TOTS 21

El pa del forn La Baguet, del Morell, entre els set millors de Catalunya

Els set vencedors, en una foto de família. Martí Fortuny és el primer per l’esquerra agenollat. Foto: Cedida

El pa que elabora artesanalment el forn La Baguet, del Morell, ha estat finalista i premiat entre els set millors de Catalunya en un acte celebrat a Barcelona, on s’ha fet el lliurament de la Llesca d’Or als set millors establiments del país. El guardó ha estat organitzat per Panàtics.

El forner, Martí Fortuny, ha competit amb el seu pa amb més de cent pans de tot Catalunya i prèviament va haver de superar una fase prèvia provincial.

El forn va néixer en 1995 i és comandat per Fortuny i per Gemma Benaiges -que al seu torn, és alcaldessa de la veïna Vilallonga del Camp-, que són els seus fundadors. Vénen d’una família de llarga tradició en el món del pa.

El forn del Morell va haver de superar una fase prèvia que es va desenvolupar a l’Escola d’Hosteleria i Turisme de Cambrils, on es va fer una cata a cegues valorant la textura, el gust i la presentació. La Baguet superà els 70 punts i així va poder accedir a la final, celebrada aquest dijous a Barcelona. De les comarques de Tarragona hi han arribat quatre.

Gemma Benaiges ha afirmat a Tots21 que ‘el guardó ha estat un reconeixement com a excel.lència artesanal 2021 i ara entrarem a formar part d’una ruta per tot Espanya, la ruta anomenada ‘El buen pan’. També faran una cata i valoraran, de manera anònima, el tracte que es fa a la botiga i l’exposició del pa. És un orgull haver assolit el guardó’, ha manifestat. Els set finalistes han rebut cent quilos de farina i el guanyador, 300 quilos.

J. Garcia

 

El Morell ‘moves the date’ per salvar el planeta

L’Institut El Morell i l’Escola Ventura i Gassol han dut a terme un projecte conjunt que treballa la consciència i les solucions. Foto: Cedida

Imagineu esgotar el vostre salari mensual a meitat de mes i haver de viure l’altra meitat tirant d’estalvis o de deute. Amb aquest símil s’entén molt bé la data del deute ecològic, doncs és el dia en que hem esgotat tots els recursos que ens oferia la Terra per aquell any. Els últims deu anys aquesta data ha estat a l’agost.

El moviment #movethedate consisteix en accions que ajuden a moure aquesta data, apropar l’esgotament de recursos a desembre, que seria la situació de sostenibilitat. El Morell s’ha volgut sumar a aquest moviment, l’Institut El Morell i l’Escola Ventura i Gassol han dut a terme un projecte conjunt que treballa la consciència i les solucions.

L’alumnat de 1r de Batxillerat va analitzar diverses branques relacionades amb la problemàtica mediambiental: l’aigua, la roba, l’alimentació, el malbaratament alimentari, l’energia, el plàstic, i fins i tot les joguines, que també tenen el seu paper dins del problema. Van crear avatars parlants que ajudaven als infants a entendre cadascun dels problemes i les seves solucions, així com van preparar diversos jocs d’ordinador per treballar-los dinàmicament.

A l’escola, els nens i nenes de 6è de primària van visualitzar els avatars i van jugar els esmentats jocs, resolent sopes de lletres, crucigrames, reptes de relacionar, etc, tot prenent consciència a la vegada.

Redacció

 

La Guàrdia Municipal del Morell ja dona servei les 24 hores

El rimer servei de patrulla de la Guàrdia Municipal es va dur a terme la nit del passat 1 de juny. Foto: Ajuntament

Un cop acabat el període de formació, que ha durat un pràcticament un parell de mesos, el personal de la Guàrdia Municipal del Morell ja treballa les 24 hores del dia. Es tracta d’un nou moment històric vinculat a aquest cos de seguretat ciutadana, llargament reivindicat des del veïnat morellenc, que s’ha posat oficialment en marxa aquesta setmana, en concret la nit de l’1 de juny, quan es va prestar el primer servei de nit.

Un moment que no es van voler perdre ni l’alcalde del Morell, Eloi Calbet, ni els regidors Alberto Ortega, responsable de Seguretat Ciutadana, i Pere Domingo, al capdavant de la cartera de Via Pública. “Ara comença un camí que ens permetrà millorar significativament la qualitat de vida de morellencs i morellenques”, destacava Calbet.

“Llevat que es pugui produir alguna incidència, els sis agents i el seu cap s’organitzaran en tres torns per tal de cobrir les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any”, detalla Ortega. Per la seva banda, Domingo remarca que “es podrà donar resposta a qüestions que ara podien quedar desateses, de manera que el compromís del consistori amb la ciutadania es reforça clarament”.

Les persones que necessitin posar-s’hi en contacte, ho poden fer al telèfon 977 94 80 90 i al correu electrònic guardiamunicipal@elmorell.cat. Val la pena recordar, però, que el telèfon d’emergències principal és el 112.

Redacció

 

Urbanisme del Morell recorda als propietaris que cal que mantinguin nets patis i solars

La data límit per a poder executar la neteja és el 20 de juny. Foto. Ajuntament

Ara que s’acosta l’estiu, cal vigilar amb la vegetació abundant descontrolada, les basses i els focus d’aigua estancada. És per això que, un any més, l’Ajuntament del Morell, des de la regidoria d’Urbanisme, engega la campanya “Si tens un solar, que estigui net!”, amb la qual insta les persones propietàries de solars i terrenys a netejar aquests espais per tal de mantenir un municipi net i lliure de riscos. Tant la vegetació com l’aigua estancada poden ser focus de proliferació d’insectes i rosegadors i també propiciar l’aparició d’incendis descontrolats, uns perills que des del consistori es volen evitar de totes passades.

Prenent com a referència l’article 197 de la Llei d’Urbanisme consolidada del 2012, el consistori municipal recorda a la ciutadania del municipi que cal que faci un correcte manteniment i neteja dels solars i patis de la seva propietat abans del pròxim 20 de juny. Tota propietat (en qualsevol classe de sòl), a més de drets, porta inherents uns deures o obligacions bàsiques, essent aquest un dels més destacables.

En cas que no es duguin a terme les tasques de neteja i desbrossament dins del termini establert, es procedirà a dictar una ordre d’execució que pot comportar despeses per a la persona propietària. En aquest sentit, però, el consistori morellenc es mostra convençut que no caldrà arribar a aquest extrem i confia en la corresponsabilitat de tothom.

Redacció

 

El Morell elabora un Reglament de Participació Ciutadana

L’Ajuntament del Morell creu fermament en la participació de la ciutadania en la presa de decisions. Una mostra n’és la creació de la regidoria de Participació Ciutadana després de les darreres eleccions municipals, o la posada en marxa dels pressupostos participatius, una iniciativa que s’ha dut a terme els darrers dos exercicis.

Ara, el consistori morellenc fa un pas mes i es troba en procés d’elaboració d’un Reglament de Participació Ciutadana, “un document que ha de servir per regular les relacions entre el veïnat i l’Ajuntament”, explica el regidor de l’àrea i alcalde, Eloi Calbet. I dins del procés de redacció d’aquest reglament s’inclou una consulta ciutadana que ha de permetre conèixer les expectatives i opinió de morellenques i morellencs entorn la participació ciutadana. “Volem saber què en pensa la ciutadania, què creuen que ha de recollir, com s’ha d’articular…”, indica Calbet, “per poder-ho tenir en compte, no només en la redacció del Reglament, sinó en les accions futures de foment de la participació al nostre municipi”.

Així, de l’1 al 30 de juny, i a través de la pàgina web participem.elmorell.cat, tothom podrà aportar, proposar i dir la seva per tal d’acabar d’elaborar el Reglament. Un procés que vol facilitar el coneixement i reflexió al voltant de la participació ciutadana com a eix d’una nova forma de governar més oberta, transparent i col·laborativa.

També busca incentivar un debat que impliqui tant a l’Ajuntament com a la ciutadania associada i no associada en la definició de les línies de les polítiques de participació en el municipi.

I, finalment, pretén motivar la col·laboració entre Ajuntament, tant en l’àmbit polític com tècnic, i ciutadania. Un cop finalitzada la consulta es farà un debat polític entorn un esborrany del document i els resultats de la consulta a la ciutadania. I, per acabar, hi haurà el retorn dels resultats del procés i del Reglament de Participació Ciutadana.

Redacció

 

Diversió assegurada al Casal d’Estiu El Morell 2021

Imatge d’arxiu del casal de l’any passat. Foto: Cedida

S’acosta el final de curs i les llargues i esperades vacances d’estiu, i és el moment també de començar a desvetllar com serà el Casal d’Estiu El Morell 2021. Així, a l’espera de nous protocols o indicacions per part de la Generalitat de Catalunya i el Procicat, la regidoria de Benestar de l’Ajuntament del Morell ja avança algunes de les dades clau d’enguany.

El Casal d’Estiu 2021 s’iniciarà el 28 de juny i finalitzarà el 10 de setembre. Onze setmanes en què, com és habitual, acollirà infants de P3 fins a 6è de primària. Enguany, com ja es va fer l’any passat, hi haurà places limitades per tal de mantenir les mesures de seguretat establertes.

Al llarg de l’estiu, infants i monitores es trobaran de dilluns a divendres de nou del matí a dues de la tarda per conviure, créixer, jugar i passar-ho bé! A més, també hi haurà servei d’acollida matinal de dos quarts de nou a nou per a aquelles famílies que ho necessitin.

Els preus es mantenen respecte a edicions anteriors. Cada quinzena de casal té un cost de 72,24 euros, mentre que el servei d’acollida té un preu de 5,16 euros a la setmana. Les inscripcions comencen aquest dilluns, 24 de maig, i s’allargaran durant tot l’estiu, sempre que les condicions d’aforament i ràtios així ho permetin.

Per a més informació, podeu contactar amb el Casal d’Estiu de dilluns a divendres de 9 a 14 hores als telèfons 977 84 26 39 i 977 84 16 47, o bé escriure un correu electrònic a centreobert@morell.altanet.org

Redacció

 

El Morell felicita Rosa Vallvé en el dia dels seus 100 anys

Rosa Vallvé és la dona més gran del municipi. El consistori li ha regalat una placa commemorativa i un ram de flors. Foto: Ajuntament

Aquest diumenge ha estat dia de festa gran a casa la Rosa Vallvé Ferré, la dona més gran del Morell. I és que aquest 16 de maig ha celebrat el seu 100 aniversari. Una jornada molt especial que ha passat amb la seva família més propera i en què també ha rebut la visita de l’alcalde del municipi, Eloi Calbet, i la regidora de Benestar social i gent gran, M. Jesús Valldosera. Així, en nom de tot el consistori, i també del poble del Morell, les autoritats han homenatjat Vallvé amb una placa commemorativa i un ram de flors, i l’han felicitat per un segle de vida molt ben portat.

Rosa Vallvé va néixer al carrer Nou i és una persona força coneguda al poble. Actualment viu al mateix edifici on viuen els seus dos fills. Es troba bé de salut, camina sola amb l’ajuda d’un caminador i cada dia es fa el sopar. També gaudeix sovint de la companyia dels seus dos nets. Una veïna emprenedora, que fa més de quaranta anys va obrir la Pensió Rosa del municipi, un establiment que encara està en funcionament.

Vallvé, que les ha vist de tots colors, ha estat molt contenta amb la visita d’aquest diumenge, en què ha relativitzat la pandèmia del coronavirus: “Ja passarà”, ha assegurat.

Redacció

 

S’ajorna la Terrafira, la mostra d’artesania, gastronomia, comerç i entitats del Morell

Imatge d’arxiu d’una edició de Terrafira. Foto: Ajuntament

En condicions normals, aquest mateix cap de setmana s’hauria de celebrar una nova edició de la Terrafira, la mostra d’artesania, gastronomia, comerç i entitats del Morell. Un esdeveniment que, amb les restriccions actuals, no es pot dur a terme com desitjaria la regidoria de Promoció econòmica del consistori morellenc. “El més bonic era l’ambient que es creava amb tots els estands, i les activitats culturals i gastronòmiques paral·leles, que actualment no es poden realitzar”, indica la regidora de Promoció econòmica, Mònica Casas.

L’Ajuntament, doncs, ha pres la decisió d’ajornar la cita i mirarà de situar-la de nou en el calendari. Les dates es consensuaran amb l’Associació de Comerciants i Professionals del Morell, amb l’esperança que abans d’acabar l’any es pugui realitzar una Terrafira amb seguretat i totes les garanties.

Redacció

 

200 estudiants participen en la segona plantada del Morell

L’alumnat de l’escola Ventura Gassol i l’INS El Morell ha acollit molt bé aquesta iniciativa, que els ha permès realitzar una sortida i una activitat de camp. Foto: Cedida

L’entorn de la Granja dels Frares del Morell ha estat, durant quatre jornades, l’escenari de la segona edició de la plantada del municipi. L’activitat, organitzada conjuntament per l’Ajuntament del Morell i l’Associació Aurora en el marc de l’acord de custòdia fluvial del municipi, ha comptat amb la col·laboració de l’escola Ventura Gassol i l’INS El Morell.

Des del passat dimecres dia 5 i fins ahir dia 10, prop de 200 alumnes de 6è de primària i 1r d’ESO dels dos centres educatius han plantat 375 plantes de nou espècies diferents a la finca que hi ha davant de la Granja dels Frares. Tot plegat amb l’objectiu d’afavorir la biodiversitat i integrar paisatgísticament tot l’entorn.

Així, s’ha creat una franja verda amb dues línies de plantació ben diferenciades, una de port més arbori i l’altra de port més arbustiu. En concret, la línia de port més gran està formada per alocs, tamarius, salats blancs, aladerns i ginestes. D’altra banda, la línia de port més petit està integrada per llentiscles, margallons, arç blancs i romaní.

L’alumnat de l’escola Ventura Gassol i l’INS El Morell ha acollit molt bé aquesta iniciativa, que els ha permès realitzar una sortida i una activitat de camp amb la qual han conegut de ben a prop la realitat d’aquest entorn natural i la importància que estigui ben conservat.

Durant els pròxims mesos, l’Associació Aurora s’ocuparà de fer el manteniment de les plantacions, amb la finalitat d’assegurar la supervivència i el correcte arrelament de totes les plantes.

Més actuacions en curs

L’Ajuntament del Morell i l’Associació Aurora tenen signat un acord de custòdia, que enguany s’ha renovat, amb l’objectiu de preservar i millorar l’entorn del riu Francolí. Una col·laboració que preveu la realització de noves edicions d’aquesta plantada. A més, també es duran a terme altres actuacions encaminades a l’eliminació d’espècies invasores de flora i a l’increment de la biodiversitat.

Redacció

 

2.000 persones gaudeixen de la cultura segura al Teatre Auditori del Morell

El Pot Petit ha posat el colofó final aquest diumenge 9 de maig, Foto: Ajuntament

Cinc mesos després del seu inici, arriba el moment de fer balanç de la temporada 2021 del Teatre Auditori del Morell. Una temporada que ha estat atípica, pels aforaments limitats, els confinaments comarcals i les mesures higièniques i de seguretat que s’han hagut d’implantar, però també molt satisfactòria per la resposta del públic. Així, pràcticament 2.000 persones han gaudit de la desena de propostes que han pujat a l’escenari des del mes de gener i fins aquest mateix mes de maig, amb espectacles musicals, teatrals, infantils, de circ… Una temporada amb unes bones xifres a la qual la banda familiar El Pot Petit ha posat el colofó final aquest diumenge 9 de maig, amb dues funcions amb totes les entrades exhaurides.

“Estem realment contents de la resposta del públic, ja que la meitat dels espectacles han penjat el cartell d’entrades esgotades”, indica Mònica Casas, regidora de Cultura i Festes de l’Ajuntament del Morell. “A més, tothom ha integrat molt bé totes les mesures preventives, amb un aforament limitat al 50%, l’ús de la mascareta, la presa de temperatura, l’aplicació de gel hidroalcohòlic i les entrades i sortides esglaonades”, continua M. Jesús Valldosera, també regidora de la mateixa àrea.

Val a dir que els espectacles amb més espectadors han estat Bona Gent, de Quim Masferrer i Trópico de Covadonga, de Rodrigo Cuevas, seguits d’Els Burgarol i Els Gossos. “També cal emfatitzar l’augment de públic menor de 30 anys, que creiem que és molt important enganxar-lo al consum de cultura”, reivindica Valldosera. I, en el primer any de venda online d’entrades —a través de la plataforma elmorell.koobin.cat—, “més del 70% de localitats s’han venut a través d’aquesta via”, exposa Casas, “la qual cosa ens fa valorar molt positivament haver obert aquesta nova forma de relacionar-nos amb el públic”.

Un any en què, més que mai, la regidoria de Cultura i Festes ha apostat per la cultura segura, posant sempre al centre la salut però, alhora, cuidant un dels sectors més essencials en les nostres vides com és el de la cultura.

Redacció

 

La gira ‘Vull cantar i vull ballar’ d’El Pot Petit fa parada al Teatre Auditori del Morell

La coneguda banda familiar ja ha esgotat les entrades per a les dues funcions que oferirà diumenge 9 de maig. Foto: Toni Vilches 

El reconegut grup de música per a públic familiar El Pot Petit actuarà al Teatre Auditori del Morell aquest diumenge 9 de maig. Es tracta de la segona vegada en un any que la banda visita el municipi, després que el passat 30 de juliol de 2020, i en el marc de la Festa Major de Sant Abdó i Sant Senén, oferissin un concert en streaming també des del Teatre Auditori. Després d’aquella actuació, en Pau i la Jana es van quedar amb moltes ganes de conèixer la canalla morellenca, un desig que podran complir aquest cap de setmana.

Així, El Pot Petit estrenarà nou repertori amb la gira «Vull cantar i vull ballar», “tota una declaració d’intencions del que ara gairebé no ens deixen fer enlloc, CANTAR i BALLAR!”, diuen. Asseguren que ho necessiten per ser feliços i ho volen reivindicar. “Per això, per molta pandèmia que hi hagi, seguirem cantant i ballant, encara que sigui amb mascareta, amb el cul a la cadira, amb distàncies i amb litres de gel hidroalcohòlic!”, continuen. En aquesta ocasió en Pau i la Jana es troben sols fora del Pot i sense els seus amics a prop no saben què fer! Cantant i ballant els aniran retrobant. Qui serà el primer a sortir a ferlos bellugar sense parar? El mico? Els pirates Rodamons? El Drac Rac? Sigui qui sigui segur que els farà cantar i cantar com mai!

Un espectacle recomanat per a infants d’entre 3 i 8 anys que es podrà veure diumenge 9 de maig en dues sessions, a les 12 del migdia i a les 5 de la tarda. Les entrades ja estan esgotades.

Pel que fa a les mesures de seguretat i higiene respecte a la Covid-19, l’aforament del Teatre Auditori es redueix al 50% i l’ús de la mascareta és obligatori, així com la neteja de mans i la presa de temperatura a l’entrada.

Redacció

 

L’Ajuntament del Morell i l’Associació Aurora organitzen la segona edició de la plantada, a l’entorn de la Granja dels Frares

El projecte s’emmarca en el conjunt d’accions iniciades l’any 2019 per tal de millorar la biodiversitat del municipi i del riu Francolí. L’activitat es realitzarà amb l’alumnat de l’escola Ventura Gassol i l’INS El Morell i tindrà lloc els dies 5, 6, 7 i 10 de maig. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament del Morell i l’Associació Aurora treballen conjuntament, des de l’any 2016, en l’impuls d’un projecte de recuperació del bosc de ribera al curs baix del riu Francolí, centrat a l’entorn de la Granja dels Frares. El passat mes de gener les dues parts van renovar i ampliar l’acord de custòdia que mantenen amb l’objectiu de preservar els valors naturals d’aquest entorn fluvial i, alhora, involucrar la ciutadania en aquest projecte.

Aquest any, la situació actual no permet dur a terme la segona edició de la plantada del municipi amb la ciutadania, tal com es va realitzar l’any 2019, motiu pel qual el consistori i l’associació han elaborat una proposta alternativa amb la col·laboració de l’escola Ventura Gassol i l’INS El Morell. L’activitat es durà a terme amb totes les mesures de seguretat establertes i, per tal d’espaiar els grups de participants al màxim, es realitzarà en quatre jornades, els dies 5, 6, 7 i 10 de maig.

En total es plantaran 375 plantes de nou espècies diferents, pràcticament totes elles pròpies de la vegetació de ribera d’un riu mediterrani com és el Francolí. L’àmbit de la plantació serà la finca que queda just davant de la Granja dels Frares, amb l’objectiu d’afavorir la biodiversitat d’espècies i integrar paisatgísticament tot l’entorn. Està previst crear una franja verda amb dues línies de plantació ben diferenciades, una de port més arbori i l’altra de port més arbustiu. Concretament, la línia de port més gran estarà formada per alocs, tamarius, salat blanc, aladerns i ginestes. En canvi, la línia de port més petit la conformaran llentiscles, margallons, arç blanc i romaní. Un cop finalitzada la plantada, l’Associació Aurora s’encarregarà de realitzar el posterior manteniment amb la finalitat que totes les espècies acabin prosperant.

La jornada començarà amb una caminada dels alumnes des dels seus centres educatius fins a la zona d’actuació a la Granja dels Frares. Allà es donarà un temps per esmorzar i, seguidament, es farà la presentació de l’activitat, la plantada i el consegüent reg.

Així, es pretén involucrar l’alumnat en una activitat de millora de l’entorn natural. D’aquesta manera es contribueix a la descoberta del patrimoni natural local i, alhora, es fa pedagogia sobre la realitat d’aquest hàbitat i la importància que estigui ben conservat.

Més detalls del projecte

L’indret on es durà a terme l’activitat se situa a la zona d’aparcament de vehicles de la Granja dels Frares. La franja de plantació es disposarà en portell i farà un total de 306 metres lineals. L’espai ja haurà estat desbrossat prèviament per la brigada forestal del centre especial de treball de l’Associació Aurora, per tal que l’activitat es desenvolupi correctament.

L’activitat té també una vessant social

L’Associació Aurora és una entitat social sense ànim de lucre que té com a objectius la millora de la qualitat de vida de les persones amb problemes de salut mental i dels seus familiars, així com la defensa dels seus drets. A la vegada, treballa també la protecció, la conservació i la millora del medi ambient. Entre les diferents activitats que desenvolupa destaquen l’execució de projectes de recuperació d’espais fluvials, així com la custòdia del territori i la conservació de la biodiversitat d’espais naturals.

Redacció

 

S’inicien les obres d’adequació de la rambla Joan Maragall del Morell

El projecte contempla la renovació de l’enllumenat, la millora de l’accessibilitat i la supressió de barreres arquitectòniques. Foto: Ajuntament

Aquesta setmana comencen les obres de remodelació de la rambla Joan Maragall del Morell, uns treballs que tenen un cost total de 620.652,61 euros i que es desenvoluparan en dues fases. Inicialment, es millorarà el segon tram de la via, i tot seguit el que toca a l’antiga estació de tren. Es tracta d’un projecte que contempla la renovació de l’enllumenat públic, la millora de l’accessibilitat i la supressió de barreres arquitectòniques, amb una previsió d’execució d’entre sis i set mesos.

L’alcalde del Morell i també regidor d’Urbanisme, Eloi Calbet, indica que “es tracta d’unes obres que donaran una nova imatge a la nostra rambla, millorant-la en molts aspectes”. Alhora, manifesta ser conscient que hi haurà diverses afectacions de cara al veïnat, “per això vam celebrar una reunió informativa a la qual van poder assistir les persones que viuen a la zona”, de forma que han estat informades amb detall de com anirà el desenvolupament del projecte.

Per la seva banda, el regidor de Via pública de l’Ajuntament del Morell, Pere Domingo, remarca que “a més de la inversió en l’àmbit estètic, els treballs també serviran per modernitzar els subministraments i canalitzacions soterrades”. Així, s’adequarà tota la xarxa de serveis d’aigua, electricitat i clavegueram. Així mateix, s’ha habilitat un canal de Telegram on s’anirà informant de les incidències que hi pugui haver, així com d’avisos puntuals de talls de subministraments o canvis en les afectacions a la mobilitat o el trànsit rodat.

Redacció

 

Repsol, Enerkem i Agbar construiran la primera Ecoplanta d’Espanya al Morell

Repsol compta amb un Complex Industrial de primer nivell a Tarragona. 

Confirmat. Hi haurà Ecoplanta al Morell. El sector estava esperat un anunci que s’ha produït aquest matí de dimarts amb novetats. Repsol s’unirà al projecte Ecoplanta junt a Enerkem, líder tecnològic amb seu a Montreal, i a Agbar, especialista a nivell mundial en la gestió d’aigües i residus, per construir una planta de conversió de residus en nous productes químics a Tarragona, que s’ubicarà o bé a l’interior del recinte de Repsol o a l’exterior, al pla parcial 10 de la gran indústria, sempre al polígon nord del Camp de Tarragona i en terme del Morell, segons ha confirmat Tots21.

En el marc de la joint venture Ecoplanta Molecular Recycling Solutions, la nova factoria processarà unes 400.000 tones de residus sòlids urbans no reciclables dels municipis propers i produirà al voltant de 220.000 tones de metanol anualment. Aquest metanol s’utilitzarà com a matèria primera per produir materials circulars o biocombustibles avançats, la qual cosa contribuirà a evitar l’emissió d’unes 200.000 tones de CO2 cada any i a reduir els residus que d’una altra manera acabarien a l’abocador. Aquesta aliança és un pas més en l’ambiciós objectiu de la companyia multienergètica d’arribar a les zero emissions netes el 2050.

La planta serà la primera que es construeixi a la Península Ibèrica d’aquest tipus i estarà gestionada per Repsol i Agbar, mentre que Enerkem en serà el soci tecnològic clau. La decisió final d’inversió del projecte es durà a terme en el primer trimestre de 2022 i està previst que la planta entri en funcionament a finals de 2025. El projecte ja ha obtingut l’Autorització Ambiental Integrada i la Declaració d’Impacte Ambiental favorable per part de les autoritats.

Repsol compta amb un Complex Industrial de primer nivell a Tarragona, la qual cosa permetrà establir sinergies entre les dues instal·lacions. Aquest centre petroquímic de Repsol és el més important d’Espanya i entre els molts tipus de polímers que allà es produeixen, destaca la gamma de productes altament especialitzats per al sector de l’automoció, com els polímers d’alta resistència a l’impacte.

Segons José Luis Bernal, Director Executiu de Productes Químics de Repsol, «ens complau enormement unir forces amb socis tan rellevants i innovadors en la gestió de residus, perquè ens permet demostrar un cop més la nostra aposta per l’economia circular i reforça el nostre compromís de reciclar l’equivalent al 20% de la nostra producció de poliolefines a 2030».

Els residus sòlids urbans són de naturalesa molt heterogènia. Per poder transformar-los en productes d’alt valor afegit com el metanol, la planta utilitzarà una tecnologia molt complexa, la gasificació. Enerkem és propietària d’aquesta tecnologia d’última generació, la primera que ha estat provada a escala industrial després d’un rigorós procés d’escalat que ha durat més d’una dècada i que s’ha dut a terme a la seva planta de demostració situada a Edmonton (Alberta, Canadà). A més, ja es troba en construcció una nova instal·lació a Varennes (Quebec, Canadà).

Dominique Boies, Conseller Delegat i Director Financer d’Enerkem: «Estem orgullosos de donar la benvinguda a Repsol com a soci per seguir donant suport a les nostres instal·lacions a Tarragona. La seva gran experiència en el sector, unida a la d’Agbar, ens permetrà seguir demostrant els enormes beneficis de la nostra tecnologia, única i disruptiva en el sector, gràcies a la qual podem transformar residus en plàstics renovables o biocombustibles avançats».

El projecte, que compta amb una inversió rellevant, ha estat seleccionat per passar a la fase 2 del Fons d’Innovació de la Unió Europea, que dona suport a tecnologies altament innovadores i grans projectes emblemàtics a Europa per aconseguir importants reduccions d’emissions.

Segons va avançar Tots21, el Departament de Territori i Sostenibilitat, en la sessió realitzada el passat 31 d’octubre de 2019, va formular la Declaració d’Impacte Ambiental del projecte en sentit favorable i va aprovar la proposta de resolució d’atorgament de l’autorització ambiental integrada.

L’empresa Ecoplanta Molecular Recycling Solutions, SL -del grup canadenc Enerkem i el francès Suez- havia sol·licitat en data 14 de maig de 2018 l’autorització ambiental per a dur a terme l’activitat de valorització material de residus per a l’obtenció de metanol al terme municipal del Morell.

Sobre Repsol

Repsol és un proveïdor global multienergètic que facilita la transició cap a un model energètic amb menys emissions. Posseeix actius de generació elèctrica de baixes emissions i està desenvolupant diversos projectes d’energia renovable fotovoltaica i eòlica. Repsol s’ha marcat l’ambiciós objectiu de ser una empresa amb zero emissions netes a 2050 i compta des de 2016 amb una estratègia d’economia circular que s’aplica a tota la cadena de valor de la companyia, des de l’obtenció de matèries primeres fins a la comercialització de productes i serveis.

Sobre Enerkem

Enerkem ha desenvolupat i comercialitza una tecnologia disruptiva per a la producció de biocombustibles avançats i productes químics renovables a partir de residus no reciclables. Amb seu a Montreal (Quebec, Canadà), Enerkem opera una instal·lació de demostració comercial a gran escala a Edmonton (Alberta, Canadà), així com un centre d’innovació al Quebec. Actualment s’està construint una instal·lació comercial a gran escala a Varennes (Quebec, Canadà), la posada en marxa està prevista per a 2023.

La tecnologia d’Enerkem ‘és un excel·lent exemple de com es pot aconseguir una veritable economia circular diversificant la combinació d’energies i fent que els productes quotidians siguin més ecològics, alhora que ofereix una alternativa intel·ligent i sostenible a l’abocament i la incineració’, subratlla la firma.

Sobre Agbar

Des dels seus orígens el 1867, Agbar s’ha consolidat com un referent en la preservació dels recursos. Després de més de 150 anys d’experiència, vam seguir adaptant-nos i innovant per satisfer les necessitats del nostre entorn, amb el propòsit de millorar la qualitat de vida de les persones.

Gestionen l’aigua i els recursos de forma eficient i liderem el desenvolupament de solucions i tecnologies en equilibri amb el medi ambient, amb l’objectiu ‘de traslladar al públic la nostra experiència acumulada i el valor de la sostenibilitat’.

Redacció

 

Eloi Calbet, alcalde del Morell: ‘L’arribada de l’Ecoplanta és una gran notícia per al Camp de Tarragona’

Directius de la companyia Suez, quan va presentar en 2018 el projecte a l’Ajuntament del Morell. Foto: ACN

L’anunci que Repsol entra com a soci en la futura Ecoplanta del Morell, junt a Enerkam i Agbar -socis inicials-, ha provocat una reacció molt favorable del seu alcalde, Eloi Calbet. En declaracions a Tots21, l’alcalde del Morell ha afirmat: ‘És una bona notícia per al Camp de Tarragona i perquè l’entrada d’una empresa tan important com Repsol consolida el projecte’.

Repsol, que inicialment era client del projecte, ha acabat formant-ne part com a soci en el context ‘de la transició energètica que ve’. És un projecte clau ‘en el polígon industrial de més pes del sud d’Europa, és donar-li vida i futur amb una inversió diferent de les que fa la química convencional, perquè estem parlant d’economia circular i de la possibilitat de noves atraccions i de noves inversions’.

El consistsori estarà ara amatent a les fases de la tramitació per arrancar el projecte, i confia que en 2022 ja pugui iniciar-se la inversió. L’Ecoplanta ha superat les fases clau en permisos per part de la Generalitat i de l’Ajuntament.

J. Garcia

 

‘Els Ocells’ de la companyia La Calòrica tanca la temporada teatral del Morell

L’espectacle parteix d’una obra d’Aristòfanes estrenada el 414 aC. Foto: Cedida

Aquest dissabte arriba el punt final de la programació hivern-primavera del Teatre Auditori del Morell, amb un espectacle que ja havia d’haver tancat la temporada ara fa un any. Un fet que no va ser possible pel confinament més estricte que vam viure amb l’arribada del coronavirus a les nostres vides. La proposta, Els Ocells de la companyia La Calòrica, parteix d’una obra d’Aristòfanes estrenada el 414 aC.

La comèdia explica la història del jove empresari Pisteter i la seva companya Evèlpides, que no poden tornar a casa. Tampoc se’ls acudeix cap altre lloc on puguin anar a viure la vida còmoda, relaxada i lliure d’impostes que ells anhelen. La trobada accidental amb un innocent puput enmig del bosc els portarà a plantejar-se un canvi d’estratègia: i si renunciessin a la seva condició humana i es convertissin en ocells? O encara més: i si convencessin les aus del món per crear una nova societat basada en els principis fonamentals d’Individu, Propietat i Competència?

L’espectacle es podrà veure aquest dissabte 1 de maig a les vuit del vespre, i està recomanat per a majors de 12 anys. Les entrades anticipades costen 15 euros i es poden adquirir al Centre Cultural del Morell, de dilluns a divendres de 17 a 21 hores, i també online, a la plataforma elmorell.koobin.cat. Una hora abans de l’inici de l’espectacle es podran comprar les entrades a taquilla, a un preu de 18 euros. Així mateix, els majors de 65 anys i els aturats tenen un descompte del 25% en totes les entrades, mentre que els menors de 30 anys i les persones minusvàlides tenen un descompte del 50%.

Pel que fa a les mesures de seguretat i higiene respecte a la Covid-19, durant la temporada l’aforament del Teatre Auditori es veurà reduït al 50% en tots els espectacles, l’ús de la mascareta serà obligatori, així com la neteja de mans i la presa de temperatura a l’entrada.

La temporada teatral, que va començar al gener i acaba aquest pròxim dissabte, ha comptat amb una desena d’espectacles de circ, teatre, propostes familiars i música, la majoria de les quals han penjat el cartell d’entrades esgotades dies abans de les representacions.

Redacció

 

JM Palau: Quatre generacions transformant la fruita seca des del Morell

D’esquerra a dreta, Francesc, Miquel, Josep Maria Palau Martí i Jordi. Foto: Mayo Lorda

Hi ha una dita clàssica a Catalunya que afirma que la primera generació familiar crea l’empresa, la segona la situa a dalt de tot i la tercera se la ven. Ha passat molt cops, però sempre hi ha excepcions i una d’elles es troba al Morell, en una sortida discreta de la carretera que condueix a la veïna Vilallonga, on la darrera generació dels Palau no només mantenen en peu la firma -J.M. Palau, SA-, sinó que l’han feta créixer les darreres dècades. Tots21 ha entrevistat la família.

Tot havia començat l’any 1912, l’any de l’enfonsament del Titànic, dos anys abans de la Primera Guerra Mundial i cinc abans de la Revolució Russa. Perquè ens fem una idea del temps transcorregut, el Barça només tenia 13 anys de vida i encara no s’havia inventat la Lliga de futbol espanyola. Aleshores, en aquell any, Manuel Palau Español -avi de l’actual patriarca i besavi de la nova generació de joves directius- va fundar al Morell una petita empresa dedicada a comprar avellanes als pagesos.

Els inicis

El negoci no era molt gran, però després de vendre unes terres va adquirir una màquina de trencar i va començar a vendre l’avellana sense closca ensacada. ‘Trencava les avellanes de forma manual. El trencat, el posaven damunt d’unes planxes de fusta i un munt de dones separaven la closca del gra i de les impureses. Després es classificaven per tamanys amb uns purgadors que s’enganxaven a la paret, que sacsaven les avellanes per graus’, recorda el patriarca, Josep Mª Palau Martí, a qui li sorprèn explicar com les coses es feien de manera manual. Ara, la firma té màquines que elles mateixes separen les avellanes senceres de les partides sense intervenció humana, tot i que alguna acció encara es fa a mà, com la classificació d’avellanes. ‘Aquella era una època en què es preparaven manualment els sacs, es cosien també a mà i es carregaven els carros per al transport: es duien a Reus o a l’estació de tren del Morell per distribuir-les per Espanya. I així va començar el padrí’.

En els anys de la guerra civil, Manuel Palau va haver d’abandonar El Morell per a intentar sobreviure, les constants amenaces i atemptats contra l’empresa i la seva persona ho van obligar a refugiar-se a la ciutat de Barcelona. ‘Volia cobrar uns diners i marxar cap a França, però no va tenir temps. Es parla que algú de la família va denunciar que era a Barcelona, on va ser assassinat en circumstàncies desconegudes, desapareixent qualsevol rastre d’ell fins al dia d’avui’, relata Josep Maria Palau Martí, ‘No es va saber res. Al seu temps, la padrina va buscar i rebuscar, però no en va saber més. Va ser posat en una fossa comuna’.

L’empenta d’una dona

En aquells temps de Guerra Civil, ‘si a casa teníem mil sacs d’avellanes, ens els van prendre tots, com també els diners’. Malgrat el saqueig, el robatori dels pocs estalvis que tenien i la pèrdua de totes les mercaderies amb les quals guanyar-se el pa, la seva vídua va continuar endavant, ja que els fills eren petits. Francisca Llauradó va aconseguir salvar el negoci, cuidant dels seus quatre fills -dues filles i dos fills- al mateix temps que prenia les regnes de l’empresa. Va demostrar la valentia i la força d’una gran persona, refent-se d’un cop duríssim i va aconseguir donar un futur a la família i a la companyia, el futur que el seu desaparegut marit sempre havia somiat.

Imatge antiga dels inicis de la firma. Foto: Cedida

En aquells temps treballaven amb la seva mare els fills: Manuel Palau Llauradó i Josep Mª Palau Llauradó. Una de les filles es va fer monja de clausura als 16 anys. Quan els fills dels fundadors van ser grans l’empresa ja comptava amb tres magatzems, a Almeria, Reus -al carrer del Sol- i El Morell. Malauradament, el magatzem de Reus va ser requerit per a fer l’actual Facultat de Medicina de la Universitat Rovira i Virgili, i el magatzem d’Almeria va ser tancat per falta de proximitat a la central.

Neix la societat anònima

El 1958 els nous corrents industrials van empènyer a l’avi a donar a l’empresa la forma jurídica de societat anònima, prenent el nom de JM Palau, S. A, que neix a Reus.

L’any 1985 l’empresa s’enfronta a una desavinença entre germans, el negoci passa per moments complicats, la falta de conformitat de Josep Mª Palau Llauradó amb el treball del seu germà fa que es decideixi a continuar pel seu costat, havent de buscar una nova cartera de clients i nous proveïdors per a satisfer la demanda, però quedant-se amb el nom de J.M. Palau, SA i el seu saber fer. El germà i el seu fill crearen Palau Torres. Van partir la illa, com si fos el mur de Berlín. ‘Els dos germans no es van entendre’, subratlla Palau Martí, que ja prepara el seu retir, i afirma irònicament: ‘Em vull retirar a les Illes Palau, al Pacífic. Com que em dic Palau, em regalaran un xalet amb servei inclòs. Però hi he d’anar sol perquè la meva dona no es diu Palau’. Diu entre rialles que la broma se la creu molta gent.

A poc a poc en Josep Mª Palau Martí va començar a prendre relleu en les decisions de l’empresa, aplicant una política d’innovacions tecnològiques que han portat l’empresa a tenir diferents línies de producció per a fruits secs: la trencadora, el forn industrial per a torrar avellanes, la màquina de fer granet, envasadores de buit i una màquina per a fer pasta, en són exemples.

Imatge de l’interior de la fàbrica. Foto: Mayo Lorda

El dol per la mort de Josep Mª Palau Llauradó els va privar en 2008 de celebrar els 50 anys de la societat. ‘Un comerciant de cap a peus, capaç de vendre sorra del desert a un nòmada, un home que va seguir sempre el seu ofici i va treballar fins a molt entrats els 80 anys’, comenta la generació jove.

La dificultat d’expansió en les velles instal·lacions i els impediments logístics van crear la necessitat d’una nova factoria. Amb una gran inversió per part de l’empresa, aconseguiren l’objectiu tan preuat a la fi de l’any 2010. Ara, la seguretat alimentària és molt més important que anys enrere i la qualitat del producte necessita una traçabilitat. ‘Abans, a la que podien, te la fotien’, afirmen el Miquel i el Francesc. ‘Al principi, en un sac d’avellanes et podies trobar altres productes, o que a la part superior -d’on s’extreuen les mostres- el producte era de bona qualitat i la part de sota, que no comprovaves, de mala qualitat’.

La nova fàbrica compta amb una superfície de 2.700m2, una maquinària que permet oferir el millor servei amb una qualitat òptima, ‘i la capacitat de fer-nos mirar més enllà de l’horitzó que els nostres avantpassats havien somiat, no obstant això, és gràcies a ells que podem fer-ho’.

En aquests moments tenen tota una generació jove dedicada a fer créixer l’empresa amb Miquel Palau, Francesc Palau i Jordi Palau. És fàcil treballar en família? Els germans reconeixen amb sinceritat que ‘és complicat’. El Jordi és el director d’operacions i s’encarrega de la producció i la qualitat; el Francesc és el director de matèries primeres i el Miquel és el director comercial.

El pare sosté que quan ell era petit i treballava amb el seu pare, ‘només carregava i descarregava productes. Si hagués passat alguna cosa a l’empresa, jo no en tenia ni idea de com anava tot. He tingut molt clar que no voldria que això es repetís en els meus fills. He volgut que coneguin tota l’empresa perquè l’empresa és per a ells. Jo hagués pogut retirar-me i tancar-la, però vaig invertir  tres milions d’euros en aquest negoci per a ells’.

El Jordi, ensenyant unes mostres protegit amb bata, gorro i mascareta. Foto: Mayo Lorda

La firma es troba en procés de professionalització. Ho explica el Jordi: ‘Volem crear un Consell d’Administració perquè prengui les decisions del grup i contractar gent externa. En primer lloc, nosaltres farem girar la roda i quan agafi velocitat, farem la contractació externa’. El negoci funciona -‘cada any estem creixent, però volem professionalitzar l’òrgan administratiu’, recorda-. La firma del Morell exporta a França, Alemanya, Itàlia, Portugal i Polònia.

Palau busca ‘donar valor als productes del territori: Fem nous, macadàmia, pistatxo nacional, nous pecanes,… i busquem nous mercats, no tot és l’avellana’, relata el Miquel. L’avellana ha viscut un abandonament notable al Camp de Tarragona: ‘La gent no busca un tros de terreny per plantar avellaners, sinó per passar-hi el cap de setmana. Ara hi ha joves agricultors que arrenden terres i les conreen. Gracies a això s’està salvant el fet que els pagesos es vagin retiran’ i no hi hagi recanvi generacional. Es tracta d’explorar els mercats mundials per tal de créixer amb altres productes. ‘No ens queda més que créixer’, diuen. Ja no es tracta de vendre avellana pelada, com abans, sinó trasformada en processats de fruits secs. Els temps han canviat molt: ‘Fa trenta anys, hi havia 50 empreses que compraven i trencaven avellanes, ara només en quedem tres’, recorda el Miquel.

Si els americans consumissin ‘Nocilla’ o ‘Nutella’ en comptes de crema de cacauet, o ho fessin els xinesos, ‘no hi hauria avellana suficient al món per servir la gran demanda’, afirma el Jordi. Mercats com els Estats Units o la Xina no es dediquen a l’avellana. Als Estats Units d’Amèrica, els diners els han fet amb el cacauet.

A l’empresa J.M. Palau, SA disposen d’unes instal·lacions modernes amb un equip de treball amb molta experiència que posen al servei dels clients. Molts dels clients utilitzen les seves instal·lacions i serveis per a solucionar problemes d’abastiment, producció i distribució sense perdre la traçabilitat i els balanços del seu producte, com succeeix al món del vermut, on hi ha marques històriques que no tenen plantes de producció i altres firmes que sí tenen plantes, on elaboren els seus productes.

Feina manual de selecció d’avellanes. Foto: Mayo Lorda

109 anys després

Fa un any, van decidir entrar en el camp de les energies renovables amb una instal.lació fotovoltaica per generar electricitat -75 Kv- destinada a la planta de producció. Les seves necessitats energètiques principals són les càmers frigorífiques, per tal de refrigerar l’avellana i conservar unes bones qualitats. ‘A l’estiu, amb mes sol, aprofitem més l’energia i és quan tenim més necessitats frigorífíques. El tema fotovoltaic és clau per nosaltres’, subratlla el Jordi. Si hi ha un excedent d’electricitat, el venem, però ‘a un preu ínfim’.

Han passat 109 anys des que tot va començar en un llogaret del Morell. Molts han caigut, altres s’han venut el negoci i uns pocs, molt pocs, continuen i ho fan creixent. El l’era de la dieta mediterrània i dels productes de qualitat, hi ha qui segueix apostant pel producte del pagès. No en queden gaires, però no perden la fe, i no la perdran.

Mayo Lorda / Jaume Garcia

 

L’espectacle familiar Hai, la pescadora de somnis, arriba al Teatre Auditori del Morell

‘Hai, la pescadora de somnis’ és un conte indígena amb màgia, teatre visual i d’objectes.

Aquest dissabte, un cop superada la intensitat dels dies del PrimaverArt, el teló del Teatre Auditori del Morell es tornarà a obrir per rebre una proposta per a tots els públics. Es tracta de l’espectacle familiar ‘Hai, la pescadora de somnis’ de la companyia Giramàgic. Un muntatge que, entre altres, ha guanyat el Drac d’or al millor espectacle infantil de la Fira de Titelles de Lleida.

‘Hai, la pescadora de somnis’ és un conte indígena amb màgia, teatre visual i d’objectes. Una història que narra la navegació de Hai i la seva tribu (el públic) per l’oceà de la imaginació. Allà trobaran la clau que obrirà la gàbia (les pors i creences) i alliberarà l’ocell (l’essència creativa). Hai convida el públic a submergir-se en aquest viatge oníric com un cor, de vegades en forma de gestos i altres en forma de cant. Acompanyant la protagonista en la seva aventura per la llibertat, en una experiència psico-màgica on, finalment, ens llibertem tots.

L’espectacle es podrà veure aquest dissabte 24 d’abril a les set de la tarda, i està recomanat per a majors de 3 anys. Les entrades per a adults costen 5 euros, mentre que les entrades per a infants valen 3 euros. Es poden adquirir anticipadament al Centre Cultural del Morell, al carrer de la Coma 2, de dilluns a divendres de 17 a 21 hores, i també online a la plataforma elmorell.koobin.cat. Una hora abans de l’inici de l’espectacle es podran comprar les entrades a taquilla.

Pel que fa a les mesures de seguretat i higiene respecte a la Covid-19, durant la temporada l’aforament del Teatre Auditori es veurà reduït al 50% en tots els espectacles, l’ús de la mascareta serà obligatori, així com la neteja de mans i la presa de temperatura a l’entrada.

La temporada teatral, que va començar al gener, s’allargarà fins a l’1 de maig amb una desena d’espectacles de circ, teatre, propostes familiars i música.

Redacció

 

El Morell puntualitza que la denúncia que origina els expedients laborals parteix d’un treballador municipal

Imatge de l’ajuntament del Morell.

L’Ajuntament del Morell ha puntualitzat aquest dilluns en una nota de premsa les informacions originades pels comunicats dels sindicats CCOO i SAF-AL, segons les quals s’haurien expedientat 23 treballadors per fer «escarni» dels polítics durant una concentració al carrer, davant de l’edifici consistorial. La mobilització tenia com objectiu reclamar l’aprovació de l’Acord Comú de Condicions dels Empleats Públics dels Ens Locals de Catalunya.

Des de l’ajuntament s’ha volgut aclarir que la denúncia que ha donat motiu a l’obertura dels expedients no va partir de cap càrrec electe, sinó «d’un treballador municipal» que va considerar haver estat objecte «d’assetjament laboral» per rebre els xiulets dels concentrats minuts abans de la sortida dels regidors. «Llavors -especifica el comunicat-, el consistori va posar en marxa els mecanismes habituals en aquestes situacions, i que hauria engegat per qualsevol dels més de cent treballadores i treballadors de l’administració». En aquest sentit, «l’Ajuntament es felicita per disposar d’aquests mecanismes i per normalitzar un procediment que és ordinari i degut. Els fets són excepcionals, però la resposta no ho ha de ser, ja que aquesta és l’obligació legal del consistori».

La nota afegeix que «més enllà de confirmar l’obertura de l’expedient de prèvies a les treballadores i treballadors implicats, i el consegüent desenvolupament habitual d’aquests casos realitzat per un instructor, el consistori no pot donar més detalls, ja que fins que no conclogui tot el procediment es tracta d’informació reservada». El govern de l’Ajuntament del Morell assegura ser «el primer interessat a defensar els drets de totes les seves treballadores i treballadors, i és per això que no pot obviar la petició d’empara d’un d’ells. Arran d’aquests fets, l’Ajuntament va donar la màxima prioritat a la confecció, i posterior aprovació, d’un protocol per a la prevenció i abordatge de l’assetjament psicològic, sexual, per raó de sexe o orientació sexual i altres discriminacions», conclou la nota.

Redacció

 

Expedienten 23 treballadors de l’Ajuntament del Morell per fer «escarni» dels polítics durant una concentració al carrer

El secretari municipal va denunciar l’acció per un suposat cas d’assetjament públic i es va obrir expedient de prèvies. Foto: Ajuntament del Morell

Una vintena de treballadors de l’Ajuntament del Morell (Tarragonès) tenen obert un expedient disciplinari per suposat escarni, arrel d’una concentració al carrer fa un any enrere. Segons ha pogut saber l’ACN, 23 empleats van aplaudir i xiular, amb intenció de crítica, la sortida dels polítics del consistori, una acció que el secretari municipal va respondre presentant una queixa per assetjament públic, tal com confirmen fonts municipals. CCOO ha emès aquest divendres al migdia un comunicat de suport als treballadors afectats. El sindicat recorda que protestaven per reclamar que s’aprovés i s’apliqués l’Acord Comú de Condicions dels Empleats Públics dels Ens Locals de Catalunya de menys de 20.000 habitants, que s’havia signat feia dos mesos.

«Les conseqüències d’aquesta reclamació legítima que, a més va ser pacífica, ha estat la imputació per part de l’Ajuntament de totes les treballadores i treballadors que van aconseguir identificar en un expedient disciplinari per falta molt greu, al·ludint a un possible cas d’escarni», exposa CCOO.

Des de CCOO es considera «molt greu aquesta imputació: és un atac a drets fonamentals com són el dret de reunió i manifestació, així com el dret d’expressió, i un atac a la negociació col·lectiva i al dret de llibertat sindical».

«Des del Sector de l’Administració Local (SAL) de la FSC de Catalunya, juntament amb els delegats i delegades de l’Ajuntament, estem actuant en la defensa legal d’aquests treballadors, però també iniciarem mobilitzacions contra aquesta actuació desproporcionada i més pròpia del totalitarisme que d’ajuntaments democràtics», conclou CCOO.

Un expedient de prèvies per esclarir els fets

Des de l’Ajuntament del Morell s’argumenta que l’administració ha hagut d’intervenir obrint un expedient de prèvies i que és una mesura que hauria pres per a qualsevol dels 110 empleats del consistori davant un suposat cas d’escarni. «Nosaltres hem actuat com hauríem actuat amb tots els treballadors, és el que tocava fer i confiem que quedi en no res», ha declarat a l’ACN l’alcalde del Morell, Eloi Calbet (JxCat).

En el marc d’aquest procediment obert per l’Ajuntament, una persona instructora, que és funcionari municipal, va prenent declaració a tots els presents aquell dia per esclarir els fets i valorar si realment es va incórrer en un delicte d’escarni vers el secretari, que és l’únic que va denunciar. Des del consistori es lamenta que aquesta situació transcendeixi quan es tracta d’un expedient obert, de caràcter reservat.

ACN