La Selva crea una comissió especial per avaluar el cobrament d’una taxa d’escombraries

La sessió plenaria ha aprovat entrar en el 4t Pla de polítiques d’igualtat de gènere i diversitat del Baix Camp. Foto: Cedida

Aquest dimarts s’ha celebrat a l’ajuntament de la Selva del Camp la sessió plenària corresponent al mes d’abril, i ho ha fet amb un ordre del dia centrat principalment en qüestions de tràmit, com la pròrroga del conveni amb el Departament de Drets Socials pel finançament de les places públiques de la Residència el Vilar, la liquidació del pressupost de 2023 o l’increment de sous dels treballadors de l’Ajuntament.

Un dels punts administratius més destacats ha estat la creació d’una Comissió Informativa Especial que s’encarregarà de l’estudi d’una ordenança reguladora de la taxa de servei de recollida i tractament d’escombraries de la Selva. El municipi, que actualment no cobra cap taxa d’escombraries, s’ha d’adaptar a la Llei espanyola 7/2022 de Residus que estableix l’obligatorietat que els ajuntaments instaurin, pel pròxim 2025, una taxa de la brossa no deficitària que reflecteixi el cost real de les operacions de recollida de residus. La proposta ha comptat amb el suport de tots els grups del plenari.


Altres notícies:


La sessió també ha donat llum verda a l’adhesió del consistori al 4t Pla de polítiques d’igualtat de gènere i diversitat de la comarca del Baix Camp pel període 2022-2026, un programa que detalla accions per tal d’erradicar les principals problemàtiques que afecten les dones.

En altres punts de l’ordre del dia s’ha aprovat l’increment del 0,5% a les retribucions dels membres de la corporació municipal tal com fixa la normativa estatal, així com s’ha acordat modificar les bases reguladores dels ajuts al lloguer jove, reduint els períodes de sol·licitud de les subvencions dels sis als tres mesos. Neus Bové, la regidora de Governació, ha destacat que “així els joves reben l’ajut el més aviat possible”.

Durant la sessió, Josep Masdeu, l’alcalde de la Selva, ha explicat que el consistori vol continuar aprofundint en la seva política de gestió dels residus, amb la qual cosa ha decidit dur a terme un estudi que li permeti conèixer la realitat actual de les actituds, el coneixement i els hàbits que té la ciutadania en aquesta matèria. Per aquest motiu, ha anunciat que durant els pròxims dies es durà a terme una enquesta a la ciutadania del municipi feta per l’empresa CERES.

Finalment, el ple ha certificat el sorteig dels membres de les meses per les eleccions al Parlament de Catalunya del pròxim 12 de maig.

 

La televisió de la Selva crea una sèrie sobre la vida a la rereguarda en la Guerra Civil

Antònio Mellado i Axel Baiget, durant la presentació de la sèrie documental al Castell. Foto: Cedida

Després de la reestrena, fa una setmana, del seu documental sobre els aplecs sardanistes de Paretdelgada de fa sis dècades –i que aquest mes de maig es tornarà a celebrar–, la televisió selvatana Canal Camp i la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de la Selva han presentat aquest cap de setmana el projecte documental “Camins d’Història. Cròniques selvatanes de la rereguarda“.

La iniciativa neix com una sèrie documental amb l’objectiu d’explicar l’evolució de la vida al municipi durant tota la Guerra Civil Espanyola, des de la resposta revolucionària que segueix a l’intent de cop d’estat militar que fa esclatar la guerra, a la sortida cap a l’exili dels dirigents municipals després de la derrota republicana, passant pel dia a dia de tres anys de conflicte. En total s’han previst 15 capítols d’entre 10 i 15 minuts de durada que, un cop feta la seva emissió televisiva, s’esperen recopilar en un sol metratge.

El treball sorgeix de la col·laboració entre Canal Camp i l’historiador selvatà Axel Baiget, el qual actua com a guionista i narrador de tots dels capítols a partir d’objectes que permeten desenvolupar la temàtica de cada episodi. Així, en el capítol 1, que es va poder veure en primícia en la presentació d’aquest diumenge, es relata l’esclat llibertari de l’estiu de 1936 a partir d’una talla gòtica de Sant Andreu –el patró del poble– que es va salvar mutilada (sense braços i decapitada) després del saqueig de les imatges de l’església parroquial. Un altre episodi parla –partint d’una placa identificativa d’un avió soviètic trobada a la Selva– dels tècnics russos que van viure al poble mentre construïen avions per la República a Reus; mentre que l’últim episodi relata la fugida de l’Ajuntament revolucionari cap a França a partir de la llibreta en la qual un dels seus membres va relatar tota la seva odissea fins a Argelers.


Altres notícies:


El director de la televisió selvatana, Antònio Mellado, explicava que “volíem donar continuïtat al projecte de ‘Por al cel‘ de 2015 –un altre treball en què també es tractava sobre la Guerra Civil i en el qual també es va col·laborar amb Axel Baiget–, però sense repetir l’estructura dels testimonis personals, per tal d’evitar que semblés el mateix”.

L’historiador Axel Baiget, que ja va col·laborar amb “Por al cel”, és el guionista i narrador d’aquesta sèrie de Canal Camp. Foto: Cedida

Així va ser com es va tornar a contactar amb l’historiador, a qui se li va oferir crear el projecte des de zero. “Quan m’ho van proposar només vaig poder dir que sí, perquè és una temàtica que m’apassiona i sobre la qual ja tenia bastant de material recopilat. Penso que el resultat serà atractiu i podrem respondre a moltes preguntes de forma interessant”. En aquesta mateixa línia s’expressava, Lluís Cuartero, codirector de la sèrie juntament amb Mellado, el qual assegurava que “s’hi expliquen detalls i aspectes tan quotidians com què menjava la gent i com s’alimentava o d’altres més complexes i cruents com l’afusellament del ‘Pataco‘, un anarquista condemnat a mort en un judici públic”.

La previsió de Canal Camp és emetre la sèrie setmanalment durant l’últim trimestre d’aquest 2024 i també a través del seu canal de YouTube.

La presentació del projecte s’inclou en la programació especial “Abril Cultural” que l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de la Selva ha creat per tot aquest mes. La regidora de Cultura, Laura Girona, s’ha mostrat molt satisfeta per la resposta que han tingut els primers actes de la iniciativa, que va començar una setmana enrere amb l’exposició d’esmalts i aquarel·les “Els colors de l’aigua” d’Isabel Boltà. Aquest dissabte es va celebrar el Dia Mundial del Circ, amb l’espectacle “Solo de dos” de la companyia Duo X Caso, i diumenge es va oferir un vermut musical amb el grup Folkatr3s organitzat pel Ball de Gitanes.

Els actes seguiran el pròxim cap de setmana amb cinema del cicle Gaudí, amb el comiat teatral de la companyia Entrellaçats, amb la cantata Aloha i amb una sessió de ràdio-vermut de Ràdio la Selva parlant d’escriptors locals.

 

El programa Abril Cultural omplirà la Selva d’activitats durant tot un mes

L’auditori del Castell acollirà bon a part dels actes programats. Foto: Ajuntament la Selva

Els veïns i veïnes de la Selva del Camp es vestiran de cultura aquest mes d’abril i gràcies a un complet programa d’activitats relacionades amb l’art, la literatura, la història o la música que s’allargaran durant tot el mes sota el lema Abril Cultural.

L’Abril Cultural, que està organitzat des de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de la Selva i compta amb el suport de diverses entitats locals, començarà el divendres 5 d’abril, amb la inauguració de l’exposició “Els colors de l’aigua”, d’Isabel Boltà, (18.30 h Castell del Paborde), un treball d’obres amb les tècniques de l’esmalt al foc i l’aquarel·la que parlen de l’aigua.

El diumenge 7 el mateix Castell (18.30 h) acull el segon acte del calendari, consistent en la reestrena del documental “Paretdelgada: un fil d’esperança”, que Canal Camp va presentar el 2023 i que s’ha refet incloent-hi les imatges del metratge inèdit de l’Aplec de 1964, cedit pel vallenc Josep Domènech. En acabar la projecció del documental es podrà visionar els 10 minuts de metratge original cedits per la família Domènech i s’obrirà un col·loqui amb els directors del documental, Lluís Cuartero i Antonio Mellado.

De cara al dia 13 d’abril, els actes se centraran en la commemoració del Dia Mundial del Circ, amb l’espectacle de clown i circ familiar “Solo de dos”, de la companyia Duo x Caso. La representació s’oferirà a la plaça de les Pletes a partir de les 18.30h.

A mida que s’acosta la Diada de Sant Jordi, el programa s’intensifica i el diumenge 14 començarà a les 12:00 h a la plaça del Portal d’Avall, amb un vermut folk amb el Ball de Gitanes i el grup Folkatr3s. Ja a la tarda, el Castell del Paborde (18.30 h.) acollirà de nou un episodi de la història selvatana, amb la presentació del projecte “Camins d’història: Cròniques selvatanes de la rereguarda”, una sèrie documental de Canal Camp en col·laboració amb l’historiador selvatà Axel Baiget. Aquest treball repassa al llarg de quinze capítols com es va viure la Guerra Civil al poble. A continuació es projectaran dos dels capítols i hi haurà una xerrada amb els tres responsables de la sèrie, Axel Baiget, Lluís Cuartero i Antonio Mellado.


Altres notícies:


El dissabte 20 el Castell del Paborde viurà un vespre intens, primer amb la projecció de la pel·lícula “Saben aquell”, de David Trueba (19:00 h), dins del Cicle Gaudí de cinema català; mentre que a les 22:00 h el mateix escenari rebrà l’espectacle teatral “Plegant llençols”, de la Companyia d’Arts Escèniques Entrellaçats. La peça és un recull de gags dels nou anys de trajectòria d’aquesta companyia que l’han dut de gira arreu del territori. La companyia s’acomiada dels escenaris i posa punt final a un camí intens i prolífic de projectes que s’han centrat, sobretot, en el món dels relats eròtics (entrades a www.entrapolis.com a partir de l’1 d’abril, 5 €).

Sense canviar l’escenari del Castell, el diumenge 21, a les 12:00 h, l’Escola Municipal de Música de la Selva oferirà la cantata “Aloha”, de Laura Espaulella. En col·laboració amb l’Escola Municipal de Música de Constantí, els infants interpretaran una composició ideada per tal que els més menuts puguin expressar, reconèixer, abraçar i cantar les seves emocions. Gairebé en paral·lel l’Auditori de Santa Llúcia rebrà a les 12.30 h. el programa especial “Ràdio Vermut”, de Ràdio la Selva. En aquest cas, la cita d’aquest mes tractarà sobre els escriptors selvatans, amb entrevistes en directe a càrrec dels conductors de l’espai, Josep Aurellana i Gabi Vilalta, mentre s’ofereix un vermut.

Immersos de ple en l’ambient cultural, la jornada de Sant Jordi es presenta en la mateix línia que els darrers anys a la Selva, amb les parades de llibres i roses d’entitats locals instal·lades als jardins de l’Hort d’Iglésies durant tot el dia. Les activitats especials es concentraran a la tarda, amb l’11ª trobada d’intercanvi de plaques de cava (de 16 a 20.00 h), una xocolatada a preu popular a partir de les 17.30 h a càrrec del Col·lectiu 25 d’Abril i el lliurament de premis del concurs de punts de llibres que organitza la Biblioteca Municipal a partir de les 17.45 h. Després del berenar i dels premis, el mateix envelat de l’Hort d’Iglésies acollirà (18.00 h) l’espectacle de titelles “Gaaas!!! Una aventura explosiva”, de la companyia cambrilenca Matito & Co. El vespre es tancarà a partir de les 19.00 h amb un toc de timbals a càrrec de la Colla de Diables Infantil de la Selva i a les 19.30 la Cobla Reus Jove oferirà una ballada de sardanes.

Arnau Tordera i Salvat-Papasseit

El cap de setmana del 27 i 28 d’abril es tancarà el programa especial d’aquest primer Abril Cultural, amb un concert d’Arnau Tordera, el dissabte, i amb l’acte inaugural de l’Any Salvat-Papasseit, el diumenge. L’actuació musical permetrà gaudir de Tordera en estat pur, interpretant “El joglar”, una versió íntegra de “Verdaguer, ombres i maduixes” d’Obeses amb un arranjament que cerca l’essència de la trobada entre la música i la poesia. L’acte està organitzat per la Colla Sardanista Germanor. Pel que fa a Salvat-Papasseit, es tracta de l’espectacle “Joan Salvat-Papasseit i els nens de la meva escala”, de la companyia Bambadaboom i l’Associació Cultural Hola Creador, un muntatge musical familiar amb música i pianista en directe.

La cirereta final del cartell la posarà encara, el dimarts 30 d’abril a les 20:00 h un taller a l’església de Sant Andreu sobre “Què ens podem trobar en un concert d’orgue?”, a càrrec de l’organista i compositor Josep Mateu, que descobrirà els elements més rellevants que poden ajudar a gaudir de l’experiència d’un concert d’orgue.

 

Josep Masdeu dibuixa els reptes de La Selva del Camp: habitatge, brossa i energia

Josep Masdeu, durant la seva intervenció a l’Auditori de Santa Llúcia. Foto: Tots21

L’alcalde de La Selva del Camp, Josep Masdeu, dibuixava dijous passat a l’Auditori de Santa Llúcia els reptes que té fixats la localitat en el repàs que feu dels pressupostos de 2024, un acte tradicional que celebra cada any davant la ciutadania.

Les necessitats i també les solucions aportades pel consistori en matèries com l’habitatge, els costos energètics que suporta el consistori, l’existència de tants vehicles com habitants empadronats hi ha (5.800), la baixa demografia fruit d’un creixement vegatatiu negatiu (hi ha més defuncions que naixements), que es compensa amb l’arribada de gent forània (+1,8%), o l’onerós cost de la recollida i el tractament de la brossa formen el mapa de les principals preocupacions que sense embuts Masdeu posà sobre la taula en la conferència.

“L’habitatge és un problema important perquè és car i escàs”, detallà l’alcalde, i situà com a exemple que en la dècada de 2010 a 2019 només se’n van construir 22, “molt poc per a La Selva”. Ara bé, durant anys, el consistori ha empès la política de compra i rehabilitació de cases del nucli antic, de manera que fins l’actualitat s’han fet “més de 150 actuacions”. Una altra línia serà la de posar a disposició dels promotors més terrenys per a l’edificació.

Ajudes al lloguer jove

Justament, Masdeu exposava que el consistori ha aportat uns ajuts al lloguer jove que arriben als 150 euros mensuals -de 200 euros en famílies nombroses-, i que es poden complementar amb uns altres de la Generalitat -de 300 euros-. “Hem aprovat les primeres ajudes i s’hi han pogut beneficiar vuit persones”, concretava. Les ajudes es mantenen durant quatre anys. Masdeu subratllà la “impossibilitat” pressupostària que el consistori faci de promotor i construeixi habitatges. “Només 20 habitatges costarien dos milions d’euros, una xifra inviable, i només donaríem servei a 20 famílies”.


Altres notícies:


Sobre la factura energètica, aquesta es va doblar en 2023. El consistori ha dut a terme una política de substitució de llums per il.luminació led que retallen els costos. Al pressupost de 2024 figuren 350.000 euros de despesa en energia sense comptar el pavelló poliesportiu.

I el tercer gran problema és el cost de la brossa, “que en els darrers deu anys ha passat de 180.000 euros a més de 500.000”.

Les solucions

Tot i això, el consistori ha anat actuant “a poc a poc, que és com es fan les coses de manera efectiva”. Així, en el cas de fer front a l’elevat nombre de vehicles, ha adoptat durant anys una política de creació d’aparcaments gratuïts, de manera que disposa avui en dia de 814 places repartides pel municipi. “El darrer ha estat l’aparcament de Sant Agustí, que ha creat 50 noves places amb una inversió de 50.000 euros”.

Quant a l’economia, Masdeu subratllava que La Selva viu “una situació equilibrada, amb més de 200 empreses, un PIB molt per damunt del català i una taxa d’atur del 6,75%, és a dir, tenim 194 aturats, dels quals un 74% cobren alguna prestació”. Al respecte de la situació econòmica anunciava la venda de parcel.les industrials de fins a 50.000 metres quadrats, “el que vol dir que s’hi instal.laran empreses i generaran llocs de treball”.

També apuntava les solucions cercades quant a assegurar l’arribada de l’aigua justament en una població fortament industrial i pagesa, com les millores fetes en una canalització, la construcció del dipòsit regulador per servir aigua al nord i sud de la vila, millorant-ne la distribució. Altrament, La Selva podria ampliar la rebuda de l’aigua del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT). També es va solucionar l’enviament d’aigua als pagesos.

Els pressupostos

Els pressupostos municipals d’enguany, que van ser aprovats el novembre de l’any passat seguint el criteri que puguin entrar en vigor l’1 de gener, sumen 11,6 milions d’euros, sumant la societat municipal Progrés Selvatà i l’Organisme Fundació El Vilar, contra els 11 milions de 2023. Sense incloure les societats, s’eleven a 9.17.000 euros, contra 9.130.000.

Les inversions s’enfilen fins a 1,7 milions d’euros i el capítol de personal, 3,3 milions, un 36% del total, “quan s’aconsella no superar el 40%”, afirmava Masdeu. El consistori té 110 treballadors.

Es tracta d’un pressupost “equilibrat”, on destaquen la millora d’un carrer degradat, el de les Eres (pressupostat en 431.000 euros l’any 2019, que pels increments dels costos suma ara 525.000 euros), més de 400.000 euros en eficiència energètica, la segona fase de la reforma de la Defensa Agrària (325.000 euros, gairebé coberta per les subvencions), el canvi de gespa artificial del camp de futbol (270.000 euros), el cobriment de la pista del col.legi Gil Cristia (50.000), el ja citat aparcament de Sant Agustí (50.000), la construcció de 30 nous nínxols al cementiri (40.000 euros), actuar en camins (35.000) o treballs al Casal d’Entitats (30.000).

 

Teatre, xerrades, correfoc i cinema amb perspectiva femenina omplen el 8-M a la Selva

Un moment e la lectura del Manifest del 8M celebrada a la Selva. Foto: Tots21

La commemoració de la jornada del 8-M es viu enguany de forma més intensa i extensa que mai a la Selva del Camp, amb un programa d’actes que s’allarga durant pràcticament dues setmanes i que s’ha obert, més enllà de les propostes institucionals, a entitats i centres educatius de forma transversal.

Amb la mirada posada en la lectura del manifest institucional d’aquest divendres, on bona part del consistori s’ha concentrat a la plaça Major amb representants d’entitats i veïnes que han volgut donar suport a les reivindicacions del Dia Internacional de les Dones, la Selva ha viscut els dies previs amb ofertes de teatre, activitats formatives i xerrades.

La primera activitat ha estat l’obra de teatre “@Rita_Trobador”, de l’alacantí Joan Nave, que la companyia Esclafit Teatre ha portat a l’auditori del Castell el cap de setmana previ al 8-M, oferint una mirada global i retrospectiva a la misogínia social que pateixen actualment les dones. La peça encara les situacions que viu la protagonista, la youtubera Rita Trobador, amb les viscudes per personatges com l’Azalais de Porcairagues, una trobairitz nascuda l’any 1146, o com sor Isabel de Villena, religiosa i escriptora valenciana del segle XV.

Després d’aquesta proposta teatral, el programa ha continuat amb les activitats que dilluns, dia 4, han portat a la canalla de l’escola Abel Ferrater a descobrir la figura de la professora i pedagoga Rosa Sensat; mentre que, el dia 6, el Grup de Dones de la Selva ha acollit una xerrada sobre la professora de català i miliciana local Teresa Prats Salvat, a càrrec de l’historiador selvatà Axel Baiget.

Una Marxa ed Torxes encetava la nit de dijous els actes. Foto: Tots21

Marxa de torxes

En un àmbit més popular, la jornada central d’aquest Dia Internacional de les Dones ha començat el vespre del dijous, amb una nova edició de la simbòlica marxa de torxes i davantals que des de fa alguns anys organitza el casal popular la Raconera. Des del Portal d’Avall, les participants han recorregut el carrer Major fins al patí de la Carnisseria sota el lema “Fem de la ràbia revolució”, on s’ha llegit un manifest a favor del trencament dels estereotips socials, de les discriminacions per raó de sexe i, sobretot, del paper determinant de la dona en la resolució dels conflictes i les injustícies socials.

És en aquesta mateixa línia que ha tornat a insistir el manifest oficial que han llegit a vuit mans les tres regidores de l’equip de govern selvatà, Laura Girona, Neus Bové i Judit Fontanillas, així com la jutgessa de Pau, Neus March. En les seves intervencions, les representants municipals han destacat la importància de continuar treballant per una societat més justa i lliure de la pressió del patriarcat i sense la necessitat de defensar els feminismes.

A la lectura, presidida per l’alcalde selvatà, Josep Masdeu, també s’hi han afegit les lectures dels manifestos del Grup de Dones de la Selva, la Colla Sardanista Germanor i la Colla de Diables de la Selva.

Les accions per reivindicar el paper de la dona en una societat menys masclista també han arribat a la Comissió d’Igualtat de l’Institut Joan Puig i Ferreter, l’alumnat del qual ha enregistrat el poema “Cançó de fer camí”, de Maria Mercè Marçal, que a partir d’aquest 8-M s’emetrà per la televisió local, Canal Camp.

El programa d’actes viurà aquest dissabte, 9 de març, un dels seus plats forts, amb el Correfoc femení que organitza la Colla de Diables de la Selva i que aglutinarà participants femenines de les formacions de Cambrils, Castellvell del Camp, les Borges del Camp, el Catllar, l’Espluga de Francolí, Riudecanyes i Vandellòs, a més de les amfitriones. El actes arrencaran a les 7 de la tarda des del Portal d’Avall, amb una timbalada, a la que seguirà la lectura del manifest “Cremem la desigualtat” i l’encesa del correfoc, a càrrec de Carme Latorre, primera dona portadora de gegants a Catalunya. La festa es tancarà a partir de les 11 de la nit d’Hort d’Iglésies amb música i una sessió de DJ Tita.

Les últimes activitats del programa confeccionat pensant en el Dia Internacional de les Dones s’han programat pel 14 de març, amb el contacontes infantil ‘Dones de colors’, a la biblioteca municipal, així com amb la projecció a l’auditori del Castell del documental “Patriarcado: el organismo nocivo”, una creació que busca prevenir sobre la violència de gènere i crear consciència social i cívica, distingida pel Ministerio de Cultura com a pel·lícula recomanada pel foment de la Igualtat de Gènere i que ha rebut cinc candidatures als Premis Goya. Els alumnes de batxillerat de l’INS Puig i Ferreter treballaran sobre la seva temàtica en una sessió de matí i, a la tarda, es projectarà novament obert a tothom i amb una taula rodona amb la presència del seu codirector, Albert Sanfeliu.

Laura Girona, regidora de Cultura i coordinadora dels actes del 8-M, ha valorat molt positivament la implicació de les entitats en les activitats d’enguany, destacant la “transversalitat de tot el programa i el compromís de tots els col·lectius que s’hi han involucrat”, a més de destacar la força d’actes com l’obra teatral “@Rita_Trobador” o la projecció de “Patriarcado: el organismo nocivo” o la important participació prevista per al correfoc femení d’aquest dissabte, dia 9.

David Prats

 

Mor una veïna de La Selva del Camp en un xoc frontal

L. C. G., veïna de la Selva del Camp (Baix Camp) de 51 anys, ha mort aquest divendres a la tarda en un xoc frontal al quilòmetre 4,8 de la carretera TV-7211, en terme municipal de Constantí.

El Servei Català de Trànsit (SCT) ha informat que els Mossos d’Esquadra han rebut l’avís del sinistres cap a tres quarts de sis. Per causes que s’investiguen, el turisme de la víctima i una furgoneta han col·lidit de cara. Al turisme també hi viatjava una menor, que ha estat traslladada a l’hospital Joan XXIII de Tarragona en estat menys greu. El conductor de la furgoneta també ha resultat ferit menys greu i ha estat traslladat a l’hospital Sant Joan de Reus.

Arran de la incidència s’han activat quatre patrulles dels Mossos d’Esquadra, cinc dotacions dels Bombers i tres ambulàncies i el servei de suport psicològic del Sistema d’Emergències Mèdiques.

Pel que fa a la circulació, a dos quarts de vuit del vespre es mantenia tallada la via en els dos sentits de la marxa.

22 persones han mort a les carreteres catalanes en el que va d’any segons els càlculs de l’SCT, que indica que es tracta de xifres provisionals.

ACN

 

Ajudes a l’habitatge per a joves a La Selva del Camp

L’Ajuntament de la Selva del Camp es compromet amb el benestar dels seus residents joves en oferir ajudes al lloguer que faciliten l’accés a un habitatge digne.

Reconeixent la importància de l’habitatge com un dret fonamental, L’Ajuntament treballa per promoure la inclusió i el desenvolupament de la joventut, contribuint així a la construcció d’un futur pròsper i equitatiu per a tots.

Aquestes ajudes estan dissenyades per donar suport als joves que busquen emancipar-se a la Selva, proporcionant-los un suport econòmic que els permeti fer front als costos de lloguer de manera més accessible.

Els requisits

Tenir entre 18-35 anys, estar empadronat al municipi i tenir l’habitatge ubicat al nucli urbà de la Selva del Camp. També que el lloguer mensual no superi els 600€, ser titular del contracte d’arrendament de l’habitatge i que sigui domicili habitual i permanent.

Les ajudes són compatibles amb altres línies d’ajut d’altres administracions. L’Import màxim és de 150€ mensuals. En famílies nombroses, monoparentals i/o discapacitat amb barem favorable, l’import màxim serà de 200€ mensuals. El temini és obert durant tot l’any. L’atorgament dels ajuts tindrà una durada màxima de 4 anys.

 

La Selva: l’Ateneu i el Plus Ultra, més a prop de ser de titularitat municipal

Imatge del ple municipal celebrat dimecres a La Selva del Camp. Foto: Cedida

L’Ajuntament de la Selva del Camp va celebrar dimecres passat la primera sessió plenària de l’any, on destaca principalment l’aprovació provisional de la modificació puntual número 32 de les normes subsidiàries de planejament del municipi. L’acord ha aprovat el canvi de qualificació d’equipament privat a equipament públic de les finques de l’Ateneu, situat al carrer Major, i el Plus Ultra, ubicat a l’avinguda Puig i Ferreter.

D’aquesta manera, els dos edificis històrics estan cada vegada més a prop de passar a ser de titularitat municipal. L’expedient serà enviat a la Comissió Territorial d’Urbanisme per a la seva aprovació definitiva.

La qüestió ha sigut aprovada amb els vots a favor dels socis del govern, el PSC i ERC, i el desacord dels grups de l’oposició, Junts i la CUP. L’alcalde, Josep Masdeu, ha lamentat la falta de predisposició de la junta de l’Ateneu a l’hora de reunir-se per arribar a un acord que permetés trobar una solució a la situació de la finca, afirma que l’estat actual de l’Ateneu podria arribar a posar en risc la seguretat dels vianants. Els informes tècnics, de fet, constaten que l’edifici necessita reformes urgents per tal d’evitar despreniments de les façanes o altres danys estructurals.

La sessió plenària d’aquest dimecres també ha aprovat, per unanimitat, una bonificació del 95% -prop de 5.300 euros- de l’impost sobre construccions i obres, l’ICIO, a les obres de millora de l’eficiència energètica al centre ocupacional que Aprodisca té al polígon industrial Mil·lènium.

Preocupació pels pagesos

Un altre tràmit aprovat per unanimitat ha sigut una moció en suport al reaprofitament de l’aigua que proposa la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes. Tots els grups municipals de l’Ajuntament han mostrat certa preocupació per la situació actual que s’està vivint amb els pagesos i el món rural del Camp de Tarragona a causa de la sequera, alhora que han alabat les obres hídriques que, al llarg d’aquests anys, s’han fet al municipi i que han posat solució al problema de l’aigua a la Selva.

Durant la sessió, s’han debatut diverses qüestions selvatanes com la difusió que s’està fent en relació amb els ajuts per al lloguer del primer habitatge per a joves o l’estat del projecte de museïtzació de Ca l’Hipòlit.

 

La Selva posa a punt el camp de futbol municipal

Una imatge del camp de futbol. Foto: Cedida

La Selva del Camp ha donat per acabades les tasques de substitució de la gespa artificial del camp de futbol municipal. A banda d’instal·lar la gespa artificial també s’ha aprofitat per fer altres actuacions de manteniment, com canviar les porteries per altres de noves, reemplaçar aquelles banquetes que es trobaven desgastades o trencades, repintar les instal·lacions o la neteja de l’espai.

Aquesta actuació ha tingut un cost total de 270.000€, dels quals 180.000€ han sigut subvencionats per la Diputació de Tarragona.

Roser Vernet presenta el seu llibre “Lo mig del món” a la Selva

Cartell de la presentació del llibre

El pròxim diumenge 21 de gener a les 12h l’autora Roser Vernet presentarà el seu llibre “Lo mig del món“. La presentació estarà maridada amb una degustació de vins del Niu Celler i formatges de La Segalla.

La cita a la Sala del terrat del Castell de la Selva del Camp.

 

Ester Alberich presideix l’executiva d’ERC al Camp

L’executiva regional d’Esquerra Republicana al Camp de Tarragona. Foto: Cedida

El passat dia 20 de novembre de 2023, va tenir lloc al castell del Paborde, de la Selva del Camp el Congrés Regional d’Esquerra Republicana-Camp de Tarragona. Durant l’acte, la militància va votar la nova executiva regional encapçalada per la reusenca Ester Alberich Forns. Alberich va agrair la feina de l’anterior executiva presidida per Irene Aragonès i va presentar l’equip que l’acompanyarà:

  • Secretaria General: Xavi Puig. Tarragona, Tarragonès
  • Vicepresidència de Coordinació Interna: Jordi Gené i Mariné. La Canonja, Tarragonès
  • Secretaria d’Organització: Manel Castaño. Tarragona, Tarragonès
  • Secretaria d’Acció Política: Saül Garreta Puig. Tarragona, Tarragonès
  • Secretaria de Política Municipal: Núria Masdeu. Valls, Alt Camp
  • Secretaria de Ciutadania: Hélène Arcelín Zabal. Cambrils, Baix Camp
  • Secretaria de Transició Energètica: Marc Roca. Rocafort de Queralt, Conca de Barberà
  • Secretaria de Formació: Raúl García Vicente. Torredembarra, Tarragonès
  • Secretaria de Feminismes: Laura Girona i Ferran. La Selva del Camp, Baix Camp.
  • Secretaria de Moviments Socials: Jordi Molinera i Poblet. Altafulla, Tarragonès.
  • Secretaria de Finances: Helena Querol Cortès. Solivella, Conca de Barberà
  • Secretaria d’Imatge i Comunicació: Eli Llombart. Montblanc, Conca de Barberà
  • Vocal: Jordi Pijoan. Querol, Alt Camp
  • Vocal: Maria Grau. Els Pallaresos, Tarragonès

Com a línies generals  l’executiva es proposa reconnectar amb el conjunt de la  ciutadania així com participar en l’impuls dels projectes cabdals per al Camp de Tarragona com el desplegament del Tramcamp o la definició de l’àrea metropolitana, entre altres.

Durant el Congrés, la presidenta sortint Irene Aragonès va presentar l’informe de la executiva regional i  l’informe econòmic, tots dos van ser aprovats per la militància.

 

Un espectacle de circ acompanya l’encesa de llums de Nadal a la Selva del Camp

L’encesa de llums de Nadal a la Selva del Camp. Foto: Ajuntament la Selva del Camp

La Selva del Camp va donar per inaugurada l’època nadalenca aquest divendres amb l’encesa de l’enllumenat de Nadal. La plaça Major es va omplir de famílies que van poder gaudir d’una tarda de festa on es va fer el compte enrere de l’enllumenat de Nadal.

L’acte va comptar amb un espectacle de circ i un berenar per a tots els assistents.

L’espectacle de circ. Foto: Ajuntament la Selva del Camp

Amb l’encesa de llums, la Selva dona el tret de sortida a un programa d’actes de Nadal, que  inclou el mercat de Nadal que se celebra aquest cap de setmana. També s’ha programat per a aquest diumenge un taller de manualitats, plantada del pessebre i cantada de nadales a l’Ermita de Sant Pere i un taller de cuina de Nadal a càrrec de Sergi Ollé Simó a la sala museu de Coselva per al dijous 7 de desembre.

El pròxim cap de setmana, dissabte dia 9, està previst, al Casal d’Avis un concert a càrrec de la Coral del Casal d’avis per recaptar fons per la Marató de TV3. A més, durant les festes de Nadal s’han programat diversos tallers, la representació dels tradicionals Pastorets, el caga Tió i el concert d’any nou de l’Orquestra simfònica de Sant Cugat, entre d’altres.

A continuació us deixem unes imatges de l’encesa de llums de Nadal a la Selva del Camp.

V.Tapias

 

La Selva del Camp aprova un pressupost de 9,1 milions d’euros per al 2024

Imatge del ple de pressupostos de la Selva del Camp. Foto: Cedida

El ple de pressupostos, celebrat aquest dimarts al migdia, ha servit per aprovar els comptes generals per al 2024, que contemplen una previsió d’ingressos i despeses equilibrada en els 9.170.000 euros; unes xifres similars a les de l’any passat.

Dintre de la cartera d’inversions, destaca una partida de poc més de 431.000 euros que es destinarà a la millora del carrer de les Eres, un projecte que fa molt de temps que demanen els veïns i que aviat veuran renovar els serveis, el paviment, la construcció de voreres i dotar la via d’una amplada suficient. També es preveu invertir 50.000 euros en la creació d’una zona d’aparcament al convent de Sant Agustí, 40.000 euros a la construcció de trenta nous nínxols al cementiri municipal i 30.000 euros en la redistribució de l’espai al casal d’entitats del carrer de l’Horta. De cara al 2024, el consistori vol dedicar una part destacada de les inversions orientades a l’eficiència energètica, pressupostant prop de 430.000 euros en aquest àmbit.

Cal destacar les despeses del personal municipal i el cost dels serveis i equipaments municipals com a capítols més importants. En el primer cas, s’han adjudicat 3.315.000 euros, amb un lleuger increment respecte a l’any anterior d’acord amb les noves retribucions per al 2024, mentre que pel segon, que engloba despeses com el subministrament de l’energia elèctrica, la neteja dels carrers, les activitats formatives municipals, les festes populars o l’enllumenat, es necessitaran prop de 3.174.000 euros. En altres qüestions de la despesa municipal pel pròxim exercici, es destinaran 90.000 euros en ajudes socials, 36.000 euros pels nous ajuts de lloguer jove i 35.000 euros repartits entre la rehabilitació de façanes i habitatges.

Pel que fa als ingressos, l’Ajuntament preveu recaptar una mica més de 2 milions i mig d’euros en impostos com l’IBI rústega i urbana o l’impost sobre vehicles de tracció mecànica, 1.466.000 euros en taxes i preus públics, que van des de la taxa del cementiri fins a les llicències urbanístiques, passant pels serveis educatius o les activitats culturals, mentre que 2.159.000 euros arribaran de transferències d’altres administracions com la Generalitat o el Govern d’Espanya. Cal destacar, també, el més d’un milió i mig d’euros que el consistori espera percebre de la venda de solars industrials i residencials.

Els comptes de 2024 han sigut aprovats gràcies als vots a favor dels socis de govern, el PSC i ERC. L’alcalde, Josep Masdeu, ha manifestat que es tracta d’un pressupost “adequat a les necessitats de la població”, mentre que el tinent d’alcalde, Enric Roberto, ha destacat especialment la varietat d’actuacions en les inversions, “que revertiran directament en el benestar dels selvatans”. Per altra banda, els membres de l’oposició, Junts i la CUP, hi ha votat en contra.

A més d’aprovar els comptes de 2024, la sessió plenària d’aquest dimarts també ha donat llum verda, per unanimitat, a l’inici dels tràmits per tal de nomenar les selvatanes Teresa Feliu, Teresa Prats i Josefina Rossell com a filles il·lustres de la vila, a petició del Grup de Dones i a partir de la publicació de les seves biografies al llibre Dones rurals, dones del Camp de Tarragona.

Un altre punt a destacar, i que ha sigut aprovat per unanimitat, ha sigut l’adhesió a l’Associació Clúster TIC Tarragona Sud com a soci institucional. Aquest agrupa les principals empreses i institucions del territori que estan relacionades amb la tecnologia i forma a Catalunya sud un hub tecnològic. El tinent d’alcalde, Enric Roberto, ha destacat que “a la Selva hi volem ser presents, estem compromesos i volem fomentar l’activitat empresarial relacionada amb aquest àmbit”.

 

El CAT gestionarà les noves instal·lacions hídriques de la Selva del Camp

La signatura s’ha dut a terme aquest divendres. Foto: Cedida

El Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) i l’Ajuntament de la Selva del Camp han signat, aquest divendres a la tarda, un conveni de col·laboració per assegurar el correcte ús, manteniment i conservació de les noves instal·lacions hídriques del municipi. El document contempla la cessió mútua de les infraestructures destinades al subministrament d’aigua potable en alta.

D’aquesta manera, el consistori cedeix al CAT l’ús dels elements compresos entre l’arqueta de connexió al Ramal de la Selva fins a la caseta d’arribada de l’aigua al nou dipòsit de 1.000 m³. Es tracta d’una infraestructura de nova construcció per la qual podrà arribar a fluir un cabal de 2.500 m³ al dia, ampliable fins a 2.800 m³ en cas de necessitat amb la dotació de reserva. El Consorci, per la seva banda, es compromet a facilitar les canonades i elements auxiliars del traçat original del Ramal de la Selva del Camp al respectiu ajuntament perquè aquest els destini, si escau, a subministrar aigua potable en baixa. Així doncs, serà el consistori selvatà el responsable del manteniment i conservació d’aquestes instal·lacions.

El president del Consorci d’Aigües de Tarragona, Joan Alginet, s’ha mostrat satisfet per l’acord entre el CAT i l’Ajuntament de la Selva del Camp perquè “aquest conveni de col·laboració és sinònim de garantia. Amb les noves instal·lacions, la Selva es nodrirà íntegrament d’aigua del CAT i això significa que distribuirà al seu veïnat un bé de qualitat. També és sinònim d’estabilitat en el subministrament, un fet que ens enorgulleix tenint en compte que es tracta d’un dels municipis més històrics del Consorci”.

La signatura del document s’ha dut a terme a les instal·lacions de l’Ajuntament de la Selva del Camp i ha comptat amb l’assistència del president del CAT, Joan Alginet, el director-gerent del Consorci, Josep Xavier Pujol, i l’alcalde del Municipi, Josep Masdeu.

V.Tapias

 

El Cor Lianna presentarà l’espectacle “Recordant els 70” a la Selva del Camp

Una actuació del Cor Lianna. Foto: Cedida

El Cor Lianna de Castellvell del Camp presentarà l’espectacle musical “Recordant els 70”, aquest divendres 17 de novembre, a les 20 h, al Castell del Paborde de la Selva del Camp. El concert, sota la direcció de Rosa Sanahuja, reunirà una quarantena de membres del cor dalt de l’escenari en un viatge pels grans èxits musicals de la dècada dels anys 70.

Després de l’èxit de la gira, arriba a la Selva l’espectacle en el que apareixeran les cançons seguint un fil conductor teatralitzat, mentre el públic gaudeix d’un repertori molt conegut i interpretat amb moviments coreogràfics.

Al concert no hi faltaran èxits tant variats com ‘Pols en el vent’ (Dust in the wind) de Kansas; ‘Imagine’ de John Lennon; ‘Que tinguem sort’ de Lluís Llach; ‘Un beso y una flor’ de Nino Bravo; ‘Waterloo’ d’Abba; ‘Highway to hell’ d’AC/DC o ‘Rivers of Babylon’ de Boney M, entre molts altres.

El concert està organitzat pel Grup de Dones de la Selva i l’entrada  serà a través del sistema de taquilla inversa.

V.Tapias

 

La Selva arrenca la Festa Major de Sant Andreu amb la XXa Trobada gegantera

La celebració del 25è aniversari dels gegants Pòlit i Madalena obrirà els actes de Festa Major a la Selva.

La Selva del Camp arrenca aquest diumenge la Festa Major de Sant Andreu amb un acte previ que té una important significació, la XXa Trobada gegantera. 25è aniversari del Pòlit i la Madalena, que es durà terme a les 11 a l’Hort d’Iglésies.

La resta d’actes començaran el següent cap de setmana. Divendres 24 de novembre, a les 19 hores, el Castell serà l’escenari del Pregó de Festa Major a càrrec de la Colla Gegantera de la Selva del Camp. Tot seguit, inauguració de l’exposició de Puzles. Una hora més tard, des de la plaça Sant Andreu, començarà la II Cercabirra amb la Txaranga Band Tocats. I a la nit, a les 23 hores, el Pavelló acollirà el Concert de Festa Major amb Dr. Prats, La cosa nostra i Dj Astèrix. Les entrades anticipades es poden comprar a codetickets.com.

Dissabte 25 de novembre, la jornada començarà amb una caminada popular des del pavelló, a les 9h. A les 18h, arriba el Concert d’orgue “L’arrel i les branques” a l’església parroquial de Sant Andreu Apòstol. Francesc Sans i Josep Mateu proposen un concert volgudament eclèctic on s’exploren les possibilitats interpretatives d’aquest singular duet. Una hora més tard, des de la Pl. Portal d’Avall, arrencarà la  Cercavila de músics fins a la plaça de les Pletes, on donarà inici el correfoc mitja hora més tard.Carretillada, enceses de lluïment i traca final. Colles convidades: Malsons de la Vella de Gràcia (infantil), Diablons de la Dragonina de Constantí, Diables Infantils del Jordiet de Garcia i Diables del Jardiet de Garcia. L’organització va a càrrec de la Colla de Diables de la Selva del Camp.

A les 19.45h, al Pavelló, l’Orquestra Selvatana serà la protagonista del Concert de Festa Major. La mateixa orquestra també amenitzarà el ball de nit, a les 23.30h al Pavelló. Els dos actes col·laboren amb la Marató de TV3. En finalitzar el ball de nit, els assitents podran gaudir de la música de Dj. Engineerz.

Una imatge de la Festa Major de Sant Andreu a la Selva.

Diumenge 26 de novembre, la Pl. Major serà el punt de sortida, a les 10.30h, de la Cercavila amb BatukaSelva, l’Elefanteta Selvatana, el Gegant Pepet i el nanos, capgrossos i gegantins confeccionats pels infants i les famílies de la Selva. A partir de les 12h, els més petits podran gaudir del Parc d’Inflables a l’Hort d’Iglésies. Al mateix lloc, mitja hora més tard, començarà el Vermut electrònic a càrrec de DJ OGT i la barra a càrrec del Club de Gimnàstic Rítmica Elna. També hi haurà venda d’articles del grup de costura a favor de la Marató.

A la tarda s’han previst tres actes, el Cafè i Torneig de Botifarra a les 17h al Casal Popular la Raconera; un monòleg a càrrec de Guillem Estadella, que també col·labora amb la Marató, al Pavelló a les 18h, i Ball amb el Duo Reverso al Casal d’Avis a partir de dos quarts de set.

Els últims actes de festa major se celebraran el dijous 30 de novembre. A les 11h, l’església parroquial de Sant Andreu Apòstol acollirà la Missa solemne amb la participació de la Schola Cantorum. En finalitzar, Seguici Festiu amb Diables infantils, Ball del Diabló acompanyat pels grallers del Ball de Diables, Ball de Nanos acompanyat per mitja cobla Punt de Malura, els Gegants i el Ball del Patatuf acompanyats per Bufalodre grallers, el Ball de Cercolets acompanyats per Ganxets grallers del Baix Camp, el Ball de Bastons acompanyats per Vitxets grallers de Reus, el Ball de Gitanes acompanyats pels Carreters, el ball de Valencians acompanyats per Canya d’Or i el Nano Galderic. En arribar a la plaça del Portal d’Avall, es faran els balls de lluïment.

Per la tarda, a dos quarts de sis, el Casal d’Avis acollirà el Concert i ball amb el Trio Velvet, que tindrà entrada gratuïta, i a les 19h el Casal Popular la Raconera serà l’escenari del Bingo de Festa Major.

V.Tapias

 

Coselva inaugura el nou molí sostenible, amb coberta vegetal

El nou molí de Coselva és totalment sostenible. Foto: Cedida

Coincidint amb la Festa de l’Oli Nou, la cooperativa Coselva inaugura el nou molí d’oli, que ha suposat una inversió de 5 milions d’euros per construir unes instal·lacions totalment sostenibles i sense cap impacte ambiental. L’acte d’inauguració es farà aquest diumenge, 12 de novembre, a les 9.30 h, a la Selva del Camp i més concretament al Mas d’en Víctor, que és una finca de 50 hectàrees destinada a la recerca.

El molí, que serà la nova casa de l’oli ANTARA, té capacitat per molturar 4 milions de quilos d’olives i utilitza un sistema pioner a Catalunya consistent en l’extracció al buit de l’oli d’oliva en lloc del premsat tradicional. Amb la tècnica d’extracció al buit, l’oli s’extrau totalment en fred de manera que les aromes, els polifenols i els àcids grassos es mantenen intactes i concentrats a l’oli, de forma que s’obté un producte molt diferenciat.

A més, el molí funciona amb energia solar i es fa reciclatge de les aigües utilitzades durant el procés d’elaboració de l’oli. D’altra banda, es valoritza el pinyol de l’oliva en reutilitzar-lo per a calefacció.

Les instal·lacions, de 4.000 metres quadrats i llum natural, han estat dissenyades per l’arquitecta Núria Salvador i tenen un format de “green village“, amb panells solars propis i una coberta vegetal que queda totalment integrada en el paisatge.

Els últims anys, Coselva ha sumat les cooperatives de l’Aleixar, Vilaplana i Castellvell del Camp, a més de la SAT Fruitscamp. La cooperativa resultant d’aquestes fusions agrupa 2.200 socis que produeixen uns 3 milions de quilos d’olives anuals.

V.Tapias

 

Èxit aclaparador de la Fira de la Selva del Camp

Una imatge de la fira. Foto: Cedida

Èxit aclaparador de la Fira 2023 de la Selva del Camp. Durant aquest cap de setmana milers de persones han passejat pels carrers i places del nucli antic del municipi amb motiu de la fira, que enguany ha tingut com eix principal el cicle de l’aigua. Altres aspectes que s’han volgut emfatitzar són els productes de proximitat i l’esperit emprenedor del territori.

Els principals reclams d’aquest certamen han estat la gastronomia, l’oci i la cultura, aquesta última ha destacat per excel·lència gràcies a l’oferta musical amb gairebé vint actuacions durant el cap de setmana.

Al llarg de tot el cap de setmana hem vist com els carrers del municipi s’omplien de gent que venien a gaudir d’un ambient diferent, on podien comprar productes artesanals i de kilòmetre zero a les paradetes que hi havia posades al llarg del carrer Major, a l’aparcament que hi ha a la zona del raval Sant Pere els més petits s’han divertit amb les atraccions i per acabar, els assistents també han pogut gaudir d’una varietat gastronòmica i una àmplia oferta de vins a la zona de restauració i cellers.

El certamen va arrancar divendres al vespre amb la xerrada d’en Peyu a l’Espai Professional, la conferència, que va ser tot un èxit, va atraure a molt de públic pels carrers del municipi i va ser una posada en marxa espectacular per la zona de restauració i tast de vins.

Santiago Castellà i Josep Masdeu. Foto: Cedida

Santiago Castellà, subdelegat del govern d’Espanya a Tarragona, va ser l’encarregat de pronunciar el discurs inaugural de la Fira dissabte al matí. Aquest va lloar la bona salut del certamen que, segons ell, “ha sabut trobar una identitat pròpia en la seva fira, un fet que l’ha sabut diferenciar de la resta d’esdeveniments del territori”. I ha recalcat que la Fira és la viva expressió d’una rica vida cultural, social, comercial i econòmica i que “en un context de profunds canvis històrics, la Selva del Camp va un pas endavant i això és important en un món tan competitiu i global”.

Per altra banda, l’alcalde de la Selva, Josep Masdeu, va comparar el concepte de la Fira selvatana amb el d’una àgora grega i va destacar que la Fira “no només és un intercanvi comercial, sinó que és un intercanvi social i d’idees”.

Després dels parlaments, les autoritats i representants d’entitats locals van acompanyar a Santiago Castellà a una passejada pels grans atractius de la Fira. La banda juvenil de l’Aula Vilalta també els va acompanyar pel seu recorregut al llarg del carrer Major.

Durant la visita, Castellà també va tenir temps de visitar les instal·lacions de l’Ajuntament i signar el llibre d’honor, a més de conèixer el procés d’elaboració de l’oli a la sala museu de Coselva.

V.Tapias

 

La Selva del Camp obre la seva àgora amb l’arribada de la Fira

L’alcalde i el subdelegat del Govern, visitant els estands. Foto: Tots21

Un dels estands de les entitats de La Selva. Foto: Tots21

Un moment de la visita a una parada d’oli. Foto: Cedida

La Selva del Camp està de Fira des de la tarda de divendres. Aquesta dissabte, el subdelegat del Govern central, Santiago Castellà, s’ha vestit de Manuel Castells per desplegar un pregó inaugural que ha estat més proper a una lliçó magistral de doctor honoris causa que a un pregó clàssic.

L’alcalde de La Selva, Josep Masdeu, l’havia precedit definint la històrica Fira com “una àgora” grega situada al segle XXI, una plaça “que és punt de trobada de comerç, cultura i també de cohesió social”. No per casualitat “són les places les que vertebren aquesta Fira”.

Castellà, profesor universitari durant 25 anys i exvicerector de la URV, ha mostrat una portentosa capacitat de síntesi dels temps que ens està tocant viure i del futur tecnològic que ens espera. “Per primera vegada en la història ens trobem davant una matexia idea compartida arreu del món, la de la defensa dels objectius de desenvolupament sostenible”, ha començat el seu relat. Una defensa d’un model sostenible i digital “que comença als pobles i a les ciutats, pobles com La Selva del Camp”. Justament, “La Selva ha sabut crear el model de ciutat on sentir-se a gust, sense ser una ciutat dormitori, sense perdre la seva vinculació amb l’agricultura, fent-ho amb convivència, amb proximitat i gaudint de productes de kilòmetre zero”.

Josep Masdeu fent un obsequi a Santiago Castellà acabat el pregó. Foto: Tots21

Enric Robert, regidor de Medi Ambient i Obres. Foto: Cedida

Una Selva que tot i conviure a cavall entre Reus i Tarragona no s’ha deixat fagocitar per ambdues ciutats, “mantenint la seva identitat, mostrant una realitat social que amplia el concepte de democràcia. El mercat, el cafè i la festa són els espais de generació de valors, amb gent creativa i preocupada per les persones grans”. Un modus de vida al carrer “que de manera informal ha creat una agenda política de les seves prioritats i dels quadres que necessita per comandar cada entitat, on cadascú hi troba el seu lloc”.

Castellà ha insistit en dues idees clau: la de canvi històric a partir dels objectius de desenvolupament sostenible, la digitalització i la intel.ligència artificial i com aquest canvi ha de ser liderat pels valors, “nascuts a Europa”. La Selva justament pot mostrar el seu compromís amb aquests valors, com és el cas de la gestió de l’aigua.

Finit el pregó, les autoritats han visitat al mateix Castell del Paborde la mostra fotogràfica que recull les obres presentades per concursar al calendari de 2014, a més d’una visita a l’espai de coworking i una posterior passejada pels estands de la Fira.

Què ens espera a la Fira

Amb una previsió de visitants d’entre 10.000 i 12.000 i amb l’afegit de l’ampliació de les activitats a divendres a la tarda-nit, durant dos dies els carrers i les places del nucli selvatà són els protagonistes. Al llarg del carrer Major s’hi troben les parades de productes artesans; a la plaça Sant Andreu s’hi mostren els estands de les entitats locals; la plaça Major acull també mostres de comerç de proximitat i quilòmetre zero i la plaça de Simó Salvador tornara convertir-se en el punt de trobada de diversos cellers del territori que ofereixen tastos de vins. A la plaça de les Pletes de nou observem la zona de restauració, amb food trucks i establiments de degustació, que l’any passat va gaudir d’un gran èxit.

El recorregut es completa a l’aparcament del Raval de Sant Pere, espai destinat a les atraccions i firetes, és a dir, opcions per a totes les edats.

La cita compta amb diferents actuacions musicals durant tot el cap de setmana als diferents escenaris instal·lats a la plaça de les Pletes, la plaça Simó Salvador i la plaça Major. Com a novetat per als joves, la nit de dissabte hi haur prevista l’actuació del DJ Engineerz a l’Hort d’Iglésies. Masdeu ha dit que la fira “és un bon aparador per ensenyar la diversitat de grups musicals que tenim”. Diumenge al matí, a l’espai dels Ponts hi haurà una concentració de cotxes antics.

El vessant econòmic de la fira tornarà a centralitzar-se a l’Espai Professional, que enguany celebra els seus deu anys. Les propostes, organitzades per l’Ajuntament selvatà i el Taller Coworking, compten amb diferents xerrades i conferències, entre la qual destaca la de divendres amb l’humorista emprenedor Peyu, que acaba de guanyar el premi Ondas 2023 pel seu programa “El búnquer”, així com una sessió de networking amb experiències exitoses de negocis al Camp de Tarragona i una trobada amb comerciants locals.

Jaume Garcia

 

La Fira de la Selva aposta per la promoció del producte de proximitat

La Fira se celebrarà l'últim cap de setmana d'octubre.

La Fira se celebrarà l’últim cap de setmana d’octubre.

La Selva del Camp celebrarà el darrer cap de setmana d’octubre la seva fira, que tindrà com a objectiu impulsar els productes de proximitat. La inauguració de l’edició serà al Castell de la Selva el dissabte 28 d’octubre a les 11 del matí amb l’acompanyament de Santiago Castellà, el subdelegat del govern a Tarragona.

Josep Masdeu, alcalde de la Selva del Camp i regidor de Promoció Econòmica, ha qualificat la fira com un “esdeveniment multisectorial” i ha remarcat que “han intentat adaptar-la a totes les edats perquè tothom s’hi senti integrat”.

Durant dos dies els carrers i les places del nucli selvatà seran els protagonistes. Al llarg del carrer Major s’instal·laran les parades de productes artesans; a la plaça Sant Andreu s’hi podran trobar les parades de les entitats locals; la plaça Major acollirà mostres de comerç de proximitat i quilòmetre zero i la plaça de Simó Salvador tornarà a convertir-se en el punt de trobada de diversos cellers del territori que oferiran tastos de vins. A la plaça de les Pletes es tornarà a ubicar a la zona de restauració, amb food trucks i establiments de degustació, que l’any passat va gaudir d’un gran èxit.

El recorregut es completarà a l’aparcament del Raval de Sant Pere, que serà la zona d’atraccions i firetes.

La cita comptarà amb diferents actuacions musicals durant tot el cap de setmana als diferents escenaris instal·lats a la plaça de les Pletes, la plaça Simó Salvador i la plaça Major. Com a novetat per als joves, la nit de dissabte hi haurà l’actuació del DJ Engineerz a l’Hort d’Iglésies. Masdeu ha dit que la fira “és un bon aparador per ensenyar la diversitat de grups musicals que tenim”. Diumenge al matí, a l’espai dels Ponts hi haurà una concentració de cotxes antics.

El vessant econòmic de la fira tornarà a centralitzar-se a l’Espai Professional, que enguany celebra els seus deu anys. Les propostes, organitzades per l’Ajuntament selvatà i el Taller Coworking, comptaran amb diferents xerrades i conferències, entre la qual destaca una amb l’humorista emprenedor Peyu, que acaba de guanyar el premi Ondas 2023 pel seu programa “El búnquer”, així com una sessió de networking amb experiències exitoses de negocis al Camp de Tarragona i una trobada amb comerciants locals.

V.Tapias