Inaugurat a Torredembarra el nou mural de Pilarín Bayés

L’artista Pilarín bayés, amb l’alcalde i el regidor de Cultura, durant l’acte d’inauguració. Foto: AnnaF.-Aj.Torredembarra

Aquest divendres l’Ajuntament de Torredembarra ha inaugurat el mural creat per la reconeguda dibuixant i ninotaire Pilarín Bayés, al carrer de Joan Güell, sota la plaça del Castell. L’obra, de 10×2 metres, recrea elements distintius del municipi, com edificacions emblemàtiques, entitats, oficis i personatges il·lustres, oferint una representació visual de història, cultura i tradicions torrenques.

Amb motiu de la instal·lació del mural, l’Ajuntament ha realitzat una sèrie de millores urbanístiques per adequar l’espai. S’ha ampliat la vorera en un tram de 30 metres quadrats, s’ha instal·lat una estructura de ferro corten per donar suport a l’obra i s’han col·locat bancs. El mural i aquestes actuacions han transformat la zona en un espai més còmode i atractiu tant per als veïns com per als visitants. Tot plegat, amb una inversió d’uns 30.000 €.


Altres notícies:


Durant l’acte, l’alcalde de TorredembarraVale Pino, ha ressaltat la importància del mural que ve a enriquir el patrimoni artístic i cultural de la vila i que “porta la màgina de les il·lustracions de Pilarín Bayés a Torredembarra”. El regidor de Cultura, Dani Pujol, ha destacat que el mural “retrata la Torre i immortalitza la seva ànima”.

El mural de Torredembarra repassa la histporia i els personatges més importants del municipi. Foto: AnnaF.-Aj.Torredembarra

Pilarín Bayés ha estat present a la inauguració i ha ha explicat que se sent molt il·lusionada per aquesta etapa de la seva carrera, en què els seus dibuixos es poden veure al carrer, formant part del dia a dia de les persones. Ha destacat que “estic molt agraïda per l’oportunitat d’homenatjar no només les poblacions i el seu patrimoni, sinó també el treball de les persones normals i corrents, així com dels personatges extraordinaris que formen part de la seva història i identitat”.

Una dotzena de denúncies en una setmana a Torredembarra en controls de patinets

Un control de la Policia Local de Torredembarra per a patinets o VMP. Foto: AnnaF.-Aj.Torredembarra

La campanya de control de ciclistes i vehicles de mobilitat personal (VMP), realitzada per la Policia Local de Torredembarra entre el 6 i el 12 de gener de 2025, ha finalitzat amb un total de 12 denúncies interposades. Aquesta iniciativa, coordinada pel Servei Català de Trànsit, tenia com a objectiu millorar la seguretat viària i reduir les conductes de risc.

Durant la campanya es van controlar 27 vehicles (entre bicicletes i VMP). Pel que fa a les bicicletes, se’n van controlar 11 en total i en cap dels casos es va presentar cap denúncia. Pel que fa als patinets o VMP controlats, es van aturar 16 usuaris, dels quals se’n van denunciar 12 per incompliments diversos. Aquestes denúncies anaven des de circular per voreres i zones de vianants sense respectar les normatives (3 casos), a circular utilitzar auriculars o dispositius de telefonia mòbil durant la conducció (2 casos), passant en la majoria de les ocasions per circular sense casc (7 denúncies).

En relació a la campanya, la regidora de Seguretat CiutadanaM. Carmen Martín, ha explicat que: “Aquestes accions són essencials per fomentar una convivència segura entre els diferents usuaris de la via pública. Els VMP i les bicicletes són una part important de la mobilitat sostenible, però és imprescindible que tothom compleixi les normes per evitar accidents i garantir la seguretat de tots.”

Normes bàsiques per a la circulació amb VMP

La Policia Local recorda que per garantir la seguretat de tots els usuaris de la via pública, és imprescindible complir amb les normes bàsiques següents:

No es pot portar acompanyant.

No es pot circular per voreres ni zones de vianants.

No es poden utilitzar auriculars ni telèfons mòbils durant la conducció.

És obligatori l’ús del casc de protecció homologat.

Està prohibit consumir alcohol i drogues.

El límit de velocitat és de 25 km/h.

De nit s’ha de conduir amb llums i portar elements reflectants.

És obligatori portar timbre i sistema de frenada.

L’edat mínima per conduir un VMP és de 15 anys.

Cal respectar les normes generals de circulació.

Està prohibit circular amb VMP manipulats per alterar-ne les característiques o velocitat.

Cal circular pel carril bici i està prohibit fer-ho per vies interurbanes.

Cal recordar que Torredembarra disposa d’una ordenança específica que regula la circulació de VMP i bicicletes (enllaç aquí).

Inauguració del mural de Pilarín Bayés dedicat a Torredembarra

Pilarín Bayés, en la visita que va fer a l’ajuntament de Torredembarra a finals de 2023. Foto: Cedida/Anna F.-Aj.Torredembarra

L’Ajuntament de Torredembarra inaugurarà el pròxim divendres, 17 de gener, a les 12.30 h, el mural de Pilarín Bayés ubicat al carrer de Joan Güell, sota la plaça del Castell. Aquesta obra de 10×2 metres, encarregada a finals de 2023, retrata la vila de Torredembarra amb el traç inconfusible i ple de detalls de la reconeguda artista i ninotaire catalana.

Amb motiu d’aquesta actuació, l’Ajuntament ha dut a terme una sèrie de millores urbanístiques a l’espai, incloent-hi:

Ampliació de la vorera en un tram de 30 metres quadrats per acollir el mural.

Instal·lació d’un plafó de ferro corten que serveix de suport per a l’obra.

L’acte d’inauguració comptarà amb la presència de l’artista Pilarín Bayés, que compartirà amb els assistents la seva visió i experiència en la creació d’aquesta obra singular. L’Ajuntament convida la ciutadania a participar en aquest esdeveniment especial que marca la incorporació d’un nou element artístic i cultural al municipi.

 

Torredembarra presenta el seu primer Pla d’Actuació Municipal

Un Pla d’Actuació Municipal és un document que serveix per guiar les actuacions municipals durant l’actual mandat. Foto: Cedida

El proper 23 de gener, a les 19 h, l’Espai Cultural Sala del Mar acollirà l’acte de presentació del Pla d’Actuació Municipal de l’Ajuntament de Torredembarra. L’esdeveniment, obert a tota la ciutadania, estarà especialment dirigit a associacions i entitats locals, amb l’objectiu de fomentar la participació activa de tots els sectors de la comunitat.

Què és el Pla d’Actuació Municipal?

Es tracta de la primera vegada que l’Ajuntament de Torredembarra elabora un Pla d’Actuació Municipal. Es tracta d’un document estratègic que serveix per guiar les actuacions municipals durant l’actual mandat. Aquest pla estableix de manera clara i detallada els objectius que l’equip de govern es proposa assolir durant aquest període, tot fixant les línies d’actuació i les accions concretes a dur a terme per aconseguir-los.

Un instrument de transparència i compromís

A través del Pla d’Actuació Municipal, l’Ajuntament de Torredembarra vol oferir a la ciutadania una eina de transparència, que permeti conèixer els projectes i les actuacions que es preveuen implementar a curt, mitjà i llarg termini.

A més, el Pla d’Actuació Municipal representa un compromís per part de l’equip de govern i un full de ruta clar per orientar les seves actuacions.

El Pla d’Actuació Municipal ha estat impulsat per la Regidoria de Govern Obert i elaborat de manera transversal amb la participació de totes les regidories.

 

L’Espai Jove de Torredembarra presenta l’oferta de tallers i activitats per al pròxim semestre

L’Espai Jove ha preparat per aquest trimestre una programació diversa i inclusiva. Foto: Arxiu

L’Espai Jove de Torredembarra presenta la seva programació per al primer semestre de 2025, amb activitats gratuïtes per als joves del municipi. Aquest any, es destaca la introducció de noves activitats i tallers, així com esdeveniments especials que fomenten la participació, la creativitat i la convivència. Les activitats es posen en marxa el proper 13 de gener.

Una de les novetats més destacades és el canvi en la programació setmanal. L’activitat de ball se substituirà per manualitats els dimecres, de 17 a 18.30 h. A més, es presenta una nova activitat de sortides pel municipi els divendres, de 17 a 20 h, amb l’objectiu de conèixer millor l’entorn i incrementar la participació dels joves en la vida local.

El projecte JOVENIT també arriba amb una proposta especial: el 25 de gener, es realitzarà un sopar juvenil seguit d’una sessió de teatre didàctic a càrrec de la Sílvia Mercadé. Altres activitats destacades inclouen tallers per a Carnaval com el de màscares i el concurs de disfresses, així com el taller de cuina per joves de 12 a 14 anys, el 22 de març. Una altra novetat important és la celebració de Sant Jordi amb un taller de tatuatges temporals.

Per tancar la programació, el 31 de maig se celebrarà la Festa Jove amb actuacions de grups musicals, balls a càrrec de l’escola Feel Free, jocs, manualitats, inflables i activitats per a tota la família.


Altres notícies:


El regidor de JoventutXavier Suàrez, ha destacat que: “Hem dissenyat una programació diversa i inclusiva que busca oferir una àmplia gamma d’activitats per a tots els gustos. Volem que l’Espai Jove sigui un lloc de trobada i participació activa per als joves, amb propostes que afavoreixin la seva creativitat, esportivitat i implicació en el municipi. A través d’activitats com les sortides pel municipi, els tallers i els esdeveniments especials, esperem que els joves se sentin partícips de la comunitat i desenvolupin el seu talent i les seves inquietuds.”

PROGRAMACIÓ SETMANAL
Inscripcions gratuïtes
Espai Jove

Dilluns
17:00 a 20:00 h: Espai d’estudi
Jornada per estudiar i fer deures junts
18:30 a 20:00 h: Arts plàstiques
Dibuix manga, treballs manuals, grafiti…

Dimarts
17:00 a 19:00 h: Multiesports
Sortides, activitats esportives, jocs de lleure…
18:30 a 20:00 h: Gestió emocional

Dimecres
17:00 a 18:30 h: Manualitats
18:30 a 20:00 h: Autogestió

Dijous
17:00 a 18:30 h: Defensa personal
18:30 a 20:00 h: Altaveu Jove
Xerrades, tallers, comunicació…

Divendres
17:00 a 20:00 h: Jocs de lleure
17:00 a 20:00 h: Sortides pel municipi
17:00 a 20:00 h: Autogestió
Grup música, escenificació, cant…

Dissabte
10:00 a 12:00 h: Batuxaranga
Activitat musical intergeneracional
12:00 a 13:30 h: Nameless
Música brasilera amb introducció d’instruments de vent.

FINAL DE CURS
Dissabte 31 de maig, a la plaça de Mossèn Joaquim Boronat

Actuació Batuxaranga

17:00 h des de la plaça de la Vila

Jocs de lleure
Pintacares, jocs a la plaça, inflables…
(A càrrec de l’Espai Jove)
17:00 a 19:00 h

Nameless
Grup de música de l’Espai Jove
19:00 a 20:00 h

Actuacions de ball
A càrrec de l’Escola Feel Free
20:00 a 21:00 h

JOVENIT
Dissabte 25 de gener, a l’Espai Jove

Sopar juvenil
21:00 a 22:00 h

Teatre didàctic amb la Sílvia Mercadé
22:00 a 23:30 h
Xerrades, tallers i activitats
Activitats gratuïtes

XERRADES, TALLERS I ACTIVITATS

Activitats gratuïtes

TALLER DE MÀSCARES
Dijous 27 de febrer, de 17:00 a 20:00 h
Inscripcions i informació a l’Espai Jove, de 17:00 a 20:00 h.
Places limitades

CONCURS DE DISFRESSES
Divendres 28 de febrer, de 17:00 a 20:00 h
Inscripcions i informació a l’Espai Jove, de 17:00 a 20:00 h.
Places limitades

TALLER DE CUINA
Dissabte 22 de març, de 17:00 a 20:00 h
Inscripcions i informació a l’Espai Jove, de 17:00 a 20:00 h.
Places limitades

TALLER DE TATUATGES TEMPORALS
Dimecres 23 d’abril, de 17:00 a 20:00 h
Inscripcions i informació a l’Espai Jove, de 17:00 a 20:00 h.
Places limitades

XERRADA AMB EL REGIDOR DE JOVENTUT, XAVIER SUÁREZ GUTIÉRREZ
Dijous 30 de gener, de 18:30 a 20:00 h

SORTIDES JOVES – ZONA TRAC
Conveni entre els municipis de Torredembarra, Roda de Berà, Altafulla i Creixell juntament amb el Consell Comarcal del Tarragonès.

ESQUIADA ANDORRA
Sortida a Vallnord (Andorra)
Per a joves de 14 a 25 anys:
Del 7 al 9 de febrer, preu 190 €
Informació de 17:00 a 20:00 h, a l’Espai Jove
(Places exhaurides)

ALTRES SERVEIS
Punt d’Informació Juvenil

Ordinadors
Es disposa de cinc ordinadors destinats als i les joves per a consultes

Més informació i inscripcions: c/ Capella, 6, baixos. De dilluns a divendres, de 9 a 13 h i de 17 a 20 h. Tel. 616 021 115 // pij@torredembarra.cat

 

El barri torrenc de Clarà celebra la Festa de Sant Sebastià i hi fomenta la participació

El barri de Clarà busca fomentar la participació dels seus veïns i de tot Torredembarra. Foto: Arxiu

Clarà es prepara per viure la celebració de la Festa de Sant Sebastià, patró del barri, del 17 al 19 de gener. Enguany, la festivitat presenta novetats importants, com la incorporació d’un dinar popular i el canvi de dia del seguici popular, que es trasllada al diumenge. A més, el parc infantil es durà a terme dissabte al matí, oferint activitats lúdiques per a petits i grans.

La festa està organitzada per l’Ajuntament de Torredembarra, a través de la regidoria de Festes. El programa d’actes inclou propostes culturals, gastronòmiques i d’entreteniment per a totes les edats.

El regidor de FestesXavier Suàrez, ha destacat la importància de la festivitat: “La Festa de Sant Sebastià és un punt de trobada per als veïns i veïnes de Clarà i de tot Torredembarra. Enguany, hem apostat per introduir novetats que fomentin la participació, com el dinar popular, i per traslladar l’actuació del seguici popular al diumenge, amb l’objectiu que més gent pugui gaudir de la festa”.

Programa complet de la Festa de Sant Sebastià 2025:

Divendres 17 de gener

  • Mostres de balls (18 h), a l’envelat de la plaça de Nelson Mandela.
    Amb Dansclas, Feelfree i Country la Torre.
  • Concert (21 h), a l’Església de Sant Joan Baptista de Baix a Mar.
    A càrrec de la Coral Santa Rosalia. Entrada gratuïta.

Dissabte 18 de gener

  • Parc de jocs infantil (10 h), a la plaça de Nelson Mandela.
    Amb inflables per a totes les edats.
  • Ofici solemne en honor del patró Sant Sebastià (11 h), a la Parròquia de Sant Joan Baptista de Clarà.
  • Vermut rumbero (12.30 h), a l’envelat de la plaça de Nelson Mandela.
    Amb Rumba Sin Iva.
  • Lectura teatral: “La dida de Clarà” (12.30 h), a la parròquia de Sant Joan Baptista de Clarà.
    A càrrec del taller de teatre de gent gran de Càritas i la Fundació Onada.
  • Actuacions de balls i cants (16.30 h), a l’envelat de la plaça de Nelson Mandela.
    Amb «Aires del Sur», «Romero», el Coro Rociero de l’Esplai, i exhibicions de ball de saló i ball en línia.
  • Rumba i tastet gastronòmic (18.30 h), a l’envelat de la plaça de Nelson Mandela.
    Amb José de la Rumba.
  • Festa jove (23 h), a l’envelat de la plaça de Nelson Mandela.
    Amb Dj Yxor i Dj Montana.

Diumenge 19 de gener

  • XV Campionat de petanca Sant Sebastià (11 h), a les pistes del carrer Camí del Moro.
    Per a principiants. Inscripcions al telèfon 616119879.
  • Cercavila del Seguici Popular (12 h), des de la plaça de l’Església fins a la plaça de Nelson Mandela.
  • Dinar popular (14 h), a l’envelat de la plaça de Nelson Mandela.
    Preu: 11 €. Venda de tiquets a la Regidoria de Festes fins al 17 de gener o fins exhaurir existències.

 

Torredembarra obre el procés de licitació per a la redacció de l’Avanç del nou POUM

El planejament urbanístic vigent a Torredembarra és la Revisió del Pla General (PGMO) aprovada el 2001. Foto: Arxiu

L’Ajuntament de Torredembarra ha obert el procés de licitació per a la redacció de l’Avanç del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM), un document clau per definir les directrius urbanístiques que guiaran el futur desenvolupament del municipi. Les empreses interessades poden presentar les seves ofertes fins al 24 de gener, a les 23.59 h, i el pressupost base de licitació és de 78.650 € (IVA inclòs).

El planejament urbanístic vigent a Torredembarra és la Revisió del Pla General d’Ordenació Municipal (PGMO), aprovada el 2001, un document antic i confús després de més de dues dècades i nombroses modificacions. Aquest planejament no respon a les necessitats actuals de sòl destinat a habitatge i activitats econòmiques ni als criteris urbanístics sostenibles establerts per la normativa vigent.

Contingut i funcions de l’Avanç POUM

L’Avanç del POUM serà el document que definirà les directrius que serviran de base per a la posterior redaccció del POUM. Per aquest motiu, contemplarà els objectius generals, els criteris urbanístics i ambientals, i les alternatives d’ordenació per al municipi. També inclourà un informe ambiental preliminar, amb requeriments i justificacions basades en els principis de sostenibilitat i protecció del medi ambient.

El regidor d’Urbanisme de TorredembarraJavier Perellón, ha destacat la importància de renovar el planejament urbanístic del municipi: “Necessitem un pla urbanístic que respongui als reptes actuals de sostenibilitat i alhora faciliti el creixement ordenat del nostre municipi. Aquest avanç ens permetrà establir les bases per a un futur POUM que sigui coherent, modern i adaptat a les necessitats de la ciutadania”.

 

Torredembarra inicia una campanya de control de ciclistes i vehicles de mobilitat personal

La campanya conjunta de Policia Local i el Servei Català de Trànsit l’allargarà fins el 12 de gener. Foto: Arxiu

Fins al proper 12 de gener, la Policia Local de Torredembarra realitza una campanya de control de ciclistes i de vehicles de mobilitat personal (VMP), coordinada en l’àmbit territorial català pel Servei Català de Trànsit.

En relació als ciclistes, es tindrà en compte les distraccions, la possible circulació de risc i l’estacionament correcte. També els casos en què els conductors o conductores dificultin la mobilitat als ciclistes, circulin pel carril bici i posin en risc els ciclistes.

En relació als vehicles de mobilitat personal (VMP), es controlaran especialment els incompliments en les condicions de circulació com ara:

  • Circular per voreres i zones de vianants, amb l’excepció dels monopatins, patinets o aparells
    similars que ho facin a pas de persones.
  • Circular amb VPM amb un número de persones transportades superior al de les places del
    vehicle.
  • Circular amb auriculars connectats a receptors o reproductors de so mentre es circula amb
    un VMP.
  • Utilitzar dispositius de telefonia mòbil durant la conducció d’un VMP.
  • Circular amb un VMP de nit o en situacions amb poca visibilitat, sense que el vehicle disposi
    de llum ni l’usuari porti roba o elements reflectants.

Pel que fa al consum d’alcohol i drogues, cal recordar que els conductors dels VMP estan obligats a sotmetre’s a les proves de detecció d’alcohol i drogues. A les infraccions fetes per menors d’edats conduint un VMP, han de respondre solidàriament de la multa imposada els pares, tutors, acollidors i guardadors legals. Finalment, cal recordar l’obligatorietat de l’ús del casc.

 

Torredembarra recapta més de 1.300 joguines de la campanya ‘Cap infant sense joguina’

L’alcalde, Vale Pino, amb els voluntaris de la recollida, amb part de les joguines de la campanyta. Foto: Cedida/Anna F.-Aj.Torredembarra

Aquest dilluns s’ha fet el lliurament per part d’Ecologistes en Acció a Cáritas Torredembarra de les més de 1.300 joguines recollides en la campanya ‘Cap infant sense joguina’. L’acte ha comptat amb la presència de Vale Pino, alcalde de Torredembarra, i Angie Muñoz, regidora de Sostenibilitat.

El proper dia 3 de gener, de 10 a 12 h, Cáritas Torredembarra obrirà les seves portes a tots els nens i nenes que vulguin recollir alguna d’aquestes joguines.

Amb aquesta iniciativa es volia aconseguir que cap infant es quedi sense joguines aquestes festes de Nadal. Un altre objectiu de la campanya ha estat fomentar la prevenció de residus i la reutilització dels objectes que posseïm. La iniciativa també volia promoure un model de consum circular i sostenible.

‘Cap infant sense joguina’ és un projecte organitzat per Grup Ecologista de Tarragona i Ebre-Ecologistes en Acció amb el suport de l’Ajuntament de Torredembarra, a través de la regidoria de Sostenibilitat i la col·laboració de Cáritas.

 

Torredembarra presenta un pressupost de 29,2 milions d’euros per al 2025

El regidor d’Hisenda, Eduard Rovira; l’alcalde, Vale Pino; i el regidor de govern Xavier Suàrez. Foto: Cedida/AnnaF.-Aj.Torredembarra

L’Ajuntament de Torredembarra celebrarà un ple extraordinari aquest divendres, 20 de desembre, a les 9.30 h, en què es portarà a aprovació el pressupost general de la Corporació Municipal per a l’exercici 2025. L’equip de govern ha presentat aquest dimecres un projecte de pressupost de 29.278.369 €, el que suposa un increment del 5,87 % respecte al pressupost inicial del 2024.

El regidor d’HisendaEduard Rovira, ha explicat detalladament els apartats que conformen aquest pressupost i ha comentat que “seguim mantenint la filosofia de preservar l’actual estructura de serveis del municipi, tot i que això suposa un esforç significatiu, especialment en aquells serveis que no són obligatoris per a un municipi de les nostres dimensions, amb una població inferior als 20.000 habitants. D’altra banda, les inversions previstes es financen mitjançant crèdits i subvencions, assegurant-nos sempre que la ràtio d’endeutament es mantingui per sota del 50 %, una xifra que ens permet continuar garantint la sostenibilitat financera del consistori”.

El capítol de personal es veu incrementat en un 2,59 %, principalment per la previsió d’augment d’un 2,5 % de les retribucions dels empleats públics que marcarien els pressupostos generals de l’Estat i queda en 11.900.000 €. La compra de béns corrents i de serveis incrementa un 7,79 % respecte al pressupost inicial del 2024 i se situa en 11.796.479 €. En canvi, les despeses financeres es redueixen en un 9,61 % i quedarien en 395.000 €, a causa de la baixada dels tipus d’interès.


Altres notícies:


Pel que fa als ingressos, destaca l’increment de 322.000 € de la participació en tributs de l’Estat que quedarien en un total de 5.832.000 €, segons les previsions realitzades en base a estimacions del propi Ministeri d’Hisenda.També es contemplen les aportacions de la Diputació de Tarragona reorganitzades a través de l’ImpulsDipta que per al 2025 comportaran 150.000 € per a despesa corrent i 363.820 € per a obres de millora del carrer dels Filadors.

Encara en l’àmbit dels ingressos, els impostos directes es mantenen, només amb una lleugera variació a l’alça del 0,88 %, principalment per la congelació de l’IBI. D’aquesta manera, el 2025 s’ingresaran un total de 10.765.000 € per l’IBI urbà, 15.000 € més el 2024 que provindran de noves incorporacions. La recaptació de l’IBi rústic, de l’impost de vehicles i de l’IAE es mantindrà. Creix la previsió d’increment d’ingressos de plusvàlua, passant d’1.350.000 € a 1.450.000 € d’acord amb els increments que ja s’han produït enguany.

En l’apartat d’impostos indirectes (ICIO), l’increment és del 8,33 % passant de 240.000 € a 260.000 € per l’eliminació de la bonificació relacionada amb l’aprofitament de l’energia solar. Pel que fa a taxes i ingressos, l’increment previst és de l’11,34 %, passant de 5.467.650 € a 6.087.650 €. L’increment es produeix per la unificació de tarifes de la grua municipal amb la voluntat que la taxa a pagar correspongui al servei donat o la futura creació d’una nova taxa per a l’ocupació de cartells en espai de dominic públic. També es preveu increment d’ingressos en els preus públics per serveis com l’Escola Municipal de Música o l’Escola Municipal de persones adultes, de cara al proper curs. Altres com el Casal d’estiu ja han incrementat preus per al 2025.

Estudi de costos dels serveis

L’alcalde de TorredembarraVale Pino, ha explicat que aquestes actualitzacions de preus de serveis no obligatoris per a ajuntaments de menys de 20.000 habitants es duen a terme a partir d’un estudi de costos dels diferents serveis que presta l’Ajuntament de Torredembarra. En aquest sentit, ha declarat que «la voluntat de l’equip de govern és reconduir el déficit sense renunciar als serveis, de manera que siguin més equitatius i assumibles, per la qual cosa necessitarem la col·laboració de tots». A tall d’exemple, i amb dades de 2023, l’Escola de Música va tenir una despesa de 431.056 €, amb un dèficit de 299.294 €, i l’Escola de persones adultes una despesa de 317.230 € i un dèficit de 307.561 €. També ha comentat que el dèficit les instal·lacions esportives d’ús públic se situa en els 800.000 € anuals i el manteniment de la platja prop dels 300.000 €.

En l’àmbit dels residus, la reducció de la taxa dels comercials comportarà una disminució d’ingressos de 230.000 € quedant en 550.000 €. Per al 2025, es va preveure la congelació de la taxa de gestió de residus domiciliaris. Durant l’any vinent s’ha previst canviar el sistema de cobrament de la taxa que es durà a terme independentment del rebut de l’aigua. Aquest fet comporta que el servei complet de gestió dels residus es pagarà dins del mateix any natural, no com ara que el darrer bimestre de l’any es paga durant el primer bimestre del següent. Per aquest motiu, en el capítol d’ingressos per aquest concepte es veu un augment de 435.000 €, tot i que el rebut no es vegi incrementat.

Creixement de les inversions

En relació al capítol d’inversions, aquestes creixen un 27,86 %, passant de 2.181.401,78 € a 2.789.148,45 €. Destaquen per al 2025 la reposició de l’escultura Alfa i Omega (180.000 €), l’ampliació de la zona infantil de la pl. Mn. J. Boronat (120.000 €) o la reforma del carrer dels Filadors (404.245 €). També es preveu la implantació d’un tram de carril bici i de vianants entre el passeig Miramar i l’antiga ctra. de la Riera. Inicialment, s’han comptabilitzat 55.000 € però es preveu que properament es pugui incorporar una subvenció de la Diputació per un valor de 225.000 €.

Una de les inversions que ha destacat el regidor de govern Xavier Suàrez és l’adquisició d’un nou envelat per un valor d’111.974 € davant la necessitat d’espai per a les nombroses activitats que té el municipi. Al mateix temps, s’adequaran les dues carpes existents actualment (la de Cal Bofill i la de la piscina vella)

A més, cal tenir present que resten pendents de realització inversions previstes en exercicis anteriors que es duran a terme aquest 2025 com la reforma de l’antic escorxador (236.529,84 €).

Per atendre inversions es preveu sol·licitar un préstec de 2.200.000 €. La ràtio d’endeutament previst per a finals del 2025 és del 45,17 %, mantenint-se molt per sota del límit legal.

 

Torredembarra impulsa la creació de refugis climàtics als centres educatius del municipi

Les princiupals accions realitzades han estat la plantació d’arbrat als patis dels centres docents. Foto: Cedida/AnnaF.-Aj.Torre

L’Ajuntament de Torredembarra, a través de la regidoria de Sostenibilitat, ha realitzat diverses actuacions en centres educatius del municipi amb l’objectiu de promoure la sostenibilitat i adaptar els espais escolars al canvi climàtic. Aquestes accions s’emmarquen en el projecte de construcció de refugis climàtics, una iniciativa que busca crear espais més verds, confortables i resilients per als infants i joves.

Les actuacions portades a terme inclouen:

Escola l’Antina: Plantació de 10 tipuanes.

Escola Molí de Vent: Plantació de 4 tipuanes i instal·lació de reg per a 12 arbres.

Escola Antoni Roig: Plantació de 4 jacarandes, 6 tipuanes, 120 fotínies i instal·lació d’un sistema de reg.

Llar d’Infants Municipal Els Gegants de la Torre: Plantació de 3 tipuanes.

Llar d’Infants Municipal El Cirerer: Plantació de 3 tipuanes.

Aquestes intervencions formen part d’un esforç municipal que, aquest any, ha destinat un total de 42.815,43 € (IVA inclòs) al subministrament d’arbrat, terres i serveis de plantació. El pressupost també inclou la celebració de la Festa de l’Arbre, la suplementació d’arbrat en alguns carrers del municipi per conservar i millorar la certificació «Viles Florides», tot desenvolupant el Pla Director del Verd Urbà de Torredembarra.

La iniciativa continuarà el 2025 amb l’elaboració d’un estudi per implementar un sistema de telegestió del reg als centres docents, que es preveu posar en marxa l’any 2026. Aquest sistema permetrà optimitzar l’eficiència hídrica i reduir el consum de recursos. De fet, a nivell de municipi ja es comença a instal·lar la telegestió del reg aquest més de desembre amb una inversió de 62.223,85 €. Es preveu que es pugui posar en marxa el mes de febrer del 2025.

Aquesta setmana, l’alcalde, Vale Pino; la regidora de Sostenibilitat, Angie Muñoz, i el regidor d’Educació, José García, han visitat els diferents centres educatius per conèixer de primera mà les actuacions realitzades. La regidora Angie Muñoz ha destacat la importància de promoure espais més verds i saludables com a part de l’estratègia municipal per combatre els efectes del canvi climàtic i millorar la qualitat de vida de la ciutadania.

 

Més de 4.000 persones gaudeixen del Mercat de Nadal de Torredembarra

Les parades tradicionals s’han combinat amb activitats per a tots els públics: Foto: Cedida/Anna F.-Aj.Torredembarra

La nova edició del Mercat de Nadal de Torredembarra dels dies 6, 7 i 8 de desembre ha tingut, de nou, molt bona acollida amb més de 4.000 persones que han passejat per les 27 parades d’artesania, decoració, regals i alimentació que s’han ubicat al Nucli antic aquest cap de setmana passat, entre la plaça de la Vila i la plaça del Castell. Tot i el fort vent de dissabte a la tarda que va fer que les parades haguessin de tancar, les activitats previstes es van poder fer igualment.

Les diferents activitats programades a l’entorn del Mercat també han comptat amb una bona participació. D’aquesta manera, més de 1.000 infants han realitzat alguna de les activitats infantils com ara els tallers de l’arbre de Nadal, el ninot de neu, polseres, pintacares i la barca ecològica.

El tió Manu va repartir més de 600 caramels, la pastisseria Cal Jan va servir més de 250 racions de degustació de panettone, al tast de Brou de Nadal d’NC Espai de Cuina es van repartir 500 racions i la cafeteria Ristretto va oferir 350 racions de xocolata i neula.

Els espetacles han acompanyat el mercat de Nadal durant tot el cap de setmana. Foto: Cedida/Anna F.-Aj.Torredembarra

Els tallers de l’Agrupament Escolta Els Salats i els de l’Associació Pessebristes de Torredembarra van comptar amb més de 500 infants. A més, a la Caseta de Nadal s’han realitzat 82 fotografies a càrrec de l’Associació Fotoamigo.

La regidora de Turisme i ComerçJovita Baltasar, ha valorat molt positivament continuar apostant pel Mercat de Nadal amb la majoria de participants locals.

 

Torredembarra Jove: Un nou canal per potenciar la participació i les activitats juvenils 

El nou canal vol potenciar les activitats per als més joves del munciipi. Foto: Anna F./Aj.Torredembarra

L’Ajuntament de Torredembarra ha impulsat un canvi de nom i enfocament en les xarxes socials d’Espai Jove, que a partir d’ara passarà a denominar-se Torredembarra Jove. Aquesta transformació s’emmarca en un projecte global de reordenació de les xarxes socials municipals, similar a la iniciativa Viu la Torre, per aconseguir una comunicació més transversal i eficient.

Una comunicació més àmplia i integrada

El canvi de nom no només reflecteix una nova imatge, sinó també una nova manera de fer. Torredembarra Jove centralitzarà tota la informació sobre activitats, tallers, concerts i iniciatives dirigides al jovent, així com a la infància i petita infància. Així, l’objectiu és oferir un canal dinàmic, inclusiu i més eficient per informar sobre totes les activitats d’interès juvenil i infantil que es duen a terme al municipi.

Aprofitar els recursos i optimitzar la informació

Aquest nou canal permetrà optimitzar els esforços i recursos, fent que la informació arribi de manera més clara i directa. Torredembarra Jove, a banda de promocionar les activitats de l’Espai Jove, també inclourà tota l’oferta juvenil que ofereix l’Ajuntament i entitats del municipi. Es tracta d’un pas més per apropar les activitats culturals, esportives i lúdiques als joves de Torredembarra.

Un projecte transversal

El regidor de Comunicació, Joel Ramírez, ha destacat que «aquest nou canal segueix la mateixa direcció que Viu la Torre, buscant una comunicació transversal que integri la participació de diferents regidories i àrees. D’aquesta manera, aconseguim oferir una visió més completa de l’oferta municipal i fem que la informació arribi de manera clara i directa als nostres joves».

Aquest canvi forma part d’un pla de millora contínua de la comunicació municipal per assegurar que l’oferta d’activitats i serveis municipals sigui fàcilment accessible per a tothom.

El regidor de Joventut, Xavier Suàrez, ha ressaltat que «aquest canvi suposarà un valor afegit a la informació destinada al jovent torrenc. A més de rebre l’actualització setmanal sobre les activitats de l’Espai Jove, també podran estar al dia de totes les propostes organitzades per altres regidories de l’Ajuntament”.

Perfil a les xarxes socials

El nou perfil de Torredembarra Jove està present a Instagram (@torredembarrajove) on es podrà trobar una àmplia oferta d’activitats i iniciatives dirigides a tota la comunitat jove, infantil i familiar de Torredembarra.

 

 

 

Foto: Anna F. – Aj. Torredembarra

Crida a entitats i establiments per participar en la 2a Fira de la Salut de Torredembarra

Imatge de la primera edició celebrada enguany de la fira, amb la regidora Berta Castells durant la jornada. Foto: Arxiu

L’Ajuntament de Torredembarra, a través del Banc Blau de la Salut, està organitzant la segona edició de la Fira de la Salut, un esdeveniment comunitari per donar a conèixer els actius en salut de la Torre i promocionar hàbits saludables. La Fira es durà a terme el pròxim 8 d’abril del 2025, a la plaça de Mn. Joaquim Boronat, i està oberta a la participació de totes les entitats, establiments, associacions o professionals que, amb les seves activitats, puguin proporcionar salut i benestar físic i emocional a la població. Per aquest motiu, s’ha obert un període d’inscripcions fins al 10 de gener.

La Fira de la Salut té com a objectiu apropar la xarxa d’actius en salut comunitària a la ciutadania i oferir un espai de trobada on poder gaudir d’activitats, tallers i xerrades informatives. En la seva primera edició, l’any passat, l’esdeveniment va rebre una resposta molt positiva per part del públic, amb més de 25 activitats i 20 entitats participants, i es va convertir en un referent de la salut comunitària al municipi.

Les entitats i establiments que estiguin interessats a col·laborar en la Fira de la Salut poden fer-ho fins al 10 de gener aportant la següent informació:

– Nom de l’entitat o establiment i descripció de l’activitat o servei que oferiran.

– Necessitats específiques de l’estand o espai per a l’activitat.

Les sol·licituds es poden presentar:

– Per correu electrònic a: comunitariatorredembarra@xarxatecla.cat

Condicions de participació

L’Ajuntament oferirà a cada entitat o establiment un espai a la plaça de Mn. Joaquim Boronat, on podrà muntar el seu estand o realitzar les activitats programades. Es demana a cada participant que porti els materials necessaris per a les activitats, així com personal per a la gestió de l’estand durant tota la jornada. L’Ajuntament es farà càrrec de l’organització i la promoció de l’acte, incloent-hi la difusió a través dels canals municipals.

Amb aquesta Fira de la Salut, l’Ajuntament de Torredembarra vol consolidar una xarxa comunitària compromesa amb el benestar i la salut, i fer d’aquest esdeveniment un referent a la comarca.

 

Torredembarra planta un centenar d’arbres i arbustos per promoure la biodiversitat

El punt culminant de la setmana va ser la jornada participativa de dissabte 30 a la Zona Esportiva Municipal. Foto: Cedida

Durant la setmana passada, Torredembarra ha celebrat la Festa de l’Arbre amb diverses activitats que han permès plantar un centenar d’arbres i arbustos en diferents espais del municipi. L’objectiu de la iniciativa ha estat augmentar la biodiversitat als parcs locals i contribuir a mitigar els efectes del canvi climàtic, seguint les directrius del Pla Director del Verd Urbà.

El punt culminant de la setmana va ser el dissabte 30 de novembre, al matí, amb una jornada participativa a la Zona Esportiva Municipal, que va reunir una trentena de persones en un acte obert a la ciutadania. A més, els dies 28 i 29 de novembre, els alumnes de 1r d’ESO dels instituts de Torredembarra van participar en la plantació d’arbres i arbustos als parcs per a gossos del carrer del Viló i del carrer de l’Hort de l’Oca.

Entre les espècies plantades hi ha garrofers, tipuanes, pebrer bord, mèlies, llentiscles i margallons, una combinació on predominen les autòctones per la seva adaptació al clima i menor necessitat d’aigua. Aquesta acció no només afavoreix la renaturalització d’espais urbans, sinó que també busca sensibilitzar la població sobre la importància de preservar el medi ambient.


Altres notícies:


La regidora de SostenibilitatAngie Muñoz, ha destacat que “amb accions com aquesta, avancem cap a un model de gestió del verd urbà més sostenible i adaptat a les necessitats del nostre entorn. No només millorem els nostres espais, sinó que també promovem un canvi de mentalitat que implica tota la ciutadania”.

L’activitat ha estat organitzada per l’Associació Mediambiental la Sínia, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Torredembarra a través de la Regidoria de Sostenibilitat. Aquesta actuació forma part del compromís del consistori per renaturalitzar els espais urbans i potenciar la qualitat ambiental del municipi.

 

L’ordenança d’habitatges turístics de Torredembarra rep 84 aportacions ciutadanes en la fase de consulta

Les aportacions del veïns transmeten opinions tant favorables com desfavorables als HUT, però reclamen una regulació. Foto: Arxiu

L’Ajuntament de Torredembarra ha finalitzat el procés de consulta pública per a l’elaboració de la nova ordenança que regularà els habitatges d’ús turístic (HUT) al municipi. Aquesta consulta, que s’ha desenvolupat entre el 14 d’octubre i el 14 de novembre, ha comptat amb 84 aportacions (80 de particulars i 4 empreses), de les quals 68 s’han mostrat a favor dels habitatges turístics, 8 en contra i 8 amb limitacions.

Entre les propostes rebudes, destaquen:

Limitar les llicències per persona i per zones.

Establir una renovació periòdica cada cinc anys.

Retirar llicències a HUT que incompleixin la normativa.

Promoure la convivència mitjançant mesures contra sorolls i festes, amb dipòsits de fiança i règims sancionadors.

Incentivar models d’habitatge alternatius com la masoveria urbana i l’habitatge cooperatiu.

Perseguir els HUT il·legals i crear un registre públic amb inspeccions regulars.

Crear l’Oficina Local d’Habitatge per a lloguer de llarga durada.

Arguments a favor i en contra
Els participants a favor dels habitatges turístics han subratllat la importància dels HUT per compensar la manca de places hoteleres, impulsar l’economia local i diversificar l’oferta turística amb un perfil més familiar. També han destacat que aquesta activitat permet als propietaris fer front a despeses com l’IBI i genera llocs de treball.

Per contra, les opinions negatives s’han centrat en la saturació d’HUT al municipi, els problemes de convivència, el soroll, la manca d’habitatges de lloguer a llarg termini i la necessitat de polítiques que incentivin habitatges assequibles i públics.


Altres notícies:


La regidora d’ActivitatsM. Carmen Martín, ha explicat que aquestes aportacions, seran estudiades per la comissió d’estudi i treball per elaborar la proposta definitiva d’ordenança, «que buscarà equilibrar l’activitat turística amb les necessitats dels residents i garantir una millor convivència. Aquest procés és un pas important per fer de Torredembarra un municipi més sostenible i integrador».

La proposta definitiva d’ordenança es presentarà al ple municipal per a la seva aprovació. Posteriorment, hi haurà un període d’informació pública amb possibilitat de presentar al·legacions.

El regidor de Govern ObertJoel Ramírez, ha ressaltat que “des de l’Ajuntament, animem la ciutadania a continuar implicant-se en futures consultes, ja que la seva veu és fonamental per aconseguir uns resultats més representatius a les necessitats de la Torre. És clau que en futures consultes es puguin recollir tots els punts de vista, perquè les ordenances responguin realment a les necessitats de tota la ciutadania.”

Com participar a les consultes públiques sobre ordenances i reglaments: A l’apartat de Participació Ciutadana del web de l’Ajuntament de Torredembarra, es troben totes les consultes públiques que es troben actives: https://torredembarra.cat/temes/participacio-ciutadana/processos-participatius

 

I les guanyadores del Premi Mañé i Flaquer de Periodisme són…

Foto de família dels guanyadors/res dels premis. Foto: Cedida

Divendres a la nit va tenir lloc a Torredebarra el lliurament dels guanyadors de la XXXVII edició del Premi de Periodisme Mañé i Flaquer. Periodistes i fotoperiodistes dones han estat les grans guanyadores de l’edició d’enguany.

El jurat ha decidit atorgar el premi en la categoria Camp de Tarragona, que té una dotació de 8.000 euros, al documental «Elles hi eren. Vides en lluita a les fàbriques de Tarragona (1960- 1980)», de Berta Ramos, Joana Zapata i Sergi Martín, emès a TAC12 el 28 de març de 2024.

El treball reivindica el paper de la dona en la lluita per la igualtat de gènere en l’obrerisme, i ho fa a través del testimoni de deu treballadores de set factories de la ciutat de Tarragona, que expliquen les difícils condicions de treball que havien d’afrontar durant la segona etapa del franquisme i els primers anys de la transició; tot plegat acompanyat de les explicacions d’historiadores i representants sindicals.

En aquest sentit, el jurat ha subratllat l’excel·lent tasca de recuperació de la memòria històrica, posant el focus en les dones, “sovint les grans silenciades i ignorades i oblidades al llarg de la història”. “Aquest treball destaca per donar veu a aquelles que no la van tenir, recuperant testimonis relegats a l’oblit i situant-les al centre d’una narrativa imprescindible per conèixer part de la història del moviment obrer a Tarragona”, subratlla el jurat.


Altres notícies:


Els treballs finalistes en aquesta categoria han estat:
– «I si el Hard Rock no es fes», de Miquel Bonet, publicat a El País el 7 de juliol de 2024.
– «Paretdelgada: Un fil d’esperança», de Lluís Cuartero i Antonio Mellado, emès al Canal Camp – La Selva del Camp el 7 d’abril de 2024.

Pel que fa a la modalitat de Periodisme Turístic, dotat amb 6.000 euros i el compromís de l’Ajuntament de Torredembarra d’encarregar al guanyador/a un treball periodístic remunerat sobre la vila per ser publicat en un mitjà de comunicació d’àmbit català, el treball guanyador ha estat l’article «La muerte en Galicia, un viaje», de Dani Keral, publicat al digital de Condé Nast Traveler, el 23 de setembre de 2024.

El jurat ha escollit com a finalistes els següents treballs:
– «El albatros del fin del mundo», de Rafa Pérez, publicat al mitjà digital Kamaleon Viajes el 18 de setembre de 2024.
– «Viajar en ‘camper’, un plan que muchos no repetirán: «Me arrepentí al salir del parking», d’Andrea Farnós i Ana Isabel Ruiz, publicat a El Confidencial el 6 de setembre de 2024

En quant al Premi de Comunicació Local, amb una dotació de 3.000 euros, el treball guanyador ha estat el pòdcast «El seu nom era Georg (Capítol 8 Del passat també es viu)»”, de Tere Ortega i Lluís Comes, emès a Tarragona Ràdio el 29 de febrer de 2024, que recupera la història sobre l’execució amb garrot vil a la presó de Tarragona de Georg Michael Welzel, un jove de la República Democràtica Alemanya, el 12 de març de 1974, a les acaballes del franquisme, i la veritable identitat del qual no va transcendir fins dues dècades més tard.

El jurat ha destacat que es tracta d’un “treball excel·lent en l’àmbit sonor, amb una narrativa ben estructurada”, que posa en relleu “l’habilitat per acudir a les fonts originals”, i en destaca la gran tasca realitzada per una ràdio local, que “mereix ser reconeguda pel seu esforç i qualitat”.

En aquesta categoria, els finalistes han estat:

«Remor de pedra. Molins», de Raquel Martínez, Mònica Socias i Josep M. Solé. Emès a la Xarxa Més i a Ona La Torre el 16 de juny de 2024.

– «La investigació sobre l’espionatge de la tècnica municipal de l’Ajuntament de Tarragona responsable del contracte de la brossa», de Rafa Marrasé, publicat al digital Porta enrere el 18 de juny de 2024.

Finalment, el jurat ha atorgat el Premi de Fotoperiodisme Camp de Tarragona, dotat amb 3.000 euros, a la fotografia «Llàgrimes de castellera veterana», realitzada i publicada el 5 d’octubre de 2024 al mitjà Tarragona Digital i capturada per la fotoperiodista Laia Solanellas, que es proclama guanyadora d’aquesta categoria per segon any consecutiu.

Durant la jornada de dissabte del Concurs de Castells 2024, la Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau de Tarragona va emocionar fins i tot els seus integrants més veterans després de descarregar el millor castell de la diada, el 5de8, en el primer intent de la seva història. El jurat ha ressaltat que la imatge “capta un gran moment de la història de la Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau i transmet molta emoció, a través de dues generacions de dones, i ho fa amb una composició equilibrada que se centra en l’emotivitat, la proximitat i la discreció”.

Les fotografies finalistes han estat:

– “Engolits pel fum”, d’Ariadna Escoda, realitzada i publicada el 21 de setembre de 2024
a l’Agència Catalana de Notícies (ACN).
– “Dormint dins d’un barranc”, d’Alba Mariné, presa el 21 de setembre de 2024 i publicada
el 22 de setembre al Diari de Tarragona

Els Premis de Periodisme Mañé i Flaquer donen a conèixer els seus finalistes

Presentació dels Mañé i Flaquer de 2024, amb responsables del Col·legi de Periodistes, Repsol i l’Ajuntament torrenc. Foto: Arxiu

El jurat de la XXXVII edició del Premi de Periodisme Mañé i Flaquer ha fet públics avui els finalistes a les diferents categories d’aquesta convocatòria, els guanyadors de les quals es donaran a conèixer divendres, 22 de novembre (20.30h), en una gala presentada per la periodista i actriu Anna Fortuny amb l’acompanyament musical de Litus, que tindrà lloc al pati del Castell de Torredembarra. Un total de 142 treballs optaven al premi, organitzat per l’Ajuntament de Torredembarra, la demarcació de Tarragona del Col·legi de Periodistes de CatalunyaRepsol, com a patrocinador, el Port de Tarragona, com a col·laborador, i amb el suport de la Diputació de Tarragona:

17 en la categoria Camp de Tarragona, 58 en la modalitat de Periodisme Turístic, 23 en la de Comunicació Local i 44 en la de Fotoperiodisme Camp de Tarragona.

Després de la deliberació del jurat, els finalistes són:

Premi Camp de Tarragona, dotat amb 8.000 euros:

‘Elles hi eren. Vides en lluita a les fàbriques de Tarragona’ (1960-1980), de Berta Ramos, Joana Zapata i Sergi Martín, emès a TAC12 el 28 de març de 2024.

‘I si el Hard Rock no es fes’, de Miquel Bonet, publicat a El País el 7 de juliol de 2024.

‘Paretdelgada: Un fil d’esperança’, de Lluís Cuartero i Antonio Mellado, emès al Canal Camp – La Selva del Camp el 7 d’abril de 2024

Premi de Periodisme Turístic, dotat amb 6.000 euros i el compromís de l’Ajuntament de Torredembarra d’encarregar al guanyador/a un treball periodístic remunerat sobre la vila per ser publicat en un mitjà de comunicació d’àmbit català:

‘El albatros del fin del mundo’, de Rafa Pérez, publicat al mitjà digital Kamaleon Viajes el 18 de setembre de 2024.

‘Viajar en ‘camper’, un plan que muchos no repetirán: Me arrepentí al salir del parking’, d’Andrea Farnós i Ana Isabel Ruiz, publicat a El Confidencial el 6 de setembre de 2024.

‘La muerte en Galicia, un viaje’, de Dani Keral, publicat al digital de Condé Nast Traveler, el 23 de setembre de 2024.

Premi de Comunicació local, dotat amb 3.000 euros:

‘La investigació sobre l’espionatge de la tècnica municipal de l’Ajuntament de Tarragona responsable del contracte de la brossa’, de Rafa Marrasé, publicat al digital Porta enrere el 18 de juny de 2024.

‘El seu nom era Georg (Capítol 8 Del passat també es viu)’, de Tere Ortega i Lluís Comes, emès a Tarragona Ràdio el 29 de febrer de 2024.

‘Remor de pedra. Molins’, de Raquel Martínez, Mònica Socias i Josep M. Solé. Emès a la Xarxa Més i a Ona La Torre el 16 de juny de 2024.

Fotoperiodisme Camp de Tarragona, dotat amb 3.000 euros:

‘Engolits pel fum’, d’Ariadna Escoda, realitzada i publicada el 21 de setembre de 2024 a l’Agència Catalana de Notícies (ACN).

‘Dormint dins d’un barranc’, d’Alba Mariné, presa el 21 de setembre de 2024 i publicada el 22 de setembre al Diari de Tarragona.

‘Llàgrimes de castellera veterana’, de Laia Solanellas, realitzada i publicada el 5 d’octubre de 2024 al mitjà Tarragona Digital.

Els guanyadors de les diferents categories es donaran a conèixer aquest divendres, 22 de novembre (20.30h). L’acte de lliurament serà produït i retransmès en directe per TAC12, la televisió pública del Camp de Tarragona, a través de la TDT i tac12.tv. També es podrà seguir per Ona la Torre, emissora municipal de Torredembarra. La gala serà presentada per la periodista i actriu Anna Fortuny, amb acompanyament musical de Litus i amb direcció i guió de Toni Orensanz.

En aquesta edició, formen part del jurat Neus Bonet, editora i presentadora de l’informatiu de Catalunya Ràdio ‘Catalunya migdia cap de setmana’ i Premi Margarita Rivière al rigor periodístic amb visió de gènere 2020 i Premi Ofici de Periodista 2024; Jordi Farré, professor agregat dels Estudis de Comunicació de la URV i investigador d’Asterisc, Grup de Recerca en Comunicació; Esteve Giralt, president de la demarcació de Tarragona del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Joan Maria Morros, degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya; i Glòria Serra, presentadora del programa “Equipo de Investigación” a La Sexta, tertuliana a RAC1, columnista a La Vanguardia i ‘Premio de honor a la labor más responsable en comunicación y empresa social 2019’.

D’altra banda, el jurat del Premi de Fotoperiodisme està integrat per Sandra Balsells, Premi Ortega i Gasset a la Millor Labor Informativa (2006) i docent de la Universitat Ramon Llull des del 1995; Esteve Giralt, president de la demarcació de Tarragona del Col·legi de Periodistes de Catalunya; i Anna Surinyach, fotoperiodista i editora de fotografia de la revista 5W.

Tota la informació del premi es troba disponible al web www.premimanyeiflaquer.cat

 

Arriba el 7è Mercat d’intercanvi i de segona mà de Torredembarra

Cartell del mercat segona mà de Torredembarra, que es farà el dia 23. Foto: Cedida

El 7è Mercat d’intercanvi i de segona mà de Torredembarra es farà el 23 de novembre, de 10 a 14 h, a la plaça de Mossèn Joaquim Boronat. Durant el matí, hi haurà diverses paradetes amb objectes de segona mà que es podran comprar o intercanviar amb objectes personals. Enguany, el tema central és el malbaratament alimentari i per aquest motius’oferiran tallers per aprendre a prevenir-lo i així evitar també la generació de residus.

En aquesta edició, l’Espai d’aprofitament de voluminosos de Cal Dània també serà present al Mercat. Com a conseqüència, el seu servei, que habitualment es fa l’últim dissabte de cada mes, canviarà excepcionalment de data per poder sumar-se a la iniciativa d’aquest 23 de novembre.

La regidoria de Sostenibilitat ha treballat en la imatge del Mercat, proporcionant faldons identificatius per a les paradetes, així com un tòtem i una banderola distintius que facilitaran la visibilitat de l’esdeveniment i la seva identificació com a punt de trobada sostenible. Segons la regidora de Sostenibilitat, Angie Muñoz, “aquestes accions posen en relleu la importància de crear espais per a l’intercanvi i la reutilització dins la nostra comunitat. Amb aquestes millores visuals, volem reforçar el compromís amb la sostenibilitat i convidar la ciutadania a participar activament en la prevenció de residus”.

La iniciativa es fa amb motiu de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que impulsa l’Agència de Residus de Catalunya, per sensibilitzar la població sobre la importància de reutilitzar allò que utilitzem. També es vol ensenyar o aprofundir maneres d’evitar que els aliments es facin malbé. A més, l’espai posa de manifest que les accions de cada persona són un granet de sorra en l’actual lluita per la protecció del medi ambient.

Aquesta edició del Mercat d’intercanvi i de segona mà l’ha organitzat el Grup Ecologista de Tarragona i EbreEcologistes en Acció amb el suport de l’Ajuntament, a través de la regidoria de Sostenibilitat i la col·laboració de la Sínia, el GEPEC, els Espigoladors i l’Agència de Residus de Catalunya.

Més informació i reserva de paradeta: tarraco@ecologistesenaccio.cat

Neix Tastem Torredembarra, una nova ruta gastronòmica per als divendres

Els representants dels establiments participants, en la presentació de la nova iniciativa. Foto: Cedida

L’Associació AEH Baix Gaià, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Torredembarra i el patrocini de Raventós Codorniu, ha presentat aquest dimarts ‘Tastem Torredembarra’, la nova ruta gastronòmica en la que, cada divendres, 13 restaurants de la zona poble i la zona platja de Torredembarra, serviran platillos acompanyats d’una copa de vi o cava de les bodegues Raventós Codorniu, que variaran cada setmana.

La ruta, que començarà aquest divendres 8 de novembre, farà una aturada durant les vacances de Nadal i tornarà a finals de gener.

Com a promoció, totes les persones que completin el passaport que trobaran als establiments participants, rebran una ampolla prèmium de regal. Per completar-lo, cal haver degustat tretze propostes gastronòmiques a qualsevol dels restaurants.

Es tracta d’una iniciativa per potenciar la gastronomia local que té com a objectiu dinamitzar la ciutat entre setmana i promocionar els restaurants que participen en aquesta iniciativa entre un públic de proximitat.

Els establiments participants són:

4 Makis

Oxid

4 Latas Torredembarra

Ristretto

Bar El Sabó

La terracita de Bella Terra

Pepito Bravo

Bar L’Estació

Pizzeria L’All Negre

El Cau de la Torre

Bar Cervecería La Brava

Restaurant El Cirerer

El racó de la paella

Els establiments participants, les propostes gastronòmiques setmanals, l’actualitat i les novetats de Tastem Torredembarra es podran consultar a la pàgina de Facebook i Instagram @tastemtorredembarra