TARRAGONA 21

L’escàndol de la presumpta falsificació de documents acaba amb la carrera política d’Anna Magrinyà

Anna Magrinyà

Anna Magrinyà ha acabat la seva carrera política arran de l’escàndol de presumta falsificació de documents del secretari municipal de l’Ajuntament de Torredembarra.

La ja exregidora ha emès aquest divendres, com esperava Junts x Cat, un comunicat de premsa anunciant la seva renúncia per poder-se ‘defensar millor’. No obstant això, no ha comparegut davant la premsa ni fa declaracions més enllà del breu comunicat.

El comunicat íntegre d’Anna Magrinyà és el següent:

«Arran dels fets que s’han fet públics contra la meva persona, vull manifestar que he presentat la meva dimissió, tant de càrrecs orgànics del partit com de la meva condició de Regidora de l’Ajuntament de Torredembarra i de vicepresidenta del Consell Comarcal del Tarragonès.

Amb aquesta decisió vull preservar els valors, la bona feina i el projecte polític del partit que fins a dia d’avui he representat, tot agraint la confiança que han dipositat amb mi.

A més a més, d’aquesta manera podré tenir la llibertat suficient per poder treballar en la meva defensa.

Aprofito també, per agrair totes les mostres de suport que he rebut».

Més informació: http://diaridigital.tarragona21.com/anna-magrinya-dimitira-de-tots-els-carrecs-politics-aquest-divendres/

 

Torredembarra posa en marxa el “Pla de Seguretat de Nadal” basat en la proximitat

Amb l’arribada del Nadal l’afluència de públic en les àrees comercials i de serveis de la població s’incrementa de forma molt significativa. Per a contribuir a una major seguretat d’aquestes zones, l’Ajuntament de Torredembarra, a través de la Regidoria de Governació, engega el “Pla de Seguretat – Dispositiu policial – Nadal 2019-20” que es desenvoluparà de forma prioritària en la zona del centre de la població i el polígon industrial Roques Planes.

Per part de la Policia Local, s’efectuarà un reforç d’agents, per tal d’augmentar els nivells de prevenció i compromís de servei mitjançant l’estratègia d’un model de treball basat en la proximitat. D’aquesta manera, s’han dividit les zones comercials de la població en 4 sectors que seran coberts diàriament per 3 agents i 1 caporal, sent la patrulla a peu i la policia de proximitat la seva característica principal.

Aquest pla, vigent des del dia 13 de desembre i que finalitzarà el 7 de gener del 2020, té com a objectius principals garantir la seguretat de les persones en els seus desplaçaments i activitats i controlar i regular el trànsit de vehicles i vianants, restringint el trànsit de vehicles a determinades zones, per tal d’augmentar els nivells de prevenció i compromís de servei.

També es duran a terme dues campanyes, una de control d’alcoholèmia i drogues, del 14 al 22 de desembre, i un altra de control de joguines i regals dels establiments multipreu durant aquests dies.

D’altra banda, la Policia Local estableix un operatiu conjunt amb els Mossos d’Esquadra realitzant patrullatges mixtes sobre l’eix comercial d’acord amb el dispositiu Grèvol que posen en marxa els Mossos d’Esquadra per aquestes dates.

 

Anna Magrinyà dimitirà de tots els càrrecs polítics aquest divendres

Anna Magrinyà. Imatge de Youtube

La regidora torrenca Anna Magrinyà dimitirà aquest divendres de tots els seus càrrecs polítics, inclòs el de regidora a l’Ajuntament de Torredembarra, atenent així la petiió que Junts x Catalunya de Torredembarra li ha fet arribar avui, segons ha sabut aquest digital.

Així, Magrinyà deixarà l’acta de regidora, que ocuparà el número dos de la llista a les municipals, Pep Cavet, i també deixarà de ser vicepresidenta del Consell Comarcal del Tarragonès i cap comarcal del Pdecat, lloc des del que va coordinar la confecció de llistes a la comarca.

La formació s’ha posat en contacte amb ella telefònicament avui i li ha fet arribar la petició de dimissió, que després ha traslladat als mitjans de comunicació amb un comunicat. Qui primer ha despertat l’alerta ha estat la militància de Junts x Cat a la Torre en conèixer-se la notícia que hauria pressumptament falsificat la signatura del secretari municipal per notificar que no podia assistir a la feina a la Diputació. L’escàndol ha arribat també a la direcció nacional del partit.

Així, el comitè local de Junts x Catalunya a Torredembarra ha demanat en el comunicat ‘a la fins ara regidora’ Anna Magrinyà ‘que dimiteixi de tots els seus càrrecs al partit, i deixi l’acta de regidora de l’Ajuntament de Torredembarra’, per considerar que ‘els fets que s’han fet públics són incompatibles amb els valors que defensa el nostre projecte polític’. Signa el comunicat el president local, Mar Francesch.

La formació espera que aquesta dimissió ‘no es produeixi més enllà de demà dia 13 de desembre de 2019’, conclou en el brevíssim comunicat que surt al pas de l’escàndol que s’ha conegut avui sobre la pressumpta falsificació en cadena de documents de l’Ajuntament de Torredembarra que utilitzava com a excusa per no anar a treballar de funcionària a la Diputació de Tarragona.

L’organisme provincial l’ha apartada de la feina, li ha obert un expedient per falta greu i ha traslladat el cas a Fiscalia, el mateix que ha fet el secretari municipal de Torredembarra, de qui pressumptament utilitzava la seva signatura per justificar assistències a plens i comissions on no hi era.

El cas ha provocat un enrenou sensacional a Torredembarra, municipi que portava quatre anys lliure d’escàndols. El mateix alcalde, Eduard Rovira, ha demanat a Magrinyà que actuï ‘en conseqüència’, insinuant la seva dimissió.

Magrinyà no ha donat avui cap resposta pública del cas, alimentant així la tesi de la pressumpta culpabilitat i renunciant a defensar-se de l’allau d’atacs que ha rebut per part del consistori torrenc, en el que s’ha interpretat com una possible estratègia de defensa.

J. Garcia

L’Ajuntament de Torredembarra acusa Anna Magrinyà de falsificar un centenar de documents municipals

Anna Magrinyà, al centre de la imatge, durant un acte electoral. Foto: Tarragona21

Terratrèmol a Torredembarra. L’Ajuntament ha estat coneixedor que la regidora del Pdecat a l’oposició, Anna Magrinyà, hauria justificat absències laborals amb certificats municipals d’assistència a òrgans col·legiats, que són falsos en la seva major part.

La regidora ha estat suspesa avui cautelarment de la feina com a administratriva funcionària interina a la Diputació de Tarragona, que ha comunicat el cas a la Fiscalia, segons han indicat fonts de l’organisme provincial a Tarragona21. El 2 de desembre la Diputació li va obrir un expedient per ‘falta molt greu’. La Diputació té un sistema de mostreig per detectar fraus entre els treballadors i van localitzar un cas contradictori que afectava a Anna Magrinyà.

Es tracta d’una pràctica que s’hauria produït ‘de manera reiterada i dilatada en el temps’. Al voltant d’un centenar de certificats de sessions plenàries inexistents o bé de juntes de govern a les quals, per la seva condició de regidora a l’oposició, ‘no hi ha assistit mai’, afirma el consistori. ‘Els certificats són falsos, tant pel seu contingut com per les signatures dels fedataris públics que hi consten, i s’ha dut a terme ús fraudulent de l’escut oficial de l’Ajuntament’, cotinua el consistori. Magrinyà hauria justificat la seva absència de la feina com a auxiiar administrativa de la Diputació falsificant la firma del secretari municipal, Rafael Orihuela, en un document on hi hauria afegit el membret de l’Ajuntament de Torredembarra, segons denunciava el digital LaRepublicacheca.

Les pràctiques s’haurien produït des de fa quatre anys i sumarien una quarentena de documents en els pocs mesos que porten de mandat. Cada vegada que s’absentava del seu lloc de treball a l’ens supramunicipal, presentava un comprovant ‘oficial’, on acreditava la seva assistència en actes i ‘compromisos’ institucionals, com pot ser la participació en consells plenaris i juntes de govern.

Un destacat càrrec del Pdecat

Es dóna el cas que Magrinyà és cap del Pdecat a la comarca del Tarragonès i vicepresidenta del Consell Comarcal del Tarragonès, és a dir, té càrrecs orgànics i institucionals de pes. La regidora no ha volgut fer declaracions a la premsa.

El secretari municipal ha posat els fets en coneixement de la Fiscalia de Tarragona i l’Ajuntament, com a institució, ha donat suport a aquesta decisió i, ahir mateix, va presentar un escrit a la Fiscalia en el mateix sentit.

Independentment del recorregut judicial que pugui tenir aquesta situació, ‘pràctiques d’aquest tipus són èticament reprovables i malmeten la imatge de Torredembarra’, del’ seu Ajuntament, dels polítics i polítiques i dels treballadors i treballadores públics’. ‘Qui actuï d’aquesta manera no pot representar Torredembarra ni formar part de la Corporació Municipal’.

Per tots aquests motius, l’Ajuntament ‘demana una explicació pública de la regidora Anna Magrinyà i que actuï en conseqüència’, insinuant que abandoni la cadira de regidora. ‘Considerem que una representant del poble de Torredembarra no pot fer pràctiques fraudulentes d’aquesta mena i ha de ser honesta amb els codis deontològics’, ha afirmat a la premsa l’alcalde, Eduard Rovira.

El mandatari ha continuat dient que la regidora no s’ha posat en contacte amb ell per donar-li una explicació, fet que ell espera que es produeixi ràpidament i que provoca encara més ennuig. ‘Espero que ho faci’, ha etzibat.

L’alcalde: ‘Una actuació deplorable’

L’alcalde ha afirmat que l’Ajuntament ‘lamenta que s’hagi utilitzat els símbols del consistori, el membret, el segel i la signatura del secretari, per justificat qüestions personals és deplorable’, per la qual cosa ‘ho hem posat en mans de la Fiscalia perquè hi pot haver una actuació delictiva’. Rovira lamenta també que ‘un representant del poble de Torredembarra faci aquestes pràctiques’.

L’oposició municipal no demana encara la dimissió de la regidora

Al seu torn, l’oposició municipal a Torredembarra, formada pel PSC i Ciutadans, ha reaccionat de manera prudent demanant una explicació a la regidora, però sense entrar en peticions de dimissió fins que no es confirmin els fets. S’espera ara la reacció de la regidora i també la que prengui el Pdecat.

Així, el portaveu socialista, Vale Pino, ha exigit una resposta de la regidora i ha assegurat que s’havia posat en contacte amb al regidora que s’havia limitat a dir que era un tema laboral. ‘Volem ser prudents i quan els fets siguin verificats i comprobats, haurem de valorar que un càrrec electe no estaria qualificat per representar Torredembarra’. Pino va trucar la regidora, que li va relatar que ella va dir que ‘era un tema de l’àmbit laboral i no em va confirmar res del que es denuncia’.

Toni Cruz, portaveu de Ciutadans, ha sortit també al pas afirmant als mitjans de comunicació sentir-se molt decebut i que la notícia ha suposat una sorpresa. Com en el cas dels socialistes, fou el secretari municipal el que li comunicà el cas de la pressumpta falsificació. ‘Desitgem que la regidora hagués vingut a la comissió informativa i hagués donat explicacions del que ella volgués. Quan algú es queda sense dir res ni es posiciona ni dona la cara, és una falta de codialitat a tots els regidors i en primer lloc, a l’alcalde’.

‘Vull que doni la cara i saber què diu el seu partit’, ha continuat Cruz, que tampoc ha demanat encara la dimissió ni que es constitueixi una comissió d’investigació, com va fer en un anterior cas amb un regidor socialista, però Cs ho farà quan hi hagi el recorregut del cas a Fiscalia. ‘Alguna cosa haurà de dir -Magrinyà- quan pressumptament no es presenti a un ple de pressupostos’, que se celebrarà la setmana que ve.

La Diputació havia detectat massa justificants per assistències no reals i ho va contrastar amb el secretari municipal de Torredembarra. L’Ajuntament va conèixer el cas la setmana passada. El cas ha estat debatut aquest matí en comissió informativa celebrada al consistori, a la que no ha assistit la regidora.

J. Garcia

 

La Regidoria de Cultura presenta el concert ‘Los Pastorcillos en Belén’ i el Glòria de Vivaldi

Los Pastorcillos en Belén

La Regidoria de Cultura presenta, el dissabte 28 de desembre, el concert ‘Los Pastorcillos en Belén’ i el Glòria de Vivaldi a càrrec del Cor Zongora, l’orquestra de l‘Escola Municipal de Música Pau Casals (EMMPAC) i les solistes Natàlia Casasús i Assumpta Cumí. El concert es durà a terme, a les 21.30 h, a l’església parroquial de Sant Pere Apòstol.

El primer precedent de la representació nadalenca dels pastorets al Vendrell és l’obra «Los Pastorcillos en Belén», un melodrama sacre en cinc actes escrit en castellà que data de l’any 1883. La direcció escènica anava a càrrec de Ramon Angulo i la musical de Carles Casals i Riba 1852-1908. El mateix Pau Casals en les converses amb Josep Maria Corredor deia: «Devia tenir set anys quan, pels vols del Nadal un Centre Catòlic del qual n’érem socis va organitzar una representació d’Els pastorets. Ja tenien el text, i el meu pare va acceptar d’escriure la música per alguns episodis: de tota manera, com que estava carregat de feina em va demanar que l’ajudés…»

L’any 2008 el cor de Veus Blanques de l’EMMPAC, dirigit per Montserrat Meneses, juntament amb el Ço del Botafoc i amb motiu del centenari de la mort de Carles Casals, va interpretar aquest obra després de molts anys d’estar en un calaix.

Es tracta d’una nova versió amb una adaptació per a orquestra a càrrec de Raul Lacilla, aprofitant la plantilla que requereix l’obra principal del programa, que és el Glòria de Vivaldi. Vivaldi va escriure per a les seves alumnes de l’Ospedale della Pietà desenes d’obres religioses: diversos oratoris, motets, salms, cantates i obres de caràcter festiu i solemne, com el Gloria, RV 589, que s’interpretarà en el concert.

El preu de l’entrada general és de 6 € i el reduït de 5 € (per a majors de 65 anys, persones amb diversitat funcional i membres de famílies nombroses o monoparentals) i es poden adquirir a la web de l’Ajuntament www.torredembarra.cat i a taquilla mitja hora abans del concert (pagament amb targeta). A les dependències de la Regidoria de Cultura us poden fer el tràmit (pagament amb targeta).

 

Torredembarra aprova un nou procés per licitar les obres de reforç del Bloc

El projecte preveu totes les actuacions necessàries per a dur a terme i instal·lar un revestiment de formigó armat al Bloc

La Junta de Govern Local del 5 de desembre va aprovar la contractació de les obres de reforç del Bloc davant de Baix a Mar amb la fórmula de licitació de procediment negociat sense publicitat, amb un pressupost de licitació de 82.309,90 € (IVA Inclòs). Aquest acord s’ha adoptat després que a principi d’octubre es declarés deserta la licitació anterior. Ara, amb el procediment negociat sense publicitat es convida directament tres empreses capacitades a participar.

El projecte preveu totes les actuacions necessàries per a dur a terme i instal·lar un revestiment de formigó armat al Bloc, compta amb un termini d’execució d’un mes i dotze dies i es requereix disposar d’un equip de submarinistes habilitats professionalment i amb experiència per a fer obres subaquàtiques.

Cal recordar que la funció inicial d’aquesta estructura anomenada el Bloc era la de servir com a punt de suport per a arrossegar les barques de pescadors tretes a la platja, i facilitar la seva sortida per a navegar. L’any 1999, l’Ajuntament de Torredembarra va instal·lar-hi una escultura d’acer de Rafael Bartolozzi, l’Alfa i Omega, que tenia una alçada total de 10 m, una amplada màxima de 4,8 m, i un pes estimat de 10 tones. Aquesta estructura va ser desmuntada el juny del 2018. Sobre el Bloc, actualment només hi ha uns pilons per a varar embarcacions. L’estat actual d’aquesta estructura és deficient, amb un important desgast i fragmentació degut a l’acció del mar. Degut a aquest fet, hi ha el perill que es produeixi algun ensorrament parcial de l’estructura.

D’altra banda, i pel que fa al futur de l’Alfa i Omega, el departament de Participació Ciutadana de l’Ajuntament de Torredembarra treballa per a realitzar un procés participatiu durant el primer semestre del 2020. Aleshores, la ciutadania podrà optar entre diferents opcions: una rèplica de l’antiga Alfa i Omega amb un cost d’uns 120.000 € o recuperar l’antiga piràmide metàl·lica que havia servit per varar i treure les embarcacions amb un cost d’uns 30.000 €.

 

Les Jornades Gastronòmiques dels ‘Ranxets’ serveixen un miler de menús a Torredembarra

‘Ranxets, la cuina a Torredembarra’ . Foto: Cedida

Les Jornades Gastronòmiques dels ‘Ranxets, la cuina a Torredembarra’ que s’han celebrat al municipi han servit un total de 1.042 menús. En aquesta ocasió hi han participat 10 restaurants, amb menús que oscil·laven entre els 25 i els 36 euros.

L’edició d’enguany va arrencar el 15 de novembre i es va allargar fins al 8 de desembre, amb la participació dels restaurants Cal Silver, Can Lluís, El Capitán, Hostal Coca, La Cuina d’en Basili, Delícias, Las Palmeras, La Serra, La Terraza i La Xeriueta. Les jornades han estat organitzades per les regidories de Turisme i de Comerç, Indústria i Activitats.

El pròxim 11 de desembre es durà a terme el sorteig de deu lots 10 lots consistents en una cistella de productes de proximitat, un llibre de receptes «Ranxets, la cuina a Torredembarra» i 2 tiquets per a la Mostra Gastronòmica dels Ranxets. Per poder participar en el sorteig és necessari haver fet tres menús diferents entre els restaurants participants i haver obtingut els corresponents segells, omplir la butlleta i dipositar-la a la bústia de la Regidoria de Turisme, fins avui, a les 13 h.

D’altra banda, entre el 6 i el 8 de desembre s’han realitzat visites guiades al Far de Torredembarra amb la participació de 111 persones, provinents de diferents poblacions de Tarragona, Barcelona, Lleida i Mallorca.

 

Tret de sortida a les Festes de Nadal i Reis amb una agenda plena d’actes

El Nadal arriba a Torredembarra. Foto: Cedida

Els mesos de desembre i gener arriben de la mà d’un ampli ventall d’activitats per a celebrar les Festes de Nadal i Reis a Torredembarra. L’agenda nadalenca donarà el tret de sortida el 5 de desembre amb l’inici de la Gimcana d’aparadors de Nadal, seguida de les visites guiades al Far , a més de diverses activitats dedicades a La Marató.

La Fira de Nadal el 14 de desembre i un programa d’activitats infantils, per a infants de 1r a 6è de primària organitzat per Joventut, així com un ampli ventall de concerts i espectacles, són alguns dels actes que tindran protagonisme aquestes festes. Les activitats nadalenques clouran el 5 de gener, amb el lliurament dels premis del XVI Concurs de Pessebres Mn. Anton Morell.

 

Tres treballs de TAC12 i Tarragonadigital s’emporten el Premi de Periodisme Mañé i Flaquer

Foto de família dels guanyadors. Foto: Anna F – Ajuntament de Torredembarra

Aquest dissabte al vespre ha tingut lloc l’acte de lliurament del Premi de Periodisme Mañé i Flaquer que organitza l’Ajuntament de Torredembarra, a través de la Regidoria de Cultura, i la Demarcació de Tarragona del Col·legi de Periodistes de Catalunya, amb el patrocini de Repsol, una gala que s’ha convertit en la gran festa i punt de trobada del periodisme al Camp de Tarragona, com han destacat l’alcalde, Eduard Rovira, i la presidenta de la demarcació de Tarragona del Col.legi de Periodistes de Catalunya, Coia Ballesté.

El treball guanyador de la nova modalitat de Camp de Tarragona (en què hi han participat 16 treballs) és la producció audiovisual “Epíleg. 15 de Enero” emès per TAC12 (la televisió pública del Camp de Tarragona), el 20 de gener de 2019, amb Xavier Abelló a la producció executiva, Toni Orensanz a la coordinació i guió, i Sergi Martín a la realització.

L’audiovisual recorda què va passar a la ciutat de Tarragona i les comarques més properes aquell gener d’ara fa 80 anys. Aquest documental va ser incorporat com un capítol “extra” o epíleg de la sèrie Tremolors dedicada a la Batalla de l’Ebre que TAC12 va coproduir amb Canal Terres de l’Ebre.

El jurat ha valorat que aquesta peça periodística és un bon treball d’investigació en equip, gràcies al qual es reviu la història amb rigor i es fa un retrat d’època fidel, en uns temps en què per a la tasca periodística abraçar la reflexió esdevé tan important com fugir d’un excessiu presentisme. El premi té una dotació econòmica de 8.000 €.

L’altre premi, el de la modalitat de Comunicació Local (amb 23 treballs a concurs), s’ha atorgat ex aequo als articles “El Vaticà va investigar dos capellans de Tarragona per presumptes casos de pederàstia” de Dídac Montoliu, publicat el 5 de febrer de 2019 al Tarragona Digital, i “Mossèn Llagostera, de Constantí, va abusar sexualment de nens entre 1972 i 1973”, de Judit Sabaté, publicat el 3 de febrer de 2019 al Tarragona Digital. El
jurat ha decidit premiar aquests dos treballs que es complementen i que esdevenen un exemple de periodisme valent, d’investigació i compromès a fer visible una realitat molt dura per així conscienciar-ne la societat. El premi té una dotació econòmica de 3.000 €.

Cal recordar que el jurat ha estat integrat per: Neus Bonet, degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Coia Ballesté, presidenta de la Demarcació de Tarragona del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Jordi Farré, director de la Càtedra Internacional URV/Repsol d’Excel·lència en Comunicació; Josep Maria Girona, exdirector de SER Catalunya, col·laborador del Diari de Tarragona i un dels socis fundadors de Canal Reus TV; Juan Navarro, director de Comunicació de Repsol; i Sergio Vila-Sanjuán, coordinador del suplement Cultura/s del diari La Vanguardia i Premi Nadal de 2013.

D’altra banda, l’article guanyador de la modalitat de Periodisme Turístic (en què hi han participat 42 treballs) és “Una historia de amor en Patagonia”, de Rafa Pérez, publicat a la revista digital Kamaleon Viajes, el 8 d’agost de 2019. Es tracta d’un reportatge molt ben narrat, acompanyat d’unes imatges espectaculars, que donen a conèixer una història desconeguda per al públic en general: la d’un matrimoni que fa uns mesos va fer una donació de més de 400.000 hectàrees a l’Estat de Xile per a formar part de la xarxa de Parcs Nacionals. És la història d’amor de dues persones amb la Patagònia, les quals durant anys han comprat terres amb la intenció de protegir-les.

El jurat ha ressaltat que l’article transmet un gran valor: el del viatjar i transformar el món en un lloc millor. El premi té una dotació econòmica de 6.000 €.

Els premiats han rebut els guardons de mans de l’alcalde de Torredembarra, Eduard Rovira; la presidenta de la Demarcació de Tarragona del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Coia Ballesté, i Xavier Arnavat, de Comunicació i Relacions Externes del Complex Industrial de Repsol a Tarragona.

La Sala Trono s’ha encarregat de presentar la Gala amb l’actor Fermí Fernàndez i el músic Roger Conesa, sota la direcció de Marc Chornet. L’Ajuntament de Torredembarra ha dedicat aquesta celebració a la memòria del jove periodista torrenc Xavi Zaragoza que va morir la passada primavera.

Diverses activitats a Torredembarra per recaptar fons a favor de La Marató de TV3

La sortida està prevista al Patronat Antoni Roig, a les 10 h

La sortida està prevista al Patronat Antoni Roig, a les 10 h

Un any més l’Ajuntament de Torredembarra s’adhereix a La Marató de TV3 que en aquesta ocasió se celebrarà el proper dia 15 de desembre i es dedicarà a les malalties minoritàries.

L’Ajuntament de Torredembarra, a través de l’Escola Municipal d’Adults Mar de Lletres, organitza, el mateix dia 15 de desembre, una caminada popular de 6 km. La sortida està prevista al Patronat Antoni Roig, a les 10 h. Les inscripcions, amb donatiu mínim de 2 €, es poden dur a terme fins al 12 de desembre al Patronat Antoni Roig (de dilluns a divendres feiners, de 17 a 19.30 h i el mateix dia 15 de 9 a 10 h), a Boom Sports (de dilluns a divendres feiners, de 17 a 19.30 h) i a la perruqueria Lourdes Romeu (de dimarts a dissabte feiners, de 9 a 13 h i de 16 a 19 h).

Altres entitats de la població també han organitzat activitats amb motiu de La Marató: el divendres dia 6, l’Agrupació Sardanista l’Antina organitza, a les 18 h, a la plaça de Mossèn Joaquim Boronat, una ballada de sardanes. El dissabte 7, a les 16.30 h, l’Associació de Veïns de Baix a Mar ha organitzat una encesa de llums de Nadal i un taller de nadal com a actes solidaris amb la Marató. I el mateix diumenge dia 15, l’Associació Vogadors de Rem Baix a Mar Torredembarra convida tothom a Vogar per la Marató, de 10.30 a 13.30 h, al local de l’Associació al Port de Torredembarra.

Més de 20 parades participen en el 2n Mercat d’intercanvi i de segona mà de Torredembarra

Les activitats van consistir en tallers i exposicions, entre d'altres

Les activitats van consistir en tallers i exposicions, entre d’altres

Els voltants de Cal Bofill van acollir dissabte al matí el 2n Mercat d’intercanvi i de segona mà que va organitzar la Regidoria de Sostenibilitat, amb la col·laboració de GEPEC-Ecologistes de Catalunya, l’Associació Mediambiental La Sínia, el GETE-Ecologistes en Acció i l’Agència de Residus de Catalunya. En aquesta ocasió, s’hi van reunir 25 parades de segona mà i 5 d’intercanvi.

Les activitats van consistir en tallers i exposicions, entre d’altres, així com la possibilitat de donar una nova vida a molts productes en les paradetes que s’hi van instal·lar. També hi va haver participació en els tallers organitzats al voltant de la fira, concretament el taller de fer sabó a partir de l’oli usat de la Fundació Onada, el de reparació de bicicletes i el de reparació de mobles.

Aquesta activitat va ser l’acte central a Torredembarra de la celebració de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus. També, del 18 al 22 de novembre, s’han realitzat tallers de reducció d’envasos i d’embolcalls i promoció de l’ús de les cantimplores dirigits als cursos de 3r i 4t de primària de totes les escoles del municipi.

Una vuitantena de treballs opten al Premi de Periodisme Mañé i Flaquer

Els guardons es lliuraran dissabte en una gala conduïda per Fermí Fernàndez i Roger Conesa

Els guardons es lliuraran dissabte en una gala conduïda per Fermí Fernàndez i Roger Conesa

Un total de 81 treballs opten a proclamar-se guanyadors d’alguna de les tres categories de la XXXII edició del Premi de Periodisme Mañé i Flaquer, que es lliurarà dissabte a Torredembarra en una gala conduïda per l’actor Fermí Fernàndez i el músic Roger Conesa.

L’Ajuntament de Torredembarra, la Demarcació de Tarragona del Col·legi de Periodistes de Catalunya, i Repsol, com a patrocinador, han celebrat aquest matí una roda de premsa per valorar una edició del Mañé i Flaquer marcada per la reformulació com a premi de referència del Camp de Tarragona.

L’objectiu ha estat reforçar les comarques del Camp de Tarragona com a escenari d’interès periodístic en totes les seves vessants i potenciar la qualitat del periodisme que es fa al territori, alhora que afavorir una major participació, mantenint la qualitat del guardó. En aquest sentit, s’han presentat 16 treballs a la nova categoria Periodisme Camp de Tarragona, dotada amb 8.000 euros i la temàtica del qual havia de circumscriure’s al Camp de Tarragona en qualsevol dels seus àmbits, admetent candidats provinents de qualsevol indret del món.

Pel que fa a la categoria més consolidada del premi, la de Periodisme Turístic, que compta amb una dotació de 6.000 euros en metàl·lic i el compromís de l’Ajuntament de Torredembarra d’encarregar al guanyador/a un treball periodístic remunerat sobre la vila per ser publicat en un mitjà de comunicació d’àmbit català, enguany s’han rebut 42 propostes de diferents parts del món. Finalment, 23 treballs seran objecte de deliberació a la categoria de Comunicació Local, l’àmbit territorial del qual s’ha ampliat més enllà de Torredembarra i el Baix Gaià a qualsevol dels municipis del Camp de Tarragona.

La dotació econòmica d’aquest premi és de 3.000 euros i només hi opten periodistes que treballen al Camp de Tarragona. En aquesta edició, formen part del jurat Neus Bonet, degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Coia Ballesté, presidenta de la Demarcació de Tarragona del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Jordi Farré, director de la Càtedra Internacional URV/Repsol d’Excel·lència en Comunicació; Josep Maria Girona, exdirector de SER Catalunya, col·laborador del Diari de Tarragona i un dels socis fundadors de Canal Reus TV; Juan Navarro, director de Comunicació de Repsol; i Sergio Vila-Sanjuán, coordinador del suplement Cultura/s del diari La Vanguardia i Premi Nadal de 2013.

La gala de lliurament del premi tindrà lloc dissabte, 30 de novembre, a les 20h al Pati del Castell de Torredembarra. L’actor Fermí Fernàndez i el músic Roger Conesa seran els encarregats de conduir l’acte, l’entrada del qual és lliure i gratuïta

Els XXI Premis Cultura Vila de Torredembarra entreguen els guardons literaris

L’acte es va dur a terme al Pati del Castell i es van lliurar diversos premis

L’Ajuntament de Torredembarra, a través de la Regidoria de Cultura, va iniciar aquest passat divendres el lliurament dels guardons que integren els XXI Premis Cultura Vila de Torredembarra, i que finalitzaran el proper 30 de novembre amb el Premi de Periodisme Mañé i Flaquer.

L’acte es va dur a terme al Pati del Castell i es van lliurar els següents premis amb els següents veredictes:

XXI Premi de Narrativa Isabel de Villena

Aquest premi té com a objectiu estimular la creació literària de les dones.

El Jurat el formen:

Iris Figuerola Biscamps, aficionada a la narrativa catalana i membre dels Canticontes.

Lola Galvan Real, escriptora.

Vivian Segurana Cueta, lletraferida.

Dotació: 600 €

Patrocinador: Grup de Dones de Torredembarra

S’han presentat 14 treballs, resultant guanyador el treball presentat amb el títol Semana Santa presentat per Ligia Pastori.

Pastori és originària de Veneçuela, molt lligada al territori. És escriptora, artista i cantant especialitzada en música folklòrica llatinoamericana. Aquest 2019 ha publicat el seu darrer disc ‘Jugar a la vida’, gravat a Cuba, on recull algunes cançons de gran tradició a l’Amèrica Llatina i que recorren la història del continent en les últimes dècades.

Va començar a cantar el 1972 i entre els seus discs amb més repercussió hi ha ‘La hora del despecho’ de 1982. També ha publicat alguns llibres com ‘El àngel de la guarda existe’ (1998) o ‘Que manera de perder’ (2016).

XII Premi de Teatre Bambolina

S’atorga el premi al millor projecte d’obra de teatre escrita o de guió desenvolupat en català.

El jurat el formen:

Carles Marquès Virgili, periodista i autor teatral

Margaret Rovira Güell, membre de la companyia El Niu d’Ofèlia

Aida Solé Porta, mestra i membre del Nus Escènic

Judith Parès Solé, membre del Nus Escènic

Maria Gual Figuerola, membre del Nus Escènic

Dotació: 1.000 €

Patrocinador:  Coordinadora Teatral El Nus

S’ha presentat 2 obres, i el premi ha quedat desert.

VII Premi de contes infantils il·lustrats. Llegir per créixer

S’atorga el premi a la creació literària i artística d’un conte adreçat a infants.

El jurat el formen:

Paula Jarrin Servidio, llibretera de la Llibreria Al·lots de Barcelona

Joan Rioné, editor de Piscina un Petit Oceà de Tarragona

Ana Merino Mir, directora de la bilioteca Mestra Maria Antònia

Imma Pujol Farrés, bibliotecària i responsable de la secció infantil de la biblioteca pública de Tarragona

Dotació: 700 € pel text i 700 € per la il·lustració.

Patrocinador: Biblioteca Mestra Maria Antònia

S’ha presentat 1 treball. El jurat ha declarat el premi desert.

XIX Premi de Poesia Pere Badia

És una de les convocatòries més veteranes dels Premis Torredembarra, dedicada a premiar la producció inèdita i en català d’aquest gènere literari.

Jurat format per:

Nani Blasco Moya, gestor cultural, escriptor, membre de les Rates de Biblioteca.

Adrià Targa i Ramos, poeta.

Ana Merino Mir, directora de la biblioteca Municipal Mestra Maria Antònia.

Dotació: 1.000 €

Patrocinador: Regidoria de Cultura

S’han presentat 4 obres, resultant guanyador el treball presentat amb el títol «Figures en penombra» de Joan Carles González Pujalte. 

González-Pujalte ha estat premiat en més de trenta certàmens literaris, com l’Alfons el Magnànim de València amb Rastres de l’escapista (2015) i el Betúlia de Poesia de Badalona amb Esbós, teoria i poètica de la nou (2015). Ha publicat prop d’una vintena de llibres.

XIII  Premi al Treball de Beca de Recerca Històrica de Torredembarra Manuel Crehuet

S’atorga el premi al millor projecte d’investigació inèdit en el camp de la història en l’àmbit de la vila de Torredembarra, entesa en sentit ampli: història local, tradicions, costums, patrimoni artístic i patrimoni cultural.

Jurat format per:

Josep Sánchez Cervelló, catedràtic del Departament d’Història i Història de l’Art.

Encarnació Ricart Martí, doctora del  Departament de Dret Privat, Processal i Financer

Núria Canyelles Vilar, directora de l’Arxiu Municipal.

Dotació: 1.000 € en el moment de concessió de la beca i 1.000 € al lliurament de la versió definitiva de l’obra.

Patrocinador: Regidoria de Cultura.

S’han presentat un treball de recerca. El jurat ha decidit atorgar el premi al treball presentat que porta per títol Projecte d’Estudi històric del cementiri de Torredembarra, presentat per David Olivares Ponti.

Olivares és Llicenciat en Geografia i Historia per la UAB, especialitzat en Arqueologia Medieval. Ha publicat diversos treballs sobre qüestions sociològiques o filosòfiques que envolten el fet de la mort i la concepció dels cementiris, a més d’haver coordinat intervencions arqueològiques en necròpolis o jaciments de caire funerari.

L’Obra Social «la Caixa» col·labora amb Torredembarra per a crear una aula d’alfabetització digital

Foto del moment de la firma del conveni

Foto del moment de la firma del conveni

L’Obra Social «la Caixa» col·laborarà amb l’Ajuntament de Torredembarra per a crear una aula d’alfabetització digital dirigida a persones aturades i nouvingudes a les noves oficines de la Regidoria d’Acció Social. L’aportació de 4.500 euros facilitarà l’adquisició de set ordinadors, un projector i una pissarra.

Amb la creació d’aquesta aula es pretén millorar l’atenció a les persones aturades i persones nouvingudes inscrites als serveis d’orientació laboral i de primera acollida, realitzant accions formatives per a grups reduïts, donant resposta així a la necessitat de suport en l’alfabetització digital tant en els tràmits relacionats amb aquests serveis com en d’altres àmbits a partir de diferents microformacions (càpsules formatives, tallers, etc.).

La signatura entre l’Obra Social «la Caixa» i l’Ajuntament s’ha dut a terme aquest 21 de novembre amb la presència de l’alcalde de Torredembarra, Eduard Rovira; la regidora d’Acció Social, Marga Rovira; el director de Banca Institucions de CaixaBank, Alexis Gómez, i el director de l’oficina de Torredembarra, Marc Gómez.

El SIAD ja ha atès 58 dones per violència de gènere a Torredembarra

El SIAD és un servei municipal d'informació, assessorament i assistència psicològica i jurídica adreçada a qualsevol persona, prioritàriament a dones, infants i gent gran (en els casos de patir maltractament)

El SIAD és un servei municipal d’informació, assessorament i assistència psicològica i jurídica adreçada a qualsevol persona, prioritàriament a dones, infants i gent gran (en els casos de patir maltractament)

Del mes de gener al mes d’octubre de 2019, el Servei d’Informació i Atenció a les Dones de Torredembarra (SIAD) ha atès un total de 415 persones, de les quals 58 són casos detectats per violència masclista, el que representa un 14 % de les usuàries. Per edats, la major part són dones entre els 31 i 50 anys i per nacionalitats, són espanyoles (un total de 36). Altres dades sobre la violència de gènere a Torredembarra provenen de la Policia Local. Entre gener i octubre d’enguany s’han produït 23 denúncies, 5 de les quals s’han iniciat d’ofici, i s’han instruït  4 atestats per trencament de l’ordre d’allunyament.

Aquestes dades s’han donat a conèixer aquest matí amb motiu de la celebració el pròxim 25 de novembre del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones. La regidora d’Acció Social, Marga Rovira; la coordinadora del SIAD – Servei d’Informació i Assessorament a la Dona, Montse Salazar, i la sergent de la Policia Local de Torredembarra, Maite Tovar, han presentat el balanç del darrer any del SIAD i de les actuacions policials relacionades amb la violència de gènere.

El SIAD és un servei municipal d’informació, assessorament i assistència psicològica i jurídica adreçada a qualsevol persona, prioritàriament a dones, infants i gent gran (en els casos de patir maltractament). El seu principal objectiu és la detecció precoç de les persones que puguin estar patint algun tipus de maltractaments, així com donar suport en problemàtiques de separacions i divorcis, assetjament laboral, etc.

Durant la presentació d’aquestes dades, la regidora d’Acció Social, Marga Rovira, ha explicat que per erradicar la violència envers les dones cal educar en la igualtat, que homes i dones facin junts el canvi per eliminar la mentalitat patriarcal i l’aplicació d’unes polítiques més dures contra la violència de gènere. A més, ha avançat que des de la Regidoria ja es treballa en la redacció del Pla d’Igualtat de Torredembarra. Per la seva part, la coordinadora del SIAD, Montse Salazar, també ha comentat que ja està molt avançat el protocol contra l’assetjament sexual en l’àmbit de l’oci nocturn per aplicar a Torredembarra. Salazar també ha afegit que cal canviar el sistema judicial per no afegir més dolor a la víctima.

Actes commemoratius a Torredembarra

El dissabte 23 de novembre, de 10 a 13 h, al Pavelló Municipal Sant Jordi: Taller de defensa personal per a dones, a càrrec de l’Associació Esportiva Dojo Zanshi. Adreçat a dones de totes les edats. No cal inscripció prèvia. S’ha de portar roba i calçat còmodes. Accés lliure i gratuït.

El dilluns 25 de novembre, a les 20 h, a l’Espai Cultural Sala del Mar: Muntatge teatral ‘L’Ofèlia de Hamlet» de la Cia. El Niu d’Ofèlia. Parlaments, a càrrec de les autoritats, Policia Local i SIAD. Lectura del manifest, a càrrec del Grup de Dones. Accés lliure i gratuït.

La regidora d’Acció Social, Marga Rovira, ha explicat que enguany s’ha canviat el format de l’acte central del 25 de novembre amb l’objectiu de fer-lo més participatiu i obert a la ciutadania. D’aquesta manera, enlloc de dur a terme els parlaments i la lectura del manifest al Pati del Castell, en horari de migdia, s’ha optat per l’Espai Cultural Sala del Mar, incloent una actuació teatral al vespre i obrint l’acte a la participació d’una entitat, el Grup de Dones, en la lectura del manifest contra la violència envers les dones.

Surt a licitació l’ampliació del cementiri municipal de Torredembarra

Foto d'arxiu del cementiri

Foto d’arxiu del cementiri

La Junta de Govern Local del 14 de novembre va aprovar treure a licitació les obres d’ampliació del cementiri municipal amb un pressupost de 343.953,03 € (IVA inclòs) que es concretarà amb la construcció d’una nova illa amb un total de 192 nínxols i 132 columbaris. Aquesta ampliació es durà a terme dins dels límits actuals del recinte, en l’espai lliure interior de l’agrupació central, sense afectar els vuit xiprers de grans dimensions que es troben a la zona enjardinada, ni la configuració dels porxos perimetrals. El termini previst d’execució de les obres és de quatre mesos.

El regidor de Via Pública i Manteniment, Raúl García, ha explicat que l’ampliació del cementiri municipal és urgent ja que no existeixen en aquests moments ni nínxols ni columbaris suficients per a donar un correcte servei a la ciutadania.

El termini de presentació d’ofertes finalitzarà el proper 11 de desembre a les 14 h. Més informació del procés de licitació:

https://contractaciopublica.gencat.cat/ecofin_pscp/AppJava/notice.pscp?reqCode=viewCn&idDoc=54922571&lawType=

Torredembarra obre les inscripcions per a formar parelles lingüístiques que practiquin català

Els interessats s'hi poden inscriure mitjançant uns formularis que hi haurà disponibles

Els interessats s’hi poden inscriure mitjançant uns formularis que hi haurà disponibles

Fins al 10 de desembre, estarà obert el termini per a inscriure’s com a participant a la primera edició del Voluntariat per la Llengua a Torredembarra, consistent a fer parelles lingüístiques entre persones catalanoparlants, que fan de voluntàries, i persones no catalanoparlants que tinguin interès a practicar el català, que fan d’aprenents. Un cop les dues persones entren en contacte, només hauran de pactar dia, hora i lloc de trobada. En definitiva, es tracta de conversar durant una hora a la setmana en català durant 10 setmanes.

Aquest dilluns a la tarda va tenir lloc la reunió informativa d’aquest programa. La sessió va anar a càrrec de la directora del Centre de Normalització Lingüística de Tarragona, Rosa Maria Ibarz i del tècnic de normalització Gerard Escarré. El regidor Josep Maria Guasch va ser l’encarregat de presentar-los i donar-los la benvinguda. Van intervenir-hi també un aprenent i un voluntari que van explicar la seva experiència, valorant-la de molt positiva i enriquidora.

La clau de l’èxit està en què, d’una manera desinteressada i gratuïta, d’una banda, es fomenta la pràctica quotidiana, real i distesa de la llengua, i de l’altra, s’afavoreix l’intercanvi personal, cultural i cohesionador entre els participants.

Els interessats s’hi poden inscriure mitjançant uns formularis que hi haurà disponibles, a partir del 22 de novembre, a l’Ajuntament (plaça del Castell), a la Regidoria d’Acció Social i a la Regidoria d’Educació. En qualsevol moment, també es poden fer les inscripcions directament a través del web www.vxl.cat/participa-hi.

A més, el proper 12 de desembre, a les 19 h, a l’Espai Cultural Sala del Mar (passeig de Miramar, 132-136) tindrà lloc la presentació de les primeres parelles lingüístiques de Torredembarra, es lliurarà el material i s’iniciarà la primera edició del programa a Torredembarra.

El 22 de novembre tindrà lloc l’acte de lliurament dels XXI Premis Cultura Vila de Torredembarra

Façana de l’Ajuntament de Torredembarra. Foto: Turisme Torredembarra etoe

L’Ajuntament de Torredembarra, a través de la Regidoria de Cultura, durà a terme aquest divendres 22 de novembre, a les 20 h, al Pati del Castell, l’acte de lliurament dels XXI Premis Cultura Vila de Torredembarra en la seva vessant literària:

VII Contes Infantils Il·lustrats «Llegir per Créixer»

Dotació: 1.400 € (700 € pel text i 700 € per la il·lustració)

Patrocina: Biblioteca Mestra Maria Antònia.

Treballs presentats: 1

XII Teatre Bambolina

S’atorgarà al millor projecte d’obra de teatre escrita o de guió desenvolupat en català.

Dotació: 1.000 € Patrocina: Coordinadora Teatral El Nus Escènic.

Treballs presentats: 2

XIV Beca de Recerca Històrica de Torredembarra Manuel Crehuet

Aquesta beca s’atorgarà al millor projecte d’investigació inèdit en el camp de la història d ela vila de Torredembarra, entesa en sentit ampli: història local, traccions, costums, patrimoni artístic i patrimoni cultural.

Dotació: 2.000 € (1.000 € en el moment de concessió de la beca i 1.000 € al lliurament de la versió definitiva de l’obra). Patrocina: Regidoria de Cultura.

Treballs presentats: 1

XX Poesia Pere Badia

Dotació: 1.000 €. Patrocina: Regidoria de Cultura

Treballs presentats: 4

XXI Isabel de Villena

Relats escrits per dones

Dotació: 600 €. Patrocina: Grup de Dones de Torredembarra

Treballs presentats: 14

L’entrada a l’acte és lliure i gratuïta. El duet Mali Vanili, format per l’actor torrenc Jofre Borràs i Miquel Malirach, duran a terme la presentació seguint com a fil conductor la història del bomber Montag, el protagonista de la mítica novel·la «Fahrenheit 451».

Cal recordar que els Premis Cultura Vila de Torredembarra són de convocatòria biennal, els literaris en anys senars i els d’arts plàstiques en anys parells.

Avui es posa en marxa el nou enllumenat públic de la zona dels càmpings de Torredembarra

Foto del nou enllumenat de la zona de càmpings

Foto del nou enllumenat de la zona de càmpings

Aquesta tarda es posarà en marxa l’enllumenat públic del passeig de Miramar, entre la rotonda del pont de Clarà i la rotonda de la urbanització Nova Torredembarra on es troben ubicats diversos càmpings, després que hagin finalitzat les obres d’instal·lació.

El regidor de Via Pública i Manteniment, Raúl García, ha explicat que les obres han comportat la instal·lació d’un total de disset punts de llum, ubicats gairebé cada quaranta metres, en un tram de 640 metres que només disposava d’enllumenat en la mateixa rotonda del pont de Clarà. L’objectiu final és millorar la seguretat en el trànsit i facilitar el desplaçament dels vianants.
La implantació d’enllumenat públic en aquest tram de l’antiga N-340 es va adjudicar el mes de juliol a l’empresa Bosir, S.A. per un import de 76.338,90 € (IVA inclòs). El contracte es va formalitzar en data 25 de juliol però les obres no van poder començar fins mitjans setembre, d’acord amb la normativa municipal que limita obres i horaris durant l’estiu.

‘Descobreix el teu espai’, el nou projecte de participació del PIJ Torredembarra

La dinàmica de la visita consisteix en un feedback entre joves i dinamitzadors i la votació per grups d'una activitat i una sortida

La dinàmica de la visita consisteix en un feedback entre joves i dinamitzadors i la votació per grups d’una activitat i una sortida

La Regidoria de Joventut ha iniciat el projecte de participació «Descobreix el teu espai» que té  com a principal objectiu la familiarització amb el nou Espai Jove del municipi explicant les activitats i recursos disponibles.

Amb aquesta finalitat, uns 600 alumnes dels instituts de Torredembarra passaran durant el curs per l’Espai Jove (PIJ). La dinàmica de la visita consisteix en un feedback entre joves i dinamitzadors i la votació per grups d’una activitat i una sortida. El recompte de totes les propostes es farà amb els mateixos participants i les més votades es portaran a terme el proper curs. Els participants també realitzen una enquesta que servirà per anar definint i treballant dins el nou Pla Local de Joventut de Torredembarra 2020-2024.

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies