TOTS 21

El PrimaverArt del Morell reneix sortejant la pluja i penjant el cartell de complet

Un moment de l’obra ‘Bye, bye, confetti’, escenificada a la plaça de l’Era del Castell. Foto: Tots21

Sortejant l’amenaça de pluja i a voltes la pluja mateixa, el PrimaverArt del Morell ha renascut un any després de la seva aturada momentània forçada per la covid-19, i ha tornat a posar el cartell de no hi ha bitllets. Ha estat una sisena edició en què teatre, circ, dansa i música han tornat a ser
protagonistes i a omplir carrers i places del municipi. Només un espectacle va haver de ser suspès per la pluja, el que tancava el certamen la nit de diumenge.

Així, la mostra d’arts escèniques a peu de carrer del Morell “ha complert amb escreix les expectatives i el públic ha respost molt positivament”, apunten les regidores de Cultura i Festes del consistori morellenc, Mònica Casas i M. Jesús Valldosera.

De fet, pràcticament 1.500 persones van poder gaudir dels vuit espectacles programats per aquest cap de setmana, les entrades per als quals es van exhaurir en només unes hores. “Lamentem que moltes persones s’hagin quedat fora”, continuen les regidores, “però hem volgut que aquest fos un festival segur i ens hem pres molt seriosament les restriccions d’aforament i totes les mesures sanitàries”. “El més fàcil era tornar-lo a suspendre”, afegeixen, “però hem volgut apostar per la cultura segura”. Un fet que el públic, majoritàriament morellenc, ha agraït bolcant-se una vegada més en la cultura al carrer.

El Grup de dansa de l’AMPA, obrint foc divendres a la Fàbrica de Talents. Foto: Tots21

Les acrobàcies de Vaivén Circo a ‘Esencial’. Foto: Cedida

Cal destacar que en aquesta ocasió es va optar per la venda d’entrades a un preu simbòlic de 2 euros per tal de controlar millor els aforaments, i els tiquets s’han bescanviat per uns bons de comerç del mateix valor que es poden gastar en qualsevol dels establiments adherits a l’Associació de Comerciants i Professionals del Morell.

Des de la part més tècnica, David Ayza i Oriol Figueras —tècnics de Cultura i Festes de l’Ajuntament del Morell— es mostren “molt satisfets que, malgrat la mala previsió meteorològica, tots els espectacles s’hagin pogut dur a terme sense problemes” a excepte el darrer, “Koselig” de la companyia Capicúa, ja que la pluja va impedir que es pogués preparar el muntatge. Una funció que es reprogramarà durant l’any. Així mateix, “No sin
mis huesos” d’Iron Skulls Co i “Home” de la companyia Cris-is es van traslladar al Teatre Auditori per evitar el mal temps.

‘Home’, de Cris-Is es va traslladar a l’Auditori. Foto: Cedida

Aquest ha estat el primer PrimaverArt de Casas i Valldosera, motiu pel qual “volem fer un agraïment especial als tècnics de la nostra regidoria, que treballen molt intensament per tirar endavant la mostra”, reivindiquen. De cara a la pròxima edició esperen que la situació sanitària sigui molt millor i el festival pugui recuperar l’esperit de les darreres edicions.

Galeria d’imatges de la Fàbrica de Talents en aquest enllaç.

Redacció

 

 

Galeria d’imatges: El Morell enceta el Primaverart donant protagonisme a les escoles locals

El Morell ha vençut la pandèmia, el confinament comarcal i l’amenaça de pluja i ha tirat endavant aquesta tarda de divendres l’arrencada d’una edició que vol recuperar les sensacions viscudes fins 2019 al Primaverart. L’Escola Municipal de Música i el grup de dansa de l’AMPA han estat les grans protagonistes de la jornada musical viscuda a la plaça Francesc Macià, que ha reunit una bona gernació de públic amb les mesures de control sanitàries inevitables. Us oferim un repàs visual de la sessió.

Seguiu la programació completa del Primaverart en aquest enllaç.

 

Aquest cap de setmana, el Morell s’omple de cultura de carrer

La Baldufa Teatre amb ‘Bye Bye, Confetti’. Foto: Cedida

El Morell es troba a les portes d’un cap de setmana molt especial, en què teatre, circ, dansa i música tornaran a ser protagonistes i a sortir als carrers i les places amb motiu de la sisena edició del PrimaverArt, la mostra d’arts escèniques a peu de carrer del municipi. Divendres 9 d’abril el tret de sortida el donarà una proposta ja tradicional, La Fàbrica dels Talents, un espai que arriba a la seva quarta edició i que aposta pels artistes morellencs més joves, alhora que els ofereix un indret per exhibir les seves millors habilitats. Ja al vespre, la companyia Vaivén Circo oferirà ‘Esencial’, un espectacle de circ per a tots els públics en què cinc personatges juguen, somien, i viuen un viatge d’aventures que ens portarà a llocs remots on la decisió vital serà agafar el camí més senzill.

Dissabte 10 d’abril arribarà la reconeguda companyia lleidatana La Baldufa Teatre amb ‘Bye Bye, Confetti’, on tres pallassos ploren la mort del seu líder. L’absència del pare espiritual que els guiava és notòria, el buit que ha deixat sembla absolut, la manca de lideratge els desconforta, els aclapara, els mortifica: la desolació! Algú haurà de substituirlo?! També hi haurà lloc per a la dansa de la companyia Iron Skulls amb ‘No sin mis huesos’, una peça que commemora el quart centenari de la mort de Miguel de Cervantes (Abril 1616). Iron Skulls revisa la biografia de l’escriptor per influenciar de la seva història i el context sociopolític de l’Espanya del Segle d’Or, on troben com a principals temes de creació dels conceptes de religió i d’exèrcit. I per tancar la jornada, un particular muntatge d’Hutsun+Ortzi amb la txalaparta i les acrobàcies com a protagonistes, sota el nom d’’Urbasa’.

Per finalitzar la mostra, diumenge 11 d’abril, comptarem amb els ‘Escargots’ i l’humor de la companyia Slow olou. Cada cop que plou els passa, és normal, són mol·luscs gastròpodes i ja se sap, els quatre tentacles es desperten de forma intuïtiva i es veuen obligats a seguir el seu instint, i no els queda més remei que emprendre el viatge arrossegant la conquilla. La companyia Cris-is presentarà l’espectacle d’humor casolà ‘Home’, que explica com en una casa miserable, una parella viu la seva penosa rutina. Drama al servei de la comèdia i riure del bo, del sonor, del que cura. I el punt final a tres dies trepidants el posarà la proposta de circ de la companyia Capicúa, ‘Koselig’, en què cinc personatges insòlits conviuen en un carruatge multifuncional, on de la rutina es fa un joc, el caos pot convertir-se en una quotidianitat extraordinària, els records es gronxen en el trapezi, les il·lusions pugen al pal i les experiències s’enreden a la corda doble

Entrades ja a la venda

Val a dir que aquest esdeveniment, organitzat des de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament del Morell, enguany s’ha adaptat a les circumstàncies actuals i oferirà diverses propostes culturals de forma totalment segura. Així, es faran entrades i sortides esglaonades a totes les propostes, mantenint les distàncies de seguretat, amb ús obligatori de mascareta, realitzant neteja de mans amb productes hidroalcohòlics i mesurant la temperatura de tots els assistents.

A més, hi ha aforaments limitats en tots els espectacles i cal adquirir una entrada simbòlica que té un preu de 2 euros. “Aquestes entrades bescanviaran per uns bons de comerç del mateix valor, que es podran gastar en qualsevol dels establiments adherits a l’Associació de Comerciants i Professionals del Morell”, detallen les regidores de Cultura, Maria Jesús Valldosera i Mònica Casas.

Les entrades s’han posat a la venda avui dimarts 6 d’abril a través de elmorell.koobin.cat i alguns espectacles ja han penjat el cartell de comple

Redacció

 

Portes obertes a la Llar d’infants del Morell

Activitats de Carnaval dirigides a la mainada. Foto: Cedida

Amb els ulls ja posats en les preinscripcions dels infants més petits, que tindran lloc del 10 al 21 de maig, la Llar d’infants del Morell ha preparat
una jornada de portes obertes per al pròxim dissabte 17 d’abril. Un dia en què diverses educadores ensenyaran les instal·lacions i explicaran el seu projecte educatiu, que segueix directrius Pikler, Montessori o Waldorf, a totes les famílies interessades.

Per tal d’organitzar-ho correctament, i tenint en compte les mesures per la Covid-19, cal demanar cita prèvia a través del correu llarinfants@morell.altanet.org o al telèfon 653952910.

Més detalls

La llar compta amb tres línies (P0, P1 i P2) i funciona en horari de 9 a 17 hores (amb opció d’allargar fins a les 18 hores, segons demanda), amb servei d’acollida de 8 a 9 hores i també servei de menjador.

Com a línia pedagògica, sempre posa l’infant al centre, entenent-lo com un subjecte actiu capaç de confeccionar i crear el seu aprenentatge. Curiós de tot el que l’envolta, observa, manipula i explora contínuament. A més, treballen amb parella educativa: a totes les aules, els infants tenen dues educadores referents, de manera que l’atenció és totalment individualitzada, i es crea un clima agradable, sense presses, en què el vincle entre infants i educadores és essencial.

Aula per a activiatts de psicomotricitat. Foto: Cedida

En el dia a dia funcionen per racons, que representen diferents opcions (cuineta, metge, granja, noves tecnologies…) per tal que els infants puguin escollir on volen jugar i així aquell grup d’infants pugui gaudir simultàniament de diferents jocs o activitats.

El joc és l’eix vertebrador de l’aprenentatge dels infants, a través del qual troben una font de plaer, una acció voluntària i espontània que potencia l’acció, la reflexió i l’expressió, alhora que crea vincles socials.

Així mateix, la comunicació amb les famílies és molt important, i l’AMPA és un òrgan col·laborador directe que ajuda a potenciar el vincle família-escola. En definitiva, la millor opció per a l’educació dels més petitons.

 

El Morell torna a treure al carrer teatre, circ i dansa amb el PrimaverArt

Un moment de la presentació del Primaverart al Jardí de l’Ajuntament del Morell. Foto: Cedida

El Morell recupera el mes d’abril una de les propostes culturals i lúdiques més interessants del Camp de Tarragona, que havia posat el fre l’any passat obligat pel rigor de la pandèmia. El PrimaverArt, impossible que se celebri en un altre moment de l’any, visita El Morell el primer cap de setmana passat Setmana Santa,és a dir, del 9 a l’11 d’abril, amb les mesures de rigor que fan reubicar els espais i els aforaments i amb una col.lecció de companyies catalanes i espanyoles, més l’Escola Municipal de Música del Morell i el grup de dansa de l’AMPA.

Teatre, circ, dansa i música, doncs, tornaran a ser protagonistes de la mostra d’arts escèniques a peu de carrer del Morell. Un esdeveniment que omplirà de cultura carrers i places i que s’ha presentat oficialment aquest dijous. “Que tirem endavant aquesta sisena edició demostra la iniciativa que tenim des de l’Ajuntament del Morell, i la convicció que organitzem un festival totalment segur”, remarcava l’alcalde, Eloi Calbet. “Hem hagut de reduir la programació i destinar més esforços a l’adaptació dels espais”, assenyalaven els tècnics de Cultura del consistori, David Ayza i Oriol Figueras, “però alhora estem molt contents de programar vuit propostes de diferents disciplines i pensades per a tota mena de públic”. A més, cal destacar que totes les companyies amb qui ja s’havia comptat per a la passada edició, que no es va poder dur a terme, han actuat durant l’any al municipi o bé ho faran en aquest PrimaverArt.

Els recintes que l’acolliran seran les places Francesc Macià -on hi podran cabre 150 persones-, Maria Mercè Marçal -fins a 250- i l’Era del Castell -67 espectadors-, a més del Jardí del Castell. L’experiència de la mostra de teatre en recinte tancat que se celebra des de fa uns mesos al Teatre Auditori ha desmostrat l’interès del públic per tornar a veure una oferta cultural d’aquest tipus, amb cinc obres que han exhaurit les entrades de les set celebrades fins ara.

En total, el festival disposa d’un pressupost de 45.000 euros, dels quals 25.000 es destinen als caixets de les diferents companyies. Pel que fa al públic, s’esperen prop de 1.500 persones. El pressupost és similar al de 2019, però proporcionalment es veu incrementat -hi ha menys actuacions- per les necessitats infraestructurals a quèobliga la pandèmia. El retorn del PrimaverArt, que mou també públic forani, és un avís per a navegants que el consistori manté la programació festiva i lúdica d’enguany a l’espera de com evolucioni la pandèmia i la vacunació.

Entrades a preu simbòlic

Per primera vegada s’haurà de pagar per veure les obres, però un preu simbòlic de dos euros. Es tracta d’evitar que el públic s’ho repensi i acabi no acudint als recintes, que s’espera tinguin una gran acollida. L’adquisició d’entrades es podrà fer a partir del 6 d’abril per primera vegada per internet. “Aquestes entrades bescanviaran per uns bons de comerç del mateix valor, que es podran gastar en qualsevol dels establiments adherits a l’Associació de Comerciants i Professionals del Morell”, han detallat les regidores de Cultura, Maria Jesús Valldosera i Mònica Casas. Les entrades es podran comprar a les oficines del Centre Cultural, de dilluns a divendres de 17 a 21 hores, o bé a través de elmorell.koobin.cat.

Tenint en compte les mesures que cal prendre en qualsevol activitat cultural, es faran entrades i sortides esglaonades a totes les propostes, mantenint les distàncies de seguretat, amb ús obligatori de mascareta, realitzant neteja de mans amb productes hidroalcohòlics i mesurant la temperatura de tots els assistents. A més, hi haurà aforaments limitats en tots els espectacles.

Varietat de propostes

El primer dia de PrimaverArt, divendres 9 d’abril, la tarda començarà amb una proposta ja tradicional, La Fàbrica dels Talents, “un espai que arriba a la seva quarta edició i que aposta pels artistes morellencs més joves, alhora que els ofereix un indret per exhibir les seves millors habilitats”. I al vespre, la companyia Vaivén Circo oferirà Esencial, un espectacle de circ per a tots els públics.

Dissabte 10 d’abril arribarà la reconeguda companyia lleidatana La Baldufa Teatre amb tres pallassos i Bye Bye, Confetti, la dansa de la companyia Iron Skulls amb No sin mis huesos, i un particular muntatge d’Hutsun+Ortzi amb la txalaparta i les acrobàcies com a protagonistes, sota el nom d’Urbasa.

Per finalitzar la mostra, diumenge 11 d’abril, comptarem amb els Escargots i l’humor de la companyia Slow olou, la companyia Cris-is presentarà l’espectacle d’humor casolà Home, i el punt final el posarà la proposta de circ de la companyia Capicúa, Koselig.

Imatge del cartell oficial

Un cartell acolorit

Per a realitzar el cartell d’aquesta edició s’ha confiat en el talent morellenc de l’estudi Debonatinta, i el resultat ha estat una imatge “que representa el que suposa el festival pel Morell”, indica una de les il·lustradores, Núria Arbonès. “Volíem plasmar l’ambient que es crea, amb el caliu del públic i plasmant també les diverses disciplines que trobem al PrimaverArt”, exposa, tot plegat amb uns colors molt primaverals. Una imatge que també s’ha estampat en unes bosses que es vendran duran els dies del festival a un preu de 3 euros.

Redacció

 

El reconegut Rodrigo Cuevas porta el seu ‘Trópico de Covadonga’ al Teatre Auditori del Morell

Aquest 2020 va ser reconegut en la XII edició dels Premis de la Música Independent com a Millor Artista Emergent i amb el Millor Àlbum de Músiques del Món i Fusió per ‘Manual de Cortejo’. Foto: Cedida

Aquest divendres arriba al Teatre Auditori del Morell una de les propostes més esperades de la temporada teatral del municipi. Es tracta de l’espectacle Trópico de Covadonga del reconegut Rodrigo Cuevas, que acumula èxits per allà on passa. Acaba de realitzar dues funcions al Tradicionàrius de Barcelona, ha passat per les principals capitals espanyoles, i aquesta setmana fa parada al Morell. Aquest 2020 va ser reconegut en la XII edició dels Premis de la Música Independent MIN com a Millor Artista Emergent i amb el Millor Àlbum de Músiques del Món i Fusió per “Manual de Cortejo”, un disc enregistrat amb el productor i músic Raül Refree.

‘Trópico de Covadonga’ pivota sobre els diferents codis i formes ancestrals i actuals de festeig, de ronda, d’amor. Es planteja com un cançoner popular contemporani en què el vehicle per explicar la música i les històries eternes que ens brinda el folklore són l’electrònica, l’humor, la performance i els codis de la música contemporània. Perquè la transmissió oral no només implica compartir coneixements i art, sinó també valors, els valors d’una comunitat. I els valors que Cuevas vol expandir són els humanistes: sexual, credo, llibertat social, intergeneracionalitat i bellesa.

‘Trópico de Covadonga’ és un concert escènic únic, respon a tantes certeses com incògnites de seducció proposa. L’espectacle es podrà veure aquest divendres 26 de març a dos quarts de nou del vespre, i està recomanat per a majors de 12 anys. Les entrades estan exhaurides. Pel que fa a les mesures de seguretat i higiene respecte a la Covid-19, durant la temporada l’aforament del Teatre Auditori es veurà reduït al 50% en tots els espectacles, l’ús de la mascareta serà obligatori, així com la neteja de mans i la presa de temperatura a l’entrada.

La temporada teatral, que va començar al gener, s’allargarà fins a l’1 de maig amb una desena d’espectacles de circ, teatre, propostes familiars i música. I enmig de tot plegat, el PrimaverArt, la mostra d’arts escèniques a peu de carrer del Morell, que arriba a la sisena edició i que tindrà lloc del 9 a l’11 d’abril.

Redacció

 

Alumnes de l’Escola Ventura i Gassol d’El Morell visiten el Centre d’Atenció Primària

Amb la visita, han volgut homenatjar, donar suport i agrair la tasca dels professionals sanitaris durant aquest temps de pandèmia tan complicat per tothom. Foto: Cedida

Aquest dijous, alumnes de l’Escola Ventura i Gassol de El Morell han visitat el Centre d’Atenció Primària per entregar unes mascaretes fetes per ells.

En total, 16 nens i nenes d’entre els cursos de primer a sisè de l’Escola Ventura i Gassol, han visitat el CAP acompanyats per la Directora de l’escola, Carolina Sabaté, la cap d’estudis, Sílvia Andrés, una representant del professorat d’atenció primària, Vanessa Flores, i una representant de l’educació infantil, Eulàlia Romeo.

Aquesta representació de l’alumnat ha portat moltes mascaretes, decorades i amb missatges de suport, realitzades per tots i totes les alumnes de l’escola, des de P3 a sisè. Les mascaretes les han convertit en garlandes per decorar el centre sanitari de El Morell.

La directora del col·legi, Caraolina Sabaté, ha explicat que “els nens i nenes de l’escola han volgut donar un missatge de suport i agrair la tasca dels professionals sanitaris”.

Han rebut als alumnes la directora de l’Equip d’Atenció Primària de El Morell, Marta Hernández, l’adjunta a la direcció, Nereida González, l’administrativa gestora Covid que fa d’enllaç amb l’escola, Ludi Díez, i una representació de l’equip de pediatria, de medicina de família, d’infermeria i d’administració.

Redacció

 

‘Els Gossos’, un dels èxits teatrals de la temporada, arriba al Teatre Auditori del Morell

La funció és aquest dissabte 20 de març a les vuit de la tarda, i està recomanada per a majors de 12 anys. Foto: Cedida

Les dues cites culturals que es podran veure aquest mes de març al Teatre Auditori del Morell són propostes molt exitoses i, les dues, ja tenen les entrades exhaurides. La primera que es podrà veure serà Els Gossos, una obra escrita per Nelson Valente i traduïda per Joan Negrié, que interpreten aquest últim acompanyat de Mercè Arànega, Sandra Monclús i Albert Pérez. Un muntatge produït per la Sala Trono, amb la col·laboració del Festival Grec de Barcelona.

El dia del seu quaranta aniversari, la Laura té una experiència fugaç però demolidora: durant el seu trajecte habitual en metro, un desconegut li somriu i li diu alguna cosa a cau d’orella. Ja a casa, durant la festa, aquella llavor germinarà i acabarà bombardejant la “suposadament” assentada vida familiar, malgrat els esforços de la Laura per mantenir la unió amb i entre els seus éssers estimats. L’Albert, l’Emili i l’Alícia, confortablement acomodats en les seves pors, es veuran abocats a revisar certs plantejaments que convertiran la seva plàcida llar en un cap de batalla, mentre la Laura es descobreix capaç de la seva major heroïcitat: atrevir-se a mirar des de la consciència.

La funció és aquest dissabte 20 de març a les vuit de la tarda, i està recomanada per a majors de 12 anys. Les entrades estan exhaurides. Pel que fa a les mesures de seguretat i higiene respecte a la Covid-19, durant la temporada l’aforament del Teatre Auditori es veurà reduït al 50% en tots els espectacles, l’ús de la mascareta serà obligatori, així com la neteja de mans i la presa de temperatura a l’entrada.

La temporada teatral, que va començar al gener, s’allargarà fins a l’1 de maig amb una desena d’espectacles de circ, teatre, propostes familiars i música. I enmig de tot plegat, el PrimaverArt, la mostra d’arts escèniques a peu de carrer del Morell, que arriba a la sisena edició i que tindrà lloc del 8 a l’11 d’abril.

Redacció

 

El parc del CAP del Morell es renova

Ua imatge del parc verd del CAP. Foto: Cedida

Aquestes últimes setmanes s’ha pogut veure una remodelació en el parc del CAP del Morell. Una actuació que té el seu origen en el procés de pressupostos participatius del 2020, en què la proposta guanyadora, per 221 vots, va ser l’arranjament d’aquest espai. Un projecte pressupostat en 50.000 euros i tenia com a objectius la instal·lació de més il·luminació, gespa i arbrat, per tal de disposar d’un entorn més segur i agradable a qualsevol hora del dia.

Segons detalla el regidor de Parcs i Jardins de l’Ajuntament del Morell, Pere Domingo, “hem perimetrat l’espai i hem creat un camí que va des del mig del parc fins a l’espai per a mascotes, a més d’arranjar les escales d’accés”, entre altres. Pel que fa a la jardineria, “s’han podat els arbres, se n’han retirat de morts i se n’han plantat de nous”, exposa, “s’ha instal·lat un nou reg i s’han posat també flors en diferents punts de l’espai”.

Així mateix, s’han canviat els focus existents i s’han instal·lat set noves torres de llum, a més de nous senyals i mobiliari urbà, com bancs i papereres.
Val a dir que l’arribada de la pandèmia, tot just fa un any, va retardar els tràmits per poder executar aquesta actuació dins del termini previst, i s’ha dut a terme tan aviat com ha estat possible.

L’Escola de Música El Morell torna als escenaris un any més tard

L’alumnat ha mostrat al públic la feina feta des de l’inici de curs. Foto: Ajuntament

Ha estat un any força complicat per a l’Escola de Música El Morell, però per fi els seus alumnes han pogut tornar a pujar a l’escenari per oferir la seva música a familiars i amics. Així, un any després de les seves darreres actuacions, el centre ha organitzat de nou els tradicionals concerts d’hivern, en aquest cas adaptats a les restriccions actuals per la pandèmia de la Covid-19. Val a dir que l’alumnat tenia moltes ganes de mostrar la feina feta, i aquests concerts han esdevingut pràcticament un premi a la seva tenacitat.

Així, aquest dimarts i dimecres 9 i 10 de març se n’han fet dos de generals i un de tancat al públic, de l’alumnat adult i el cor Les Pit-Roig. Als generals hi han actuat els Grups Instrumentals de Nivell Elemental: Els Martinets (gralles i timbals), Els Pizzicats (violins, violes i violoncels), Ventacordes (flautes travesseres i guitarres) i Picatecles (pianos amb instrumental Orff); les agrupacions de Tallers: Orquestra de Cambra (violins, violes i violoncels), Grup-Tradi Els Mussols (gralles i percussió) i l’Orquestra de flautes de bec, la RedBek; i l’alumnat de Tallers. Uns concerts que s’han regit per les mesures que se segueixen en qualsevol altra activitat cultural que es realitza al Teatre Auditori del Morell, amb l’aforament limitat, distàncies de seguretat, mascareta obligatòria i neteja de mans amb gel hidroalcohòlic.

Un curs atípic

Val a dir que des de l’inici de la pandèmia, l’Escola de Música El Morell no ho ha tingut fàcil i s’ha hagut d’adaptar a fer classes online i amb grups molt petits, en funció de les restriccions de cada moment. De fet, cal destacar el gran treball de tot el professorat perquè l’alumnat no perdés les ganes de tocar i estudiar mantenint el contacte de forma telemàtica.

Redacció

 

Maria Mercè Marçal, proposta guanyadora de la iniciativa Dona’m nom de dona del Morell

130 persones han votat per triar el nom de la plaça compresa entre els carrers Mossèn Manyé, Montserrat Roig, Pompeu Fabra i Miquel Martí i Pol. Foto: Ajuntament

Maria Mercè Marçal i Serra serà el nom que portarà la plaça compresa entre els carrers Mossèn Manyé, Montserrat Roig, Pompeu Fabra i Miquel Martí i Pol del Morell. Així ho han decidit les més de 130 persones que han pres part en el procés participatiu Dona’m nom de dona, que ha estat actiu durant tota una setmana. Així, Maria Mercè Marçal ha estat l’opció que ha recollit més vots, un total de 61, el que suposa un 43,88% del total. Les altres dues opcions eren Caterina Albert, que ha sumat 43 vots, i Teresa Pàmies, amb 35. Val a dir que es van triar aquestes tres propostes, de grans dones de la literatura catalana, per tal de mantenir una coherència amb la resta de carrers de l’entorn de la plaça, també vinculats a la literatura. La iniciativa s’ha emmarcat en la celebració del Dia Internacional de les Dones, que es commemora aquest dilluns 8 de març, gràcies a un treball conjunt de les regidories d’Igualtat i Participació Ciutadana de l’Ajuntament del Morell.

L’objectiu era, d’una banda, “incentivar la participació ciutadana per a projectes petits, més enllà dels pressupostos participatius que ja fa dos anys que organitzem”, remarca l’alcalde i regidor de Participació Ciutadana, Eloi Calbet. D’altra banda, i tal com indica la regidora d’Igualtat, Rosa M. Sánchez, “tenim pocs carrers amb nom de dona i vam creure molt oportú aprofitar el 8 de març per sumar-ne un més donant, alhora, un reconeixement a una gran figura de la literatura del nostre país”.

Per culminar el procés, la il·lustradora Berta Artigal està realitzant un mural relacionat amb les dones i la literatura catalana en un dels murs que delimiten la pista esportiva de la plaça. Una obra artística que es presentarà aquest dissabte 13 de març a les 17 hores en un petit acte en què també participaran les professores del departament de corda de l’Escola de Música El Morell, Maria Eugenia Paniza al violí i Roser Àvila al violoncel.

Qui va ser Maria Mercè Marçal?

Maria Mercè Marçal (Ivars d’Urgell 1952 – Barcelona 1998) va ser una poeta, narradora, editora i traductora catalana, catedràtica d’institut de català. També va ser activista política, cultural i feminista. El fet de viure i créixer en un entorn rural serà determinant per a ella.

En l’etapa universitària s’inicia la politització de Marçal, mentre que la dècada dels setanta representa la seva entrada en el món literari i en l’activisme polític i feminista, que no abandonarà mai. El 1976 guanya el premi Carles Riba de poesia amb el seu primer poemari, Cau de llunes. Durant els vuitanta, Marçal estudia i tradueix diverses poetes i escriptores.

El 1980 té la seva filla Heura (afronta la maternitat en solitari) i li dedica alguns poemes, i el 1982, a Terra de mai (títol al·lusiu a la seva companya sentimental Mai Cobos), tracta el tema de l’amor entre dones, inèdit en la literatura catalana fins llavors. El 1994, Marçal publica La passió segons Renée Vivien, la seva única novel·la, que li val un reguitzell de premis.

En els darrers anys de la seva vida, impulsa el Comitè d’Escriptores dins el Centre Català del PEN Club. El 1996 se li diagnostica un càncer i mor el 1998.

Redacció

 

Joves de l’INS El Morell creen un joc de YouTube

L’alumnat de primer de batxillerat de l’INS El Morell, amb el suport de la regidoria d’Ensenyament de l’Ajuntament del Morell i en el marc de
l’assignatura de Ciències pel Món Contemporani, ha desenvolupat un projecte singular que té per objectiu conscienciar la ciutadania sobre els riscos associats al mal ús de la tecnologia i la importància de prendre bones decisions.

El format escollit per divulgar el seu missatge és poc habitual: un joc estil «Tria la teva aventura» i inspirat en la sèrie distòpica Black Mirror, desenvolupat a la plataforma YouTube, on la persona jugadora pot prendre decisions que afecten el transcurs de la història.

De fet, l’assignatura fa servir un enfocament purament competencial i s’allunya del llibre de text per apropar-se a les dinàmiques de grup i els projectes. La seva professora, Susana Bujalance, descriu la metodologia com hands on, heads on, és a dir, mans ocupades, ments enceses. Així, aquest segon trimestre, l’alumnat va poder votar la unitat didàctica que treballarien. La guanyadora va ser «Fake news i els riscos de la tecnologia». És en aquest marc que han creat el projecte «TECHNOCHOICE – Conseqüències per YouTUBe», fent un joc de paraules que posa el focus en el procés d’elecció (choice) i en el fet que triar una opció o altra comporti moltes conseqüències, «conseqüències per un tub».

Bujalance assenyala que “l’alumnat treballa gran quantitat de competències participant en aquest projecte i alhora aporten a la comunitat, es tracta d’un aprenentatge-servei.” Així, “primerament s’informen sobre la tecnologia en qüestió, els seus avantatges i possibles mals usos i, posteriorment, divulguen aquest aprenentatge en un format creatiu, interactiu i per tant captivador per al públic”, detalla.

Cookies, vídeos deepfake, assistents virtuals i cotxes autònoms són només algunes de les tecnologies de què l’alumnat ha creat històries distòpiques. “Aquest treball en grup té més feina de la que sembla”, exposa una de les alumnes participants, la Laia, ja que “són moltes hores de dedicació, però l’hem gaudit, hem rigut molt dissenyant-lo i, especialment, gravant les escenes”. “La veritat és que ens sentim molt orgulloses del resultat final. Volem que hi jugui tothom, i llavors s’adonaran que, sense voler, aprendran, igual que ens ha passat a nosaltres tot creant-lo”, afegeix.

 

El Morell engega un procés participatiu per triar el nom d’una plaça del poble

Imatge de la plaça compresa entre els carrers Mossèn Manyé, Montserrat Roig, Pompeu Fabra i Miquel Martí i Pol. Foto: Ajuntament

Amb motiu del Dia Internacional de les Dones, que es commemora dilluns que ve 8 de març, les regidories d’Igualtat i Participació Ciutadana de l’Ajuntament del Morell han unit esforços per tal de celebrar la jornada batejant, amb nom de dona, la plaça compresa entre els carrers Mossèn Manyé, Montserrat Roig, Pompeu Fabra i Miquel Martí i Pol. Així, s’ha ideat un petit procés participatiu online a través del qual, sota el lema “Dona’m nom de dona”, la ciutadania morellenca —major de 16 anys— podrà triar entre tres opcions a l’hora de posar nom a l’espai.

El termini per poder votar per un d’aquests noms comença aquest dilluns, dia 1, i finalitza diumenge 7 de març, de manera que el dia 8 es farà públic el nom guanyador. “Fins ara hem fet dues edicions dels pressupostos participatius, però també volem incentivar la participació ciutadana per a projectes més petits, com aquest”, remarca l’alcalde i regidor de Participació Ciutadana, Eloi Calbet.

Les tres propostes són Teresa Pàmies, Maria-Mercè Marçal i Caterina Albert, tres grans escriptores de la literatura catalana. D’aquesta manera, es manté una coherència amb la resta de carrers de l’entorn, també vinculats a la literatura, i s’aposta per un nom femení, ja que actualment el municipi només té tres carrers amb nom de dona.

“Tenim pocs carrers amb nom de dona i vam creure molt oportú aprofitar el 8 de març per sumar-ne un més”, indica la regidora d’Igualtat, Rosa M. Sánchez. Alhora, “donarem un reconeixement a una gran figura de la literatura del nostre país”, afegeix.

El vot es pot fer efectiu a través de la plataforma https://votacions.elmorell.cat/, prèvia identificació amb el DNI i la data de naixement. Per culminar el procés, durant la setmana del 8 de març la il·lustradora Berta Artigal realitzarà un mural relacionat amb les dones i la literatura catalana en un dels murs que delimiten la pista esportiva de la plaça.

Redacció

 

Comença la vacunació contra la Covid-19 al Morell

L’administració l’ha realitzat un equip d’infermeria de l’EAP. Foto: Ajuntament

Usuaris i personal del Centre de Dia del Morell han rebut, aquest dijous al matí, la primera dosi de la vacuna contra la Covid-19. En concret, se’ls ha administrat el vaccí de la marca Pfizer-BioNTech, anomenat Comirnaty, que és el que s’està utilitzant preferentment per a persones de risc, com ara gent gran.

Un equip d’infermeria de l’EAP (Equip d’Atenció Primària) El Morell s’ha encarregat de punxar poc més d’una vintena de persones a les instal·lacions del Centre de Serveis per a la Gent Gran del municipi. Una situació que es repetirà d’aquí a tres setmanes, el 18 de març, quan rebran la segona dosi de la vacuna.

“Avui és pràcticament un dia històric”, assegura la regidora de Sanitat i alhora de Benestar social i gent gran, M. Jesús Valldosera, “ja que es tracta d’un pas molt important en el desenvolupament de la pandèmia de la Covid-19”. Així mateix, “tot plegat ens dona tranquil·litat i esperança, i ens facilitarà molt la gestió diària del centre”, afegeix. Després del col·lectiu d’infermeria de l’EAP, aquestes són les primeres vacunes que es posen al Morell.

Les sanitàries s’han mostrat entre emocionades i nervioses per la fita d’avui: administrar les primeres vacunes al municipi; mentre que els avis i àvies estaven força contents de rebre l’antídot, un any després de l’inici de la pandèmia que ha assolat el món.

Redacció

 

Eloi Calbet: ‘Tenir el cos de vigilants municipals és una de les inversions més importants de la legislatura’

L’alcalde del Morell, Eloi Calbet. Foto: Cedida

L’Ajuntament del Morell ha iniciat l’any aprovant un pressupost municipal amb un notable increment del 30% per fer front a les conseqüències de la pandèmia i per prevenir-se davant de les situacions que es pugui trobar. Serà un any on la vila viurà una millora notable en la seva Rambla, mentre es començaran a veure al carrer els agents del nou cos de vigilants municipals. Ho explica el seu alcalde, Eloi Calbet.

Quin balanç fa de l’any de la pandèmia?

Ha estat un any marcat per la pandèmia, que vam iniciar el gener amb uns projectes de govern on gairebé tot ho hem pogut desenvolupar, menys accions col.lectives com les festes majors o la cultura, que ha quedat estroncada. Quant a actuacions puntuals, com són les urbanístiques, hem pogut seguir fent-les tot i la reducció d’ingressos que hem patit. L’any, l’hem viscut amb preocupació per la vessant social, econòmica i sanitària. Des de l’Ajuntament hem fet tot el possible per estar al costat de les famílies. Hem hagut de prendre decisions en favor dels autònoms, de les petites empreses per donar vida a aquells que havien de tancar la persiana. No només no tindrien ingressos, sinó que nosaltres hauríem de fer front a despeses impositives que des de l’Estat o la pròpia Generalitat no s’han sabut gestionar.

Hem tramitat ajudes al comerç local i accions econòmiques de cara a les famílies, a més del suport intensificat des de Serveis Socials per aquelles famílies més necessitades. La gent ens han reconegut la proximitat amb la que hem treballat.

Ho han passat malament des del punt de vista sanitari?

No hem tingut un bon any quant a salut i hem procurat estar al costat de les persones afectades, fent tasques de reforç i de suport. No tenim una residència d’avis, però sí centre de dia, al qual hem adaptat tots els protocols per fer-lo segur. Hem estat dels pocs centres de Catalunya on l’Ajuntament ha apostat per fer testos mensuals a tots els residents. Quan s’ha detectat algun positiu d’algun familiar, s’ha optat per fer un cribatge massiu i el tancament del centre. El municipi no ha estat dels que més casos de coronavirus hagi patit, tot i que hi ha hagut alguna defunció. Hem pres totes les mesures intentant fer una vida el més normal possible.

Estan teletreballant?

Hem ofert el teletreball a aquells que ho poden fer, com és el personal d’oficines. Vam establir un període de cita prèvia, que ara ja no s’usa, però existeix el protocol d’accés i atenció. Hem animat la ciutadania a fer ús de la seu electrònica, que ha crescut més del 50%, de manera que s’evita el desplaçament físic.

Segueix endavant el procés dels vigilants municipals. Quan seran operatius?

Esperem que en un parell de mesos ja siguin operatius. Tindrem els sis candidats, sis funcionaris fixos que podran començar a treballar, amb un temps de formació inicial abans de poder patrullar. Intensificarem les campanyes abans que comencin a actuar, no anirem a multar a les primeres de canvi. És un òrgan necessari en el municipi no només en matèria de seguretat, sinó de servei. És una de les inversions més importants de la legislatura, és un projecte de futur, un servei públic de primera necessitat i de primer nivell, d’impacte directe al ciutadà, que podrà trucar les 24 hores del dia.

La ciutadania sempre demana saber quants efetius hi haurà al carrer?

Hem començat amb els necessaris. Son sis vigilants i el cap del servei. Algun dia a l’any ens podem trobar amb algun torn sense poder cobrir. Ho hem assumit i ho em explicat al ple i als mitjans de comunicació, però parlem d’un municipi que tot i tenir 3.700 habitants hi destinarà un pressupost molt important i ho començarem desenvolupant en un primer nivell. Altres han creat aquest servei amb només un parell de vigilants. Nosaltres garantirem un servei les 24 hores del dia els 365 dies a l’any, i passarem del res al tot. No podem passar d’una despesa zero a una del 200%. Garantim un agent al matí, un a la tarda i dos a la nit, menys en casos excepcionals de baixes. Si hem de treure un torn, prescindirem del de matí, quan l’Ajuntament és obert. Tindrem una borsa de treball per si tenim alguna baixa.

Els pressupostos municipals ja estan aprovats, que s’enfilen a nou milions d’euros. Quines són les prioritats que es fixen? Es nota els efectes de la pandèmia?

Són uns pressupostos que aixequen el sostre de despesa de forma racional i prudent. Passem de sis a nou milions d’euros. Hi contemplem un préstec de 2,3 milions quan no tindríem la necessitat de concertar-lo perquè tenim un romanent de tresoreria suficient per fer front a aquests 2,3 milions. El problema és que ens hem trobat amb la pandèmia, que ens ha fet minorar els ingressos municipals de forma bastant notable. Una part de taxes i preus públics ve de serveis que no podem prestar, però els costos fixos es mantenen. Qui ens diu que al mes de setembre no ho haurem de tancar tot, que el 2021 serà un any planer, que la previsió d’ingressos serà la certa? Davant d’aquesta eventualitat, fins i tot des d’Intervenció se’ns diu que per prudència financera, avui que les condicions bancàries són immillorables, cal anar a buscar un préstec que ens garantirà no usar el fons líquid de tresoreria, i que ens permetrà tirar endavant, podent pagar les factures i les nòmines quan toca i fent front també a tota la despesa ordinària sense cap esforç extra. El romanent serà d’uns 2,5 milions d’euros, i el deute és, ara, de zero euros. Quan concertem el préstec, aleshores serà del 30%. El topall màxim legal és de 110% sobre el pressupost.

‘Seguirem al costat de les empreses i dels autònoms, tal com hem fet el 2020’. Foto: Mayo Lorda

Quines inversions duran a terme?

Com a prioritats de govern tenim la cultura, celebrar les festes majors i busquem seguir fent un servei de qualitat i segur. Seguirem al costat de les empreses i dels autònoms, tal com hem fet el 2020. Hem previst un fons de contingència, del que no n’estem obligats a dotar, amb uns 100.000 euros. Si durant l’any fem curt en partides d’ajuts o subvencions directes a les famílies, disposarem del fons de contingència.

Aquest és un pressupost social, amb un increment de la despesa en aliments. També hem incrementat les partides destinades a la via pública, com en els pressupostos participatius, amb 70.000 euros més destinats a la millora de voreres. També treballarem en la transició energètica, amb el canvi de l’enllumenat públic per llums led.

Com a inversions importants tenim la Rambla, una obra que es farà en dues fases. Ja estem a punt d’adjudicar el segon tram, el que toca a l’estació de tren. Enguany també sortirà a licitació el tram superior. El tram central ja es va executar fa anys. Es tracta de dues inversions que sumen 1,3 milions d’euros. És un dels passejos més bonics de la província i l’hem de renovar, en aspecte i en serveis.

Un altre projecte destacat és la inversió que farem en la construcció de la pista coberta. El projecte ja està gairebé aprova. L’obra suma 1,2 milions d’euros de cost.

Han aprovat una ordenança per facilitar l’autoconsum energètic amb plaques fotovoltaiques. Com ho faran?

Tant a empreses com a particulars, els hem de facilitar les coses. La pista esportiva, la dotarem amb un coberta amb plaques solars. L’administració ha de començar a donar exemple. Són projectes cars, però permetran ser ecològicament sostenibles i a la llarga tenir una despesa menor en consum elèctric. Ho farem també en altres equipaments municipals. Al seu dia vam bonificar l’IBI un 50% durant tres anys per a la instal.lació de plaques fotovoltaiques, i ara hem acordat l’exempció de pagament de l’Impost de construcció i obres. Tenim el primer carregador elèctric del municipi i properament entrarà en vigor la modificació de l’ordenança fiscal de vehicles elèctrics i híbrids. Anirem substituint els vehicles de la Brigada amb cotxes elèctrics. El dels vigilants no ho és perquè no es recomana que ho sigui.

La pandèmia els ha afectat quant a l’atur?

En atur ens hem mogut amb un increment d’un dos per cent, és a dir, no hem notat una davallada significativa de l’ocupació. Cal destacar que hem tirat endavant el primer pla d’ocupació del Morell i ho hem fet en gran, oferint 20 places. No s’havia fet mai al Morell. Hi destinarem 180.000 euros. Això ho valora la ciutadania: hem tingut 50 sol.licituds. Ataquem l’atur estructural, aquelles persones que tenen menys garantida la inserció laboral. No ho fem amb subvencions, anem a oferir ocupació, gent que pugui treballar i fer currículum. Que es guanyi al vida durant sis mesos, que és el que dura el pla. Són peons de Brigada municipal. Estem adaptant la plantilla de personal, que és de 110 persones.

Com tenen el problema de la brossa?

Encara no tenim tots els contenidors que necessitem. Els implementarem amb una modificació del contracte del Consell Comarcal amb Fomento. Incrementarem els punts de recollida amb 85 contenidors més sense pujar la taxa de la brossa. La despesa municipal s’incrementarà uns 150.000 euros més.

Feu porta a porta o en penseu fer?

De moment, no. Som dins el servei del Consell Comarcal i no es fa. Estem treballant per iniciar una campanya de civisme. Hem d’estudiar com bonificar bé el servei que facin els ciutadans.

Tindran Ecoplanta?

Properament, l’empresa definirà si acaba fent la inversió, que tots esperem que sigui així. Tots hem de remar perquè vinguin inversions a casa nostra i més una com aquesta, que marca tendència en sostenibilitat, és circular, de manera que dels residus en fa producte. Volem un producte de química viable econòmicament i sostenible. Esperem que a finals de 2022 o 2023 pugui iniciar-se l’obra. La sensació és positiva, però hem de ser prudents.

L’Ajuntament seguirà apostant pels estudis de la qualitat de l’aire?

Sí, i a partir d’ara la diferència serà que ho farem incloent-hi la Universitat Rovira i Virgili, que se sumarà a la UPC. És una obligació de l’Ajuntament en transparència.

Jaume Garcia / Mayo Lorda

 

El Morell promou la tinença responsable d’animals domèstics

El passat mes d’octubre, el consistori morellenc va iniciar una campanya per fomentar el civisme i la tinença responsable d’animals de companyia.

La tinença d’un animal de companyia és un exercici de responsabilitat a llarg termini, una qüestió que té molt clara l’Ajuntament del Morell, i més concretament les regidories de Medi Ambient i Seguretat Ciutadana. El Morell no és aliè a la problemàtica pel que fa als abandonaments d’animals i les conseqüències ètiques, socials i mediambientals que aquests comporten.

És per aquest motiu que, entre altres, el ple del consistori va aprovar, aquest passat mes de gener, l’ordenança de protecció, benestar i convivència amb els animals de companyia i la fauna urbana. Un text que té, com a objectiu primordial, “regular i promoure la tinença responsable i la protecció dels animals domèstics, així com fomentar els valors cívics i de corresponsabilitat entre la ciutadania en tot allò que té relació amb els animals”, indica la regidora de Medi Ambient, Rosa M. Sánchez.

Alhora, es vol “incentivar la pedagogia amb campanyes de sensibilització destinades a totes les persones propietàries d’animals de companyia o promoure les inscripcions al cens d’animals”, continua el regidor de Seguretat Ciutadana, Alberto Ortega, “així com fomentar l’esterilització, adopció i acollida dels animals”.

Entre altres, en aquesta ordenança es detallen qüestions com el cens municipal de mascotes, les obligacions i prohibicions dels propietaris o posseïdors d’animals de companyia, les condicions per a la tinença i el manteniment dels animals, detalls sobre els animals considerats potencialment perillosos o infraccions i sancions vinculades a aquest àmbit.

Tot plegat, continua la línia encetada el passat mes d’octubre, quan el consistori morellenc va iniciar una campanya, que continua vigent, per fomentar el civisme i la tinença responsable d’animals de companyia. Així, sota el lema ‘El teu amic, amb xip i censat’, també es promou el cens de gats, gossos i fures, un tràmit obligatori i que no tots els propietaris saben que han de realitzar.

Redacció

 

El Morell no cobrarà les ocupacions de via pública de terrasses i quioscos durant el 2021

Ajuntament del Morell. Foto: Morell.cat

Des de l’inici de la pandèmia de la Covid-19, l’Ajuntament del Morell ha mirat de donar suport a la ciutadania amb diversos tipus d’ajudes i subvencions, sobretot dirigides a les persones més afectades per les restriccions que ha comportat el coronavirus. Així, ja el passat mes de maig, el plenari va aprovar no liquidar les ocupacions de via pública de terrasses i quioscos pel que restava de l’any 2020. Una mesura que s’ha considerat que calia ampliar també a tot el 2021.

“Entenem que cal estar al costat dels nostres veïns i veïnes, sobretot dels que s’han vist més afectats per la situació actual, com són el personal de la restauració i comerciants”, remarca l’alcalde i també regidor d’Hisenda, Eloi Calbet, de manera que “rebaixar-los la pressió fiscal amb una mesura com aquesta ens sembla un cop de mà necessari per a aquest sector”.

D’aquesta manera, el consistori deixarà d’ingressar gairebé 20.000 euros, “però és un esforç que pensem que hem de fer en un context complicat com l’actual”, acaba el batlle.

Redacció

 

El Teatre Auditori del Morell rep Els Burgarol, una comèdia sobre els llinatges familiars

El muntatge, de Ramon Madaula, el protagonitzen el seu autor amb Jaume Madaula i Estel Solé. Foto: Iván Moreno

A les acaballes del mes de febrer, la cultura segura continua al Teatre Auditori del Morell amb la història d’Els Burgarol, una obra escrita per Ramon Madaula i protagonitzada pel mateix autor, amb Jaume Madaula i Estel Solé, que ha guanyat el Premi Recull 2020. A cals Brugarol -família de l’alta burgesia catalana- la filla, l’Anna, activista social i feminista, decideix canviar-se el primer cognom pel de la mare. Per l’Antoni Brugarol és inconcebible que la seva filla ja no es digui Brugarol, un dels cognoms amb més solera de la comarca. Per això, recorrerà a tota mena d’argúcies i xantatges perquè l’Anna es faci enrere.

Ramon Madaula escriu i protagonitza una comèdia familiar amb grans dosis d’humor àcid i intel·ligent que enfronta cara a cara les contradiccions dels seus protagonistes. Dues generacions i dues maneres d’entendre el món en una societat on tots voldríem creure’ns un model de coherència absoluta. La funció és aquest dissabte 27 de febrer a les vuit de la tarda, i està recomanada per a majors de 12 anys.

Les entrades anticipades costen 12 euros i es poden adquirir al Centre Cultural del Morell, al carrer de la Coma 2, de dilluns a divendres de 17 a 21 hores (excepte els divendres que hi hagi funció). A més enguany, i com a novetat, les entrades també es poden comprar online a la plataforma elmorell.koobin.cat. Una hora abans de l’inici de l’espectacle es podran comprar les entrades a taquilla, a un preu de 15 euros. Així mateix, els majors de 65 anys i els aturats tenen un descompte del 25% en totes les entrades, mentre que els menors de 30 anys i les persones minusvàlides tenen un descompte del 50%.

Pel que fa a les mesures de seguretat i higiene respecte a la Covid-19, durant la temporada l’aforament del Teatre Auditori es veurà reduït al 50% en tots els espectacles, l’ús de la mascareta serà obligatori, així com la neteja de mans i la presa de temperatura a l’entrada.

La temporada teatral, que va començar al gener, s’allargarà fins a l’1 de maig amb una desena d’espectacles de circ, teatre, propostes familiars i música. I enmig de tot plegat, el PrimaverArt, la mostra d’arts escèniques a peu de carrer del Morell, que arriba a la sisena edició i que tindrà lloc del 8 a l’11 d’abril.

Redacció

 

El Morell incentiva la instal·lació de plaques solars

Ajuntament del Morell. Foto: Morell.cat

El Morell està compromès amb la lluita contra el canvi climàtic i en l’endegament definitiu per poder afrontar la transició energètica, suposant un dels reptes actuals més importants que qualsevol societat ha d’afrontar i que exigirà una transformació profunda dels actuals models energètics i un compromís ferm i sòlid per part de la ciutadania.

És per això que el ple de l’Ajuntament morellenc ja va aprovar, el passat mes de desembre, una ordenança per a la promoció de les instal·lacions d’autoconsum amb energia fotovoltaica. Un text que ara es complementa amb una modificació de l’ordenança fiscal reguladora de l’impost sobre construccions, instal·lacions i obres (ICIO), a la qual s’ha donat llum verda en el ple de gener. Així, aquelles persones que optin per instal·lar plaques d’energia solar fotovoltaica per a l’autoconsum, ubicades en qualsevol bé immoble situat al terme municipal del Morell, tindran una bonificació del 95% de l’ICIO per a fer els treballs pertinents en la instal·lació.

“D’aquesta manera, mantenim el nostre compromís amb la promoció de l’energia solar i l’autoconsum”, remarca l’alcalde i també regidor d’Hisenda, Eloi Calbet, “tenint en compte que aquest tipus d’energia és una de les principals tecnologies que contribuirà significativament al desenvolupament d’un nou model energètic”, que contribuirà a incrementar l’eficiència energètica i facilitar la integració d’energies renovables en el sistema elèctric, reduir les emissions contaminants, reduir l’alta dependència energètica de Catalunya i, en darrer lloc però no menys important, democratitzar el model energètic existent.

Redacció

 

Entrades esgotades per veure el popular Quim Masferrer al Teatre Auditori del Morell

Quim Masferrer pensa que ha arribat l’hora de fer un homenatge al públic en un espectacle únic. Foto: Cedida

Al Morell, la cultura segura no s’atura, i aquesta setmana arriba al municipi una cara ben coneguda per tota la ciutadania. Es tracta de Quim Masferrer, que portarà al Teatre Auditori l’espectacle Bona gent!, i per al qual ja s’ha penjat el cartell d’entrades exhaurides. Durant anys, dècades, segles, hem aplaudit actors, actrius, dramatúrgies, escenografies, directors… però ens hem oblidat d’una peça clau del teatre: el públic. Quim Masferrer pensa que ha arribat l’hora de fer un homenatge al públic en un espectacle únic i impossible de repetir perquè el públic n’és el protagonista. Un protagonista o, millor dit, molts protagonistes, que escriuran l’argument d’aquesta experiència. Un espectacle ple de veritat. Un espectacle honest. Un espectacle on Quim Masferrer vol ser el teu espectador.

La funció és aquest dissabte 20 de febrer a les vuit de la tarda, i està recomanada per a majors de 7 anys. Pel que fa a les mesures de seguretat i higiene respecte a la Covid-19, durant la temporada l’aforament del Teatre Auditori es veurà reduït al 50% en tots els espectacles, l’ús de la mascareta serà obligatori, així com la neteja de mans i la presa de temperatura a l’entrada.

La temporada teatral, que va començar al gener, s’allargarà fins a l’1 de maig amb una desena d’espectacles de circ, teatre, propostes familiars i música. I enmig de tot plegat, el PrimaverArt, la mostra d’arts escèniques a peu de carrer del Morell, que arriba a la sisena edició i que tindrà lloc del 8 a l’11 d’abril.

Redacció