Dow torna a arrancar després d’una aturada viscuda dimarts

A partir de les 11:45 hores d’avui, es preveu iniciar el procés de posada en marxa de la planta d’etilè de Dow, situada al Polígon Nord, que es troba aturada des de dimarts a les 23:45 hores degut a una caiguda de tensió durant la tempesta elèctrica.

Durant aquest període es farà ús de la torxa, essent part del procés fins que el cracker arribi al seu ritme normal de funcionament, informa la planta.

Les torxes del complex industrial formen part dels sistemes de seguretat de les plantes, i és habitual que funcionin durant els processos de parada, anomalies de procés i posada en marxa de les unitats de producció.

El Govern ha rebut en un any 127 pisos de BBVA a la demarcació de Tarragona per destinar-los a lloguer social

La consellera d’Habitatge, Meritxell Borràs

La Generalitat de Catalunya ha rebut les claus d’un nou lot de 300 habitatges cedits per l’entitat bancària BBVA per destinar-los a lloguer social.

D’aquest nou lot, 35 dels pisos es troben a municipis de la demarcació de Tarragona. Amb aquest lliurament, la xifra de pisos cedits en un any per aquesta entitat ha arribat als 127 a tota la demarcació de Tarragona i a 1.140 a tot Catalunya. Aquest lliurament s’emmarca en el conveni signat el juliol de 2016 pel qual l’entitat bancària es comprometia a lliurar 1.800 habitatges en 3 anys.

La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, i el director territorial de BBVA a Catalunya, Xavier Llinares, han mantingut una trobada per fer balanç del primer any des de la signatura del conveni, a la seu del departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge. A l’acte, hi ha assistit també el director de Promoció de l’Habitatge de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, Albert Toledo.

La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, s’ha mostrat satisfeta del funcionament d’aquest conveni “i l’agilitat a l’hora de disposar de pisos, ja que el lliurament està més avançat del previst”. “D’aquesta manera podem donar resposta als casos d’emergència de forma més ràpida, la qual cosa va en benefici de tots, ja que els pisos es troben en poblacions on fa falta habitatge social”, ha apuntat Borràs.

El Braç per fi es deixa veure al cartell de Santa Tecla

El Braç de Santa Tecla tindrà per fi protagonisme en el cartell de les festes. “Hi havia elements de la festa que costava moltíssim de sortir quan fèiem concursos d’idees, com per exemple el Braç, que no havia sortit mai. Per això vam decidir enguany fer un encàrrec (per un cost aproximat de 14.000 euros) a l’empresa Garamond”, afirmava aquest dijous la regidora de Festes, Begoña Floria, durant l’acte de presentació del marxandatge destinat a inundar els carrers de la ciutat a partir del pròxim setembre. El responsable d’aquesta societat tarragonina que aquest 2017 celebra el seu 25è aniversari, Ramon Vidiella, ha destacat el gran treball conjunt “amb l’equip tècnic de l’Ajuntament per homenatjar per primer cop aquesta icona”. De fet, és la referència principal de la imatge gràfica, que incorpora també tots els elements del Seguici, els músics tradicionals i les colles castelleres en una disposició que conforma la relíquia, coronada per la Tau i la gran palma del martiri.

Desvetllada la imatge, tot la resta va rodant. El representant del Ball de Diables de Tarragona, Enric Garriga, explicava que la samarreta (amb un cost de 12 euros) tindrà enguany una novetat: hi haurà talles 1 i 2 per respondre a la preocupació de pares i mares que les volien per als seus nens i nens més petits”. La tirada inicial serà de 6.000 i es començaran a vendre a partir de la primera quinzena d’agost en el llocs habituals a més d’Esports Catedral (carrer Major), un punt cèntric que permetrà la seva fàcil adquisició pels turistes.

El membre de la Colla de Diables Vorama del Serrallo i Víbria de Tarragona, Rafael Lluís, explicava per la seva banda que la motxilla tindrà un cost de 6 euros i una tirada inicial de 1.200 unitats. “L’any passat en vam vendre unes 1.500”.

Lianna Troya, de la Moixaganga, era l’encarregada de presentar el mocador, “amb roba de cotó, color marquesí, lletres en platejat i sense any perquè es puguin reutilitzar”. Es vendran bàsicament a bodegues i també a l’Abacus del carrer Gasòmetre com a novetat. Les 1.500 unitats tindran un preu de cinc euros. El Tatto, per la seva banda, costarà 1 euro i es podrà adquirir o bé a l’estand de Festes o directament als membres de la Moxiganga.

El got serà no retornable

Finalment, Natxo Pasqual, de Combinats SCCL, ha parlat també del got reutilitzable (amb un cost d’1 euro) “i no retornable” destacant “la manera com els restauradors ens han rebut amb els braços oberts”. Pel que fa a les xapes, el seu cost és d’1 euro i es podran comprar a l’estand de les festes situat al vestíbul del Teatre Tarragona a partir de l’11 de setembre.

 

El ple de divendres atorgarà el títol de Fill Predilecte a Jaume Marí

Jaume Marí (al centre) presidia l'Associació Provincial de Paràlisi Cerebral de Tarragona (APPC) i de l'Aspace. Foto: APPC

Jaume Marí (al centre) presidia l’Associació Provincial de Paràlisi Cerebral de Tarragona (APPC) i de l’Aspace. Foto: APPC

Al Consell Plenari d’aquest divendres 21 de juliol es proposarà engegar l’expedient per tal d’atorgar el títol de fill predilecte de la ciutat a Jaume Marí Pamiès, fins ara director general de l’Associació Provincial de Paràlisi Cerebral la Muntanyeta, que va morir sobtadament el passat 12 d’abril de 2017.

Jaume Marí era Enginyer Tècnic Industrial i Enginyer Tècnic Informàtic i havia desenvolupat la seva carrera professional com a Tècnic Informàtic, com a cap del Departament d’Explotació Informàtica i Responsable d’Atenció Informàtica, tot això a Repsol Petróleo, (1979-1995). L’any 1995, decideix dedicar els seus esforços a la gestió empresarial compaginant-los amb la gestió d’entitats sense afany de lucre (gerència de MAES S.A. i presidència/gerència d’APPC), amb una dedicació especial a la Muntanyeta.

Tarragona acull les millors experiències dels ports estatals en digitalització de serveis externs i interns

A la inauguració han assistit Josep Andreu, president del Port; Josep Fèlix Ballesteros, alcalde i president alhora de la fundació; José Llorca Ortega, president de Puertos del Estado.

Les constants renovacions tecnològiques obliguen a replantejar maneres de fer. En tots els àmbits. I és per això que Tarragona ha acollit aquest dijous una iniciativa primerenca en l’àmbit estatal. La sala d’actes de l’Autoritat Portuària ha acollit la jornada ‘Smart Digital Port’, organitzada per la Fundació Tarragona 2017 Smart Mediterranean City amb la complicitat del mateix port, del ministeri de Foment a través de Puertos del Estado i de Repsol.

Segons el director de l’event, Víctor Montero, la intenció és fer front “al procés de canvis del model de gestió dels ports davant la modernització que imposa l’era digital”. És per això que des dels responsables de l’organització es va optar “per crear tres taules de debat. La primera, ‘Smart Port’, per parlar sobre com introduir aquestes eines que ja existeixen dins de la gestió interna. La segona, que hem titulat ‘Green Port’, gira al voltant dels temes mediambientals (incorporar per exemple sensors de qualitat de l’aigua i de l’aire) i la tercera, Port Sincromodal, vol donar solucions a la gestió de càrreques i tràfic de vaixells”.

“Per cadascuna d’aquestes taules hem invitat representants de ports espanyols que siguin models d’èxit en en els seus camps”, afegia, Montero, “amb la voluntant de crear un foro permanent, amb pretensions de perllongar-se en el temps i en el qual estaria invitat Puertos del Estado, que servís per poder intercanviar experiències i coneixements”.

A la inauguració han assistit Josep Andreu, president del Port de Tarragona; Josep Fèlix Ballesteros, alcalde de Tarragona i president alhora de la fundació; José Llorca Ortega, president de Puertos del Estado, i Ramón Ignacio García, director general APT.

Les costes tarragonines presenten 23 banderes vermelles a els seves platges

Mapa amb les banderes quan s’havia arribat a 17 banderes vermelles. Font: Protecció Civil

Fins a un total de 23 banderes vermelles onegen a la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre aquest dijous pel mal estat de la mar. Es tracta de la costa catalana que més banderes vermelles presenta en aquesta jornada.

Que siguin 23 banderes no vol dir que siguin 23 platges. En alguna platja, donada la seva extensió, hi ha més d’una bandera.

A Tarragona ciutat, cinc platges presenten bandera vermella, és a dir, totes elles a excepció d’alguna caleta petita, informa Protecció Civil. Si sumem els diferents trams de les platges de la ciutat on hi ha bandera vermella, n’hi ha fins a nou. A Torredembarra, són quatre les afectades, mentre al Vendrell són tres, dues a Roda de Berà i Cunit, una a Salou, a La Pineda ui l’Ametlla de Mar.

Altres 25 platges presenten bandera groga i 51, grisa. A la resa de la costa catalana, el Barcelonès presenta cinc banderes vermelles, dos el Maresme i dos la Costa Brava.

Més informació en aquest enllaç.

Fundación Repsol lanza una nueva edición de su programa educativo Energía con conciencia

Fundación Repsol lanza una nueva edición del programa educativo Energía con conciencia, que trata de mostrar a los estudiantes de 3º y 4º de secundaria cómo ser más eficientes en el uso de los recursos energéticos.

Para participar, los centros educativos tienen hasta el 9 de octubre para inscribirse a través del formulario en fundacionrepsol.com.

Energía con conciencia es un programa educativo de Fundación Repsol que lleva a los alumnos de 3º y 4º de la ESO diferentes actividades prácticas y educativas para que, de una forma lúdica, sean conscientes de la necesidad de ser responsables en el uso de los recursos energéticos.

Con la ayuda de sus profesores, los alumnos desarrollarán una simulación de auditoría energética de sus centros educativos, aprendiendo como con pequeños gestos se puede ahorrar en las facturas de los consumos energéticos. Además, los mejores informes podrán participar en el Campeonato Energía con conciencia, exponiendo sus propuestas para lograr ser más eficientes. Los dos mejores centros recibirán un premio en metálico para poner en marcha las mejoras recogidas en la auditoría.

Además, en este proyecto destaca la colaboración de voluntarios Repsol, que comparten una jornada escolar con los alumnos. Los voluntarios son profesionales de la compañía energética, que realizan junto a los estudiantes diferentes experimentos y dinámicas, en las que, entre otras muchas cosas, les ayudan a montar circuitos eléctricos, a comparar diferentes aislantes o a descubrir cuánta energía consumen los aparatos en su día a día, como ordenadores, cargadores o microondas.

Hasta el 9 de octubre los centros educativos podrán inscribirse para desarrollar este programa educativo a través del formulario en fundacionrepsol.com, donde también se pueden consultar las bases de participación de Energía con conciencia.

Fundación Repsol facilitará todos los materiales y la participación es gratuita. La convocatoria se dirige a centros educativos de la Comunidad de Madrid; Región de Murcia; provincia de A Coruña; provincia de Ciudad Real; provincia de Tarragona, provincia de Vizcaya y, como novedad este año, también de Cantabria.
Desde el lanzamiento de este programa ya han participado más de 3.000 alumnos de secundaria pertenecientes a centros educativos situados en Madrid y en los entornos de los complejos industriales de Repsol y Petronor en A Coruña, Cartagena, Puertollano, Tarragona y Vizcaya.

Además, más de 180 voluntarios Repsol han colaborado en esta actividad, orientada a concienciar a los más jóvenes para construir un futuro más sostenible.

Els Castellers de Vilafranca dimiteixen de la coordinadora en desacord per la gestió dels drets d’imatge

El president dels Castellers de Vilafranca, Joan Badell,

Els Castellers de Vilafranca han anunciat aquest dijous que dimiteixen de la junta de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC), on ocupaven una vicepresidència, per la polèmica generada arran de la gestió dels drets d’imatge de les retransmissions televisives de les diades. Els Verds afirmen que actuen “per coherència” entenent que no poden continuar formant part d’un òrgan amb el qual tenen “grans diferències de criteri en la gestió i la línia d’actuació”.

La gota que ha fet vessar el got ha estat la “incapacitat manifesta”, asseguren, de gestionar els drets d’imatge per a les retransmissions televisives de les diades de forma col·lectiva. Amb tot, els Castellers de Vilafranca es mantenen com a membres de la Coordinadora i afirmen que ni han posat ni posaran “cap impediment” per cedir als actors implicats els drets d’imatge gratuïtament.

En declaracions a l’ACN, el president dels Castellers de Vilafranca, Joan Badell, ha explicat que discrepen en la “forma i la manera de funcionar” i es mostren decebuts perquè en quatre mesos no s’ha pogut resoldre el conflicte per la gestió de drets. “Això ens ha generat molt desgast a nosaltres, a la resta de colles i a la mateixa Coordinadora”, ha precisat.

Tarragona destina 125.000 euros en ajuts a la contractació d’aturats

El regidor Francesc Roca.

L’Ajuntament de Tarragona, a través de la Conselleria d’Ocupació i Desenvolupament Econòmic, ha obert la línia de concessió d’ajuts a la contractació a persones en situació d’atur. En total s’ofereixen 125.000 €, que es distribuiran entre les empreses que acreditin la contractació dels participants dels programes de polítiques actives d’ocupació promoguts pel Servei Municipal d’Ocupació.

Poden optar als ajuts totes aquelles persones jurídiques que contractin, mitjançant el Servei d’Intermediació Laboral de l’Ajuntament de Tarragona, una o diverses persones que estiguin participant o hagin participat en algun programa de polítiques actives d’ocupació promogut pel Servei Municipal d’Ocupació. El termini per presentar les sol·licituds finalitza el 31 de juliol.

Els ajuts permeten abonar l’import corresponent al 50% de les despeses generades per la contractació, fins a un màxim de 6.000 € per cada persona contractada per un període d’un any, a jornada completa.

Per tenir dret a l’ajuda, el temps mínim de contractació ha de ser tres mesos i, com a mínim, del 50% de la jornada de treball habitual. D’altra banda, les empreses han de tenir com a mínim un centre de treball al terme municipal de Tarragona, o bé la persona o persones contractades han de ser residents a la ciutat.

Aquest és el quart any consecutiu que s’ofereix aquesta línia d’ajuts. En les tres convocatòries anteriors s’han repartir 173.677,81 €, que han servit per ajudar a la contractació de 40 persones.

El conseller d’Ocupació i Desenvolupament Econòmic, Francesc Roca, ha recordat que “aquesta línia d’ajuts directes a la contractació reforcen l’aposta de Tarragona Impulsa per contribuir a l’esforç de les empreses perquè generin ocupació. En aquest sentit, programes com 30 Plus, Fem Ocupació per a Joves i Joves per l’Ocupació també subvencionen la contractació dels participants”.

Les bases i tota la informació referent a la convocatòria es poden consultar a la Seu Electrònica de l’Ajuntament:https://seu.tarragona.cat/ajutsPublic/showPublicacion/7764

Un tren de la línia Lleida-Barcelona, amb 60 minuts d’endarreriment

Un tren que recorre la línia Lleida-Barcelona-França, i que passa per Tarragona, ha hagut d’aturar a l’altura de Les Borges Blanques per una incidència en un tren de mercaderies. L’aturada s’ha produït passades les sis del matí d’aquest dijous. S’està gestionant un servei alternatiu per carretera.

Posteriorment, s’ha pogut reemprendre la marxa, però el comboi porta 60 minuts d’endarreriment. Des de Montblanc s’ha format un tren especial per cobrir l’horari del tren afectat.

Un home que dispara balins provoca la por entre els veïns de Segur de Calafell

Imatge d’arxiu d’un vehicle dels Mossos d’Esquadra durant una actuació policial. Foto: Mossos d’Esquadra

Tarda de por a Calafell, després que veïns d’aquesta localitat donessin l’alerta a primera hora de la tarda per la presència d’un home que ha disparat reiteradament una escopeta de balins contra diversos vianants, si bé finalment no ha causat cap ferit. Tant la Policia Local com Mossos d’Esquadra han pentinat la zona del carrer Rector Triadó de Segur de Calafell i el seu entorn, segons ha informat ‘Diari de Tarragona’, per localitzar-lo, sense èxit.

Els veïns han declarat al rotatiu que coneixien l’home perquè no era el primer cop que protagonitzava un succés similar. De fet, afirmaven que tindria problemes mentals, i reconeixien l’estat d’angoixa el què viuen per la reiteració dels casos. A més, ja hauria sigut responsables d’altres aldarulls en el barri.

 

Les pernoctacions en apartaments turístics a la província creix un 3% en el primer semestre

L’Associació d’Apartaments Turístics Costa Daurada i Terres de l’Ebre (AAT), celebra aquest mes de juliol el seu 40 aniversari. Actualment l’AAT representa a més de 80 empreses i professionals del sector dels apartaments i ofereix més de 4.000 allotjaments i 24.000 places d’apartaments turístics degudament legalitzades. Pel que fa a l’allotjament en apartaments turístics, durant el 2016 i en l’àmbit de tota la província, es van registrar 2.150.000 pernoctacions, un 6% més que el 2015 i van ser més de 445.000 els visitants que es van allotjar en apartaments amb una mitjana d’estada de 4,9 nits -la mitjana més alta dels diferents tipus d’allotjament-.

Peculiaretats de cada zona

De gener a juny d’aquest 2017, les pernoctacions en apartaments turístics han crescut un 3% a la nostra província, segons dades de l’Observatori Turístic del Parc Científic i Tecnològic de Catalunya. El sector apartamentístic té una elevada demanda a la Costa Daurada i Terres de l’Ebre i el seu principal nínxol de mercat es troba en les famílies (80%). Curiosament, l’hàbit de llogar un apartament per anar de vacances passa de pares a fills.

El turista és de proximitat, de ciutats com Barcelona, Lleida, Saragossa, Navarra, La Rioja i el País Basc. La Costa Daurada també rep, tanmateix, molt de turisme francès, britànic, belga i irlandès. I, darrerament, gràcies a Internet, s’ha detectat un increment del turisme rus. A la zona d’Hospitalet de l’Infant i Mont-roig hi ha més turisme alemany, mentre que a l’àrea de Salou, Cambrils i Vila-seca, la Pineda hi trobem més francesos i nacionals. De fet, cada zona té les seves peculiaritats. Per exemple, Salou és on hi ha més apartaments de lloguer de tota la província.

Segons el president de l’entitat, Joan Calvet, “en aquests moments estem molt enfocats en treballar amb l’Administració per regularitzar l’oferta apartamentística. Som coneixedors que, en xifres globals, només hi ha un 55% de l’oferta regulada. La Generalitat estima que a tota Catalunya hi ha 500 mil places d’allotjament en apartaments i que en té regulades 277 mil”. Calvet afirma que “buscarem una solució pel problema de l’allotjament turístic il·legal i continuarem treballant per dignificar el nostre sector perquè rebi el respecte que mereix”.

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca munta una ‘platja’ davant els bancs com a protesta

Els membres de la PAH, simulant anar a la platga dvant una oficina bancària de Barcelona. Foto: PAH

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) ha protagonitzat aquest dimecres noves accions reivindicatives a Barcelona, Blanes i Tarragona.

També s’han mobilitzat en desenes de municipis de l’Estat espanyol. Les accions s’han dut a terme per donar suport a la seva proposta de llei d’habitatge, presentada el passat mes de març al Congrés. Amb aquesta llei, la plataforma vol garantir el “descans real” per a totes les persones que pateixen l’emergència habitacional, així com demanar més drets col·lectius en matèria d’habitatge. La proposta recull mesures per acabar amb els desnonaments, les deutes de per vida, els lloguers impagables, els habitatges buits i els talls de subministres.

Els activistes han decidit convertir les oficines en “platges” com a forma de protesta front als directius de bancs i subministradores. “Estan de vacances als seus iots mentre continuen produint-se 173 desnonaments cada dia”, ha destacat Luís Sanmartin, portaveu de la campanya de la llei d’habitatge de la PAH a Barcelona.

També ha remarcat que, actualment, un 11% de la població està patint pobresa energètica. Per això, des de la plataforma han reivindicat la necessitat que la nova llei arribi a totes les famílies afectades. “Volem que les propostes estiguin recollides i garanteixin una seguretat a la que puguin adherir-se totes les famílies de l’estat”, ha explicat Luis Sanmartí.

Mor el policia local que va disparat per l’assassí de Miami Platja

Imatge del lloc on es va produir el tiroteig el passat 6 de juliol. Foto: Àlex Recolons

El sergent de la Policia Local de Gavà que el passat 6 de juliol va resultar ferit durant el tiroteig que es va produir davant el tanatori del municipi ha mort aquest dimecres segons han confirmat fonts municipals. L’autor del tiroteig, Jorge Casas, havia presumptament assassinat el seu exsogre uns dies abans a Miami-Platja.

L’agent, de 50 anys, va ingressar el mateix dia 6 a l’Hospital Universitari de Bellvitge amb una ferida a la mandíbula junt amb el seu company de patrulla, també ferit.

En un comunicat, l’Ajuntament de Gavà ha informat que tot i que en un primer moment l’equip mèdic va aconseguir aturar l’hemorràgia de la ferida, posteriorment el sergent va patir un infart cerebral molt extens del que no s’ha pogut recuperar.

El consistori, que ha decretat tres dies de dol, ha anunciat que distingirà amb la Medalla de la Ciutat els dos agents que van intervenir en els fets.

ACN

Tarragona prohibirà a partir de divendres la venda d’animals al carrer i als mercats

Una parada de vend d’animals. Foto: animalados.com

El ple municipal d’aquest divendres resoldrà les al·legacions presentades i aprovades definitivament per l’entrada en vigor de la nova ordenança sobre tinença responsable d’animals a la ciutat de Tarragona, aprovada el desembre passat. No es permetrà la venda en mercats o al carrer ni que els animals estiguin sols en terrasses de nit.

Aquesta ordenança compta per primera vegada amb una normativa específica reguladora de la tinença, la cura i la protecció dels animals, que fins ara estava inclosa en l’ordenança general de convivència ciutadana i ús dels espais públics.

“La nova ordenança resolt definitivament que la venda d’animals, en mercadets i a la via pública, se suspèn a tota la ciutat”, diu Ana Santos, consellera de Serveis a la Ciutadania de l’Ajuntament de Tarragona. Altres aspectes resumits d’aquesta ordenança pionera de Tarragona, que milloren són:

Condicions de tinença

· S’assegura el benestar de les bèsties, incloent-hi l’activitat física. S’evitaran riscos pels animals i molèsties pels veïns
· No es poden deixar sols els animals entre les 22h i les 08 h en patis i terrasses.
· Les mascotes no poden ser maltractades ni física ni psicològicament. Han d’estar en espais que no limitin els moviments. No poden estar lligades permanentment.
· A l’estiu els vehicles s’aparcaran a l’ombra per evitar alteracions degut a les temperatures altes de més de 23 graus. En cap cas els animals hi podran restar més de 30 m.
· Caldrà una caseta o aixopluc adient, amb espai suficient, net i airejat.
· Els gossos de guàrdia no poden estar lligats més de vuit hores i s’ha de retirar els excrements diàriament.

Pel que fa a agressions

· Els propietaris de gossos que hagin causat lesions, han de facilitar les dades de la persona agredida.
· Cal comunicar l’agressió i presentar la tarja sanitària a l’Ajuntament.
· Si és precís, s’ha de sotmetre l’animal agressor a observació veterinària.

Convivència a la ciutat

· Els animals, amb els seus propietaris, podran accedir a les platges des de el 16 d’octubre fins 31 de març.
· Es podran crear espai acotats per dur les mascotes tot l’any. Els animals no poden veure en fonts públiques, estanys ni rius. L
· Els pipi-can són d’ús exclusiu dels gossos i gosses degudament censats i amb microxip.
· Els gossos, els gats i les fures han d’estar obligatòriament censats i identificats.

Vila-seca anuncia que acabarà amb l’atur en dos anys

Poblet i regidors de l’Ajuntament, posant avui amb la nova fornada de treballadors contractats pel consistori. Foto: Tarragona21

Vila-seca se situarà pràcticament amb el que es coneix com atur estrutural (ja no pot baixar més) en dos anys. Aquesta és l’optimista previsió de l’alcalde, Josep Poblet, si la tendència de creixement econòmic es manté i també si es mantenen les polítiques municipals d’ocupació.

Vila-seca té un atur de només l’11,2% per cent. Al mes de gener passat era del 17%. Les destacades inversions anunciades en els propers dos anys a l’entorn de Vila-seca fan ser també optimista al consistori.

Aquest estiu, l’Ajuntament considera que l’atur ja baixarà del 10 per cent. “Estem sortint plenament de la crisi”, ha anunciat l’alcalde, i les famílies “començaran a veure el final del túnel en 2018 i 2019”.

Abans de la crisi, Vila-seca havia arribat gairebé a un atur zero, del 5 o 6 per cent de la població activa, el que es considera atur estructural, format per col·lectius que ja no comptabilitzen, com les mestresses de casa. Concretament, en juliol de 2007, l’atur a Vila-seca era del 5,65%. Poblet vaticina que en 2019 es pot arribar a un atur “del 6 o del 7 per cent”, pràcticament inexistent si tot segueix igual.

Però això és fonamental la política d’ocupació i formació que fa l’Ajuntament des de 2008 i que enguany suposarà una aportació econòmica d’1.580.000 euros. En el que portem d’any, 587 persones han trobat feina, i en el període entre 2013 i 2017, la mitja ha estat de 600 a 700 persones anuals “com a resultat de l’acció municipal”, ha subratllat l’alcalde en la presentació del balanç de 2016 i la projecció de 2017. Pobler ha subratllat “l’extraordinari esforç de dedicació” que s’ha fet la darrera dècada des de l’Ajuntament, remant contra la crisi.

Vila-seca ocupa el priemr lloc del rànquing de municipis catalans de mes de 20.000 habitants en despesa en foment de l’ocupació, 53,49 euros per habitant, i el segon lloc en municipis de més de 10.000 habitants.

Ocupació municipal

De manera directa, l’Ajuntament haurà contractat 50 peons i dos encarregats en 2017. Ara ha acabat el primer pla d’ocupació i ha començat el segon aquest mes de juliol.

Quant a modalitats d’ajut a la contractació, el consistori n’ha establert fins a set, amb ajuts que van des dels 2.000 als 6.000 euros (que és el cas de majors de 45 anys i amb contractes indefinits). D’altra banda, de gener a maig de 2017, un total de 136 empreses i professionals han demanat incentius municipals per a la contractació de persones aturades. Les emprses poden ser de fora del terme de Vila-seca, però la persona contractada ha de ser de Vila-seca.

Cursos de formació

Pel que fa a cursos de formació, entre gener i maig de 2017, un total de 127 alumnes se n’han beneficiat d’ells.

En resum, entre 2012 i 2016, l’Ajuntament va posar en marxa diversos plans d’octuació municipal dirigits a persones aturades amb especials dificultats d’ocupació per donar cobertura al sector de població més castigat per la crisi. En 2017, s’incorpora una primera acció fomativa en Competències Clau (habilitats personals, habilitas socials i recerca activa de feina) i un Curs de construcció, de 40 hores.

D’altra banda, 15 joves discapacitats gaudeixen enguany del programa Joves per l’ocupació. Es tracta de joves amb un grau de discapacitat igual o superior al 33%. Altrament, 10 joves més entre els 18 i 19 anys (no discapacitats) han pogut trobar feina. Un darre apunt, el programa Treball i formació ha donat feina a quatre persones amb durades contractuals diferents.

J. Garcia

Una tempesta nocturna deixa 425 llamps caiguts a la Ribera d’Ebre

Llamps d’aquesta passada matinada caient al Baix Camp. Foto: Jaume Alegre

Una petita i ràpida tempesta va travessar a darrera hora del dia d’ahir el nord de la Terra Alta, la Ribera d’Ebre, el Priorat i el Camp de Tarragona.

A Catalunya es van detectar uns 640 llamps, 425 dels quals van descarregar a la Ribera d’Ebre. La majoria de les precipitacions recollides van ser minses i només destaquen els 7 l/m² de Margalef i els 4 l/m² de Riba-roja d’Ebre, informa TV3

EnergíaNacción premia a tres cortos sociales


EnergiaNaccion.org ha desarrollado, junto con Fundació Privada En Xarxa y con el apoyo de Fundación Repsol y el Ayuntamiento de Vila-seca, el programa “Joves, Càmara… Energia en Acció” en el que han participado 61 jóvenes de entre 12 y 22 años, durante más de 3 meses.

En total se han realizado catorce cortometrajes en los que se abordan diferentes temáticas sociales, como el acoso escolar, la violencia de género en la escuela y en casa, la sexualidad o el racismo.
Los seleccionados, que han recibido entre 150 y 400 euros para realizar actividades de ocio y tiempo libre, han sido:

1. “La música del silenci” sobre la discapacidad y la amistad
2. “Over & over” sobre el acoso escolar y la conciencia
3. “Intro” sobre la importancia de luchar por los sueños y encontrar la inspiración

Penélope, integrante del equipo realizador de “Over & over”, ha destacado “el gran esfuerzo y dedicación para realizar los cortometrajes”, así como el reto de rodar en diferentes localizaciones con varios extras, “nos ha encantado y esperamos que el año que viene se repita y lo haremos aún mejor.”

A través de esta iniciativa se trata de empoderar a los jóvenes para desarrollar su talento y reflexionar sobre sí mismos y su entorno, reflejando sus ideas en un cortometraje que ayude al resto de la sociedad a tomar conciencia de los problemas actuales de los jóvenes.

Los participantes han asistido a diferentes talleres de guión, grabación y montaje. En este proceso han contado con el apoyo y asesoramiento de voluntarios Repsol en Tarragona. La experiencia les ha permitido disfrutar a la vez que aprendían, aunque en algunos casos hayan tenido que enfrentarse a algunas “dificultades”, como tener que madrugar para conseguir la mejor luz para sus cortos.

Por otro lado, los voluntarios que han acompañado a los jóvenes han podido ver en primera persona cómo con la motivación adecuada y aplicando habilidades de liderazgo se pueden llevar a cabo grandes retos. Según Miguel Guerrero, uno de los voluntarios organizadores de EnergiaNaccion.org, “acompañar a jóvenes con circunstancias muy diversas a realizar un proyecto tan ambicioso y personal como es un cortometraje ha resultado una experiencia no solo gratificante, sino también excepcionalmente positiva para mí como persona y profesional de una gran empresa vinculada con el Camp de Tarragona como es Repsol.”

Sobre EnergiaNaccion

EnergiaNaccion fue uno de los tres proyectos ganadores de “Transforma tu Energía”, un programa de emprendimiento social para voluntarios de Fundación Repsol, que se lanzó por primera vez en Tarragona.
Esta iniciativa pionera permitió a más de una treintena de voluntarios convertirse en diseñadores y gestores de su propio plan de voluntariado. Finalmente, cada uno de los tres proyectos ganadores recibió 6.000 euros por parte de Fundación Repsol para su puesta en marcha.

En el caso de EnergiaNaccion, seis trabajadores de Repsol en Tarragona han llevado a cabo el proyecto con la participación de decenas de voluntarios que se han sumado a este programa de cortometrajes para jóvenes de Vila-seca.

En adelante EnergiaNaccion continuará lanzando programas para empoderar jóvenes a lograr grandes retos, apoyándose en el acompañamiento de profesionales de empresas del territorio comprometidos en crear una sociedad mejor.

Más información: energianaccion.org

Banderes blaves per a les platges de l’Arrabassada, la Móra, la Savinosa i Tamarit

La regidora Ivana Martíez, amb la Bandera blava. Foto: Mauri

Les platges de  l’Arrabassada, La Móra, la Savinosa i Tamarit han revalidat enguany la Bandera blava.  La consellera de Medi Ambient, Ivana Martínez, destaca que “el manteniment del guardó és un reconeixement europeu a la garantia de la qualitat de les nostres platges, i posa en valor la tasca feta per buscar l’equilibri entre l’ús del recurs natural i el respecte de l’entorn.”

Els guardons de la Bandera blava els atorga un tribunal internacional de la FEE (Fundació d’Educació Ambiental), amb la col·laboració de l’Associació d’Educació Ambiental i del Consumidor (Adeac).  Aquest guardó, reconegut a escala internacional, valora i premia la gestió ambiental i la seguretat, les instal·lacions i la prestació òptima dels serveis i la informació i l’educació ambiental. També exigeix a les platges una qualitat de l’aigua excel·lent.

La gent gran de Tarragona ja disposa d’una ‘finestreta única’ on plantejar els seus dubtes

El nou punt servirà per donar respostes en els tractes amb l’administració, a més de per donar a conèixer les activitats municipals adreçades a la gent gran.

Situada a la planta baixa de l’edifici municipal de la plaça Imperial Tarraco, la nova Oficina d’Informació per a la Gent Gran ha estat inaugurada aquest dimarts amb la intenció d’esdevenir “el rovell d’ou de les 14 llars que tenim a la ciutat funcionant com oficina centralitzada de totes elles”. Així ho ha expressat la consellera de Serveis a la Persona, Ana Santos, en un acte que ha comptat també amb la presència de l’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros.

Aquest nou servei (en el qual hi treballen dues persones a temps complert) vol “donar sortida als dubtes que havien detectat els serveis municipals de Gent Gran Activa de com fer determinats tràmits i serveis, tant de l’Ajuntament com externs”, explicava la regidora. “Per exemple -afegia-, com demanar cita per renovar el document d’identitat, com renovar la targeta de l’autobús o bé on adreçar-se pels viatges de l’Imserso”. El nou punt servirà per donar respostes en els tractes amb l’administració, a més de per donar a conèixer les activitats municipals adreçades a la gent gran.

Alhora, la sala compleix una doble funció, perquè està pensada com “un lloc agradable en el qual es pot llegir la premsa, i que disposa d’una taula, cadira i sofà per a que els usuaris puguin petar la xerrada”.