Agents de la Guàrdia Civil protegiran l’interior de les centrals nuclears catalanes a partir de l’any vinent

La central nuclear d’Ascó

La Guàrdia Civil s’encarregarà de la seguretat interior de les centrals nuclears catalanes a partir de l’any vinent per repel·lir un possible atac “maliciós” exterior, segons ha confirmat aquest dimarts el president de l’Associació Nuclear d’Ascó i Vandellòs (ANAV), José Antonio Gago. Aquesta mesura, que s’adopta en el marc de l’alerta antiterrorista, implicarà l’estada de 35 agents dels Grups de Reserva i Seguretat (GRS) en cadascuna de les dues centrals. Els efectius s’hi estaran en torns de 15 dies, per la qual cosa el contingent estarà format per un total d’uns 140 agents. L’ANAV assumirà els més de 8 MEUR d’anuals que costarà aquesta activitat policial -a raó d’uns 61.000 euros per agent- i el seu allotjament dins les centrals.

El primer contingent de 35 guàrdies civils s’instal·larà a Ascó (Ribera d’Ebre) a principis de l’any vinent, després que l’Associació Nuclear hagi invertit 1 MEUR en l’adequació d’una caserna al recinte. A Vandellòs (Baix Camp), s’espera que el desplegament es produeixi a l’estiu. Malgrat això, la vigilància dels accessos i dels perímetres seguirà comptant amb vigilància privada, així com presència exterior dels Mossos d’Esquadra.

“Sempre estarem a favor de tot el que sigui protegir la instal·lació, i un atac maliciós contra una nuclear és una cosa que sempre vols evitar”, ha assegurat el director de l’ANAV. Segons Gago, amb els mitjans actuals no se sap fins a quin punt es podria evitar una “amenaça seriosa”, per la qual cosa s’ha mostrat convençut que la “força pública” a l’interior és el millor mode de reacció, malgrat el cost que els suposarà.

D’altra banda, José Antonio Gago ha desvinculat aquesta decisió de l’actual situació política a Catalunya i ha justificat que la Guàrdia Civil ja està desplegada a la central de Trillo (Guadalajara), i que en els pròxims mesos també ho farà a les d’Almaraz (Càceres) i Cofrents (València).

ACN

El tall de trànsit al Vial de Bryant no es farà efectiu fins dijous

Imatge virtual de com quedarà la passera

Les condicions climatològiques dels darrers dies han produït un petit retard en la col·locació del tram 9 de la Passarel·la Port-Ciutat. A causa de les baixes temperatures, la pintura dels subtrams metàl·lics encara no està eixuta i no es poden traslladar a Tarragona.

Així doncs, el tall al trànsit rodat del Vial William J. Bryant ha patit algunes modificacions i no es farà efectiu fins dijous 14 de desembre a les 9h i durant cinc dies, fins dimarts 19 de desembre a les 7h. Està prevista l’obertura al tràfic el mateix dimarts a les 8h.

Tres detinguts per un delicte de robatori amb força a l’interior del vehicle

Imatge d'arxiu de la Guàrdia Urbana de Tarragona. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

Imatge d’arxiu de la Guàrdia Urbana de Tarragona. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

La Guàrdia Urbana de Tarragona va detenir el passat 7 de desembre tres persones, d’edats compreses entre els 15 i els 20 anys, com a presumptes autors d’un delicte de robatori amb força a l’interior del vehicle.

Els fets van passar poc després de la 1 h de la matinada, quan la Guàrdia Urbana va rebre l’avís que diferents vehicles estaven sent manipulats al barri de la Granja, i que dues persones intentaven obrir les portes mentre una tercera vigilava la zona.

En arribar al lloc dels fets els agents van trobar tres joves que dissimulaven davant la presència policial. A un d’ells els va caure un cable USB. Després de realitzar un escorcoll superficial a les tres persones es van intervenir diversos objectes dels quals no van saber explicar l’origen. Per aquest motiu es va procedir a la seva detenció.

Els objectes intervinguts van ser un telèfon mòbil, un carregador de mòbil i un cable USB, un kit de pintura d’espray, un Cd de música i un kit maquillatge de butxaca.

Detingut per un delicte de danys, resistència i desobediència als agents de l’autoritat

D’altra banda, la Guàrdia Urbana va detenir aquest diumenge al matí un home de 33 anys com a presumpte autor d’un delicte de danys, resistència i desobediència als agents de l’autoritat.

 

Els fets van passar en un bar de l’avinguda de Sant Salvador, on els agents van ser avisats perquè hi ha un home alterant l’ordre públic a l’interior del local. El propietari comenta que un home en estat d’embriaguesa ha cridat els clients, s’hi ha enfrontat i ha trencat diferents bars de la barra.

Una altra dotació del cos, que es trobava propera a la zona, va localitzar molt a prop una persona que encaixa amb la descripció proporcionada. L’home, però, manté una actitud poc col·laboradora fins al punt que fa un intent d’autolesionar-se donant cops contra la paret i manté una actitud agressiva contra els agents. Per aquest motiu és detingut per un delicte de resistència i desobediència als agents.

Ja a l’interior del cotxe el detingut va donar puntades de peu contra una de les portes del vehicle, fins al punt de desencaixar el marc de la finesta. Per aquest motiu els agents també van imputar al detingut un delicte de danys.

Covestro manté la producció a la seva planta de Tarragona

El fabricant de materials Covestro ha anunciat que mantindrà la producció de la seva planta de Tarragona més enllà de l’any 2020. La companyia invertirà aproximadament uns 200 milions d’euros per tal d’incrementar la competitivitat de la fàbrica mitjançant la implementació de diverses mesures. Com a primer pas, té previst construir la seva pròpia planta de producció de clor, assegurant així un subministrament d’alta eficiència, sostenible i independent d’aquesta matèria primera crucial.

Covestro, a més, augmentarà la capacitat de la seva planta local de MDI en 50.000 tones fins a arribar a les aproximadament 220.000 tones a l’any. El MDI és un precursor de l’escuma rígida, que al seu torn és un excel·lent material d’aïllament, utilitzat, per exemple, en edificis i refrigeradors.

“Estem totalment compromesos amb el mercat de MDI i amb el nostre parc industrial de Tarragona. En incrementar la producció i establir el nostre propi subministrament de clor, augmentarem encara més l’eficiència i la competitivitat d’aquesta planta”, ha declarat el CEO de Covestro, Patrick Thomas.

L’increment de producció s’anirà produint progressivament fins a l’any 2022, mentre que l’inici de la producció de clor es preveu per a finals del 2020. Fins llavors el subministrament serà extern. Per a la nova producció de clor, Covestro pretén utilitzar la tecnologia més avançada en eficiència energètica, d’aquesta manera la fabricació d’aquesta matèria primera clau i, conseqüentment també la producció en general, serà més eficient.

“Aquesta inversió representa un nou pas en la nostra estratègia ja anunciada d’inversió a llarg termini, i segueix amb el nostre enfocament de” capex intel·ligent “per ampliar les nostres capacitats. Es tracta d’una pedra angular en la nostra estratègia de creixement global “, ha explicat el Dr. Markus Steilemann, director comercial (CCO) de Covestro. “Anticipem que la demanda de MDI continuarà sent superior a l’oferta.”

Per la seva banda, Andrea Firenze, director general d’Covestro a Espanya, ha declarat que: “Amb aquest anunci la companyia es compromet amb els seus clients i el mercat oferint major capacitat de subministrament, realitzant una important inversió”.

Aquesta inversió aprofita encara més la xarxa de producció global existent de la companyia i reforça el seu compromís amb el MDI. Covestro ja està duplicant la seva capacitat a la planta alemanya de Brunsbuettel (Alemanya) per a produir fins a 400.000 tones de MDI anualment per a finals de 2018.

 

 

 

El Carnaval donarà inici amb ‘The Chanclettes’ dalt a l’escenari al Teatre Tarragona

El divendres 2 de febrer, el Teatre Tarragona acollirà l’espectacle ‘#Dputucool’ de la companyia’ The Chanclettes’ que marcarà l’inici del Carnaval tarragoní. La companyia barcelonina celebra els seus 20 anys de carrera amb aquest xou on conviden al públic a “desKollona’t de la societat txunguins que ens envolta i que ens fa anar de tots #DPutuCooL”.

L’espectacle és un retrat hilarant de la societat i de temes socials i polítics d’actualitat, amb els TúrmixPlayback’s característics de ‘The Chanclettes’, ball, paròdies i humor irreverent. Es tracta d’un cabaret contemporani cosmopolita amb denominació d’origen català amb Lola Bastarda i La Mega Pubilla com a mestres de cerimònies.

‘The Chanclettes’ és una companyia de teatre d’humor creadora del ‘túrmixplayback’: una barreja de cançons, films, anuncis i programes de televisió que les transmuses serveixen amb perruques i talons. Amb més de 2000 actuacions i aparicions en programes com els de Júlia Otero i Jordi González, han guanyat els premis Aplaudiment Sebastià Gasch (2000) i l’Aste Nagusia de Bilbao (2004).

Les entrades ja són a la venda a la web: www.ticketplus.cat

La primera spin-off de l’ICIQ fabrica membranes per atrapar el CO2

imatge de l’equip de l’ICIQ que ha portat a terme el desenvolupament de les membranes.

L’any passat, investigadors de l’ICIQ van descobrir un material blau cel que ‘atrapa’ les molècules de CO2. Això alenteix el seu flux i permet separar-les en les mescles de gasos. Veient el potencial d’aquesta tecnologia, van decidir patentar-la. Ara, la comercialitzaran a través d’una nova empresa spin-off: Orchestra Scientific. Amb tot just unes setmanes de vida, Orchestra Scientific ja ha captivat a diversos inversors de tot el país.

La nova tecnologia, desenvolupada completament a l’ICIQ, incorpora aquest compost blau en unes fines làmines de plàstic que, enrotllades, poden introduir-se dins de canonades. Quan circulem mescles de gasos per aquestes canonades, les membranes blaves alenteixen les molècules de CO2 i les separen de la resta de gasos com si es tractés d’un tamís. Això té una gran utilitat en la purificació del biogàs, una font d’energia renovable amb un potencial immens.

Cristina Sáenz de Pipaón (CEO de la nova spin-off) i Álvaro Reyes (CTO) mostren una de les seves innovadores membranes.

El biogàs és un combustible que s’obté de la fermentació de compost i biomassa. Està format principalment per metà i diòxid de carboni. Aquest metà emès directament a l’atmosfera tindria un efecte molt contaminant i, per tant, normalment es crema. “L’efecte hivernacle del metà és 21 vegades més gran que el del CO2 i, no obstant això, no som conscients del perill que representa”, explica la Dra. Cristina Sáenz de Pipaón, CEO d’Orchestra Scientific. “Però per separat, tots dos gasos tenen un valor afegit que podem aprofitar,” afegeix. El metà és el popular ‘gas natural’, i s’utilitza en milions de llars i indústries com a combustible. D’altra banda, el diòxid de carboni té moltes aplicacions des de la indústria siderúrgica a la indústria alimentària (les bombolles de les begudes carbonatades o el farciment de les borses d’enciam són principalment CO2).

El biogàs s’ha de refinar per convertir-lo en metà pur, i així poder injectar-lo a la xarxa de gas i aprofitar-lo com a gas natural. El procés de refinat consisteix en eliminar el diòxid de carboni (aproximadament un 35% de la barreja) i petites quantitats d’altres gasos. Encara que a Europa tot just hi ha 500 plantes on es refina el biogàs, es preveu que el 2020 hi hagi més de deu mil. Espanya està a la cua de la UE amb una única planta que injecta en xarxa. El principal problema per purificar el biogàs son els mètodes utilitzats –basats en criogènia, altes pressions o reactius químics– que són cars i molt contaminants. Les membranes desenvolupades a l’ICIQ són més sostenibles ja que treballen a pressió atmosfèrica, sense refrigeració, i poden estalviar més d’un 25% en electricitat respecte a altres membranes.

La nounada Orchestra Scientific busca col·laboradors que vulguin explotar la seva tecnologia. A més, investiga noves aplicacions per les seves membranes, com la separació de CO2 d’emissions contaminants per poder recuperar-lo i evitar emetre a l’atmosfera. El projecte va néixer gràcies a la investigació en nous materials del grup del Prof. José Ramón Galán Mascarós, i va poder créixer gràcies al suport econòmic de la Fundació Obra Social “La Caixa” en un projecte d’incubació d’empreses organitzat per l’ICIQ. L’equip d’Orchestra Scientific ressalta que el seu èxit es troba en l’actiu personal de l’ICIQ – un equip d’investigadors excel·lents que han treballat durant mesos en el projecte. El projecte compta amb el suport de l’European Research Council (ERC) a través d’un ajut ‘Proof of Concept’ que permetrà desenvolupar la tecnologia i ha atret diversos inversors europeus. També ha estat finalista al ‘CleanTech Camp’ organitzat per KIC-Innoenergy amb el patrocini de Gas Natural Fenosa, entre d’altres empreses. Actualment participa en diferents plans de formació i incubació dins el projecte ‘Tarragona Open Future’ de Telefónica que organitza l’Ajuntament de Tarragona amb la col·laboració d’agents socioeconòmics del territori.

El dia 13 comença la inscripció per als nous cursos de català al CNL

Imatge d’una activitat duta a terme per alumnes del CNL.

La inscripció per als nous cursos de català Centre de Normalització Lingüística (CNL) de Tarragona comença el dia 13 de desembre. S’ofereixen cursos presencials, a distància o en línia (Parla.cat) per a aquelles persones que tenen horaris de feina complicats.

S’impartiran cursos de català, a partir del dia 8 de gener, de coneixements generals de tots els nivells: Bàsic, Elemental, Intermedi, de Suficiència. Els cursos de nivell C2 començaran més tard, cap a finals del mes de febrer de l’any 2018. Començaran cursos presencials a Tarragona, Constantí, Vila-seca, Salou, Calafell, el Vendrell i Valls, i en línia a tots els serveis del Centre. Cada servei de català ha programat un calendari d’inscripció que es pot consultar a http://www.cpnl.cat/xarxa/cnltarragona/calendari_matr_cnlt_2ntr_1718.html  i la informació es pot demanar al 977 243 527, de 9:30 a 13:30 hores.

Hi ha un cercador de cursos per trobar la modalitat i l’horari que més interessi: http://www.cpnl.cat/cursos-catala/cercador-cursos/

Certificats oficials

Els cursos del català organitzats pel CPNL segueixen els programes de llengua catalana de la Direcció General de Política Lingüística. Els certificats de nivell que expedeix el Consorci són equivalents als certificats oficials de la DGPL i es corresponen amb els nivells del Marc europeu comú de referència (MECR).

El Consorci per a la Normalització Lingüística

El Consorci per a la Normalització Lingüística és una administració pública creada l’any 1989 per la Generalitat de Catalunya i diversos ens locals, amb la finalitat d’afavorir l’ensenyament i fomentar l’ús de la llengua catalana en tots els contextos de la societat i facilitar, així, la cohesió social, també per mitjà del treball en xarxa amb entitats i associacions.

El CPNL, que està integrat per la Generalitat de Catalunya i 135 ens locals, s’organitza a través de 22 centres de normalització lingüística i compta amb 146 punts d’atenció. Dona resposta a les necessitats de formació en llengua catalana de la població adulta i d’assessorament i gestió lingüístics d’empreses i entitats.

Ercros tanca la fàbrica de clor de Flix i canvia la tecnologia de producció a la planta de Vila-seca

Planta d’Ercros a Flix. Foto: ACN

Aquest diumenge ha deixat de funcionar la planta de producció de clor d’Ercros a Flix (Ribera d’Ebre), 118 anys després que es posés en marxa en aquesta fàbrica la primera planta electrolítica d’Espanya i la tercera d’Europa. També s’ha deixat de produir clor amb cel·les de mercuri a la planta de Vila-seca (Tarragonès) on des de fa una setmana s’han iniciat les proves per ampliar la producció amb la tecnologia de membrana. La metodologia amb mercuri ha estat prohibida per la Comissió Europea i la data límit per deixar-hi de produir era aquest dilluns, 11 de desembre.

Justament aquest dilluns es començarà a aplicar l’Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) derivat d’aquest tancament i canvi de producció. Ercros i els comitès d’empresa van acordar que l’ERO afectarà a 105 treballadors, 43 a Flix (on es mantindrà la producció de fosfat bicàlcic fins al 2020), 23 a Vila-seca i 34 a Cardona, al Bages (on la planta cessarà definitivament l’activitat).

Ercros ja no produeix clor amb la tecnologia de les cel·les de mercuri, una prohibició de la Unió Europea de l’any 2013 que establia l’11 de desembre de 2017 com la data límit per abandonar aquesta metodologia per l’alta contaminació que provoca el mercuri.

La planta de Flix ha cessat la seva activitat aquest diumenge després de més d’un segle en funcionament. La de la Ribera d’Ebre va ser la primera planta electrolítica – que va aplicar l’electricitat al procés de fabricació de clor- de l’estat espanyol i la tercera d’Europa i havia arribat a donar feina a 1.500 treballadors. Després de l’últim ERO, la plantilla de Flix era d’unes 120 persones però el nou expedient d’ocupació afectarà 43 treballadors que, com es va pactar entre la companyia i el comitè d’empresa, rebran una oferta per traslladar-se a altres fàbriques de la companyia. Si la reubicació no els satisfà, seran acomiadats. L’ERO també preveu 22 jubilacions dels empleats actuals de la planta flixanca.

Ercors, a Flix, seguirà produint fosfat bicàlcic (additius per a l’alimentació animal) fins al 2020, amb 44 treballadors a la fàbrica. La continuïtat d’aquesta planta va ser possible gràcies a l’acord amb Covestro, el passat mes de març. La filial de Bayer es va comprometre a continuar adquirint clor a Ercros (de qui n’absorbeix el 30% de la producció) per produir àcid clorhídria a la planta d’MDI de Tarragona i vendre aquest àcid a la química catalana per subministrar la planta de fosfat bicàlcic de Flix.

Canvi tecnològic a Vila-seca

A la planta de Vila-seca I, Ercros va deixar d’operar amb tecnologia de mercuri el passat 4 de desembre, després de 47 anys d’activitat. Fa una setmana que es fan les proves per posar en marxa de l’ampliació de la planta de clor amb tecnologia de membrana. Aquesta tecnologia està considerada com “una de les millors tecnologies disponibles”, (les MTD), per al CE. De fet, la planta de Vila-seca va ser la primera de l’estat espanyol en implantar aquesta metodologia, l’any 1992.

Ara gairebé duplicarà la capacitat de producció de clor amb tecnologia de membrana i passarà de les 55.000 tones per any produïes, a 120.000 tones per any. Ercros preveu tenir la planta plenament operativa abans de final d’any.

Al centre de Vila-seca, Ercros també han construït noves plantes de fabricació d’hipoclorit sòdic i àcid clorhídric i de concentració de sosa càustica, per tal de satisfer la demanda dels clients. Per aquestes actuacions s’ha fet una inversió de 29 milions d’euros.

Canvis també a Sabiñánigo

A més a més, Ercros ha anunciat que durant el primer trimestre del 2018 entrarà en funcionament l’ampliació de 15.000 tones per any de la capacitat de producció de la planta de clor amb tecnologia de membrana a la fàbrica de Sabiñánigo (Osca, Aragó), que assolirà una capacitat total de 45.000 tones per any. En aquesta fàbrica el canvi de tecnologia de mercuri a membrana es va fer l’any 2009, i juntament amb la nova planta d’àcid clorhídric, la química catalana ha invertit en aquest centre 14,5 milions d’euros.

A Flix es va descartar adaptar la fàbrica a la nova tecnologia de membrana per a la producció de clor, perquè, tot i que s’hi produïen 230.000 tones anuals, la inversió superava els 180 milions d’euros. La decisió va ser rebutjada i molt criticada des del municipi i el territori per considerar-la una “deslocalització premeditada” d’Ercros i una manca de “responsabilitat social”. L’activitat química deixarà la contaminació com a herència contaminació a Flix. A més dels abocadors i de nous terrenys que ara s’investiguen, s’estan extraient gairebé un milió de tones de fangs tòxics del fons del pantà.

ACN

Retiren lots de llets infantils del mercat espanyol per un brot de salmonel·losi en nens menors de 6 mesos a França

La filial estatal de la multinacional francesa Lactalis Internacional, Lactalis Nutrició Iberia, amb seu a Catalunya, ha retirat del mercat diversos lots dels seus productes per a lactants després que les autoritats sanitàries de França n’hagin fer retirar a l’empresa matriu per un brot de salmonel·losi en nens menors de sis mesos al país veí. El mercat estatal no ha registrat cap cas d’aquesta malaltia associada als lots de Lactalis, però la filial establerta a Catalunya ha retirat els lots per precaució atès que s’han fabricat en la mateixa línia de producció que els de les marques franceses afectades, segons ha informat el Departament de Salut. En concret són lots de productes de les marques Damira, Sanutri i Puleva Bebé.

Salut ha explicat que des de l’empresa s’ha volgut deixar constància que el consum de la resta de productes i lots de les marques Sanutri i Puleva Bebé “és segur”, incloent-hi tots els productes de llet líquida de la marca Puleva Peques que es fabrica a instal·lacions de l’Estat.

Des del Departament també s’indica que tot i que no s’ha comunicat cap cas associat a Espanya, com a mesura de precaució es recomana als consumidors que poguessin tenir a la seva llar productes dels lots afectats que s’abstinguin de consumir-los i que els retornin als punts de venda.

Per a més informació Lactalis Nuntrició Iberia ha habilitat el número de telèfon 900 102 336, al qual atén les consultes de 08.30 h a 18.00 h.

ACN

La Guàrdia Urbana celebra el seu 160 aniversari

La Guàrdia Urbana de Tarragona ha celebrat aquest migdia la seva festivitat. Un acte “més auster i senzill que en altres ocasions”, ha remarcat el conseller de Seguretat Ciutadana, Javier Villamayor, però “necessari per destacar la implicació d’un equip de professionals especialment implicats en la ciutat”. Els atemptats terroristes de Barcelona i Cambrils han fet d’enguany un període marcat per unes circumstàncies molt adverses, però en el qual “la nostra policia hi ha col·laborat en la recuperació de la normalitat”. Villamayor ha fet balanç d’un any en què destaca la posada en marxa de les càmeres de videovigilància, el treball comunitari d’atenció a les víctimes de violència de gènere i l’actuació coordinada amb Mossos d’Esquadra per combatre el vandalisme a les escoles i altres punts de la ciutat.

Per la seva part, l’Intendent Major de la Guàrdia Urbana, Enrique Fernández Ferreira, ha destacat la nul·la sinistralitat en les vies urbanes. En concret, s’ha reduït un 2%, amb una reducció del 24% dels ferits greus i del 28% en els atropellaments, aconseguint que no s’hagi produït la mort de cap persona en accident de trànsit.

El màxim responsable del cós policial també ha remarcat els 1.800 serveis realitzats durant la campanya de platges i la realització de controls de velocitat a més de 53.000 vehicles, amb el resultat de més de 3.300 denúncies per excés de velocitat. Una altra de les dades importants és les 3.000 proves d’alcoholèmia i drogues a conductors, tramitant 260 denúncies.

Durant el primer trimestre de l’any 2018 se celebrarà un acte on es lliuraran les distincions als cinc agents que porten 30 anys de servei i els 10 que en porten 25 i que està contemplat al Reglament de distincions de la Guàrdia Urbana.

Maniobres de l’Exèrcit a La Mussara

Un soldat, arma en mà, a La Mussara. Foto: Cedida

L’Exèrcit espanyol es troba aquests dies fent maniobres al Camp de Tarragona, en un desplegament previ a les que desenvoluparà aquest mes i que comptaran amb la presència de la ministra de Defensa, Dolores de Cospedal, sota el nom d’operació Eagle Eye.

Els soldats han estat vistos fent maniobres al poble abandonat de La Mussara, al Baix Camp, a prop d’on hi hagué un antic campament militar, Els Castillejos, i zona usada per a pràctiques de tir durant dècades. També se’ls ha vist a Tarragona, amb una dotació instal·lada davant l’Hospital de Santa Tecla.

La neu, Brussel·les i un pont llarg per viatjar lluny rebaixen l’ocupació turística a la Costa Daurada i l’Ebre

L’ocupació turística de pont de desembre no ha estat tan òptima com la d’altres anys. Diferents factors han perjudicat el sector, sobretot el de les cases rural de les Terres de l’Ebre que s’han hagut de conformar amb una ocupació al voltant del 50%.

La campanya d’esquí al Pirineu, la manifestació a Brussel·les dijous i el bon encaix dels festius per aprofitar el pont per viatjar a l’estranger són alguns dels factors que s’apunten al territori com a causa d’una ocupació suficient però justa.

A la Costa Daurada, els apartaments turístics també han seguit aquesta tendència, amb unes xifres de mitja ocupació, però als hotels s’ha enfilat fins al 80% de places ocupades, tenint en compte que només un 20% estan oberts aquestes dates.

El parc temàtic de PortAventura segueix sent un dels principals atractius de la zona.
A la Costa Daurada les previsions s’han complert i el 80% de les places hoteleres disponibles s’han omplert aquest Pont de la Puríssima, sobretot de divendres a diumenge.

“Els pronòstics s’han complert potser per unes dates favorables i una climatologia que ha acompanyat”, ha apuntat el president de l’Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda, Xavier Roig. Les platges i sobretot PortAventura són els principals atractius de la zona per aquestes dates, on només hi ha obert un de cada cinc establiments adherits a l’entitat-. “Són clients que ja ens coneixen i fan una escapada ja que la majoria dels clients venen de Barcelona i de la seva àrea d’influència”, ha explicat Roig. No hi ha gaire turisme estranger en aquests primers festius de desembre i la neu i l’esquí també atreu molt turista potencial de la Costa Daurada.

Cal que es calmi la situació política

“Si es calma la situació política ens fa pensar que hi ha futur. Si ara hi ha destins de neu amb bones xifres i també als destins de la platja i l’oci s’han complert les expectatives, es pot preveure un futur a nivell econòmic i turístic amb un usuari que pensa que ens sortir, en fer escapades i en consumir”, ha dit Roig.

Per altra banda, els apartaments turístics de la Costa Daurada s’han omplert al 50% tot i que només hi havia 1.400 de les 23.000 places disponibles.

L’Ebre a mitja ocupació

A la Terra Alta tampoc s’han tampoc s’han registrat les xifres d’altres anys i s’hauria quedat en una mitja ocupació. Les Terres de l’Ebre no han estat una de les destinacions preferides enguany, i també s’assenyala la neu i l’organització de la manifestació a Brussel·les com les causes principals. LA destinació ebrenca sol atreure un turista de proximitat, de diversos punts de Catalunya però sobretot de l’àrea d’influència de Barcelona i Tarragona.

Ara bé, tenint en compte també el context polític i econòmic, el portaveu de l’Associació de Turisme Rural de les Terres de l’Ebre (Aturebre), Juanjo Bel, ha defensat que es tracta d’una situació “puntual” perquè els ponts “sempre han funcionat” al territori. Ens nodrim del turisme català, gairebé exclusivament barceloní, i el turista barceloní ha omplert Girona i una part se n’ha anat a Brussel·les i tot compta però és una qüestió puntual”, ha dit el portaveu d’Aturebre.

ACN

Els assalariats de Girona, Lleida i Tarragona tenen una mitjana salarial del 19% inferior als de Barcelona

Treballadores envasant patates casolanes a la fàbrica de Frit Ravich a Maçanet de la Selva.. Foto: Xavier Pi / ACN

El desequilibri de rendes en el territori català es pot observar a través de les declaracions de l’IRPF de l’exercici del 2016 que recull l’anuari de l’Agència Tributària espanyola sobre el mercat de treball i pensions.

Els assalariats de Girona, Lleida i Tarragona declaren una renda de mitjana de 18.165 euros mentre que la mitjana a la demarcació de Barcelona es va situar en el 2016 en 22.352 euros, un 18,73% per sobre de la resta de les demarcacions catalanes.

L’anuari de l’Agència Tributària té en compte 10 sectors d’activitat econòmica i en tots ells la mitjana salarial declarada de Barcelona és superior sobre la resta de demarcacions amb l’excepció del sector agrari on els assalariats gironins cobren un 4,2% per sobre dels de Barcelona.

En la classificació d’assalariats de l’Agència Tributària no es tenen en compte als pensionistes, ni els autònoms ni els aturats amb prestacions contributives.

La mitjana de renda catalana es va situar el 2016 a Catalunya en 21.283 euros, un 12,99% per sobre de la mitjana dels assalariats espanyols amb 18.835 euros però un 10,18% per sota de la mitjana de la Comunitat de Madrid amb 24.886 euros declarats com a mitjana de salari, que lidera el valor dels salaris declarats a l’Estat.

Barcelona

Els 2,398 milions d’assalariats de la demarcació de Barcelona declaren una mitjana salarial de 22.352 euros a l’any, cosa que suposa un 5% per sobre de la mitjana de Catalunya que és de 21.283 euros a l’any.

A Girona, els 329.549 assalariats que van fer la declaració de la renda van declarar una mitjana salarial de 18.154 euros a l’any, el 14,70% per sota de la mitjana salarial de Catalunya i el 18,75% per sota de la mitjana dels treballadors de Barcelona.

A Lleida, els 188.946 assalariats que van fer la declaració de la renda van declarar una mitjana salarial de 17.512 euros a l’any, el 17,72% per sota de la mitjana de Catalunya i el 21,65% menys que la mitjana dels assalariats de Barcelona.

Finalment, a Tarragona, els 334.284 assalariats van declarar en concepte de l’impost de l’IRPF una mitjana salarial de 18.828 euros, l’11,54% menys que la mitjana de Catalunya i el 15,77% per sota dels treballadors de Barcelona.

El salari més alt a la banca i el més baix al camp

El sector d’assalariats amb el salari més alt és de d’entitats financeres i assegurances amb una mitjana declarada de 40.104 euros a l’any en el conjunt de Catalunya. En aquest sector, els treballadors de Barcelona declaren un salari de 40.923 euros, lleugerament per sobre de la mitjana de Catalunya.

A Girona, els treballadors de la banca i les assegurances declaren un salari de 39.012 euros, un 2,72% per sota de la mitjana catalana, els de Lleida declaren 36.322 euros a l’any, el 9,43% de menys, i a Tarragona 35.026 euros, el 12,66% menys.

El sector amb la mitjana de salaris declarats més baixos és el de l’agricultura amb una mitjana a Catalunya de 10.025 euros a l’any. En aquest sector, els assalariats de Barcelona, amb 10.737 euros a l’any, és en l’única activitat econòmica que noi lideren el rànquing salarial. En aquest sector, els assalariats de Girona acumulen els millors salaris amb 11.188 euros, l’11,16% per sobre de la mitjana de Catalunya i el 4,2% per sobre dels assalariats de Barcelona.

Els assalariats agraris de Lleida declaren una mitjana salarial de 9.255 euros, el 7,68% per sota de la mitjana de Catalunya.

Finalment, els treballadors agraris de Tarragona declaren una mitjana salarial de 9.211 euros, el 8,12% per sota de la mitjana catalana.

Josep Molina / ACN

Comença a Düsseldorf el judici per la tragèdia de la LoveParade del 2010 on van morir dues tarragonines

Un grup de familiars dels joves que van morir en el ‘Love Parade’ a Alemanya l’any 2010 lliuren més de 360.000 signatures davant el Tribunal d’Apel·lacions de Düsseldorf per demanar que es reobri el cas.

Aquest divendres ha començat a jutjar-se a Düsseldorf (Alemanya) la tragèdia del festival de música ‘Love Parade’, on van morir 21 joves en una allau humana, entre els quals dues noies tarragonines, i hi van haver més de 500 ferits.

El judici se celebra al Centre de Congressos de Düsseldorf per raons d’aforament i s’allargarà fins al desembre de 2018. L’advocat Francisco Zapater, pare de Clara Zapater, ha lamentat que els principals responsables del succés no s’asseguin al banc dels acusats i ha apuntat duen “una espina clavada” perquè ni l’alcalde de Duisburg en el moment de la tragèdia, ni el propietari de l’empresa organitzadora del concert, ni el cap de policia responsable de la seguretat estiguin entre els investigats.

El judici oral es fa contra quatre treballadors de l’organització de la LoveParade i sis funcionaris municipals. “Són persones sense rostre, segones i terceres files, treballadors dels principals responsables, que els toca pagar els plats trencats. Aquesta és la nostra frustració”, ha apuntat Zapater.

Les dues víctimes tarragonines del Love Parade, Clara Zapater i Marta Acosta.

La família Zapater també recela i té por que el cas pugui prescriure. La llei alemanya preveu que si en deu anys no hi ha sentència, el cas prescriu i es tanca. “Han passat ja set anys i mig i, tot i que en falten dos i mig, no sabem si arribarem”, ha apuntat el pare de Clara Zapater. L’advocat tarragoní ha insistit en què la justícia alemanya no es pot permetre aquesta situació perquè li suposaria “un terrible desprestigi” i castigaria les famílies amb una “doble frustració”.

Des de 2016, quan el tribunal de districte de Duisburg va decidir tancar el cas adduint que no existien proves suficients per obrir un procés penal, s’ha perdut molt temps. Els familiars de les víctimes van engegar una campanya a les xarxes per reobrir-lo i van recollir més de 367.000 signatures a tota Europa. L’Audiència Territorial de l’estat alemany de Renania del Nord-Westfalia, amb seu a Düsseldorf, va acabar donant la raó a la fiscalia i als familiars de les víctimes, que havien recorregut la primera resolució judicial i va ordenar l’obertura de judici oral.

El túnel d’accés al recinte on se celebrava el festival Love Parade i on es va originar l’allau humana.

Durarà, com a mínim, un any. Hi ha sessions previstes fins al 20 de desembre de 2018. Francisco Zapater i la seva dona han assistit, aquest divendres, a la primera jornada on s’han tractat qüestions prèvies i tècniques. Hi seran fins al proper divendres i l’any que ve assistiran a les sessions on se citin els testimonis més importants. “Hi havíem de ser. És el judici de la nostra filla. Hem esperat set anys i mig i estem aquí per fer acte de presència al lloc on es decideix què va passar a la LoveParade del 2010 i qui és el culpable”, ha apuntat el pare de Clara Zapater. “Ens agradaria que les conclusions servissin per a què tragèdies com aquesta no tornin a passar ni a Europa ni al món”, ha demanat.

Ingressa a presó un dels delinqüents més buscats a les comarques de Tarragona

Un dels delinqüents més buscats a les comarques de Tarragona, un jove de 21 anys i sense domicili conegut, ha ingressat finalment a presó després que els Mossos d’Esquadra l’hagin arrestat, el passat 3 de desembre, arran d’una detenció per conducció temerària i atemptat contra els agents de l’autoritat.

Es tracta de l’últim membre que faltava per detenir d’un grup criminal desarticulat enguany que es caracteritzava per emprar violència física contra les seves víctimes. Segons la investigació policial, el seu modus vivendi es basava en l’activitat delictiva contra el patrimoni i les persones i, en molts dels fets, actuava amb violència contra les seves víctimes.

Amb 23 antecedent policials, li constaven cinc ordres de detenció pendents, tres reclamacions judicials i dues de policials.

En l’atestat policial presentat davant del jutge, els investigadors relacionen la persona empresonada amb dos robatoris amb violència i lesions, un a Reus i un altre a l’Aleixar, l’any 2016. A més, durant aquest 2017, el detingut hauria comès quatre robatoris amb força: dos a Tarragona i dos més a Constantí; dos robatoris amb violència: un a Tarragona i un a Reus; cinc robatoris de vehicles: dos a Reus, dos a Constantí i un altre a Tarragona; un delicte de violació de domicili i un altre de lesions i resistència de l’autoritat a Constantí.

L’home va passar el passat 5 de desembre a disposició del jutjat d’instrucció en funcions de guàrdia, que en va decretar el seu ingrés a presó.

El cadàver localitzat a Mont-roig del Camp pertany a un home menor de 45 anys

El cadàver que uns caçadors van trobar, aquest dimecres, en una zona boscosa de Mont-roig del Camp (Baix Camp) correspon a un home, molt probablement, menor de 45 anys. Aquesta és l’única informació que ha transcendit de l’autòpsia que se li ha practicat aquest dijous. El cas segueix sota secret de sumari i encara es desconeixen, en canvi, quines haurien pogut ser les causes de la mort.

La hipòtesi principal sobre la qual treballen els Mossos d’Esquadra és que es tractaria de la víctima d’un homicidi. El cadàver es va trobar en un avançat estat de descomposició i embolcallat amb bosses de plàstic al barranc de Rifà, prop d’uns vivers vora l’autovia A-7. De moment, no es pot relacionar la troballa del cadàver amb la d’unes armes i munició que estaven empaquetades i enterrades a uns deu quilòmetres d’on s’ha aparegut el mort.

 

 

La modificació del torn de nit a l’Hospital Joan XXIII provoca mobilitzacions de la CGT

Entrada a l’Hospital Joan XXIII

La secció sindical de la CGT a l’Hospital Joan XXIII de Tarragona ha organitzat per aquest migdia a les 13.00 hores una concentració al hall del centre en contra de “l’intent unilateral de la direcció per modificar el torn de nit” a partir de l’1 de gener de l’any vinent.

Segons explica el dirigent sindical Agustí Aragonès, “en l’actualitat hi ha dos torns. El primer implica treballar dilluns, dimecres, dissabte i diumenge i el segon fer-ho un dia sí i un no. Quan s’arriba a final d’any l’excés d’hores es tradueixen en dos dies trimestrals de festa a escollir pel treballador”. La nova proposta passa “perquè la direcció sigui qui escolleixi aquests dies i unificar els dos torns en un. Ho motiven per la necessitat de planificar, però hi ha gent que no hi està d’acord perquè això implica distorsionar la seva familiar” tenint present que la distribució seria a discreció de l’empresa.

Aragonès afirma no entendre “perquè la direcció vol muntar ara tot aquest enrenou per una cosa que té cost econòmic zero”. La importància de la mesura cal entendre-la en el fet que afectaria a un 20%-25% de la plantilla de l’hospital. “Si la concentració d’avui té suficient recolzament el següent pas serien concentracions de mitja hora a la sortida del torn, a les vuit del matí”. Una acció que ja es va dur a terme l’any 2008 en conntra d’una mesura similar, queafectava en aquell cas a les lliurances de caps de setmana.

“No entenc aquest discurs de planificar. Jo vaig entrar l’any 1977 amb el doctor Clos, que després va ser alcalde de Barcelona, com a primer director democràtic de l’Hospital”, rememora Aragonès. “Llavors hi havia tres infermeres al torn de nit i ho portaven tot clavat. Ara hi han moltes més inferemeres, és cert, però també moltes més supervisores, secretàries i tants ordinadors que això sembla l’ONU. I diuen que no poden controlar els torns?”, etziba.

Troben un obús de la Guerra Civil quan removien els terrenys d’una zona comercial a Roda de Berà

Imatge de l’obús ‘Negrilla’ encara semi-enterrat, que han localitzat uns operaris quan removien terres amb una excavadora a Roda de Berà. Foto: Mossos d’Esquadra

Els Mossos d’Esquadra han retirat un obús de la Guerra Civil espanyola que s’ha trobat aquest dijous a Roda de Berà.

El projectil l’han localitzat uns operaris de la construcció quan feien moviments de terres amb motiu de l’ampliació d’un establiment comercial, a pocs metres de la carretera N-340.

Els tècnics especialistes en artefactes explosius dels Mossos d’Esquadra, els Tedax, han confirmat que bomba d’aviació correspon al model SC-50, un obús conegut com a ‘Negrilla’, de 50 quilos, i que utilitzava l’aviació alemanya. La bomba s’ha posat en seguretat, s’han traslladat i s’ha neutralitzat en un espai amb condicions de seguretat per evitar provocar cap afectació material ni personal.

L’avís l’han donat a quarts de nou del matí els operaris d’una excavadora que mentre removien uns terrenys per una ampliació comercial i han trobat l’obús soterrat. La Policia Local de Roda de Berà i els Mossos d’Esquadra han acordonat la zona fins que han arribat els especialistes en desactivació d’explosius.

Per proximitat als habitatges, a les naus comercials i a una benzinera, i després d’analitzar l’estat de la bomba, els Tedax-Nrbq han descartat una detonació controlada al lloc on s’ha trobat perquè estava molt deteriorada. Finalment han decidit transportar-la a un lloc apartat per evitar que l’exposició “afectés la normalitat i generés una possible alarma social” ja que els obligava a mantenir una important superfície acordonada per seguretat en una zona comercial amb molta afluència aquests dies.

Una ‘Negrilla’ contra la N-340

Els Tedax-Nrbq han identificat l’artefacte com una bomba d’aviació usada durant la Guerra Civil espanyola per l’aviació alemanya, i en les dècades dels anys 30 i 40. Es tracta del model SC-50, coneguda com a ‘Negrilla’. La hipòtesi és que l’obús el va llançar sobre aquesta zona de Roda de Berà la Legió Còndor, l’aviació alemanya que donava suport al bàndol nacional en el conflicte bèl·lic espanyol.

L’objectiu del projectil podria haver estat l’N-340 o algun grup de vehicles i/o persones que circulava per la carretera. De fet, la 340 era una important infraestructura en l’època – ja l’any 1926 apareix com objecte de vertebració de carreters modernes en ‘Circuit Nacional de Ferms Espacials’ que va servir per substituir alguns camins de terra per vies asfaltades-.

Els especialistes no han pogut determinat perquè aquesta ‘Negrilla’ no va explotar. La força de la inèrcia i el seu pes van la van deixar clavada al subsòl.

El MiniREC projectarà diumenge la preseleccionada als Oscar com a Millor Pel·lícula d’Animació

El MiniREC d’enguany també inclou diversos tallers que es duran a terme durant les projeccions de pel·lícules destinades a públic adult, amb la col·laboració de Tecletes. Foto: Festival REC / Jaime Rojas.

Projecció de films escollits expressament per a fer les delícies per a tota la família. Aquesta és la proposta que planteja el cicle d’activitats MiniREC, que certifica l’estreta col·laboració del Festival REC amb el Minipop. Enguany, el MiniREC ha seleccionat pel·lícules adreçades no sols als infants i que compten amb una proposa artística i de qualitat que captivaran a tots.

En aquesta línia, les activitats d’aquest nou cicle -novetat d’enguany- del Festival REC 2017 ja han començat, entre elles les projeccions de cinema familiar i els tallers.

“La idea parteix del concepte de propostes com el Minipop, que compagina cultura i oci per a tota la família, que hem volgut aplicar al REC d’enguany”, confirmen des de l’organització del festival, alhora que afegeixen que “hem agafat la proposta de cinema familiar que durant diversos anys ja proposava el festival i l’hem ampliat enguany, agafant del conjunt de la programació aquelles opcions que poden agradar a grans i petits, per a compartir l’experiència de gaudir de pel·lícules de qualitat i que fugen dels estàndards del cinema d’aquest tipus”.

En aquesta línia e diumenge 10 de desembre a les 16 hores (Antiga Audiència) el MiniREC projectarà el llargmetratge ‘El malvado Lobo Feroz’, de Benjamin Renner i Patrick Imbert, que ha estat preseleccionada als Oscar com a Millor Pel·lícula d’Animació i guanyadora de l’edició present dels Cèsar en la mateixa categoria.

Per últim, destacar que el MiniREC d’enguany també inclou diversos tallers que es duran a terme durant les projeccions de pel·lícules destinades a públic adult, de manera que els més petits tindran una alternativa d’oci al voltant de la cultura al mateix temps que els grans gaudeixen de les propostes del festival. Aquest acte es duu a terme amb la col·laboració de Tecletes i la pròxima sessió se celebrarà el diumenge 10 de desembre a les 18 hores, també a l’Antiga Audiència.

 

 

Una nova tècnica a la unitat de colon i recte del Joan XXIII evita el trasllat a Barcelona

La unitat de colon i recte de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona, integrada en la unitat funcional de coloproctologia del Camp de Tarragona, ha començat a aplicar la neuromodulació d’arrels sacres pel tractament de la incontinència fecal.

La setmana passada, els professionals del Joan XXIII van realitzar la primera intervenció, a la província de Tarragona, introduint elèctrodes a les arrels sacres d’una pacient per modular els reflexes de la zona anorectal i millorar el funcionalisme de la incontinència.

L’aplicació d’aquesta tècnica evitarà el trasllat a Barcelona dels pacients amb el diagnòstic d’incontinència fecal que siguin tributaris d’aquesta tècnica. Aquesta és una tècnica, mínimament invasiva, amb un percentatge d’eficàcia molt alt contra la incontinència fecal, que es realitza amb anestèsia local, i que no requereix ingrés a l’hospital ja que es realitza a la unitat de cirurgia sense ingrés (UCSIT).

El Servei de Cirurgia General i de l’Aparell Digestiu de l’Hospital Joan XXIII integra l’atenció sanitària quirúrgica dels pacients de la pròpia zona assistencial i també la dels que, com a centre de referència, són atesos centre sanitari. L’àrea assistencial fonamental és la Cirurgia General i l’Aparell Digestiu, dóna servei tots els dies de l’any, i es divideix en seccions segons l’àrea de capacitació específica per donar una atenció especialitzada seguint els darrers avenços científics i tecnològics. Aquestes seccions són: coloproctologia, cirurgia hepato-biliar-pancreàtica, cirurgia esofago-gàstrica i paret abdominal, i cirurgia endocrina. Aquest Servei és un dels troncals de l’Hospital Joan XXIII que funciona des de l’any 1967.