.

Antònio Mellado i Axel Baiget, durant la presentació de la sèrie documental al Castell. Foto: Cedida

Després de la reestrena, fa una setmana, del seu documental sobre els aplecs sardanistes de Paretdelgada de fa sis dècades –i que aquest mes de maig es tornarà a celebrar–, la televisió selvatana Canal Camp i la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de la Selva han presentat aquest cap de setmana el projecte documental “Camins d’Història. Cròniques selvatanes de la rereguarda“.

La iniciativa neix com una sèrie documental amb l’objectiu d’explicar l’evolució de la vida al municipi durant tota la Guerra Civil Espanyola, des de la resposta revolucionària que segueix a l’intent de cop d’estat militar que fa esclatar la guerra, a la sortida cap a l’exili dels dirigents municipals després de la derrota republicana, passant pel dia a dia de tres anys de conflicte. En total s’han previst 15 capítols d’entre 10 i 15 minuts de durada que, un cop feta la seva emissió televisiva, s’esperen recopilar en un sol metratge.

El treball sorgeix de la col·laboració entre Canal Camp i l’historiador selvatà Axel Baiget, el qual actua com a guionista i narrador de tots dels capítols a partir d’objectes que permeten desenvolupar la temàtica de cada episodi. Així, en el capítol 1, que es va poder veure en primícia en la presentació d’aquest diumenge, es relata l’esclat llibertari de l’estiu de 1936 a partir d’una talla gòtica de Sant Andreu –el patró del poble– que es va salvar mutilada (sense braços i decapitada) després del saqueig de les imatges de l’església parroquial. Un altre episodi parla –partint d’una placa identificativa d’un avió soviètic trobada a la Selva– dels tècnics russos que van viure al poble mentre construïen avions per la República a Reus; mentre que l’últim episodi relata la fugida de l’Ajuntament revolucionari cap a França a partir de la llibreta en la qual un dels seus membres va relatar tota la seva odissea fins a Argelers.


Altres notícies:


El director de la televisió selvatana, Antònio Mellado, explicava que “volíem donar continuïtat al projecte de ‘Por al cel‘ de 2015 –un altre treball en què també es tractava sobre la Guerra Civil i en el qual també es va col·laborar amb Axel Baiget–, però sense repetir l’estructura dels testimonis personals, per tal d’evitar que semblés el mateix”.

L’historiador Axel Baiget, que ja va col·laborar amb “Por al cel”, és el guionista i narrador d’aquesta sèrie de Canal Camp. Foto: Cedida

Així va ser com es va tornar a contactar amb l’historiador, a qui se li va oferir crear el projecte des de zero. “Quan m’ho van proposar només vaig poder dir que sí, perquè és una temàtica que m’apassiona i sobre la qual ja tenia bastant de material recopilat. Penso que el resultat serà atractiu i podrem respondre a moltes preguntes de forma interessant”. En aquesta mateixa línia s’expressava, Lluís Cuartero, codirector de la sèrie juntament amb Mellado, el qual assegurava que “s’hi expliquen detalls i aspectes tan quotidians com què menjava la gent i com s’alimentava o d’altres més complexes i cruents com l’afusellament del ‘Pataco‘, un anarquista condemnat a mort en un judici públic”.

La previsió de Canal Camp és emetre la sèrie setmanalment durant l’últim trimestre d’aquest 2024 i també a través del seu canal de YouTube.

La presentació del projecte s’inclou en la programació especial “Abril Cultural” que l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de la Selva ha creat per tot aquest mes. La regidora de Cultura, Laura Girona, s’ha mostrat molt satisfeta per la resposta que han tingut els primers actes de la iniciativa, que va començar una setmana enrere amb l’exposició d’esmalts i aquarel·les “Els colors de l’aigua” d’Isabel Boltà. Aquest dissabte es va celebrar el Dia Mundial del Circ, amb l’espectacle “Solo de dos” de la companyia Duo X Caso, i diumenge es va oferir un vermut musical amb el grup Folkatr3s organitzat pel Ball de Gitanes.

Els actes seguiran el pròxim cap de setmana amb cinema del cicle Gaudí, amb el comiat teatral de la companyia Entrellaçats, amb la cantata Aloha i amb una sessió de ràdio-vermut de Ràdio la Selva parlant d’escriptors locals.