La dura i estranya absència de Jaume Marí

Núria Buira i Cèsar Puig, dirigint-se als presents a l’acte. Foto: Tarragona21

Una gernació de persones s’han reunit aquest matí al centre de La Muntanyeta, a Sant Pere i Sant Pau, per retre homenatge a un tarragoníenormement estimada no només a Tarragona, sinó al conjunt d’Espanya per la seva dedicació i esforç continuat i tossut per millorar la qualitat de vida de les persones discapacitades, en el seu cas, de les afectades de paràlisi cerebral. Jaume Marí moria als 61 anys sobtadament el passat 12 d’abril i ha deixat orfe l’associació La Muntanyeta. Avui l’entitat li ha dedicat una jornada plena d’emoció i records.

Impossibe ha estat per a molts poder suportar l’emoció intensa d’una pèrdua tan inesperada. Cèsar Puig, actual president de la Fundació La Muntanyeta, ha demanat “la col·laboració de tots vosaltres” per tirar endavant els nombrosos projecte que deixa en camí Marí, com el nou espai de Bonavista o el projecte d’integrar nens de zero als tres anys.

L’alcalde, visiblement emocionat. Foto: Tarragona21

Moltes han estat també les autoritats que han volgut donar l’últim adéu, començant per l’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, que no podia contenir les llàgrimes quan s’abarçava a la vídua, la Montse, a la seva filla Núria i als seus germans. També hi ha fet acte de presència el president del Port, Josep Andreu; el gerent de Santa Tecla, Josep Maria Adserà, a més de regidors i exregidors de l’Ajuntament.

L’acte ha consistit en un seguit de parlaments de persones representants de diferents entitats que lluiten per la dignitat dels afectats de paràlisi cerebral i altres patologies similars. Jaume Marí va presidir vuit anys l’associació de paràlisi cerebral de La Muntanyta i va ser membre destacat de diverses associacions catalans i espanyoles.

Part dels assistents a l’acte. Foto: Tarragona21

Cèsar Puig s’ha referit a ell destacant “la humanitat immensa que trasnmetia”. “El que ha fet no té caducitat i no en trobarem un altre com ell”. Puig ha demanat que “entre tots l’hem de suplir i fer realitat el seu compromís de seguir treballant pels nois i mantenir-los la qualitat assistencial que tenen”.

“Un referent inexcusabe de la discapacitat” l’ha definit per la seva part Mercè Batlle, representant de l’entitat FEPCCAT. Isabel Márquez, de la Confederación Aspace, vinguda des de Sevilla, ha recordat el seu pas per la presidència de l’entitat i la seva bonhomia: “Sabies treure el millor de cada persona. Et lliuraves a qui et demanava ajuda. Eres generós i disponible per començar un nou repte, una nova il·lusió”.

La directora del centre, Núria Buira, també recordava la buidor que l’absència de Marí està provocant, idos nois afectats de paràlisi també li han volgut dedicar uns mots, com un dels germans de Marí. La Colla castellera de Sant Pere i Sant Pau s’ha sumat a l’homenatge aixecant un pilar.

Bic Graphic confirma l’acomiadament de 136 dels 400 treballadors de la seva fàbrica a Tarragona

Protesta de treballadors de BIC a Tarragona l’u de maig de 2016

BIC Graphic Europe ha confirmat avui en un comunicat l’inici d’un procés d’acomiadament col·lectiu que afectarà 136 dels 400 llocs de treball de la fàbrica que l’empresa té a Tarragona. Ho fomenta en “causes productives i organitzatives.” També ha anunciat el tancament de la planta de la seva filial Norwood a La Granada del Penedès, on hi treballen 32 persones.

Així ho han comunicat les dues empreses del grup als representants legals dels seus treballadors. Segons afirma el Grup BIC, l’empresa els ha comunicat que es comprometen “a recolzar els seus treballadors durant el procés, oferint orientació per trobar feines alternatives, cursos de formació i serveis d’outplacement“.

“Forta caiguda de la demanda”

“La forta caiguda de la demanda, juntament amb l’enorme pressió de preus, ha reduït significativament les vendes de la filial Norwood, cosa que ha provocat pèrdues significatives des del 2010. Això ha provocat un llast als resultats de BIC Graphic, que ha hagut de ser recapitalitzada pel Grup BIC diversos cops”, afirma l’empresa.

El Grupo BIC assegura que seguirà mantenint els seus vincles amb Tarragona, “on és present i compromès amb la comunitat des de fa més de 50 anys”.ona, donde está presente y comprometido con la comunidad desde hace más de 50 años.

CCOO: “No està justificat, van tenir 400 milions d’euros de benefici l’any passat”

El sindicat CCOO ha emès un comunicat en què insta la direcció de l’empresa a retirar l’expedient i a asseure’s a negociar un pla de viabilitat amb la representació dels treballadors i treballadores que garanteixi mesures no traumàtiques per a la plantilla. Per CCOO, les causes econòmiques que al·lega l’empresa “no estan justificades, ja que aquesta multinacional francesa va tenir uns beneficis de 400 milions d’euros l’any passat”.

CCOO d’Indústria lamenta que els més de 14 mesos que s’havia pres BIC Graphic com a “període de reflexió” per avaluar el futur de la seva unitat de negoci a Espanya “no hagin servit per altra cosa que per acabar acomiadant treballadors”, i entén com un “fracàs” la negativa de l’empresa a la participació dels treballadors en la definició del Pla de viabilitat.

Denuncien l'”opacitat” de l’empresa

El febrer de 2016, la direcció de BIC Graphic va comunicar a la representació legal dels treballadors i treballadores que iniciava el que ella va denominar com a “Pla estratègic”, un procés que segons el sindicat han portat “amb total opacitat, sense donar opció de participació ni a la plantilla ni als seus representants”. “La representació legal de la plantilla s’ha vist obligada a recórrer a la Inspecció de Treball, al Tribunal Laboral de Catalunya i altres instàncies per reclamar el compliment del dret d’informació i consulta”, afegeix CCOO.

D’altra banda, CCOO denuncia que la direcció de BIC Graphic “fins i tot va intentar iniciar la negociació d’aquest ERO sense garantir la participació dels representants de CCOO, tot i que finalment ha hagut de rectificar i avui s’ha fet la primera reunió del període de consultes de l’expedient, amb la participació de totes les parts implicades”.

L’Eudald busca el seu germà Eudald: Proves genètiques al Joan XXIII a familiars de desapareguts a la Guerra Civil

 

El Lluís, de Falset, s’ha fet avui un frotis bucal per ajudar a trobar on són les restes del seu germà Càndido. El riudomenc Eudald Salvat també vol saber on són les del seu, que es deia com ell. Són dues de les persones que han passat avui per l’hospital Joan XXIII per fer-se les proves del Programa d’identificació genètica de la Generalitat, que són totalment gratuïtes.

Des d’avui, el seu perfil genètic formarà part del banc de dades que té l’objectiu d’identificar familiars desapareguts durant la Guerra Civil i la repressió franquista. La seva informació es creuarà amb les anàlisis de les mostres òssies extretes de fosses comunes exhumades, i quan trobin una coincidència seran els primers d’assabentar-se que han trobat les restes dels seus germà, i podran decidir què fer amb elles.

“Si haguéssin trobat viu el meu germà, ara em diria David”

“Es deia Eudald, com jo. Ell va desaparèixer el març de 1939, i a mi em van batejar el desembre del mateix any. Em van posar el seu nom. Estava programat que, si el meu germà tornava viu, jo em canviaria el nom pel de David”, explica el de Riudoms. El seu germà va desaparèixer després d’anunciar que tornava cap a casa del front d’Andalusia, on havia treballat com a camiller. “Vam enviar cartes, però no en va arribar cap. Pot ser que hagués mort allà, o durant el viatge de tornada, no ho sabem. El meu pare sempre deia que ell esperava el seu fill gran, i va venir el seu fill petit”, explica.

Alguns dels familiars de desapareguts que han participat avui en les proves del programa d'identificació genètica. Foto: Tarragona21.cat

Alguns dels familiars de desapareguts que han participat avui en les proves del programa d’identificació genètica. Foto: Tarragona21.cat

Maria Teresa Miravall: “Els pares no en parlaven, era un tabú”

Maria Teresa Miravall viu a La Secuita. És la neboda d’un desaparegut, un germà de la meva mare, que va morir a la Serra de Pàndols, tot i que no saben ni on ni en quines circumstàncies. “Els pares no en parlaven, era una cosa tabú. Els meus fills han estat els que ens han animat a saber què va passar, i estic aquí per això. No en tinc gaires esperances, però s’ha d’intentar”, explica la Maria Teresa.

Maria Dolors Palau: “És molt difícil poder tancar la ferida sense saber on va caure”

“És molt difícil poder tancar aquesta ferida. Si sabés el dia i el lloc on va caure, m’encantaria anar allà, deixar-hi un ram de flors, plorar, o fer el que sigui, i dir ‘adéu, tiet!’. Viure sense poder fer això és molt dur”, explica la Maria Dolors Palau, que també va perdre el seu tiet al front d’Andalusia.

600 familiars de desapareguts a la demarcació

A la demarcació de Tarragona són 573 les persones que hi ha al registre de familiars de desapareguts durant la Guerra Civil i el franquisme. Comptant-hi les d’avui, 63 d’aquestes ja estan incloses al banc de dades genètiques. La directora general de Relacions Institucionals i amb el Parlament, Carme García, ha fet una crida a ampliar aquesta xifra: “Cada setmana fem nou registres nous. Sé que per molts aquesta iniciativa arriba massa tard. Hem arrancat tard, però això ja no s’aturarà”.

El cap de Genètica de l'Hospital Vall d'Hebron, Eduardo Tizzano, i la directora general de Relacions Institucionals i amb el Parlament, Carme García. Foto: Tarragona21.cat

El cap de Genètica de l’Hospital Vall d’Hebron, Eduardo Tizzano, i la directora general de Relacions Institucionals i amb el Parlament, Carme García. Foto: Tarragona21.cat

Catalunya obrirà 45 de les seves fosses comunes durant aquest 2017, i l’any que ve preveu que en siguin moltes més. Les fosses comunes estan ubicades en aquest mapa del web de la Generalitat fossesirepressio.cat. Les dades genètiques també es compartiran amb altres comunitats quan es facin exhumacions fora del territori català. El primer pas per participar en el programa és inscriure’s en el Cens de familiars de persones desaparegudes.

Centenars de persones descobreixen el campus Sescelades de la URV

La jornada ha inclòs un vermut popular. Foto: URV

El campus Sescelades de la URV ha obert aquest divendres les seves portes amb prop de setanta activitats lúdiques, científiques i educatives per a totes les edats.

Activitats científiques adaptades a tots els nivells de coneixement, esports, visites teatralitzades, xerrades, activitats d’innovació, contes, música, tastos de vins i molts tallers, d’enologia, de química, d’enginyeria, de prehistòria i un llarg etcètera. Prop de setanta activitats amb un objectiu comú: donar a conèixer el campus Sescelades a la ciutadania i a tota la comunitat universitària “i no només el campus, sinó tot el que s’hi fa” ha destacat Luís Marquès, degà de la Facultat de Ciències de l’Educació i Psicologia i un dels responsables de la comissió organitzadora.

En l’organització s’hi han implicat representants de les facultats, escoles i diferents serveis que han dissenyat una tarda lúdica, científica i educativa pensada per a públic de totes les edats i coincidint amb els 25 anys de la Universitat.

Un taller de cuina molecular. Foto: URV

La comissió de l’activitat “Descobreix el campus Sescelades” ha preparat prop de 70 activitats per oferir la possibilitat de descobrir tot allò relacionat amb la docència, la recerca i la transferència que es fa a la Universitat i a la resta d’estructures de recerca i innovació del campus, com ara al Centre de Transferència de Tecnologia i Innovació, a l’Institut Català d’Investigació Química o a l’Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social.

El Tarragonès ha fet un 75% de les trucades rebudes al 112 per la prova de sirenes a tot Catalunya

Una de les sirenes del Camp de Tarragona.

Tres de cada quatre ciutadans que han trucat avui al 112 per preguntar per les sirenes del pla d’emergència química que s’han provat avui eren del Tarragonès: el telèfon d’emergències 112 ha rebut un total de 197 trucades de ciutadans alertant del so de les sirenes, i 151 d’aquestes venien del Tarragonès.

Menys trucades que en l’última prova

La xifra ha estat molt menor que en l’últim exercici del mes de novembre, en què se’n van rebre 253. El Baix Llobregat ha estat la segona comarca amb més trucades (29), mentre que el novembre passat van ser 31; i la tercera comarca ha estat el Vallès Oriental amb 6 (el novembre passat se’n van rebre 4).

Sense incidències

Protecció Civil de la Generalitat ha provat al llarg d’aquest matí l’efectivitat del so i cobertura de 82 sirenes de la xarxa d’alarmes adscrites al Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya PLASEQCAT de Protecció Civil de la Generalitat. Entre les 10.00h i les 12.50h, s’han activat seqüencialment un total de 82 sirenes d’avís de risc químic ubicades en 36 municipis catalans. Al contrari que en la prova del novembre passat, en aquest cas no s’han registrat incidències i totes les sirenes activades han sonat correctament, tant en el to d’alerta com en el de fi d’alerta.

L’aplicació de Protecció Civil

Durant la prova d’avui, Protecció Civil de la Generalitat ha fet l’enviament de missatges massius a través de l’aplicació per a mòbil gencat.mobi/pcivil per avisar a la ciutadania subscrita a aquest canal de l’activació de la sirena de cada zona, tal com es faria en el cas d’un accident químic real. També s’ha informat a través del Twitter @emergenciescat de l’activació de les sirenes a cada municipi a través del #ProvaSirenes.

Com en anteriors edicions, el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT de Protecció Civil també ha enviat un SMS a les persones sordes de Catalunya que viuen en zona de risc químic amb la finalitat d’ajustar els avisos a la seva discapacitat. També s’ha fet una trucada de veu automàtica a les persones de la zona de Campredó que no disposen d’altre mitjà d’avís de risc químic.

39 centres educatius han fet un simulacre de confinament

Pel que fa a la participació dels centres educatius durant la prova, 39 escoles i instituts de 18 municipis diferents han participat a l’exercici fent un simulacre de confinament a les aules. En total, entre alumnes, professors i altres personal docent i no docent, han participat a l’exercici unes 17.700 persones.

Per a la prova d’avui s’havien repartit 63.000 fullets i 6.000 cartells en català, a més de 25 cartells en aranès al municipi de Les. La majoria d’aquest material es va repartir entre els ajuntaments amb sirenes al seu terme municipal, així com a les entitats Port de Barcelona, Zona Franca i Mercabarna.

La URV tindrà un jardí de papallones

Espai que ocuparà el Jardí de les Papallones

La Universitat Rovira i Virgili i Repsol fan un pas més en el seu compromís amb la sostenibilitat, a través de la creació del Jardí de les Papallones. Avui s’ha posat la primera pedra d’aquest espai, que s’ubicarà entre la passarel·la d’entrada al CRAI i l’edifici E1 d’aules del Campus Sescelades, i que tindrà una superfície d’entre 200 i 300 m2.

Les floracions de les plantes que hi haurà en aquest jardí atrauran les papallones, les quals podran alimentar-se i reproduir-se en aquest nou espai. D’aquesta manera, es podrà recuperar part de la qualitat natural original de l’espai que ocupa el Campus Sescelades, ubicat sobre antics conreus abandonats. A més, el Campus fa de frontera entre la zona urbana i l’entorn natural, la qual cosa facilitarà l’arribada de papallones, aus i insectes, que de fet ja es veuen habitualment al Campus.

Al Jardí de les Papallones hi haurà plantes amb necessitats hídriques baixes i no s’hi aplicaran tractaments de plagues amb insecticides de síntesi, tot i que puntualment es podran utilitzar productes naturals per tractar infestacions no desitjades. L’objectiu, no és crear un jardí amb plantes perfectes, sinó un espai dinàmic, en què l’activitat de les erugues es reflectirà en la integritat de les plantes. A més, la seva aparença anirà evolucionant ja que algunes espècies s’aniran replantant cada cert temps mentre que d’altres tindran vides llargues. Tot plegat fa que el Jardí de les Papallones sigui un espai idoni per afavorir la preservació de la biodiversitat local.

La construcció d’aquesta zona anirà a càrrec d’una empresa especialitzada en la creació de jardins d’aquest tipus. Alguns antecedents a aquesta actuació són el de la Reserva de papallones de Colonial a Sant Cugat o el del prat de les papallones de Mas Ratés a Viladecans.

La URV i Repsol han acordat la creació d’aquest jardí amb motiu del 25è aniversari de la universitat. Aquesta acció se suma a les altres que ja tenen en marxa amb l’objectiu de promoure la sostenibilitat i que van destinades tant als treballadors com als estudiants de la universitat. El foment de la mobilitat sostenible, l’impuls de la sensibilitat ambiental, la reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle o la gestió eficient dels recursos energètics i materials, són altres de les vies de col·laboració impulsades de manera conjunta per la URV i Repsol.

Clatellada impositiva de la Generalitat als habitatges turístics

Una vista de Siurana, al Priorat. Foto: Rafael López-Mnné / Ajuntament de Cornudella

El passat 1 d’abril va entrar en vigor la Llei 5/2017 de la Generalitat, per la qual la taxa que grava les estades en Habitatges d’Ús Turístic a Catalunya augmenta en un 235% a Barcelona, i un 100% a la resta de Catalunya.

Així, tothom que s’allotgi en un Habitatge d’Ús Turístic a partir de la data esmentada pagarà 0,90€ per nit, mentre que abans eren 0,45€. A Barcelona, la pujada passa de 0,65€/persona/nit als 2,25€, segons la nova llei.

L’Associació Apartaments Turístics Costa Daurada i Terres de l’Ebre (AAT) considera que aquesta pujada és “desproporcionada, arbitrària i parcial”. A més, s’assegura que “amb aquest increment, des de la Generalitat, s’equiparen els Habitatges d’Ús Turístic, un tipus d’allotjament més familiar i més econòmic atesa la capacitat dels nostres habitacles, amb hotels de luxe”.

Per l’AAT “no té cap sentit que les persones que s’allotgin en un apartament senzill de 6 places hagin de pagar les mateixes taxes que els clients que s’allotgen en tres habitacions dobles d’un hotel de 4 estrelles”. A més, es valora que “amb aquesta pujada es perd, conseqüentment, el sentit de proporcionalitat que es demana a tots els impostos.”

Sobre aquest gravamen, tot i ser finalista, és a dir, és la persona que s’allotja qui el paga, són els mateixos establiments els encarregats de recaptar-lo i, posteriorment, liquidar-lo amb l’Administració. L’AAT, respecte a aquesta situació, comenta que “aquesta pujada ens dóna mala imatge”, ja que “som nosaltres qui hem de donar la cara i les explicacions pertinents als nostres clients”.

Protecció Civil provarà avui les sirenes d’alerta química als polígons Nord (11.20 h) i Sud (11.40 h)

Protecció civil farà sonar aquest matí les sirenes als polígons petroquímics de Tarragona com a part d’una prova que es realitza a tot el territori català. Al Polígon Nord de Tarragona se sentirà el so d’alerta de les sirenes a les 11.20 h, i el de fi d’alerta a les 11.30 h. Pel que fa al Polígon Sud, el so d’alerta sonarà a les 11.40 h i el de fi d’alerta a les 11.50 h.

Aquesta és la ubicació de les sirenes del Camp de Tarragona:

Polígon Nord Tarragona

– Vilallonga del Camp: Piscina Municipal (C/ Alfons el Cast amb C/ Dr. Mestres)
– El Morell: CEIP Ventura Gassol
– La Pobla de Mafumet: Casal Municipal – C/ Molí Tendre
– Els Pallaresos: Urbanització Pallaresos Parc i C/ Pau Claris amb Av. President Macià
– Els Garidells: Ajuntament
– Perafort: Barri de Puigdelfí (Casal Municipal) i Ajuntament
– Constantí: Plaça del Castell /Església; Institut Estudis Secundaris i Polígon Industrial
– Tarragona Nord: Urbanització Sant Salvador (Club de Tir); Urbanització Sant Salvador (Junt accés des de la N-340); Universitat Rovira i Virgili i Polígon Industrial Riu Clar (Dins Lavaflix)

Polígon Sud Tarragona

– Tarragona: Barri de Torreforta (Parc de Bombers i Camp Municipal de Futbol); Barri de Bonavista (Centre d’Assistència Primària i CEIP Bonavista); Barri de Camp Clar (Edifici FECSA i Centre Segur. I Cond. Salut Treball); Avinguda de la Independència (Junt l’Eroski); Prolongació carrer Joan Miró (Junt al Francolí); Polígon Industrial Entrevies; Moll de Costa; Barri del Serrallo; IES Vidal I Barraquer; i Universitat Laboral
– La Canonja: Col·legi públic i Ajuntament
– Vila-seca: Urbanització la Pineda (Col·legi Públic); Urbanització la Pineda (Dins l’Aquópolis); Col·legi públic Sant Bernat; Col·legi públic Mestral i Edifici IES Vila-seca
– Salou: Urbanització Mirador i Urbanització Cova Mar (Av. de la Pedrera)

Què fer en cas d’accident químic?

En cas d’accident químic, la mesura de protecció més segura és confinar-se a l’edifici més proper i quedar-s’hi fins a la finalització de l’avís, tancant portes i finestres i apagant la ventilació, en cas que estigués engegada, per evitar l’entrada de possibles gasos tòxics. També és molt important que no es vagin a buscar els nens a l’escola o els avis al casal o residència (els responsables d’aquests centres estan formats per actuar en cas d’emergència).

Altres mesures de protecció són no utilitzar el telèfon mòbil si no és imprescindible perquè no es col·lapsin les línies i, si ens trobem dins d’un vehicle quan sentim l’alarma d’avís, no quedar-nos a l’interior del vehicle perquè no és un espai estanc segur. Hauríem d’abandonar el cotxe i tancar-nos dins l’edifici més proper.

La Cooperativa de Cambrils retornarà uns altres 2 milions d’euros als impositors

Façana de la Cooperativa de Cambrils. Foto: Elemaki

La Cooperativa de Cambrils iniciarà un segon retorn dels diners a més de 5.000 impositors, que van resultar afectats per la polèmica fallida de la secció de crèdit agrícola.

La direcció de la institució ha asseguat avui en roda de premsa que abonarà el 3,2% anual que imposa el pla de refinançament, a més d’un 3,2% addicional per complir amb el compromís d’accelerar al màxim la restitució dels estalvis retinguts.

Així les coses, es retornaran més de dos milions d’euros, amb interessos. Justament, l’any passat es va retornar als impositors l’equivalent al 46,4% del total. Amb les aportacions que es aran la setmana que ve restaran 14 milions d’euros per retornar dels 32,5 milions inicials.

Malgrat l’anunciat, existeixen 18 casos, que sumen un deute de 800.000 euros, que s’han portat als tribunals per cobrar, fins i tot epr la via de l’embargament.

D’altra banda, la institució ha signat el contracte de lloguer amb Ibercaja, entitat que obrirà una nova sucursal per facilitar les gestions dels afectats.

La botiga de Primark al Parc Central obrirà portes el 14 de juny i donarà feina a 150 persones

La cadena irlandesa de moda Primark obrirà el 14 de juny la seva botiga del Parc Central de Tarragona, que donarà feina a 150 persones, segons publica Diari de Tarragona. Amb 4.300 metres quadrats de superfície comercial, serà la botiga més gran d’aquesta firma a Catalunya.

Segons ha afirmat el director general de Primark Iberia, Stephen Mullen, la multinacional va rebre al voltant de 2.800 sol·licituds de feina durant el procés de selecció. La botiga tindrà 26 punts de caixa, 47 emprovadors, i comptarà amb comoditats com ara wifi gratuït i butaques.

A tot l’Estat espanyol Primark té 44 botigues i una plantilla de 6.700 treballadors. A l’obertura de Tarragona s’hi sumaran dues més de previstes: una a Bilbao i l’altra a València. La multinacional té 325 botigues repartides en onze països.

Obre a l’Avinguda Roma el supermercat Plusfresc, que dóna feina a 24 persones amb una inversió d’1,7MEU

Un moment de l’acte inaugural del supermercat

La cadena de supermercats líder en productes frescos a les comarques lleidatanes Plusfresc, ha inaugurat aquest matí la seva primera botiga a Tarragona. L’acte d’obertura d’aquest establiment, el número 72 de la companyia, ha comptat amb la presència de l’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, d’ Àngel Xifré, director dels Serveis Territorials d’Agricultura; els regidors Elvira Ferrando i Josep Acero i el representant de la Diputació Salvador Ferré.

Aquesta nova aposta de la companyia per les comarques tarragonines, on Plusfresc disposa de 4 locals més – situats a Cambrils, Vilafortuny (Cambrils), Flix i Horta de Sant Joan-, ha suposat la creació de 24 nous llocs de treball. A aquests se sumen 10 treballadors més, els quals provenen d’altres botigues. La inversió, que ha estat d’1,7 milions d’euros, ha fet possible l’obertura d’aquest supermercat, situat a l’Avinguda Roma, 11, i que compta amb una superfície de 1.200m² i 67 places de pàrking.

“La inauguració d’avui és molt important per nosaltres ja que suposa l’inici d’una nova etapa; un període que encarem amb una gran il·lusió perquè ens permet apropar-nos a un territori que sempre ha estat fonamental per la nostra companyia”, assegura Francisco González, director general de Plusfresc. “Oferir als nostres clients la millor experiència de compra és i ha estat sempre el nostre principal objectiu. Volem convertir-los en els nostres convidats, una prioritat que aconseguim a través d’una atenció personalitzada i propera i proporcionant un producte de la millor qualitat”, afegeix Vivi Pujol, presidenta de Plusfresc.

Ja són 133 els voluntaris inscrits per fer el recompte de persones sense sostre

Personal de Protecció Civil assistint a persones sense sostre durant l’Operació Iglú d’aquest hivern. Foto: Cedida

La nit del 4 de maig, Tarragona realitzarà un recompte de les persones sense sostre de la ciutat. L’acció és oberta a persones voluntàries que vulguin col·laborar i, fins avui, ja se n’han apuntat 135. Les inscripcions continuen obertes fins a finals de la setmana vinent.

L’Ajuntament de Tarragona, amb la col·laboració de la Guàrdia Urbana i Protecció Civil, l’Institut Municipal de Serveis Social i el Pla Local d’Inclusió i Cohesió social de Tarragona han impulsat aquesta iniciativa de ciutat conjuntament amb l’Associació Joventut i Vida, Associació Pax Mundo, Càrites Interparroquial de Tarragona, Creu Roja, ECAS, Federació d’Associacions de veïns àrea de Llevant, Federació d’Associacions veïnal de Tarragona, Federació segle XXI, Fundació Arrels, Fundació Bonanit, Fundació Formació i Treball, Càtedra d’Inclusió Social de la URV, Càtedra d’habitatge de la URV i l’Oficina de voluntariat de la URV. Es tracta de realitzar un retrat del nombre de persones que dormen al carrer al municipi en aquella nit concreta amb l’objectiu de conèixer les necessitats i els perfils.

A partir del nombre de persones voluntàries, s’organitzaran petits grups, als quals se’ls adjudicarà una zona de la ciutat i un responsable. Tots aquells que hi participin, prèviament, rebran una formació per part de tècnics experts, així com un certificat de participació. Un cop elaborat el recompte, les dades analitzades serviran per poder saber l’estat de les persones que viuen sense sostre, i desenvolupar accions i projectes.

Amb aquesta acció, Tarragona es suma a altres recomptes que s’han desenvolupat en altres ciutats a partir del projecte europeu “The European end street Homelessness”. Per a poder participar en l’acció no és necessària cap experiència prèvia, l’únic requisit és ser major d’edat. Tota la informació per poder col·laborar es troba a la web www.tarragona.cat/sensellarisme

Només un 3% dels cirurgians pot accedir a una formació continuada d’excel·lència

Una imatge del congrés que se celebra a Tarragona

Des d’ahir, dimecres 19 d’abril, i fins demà divendres 21 d’abril inclòs, se celebra al Palau Firal i de Congressos de Tarragona el XV Congrés Nacional de la Societat Espanyola de Cirurgia Laparoscòpica i Robòtica (SECLA), que ha gestionat la cap del Servei de Cirurgia General i Aparell Digestiu del Joan XXIII i presidenta del comitè organitzador del congrés, Rosa Jorba.

Com cada any, professionals de múltiples especialitats i de diverses societats es reuneixen per augmentar el coneixement en laparoscòpia, endoscòpia, robòtica i en diferents tècniques quirúrgiques, mínimament invasives, que estan en contínua evolució i que, sovint, interaccionen entre elles.

Avui dijous, la doctora Jorba ha inaugurat oficialment el congrés, acompanyada pel president de la SECLA, Jesús Moreno, el director de l’Hospital Joan XXIII, Albert Pons, el president del Col·legi Oficial de Metges de Tarragona, Fernando Vizcarro, i la regidora de Turisme de l’Ajuntament de Tarragona, Immaculada Moranta.

Seguidament, Rosa Jorba ha presentat l’expert cirurgià director del departament de cirurgia gastrointestinal de l’Hospital Clínic de Barcelona, Antonio Lacy Fortuny, que ha donat a conèixer l’AIS (Advances in Surgery) Channel, un canal online de formació per a especialistes. El doctor Lacy ha explicat que “cinc bilions de persones no tenen accés a l’atenció quirúrgica, que, actualment, es necessiten 143 milions més de cirurgies al món, i que es poden prevenir 19 milions de morts anuals per mitjà de la cirurgia”. Lacy ha afegit que “només un 3% del cirurgians té capacitat econòmica per accedir a qualsevol part del món per millorar la seva formació continuada d’excel·lència”. Per aquest motiu va crear aquest canal de formació online gratuït per a tots els especialistes.

29 professionals de l’Hospital Universitari Joan XXIII participen en aquestes jornades de treball exhaustiu, que compten amb la presència d’experts nacionals i internacionals en diferents àmbits. El programa del Congrés conté actualitzacions en diversos temes, taules rodones en què opinen experts i discussió sobre vídeos d’intervencions quirúrgiques, cirurgies en directe realitzades per cirurgians d’experiència contrastada, sessions de tecnologia innovadora, taules multiespecialitat i exposicions de comunicacions i pòsters.

Protesta conjunta de les plataformas tarragonines d’afectats per la hipoteca

Imatge darxiu d’una acció de protesta de al PAH

Acció conjunta de les Plataformes d’Afectats per la Hipoteca de Tarragona en contra del BBVA. La reivindicació d’aquest dijous s’ha fet extensible a la resta de demarcacions catalanes en defensa i suport de les famílies afectades. Representants de Tarragona, Reus, el Vendrell i l’Alt Penedès s’han manifestat davant l’edifici del BBVA a la plaça Imperial Tarraco, on han llegit un manifest.

El discurs s’ha estructurat en sis punts reivindicatius en contra l’empresa bancària. Denuncien que després d’anys de lluita continua acumulant pisos buits i clients endeutats, als quals no els ofereix cap solució.

Les plataformes concentrades han proposat solucions que passen per nomenar interlocutors entre les parts implicades per tal de poder establir una millor comunicació. Així s’espera recuperar pisos per fer lloguers socials per aquelles famílies amb més necessitats.

Així mateix, les plataformes han demanat dacions i un lloguer social basat en els ingressos econòmics. L’anul·lació de la clàusula IRPH, que consideren abusiva, ha estat un altre petició de la concentració.

Els Premis Emprèn de la Diputació obren el termini de presentació de projectes

La 5a edició dels Premis Emprèn de la Diputació ja està en marxa. Fins al dia 30 de juny s’hi poden presentar aquells projectes empresarials del Camp de Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre que hi vulguin optar.

Els Premis Emprèn 2017 impulsaran 15 projectes empresarials, amb una dotació total de 35.000 euros i assessorament tècnic especialitzat. La Diputació de Tarragona convoca un any més aquest certamen amb l’objectiu de fomentar l’esperit emprenedor i contribuir a generar ocupació de qualitat al territori.

En concret, els guardons es distribueixen en 5 categories -Turisme, cultura i experiències; Salut i esport; Tecnologia i innovació; Eficiència energètica i sostenibilitat i Economia social-, sectors estratègics per al territori. Cada categoria tindrà un guanyador, que rebrà la quantitat de 5.000 euros, i dos reconeixements dotats amb 1.000 euros cadascun. Tant els projectes guanyadors com els que obtinguin reconeixement rebran assessorament tècnic durant un any dels Serveis d’Emprenedoria de la Diputació de Tarragona.

Els Premis Emprèn s’adrecen a persones emprenedores que vulguin posar en marxa un projecte empresarial. Les propostes es poden presentar a la Diputació de Tarragona fins al proper 30 de juny. Més informació a www.dipta.cat/premisempren.

El lliurament dels Premis Emprèn tindrà lloc a finals d’any, en un acte que aplegarà a l’Auditori Diputació els participants d’aquesta edició, així com guanyadors i candidats de les edicions anteriors. Des de l’any 2013, als Premis Emprèn s’han presentat un total de 325 projectes, ideats per 572 persones.

Formació i assessorament

Els Premis Emprèn són un dels eixos centrals de tot un conjunt d’actuacions que des de l’Àrea de Recursos Humans i Polítiques Actives d’Ocupació de la Diputació de Tarragona es duen a terme per donar suport a les iniciatives emprenedores i al creixement econòmic, social i sostenible del territori.

En aquest sentit, durant el mes de maig tindran lloc un seguit de jornades formatives i informatives arreu del territori per proporcionar eines i coneixements pràctics. Aquestes jornades estaran enfocades a entendre els aspectes clau per elaborar un pla econòmic i financer, conèixer estratègies comercials i millorar les competències de la persona emprenedora. Aquestes sessions comptaran amb el testimoni i experiència de guanyadors i participants d’anteriors edicions dels Premis.

El Centre Excellence de Tarragona organitza una jornada per derrocar mites sobre l’alta capacitat intel·lectual

Imatge de la roda de premsa de presentació de la jornada. Foto: Tarragona21

Imatge de la roda de premsa de presentació de la jornada. Foto: Tarragona21

Un dels mites més comuns sobre els nens i adolescents amb altes capacitats intel·lectuals -categoria que engloba els superdotats i els que destaquen en talents determinats- és que treuen molt bones notes a l’escola. El Centre Excellence de Tarragona, especialitzat en treure el millor d’aquests infants, pretèn derrocar aquest i altres mites en la I Jornada d’Alta Capacitat, que se celebrarà el proper dissabte 29 d’abril a Fira Reus.

‘Capacitat no és sinònim de rendiment’ és el lema de la jornada, que pretèn divulgar i normalitzar la realitat dels alumnes amb altes capacitats, donar estratègies per identificar-los i educar-los. La jornada està oberta a tota la ciutadania, i en especial a les persones que treballen o conviuen amb aquests nens. Les inscripcions es poden fer al web del Centre Excellence.

Experiències de famílies i professors

La jornada aplegarà diferents especialistes en psicologia i pedagogia que explicaran què es pot fer i què s’està fent en aquest camp. Una taula rodona agruparà familiars que oferiran les seves experiències personals, i una altra reunirà docents per explicar les seves experiències a l’escola. D’altra banda una de les ponents, Maria S. Dauder, presentarà el seu llibre Les altes capacitats a l’escola inclusiva. Verat Descarat 2.0.

Entre un 10 i un 15% de la població

Es calcula que entre un 10 i un 15% de les persones tenen alta capacitat intel·lectual. Des del Centre Excellence incideixen en la importància de detectar i donar suport als nens i adolescents més capaços perquè puguin donar el millor de sí mateixos.

Altes capacitats en femení

Una de les conferències, de la psicòloga especialitzada en altes capacitats Susana Arroyo, aborda el tema des de la perspectiva de gènere. “Al nostre centre ens arriben majoritàriament nois que han tingut comportaments disruptius. En el cas de les nenes sol ser al contrari: són menys problemàtiques perquè redueixen les seves expectatives i miren d’acontentar a tothom i passar desapercebudes, tot i ser més fràgils emocionalment”, explica Edith Lando, directora del centre que organitza la jornada.

El Centre Excellence de Tarragona fa brillar els nens amb alta capacitat intel·lectual

El Campus de Sescelades ofereix 70 activitats públiques aquest divendres

La Facultat de Química, al Campus Sescelades. Foto: URV

Amb la implicació de representants de les facultats, escoles i diferents serveis, aquest divendres 21 d’abril el campus Sescelades de la URV –al barri de Sant Pere i Sant Pau- obre les seves portes a tota la comunitat universitària i a la ciutadania en una activitat lúdica, científica i educativa pensada per a públic de totes les edats.

Coincidint amb els 25 anys de la Universitat, la comissió de l’activitat “Descobreix el campus Sescelades” ha preparat prop de 70 activitats precisament per això, per oferir la possibilitat de descobrir tot allò relacionat amb la docència, la recerca i la transferència que es fa tant a la Universitat com a la resta d’infraestructures que es troben situades a Sescelades, com ara al Centre de Transferència de Tecnologia i Innovació, a l’Institut Català d’Investigació Química o a l’Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social.

La jornada començarà a dos quarts d’una del migdia i els actes es repartiran per les diferents facultats i escoles, i també al CRAI, als patis i a diferents espais oberts del campus. De fet i per donar a conèixer tots els racons, el tren turístic de Tarragona realitzarà gratuïtament recorreguts pel campus.

A les dues del migdia, al pati del CRAI, es farà l’acte de col·locació de la primera pedra del Jardí de les Papallones que, un cop acabat tindrà una superfície d’entre 200 i 300 m2 amb plantes petites i mitjanes, la floració de les quals atrauran papallones, insectes i aus.

Entre els actes que s’han preparat per aquest dia destaquen també tallers científics, tastos de vins de les diferents DOs, actuacions musicals i teatrals, esports, xerrades i exposicions. Ja al migdia hi ha una degustació de vermut i de fideuà oberta per a tothom i a partir d’aquí i fins passades les nou de la nit, les activitats es desenvoluparan de forma paral·lela en diferents espais. Algunes de les activitats requereixen d’inscripció.

Per a inscripcions, accediu a aquest enllaç.

Accedeix al programa en aquest enllaç.

La Generalitat busca a Tarragona subvencionar projectes turístics d’alt contingut tecnològic

Un moment de la presentació que s’ha fet a Tarragona del programa

La Fundació per a la Promoció de l’Autoocupació de Catalunya (Autoocupació), amb el suport del Programa Catalunya Emprèn, ha presentat avui un nou projecte a la zona de Tarragona enfocat a formar emprenedors en solucions innovadores de turisme d’oci.

Aquesta iniciativa, denominada ‘Enginy, Diversió i Turisme’, s’emmarca en la nova línia del Catalunya Emprèn, posada en marxa a finals del 2016, que subvenciona projectes enfocats a fomentar una emprenedoria especialitzada i d’alt component tecnològic i innovador arreu del territori: el Programa Primer de Preacceleració.

El director del programa Catalunya Emprèn, Pere Condom, ha assistit avui a la jornada en què Autoocupació ha presentat el Programa Enginy a les persones que hi participaran. Condom ha subratllat la importància d’impulsar projectes com aquest perquè “fomenten una emprenedoria molt específica, d’alt valor afegit i que pivota en les virtuts dels diferents territoris del país”. De fet, el director del Catalunya Emprèn considera que impulsar projectes així “vertebren Catalunya i la projecten com un ecosistema emprenedor que pot mirar cara a cara als ecosistemes més avançats del món”.

El Programa ‘Enginy, Diversió i Turisme’, del qual es va celebrar ja una prova pilot l’any passat, oferirà formació a una trentena de persones interessades en emprendre nous projectes empresarials en l’àmbit del turisme d’oci a la demarcació de Tarragona. Així, compta amb la col·laboració d’entitats punteres en els sectors de l’ensenyament, l’emprenedoria i el turisme com són la Universitat Rovira i Virgili, BANC (Business Angels Network de Catalunya) i el Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de Catalunya.

Les persones que comencin aquest programa participaran en una primera part en què rebran formació de mans de professionals experts. Un cop completada aquesta fase, i gràcies a un tutoratge individualitzats, els participants podran desenvolupar el seu projecte empresarial per poder posar-lo en marxa.

Programa Primer de Preacceleració: 10 projectes especialitzats

Amb el seu Programa Primer de Preacceleració, la Generalitat contribueix a impulsar 10 projectes emprenedors especialitzats i d’alt contingut tecnològic arreu del territori. Amb una dotació total de 759.000 euros, aquesta nova línia de subvencions pretén complementar el foment d’una emprenedoria més generalista i de gran abast amb un d’enfocat específicament a iniciatives més específiques i d’alt valor afegit. Els 10 projectes seleccionats estan distribuïts arreu del país i toquen disciplines com la mobilitat autònoma, el turisme sostenible o la innovació en el sector alimentari.

Tots els projectes reben una subvenció mitjana de 70.000 euros. Així, les persones que participin en cadascun dels programes subvencionats rebran una formació especialitzada en l’àrea temàtica en qüestió, enfocada a identificar les necessitats i les oportunitats de negoci. Després especialistes tutors guiaran els participants amb l’objectiu que es creïn solucions innovadores viables empresarialment.

Les sirenes d’alerta química tornaran a sonar en una prova aquest divendres

Cartell anunciant la prova

Protecció Civil de la Generalitat provarà divendres, 21 d’abril, a partir de les 10.00 hores fins al migdia, l’efectivitat del so i cobertura de les sirenes de la xarxa d’alarmes adscrites al Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Cataluny, que serveixen per alertar la població en cas d’accident químic.

Al llarg del matí, entre les 10.00h i les 12.50h, s’activaran seqüencialment 82 sirenes d’avís de risc químic ubicades en 36 municipis catalans.

Al Camp de Tarragona, la prova afectarà als municipis de Tarragona, Constantí, Perafort, la Pobla de Mafumet, el Morell, Vilallonga del Camp, els Garidells, els Pallaresos, la Canonja, Vila-seca i Salou. A les Terres de l’Ebre, es farà a Tortosa i Flix.

Aquesta prova, que es realitza dos cops l’any, serveix per comprovar el funcionament de les sirenes (si sonen bé i la zona en que es pot escoltar bé el so, ja que pot variar en funció del vent i altres factors) i també per familiaritzar a la ciutadania amb el so d’avís de risc químic i els consells a seguir en cas d’accident real.

L’alarma (so d’alerta) consta de tres senyals ondulants d’un minut de durada separats per silencis de cinc segons. Per saber que ja ha finalitzat el risc químic la població sentirà el so de final d’alerta, un senyal continu de 30 segons de durada.

Durant la prova de divendres, Protecció Civil de la Generalitat farà un enviament de missatges massius a través de l’aplicació per a mòbil gencat.mobi/pcivil per avisar a la ciutadania subscrita a aquest canal de l’activació de la sirena de cada zona, tal com es faria en el cas d’un accident químic real. També s’informarà a través del twitter @emergenciescat (amb més de 115.000 seguidors) de l’activació de les sirenes a cada municipi, com es faria en cas d’accident real, a través del #ProvaSirenes.

Una bicicletada reclama unir el centre de Tarragona i el Complex Educatiu amb carrils bici

GALERIA DE FOTOS AL FINAL

Més d’una cinquantena de bicicletes han sortit aquest matí de l’Institut Vidal i Barraquer per arribar fins al Complex Educatiu de Tarragona (l’antiga Universitat Laboral) per reclamar la construcció d’un carril que permeti anar a peu o amb bici de forma segura des del centre de la ciutat fins a aquest equipament educatiu. ‘Del Vidal a la Laboral per un carril bici i peatonal’ era el lema de la reivindicació que ha agrupat més de 100 persones i que ha coincidit amb el Dia Mundial de la Bicicleta.

Cada dia s’hi desplacen 2.500 persones

En concret es necessiten dos trams de carril bici que sumarien un total de 4 quilòmetres, i que s’unirien al que ja existeix a l’N-340: un dels trams l’enllaçaria amb el centre de la ciutat, i l’altre amb el Complex Educatiu recorrent la C-31B, l’antiga autovia Tarragona-Salou. “L’Ajuntament diu que no ho pot fer perquè no és propietat seva, però tampoc ho és l’avinguda Andorra i bé que la pinten i cobren la zona blava”, afirma Carlos Alcalde, del Grup per una Mobilitat Social i Ambientalment Justa a Tarragona.

Els organitzadors calculen que el cost no superaria el milió d’euros. “S’han gastat molts més diners en el pàrquing del Mercat Central, que fomenta un tipus de mobilitat no sostenible”, sosté. L’entitat organitza la protesta juntament amb l’INS Pere Martell, l’INS Cal·lípolis, l’INS Vidal i Barraquer i el Club Cliclista Campclar. Alcalde afirma que cada dia es desplacen unes 2.500 persones al complex, el que suposa un 1.4% dels deplaçaments motoritzats a la ciutat.

Una professora accidentada el mes passat

“L’actual traçat és perillós, especialment pel traçat que transcorre per l’autovia”, lamenta Alcalde. Un exemple n’és l’accident que va patir fa unes setmanes l’Imma Gandia, professora de l’Institut Pere Martell, que hi va diàriament en bicicleta. De resultes de l’accident Gandia va sofrir una fractura de clavícula, un esquinç de canell i diversos cops al cap.