TARRAGONA 21

La Secuita reclama el pàrquing de baix cost vora l’estació de l’AVE

Un passatger que acaba d’aparcar el seu vehicle en el voral de la carretera d’accés a l’estació de l’AVE del Camp de Tarragona. Foto: Mar Rovira

L’Ajuntament de la Secuitainsisteix en la construcció d’un pàrquing de baix cost a tocar de l’estació de l’AVE del Camp de Tarragona. Actualment, el consistori treballa en la redacció definitiva de l’informe mediambiental després que la tramitació inicial ja hagi estat aprovada en comissió d’urbanisme.

El projecte, però, no avança al ritme previst i el consistori critica que les administracions superiors no tenen interès en agilitzar la tramitació. “Adif no té cap interès en què l’ajuntament faci un aparcament, però nosaltres pensem que hi ha d’haver una alternativa molt més econòmica per a l’usuari”, defensa l’alcalde, Eudald Roca.

El batlle de la Secuita considera que la construcció d’un aparcament alternatiu al d’Adif és “una necessitat imperiosa”. “No sé com encara no han atropellat a ningú, sembla un mas robat”, sentencia. Des de fa anys, els usuaris que es volen estalviar el cost del pàrquing soterrat aparquen el vehicle al voral de la carretera que accedeix a l’estació, la TV-2231. De nit, han de caminar amb les maletes per un espai sense enllumenat i això, sumat als robatoris i a la crema d’una desena de vehicles a principis de l’any passat, genera “malestar” al municipi perquè en dona “mala imatge”, segons explica l’alcalde a l’ACN.

El consistori va plantejar el projecte ara fa tres anys i els tràmits administratius van començar el 2017 amb la compra d’una hectàrea i mitja de terrenys agrícoles. L’Ajuntament hi vol construir un pàrquing de 600 places amb un preu que rondaria els cinc euros al dia. Actualment, s’està redactat una modificació puntual de la normativa municipal per poder requalificar els terrenys.

Retrets a Adif

El projecte, però, topa amb el “desinterès” de les administracions, segons l’alcalde. “Adif no té cap interès en què l’ajuntament faci un aparcament. Amb el seu ja és suficient i, si convé, ja l’ampliaran”, diu Roca. El batlle critica que fa més de dotze anys que els governs haguessin pogut resoldre la problemàtica de l’aparcament a l’estació que, a més, encara no té pla director.

Malgrat aquests impediments, Roca remarca que han intentat cercar “sinergies polítiques” per desencallar el projecte, sense èxit. “Tot ens ho anem fent nosaltres, al nostre pas anem avançant de mica en mica i estic segur que assolirem l’objectiu”, apunta.

Des de la tardor passada, el govern català és el titular del vial que connecta amb l’estació. Tot i això, la situació no ha canviat i els usuaris continuen aparcant els vehicles a banda i banda de la carretera. Segons expliquen fonts dels Mossos d’Esquadra, durant aquest temps no han multat cap vehicle perquè no s’ha fet un canvi normatiu que prohibeixi l’estacionament als vorals. A hores d’ara, només poden sancionar aquells vehicles estacionats que posin en perill la seguretat viària.

Mar Rovira – ACN

Preocupació entre els hotelers de la Costa Daurada per un possible “retard” del programa de vacances de l’Imserso

El president de l’Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda, Xavier Roig, a lesquerra. Foto: Revista Cambrils

El sector hoteler de la Costa Daurada central està preocupat pel rumb del Programa de Vacances de Gent Gran, l’Imserso, després de la dimissió de la directora general del programa, Carmen Orta.

A poques setmanes de l’aprovació del plec de condicions per l’adjudicació del nou paquet de contractació, els hotelers temem que la persona que rellevi la direcció vulgui tutelar el procés des del començament. Per aquest motiu, el president de l’Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda, Xavier Roig, adverteix que “nou que un retard en la planificació i adjudicació tornaria a ser letal pel sector”.

En un comunicat, el sector hoteler demana que es millorin les condicions del programa de l’Imerso. Segons Roig, els hotelers “no es poden veure hipotecats per un programa que s’estendrà per 4 anys més – 2 anualitats inicials, més 2 anualitats de pròrroga- amb uns preus que amb prou feines superen els 20 euros per persona i dia i amb allotjament i pensió completa”. I en aquesta línia critica la retallada en els pressupostos de l’Estat de 2018.

Per això, el sector exigeix al govern espanyol la seva “solidaritat expressa” i considera “imprescindible” que els nous plecs contemplin un escenari que permeti als empresaris, no perdre diners amb el programa. Davant d’això, els hotelers argumenten que és tan important millorar la qualitat de vida de la gent gran com garantir el treball hoteler. A més, destaquen que qui “més guanya” amb el mateix programa és l’Estat. Així, afirmen que per cada euro que inverteix l’Estat en rep 1,5 euros, per la qual cosa la seva rendibilitat és del 50%, encara que “sigui a costa de la ruïna” de centenars d’hotelers espanyols.

El director de l’Institut Pere Martell dóna el tret de sortida a la Festa Major de Constantí

Àngel Lluís Miguel, durant el pregó. Foto: Tarragona21

El director de l’Institut Pere Martell de Tarragona, Àngel Lluís Miguel, ha estat l’encarregat de donar el tret de sortida a la Festa Major d’hivern de Constantí, protagonitzant la lectura d’un pregó emotiu en el que ha recordat els seus arrels procedents d’un poble de Cáceres i la seva posterior integració a la vila de Constantí.

Miguel ha fet una aferrissada defensa de l’ensenyament de l’FP i ha subratllat els reconeixements que sempre ha tingut l’institut que ell dirigeix des de 2008. “No m’ha anat tan malament” haver estat fins ara professor d’FP: “No perdo l’ocasió per fer apostolat de l’FP”, ha subratllat.

La seva relació amb Constantí neix a través de la seva dona, constantinenca (ell vivia a Sant Salvador des que de petit la família es va traslladar a viure a Catalunya) i ha estat fundador i president del Club Natació Constantí. Miguel ha acabat el pregó convidant a la festa utlitzant el modisme dels antics pregoners de poble quan arrencaven un pregó al carrer: “Se fa saber que per ordre de l’alcalde…”.

L’alcalde, Òscar Sánchez, al seu torn, ha titllat de “potent” el programa de la Festa Major de Sant Sebastià, festa que “convida a redescobrir les nostres arrels, la tradició i l’essència de la vila que ens estimem”.

Sebastià Guiu, Fill Predilecte de Constantí, rebent el guardó de l’alcalde. Foto: Tarragona21

Lourdes Bertran, Filla Adoptiva. Foto: Tarragona21

Foto de família de tots els guardonats. Foto: Tarragona21

Les distincions de l’any

L’acte, que com cada any tenia format de gala i com a escenari, el pavelló poliesportiu -que ha enregistrat una gran entrada-, ha distingit els constantinenc més destacats de l’any, un dels altres moments emotius de la nit. Especialment sentit ha estat el lliurat a Sebastià Guiu com a Fill Predilecte. Es tracta del forner de Ca Sebastià, un refefent a la vida de Constantí, com també les seves elaboracions de pa, coca i pastes.

El títol de Filla adoptiva de la vila ha recaigut en Lourdes Bertran, entrenadora del Club Patí Constantí des de fa 32 anys. Des de Constantí ha format patinadores de gran nivell i ha pres part en campionats de Catalunya i d’Espanya.

El guardó Tulcis al Mèrit Científic ha recaigut en Sergi Segura, jove constantinec, que juntament amb un grup de persones ha aconseguit el premi a l’emprenedoria Airbus, un dels coneixements més importants que atorga Act in Space, la més gran competició en innovació basada en el camp espacial.

El premi Tulcis al Mèrit empresarial ha estat per Adrià Maceira, jove emprenedor del municipi llicenciat en Biotecnologia per la URV, màster de nanociencia, entre d’altres, i cofundador de l’startup CreatSens Health, empresa deridava de la URV, que busca millorar del benestar de les persones mitjançant el control dels paràmetres bioquímics de la sang sense haver d’enviar mostres de sang als laboratoris.

El guardó Tulcis al Mèrit Esportiu ha estat pel Club de Tir amb Arc de Constantí, que ara mateix té dues membres als primers llocs del campionat del món que se celebra a França.

Durant la gala també s’ha fet entrega dels premis del 3r Concurs d’aparadors nadalencs, que es va realitzar durant el passat Nadal amb la participació de diversos comerços del municipi, i també del 1r Concurs de Guarniment de Balcons Nadalencs. També han estat lliurats els premis del Concurs Fotogràfic Instagram de Nadal.

Més informació de la Festa Major en aquest enllaç.

J. Garcia

L’Hospitalet de l’Infant lliura la recaptació de la Cursa de Sant Silvestre a la Lliga contra el Càncer

L'Ajuntament ha entregat la recaptació de la Cursa de Sant Silvestre de l’Hospitalet de l’Infant a la Lliga contra el Càncer

L’Ajuntament ha entregat la recaptació de la Cursa de Sant Silvestre de l’Hospitalet de l’Infant a la Lliga contra el Càncer

En representació de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, la regidora d’Esports, Cristina Borràs, ha lliurat els diners aplegats en la VII Cursa de Sant Silvestre de l’Hospitalet de l’Infant a la presidenta de la delegació de la Lliga contra el  Càncer de les Comarques de Tarragona i Terres de l’Ebre que hi ha al poble, Gemma Arias. Un total de 457 euros recaptats amb la inscripció d’un euro per participant que, per segon any consecutiu, va cobrar l’Àrea d’Esports de l’Ajuntament a favor d’aquesta entitat; i amb la venda de dolços elaborats per voluntaris de la Lliga durant la jornada i les donacions econòmiques fetes per la gent.

D’aquesta manera, l’Àrea d’Esports ha complert el compromís que va contreure el passat 10 de desembre, quan va renovar el conveni de col·laboració amb la Lliga, de destinar tots els diners reunits amb el cobrament de la inscripció a aquesta entitat. La Lliga, per la seva banda, va prometre destinar aquesta quantitat a la millora del malalt oncològic i a la realització  d’activitats de prevenció del càncer.

En la VII Cursa de Sant Silvestre de l’Hospitalet de l’Infant, que es va disputar el passat 23 de desembre, s’hi van apuntar 384 persones, de totes les categories.

Els guanyadors van ser:  Christina Gutiérrez García, del Club Atletisme Ascó, amb un temps d’11 minuts i 43 segons, en la categoria masculina; i Khadija Mendou, del mateix club, amb un temps de 13 minuts i 44 segons, en la categoria femenina.

El primer atleta local de la categoria masculina va ser Josep Barceló Castellví, del Centre Excursionista Serres del Mestral, amb un temps de 14 minuts i 8 segons; i Carlotta Colom, de l’Hospitalet de l’Infant, amb un temps de 17 minuts i 13 segons, va ser la primera atleta local de la categoria femenina.

Els resultats d’aquesta cursa solidària, que va tenir un recorregut de 4.000 m  (dues voltes a un circuit de 2.000 metres) i la Plaça Berenguer d’Entença com a punt de sortida i d’arribada, es poden consultar a: https://goo.gl/BrZBMH

El Banc Blau tornarà a sortir al carrer per parlar de salut a Torredembarra

Imatge del Banc Blau

Imatge del Banc Blau

La primera sortida del banc blau es va realitzar el 18 de desembre passat, al mercat setmanal dels dimarts. Els veïns i veïnes s’hi van poder asseure per parlar de salut. A més, de la Biblioteca i personal del CAP, en aquesta ocasió hi van col·laborar l’Associació Matinada, la Fundació Onada, Càritas, la Torre Camina, la Farmàcia Escudé, la terapeuta Carmen Torrella  i la psicòloga municipal Imma Sagrera.

Els impulsors del Banc Blau tenen previst sortir al carrer un cop al mes i donar veu i escoltar els veïns i veïnes. Aquest projecte s’ha gestat físicament a la Biblioteca Mestra Maria Antònia com a punt de reunió. Cal tenir present que un dels nous reptes de l’assistència sanitària bàsica és practicar la prescripció social, és a dir millorar el benestar de les persones vinculant-les més a la comunitat i aconseguir baixar el consum de psicofàrmacs. En aquets sentit, la biblioteca de Torredembarra és pionera en haver esdevingut un espai d’aprenentatge amb rerefons social, el gran repte també de les biblioteques del futur.

A part del 31 de gener, ja s’han programat dues sortides més: el 28 de febrer, de 10 a 14 h, a la pl. Mn. Joaquim Boronat, i el 16 de març, a la Biblioteca, que finalitzarà els actes de celebració del seu desè aniversari.

L’alumnat supera el repte de la Jornada INN Cambrils amb propostes innovadores i creatives

Imatge de la Jornada INN Cambril

Imatge de la Jornada INN Cambril

Quin ús o usos podria tenir l’antic edifici de l’estació de Renfe en el futur? Com es podria tornar a trobar la singularitat pròpia del barri de l’Eixample? Aquest va ser el repte plantejat a 40 alumnes de batxillerat o cicles formatius que ahir van participar a la segona Jornada d’Emprenedoria INN Cambrils. A partir d’aquest cas concret, es tractava de generar idees innovadores per repensar un equipament que quedarà en desús amb l’entrada en funcionament del corredor del Mediterrani.

La jornada, que va durar tot el dia, va ser una iniciativa de l’Escola d’Hoteleria i es va organitzar conjuntament des dels departaments d’Ensenyament, Joventut i Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Cambrils amb l’objectiu de fomentar l’esperit emprenedor l’alumnat dels centres educatius del municipi.

L’activitat va començar a les 9 del matí amb la presentació del repte i una introducció al mètode de treball “Fast design thinking” per part del dinamitzador Daniel Bernard. Els i les participants van formar a l’atzar vuit grups de cinc persones, barrejant alumnes dels diferents centres educatius participants (Institut La Mar de la Frau, Ramon Berenguer IV, INS Cambrils i INS Escola d’Hoteleria i Turisme).

En la fase d’exploració, l’alumnat va haver de buscar altres municipis o ciutats amb una situació similar a la de Cambrils i cercar possibles alternatives de solució. Posteriorment, en el procés de focalització, els i les participants van definir el perfil de públic a qui anava dirigida l’acció. En la fase d’empatia, es van posar al lloc del perfil de públic triat i van pensar en les seves necessitats.

La jornada va continuar amb l’explicació de mètodes creatius i “Brainstorming” amb tot tipus d’idees per acabar ideant el projecte; l’estructuració, organització i prototipatge del projecte a presentar; la preparació de l’exposició amb una sèrie de recursos d’oratòria, i la presentació del projecte davant del jurat perquè pogués deliberar i anunciar el veredicte.

Finalment, com a premi, es va lliurar un ipad a cadascun dels membres de l’equip guanyador, format per Albert Cuevas, Óscar Márquez, Claudia Martínez, Yago Fornós i Lydia Blanc.

Salou es promociona a Belfast junt amb PortAventura i Turespaña

Pere Granados, ha explicat que “la nostra presència en aquest esdeveniment és decisiva donat que volem continuar amb el lideratge  en aquest mercat eminentment familiar"

Pere Granados, ha explicat que “la nostra presència en aquest esdeveniment és decisiva donat que volem continuar amb el lideratge en aquest mercat eminentment familiar”

Salou continua endavant amb el posicionament turístic del municipi com a marca líder de la Costa Daurada i de Catalunya pel que fa al sol i platja i al turisme familiar, i ha tornat a la Holiday World Show de Belfast ; la fira turística més important d’Irlanda del Nord que se celebra des d’avui i fins diumenge. A més, s’ha aprofitat el marc d’aquesta fira per dur a terme una acció única entre Salou i PortAventura i Turespaña; d’una banda, una trobada amb periodistes i de l’altra una trobada amb més d’una setantena de turoperadors i agents de viatge irlandesos i premsa especialitzada amb qui s’ha fet un intercanviar d’informació directa sobre les excel·lències de la capital de la Costa Daurada i s’ha projectat un vídeo sobre les tradicions culturals i el folklore del municipi.

L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha explicat que “la nostra presència en aquest esdeveniment és decisiva donat que volem continuar amb el lideratge  en aquest mercat eminentment familiar que busca sol i platja i vacances amb activitats com les que podem oferir a Salou amb PortAventura i FerrariLand com a atractiu complementari”. Això ens permet a nosaltres com a principal destinació  de la Costa Daurada reforçar la nostra posició en qualitat i prestigi. A Salou, aquest mercat va representar durant 2018 un 5% de l’ocupació total amb 7.976.804 pernoctacions i gairebé 2 milions d’arribades, ocupant la cinquena posició entre els mercats emissors i en uns moments on el consumidor britànic té un bon posicionament vers els mercats de sol i platja.

Cal tenir present que Salou és la primera destinació de vacances pels irlandesos.

L’oficina d’atenció al ciutadà obre nova data per a l’expedició del DNI a l’Ajuntament de Salou

Els habitants de Salou podran renovar o tramitar el DNI a la propia localitat

Els habitants de Salou podran renovar o tramitar el DNI a la propia localitat

Els veïns de Salou  que desitgin renovar o tramitar per primera vegada el seu Document Nacional d’Identitat (DNI) poden fer-ho a les dependències de l’Ajuntament, sense necessitat de desplaçar-se fora del municipi. A tal efecte, ja s’ha obert una nova data: el 23 de gener (1a expedició) i el 25 de gener.

Per beneficiar-se d’aquest servei, prèviament és necessari demanar dia i  hora, i es pot fer online a través de l’Oficina Virtual a través dels serveis de cita prèvia (https://seu.salou.cat/SIAC/ProcedimientoTabs.aspx?tab=1&idProc=153&idnct=796&x=trC8ED7K2j7qbAmXZZxm/w); o bé acudint presencialment a l’OAC – a la planta baixa de l’Ajuntament- a on a més de donar-li dia i hora l’informaran de la documentació que han d’aportar.

S’obre la votació popular per escollir la mascota infantil de Mont-roig del Camp

Propostes finalistes mascota de l'infant

Propostes finalistes mascota de l’infant

L’Ajuntament de Mont-roig del Camp ha obert la votació popular perquè la ciutadania participi en el procés de selecció de la mascota de l’infant, destinada a ser la imatge representativa dels nens i nenes del municipi. La funció principal d’aquesta mascota serà la de dinamitzar els actes organitzats pels diversos departaments de l’Ajuntament, especialment aquells destinats al públic infantil.
Després d’un concurs realitzat amb l’alumnat de 4t, 5è i 6è de primària dels centres educatius, el jurat ha escollit tres propostes finalistes que passen a la fase de vot popular. Aquests 3 dibuixos estan exposats a la biblioteca Joan Miró de Mont-roig, a la biblioteca Miramar de Miami Platja i al perfil públic de Facebook de l’Ajuntament.
El vot popular es pot emetre des d’avui i fins al 26 de gener, a través del Facebook, clicant m’agrada o m’encanta a una de les tres propostes o bé dipositant una butlleta a les urnes ubicades a les biblioteques municipals. El dibuix que obtingui més votacions es convertirà en la mascota infantil del municipi. A més del reconeixement i l’adaptació del dibuix a mascota, el nen o nena guanyador obtindrà un val de 200 euros per bescanviar per material escolar i joguines.

El jurat, format per tècnics, membres del Pla Educatiu d’Entorn i un representant de cada centre d’educació primària del municipi va seleccionar les 3 propostes finalistes d’entre prop de 90 dibuixos dels nens i nenes de les escoles Joan Miró, Marcel·lí Esquius i Mare de Déu de la Roca. En aquest sentit l’Ajuntament vol felicitar a tots els nens i nenes per la qualitat i originalitat dels seus dibuixos, agrair la seva participació, així com la implicació de les escoles i les famílies que han fet possible tirar endavant aquesta iniciativa.

El jurat declara culpable per unanimitat l’assassí confés de l’exparella a Salou

Primer pla de l’acusat de matar la seva exparella a Salou, Abderrahmane H., a l’inici del judici a l’Audiència de Tarragona. Foto: Roger Segura

El jurat popular ha declarat Abderrahmane Hammou culpable per unanimitat d’haver mort l’exparella, Fadoua Talssi, a Salou el juny del 2017. Segons el veredicte que s’ha fet públic aquest divendres al migdia, l’home no va perdre el control dels seus actes i va acabar amb la vida de la noia a l’interior del cotxe d’ella.

El jurat no ha donat credibilitat a les explicacions de Hammou i no creu que hagués vist la noia mantenint relacions amb un altre home la nit abans del crim. El fet que l’endemà discutissin, que ella l’insultés i que ell se sentís rebutjat, “no seria raó suficient per a provocar una reacció tan desmesurada i clavar-li més d’una vintena de ganivetades amb gran intensitat”, segons el veredicte.

El jurat popular ha insistit que l’home era conscient del què feia perquè no presentava cap patologia ni havia consumit estupefaents. A més, ha subratllat la “fredor” amb què va acudir a la comissaria dels mossos de Salou per confessar la mort de Fadoua, que tenia 30 anys.

En el veredicte s’ha considerat provat que la jove va patir una mort “quasi immediata”, però que les lesions es van fer en vida -amb un ganivet de grans dimensions- i que la noia es va intentar defensar. Només dos dels nou membres del jurat han donat credibilitat als suposats intents de l’home de suïcidar-se amb una soga després de cometre el crim.

Penes de fins a 25 anys de presó

La fiscalia ha mantingut la petició de 23 anys de presó per un delicte d’assassinat amb traïdoria i acarnissament, amb l’agreujant de parentiu i l’atenuant de confessió. El fiscal ha insistit que l’home va intentar justificar el crim amb un arravatament passional, però ha argumentat que durant el judici s’ha demostrat que va ser “premeditat”.

De la seva banda, l’acusació popular ha defensat que la confessió va ser irrellevant per a esclarir el cas i ha sol·licitat una pena de 25 anys de presó. Al seu torn, la defensa ha apuntat que caldria imposar-li una pena de set anys de presó per homicidi, atès que, al seu parer, la traïdoria i l’acarnissament no han quedat acreditats i l’home sí que va patir un arravatament quan es va assabentar que la noia havia començat una altra relació.

L’acusat demana perdó a la família

En el darrer torn de paraula, l’acusat ha demanat perdó a la família i s’ha mostrat penedit pel crim. Segons ha manifestat, sempre ha dit “la veritat” i aquell dia es va posar “nerviós”, va perdre el cap, se sentia “perdut” i “no sabia què feia”. El judici ha quedat vist per a sentència.

Roger Segra – ACN

En breu es podrà posar en marxa el nou servei de recollida de residus a Torredembarra

Camions de la neteja

Camions de la neteja

El Tribunal Català de Contractes del Sector Públic ha desestimat el recurs interposat, per una empresa licitadora, contra l’acord d’adjudicació del contracte del servei de recollida i transport de residus municipals a Torredembarra i n’ha aixecat la suspensió. D’aquesta manera, en unes setmanes l’Ajuntament ja podrà formalitzar el nou contracte i el municipi podrà comptar amb un millor servei.
Cal recordar que el procés de contractació d’aquest servei es va iniciar el mes de febrer de 2018 i s’hi van presentar un total de tres empreses. Una d’aquestes licitadores (ACSAN Empresa Constructora y de Gestión, SA) va ser exclosa del procés de licitació per considerar que la seva proposta contenia valors anormals o desproporcionats respecte a les altres propostes presentades per les empreses que participaven en el procés de licitació. Finalment, l’Ajuntament, en sessió plenària del mes de juny de 2018, va adjudicar el contracte a l’empresa NORDVERT, SL. Amb tot, ACSAN va presentar recurs especial davant del Tribunal Català de Contractes del Sector Públic, el qual va suspendre el procediment de contractació fins a emetre resolució.
L’adjudicació s’havia fet per 4.303.534,88 (IVA inclòs) i una durada de quatre anys amb possibilitat de pròrroga anual fins a un màxim de dos anys més.  Es tracta d’un espai curt de temps per a aquest tipus de contractes per disposar de marge a estudiar la viabilitat de gestionar el servei públicament.
L’alcalde de Torredembarra, responsable de l’àrea de Sostenibilitat, Eduard Rovira, s’ha mostrat molt satisfet per la resolució del tribunal, tant pel fet que dona la raó a l’Ajuntament sobre les decisions preses en el procediment de licitació com pel fet que ben aviat es podrà posar en marxa el nou contracte i així millorar l’actual servei de recollida i transport de residus municipals.
Cal recordar que l’objecte del contracte consisteix en la recollida de residus municipals, el transport a les plantes de tractament, i rentat, manteniment i substitució dels diferents contenidors situats a la via pública. També inclou el repartiment dels cubells i/o contenidors corresponents a cadascuna de les fraccions a reciclar, reutilitzar i valoritzar entre els grans productors i persones usuàries del sistema de recollida porta a porta i la recollida segregada dels residus generals.
Les principals novetats que es posaran en marxa amb la nova adjudicació del servei són:
– Desenvolupar per barris un nou sistema de recollida: el porta a porta, que permet assolir un reciclatge superior al 70%, mentre que amb contenidors no s’ha pogut superar el 39% a Torredembarra. S’incrementarà la freqüència d’algunes recollides com la de la matèria orgànica per evitar olors.
– El material lliurat per al nou sistema de recollida disposarà de xip identificatiu als contenidors d’orgànica (FORM) i les bosses d’envasos per fer el seguiment de la millora del reciclatge i per a una millor identificació de les persones i establiments que puguin gaudir de bonificacions en la taxa si realment reciclen.
– La poda passarà a recollir-se diumenge i dilluns, i amb saques de runa (big-bags) i camió amb ganxo.
– La recollida comercial inclourà la dels envasos i l’empresa farà íntegrament la d’orgànica (FORM) i la de vidre i cartó comercials, atès que  fins ara una part la feien els brigades ambientals.
– També s’ha previst una recollida diferenciada dels voluminosos que permeti reutilitzar allò que encara és aprofitable amb finalitats socials.
– Hi haurà aportació de nous contenidors i, a poder ser, de diferent model per evitar els problemes dels actuals (es trenquen amb facilitat amb el vent). S’han definit de manera exhaustiva els sistemes de neteja que, en la part externa de contenidor, s’haurà de fer obligatòriament a mà.
– Millores en les prestacions del sistema de seguiment diari amb geolocalitzador de vehicles i contenidors que permetrà controlar millor el servei prestat per l’empresa.

Jornada de donacions de sang al pati del Pou de l’Ajuntament amb els Xiquets de Tarragona

Cartell de la Marató de Sang

Cartell de la Marató de Sang

Aquest diumenge, amb la campanya “DÓNA EL MILLOR DE TU, DÓNA SANG!”, els Xiquets de Tarragona conviden a tota la ciutadania a participar en la Marató de Sang que serà d’11h a 14h al pati de del Pou de l’ajuntament de la ciutat (Pl. De la Font, 1). A més, per fer caliu i acompanyar a totes les donants, a partir de les 12h, hi haurà un vermut graller solidari amb l’actuació dels grallers i timbalers dels Xiquets de Tarragona, i gràcies a la col·laboració de Vermuts Padró. Així doncs, res millor que començar l’any amb un gest tant solidari com, sobretot, necessari! Us hi esperem a totes per donar el millor de vosaltres, doneu sang!

La XV Festa de l’Oli de Vandellòs arriba aquest diumenge

 

Foto de la festa de l'oli de Vandellòs

Foto de la festa de l’oli de Vandellòs

La Cooperativa Agrícola de Vandellòs ha organitzat per al proper diumenge 20 de gener la XV Festa de l’Oli a les seves instal·lacions (situades a la Ctra. Hospitalet-Móra s/n), amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant.

Aquesta festa, que té com a objectiu donar a conèixer l’oli d’oliva nou que ha produït la Cooperativa, començarà a les 9 hores, amb un concurs d’allioli i continuarà mitja hora més tard amb un esmorzar popular on, a més de tastar l’oli de la cooperativa, els participants podran menjar pa torrat, cansalada, llonganissa, arengades; i beure vi negre i aigua. El preu del tiquet serà de 3,5 euros. Els tiquets es podran comprar el mateix dia de la festa a l’Agrobotiga.

Després de l’esmorzar, cap a les 11 hores, hi haurà una tirada oberta de bitlles i una ballada de sardanes (a les 12 hores). A més, qui vulgui podrà comprar oli a l’Agrobotiga, que estarà oberta de les 9 a les 13 hores.

De les olives arbequina, en major part, reguer i una petita part de salivenca, s’obté a Vandellòs un oli afruitat, verge extra, de tons verdosos, sense defectes, estable, per una major presència de polifenols. Aquest fet permet que l’oli duri més en la cocció i no es torni ranci tan fàcilment com l’oli d’arbequina; i que sigui també més saborós en el consum en cru.

El tribunal que jutja la tragèdia del Loveparade proposa tancar el cas penal amb multes per als acusats

Marta Acosta i Clara Zapter

El tribunal que jutja l’allau humana al festival de música techno Loveparade el 2010, que va causar la mort a dues joves tarragonines i a dinou persones més, proposa tancar el cas penal amb multes per als deu acusats.

El judici va començar el 8 de desembre del 2017 a Düsseldorf (Alemanya) i, tretze mesos més tard, encara no ha acabat. Aquest dimecres el tribunal i el fiscal van plantejar suspendre la vista perquè, al seu parer, el cas es basa en “petites culpes” de molts responsables, segons ha explicat a l’ACN el pare d’una de les víctimes, Francisco Zapater. Aquest dijous els familiars han tingut ocasió d’oposar-s’hi davant el mateix tribunal, que preveu dictar una resolució el 5 de febrer.

Zapater ha explicat que dimecres es va celebrar una trobada a porta tancada entre les diferents parts jurídiques per iniciativa del president del tribunal. “El que proposava era posar una petita multa als acusats, similar a una sanció de trànsit, i tancar el cas. Això és decebedor i no guarda cap proporcionalitat amb les 21 morts”, ha lamentat l’advocat.

El judici oral es fa contra quatre treballadors de l’organització de la LoveParade i sis funcionaris municipals que estan acusats d’homicidi imprudent i danys corporals. L’alcalde de Duisburg en el moment de la tragèdia, el propietari de l’empresa organitzadora del concert i el cap de policia responsable de la seguretat no figuren entre els processats tot i que, segons Zapater, “ara es demostra que sí tenien responsabilitats”.

Aquest dijous al migdia, Zapater i altres familiars de les 21 víctimes mortals han pogut opinar. “Hem dit que és un fracàs del sistema judicial que un judici programat i que s’està celebrant, es talli així abans d’acabar. Hem sigut crítics perquè això no és justícia”, ha afegit.

Segons el pare de la jove Clara Zapater, el procés està “mal orientat” per part de la fiscalia, atès que no es jutgen els “veritables culpables” de la tragèdia. Al seu parer, tampoc no hi ha hagut “interès” en agilitzar el procés perquè, en els darrers tretze mesos, només s’han fet 96 sessions i han declarat 58 persones entre testimonis i pèrits.

Segons Zapater, faltarien per comparèixer uns 500 testimonis més i, a aquest ritme, el procés podria trigar anys. Per aquest motiu, els familiars creuen que la justícia alemanya tem que el cas prescrigui -ho faria el 24 de juliol del 2020, deu anys després dels fets- sense que el judici hagi acabat. “Això seria un escàndol del sistema judicial alemany”, ha opinat.

El pare de Clara Zapater ha explicat que, per a ells, el procés ha estat “un calvari de vuit anys i mig”. Ara estan decebuts perquè han fet “un esforç molt gran” i veuen que la mort de la seva filla “no ha tingut resultats”. “Això ens produeix frustració, no hem tingut justícia”, ha conclòs Francisco Zapater.

El tribunal va arxivar el cas el 2016

El 2016 el tribunal de districte de Duisburg va decidir tancar el cas adduint que no existien proves suficients per obrir un procés penal. Els familiars de les víctimes van engegar una campanya a les xarxes per reobrir-lo i van recollir més de 367.000 signatures a tota Europa. L’Audiència Territorial de l’estat alemany de Renania del Nord-Westfalia, amb seu a Düsseldorf, va acabar donant la raó a la fiscalia i als familiars de les víctimes, que havien recorregut la primera resolució judicial i va ordenar l’obertura de judici oral.

La vista va començar el 8 de desembre del 2017 i es preveia que acabés el desembre passat. Aquest dijous el tribunal ha comunicat les parts que el 5 de febrer decidirà si continua el judici, si segueix amb menys acusats o si el suspèn.

Els familiars de les víctimes sempre han defensat que es va produir una imprudència temerària en l’organització i gestió de la Loveparade perquè es va superar de molt la capacitat de l’espai on se celebrava l’esdeveniment. Entre 100.000 i 200.000 persones per hora entraven per un túnel de 20 metres d’ample, que era l’única via d’entrada i sortida del recinte. Finalment, una allau humana va causar 21 víctimes mortals, entre elles la tarragonina Clara Zapater, de 22 anys, i la cambrilenca Marta Acosta, de 21. L’estampida també va fer més de 500 ferits.

ACN

L’Ajuntament de Tarragona obre a la ciutadania les dades que gestiona l’administració pública

L’Ajuntament de Tarragona obre a la ciutadania les dades que gestiona l’administració pública

L’Ajuntament de Tarragona s’obre a la gestió de dades de l’administració pública

L’Ajuntament de Tarragona posa des d’avui a disposició de la ciutadania les dades que gestiona l’administració pública, d’una forma oberta i fàcil de reutilitzar. Amb aquesta informació –https://www.tarragona.cat/dadesobertes– qualsevol persona pot analitzar, reutilitzar i difondre aquestes dades, creant nous serveis a partir d’aquestes dades. “Avui comencem a donar més informació i més sistematitzada en un altre format, que és reutilitzable perquè es puguin treballar aquestes dades i generar eines d’economia digital”, explica el conseller de Serveis Centrals, Pau Pérez. I afegeix: “L’Ajuntament de Tarragona ja té una web de transparència que és de les més avançades i ara, el que oferim des d’avui, són dades operables. En definitiva -remarca Pau Pérez- és un pas endavant en suport de l’economia digital. A més de significar un govern molt més obert”.

Open data o obertura d’informació del sector públic és un moviment impulsat per les administracions públiques amb el principal objectiu d’aprofitar al màxim els recursos públics disponibles, “exposant la informació generada o custodiada per organismes públics, permetent el seu accés i reutilització per al bé comú i per al benefici de persones i entitats interessades”, explica el cap de Servei de Tecnologies de la Informació i la Comunicació, Josep Budí.

Cal recordar que, a aquest procés de modernització administrativa, s’hi afegeix l’expedient electrònic que es va començar a implementar l’1 de gener. Així mateix, també s’afegeix la posada en marxa de l’Open Data Lab que pretén fomentar aquesta nova cultura d’explotar les dades des del punt de vista de la ciutadania. De fet, els seus tres eixos d’actuació són: la divulgació, la formació i el foment de l’emprenedoria. L’objectiu principal del projecte és oferir eines als ciutadans i a les Pimes, que permetin l’aprofitament i la reutilització de les dades obertes, per tal de millorar la seva competitivitat i innovació i promoure un ecosistema que produeixi més valor econòmic i social al voltant de les dades en obert. L’Open Data Lab és un projecte de la Fundació Tarragona Mediterranean Region en coordinació amb l’Àrea de TIC de l’Ajuntament de Tarragona.

TGN Dades Obertes

Tarragona Dades Obertes, s’emmarca dins de l’estratègia de Tarragona Digital 2022, en el programa de Govern Digital, Obert i Transparent, fomentant la creació d’un ecosistema i d’una economia digital a la vegada que la innovació digital al sector públic i la implicació entre les empreses, les administracions, el món acadèmic, les organitzacions, les comunitats i les persones.

“Tarragona Dades Obertes és un procés de transformació de l’Administració que permet exposar tota la informació que gestionem les entitats públiques i exposar-la públicament. Això permet la seva reutilització”, explica el conseller responsable de Serveis Centrals, Pau Pérez.

Les dades publicades seguirà els principis d’universitat tecnològica, permetent l’accés a qualsevol col·lectiu al que li sigui d’eventual interès.

Què es pot fer amb Dades Obertes?

L’objectiu d’ús de les Dades Obertes, és que tant la ciutadania com empreses generin productes i serveis de valor afegit d’utilitat per la societat, basant-se en les dades públiques. La informació està disponible per totes les persones, i es poden crear serveis tant de pagament com gratuïts.

Per a qui?

Les dades estan dirigides a tota persona i/o empresa que usant les dades de l’Administració, vulguin crear nous serveis o productes

Innovació

Les persones i empreses podran treure el màxim partit dels productes i serveis prestats basats en la reutilització d’aquesta informació pública. El projecte TGN Dades Obertes facilitarà la reutilització dels recursos oferint la informació adequada de forma processable automàticament, habilitant l’eficiència del processament a través de les últimes i més avançades tecnologies, a ser possible, seguint els estàndards i protocols més populars en cadascun dels sectors.

El 66% d’atesos per pobresa per la Creu Roja de Tarragona encara necessiten ajuda

Dos voluntaris de la Creu Roja de Tarragona donant un got de caldo a Francisco Moreno. Foto: Roger Segura

 Una de cada tres persones que han rebut ajuda de la Creu Roja a la demarcació de Tarragona durant l’últim any ja no la necessiten, de moment. En canvi, dos de cada tres encara han de recórrer a l’entitat. D’aquests, un 70% ho fan amb una pobresa que es considera “crònica” perquè fa tres anys o més que requereixen ajuts. Són les dades que s’extreuen de l’estudi anual de l’Observatori de la Creu Roja, que en la darrera edició s’ha dedicat a analitzar la pobresa i que aquest dijous a la tarda s’ha presentat a Tarragona. D’entre les dades de l’estudi destaca que a les comarques tarragonines hi ha un percentatge del 70% de pobresa crònica al col·lectiu jove d’entre 18 i 29 anys que està molt per sobre de la mitjana catalana, que se situa en un 40% en aquesta franja d’edat.
La Creu Roja atén 62.582 persones a tota la demarcació i gairebé la meitat reben ajuda contra la pobresa.

El PACMA porta a la fiscalia el cas del gos mort a trets per un policia local a Calafell

El PACMA ha traslladat a la fiscalia el cas del gos mort a trets per un Policia Local divendres passat a Calafell (Baix Penedès). El partit animalista denuncia que l’agent va abatre l’animal degut a la “greu estigmatització” que hi ha vers els animals tipificats com a potencialment perillosos, i considera “preocupant” que el policia “no fes cap esforç” per contactar amb el servei de recollida d’animals si la bèstia estava generant-li problemes.

El PACMA afirma que “no hi ha evidències que perillés la vida dels agents” i demana que la fiscalia determini si es va cometre algun delicte amb el tiroteig. La formació reclama depurar responsabilitats del policia que va disparar contra el gos i també de l’Ajuntament, a qui considera co responsable dels fets.

A la denúncia, el PACMA demana que es prengui declaració als testimonis que van presenciar els fets, que es recuperin les imatges de les càmeres de seguretat de les cases properes al tiroteig i que s’analitzi l’autòpsia i l’impacte de les tres bales.

La logística genera 14.300 llocs de treball de qualitat a Tarragona

Presentació de l'Observatori de Logística

Presentació de l’Observatori de Logística

Aquest dijous, 17 de gener, ha tingut lloc a la sala de conferències de l’edifici del Port de Tarragona la presentació dels indicadors de competitivitat de l’Observatori de la Logística 2018 a Tarragona, que CIMALSA encarrega anualment a l’Institut Cerdà.

L’acte ha estat conduit pel president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset, el director general de CIMALSA, Enric Ticó i la directora financera de CIMALSA, Fina Jarque.

Cruset ha destacat la importància de que aquest Observatori de la Logística reculli per primera vegada dades territorialitzades de les comarques de Tarragona i ha agraït a CIMALSA que s’hagi escollit el Port de Tarragona com a lloc per presentar-les.

El director general de CIMALSA ha obert la seva intervenció fent referència a la importància del pes econòmic del sector logístic al PIB de l’economia catalana que hores d’ara, ha remarcat, és superior al 13%.

Si ens centrem al territori tarragoní, Ticó ha volgut posar de manifest que el sector de la logística al 2017 (transport i emmagatzematge) a Tarragona va generar gairebé 14.300 llocs de treball, el que suposa un increment d’un 5% respecte l’any anterior. Ticó posa de relleu que els perfils dels llocs de treball del sector logístic actual són cada vegada més qualificats, el que suposa que aportin major riquesa al territori.

La superfície de lloguer de nau logística a l’any 2017 es va incrementar en un 9% a Tarragona i un 4% en tot el territori català, el que suposa situar a Catalunya com a líder al rànquing estatal de superfície de lloguer de nau logística. En aquest sentit, Ticó ha avançat que per donar resposta a les necessitats del sector, CIMALSA preveu en un futur fer ampliacions de fins a 39 Ha al CIM el Camp, i engegar el Logis Montblanc, on enguany ja podrien començar les obres de la primera fase, donat que ja hi ha empreses que s’han interessat per saber quan es desenvoluparan els 811.000 m2 previstos en les dues fases, així com noves ubicacions futures per cobrir les noves necessitats de sòl logístic a les comarques de Tarragona, l’Ebre i del conjunt de Catalunya, sempre d’acord amb els alcaldes implicats .

El Port de Tarragona mou més d’ una tercera part de les mercaderies marítimes

L’estudi mostra, també, que els ports catalans representen un 23,8% (95.412 tones) en la implicació del volum de mercaderies gestionades a territori català. El Port de Tarragona, concretament,  mou un 36% de les 95.412 tones totals  que es transporten per mar a Catalunya.

Enric Ticó ha volgut subratllar el valor de les startups com a punta de llança de la revolució tecnològica a Catalunya per donar suport al teixit econòmic i empresarial del país.

El responsable de l’empresa del Departament de Territori i Sostenibilitat ha finalitzat la seva intervenció afirmant que CIMALSA està treballant en un pla estratègic global que treballen amb diverses actors públics i privats per consolidar i promoure el sòl logístic al territori.

Aquesta ha estat la tretzena edició de l’Observatori de la Logística, un estudi que realitza l’ens públic CIMALSA per donar a conèixer aquest any els 45 indicadors més rellevants del Sistema Logístic Català, que ens ha permès conèixer la fotografia real de com es troba el sector logístic a Tarragona i a la resta de Catalunya.

La UGT considera desproporcionades les mesures anunciades per la direcció de Caixabank

Joan Maria Sardà, alcalde de La Pobla, i Alexis Gómez, director d’Institucions de Caixabank

Joan Maria Sardà, alcalde de La Pobla, i Alexis Gómez, director d’Institucions de Caixabank

Avui ha tingut la segona reunió del període negociador previ a l’obertura formal (acomiadament col·lectiu, mobilitat geogràfica i modificació substancies de condicions de treball) a CaixaBank. L’empresa ha avançat dades de l’informe econòmic extern justificatiu d’un llarg catàleg de mesures: acomiadament de 2.157 treballadors, tancament de 793 oficines, reducció de costos derivats per la classificació d’oficines, obertura de més tardes a la setmana, increment del nombre d’oficines i centres amb horari singular, manteniment de les oficines rurals si s’aconsegueix abaratir-les, i ampliació de la mobilitat geogràfica.

La UGT ha tornat a demanar la retirada d’aquestes mesures, i molt més ara que s’han detallat en tota la seva crueltat. Alhora, la UGT ha assenyalat que les dades aportades per la consultora externa són contradictòries amb les que contempla el Pla Estratègic. No pot ser que davant dels inversors i accionistes es digui que es pagaran més dividends, mentre que davant dels treballadors es digui justament el contrari i es pretengui pagar menys en les nòmines.

Per la UGT les mesures anunciades són completament inadequades i desproporcionades.

Inauguració de l’escultura d’Antoni Gaudí a Riudoms

Foto de Joan Serramià elaborant una escultura de Gaudí

Foto de Joan Serramià elaborant una escultura de Gaudí

El punt àlgid de la programació de la Festa Major de Sant Sebastià d’enguany a Riudoms el marcarà la inauguració de l’escultura d’Antoni Gaudí a la plaça de l’Església. L’acte de presentació al públic de l’estàtua del fill il·lustre de Riudoms se celebrarà el proper diumenge dia 20 de gener les 13.30 hores en un dels llocs més emblemàtics de la vila del Baix Camp: les escales de la plaça de l’església, on històricament s’han fet les fotografies de grup de la població riudomenca coincidint amb esdeveniments singulars i familiars.

L’estàtua de Gaudí, de grandària natural i uns 200 quilos de pes, és obra de l’artista tarragoní Joan Serramià amb arrels riudomenques i, fins i tot, una relació familiar amb el genial arquitecte. La seva àvia, Carme Gaudí, era filla de Joan Gaudí, un dels cosins d’Antoni Gaudí amb qui tenia més relació a Riudoms.

Serramià ha dedicat uns sis mesos en crear l’escultura de cos sencer de l’arquitecte riudomenc. Ha emprat tres mesos per a fer l’estudi del cap emprant argila, dos mesos per a la creació del cos en escaiola i un mes per a la fosa en bronze mitjançant la tècnica de la cera perduda, amb la col·laboració de la Foneria Artística Ginfer SL de Reus.

L’escultura representa un Antoni Gaudí adult, en la darrera etapa de la seva vida, d’un metre setanta d’estatura en una posició estàtica amb un peu en graons diferents. A la mà hi duu una maqueta de les torres de la Sagrada Família, la seva obra més coneguda i més internacional. La seva col·locació a les escales de la plaça de l’Església permetrà que riudomencs i visitants es fotografiïn amb l’escultura amb l’objectiu que es converteixi en una imatge viral per a la promoció turística de Riudoms.

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies