.

Dos moments de la nit: a dalt, la zona de chill out, i a sota, els organitzadors, repartint el pataco perquè la gent se l’endugués a casa. Fotos: Tots21

La pluja va cancel.lar la popular Nit del Pataco d’Alforja, que havia de celebrar-se divendres al Parc dels Amics d’Alforja, com cada any, però la pluja, la incomoditat de la seva presència especialment a la zona del sopar, va determinar que l’Ajuntament cancel.lés la jornada i la traslladés al dissabte vinent, 2 de setembre, al mateix lloc, segons va informar a Tots21 l’alcalde, Juanjo Garcia.

Com cada any s’establiren dos espais diferents per la festa: una zona de sopar popular amb taules i cadires, a la manera tradicional, i una annexa, tipus chill out, on s’instal.laren les casetes de les entitats que havien de servir les tapes i de fet van començar a fer-ho.

Però les taules i cadires estaven colgades d’aigua i tot i que la pluja era intermitent feia incòmode als usuaris utilitzar el lloc. La zona chill out, en canvi, presentava molta animació degut a què es troba sota arbrat i això frenava la pluja, però degut a la incertesa del temps i a que la Nit del Pataco és un conjunt dels dos ambients es va decidir posposar-la.

El consistori va regalar la menja del pataco als inscrits, que se la van endur a casa en una  safata coberta, i podran tornar-la a degustar la setmana vinent, com també els que optin per la zona de tapes.

Hi ha, per tant, la possibilitat d’escollir sopar o bé tapes, tot regat amb els vins del Mas del Botó, la bodega pròpia d’Alforja que està ubicada a prop de l’ermita de Puigcerver, al camí de Porrera. També el pastor d’Alforja, que s’ha fet força popular a la comarca, serveix un tast dels seus formatges.

El preu de la zona chill out és de 10 euros i inclou copa de vi, dues consumicions i quatre tapes. Per la seva banda, el sopar costa 8 euros i inclou el pataco, la beguda (aigua o vi) i un gelat.

Un plat típic 

Des de fa més de 20 anys estiu després d’estiu el poble d’Alforja es reuneix a degustar aquest plat típic de la vila, elaborat des de llavors per les dones d’Alforja, i que també ho era del Baix Camp. L’any 2014 el dinar del pataco es va convertir en Fira del Pataco creant-se així una Fira del Pataco, un esdeveniment multitudinari on a més de tot el poble acudiren una gran quantitat de gent d’altres contrades.

El dinar del Pataco es va convertir així en una reivindicació i homenatge al menjar del Baix Camp i de les tradicions. La Fira també és l’aparador de la vitalitat econòmica d’Alforja, del sector agroalimentari, del comerç, del turisme, els serveis i sobre tot de l’ampli i actiu teixit associatiu del municipi. La fira del Pataco no té un format definit sinó que es van alternant diversos formats: Dinar popular, Fira del Pataco o Nit del Pataco.

El pataco és un ancestral plat, típic del Baix Camp, compost fonamentalment per tonyina, patata i carabassó. Existeixen altres denominacions com patacó tarragoní, potaco de Reus i fins i tot putaco o putacó. És possible que la denominació pataco provingui de l’ús de patates, però no és totalment segur. Un patacó de vi era anys enrere un quart de porró de vi, hi ha a qui li agrada addicionar a aquest guisat una mica de vi ranci.

Jaume Garcia