TARRAGONA 21

La biblioteca torrenca reforça les mesures de seguretat per la Covid-19 

La Biblioteca Mestra Maria Antònia demana als seus lectors i lectores que continuïn encarregant els llibres que es volen emportar en préstec. Foto: Anna F. (Ajuntament)

La Biblioteca Mestra Maria Antònia s’adapta a la nova situació de la pandèmia per la Covid-19 i aposta per maximitzar la seguretat, destinant els recursos humans a les hores amb més assistència de públic, adaptant els serveis a les demandes, tal com ha explicat la regidora d’Educació i Biblioteca, Maria Gual. D’aquesta manera, l’horari d’obertura al públic en general es durà a terme a partir d’avui, de dilluns a divendres, de 16 a 20 h, i dissabtes, de 10 a 13 h. Els matins es dedicaran a les activitats amb les escoles i els instituts, i també amb els usuaris de la Fundació Onada. La Biblioplatja romandrà tancada.

El funcionament dels serveis continua de la següent manera:

Cal cita prèvia per a:

– Reservar taula per a estudiar
– Reservar taula per a disposar de connexió wifi
– Reservar taula per a disposar d’ordinador
– Per a demanar ajuda a una bibliotecària en la cerca

La Biblioteca Mestra Maria Antònia demana als seus lectors i lectores que continuïn encarregant els llibres que es volen emportar en préstec. Així, només cal que s’apropin a la biblioteca i a la porta es lliuren les comandes. Les peticions es poden dur a terme per correu electrònic o per telèfon: biblioteca@torredembarra.cat // 667 171 291. A més, es demana fer un ús responsable del servei i de les instal·lacions.

Cal tenir present que el fons bibliogràfic continua confinat. Per tant, si un usuari o usuària toca un llibre s’ha de confinar 48 h. A més, es mantenen les mesures de control de temperatura, rentat de mans i ús de mascareta per a poder accedir a l’equipament.

Redacció

 

Detenen dos homes per cinc robatoris violents a botigues de telefonia, una d’elles a Torredembarra

Els Mossos ja van arrestar un dels venedors a principi de mes pel mateix motiu

Els Mossos ja van arrestar un dels venedors a principi de mes pel mateix motiu

Agents delsMossos d’Esquadra de la Unitat d’Investigació de les comissaries de Gavà i Sant Boi de Llobregat van detenir aquest dimarts 20 d’octubre dos homes com a presumptes autors de cinc robatoris amb violència i intimidació a establiments de telefonia de les comarques del Baix Llobregat, Tarragonès i Vallès Oriental. Els autors del robatori amenaçaven el personal de l’establiment posant-se la mà a la butxaca i simulant que portaven una arma per aconseguir sostreure diversos telèfons mòbils. La investigació va començar a principis del mes d’octubre, quan els investigadors van tenir coneixement del robatori en una botiga de telefonia mòbil de Sant Boi de Llobregat.

Quinze dies més tard, es van produir quatre robatoris més amb el mateix modus operandi a botigues de Sant Boi de Llobregat, Castelldefels, la Llagosta i Torredembarra.

Arran d’aquests fets es va crear un equip conjunt d’investigació de les comissaries de Gavà i Sant Boi de Llobregat. Els arrestats, amb sis antecedents anteriors, van passar a disposició judicial el 20 d’octubre i el jutge instructor va decretar llibertat amb càrrecs. La investigació continua oberta i no descarten més detencions.

ACN

 

L’agent torrenc Albert Vilà rep un reconeixement dels Mossos per la seva «col·laboració constant, lleial i compromesa»

L’agent Albert Vilà ha rebut el diploma acreditatiu del reconeixement aquest dimecres de la mà de l’inspector Ramon Franquès. Foto: Anna F. (Ajuntament)

L’agent de la Policia Local de Torredembarra Albert Vilà ha rebut un reconeixement del cos de Mossos d’Esquadra, Felicitació pública individual tipus A, en consideració als mèrits i circumstàncies d’una col·laboració constant, lleial i compromesa amb la policia de Catalunya per diferents serveis conjunts, destacant entre aquests la detenció d’una persona que defraudava combustible a l’empresa responsable del transport públic de Torredembarra, així com d’altres intervencions relacionades amb el tràfic i consum de drogues.

L’agent Albert Vilà ha rebut el diploma acreditatiu del reconeixement aquest dimecres de la mà de l’inspector Ramon Franquès, cap de l’Àrea Bàsica dels Mossos d’Esquadra de Tarragona, amb la presència de l’alcalde de Torredembarra, Eduard Rovira, i del cap de la Policia Local torrenca, Miguel Ángel Marchal.

Albert Vilà és un dels només quatre agents de la Policia Local que han rebut un reconeixement al Camp de Tarragona.

Redacció

 

El Cementiri torrenc obrirà del 24 d’octubre al 2 de novembre amb horari especial i restriccions per la Covid-19

sss Foto: Anna F. (Ajuntament)

El Cementiri municipal de Torredembarra obrirà en horari especial del 24 d’octubre al 2 de novembre, de 9 a 18 hores ininterrompudament, amb motiu de la celebració de Tots Sants. En aquesta ocasió, s’han pres tot un seguit de mesures per a donar resposta a l’actual situació de crisi sanitària per la Covid-19 i evitar que es produeixen aglomeracions.

Per aquest motiu, enguany s’ha establert una única porta d’entrada general (accés principal per l’antiga carretera de la Riera) i una de sortida (accés lateral, polígon Roques Planes). Les persones amb mobilitat reduïda podran accedir per la porta del polígon. També es disposarà de control d’aforament i es duran a terme neteges especials dels elements comuns del cementiri.

La Regidoria de Via Pública i Manteniment recorda altres indicacions que s’han de seguir en la visita al cementiri municipal:

•    Ús obligatori de mascareta.

•    No es pot menjar ni beure en tot el recinte.

•    Cal mantenir la distància de seguretat (1,5 m) i seguir el recorregut fins a la sortida.

•    Es recomana als usuaris limitar el temps d’estada al cementiri i també limitar l’ús de bancs i seients que hi pugui haver.

Redacció

 

Avisos d’afectacions a la mobilitat per la realització de diferents obres a Torredembarra

Façana de lAjuntament de Torredembarra. Foto: Fem Turisme

La Regidoria de Via Pública i Manteniment de l’Ajuntament de Torredembarra informa de la realització de diferents obres i les afectacions en la mobilitat:

Del 21 al 23 d’octubre, es duen a terme unes obres de subministrament elèctric a la plaça de la Font.

26 d’octubre. Inici de les obres d’urbanització del parc del carrer de Lleida. Es tallarà el trànsit rodat al carrer de Lleida entre el c/ Alt de Sant Pere i el c/ Rodes. Només hi podran accedir els veïns que disposin d’aparcament amb gual. Els vianants comptaran amb un pas habilitat. Es preveu que les obres finalitzin al mes de febrer. Cal retirar els vehicles estacionats en aquesta zona.

26 d’octubre. Treballs d’asfaltat a la zona del carrer de Pere Badia amb carrer de Lleida i al passeig de la Sort en el tram amb el carrer de les Escaletes. Les diferents línies d’autobusos urbans i interurbans no faran parada en aquest passeig. Els usuaris i usuàries hauran d’utilitzar les parades anteriors o posteriors de la ruta que correspongui.

D’altra banda, continuen les restriccions de circulació i d’aparcament per unes obres de subministrament elèctric en un edifici del carrer de Pere Badia amb carrer de Lleida.

Redacció

 

Torredembarra se suma a la Setmana Bio per l’alimentació ecològica amb la difusió de vídeos a les xarxes socials


Torredembarra se suma a la Setmana Bio, dedicada a promocionar i donar a conèixer la producció i l’alimentació ecològica a la ciutadania, també la local i així incidir en el consum de proximitat, especialment en aquests moments de crisi provocada per la pandèmia. Dins del programa d’educació ambiental de la Regidoria de Sostenibilitat de l’Ajuntament, l’Associació Mediambiental La Sínia serà l’encarregada de dur a terme tot un seguit d’activitats telemàtiques del 19 al 23 d’octubre.

Aquesta activitat consistirà en difondre cada dia un vídeo a través de les xarxes socials de l’Ajuntament i de l’entitat ecologista amb la següent temàtica:

Dilluns: Amb col·laboració amb la biblioteca Mestra Antònia de Torredembarra, lectura de contes sobre l’agricultura ecològica i recomanacions de llibres sobre la temàtica.

Dimarts: Coneixem la fruita i verdura ecològica, de proximitat.

Dimecres: Taller de cuina amb productes ecològics i de proximitat.

Dijous: Agroecologia i biodiversitat.

Divendres: Grups de consum i horts ecològics.

La Generalitat de Catalunya impulsa la Setmana Bio per l’alimentació ecològica arreu del territori.

Redacció

 

Torredembarra prorroga tres mesos els terminis d’execució de les obres afectades per l’estat d’alarma

Façana de lAjuntament de Torredembarra. Foto: Fem Turisme

La Regidoria d’Urbanisme de l’Ajuntament de Torredembarra informa que la Junta de Govern Local del 8 d’octubre va acordar establir una pròrroga de tres mesos dels terminis d’execució de les obres afectades per l’estat d’alarma decretat per la COVID 19, que va tenir lloc entre el 14 de març i l’1 de juny de 2020.

D’aquesta manera, s’evitarà que una vegada esgotats els terminis inicialment atorgats per les llicències o comunicacions prèvies, s’hagin de tornar a sol·licitar els permisos corresponents per executar les obres que manquin.

Redacció

 

La Covid obliga a suspendre el DTapes de Torredembarra i les Jornades Gastronòmiques d’Altafulla

Imatge promocional del DTapes d’enguany. Foto: Anna F. (Ajuntament)

La Regidoria de Comerç, Indústria i Activitats de Torredembarra ha anunciat l’ajornament fins a la primavera de l’edició del DTapes per Torredembarra que s’havia de dur a terme del 23 d’octubre fins al 8 de novembre, amb la participació de trenta establiments de restauració del municipi. Aquesta decisió s’ha pres arran de les noves mesures per fer front a la propagació de la Covid-19 que va anunciar ahir la Generalitat de Catalunya i que comportaran el tancament de bars i restaurants fins a finals d’octubre.

L’organització s’ha posat en contacte amb els establiments participants per anunciar-los la decisió i informar-los que aquells bars i restaurants que haguessin realitzat el pagament de la quota de participació, poden recuperar-la a l’Oficina de Turisme de Torredembarra, des d’avui i durant tota la setmana vinent, en horari de dilluns a divendres, de 9 a 14 h.

Altafulla ajorna les jornades gastronòmiques

D’altra banda, des de l’ajuntament d’Altafulla s’ha informat també que «ens veiem obligats a ajornar les XIII Jornades Gastronòmiques d’Altafulla fins que el context sigui més favorables. La mostra s’havia de celebrar del 23 d’octubre al 8 de novembre de 2020».

Redacció

 

El centre Capicua inicia el curs amb una vuitantena d’infants de primària i secundària

El centre Capicua, que gestiona la Regidoria d’Acció Social, ha iniciat el 5 d’octubre el nou curs amb vuitanta infants de primària i secundària del municipi, amb les mesures de corresponents de prevenció per la Covid-19 (grups estables i reduïts, neteja i ventilació de l’espai, distància i ús de mascareta, etc.) i coordinat amb la persona responsable del CAP de rastreig de casos en centres educatius.

El centre Capicua ofereix suport a les tasques escolars, treballant hàbits i tècniques d’estudi. També es realitzen activitats socioeducatives i de lleure per ajudar l’infant en el seu desenvolupament cognitiu i social.

Redacció

 

Francesc Fayol Regàs exposa les marines a la Sala Lluís d’Icart torrenca

L’exposició es podrà visitar del 14 d’octubre al 5 de novembre. Foto: Ajuntament

La Regidoria de Cultura presenta l’exposició de pintures marines de Francesc Fayol Regàs a la Sala Lluís d’Icart, que es durà a terme del 14 d’octubre fins al 5 de novembre. La mostra es podrà visitar de dilluns a divendres, de 10 a 17 h (accés pel Pati del Castell).

Francesc Fayol Regàs va néixer a Barcelona l’any 1941. Va estudiar en la seva infantesa i joventut a l’Escola de Belles Arts de Barcelona. És joier, dissenyador en orfebreria i mestre artesà de professió. L’escenografia, el dibuix i la pintura l’han acompanyat durant tota la seva vida.

Redacció

 

‘Redescobreix el Comerç de Torredembarra’, un concurs amb 1.500 € en premis per comprar a les botigues del municipi

La Regidoria de Comerç, Indústria i Activitats posa en marxa el concurs promocional «Redescobreix el Comerç de Torredembarra», que es durà a terme del 15 d’octubre al 14 de novembre amb el lema «A la Torre, compra a prop i de tot!». El regidor d’aquesta àrea, Josep Maria Guasch, ha explicat que és una nova iniciativa per donar suport al comerç local per la crisi provocada per la Covid-19. En aquest sentit, ja s’han dut a terme altres accions com les reduccions d’algunes ordenances fiscals, les subvencions destinades al sector comercial i de serveis per a fer front a les despeses ocasionades per la pandèmia o el nou web comercial de Torredembarra.

Per a aquesta campanya, s’han previst 1.500 € en premis en vals de descomptes al comerç local. Participar-hi és molt senzill: Només cal comprar al comerç local i omplir la graella del díptic de la campanya amb tres segells diferents. El díptic es pot descarregar a la pàgina web http://www.turismetorredembarra.cat/ o aconseguir a les botigues de Torredembarra adherides a la campanya (qualsevol establiment de Torredembarra a excepció de bars, restaurants i establiments comercials de més de 400 m2).

El díptic omplert juntament amb els tiquets de compra, que han de ser per un valor mínim de 10 € en cada establiment, s’han d’entregar a l’Oficina de Turisme i es podrà entrar al concurs per guanyar un dels 50 vals de descompte de 30 € cadascun per a gastar a qualsevol establiment comercial de Torredembarra que s’hagi donat d’alta al web http://redescobreix.turismetorredembarra.cat/guia-comercial/, que en aquests moments són prop d’un centenar.

El díptic omplert i segellat s’haurà de presentar a l’Oficina de Turisme com a molt tard el dilluns 16 de novembre.

Redacció

 

El 23 d’octubre es presenta a Torredembarra l’obra ‘Les Variacions Bildelberg’, produïda per la Sala Trono

El proper 23 d’octubre la Regidoria de Cultura presenta a Torredembarra el cabaret polític ‘Les Variacions Bildelberg’, produïda per la Sala Trono. Serà a les 21 h, al Casal Municipal.

Sinopsi

El Club Bildelberg travessa una crisi profunda. Per primera vegada els seus plans de control global comencen a fallar, i les persones més poderoses del planeta no pensen tolerar que el món sigui un caos. Ha arribat l’hora de tornar a prendre el comandament, aquesta vegada amb l’ajuda de la intel·ligència artificial, en aquesta cimera convocada amb la màxima urgència. Fins i tot els més rics de l’univers saben que toca fer canvis, toca fer variacions.

Entrades a la venda: https://bit.ly/30N5dSb Entrada general 7€, preu reduït 5€.

Redacció

 

Torredembarra suspèn els actes multitudinaris del Carnaval i busca activitats alternatives 

Imatge d’arxiu de la rua de diumenge d’enguany. Foto: Anna F. (Ajuntament)

La Regidoria de Festes, l’Associació d’Amics del Carnaval i les colles participants en edicions anteriors han pres la decisió conjunta de suspendre els actes multitudinaris del Carnaval del 2021, davant l’actual situació de crisi sanitària per la pandèmia de la Covid-19. El regidor de Festes, Raúl García, ha explicat que aquesta decisió es va prendre unànimement en una reunió que va tenir lloc ahir al vespre. Cal tenir present que els actes centrals del Carnaval torrenc aglutinen milers de persones, fet que fa impossible repetir la mateixa programació l’any vinent. A tall d’exemple, l’any passat hi havia 1.286 persones inscrites a la Gran rua de dissabte i 1.457 a la Rua de diumenge, a més del nombrós públic assistent.

Tot i així, s’ha decidit crear una comissió de treball entre la Regidoria de Festes i l’Associació d’Amics del Carnaval, oberta als representants de les diferents colles participants, per buscar fórmules que permetin celebrar aquesta festivitat complint amb les condicions sanitàries i, tenint en compte, que caldrà estar atents al desenvolupament de la pandèmia. Així es va fer ja en el Festival de la Roca Foradada o en la Festa Major de Santa Rosalia (activitats amb reserva prèvia i limitació d’aforament, alternatives telemàtiques, etc.).

Per aquest motiu, el regidor de Festes, Raúl García, i l’Associació d’Amics del Carnaval fan una crida a les persones de les colles del Carnaval torrenc a prendre part en aquesta comissió de treball. Per a participar-hi, cal enviar un correu a festes@torredembarra.cat. Data màxima: 31 d’octubre de 2020.

Redacció

 

‘Una de fantasmes’, el conte infantil que es presenta aquest dissabte al jardí de la Biblioteca Mestra Maria Antònia

Aquest dissabte 10 d’octubre, a les 11 h, el jardí de la Biblioteca Mestra Maria Antònia acollirà la presentació del conte per a infants «Una de fantasmes» de la poeta Núria Freixa i il·lustrat per M. Rosa Terradellas.

Una història d’afectes i de superació. Un joc que enriqueix el llenguatge. Un lipograma. Un fantasma que es projecta a la paret. Un conte per gaudir.

Per a reserves, cal enviar un correu a biblioteca@torredembarra.cat o un WhatsApp al 667 17 12 91

Redacció

 

Una trentena de dones participen en la 24a edició de la Trobada de les Rosalies de la Torre

Cada any, el 6 d’octubre, dia del naixement de Santa Rosalia, es du a terme la Trobada de les Rosalies de la Torre. En aquesta edició, la 24a, la celebració s’ha hagut d’adaptar a les mesures sanitàries per la pandèmia de la Covid-19. Per aquest motiu, no s’ha pogut fer el tradicional sopar de germanor, però sí que s’ha mantingut la missa, a les 19 h, a l’església de Sant Pere Apòstol, on es troba el Quadre de Santa Rosalia, amb les corresponents limitacions d’aforament i distància social. Tot seguit, a la mateixa església, va tenir lloc una actuació de la Fanfara de Torredembarra. Hi han participat una trentena de Rosalies . L’organització va a càrrec de les mateixes Rosalies i de l’Ajuntament de Torredembarra.

Redacció

 

Aquest dimarts tindrà lloc la 24a edició de la Trobada de les Rosalies de la Torre 

Església de Sant Pere Apòstol.

Cada any, el 6 d’octubre, dia del naixement de Santa Rosalia, es du a terme la Trobada de les Rosalies de la Torre. En aquesta edició, la 24a, la celebració s’ha hagut d’adaptar a les mesures sanitàries per la pandèmia de la Covid-19. Per aquest motiu, no es podrà fer el tradicional sopar de germanor, però sí que es mantindrà la missa, a les 19 h, a l’església de Sant Pere Apòstol, on es troba el Quadre de Santa Rosalia, amb les corresponents limitacions d’aforament i distància social. Tot seguit, a la mateixa església, tindrà lloc una actuació de la Fanfara de Torredembarra.

Es preveu que una trentena de Rosalies participin en aquests actes. L’organització va a càrrec de les mateixes Rosalies i de l’Ajuntament de Torredembarra.

Redacció

 

Ampliat el termini dels Premis Cultura Vila de Torredembarra

La Regidoria de Cultura informa que s’ha ampliat fins al 23 d’octubre el termini de presentació de treballs en les modalitats d’escultura, pintura i gravat dels XXII Premis Cultura Vila de Torredembarra.

Cal recordar que la principal novetat d’enguany és l’important augment de les dotacions econòmiques de la major part dels premis per a fomentar la participació i reconèixer millor la labor artística. D’aquesta manera, el premi de pintura passa dels 1.000 als 2.500 €, el d’escultura de 1.000 a 2.000 €. El de gravat manté les dotacions.

El premi de fotografia, que passa de 500 a 800 €, manté el termini del 28 d’octubre per lliurar els treballs.

En aquest espai es poden consultar les Bases dels Premis Cultura Vila de Torredembarra: http://ow.ly/BIks30rdkYQ

Els veredictes dels jurats es donaran a conèixer en la gala de lliurament de premis que tindrà lloc el 14 de novembre, en format presencial o telemàtic, segons les circumstàncies del moment.

Redacció

 

El pulmó verd de Torredembarra començarà a bategar el 21 d’octubre

L’alcalde de Torredembarra, Eduard Rovira, i el regidor de Via Pública i Manteniment, Raúl García. Foto: Anna F. (Ajuntament)

El pròxim 21 d’octubre s’iniciaran les obres d’urbanització del Parc del carrer de Lleida, en una superfície total de 3.062,36 m2 i amb un pressupost de 322.924,80 € (amb IVA inclòs). L’actuació s’ha adjudicat a l’empresa Tecnología de Firme S.A. i està previst que s’allargui fins al finals del mes de febrer. L’alcalde de Torredembarra, Eduard Rovira, ha explicat aquest matí que el principal objectiu d’aquesta actuació urbanística tan esperada és la de crear un nou pulmó verd dins del nucli urbà de Torredembarra, introduint un nou espai lliure dins d’un nucli amb molta edificació residencial. Tot plegat, permetrà crear d’un nou espai públic per a l’esbarjo de persones de totes les edats així com d’animals de companyia; introduir equipament per incentivar l’ús de la nova zona verda per part de grans i petits: jocs infantils, equipament de parc de salut, petanca, etc.; crear un espai per a espectacles, actes públics i actuacions de petit format, amb la construcció d’un escenari, i enjardinar amb espècies de vegetació autòctones del Mediterrani per tal de facilitar el seu manteniment i poder treballar, a través de recorreguts pel parc, la formació en la flora de l’entorn.

Al seu torn, el regidor de Via Pública i Manteniment, Raúl García, ha exposat les principals característiques del futur parc com el fet que no es tancarà per tal de facilitar al màxim l’entrada de persones per qualsevol dels seus límits. També ha comentat que la característica que condiciona més la urbanització d’aquesta zona és el pendent important que existeix a l’interior del solar. Per aquest motiu, el parc s’organitzarà a partir de diferents plataformes, que de sud a nord, seran: escenari, petanca, jocs infantils de gran i petit format, zona d’accés a l’estació transformadora, espai de socialització d’animals de companyia i parc de salut.

A banda de l’estructura general del parc, cal destacar la vegetació proposada ja que es vol dotar la zona d’una vegetació exclusivament mediterrània, especialment de l’àrea del Baix Gaià, combinant arbrat, planta arbustiva, aromàtica i trepadora. Es preveu que en un futur es pugui complementar amb un projecte de senyalística i informació de cadascuna de les espècies plantades perquè pugui convertir-se en un espai formatiu sobre la vegetació autòctona.

En relació a l’enllumenat, es preveu resoldre tota la il·luminació del parc amb dos tipus de lluminàries diferents, una amb la funció d’il·luminació general i l’altra per il·luminar més puntualment el recorregut. Pel que fa al mobiliari urbà, s’instal·laran bancs, papereres, tres fonts d’aigua i es delimitarà la zona per animals de companyia amb una tanca perimetral.

Actualment, en el solar que està qualificat urbanísticament com a zona de parcs i jardins, existeixen dues zones diferenciades: la part sud que es troba asfaltada i s’està utilitzant com a aparcament d’ús públic, i la part superior que és una zona de paviment terrós, destinada principalment al passeig i l’esbarjo de gossos.

L’actuació es finança amb recursos propis de l’Ajuntament de Torredembarra i amb una subvenció de 147.000 € de la Diputació de Tarragona a través del Pla d’Acció Municipal (PAM) del 2019.

Redacció

 

Afectacions al trànsit per obres de xarxa elèctrica entre el carrer Lleida i Pere Badia

Façana de lAjuntament de Torredembarra. Foto: Fem Turisme

Amb motiu d’unes obres de subministrament elèctric en un edifici del carrer de Pere Badia, del 5 al 16 d’octubre hi haurà una sèrie de restriccions de trànsit i limitacions d’estacionament.

Del 5 al 9 d’octubre

Prohibició d’estacionament i circulació, excepte veïns amb gual, al carrer de Lleida des del carrer de l’Envelat fins al carrer de Pere Badia.

Prohibició d’estacionament al carrer de Lleida, números 8-10 i 12-14 i carrer de Pere Badia, 15-23, a ambdós costats del carrer.

Del 13 d’octubre al 16 d’octubre

Talls a la circulació del trànsit:

Carrer de Lleida: Del 13 al 16 d’octubre (s’obrirà el pas a la circulació a les nits).

Prohibició estacionament del carrer Pere Badia fins al carrer Lleida ambdós costats. 13 d’octubre

Redacció

 

Torredembarra du a terme accions per preservar la biodiversitat als Muntanyans 

L’objectiu principal de l’actuació que es du a terme per a la preservació de la biodiversitat és la millora ambiental de la zona dunar dels Muntanyans. Foto: Torredembarra

La Regidoria de Sostenibilitat du a terme aquests dies un seguit d’accions de preservació de la biodiversitat de les zones dunars de l’Espai d’Interès Natural dels Muntanyans, mitjançant l’eliminació de diversos exemplars de pi i de potenciació de l’espai avant duna com a lloc alternatiu per a la nidificació del corriol camanegre (Charadrius alexandrinus).

El regidor de Sostenibilitat, Joan Torras, ha explicat que la proliferació de pi pinyoner i pi blanc està provocant un canvi en l’ecosistema dels Muntanyans, fent que les espècies pròpies de l’ecosistema dunar es vegin desplaçades, la qual cosa també comporta que es pugui produir un canvi en la fauna de l’espai, afectant especialment al corriol camanegre (espècie protegida que habita a la zona).

L’objectiu principal de l’actuació que es du a terme per a la preservació de la biodiversitat és la millora ambiental de la zona dunar dels Muntanyans, afavorint la implantació i desenvolupament de les plantes psammòfiles (aquelles espècies vegetals que desenvolupen el seu cicle biològic en substrats sorrencs). Per aconseguir-ho, les tasques principals consisteixen en l’eliminació d’exemplars joves de pi blanc i pi pinyoner de la zona dunar i part de la rereduna.

En relació a la potenciació de l’espai alternatiu per a la nidificació del corriol camanegre, l’actuació consisteix a fer una prova pilot d’extracció de vegetació a les dunes de la platja de la Paella, ja que s’ha observat que la vegetació densa limita la nidificació del corriol. Si es comprova que una vegetació menys densa afavoreix la nidificació, aleshores es proposaria dur a terme aquesta actuació als Muntanyans.

El que es realitzarà ara és un desbrossat manual parcial del camp dunar amb major densitat vegetal. També es procedirà a la instal·lació de gabions protectors de nius i a la limitació definitiva de l’espai.

Les dues actuacions compten amb un pressupost total de 21.130,24 €. L’Ajuntament ha rebut una subvenció de la Generalitat de Catalunya de 14.791,17 € (el 70 % de l’import).

L’acció als Muntanyans té pressupost de 14.947,14 €. La Regidoria de Sostenibilitat ha encarregat la realització dels treballs al Centre Especial de Treball de l’Associació Aurora. L’acció als camps de dunes de la Paella està pressupostada en 6.183,10 €. La Regidoria de Sostenibilitat ha encarregat la realització dels treballs a l’entitat ecologista GEPEC.

Redacció