.

Josep Masdeu, durant la seva intervenció a l’Auditori de Santa Llúcia. Foto: Tots21

L’alcalde de La Selva del Camp, Josep Masdeu, dibuixava dijous passat a l’Auditori de Santa Llúcia els reptes que té fixats la localitat en el repàs que feu dels pressupostos de 2024, un acte tradicional que celebra cada any davant la ciutadania.

Les necessitats i també les solucions aportades pel consistori en matèries com l’habitatge, els costos energètics que suporta el consistori, l’existència de tants vehicles com habitants empadronats hi ha (5.800), la baixa demografia fruit d’un creixement vegatatiu negatiu (hi ha més defuncions que naixements), que es compensa amb l’arribada de gent forània (+1,8%), o l’onerós cost de la recollida i el tractament de la brossa formen el mapa de les principals preocupacions que sense embuts Masdeu posà sobre la taula en la conferència.

“L’habitatge és un problema important perquè és car i escàs”, detallà l’alcalde, i situà com a exemple que en la dècada de 2010 a 2019 només se’n van construir 22, “molt poc per a La Selva”. Ara bé, durant anys, el consistori ha empès la política de compra i rehabilitació de cases del nucli antic, de manera que fins l’actualitat s’han fet “més de 150 actuacions”. Una altra línia serà la de posar a disposició dels promotors més terrenys per a l’edificació.

Ajudes al lloguer jove

Justament, Masdeu exposava que el consistori ha aportat uns ajuts al lloguer jove que arriben als 150 euros mensuals -de 200 euros en famílies nombroses-, i que es poden complementar amb uns altres de la Generalitat -de 300 euros-. “Hem aprovat les primeres ajudes i s’hi han pogut beneficiar vuit persones”, concretava. Les ajudes es mantenen durant quatre anys. Masdeu subratllà la “impossibilitat” pressupostària que el consistori faci de promotor i construeixi habitatges. “Només 20 habitatges costarien dos milions d’euros, una xifra inviable, i només donaríem servei a 20 famílies”.


Altres notícies:


Sobre la factura energètica, aquesta es va doblar en 2023. El consistori ha dut a terme una política de substitució de llums per il.luminació led que retallen els costos. Al pressupost de 2024 figuren 350.000 euros de despesa en energia sense comptar el pavelló poliesportiu.

I el tercer gran problema és el cost de la brossa, “que en els darrers deu anys ha passat de 180.000 euros a més de 500.000”.

Les solucions

Tot i això, el consistori ha anat actuant “a poc a poc, que és com es fan les coses de manera efectiva”. Així, en el cas de fer front a l’elevat nombre de vehicles, ha adoptat durant anys una política de creació d’aparcaments gratuïts, de manera que disposa avui en dia de 814 places repartides pel municipi. “El darrer ha estat l’aparcament de Sant Agustí, que ha creat 50 noves places amb una inversió de 50.000 euros”.

Quant a l’economia, Masdeu subratllava que La Selva viu “una situació equilibrada, amb més de 200 empreses, un PIB molt per damunt del català i una taxa d’atur del 6,75%, és a dir, tenim 194 aturats, dels quals un 74% cobren alguna prestació”. Al respecte de la situació econòmica anunciava la venda de parcel.les industrials de fins a 50.000 metres quadrats, “el que vol dir que s’hi instal.laran empreses i generaran llocs de treball”.

També apuntava les solucions cercades quant a assegurar l’arribada de l’aigua justament en una població fortament industrial i pagesa, com les millores fetes en una canalització, la construcció del dipòsit regulador per servir aigua al nord i sud de la vila, millorant-ne la distribució. Altrament, La Selva podria ampliar la rebuda de l’aigua del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT). També es va solucionar l’enviament d’aigua als pagesos.

Els pressupostos

Els pressupostos municipals d’enguany, que van ser aprovats el novembre de l’any passat seguint el criteri que puguin entrar en vigor l’1 de gener, sumen 11,6 milions d’euros, sumant la societat municipal Progrés Selvatà i l’Organisme Fundació El Vilar, contra els 11 milions de 2023. Sense incloure les societats, s’eleven a 9.17.000 euros, contra 9.130.000.

Les inversions s’enfilen fins a 1,7 milions d’euros i el capítol de personal, 3,3 milions, un 36% del total, “quan s’aconsella no superar el 40%”, afirmava Masdeu. El consistori té 110 treballadors.

Es tracta d’un pressupost “equilibrat”, on destaquen la millora d’un carrer degradat, el de les Eres (pressupostat en 431.000 euros l’any 2019, que pels increments dels costos suma ara 525.000 euros), més de 400.000 euros en eficiència energètica, la segona fase de la reforma de la Defensa Agrària (325.000 euros, gairebé coberta per les subvencions), el canvi de gespa artificial del camp de futbol (270.000 euros), el cobriment de la pista del col.legi Gil Cristia (50.000), el ja citat aparcament de Sant Agustí (50.000), la construcció de 30 nous nínxols al cementiri (40.000 euros), actuar en camins (35.000) o treballs al Casal d’Entitats (30.000).