.

.

TOTS 21

Pere Aragonès, a La Selva: ‘Li devem molt a la tenacitat i al compromís de Ventura Gassol’

Pere Aragonès, durant la seva intervenció al Castell del Paborde de La Selva. De fons, Ventura Gassol sobre pantalla. Foto: Tots21

La Selva del Camp tenia marcat en vermell al calendari aquest divendres, 1 de juliol. Un dels seus grans fills il.lustres, l’escriptor i polític Ventura Gassol, personatge clau en la II República i en la història de Catalunya al segle XX, n’era el protagonista absent. La Fundació Irla presentava la seva biografia política, obra de Manel Pérez Nespereira.

No era un acte més, i així ho confirmava la presència del president de la Generalitat, Pere Aragonès. Familiars de Ventura Gassol es trobaven entre el públic, com també el president de la Fundació Josep Irla, l’exconseller -de Cultura, justament- Joan Manuel Tresserras. Molta teca per digerir i una presentació d’acord amb el nivell que s’oferiria, a càrrec de Montse Palau.

Una jornada de reivindicació dels valors republicans i de la transmissió generacional d’aquests, que el president de la Generalitat ha situat també en clau de present: “Ventura Gassol es va mantenir fidel a les seves idees. Li devem molt a la tenacitat i al compromís, a ell i a tots els seus companys. Per això som aquí, per construir una Catalunya per a tothom avui em de continuar el seu llegat”.

Aragonès subratllava el prestigi republicà: la Generalitat «és l’única institució que ha recuperat la legitimitat republicana, abans que s’aprovés la Constitució,  i això és deu a una generació que va lluitar per recuperar-la, fent d’ella una institució moderna, amb polítiques transformes i a favor del país».

La família del poeta i polític, amb Aragonès. Foto: Tots21

«Necessitem aquesta recuperació de la memòria republicana del país i conservar aquestes trajectòries vitals com la de Ventura Gassol», recordava en el seu parlament.

En fi, conseller, empresonat junt al Govern i exilat, «és un exemple de republicanisme, compromès amb el país, que va treballar per treure la cultura d’una concepció elitista i portar-la al servei de la majoria»

D’altra banda, l’autor destacava que «Ventura Gassol va ser una de les persones que més va destacar en el salvament de persones durant el període de guerra civil. També pel que fa al nostre patrimoni cultural, des d’Empúries a fins al Delta de l’Ebre». Ventura Gassol arriba al Govern republicà d’esquerres «amb un projecte basat en la doctrina de Prat de la Riba».

Aragonès, amb l’alcalde de La Selva, Jordi Vinyals. Foto: Tots21

«Ventura Gassol passa per les tres grans línies que marcaran el catalanisme del segle XX: des de militant de la Lliga Regionalista, passant per l’Estat Català de Macià fins a pertànyer a un partit republicà com Esquerra». En resum: «És molt el que li devem a Ventura Gassol com a país i com a persona».

Montse Palau relatava la vida d’un escriptor que publicaria llibre per primer cop en 1917 i arribaria a la fita poètica amb ‘Les tombes flamejants’. Un personatge que deixaria La Selva i el Seminari de Tarragona per anar a Barcelona i esdevenir mà dreta de Macià i després de Companys, que només en quatre anys de conseller sentaria les bases de la cultura i l’educació republicanes basades en l’empoderament de la gent i en l’esperit crític, com ho definiria Aragonès.

Palau remataria: «Aquesta biografia posa llum a la foscor no només sobre la vida de Ventura Gassol, també sobre la història que la guerra, el franquisme i el postfranquisme tan latent avui ha amagat».

Finalment, l’alcalde de La Selva del Camp, Jordi Vinyals, recordaria un acte que Gassol va presidir ja retornat de l’exili i que se celebrà a la Defensa Agrària, i també el dia del seu enterrament: «Avui fem un reconeixement al més alt nivell d’aquest selvatà que de petit va deixar el seu poble per dedicar-se al país en cos i ànima».

Jaume Garcia

 

Jordi Vinyals (ERC) agafa el relleu a Josep Masdeu (PSC) com a alcalde de la Selva

Jordi Vinyals, amb el bastó de comandament. Foto: Cedida

Un ple extraordinari de l’Ajuntament de la Selva ha servit aquest dijous a Jordi Vinyals (ERC) per tornar a agafar les regnes de l’alcaldia de la Selva del Camp després que el passat dimarts Josep Masdeu (PSC) renunciés al seu càrrec d’alcalde en compliment del pacte de govern vigent entre ambdós partits al municipi.

Després d’un primer any de mandat amb Vinyals al capdavant del consistori i de dos exercicis amb Masdeu com a màxim responsable, el govern selvatà encara els darrers dotze mesos abans de les pròximes municipals amb el líder republicà novament presidint el consistori. Aquest darrer any com a alcalde suposarà el comiat de Jordi Vinyals de la política municipal, després d’haver format part del govern local en els tres darrers mandats, primer en coalició amb CiU i, posteriorment, amb el PSC, en els dos darrers.

El relleu en el govern selvatà no afectarà les principals àrees de responsabilitat del consistori, de manera que Josep Masdeu passarà a ocupar la tinença d’alcaldia i conservarà les àrees de Promoció Econòmica, Obres Públiques i Activitats Econòmiques. Vinyals, per la seva banda, manté les regidories d’Economia i Hisenda, Urbanisme i Habitatge, a més de Cultura i Agricultura. La resta del govern municipal, amb David Lafuente, Judit Fontanillas i Quim Solé (PSC) i Enric Roberto i Laura Girona (ERC), mantindrà també les serves carteres.

En el seu comiat al capdavant de l’Ajuntament, Masdeu ha valorat de forma positiva els seus dos anys com a alcalde, malgrat lamentar les dificultats generades per la Covid-19. Tot i els problemes de la pandèmia, el líder del PSC considera que deixa un poble que ha sortit reforçat de tot plegat, amb una bona cohesió social, amb unes xifres d’atur per sota de les de 2019 i amb un important conjunt d’actuacions que s’han aconseguit enllestir o iniciar en aquest període, com ara les millores del carrer President Companys o Joan Domingo, l’ampliació de la residència el Vilar o el nou dipòsit per ampliar l’arribada d’aigua del CAT.

Per altra banda, en el seu discurs de presa de possessió, Vinyals s’ha mostrat especialment il·lusionat per aquest últim any que afronta de govern i per la tasca feta fins ara, tot valorant molt positivament el resultat de la col·laboració amb els seus socis de govern de cara al benestar de les selvatanes i selvatans. Segons el nou alcalde, aquest acord ha demostrat la importància de saber sumar esforços per tal de repercutir positivament en la vida del poble.

 

El fiscal demana 14 anys per a un acusat d’agressió sexual el 2016 a la Selva del Camp

Façana de l’Audiència de Tarragona. Foto: ACN

L’Audiència Provincial jutjarà a partir de dijous una persona acusada de sis delictes d’agressió sexual amb accés carnal. Els fets van ocórrer a Selva del Camp l’any 2016. Segons el fiscal, la víctima, tutelada per l’Administració Pública, va abandonar el centre de menors en el qual residia i va anar a viure amb el seu pare, l’acusat, la seva mare i el seu germà. En diverses ocasions, l’acusat aprofitava els moments en què es quedava tot sol amb la menor per a, després d’agafar-la amb força pels canells i el cabell, agredir-la sexualment. El fiscal demana 14 anys de presó.

Redacció

 

Dos ferits en un accident de cotxe a la Selva del Camp

Dues persones han resultat ferides aquest matí en un accident de cotxe a la Selva del Camp. L’accident s’ha produït poc abans de les 11:00 hores en el punt quilomètric 14 de la carretera TP-7013. El vehicle ha bolcat i els dos ocupants han hagut de ser rescatats pels Bombers pel mètode d’excarceració. Un d’ells presentava ferides lleus i l’altre politraumatismes. Han estat evacuats a l’Hospital Sant Joan de Reus.

Redacció

 

Coselva i Paulino Solanellas S.L. de Mont-roig, beneficiàries dels ajuts d’Acció Climàtica

L’empresa Paulino Solanellas, SL, de Mont-roig del Camp, ha fet una inversió de 248.890 euros que els ha permès adquirir una màquina de triatge d’avellana. Foto: Acció Climàtica

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural destina prop de 4 milions d’euros en ajuts a actuacions, dutes a terme per empreses agroalimentàries de Tarragona i les Terres de l’Ebre, adreçades a la transformació i comercialització d’aliments i a la mitigació del canvi climàtic en la transformació d’aliments. L’ajut ha beneficiat un total de 16 sol·licitants de de la demarcació de Tarragona, que amb aquestes ajudes executaran unes inversions pressupostades en 20,5 milions d’euros.

Al Camp de Tarragona, una de les empreses que ha rebut aquest ajut és la Cooperativa Agrícola Coselva de la Selva del Camp que elabora, entre altres productes, oli d’oliva verge extra amb la marca comercial Antara sota la DO Siurana. El projecte subvencionat consisteix en la construcció d’unes noves instal·lacions per augmentar-ne la capacitat productiva. La inversió també inclou un nou sistema d’extracció a baixa temperatura mitjançant el buit per obtenir oli amb un major valor afegit que el que obté actualment. La inversió tindrà un cost de 2.522.076 € i rebrà una ajuda de 500.000 €.

L’empresa Paño Fruits d’Alcover ha fet una inversió de 644.897 € en l’activitat que desenvolupa (ajut de 180.571 €): torrat, molta, envasat i comercialització de fruita seca i cafè i elaboració de cremes a partir de fruita seca. El projecte consisteix en la construcció d’una nova nau d’emmagatzematge de  matèria primera i producte final, una cambra refrigerada i nova maquinària de producció com ara noves línies de selecció.

És el cas també de l’empresa Paulino Solanellas, SL, de Mont-roig del Camp, dedicada a transformar la fruita seca des del productor agrari fins al producte final elaborat, que ha fet una inversió de 248.890 euros per a l’adequació de l’altell de les noves sales de producte, equips de fred i plaques solars per la qual ha rebut un ajut de 69.689 euros. I Delafruit, SLU, que elabora sucs de fruita a partir de sucs concentrats. En els últims anys, ha ampliat la seva producció amb la implementació de línies de producció amb un nou format: la bossa (pouch). La inversió a realitzar consisteix en la instal·lació de 3 línies formadores d’envasos que permetran elaborar l’envàs pouch monomaterial (reciclable) en les instal·lacions mateixes, i, per tant, reduir els elevats costos de transport i les emissions de CO2 associades. Aquests canvis costaran 2.273.234 € i comptaran amb 386.449 € d’ajut.

Redacció

 

 

Port Aventura World torna a reconèixer l’excel·lència de la selvatana CIDE Xarxes com a proveïdora

Imatge del lliuramentdel premi. Foto: Cedida

CIDE Xarxes ha rebut el reconeixement de Port Aventura Word com a empresa que hi proveeix subministraments no presencials en el marc de la celebració de la 6a edició del Diàleg amb Proveïdors de Port Aventura World, una jornada en què es comparteixen projectes, plans de futur i balanç de les fites aconseguides la darrera temporada.

CIDE és una empresa especialitzada en informàtica i telecomunicacions. Ubicada a La Selva del Camp (Tarragona), va néixer l’any 1994 amb l’objectiu d’oferir les solucions digitals més avançades per a empreses, i treballa com a subministradora de Port Aventura World des de fa quatre anys. De fet, ja al 2019 va rebre també el reconeixement com a millor empresa de solució digital i pionera.

Iniciativa sostenible

En aquesta ocasió Port Aventura World ha reconegut les millors iniciatives en sostenibilitat entre els seus proveïdors. «Volem construir un ecosistema de proveïdors de referència en el qual prevalgui la qualitat i la sostenibilitat. En aquest

sentit, la nostra aposta pel proveïdor local sempre serà una prioritat i d’aquesta manera més d’un terç dels més de 1.000 proveïdors del resort són d’origen local», ha explicat Choni Fernández, directora de Serveis Centrals i Sostenibilitat de PortAventura World.

Jaume Domingo, director general de CIDE Xarxes, valora positivament els dos reconeixements obtinguts i la tasca i relació envers Port Aventura World com a client. En aquest sentit, Domingo assenyala que «el primer guardó suposava un reconeixement a una solució que era innovadora i ara va més enllà com a reconeixement a l’evolució del nostre servei i de la pròpia solució».

CIDE ofereix programari empresarial i maquinari per a empreses, instal·lació i configuració de programari de gestió empresarial (ERP), programari de gestió d’establiments i solucions TPV, ofimàtica professional, programari de gestió de clients (CRM), gestors de canvi automàtic CashDro, projectes web, ciberseguretat, entre d’altres.

A més l’empresa aposta i ofereix pel millor assessorament tecnològic i un servei de manteniment continu, de manera que els projectes s’adapten a les necessitats de cada empresa i client.

Redacció

 

Pere Aragonès assistirà a La Selva a la presentació de la biografia política de Ventura Gassol

Ventura Gassol. Foto: memoriaesquerra.cat

La Fundació Josep Irla presentarà l’1 de juliol a les 19 h. al Castell del Paborde de La Selva del Camp l’obra ‘Ventura Gassol. Una biografia política’, la nova publicació de la col·lecció d’Estudis Històrics i Biogràfics, escrita per Manuel Pérez Nespereira.

L’acte comptarà amb la participació de Pere Aragonès, president de la Generalitat de Catalunya; Jordi Vinyals, alcalde de la Selva del Camp; Manuel Pérez Nespereira, historiador i autor de la biografia; Montserrat Palau, professora de la URV i patrona de la Fundació, i Laura Girona, regidora de la Selva del Camp.

Ventura Gassol destacà en el camp literari i educatiu. En política, el 1925 ingressà a Estat Català i inicià una estreta relació amb Francesc Macià. El març de 1931 va ser un dels fundadors d’Esquerra Republicana. Després del triomf d’Esquerra a les eleccions municipals del 12 d’abril de 1931, secundà Macià en la proclamació de la República Catalana, en l’efímer govern del qual ocupà la cartera de Política Interior.

En el primer Govern de la Generalitat provisional, passà a ser conseller d’Instrucció, un càrrec que repetí en els successius governs i que enllaçà amb el de conseller de Cultura, des de la seva creació el 1932, que al seu torn també repetí en els successius governs fins després d’iniciada la Guerra Civil, llevat del parèntesi de suspensió del Govern arran dels Fets d’Octubre de 1934. Això el convertí en l’únic conseller que es mantingué al Govern de la Generalitat durant tot el període de 1931-1936 i el primer a Europa en ocupar un departament de govern específicament de Cultura.

 

La Selva presenta la seva nova imatge de promoció turística

Es tracta d’un logotip amb el nom de «la Selva», creat a partir de lletres de diferents colors, amb els quals s’intenta expressar totes les diversitats selvatanes. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de la Selva del Camp ha aprofitat la recent celebració de la Festa Major d’estiu per a donar a conèixer la que serà la nova imatge turística de la localitat en les accions promocionals que es realitzin més enllà del municipi. Es tracta d’un logotip amb el nom de «la Selva», creat a partir de lletres de diferents colors, amb els quals s’intenta expressar totes les diversitats selvatanes.

Concretament, cada color pretén representar alguns dels valors més rellevants del poble, com ara el de la feminitat, a través del color lila; el dels més joves i el futur, amb el color rosa, o el de la passió que identifica les selvatanes i selvatans per desenvolupar i assolir nous reptes, amb el vermell. El groc, el verd i el blau cel identifiquen la localitat amb el sol i la llum, l’entorn natural i el cel de la Costa Daurada; mentre que el logotip es remata amb el blau atzur de la bandera de la localitat i que vol representar tots els selvatans i selvatanes.

El nou logotip turístic selvatà es pot veure físicament en dos dels espais més representatius del municipi, al centre de la plaça del Portal d’Avall i a la plaça de les Pletes –a tocar del Castell i de l’oficina de turisme–, amb dos cartells de grans dimensions que volen apropar la imatge als ciutadans i fer-la seva.

A més d’instal·lar-se aquests cartells, també s’han posat a la venda samarretes i es preparen altres elements de marxandatge per tal que els visitants del municipi es puguin endur un record del poble.

Paral·lelament, aquesta setmana s’ha estrenat també una nova oferta museística en el complex del Castell, amb l’obertura de l’espai corresponent a l’antiga presó. En aquest punt s’hi pot gaudir d’un muntatge audiovisual que recrea la celebració d’un judici real celebrat a la Selva a mitjans del segle XVI. La iniciativa permet tancar el projecte museístic previst quan es va recuperar l’equipament i se suma a l’audiovisual desenvolupat l’any 2020 sobre la història local, que s’ofereix al Celler Menor, i a l’exposició permanent creada l’any 2011 a la planta baixa de la Casa de l’Arquebisbe.

Redacció

 

L’obra ‘Sense títol’ es podrà visitar a partir del 7 de juny a la Selva

L’artista Íria Rodon presenta la seva obra ‘Sense títol’ per denunciar la situació de milers d’ucraïnesos que han hagut de fugir del país a conseqüència de la guerra. A raó del conflicte que viu Ucraïna, la Selva del Camp ha fet notables esforços per acollir a nombrosos grups de refugiats ucraïnesos. Per aquest motiu, el consistori, en col·laboració amb la Fundació Josep Irla, han volgut dedicar la jornada artística Art per a tu a la reflexió sobre la situació dels refugiats.

Es presentarà el dimarts 7 juny, a les 19:00 hores, al Castell de La Selva – Castell del Paborde. En un format conversa, comptarà amb l’artista de l’obra Íria Rodon i el fotògraf selvatà Pep Salvat.

L’obra en qüestió ens mostra un prat amb una construcció al bell mig de la composició. L’escena queda emmarcada per les copes de dos arbres. El camp està a l’ombra i només la cabana queda il·luminada per l’astre rei. D’aquesta manera l’artista ens planteja una metàfora per tal de reflexionar sobre la llar, la natura i l’acolliment, així com de l’esperança representada al final del camp com una construcció il·luminada per la calor del sol.

En paraules de Jordi Vinyals, regidor de Cultura: “La situació dels refugiats, i tenint en compte el context de guerra que ho produeix, ens fa pensar en els valors de la solidaritat i l’acollida, de treballar perquè aquestes persones es puguin sentir una mica part de la Selva”.

Art per a tu és un projecte impulsat per la Fundació Josep Irla i coordinat pel crític d’art Joan Vila, amb l’objectiu d’acostar l’art contemporani a diferents poblacions de Catalunya com una eina més del debat públic.

Redacció

 

La Festa Major d’Estiu de la Selva calenta motors aquest cap de setmana

La Festa Major d’Estiu de la Selva del Camp ja està en marxa amb els actes previs, iniciats divendres passat amb el Toc de Festa dels Grallers del Ball de Diables des del campanar i que s’allargaran fins diumenge. Per aquest dissabte hi ha prevista la Trobada Gegantera, amb construccions vingudes d’arreu dels Països Catalans, i demà diumenge la Coordinadora La Polaina prendrà protagonisme amb la Cercavila del Convidat i un element festiu català que es mantindrà en secret fins al darrer instant.

Els principals actes de la festa es concentren entre el 3 i el 6 de juny. Els Pets i El Pot Petit són les dues grans apostes musicals amb concerts que tindran com a escenari l’aparcament de la zona escolar. Les entrades pels dos concerts ja han sortit a la venda a través de la plataforma en línia Codetickets, i comptaran amb descomptes per les persones empadronades al municipi.

Concert de «Els Pets» + «Les que faltaband» + «Whiskey dust»

3 de juny – Obertura de portes a les 21:00h

«El Pot Petit» en concert – Gira «Vull cantar i vull ballar»

6 de juny – Obertura de portes a les 19:00h

Enllaç per comprar les entrades pel concert del 3 i del 6 de juny:

https://entradas.codetickets.com/entradas/ajuntament-de-la-selva-del-camp

Perquè tothom s’ho passi bé, els més petits també tindran espectacles infantils, jocs i inflables en un programa pensat per arribar a tots els racons del poble i fer que la gent surti de casa. En aquest sentit, el retorn de la Paella Popular ajudarà a trencar amb el passat pandèmic retornant al seu format habitual al Mas de l’Hort d’Iglésies el dissabte 4 de juny. Tot seguit es recuperaran les baixades d’andròmines amb inici al carrer Gandhi fins al carrer de la Botànica i el Correfoc de Festa Major.

El dia 5 de juny serà el torn de l’Homenatge a la Vellesa, la Missa i el concert de la banda de la Selva. El dia fort de la festa major comptarà també amb la presència del Seguici selvatà i la celebració de la Diada Castellera.

Redacció

 

L’alcalde de la Selva presenta el municipi com a exemple de la societat del benestar

L’alcalde de la Selva, Joan Masdeu, durant la seva xerrada.

Divendres passat el Celler Major del Castell es va omplir per acollir la tradicional xerrada anual de l’alcalde de la Selva del Camp, Joan Masdeu, que serveix per passar comptes de l’actuació municipal, de l’estat del municipi i dels projectes més immediats. Amb el títol ‘La Selva, present i futur’, el batlle va recordar les actuacions dutes a terme des del consistori durant la pandèmia, repartint prop de 350.000 mascaretes a la població, i va posar especial èmfasi en la recuperació del teixit econòmic i social de la població després del sotrac.

En aquest sentit, va invitar a l’optimisme sustentant-se en dades. El PIB de la població és de 298 MEUR i la renda bruta és de 30.300 euros, en tots dos casos per damunt de les mitjanes espanyola i catalana. Alhora, la taxa d’atur és del 7,5%, per sota de la que presenten municipis de l’entorn i que s’enfilen fins al 10%. Masdeu sí que alertar sobre el creixement vegetatiu negatiu, que l’any passat es va traduir en un balanç de 58 morts i 33 naixements. La situació, però, es comença a revertir davant la reactivació del sector de la construcció. «Abans es construïa poc a la Selva. En 10 anys només 23 habitatges -explicava-. Ara hem entrat en una situació de normalitat, amb els 17 aixecats el 2020 i els 20 de l’any passat. La voluntat és seguir amb aquesta dinàmica» de cara a atreure i fixar població.

L’alcalde també va treure pit dels serveis oferts des de l’ajuntament, que va considerar exemplars i garants de la societat del benestar. Una valoració que es correspon al nivell d’inversió en despesa corrent i personal per fer front a les necessitats de les persones i a les atencions que requereixen. Masdeu es va referir als 3 milions d’euros invertits en l’ampliació de la Residència d’Avis El Vilar i en els 800.000 euros per comptar amb un nou dipòsit d’aigua. Alhora va posar damunt la taula la intenció de fer realitat el nou parc fluvial a la zona de la Riera i la intenció d’encarar un nou centre d’atenció primària després que Salut hagi comunicat que l’actual s’ha quedat petit.

Finalment, Masdeu també va fer una aposta per a les energies renovables, tenint en compte que la Selva és el segon municipi en consum elèctric del Baix Camp per damunt de Cambrils i només per sota de Reus.

Redacció 

 

Els alumnes del Col·legi Sant Rafael de la Selva recullen el premi del Grup Social ONCE

Els alumnes del Col·legi Sant Rafael recullint el guardó. Foto: ONCE

Enric Botí, delegat territorial de l’ONCE a Catalunya; David Bernardo, president del Consell Territorial d’ONCE Catalunya i Manel Eiximeno, director del Centre de Recursos Educatius CRE ONCE Barcelona, han lliurat aquest matí els premis provincials de Barcelona i autonòmics de Catalunya als guanyadors del Concurs Escolar del Grup Social ONCE, juntament amb  Susana Naranjo, directora general d’Educació Inclusiva i Llengües de la Generalitat de Catalunya.

En aquesta 38 Concurso Escolar del Grupo Social ONCE  el guanyadors de Catalunya han estat el Col·legi ‘Sant Rafael’ (La Selva del Camp), a la categoria A; l’Institut Escola ‘Guillem de Balsareny’ (Barcelona), a la categoria B; i el Col·legi ‘Maristes Igualada’ (Barcelona), a la categoria C. Els grups guanyadors en aquesta fase autonòmica passen a la següent fase, la estatal, la resolució de la qual es coneixerà durant aquest mes de maig.

Els guanyadors provincials de Barcelona, han estat el mateix Col·legi ‘Maristes Igualada’, l’Institut Escola ‘Guillem de Balsareny’, i l’Escola ‘Joan Maragall’ de Sant Andreu de la Barca.

Els guanyadors autonòmics han estat premiats amb una experiència escape room per a tota la classe. Han rebut un xec simbòlic per realitzar aquesta activitat. I els guanyadors provincials una motxilla gravada amb motius del concurs. A més tots ells han rebut un diploma que els acredita com a guanyadors.

A Catalunya, han participat un total de 6.219 estudiants i 133 professors de 103 centres educatius públics, concertats i privats, des de Primària fins a Batxillerat, a més d’Educació Especial i Formació Professional.

Sota el lema ‘El Camí que ens fa iguals’, el Concurs ha convidat els mestres i estudiants a realitzar diferents treballs per fomentar la inclusió i la igualtat dins del seu entorn més proper als àmbits de l’oci, l’educació, l’ocupació o l’accessibilitat universal.

La participació dels estudiants i docents s’ha realitzat per aules completes (una feina-una aula). Els de Primària i Educació Especial (Categories A, B i E) han fet un cartell i els de Secundària, Batxillerat i FP (categories C i D) han dissenyat una peça audiovisual de 60 segons.

El jurat de Catalunya ha valorat la creativitat, la qualitat, el missatge i l’accessibilitat dels treballs presentats. Ha estat format per la presidenta, Lidia Ramos,  cap del departament de Coordinació i Talent d’ONCE Catalunya; María de la Sierra López, vicepresidenta 2a del Consell Territorial ONCE Catalunya; Meritxell Caralt, Secretària Tècnica de COCARMI; Carmina Pujol i Lourdes Caseny, tècniques del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya; Àngels Castro, periodista; Sara Reñé, tècnica de material Tiflotècnic del CRE ONCE Barcelona i membre del grup ACCEDO; i Dolors Moreiras, Mestra del CREDV/CRE ONCE Barcelona.

Redacció

 

La Diputació destina 100.000 euros per a la teulada del local de La Defensa Agrària de la Selva

Imatge del teatre del local, amb una estructura noucentista. Foto: Ajuntament

El plenari de la Diputació ha aprovat aquest divendres un modificatiu de crèdit de més de 9,2€ clau per permetre impulsar actuacions i projectes arreu de la demarcació. Una de les partides obertes és la de destinar 100.000 euros per a la reforma de la teulada del local de l’Associació La Defensa Agrària, a la Selva del Camp, un edifici construït el 1926 i protegit com a bé cultural d’interès local.

Redacció

 

ERC La Selva opta per la fórmula de la coalcaldia per al 2023 amb Laura Girona i Enric Roberto

Laura Girona i Enric Roberto. Foto: ERC

ERC de la Selva del Camp ha jugat la carta de la renovació i la innovació de cara a les eleccions municipals de l’any vinent. Aquest divendres per la nit s’ha conegut que el cap de lista als comicis del 2019 i actual primer tinent d’alcalde, Jordi Vinyals, no repetirà. La nova aposta republicana vindrà en el format de coalcaldes, un tàndem paritari idèntic al que ERC ja ha dut a terme a Altafulla, que tindrà com a protagonistes els dos actuals regidors al consistori, Laura Girona i Enric Roberto. La primera és responsable de les àrees de Joventut, Formació, Ocupació, Igualtat, Participació i Transparència. Per la seva banda, Roberto té al seu càrrec els departaments d’Urbanisme i Habitatge i promoció del Nucli Antic, Recursos Humans i Regim Intern, Medi Ambient, Comunicació i Innovació.

La notícia s’ha sabut en el transcurs d’una jornada participativa organitzada per la secció local del partit i oberta entitats del poble, amb la intenció de recollir projectes i inquietuds de la societat civil. La cita, finalment, ha servit també per donar a conèixer les novetats de cara als comicis locals del 2023, encara que no s’ha definit quin dels dos regidors serà qui encapçalarà la llista. VInyals ha aprofitat per fer un balanç de la seva activitat política al consistori, que ha servit per situar ERC durant tres mandats consecutius al govern de la ciutat amb pactes tant amb CiU en primera instància com amb el PSC en els dos posteriors.

En l’actualitat, ERC (3 regidors) governa la Selva conjuntament amb el PSC (4 regidors). Vinyals (que fa uns mesos ja va deixar clar que renunciava a repetir com a cap de llista) va ser alcalde els dos primers anys i el socialista Josep Masdeu serà el batlle fins al final del mandat.

J.S.

 

La Selva organitza el X Congrés de Confraries de Setmana Santa de Catalunya

Aquesta és la primera ocasió en la qual el Congrés de confraries catalanes se celebra fora d’una capital. Foto: Cedida

El Castell de la Selva del Camp acollirà el cap de setmana del 7 i 8 de maig el desè Congrés de Confraries de Setmana Santa de Catalunya, una trobada pensada per a posar en comú, conèixer i descobrir diversos aspectes tradicionals i organitzatius de les celebracions religioses sobre la passió i resurrecció de Jesucrist.

Després d’agafar el relleu a la ciutat de Lleida el 2017, i d’haver posposat la seva realització l’any passat a causa de la Covid-19, la Reial Congregació de la Puríssima Sang de la Selva s’ha fet càrrec de l’organització d’un congrés que neix sota el lema «Sentim la Setmana Santa», evocant tant al vessant dels sentiments com al de la música, especialment significativa i arrelada a les celebracions selvatanes.

Aquesta és la primera ocasió en la qual el Congrés de confraries catalanes se celebra fora d’una capital, fet que suposa un reconeixement a la història de la confraria selvatana, que es remunta a finals del segle XVI, així com a les seves processons del Divendres Sant –Festa Tradicional d’Interès Nacional– i al seu Viacrucis al Calvari, catalogat com a Element Festiu Patrimonial d’Interès Nacional.

El programa de la trobada començarà el dissabte 7 de maig a les 10 del matí, amb ponències com la que la doctora en Antropologia Montserrat Soronellas oferirà sobre Setmanes Santes sentides. Significats, contextos i pretextos. El doctor en Ciències Bíbliques Mn. Armand Puig tractarà sobre El drama de la mort de Jesús i les confraries de Setmana Santa, mentre que els tècnics conservadors i restauradors d’Avall oferiran una xerrada sobre com cal manipular la imatgeria religiosa, les pautes i les bones praxis de manteniment. A més, també s’han previst intervencions de caràcter més esquemàtic sobre El mestratge de la Sang de Tarragona. Història d’una Confraria. 1545-2020, a càrrec de Jordi Bertran; La Passió de la Selva, a càrrec de David Jou; o sobre El Misteri de la Selva, a càrrec de Daniel Piñol.

Durant la jornada de dissabte també estarà oberta una exposició dels passos o misteris de la localitat, a l’església de Sant Rafael. Entre els actes oberts al públic en general hi figura el concert que l’Schola Cantorum i la Banda de Música de la Selva oferiran amb els temes de la Setmana Santa selvatana a l’església de Sant Andreu (20.00 h). En finalitzar, la plaça de Sant Andreu acollirà una interpretació especial del Ball de la Mort, que habitualment només s’ofereix durant la processó del Sant Enterrament del Divendres Sant.

El congrés finalitzarà diumenge amb una quarta ponència històrica sobre La mort en creu al segle I, a càrrec de Maria Carme Bigorra i Maria Josep Salvadó, a la que seguiran les conclusions i una celebració eucarística presidida per l’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas.

Redacció

 

AGENDA: Concert de Camerata XXI aquest dissabte a la Selva del Camp

L’àrea de Cultura de l’ajuntament de la Selva del Camp ha organitzar per aquest dissabte dia 30 un concert del quartet de corda de l’orquestra Camerata XXI. ‘Cançó de passar cantant’ compta amb la participació del tenor Andreu Miret i la narració de David Puertas  L’escenari és el Castell de Paborde, a partir de les 19:00 hores.

Redacció

 

La Selva posa fil a l’agulla per restaurar i potenciar els valors de la finca de Font Major

El cost total de l’actuació (que s’iniciarà el mes de maig i s’allargarà fins a finals d’any) és de 31.000 euros, Foto: Canal Camp

L’ajuntament de la Selva del Camp ha decidit posar fil a l’agulla en la restauració de Font Major. Aquesta finca, integrada a la Xarxa Natura 2000 Muntanyes de Prades, és de la seva propietat tot i pertànyer al terme municipal de l’Albiol. La intenció del consistori és treballar en dues línies, l’ambiental i la relativa a la recuperació de béns històrics. La zona presentava diversos desperfectes que s’havien originat amb el pas dels anys i per l’impacte dels excursionistes i motoristes que solen freqüentar l’àrea, i era necessari dur-hi a terme diverses actuacions que servissin per preservar-ne no només els elements patrimonials, sinó també la seva biodiversitat.

A grans trets, les línies d’actuació impliquen desbrossar i restaurar la Font Major i l’antic pou de gel datat en el segle XVII; la creació d’un jardí amb flora mediterrània; i la delimitació de la zona amb tanques naturals. De cara a facilitar l’accés de senderistes i vehicles d’emergències, s’anivellarà el terreny amb grava.

Segons explicava el regidor de Medi Ambient selvatà, Enric Roberto, al Canal Camp, a la voluntat de recuperar el patrimoni se li afegeix el de “contribuir a la conservació de la fauna salvatge i augmentar-ne la difusió”. Tot plegat “ordenant i millorant l’accessibilitat”.

El cost total de l’actuació (que s’iniciarà el mes de maig i s’allargarà fins a finals d’any) és de 31.000 euros, un 90% dels quals provindrà de subvencions.

Redacció

 

ERC de la Selva convoca una taula rodona amb els ciutadans per debatre projectes

La Secció Local d’ERC de la Selva del Camp ha convocat a la ciutadania a una taula rodona participativa del pròxim 29 d’abril, a les 19:30 hores, a Santa Llúcia. La intenció dels republicans és «compartir idees, inquietuds, projectes i futur» sobre diferents àmbits del poble amb un debat distès i acompanyat de degustació de productes locals.

Redacció

 

Llibres, música i actes per la mainada configuren el Sant Jordi a la Selva del Camp

La Selva del Camp es prepara per viure una Diada de Sant Jordi amb plena normalitat, incorporant al protagonisme del llibre actuacions musicals i per a la mainada

Divendres 22

Presentació del llibre: ‘Cada casa una botiga al llarg del Carrer Major’ de l’autora Neus Estrada i editat per la Col·lecció local Ventura Gassol

El llibre es podrà adquirir a la parada de la Biblioteca durant la Diada

Hora: 7 de la tarda

Lloc: Castell del Paborde

Organitza: Àrea de cultura

Dissabte 23 d’abril Sant Jordi

Durant tot el dia, parades de roses i llibres i activitats a la Plaça del Portal d’Avall

Presentació del quadern infantil ‘Petjades. Un viatge en el temps per la Selva del Camp’ de l’autor Marc Baiget Rofes i editat per la Biblioteca Pública i l’Àrea de cultura

A continuació es realitzarà una activitat relacionada amb el llibre pels voltants de la Plaça

El llibre es podrà adquirir a la parada de la Biblioteca durant la Diada

Hora: 11 del matí

Lloc: Plaça del Portal d’Avall

Organitza: Àrea de cultura

Toc de timbals a càrrec dels Timbalers de la Colla de Diables Infantil de la Selva del Camp

Hora: 2/4 d’1 del migdia

Organitza: Colla de Diables Infantil

9ena Trobada d’intercanvi de plaques de cava

En aquesta edició, la placa especial està dedicada al logotip del mussol de la Biblioteca

Hora: de 4 a 8 de la tarda

Lloc: Plaça del Portal d’Avall

Organitza: Àrea de cultura

Classe oberta de la  disciplina “Jazz/Steps” del centre de formació Gil Cristià

Hora: 2/4 de 5 de la tarda

Lloc: Plaça del Portal d’Avall

Organitza: Àrea de Formació

Espectacle infantil: “Baksa” de la Companyia Toc de gresca

Hora: 6 de la tarda

Lloc: Plaça del Portal d’Avall

Organitza: Àrea de cultura

Xocolatada a càrrec del Col·lectiu 25 d’abril

Hora: 2/4 de 7 de la tarda

Lloc: Plaça del Portal d’Avall

Organitza: Col·lectiu 25 d’abril

Ballada de sardanes a càrrec de la Cobla Reus Jove

Hora: 8 del vespre

Lloc: Plaça del Portal d’Avall

Organitza: Àrea de cultura

Diumenge 24

Concert de l’Escola de Música

Hora: 2/4 d’1 del migdia

Lloc: Carrer de l’Abadia

Organitza: Escola de Música i Àrea de Cultura

Redacció

 

Esforç conjunt per a rehabilitar el claustre de Sant Agustí de la Selva

Les obres tenen una durada aproximada de sis mesos. Foto: Canal Camp TV

Aquesta setmana s’han iniciat els treballs de restauració del claustre de Sant Agustí, una actuació que ha de permetre estabilitzar l’estructura d’aquest conjunt monumental considerat com a una de les poques obres de la renaixentista Escola del Camp que encara es conserven. El convent (considerat actualment Bé Cultural d’Interès Local) va ser fundat el 1598. El disseny del claustre, que correspon al primer terç XVII s’atribueix a l’arquitecte Pere Blai. La totalitat de la segona planta i bona part de l’edifici va ser destruït per un incendi el juliol de 1936, per ser posteriorment rehabilitat un cop acabada la Guerra Civil. El projecte està subvencionat pel departament de Cultura, la Diputació i l’Arquebisbat.

Les obres, amb una durada estimada de sis mesos, consten de dues fases. En la primera es busca la consolidació estructural del claustre, amb especial atenció a les columnes de la primera planta. També es referant les taulades i els ràfecs de cara a evitar humitats. Seguidament un equip de restauradors se centrarà en solucionar les diverses patologies detectades a la pedra. La intenció és que totes les actuacions siguin el menys invasives possibles.

Redacció