El Pleamar Vintage Market d’Altafulla arriba finalment aquest cap de setmana

Cartell final del Pleamar després que La mostra es va haver d’ajornar per Setmana Santa pel mal temps. Foto: Cedida

L’organització del Pleamar Vintage Market d’Altafulla, que finalment serà una realitat aquest cap de setmana a Altafulla, reveu una bona assistència de públic i de bon temps, tenint en compte el pont de la Segona Pasqua, que enguany se celebra aquest dilluns 20 de maig. Des de l’organització i la regidoria de Turisme de l’Ajuntament, ja ho tenen tot a punt per celebrar aquests 18 i 19 de maig el principal mercat vintage de la Costa Daurada.

Com en les darrers edicions, una setantena de parades d’articles de segona mà i vintage, actuacions musicals, zona destinada als infants, espai de restauració i barres de beguda es concentraran al parc de Voramar transformant-lo en un entorn idíl·lic a primera línia de mar on la cultura i l’oci van de bracet.

Los Fresones Rebeldes encapçalen el cartell musical d’enguany amb una actuació que tindrà lloc dissabte 18, a les 18:30h. Aquest és l’únic concert de pagament, ja que la resta d’actuacions musicals són d’entrada lliure. L’entrada anticipada té un preu de 8 euros (entradium.com), i de 10 euros a la taquilla el dia del concert.

Enguany, l’organització ha ampliat les franges horàries del Pleamar Chill amb més sessions de discjòqueis. Això sumat als objectes Vintage, el món retro i de segona mà, els foodtrucks i tot un seguit d’activitats i iniciatives més que esperades per la gent nostàlgica, fa que el Pleamar Vintage Market esdevingui el primer mercat d’aquestes característiques de la Costa Daurada.

El mercat pròpiament dit s’estendrà des del tram del passeig de Botigues de Mar, a l’altura de la plaça Consolat de Mar, fins al parc de Voramar. Per l’escenari del Pleamar passaran el mític Miqui Puig, Ian Kay, Los Malinches i La Dona del Sac. Aquesta darrera és l’aposta musical d’enguany de l’organització per al públic infantil i familiar.  Quant a les sessions amb discjòqueis, alguns de coneguts pel públic, i d’altres que no deixaran ningú indiferent, com Música Moderna DJ’s, Marco Ecléctico DJ, DaBeat, Alter Edgar, Oscar Guayabero, The Reggae, Sr. Oro, Dj Espar o Vinilos Implicados.

Quant a la procedència dels paradistes, la gran majoria provenen de Catalunya, d’entre els quals destaquen una vintena de locals, i d’altres punts de l’Estat com Aragó i València. En menor mesura, del sud de França. L’organització preveu que d’entre 6.000 i 7.000 persones passin pel Pleamar Vintage Market durant els dos dies que s’allarga la mostra.

L’organització va a càrrec de l’Associació Pleamar i La Sonora Producciones amb la col·laboració de les regidories de Comerç i Turisme de l’Ajuntament d’Altafulla.

 

Vila-seca celebra Sant Isidre el pròxim dissabte 18 de maig

L’Esbart Dansaire Ramon d’Olzina oferirà una ballada a la plaça de l’Església. Foto: Cedida

La celebració de Sant Isidre, patró local de la pagesia, arriba un any més a Vila-seca i serà el proper 18 de maig. Com és tradicional, els socis de la Cooperativa Agrícola de Vila-seca gaudiran d’un esmorzar a la nau de l’entitat, a partir de les 9 del matí. Les noves instal·lacions de la Cooperativa Agrícola van entrar en servei fa poc més d’un any i estan situades al carrer del Mas de l’Abat, al polígon l’Alba de Vila-seca.

De cara a la tarda del mateix dissabte, l’Esbart Dansaire Ramon d’Olzina de Vila-seca, oferirà una ballada de danses catalanes a la plaça de l’Església, a les 19.30 h. Tocades les 8 del vespre s’iniciarà la missa en honor a Sant Isidre, a l’església parròquial de Sant Esteve, on es farà com és tradicional l’ofrena de fruits de la terra.

 

Mémora i la Fundació Santa Tecla comencen les obres d’un nou tanatori a Tarragona

Javier Rios, gerent de Mémora Tarragona, Jordi Cañellas, gerent del cementiri i de serveis de suport de la Xarxa Santa Tecla, Javier Olucha, cap de projectes de la Xarxa i Xavier Poch, delegat de Mémora Catalunya. Foto: Cedida

Mémora i la Fundació Sant Pau i Santa Tecla, propietària del cementiri de Tarragona, han iniciat aquets dijous, 16 de maig, les obres d’un nou tanatori-crematori a la ciutat. Situat en una parcel·la de 4.271,60 m2 ubicada al nord del cementiri històric, l’espai estarà gestionat per una nova societat integrada per les dues entitats, que s’encarregarà de la gestió i explotació de la nova instal·lació funerària. El projecte compta amb una inversió total de més de 6 milions d’euros.

La previsió és que les obres finalitzin a finals de setembre de 2025, aproximadament un any i mig després d’iniciar la seva construcció. Amb una superfície construïda de 2.943 m², el nou tanatori estarà plenament integrat en el paisatge i el seu entorn històric gràcies a l’ús en la seva construcció de materials de la zona. A més, la seva ubicació privilegiada al costat del cementiri històric de Tarragona oferirà una visió panoràmica del mar i la ciutat.


Altres notícies:


L’edifici, de nova construcció, es distribuirà en dues alçades i una coberta enjardinada, que permetrà la continuïtat visual del front del cementiri. A la planta baixa s’ubicarà la zona de treball, l’oratori, la sala de comiat i el forn crematori. L’oratori serà una sala de dimensions mitjanes i de més alçada que la resta de l’edifici, il·luminat per un gran finestral amb una llum tamisada. La primera planta acollirà el vestíbul d’accés, un espai ampli i gran des d’on es gaudirà de la visió llunyana de Tarragona, cinc sales de vetlla i la cafeteria.

Les sales de vetlla estaran situades a la zona interior de l’edifici i, per a la seva il·luminació i ventilació natural, disposaran d’uns patis interiors que les separaran de la part destinada al túmul. L’edifici comptarà també amb una planta soterrani, on s’ubicarà l’aparcament de tanatori. Les zones exteriors també tindran un paper clau en la construcció de l’equipament, ja que funcionaran com a punt de trobada i zona de confort per a les persones que vetllin als seus éssers estimats.

L’espai es preveu que estigui operatiu la tardor de 2025, disposarà de prop de 3.000 m² i la inversió supera els 6 MEUR. Foto: Cedida

L’edifici es construirà seguint criteris d’arquitectura sostenible de la certificació LEED. En aquest sentit, la coberta enjardinada permetrà optimitzar l’eficiència energètica de la instal·lació, reduint els guanys de calor a l’estiu i les pèrdues a l’hivern. A més, en la construcció d’ aquest nou emplaçament, que es caracteritzarà per la disposició d’espais sostenibles, moderns i adaptables als canvis, s’han buscat solucions i materials que requereixin poc manteniment i tinguin un bon envelliment.

Un espai per acompanyar les persones

Gràcies a l’àmplia experiència de Mémora en la gestió d’espais funeraris, el nou tanatori-crematori de Tarragona oferirà també programes de caràcter social. A través de programes d’acompanyament al dol que es duen a terme en els espais d’atenció a les famílies ubicats a la Rambla Vella, enfront l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla, i al carrer Joan Ruiz i Porta 6, davant l’Hospital Universitari Joan XXIII. I també, projectes com “Ciutats que cuiden”, que pretén sensibilitzar la societat sobre la necessitat de garantir els processos per una mort digna davant el creixent envelliment de la població, Mémora, el primer operador funerari a la península Ibèrica, té l’objectiu d’acompanyar les persones que han patit la pèrdua d’un ésser estimat i durant l’etapa final de la seva vida.

 

El Consell dels millors xefs tarragonins s’amplia amb Aitor López i Joan Capilla

El Consell de l’AEHT aglutina a tots els xefs tarragonins guardonats amb Soles Repsol i Estrelles Michelin. Foto: Cedida

La Federació d’Associacions d’Hostaleria de la Província de Tarragona (AEHT) i Repsol, han presentat a l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Cambrils l’adhesió al Consell d’Experts de l’AEHT de dos nous xefs: Aitor López, del Restaurant Citrus del Tancat de Codorniu, guardonat amb la distinció Sol Repsol; i Joan Capilla, del Restaurant L’algadir del Delta, guardonat amb la distinció Estrella Verda Michelin.

Francesc Pintado, president de l’AEHT, ha expressat el seu agraïment a Repsol per fer possible aquest reconeixement anual a l’exigència, la passió i la qualitat gastronòmica de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre.

Durant l’acte, Javier Sancho, director del C.I.Tarragona de Repsol i Francesc Pintado, han entregat la ja mítica jaqueta de cuina de l’AEHT als dos nous membres com a mostra de benvinguda al Consell d’Experts. I ho han fet acompanyats pels també integrants del Consell d’Experts: Pep Moreno de Restaurant Deliranto; Moha Quach d’El Terrat Tarragona; Arnau Bosch de Restaurant Can Bosch; Diego Campos d’El Rincón de Diego; Jeroni Castell, de Les Moles d’Ulldecona; Rafel Múria, del Restaurant Quatre Molins; Ferran Cerro, del Restaurant Ferran Cerro, Joan Gómez de Restaurante Miramar i Joan Pàmies del Restaurant Celler Joan Pàmies. Han excusat assistència, Vicent Guimerà, del Restaurant Antic Molí i Fran López, del Restaurant Villa Retiro.


Altres notícies:


Aitor López i Joan Capilla, han coincidit, durant la seva intervenció, en remarcar la importància de col·laborar per construir un destí gastronòmic de referència.

Per la seva banda, Javier Sancho, ha reiterat la importància de la col·laboració i el talent: els ingredients que posen en valor dues indústries complementàries i determinants pel futur del territori: química i turisme.

Aitor López i Joan Capilla, amb les jaquetes exclusives del Consell d’Experts de l’AEHT. Foto: Cedida

El Consell d’Experts es va constituir l’any 2018 amb l’objectiu d’aglutinar a professionals del sector reconeguts per la seva trajectòria i experiència que, gràcies als seus coneixements, esdevinguessin un referent, un recolzament, un know how i un motiu d’orgull de pertinença a l’AEHT pels 800 socis que en formen part. Actualment, el Consell d’Experts compta amb 13 xefs i amb 2 dos representants del sector formatiu (clau per al futur de la professió): Òscar Saladié, degà de la Facultat de Turisme i Geografia de la URV i Jorge Gómez, director de l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Cambrils.

Així doncs, l’AEHT amb la complicitat de Repsol, ha volgut seguir ampliant i enfortint el Consell d’Experts amb l’incorporació de dos nous restaurants de referència que representen i reforcen la qualitat del sector a la província.

Els Sols Repsol són les prestigioses distincions que s’atorguen als millors restaurants i cuiners del país. Símbol d’excel·lència culinària i mostra del vincle i del recolzament de Repsol a la gastronomia d’Espanya i Portugal, i un any més, també, a la Federació d’Associacions d’Hostaleria de la Província de Tarragona (AEHT).

 

El Consell Municipal d’infants es reuneix amb motiu del Dia d’Europa 

La reunió del consell d’infants, presidida per l’alcalde Rubén Viñuales i el regidor Berni Álvarez. Foto: Cedida/JC.Borrachero

El Consell Municipal d’Infants i Adolescents de Tarragona (CMIAT) s’ha reunit aquest dimarts, dia 14, amb motiu del Dia d’Europa. La sessió, que ha simulat el Ple del Parlament Europeu, ha estat presidida per l’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, i ha tingut lloc a l’Institut Municipal d’Educació de Tarragona (IMET).

També amb la presència del conseller d’Educació, Berni Álvarez, una trentena d’alumnes dels centres educatius que formen el consell han pres part en aquest plenari explicant les seves propostes a escala europea sobre medi ambient, salut pública, seguretat alimentària, indústria, investigació, energia, mercat interior, protecció del consumidor, cultura, educació, joventut i esports.

La sessió ha finalitzat amb l’actuació del grup de guitarres de l’Escola Municipal de Música que ha interpretat la Rumbadita de Paco ValerianoAmèrica de Leonard Berstein.

 

Covestro, una de las mejores empresas para trabajar en España según Forbes

Imagen de una de las actividades de formación de equipo realizadas por la plantilla de Covestro. Foto: Cedida

Covestro ha sido reconocida como una de las 100 mejores empresas para trabajar en España según Forbes. La buena valoración de los empleados de la compañía hacia sus prácticas en el ámbito de los recursos humanos ha permitido a la empresa aparecer en el ranking por tercer año consecutivo.

Para la elaboración del listado, desde la organización se han valorado aspectos como la cultura empresarial, el sistema de retribución salarial, las actividades de responsabilidad social corporativa o la implicación de la compañía con el medio ambiente. También se han tomado en cuenta las iniciativas de Covestro centradas en promover la salud y el bienestar físico y emocional de los trabajadores, la flexibilidad laboral, así como sus actividades inclusivas con las familias.

María Cinta Perolada, directora de RRHH de Covestro, ha indicado: “Este reconocimiento refleja nuestro compromiso continuo con el bienestar y desarrollo de nuestro equipo, y nos impulsa a seguir innovando en prácticas que fomenten el talento y promuevan la motivación en nuestro personal. En Covestro somos conscientes de que las personas que forman la compañía tienen un papel esencial y son el activo principal de nuestra razón de ser. Y, por ello, es primordial cuidarlas.”

El ranking, elaborado por la consultora Sigma Dos, ha recibido más de 2.000 candidaturas este año de empresas participantes, de las cuales 100 han sido seleccionadas.

 

Presentació del llibre guanyador del Premi Tarragonès d’Investigació Lucius Licinius Sura

Portada del llibre. L’acte anirà a càrrec de Josep Sementé, activista social. Foto: Cedida

El Saló de Plens del Consell Comarcal del Tarragonès acollirà el proper dimecres 22 de maig, a les 19:00 hores, l’acte de presentació del llibre Del Nacionalcatolicisme a la Democràcia. Món obrer, església de base i antifranquisme a Tarragona (1951-1977), de Neus Baena Gallardo. La presentació anirà a càrrec de Josep Sementé, activista social. Aquesta publicació ha estat possible gràcies a la col·laboració de l’empresa Repsol.

L’Església catòlica espanyola, un dels principals pilars institucionals i ideològics sobre els quals es va fonamentar la dictadura del general Franco, no fou un bloc monolític totalment unitari i impermeable durant els foscos anys del règim. Aquest llibre pretén mostrar com, també a Tarragona i dintre de la immensitat de la institució eclesiàstica catòlica durant els anys centrals de la dictadura franquista, va sorgir un col·lectiu de persones que es va desmarcar del nacionalcatolicisme oficial, va deslegitimar el règim i va començar a mostrar inquietuds socials. Les esperances de canvi i renovació del Concili Vaticà II (1962-1965) i el panorama estatal i internacional de profundes transformacions, sobretot durant la dècada dels anys seixanta, van configurar una nova generació de seminaristes, joves sacerdots i laics que ja no va estar influenciada per les conseqüències directes i tràgiques de la Guerra Civil espanyola.


Altres notícies:


L’autora, Neus Baena és Doctora en Història per la Universitat Rovira i Virgili. La seva recerca centrada en el fenomen dels sacerdots i religiosos obrers s’ha fonamentat, especialment, en la documentació amb fonts orals, directament lligada amb la Història des de baix, i el seu marc teòric de referència es basa en la Història religiosa i la Història sociocultural.

Aquesta publicació és el resultat del treball guanyador del XXI Premi Tarragonès Beca d’Investigació Lucius Licinius Sura 2019, que s’atorga  a un projecte que es refereixi a la comarca. La beca té una dotació de 2.450 € i la publicació del treball dins la col·lecció Els llibres del Consell.

Els últims títols publicats:

-La modernització de la xarxa viària al Camp de Tarragona (1774-1870) , d’Agustí Agramunt.

-Els ports antics de Tarraco. Embarcadors, ports i platges del litoral tarraconense en època romana (s. II aC – III dC), de Patricia Terrado.

-La fàbrica de Tabacs de Tarragona. Un referent per a la indústria, l’economia del Tarragonès i les dones treballadores, de Ramon Gabriel i Sara Masalias.

 

Jutgen un home per intentar matar els seus arrendadors a Tarragona l’any 2023

Fiscalia demana 15 anys de presó per un delicte d’homicidi en grau de temptativa i un altre de lesions. Foto: ACN/M.Rovira

L’Audiència de Tarragona ha començat a jutjar aquest dimarts un home acusat d’intentar matar els propietaris del pis que havia llogat a Tarragona. Els fets es remunten el maig de 2023 quan l’investigat va propinar diverses ganivetades a les víctimes. Aquestes van acudir a l’edifici perquè els veïns es van queixar que l’home estava alterat i provocant destrosses. Fiscalia li demana 15 anys de presó per un delicte d’homicidi en grau de temptativa i per un altre de lesions amb utilització d’instrument perillós. També li reclama una indemnització de més de 16.000 euros en concepte de responsabilitat civil. L’acusat es troba en presó preventiva des del 13 de maig de 2023, tres dies després de la seva detenció.

El judici ha arrencat amb les declaracions de l’arrendadora del pis i de la seva parella, els quals van patir les agressions. Les víctimes han explicat que els veïns s’havien queixat del comportament del llogater, ja que la planta feia pudor de marihuana i feia sorolls. El testimoni ha declarat que el 10 de maig de 2023 es van dirigir al pis després que la madrastra de la seva la parella els truqués per alertar-los que l’investigat estava molt nerviós i exaltat.

Un cop van arribar a l’habitatge, els testimonis han assegurat que van intentar calmar a l’acusat, però que ell ràpidament va entrar al pis per agafar un ganivet. “La primera agressió anava dirigida a mi, però la meva parella em va protegir i la va ferir a l’espatlla”, ha dit l’home. “Em va clavar el ganivet tres cops, volia matar-me i cridava dient que em volia matar; no el vaig atacar en cap moment”, ha afegit.


Altres notícies:


Per la seva banda, l’altra víctima també ha explicat que va notificar al processat que havia d’abandonar el pis el 13 de març i que li donava un mes per fer-ho arran dels conflictes veïnals que provocava i pel seu comportament incívic. La testimoni ha afirmat que ell no estava “disposat” a marxar perquè no tenia on anar a viure. Així mateix, ha asseverat que no havien tingut cap conflicte abans, més enllà de les queixes veïnals. Totes dues víctimes han negat que tinguessin les claus de l’habitatge i que entressin sense permís al domicili.

En canvi, la germana de l’arrendadora ha declarat que el dia dels fets va empènyer l’acusat cap a dins del seu pis després de produir-se l’agressió i que el va tancar amb les claus que li havia donat la seva madrastra, contradient la versió de les víctimes. Entre els diversos testimonis que han declarat en la primera jornada destaca la parella de l’investigat, la qual ha assegurat que els arrendadors van entrar al pis quatre dies abans dels fets amb claus pròpies mentre ells estaven al domicili. “Li van dir que marxés, ell va demanar que li donessin temps i la part de fiança i del mes que ja havia pagat, l’home el va amenaçar que tindria problemes si no marxava i va dir que no truqués a la policia perquè ho havien d’arreglar entre ells”, ha declarat la testimoni.

En la vista, també han declarat agents dels Mossos d’Esquadra i de la Guàrdia Urbana de Tarragona, que van participar en el dispositiu. El judici està previst que finalitzi aquest dimecres.

15 anys de presó

El ministeri públic demana a l’investigat deu anys de presó per un delicte de temptativa d’homicidi, així com la prohibició d’aproximar-se a menys de 500 metres a una de les víctimes i de comunicar-s’hi durant un període de quinze anys. També sol·licita deu anys de llibertat vigilada. En paral·lel, li demana cinc anys de presó per un delicte de lesions amb utilització d’instrument perillós i la prohibició d’acostar-se a l’altra víctima i de comunicar-s’hi durant set anys. Pel que fa a la responsabilitat civil, reclama un total de 16.872,65 euros, 10.000 d’ells per a l’home, pels danys morals soferts. Per la seva banda, la defensa sol·licita la seva absolució.

ACN/Mar Rovira

 

Obertes les inscripcions al Casal d’Estiu 2024 de Constantí

Cartell del Casal d’Estiu de Constantí, que ja té les inscripcions obertes. Foto: Cedida

Del 13 al 17 de maig està obert el període d’inscripció per al Casal d’Estiu Municipal 2024 organitzat per l’Ajuntament de Constantí. Tindrà lloc entre els dies 25 de juny i el 26 de juliol i va adreçat a infants nascuts entre 2010 i 2020. L’horari del Casal d’Estiu Municipal serà de 9 a 13 hores i el preu per setmana és de 25 euros. Hi haurà servei de menjador de 13 a 14 hores (preu: 6,5€ per dia). També s’oferirà la possibilitat del servei d’acollida, de 8 a 9 hores.

Amb l’objectiu d’atendre les necessitats formatives, d’oci i lleure dels infants s’oferiran dues modalitats: el Casal de lleure (a partir de P-3) amb una oferta de 70 places; i el Casal d’anglès (amb activitats d’immersió a la llengua anglesa per a infants a partir de 1r de primària) amb un total de 20 places ofertades.

Entre les novetats, aquest any s’ha habilitat un formulari on-line per fer la preinscripció, que s’obrirà el mateix dilluns dia 13 a les 9.00 hores. Una vegada registrada la preinscripció, es podrà fer la inscripció a través del full d’inscripció que es pot trobar a www.constanti.cat a l’apartat de Joventut. També es podran fer les inscripcions de forma presencial al PIJ (Punt d’Informació Juvenil), al carrer Sant Pere 49 planta baixa, de 9 a 13 hores.

Les inscripcions donaran prioritat als infants empadronats a Constantí. S’ofereix la possibilitat de demanar bonificació segons criteris econòmics i familiars.

Tarragona Jove convida al grup de treball d’educació sobre polítiques de joventut

La trobada del Grup de Treball d’Educació es farà al Centre Cívic de Sant Pere i Sant Pau. Foto: Cedida

Aquest dijous 16 de maig, a les 17:30 h, tindrà lloc el Grup de Treball d’Educació al Centre Cívic de Sant Pere i Sant Pau, on es parlarà i debatrà sobre educació i el món del lleure de cara a confeccionar el nou Pla Local Tarragona Jove. També es revisaran les accions plantejades en els programes educatius de Tarragona Jove, un espai que serveix per recollir les demandes i aportacions de les joves i generar canvis en els pròxims anys.

Paral·lelament, fins a finals del mes de juny també es podran fer aportacions en els diferents espais virtuals a tarragonajove.org/participació, presencialment als equipaments juvenils Espai Jove Kesse i Oficina Jove del Tarragonès i mitjançant les sortides de l’Infomòbil als centres educatius i altres espais de la ciutat. Recordar que el passat 11 d’abril, va tenir lloc el Grup de Treball sobre cultura.

El Pla Local Tarragona Jove (PLTJ 2025-2028) és el document on es detallen les línies de treball de les polítiques municipals de joventut que s’emmarca dins les polítiques estratègiques de l’Ajuntament de Tarragona i s’alinea amb les fites del Pla Nacional de Joventut de Catalunya (PNJCAT). El pla vol comptar amb la visió dels més joves, les persones a qui s’adrecen aquestes polítiques locals de joventut, amb les que s’està treballant perquè vegin la llum el primer trimestre del 2025.

La inscripció prèvia per al grup de treball per aquest dijous, es pot fer a tarragonajove.org.

La URV, cinquena millor universitat de Catalunya i 16a de l’Estat en el rànquing CWUR

La consultora Centre World University Rankings posa la URV en el lloc 558 de les gairebé 21.000 universitats del món. Foto: Cedida

La consultora dels Emirats Àrabs Units Center World University Rankings (CWUR) situa la Universitat Rovira i Virgili (URV) en la posició 558 en l’edició 2024 del seu rànquing, on també apareix en la setzena posició espanyola i la cinquena catalana. Aquesta classificació mostra els resultats obtinguts per 2.000 universitats de les prop de 21.000 que s’han analitzat.

L’edició d’enguany està liderada per la Universitat de Harvard, seguida per l’Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT), la Universitat d’Standford i la Universitat de Cambridge. A escala catalana, la URV apareix com la cinquena millor universitat pública, per darrera de la UB, la UAB, la UPC i la UPF. Respecte les 53 universitats espanyoles que apareixen en el rànquing ha quedat situada en la 16a posició.

Per arribar a aquests seus resultats, el rànquing fa servir indicadors relatius tant a la docència com a la recerca al voltant de quatre aspectes: la qualitat de l’ensenyament, que es calcula a través del nombre d’alumni que han aconseguit premis internacionals o reconeixements; l’ocupabilitat, que es mesura amb el nombre d’alumni que ocupen alts càrrecs a empreses internacionals; la qualitat del personal docent i investigador, que es mesura segons el nombre de personal acadèmic que han guanyat premis internacionals, així com el rendiment i finalment la recerca, mesurada a partir del nombre d’articles científics, el nombre de citacions i la publicació en revistes d’alt impacte.

 

La Festa del Comerç Just de Tarragona arriba divendres a la plaça Corsini

Presentació de la festa del Comerç Just. La ciutat manté el compromís amb les entitats per celebrar aquest dia. Foto: Cedida

Som Comerç Just i Banca Ètica a Tarragona. Canvia el teu consum i juntes canviarem el món és el lema principal de la XXIII edició de la Festa del Comerç Just i la banca Ètica que se celebrarà a Tarragona aquest divendres 17 de maig a la tarda, en el marc del Dia Internacional del Comerç Just. Les activitats es realitzaran a la Plaça Corsini i han estat organitzades per un conjunt d’entitats de la ciutat com són Enginyeria Sense Fronteres, Fundació Vicente Ferrer, Mans Unides, Oxfam Intermón, Xarxa Eco, Comitè Óscar Romero, Una finestra al món, AICEC-ADICAE i SETEM Catalunya.

A partir de les 17h i fins al vespre la plaça del Mercat estarà carregada d’activitats, com contacontes; balls adreçats al públic familiar; així com música i les tradicionals paradetes, acompanyat tot per la lectura del manifest a càrrec de les entitats. La consellera de Cooperació, Cecilia Mangini, ha manifestat aquest dilluns en roda de premsa; acompanyada de Pepe Naval de SETEM, que “des de la conselleria de Cooperació estem molt orgullosos d’ajudar a impulsar accions com aquesta, per intentar revertir injustícies i situacions de poder que generen desigualtats i no respecten els drets humans”.

 

La Pobla de Mafumet celebrarà Sant Isidre aquest diumenge

La celebració està molt arrelada al municipi i cada any s’organitza un esmorzar popular i altres activitats. Foto: Cedida

Aquest proper diumenge, 19 de maig, els habitants de la Pobla de Mafumet estan cridats a compartir una de les celebracions més tradicionals i arrelades al municipi, com és la Festa de Sant Isidre. El patró de la pagesia ha estat, des d’antic, venerat a la Pobla, donada la llarga tradició agrícola del poble. Tal és l’estima pel patró dels agricultors que fins i tot la centenària cooperativa agrària del poble, fundada l’any 1917, en porta el nom.

Des de fa molts anys i tot coincidint amb el santoral, l’Ajuntament i Cooperativa Agrícola de Sant Isidre uneixen esforços per organitzar una celebració de marcat caràcter familiar.

L’activitat principal tindrà lloc a la zona de les Moreres i girarà al voltant de l’esmorzar popular que, com de costum, destinarà tota la recaptació a finalitats solidàries. El preu de l’esmorzar és de només 3 euros. Cada tiquet donarà dret a una safata que inclourà arengada, llonganissa, baldana o cansalada entre altres, a més de pa, tomàquet i una peça de fruita.


Altres notícies:


Els propis assistents a l’acte cuinaran el seu esmorzar a les barbacoes municipals i podran assaborir l’àpat a les taules especialment habilitades per a l’ocasió a la zona de les Moreres, on des de les 9.00 h s’hi habilitarà un punt de venda de tiquets per a tothom qui vulgui participar d’aquest esmorzar popular. Mitja hora després donarà inici l’àpat, mentre que a les 10 h obrirà portes el mercadet d’objectes de segona mà, organitzat per l’Associació Familiar Més 30. A la mateixa hora i fins al punt del migdia, els carros de cavalls recorreran la zona per oferir passejades.

A més, durant tot el matí el Parc de les Pobles acollirà una festa infantil, amb elements inflables i pinta cares per a diversió dels més petits, completant així el caràcter familiar d’aquesta tradicional celebració que, any rere any, aplega centenars de participants per gaudir d’aquesta jornada festiva.

 

Reus acollirà el concurs internacional de gelats artesans ‘GelatOn the Road’

El certamen triarà els millors gelats artensa d’Espanya per passar posteriorment a la final europea. Foto: Cedida

La ciutat de Reus serà l’amfitriona d’un concurs de gelats artesans a escala europea l’any 2025. L’organització reusenca DomSpain i l’Espai Boule, en el marc del projecte ‘GelatOn the Road, organitzaran un esdeveniment únic que combinarà la gastronomia amb el compromís envers la sostenibilitat.

Es tracta d’un concurs obert a tots els gelaters d’Espanya i que, al mateix temps, significarà el certamen nacional de ‘GelatOn the Road‘. Les gelateries que obtinguin més vots del públic assistent amb les seves produccions aconseguiran el bitllet directe per participar en el concurs internacional que tindrà lloc posteriorment a Itàlia, on podran optar a premis de 5.000, 3.000 i 1.000 euros, respectivament.

A més del concurs, els participants a Reus rebran una certificació europea que reconeixerà les gelateries que compleixin amb els estàndards de sostenibilitat i artesania, destacant-les com a destinacions gastronòmiques de qualitat en una ruta europea de gelats artesans.


Altres notícies:


Des de DomSpain es fa una crida a tots els artesans gelaters de l’àmbit català i espanyol perquè s’incorporin al projecte i participin en el concurs. Per a més informació, es pot contactar amb el correu electrònic info@domspain.eu. Es preveu que els membres del consorci internacional de ‘GelatOn the Road’ visitin Reus al setembre del 2025 per conèixer de primera mà la riquesa gastronòmica i cultural de la ciutat abans del concurs.

El projecte ‘GelatOn The Road‘ neix amb la intenció de fomentar el reconeixement dels productes locals i potenciar la sostenibilitat en el sector del gelat artesà. Amb la utilització de matèries primeres de qualitat que respectin el medi ambient com a premissa, aquest concurs internacional de gelats promet ser una oportunitat única per als gelaters d’arreu del món per compartir coneixements, explorar noves tècniques i demostrar la seva habilitat en la creació d’obres mestres gelateres.

 

Aurores boreals a Tarragona per la major tempesta solar en vint anys

Auroa boreal vista des de Prades per part d’observadors del Parc Astronòmic Prades. Foto: X/@parcastroprades

L’activitat solar durant els darrers ha estat especialment alta, acostant-nos al pic del cicle solar, que es preveu per a finals d’aquest any 2024. Dues grans taques solars han estat les protagonistes d’aquesta activitat, il·luminant el Sol amb múltiples tempestes i, segons el Centre de Predicció Meteorològica Espacial (SWPC en anglès), des de mitjans de setmana s’han observat cinc flamerades dirigides cap a la Terra. Els tècnics de l’SWPC preveuen és que arribin a la Terra a partir d’aquesta matinada passada i durin fins al diumenge.

És aquest episodi “inusual” el que ha provocat les aurores boreals que s’han pogut veure aquesta passada nit en nombrosos punts d’Europa, de Catalunya i de les comarques de Tarragona i és que la Terra patirà tot aquest cap de setmana múltiples tempestes geomagnètiques severes, desencadenades per aquesta activitat inusual del Sol. El resultat és un espectacle al cel majúscul, donat que les aurores boreals són fenòmens astronòmics en forma de luminescència que s’observen en el cel nocturn, generalment en zones polars, però una activitat solar especialment rellevant pot fer que la seva visibilitat baixi de latitud.

El fenòmen ha estat classificat de categoria G4, la segona més intensa en la seva escala, per l’Oficina Nacional Oceànica i Atmosfèrica (NOAA) dels Estats Units, des d’on s’ha assegurat que feia vint anys que no es produïa un fenomen similar. El problema d’aquesta activitat geomagnètica és que pot afectar les infraestructures en òrbita pròxima a la Terra i en la superfície terrestre, interrompent potencialment les comunicacions, la xarxa elèctrica, la navegació i les operacions de ràdio i satèl·lit. Així, els navegadors GPS o Internet podrien experimentar problemes.

A hores d’ara es desconeix si aquests primers efectes de les tempestes solars han ocasionat avaries, però, mentrestant, hem pogut gaudir del cel il·luminat de colors des de molts punts del país. Les xarxes socials s’han omplert d’imatges i vídeos de persones que han volgut compartir aquest moment màgic de veure una aurora boreal per primer cop a la vida. Aquestes són algunes de les moltes fotografies que s’han pogut veure en diversos punts de Catalunya aquesta nit a través dels usuaris de la xarxa X.

 

La Xarxa Santa Tecla celebra la II Jornada de casos clínics en Atenció Primària

Un centenar de professionals de Medicina Familiar i Comunitària comparteixen experiències a Vila-seca. Foto: Cedida

Un total de 101 professionals assistencials (de medicina, infermeria i administració) dels serveis d’Atenció Primària de la Xarxa de Santa Tecla s’han reunit aquesta setmana al Celler de Vila-seca per participar en la II Jornada de casos clínics en Atenció Primària impulsada per l’organització sanitària i social.

La sessió de treball ha comptat amb la participació de professionals de les sis Àrees Bàsiques de Salut (ABS) gestionades per la Xarxa Santa Tecla (ABS Tarragona-Llevant, ABS Vendrell, ABS Arboç, ABS Vila-seca, ABS Calafell i ABS Torredembarra) i ha servit per compartir coneixements entre els equips dels diferents centres a través de la posada en comú d’un total de 12 casos clínics diagnosticats i tractats als serveis de Medicina Familiar i Comunitària de la Xarxa Santa Tecla al llarg del darrer any.

Els professionals d’Atenció Primària de la Xarxa van presentar un total de 49 casos clínics, dels quals l’organització en va seleccionar una dotzena, que finalment són els que s’han exposat a l’auditori del Celler de Vila-seca. Els casos exposats van ser diversos i de gran interès per als assistents (tuberculosi, diabetis tipus LADA, sífilis latent, infeccions d’orina de repetició, síncope, nutrició, obesitat infantil, etc.).


Altres notícies:


Per a la doctora Adelina Fallada, coordinadora de la jornada, especialista en Medicina Familiar i Comunitària i responsable de la comissió de Formació Mèdica d’Atenció Primària de la Xarxa Santa Tecla, la jornada de casos clínics “és una gran eina perquè els nostres professionals de salut comunitària, que estan prestant atenció des de diferents centres, puguin compartir coneixements i experiències viscudes en el seu dia a dia als ambulatoris i consultoris d’arreu del territori. La trobada és una bona manera de fer equip i de coordinar els nostres serveis a través de la posada en comú de casos reals, sempre amb l’objectiu de millorar l’atenció a la ciutadania”.

Bona part de les guardonades amb els premis i reconeixements a les millors presentacions. Foto: Cedida

L’acte va finalitzar amb el lliurament de premis i reconeixements a les millors presentacions i amb un dinar de germanor al mateix Celler de Vila-seca.

Els treballs premiats van ser:

Primer premi.-  Síndrome d’hiperèmesi cannabinoide. A propòsit d’un cas. Dra. Jennifer Melian Soto, especialista en Medicina Familiar i Comunitària; Dra. Judith Montoya del Campo, especialista en Medicina Familiar i Comunitària i tutora de Medicina Familiar i Comunitària; Dr. Albert Josa Arque, especialista en Medicina Familiar i Comunitària; Julia Sardaña Álvarez, especialista en Medicina Familiar i Comunitària. ABS Tarragona Llevant

Segon premi.-  Síncope. Dra. Elena Bravo Lara, especialista en Medicina Familiar i Comunitària. ABS Vila-seca.

Tercer premi.-  Tuberculosi. Un problema de salut comunitària? Dra. Patricia Cordero Núñez, metge resident de Medicina Familiar i Comunitària. ABS L’Arboç.

La comissió de Formació Mèdica d’Atenció Primària de la Xarxa Santa Tecla ja comença a treballar en la preparació de la III Jornada de casos clínics, que se celebra de manera itinerant en aquells municipis on l’organització presta serveis assistencials.

 

Exposició d’art efímer de l’escola Molí de Vent de Torredembarra sobre oficis antics 

Una de les anteriors mostres d’art efímer realitzades al municipi. Foto: Cedida/Aj.Torredembarra

L’exposició d’Art efímer que es podrà veure des de la tarda del 17 fins al 19 de maig, a la plaça del Castell de Torredembarra, és un projecte interdisciplinari de l’Escola Molí de Vent. La proposta del centre és la cloenda en espais a l’exterior del municipi de les tasques que ha fet l’alumnat durant tot l’any sobre aspectes de Torredembarra. Aquest curs 2023-2024 la mostra tracta sobre els antics oficis i explora les tècniques emprades, els materials i eines utilitzats, les produccions, els usos tradicionals i actuals, la seva evolució, entre altres aspectes.

Amb aquest projecte el centre torrenc vol sensibilitzar i donar a conèixer el patrimoni cultural de Torredembarra posant el focus en l’alumnat i fer-los subjectes actius del seu aprenentatge. L’Art efímer vol generar un impacte social al municipi compartint les obres dels infants i que siguin valorades i analitzades per un públic extern.

En la 3a edició consecutiva d’Art efímer hi han participat artistes com: Rafael AguileraAdrià AguileraOlga IbarsImma FontOlga PijuanVioleta Cabrera i Meritxell Solé. També hi han col·laborat la Fundació Onada, el Centre Obert CAPICUA i l’Ajuntament a través de la regidoria d’Educació i el Pla Educatiu d’Entorn.

 

Vila-seca instal·la nous senyals i càmeres contra els abocaments irregulars

La nova ordenança estipula sancions que poden arribar fins als 30.000 euros. Foto: Cedida

L’Ajuntament de Vila-seca ha instal·lat recentment vuit senyals que indiquen la prohibició d’abocar residus i escombraries a tot el terme municipal, i informen sobre la normativa i les sancions aplicables en cas de produir abocaments irregulars en llocs no autoritzats.

Les ubicacions d’aquestes senyals són al camí del Pontet (un dels accessos al polígon l’Alba), al camí de Mas Calvó (sortida C-14), al camí dels Morts, al camí dels Morts cruïlla amb camí Mas de Larrard, a l’accés del barri de la Plana, al camí del darrere del Mas d’en Gil, al carrer del Castell i a la plaça de Ramon Berenguer IV.


Altres notícies:


A més, en aquestes zones, està previst que s’instal·lin properament càmeres de videovigilància i càmeres lectores de matrícules per a poder efectuar, per part de la Policia Local, les investigacions i aplicar les sancions corresponents, evitant així actituds incíviques que malmeten l’entorn natural i suposen un greuge pel medi ambient.

L’alcalde de Vila-seca, Pere Segura, explica que “aquest és un primer pas ferm contra l’incivisme de tots aquells que fan abocaments incontrolats de deixalles fora dels llocs establerts”, tot recordant que “aquestes accions irresponsables no només afecten la neteja i l’estètica del nostre entorn, sinó que també tenen un impacte negatiu en el medi ambient i en la qualitat de vida de tothom”.

Fruit de la nova ordenança de Civisme, l’incompliment de la normativa podrà comportar una sanció de fins a 30.000 euros. Cal recordar que els residus especials i/o voluminosos cal dur-los a la Deixalleria Municipal. El seu horari d’obertura és de dilluns a divendres de 9.00 a 13.00 h i de 16.00 a 19.00 h i els dissabtes de 9.00 a 13.00 h.

 

Creixell reuneix més de mig centenar d’aspirants per a reforçar la Policia Local

Més de 80 aspirants es van inscriure a les proves de selecció, que finalment han reunit 51 candidats i candidates. Foto: Cedida

Un total de 81 persones estàven convocades aquest dijous 9 de maig al Casal Municipal de Creixell per tal d’iniciar les proves d’accés a les dues places d’agent de la Policia Local que ha convocat l’Ajuntament de Creixell per tal de reforçar el cos municipal. La convocatòria finalment ha acabat comptant amb 51 aspirants, la gran majoria homes, que han omplert la sala gran del Casal Municipal de Creixell.

La selecció ha començat amb la prova de Cultura general, que és de caràcter obligatòria i eliminatòria. Consisteix en respondre, en un període màxim d’una hora, un qüestionari de 40 preguntes tipus test amb quatre respostes alternatives per cada pregunta, de les quals només una seria la correcta, i que han estat proposades pel tribunal i en la proporció següent: 50% de preguntes relatives a coneixements de cultura general a un nivell concordant amb el títol acadèmic requerit a la base tercera, i el 50% restant relatives a coneixements sobre l’actualitat política, social i cultural.

Després de la prova de Cultura general d’aquest dijous, els aspirants hauran de superar també en els propers dies una prova teòrica, una prova d’aptitud física, una prova psicotècnica, un reconeixement mèdic i, finalment, accedir a la fase de concurs de mèrits. Les persones que superin totes les proves d’accés a la Policia Local i que obtinguin la plaça, iniciaran el curs de Formació Bàsica de Policia, que es realitza a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya de Mollet del Vallès.

 

Cicle de tallers d’estalvi energètic per a gent gran i veïnat de Reus

Portada del díptic que s’ha editat per als tallers informatius. Foto: Cedida

L’àrea de Serveis a les Persones i Drets Socials i la regidoria de Relacions Ciutadanes de l’Ajuntament de Reus han programat per primera vegada, en el marc del Programa de Lluita contra la Pobresa Energètica, cinc tallers d’estalvi energètic entre els mesos de gener i juny, d’acord amb els casals municipals de gent gran, les associacions veïnal s i altres entitats que hi ha a la ciutat.

L’objectiu és fomentar en l’àmbit comunitari el consum responsable de l’aigua i de l’energia domèstica per tal de disminuir les despeses que se’n deriven. Qualsevol entitat de la ciutat interessada en aquests tallers, impartits pel Punt d’Assessorament Energètic (PAE) de Reus, ho pot demanar a la regidoria de Relacions Ciutadanes.

Els pròxims tallers previstos són els següents:

-El dijous 23 de maig, de 16 a 18 h, al Casal de la Gent Gran del Centre Cívic Mestral.

-El dijous 6 de juny, de 18 a 20 h, al Casal de la Gent Gran del Centre Cívic Mas Abelló.

Durant el primer trimestre d’aquest any 2024 es van organitzar quatre tallers d’aquest tipus: el 14 de febrer, al local de l’Associació de Veïns del Barri Immaculada amb la col·laboració amb Càritas Parroquial; el 27 de febrer, al local de l’Associació de Veïns de la Urbanització Xalets Quintana, ubicada al Centre Social El Roser; el 7 de març, a la seu de l’Associació de Veïns Urbanització Sant Joan i el 21 de març, al Casal de Gent Gran del Centre Cívic Ponent.


Altres notícies:


La temàtica principal d’aquests tallers, d’una hora i mitja de durada aproximada, és com es pot estalviar energia a casa. Cal portar la darrera factura d’electricitat, d’aigua i de gas. A més, en acabar cada sessió, les persones que vulguin poden fer consultes personalitzades sobre les seves factures.

L’objectiu d’aquest assessorament és informar sobre el funcionament dels subministraments, per tal que les persones assistents puguin valorar si tenen ben contractats els subministraments o si poden fer canvis i reduir la despesa energètica a través d’algun tipus de bonificació o de millora en l’ús dels subministraments o en la contractació dels serveis energètics. Algunes de les recomanacions són: reducció de la potència, canvi de tarifa, canvi de mercat lliure a mercat regulat i, sobretot, aplicació de mesures d’estalvi energètic.

A més, cal tenir en compte que per pal·liar les conseqüències socioeconòmiques derivades de la pandèmia i l’increment dels preus energètics en l’àmbit mundial, en els darrers anys s’han fet diversos canvis en la normativa que regula la pobresa energètica. Entre altres, s’ha fet una modificació de les condicions d’obtenció del bo social i s’han aprovat bonificacions per a col·lectius específics afectats. Per això, en aquestes sessions també s’informa de tots aquests canvis normatius recents, dels quals les famílies vulnerables se’n poden beneficiar. En acabar la sessió, es regala un imant de nevera amb el resum de tots els consells d’estalvi energètic que s’han explicat durant el taller.

Per a més informació sobre la pobresa energètica i l’estalvi energètic, es pot consultar la web de la Taula de la Pobresa Energètica de Tarragona i Reus: taulapobresaenergetica.cat.