.

Portada del llibre. L’acte anirà a càrrec de Josep Sementé, activista social. Foto: Cedida

El Saló de Plens del Consell Comarcal del Tarragonès acollirà el proper dimecres 22 de maig, a les 19:00 hores, l’acte de presentació del llibre Del Nacionalcatolicisme a la Democràcia. Món obrer, església de base i antifranquisme a Tarragona (1951-1977), de Neus Baena Gallardo. La presentació anirà a càrrec de Josep Sementé, activista social. Aquesta publicació ha estat possible gràcies a la col·laboració de l’empresa Repsol.

L’Església catòlica espanyola, un dels principals pilars institucionals i ideològics sobre els quals es va fonamentar la dictadura del general Franco, no fou un bloc monolític totalment unitari i impermeable durant els foscos anys del règim. Aquest llibre pretén mostrar com, també a Tarragona i dintre de la immensitat de la institució eclesiàstica catòlica durant els anys centrals de la dictadura franquista, va sorgir un col·lectiu de persones que es va desmarcar del nacionalcatolicisme oficial, va deslegitimar el règim i va començar a mostrar inquietuds socials. Les esperances de canvi i renovació del Concili Vaticà II (1962-1965) i el panorama estatal i internacional de profundes transformacions, sobretot durant la dècada dels anys seixanta, van configurar una nova generació de seminaristes, joves sacerdots i laics que ja no va estar influenciada per les conseqüències directes i tràgiques de la Guerra Civil espanyola.


Altres notícies:


L’autora, Neus Baena és Doctora en Història per la Universitat Rovira i Virgili. La seva recerca centrada en el fenomen dels sacerdots i religiosos obrers s’ha fonamentat, especialment, en la documentació amb fonts orals, directament lligada amb la Història des de baix, i el seu marc teòric de referència es basa en la Història religiosa i la Història sociocultural.

Aquesta publicació és el resultat del treball guanyador del XXI Premi Tarragonès Beca d’Investigació Lucius Licinius Sura 2019, que s’atorga  a un projecte que es refereixi a la comarca. La beca té una dotació de 2.450 € i la publicació del treball dins la col·lecció Els llibres del Consell.

Els últims títols publicats:

-La modernització de la xarxa viària al Camp de Tarragona (1774-1870) , d’Agustí Agramunt.

-Els ports antics de Tarraco. Embarcadors, ports i platges del litoral tarraconense en època romana (s. II aC – III dC), de Patricia Terrado.

-La fàbrica de Tabacs de Tarragona. Un referent per a la indústria, l’economia del Tarragonès i les dones treballadores, de Ramon Gabriel i Sara Masalias.