TOTS 21

Torredembarra acull diumenge el Campionat de Catalunya de Pentatló Modern

A la prova participaran una quarantena d’atletes del Club Pentatló de Tarragona, Foto: Anna F. (Ajuntament)

El Club Pentatló Modern Torredembarra informa que després de diverses cancel·lacions el proper diumenge 7 de març se celebra el Campionat de Catalunya 2021, a la Zona Esportiva Municipal de Torredembarra amb totes les mesures de seguretat, en què participaran una quarantena d’atletes del Club Pentatló de Tarragona, Club Pentatló Sant Boi «Llor», Club Pentatló Esplugues i Club Pentatló Torredembarra. Les categories participants van des de prebenjamins fins a juvenils i es faran proves de natació i laser-run.

Els atletes del club torrenc participants són: Gisela Gámez, Ylenia Gámez, Rim Kaffal, Victoria Gabelia, Eric Márquez, Hugo Márquez, Walid Kaffal, Anna Gabelia, Irina Baraldo, Adrián Cimpoeru, Jonatan Pancorbo, Cristian Galofre, Omar Achioun, Cristian Bobeico, Iman Cherifi, Claudia Ortega, Irene Galofre y Nerea Gámez.

Està previst que la prova comenci a les 10 h i finalitzi aproximadament a les 14 h. L’esdeveniment compta amb la col·laboració de la Regidoria d’Esport de l’Ajuntament de Torredembarra.

Redacció

 

Quatre dies d’actes a Torredembarra per commemorar el Dia Internacional de les Dones

Cartell dels actes que s’hi viuran

La Regidoria d’Acció Social presenta un seguit d’actes commemoratius per a celebrar el 8 de març, el Dia Internacional de les Dones. La regidora d’Acció Social, Marga Rovira, ha explicat que la celebració enguany anirà més enllà, amb la previsió d’aprovar en el ple ordinari del 18 de març el Pla Municipal d’Igualtat de Gènere i LGTBIQ+ i Pla d’Igualtat d’Oportunitats entre homes i dones a l’Ajuntament de Torredembarra, el contingut dels quals es presentarà als mitjans de comunicació el mateix 8 de març.

Programa d’actes commemoratius

Dilluns 8 de març

D’11 a 12 h. Programa de ràdio en directe a Ona La Torre – Taula rodona «Dones per la convivència».

12 h. Lectura del manifest, a càrrec de la Corporació Municipal. A les portes de la Biblioteca Mestra Maria Antònia. Enguany s’ha canviat l’habitual ubicació la lectura del manifest (el Castell, seu de l’Ajuntament), per la Biblioteca que porta el nom de la mestra Maria Antònia Hernández Sagarra, filla adoptiva a títol pòstum de la vila de Torredembarra, per posar en valor el talent de les dones del municipi.

A les 17 h. Passejada de dones torrenques pel patrimoni indià, a càrrec del Grup de Dones de Torredembarra. Lloc de trobada: plaça de la Vila. Confirmació al 661 680 478.

Diumenge 21 de març

19 h. Representació teatral «De mares i filles», al Casal Municipal. Escrita i dirigida per Paco Mir. Entrades a la venda al web www.torredembarra.cat Preu general 7 € i preu reduït 5 €.

Dijous 25 de març

A les 18 h. Tertúlia virtual sobre la novel·la «Color de pell» de Nell Leyshon, amb l’experta feminista Montserrat Gatell, amb inscripció a biblioteca@torredembarra.cat

Divendres 26 de març

A les 17.30 h. Tertúlia sobre el còmic Blue, de la reconeguda Mangaka Kiriko Nananan, amb inscripció a biblioteca@torredembarra.cat

Tot el mes a la Biblioteca Mestra Maria Antònia: exposició de novetats literàries sobre feminisme.

 

Preocupació a Torredembarra perque ADIF vol aixecar plaques acústiques en diferents trams de la via del tren

L’alcalde Eduard Rovira fa una crida a la ciutadania a aportar les seves opinions i propostes sobre la instal·lació de plaques acústiques a través del correu electrònic participacio-ciutadana@torredembarra.cat. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de Torredembarra ha rebut el projecte d’ADIF de construcció de plaques acústiques en diferents trams de la via del tren al seu pas pel nucli urbà del municipi, sol·licitant el corresponent informe municipal amb una data límit del 14 de març. L’alcalde, Eduard Rovira, ha explicat que veu amb preocupació la solució tècnica donada en el pla contra el soroll, ja que comportaria la ubicació de plaques d’entre 3 i 5 metres d’alçada al llarg de bona part del traçat ferroviari, entre el pont dels Munts i el pont de Clarà, amb el consegüent impacte visual, especialment per als ciutadans que viuen al seu entorn. Fins als 4 metres les plaques són metàl·liques i en les de 5 metres, majoritàries a Torredembarra, aquest últim metre és transparent de metacrilat.

Davant d’aquesta situació, i tenint en compte que es tracta d’un projecte que tindrà una gran repercussió en el paisatge municipal ja que es preveuen més de tres quilòmetres de plaques (3.066,5 m), l’alcalde ha convocat tots els grups municipals per estudiar la proposta d’ADIF i consensuar un informe que garanteixi el compliment de les diferents normatives contra la contaminació acústica amb un entorn visualment amable.

Al mateix temps, l’alcalde Eduard Rovira fa una crida a la ciutadania a aportar les seves opinions i propostes sobre la instal·lació de plaques acústiques a través del correu electrònic participacio-ciutadana@torredembarra.cat

Redacció

 

Joventut de Torredembarra treballa per oferir un Casal de Setmana Santa per a infants de 3 a 12 anys

Imatge d’arxiu del Casal de Nadal. Foto: Anna F. (Ajuntament)

La Regidoria de Joventut ultima aquests dies els detalls perquè Torredembarra pugui comptar amb un Casal de Setmana Santa, que anirà dirigit a nens i nenes de 3 a 12 anys, amb inscripció gratuïta i places limitades. El regidor de Joventut, Guillem Pujol, ha explicat que es vol repetir la bona experiència del Casal de Nadal que es va poder realitzar amb garanties, aplicant les mesures sanitàries per la Covid-10, en grups reduïts i prioritzant les activitats a l’exterior.

En els propers dies es donaran a conèixer els detalls del Casal de Setmana Santa que es realitzarà amb l’entitat d’educació en el lleure Viu Lleure. De moment, ja es pot avançar que el Casal portarà per títol ‘La música de Gaia’ i que tindrà lloc els dies 29, 30 i 31 de març i 1 d’abril.

Redacció

 

Denuncien per desena vegada un veí de Creixell per conduir sense permís

Foto d’arxiu (Anna F.) d’un control conjunt de Mossos d’Esquadra i Policia Local el 2020.

Dissabte a la nit una unitat d’ARRO dels Mossos d’Esquadra que feia patrullatge preventiu per la població de Torredembarra va aturar un turisme a l’avinguda de Sant Jordi en veure que circulava sobrecarregat de pes, portant en el seu interior entre d’altres objectes, un matalàs. En la primera intervenció d’identificació, es van trobar tant al conductor com a l’acompanyat diversos tipus de drogues, per la qual cosa van ser denunciats i les drogues comissades.

Paral·lelament, els Mossos d’Esquadra van sol·licitar la col·laboració de la Policia Local de Torredembarra per verificar la situació administrativa del vehicle com la del conductor. Arran d’aquesta verificació, es va comprovar que el conductor no havia obtingut mai un permís de conduir, i per tant, es van obrir diligències judicials pel procediment d’enjudiciament ràpid al jutjat de guàrdia del Vendrell. Segons els sistemes d’informació policial, era la desena vegada que era denunciat i interceptat. A més a més, el vehicle no disposava ni de la ITV ni d’assegurança obligatòria, fet que va provocar que el vehicle quedés immobilitzat.

Redacció

 

Lídia Alberich, nova presidenta de l’executiva local d’ERC a Torredembarra

Imatge de la novsa executiva local d’ERC. Foto: ERC

Lídia Alberich és la nova presidenta de l’executiva local d’ERC de Torredembarra en substitució de Joan Torras, que passarà a ocupar la secretaria de finances. L’assemblea local dels republicans, celebrada a la Sala del Mar, va donar suport unànim a l’única candidatura presentada. Alberich, número 12 a les darreres eleccions municipals, va nèixer fa 36 anys a Baix a Mar i ocupava fins ara el càrrec de secretària d’organització d’esdeveniments.

Segons ha informat el partit, la nova executiva es completa amb Víctor J. Díaz com a nou secretari d’organització; Gerard Ciuró, secretari d’imatge i comunicació; Mireia Puche, secretària de la dona; i l’alcalde, Eduard Rovira, s’encarregarà de la secretaria de política municipal.

Redacció

 

Sostenibilitat celebra la Festa de l’Arbre amb alumnes de secundària dels instituts Torredembarra i Ramon de la Torre

La Regidoria de Sostenibilitat de l’Ajuntament de Torredembarra ha tornat a celebrar la Festa de l’Arbre amb alumnes d’ESO dels instituts Torredembarra i Ramon de la Torre, dins del programa d’educació ambiental 2021 que desenvolupa amb les entitats ecologistes La Sínia, GETE-Ecologistes en Acció i GEPEC-EdC.

La primera jornada de la Festa de l’Arbre va tenir lloc dimecres amb la participació de 124 alumnes i 10 professors i professores de l’Institut Ramon de la Torre que van plantar alzines, pins pinyoners, arboços i vinya borda al parc del costat del centre educatiu.

Aquest matí ha estat el torn de 140 alumnes i professorat de l’Institut Torredembarra que han plantat freixes, ginestes, tamarius, vitex i lledoners a l’entorn de la Rasa, a la zona limítrofa amb el polígon industrial Roques Planes.

La Festa de l’Arbre ha comptat també amb la col·laboració de les regidories de Via Pública i Manteniment i d’Educació.

Redacció

 

‘Els microplàstics, un món de plàstics’, l’exposició que es podrà visitar a Cal Bofill de Torredembarra tot el mes de març

Amb la voluntat de conscienciar sobre la presència dels microplàstics al medi natural i l’afectació d’aquests a la fauna, flora i als humans, la Regidoria de Sostenibilitat de l’Ajuntament de Torredembarra presenta l’exposició ‘Els microplàstics, un món de plàstics’ de GETE-Ecologistes en Acció, que es podrà visitar a Cal Bofill, de dilluns a divendres, de 10 a 14 h, durant tot el mes de març, amb un aforament màxim de 4 persones.

Una de les grans problemàtiques ambientals dels nostres dies és la presència de plàstics a tot arreu: ciutats, boscos, fons marí, etc., però tan sols veiem una petita part dels que realment existeixen. Un exemple dels plàstics «invisibles» són els microplàstics.

L’exposició ens endinsa a conèixer el seu origen i com es classifiquen, les afectacions que provoquen al medi natural i a l’ésser humà. Sabem que els humans cada setmana mengem plàstic equivalent a una targeta de crèdit. L’exposició ens mostra les solucions per evitar-ho. A més, els visitants rebran un obsequi.

Aquesta activitat forma part del programa d’educació ambiental de la Regidoria de Sostenibilitat del 2021.

Redacció

 

Torredembarra cobrirà enguany la piscina municipal i incrementarà les ajudes per la covid

Façana de l’Ajuntament de Torredembarra. Foto: Cedida

L’Ajuntament de Torredembarra passarà a aprovació aquest dijous en sessió extraordinària el pressupost municipal de 2021 que té dues prioritats: posar al dia les inversions i augmentar la despesa social i d’ajuda al teixit econòmic per fer front a les conseqüències de la covid-19. Una tercera pota serà que finalment, el consistori disposarà de la relació de llocs de treball, l’eina que fixa les tasques, salaris i responsabilitats de cada treballador.

Les inversions

Les inversions previstes en el pressupost del 2021 ascendeixen a 3.527.337 €. El projecte més destacat és el cobriment i climatització de la piscina municipal, amb un pressupost d’1.700.000 € finançats a través d’un préstec. També s’ha previst l’adquisició d’una nau per a l’Arxiu Municipal per un import de 320.000 € que es finançaran amb una subvenció del Pla d’Acció Municipal 2021 de la Diputació de Tarragona de 216.447,97 € i la resta amb recursos ordinaris. També s’han previst actuacions de protecció del patrimoni artístic i cultural de Torredembarra. Concretament, 120.000 € per a la Vil·la romana del Moro i 123.000 € per a la Sínia de la vila. En millora de la via pública s’invertiran 157.000 euros.

El pressupost preveu créixer un 5,20 % amb un augment dels recursos destinats a inversions, benestar social i subvencions al teixit econòmic. L’equip de govern presenta un pressupost que ascendeix a un total de 24.204.871,12 €, el que representa un increment del 5,20 % respecte al 2020. Els principals increments es dirigeixen a les transferències corrents (s’augmenta un 22,58 %) ja que es destinaran més recursos al conveni en matèria de benestar social signat amb el Consell Comarcal del Tarragonès i l’obertura d’una nova línia de 80.000 € destinada a subvencions Covid-19 per a activitats econòmiques afectades. També creixen les inversions en un 26,61 %, que arribaran enguany als 3.527.337,40 €, destacant les obres de cobriment i climatització de la piscina.

Un altre capítol que s’incrementa, en aquest cas lleugerament amb un 2,19 %, és el de les despeses de personal. L’alcalde, Eduard Rovira, ha explicat en roda de premsa virtual que la principal novetat és que ‘la despesa de personal està vinculada amb l’aprovació de la Relació de llocs de treball i la proposta econòmica de la valoració dels mateixos’. Amb la nova RLT s’han definit nous llocs de treball i enguany es preveu cobrir, principalment, els de responsable de la brigada municipal, tècnic/a de residus i neteja de la via pública i tècnic/a informàtic/a. També s’inclou l’increment d’un 0,9 % salarial d’acord amb els pressupostos generals de l’Estat.

La despesa general s’ha previst en 8.202.883,22 € i es manté pràcticament igual que el 2020. Baixen les despeses financeres (interessos préstecs, comissions, etc.) un 14,10 % i se situen en 134.000 €. Les subvencions a entitats culturals i la Fundació Antoni Roig es mantenen pràcticament igual (30.000 €). Els recursos destinats a l’amortització de préstecs creix un 12,10 % arribant a 1.519.000 €.

Menys actes culturals

Quant a la cultura, el regidor d’Hisenda, Josep Maria Guasch, ha subratllat que donada la incertesa de la pandèmia i les fases incertes de desescalada, el consistori no ha contemplat la celebració d’actes culturals el primer semestre d’enguany. ‘Al primer semestre de l’any serà impossible fer activitats’, ha subratllat. El consistori programarà en funció de com evolucioni la covid-19.

Menys ingressos degut al mercat immobiliari

Pel que fa al pressupost d’ingressos, s’ha realitzat una previsió ‘molt real i prudent’. D’aquesta manera, es mantenen pràcticament igual l’ingrés per impostos directes, amb un total d’11.966.000 € (increment del 0,69 %). En canvi, la previsió d’impostos indirectes cau un 33,33 % situant-se en 200.000 € ja que el seu comportament va lligat a l’evolució del mercat immobiliari. També s’ha ajustat a la baixa la previsió d’ingressos per taxes, preveient 4.425.054,60 € (un 3,63 % menys) basant-se en les dades de recaptació efectiva del 2020 i anteriors.

Les transferències corrents pugen un 13,91 % situant-se en 4.932.444,07 €. Principalment, l’increment ve donat per un increment de 130.000 € de la participació als tributs de l’Estat, la previsió de 142.000 € del Fons extraordinari de la Generalitat Covid-19 i per una subvenció de la Generalitat de 131.000 € per finançar les llars d’infants municipals.

Una altra dada destacada és la previsió de sol·licitud d’un préstec per a finançar inversions per valor de 2.300.000 €. Aquesta operació és possible gràcies a la bona salut financera de les arques municipals que permeten un préstec d’aquest import sense superar la ràtio del 50 % d’endeutament.

Altrament, el romanent de tresoreria rondarà el milió d’euros, quan al mes de març es faci el tancament fiscal de 2020. El consistori no disposa de fons de contingència ja que amb el romanent pot fer front als imprevistos i perquè la vila té mancances històriques en el capítol d’inversions, que és on creixerà el pressupost, ha destacat l’alcalde.

Relació de llocs de treball

La Relació de llocs de treball (RLT) és el document que contempla tots els llocs de treball, estiguin ocupats o vacants, dels empleats (funcionaris, laborals i eventuals) d’una administració pública. Aquest document inclou la informació essencial sobre el lloc de treball quant a la descripció de les tasques que té assignades i els requisits de formació i d’accés per a ocupar-los. Per tant, és la descripció del lloc de treball, no de la persona que l’ocupa. En total, la nova RLT descriu fins a 121 llocs de treball diferents.

Pacte amb els treballadors

L’alcalde ha destacat que ‘actualment, les tipologies de llocs de treball i descripcions estan desfasades i no existeix la corresponent valoració econòmica dels llocs d’acord amb criteris tècnics i objectius’. La redacció de la nova RLT i la corresponent valoració de llocs de treball que ara es porta a aprovació es va iniciar l’any 2017 i es va adjudicar a una empresa externa (Consultors de Gestió Pública, S.L.) ‘i el manual bàsic de valoració econòmica dels llocs de treball s’ha acordat conjuntament amb els representants sindicals dels treballadors’. Cal tenir presents que les retribucions dels empleats públics contemplen el salari base segons categoria laboral i l’antiguitat que marca el pressupost general de l’Estat, així com el complement de destí vinculat directament a la categoria professional. El complement específic és aquell que recull les circumstàncies concretes de
cada lloc de treball i que s’ha valorat d’acord amb un seguit de factors relacionats amb la dificultat tècnica, la responsabilitat, les condicions ambientals i de risc i la dedicació.

En aquests moments, l’Ajuntament disposa de 249 treballadors i treballadores. En el període d’al·legacions previ a l’aprovació de la RLT es van presentar un total de 63 al·legacions, de les quals 40 es proposa estimar total o parcialment i 23 es proposa desestimar.

‘La nova RLT permet disposar d’una eina actualitzada que respon a les necessitats actuals del municipi, que comportarà una millora professional dels serveis que es donen a la ciutadania’, ha subratllat Rovira. ‘També permetrà mantenir-la actualitzada amb les modificacions que s’hagin d’aplicar segonsles necessitats del moment’.

Redacció

 

Torredembarra adjudica a Sorigué les obres de condicionament d’un tram de l’antiga N-340 i el carril bici a per 1 MEUR

Imatge del Passeig Miramar. Foto: Ajuntament

La Junta de Govern Local del 18 de febrer va adjudicar les obres de condicionament de l’antigaN-340 (tram del passeig de la Sort – passeig de l’Estació) i carril bici al terme municipal de Torredembarra a l’empresa Sorigué SAU per un import d’1.036.152,86 € (IVA inclòs) i un termini de vuit mesos. En breu, s’adjudicarà la direcció de les obres i s’establirà el calendari d’execució.

Cal recordar que les principals actuacions del projecte (redactat per l’empresa Philae, Enginyeria de Projectes S.L.) són:

•    Obres d’urbanització del tram del passeig de la Sort – passeig de l’Estació
•    Rotonda del passeig de la Sort
•    Carril bici

El regidor de Via Pública, Raúl García, ha recordat que entre les principals característiques del projecte destaca la reducció de l’amplada de la via destinada a la circulació de vehicles amb el corresponent límit de velocitat, la inclusió de les parades de les línies d’autobús que actualment es troben al passeig de la Sort, la rotonda en la intersecció del passeig de la Sort amb passeig de Miramar que permetrà evitar girs conflictius i els tres quilòmetres de carri bici i de vianants que tindrà Torredembarra des del límit amb Altafulla fins a Nova Torredembarra quan finalitzin les obres.

Quan es va presentar el projecte, l’alcalde, Eduard Rovira, va explicar que l’objectiu d’aquesta actuació urbanística és canviar la fesomia de l’eix longitudinal de l’antiga N-340, passant d’una via de tipologia interurbana a urbana, amb un aspecte més amable i de ciutat. Tot plegat, per eliminar l’efecte barrera que comporta qualsevol vial amb plantejament de carretera. La urbanització del tram sobre el qual ara s’actuarà és molt antiga i necessita una important remodelació. A més, una de les qüestions que s’han tingut en compte en el disseny del projecte és la perspectiva de gènere, és a dir, amb mesures urbanístiques que permetin major seguretat i sense barreres.

Les obres es finançaran amb els 568.006,55 € restants de la subvenció de l’Estat per a la reconversió d’aquesta via en urbana i amb recursos propis de l’Ajuntament provinents d’endeutament.

Cal tenir present que fa anys que es va dur a terme el desdoblament de la N-340 al seu pas pel municipi i que es va obtenir una subvenció de 765.562,66 € de l’Estat per a la seva reconversió, però cap govern municipal va tirar endavant el projecte, fins al 2016 que per no perdre l’ajut econòmic es va optar per iniciar la reconversió en fases amb la construcció de la rotonda dels Pescadors. La segona intervenció va ser l’enllumenat i el carril bici del passeig de Miramar a l’alçada dels càmpings. L’actuació que ara s’ha adjudicat serà la tercera de les fases de reconversió.

La intervenció prèvia que es va fer a la rotonda dels Pescadors, el tram de carril bici i il·luminació en la zona dels càmpings i la redacció de l’actual projecte van tenir un cost de 197.562,66 €.

Redacció

 

L’ajuntament torrenc demana desvincular la delinqüència amb el centre d’acollida de menors

Un moment de la tensió viscuda a la concentració. Foto: TAC12

L’Ajuntament de Torredembarra manté la crida a la tranquil·litat després del cap de setmana en què s’han viscut alguns moments de tensió divendres al vespre i diumenge en la concentració antifeixista, però que no han desembocat en cap acció violenta com les viscudes la nit de dijous passat.

«Cal desvincular fermament la delinqüència a l’entorn de l’habitatge del carrer de les Mimoses amb el centre d’acompanyament de menors. Són persones diferents, sense cap connexió, més enllà que alguns poden coincidir en la nacionalitat. Els menors agredits dijous a la nit no tenen relació amb els fets delictius protagonitzats per joves majors d’edat que vivien en l’esmentat carrer», afirmen des del consistori en un comunicat.

«També cal assenyalar -afegeix- que cap dels vídeos que s’han pogut veure a les xarxes socials corresponen a menors vinculats amb el centre de Torredembarra».

La nota de prmsa afegeix que «una altra qüestió que cal desmentir és que l’Ajuntament de Torredembarra rebi cap aportació econòmica de la Generalitat (administració titular del centre de menors) per la ubicació de l’equipament al municipi ni que hagi acordat amb cap administració acollir el centre a Torredembarra».

L’Ajuntament «entén i comparteix la frustració de veïns i veïnes en veure com les solucions a problemes de delinqüència són lentes i dificultoses, malgrat les nombroses detencions i altres actuacions que han dut a terme la Policia Local i els Mossos d’Esquadra. En cap moment, s’ha de criminalitzar els veïns i veïnes convocants de la concentració de dijous, que van mostrar un malestar totalment legítim per la problemàtica delinqüencial. El que sí cal condemnar és aquelles persones que, tot i ser una minoria i bona part no viure a Torredembarra fan molt de soroll, aprofiten les queixes veïnals per protagonitzar fets violents i xenòfobs», conclou el comunicat.

Redacció

 

Tensió a la manifestació de Torredembarra contra el feixisme

Un moment de la tensió viscuda a la concentraciço. Foto: TAC12

Tensió en la manifestació de Torredembarra contra el feixisme quan quan un grup de persones ha volgut boicotejar l’acte de denúncia pels atacs xenòfobs viscuts al municipi l’última setmana.

A les 12 ha estat convocada la manifestació de Torredembarra Antifeixista per rebutjar els atacs contra joves migrants i contra el centre de menors de Torredembarra, que va tenir lloc divendres passat en acabar una manifestació contra la delinqüència. 

Torredembarra Antifeixista ha aplegat un centenar de persones aquest diumenge per protestar contra les destrosses a un centre de menors i l’agressió de dos dels seus residents dijous.

En la concentració, s’han viscut moments de tensió entre un grup d’una cinquantena de veïns que han boicotejat l’acte al crit de ‘No som racistes ni som fatxes’. Els participants han respost amb altres proclames en contra del racisme i el feixisme. Ambdós grups s’han increpat, insultat i escridassat. Els organitzadors han llegit un manifest per denunciar els fets. La tensió s’ha repetit quan un exmena del centre de menors ha volgut fer sentir la seva veu, sense èxit. Malgrat els enfrontaments verbals, no han hagut d’intervenir els Mossos.

La protesta ha arrencat amb retrets per part d’un grup d’una cinquantena de persones contra els manifestants que s’han aplegat a la plaça Joaquim Boronat de Torredembarra a les dotze d’aquest migdia per condemnar l’atac contra un centre de menors al municipi i l’agressió que van patir dos residents. Els contraris a la convocatòria han defensat que no són racistes ni feixistes sinó que alcen la veu per dir que la població viu atemorida per un grup de joves d’origen estranger.

Un gruix dels manifestants s’hi ha encarat i ha respost també amb proclames antifeixistes, com ara ‘Fora feixistes dels nostres barris’ o ‘La solidaritat, la nostra millor arma’, entre altres clams. La cridòria i la crispació ha continuat durant la protesta, on un dels organitzadors ha llegit un manifest per denunciar la gravetat dels fets. En el document, s’ha demanat a les autoritats que es personin com acusació particular en el cas que qualifiquen de «delicte d’odi flagrant contra persones menors i vulnerables».

Imatge d’una pancarta reivindicativa i dels participants en la protesta per denunciar l’agressió a dos joves d’un centre de menors de Torredembarra. Foto: Mar Rovira

«Les darreres agressions de caràcter racista viscudes a Torredembarra, tenen el nostre més absolut rebuig i condemna. La gravetat de l’assalt al centre de menors és extrema i no pot quedar impune de cap de les maneres», recull el manifest. I afegeix: «el racisme trenca la cohesió social. El racisme no té cabuda al nostre municipi». En el text, els organitzadors també han reclamat al Govern més recursos i una millor política d’integració per resoldre la problemàtica dels menors extutelats, perquè aquests no es trobin en una situació de «desempara i d’exclusió».

Després de la lectura del manifest, els convocants han donat per acabada la protesta. Malgrat això, els enfrontaments verbals s’han tornat a repetir i s’ha viscut un dels moments de més tensió, ja que un jove, exmembre del centre de menors atacat, ha pujat damunt d’un banc amb un megàfon per pronunciar unes paraules de rebuig. Les educadores socials del centre, que han assistit a la protesta, l’han fet baixar per evitar nous enfrontaments, impedint el seu parlament.

Posteriorment, s’han repetit els insults i els retrets, però sense que es produís cap incident. Al voltant de la plaça hi ha hagut unitats de les ARRO dels Mossos d’Esquadra que no han intervingut en cap moment. Finalment, després de més càntics dels dos col•lectius, els manifestants han marxat a poc a poc i l’acció s’ha dissolt.

Antecedents a la protesta antifeixista

Segons van informar els Mossos d’Esquadra, la concentració veïnal de dijous per reclamar més seguretat va transcórrer sense incidents, però més tard una vuitantena de persones es va desplaçar al carrer Mimoses amb la intenció, presumptament, de fer fora els joves de l’habitatge ocupat que ha generat la problemàtica entre els veïns. Una línia policial, però, els va barrar el pas. Després, un grup de persones que protestaven en aquest indret van marxar cap a l’entorn del parc de Cal Llovet i van agredir un noi de 18 anys que resideix en un centre de menors que la Generalitat té al municipi.

El jove va aconseguir refugiar-se en un basar xinès proper. Tot i que els atacants van insistir al propietari del local que el deixessin sortir, finalment una patrulla de la Policia Local va fer abaixar la persiana del negoci i va evitar mals majors. Segons l’Ajuntament, dos menors més es van haver de refugiar a la biblioteca Mestra Maria Antònia.

Posteriorment, un grup de mitja dotzena de persones -segons testimonis presencials, simpatitzants de l’extrema dreta-, van assaltar un centre de menors. El grup va trencar els vidres de la porta d’accés i de les finestres i van malmetre mobiliari de l’interior. Segons la versió del consistori, van ser una cinquantena les persones que van anar fins al centre. Els residents es van haver de refugiar a les habitacions fins a l’arribada de la policia.

L’empresa Intress, que gestiona el centre, va expressar divendres la «indignació i alarma» que els ha generat l’atac. En el centre de menors hi resideixen una quinzena de nois i hi treballen una dotzena de treballadores. El Departament d’Afers Socials de la Generalitat i el consistori de Torredembarra van condemnar l’agressió.

 

Seguirà ampliació

 

Destrossen el centre de menors de Torredembarra i fereixen de gravetat un dels residents

Imatge de la concentració viscuda ahir a Torredemberra, que es va desenvolupar en tot moment de manera pacífica. Foto: Ona la Torre

Un grup de persones va destrossar aquest dijous el centre de menors de Torredembarra i va ferir dos dels residents, un dels quals de gravetat. Els fets van passar després d’una manifestació veïnal que reclamava més seguretat arran de diversos delictes comesos per uns joves majors d’edat que viuen en una casa ocupada. Posteriorment a la concentració un grup va anar per lliure a buscar alguns dels ocupes i hauria acabat agredint un resident del centre de menors de la localitat. El ferit es troba ingressat a l’hospital Santa Tecla de Tarragona amb el nas trencat. També es van dirigir al centre de menors titularitat de la Generalitat i hi van fer destrosses abans d’entrar-hi i atemorir els residents.

L’Ajuntament de Torredembarra «lamenta i condemna», en un comunicat fet públic aquest divendres, «els fets violents ocorreguts ahir a la nit. Aquests fets van tenir lloc amb posterioritat a la legítima concentració, organitzada pel veïnat de carrer de les Mimoses i el seu entorn, per mostrar el seu malestar per la problemàtica generada per un grup de joves, majors d’edat, que viuen en un habitatge d’aquest carrer».

Segons han informat aquest divendres fonts dels Mossos d’Esquadra, la concentració va transcórrer sense incidents, però posteriorment un grup d’una vuitantena de persones es va desplaçar al carrer Mimoses amb la intenció, presumptament, de fer fora els joves de l’habitatge ocupat. Segons ha apuntat el consistori en un comunicat, els manifestants van proferir «insults racistes i amenaces», però una línia policial els va barrar el pas.

Posteriorment, un grup de persones que protestaven en aquest indret van marxar del lloc cap al l’entorn del parc de Cal Llovet i van agredir un noi de 18 anys que resideix en un centre de menors que la Generalitat té al municipi. El jove va aconseguir refugiar-se en un basar xinès proper i, tot i que els atacants van insistir al propietari del local que el deixessin sortir, finalment una patrulla de la Policia Local va fer abaixar la persiana del negoci i va evitar mals majors. L’Ajuntament ha apuntat que dos menors més es van haver de refugiar a la biblioteca Mestra Maria Antònia.

Segons la versió dels Mossos, aquest grup de persones van tornar de nou al carrer Mimoses per tal d’intentar entrar al pis ocupat, però no ho van aconseguir. Mentrestant, un grup de mitja dotzena de persones -segons testimonis presencials, simpatitzants de l’extrema dreta-, van assaltar un centre de menors, van trencar els vidres de la porta d’accés i de les finestres, i van malmetre mobiliari de l’interior. Segons la versió del consistori, van ser una cinquantena les persones que van anar fins al centre. Els residents es van haver de refugiar a les habitacions fins a l’arribada de la policia.

Els Mossos tenen una investigació oberta per tal d’identificar el grup que va agredir els menors i que va protagonitzar els danys al centre residencial.

El propietari de les Mimoses tapia entrada i finestres de l’habitatge ocupat

D’altra banda, l’Ajuntament «ha sigut coneixedor aquest matí que la propietat de l’habitatge del carrer de les Mimoses ha procedit a tapiar l’entrada i les finestres, aprofitant que aquests joves es troben fora del municipi.
L’Ajuntament mostra la seva preocupació per la gravetat dels fets succeïts i fa una crida a la tranquil·litat. Per evitar més aldarulls, s’ha reforçat el servei de Policia Local i Mossos d’Esquadra. La violència i la xenofòbia no es poden tolerar i mai, mai, són el camí ni la solució».

Condemna dels fets per part d’Afers Socials

Paral·lelament, el Departament d’Afers Socials de la Generalitat ha emès també un comunicat en el qual «condemna l’agressió que van patir ahir al vespre dos nois residents al centre de menors de Torredembarra, un d’ells amb ferides greus, així com l’atac que ha provocat importants destrosses al centre».

El Departament «qualifica l’atac de molt greu i vol recordar que els centres de protecció de menors són serveis públics que acullen les persones més vulnerables de la nostra societat: menors d’edat sense referents familiars, en situació de vulnerabilitat social». «És inacceptable que hi hagi qui vulgui focalitzar l’odi cap a les persones que més hauríem de protegir», afegeix la nota.

Afers Socials ha reiterat «el seu rebuig frontal a aquestes actituds violentes als espais on viuen els menors sota la tutela de l’administració» i ha anunciat «que, com ha fet en les altres ocasions, ja ha posat en marxa el seu equip jurídic per denunciar aquests fets».

Redacció – ACN

 

Nit de tensió a Torredembarra en una manifestació contra la delinqüència

Nit de tensió a Torredembarra, que ha reunit unes 300 persones per protestar contra la inseguretat causada per joves MENA, ha acabat amb moments de tensió quan els manifestants s’han desplaçat al lloc on viuen aquests. A l’habitatge hi viuen persones que havien estat etingudes diversos cops, situat entre els carrers de les Mimoses i Sant Clement, al barri de Clarà.

El Mossos d’Esquadra han hagut d’acordonar l’habitatge i evitar que el centenar llarg de persones que cridaven consignes contra els ocupants s’hi acostessin. Hi ha hagut corredisses darrera d’algun dels ocupants de la casa i un dels joves s’ha hagut de refugiar en un establiment comercial del carrer Pompeu Fabra després de ser agredit, informa Torredembarra Actualitat.  La diputada de la CUP Laia Estrada ha denunciat que un noi ha acabat a l’hospital per la pallissa rebuda ‘per un grup de nazis’.

La concentració havia estat convocada a la plaça Joaquim Boronat ‘pels altercats que estem patint al poble durant l’últim any des de l’arribada d’uns joves que estan trencant la convivència a un poble fins ara pacífic i tranquil’, afirmaven els organitzadors.

En l’últim mig any s’han produït onze detencions a la localitat, i el consistori reclama més celeritat a la justícia perquè aquestes no quedin en res. Es tracta de robatoris amb força a l’interior de vehicles i a domicilis i furts, que atemoreixen els veïns.

Dimecres, l’Ajuntament havia mantingut una reunió amb veïns i Mossos d’Esquadra per a explicar les accions que es duen a terme des de fa mesos, entre les quals tot un seguit de detencions. Les dues darreres s’ha produït aquesta mateixa setmana, que es sumen a nou més des del passat mes de juliol.

La Biblioteca Mestra Maria Antònia de Torredembarra disposa del Servei de préstec i lliurament a domicili

La Biblioteca Mestra Maria Antònia de Torredembarra disposa del Servei de préstec i lliurament a domicili. Per al repartiment, que es realitza els dimarts al matí, compta amb la  col·laboració d’un grup de voluntaris de la Fundació Onada.

Qui ho pot sol·licitar?

Especialment els grups confinats.

Vilatans que tenen dificultats de mobilitat.

Persones grans, en risc social i qui no té accés a la lectura electrònica.

Per sol·licitar el servei:

L’usuari pot trucar al 667 17 12 91 o escriure un WhatsApp. També es pot sol·licitar via correu electrònic a biblioteca@torredembarra.cat Les bibliotecàries assessoren per oferir lectures del gust dels lectors i lectores.

Amb protocol Covid-19

Per poder realitzar aquesta tasca, la Biblioteca també ha comptat amb la col·laboració del departament de Protecció Civil de l’Ajuntament, que s’ha encarregat de mostrar als voluntaris de l’Onada les mesures de seguretat que han de seguir per evitar el risc de contagi per Covid-19 a l’hora d’entregar el material.

Redacció

 

Cimera de l’alcalde torrenc i els caps policials amb els veïns del carrer de les Mimoses

Aquesta setmana ja s’han produït dues detencions en menys de 24 hores. Foto: Ajuntament

L’alcalde de Torredembarra, Eduard Rovira; el cap de la Policia Local de Torredembarra, Miguel Ángel Marchal i el cap de l’Àrea Bàsica dels Mossos d’Esquadra del Tarragonès, Ramon Franquès, s’han reunit aquest migdia amb una representació de veïns i veïnes del carrer de les Mimoses i voltants arran de la problemàtica que han generat a la zona un grup de joves que okupen un habitatge de la zona. Durant la reunió, l’alcalde i caps policials han explicat les accions que es duen a terme des de fa mesos, entre les quals tot un seguit de detencions, la darrera ahir a la tarda per robatori a l’interior d’un vehicle, menys de 24 hores després d’una altra detenció que es va produir dilluns al vespre.

Des del mes de juliol de 2020 fins al 16 de febrer de 2021 s’han produït un total d’11 detencions, principalment per robatoris amb força en habitatges i en vehicles, però també per resistència i desobediència a l’autoritat i furt. Entre març de 2020 i gener de 2021, també s’han realitzat 22 denúncies administratives per incompliment de les mesures sanitàries per evitar la propagació de la Covid-19 i de l’Ordenança de Civisme i Convivència.

Al mateix temps, entre gener del 2020 i febrer de 2021 la Policia Local ha comptabilitzat 19 incidents relacionats directament amb l’habitatge on viuen aquests joves al carrer de les Mimoses (avisos, baralles, queixes, etc.). i també s’han comptabilizat 10 incidents més relacionats amb persones que hi viuen.

La reunió arriba un dia abans de la concentració «contra al vandalisme que estem patint a Torredembarra» convocada precisament pels veïns de les Mimoses, destinada a reclamar més seguretat i «solucions per poder viure tranquils». La cita és a les 19.00 hores a la coneguda com plaça de les Monges.

Redacció

 

El ple tractarà la modificació del pla general per afavorir el teixit comercial del centre de Torredembarra

Façana de lAjuntament de Torredembarra. Foto: Fem Turisme

El ple ordinari de l’Ajuntament de Torredembarra d’aquest dijous 18 de febrer portarà a aprovació la modificació puntual del Pla general d’ordenació urbana sobre l’ús comercial al municipi i la regulació de les activitats que es poden realitzar als espais de parcs i jardins urbans. Amb el canvi, es permetrà la instal·lació de superfícies comercials mitjanes en zones cèntriques. D’aquesta manera es donarà compliment a Decret Llei 1/2009 de 22 de desembre d’ordenació d’equipaments comercials de la Generalitat de Catalunya, d’acord amb la Directiva europea 2006/123 relativa als serveis en el mercat interior.

Una altra modificació prevista és la instal·lació de terrasses en parcs i jardins, just en l’espai públic immediat als establiments destinats a bars i restauració, però amb algunes limitacions com el fet que han de ser zones de més de 500 m2 i només es podrà ocupar fins a un 5 % de la superfície.

El regidor d’Urbanisme i de Comerç, Indústria i Activitats, Josep Maria Guasch, ha explicat que actualment la instal·lació de comerços de superfícies mitjanes de 400 m2 es troba molt limitada i no es permet en la zona centre de Torredembarra i el seu entorn, sinó que es concentra en zones ppremserifèriques. La proposta de modificació sobre l’ús comercial permetrà al nucli antic l’ús comercial limitat a planta baixa i fins a 400 m2 de superfície total construïda i per cada activitat. En altres zones d’edificació aïllada o residencial, l’ús comercial permès passarà dels 50 m2 als 100 m2 com a màxim.

L’objectiu d’aquests canvis, segons ha explicat el regidor Josep Maria Guasch, és enfortir el teixit comercial del centre de la població i donar servei comercial en zones residencials, ja que l’actual normativa concentra els punts d’interès comercial principalment en zones perifèriques.

Redacció

 

Ja es coneixen els guanyadors del concurs del #CarnavalTdb21 a Instagram

El premi a la millor idea original: @evamartarn – Mini xef amb gos salsitxa – Eva Martinez Arnó

Enguany Torredembarra ha viscut el Carnaval d’una manera diferent degut a la COVID19. La fórmula triada ha estat  activitats a les xarxes socials i també una exposició que es podrà visitar presencialment a la Sala Lluís d’Icart. Un cop acabat el cap de setmana de Carnaval, ja es coneixen els guanyadors del Concurs a Instagram que en aquesta ocasió premia la millor disfressa, idea original, maquillatge, sàtira, coreografia i mascota disfressada, amb premis de 50 € per a gastar en el comerç local. Per a participar-hi calia publicar una fotografia o vídeo acompanyat de l’etiqueta #CarnavalTdb21.

Els guanyadors han estat:

–    Millor disfressa: @Imiremma – Família disfressada de pallassos – Imene Remmache
–    Idea original:  @evamartarn – Mini xef amb gos salsitxa – Eva Martinez Arnó
–    Maquillatge: @joancaco – Parella amb la cara desencaixada – Joan Cama
–    Sàtira: @Spaindereta – Vídeo satíric de la suspensió del Carnaval– Spaindereta
–    Coreografia @Lidiaalga – Ball de 5 membres de la Cucanya – Lidia Alberich
–    Mascota disfressada: @jovita_baltasar – Julieta i Jovita d’Unicorns – Jovita Baltasar

Redacció

 

14-F: Alcaldes que ‘guanyen’ i alcaldes que ‘perden’ a casa seva

Imatge d’una mesa electoral instal.lada a Tarragona. Foto: Tots21

Una derivada que els alcaldes i alcaldesses es miren amb lupa en unes eleccions que no són municipals és el resultat que es dona al seu municipi. ‘Hi ha vot de càstig a la meva gestió? M’estan premiant? És un efecte general al que no puc fer-hi front?’, són les preguntes habituals que es donen els mandataris i mandatàries locals i que confirmen diferents fonts. Alguna cosa d’això hi ha, però unes autonòmiques no són unes municipals.

La comparativa té el hàndicap que el Pdecat participava enguany separat de Junts, i cal tenir present que els socialistes han pujat arreu en vots i ERC, tot i guanyar a la circumscripció de Tarragona, ha perdut vots. A més, la participació ha baixat 28 punts a la província.

Jordi Jové, regidor de Comunicació de l’Ajuntament de Castellvell del Camp -per ERC-, corrobora com es viuen unes autonòmiques governant un Ajuntament: ‘T’estàs examinant contínuament, és una avaluació continuada encara que les eleccions no tinguin res a veure amb l’Alcaldia’.

A La Canonja, socialista des que es va assolir la municipalitat -eufemisme per anomenar la segregació respecte a Tarragona- els socialistes han matxacat els rivals el 14-F, amb dues vegades i mitja el nombre de vots respecte al segon, que ha resultat ser Vox -762 contra 300 vots-. A les municipals de 2019, els socialistes van assolir 1.700 vots i el següent a la llista d’aleshores, AMUNT, 285. Ara bé, a les autonòmiques de 2017, Ciutadans va aconseguir una gran victòria -1.511 vots contra els 786 dels socialistes-. Si l’oposició creu que s’està acostant a Roc Muñoz, s’ho ha de fer mirar.

A Almoster, al Baix Camp, el sempitern alcalde d’ERC, Àngel Xifré -ho és des de 2004-, és àmpiament popular: va aconseguir set regidors, per dos Junts. Ara bé, diumenge es va girar la truita… de nou: Junts ha guanyat amb 263 vots i ERC ha quedat en segon lloc amb 184. De fet, res de nou sota el sol perquè en 2017 també va guanyar Junts, amb una distància de 350 contra 263.

A Les Borges del Camp hi havia un afegit que conferia més emoció a les eleccions de diumenge: el seu alcalde era candidat per Junts i anava a la llista de número 5. Finalment, l’escrutini l’ha deixat fora en fer el tall amb quatre diputats. Doncs bé, a Les Borges, Junts ha guanyat de carrer per davat d’ERC: 356 a 252 vots, ambdós molt lluny dels següents classificats. Són uns resultats similars als de les autonòmiques de 2017.

Prades té una aldessa carismàtica, Lídia Bargas, que suma victòria rere victòria. Ahir, la seva formació, Junts, va frenar l’ascens general d’ERC i ambdues formacions van empatar a 110 vots. Fa tres anys, però, Junts havia guanyat per 163 a 137 vots. Als Pallaresos, un altre empat en primera posició: entre ERC i els socialistes. ERC és a l’oposició municipal i el PSC cogoverna. Aquí, la recuperació socialista de diumenge ha estat molt notable.

A Riudoms, no hi ha hagut ‘efecte vacuna’… o sí –la polèmica per la vacunació de l’alcalde, Sergi Pedret-. Tal vegada no ho sabrem mai. Junts, la formació de l’alcalde, vencia diumenge superant ERC per 825 contra 702 vots-. Fa tres anys, Junts va arrasar, això sí.

A Mont-roig del Camp, l’oposició acaba de protagonitzar un fet insòlit: va tombar en el darrer ple l’aprovació dels pressupostos municipals de 2021. Caldrà tornar a negociar. Hi governen els socialistes amb Fran Morancho al capdavant. Ara bé, les eleccions d’ahir l’han reforçat: el PSC va quedar molt superat a les autonòmiques de 2017, situant-se en una llunyana quarta posició. Diumenge va quedar segon, rere ERC i guanyant deu punts, mentre ERC en va afegir tres. L’increment socialista s’explicaria per l’ensulsida de Cs. Vox també esgarrapa un bon tresor i se situa quarta amb un botí d’un 14,08%, però no puja tant com a Salou, Vila-seca o La Canonja, en què ha quedat segona. Hi ha efecte alcalde? Difícil saber-ho.

Mont-roig té una configuració demoscòpica sui generis: Mont-roig per un cantó i Miami per un altre, i l’actual alcalde és de Miami. Es pot donar el cas que a unes locals, gent de Mont-roig no voti socialista per què el candidat és de Miami, i en canvi sí voti PSC a les autonòmiques. A Mont-roig se sospita que l’efecte alcalde ha estat significatiu ja que en gairebé totes les meses electorals de Miami s’ha votat socialista, menys una que ho ha fet a Vox i que correspon als electors del golf Bonmont.

A Torredembarra i a Altafulla, els sengles alcaldes d’ERC han guanyat a casa seva. En el primer cas, el carismàtic Eduard Rovira, amb un apassionant frec a frec amb els socialistes -1.331 a 1.124 vots-, mentre que a l’Altafulla de Jordi Molinera i Alba Muntadas -coalcaldes-, la diferència ha estat de 36 vots davant Junts: 548 a 512, una distància en percentatge similar a la de 2017, però canviant el principal rival. Llavors va ser Ciutadans i ara, Junts.

A Constantí, l’alcalde que més arrasa al territori, el socialista Óscar Sánchez, ‘guanya’ també diumenge i a major distància que en 2017: arrastra 529 vots, contra els 354 del segon classificat, ERC. Són 10 punts de diferència, quan en 2017 era de 28 dècimes.

Jaume Garcia

 

Jornada de neteja a la platja de la Paella aquest dissabte

Aquest dissabte 13 de febrer, a partir de les 10.30 h, tindrà lloc una jornada de neteja a la platja de la Paella de Torredembarra, una iniciativa de l’associació Surf&Barres, coordinada pel GETE- Ecologistes en Acció, amb la col·laboració de la Regidoria d’esport i amb el suport de la Regidoria de Sostenibilitat.

El lloc de concentració d’aquesta activitat serà la Casona, seu de l’Oficina de Turisme (pg. Rafel Campalans, 10) i està dirigida a grups bombolla i famílies, que comptaran amb monitors i monitores de GETE- Ecologistes en Acció i també amb el material necessari per a dur a terme la neteja amb totes les garanties sanitàries (sacs, bosses, guants, mesurador de temperatura COVID-19, etc.).

Aquesta activitat està inclosa dins del programa d’educació ambiental de la Regidoria de Sostenibilitat.

Redacció