, celebrarà la Festivitat de la Mare de Déu, el cap de setmana del 5 i 6 d’agost, amb una sèrie d’actes que combinen tradició i modernitat, amb elements religiosos i profans.

El dissabte 5 d’agost, dia de la Mare de Déu, s’iniciarà a les 11 del matí amb la tradicional missa. A continuació es podrà gaudir d’una ballada de sardanes. Enguany, durant tot el matí, es projectarà l’audiovisual de l’Ancestral de Puigcerver.

Com és tradició, el primer diumenge d’agost es rememora la pujada a peu a l’ermita “el diumenge de Pasqüetes“- pels camins d’Alforja i Riudecols. El dia 6 d’agost, a les 6 del matí, sonarà el repic de campanes a la plaça de Dalt. Aquest dia s’oficiaran dues misses, a les 9 del matí i a les 12 del migdia.

A continuació, tindrà lloc una cantada a càrrec de la Coral Noves Veus de Vinyols, que estarà dirigida per Anton Cabré de Riudecols. Tot seguit, es farà el sorteig de les rifes al pati de la cistena.

Records, vins i rifes

Durant els dos dies, hi haurà venda de records a l’ermita i també es podrà adquirir una ampolla del vi Ancestral de Puigcerver. També es vendran números per a les rifes d’un pernil d’embotits Bondrià, una ampolla Magnum de vi del celler Mas del Botó i una ampolla del vi Ancenstral de Puigcerver.

En temps antics la festa principal de Puigcerver era el dia 15 d’agost, Assumpció de la Mare de Déu. Ja al segle XVII la festa principal del santuari es celebrava el dia 5 d’agost, Mare de Déu de les Neus. En aquell temps també es pujava a l’ermita el diumenge de Pasqüetes, i tant l’un dia com l’altre s’hi anava per un vot de poble, per haver-se deslliurat Alforja del contagi de la pesta.

Els actes estan organitzats per la Junta de l’Ermita amb la col·laboració dels ajuntaments d’Alforja i de Riudecols.

L’antiga tradició de pujar a peu al santuari

Quan encara no hi havia la carretera i calia pujar al santuari a peu, o a lloms d’animals, es ventaven les campanes a les 4 del matí, per a deixondir el poble i indicar la marxa cap a l’ermita, ben matinet, a fi que el sol no molestés la pujada. Ben de matí ja tot el poble estava en moviment i la gent alegre, en colles de familiars o amics, marxava cap a l’ermita, uns a peu amb la minestra al braç, altres amb animals que cavalcaven, els qui no podien fer la llarga caminada, els joves i nens joiosos i animosos hi pujaven a bon pas, i molts romeus, en els llocs del camí indicats per les respectives creus, resaven la Salve, i en arribar als revolts desgranaven, tot pujant la pregària del Rosari. Era un ambient joiós i festiu. S’arribava a Puigcerver a bona hora i normalment, a les 6 del matí ja s’hi celebrava la primera missa, perquè poguessin escoltar-la els més matiners.

Actualment la festa continua tenint aquell caire popular i de combinació dels elements religiosos i profans. Alguns grups han fet reviscolar el costum de pujar al santuari a peu, com en temps passats fent servir l’antic camí. El dia de la festa, abans de la sortida del sol les campanes de la parròquia toquen per donar el senyal de sortida. La gent s’aplega i inicia la pujada, amb una aturada a la Creu de Formatge.

En arribar a dalt s’esmorza i molts assisteixen a la missa que normalment celebra el mossèn d’Alforja. Altres pugen fins a la Miranda per tal de contemplar el panorama. Encara que en l’actualitat no gaudeix de la grandiositat d’antany quan hi havia ballada de sardanes, i es feien reunions al pati de la cisterna, on cadascú feia gala de les seves habilitats cantant, recitant poesies, explicant acudits, etc. Continua sent un dia de gran intensitat on prevalen les ganes de passar-s’ho bé.

Per camí o per carretera

Ara no només s’arriba al santuari transitant a peu pels camins de Riudecols i Alforja. El camí a peu des d’Alforja són uns 5 km aproximadament i es fa més o menys amb el mateix temps. El de Riudecols dista 6 km i es fa més o ménys amb el mateix temps.

Actualment és fàcil d’arribar utilitzant la carretera, construïda al 1965. Això fa possible que molta gent de les Borges del Camp, o d’altres pobles de la rodalia, fins hi tot gent de Reus i de Tarragona s’animin aquest dia a prendre part en la nostra festivitat religiosa més important.

La pujada amb els gegants 

L’any 2004 la colla de gegants i grallers d’Alforja van pujar a l’ermita amb motiu dels seus 10 anys. El 2014 igualment amb motiu de la celebració dels seus 20 anys van repetir la proesa acompanyats d’una nombrosa comitiva de gent d’Alforja i vinguda d’altres llocs per l’ocasió. En les dues ocasions va constituir una espectacular experiència que a més a més de vistosa i emotiva va requerir un gran esforç físic per part dels qui s’oferiren a portar sobre les seves espatlles als gegants del poble: l’Almira, la Saurina i la Ribeta.

 

Joan Josep Garcia revalida la majoria absoluta a Alforja i el PSC perd el seu regidor

Joan Josep Garcia. Foto: Cedida

Joan Josep Garcia. Foto: Cedida

Joan Josep Garcia, de Junts, ha revalidat l’alcaldia d’Alforja, amb uns resultats similars als de 2019. Garcia governarà de nou amb majoria absoluta. Amb el 46,9% dels vots, Junts obté 5 regidors, els mateixos que tenia fins ara.

La segona força més votada ha estat l’Esquerra Republicana de Sergi Abril, que aconsegueix 4 regidors, un més que en aquesta legislatura. Així les coses, el PSC perd l’únic regidor que tenia fins ara.

Pel que fa a la participació, hi ha hagut una davallada significativa, amb el 66,8% dels vots, el que suposa una baixada de set punts respecte els comicis de fa quatre anys. Tot i així, la participació en aquest municipi del Baix Camp ha estat molt superior a la mitjana catalana: 11,3 punts més.

 

Joan Josep Garcia: ‘Hem superat els 2.000 habitants perquè Alforja és un poble atractiu i amb serveis de qualitat’

Joan Josep Garcia, alcalde d’Alforja. Foto: Cedida

Alforja creix, arriba als 2007 habitants i supera xifres d’empadronament que no s’assolien des de fa 136 anys

Joan Josep Garcia és l’alcalde d’Alforja, un municipi del Baix Camp que és en fase de creixement fins al punt que fa 136 anys que no s’assolien les xifres actuals, una tendència que es manté en fase ascendent.

– Alforja ha superat els 2000 habitants. Com ho valora?

Molt positivament perquè vol dir que Alforja és un poble atractiu pel seu entorn natural, però sobretot perquè és un poble amb serveis bàsics de qualitat.

Llavors és normal que la gent vulgui venir a viure-hi. De fet aquest és el nostre objectiu en qualsevol acció que fem: que els alforgencs i les alforgenques tinguin i gaudeixin dels millors serveis que els poguem oferir.

– Però Alforja té reptes importants com la manca d’aigua…

La sequera que patim des de fa tres anys evidencia que el projecte per portar aigua de l’Ebre, que ja fa temps que treballem, cada cop és més indispensable. No és un projecte fàcil ni serà ràpid, però espero que serà una realitat en els propers 4 anys, i els diners del Fons de Transició Nuclear que ens arribaran ens ajudaran molt a fer possible aquest projecte.

– Aquest mandat està sent molt complicat. Com ho viu?

Amb preocupació però amb optimisme. La pandèmia, la guerra i la sequera no ens ho han posat gens fàcil, sobretot els dos primers anys del mandat. Afortunadament hem deixat enrere la pandèmia i hem pogut reemprendre les inversions previstes i arribar a un nivell històric, amb més de 2 M€ d’inversions. Crec que podem estar satisfets perquè hem fet molta feina.

– Quins altres aspectes destacaria del mandat?

La posada en marxa de la nova llar d’infants és un projecte del que ens sentim molt satisfets pel que significa de mirada cap al futur i és l’exemple clar del que volem per Alforja i que comentavaa bans: hem de tenir els millors serveis que poguem oferir als alforgencs i alforgenques. També estic molt content de l’impuls que hem donat a activitats com els casals d’estiu, per Nadal i per Setmana Santa. Per altra banda estem desenvolupant l’antiga Valira, una aposta important per atraure activitat econòmica que complementi la que ja tenim. I ja estem treballant un projecte per incidir en la manca d’habitatge que patim.

També estic molt content de la feina per la legalització de les urbanitzacions. Són projectes complexes, que necessiten temps i treball, i per això el més important és que continuem avançant-hi sense defallir.

– Per últim, què fa l’Ajuntament d’Alforja per afrontar actualment el problema de la manca d’aigua?

Hem adoptat sis mesures que enumero una a una:

– 1r. Aportació de tres camions cisterna d’aigua diaris de dilluns a divendres per garantir el subministrament domèstic

– 2n. Licitació i posta en marxa d’aquí a poques setmanes d’una planta desnitrificadora que permetrà aprofitar l’aqüífer de l’Hort d’en Serra, un cop l’aigua es sotmeti a un procés que la faci plenament apta per al consum humà

– 3r. Negociacions per portar aigua del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) a Alforja a fi de garantir un subministrament segur i continuat

– 4t. Crides a la població per seguir fent un ús responsable, eficient i mesurat de l’aigua

– 5è. Utilització de la doble xarxa d’aigua amb que compta Alforja (aigua potable i no potable) per assegurar i evitar qualsevol malbaratament de l’aigua d’ús de boca

– 6è Aprovació d’una ordenança cívica per part del plenari municipal que, entre altres mesures, obligarà a les noves construccions a disposar de sistemes d’aprofitament d’aigua de pluja i d’aigües grises

 

 

Tres camions cisterna han d’abastir diàriament Alforja per la sequera

Camió cisterna que porta aigua a Alforja. Foto: Cedida

Camió cisterna que porta aigua a Alforja. Foto: Cedida

El municipi d’Alforja, que des del passat mes d’agost ja s’havia d’abastir esporàdicament amb camions cisterna, des de primers d’any necessita una aportació diària, de dilluns a divendres, de 3 camions, que aporten uns 95.000 litres (95 metres cúbics) d’aigua diaris a causa del dèficit hídric que pateix el municipi.

Alforja s’abasteix tradicionalment a través de pous propis i d’aqüífers on capta, actualment, una mitjana diària de 110 metres cúbics diaris (110.000 litres).

Aquesta captació, però, no és suficient per abastir el nucli antic i central d’Alforja ja que el consum s’enfila fins als 140 metres cúbics diaris entre setmana i arriba als 160-170 metres cúbics durant el cap de setmana. És per això que cal aportar uns 95.000 litres d’aigua de mitjana (95 metres cúbics) a la xarxa general per garantir el subministrament domèstic a la població.

A causa de la falta de pluges aquest dèficit s’ha incrementat des de primers d’any i es refereix al nucli antic i central del municipi ja que les urbanitzacions actualment s’abasteixen gràcies als seus recursos hídrics (pous i aqüífer). Cal tenir present, però, que aquest passat estiu les urbanitzacions alforgenques (Portugal, les Barqueres i Garrigots) ja es van haver d’abastir amb camions cisterna i van patir restriccions horàries.

El cost del subministrament d’aigua a través de camions cisterna l’assumeix inicialment l’Ajuntament, però l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) garanteix el pagament a posteriori de fins a un 80% d’aquest cost. El 20% restant és a càrrec de l’Ajuntament.

El consum mitjà d’aigua de la ciutadania alforgenca es situa en 110 litres persona i dia, segons els informes de què disposa l’Ajuntament i, per tant, molt per sota dels llindars de consum domèstic de 230 litres per habitant i dia que estableix com a topall el decret de sequera de la Generalitat per al sistema Ter-Llobregat.

Per tant, i segons aquestes xifres, hi ha poc marge de millora per la via de l’estalvi pel que fa al consum domèstic que, en el cas d’Alforja, per exemple, es situa pràcticament en el mateix nivell de consum que hi ha a la ciutat de Barcelona (104 litres persona/dia) i on tampoc hi ha gaire marge de millora. En qualsevol cas, el problema que pateix Alforja és un problema de subministrament i, en general, no ve generat perquè s’estigui fent un mal ús o un ús excessiu dels recursos hídrics.

Doble xarxa d’aigua
L’Ajuntament d’Alforja ja fa anys que compta amb una doble xarxa d’aigua, de tal manera que per al reg de zones verdes i jardins, per a la neteja de carrers i per a usos similars es fa servir aigua que no és apta per a ús de boca i per al consum humà.

A més, durant aquest passat estiu, que és l’època en que es fa un major ús de l’aigua per part de la ciutadania per al reg de jardins privats, zones verdes i per a les piscines, l’alcalde, Joan Josep Garcia, va fer diverses crides públiques a la població per a demanar que es fes un ús molt mesurat i controlat de l’aigua, tant per al consum domèstic com per al reg i per a les piscines i, a més, l’Ajuntament ja fa mesos que treballa en tres mesures complementàries.

Nova Ordenança, desnitrificadora i aigua del CAT
Durant el darrer ple, celebrat fa dues setmanes per l’Ajuntament d’Alforja, el Consistori va aprovar per unanimitat una nova ordenança relativa a l’ús de l’aigua que, entre altres, preveu que les noves construccions hauran de comptar amb sistemes de recollida d’aigua de pluja i reaprofitament de les aigües grises i amb sistemes de recirculació per a les noves piscines.

D’altra banda, i com a mesura de xoc immediata, actualment és a licitació pública un projecte per a dotar al municipi d’una planta desnitrificadora que s’instal·larà a costat d’un dels dipòsits municipals d’aigua (Horts d’en Serra).

A costat d’aquest dipòsit hi ha un pou d’on es poden captar, a hores d’ara, uns 240 metres cúbics diaris d’aigua (240.000 litres). Ara bé, l’aigua d’aquest pou té una alta concentració de nitrats que caldrà eliminar amb la nova planta, que entrarà en funcionament en les pròximes setmanes. El cost de la planta desnitrificadora és d’uns 200.000 euros, aproximadament i inicialment va a càrrec de l’Ajuntament, tot i que es demanaran subvencions per afrontar aquesta despesa.

Un cop entri en funcionament la nova planta es podrà afrontar una part del dèficit hídric, tot i que el tractament dels nitrats comporta una pèrdua aproximada d’un 30% de l’aigua captada. A més, en l’actual situació de falta de pluges, tampoc se sap si el cabal es mantindrà en els nivells actuals.

De tota manera, la captació d’aquest cabal i la desnitrificació són una primera solució per cobrir el dèficit hídric actual i per intentar garantir el subministrament diari d’aigua sense necessitat de contractar camions cisterna.

Per últim, l’Ajuntament d’Alforja treballa en un projecte conjunt a mig termini amb les Borges del Camp i Riudecols per fer arribar aigua del minitransvassament (Consorci d’Aigües de Tarragona) a aquests tres municipis. Des d’un punt de vista tècnic no hi hauria d’haver cap problema per fer arribar les canonades que ara ja arriben a Riudoms fins a la Rocabruna, un punt alt situat a les Borges i, des d’aquest punt, subministrar aigua als tres municipis i a les urbanitzacions alforgenques. Aquesta aportació d’aigua del CAT a Alforja, les Borges i Riudecols no implicaria sobrepassar el cabal màxim de subministrament que té assignat el CAT, un cabal màxim al que, fins ara, mai no s’ha arribat.

Alforja es prepara per viure la Festa de Sant Sebastià

Una imatge del Correfoc d'Alforja. Foto: Cedida

Una imatge del Correfoc d’Alforja. Foto: Cedida

Quan encara són ben presents tots els actes de les festes de Nadal, Cap d’Any i Reis, Alforja es retroba els propers 20, 21 i 22 de gener amb la Festa Major de Sant Sebastià.

El programa d’actes, amb portada a càrrec de Maria Jasans, ja s’ha començat a repartir per tal que tothom el pugui conèixer amb temps i es pugui organitzar un cap de semana amb diversitat d’actes i propostes.

La programació arrenca divendres 20 amb la inauguració de l’exposició de fotografies ‘La meva mirada’ de Josep Maria Duran a la Casa de Cultura i seguirà aquest mateix divendres amb Sardanes i Vermut, Pinta cares i Concurs de Pastissos, amb una classe de ‘Body combat’ i amb el VIII Concurs Internacional de Playback, al Pavelló Municipal, on la nit la tancarà el DJ Sentís i la seva Disco Mòbil.

El concurs de playback vol tornar a presentar cançons, coreografies i una posada en escena espectacular per a una activitat que en la seva última edició, el passat mes d’octubre, va omplir fins a la bandera el Pavelló Municipal d’Alforja.

Romescada Popular
Dissabte 21 arrenca amb un Torneig popular de Tennis Taula, al Pavelló, i seguirá ja a dos quarts de tres amb la Romescada Popular, animada amb el grup salser Agustín Aspa y su Grupo Habana, que ben segur que farà pasar el fred a tothom.

El preu del menú és de 12 euros i la data límit per a la compra dels tiquets a l’Ajuntament d’Alforja és el proper dijous dia 19. El menú inclou escarola amb romesco i bacallà, llonganissa a la brasa amb fesols fregits, postres, pa, vi, aigua.

El dissabte es tancarà amb el Correfoc de Sant Sebastià, que sortirà de la plaça de Dalt i comptarà amb Diables i Diablons d’Alforja i, a partir de les 23:59, amb l’Orquestra Mitjanit amb entrada gratuïta al Pavelló Municipal d’Alforja.

Per últim, diumenge 22 començarà amb una cercavila dels Gegants i Grallers d’Alforja i amb un Vermut Popular.

A les 11 del matí se celebrarà la Missa Solemne de Sant Sebastià a l’església parroquial.

Finalment, la tarda de diumenge és tarda de teatre. A les cinc, a l’Arcada de l’Ateneu, els Passerells Teatre Estudi presenten ‘Ovelles’, de Carmen Marfà y Yago Alonso. ‘Ovelles’ es tornarà a representar el dissabte 28 de gener a les 19:30h i diumenge 29 de gener a les 18:00h.La venda anticipada d’entrades és a la Cooperativa Agrícola i el preu és de 10€. I, d’altra banda, a dos quarts de set, al Pavelló Municipal d’Alforja, la companyia Mayte Carreras posarà en escena l’obra ‘Separades i què?’

Amb aquesta doble oferta teatral la festa haurà arribat a la seva fi i, com no podia ser d’altra manera, el Castell de Focs de Fi de Festa posarà punt final a aquesta Festa Major de Sant Sebastià 2023.

Després dels dos anys tocats per la pandèmia, aquesta serà la primera festa que es preveu que podrem celebrar, per fi, amb tota normalitat.

 

Ja és aquí la Festa Major de Sant Miquel d’Alforja

La programació de la Festa Major de Sant Miquel – Alforja 2022 ja està enllestida i, sens dubte, el fet més important i remarcable és que en aquesta propera edició es recuperarà la plena normalitat de la festa que s’havia vist molt alterada tant l’any 2020 com l’any 2021.

El programa d’actes arrenca dijous 29, dia de Sant Miquel, amb un repic de campanes, i finalitza el diumenge, 2 d’octubre, amb focs d’artifici. Entre mig hi ha una extensa i àmplia programació que té com a objectiu que la festa arribi a tothom i que tothom s’hi senti implicat.

Cal destacar, d’altra banda, que el programa és possible gràcies a la col·laboració i a les aportacions de persones i entitats i que hi ha nombrosos actes i espais oberts a la participació de totes i tots els alforgencs. Des de l’Exposició d’Artistes Locals passant per la Mini Olimpíada o pel Concurs Internacional de ‘Playback’ Vila d’Alforja, actes que no seria possible dur a terme sense una gran participació popular.

A més a més hi ha tots els actes que directament organitzen les entitats: el berenar per a nenes i nenes o el Corre Bars que organitzen Joves d’Alforja, el correfoc infantil i adult que promouen Diables d’Alforja, el Campionat de Bitlles organitzat per l’Ateneu Cultural Josep Taverna, les Matinades Tronades amb el Ball de Diables, els Diablons i l’Emit els Cingles o la plantada i la cercavila geganteres que organitzen els Geganters i Grallers d’Alforja.

D’altra banda, el pregó que obrirà la festa és a càrrec del Dr. Guillermo Cañardo, voluntari d’Open Arms, mentre que en el capítol d’espectacles destaquen el monologuista Toni Albà, l’espectacle de màgia Màgic Show de Xavi Medina o els concerts que oferirà l’Orquestra Metropol.

És segur que queden coses en el tinter. Inflables infantils, ballada de sardanes, l’scape truck’, etc. Però el millor és que cadascú es faci la festa a mida ja que, finalment, del que es tracta és de viure i gaudir la festa a partir de l’aproximació que a cadascú li resulti més convenient i interessant.

Consutleu la programació en aquest enllaç.

 

Gran èxit de la Nit del Pataco, amb més de 550 àpats servits i ambient de festa gran

Tres moment de la Nit del Pataco. Foto. Ajuntament d’Alforja

La Nit del Pataco, la Fira Gastronòmica d’Alforja, celebrada aquest últim dissabte del mes d’agost, ha recuperat i sobrepassat totes les xifres anteriors a la pandèmia i enguany ha servit més de 550 àpats que s’havíen reservat directament i amb anterioritat a l’Ajuntament d’Alforja. A aquesta xifra cal afegir-hi els tiquets que es van vendre i es van servir directament durant la vetllada, que va presentar un ambient de festa gran durant tota la nit.

L’Ajuntament d’Alforja vol agrair a totes les persones voluntàries, a les entitats i al personal de la Brigada Municipal la dedicació, l’esforç i la feina feta en la preparació de tots els detalls: muntatge dels escenaris, distribució i col·locació de taules i cadires d’acord amb les reserves fetes, decoració de tot l’espai, preparació dels detalls fets amb espelmes que els comensals van trobar a les taules, preparació de les parades de les entitats i dels diferents espais de relax amb que es va caracteritzar la part del darrere del Parc Amics d’Alforja, feines de cuina i preparació de tots els ingredients del Pataco i mil i un detalls que van quedar enllestits gràcies a l’esforç col·lectiu de molts alforgencs i alforgenques. Sense aquestes col·laboracions, la Nit del Pataco no seria el que és, un gran èxit col·lectiu.

Val a dir que el Parc Amics d’Alforja es va omplir fins a la bandera i que el moviment va ser continu tota la nit per gaudir i tastar totes les especialitats, des del Pataco fins a les diferents tapes i postres que van preparar l’Associació de Dones d’Alforja, la Colla Gegantera i Grallera, Joves d’Alforja, l’Asociación de Vecinos Urb. Portugal i Alforja FS. A més, Mas del Botó hi va posar el vi i l’aigua i l’Ajuntament d’Alforja la copa commemorativa. Cal destacar també que la major part dels productes alimentaris que es van fer servir eren Productes d’Alforja.

Finalment cal destacar que, a més de l’aspecte gastronòmic, la nit va comptar amb dos espais musicals diferenciats, un d’ells a la part principal, davant el parc infantil i l’altre a la part del darrere del parc on un dj va amenitzar la nit, que va comptar amb una doble varietat d’opcions musicals.

Amb la recuperada Nit del Pataco, Alforja torna a posar en valor una tradició gastronòmica al voltant d’aquesta menja i resitua el municipi en posició molt destacada dins l’oferta lúdica, cultural, festiva i gastronòmica del Baix Camp.

 

El dissabte 27 d’agost, torna a Alforja la Nit del Pataco

El proper dissabte 27 d’agost, Alforja recuperarà la Nit del Pataco, una altra de les seves activitats habituals que, com tantes altres, durant els dos últims anys s’ha vist afectada per la pandèmia.

L’activitat és promoguda per l’Ajuntament d’Alforja amb l’objectiu de recuperar i prestigiar un plat típic de casa nostra que inclou, com a ingredients principals, tonyina salada, patata i carbassó.

L’Ajuntament d’Alforja té obert a hores d’ara un termini d’inscripcions per a la compra de tiquets i reserva de taules que finalitzarà dijous, dia 25.

A més del sopar del Pataco, també es duran a terme diverses activitats abans i després, tal i com es pot veure en el cartell adjunt on es detalla la programació prevista. Entre altres activitats hi haurà pintacares, batucada, música, un toro mecànic i un fotomaton.

També hi haurà una degustació de tapes fetes per entitats alforgenques a partir de les 9 de la nit amb un preu de 10 euros que donen accés a 4 tapes i dos copes de vi o aigua. El sopar del Pataco té un preu de 8 euros i consistirà en pataco, aigua o vi i gelat.

Pel que fa al tobogan d’aigua, per al seu funcionament es farà servir aigua reciclada i en constant recirculació a través d’un circuït tancat.

Redacció

 

Ca l’Arcadi d’Alforja rep el reconeixement de 4 Espigues com a casa de poble independent

La presidenta del Consell, Rosa M. Abelló, l’alcalde d’Alforja, Joan Josep Garcia, i la vicepresidenta del Patronat de Turisme de la Diputació, Camí Mendoza han acompanyat als propietaris de la casa, Engelbert Llusà i Montserrat Abelló en aquest acte. Fotos: CCBC

Aquest dijous, la casa rural Ca l’Arcadi a Alforja ha penjat la placa corresponent a les 4 Espigues atorgada per la Generalitat de Catalunya com a una de les màximes puntuacions dins del món del turisme rural. Així, convertint-se en la primera casa de poble independent del Baix Camp i de la marca Costa Daurada del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, en rebre el reconeixement.

La presidenta del Consell Comarcal del Baix Camp, Rosa M. Abelló, l’alcalde d’Alforja, Joan Josep Garcia, i la vicepresidenta primera del Patronat de Turisme de la Diputació, Camí Mendoza han acompanyat als propietaris de la casa, Engelbert Llusà i Montserrat Abelló en aquest acte.

Potenciar la comarca com a destinació turística de qualitat

Abelló ha destacat la importància de la promoció del turisme a casa nostra i que sigui de qualitat. Les dues premisses són precisament les que segueix la marca comarcal Muntanyes de la Costa Daurada, que treballa en aquesta línia des de fa anys. El turisme familiar, de proximitat i de qualitat per potenciar la comarca i situar-la al mapa turístic de Catalunya. Garcia ha celebrat el reconeixement turístic de Ca l’Arcadi i ha destacat el potencial que té Alforja com a destí turístic de proximitat i qualitat.

La categorització d’espigues és un sistema voluntari i impulsat per la Generalitat de Catalunya. Actualment, hi ha categoritzats una quarta part dels establiments registrats. La representació gràfica de l’espiga s’utilitza per identificar de manera visual i ràpida el nivell de serveis de l’establiment. Així, la categoria d’aquest s’estableix pel nombre d’espigues (d’una a cinc):

  • Bàsica: representada amb una espiga. Estances i equipaments indispensables per a l’estada.
  • Confort: representada amb dues espigues. Bon nivell d’estances i equipament.
  • Gran Confort: representada amb tres espigues. Molt bon nivell d’estances i equipaments.
  • Superior: representada amb quatre espigues. Nivell excel·lent en estances i equipaments i àmplia oferta de serveis. Entorn o edificació únics.
  • Superior Premium: representada amb cinc espigues. Nivell excepcional en estances i equipaments. Edificació i espai emblemàtics.

L’entorn de la casa rural, l’estança interior i exterior, el mobiliari i dotació dels serveis i les activitats d’agroturisme i familiars són alguns dels paràmetres que la Generalitat fa servir per certificar que un establiment de turisme rural pot rebre la qualificació.

Ca l’Arcadi des del 2020

Ca l’Arcadi està en funcionament des de l’any 2020 i té una capacitat de fins a 14 persones. L’any 2021 va aconseguir el reconeixement de la Generalitat de 3 Espigues, i aquest any gràcies a la construcció de la piscina ha obtingut la 4a.

Engelbert Llusà i Montserrat Abelló, propietaris de Ca l’Arcadi han apostat des del seu inici per fer un establiment de qualitat, pensant sempre en la comoditat i el benestar dels seus hostes. Com també amb la promoció dels productes elaborats amb les matèries primeres del municipi de la marca “Productes d’Alforja” per tal de donar-ho a conèixer als seus hostes.

Redacció

 

Un incendi a Alforja crema cinc hectàrees

Els Bombers han destinat 28 dotacions terrestres i deu d’aèries. Foto: Bombers

Els Bombers han donat per controlat al voltant de les 20:00 hores l’incendi que s’ha originat a Alforja. El foc de vegetació, pròxim a la C-242, s’hauria originat per la crema d’un autobús. S’hi han desplaçat deu dotacions aèries i 28 de terrestres. L’incident no ha deixat ferits i el foc s’ha estès pels marges de la carretera. L’avís de foc s’ha donat a les 16:21 hores d’aquest dijous. A causa de les flames, s’ha tallat la circulació en els dos sentits de la marxa, entre els punts quilomètrics 54 i 59. Segons els Agents Rurals ja s’han cremat cinc hectàrees. El cos ja ha retirat els mitjans aeris i mantenen una vintena de dotacions terrestres per acabar d’extingir l’incendi.

ACN

 

L’alcalde d’Alforja convida el municipi a estalviar aigua davant un estiu que es preveu complicat

Durant la presentació del llibre ‘El Grup Actiu de Pagesos d’Alforja (SEGE), 1969-1991’, l’alcalde va dirigir-se a la quarantena d’assistents per demanar-los un ús racional i contingut en el consum d’aigua. Foto: Ajuntament

L’alcalde d’Alforja, Joan Josep Garcia, ha fet pública la seva preocupació i la del Consistori a causa d’un estiu que pot ser ‘complicat’ per la sequera i l’escassedat d’aigua dels aqüífers amb que s’abasteix el municipi.

Durant l’acte públic de presentació del llibre ‘El Grup Actiu de Pagesos d’Alforja (SEGE), 1969-1991’, celebrat aquest dissabte 4 de juny a la Casa de Cultura d’Alforja, a les acaballes de l’acte l’alcalde va dirigir-se a la quarantena llarga d’assistents per demanar-los un ús racional i contingut en el consum d’aigua i va expressar públicament la seva preocupació per l’abastiment d’aigua al municipi durant aquest estiu.

L’alcalde va instar tothom a estalviar aigua i va anunciar que en les pròximes setmanes i mesos anirà repetint aquest missatge ja que, si no plou de forma generosa, la previsió per aquest estiu és que Alforja visqui una situació complicada.

L’abastiment d’aigua a Alforja és principalment per a ús de boca i consum domèstic, per al funcionament d’equipaments com la piscina municipal (que reutilitza l’aigua d’un any per l’altre), per als usos de la petita i mitjana indústria i per als usos agrícoles. Cal recordar, d’altra banda, que per a usos de jardineria i manteniment públic, Alforja s’abasteix d’aigua d’un pou situat a la urbanització dels Horts d’en Serra. La qualitat de l’aigua d’aquest pou no és suficient per a ser utilitzada com a aigua de boca i per aquest motiu s’utilitza aquesta aigua per al reg i per a tasques de neteja i manteniment de l’espai públic alforgenc.

L’alcalde va dir que després del temporal Glòria, que va causar diverses afectacions però que també va servir per reomplir els aqüífers, no hi ha tornat a haver pluges abundoses, la qual cosa comporta que els recursos acumulats van minvant mentre la sequera es manté dia a dia. Davant aquesta situació, va dir l’alcalde, cal que tots reduïm tant com sigui possible el consum d’aigua i que estalviem ja que l’estiu, si no plou, pot ser ‘complicat’.

Cal recordar que Alforja i el seu alcalde lideren un grup de municipis del Baix Camp (Riudecols, Les Borges del Camp, Vilaplana, l’Aleixar i Alforja) que havia iniciat els tràmits davant l’Agència Catalana de l’Aigua per transferir una part de l’aigua del minitransvassament de l’Ebre cap a aquests pobles que, en conjunt, sumen uns 6.000 habitants. L’aigua que s’hauria de transferir des de l’Ebre no significaria, en cap cas, un augment dels cabals ja compromesos en el minitransvassament.

La tramitació, per a la que es va demanar el suport tècnic del Consell Comarcal del Baix Camp, és en diferents fases. A Alforja, per exemple, el ple municipal va aprovar que es fessin les gestions necessàries per dur a terme aquest projecte, però de moment, la resta de municipis s’han d’acabar de pronunciar. En qualsevol cas, el cost d’execució d’aquesta obra requereix la participació de diversos municipis i el suport d’altres administracions superiors. A la Conca de Barberà, per exemple, la Diputació de Tarragona ha garantit el seu suport a un projecte similar per fer-hi arribar aigua del minitransvassament en què hi participen diversos municipis, alguns dels quals durant alguns estius s’han vist obligats a abastir-se amb cisternes d’aigua.

Redacció