.

Imatge de la festa en l’edició de l’any passat. Foto: Ajuntament d’Alforja

Una de les festes més estimades pels vilatans d’Alforja, característica de la vila del Baix Camp, la Nit del Pataco, encara la recta final dels seus preparatius. Tindrà lloc el dissabte 26 d’agost al Parc d’Amics d’Alforja, lloc tradicional, i presenta novetats. I de nou serà nocturna.

La regidora de Festes, Joventut i Igualtat de l’Ajuntament d’Alforja, Adriana Guerrero Ruiz, ho explica a Tots21: “La principal novetat és que organitzarem el primer Concurs del Pataco, en el que al matí del dia 26, de 10:30 a 12.30 hores, es podrà elaborar la menja a la plaça de les Monges, i per la tarda, al Parc dels Amics, un jurat determinarà els guanyadors”. “Limitarem la primera edició a deu participants. Es tracta de fer una prova per veure tal com funciona i volem tenir-ho controlat en aquesta primera edició”, subratlla la regidora.

S’establiran tres premis. El primer s’endurà un robot de cuina professional i un lot de productes locals, mentre el segon i el tercer s’emportaran un lot de productes locals. “Es tracta d’oferir un al.licient més d’aquesta festa tant alforgenca on es degusta un plat que va ser típic del Baix Camp i on nosaltres servem la tradició”, destaca Guerrero Ruiz.

L’alcalde d’Alforja, Juanjo Garcia, en la Nit del Pataco de 2022. Foto: Ajuntament d’Alforja

Dos espais culinaris

Com cada any s’establiran dos espais diferents per la festa: una zona de sopar popular amb taules i cadires, a la manera tradicional, i una annexa, tipus chill out, on s’instal.laran les casetes de les entitats de serviran les tapes. Hi haurà, per tant, la possibilitat d’escollir sopar o bé tapes, tot regat amb els vins del Mas del Botó, la bodega pròpia d’Alforja que està ubicada a prop de l’ermita de Puigcerver, al camí de Porrera.

Imatge d’un plat de pataco. Foto: Ajuntament d’Alforja

El preu de la zona chill out és de 10 euros i inclou copa de vi, dues consumicions i quatre tapes. Per la seva banda, el sopar costa 8 euros i inclou el pataco, la beguda (aigua o vi) i un gelat.

És interessant la participació de les entitats del poble en el servei de les tapes: “Es tracta de la Colla Gegantera, els Joves d’Alforja, l’Associació de Veïns de la Urbanització Portugal i Alforja Futbol Sala. Cada entitat o associació servirà una tapa amb productes d’Alforja”, afirma la regidora de Festes, Joventut i Igualtat. Per la seva part, el Casal d’Avis i les cuineres del bar del Parc dels Amics d’Alforja s’encarregaran del sopar.

Els actes hauran començat al matí amb el I Concurs del Pataco, continuaran amb activitats per la mainada, de 12 a 14 i de 16 a 20 hores, al Parc dels Amics d’Alforja i encabat vindrà el sopar. També hi haurà concert i l’actuació d’un DJ. La festa es pot allargar fins les 3:30 de la matinada.

La tradició del pataco

Des de fa més de 20 anys estiu després d’estiu el poble d’Alforja es reuneix a degustar aquest plat típic de la vila, elaborat des de llavors per les dones d’Alforja. L’any 2014 el dinar del pataco es va convertir en Fira del Pataco creant-se així una Fira del Pataco, un esdeveniment multitudinari on a més de tot el poble acudiren una gran quantitat de gent d’altres contrades.

El dinar del Pataco es va convertir així en una reivindicació i homenatge al menjar del Baix Camp i de les tradicions. La Fira també és l’aparador de la vitalitat econòmica d’Alforja, del sector agroalimentari, del comerç, del turisme, els serveis i sobre tot de l’ampli i actiu teixit associatiu del municipi. La fira del Pataco no té un format definit sinó que es van alternant diversos formats: Dinar popular, Fira del Pataco o Nit del Pataco.

El pataco és un ancestral plat, típic del Baix Camp, compost fonamentalment per tonyina, patata i carabassó. Existeixen altres denominacions com patacó tarragoní. Potaco de Reus inclús putaco o putacó. És possible que la denominació pataco provingui de l’ús de patates, però no és totalment segur. Un patacó de vi era anys enrere un quart de porró de vi, hi ha a qui li agrada addicionar a aquest guisat una mica de vi ranci.

Antigament pataco era també el nom d’una moneda grossa de coure (segle XVIII), i de coure era l’olla on es cuinava, aquí també existeix una relació. Segons altres fonts pataco simplement era una deformació del castellà “potaje”. Per a la gent d’Alforja un pataco és des de sempre una cosa mal feta, potser perquè un pataco es feia amb presses amb allò que tenies a mà.

Jaume Garcia