Pla Quadriennal viari: La Diputació millorarà la carretera de Vilallonga a La Selva

La presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, amb el responsable de l’Àrea d’Infraestructures del Territori, Jaume Vidal, i altres tècnics. Foto. DiariTots21

La Diputació de Tarragona executarà en aquest mandat la millora de la carretera de Vilallonga del Camp a La Selva del Camp -la carretera de l’ermita de Paretdelgada, laTV-7223-. Es tracta d’una vella reivindicació per millorar una carretera estreta i defectuosa. S’hi invertiran 3,4 milions d’euros en un tram de 4,4 kilòmetres, una obra que eixamplarà la via.

Es tracta d’una de les inversions destacades que acometrà la Diputació al Camp de Tarragona entre aquest any i el 2027. La Diputació de Tarragona ha fitxat les actuacions de millora que impulsarà a la seva xarxa viària aquest mandat en el nou Programa quadriennal d’inversions a la xarxa local 2024-2027, que s’aprovarà aquest divendres 26 de juliol al ple de la corporació.

També al Camp de Tarragona, en aquest cas al Baix Camp, s’executarà una rotonda entre Castellvell i Almoster per evitar l’actual gir a l’esquerra per accedir a la urbanització Castellmoster. La inversió sumarà 350.000 euros. Als Pallaresos es preveu la construcció d’una rotonda de Tarragona a la C-51, a la intersecció de la carretera TP- 2031 i TV-2236. La inversió serà de 385.000 euros.

15 actuacions

El programa inclou 15 actuacions amb un pressupost aproximat de 27,79 milions d’euros (9 més que en el quadrienni anterior), entre les quals destacad poderosament el condicionament de la carretera que uneix la Ràpita amb Poble Nou del Delta (Amposta) i que suposarà una inversió d’11 milions d’euros.

La selecció dels projectes que inclou el programa quadriennal s’ha realitzat seguint una metodologia que prioritza les actuacions segons tres criteris tècnics de seguretat, rendibilitat i impacte, i tenint en compte també l’equilibri territorial i el progres social i econòmic de la demarcació. El programa l’han presentat la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, i la diputada delegada d’Infraestructures del Territori, Iris Castell.

Noemí Llauradó ha destacat que la nova T-2021 entre la Ràpita i Poble Nou del Delta “és la inversió més alta en carreteres en els últims 20 anys a les Terres de l’Ebre”, amb 11M€ i 10 km de recorregut. Alhora, ha assegurat que “les connexions entre pobles, i les comunicacions en general, tenen un retorn social i econòmic destacat; milloren les oportunitats dels municipis i contribueixen a l’equitat territorial. Calen bones carreteres, i ben segures, que afavoreixin la mobilitat sostenible i a la Diputació treballem per fer-ho possible”. De la seva part, la diputada delegada d’Infraestructures del Territori, Iris Castell, ha detallat les diferents actuacions i l’aplicació dels diferents criteris tècnics emprats en la seva selecció: seguretat, rendibilitat i impacte.

De les actuacions previstes al programa quadriennal, la més destacada serà la de la carretera que uneix la Ràpita amb Poble Nou del Delta. Aquest és un projecte de gran envergadura i molt reivindicat que suposarà una inversió d’11 milions d’euros. La futura T-2021 millorarà el traçat de la via en 10 quilòmetres, fent-la més segura i alhora contribuirà a la millora de l’activitat econòmica, agrícola, turística i de serveis en aquesta zona. En concret, s’eixamplarà la via en 7,8 quilòmetres, es milloraran les interseccions, es construiran dues rotondes i un itinerari segur per a vianants i ciclistes. Amb l’objectiu de guanyar temps en l’execució d’aquesta actuació, de necessitat prioritària, la Diputació ja va començar a treballar-hi l’any 2022 i es va iniciar el tràmit ambiental a començaments del 2023, just després de l’aprovació definitiva del Pla Zonal que li confereix la competència per poder actuar-hi. El projecte constructiu es preveu que s’aprovi inicialment aquest 2024 i les obres començaran durant el 2025.

Entre les actuacions que prioritza el programa quadriennal, també destaquen el citat condicionament de la TV-7223, de Vilallonga a la Selva del Camp; la millora de la TV-2401 de la Bisbal del Penedès a la C-51 pel Montmell per 1,7 milions d’euros, i la T-320, que uneix Montbrió i l’estació de Botarell, una obra que, amb una inversió d’1,2 milions d’euros, facilitarà que hi pugui passar paral·lelament la canonada d’aigües del CAT.

Què es prioritza

La selecció de les actuacions incloses al programa quadriennal s’ha realitzat segons una proposta tècnica elaborada amb una metodologia de priorització d’actuacions basada “en criteris de seguretat viària, rendibilitat socioeconòmica i d’impacte sobre els usuaris vulnerables”, ha subratllat Llauradío. Aquesta valoració facilita un primer llistat de carreteres prioritàries, d’entre les quals, també es fa una selecció tenint en compte criteris d’equilibri territorial i de progrés social i econòmic per concretar les actuacions seleccionades.

Pel que fa a la seguretat, es prioritzen les actuacions en trams de carreteres i interseccions que presenten nivells d’accidentabilitat més alta que la resta o que tenen un risc de sinistralitat potencial elevat. Quant a la rendibilitat socioeconòmica de les inversions, es tenen en compte el nombre d’usuaris i el cost estimat de l’actuació, prioritzant les actuacions que, amb un menor cost, milloren les condicions de circulació per a un nombre major de vehicles. Per últim, també es valora com l’actuació redueix l’impacte social i ambiental de les carreteres a l’entorn que travessen i millora la qualitat de vida de les persones que viuen i treballen a prop, reduint conflictes amb els usos confrontants o millorant la mobilitat interior a un nucli urbà, tant en vehicle com en transport públic, a peu i en bicicleta.

El Programa quadriennal és un instrument de gestió que preveu el Pla Zonal de la xarxa local de carreteres de la Diputació de Tarragona, que dona resposta a la voluntat de programar les actuacions per períodes de 4 anys i que millora la planificació, la integritat i la transparència en les decisions d’inversió a la xarxa local de carreteres. El manteniment i la millora de la xarxa viària de la Diputació de Tarragona és una de les prioritats de la institució, ja que la bona connexió viària és un element essencial per assegurar un progrés i desenvolupament equilibrat entre tots els municipis de la demarcació i garantir, per igual, la qualitat de vida de les persones del Baix Penedès, el Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre.

El Misteri de la Selva ofereix un nou paquet turístic per als seus espectadors

El paper de Jesús passa a Andreu Fortuny i Andreu Ferré –a la foto, amb Irene Massana, una de les intèrprets de Maria. Foto: Cedida

La representació assumpcionista del Misteri de la Selva entra en l’últim mes d’assajos de cara a les seves representacions del 14 i el 15 d’agost d’enguany i ho fa amb diverses novetats entre les ofertes d’entrades i amb un canvi significatiu en un dels papers protagonistes de la peça, el de Jesucrist.

La novetat més rellevant d’aquest 2024 és que el Patronat del Misteri de la Selva ha arribat a un acord amb la direcció de l’Hotel Boutique Mas Passamaner (5*) del municipi per tal d’oferir un paquet turístic conjunt que inclou entrada al Misteri de la Selva + dinar o sopar al restaurant de l’establiment per un preu especial de 47 euros. L’oferta és adaptable les dues representacions de la peça assumpcionista selvatana, de manera que es pot combinar un àpat o un altre en funció dels horaris de la peça i de les preferències de cada usuari, el 14 d’agost (22 h) i el 15 d’agost (20 h).

A més d’aquest paquet turístic en col·laboració amb l’Hotel Boutique Mas Passamaner, el Patronat del Misteri inclou altres novetats en l’oferta de preus que es poden trobar a través de la web Entràpolis (enllaç aquí). D’aquesta manera, s’ha establert un preu promocional per a veïns i veïnes de la Selva del Camp, que podran gaudir de la peça a un preu especial de 5 euros cada entrada (cal introduir el número de DNI en l’apartat de ‘codi de descompte’), a més d’un descompte especial del 10% per a grups que comprin més de vuit entrades.


Altres notícies:


Nous actors en el paper de Jesucrist

Per altra banda, pel que fa a la incorporació dels nous intèrprets que s’encarregaran de representar el paper de Jesucrist, són Andreu Ferré i Andreu Fortuny. El seu recanvi arriba després que l’any passat s’incorporés la jove cantant Judit Agràs per tal de representar el paper de la Verge Maria juntament amb Irene Massana. Com és habitual en aquesta representació medieval selvatana, els principals papers protagonistes disposen de dos intèrprets, un per a cada jornada en la qual es representa la peça, de manera que els dos nous cantants/actors protagonitzaran una representació cadascú, un el dia 14 i l’altra el dia 15.

Tant Ferré com Fortuny són perfectes coneixedors del Misteri de la Selva, en el qual han interpretat anteriorment papers en el grup actoral dels Apòstols i en el Petit Cor –un dels dos cors d’àngels que escenifiquen el cel dins de la representació–, i substitueixen dos veterans en el paper de Jesús com són Joan Massana i Rubèn Miquel.

El drama assumpcionista selvatà, el més antic d’Europa conservat de forma íntegra i la primera representació teatral completa que es conserva en català antic, repassa els darrers instants de la vida terrenal de la Verge Maria, la seva dormició i posterior assumpció al cel i coronació.

El text original anònim destaca per la seva decidida voluntat literària, transmet la frescor del català de la segona meitat del segle XIV així com el refinament del lèxic trobadoresc. Pel que fa als cants, tots a cappella, són interpretats majoritàriament amb la mateixa tonada que indica el manuscrit original i pertanyen al repertori gregorià i polifònic dels segles XIII i XIV.

 

El nou cicle ‘El Llindar’ porta les arts en viu a espais patrimonials de la Selva del Camp

El duet pianístic format per Júlia Fortuny i Bernat Sánchez obriran el cicle als jardins de l’Abel Ferrater. Foto: Cedida

L’Ajuntament de la Selva del Camp i l’associació cultural Empelt organitzen ‘El Llindar’, un nou cicle d’arts en viu durant els divendres de juliol en diversos espais de la Selva del Camp. La programació neix amb la voluntat de reivindicar el patrimoni material del municipi situat al llindar, fora del nucli urbà, com a llocs de participació cultural. El cicle se celebrarà els divendres 12, 19 i 26 de juliol al vespre, a la fresca, i comptarà amb un duet de música clàssica, un recital poeticomusical al voltant de l’avellana que inclourà un tast d’avellanes, i dos espectacles en el marc del festival Escena Germinal.

El 12 de juliol a les 22 h, el duet pianístic format per Júlia Fortuny i Bernat Sánchez, obriran ‘El Llindar’ des dels jardins de l’Abel Ferrater. ‘Miniatures a quatre mans’ és un concert de música clàssica on els assistents escoltaran des de la dansa de la Suite – Ballet Souvenirs de Samuel Barber, fins als ritmes russos d’inspiració folklòrica de Serge i Rachmaninoff, a més d’altres compositors com Frederic Mompou o Maurice Ravel.

La segona proposta arribarà el 19 de juliol amb ‘Les filles del vent’. Es tracta d’un recital poètic acompanyat amb música d’acordió que es podrà veure a partir de les 20 h a l’Aula de Natura i Agroecologia (ANA), al mas de la Rasa d’en Batlle. L’espectacle és un recorregut poètic amb textos de Xavier Amorós, Gabriel Ferrater o Maria Mercè Marçal, entre altres autors, per endinsar-se en el món de l’avellana. Una proposta que posarà el punt final amb un petit tast guiat d’avellanes. Tant el concert de piano com el recital són gratuïts.


Altres notícies:


Finalment, el 26 de juliol a les 20 h, a la finca experimental de Coselva al Mas del Víctor, tindrà lloc part de la programació del festival Escena Germinal. Hi haurà dos espectacles, ‘A mí no me escribió Tennessee Williams’, un número de dansa de la companyia Roberto G. Alonso, i ‘Lady Panda’, un espectacle de circ de Clara Poch, a més d’un passeig guiat. Durant aquesta jornada els assistents podran degustar diversos productes fets amb avellana. Les entrades per la proposta d’Escena Germinal es poden adquirir al web del festival.

Amb ‘El Llindar’, l’Ajuntament de la Selva del Camp i l’associació cultural Empelt presenten un cicle d’arts en viu que vol esdevenir estable, per reforçar la programació cultural estival, amb la voluntat de crear sinergies i oferir un espai d’exhibició als artistes amb lligams al territori. El cicle vol redescobrir llocs patrimonials del poble com a escenaris de propostes culturals que habitualment no s’usen amb aquesta finalitat.

 

El Misteri de la Selva arrenca els seus assajos i treu a la venda les entrades ‘en línia’

El Patronat ha preparat un taller de teatre i un sopar el 27 de juny per iniciar els preparatius de la posada en escena. Foto: Cedida

Des d’aquest dilluns 24 de juny al migdia, diada de Sant Joan, ja es poden adquirir les entrades anticipades per al quaranta-quatrè cicle de representacions del Misteri de la Selva, les quals s’han posat a la venda a través del portal digital Entràpolis.

Les representacions de la peça assumpcionista selvatana volen mantenir l’aposta d’arribar al màxim nombre de públic i de fer-ho de la manera més senzilla possible i repeteixen l’experiència de la venda telemàtica, de manera que els compradors podran veure en temps real les localitats disponibles i escollir quines desitgen adquirir per a qualsevol de les dues representacions del Misteri selvatà.

La venda es realitza a través del portal Entràpolis (enllaç aquí) i els preus dels tiquets s’ofereixen a 12 euros per persona. A més d’oferir-se la venda per internet, també s’ha reservat una part de les localitats disponibles per tal de vendre-les a taquilla abans de cada representació, tant el dia 14 d’agost, a les 22.00 h, com el dia 15, a les 20.00 h.

Taller de teatre i inici dels assajos

Més enllà de la venda d’entrades ‘en línia’, el Patronat del Misteri de la Selva ha programat una activitat especial per al dijous 27 de juny, amb l’objectiu d’iniciar els assajos de les representacions d’enguany.

A banda de reunir el cos actoral i cantaire de les últimes edicions de la peça assumpcionista, també s’ha fet una convocatòria oberta a aquelles persones aficionades al cant i a la interpretació que estiguin interessades a conèixer i introduir-se en el Misteri. A partir de les 21.00 h, a la plaça de les Pletes de la Selva del Camp, s’oferirà a tothom un taller gratuït de teatre al qual seguirà un ressopó a la mateixa plaça. Les encarregades de dirigir el taller seran les actrius Roser Martínez i Cristina Masdeu.

El Misteri de la Selva data del segle XIV i és una joia del teatre català. De fet, es tracta la peça teatral més antiga que es conserva íntegra en la nostra llengua. Es va localitzar a finals del segle XIX, es va recuperar a mitjan segle XX i es representa des de 1980 a la Selva del Camp.

 

La Selva referma la seva aposta pel cicle Solpostada, que uneix música i vins

Nei Torrell, director artístic, i Laura Girona, regidora de Cultura, en la presentació ei cicle aquest divendres. Foto: DiariTots21

L’àrea de Cultura de la Selva del Camp ha decidit donar un nou impuls al seu cicle Solpostada de concerts maridats amb cellers de proximitat, després que en la seva estrena de l’any passat es convertís en una de les novetats més atractives del panorama cultural de finals d’estiu al Camp de Tarragona.

La suma d’un programa musical de qualitat i poc convencional, amb un entorn especial i proper com és la terrassa del Castell de la Selva, unida a un tast de vins de cellers del territori, va resultar ser una fórmula d’èxit en l’edició de 2023, de manera que enguany s’ha buscat evolucionar i perfilar alguns detalls, tal com han explicat aquest divendres la regidora de Cultura de l’Ajuntament de la Selva del Camp, Laura Girona, i el director artístic de la Solpostada, Nei Torrell.

La primera novetat és de calendari, donat que si l’any passat tancava l’estiu, enguany quedarà totalment emmacat dins del mes d’agost, amb una proposta en cadascun dels seus cinc divendres, just a l’hora de la solpostada (dos quarts de nou). La segona és que, per tal d’evitar els problemes d’aforament de la primera edició, es podrà fer una reserva prèvia de localitats a través de la plataforma Codetickets. A banda d’això, també es preveu oferir un espai infantil per aquelles famílies que assisteixin als concerts amb canalla.


Altres notícies:


El preu de les entrades per cadascuna de les cinc Solpostades serà de 5 euros i s’ofereix la possibilitat d’adquirir l’abonament pels cinc dies del cicle amb un cost de 20 euros (15 euros pels empadronats a la Selva del Camp) i l’entrada per als menors de divuit anys serà de franc. “Volem, que la Solpostada posi el nom de la Selva en el panorama cultural de casa nostra”, ha indicat Laura Girona, però “també volem generar un entorn social per gaudir de la música de qualitat en família i amb els més joves”, motiu pel qual s’ha optat per donar el màxim de facilitats per tal que la proposta es pugui seguir en família.

Per la seva banda, Nei Torrell, ha posat la seva dilatada experiència com a promotor cultural al servei de la Solpostada per generar una oferta “eclèctica” i que “abraça moltes inquietuds”, però, sobretot, que parteix d’una característica essencial: “és música que surt dels circuits convencionals, són propostes no invasives i totes tenen l’objectiu de fomentar la sociabilitat”.

Entre el swing, el jazz i el groovy

Amb aquestes premisses s’ha preparat una oferta que es mou entre les aigües del swing i el dixie, passant pel jazz més experimental i el clàssic, així com el groovy i el funk. Tot plegat arrencarà el divendres 2 d’agost, amb el sextet Los Boozan Dukes (dixie i swing, Barcelona) i els vins a tastar seran tan agosarats com la seva música i els presentarà el Celler 9+ (La Nou de Gaià).

El segon concert arribarà el 9 d’agost amb Miranda & Miró Jazz Project (jazz, Madrid i la Selva del Camp), una proposta gairebé de casa però gestada a Suïssa que es podrà acompanyar dels vins del Celler de l’Encastell (Porrera) i el Celler Cal Bessó (els Guiamets). De cara al divendres 16 d’agost arribarà el torn de Queralt Albinyana (blues, Cardedeu), amb un repàs musical a les dones del blues maridat amb les propostes del Celler Terres de Vidalba (Poboleda).

Les dues últimes cites seran el 23 d’agost, amb el Jan Domènech Quintet (jazz, Barcelona) i la seva experimentada proposta jazzística a la qual acompanyarà el Celler Dasca Vives (Valls); mentre que el 30 d’agost es tancarà el cicle amb la sorprenent banda Corcs Drum&Organ (groovy funk i soul, Barcelona). La seva música d’esperit lliure i tecnologia antiga comptarà amb l’acompanyament de Vins Desantesos (Vinebre).

Premi per recuperar ‘solpostada’

El disseny de la imatge gràfica de la Solpostada s’ha confiat a Ekaitz Sánchez, que ja es va fer càrrec de la de 2023, i la regidora de Cultura ha volgut remarcar el reconeixement que recentment ha rebut el cicle, al qual s’ha atorgat el prestigiós premi ADG Laus Plata de Disseny Gràfic i Comunicació Audiovisual, per la singularitat del nom  –que reintrodueix un mot en desús– i el fet que fa valdre la riquesa lingüística del català.

La venda d’entrades de la Solpostada es podrà fer presencialment de l’1 al 14 de juliol, de dilluns a divendres, a les instal·lacions de la Biblioteca Pública de la Selva del Camp (edifici municipal de l’Hort d’Iglésies, s/n) i del 15 de juliol al 30 a través de la plataforma codetickets.com. Els abonaments de la Solpostada 2024 es podran comprar en línia fins al 2 d’agost o fins a esgotar-ne existències.

 

L’Ajuntament de la Selva dóna continuïtat al Pla de Transició al Treball de cara al curs 24/25

El ple ha servit per notificar que ja es pot iniciar la segona fase de les obres del teatre de la Defensa Agrària. Foto: Cedida

El consistori de l’Ajuntament de la Selva del Camp ha celebrat aquest dimarts la sessió plenària reservada al mes de juny i ho ha fet amb un ordre del dia centrat, bàsicament, a donar llum verda a diversos assumptes administratius de tràmit. Entre ells, destaca l’aprovació del conveni de col·laboració amb el Departament d’Educació de la Generalitat per tal de donar continuïtat a la realització de programes de formació i inserció emmarcats en el Pla de Transició al Treball de cara al curs 2024-2025.

Un altre tema tractat ha estat la modificació de crèdit mitjançant la qual s’incorpora un suplement de prop de 14.000 euros al pressupost de residència el Vilar que servirà per renovar la perruqueria del centre assistencial. També s’han fixat els dies festius locals de 2025, que seran el dilluns 2 de juny, i el dilluns 1 de desembre, l’endemà dels caps de setmana dedicats a les festes en honor a Sant Andreu.

Durant el primer tram del ple també s’ha donat compte de l’estat d’execució del pressupost, l’informe de morositat del període mig de pagament del primer trimestre de 2024.


Altres notícies:


En els informes de regidories, Laura Girona, des de l’àrea de Cultura, ha volgut convidar la ciutadania a prendre part a les diverses propostes que s’han preparat a la Selva durant l’època estiuenca. Entre ells, el cicle el Llindar, que portarà l’activitat cultural més enllà del nucli antic, el festival d’arts en viu Escena Germinal o la segona edició de la Solpostada, que tindrà lloc durant el mes d’agost a la terrassa del Castell.

Per altra banda, Neus Bové, des de Governació, ha recordat que aquest mes de juliol els interessats a demanar els ajuts pel lloguer jove del primer semestre de 2024 ja poden fer-ho; mentre que Judit Fontanillas, des de Festes, ha repassat les diverses activitats que vestiran la revetlla de Sant Joan i que culminaran amb el tradicional sopar als barris i una nit de gresca del des de la pista esportiva del Gil Cristià.

El tinent d’alcalde i regidor de Medi Ambient i Obres Públiques, Enric Roberto, ha parlat de la subvenció de poc més de 100.000 euros per part del Departament d’Acció Climàtica que permetrà dotar d’ombra el Portal d’Avall i de l’informe favorable del Departament de Cultura que autoritza a iniciar la segona fase de les obres de remodelació de la sala de teatre de la Defensa Agrària.

Finalment, des d’alcaldia, Josep Masdeu ha volgut felicitar públicament a totes aquelles persones que van fer possible la celebració de la Festa Major d’estiu, així com la tasca de la colla sardanista Germanor en la recuperació de l’Aplec de Paretdelgada.

 

La música, l’arrossada popular i l’homenatge a la Vellesa centren de la Festa Major selvatana

L’arrossada popular a l’Hort d’Iglésies va vendre 1.800 tiquets i va reunir més de 2.000 persones per dinar. Foto: Tots21

La Selva del Camp ha viscut el cap de setmana de l’1 i 2 de juny els dos dies centrals de la seva Festa Major d’estiu i ho ha fet amb la música, amb una arrossada popular multitudinària i amb el seu 60è Homenatge a la Vellesa com a protagonistes.

Malgrat que el programa es va encetar el 25 d’abril amb la Cercavila del Convidat, en la qual el seguici festiu selvatà va convidar el ball de Cossis tarragoní per obrir les festes, l’arrencada més intensa del programa la va protagonitzar el Correbars del ball de Gitanes del divendres 31, amb la xaranga BandSonats, l’Elefanteta selvatana i la Canaleta d’Almoster. La nit del mateix divendres la festa i la música van continuar amb el programa Bojos x la Festa, al qual es van sumar el grup 31 Fam i Dj Mon.

El protagonisme de la jornada de dissabte se l’ha endut l’arrossada popular, que en aquesta ocasió va vendre 1.800 tiquets i va reunir més de 2.000 persones dinant a l’Hort d’Iglésies, xifres que suposen, segons la regidoria de Festes selvatana, un rècord d’assistència en aquest tradicional dinar de la Festa Major. La recepta és tan senzilla com efectiva i es basa en reunir colles d’amics, entitats locals i famílies senceres, amb la companyia de la Bandarra Street Orquestra, del grup d’animació el Sidral i d’inflables per als petits, amb l’excusa d’un bon arròs a preus populars.

Els jardins de l’Hort d’Iglésies es van omplir amb l’arrossada popular de dissabte: Foto: Tots21

Després de la llarga sobretaula de l’arròs, el programa de la tarda es va reprendre amb el XIX Cicle de primavera del concert d’orgue Memorial Abel Ferrater, en aquest cas a càrrec de Jordi Hortal Bernadas, organista de la Parròquia de la Sagrada Família de Terrassa.

A les nou del vespre va ser el torn per al correfoc de la Colla de Diables de la Selva i de la seva formació infantil, als quals es van afegir els Diables grans i petits de les Borges del Camp, els diables infantils Cagarrieres de Cambrils, Diables infantils del Morell i el Diabló de la Selva.


Altres notícies:


Un dia més, l’escenari de la zona escolar va servir per tancar la jornada amb música i festa, en aquest cas protagonitzada pels participants en el MacroAplec Open Air, una trobada remember on es van repassar els hits més comercials de la música dance de fa algunes dècades. Tot i la interrupció per la pluja, els participants van poder reviure al màxim la glòria de les velles nits de festa… i els posteriors matins d’espidifen.

I es que el matí de diumenge es tornava a viure una jornada especial, amb la sortida del seguici festiu al complet per a celebrar el 60è aniversari de l’homenatge a la Vellesa. Les selvatanes i selvatans majors de 80 anys es converteixen en protagonistes de la Festa Major, primer rebent el reconeixement de la Corporació Municipal i, posteriorment, amb una missa amb concert inclòs de la Banda de Música de la Selva del Camp.

El ball de Gitanes de la Selva, durant l’actuació de lluïment de diumenge de Festa Major. Foto: Tots21

Després de la cerimònia religiosa, els principals carrers del nucli antic han pogut gaudir dels nanos, els gegants, el ball del Patatuf, el ball de Cercolets, el ball de Bastons, el ball de Gitanes i els seus parlaments, així com del ball de Valencians. La cita, a més, resultava també especial donat que aquest 2024 es commemoren deu anys d’ençà de la recuperació dels primers balls festius dins del seguici selvatà. Després d’aquesta recuperació de 2014 dels primers grups dansaires, el seguici es va seguir ampliant l’any 2015, quan es va crear la coordinadora la Polaina –que agrupa bona part dels balls– i el ball de Gitanes com a entitat pròpia.

L’acte central de l’homenatge a la Vellesa ha consistit en un dinar que ha reunit més de 400 persones al pavelló poliesportiu, entre homenatjats i convidats, on les autoritats municipals han agraït la tasca de totes les generacions que han treballat per la Selva.

La Jove de Tarragona regna amb el 3de9f

Els castells de la Colla Joves Xiquets de Valls i de la Colla Jove Xiquets de Tarragona van ser els protagonistes de l’exhibició castellera de la jornada. La Joves de Valls va descarregar el 4 de 8, el 3 de 8 i els primers 4 de 8 amb el pilar i pilar de 7 amb folre de la temporada, per acabar tancant la tarda una vano de 5.

El protagonisme de la trobada, però, va ser per la Jove de Tarragona, que va fer un desplegament notable d’efectius per arrencar descarregant el 5 de 8, per continuar descarregant el seu 3 de 9 amb folre més matiner i descarregant el 4 de 8 en la tercera ronda. Tres pilars de 5 i quatre de 4 van servir per tancar plaça.

Abans de començar l’actuació la Joves de Valls va fer la descoberta d’una placa a la plaça amb motiu del 3 de 9 amb folre que hi va descarregar la temporada passada i han lliurat un quadre del castell per a l’Ajuntament de la Selva.

Aprofitant que la Festa Major segueix aquest dilluns 3, el vespre-nit de diumenge ha continuat amb més música a la zona escolar amb La Nit del Canet i DJ Moncho.

La programació de dilluns se centra, sobretot, a l’Hort d’Iglésies amb inflables, sardanes al migdia amb la Cobla Contemporània i  concert amb concert Ambauka a la tarda, mentre que el casal d’Avis acollirà un concert d’havaneres al vespre. El programa continuarà el cap de setmana vinent, amb diverses activitats complementàries i la celebració religiosa del Corpus.

 

Les cooperatives avisen que la sequera reduirà la facturació i els marges de guany

La FCAC ha realitzat la seva assamblea a la Selva del Camp, amb la presència del conseller Mascort. Foto: ACN/A.Escoda

La Federació de Cooperatives Agrícoles de Catalunya (FCAC) avisa que la sequera reduirà la facturació global del 2023 tot i un mercat amb preus més alts. És l’alerta que ha fet l’organisme en la 41a assemblea general, on s’han compartit els bons resultats de la campanya de 2022. Concretament, la facturació va augmentar fins als 2.276,8 MEUR, un 16% més que l’anterior exercici. El president de la FCAC, Ramon Sarroca, ha puntualitzat que el marge de beneficis va ser menor i tem que accions com el tancament del canal d’Urgell o les restriccions d’aigua tinguin un impacte negatiu en la campanya de l’any passat. En aquest context, ha reiterat la voluntat del sector agroalimentari de ser present a les taules de treball sobre la gestió de l’aigua.

Uns 200 socis de la FCAC s’han reunit a les instal·lacions de Coselva a la Selva del Camp aquest dijous al matí per compartir les dades registrades durant la campanya 2021-2022. Tot i el context d’esclat de la guerra a Ucraïna, pagesos i ramaders van facturar un 16% més que l’anterior exercici, el que representa uns 323,4 milions d’euros més. Es tracta d’un augment que el president de l’organisme, Ramon Sarroca, ha puntualitzat que no va comportar un canvi substancial del marge de beneficis per a pagesos i ramaders, causada per l’increment de costos com l’electricitat o els combustibles. Tot i això, Sarroca ha celebrat els bons resultats i els ha qualificat de “rècord”.

L’augment de facturació ha estat generalitzat a totes les demarcacions catalanes, si bé les empreses de Lleida és la que ha aportat més al conjunt, situant-se al 53,5% del total de Catalunya. D’altra banda, l’augment de facturació de l’anterior exercici també s’explica per l’increment d’empreses que s’han adherit a la FCAC.


Altres notícies:


En relació amb la campanya de l’any passat, els efectes de la sequera continuada fan que els productors cooperativistes augurin un pitjor balanç de la facturació global. Segons Sarroca, les xifres del 2023 “no seran tan bones” a causa de la rebaixa de producció en conreus que s’han vist afectats per la manca de pluges o les restriccions de reg. Davant aquest escenari, la FCAC mostra preocupació de cara al futur i és en aquest context que el president de l’organisme ha insistit en la voluntat del sector agroalimentari de ser presents a les taules de treball per gestionar els recursos hídrics. Entre els conreus més afectats, Sarroca ha destacat els cereals d’hivern de secà o el blat de moro i els farratges que no han rebut els regs necessaris. També ha alertat de la baixada de la facturació del sector de l’oli, el qual ha apuntat que ha registrat una davallada de quilos respecte a l’anterior campanya.

La producció agrària i les cooperatives

D’altra banda, la FCAC ha tret pit del pes del cooperativisme sobre la producció final agrària de Catalunya, que se situa en el 37%. Alhora, han assenyalat que el 76% de l’oli d’oliva al país es produeix en cooperatives, un percentatge que s’eleva fins al 72% en el cas de l’ametlla, un 68% en el conreu d’arròs, un 67% en l’avellana i un 63% en el cas de la garrofa.

Coincidint amb la 41a assemblea general, l’organisme ha ratificat l’elecció dels membres del consell rector. Exceptuant les branques de conreus herbacis i farratges, on s’incorporen nous membres, la resta de grups específics mantenen els lideratges per als pròxims quatre anys.

L’acte de cloenda de l’assemblea l’ha dut a terme el conseller en funcions d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, qui ha posat en relleu la feina feta pel departament, recordant els principals esculls polítics i mediambientals dels últims vuit anys. L’acte ha comptat també amb la presència de l’alcalde de la Selva del Camp, Josep Masdeu.

ACN/Ariadna Escoda

La Festa Major d’estiu arriba a la Selva carregada de tradició, cultura i música

Els bastoners de la Polaina, en una imatge d’arxiu, durant l’Homenatge a la Vellesa. Foto: Arxiu/Aj.LaSelva

Seguint la tradició local, la Selva del Camp celebra el primer cap de setmana de juny la seva Festa Major d’estiu. Com passa amb les festes d’hivern, la celebració es dedica a Sant Andreu, tot i que, en aquest cas, es rememora un episodi viscut l’any 1651, quan, enmig d’una dura epidèmia de pesta, es va decidir buscar la protecció d’un altre sant. La poca confiança selvatana en el seu patró es va contraposar amb la fortuna –o amb la intervenció divina, segons la tradició– i l’extracció del nom d’un nou sant va ratificar Sant Andreu fins a dues vegades com a protector selvatà.

La doble aparició del paperet de Sant Andreu es va interpretar com a miraculosa, la pesta va acabar passant i des del 4 de juny de fa 373 anys el municipi considera Sant Andreu patró selvatà per partida doble. Més enllà d’aquest rerefons, des dels anys 60 del segle passat també s’aprofita la festa per celebrar l’Homenatge a la Vellesa, en el qual participen totes les veïnes i veïns del poble de més de 80 anys.

A aquest reconeixement de la tasca dels selvatans i selvatanes de més edat i a la Festa del Vot de Sant Andreu també s’hi ha afegit en els darrers anys tot un aparador d’ofertes i activitats dels col·lectius festius i tradicionals que s’han anat recuperant. Això fa que el programa estigui farcit d’actes de tall més clàssic com el correfoc de la Colla de Diables, però també d’altres més contemporanis, com el Correbars del Ball de Gitanes o com la cercavila del Convidat, que organitza la coordinadora la Polaina aquest cap de setmana per encetar el programa amb un element festiu vingut d’un altre municipi.


Altres notícies:


Des d’un punt de vista estrictament festiu, els concerts d’enguany destaquen pel programa Bojos x la Festa del divendres 31 de maig o pel MacroAplec Open Air que es prepara per al dissabte, 1 de juny. El desplegament de música electrònica i dance, es completarà amb la clàssica arrossada popular de dissabte 1 de juny o la mostra del Seguici Festiu complet de diumenge al migdia, a més dels castells amb la Joves de Valls i la Jove de Tarragona de diumenge a les 18.00 h.

Programa d’actes complet:

DIVENDRES, 24 DE MAIG

-A 2/4 de 9 del vespre, Toc d’inici de Festa Major. Concert al campanar a càrrec dels Grallers del Ball de diables. Aula de Sons. Sortiu a les terrasses i balcons.

DIUMENGE, 26 DE MAIG

“7a CERCAVILA DEL CONVIDAT” a càrrec de la Coordinadora la Polaina.

-11.00 h. Plantada del Convidat a la Plaça de Simó Salvador.

-11:30 h. Inici de la cercavila. Ball del Patatuf, Ball de Cercolets, Ball de Bastons, Ball de Valencians, Nanos, Ball de Gitanes, Grallers del Ball de Diables – Aula de Sons, Vitxets Grallers de Reus, Banda juvenil de l’Aula Vilalta i… El Convidat.

RECORREGUT. Raval Sant Rafael, Els Ponts, Plaça de Sant Andreu, Plaça Major, Font de Mitja Vila i Portal d’Avall, on s’acabarà amb el ball conjunt de tots els participants.

PUNTS DE BALL. Plaça de Simó Salvador, Els Ponts, Plaça de Sant Andreu, Plaça Major, Font de Mitja Vila, Portal d’Avall: Ballada final conjunta

DIVENDRES, 31 DE MAIG

-A les 5 de la tarda, a la Pl. Portal d’Avall, cercavila pels més petits, acompanyats de l’Escola de Música, El Gegant Pepet, l’Elefanteta, BatukaSelva, la col·laboració dels alumnes de l’extraescolar del Taller de Creació de l’Escola Abel Ferrater i la seva formadora Emma Pons, amb la participació de la colla sardanista Germanor. Porta el teu nano o gegantó i fes-lo ballar!

RECORREGUT. Pl. Portal d’Avall, Raval Sant Rafael, Pl. Palma, C. Major i Pl. Sant Andreu.

-A les 7 de la tarda, al Castell. Pregó de Festa Major a càrrec de CB la Selva del Camp.

-Correbars de les Gitanes!

A partir de 2/4 de 8 del vespre, a la Pl. Major, concentració.  A les 8 del vespre. Inici del Correbars

RECORREGUT.  Plaça Major, carrer Major, plaça Sant Andreu, passatge de la Carnisseria, passatge de Ca Flassada, raval de Sant Pere, passeig de Josep Cristià, camí de l’Horta, passeig de Josep Cristià i plaça del Portal d’Avall.

Acompanyament de la xaranga Bandsonats. Col·laboradors: Elefanteta, Diabló, Rei Pepet de Bufilàndia i la Canaleta d’Almoster

-A les 11 de la nit i fins les 6 del matí 31 FAM + Dj MON BOJOS X LA FESTA

Zona escolar. Entrada empadronats a la Selva (es demanarà DNI a la porta) 5,00€. Venda d’entrades www.enterticket.es

DISSABTE, 1 DE JUNY

L’Arrossada!

-A 2/4 de 10 del matí, obertura de portes de l’Hort d’Iglésies.

-A les 11 del matí, a l’Hort d’Iglésies. Inflables

-A les 2 del migdia, a l’Hort d’Iglésies, Arrossada popular amb l’actuació de Bandarra Street Orquestra i Animació el Sidral.

Venda de tiquets del 21 al 28 de maig  a l’Hort d’Iglésies. Horari de venda de tiquets de 10 a 2 del migdia de dilluns a divendres. Dies 27 i 28  també de 5 a 7 de la tarda. Adult: 7€. Infantil: 6€.  Targeta Blava: 50% descompte. El mateix dia de l’arrossada es vendran tiquets fins a exhaurir-los: Adult 9€. Infantil 7€. No s’aplicarà el descompte de la Targeta Blava. NOVETAT: Per fomentar el reciclatge, has de dur: got, tovalló i coberts de casa!

-A les 7 de la tarda, a l’església parroquial de Sant Andreu Apòstol, XIX Cicle de primavera: Concert d’orgue Memorial Abel Ferrater a càrrec de Jordi Hortal Bernadas, organista de la Parròquia de la Sagrada Família de Terrassa. Entrada gratuïta.

-A 2/4 de 9 del vespre, des del Portal d’Avall fins la Pl. de les Pletes, Cercavila de músics.

-A les 9 del vespre, inici del Correfoc, amb els Diables grans i petits de les Borges del Camp, els diables infantils Cagarrieres de Cambrils, Diables infantils del Morell, Diables grans i petits de la Selva i el Diabló de la Selva.

RECORREGUT. Pl. de les Pletes (enceses de lluïment), Els Ponts, Raval de Sant Pere fins la Pl. Europa (encesa final i traca).

-A les 12 de la nit i fins les 6 del matí: MacroAplec Open Air a la zona escolar. El Remember Dance de Catalunya presenta el seu nou show visual sota les estrelles, a l’aire lliure i repassant els hits més comercials del DANCE REMEMBER de la nostra vida.

Entrada general empadronats a la selva 10€. Es demanarà DNI a la porta. (+18 Anys). Venda d’entrades www.enterticket.es

DIUMENGE, 2 DE JUNY

-A les 8 del matí, TOC DE MATINADES pels carrers i places de la Vila, a càrrec dels Grallers del Ball de Diables – Aula de Sons.

-A 2/4 de 10 del matí, Tronada i repic de campanes

-A les 10 del matí, a la Plaça Major, recepció Homenatge a la Vellesa, amb l’actuació dels Elements festius del seguici, acompanyats pels Grallers del Ball de Diables, Aula de Sons i Vitxets Grallers de Reus.

A continuació, acompanyament dels homenatjats fins l’església, a càrrec de la Banda de Música de la Selva del Camp.

-A les 11 del matí, Missa Major, amb la participació de l’Schola Cantorum que interpretarà fragments de la recentment estrenada Missa en Do Major de Joan M. Vilalta.

-Al finalitzar la Missa, a l’església, concert de la Banda de Música de la Selva del Camp.

En acabar la Missa Major. Seguici festiu de la Festa Votada de Sant Andreu amb els Diables Infantils, el Diabló, acompanyat pels Grallers del ball de Diables – Aula de Sons. El Ball de Nanos, acompanyat per Bufalodre. Els Gegants i  el ball de Patatuf, acompanyats pels grallers del Ball de Diables – Aula de Sons. El ball de Cercolets, acompanyats per Ganxets, grallers del Baix Camp. El ball de Bastons, acompanyats de Vitxets, grallers de Reus. El Ball de Gitanes, acompanyats per els Carreter i el Ball de Valencians, acompanyats per Canya d’Or.

RECORREGUT.  Plaça de Sant Andreu, Els Ponts, Raval de Sant Rafael on tots els elements del Seguici pararan a oferir els seus balls, Pl. de la Palma, c. de la Peixateria, c. Major i Pl. Portal d’Avall. Fi del Seguici amb els balls de lluïment

-A les 2 del migdia, al Pavelló d’Esports, Dinar Homenatge a la Vellesa.

-A les 6 de la tarda, a la plaça Major, Diada Castellera amb la Colla Joves Xiquets de Valls i la Colla Jove Xiquets de Tarragona.

-A les 7 de la tarda, al Casal d’Avis, Ball amenitzat per la Maika.

-A 2/4 de 8 de la tarda i fins la 1 de la matinada, a la zona escolar, LA NIT DE CANET I DJ MONCHO.

Entrada gratuïta. Per a tots els públics.

-A 2/4 d’11 de la nit, des de la plaça de Catalunya, Castell de focs artificials.

DILLUNS, 3 DE JUNY

-A 2/4 de 12 del matí, a la Residència d’Avis el Vilar, Concert a càrrec de la Coral del Casal d’Avis.

-D’11 a 2 del migdia, al Carrer Il·lustració, Parc d’Inflables pels més petits.

-A ¼ d’1 del migdia, a l’Hort d’Iglésies, Ballada Popular de Sardanes, amb la Cobla Contemporània.

-A les 6 de la tarda, a l’Hort d’Iglésies, concert AMBAUKA. Entrada gratuïta

-A 2/4 de 8 de la tarda, a la terrassa del Casal d’Avis, Havaneres amb el grup Balandra. Entrada gratuïta.

DIUMENGE, 9 DE JUNY

Després de la Missa Major, a la Parròquia de Sant Andreu de la Selva del Camp. Processó de Corpus Christi.

Recorregut: Sortida de l’església de Sant Andreu, baixada pel Carrer Major (amb parada a la Plaça Major) fins al carrer de la Peixateria, per aquest carrer fins la Plaça de la Palma, pujada pel Raval de Sant Rafael fins la Plaça de Simó Salvador, i s’acaba a l’església, passant pel carrer de l’Església. Altars: 1. Davant l’Ajuntament (Ermita de Sant Pere), 2. Plaça de la Palma (Grup de Dones), 3. Plaça de Simó Salvador (Confraria de la Sang), 4. Placeta de Sant Andreu – Font del Castell (Consell parroquial).

ALTRES ACTES

Dissabte, 25 de maig, a les 9 del vespre a l’Església parroquial de Sant Andreu Apòstol, Concert de l’Schola Cantorum-Memorial Joan Vilalta i Estivill: estrena de la Missa en Do Major de Joan M. Vilalta.

Dissabte, 25 de maig, a 2/4 de 10 del vespre al Castell, el grup de teatre Moixera de la Defensa Agrària representarà l’obra “La tendresa” de Alfredo Sanzol.*

Diumenge, 26 de maig a les 2/4 de 7 de la tarda al Castell, Entrega de premis del 51è Concurs Literari de la Defensa Agrària. Tot seguit, El grup de teatre Moixera de la Defensa Agrària representarà l’obra “La tendresa” de Alfredo Sanzol.*

Dissabte, 7 de juny a 2/4 de 10 del vespre al Castell, el grup de teatre Moixera de la Defensa Agrària representarà l’obra “La tendresa” de Alfredo Sanzol. Venda d’entrades a 2/4 de 9 del vespre, al Castell.

Diumenge, 9 de juny a les 7 de la tarda, al Castell, el grup de teatre Moixera de la Defensa Agrària representarà l’obra “La tendresa” de Alfredo Sanzol.*

*Reserva d’entrades als telfs. 626374499 o 620066930, o al correu ladfag@gmail.com i el mateix dia de la representació de 12 a 1 a les taquilles de la Defensa Agrària.

8 i 9 de juny, TIR AL PLAT,  al polígon industrial Xalamec. Dia 8, entrenaments. Dia 9, entrenaments al matí i tirada oficial a la tarda.

 

Col·lisió entre un tren de mercaderies i un turisme a la Selva del Camp

L’incident s’ha produït en un pas a nivell d’un camí rural i el conductor del vehicle resulta ferit. Foto: ACN/N.Bertola

La col·lisió entre un turisme i un tren de mercaderies ha provocat la interrupció de la circulació ferroviària entre Reus i Alcover, en el tram Reus-La Plana-Picamoixons, segons Adif. La línia és l’R13/R14 tot i que no hi ha cap servei afectat en aquests moments, segons confirmen fonts de Renfe.

El xoc s’ha produït en un pas a nivell d’un camí rural, al terme municipal de la Selva del Camp. El tren s’ha endut el frontal d’una furgoneta quan aquesta es disposava a creuar les vies. El conductor del vehicle ha resultat ferit i ha estat atès pel SEM (Servei d’Emergències Mèdiques). L’avís de l’incident s’ha rebut a les 12:20 hores. Protecció Civil ha activat la prealerta del FERROCAT i els Mossos i Bombers atenen el sinistre amb diverses dotacions.

ACN

Torna l’Aplec de Paretdelgada de la Selva per homenatjar els aplecs de fa 60 anys

Fotograma del documental ‘Paretdelgada: un fil d’esperança’ de Canal Camp, amb imatges de l’aplec de 1964. Foto: Canal Camp

L’ermita de Paretdelgada de la Selva del Camp recuperarà aquest diumenge, 5 de maig, el record d’una part important de la seva història, i també de la història de la cultura catalana de la segona meitat del segle XX, amb la tornada del seu aplec sardanista 60 anys després de la seva última edició.

La creació de la colla sardanista Germanor, ara fa un parell d’anys, ha estat determinant per tal de decidir tirar endavant un projecte que va arrencar fa mesos i ha comptat amb nombrosos actes previs per tal de recuperar la memòria dels aplecs que el municipi del Baix Camp va acollir entre 1959 i 1964. De fet, el mateix nom de l’entitat sardanista evoca el nom del grup Germanor que fa sis dècades organitzava els aplecs; unes trobades que en el seu moment ja van néixer amb la idea d’anar més enllà de la sardana, pe tal de promoure els aspectes més catalanistes de la cultura catalana que perseguia el franquisme.

Artistes, literats, humanistes i personatges transcendentals en el món de la cultura catalana durant la dictadura i la transició es van donar cita i van agafar embranzida en els aplecs selvatans. L’última edició es va viure l’any 1964, quan l’evident força del moviment i el seu rerefons van superar clarament el marc folklòric de les sardanes.


Altres notícies:


Entre les activitats prèvies que s’han realitzat enguany cal destacar l’edició del documental “Paretdelgada: un fil d’esperança” per part de la televisió local Canal Camp, on es repassa la història dels aplecs a partir de testimonis de l’època i es recuperen fotografies i imatges de les celebracions. A més s’han organitzat diverses xerrades, a més d’una exposició de material i fotografies de l’època.

Cartell de 2024, que recorda els que artistes com Grau-Garriga van realitzar pels aplecs de fa 60 anys. Foto: Cedida

L’obertura oficial de l’aplec es farà aquest dissabte, 4 de maig, amb el pregó a càrrec d’Agnès Toda, estudiosa dels aplecs i col·laboradora de la colla sardanista Germanor en la represa de la festa. L’acte es durà a terme al Castell de la Selva a partir de les 18.30 h. Després del pregó es farà l’estrena de la peça teatral “La fada Germanor. El conte de Paretdelgada”, on la seva autora, Maria Massana, i el grup Moixera de la Defensa Agrària, repassen anècdotes i històries al voltant dels aplecs.

Tres cobles, castells i teatre i música

De cara a diumenge, el programa arrencarà  a les 10 del matí amb una benvinguda a la qual seguirà l’actuació del seguici popular festiu de la Selva. A partir de les 11, s’oficiarà una missa amb la presència de l’arquebisbe de Tarragona, Joan Planelles, i a les 12 començaran les ballades de sardanes amb la Cobla Montgrins.

A partir de les 13.00 es farà una commemoració dels 60 aniversari dels aplecs de Paretdelgada, es presentarà el banderí de la colla sardanista Germanor i s’oferirà una actuació musical amb els alumnes de l’Aula Vilalta, acompanyada del gegantó Rei Pepet de Bufilàndia. Tot plegat servirà per fer boca per l’actuació de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, que ja va actuar en els antics aplecs dels anys 60 i ha volgut ser en aquesta recuperació, i pel dinar popular que es farà a partir de les 14.30h.

El programa de tarda arrencarà a les 16.00, amb una nova ballada de sardanes amb la Cobla Principal de Tarragona, a la que prendrà el relleu, a partir de les 17:30h, la Cobla Reus Jove. El dia es tancarà amb la representació de la peça teatral “La fada Germanor. El conte de Paretdelgada”, a càrrec del grup de teatre Moixera de la Defensa Agrària i el posterior concert musical amb els alumnes de l’Escola Municipal de Música.

Durant tot el dia estarà oberta l’exposició “Sardana, Cultura i Germanor 1959-1964” i també es disposarà d’un servei gratuït d’autobus entre la Selva del Camp i l’ermita de Paretdelgada (10:00h a 14:00h i de 16:00h a 20:30h) que sortirà des de la parada que hi ha a la confluència del carrer del Vilar amb el raval de Sant Rafael.

 

La Selva crea una comissió especial per avaluar el cobrament d’una taxa d’escombraries

La sessió plenaria ha aprovat entrar en el 4t Pla de polítiques d’igualtat de gènere i diversitat del Baix Camp. Foto: Cedida

Aquest dimarts s’ha celebrat a l’ajuntament de la Selva del Camp la sessió plenària corresponent al mes d’abril, i ho ha fet amb un ordre del dia centrat principalment en qüestions de tràmit, com la pròrroga del conveni amb el Departament de Drets Socials pel finançament de les places públiques de la Residència el Vilar, la liquidació del pressupost de 2023 o l’increment de sous dels treballadors de l’Ajuntament.

Un dels punts administratius més destacats ha estat la creació d’una Comissió Informativa Especial que s’encarregarà de l’estudi d’una ordenança reguladora de la taxa de servei de recollida i tractament d’escombraries de la Selva. El municipi, que actualment no cobra cap taxa d’escombraries, s’ha d’adaptar a la Llei espanyola 7/2022 de Residus que estableix l’obligatorietat que els ajuntaments instaurin, pel pròxim 2025, una taxa de la brossa no deficitària que reflecteixi el cost real de les operacions de recollida de residus. La proposta ha comptat amb el suport de tots els grups del plenari.


Altres notícies:


La sessió també ha donat llum verda a l’adhesió del consistori al 4t Pla de polítiques d’igualtat de gènere i diversitat de la comarca del Baix Camp pel període 2022-2026, un programa que detalla accions per tal d’erradicar les principals problemàtiques que afecten les dones.

En altres punts de l’ordre del dia s’ha aprovat l’increment del 0,5% a les retribucions dels membres de la corporació municipal tal com fixa la normativa estatal, així com s’ha acordat modificar les bases reguladores dels ajuts al lloguer jove, reduint els períodes de sol·licitud de les subvencions dels sis als tres mesos. Neus Bové, la regidora de Governació, ha destacat que “així els joves reben l’ajut el més aviat possible”.

Durant la sessió, Josep Masdeu, l’alcalde de la Selva, ha explicat que el consistori vol continuar aprofundint en la seva política de gestió dels residus, amb la qual cosa ha decidit dur a terme un estudi que li permeti conèixer la realitat actual de les actituds, el coneixement i els hàbits que té la ciutadania en aquesta matèria. Per aquest motiu, ha anunciat que durant els pròxims dies es durà a terme una enquesta a la ciutadania del municipi feta per l’empresa CERES.

Finalment, el ple ha certificat el sorteig dels membres de les meses per les eleccions al Parlament de Catalunya del pròxim 12 de maig.

 

La televisió de la Selva crea una sèrie sobre la vida a la rereguarda en la Guerra Civil

Antònio Mellado i Axel Baiget, durant la presentació de la sèrie documental al Castell. Foto: Cedida

Després de la reestrena, fa una setmana, del seu documental sobre els aplecs sardanistes de Paretdelgada de fa sis dècades –i que aquest mes de maig es tornarà a celebrar–, la televisió selvatana Canal Camp i la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de la Selva han presentat aquest cap de setmana el projecte documental “Camins d’Història. Cròniques selvatanes de la rereguarda“.

La iniciativa neix com una sèrie documental amb l’objectiu d’explicar l’evolució de la vida al municipi durant tota la Guerra Civil Espanyola, des de la resposta revolucionària que segueix a l’intent de cop d’estat militar que fa esclatar la guerra, a la sortida cap a l’exili dels dirigents municipals després de la derrota republicana, passant pel dia a dia de tres anys de conflicte. En total s’han previst 15 capítols d’entre 10 i 15 minuts de durada que, un cop feta la seva emissió televisiva, s’esperen recopilar en un sol metratge.

El treball sorgeix de la col·laboració entre Canal Camp i l’historiador selvatà Axel Baiget, el qual actua com a guionista i narrador de tots dels capítols a partir d’objectes que permeten desenvolupar la temàtica de cada episodi. Així, en el capítol 1, que es va poder veure en primícia en la presentació d’aquest diumenge, es relata l’esclat llibertari de l’estiu de 1936 a partir d’una talla gòtica de Sant Andreu –el patró del poble– que es va salvar mutilada (sense braços i decapitada) després del saqueig de les imatges de l’església parroquial. Un altre episodi parla –partint d’una placa identificativa d’un avió soviètic trobada a la Selva– dels tècnics russos que van viure al poble mentre construïen avions per la República a Reus; mentre que l’últim episodi relata la fugida de l’Ajuntament revolucionari cap a França a partir de la llibreta en la qual un dels seus membres va relatar tota la seva odissea fins a Argelers.


Altres notícies:


El director de la televisió selvatana, Antònio Mellado, explicava que “volíem donar continuïtat al projecte de ‘Por al cel‘ de 2015 –un altre treball en què també es tractava sobre la Guerra Civil i en el qual també es va col·laborar amb Axel Baiget–, però sense repetir l’estructura dels testimonis personals, per tal d’evitar que semblés el mateix”.

L’historiador Axel Baiget, que ja va col·laborar amb “Por al cel”, és el guionista i narrador d’aquesta sèrie de Canal Camp. Foto: Cedida

Així va ser com es va tornar a contactar amb l’historiador, a qui se li va oferir crear el projecte des de zero. “Quan m’ho van proposar només vaig poder dir que sí, perquè és una temàtica que m’apassiona i sobre la qual ja tenia bastant de material recopilat. Penso que el resultat serà atractiu i podrem respondre a moltes preguntes de forma interessant”. En aquesta mateixa línia s’expressava, Lluís Cuartero, codirector de la sèrie juntament amb Mellado, el qual assegurava que “s’hi expliquen detalls i aspectes tan quotidians com què menjava la gent i com s’alimentava o d’altres més complexes i cruents com l’afusellament del ‘Pataco‘, un anarquista condemnat a mort en un judici públic”.

La previsió de Canal Camp és emetre la sèrie setmanalment durant l’últim trimestre d’aquest 2024 i també a través del seu canal de YouTube.

La presentació del projecte s’inclou en la programació especial “Abril Cultural” que l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de la Selva ha creat per tot aquest mes. La regidora de Cultura, Laura Girona, s’ha mostrat molt satisfeta per la resposta que han tingut els primers actes de la iniciativa, que va començar una setmana enrere amb l’exposició d’esmalts i aquarel·les “Els colors de l’aigua” d’Isabel Boltà. Aquest dissabte es va celebrar el Dia Mundial del Circ, amb l’espectacle “Solo de dos” de la companyia Duo X Caso, i diumenge es va oferir un vermut musical amb el grup Folkatr3s organitzat pel Ball de Gitanes.

Els actes seguiran el pròxim cap de setmana amb cinema del cicle Gaudí, amb el comiat teatral de la companyia Entrellaçats, amb la cantata Aloha i amb una sessió de ràdio-vermut de Ràdio la Selva parlant d’escriptors locals.

 

El programa Abril Cultural omplirà la Selva d’activitats durant tot un mes

L’auditori del Castell acollirà bon a part dels actes programats. Foto: Ajuntament la Selva

Els veïns i veïnes de la Selva del Camp es vestiran de cultura aquest mes d’abril i gràcies a un complet programa d’activitats relacionades amb l’art, la literatura, la història o la música que s’allargaran durant tot el mes sota el lema Abril Cultural.

L’Abril Cultural, que està organitzat des de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de la Selva i compta amb el suport de diverses entitats locals, començarà el divendres 5 d’abril, amb la inauguració de l’exposició “Els colors de l’aigua”, d’Isabel Boltà, (18.30 h Castell del Paborde), un treball d’obres amb les tècniques de l’esmalt al foc i l’aquarel·la que parlen de l’aigua.

El diumenge 7 el mateix Castell (18.30 h) acull el segon acte del calendari, consistent en la reestrena del documental “Paretdelgada: un fil d’esperança”, que Canal Camp va presentar el 2023 i que s’ha refet incloent-hi les imatges del metratge inèdit de l’Aplec de 1964, cedit pel vallenc Josep Domènech. En acabar la projecció del documental es podrà visionar els 10 minuts de metratge original cedits per la família Domènech i s’obrirà un col·loqui amb els directors del documental, Lluís Cuartero i Antonio Mellado.

De cara al dia 13 d’abril, els actes se centraran en la commemoració del Dia Mundial del Circ, amb l’espectacle de clown i circ familiar “Solo de dos”, de la companyia Duo x Caso. La representació s’oferirà a la plaça de les Pletes a partir de les 18.30h.

A mida que s’acosta la Diada de Sant Jordi, el programa s’intensifica i el diumenge 14 començarà a les 12:00 h a la plaça del Portal d’Avall, amb un vermut folk amb el Ball de Gitanes i el grup Folkatr3s. Ja a la tarda, el Castell del Paborde (18.30 h.) acollirà de nou un episodi de la història selvatana, amb la presentació del projecte “Camins d’història: Cròniques selvatanes de la rereguarda”, una sèrie documental de Canal Camp en col·laboració amb l’historiador selvatà Axel Baiget. Aquest treball repassa al llarg de quinze capítols com es va viure la Guerra Civil al poble. A continuació es projectaran dos dels capítols i hi haurà una xerrada amb els tres responsables de la sèrie, Axel Baiget, Lluís Cuartero i Antonio Mellado.


Altres notícies:


El dissabte 20 el Castell del Paborde viurà un vespre intens, primer amb la projecció de la pel·lícula “Saben aquell”, de David Trueba (19:00 h), dins del Cicle Gaudí de cinema català; mentre que a les 22:00 h el mateix escenari rebrà l’espectacle teatral “Plegant llençols”, de la Companyia d’Arts Escèniques Entrellaçats. La peça és un recull de gags dels nou anys de trajectòria d’aquesta companyia que l’han dut de gira arreu del territori. La companyia s’acomiada dels escenaris i posa punt final a un camí intens i prolífic de projectes que s’han centrat, sobretot, en el món dels relats eròtics (entrades a www.entrapolis.com a partir de l’1 d’abril, 5 €).

Sense canviar l’escenari del Castell, el diumenge 21, a les 12:00 h, l’Escola Municipal de Música de la Selva oferirà la cantata “Aloha”, de Laura Espaulella. En col·laboració amb l’Escola Municipal de Música de Constantí, els infants interpretaran una composició ideada per tal que els més menuts puguin expressar, reconèixer, abraçar i cantar les seves emocions. Gairebé en paral·lel l’Auditori de Santa Llúcia rebrà a les 12.30 h. el programa especial “Ràdio Vermut”, de Ràdio la Selva. En aquest cas, la cita d’aquest mes tractarà sobre els escriptors selvatans, amb entrevistes en directe a càrrec dels conductors de l’espai, Josep Aurellana i Gabi Vilalta, mentre s’ofereix un vermut.

Immersos de ple en l’ambient cultural, la jornada de Sant Jordi es presenta en la mateix línia que els darrers anys a la Selva, amb les parades de llibres i roses d’entitats locals instal·lades als jardins de l’Hort d’Iglésies durant tot el dia. Les activitats especials es concentraran a la tarda, amb l’11ª trobada d’intercanvi de plaques de cava (de 16 a 20.00 h), una xocolatada a preu popular a partir de les 17.30 h a càrrec del Col·lectiu 25 d’Abril i el lliurament de premis del concurs de punts de llibres que organitza la Biblioteca Municipal a partir de les 17.45 h. Després del berenar i dels premis, el mateix envelat de l’Hort d’Iglésies acollirà (18.00 h) l’espectacle de titelles “Gaaas!!! Una aventura explosiva”, de la companyia cambrilenca Matito & Co. El vespre es tancarà a partir de les 19.00 h amb un toc de timbals a càrrec de la Colla de Diables Infantil de la Selva i a les 19.30 la Cobla Reus Jove oferirà una ballada de sardanes.

Arnau Tordera i Salvat-Papasseit

El cap de setmana del 27 i 28 d’abril es tancarà el programa especial d’aquest primer Abril Cultural, amb un concert d’Arnau Tordera, el dissabte, i amb l’acte inaugural de l’Any Salvat-Papasseit, el diumenge. L’actuació musical permetrà gaudir de Tordera en estat pur, interpretant “El joglar”, una versió íntegra de “Verdaguer, ombres i maduixes” d’Obeses amb un arranjament que cerca l’essència de la trobada entre la música i la poesia. L’acte està organitzat per la Colla Sardanista Germanor. Pel que fa a Salvat-Papasseit, es tracta de l’espectacle “Joan Salvat-Papasseit i els nens de la meva escala”, de la companyia Bambadaboom i l’Associació Cultural Hola Creador, un muntatge musical familiar amb música i pianista en directe.

La cirereta final del cartell la posarà encara, el dimarts 30 d’abril a les 20:00 h un taller a l’església de Sant Andreu sobre “Què ens podem trobar en un concert d’orgue?”, a càrrec de l’organista i compositor Josep Mateu, que descobrirà els elements més rellevants que poden ajudar a gaudir de l’experiència d’un concert d’orgue.

 

Josep Masdeu dibuixa els reptes de La Selva del Camp: habitatge, brossa i energia

Josep Masdeu, durant la seva intervenció a l’Auditori de Santa Llúcia. Foto: Tots21

L’alcalde de La Selva del Camp, Josep Masdeu, dibuixava dijous passat a l’Auditori de Santa Llúcia els reptes que té fixats la localitat en el repàs que feu dels pressupostos de 2024, un acte tradicional que celebra cada any davant la ciutadania.

Les necessitats i també les solucions aportades pel consistori en matèries com l’habitatge, els costos energètics que suporta el consistori, l’existència de tants vehicles com habitants empadronats hi ha (5.800), la baixa demografia fruit d’un creixement vegatatiu negatiu (hi ha més defuncions que naixements), que es compensa amb l’arribada de gent forània (+1,8%), o l’onerós cost de la recollida i el tractament de la brossa formen el mapa de les principals preocupacions que sense embuts Masdeu posà sobre la taula en la conferència.

“L’habitatge és un problema important perquè és car i escàs”, detallà l’alcalde, i situà com a exemple que en la dècada de 2010 a 2019 només se’n van construir 22, “molt poc per a La Selva”. Ara bé, durant anys, el consistori ha empès la política de compra i rehabilitació de cases del nucli antic, de manera que fins l’actualitat s’han fet “més de 150 actuacions”. Una altra línia serà la de posar a disposició dels promotors més terrenys per a l’edificació.

Ajudes al lloguer jove

Justament, Masdeu exposava que el consistori ha aportat uns ajuts al lloguer jove que arriben als 150 euros mensuals -de 200 euros en famílies nombroses-, i que es poden complementar amb uns altres de la Generalitat -de 300 euros-. “Hem aprovat les primeres ajudes i s’hi han pogut beneficiar vuit persones”, concretava. Les ajudes es mantenen durant quatre anys. Masdeu subratllà la “impossibilitat” pressupostària que el consistori faci de promotor i construeixi habitatges. “Només 20 habitatges costarien dos milions d’euros, una xifra inviable, i només donaríem servei a 20 famílies”.


Altres notícies:


Sobre la factura energètica, aquesta es va doblar en 2023. El consistori ha dut a terme una política de substitució de llums per il.luminació led que retallen els costos. Al pressupost de 2024 figuren 350.000 euros de despesa en energia sense comptar el pavelló poliesportiu.

I el tercer gran problema és el cost de la brossa, “que en els darrers deu anys ha passat de 180.000 euros a més de 500.000”.

Les solucions

Tot i això, el consistori ha anat actuant “a poc a poc, que és com es fan les coses de manera efectiva”. Així, en el cas de fer front a l’elevat nombre de vehicles, ha adoptat durant anys una política de creació d’aparcaments gratuïts, de manera que disposa avui en dia de 814 places repartides pel municipi. “El darrer ha estat l’aparcament de Sant Agustí, que ha creat 50 noves places amb una inversió de 50.000 euros”.

Quant a l’economia, Masdeu subratllava que La Selva viu “una situació equilibrada, amb més de 200 empreses, un PIB molt per damunt del català i una taxa d’atur del 6,75%, és a dir, tenim 194 aturats, dels quals un 74% cobren alguna prestació”. Al respecte de la situació econòmica anunciava la venda de parcel.les industrials de fins a 50.000 metres quadrats, “el que vol dir que s’hi instal.laran empreses i generaran llocs de treball”.

També apuntava les solucions cercades quant a assegurar l’arribada de l’aigua justament en una població fortament industrial i pagesa, com les millores fetes en una canalització, la construcció del dipòsit regulador per servir aigua al nord i sud de la vila, millorant-ne la distribució. Altrament, La Selva podria ampliar la rebuda de l’aigua del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT). També es va solucionar l’enviament d’aigua als pagesos.

Els pressupostos

Els pressupostos municipals d’enguany, que van ser aprovats el novembre de l’any passat seguint el criteri que puguin entrar en vigor l’1 de gener, sumen 11,6 milions d’euros, sumant la societat municipal Progrés Selvatà i l’Organisme Fundació El Vilar, contra els 11 milions de 2023. Sense incloure les societats, s’eleven a 9.17.000 euros, contra 9.130.000.

Les inversions s’enfilen fins a 1,7 milions d’euros i el capítol de personal, 3,3 milions, un 36% del total, “quan s’aconsella no superar el 40%”, afirmava Masdeu. El consistori té 110 treballadors.

Es tracta d’un pressupost “equilibrat”, on destaquen la millora d’un carrer degradat, el de les Eres (pressupostat en 431.000 euros l’any 2019, que pels increments dels costos suma ara 525.000 euros), més de 400.000 euros en eficiència energètica, la segona fase de la reforma de la Defensa Agrària (325.000 euros, gairebé coberta per les subvencions), el canvi de gespa artificial del camp de futbol (270.000 euros), el cobriment de la pista del col.legi Gil Cristia (50.000), el ja citat aparcament de Sant Agustí (50.000), la construcció de 30 nous nínxols al cementiri (40.000 euros), actuar en camins (35.000) o treballs al Casal d’Entitats (30.000).

 

Teatre, xerrades, correfoc i cinema amb perspectiva femenina omplen el 8-M a la Selva

Un moment e la lectura del Manifest del 8M celebrada a la Selva. Foto: Tots21

La commemoració de la jornada del 8-M es viu enguany de forma més intensa i extensa que mai a la Selva del Camp, amb un programa d’actes que s’allarga durant pràcticament dues setmanes i que s’ha obert, més enllà de les propostes institucionals, a entitats i centres educatius de forma transversal.

Amb la mirada posada en la lectura del manifest institucional d’aquest divendres, on bona part del consistori s’ha concentrat a la plaça Major amb representants d’entitats i veïnes que han volgut donar suport a les reivindicacions del Dia Internacional de les Dones, la Selva ha viscut els dies previs amb ofertes de teatre, activitats formatives i xerrades.

La primera activitat ha estat l’obra de teatre “@Rita_Trobador”, de l’alacantí Joan Nave, que la companyia Esclafit Teatre ha portat a l’auditori del Castell el cap de setmana previ al 8-M, oferint una mirada global i retrospectiva a la misogínia social que pateixen actualment les dones. La peça encara les situacions que viu la protagonista, la youtubera Rita Trobador, amb les viscudes per personatges com l’Azalais de Porcairagues, una trobairitz nascuda l’any 1146, o com sor Isabel de Villena, religiosa i escriptora valenciana del segle XV.

Després d’aquesta proposta teatral, el programa ha continuat amb les activitats que dilluns, dia 4, han portat a la canalla de l’escola Abel Ferrater a descobrir la figura de la professora i pedagoga Rosa Sensat; mentre que, el dia 6, el Grup de Dones de la Selva ha acollit una xerrada sobre la professora de català i miliciana local Teresa Prats Salvat, a càrrec de l’historiador selvatà Axel Baiget.

Una Marxa ed Torxes encetava la nit de dijous els actes. Foto: Tots21

Marxa de torxes

En un àmbit més popular, la jornada central d’aquest Dia Internacional de les Dones ha començat el vespre del dijous, amb una nova edició de la simbòlica marxa de torxes i davantals que des de fa alguns anys organitza el casal popular la Raconera. Des del Portal d’Avall, les participants han recorregut el carrer Major fins al patí de la Carnisseria sota el lema “Fem de la ràbia revolució”, on s’ha llegit un manifest a favor del trencament dels estereotips socials, de les discriminacions per raó de sexe i, sobretot, del paper determinant de la dona en la resolució dels conflictes i les injustícies socials.

És en aquesta mateixa línia que ha tornat a insistir el manifest oficial que han llegit a vuit mans les tres regidores de l’equip de govern selvatà, Laura Girona, Neus Bové i Judit Fontanillas, així com la jutgessa de Pau, Neus March. En les seves intervencions, les representants municipals han destacat la importància de continuar treballant per una societat més justa i lliure de la pressió del patriarcat i sense la necessitat de defensar els feminismes.

A la lectura, presidida per l’alcalde selvatà, Josep Masdeu, també s’hi han afegit les lectures dels manifestos del Grup de Dones de la Selva, la Colla Sardanista Germanor i la Colla de Diables de la Selva.

Les accions per reivindicar el paper de la dona en una societat menys masclista també han arribat a la Comissió d’Igualtat de l’Institut Joan Puig i Ferreter, l’alumnat del qual ha enregistrat el poema “Cançó de fer camí”, de Maria Mercè Marçal, que a partir d’aquest 8-M s’emetrà per la televisió local, Canal Camp.

El programa d’actes viurà aquest dissabte, 9 de març, un dels seus plats forts, amb el Correfoc femení que organitza la Colla de Diables de la Selva i que aglutinarà participants femenines de les formacions de Cambrils, Castellvell del Camp, les Borges del Camp, el Catllar, l’Espluga de Francolí, Riudecanyes i Vandellòs, a més de les amfitriones. El actes arrencaran a les 7 de la tarda des del Portal d’Avall, amb una timbalada, a la que seguirà la lectura del manifest “Cremem la desigualtat” i l’encesa del correfoc, a càrrec de Carme Latorre, primera dona portadora de gegants a Catalunya. La festa es tancarà a partir de les 11 de la nit d’Hort d’Iglésies amb música i una sessió de DJ Tita.

Les últimes activitats del programa confeccionat pensant en el Dia Internacional de les Dones s’han programat pel 14 de març, amb el contacontes infantil ‘Dones de colors’, a la biblioteca municipal, així com amb la projecció a l’auditori del Castell del documental “Patriarcado: el organismo nocivo”, una creació que busca prevenir sobre la violència de gènere i crear consciència social i cívica, distingida pel Ministerio de Cultura com a pel·lícula recomanada pel foment de la Igualtat de Gènere i que ha rebut cinc candidatures als Premis Goya. Els alumnes de batxillerat de l’INS Puig i Ferreter treballaran sobre la seva temàtica en una sessió de matí i, a la tarda, es projectarà novament obert a tothom i amb una taula rodona amb la presència del seu codirector, Albert Sanfeliu.

Laura Girona, regidora de Cultura i coordinadora dels actes del 8-M, ha valorat molt positivament la implicació de les entitats en les activitats d’enguany, destacant la “transversalitat de tot el programa i el compromís de tots els col·lectius que s’hi han involucrat”, a més de destacar la força d’actes com l’obra teatral “@Rita_Trobador” o la projecció de “Patriarcado: el organismo nocivo” o la important participació prevista per al correfoc femení d’aquest dissabte, dia 9.

David Prats

 

Mor una veïna de La Selva del Camp en un xoc frontal

L. C. G., veïna de la Selva del Camp (Baix Camp) de 51 anys, ha mort aquest divendres a la tarda en un xoc frontal al quilòmetre 4,8 de la carretera TV-7211, en terme municipal de Constantí.

El Servei Català de Trànsit (SCT) ha informat que els Mossos d’Esquadra han rebut l’avís del sinistres cap a tres quarts de sis. Per causes que s’investiguen, el turisme de la víctima i una furgoneta han col·lidit de cara. Al turisme també hi viatjava una menor, que ha estat traslladada a l’hospital Joan XXIII de Tarragona en estat menys greu. El conductor de la furgoneta també ha resultat ferit menys greu i ha estat traslladat a l’hospital Sant Joan de Reus.

Arran de la incidència s’han activat quatre patrulles dels Mossos d’Esquadra, cinc dotacions dels Bombers i tres ambulàncies i el servei de suport psicològic del Sistema d’Emergències Mèdiques.

Pel que fa a la circulació, a dos quarts de vuit del vespre es mantenia tallada la via en els dos sentits de la marxa.

22 persones han mort a les carreteres catalanes en el que va d’any segons els càlculs de l’SCT, que indica que es tracta de xifres provisionals.

ACN

 

Ajudes a l’habitatge per a joves a La Selva del Camp

L’Ajuntament de la Selva del Camp es compromet amb el benestar dels seus residents joves en oferir ajudes al lloguer que faciliten l’accés a un habitatge digne.

Reconeixent la importància de l’habitatge com un dret fonamental, L’Ajuntament treballa per promoure la inclusió i el desenvolupament de la joventut, contribuint així a la construcció d’un futur pròsper i equitatiu per a tots.

Aquestes ajudes estan dissenyades per donar suport als joves que busquen emancipar-se a la Selva, proporcionant-los un suport econòmic que els permeti fer front als costos de lloguer de manera més accessible.

Els requisits

Tenir entre 18-35 anys, estar empadronat al municipi i tenir l’habitatge ubicat al nucli urbà de la Selva del Camp. També que el lloguer mensual no superi els 600€, ser titular del contracte d’arrendament de l’habitatge i que sigui domicili habitual i permanent.

Les ajudes són compatibles amb altres línies d’ajut d’altres administracions. L’Import màxim és de 150€ mensuals. En famílies nombroses, monoparentals i/o discapacitat amb barem favorable, l’import màxim serà de 200€ mensuals. El temini és obert durant tot l’any. L’atorgament dels ajuts tindrà una durada màxima de 4 anys.

 

La Selva: l’Ateneu i el Plus Ultra, més a prop de ser de titularitat municipal

Imatge del ple municipal celebrat dimecres a La Selva del Camp. Foto: Cedida

L’Ajuntament de la Selva del Camp va celebrar dimecres passat la primera sessió plenària de l’any, on destaca principalment l’aprovació provisional de la modificació puntual número 32 de les normes subsidiàries de planejament del municipi. L’acord ha aprovat el canvi de qualificació d’equipament privat a equipament públic de les finques de l’Ateneu, situat al carrer Major, i el Plus Ultra, ubicat a l’avinguda Puig i Ferreter.

D’aquesta manera, els dos edificis històrics estan cada vegada més a prop de passar a ser de titularitat municipal. L’expedient serà enviat a la Comissió Territorial d’Urbanisme per a la seva aprovació definitiva.

La qüestió ha sigut aprovada amb els vots a favor dels socis del govern, el PSC i ERC, i el desacord dels grups de l’oposició, Junts i la CUP. L’alcalde, Josep Masdeu, ha lamentat la falta de predisposició de la junta de l’Ateneu a l’hora de reunir-se per arribar a un acord que permetés trobar una solució a la situació de la finca, afirma que l’estat actual de l’Ateneu podria arribar a posar en risc la seguretat dels vianants. Els informes tècnics, de fet, constaten que l’edifici necessita reformes urgents per tal d’evitar despreniments de les façanes o altres danys estructurals.

La sessió plenària d’aquest dimecres també ha aprovat, per unanimitat, una bonificació del 95% -prop de 5.300 euros- de l’impost sobre construccions i obres, l’ICIO, a les obres de millora de l’eficiència energètica al centre ocupacional que Aprodisca té al polígon industrial Mil·lènium.

Preocupació pels pagesos

Un altre tràmit aprovat per unanimitat ha sigut una moció en suport al reaprofitament de l’aigua que proposa la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes. Tots els grups municipals de l’Ajuntament han mostrat certa preocupació per la situació actual que s’està vivint amb els pagesos i el món rural del Camp de Tarragona a causa de la sequera, alhora que han alabat les obres hídriques que, al llarg d’aquests anys, s’han fet al municipi i que han posat solució al problema de l’aigua a la Selva.

Durant la sessió, s’han debatut diverses qüestions selvatanes com la difusió que s’està fent en relació amb els ajuts per al lloguer del primer habitatge per a joves o l’estat del projecte de museïtzació de Ca l’Hipòlit.

 

La Selva posa a punt el camp de futbol municipal

Una imatge del camp de futbol. Foto: Cedida

La Selva del Camp ha donat per acabades les tasques de substitució de la gespa artificial del camp de futbol municipal. A banda d’instal·lar la gespa artificial també s’ha aprofitat per fer altres actuacions de manteniment, com canviar les porteries per altres de noves, reemplaçar aquelles banquetes que es trobaven desgastades o trencades, repintar les instal·lacions o la neteja de l’espai.

Aquesta actuació ha tingut un cost total de 270.000€, dels quals 180.000€ han sigut subvencionats per la Diputació de Tarragona.