TARRAGONA 21

La Policia Local de Torredembarra participa en dues campanyes del Servei Català de Trànsit

Imatge d’arxiu d’un vehicle de la Policia Local

La Policia Local de Torredembarra, durà a terme dues campanyes institucionals coordinades amb el Servei Català de Trànsit, segons les directrius del Pla de Seguretat Viària i les instruccions específiques per a les Policies Locals de Catalunya.

La primera, coincidint amb les dates del Carnaval del 20 al 26 de febrer, serà per controlar el consum d’alcohol i drogues al volant. La Policia Local establirà controls preventius en diferents punts del municipi i en diferents franges horàries. Amb aquesta i altres mesures, es pretén aconseguir un canvi cultural en la conducció, circulació i mobilitat dels ciutadans i les ciutadanes que ajudi a evitar l’incompliment d’aquestes normes bàsiques de trànsit i, conseqüentment, es redueixi la sinistralitat viària.

Cal recordar que conduir amb una taxa d’alcohol entre 0,25 i 0,60 és infracció administrativa i superior a 0,60 és un delicte amb la corresponent instrucció de diligències. Qualsevol d’aquestes infraccions comporta la retirada de 6 punt del carnet de conduir.

La següent campanya, que tindrà lloc del 2 al 8 de març, serà sobre el control de vianants i es posarà especial cura en combatre les infraccions i les conductes de risc dels conductors dels diferents tipus de vehicles que posin en perill la integritat dels vianants. Alhora, es vetllarà per lluitar contra la indisciplina en el respecte als semàfors i els passos de vianants i es faran controls preventius dels creuaments incorrectes per part dels vianants. També s’incidirà en les conductes antireglamentàries que impliquin un comportament que entorpeixi indegudament la circulació i que originin perjudicis o molèsties innecessàries a les persones.

 

Torredembarra ja té a punt l’eina per combatre les violències sexuals en espais festius

Imatge de la presentació del protocol. Cedida

El ple de l’Ajuntament de Torredembarra del proper 20 de febrer tractarà l’aprovació i implementació del Protocol d’actuació davant violències sexuals en espais festius a proposta de la Regidoria d’Acció Social. Aquest protocol respon al compromís de treballar per erradicar qualsevol tipus de violència i la voluntat de desplegar polítiques contres les violències que pateixen les dones, incloses totes aquelles persones que pateixen discriminació per la seva diversitat sexual o de gènere al municipi.

L’objectiu principal d’aquest Protocol és aportar un recurs tècnic que serveixi com a eina per combatre les violències sexuals als espais d’oci festiu i generar així, espais de llibertat. Concretament, ha de servir i ser implementat a les festes populars i espais d’oci festiu de Torredembarra.

La regidora d’Acció Social, Marga Rovira, ha explicat que per poder implementar el Protocol amb qualitat s’han planificat un seguit d’actuacions a partir d’aquest 2020. Els compromisos per a enguany són els següents: crear la comissió de seguiment per avaluar i millorar el Protocol; adherir-se al Manifest per unes festes lliures d’agressions sexistes, desenvolupat al Protocol, així com al «Protocol de seguretat contra les violències sexuals en entorns d’oci de la Generalitat de Catalunya»; implementar la campanya comunicativa desenvolupada al Protocol, i un decàleg sobre com informar sobre situacions de violència sexual.

També s’adopten els compromisos d’implementar les formacions mínimes previstes al Protocol, desenvolupar el marc normatiu per garantir que un requisit que han de complir les empreses de seguretat que contracti l’Ajuntament per a festes populars és que han d’estar adherides al Protocol de la Generalitat i desenvolupar el marc normatiu corresponent perquè les entitats que vulguin organitzar festes als espais públics de Torredembarra garanteixin que una persona de l’entitat hagi rebut la formació mínima d’agent detector.

La coordinadora del SIAD – Servei d’Informació i Assessorament a la Dona, Montse Salazar, ha explicat com es van iniciar els treballs de redacció del Protocol l’any passat i tota la tasca desenvolupada al llarg d’aquest any, tot destacant que els principis rectors són l’espai de llibertat; la corresponsabilitat; l’atenció prioritària; el rebuig de les agressions; la sensibilitat, cura i bon tracte; no culpabilitzar les persones que pateixen agressions, la confidencialitat de les dades personals i la publicitat del recurs tècnic.

Tot i que el Protocol encara no estarà implementat, en algunes activitats festives ja s’han instal·lat els punts lila i multicolor. Aquest és el cas de la propera festa de Carnaval en què s’ubicarà un Punt Lila i Multicolor a l’envelat de l’aparcament de Mañé i Flaquer, la nit de dissabte a diumenge. A més, hi haurà tres parelles voluntàries d’agents detectors d’agressions sexistes i homòfobes, que ja s’han format prèviament.

La coordinació ha anat a càrrec de la Regidoria d’Acció Social, amb la participació també de l’equip de l’Observatori Noctàmbul@s en la coordinació, redacció i dinamització del Protocol. El grup motor l’ha constituït membres de la Corporació, personal tècnic de l’administració i membres de l’Associació LGTBIQ, i a la comissió participativa hi han pres part membres de diferents entitats, centres docents i establiments d’oci nocturn. El treball realitzat compta amb la col·laboració del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya.

 

La Biblioteca de Torredembarra estrena un club de lectura de manga i filosofia

La Biblioteca Mestra Maria Antònia de Torredembarra estrena el club de lectura de manga i filosofia amb la primera tertúlia literària que tindrà lloc el pròxim 29 de febrer, a les 11.30 h, a la sala d’estudi. Per a estrenar aquest nou club, els primers títols triats són els primers volums de la saga de «Dragon Ball Z» (fins que mor Freezer) i «El héroe de las mil caras» de Joseph Campbell. Les persones interessades ja els poden recollir a la biblioteca. En acabar l’acte, els tertulians s’enduran un altre manga i un altre llibre de filosofia per llegir a casa (la saga «Naruto» i el budisme).

El conductor de les tertúlies serà Christian Suau, educador social amb molta experiència dinamitzant grups juvenils. El club va dirigit especialment a joves a partir de 12 anys i el seu objectiu és fomentar la lectura i l’esperit crític donant valor al manga.

Les tertúlies del club de lectura de manga i filosofia es duran a terme l’últim dissabte de cada mes, a dos quarts de dotze del matí, a la sala d’estudi de la Biblioteca Mestra Maria Antònia.

Altres clubs de lectura de la biblioteca són els infantils, de mestres i els dedicats als adults: de teatre, de novel·la, d’assaig, de poesia a escena i d’anglès.

Primera Jornada dels Jocs Esportius Escolars de Patinatge Artístic a Torredembarra

Una jove patinadora, en plena acció. Foto: Anna F. – Aj. Torredembarra

110 patinadores i patinadors del Tarragonès participen diumenge, a Torredembarra, en la 1a Jornada dels Jocs Esportius Escolars de Patinatge Artístic

El Pavelló Municipal Sant Jordi de Torredembarra acollirà aquest diumenge, 16 de febrer, la 1a Jornada Classificatòria Fase Tarragonès dels Jocs Esportius Escolars de Catalunya de Patinatge Artístic del curs 2019-2020. Hi prendran part un total de 110 patinadores i patinadors pertanyents al Club Patí la Pobla de Mafumet, Patí Club Vila-seca, CP Quimera dels Pallaresos, Gimnàstic de Tarragona i Club Patinatge Artístic Torredembarra, aquest últim amb 36 esportistes a competició.

Els jocs es duran a terme de dos quarts de nou del matí a dos quarts de quatre de la tarda. L’acte l’organitza el Club de Patinatge Artístic Torredembarra i el Consell Esportiu del Tarragonès i compta amb la col·laboració de la Regidoria d’Esport de l’Ajuntament de Torredembarra, entre d’altres.

El Carnaval de Torredembarra disposarà d’un Punt Lila i multicolor

Carnaval de l’any passat. Foto: Tarragona21

La Regidoria d’Acció social treballa per aconseguir un Carnaval lliure d’actituds sexistes i homòfobes. Amb aquest objectiu, la nit del 22 de febrer, de les onze a les quatre de la matinada, s’ubicarà un Punt Lila i Multicolor a l’envelat de l’aparcament de Mañé i Flaquer. Es tracta  d’un punt d’informació, assessorament i acompanyament per a víctimes d’agressions sexistes.

Concretament, es tracten agressions de caràcter sexista, assetjaments, tocaments sense permís, comentaris ofensius o agressions de qualsevol mena i discriminatòries, també pensant en el col·lectiu LGTBIQ. El punt té una clara i evident funció pedagògica per fomentar la prevenció, especialment entre els joves, i en els ambients més nocturns.

A més, hi haurà 3 parelles voluntàries d’agents detectors d’agressions sexistes i homòfobes, que s’han format arran del Protocol i pla d’actuació davant les violències sexuals en espais festius, que es preveu aprovar properament.

Les persones que treballaran al Punt Lila són experts en violència de gènere i coneixen els protocols d’actuació per a unes festes lliures de violències sexistes. Estaran degudament identificades i es coordinaran amb la Policia Local i el personal de Seguretat.

XII Setmana de la Igualtat a Torredembarra: Dones i Esport

La Regidoria d’Esport i diverses entitats esportives proposen participar a la «XII Setmana de la Igualtat: Dones i Esport 2020», que convoquen conjuntament el Consell Esportiu del Tarragonès i l’Àrea de la Dona del Consell Comarcal del Tarragonès, amb un ventall d’activitats força atractiu que pot ajudar a dinamitzar i fomentar la pràctica habitual de l’esport dins el col·lectiu de joves i dones.

Les activitats proposades que es podran practicar a Torredembarra són:

– Fitnes Club Anura: hip hop per a adults, power pump, dansa del ventre, pilates, twerk i zumba.

– Gimnàs Spa i Salut – Nidra: classes de pilates, hipopresius, ioga i dansa terapèutica.

– Apolo Gimnàs: classes de zumba i pilates.

– Crosffit Torredembarra: classe de Crossfit.

D’altres activitats destacades seran:

– Associació Cultural Arts Marcials Torredembarra: classes d’arts marcials.

– Associació Escarabats Blaus de Torredembarra: escalada en rocòdrom i un taller de teles acrobàtiques.

– Associació de Vogadors de Baix a Mar: una sortida a vogar.

– Club Excursionista Torredembarra: caminem per la vila de Torredembarra.

– BikePark Costa Daurada Torredembarra: sortida de BTT de dones.

– Club Tennis Torredembarra: tennis i pàdel.

– Ultimate Club Torredembarra: ultimate frisbee.

La Regidoria d’Esport proposa dues sessions gratuïtes d’aiguagim, a la Piscina Municipal, els dies 9 i 10 de març.

 

Torredembarra inicia els treballs per a elaborar el Pla d’igualtat

La Regidoria d’Acció Social, juntament amb l’àrea de Recursos Humans de l’Ajuntament, ha començat a treballar amb la consultora Noctámbul@s per tal d’elaborar el Pla d’igualtat intern del consistori i el Pla d’igualtat municipal de Gènere i LGTBIQ de Torredembarra. Es tracta d’un procés col·lectiu de presa de consciència que permeti establir mesures per avançar cap a la igualtat.

Aquest pla respon a l’obligació de la Llei Orgànica 3/2007, del 22 de març per a la igualtat efectiva d’homes i dones, que estableix al seu article quinzè l’obligatorietat dels organismes públics d’aprovar un pla d’igualtat entre homes i dones destinat al personal que hi presta servei.

Per a l’elaboració del Pla intern, s’ha acordat la creació d’una comissió de treball interdepartamental i transversal amb representants de l’Ajuntament entesos en matèria d’atenció a la dona i polítiques d’igualtat. En formaran part un nombre paritari de representants del personal, el Comitè d’Empresa i/o sindicats i, per l’altra banda, recursos humans, prevenció de riscos laborals, la referent d’igualtat i SIAD, entre d’altres. Referent al Pla municipal extern es treballarà juntament amb associacions i entitats i es crearà una comissió oberta a la ciutadania.

La regidora d’Acció Social, Marga Rovira, ha explicat que és per tant, un compromís institucional amb les polítiques d’igualtat: representativitat i distribució de les dones i homes en l’organització municipal, organització interna, l’accés a l’ocupació pública, perfil i distribució de la plantilla. Polítiques de formació i desenvolupament professional. Usos del temps i conciliació de la vida laboral, personal i familiar, condicions laborals i política retributiva, prevenció i salut laboral i mecanismes de prevenció de l’assetjament sexual o per raó de gènere.

Es preveu que el setembre de 2020 es dugui a terme la presentació dels dos plans d’igualtat.

Torredembarra amplia la recollida porta a porta del barri de Sant Jordi

La recollida d’escombraries porta a porta al barri de Sant Jordi de Torredembarra ampliarà el seu àmbit d’actuació a partir de la setmana vinent. En un primer moment, aquest tipus de recollida s’ha centrat en els habitatges unifamiliars o edificis amb baixa densitat, però ara s’inclouran també els edificis dels números 8 i 10 de l’avinguda de les Comarques Catalanes, els edificis amb números senars del carrer de la Rosella, l’edifici del número 12 del carrer de l’Hort de l’Oca i l’edifici del número 10-12 del passatge de la Petúnia. També quedarà inclosa l’Escola Antoni Roig.

El regidor de Sostenibilitat, Joan Torras, ha explicat que aquesta decisió s’ha pres després que nombrosos veïns d’aquesta zona hagin demanat que se’ls inclogués en el porta a porta i també per algunes disfuncions que s’havien detectat, ja que les zones d’emergència on es mantenen encara el sistema de contenidors han quedat allunyades d’aquests edificis.

Cal recordar que en aquesta fase inicial del desplegament del porta a porta no es contemplaven els edificis plurifamiliars, mentre no es trobava la solució idònia per a les grans comunitats de propietaris. El que ara es farà serà una prova pilot en què es delimitaran dues àrees d’aportació, on els veïns podran deixar els cubells, caixa o bossa segons el residu que toqui segons el dia. Una estarà delimitada al passatge de la Petúnia i l’altra a Comarques Catalanes. Es preveu que aquestes dues àrees estiguin habilitades en els propers dies.

Dies de recollida porta a porta

Envasos: dilluns, dimecres i divendres, en bossa de plàstic.
Cartró: dimarts, en caixa o bossa de paper.
Vidre: dissabte, en caixa o bossa.
Orgànica: dilluns, dimarts, dimecres, divendres i dissabte en bossa compostable i cubell airejat amb xip.
Resta: dijous i diumenge, en bossa de plàstic.
Bolquers: cada dia amb bossa de plàstic i etiqueta.
Poda: dilluns matí *
Voluminosos: dimecres matí *
*Per poda i voluminosos cal trucar prèviament al telèfon gratuït 900 10 30 01.

Hora per deixar la fracció al carrer: de 21 a 23 h.

Poda i voluminosos, la nit abans de la recollida.

 

Torredembarra ja es prepara per a viure un Carnaval multitudinari amb novetats destacades

Cartell del carnaval. Foto: Cedida

Torredembarra ja es prepara per a viure un Carnaval multitudinari amb novetats destacades en els recorreguts de les rues i en l’espai de la festa de nit i de la paella popular. Aquest matí, la Regidoria de Festes i l’Associació Amics del Carnaval han presentat la programació, amb la presència del Rei Carnestoltes i de la Cooperativa Combinats.

El regidor de Festes, Raúl García, ha explicat que s’ubicarà una envelat de mil metres quadrats a l’aparcament de Mañé i Flaquer per acollir el ball de Carnaval de dissabte a la nit (un dels moments més àlgids de la festa) i també el dinar de diumenge. Aquest canvi permetrà oferir més espai per a la festa amb menys afectació al veïnat. Relacionat amb aquesta nova ubicació, també hi haurà modificacions al recorregut de les rues (la del dissabte a la nit finalitzarà a la cruïlla entre Antoni Roig i Francesc Moragas, i la de diumenge es mantindrà al passeig Marítim però amb sortida a Cal Bofill i arribada a la Casona).

Aquests canvis han estat fruït del treball en comissió entre la Regidoria i l’Associació d’Amics del Carnaval. En aquest sentit, el regidor de Festes ha agraït la feina i l’entesa amb l’Associació. També ha agraït la tasca que desenvolupa la Cooperativa Combinats com a assessora artística externa.

Per la seva part, el president de l’Associació Amics del Carnaval, Eusebi Arall, ha explicat que a dia d’avui s’han inscrit 21 carrosses i 5 comparses, el que representa uns 1.700 participants, al voltant de 400 més que l’any passat. A més de les colles torrenques, totes integrades a l’entitat, també hi haurà grups provinents de poblacions properes. Sobre aquest fet, el regidor Raül García ha ressaltat la capitalitat de Torredembarra al Baix Gaià.

A part dels premis econòmics de participació, s’atorgaran un seguit de reconeixements entre les carrosses i les comparses participants: a la millor disfressa, a la millor coreografia, a la idea més original, al millor maquillatge, al tema més satíric, a les tres millors carrosses o a les tres millors comparses. Per votació popular, en línia, es podrà escollir la millor carrossa i la millor comparsa.

La intervenció de Nacho Pascual, de la Cooperativa Combinats, ha estat un pèl accidentada ja que el Rei Carnestoltes, que arribarà el 20 de febrer a Torredembarra, s’ha avançat uns dies «d’amagatotis» per reivindicar un Carnaval més crític i amb menys plomes. En paraules de Sa Majestat Carnestoltes: «si no critiqueu, no hi haurà futur».

 

La Policia Local deté un jove per un delicte d’atemptat contra agents de l’autoritat a Torredembarra

Foto d’arxiu policial. Foto: Policia Local

Agents de la Policia Local de Torredembarra han detingut un jove de 20 anys, veí de Roda de Berà, com a presumpte autor d’un delicte d’atemptat contra agents de l’autoritat. Els fets van tenir lloc al voltant de les set del matí del dissabte 1 de febrer. La Policia va rebre l’avís d’un ciutadà alertant que hi havia un grup de nois amb actituds incíviques a les proximitats del port esportiu.

Tot seguit, van localitzar el grup de nois, que es barallaven entre ells, i que havien deixat un vehicle al mig del carrer amb les portes obertes. Malgrat la presència dels agents, que van intentar mantenir l’ordre, els joves van continuar amb els aldarulls. En el moment de dur a terme les proves reglamentàries d’alcoholèmia, un dels joves va donar un cop a la mà a l’agent que tenia l’aparell, provocant que l’aparell caigués al terra. Tot just després, li va donar un cop de puny a la cara. Per aquest motiu, es va procedir a la detenció del noi i el vehicle va quedar immobilitzat. Després de realitzar l’atestat corresponent, el detingut va ser lliurat al jutjat de guàrdia del Vendrell.

 

El desplegament de la recollida porta a porta d’escombraries als barris de Torredembarra continua amb excel·lents resultats

Escombraries del carrer. Foto: Cedida

El desplegament del porta a porta en la recollida d’escombraries als barris de Torredembarra continua donant uns excel·lents resultats, tal com ha explicat el regidor de Sostenibilitat, Joan Torras. Amb les dades de les primeres setmanes de gener, en què ja s’ha incorporat el barri de Sant Jordi (Babilònia al desembre i el Nucli antic des de fa anys), la recollida de l’orgànica al municipi a través del sistema porta a porta s’ha multiplicat per quatre. Ara per ara ja se superen els 14.000 kg d’orgànica al mes a través del porta a porta (uns 3.000 kg quan només es duia a terme al Nucli antic). En el cas de la recollida d’envasos, vidre i cartró, l’increment ha suposat més del triple. 

Pel que fa al repartiment inicial de material per a reciclar (cubells vermell multiús i marró, dotats amb xip d’identificació) ja s’ha arribat a un total de 1.183 habitatges, el que representaria unes 3.000 persones. Concretament, a Babilònia s’ha lliurat a 441 habitatges (sobre 476 amb població fixa), a Sant Jordi 538 sobre 539 i a Clarà, on la campanya informativa es va iniciar a mitjans de mes, ha s’ha repartit material en 204 cases de 320 habitades tot l’any (un 64 % del previst).

Una altra dada destacada és que un 63 % de les persones que disposen del material per a reciclar porta a porta ja participen en aquest sistema, i un 61 % ho fan cada dia, la major part correctament. De fet, només es detecten entre dues o tres incidències diàries entre el Nucli antic, Babilònia i Sant Jordi.

La recollida porta a porta a Clarà s’iniciarà el pròxim 10 de febrer. En aquest espai, es pot consultar els carrers on s’implantarà aquest nou sistema i també on quedaran ubicats els contenidors d’emergència: http://paptorredembarra.emiweb.es/paginas/pap-clara-i-baix-a-mar/afectacio-de-carrers-del-porta-a-porta.html

Mentrestant, la campanya informativa continua de dimarts a divendres, de 10 a 14 h i de 16 a 19 h en punts itinerants, i els dissabtes al parc del Camí del Moro cantonada amb el carrer de Pere Romeu.

 

Obert el període d’inscripció per a participar al Carnaval 2020

La Regidoria de Festes de Torredembarra té obert el període d’inscripcions per a participar al Carnaval 2020 que enguany tindrà lloc del 20 al 26 de febrer. Les persones interessades cal que s’inscriguin enviant un correu electrònic a amicscarnavaltdb@gmail.com fins al pròxim 7 de febrer.

Aquí trobareu bases de participació, sol·licitud d’inscripció i model econòmic per a poder rebre els ajuts. http://torredembarra.cat/

Torredembarra commemora les víctimes de l’Holocaust i homenatja Esteve Cañellas

La Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Torredembarra ha organitzat un seguit d’actes de memòria històrica relacionats amb els camps de concentració nazis, amb la col·laboració del Memorial Democràtic i l’Amical de Mauthausen. L’Ajuntament de Torredembarra pertany a la Xarxa Mai Més d’Ajuntaments per la memòria i prevenció del feixisme.

Programes d’actes:

25 de gener a les 20h a l’Espai cultural Sala de Mar:

«De Torredembarra a l’infern dels camps de concentració nazis»

El dia 25 de gener hi haurà un recital literari i musical a la Sala del Mar de Torredembarra. Seguint un guió de Carles Marquès, diversos familiars de l’Esteve Cañellas Margalló, torrenc deportat pels nazis i mort al camp de concentració de Gusen, faran una lectura teatral, amb acompanyament musical de Xavier Martín a l’acordió i Conrad Setó al piano. L’acte pretén  retre homenatge a l’Esteve a través de lectures de textos de Neus Català o Montserrat Roig, entre d’altres. Aquest acte i també els actes dels dies 27 i 30 de gener s’emmarquen en la setmana de commemoració de les víctimes de l’Holocaust.

27 de gener a les 12h a la Biblioteca Mestra Maria Antònia:

Acte del Dia Internacional de commemoració en memòria de les víctimes de l’Holocaust. Acte institucional i ofrena floral al Memorial Esteve Cañellas Margalló, amb la participació de joves dels instituts del municipi i representants de la família de l’Esteve Cañellas. Anirà precedit d’una xerrada adreçada als joves, sobre la commemoració, el 27 de gener, de les víctimes de l’Holocaust i sobre la necessitat de preservar la memòria de les víctimes davant d’una societat que cada cop oblida amb més facilitat i en la qual, fins i tot, hi ha corrents negacionistes. La xerrada també inclourà la proposta de la lectura del còmic/novel·la gràfica «Maus», amb explicació de l’origen de la novel·la, el seu impacte després de la seva publicació als anys 80 . Suposa una font per entendre el genocidi d’una forma amena i educativa. La Biblioteca Mestra Maria Antònia acollirà una exposició sobre aquesta obra l’última setmana de gener i les dues primeres de febrer. 

30 de gener, a les 18h a la Biblioteca Mestra Maria Antònia:

Presentació de l’obra «Memoria y Viñetas. La memoria histórica en el aula a través del cómic», a càrrec del seu autor David F. de Arriba. Es tracta d’un llibre innovador amb diverses propostes didàctiques que tracten la necessitat de preservar la memòria històrica amb el còmic com a mitjà, a més també proposa diverses activitats per a joves molt enfocades pels docents.

La regidora de Cultura, Núria Batet, ha explicat que amb aquest seguit d’actes Torredembarra vol fer un pas més en la preservació de la Memòria Històrica. Des d’una vessant local, amb la personalització de les víctimes en la figura d’Esteve Cañellas Margalló, a una vessant més global pel fet de commemorar-ho la setmana que també es fa arreu d’Europa. Per part de l’Ajuntament, hi ha la ferma voluntat d’incidir en les generacions joves perquè Mai Més s’hagin de patir les conseqüències del feixisme i la intolerància, amb actes i activitats que els sensibilitzin, sense deixar de banda també apostes artístiques per fer arribar millor el missatge a tota la població.

 

Els hotelers demanen celeritat perquè s’arreglin les zones turístiques afectades pel temporal

Nombrosos veïns i propietaris de locals, netejant la sorra i vegetació acumulada al passeig marítim de Torredembarra, l’endemà del temporal Gloria. Foto: Núria Torres

La Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de Tarragona (FEHT) ha reclamat «celeritat» a les administracions perquè arreglin les zones turístiques que han quedat malmeses pel temporal Gloria.

El portaveu de l’entitat, Xavier Guàrdia, ha expressat la seva preocupació per l’estat en que ha quedat el destí turístic, tant la Costa Daurada com les Terres de l’Ebre. En declaracions a l’ACN, Guàrdia s’ha mostrat confiat que ajuntaments, Generalitat i Estat «esmerçaran esforços i pressupostos» per tal que estigui tot a punt per Setmana Santa, coincidint amb l’inici de la temporada turística a la demarcació de Tarragona.

Guàrdia ha apuntat que la situació a les Terres de l’Ebre i el Delta de l’Ebre preocupa «extraordinàriament» els empresaris. «És un destí turístic molt important per nosaltres», ha assenyalat, i ha lamentat l’estat de les platges i els passejos marítims a tota la costa de la demarcació. També ha reconegut que hi ha zones de l’interior que han quedat tocades pel temporal.

El portaveu de la FEHT no s’ha atrevit a fer un balanç dels danys als establiments turístics perquè «molts estan tancats» i en alguns casos encara no coneixen en detall el grau d’afectació. Això sí, ha avançat que els càmpings, «sobretot els d’interior o els que toquen a la costa, han tingut problemes». Tanmateix, ha indicat que «les empreses fan el possible per posar-se al dia i tenir una altra vegada el servei i l’allotjament a disposició dels clients».

Amb tot, s’ha mostrat confiat en que la resposta de les autoritats serà positiva a l’hora d’invertir per arranjar els desperfectes. «L’administració sap de la importància de tenir-ho tot en marxa perquè el turisme és un dels motors més importants que té el país a nivell econòmic», i entenc que hi esmerçaran esforços i pressupostos», ha finalitzat.

Eloi Tost – ACN

Les mesures de protecció dunar dels Muntanyans ‘salven’ l’espai natural del temporal

Després del temporal, han tornat a quedar a la vista els pals de protecció de les dunes dels Muntanyans que es van instal·lar fa una quinzena d’anys. El temporal s’ha emportat una part de la sorra que ha fet créixer les dunes els darrers anys, però l’espai inicial no s’ha perdut. Foto: Cedida

Les mesures de protecció dunar que ja es van iniciar fa quinze anys a l’Espai Natural dels Muntanyans han estat cabdals perquè els efectes del temporal Glòria no hagin estat devastadors. Aquesta és la principal conclusió de l’anàlisi tècnic que ha dut a terme la Regidoria de Sostenibilitat de l’Ajuntament.

El fet que es protegís la primera línia dunar amb la instal·lació de pals i cordes, a uns cinc metres direcció mar, ha fet que durant tots aquest anys la zona dunar creixés i els metres cúbics de sorra que s’han perdut amb l’actual temporal no han comportat una pèrdua irreparable. Per tant, no caldrà dur a terme cap regeneració ni aportació de sorra.

Les passeres no s’han vist afectades. Foto: Cedida

Altres conclusions a les que ha arribat el consistori són que l‘aportació d’aigua salada a la zona humida a l’hivern sempre és positiva i no hi ha hagut afectacions en la flora i la fauna. La corretjola que ha aportat l’aigua de mar serà beneficiosa per al fixament dunar. Altrament, les passeres de fusta dels itineraris interiors s’han mantingut al seu lloc, gràcies precisament a la bona protecció dunar. La sorra i la corretjola que s’hi ha acumulat es netejarà i reubicarà a la zona de platja de l’espai natural.

Els principals problemes (encara que de caire menor) han estat que s’han arrencat els pals i cordes que delimiten els itineraris, tot i que bona part es podran recuperar.

D’altra banda, i pel que fa a la nombrosa corretjola que ha portat el temporal al llarg de tota la façana marítima de Torredembarra, la Regidoria de Via Pública i Manteniment ha informat que no es traurà la que s’ha dipositat damunt la platja, precisament per l’efecte beneficiós que té aquesta planta per ajudar a la fixació de la sorra.

El temporal posa a prova el barri marítim de Torredembarra

Acumulació de sorra a les entrades dels locals del barri marítim de Torredembarra, l’endemà del temporal, i vianants caminant per la zona. Foto: ACN

Els veïns i propietaris de bars i restaurants del barri marítim de Torredembarra (Tarragonès) no se’n saben avenir com l’aigua i la sorra s’ha arribat a endinsar amb tanta virulència en cases i locals. L’Ajuntament ha abocat gairebé tot el seu personal per ajudar a netejar la zona, després d’una nit molt dolenta. Ha afectat especialment a la primera línia de mar, però també la segona línia, on encara hi ha sorra i vegetació pels carrers de l’entorn de l’església. Es trigarà dies a recuperar la normalitat. És un barri acostumat a suportar llevantades. Els veïns no les temen, però asseguren que mai havien vist un temporal de tanta intensitat. Hi ha locals on la sorra acumulada no deix veure les escales d’accés. La platja, que tenia fins a uns 50 metres d’amplada, s’ha reduït a la meitat.

«Com aquesta vegada mai vist». En els 65 anys que regenta el restaurant ‘Xaloquell’ arran de mar, la Joaquima Girol ha viscut moltes llevantades, però cap d’aquesta intensitat. Va pujar dalt del primer pis, on hi resideix, i va contemplar, impotent, com l’aigua impactava contra les portes del seu local. Afirma no haver passat por, però li dol veure tot el mal que ha causat el temporal. El mar es va endinsar per establiments, cases i va córrer sense control pel barri marítim.

Joaquima Girol, propietària d’un local, explica molt afectada entre llàgrimes que, en els 65 anys que té el restaurant, mai havien viscut res semblant.

La propietària d’un restaurant al passeig marítim de Torredembarra, desolada mostrant el seu local, amb molta sorra acumulada el dia després de la llevantada. Foto: ACN

«Aquest dimecres -al matí fins i tot lluïa el sol- tothom s’afanyava a netejar les seves entrades de sorra, vegetació i brutícia. Al passeig és on s’aprecien més els danys. Embarcacions amarrades al passeig, entre maquinària externa en plena feina i nombroses persones atrafegades en unes tasques de neteja que es preveuen que duraran dies, segons el regidor de Via Pública i Manteniment, Raúl García, que ha recorregut la zona afectada, junt amb l’alcalde Eduard Rovira.

«Potser no en recordem un de tanta intensitat, ha estat un temporal dur, hi ha bastanta més sorra i la feina que tenim és complicada, però, si no s’agreuja, és qüestió de neteja i prou», diu l’alcalde. «Ara hem de netejar el més aparatós, pendents encara del temporal… Hem passat una nit molt dolenta; l’aigua portava molta fúria, ha tombat bancs… jo ho trobo molt exagerat i suposo que es deu al canvi climàtic «, opina Miquel Àngel Lecha, veí del barri i excalcalde del municipi.

La sorra acumulada als bars i restaurants del passeig marítim de Torredembarra, l’endemà del temporal Gloria. Foto: ACN

Molts es mostren convençuts que el canvi climàtic ha influït en el temporal Gloria, el més fort dels últims anys. Les cases més antigues de primera línia de mar de Torredembarra conserven un desnivell i unes guies per posar-hi una fusta, per protegir-se dels forts temporals. Torredembarra ha estat dels municipis costaners del Camp de Tarragona més afectats, si bé també hi ha hagut afectacions en platges i passeigs d’altres poblacions com Salou, Cambrils i Tarragona ciutat.

 

El temporal s’acarnissa amb el litoral i ‘esborra’ les platges

Foto: tarragona ràdio

El temporal ha castigat el litoral, amb platges que han perdut molta sorra en diferents punts de la demarcació. És el cas de Tarragona, però també de localitats com Cambrils, Salou, Altafulla, Torredembarra o Roda de Berà. El vent ha bufat arreu. S’han superat ratxes de més de 100 km hora en molts sectors del litoral i prelitoral, com ara el Montsià. Pel que fa a la pluja, que ha estat molt generalitzada i abundant, s’ha arribat als 177 litres per metre quadrat en indrets com Ulldecona, o als 145 litres a Horta de Sant Joan.

La caiguda d’un arbre ha fet tallar la circulació de l’R-15 entre Els Guiamets i Móra la Nova, que ja s’ha pogut restablir. S’han produït retards als Regionals i també als trens de Llarga Distància, que han hagut de reduir la velocitat. A les carreteres, les complicacions segueixen a la Terra Alta amb dues vies on és obligatori l’ús de cadenes: la T-330 a Arnes i la T-334 a Horta de Sant Joan. D’altra banda, a causa de la neu, nombrosos centres educatius de la Terra Alta no han pogut obrir les portes aquest dimarts, afectant uns 2.500 alumnes de la comarca.

En una entrevista a Tarragona Ràdio, el president del Consell Comarcal del Tarragonès, Joan Martí i Pla, ha parlat de «certa normalitat» i que la pitjor part se l’ha emportat el litoral.

Encara venen dos dies crítics: dimarts i dimecres, ha advertit el cap de l’Equip de Predicció i Vigilància, Santi Segalà, que ha indicat que seran «els dies amb una precipitació més extensa, centrada especialment als dos extrems de Catalunya».

Segalà ha exposat que els focus de màxima precipitació seran les comarques de Girona, on puntualment es poden superar els 300 litres per metre quadrat, i les del sud de Tarragona.

 

La fiscalia rebaixa l’acusació contra l’exalcalde Masagué pel cas de les guinguetes de Torredembarra

Imatge dels tres acusats asseguts a la sala de vistes del jutjat penal 2 de Tarragona: Daniel Masagué (dreta), Pere Font (centre) i Gerard Montserrat (esquerra). Foto: Roger Segura

Aquest divendres ha quedat vist per a sentència al jutjat penal 2 de Tarragona el judici contra l’exalcalde de Torredembarra, Daniel Masagué, per les presumptes irregularitats i tracte de favor en l’adjudicació de les guinguetes de la platja del municipi a Gerard Montserrat, militant del seu partit (CDC).

Durant la fase de conclusions, el fiscal anticorrupció José Grinda ha rebaixat la petició de tres a dos anys de presó pels suposats delictes de prevaricació i frau –que inicialment considerava que s’havien produït de forma continuada. A més, ha demanat dos anys de presó per a Montserrat i un any i mig de presó per a l’exregidor de Platges, Pere Font. Les defenses dels tres acusats n’han demanat la lliure absolució per falta de proves.

La fiscalia ha insistit que l’any 2012 els dos polítics van voler beneficiar Montserrat, militant de CDC i cap de la gestora local del partit el 2013. El ministeri públic considera que, per fer-ho, el consistori va iniciar un procediment negociat i sense publicitat al qual va convidar les empreses Promoesport, Fimongest i Manretar, «totes elles relacionades entre si» amb Gerard Montserrat i «sense solvència ni experiència prèvia amb aquests serveis». Això, sosté la fiscalia, va suposar un perjudici per a les arques municipals.

Segons ha detallat a l’ACN Pau Simarro, l’advocat de l’exalcalde, les defenses han sostingut que l’actuació dels acusats no va ser delictiva perquè va seguir les indicacions dels tècnics municipals en matèria de contractació i que l’únic objectiu del govern local era garantir «l’interès públic» i que les platges del municipi disposessin d’aquest servei els estius del 2012 i 2013.

Segons han insistit, un concurs públic promogut per l’anterior govern l’any 2006 va fixar que, durant deu anys, només es pogués instal·lar un únic model de guingueta al municipi. Tenint en compte que va ser una empresa de Gerard Montserrat qui va comprar les tres úniques guinguetes d’aquest model que es van fabricar, no hi tenien cap alternativa. Masagué ha tornat a defensar que van actuar correctament i que confia que serà absolt.

Un cop completada la vista per la peça separada número 4 del cas Torredembarra -la primera que arriba a judici-, el jutge del penal número 2 de Tarragona l’ha deixat vist per a sentència. Tot i això, el 15 d’abril començarà a l’Audiència de Tarragona el judici per una altra branca de la investigació. Es tracta de la peça separada número 1, que investiga la presumpta adjudicació a dit de dos locals i per la qual l’exalcalde afronta una petició de quatre anys i mig de presó.

Investiguen per tràfic de drogues el propietari d’un establiment grow shop de Torredembarra

La Guàrdia Civil i la Guàrdia Urbana de Tarragona investiguen el propietari d’un establiment grow shop de Torredembarra per un presumpte delicte de tràfic de drogues. L’acusen d’estar relacionat amb el conreu, elaboració i tràfic d’estupefaents en el seu establiment. Un operatiu policial va descobrir allí 52 grams d’haixix, una rentadora i una premsa per elaborar-lo.

A més, també van intervenir 25 quilos de marihuana en un habitatge de la urbanització tarragonina d’Entrepins que estaria relacionat amb el comerç. La investigació es va posar en marxa gràcies a un avís de veïns. Dispositius policials conjunts dels dos cossos van permetre desmantellar la plantació i identificar els responsables.

Els investigadors van poder esbrinar que el responsable del grow shop havia instal·lat a l’habitatge el material necessari per instal·lar-hi una plantació que serviria per satisfer les necessitats d’una associació. Durant les tasques de vigilància, van comprovar com dos individus en un furgó accedia a l’habitatge on, després de passar un temps a l’interior, carregaven material per a plantacions de cànnabis. En el moment d’identificar-los, els agents van comprovar que estaven desmuntant els elements de la plantació i van declarar que eren treballadors del grow shop que havien estat enviats pel seu responsable a efectuar aquesta tasca.

Després d’aconseguir la pertinent autorització judicial, els cossos policials van poder accedir a la casa i en una de les estances van trobar un assecador amb 25 quilos de marihuana així com elements per empaquetar-la. Posteriorment, i en l’escorcoll al grow shop, van trobar 52 grams d’haixix, una rentadora i una premsa per elaborar aquest producte. L’home, de 37 anys i veí de Roda de Berà, va quedar en llibertat i a disposició del jutjat de guàrdia de Tarragona després de declarar davant la Guàrdia Civil. Segons el mateix institut armat, portava un elevat nivell de vida i utilitzava sempre per als seus desplaçaments cotxes de lloguer.

L’Institut Ramon de la Torre de Torredembarra serà seu dels exàmens oficials d’anglès

Institut Ramon de la Torre. Foto: Cedida

La Regidoria d’Educació informa que l’Institut Ramon de la Torre i l’organització internacional Cambridge English Language Assesment (per mitjà del centre autoritzat European College) van signar el curs 2017-18 un conveni de col·laboració per tal que l’Institut sigui seu dels exàmens oficials d’anglès.

Aquest curs s’ofereixen els següents nivells: KET for schools (Key English Test), PET for schools (Preliminary English Test), FCE for schools i FCE (First Certificate English) i CAE* (Certificate in Advanced English). Aquests exàmens equivalen, respectivament, als nivells A2, B1, B2 i C1 del marc comú europeu. Les proves «for schools» són el mateix nivell i tipus de prova que els altres, però la temàtica d’aquestes és més propera a l’alumnat en edat escolar.

L’Institut Ramon de la Torre, en la línia de donar el màxim servei a la zona, ofereix la possibilitat de realitzar aquests exàmens en el propi centre, tant als seus alumnes com a candidats externs. D’aquesta manera, els estudiants d’anglès de Torredembarra i la zona no s’han de desplaçar.

Els alumnes de l’institut i els candidats externs que provinguin d’un altre centre educatiu que hagi signat també un conveni, es beneficiaran d’un preu reduït gràcies al National Schools Project.

La data de convocatòria dels exàmens oficials de Cambridge, per a tothom que s’hi inscrigui, serà el dissabte 6 de juny de 2020, al matí, a l’Institut Ramon de la Torre. *Excepte CAE, el qual és el dissabte 20 de juny de 2020, al matí, a Valls.

El període d’inscripció serà del 3 de febrer al 17 d’abril, a la secretaria de l’Institut, on s’ha de lliurar el full d’inscripció i el resguard de pagament. Les proves es podran realitzar si hi ha un mínim de participants inscrits.

 

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies