.

Plaques fotovoltaiques instal.lades a l’escola de La Secuita. Foto: Cedida

L’Ajuntament de La Secuita calcula que podrà autoabastir-se al 100 per cent amb energia solar l’any vinent i constituir una mancomunitat energètica que podria ser en forma de cooperativa.

Després d’haver equipat amb plaques fotovoltaiques les escoles del municipi, el Centre de Dia i l’edifici consistorial, el proper objectiu passa per equipar el Casal de l’Argilaga i un magatzem nou municipal que construirà l’Ajuntament.


Altres notícies:


D’aquesta manera, junt amb actuacions fetes a Les Gunyoles i Vistabella -els altres dos nuclis del municipi- “el subministrament es farà totalment amb captadors solars”, ha anunciat a DiariTots21 el seu alcalde, Eudald Roca. “La Secuita ja està coberta i quan cobrim L’Argilaga endegarem els tràmits per ser una comunitat energètica. L’eficiència actual anual és del 60 per cent, però estem capats perquè només produïm l’energia que gastem, no la produïm en excés per no regalar-la a les companyies elèctriques”.

Una segona fase més ambiciosa passarà per constituir-se en una mena de cooperativa energètica amb els veïns que tenen captadors d’energia o teulades per disposar-ne. “Per ser autosuficients ens cal entre 12 i 14 hectàrees” de fotovoltaica, afirma Roca.

Plaques solars a les cobertes de l’Ajuntament. Foto: Cedida

Hi jugarà un paper destacat el futur magatzem de la Brigada, el projecte del qual s’aprovarà aquest mes de juny i es preveu que es liciti a finals de setembre. El magatzem actual era petit i s’ha convertit en aparcament públic gratuït. El nou disposarà de 600 metres quadrats i s’ubicarà en un entorn d’equipaments, junt als dipòsits d’aigua i de gas. Entraria en funcionament el primer trimestre de 2025 amb una inversió de 500.000 euros (dels quals, 400.000 procedeixen del PAM de la Diputació de Tarragona). A L’Argilaga, l’equipació de captadors solars del Casal sumarà una aportació de 35.000 euros, dels quals 30.000 són aportació de la Diputació. El pressupost municipal total de 2024 és de 2,9 milions d’euros.

El magatzem tindrà captadors solars i es calcula que el conjunt dels quatre nuclis podran produir 120 kilowats a finals d’any, quan acabin les obres a L’Argilaga. Quan ho faci el magatzem el total sumarà entre 170 i 180 kilowats.

El consistori aplicarà un sistema de recuperació de nit dels kilowats sobrers durant el dia, a la vegada que buscarà acords amb els veïns que disposen de plaques per usar-les per a la mancomunitat energètica amb un sistema de compensació.