TARRAGONA 21

La Regidoria d’Esport obre la convocatòria de subvencions per a les entitats esportives

Façana de l’ajuntament de Torredembarra.

Per tercer any consecutiu, Torredembarra atorgarà les subvencions esportives a partir de la creació d’unes bases que regulen tot el procediment en concurrència competitiva. D’aquesta manera, la concessió d’ajuts es regeix per criteris objectius. Avui, 25 de maig, s’han publicat les Bases Reguladores per a la concessió de subvencions a entitats esportives municipals per a l’any 2018. La dotació pressupostària és la mateixa que en l’edició anterior, d’un total de 100.000 €, variant només l’import destinat entre les partides previstes. El termini per a la presentació de sol·licituds finalitza el 14 de juny.

Aquests 100.000 € previstos es distribuiran en els següents àmbits:

 • Promoció de l’esport base: 32.000 €
 • Promoció de l’esport d’adults: 16.000 €
 • Suport a les despeses ordinàries que genera la competició: 30.000 € (4.000 € més que l’any 2017)
 • Àmbit/nivell competició: 12.000 €
 • Participació en activitats amb la Regidoria d’Esport i organització d’esdeveniments al municipi: 10.000 € (4.000 € menys que l’any 2017)

L’atorgament de les subvencions s’efectuarà en règim de concurrència competitiva i d’acord amb els criteris i barems establerts a les bases. En tot cas, l’aportació màxima no podrà superar el 50 % del pressupost de l’entitat.

Una comissió avaluadora serà l’encarregada d’examinar les sol·licituds de les subvencions. Estarà formada pel regidor d’Esport com a president i actuaran de vocals un regidor de l’oposició, la interventora, el secretari municipal i personal de la Regidoria d’Esport.

Torredembarra acull la Segona Trobada del Projecte europeu Erasmus Plus ‘Escola Polonesa a l’exterior’

L’alcalde, Eduard Rovira, ha rebut els participants aquest divendres, 25 de maig, al matí, a l’Ajuntament.

Des del 24 fins al 30 de maig, a Torredembarra se celebra la Segona Trobada del Projecte europeu Erasmus Plus “Escola Polonesa a l’exterior, suport al desenvolupament professional dels professors polonesos”. A la trobada hi participen directors i professors de diverses escoles poloneses de Catalunya, Noruega, Regne Unit, Bèlgica i Lituània; també la direcció i els pedagogs-instructors del Centre de Formació per a Professors de Polònia. En total, 35 persones que es reuneixen a Cal Bofill. L’alcalde, Eduard Rovira, ha rebut els participants aquest divendres, 25 de maig, al matí, a l’Ajuntament.

Les organitzacions associades que participen en el projecte i en la trobada són:

– Centre de formació metodològica municipal a Białystok (Polònia)

– Vilniaus r. Maisiagalos vaiku lopselis-darzelis (Lituània)

– Associació Cultural Escuela Polaca (Catalunya)

– “ProPolonia” Poolse Vereniging voor Cultuur en Onderwijs (Bèlgica)

–  Integrative Saturday School Limited by Guarantee (Regne Unit)

– Foreningen Barna Polen (Noruega)

Els objectius de la trobada són:

 1. Organitzar el desenvolupament dels docents professionals de la diàspora polonesa en el camp de la competència de la educació metòdica, temàtica, psicològica i intercultural.

 

 1. Augmentar les competències del personal de gestió de les diàspores poloneses en l’àmbit de la gestió de la institució educativa comunitària polonesa.

 

 1. Desenvolupament d’un programa de millora metodològica per a professors polonesos, inclosos els coneixements teòrics i metodològics.

 

 1. Desenvolupament d’un paquet metodològic per professors d’una escola de la diàspora, que contingui materials metòdics i didàctics.

 

 1. Desenvolupar cursos metodològics d’e-learning.

 

 1. Promoure l’ús de les TIC en l’ensenyament, per exemple mitjançant l’e-learning.

 

 1. Mantenir el sentit d’identitat nacional entre els polonesos que viuen fora del país.

S’obren les inscripcions per al Casal d’Estiu de Torredembarra

La Regidoria de Joventut i Infància i la Regidoria de Sostenibilitat de l’Ajuntament de Torredembarra han organitzat el Casal d’Estiu que enguany es durà a terme del 2 de juliol al 10 agost, i que estarà dirigit per la Fundació Pere Tarrés. El casal s’ubicarà a l’Escola Antoni Roig i també es realitzaran activitats a Cal Dània (relacionades amb l’agricultura ecològica), a Cal Bofill – Centre d’Activitats Mediambientals i a la platja, on s’hi realitzarà un taller de respirar sota l’aigua amb tub respirador (snorkel).

Per aquesta edició s’han previst dos centres d’interès:

Infants de P3 a 1r (curs acabat). El Joc de la Guitza. La Guitza és una habitant del planeta Piruleta. En aquest peculiar planeta, només hi viuen nens i nenes que es passen el dia jugant, menjant, dormint i únicament necessiten de la seva pròpia imaginació per satisfer qualsevol necessitat que tinguin. La Guitza, que és molt aventurera, ha decidit emprendre un viatge per a conèixer nous planetes, noves formes de viure i sobretot noves formes de jugar!

Infants de 2n a 6è (curs acabat). Missió 0018!!! El casal de cop i volta s’ha convertit en una agència de futurs súper agents secrets a partir dels fets que han succeït a l’Agència. És per això que aquests any 2018 tots els nens i nenes del casal hauran de treballar dur per tal d’aconseguir la seva llicència de Súper Agent Secret 2018. Així que es proposen dues missions als nens i nenes del casal: esbrinar qui és l’espia que està a la nostra Súper Agència i aconseguir la llicència de Súper Agents 0018.

L’horari del casal és de 9 h a 13 h, amb un preu de 30 € per setmana. En cas de voler el servei d’acollida al matí (de 8 a 9 h) i/o al migdia (de 13 a 14 h), caldrà afegir-hi 5 € més. Les inscripcions ja s’han obert al Punt d’Informació Juvenil (PIJ) i una vegada comenci el casal, es podran fer a la mateixa escola.

Inscripcions: A les oficines del Punt d’Informació Juvenil (PIJ). C/ Capella, 6, 2n. De 9 h a 13 h i de 17 h a 20 h. Places limitades. + Info al 977 64 00 25 ext. 722. En aquest espai us podeu descarregar el díptic informatiu.

Torredembarra prepara el Dia Mundial del Medi Ambient per al cap de setmana del 2 i 3 de juny

La Regidoria de Sostenibilitat organitza, per al cap de setmana del 2 i 3 de juny, diverses activitats amb motiu de la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient.

El dissabte 2 de juny, a Cal Bofill, d’11.30 a 13.30 h, està prevista una xerrada sobre la qualitat de l’aire, a càrrec de Maria Garcia, portaveu de la Plataforma per la Qualitat de l’Aire i d’Ecologistes en Acció. L’acte s’emmarca en el Programa d’Educació Ambiental de la Regidoria de Sostenibilitat. L’organització tècnica va a càrrec d’Ecologistes en Acció i Centre d’Estudis Sinibald de Mas amb el suport del Campus Extens de la URV.

Garcia explicarà la seva experiència en el projecte CAPTOR, sobre com afecta a la salut la mala qualitat de l’aire i les mesures que s’haurien de prendre des de les administracions per millorar les condicions de l’aire que respirem així com també del fenomen de l’ozó troposfèric.

El diumenge 3 de juny, de 10 a 18 h, es durà a terme la 1a Fira per a la Transició (cap a un món millor) que acollirà paradetes, xerrades, activitats infantils, música en directe, entre d’altres activitats. Amb aquesta iniciativa es pretén posar èmfasi en les iniciatives properes que contribueixen a fer un planeta millor. D’aquesta manera, hi seran presents entitats i empreses relacionades amb l’educació respectuosa, una mostra d’una nova jardineria més autòctona, l’ús de sabons naturals i ecològics, exercicis de meditació i ioga a la platja, verdura i menjars ecològics.

L’espai triat és l’envelat de Cal Bofill, els voltants i l’interior del propi edifici, atès que el passeig Marítim i la platja ja són espais de convivència i esbarjo naturals per a tothom.

Aquesta Fira està organitzada per la Regidoria de Sostenibilitat de l’Ajuntament de Torredembarra, amb la col·laboració de l’Associació Mediambiental La Sínia, el GETE-Ecologistes en Acció i el GEPEC-Ecologistes de Catalunya.

Detingut per exhibicionisme davant de menors a prop d’una escola de Torredembarra

Vehicles de la Policia Local de Torredembarra.

La Policia Local de Torredembarra va detenir aquest dilluns a la tarda un individu com a presumpte autor d’un delicte d’exhibicionisme davant de menors. L’home és un veí de Sant Adrià del Besòs (Barcelonès) de 40 anys que es desplaçava fins a aquest municipi del Tarragonès en un taxi. Segons ha informat el consistori, fa uns dies la policia local va ser alertada que, a l’hora del descans dels escolars, un home voltava pels centres educatius realitzant actes d’exhibicionisme davant de menors, “sense que hagués arribat a fer cap agressió ni els violentés”. Els agents van recopilar informació per determinar la veracitat de les afirmacions i van desplegar un dispositiu per detectar-lo. Aquest dilluns un agent va observar una persona sospitosa a prop de l’Escola Molí de Vent, la qual va fugir en adonar-se que l’havien enxampat. Finalment, l’individu va ser localitzat a l’avinguda Sant Jordi.

Els agents van procedir a la seva identificació i van reunir tots els testimonis i proves, les quals van donar com a resultat la seva detenció com a presumpte autor d’un delicte d’exhibicionisme. Segons la policia local, aquesta persona es traslladava fins a Torredembarra en un taxi que va ser localitzat a prop del centre escolar. El detingut, juntament amb les diligències, han quedat a disposició del jutjat de guàrdia del Vendrell.

ACN

Els Nois segueixen amb els castells de set a Altafulla

El 4de7 va arribar en segona ronda. Fotos: Nois de la Torre

Els de la camisa blau-cel van reafirmar el seu bon estat de forma a la plaça Martí Royo d’Altafulla. A primera ronda van apostar per un 3de7 molt ferm i sòlid, tot i presentar canvis en l’alineació. El 4de7 va arribar a segona ronda que després de la carregada va anar perdent la forma lleugerament, però es va descarregar amb solvència. A tercera ronda van fer un 4de6a molt lleuger amb vistes a pujar-lo un pis més. Per tancar la diada, dos pde4.

La propera diada és aquest dissabte 26 de maig en la Diada d’Inici de temporada de la Jove de Tarragona.

Resum de la diada:

Els Castellers d’Altafulla van fer 4de6, 2de6 i 4de6a

Els Xiquets de Vila-seca van fer 3de6, id3de6a, 3de6a i van passar ronda

La Colla Castellera de Madrid va fer la millor actuació de la seva història fent el 3de6, 2de6 i 3de6a

Nou format de la commemoració de la Batalla de Torredembarra del 1713  

Imatges de la jornada de recreació. Fotos: Anna F.

Els aspectes històrics i divulgatius han estat l’eix central, aquest cap de setmana passat, de la commemoració de la Festa de la Batalla que, a partir d’aquesta edició, ha passat a anomenar-se “Torredembarra 1713. Jornades històriques, commemoratives i lúdiques vinculades a la batalla de Torredembarra del 16 de juliol de 1713”.

Després de deu edicions, la Regidoria de Turisme ha decidit iniciar una nova etapa més centrada en la història, la commemoració i la divulgació, omplint el cap de setmana d’actes, visites guiades, espectacles de dansa, espais de jocs, etc. També ha mantingut una de les activitats més populars d’aquests anys, la recreació de la Batalla de Torredembarra.

En les tres visites guiades que s’han dut ha terme hi ha pres part prop d’un centenar de persones, provinents d’Altafulla, Creixell, Roda Berà, Tarragona, Reus, Valls, Cambrils, La Canonja, Barcelona, Terrassa, Cornellà, St. Feliu de Llobregat, St. Pere de Ribes, Ripollet, Vilanova, Balaguer, França (Perpinyà) i Torredembarra. Quasi sis-centes més han visitat l’exposició “Personatges i Batalles de la Guerra de Successió 1705-1714” ubicada al Pati del Castell, i vuit-centes han participat dels diversos espectacles programats.

Josep Bargalló torna al Departament d’Ensenyament 15 anys després

Josep Bargalló, ERC, a la roda de premsa posterior a la cimera en defensa de la immersió lingüística.. Foto: Oriol Campuzano

El nou conseller d’Ensenyament, Josep Bargalló (Torredembarra, 1958), torna al departament que ja va encapçalar durant el govern del tripartit presidit per Pasqual Maragall. Bargalló va ser nomenat el desembre de 2003 i va ocupar el càrrec tan sols 2 mesos, fins el 20 de febrer del 2004 quan va ser nomenat conseller en cap, després de transcendir la reunió que el seu antecessor, Josep-Lluís Carod Rovira, havia mantingut amb ETA a Perpinyà. Bargalló va ser conseller en cap i titular del Departament de Presidència entre el 2004 i el 2006. La següent legislatura, però, Bargalló va renunciar a l’escó obtingut per ocupar el càrrec de director de l’Institut Ramon Llull fins al 2010.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha nomenat avui els nous consellers de la Generalitat, que suposa el retorn -al menys teòric- de Jordi Turull, Josep Rull, Antoni Comín i Lluís Puig, empresonats o a l’estranger.

Bargalló també ha treballat al món editorial i ha estat coordinador de la col·lecció Capitell de Columna edicions, entre el 1988 i el 1991, i director literari d’Edicions El Mèdol (1989-1998).

Al capdavant del Departament d’Ensenyament, Bargalló va agafar el relleu de Carme Laura Gil i va ser substituït per Marta Cid, que va ocupar el càrrec fins el maig de 2006. Bargalló va ser diputat per ERC entre 1992 i 2003, i també el 2006.

Des de 2011, Bargalló és vicepresident de la Fundació Josep Irla. Llicenciat en Filologia Catalana (UB) i catedràtic de Secundària, actualment, és coordinador de l’àmbit no universitari de l’Institut de Ciències de l’Educació de la Universitat Rovira i Virgili (URV), també des del 2011. També és coordinador acadèmic en Direcció i Gestió de centres Educatius des del curs 2011-2012.

Des del 2012 i fins la tardor passada, Josep Bargalló també va ser comissionat al Concurs de Castells de Tarragona. Bargalló, però, va dimitir el 4 d’octubre per la postura de l’alcalde socialista, Josep Fèlix Ballesteros, davant l’1-O i les càrregues policials a la ciutat.

Entre les denúncies d’adoctrinament, la immersió lingüística i la LOMCE

Josep Bargalló agafarà les regnes del Departament d’Ensenyament en un moment en què l’escola catalana està patint les conseqüències de les denúncies de suposat adoctrinament que s’han interposat arran de la situació política al país i, sobretot, les càrregues policials de l’1-O i el seu tractament a les aules.

Bargalló tindrà sobre la taula també la gestió de la posada en qüestió de la immersió lingüística, després que durant l’aplicació del 155, el govern espanyol estudiés la manera de garantir l’elecció de la llengua castellana com a vehicular a les escoles. Durant aquests mesos, però, el Tribunal Constitucional ha declarat inconstitucional el xec Wert de 6.000 euros per a les famílies que voldrien escolaritzar els fills en castellà i el sistema públic no ho pogués garantir.

Entre els temes interns del Departament, el nou conseller haurà de fer front a la manca de professorat de Secundària, que de forma excepcional es resoldrà el curs vinent amb docents sense el màster i mestres de Primària.

La Policia Local de Torredembarra deté un jove per agressió amb arma blanca

Imatge d’arxiu d’un vehicle de la Policia Local de Torredembarra.

La Policia Local de Torredembarra va detenir, el passat 17 de maig, un jove de 21 anys veí de Torredembarra com a presumpte autor d’un delicte d’amenaces amb arma blanca. Els fets van succeir, però, el passat 6 de maig quan la Policia Local de Torredembarra va rebre l’avís de Mossos d’Esquadra per donar-los suport en un domicili al carrer de Pere Badia, on presumptament, tenia lloc una agressió amb arma blanca. En arribar al lloc dels fets, les patrulles van comprovar que el presumpte autor havia fugit deixant al seu padrastre ferit amb talls a diverses parts del cos, per la qual cosa va haver de ser traslladat d’urgència a l’Hospital de Santa Tecla de Tarragona.

La Policia Local va procedir a la seva detenció el passat 17 de maig, a les 19.50 h, arrel d’una trucada d’un agent de la mateixa policia que es trobava fóra de servei i que el va veure en el mateix replà del lloc on havien succeït els fets uns dies abans.

El Premi de Periodisme Mañé i Flaquer s’amplia al Baix Gaià i busca expandir el nom de Torredembarra

Núria Batet, Eduard Rovira, Josep Bertran i Coia Ballester, durant la presentació del premi. Foto: Tarragona21

L’Ajuntament de Torredembarra, a través de la Regidoria de Cultura i amb el patrocini de Repsol, ha presentat aquest matí, 16 de maig, una nova edició del Premi de Periodisme Mañé i Flaquer, la trenta-una, amb un seguit de canvis que pretenen potenciar una major participació, mantenint la qualitat del guardó.

Els canvis que inclouen les bases impliquen les dues modalitats. En l’àmbit de Comunicació Local, el tema s’amplia més enllà de Torredembarra i els treballs periodístics podran tractar sobre Torredembarra o el Baix Gaià (sempre que la Torre hi surti suficientment referenciada). La regidora de Cultura, Núria Batet, ha explicat que amb aquesta modificació es pretén assolir una major participació i, al mateix temps, refermar la capitalitat d’aquest àmbit geogràfic.

En l’àmbit de Periodisme turístic, el premi manté els 6.000 € en metàl·lic i s’hi afegeix el compromís de l’Ajuntament d’encarregar al guanyador/a un treball periodístic remunerat sobre Torredembarra per ser publicat en un mitjà de comunicació d’àmbit català. Sobre aquesta novetat, el responsable de comunicació i relacions externes de Repsol a Tarragona, Josep Bertran, ha ressaltat que Torredembarra podrà anar comptant amb un seguit de treballs periodístics de professionals de prestigi que projectaran el municipi de manera global.

Durant l’acte de presentació, l’alcalde, Eduard Rovira, ha agraït a Repsol com a patrocinador i al Col·legi de Periodistes com a col·laborador la voluntat d’ambdós de mantenir la seva complicitat amb l’Ajuntament de Torredembarra en l’organització del Premi de Periodisme Mañé i Flaquer. Rovira ha destacat que en el premi de Periodisme turístic es vol que periodistes de prestigi duguin el nom de Torredembarra arreu.

La presidenta de la Demarcació de Tarragona del Col·legi de Periodisme de Catalunya, Coia Ballester, ha ressaltat que hi ha poques convocatòries com la torrenca i que en calen més perquè ajuden a reforçar i donar més valor a la feina dels periodistes. Ballesters ha subratllat el prestigi que té el premi, l’únic de comunicació de les comarques de Tarragona.

En Comunicació local, la temàtica haurà de ser Torredembarra o el Baix Gaià (sempre que Torredembarra hi surti suficientment referenciada) en qualsevol dels seus aspectes: històric, econòmic, social, cultural, turístic, patrimonial, etc. La dotació és de 2.000 €.

En Periodisme turístic, la temàtica serà el Turisme en qualsevol dels seus àmbits. S’admeten treballs relatius a qualsevol indret del món. La dotació serà de 6.000 €. L’Ajuntament encarregarà un treball periodístic remunerat sobre Torredembarra al guanyador/a per ser publicat en un mitjà de comunicació d’àmbit català.

Podran concórrer articles o reportatges signats amb nom o amb pseudònim i publicats a la premsa diària, periòdica o especialitzada, portals informatius a Internet o emesos per ràdio o TV, entre l’1 de setembre de 2017 i el 31 d’agost de 2018. Termini de presentació de treballs: 30 de setembre de 2018.

L’acte de lliurament es farà la tardor de 2018. El jurat es manté en un alt nivell: Coia Ballester (presidenta de la Demarcació de Tarragona del Col·legi de Periodistes de Catalunya), Jordi Farré (director de la Càtedra Internacional URV/ Repsol d’Excel·lència en Comunicació), Josep Maria Girona (exdirector de SER Catalunya, col·laborador del Diari de Tarragona i un dels socis fundadors de Canal Reus TV), Juan Navarro, director de Comunicació de Repsol, i Sergio Vila-Sanjuán (coordinador del suplement Cultura/s de La Vanguardia. Premi Nadal 2013).

S’obren les inscripcions de la Pedalada Popular del 3 de juny

Després de l’èxit de participació de les dues darreres edicions, la Regidoria d’Esport i la Unió Ciclista Torredembarra organitzen el proper diumenge 3 de juny la Pedalada Popular, amb un recorregut de 17,5 Km pels voltants del municipi.

Com en les edicions anteriors, la concentració serà a la Zona Esportiva Municipal a les 9 h,  la sortida a les 10 h i l’arribada a la mateixa Zona Esportiva Municipal al voltant de les 12 h. A l’arribada, s’ha previst un aperitiu i un sorteig entre tots els participants.

Les inscripcions es poden realitzar al Pavelló Municipal Sant Jordi, a la Biblioteca Municipal, a la Regidoria de Turisme (La Casona), i als comerços Top Bikes, Ciclos Ibañez i Sports Valls. Les inscripcions són obertes a tot el públic, tot i que des de l’organització es recomana que l’edat mínima de participació sigui de 8 anys ja que es tracta d’un recorregut de més de 17 km. El lliurament de dorsals es realitzarà el dissabte 2 de juny, d’11 h a 12.30 h, a la plaça de Mossèn Joaquim Boronat. Per a qui no l’hagi recollit, també s0’entregarà el mateix dia 3, de 9 a 9.30 h a la Zona Esportiva Municipal.

Enguany, destaca en aquesta edició la participació del torrenc Joan Girol Jasanada, que en el marc de la pedalada presentarà el projecte “500 razones”, una iniciativa solidària per ajudar l’Associació Proyecto Pol, associació sense ànim de lucre per a la col·laboració amb la lluita contra la Hiperglicinemia no cetòstica, condició hereditària en què el cos és incapaç de degradar i de processar alguns dels components de les proteïnes. Projecte Pol és la representació dels 5 casos coneguts d’aquesta malaltia a nivell de tota Espanya.

En aquesta ocasió, Joan Girol es planteja el repte de recórrer els 500 km de distància entre San Sebastià i Torredembarra, el proper 16 de juny. Amb la seva participació a la Pedalada Popular s’espera que aquest projecte sigui un reclam solidari per a tothom que hi vulgui col·laborar.

En aquest espai us podeu descarregar el reglament de l’edició d’aquest any.

Arriben a Torredembarra les Jornades esportives a la platja

Imatge d’una edició anterior de les Jornades

Els propers 17 i 18 de maig s’organitzen les III Jornades esportives a la platja de la Paella, a partir de les 9.30 h, amb la participació de les entitats esportives i de les escoles i instituts de la població. Com en les darreres ocasions, tant el 17 com el 18 participaran tots els centres amb un o dos grups de 6è i de 1r d’ESO.

Aquesta activitat s’emmarca dins del Pla Educatiu d’Entorn, que un curs més la Regidoria d’Educació i el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya plantegen desenvolupar com un instrument per donar una resposta integrada a les necessitats educatives de la nostra societat, coordinant i dinamitzant l’acció educativa en els diferents àmbits de la vida dels infants i joves (0 a 18 anys) a partir de diverses iniciatives locals.

Es tracta de construir una xarxa estable de suport a la comunitat educativa, que permeti un treball formatiu fora de l’entorn escolar amb la col·laboració dels diferents serveis i recursos municipals i també d’altres institucions i entitats dels àmbits social, cultural i esportiu.

Mor als 99 anys Maria Rosa Wennberg, Filla Adoptiva de Torredembarra

Maria Rosa Wennberg Ball-Llovera, en una imatge de l’any passat. Foto: Ajuntament de Torredembarra

Maria Rosa Wennberg Ball-Llovera, Filla Adoptiva de Torredembarra, ha mort avui a l’edat de 99 anys. Va néixer el 3 de juny de 1918 a Sabadell. Per motius laborals ella i la seva família va arribar a Torredembarra a principi de la dècada dels cinquanta del segle XX. L’any 1996 va ser nomenada Filla Adoptiva de Torredembarra, junt amb el seu marit Manuel Crehuet (ja traspassat). El Ple de l’Ajuntament va acordar aquesta distinció per haver-se distingit per la seva integració i aportació desinteressada a la vida cultural de la vila, promovent i participant en tota mena d’activitats culturals relacionades amb el teatre, el turisme, la fotografia, i tantes d’altres les quals han repercutit en un enriquiment de la vida artística i intel•lectual de Torredembarra.

Ha estat filòloga, escriptora i especialista en teatre. El matrimoni Crehuet – Wennberg va ser creador i impulsor del Grup d’Aficionats a l’Art que van començar a actuar l’any 1955 i a finals de segle XX havien estrenat més de trenta obres. També van ser cofundadors de la coordinadora teatral “El Nus Escènic”. El matrimoni va mantenir l’espai radiofònic “La Voz de Torredembarra” a Ràdio Tarragona durant més de vuit anys i 400 emissions. Van formar part, des del primer dia, del consell de redacció de la revista cultural La Sínia

Va ser pionera del grup de professors que van començar a donar classes de català a Torredembarra de forma desinteressada i va presidir la primera junta directiva del Centre d’Estudis Sinibald de Mas, l’any 1983.

Més recentment, l’any 2010 va néixer el projecte Canticontes i Maria Rosa Wennberg s’hi va implicar molt. Consisteix en un grup de persones de diferents edats que adapten contes i els expliquen a la residència Fundació Pere Badia. També ha format part del grup d’escriptura i lectura poètica Rates de Biblioteca.

A més, ha estat guanyadora de dos guardons del Premi Pere Badia de Fotografia i l’any 2003 va rebre el Reconeixement del Premi Mañé i Flaquer que estava destinat a una persona que s’hagués destacat per la seva col·laboració en l’àmbit de la comunicació amb la vila de Torredembarra, juntament amb Josep M. Punsoda, Maria Rosa Riambau i Josep M. Valls.

L’any passat va cedir a l’Arxiu Municipal de Torredembarra tot un conjunt de documentació i material audiovisual, que recull principalment l’activitat cultural del municipi des dels anys cinquanta del segle passat fins al 2007.

Torredembarra obre inscripcions per a la ‘Marxa Solidària Pro Fundació Onada’

“La diferència ens fa iguals”. Amb aquest lema, l’Escola l’Antina i l’Ajuntament de Torredembarra organitzen la II Marxa Solidària que enguany destinarà els beneficis a la Fundació Onada que enguany tindrà lloc el dissabte 2 de juny. El motiu és la recaptació de diners per a aquesta entitat torrenca que té com a finalitat la integració social i laboral de les persones amb discapacitat i/o trastorn mental, dins d’un marc organitzatiu de sostenibilitat, normalitat i eficiència, per aconseguir la seva felicitat i la de les seves famílies. Les inscripcions es poden fer a l’Escola l’Antina, en horari escolar, i a Cicles Ibáñez, en horari comercial, fins a l’1 de juny, a les 20 h.

Els infants menors de 18 anys pagaran 1 euro i els majors d’edat, 2 euros. També hi haurà l’opció del “dorsal 000” per a aquelles entitats, empreses, institucions, o a títol individual que vulguin fer alguna aportació diferent (caldrà adreçar-se a l’Escola l’Antina).

Així, el dissabte 2 de juny, a les 10.30 h, des del pati de l’escola, s’ha previst la sortida de la marxa amb un recorregut de 3,7 Km. Cal destacar que la coordinació d’aquesta marxa va a càrrec dels mateixos nens i nenes de 5è de l’Antina i es pretén que sigui un acte festiu i solidari, que compti amb molta participació ciutadana (famílies, entitats, associacions, centres docents,…) del municipi o de qualsevol lloc. Per amenitzar l’arribada dels participants s’ha previst un fi de festa amb inflables, tallers infantils, servei de bar i un concert amb la banda de pop O-xenta’s.

De l’11 al 27 de maig torna el Dtapes per Torredembarra

De l’11 al 27 de maig tindrà lloc la sisena edició del Dtapes per Torredembarra amb la participació de 53 establiments del municipi, pràcticament el mateix nombre que l’any passat (54). La ruta tapera manté el mateix preu que en d’altres ocasions: 2,5 € tapa + beguda. L’organització va a càrrec de les regidories de Turisme, i de Comerç, Indústria i Activitats.

Per incentivar la participació, es tornaran a realitzar diferents sorteigs: amb un mínim de 10/tapes segells podreu votar i participar en els diferents sortejos: lots de productes Maystar Cosmètica o lots de Cervesa Estraperlo o sortides amb catamarà. Per participar en el sorteig, cal emplenar la butlleta de participació i dipositar-la juntament amb els segells corresponents a l’urna o bústia de la Regidoria de Turisme o de cada un dels 53 establiments participants. La data límit per entregar les butlletes serà el 31 de maig, a les 14 h.

A la pàgina web de Turisme es pot trobar tota la informació relacionada amb el Dtapes per Torredembarra. Adjuntem desplegable amb la informació completa de les rutes.

Més de 150 pilots participen diumenge a Torredembarra en la segona prova puntuable de la Copa de España de Trial

Imatge de la presentació de l’esdeveniment esportiu.

Més de 150 pilots participaran en la segona prova puntuable de la Copa de España de Trial de 2018 que es durà a terme aquest diumenge, 13 de maig, al Bikepark de Torredembarra. L’organització va a càrrec del Club Costa Daurada Biketrial Torredembarra, la Regidoria d’Esport de l’Ajuntament de Torredembarra i les Federacions catalana i espanyola de Ciclisme.

El president del Club Costa Daurada Biketrial Torredembarra i pilot, Àngel Batlle, ha explicat que es preveuen grans duels entre els competidors ja que en la Copa de España es juguen plaça per al mundial. També ha destacat que els diferents circuits són molt complets i variats, i ha agraït el suport de l’Ajuntament.

L’horari de la competició, amb entrada gratuïta per al públic, serà el següent:

 • De 9 h a 10.30 h: Màster i opens. Entrega de premis: 11.30 h
 • De 10.30 h a 12.30 h: Cadet, elit femení, infantil, promesa i cadet femení. Entrega de premis: 13.30 h
 • De 12.30 h a 14.15 h: Elit, júnior, femení escola, aleví i principiant. Entrega de premis: 15.30 h
 • De 14.30 h a 15.30 h: Final elit: Entrega de premis: 15.30 h. La categoria elit realitzarà una final amb els sis millors pilots de les dues primeres voltes.

El regidor d’Esport, Raúl García, ha agraït al club la tasca que realitza en l’organització d’esdeveniments que atrauen molt de públic al municipi i també beneficien el sector turístic i comercial. De fet, el Club Costa Daurada Biketrial Torredembarra ja té prevista l’organització  de la Copa Catalana de BTT al juliol, la Marxa d’adults al setembre i la Copa Catalana de ciclocròs al novembre, aquests dos últims esdeveniments amb la previsió de més de 200 participants cadascun.

L’Ajuntament de Torredembarra estudia mesures per reduir la sinistralitat viària

Imatges de la Junta Local de Seguretat d’aquest migdia.

L’Ajuntament de Torredembarra es planteja modificar el Pla Local de Seguretat Viària amb l’objectiu de reduir la sinistralitat després que el darrer any hagin augmentat els accidents de trànsit en un 12,5 % (passant dels 127 accidents el 2016 als 143 el 2017). Al mateix temps, però s’han vist reduïts els fets delictius coneguts en més d’un 8%. Aquestes són algunes de les dades més destacables que s’han tractat en la Junta Local de Seguretat que s’ha celebrat aquest migdia a Torredembarra amb la participació de l’alcalde, Eduard Rovira; el director dels Serveis Territorials d’Interior de la Generalitat de Catalunya a Tarragona, Joan Carles de la Monja; la subdirectora general de coordinació de Policia de Catalunya, Begoña Curto; el regidor de Governació, José García, i comandaments de la Policia Local, Mossos d’Esquadra, Guàrdia Civil, Policia Nacional i Protecció Civil de Torredembarra.

El sotsinspector cap de la Policia Local, Miguel Ángel Marchal, ha ressaltat que cal fer una reflexió en el marc del Pla Local de Seguretat Viària, en la línia del que ja s’està fent en el Pla de Mobilitat, que permeti reduir els accidents. Tot i així, ha celebrat que no hi hagi hagut cap víctima mortal en tram urbà.

Pel que fa als fets delictius, l’inspector cap de l’Àrea Bàsica Policial del Tarragonès dels Mossos d’Esquadra, Vicenç Lleonart, a part de la reducció del fets delictius coneguts en el darrer any, també ha destacat la reducció en gairebé un 50% dels robatoris amb violència i intimidació.

L’alcalde de Torredembarra, Eduard Rovira, ha comentat que durant la Junta de Seguretat també s’ha explicat que la futura comissaria dels Mossos es troba en la fase d’adjudicació de la redacció del projecte. En relació a l’arribada de la comissaria i de les relacions entre Mossos d’Esquadra i Policia Local, l’alcalde ha apuntat que caldrà debatre com es coordinaran els dos cossos policials. En aquesta línia, el regidor de Governació, José García, ha exposat que l’actual conveni de col•laboració és de fa deu anys i que s’haurà d’adaptar a les necessitats actuals.

Una altra qüestió que s’ha treballat en l’esmentada Junta ha estat el Pla de Seguretat dels Jocs Mediterranis 2018.

Principals dades del 2017 facilitades per la Policia Local de Torredembarra:

Policia administrativa

 • Gestió interna (escrits a particulars, informes d’ocupació, escrits a diferents organismes oficials): 2.745. Increment del 5,5 % respecte del 2016.
 • Acte relatives a ordenances municipals: 87 (68 Civisme, 12 publicitat dinàmica i 7 gossos perillosos). Disminució del 50,8 % respecte del 2016.
 • Denúncies per ordenança municipal de circulació: 2.538. Increment del 26,8 %.
 • Denúncies zona estacionament limitat: 2.610. Increment de l’11,6 %.
 • Denúncies Llei 4/2015 de seguretat ciutadana: 107. Disminució del 13 %.

Policia de trànsit

 • Denúncies al Servei Català de Trànsit: 112. Increment del 30,23 %.
 • Accidents de Trànsit: 143. Increment del 12,5 %.
 • Vehicles retirats amb grua: 390. Increment del 22,2 %.

Policia judicial

 • Atestats instruïts: 1.498. Disminució del 9,1 %.
 • Detencions: 54. Increment del 12,5 %.

Atenció ciutadana

 • Recepció d’avisos: 14.371. Increment del 10,4 %
 • Unitat de Mediació (creada darrer trimestre del 2016): 18 expedients resolts i 4 en curs.
 • Tramitació i gestió DNI: 250. Increment del 5 %.
 • Educació viària: 1.869 alumnes participants. Increment del 18 %.
 • Vigilància de platges: 0 víctimes, 11 rescats a l’aigua, 672 cures, 10 actuacions amb ambulància, 34 prevencions, 62 actuacions de seguretat ciutadana i 22 infants perduts.

Per la seva part, durant el 2017, la Policia Nacional va dur a terme dues actuacions conjuntes amb la Policia Local i Inspecció del Treball en diferents establiments del municipi en què es van identificar 58 persones.

 

Pintura, dibuix, gravats i siluetes de la família Riambau, a la Sala Lluís d’Icart

Tres de les peces que es podran veure a l’exposició.

La Sala Lluís d’Icart acollirà, el proper divendres 11 de maig a les 19:30 h, la inauguració de l’exposició retrospectiva de la família Riambau, veïns de Torredembarra, que es podrà visitar fins al proper 2 de juny.

Coincidint amb l’aniversari de la mort dels germans i artistes Lluís i Jaume Riambau (primer i trentè, respectivament), la família ha volgut commemorar l’efemèride amb un homenatge i reconeixement a la seva trajectòria. La mostra, a més, comptarà també amb les obres d’altres membres de la família, totes elles vinculades molt estretament amb l’expressió artística des de diferents tècniques i disciplines.

L’exposició, doncs, és una amalgama de diferents maneres d’entendre i expressar l’art, l’exemple d’una família que ha canalitzat la seva passió de formes molt diverses, materialitzant el delit artístic en pintures, dibuixos, gravats en fusta i siluetes de paper retallat, mostra inequívoca de l’amplitud i abstracció que assoleix el concepte.

Jaume Riambau Ivern: la seva obra està composta per dibuixos a llapis i tinta, i pintures a l’oli. Des de la seva infantesa s’interessà pel dibuix, tècnica que practicà sempre de forma autodidacta. Ja d’adult, estudià a l’Escola d’Art de la Diputació de Tarragona, on aprengué el domini del dibuix i la pintura.

Lluís Riambau Ivern: especialitzat en pintures a l’oli. Apassionat pel dibuix i la pintura des de petit i durant tota la seva vida; fou autodidacta, si bé l’influí l’artista local Joan Ciuró Gatell, de qui fou deixeble. La seva temàtica preferida eren els paisatges i el retrats.

Montserrat Riambau Ivern: germana d’en Lluís i d’en Jaume Riambau. Domina la xilografia, els gravats en fusta, tècnica que va aprendre amb el mestre Antoni Gelabert, formant part del grup que ell mateix va crear l’any 1969 a Torredembarra, anomenat “La Torre de l’Encenall”.

Marta Riambau Borràs: filla d’en Lluís Riambau. S’expressa a través de dibuixos, pintures i esmalts. Estudià a l’Escola d’Art de la Diputació de Tarragona, fet que li permeté assolir un destacat domini de les diferents tècniques esmentades.

Núria Riambau Farré: filla d’en Jaume Riambau. La seva obra la formen siluetes de paper retallat. Aprengué aquesta curiosa i poc coneguda tècnica de la mà d’Arndt, una veïna alemanya que estiuejava a Torredembarra. Des d’aleshores no ha deixat de practicar-la, assolint un alt nivell de perfeccionament. La seva especialitat són les siluetes de plantes i flors.

L’horari de visita de l’exposició, que presenta la Regidoria de Cultura, és de dilluns a divendres, de 8.30 h a 20.30 h (accés pel Pati del Castell), i dissabtes, d’11 h a 13.30 h i de 17 h a 20.30 h (accés pel Camí de l’Era).

Via Pública instal·la gronxadors adaptats als parcs infantils per a fer-los més integradors

El nou gronxador del Parc Sant Jordi. 

La Regidoria de Via Pública i Manteniment de l’Ajuntament de Torredembarra ha dut a terme en les darreres setmanes un seguit d’actuacions de millora en parcs infantils principalment encaminades a fer-los més integradors. Per aquest motiu, s’han instal·lat gronxadors adaptats per a nens i nenes amb diversitat funcional motriu amb l’objectiu que tots els infants puguin gaudir de les zones d’oci i esbarjo pensades per a ells.

Aquest tipus de gronxadors ja es poden trobar al parc de Cal Llovet, al Molí de Vent, a Sant Jordi i a la plaça Ultramar. El regidor responsable de Via Pública, Valeriano Pino, ha explicat que la intenció és anar instal·lant gradualment més gronxadors d’aquest tipus als parcs infantils del municipi. També ha comentat que s’ha optat per ubicar gronxadors adaptats en diferents zones (i no pas crear un únic parc d’aquesta tipologia) amb la voluntat d’integrar i potenciar que nens i nenes juguin junts en un mateix espai siguin quines siguin les seves capacitats, posant en valor el respecte a la diversitat.

D’altra banda, la regidoria també ha instal·lat aquests dies tanques en dos parcs del municipi: el del Molí de Vent i el del carrer del Cap de Tortosa (a Marítima Residencial Nord).

Totes aquestes actuacions han tingut un cost de 50.000 €.

Les platges de Torredembarra tornen a aconseguir la distinció Bandera Blava

Torredembarra ha tornat a aconseguir la distinció de Bandera Blava per a les platges de la Paella, Baix a Mar i els Muntanyans, Cal Bofill ha repetit com a Centre Blau i el camí Cal Bofill-Baix a Mar- Els Muntanyans també ha estat distingit com a Sender Blau. D’aquesta manera, les cinc candidatures que havia presentat la Regidoria de Sostenibilitat han obtingut un any mes les distincions de qualitat europea que atorga l’Associació d’Educació Ambiental i del Consumidor (ADEAC).

La bandera blava reconeix la neteja, seguretat i la gestió ambiental de les platges. Cal Bofill és Centre Blau, ja que reuneix els requisits de centre de visitants i aula de natura requerits i perquè inclou entre els seus objectius i activitats l’educació ambiental relacionada amb els ecosistemes litorals i el desenvolupament sostenible.

Finalment, el camí Cal Bofill – Baix a Mar – Els Muntanyans ha estat distingit com a Sender Blau. Aquest segell té per objectiu premiar els ajuntaments que s’han esforçat per mantenir i recuperar antics senders i camins naturals, adaptant els seus traçats per transformar-los en valuosos recursos per a la realització d’activitats recreatives, esportives, turístiques i d’educació ambiental.  Amb  aquest guardó, ADEAC-Fee pretén contribuir de forma significativa a la gestió integrada i al desenvolupament sostenible de les zones litorals mitjançant el compliment, per part de les corporacions locals, d’uns criteris de qualitat que garanteixin la preservació i millora de les condicions ambientals existents; la seguretat i facilitat d’ús per als visitants, i la divulgació dels valors naturals, històrics, culturals i etnogràfics que conformen el nostre patrimoni litoral en forma d’un sender que té el seu inici en una platja amb Bandera Blava.

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies