TARRAGONA 21

El comerç de Salou tanca la temporada amb una davallada del 20% de vendes respecte a l’any passat

Laura Capuz (a la dreta de la imatge), durant la presentació del Rally de Tapes, en el qual la seva associació hi participa amb un concurs d’aparadors decorats amb elements de Halloween. Foto: Tarragona21

Arriba la tardor i l’hora, per tant, de fer balanç de l’activitat en una zona turística per excel·lència com és Salou. I les primeres estimacions del comerç de la capital de la Costa Daurada no són per llençar coets. Més aviat tot el contrari. La vicepresidenta de l’associació Shopping Salou, Laura Capuz, assegurava en declaracions a tarragona21.cat que la d’enguany ha estat “una temporada complicada. Encara no tenim els números definitius però hem tingut una davallada de vendes de l’entorn del 20% respecte a la passada. A escala comercial ha sigut una temporada molt dura”. De fet, reconeixia que “hauria de mirar números, però seria de les pitjors temporades” des de l’inici de la crisi econòmica.

Capuz ho atribueix “al baix nivell adquisitiu” d’una part significativa dels turistes. “Les seves compres eren d’imports molt baixos i no hi havia massa interès en el shopping en general. Venien pel bàsic, la platja i poca cosa més”, assegura aquesta responsable d’una entitat que agrupa fins a 180 establiments.

Amb aquest punt de partida, l’associació ja està buscant solucions. “A finals de mes vinent tenim la reunió final de temporada. El que volem potenciar -afegia Capuz-, i l’hivern passat ja ho vam començar a fer, és tenir més visibilitat on-line perquè la gent quan vingui sàpiga que a Salou tenim un bon comerç i de qualitat”. Una idea que té present tant la tendència cada cop més acusada del turista digital com el de fer front als dos grans monstres comercials com són Reus i Tarragona. I en aquest sentit, “la principal línia estratègica” demana fer-se més visibles “a internet, a les xarxes socials i via Instagram. Tothom quan arriba al seu destí utilitza molt aquests mitjans i per això pensem a millorar el nostre cercador com Shopping Salou, i que té tots els associats cada cop prenguin més consciència de la importància del món digital, de la qual no tots en són conscients”.

J.S.

 

Els aiguats obliguen a rescatar un operari a Salou atrapat dins d’un tractor (vídeo)


El nou episodi de forts aiguats que ha viscut el territori en les dues darreres setmanes ha deixat aquest divendres imatges impactants a a Salou. La primera és la història que relata el vídeo.

Segons han confirmat a tarragona21 fonts de l’ajuntament de la localitat, cap a les vuit del matí un operari d’una empresa subcontractada estava netejant la desembocadura del Barranc de Barenys, a la platja de Ponent, afectada per la tempesta dels dies previs. Tanmateix, ha pres la mala decisió d’entrar tot just al mig de la llera quan començava a baixar ple i ha acabat atrapat per una riuada que l’ha deixat aillat i en perill.

Davant d’aquesta situació s’ha posat en contacte per telèfon mòbil des de dins de la cabina amb la seva empresa, sense moure’s del tractor, i ha acabat sent rescatat per una màquina giratòria. Posteriorment una grua ha retirat el vehicle.

Alhora, els aiguats també han provocat el malfuncionament d’una de les tanques del pas a nivell ferroviari del carrer Barcelona, així com dificultats en la conducció per l’aiguaplanning en determionmats carrers de la vila.

L’altre punt negre s’ha viscut a Cambrils. Aquesta matinada un Mercedes era sorprès per la pluja a la llera de la Riera de Maspujols i el seu conductor -que ha explicat que el vehicle se li havia espatllat- ha estat rescatat per la Policia Local. La zona (el vial Castell de Vilafortuny) és el punt en el qual la setmana passada un cotxe ja va ser arrossegat pel corrent.

Una trentena d’afectats per les inundacions del barranc de Barenys d’aquest octubre

D’altra banda, l’Ajuntament de Salou, a través de la regidoria de Contractació i Patrimoni, ha estat treballant per tal de gestionar les indemnitzacions als afectats pels aiguats dels passats 8 i 10 d’octubre, i especialment per que fa a les afectacions municipals.

En aquest sentit, des del punt d’atenció habilitat a l’Ajuntament per a la informació dels damnificats s’ha estat atenent i dirigint els ciutadans afectats per les inundacions  (especialment a la zona de Barenys) per tal que es posin en contacte amb les seves respectives assegurances. A més, se’ls ha lliurat informació de com dur a terme la reclamació per tal que arribi a bon port.

En total, pel punt habilitat amb caràcter extraordinari, han passat una trentena de ciutadans. Segons l’informe de la Policia Local s’han comptabilitzat fins a 68 vehicles de particulars amb diferents tipus d’afectació, a més de detallar les inundacions a baixos, cases particulars, garatges i altres espais.

Pel que fa als desperfectes en mobiliari urbà, l’ús de maquinària per a treballar en la normalització dels carrers, així com les hores extres dels diferents serveis mobilitzats en les dues actuacions encara s’està compilant tota la informació dels desperfectes al mobiliari urbà i altres afectacions en béns municipals per tal de passar els danys a l’asseguradora. Els expedients resten encara oberts en mans de diferents tècnics municipals.

Cal destacar també que al municipi s’han desplaçat diferents perits per avaluar els danys. També s’ha informat per part del Consorci de Compensació d’Assegurances que la propera setmana s’iniciaran els primers abonaments de les indemnitzacions als afectats mitjançant transferència bancària.

Les Terres de l’Ebre pateixen

Des de l’inici de l’episodi, aquest passat dijous, a les Terres de l’Ebre s’han acumulat importants quantitats de pluja, especialment durant la nit. Així, al Massís del Port han recollit 157,1 l/m2; als Valentins –municipi d’Ulldecona- 96,8 l/m2; als Mas de Barberans, 88,2; a Alcanar, 85,1; i a Horta de Sant Joan, 72,9. Protecció Civil informava a les 18.30 hores d’aquesta tarda que 963 abonats s’havien quedat sense llum a Sant Carles de la Ràpita i alertava que la intensitat de la tempesta s’estava centrant en el Montsià i les comarques valencianes veïnes de Vinaròs.

Al matí, les pluges s’han concentrat, principalment, a les comarques del Camp de Tarragona, amb valors destacats a Prades, amb 57,7 litres per metre quadrat; Constantí, 54,9; Riudoms, 51; i Tarragona, 48,2.

Malgrat aquestes precipitacions, el telèfon d’emergències 112 de Catalunya no ha rebut moltes trucades per incidències rellevants i, en general, les que es reben són molt disperses pel territori i en les franges horàries. Des de la matinada, els bombers han hagut d’atendre una vintena d’actuacions, majoritàriament per retirar elements del mobiliari urbà o arbres, així com per atendre petites inundacions. També han fet seguiment i inspeccionat punts inundables, sense que se n’hagi derivat cap emergència greu.

Redacció/ACN

L’ajuntament licita la Memòria que ha de guiar la rehabilitació del local dels Xiquets

“El compromís del Govern és fer una anàlisi en profunditat de la situació per dur a terme les actuacions necessàries perquè el local municipal del carrer Santa Anna (a la imatge) continuï sent el d’assaig de la colla dels Xiquets de Tarragona”, assegurava la tinent d’alcalde de Cultura, Begoña Floría, el passat mes d’abril. Era la reacció al tancament preventiu d’aquest espai un cop detectades deficiències estructurals que no en garantien la seva seguretat.

Finalment aquest divendres l’ajuntament ha tret a licitació els “treballs de redacció de l’estudi històric-arqueològic de l’edifici seu de la colla Xiquets de Tarragona del número 1 del carrer Santa Anna de Tarragona”. Un document preceptiu segons la legislació de Patrimoni cultural català i la normativa del Catàleg de Bens del POUM de Tarragona que hauria de ser el pas previ per poder procedir a una intervenció de fons a l’edifici. Amb un pressupost de 6.050 euros, “es tracta d’un estudi que ha d’aportar la documentació tècnica suficient i proposta de treballs a realitzar en les fases de redacció de projecte executiu i/o la pròpia execució de l’obra”. Així queda reflectit en el plec de condicions, que detalla els punts que han d’integrar la Memòria i que omplen una forquilla que abasta des del context històric-arqueològic de la zona fins un estudi amb els mateixos criteris de l’edifici, així com de la seva evolució constructiva. Alhora ha de comptar amb una proposta de programa d’actuacions patrimonials.

Cinc carreteres tallades a les Terres de l’Ebre a causa de les pluges intenses de les últimes hores

Un home home travessant el barranc de la Galera, a Masdenverge, amb el gos als braços. Foto: ACN

El Servei Català de Trànsit (SCT) ha indicat que a causa de les pluges intenses de les últimes hores hi ha cinc carreteres tallades a les Terres de l’Ebre.

A banda de la N-340 entre Alcanar i Amposta, també s’ha hagut de tallar per inundació la carretera TV-3318 fins a Alcanar, la T-331 en direcció a Santa Bàrbara, la T-332 en direcció a Vinaròs i la C-12 des d’Amposta fins a Tortosa. A conseqüència d’aquest últim tall, hi ha retencions a la C-12 a Tortosa i a la TV-3313 a Ulldecona, en direcció La Galera. Són algunes de les incidències més destacades de les tempestes, que al País Valencià han inundat també l’estació de tren de Vinaròs i ha obligat a interrompre el corredor mediterrani en aquest punt.

A Catalunya, les acumulacions de precipitació han estat especialment destacades als Ports, amb 250,6 litres d’aigua per metre quadrat; a Alcanar, amb 235,4; a Ulldecona, amb 153,9; a Mas de Barberans, amb 144; a Horta de Sant Joan, amb 109,7, i als Alfacs, amb 103.

Protecció Civil, que demana que s’eviti la mobilitat si no és completament necessària durant les hores de màxima afluència de pluja, ha rebut 350 trucades derivades de la fase d’alerta del pla Inuncat. D’altra banda, de les quatre de la tarda a les vuit del vespre els Bombers han rebut 99 avisos arreu de Catalunya. Entre les set i les vuit n’han rebut 34 de les Terres de l’Ebre (20 dels quals a Alcanar i 5 a Sant Carles de la Ràpita) i 1 de Tarragona.

La pluja també ha comportat talls de subministrament elèctric en algunes localitats de les Terres de l’Ebre, que s’han anat recuperant.

La pluja intensa que cau aquest divendres a la tarda a la zona sud del país ha inundat la carretera N-340 a l’altura del punt quilomètric 1.061, al seu pas per Alcanar (Montsià). Protecció Civil i el Servei Català de Trànsit han indicat que s’ha tallat la circulació en aquest punt en ambdós sentits de la marxa i que es fan desviaments senyalitzats per la carretera C-12. D’altra banda, les tempestes també han caigut amb força a la zona nord del País Valencià, i han afectat els trens del corredor mediterrani a Vinaròs, a Castelló. Renfe ha informat que s’estan retardant les sortides dels trens de València cap a Barcelona i de Barcelona cap a València a l’espera de com evoluciona la situació.

Protecció Civil ha indicat que s’ha superat el llindar d’intensitat de pluja a Alcanar, on han caigut 29,8 litres d’aigua per metre quadrat en mitja hora. El telèfon 112 ha rebut 209 trucades per 151 incidències relacionades amb el fenomen meteorològic fins a dos quarts de set de la tarda d’aquest divendres. 49 s’han fet des del Montsià (28 de les quals des d’Alcanar) i 31 des del Baix Camp.

La majoria de trucades han estat per inundacions de baixos, caigudes d’arbres o branques, rescat de vehicles o despreniments a la via. A banda, s’ha registrat una caiguda del subministrament elèctric a Sant Carles de la Ràpita que afecta 963 abonaments, segons Protecció Civil.

Des dels Bombers també s’ha rebut la majoria d’avisos d’Alcanar. Des de les quatre de la tarda n’hi ha hagut 35, la majoria per inundacions de baixos, aigua a la via pública, filtracions a sostres o arbres caiguts.

També cal destacar que la Policia Local d’Alcanar ha tallat l’accés al camí del Virol i al Fondo de Jan, a les Cases d’Alcanar.

ACN

Repsol impulsa una experiència pilot per mesurar i gestionar la qualitat de l’aire

REPSOL, davant la creixent demanda social per gestionar i garantir la qualitat de l’aire al Camp de Tarragona, ha impulsat una experiència pilot per mesurar els components volàtils orgànics i fer un seguiment constant de la qualitat de l’aire. L’experiència, que s’ha dut a terme amb la participació tècnica de l’EURECAT i de l’Institut Cerdà, ha permès aplicar i comprovar la validesa d’una nova metodologia que es posarà al servei i es cedirà lliurement a tots els agents implicats en la gestió de la qualitat de l’aire i especialment als ajuntaments interessats.

Al llarg d’un any sencer i mitjançant 20 mesuradors rotatius i la tècnica de la cromatografia, per primera vegada s’ha pogut visualitzar la qualitat de l’aire en tot l’àmbit del camp de Tarragona. En aquesta primera fase del treball, que es clourà a final d’any, ja s’ha fet un seguiment exhaustiu dels nivells de butadiè i els resultats indiquen quantitats no rellevants molt allunyades de les referències disponibles, especialment allà on s’havia concentrat el focus de preocupació com és el cas dels ajuntaments de Constantí i el Morell (veure gràfic annex).

Els resultats provisionals de l’estudi s’han presentat avui a la Taula de la Qualitat de l’Aire del Camp de Tarragona amb l’objectiu que es segueixi avançant en un model de gestió estable de la qualitat de l’aire, accessible a tothom i totalment transparent. La nova metodologia permet incorporar l’anàlisi de tants components orgànics volàtils com es vulgui.

Davant els representants de la Taula de la Qualitat de l’Aire, la direcció de REPSOL ha mostrat la seva satisfacció pels resultats assolits que considera que són fruit de les múltiples inversions dutes a terme els darrers anys al complex químic. En concret, en els darrers cinc anys s’han invertit un total de 50 milions d’euros en millores ambientals.

S’enfronta a 15 anys i mig de presó per violar i abusar de la dona amb qui compartia pis a Constantí

Façana d’entrada a l’Audiència de Tarragona. Foto: Roger Segura

Un home s’enfronta a 15 anys i sis mesos de presó per un delicte continuat d’abusos sexuals, de violació i de violació en grau de temptativa a la dona amb qui vivia. Els fets van passar a Constantí entre el 2016 i el 2017.

Segons el fiscal, la víctima es va instal·lar amb la seva filla de dos anys en un domicili, compartit amb l’ara acusat. L’home, en saber que la dona havia deixat la relació sentimental amb una altra persona, li va fer tocaments i li va retreure que no volgués mantenir relacions sexuals amb ell. El processat va abusar d’ella quan estava a la dutxa.

En una altra ocasió, ho va intentar però no ho va aconseguir davant la resistència de la dona i perquè va aparèixer una amiga que hi havia a la casa alertada pels crits.

L’home serà jutjat dijous vinent a la secció segona de l’Audiència de Tarragona.

ACN

El govern espanyol aprova que les infermeres puguin receptar alguns medicaments

Les ministres Celaá i Montero, en roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Foto: ACN

El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres el reial decret que permetrà a les infermeres dispensar determinats medicaments. La norma regula les competències de les infermeres en la indicació, ús i autorització de dispensació de determinats fàrmacs, de manera que s’aporta seguretat jurídica al maneig de medicaments que aquest col·lectiu utilitza en la seva tasca assistencial habitual, com són les vacunes, per exemple. El reial decret, que es basa en la col·laboració entre els sectors mèdic i infermer, permet al col·lectiu autoritzar la dispensació de determinats medicaments d’acord amb el que s’estableixi en els protocols i guies de pràctica clínica i assistencial, que es fixaran en la Comissió Permanent de Farmàcia, ja creada.

El nou reial decret resol les divergències d’interpretació sorgides en l’aplicació del decret actual pel que fa a les competències de les professions mèdica i infermera, especialment en l’autonomia de la professió infermera. La norma recull els aspectes registrats en l’acord assolit en el fòrum de les professions sanitàries per a la modificació del decret. També incorpora altres modificacions derivades de la necessitat d’adaptar-se a les sentències recents del Tribunal Constitucional que resol conflictes de competència plantejats.

La ministra de Sanitat, María Luisa Carcedo, ha valorat que era un dia important per a la professió d’infermeria, però “sobretot per al Sistema Nacional de Salut, perquè hem aprovat un decret que regula un assumpte amb diversos anysde recorregut”. La ministra ha destacat que el nou reial decret és fruit del pacte entre la Mesa de la professió infermera i el Fòrum de la professió mèdica, i d’altres previs en la Comissió de Recursos Humans del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut i de la Comissió Permanent de Farmàcia.

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha subratllat que el govern espanyol considera que “ha de seguir impulsant noves competències” en l’exercici professional de les infermeres, un col·lectiu amb “una magnífica formació”. La ministra, que va ser consellera de Salut de la Junta d’Andalusia, ha fet aquestes declaracions quan ha comparegut amb la portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

ACN

L’aplicació que dona a conèixer la qualitat de l’aire de Tarragona inclourà els nivells continuats de benzè

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet l’entrega de les certificacions de zona tranquil·la i de cel nocturn de qualitat. Foto: ACN

L’aplicació que dona a conèixer quina és la qualitat de l’aire al Camp de Tarragona, Aire.cat, incorporarà a partir de l’any vinent els nivells continuats de benzè, un element que en determinades concentracions té efectes cancerígens. La Taula de la Qualitat de l’Aire del Camp de Tarragona, celebrada aquest divendres, ha constatat que cap dels elements analitzats en les tretze unitats de mesura que hi ha a les comarques tarragonines es troben per damunt dels índex determinats per la legislació. El conseller de Territori, Damià Calvet, ha presidit la trobada i ha apuntat que les millores en l’aplicació han de permetre “informar i actuar millor”. El Govern no preveu sumar nous punts de mesura, després que s’hagin sumat els darrers a la Canonja i a la Pineda, a Vila-seca, l’any passat.

La incorporació a l’aplicació del benzè ve dos anys després que hi hagués un episodi en què es va superar el límit màxim d’emissions de benzè al polígon industrial químic. En aquell moment, la caseta de recollida de dades de Constantí va registrar un índex del compost químic C6H6 Benzè de 29,3 micrograms per metre cúbic a la una de la matinada, per damunt dels objectius marcats.

Calvet ha expressat que el Govern fa “més feina de la que li toca fer legalment” a través de la xarxa de vigilància de l’atmosfera i l’índex de qualitat de l’aire, ja que examina més indicadors dels que li toquen per llei. En tot cas, segons el conseller, no hi ha cap element que quedi per sobre dels nivells marcats, i els que poden tenir una afectació o incidència directa en la salut “són inexistents”.

A més d’estudiar la qualitat de l’aire que es respira a les comarques tarragonines, amb una potent indústria química, a la reunió s’ha treballat per millorar la capacitat d’informació sobre la societat. En aquesta línia, Calvet ha anunciat que la Generalitat millorarà l’aplicació existent per controlar la qualitat de l’aire, Aire.cat, en el primer trimestre del 2019. Inclourà, a partir d’ara, la mesura del benzè, un element que podria tenir efectes cancerígens si està massa concentrat. “Afegir aquesta informació servirà perquè hi hagi més capacitat d’entendre quin és l’aire que es respira a Tarragona”, ha afegit.

La Taula de la Qualitat de l’Aire del Camp de Tarragona s’ha reunit per primer cop aquest any a la Canonja, on es va instal·lar el darrer punt de mesurament a la deixalleria municipal l’abril del 2017. Segons el conseller, l’aplicació del 155 també va pausar la periodicitat d’aquestes reunions, que ara confia que es puguin reprendre i celebrar-ne dues cada any, a més de sessions amb tècnics entre les dues taules.

Concretament, al Camp de Tarragona, els nivells de qualitat de l’aire mesurats pel diòxid de nitrogen, el sulfur d’hidrogen, el monòxid de carboni, el diòxid de sofre, les partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres, les partícules en suspensió de diàmetre inferiors a 2.5 micres, el benzè i el plom són inferiors als valors límit legislats per la normativa vigent. Pel que fa als nivells mesurats d’arsènic, cadmi, níquel i benzo(a)pirè, no s’han superat els valors objectiu establerts a la legislació. Respecte al clorur d’hidrogen, no s’ha enregistrat cap superació dels objectius de qualitat de l’aire semihorari i diari.

En relació a les mesures d’ozó troposfèric no s’ha detectat cap superació del llindar d’informació horari, ni del llindar d’alerta, ni del valor objectiu per a la protecció de la salut humana en aquesta zona. Només s’ha superat a Alcover el valor objectiu per a la protecció de la vegetació. Per reduir els nivells d’ozó troposfèric en cas de superació d’algun llindar, ha estat operatiu el protocol d’actuació de l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT).

En les campanyes de vigilància de qualitat de l’aire del 2017 s’han fet la determinació de compostos orgànics volàtils (COV) a Constantí, al Morell, a Perafort i a Vila-seca. En aquestes estacions s’han determinat un total de 71 compostos orgànics volàtils. A la Canonja, a Vila-seca i al Morell s’han determinat un total de 99 compostos orgànics volàtils. Pel que fa als punts de mesurament d’hidrocarburs aromàtics policíclics en fase de gas i particulada, a la deixalleria municipal de la Canonja, Vila-seca la Pineda, Constantí, Perafort i el Morell s’han determinat un total de 19 hidrocarburs orgànics policíclics.

A més a més, la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica disposa al Camp de Tarragona de quatre estacions més en les que es determinen benzè, toluè i o,m,p-xilè (BTX). Finalment, des de l’any 2009, Territori determina els hidrocarburs aromàtics policíclics (en concret 10 compostos a l’estació de Constantí.

Per ara, el Govern no contempla ampliar la xarxa de mesura, que consta de tretze punts i que considera que és una xarxa “completa i complexa”, ja que cada estació mesura substàncies diferents.

Calvet insisteix que no hi haurà més bonificacions per als transportistes obligats a circular per l’autopista

Preguntat pels mitjans de comunicació i davant de possibles noves convocatòries de protesta per part dels transportistes, Calvet ha descartat que hi hagi més bonificacions per l’obligació de desviar-se a l’autopista. “Són les que es van acordar al seu moment i no s’incrementaran”, ha apuntat el conseller, que ha reivindicat que a l’N-340 es va poder “arrencar” bonificacions per als veïns.

A més, ha explicat que es treballa perquè també tinguin aquestes condicions els veïns de l’N-240. De nou, ha mostrat el compromís de buscar una alternativa per evitar que els camioners hagin de fer desplaçaments innecessaris per circular per l’autopista i ha reiterat que la solució definitiva és el model de vinyeta.

ACN

Les pluges tanquen l’Amfiteatre, les Muralles, els parcs de la ciutat i l’escullera

Els recintes de l’Amfiteatre, les Muralles i el Fòrum de la Colònia romandran, com a mínim aquest divendres al matí, tancats al públic a causa de les pluges. La seva obertura dependrà de la finalització d’aquest episodi d’aiguats. Alhora, des de l’Autoritat Portuària s’ha avisat aquesta tarda que “a causa del fort onatge que està afectant al Passeig Marítim i la previsió que la situació empitjori” s’ha procedit “al tancament del Passeig de l’Escullera impedint l’accés a vehicles i persones”. Avui romanen tancats els parcs públics de la ciutat, l’accés al qual ja es va tancar ahir a la tarda: Parc de la Ciutat, Parc de les Granotes, Parc Saavedra, Parc de la Coma, Parc del carrer 22, Jardins Banc d’Espanya.

Ajornada la presentació de la maqueta del riu Francolí

Per raons de seguretat i tenint en compte la previsió meteorològica d’avui i per al cap de setmana, s’ha decidit ajornar al dia 27 la doble acció prevista per a demà, a desenvolupar a l’entorn del Riu Francolí i consistent en la inauguració de la maqueta del Riu Francolí, així com la posterior acció de voluntariat “Cleanup”, amb la qual un grup de voluntaris tenia previst dur a terme la neteja de l’entorn fluvial.

La Diputació renova la flota de vehicles de servei amb models híbrids i elèctrics

Els primers cotxes, per a l’ús dels professionals de les diferents àrees de la institució, començaran a donar servei la propera setmana.

La Diputació de Tarragona aposta per la mobilitat sostenible. Per aquest motiu, s’han començat a substituir progressivament els vehicles de servei actuals per models híbrids i elèctrics, amb l’objectiu que amb el temps el conjunt del parc mòbil de la institució sigui d’aquesta tipologia, menys contaminant i més eficient pel que fa al consum.

Els primers cotxes, per a l’ús dels professionals de les diferents àrees de la institució, començaran a donar servei la propera setmana. Tots ells ja llueixen un distintiu que els identifica com a vehicles sostenibles, bé siguin elèctrics o híbrids.

La iniciativa de continuar ampliant la flota actual amb criteris mediambientals va en consonància amb l’aposta de la Diputació per la sostenibilitat i l’eficiència en els seus processos i funcionament intern. Aquest objectiu forma part del pla estratègic de la institució, on es presta una especial atenció a la preservació de la salut i de la natura i a l’impuls d’una estructura organitzativa àgil i eficient.

L’Advocacia Catalana reclama que els jutges i els fiscals entenguin, “com a mínim”, el català

La Jornada, que té lloc al Col·legi d’Advocats de Vic, ha estat inaugurada pel president del Consell de l’Advocacia Catalana i degà del Col·legi d’Advocats de Mataró, Julio J. Naveira, entre altres.

El Consell de l’Advocacia Catalana celebra avui a Vic la IX Jornada sobre l’ús del català a la justícia que, sota el títol “La Fiscalia i l’ús del català”, té com a objectiu reflexionar sobre el rol de la Fiscalia a l’hora d’impulsar l’ús de les llengües pròpies –el català entre elles- a l’Administració de Justícia. Per a l’Advocacia Catalana és fonamental que tant els jutges com els fiscals destinats a Catalunya “com a mínim”, entenguin en català, ja que només d’aquesta manera la ciutadania tindrà garantit el seu dret a utilitzar davant els Tribunals qualsevol de les dues llengües cooficials a Catalunya: el català i el castellà.

La Jornada, que té lloc al Col·legi d’Advocats de Vic, ha estat inaugurada pel president del Consell de l’Advocacia Catalana i degà del Col·legi d’Advocats de Mataró, Julio J. Naveira; el president de la Comissió de Llengua del Consell i degà del Col·legi d’Advocats de Vic, Joan Riera; el Secretari de Relacions amb l’Administració de Justícia del Departament de Justícia, Joan Domènech Abad; la Directora General de Política Lingüística, Esther Franquesa i l’alcaldessa de Vic, Anna Erra.

El president del Consell, Julio J. Naveira, ha reivindicat el dret de la ciutadania “a expressar-se, davant els Tribunals, en qualsevol de les llengües oficials de cada comunitat autònoma”, però “perquè això sigui possible és fonamental que tant els jutges com els fiscals que exerceixen a Catalunya, com a mínim entenguin el català”. Actualment només es requereix el coneixement del català al personal no judicial de l’Administració de justícia, ja que la resta de funcionaris -jutges, magistrats, fiscals i secretaris judicials- tenen caràcter de cos estatal, per la qual cosa el coneixement de la llengua catalana només compta com un “mèrit”, i no com un “requisit”.  Això dificulta que es pugui garantir el dret efectiu de la ciutadania a l’ús del català davant l’Administració de Justícia, un dret reconegut a l’article 33 de l’Estatut d’Autonomia. “Molts lletrats es troben amb què el fiscal assignat al cas no entén el català, i per no dilatar encara més el temps de la justícia, acaben preparant les defenses dels seus clients en castellà”, ha explicat Naveira, per afegir que “no poder expressar-se en la llengua pròpia suposa una important vulneració del dret de defensa”.

Per la seva banda, el president de la Comissió de Llengua del Consell, Joan Riera, ha explicat que “des de la Comissió estem fent mans i mànigues perquè tothom pugui expressar-se davant de l’administració de justícia amb normalitat, és a dir, en la llengua en que expressi millor el seu sentiment i la seva voluntat, com en qualsevol altre situació de la seva vida, i constatem que qui vol emprar el català o l’aranès en l’àmbit de la justícia ho sol tenir complicat”.

El degà de Vic ha afegit que “estem buscant causes i orígens d’aquesta situació anòmala, comparada amb el que passa en altres àmbits d’actuació personal, per posar-hi remei i solució. És una feina de formiga i de picar pedra, ens trobem un ventall de causes que van des de la formació dels futurs professionals a les aules de les universitats, el material didàctic i de consulta, o el que no calgui conèixer totes les llengües oficials de Catalunya per treballar-hi, entre d’altres”.

Riera també ha destacat que “des de la Comissió de Llengua vehiculem i solucionem incidents lingüístics als tribunals de justícia, facilitem eines de formació i recursos per treballar en català, hem començat a col·laborar amb la normalització de l’aranès, i anem colze a colze amb el Departament de Justícia i amb la Direcció General de Política Lingüística en aquestes línies d’actuació”.

Només un 8,2% de sentències en català l’any 2017

Segons dades del Departament de Justícia, el percentatge de sentències en català ha anat disminuït de manera dràstica en els últims deu anys, de manera que si l’any 2007 el 16,77% de les sentències van ser redactades en català, l’any 2017 només ho van ser un 8,2%, un percentatge lleugerament inferior a l’any 2016, que va ser d’un 8,4%.

Per demarcacions, el territori amb un ús més alt segueix sent Girona, amb un 16% de les sentències en català. Després ve Lleida, amb un 9%, on hi hagut un clar descens respecte el 2016, que estava en un 12,5%, a causa, principalment, de canvis en el jutges que ocupen plaça a Lleida. Les dades d’ús del català als jutjats de Barcelona i de comarques es mantenen constants, al voltant del 7,5% i el 8%, i finalment, a les comarques de Tarragona i Terres de l’Ebre és on hi ha un ús més baix del català, amb un 3,6% i 3,8% respectivament

 

 

 

 

Pla de Treball per impulsar acciones d’ús del català entre els advocats

 

La IX Jornada de Treball sobre l’ús del català a la Justícia forma part del Pla de Treball signat amb la Generalitat de Catalunya per impulsar accions d’ús del català entre els professionals de l’advocacia. L’acte s’ha iniciat amb un homenatge en record del lletrat vigatà Santi Pons Hita i ha anat seguit d’una conferència sobre els drets lingüístics a Bèlgica, a càrrec de l’advocada Eva Pons, moderada per l’exdegà del Col·legi d’Advocats de Vic i expresident del Consell, Antoni Molas. La Jornada també inclou una taula rodona que, sota el títol “La indefensió del Ministeri Fiscal?” comptarà amb les intervencions del fiscal en cap de la Catalunya central, Ramon Menac; la magistrada del jutjat de menors de Girona, Montserrat Bastit; l’advocat Jordi Flores i i la professora de la Universitat de Girona, Mariona Illamola, moderada per la diputada 1a. de la Junta de Govern del Col·legi d’Advocats de Vic, Susanna Illamola.

 

La cloenda de la Jornada tindrà lloc avui a les 13:45 hores i anirà a càrrec del degà de Vic, Joan Riera.

Torna el Sopar de les Estrelles Michelin contra el càncer i la leucèmia

Joan Bosch, Diego Campos, Fran López, Jeroni Castell i Vicent Guimerà, estaran acompanyats pels restauradors Moha Quach, Rafel Muria, el gelater Gabri Olivier,i el forner Jordi Andreu. El preu del cobert serà de 45 euros per persona.

El complex educatiu de Tarragona (antiga Laboral) acollirà el VIII Sopar de les Estrelles contra el càncer i la leucèmia que reuneix els restauradors amb estrella Michelin de la demarcació de Tarragona, Joan Bosch, de Can Bosch; Diego Campos, de Rincón de Diego; Fran López, del restaurant Villa el Retiro; Jeroni Castell de les Moles i Vicent Guimerà de l’Antic Molí, encapçalaran el vuitè sopar contra el càncer coincidint amb els 25 anys de la Lliga Contra el Càncer que es realitzarà el pròxim divendres, 9 de novembre, a partir de les 21.30 hores.

A aquests cuiners els acompanyaran els restauradors, Mohamed Quauch del Terrat restaurant, Rafel Muria dels Quatre Molins, i Gabri Olivier de gelateria Olivier. A més, es comptarà amb el pa elaborat per Jordi Andreu, del Forn Andreu de Tarragona.

El sopar s’ha convertit en un acte referent a la ciutat de Tarragona per a la Lliga Contra el Càncerja que en les anteriors edicions no només ha aconseguit atraure públic de la ciutat, sinó també de les poblacions de les comarques tarragonines i d’alguna població de fora de Catalunya. En la passada edició es va haver de limitar l’aforament a 400 persones.

Com l’any passat, el sopar estarà servit pels voluntaris de Pax Mundo, associació de joves de Tarragona.

Una experiència gastronòmica, un menú d’estrella

Enguany els aperitius estaran elaborats per Can Bosch, Villa el Retiro, l’Antic Molí i el Terrat restaurant i Quatre Molins. L’entrant anirà a càrrec del Rincón de Diego, el plat principal a càrrec de Les Moles, el prepostre a càrrec de Gabri Olivier i les postres les realitzaran en col·laboració el Terrat Restaurant i Gabri Olivier.

El pa anirà a càrrec de Jordi Andreu del Forn Andreu de Tarragona, distingit recentment com a empresa centenària.

Aquelles persones que hi vulguin participar poden fer-ho a través de la Caixa, fent un ingrés al número de compte  ES38-2100-3510-7622-0019-6217 indicant el nom o trucant per telèfon al 977 23 24 24 de la Lliga Contra el Càncer per tal de fer la reserva i abonar el tiquet a l’entrada. El preu del sopar és de 45 euros per persones i  cal recordar que les taules si poden ser completes són de 8 persones.

Un any més, durant el sopar es realitzaran sortejos de diferents obsequis i regals cedits per múltiples comerços de la ciutat i la demarcació de Tarragona així com objectes artístics i esportius.

Com en altres edicions, l’empresa mermelada de xocolate farà la tematització i disseny de la sala.

El Priorat, molest pels entrenaments previs del Ral·li Catalunya que tallen carreteres de manera intermitent

Imatge d’arxiu d’una de les edicions del ral·li.

La comarca del Priorat està molesta pels entrenaments previs del Ral·li Catalunya, que aquests dies s’han programat en algunes carreteres de la zona i que obliguen a fer talls intermitents a la circulació. La competició arrenca el 25 d’octubre i cap dels trams que recorreran els ral·lis passen pel Priorat, però sí les proves prèvies. El president del Consell Comarcal, Jordi Sabaté, lamenta que no se’ls hagi informat de les activitats tot i conèixer la sensibilitat que hi ha sobre aquest assumpte al Priorat, on els alcaldes van signar un manifest perquè es tinguessin en consideració les dimensions del territori i l’impacte d’activitats massives. Els talls duren al voltant de deu minuts cadascun, però suposen tota una incomoditat just en la recta final de la verema.

El president del Consell Comarcal ha explicat que els alcaldes del Priorat ja es van manifestar en el seu dia sobre el Ral·li Catalunya i que ja fa anys que no se celebra al territori. En canvi, sí que es programen entrenaments previs que també afecten, segons els batlles. El que els causa més enuig és que no se’ls hagi comunicat els talls de circulació, ja que són intermitents i no hi ha l’obligació de fer-ho.

Sabaté ha lamentat que no se’ls hagi tingut en compte quan fa poc van mostrar la seva inquietud al conseller d’Interior per la celebració d’activitats com aquesta a la comarca, on hi ha la voluntat de situar el paisatge com a eix vertebrador de tots els plantejaments, traduïts en la Carta del Paisatge o la candidatura a Patrimoni Mundial de la Unesco. De fet, el Consell Comarcal va aprovar aquest any un manifest en què qüestionaven les proves esportives massives que obvien l’impacte al territori i que no tenen en compte el “model de desenvolupament consensuat”, com els ral·lis, rutes motociclistes o curses ciclistes massives.

Entre les carreteres que han tingut afectacions hi ha la de Gratallops a Torroja del Priorat o la via que va de Gratallops al Lloar. Els talls just coincideixen amb el final d’època de verema i després d’unes pluges que fan que els processos s’hagin d’accelerar: “quan un es troba la carretera tallada, ha d’esperar-se, i no caldria”, ha reblat.

“Nosaltres no ens posicionem en contra de les bicicletes. Al contrari: ja en volem, perquè és una activitat respectuosa si es fa com s’ha de fer, però estem en contra de la massificació”, ha argumentat el president del Consell Comarcal. En aquest sentit, veuen amb mals ulls “que un dia vinguin 3.000 persones i ens col·lapsin els serveis turístics”. “Diuen que és un benefici, però no és veritat, perquè aquell dia als serveis de restauració i hostaleria no els ve ningú perquè saben que les carreteres estan col·lapsades”, ha dit Sabaté.

ACN

Anul·lades cinc rutes escolars a les Terres de l’Ebre mentre es demana suspendre activitats a l’aire lliure

Pluja enregistrada fins a les 10 del matí d’aquest divendres. Font: Meteocat

L’estació meteorològica del Parc Natural dels Ports ha registrat 142 litres per metre quadrat després de les fortes pluges d’aquest dijous al vespre i aquesta matinada. A les poblacions dels Baix Ebre i el Montsià, on la llevantada ha descarregat més, no s’ha superat els 100 litres per metre quadrat però està previst que les pluges segueixin en les pròximes hores.

Com informa Protecció Civil, s’han anul·lat cinc rutes escolars de manera preventiva al Montsià, tres d’educació especial que van a Amposta i dos a Ulldecona, de primària i secundària. També es recomana suspendre o modificar les activitats programades per aquest divendres a l’aire lliure a les Terres de l’Ebre ja que la llevantada es reactivarà i acumularà entre 50 i 100 litres per metre quadrat més en algunes zones.

Emergències i Bombers no han registrat trucades per incidències relacionades amb les pluges durant la nit, ni consten carreteres tallades a les Terres de l’Ebre. Ara bé, Protecció Civil alerta que hi ha acumulacions d’aigua puntuals en zones urbanes i també petits despreniments en carreteres secundàries i es recomana màxima precaució al volant aquest divendres al matí, a l’Ebre. També es recorda, sobretot, evitar creuar zones inundables, torrents i barrancs. Amb la llum del dia es revisaran la situació dels barrancs, sobretot els que s’alimenten de les pluges acumulades als Ports.

De moment, a Ulldecona s’ha acumulat 128 litres per metre quadrat, 88 al Mas de Barberans, 80 a la Sénia, 78 a Alcanar o 73 a Horta de Sant Joan. Les acumulacions d’aigua han estat més importants a les comarques veïnes del nord de Castelló. A Benicarló, per exemple, els registres han superat els 240 litres per metre quadrat. Més de cent centres escolars han suspès les classes a la demarcació de Castelló.

Flors, bellesa i música en la lluita contra el càncer de mama

Sabem que l’art imita la vida, però sovint, la vida imita l’art. Deia Schopenhauer que la música és l’art més perfecte dels que existeixen, impossible de desxifrar racionalment i amb voluntat totalitzadora, que és com es genera l’amor. Schopenhauer només creia en la música i en l’art, la resta era suïcidi. La música i la pintura, com aquestes fotografies ens mostren, que expressen perdurabilitat, immutabilitat i bellesa.

La bellesa de les dones i la bellesa dels homes. La contemplació de la bellesa que ens trasllada més enllà de nosaltres, una bellesa que atura el temps com si aquest ja no existís, i, per tant, atura el patiment. Gràcies a l’art deixem de ser víctimes dels nostres propis desitjos.

Avui, divendres 19 d’octubre és el Dia Mundial contra el Càncer de Mama.

Redacció de Tarragona21

El càncer de mama provoca prop de mil morts a l’any a Catalunya

És el principal tipus de càncer que afecta a les dones

El càncer de mama, en les dones, és el més freqüent arreu del món. S’estima que per l’any 2018 es diagnosticaran 2.088.849 dones amb càncer de mama (11,5% de tots els càncers). Així mateix, també és el tumor més freqüent en dones pel que fa a la mortalitat. Aquest divendres se celebra el Dia Mundial contra el Càncer de Mama.

L’any 2017 es van diagnosticar a Catalunya 4.516 casos de càncer de mama. És el tumor més freqüent en les dones, ja que representa el 28% de tots els tumors malignes. D’aquests, un 22,6% van ser diagnosticats en dones majors de 74 anys. S’estima que a l’any 2025 es diagnosticaran uns 4.877, dels quals un 23,7% seran dones majors de 74 anys. Aquest augment dels casos en dones de més edat s’explica, majoritàriament, per l’augment a la població de dones de més de 74 anys.

La supervivència als 5 anys de les dones diagnosticades de càncer de mama és del 86,5% en el darrer període analitzat a Catalunya. Una supervivència similar a la dels països europeus amb millor supervivència.

Una mortalitat que segueix baixant

Malgrat aquestes bones xifres de supervivència, el càncer de mama va causar la mort a 979 dones l’any 2017 (982 a l’any 2016). És important remarcar, però, que la mortalitat per aquest tumor disminueix un 2,6% cada any com a conseqüència de dos factors: les millores en els tractaments i en l’organització de l’atenció sanitària, i la participació al programa de detecció precoç d’aquest tumor, implantat a Catalunya des de fa anys.

En aquest sentit, durant l’any 2017 es van convidar més de 420.000 dones al Programa de detecció precoç; com en els darrers anys, un 66% hi va participar, el que va permetre detectar més de 1.200 tumors, bona part dels quals en fases inicials, quan la probabilitat de curació és superior.

A més d’aquests dos factors -la detecció precoç i les millores en els tractaments-, el Departament de Salut ofereix a les dones el Circuit de diagnòstic ràpid que facilita, davant la sospita d’un càncer de mama, un diagnòstic i un inici de tractament ràpids, sempre respectant els temps necessaris per a les proves diagnòstiques cada vegada més complexes. També, a les Unitats de consell genètic s’atén a les dones i famílies amb un risc més alt de patir aquest tumor per oferir-les el seguiment més adequat al seu risc.

Mesures fonamentals per a prevenir-lo

La prevenció és un altre element bàsic per reduir l’impacte del càncer, destaquen les autoritats sanitàries de Catalunya. Malgrat que no es coneixen les causes exactes del càncer de mama, el Codi Europeu contra el càncer (http://cancer.gencat.cat/ca/ciutadans/prevencio/codi_europeu/index.html) recull un seguit de recomanacions per disminuir el risc de tenir un càncer de mama: mantenir un pes saludable i evitar la obesitat -especialment després de la menopausa-, practicar activitat física regularment, reduir el consum d’alcohol i practicar la lactància materna.

De fet, atesa la bona supervivència general d’aquest tumor, s’ha demostrat el benefici de mantenir un pes saludable i de practicar activitat física regularment fins i tot després d’haver-ne patit un.

La fàbrica d’Ercros a Tortosa guardonada pel seu compromís amb el medi ambient

La directora per al desenvolupament sostenible d’Ercros, Chantal Coll –tercera per l’esquerra– acompanyada per Mercè Rius, directora general de qualitat ambiental de la Generalitat de Catalunya –cinquena per l’esquerra–, i la resta dels guardonats.

La fàbrica d’Ercros a Tortosa va rebre el passat dimecres, 17 d’octubre, el guardó “10 Anys d’EMAS”, com a reconeixement pels seus 10 anys de permanència ininterrompuda en el registre europeu Eco-Management and Audit Scheme (‘EMAS’), un registre voluntari, impulsat per la Unió Europea que busca garantir el compromís de les empreses amb el medi ambient, tot certificant la seva correcta actuació, credibilitat i transparència.

L’encarregada de rebre el guardó va ser Chantal Coll, directora per al desenvolupament sostenible d’Ercros, en nom de Santiago Rodríguez, director de la fàbrica de Tortosa. L’acte de lliurament es va celebrar a l’antic mercat del Born de Barcelona i fou presidit per Mercè Rius, directora general de qualitat ambiental de la Generalitat de Catalunya.

La fàbrica de Tortosa té una plantilla de 108 treballadors i pertany a la divisió de química intermèdia d’Ercros. És l’únic productor a Espanya i quart al món de pentaeritritol i dipentareritritol, productes utilitzats en l’elaboració de pintures i lubricants. La fàbrica també produeix formiat sòdic –usat en la indústria dels adobs– i formaldehid –que s’utilitza en la indústria de la fusta i com a matèria primera per elaborar derivats. En aquest centre també se situa el departament de R+D de la divisió de química intermèdia.

Ultimàtum als municipis de Tarragona: o seleccionen bé la brossa o hi haurà sancions

El director de l’Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, amb la directora territorial del Departament de Territori i Sostenibilitat, Trini Castro, avui presentant els resultats de 2017 en matèria de residus urbans. Foto: Tarragona21

Ultimàtum de Brussel·les davant del “greu problema” de la generació de residus i la mala selecció que es fa des dels domicilis porivats i des de restaurants, bars i hotels: Brussel·les començarà a aplicar sancions els propers anys i el ciutadà que seleccioni malament la brossa, especialment l’orgànica, pagarà més. Pot arribar a fer-ho més de tres vegades respecte al cost actual, segons exemples de municipis de Girona.

El director de l’Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost -a la vegada, alcalde de Riudecanyes- ha estat rotund en presentar avui les dades de recollida de 2017 a les comarques de Tarragona, en què s’ha reunit amb alcaldes i regidors de les comarques de Tarragona en un to molt seriós: “S’ha acabat l’època del capità Enciam, del voluntarisme; qui no acompleixi rebrà sancions”.

L’Agència de Residus es fa un fart de llençar campanyes de conscienciació, però al final veu que si no canvien els hàbits arribaran les sancions perquè així ho marca Brussel·les. Els municipis que “han fet els deures” són els que han posat al carrer “educadors ambientals i recursos econòmics” per a una bona gestió de la brossa, és a dir, que s’han cregut fermament que el planeta “ja no pot aguantar més” i que si acabem de viure episodis una tempesta tropical i estem a les portes d’una altra “és clar que ve provocat pel canvi climàtic”, causat en bona mesura per l’home.

“No n’hi ha prou de gestionar la brossa, hem de reduir-ne el residus i seleccionar-la bé, i això ho ha de fer els ajuntaments”, ha recalcat Tost davant el col·lectiu d’alcaldes i regidors convocats per alertar-los de com està el panorama.

Després de presentar les dades, el director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, ha deixat clar que el Govern ajudarà en la gestió, però que els responsables de la brossa són els ajuntaments. Davant l’objectiu marcat per Europa als estats membres d’arribar a un 50% sobre els residus municipals generats, Tost ha avisat que si hi ha sanció, Brussel·les la passarà al govern espanyol, que al seu torn la traslladarà a la Generalitat i que el Govern la derivarà als consistoris. La màxima és que es generi més brossa, reciclar més i fer una bona gestió de l’orgànica. “Sense l’orgànica, és impossible arribar als objectius”, ha considerat.

La recollida selectiva neta, que comptabilitza els residus que separa la ciutadania un cop es descompten els impropis o materials dipositats on no pertoca, arriba al 29,09% el 2017 al Camp de Tarragona, davant del 27,78% del 2016. Així, queda per sota del que es recull al conjunt del país, un 32%. A les Terres de l’Ebre, s’ha arribat a un 33,53% de recollida selectiva neta, lleugerament superior al 33,29% del 2016 i estan per sobre la mitjana catalana.

El Camp de Tarragona ha incrementat més d’un punt la recollida selectiva neta el 2017, fins a un 29,09%, però continua quedant per sota de la mitjana de Catalunya (32%) i lluny del mínim de 50% de reciclatge que demana Europa per al 2020.

A més, l’any passat es va generar més brossa que el 2016, en part, per la influència turística. En total, 1,62 quilos per habitant al dia. En canvi, a les Terres de l’Ebre registren un índex de recollida selectiva neta del 33,53%, semblant el 2016 i al conjunt del país. En canvi, han generat una mica més de brossa que l’any anterior, amb 1,36 quilos per habitant al dia.

La Terra Alta (47,87%), a l’Ebre, i el Priorat (41,52%), a Tarragona, són les dues comarques que lideren la separació de residus. Per municipis, destaca Miravet 47,08%), a l’Ebre, i Riudecanyes (63,79%), a Tarragona.

Europa reclama un mínim de 50% de reciclatge

Amb aquestes xifres, Catalunya té un repte. Europa marca que els estats membres han de reciclar un mínim de 50% el 2020; un 55% el 2025; un 60% el 2030 i un 65% el 2035. El director de l’Agència de Residus de Catalunya apunta que “no val a badar” i que cal començar a posar “voluntat política”. Amb les eleccions municipals a la porta, Tost reclama que es deixi la gestió de la brossa fora de debat: “No es pot dir que es congelaran taxes, perquè és impossible de mantenir-ho”, ha demanat.

D’altra banda, exigeix que es faci més pressió en la recollida d’orgànica, que suposa el 40% de la brossa que genera cadascú. “Intentant recollir només vidre, paper i cartró i envasos, no arribarem a l’objectiu”, ha assenyalat. És per això que també cal treballar perquè recollir l’orgànica no sigui complicat per als ciutadans i hi hagi contenidors suficients per recollir-la. Més enllà de campanyes, el Govern vol apostar per una estratègia “de proximitat” per garantir la recollida específica. “Hi ha llocs on sis restaurants del poble fan més brossa que tot el municipi, i cal anar-hi i parlar amb el cuiner directament”, ha posat com a exemple. “Qui no compleixi, rebrà sancions”, ha reblat.

En la mateixa línia es treballa per impulsar la nova llei de residus i recursos, que ha d’ajudar els ajuntaments a introduir una taxa justa per beneficiar qui més recicli i penalitzar qui no ho faci. Per implementar el sistema es proposen mecanismes com el porta a porta o la identificació de les bosses amb xips.

Els residus al Camp de Tarragona

El 2017 al Camp de Tarragona es van generar 362.087 tones de residus municipals, un 2,83% més respecte al 2016. Així, es generen 1,62 quilos per habitant i dia, per sobre de la mitjana de Catalunya, d’1,40 quilos. Malgrat tot, Tost apunta que “això no vol dir que Tarragona sigui més malbaratadora o bruta que la resta del país”, ja que es nota la pressió turística. “Els turistes generen residus però a l’hora del repartiment, no compten”, ha raonat. També es nota a les Terres de l’Ebre, on van produir 89.267 tones de residus municipals, un 1,4% més que el 2016 i d’1,36 quilos per habitant i dia.

Per comarques, el Priorat és la que genera menys residus al Camp de Tarragona i Baix Penedès, Tarragonès, Baix Camp i la Conca de Barberà superen la mitjana del país. A les Terres de l’Ebre, la que genera menys residus és la Terra Alta i la que més, superant la mitjana de Catalunya, el Baix Ebre, amb 1,46 quilos per habitant i dia.

J. Garcia / ACN

La FEAT convoca de forma “urgent” al sector del transport a una reunió clau el pròxim dilluns

La Federació d’Empresaris de l’Autotransport de Tarragona (FEAT) ha convocat per aquest dilluns vinent a les 11 hores una reunió clau per articular la “resposta del sector” al desviament obligatori de camions cap a les autopistes. El seu president, Josep Lluis Aymat, ha convidat per carta a “tots els representants de les organitzacions de transport de Catalunya que varen organitzar i/o secundar” les mobilitzacions del passat 11 d’octubre en forma de marxa lenta a citar-se a la seu dels aparcaments de vehicles pesants del polígon industrial Riu Clar de Tarragona.

Des de la FEAT es considera “urgent i important” aquesta convocatòria, que ha de servir per “prioritzar les exigències que tenim que presentar i els mitjans que haurem d’utilitzar per tal d’assolir-les”. I més després de les declaracions realitzades ahir a Lleida pel secretari d’Infraestructures i Mobilitat, Isidre Gavin. El responsable de la Generalitat va deixar clar que el Govern no es planteja un increment de les actuals bonificacions de què gaudeixen els vehicles pesants. L’única concessió va ser que des de l’executiu s’estava treballant per ”ajustar” alguns dels punts dels desviaments obligatoris dels camions per evitar que els transportistes hagin de fer desplaçaments “innecessaris o injustificats”.

Vueling i l’escola d’aviació de Reus ofereixen un programa per formar i donar feina a nous pilots

Joves estudiants visitant les instal·lacions del CESDA en una jornada de portes obertes en una imatge d’arxiu. Foto: ACN

Vueling Airlines i el Centre de Estudis Superiors d’Aviació (CESDA) de Reus han presentat el programa ‘Festepilot’. Es vol formar 16 joves com a pilots d’aviació comercial que s’incorporaran després a la companyia aèria. Durant 22 mesos els joves seleccionats hauran de cursar l’Airline Transport Pilot License al CESDA i habilitar-se després, durant 8 setmanes, al pilotatge dels avions tipus A320. Després de la formació de dos anys formaran part de la plantilla de Vueling. La direcció general de Territori i Sostenibilitat hi col·labora amb la cessió d’ús de les instal·lacions de l’aeroport de Lleida-Alguaire on els futurs pilots podran practicar en un entorn real el vol i l’enlairament d’un avió comercial, així com altres activitats i maniobres.

El programa d’ocupació i formació està dirigit a joves majors de 20 anys i que disposin de titulació universitària tècnica. Començarà el primer semestre de 2019 i es farà durant cinc promocions més. La inscripció al programa s’ha de fer a través de la web www.festepilot.cat, on consten tots els detalls del curs, preus i requisits d’admissió.

 

Vueling ofereix actualment 130 destinacions de curt i mig radi a Europa, el nord d’Àfrica i Orient Pròxim, operades amb una flota formada per 112 avions dels models Airbus A319, A320, A320neo y A321.

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies