TOTS 21

Els escolars de La Secuita només mengen productes de proximitat, carn halal i fets al moment

Una monitora, ensenyant a fer un plat a la mainada. Foto: Cedida

Conill de Salomó, bajoques i ous de Montbrió, formatges i iogurts de La Pobla de Montornès, verdures del Catllar, seitó de la Llotja de Tarragona, pollastre de Reus, taronges del Delta… i carn halal, matada de cara a La Meca i amb certificat. No és una cooperativa ecologista qui ho promou, és l’Ajuntament de La Secuita qui ho aplica des de fa temps a l’escola i a la llar infantil, que es troben al mateix lloc. Era per tant possible sortejar les condicions a la baixa que en preu estableixen les empreses concessionàries de la cuina per retallar en qualitat de la menja, i poder tenir aliments de qualitat i de proximitat i respectant totes les cultures.

La bona qualitat del servei de menjador de les escoles de La Secuita ha despertat l’interès del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya que va visitar abans de la pandèmia el lloc per poder comprovar els criteris a seguir i el resultat final de l’elaboració, amb el conseller Josep Bargalló al capdavant.

L’alcalde, Eudald Roca, ho relata a +Oxigen: ‘El servei de cuina de les escoles de La Secuita utilitza productes de proximitat i de productors de la zona, la seva elaboració és al moment, ous, llegums, fruites i verdures ecològiques, no admet peixos com la tilàpia o el panga sinó que utilitza peixos de la nostra zona i cultura, totes les carns compten amb certificació halal i es cuinen a la planxa o al forn, totes les salses o acompanyaments s’elaboren al moment, restant prohibit l’ús de salses prefabricades i industrials, sucres els mínims, oli d’oliva, productes a l’engròs i envasos reciclables’.

Un alumne menut, mirant una caçola a la cuina. Foto: Cedida

Tots els menús estan supervisats per una doctora dietista endocrina i els pares i mares són coneixedors, no sols del menú del dia sinó també dels elements que el componen. ‘Aquí no tenim espaguetis a la Bolonyesa, estan fets amb blat integral, tomàquet i oli d’oliva’, relata l’alcalde.

L’aposta del consistori implica que ‘les grans empreses concessionàries que abans concursaven al menjador escolar de La Secuita ja no ho fan perquè no els surt rentable. La rentabilitat s’aconsegueix amb el personal laboral o amb la qualitat de la menja, i sempre optaven per rebaixar la qualitat de la cuina’, recorda Roca.

Com es pot fer això sense incrementar el cost per als pares? Subvencionant-ho. És el que fa l’Ajuntament, que paga entre 1,10 i 1,30 euros el cost de cada dinar i el monitoratge, que té un cost de 7,5 euros per nen i dia. ‘Si féssim com es feia abans, amb productes d’ínfima qualitat, el cost per als pares seria de 6,63 euros’. Serveixen uns 180 menús al dia. Això implica que al cap del curs l’Ajuntament hagi de desembutxacar 23.000 euros per al menjador escolar, molts diners per un consistori que no té indústria quimica, visible a la lllunyania des del municipi. ‘Es tracta de prioritzar què és el que vols: si gastar-te’ls en festes o en l’alimentació de la canalla’. Joan Domingo i Víctor Echevarria són els cuiners que s’encarreguen de la compra i confecció dels dinars in situ. Darrerament, el Víctor ha canviat de lloc i ha estat substituït per una noia.

Visita del conseller Bargalló al centre escolar de La Secuita. Foto: Cedida

Joan Domingo és el que anomenen gestor de la cuina. ‘Abans, entre els anys 1991 i 2010, se servia càtering, no hi havia cuina ni espai, ni canalla suficient. Després, els pobles han crescut molt’. Domingo pot permetre’s fer cuina km 0 perquè no busca rebentar els preus: ‘Vam coincidir un Ajuntament que volia servir menjar de qualitat i nosaltres, que ho volem fer així’, recorda. Compra els productes al Mercat del Camp, però especificant al detall què busca i fins i tot és capaç de servir-lo a mida del noi o la noia: ‘Puc demanar que em posin 10 grams menys de sucre en un iogurt per un alumne determinat. La Danone no ho podria fer perquè serveix moltíssima quantitat, però els productors d’aquí sí que ho poden fer’. O que li serveixin canelons sense sal.

Quin és el secret que amaga el Domingo per guanyar-se la vida? Molt senzill: ‘Només som dues persones treballant i jo no pago caps de departament perquè no en tinc’.

L’èxit acompanya la iniciativa. Les directores de l’escola d’Infantil i Primària Guillem de Claramunt i de la llar d’infants Els Guillemets, Elisenda Sanz i Maria Rosa Barreto, respectivament, ho corroboren. Són 115 els alumnes de l’escola que dinen, d’un total de 148. També un grapat de marrecs de l’escola bressol. ‘Fins i tot s’hi queden mestres i fem demostracions per als pares i alumnes’, recorda Sanz.

Un cop a l’any, la Maria Rosa Barreto, que també és la responsable de la qualitat alimentària, encarrega una auditoria per certificar la qualitat i procedència dels productes. Explica un altre exemple de salut i ecologia que s’hi practica: ‘Els iogurts vénen sense el cubilet de plàstic; en Domingo els serveix a litres i en flaneres. Així estalviem usar i llençar plàstics’, relata a +Oxigen.

Al seu torn, Sanz destaca com a factor positiu que el menjar es cuini al lloc i al moment: ‘No és el mateix que quan ve de càtering’, recalca.

La visita de Bargalló va incloure un dinar. Què van menjar? Menú: patates i mongetes verdes bullides, amanides amb oli d’oliva, hamburgueses de conill i iogurt.

Durant el dinar, el conseller va explicar l’interès del seu departament en el model de gestió de menjador, i veient els bons resultats, era per intentar implantar-lo a la resta de les escoles de Catalunya.

‘Menjar és tan important com l’educació’, corrobora la directora de l’escola bressol.

Jaume Garcia

 

El Consell Comarcal del Tarragonès impulsa les Marxes Exploratòries des de la perspectiva de gènere

Seu del Consell Comarcal.

El Projecte de Marxes Exploratòries des de la perspectiva de gènere es tracta d’una activitat de sensibilització per a dones sobre la seguretat des de una perspectiva comunitària i feminista. Amb aquesta iniciativa es dona importància de l’entorn físic sobre les nostres percepcions. A més, les Marxes Exploratòries són una eina per a descriure i analitzar col·lectivament l’espai urbà. Consisteixen a recórrer un entorn concret amb un grup reduït de dones per tal de detectar i analitzar quins elements físics i socials condicionen la seva percepció de seguretat. Les persones participants valoren el coneixement relacionat amb els llocs on quotidianament viuen i es mouen, alhora que valoren la seva participació activa en el disseny i la transformació urbana. Aquestes marxes organitzades tenen una perspectiva feminista, on les assistents parlaran sobre els elements que afavoreixen a la vida quotidiana, els principals elements de relació amb el territori existent, i les percepcions d’inseguretat així com quins elements influeixen en aquestes percepcions. Durant el recorregut es realitzaran fotografies d’aquells espais i elements que es van trobant a l’entorn urbà i que influeixen en la percepció d’(in)seguretat. El recorregut pot tenir una durada aproximada de 2 hores.

Aquest projecte és una acció impulsada des del Departament de Benestar Social i Família del Consell Comarcal del Tarragonès i, més concretament, des del seu Servei d’Atenció i Informació a les Dones (SIAD). Els informes que s’obtinguin d’aquestes marxes són un material útil per a les àrees d’urbanisme, seguretat i mobilitat del municipi ja que identifiquen situacions favorables o desfavorables en espais concrets i criteris per tal de millorar-los.

Aquestes marxes exploratòries s’impulsaran inicialment en cinc municipis del Tarragonès.

  • Vilallonga del Camp: 11/12/2020, de 18 a 20h
  • La Secuita: 12/12/2020, d’11 a 13h
  • Altafulla: 14/12/2020, de 17:30 a 19:30h
  • El Morell: 17/12/2020, de 17:30 a 19:30h
  • Creixell: 18/12/2020, de 17:30 a 19:30h

Les marxes exploratòries estaran dinamitzades pel Col·lectiu Punt 6, una cooperativa d’arquitectes, sociòlogues i urbanistes de procedències diverses amb més de 15 anys d’experiència local, estatal i internacional.

Redacció

 

La Secuita crea un model assistencial nou: obrirà un Centre de Dia i un Casal de la gent gran al mateix edifici

Obres de construcció del Centre de Dia i Casal. Foto: Tarragona21

El municipi de La Secuita tindrà els propers mesos un Centre de Dia i Casal de la Gent Gran innovador per quant compartirà edifici i a la vegada servirà per donar servei als quatre nuclis del municipi, La Secuita, L’Argilaga, Vistabella i Les Gunyoles. L’equipament, molt avançat, podria estar enllestit el proper mes de desembre, i es troba al carrer Josep Maria Gassó, en un espai d’equipaments municipals on destaquen la piscina, les pistes poliesportives, les de padel i els vestidors.

Es tracta d’una notabe actuació que té un pressupost de 900.000 euros, dels quals l’Ajuntament en financia 500.000 i la Diputació de Tarragona, els 400.000 euros restants. El pressupost és de dues anualitats, 2017 i 2018. L’adjudicació es va fer en dues fases ja que la primera adjudicatària va acollir-se a una concurs de creditors.

L’alcalde, Eudald Roca, ha explicat a Tarragona21 la innovació que suposa compartir en un mateix edifici un Centre de Dia i un Casal de la Gent Gran, de manera que s’ha volgut ‘no discriminar aquelles persones que necessiten els serveis del Centre de Dia, però també van a fer una partida o a xerrar amb els seus amics al Casal d’Avis’. Només una porta separarà els dos equipaments, de manera que es crearà una sensació de continuïtat que reduirà la sensació d’aïllament dels usuaris dels Centres de Dia habituals. ‘Les persones que estan soles s’abandonen. Necessiten companyia i fer activitats’. El Centre de Dia farà atenció personalitzada. Per usar el Casal només caldrà estar empadronat al poble -que, recordem, té quatre nuclis- i tenir més de 65 anys.

L’alcalde, Eudald Roca, a l’entrada del futur recinte. Foto: Tarragona21

Aquest model innovador va requerir de pedagogia per part de l’Ajuntament, pedagogia adreçada a la Generalitat. El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ‘ens deia que l’habitual és que una cosa sigui un Centre de Dia i una altra, el local per als avis. Per què han d’estar diferenciats, els preguntàvem, si els avis van junts?’

L’edifici és un recinte molt exterior, lluminós i amb una àmplia balconada orientada al sud. Es troba ubicat en una illa molt potent d’equipaments municipals. ‘Fa deu anys vam fer la piscina i els vestidors; fa sis, les instal.lacions esportives, les de padel, de futbol sala i bàsquet i ara, els equipaments per a la gent gran. A l’estiu, el lloc funciona molt bé i és molt usat per les famílies’.

Els quatre nuclis de població de La Secuita funcionen d’una forma autogestionària també inusual: les entitats de cada nucli decideixen quines són les seves necessitats. ‘Les entitats participen directament de les polítiques d’inversió municipal. Intentem dotar a cada nucli d’uns mínims d’autosuficiència. Els quatre nuclis tenen quatre casals que són autogestionats i el pressupost municipal es redacta en funció de les aportacions dels veïns. Tots els veïns saben què s’hi farà al seu nucli i quan es farà’, recorda l’alcalde.

La gestió dels nous equipaments serà municipal, menys l’apartat sanitari que és tasca de la Generalitat: ‘Volem gestionar-ho nosaltres i gestionar-ho bé’, recalca l’alcalde. L’Ajuntament també s’ocupa de la gestió directa de l’escola bressol municipal. El consistori ha creat una estructura amb tres braços, i en un d’ells, anomenat Serveis a la Ciutadania, hi figuren la llar d’infants, el menjador, el Centre de Dia i Serveis Socials; en l’altra braç, Serveis al Territori, i en el tercer, els Serveis administratius. El consistori té molt clar que ‘és tan important la feina de la dona de la neteja com la de la secretària de l’Ajuntament’.

Jaume Garcia

 

La Secuita ‘humanitza’ les carreteres d’entrada creant recorreguts urbans

Un dels carrers que ha viscut la remodelació, on es dibuixa una corba. Foto: Tarragona21

L’Ajuntament de La Secuita està enllestint un ambiciós programa de condicionament de travesseres urbanes, que afecta les carreteres que travessen el poble i carrers paral.lels per fer-los més segurs i evitar els problemes de mobilitat i seguretat habituals, com els estacionaments en doble filera. Així mateix, el projecte inclou la creació d’uns recorreguts urbans destinats a fer segur el trànsit especialment per als escolars del municipi.

Els carrers afectats són U d’Octubre, Progrés, Dr. Porta, Verge del Pilar i les carreteres TV-2231 -que ve de Perafort i continua fins a L’Argilaga- i la TV-2230, de Tarragona a Vallmoll.

L’alcalde, Eudald Roca, ha explicat a Tarragona21 que la reforma d’aquests carrers ha consistit a reduir la doble circulació en una de sola, rebaixar l’amplada de la calçada -de quatre metres- per reduir la velocitat, a la vegada que s’han creat voreres. A més, en diversos trams s’ha buscat una fórmula original extreta d’altres països, com França, per tal de reduir la velocitat dels vehicles: que el carrer no sigui rectilini sinó que faci corves a modus de ‘xicanes’. Es perd així la sensació de carretera que tenia abans.

El projecte, que ja s’està enllestint, ha tingut un pressupost d’1,5 milions d’euros, finançat al 90 per cent per la Diputació de Tarragona, titular de les carreteres, i ha inclòs el soterrament de tot els serveis i la construcció de dues rotondes. S’han soterrat 1.500 metres de gas, 1.000 metres de canonada d’aigua, telefonia i llum. ‘És el projecte més important que estem executant’, recalca l’alcalde.

Una de les dues noves rotondes. Foto: Tarragona21

‘Es tracta d’una prova pilot i funciona molt bé’, ha subratllat l’alcalde. Les obres van començar el febrer d’enguany, però es van veure aturades pel confinament. Ara estan en la recta final. L’Ajuntament financia l’embelliment de les dues rotondes i el mobiliari urbà.

El projecte es troba ara en la fase de ‘donar prioritat als recorreguts peatonals col.locant jardineres, pilones i baranes per protegir els recorreguts escolars’. A la zona escolar de La Secuita conviuen l’escola de primària i l’escola bressol, zona on a més hi ha construït un aparcament en superfície. Que els dos centres educatius estiguin junts forma part d’un projecte educatiu integral i ambiciós, que inclou afavorir la mobilitat dels pares, alguns dels quals han de dur el fill gran a primària i el menut a la llar d’infants i als que els és necessari que no es trobin en edificis apartats. Temps hi haurà de parlar del model educatiu de La Secuita, que es basa en la participació ciutadana.

El procés va començar fa deu anys amb l’aquisició dels terrenys per fer l’aparcament i ara culminarà amb la propera finalització dels recorreguts: ‘Es tracta que en recorreguts curts puguis anar als llocs caminant i alhora que facilitem l’aparcament’, destaca Roca.

Jaume Garcia

 

La ‘Primavera Musical a Vistabella’ tanca amb 400 espectadors

Els encarregats de posar el punt final al festival han estat Ensemble O Vos Omnes i el saxofonista Gerard Marsal. Foto: Cedida

La tercera edició de la Primavera Musical a Vistabella s’ha tancat aquest dissabte amb 400 espectadors. Un certamen que s’ha celebrat amb les condicions exigides per la situació sanitària i al 50% d’aforament. Els encarregats de posar el punt final al festival han estat Ensemble O Vos Omnes i el saxofonista Gerard Marsal, en un concert que ha fusionat la música antiga i la contemporània.

Cinquè ple assolit. La cloenda de la Primavera Musical a Vistabella ha tingut lloc aquest dissabte 24 d’octubre. Un cicle que es va ajornar els mesos d’abril i maig, però que finalment s’ha pogut realitzar entre el setembre i l’octubre. Per cloure una tercera edició diferent i marcada per la situació sanitària, l’Església del Sagrat Cor de Vistabella ha comptat amb una fusió única pensada per a l’ocasió. Al centre del recinte modernista, la força d’Ensemble O Vos Omnes, i movent-se per diferents espais, el saxofonista Gerard Marsal.

Una proposta del Renaixement que ha combinat la música de Josquin Des Prez interpretada per 6 cantants a cappella, amb la capacitat d’improvisació del saxofonista Gerard Marsal. Una experiència diferent que ha posat en contacte la música de fa cinc segles amb la nostra realitat.

Un cicle format per cinc concerts

Com el seu nom indica, la Primavera Musical a Vistabella, s’havia de celebrar els mesos d’abril i maig. Davant de la situació sanitària, l’organització del cicle i l’Ajuntament de la Secuita va decidir ajornar-lo a la tardor. El festival de música de cambra s’ha pogut realitzar gràcies al suport d’institucions com la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona i també al suport privat.

Durant el cicle, s’han pogut escoltar diferents estils i sonoritats. El tret de sortida va anar de la mà de Naisa Duo, formació liderada per Neus Plana i Maria Camahort. Un projecte musical que barreja la interpretació de la flauta i la guitarra amb la percussió corporal a través de compositors clàssics i contemporanis. També vam viatjar en un romanç del segle XV amb el baríton de la Secuita, Francesc Ortega, la pianista Victoria Guerrero i les narracions del periodista Xavier Graset. Els amants de la corda fregada van gaudir del Quintet Montsant amb ‘Orient.cat’. Un programa que també afegia la percussió per donar lloc a ritmes orientals. El penúltim concert va arribar de la mà del violoncel·lista reusenc Roger Morelló i de la polifacètica Chia-Ying Chuang amb ‘Baroque meets jazz’.

Església del Sagrat Cor de Vistabella, un espai per recuperar

Més enllà de la voluntat d’obrir l’Església del Sagrat Cor de Vistabella al món artístic, aquest cicle també té la voluntat de ser un trampolí per col·laborar en la restauració d’aquest element modernista. En els darrers anys, han restaurat alguns elements d’aquesta obra de l’arquitecte Josep Maria Jujol. Tot i que ja s’han arranjat la part del campanar i de la teulada, encara falta millorar alguns aspectes de les parets interiors i exteriors. L’església va ser declarada com a Bé Cultural d’Interès Nacional l’any 2011.

Redacció

 

El Quintet Montsant arriba aquest diumenge a la Primavera Musical de Vistabella

La formació està forjada per un quartet de corda i el cinquè element és la percussió (frame drums). De fet, el Quintet Montsant va néixer de la idea que la música no té etiquetes i que cal apropar el repertori actual a l’espectador.

El Quintet Montsant protagonitzarà l’equador de la Primavera Musical a Vistabella. El cicle musical posarà en escena la màgia de la corda fregada amb la percussió. El concert serà aquest diumenge 11 d’octubre, a les 20.30h, a l’església del Sagrat Cor de Vistabella.

La tercera Primavera Musical a Vistabella arriba al seu tercer concert amb un concert atípic i desenfadat que barreja la tradició i la contemporaneïtat. El Quintet Montsant presentarà un programa on es podrà gaudir d’una col·lecció de músiques tacades per la influència ètnica. ‘Orient.cat’ ens ofereix un repertori format per obres de compositors contemporanis catalans d’arreu del món, on el fil conductor és l’orientalisme.

La formació està forjada per un quartet de corda i el cinquè element és la percussió (frame drums). De fet, el Quintet Montsant va néixer de la idea que la música no té etiquetes i que cal apropar el repertori actual a l’espectador.

Un cicle que s’allarga fins al 24 d’octubre

El penúltim concert arribarà de la mà del violoncel·lista reusenc Roger Morelló i de la polifacètica Chia-Ying Chuang que, en aquesta ocasió, interpretarà la flauta de bec. El 17 d’octubre oferiran ‘Baroque meets jazz’, un viatge entre el barroc i el jazz.

El punt final serà el 24 d’octubre amb la formació coral Ensemble O Vos Omnes. Portarà a escena un programa lligat a la figura del compositor del renaixement: Josquin Desprez. En aquesta ocasió, els acompanyarà el saxofonista Gerard Marsal. Un experiment musical que posarà en contacte la música de fa cinc segles amb la realitat del moment. Tots els concerts es duran a terme a les 20.30 h.

Les entrades es podran adquirir de manera online

El certamen musical complirà amb els protocols exigits per fer front a la covid-19. Es recorda l’ús obligatori de la mascareta. A la vegada, les entrades es podran adquirir de manera online a través de www.primaveramusicalvistabella.com.

El preu de les entrades és de 12 euros.

Església del Sagrat Cor de Vistabella, un espai per recuperar

Més enllà de la voluntat d’obrir l’Església del Sagrat Cor de Vistabella al món artístic, aquest cicle també té la voluntat de ser un trampolí per col·laborar en la restauració d’aquest element modernista. En els darrers anys, han restaurat alguns elements d’aquesta obra de l’arquitecte Josep Maria Jujol. Tot i que ja s’han arranjat la part del campanar i de la teulada, encara falta millorar alguns aspectes de les parets interiors i exteriors. L’església va ser declarada com a Bé Cultural d’Interès Nacional l’any 2011.

Redacció

 

La restauració de l’església jujoliana de Vistabella entra en una nova fase

L’Església del Sagrat Cor de Vistabella. Foto: Mayo Lorda

Jujol, l’arquitecte tarragoní -1879/1949- que cada cop és més reconegut internacionalment i que se’l situa, sense exageracions, a l’alçada de Gaudí, només va veure construïda i acabada una església, la de Vistabella, nucli agregat del municipi de La Secuita, una joia artística de primer nivell. L’Ajuntament i l’Arquebisbat iniciaran la segona fase de la seva restauració en aquest mes d’octubre.

Feta la primera fase fa cinc anys, restaurant-ne la torre del campanar i la coberta -campanar que amenaçaven ensulsida- li tocarà ara la millora de les façanes d’una obra de nou inclassificable i que desborda imaginació, creativitat i coneixements tècnics únics, no només en arquitectura, sinó en dibuix, pintura, escultura o arts menors.

L’Església del Sagrat Cor de Vistabella és un Bé Catalogat d’Interès Nacional (BCIN), en la categoria de Monument Històric. Gaudeix del màxim nivell de catalogació que contempla la Llei 9/1993, de patrimoni cultural català. Es va incoar l’expedient de catalogació l’any 2010 i s’acordà definitivament la seva catalogació el 25 de març de 2011.

Fou aixecada en un nucli que no tenia església gràcies a la capta popular. ‘Tot el poble, d’una manera o altra, hi va col.laborar’, recorda l’alcalde de La Secuita, Eudald Roca. ‘Les famílies que podien fer-ho econòmicament hi van ajudar, com també en la cessió dels terrenys, mentre tots els industrials que hi hava al poble -el fuster, el serraller, etc- hi van treballar- Qui no tenia diners aportava la mà d’obra, qui tenia un carro anava a buscar les pedres i les portava. Això ha generat un sentiment únic entre el poble de Vistabella i l’església, a més de tota la genialitat amb què Jujol s’hi expandi’.

Làmpara d'interior de l'església. Foto: Jaume Garcia

Làmpada d’interior de l’església. Foto: Jaume Garcia

Les obres de la Fase 1 (cobertes i campanar) van tenir un cost de 264.000 €. Van col·laborar en el seu finançament el Departament de Cultura, via subvenció, la Diputació de Tarragona, via subvenció, l’Ajuntament de la Secuita, via subvenció, i amb fons propis de l’Arquebisbat de Tarragona i l’Església de Vistabella.

‘Les obres de la Fase 2 (façanes) tindran un cost aproximat de 180.000 €. El cost real encara no se sap ja que encara no s’han iniciat les obres. En el seu finançament col·laboraran el Departament de Cultura, via subvenció triennal, l’Ajuntament de la Secuita, via conveni de col·laboració i amb fons pròpies de l’Arquebisbat de Tarragona i l’Església de Vistabella’, subratlla a Tarragona21 Roser Martín, delegada diocesana per al Patrimoni Cultural de l’Arquebisbat de Tarragona, titular de l’edifici.

L’alcalde de La Secuita, Eudald Roca, situa en ‘uns sis mesos’ l’execució d’aquests treballs. ‘Junt amb la fase anterior, aconseguirem acabar tot l’embolcall de l’església, i això ens permetrà, en una tercera fase, treballar els interiors, que és veritablement la nostra aposta forta: tornar a donar tota la força interior que tenia el temple, amb les seves pintures i els racons dissenyats per Jujol. El conjunt és una meravella’.

Estava previst que les obres de les façanes s’iniciessin el primer trimestre de 2020, però el decret per estat d’alarma va impossibilitar-ho. S’ha reprès tot el procediment un cop les circumstàncies ho han permès. El projecte de restauració de l’Església del Sagrat Cor de Vistabella va ser redactat el desembre de 2015 per l’arquitecte Santi Prats i Rocavert.

L’alcalde de La Secuita, Eudald Roca, davant la façana de l’Església del Sagrat Cor de Vistabella. Foto: Jaume Garcia

Un cop finalitzin les fases que tenen com a objectiu la consolidació estructural de la fàbrica, vindrà una de les tasques més apassionants que se li poden encarregar a un restaurador o restauradora: es duran a terme les fases de restauració de l’interior del temple que segons el projecte són: paviments de la capella de la Mare de Déu del Roser i nau central, restauració dels elements interiors de fusta i ferro, restauració interior i pintures sobre maó i la il·luminació. El criteri d’intervenció ‘serà el màxim respectuós amb els valors artístics i culturals que li han merescut la catalogació a l’edifici’, afirma la responsable de Patrimoni Cultural de l’Arquebisbat.

L’interior va patir els estralls de la guerra civil: s’hi va cremar tot el que van poder cremar, l’altar major, talles religioses, una de les dues làmpades,… Les parets i columes quedarien ennegrides, però l’edifici aguantà.

La decoració pictòrica, clarament visible, malgrat tot, és un cant a l’alegria dels colors i a la majestuositat de la Verge, però també un ‘horror vacui’, un horror al buit que no deixa espai sense esgrafiar, pintar, decorar, també amb pintures amb relleu fetes amb un punxó metàl.lic, una tendència que ja observem en altres obres de Jujol, com a la capella de Mas Carreras, a Roda de Berà.

Interior del campanar. Foto: Jaume Garcia

Llegenda dibuixada per Jujol en una de les parets interiors. Foto: Jaume Garcia

‘Jujol treballà a Vistabella amb materials de detritus, un motllo de fusta per fer les finestres era reutilitzat per fer una làmpada, on també emprava llaunes de llet condensada. Aquesta làmpada ha estat exposada fins fa poc al Museu d’Art Modern de Nova York’, recorda l’alcalde. ‘També feia servir material de la zona, carreus de Sant Martí de Maldà per al terra o alabastre de Sarral, i les parets exteriors i l’interior dels arcs són senzilles pedres de marges. Qualsevol material que es veu a l’església està dissenyat per Jujol i amb material reciclat, una arada, un pany de porta, ell treballa el material més humil que us pugueu imaginar i en fa una obra d’art, que és visible en qualsevol detall de l’església’. Materials simples a major glòria de l’art, amb una imaginació desbordada destinada a l’elevació divina.

El cor de l’església, fet de fusta i simulant una menjadora per a animals, amb barana de fusta en diagonal. Foto: Jaume Garcia

El Camp de Tarragona rep l’habitual homenatge jujolià amb una decoració pictòrica amb la presència de raïm, pàmpols i espígols de blat, ben visibles, al.legories religioses del pa i del vi i alhora, productes de la terra, de la seva terra.

L’Ajuntament s’ha fixat com a rumb que la restauració final de l’interior, amb què l’obra quedarà completa, pugui estar enllestida per a poder celebrar el centenari de la consagració de l’edifici, en 2023. La restauració necessita al voltant de 600.000 euros d’injecció econòmica, la meitat dels quals, aproximadament, ja tenen llum verda a través de la Unió Europea.

‘L’objectiu és que l’edifici quedi totalment restaurat i consolidat, però no tenim una previsió exacta de quan serà. Dependrà de les circumstàncies i la disponibilitat econòmica que tingui la propietat’, afirma al seu torn Roser Martín, delegada diocesana per al Patrimoni Cultural de l’Arquebisbat de Tarragona.

Jaume Garcia / Mayo Lorda

 

Naisa Duo arranca el Primavera Musical de Vistabella

 

El festival Primavera Musical de Vistabella dona el tret de sortida aquest vespre de dissabte, 26 de setembre, de la mà de Naisa Duo, formació liderada per Neus Plana i Maria Camahort. Un projecte musical que barreja la interpretació de la flauta i la guitarra amb la percussió corporal.

Combinen obres de compositors clàssics i contemporanis a través de melodies de la tradició oral de cultures com la sefardita, la turca i la catalana.

Serà a l’imponent església del Sagrat Cor de Vistabella, obra de Jujol -l’única església que va veure construir i acabada- on es desenvoluparà el festival, que busca combinar autors kilòmetre zero, música vocal, música de cambra i música tradicional i popular i també serà una font d’ingressos per a ajudar a finançar la segona fase de restauració del temple.

Més informació en aquest enllaç.

 

Vistabella reprèn a la tardor el Primavera Musical amb cinc propostes Km 0 d’alta qualitat

Un moment de la presentació del festival, celebrada avui al Seminari de Tarragona. Foto: Cedida

Vistabella tampoc es rendeix a la pandèmia i vol que no es perdi una proposta cultural que comença a figurar en vermell en el calendari musical anual de les comarques de Tarragona. El lligam música-arquitectura és sempre molt atractiu, però quan aquesta connexió duu la signatura de Josep Maria Jujol, la sensació és que un pot caure fàcilment en la síndrome d’Stendhal, aquella patologia fugaç i estranya que afectà Stendhal i Goethe quan admiraven la bellesa de Florència.

La nostra Florència és a Vistabella -pedania de La Secuita- i es diu església del Sagrat Cor, obra de l’arquitecte tarragoní Josep Maria Jujol, i edifici declarat monument històric, que en breu iniciarà la segona fase de la seva completa reforma. En aquest context de suport a la restauració i de recuperació del pols cultural, Vistabella celebrarà la tercera edició del Primavera Musical, inevitablement amb reducció d’aforament -de 140 a 70 seients-, i amb dues característiques essencials: la música clàssica combinada amb la contemporània, amb una cerca de la innovació, i amb autors del territori, el que ara es coneix com a quilòmetre zero. El certamen havia de celebrar-se entre els mesos d’abril i juny, però es va ajornar arran de la situació sanitària i, ara, es durà a terme a la tardor, del 26 de setembre al 24 d’octubre.

Eudald Roca, alcalde de la Secuita; Marc Guerris; director artístic musical; Mn. Joan Maria Ferrer, encarregat de l’esgésia de Vistabella; i Roser Martín, delegada diocesana per al Patrimoni Cultural de l’Arquebisbat de Tarragona, han presentat avui el festival, que constarà de cinc actuacions d’autors i intèrprets del territori amb projecció internacional.

‘Volem posar en valor el patrimoni de Vistabella, amb la joia de la corona al capdavant’, destacava l’alcalde, un certamen que té un escenari ‘impressionant, com també la seva sonoritat i la proximitat del públic, que aconsegueix crear una sinèrgia on els artistes se senten a casa seva’. Té clar el consistori que fa ‘una aposta de molta qualitat, el cicle és d’una qualitat musical extraordinària’. ‘Tot i la reducció de l’aforament, l’administració s’ha d’implicar per tal que el món cultural tiri endavant, tant pels artistes com pel públic’, ha afegit. Hi ha complicitat entre les administracions -Ajuntament, església, Arquebisbat, Diputació i Generalitat- per tirar endavant la restauració de l’edifici.

El cartell del certamen

El tret de sortida del festival arriba de la mà de Naisa Duo, formació liderada per Neus Plana i Maria Camahort. Un projecte musical que barreja la interpretació de la flauta i la guitarra amb la percussió corporal. Combinen obres de compositors clàssics i contemporanis a través de melodies de la tradició oral de cultures com la sefardita, la turca i la catalana. El concert tindrà lloc el dissabte 26 de setembre.

Francesc Ortega. Foto: francescortegamarti.com

En segon lloc, el 3 d’octubre arriba una proposta diferent. El baríton de la Secuita Francesc Ortega i la pianista Victoria Guerrero presentaran la història dels amors de la bella Magelona i el comte Pere de Provença. Un romanç del segle XV que el compositor Johannes Brahms explica en 15 peces. Tot plegat, s’intercalarà amb la narració del periodista Xavier Graset.

El Quintet Montsant. Foto: Pere Olivé

La tercera proposta consisteix en un quartet de corda ben peculiar. El Quintet Montsant fusiona la corda fregada amb la percussió (frame drums). El pròxim 11 d’octubre oferiran el programa ‘Orient.cat’, un repertori format per obres de compositors contemporanis catalans i d’arreu del món, on el fil conductor és l’orientalisme. Un concert que barreja ritmes d’amalgama amb pinzellades de flamenc, jazz i del llenguatge rítmic indi Konakol.

El penúltim concert arribarà de la mà del violoncel·lista reusenc Roger Morelló i de la polifacètica Chia-Ying Chuang que, en aquesta ocasió, interpretarà la flauta de bec. El 17 d’octubre oferiran ‘Baroque meets jazz’, un concert en el qual es podrà gaudir d’obres de compositors com Telemann, Bach o Rossini en un viatge entre el barroc i el jazz.

Roger Morelló. Foto: Reusdigital

I la cloenda de la Primavera Musical a Vistabella 2020 tindrà lloc el 24 d’octubre. La formació coral Ensemble O Vos Omnes portarà a escena un programa lligat a la figura del compositor per excel·lència del renaixement: Josquin Desprez , de qui es commemoren 500 anys de la seva mort. En aquesta ocasió, els acompanyarà el saxofonista Gerard Marsal. Un experiment musical que posarà en contacte la música de fa cinc segles amb la realitat del moment. Marsal es camuflarà en un lloc no visible i farà sonar el seu saxo. Ensembla reduirà el nombre dels seus components que actuaran al festival per adecuar-se a l’espai.

Ensemble O Vos Omnes. Foto: Cedida

Tots els concerts es duran a terme a les 20.30 h. El certamen compta amb la col·laboració de l’Església del Sagrat Cor de Vistabella. Per tercer any, el cicle ha estat ideat pel cantant reusenc Marc Guerris. El director musical destaca que ‘el cicle busca consolidar-se amb músics emergents i, enguany, hem apostat pel km0 amb uns programes que davallen del món clàssic però amb sonoritats de la modernitat, com per exemple la percussió corporal’.

Una imatge nocturna de l’església jujol.liana del Sagrat Cor de Vistabella. Foto: Cedida

Les entrades es podran adquirir de manera online

El certamen musical complirà amb els protocols exigits per fer front a la covid-19. Es recorda l’ús obligatori de la mascareta. A la vegada, les entrades es podran adquirir de manera online a través de primaveramusicalvistabella.com. El preu de les entrades és de 12 euros. També es podrà adquirir un abonament per als cinc concerts per valor de 48 euros.

L’església del Sagrat Cor de Vistabella, un espai per recuperar

Més enllà de la voluntat d’obrir l’església del Sagrat Cor de Vistabella al món artístic, aquest cicle també té la voluntat de ser un trampolí per col·laborar en la restauració d’aquest element modernista. En els darrers anys, han restaurat alguns elements d’aquesta obra de Jujol. Tot i que ja s’han arranjat la part del campanar i de la teulada, encara falta millorar alguns aspectes de les parets interiors i exteriors. L’església va ser declarada com a Bé Cultural d’Interès Nacional l’any 2011.

Durant la Guerra Civil va patir un incendi que acabà amb el mobiliari i ennegrí les parets. Arranjar-ho serà qüestió d’una fase ulterior, subratllava a Tarragona21 la delegada diocesana per al Patrimoni Cultural de l’Arquebisbat de Tarragona.

Jaume Garcia / Mayo Lorda

 

La Secuita es prepara per una Festa Major limitada però viva

Limitada per les mesures preventives imposades per la Covid-19, però Festa Major al capdavall. L’associació de joves de La Secuita ha dissenyat un programa d’actes, concentrats a les pistes poliesportives, ajustat al moment actual i que exigeix l’obligatori ús de mascareta i el distanciament social en totes les activitats.

Dijous s’arrenca amb zumba i cinema de terror, per continuar divendres amb el coincert del grup Loren i culminar dissabte amb una actuació del Mag Gerard, cinema infantil amb ‘Aladdin’ i el castell de focs com a traca final.

D’altra banda, des de l’Ajuntament també s’informa de la suspensió de la totalitat dels actes de la Festa Major de l’Argilaga a causa de «la situació excepcional que estem vivint provocada pel coronavirus». Així ho ha fet públic l’Associació Cultural de l’Argilaga per mitjà d’un comunicat.

Finalment, i a causa de les circumstàncies actuals en relació a la Covid, l’Associació Cultural i Recreativa de Vistabella també ha anunciat que suspèn la seva Festa Major. «Ha estat una decisió difícil presa des de la necessitat de preservar el bé comú, ens reservem poder fer algun acte si des de la responsabilitat personal cadascú pogués garantir la distància social, aforament, ús de mascareta i rentat de mans», afirma l’entitat.

Redacció

 

La Secuita dona per finalitzat el brot de la Covid-19 detectat el 10 de juliol

Una professional sanitària corda a una companya una bata abans d’atendre un pacient amb covid-19, en un dels blocs quirúrgics de l’Hospital Clínic de Barcelona habilitat com a UCI en la pandèmia de coronavirus. Foto: ACN

L’ajuntament de La Secuita va fer públic divendres passat un comunicat al facebook municipal on informa que dona per finalitzat el brot de coronavirus detectat el passat 10 de juliol. Segons el consistori, «a dia d’avui no hi ha cap afectat per la Covid-19 al municipi, tots els afectats han donat negatiu en les proves per diagnosticar la malaltia que se’ls han realitzat»

En aquest linia recorda que «quan els veïns afectats de caràcter lleu per la malaltia van tenir la sospita de què podien patir la Covid-19, van actuar amb la màxima responsabilitat i seguint tots els protocols sanitaris. El primer que van fer aquestes persones -afirmen des del consistori-, amb una total actitud cívica, va ser posar-se en contacte amb tots aquells amb qui s’havien relacionat els dies previs i també van avisar a l’Ajuntament de la Secuita. D’aquesta manera, van donar a conèixer la seva situació per tal que tothom pogués actuar amb la màxima prevenció possible».

Conegut el brot, e»s van activar des de el Departament de Salut els protocols de seguiment dels contactes propers als afectats, aïllament preventiu i realització de proves. L’Ajuntament de la Secuita es va posar a disposició de tots els afectats per tal de que podessin mantenir l’aïllament domiciliari amb la màxima comoditat i amb totes les garanties.»

Al municipi de La Secuita, el nombre acumulat de persones amb diagnòstic positiu per Covid-19 des de l’inici de la pandèmia ha estat de vuit i s’ha realitzat el seguiment per contactes propers a més de 70 persones. «Els veïns i veïnes de la Secuita -comunica l’Ajuntament- amb els quals s’ha fer el seguiment han donat negatiu en les proves per diagnosticar la malaltia que se’ls han realitzat. És per això que donem per finalitzat el brot, del que alertàvem el 10 de juliol, al municipi de la Secuita».

Alhora, el consistori aprofita per desmentir que hi hagi cap infectat als nuclis de L’Argilaga, Vistabella i Les Gunyoles, ni que hi hagi tampoc cap treballador, ni regidor de l’ajuntament afectat per la malaltia, «com tampoc ho ha estat l’Alcalde».

Redacció

 

Un nou brot entre La Secuita, Perafort i Tarragona afecta a tres persones i 45 contactes

Segons ha confirmat tarragona21 de fonts sanitàries, aquest divendres s’ha sumat un nou brot de coronavirus al Camp de Tarragona, entre La Secuita, Perafort i Tarragona. En aquest cas s’estaria parlant de tres persones que formarien part del mateix àmbit familiar i social. Els serveis de Salut estan fent, a més, el seguiment de 34 contactes que haurien estat relacionats amb aquests infectats.

Aquest brot se suma al detectat aquesta setmana i que afectaria ja no a cinc persones de la mateixa unitat familiar, sinó a set de l’àmbit familiar. El número total de persones que estarien sent controlades per haver mantingut contacte amb ells són a hores d’ara 34.

A aquests dos brots (categoria que implica almenys tres casos de persones infectades per un mateix focus d’origen) se li ha d’afegir el cas positiu conegut també aquest divendres. Una persona de l’equip de l’Escola Saavedra ha comunicat aquest matí que ha estat en contacte amb un persona que ha donat positiu en Covid-19. Si bé no ha interactuat amb cap nen, el consistori ha decidit suspendre el Casal d’Estiu que s’estava duent a terme en aquest equipament educatiu.

Tres positius més confirmats en el cas de l’institut del Perelló i un més al d’Alcanar

Paral·lelament, Salut ha informat també que tres persones en seguiment han donat positiu en el cas del brot de l’institut del Perelló, que fins aquests moments registrava quatre persones contagiades –dos directius del centre i les seves respectives parelles residents a Xerta i Camarles-. Els testos també han confirmat dos nous positius al brot de Tarragona, que ja en sumava cinc, i on s’ha ampliat també de 20 a 34 persones el nombre de contactes en seguiment.

També a Alcanar, una persona més, un adult familiar directe d’un dels dos joves contagiats del municipi –un altre és resident a Barcelona-, ha donat també positiu a la prova PCR.

Redacció – ACN

 

Front comú del Catllar, La Secuita, Pallaresos, Perafort, Renau i Vilallonga per reclamar al consell que posi fi a la «nefasta» gestió de la brossa

Imatge de la reunió dels alcaldes extreta del Facebook de l’Ajuntament de La Secuita.

Els alcaldes de El Catllar, La Secuita, Els Pallaresos, Perafort, Renau i Vilallonga del Camp es van reunir dimarts passat per exigir al Consell Comarcal del Tarragonès que prengui les mesures necessàries per posar fi a «la nefasta gestió» de la recollida de la brossa als municipis per part de l’empresa adjudicataria del servei, FCC. Aquesta és la valoració que en fa l’ajuntament de La Secuita en una nota de premsa penjada al seu compte de Facebook. 

Al comunicat es pot llegir que «després de nombroses queixes per part dels ajuntaments des de fa un any i donada la pasibitat del Consell Comarcal en solucionar-les han amenaçat en portar el contracte als tribunals. Joan Martí Pla, alcalde de Perafort i President del Consell Comarcal del Tarragonès, s’ha compromès a convocar una reunió extraordinaria dels 19 municipis consorciats amb l’empresa FCC i cercar les solucions definitives pel correcte funcionament del servei abans de finalitzar el mes de juliol».

Redacció

 

Comencen els treballs de millora de les travesseres de la Secuita T-223 i TV-2231

Les obres compten amb un pressupost de més d'un milió d'euros i tenen com a objectiu garantir la seguretat de vianants i vehicles

Les obres compten amb un pressupost de més d’un milió d’euros i tenen com a objectiu garantir la seguretat de vianants i vehicles

La Diputació de Tarragona ha iniciat les obres de millora de les travesseres de la Secuita, les carreteres T-223 i TV-2231, amb l’objectiu de garantir la seguretat de la circulació de vianants i vehicles. A causa dels treballs, hi haurà talls de circulació i restriccions de trànsit en aquestes vies amb els desviaments provisionals pertinents.

Les obres preveuen una actuació integral d’aquestes vies amb l’ampliació de voreres per garantir la seguretat dels vianants. En aquest cas, el projecte preveu assignar un únic sentit de circulació (sentit sud) a la TV-2231 en el seu pas per la Secuita, ja què, atesa l’amplada insuficient que té actualment, no és possible compatibilitzar en un sol vial les voreres i els dos sentits de la circulació. El carrer Progrés, paral·lel a la TV-2231, s’habilitarà com a travessera en sentit nord.

El projecte també preveu el redisseny de les zones d’aparcament, la construcció de dues rotondes per millorar el flux de circulació i la seguretat, la substitució de l’enllumenat i la millora del drenatge, entre d’altres actuacions. Les obres de condicionament de les dues travesseres compten amb un pressupost d’1.145.724,80 euros i un termini d’execució de 9 mesos.

La Secuita reclama el pàrquing de baix cost vora l’estació de l’AVE

Un passatger que acaba d’aparcar el seu vehicle en el voral de la carretera d’accés a l’estació de l’AVE del Camp de Tarragona. Foto: Mar Rovira

L’Ajuntament de la Secuitainsisteix en la construcció d’un pàrquing de baix cost a tocar de l’estació de l’AVE del Camp de Tarragona. Actualment, el consistori treballa en la redacció definitiva de l’informe mediambiental després que la tramitació inicial ja hagi estat aprovada en comissió d’urbanisme.

El projecte, però, no avança al ritme previst i el consistori critica que les administracions superiors no tenen interès en agilitzar la tramitació. «Adif no té cap interès en què l’ajuntament faci un aparcament, però nosaltres pensem que hi ha d’haver una alternativa molt més econòmica per a l’usuari», defensa l’alcalde, Eudald Roca.

El batlle de la Secuita considera que la construcció d’un aparcament alternatiu al d’Adif és “una necessitat imperiosa”. «No sé com encara no han atropellat a ningú, sembla un mas robat», sentencia. Des de fa anys, els usuaris que es volen estalviar el cost del pàrquing soterrat aparquen el vehicle al voral de la carretera que accedeix a l’estació, la TV-2231. De nit, han de caminar amb les maletes per un espai sense enllumenat i això, sumat als robatoris i a la crema d’una desena de vehicles a principis de l’any passat, genera “malestar” al municipi perquè en dona “mala imatge”, segons explica l’alcalde a l’ACN.

El consistori va plantejar el projecte ara fa tres anys i els tràmits administratius van començar el 2017 amb la compra d’una hectàrea i mitja de terrenys agrícoles. L’Ajuntament hi vol construir un pàrquing de 600 places amb un preu que rondaria els cinc euros al dia. Actualment, s’està redactat una modificació puntual de la normativa municipal per poder requalificar els terrenys.

Retrets a Adif

El projecte, però, topa amb el “desinterès” de les administracions, segons l’alcalde. “Adif no té cap interès en què l’ajuntament faci un aparcament. Amb el seu ja és suficient i, si convé, ja l’ampliaran”, diu Roca. El batlle critica que fa més de dotze anys que els governs haguessin pogut resoldre la problemàtica de l’aparcament a l’estació que, a més, encara no té pla director.

Malgrat aquests impediments, Roca remarca que han intentat cercar «sinergies polítiques» per desencallar el projecte, sense èxit. «Tot ens ho anem fent nosaltres, al nostre pas anem avançant de mica en mica i estic segur que assolirem l’objectiu», apunta.

Des de la tardor passada, el govern català és el titular del vial que connecta amb l’estació. Tot i això, la situació no ha canviat i els usuaris continuen aparcant els vehicles a banda i banda de la carretera. Segons expliquen fonts dels Mossos d’Esquadra, durant aquest temps no han multat cap vehicle perquè no s’ha fet un canvi normatiu que prohibeixi l’estacionament als vorals. A hores d’ara, només poden sancionar aquells vehicles estacionats que posin en perill la seguretat viària.

Mar Rovira – ACN

Cremen deu vehicles al pàrquing de l’Estació de l’AVE del Camp de Tarragona

Imatge dels Bombers treballant per apagar el foc que ha cremat deu cotxes a l’estació de l’AVE Camp de Tarragona,. Foto: Bombers

Els Bombers han extingit un incendi la matinada d’aquest diumenge al pàrquing l’Estació Camp de Tarragona de l’AVE, al municipi de la Secuita, que ha calcinat deu turismes i ha cremat 200 metres quadrats de vegetació de l’entorn.

No hi ha hagut ferits i a hores d’ara els Mossos n’estan investigant les causes. Els cotxes estacionats a la zona han quedat “totalment afectats” per l’incendi.

Els Bombers han rebut l’avís a les 5.48 hores de matí, i fins al lloc s’han desplaçat quatre dotacions que han estat treballant al voltant de dues hores en l’extinció.

Detinguts dos cops en cinc dies per robatoris amb força i tràfic de drogues a la Secuita

Imatge de la plantació de marihuana a la Secuita.. Foto: Mossos d’Esquadra

Els Mossos d’Esquadra han detingut dos cops en cinc dies a dos joves per robatoris amb força i tràfic de drogues a la Secuita.

Els agents van arrestar els dos implicats –un home i una dona, de 24 i 26 anys- per dos robatoris amb força, en grau de temptativa, en habitatges de la Secuita.

Els mossos van demanar autorització judicial per poder fer el registre de la casa on vivien els detinguts, ja que tenien sospites que part dels objectes sostrets podien estar a l’habitatge i se’ls relacionava amb un robatori on haurien sostret joies, diners i roba.

En el decurs del registre a la casa, els investigadors es van topar amb un accés amagat dins d’una habitació. Un forat fet a terra amb una escala de fusta portava a un pis inferior, on van localitzar unes instal·lacions preparades pel cultiu intensiu de marihuana. Per això, van acabar detinguts també com a presumptes autors d’un delicte contra la salut pública i, en el cas del jove, també per defraudació de fluid elèctric.

Durant l’escorcoll es van recuperar bona part dels electrodomèstics i mobiliari sostrets. A més, els agents van trobar altres objectes que estan analitzant per si procedeixen d’altres fets delictius. També es va recuperar un telèfon mòbil furtat a una dona a Cambrils durant l’agost de 2016.

La plantació indoor estava preparada per no ser detectada ni per l’olor ni per la calor que desprenen les làmpades emprades pel cultiu. A més, la instal·lació elèctrica estava manipulada i connectada directament a la xarxa de subministrament general. Segons l’informe de l’empresa elèctrica, en menys de sis mesos la defraudació de la llum superaria els 51.000 euros.

Els mossos van intervenir tot el sistema de conreu, 1.600 torretes de les quals prop de 500 tenien plantes de marihuana. D’acord amb la infraestructura i a les dades recollides, la plantació desmantellada tenia capacitat per fer una collita trimestral. Això, segons els investigadors, hauria permès als detinguts conrear i vendre marihuana per un valor superior al milió d’euros.

Els detinguts van passar divendres a disposició judicial al jutjat d’instrucció en funcions de guàrdia de Tarragona.

Diputació i Ajuntament de La Secuita signen un conveni per regular el trànsit a l’interior del municipi

El president de la Diputació, Josep Poblet, i l’alcalde de La Secuita, Eudald Roca, han subscrit aquest conveni en un acte celebrat al Palau de la Diputació.

La Diputació de Tarragona i l’Ajuntament de La Secuita han signat aquest dimarts el conveni que permetrà regular el trànsit a l’interior del municipi. L’acord preveu les accions necessàries per part de les dues institucions per tal de fer compatible i segur el trànsit de vianants i de vehicles a l’interior del municipi de La Secuita, establint un sentit de circulació per l’actual travessera de la carretera TV-2231 i l’altre sentit pel carrer del Progrés, atès que actualment la travessera té una amplada insuficient.

El projecte afecta les carreteres TV-2231, de l’Argilaga a la N-240 per la Secuita i Perafort, i la T-223, de Vallmoll a la Secuita, que formen part de la xarxa viària de la Diputació de Tarragona, i el carrer del Progrés, de l’Ajuntament de La Secuita. Per tal d’integrar la carretera en la trama urbana, aconseguir pacificar el trànsit i garantir la convivència amb seguretat entre vianants i vehicles s’assignarà un sol sentit de circulació per a la carretera TV-2231 i l’altre sentit pel carrer del Progrés, que passarà a formar part de la xarxa viària de la Diputació de Tarragona. Aquest canvi en la mobilitat urbana preveu també l’ampliació de les voreres i la reubicació d’aparcaments a les tres vies afectades.

El president de la Diputació, Josep Poblet, i l’alcalde de La Secuita, Eudald Roca, han subscrit aquest conveni en un acte celebrat al Palau de la Diputació, al qual també ha assistit el vicepresident segon de la institució, Josep Masdeu.

Un mort en bolcar el remolc del seu tractor a la Secuita

Una persona ha mort aquest dissabte a la tarda en bolcar el remolc del seu tractor a la TV-2231 a la Secuita.

Segons el Servei Català de Trànsit (SCT), l’accident s’ha produït cap a tres quarts de cinc de la tarda al quilòmetre 2,8 d’aquesta carretera.

Per ara es desconeix com s’ha produït el sinistre. Fins al lloc s’hi han desplaçat cinc patrulles dels Mossos d’Esquadra, tres dotacions dels Bombers de la Generalitat i una ambulància del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). El sinistre ha obligat a tallar la TV-2231 en els dos sentits de la marxa.

Denuncien un col·lapse judicial a La Secuita i El Catllar pel trasllat de la presó

Una de les galeries de la presó

La UGT ha denunciat un conflicte als jutjats de La Secuita i El Catllar per una «falta de previsió» del Departament de Justícia de la Generalitat en el trasllat de la prsó de Tarragna a Mas d’Enric (El Catllar).

El 24 de novembre de 2015 s’inicia el trasllat de presos de la presó de Tarragona a la de Mas d’Enric al terme municipal del Catllar. Aquest trasllat es va fer sense preveure el volum de tràmits judicials que genera un equipament d’aquestes característiques que, a hores d’ara, està generant un conflicte entre els municipis de la Secuita i el Catllar.

El jutjat de pau de la Secuita funciona des del 2007 com a agrupació per donar servei a 11.000 habitants de cinc pobles (la Secuita, el Catllar, els Pallaresos, Renau i Perafort), no té competències en matèria de registre civil i funciona amb una plantilla de dos funcionaris més un de reforç temporal.

Amb el trasllat de la presó de Tarragona a la del Catllar, l’agrupació de la Secuita comença a rebre exhorts per a gestionar els actes de comunicació amb els presos, sense una planificació prèvia d’increment de recursos ni competències. En un principi, es preveia una ràtio de 4,5 exhorts pres/any, en realitat són 8. L’any 2016 es preveien 1.000 exhorts, per 300 reclusos, però se’n van diligenciar 2.290. Des de Justícia es va anunciar un termini d’un any per crear un jutjat de pau amb les dotació adequada de recursos al Catllar, terme municipal on s’ubica la presó, però passat un any no se’n té cap notícia.

Aquesta falta de previsió està provocant un conflicte entre la Secuita i el Catllar, l’agrupació de la Secuita no pot atendre els tràmits que li són propis i pels quals va ser creada, perquè els recursos s’aboquen als tràmits generats per la presó, i els tràmits de registre civil pels quals no té competència no s’absorbeixen des del Catllar, perquè tot i tenir-ne competències no té recursos suficients.

Amb una previsió a final d’any de 800 reclusos a la presó del Catllar (la capacitat total de la presó és de 1.100 reclusos), la UGT denunciem aquesta situació i exigim solucions immediates.

El 24 de novembre de 2015 s’inicia el trasllat de presos de la presó de Tarragona a la de Mas d’Enric al terme municipal del Catllar. Aquest trasllat es va fer sense preveure el volum de tràmits judicials que genera un equipament d’aquestes característiques que, a hores d’ara, està generant un conflicte entre els municipis de la Secuita i el Catllar.

El jutjat de pau de la Secuita funciona des del 2007 com a agrupació per donar servei a 11.000 habitants de cinc pobles (la Secuita, el Catllar, els Pallaresos, Renau i Perafort), no té competències en matèria de registre civil i funciona amb una plantilla de dos funcionaris més un de reforç temporal.

Amb el trasllat de la presó de Tarragona a la del Catllar, l’agrupació de la Secuita comença a rebre exhorts per a gestionar els actes de comunicació amb els presos, sense una planificació prèvia d’increment de recursos ni competències. En un principi, es preveia una ràtio de 4,5 exhorts pres/any, en realitat són 8. L’any 2016 es preveien 1.000 exhorts, per 300 reclusos, però se’n van diligenciar 2.290. Des de Justícia es va anunciar un termini d’un any per crear un jutjat de pau amb les dotació adequada de recursos al Catllar, terme municipal on s’ubica la presó, però passat un any no se’n té cap notícia.

«Aquesta falta de previsió està provocant un conflicte entre la Secuita i el Catllar, l’agrupació de la Secuita no pot atendre els tràmits que li són propis i pels quals va ser creada, perquè els recursos s’aboquen als tràmits generats per la presó, i els tràmits de registre civil pels quals no té competència no s’absorbeixen des del Catllar, perquè tot i tenir-ne competències no té recursos suficients», afairma UGT.

Amb una previsió a final d’any de 800 reclusos a la presó del Catllar (la capacitat total de la presó és de 1.100 reclusos), la UGT «denunciem aquesta situació i exigim solucions immediates».