Resum: Un centenar d’actuacions a la via pública a conseqüència del temporal a Tarragona ciutat

Imatge la caiguda de la pèrgola del Parc de les Granotes.

La Diputació de Tarragona ha lamentat que el temporal d’ahir es va endur la mèlia centenària situada davant del Palau que n’és la seu. L’arbre estava catalogat.

Treballadors de la Brigada Municipal i de la Brigada d’Intervenció Ràpida estan treballant per minimitzar les incidències provocades pel temporal d’ahir a la tarda. La retirada de la pèrgola del Parc de les Granotes és l’actuació que més s’allargarà, ja que la BIR està retirant els pilars i una grua retirarà les peces. Posteriorment, es tornarà a construir.

“Ahir a la tarda la prioritat es va centrar en la seguretat de les persones i en restablir el trànsit dels punts més afectats per les fortes pluges”, ha explicat aquest migdia el conseller d’Espais Públics, José Luis Martín. Tant ell com l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, han recorregut les principals zones afectades pel temporal. Encara aquest matí hi havia carrers de Boscos de Tarragona tallats per la caiguda d’arbres. Segons la Guàrdia Urbana només una persona va resultar ferida, quan es va trencar la cama a conseqüència del fort cop d’un banc que estava dins una zona comunitària.

De les 17.00h. a les 22.00h. es van fer un centenar d’actuacions, de les quals una cinquantena van anar a càrrec de la Guàrdia Urbana. De fet, la policia local va rebre 194 trucades i 40 efectius van estar treballant per pal·liar els desperfectes del temporal. També es van activar 8 voluntaris de Protecció Civil que van actuar d’urgència per restablir el trànsit, bàsicament tallant i apartant arbres de la via pública.

Així mateix, també el servei de neteja s’ha reforçat aquest matí amb 3 escombradores i 6 operaris més de suport. “La ciutat va recuperant la normalitat”. I ha afegit l’alcalde Ballesteros: “totes les actuacions s’estan fent amb recursos propis a excepció de la restauració de la pèrgola, que haurà de tenir un pressupost i una adjudicació específica”.

Circ i Pretori, reoberts

Pel que fa als monuments històrics, ahir va tancar portes el Circ i el Pretori. A conseqüència de les fortes pluges caigudes va cedir una tanca que limita el Circ i es van trencar vidres de grans dimensions de la Sala del Sarcòfag del Pretori. Aquest matí s’hi ha estat treballant i, des de fa més d’una hora, ja s’ha tornat a obrir el monument al públic.

BALANÇ DELS DANYS:

  • Rambla Nova: caiguda d’un arbre al tram del Balcó del Mediterrani que es va retirar ahir a la tarda perquè avui hi havia mercat.
  • Rambla nova: tram tocant al balcó, caiguda de branques grosses i un arbre partit.
  • Jardí de la Reconciliació: nombrosos arbres arrencats de soca. El parc està tancat pel perill que comporta fins que s’hagi sanejat tot.
  • Les Granotes: caiguda de la pèrgola amb trencament dels pilars. En aquests moments hi ha la BIR retirant runa. S’ha contractat una grua gran per poder retirar amb seguretat la pèrgola afectada.
  • Parc de les Granotes: hi ha un pi centenari de grans dimensions arrencat de soca i una tipuana justa a l’entrada de l’Amfiteatre partida que s’està enretirant.
  • Boscos de Tarragona: ahir van caure 30 arbres i, avui al matí, a l’alçada de la Residencial, encara hi havia uns 10 arbres que tallaven el trànsit. Són arbres de particulars que hauran de retirar els propietaris.
  • Sant Salvador: la Brigada Municipal està revisant l’arbrat.
  • Branques trencades de menor tamany a diferents indrets de la ciutat i brutícia general pels parcs que a poc a poc s’està recollint.
  • Carrer afectats per arbres caiguts: (st Francesc, president Tarradelles, Rambla president Companys, Gran Canària, carretera de Boscos, Via Augusta, carrer dos de Bonavista, Enric morera, Camp de mart, Vidal i Barraquer, accés Platja Llarga, passeig del Miracle, Passeig Sant Antoni, Solimar, Llorito, Monnars, carrer Granada i Cervantes.
  • Estació Renfe: part de la teulada va caure i els Bombers van treure una peça que tenia perill de caure.

Prop de 300 trucades al 112 des del Tarragonès i l’Alt Camp per la tempesta

Una botiga, afectada per la caiguda dos arbres al Passeig Jaume I de Salou. Foto: Cedida

El telèfon d’emergències 112 de Catalunya ha atès fins a les 8.30 hores d’aquest matí 616 trucades relacionades amb les fortes pluges. La majoria s’han fet des del Tarragonès (210), l’Alt Camp (76), el Barcelonès (57), el Vallès Occidental (42), el Baix Camp (34) i el Baix Penedès (34).

Per municipis, la majoria de trucades s’han realitzat des de Tarragona (111), Valls (71), Barcelona (42), el Catllar (32) i Salou (32).

La majoria de trucades han estat per caiguda de branques i arbres, inundacions, obstacles a la calçada i risc estructural. De les 616 trucades, 312 s’han derivat als Bombers de la Generalitat. També s’han derivat 293 trucades als diferents cossos de policia, que han atès incidències per branques i obstacles a carreteres i carrers i per grans bassals.

Segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya SMC, les estacions meteorològiques on s’ha registrat superació del llindar d’intensitat de pluja durant tot l’episodi (20l/m2 en 30 minuts) són:

Pantà de Siurana (Priorat) 62.1 (l/m2)
Gandesa (Terra Alta) 40 (l/m2)
Horta de Sant Joan (Terra Alta) 38.1(l/m2)
Margalef (Priorat) 34.3 (l/m2)
Ulldemolins (Priorat) 28.3(l/m2)
Les Borges Blanques (Garrigues) 25.9 (l/m2)
Vinyols i els Arcs (Baix Camp) 25.7 (l/m2)
Baldomar (Noguera) 25.6 (l/m2)
Golmés (Pla d’Urgell) 25.3 (l/m2)
Riudoms (Baix Camp) 24.8 (l/m2)

Entre les 21 hores d’ahir i fins a les 8 hores d’aquest matí, els Bombers de la Generalitat han atès 95 avisos relacionats amb la pluja i el vent. Per regions d’emergències:

– Regió d’Emergències Metropolitana Nord: 27
– Regió d’Emergències Tarragona: 26
– Regió d’Emergències Metropolitana Sud: 23
– Regió d’Emergències Centre: 10
– Regió d’Emergències Girona: 7
– Regió d’Emergències Lleida: 1
– Regió d’Emergències Terres de l’Ebre: 1

La major part dels serveis han estat per caiguda d’arbres o altres elements a la via pública, per atendre inundacions en baixos i soterranis, i algun vehicle atrapat per l’aigua.

Primer balanç a Salou: 60 punts afectats i caiguda d’arbres de grans dimensions

Treballs dels serveis de la Brigada, neteja i jardineria a Salou. Foto: Twitter Ajuntament de Salou

A l’hora del primer balanç dels desperfectes ocasionats a Salou, l’Ajuntament ha xifrat en 60 els punts afectats al llarg de la població, especialment a la zona de Llevat del municipi, en carrers com Valls, Brussel.les, la platja llarga -on han caigut 12 pins-, Carles Buïgas, la urbanització Cova Mar o el Cap Salou.

A les platges, el mobiliari i els tendals han sortit volant, informava la regidora de Manteniment de la Ciutat, María José Rodríguez.

“Han estat molts els arbres de grans dimensions caiguts, molt pins i alguna palmera”, relatava la regidora. “Hem de valorar el servei que va prestar Protecció Civil, les Brigades i les dues concessionàries de jardineria, que es van activar per enretirar els arbres caiguts i deixar preparats els carrers per netejar-los avui, uns carrers que a més eren plens de rames”. No hi ha hagut ferits i sí cotxes afectats per la caiguda de rames.

La tempesta va començar a les sis de la tarda i els treballs es van perllongar de nit fins que ja no s’hi veia.

Es manté tallada una carretera d’accés al Catllar i encara hi ha cambrilencs sense llum

Operaris enretirant arbres a Salou. Foto: Policia Local

A causa de els fortes pluges d’ahir, Trànsit informa que es manté tallada al Catllar la carretera TP-203, mentre la TP-2039, que també ho estava, ha estat reoberta a les 9:30 d’aquest dijous.

D’altra banda, s’ha restabler el subministrament elèctric a 500 abonats d’aquesta població. A Cambrils encara hi ha 203 afectats.

En un altre ordre de coses, les pluges han obligat a un sobreesforç de les brigades i treballadors municiapls de diferents poblacions del Camp de Tarragona durant la nit i matinada, com en els casos de Salou, Valls o Torredembarra, entre d’altres.

Treballs de nit a Valls. Foto: Twitter A. Batet

D’altra banda, els Bombers de la Generalitat han rebut un total de 87 avisos entre les nou del vespre i les set del matí per incidències relacionades amb la pluja, dels quals 25 han estat a la Regió d’Emergències Metropolitana Nord, 24 a la de Tarragona i 19 a la Regió d’Emergències Metropolitana Sud.

En total, des de l’inici de l’episodi, s’han produït 269 avisos arran de 531 trucades al telèfon d’emergències 112. D’aquestes, prop del 40% han estat al Tarragonès, seguit de l’Alt Camp i el Baix Camp, amb el 13,7% i el 6,2% del total, segons dades de Protecció Civil, que manté l’alerta del Pla Inuncat.

En aquest sentit, aquest episodi de pluges han deixat 40 litres per metre quadrat en 30 minuts a Gandesa (Terra Alta) i 34,3 litres a Margalef (Priorat), superant així el llindar de 20 litres per metre quadrat.

Redacció / ACN

Dos creuers arriben dissabte al Port de Tarragona

A la imatge, el creur Wind Surf

Els creuers Wind Star i Wind Surf de la companyia Windstar Cruises atracaran el proper dissabte 21 d’octubre a la terminal de creuers del Port de Tarragona, ubicada al dic de Llevant.

Es tracta de dos creuers de 134,2 i 187 metres d’eslora, respectivament, amb 148 i 312 passatgers, que arribaran a les 7 hores i tenen prevista la sortida per a les 17h. Ambdós vaixells arriben procedents de Barcelona i la seva propera destinació és Eivissa.

Aquests creuers han atracat en diferents ocasions al Port de Tarragona, aquest any el Wind Surf haurà atracat quatre cops a les nostres instal·lacions i el Wind Star dos cops.

 

 

La tempesta deixa un ferit al carrer Gasòmetre i desenes d’arbres caiguts en una vintena de carrers (fotos i vídeo)

Imatge del passeig marítim: Foto: R. Villareal

L’arbre caigut a la Rqambla Nova que ha obligat a tallar el trànsit. Foto: R. Villareal.

Els estralls han estat importants a la zona de Boscos. Foto: twitter d’Albert

Un dels arbres emblemàtics situat davant la Diputació ha caigut per culpa de la tempesta. Foto: Teresa Felvi

Foto: Teresa Felvi

Les dues imatges superiors mostren els estralls a la Rambla Nova. Fotos: Oliver Márquez

Estat de la zona situada a l’entorn del Mercat Central.

La forta tempesta de pluja i vent que ha caigut aquesta tarda de dimecres en pocs minuts arreu del territori ha provocat nombrosos estralls que han provocat almenys més de 100 sortides de Bombers, principalment per culpa de la caiguda d’arbres i inundacions a baixos.

Pel que fa a Tarragona ciutat, des de l’Ajuntament ha fet públic un balanç a partir de les dades recollides per la Guàrdia Urbana. Només a Boscos han caigut 20 arbres i hi ha molts carrers tallats. L’últim tram de la Rambla Nova també està tallada per la caiguda d’un arbre i es té constància d’un ferit (s’hauria trencat una cama) al carrer Gasòmetre després que sortís volant un banc d’una zona comunitària.

Alhora, diverses palmeres també haurien caigut al passeig marítim. A més, el consistori ha comunicat que demà dijous no obrirà portes el Circ i el Pretori. A conseqüència de les fortes pluges caigudes aquesta tarda una tanca del Circ ha caigut i també s’han trencat vidres de la Sala del Sarcòfag del Pretori, per la qual cosa demà restarà tancat al públic per poder arranjar els desperfectes.

Hi ha més d’una quinzena de carrers afectats per arbres caiguts, entre els quals, Sant Francesc, Rambla president Companys, carretera Boscos de Tarragona, via Augusta, Camp de Mart, accés a la platja Llarga, platja del Miracle i passeig de Sant Antoni. A més, segons ha detallat l’Ajuntament, hi ha diverses façanes afectades, així com baranes de balcons. A la Rambla Nova hi ha una cornisa a punt de caure i s’ha balisat la zona.

També al carrer Deltebre ha caigut una teulada d’un bloc de pisos i també s’ha protegit la zona. Part de la teulada de l’estació de trens està afectada i els Bombers han tret una peça que perillava de caure.

Destrosses provocades per la tempesta a Salou. Foto: Cedida

A Salou també hi ha hagut desperfectes al carrer amb arbres caiguts, alguns pins sobre vehicles i furgons antidisturbis de la policia espanyola.

Un arbre afectat a Toredembarra. Foto: Ajuntament

Pel que fa a la resta de poblacions, s’han produït desprendiments a la carretera comarcal C-242 de Reus a Cornudella en cinc punts. A Torredembarra hi ha problemes de subministrament elèctric i un arbre a caigut a la zona de Pompeu Fabra. Valls ha estat un dels municipis més afectats amb el que es podria considerar un petit tornado per la força del vent, amb arbres arrencats, canaletes i torretes per terra i murs que s’han desplomat sobre vehicles estacionats.

Pel que fa a Cambrils, l’Avinguda Diputació ha estat tallada al trànsit en motiu de la pluja. En aquesta localitat s’està comprovant si hi ha hagut danys al cablejat de telefonia en algunes zones, i hi ha hagut diversos desprendiments de taulades. Posteriorment, s’ha recuperat la circulació.

Afectacions en un carrer del Catllar. Foto: Twitter Ajuntamet

Terres de l’Ebre

L’episodi de pluges generalitzades que ha provocat destrosses sobretot al Camp de Tarragona ha fet que Protecció Civil activi l’alerta del Pla especial d’emergències per inundacions a Catalunya (INUNCAT). Entre els registres de precipitació acumulada més significatius destaquen els 113 l/m2 del pantà de Siurana, els 110 l/m2 a Gandesa o 42 l/m2 a Horta de Sant Joan (Terra Alta).

Les pluges i el vent han fet que es tallessin les carreteres TV-3301 a Bot (Terra Alta), i la TV-3531 a Gandesa. A més també s’han produït afectacions puntuals de trànsit per petites esllavissades a les vies: T-741 i C-233 a Flix (Ribera d’Ebre), T-334 a Horta de Sant Joan, i C-13 a Camarasa.

Prealerta als ferrocarils

Protecció Civil també ha emès una prealerta del pla d’emergències en el transport de viatgers per ferrocarril FERROCAT pel tall de circulació de trens a la línia R15 entre Riudecanyes i Reus per manca de tensió a conseqüència de la caiguda d’un arbre a la catenària.

A més de les incidències al Camp de Tarragona, també n’hi ha hagut a les Terres de l’Ebre, sobretot a Gandesa, bàsicament per inundacions en baixos, locals o pàrquings i un vehicle atrapat per l’aigua. A Ponent, també hi ha hagut diversos serveis a Lleida, Mollerussa i Linyola per atendre inundacions en baixos i garatges.

Dades de Protecció Civil

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), al terç sud de Catalunya es preveu que les precipitacions puguin superar els 40 l/m2 en 30 minuts fins el vespre. A partir del vespre les precipitacions afectaran les comarques del litoral i prelitoral central amb registres que poden superar els 20 l/m2 en 30 minuts.

Registres de precipitació acumulats

Pantà de Siurana: 113 l/m2

Gandesa: 110.3 l/m2

PN dels Ports: 54.8 l/m2

Horta de Sant Joan: 52.5 l/m2

Ascó: 46.4 l/m2

Vinebre: 40.8 l/m2

Benissanet: 38.9 l/m2

Aldover: 36.8 l/m2

el Perelló: 31.1 l/m2

Falset : 31.1 l/m2

Torroja del Priorat: 30.3 l/m2

Informació de Bombers a les 18.00 hores

Els Bombers de la Generalitat han rebut, des de les 10 hores d’aquest matí i fins les 18.00 hores, 43 avisos relacionats amb la pluja. D’aquests, 10 s’han registrat a la demarcació de Lleida, 17 a la de Tarragona i 16 a les comarques de les Terres de l’Ebre.

En aquest sentit, a Lleida els serveis són per atendre inundacions en baixos i garatges i, cal destacar que a Tarragona, dels 17 avisos, 6 han estat a la ciutat de Tarragona i 4 a Salou. Són sobretot serveis relacionats amb la caiguda d’arbres, branques i elements de la via pública. Pel que fa als 16 avisos de les Terres de l’Ebre, cal destacar que 10 s’han registrat a Gandesa, bàsicament per inundacions en baixos, locals o pàrquings, i per un vehicle atrapat per l’aigua. D’aquests serveis, els Bombers han desplaçat 3 dotacions per una inundació als baixos d’una residència de Gandesa. Com a mesura preventiva, i mentre s’efectuen les tasques d’esgotament d’aigua, els usuaris han estat traslladats a la planta superior. Fins al lloc també s’hi han desplaçat 6 patrulles dels Mossos d’Esquadra i una ambulància del SEM, que no ha hagut de fer cap assistència.

Les pluges també han provocat afectacions en el subministrament elèctric de diferents municipis. Endesa ha informat de les següents afectacions:

Horta de Sant Joan (Terra Alta): 709 abonats afectats.

Bot (Terra Alta): 491 abonats afectats

Demarcació de Tarragona: Les precipitacions s’estan desplaçant cap a Tarragona i s’estan produint diferents incidències en el subministrament elèctric.

(Vídeo cedit per Tarragona Ràdio i que correspon a Torreforta)

Imatge de Valls, que ha patit un petit tornado. Foto: CatInfo

Arbre caigut enmig de l’entramat urbà de Valls. Foto: Ajuntament de Valls

Intervenció dels Bombers a Valls. Foto: Ajuntament de Valls

Imatge de la tempesta a La Canonja, on hi ha hagut caiguda de diversos arbres.

Pànic al col·legi Sant Pau (vídeo)

L’espectacular tempesta viscuda la tarda del 18 d’octubre a Tarragona ha provocat escenes de pànic al col·legi Sant Pau de Tarragona, on els escolars podien obervar a través dels vidres com anaven queient les branques dels arbres del pati.

Tretze atesos a l’Hospital de Valls per l’esclafit

Valls ha estat un dels municipis més afectats aquesta tarda per la forta tempesta caiguda al Camp de Tarragona amb el que es podria considerar un petit esclafit per la força del vent, amb arbres arrencats, canaletes i torretes per terra i murs que s’han desplomat sobre vehicles estacionats.

Pels volts de les sis de la tarda el que molts ja consideren un esclafit ha escombrat la zona centre i nord de Valls en qüestió d’uns minuts. Fins a 13 persones han hagut de ser ateses al Pius Hospital de Valls per lesions lleus -4 d’elles en un accident lleu de trànsit. Precisament l’entorn del centre hospitalari ha estat una de les zones on s’han registrat desperfectes. Si més no, un dels punts més afectats ha estat l’àmbit de l’estació d’autobusos, on el temporal ha arrencat arbres i ha causat destrosses a habitatges, comerços i vehicles estacionats en vials entre l’estació i la plaça del Quarter. Un dels carrers que ha acumulat més danys ha estat el carrer de Francesc Català i Roca, que ha hagut de ser tallat al trànsit.

Destrosses en un habitatge de Valls aquest 18 d’octubre. Foto: Roger Segura / ACN

En un establiment proper, el propietari del bar-restaurant La Parada ha patit un fort tall de vuit centímetres al cap que l’ha obligat a ser operat d’urgència al Pius Hospital. “Ell estava treballant i en sec han començat a petar tots els vidres, i un ha anat a parar darrere la barra i li ha causat el tall”, ha explicat Maria, la seva dona. Una treballadora, Maria Méndez, explica que han estat moments de molt nervis. “Ha vingut la tempesta i tot s’ha començat a moure molt, hi havia gent i estàvem espantats, tot ens ha començat a caure al damunt, l’amo s’ha tallat i ha hagut de marxar… molt de desastre, molta pena”, ha dit.

En un bloc de pisos de la zona, l’esclafit ha arrencat part del revestiment d’una paret mitgera. Hi ha hagut diversos habitatges afectats, com el de Joan Manel Martínez, on el vendaval s’ha emportat la galeria del seu pis. “El meu fill de 16 anys era sol a casa i m’ha dit que hi anés ràpid que queien els balcons i que tot volava per casa”, relata Joan Manel. “El vent ha trencat els vidres i ha entrat per una banda del pis, que dóna a la façana principal, i l’ha creuat de punta a punta, com una canonada, sortint per l’altra banda”, afegeix. Fins al lloc dels fets s’hi han traslladat responsables de l’Ajuntament i personal de Protecció Civil.

El consistori obrirà aquest dimecres una oficina per atendre els afectats per desperfectes als seus immobles. Segons han informat fonts municipals a l’ACN, les principals afectacions a Valls per l’intens temporal han estat per arbres caiguts a la via pública, mobiliari urbà destrossat, danys a immobles, comerços i en alguns equipaments, com unes teulades arrencades al complex esportiu del Vilar. També s’han registrat problemes a l’entrada a Valls per la carretera de Barcelona. En paral·lel hi ha hagut talls de llum en barris perifèrics com els habitatges de la Colla Vella, els Pisos de Clols i la urbanització Bon Sol. L’esclafit també ha deixat un rastre de d’arbres caiguts al barri del Fornàs i entorn de la carretera del Pla de Santa Maria.

ACN

El Govern anuncia 159 noves places per a gent gran, persones amb discapacitats i malalties mentals al Camp de Tarragona

La consellera de Treball, Dolors Bassa, en roda de premsa amb el delegat del Govern a Tarragona, Òscar Peris, i el director dels serveis territorials, Francesc Tarragona,. Foo: Roger Segra / ACN

La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha anunciat aquest dimecres un increment de 159 noves places amb finançament públic per a persones grans, persones amb discapacitat i persones amb malaltia mental al Camp de Tarragona.

Aquest augment, del 4,2%, correspon a 99 places residencials, a deu d’atenció diürna en centres de dia per a gent gran, a 22 places per a persones amb discapacitat i a 28 places per a persones amb malaltia mental, tant de llar residència com de llar amb suport.

Destaquen les 24 places que es disposaran a la residència Horts de Miró de Reus -que porta cinc anys tancada-; deu places per al centre de dia de Blancafort (Conca de Barberà) i unes altres deu per a la residència Alt Camp, a Valls.

El Departament invertirà més de 774.000 euros durant aquest quart trimestre en la creació d’aquestes 159 places. Bassa ha destacat que la planificació es fa en base a criteris d’equitat i d’equilibri territorial i amb la voluntat de “revertir les retallades” dels últims anys.

D’altra banda, el director dels serveis territorials, Francesc Tarragona, ha anunciat que al novembre es posarà en marxa una nova Unitat d’Infants a la residència Villablanca de Reus, de l’Institut Pere Mata. Aquest nou servei, que rebrà el nom de residència Àtria, disposarà de dotze places per a infants i joves d’entre 6 i 18 anys amb trastorns mentals i de conducta. Fins ara, el territori no disposava d’aquest recurs, per la qual cosa aquestes persones havien de ser ateses en altres centres de Catalunya.

La consellera Bassa ha explicat que, entre els anys 2016 i 217, s’hauran creat 347 noves places al Camp de Tarragona. Pel que fa a les de residència, ha assenyalat que amb la demanda existent s’ha realitzat un estudi per aconseguir l’equitat territorial, que els demandants puguin anar al lloc més proper possible i, de retruc, atendre les llistes d’espera.

En aquest sentit, al Camp de Tarragona hi ha una llista d’espera de 1.770 persones -409 només a Tarragona ciutat-, entre les quals també s’inclouen les que han sol·licitat un trasllat. “Alguns ja estan residència i pràcticament tots reben un servei, com el d’atenció domiciliària. No estan desatesos”, ha subratllat Bassa, qui s’ha mostrat convençuda que les llistes s’aniran reduint.

La consellera ha recordat que una plaça de residència té un cost de 1.800 euros mensuals de mitjana i ha denunciat que l’Estat incompleix la seva aportació al copagament previst en la Llei de Dependència. El director dels serveis territorials, Francesc Tarragona, ha destacat que els esforços d’inversió es concentraran a les comarques del Tarragonès i el Baix Camp, i amb menor intensitat a l’Alt Camp.

A Blancafort (Conca de Barberà) es disposaran deu places de centre de dia a l’equipament municipal construir el 2011, que donaran servei a persones residents al poble, però també als municipis veïns de Solivella, Pira, Sarral i Belltall.

A Reus, l’esperada residència d’Horts de Miró, amb capacitat per a 58 places, s’estrenarà després de cinc anys que finalitzessin les obres amb 24 places. La residència Alt Camp de Valls n’afegirà deu més, també per a gent gran. La resta de places previstes en l’ampliació s’aniran distribuint en base a la demanda d’entitats que no són de titularitat pública, ha afegit Francesc Tarragona.

El director dels serveis territorials ha posat en valor que el 70% de les places residencials del Camp de Tarragona disposen de finançament públic. En el cas de les adreçades a persones amb malalties mentals, la xifra s’enfila al 87,5% i, en el de discapacitats físics i intel·lectuals gairebé és del 100%. L’escull es troba en els centres de dia, que ofereixen un 50% de places públiques.

En paral·lel, el Govern també ha anunciat aquest dimecres un increment d’hores d’atenció precoç a la demarcació en els coneguts com Centres de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (CDIAP). L’increment, en aquest cas, és de 391 hores, arribant a les 98.767.

Després de presentar l’increment de places públiques, que en total passaran de 2.759 a 2.868 aquest any 2017, la consellera ha inaugurat les instal·lacions del nou CRAE de la Casa Sant Josep de Tarragona. Bassa s’ha felicitat per l’increment de places a la ciutat, però ha recordat que el Govern impulsa una remodelació del sistema. El motiu és l’arribada, cada cop més massiva, de menors no acompanyats al país -uns 150 al mes en l’actualitat-. Finalment, la consellera també ha visitat el Grup Pere Mata de Reus, on s’obrirà la nova Unitat Infantil residencial.

Roger Segura / ACN

Canvis a la L-21 de l’EMT per les obres de la passarel·la al passeig marítim

Amb motiu de la instal·lació d’una grua grans dimensions per les obres de la passarel·la al passeig marítim, fins diumenge 22 d’octubre a les 8 del matí, el pas pel vial William Bryant restarà tancat en tots dos sentits. Per tant, la L‐21 efectuarà el següent recorregut alternatiu: Estació, Orosi, Apodaca, Gasòmetre, Prat de la Riba, Ramón y Cajal, Pau Casals, Estanislau Figueres, Rambla Vella i enllaçarà amb la ruta habitual.

L’EMT informa que no es podran garantir els horaris establerts per les parades en tot el recorregut durant aquests dies i demana disculpes per les molèsties que es puguin ocasionar.

La indústria química farà servir gas residual procedent de fàbriques d’acer per a l’elaboració de plàstics

L’equip de Covestro lidera el projecte finançar per la Unió Europea, ‘Carbon4PUR’.

L’ús de diòxid de carboni i altres gasos residuals com a nova font de matèries primeres està adquirint cada vegada més rellevància a nivell europeu. Un nou consorci format per 14 socis de set països i liderat pel fabricant de materials Covestro, investigarà l’ús de gasos de combustió del sector de l’acer per a produir plàstics d’una forma especialment sostenible i eficient. D’aquesta forma serà possible estalviar cru, la matèria primera utilitzada en els mètodes convencionals. El projecte, denominat Carbon4PUR, abasta diversos sectors i està finançat per la Unió Europea.

“Junts estem en bon camí per aconseguir una innovació crucial: la barreja de gasos residuals provinents del sector de l’acer pot proporcionar-nos carboni per a processos químics. Al final, aquest carboni pot usar-se per produir materials d’aïllament i revestiment”, va explicar Markus Steilemann, membre del Consell de Direcció de Covestro i responsable d’Innovació, Màrqueting i Vendes a la companyia. “Això ens ajuda a ampliar la nostra base de recursos i a reduir l’impacte climàtic en tota la cadena de valor. Alhora, unim les nostres forces associant-nos amb socis industrials i acadèmics a tot Europa”.

Cooperació internacional

El nou projecte posa en marxa una cooperació sense precedents que abasta des de les fonts de gasos residuals als fabricants de plàstics. La Unió Europea dóna suport a la iniciativa Carbon4PUR juntament amb SPIRE, una aliança europea públic / privada per a la innovació en recursos i eficiència energètica potenciada per processos industrials. S’han proporcionat aproximadament 8 milions d’euros al llarg de tres anys. Així mateix, els socis industrials aportaran més inversions per maximitzar encara més aquesta col·laboració.

De manera específica, l’objectiu del projecte és usar combinacions de diòxid i monòxid de carboni generats durant la producció d’acer per generar poliols – components clau de materials aïllants i de revestiment basats en poliuretà i que, tradicionalment, s’obtenen del petroli.

Una petjada de carboni molt menor

Aquest procés en fase de desenvolupament és especial perquè elimina els recursos necessaris per separar el gas residual en els seus diferents components. Per contra, la barreja de gas utilitza un procés químic catalític per produir de forma directa components i elements intermedis per a la producció de poliuretans. D’aquesta manera, és possible reduir la petjada de carboni entre un 20% i un 60%.

Ja hi ha les condicions ideals per a la posada en marxa del projecte pilot: a Fos-sur-Mer, al sud de França, hi ha una fàbrica d’acer d’ArcelorMittal i una fàbrica de producció de Covestro. En el consorci per a la recuperació de gas participen socis institucionals i acadèmics, com RWTH Aachen University, TU Berlin, Dechema, Imperial College London, les universitats de Gent i Leiden, el Commissariat à l’énergie atomique et aux Energies Alternatives de França, South pole Carbon Asset Management, Grand Port Marítim de Marseille i PNO Innovatieadvies. Des de la seva base al sud de França, Covestro podria proporcionar els seus productes intermedis innovadors a altres socis industrials, com a Recticel, un fabricant belga d’escuma de poliuretà, i a Megara Resins, un subministrador grec per al sector de revestiments.

L’any passat, Covestro va començar a utilitzar diòxid de carboni per produir un precursor per l’escuma de poliuretà suau, un material dissenyat per al seu ús en mobles entapissats i matalassos. La companyia també està investigant l’ús de matèries primeres basades en CO2 en noves àrees d’aplicació.

Mor un nen de tres anys a Cambris en caure a una piscina

Un nen de tres anys ha mort ofegat aquesta tarda a Cambrils en caure a la piscina de la masia on vivien els seus pares, a la partida de les Comes, ha informat Diari de Tarragona.

Els seus pares l’han tret de la piscina i l’han dut a l’Hospital Lleuger de Cambrils. Un helicòpter d’Emergències Mèdiques s’ha desplaçat a les immediacions de l’Hospital lleuger. Magrat els intents de reanimar-lo no ha estat possible salvar-li la vida.

El Port de Tarragona es consolida com un dels principals importadors del sector fructícola

Desplaçament de càrrega de fruita al Port de Tarragona. Foto: Cedida

El Port de Tarragona participa un any més a la fira Fruit Attraction, que se celebrarà a Feria de Madrid del 18 al 20 d’octubre. Tot Europa es donarà cita en aquesta fira que, any rere any, incrementa el seu reconeixement a nivell internacional, amb un total de 45.000 m2 i 1.500 empreses participants.

El Port assistirà a la fira amb un estand, dintre de l’espai de Puertos del Estado, i ja té entrevistes formalitzades, no només amb empreses importadores i exportadores del sector, sinó també amb empreses comercialitzadores i navilieres.

Tarragona, un port de referència

El tràfic de fruites i verdures està assistint a un important creixement al Port de Tarragona. El 2016 es va tancar amb resultats de tràfic de productes fructícoles superant les 170.000 tones, un 6,1% més que durant l’any anterior, amb especial protagonisme dels kiwis, principalment de Nova Zelanda, i de les pinyes i els plàtans, que arriben procedents de Costa Rica i Colòmbia.

El Port de Tarragona és un sòlid referent internacional que ha aconseguit un progressiu posicionament en el rànquing de ports espanyols, consolidant els bons resultats tot i el context econòmic.

La localització estratègica al sud d’Europa ha contribuït a reforçar les relaciones internacionals, especialment en la importació de fruita, consolidant-se com a port d’entrada per a la fruita tropical a la Península Ibèrica. Alhora, per donar sortida al tràfic hortofructícola, el Port de Tarragona compta amb unes infraestructures i uns serveis intermodals que el converteixen en la millor opció de la Mediterrània per a la distribució cap a la Península i Europa.

Instal·lacions i serveis eficients

El Port compta amb unes instal·lacions refrigerades de més de 20.000 m2 i amb una terminal de contenidors que complementa els serveis a l’exportació, facilitant els serveis de valor afegit per a aquest tràfic: picking, consolidació, controls de qualitat, etiquetatge… De la terminal de fruita, cal especificar que està operada per Fruport i està adaptada per a recepció de fruita paletitzada.

L’oferta de serveis es concreta amb un ampli i modern Punt d’Inspecció Fronterera (PIF), amb totes les seves instal·lacions homologades per a l’entrada de fruites a la UE. També compta amb controls de qualitat específics, controls de temperatura, sistemes de seguiment de càrregues via RF i una gran varietat de serveis logístics de valor afegit.

La infraestructura portuària tarragonina disposa de dues àrees dedicades exclusivament al tràfic de fruita, amb rampes ro-ro, una línia d’atracament de 350m i 230m respectivament i uns calats de 8,50m i 10,50m cada un. En total, la terminal de fruita compta amb 100 connexions per a contenidors reefer i disposa de 12 naus refrigerades –a només 50m del moll- amb una capacitat de 20.000m2, apta per a 170.000 palets de productes.

Connexions marítimes amb els principals productors

El Port de Tarragona disposa de connexions marítimes amb els principals països exportadors de fruita, que es tradueixen en serveis regulars amb Nova Zelanda, Costa Rica, Colòmbia i República Dominicana. La major part dels kiwis que es consumeixen a la Península entren per les instal·lacions tarragonines, així com diferents varietats de pinyes, plàtans i alvocats. L’oferta de serveis regulars es completa amb el Canadà i els Estats Units d’Amèrica.

Covestro, reconocida al producir materiales innovadores para la construcción ligera del futuro

 

Covestro recibió el segundo premio en la categoría ‘Mejor innovación ligera’ por su ‘A-cover’.

Los materiales ligeros han alcanzado grandes índices de demanda, y no solo en el sector del automóvil. Los fabricantes de dispositivos electrónicos como, por ejemplo, ordenadores portátiles, tablets y smartphones, también desean reducir el peso de sus productos. Las ventajas con obvias: los consumidores aprecian los dispositivos finos y ligeros y los fabricantes se benefician de menores costes de envío, además de disminuir el impacto medioambiental en logística.

Bajo este contexto, Covestro ha desarrollado una innovadora tecnología de compuestos que abre las puertas a un futuro sostenible para productos ligeros. Esta tecnología está basada en termoplásticos reforzados con fibra de carbono (CFRTP) en combinación con un método de producción altamente eficiente. La compañía ha recibido el Premio Europeo a la Innovación en Plásticos de este año por su compuesto “A-Cover” para la próxima generación de ordenadores portátiles. Este desarrollo también logró un segundo puesto en la categoría de “Mejor Innovación en Peso Ligero”.

Superando los límites
“La obtención de este premio confirma nuestra capacidad para superar los límites con nuestros CFRTP y satisfacer las necesidades del futuro”, afirmó Michael Schmidt quien, junto a David Hartmann, dirige el departamento de compuestos termoplásticos en Covestro. “Estos compuestos son ideales para la producción de componentes más finos, más ligeros y, al mismo tiempo, más robustos para los dispositivos informáticos”.

David Hartmann destaca en especial la importante ventaja en reducción de peso: “En comparación con una aleación convencional de magnesio y aluminio, conseguimos una reducción de aproximadamente el 15%. El compuesto A-Cover muestra la misma capacidad de flexión y rigidez torsional que un material metálico”. Los CFRTP cumplen con el estándar de alta inflamabilidad V-0 de Underwriters Laboratories.

Michael Schmidt, Co-CEO de compuestos de CFRTP de Covestro, con el premio de la compañía

Diseño moderno
Los compuestos ofrecen a los diseñadores de productos un nivel de libertad para el diseño sin precedentes. Por ejemplo, varias combinaciones de resina y carbono o de fibras de vidrio pueden utilizarse para lograr efectos ópticos. También pueden crearse texturas como, por ejemplo, en el molde o mediante pulido, fresado CNC y corte con láser.

Los compuestos A-Cover consiguen la calidad cercana a la de una superficie Clase A. Un recubrimiento sostenible de dos componentes basados en agua con adhesión óptima a sustratos de policarbonato proporciona una mejora visual y facilita los diseños personalizados.

Producción rápida y eficiente
Bajo un concepto de “fabricación de molde sencillo”, Covestro combina en un único proceso los tres pasos convencionales de precalentamiento, termoformado e integración funcional. De este modo, la compañía obtiene un doble resultado: una reducción considerable de costes y una disminución de los tiempos de ciclo.

Los Premios Europeos a la Innovación en Plásticos son otorgados por la asociación sectorial paneuropea PlasticsEurope y la Society of Plastics Engineers (SPE). Los premios reconocen a las compañías que usan plásticos para el desarrollo de nuevas ideas, métodos, productos o tecnologías que satisfacen las necesidades de la sociedad, cumpliendo al mismo tiempo con las demandas en materia de sostenibilidad.

Ja són prop de 700 les empreses que han marxat de Catalunya

Almenys 691 empreses han traslladat la seu social fora de Catalunya des del passat 1 d’octubre, segons les dades del Col·legi de Registradors. Aquesta xifra no inclou les companyies de Tarragona, Lleida i Girona que han fet el moviment entre el 13 i el 16 d’octubre.

Entre aquestes dates, han marxat 59 empreses només de Barcelona. Del 2 al 9 d’octubre, van ser 219 les companyies que van traslladar la seu. Només el dia 10, n’hi va haver 177 i el dia 11, 155. Entre l’11 i el 13 en van ser 81. Des del dia del referèndum, n’hi ha 38 que han fet el camí invers: han portat el domicili social des d’altres parts de l’Estat cap a territori català.

Pel que fa a les empreses que han portat la seu social a Catalunya, n’hi va haver 16 entre el 2 i el 9 d’octubre. El dia 10 n’hi va haver 6, el dia 11, en van ser 8 i hi ha 6 casos entre els dies 11 i 13. Només a Barcelona, en van arribar dos entre el 13 i el 16 d’octubre.

Entre les darreres que ha maxat figura Codorniu, present a Catalunya des del 1551, és a dir, fa més de 450 anys.

Detinguts dos joves, amb 55 antecedents policials, que acabaven d’entrar a robar en una casa a Tarragona

Agents dels Mossos d’Esquadra, en una imatge d’arxiu

 

Els Mossos d’Esquadra van detenir divendres passat dos homes, de 22 i 24 anys, de nacionalitat espanyola, un veí de Tarragona i l’altre sense domicili conegut respectivament, com a presumptes autors d’un delicte de robatori amb força a domicili i un robatori amb força a interior de vehicle.

Faltaven pocs minuts per a les tres de la matinada quan una patrulla dels Mossos va anar a un requeriment ja que dos joves havien saltat la tanca d’una casa situada al Nou Eixample Nord de Tarragona. Pocs minuts més tard, els dos individus van saltar de nou a l’exterior i van fugir del lloc.

Ràpidament, els Mossos van establir un dispositiu de recerca amb la informació que van poder recollir al lloc dels fets. Gràcies a la col·laboració ciutadana, només uns minuts més tard, a uns 200 metres del carrer on s’havia produït el robatori, els agents van localitzar dos homes que coincidien amb la descripció dels autors del robatori.

Els detinguts, segons van comprovar els agents, havien forçat la porta del garatge de la casa i havien accedit a l’interior.

En l’escorcoll als dos detinguts, els Mossos els hi van trobar un tornavís amb el que haurien forçat la porta de l’immoble. A més, els individus també portaven documentació a nom d’una tercera persona.

Les gestions posteriors van permetre comprovar que la documentació intervinguda procedia d’un robatori amb força a interior d’un vehicle que el seu propietari havia denunciat el dia anterior. Segons la víctima, havia deixat el seu cotxe estacionat durant el matí del 12 d’octubre a l’avinguda del President Lluís Companys de Tarragona i, quan va tornar, va trobar que algú havia desencaixat el vidre d’una de les finestres i li havien sostret diversa documentació.

Els dos detinguts van passar a disposició judicial dissabte i van quedar en llibertat amb càrrecs.

Accions d’urgència de la Brigada a cinc carrers al voltant de Ramon i Cajal

Un operari, durant unes tasques de millora als carrers de Tarragona. Foto: Mauri Fernández

La campanya ‘Tarragona, posa’t a punt’, que va endegar la primera quinzena d’agost la conselleria d’Espais Públics continua arranjant el paviment asfàltic, el de les voreres de carrers i places i tots els desperfectes a la via pública.

En concret, la Brigada d’Intervenció Ràpida enceta aquesta setmana les tasques intensives de reparació de voreres a carrer Sevilla, Prat de la Riba, Lleida i Doctor Mallafré i arranjaran l’asfalt del carrer Ramon i Cajal, molt malmès pel trànsit rodat.

La setmana vinent, del 16 al 22 d’octubre, els operaris de la Brigada d’Intervenció Ràpida treballaran altres carrers de Llevant com Cala Romana, Boscos i La Móra. També faran reparacions de voreres i asfaltat a Sant Pere i Sant Pau.

Així mateix, la BIR va actuar la setmana passada a les voreres de Sant Antoni Maria Claret, Vidal i Barraquer, Pau Casals i Guillem Oliver. Així mateix, també van arranjar l’asfalt dels carrers Caputxins, Soler, Gasòmetre i Colom.

Altres carrers on han actuat les darreres setmanes són a les voreres de l’avinguda Andorra, Pere Martell, Vidal i Barraquer i Ramon i Cajal i va reparar l’asfalt de Vidal i Barraquer, avinguda Andorra, República Argentina i el carrer Pere Martell.

“Vam iniciar la campanya intensiva a l’agost i no hem parat de reparar i arranjar la via pública amb l’objectiu de millorar l’espai públic de Tarragona. Actualment -explica el conseller d’Espais Públics, José Luis Martín-, tenim 35 incidències obertes, de les quals 19 procedeixen de l’Epp, 7 per reclamacions telefòniques i 9 per inspeccions. Continuem i no pararem fins que Tarragona estigui a punt”.

La primera zona la ciutat ja ha experimentat aquesta posada a punt és La Floresta-L’Albada-Parc Riu Clar-Torreforta-El Pilar-Torrenova-La Granja-Icomar-Riu Clar. En total es van fer més de 34 actuacions.

Tres setmanes d’actuació

“Els operaris de la Bir actuaran per espai de tres setmanes actuant a aquests barris de la ciutat”, afegeix el conseller Martín.

Una altra de les zones que ja s’han arranjat és el tram de la Rambla Nova que toca a Plaça Imperial, Marqués de Montoliu, Gasòmetre, Pare Palau, Enric d’Ossó, Sant Antoni Maria Claret, carrer Goya, Pere Martell, avinguda Andorra, Prat de la Riba, Ramon i Cajal fins a arribar a la Part Baixa.

La Conselleria d’Espais Públics de l’Ajuntament de Tarragona va posar en marxa la Brigada d’Intervenció Ràpida el 30 de juliol de 2008.

Aquest servei es complementa amb la Brigada Municipal i soluciona les petites reparacions de la via pública d’una manera eficaç i sense esperes prolongades.

Els ciutadans poden informar de qualsevol tipus de deficiència de la via pública a través del telèfon gratuït disponible les 24 h durant els 7 dies de la setmana: 900 200 274

Torreforta impulsa un Centre adreçat a persones que estan patint una situació traumàtica

Aquest passat dilluns es va inaugurar el Centre d’escolta Sant Josep Obrer de Torreforta (CESJO), que compta amb el recolzament de Càritas Diocesana de Tarragona (CDT) i els religiosos camils. L’objectiu principal d’aquest projecte és oferir l’escolta com una eina de transformació personal, de sanació i d’alliberament, per tal d’ajudar a la persona a restaurar i recuperar les potencialitats i capacitats personals que per la situació traumàtica que sigui apareixen bloquejades. Crisis provocades per traumes diversos com ara la mort d’un ésser estimat o la pèrdua de feina, el dol per malaltia, envelliment o causat per una separació poden ser alguns dels casos.

El nou Centre, que es troba al carrer Segarra número 24 de Torreforta (centre parroquial) i es pot contactar trucant al telèfon 695 272 211, de dilluns a divendres, de les 09.00 a les 21.00 h, ofereix acompanyament terapèutic amb voluntaris no professionals a través de sessions setmanals anònimes i gratuïtes.

Els ‘Centros de escucha’ van néixer a Tres Cantos, a Madrid, l’any 1997 sota l’impuls del religiós camil José Carlos Bermejo, actual director del Centro de Humanización de la salud. Fins ara a Catalunya només existia un centre situat a Sant Pere de Ribes, a Barcelona, tutelat precisament pels pares Camils.

A l’acte d’inauguració van ser presents Robert Pascual, rector de la Parròquia de Sant Josep Obrer de Torreforta; Teresa Jordan, tècnica de CDT; Mn. Francisco Javier Álvarez, diaca permanent i coordinador del CESJO; Francesc Roig, director de CDT; l’Arquebisbe, Mons. Jaume Pujol i l’equip de voluntaris del Centre.

Un alumne del Col·legi Vedruna Sagrat Cor quanya el Premi Trencadís a la recerca

L’alumne Andrés David Rojas Carrillo, rebent el guardó

El Jurat ha atorgat el Premi de Recerca Trencadís, dotat amb 800 €, al treball titulat “Anàlisi fotogramètrica al Modernisme: La geometria dels sostres de Gaudí i Jujol”, per l’esforç realitzat i per la seva originalitat en la recerca.

El treball pertany a l’alumne Andrés David Rojas Carrillo, del Col·legi Vedruna Sagrat Cor, que ha concorregut amb la tutoria del professor i arquitecte Albert Samper.

El Premi de Recerca Trencadís és una iniciativa dirigida als alumnes de tots els centres d’educació secundària del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre. Cada centre hi pot presentar fins a tres treballs d’investigació de Batxillerat que reuneixin determinats requisits.

Aquesta convocatòria té l’objectiu de potenciar la recerca i la investigació fora de l’àmbit universitari, estimular l’alumnat en la realització de treballs de qualitat, educar els joves en la defensa pública dels treballs i incentivar els centres en la motivació dels seus alumnes per a la investigació.

Repsol col·labora amb aquesta iniciativa educativa amb una aportació econòmica de 15.000 €, que permetrà el lliurament dels premis previstos durant tres cursos acadèmics.

Seat ajorna l’anunci del nom del nou SEAT, on opta Tarraco, per la situació política de Catalunya

L’empresa automovilística Seat, amb seu a Martorell (Barcelona), ha ajornat la data en la que farà públic el nom del seu nou SUV (tototerreny urbà) que llançarà en 2018 i al que opta ‘Tarraco’ en considerar que no és el millor moment donada la tensió política que es viu a Catalunya.

El nou SUV de Seat portarà per primer cop un nom escollit per votació popular després d’un concurs en el que han participat milers de persones i que ha estat animat pel propi alcalde de Tarragona perquè el nom de Tarraco fos l’escollit. A la darrera fase havien arribat quatre propostes: Alborán, Aranda, Ávila i Tarraco.

Seat tenia previst fer públic el nom no mes enllà del 15 d’octubre i de moment no ha comunicat quan ho farà ni en quin format.

“La situació política actual ens ha portat a ajornar l’anunci. Esperem poder comunicar-ho quan abans millor”, ha assegurat la marca. La marca volia donar-li una rellevància de primer nivell, però els edeveniments de les darreres setmanes a Catalunya han provocat un canvi de plans.

Las votacions entre els finalistes van acabar el passat 25 de setembre.