.

.

TOTS 21

Plantada d’arbres a Cal Llovet i l’Hort del Nap per esmorteir l’efecte illa de calor

Una imatge de la Plantada. Foto: Anna F.-Aj. Torredembarra

Una imatge de la Plantada. Foto: Anna F.-Aj. Torredembarra

Amb la plantada de 45 arbres al parc de Cal Llovet i a l’entorn de l’espai de socialització d’animals de companyia de l’Hort del Nap, finalitza el pla d’accions d’esmorteïment de l’efecte illa de calor de Torredembarra que ha dut a terme aquest 2022 la Regidoria de Sostenibilitat, amb un pressupost de 33.487,96 € i una subvenció de 13.395,18 € del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.

El regidor de Sostenibilitat, Joan Torras, ha explicat que s’han triat uns espais amb una important manca d’ombra i que al mateix temps són utilitzats per persones grans i infants, el grup més vulnerable als efectes illa de calor, i també animals de companyia i propietaris, amb l’objectiu de millorar el seu benestar.

La plantació d’arbrat, principalment vegetació autòctona, fa que s’incrementi l’aborció de part de la radiació solar, de manera que no s’escalfi tant i es redueixi la temperatura. Lledoners, pollancres, tamarius i freixes són les espècies que ara s’han plantat i que venen a sumar-se a les del mes de març quan va tenir lloc la Festa de l’arbre amb la participació de la ciutadania.

En aquests moments, la Regidoria de Sostenibilitat és treballant en l’elaboració d’un Pla director del verd urbà de Torredembarra que permetrà disposar d’una radiografia del municipi i planificar actuacions de millora.

‘El tardofranquisme a Reus’ guanya el Premi de Periodisme Mañé i Flaquer

Imatge dels guanyadors dels guardons

Aquest divendres al vespre ha tingut lloc al Pati del Castell de Torredembarra l’acte de lliurament del XXXV Premi de Periodisme Mañé i Flaquer, que organitza l’Ajuntament de Torredembarra, a través de la Regidoria de Cultura, i la Demarcació de Tarragona del Col·legi de Periodistes de Catalunya, amb Repsol com a patrocinador principal i la col·laboració del Port de Tarragona.

Eloi Isern ha estat de nou l’encarregat de presentar la gala de lliurament dels guardons en aquesta trenta-cinquena convocatòria, a la qual optaven un total de 150 treballs. En aquesta ocasió, l’actor tarragoní ha donat vida al poeta i escriptor Joan Maragall, qui va ser secretari de Joan Mañé i Flaquer i amb qui, més d’un segle després, ha pogut intercanviar algunes impressions gràcies a una complexa connexió televisiva amb el més enllà.

L’acte, que ha comptat amb el guió i la direcció de l’escriptor prioratí Toni Orensanz, s’ha pogut seguir en directe per Ona La Torre, emissora municipal de Torredembarra, i TAC12, la televisió pública del Camp de Tarragona, que també se n’ha encarregat de la producció. La Diputació de Tarragona ha donat suport a la gala.

Desvetllats els guanyadors

El treball guanyador de la modalitat Camp de Tarragona (en què hi han participat 27 treballs) ha estat el treball audiovisual “El tardofranquisme (1970-1975). Capítol 1 de la sèrie Reus 1970- 2020: La transformació d’una ciutat”, emès a Canal Reus TV el 22 de maig de 2022, dirigit per Guillem Latorre i amb idea original de Josep Maria Martí. Es tracta d’un projecte coproduït per la Fundació Privada Reddis i Canal Reus que explora la fi del franquisme, l’arribada de la democràcia i la transformació urbanística i social de Reus durant l’últim mig segle.

El jurat ha destacat la idea, el format, la realització, la mirada i l’ànim mostrat d’analitzar i contemplar com ha evolucionat la ciutat de Reus en els darrers cinquanta anys. El premi té una dotació de 8.000 euros.

Els finalistes escollits han estat “Deportats tarragonins als Camps Nazis”, de Xavier de Gispert i Zegrí i Enric García Jardí i Lluís Comes, emès a Tarragona Ràdio el 22 de juliol de 2022, i “El Cas CF Reus – Buscant culpables”, d’Andreu Rauet Munté, Adrià Tella i Víctor Gómez, emès a Canal Reus TV l’1 de juliol de 2022.

L’article guanyador de la modalitat de Periodisme Turístic (en què hi han participat 59 treballs) ha resultat l’article «Tijuana, el no lugar», de Santiago Tejedor, publicat al mitjà digital Coolt l’11 de gener de 2022. El jurat ha ressaltat la suma dels molts valors que es troben en aquest treball periodístic: història potent, interessant, impactant i amb una escriptura de gran qualitat “És una radiografia crua de com conviuen molts mons sota les aparences de destinació turística ideal”.

La dotació del premi és de 6.000 euros i el compromís de l’Ajuntament de Torredembarra d’encarregar al guanyador/a un treball periodístic remunerat sobre la vila per ser publicat en un mitjà de comunicació d’àmbit català.

El jurat ha escollit com a finalistes els treballs “Historia del periodismo de viajes. Los pioneros del Antiguo Egipto”, de David Rull i Santiago Tejedor, publicat a National Geographic Historia el 10 de gener de 2022, i “Nueva Zelanda: Cruzando la carretera del Mundo Olvidado”, de Dani Keral, publicat al número 149 de Condé Nast Traveler España i en versió digital a traveler.es el 2 de març de 2022.

La categoria de Comunicació Local (amb 20 treballs a concurs) s’ha atorgat a l’article “Quan mossèn Àngel va guiar set joves cambrilencs al cim de l’Aneto”, de Lluís Rovira i Barenys, publicat a la Revista Cambrils el setembre de 2021. El jurat ha destacat que aquest treball neix a partir d’una petita història que, a mesura que avança, es va fent gran fins fer-ne una retrat de l’època en què es va produir. “Un gran exercici de microhistòria amb fonts originals i un important valor documental”, ha subratllat. La dotació del premi és de 3.000 euros.

“Memòria assonant”, de Carles Esporrín, que va ser el documental finalista als Premis de l’audiovisual català (edició 2022) i va ser visible a la plataforma FILMIN durant el mes de febrer de 2022, i “El poble resistent”, de Jesús Jordi Pinatella , publicat al número 54 de la revista Fet a Tarragona, al juliol-agost de 2022, han estat escollits finalistes.

Finalment, el premi de la modalitat Fotoperiodisme Camp de Tarragona (44 treballs participants) ha recaigut en la fotografia “Desnonament”, del fotoperiodista d’El País Josep Lluís Sellart, realitzada el 31 d’agost de 2022 i en què es mostra una inquilina recollint les seves pertinences degut al seu desnonament per no pagar el lloguer a la ciutat de Tarragona.

El jurat ha ressaltat el caràcter intimista de la fotografia que capta un moment tan dur, destacant que és una imatge molt ben construïda i reconeixent la dificultat de la seva obtenció. Aquesta categoria està dotada amb 3.000 euros.

“Canvi climàtic”, de Carles Esporrín, realitzada el 14 de novembre de 2021 i publicada el 30 de novembre de 2021 a l’Ara Camp de Tarragona, i “Les filles del pastor”, de Jordi Borràs, presa el 23 de març de 2022 i publicada el 6 de maig de 2022 a La Mira, han estat les altres fotografies finalistes.

 

Gairebé el 70 % de les actuacions del SIAD a Torredembarra són per violència masclista

Cartell de la jornada. Foto: Cedida.

Cartell de la jornada. Foto: Cedida.

El Servei d’Informació i Assessorament de les Dones a Torredembarra ha atès un total de 35 persones durant aquest any que han comportat un total de 205 actuacions en diferents àmbits, la majoria de les quals, un 68 %, han estat per violència masclista (140). El perfil majoritari de les persones ateses són dones d’entre 30 i 65 anys, amb estudis primaris o secundaris, casades o separades de fet i de nacionalitat espanyola. Actualment, el SIAD a Torredembarra es atès per personal del Consell Comarcal del Tarragonès.

En relació a les denúncies, la Policia Local de Torredembarra ha constatat que de desembre de 2021 a octubre de 2022 s’han produït un total de 24 denúncies, 7 de les quals són per trencament de condemna de l’agressor en apropar-se a la víctima. De les 17 denúncies restants, en 11 es va produir maltractament físic i en 6 d’aquests casos les víctimes havien sol·licitat ordre de protecció.

Les dades de casos tractats al SIAD es mantenen similars a l’any passat mentre que les denúncies han augmentat, passant de 8 en el període anterior a les 24 actuals.

Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones
La Regidoria d’Acció Social i Igualtats i la Biblioteca Mestra Maria Antònia ha organitzat el programa d’actes commemoratius amb motiu del Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones que tindran lloc avui, 25 de novembre, a la mateixa biblioteca:

A les 17.30 h, lectura del Manifest.

A les 18 h, espectacle de dansa «El ball de les cireres», basat en la trilogia de Montserrat Roig «El temps de les cireres», «L’hora violeta» i «Ramona, adeu» dins del cicle «Balla’m un llibre» de les biblioteques públiques de Catalunya. L’espectacle anirà a càrrec de les ballarines Patricia Hastewell Puig i Alicia Pirez Curell. A la biblioteca es poden recollir els exemplars dels llibres. Seguidament, debat.

Demà, 26 de novembre, a les 20 h, a la Sala Cal Maiam, projecció de la pel·lícula «El extraordinario viaje de Celeste García». L’entrada és gratuïta.

Atenció als mitjans: La regidora d’Acció Social i Igualtats, Marga Rovira, i la sergent de la Policia Local, Maite Tovar, oferiran una atenció als mitjans de comunicació  aquesta tarda, a les 17.20 h, a la Biblioteca Mestra Maria Antònia, abans de la Lectura del Manifest.

El Gran REC farà parada a Torredembarra dissabte amb la pel·lícula ‘El extraordinario viaje de Celeste García’

Cartell de la projecció de la pel·lícula. Foto: Ajuntament

Cartell de la projecció de la pel·lícula. Foto: Ajuntament

El Gran REC farà parada a Torredembarra de la mà de la Regidoria de Cultura aquest dissabte, 26 de novembre, a les 20 h, a la Sala Cal Maiam, amb la projecció de la pel·lícula «El extraordinario viaje de Celeste García». L’entrada és gratuïta. L’activitat s’emmarca en la celebració del 25N – Dia internacional per l’eliminació de la violència envers les dones.

El projecte el Gran REC va néixer amb la voluntat de complir amb els objectius d’una aposta social i divulgativa. El projecte va més enllà de les pròpies dates del Festival potenciant així la relació existent entre el REC i diverses poblacions de la rodalia, amb títols que ajudin a crear una consciència social entorn les diferents realitats de la vida contemporània, marcada sovint per estereotips poc realistes.

«El extraordinario viaje de Celeste Garcia»: Celeste García, antiga professora, treballa ara al planetari d’un petit poble de l’entorn de La Habana. Cansada de la seva vida anodina i sense cap emoció, no dubta en acceptar la invitació de la seva estranya veïna i amiga Pauline, qui la convida a viatjar al seu planeta, on el govern cubà ja ha començat a reclutar viatgers.

La protagonista se’ns presenta com una dona que ha sigut poc menys que una espectadora de la seva pròpia vida, però que ens conquereix amb la seva calidesa i empatia, i ens condueix per una aventura pausada i simpàtica, repleta de situacions surrealistes. Situada a la Cuba «post-soviètica» y «pre-no-sabem-què», la divertida «El extraordinario viaje…» es construeix a través d’una narració audiovisual trufada de metàfores que només els cubans poden «inventar».

Una cinquantena de comerços en la primera edició de la ‘Guia de consum local sostenible de Torredembarra’

La "Guia de consum local sostenible" s'ha presentat avui. Foto: Anna F-Ajuntament

La «Guia de consum local sostenible» s’ha presentat avui. Foto: Anna F-Ajuntament

En el marc de la Setmana Europea de Prevenció de Residus que se celebra fins al 27 de novembre, la Regidoria de Sostenibilitat de l’Ajuntament de Torredembarra ha presentat aquest matí la «Guia de consum local sostenible de Torredembarra» que ha impulsat conjuntament amb la Regidoria de Comerç i la col·laboració de l’Associació Mediambiental La Sínia GEPEC-Ecologistes de Catalunya, amb l’objectiu de donar a conèixer opcions als consumidors i consumidores per un consum de proximitat que repercuteixi de manera positiva en el territori que ens envolta. En aquesta edició inicial, s’hi troben una cinquantena d’establiments torrencs on es poden trobar productes sostenibles i de km 0.

La guia es podrà consultar a la pàgina web de l’Ajuntament i també al web https://redescobreix.turismetorredembarra.cat/guia-comercial/ i s’anirà actualitzant amb els canvis i incorporacions que es puguin produir.

Els comerços que es troben a la guia disposen de diferents icones segons el compliment de les categories que s’han establert: productes de proximitat, producció ecològica o sostenible, producte de segona mà, servei de reparació, comerç just, porta el teu envàs, oci i educació sostenible, i recollida de residus.

En la mateixa guia, s’explica que consumir km 0 comporta reduir el malbaratament dels productes, una menor petjada ecològica, consciència sostenible, potencia l’economia local, productes frescos i reducció de processats industrials. També es donen una sèrie de consells per al consum sostenible: fer la llista de la compra; utilitzar bossa de roba, cabàs, carretó; portar carmanyola, pots de vidre, envasos i bosses reutilitzables; evitar comprar objectes de mala qualitat i d’un sol ús, prioritzar materials totalment reciclables, i escollir el producte amb menys embolcalls i mida més gran.

A més de donar opcions a les persones per a un consum de proximitat a Torredembarra, també es vol animar els comerços locals a entrar a formar part d’aquesta guia introduint-se en l’àmbit del consum sostenible.

En la presentació de la «Guia de consum local sostenible de Torredembarra», hi han pres part el regidor de Sostenibilitat, Joan Torras; el regidor de Comerç, Josep M. Guasch; Laura Queral de GEPEC-EdC, i Georgina Florejachs de La Sínia.

Altres actes de la Setmana Europea de Prevenció de Residus a Torredembarra són dos tallers per aprendre a reutilitzar tèxtil (el primer es va dur a terme dimarts i el segon aquest dijous) i el Mercat d’intercanvi i segona mà que tindrà lloc aquest dissabte, 26 de novembre, de 10 a 14 h a la pl. Mn. Joaquim Boronat. Hi prendran part una trentena de parades de roba, mobles, joguines, llibres vinils, i entitats com Torrecat i Càrites. Durant el Mercat també es donarà a conèixer la «Guia de consum local sostenible de Torredembarra».

La 18a Nit de l’Esport de Torredembarra incorpora un premi per fer visible l’esport adaptat

Presentació de la Nit de l'Esport. Foto: Anna F.-Aj. Torredembarra.

Presentació de la Nit de l’Esport. Foto: Anna F.-Aj. Torredembarra.

La Regidoria d’Esport de l’Ajuntament de Torredembarra ha convocat la 18a Nit de l’Esport que tindrà lloc el pròxim 2 de desembre, a les 19 h, al Pavelló Municipal Sant Jordi, amb una gala conduïda pel periodista Carles Cortés. Després del parèntesi obligat per la pandèmia, aquest esdeveniment de caràcter biennal torna amb diferents novetats com donar visibilitat a l’esport adaptat amb la creació del Premi a la millor entitat o persona que hagi destacat per la seva dedicació al foment o la pràctica de l’esport adaptat, i la simplificació de les franges d’edat dels premis destinats a esportistes preveient dues úniques modalitats: promesa i màster. Al mateix temps, es mantenen els canvis iniciats en la darrera edició de la Nit de l’Esport al 2018 per garantir la participació i la visibilitat de les dones a l’esport amb el desdoblament de les categories en competició femenina i masculina i la presència destacada de dones al jurat.

En aquest sentit, el regidor d’Esport, Raúl García, ha explicat que cal posar en valor l’esport adaptat entre les entitats i el públic en general. Per aquest motiu, a més de crear un premi específic, també s’ha incorporat al jurat un esportista d’esport adaptat i a la recent Festa de l’Esport de Torredembarra se’n va ampliar la presència amb activitats d’atletisme, bàsquet i voleibol, amb la col·laboració de Federació Catalana d’Esport Adaptat.

El regidor d’Esport, Raúl García, també ha posat de manifest l’especial il·lusió de poder tornar a celebrar aquest esdeveniment esportiu que, a més de posar en valor el gran nombre d’entitats esportives de Torredembarra i l’esforç que hi dediquen, permet mostrar de portes enfora l’alt nivell esportiu que assoleixen.

Les diferents modalitats de la Nit de l’Esport d’aquest 2022 i les candidatures presentades són les següents:

Premi al millor esportista promesa de l’any en categoria masculina i femenina.

 • Maria Elvira Abadia (Optimist. Club Marítim Torredembarra)
 • Lídia Alomà Delgado (Patinatge artístic solo dance i parelles. Club Patinatge Artístic Torredembarra).
 • Teo Baldrich Forneles (Tenis platja. Club Esportiu Beach Tennis Torredembarra).
 • Aina Camarillas Vargas (Gimnàstica rítmica. Club Esportiu Rítmica Torredembarra)
 • Izan Escarabajal Gómez (Karate kyokushin. Associació Esportiva Dojo Zanshin).
 • Noemí Faro Vallverdú (BTT. Biketrial Costa Daurada Torredembarra).
 • Alonso Fernández Herrero (Atletisme categoria màster sub-14. Club Atletisme Torredembarra).
 • Ot Font Fernández (Patinatge artístic disciplina solo dance i parelles. Club Patinatge Artístic Torredembarra).
 • Paula Laguna Díaz (Pentatló modern. Club Pentatló Torredembarra).
 • Àxel Méndez Soriano (Trial. Biketrial Costa Daurada Torredembarra).
 • Hugo Nava Carames (Optimist. Club Marítim Torredembarra).
 • Maria Ramírez López (Fitkid – ball acrobàtic. Club Esportiu Fitkidance Torredembarra).
 • Miguel Ángel Valderrama Zarate (Pentatló modern. Club Pentatló Torredembarra).

Premi al millor esportista màster de l’any en categoria masculina i femenina.

 • José Arias Castillo (Futbol sala. Club Futbol Sala Torredembarra).
 • Àngel Batlle Caballero (Trial i BTT. Biketrial Costa Daurada Torredembarra).
 • María José Carabante Morata (Atletisme categoria màster W50. Club Atletisme Torredembarra).
 • Elena Fortuny Rovira (Patinatge artístic disciplina solo dance. Club Patinatge Artístic Torredembarra).
 • Benjamín Reina Guzmán (Pentatló modern. Club Pentatló Torredembarra).
 • Xavier Revilla Ariet (Escacs. Club Escacs Torredembarra).
 • Merih Touman (Tenis platja. Club Esportiu Beach Tennis Torredembarra).

Premi a la millor organització d’esdeveniments esportius.

 • Regates d’entitats Festes de Sant Joan a Baix a Mar (Associació Rem Vogadors de Baix a Mar).
 • Esdeveniments organitzats per l’Associació Esportiva Dojo Zanshin.
 • 22è Open Internacional d’Escacs (Club Escacs Torredembarra).
 • Esdeveniments organitzats pel Biketrial Costa Daurada Torredembarra.
 • Classe magistral de gimnàstica rítmica organitzada pel Club Esportiu Rítmica Torredembarra.
 • Esdeveniments organitzats pel Club Patinatge Artístic Torredembarra.
 • Lliga Mapfre Torredembarra (Club Esportiu Beach Tennis Torredembarra).

Premi a la millor tasca esportiva de l’any.

 • Francisco Cruz García (Entrenador d’atletisme. Club Atletisme Torredembarra).
 • Llorenç Gómez León (Futbol platja. Club Futbol Platja Torredembarra).
 • Maria del Mar Martí Garcia (Gimnàstica rítmica. Club Esportiu Rítmica Torredembara).
 • Haidée Morlà Arias (Entrenadora. Patinatge artístic solo dance, lliure, parelles, xous. Club Patinatge Artístic Torredembarra).
 • Maria Rosa Serelde Martín (Entrenadora. Pentatló modern. Club Pentatló Torredembarra).
 • Joan Maria Busquets Inglés (Futbol sala. Club Futbol Sala Torredembarra).

Premi al millor equip de l’any en categoria masculina i femenina.

 • Biketrial Costa Daurada Torredembarra. Equip Bikepark Bauhaus.
 • Club Esportiu Beach Tennis Torredembarra. Equip Torredembarra A.
 • Club Esportiu Rítmica Torredembarra. Equip Júnior Nivell Absolut.
 • Club Esportiu Voleibol Torredembarra. Equip infantil masculí de 1a catalana.
 • Club Futbol Sala Torredembarra. Equip sènior.
 • Club Marítim Torredembarra. Oriol Nuet i Roxana Aldea. Catamarà classe F18.
 • Club Tennis Torredembarra. Equip júnior masculí.
 • Unió Esportiva Torredembarra. Equip benjamí A de futbol.

Premi a la millor tasca arbitral en qualsevol disciplina federada.

 • Jordi Ramos Fontana (Tenis platja. Club Esportiu Beach Tennis Torredembarra).

Premi a la millor entitat o persona que hagi destacat per la seva dedicació al foment o la pràctica de l’esport adaptat.

 • Club Excursionisme de Torredembarra. Senderisme.
 • Club Tennis Torredembarra. Tenis.

Les entitats esportives de Torredembarra que han presentat candidatures a la 18a Nit de l’Esport són: Club Patinatge Artístic Torredembarra, Club Esportiu Beach Tennis Torredembarra, Club Atletisme Torredembarra, Club Futbol Sala Torredembarra, Club Pentatló Torredembarra, Club Futbol Platja Torredembarra, Club Tennis Torredembarra, Unió Esportiva Torredembarra, Club Esportiu Voleibol Torredembarra, Club Esportiu Rítmica Torredembarra, Biketrial Costa Daurada Torredembarra, Club Marítim Torredembarra, Club Excursionisme Torredembarra, Club Esportiu Fitkidance Torredembarra, Associació Esportiva Dojo Zanshin, Club Escacs Torredembarra i Associació de Rem Bogadors Baix a Mar Torredembarra.

El jurat de la Nit de l’Esport 2022 està integrat per:

 • Tres esportistes de renom: Berta Castells, Berni Álvarez i Joan Bargués.

 • Dos periodistes esportius: Sergi Amat i Tere Ortega.

 • Un representant del Consell Esportiu del Tarragonès: Estefania Serrano (presidenta).

 • Representant territorial de l’Esport de la Generalitat: Carmina Blay.

 • Representant de federacions esportives catalanes: Eduard Casalas, vicepresident de la Federació Catalana de Patinatge Artístic

 • Regidor d’Esport: Raúl García.

 

Ja es coneixen els finalistes dels Premis de Periodisme Mañé i Flaquer

Cartell de l'edició dels Premis Mañé i Flaquer 2022. Cedida.

Cartell de l’edició dels Premis Mañé i Flaquer 2022. Cedida.

El jurat de la XXXV edició del Premi de Periodisme Mañé i Flaquer ha fet públics avui els finalistes a les diferents categories d’aquesta convocatòria, els guanyadors de les quals es donaran a conèixer divendres, 25 de novembre (20.30h), en una gala presentada per l’actor Eloi Isern, que tindrà lloc al Pati del Castell de Torredembarra i serà retransmesa per TAC12 i Ona La Torre.

Un total de 150 treballs optaven al premi, organitzat per l’Ajuntament de Torredembarra, la Demarcació de Tarragona del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Repsol, com a patrocinador, i el Port de Tarragona, com a col·laborador: 27 en la categoria Camp de Tarragona, 59 en la modalitat de Periodisme Turístic, 20 en la de Comunicació Local i 44 en la de Fotoperiodisme Camp de Tarragona.

Després de la deliberació del jurat, els finalistes són:

Premi Camp de Tarragona, dotat amb 8.000 euros:

 • “Deportats tarragonins als Camps Nazis”, de Xavier de Gispert i Zegrí, Enric García Jardí i Lluís Comes, emès a Tarragona Ràdio el 22 de juliol de 2022.
 • “El Cas CF Reus – Buscant culpables”, d’Andreu Rauet Munté, Adrià Tella i Víctor Gómez, emès a Canal Reus TV l’1 de juliol de 2022.
 • “El tardofranquisme (1970-1975). Capítol 1 de la sèrie Reus 1970-2020: La transformació d’una ciutat”, emès a Canal Reus TV el 22 de maig de 2022. Direcció de Guillem Latorre i idea original de Josep Maria Martí.

Premi de Periodisme Turístic, dotat amb 6.000 euros i el compromís de

l’Ajuntament de Torredembarra d’encarregar al guanyador/a un treball periodístic remunerat sobre la vila per ser publicat en un mitjà de comunicació d’àmbit català:

 • “Tijuana, el no lugar”, de Santiago Tejedor, publicat al mitjà digital Coolt l’11 de gener de 2022.
 • “Historia del periodismo de viajes. Los pioneros del Antiguo Egipto”, de David Rull i Santiago Tejedor, publicat a National Geographic Historia el 10 de gener de 2022.
 • “Nueva Zelanda: Cruzando la carretera del Mundo Olvidado», de Dani Keral, publicat al número 149 de Condé Nast Traveler España i en versió digital a traveler.es el 2 de març de 2022.

Premi de Comunicació local, dotat amb 3.000 euros:

 • “El poble resistent”, de Jesús Jordi Pinatella , publicat al número 54 de la revista Fet a Tarragona, al juliol-agost de 2022.
 • “Memòria assonant”, de Carles Esporrín. Documental finalista als Premis de l’audiovisual català (edició 2022), que va ser visible a la plataforma FILMIN, durant el mes de febrer de 2022.
 • “Quan mossèn Àngel va guiar set joves cambrilencs al cim de l’Aneto”, de Lluís Rovira i Barenys, publicat a la Revista Cambrils el setembre de 2021.

Fotoperiodisme Camp de Tarragona, dotat amb 3.000 euros:

 • “Canvi climàtic”, de Carles Esporrín, realitzada el 14 de novembre de 2021 i publicada el 30 de novembre de 2021 a l’Ara Camp de Tarragona.
 • “Desnonament”, del fotoperiodista d’El País Josep Lluís Sellart, realitzada el 31 d’agost de 2022.
 • “Les filles del pastor”, de Jordi Borràs, presa el 23 de març de 2022 i publicada el 6 de maig de 2022 a La Mira.

La gala serà presentada per l’actor Eloi Isern, amb direcció i guió de Toni Orensanz. L’acte de lliurament del premi compta amb el suport de la Diputació de Tarragona.

En aquesta edició, formen part del jurat Neus Bonet, editora i presentadora de l’informatiu de Catalunya Ràdio “Catalunya migdia cap de setmana” i Premi Margarita Rivière al rigor periodístic amb visió de gènere 2020; Jordi Farré, professor agregat dels Estudis de Comunicació de la URV i investigador d’ASTERISC, Grup de Recerca en Comunicació; Esteve Giralt, president de la Demarcació de Tarragona del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Josep Maria Girona, periodista, escriptor i soci fundador de Canal Reus TV; Joan Maria Morros, degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya; i Sergio Vila-Sanjuán, coordinador del suplement Cultura/s del diari La Vanguardia, Premi Nadal de 2013 i Premio Nacional de Periodismo Cultural 2020.

D’altra banda, el jurat del Premi de Fotoperiodisme, la creació del qual és una de les novetats d’aquesta edició, està integrat per Sandra Balsells, Premi Ortega i Gasset a la Millor Labor Informativa (2006) i docent de la Universitat Ramon Llull des del 1995; Esteve Giralt, president de la Demarcació de Tarragona del Col·legi de Periodistes de Catalunya; i Anna Surinyach, fotoperiodista i editora de fotografia de la revista 5W.

Tota la informació del premi es troba disponible al web www.premimanyeiflaquer.cat.

 

Un incendi en un pis de Torredembarra obliga a evacuar tot l’edifici

Els Bombers treballant en l'extinció de l'incendi. Foto: Bombers.

Els Bombers treballant en l’extinció de l’incendi. Foto: Bombers.

Un incendi en un pis al carrer Joan Güell de Torredembarra ha obligat a evacuar preventivament tot l’edifici. El foc ha afectat totalment la cuina i el menjador del pis, situat a la segona planta. La resta del pis ha quedat afectat pel fum i les altes temperatures.

Els Bombers han rebut l’avís a les 6.30 h. Quan han arribat, ja s’havia evacuat l’edifici i han treballat en l’extinció, la recerca i inspecció de l’escala i la resta de pisos i en la ventilació. El pis del mateix replà i els dos pisos superiors han quedat afectats pel fum.

De l’interior del pis afectat, els Bombers han rescatat, sa i estalvi, un gat que s’havia amagat sota el llit. Sortosament, no s’han hagut de lamentar ferits de consideració, només una persona ha estat evacuada pel Servei d’Emergències de la Generalitat per fer-li una revisió.

En l’extinció de l’incendi hi han treballat sis dotacions de Bombers.

 

Es lliuren quatre categories dels Premis Cultura Vila de Torredembarra

Foto dels guanyadors amb la corporació municipal. Cedida.

Foto dels guanyadors amb la corporació municipal. Cedida.

El Pati del Castell ha acollit aquest cap de setmana l’acte de lliurament de guardons dels XXIV Premis Cultura Vila de Torredembarra, que organitza la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Torredembarra. En l’edició d’enguany, s’han presentat un total de 157 treballs entre els quatre premis convocats i aquests han estat els resultats:

XX Premi d’Arts Plàstiques Pere Romeu de Pintura

Guanyador: «La soca peluda» d’Andrés ‘Tito’ Figueras Salvat, de Tarragona.

S’han presentat 18 obres.

Dotació: 2.500 €.

Patrocinador: Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Torredembarra.

XX Premi d’Arts Plàstiques Pere Romeu de Fotografia

Guanyador: «Los voluntarios de Irpin-Ucrania» de Diego Herrera Carcedo (Burgos).

S’han presentat 12 fotografies.

Dotació: 800 €.

Patrocinador: Regidoria d’Acció Social i Igualtats.

X Premi d’Arts Plàstiques Josep Pujol i Montané d’Escultura

Guanyador: «Erosió 11» de Pere Bàguena Matallana, de Premià de Mar

S’han presentat 9 obres.

Dotació: 2.000€

Patrocinador: Regidoria de Turisme.

VII Premi de Gravat Xilogràfic La Torre de l’Encenall.

Guanyador de la categoria adult: «Encuentros Marinos» de Marcela Miranda (Argentina – Itàlia).

S’han presentat 85 treballs procedents de països com Mèxic, Argentina, Itàlia, Xina, Kazakhstan, Turquia i Catalunya.

Dotació: 1.500 €.

Guanyador de la categoria juvenil: «Lost Dragon Fly» de Balim Ilgi (Turquia).

S’han presentat 19 treballs procedents de Xina, Turquia i Catalunya. Dotació: Material per gravar.

Guanyador de la categoria infantil «Personatge»deLeo Martínez López, de Torredembarra, alumne del Taller d’Aurora Roig.

S’han presentat 14 treballs tots procedents de Catalunya. Dotació: Material per gravar.

Patrocina: Arxiu Municipal de Torredembarra.

Les obres presentades en les diferents categories s’exposen a la Sala Lluís d’Icart fins al 30 de desembre. La mostra es podrà visitar de dilluns a divendres, de 10 a 17 h, excepte els dijous que serà de 10 a 20 h (accés Pati del Castell).

L’acte de lliurament de la XXIV edició dels Premis Cultura Vila de Torredembarra va estar conduït Neus Pàmies Juárez, graduada en Art Dramàtic per l’Institut del Teatre de Barcelona i Grau Professional de Piano al Conservatori de Música de Tarragona.

 

Torredembarra substitueix 82 llumeneres a la urbanització les Àmfores

Les llumeneres que s'han substituït. Cedida.

Les llumeneres que s’han substituït. Cedida.

La Regidoria de Via Pública i Mobilitat de l’Ajuntament de Torredembarra ha dut a terme la substitució de 82 llumeneres a la urbanització les Àmfores de Torredembarra amb l’objectiu de reduir la contaminació lumínica del municipi.
L’actuació es va dur a terme entre els mesos de juliol i setembre als carrers del Bergantí, de la Goleta, del Gussi, de la Barca, de la Xalana, del Vaixell, de Bizanci, de Gaudí, de Velázquez, del Xabec i de la Fragata. L’empresa encarregada d’executar els treballs ha estat Eugeni Abelló Electricitat, SL per un import de 44.710,71 € (IVA inclòs). Per a finançar aquestes obres, l’Ajuntament de Torredembarra ha comptat amb una subvenció d’11.177,68 € de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

Torredembarra rep els primers estudiants del projecte de camps de dunes experimentals

Estudiants estrangers fent treball de camp a la platja de Torredembarra. Foto: Anna F-Aj. Torredembarra

Estudiants estrangers fent treball de camp a la platja de Torredembarra. Foto: Anna F-Aj. Torredembarra

Els camps de dunes experimentals de la platja de la Paella han acollit aquest dimarts i dimecres els primers estudiants europeus de batxillerat que visitaran Torredembarra en els propers mesos per a dur a terme estudis de camp en aquest indret. Es tracta de 23 alumnes de la Haia (Països Baixos) que han vingut a Catalunya en una estada organitzada per l’empresa Barcelona Field Studies Centre i que han dut a terme l’activitat als camps de dunes amb el monitoratge de GEPEC i la col·laboració de la Regidoria de Sostenibilitat de l’Ajuntament de Torredembarra. Al mes de gener, es preveu rebre 44 estudiants més provinents del Regne Unit i al febrer d’una escola internacional de Barcelona.
La platja de la Paella de Torredembarra disposa de tres camps de dunes experimentals que han servit per renaturalitzar part d’aquesta platja urbana aplicant diferents mètodes de restauració. Ara fa 10 anys que el Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans – Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC)  amb el suport de l’Ajuntament de Torredembarra va posar en marxa el projecte de conservació.
L’any 2012 es va crear el primer camp de dunes a partir d’un transvasament de sorra a la platja provinent d’una actuació del port i es van plantar 1.400 plantes de diferents espècies provinents de vivers i de la zona dels Muntanyans.
El segon camp experimental es va crear l’any 2015, amb un sistema innovador mai utilitzat en una platja urbana fins aleshores, que consisteix en l’aportació artificial de restes marines com la corretjola que arriben a la platja a causa de les tempestes de mar. La Cymodocea nodosa, o «corretjola» és una de les úniques plantes que fan flors a l’aigua de la Mediterrània i és un dels millors fixadors de sorra de les platges que existeix. Al Tarragonès, s’hi troba la praderia més gran de Catalunya, i sovint s’acumulen a la vora de l’aigua després d’un temporal. Quan aquesta planta arriba a la platja crea petits relleus on acumula sorra i això és el que facilita la fixació de plantes que acaben creant les dunes.
Pel que fa al tercer camp de dunes, es troba ubicat al costat dels altres dos, a la platja de la Paella. Aquest s’ha creat de forma natural, tan sols evitant el trepig les persones i el pas de maquinària.
Des de la creació del primer camp fins ara, s’han anat recollint dades que permeten comprovar l’evolució de les diferents tècniques de restauració utilitzades. Aquestes restauracions van permetre la nidificació d’espècies vulnerables com el corriol camanegre després de la seva execució.
L’empresa que organitza les estades dels estudiants estrangers valora la proximitat dels tres models diferents de restauració. Aquesta adjacència permet recollir i analitzar proves de successió de la vegetació dunar en una platja urbana mediterrània i aprendre sobre les tres metodologies emprades. En aquest sentit, consideren que l’estudi experimental dels camps de dunes es veu com una oportunitat única i molt interessant, no només per desenvolupar les seves habilitats d’estudi de camp, sinó també per aprofundir en la comprensió dels conceptes ecològics i de les maneres en què el litoral català es pot gestionar ecològicament, en benefici de tots».
El regidor de Sostenibilitat de l’Ajuntament de Torredembarra, Joan Torras, ha valorat positivament aquesta iniciativa que servirà tant per compartir i intercanviar les dades i l’experiència adquirida durant aquests anys, com per mostrar els beneficis de tenir unes platges més naturals i resistents.
Per la seva part, Xavier Pedro, tècnic de projectes socioambientals del GEPEC-EdC, ha explicat que l’entitat ecologista aposta plenament per aquests estudis científics, necessaris per continuar endavant amb la renaturalització de les platges. GEPEC recorda que la resistència de les platges amb cobertura vegetal és considerablement més elevada que aquelles que no en tenen, i d’això resulta una major resiliència de l’ecosistema de dunes marines.

Cent cinquanta treballs opten al XXXV Premi de Periodisme Mañé i Flaquer

El pati del Castell de Torredembarra acollirà l'entrega de premis. Cedida.

El pati del Castell de Torredembarra acollirà l’entrega de premis. Cedida.

Un total de 150 treballs opten a proclamar-se guanyadors d’alguna de les quatre categories de la XXXV edició del Premi de Periodisme Mañé i Flaquer, que es lliurarà divendres, 25 de novembre, al Pati del Castell de Torredembarra.

L’Ajuntament de Torredembarra, la Demarcació de Tarragona del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Repsol, com a patrocinador, i el Port de Tarragona, com a col·laborador, organitzen aquest premi, referent del Camp de Tarragona i un dels guardons de Periodisme més importants del país, tant per la participació com per la dotació econòmica, que ascendeix a 20.000 euros.

El nombre de 150 treballs d’aquesta edició és molt similar al de l’any passat, quan es va assolir la xifra de 154 obres candidates. Enguany s’ha tornat a limitar a tres la quantitat de treballs que cada autor ha pogut presentar sumant les categories de Periodisme Camp de Tarragona, Periodisme Turístic i Comunicació Local. Pel que fa a la categoria de Fotoperiodisme, el límit ha estat de quatre fotografies per autor, independentment de la seva participació a la resta de categories.

Treballs per categories
S’han presentat 27 treballs a la categoria Periodisme Camp de Tarragona, dotada amb 8.000 euros i la temàtica de la qual ha de circumscriure’s al Camp de Tarragona en qualsevol dels seus àmbits, admetent candidats provinents de qualsevol indret del món.

Pel que fa a la categoria més consolidada del premi, la de Periodisme Turístic, que compta amb una dotació de 6.000 euros en metàl·lic i el compromís de l’Ajuntament de Torredembarra d’encarregar al guanyador/a un treball periodístic remunerat sobre la vila per ser publicat en un mitjà de comunicació d’àmbit català, s’ha assolit la xifra de 59 propostes de diferents llocs del món.

D’altra banda, 20 treballs seran objecte de deliberació a la categoria de Comunicació Local. La dotació econòmica d’aquest premi és de 3.000 euros i només hi opten periodistes que treballen al Camp de Tarragona.

Finalment, la categoria Fotoperiodisme Camp de Tarragona, dotada amb 3.000 euros i que premiarà una imatge vinculada informativament a les comarques del Camp de Tarragona, compta amb un total de 44 fotografies.

Una de les principals novetats d’aquesta edició ha estat la incorporació d’un segon jurat per valorar exclusivament els treballs presentats a la categoria de Fotoperiodisme, integrat per Sandra Balsells, Premi Ortega i Gasset a la Millor Labor Informativa (2006) i docent de la Universitat Ramon Llull des del 1995; Esteve Giralt, president de la Demarcació de Tarragona del Col·legi de Periodistes de Catalunya; i Anna Surinyach, fotoperiodista i editora de fotografia de la revista 5W.

El jurat per a la resta de categories està format per Neus Bonet, editora i presentadora de l’informatiu de Catalunya Ràdio “Catalunya migdia cap de setmana” i Premi Margarita Rivière al rigor periodístic amb visió de gènere 2020; Jordi Farré, professor agregat dels Estudis de Comunicació de la URV i investigador d’ASTERISC, Grup de Recerca en Comunicació; Esteve Giralt, president de la Demarcació de Tarragona del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Josep Maria Girona, periodista i escriptor i un dels socis fundadors de Canal Reus TV; Joan Maria Morros, degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Juan Navarro, director de Comunicació de Repsol; i Sergio Vila-Sanjuán, coordinador del suplement Cultura/s del diari La Vanguardia, Premi Nadal de 2013 i Premio Nacional de Periodismo Cultural 2020.

La gala de lliurament del premi, que compta amb el suport de la Diputació de Tarragona, tindrà lloc divendres, 25 de novembre, a les 20.30 hores, al Pati del Castell de Torredembarra i serà retransmesa en directe per TAC12 i Ona La Torre. Tota la informació es troba disponible al web www.premimanyeiflaquer.cat.

 

El 19N es lliuren els XXIV Premis Cultura Vila de Torredembarra

La gala tindrà lloc al Castell de Torredembarra. Foto: Cedida

La Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Torredembarra durà a terme, el proper 19 de novembre, el lliurament dels guardons d’arts plàstiques que s’han convocat dins els XXIV Premis Cultura Vila de Torredembarra. En l’edició d’enguany s’han presentat un total de 157 obres entre les diferents categories convocades.

L’acte tindrà lloc al Pati del Castell, a les 20 h. La cerimònia serà conduïda per Neus Pàmies Juárez. Pàmies és Graduada en Art Dramàtic per l’Institut del Teatre de Barcelona i Grau Professional de Piano al Conservatori de Música de Tarragona. Completa la seva formació amb classes de màscara, Commedia dell’arte, dansa i workshops d´interpretació amb Konrad Szchiedrich, Thomas Richards, Declan Donellan o Paulina Puslednik. Com a cantant ha completat la seva formació amb professors com Daniel Muñoz, Diana Palou, M. Teresa Català, Isabel Soriano o Teresa Valls, entre d’altres. Ha treballat en teatre, cinema i televisió i com a cantant, compositora i directora vocal de diferents projectes.

Després de l’entrega de premis, s’inaugurarà l’exposició de les obres presentades a les diferents convocatòries. Aquesta mostra es podrà visitar a la Sala Lluís d’Icart fins al 30 de desembre.

 

Festa de l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil torrenca

L’Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Torredembarra compleix dotze anys i vol compartir la seva celebració amb els veïns i veïnes del municipi. Per aquest motiu, aquest dissabte, 12 de novembre, de 10.30 a 13 h, estaran a la plaça de Mn. Joaquim Boronat. En aquest espai cèntric de Torredembarra, muntaran la gran carpa inflable de l’entitat i repartiran coca i beguda a les persones que s’hi apropin. També comptaran amb música i l’actuació del grup de batucada de l’Espai Jove, de 12 a 13 h. Membres de les associacions de voluntaris de protecció civil de Creixell, Calafell, Altafulla, Roda de Berà i Bellvei acompanyaran els de Torredembarra en aquesta celebració.

A la recerca de noves persones voluntàries

Amb l’objectiu d’assegurar la continuïtat i renovar la plantilla amb més joves, l’Associació busca nous voluntaris i voluntàries, persones que vulguin dedicar part del seu temps d’una manera altruista, compromesa i solidària.

El el cas del voluntariat de protecció civil, s’ha de superar un curs bàsic a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya i cal ser nomenat voluntari de protecció civil per l’alcalde o alcaldessa corresponent. Cal tenir present que les associacions de voluntaris de protecció civil depenen funcionalment del municipi i, en aquest cas, de la Policia Local de Torredembarra en la seva àrea de Seguretat i Protecció Civil.

Per aquest motiu, l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Torredembarra animen les persones interessades a contactar amb l’entitat i acompanyar-los en algunes de les seves intervencions per així comprovar si els agrada el voluntariat que realitzen. Es pot contactar amb l’associació a través d’aquest correu electrònic: avprotecciociviltdb@gmail.com

A Torredembarra sempre participen en els esdeveniments més destacats. Sempre estan presents a les festes majors, al Carnaval, al Concurs de Castells, etc. Però també van ser molt decisius durant la pandèmia, participant activament en el servei domiciliari a la gent gran, en el control d’aforament a les platges o en les felicitacions d’aniversari a infants i també gent gran en els moments més durs del confinament. En aquests dotze anys, també destaquen altres serveis de suport fora de Torredembarra com l’any passat a Alcanar, a causa de les greus inundacions que va patir del Baix Ebre i Montsià.

L’alcalde de Torredembarra, Eduard Rovira, ha explicat que l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Torredembarra compta amb el reconeixement i l’agraïment de l’Ajuntament, i destaca la importància de tenir la seva ajuda en tots aquells esdeveniments organitzats a la vila. Al mateix temps, anima també la ciutadania a participar en la celebració del 12è aniversari i a aquelles persones interessades en el voluntariat a apropar-se a l’entitat per conèixer-la millor i formar-hi part.

Redacció

 

Torredembarra celebra la Setmana Europea de la Prevenció de Residus

Torredembarra participa un any més a la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que tindrà lloc del 19 al 27 de novembre i que promou dur a terme accions de sensibilització per a la prevenció dels residus i la gestió sostenible dels recursos. Les activitats que tindran lloc al municipi són dos tallers i el Mercat d’intercanvi i de segona mà. Aquestes accions estan contemplades dins del Programa d’Educació Ambiental que realitza la Regidoria de Sostenibilitat, amb la participació de l’Associació Mediambiental la Sínia, GEPEC-Ecologistes de Catalunya i GETE-Ecologistes en acció.

La programació és la següent:

Dimarts 22 de novembre, a les 17.30 h, a Cal Bofill:

‘Fem una bossa a partir d’una samarreta vella’

Amb una samarreta vella s’ensenya a convertir-la en una bossa multifuncional. A més, si és blanca o de color clar, es podrà decorar amb tints naturals.

Dijous 24 de novembre, a les 17.30 h, a Cal Bofill:

‘Fem manualitats amb restes de roba’.

Dissabte 26, de 10 a 14 h, a la plaça de Mn. Joaquim Boronat

Mercat d’intercanvi i de segona mà

Com a acte central de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que enguany es centra en el tèxtil, es durà a terme la 4a edició del Mercat d’intercanvi i de segona mà a Torredembarra, que comptarà amb tallers al llarg de tot el matí així com la possibilitat de donar una nova vida a molts productes en les paradetes que s’hi instal·laran.

Hi haurà una parada municipal on s’informarà de les diferents actuacions que s’estan duent a terme al municipi sobre prevenció de residus, també de les entitats ecologistes participants i una exposició per conèixer l’impacte de les tovalloletes en el medi ambient i com reduir-lo.

També es presentarà la Guia de consum local sostenible de Torredembarra.

Redacció

 

Torredembarra acull divendres la presentació del llibre ‘Del olvido a la memoria. La esclavitud en la España contemporánea’

 

Josep Bargalló, del Centre d’Estudis Sinibald de Mas, n’és un dels coautors

 

La Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Torredembarra i Icaria Editorial presenten el llibre «Del olvido a la memoria. La esclavitud en la España contemporánea», en un acte que tindrà lloc aquest divendres, 11 de novembre, a les 19 h, a Cal Maiam (c/ Santa Rosalia, 38). Hi prendran part l’editor i coautor Martín Rodrigo y Alharilla (Universitat Pompeu Fabra, Barcelona), la coautora Mònica Álvarez Calderón (Museu Víctor Balaguer, Vilanova i la Geltrú) i el coautor Josep Bargalló Valls (Centre d’Estudis Sinibald de Mas, Torredembarra).

Aquesta publicació pretén pal·liar la manca de memòria pública i col·lectiva a l’Estat espanyol sobre la destacada participació espanyola en el comerç d’esclaus i en l’esclavitud colonial. És a dir, passar de l’oblit a la memòria, tal com indica el títol d’un llibre, obra de catorze autors diferents que analitzen els llegats materials que sobreviuen i que permeten conèixer i recordar el nostre passat esclavista.

Un dels capítols és dedicat a Torredembarra, a partir de la recerca que va fer Josep Bargalló per al seu llibre «De Torredembarra a Amèrica (1739-1914) 602 històries», editat per l’Ajuntament de Torredembarra i presentat durant la darrera edició de la Fira d’Indians.

Redacció

 

La donació de les fitxes de Josep M. Valls permet recopilar el llenguatge mariner torrenc

La vídua i la filla han donat la col·lecció a l’Arxiu Municipal. Foto: Anna F / Ajuntament

L’Arxiu Municipal de Torredembarra ha rebut recentment la donació d’una col·lecció de 3.500 fitxes que recopilen el llenguatge mariner i dels pescadors de la zona, les quals van ser elaborades pel torrenc Josep Maria Valls Guasch ‘Xillo’, al llarg de la seva vida i també  carpetes amb documentació d’interès sobre temes relacionats.

La regidora de Cultura i de Patrimoni, Núria Batet, ha explicat que la donació l’ha fet efectiva la vídua i la filla de Josep Maria Valls, Maria Teresa Llorach i Janina Valls, amb la voluntat que quedin dipositades a l’Arxiu Municipal per a la seva conservació i divulgació entre els investigadors i la societat en general. Per aquest motiu, Núria Batet ha agraït a la família la seva generositat i, al mateix temps, anima a torrencs i torrenques que disposin de documents o altres materials d’interès contactin amb l’Arxiu Municipal i així poder garantir la conservació de la memòria històrica local.

Redacció

 

Torredembarra es prepara per al Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones 

La Regidoria d’Acció Social i Igualtats i la Biblioteca Mestra Maria Antònia ha organitzat el programa d’actes commemoratius amb motiu del Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones que tindran lloc el proper 25 de novembre, a la mateixa biblioteca:

A les 17.30 h, lectura del Manifest.

A les 18 h, espectacle de dansa «El ball de les cireres», basat en la trilogia de Montserrat Roig «El temps de les cireres», «L’hora violeta» i «Ramona, adéu» dins del cicle «Balla’m un llibre» de les biblioteques públiques de Catalunya. L’espectacle anirà a càrrec de les ballarines Patricia Hastewell Puig i Alicia Pirez Curell. A la biblioteca es poden recollir els  exemplars dels llibres. Seguidament, debat.

Redacció

 

El programa ‘Lletres Compartides’ arriba a la Biblioteca torrenca amb l’escriptor Pasqual Alapont

L’escriptor valencià Pasqual Alapont Ramon.

Aquest proper dimecres 9 de novembre, a les 18 h, la Biblioteca Mestra Maria Antònia acollirà la trobada amb l’escriptor valencià Pasqual Alapont Ramon (Catarroja, 1963) en el marc del programa ‘Lletres Compartides’.

‘Lletres Compartides’ és un programa que neix de la necessitat d’apropar els escriptors del nostre àmbit lingüístic als lectors que encara no els han llegit i posar-los en relació amb tot el sector de la creació i la promoció literàries dels altres territoris. Es tracta d’un projecte pensat a llarg termini que permeti consolidar un espai literari comú entre els diversos territoris de parla catalana. La Institució de les Lletres Catalanes, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, la Fundació Mallorca Literària i el Consell Insular de Menorca són les quatre entitats que el promouen.

Pasqual Alapont es va llicenciar el 1985 en Geografia i Història per la Universitat de València i des d’aleshores ha desenvolupat el seu treball en l’àmbit de la literatura i el teatre, on ha fet d’editor, traductor, guionista, dramaturg, actor i director d’escena. A més de les obres infantils i juvenils, ha publicat una novel·la per a adults i ha estrenat cinc obres de teatre. La seva obra ha estat traduïda al basc, castellà, gallec, portuguès i a l’eslové amb «L’infern de Marta», que és la obra que presentarà a la biblioteca el proper dimecres.

Entre les seves obres, destaquen ‘L’ovella negra’, ‘L’infern de Marta’, ‘Pell de corder’ o la tetralogia al voltant dels populars personatges de Manel i l’avi Frederic, amb més de 100.000 llibres venuts.

Redacció

 

Conseller Elena: ‘La futura comissaria de Torredembarra serà una realitat l’any 2024’

El conseller ha visitat aquest migdia les obres de la futura comissaria dels Mossos d’Esquadra de Torredembarra. Foto: Departament d’Interior

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha visitat aquest migdia les obres de la futura comissaria dels Mossos d’Esquadra de Torredembarra. Elena ha explicat, que un cop superats els problemes tècnics i pressupostaris que han endarrerit l’inici de les obres, «Torredembarra tindrà nova comissaria dels Mossos d’Esquadra l’any 2024».

El conseller ha destacat que «aquest nou equipament servirà per reforçar la proximitat de Mossos d’Esquadra a 9 municipis del Baix Gaià». «Permetrà ser més presents i donar compliment al projecte de la territorialització», ha afegit.

Per la seva banda, l’alcalde de Torredembarra, Eduard Rovira, ha explicat que «la posada en funcionament d’aquesta comissaria suposarà entendre el territori, en matèria de seguretat, amb una planificació integrada». «Això permetrà que Policies Locals i Mossos d’Esquadra segueixin col·laborant com si fossin un sol cos», ha manifestat.

Les obres tenen un pressupost de 4 milions d’euros i el termini d’execució és de 18 mesos. La comissaria acollirà els serveis bàsics de seguretat ciutadana, amb la finalitat de poder incrementar els que ja s’estan prestant des de l’Àrea Bàsica Policial del Tarragonès. A més, l’equipament estarà preparat per donar resposta a requeriments de reforç de serveis policials que es puguin precisar puntualment, ja que es troba en una zona amb fort increment de població en època estival.

L’arribada de la Comissaria dels Mossos afectarà no només el propi cos de seguretat, sinó també el de les policies locals de tots els municipis del Baix Gaià als quals donarà cobertura (Torredembarra, Altafulla, Creixell, La Nou de Gaià, Salomó, La Pobla de Montornès, la Riera de Gaià, Roda de Berà i Vespella de Gaià). En aquest sentit, els Mossos assumiran certes tasques i les policies locals se centraran en les seves pròpies, a més de millorar també el temps de resposta a totes aquestes localitats.

Elena ha posat en valor que «la nova comissaria ha de servir perquè la coordinació i la cooperació entre cossos policials encara sigui molt més estreta i eficaç».

En aquest sentit, el titular d’Interior ha recordat que estar «en un procés de creixement, ja que es passarà de 18.000 a 22.000 mossos aconseguint un cos més gran que té la finalitat de ser més present a cadascun dels municipis del nostre país». «La proximitat és la divisa de la garantía de la seguretat més eficient, com ho és també la manera en què es construeix aquesta infraestructura que serà més sostenible. També suposa un abans i un després en la construcció de comissaries», ha afegit.

Redacció