.

Un moment e la lectura del Manifest del 8M celebrada a la Selva. Foto: Tots21

La commemoració de la jornada del 8-M es viu enguany de forma més intensa i extensa que mai a la Selva del Camp, amb un programa d’actes que s’allarga durant pràcticament dues setmanes i que s’ha obert, més enllà de les propostes institucionals, a entitats i centres educatius de forma transversal.

Amb la mirada posada en la lectura del manifest institucional d’aquest divendres, on bona part del consistori s’ha concentrat a la plaça Major amb representants d’entitats i veïnes que han volgut donar suport a les reivindicacions del Dia Internacional de les Dones, la Selva ha viscut els dies previs amb ofertes de teatre, activitats formatives i xerrades.

La primera activitat ha estat l’obra de teatre “@Rita_Trobador”, de l’alacantí Joan Nave, que la companyia Esclafit Teatre ha portat a l’auditori del Castell el cap de setmana previ al 8-M, oferint una mirada global i retrospectiva a la misogínia social que pateixen actualment les dones. La peça encara les situacions que viu la protagonista, la youtubera Rita Trobador, amb les viscudes per personatges com l’Azalais de Porcairagues, una trobairitz nascuda l’any 1146, o com sor Isabel de Villena, religiosa i escriptora valenciana del segle XV.

Després d’aquesta proposta teatral, el programa ha continuat amb les activitats que dilluns, dia 4, han portat a la canalla de l’escola Abel Ferrater a descobrir la figura de la professora i pedagoga Rosa Sensat; mentre que, el dia 6, el Grup de Dones de la Selva ha acollit una xerrada sobre la professora de català i miliciana local Teresa Prats Salvat, a càrrec de l’historiador selvatà Axel Baiget.

Una Marxa ed Torxes encetava la nit de dijous els actes. Foto: Tots21

Marxa de torxes

En un àmbit més popular, la jornada central d’aquest Dia Internacional de les Dones ha començat el vespre del dijous, amb una nova edició de la simbòlica marxa de torxes i davantals que des de fa alguns anys organitza el casal popular la Raconera. Des del Portal d’Avall, les participants han recorregut el carrer Major fins al patí de la Carnisseria sota el lema “Fem de la ràbia revolució”, on s’ha llegit un manifest a favor del trencament dels estereotips socials, de les discriminacions per raó de sexe i, sobretot, del paper determinant de la dona en la resolució dels conflictes i les injustícies socials.

És en aquesta mateixa línia que ha tornat a insistir el manifest oficial que han llegit a vuit mans les tres regidores de l’equip de govern selvatà, Laura Girona, Neus Bové i Judit Fontanillas, així com la jutgessa de Pau, Neus March. En les seves intervencions, les representants municipals han destacat la importància de continuar treballant per una societat més justa i lliure de la pressió del patriarcat i sense la necessitat de defensar els feminismes.

A la lectura, presidida per l’alcalde selvatà, Josep Masdeu, també s’hi han afegit les lectures dels manifestos del Grup de Dones de la Selva, la Colla Sardanista Germanor i la Colla de Diables de la Selva.

Les accions per reivindicar el paper de la dona en una societat menys masclista també han arribat a la Comissió d’Igualtat de l’Institut Joan Puig i Ferreter, l’alumnat del qual ha enregistrat el poema “Cançó de fer camí”, de Maria Mercè Marçal, que a partir d’aquest 8-M s’emetrà per la televisió local, Canal Camp.

El programa d’actes viurà aquest dissabte, 9 de març, un dels seus plats forts, amb el Correfoc femení que organitza la Colla de Diables de la Selva i que aglutinarà participants femenines de les formacions de Cambrils, Castellvell del Camp, les Borges del Camp, el Catllar, l’Espluga de Francolí, Riudecanyes i Vandellòs, a més de les amfitriones. El actes arrencaran a les 7 de la tarda des del Portal d’Avall, amb una timbalada, a la que seguirà la lectura del manifest “Cremem la desigualtat” i l’encesa del correfoc, a càrrec de Carme Latorre, primera dona portadora de gegants a Catalunya. La festa es tancarà a partir de les 11 de la nit d’Hort d’Iglésies amb música i una sessió de DJ Tita.

Les últimes activitats del programa confeccionat pensant en el Dia Internacional de les Dones s’han programat pel 14 de març, amb el contacontes infantil ‘Dones de colors’, a la biblioteca municipal, així com amb la projecció a l’auditori del Castell del documental “Patriarcado: el organismo nocivo”, una creació que busca prevenir sobre la violència de gènere i crear consciència social i cívica, distingida pel Ministerio de Cultura com a pel·lícula recomanada pel foment de la Igualtat de Gènere i que ha rebut cinc candidatures als Premis Goya. Els alumnes de batxillerat de l’INS Puig i Ferreter treballaran sobre la seva temàtica en una sessió de matí i, a la tarda, es projectarà novament obert a tothom i amb una taula rodona amb la presència del seu codirector, Albert Sanfeliu.

Laura Girona, regidora de Cultura i coordinadora dels actes del 8-M, ha valorat molt positivament la implicació de les entitats en les activitats d’enguany, destacant la “transversalitat de tot el programa i el compromís de tots els col·lectius que s’hi han involucrat”, a més de destacar la força d’actes com l’obra teatral “@Rita_Trobador” o la projecció de “Patriarcado: el organismo nocivo” o la important participació prevista per al correfoc femení d’aquest dissabte, dia 9.

David Prats