.

.

TOTS 21

Els efectes de l’aiguat d’aquesta nit a Torredembarra: 112 litres per metre quadrat

Els efectes dels aiguats a Torredembarra. Foto: Policia Local Torredembarra

Els efectes dels aiguats a Torredembarra. Foto: Policia Local Torredembarra

Les fortes pluges que han afectat aquest dimarts a la nit i dimecres a la matinada el municipi de Torredembarra han deixat passos soterrats inundats i un mur caigut, però no han causat danys de major consideració. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, han caigut 93 litres per metre quadrats, que en alguns punts podrien haver arribat als 112. D’aquests, 52 litres per metre quadrat només en mitja hora. La intensitat de la pluja ha deixat negat els passos inferiors que creuen les vies fèrries al seu pas per la població. També ha caigut un mur d’un jardí particular. Al llarg de la nit els Bombers han rebut quatre avisos i només han hagut d’actuar en dos casos, principalment per embossament d’embornals en un pati.

Un altre dels passos soterrats inundats. Foto: Policia Local Torredembarra

Un altre dels passos soterrats inundats. Foto: Policia Local Torredembarra

La brigada municipal i la companyia d’aigües treballen des de primera hora del matí per tornar a la normalitat els espais afectats. S’ha registrat també un aparcament entollat i el desplaçament de mobiliari urbà, principalment contenidors de la brossa, com a conseqüència de les fortes precipitacions.

Durant la nit, de fet, els agents de la Policia Local van haver d’assistir diverses persones que viatjaven en un cotxe que es va quedar avariat i atrapat entre diversos contenidors arrossegats per la pluja al carrer Pescadors. Segons han precisat fonts municipals, ni els ocupats ni el vehicle es van trobar en una situació de risc important per l’acumulació d’aigua.

La pluja també ha fet caure un mur. Foto: Policia Local Torredembarra

La pluja també ha fet caure un mur. Foto: Policia Local Torredembarra

Protecció Civil ha situat el pla Inuncat a fase de prealerta perquè s’esperen precipitacions intenses a les comarques del nord-est fins a les 18 hores. Durant l’episodi d’aquesta nit, s’han acumulat entre 10 i 30 litres per metre quadrat al litoral i prelitoral central i sud. El registre més destacat és justament el de Torredembarra.

El telèfon d’emergències 112 ha rebut en aquest episodi un total de 31 trucades per 25 incidents. La majoria de trucades s’han rebut des del Tarragonès (11), Baix Penedès (6), Barcelonès (5) i Baix Empordà (3). Per municipis, les trucades s’han fet des de Torredembarra (5), Barcelona (4), el Vendrell (4) i Palafrugell (3).

Els Bombers han rebut 18 avisos per serveis relacionats amb la pluja, la gran majoria a la Regió d’Emergències de Tarragona, per inundacions de plantes baixes i soterranis, i caigudes d’arbres, sense cap conseqüència important.

ACN / Redacció

 

L’ONCE reparteix 20.000 euros a Torredembarra el cap de setmana

Cupó del 'Sueldazo' del Cap de Setmana de l'ONCE. Foto: Cedida

Cupó del ‘Sueldazo’ del Cap de Setmana de l’ONCE. Foto: Cedida

L’ONCE ha repartit un total de 20.000 euros a Torredembarra, en el sorteig del ‘Sueldazo’ del Cap de Setmana, del dissabte 16 de setembre.

Juan Fresco, agent venedor dels jocs responsables de l’Organització, és qui ha portat la sort a Torredembarra amb la venda d’un cupó premiat amb 20.000 euros.

Juan és una persona amb discapacitat, com els 2.400 agents venedors de l’ONCE a Catalunya, que ven els productes de loteria social, responsable i segura de l’Organització des del seu punt de venda situat al Carrer Pere Badia, 16.

Torredembarra pertany a l’agència de l’ONCE a Tarragona, que presta serveis personalitzats a 800 afiliats i afiliades i compta amb 177 agents venedors dels productes de joc de l’Organització.

V.Tapias

 

Més de 8.000 persones visiten la Fira d’Indians de Torredembarra

Imate d’un grup de dones indianes. Foto: Anna F / Ajuntament

La dotzena edició de la Fira d’Indians de Torredembarra ha tornat a omplir de visitants els carrers del Nucli antic. La regidora de Turisme, Jovita Baltasar, ha explicat que calculen que més de 8.000 persones han visitat el certamen. L’organització es mostra molt satisfeta ja que la participació és superior a la de l’any passat (al voltant de 5.000 persones) i hi va haver molt bon ambient festiu.

Els actes es van iniciar divendres a la tarda, a la Sala Lluís d’Icart, amb la presentació del documental de TV3 «Negrers, la Cataunya esclavista», produït per Abacus, i la presentació del llibre «1001 curiositats, els Indians catalans», de Tate Cabré.

Les activitats amb més nombre de participants van ser la visita a l’exposició «El llegat indià», ubicada al Pati del Castell, amb 2.850 persones, el taller de salsa amb 2.000 (durant tot el cap de setmana, a la plaça de la Vila, a càrrec de Salsitxo), les havaneres amb 850 (a càrrec del Grup Xarxa, diumenge al vespre), la rumba catalana amb 800 més (a càrrec de Los Desmadrados, diumenge a la nit) i la plantada i ball dels Gegants Indians de Torredembarra amb 600 (dissabte a la tarda).

Les visites guiades al patrimoni indià i al cementiri van acollir un centenar de persones, igual que els tallers de gorres de cop dirigits als infants. Les propostes gastronòmiques també van tenir molt acceptació (degustació de cafè i xocolata, degustació de suc de canya amb trapiche, xocolatada popular i tast de vins i xocolata amb relats indians), amb la participació total de prop de 1.300 persones, entre d’altres activitats.

 

Torredembarra obre al trànsit la plaça de Catalunya només per a residents i serveis autoritzats

La plaça Catalunya. Foto: Cedida

La plaça Catalunya. Foto: Cedida

La plaça de Catalunya s’ha reobert aquest migdia al trànsit només per a persones residents i serveis autoritzats. Cal tenir present que en tota la plaça la prioritat és dels vianants i que 10 km/h és la velocitat màxima de circulació.

Aquesta setmana s’ha dut a terme la reordenació de l’espai amb senyalització viària horitzontal i vertical per regular el trànsit a la zona. També s’han tornat a ubicar els contenidors de residus urbans i s’han establert zones de càrrega i descàrrega, d’aparcament per a persones amb mobilitat reduïda i zones blaves en carrers de l’àrea d’influència de la plaça. A més, s’han senyalitzat aparcaments de motos i de bicicletes. Una segona fase d’implementació de modificacions viàries es durà a terme quan finalitzin les obres del c/ Girona i c/ Lleida previstes per inicis de l’any vinent.

S'ha limitat la velocitat màxima de circulació a 10 km/h. Foto: Cedida

S’ha limitat la velocitat màxima de circulació a 10 km/h. Foto: Cedida

El projecte urbanístic de reforma de la plaça de Catalunya no es va dissenyar per a mantenir-la tancada al trànsit però després d’estar-ne uns mesos per les obres es va constatar com bona part del veïnat estava satisfet amb aquesta nova situació. Amb tot, s’han rebut diferents queixes per la supressió dels contenidors a la plaça i per afectacions al trànsit al carrer de Tarragona i de Barcelona.

Tenint en compte aquests diferents aspectes, s’ha optat per a una reobertura restringida a residents i serveis autoritzats que comptarà a partir de l’any vinent amb un sistema tecnològic que permetrà controlar-ne l’ús correcte. D’aquesta manera, a través d’un sistema de càmeres i semàfors, només tindran accés a la plaça els vehicles prèviament autoritzats.

V.Tapias

Torredembarra acollirà la Fira d’Indians del 8 al 10 de setembre

La Fira d'Indians arriba a la 12a edició. Foto: Cedida

La Fira d’Indians arriba a la 12a edició. Foto: Cedida

Els dies 8, 9 i 10 de setembre el Nucli antic de Torredembarra acollirà la dotzena edició de la Fira d’Indians amb mercat, mostra d’oficis i activitats diverses a l’entorn del patrimoni, organitzada per la Regidoria de Turisme.

La regidora de Turisme, Jovita Baltasar, ha explicat que les principals novetats d’enguany són la projecció del documental sobre la Catalunya esclavista, la presentació del llibre de d’històries i anècdotes d’indians catalans singulars, la inclusió de la rumba catalana dins dels actes musicals, així com de la plantada i ball dels gegants indians de Torredembarra.

Programa

Divendres, 8 de setembre

A les 17.30 h: Sala Lluís d’Icart (Ajuntament de Torredembarra)

Projecció del documental: “Negrers, la Catalunya esclavista”, producció de TV3 produïda per Abacus.

A les 19 h: Sala Lluís d’Icart (Ajuntament de Torredembarra)

Presentació del llibre: “1001 curiositats, els Indians Catalans” Històries i anècdotes de personatges singulars. A càrrec de Tate Cabré, doctora en Periodisme i en Ciències de la Comunicació i experta en Indians. Presenta Josep Bargalló, catedràtic de Secundària, llicenciat en Filologia Catalana i màster en Llengua, Literatura i Estudis Catalans.

Dissabte, 9 de setembre. De 10 a 22 h. Nucli antic

A partir de les 10 h: C. Joan Güell Mercat indià i mostra d’oficis.

Animació musical amb La Pianola: el pianolista Pep Domènech farà sonar una pianola centenària restaurada que ens transportarà a les melodies de finals del s.XIX i principis del s.XX.

A partir de les 11.30 h: Per l’entorn de la fira

Actuació de música cubana a càrrec del Cor Badeveus.

A les 12 h: Pati del Castell

Inauguració oficial de la Fira.

A continuació – Pati del Castell

Degustació de cafè (fins exhaurir existències).

Demostració d’extracció de suc de canya amb “trapiche” a càrrec de Cat Patrimoni.

A les 12.30 h: Pati del Castell

Música cubana en directe a càrrec del Cor Badeveus

A les 18 h: Pati del Castell

Degustació de cafè (fins exhaurir existències).

Demostració d‘extracció de suc de canya amb “trapiche” a càrrec de Cat Patrimoni.

De 18 a 20 h: Pl. de la Vila

Taller de gorres de cop a càrrec de Atanagrum.

Sessions cada 40 minuts: 18.00 h, 18.40 h i 19.20 h. Per a infants a partir de 6 anys. Activitat gratuïta. Places limitades.

A les 18.30 h: Punt trobada: Cementiri

Visita guiada al cementiri municipal.

Preu: 3 € (fins a 12 anys gratuït) Idioma: català

Inscripcions: www.turismetorredembarra.cat o el mateix dia de l’activitat en cas de disponibilitat de places, a la carpa de la Regidoria de Turisme situada a la Pl. del Castell. Places limitades.

A les 19 h: Pl. del Castell

Plantada i ball dels Gegants indians de Torredembarra.

A les 22 h: Pl. del Castell

Rumba catalana amb Los Desmadraos.

Diumenge, 10 de setembre. De 10 a 22 h. Nucli antic

A partir de les 10 h: C. Joan Güell Mercat indià i mostra d’oficis.

Animació musical amb La Pianola: el pianolista Pep Domènech farà sonar una pianola centenària restaurada que ens transportarà a les melodies de finals del s. XIX i principis del s. XX.

A les 12 h: Pati del Castell

Degustació de cafè i xocolata (fins exhaurir existències).

Demostració d’extracció de suc de canya amb “trapiche” a càrrec de Cat Patrimoni.

A les 12.30 h: Punt de trobada: Pati del Castell

Visita guiada al patrimoni indià. Preu: 3 € (fins a 12 anys gratuït) Idioma: castellà

Inscripcions: www.turismetorredembarra.cat o el mateix dia de l’activitat en cas de disponibilitat de places, al pati del Castell. Places limitades.

A les 18 h: Pl. del Castell

Xocolatada popular (Fins exhaurir existències)

De 18 a 20 h: Pl. de la Vila

Taller de gorres de cop a càrrec de Atanagrum.

Sessions cada 40 minuts: 18.00 h, 18.40 h i

19.20 h. Per a infants a partir de 6 anys. Activitat gratuïta. Places limitades.

A les 18.30 h: Pati del Castell

Tast de vi i xocolata amb relats indians. Coneix els relats indians de Torredembarra acompanyats d’un tast de vi i xocolata. Tastarem 3 vins i 3 xocolates de la mà de la somelier de La Gastronòmica, acompanyat del relat d’Anna Castellví, de la Xarxa de Municipis Indians de Catalunya on descobrirem que els indians, el vi i la xocolata estan molt connectats.

Preu: 3 €

Inscripcions: turime@torredembarra.cat Organitza: Xarxa Municipis Indians de Catalunya. Patrocina Vins Perelada i Xocolates Torras.

Aforament limitat.

A les 22 h: Pl. del Castell

Havaneres amb el Grup Xarxa. Es servirà rom cremat a la mitja part. (Fins exhaurir existències).

Altres activitats, durant tot el cap de setmana:

Exposició “El Llegat Indià, un passat en comú per descobrir”, del 5 al 10 de setembre al pati del Castell, organitzat per la Xarxa de Municipis Indians de Catalunya.

Exposició “De Torredembarra a Amèrica (1739-1914)”. 20 plafons distribuïts per l’espai de la Fira.

Taller de salsa a càrrec de Salsixto, pl. de la Vila.

Demostracions d’oficis en diversos espais de la Fira.

V.Tapias

Un incendi a Torredembarra obliga a desallotjar vuit habitatges

Imatge de les flames. Foto: Ajuntament Torredembarra

Imatge de les flames. Foto: Ajuntament Torredembarra

Un incendi que s’ha declarat el matí d’aquest dimecres a Torredembarra ha obligat a desallotjar els veïns de vuit habitatges del número 3 del carrer Girona.

Quatre persones han hagut de ser ateses pel Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) per inhalació de fum, però cap d’elles ha patit ferides de gravetat.

Els Bombers han rebut l’avís a les 6.16 hores per un incendi en l’exterior d’un local del carrer Girona. S’han activat fins a nou dotacions de Bombers per poder extingir les flames. Segons ha apuntat l’Ajuntament de Torredembarra, s’han cremat tendals i neveres.

Sortosament, el foc no ha arribat a les cases i, després que els Bombers les ventilessin, els veïns han pogut tornar als seus domicilis.

El foc s’ha donat per extingit a les 7.23 hores i a les 8.00 h, els efectius s’han pogut retirar del lloc de l’incendi.

També han acudit al lloc efectius dels Mossos d’Esquadra i de la Policia Local de Torredembarra per fer tasques de suport.

V.Tapias

 

Buhos i Figa Flawas actuaran a Torredembarra per Santa Rosalia

Foto de família de la presentació de les festes. Foto: Cedida

Foto de família de la presentació de les festes. Foto: Cedida

Una oferta festiva per a tothom. Amb aquest objectiu s’ha confeccionat el programa de la Festa Major de Santa Rosalia 2023 que s’ha presentat aquest matí, en un acte públic amb la participació dels representants més joves de les diferents entitats del Seguici Popular i amb la presència dels gegants Joan i Rosalia, la Virgília i la Virgilieta. El regidor de Festes de l’Ajuntament de TorredembarraXavier Suàrez, ha reinvindicat Santa Rosalia com un dels actius festius de referència al Camp de Tarragona i al conjunt del país i ha ressaltat que s’ha dut a terme una aposta decidida per la diversificació d’actes, recollint les propostes dels diferents col·lectius: infants, joves i adults.

La Festa Major de Santa Rosalia es durà a terme del 25 d’agost al 10 de setembre, amb activitats organitzades per la Regidoria de Festes i d’altres per les entitats torrenques, amb un gran pes dels actes més tradicionals amb els elements del Seguici Popular. El programa inclou diferents esfemèrides: el 65è aniversari dels gegants Joan i Rosalia i el 25è aniversari de la Virgília, que se celebraran el 26 d’agost. El mateix dia tindrà lloc la presentació del nou vestuarti del Ball de Diables.

Samarreta i programes de Santa Rosalia 2023. Foto: Cedida

Samarreta i programes de Santa Rosalia 2023. Foto: Cedida

Els concerts també seran grans protagonistes de la Festa Major els dies 1, 2 i 3 de setembre amb les actuacions de BuhosFiga FlawasCoco i Wasa Corporation, i també la Festa RAC 105. A més, es recuperen activitats com les actuacions espectacle, en aquesta ocasió amb l’humor de Jordi LP, el sopar popular o la festa jove amb la Xatarra.

Els pregoners d’enguany (25 d’agost) seran Daniel Rovira Fortuny i Jordi Rovira Fortuny, dels pocs pagesos i pageses que encara queden a Torredembarra. La diada castellera (3 de setembre) comptarà amb la participació dels Nens del Vendrell, els Xiquets de Tarragona, els Xiquets de Torredembarra i els Nois de la Torre.

Durant l’acte de presentació, el regidor de Festes, Xavier Suárez, ha agraït a les entitats la seva implicació amb la Festa Major, així com a les empreses patrocinadores (CapabroSupermercat Càmping Trillas i Auto Casasúsi el suport de la Diputació de Tarragona.

V.Tapias

El camp de futbol de Torredembarra estrena gespa artificial

Un moment de la visita cursada per l’Ajuntament de Torredembarra. Foto: Anna F / Ajuntament

L’alcalde de Torredembarra, Eduard Rovira, i la regidora d’Esports, Berta Castells, acompanyats de membres de la Corporació Municipal han visitat aquest dilluns el camp de futbol municipal on recentment han finalitzat les obres d’instal·lació de la nova gespa artificial.

A la visita també ha estat present Ignasi Senabre, representant de l’empresa Sports and Landscape SL, instal·ladora a l’estat espanyol de l’alemanya Polytan Gmbh, empresa adjudicatària que ha dut a terme les obres és per un import de 360.542,92 € + IVA.

Destaca el fet que es tracta d’una gespa artificial que compta amb un certificat sobre petjada ambiental que garanteix una emissió de CO2 neutra en la seva producció i és la primera instal·lada a la Península Ibèrica. Las gespa està fabricada amb canya de sucre i, entre d’altres beneficis ambientals, suposa un estalvi d’aigua de reg d’un 30% aproximadament. Igualment, aquest sistema permet que la temperatura sigui un 10% més baixa a la zona, per l’efecte de la gespa.

 

Novetats en els locals electorals de Torredembarra per a les eleccions del 23J

Mapa dels diferents col·legis electorals de Torredembarra. Foto: Cedida

Mapa dels diferents col·legis electorals de Torredembarra. Foto: Cedida

Les Eleccions General del 23 de juliol arriben a Torredembarra amb canvis en la distribució dels col·legis electorals. Concretament, els veïns i veïnes de la secció 7 (carrers compresos entre l’av. Diagonal, el passeig Miramar i el carrer de Lleidapodran votar al Casal Municipal, en lloc de la piscina municipal. La resta de seccions mantenen els mateixos col·legis electorals que en les municipals del mes de maig. Una altra novetat és que tots els locals electorals disposaran d’un punt d’informació durant tota la jornada i també es podrà sol·licitar informació al telèfon 977 64 00 25, de 9 a 20 h.

D’altra banda, igual que a les passades eleccions municipals, l’Ajuntament durà a terme altres actuacions per facilitar el desplaçament dels veïns i veïnes de Torredembarra que vulguin exercir el seu dret a votar:

 • Servei especial de transport sanitari adaptat gratuït per al diumenge 23 de juliol, jornada d’eleccions generals, dirigit a facilitar el desplaçament a les persones amb mobilitat reduïda que vulguin exercir el seu dret a votar. El servei estarà operatiu de 9 a 20 h. Les persones que necessitin fer ús d’aquest servei han de trucar al telèfon 658 59 40 31.

 • Servei de bus urbà gratuït durant tota la jornada electoral.

Es recomana als electors/es que per confirmar quina és la seva mesa electoral, consultin la targeta censal que rebran a casa o la seu electrònica de l’Institut Nacional d’Estadística en el següent enllaç: https://sede.ine.gob.es/consulta_mesas_locales.

Mor un altre banyista a la platja, avui a Torredembarra

L'home, de 87 anys, ha estat trobat per uns surfistes a la platja de la Paella. Foto: Turisme Torredembarra

L’home, de 87 anys, ha estat trobat per uns surfistes a la platja de la Paella. Foto: Turisme Torredembarra

Després que ahir morís una dona de 80 anys a la platja Llarga de Salou, la Policia Local de Torredembarra informa de la mort d’una persona aquest matí, a la platja de la Paella. Es tracta d’un home, de 87 anys, veí de Saragossa.

L’home ha estat trobat inconscient dins de l’aigua per uns surfistes, que l’han tret a la sorra.

Al lloc dels fets, s’hi han desplaçat tres dotacions de la Policia Local, tres del Servei d’Emergències de Catalunya i una de Bombers, també Mossos d’Esquadra i Guàrdia Civil.

Malgrat les maniobres de reanimació, no ha estat possible salvar-li la vida. Les platges de Torredembarra es troben en temporada alta, amb Servei de Vigilància i Socorrisme, de 10.30 a 20 h. A la platja de la Paella, onejava avui bandera groga.

La d’avui a Torredembarra és la dotzena víctima mortal a les platges catalanes des del 15 de juny.

 

Aquesta és la samarreta de la Festa Major de Santa Rosalia de Torredembarra

La samarreta de la Festa Major de Santa Rosalia 2023. Foto: Anna F. - Aj. Torredembarra

La samarreta de la Festa Major de Santa Rosalia 2023. Foto: Anna F. – Aj. Torredembarra

La Festa Major de Santa Rosalia 2023 ja té samarreta. És disseny del torrenc David Magriñà, que  evoca l’esperit de l’estiu, la festa i l’estil de vida mediterrani amb els símbols i colors del seguici: vermell, blanc i verd, en contrast amb el fons negre.
Les samarretes es posaran a la venda aquest dimarts, 11 de juliol, a les floristeries Pupi Flors i Pètals i a la cotilleria Ciuró, en horari comercial, i també a la Regidoria de Festes (al Casal Municipal), de dilluns a divendres, en horari de 9 a 14 h. El preu de venda és de 12 €.
El regidor de Festes, Xavier Suàrez, ha explicat que des de fa uns anys l’Ajuntament aposta pels creadors locals per a dur a terme el disseny de la samarreta i ha animat la ciutadania a lluir-la en aquesta Festa del Quadre i també a la Festa Major de Santa Rosalia.

Detingut per violència masclista a Torredembarra

Imatge d'arxiu d'una moto de la Policia de Torredembarra.

Imatge d’arxiu d’una moto de la Policia de Torredembarra.

La Policia Local de Torredembarra informa de la detenció aquest dimecres, a dos quarts de cinc de la matinada, d’un home, veí de Terrassa, per un delicte de violència masclista. Agents de la Policia Local havien estat alertats que una parella es trobava discutint dins d’un vehicle al carrer d’Anselm Clavé. Quan hi han arribat, el vehicle marxava i s’ha aturat al carrer de Donya Guiomar. De l’interior del cotxe ha baixat una dona que ha explicat als agents que l’home que conduïa era la seva exparella i que li havia pegat. Tot seguit, l’home ha estat detingut.
Uns dies abans, el 2 de juliol, a dos quarts de dues de la tarda, van detenir un altre home, veí de Salou per robatori amb força a l’interior de vehicle. Els fets van tenir lloc al carrer dels Comtes de Santa Coloma. Un veí va alertar la Policia Local que hi havia un home obrint vehicles i va aportar imatges dels fets. Poc després va ser detingut, tot i que no es van intervenir objectes.

El bus urbà de Torredembarra, a meitat de preu fins a finals d’any

Un bus urbà de Torredembarra. Foto: Cedida

Un bus urbà de Torredembarra. Foto: Cedida

Els descomptes del 50% dels abonaments en el servei de bus urbà de Torredembarra es mantindran fins a final d’any. Així ho ha explicat el regidor de Serveis, Vale Pino, després que el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana hagi anunciat que es prorroga durant el segon semestre del 2023 el cofinançament d’aquest tipus de descomptes, fet que comporta que el Ministeri pagui el 30% en el cas que l’Ajuntament financi una rebaixa d’almenys un 20%. Aquesta és una mesura aprovada pel Govern de l’Estat per reduir l’impacte de l’increment de preus en les famílies, a la qual l’Ajuntament de Torredembarra s’hi suma confinançant la rebaixa.

D’aquesta manera, amb la reducció del 50% de les tarifes dels abonaments, els preus queden de la següent manera:

Abonament 10 viatges: 4,70 €

Abonament 10 viatges pensionista: 2,50 €

Abonament 20 viatges estudiant: 2,60 €

Més informació: https://www.hife.es/ca/serveis-urbans/torredembarra.

Els nans de Torredembarra estrenen vestuari per la Festa del Quadre de Santa Rosalia

Cartell de la Festa del Quadre de Santa Rosalia. Foto: Cedida

Cartell de la Festa del Quadre de Santa Rosalia. Foto: Cedida

Torredembarra ja té a punt el programa d’actes per celebrar la Festa del Quadre, que tindrà lloc del 7 al 16 de juliol. A més de la programació habitual del Quadre, amb el Seguici, les processons, els castells, els actes culturals, els vermuts, els concerts, etc., el regidor de Festes, Xavier Suárez, ha explicat que enguany s’hi troben diferents novetats: la presentació del nou vestuari dels Nans, la lectura dramatitzada «Santa Rosalia» de Franco Scaldati adaptada per Carles Marquès i la conferència «Del Ball de Santa Rosalia a Santa Rosalia» a càrrec de Josep Bargalló i Totó Pizillo. Enguany, però, no es podrà dur a terme la Remullada del Ball de Diables amb tobogan d’aigua a causa de les restriccions per la situació d’alarma per sequera.

Tot seguit, es detalla la programació completa:

Divendres7 de juliol

A les 20:30 h, a la plaça de la Vila

Assaig a la fresca i Festa del Xuclet amb el discjòquei Abadia

Organitza: Colla Castellera Xiquets de Torredembarra

Dissabte8 de juliol

A les 10 h, a la Zona Esportiva Municipal o a l’escola Antoni Roig

Torneig de futbol 7 d’entitatsCal inscripció prèvia a torneigfutbol7abpt@gmail.com.

Preu: 3 € per equip.

Organitza: Agrupació de Balls Populars de Torredembarra

A les 12 h, a la plaça de la Vila

Concert vermut amb el discjòquei Joan Marco

Organitza: La Virgília, bèstia de foc de Torredembarra

A les 18 h, a la plaça de Mossèn Joaquim Boronat

Exposició fotogràfica i photocall a càrrec dels socis de FotoAmigo

Organitza: Associació Cultural Fotoamigo

A les 19 h, a la plaça de l’Escorxador

Globotada infantil

Organitza: Ball de Diables de Torredembarra

A les 20 h, a la plaça de l’Escorxador

La rumba del Quadre a càrrec de Carlos Reiloba i els discjòqueis Joan Marco i Mdmiret

A les 20 h, al pati del Castell

Presentació del nou vestuari dels Nans i al pati del Castell l’exposició dels diferents vestuaris dels Nans

Organitza: Agrupació de Balls Populars de Torredembarra

Diumenge, 9 de juliol

De les 11 h a les 14 h, a la plaça de l’Escorxador

Vermut musical Escorxatrònic amb el discjòquei «Dj Xart»

Organitza: Ball de Diables de Torredembarra

A les 18:30 h, a la plaça de la Vila

Diada castellera, amb la Colla Vella Xiquets de Valls, Castellers de Viladecans i la Colla Castellera Xiquets de Torredembarra

A les 20 h, al Casal Municipal

Concert Creuer per la Mediterrània a càrrec de La Coral Santa Rosalia. Venda d’entrades a www.entrapolis.com. Preu: 12 €

Organitza: Coral Santa Rosalia

Dimarts11 de juliol

A les 20 h, a la plaça de la Vila

Assaig a la fresca

Organitza: Colla Castellera Nois de la Torre

Dimecres12 de juliol

A les 20 h, al pati del Castell

Conferència: «Del «Ball de Santa Rosalia» a «Santa i Rosalia»» a càrrec de Josep Bargalló i Totó Pizzillo

Organitza: Centre d’Estudis Sinibald de Mas

A les 20 h, a la plaça de la Vila

Assaig a la fresca

Organitza: Colla Castellera Nois de la Torre

Dijous13 de juliol

A les 19 h, a la plaça Catalunya

Espectacle infantil amb el grup Els Atrapasomnis

A les 22 h, al Casal Municipal

Lectura dramatitzada «Santa i Rosalia» de Franco Scaldati, adaptada per Carles Marquès. Amb la col·laboració de la Coordinadora de teatre el Nus Escènic

Divendres14 de juliol – La vigília i el ball de Festa Major

A les 12 h, a la plaça del Castell

Tritlleig de campanes des del campanar de l’església de Sant Pere Apòstol i enlairament de coets des de la Torre del Castell

A les 19 h, des de la plaça de l’Escorxador

Cercavila del Seguici Popular Infantil amb el Ball de Diables Infantil, la Virgilieta, la Mulasseta, el Ball de Bastons infantil, el Ball de Pastorets infantil, el Ball del Patatuf, el Ball de Cercolets, la Colla infantil dels Nois de la Torre i la Colla infantil dels Xiquets de Torredembarra.

Recorregut: baixada de Sant Antoni, carrer de Santa Rosalia, carrer de Gibert, carrer d’Antoni Roig, plaça de la Font, plaça de la Vila, carrer de Carnisseria, carrer de Freginal, baixada de Sant Antoni i plaça de l’Escorxador.

En acabar, actuació castellera infantil, amb la Colla infantil dels Nois de la Torre i la Colla infantil dels Xiquets de Torredembarra.

A les 22 h, des del passeig de la Sort

Correfoc, a càrrec del Ball de Diables de Torredembarra, la Virgília de Torredembarra, el Ball de Diables de Tarragona, el Ball de Diables de Vilanova i la Geltrú, el Ball de Diables de Sant Quintí de Mediona, el Ball de Diables de Cervera «Carranquers» i la Víbria de Tarragona.

Recorregut: passeig de la Sort, carrer de la Sort, plaça de la Font, plaça de la Vila, carrer de Joan Güell i plaça del Castell

A les 22:30 h, a Cal Llovet

Concert amb l’orquestra La Nova de Blanes

A les 24 h, a Cal Llovet

Ball amb l’orquestra La Nova de Blanes

A les 24 h, a l’aparcament de Mañé i Flaquer

Concert amb l’orquestra Angangas i discjòquei «Dj Ceba»

Dissabte15 de juliol – La festa. La processó votiva

A les 8 h, pels carrers de la vila

Matinades, amb els Grallers de la Torre

A les 11 h, a l’església de Sant Pere Apòstol

Solemne Ofici Eucarístic, acompanyat per la Coral Santa Rosalia i veneració de la relíquia de la patrona

A les 19 h, des de la plaça del Castell

Anada a Processó. Recorregut: carrer de Freginal, baixada de Sant Antoni, carrer de Santa Rosalia, carrer de Gibert, carrer d’Antoni Roig, plaça de la Vila i plantada al carrer de Joan Güell (pla de l’església)

Tot seguit

Processó votiva del Quadre de Santa Rosalia, el Quadre anirà acompanyat per la Fanfara. La Coral Santa Rosalia interpretarà els villancets, al carrer Ample (davant de Cal Saya) i a la plaça de la Vila. El Seguici Popular de la vila, realitzarà els balls de lluïment al carrer Ample (davant de Cal Saya) i a la plaça de la Vila.

Recorregut: des de l’església de Sant Pere Apòstol, carrer Ample, carrer Major, plaça de la Vila, baixada de Sant Antoni, carrer de Freginal, carrer de Carnisseria, carrer de Joan Güell i pla de l’església de Sant Pere Apòstol

En arribar a l’església de Sant Pere Apòstol

Esclat de músiques, focs, balls i danses dels elements del seguici, veneració del Quadre i cant dels Goigs a Santa Rosalia dins l’església

A les 23 h, a l’aparcament de Mañé i Flaquer

Concerts a càrrec dels grups, «Acabamos de llegar» (tribut a Fito & Fitipaldis) i Els Amics de Manel

Diumenge16 de juliol – La Festa de la Mare de Déu del Carme , la Processó Marinera i Els Castells

A les 18:30 h, a la plaça de la Vila

Diada castellera del Quadre, amb la Colla Jove Xiquets de Tarragona, la Colla Joves Xiquets de Valls i els Nois de la Torre

A les 19 h, a l’església de Sant Joan Baptista de Baix a Mar

Missa de la Mare de Déu del Carme

A les 19:45 h, a Baix a Mar

Processó marinera, amb la imatge de la Mare de Déu del Carme portada pels pescadors fins a la mar, benedicció de l’aigua i cant de la Salve

Seguidament, al passeig de Colom

Ballada de sardanes, amb la Cobla La Principal de Tarragona

En tornar de la processó marinera, de Cal Bofill a la plaça de Josep Valls Ibern

Processó, enlairament de coets i cant dels Goigs

Organitza: Parròquia de Sant Joan Baptista de Baix a Mar

En cas de condicions marítimes adverses, la processó se suspendrà.

Agredeix un veí amb una navalla a Torredembarra

Un agent de la Policia Local de Torredembarra. Foto: Cedida

Un agent de la Policia Local de Torredembarra. Foto: Cedida

La Policia Local de Torredembarra ha detingut aquest dimecres a la matinada un home, veí del municipi, com a presumpte autor d’un delicte de lesions a un altre veí del municipi amb una navalla. Els dos veïns es coneixien.

Agents de la Policia Local que es trobaven duent a terme un control de trànsit al carrer dels Filadors, passada la mitjanit, van ser alertats per la mateixa víctima que els va demanar ajuda perquè havia patit una agressió i tenia una ferida sota l’aixella de 3 centímetres per arma blanca. Un testimoni dels fets va aportar un vídeo, moment en què la Policia va reconèixer el presumpte agressor.

A més, al lloc on es va produir l’agressió, la Policia Local hi va trobar el DNI, el permís de conduir i unes ulleres del presumpte agressor. Des d’allí es van traslladar al seu domicili on van trobar la navalla ensangonada i el van detenir. La víctima va ser atesa i traslladada a l’hospital.

D’altra banda, la Policia Local va detenir dilluns, al voltant d’un quart de sis de la tarda, un jove, veí de Torredembarra com a presumpte autor d’un delicte de violència masclista. La Policia Local va ser alertada per un vianants que sentien crits dins d’un habitatge del carrer de Ferran de Querol.

 

Així es distribueixen les carteres a l’Ajuntament de Torredembarra

Vale Pino (PSC), Eduard Rovira (ERC) i Xavier Suarez (Junts) durant la roda de premsa per presentar l'acord de govern de Torredembarra. Foto: Arnau Martinez

Vale Pino (PSC), Eduard Rovira (ERC) i Xavier Suarez (Junts) durant la roda de premsa per presentar l’acord de govern de Torredembarra. Foto: Arnau Martinez

L’alcalde de Torredembarra, Eduard Rovira, ha nomenat els membres de la Junta de Govern Local, ha distribuït les tinences d’alcaldia i també ha establert les atribucions delegades per matèries als regidors i regidores que conformen l’equip de govern.

D’aquesta manera el nou cartipàs municipal serà el següent:

 • Eduard Rovira (ERC). Alcalde. Recursos Humans, Hisenda, Contractació i Promoció Econòmica.
 • Vale Pino.(PSC). Serveis, Via Pública i Platges
 • Raúl García (ERC). Residus i Neteja Viària
 • M. del Carmen Martín (PSC). Seguretat Ciutadana i Activitats
 • Maria Gual (ERC). Cultura, Biblioteca i Patrimoni Històric
 • José García (PSC). Educació
 • Berta Castells (ERC). Esports, Activitat Física i Salut
 • Joel Ramírez (ERC). Govern Obert
 • Marga Rovira (ERC). Acció Social i Igualtats i Cooperació
 • Angie Muñoz (PSC). Sostenibilitat, Salubritat i Benestar Animal
 • Javier Perellón (PSC). Urbanisme i Habitatge
 • Xavier Suárez (Junts). Festes i Joventut
 • Jovita Baltasar (Junts). Turisme i Comerç

La Junta de Govern Local la formaran:

 • Alcalde: Eduard Rovira (ERC)
 • 1r tinent d’alcalde: Vale Pino (PSC)
 • 2n tinent d’alcalde: Raúl García (ERC)
 • 3ra tinenta d’alcalde: Maria del Carmen Martín (PSC)
 • 4a tinenta d’alcalde: Maria Gual (ERC)
 • 5è tinent d’alcalde: José García (PSC)

La nova Junta de Govern Local es constituirà el proper 29 de juny, a les 9.30 h.

D’altra banda, el proper 27 de juny, a les 12 h, tindrà lloc el ple extraordinari d’organització del mandat i també de sorteig de membres de les meses electorals per a les eleccions generals del 23 de juliol.

 

El piano serà el protagonista a Torredembarra

L’Associació Pianissimo, amb la col·laboració de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Torredembarra i de la Diputació de Tarragona, ha organitzat una nova edició del Festival Pianissimo que tindrà lloc del 25 al 30 de juny, a Cal Maiam (C/ Santa Rosalia, 38).

El programa del Festival és el següent:

Del 25 de juny al 30 de juny, de 14 a 19 h: Classes magistrals a càrrec del pianista Pedro Carboné i Diana Baker. Més informació a pianissimo.info@gmail.com

25 de juny, a les 20.30 h: Concert de piano a càrrec de Xavier Ricarte. Guanyador del concurs de Pianissimo de l’edició 2018.

26 de juny, a les 20.30 h: Conferència/Concert de cant i piano a càrrec de Patrick Borne, filòsof i Dolors Aldea, soprano i Diana Baker, piano.

27 de juny, a les 20.30 h: Concert de piano a càrrec de Alberto Menjon i Manuel Rodríguez Molleja.

28 de juny, a les 20.30 h: Homenatge a Eric Halfvarson, baix, amb l’acompanyament de Laura Fabregat, violoncel i Diana Baker, piano.

29 de juny, a les 20.30 h: Concert de piano i violoncel, a càrrec de Sonia Fabregat, piano, i Laura Fabregat, violoncel.

30 de juny: a les 20.30 h: Concert del Trio Pixinguinha, a càrrec d’Andrés Bastiani, guitarra, Xavier Pié, saxo soprano, i Paco Montañés, percussió.

El preu de l’entrada general és de 7 € socis i 10 € no socis. Es poden adquirir mitja hora abans de cada concert o reservar a pianissimo.info@gmail.com

ERC i PSC es repartiran l’Alcaldia de Torredembarra

Vale Pino (PSC), Eduard Rovira (ERC) i Xavier Suarez (Junts) durant la roda de premsa per presentar l’acord de govern de Torredembarra. Foto: Arnau Martínez

El republicà Eduard Rovira serà proclamat alcalde de Torredembarra (Tarragonès) el pròxim dissabte i ocuparà el càrrec aquest primer any i el darrer del mandat, mentre que Vale Pino del PSC ostentarà l’alcaldia del juny de 2024 al mateix mes de 2026.

Així ho contempla l’acord de govern assolit entre les dues formacions i per Junts per governar el municipi els pròxims quatre anys. Les dues forces més votades també es repartiran les cinc tinències d’alcaldia, de manera que la primera sempre recaurà en la formació que en aquell moment no ocupi l’alcaldia. Els tres partits han insistit que el pacte aportarà “estabilitat” a Torredembarra. Rovira també ha destacat que han dissenyat un govern “eficient”.

El líder dels republicans a Torredembarra ha dit que és un acord “sense fissures” que arriba després de debatre cada agrupació amb els seus militants i simpatitzants. “La millor manera de garantir l’estabilitat és ser generosos”, ha assegurat sobre el repartiment de l’alcaldia. Per part dels socialistes, Vale Pino ha qualificat “d’històric” l’acord i també ha lloat la “generositat” dels altres partits. Finalment, Xavier Suárez de Junts, ha defensat una administració “àgil, eficient i eficaç en les gestions” i ha remarcat que formar part del govern els permetrà “demostrar la feina i la vàlua personal”.

El 28-M, ERC va guanyar les eleccions, però va perdre la majoria absoluta aconseguint sis regidors a tocar del PSC amb cinc edils. Al pacte també s’hi suma Junts que va obtenir dos representants, assolint així la majoria absoluta en l’equip de govern. Així, VOX, PP, CUP i Alternativa per Torredembarra quedaran a l’oposició.

Durant la presentació del pacte, també s’ha explicat qui es farà càrrec de cada regidoria. Per part d’ERC, Hisenda, Recursos humans i Promoció econòmica serà per a Eduard Rovira, Esports i Salut Comunitària per a Berta Castells Franco, Residus i Neteja Viària per a Raúl García i Cultura, Biblioteca i Patrimoni per a Maria Gual, Joel Ramírez es farà càrrec de Participació ciutadana, TIC i Comunicació i Marga Rovira assumirà Acció Social i Igualtats.

Els socialistes es quedaran amb Serveis, Via Pública i Platges, encapçalada per Vale Pino. Carmen Martín estarà al capdavant de Seguretat i Activitats, Jose García d’Educació, Angie Muñoz de Sostenibilitat i Benestar animal i Javier Perellón d’Urbanisme i Habitatge. Finalment, Junts tindrà Festes i Joventut (Xavier Suárez) i Turisme i Comerç (Jovita Cuevas).

Arnau Martínez – ACN

 

ERC i PSC compartiran l’Alcaldia de Torredembarra

Pla mitjà del cap de llista d'ERC i alcalde de Torredembarra, Eduard Rovira. Foto: ACN

Pla mitjà del cap de llista d’ERC i alcalde de Torredembarra, Eduard Rovira. Foto: ACN

Esquerra Republicana i el PSC de Torredembarra han arribat a un acord per compartir l’Alcaldia al municipi de Torredembarra. Les dues formacions formacions treballen aquests dies per formar l’equip de govern per al mandat 2023-2027. Les coincidències principals passen pels punts de programa però, sobretot, per la voluntat de “garantir una governabilitat estable, àmpliament majoritària i amb capacitat per desenvolupar les polítiques municipals”.

A aquest acord també s’hi incorpora Junts. Així doncs, ERC, amb 6 regidors, el PSC, amb 5, i Junts, amb 2, sumen 13 dels 17 regidors del ple municipal i el 62% dels vots emesos en les eleccions municipals del passat 28 de maig.

L’assumpció de les diverses responsabilitats de gestió de les competències i serveis municipals per part dels regidors i les regidores dels tres grups s’està debatent a partir de l’experiència i el perfil de cadascú i els eixos del que serà el programa de govern, que també s’està treballant.

Aquestes qüestions s’hauran de tancar els propers dies abans no es constitueixi la nova Corporació el dissabte 17 de juny.

 

Los Mañicos torna guanyar el Detapes per Torredembarra per quart any

Imatge de la tapa guanyadora. Foto: Cedida

Imatge de la tapa guanyadora. Foto: Anna F. – Aj. Torredembarra

La tapa del restaurant Los Mañicos ha tornat a ser la guanyadora de la ruta gastronòmica «Detapes per Torredembarra». Aquest és el quart any que la tapa elaborada per aquest establiment ha estat considerada com la millor i, en aquesta ocasió, també la més original.

La proposta gastronòmica de los Mañicos ha estat «Puturrú de fuà», una tapa apta per a persones celíaques, consistent en ou trufat, foie i fregitela de peix al rock and roll i cruixent d’ibèric.

El 28 de maig va finalitzar la present edició del «Detapes per Torredembarra» amb un total de 7.512 tapes servides i la participació de 25 establiments. L’organització ha anat a càrrec de les regidories de Turisme i de Comerç, Indústria i Activitats.