TOTS 21

Nou horari d’hivern del Cementiri Municipal de Torredembarra

Imatge del cementiri municipal de Torredembarra. Foto: Anna F / Ajuntament

A partir de d’aquest dissabte, 16 d’octubre, el Cementiri Municipal de Torredembarra modifica l’horari amb l’arribada de la temporada d’hivern. D’aquesta manera, restarà obert de dilluns a divendres, de 9 a 13 h; dissabtes, de 15 a 18 h, i diumenges, de 10 a 13 h. Els dies festius, tancat. Pel que fa a la propera festivitat de Tots Sants, entre el 25 d’octubre i el 2 de novembre, l’horari d’obertura serà tots els dies de 9 a 18 h.

 

 Torredembarra obre les inscripcions a un curs gratuït de monitors/es de lleure

La Regidoria de Joventut de l’Ajuntament de Torredembarra ha organitzat un curs gratuït de monitors/es de lleure per a joves a partir de 18 anys. El curs tindrà lloc a l’Espai Jove de Torredembarra (c/ Capella, 6, baixos) i serà impartit per la Fundació Santa Maria de Siurana. Es tracta d’un curs intensiu que s’iniciarà el 13 de novembre i finalitzarà el 31 de desembre.

Les inscripcions estan obertes en línia al web https://fundaciosiurana.cat/ Les places són limitades i es prioritzarà les persones empadronades a Torredembarra i el jovent a l’atur. Per a qualsevol informació es pot contactar amb el PIJ al telèfon 616 021 115.

Redacció

 

Torredembarra participa a la Setmana Bio amb activitats per donar a conèixer l’alimentació ecològica i evitar el malbaratament

Torredembarra se suma un any més a la Setmana Bio per l’alimentació ecològica, que se celebra a Catalunya del 18 al 24 d’octubre, per donar a conèixer els aliments ecològics i els seus productors. Dins del programa d’educació ambiental de la Regidoria de Sostenibilitat de l’Ajuntament, l’Associació Mediambiental La Sínia serà l’encarregada de dur a terme tot un seguit d’activitats. El programa és el següent:

Dilluns 18 d’octubre, a les 17 h, a la Biblioteca Mestra Maria Antònia: Club de lectura d’àlbum il·lustrat: «Ennuvolat amb risc de mandonguilles» de Judi i Ron Barrett

En col·laboració amb la Biblioteca, es farà una tertúlia amb nens i nenes que hagin llegit el conte relacionat amb l’alimentació ecològica i la importància de no malbaratar els aliments. Durant tota la setmana, la Biblioteca tindrà un recull de contes, revistes i llibres relacionats amb la Setmana Bio. Cal inscripció prèvia al 667 17 12 91.

Dimecres 20 d’octubre, a les 17 h, a Cal Bofill: Taller «Mengem sa sense malbaratar»

Es parlarà de l’alimentació ecològica i de temporada i de com disminuir el malbaratament alimentari a casa: planificar la compra i els menús, organització de la nevera, etc.
El taller s’enregistrarà, s’editarà i es compartirà a les xarxes socials de l’Ajuntament i de les entitats que prenen part en el programa d’educació ambiental de Torredembarra.

Divendres 22 d’octubre, a les 17 h: Taller «Cuina d’aprofitament»

Amb aliments ecològics es compartiran i prepararan diferents receptes: cremes, truites, conserves,… que es podran fer amb restes d’altres àpats o parts d’aliments que habitualment desestimem. El taller s’enregistrarà, s’editarà i es compartirà a les xarxes socials de l’Ajuntament i de les entitats que prenen part en el programa d’educació ambiental de Torredembarra.

Dissabte 23 d’octubre, a les 11 h, a Cal Bofill: Taller «Com fer compost a casa»

Taller presencial per donar a conèixer les diferents opcions a l’hora de fer el compost amb els residus domèstics i de jardí, resoldre dubtes i qüestions al respecte, d’una manera molt pràctica. El taller s’enregistrarà, s’editarà i es compartirà a les xarxes socials de l’Ajuntament i de les entitats que prenen part en el programa d’educació ambiental de Torredembarra.

Per a participar en els tallers, cal inscripció prèvia a natura@riugaia.cat

Redacció

 

Torredembarra commemorarà el 19 d’octubre el Dia Mundial contra el Càncer de Mama

L’Ajuntament de Torredembarra, a través de la Biblioteca Mestra Maria Antònia, ha organitzat un seguit d’activitats per commemorar el Dia Mundial contra el Càncer de Mama, que tindrà lloc el pròxim 19 d’octubre, al jardí de la mateixa biblioteca. El programa és el següent:

A les 19 h: Presentació del llibre «Ara ja ho saps, mare…», de Jordi Villalbí Anglès, a càrrec de l’exconseller Josep Bargalló i Josep Gumà, doctor en Oncologia. Venda de llibres en benefici de la Lliga Contra el Càncer.

A les 19.30 h: Taula rodona sobre el càncer de mama amb Anna Fàbregas, del Ball de Gitanes; Mònica Bernabé, fisioterapeuta, i Lídia Pasqual, de la Lliga Contra el Càncer.

A les 20 h: Ballada popular, a la plaça de la biblioteca: Vine a ballar amb les Gitanes i els 4 Garrofers. Agafa la teva cinta contra el càncer de mama!

Reserves: 667 17 12 91. Sense reserva: entrada amb DNI.

Redacció

 

L’ampliació temporal del CAP de Torredembarra obrirà a finals d’any

L’alcalde, durant a visita avui a les obres. Foto: Anna F / Ajuntament

L’ampliació temporal del CAP de Torredembarra està en marxa i es preveu que a final d’any el nou espai ja estigui en funcionament. Aquesta actuació permetrà disposar de 400 m2 més que es destinaran a urgències i a pediatria, millorant l’atenció a les persones usuàries i facilitant la tasca dels professionals de la salut.

No és la solució definitiva, ja que aquesta passa per la construcció d’un nou CAP. L’Ajuntament ja treballa en la determinació dels terrenys que es cediran a la Generalitat per a la construcció del nou equipament i, aviat, es prendrà una decisió sobre la seva ubicació.

Segons ha anunciat l’alcalde, Eduard Rovira, pot trigar ‘quatre o cinc anys’ l’arribada del nou CAP. Aleshores, caldrà haver definit quin ús tindrà l’actual recinte, que l’alcade ja ha avançat que serà ‘social’. El futur CAP no podrà anar al costat del pavelló municipal ja que el Pla General no ho contempla. Caldrà ara definir el solar amb la Generalitat.

Aquest matí s’han presentat les obres amb la participació de l’alcalde de Torredembarra, Eduard Rovira; la gerent de la Regió Sanitària Camp de Tarragona, Dolça Cortasa; la directora mèdica d’Atenció Primària de la Xarxa de Santa Tecla, Marta Ruiz, i el cap d’Infraestructures de la Xarxa Santa Tecla, Javier Olucha.

Eduard Rovira ha ressaltat la importància d’aquesta ampliació per donar una resposta temporal a la saturació que pateix el CAP de Torredembarra des de fa anys, mentre s’assoleix la solució definitiva amb la construcció del nou. Dolça Cortasa ha qualificat l’ampliació de salt qualitatiu important que permetrà que els professionals de la salut treballin en millors condicions, fet que repercutirà positivament en les persones usuàries.

Al seu torn, Marta Ruiz ha explicat la dificultat de gestionar els espais en l’edifici actual i ha comentat que amb els dos mòduls que s’instal·laran, un per ampliar urgències i l’altre destinat al servei de pediatria, es distribuiran millor els circuits amb entrades específiques per a aquests serveis i en millorarà l’atenció. Javier Olucha ha destacat que es traca de mòduls confortables i amb un mínim impacte visual. S’espera que arribin a finals d’octubre i que el muntatge es pugui realitzar en un màxim de cinc setmanes per després poder-los equipar i que entrin en servei a finals d’any.

L’Àrea Bàsica de Salut de Torredembarra està integrada pel CAP Torredembarra i els consultoris locals d’Altafulla, Bonastre, Creixell, la Nou de Gaià, la Pobla de Montornès, la Riera de Gaià, Ardenya, Roda de Berà, Salomó i Vespella de Gaià, amb una població assignada de 37.330 persones. Hi treballen 63 professionals de la salut, dels quals 42 al mateix CAP de Torredembarra. Serveis com urgències atenen diàriament entre 80 i 125 persones, mentre que a l’estiu arriben a les 300.

El nou mòdul d’urgències comptarà amb 172,80 m2 que quedarà connectat amb els 252m2 existents. El nou pavelló de pediatria disposarà de 239 m2 on s’ubicaran sis consultes. La inversió total de les obres i de l’equipament ascendeix a 650.000 euros, finançats pel Servei Català de la Salut amb un acord amb la Xarxa Sanitària i Social Santa Tecla.

Redacció

 

‘Plantes contra el canvi climàtic a Torredembarra’, l’exposició del mes d’octubre a Cal Bofill

L’exposició es pot visitar a Cal Bofill, de dilluns a divendres, de 10 a 14 h, durant el mes d’octubre.

La Regidoria de Sostenibilitat de l’Ajuntament de Torredembarra presenta l’exposició «Plantes contra el canvi climàtic a Torredembarra?», a càrrec de GEPEC- Ecologistes de Catalunya, que es pot visitar a Cal Bofill, de dilluns a divendres, de 10 a 14 h, durant el mes d’octubre. Aquesta activitat forma part del programa d’educació ambiental del 2021.

Es tracta de quatre plafons en els quals es descriu en primer lloc la relació entre canvi climàtic i l’efecte illa de calor. Es comenten els beneficis en salut i altres derivats de l’augment de la convivència habitual amb les plantes. Es mostren diferents estratègies per augmentar el verd als edificis i espais intersticials, per a acabar amb la proposta concreta valorada de quant costa des d’introduir plantes a totes les aules dels set centres educatius públics del municipi fins a l’import d’omplir façanes i cobertes dels edificis docents i els propis patis, amb diferents opcions mínimes i màximes.

Redacció

 

La Regidoria de Turisme presenta la visita virtual al Castell dels Icart de Torredembarra

La Regidoria de Turisme de l’Ajuntament de Torredembarra presenta la visita virtual al Castell dels Icart, actual seu de l’Ajuntament. Es tracta d’una visita que permet recórrer l’espai en 360º i que ja està disponible en el següent web: https://castell.turismetorredembarra.cat/castell/ des d’on les persones que el visitin podran descobrir la història d’aquest castell, únic edifici civil de nova planta del Renaixement català que es conserva a Catalunya.

La regidora de Turisme, Marina Riudeubas, ha explicat que l’objectiu d’aquesta iniciativa és seguir posant en valor el patrimoni històric del municipi. A més, aquesta tardor es realitzaran un seguit de visites guiades presencials al Castell i Nucli antic, la primera el dilluns 11 d’octubre, a les 18 h, i diverses visites guiades al Far. Les reserves ja es poden fer al web https://www.turismetorredembarra.cat/

El Castell dels Icart és el segon edifici emblemàtic de Torredembarra que disposa de visita virtual. El primer va ser el Far que està disponible en aquest enllaç:
https://www.turismetorredembarra.cat/fartorredembarra/

Redacció

 

Aquest dimecres tindrà lloc la 25a edició de la Trobada de les Rosalies de la Torre

Imatge d’arxiu de l’església de Sant Pere Apòstol. Foto: TripAdvisor

Cada any, el 6 d’octubre, dia del naixement de Santa Rosalia, es du a terme la Trobada de les Rosalies de la Torre. El programa de la 25a edició d’aquesta iniciativa contempla la tradicional missa, a les 19.30 h, a l’església de Sant Pere Apòstol, on es troba el Quadre de Santa Rosalia i, tot seguit, a la mateixa església, tindrà lloc una actuació de la Coral Santa Rosalia de Torredembarra. L’acte resta obert a la participació del públic en general fins a exhaurir l’aforament permès. Enguany, però, igual que l’any passat, encara no es podrà dur a terme el sopar de germanor a causa de la pandèmia. L’organització va a càrrec de les mateixes Rosalies i de l’Ajuntament.

Redacció

 

Torredembarra se suma a les Jornades Europees de Patrimoni amb actes a l’entorn dels boters

Torredembarra se suma un any més a les Jornades Europees de Patrimoni (JEP) que es duran a terme aquest cap de setmana. Es tracta d’una iniciativa del Consell d’Europa i la Comissió Europea que té lloc, ininterrompudament a Catalunya, des del 1991. Estan considerades l’activitat participativa més important d’Europa en relació amb el patrimoni cultural.

A Catalunya, s’han organitzat nombroses activitats els dies 8, 9i 10 d’octubre que es poden consultar en línia a la següent agenda: Agenda | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya (gencat.cat)

Pel que fa a Torredembarra, la Regidoria de Cultura i Patrimoni ha organitzat les següents activitats:

• Visita a l’exposició «El nostre patrimoni: els boters». 8 i 9 d’octubre, de 10.30 a 13.30 h i de 17 a 20 h. Sala Lluís d’Icart. Activitat gratuïta. La mostra sobre l’ofici de boter a Torredembarra explica els orígens d’aquesta professió a la vila i els seus principals actors. També fa un recorregut per les eines que es feien servir. Es complementa amb una xerrada explicativa el divendres, 8 d’octubre, a les 20 h, a càrrec de Gabriel Comes, al Pati del Castell, i la projecció del vídeo «La memòria dels boters» durant tot el dissabte.

Aquesta mostra habitualment es troba exposada en una part de la Sala Lluís d’Icart, però durant aquest estiu, per motius d’organització de l’espai, ha estat desada. El fet de fer servir, en aquest cas, tot l’espai expositiu de la Sala Lluís d’Icart faran la visita més atractiva.

Redacció

 

Campanya de control de camions i furgonetes a Torredembarra

La campanya està coordinada des del Servei Català de Trànsit i és d’abast territorial català, Foto: Ajuntament

Del 4 al 10 d’octubre, la Policia Local de Torredembarra du a terme una campanya de control del trànsit dirigida a camions i furgonetes. La campanya està coordinada des del Servei Català de Trànsit i és d’abast territorial català, orientada al control d’aquests tipus de vehicles.

En els controls, s’inspeccionaran les condicions tècniques, administratives i de seguretat dels vehicles i els seus conductors, revisant la documentació necessària per a cada tipus de vehicle (camió o furgoneta), documentació necessària per a la conducció de cadascun d’aquests vehicles, tacògraf (temps de descansos i de conducció, velocitats), etc.

Redacció

 

La Policia Local torrenca reconeix les accions dutes a terme en pandèmia en la celebració de la Festa Patronal

Imatge de família de la jornada. Foto: Ajuntament

La Policia Local de Torredembarra va recuperar ahir, 29 de setembre, la celebració de la Festa Patronal en una jornada que va tenir com a acte central, al Pati del Castell, el lliurament de medalles i reconeixements, principalment amb motiu de les actuacions dutes a terme en temps de pandèmia. D’aquesta manera, es van lliurar medalles a 19 agents i comandaments per reconèixer la feina realitzada en el seu dia a dia en condicions difícils.

També es van lliurar diplomes a la resta cossos de seguretat i altres serveis que han col·laborat amb la Policia Local de Torredembarra quan els han requerit i que han contribuït activament amb les tasques sol·licitades: policies locals d’Altafulla, Creixell i Roda de Berà; Mossos d’Esquadra; Policia Nacional; Guàrdia Civil; Voluntaris de Protecció Civil de Torredembarra; CAP Torredembarra; serveis sanitaris-ambulàncies, i Subdirecció General de Suport al sistema de Seguretat en l’Àmbit Local de la Generalitat de Catalunya.

Un altre àmbit de reconeixements va ser a entitats i particulars que de forma desinteressada, van donar el seu suport en forma diversa ja fos facilitant material o prestant la seva ma d’obra o els seus productes de forma gratuïta, i també per col·laboracions en l’àmbit de la seguretat. Els guardonats han estat: Halyna Vilkhova, Heng Bang Chen, Jackson Rivera, Javier Paz, Sandra Cuadrado, Cafeteria Granier, Grup de voluntaris del projecte «Coronavirus Makers», Maystar, K9 Creixell, Restaurant Il Padrino da Enzo i Pizzeria La Piazzeta.
Altres reconeixements que es van atorgar van ser al mèrit policial a l’agent José Manuel Saavedra; la condecoració a la sergent Maite Tovar per la seva vàlua professional i personal; a la trajectòria professional al sergent recentment jubilat Ricard Garcia i al sotsinspector cap Miguel Ángel Marchal.

La Festa Patronal es va iniciar amb un acte de record als companys morts a l’exteriors de les dependències de la comissaria. Tot seguit, a la plaça del Castell, va tenir lloc la formació d’agents i comandaments i la presentació de novetats a l’alcalde, Eduard Rovira. També es va presentar la nova imatge corporativa als vehicles policials d’acord amb les indicacions europees d’alta visibilitat.

La celebració va comptar amb la participació membres de la Corporació Municipal; la directora dels Serveis Territorials d’Interior a Tarragona, Mònica Solé; la subdirectora general de Suport al Sistema de Seguretat en l’Àmbit Local, Begoña Curto; el comissari cap de la Regió Policial del Camp de Tarragona MMEE, Josep Maria Estela i altres representants dels Mossos d’Esquadra, de la Guàrdia Civil i de policies locals.

Redacció

 

La Policia Local torrenca celebrarà aquest 29 de setembre la festa patronal

Imatge d’arxiu de la comissaria de la policia local de Torredembarra. Foto: Ajuntament

La Policia Local de Torredembarra celebrarà aquest 29 de setembre la seva festa patronal amb un seguit d’actes:

•    A les 16.30 h. Ofrena floral als companys difunts. Formació amb salutació. A la porta d’entrada de les dependències de la Policia Local.

•    A les 16.45 h. Formació d’agents i comandaments. Presentació de novetats a l’alcalde i presentació de la nova imatge corporativa als vehicles policials d’acord amb les indicacions europees d’alta visibilitat, a la plaça del Castell.

•    A les 17 h. Recepció i lliurament de reconeixements i medalles, al Pati del Castell. En aquest acte, està prevista l’assistència de l’alcalde, Eduard Rovira, i altres membres de la Corporació Municipal; la directora dels Serveis Territorials d’Interior a Tarragona, Mònica Solé; la subdirectora general de Suport al Sistema de Seguretat en l’Àmbit Local, Begoña Curto; el sotsinspector cap de la Policia Local de Torredembarra, Miguel Ángel Marchal; el comissari cap de la Regió Policial del Camp de Tarragona MMEE, Josep Maria Estela i altres representants dels Mossos d’Esquadra, de la Guàrdia Civil i de policies locals, entre d’altres.

Redacció

 

‘Les aventures del lleó vergonyós’, del Pot Petit, arriba el 13 de novembre a Torredembarra

La Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Torredembarra presenta ‘Les aventures del lleó vergonyós’, espectacle infantil de titelles amb música en directe, a càrrec del Pot Petit. La representació tindrà lloc el pròxim 13 de novembre, a les 18 h, al Casal Municipal. Està dirigida al públic familiar, especialment per a infants de 2 a 5 anys. El Pot Petit ha rebut diversos reconeixements com el Premi Arc (2019) a la millor gira adaptada per a públic familiar i el Premi Enderrock al millor disc (2020) pel disc «El Pot Petit – 10 anys»

Sinopsi: Un viatge ben divertit amb titelles i música en directe, per descobrir les emocions de la mà d’un dels personatges més emblemàtics del Pot Petit. El Lleó, a través d’aquest viatge trepidant, es farà amic del tigre, el cavall, l’hipopòtam i el gall, entre d’altres. I junts experimentaran emocions com la por, l’alegria, la tristesa o la ràbia, acceptant-les, compartint-les i sobretot ajudant-se els uns als altres quan les emocions son difícils de gestionar.

Venda d’entrades a www.torredembarra.cat Preu 4 € i preu reduït de 3 € per a menors de 12 anys o per a majors de 65 anys, discapacitats, famílies nombroses o monoparentals, aturats i beneficiaries de la renta mínima d’inserció.

Vídeo promocional: https://www.youtube.com/watch?v=uNGkWGzXLNk

Redacció

 

Els municipis del Camp de Tarragona i el Penedès aplaudeixen la revisió urbanística costanera però es mostren expectants

La Budellera a Tarragona, els Muntanyans a Torredembarra (imatge) o les Madrigueres al Vendrell, entre els plans aturats. Foto: esp.turismetorredembarra.cat

Els principals ajuntaments del Camp de Tarragona i Penedès es congratulen que la Generalitat posi en valor el litoral tarragoní davant l’amenaça del boom immobiliari. L’avanç del Pla Director del litoral revisarà plans urbanístics d’una dotzena de municipis d’aquesta zona. Al mateix temps, queden bloquejats amb una moratòria d’un any un total de 140 sectors, amb un potencial per construir-hi gairebé 55.000 habitatges. D’aquesta manera, el Govern deixa en pausa plans històrics i polèmics com la Budellera a Tarragona, els Muntanyans a Torredembarra o les Madrigueres al Vendrell. «Més enllà de Girona també hem de preservar el nostre litoral de l’amenaça del creixement urbanístic», ha celebrat el regidor de Territori de Tarragona, Xavier Puig.

El planejament d’una dotzena de municipis costaners de les comarques del Tarragonès, el Baix Camp i el Penedès seran revisats per reduir les noves construccions i protegir el paisatge. La majoria d’ajuntaments aplaudeixen que la Generalitat posi la lupa en un conjunt d’àmbits amb indicis d’un creixement no sostenible, si bé resten expectants als forts interessos dels promotors urbanístics. L’Ajuntament de Tarragona aplaudeix que també es posi en valor el litoral tarragoní, tal com també ja s’ha fet al Pirineu, a Girona i a l’àrea metropolitana de Barcelona.

A la ciutat de Tarragona la Generalitat revisarà una vintena d’àmbits concrets encara no desenvolupats, dels quals 13 queden afectats per la moratòria -ja s’han detectat com a no sostenibles-, si bé cap d’ells estava en tramitació. Per tant, a efectes pràctics no es paralitzarà cap pla -eren sectors considerats no urbanitzables. Els plans urbanístics aturats que havien generat més disputa i menys consens a Tarragona són el de la Budellera i el de Mas d’en Sordé. També es paralitza el de Terres Cavades, que va aixecar molta polseguera en el seu moment.

Puig, com a regidor de Territori de l’Ajuntament de Tarragona, diu que el consistori tarragoní va en concordança amb aquests criteris de la Generalitat. «Això ens permetrà tenir més i millor anella verda a Tarragona. «Ens evita enquistar-nos en debats estèrils, es tracta de fer una planificació que tothom se la pugui fer seva», ha afirmat el regidor. Puig també ha destacat que just aquest dijous la Comissió d’Urbanisme de Catalunya ha avalat la normativa urbanística de Tarragona que ha de regir el creixement de la ciutat, fins que no es disposi d’un nou POUM.

Al Tarragonès hi ha un total de 65 sectors amb llum vermell -respecte els 38 àmbits a la comarca del Baix Camp, i 37 al Baix Penedès. Encara al Tarragonès, el municipi de Torredembarra també valora positivament la revisió urbanística. «Servirà per evitar barbaritats comeses en anys anteriors», manifesta el regidor d’Urbanisme, Josep M. Guasch. El municipi té un pla general que es revisarà coincidint amb l’aprovació de l’avanç del PDU. A la moratòria s’hi inclouen catorze sectors on s’hi podrien desenvolupar 4.648 habitatges.

Des del consistori torrenc celebren la mesura que té la voluntat de protegir la costa catalana, però es mostren esperançats en què s’hi puguin afegir modificacions per assegurar el creixement sostenible de la localitat a través de sectors com el de la Sort o el de la Rasa. Es tracta de zones pròximes al nucli antic de Torredembarra i on s’espera poder trobar un encaix entre el desenvolupament urbanístic i la preservació de l’entorn. Pel que fa a la partida de Muntanyans II, Guasch ha assenyalat que es tracta d’una qüestió judicialitzada i que si la Generalitat justifica la seva limitació urbanística, des del consistori no s’hi oposaran.

Al Baix Camp; Mont-roig amb recels

Des del Baix Camp, un dels municipis que es veurà més afectat per l’aprovació de l’avanç del PDU és Mont-roig del Camp. Segons l’Ajuntament, la moratòria afectaria a 11.360 habitatges susceptibles de ser construïts en 21 sectors del municipi, el que representaria un 16% del total de construccions plantejades al conjunt de la costa catalana. Entre altres sectors, destaquen la partida de Nou Miami i Porquerola, dues zones on es dibuixava el creixement del nucli de Miami Platja.

En declaracions a l’ACN, l’alcalde Fran Morancho (PSC) ha anunciat que no renunciaran al pla parcial d’aquests sectors «de cap de les maneres» i no es descarta demanar danys i perjudicis si s’acaben perden 17 milions d’euros d’inversions lligats a un conveni que permetrien la construcció d’equipaments a la zona. Morancho s’ha mostrat comprensiu envers la necessitat de reordenar i protegir la costa catalana, però ha insistit d’analitzar «cas per cas» per tal de modificar el planejament urbanístic i revisar-lo sense anul·lar tots els projectes previstos.

A Cambrils, la moratòria inclou una dotzena de partides urbanístiques, amb usos residencials i d’activitat econòmica, amb un potencial de construcció de 10.375 habitatges. En total, es tracta de prop de 300 hectàrees. Entre les partides més afectades s’hi troba el sector de Les Comes -amb 5.784 habitatges- o el de l’Ardiaca Nord -amb 755 habitatges-.

Les Madrigueres i Pla de Mar, en pausa al Vendrell

Al Baix Penedès, els ajuntaments del Vendrell i Cunit veuen l’anunci de la Generalitat com una bona ocasió per revisar uns planejaments locals que ja donaven per obsolets. «Al Vendrell, fruit de les males pràctiques urbanístiques de l’any 2000, ara tenim un dels municipis amb més atur i més des estructurat de Catalunya, i en part és degut a un creixement desorbitat que només beneficiava els promotors», ha apuntat a l’ACN la regidora d’Urbanisme de la capital de la comarca, Núria Rovira.

L’Ajuntament confia que la revisió anunciada per la Generalitat -que ara s’ha de concretar- permeti «re equilibrar l’urbanisme a favor dels espais lliures i verds, que s’ha demostrat que la gent vol gaudir». Després de dos anys d’haver començat la revisió del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM), Rovira assegura que l’anunci del Govern els aplanarà el camí per poder establir un planejament «menys pervers».

Pel que fa a les moratòries, al Vendrell hi ha 34 sectors afectats, amb un potencial d’aixecar-hi gairebé 12.000 habitatges. Entre els sectors que ara queden en pausa durant un any hi ha les Madrigueres -1.482 habitatges- i Pla de Mar 1 i 2 -396 habitatges. Són zones amb promotors interessats a desenvolupar els seus projectes. Ara Rovira creu que la moratòria permetrà refer-los i es mostra expectant per si podran negociar el volum d’edificabilitat. Ja avisa, però, que l’Ajuntament no tindrà capacitat per «hipotecar-se» si ha de pagar eventuals compensacions.

Al seu torn, el govern de Cunit ha assegurat que el gest de la Generalitat obre la porta a redefinir el model del poble per afavorir el «respecte al patrimoni natural» i equilibrar-lo amb l’activitat econòmica. «Els paràmetres del 2006 no són els actuals, per això ens posem a disposició de la Generalitat per dibuixar la millor proposta per a Cunit», ha apuntat l’executiu local en un comunicat.

Entre els sectors assenyalats per la moratòria urbanística no hi ha ni la Plana del Castell ni el Bosc de Miramar, dues zones on hi ha previstos projectes residencials i empresarials que han despertat una forta oposició ecologista. L’Ajuntament de Cunit evita esclarir què passarà amb aquests sectors i demana posposar el debat al moment en què la Generalitat concreti com ha de ser l’urbanisme del municipi a través del nou Pla Director del litoral.

Des del col·lectiu ecologista, l’entitat Geven ha lamentat l’exclusió d’aquests projectes del llistat de sectors a revisar i han avançat que demanaran que s’incloguin a la llista. El president, Ricardo Collado, diu que, en conjunt, les mesures del Govern són un «primer pas» per preservar espais susceptibles d’edificar, però demana ampliar les zones fins ara assenyalades. En el cas de les Madrigueres, insisteix que s’hauria d’aparcar definitivament el projecte urbanístic. «Hi ha planificats masses habitatges prop d’una zona humida que ja pateix molta pressió», ha recalcat.

Ariadna Escoda/Gemma Sànchez/Núria Torres

 

A judici un veí de Torredembarra per intentar entrar a la casa de la seva exdona

Façana d’entrada a l’Audiència de Tarragona. 

Un veí de Torredembarra serà jutjat aquest dilluns a l’Audiència de Tarragona per violació de domicili. L’acusat, de 37 anys d’edat, va intentar entrar de nit a la casa on residia la seva exdona amb els fills. Després de saltar una tanca de més de dos metres, va forçar la porta principal amb un tornavís. En no poder obrir-la, va forçar la reixa metàl·lica d’un balcó. L’exdona es va despertar i l’home va fugir corrents del lloc. Els fets van ocórrer la matinada del 8 de desembre del 2017. Feia tres anys que la parella s’havia separat i tenien tres fills en comú, nascuts els anys 2008, 2010 i 2013. El judici, amb jurat popular -constituït dimecres-, se celebrarà a la secció 2a de l’Audiència. La fiscalia demana una pena de dos anys de presó.

En l’escrit d’acusació, la fiscalia també sol·licita que no pugui apropar-se a menys de 500 metres de la víctima ni comunicar-se amb ella durant un període de tres anys.

ACN

 

AGENDA: La comèdia familiar ‘Els Brugarol’, de Ramon Madaula, es representarà el 2 d’octubre a Torredembarra

La Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Torredembarra presenta l’obra de teatre ‘Els Brugarol’, de Ramon Madaula i direcció a càrrec de Mònica Bofill, amb els actors Jaume i Ramon Madaula i l’actriu Estel Solé. Aquesta representació teatral, guardonada amb el Premi Recull 2020, es podrà veure a Torredembarra el pròxim 2 d’octubre, a les 20.30 h, al Casal Municipal.

Sinopsi: A cals Brugarol -família de l’alta burgesia catalana- la filla, l’Anna, activista social i feminista, decideix canviar-se el primer cognom pel de la mare. «-No abatrem el patriarcat fins que no ens diguem com la mare que ens ha parit.». Per l’Antoni Brugarol és inconcebible que la seva filla ja no es digui Brugarol, un dels cognoms amb més solera de la comarca. Per això, recorrerà a tota mena d’argúcies i xantatges perquè l’Anna es faci enrere.

Ramon Madaula escriu i protagonitza una comèdia familiar amb grans dosis d’humor àcid i intel·ligent que enfronta cara a cara les contradiccions dels seus protagonistes. Dues generacions i dues maneres d’entendre el món en una societat on tots voldríem creure’ns un model de coherència absoluta.

Venda d’entrades a www.torredembarra.cat a partir del 2 d’octubre, a les 15 h. Preu 10 € i preu reduït de 7 € per a menors de 12 anys o per a majors de 65 anys, discapacitats, famílies nombroses o monoparentals, aturats i beneficiaries de la renta mínima d’inserció.

Tràiler: https://bit.ly/2XJXeah

Redacció

 

La Regidoria d’Esport edita la nova guia revisada de les entitats esportives de Torredembarra

La Regidoria d’Esport de l’Ajuntament de Torredembarra ha editat una nova guia breu de les entitats esportives del municipi, actualitzant l’existent. L’objectiu de la publicació és que sigui una eina útil de promoció i difusió de les activitats esportives del municipi.

La guia inclou les entitats esportives (35), i els gimnasos i els clubs privats (7), mostrant la riquesa esportiva de Torredembarra i la gran varietat de pràctiques esportives on poder escollir.

La guia es pot descarregar a la pàgina web de l’Ajuntament de Torredembarra i en format paper es pot trobar a les oficines del Pavelló Municipal Sant Jordi.

Redacció

 

Biblioteques amb DO torna a la Biblioteca Mestra Maria Antònia de Torredembarra amb ‘Dionís nu’

El proper divendres 1 d’octubre, a les 18.30 h, la Biblioteca Mestra Maria Antònia presenta «Dionís nu», adreçat al públic adult, dins la novena edició de ‘Biblioteques amb DO’.

Es tracta d’una petita peça teatral transmèdia, amb l’actor Pep Muñoz, que interpreta de forma lliure la vida del déu Dionís, amb l’acompanyament de projeccions de peces artístiques que l’han representant, per donar a conèixer obres del patrimoni cultural artístic universal així com la mitologia vinculada al vi.

Posteriorment es farà un tast de vi de la DO Tarragona. La tradició vinícola de la zona de Tarragona s’entronca amb l’establiment de l’Imperi Romà. El domini es caracteritza per la diversitat de vins, amb predomini dels blancs, de graduació moderada, aromes fruitades i un cos marcat i agradable. Els vins licorosos dolços i els rancis secs presenten aromes i sabors francs; hi destaquen el Tarragona Clàssic i el vi de missa.

‘Biblioteques amb DO’ és el projecte que porta la cultura del vi a les biblioteques públiques de Catalunya, un tret distintiu i autòcton del territori amb el qual es vol subratllar l’arrelament de cada servei bibliotecari amb l’entorn al qual s’adreça. En el seu afany de recórrer la diversitat de les facetes de la cultura del vi, l’edició del 2021 posa l’accent en la representació del món del vi en l’art.

Reserves al telèfon: 667 17 12 91

Redacció

 

Torredembarra participa en la Setmana Europea del Desenvolupament Sostenible

Del 20 al 26 de setembre té lloc la Setmana Europea del Desenvolupament Sostenible, una iniciativa per estimular i fer visibles les activitats que promouen els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) coincidint amb el sisè aniversari de l’Agenda 2030. La Regidoria de Sostenibilitat de l’Ajuntament de Torredembarra hi participa amb l’exposició «Sempre tindrà aigua potable Torredembarra?», que es pot visitar a Cal Bofill, de dilluns a divendres, de 10 a 14 h. L’objectiu de l’exposició és contribuir a comprendre les limitacions i possibilitats que el municipi, en el seu conjunt, té al voltant de l’aigua potable i donar a conèixer les restriccions a les quals es farà front davant els previsibles episodis d’emergència per sequera.

L’exposició recull els resultats més importants del Pla d’emergència de Sequera de Torredembarra, elaborat en el marc de la subvenció que l’Ajuntament de Torredembarra ha rebut de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic per a l’adaptació i reducció de la vulnerabilitat davant els impactes del canvi climàtic en l’àmbit dels recursos hídrics. Es tracta de quatre plafons en els quals es descriu l’extraordinària dependència de l’aigua de l’Ebre, les mancances en el sistema de pous i dipòsits, les restriccions que s’estableixen al Pla d’emergència per Sequera i les alternatives viables per aconseguir aigua de recursos no explotats com l’aigua de pluja, la de mar o de la depuradora.

Aquesta activitat, contemplada en el programa d’Educació Ambiental 2021 de la Regidoria de Sostenibilitat, forma part de les accions d’adaptació que l’Ajuntament s’ha compromès a desenvolupar dins dels Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC), un pla que ha de permetre reduir les emissions de CO2 a nivell municipal. En concret, forma part de l’acció d’adaptació número 4,  consistent en incloure la vulnerabilitat al canvi climàtic en el programa d’educació ambiental local. Cal recordar que l’Ajuntament de Torredembarra va presentar els seus ODS locals a principi de l’any 2021. En concret, aquesta activitat s’emmarca en els ODS número 13, Acció climàtica consistent en el desenvolupament del PAESC i en el número 6 Aigua neta i Sanejament, juntament amb els tallers sobre aprofitament de pluvials i encoixinats en agricultura, impartits als horts ecològics de  Cal Dània amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient el mes de març, l’exposició sobre estalvi d’aigua que va tenir lloc a Cal Bofill – Centre d’Activitats Mediambientals de l’1 al 30 d’abril,  la participació en la jornada europea del «Big Jump. Per uns rius lliures» realitzada conjuntament pel jovent inscrit en els camps de treball de Muntanyans  i el Gaià a la finca del Pou de la Torre, o la campanya de foment de l’ús de l’aigua de l’aixeta en els establiments de restauració de Torredembarra desenvolupada aquest estiu en el marc de la subvenció de prevenció de residus que desenvolupa la Regidoria de Sostenibilitat.

Amb motiu de la Setmana Europea del desenvolupament Sostenible la Regidoria informarà properament de l’estat de desenvolupament dels ODS locals.

Redacció

 

Bona resposta del públic a les Activitats del Patrimoni Indià de Torredembarra amb la participació directa de més de 1.200 persones

Imatges de la Mostra d’Oficis. Fotos: Anna F. (Ajuntament)

Les Activitats del Patrimoni Indià de Torredembarra que s’han dut a terme de l’17 al 19 de setembre, com a alternativa a la Fira d’Indians per a evitar aglomeracions, han tingut una bona resposta del públic, amb la participació directa de 1.250 persones sense comptar els visitants a la Mostra d’Oficis (fotografia antiga, ceramista i cisteller) que va tenir lloc amb carrer de Joan Güell.

Les havaneres van omplir aforaments. Fotos: Anna F. (Ajuntament)

Els concerts d’havaneres de divendres 17, amb el Grup Cavall Bernat, i el dissabte 18 de setembre, amb el Grup Xarxa, van omplir aforaments, amb un total de 200 persones en cada cantada.

Les visites guiades i tatralitzades també van formar part del programa d’actes. Fotos: Anna F. (Ajuntament)

Les visites guiades de  dissabte matí i  tarda i diumenge matí també es van omplir amb un total de 75 persones que van poder gaudir del patrimoni indià a la vila, al cementiri i a les visites teatralitzades al Patronat Antoni Roig.

Taller infantil. Foto: Anna F. (Ajuntament)

Tots els tallers organitzats el cap de setmana han tingut una molt bona afluència de públic, amb un total de 150 infants, que han gaudit dels tallers: vitralls amb cel·lofana, sonalls amb vímet, percussió, vaixells de suro, punts de llibre i gorres de cop.

Els contacontes organitzats dissabte matí i dissabte tarda van omplir la Sala Lluís d’Icart amb un total de 25 infants per torn.

L’espai d’experimentació i joc lliure va estar obert durant tot el dissabte i diumenge matí, i van accedir, seguint les mesures establertes, al voltant de 300 infants.

A la presentació del llibre «El Paradís rere el mar» de Mercè Carandell i la conferència «Els Indians i l’art funerari», a càrrec de Tate Cabré hi van prendre part 25 persones.

A més, ha tingut lloc una exposició del llegat indià i de productes d’ultramar que també ha comptat amb bona acollida de públic, amb un total de 250 persones que han accedit a la Sala Lluís d’Icart durant tot el cap de setmana. Totes les activitats  infantils han estat gratuïtes menys les visites guiades. L’organització ha anat a càrrec de la Regidoria de Turisme, amb la col·laboració de CATPatrimoni i la Xarxa de Municipis Indians.

Totes les activitats han seguit els protocols Covid-19 establerts en aquests moments.

Redacció