.

.

TOTS 21

Ajudes a l’habitatge per a joves a La Selva del Camp

L’Ajuntament de la Selva del Camp es compromet amb el benestar dels seus residents joves en oferir ajudes al lloguer que faciliten l’accés a un habitatge digne.

Reconeixent la importància de l’habitatge com un dret fonamental, L’Ajuntament treballa per promoure la inclusió i el desenvolupament de la joventut, contribuint així a la construcció d’un futur pròsper i equitatiu per a tots.

Aquestes ajudes estan dissenyades per donar suport als joves que busquen emancipar-se a la Selva, proporcionant-los un suport econòmic que els permeti fer front als costos de lloguer de manera més accessible.

Els requisits

Tenir entre 18-35 anys, estar empadronat al municipi i tenir l’habitatge ubicat al nucli urbà de la Selva del Camp. També que el lloguer mensual no superi els 600€, ser titular del contracte d’arrendament de l’habitatge i que sigui domicili habitual i permanent.

Les ajudes són compatibles amb altres línies d’ajut d’altres administracions. L’Import màxim és de 150€ mensuals. En famílies nombroses, monoparentals i/o discapacitat amb barem favorable, l’import màxim serà de 200€ mensuals. El temini és obert durant tot l’any. L’atorgament dels ajuts tindrà una durada màxima de 4 anys.

 

La Selva: l’Ateneu i el Plus Ultra, més a prop de ser de titularitat municipal

Imatge del ple municipal celebrat dimecres a La Selva del Camp. Foto: Cedida

L’Ajuntament de la Selva del Camp va celebrar dimecres passat la primera sessió plenària de l’any, on destaca principalment l’aprovació provisional de la modificació puntual número 32 de les normes subsidiàries de planejament del municipi. L’acord ha aprovat el canvi de qualificació d’equipament privat a equipament públic de les finques de l’Ateneu, situat al carrer Major, i el Plus Ultra, ubicat a l’avinguda Puig i Ferreter.

D’aquesta manera, els dos edificis històrics estan cada vegada més a prop de passar a ser de titularitat municipal. L’expedient serà enviat a la Comissió Territorial d’Urbanisme per a la seva aprovació definitiva.

La qüestió ha sigut aprovada amb els vots a favor dels socis del govern, el PSC i ERC, i el desacord dels grups de l’oposició, Junts i la CUP. L’alcalde, Josep Masdeu, ha lamentat la falta de predisposició de la junta de l’Ateneu a l’hora de reunir-se per arribar a un acord que permetés trobar una solució a la situació de la finca, afirma que l’estat actual de l’Ateneu podria arribar a posar en risc la seguretat dels vianants. Els informes tècnics, de fet, constaten que l’edifici necessita reformes urgents per tal d’evitar despreniments de les façanes o altres danys estructurals.

La sessió plenària d’aquest dimecres també ha aprovat, per unanimitat, una bonificació del 95% -prop de 5.300 euros- de l’impost sobre construccions i obres, l’ICIO, a les obres de millora de l’eficiència energètica al centre ocupacional que Aprodisca té al polígon industrial Mil·lènium.

Preocupació pels pagesos

Un altre tràmit aprovat per unanimitat ha sigut una moció en suport al reaprofitament de l’aigua que proposa la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes. Tots els grups municipals de l’Ajuntament han mostrat certa preocupació per la situació actual que s’està vivint amb els pagesos i el món rural del Camp de Tarragona a causa de la sequera, alhora que han alabat les obres hídriques que, al llarg d’aquests anys, s’han fet al municipi i que han posat solució al problema de l’aigua a la Selva.

Durant la sessió, s’han debatut diverses qüestions selvatanes com la difusió que s’està fent en relació amb els ajuts per al lloguer del primer habitatge per a joves o l’estat del projecte de museïtzació de Ca l’Hipòlit.

 

La Selva posa a punt el camp de futbol municipal

Una imatge del camp de futbol. Foto: Cedida

La Selva del Camp ha donat per acabades les tasques de substitució de la gespa artificial del camp de futbol municipal. A banda d’instal·lar la gespa artificial també s’ha aprofitat per fer altres actuacions de manteniment, com canviar les porteries per altres de noves, reemplaçar aquelles banquetes que es trobaven desgastades o trencades, repintar les instal·lacions o la neteja de l’espai.

Aquesta actuació ha tingut un cost total de 270.000€, dels quals 180.000€ han sigut subvencionats per la Diputació de Tarragona.

Roser Vernet presenta el seu llibre “Lo mig del món” a la Selva

Cartell de la presentació del llibre

El pròxim diumenge 21 de gener a les 12h l’autora Roser Vernet presentarà el seu llibre “Lo mig del món“. La presentació estarà maridada amb una degustació de vins del Niu Celler i formatges de La Segalla.

La cita a la Sala del terrat del Castell de la Selva del Camp.

 

Ester Alberich presideix l’executiva d’ERC al Camp

L’executiva regional d’Esquerra Republicana al Camp de Tarragona. Foto: Cedida

El passat dia 20 de novembre de 2023, va tenir lloc al castell del Paborde, de la Selva del Camp el Congrés Regional d’Esquerra Republicana-Camp de Tarragona. Durant l’acte, la militància va votar la nova executiva regional encapçalada per la reusenca Ester Alberich Forns. Alberich va agrair la feina de l’anterior executiva presidida per Irene Aragonès i va presentar l’equip que l’acompanyarà:

 • Secretaria General: Xavi Puig. Tarragona, Tarragonès
 • Vicepresidència de Coordinació Interna: Jordi Gené i Mariné. La Canonja, Tarragonès
 • Secretaria d’Organització: Manel Castaño. Tarragona, Tarragonès
 • Secretaria d’Acció Política: Saül Garreta Puig. Tarragona, Tarragonès
 • Secretaria de Política Municipal: Núria Masdeu. Valls, Alt Camp
 • Secretaria de Ciutadania: Hélène Arcelín Zabal. Cambrils, Baix Camp
 • Secretaria de Transició Energètica: Marc Roca. Rocafort de Queralt, Conca de Barberà
 • Secretaria de Formació: Raúl García Vicente. Torredembarra, Tarragonès
 • Secretaria de Feminismes: Laura Girona i Ferran. La Selva del Camp, Baix Camp.
 • Secretaria de Moviments Socials: Jordi Molinera i Poblet. Altafulla, Tarragonès.
 • Secretaria de Finances: Helena Querol Cortès. Solivella, Conca de Barberà
 • Secretaria d’Imatge i Comunicació: Eli Llombart. Montblanc, Conca de Barberà
 • Vocal: Jordi Pijoan. Querol, Alt Camp
 • Vocal: Maria Grau. Els Pallaresos, Tarragonès

Com a línies generals  l’executiva es proposa reconnectar amb el conjunt de la  ciutadania així com participar en l’impuls dels projectes cabdals per al Camp de Tarragona com el desplegament del Tramcamp o la definició de l’àrea metropolitana, entre altres.

Durant el Congrés, la presidenta sortint Irene Aragonès va presentar l’informe de la executiva regional i  l’informe econòmic, tots dos van ser aprovats per la militància.

 

Un espectacle de circ acompanya l’encesa de llums de Nadal a la Selva del Camp

L’encesa de llums de Nadal a la Selva del Camp. Foto: Ajuntament la Selva del Camp

La Selva del Camp va donar per inaugurada l’època nadalenca aquest divendres amb l’encesa de l’enllumenat de Nadal. La plaça Major es va omplir de famílies que van poder gaudir d’una tarda de festa on es va fer el compte enrere de l’enllumenat de Nadal.

L’acte va comptar amb un espectacle de circ i un berenar per a tots els assistents.

L’espectacle de circ. Foto: Ajuntament la Selva del Camp

Amb l’encesa de llums, la Selva dona el tret de sortida a un programa d’actes de Nadal, que  inclou el mercat de Nadal que se celebra aquest cap de setmana. També s’ha programat per a aquest diumenge un taller de manualitats, plantada del pessebre i cantada de nadales a l’Ermita de Sant Pere i un taller de cuina de Nadal a càrrec de Sergi Ollé Simó a la sala museu de Coselva per al dijous 7 de desembre.

El pròxim cap de setmana, dissabte dia 9, està previst, al Casal d’Avis un concert a càrrec de la Coral del Casal d’avis per recaptar fons per la Marató de TV3. A més, durant les festes de Nadal s’han programat diversos tallers, la representació dels tradicionals Pastorets, el caga Tió i el concert d’any nou de l’Orquestra simfònica de Sant Cugat, entre d’altres.

A continuació us deixem unes imatges de l’encesa de llums de Nadal a la Selva del Camp.

V.Tapias

 

La Selva del Camp aprova un pressupost de 9,1 milions d’euros per al 2024

Imatge del ple de pressupostos de la Selva del Camp. Foto: Cedida

El ple de pressupostos, celebrat aquest dimarts al migdia, ha servit per aprovar els comptes generals per al 2024, que contemplen una previsió d’ingressos i despeses equilibrada en els 9.170.000 euros; unes xifres similars a les de l’any passat.

Dintre de la cartera d’inversions, destaca una partida de poc més de 431.000 euros que es destinarà a la millora del carrer de les Eres, un projecte que fa molt de temps que demanen els veïns i que aviat veuran renovar els serveis, el paviment, la construcció de voreres i dotar la via d’una amplada suficient. També es preveu invertir 50.000 euros en la creació d’una zona d’aparcament al convent de Sant Agustí, 40.000 euros a la construcció de trenta nous nínxols al cementiri municipal i 30.000 euros en la redistribució de l’espai al casal d’entitats del carrer de l’Horta. De cara al 2024, el consistori vol dedicar una part destacada de les inversions orientades a l’eficiència energètica, pressupostant prop de 430.000 euros en aquest àmbit.

Cal destacar les despeses del personal municipal i el cost dels serveis i equipaments municipals com a capítols més importants. En el primer cas, s’han adjudicat 3.315.000 euros, amb un lleuger increment respecte a l’any anterior d’acord amb les noves retribucions per al 2024, mentre que pel segon, que engloba despeses com el subministrament de l’energia elèctrica, la neteja dels carrers, les activitats formatives municipals, les festes populars o l’enllumenat, es necessitaran prop de 3.174.000 euros. En altres qüestions de la despesa municipal pel pròxim exercici, es destinaran 90.000 euros en ajudes socials, 36.000 euros pels nous ajuts de lloguer jove i 35.000 euros repartits entre la rehabilitació de façanes i habitatges.

Pel que fa als ingressos, l’Ajuntament preveu recaptar una mica més de 2 milions i mig d’euros en impostos com l’IBI rústega i urbana o l’impost sobre vehicles de tracció mecànica, 1.466.000 euros en taxes i preus públics, que van des de la taxa del cementiri fins a les llicències urbanístiques, passant pels serveis educatius o les activitats culturals, mentre que 2.159.000 euros arribaran de transferències d’altres administracions com la Generalitat o el Govern d’Espanya. Cal destacar, també, el més d’un milió i mig d’euros que el consistori espera percebre de la venda de solars industrials i residencials.

Els comptes de 2024 han sigut aprovats gràcies als vots a favor dels socis de govern, el PSC i ERC. L’alcalde, Josep Masdeu, ha manifestat que es tracta d’un pressupost “adequat a les necessitats de la població”, mentre que el tinent d’alcalde, Enric Roberto, ha destacat especialment la varietat d’actuacions en les inversions, “que revertiran directament en el benestar dels selvatans”. Per altra banda, els membres de l’oposició, Junts i la CUP, hi ha votat en contra.

A més d’aprovar els comptes de 2024, la sessió plenària d’aquest dimarts també ha donat llum verda, per unanimitat, a l’inici dels tràmits per tal de nomenar les selvatanes Teresa Feliu, Teresa Prats i Josefina Rossell com a filles il·lustres de la vila, a petició del Grup de Dones i a partir de la publicació de les seves biografies al llibre Dones rurals, dones del Camp de Tarragona.

Un altre punt a destacar, i que ha sigut aprovat per unanimitat, ha sigut l’adhesió a l’Associació Clúster TIC Tarragona Sud com a soci institucional. Aquest agrupa les principals empreses i institucions del territori que estan relacionades amb la tecnologia i forma a Catalunya sud un hub tecnològic. El tinent d’alcalde, Enric Roberto, ha destacat que “a la Selva hi volem ser presents, estem compromesos i volem fomentar l’activitat empresarial relacionada amb aquest àmbit”.

 

El CAT gestionarà les noves instal·lacions hídriques de la Selva del Camp

La signatura s’ha dut a terme aquest divendres. Foto: Cedida

El Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) i l’Ajuntament de la Selva del Camp han signat, aquest divendres a la tarda, un conveni de col·laboració per assegurar el correcte ús, manteniment i conservació de les noves instal·lacions hídriques del municipi. El document contempla la cessió mútua de les infraestructures destinades al subministrament d’aigua potable en alta.

D’aquesta manera, el consistori cedeix al CAT l’ús dels elements compresos entre l’arqueta de connexió al Ramal de la Selva fins a la caseta d’arribada de l’aigua al nou dipòsit de 1.000 m³. Es tracta d’una infraestructura de nova construcció per la qual podrà arribar a fluir un cabal de 2.500 m³ al dia, ampliable fins a 2.800 m³ en cas de necessitat amb la dotació de reserva. El Consorci, per la seva banda, es compromet a facilitar les canonades i elements auxiliars del traçat original del Ramal de la Selva del Camp al respectiu ajuntament perquè aquest els destini, si escau, a subministrar aigua potable en baixa. Així doncs, serà el consistori selvatà el responsable del manteniment i conservació d’aquestes instal·lacions.

El president del Consorci d’Aigües de Tarragona, Joan Alginet, s’ha mostrat satisfet per l’acord entre el CAT i l’Ajuntament de la Selva del Camp perquè “aquest conveni de col·laboració és sinònim de garantia. Amb les noves instal·lacions, la Selva es nodrirà íntegrament d’aigua del CAT i això significa que distribuirà al seu veïnat un bé de qualitat. També és sinònim d’estabilitat en el subministrament, un fet que ens enorgulleix tenint en compte que es tracta d’un dels municipis més històrics del Consorci”.

La signatura del document s’ha dut a terme a les instal·lacions de l’Ajuntament de la Selva del Camp i ha comptat amb l’assistència del president del CAT, Joan Alginet, el director-gerent del Consorci, Josep Xavier Pujol, i l’alcalde del Municipi, Josep Masdeu.

V.Tapias

 

El Cor Lianna presentarà l’espectacle “Recordant els 70” a la Selva del Camp

Una actuació del Cor Lianna. Foto: Cedida

El Cor Lianna de Castellvell del Camp presentarà l’espectacle musical “Recordant els 70”, aquest divendres 17 de novembre, a les 20 h, al Castell del Paborde de la Selva del Camp. El concert, sota la direcció de Rosa Sanahuja, reunirà una quarantena de membres del cor dalt de l’escenari en un viatge pels grans èxits musicals de la dècada dels anys 70.

Després de l’èxit de la gira, arriba a la Selva l’espectacle en el que apareixeran les cançons seguint un fil conductor teatralitzat, mentre el públic gaudeix d’un repertori molt conegut i interpretat amb moviments coreogràfics.

Al concert no hi faltaran èxits tant variats com ‘Pols en el vent’ (Dust in the wind) de Kansas; ‘Imagine’ de John Lennon; ‘Que tinguem sort’ de Lluís Llach; ‘Un beso y una flor’ de Nino Bravo; ‘Waterloo’ d’Abba; ‘Highway to hell’ d’AC/DC o ‘Rivers of Babylon’ de Boney M, entre molts altres.

El concert està organitzat pel Grup de Dones de la Selva i l’entrada  serà a través del sistema de taquilla inversa.

V.Tapias

 

La Selva arrenca la Festa Major de Sant Andreu amb la XXa Trobada gegantera

La celebració del 25è aniversari dels gegants Pòlit i Madalena obrirà els actes de Festa Major a la Selva.

La Selva del Camp arrenca aquest diumenge la Festa Major de Sant Andreu amb un acte previ que té una important significació, la XXa Trobada gegantera. 25è aniversari del Pòlit i la Madalena, que es durà terme a les 11 a l’Hort d’Iglésies.

La resta d’actes començaran el següent cap de setmana. Divendres 24 de novembre, a les 19 hores, el Castell serà l’escenari del Pregó de Festa Major a càrrec de la Colla Gegantera de la Selva del Camp. Tot seguit, inauguració de l’exposició de Puzles. Una hora més tard, des de la plaça Sant Andreu, començarà la II Cercabirra amb la Txaranga Band Tocats. I a la nit, a les 23 hores, el Pavelló acollirà el Concert de Festa Major amb Dr. Prats, La cosa nostra i Dj Astèrix. Les entrades anticipades es poden comprar a codetickets.com.

Dissabte 25 de novembre, la jornada començarà amb una caminada popular des del pavelló, a les 9h. A les 18h, arriba el Concert d’orgue “L’arrel i les branques” a l’església parroquial de Sant Andreu Apòstol. Francesc Sans i Josep Mateu proposen un concert volgudament eclèctic on s’exploren les possibilitats interpretatives d’aquest singular duet. Una hora més tard, des de la Pl. Portal d’Avall, arrencarà la  Cercavila de músics fins a la plaça de les Pletes, on donarà inici el correfoc mitja hora més tard.Carretillada, enceses de lluïment i traca final. Colles convidades: Malsons de la Vella de Gràcia (infantil), Diablons de la Dragonina de Constantí, Diables Infantils del Jordiet de Garcia i Diables del Jardiet de Garcia. L’organització va a càrrec de la Colla de Diables de la Selva del Camp.

A les 19.45h, al Pavelló, l’Orquestra Selvatana serà la protagonista del Concert de Festa Major. La mateixa orquestra també amenitzarà el ball de nit, a les 23.30h al Pavelló. Els dos actes col·laboren amb la Marató de TV3. En finalitzar el ball de nit, els assitents podran gaudir de la música de Dj. Engineerz.

Una imatge de la Festa Major de Sant Andreu a la Selva.

Diumenge 26 de novembre, la Pl. Major serà el punt de sortida, a les 10.30h, de la Cercavila amb BatukaSelva, l’Elefanteta Selvatana, el Gegant Pepet i el nanos, capgrossos i gegantins confeccionats pels infants i les famílies de la Selva. A partir de les 12h, els més petits podran gaudir del Parc d’Inflables a l’Hort d’Iglésies. Al mateix lloc, mitja hora més tard, començarà el Vermut electrònic a càrrec de DJ OGT i la barra a càrrec del Club de Gimnàstic Rítmica Elna. També hi haurà venda d’articles del grup de costura a favor de la Marató.

A la tarda s’han previst tres actes, el Cafè i Torneig de Botifarra a les 17h al Casal Popular la Raconera; un monòleg a càrrec de Guillem Estadella, que també col·labora amb la Marató, al Pavelló a les 18h, i Ball amb el Duo Reverso al Casal d’Avis a partir de dos quarts de set.

Els últims actes de festa major se celebraran el dijous 30 de novembre. A les 11h, l’església parroquial de Sant Andreu Apòstol acollirà la Missa solemne amb la participació de la Schola Cantorum. En finalitzar, Seguici Festiu amb Diables infantils, Ball del Diabló acompanyat pels grallers del Ball de Diables, Ball de Nanos acompanyat per mitja cobla Punt de Malura, els Gegants i el Ball del Patatuf acompanyats per Bufalodre grallers, el Ball de Cercolets acompanyats per Ganxets grallers del Baix Camp, el Ball de Bastons acompanyats per Vitxets grallers de Reus, el Ball de Gitanes acompanyats pels Carreters, el ball de Valencians acompanyats per Canya d’Or i el Nano Galderic. En arribar a la plaça del Portal d’Avall, es faran els balls de lluïment.

Per la tarda, a dos quarts de sis, el Casal d’Avis acollirà el Concert i ball amb el Trio Velvet, que tindrà entrada gratuïta, i a les 19h el Casal Popular la Raconera serà l’escenari del Bingo de Festa Major.

V.Tapias

 

Coselva inaugura el nou molí sostenible, amb coberta vegetal

El nou molí de Coselva és totalment sostenible. Foto: Cedida

Coincidint amb la Festa de l’Oli Nou, la cooperativa Coselva inaugura el nou molí d’oli, que ha suposat una inversió de 5 milions d’euros per construir unes instal·lacions totalment sostenibles i sense cap impacte ambiental. L’acte d’inauguració es farà aquest diumenge, 12 de novembre, a les 9.30 h, a la Selva del Camp i més concretament al Mas d’en Víctor, que és una finca de 50 hectàrees destinada a la recerca.

El molí, que serà la nova casa de l’oli ANTARA, té capacitat per molturar 4 milions de quilos d’olives i utilitza un sistema pioner a Catalunya consistent en l’extracció al buit de l’oli d’oliva en lloc del premsat tradicional. Amb la tècnica d’extracció al buit, l’oli s’extrau totalment en fred de manera que les aromes, els polifenols i els àcids grassos es mantenen intactes i concentrats a l’oli, de forma que s’obté un producte molt diferenciat.

A més, el molí funciona amb energia solar i es fa reciclatge de les aigües utilitzades durant el procés d’elaboració de l’oli. D’altra banda, es valoritza el pinyol de l’oliva en reutilitzar-lo per a calefacció.

Les instal·lacions, de 4.000 metres quadrats i llum natural, han estat dissenyades per l’arquitecta Núria Salvador i tenen un format de “green village“, amb panells solars propis i una coberta vegetal que queda totalment integrada en el paisatge.

Els últims anys, Coselva ha sumat les cooperatives de l’Aleixar, Vilaplana i Castellvell del Camp, a més de la SAT Fruitscamp. La cooperativa resultant d’aquestes fusions agrupa 2.200 socis que produeixen uns 3 milions de quilos d’olives anuals.

V.Tapias

 

Èxit aclaparador de la Fira de la Selva del Camp

Una imatge de la fira. Foto: Cedida

Èxit aclaparador de la Fira 2023 de la Selva del Camp. Durant aquest cap de setmana milers de persones han passejat pels carrers i places del nucli antic del municipi amb motiu de la fira, que enguany ha tingut com eix principal el cicle de l’aigua. Altres aspectes que s’han volgut emfatitzar són els productes de proximitat i l’esperit emprenedor del territori.

Els principals reclams d’aquest certamen han estat la gastronomia, l’oci i la cultura, aquesta última ha destacat per excel·lència gràcies a l’oferta musical amb gairebé vint actuacions durant el cap de setmana.

Al llarg de tot el cap de setmana hem vist com els carrers del municipi s’omplien de gent que venien a gaudir d’un ambient diferent, on podien comprar productes artesanals i de kilòmetre zero a les paradetes que hi havia posades al llarg del carrer Major, a l’aparcament que hi ha a la zona del raval Sant Pere els més petits s’han divertit amb les atraccions i per acabar, els assistents també han pogut gaudir d’una varietat gastronòmica i una àmplia oferta de vins a la zona de restauració i cellers.

El certamen va arrancar divendres al vespre amb la xerrada d’en Peyu a l’Espai Professional, la conferència, que va ser tot un èxit, va atraure a molt de públic pels carrers del municipi i va ser una posada en marxa espectacular per la zona de restauració i tast de vins.

Santiago Castellà i Josep Masdeu. Foto: Cedida

Santiago Castellà, subdelegat del govern d’Espanya a Tarragona, va ser l’encarregat de pronunciar el discurs inaugural de la Fira dissabte al matí. Aquest va lloar la bona salut del certamen que, segons ell, “ha sabut trobar una identitat pròpia en la seva fira, un fet que l’ha sabut diferenciar de la resta d’esdeveniments del territori”. I ha recalcat que la Fira és la viva expressió d’una rica vida cultural, social, comercial i econòmica i que “en un context de profunds canvis històrics, la Selva del Camp va un pas endavant i això és important en un món tan competitiu i global”.

Per altra banda, l’alcalde de la Selva, Josep Masdeu, va comparar el concepte de la Fira selvatana amb el d’una àgora grega i va destacar que la Fira “no només és un intercanvi comercial, sinó que és un intercanvi social i d’idees”.

Després dels parlaments, les autoritats i representants d’entitats locals van acompanyar a Santiago Castellà a una passejada pels grans atractius de la Fira. La banda juvenil de l’Aula Vilalta també els va acompanyar pel seu recorregut al llarg del carrer Major.

Durant la visita, Castellà també va tenir temps de visitar les instal·lacions de l’Ajuntament i signar el llibre d’honor, a més de conèixer el procés d’elaboració de l’oli a la sala museu de Coselva.

V.Tapias

 

La Selva del Camp obre la seva àgora amb l’arribada de la Fira

L’alcalde i el subdelegat del Govern, visitant els estands. Foto: Tots21

Un dels estands de les entitats de La Selva. Foto: Tots21

Un moment de la visita a una parada d’oli. Foto: Cedida

La Selva del Camp està de Fira des de la tarda de divendres. Aquesta dissabte, el subdelegat del Govern central, Santiago Castellà, s’ha vestit de Manuel Castells per desplegar un pregó inaugural que ha estat més proper a una lliçó magistral de doctor honoris causa que a un pregó clàssic.

L’alcalde de La Selva, Josep Masdeu, l’havia precedit definint la històrica Fira com “una àgora” grega situada al segle XXI, una plaça “que és punt de trobada de comerç, cultura i també de cohesió social”. No per casualitat “són les places les que vertebren aquesta Fira”.

Castellà, profesor universitari durant 25 anys i exvicerector de la URV, ha mostrat una portentosa capacitat de síntesi dels temps que ens està tocant viure i del futur tecnològic que ens espera. “Per primera vegada en la història ens trobem davant una matexia idea compartida arreu del món, la de la defensa dels objectius de desenvolupament sostenible”, ha començat el seu relat. Una defensa d’un model sostenible i digital “que comença als pobles i a les ciutats, pobles com La Selva del Camp”. Justament, “La Selva ha sabut crear el model de ciutat on sentir-se a gust, sense ser una ciutat dormitori, sense perdre la seva vinculació amb l’agricultura, fent-ho amb convivència, amb proximitat i gaudint de productes de kilòmetre zero”.

Josep Masdeu fent un obsequi a Santiago Castellà acabat el pregó. Foto: Tots21

Enric Robert, regidor de Medi Ambient i Obres. Foto: Cedida

Una Selva que tot i conviure a cavall entre Reus i Tarragona no s’ha deixat fagocitar per ambdues ciutats, “mantenint la seva identitat, mostrant una realitat social que amplia el concepte de democràcia. El mercat, el cafè i la festa són els espais de generació de valors, amb gent creativa i preocupada per les persones grans”. Un modus de vida al carrer “que de manera informal ha creat una agenda política de les seves prioritats i dels quadres que necessita per comandar cada entitat, on cadascú hi troba el seu lloc”.

Castellà ha insistit en dues idees clau: la de canvi històric a partir dels objectius de desenvolupament sostenible, la digitalització i la intel.ligència artificial i com aquest canvi ha de ser liderat pels valors, “nascuts a Europa”. La Selva justament pot mostrar el seu compromís amb aquests valors, com és el cas de la gestió de l’aigua.

Finit el pregó, les autoritats han visitat al mateix Castell del Paborde la mostra fotogràfica que recull les obres presentades per concursar al calendari de 2014, a més d’una visita a l’espai de coworking i una posterior passejada pels estands de la Fira.

Què ens espera a la Fira

Amb una previsió de visitants d’entre 10.000 i 12.000 i amb l’afegit de l’ampliació de les activitats a divendres a la tarda-nit, durant dos dies els carrers i les places del nucli selvatà són els protagonistes. Al llarg del carrer Major s’hi troben les parades de productes artesans; a la plaça Sant Andreu s’hi mostren els estands de les entitats locals; la plaça Major acull també mostres de comerç de proximitat i quilòmetre zero i la plaça de Simó Salvador tornara convertir-se en el punt de trobada de diversos cellers del territori que ofereixen tastos de vins. A la plaça de les Pletes de nou observem la zona de restauració, amb food trucks i establiments de degustació, que l’any passat va gaudir d’un gran èxit.

El recorregut es completa a l’aparcament del Raval de Sant Pere, espai destinat a les atraccions i firetes, és a dir, opcions per a totes les edats.

La cita compta amb diferents actuacions musicals durant tot el cap de setmana als diferents escenaris instal·lats a la plaça de les Pletes, la plaça Simó Salvador i la plaça Major. Com a novetat per als joves, la nit de dissabte hi haur prevista l’actuació del DJ Engineerz a l’Hort d’Iglésies. Masdeu ha dit que la fira “és un bon aparador per ensenyar la diversitat de grups musicals que tenim”. Diumenge al matí, a l’espai dels Ponts hi haurà una concentració de cotxes antics.

El vessant econòmic de la fira tornarà a centralitzar-se a l’Espai Professional, que enguany celebra els seus deu anys. Les propostes, organitzades per l’Ajuntament selvatà i el Taller Coworking, compten amb diferents xerrades i conferències, entre la qual destaca la de divendres amb l’humorista emprenedor Peyu, que acaba de guanyar el premi Ondas 2023 pel seu programa “El búnquer”, així com una sessió de networking amb experiències exitoses de negocis al Camp de Tarragona i una trobada amb comerciants locals.

Jaume Garcia

 

La Fira de la Selva aposta per la promoció del producte de proximitat

La Fira se celebrarà l'últim cap de setmana d'octubre.

La Fira se celebrarà l’últim cap de setmana d’octubre.

La Selva del Camp celebrarà el darrer cap de setmana d’octubre la seva fira, que tindrà com a objectiu impulsar els productes de proximitat. La inauguració de l’edició serà al Castell de la Selva el dissabte 28 d’octubre a les 11 del matí amb l’acompanyament de Santiago Castellà, el subdelegat del govern a Tarragona.

Josep Masdeu, alcalde de la Selva del Camp i regidor de Promoció Econòmica, ha qualificat la fira com un “esdeveniment multisectorial” i ha remarcat que “han intentat adaptar-la a totes les edats perquè tothom s’hi senti integrat”.

Durant dos dies els carrers i les places del nucli selvatà seran els protagonistes. Al llarg del carrer Major s’instal·laran les parades de productes artesans; a la plaça Sant Andreu s’hi podran trobar les parades de les entitats locals; la plaça Major acollirà mostres de comerç de proximitat i quilòmetre zero i la plaça de Simó Salvador tornarà a convertir-se en el punt de trobada de diversos cellers del territori que oferiran tastos de vins. A la plaça de les Pletes es tornarà a ubicar a la zona de restauració, amb food trucks i establiments de degustació, que l’any passat va gaudir d’un gran èxit.

El recorregut es completarà a l’aparcament del Raval de Sant Pere, que serà la zona d’atraccions i firetes.

La cita comptarà amb diferents actuacions musicals durant tot el cap de setmana als diferents escenaris instal·lats a la plaça de les Pletes, la plaça Simó Salvador i la plaça Major. Com a novetat per als joves, la nit de dissabte hi haurà l’actuació del DJ Engineerz a l’Hort d’Iglésies. Masdeu ha dit que la fira “és un bon aparador per ensenyar la diversitat de grups musicals que tenim”. Diumenge al matí, a l’espai dels Ponts hi haurà una concentració de cotxes antics.

El vessant econòmic de la fira tornarà a centralitzar-se a l’Espai Professional, que enguany celebra els seus deu anys. Les propostes, organitzades per l’Ajuntament selvatà i el Taller Coworking, comptaran amb diferents xerrades i conferències, entre la qual destaca una amb l’humorista emprenedor Peyu, que acaba de guanyar el premi Ondas 2023 pel seu programa “El búnquer”, així com una sessió de networking amb experiències exitoses de negocis al Camp de Tarragona i una trobada amb comerciants locals.

V.Tapias

 

Un documental de Canal Camp recupera la història dels mítics aplecs de Paretdelgada

Lluís Cuartero i Antonio Mellado Cardoner, autors del documental, sent felicitats en acabar el passi. Foto: Tots21

Un espectacular documental de Canal Camp (‘Paretdelgada: un fil d’esperança’) , la televisió pública de La Selva del Camp, recupera en 40 minuts la història dels sis aplecs de l’ermita de Paretdelgada que es van celebrar entre 1959 i 1964 i que van esdevenir un esclat de catalanisme i un crit de llibertat contra la dictadura de Franco.

Pels aplecs, organitzats per una modesta entitat local, la colla sardanista Germanor, hi van desfilar des de Raimon -que cantaria ‘Al vent’ quan encara no era massa conegut- als Setze Jutges o Salvador Escamilla, mentre s’hi interpretava la Santa Espina, la lletra de la qual estava prohibida pel règim. Les trobades van esdevenir multitudinàries i punt d’arribada de gent de tot Catalunya i de més enllà justament quan molts actes amb rerefons polític eren prohibits. Però La Selva quedava lluny dels centres de poder barcelonins i suposaven una possible sortida de reivindicació sense tants riscos.

Tot un univers de llibertat i catalanitat s’hi van fer presents fins que en 1965 un cúmul de dificultats, entre elles les que posava el propi règim -que havia estat humiliat en l’edició de 1964, quan el parlament del cardenal Benjamín de Arriba y Castro va ser silenciat en ser tallat el cable del micròfon- van suposar el seu final. Però l’entitat s’ha compromès a recuperar-lo en 2024, coincidint justament amb el 60è aniversari de la darrera edició.

El treball és obra del director de Canal Camp, Antonio Mellado Cardoner, i del productor del mateix canal, Lluís Cuartero, i en ell s’hi reprodueixen nombroses fotografies de l’època, algunes inèdites, en gran part procedents del fons cedit per Isidre Fonts Masdeu -promotor principal dels aplecs i creador junt a la seva esposa de la libreria Gaudí, de Reus-, a més d’un conjunt d’entrevistes a supervivents dels aplecs, al cronista local Joaquim Masdeu i a la lingüista reusenca Agnès Toda. Ambdós han publicat treballs sobre l’Aplec de Paretdelgada.

La sala d’actes del Castell del Paborde s’ha omplert de públic i d’emocions. Foto: Tots21

Ha estat un passi, el viscut la tarda de diumenge al Castell de Paborde de La Selva, farcit d’emocions, especialment per les persones que ja no hi són i apareixen al documental en fotografies en blanc i negre. La sala d’actes del Castell s’ha omplert a vessar per seguir el documental, que de fet inicia el cicle de tres activitats de commemoració dels aplecs que tindran lloc aquest mes d’octubre a La Selva.

Roser Vallverdú, presidenta de la colla sardanista Germanor, ha estat l’encarregada de presentar l’acte, que ha comptat també amb els parlaments de l’arxivera de Reus Elisenda Cristià, que ha situat el context històric i l’impacte nacional i ideològic que va tenir l’aplec selvatà com a punt de trobada de la lluita antifranquista des de la catalanitat, uns aplecs que refermaven “la idea cultural de Catalunya i dels Països Catalans”.

De fet, en certa manera, des des aplecs de la Selva va començar a parlar-se del que Joan Fuster definiria com a Països Catalans. A l’acte també hi ha intervingut el diputat provincial Josep Baiges, el pare del qual fou compositor de sardanes, la regidora delegada Neus Bové i el president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Xavier Tresseras i Ribas.La jornada ha clos amb la inauguració d’una exposició dels aplecs.

Per cert, el responsable de tallar el micròfon al cardenal fou el selvatà Lluís Maria Sunyer. Ho desvetlla el documental. I tothom hi va estar d’acord.

Jaume Garcia

 

La Selva organitza un cicle per rememorar els Aplecs de Paretdelgada prèvia a la recuperació

Cartell d'actes del cicle.

Cartell d’actes del cicle.

La colla sardanista Germanor de la Selva del Camp en col·laboració amb el Grup de Dones del municipi organitzen el cicle Sardana, Cultura i Germanor 1959-1964 per rememorar els Aplecs de Paretdelgada que es van celebrar a la Selva del Camp durant el franquisme com a espai de resistència cultural i política. Durant el mes d’octubre s’han programat diverses activitats divulgatives i una exposició. D’altra banda, l’entitat ha començat a treballar per recuperar l’Aplec de Paretdelgada el maig del 2024.

El 8 d’octubre a les sis de la tarda, al Castell del Paborde de la Selva del Camp, s’obrirà el cicle amb la presència del president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Xavier Tresseras i Ribas. A continuació es projectarà el documental realitzat per Canal Camp: Paretdelgada: un fil d’esperança, una peça que recupera els històrics aplecs de Paretdelgada a través dels testimonis de persones que van impulsar les trobades. El seu relat es completa amb fotografies, fins ara inèdites, dels aplecs, així com de la colla Germanor.

Aquell mateix dia, al Castell s’inaugurarà una exposició que recull textos i fotografies que il·lustren els aplecs sardanístics més importants del Països Catalans entre el 1959 i el 1964 organitzats pel Grup Germanor de la Selva del Camp. Es podrà visitar del 8 d’octubre al 22 d’octubre.

El 13 d’octubre, a les set de la tarda a l’auditori de Santa Llúcia, hi haurà un col·loqui sobre els Aplecs de Paretdelgada a càrrec de l’etnòleg Salvador Palomar; la filòloga catalana Agnès Toda; Robert Miralles, mestre de català i monitor de sardanes a Reus, i el membre de Germanor entre els anys 1959 i 1964 Cinto Felip. La xerrada estarà moderada per Teresa Vives, monitora sardanista i conductora del programa de sardanes de LANOVA Ràdio de Reus.

Finalment, el divendres 20 d’octubre a les set de la tarda, al Castell del Paborde, tindrà lloc la cloenda del cicle a càrrec de la presidenta de la Colla Sardanista Germanor, Roser Vallverdú. En el mateix acte, es donarà a conèixer el guanyador del cartell per l’Aplec de Paretdelgada 2024. Per cloure el cicle, el grup de música tradicional i popular Roseret oferirà un concert.

V.Tapias

 

La Selva viu la Festa de la Residència en el seu 20è aniversari

L’alcalde, Josep Masdeu, amb Josep Serra, fent un obsequi a l’àvia centenària. Foto: Tots21

La Selva del Camp ha celebrat aquest diumenge la Festa anual de la Residència i Centre de Dia El Vilar, un equipament que justament va obrir portes fa 20 anys per donar sortida a la demana d’un espai d’aquestes característiques que és usat majoritàriament pels selvatans i selvatanes, però també per residents de poblacions del voltant. L’ampliació ha començat a rebre ja els nous usuaris, nou fins ara, i a finals d’octubre estarà completa.

L’alcalde i president de la Fundació Pública El Vilar, Josep Masdeu, ha presidit un acte celebrat als jardins de l’escola i antic convent de Sant Rafael i on hi ha assistit una gernació de residents i familiars, així com Josep Serra, president de la Fundació per l’Atenció Social, i també la directora de l’equipament, Alba Mendoza.

Imatge de part dels residents que han assistit a l’acte. Foto: Tots21

En l’acte, l’alcalde ha ofert un pom de flors i un obsequi de l’Ajuntament a l’àvia centenària Pilar Blancher, mentre els residents han rebut també de mans dels regidors un obsequi. La Banda de Música de La Selva ha amenitzat l’acte retent un homenatge al recentment traspassat clarinetista Jordi Llompart, a qui se li ha deixat un seient lliure.

L’alcalde ha subratllat en el seu parlament la importància que el consistori li ha otorgat a aquest equipament des de fa més de 20 anys, quan es va començar a planificar. “La Residència té una història al darrere i moltes vivències: des de l’Ajuntament hem pogut tirar endavant molts projectes, però si d’algun em sento especialment orgullós i satisfet és de la Residència, del fet de donar acolliment a la gent gran, sigui del poble, però també de fora, gent que s’ha sentit acollida a La Selva”.

Reconeixement als promotors

L’alcalde reconeixia la tasca del grup promotor de persones que va idear i tirar endavant la Residència del Vilar. El projecte “es va iniciar molt abans de fa 20 anys quan una sèrie de persones i l’Ajuntament va començar a pensar que aquest seria un equipament necessari i es va avançar al que vindria després”. Masdeu ha defensat el servei que fa la Residència davant de comentaris que es feren de si suposava fer fora de casa els avis: “La gent envelleix amb salut, però arriba un moment en què necessita altres atencions i difícilment moltes famílies poden prestar aquestes atencions pel ritme de vida actual. I abans qui cuidava la gent gran eren les dones. La realitat s’ha imposat i es així com avui en dia traslladem les persones grans a recintes on seran més ben ateses, com són els hospitals o centres de dia”.

Aquell grup promotor de la Residència va oferir “la seva capatitat i sobretot el seu amor i la seva estima al poble i a la gent gran”. Gent com Aleix Vives, Josep Barceló,  Xavier Carnicer, Joan Maria Milà, Ignasi Carnicer, Rosa Pérez, o el mateix Masdeu, que aleshores era regidor i un dels principals impulsors del projecte.

Quan es va idear la Residència ja es va contemplar reforçar els fonaments de l’edifici per afrontar una possible ampliació, que ha arribat enguany: “En aquells moments vam creure que la necessitat de tenir cura de la gent gran aniria incrementant-se, i el cert és que el temps ens ha donat la raó”.

El projecte ha pogut ser una realitat “perquè hi hem cregut, perquè hi ha hagut lideratge i perquè hi ha amor i estima”.

Al seu torn, Josep Serra recordava els 20 anys de la residència, “i què millor fer-ho que havent inaugurat una planta nova”. Serra destacava que “hem deixat enrere el covid: hi havia usuaris que no coneixien la cara dels treballadors perquè havien ingressat en temps de covid i només els coneixien amb mascareta. Per fi han pogut posar-li cara a les persones que ens cuiden”, subratllava. La Fundació suma ja 11 residències.

El director de l’Àrea Social de la Fundació també recordava que s’ha posat en marxa una sala d’estimulació sensorial i es treballa amb projectes de vida dels usuaris. Finalment, ha agraït als treballadors les obres d’ampliació i “la paciència tinguda durant les obres perquè s’ha construït una planta a sobre d’una altra que estava en funcionament i en canvi s’ha fet sense alteracions en el dia a dia del centre”. Serra ha acabat el seu parlament agraint el suport constant rebut per part de l’Ajuntament.

Façana de la Residència i Centre de Dia El Vilar. Foto: Tots21

Alba Mendoza ha destacat, en el seu parlament, que per donar continuïtat al projecte “sempre necessitem persones implicades en les cures, empàtiques, amb voluntat de formar-se i renovar-se i que tinguin l’habilitat de llegir mirades i anticipar-se a les seves necessitats sense que siguin demandades”. El Vilar “té la sort de tenir un equip capaç d’emprendre aquest repte i afrontar-ne de nous, amb habilitats de compromís social i de responsabilitat”, ha subratllat. L’ampliació “és un repte important perquè afrontem fer-nos grans sense perdre la nostra essència i identitat, involucrant tots els agents per fer-ho possible: usuaris, famílies, treballadors, empreses, la societat de La Selva i l’Ajuntament”.

L’ampliació

El passat mes de març s’inaugurava la nova planta de l’ampliació de la residència. La construcció d’una segona planta sobre l’edifici existent, que acull també el centre de dia i el CAP selvatà, ha permès passar de les 55 places que s’oferien fins ara a un total de 90. La majoria dels trenta-cinc nous residents comptaran, a més, amb una plaça pública subvencionada pel departament de Drets Socials. Segons el conveni signat entre els responsables municipals i la conselleria, les 33 places públiques actuals s’incrementaran en la mateixa proporció després de l’ampliació, de manera que el centre passa a disposar, en total, de 55 llits de caràcter públic i de 35 places privades.

La regidora Judit Fontanillas, fent un obsequi a una resident. Foto: Tots21

Les obres, executades al llarg del darrer any, han comportat la construcció de 22 noves habitacions, 13 dobles i 9 individuals, amb espais útils que van des dels 27 als 20 metres quadrats. També s’han creat dues noves zones de convivència de 84 i 131 metres quadrats, a més d’una nova terrassa i noves àrees de serveis i control. L’actuació també s’ha aprofitat per redimensionar i millorar altres zones comunes, com ara els vestuaris del personal, la cuina o la farmaciola. En total, l’espai construït ha passat de ser de 2.796 a 4.201 metres quadrats .

Tot plegat, en aquests 20 anys hi han passat 1.240 usuaris, amb ocupacions de prop del cent per cent, amb 963 usuaris de la Residència i 277 del Centre de Dia.

Jaume Garcia

 

Els 10 anys de l’Accents portaran a Paco Ibañez, Rodrigo Cuevas, Blaumut o Núria Graham

Rodrigo Cuevas al festival Cruïlla. Foto: Eli Don

Rodrigo Cuevas al festival Cruïlla. Foto: Eli Don

El festival Accents celebra el desè aniversari amb artistes com Paco Ibañez, Rodrigo Cuevas, Blaumut o Núria Graham. Del 6 d’octubre al 16 de desembre, s’oferiran una trentena d’actuacions en set municipis del Baix Camp i el Tarragonès. Reus, Cambrils, Riudoms, el Morell, la Selva del Camp, Botarell, Mont-roig del Camp i les dues darreres incorporacions d’aquesta edició, Vilaplana i Altafulla, acolliran els concerts. La cantautora ebrenca Montse Castellà encetarà el festival el divendres 6 d’octubre a la Torre del Llimó de Cambrils.

El 14 d’octubre serà el torn pel cantautor de 88 anys Paco Ibañez al Teatre Fortuny de Reus dins de la seva gira internacional ‘Nos queda la palabra‘ i com a homenatge per la seva trajectòria en favor de la llibertat. El concert de cloenda serà amb l’asturià Rodrigo Cuevas, el 16 de desembre també al Teatre Fortuny.

El concert en el qual Blaumut també celebrarà els deu anys com a formació, el 25 de novembre al Fortuny; o la col·laboració entre Reus Digital i LANOVA Ràdio de Reus amb l’Accents que permetrà portar a Santiago Auserón, l’excantant de Radio Futura, al Fortuny la nit del dia 11 de novembre, presentant el seu nou disc acompanyat de sis músics de jazz de primer nivell.

També a Reus, però al Bartrina, es podran veure les actuacions de presentació dels nous discos de La Ludwig Band (27 d’octubre), Núria Graham (1 de desembre), Pau Vallvé (18 de novembre), o el final de gira de Joan Reig (26 de novembre), que tindrà diversos convidats en un concert copresentat amb l’Associació de Concerts de Reus (ACR).

Encara a Reus, però a la Sala Santa Llúcia, el 7 de desembre es podrà escoltar a la cantant de les Garrigues Meritxell Gené amb el seu nou projecte amb Santi Careta i Guillamino amb el seu particular homenatge a Gabriel Ferrater i l’endemà, el reusenc resident a Madrid Joel Reyes presentarà un concert especial per celebrar 30 anys als escenaris i els 20 anys de la seva arribada a Madrid.

La presentació de l'Accents. Foto: Cedida

La presentació de l’Accents. Foto: Cedida

A Riudoms es podrà escoltar la gira de comiat de la històrica cantautora penedesenca Marina Rossell (12 de novembre); a Cambrils, a banda de Montse Castellà, hi tocarà el guanyador del Portautors, Gabriel Kazz (3 de novembre); Mireia Feliu (5 de novembre) amb el seu homenatge a la seva tieta Núria Feliu i el nòrdic Halldoor Mar, conegut com a katalonski, que actuaran a la Cripta de l’Ermita.

La Selva del Camp permetrà veure al Castell del Paborde la cantautora Anna Andreu (4 de novembre) acompanyada de Maria Arrufat i la cantautora Namina (2 de desembre). Al Morell, s’ha programat la presentació del nou disc de Carles Belda i el conjunt Badabadoc en un concert vermut coincidint amb la festa major el 17 de novembre. La valenciana Esther actuarà a Mont-roig del Camp el 22 d’octubre, i a Vilaplana, les actuacions del valencià Pau Alabajos (15 d’octubre) i de Caïm Riba (5 de novembre), presentant els seus darrers treballs discogràfics en dos concerts vermut.

Botarell continua present a l’Accents amb l’estrena absoluta de l’espectacle Dones de Paraula (8 d’octubre, Parc Botànic), un projecte format per quatre cantants de les nostres comarques: Anna d’Ivori, Txell Mas, Nerea Bassart i Maria Jacobs. Finalment, Altafulla s’estrena a l’Accents amb un concert al Casal la Violeta que permetrà escoltar el 28 d’octubre el nou disc del grup de Lleida Renaldo & Clara, titulat ‘La boca aigua‘.

ACN

 

Anima’t proposa trenta esdeveniments culturals en els propers tres mesos

L'RCC és la programació de música contemporània estable a la ciutat de Reus.

L’RCC és la programació de música contemporània estable a la ciutat de Reus.

L’Associació Cultural Anima’t ha anunciat part de la programació de l’últim trimestre de l’any, que inclourà més de trenta activitats culturals: espectacles en viu, música en directe i cinema en versió original.

Reus Cultura Contemporània (RCC)

L’RCC és la programació de música contemporània estable a la ciutat de Reus que té com a objectiu normalitzar el consum cultural a la regió del Camp de Tarragona.

D’octubre a desembre, comptarà amb artistes locals com Slice, Cati Plana, Pau Puig i Sr. Lufthansa; nacionals com Uxue, Ruinosa y las Strippers de Rahola, Carlota Flâneur i Guillem Roma; així com artistes de la resta de l’Estat: Dalila, Paco Moreno, Ghouljaboy i Sandra Monfort, i els internacionals Maita i Henri Herbert.

Els concerts tindran lloc en diversos espais de la ciutat de Reus: Absenta, El Racó de La Palma, La Taverna Depertaferro i La Sala Polivalent de La Palma.

Aquesta programació compta amb la col·laboració i suport d’organitzacions com H2O, el Casal Despertaferro, La Bullanga i La Kultural.

Fa 24 temporades que es fa cinema en VO a l'Auditori de la Diputació.

Fa 24 temporades que es fa cinema en VO a l’Auditori de la Diputació.

Cinema en versió original a l’Auditori de la Diputació

Ininterrompudament des de fa ja vint-i-quatre temporades l’u d’octubre es reprèn el Cinema VO a l’Auditori de la Diputació de Tarragona. La programació comptarà amb la projecció de deu films seleccionats amb rigorositat per dur a la gran pantalla el cinema d’autor que més ha cridat l’atenció.

Entre els films hi destaquen Afttersun, de la directoria anglesa Charlotte Wells; El Triángulo de la tristeza, del suec Ruben Östlund; o The Whale,  del nord americà Darren Aronofsky.

Les entrades tenen un cost de 6 € i es podran adquirir a partir de les 18:00 cada diumenge al mateix auditori.

El Club

El Club complementa l’activitat cultural que des del sector privat s’impulsa a Les Golfes de ca Flassada. El Club d’espectadors ofereix una programació mensual, d’octubre a maig, destinada a un públic inquiet disposat a arriscar i a descobrir.  El projecte només és possible gràcies a l’esforç dels artistes, que adapten la seva obra a Ca Flassada i a les possibilitats econòmiques de les persones sòcies.

La programació d’aquest últim trimestre de 2023 compta amb sis espectacles. La temporada l’obrirà el mag Gerard Borrell el diumenge 8 d’octubre. En destaquem també el multi-instrumentista del Regne Unit, Matt Elliot, el dissabte 4 de gener; o la valenciana Titana, el diumenge 17 de novembre dins el programa “Circuit Folk“.

Per poder assistir als concerts d’El Club cal ser-ne soci o, en cas de que quedin entrades, es podran adquirir contactant amb un soci o sol·licitant-ho al correu info@animat.cat

V.Tapias

 

El Morell acull una reunió per reforçar la seguretat al camp dels municipis de la zona

Instantània de la reunió. Foto: Cedida

Instantània de la reunió. Foto: Cedida

Els robatoris i fets delictius al camp són un greu problema que té la pagesia en alerta. És per això que el Morell va acollir, aquest passat dilluns, una reunió a la qual van assistir representants d’Unió de Pagesos, alcaldes i representants dels ajuntaments de la Pobla de Mafumet, Vilallonga del Camp, la Selva del Camp, Perafort, Constantí i el Morell, així com Mossos d’Esquadra i altres cossos de seguretat, per tal de poder-se coordinar i treballar en equip contra aquesta problemàtica.

La campanya se centrarà en l’època de collita d’avellana i oliva, temporada en què els diferents cossos de vigilància locals es mantindran en contacte permanent amb els Mossos d’Esquadra, amb l’objectiu principal de reduir els fets delictius i els furts a l’entorn rural i agrícola.

Entre les principals indicacions de cara a la pagesia hi ha la importància que es denunciï qualsevol furt, així com informar-ne a les Guàrdies Municipals. “Al nostre municipi s’intensificaran els controls, de manera coordinada amb la resta de cossos de seguretat, per tal de tenir un major control de la situació”, exposa l’alcalde morellenc, Eloi Calbet. “Volem donar suport a la pagesia, un sector especialment delicat i que, en moments com aquest, requereix l’ajuda de tothom”, afegeix Josep M. Español, regidor de Seguretat ciutadana i d’Agricultura de l’Ajuntament del Morell.

V.Tapias