280 esportistes participaran al Campionat d’Espanya Infantil de Karate a Torredembarra

Imatge d'arxiu de l'edició de l'any passat del campionat. Foto: Cedida

Imatge d’arxiu de l’edició de l’any passat del campionat. Foto: Cedida

El proper 8 d’abril el Pavelló Municipal Sant Jordi de Torredembarra acollirà el Campionat d’Espanya Infantil de Karate Kyokushinkai en la modalitat Kumite i Katas i en les categories compreses entre els 8 i 15 anys (benjamí, aleví, infantil i cadet). Està previst que hi participin un total de 280 nois i noies, 36 dels quals del Dojo Zanshin de Torredembarra. La competició es durà a terme de les 16 h a les 21 h.

Els clubs participants són:

Doko Oyamas Badalona
Dojo Águilas Murcia
Dojo Grèvol BCN
Dojo El Jamble Fuerteventura
Dojo Bcn Training
Dojo Sport Rogent BCN
Dojo Martorelles
Kyokushin Spirit Badalona
Dojo Pineda (Pineda de Mar)
Ámbito Kyokushin BCN
Dojo Musubaki (Badalona)
Black Belt Dojo Vilanova i la Geltrú
Dojo CSB (Corralejo. Canàries)
Dojo Zanshin de Torredembarra

L’organització va a càrrec del Dojo Zanshin de Torredembarra amb el suport de la Regidoria d’Esport de l’Ajuntament de Torredembarra.

El so dels timbals anunciarà la Setmana Santa de Torredembarra

Imatge d’una edició anterior de la Trobada de Timbals. Foto: Anna F / Ajuntament

El so dels timbals de la IV Trobada de Timbals donarà el tret de sortida als actes de la celebració de la Setmana Santa a Torredembarra aquest proper dissabte 1 d’abril.

En aquesta edició, hi prendran part la Banda de timbals del Pas de la Flagel·lació de la R. i V. Congregació de la Puríssima Sang de N.S.J. de Tarragona, l’Agrupación Musical Virgen del Consuelo del Vendrell, la Banda de timbals de la Hermandad del Nazareno de Torredembarra, i la Banda de timbals de la Confraria del Sant Sepulcre de Torredembarra.

Està previst que a les 17.30 h, des de la plaça del Castell, s’iniciï un recorregut pels carrers Joan Güell, pl. de la Vila, pl. de la Font, Antoni Roig fins arribar a la pl. Mn. Joaquim Boronat on es preveu finalitzi la Trobada amb una actuació de cada banda i el lliurament d’obsequis a tots els participants.

La Trobada està organitzada per la Confraria del Sant Sepulcre, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Torredembarra.

El divendres següent, 7 d’abril, a les 20.30 h, al Pati del Castell, tindrà lloc la presentació de l’Opuscle i de la Setmana Santa 2017, a càrrec d’Ignasi Fossas i Colet, prior del Monestir de Montserrat. L’acte està organitzat per la Confraria de la Creu-Armats de Torredembarra.

Els principals actes de la Setmana Santa són aquests:

Dissabte, 8 d’abril, a les 18 h: Recollida i oferiment del Palmó, per part de la Confraria del Sant Sepulcre. Recorregut: Pl. Mn. Joaquim Boronat, c. Antoni Roig, pl. de la Font, pl. de la Vila, c. Joan Güell.

Diumenge de Rams, 9 d’abril

A les 10.45 h: Benedicció de Rams, a la plaça del Castell.

A les 12.45 h: Benedicció de Rams, a la plaça Josep Valls Ibern.

Divendres Sant, 14 d’abril

A les 7.30 h: Solemne Via Crucis pels carrers de la vila. En finalitzar l’acte, acatament, toc de silenci i adoració a la Creu.

A les 20.30 h: Processó del Sant Enterrament.

Diumenge de Pasqua, 16 d’abril

A les 12.15 h: Cantada de Caramelles, pels carrers de la vila.

Torredembarra tindrà un Torneig FIFA 17 PS4 per a joves el pròxim

Cartell anunciant el torneig de videojocs

La Regidoria de Joventut, a través del Punt d’Informació Juvenil, ha programat un Torneig FIFA 17 PS4 dirigit a joves i adults de 12 a 35 anys. La competició tindrà lloc el 13 d’abril, a partir de les 16 h, al Casal Municipal (a l’antic Bar del Casal), amb places limitades i premis als millors jugadors. La inscripció és gratuïta i ja es pot formalitzar al Punt d’Informació Juvenil (PIJ).

Més informació i inscripcions: PIJ. C/ Capella, 6, 2n (de dilluns a divendres). Tel. 616 021 115

Àmplia oferta de la Setmana Cultural de l’Escola de Música

L’Escola Municipal de Música de Torredembarra i la Regidoria d’Educació, amb el suport de la Diputació de Tarragona, organitzen una nova edició de la Setmana Cultural que es durà a terme del 3 al 7 d’abril. A més, el 22 d’abril tindrà lloc una trobada de guitarres. Tota aquesta oferta s’agrupa sota el títol Abril Musical 2017.

Tot seguit, es detalla el programa d’activitats. L’entrada és lliure i gratuïta.

Dilluns 3 d’abril, a Cal Maiam
17.30 h: Audició de violí i violoncel
19 h: Documental “Això és ritme”

Dimarts 4 d’abril, a Cal Maiam
17 h: Conte musical, a càrrec dels professors de l’Escola Municipal de Música. Adreçat a nens i nenes de 3 a 5 anys
18.15 h: Espectacle musical “En Jon i el misteri del saxo”. Per a totes les edats
A les 19.45 h: Concert, a càrrec dels professors de l’Escola Municipal de Música

Dimecres 5 d’abril, a Cal Maiam
17 i 18.30 h: Audicions de piano
19.45 h: Mostra de composicions, a càrrec dels alumnes de l’Escola.

Dijous 6 d’abril, a Cal Maiam
18.15 h: Audició de flauta travessera

Divendres 7 d’abril, a Cal Maiam
17.30 h: Audició de guitarra
18.30 h: Audició de clarinet i saxo
Dissabte 22 d’abril, a l’església de Sant Joan Baptista (Baix a Mar)
13.15 h: Concert de la trobada de guitarres de les escoles municipals de música d’Altafulla, Tarragona i Torredembarra

Campanya a Torredembarra sobre distraccions al volant i l’incompliment dels semàfors

Des d’avui i fins al proper 2 d’abril, la Policia Local de Torredembarra realitzarà una campanya coordinada en l’àmbit territorial català pel Servei Català de Trànsit sobre distraccions al volant i l’incompliment de les obligacions indicades per un semàfor.

Amb aquesta i altres mesures, es pretén aconseguir un canvi cultural en la conducció, circulació i mobilitat dels ciutadans i les ciutadanes que ajudi a evitar l’incompliment d’aquestes normes bàsiques de trànsit, i conseqüentment es redueixi la sinistralitat viària.

Commemoren els 15 anys de la campanya Catalunya Estalvia Aigua, iniciada a Torredembarra

Detall del cartell de l'exposició commemorativa.

Detall del cartell de l’exposició commemorativa.

Amb motiu del Dia Mundial de l’Aigua (22 de març) i de la celebració dels 15 anys de la Campanya Catalunya Estalvia Aigua, la Regidoria de Sostenibilitat, amb la col·laboració d’Ecologistes en Acció, organitza una exposició que inclou un recull de fotografies i materials relatius al desenvolupament d’aquesta campanya que va tenir lloc als municipis de Barcelona (als barris de Sarrià i Nou Barris), Santa Perpètua de la Moguda i Torredembarra, municipi que va iniciar la campanya.

A la Torre es van repartir i instal·lar prop de 300 mecanismes d’estalvi a les aixetes, dutxes i cisternes de WC que van permetre, amb les dades de la resta de municipis, calcular que si tots els habitatges de Catalunya l’any 2003 tinguessin instal·lats aquests sistemes, es podria estalviar un 12% del consum domèstic d’aigua.

La campanya va incloure tallers a les escoles, auditories de consum d’aigua als edificis municipals i la signatura d’un conveni de col·laboració entre la Generalitat de Catalunya i el Gremi de Comerciants de Ferreteries de Catalunya per incentivar la presència d’aquests mecanismes a les ferreteries. El Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible va editar un llibre amb un recull de tota la experiència de les jornades temàtiques, diverses exposicions i resultats de la campanya.

L’exposició, que inclou una trentena de fotografies, material d’estalvi, tríptics, guies i fulletons de la campanya es podrà visitar a Cal Bofill del 25 al 31 de març, de 10 a 14 h. El mateix dia 25, a les 11 hores, està prevista la inauguració.

Una campanya municipal dispara un 150% les altes al cens d’animals de companyia a Torredembarra

Una agent cívica de Torredembarra, abordant una ciutadana

Aquest mes de febrer es posava en marxa un programa d’ocupació basat en el foment del civisme i la neteja viària gestionat per les regidories de Sostenibilitat i Via Pública i Manteniment de l’Ajuntament de Torredembarra.

En aquest temps, les agents cíviques contractades en aquest programa han dut a terme campanyes a peu de carrer sobre civisme i convivència ciutadana, especialment relacionades amb la tinença responsable d’animals de companyia.

L’Ajuntament ja disposa de les primeres dades sobre la repercussió d’aquesta campanya i són altament significatives: s’ha incrementat en un 150 % el nombre d’altes al Cens Municipal d’Animals de Companyia (passant de 20 a 50 el nombre d’inscripcions realitzades en un mes i mig en el mateix període de l’any anterior).
Amb tot, les dades indiquen que encara queda camí a fer ja que dels 2.459 animals de companyia xipats a Torredembarra, segons dades de l’Arxiu d’Identificació d’Animals de Companyia del Consell de Col·legis de Veterinaris de Catalunya, només estan censats a l’Ajuntament 733. De fet, les agents cíviques han detectat que moltes persones pensaven que xipar els animals era suficient i desconeixien que calia censar-los a l’Ajuntament.

En aquest sentit, de 877 propietaris d’animals de companyia amb qui han contactat aquestes primeres setmanes de campanya, un 49,5 % tenien censats els animals enfront del 50,5 % que no, mentre que un 86,3% sí que tenia els animals xipats enfront del 13,7 % que no ho havia fet. Una altra dada destacada és que han detectat que dels 22 propietaris de gossos potencialment perillosos que han atès les agents, un 54,5 % dels propietaris no disposaven de llicència.

Després d’aquestes primeres setmanes de campanya per part de les agents cíviques, la Policia Local, en coordinació amb la Regidoria de Sostenibilitat, ha posat en marxa la seva pròpia campanya de control basada en el seguiment del compliment de l’Ordenança de Civisme i Convivència Ciutadana i de l’Ordenança sobre la protecció, la tinença i la venda d’animals.

Cal tenir present que la voluntat de l’Ajuntament és prioritzar les campanyes de conscienciació i que la denúncia i sanció als infractors sigui l’últim recurs.

De fet, amb la campanya a peu de carrer que duen a terme les agents cíviques, es lliuren uns tríptics informatius relatius a les bones pràctiques amb els animals de companyia relatives a les obligacions i deures, al cens i a la llicència per tinença i conducció de gossos potencialment perillosos.

En aquests, s’informa també de les conductes sancionables com ara tenir gossos potencialment perillosos sense disposar de llicència o abandonar-los, amb sancions que poden anar dels 2.404,06 € als 15.025,30 €, o portar un animal domèstic per la via pública sense identificar i censar que pot comportar una sanció de 60 a 300 €.

La falta de recursos alenteix la investigació del cas Innova i pot afectar la del cas Torredembarra

El president de l’Audiència de Tarragona, Javier Hernández, i el del Tribunal Superior de Justícia, Jesús Maria Barrientos. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

El president de l’Audiència de Tarragona, Javier Hernández, i el del Tribunal Superior de Justícia, Jesús Maria Barrientos. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

El Jutjat d’Instrucció número 3 de Reus ha perdut el jutge que tenia de reforç, i que permetia que el titular del jutjat, Diego Álvarez de Juan, pogués dedicar-se gairebé en exclusiva a la investigació del conjunt de causes conegudes com el cas Innova. El mateix podria passar amb el Jutjat de Primera Instància i Instrucció 1 del Vendrell, ja que està previst que marxi la jutge de reforç que es dedica als casos civils, i que permet que el titular Josep Bosch només assumeixi els penals, entre ells el de la presumpta trama de corrupció coneguda com a cas Torredembarra.

La Sala de Govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha demanat al Consell General del Poder Judicial que es faci marxa enrere en la prevista marxa de la jutgessa de reforç del jutjat del Vendrell. Pel que fa al de Reus el president del TSJC, Jesús Maria Barrientos, ha assegurat que la situació és “temporal”, i que “de seguida que disposem dels recursos suficients, tornarem a reforçar-lo”. “Poc més podem fer que intentar prestar aquest auxili de reforç per permetre als jutges que puguin dedicar més hores a aquestes causes que són molt complexes i difícils d’abordar: gestionar la quantitat ingent d’informació que es recopila en aquests casos absorbeix els jutges”, ha afegit.

Preveuen obrir enguany un Jutjat de Família i Discapacitats a Reus

“A Reus tenim un problema quantitatiu, però també qualitatiu. Tenim una infradotació d’òrgans judicials, però també per la proximitat dels centres Pere Mata i Torreblanca hi ha una càrrega de processos d’internament psiquiàtric que en els darrers anys s’han fet molt més complexos”, explica el president de l’Audiència de Tarragona, Javier Hernández. Una de les mesures que ajudarà a paliar la situació serà la prevista obertura del Jutjat 7 de Reus, especialitzat en assumptes de família i discapacitats. L’obertura, ja prevista pel 2015, està pendent de la firma d’un Reial Decret que es va retardar perquè el govern estava en funcions.

Hernández: “Estem millor que l’any passat, però lluny dels nivells òptims”

Hernández també ha fet un balanç general positiu de la situació judicial a la demarcació de Tarragona, comparada amb la de l’any passat. “Ja no hi ha la pujada generalitzada de causes judicials que portàvem arrossegant des del 2010. Hem tingut una baixada de causes judicials, però encara estem lluny dels nivells òptims que teníem abans del 2009. Les baules febles per la sobrecàrrega de causes són els jutjats relacionats amb el cas Innova (sobretot) i el del Vendrell.

Barrientos: “Difícilment sobreviuríem a una judicialització dels casos sobre les clàusules sòl”

Un dels punts de preocupació de Barrientos és la possible judicialització dels casos relacionats amb la reclamació de les clàusules sòl. Per això, ha demanat a les entitats bancàries que s’avinguin a negociar i pactar solucions amb els seus clients. “Si no ho fan, a partir del gener els jutjats entraríem en una situació desconeguda. Ens entrarien al voltant d’un milió i mig de casos, i el sistema judicial tindria problemes per sobreviure”, ha advertit.

Els documents requerits pels Mossos a l’Ajuntament de Torredembarra son d’actuacions d’aquest mandat

L’equip de govern de Torredembarra, en una imatge d’arxiu.

L’alcalde de Torredembarra, Eduard Rovira, ha reconegut al programa La Casa de la Vila d’Ona La Torre que els documents que van requerir els Mossos d’Esquadra el passat dijous tenen a veure amb actuacions de l’actual mandat, i no de l’anterior. En concret, s’ha demanat informació sobre el cas Jordi Solé (per les multes rebudes per un vehicle) i sobre el pagament d’uns complements (productivitats) presumptament irregulars a treballadors municipals.

“Són documents de les actuacions de l’actual mandat, però la intenció i el rerefons fa molta pudor de persones relacionades amb l’anterior mandat”, ha afirmat Rovira per justificar el comunicat enviat el mateix dijous en què l’equip de govern relacionava el requeriment amb “èpoques molt fosques”, en clara al·lusió a l’anterior mandat. “Tot apunta a que els requeriments són producte de les denúncies anònimes de treballadors que no estan contents amb la casa”, ha afegit.

L’obra de Francesc Fayol arriba a la Sala Lluis d’Icart de Torredembarra

Una de les pintures de Fayol que s'exposaran. Foto: Cedida

Una de les pintures de Fayol que s’exposaran. Foto: Cedida

La Sala Lluís d’Icart acollirà, del 22 de març al 8 d’abril, l’obra de Francesc Fayol Regàs, artista barceloní enamorat del mar que va decidir fixar residència i taller a Torredembarra captivat per les seves platges.

Fayol sempre s’ha avingut amb el llenguatge artístic, forjant la seva trajectòria acadèmica i professional al voltant d’aquesta forma d’expressió. Va cursar estudis de Belles Arts a Barcelona, i posteriorment es vinculà al món de l’orfebreria i l’escenografia. Mestre artesà i dissenyador, la creació de joies li va permetre canalitzar les seves inquietuds artístiques alhora que donava forma a metalls i pedres precioses. Paral·lelament i sempre relacionat amb l’art, Fayol ha produït l’escenografia de nombrosos espectacles, gràcies al domini de tècniques com l’oli, l’aquarel·la, l’aiguada i altres formes de pintura ràpida.

El mar és el protagonista indiscutible en les creacions de l’artista. La llum, els colors i els elements que emmarquen l’aigua marina són per a ell un al·licient i una vàlvula d’escapament alhora.  Paisatges marins i un afany extraordinari per copsar el detall d’allò que representa sobre el llenç, aquestes són les claus de l’obra de Francesc Fayol. Com ell mateix afirma, és amant de la seva família i de tot el que pot plasmar amb un pinzell.

Aquesta serà la primera ocasió en que els quadres de Fayol seran exposats a la província de Tarragona. Fins al moment, els seus treballs havien concorregut diferents espais barcelonins, destacant la Sala d’Exposicions de l’Ateneu de Montserrat, la Sala Cultura d’Hostafrancs i la Sala Joan Pelegrí.

L’exposició, que presenta la Regidoria de Cultura, es podrà visitar dimecres, dijous i divendres, de 17 h a 20 h, i dissabtes, d’11 h a 13.30 h i de 17 h a 20 h. La inauguració de la mostra serà el proper dissabte 25 de març a les 11 h.

El Torre Futsal supera l’Alforja, quart classificat del torneig (4-1)

Adri Frutos va fer dos gols al partit d'ahir. Foto: Cedida

Adri Frutos va fer dos gols al partit d’ahir. Foto: Cedida

Gran injecció de moral per als de Torredembarra que van superar a l’Alforja, quart classificat a Divisió d’Honor per 4-1 aquest passat diumenge a Torredembarra.

Un partit que els locals afrontaven amb moltes baixes i que finalment no va suposar un condicionant al resultat final.

Primera part molt intensa per part de l’Alforja que va disposar de diversos apropaments, però davant es va trobar a una forta defensa i a Juanma Olmedo que van permetre deixar a 0 la porteria durant la primera part.

Els de la torre es van mostar còmodes sobre la pista però poc afortunats de cara a porta tot i dominar el partit durant els primers 20 minuts.

Va ser en una falta a favor del conjunt del Baix Gaià, executada per Adri Frutos, a la frontal de l’area que va permetre a Xavi Girol, mitjançant jugada assajada fer el primer gol de l’encontre a falta de 2 minuts per anar al descans.

A la segona part, els blanc-i-blaus sabien que un gol de diferència era molt poc i era important evitar els apropaments de l’Alforja  i seguir amb la tònica de la primera part.

Al minut 25 en una contra esplèndida pels locals va acabar amb una rematada del capità torrenc, Aleix Núñez, al segon pal que ficava el 2-0 a l’electrònic.

Un minut després, tot i que l’Alforja havia disminuit els xuts a porta, feia el seu únic gol al marcador amb un fort xut des de fora l’area.

Al minut 33 el Torredembarra aprofitava per marcar de nou gràcies a Rafa López, després d’una gran jugada col·lectiva de l’equip i de mantenir la possessió de la pilota.

La tarda no podia acabar millor i a falta de dos minuts, el capità de la Selecció Catalana de Futbol Platja, Adri Frutos, feia l’últim gol del matx. Un gol que suposava l’últim per l’Adri en aquesta temporada al futbol sala, ja que aquest mateix dilluns comença la seva temporada de futbol platja viatjant a Rússia per disputar la Intercup 2017 amb el Club de Futbol Platja Torredembarra.

Al finalitzar el matx, el mateix Frutos, comentava que ‘ l’equip ha estat molt fort avui i confio que segueixi en aquesta linea en el que queda de lliga, els hi desitjo molta sort a tots els meus companys’

El CFS Torredembarra segueix a mitja taula, en setena posició amb 24 punts i a 13 de les posicions d’ascens a la Tercera Nacional Espanyola.

El proper partit els de Torredembarra visitaran la pista del Castellciutat. Serà el pròxim dissabte 25 de març a les 20h.

Resultats Escola:

Rapitenc 9-1 Femení

Sènior B 2-7 Vila-Seca

Infantil 8-1 Castellvell Mediterrani Cambrils 3-2 Aleví *Juvenil i Cadet descansaven.

Torredembarra s’enamora dels seus ranxets

Un cuiner, servint ranxets avui a Torredembarra. Foto: Tarragona21

Torredembarra ha posat damunt la taula els seus populars ranxets, els menjars que tant pescadors com pagesos elaboraven abans amb productes senzills i en plats únics. “Menjar per a pobres”, es deia, amb regust al popular ‘ranxo’. L’Ajuntament n’ha fet del ranxet una causa gastronòmica i el promocionarà tot l’any de la mà de 18 restaurants locals. Avui ha viscut el dia clau de l’arrencada de la campanya amb una mostra.

A falta d’inventariar la taquilla, es calcula que unes 1.200 persones hauran donat resposta a la inicitiva, 18 plats diferents servits a modus de tapa amb beguda a la carpa dels Jardins de Cal Bofill, l’espai habitual de celebracions de Baix a Mar, al final del passeig Colom.

Els prestigiosos cuiners Oriol Castro i Àlex Segú, fent una demostració de ranxets. Foto: Tarragona21

Cues i cues de gent s’afilaven rere una allargassada taula amb els cuiners dels restaurants oferint menús originals. Podien triar des de medallons de rap amb cloïses, a fideus amb seitons, sípia amb romesco o truita amb suc. Així, fins a 18 ofertes.

La jornada començava amb un espectacle de cuina, un showcooking on els reputats cuiners Oriol Castro, del restaurant Compartir de Cadaqués, i Àlex Segú, del restaurant Eureka, de Baix a Mar, oferien com cuinar productes de ranxet, com uns asmarris -alls cremats-, amb barat, un peix humil. “S’han ofert voluntàriament, quan es tracta de dos cuiners molt reputats”, recordava a modus d’agraïment el regidor de Comerç, Josep Maria Guasch.

“El bon temps ens acompanya i esperem força visitants vinguts de fora”, comentava el regidor, tant del Camp de Tarragona com residents de cap de setmana que ja es deixen veure gràcies a un cap de setmana gairebé estival. Evidentment, el primer públic és el torrenc.

La Mostra ha fusionat les jornades del Bull amb el ranxet. “L’any passat vam vendre prop de 800 tiquets i enguany n’esperem més”, deia Guasch. “Vam considerar que avui podia ser el moment ideal d’arrencada de la nova campanya, combinant bull amb ranxets” a partir d’un llibre que es va editar en 2008 (‘Ranxets. La cuina a Torredembarra’, del Centre d’Estudis Sinibald de Mas), que ha servit de guia dels menús, tot i que el ranxet és d’elaboració molt lliure.

Cada restaurant tindrà una carta amb el logo identificatiu de la campanya, logo que també es trobarà a l’establiment. “Hem intentat arribar al màxim nombre de poblacions dins les limitacions pressupostàries que tenim”, concloïa el regidor.

J. Garcia

Maria Rosa Wennberg dóna a Torredembarra documentació i material gràfic i audiovisual

Maria Rosa Wennberg Ball-llovera, amb l’alcalde i la regidora de Cultura. Foto: Anna F

Maria Rosa Wennberg Ball-llovera ha fet donació a l’Ajuntament de Torredembarra de tot un seguit de documentació i material audiovisual, que recull principalment l’activitat cultural del municipi des dels anys cinquanta del segle passat fins al 2007. Aquest matí s’ha formalitzat la signatura del contracte de donació.

La regidora de Cultura, Núria Batet, ha destacat el gran paper d’activistes i promotors culturals de Maria Rosa Wennberg i el seu marit Manuel Crehuet. Cal recordar que tots dos van ser nomenats Fills Adoptius de Torredembarra l’any 1996 precisament per haver-se distingit per la seva aportació desinteressada a la vida cultural de la vila.

Per la seva part, l’alcalde, Eduard Rovira, ha agraït la donació i ha destacat el fet que Maria Rosa Wennberg hagi tingut la capacitat de guardar tot aquest material que ara podrà ser consultat a l’Arxiu Municipal, degudament catalogat.

Des de la primera donació, el mes de març de 2012, l’Arxiu Municipal de Torredembarra (AMTo) va començar a treballar en la seva classificació i descripció. Es va convenir a denominar-lo Fons Crehuet-Wennberg, el qual actualment està compost per:

1. Pel·lícules domèstiques (filmacions amateurs, activitats a Torredembarra) 12 bobines de Súper 8. Finals dels anys 70 i principis dels 80 (s. XX). L’AMTo en té la còpia digital. Els originals en Súper 8 estan dipositats a la Filmoteca de Catalunya.
2. La Voz de Torredembarra (guions de ràdio). 0,5 m, paper. 1958/1970
3. Fotografies (majoritàriament actes culturals i folklòrics a Torredembarra). 482 positius, 1960/1975.
4. Col·lecció material gràfic (cartells i programes d’activitats), 0,3 metres, 1954/2007.

Maria Carmen Martín, nova primera secretària del PSC a Torredembarra

Mari Carmen Martín

L’assemblea de l’agrupació socialista de Torredembarra ha elegit Maria Carmen Martín com a primera secretària dels socialistes torrencs per aquests propers quatre anys.

La nova primera secretaria és una torrenca de 48 anys diplomada en ciències empresarials i llicenciada en administració i direcció d’empreses. Políticament és militant socialista des de 2014 i va ser la responsable de coordinar la campanya electoral de les darreres eleccions municipals a Torredembarra.

Completen la nova executiva dels socialistes torrencs Matías Redondo com a secretari d’organització, Ginés Rodríguez com a secretari de finances, Olga Martínez com a secretaria de política municipal i Valeriano Pino i José García com a vocals.

Maria Carmen Martín es proposa com a objectiu prioritari revitalitzar i donar una nova embranzida al projecte socialista per Torredembarra. “Crec que cal reforçar el missatge socialista al nostre poble perquè som la força realment transformadora que bastirà aquesta Torredembarra de mesura humana que volem els socialistes.”

Així mateix, la nova executiva vol “incidir des de les institucions i des del carrer en tot allò que suposi un avenç en la lluita contra la crisi i per la generació de nous llocs de treball a la vila. Crec que hem de sumar forces amb les altres forces de progrés per garantir uns serveis municipals públics de la màxima qualitat així com els equipaments socials, educatius i sanitaris que es mereixen els torrencs i torrenques.”

Els Mossos entren a l’Ajuntament de Torredembarra per demanar documentació sobre ‘una època molt fosca’

Imatge d’arxiu de l’Ajuntament de Torredembarra.

Agents dels Mossos d’Esquadra han entrat aquest matí a l’Ajuntament de Torredembarra actuant en qualitat de policia judicial. Segons afirma l’equip de govern en un comunicat, els agents s’hi han personat per lliurar a Secretaria un requeriment de la Fiscalia del Vendrell en què se sol·licita la còpia de diversa documentació relacionada amb processos judicials “derivats d’una època molt fosca”, en clara referència a l’anterior equip de govern.

Cal recordar que el juny de 2014 la Guàrdia Civil va detenir el llavors alcalde, Daniel Masagué, juntament amb sis dels nou membres de l’equip de govern municipal en la suposada trama de corrupció coneguda com el cas Torredembarra. El cas investiga presumptes irregularitats en la contractació de serveis de l’Ajuntament i el finançament irregular de Convergència i Unió a nivell de Catalunya.

“Lamentablement, el requeriment de documentació municipal és una situació que es perllongarà en el temps fins que aquests processos oberts no quedin definitivament resolts”, afirma l’equip de govern en el comunicat. El consistori també ha negat que s’hagin produït escorcolls.

El govern municipal de Torredembarra referma el manteniment del pacte

L’alcalde, Eduard Rovira (ERC), amb els portaveus del PSC, Jordi Solé, i ABG, Lluís Suñé

La unió total entre els tres grups municipals que conformen el govern de l’Ajuntament de Torredembarra (ERC, PSC i ABG) “referma, un cop més”, el manteniment del pacte de mandat. Així ho han explicat els membres de l’equip de govern, després que ahir va tenir lloc una reunió entre els tres grups i les respectives executives.

Entre altres qüestions, la trobada va servir per analitzar la situació produïda arran de diferents informacions aparegudes als mitjans de comunicació sobre el regidor d’Acció Social i tercer tinent d’alcalde, Lluís Suñé, i també es va tractar sobre l’amenaça de moció de censura llançada ahir pel Grup Municipal de Ciutadans.

Per un costat, els representants dels tres grups municipals ratifiquen un cop més “la confiança en l’honestedat del regidor”, després d’establir “els mecanismes que garanteixen la comunicació necessària per conèixer els documents i les accions amb els quals se sustenta la innocència de Lluís Suñé”. D’altra banda, demanen “més seriositat i rigor a Ciutadans” a l’hora de parlar “de mocions de censura i de corrupció en un Ajuntament que, malauradament, ha patit situacions traumàtiques en el passat”.

Amb tot, els representants del govern municipal lamenten el que consideren “interès d’alguns partits a intentar desestabilitzar el pacte i fan una crida a centrar-se en les tasques pròpies de l’Ajuntament: donar serveis a la ciutadania”.

Ciutadans de Torredembarra parla ja de valorar ‘una alternativa de govern’ municipal

Els regidors de C’s, en la roda de premsa d’avui

El portaveu del Grup Municipal de Ciutadans (Cs) a Torredembarra, Toni Cruz, ha emplaçat les forces polítiques del consistori a “valorar una alternativa de govern davant la inoperància, la incoherència i la falta de transparència del govern local” en relació a l’escàndol sense resoldre del tercer tinent d’alcalde Luis Suñé.

Aquest ha estat assenyalat per una presumpta estafa per enganxar-se de forma fraudulenta a una xarxa elèctrica. C’s denucia també “la falta de comunicació i diàleg amb els grups de l’Oposició i l’absència d’una explicació cap als veïns”.

En una roda de premsa al consistori, Toni Cruz ha denunciat “la situació actual de Torredembarra” i ha recordat que “el cas del Lluís Suñé segueix ‘en l’aire’ des de la suspensió del ple extraordinari del 16 de febrer”. En aquest sentit, ha recordat que el regidor d’acció social “segueix donant l’esquena a la ciutadania sobre la seva presumpta innocència”. Per això, Cruz ha insistit a “retirar-li les competències de la regidoria d’acció social per possible conflicte d’interessos fins que no es resolgui el cas”.

Finalment, el portaveu municipal de Cs a Torredembarra ha insistit en “falta de responsabilitat d’alguns regidors, la mala praxi del govern i la falta d’informació cap als veïns i els grups de l’Oposició”. Per això, ha proposat a les formacions polítiques del Consistori optar per “canviar el rumb del govern municipal o continuar amb les males praxis actuals que pateix Torredembarra”.

Torredembarra acull diumenge el Campionat de Catalunya de Gimnàstica Rítmica, amb 350 participants

Imatge d'arxiu d'una competició gimnàstica a Torredembarra. Foto: Cedida

Imatge d’arxiu d’una competició gimnàstica a Torredembarra. Foto: Cedida

El Pavelló Municipal Sant Jordi de Torredembarra acollirà aquest diumenge 19 de març (de 10 h a 17 h), el Campionat de Catalunya Base de Gimnàstica Rítmica, classificatori per al Campionat d’Espanya. Hi prendran part 350 gimnastes de tots els clubs de Catalunya.

Aquesta activitat està organitzada per la Federació Catalana de Gimnàstica, el Club Esportiu Rítmica Torredembarra, la Regidoria d’Esport de l’Ajuntament de Torredembarra i la Generalitat de Catalunya.

El club torrenc pren part en aquesta competició amb 7 gimnastes de les categories aleví, infantil i cadet.

El lliurament de trofeus de les categories cadet i juvenil tindrà lloc a les 13.30 h. A les 17.10 h, es lliuraran els de les categories individuals de prebenjamí, benjamí, aleví i infantil, i els trofeus dels conjunts d’infantil i juvenil.

Torredembarra busca monitors per al Campus Esportiu de Setmana Santa

Imatge d’arxiu d’un campus per la mainada. Foto: Anna F

Torredembarra comptarà per Setmana Santa amb un Campus Multiesport que es realitzarà a la Zona Esportiva Municipal del 10 al 13 d’abril.

L’activitat l’organitza la Regidoria d’Esport i el Consell Esportiu del Tarragonès, amb la col·laboració de clubs esportius torrencs. Amb motiu d’aquest Campus, la Regidoria d’Esport fa una crida per a la contractació de monitors per al Campus.

Tots aquells interessats poden enviar el currículum vitae, abans del 24 de març, a l’adreça esport@torredembarra.cat. La Regidoria d’Esport traslladarà aquests currículums al Consell Esportiu del Tarragonès, entitat encarregada de la contractació dels mateixos.
Els requisits per poder aspirar a un dels llocs són:

Llicenciatura en ciències de l’activitat física i de l’esport o el títol de grau corresponent.
Títol de mestre o mestra de primària, amb l’especialitat en educació física, o el títol de grau corresponent, amb formació o experiència adequades a les activitats de que es tracti.
Títol de tècnic o tècnica superior en animació d’activitats físiques i esportives.
Títol corresponent de tècnic o tècnica esportiu de grau mitjà o de grau superior de l’esport o la disciplina esportiva.
Cal, a més, que estiguin donats d’alta al Registre Oficial de Professionals de l’Esport.

Torredembarra recupera la cuina dels ranxets com a promoció gastronòmica durant tot l’any

Una mostra parcial dels plats de ranxet. Foto: Tarragona21

Torredembarra ha decidit apostar per un producte, o un seguit de productes gastronòmics típicament local, tant del mar com de l’interior, els populars Ranxets, cuina que sempre ha estat present a la dieta dels torrencs durant moltíssimes generacions, fets amb ingredients i productes bàsics del mar i del camp, que tothom tenia a l’abast a casa seva. La campanya duu per lema ‘Ranxets, la cuina a Torredembarra’.

Amb la intenció de recuperar-los i també de fixar una marca genuïna local, l’Ajuntament ha decidit fer-ne bandera amb una promoció que serà anual i no només per temporades, com sol ser habitual en les diferents jornades gastronòmiques dels municipis. Avui s’ha presentat la nova promoció, on 17 restaurants del municipi s’hi han prestat a incloure-les a les seves cartes.

Restauradors i autoritats, presentant avui a la Llotja la nova campanya. Foto: Tarragona21

L’alcalde, Eduard Rovira, ha explicat en la presentació que la campanya es repetirà cada any i inclourà la temporada d’estiu, quan Torredembarra s’omple d’estiuejants. Cada restaurant participant tindrà un apartat delimitat de ranxets a la seva carta i de la composició del ranxet i del preu se n’ocuparà cada restaurant.

“Aquí tenim una riquesa de cuines relacionada amb la terra i el mar”, destacava Rovira. “Es tracta que posar en valor que els restaurants de Torredembarra tenen a les seves cartes plats típics de la gastronomia torrenca, i donar-ho a conèixer”. Les campanyes tindran especia incidència en el camp digital.

Un bon recurs ha estat l’edició del llibre ‘Ranxets. La cuina  Torredembarra’, del Centre d’Estudis Sinibald de Mas, que inclou unes receptes que els restaurants segueixen en la seva filosofia, ja que el ranxet és de confecció bastant lliure en les seves receptes. Cada restaurant tindrà uns distintius conforme hi formen part, ha destacat el regidor de Comerç, Josep Maria Guasch. “Els restaurants faran d’ambaixadors dels visitants; és molt d’agrair la feina que estan fent”.

Durant l’any, els restaurants aniran actualitzant segons els productes de mercat o temporada, oferint una diversificació continuada dels diferents ranxets, que sempre es podran consultar al web turismetorredembarra.cat.

Al llarg de l’any tindran lloc diversos actes de dinamització i difusió de la cuina local, ha dit Guasch, amb promocions i sortejos entre les persones que omplin una butlleta amb cinc segells de restaurants participants.

Per arrencar, el diumenge 19 de març tindrà lloc als Jardins de Cal Bofill una mostra de ranxets, amb showcooking, degustacions, actuació de jazz, taller infantil de cuina i inflables. Els restaurants oferiran una tapa i beguda per tres euros.

El ranxo es coneix com el menjar fet perquè el degustin un grup més o menys nombrós de persones i que generalment es compon d’un sol plat, com els que feien els pescadors a bordo de les seves barques per donar de menjar a tota la barcada o l’àpat que els pagesos menjaven al tros. Son un àpats de cuina modesta i cada casa té la seva recepta.

Es tracta d’una generosa varietat de plats que van des dels escabetxos, als musclos marinats, asmarris, alls cremats, fideuejats, romescos variats, sípia, pop, truita amb suc, bacallà amb tomàquet, xirles amb all i ceba o bull a l’all i pebre.

J. Garcia