TARRAGONA 21

Pla per reduir les emissions de CO2 a Torredembarra en més d’un 20%

L’alcalde i responsable de Sostenibilitat, Eduard Rovira. Foto: Anna F / Ajuntament

La Regidoria de Sostenibilitat de l’Ajuntament de Torredembarra ha iniciat els treballs per a l’elaboració del Pla d’Acció d’Energia Sostenible i el Clima (PAESC) del municipi. La realització d’aquest document és un compromís lligat amb l’adhesió al Pacte d’Alcaldes/esses pel Clima i l’Energia que, a la demarcació de Tarragona, gestiona la Diputació. De fet, la mateixa Diputació de Tarragona ja ha acceptat la sol·licitud d’assistència per a la redacció d’aquest pla.

L’alcalde i responsable de Sostenibilitat, Eduard Rovira, ha explicat que l’Ajuntament de Torredembarra ha fet seus els objectius de la Unió Europea i es compromet a reduir les emissions de CO2 en més d’un 20 % per a 2020. L’abast del document que ara es redactarà respondrà a les directrius que s’estableixin per part de la Unió Europea en aquesta matèria i inclourà una estimació de les emissions i una proposta de les accions a seguir per aconseguir els objectius plantejats, així com un pla d’adaptació al canvi climàtic per conèixer els possibles efectes a Torredembarra i introduir les mesures concretes per minimitzar-ho.

El Pla d’Acció d’Energia Sostenible i el Clima haurà d’estar elaborat abans de finalitzar el 2019. A part d’aquest compromís, l’Ajuntament de Torredembarra realitzarà un informe biennal per a l’avaluació, control i verificació dels objectius; organitzarà el Dia de l’Energia al municipi; informarà de les fites obtingudes en l’acompliment del pla, i participarà en la Conferència d’Alcaldes/esses per l’Energia sostenible a Europa.

En aquesta línia, s’està dissenyant la celebració de la Setmana de l’Energia en què s’inclourà un taller sobre els efectes del reciclatge en el canvi climàtic.

La web de l’Associació socioeducativa Joventut i Vida estrena nou disseny

Amb aquest nou espai web, a l’usuari li serà molt més senzill estar al dia de les novetats de l’associació.

Joventut i vida està d’estrena. L’entitat arrenca l’any amb una renovada pàgina web, pel que fa al disseny i continguts, i ja es pot visitar al següent enllaç: www.joventutivida.org.

Una pàgina més diàfana, intuïtiva i moderna que l’anterior, pensada per millorar el servei als usuaris i per facilitar la difusió a la resta de ciutadans de la tasca que realitzen els professionals i voluntaris de Joventut i Vida.

La web pretén ser una finestra oberta a una associació que ofereix una atenció especial als joves i famílies en risc d’exclusió social. Reflecteix a la perfecció el que mou l’entitat: la passió per ajudar a persones.

L’usuari podrà navegar per totes les àrees de l’entitat. Podrà saber què fa Joventut i Vida per atendre les persones sense llar; com es treballa al menjador social; quina és la seva contribució en la formació dels joves a través de les seves Unitats d’Escolarització Compartida; com respon a la urgència social, i els treballs en benefici de la comunitat que duen a terme algunes persones que compleixen algun tipus de mesura judicial alternativa.

Amb aquest nou espai web, a l’usuari li serà molt més senzill estar al dia de les novetats de l’associació i podrà entendre quina és la seva tasca social fàcilment des de qualsevol dispositiu mòbil.

Detingut un veí de Tarragona per robatori amb força en un habitatge a la Torre

A la imatge, agents de la Policia Local de Torredembarra

Efectius de la Policia Local de Torredembarra han procedit, aquesta passada nit, a la detenció d’un veí de Tarragona com a presumpte autor d’un robatori amb força en casa habitada.

Els fets van succeir al voltant de l’una de la matinada quan, segons sembla, la víctima va sorprendre a l’interior del seu jardí de l’av. de la Diagonal de Torredembarra un home que es trobava manipulant les finestres per entrar al seu domicili.

Gràcies a la rapidesa de l’avís al telèfon d’emergències i a la ràpida actuació policial es va procedir a la detenció de M.Y.A. de 23 anys i veí de Tarragona, com a presumpte autor d’un delicte de robatori amb força, a escassos metres del domicili afectat, quan aquest intentava evadir-se amagant-se pels voltants del lloc.

En el decurs de l’actuació policial i custòdia del detingut, aquest es va posar agressiu envers els agents actuants, motivant la imputació d’un nou delicte de resistència i desobediència a agents de l’autoritat, amb resultat d’un agent de la Policia Local de Torredembarra ferit lleu. El detingut va passar a custòdia policial dels Mossos d’Esquadra fins que passi a disposició judicial al jutjat de guàrdia del Vendrell.

Torredembarra aprova el calendari de cobrament de les ordenances fiscals per a aquest 2018

La Junta de Govern Local de l’Ajuntament de Torredembarra d’aquest 17 de gener ha aprovat el calendari fiscal per al 2018, segons es detalla a continuació:

Pel que fa a l’IBI, els rebuts no domiciliats s’hauran de pagar íntegrament entre 29 de juny i el 31 d’agost de 2018. A més, tant si es vol domiciliar el rebut per accedir al pagament fraccionat en tres terminis com si tenint-lo domiciliat es vol pagar en un únic rebut (en aquest cas es carregarà el 10 d’agost), hi ha temps fins a l’11 de maig de 2018 per dirigir-se a l’oficina de BASE -Gestió d’Ingressos-i sol•licitar-ho.

En relació al funcionament en el cas dels padrons corresponents als serveis prestats a l’Escola de Música i a les llars d’infants (Els Gegants i El Cirerer) municipals, cal tenir en compte:

  • Per part de la Regidoria d’Educació es prepara cada principi de mes el padró corresponent.
  • S’aprova el padró per part del regidor delegat d’Educació i es publica l’anunci de cobrament en el Butlletí Oficial de la província de Tarragona establint un període voluntari de pagament de 2 mesos.
  • Paral•lelament, es genera per part de la Tresoreria Municipal la remesa bancària de tots els rebuts i es cobra via domiciliació dintre dels 5 dies següents a l’aprovació dels padrons.

Respecte els rebuts de la taxa de residus dels habitatges, l’article 11 de l’ordenança fiscal nº 9 reguladora de la taxa de residus estableix que l’import anual es cobrarà prorratejat juntament amb el rebut de l’aigua dins dels 2 mesos següents al bimestre que correspongui (hi ha 6 rebuts a l’any). Aquest cobrament es realitza, en virtut del contracte de concessió vigent del servei d’aigua i clavegueram, per part de la societat mercantil SOREA.

També cal tenir present que existeix la possibilitat establerta per BASE del “Compte de pagament personalitzat” per tal de pagar els tributs gestionats per aquest organisme en 9 vegades sense interessos. En aquest espai es pot consultar aquesta opció per a propers exercicis fiscals: Compte de pagament personalitzat

La Biblioteca Mestra Maria Antònia modifica el servei per obres

La Biblioteca Mestra Maria Antònia de Torredembarra farà deu anys aquest 2018 i aprofitant aquesta celebració s’ha projectat una renovació del mobiliari i del maquinari informàtic. Amb motiu de l’inici de les reformes des del centre s’informa que la biblioteca estarà tancada a partir del 22 de gener i fins al 9 de febrer. L’atenció es durà a terme durant aquest període a la Biblioplatja (veure imatge superior per a més detalls)

Els principals canvis que es duran a terme, i per als quals s’ha previst una renovació de mobiliari, són: reubicar la sala de premsa per aprofitar més la llum natural, crear una zona jove i una altra de recerca i investigació, traslladar la zona infantil més a prop de l’entrada tancant-la amb vidre per minimitzar el soroll i utilitzar el jardí de la biblioteca i la terrassa de la biblioplatja com a zona de lectura formal i també informal. Amb aquest proposta s’amplien els metres quadrats d’ús real de la biblioteca i s’obre a més grups de població. Pel que fa al maquinaria informàtic, aquest ha quedat obsolet i necessita una renovació total. Es renovaran els setze ordinadors de la Biblioteca Mestra Maria Antònia i els dos de la Biblioplatja que conformen la xarxa pública i també els cinc ordinadors de treball intern del personal. També s’adquiriran tres noves impressores, un projector i una càmera de gravació de vídeo per desenvolupar un projecte audiovisual dirigit especialment als joves.

L’Ajuntament de Torredembarra treu a licitació les obres del pla d’asfaltat 2018

El pressupost contemplat al projecte és de 398.600,40 € (IVA inclòs), amb una durada prevista d’un mes, executat per fases.

La Junta de Govern Local de l’Ajuntament de Torredembarra, en sessió ordinària del passat 29 de desembre, va aprovar l’expedient i el plec de condicions administratives que regiran la contractació de les obres del pla de reparació i d’asfaltat de diversos carrers de la població. El pressupost contemplat al projecte és de 398.600,40 € (IVA inclòs), amb una durada prevista d’un mes, executat per fases. El termini de presentació d’ofertes finalitza el pròxim 12 de febrer.  Més informació sobre el procés de licitació.

El regidor de Via Pública i Manteniment, Valeriano Pino, ha explicat que el paviment viari d’alguns carrers de diferents urbanitzacions del terme municipal, degut al pas del temps, està malmès, amb pèrdua important d’asfalt, amb actuacions de reparació molt localitzades i amb zones molt deteriorades que fan aconsellable efectuar una actuació immediata de pavimentació. Existeix, també, un dèficit de pavimentació en altres àmbits que també se solucionarà en aquesta fase d’asfaltat, que preveu un total de 23.406 metres quadrats. La relació de vials i superfícies, en aquest pla 2018 són:

Av. Oliveres, c. Farigola, pg. Rafael de Campalans, pg. Sort, c. Garrofers, c. Indians, pl. Vila, c. Filadors, camí de l’Era, c. Muralla, c. Munts, c. Mañé i Flaquer, ctra. de la Riera, av. Sant Jordi, av. Comarques Catalanes, c. Escoles, c. Camí Vell de la Pobla, camí d’Altafulla, camí del Pou, ctra. de la Pobla de Montornès, c. Sant Joan, camí dels Pins Sadolla, c. Cap de Salou, c. Golf de Sant Jordi, pg. Miramar i els aparcament de la Zona Esportiva i del costat de l’estació de trens. A més a més s’executaran 317 metres quadrats de panot a la Zona Esportiva i 17 metres quadrats de paviment de formigó al carrer de Sant Joan.

 

 

 

Clarà celebra les Festes de Sant Sebastià aquest cap de setmana

La Regidoria de Cultura ha presentat el cartell i programa de la Festes de Sant Sebastià, patró del Barri de Clarà, que se celebrarà del 19 al 21 d’aquest mes de gener. Els canvis destacables del programa d’enguany són la incorporació d’un dinar popular a l’envelat el dissabte, seguit d’un ball de tarda. Aquests canvis s’han dut a terme a petició dels veïns, que a més a més consideren millor dur a terme un ball de tarda enlloc del ball de nit, bàsicament degut a les inclemències meteorològiques de l’època de l’any.

A continuació us detallem el programa previst:

DIVENDRES 19 DE GENER      

A les 21.30 h, a la parròquia de Sant Joan Baptista de Clarà, concert a càrrec de la Coral Santa Rosalia.

A l’envelat del carrer Gaudí:

A les 23 h. Concert amb el grup Nemesis

00.30 h. Concert amb el grup Mano’s Rock

2.30 h. Actuació de la Dj Leela

DISSABTE 20 DE GENER

D’11 a 14 h, al carrer de Gaudí, jocs gegants de fusta i esmorzar per als nens (fins a exhaurir existències).

A les 14 h, dins l’envelat, dinar popular (xatonada, botifarra amb patates al caliu, postres i beguda) 13 €. Venda de tiquets a la Regidoria de Cultura, c/ de la Capella, 6 despatx 10, de dilluns a divendres, de 8.30 a 14 h.

A les 17 h. Ball de tarda amb el grup Duet d’Ambient.

DIUMENGE 21 DE GENER

A les 9.30 h a la Parròquia de Sant Joan Baptista de Clarà, ofici solemne en honor del patró Sant Sebastià.

A les 11h. Xocolatada popular (fins a exhaurir existències)

A les 11.30 h, a les pistes del camí del Moro, IX Campionat de Petanca Sant Sebastià per a principiants. Inscripcions al tel. 616 119 879, Sr. Joan.

A les 12 h, a l’envelat, animació infantil amb l’espectacle “ANIMATIC”, a càrrec de La Companyia.

A les 13.15 h. a l’envelat, vermut (preu 1 €) i lliurament dels diplomes del IX Campionat de Petanca Sant Sebastià.

En cas d’inclemències meteorològiques molt adverses, els actes es traslladaran a la Sala Gran del Casal Municipal.

El Tribunal de Contractes obliga Torredembarra a iniciar un nou procediment de contractació del servei de neteja viària

El ple ordinari de l’Ajuntament de Torredembarra que tindrà lloc aquest proper 18 de gener tractarà el tancament i arxiu de l’expedient per a la contractació del servei de neteja del municipi, en compliment de la resolució del Tribunal Català de Contractes del Sector Públic. Aquesta resolució ha estat dictada després que el ple del 27 d’abril de 2017 es va aprovar l’adjudicació d’aquest servei a l’empresa Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) i que el 23 de maig de 2017 l’empresa Nordvert presentés recurs especial al Tribunal.

En el procés d’adjudicació es van presentar un total de cinc empreses i va resultar adjudicatària FCC per un import de 2.185.469,33 € (IVA inclòs). FCC va obtenir una puntuació total (criteris objectius + subjectius) de 95,09 quedant en primera posició i Nordvert 94,24, quedant segona.

A grans trets, el recurs tractava principalment sobre la valoració dels criteris subjectius (les millores que presentaven les empreses). El Tribunal Català de Contractes del Sector Públic va emetre una resolució el 22 de desembre passat en què estimava el recurs i anul·lava el procediment perquè considerava que no estaven prou definits els criteris de valoració dels criteris subjectius en el plec de clàusules, tot i que l’Ajuntament va argumentar que l’explicació tècnica de com s’havien puntuat els criteris subjectius havia estat un exercici de transparència, afirmant que els criteris tècnics de qui valora no havien estat arbitraris.

El que no ha acceptat el Tribunal Català de Contractes del Sector Públic és la petició de Nordvert d’atribuir un seguit de puntuacions que la convertirien en guanyadora del procediment. En aquest sentit, el Tribunal ha recordat que la seva funció no és qualificadora de documentació, valorativa d’ofertes ni adjudicadora del contracte, funcions que corresponen únicament a l’òrgan de contractació, sinó estrictament revisora dels actes impugnats.

A part de donar compliment  a la resolució d’anul·lació i de tancament i arxiu de l’expedient,  el dictamen que es porta al ple proposa encomanar a la Regidoria de Via Pública i Manteniment la redacció de la documentació tècnica necessària per a la contractació del servei que s’ajusti a la resolució del Tribunal Català de Contractes del Sector Públic.

En aquest sentit, el regidor de Via Pública i Manteniment, Valeriano Pino, ha explicat que per evitar al màxim un major endarreriment en la contractació del nou servei de neteja viària del municipi, es descarta presentar recurs contenciós administratiu. Al mateix temps, mentre es realitza un nou procés de contractació, es buscarà implementar una actuació que permeti millorar l’actual servei de neteja viària que està antiquat i és insuficient.

Campanya de la Policia Local de Torredembarra sobre l’ús de dispositius de seguretat passiva

Del 15 al 21 de gener es realitzarà una campanya d’àmbit territorial català orientada a l’ús dels dispositius de seguretat passiva en què també hi prendrà part la Policia Local de Torredembarra. Aquesta campanya institucional en coordinació amb la resta de Policies Locals de Catalunya, Mossos d’Esquadra de Trànsit i el Servei Català del Trànsit, consistirà en el control exhaustiu de la utilització dels següents elements: cinturó de seguretat, casc i els sistemes de retenció infantil (SRI).

Aquesta campanya serveix per recordar i conscienciar els conductors i acompanyants de la importància d’utilitzar els sistemes de seguretat, tant en turismes com en ciclomotors i motocicletes, i conscienciar als pares de la importància de portar els nens correctament en les cadires de seguretat SRI.

Recepció a l’Ajuntament de Torredembarra a un grup d’alumnes i professors europeus que participen en un programa Erasmus+

Un grup d’alumnes i professors de centres educatius europeus, encapçalats per l’Institut Torredembarra, que formen part del programa Erasmus+ amb el projecte “Some but Different” i que des d’ahir i fins al proper 16 de gener seran a la nostra vila, han estat rebuts aquest migdia per l’alcalde, Eduard Rovira; el regidor d’Educació, Jordi Solé; la regidora de Cultura, Núria Batet, i la coordinadora de Llengües Estrangeres del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

“Igual però diferent” és un projecte que obre diverses possibilitats per treballar i pensar. L’Estratègia UE 2020 proclama objectius estratègics importants que també es tractaran en aquest projecte. Les escoles treballaran en la integració, la inclusió i la protecció social per afrontar la pobresa i l’exclusió social. Reduir les taxes d’abandonament escolar és un repte per a tots, així com permetre que els nens visquin amb dignitat.

Els integrants d’aquest projecte, que va del setembre de 2016 al setembre de 2018, a part de l’Institut Torredembarra com a centre coordinador, són els següents centres: Agrupamento de Escolas de São Lourenço -Valongo (Portugal), Holbergskolen – Dianalund (Dinamarca), I.S.I.S.S. E-Mattei – Aversa (Itàlia), Martin-Luther-King Gemamtschule – Ratigen (Alemanya). Durant el projecte es planifiquen diferents activitats per enfortir la competència comunicativa i interactiva en idiomes estrangers utilitzant l’anglès com a llengua de treball.

Jornades per celebrar els 40 anys de la pràctica organitzada de l’atletisme a Torredembarra

La Regidoria d’Esport i el Club d’Atletisme Torredembarra organitzaran 5 jornades atlètiques, que han promogut, amb el suport de la Federació Catalana d’Atletisme i del Consell Esportiu del Tarragonès, en commemoració dels 40 anys de la pràctica organitzada de l’atletisme al municipi.

La iniciativa es complementarà amb la Fase Comarcal i les posteriors fases corresponents als Jocs Esportius Escolars de Catalunya (JEEC), i està destinada, amb les seves corresponents vies d’inscripció, tant a esportistes provinents dels JEEC, com els de l’àmbit de la Federació Catalana d’Atletisme (FCA) o els esportistes dels centres escolars locals. S’ha dissenyat un calendari distribuït per jornades dirigides a categories específiques i, molt important, aquestes es corresponen a les regulades per la FCA.

Podeu consultar el reglament al següent enllaç

El calendari establert és el següent:

1a jornada   Dissabte       20.01.18       ALEVÍ – SUB 12                 2007–2008

2a jornada   Dissabte       24.02.18       BENJAMÍ – SUB 10           2009–2010

3a jornada   Dissabte       17.03.18       MINI – PREBENJAMÍ         2011-12-13-14

4a jornada   Diumenge   22.04.18       CADET – SUB 16               2003-2004

5a jornada   Diumenge   13.05.18       INFANTIL – SUB 14           2005–2006

La inscripció per a cada jornada finalitza el dimecres anterior al de la seva celebració.

El govern de Torredembarra evita reprovar el regidor Lluís Suñé per presumpte frau elèctric

 

Pla general del ple extraordinari de l’Ajuntament de Torrembarra, amb el regidor Lluís Suñé i la resta del govern votant contra la seva reprovació. FOto: ACN

El govern de l’Ajuntament de Torredembarra, format per ERC, PSC i ABG, ha evitat la reprovació del regidor d’Acció Social i Cooperació, Lluís Suñé (ABG), que està acusat d’un presumpte frau elèctric de més de 3.000 euros al bar que regentava, entre els anys 2012 i 2016. Tot i que la companyia Endesa el va denunciar als jutjats del Vendrell l’octubre passat, Suñé ha negat els fets durant el ple extraordinari que s’ha celebrat aquest dimecres per tractar aquesta qüestió. El regidor ha defensat que no ha “punxat ni manipulat la llum” i que els fets corresponen a “un conflicte dins l’àmbit privat”. Durant el debat, la majoria de grups de l’oposició han demanat la dimissió del regidor, que és l’encarregat dels assumptes de pobresa energètica, i fins i tot la renúncia de l’alcalde, Eduard Rovira (ERC), per manca de transparència.

El batlle ha defensat que de moment només existeixen sospites i ha evitat pronunciar-se sobre els fets perquè són “confusos” i es troben dins l’àmbit privat. L’alcalde també ha acusat l’oposició d’aprofitar qualsevol ocasió per forçar el trencament del pacte de govern i ha insistit que la seva prioritat és garantir l’estabilitat del consistori.

El regidor Lluís Suñé (ABG) intervenint durant el ple extraordinari de l’Ajuntament de Torredembarra en què s’ha rebutjat reprovar-lo. Foto: ACN

El febrer de l’any passat, l’Ajuntament de Torredembarra ja va celebrar un ple extraordinari sobre aquesta mateixa qüestió. La sessió, però, es va acabar suspenent davant l’aparició d’un document de reconeixement de deute atribuït a Suñé. L’oposició ha criticat durament el regidor, l’alcalde i el conjunt del govern perquè, al seu parer, en els darrers onze mesos han evitat donar explicacions perquè el cas caigués en l’oblit.

Els cinc regidors de Cs, PP i Avui Democràcia han estat els únics que han votat a favor de la proposta que ells mateixos havien presentat, mentre que els regidor de la CUP i el dos regidors del PDeCAT i Unió s’han abstingut. Els quatre regidors d’ERC, els tres del PSC i el propi Lluís Suñé (ABG) s’hi han oposat, amb la qual cosa la proposta ha quedat rebutjada després de dues hores i mitja de debat. Per la seva banda, la regidora Clara Solivellas (ABG) ha seguit el ple entre públic atès que és l’advocada del seu company de partit.

ACN

Nova programació d’activitats per commemorar els vuitanta anys de la Guerra Civil

Exposició del cartells de la Guerra Civil a Catalunya que es va dur a terme l’any passat. Foto: Ajuntament de Torredembarra

En el marc de la commemoració dels vuitanta anys de la Guerra Civil, la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Torredembarra, conjuntament amb el Centre d’Estudis Sinibald de Mas, ha organitzat, un any més, tot un seguit d’actes per tal de recuperar la memòria d’aquest esdeveniment tan transcendental com tràgic. Aquesta programació ha de permetre conèixer, reflexionar i analitzar, gairebé vuitanta anys més tard, les claus d’aquest conflicte bèl·lic i rebutjar la irracionalitat i la crueltat de les guerres, així com reivindicar en el present i en el futur la convivència pacífica i democràtica entre les persones.

Tot i que les activitats conformen un conjunt global, el seu calendari es presenta al voltant de tres eixos: Dues conferències i una obra teatral aproparan el públic a la figura d’Antoni Rovira Virgili. Una figura cabdal en la història del país que, tot i donar nom a la Universitat de Tarragona, és un gran desconegut per a molts.

Es recordarà com va ser la vida de molts torrencs en l’anomenat, per alguns historiadors, l’any del terror, a causa de l’elevat nombre de bombardejos a Catalunya i, per extensió a Torredembarra. L’organització recupera una exposició que ja es va mostrar fa deu anys: Patrimoni de la por. Els refugis antiaeris de Torredembarra 1936-1939, i es preveuen unes visites al refugi de la plaça de la Font. També tindran lloc dues conferències complementàries de l’exposició, una en relació als bombardeigs al Tarragonès i l’altra, a la defensa passiva que es va organitzar a la població.

Al març, hi haurà dues conferències on es reflexionarà al voltant dels canvis produïts al model festiu i cultural i l’economia de subsistència esdevinguts aquells anys i es recordarà el fet que es va arribar a imprimir paper moneda local.

Calendari d’activitats:

Conferència: “Llengua i política en el pensament d’Antoni Rovira i Virgili”

12 de gener, a les 18 h, a la Biblioteca Mestra Maria Antònia. A càrrec de Jordi Ginebra. Catedràtic de Filologia catalana de la URV.

L’entrada és de 5 euros (venda a taquilla ½ h abans de la funció).

Teatre:”Els darrers dies de la Catalunya republicana”

13 de gener, a les 20.30 h, a l’Espai Cultural Sala del Mar. A càrrec de Cia Terra Teatre. Entrada: 5 euros (venda a taquilla ½ h abans de la funció. Venda anticipada a la Regidoria de Cultura – C/ Capella, 6, despatx 10, de dilluns a divendres, de 8 h a 14 h).

Conferència i exposició: “Patrimoni de la Por: els refugis antiaeris a Torredembarra (1936-1939)”

19 de gener, a les 19.30 h, al Pati del Castell. A càrrec de Xavier G. Puerto, historiador.

Exposició: “Patrimoni de la Por: els refugis antiaeris a Torredembarra (1936-1939)”

Del 22 de gener a l’1 de febrer. Pati del castell. Visitable de dilluns a divendres. Del 2 de febrer al 2 de març. Sala Lluís d’Icart. Visitable de dilluns a divendres, de 17 h a 20.30 h (accés pel Pati del Castell) i dissabtes d’11 h a 13.30 h i de 17 h a 20.30 h (accés pel Camí de l’Era).

Conferència: “L’Estat Català, de Rovira i Virgili (1947). Document inèdit recentment editat”

2 de febrer, a les 18 h, a la Biblioteca Mestra Maria Antònia. A càrrec de Xavier Ferré Trill, doctor en Història (URV) i Sociologia (UB) i professor del Departament de Pedagogia de la URV.

Conferència: “Els bombardejos franquistes al Tarragonès”

16 de febrer, a les 19.30 h, a la Sala Lluís d’Icart. A càrrec de Ramon Arnabat: Professor en Història Contemporània a la URV.

Conferència: “Canvis del model festiu i cultural. De la II República a la Postguerra”

2 de març, a les 19.30 h, a la Sala Lluís d’Icart. A càrrec de David Morlà, investigador local.

Conferència: “El paper moneda durant la Guerra Civil”

8 de març, a les 19 h, a la Llibreria Drac Blau (plaça de la Vila). A càrrec de Lluís Torrentó, numismàtic.

Visita guiada a l’exposició i passejada fins al refugi del Sabó

3 i 17 de febrer i 3 de març. Inici: Sala Lluís d’Icart. Exposició, audició de l’entrevista a Josep Gual i Josep Sánchez Cervelló. Posteriorment, visita al refugi. Guiatge: Joaquim Nolla, historiador. Hora: De les 11 h a les 13 h. Reserva prèvia a la Regidoria de Cultura (màxim 25 persones).

La Sínia i l’Ajuntament impulsen per aquest 2018 projectes ambientals de consolidació per a la finca del Pou de la Torre

La finca del Pou de la Torre és un terreny al marge dret del riu Gaià, al municipi de la Riera de Gaià i de propietat de l’Ajuntament de Torredembarra. Foto: Ajuntament de Torredembarra

Durant aquest proper 2018, l’Ajuntament i La Sínia impulsen projectes ambientals de consolidació per a la finca del Pou de la Torre, realitzant noves accions de voluntariat i editant un plafó informatiu de l’espai, perquè les persones que s’hi aproximin, puguin conèixer millor les actuacions que s’hi estan duent a terme.

La finca del Pou de la Torre és un terreny al marge dret del riu Gaià, al municipi de la Riera de Gaià i de propietat de l’Ajuntament de Torredembarra. En aquesta finca, hi ha situat un dels pous que subministrava aigua a la vila de Torredembarra. Des de l’any 2010 hi ha un acord amb l’Associació Mediambiental la Sínia per a la seva custòdia per tal d’impulsar un projecte de millora dels hàbitats i foment del voluntariat i l’educació ambiental. L’acord estableix una durada de 10 anys.

La finca, amb una superfície total de 6.300 m2, té dues parts ben definides i dividides per l’antiga séquia de reg de les hortes de Ferran i Tamarit: la part més propera al riu, que suposa uns 5.100 m2 del total, on s’ha intentat recuperar aquest racó del riu Gaià tan amagat i tan sorprenent, s’hi estan duent a terme treballs de recuperació del bosc de ribera, centrades sobretot a eliminar la canya, que s’entesta en colonitzar-ho tot, replantar arbres propis dels rius mediterranis, com ara l’àlber i el freixe de fulla petita i penjar caixes niu als arbres més alts vora el camí que segueix el riu.

I l’altra part del terreny, la més allunyada del riu, d’uns 1.200 m2, on actualment s’està treballant per consolidar un parc per a les papallones, tot i els embats de la calor i la sequera. L’objectiu d’aquest projecte és disposar d’un refugi per a diferents espècies d’insectes, entre aquestes les papallones diürnes, que contribueixi a preservar la biodiversitat i que tingui una funció educativa. Les papallones són fàcils d’observar i tenen un caràcter bioindicador, la seva presència indica un indret amb bona salut ambiental.

Actualment, i gràcies a la participació de diverses entitats, com l’Agrupament Escolta Els Salats de Torredembarra i grups de voluntaris/es, s’han plantat més de 300 plantes de diverses espècies per tal de crear aquest espai. Cal dir, que s’ha d’entendre aquest espai com un espai natural, no com un jardí, i per tant no hi ha cap sistema de reg d’aquí que el ritme de creixement de les plantacions és més lent. Amb manteniment i la tasca d’aquests grups de persones, es pretén assolir la consolidació de l’espai. També recentment, s’ha instal·lat un hotel per a insectes amb materials reciclats, com ara un palet de fusta, totxanes i malla de galliner. Aquests hotels d’insectes, són uns projectes molt interessants perquè combinen la conservació amb l’educació ambiental.

Prop de 1.800 assistents al Parc de Reis de Torredembarra

Prop de 1.800 persones han assistit al Parc de Reis que ha organitzat la Regidoria d’Esport, els dies 2, 3 i 4 de gener, dirigit a totes les edats i on els més menuts i joves del municipi han pogut gaudir d’activitats com inflables, llits elàstics, tallers, aeris, acrobàcies, ludoteca i moltes sorpreses que han omplert d’activitat el Pavelló Sant Jordi durant els tres dies que ha durat el Parc.

El Regidor d’Esport, Raül Garcia, s’ha mostrat molt satisfet pels resultats del Parc i ha volgut agrair, d’una banda al Club Atletisme Torredembarra, a l’Associació Dojo Zanshin Torredembarra, al Club Esportiu Rítmica Torredembarra i al Club Patinatge Torredembarra per la seva aportació al Parc amb monitors propis de les entitats, tots amb la titulació mínima requerida, a més de l’experiència de participar en edicions anteriors, així com a l’alumnat de l’Institut Torredembarra, que hi ha col·laborat fruit del conveni entre l’Institut i la Regidoria d’Esport.

Per finalitzar la jornada del darrer dia, el Club Fitkidance Torredembarra va oferir als més de 400 espectadors que es van aplegar a les graderies del Pavelló Sant Jordi, un espectacle musical.

La Gimcana d’aparadors de Nadal ja té guanyadors

Imatge dels guanyadors. Foto: Ajuntament de Torredembarra

La Gimcana d’aparadors de Nadal de Torredembarra ja té guanyadors, després que aquest dijous, al vespre, es dugués a terme públicament l’acte del sorteig. En total, han estat més de 300 les famílies que han pres part en aquesta campanya impulsada per les regidories de Comerç i de Joventut i un total de 55 botigues.

Els guanyadors han estat:

– Patinet elèctric: Iman Cherifi

– Bicicleta: Paula Nuñez

– Lot de productes escolars: Dani Arneta

Les botigues guanyadores han estat Botiga Menuts (de l’objecte més original amagat) i Floristeria Pètals (millor aparador decorat de Nadal).

Cal recordar que la gimcana ha estat una proposta de promoció del comerç local i de proximitat per potenciar el coneixement de l’eix comercial i, a la vegada, ha perseguit una funció lúdica i d’oci per a infants i les seves famílies. L’èxit de participació de l’edició d’enguany garanteix la continuïtat d’aquesta iniciativa.

La Regidoria de Sostenibilitat fa balanç de l’ús de Cal Bofill com a centre d’Activitats Mediambientals durant el 2017

La Regidoria de Sostenibilitat ha fet balanç de l’ús de Cal Bofill com a centre d’Activitats Mediambientals durant aquest 2017 i ha elaborat una memòria al respecte que properament es podrà consultar a la pàgina web de l’Ajuntament.

Com a conseqüència del desenvolupament del programa d’educació ambiental l’edifici està obert al públic pràcticament tots els dies de l’any, de dilluns a divendres de 10 a 14 h, gràcies a la col·laboració dels grups ecologistes GEPEC-EdC i GETE-EeAC, que mantenen personal fix per atendre al públic i donar explicacions de les exposicions que cada mes s’hi programen. Els dissabtes, diumenges i festius l’obertura depèn de la disponibilitat de voluntariat de tots dos grups ecologistes, encara que pràcticament està obert sempre.

Durant l’any passat un total de 3.452 persones van entrar a l’edifici de Cal Bofill a la recerca d’informació, per visitar les exposicions, dur a terme les visites guiades que organitza GEPEC-EdC i participar en les activitats del programa d’educació ambiental desenvolupades amb el suport de la Regidoria de Sostenibilitat. De fet, es calcula una mitjana de gairebé 200 persones cada mes, amb un màxim de 499 al mes d’agost, coincidint amb la temporada de bany i vacances estivals. Cal destacar que s’han realitzat activitats dins de l’edifici un total de 141 dies ja que també està designat com a Centre Blau per part de l’entitat ADEAC. Les exposicions han estatobertes al públic un total de 334 dies.

Per aquest any 2018 es pretén implementar el guió dinàmic elaborat pel GEPEC-EdC, recopilant informació, records i anècdotes dels veïns del Barri Marítim, que ha de servir per fer visites autoguiades que permetin conèixer la història i ús actual de l’edifici.

També es preveu posar en marxa una oficina d’informació mediambiental amb informació sobre l’espai natural dels Muntanyans, formes d’estalviar aigua i energia, com seleccionar les diferents fraccions de residus així com propostes per prevenir la seva generació i estratègies per prevenir les situacions de pobresa energètica.

 

Torredembarra rehabilitarà la passarel·la de vianants sobre les vies del tren

El pressupost que preveu el projecte és de 97.803, 77 € (IVA inclòs), una durada de dos mesos i el termini de presentació d’ofertes finalitza el pròxim 15 de gener.

La regidoria de Via Pública i Manteniment de l’ajuntament de Torredembarra ha posat fil a l’agulla per rehabilitar completament la passarel·la de vianants sobre les vies del tren situada entre el carrer del Ferrocarril i el carrer de Joaquim Costa, a Baix a Mar. El pressupost que preveu el projecte és de 97.803, 77 € (IVA inclòs), una durada de dos mesos i el termini de presentació d’ofertes finalitza el pròxim 15 de gener.

La mesura arriba després que un informe tècnic detectés fissuració i encrostament dels armats, molt afectats per la corrosió. També hi ha humitats en la part inferior de les superfícies de formigó, fissures i trams de l’escala que presenten deformacions. Així mateix, segons informa Ràdio Ona La Torre, hi ha certa separació en els paviments dels replans; desnivells, trencament i disfuncions dels esglaons i corrosió generalitzada de les baranes. També el formigó que servia de reforç del pilar baix del carrer de Joaquim Costa es troba malmès.

D’acord amb aquests problemes detectats, el projecte preveu la rehabilitació de l’estructura, el canvi d’esglaons i el canvi de baranes i tanques.

Desenes de participants al primer bany de l’any a Torredembarra

Imatge dels participants, que no s’han tallat ni un pèl. Fotos: Anna Fusté

Desenes de persones han desafiat un a climatologia que invita a quedar-se a casa i s’han apropat aquest matí de dilluns a la platja de Baix a Mar, davant l’església, per participar en el primer bany de l’any 2018. El programa era d’allò més complert, i incloia una sessió d’escalfament d’aeròbic i xocolatada i coca per tothom un cop acabada la proesa.

Dos parcs per a infants i joves per a gaudir de les festes de Nadal a Torredembarra

Imatge d’arxiu d’una edició anterior del Parc de Nadal. Foto: Anna F / Auntament

Torredembarra acollirà enguany dos parcs per a infants i joves amb motiu de les festes de Nadal.

El primer, organitzat per la Regidoria de Joventut, tindrà lloc a la Sala Gran del Casal Municipal els propers 29 i 30 de desembre, amb sessions de matí (de 10 h a 14 h) i de tarda (de 16 h a 20 h).

S’hi podran trobar diversos tipus d’espectacles, contes, titelles, ludoteca i altres activitats depenent dels horaris. El Parc de Nadal d’aquest 2017 és recomanable per a infants de 3 a 12 anys, però també per anar acompanyats de tota la família. El preu de l’entrada és de 2 € per sessió i de 3 € l’abonament per a tot el dia.

D’altra banda, la Regidoria d’Esport organitza el Parc de Reis, els dies 2, 3 i 4 de gener, de 17 h a 20 h, dirigit a totes les edats i on els més menuts i joves del municipi podran gaudir d’un seguit d’activitats:  inflables, llits elàstics, tallers, aeris, acrobàcies, ludoteca i molt més. El parc es desenvoluparà al Pavelló Sant Jordi, a la Zona Esportiva Municipal i el preu de l’entrada és d’1 €.

A més a més, la Regidoria d’Esport farà jornades de portes obertes al camp de futbol i a la pista d’atletisme, perquè la ciutadania pugui gaudir lliurement de l’esport i de les instal·lacions municipals, els següents dies i hores:
• 21 desembre, de 10 h a 13.30 h• 27, 28 i 29 desembre, de 10 h a 13.30 h i de 16 h a 20 h• 2, 3 i 4 de gener, de 10 h a 13. 30 h

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies