.

.

TOTS 21

La Nit del Pataco d'Alforja. Foto: Tots21

La Nit del Pataco d’Alforja. Foto: Tots21

Sota cobert i amb moltes ganes per haver-se hagut de cancel·lar la setmana passada, Alforja va celebrar el vespre d’aquest dissabte la Nit del Pataco. Al voltant de 200 persones es van reunir al pavelló del Parc dels Amics d’Alforja per degustar aquest plat típic del Baix Camp del segle XVII.

Quatre cassoles de pataco cuinades per la Pilar i la Remei i una cinquena elaborada pel guanyador del concurs de la setmana passada van fer les delícies dels assistents, que van gaudir d’un sopar de germanor caracteritzat per la gresca i el bon humor.

La Pilar i la Remei, les cuineres del sopar. Foto: Tots21

La Pilar i la Remei, les cuineres del sopar. Foto: Tots21

Tal com explicava l’alcalde d’Alforja, Juanjo Garcia, “el pataco era un plat de guerra. Als pobles de l’interior, si volies menjar peix, havies de triar entre bacallà o ganyims (cocochas en castellà)”. Els que gaudien d’una millor economia podien menjar bacallà, però “els ganyims eren molt més barats. Per això es van convertir en un plat típic del Baix Camp“, afegia. “A Alforja, però, l’hem sabut treballar i n’hem mantingut la tradició”, comentava el batlle.

Una de les cassoles de pataco. Foto: Tots21

Una de les cassoles de pataco. Foto: Tots21

Ja al segle XXII la gent del camp feia grans cassoles on els ingredients bàsics eren els ganyims, la patata, el carbassó, la ceba i el tomàquet. “Es feia en cassoles grans perquè en sobrés per a l’endemà, que estava més confitat i encara estava més bo”, explicava Garcia.

La Pilar, una de les cuineres de les cassoles que es van servir a la Nit del Pataco, explica que “era la típica cassola de tros. Els ganyims no necessiten nevera i es podia prendre al tros. Es completava amb verdures que generalment es fan servir per aquí”. Tot i que els ingredients bàsics són sempre els mateixos, “cada casa té la seva recepta. Nosaltres, per exemple, el sofregim i hi posem una picada, però hi ha d’altres que el bullen o només fan el sofregit”, afegia.

Es van servir 250 raccions de pataco. Foto: Tots21

Es van servir 250 raccions de pataco. Foto: Tots21

La d’enguany va ser una Nit del Pataco diferent, sota cobert i amb una setmana de retard per les inclemències metereològiques, però això no va evitar que els assistents gaudissin d’allò més d’aquest plat i de la música que va amenitzar la nit.

Pel que fa la participació, va ser similar a la d’altres anys: unes 250 raccions per menjar durant el sopar i una cinquantena més que es van prendre cap a casa en carmanyoles.

A continuació, una galeria d’imatges de la Nit del Pataco d’Alforja.

V.Tapias