.

Imatge actual de la façana i dels treballs que s’hi estan fent. Foto: DiariTots21

L’icònic edifici modernista de Ca Domingo de L’Argilaga -un dels quatre nuclis de La Secuita– s’ha salvat de l’enfonsament total i la seva pèrdua. L’actuació de l’Ajuntament, adquirint primer l’edifici i actuant-hi per tal de consolidar-lo, ha evitat que es degradés encara més i permet que no acabi desapareixent. El segon capítol d’aquesta actuació queda per més endavant: decidir el seu ús.

L’alcalde de La Secuita, Eudald Roca, ha afirmat a DiariTots21 que l’edifici, que presideix la plaça del mateix nom, s’havia ensorrat en el seu interior l’any 2018, “afectant els remats de disseny modernista de la part superior de les façanes”, a més de provocar esquerdes, visibles a primera vista, i altres pèrdues. “Després d’haver adquirit l’edifici a partir d’una donació feta pel propietari fa dos anys, hem procedit a col.locar una estructura de ferro per tal d’assegurar l’edifici i donar-li l’aspecte que tenia”, un esplendorós immoble modernista que sobresurt del nucli de L’Argilaga, continua explicant Roca. Les obres acabaran a finals d’aquest mes de maig.


Altres notícies:


Assegurada l’estructura tant exterior com interior amb grans columnes i bigues de ferro, es tracta ara de recuperar elements tan vistosos com les filigranes modernistes. Tot i la vistositat que encara ofereix l’edifici, el cert és que els elements modernistes, que el fan tan característic, no són originals de l’edifici, que és del segle XIX, i que va viure una reforma important amb el pas del temps, concretament a principis del segle XX, que és quan s’hi van implantar aquests elements.

Imatge dels treballs a la façana lateral. Foto: DiariTots21

L’alcalde relata que l’immoble era de la família Dalmau, els potentats de L’Argilaga durant força temps, però va arribar a tenir diferents usos: la Mancomunitat de Catalunya hi va erigir una escola fins l’any 1959. Durant la guerra havia estat la seu del sindicat CNT i posteriorment també fou un cinema.

‘Què s’hi farà? Tenim diverses propostes, però cal tocar de peus a terra’. Eudald Roca, alcalde de La Secuita

Al seu temps, la plaça i tot l’entorn dels edificis formava part de la propietat dels Dalmau fins que finalment va esdevenir una plaça pública. A l’interior de l’edifici es poden veure pintades de l’època de la guerra civil, la revolució i la dictadura, cridant a favor de la FAI, de la JONS o a favor dels requetés.

“Aquesta és l’aposta més important que fa l’Ajuntament per conservar el patrimoni”, subratlla Roca. El cost total de l’actuació suma 100.000 euros, dels quals 73.000 procedeixen de la Diputació de Tarragona.

Què s’hi farà a l’edifici? “Tenim diverses propostes, però cal tocar de peus a terra”, respon l’alcalde. En tot cas, en ser de titularitat municipal i ser patrimoni arquitectònic, sembla força evident que es destinarà a equipaments… culturals?