Mor un gos que els propietaris havien deixat tancat al cotxe mentre dinaven a les Gavarres

Imatge del centre comercial Les Gavarres.

Imatge del centre comercial Les Gavarres.

La Guàrdia Urbana de Tarragona ha obert diligències a una família per un presumpte delicte de maltractament animal per la mort del seu gos, que van deixar ahir al migdia tancat al cotxe mentre dinaven en un restaurant de Les Gavarres. Els agents van prendre declaració al propietari del vehicle que, tot i estar fortament afectat, va acceptar els fets.

El cas va ser denunciat a la Guàrdia Urbana per una noia que, al voltant de les 4 de la tarda, va trucar-los en veure que la família extreia amb una manta el gos, que semblava mort. L’animal hauria mort per un cop de calor i aquest migdia els serveis veterinaris municipals estan duent a terme la necròpsia per confirmar-ho.

El propietari anava acompanyat per la seva família, que estaven de pas per la zona. Segons el Diari Més la família procedia de Girona, i va fer una parada a Les Gavarres per descansar i dinar de camí a Cambrils.

Quatre detinguts en una operació antidroga al barri Gaudí de Reus

Agents de la Guàrdia Civil, actuant al barri. Foto: Reusdigital.cat

Ampli desplegament d’agents de la Guàrdia Civil, aquest dijous, en un operatiu antidroga al barri Gaudí de Reus, amb 4 detinguts, segons ha pogut saber Reusdigital.cat.

El cos de seguretat ha fet registres en dos domicilis del carrer de Bisbe Grau, als números 11 i 15, al número 73 del Camí del Roquís i al número 9 del carrer de Barcelona. Els agents han desmantellat tres punts de venda de drogues.

L’operatiu, que encara continua actiu, ha començat la matinada d’aquest dijous i ha causat una gran expectació al barri. Ordenada pel Jutjat número 3 de Reus, l’operació està sota secret de sumari i ha comptat amb la col·laboració d’agents d’intervenció de la Guàrdia Civil de Barcelona per tal de fer els registres pertinents. També han donat suport una patrulla d’agentsd e la Guàrdia Urbana de Reus.

Reusdigital.cat / Grup de Diaris Digitals de Catalunya

Vuit de cada deu persones ateses per Creu Roja pateixen pobresa severa

Un moment de la presentació avui dels resultats a Tarragona. Foto: Tarragona Ràdio

Vuit de cada deu persones ateses per Creu Roja pateixen pobresa severa, el que suposa uns ingressos inferiors als 568 euros mensuals, segons s’ha fet públiv avui a Tarragona.

La pobresa s’intensifica i es cronifica, segons l’entitat benèfica, que alerta que la majoria dels seus usuaris no cotitzaran prou com per rebre pensió de jubilació. Hi ha gent que, fins i totm desconeix si ha cotitzat o no al llarg de la seva vida. Ho posa de manifest el 10è estudi de l’Observatori de la Creu Roja.

Un 44% de les persones en situació vulnerable pateixen pobresa crònica, és a dir, des de fa tres anys o més. Especialment preocupant és la situació a la franja dels 50-60 anys perquè aquest percentatge s’eleva a gairebé el 60%.

L’entitat també denuncia una escalada dels casos de pobresa energètica, que ha pujat 30 punts en només 4 anys, i ja afecta el 86% de les persones enquestades a Tarragona, que han estat 206 en total. Durant el 2016, a Tarragona es van atendre 27.616 persones en projectes d’extrema vulnerabilitat, una xifra que s’estabilitza. La coordinadora provincial de Creu Roja, Anna Sabaté, diu que no es tornarà als nivells de la crisi però alerta que molts dels usuaris s’han instal·lat en la pobresa.

 

VÍDEO | Crida per recollir vivències de l’atemptat d’ETA a la petroquímica de Tarragona

Per commemorar els trenta anys de l’atemptat d’ETA al rack d’Enpetrol, la Biblioteca Hemeroteca Municipal de Tarragona ha coordinat l’elaboració d’un documental en què s’entrevisten set persones que van viure intensament i des de diferents perspectives aquella nit del 12 de juny del 1987.

Presentació i debat

El documental, que es titula La nit que fugí el silenci, 12 de juny de 1987, ha estat produït i realitzat per Vera Llombart Sanjuan (alumna de Comunicació Audiovisual de la URV) i es presentarà el proper dia 6 de juny de 2017 a les 19 h a l’Antiga Audiència, acompanyat d’una taula de debat titulada La comunicació 30 anys després.

Al debat hi intervindran Encarna Rodríguez, doctora en Comunicació de risc URV, Xavier Abelló, periodista i director de TAC 12, i Josep Bertran, cap de Comunicació de Repsol, i serà moderat per Jordi Betran, gestor cultural i la primera persona que va donar-ne la notícia per Tarragona Ràdio.

Records per a l’arxiu

D’altra banda, de manera prèvia, la Biblioteca Hemeroteca Municipal ha llançat a través de les xarxes socials i per via electrònica una crida cap als ciutadans perquè expliquin els records que tenen d’aquella nit, com van reaccionar i què van fer.

Així, doncs, d’una banda, les xarxes corporatives han creat un esdeveniment a Facebook (https://www.facebook.com/events/432230603815858/) en què tothom qui ho vulgui pot deixar testimoni de les seves vivències fins al 2 de juny i, d’una altra, per a aquells que no estiguin presents en aquesta xarxa, han difós el correu electrònic bhmt@tarragona.cat perquè es pugui utilitzar també com a canal per fer-hi arribar els relats.

Totes les històries que s’enviïn passaran a formar part del fons de la Biblioteca Hemeroteca Municipal per tal que quedin com a testimoni dels fets i serveixin per a futurs estudis i investigacions.

Quatre alumnes de la Salle aconsegueixen els cabells de 40 dones per donar-les a les afectades de càncer

Les quatre alumnes que han organitzat la recollida de cabells. Foto: Cedida

Les quatre alumnes que han organitzat la recollida de cabells. Foto: Cedida

Un total de 40 dones s’han tallat el cabell aquest dijous al matí a La Salle Tarragona amb l’objectiu d’ajudar a la confecció de perruques de cabell natural destinades a dones i nenes amb poc recursos que pateixen càncer i que han perdut el seu cabell arran dels tractaments mèdics.

Es tracta d’una iniciativa que han organitzat un grup de quatre alumnes de 4t d’ESO del centre escolar en el marc del projecte d’Aprenentatge i Servei que han anat desenvolupant durant el curs. Així doncs, la Blanca Dalmau, l’Alba Palomares, la Blanca Tous i la Vicki Viana, sota la supervisió de la professora Marina Torné, han estat les impulsores d’aquesta iniciativa solidària que ha superat totes les expectatives i que també ha comptat amb la col·laboració desinteressada de quatre perruqueries de Tarragona: ZigZag, Macu i Eva, La Saleta Perruqueria i Trasquilón Perruquers.

La campanya ha superat totes les expectatives. Foto: Cedida

La campanya ha superat totes les expectatives. Foto: Cedida

Després d’una intensa campanya de difusió, finalment, 40 persones, la majoria d’elles alumnes de l’escola (les més petites tenen 7 anys), han donat resposta a la crida i s’han tallat una trena de com a mínim 20 centímetres de cabell que es destinarà a fer perruques. Algunes feia dies que ho tenien decidit, d’altres s’han animat a darrera hora.

Destacar la participació de persones totalment alienes a l’escola, que havien vist la crida a través de les xarxes socials, i també la de la periodista del Diari de Tarragona, Carla Pomerol, que ha vingut al centre escolar a donar cobertura a l’esdeveniment i no ha dubtat en deixar-se tallar la cabellera.

Tot el material recaptat es farà arribar ara a l’Associació Mechones Solidarios, una entitat que regala les perruques a les nenes fins a 14 anys i a les dones sense recursos o que les ven a un preu reduït (entre un 20 i un 40% del seu valor de mercat) a les dones que superen un barem d’ingressos establert. Es necessiten diverses cues per fer una perruca que, en el mercat, pot tenir un preu de fins a 2.500 euros.

Què és el projecte d’Aprenentatge i Servei (APS)?

A 4t d’ESO, el projecte FAIG, una assignatura pròpia de les escoles La Salle, es treballa a partir de la metodología d’Aprenentatge-Servei, una proposta educativa amb utilitat social, en la qual es fonen la intencionalitat pedagògica i la intencionalitat solidària.

Els alumnes, realitzen un aprenentatge intentant detectar i actuant sobre necessitats reals del seu entorn, per després, posar en pràctica el servei que hauran dissenyat ells mateixos per col·laborar amb un determinat grup social.

La CUP demana que no es multin les parades del Mercat que no puguin complir l’horari d’obertura

Imatge d'arxiu de la inauguració del Mercat Central de Tarragona. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

Imatge d’arxiu de la inauguració del Mercat Central de Tarragona. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

La CUP formularà un prec en el ple del proper dilluns 29 de maig demanant que no se sancionin els paradistes que tanquin per manca de productes frescos, i que es tingui en consideració quina és la disponibilitat de l’abastiment de cadascun dels comerços, així com les diferents capacitats d’obertura.

Reacció a l’amenaça de sancions a les peixateries

El prec és una reacció a l’amenaça de sancions a les parades del peix de Tarragona. A banda de demanar que s’evitin les sancions, també sol·licitaran “que s’adeqüi el reglament a un horari racional i just, d’acord amb la realitat i necessitats generals”.

“No volem que les parades, especialment les de productes frescos com el peix, i en ocasions regentades com a petits negocis familiars, tinguin una càrrega econòmica afegida a l’ampli horari d’obertura dels establiments”, afirma la formació independentista en un comunicat.

També demanen “comprensió amb aquest tipus d’establiments perquè venen un producte de proximitat molt fresc i sensible, per la qual cosa en ocasions es poden trobar davant d’una situació que els obligaria a romandre oberts i, per contra, no disposar de productes de venda”.

“És molt injust després que hagin hagut d’esperar 10 anys”

La portaveu cupaire Laia Estrada hi afegeix que «és molt injust que persones que han hagut d’esperar 10 anys en una condició de provisionalitat ara es vegin agreujades per la imposició d’uns horaris determinats pel benefici d’una gran superfície comercial i una idea d’elititzar un mercat que sempre havia estat popular».

Renegociar l’obligatorietat d’obrir dissabtes a la tarda

En darrer terme, la CUP també demanarà que el Consistori i paradistes s’avinguin a renegociar la normativa que regula la obligatorietat d’apertura els dissabtes a la tarda. Actualment, el reglament preveu que s’hagi d’obrir ininterrompudament de 9 a 20 hores de dilluns a dissabte.

Ercros preveu recol·locar ‘la major part dels treballadors’ de la planta de Vila-seca que tancarà el desembre

Fàbrica d’Ercros a Vila-seca. Foto: Ercros

Ercros invertirà 10 milions més del previst en la planta de producció de clor amb tecnologia de membrana de la fàbrica Vila-seca I (al polígon petroquímic Sud de Tarragona), cosa que permetrà que l’estructura augmenti la producció prevista fins les 120.000 tones a l’any, que és el màxim permès per l’autorització ambiental. L’ampliació de la inversió de l’anomenat Pla Act es deu a la millora de les previsions de mercat.

Tancament de les plantes de tecnologia de mercuri al desembre

El pla preveu el tancament de les plantes de producció de clor amb tecnologia de mercuri a partir de l’11 de desembre, data màxima imposada per la Unió Europea per al cessament d’aquesta tecnologia. En un comunicat, Ercros afirma que encara no ha pogut estimar el nombre de persones que es veuran afectades pel tancament, i que preveu “oferir alternatives de recol·locació a la major part dels treballadors” de les plantes afectades (la de Vila-seca i la de Flix).

Serà el primer fabricant de clor d’Espanya

Aquesta inversió addicional a la planta de Vila-seca, juntament amb l’augment de la capacitat de la planta de Sabiñánigo també prevista en el pla, elevarà la capacitat de producció de clor amb tecnologia de membrana d’Ercros fins a les 165.000 t/any i, segons l’empresa, els situarà com el primer fabricant de clor d’Espanya.

Instal·lacions d’Ercros al polígon Sud.

63,7 milions d’euros del pla d’adaptació

Amb aquest 10 milions addicionals, l’import de les actuacions previstes en el Pla d’adaptació al canvi tecnològic («Pla Act»), que abasta el període 2016-2020, arribarà fins als 63,7 milions d’euros. Segons Ercros, les actuacions estan sent executades segons el calendari previst.

L’objectiu del pla és la substitució de les plantes de producció de clor amb tecnologia de mercuri, prohibides per la Unió Europea, per les de tecnologia de membrana, que està considerada per la normativa europea com a millor tecnologia disponible («MTD») i, per tant, no està afectada per la prohibició.

Finançament del pla

Per finançar el Pla Act, Ercros ha obtingut crèdits, principalment, del Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat. La resta, que suposa el 43,7% de l’import total del pla, està previst que es financi, principalment, amb els recursos generats per la pròpia empresa, amb l’objectiu de mantenir les actuals ràtios de solvència i palanquejament per sota de 2 i 0,5, respectivament.

Les fases d’implantació

El pla s’implantarà en dues fases. La primera, prèvia al cessament de la producció de clor amb tecnologia de mercuri, abasta el període 2016-2017 i preveu inversions per un import de 45,7 milions d’euros. Les inversions d’aquesta fase corresponen, fonamentalment, a l’ampliació de la capacitat de les plantes de producció de clor amb tecnologia de membrana i a noves plantes de la divisió de farmàcia. Totes elles estan o bé finalitzades o avancen segons el termini previst.

La segona fase, posterior al cessament de la producció de clor amb tecnologia de mercuri, abasta el període 2018-2020 i preveu inversions per un import de 18 milions d’euros. Les inversions d’aquesta fase corresponen a l’ampliació de la planta de tauletes per al tractament d’aigua de la piscina i a actuacions específiques de la divisió de química intermèdia. Totes elles persegueixen augmentar la capacitat de fabricació d’aquells productes que tenen instal·lacions pròximes a arribar al 100% de la seva capacitat.

La CE i el BEI presenten les oportunitats del Pla Juncker a pimes i administracions tarragonines

La Comissió Europea (CE), el Banc Europeu d’Inversions (BEI) i l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) han presentat aquest matí a Tarragona les oportunitats que ofereix el Pla d’Inversions per a Europa.

Conegut també com a Pla Juncker, preveu mobilitzar 500.000 milions d’euros d’aquí al 2020 i podria beneficar fins a 580.000 pimes a Catalunya. Per això, les institucions implicades animen els empresaris a treure’n el màxim profit presentant projectes innovadors que puguin obtenir finançament.

L’acte, organitzat per la Representació de la Comissió Europea a Barcelona i el BEI, amb el suport d’Europe Direct Tarragona i l’Ajuntament de Tarragona, ha tingut lloc a la Cambra Oficial de Comerç, Indústria, Serveis i Navegació de Tarragona, i forma part d’un seguit de jornades programades a diverses ciutats d’Espanya per tal d’explicar als empresaris, sobre el terreny, com es poden presentar projectes i aconseguir el finançament necessari per estimular l’economia i l’ocupació al seu entorn.

Aquest dijous, entre altres, hi han participat el director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, Ferran Tarradellas; el  cap de l’oficina del grup BEI a Espanya, Alberto Barragán; el delegat del govern de la Generalitat a Tarragona; Òscar Peris; el regidor d’Educació, Ocupació i Desenvolupament Econòmic de l’Ajuntament de Tarragona, Francesc Roca; la sotsdirectora d’Estratègia i Avaluació de l’ICO, Rosario Casero; i el membre del comitè executiu de la Cambra de Tarragona, Lluís Colet.

Tarragona, un territori amb futur
Tarradellas, el primer a intervenir, ha apuntat que “el Pla d’Inversions per a Europa és una proposta concreta per aconseguir una de les prioritats de la comissió Juncker: el creixement econòmic i augment d’ocupació”. A la vegada, ha destacat el caràcter innovador i obert de l’empresariat català i ha animat els empresaris “a treure el màxim profit d’aquest pla presentant projectes amb un alt valor afegit”.

En la mateixa línia, però en clau tarragonina, Òscar Peris ha indicat que “el Camp de Tarragona és un territori pròsper, amb un pol petroquímic i un port molt importants, tot i que afectats per mancances d’infraestructures”. Així mateix, ha remarcat que “les pimes són molt importants pel creixement econòmic del territori”.
“Treballem per millorar l’entorn empresarial a Europa. El Pla d’Inversions es basa en millorar el marc d’inversió, fer que el finançament arribi a l’economia real i mobilitzar el finançament per a la inversió”, ha explicat Westman, per la qual cosa “ofereix a les pimes una gran oportunitat per impulsar els seus negocis”.

Cal recordar que el BEI és un instrument de la UE per a aplicar les seves polítiques, i que només finança projectes que són sostenibles en el temps i amb el medi ambient. Així, Barragán ha detallat que els sectors prioritaris per a ells són les pimes, les infraestructures, les iniciatives de lluita contra el canvi climàtic i també aquelles lligades a la innovació.

Finalment, Casero ha exposat que “la Comissió posa finançament, però cal que els privats també contribueixin”. Així mateix, ha recomanat a les start-up “que no vagin al banc per a buscar finançament, sinó que busquin una societat gestora de capital de risc”.

A la recerca de la innovació empresarial
El Pla d’Inversions per a Europa es va posar en marxa el 2015 amb l’objectiu de donar resposta a la caiguda en la inversió que va provocar la crisi econòmica. S’adreça tant a les pimes com a grans empreses, així com a institucions i d’altres organismes públics i privats, i ofereix garanties de finançament per tal d’impulsar la inversió pública i privada i, alhora, permet donar visibilitat a projectes innovadors i estratègics d’arreu d’Europa, proporcionar assistència tècnica i aconseguir que la liquiditat arribi a l’economia real.

De fet, la manca de liquiditat és un dels problemes que més afecta les pimes. El Pla d’Inversions per a Europa vol contribuir a resoldre aquesta situació proporcionant finançament en forma de crèdits del BEI a aquells projectes que tenen un valor afegit important i ajuden a generar creixement i ocupació però que, pel seu nivell de risc, es troben amb dificultats per finançar-se a través de les vies habituals. La innovació i  la producció sostenible són un factor clau a l’hora de seleccionar els projectes.

Objectiu: mobilitzar 500.000 milions d’euros a tota la UE
Des que es va posar en marxa el Pla ja s’han aprovat 45 operacions a Espanya, amb un finançament de 4.000 milions d’euros a càrrec del BEI. Un finançament que permetrà atraure inversions complementàries públiques i privades i que mobilitzarà, en total, 27.800 milions d’euros. Al conjunt de la UE, el Grup BEI ha aprovat fins a 477 projectes que representen una inversió de més de 34.000 milions d’euros i que mobilitzaran prop de 183.000 milions.

El Tarragona FC becarà una dotzena de petits futbolistes amb pocs recursos amb l’ajuda d’ELIX Polymers

Representants del club i de l'empresa ELIX Polymers, després de la signatura de l'acord. Foto: Cedida

Representants del club i de l’empresa ELIX Polymers, després de la signatura de l’acord. Foto: Cedida

La recuperació del primer club de futbol de la ciutat, el Tarragona Futbol Club, ja ha passat de projecte a realitat. L’Ajuntament de Tarragona els ha assignat l’estadi municipal de La Granja com el seu camp d’operacions i el juny podrien fer-se els primers entrenaments preliminars d’aquest club formatiu, que començaran oficialment a finals d’agost.

De moment, el Tarragona FC ja ha aconseguit un dels objectius que s’havien marcat des de l’inici: poder oferir beques pel pagament de la matrícula a nens de famílies vulnerables econòmicament. El club ha signat aquesta setmana un acord amb l’empresa química ELIX Polymers que garanteix el finançament de la iniciativa. “Calculem que entre 10 i 12 infants es podran beneficiar d’aquestes ajudes”, afirma el president del club, Manel Roselló.

Patrocini de la secció de ‘running’

L’acord amb ELIX Polymers també permet assolir un altre dels objectius que s’havia marcat la directiva que va evitar in extremis la desaparició del club: la creació d’una secció de running. L’empresa patrocinarà aquesta rama del club, formada per 12 corredors, tots ells membres de la plantilla d’ELIX Polymers.

Fotografia històrica del club de futbol pioner a Tarragona. Foto: Cedida

Fotografia d’una de les primeres alineacions del Tarragona FC. Foto: Cedida

Els tres equips més petits, assegurats

El club ja compta a hores d’ara amb 50 socis, i amb més de 40 nens apuntats. La temporada següent el pioner del futbol a la ciutat ja tindrà com a mínim un equip que el representi en les tres categories més petites: prebenjamí, benjamí i aleví.

Crida per reclutar jugadors

Les inscripcions segueixen obertes a qualsevol jugador de prebenjamí a juvenil, i es poden fer mitjançant el seu correu electrònic (info@tarragonafutbolclub.cat), o contactar-los als seus perfils de Facebook, Twitter o Instagram, tots ells accessibles des del seu web.

Presentació oficial

El proper 17 de juny a les 6.30h de la tarda el club es presentarà oficialment a la ciutat en un acte a la Confraria de Pescadors. Hi participarà el periodista i historiador del futbol Enric Pujol, que els ha ajudat a recuperar el patrimoni immaterial del Tarragona FC.

Altres seccions

Després d’assegurar la secció de running, ara el club es posa com a objectius la formació d’una secció de bitlles catalanes i d’una altra de ciclisme BTT.

Tarragona celebra el Dia del Medi Ambient amb activitats familiars

La regidora de Medi Ambient, presentant avui els actes

El dia 5 de juny se celebra el Dia Mundial del Medi Ambient i des de l’Ajuntament de Tarragona, amb la col·laboració de Arnia, Associació Aurora, FCC, GATA, La Sínia, L’Hort de la Sínia i Mare-Terra, s’ha organitzat un programa d’activitats a l’entorn de la natura, el respecte i la sensibilització pel medi natural.

Així ho ha explicat la consellera de Medi Ambient, Ivana Martínez, en una roda de premsa que ha tingut lloc al Camp de Mart amb la presència del naturalista i educador ambiental, Txiqui López, que ha explicat les aus que es poden trobar en aquesta zona.

El tret de sortida serà aquest cap de setmana, el dissabte i el diumenge, es faran itineraris ornitològics per descobrir la diversitat d’aus que habiten en l’entorn natural més immediat com els Jardins del Camp de Mart i el passeig de les Palmeres.

El divendres dia 2, el Metropol acull els XXII Premis Ones Mediterrània on es reconeixerà la tasca en defensa del medi ambient de la cantant Marina Rossell, l’advocada Cristina Almeida i els membres del Consell Municipal de la Discapacitat de Tarragona, entre d’altres. L’Associació Mediambiental La Sínia celebrarà el seu 20è aniversari amb un recorregut per reconèixer la biodiversitat del riu Gaià el dissabte, 3 de juny. El diumenge dia 4, l’Associació Aurora i GATA amb el suport de l’Ajuntament proposen la descoberta dels ecosistemes del bosc de la Marquesa.

Altres activitats destacades seran la instal·lació del punt informatiu “Separa bé l’orgànica” a la Rambla Nova, la descoberta de les papallones autòctones i la visita a un petit apiari per conèixer com funcionen les abelles. L’Escola de Natura Francolí obrirà les seves portes el dissabte dia 10 i les activitats es clouran amb la 5a jornada Fem Francolí! per descobrir i conservar el bosc de ribera.

Denuncien un col·lapse judicial a La Secuita i El Catllar pel trasllat de la presó

Una de les galeries de la presó

La UGT ha denunciat un conflicte als jutjats de La Secuita i El Catllar per una “falta de previsió” del Departament de Justícia de la Generalitat en el trasllat de la prsó de Tarragna a Mas d’Enric (El Catllar).

El 24 de novembre de 2015 s’inicia el trasllat de presos de la presó de Tarragona a la de Mas d’Enric al terme municipal del Catllar. Aquest trasllat es va fer sense preveure el volum de tràmits judicials que genera un equipament d’aquestes característiques que, a hores d’ara, està generant un conflicte entre els municipis de la Secuita i el Catllar.

El jutjat de pau de la Secuita funciona des del 2007 com a agrupació per donar servei a 11.000 habitants de cinc pobles (la Secuita, el Catllar, els Pallaresos, Renau i Perafort), no té competències en matèria de registre civil i funciona amb una plantilla de dos funcionaris més un de reforç temporal.

Amb el trasllat de la presó de Tarragona a la del Catllar, l’agrupació de la Secuita comença a rebre exhorts per a gestionar els actes de comunicació amb els presos, sense una planificació prèvia d’increment de recursos ni competències. En un principi, es preveia una ràtio de 4,5 exhorts pres/any, en realitat són 8. L’any 2016 es preveien 1.000 exhorts, per 300 reclusos, però se’n van diligenciar 2.290. Des de Justícia es va anunciar un termini d’un any per crear un jutjat de pau amb les dotació adequada de recursos al Catllar, terme municipal on s’ubica la presó, però passat un any no se’n té cap notícia.

Aquesta falta de previsió està provocant un conflicte entre la Secuita i el Catllar, l’agrupació de la Secuita no pot atendre els tràmits que li són propis i pels quals va ser creada, perquè els recursos s’aboquen als tràmits generats per la presó, i els tràmits de registre civil pels quals no té competència no s’absorbeixen des del Catllar, perquè tot i tenir-ne competències no té recursos suficients.

Amb una previsió a final d’any de 800 reclusos a la presó del Catllar (la capacitat total de la presó és de 1.100 reclusos), la UGT denunciem aquesta situació i exigim solucions immediates.

El 24 de novembre de 2015 s’inicia el trasllat de presos de la presó de Tarragona a la de Mas d’Enric al terme municipal del Catllar. Aquest trasllat es va fer sense preveure el volum de tràmits judicials que genera un equipament d’aquestes característiques que, a hores d’ara, està generant un conflicte entre els municipis de la Secuita i el Catllar.

El jutjat de pau de la Secuita funciona des del 2007 com a agrupació per donar servei a 11.000 habitants de cinc pobles (la Secuita, el Catllar, els Pallaresos, Renau i Perafort), no té competències en matèria de registre civil i funciona amb una plantilla de dos funcionaris més un de reforç temporal.

Amb el trasllat de la presó de Tarragona a la del Catllar, l’agrupació de la Secuita comença a rebre exhorts per a gestionar els actes de comunicació amb els presos, sense una planificació prèvia d’increment de recursos ni competències. En un principi, es preveia una ràtio de 4,5 exhorts pres/any, en realitat són 8. L’any 2016 es preveien 1.000 exhorts, per 300 reclusos, però se’n van diligenciar 2.290. Des de Justícia es va anunciar un termini d’un any per crear un jutjat de pau amb les dotació adequada de recursos al Catllar, terme municipal on s’ubica la presó, però passat un any no se’n té cap notícia.

“Aquesta falta de previsió està provocant un conflicte entre la Secuita i el Catllar, l’agrupació de la Secuita no pot atendre els tràmits que li són propis i pels quals va ser creada, perquè els recursos s’aboquen als tràmits generats per la presó, i els tràmits de registre civil pels quals no té competència no s’absorbeixen des del Catllar, perquè tot i tenir-ne competències no té recursos suficients”, afairma UGT.

Amb una previsió a final d’any de 800 reclusos a la presó del Catllar (la capacitat total de la presó és de 1.100 reclusos), la UGT “denunciem aquesta situació i exigim solucions immediates”.

700 persones participen a Tarragona en una trobada d’experts en abastiment d’aigua

L’alcalde, a l’estand d’Ematsa

L’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ha inaugurat aquest migdia la XXXIV edició de l’Asociación Española de Abastecimientos de Agua y Saneamiento (AEAS).

L’alcalde i president d’Ematsa ha destacat la importància d’una empresa d’aigües, la de Tarragona, que “fa més de 35 anys contribuint al desenvolupament econòmic i social de Tarragona, La Canonja, Els Pallaresos i El Catllar”.

L’alcalde Ballesteros ha posat l’èmfasi en el model de gestió. “En un moment en què se està qüestionant la gestió pública de serveis com l’aigua, els asseguro que el model de gestió público-privada funciona. La titularitat del servei de l’aigua és municipal independentment del model de gestió que s’esculli”. I ha afegit: “A Tarragona sabem del que parlem, ja que fa més de 35 anys amb un model mixt que conjuga proximitat amb el ciutadà, amb control, transparència i servei públic que ens mou com ajuntament, combinant amb els avantatges de comptar amb un soci tecnològic punter al sector de l’aigua”.

En la mateixa línia s’ha expressat el secretari de la Federación Española de Municipios y Provincias, Juan Ávila; així com el president de l’ASAC, Ignacio Escudero.

El president de l’Asociación Española de Abastecimientos de Agua y Saneamiento (AEAS), Fernando Morcillo, ha destacat l’alta participació en les jornades, superant els inscrits i participants en la darrera trobada d’aquestes jornades, que es van celebrar a Burgos. “Alguna cosa tindrà a veure que se celebrin a Tarragona”. Morcillo ha remarcat la importància d’oferir un servei d’aigües que combini la innovació, amb el saber fer, així com la comunicació”. I ha conclòs: “Aquest congrés suposarà un retorn econòmic per Tarragona d’un milió d’euros entre despeses d’allotjament, menjar i oci”.

Les Jornades Tècniques AEAS se celebren al Palau de Congressos fins divendres i compten amb la col·laboració de l’Empresa Municipal Mixta d’Aigües de Tarragona S.A. (EMATSA) com a entitat amfitriona i amb la participació del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT).

Ematsa és present al congrés a través de quatre ponències tècniques i un estand on es visualitzaran tres de les prioritats de l’Empresa d’Aigües de Tarragona: sostenibilitat, laboratori i innovació.

Les XXXIV Jornades AEAS constitueixen el principal fòrum de trobada nacional de professionals, empreses i institucions per al debat i transferència de coneixements d’aquells aspectes que susciten més interès relacionats amb el cicle integral de l’aigua.

Inaugurat l’estand del Consorci d’Aigües a les Jornades d’AEAS

L’alcalde de Tarragona, provant unes ulleres virtuals

L’alcalde Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, el president d’AEAS, Fernando Morcillo, i el president del CAT, Albert Abelló, entre d’altres han inaugurat l’estand que el Consorci ha instal·lat al Palau de Congressos de Tarragona, on 620 persones participen en la 34 edició de les Jornades Tècniques.

L’estand reflecteix que és i que fa el Consorci, amb la projecció d’un vídeo corporatiu que relata la seva gènesi i mostra els seus processos i instal·lacions. D’altra banda, i mitjançant tècniques de recreació i modelització virtual, es mostren dos exemples hidràulics per excel·lència com són una bomba i una xemeneia d’equilibri, on amb les ulleres de realitat virtual es podrà experimentar la visió quasi real del funcionament i recorregut de l’aigua.

Les ulleres de realitat virtual centren l’atenció dels visistants. L’alcalde i el president del CAT han experimentat amb la xemeneia d’equilibri i la bomba hidàulica

El canvi climàtic provocarà que la regressió de les platges del litoral tarragoní vagi a més

L’alcalde de Mont-roig, amb el subdelegat del Govern i el cap de Costes, aquest dimarts a Miami. Foto: Tarragona21

El canvi climàtic està provocant un increment de la regressió de les platges del litoral tarragoní, un fenomen que anirà en augment. Així ho ha certificat el subdelegat del Gover central a Tarragona, Jordi Sierra, en una visita cursada dimarts a Miami Platja, un dels ‘punts calents’ de la regressió a la província en el darrer episodi de temporals viscuts al desembre-gener de 2016, que van provocar “greus danys”.

“Som en un procés  de recalentament global i això provoca que el nivell de l’aigua vagi augmentat”, ha afirmat Sierra. El Ministeri de Medi Ambient “està fent els estudis per veure quin abast tindrà els propers anys l’increment del nivell del mar”. El subdelegat ha afegit: “Ens podem trobar que la morfologia de les nostres costes vagin variant. Tenim un planeta viu que es va movent”.

Costes es gastarà 1.400.000 euros a regenerar el litoral tarragoní afectat per la llevantada de desembre i la regressió de les platges. Només a Miami Platja, la despesa ha estat de 300.000 euros, que s’han invertit en quatre cales a la zona dels càmpings, principalment per millorar els trams d’escales que aboquen a les cales.

S’hi han dipositat 30.000 metres cúbics d’arena i s’han creat estructures d’accessos amb paviments i baranes de fusta. El 95 per cent de les platges de la província ja estan millorades i a Miami totes les actuacions estan fetes.

El cap del Servei Provincial de Costes de Tarragona, Alfons Fors, ha afegit, al seu torn, que el problema “ha estat superior al d’altres anys, amb ones de cinc metres, amb un nivell del mar més elevat que en altres èpoques; s’ha perdut platja i volum”.

Miami Platja té una orografia única, on el seu frontal marítim és ple de petites cales, fet que impedeix també grans massificacions de turistes.

L’erosió i la pèrdua d’arena i els danys a les zones d’accés són els desperfectes que ha causat el temporal. L’actuació ha consistit a agafar sorra de les zones d’acreció, on s’ha dipositat, i reubicar-la a les zones d’erosió.

La platja té una importància estructural: “És com els fonamets d’un hotel. No es veuen, però fan la seva funció”, ha detallat el responsable de Costes. “Com menys sorra hi hagi, més danys provoca les ones a la costa. Per això és necessari regenerar les platges, no només pel sector turístic sinó com a estructura de protecció del litoral”.

J. Garcia

 

VÍDEO | Tarragona, escenari de l’anunci de l’estiu d’Estrella Damm

 

La platja de la Cala Romana de Tarragona serà enguany un dels escenaris de l’anunci de l’estiu d’Estrella Damm. La cervesera ha penjat al seu Facebook un vídeo on tres dels protagonistes del curtmetratge (Álvaro Cervantes, Ingrid García-Jonsson i Marcel Borràs) responen un qüestionari amb aquesta platja de fons, enmig del rodatge.

Tot i que de moment no han trascendit detalls d’aquesta gravació, en una de les respostes dels comentaris a la publicació de Facebook Estrella Damm confirma que es tracta de Cala Romana.

Peter Dinklage (Tyron Lannister), protagonista

Junt amb els tres actors que surten en aquest vídeo, l’anunci està protagonitzat per Peter Dinklage, que representa Tyrion Lannister a la popular sèrie Joc de Trons. Aquest any el curtmetratge està dirigit per Raúl Arévalo, guanyador del darrer Goya al millor director novell.

Ingrid García-Jonsson i Marcel Borràs i Álvaro Cervantes atenen Raúl Arévalo durant el rodatge de l'anunci.

Ingrid García-Jonsson i Marcel Borràs i Álvaro Cervantes atenen Raúl Arévalo durant el rodatge de l’anunci.

Pel que fa a la resta d’actors, els protagonistes d’aquest vídeo de Facebook, Álvaro Cervantes ha estat nominat a un Goya com a millor actor revelació; Ingrid García-Jonsson, nascuda a Suècia i criada a Sevilla, és la protagonista d’Hermosa Juventud i Marcel Borràs, protagonista d’Incerta Glòria, també ha interpretat el Roger a Polseres Vermelles i el Marcel de Cites, entre molts altres.

L’Hospital Joan XXIII estrena un nou servei de rehabilitació i medicina física

Unes pilotes per fer exercicis de rehabilitació, a les noves instal·lacions. Foto: ACN

Unes pilotes per fer exercicis de rehabilitació, a les noves instal·lacions. Foto: ACN

L’Hospital Joan XXIII de Tarragona ha culminat el trasllat del servei de rehabilitació i medicina física a unes noves instal·lacions ubicades a l’Hospital Sociosanitari Francolí. L’espai, que va obrir portes fa dues setmanes, s’ha inaugurat oficialment aquest dimecres i ha suposat una inversió d’1,67 milions d’euros. S’hi ha habilitat una àrea de gimnàs i tretze consultes que estan repartides en una superfície de 1.270 metres quadrats.

La unitat ofereix els serveis de rehabilitació i fisioteràpia, logopèdia, electroteràpia i teràpia ocupacional. Com a novetat, també incorpora serveis de rehabilitació infantil, rehabilitació cardíaca i rehabilitació virtual per a pacients amb dany cerebral adquirit.

La coordinadora del servei, Rosa San Segundo, tallant la cinta inaugural. Foto: ACN

La coordinadora del servei, Rosa San Segundo, tallant la cinta inaugural. Foto: ACN

La coordinadora del servei de medicina física i rehabilitació del Joan XXIII, Rosa San Segundo, ha subratllat que, fins ara, Tarragona no disposava d’aquest servei de rehabilitació cardíaca, que fomenta la pràctica d’exercici perquè els pacients es puguin reincorporar amb normalitat a la seva vida diària.

Inicialment, el servei començarà a treballar les cardiopaties isquèmiques i, més endavant, abordarà les insuficiències cardíaques. “Farem tractaments d’entrenament amb els pacients quan estiguin ingressats, en la fase ambulatòria i, més endavant, com a prescripció quan ja estiguin a la comunitat”, ha assenyalat la responsable del servei.

A més, des d’aquesta unitat també es treballarà en la rehabilitació de pacients amb dany cerebral adquirit, mitjançant l’aplicació de noves tecnologies de realitat virtual i robòtica. Així mateix, la magnetoteràpia també està present en aquest nou equipament, així com un ecògraf propi -fins ara es depenia de l’aparell del servei de radiologia-.

Les noves instal·lacions també han millorat l’àrea de rehabilitació infantil. Aquest espai adreçat als més petits disposa d’un equipament renovat i, a diferència de la ubicació anterior, queda integrat a la mateixa zona que la resta de serveis. En concret, el conjunt de les instal·lacions disposen d’una zona de gimnàs de 794 metres quadrats i de 13 consultes en una àrea de 455 metres quadrats.

Un centenar d’usuaris al dia

El servei de medicina física i rehabilitació de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona, ubicat a la planta -1 del Sociosanitari Francolí, atén una mitjana de 100 usuaris al dia i disposa de 25 treballadors. La seva coordinadora ha posat en valor la tasca d’aquest servei per donar resposta a l’envelliment de la població i al consegüent increment de les malalties cròniques.

El trasllat de la nova unitat es va gestar fa gairebé una dècada, però la seva obertura s’ha vist endarrerida per l’esclat de la crisi econòmica i per l’aparició de filtracions a l’edifici. Malgrat tot, el delegat del Govern a Tarragona, Òscar Peris, ha celebrat que ja sigui una realitat i que amb el trasllat s’hagi guanyat amplitud i es puguin oferir els serveis més innovadors.

Dues usuàries realitzant exercicis al gimnàs. Foto: ACN

Dues usuàries realitzant exercicis al gimnàs. Foto: ACN

Segons Peris, la nova unitat, juntament amb la UCI pediàtrica i la inauguració de la nova àrea d’Urgències de l’hospital, constaten l’aposta del Govern per l’Hospital Joan XXIII. Pel que fa a la UCI pediàtrica, el delegat ha assenyalat que les obres ja estan enllestides i que s’està pendent de resoldre el concurs d’adjudicació de l’equipament perquè es pugui posar en funcionament.

Les obres del nou servei han tingut un cost d’1,25 milions d’euros. Aquest import inclou els treballs realitzats a la coberta -per evitar les filtracions-i les obres de reforma assumides per GIPSS, així com les obres realitzades, mitjançant concurs, pel CatSalut. A més, s’han invertit uns 420.000 euros en equipament, amb la qual cosa la inversió total s’enfila als 1,67 milions d’euros.

ACN

El CAT inaugura el seu estand a les jornades AEAS

L'alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, prova les ulleres de realitat virtual que expliquen què fa el CAT. Foto: Cedida

L’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, prova les ulleres de realitat virtual que expliquen què fa el CAT. Foto: Cedida

L’alcalde Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, el president d’AEAS (Asociación Española de Abastecimientos de Agua y Saneamiento), Fernando Morcillo, i el president del CAT, Albert Abelló, entre d’altres han inaugurat l’estand que el Consorci ha instal·lat al Palau de Congressos de Tarragona, on 620 persones participen en la 34 edició de les Jornades Tècniques.

L’estand reflecteix que és i que fa el Consorci, amb la projecció d’un vídeo corporatiu que relata la seva gènesi i mostra els seus processos i instal·lacions. D’altra banda, i mitjançant tècniques de recreació i modelització virtual, es mostren dos exemples hidràulics per excel·lència com són una bomba i una xemeneia d’equilibri, on amb les ulleres de realitat virtual es podrà experimentar la visió quasi real del funcionament i recorregut de l’aigua.

Les ulleres de realitat virtual centren l’atenció dels visistants. L’alcalde i el president del CAT han experimentat amb la xemeneia d’equilibri i la bomba hidàulica

Dos estudiants tarragonins reben beques la Caixa per cursar estudis de postgrau a l’estranger

Irene Martí recollint el certificat de la beca. Foto: Cedida

Irene Martí recollint el certificat de la beca. Foto: Cedida

Dos estudiants tarragonins, Raúl Alcaide i Irene Martí, han rebut de mans dels Reis d’Espanya les seves beques ”la Caixa” de postgrau a l’estranger corresponents a la 35a edició. Un total de 120 universitaris espanyols van ser seleccionats per ”la Caixa” en la convocatòria 2016. Els becaris, escollits en règim de concurrència competitiva, van obtenir admissions a les millors universitats del món.

Raúl Alcaide, l'altre tarragoní guardonat. Foto: Cedida

Raúl Alcaide, l’altre tarragoní guardonat. Foto: Cedida

Un dels tarragonins becats és Raúl Alcaide. Cursa un màster en Relacions Internacionals a la Columbia University (Estats Units) gràcies a la seva beca “la Caixa”. Diplomat en Turisme i Graduat en Administració i Direcció d’Empreses per la Universitat Rovira i Virgili, ha treballat com analista de finances a BASF i ha ampliat la seva formació amb un màster en International Management d’ESADE i una estada acadèmica en la Georgetown University (Estats Units). Actualment treballa com a editorial manager d’Oxford Business Group en Dubai, on realitza investigació econòmica en països emergents.

Irene Martí ha obtingut una beca “la Caixa” amb la que cursa un màster en Patrimoni Cultural a la University College London (Regne Unit). Graduada en Arqueologia per la Universitat Autònoma de Barcelona, ha ampliat la seva formació acadèmica amb estàncies a Caune de l’Aragó (Tautavel, França) i a la Université Paris-Sorbonne (França). D’altra banda, ha estat participant de la Ruta Quetzal i properament cursarà un altre màster als Estats Units.

Des dels inicis del programa de Beques el 1982, “la Caixa” ha becat 3.095 estudiants per rebre formació de postgrau a l’estranger.

Les persones amb baixa autoestima tenen més predisposició a ser addictes al mòbil, segons un estudi de la URV

Prop de 250 estudiants han participat en l'estudi. Foto: Cedida

Prop de 250 estudiants han participat en l’estudi. Foto: Cedida

Baixa autoestima, extraversió, irresponsabilitat i poca estabilitat emocional. Aquests són els trets de la personalitat que predisposen a patir nomofòbia (que deriva de l’expressió anglosaxona no-mobile-phone phobia), una addicció que es manifesta amb un elevat grau d’ansietat pel fet de no tenir el telèfon mòbil a l’abast o no poder utilitzar-lo. Aquestes són les principals conclusions que s’extreuen d’un estudi elaborat per investigadors de la Universitat Rovira i Virgili (URV) que ha publicat la revista Journal of Adolescence.

El ràpid desenvolupament que ha experimentat la tecnologia en els darrers anys ha fet variar els hàbits de les persones, especialment pel que fa a l’ús dels telèfons intel·ligents. Alguns estudis mostren com a països com els Estats Units, un 92% dels adolescents es connecten al mòbil cada dia, i un 24% d’aquests diuen que estan en línia gairebé de forma constant. De fet, el nombre de telèfons mòbils ha superat per primera vegada la població mundial, i l’Estat s’ha posicionat com a líder a Europa en el mercat de telèfons mòbils intel·ligents.

Davant d’aquesta realitat, els investigadors Joan Boada, Lídia Argumosa i Andreu Vigil, del grup de recerca Spitzen Value, Human Resources, del Departament de Psicologia de la URV, han fet un estudi entre alumnes de batxillerat i universitaris que indica que existeixen variables de la personalitat que predisposen a patir nomofòbia amb els telèfons intel·ligents.

El treball, el primer que es duu a terme en població llatina i de parla castellana, mostra que hi ha quatre trets fonamentals perquè aparegui aquesta addicció: el que més destaca per sobre de tots és la baixa autoestima, seguit d’un grau elevat extraversió, i poc nivell de responsabilitat i d’estabilitat emocional.

Per arribar a aquestes conclusions, els investigadors van fer enquestes d’avaluació a prop de 250 estudiants, que incloïen un test d’autoestima i un altre de personalitat. Aquestes característiques de la personalitat, a més, tenen caràcter acumulatiu, de manera que persones amb baixa autoestima i poca estabilitat emocional tindran més predisposició a patir aquesta addicció que altres que siguin extravertides, per exemple.

Un cop avaluats els estudiants, ara els investigadors volen ampliar la recerca sobre la nomofòbia a l’àmbit laboral.

Detenen un home després de calar foc intencionadament a la seva casa del barri antic de Valls

Un bomber inspeccionant l'afectació a l'interior de la casa, als baixos de l'immoble, al carrer dels Jueus. Foto: ACN

Un bomber inspeccionant l’afectació a l’interior de la casa, als baixos de l’immoble, al carrer dels Jueus. Foto: ACN

Un home ha calat foc a casa seva a Valls i després ha abandonat l’immoble. Els fets han tingut lloc a quarts de nou del matí d’aquest dimecres al nucli històric de la ciutat, en una casa situada al número 26 del carrer dels Jueus, segons informen fonts policials a l’ACN. L’immoble estava buit i no hi ha hagut ferits. L’inquilí, de 45 anys i veí de la localitat, viu sol en aquesta casa.

El foc s’ha originat de forma intencionada a la planta baixa de l’immoble. L’incendi ha obligat a desallotjar els veïns dels habitatges més pròxims. L’home ha fugit cap al Centre d’Atenció Primària on ha confessat els fets. La Policia Local l’ha detingut per un delicte contra la seguretat col·lectiva -per incendi. En el moment de la detenció, el detingut duia diversos encenedors al damunt.

Bombers i policies davant l'immoble on s'ha produït l'incendi intencionat. Foto: ACN

Bombers i policies davant l’immoble on s’ha produït l’incendi intencionat. Foto: ACN

A causa de l’incendi, s’han activat cinc dotacions de bombers i tres de la Policia Local. Fonts dels Bombers han informat que el foc ha cremat mobiliari i roba de l’interior d’una habitació de la planta baixa. La resta de l’habitatge ha quedat afectat pel fum. També s’ha enfonsat l’envà d’un passadís.

Davant l’aparent afectació d’unes bigues i la necessitat d’apuntalar-les, tècnics de l’Ajuntament han revisat l’immoble, però sembla que no hi hauria danys estructurals. El foc s’ha donat per apagat abans de les nou i els veïns han pogut tornar a casa. Segons fonts policials, l’habitatge tindria un requeriment per arranjar la teulada.

ACN