TOTS 21

L’Ajuntament del Morell aprova uns comptes de poc més de 9 milions d’euros per al 2021

Ajuntament del Morell. 

L’Ajuntament del Morell ha donat llum verda a un pressupost per al 2021 de 9.178.000 euros. Uns comptes que es van aprovar en el plenari celebrat el passat 30 de desembre amb els vots favorables de l’equip de govern, l’abstenció de Ciutadans i els vots en contra de Compartim. La xifra amplia el sostre de despesa anual respecte a l’exercici anterior, entre altres, gràcies a un préstec de més de dos milions d’euros que s’ha demanat per tal de mantenir un cert romanent i poder fer front a una previsió d’ingressos menor, tenint en compte el complicat context actual.

“Són uns comptes ajustats a la realitat, per a l’elaboració dels quals hem tingut molt present la crisi que vivim amb la pandèmia de la Covid-19”, exposa l’alcalde i també regidor d’Hisenda, Eloi Calbet, que posa èmfasi en l’increment de les partides socials, el foment de l’ocupació amb diverses formacions i plans d’ocupació, el manteniment de les subvencions per l’adquisició de llibres i pels estudis de secundària i universitaris, o la congelació de preus públics, taxes i impostos.

Al costat de la ciutadania

“Som molt conscients que hi ha una part de la ciutadania que s’ha vist econòmicament afectada per la situació actual, i l’últim que volem és traslladar-li encara més pressió fiscal”, insisteix Calbet. Un exemple és el servei d’escombraries, que el consistori pagarà més car aquest 2021, però no ho repercutirà a la població.

Així mateix, el consistori treballa en la recerca de nous recursos d’ingressos, com ara la venda de solars municipals en l’àmbit de gran indústria o de parcel·les urbanitzables que no ha d’utilitzar.

Alhora, continuen els tràmits per tal que l’ecoplanta es pugui instal·lar al municipi tan aviat com sigui possible, la qual cosa suposaria una molt bona notícia en tots els sentits. 

Noves inversions previstes

Els comptes ja contemplen la implantació del nou cos de vigilants, un important pas endavant, així com una nova edició del certamen biennal Terrafira o el manteniment de les subvencions a la necessària activitat que duen a terme les entitats morellenques. A més, “malgrat la complicada situació actual, no reduïm la despesa corrent en cultura, esport, igualtat o altres qüestions, amb una previsió és molt similar a la d’altres exercicis”, manifesta l’alcalde.

Quant a grans inversions, destaca l’adequació de dos trams de la Rambla i la construcció d’una pista coberta a la zona esportiva. Pel que fa a la primera, es farà una actuació de 683.000 euros al tram de l’escola de música i una altra de 643.000 euros al tram del Centre de Serveis per a la Gent Gran. La segona és d’1.285.000 euros i servirà per aixecar un pavelló lleuger que permetrà ampliar les opcions esportives del poble.

A aquestes, s’hi sumen altres inversions menors com ara actuacions en edificis municipals o al manteniment de la via pública. En aquest últim àmbit, a més del que ja preveuen els comptes, s’hi afegiran els 70.000 euros que la ciutadania, a través d’un procés de pressupostos participatius, ha decidit que es destinessin a l’arranjament de voreres.

Finalment, en el darrer plenari de l’any 2020 també es va aprovar l’ordenança per a la promoció de les instal·lacions d’autoconsum amb energia fotovoltaica.

Redacció

 

L’arranjament de voreres guanya la segona edició dels pressupostos participatius del Morell

Hi han votat gairebé 500 persones, la qual cosa suposa més d’un 15% de participació. Foto: Ajuntament

La proposta número dos del procés de pressupostos participatius que s’ha realitzat al Morell ha estat l’escollida, amb 120 vots, per dur a terme amb una part dels comptes municipals del 2021. Es tracta de l’arranjament de voreres, un projecte pressupostat en 70.000 euros i que es realitzarà segons criteri de criticitat i valoració tècnica del departament d’Urbanisme del consistori, a fi de millorar l’accessibilitat a la via pública amb l’eliminació de barreres arquitectòniques existents.

En aquesta segona edició d’un procés participatiu d’aquestes característiques, la ciutadania ha pogut presentar les seves propostes per primera vegada, després que l’edició passada servís d’aprenentatge per a totes les parts implicades. Així, es van recollir un total de 77 propostes, de les quals 42 es van considerar vàlides, 7 ja estaven previstes en els comptes municipals, 4 estaven repetides i 24 es van considerar no vàlides per no complir amb els requisits establerts. Finalment, doncs, la població va poder votar entre 17 propostes, ja que les que eren similars es van agrupar.

“Estem molt contents amb la implicació del veïnat, que va fer un munt de propostes per a millorar el poble”, indica l’alcalde i regidor de Participació Ciutadana de l’Ajuntament del Morell, Eloi Calbet. “L’objectiu és que se sentin part del funcionament de l’Ajuntament”, continua, “a la vegada que des del consistori fem valdre la seva opinió”. Una fita que s’ha assolit gràcies a les 472 persones que van votar durant el període habilitat, de l’1 al 20 de desembre, la qual cosa suposa més del 15% del total del cens, que era de 3.082 persones –els majors de 16 anys empadronats al Morell a l’inici del procés–. Cada veí o veïna va triar tres propostes, i es van comptabilitzar un total de 470 vots vàlids i 2 vots nuls.

Així mateix, és significatiu el fet que un 49,6% dels vots es van fer de forma presencial, mentre que el 50,4% es van efectuar online, a través de la plataforma de votació. En aquest sentit, l’alcalde valora positivament que el termini de votació coincidís amb la Fira de Nadal, ja que “apropar l’urna al carrer va motivar que morellencs i morellenques s’animessin a participar del procés”. Calbet també apunta que “el resultat no és el més important del procés, sinó la radiografia que hem aconseguit sobre quines són les prioritats per a la població”. En aquest sentit, doncs, el màxim responsable del consistori morellenc assegura que “tindré molt en compte la resta de propostes que més ha votat la ciutadania, ja que reflecteixen clarament quines són les seves prioritats”.

Pel que fa a la resta de propostes, les més valorades han estat la millora i arranjament de camins, que ha rebut 117 vots; les subvencions per a persones afectades per un ERTO, amb 116; l’arranjament del parc de l’estació, amb 114; la millora del mobiliari i la delimitació amb tanca dels parcs infantils, amb 113; la instal·lació de càmeres de videovigilància en equipaments i espais municipals, amb 108, i la construcció d’un rocòdrom, amb 105. Tots els resultats es poden consultar en aquest enllaç.

Per tal de tancar el procés, el consistori convida tota la ciutadania a respondre l’enquesta de valoració, per tal de copsar les sensacions de tothom i també tenir en compte millores de cara a les següents edicions. De fet, un cop enllestida la segona edició de “Al Morell, la teva opinió compta”, arrencarà l’engranatge per a la tercera edició.

Redacció

 

Pau Vallvé porta el seu últim disc al Teatre Auditori del Morell

Pau Vallvé. Foto Tina Riera (Atthina)

Després de l’arrencada de la temporada teatral del Morell amb l’humor i la màgia de Gran Reserva, de Rhum&Cia, aquesta setmana és el torn de la música, amb Pau Vallvé. Amb més de 20 anys damunt els escenaris i després de llargues gires presentant els seus anteriors treballs, Pau Vallvé torna per presentar el seu 17è disc, titulat ‘La vida és ara’, el 6è signat sota el seu nom.

El disc se l’ha autoeditat ell mateix i, com ja és tradició, l’ha compost, tocat, mesclat i produït ell sol al seu estudi. ‘La vida és ara’ és un canvi d’etapa. És el disc d’algú que ha arribat finalment a ser feliç i, de cop, se n’adona. És com el típic moment de lucidesa que ve propiciada per la suma de l’experiència acumulada més un confinament solitari i perllongat just en el moment adequat.

El concert és divendres 15 de gener a dos quarts de nou del vespre, i està recomanat per a majors de 7 anys. Les entrades anticipades costen 10 euros i es poden adquirir anticipadament al Centre Cultural del Morell, al carrer de la Coma 2, de dilluns a divendres de 17 a 21 hores (excepte els divendres que hi hagi funció). A més enguany, i com a novetat, les entrades també es poden comprar online a la plataforma elmorell.koobin.cat. Una hora abans de l’inici de l’espectacle es podran comprar les entrades a taquilla, a un preu de 12 euros. Així mateix, els majors de 65 anys i els aturats tenen un descompte del 25% en totes les entrades, mentre que els menors de 30 anys i les persones minusvàlides tenen un descompte del 50%.

Pel que fa a les mesures de seguretat i higiene respecte a la Covid-19, durant la temporada l’aforament del Teatre Auditori es veurà reduït al 50% en tots els espectacles, l’ús de la mascareta serà obligatori, així com la neteja de mans i la presa de temperatura a l’entrada.

La temporada teatral, que ara comença, s’allargarà fins a l’1 de maig amb una desena d’espectacles de circ, teatre, propostes familiars i música. I enmig de tot plegat, el PrimaverArt, la mostra d’arts escèniques a peu de carrer del municipi, que arriba a la sisena edició i que tindrà lloc del 8 a l’11 d’abril.

Redacció

 

Cs reclama a la Junta Electoral que faci retirar ‘la simbologia partidista’ de la façana de l’ajuntament del Morell i del castell del Catllar

Imatge d’arxiu del Castell del Catllar, amb l’Estalada de fons. Foto: Marc Ortín (El Temps)

Ciutadans (Cs) ha portat a la Junta Electoral l’ajuntament del Morell perquè li faci retirar la pancarta, «amb simbologia partidista», que hi ha a la façana del consistori. A més, Cs també ha demanat a la Junta Electoral la retirada de la «simbologia partidista» que oneja al castell del Catllar. El text assenyala «l’incompliment de la resolució que obliga el Govern i els Ajuntaments a garantir la neutralitat de tots els espais públics, especialment en període electoral». I recorda, a més, que «la igualtat de sufragi és essencial en la representació democràtica». Per això, requereix la retirada dels edificis públics «de qualsevol simbologia partidista que contingui imatges o expressions vinculades o similars a les que utilitzi qualsevol dels partits que concorren a les eleccion»s.

Des de la formació taronja s’ha constatat que «tot i les diferents resolucions de la Junta electoral central i de les provincials, als balcons de diferents ajuntaments i també d’edificis municipals continuen penjades pancartes i simbologia amb un contingut clarament partidista, que s’associa amb algunes de les formacions que es presenten a les eleccions», ha explicat el portaveu de Cs a l’ajuntament del Morell, Francisco Palma. I per aquest motiu ha presentat un recull de proves que ho acrediten.

Per això, es demana a les juntes electorals de zona que «obliguin els ajuntaments a retirar la pancarta i qualsevol altre símbol partidista de les façanes d’edificis municipals» i que «tant els consistoris com la resta d’administracions garanteixin el compliment del principi de neutralitat». Des de Ciutadans es reclamen «unes eleccions del 14-F lliures i uns edificis públics que representin a tots els catalans, no només a una part».

El portaveu de Ciutadans a l’ajuntament  del Catllar, Jordi Porta,  ha criticat que els partits separatistes utilitzin les institucions «com a tauló de propaganda política al servei de la seva causa». «Volem unes eleccions lliures i no veure com els partits separatistes novament volen adulterar la democràcia utilitzant les institucions per enviar missatges partidistes», ha conclòs el representant de la formació liberal.

Redacció

 

Rhum&Cia obre el teló de la temporada 2021 del Teatre Auditori del Morell

Gran Reserva és el nou espectacle de la companyia i estarà embolcallat de l’humor, el gamberrisme, la màgia i la música d’aquests pallassos multiinstrumentistes. Foto: Pep Gol

La nova temporada teatral del Morell arrenca, aquest dissabte, amb una vella coneguda: la companyia Rhum&Cia. Els seus membres seran els encarregats de trencar el gel i d’iniciar una programació molt especial, pel context de pandèmia en què ens trobem. Gran Reserva és el nou espectacle de la companyia i estarà embolcallat de l’humor, el gamberrisme, la màgia i la música d’aquests pallassos multiinstrumentistes, tot amanit amb grans dosis de tendresa i emoció. Un muntatge que es convertirà en una gran festa inacabable, esbojarrada i amb un ritme frenètic, on trobarem els millors moments de la trajectòria de la companyia i algun número nou.

La cita és dissabte 9 de gener a les set de la tarda, i l’espectacle està recomanat per a majors de 7 anys. Les entrades anticipades costen 10 euros i es poden adquirir anticipadament al Centre Cultural del Morell, al carrer de la Coma 2, de dilluns a divendres de 17 a 21 hores (excepte els divendres que hi hagi funció). A més enguany, i com a novetat, les entrades també es poden comprar online a la plataforma elmorell.koobin.cat. Una hora abans de l’inici de l’espectacle es podran comprar les entrades a taquilla, a un preu de 12 euros. Així mateix, els majors de 65 anys i els aturats tenen un descompte del 25% en totes les entrades, mentre que els menors de 30 anys i les persones minusvàlides tenen un descompte del 50%.

Pel que fa a les mesures de seguretat i higiene respecte a la Covid-19, durant la temporada l’aforament del Teatre Auditori es veurà reduït al 50% en tots els espectacles, l’ús de la mascareta serà obligatori, així com la neteja de mans i la presa de temperatura a l’entrada.

La temporada teatral, que ara comença, s’allargarà fins a l’1 de maig amb una desena d’espectacles de circ, teatre, propostes familiars i música. I enmig de tot plegat, el PrimaverArt, la mostra d’arts escèniques a peu de carrer del municipi, que arriba a la sisena edició i que tindrà lloc del 8 a l’11 d’abril.

Redacció

 

El Mercat de Nadal del Morell, tot un èxit

La pista de gel estarà operativa fins al 30 de desembre. Foto: Ajuntament

El Morell ha sumat, aquest passat cap de setmana, un nou èxit pel que fa a les activitats nadalenques. Del 18 al 20 de desembre es va viure una nova edició del Mercat de Nadal i l’obertura de la pista de gel. Aquesta última, una nova proposta nadalenca que restarà operativa fins al 30 de desembre, i que ha rebut una magnífica acollida per part de tota la ciutadania.

El fet de canviar d’ubicació el Mercat de Nadal, i traslladar-lo al carrer Montserrat Roig amb el carrer Martí i Pol, es va fer per tal de poder garantir totes les mesures de seguretat i higièniques establertes per la Covid-19. Un espai que, durant tot el cap de setmana, va registrar un gran nombre de visitants.

Una bona arrencada de les festes amb l’animació musical de la xaranga Tocabemolls, el concert de la Cobla Reus Jove, El Tió s’ha tirat un pet!, una gimcana de Nadal, plantada de gegants, l’espectacle de Nadal de Colours Fantasy, els darrers dies de votacions als pressupostos participatius, suport al comerç de proximitat i l’ambient nadalenc que regna aquests dies al municipi.

La pròxima cita de la programació de Nadal serà aquest diumenge, 27 de desembre, amb l’arribada del Patge Reial. L’acte tindrà lloc als Jardins de l’Ajuntament a partir de les 11 hores, i tota la canalla morellenca podrà portar les seves cartes al representant dels Reis Mags.

Redacció

 

L’elaboració del Pla Local de Joventut 2021-2021 del Morell, en marxa

Ajuntament del Morell. Foto: Morell.cat

La regidoria de Joventut de l’Ajuntament del Morell acaba l’any 2020 ben en forma, amb l’inici de l’elaboració del Pla Local de Joventut 2021-2024 i l’impuls de formacions de premonitoratge i monitoratge d’activitats de lleure. El Pla Local de Joventut és un document que recollirà els objectius estratègics en matèria de joventut, a escala municipal, per als pròxims quatre anys. Abans de redactar-lo, però, cal analitzar la realitat del municipi posant la població jove, d’entre 12 i 29 anys, al centre i realitzant una diagnosi acurada de la situació d’aquest col·lectiu al Morell. Una qüestió que es durà a terme amb una enquesta anònima que reculli els seus interessos i necessitats.

“L’objectiu és que el document que dissenyem després sigui útil i realista”, explica la regidora, Rosa M. Sánchez. Així, al document es definiran els objectius a assolir i el full de ruta a seguir per tal d’aconseguir-los de la forma més acurada i àmplia que sigui possible, així com les actuacions que es realitzaran i la seva temporització. “Volem posar-nos al costat de la joventut, escoltar les seves inquietuds”, continua la regidora, “ja que només si som coneixedors de les seves necessitats podrem oferir-li el millor”.

Alhora, i coincidint amb les vacances de Nadal, la regidoria ha impulsat unes formacions pensades per a la gent jove del Morell: un curs de premonitoratge en lleure educatiu i, de l’altra, un curs de monitoratge de lleure educatiu. “Uns cursos que hem incentivat des del consistori i subvencionats al 100%, perquè volem fer una aposta molt clara pel nostre jovent”, remarca Sánchez. I és que “creiem que és una inversió de futur, ja que d’aquesta manera també els obrim les portes al món laboral”, insisteix.

Amb el curs de monitoratge més d’una vintena de persones es formaran per tal d’obtenir el títol oficial de monitor/a d’activitats d’educació en el lleure infantil i juvenil expedit per la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya. Quant al curs de premonitoratge en lleure educatiu, enfocat a joves d’entre 15 i 17 anys, ofereix una experiència inicial en el món del lleure. Tots dos cursos els imparteix l’Escola Lliure el Sol, una cooperativa de serveis de formació d’iniciativa social i sense ànim de lucre.

Redacció

 

Circ, música, teatre i propostes familiars arriben al Teatre Auditori del Morell a partir del gener

El tret de sortida el donarà una vella coneguda al municipi, la companyia Rhum&Cia, amb l’espectacle “Gran Reserva”. Foto: Cedida

Un any més, arriba el moment de presentar una nova temporada del Teatre Auditori del Morell. Serà una temporada atípica i en la que no es podrà omplir el teatre com en tantes altres ocasions, però la prioritat de la regidoria de Cultura i Festes de l’Ajuntament del Morell és la salut, i “part d’aquesta salut també s’entén per poder gaudir de la cultura d’una forma segura i seguint totes les mesures de seguretat que s’han aplicat als equipaments culturals”, remarquen les regidores, M. Jesús Valldosera i Mònica Casas. Per això, l’aforament durant la temporada es veurà reduït al 50% en tots els espectacles, l’ús de la mascareta serà obligatori, així com la neteja de mans i la presa de temperatura a l’entrada. “Volem seguir sent un espai on la gent se senti segura a l’hora de venir, on la gent tingui l’oportunitat de veure espectacles de gran qualitat i on la gent gaudeixi de la cultura com mai abans”, continuen les responsables de l’àrea.

Aquesta temporada es podran veure una desena d’espectacles de diferents disciplines i formats, dirigits a diferents públics i amb els quals tothom pugui trobar una proposta per gaudir del Teatre-Auditori. A més, i com a novetat, en aquesta temporada es podran comprar entrades anticipades online, a través de la plataforma elmorell.koobin.cat.

El tret de sortida el donarà una vella coneguda al municipi, la companyia Rhum&Cia, amb l’espectacle “Gran Reserva”. És la tercera vegada que aquesta companyia de pallassos puja a l’escenari del Teatre Auditori, i ho faran amb uns “grans hits” dels seus últims espectacles, així com alguns gags nous on el gamberrisme, l’humor i la música d’aquests cinc pallassos ens produiran unes rialles d’allò més necessàries. Una funció que es podrà veure el dissabte 9 de gener a les 19 hores.

La següent cita serà el concert de Pau Vallvé. El cantautor presentarà el seu últim disc, “La Vida és Ara”, el divendres 15 de gener a les 20.30 hores. Una oportunitat única d’escoltar en directe un dels millors discs del 2020, en un concert íntim i treballat amb minuciositat que ens aproparà l’obra d’aquest artista multiinstrumentista.

El divendres 29 de gener a les 20.30 hores el teló tornarà a pujar amb una de les obres de la temporada, “Alguns dies d’ahir”, de Jordi Casanovas. Un text que aborda els dies de setembre i octubre del 2017 i com els va viure una família qualsevol. Al voltant de la taula compartiran dubtes i preguntes per comprendre les postures dels altres. Un elenc encapçalat per Míriam Iscla i Abel Folk que portarà a escena personatges de ficció per uns fets i una història que tots vam viure de prop.

El mes de febrer començarà amb “Fragile” de la Cia. LaBú Teatre. Una obra que formava part del festival Guant 2020 i que no es va poder realitzar aquest any. Un espectacle multidisciplinari on la dansa, el teatre i els titelles es barregen per aconseguir una funció amb un impacte visual preciós mostrant que la fragilitat pot amagar molta bellesa. El dissabte 6 de febrer a les 19 hores.

El mes més curt de l’any seguirà amb el televisiu Quim Masferrer, que portarà a escena el seu espectacle “Bona Gent”, una adaptació del seu popular programa de televisió, on el públic deixa de banda el seu paper d’espectador per convertir-se en protagonista. Serà el dissabte 20 de febrer a les 20 hores, amb el seu bon humor i el seu bon rotllo per conèixer la “Bona Gent” del Morell.

El dissabte 27 de febrer a les 20 hores arribarà un altre rostre conegut, el de l’actor i dramaturg Ramon Madaula que signa l’espectacle “Els Brugarol”. Una comèdia que aborda la conflictivitat en escollir entre els cognoms de la descendència. Un cognom s’ha de perdre? O s’ha de mantenir si té una solera i llinatge excels?

Els membres de la Sala Trono visitaran el municipi el dissabte 20 de març a les 20 hores amb el seu últim espectacle, “Els Gossos” de Nelson Valente. Joan Negrié, Mercè Arànega, Sandra Monclús i Albert Pérez formen una família acomodada en les seves pors que es veurà trasbalsada per una experiència fugaç d’un dels seus membres. Altre cop tornarà la música de la mà de Rodrigo Cuevas i el seu aclamat espectacle “Trópico de Covadonga”, que pivota sobre diferents codis ancestrals i actuals del festeig i l’amor. Un concert únic i imperdible on es responen tantes certeses com incògnites de seducció genera. La cita és el divendres 26 de març a les 20.30 hores.

Passada la Setmana Santa, del 7 al 10 d’abril serà el moment de sortir al carrer i poder gaudir de la cultura a les places i carrers del poble. Serà el moment del PrimaverArt, temps de circ, dansa, teatre i música per a tothom de forma gratuïta i sempre a l’aire lliure. Aquest any, s’allarga la temporada més enllà del PrimaverArt i amb una proposta per a tots els públics: “Hai, la pescadora de somnis”. Un dels espectacles més reconeguts en l’àmbit familiar en què amb màgia, teatre visual i teatre de gest acompanyarem la protagonista en aquesta aventura per a la llibertat. Serà el dissabte 24 d’abril a les 19 hores.

El punt final a la temporada el posarà un dels títols més aclamats dels últims anys d’una de les companyies més destacades del panorama teatral actual: “Els Ocells” de la Cia. La Calòrica. Es podrà veure dissabte 1 de maig a les 21 hores i aborda els problemes de la democràcia i del populisme emergent a l’Europa actual, tot desenterrant una obra d’Aristòfanes del segle IV aC.

Per Nadal, regala teatre!

Com ja és habitual, els abonaments es posen a la venda coincidint amb les dates nadalenques, de forma que la cultura es pugui convertir també en un bon regal per aquestes festes. Pel que fa a les entrades anticipades es podran comprar a partir del 21 de desembre, tant online, al portal elmorell.koobin.cat, com a les oficines del Centre Cultural de dilluns a divendres i de 17 a 21 hores.

Redacció

 

Dolors Gasull guanya la quarta edició del concurs #Raconsipaisatges del Morell

Dolors Gasull rebent el premi de mans d’Eloi Calbet, alcalde i també regidor de Comunicació. Foto: Ajuntament

Una imatge de l’escultura que mostra la silueta del Morell, i que està situada a l’entrada del municipi per la carretera de Reus, és la fotografia guanyadora del quart concurs #Raconsipaisatges, que la regidoria de Comunicació de l’Ajuntament del Morell va posar en marxa per tal d’il·lustrar el calendari municipal del 2021. La seva autora és la morellenca Dolors Gasull, que s’emporta el premi després de tres anys consecutius en què la imatge seleccionada era obra de Pau Ventura.

La decisió la va prendre, el 13 de novembre, un jurat format, a més de per un tècnic i un responsable de l’Ajuntament, pel fotògraf morellenc Martí Gasull i la fotògrafa tarragonina especialitzada en viatges Laia Díaz, els quals han valorat especialment el punt de vista original d’un element identificatiu del nostre poble, sumat a la bona composició i bon ús del processament de colors. El lliurament del premi es va dur a terme a finals del mes de novembre, i la guanyadora va rebre una càmera analògica instantània, model Instax SQUARE SQ6, amb un paquet de pel·lícules per part de la regidoria de Comunicació de l’Ajuntament del Morell.

Eloi Calbet, alcalde i també regidor de Comunicació, valora molt positivament la participació d’enguany, en què es van rebre gairebé una trentena d’imatges. “És una bona manera de fomentar la participació ciutadana”, assegura, a la vegada que ja pensa en una nova edició del concurs #Raconsipaisatges de cara a l’any vinent.

Aconsegueix el calendari municipal

La setmana que ve es procedirà al repartiment dels vals per als calendaris municipals. Es podran recollir exemplars, a les oficines de l’Ajuntament Vell, fins al 29 de gener.

Redacció

 

El Consell Comarcal del Tarragonès impulsa les Marxes Exploratòries des de la perspectiva de gènere

Seu del Consell Comarcal.

El Projecte de Marxes Exploratòries des de la perspectiva de gènere es tracta d’una activitat de sensibilització per a dones sobre la seguretat des de una perspectiva comunitària i feminista. Amb aquesta iniciativa es dona importància de l’entorn físic sobre les nostres percepcions. A més, les Marxes Exploratòries són una eina per a descriure i analitzar col·lectivament l’espai urbà. Consisteixen a recórrer un entorn concret amb un grup reduït de dones per tal de detectar i analitzar quins elements físics i socials condicionen la seva percepció de seguretat. Les persones participants valoren el coneixement relacionat amb els llocs on quotidianament viuen i es mouen, alhora que valoren la seva participació activa en el disseny i la transformació urbana. Aquestes marxes organitzades tenen una perspectiva feminista, on les assistents parlaran sobre els elements que afavoreixen a la vida quotidiana, els principals elements de relació amb el territori existent, i les percepcions d’inseguretat així com quins elements influeixen en aquestes percepcions. Durant el recorregut es realitzaran fotografies d’aquells espais i elements que es van trobant a l’entorn urbà i que influeixen en la percepció d’(in)seguretat. El recorregut pot tenir una durada aproximada de 2 hores.

Aquest projecte és una acció impulsada des del Departament de Benestar Social i Família del Consell Comarcal del Tarragonès i, més concretament, des del seu Servei d’Atenció i Informació a les Dones (SIAD). Els informes que s’obtinguin d’aquestes marxes són un material útil per a les àrees d’urbanisme, seguretat i mobilitat del municipi ja que identifiquen situacions favorables o desfavorables en espais concrets i criteris per tal de millorar-los.

Aquestes marxes exploratòries s’impulsaran inicialment en cinc municipis del Tarragonès.

  • Vilallonga del Camp: 11/12/2020, de 18 a 20h
  • La Secuita: 12/12/2020, d’11 a 13h
  • Altafulla: 14/12/2020, de 17:30 a 19:30h
  • El Morell: 17/12/2020, de 17:30 a 19:30h
  • Creixell: 18/12/2020, de 17:30 a 19:30h

Les marxes exploratòries estaran dinamitzades pel Col·lectiu Punt 6, una cooperativa d’arquitectes, sociòlogues i urbanistes de procedències diverses amb més de 15 anys d’experiència local, estatal i internacional.

Redacció

 

Tot llest per a un Nadal morellenc diferent, però ple de màgia

Diumenge dia 20 arribarà l’esperat ‘El Tió s’ha tirat un pet!’. Foto: Ajuntament

La regidoria de Cultura i Festes de l’Ajuntament del Morell ha treballat intensament en les últimes setmanes per tal de poder oferir un programa de Nadal adaptat a les circumstàncies, tot plegat sense perdre la màgia d’aquestes dates tan especials. Un conjunt d’activitats que “mantenen l’essència del Nadal morellenc, pensant sobretot en la canalla del nostre poble”, indica una de les regidores, M. Jesús Valldosera.

Hi ha algunes de les propostes que es feien habitualment que no es podran dur a terme, i altres s’han redissenyat tenint en compte totes les mesures higièniques i de seguretat al voltant de la Covid-19. Però també hi haurà novetats, “com el canvi d’ubicació del Mercat de Nadal, que trobarem al carrer Montserrat Roig amb el carrer Martí i Pol, ja que era l’única forma que teníem de poder mantenir la distància social necessària enguany”, explica l’altra regidora responsable d’aquesta cartera, Mònica Casas, “així com la instal·lació d’una pista de gel sintètic, gratuïta, de la qual es podrà gaudir durant pràcticament dues setmanes”.

Les activitats començaran dimecres 16 de desembre amb una gimcana nadalenca a través del perfil d’Instagram de l’Ajuntament del Morell, i el cap de setmana arribarà el gran gruix d’actes, amb el Mercat de Nadal, l’obertura de la pista de gel i diversos espectacles musicals i nadalencs. Val a dir que tant el mercat com la pista de gel tindran aforament limitat.

A més, dissabte dia 19 hi haurà una plantada dels gegants Senén i Clariana, i diumenge dia 20 arribarà l’esperat ‘El Tió s’ha tirat un pet!’, per al qual caldrà portar el bastó de casa. Ja diumenge 27, els actes nadalencs seguiran amb l’arribada del Patge Reial, que recollirà les cartes de tothom als Jardins de l’Ajuntament. (Descarrega la teva carta en aquest enllaç) I dijous dia 31 serà el torn de ‘L’Home dels Nassos’, que té tants nassos com dies resten a l’any.

Finalment, el 5 de gener arribaran els Reis Mags d’Orient, enguany amb un format una mica diferent. D’una banda, es farà la tradicional rebuda a l’edifici del consistori amb la pertinent entrega de les claus del municipi, un acte que es podrà seguir en directe a través del canal de YouTube de l’Ajuntament del Morell. I d’altra banda, ses majestats no s’oblidaran de la cavalcada i passaran per tots els carrers del Morell, per tal que tothom els pugui saludar des de casa seva abans d’una nit plena de màgia i il·lusió.

A més a més, i per fer d’aquestes dates un període d’allò més participatiu, des de la regidoria de Cultura i Festes s’anima tota la ciutadania a compartir qualsevol imatge relacionada amb les festes amb l’etiqueta #NadalalMorell, així com a guarnir els balcons amb motius nadalencs, seguint la tònica de tot l’any, en què els balcons han pres el protagonisme.

Redacció

 

El Teatre Auditori del Morell, a punt per a un cap de setmana molt cultural

La Sra. Tomasa que, després de diversos canvis de data a causa de les restriccions de la pandèmia, presentarà el seu últim treball ‘Alegre pero peligroso’. Foto: Cedida

La setmana arrenca amb moltes ganes al Teatre Auditori del Morell. Aquest mateix vespre s’hi viurà l’estrena de ‘Les qui venen amb mi’, de Tornavís Teatre i amb text de la morellenca Glòria Granell, i de cara al cap de setmana s’han programat dos espectacles més per a públics ben diferents.

D’una banda, divendres arribarà La Sra. Tomasa que, després de diversos canvis de data a causa de les restriccions de la pandèmia, presentarà el seu últim treball ‘Alegre pero peligroso’. Així, el grup barceloní del mestissatge més innovador portarà fins al municipi el seu ritme característic en un format que els seus seguidors no oblidaran.

Dissabte serà el torn de la companyia Slow Olou amb la proposta ‘Nothing de nothing’. Humor absurd, amb el no res com a punt de partida. Foto: Cedida

Dissabte serà el torn de la companyia Slow Olou, amb la proposta ‘Nothing de nothing’. Humor absurd, amb el no res com a punt de partida. Res de res, una sèrie on no cal dir res per dir-ho tot i si ja està tot dit… no cal dir res, res de res! Pere Hosta i Toti Toronell, amb el seu humor surrealista, faran gaudir el públic d’una tarda plena de rialles.

El concert serà divendres 11 de desembre a les vuit del vespre, i les entrades anticipades costen 10 euros, mentre que a taquilla tenen un preu de 12 euros. Pel que fa a l’espectacle teatral tindrà lloc dissabte 12 de desembre a les sis de la tarda, i les entrades anticipades costen 3 euros, mentre que a taquilla tenen un preu de 5 euros. Totes es poden adquirir trucant al Centre Cultural del Morell, al 977 84 21 76, de dilluns a divendres de 17 a 21 hores, i també online a través de https://elmorell.koobin.cat/. A taquilla es poden comprar una hora abans de l’inici de l’espectacle.

En cas d’haver adquirit ja les entrades i no poder assistir a les funcions per les restriccions de mobilitat dels caps de setmana, es pot demanar la devolució o bescanvi a través de centrecultural@morell.altanet.org o al 977 84 21 76.

Mesures sanitàries

Els dos espectacles es realitzaran seguint totes les mesures de seguretat indicades en matèria cultural. Així, es realitzarà un control de temperatura i caldrà netejar-se les mans amb gel hidroalcohòlic abans d’accedir a l’espai, i durant tota l’estona s’haurà de portar ben posada la mascareta, mantenint la distància de seguretat amb la resta de persones. A més, tant l’entrada com la sortida es farà de forma esglaonada.

Cal recordar que l’aforament del teatre s’ha vist reduït al 50%, de manera que estan disponibles 190 seients en total.

Redacció

 

El ple del Morell fa un nou pas endavant per a la implantació del cos de vigilants

Imatge del ple telemàtic. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament del Morell ha fet un pas més de cara a la implantació, ben aviat, del nou cos de vigilants municipals. En aquest sentit, el ple ordinari celebrat el passat 26 de novembre va servir per donar llum verda a l’ordenança de civisme i convivència ciutadana, que serà pràcticament el full de ruta principal que guiarà el nou cos, així com dues ordenances fiscals reguladores.

La primera, reguladora de la taxa de retirada amb grua de vehicles abandonats o irregularment estacionats, i la segona, reguladora de la taxa de guals. Respecte a aquesta última, les comunitats de veïns o blocs de pisos hauran d’abonar 60,54 euros anuals de llicència d’una placa de gual, mentre que les cases unifamiliars hauran de pagar 45 euros per llicència. Unes llicències que no entraran en vigor fins que el cos de vigilants estigui plenament actiu.

Injecció econòmica en forma d’ajudes directes i un nou pla d’ocupació

En el marc de la sessió plenària també es va fer una modificació al pressupost per valor de 154.400 euros per tal de tirar endavant dues accions econòmiques. D’una banda, 6.200 euros es destinaran a ajudes directes al sector comercial afectat per la segona onada de la pandèmia de Covid-19, és a dir, establiments de restauració, centres esportius privats i centres d’estètica. Uns pagaments que seran efectius abans d’acabar l’any 2020. I d’altra banda, 148.200 euros que serviran per posar en marxa un nou pla d’ocupació que es presentarà ben aviat i que donarà cobertura a la contractació, durant sis mesos, de 20 persones aturades del municipi.

Així mateix, també es van aprovar el compte general del 2019 i l’ordenança municipal de sorolls i vibracions, que permetrà que el consistori tingui una legislació més àmplia en aquest afer.

Finalment, tots els grups municipals van votar a favor d’una moció, presentada pel grup de Ciutadans, per regular la col·locació de banderes o símbols representatius no oficials a l’edifici de l’Ajuntament dels col·lectius que ho sol·licitin.

Redacció

 

Tornavís Teatre estrena ‘Les qui venen amb mi’ al Teatre Auditori del Morell

La història neix a partir d’un viatge de cooperació que va fer la companyia als campaments de refugiats sahrauís d’Algèria amb el projecte Una Finestra al Món.

La setmana vinent serà una setmana intensa al Morell, culturalment parlant. Així, el Teatre Auditori acollirà fins a tres espectacles, el primer dels quals serà l’estrena de ‘Les qui venen amb mi’. Es tracta d’un text de la morellenca Glòria Granell que Tornavís Teatre portarà sobre l’escenari. La història neix a partir d’un viatge de cooperació que va fer la companyia als campaments de refugiats sahrauís d’Algèria amb el projecte Una Finestra al Món.

En aquesta experiència van poder apropar-se a la realitat del poble sahrauí a través d’entrevistes a tres generacions: des de persones que van viure la guerra i l’exili fins a les nascudes als camps. La protagonista és la Hamada, una jove de 21 anys que vol fer la volta al món, però una caixa plena de gravacions antigues i una nota misteriosa la guiaran als campaments de refugiats sahrauís al desert d’Algèria en un viatge a la recerca dels orígens. Les qui venen amb mi és un reclam de les veus silenciades, dels conflictes oblidats, de tot allò que som, ens pertoca i refusem amb insistència. Una crida a la responsabilitat en defensa de la llibertat i la dignitat.

La funció tindrà lloc dilluns 7 de desembre a les vuit del vespre. Les entrades anticipades costen 3 euros i es poden adquirir trucant al Centre Cultural del Morell, al 977 84 21 76, de dilluns a divendres de 17 a 21 hores, i també online a través de https://elmorell.koobin.cat/. Una hora abans de l’inici de l’espectacle es podran comprar les entrades a taquilla, a un preu de 5 euros.

Mesures sanitàries

L’activitat es realitzarà seguint totes les mesures de seguretat indicades en matèria cultural. Així, es realitzarà un control de temperatura i caldrà netejar-se les mans amb gel hidroalcohòlic abans d’accedir a l’espai, i durant tota l’estona s’haurà de portar ben posada la mascareta, mantenint la distància de seguretat amb la resta de persones. A més, tant l’entrada com la sortida es farà de forma esglaonada.

Cal recordar que l’aforament del teatre s’ha vist reduït al 50%, de manera que estan disponibles 190 seients en total.

Redacció

 

Comença la fase de votació dels pressupostos participatius del Morell

Després d’haver recollit més d’una setantena de propostes que la ciutadania ha fet arribar al consistori, i d’un treball tècnic de validació per determinar quines complien els criteris establerts, comença la fase de votació de la segona edició dels pressupostos participatius del Morell. “Estem molt contents amb la resposta del veïnat, que s’ha implicat i ha fet un munt de propostes per a millorar el poble”, indica l’alcalde i regidor de Participació Ciutadana de l’Ajuntament del Morell, Eloi Calbet. “L’objectiu és que se sentin part del funcionament de l’Ajuntament, a la vegada que des del consistori fem valdre la seva opinió”, continua.

Finalment, han passat a la fase de votació un total de disset propostes, entre les quals trobem l’arranjament del parc de l’estació, la instal·lació de càmeres de videovigilància en equipaments i espais municipals, l’adquisició d’un elevador per a les piscines municipals, la construcció d’un skate park o un rocòdrom, o subvencions per a persones afectades per un ERTO, entre altres.

En aquesta ocasió, i mantenint el lema “Al Morell, la teva opinió compta”, el consistori posa a disposició de la ciutadania 70.000 euros del pressupost municipal del 2021, 20.000 euros més que en la primera edició, a la proposta que sorgeixi de la voluntat de la ciutadania. Pel que fa a la votació, que té lloc des d’aquest dimarts 1 de desembre i fins al diumenge 20 de desembre, les persones majors de 16 anys empadronades al Morell poden triar un total de tres propostes. Les que tinguin més vots, fins a arribar als 70.000 euros, són les que es duran a terme durant l’any vinent.

La votació, preferentment, es farà online, a través de la pàgina web votacions.elmorell.cat, tot i que les persones que ho creguin convenient també podran dipositar la butlleta de votació presencialment, a l’urna habilitada a les oficines de l’Ajuntament Vell. Així mateix, s’habilitarà un punt de votació al Mercat de Nadal que es realitzarà del 18 al 20 de desembre.

Un cop finalitzada la fase de votació s’informarà dels resultats obtinguts, previsiblement a principis del mes de gener. Tots els detalls del procés es poden consultar a pressupostos.elmorell.cat.

Redacció

 

El Morell instal·larà una pista de gel al carrer Montserrat Roig amb el carrer Martí i Pol

El Mercat de Nadal canvia d’ubicació per garantir la distància social i es trobarà al costat de la pista de gel, unificant així les activitats de les festes. Foto: Ajuntament

Gairebé a les acaballes d’un any 2020 més que estrany, a causa de les situacions viscudes per la pandèmia de Covid-19, arriba Nadal. La regidoria de Cultura i Festes de l’Ajuntament del Morell s’ha posat les piles, ja que “enguany hi haurà moltes activitats que no podrem celebrar com ens agradaria, però no per això deixarem de viure uns dies màgics, sobretot per a la canalla”, remarca una de les regidores, M. Jesús Valldosera. Per això “aquest mes de desembre tindrem com a gran novetat una pista de gel, així com un Mercat de Nadal”, detalla l’altra regidora responsable d’aquesta cartera, Mònica Casas.

Les dues propostes s’ubicaran al carrer Montserrat Roig amb el carrer Martí i Pol i és que, sobretot en el cas del mercat, un nou emplaçament era l’única forma de poder mantenir la distància social necessària enguany. Així doncs, s’unifiquen les activitats i, al mateix temps, es garanteix que es podran complir totes les mesures contra la Covid-19. D’aquesta manera, el comerç morellenc podrà oferir els seus productes alhora que la canalla i també els adults gaudeixen d’una activitat tan nadalenca com patinar sobre gel.

A més, seguirà havent-hi molts dels actes tradicionals com el tió, la visita del Patge Reial o la de l’Home dels Nassos i l’arribada dels Reis Mags. Unes activitats que es faran públiques ben aviat, amb la presentació de la programació de Nadal. Tot plegat, amb l’esperança que, malgrat les circumstàncies, les festes siguin igual d’especials que cada any.

Redacció

 

El Morell inicia la recuperació de la Granja dels Frares

L’alcalde, Eloi Calbet, a l’interior de la Granja dels Frares. Foto: Cedida

Aquest mes de novembre l’empresa Rècop ha iniciat una actuació de desenrunament i consolidació del molí de la Granja dels Frares del
Morell, situat a la vora de la llera del riu Francolí. Es tracta d’una primera intervenció, impulsada des de la regidoria de Patrimoni i Granja de l’Ajuntament del Morell i amb un cost de 23.000 euros, per assegurar l’espai, a la vegada que es tancarà per evitar l’accés de persones i també una major degradació.

Val a dir que la Granja és un Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) i, des del consistori, “hi ha la voluntat de realitzar accions que permetin condicionar l’espai històric i convertir-la en una zona de lleure controlat”, exposa la regidora, Judit Fernández. El proper pas, doncs, serà la redacció d’un pla director que serveixi de full de ruta de les accions a dur a terme, i alhora l’estudi de l’opció de declarar-lo Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN).

Finalment, deixant de banda l’apartat més històric, des de la regidoria s’ha detectat un augment de l’incivisme i la brutícia a causa de les persones que s’hi desplacen a fer barbacoes els caps de setmana. És per això que s’ha optat per posar-hi vigilància privada, alhora que es recorda que per fer ús de l’espai cal un permís municipal que es tramita a l’OAC.

 

Nou impuls al comerç morellenc

L’Associació de Comerciants i Professionals del Morell, que ja compta amb més d’una setantena d’associats, s’ha posat les piles aquest final
d’any i, amb el suport de l’Ajuntament del Morell, ha posat en marxa nova pàgina web: www.morellcomerc.cat. Un espai on es pot trobar tota la informació de l’entitat, així com els establiments i professionals que en formen part, la seva història, un apartat de notícies o també documentació sobre el seu origen. A més, també han creat nous perfils a les xarxes socials Facebook i Instagram.

Tal com explica el seu president, Pep Guillemat, “volem donar un impuls a l’entitat amb un nou logo i tenim la voluntat de fer accions periòdiques que beneficiïn comerciants i professionals del nostre poble”.

Per ara, i pensant en les dates de Nadal, ja han preparat una nova campanya amb la qual totes les persones que se subscriguin a la seva newsletter, sigui a través de la web o dels fulletons que hi haurà en diversos establiments, obtindran una mascareta de l’associació. Se’n realitzaran 2.000 i es repartiran fins a fi d’existències.

 

‘La plaça del Diamant’ arriba al Teatre Auditori del Morell

La funció tindrà lloc aquest dissabte 28 de novembre a les vuit del vespre. Foto: Ajuntament

La funció tindrà lloc aquest dissabte 28 de novembre a les vuit del vespre. Foto: Ajuntament

Un cop han entrat en vigor les mesures del tram 1 de l’obertura progressiva d’activitats, després d’unes setmanes de restriccions per tal de combatre l’alt nombre de contagis de Covid-19, el Teatre Auditori del Morell recupera la seva activitat habitual amb una nova funció. Així, aquest cap de setmana es podrà gaudir de l’obra ‘La plaça del Diamant’, de la companyia Eòlia. Paco Mir, conegut pel seu treball a El Tricicle, ens porta aquesta adaptació del clàssic de Mercè Rodoreda en què set actrius encarnaran tots els personatges de la novel·la de postguerra més coneguda de la literatura catalana. La funció tindrà lloc aquest dissabte 28 de novembre a les vuit del vespre.

L’obra se centra en el personatge de la Natàlia, la Colometa, una dona jove que en representa moltes altres a qui va tocar viure un període de la història especialment cruel. La Natàlia accepta sense rondinar tot allò que la vida li imposa, veurà anar-se’n i morir els seus estimats, passarà gana, tindrà dificultats per tirar endavant amb els fills i renunciarà a la seva pròpia identitat per supeditar-la a la del seu marit. 

Les entrades anticipades costen 10 euros i es poden adquirir trucant al Centre Cultural del Morell, al 977 84 21 76, de dilluns a divendres de 17 a 21 hores. Una hora abans de l’inici de l’espectacle es podran comprar les entrades a taquilla, a un preu de 12 euros. En cas d’haver adquirit ja l’entrada i no poder-hi assistir per les restriccions de mobilitat dels caps de setmana, es pot demanar la devolució o bescanvi a través de centrecultural@morell.altanet.org o al 977 84 21 76.

Mesures sanitàries

L’activitat es realitzarà seguint totes les mesures de seguretat indicades en matèria cultural. Així, es realitzarà un control de temperatura i caldrà netejar-se les mans amb gel hidroalcohòlic abans d’accedir a l’espai, i durant tota l’estona s’haurà de portar ben posada la mascareta, mantenint la distància de seguretat amb la resta de persones.

A més, tant l’entrada com la sortida es farà de forma esglaonada. Cal recordar que l’aforament del teatre s’ha vist reduït al 50%, de manera que estan disponibles 190 seients en total.

Redacció

 

El Morell realitza tests d’anticossos periòdics a personal i usuaris del Centre de Dia

Amb aquest test, que consisteix a fer una punxada en un dit per obtenir una gota de sang, el resultat s’obté en 10 o 15 minuts. Foto: Ajuntament

El Centre de Dia per a la Gent Gran del Morell ha començat a realitzar el test ràpid d’anticossos contra SARS-CoV-2 (Covid-19) a tots els seus usuaris i usuàries i també al seu personal. “És una prova que s’anirà realitzant de forma periòdica, com una mesura més entre les que ja s’apliquen”, tal com estipula el protocol establert, “per a poder tenir un Centre de Dia el més segur possible, tenint present que les persones a qui atenem formen part d’un dels grups més vulnerables”, explica la regidora de Benestar social i gent gran de l’Ajuntament del Morell, M. Jesús Valldosera.

Val a dir que des d’aquest equipament municipal es vetlla per a complir totes les mesures de seguretat exigides i també per implementar totes les que s’hi puguin afegir a més a més. Amb aquest test, que consisteix a fer una punxada en un dit per obtenir una gota de sang, el resultat s’obté en 10 o 15 minuts i es detecten els anticossos IgG i IgM específics conta el SARS-COV-2.

El test el realitzen professionals del CAP del Morell, “als quals volem agrair la seva estreta col·laboració i dedicació des de l’obertura del Centre de Dia, on realitzen l’atenció a la salut als nostres usuaris i usuàries”, remarca la regidora. Així mateix, “volem ressaltar la gran implicació i responsabilitat que el personal del Centre de Dia té cap a la seva professió”, continua Valldosera.

Finalment, el Centre de Dia recorda que, més enllà de les mesures addicionals que es puguin prendre, cal mantenir les més bàsiques, com són la distància social, l’ús de mascareta i el rentat freqüent de mans, amb l’esperança que com més aviat millor la nostra vida torni a la normalitat que tots i totes desitgem.

Redacció