.

Els bastoners de la Polaina, en una imatge d’arxiu, durant l’Homenatge a la Vellesa. Foto: Arxiu/Aj.LaSelva

Seguint la tradició local, la Selva del Camp celebra el primer cap de setmana de juny la seva Festa Major d’estiu. Com passa amb les festes d’hivern, la celebració es dedica a Sant Andreu, tot i que, en aquest cas, es rememora un episodi viscut l’any 1651, quan, enmig d’una dura epidèmia de pesta, es va decidir buscar la protecció d’un altre sant. La poca confiança selvatana en el seu patró es va contraposar amb la fortuna –o amb la intervenció divina, segons la tradició– i l’extracció del nom d’un nou sant va ratificar Sant Andreu fins a dues vegades com a protector selvatà.

La doble aparició del paperet de Sant Andreu es va interpretar com a miraculosa, la pesta va acabar passant i des del 4 de juny de fa 373 anys el municipi considera Sant Andreu patró selvatà per partida doble. Més enllà d’aquest rerefons, des dels anys 60 del segle passat també s’aprofita la festa per celebrar l’Homenatge a la Vellesa, en el qual participen totes les veïnes i veïns del poble de més de 80 anys.

A aquest reconeixement de la tasca dels selvatans i selvatanes de més edat i a la Festa del Vot de Sant Andreu també s’hi ha afegit en els darrers anys tot un aparador d’ofertes i activitats dels col·lectius festius i tradicionals que s’han anat recuperant. Això fa que el programa estigui farcit d’actes de tall més clàssic com el correfoc de la Colla de Diables, però també d’altres més contemporanis, com el Correbars del Ball de Gitanes o com la cercavila del Convidat, que organitza la coordinadora la Polaina aquest cap de setmana per encetar el programa amb un element festiu vingut d’un altre municipi.


Altres notícies:


Des d’un punt de vista estrictament festiu, els concerts d’enguany destaquen pel programa Bojos x la Festa del divendres 31 de maig o pel MacroAplec Open Air que es prepara per al dissabte, 1 de juny. El desplegament de música electrònica i dance, es completarà amb la clàssica arrossada popular de dissabte 1 de juny o la mostra del Seguici Festiu complet de diumenge al migdia, a més dels castells amb la Joves de Valls i la Jove de Tarragona de diumenge a les 18.00 h.

Programa d’actes complet:

DIVENDRES, 24 DE MAIG

-A 2/4 de 9 del vespre, Toc d’inici de Festa Major. Concert al campanar a càrrec dels Grallers del Ball de diables. Aula de Sons. Sortiu a les terrasses i balcons.

DIUMENGE, 26 DE MAIG

“7a CERCAVILA DEL CONVIDAT” a càrrec de la Coordinadora la Polaina.

-11.00 h. Plantada del Convidat a la Plaça de Simó Salvador.

-11:30 h. Inici de la cercavila. Ball del Patatuf, Ball de Cercolets, Ball de Bastons, Ball de Valencians, Nanos, Ball de Gitanes, Grallers del Ball de Diables – Aula de Sons, Vitxets Grallers de Reus, Banda juvenil de l’Aula Vilalta i… El Convidat.

RECORREGUT. Raval Sant Rafael, Els Ponts, Plaça de Sant Andreu, Plaça Major, Font de Mitja Vila i Portal d’Avall, on s’acabarà amb el ball conjunt de tots els participants.

PUNTS DE BALL. Plaça de Simó Salvador, Els Ponts, Plaça de Sant Andreu, Plaça Major, Font de Mitja Vila, Portal d’Avall: Ballada final conjunta

DIVENDRES, 31 DE MAIG

-A les 5 de la tarda, a la Pl. Portal d’Avall, cercavila pels més petits, acompanyats de l’Escola de Música, El Gegant Pepet, l’Elefanteta, BatukaSelva, la col·laboració dels alumnes de l’extraescolar del Taller de Creació de l’Escola Abel Ferrater i la seva formadora Emma Pons, amb la participació de la colla sardanista Germanor. Porta el teu nano o gegantó i fes-lo ballar!

RECORREGUT. Pl. Portal d’Avall, Raval Sant Rafael, Pl. Palma, C. Major i Pl. Sant Andreu.

-A les 7 de la tarda, al Castell. Pregó de Festa Major a càrrec de CB la Selva del Camp.

-Correbars de les Gitanes!

A partir de 2/4 de 8 del vespre, a la Pl. Major, concentració.  A les 8 del vespre. Inici del Correbars

RECORREGUT.  Plaça Major, carrer Major, plaça Sant Andreu, passatge de la Carnisseria, passatge de Ca Flassada, raval de Sant Pere, passeig de Josep Cristià, camí de l’Horta, passeig de Josep Cristià i plaça del Portal d’Avall.

Acompanyament de la xaranga Bandsonats. Col·laboradors: Elefanteta, Diabló, Rei Pepet de Bufilàndia i la Canaleta d’Almoster

-A les 11 de la nit i fins les 6 del matí 31 FAM + Dj MON BOJOS X LA FESTA

Zona escolar. Entrada empadronats a la Selva (es demanarà DNI a la porta) 5,00€. Venda d’entrades www.enterticket.es

DISSABTE, 1 DE JUNY

L’Arrossada!

-A 2/4 de 10 del matí, obertura de portes de l’Hort d’Iglésies.

-A les 11 del matí, a l’Hort d’Iglésies. Inflables

-A les 2 del migdia, a l’Hort d’Iglésies, Arrossada popular amb l’actuació de Bandarra Street Orquestra i Animació el Sidral.

Venda de tiquets del 21 al 28 de maig  a l’Hort d’Iglésies. Horari de venda de tiquets de 10 a 2 del migdia de dilluns a divendres. Dies 27 i 28  també de 5 a 7 de la tarda. Adult: 7€. Infantil: 6€.  Targeta Blava: 50% descompte. El mateix dia de l’arrossada es vendran tiquets fins a exhaurir-los: Adult 9€. Infantil 7€. No s’aplicarà el descompte de la Targeta Blava. NOVETAT: Per fomentar el reciclatge, has de dur: got, tovalló i coberts de casa!

-A les 7 de la tarda, a l’església parroquial de Sant Andreu Apòstol, XIX Cicle de primavera: Concert d’orgue Memorial Abel Ferrater a càrrec de Jordi Hortal Bernadas, organista de la Parròquia de la Sagrada Família de Terrassa. Entrada gratuïta.

-A 2/4 de 9 del vespre, des del Portal d’Avall fins la Pl. de les Pletes, Cercavila de músics.

-A les 9 del vespre, inici del Correfoc, amb els Diables grans i petits de les Borges del Camp, els diables infantils Cagarrieres de Cambrils, Diables infantils del Morell, Diables grans i petits de la Selva i el Diabló de la Selva.

RECORREGUT. Pl. de les Pletes (enceses de lluïment), Els Ponts, Raval de Sant Pere fins la Pl. Europa (encesa final i traca).

-A les 12 de la nit i fins les 6 del matí: MacroAplec Open Air a la zona escolar. El Remember Dance de Catalunya presenta el seu nou show visual sota les estrelles, a l’aire lliure i repassant els hits més comercials del DANCE REMEMBER de la nostra vida.

Entrada general empadronats a la selva 10€. Es demanarà DNI a la porta. (+18 Anys). Venda d’entrades www.enterticket.es

DIUMENGE, 2 DE JUNY

-A les 8 del matí, TOC DE MATINADES pels carrers i places de la Vila, a càrrec dels Grallers del Ball de Diables – Aula de Sons.

-A 2/4 de 10 del matí, Tronada i repic de campanes

-A les 10 del matí, a la Plaça Major, recepció Homenatge a la Vellesa, amb l’actuació dels Elements festius del seguici, acompanyats pels Grallers del Ball de Diables, Aula de Sons i Vitxets Grallers de Reus.

A continuació, acompanyament dels homenatjats fins l’església, a càrrec de la Banda de Música de la Selva del Camp.

-A les 11 del matí, Missa Major, amb la participació de l’Schola Cantorum que interpretarà fragments de la recentment estrenada Missa en Do Major de Joan M. Vilalta.

-Al finalitzar la Missa, a l’església, concert de la Banda de Música de la Selva del Camp.

En acabar la Missa Major. Seguici festiu de la Festa Votada de Sant Andreu amb els Diables Infantils, el Diabló, acompanyat pels Grallers del ball de Diables – Aula de Sons. El Ball de Nanos, acompanyat per Bufalodre. Els Gegants i  el ball de Patatuf, acompanyats pels grallers del Ball de Diables – Aula de Sons. El ball de Cercolets, acompanyats per Ganxets, grallers del Baix Camp. El ball de Bastons, acompanyats de Vitxets, grallers de Reus. El Ball de Gitanes, acompanyats per els Carreter i el Ball de Valencians, acompanyats per Canya d’Or.

RECORREGUT.  Plaça de Sant Andreu, Els Ponts, Raval de Sant Rafael on tots els elements del Seguici pararan a oferir els seus balls, Pl. de la Palma, c. de la Peixateria, c. Major i Pl. Portal d’Avall. Fi del Seguici amb els balls de lluïment

-A les 2 del migdia, al Pavelló d’Esports, Dinar Homenatge a la Vellesa.

-A les 6 de la tarda, a la plaça Major, Diada Castellera amb la Colla Joves Xiquets de Valls i la Colla Jove Xiquets de Tarragona.

-A les 7 de la tarda, al Casal d’Avis, Ball amenitzat per la Maika.

-A 2/4 de 8 de la tarda i fins la 1 de la matinada, a la zona escolar, LA NIT DE CANET I DJ MONCHO.

Entrada gratuïta. Per a tots els públics.

-A 2/4 d’11 de la nit, des de la plaça de Catalunya, Castell de focs artificials.

DILLUNS, 3 DE JUNY

-A 2/4 de 12 del matí, a la Residència d’Avis el Vilar, Concert a càrrec de la Coral del Casal d’Avis.

-D’11 a 2 del migdia, al Carrer Il·lustració, Parc d’Inflables pels més petits.

-A ¼ d’1 del migdia, a l’Hort d’Iglésies, Ballada Popular de Sardanes, amb la Cobla Contemporània.

-A les 6 de la tarda, a l’Hort d’Iglésies, concert AMBAUKA. Entrada gratuïta

-A 2/4 de 8 de la tarda, a la terrassa del Casal d’Avis, Havaneres amb el grup Balandra. Entrada gratuïta.

DIUMENGE, 9 DE JUNY

Després de la Missa Major, a la Parròquia de Sant Andreu de la Selva del Camp. Processó de Corpus Christi.

Recorregut: Sortida de l’església de Sant Andreu, baixada pel Carrer Major (amb parada a la Plaça Major) fins al carrer de la Peixateria, per aquest carrer fins la Plaça de la Palma, pujada pel Raval de Sant Rafael fins la Plaça de Simó Salvador, i s’acaba a l’església, passant pel carrer de l’Església. Altars: 1. Davant l’Ajuntament (Ermita de Sant Pere), 2. Plaça de la Palma (Grup de Dones), 3. Plaça de Simó Salvador (Confraria de la Sang), 4. Placeta de Sant Andreu – Font del Castell (Consell parroquial).

ALTRES ACTES

Dissabte, 25 de maig, a les 9 del vespre a l’Església parroquial de Sant Andreu Apòstol, Concert de l’Schola Cantorum-Memorial Joan Vilalta i Estivill: estrena de la Missa en Do Major de Joan M. Vilalta.

Dissabte, 25 de maig, a 2/4 de 10 del vespre al Castell, el grup de teatre Moixera de la Defensa Agrària representarà l’obra “La tendresa” de Alfredo Sanzol.*

Diumenge, 26 de maig a les 2/4 de 7 de la tarda al Castell, Entrega de premis del 51è Concurs Literari de la Defensa Agrària. Tot seguit, El grup de teatre Moixera de la Defensa Agrària representarà l’obra “La tendresa” de Alfredo Sanzol.*

Dissabte, 7 de juny a 2/4 de 10 del vespre al Castell, el grup de teatre Moixera de la Defensa Agrària representarà l’obra “La tendresa” de Alfredo Sanzol. Venda d’entrades a 2/4 de 9 del vespre, al Castell.

Diumenge, 9 de juny a les 7 de la tarda, al Castell, el grup de teatre Moixera de la Defensa Agrària representarà l’obra “La tendresa” de Alfredo Sanzol.*

*Reserva d’entrades als telfs. 626374499 o 620066930, o al correu ladfag@gmail.com i el mateix dia de la representació de 12 a 1 a les taquilles de la Defensa Agrària.

8 i 9 de juny, TIR AL PLAT,  al polígon industrial Xalamec. Dia 8, entrenaments. Dia 9, entrenaments al matí i tirada oficial a la tarda.