.

.

TOTS 21

L’Ajuntament de Torredembarra estrena nou portal de Govern obert i transparència

Façana de l'Ajuntament de Torredembarra.

Façana de l’Ajuntament de Torredembarra.

L’Ajuntament de Torredembarra acaba d’estrenar el nou portal en línia de Govern obert i transparència amb la voluntat de posar a l’abast de la ciutadania un espai més complet i intuïtiu.

El regidor de Govern Obert i Comunicació, Joel Ramírez, ha explicat que la voluntat de l’Ajuntament no és només complir la legalitat vigent i introduir al portal la documentació que s’hi ha de fer pública, sinó que sobretot es tracta de fer-ho de manera que sigui molt més accessible i entenedor per a la població, fent realitat el concepte de transparència.

Què hi podem trobar al portal de transparència?

Organització i càrrecs: Accés a la relació d’alts càrrecs i directius, permetent a la ciutadania conèixer qui ocupa posicions importants a l’Ajuntament.

Gestió financera: Informació detallada sobre finances, comptes, pressupostos i patrimoni, proporcionant transparència sobre la gestió dels recursos públics.

Decisions jurídiques: Publicitat de normatives en fase d’informació pública, assegurant que les decisions amb impacte legal siguin accessibles i comprensibles per a la ciutadania.

Detalls del personal: Publicació de la plantilla, relació de llocs de treball i el règim retributiu, permetent entendre la dimensió i les despeses de personal.

Procediments administratius: Informació sobre els procediments administratius i les resolucions importants, mostrant com es prenen decisions i s’aborden qüestions clau.

Contractes i convenis: Transparència en els contractes, convenis i les relacions amb tercers, proporcionant una visió clara de les transaccions de l’Ajuntament.

Subvencions i ajuts: Divulgació de subvencions i ajuts públics, informant sobre el suport econòmic rebut o concedit per l’Ajuntament.

Informes i estudis: Accés als informes, estudis, plans i programes, donant a la ciutadania una visió sobre la planificació i les estratègies.

Estadístiques i informació geogràfica: Dades estadístiques i informació geogràfica rellevant, oferint una visió completa del municipi i les seves característiques.

Dret d’accés a la informació pública: Destacar la possibilitat que tenen els ciutadans de sol·licitar informació d’interès, reforçant la participació ciutadana i la responsabilitat de l’Ajuntament.

El portal de Govern obert i transparència és un servei que facilita el Consorci AOC (Administració Oberta de Catalunya) als ajuntaments i es nodreix d’informació pròpia dels ajuntaments i aportada per altres administracions.

Junts acusa el Govern d’inacció al Tarragonès

Instantània de la trobada a Torredembarra. Foto: Cedida

Junts per Catalunya ha reunit aquest dimecres una trentena de càrrecs electes de la comarca del Tarragonès en una jornada de treball a Torredembarra. La jornada s’emmarca dins la ronda de trobades d’estratègia que s’està duent a terme arreu de Catalunya, amb l’objectiu de coordinar l’acció política dels càrrecs electes i abordar els principals reptes del país. En total, es duran a terme 43 sessions durant els propers mesos a totes les comarques.

Durant la sessió de treball els regidors i alcaldes han expressat la seva preocupació per la falta de voluntat de la Generalitat de Catalunya d’encarar les diferents problemàtiques de la comarca. Per això el partit ha acusat el Govern d’Aragonès d’inacció al Tarragonès. En aquest sentit, Junts denuncia tant el bloqueig de grans inversions, com el projecte del Hard Rock, com el mal funcionament de serveis essencials, com ensenyament, seguretat o transport públic. A banda, s’han abordat temes com la neteja i la gestió de residus, els equipaments, la gestió de l’aigua, accions mediambientals per reduir la contaminació, la millora de la mobilitat entre municipis i la seguretat.

A la reunió hi han assistit el secretari general Jordi Turull; el president del grup parlamentari, Albert Batet; el diputat al Parlament i president de vegueria, Joaquim Calatayud; el diputat al Congrés, Josep Maria Cruset; la senadora Teresa Pallarès; i el diputat de la Diputació de Tarragona, Jose Rodriguez.

L’objectiu d’aquesta trobada és preparar de forma conjunta l’acció política de Junts al territori, abordant les necessitats de la comarca en general i de cadascun dels municipis en particular i crear mecanismes de coordinació entre les diferents institucions per tal d’aconseguir tirar endavant iniciatives polítiques que donin resposta a aquestes prioritats.

La propera jornada territorial se celebrarà l’1 de desembre al Pla d’Urgell.

Operació contra naus de reparació il·legal de vehicles al polígon Roques Planes a Torredembarra

Vehicles dels tres cossos policials. Foto: Cedida

La Policia Local de Torredembarra ha informat de la realització d’una operació conjunta amb la Guàrdia Civil i la Policia Nacional contra naus de reparació il·legal de vehicles al polígon Roques Planes. Aquesta actuació es va dur a terme el 23 d’octubre i es va detectar, entre d’altres irregularitats, que dos dels locals inspeccionats no disposaven de la documentació necessària per a exercir l’activitat de taller.

L’operació conjunta es va dur a terme després que agents de la Policia Local haguessin observat moviments irregulars de vehicles als voltants d’aquestes naus industrials, per la qual cosa van iniciar una investigació detectant quatre establiments que podrien estar exercint l’activitat de taller il·legalment en el municipi.

Per aquest motiu, el passat 23 d’octubre, es va iniciar una operació conjunta en la qual es van realitzar inspeccions simultànies en aquests establiments i es va poder detectar que dos d’ells no disposaven de la documentació necessària per a exercir l’activitat de taller i que acumulaven gran quantitat de residus, que per la seva alta contaminació ambiental necessiten un procediment de reciclatge específic.

A part de les infraccions relatives a l’exercici de la seva activitat, també es van detectar diverses infraccions lleus per irregularitats respecte a la vigència en les revisions de la maquinària que utilitzen per a les reparacions, infracció per ús no autoritzat del sòl rural, així com diverses infraccions en la contractació del seu personal.

D’altra banda, es va poder detectar que un dels tallers estava connectat il·legalment a la xarxa elèctrica, sense tenir les mesures de seguretat necessàries i cometent un delicte per defraudació de fluids elèctrics, aquests fets van ser remesos al jutjat de guàrdia del Vendrell, mitjançant diligències judicials i van ser desconnectats pels tècnics de la companyia elèctrica.

Des de les unitats actuants s’està portant a terme un seguiment per verificar l’esmena de les irregularitats detectades i comprovar que les activitats es portin a terme compleixin amb les especificacions contemplades a la llei.

Unitats destinades a l’operatiu:

Personal: (22 persones)

 • 3 agents de la unitat de Seguretat ciutadana de la Policia Local de Torredembarra.
 • 2 agents de la unitat de Vigilància Aèria de la Policia Local de Torredembarra.
 • 6 agents de la unitat de SEPRONA de la Guàrdia Civil.
 • 2 agents de la unitat FISCAL de la Guàrdia Civil.
 • 4 agents de la unitat d’Estrangeria del Cos de Policia Nacional.
 • 3 Sotsinspectors del Departament de Teball de la Generalitat de Catalunya.
 • 2 operaris de l’empresa elèctrica FECSA / ENDESA.

Mitjans mòbils: (8 vehicles i 1 Dron)

 • 2 vehicles de la policia local de Torredembarra.
 • 1 Dron de la policia local de Torredembarra.
 • 2 vehicles de la unitat de SEPRONA de la Guàrdia Civil.
 • 1 vehicle de la unitat FISCAL de la Guàrdia Civil.
 • 2 vehicles de la unitat d’Estrangeria del Cos de Policia Nacional.
 • 1 unitat mòbil de la companyia elèctrica FECSA / ENDESA.

V.Tapias

Els guanyadors del Premi Mañé i Flaquer de periodisme són…

Foto de família dels guanaydors del Premi. Foto: Cedida

Aquesta nit de divendres s’ha fet públic a Torredebarra els guanyadors del XXXVIè Premi Mañé i Flaquer de Periodisme. El jurat ha decidit que dos treballs comparteixin ex aequo el premi en la categoria Camp de Tarragona, que té una dotació de 8.000 euros: “Insostenible”, de Christophe Sion i Rafa Marrasé, emès al programa Sense Ficció de TV3 el 20 de juny de 2023, i “Tarragona, com respires?”, de Clara Pagès i Neus Jover, emès a Tarragona Ràdio el 4 de setembre de 2023.

Respecte a “Tarragona, com respires?” el jurat n’ha destacat “la vocació de servei públic, de donar respostes a les preguntes que es fa la ciutadania” (sobre seguretat industrial, normativa de gasos vigent i la incidència d’aquests en la salut i el medi ambient, a partir de l’explosió d’IQOXE del 2020) amb un format molt interessant i amb moltes possibilitats com és el podcast.

Sobre “Insostenible” en ressalta “el treball impecable amb visió global” que ens porta d’un fet que neix al Camp de Tarragona i arriba fins a la màfia italiana: el tràfic de residus.

Bombes sobre Tarragona”, de Joana Zapata, Sergi Martín, Òscar Martín i Meritxell Navarrete, emès a TAC12 el 6 d’abril de 2023, ha quedat finalista en aquesta categoria.

Pel que fa a la modalitat de Periodisme Turístic, el treball guanyador ha estat l’article “El viaje estático o cómo nos movemos en la quietud”, de Laureano Debat, publicat al mitjà digital Coolt el 31 de juliol de 2023. El jurat ha ressaltat que el treball presenta “una bona reflexió sobre el fet de viatjar, del turisme i de l’experiència que aporten les noves tecnologies amb un enfocament original, en què viatjar no significa necessàriament moure’s físicament, contrastant la mobilitat i la immobilitat amb una estètica immersiva”.

Els finalistes en aquesta categoria han estat “El bombero de Valparaíso”, de Rafa Pérez, publicat al mitjà digital Kamaleon Viajes el 25 de setembre de 2023, i “El turista 1.999.999 (Guiri él, guiri tú,guiri yo)”, de Berta Jiménez Luesma, publicat al número 43 (juny de 2023) de Jot Down Magazine.

La dotació del premi és de 6.000 euros i el compromís de l’Ajuntament de Torredembarra d’encarregar al guanyador/a un treball periodístic remunerat sobre la vila per ser publicat en un mitjà de comunicació d’àmbit català.

Quant al Premi de Comunicació Local, amb una assignació econòmica de 3.000 euros, el treball guanyador ha estat “El problema de l’aigua, des de l’altra plaça de la Font”, d’Enric Garcia Jardí, publicat a la revista Fet a Tarragona el 4 d’abril de 2023. El jurat ha destacat “el bon treball de documentació” d’un article que presenta un fet històric, la mancança d’aigua corrent als barris perifèrics de Tarragona a la segona meitat del segle XX, “passant de l’episodi local al general, i enllaçant amb el present en què l’aigua i la seva gestió com a recurs escàs continua sent un gran problema per a la societat”.

Finalment, la fotografia guanyadora de la modalitat Fotoperiodisme Camp de Tarragona, dotada amb 3.000 euros, ha estat “Fluint amb el Trapezi”, de la fotoperiodista Laia Solanellas, realitzada l’11 de maig de 2023 i publicada el 12 de maig de 2023 al mitjà Tarragona Digital. El jurat ha ressaltat “la plasticitat de la imatge i una tècnica arriscada, on el moviment pren el protagonisme”.

 

El dron de la Policia de Torredembarra detecta 13 punts de proliferació de mosquits

El dron de la Policia Local de Torredembarra. Foto: Anna F.-Ajuntament Torredembarra

El dron de la Policia Local de Torredembarra ha detectat tretze punts de proliferació de mosquits a les urbanitzacions de la Marítima i les Àmfores. Segons han indicat des de l’Ajuntament, aquestes dues zones són les que han concentrat una “afectació més alta” d’aquests insectes en finques privades – en concret en piscines, basses i estanys.

A més, des del consistori expliquen que estan localitzant els propietaris perquè apliquin els tractaments necessaris per eliminar les larves.

Més enllà de les actuacions setmanals i les accions especials, aquesta setmana continuaran les mesures de prevenció per evitar la proliferació dels insectes. Properament, està prevista una nova actuació amb el dron a la zona de Clarà.

ACN

 

Torredembarra estrena passos de vianants amb pictogrames per a persones autistes

Els passos de vianants tenen pictogrames per a les persones amb TEA. Foto: Cedida

Passos de vianants amb pictogrames per a persones amb TEA (Transtorn de l’espectre autistaja són una realitat a Torredembarra, després que a iniciativa de la Regidoria de Serveis s’hagin dut a terme treballs de senyalització horitzontal en un total de sis passos:

 • 2 a l’Escola Antoni Roig (avinguda de Sant Jordi, núm. 1 i 9).
 • 1 a l’Escola Molí de Vent (carrer de les Escoles, núm. 13).
 • 1 davant la parada d’autobús del CAP (carrer de l’Onze de Setembre, núm. 11).
 • 1 al carreró d’accés de la Biblioteca (carrer de Pompeu Fabra, núm. 1).
 • 1 davant del Patronat Antoni Roig (carrer de l’Alt de Sant Pere, núm. 35-45).

El regidor de Serveis, Vale Pino, ha explicat que cal tenir present que les persones amb TEA tenen dificultats de comunicació i moltes aprenen a fer-ho a través d’imatges senzilles (pictogrames) que utilitzen a l’entorn escolar i familiar. Portar els pictogrames a l’entorn social és de gran ajuda per a aquestes persones.

V.Tapias

 

Torredembarra augmenta l’impost de l’IBI un 17% i la brossa un 27%

Presentació de les ordenances fiscals de Torredembarra. Foto: Cedida

L’Ajuntament de Torredembarra també apujarà l’IBI i la taxa d’escombraries per afrontar l’increment de la despesa corrent i els interessos bancaris. Feia nou anys consecutius que els impostos estaven congelats o es rebaixaven, però la pressió fiscal dels ciutadans augmentarà l’any que ve. La modificació de les ordenances preveu un increment del 17% de l’IBI i la taxa de la recollida de brossa un 26,95%. La recollida de residus comercials varien segons l’activitat i el tipus de restes generades. L’equip de govern inclou una bonificació del 15% de la taxa per als veïns que facin un ús correcte de la recollida porta a porta i de fins al 44% per als establiments que compleixin la recollida segregada.

L’equip de govern de Torredembarra, format per ERC, PSC i Junts, han anunciat una modificació de les ordenances fiscals per afrontar un increment de la despesa. L’executiu local recorda que l’IPC ha incrementat un 12,7% en dos anys, els tipus d’interès un 4,5%, i el sou dels treballadors un 7,12%. Remarquen que la gestió i recollida de residus s’ha encarit un 148,29% o subministraments com el gas un 378%.

Amb aquesta modificació dels impostos, l’Ajuntament de Torredembarra preveu ingressos d’11,35 milions d’euros amb l’IBI (+17%), de 2 milions d’euros (+22,32%) amb els residus domiciliaris i uns 780.000 euros (+102,6%) amb els residus comercials. Com a exemple, es preveu que un ciutadà passarà de pagar 115 euros de la taxa de la brossa a 146, 31 euros més. En el cas de l’IBI, per un habitatge de 48.000 euros de valor cadastral – la mitjana de municipi -, comportarà passar de 429,12 euros a 502,07 euros.

La votació de les ordenances fiscals es farà en un ple extraordinari aquest dijous al matí.

ACN

 

La Costa del Baix Gaià es promociona a la Fira de Turisme d’Andorra

Els cinc municipis ja es van promocionar conjuntament a Navartur, Pamplona. Foto: Cedida

Els cinc municipis ja es van promocionar conjuntament a Navartur, Pamplona. Foto: Cedida

Tarragona, Altafulla, Torredembarra, Creixell i Roda de Berà tornaran a unir esforços per a promocionar-se conjuntament sota la marca la Costa del Baix Gaià a la 44a edició de la Fira de Turisme d’Andorra, que tindrà lloc al recinte del Parc Central d’Andorra la Vella els dies 27,28 i 29 d’octubre

Es tracta d’una nova ocasió en que els 5 municipis van de la mà, després dels bons resultats obtinguts a les anteriors fires de turisme de Pamplona, Bilbao i Lyon, realitzades enguany.

Els cinc municipis compartiran un estand amb el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona – Costa Daurada, amb mostradors individuals on oferiran la seva oferta turística diferenciada per cada municipi.

Per altra banda, els i les visitants que s’apropin a l’estand també podran gaudir d’una degustació d’oli verge extra 100% arbequina cedit per la cooperativa Verge de les Neus de la Nou de Gaià, DO Siurana.

La Fira d’Andorra és una de les fires importants del sector turístic i suposa una bona manera d’accedir a mercats importants per als nostres  municipis de la costa del Baix Gaià

La Fira d’Andorra la Vella té els seus orígens en les antigues fires i mercats de ramaders i pagesos, on els habitants del país es trobaven per a abastir-se de productes alimentaris i productes per a la llar, per poder entrar en el dur hivern pirinenc, on en aquesta època era molt més dificultós desplaçar-se pel país, degut a les condicions meteorològiques adverses.

És a principi dels anys 80 quan la Fira inicia un procés de transformació substancial, consolidant-se cap als anys 90, com una de les principals fires multisectorials de l’àmbit pirinenc.

Actualment, la Fira d’Andorra la Vella ocupa uns 12.000 m2 i té capacitat per acollir més de 150 expositors, tant d’Andorra com de fora del país, distribuïts en diferents sectors com el turisme, l’oci, l’esport, el lleure, l’automòbil, el comerç, l’alimentació, les institucions públiques i privades, entitats, associacions…

Actualment la temàtica principal de la fira gira al voltant del turisme, l’oci, el lleure, l’esport i la vida sana.

Destaca la preséncia de diferents destinacions nacionals i internacionals, agències de viatges, empreses de transport i establiments hotelers.

V.Tapias

 

Els projecte d’accessos al futur CAP de Torredembarra arriba al ple

Plànol del projecte.

Plànol del projecte.

L’aprovació inicial del projecte per les obres de reurbanització d’un tram de l’antiga carretera de la Riera per millorar l’accessibilitat als terrenys on es construirà el futur CAP és el punt més destacat de l’ordre del dia del ple ordinari que es durà a terme aquest proper 19 d’octubre. La zona d’actuació d’aquesta primera fase compren el tram de l’antiga carretera comprés entre els encreuaments amb el carrer del Catllar i el carrer de la Riera de Gaià (al polígon), amb una longitud de 300 metres. El pressupost inicial és de 517.863,50 € i un termini d’execució de 32 setmanes.

Amb l’objectiu de connectar el nucli de Torredembarra amb el futur CAP de manera accessible per als vianants, el projecte preveu les següents actuacions:

Suprimir el vial lateral existent de l’antiga carretera de la Riera de Gaià, que passarà a ser una vorera ample, amb zones verdes integrades, i serà la prolongació de la vorera del carrer de la Riera de Gaià i el carrer de l’Hort de l’Oca. Aquesta vorera es dotarà d’una zona d’aparcament i parada de bus, així com un carril exclusiu per a bicicletes, al qual se li donarà continuïtat amb la resta del municipi. Aquest tram de vorera unirà el carrer de la Riera de Gaia fins a l’aparcament existent. S’adequarà el nou accés al carrer de l’Hort de l’Oca directament a l’antiga carretera, ja que actualment s’hi accedeix des del vial lateral. Es realitzarà un pas de zebra perquè els vianants puguin creuar el carrer de l’Hort de l’Oca i l’antiga carretera, amb semàfors per regular el trànsit.

Pel que fa al costat esquerre, s’adequarà una vorera ampla on es barrejaran paviments amb zones verdes integrades i jardineres. Seguint la mateixa estètica i materials emprats en la vorera dreta. També es preveu construir una rotonda a l’encreuament amb el carrer del Catllar, el vial que dona accés a la Zona Esportiva Municipal i a la zona d’aparcament existent. Es modificarà lleugerament el traçat, per donar una mica mes d’amplada a la vorera dreta. Es mantindrà un carril per a cada sentit de circulació, però aquests reduiran la seva amplada i així reduir la velocitat del trànsit rodat. També es preveu la renovació total de l’enllumenat públic. L’Ajuntament ja ha demanat dues subvencions per al finançament de les obres: 300.000 € a una línia de Next Generationper al desenvolupament d’actuacions de mitigació i d’adaptació al canvi climàtici 150.000 € a la Diputació de Tarragona.

Un altre punt destacat relacionat amb les inversions és l’adjudicació d’una operació de préstec a llarg termini a Caixabank per un import de 397.000 € per al finançament d’algunes inversions previstes al pressupost d’aquest 2023, que són les següents: obres urbanització c/Lleida (99.500 €), obres d’urbanització del C/ Girona (64.000 €), impermeabilització de l’aparcament dels Filadors (48.000 €), inversions a la Biblioteca de Baix a Mar (5.000 €), equips i programes informàtics (11.833,94 €), remodelació plaça Catalunya (29.666,06 €) i millores a la pista d’atletisme (139.000 €).

El ple ordinari també portarà a aprovació la creació de les comissions d’estudi per a la redacció o modificació d’ordenances i reglaments de les regidories de Seguretat Ciutadana i de Sostenibilitat, Salubritat i Benestar Animal, i també l’expedient i el plec de bases del concurs per a l’atorgament de vint-i-dues llicències d’ocupació temporal per a l’ús dels horts ecològics de Cal Dània.

A més, es tractaran dues mocions d’Alternativa Torredembarra sobre les obres als vestidors de la piscina vella de la Zona Esportiva Municipal i la creació de la fitxa de tècnic de plagues i inspector de salubritat.

V.Tapias

Fira de la Cervesa Artesana de Torredembarra: 7.000 visitants i més de 2.000l de vi

La 12a edició de la fira ha estat tot un èixt. Foto: Cedida

La 12a edició de la fira ha estat tot un èixt. Foto: Cedida

Més de 7.000 persones2.030 litres servits i 2.563 gots venuts. Aquestes són les xifres més destacades de la 12a Fira de la Cervesa Artesana de Torredembarra (13, 14 i 15 d’octubre, a la plaça del Castell), molt ben rebudes per l’organització que ha anat a càrrec de la Regidoria de Turisme i Comerç. La procedència dels visitants ha estat diversa: Torredembarra i Baix Gaià, àrea de Barcelona i Lleida, principalment.

Una molt bona participació que s’ha vist reflectida en les diferents activitats programades: tasts de cervesa (62 persones), pintacares i inflables (380 infants), trobada d’scooters clàssics (53) i visita guiada al Castell i al Nucli antic (44 persones). A més, s’ha comptat amb les actuacions musicals de The Soulman Quartet, Dj Lluc Lafuente i Trambólicos.

L'ambient a la fira. Fotos: Cedides

L’ambient a la fira. Fotos: Cedides

Els productors participants han estat Cervesera del Poblenou (Barcelona), Kibus Cervesers (Olost), Red Hop (Salomó), Ona (Vila-seca)Clandestines (Montferri), Rustika Bufona (Escaladei), La Renaixença (Espluga de Francolí), Espina de Ferro (Vilanova del Camí) i Bripau (Sant Pere de Riudebitlles), i els food trucks Pepito BravoAlex, i He Cha Pa Ti.

Tast de cerveses. Foto: Cedida

Tast de cerveses. Foto: Cedida

L’organització considera que aquesta fira permet diversificar l’oferta més enllà de l’estiu, actuant com un element dinamitzador del Nucli antic.

A més, amb l’objectiu de continuar millorant en l’organització d’esdeveniments, l’Ajuntament ha elaborat una enquesta en línia per conèixer l’opinió de les persones que van assistir a la Fira. Es pot trobar en aquets enllaç: https://forms.gle/4drEcsY3eNMBuc5s7.

V.Tapias

El ‘Sueldazo’ del Cap de Setmana de l’ONCE reparteix 240.000 euros a Torredembarra

Francisco del Rio és qui ha portat la sort a Torredembarra. Foto: ONCE

Francisco del Rio és qui ha portat la sort a Torredembarra. Foto: ONCE

L’ONCE ha repartit un total de 240.000 euros a Torredembarra, en el sorteig del ‘Sueldazo’ del Cap de Setmana, del dissabte 30 de setembre.

Francisco del Rio, agent venedor dels jocs responsables de l’Organització, és qui ha portat la sort a Torredembarra amb la venda d’un cupó premiat amb 2.000 euros al mes durant 10 anys: 240.000 euros en total.

Francisco és una persona amb discapacitat, com els 2.400 agents venedors de l’ONCE a Catalunya, que ven els productes de loteria social, responsable i segura de l’Organització des del seu punt de venda situat al Carrer Francesc Gual Gabardos, 7-15.

Torredembarra pertany a l’agència de l’ONCE a Tarragona, que presta serveis personalitzats a 800 afiliats i afiliades i compta amb 179 agents venedors dels productes de joc de l’Organització.

V.Tapias

 

Els efectes de l’aiguat d’aquesta nit a Torredembarra: 112 litres per metre quadrat

Els efectes dels aiguats a Torredembarra. Foto: Policia Local Torredembarra

Els efectes dels aiguats a Torredembarra. Foto: Policia Local Torredembarra

Les fortes pluges que han afectat aquest dimarts a la nit i dimecres a la matinada el municipi de Torredembarra han deixat passos soterrats inundats i un mur caigut, però no han causat danys de major consideració. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, han caigut 93 litres per metre quadrats, que en alguns punts podrien haver arribat als 112. D’aquests, 52 litres per metre quadrat només en mitja hora. La intensitat de la pluja ha deixat negat els passos inferiors que creuen les vies fèrries al seu pas per la població. També ha caigut un mur d’un jardí particular. Al llarg de la nit els Bombers han rebut quatre avisos i només han hagut d’actuar en dos casos, principalment per embossament d’embornals en un pati.

Un altre dels passos soterrats inundats. Foto: Policia Local Torredembarra

Un altre dels passos soterrats inundats. Foto: Policia Local Torredembarra

La brigada municipal i la companyia d’aigües treballen des de primera hora del matí per tornar a la normalitat els espais afectats. S’ha registrat també un aparcament entollat i el desplaçament de mobiliari urbà, principalment contenidors de la brossa, com a conseqüència de les fortes precipitacions.

Durant la nit, de fet, els agents de la Policia Local van haver d’assistir diverses persones que viatjaven en un cotxe que es va quedar avariat i atrapat entre diversos contenidors arrossegats per la pluja al carrer Pescadors. Segons han precisat fonts municipals, ni els ocupats ni el vehicle es van trobar en una situació de risc important per l’acumulació d’aigua.

La pluja també ha fet caure un mur. Foto: Policia Local Torredembarra

La pluja també ha fet caure un mur. Foto: Policia Local Torredembarra

Protecció Civil ha situat el pla Inuncat a fase de prealerta perquè s’esperen precipitacions intenses a les comarques del nord-est fins a les 18 hores. Durant l’episodi d’aquesta nit, s’han acumulat entre 10 i 30 litres per metre quadrat al litoral i prelitoral central i sud. El registre més destacat és justament el de Torredembarra.

El telèfon d’emergències 112 ha rebut en aquest episodi un total de 31 trucades per 25 incidents. La majoria de trucades s’han rebut des del Tarragonès (11), Baix Penedès (6), Barcelonès (5) i Baix Empordà (3). Per municipis, les trucades s’han fet des de Torredembarra (5), Barcelona (4), el Vendrell (4) i Palafrugell (3).

Els Bombers han rebut 18 avisos per serveis relacionats amb la pluja, la gran majoria a la Regió d’Emergències de Tarragona, per inundacions de plantes baixes i soterranis, i caigudes d’arbres, sense cap conseqüència important.

ACN / Redacció

 

L’ONCE reparteix 20.000 euros a Torredembarra el cap de setmana

Cupó del 'Sueldazo' del Cap de Setmana de l'ONCE. Foto: Cedida

Cupó del ‘Sueldazo’ del Cap de Setmana de l’ONCE. Foto: Cedida

L’ONCE ha repartit un total de 20.000 euros a Torredembarra, en el sorteig del ‘Sueldazo’ del Cap de Setmana, del dissabte 16 de setembre.

Juan Fresco, agent venedor dels jocs responsables de l’Organització, és qui ha portat la sort a Torredembarra amb la venda d’un cupó premiat amb 20.000 euros.

Juan és una persona amb discapacitat, com els 2.400 agents venedors de l’ONCE a Catalunya, que ven els productes de loteria social, responsable i segura de l’Organització des del seu punt de venda situat al Carrer Pere Badia, 16.

Torredembarra pertany a l’agència de l’ONCE a Tarragona, que presta serveis personalitzats a 800 afiliats i afiliades i compta amb 177 agents venedors dels productes de joc de l’Organització.

V.Tapias

 

Més de 8.000 persones visiten la Fira d’Indians de Torredembarra

Imate d’un grup de dones indianes. Foto: Anna F / Ajuntament

La dotzena edició de la Fira d’Indians de Torredembarra ha tornat a omplir de visitants els carrers del Nucli antic. La regidora de Turisme, Jovita Baltasar, ha explicat que calculen que més de 8.000 persones han visitat el certamen. L’organització es mostra molt satisfeta ja que la participació és superior a la de l’any passat (al voltant de 5.000 persones) i hi va haver molt bon ambient festiu.

Els actes es van iniciar divendres a la tarda, a la Sala Lluís d’Icart, amb la presentació del documental de TV3 «Negrers, la Cataunya esclavista», produït per Abacus, i la presentació del llibre «1001 curiositats, els Indians catalans», de Tate Cabré.

Les activitats amb més nombre de participants van ser la visita a l’exposició «El llegat indià», ubicada al Pati del Castell, amb 2.850 persones, el taller de salsa amb 2.000 (durant tot el cap de setmana, a la plaça de la Vila, a càrrec de Salsitxo), les havaneres amb 850 (a càrrec del Grup Xarxa, diumenge al vespre), la rumba catalana amb 800 més (a càrrec de Los Desmadrados, diumenge a la nit) i la plantada i ball dels Gegants Indians de Torredembarra amb 600 (dissabte a la tarda).

Les visites guiades al patrimoni indià i al cementiri van acollir un centenar de persones, igual que els tallers de gorres de cop dirigits als infants. Les propostes gastronòmiques també van tenir molt acceptació (degustació de cafè i xocolata, degustació de suc de canya amb trapiche, xocolatada popular i tast de vins i xocolata amb relats indians), amb la participació total de prop de 1.300 persones, entre d’altres activitats.

 

Torredembarra obre al trànsit la plaça de Catalunya només per a residents i serveis autoritzats

La plaça Catalunya. Foto: Cedida

La plaça Catalunya. Foto: Cedida

La plaça de Catalunya s’ha reobert aquest migdia al trànsit només per a persones residents i serveis autoritzats. Cal tenir present que en tota la plaça la prioritat és dels vianants i que 10 km/h és la velocitat màxima de circulació.

Aquesta setmana s’ha dut a terme la reordenació de l’espai amb senyalització viària horitzontal i vertical per regular el trànsit a la zona. També s’han tornat a ubicar els contenidors de residus urbans i s’han establert zones de càrrega i descàrrega, d’aparcament per a persones amb mobilitat reduïda i zones blaves en carrers de l’àrea d’influència de la plaça. A més, s’han senyalitzat aparcaments de motos i de bicicletes. Una segona fase d’implementació de modificacions viàries es durà a terme quan finalitzin les obres del c/ Girona i c/ Lleida previstes per inicis de l’any vinent.

S'ha limitat la velocitat màxima de circulació a 10 km/h. Foto: Cedida

S’ha limitat la velocitat màxima de circulació a 10 km/h. Foto: Cedida

El projecte urbanístic de reforma de la plaça de Catalunya no es va dissenyar per a mantenir-la tancada al trànsit però després d’estar-ne uns mesos per les obres es va constatar com bona part del veïnat estava satisfet amb aquesta nova situació. Amb tot, s’han rebut diferents queixes per la supressió dels contenidors a la plaça i per afectacions al trànsit al carrer de Tarragona i de Barcelona.

Tenint en compte aquests diferents aspectes, s’ha optat per a una reobertura restringida a residents i serveis autoritzats que comptarà a partir de l’any vinent amb un sistema tecnològic que permetrà controlar-ne l’ús correcte. D’aquesta manera, a través d’un sistema de càmeres i semàfors, només tindran accés a la plaça els vehicles prèviament autoritzats.

V.Tapias

Torredembarra acollirà la Fira d’Indians del 8 al 10 de setembre

La Fira d'Indians arriba a la 12a edició. Foto: Cedida

La Fira d’Indians arriba a la 12a edició. Foto: Cedida

Els dies 8, 9 i 10 de setembre el Nucli antic de Torredembarra acollirà la dotzena edició de la Fira d’Indians amb mercat, mostra d’oficis i activitats diverses a l’entorn del patrimoni, organitzada per la Regidoria de Turisme.

La regidora de Turisme, Jovita Baltasar, ha explicat que les principals novetats d’enguany són la projecció del documental sobre la Catalunya esclavista, la presentació del llibre de d’històries i anècdotes d’indians catalans singulars, la inclusió de la rumba catalana dins dels actes musicals, així com de la plantada i ball dels gegants indians de Torredembarra.

Programa

Divendres, 8 de setembre

A les 17.30 h: Sala Lluís d’Icart (Ajuntament de Torredembarra)

Projecció del documental: “Negrers, la Catalunya esclavista”, producció de TV3 produïda per Abacus.

A les 19 h: Sala Lluís d’Icart (Ajuntament de Torredembarra)

Presentació del llibre: “1001 curiositats, els Indians Catalans” Històries i anècdotes de personatges singulars. A càrrec de Tate Cabré, doctora en Periodisme i en Ciències de la Comunicació i experta en Indians. Presenta Josep Bargalló, catedràtic de Secundària, llicenciat en Filologia Catalana i màster en Llengua, Literatura i Estudis Catalans.

Dissabte, 9 de setembre. De 10 a 22 h. Nucli antic

A partir de les 10 h: C. Joan Güell Mercat indià i mostra d’oficis.

Animació musical amb La Pianola: el pianolista Pep Domènech farà sonar una pianola centenària restaurada que ens transportarà a les melodies de finals del s.XIX i principis del s.XX.

A partir de les 11.30 h: Per l’entorn de la fira

Actuació de música cubana a càrrec del Cor Badeveus.

A les 12 h: Pati del Castell

Inauguració oficial de la Fira.

A continuació – Pati del Castell

Degustació de cafè (fins exhaurir existències).

Demostració d’extracció de suc de canya amb “trapiche” a càrrec de Cat Patrimoni.

A les 12.30 h: Pati del Castell

Música cubana en directe a càrrec del Cor Badeveus

A les 18 h: Pati del Castell

Degustació de cafè (fins exhaurir existències).

Demostració d‘extracció de suc de canya amb “trapiche” a càrrec de Cat Patrimoni.

De 18 a 20 h: Pl. de la Vila

Taller de gorres de cop a càrrec de Atanagrum.

Sessions cada 40 minuts: 18.00 h, 18.40 h i 19.20 h. Per a infants a partir de 6 anys. Activitat gratuïta. Places limitades.

A les 18.30 h: Punt trobada: Cementiri

Visita guiada al cementiri municipal.

Preu: 3 € (fins a 12 anys gratuït) Idioma: català

Inscripcions: www.turismetorredembarra.cat o el mateix dia de l’activitat en cas de disponibilitat de places, a la carpa de la Regidoria de Turisme situada a la Pl. del Castell. Places limitades.

A les 19 h: Pl. del Castell

Plantada i ball dels Gegants indians de Torredembarra.

A les 22 h: Pl. del Castell

Rumba catalana amb Los Desmadraos.

Diumenge, 10 de setembre. De 10 a 22 h. Nucli antic

A partir de les 10 h: C. Joan Güell Mercat indià i mostra d’oficis.

Animació musical amb La Pianola: el pianolista Pep Domènech farà sonar una pianola centenària restaurada que ens transportarà a les melodies de finals del s. XIX i principis del s. XX.

A les 12 h: Pati del Castell

Degustació de cafè i xocolata (fins exhaurir existències).

Demostració d’extracció de suc de canya amb “trapiche” a càrrec de Cat Patrimoni.

A les 12.30 h: Punt de trobada: Pati del Castell

Visita guiada al patrimoni indià. Preu: 3 € (fins a 12 anys gratuït) Idioma: castellà

Inscripcions: www.turismetorredembarra.cat o el mateix dia de l’activitat en cas de disponibilitat de places, al pati del Castell. Places limitades.

A les 18 h: Pl. del Castell

Xocolatada popular (Fins exhaurir existències)

De 18 a 20 h: Pl. de la Vila

Taller de gorres de cop a càrrec de Atanagrum.

Sessions cada 40 minuts: 18.00 h, 18.40 h i

19.20 h. Per a infants a partir de 6 anys. Activitat gratuïta. Places limitades.

A les 18.30 h: Pati del Castell

Tast de vi i xocolata amb relats indians. Coneix els relats indians de Torredembarra acompanyats d’un tast de vi i xocolata. Tastarem 3 vins i 3 xocolates de la mà de la somelier de La Gastronòmica, acompanyat del relat d’Anna Castellví, de la Xarxa de Municipis Indians de Catalunya on descobrirem que els indians, el vi i la xocolata estan molt connectats.

Preu: 3 €

Inscripcions: turime@torredembarra.cat Organitza: Xarxa Municipis Indians de Catalunya. Patrocina Vins Perelada i Xocolates Torras.

Aforament limitat.

A les 22 h: Pl. del Castell

Havaneres amb el Grup Xarxa. Es servirà rom cremat a la mitja part. (Fins exhaurir existències).

Altres activitats, durant tot el cap de setmana:

Exposició “El Llegat Indià, un passat en comú per descobrir”, del 5 al 10 de setembre al pati del Castell, organitzat per la Xarxa de Municipis Indians de Catalunya.

Exposició “De Torredembarra a Amèrica (1739-1914)”. 20 plafons distribuïts per l’espai de la Fira.

Taller de salsa a càrrec de Salsixto, pl. de la Vila.

Demostracions d’oficis en diversos espais de la Fira.

V.Tapias

Un incendi a Torredembarra obliga a desallotjar vuit habitatges

Imatge de les flames. Foto: Ajuntament Torredembarra

Imatge de les flames. Foto: Ajuntament Torredembarra

Un incendi que s’ha declarat el matí d’aquest dimecres a Torredembarra ha obligat a desallotjar els veïns de vuit habitatges del número 3 del carrer Girona.

Quatre persones han hagut de ser ateses pel Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) per inhalació de fum, però cap d’elles ha patit ferides de gravetat.

Els Bombers han rebut l’avís a les 6.16 hores per un incendi en l’exterior d’un local del carrer Girona. S’han activat fins a nou dotacions de Bombers per poder extingir les flames. Segons ha apuntat l’Ajuntament de Torredembarra, s’han cremat tendals i neveres.

Sortosament, el foc no ha arribat a les cases i, després que els Bombers les ventilessin, els veïns han pogut tornar als seus domicilis.

El foc s’ha donat per extingit a les 7.23 hores i a les 8.00 h, els efectius s’han pogut retirar del lloc de l’incendi.

També han acudit al lloc efectius dels Mossos d’Esquadra i de la Policia Local de Torredembarra per fer tasques de suport.

V.Tapias

 

Buhos i Figa Flawas actuaran a Torredembarra per Santa Rosalia

Foto de família de la presentació de les festes. Foto: Cedida

Foto de família de la presentació de les festes. Foto: Cedida

Una oferta festiva per a tothom. Amb aquest objectiu s’ha confeccionat el programa de la Festa Major de Santa Rosalia 2023 que s’ha presentat aquest matí, en un acte públic amb la participació dels representants més joves de les diferents entitats del Seguici Popular i amb la presència dels gegants Joan i Rosalia, la Virgília i la Virgilieta. El regidor de Festes de l’Ajuntament de TorredembarraXavier Suàrez, ha reinvindicat Santa Rosalia com un dels actius festius de referència al Camp de Tarragona i al conjunt del país i ha ressaltat que s’ha dut a terme una aposta decidida per la diversificació d’actes, recollint les propostes dels diferents col·lectius: infants, joves i adults.

La Festa Major de Santa Rosalia es durà a terme del 25 d’agost al 10 de setembre, amb activitats organitzades per la Regidoria de Festes i d’altres per les entitats torrenques, amb un gran pes dels actes més tradicionals amb els elements del Seguici Popular. El programa inclou diferents esfemèrides: el 65è aniversari dels gegants Joan i Rosalia i el 25è aniversari de la Virgília, que se celebraran el 26 d’agost. El mateix dia tindrà lloc la presentació del nou vestuarti del Ball de Diables.

Samarreta i programes de Santa Rosalia 2023. Foto: Cedida

Samarreta i programes de Santa Rosalia 2023. Foto: Cedida

Els concerts també seran grans protagonistes de la Festa Major els dies 1, 2 i 3 de setembre amb les actuacions de BuhosFiga FlawasCoco i Wasa Corporation, i també la Festa RAC 105. A més, es recuperen activitats com les actuacions espectacle, en aquesta ocasió amb l’humor de Jordi LP, el sopar popular o la festa jove amb la Xatarra.

Els pregoners d’enguany (25 d’agost) seran Daniel Rovira Fortuny i Jordi Rovira Fortuny, dels pocs pagesos i pageses que encara queden a Torredembarra. La diada castellera (3 de setembre) comptarà amb la participació dels Nens del Vendrell, els Xiquets de Tarragona, els Xiquets de Torredembarra i els Nois de la Torre.

Durant l’acte de presentació, el regidor de Festes, Xavier Suárez, ha agraït a les entitats la seva implicació amb la Festa Major, així com a les empreses patrocinadores (CapabroSupermercat Càmping Trillas i Auto Casasúsi el suport de la Diputació de Tarragona.

V.Tapias

El camp de futbol de Torredembarra estrena gespa artificial

Un moment de la visita cursada per l’Ajuntament de Torredembarra. Foto: Anna F / Ajuntament

L’alcalde de Torredembarra, Eduard Rovira, i la regidora d’Esports, Berta Castells, acompanyats de membres de la Corporació Municipal han visitat aquest dilluns el camp de futbol municipal on recentment han finalitzat les obres d’instal·lació de la nova gespa artificial.

A la visita també ha estat present Ignasi Senabre, representant de l’empresa Sports and Landscape SL, instal·ladora a l’estat espanyol de l’alemanya Polytan Gmbh, empresa adjudicatària que ha dut a terme les obres és per un import de 360.542,92 € + IVA.

Destaca el fet que es tracta d’una gespa artificial que compta amb un certificat sobre petjada ambiental que garanteix una emissió de CO2 neutra en la seva producció i és la primera instal·lada a la Península Ibèrica. Las gespa està fabricada amb canya de sucre i, entre d’altres beneficis ambientals, suposa un estalvi d’aigua de reg d’un 30% aproximadament. Igualment, aquest sistema permet que la temperatura sigui un 10% més baixa a la zona, per l’efecte de la gespa.

 

Novetats en els locals electorals de Torredembarra per a les eleccions del 23J

Mapa dels diferents col·legis electorals de Torredembarra. Foto: Cedida

Mapa dels diferents col·legis electorals de Torredembarra. Foto: Cedida

Les Eleccions General del 23 de juliol arriben a Torredembarra amb canvis en la distribució dels col·legis electorals. Concretament, els veïns i veïnes de la secció 7 (carrers compresos entre l’av. Diagonal, el passeig Miramar i el carrer de Lleidapodran votar al Casal Municipal, en lloc de la piscina municipal. La resta de seccions mantenen els mateixos col·legis electorals que en les municipals del mes de maig. Una altra novetat és que tots els locals electorals disposaran d’un punt d’informació durant tota la jornada i també es podrà sol·licitar informació al telèfon 977 64 00 25, de 9 a 20 h.

D’altra banda, igual que a les passades eleccions municipals, l’Ajuntament durà a terme altres actuacions per facilitar el desplaçament dels veïns i veïnes de Torredembarra que vulguin exercir el seu dret a votar:

 • Servei especial de transport sanitari adaptat gratuït per al diumenge 23 de juliol, jornada d’eleccions generals, dirigit a facilitar el desplaçament a les persones amb mobilitat reduïda que vulguin exercir el seu dret a votar. El servei estarà operatiu de 9 a 20 h. Les persones que necessitin fer ús d’aquest servei han de trucar al telèfon 658 59 40 31.

 • Servei de bus urbà gratuït durant tota la jornada electoral.

Es recomana als electors/es que per confirmar quina és la seva mesa electoral, consultin la targeta censal que rebran a casa o la seu electrònica de l’Institut Nacional d’Estadística en el següent enllaç: https://sede.ine.gob.es/consulta_mesas_locales.