TARRAGONA 21

El patinatge estatal arriba per primer cop a Torredembarra

El Club Patinatge Torredembarra organitza el VII Campeonato de Solo Danza de España i el I Trofeo Nacional Solo Danza i Línia Torredembarra, juntament amb la Real Federación Española de Patinaje i l’Ajuntament de Torredembarra, i amb el suport de la Federació Catalana de Patinatge. La competició, que serà a porta tancada, tindrà lloc del 4 al 7 de desembre en les categories de cadet a sènior, amb la participació de 114 patinadors i patinadores d’11 comunitats autònomes de les modalitats de Solo Dance i Patinatge Artístic de Línia.

Del club torrenc, en prendran part 9 esportistes, que participaran en la modalitat de Solo Dance: Lidia Alomà, Marta Roca, Mireia Vidilla,  Ot Font (categoria cadet), Berta Gargallo (categoria juvenil), Ariadna Gironès (categoria júnior) i Paula Martínez, Elena Fortuny i Janet Jordan (categoria sènior).

Després de l’anunci el mes d’octubre de les restriccions de la Generalitat de Catalunya, la Federació Catalana de Patinatge va prendre la difícil decisió de no inscriure a cap patinador/a en aquests campionats estatals. Finalment després de diverses converses, s’ha arribat a un acord entre les federacions espanyola, catalana i els clubs implicats que permetrà als patinadors i patinadores catalans poder participar en aquesta competició estatal, però ho faran en el format de Trofeo Nacional (serà una competició simultània però amb dues classificacions que fàcilment podran ser comparables).

Després d’una temporada marcada per la Covid-19, aquesta serà la segona competició de Solo Dance que es durà a terme aquest 2020 i poder competir de nou donarà sentit als esforços i anhels de tota la temporada. Tot i així, la preparació per a aquests campionats ha estat irregular, amb parades d’entrenaments significatives, amb pavellons tancats i entrenaments en lloc impensables.

Redacció

 

L’Escola Municipal de Música de Torredembarra recupera les classes presencials

Imatge de l’Escola de Música de Torredembarra. Foto: Anna F / Ajuntament

Amb l’entrada en vigor del primer tram del Pla d’obertura Covid-19 d’aquest 23 de novembre, l’Escola Municipal de Música de Torredembarra ha recuperat la presencialitat en aquelles classes que ara es duien a terme telemàticament. Els grups instrumentals i orquestres s’havien suspès i reprendran l’activitat (presencial) a partir de l’1 de desembre, amb possibles canvis de format. Els alumnes que havien optat per no fer classes telemàtiques es reincorporaran l’1 de desembre i l’alumnat de 3 a 5 anys no començarà les seves classes fins que la situació ho permeti.

A més, cal recordar que en el ple ordinari del 19 de novembre es va aprovar aplicar a partir de desembre un descompte del 50% del preu públic establert en totes les tarifes de les classes que no puguin ser presencials al centre i s’hagin de rebre de manera telemàtica.

D’altra banda, l’Escola Municipal d’Adults Mar de Lletres de Torredembarra manté la semipresencialitat, tot i que des de la setmana passada els grups d’alfabetització i alguns grups dels nivells bàsics de català i castellà tornen a fer totes les classes de manera presencial.

 

Torredembarra obre les inscripcions per als comerços que vulguin participar a la Gimcana dels aparadors de Nadal

Com a novetat, enguany el sorteig dels premis es realitzarà el divendres 8 de gener de manera telemàtica a través de la pàgina sortea2. Foto: Anna F. (Ajuntament)

 

La Regidoria de Comerç, Indústria i Activitats impulsa, per sisè any consecutiu, una proposta lúdica per a infants i famílies que s’anomena Gimcana dels aparadors de Nadal: busca l’objecte que no toca! Es durà a terme de l’11 de desembre al 4 de gener, i en aquest moments l’organització ha obert el termini d’inscripció per als establiments interessats a participar-hi. Caldrà que ho comuniquin, fins al 30 de novembre, al telèfon 977 644 580, de dilluns a divendres, de 9 a 14 ho al correu electrònic turisme@torredembarra.cat

Cal recordar que la gimcana dels aparadors de Nadal és una proposta de promoció del comerç local i de proximitat que vol potenciar el coneixement de l’eix comercial i, a la vegada, persegueix una funció lúdica i d’oci. Consisteix en què les botigues decoren els seus aparadors de Nadal amagant un objecte que no està relacionat ni amb el Nadal ni amb la botiga. Els infants i famílies han de trobar-los als aparadors dels comerços participants i apuntar-ho en una graella que es trobarà disponible a les oficines de la Regidoria de Turisme i l’Ajuntament, així com en totes les botigues participants a la gimcana. Una vegada omplerta tota la graella hauran de dipositar-la a les urnes de la Regidoria de Turisme i l’Ajuntament i entraran en el sorteig de premis i regals. Podran participar tots els nens i nenes nascuts entre els anys 2007 i 2015.

Les botigues també tindran opció a premi, ja que els participants valoraran el «Millor aparador decorat de Nadal» i «L’objecte més original amagat a l’aparador».

Com a novetat, enguany el sorteig dels premis es realitzarà el divendres 8 de gener de manera telemàtica a través de la pàgina sortea2.

Redacció

 

250 persones ha estat admeses a les proves de selecció d’agents de la Policia Local

A la imatge, agents de la Policia Local de Torredembarra

A la imatge, agents de la Policia Local de Torredembarra.

250 persones han estat finalment admeses a participar a les proves del procés selectiu per cobrir quinze places d’agent de la Policia Local, quatre d’aquestes reservades a dones, amb caràcter funcionari de carrera, mitjançant sistema de concurs-oposició. La prova de cultura general es durà a terme el 27 de novembre.

Precisament per la situació de crisi sanitària i pel gran nombre d’aspirants en el cas de la convocatòria d’agents, en aquesta ocasió s’ha variat l’escenari habitual i la prova cultural tindrà lloc al Pavelló Municipal Sant Jordi. La informació bàsica per als participants és la següent:

•    Entrada principal pel pàrquing asfaltat de la carretera T-214 de la Riera.
•    Es prega l’estacionament de vehicles al Polígon Roques Planes i dirigir-se al pavelló caminant.
•    Cal llegir i donar compliment al protocol d’actuació davant la Covid-19 publicat al web oficial de l’Ajuntament de Torredembarra.
•    Mantenir les distàncies de seguretat, ús de mascaretes i no accedir a les instal·lacions fins que siguin avisats per l’organització (esperar al pàrquing asfaltat).
•    Portar complimentat el full de declaració responsable (Covid-19) i el DNI.
•    Es prega arribar amb temps suficient en relació a l’hora prevista d’accés esglaonat.

Per facilitar una entrada esglaonada dels aspirants al recinte on es durà a terme la prova, són convocats, d’acord amb la lletra inicial del primer cognom, de la següent manera:

Cognoms de la A-F : 10.45 h
Cognoms de la G-MA : 11.00 h
Cognoms de la ME- Z: 11.15 h
Hora prevista per l’inici de la prova: 11.30 h.

Tota la informació es pot consultar a: http://torredem.altanet.org/ca/textnormal/color/ocupacio/article/2/con/184/0/

Redacció

 

La Biblioteca Mestra Maria Antònia recupera progressivament els serveis

Imatge d’arxiu de la biblioteca. Foto: Anna F. (Ajuntament)

Amb l’entrada en vigor del primer tram del Pla d’obertura Covid-19 d’aquest 23 de novembre, la Biblioteca Mestra Maria Antònia recupera progressivament els serveis:

•    Es reprenen els serveis habituals, amb una limitació del 50 % en la capacitat màxima dels espais.
•    Els documents retornats de préstec  (a qualsevol hora), s’han de deixar a la bústia exterior, perquè es confinin 48 hores.

L’horari d’atenció al públic és el següent:
•    de dilluns a divendres, de 16 a 20 h
•    dissabtes, de 10 a 13 h

Es mantenen les mesures de:
•    control de temperatura
•    rentat de mans
•    ús de mascareta
•    presentar el carnet de la Biblioteca, per poder fer el rastreig.

Se segueix recomanant reservar taula i ordinadors, per assegurar-se plaça, i que es facin les comandes prèviament, per evitar cues. Es pot contactar amb la biblioteca per correu electrònic o per telèfon:
•    biblioteca@torredembarra.cat
•    667 171 291 (també WhatsApp)
•    977640025 (803) / 977 031 464

En el cas de la premsa diària, s’està avaluant el seu ús donat que necessita un tractament amb alcohol isopropílic de 70º.

Es pot demanar cita prèvia amb la bibliotecària per a:
– Afinar les cerques d’informació o de lectura.
– Consultar el catàleg Argus
-Demanar suport per als deures escolars i investigacions.

Els clubs de lectura en aquesta fase segueixen sent virtuals. Es pot demanar cita amb una bibliotecària per aprendre a fer servir les plataformes.
Es reprenem les activitats presencials a la biblioteca amb els grups bombolla de les escoles.

Altres serveis que ofereix la Biblioteca:

Préstec interbibliotecari: llibres i altres documents de biblioteques de tota Catalunya.
Desiderates: propostes de llibres que recomanen els usuaris que estiguin a la biblio.
– Sol·licitar el carnet presencialment, o a través del formulari web.
– Formació per a aprendre a usar:
plataformes de videoconferències que s’utilitzen en les tertúlies
eBiblio, per a continguts digitals
catàleg Argus per consultar la disponibilitat dels llibres, CD, DVD o revistes.

Redacció

 

Torredembarra tindrà Casal de Nadal per a nens i nenes de 3 a 12 anys

Façana de lAjuntament de Torredembarra. Foto: Fem Turisme


Torredembarra tindrà Casal de Nadal. La Regidoria de Joventut ultima aquests dies els detalls d’aquesta activitat que anirà dirigida a nens i nenes de 3 a 12 anys, amb inscripció gratuïta i places limitades. El regidor de Joventut, Guillem Pujol, ha explicat que ara més que mai els infants necessiten jugar i divertir-se i que s’està treballant per oferir el Casal de Nadal amb totes les mesures de seguretat sanitària per la Covid-19.

En els propers dies es donaran a conèixer els detalls del Casal de Nadal que es realitzarà amb l’entitat d’educació en el lleure Viu Lleure. De moment, ja es pot avançar que el Casal de Nadal portarà per títol «Gaia, els follets i les fades» i que tindrà lloc els dies 28, 29 i 30 de desembre i 4 i 5 de gener.

Redacció

 

Fins octubre, el SIAD torrenc ha atès 49 dones per violència de gènere i la Policia Local ha gestionat 12 denúncies

Entre gener i octubre d’enguany s’han produït 12 denúncies, 1 de les quals s’han iniciat d’ofici i la major part s’han produït els mesos de febrer i de juny. Foto: Cedida

Del mes de gener al mes d’octubre de 2020, el Servei d’Informació i Atenció a les Dones de Torredembarra (SIAD) ha atès un total de 423 persones, de les quals 49 són víctimes de violència masclista, el que representa un 11,89 % de les usuàries. Per edats, la major part són dones entre els 20 i 50 anys i per nacionalitats, són espanyoles (un total de 33). Altres dades sobre la violència de gènere a Torredembarra provenen de la Policia Local. Entre gener i octubre d’enguany s’han produït 12 denúncies, 1 de les quals s’han iniciat d’ofici i la major part s’han produït els mesos de febrer i de juny.

Aquestes dades s’han donat a conèixer aquest matí amb motiu de la celebració el pròxim 25 de novembre del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones. La regidora d’Acció Social, Marga Rovira; la coordinadora del SIAD – Servei d’Informació i Assessorament a la Dona, Montse Salazar, i la sergent de la Policia Local de Torredembarra, Maite Tovar, han presentat el balanç del darrer any del SIAD i de les actuacions policials relacionades amb la violència de gènere.

El SIAD és un servei municipal d’informació, assessorament i assistència psicològica i jurídica adreçada a qualsevol persona, prioritàriament a dones, infants i gent gran (en els casos de patir maltractament). El seu principal objectiu és la detecció precoç de les persones que puguin estar patint algun tipus de maltractaments, així com donar suport en problemàtiques de separacions i divorcis, assetjament laboral, etc.

Un dels protagonistes del balanç d’enguany ha estat el confinament que s’ha patit a causa de la pandèmia per la Covid-19. Tot i que les dades del 2020 en comparació amb les del 2019 indiquen un descens de casos detectats de violència envers les dones al SIAD (de 58 a 49 en el mateix període de gener a octubre) i de denúncies (de 23 a 12 en el mateix període de gener a octubre), des del mateix SIAD i des de la Policia Local s’indica que no es pot considerar que la violència hagi anat a menys, sinó que les circumstàncies del confinament i de la crisi econòmica que ha generat han fet que moltes dones no hagin pogut denunciar o no es vegin amb capacitat econòmica per allunyar-se del seu maltractador.

El confinament també ha comportat que el SIAD hagi atès més casos de conflictes relacionals interfamiliars (149) i de parella (27) i que hagin baixat les problemàtiques de separacions (26) perquè no se n’han pogut produir en les circumstàncies normals.

Durant la presentació d’aquestes dades, la regidora d’Acció Social, Marga Rovira, ha explicat que des de l’Ajuntament es treballa en l’elaboració del Pla local per la igualtat de gènere i els drets del col·lectiu LGBTI a Torredembarra i Pla d’igualtat intern de l’Ajuntament de Torredembarra, i que espera que s’aprovin per poder implementar-los entre final del 2020 i principi del 2021. Al mateix temps, ha recordat que l’Ajuntament ja disposa d’un pla i d’un protocol d’actuació contra conductes xenòfobes i violències sexuals en els espais d’oci nocturn a Torredembarra.

Pel que fa a la commemoració el pròxim dimecres del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones, la regidora Marga Rovira ha comentat que mentre no s’erradica aquesta xacra social, cal continuar organitzant actes reivindicatius i, sobretot, educar la ciutadania i les generacions més joves.

Actes commemoratius a Torredembarra el 25 de novembre #25NTdb

9 h. Presentació a les xarxes socials municipals del vídeo «La dona morta», a càrrec de RudaTeatre.

12 h. Minut de silenci i lectura del #Manifest25N2020.

Seguidament, inici de la campanya «Diposita aquí el teu masclisme».

Redacció

 

Miquel Bonet guanya el Premi de Periodisme Mañé i Flaquer del Camp de Tarragona

‘Explosió’, de David Oliete, obra guanyadora del nou guardó de Fotoperiodisme

La gran nit del periodisme al Camp de Tarragona s’ha pogut celebrar, ni que sigui en format mixt -presencial, televisiu i radiofònic-, i de nou Torredembarra ha estat la seu del liurament del Premi de periodisme Mañé i Flaquer, que arribaven a la 33ena edició, una institució que ha anat creixent en nombre de categories, formats i participació. Ha deixat de ser definitivament un premi local per ser-ho del Camp de Tarragona, a la vegada que manté el seu perfil nacional i fins, estatal i internacional.

Organitzat per l’Ajuntament de Torredembarra, a través de la Regidoria de Cultura, i la Demarcació de Tarragona del Col·legi de Periodistes de Catalunya, té Repsol com a patrocinador principal i suma enguany la col·laboració del Port de Tarragona.

El treball guanyador de la modalitat Camp de Tarragona (en què hi han participat 28 treballs) ha estat l’article “La clau que obre tots els panys”, de Miquel Bonet, publicat al CatalunyaDiari.Com i al TarragonaDigital.com el 28 d’octubre de 2019. L’obra guanyadora analitza mig segle després l’arribada de la indústria petroquímica a Tarragona, una activitat que ha quedat definitivament lligada a l’esdevenir de la regió. L’autor es planteja i intenta respondre qüestions com: “Per què aquesta indústria sovint mal vista hi va anar a raure? Què ha significat per al creixement de la segona àrea metropolitana de Catalunya? Quin futur li espera?”.

El jurat ha ressaltat d’aquesta peça periodística la voluntat divulgativa de l’article, la bona redacció, el sentit de l’humor i l’excel·lent combinació entre la informació històrica i l’estil amè i actual. El premi té una dotació de 8.000 euros. Bonet ha anunciat que lliurarà part del premi als periodistes autònoms especialment afectats per la crisi.

D’altra banda, “Montroig, el patio de recreo de Joan Miró”, de Lourdes López, publicat el 9 de juliol de 2020 al web de la Revista Viajes National Geographic, i “El temple del quilòmetre zero”, de Sara Sans, publicat a la revista Fet a Tarragona de juliol-agost 2020 han estat finalistes.

El mur de Berlín

L’article guanyador de la modalitat de Periodisme Turístic (en què hi han participat 61 treballs) és el reportatge radiofònic “El dia que va caure el mur”, de Roger Escapa, emès al programa El Suplement de Catalunya Ràdio, el 2 de novembre de 2019. 30 anys després de la caiguda del Mur de Berlín, l’autor torna a la capital alemanya per descobrir què queda de la ciutat socialista i els canvis que hi ha hagut al llarg de tot aquest temps. A través d’un recorregut pel que queda d’aquell mur, què va representar i els canvis produïts, l’autor ens va introduint a la ciutat de Berlín i aconsegueix generar desig de visitar-la sota aquesta perspectiva, amb especial rellevància en el sector de les generacions més joves, nascudes ja sense el mur o que eren molt petites quan va caure. I ho fa aprofitant tots els recursos del llenguatge radiofònic, fet que han ressaltat els membres del jurat. La dotació és de 6.000 euros i el compromís de l’Ajuntament de Torredembarra d’encarregar al guanyador/a un treball periodístic remunerat sobre la vila per ser
publicat en un mitjà de comunicació d’àmbit català.

Els altres finalistes han estat “Cómo se cuenta una selva – Viaje a la Amazonia ecuatoriana”, de Santiago Tejedor, publicat a La Vanguardia el 13 d’agost de 2020, i “Cómo cruzar los Cárpatos sin verdadera necesidad”, d’Ander Izagirre, publicat al número de primavera 2020 de la Revista
Altaïr.

La grip espanyola viscuda a Reus

La categoria de Comunicació Local (amb 48 treballs a concurs), s’ha atorgat a l’article “Quan les campanes van deixar de tocar a morts”, d’Arnau Martínez, publicat al núm. 92 de la revista NW, a l’abril de 2020. El treball ens presenta com va viure la ciutat de Reus l’epidèmia de grip espanyola del 1918. El jurat ha valorat com l’article permet reivindicar la memòria històrica per posar-nos en situació i constatar que allò que ens sembla nou i excepcional ja s’ha viscut abans. La dotació del premi és de 3.000 euros.

Els finalistes han estat el monogràfic “Un nou temps” sobre Viure amb el Coronavirus de la revista Fet a Tarragona, maig-juny, núm. 41, i “La tragèdia té nom de dona”, de Carina Filella, publicat el 28 de març de 2020, al setmanari La República.

Fotoperiodisme, la novetat

El primer premi de la nova modalitat Fotoperiodisme Camp de Tarragona (48 treballs participants) és per a la fotografia “Explosió”, de David Oliete, realitzada el 14 de gener de 2020 i publicada el 15 de gener de 2020 a The New York Times, Le Monde, The Guardian, abc News, The Washington Post, entre d’altres (via Associated Press). És tracta d’una imatge de l’explosió a les instal·lacions de l’empresa química IQOXE, ubicada al polígon sud del complex petroquímic de Tarragona, que el jurat ha qualificat com “La foto”, tant pel resultat tècnic com pel seu valor periodístic. “És l’instant d’una de les notícies més destacades del darrer any al Camp de Tarragona, desbordant fronteres i arribant a publicar-se a mitjans de gran rellevància mundial”, destaca el jurat. Aquesta categoria està dotada amb 3.000 euros.

Les fotografies finalistes han estat “Soledat”, d’Alba Rodríguez, realitzada el 22 de maig de 2020 i que ha format part de l’exposició Tarragona confinada, ha estat emesa a TV3 i publicada en diversos diaris (Diari de Tarragona, La Vanguardia, entre finals de setembre i principi d’octubre
de 2020) i “Pont”, de Núria Torres, presa i publicada el 23 d’octubre de 2019 a l’Agència Catalana de Notícies.

El lliurament dels premis s’ha fet aquest divendres, 20 de novembre al Castell de Torredembarra. Per motius de seguretat, l’acte de lliurament del premi ha tingut lloc sense públic, i retransmès en directe per TAC12, la televisió pública del Camp de Tarragona, a través de la TDT i tac12.tv, i per Ona La Torre, emissora municipal de Torredembarra. La gala ha estat presentada per Queco Novell, amb direcció i guió de Marc Chornet.

En aquesta edició, han format part del jurat Coia Ballesté, presidenta de la Demarcació de Tarragona del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Josep Bertran, Responsable de Comunicació i Relacions Externes de Repsol a Tarragona, Neus Bonet, editora i presentadora de l’informatiu de Catalunya Ràdio “Catalunya migdia cap de setmana”; Josep Maria Cruset, president del Port de Tarragona; Jordi Farré, director de la Càtedra Internacional URV/Repsol d’Excel·lència en Comunicació; Josep Maria Girona, exdirector de SER Catalunya, col·laborador del Diari de Tarragona i un dels socis fundadors de Canal Reus TV; Joan Maria Morros, degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya; i Sergio Vila-Sanjuán, coordinador del suplement Cultura/s del diari La Vanguardia, Premi Nadal de 2013 i Premio Nacional de Periodismo Cultural 2020.

Redacció

Torredembarra celebra el Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones

La Regidoria d’Acció Social de l’Ajuntament de Torredembarra, a través del SIAD, ha organitzat actes commemoratius amb motiu del Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones que tindran lloc el proper 25 de novembre:

9 h. Presentació a les xarxes socials municipals del vídeo ‘La dona morta’, a càrrec de RudaTeatre.

12 h. Minut de silenci i lectura del Manifest.

Seguidament, inici de la Campanya ‘Diposita aquí el teu masclisme’.

Redacció

 

Detingut un noi de 20 anys i un menor que robaven en restaurants i apartaments de Torredembarra

Els Mossos d’Esquadra van detenir dijous un noi de 20 anys i un menor d’edat, tots dos veïns de Torredembarra com a presumptes autors de quatre robatoris amb força.

En concret, se’ls acusa d’entrar a robar a l’interior d’un restaurant del passeig Colom després de forçar una finestra i d’endur-se’n diners el 14 d’octubre passat, i d’accedir a tres segones residències dels carrers la Nit, Via Làctia i l’Autora, entre el 5 i el 18 de novembre, d’on van sostreure quatre televisors, una bicicleta, diversos objectes i una gran varietat d’electrodomèstics.

Un cop identificats els autors, els Mossos van comprovar que guardaven la majoria del botí en una casa ocupada del carrer Egara, molt propera als domicilis on havien accedit.

Part d’aquests objectes, entre ells un televisor i la bicicleta, van poder ser recuperats i retornats als seus propietaris.

El menor va passar dijous a disposició de la Fiscalia de Menors de Tarragona, mentre que el detingut major d’edat està previst que declari properament davant el jutjat de guàrdia del Vendrell.

Així mateix, en el marc d’aquesta investigació, els mossos podrien efectuar noves detencions d’altres persones implicades en els fets.

 

Torna el ‘propera parada…’ del TRAC JOVE amb formació en línia

Les regidories de Joventut dels ajuntaments de la zona TRAC (Torredembarra, Roda de Berà, Altafulla, Creixell i la Riera de Gaià) i el Servei Comarcal de Joventut s’adapten a la nova realitat motivada per la Covid-19 i ofereixen per dues formacions en línia per a joves de la zona que s’iniciaran el 7 de desembre:

1.- Taller musical «Musical Project» de Viu Lleure: Adreçat a joves de 12 a 25 anys. 100% subvencionat pel Consell Comarcal del Tarragonès. Impartit per Daniel Arrébola.

2.- Taller d’iniciació al lettering: adreçat a joves de 12 a 25 anys i 100% subvencionat. Impartit per Sandra Ballester tècnica de Joventut d’Altafulla.

Les formacions es duran a terme a través de Telegram i els participants disposaran de vídeos per a poder consultar al canal de difusió, un grup de conversa on plantejar dubtes i també es farà webinar per als grups que ho demanin.

Des del TRAC JOVE s’està treballant per tancar un nou calendari d’activitats i formacions per al proper 2021 adaptades metodològicament a la nova normalitat i mirant de donar resposta a les necessitats que aquesta ha generat.

Aquestes accions estan incloses en el projecte de dinamització compartit «Propera Parada…» i compten amb el suport de la Direcció General de Joventut i de la Diputació de Tarragona.

Les inscripcions ja estan obertes fins a l’1 de desembre i es pot demanar informació als Punts d’Informació juvenil o Punts Joves de referència a:

•    Torredembarra: pij@torredembarra.cat     616021115
•    Roda de Berà: pij@rodadebera.cat        977657972 / 607273984
•    La Riera de Gaià: mancomunatjove@gmail.com      977244500
•    Altafulla: pijaltafulla@gmail.com    608141495
•    Creixell: puntjovecreixell@gmail.com       977803400

Redacció

 

Torredembarra se suma a la Setmana Europea de la Prevenció de Residus

Torredembarra se suma un any més a la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que tindrà lloc del 21 al 29 de novembre, i que promou dur a terme accions de sensibilització per a la prevenció dels residus i la gestió sostenible dels recursos. A Torredembarra, el programa d’enguany consisteix en la realització de tallers d’educació ambiental en línia a l’entorn de la temàtica de Llar sostenible i està contemplat dins el Programa d’Educació Ambiental que realitza la Regidoria de Sostenibilitat, amb la participació de l’Associació Mediambiental la Sínia, GEPEC-Ecologistes de Catalunya i GETE-Ecologistes en acció.

La programació dels tallers és la següent:

  • Dimecres 25 de novembre, de 16.30 a 18 h
    Aprofitament dels recursos de la cuina: com fer el teu propi compost al balcó, jardí o pati de casa. Com fer espelmes amb oli usat i com fer les teves pròpies begudes vegetals.
  • Dijous 26 de novembre, de 16.30 a 18  h
    Taller per reduir toxicitat a casa nostra: elaborarem senzilles receptes per fer el nostre propi sabó de rentar la roba, un netejador multiusos i gel hidroalcohòlic.
  • Dissabte 28 de novembre, d’11 a 12.30 h
    Taller per minimitzar residus a l’hora d’anar a comprar i d’esmorzar o berenar: farem un portaentrepans de roba i transformarem samarretes en pràctiques bosses per anar a comprar. També parlarem d’alternatives als fregalls sintètics: luffa i fregalls fets amb retalls de robes.

Activitat gratuïta amb inscripció prèvia a: natura@riugaia.cat

D’altra banda, l’Agència Catalana de Residus de Catalunya, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la Diputació de Barcelona, així com la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, posen a disposició de la ciutadania un portal interactiu amb recursos virtuals obert i gratuït per a tothom:
https://view.genial.ly/5f8ec7e5ed31710d0d0386ac/interactive-content-setmana-prevencio-residus-unim-esforcos-

Redacció

 

‘Avançat al Nadal i compra al comerç local!’, el nou concurs a Torredembarra

Després dels bons resultats del concurs «Redescobreix el Comerç local «, en què s’han repartit 1.500 € en 50 vals de 30 €, la Regidoria de Comerç, Indústria i Activitats impulsa una nova campanya: ‘Avança’t al Nadal i compra al comerç local!’, que tindrà lloc del 18 de novembre al 9 de desembre.

S’han previst 2.500 € en premis amb el sorteig de 50 vals de 50 € i 4 cistelles de productes locals. Participar-hi és molt senzill: només cal comprar al comerç local i omplir la graella del díptic de la campanya amb tres tiquets originals de compra diferents, que han de tenir un valor mínim de 10 € en cada establiment.

El díptic omplert juntament amb els tiquets de compra s’han d’entregar, fins al 10 de desembre, a l’Oficina de Turisme i es podrà entrar al concurs per guanyar un dels 50 vals de descompte per a gastar a qualsevol establiment comercial de Torredembarra que s’hagi donat d’alta al web http://redescobreix.turismetorredembarra.cat/guia-comercial/

Redacció

 

Torredembarra vol ajustar el Pla General per afavorir les activitats econòmiques de petita dimensió al Polígon Industrial

Imatge de la façana de l’Ajuntament de Torredembarra. Foto: Cedida

La Regidoria d’Urbanisme treballa en la modificació puntual del Pla General d’Ordenació urbana de Torredembarra per ajustar les superfícies mínimes que s’exigeixen per a la implantació d’activitats a la zona industrial. Tal com ha explicat el regidor d’Urbanisme, Josep Maria Guasch, l’objectiu de la modificació és descongestionar els nuclis més urbans d’algunes activitats que poden tenir millor encaix al polígon industrial i ara no s’hi poden instal·lar perquè les superfícies mínimes són massa elevades per als seus negocis.

En aquest sentit, la configuració actual de parcel·lació mínima i limitació d’activitats al polígon industrial impedeix que les activitats industrials de superfícies inferiors a 500 m2 s’hi puguin instal·lar, ja que només es permet una activitat econòmica per parcel·la. Amb la modificació que ara es proposa, es permetrà dues activitats econòmiques per parcel·la, mantenint-se la parcel·la mínima en 500 m2.

El ple ordinari del mes de novembre, que tindrà lloc aquest dijous, a les 18 h, a la Sala de Plens, tractarà, entre d’altres qüestions, l’aprovació inicial de la modificació puntual del Pla General d’Ordenació Urbana de Torredembarra – Activitats Zona Industrial.

Redacció

 

La Biblioteca Mestra Maria Antònia organitza una tertúlia virtual sobre Montserrat Roig amb Montserrat Palau

Montserrat Roig. Foto: Santiago Bartolomé (ElPeriodico)

La Biblioteca Mestra Maria Antònia de Torredembarra segueix organitzant diverses activitats en format virtual. Aquest dijous, 19 de novembre, a les 18 h, tindrà lloc una tertúlia sobre Montserrat Roig amb Montserrat Palau, professora de l’URV. La trobada forma part del projecte d’Espais Escrits i el Servei General de Biblioteques de Catalunya.

El 24 de setembre el Club de Lectura virtual va tractar l’obra Digues que m’estimes encara que sigui mentida (Montserrat Roig, 1991). En la tertúlia amb Montserrat Palau, es parlarà, a més a més, sobre la novel·la El temps de les cireres. (1976). Un recorregut íntim i personal per les «pàtries vitals» de l’autora.

Per poder participar, cal fer reserva prèvia al correu electrònic: biblioteca@torredembarra.cat

En aquest enllaç, trobareu tota la informació de l’acte, així com una introducció a la tertúlia de Montserrat Palau Vergés sobre l’obra de Montserrat Roig: Digues que m’estimes encara que sigui mentida. http://crearbiblioteca.blogspot.com/2020/08/montserrat-roig-als-clubs-de-la.html

Redacció

 

Es donen a conèixer els finalistes al Premi de Periodisme Mañé i Flaquer

El jurat de la XXXIII edició del Premi de Periodisme Mañé i Flaquer ha fet públics avui els finalistes a les diferents categories d’aquesta convocatòria, els guanyadors de les quals es donaran a conèixer divendres, 20 de novembre, en una gala presentada per Queco Novell, que tindrà lloc al Pati del Castell de Torredembarra i serà retransmesa per TAC12 i Ona La Torre.

Un total de 185 treballs optaven al premi, organitzat per l’Ajuntament de Torredembarra, la Demarcació de Tarragona del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Repsol, com a patrocinador, i el Port de Tarragona, com a col·laborador: 28 en la categoria Camp de Tarragona, 61 en la modalitat de Periodisme Turístic, 48 en la de Comunicació Local i 48 en la de Fotoperiodisme Camp de Tarragona.

Després de la deliberació del jurat, els finalistes són:

Premi Camp de Tarragona, dotat amb 8.000 euros

– “La clau que obre tots els panys”, de Miquel Bonet, publicat al CatalunyaDiari.Com i al TarragonaDigital.com el 28 d’octubre de 2019.

– “Montroig, el patio de recreo de Joan Miró”, de Lourdes López, publicat el 9 de juliol de 2020 al web de la Revista Viajes National Geographic. 

– “El temple del quilòmetre zero”, de Sara Sans, publicat a la revista Fet a Tarragona de juliol-agost 2020.

Premi de Periodisme Turístic, dotat amb 6.000 euros i el compromís de l’Ajuntament de Torredembarra d’encarregar al guanyador/a un treball periodístic remunerat sobre la vila per ser publicat en un mitjà de comunicació d’àmbit català

– “El dia que va caure el mur”, de Roger Escapa, emès al programa El Suplement de Catalunya Ràdio, el 2 de novembre de 2019.

– “Cómo cruzar los Cárpatos sin verdadera necesidad”, d’Ander Izaguirre, publicat al número de primavera 2020 de la Revista Altaïr.

– “Cómo se cuenta una selva – Viaje a la Amazonia ecuatoriana”, de Santiago Tejedor, publicat a La Vanguardia el 13 d’agost de 2020.

Premi de Comunicació local, dotat amb 3.000 euros

– El monogràfic “Un nou temps” sobre Viure amb el Coronavirus de la revista Fet a Tarragona, maig-juny, núm. 41.

– “La tragèdia té nom de dona”, de Carina Filella, publicat el 28 de març de 2020, al setmanari La República.

– “Quan les campanes van deixar de tocar a morts”, d’Arnau Martínez, publicat al núm. 92 de la revista NW, a l’abril de 2020.

Fotoperiodisme Camp de Tarragona, dotat amb 3.000 euros 

– “Explosió”, de David Oliete, realitzada el 14 de gener de 2020 i publicada el 15 de gener de 2020 a The New York Times, Le Monde, The Guardian, abc News, The Washington Post, entre d’altres (via Associated Press).

– “Soledat”, d’Alba Rodríguez, realitzada el 22 de maig de 2020. Ha format part de l’exposició Tarragona confinada i ha estat emesa a TV3 i publicada en diversos diaris (Diari de Tarragona, La Vanguardia, entre finals de setembre i principi d’octubre de 2020).

– “Pont”, de Núria Torres, presa i publicada el 23 d’octubre de 2019 a l’Agència Catalana de Notícies.

Els guanyadors de les diferents categories es donaran a conèixer aquest divendres, 20 de novembre (20.30h). Per motius de seguretat, l’acte de lliurament del premi es farà sense públic, però serà retransmès en directe per TAC12, la televisió pública del Camp de Tarragona, a través de la TDT i tac12.tv, i per Ona La Torre, emissora municipal de Torredembarra. La gala serà presentada per Queco Novell, amb direcció i guió de Marc Chornet.

En aquesta edició, formen part del jurat Coia Ballesté, presidenta de la Demarcació de Tarragona del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Neus Bonet, editora i presentadora de l’informatiu de Catalunya Ràdio “Catalunya migdia cap de setmana”; Josep Maria Cruset, president del Port de Tarragona; Jordi Farré, director de la Càtedra Internacional URV/Repsol d’Excel·lència en Comunicació; Josep Maria Girona, exdirector de SER Catalunya, col·laborador del Diari de Tarragona i un dels socis fundadors de Canal Reus TV; Joan Maria Morros, degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Juan Navarro, director de Comunicació de Repsol; i Sergio Vila-Sanjuán, coordinador del suplement Cultura/s del diari La Vanguardia, Premi Nadal de 2013 i Premio Nacional de Periodismo Cultural 2020.

Redacció

 

Ja es coneixen els guanyadors dels XXII Premis de Cultura Vila de Torredembarra

Insomina, d’Àlex Machuca. Foto: Cedida

La Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Torredembarra ha donat a conèixer, aquest migdia a través de les xarxes socials, les obres guanyadores de la XXII edició dels Premis Cultura Vila de Torredembarra que enguany correspon als guardons d’arts plàstiques.

Les diferents convocatòries que integren els Premis Cultura Vila de Torredembarra d’aquest 2020 i les obres premiades són:

XIX Premi d’Arts Plàstiques Pere Romeu de Pintura

Aquest premi porta el nom de l’artista torrenc Pere Romeu, promotor cultural molt lligat al món artístic modernista i editor de la revista Quatre Gats.

El jurat està format pels pintors: Marta Ivern, Joan Ciuró, Aurora Roig, Francesco Volsi i Jordi Roig i la dotació és de 2.500 €. S’han presentat 36 obres i el guanyador ha estat el treball presentat amb el títol ‘XXL-C’, d’Àngel Algueró Borràs, de Tortosa. Finalista: ‘La novel·la que un viu’, de Mercè Húmedas i Parés, de Lleida.

Àngel Algueró Borràs: Nascut a Tortosa, és pintor autodidacta des de l’any 1992. Ha exposat, tant individual com col·lectivament a Tortosa, Amposta, Tarragona, Barcelona Sevilla i Alacant, entre d’altres ciutats. Guanyador de nombrosos premis, entre d’altres, aquest 2020 el Premi de pintura de Belles Arts de Sant Jordi -Països Catalans, de la Fundació Perelló de BellPuig.

‘XXL-C’ d’Àngel Algueró Borràs

XIX Premi d’Arts Plàstiques Pere Romeu de Fotografia

Aquest any la temàtica ha estat vinculada a la fotografia social sorgida de les emergències. El jurat està format pels fotògrafs: Imma Font, Lluís Milian, Anna Fusté i Rodrigo Sicilia i la dotació, de 800 €

S’han presentat 41 fotografies i el guanyador ha estat el treball presentat amb el títol ‘Insomnia’, d’Alex Machuca Rodríguez, de Torredembarra.

Alex Machuca Rodríguez és nascut a Vilafranca del Penedès, viu a Torredembarra. Es dedica a la fotografia professional des de fa només 3 anys. La seva especialitat són els retrats, casaments i comunions. Participa com a fotògraf habitual al Torredembarra Bloc, espai fotogràfic amb el propòsit de mostrar una nova perspectiva sobre els esdeveniments socials, culturals i esportius de Torredembarra.

IX Premi d’Arts Plàstiques Josep Pujol i Montané d’Escultura

S’han presentat 10 obres i el guanyador ha estat el treball presentat amb el títol ‘Pangolí’, de Joan Parés Suñé, de Torredembarra.

Joan Parés Suñé: Nascut a Torredembarra i veí de la Pobla de Montornès. És fuster des de l’any 1974, és també aficionat a la talla amb fusta. Mestre Artesà des de l’any 2014 en reconeixement al mestratge i mèrits de caràcter extraordinari pels 25 anys com a docent. Imparteix cursos de formació de fusteria al Centre Penitenciari de Tarragona.

Aquest premi porta el nom de l’escultor torrenc Josep Pujol i Montané. El jurat està format per Fèlix Lozano, escultor; Mercè Bessó, escultora i artista.

Olga Pijuan: llicenciada en Belles Arts, especialista en gravat; Ismael Lozano, pintor, i Pere Bruix, pintor. La dotació és de 2.000€.

VI Premi de Gravat Xilogràfic La Torre de l’Encenall

Aquest premi porta el nom de l’escola de gravat fundada per Antoni Gelabert a Torredembarra l’any 1969 amb la voluntat de difondre la xilografia. La seva petjada va ser molt intensa, per això, i amb la voluntat de reviure aquesta tècnica es va crear aquest premi.

El jurat està format per: Mercè Alonso. Conservadora-restauradora de matrius xilogràfiques i calcogràfiques; Marià Casas, membre honorari de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, escultor i gravador; Antoni Gelonch, membre honorari de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi; Francesc Fontbona, acadèmic numerari de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi. És també membre numerari de l’Institut d’Estudis Catalans.

S’ha rebut, en aquesta edició, obres de Mèxic, Polònia, Argentina, Catalunya, Eslovàquia i Rússia. En la categoria infantil no s’han presentat treballs. Dotació: Material per gravar. El jurat ha declarat desert el premi. En la categoria juvenil, s’ha presentat 1 treballs. Dotació: Material per gravar.

Guanyador juvenil: el treball presentat amb el títol THE C.E.C PALACE, de George-Stefan Marin, de Romania.

En la categoria adult, s’han presentat 53 treballs. Dotació: 1.500 €. El guanyador adult ha estat el treball presentat amb el títol ‘Solitarios acompañados’, de Cristina Gladis Muñoz, de l’Argentina. Finalistes: Memòria de natura, d’Alícia Gallego, de Catalunya i Goodbye Summer, de Dada Àlvarez, de Catalunya.

Cristina Gladys Muñoz: És professora de gravat. Ha participat en exposicions i biennals de gravat internacional i al seu país (Argentina). Ha rebut nombrosos premis a Polònia, Hongria, Lituània, Xina, Argentina i Catalunya.

Les obres presentades en les diferents categories s’exposaran a la Sala Lluís d’Icart del Castell de Torredembarra, del 16 de novembre al 9 de gener. L’exposició es podrà visitar de dilluns a divendres, de 10 a 17 h, excepte els dijous que serà de 10 a 20 h (accés Pati del Castell). Dissabtes, de 17.30 a 20.30 h (accés pel carrer del Camí de l’Era).

Redacció

Els guanyadors dels XXII Premis de Cultura Vila de Torredembarra es donaran a conèixer dissabte a través de les xarxes  

Les obres presentades en les diferents categories s’exposaran a la Sala Lluís d’Icart del Castell de Torredembarra. Foto: Anna F. (Ajuntament)

La Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Torredembarra donarà a conèixer aquest dissabte al migdia, 14 de novembre, les obres guanyadores de la XXII edició dels Premis Cultura Vila de Torredembarra que enguany correspon als guardons d’arts plàstiques. Per les actuals mesures de seguretat sanitària per la Covid-19, no es durà a terme el tradicional acte públic de lliurament de premis. Els veredictes es faran públics a través dels diferents perfils de l’Ajuntament a les xarxes socials.

Les diferents convocatòries que integren els Premis Cultura Vila de Torredembarra d’aquest 2020 són:

XIX Premi d’Arts Plàstiques Pere Romeu de Pintura. De temàtica lliure, s’han presentat 36 obres. Dotació: 2.500 €. Jurat: Marta Ivern, Joan Ciuró,  Aurora Roig, Francesco Volsi i Jordi Roig. Patrocina: Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Torredembarra.

XIX Premi d’Arts Plàstiques Pere Romeu de Fotografia. Temàtica: fotografia social sorgida de les emergències. S’han presentat 41 fotografies. Dotació: 800 €. Jurat: Imma Font, Lluís Milian, Jaume Sellart, Anna Fusté i Rodrigo Sicilia. Patrocina: Regidoria d’Acció Social de l’Ajuntament de Torredembarra.

IX Premi d’Arts Plàstiques Josep Pujol i Montané d’Escultura. Tècnica lliure. S’han presentat 10 obres. Dotació: 2.000 €. Mercè Bessó, Olga Pijuan, Fèlix Lozano, Ismael Lozano i Pere Bruix. Patrocina:  Regidoria de Turisme de l’Ajuntament de Torredembarra.

VI Premi de Gravat Xilogràfic La Torre de l’Encenall. Tema lliure. S’han presentat 54 obres. Modalitats infantil, juvenil i adults. Jurat: Mercè Alonso, Marià Casas, Francesc Fontbona i Antoni Gelonch. Dotació: Modalitat infantil i juvenil: material per gravar. Modalitat adult: 1.500 €. Patrocina: Arxiu Municipal de Torredembarra.

Les obres presentades en les diferents categories s’exposaran a la Sala Lluís d’Icart del Castell de Torredembarra, del 16 de novembre al 9 de gener. L’exposició es podrà visitar de dilluns a divendres, de 10 a 17 h, excepte els dijous que serà de 10 a 20 h (accés Pati del Castell). Dissabtes, de 17.30 a 20.30 h (accés pel carrer del Camí de l’Era).

Redacció

 

El cos trobat aquest matí a Castelló correspon a Marc Francesch

Marc Francesch, a la dreta de la imatge, acompayat d’Eusebi Campdepadrós en un vol. Foto: Twitter Eusebi Campdepadrós

Tarragona21 ha pogut confirmar que el cos sense vida trobat aquest matí a Castelló per uns pescadors correspon al vicepresident de l’Associació de Càmpings de Tarragona i president de Junts per Catalunya a Torredembarra, Marc Francesch, un dels dos morts en l’accident patit per l’avioneta que retornava d’Eivissa a Reus el passat dia 3. L’altre (del qual encara no se’n sap res) era David Garcia Vargas, agent de 36 anys de la Unitat de Seguretat Ciutadana de la caserna dels Mossos d’Esquadra de Cambrils, que en el moment de l’impacte estava fora de servei. La desaparició es va produir a unes 40 milles nàutiques -uns 75 quilòmetres- al sud de l’aeroport, al mar Mediterrani.

Dilluns, un dels dos vaixells enviats per l’armada espanyola que participaven en la recerca van localitzar restes de l’avió a uns 110 metres de profunditat. Ho van aconseguir gràcies a la utilització d’un vehicle submarí no tripulat (ROV).

Redacció

 

Ple extraordinari a Torredembarra per aprovar un suplement de crèdit a Protecció Civil per al pagament de despeses anticovid

Façana de lAjuntament de Torredembarra. Foto: Fem Turisme

L’Ajuntament de Torredembarra durà a terme una sessió plenària extraordinària presencial el 12 de novembre, a les 11 h, per tractar sobre la modificació de crèdit 12/2020 que consisteix en dotar l’àrea de Protecció Civil d’un suplement de crèdit de 90.000 € per fer front diferents despeses relacionades amb les mesures de seguretat sanitària per la Covid-19, no previstes quan es va confeccionar el pressupost del 2020.

Aquest suplement de crèdit es finançarà amb romanent de tresoreria per a despeses generals del 2019 i es porta ara a aprovació perquè la modificació pugui entrar en vigor aquest mateix any i fer efectiu el pagament als proveïdors al més aviat possible.

Redacció