.

Auroa boreal vista des de Prades per part d’observadors del Parc Astronòmic Prades. Foto: X/@parcastroprades

L’activitat solar durant els darrers ha estat especialment alta, acostant-nos al pic del cicle solar, que es preveu per a finals d’aquest any 2024. Dues grans taques solars han estat les protagonistes d’aquesta activitat, il·luminant el Sol amb múltiples tempestes i, segons el Centre de Predicció Meteorològica Espacial (SWPC en anglès), des de mitjans de setmana s’han observat cinc flamerades dirigides cap a la Terra. Els tècnics de l’SWPC preveuen és que arribin a la Terra a partir d’aquesta matinada passada i durin fins al diumenge.

És aquest episodi “inusual” el que ha provocat les aurores boreals que s’han pogut veure aquesta passada nit en nombrosos punts d’Europa, de Catalunya i de les comarques de Tarragona i és que la Terra patirà tot aquest cap de setmana múltiples tempestes geomagnètiques severes, desencadenades per aquesta activitat inusual del Sol. El resultat és un espectacle al cel majúscul, donat que les aurores boreals són fenòmens astronòmics en forma de luminescència que s’observen en el cel nocturn, generalment en zones polars, però una activitat solar especialment rellevant pot fer que la seva visibilitat baixi de latitud.

El fenòmen ha estat classificat de categoria G4, la segona més intensa en la seva escala, per l’Oficina Nacional Oceànica i Atmosfèrica (NOAA) dels Estats Units, des d’on s’ha assegurat que feia vint anys que no es produïa un fenomen similar. El problema d’aquesta activitat geomagnètica és que pot afectar les infraestructures en òrbita pròxima a la Terra i en la superfície terrestre, interrompent potencialment les comunicacions, la xarxa elèctrica, la navegació i les operacions de ràdio i satèl·lit. Així, els navegadors GPS o Internet podrien experimentar problemes.

A hores d’ara es desconeix si aquests primers efectes de les tempestes solars han ocasionat avaries, però, mentrestant, hem pogut gaudir del cel il·luminat de colors des de molts punts del país. Les xarxes socials s’han omplert d’imatges i vídeos de persones que han volgut compartir aquest moment màgic de veure una aurora boreal per primer cop a la vida. Aquestes són algunes de les moltes fotografies que s’han pogut veure en diversos punts de Catalunya aquesta nit a través dels usuaris de la xarxa X.