TARRAGONA 21

Sal i Pebre: Oli d’oliva extra Mas la Timba de Riudoms


L’oli d’oliva verge extra Mas La Timba és un projecte que ha vist la llum aquest 2020, concretament aquest mes de novembre. En un any marcat extraordinariament per la pandèmia, els artífexs que han decidit apostar i encapçalar aquest projecte són els emprenedors Andreu Fabra Huguet, Joaquim Fabra Gascó i Francisco Fabra Gascó. Precisament l’Andreu dona a conèixer a Sal i Pebre com va madurar el projecte «jo estava vivint fora i ja em picava el cuquet. El meu pare i el meu tiet ja treballaven aquestes terres i jo veia que aquest projecte familiar, amb la implicació de tots, tenia opcions de futur. Així que m’hi he posat al capdavant».

Mas La Timba

El Mas la Timba és una zona situada al municipi de Riudoms i que compta amb extensos camps d’oliveres. D’aquí neix l’anomenat oli Mas La Timba. Els germans Fabra-Gascó són coneixedors a la perfecció d’aquesta zona del Baix Camp. Gràcies a la visió empresarial i emprenedoria de l’Andreu Fabra Huguet, van veure la necessitat de potenciar el producte d’aquestes terres: «Enguany, la previsió és la de poder embotellar aproximadament uns 10.000 litres d’oli. De moment, estem pròxims a la meitat», apunta l’Andreu, tot afegint que «hem d’anar pas a pas, ara bé, si les previsions són optimistes, en uns quatre o cinc anys ens agradaria poder arribar sobre uns 50.000 litres».

Oli d’oliva verge extra quilòmetre zero

L’oli d’oliva verge extra Mas La Timba és un producte 100% natural, obtingut directament per extracció en fred. Es tracta del suc de l’oliva arbequina sense additius, conservants ni colorants. Aquesta oliva és cultivada a Riudoms, on cuiden la matèria prima procurant en tot moment les necessitats del fruit per aconseguir la seva màxima qualitat.

Andreu Fabra Huguet assegura que «estem tenint bons comentaris i la resposta és molt positiva. En aquest sentit, cuiners de referència de la zona de Tarragona ens han comentat les bones sensacions que els ha transmès». Tanmateix l’Andreu posa en valor que «la collita de les olives, la fem manualment, no utilitzem màquines que exprimeixen l’arbre, ans al contrari, anem les diferents colles que tenim i és un procés manual».

Botiga on-line de Mas La Timba

La botiga on-line de Mas La Timba us ofereix poder adquirir oli d’oliva verge extra mitjançant la pàgina web www.maslatimba.com Tanmateix es pot trucar per fer comandes al telèfon 659 284 389 o per correu electrònic a oli@maslatimba.com. L’Andreu assegura que «volem tenir punts de distribució de referència a les quatre demarcacions catalanes i hi estem treballant per aconseguir-ho».

Helder Moya

El músic Antonio Guinjoan dona un violí al CERAP

En l’acte hi van participar els familiars de Guinjoan i els membres de la Junta Directiva del CERAP.

El músic i compositor Antonio Guinjoan Simeon ha donat al CERAP un dels seus violins per tal que l’entitat el conservi i el guardi. La cessió es va efectuar el 19 de novembre en un acte en què van participar els familiars de Guinjoan i els membres de la Junta Directiva del CERAP.

El violí el va construir el lutier italià Maggini. Segons Antonio Guinjoan, «jo el vaig tocar durant els nou anys que vaig estar al Liceu de Barcelona, o sigui que fou el meu primer instrument de la meva vida professional. Una carrera que m’ha portat a trepitjar la majoria de sales i escenaris de mig món i  dels quals guardo un molt bon record. Guardeu-lo i estimeu-lo com jo l’he estimat. És vostre».

Nascut a Riudoms l’any 1927, Antonio Guinjoan començà a estudiar música a l’Escolania de Montserrat (1939-1942) i després al Conservatori Superior Municipal de Barcelona amb el professor de violí Joan Massià i Prats. Es titulà en Grau Superior i el 1952 obtingué el primer premi del concurs de joves instrumentistes de la Diputació de Tarragona, institució que el becà els quatre anys següents. Assistí als cursos Vacance Musicali del conservatori de Venècia i el 1957 guanyà la menció d’honor del Concurso Nacional Universitario de Madrid. A partir del 1958, i durant tres lustres, va ser professor de violí de l’Escolania de Montserrat, per bé que també ensenyà en altres àmbits educatius.

Fou cofundador i director de les orquestres Gèrminans, Gaudeamus i Manuel Blancafort, entre altres. Tocà a l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu (1958-1967) i, durant vint-i-cinc anys (1967-1992), a l’Orquestra Ciutat de Barcelona. Més recentment ha format part del Trio Gaudeamus tocant el violí. En tant que compositor ha escrit obres per a conjunt de corda i ha estrenat una quarantena de sardanes.

Elisa Guinjoan Simeón va lliurar el violí al CERAP en nom del seu germà, acompanyada de la seva filla i el seu net, Montserrat Rovira i David Barenys. Per part del CERAP, van assistir a l’acte la presidenta i el vicepresident de l’entitat, Marisol Virgili i Lluís Aragonès.

Redacció

 

Riudoms llença una campanya de Nadal que aposta per la promoció econòmica

Un moment de la presentació de la campanya de Nadal de Riudoms. Foto: Tarragona21

Riudoms no renuncia al Nadal. Tant la Taula del Comerç com l’Ajuntament han decidit llançar una potent campanya comercial que suposi una aposta dels riudomencs i riudomenques envers el seu comerç. A tal fi tiraran endavant un conjunt d’accions, que començaran l’1 de desembre i que ‘prenen més importància que mai per la situació complexa que vivim, especialment el comerç’, destacava avui l’alcalde, Sergi Pedret. ‘Enguany més que mai, des de l’Ajuntament estem prioritzant la línia de promoció econòmica i municipal. I per aquest motiu, apostem per una campanya de Nadal forta al nostre poble’, subratllava. La campanya té un cost econòmic de 15.000 euros per a l’Ajuntament.

Un comerç que ‘s’ha hagut d’adaptar a dues onades de restriccions derivades de la pandèmia, invertint-hi recursos i personal, i quan molts establiments han hagut de tancar’, en paraules de l’alcalde. Aquest matí, l’Ajuntament de Riudoms acollia en roda de premsa la presentació de les principals accions de la mà de l’alcalde; la regidora de Promoció Econòmica, Inma Parra; i les representants de la Taula del Comerç Local, Cristina Cabré, Imma Mestre i Rosa Garcia.

Així, la Regidoria de Promoció Econòmica i Comerç Local treballa des de fa setmanes, conjuntament amb la Taula del Comerç Local, per planificar les accions clau necessàries per reactivar i dinamitzar els petits comerços de Riudoms. La regidora, Inma Parra, destacava que ‘l ‘important és que treballem tots junts perquè l’objectiu és promoure el comerç de Riudoms’.

Aquest any, la Cistella del Comerç Local, el Mercat de Nadal i els llums i sons nadalencs seran els punts forts de de la campanya de promoció econòmica durant les festes de Nadal a Riudoms. La gran novetat serà la sonoritat nadalenca als carrers, que es podrà escoltar arreu on hi hagi un comerç. La Cistella de Nadal, creada en 2016, incrementa notablement la col.laboració ja que s’hi inclouran empreses de la vila que no només siguin comerços d’aparador, com fins ara succeïa. Una cincuantena d’empreses ja s’hi han sumat i la cistella ja té un lot de més de 1.600 euros.

En els pròxims dies es donarà el tret de sortida a la campanya amb la Cistella del comerç local, que consistirà en l’entrega de butlletes de cinc euros  per part dels comerços a la clientela per participar en el sorteig d’una gran cistella, valorada en gairebé 2.000€. Aquesta cistella està formada pels obsequis que han aportat els diversos establiments adherits a la campanya i que poden consultar-se de forma actualitzada en la pàgina web https://campanyanadal.riudomsturisme.cat/. El sorteig es realitzarà l’últim dia de l’any de la mà de l’Home dels Nassos, en un lloc encara per determinar.

El Mercat de Nadal

Situat cada any a la plaça de l’Església, no es renuncia al popular i tradicional Mercat de Nadal. Serà el cap de setmana del 12 i 13 de desembre. Diverses parades dels comerços locals ocuparan l’indret ‘per tal de dinamitzar les compres entre els veïns i veïnes o visitants, seguint amb les mesures sanitàries establertes per la Generalitat’, destacava la regidora. El Mercat acollirà també accions per a la recollida de diners per La Marató de TV3, aquest any estarà dedicada a la investigació per la Covid-19.

Fil musical pels carrers, la novetat d’enguany

Amb l’objectiu d’acompanyar el petit comerç, l’Ajuntament de Riudoms instal·larà un fil musical pels carrers comercials del municipi per dinamitzar encara més les dates nadalenques. La regidora de Promoció Econòmica i Comerç Local, Inma Parra, explica que «per motivar la compra i el consum als comerços i empreses del poble, des de la Taula del Comerç Local va sorgir la idea d’acompanyar els llums de Nadal dels carrers amb aquest fil musical ambiental de nadales pels carrers».

La música se sumarà, a partir del 12 de desembre, a les llums de Nadal que cada any il·luminen els carrers per aquestes festes i a la decoració nadalenca que l’Ajuntament ofereix als establiments comercials que participen a la Campanya, aquest any també renovada.

Altrament, l’alcalde confirmava que Riudoms tindrà Reis d’Orient, ‘amb qui l’Ajuntament està en converses’. Més endavant es definirà la manera que ho faran.

Jaume Garcia

 

Els Premis Arnau de Palomar 2020 de Riudoms ja tenen guanyadors

El Centre d’Estudis Riudomencs Arnau de Palomar (CERAP) i l’Ajuntament de Riudoms han lliurat els Premis Arnau de Palomar 2020 a través de les xarxes socials. L’acte presencial, que estava previst que es realitzés el 13 de novembre al teatre del Casal Riudomenc, es va haver de suspendre per les restriccions de la covid-19.

D’aquesta manera, doncs, a partir del mateix 13 de novembre es van anar penjant a les xarxes els noms guanyadors de les set modalitats dels premis. En aquest acte virtual de lliurament dels premis també van participar Pep Morella, president de la Federació d’Ateneus de Catalunya, que va pronunciar un breu parlament del que ha suposat el coronavirus per a la cultura i el món associatiu; i la presidenta del CERAP i l’alcalde de Riudoms, Marisol Virgili i Sergi Pedret, que van oferir unes paraules de salutació. L’acte virtual de lliurament dels premis es tancarà dissabte 20 de novembre amb un vídeo, realitzat per Agnès Olivé, membre de la Secció d’Art del CERAP, en què es resumirà un any de vida tan atípic com l’experimentat per l’entitat aquest 2020.

A banda de la virtualitat, l’altra gran novetat de la 29a edició els Premis Arnau de Palomar ha estat la gran participació. Es van rebre 239 treballs provinents de diversos punts dels Països Catalans i es van batre rècords de participació en les modalitats de Narrativa breu (114) i Recull de poesia (51). És de destacar que, amb aquesta alta participació, cinc de les set modalitats dels premis les han guanyat riudomencs, un fet que feia anys que no succeïa.

El premi amb més dotació econòmica (3.000 euros), el d’Investigació, va recaure en Gabriel Arbonès Domingo, de Riudoms, per la proposta d’estudi «Passat i futur de l’agricultura a Riudoms, importància del maneig del sòl agrícola en l’adaptació i mitigació del canvi climàtic».

 

Verònica Moragas Rovira, de Riudoms, va guanyar la modalitat de Recull fotogràfic, dotat amb 1.000 euros, per la proposta de treball «Riudoms ocult». Per la seva banda, Jessica Piqueras Ruano, d’Almoster, va rebre el premi d’Arts plàstiques, dotat amb 1.000 euros, per l’obra «La llar del territori». Al premi d’Arts plàstiques es van presentar en aquesta edició dels Premis Arnau de Palomar un total de 27 obres.

El premi de Recerca juvenil va recaure en Llorenç Torres Salvadó pel treball «Història dels cines a Riudoms. Els cines de Riudoms: la seva història i evolució». Al guardó, dotat amb 300 euros, s’hi havien presentat 2 propostes. El premi de Narrativa breu, dotat amb 500 euros, es va atorgar a Oriol Montesó Llaó, de Tarragona, per l’obra El part. I el de Recull de poesia, també dotat amb 500 euros, va recaure en Núria Arbonès Domingo, de Riudoms, per l’obra Diàleg a una banda. Finalment, el premi Instagramers, dotat amb 200 euros, va recaure en Josep Torres Sanz, de Riudoms, per la foto Natura confinada.

La dotació econòmica total dels premis ha estat en aquesta 29a edició dels Premis Arnau de Palomar de 6.500 euros.

Redacció

 

Participació històrica en els Premis Arnau de Palomar 2020

Un total de 239 treballs provinents de tot Catalunya s’han presentat en les set modalitats dels Premis Arnau de Palomar 2020, que convoquen el Centre d’Estudis Riudomencs Arnau de Palomar (CERAP) i l’Ajuntament de Riudoms. És una participació històrica, malgrat que aquest és un any molt complicat per a les entitats culturals a causa de la pandèmia de la covid-19.

Precisament per les restriccions imposades a la cultura per la pandèmia, enguany no es convocarà l’acte presencial de lliurament dels premis, que s’havia anunciat per a divendres 13 de novembre. L’organització ha optat per un anunci esgraonat de cadascun dels premis a partir del mateix 13 de novembre, que es realitzarà a les xarxes socials i a la web del CERAP. En aquest acte virtual de lliurament dels premis participarà Pep Morella, president de la Federació d’Ateneus de Catalunya, que oferirà un breu parlament del que ha suposat el coronavirus per a la cultura i el món associatiu.

Els 239 treballs presentats es distribueixen de la manera següent: Investigació (1), Recerca juvenil (2), Narrativa breu (108), Recull de poesia (51), Recull fotogràfic (2), Arts plàstiques (27) i Instagramers (48). Cal destacar que els guanyadors de cinc de les modalitats són veïns de Riudoms, una altra dada que feia anys que no es donava en els Premis Arnau de Palomar. La dotació econòmica conjunta dels premis és de 6.500 euros.

Redacció

 

El Nàstic i Nectina entreguen 11.642 brics al Banc d’Aliments

L’entrega s’ha fet a la Fundació Banc dels Aliments de les comarques de Tarragona. Foto: Nàstic

El Gimnàstic de Tarragona i Nectina impulsen conjuntament aquesta iniciativa solidària fent entrega d’un total de 11.642 brics de begudes naturals amb fruits secs a la Fundació Banc dels Aliments de les comarques de Tarragona.

De la xifra actual de 5821 socis grana 2020-2021, el Gimnàstic de Tarragona i Nectina l’han doblat fent un aportació rècord d’un mateix producte en nombre d’unitats.

Ser soci del Nàstic va molt més enllà de l’esport i el futbol. També significa ser partícip de causes solidàries i benèfiques per la societat i el bé comú de les persones en diferents accions impulsades pel Club durant cada temporada. En aquest cas, els nastiquers contribuiran indirectament en aquesta causa i tan necessària pels escassos recursos de moltes famílies del territori que periòdicament sol·liciten ajuda.

L’entrega s’ha fet a la Fundació Banc dels Aliments de les comarques de Tarragona i ha comptat amb la participació de Miquel Borràs, gerent de Crisol de Frutos Secos y Arboreto; Lluís Fàbregas, director general grana; i Jose Maria Andreu Solé, director de l’àrea de responsabilitat social corporativa del Nàstic. La donació feta es compon de 11.642 brics de beguda d’avellana amb cacau i en els propers mesos està previst fer-ne una altra.

Recordem que l’empresa Nectina, amb seu a Riudoms i patrocinador oficial del futbol base i del Nàstic Genuine, està especialitzada en cremes i begudes de fruita seca, naturals, saludables i de proximitat donat que fan servir fruits secs del territori amb l’objectiu d’aportar un “Vicio Sano” a la salut de les persones i també del planeta.

Redacció

 

Un furgó dels Mossos bolca perseguint els dos lladres d’un cotxe d’alta gamma a Riudoms, que acaben detinguts

En el trancurs de la persecució, un furgó policial ha acabat bolcant després d’una maniobra evasiva. Foto: Canal Reus TV

Els Mossos d’Esquadra han detingut aquest dimarts un home i una dona com a presumptes autors del robatori d’un cotxe de gamma alta a Riudoms que ha aparegut posteriorment a Reus. Després d’assaltar el seu propietari, el detingut ha fugit al volant del Porsche Cayenne sostret i la noia ha marxat, per la seva banda, amb el cotxe que tots dos havien utilitzat per desplaçar-se des de Reus.

Els Mossos han organitzat un operatiu per localitzar-los durant el qual un furgó policial ha acabat bolcant després d’una maniobra evasiva, sense que cap agent resultés ferit de gravetat. La dona ha estat detinguda a l’altura de les Borges del Camp. El seu còmplice ha acabat deixant a Reus el vehicle robat i ha estat detingut posteriorment.

La investigació continua oberta i els Mossos no descarten la participació de més persones en el robatori.

ACN

 

La Fira de l’Avellana de Riudoms es refà i resisteix la pandèmia gràcies a internet

Pla general de la cuinera Ada Parellada, en un dels ‘showcookings’ de ‘Tastets de Fira’ de Riudoms. Foto del 24 d’octubre del 2020 (horitzontal).

La Fira de l’Avellana de Riudoms s’ha vist obligada a repensar-se a causa de la covid-19 i s’ha acabat convertint, enguany, en un esdeveniment d’un sol dia i únicament a través d’internet. S’ha rebatejat com a ‘Tastets de Fira’ i durant aquest dissabte es duen a terme ‘showcookings’ i xerrades, que només es poden seguir en línia. Inicialment l’organització havia previst algunes accions presencials però les darreres mesures decretades pel Govern d’aquesta setmana han obligat a cancel·lar-les. Amb tot, les exhibicions culinàries tenen l’objectiu de posar en valor l’avellana i els productes de proximitat, mentre que les xerrades estan més destinades als professionals de l’agricultura.

L’alcalde de Riudoms, Sergi Pedret, ha assegurat que havien de fer alguna cosa per «seguir connectats» amb la fira, que enguany hagués arribat a la 40 edició. «No volíem perdre aquesta essència i esperit de promoció» dels productes de la terra i dels productors «i fer-ho a través de la gastronomia», ha indicat.

Al final ‘Tastets de Fira’ ha quedat reduït a quatre xerrades i sis ‘showcookings’. Un dels més destacats ha estat l’exhibició culinària d’Ada Parellada, que ha preparat diferents plats amb productes de proximitat i presència d’avellanes. Parellada s’ha mostrat molt «contenta i il·lusionada» de participar-hi, tot i que ha reconegut que el format virtual de l’acte fa perdre certa intensitat. «El públic ajuda a saber si vas bé o no. Quan fas un ‘showcooking’ no només estàs cuinant, també estàs transmetent valors, amor, i estàs entretenint», ha assenyalat. A més, «des de casa l’atenció es perd».

Amb tot, ha reconegut la importància de la fruita seca, i de l’avellana en particular, en la cuina catalana, i n’ha destacat la seva «versatilitat». «On no es pot posar l’avellana? Jo no sabria trobar on no posar-la», ha comentat.

Les xerrades han estat més adreçades als productors, i han tractat qüestions com el control biològic en l’agricultura, la fiscalitat en la comercialització i elaboració dels productes agraris, la nova llei de la cadena alimentària o l’impacte dels fenòmens climàtics en les collites d’enguany.

 Eloi Tost

 

Riudoms reconverteix la Fira de l’Avellana en una jornada de tastets de gastronomia local

D’esquerra a dreta, la regidora de Promoció Econòmica, el director de la Fira, l’alcalde de Riudoms i el regidor d’Agricultura. Foto: Tarragona21

La pandèmia mana. Riudoms ha decidit reconvertir la tradicional Fira de l’Avellana, un referent anual a la comarca, en una jornada de tastets de gastronomia local per mostrar les possibilitats culinàries dels productes km 0, especialment els de l’horta, l’avellana i l’oli, però també els pastissos. Tindrà lloc en una jornada, el 24 d’octubre sota el nom de Tastets de Fira.

No només a Riudoms es fa avellana, però n’és un centre productor central i ha reivindicat sempre la seva capitalitat amb la Fira que duu el seu nom malgrat la llarga crisi del sector. Hereva i a la vegada potenciadora de la històrica Fira de Sant Llorenç, la de l’avellana havia de celebrar enguany els 40 anys, una data especial. No ho farà i en el seu lloc oferirà la fórmula dels tastets, amb l’objectiu de ‘promocionar els productors i els elaboradors d’avellana de Riudoms’, destacava  en la presentació que s’ha fet avui el seu director, Francesc Xavier Bonet Ortiz. Justament, promocionar econòmicament la localitat ‘és un dels objectius cabdals de la Fira de l’Avellana’, subratllava.

Un nou format

Es tracta de tirar endavant ‘un nou format de Fira en aquest any complicat i difícil per a tothom, especialment en esdeveniments multitudinaris com el nostre’, ha recalcat l’alcalde, Sergi Pedret. La Fira de l’Avellana té lloc cada mes d’agost i congrega milers de persones en el recinte firal. Suma diverses activitats i la de la gastronomia havia agafat embranzida en la proposta de l’any passat. La Fira i l’Ajuntament s’havien conjurat per celebrar-la amb un altre format, allunyat de les aglomeracions i del risc de contagi de la pandèmia.

Així, la proposta tindrà un vessant formatiu i un promocional, amb un seguit de xerrades de caràcter tècnic -que seguiran l’esperit de les que es feien a la fira, de la mà de l’Ajuntament, la Unió de Pagesos o el Cerap-, més una àmplia sessió de showckings amb xefs locals, amb l’empenta de la mediàtica Ada Parellada.

Els showcockings tindran lloc a les escoles velles, ‘amb un seguit de presentacions i també desgustacions que es podran seguir per les xarxes socials de l’Ajuntament’, informava la regidora de Promoció Econòmica, Inma Parra. ‘Restaurants i també els forns faran plats elaborats amb productes de Riudoms’, recalcava. Hi haurà cuina sostenible i productes de qualitat, es posarà en valor els gourmets locals, els postres tindran un gran pastisser de Riudoms, també actuarà un xef riudomenc i un membre de l’hotel Termes. Hi haurà control d’aforament, de 12 persones a la cuina i de 17 en una sala annexa. Caldrà reserva prèvia per accedir als actes a la web de l’Ajuntament. En concret, l’oferta i els horaris és la següent:

10h “Cuina sostenible i productes de proximitat”. Showcooking i degustació, a càrrec d’Ada Parellada, xef del restaurant Semproniana, i col·laboradora habitual de diversos mitjans de comunicació.

• 12h “El valor gourmet dels productes d’aquí”. Showcooking, debat i degustació, a càrrec del col·lectiu Gourmets de Riudoms.

• 16.30h “Cultura, avellanes i fricandó”. Showcooking comentat i degustació, a càrrec de la Secció de Gastronomia del CERAP.

• 17.30h “Els postres són com el riure, sempre ens queda lloc per ells”. Showcooking comentat i degustació, a càrrec d’Adam Sáez de Xocosave.

• 18.45h “De l’hort al cor: Cuina de proximitat”. Showcooking comentat i degustació, a càrrec d’Eduard Agell, del Restaurant Mas d’en Ros.

• 20h “Els tresors de l’horta de Riudoms al plat”.  Showcooking comentat i degustació, a càrrec de Salvador Gras, subdirector de l’Hotel Mas
Passamaner.

Les xerrades, al seu torn, se celebraran a la sala multiusos del Casal Riudomenc, que permet més aforament, amb reserva prèvia d’entrada. S’abordarà des de controls biològics, la fiscalitat en la comercialització i l’elaboració, la nova llei de la cadena alimentària o el canvi climàtic, informava el regidor d’Agricultura, Josep M. Bages. Són aquestes:

9.45h “Control Integrat o control biològic en l’àmbit de l’agricultura”. Xerrada tècnica agrícola, a càrrec de Judit Massagué Ripoll, de BIOAcció.

• 11.30h “Fiscalitat en la comercialització i elaboració dels productes agraris”. Xerrada tècnica agrícola, a càrrec d’Antonio Garcia Caballero.

• 17.45h “Nova llei de la cadena alimentària”. Xerrada tècnica agrícola, a càrrec del Col·legi d’Enginyers Agrònoms.

• 20h “Any de traspàs o canvi climàtic: Alternança i altres problemàtiques de la present campanya”. Xerrada tècnica agrícola a càrrec de Jordi Solé i Martí, tècnic ADV de l’avellana i cultius del Mediterrani. Organitza la Cooperativa Agrícola de Riudoms

D’altra banda, un clàssic de la Fira com és el concurs del cartell oficial es trasllada a la propera edició, que lògicament s’espera que sigui presencial. Hi ha quatre finalistes de la que havia de ser edició d’enguany que obten al premi.

El consistori i la Fira es proposen donar-li una empenta a la gastronomia local a partir de la propera edició presencial, donat que han constatat un interès del públic, que va respondre a l’oferta de l’edició de 2019, batejada com a Gastrofira. Formarà part en certa manera del nou model de Fira de l’Avellana. ‘El format gastronòmic tindrà molt protagonisme’, ha afirmat l’alcalde.

J. Garcia

 

Detingut per homicidi imprudent el conductor del cotxe accidentat a Riudoms

Els Mossos d’Esquadra han detingut per homicidi per imprudència greu i per conduir begut el conductor del cotxe que aquest diumenge a la matinada s’ha accidentat a Riudoms (Baix Camp). Segons un comunicat del Servei Català de Trànsit, l’home, de 32 anys i veí de Reus, ha donat una taxa d’alcohol superior a 0,60 mg/litres d’aire expirat i ha estat arrestat aquest matí.

En el sinistre, que ha tingut lloc quan passaven pocs minuts de la mitjanit, ha mort el passatger del davant del cotxe, J.M.H.D., de 28 anys i veí de Reus, i ha resultat ferit de poca gravetat el conductor. El sinistre ha passat a la TV-3141 al quilòmetre 4,8, on, per causes que s’investiguen, el cotxe ha sortit de la via i ha bolcat.

Fins al lloc s’han desplaçat quatre patrulles dels Mossos d’Esquadra, dues dotacions dels Bombers de la Generalitat i tres unitats del SEM.

El conductor, que ha patit ferides de poca gravetat, ha estat traslladat a l’Hospital Sant Joan de Reus després de tenir l’accident i aquest diumenge al matí ha estat detingut per un delicte d’homicidi per imprudència greu i per un delicte contra la seguretat del trànsit per conduir begut.

Amb la victima d’aquest sinistre, són 76 les persones que han mort en accident de trànsit aquest any a la xarxa viària interurbana de Catalunya.

 

 

Els Mossos detenen un home a Riudoms per robar una màquina industrial

El detingut és un home, de 41 anys, de nacionalitat espanyola i veí de Vila-seca. Foto: Mossos

Agents dels Mossos d’Esquadra de la Unitat de Seguretat Ciutadana de la comissaria de Reus van detenir ahir un home, de 41 anys, de nacionalitat espanyola i veí de Vila-seca, com a presumpte autor d’un robatori i furt d’ús de vehicle.

Els fets van tenir lloc ahir, pels volts de dos quarts d’onze del matí, quan el vigilant municipal de Riudoms va ser alertat per una empresa constructora del robatori d’un mini vehicle industrial amb pala carregadora.

La nit anterior els operaris van deixar estacionada la màquina, que s’utilitzava per efectuar treballs d’arranjament i neteja dels vorals de les vies, en una esplanada entre la carretera T-310 i el passeig dels Germans Nebot.

En contactar amb els responsables de l’empresa propietària, els mossos van tenir coneixement que el vehicle portava incorporat un dispositiu de localització GPS, el qual indicava que estava aturat en una finca particular de la Partida del Roquís. La patrulla es va dirigir fins al lloc i va comprovar que el vehicle estava ocult dins d’un contenidor de mercaderies ubicat dins d’una finca particular.

Davant dels fets, van acabar detenint el propietari de la finca en comprovar que havia adquirit una clau mestra per poder-se endur la màquina amb la intenció de trobar un comprador.

Està previst que l’home passi en les properes hores a disposició del jutjat d’instrucció en funcions de guàrdia de Reus.

Redacció

 

El CERAP de Riudoms inaugura l’exposició ‘Unheimlich’, de Carlos Olias

El projecte explora les sensacions que desperta la convivència amb una malaltia degenerativa a través de la bellesa del cavall. 

La Secció d’Art del CERAP inaugura divendres 4 de setembre, a les 19.30, l’exposició ‘Unheimlich’, de Carlos Olias. La mostra és un dels dos projectes guanyadors de la convocatòria que va realitzar la Secció d’Art al mes de març amb l’objectiu de trobar dos projectes expositius per als mesos de setembre i octubre de 2020. La convocatòria va rebre més d’una cinquantena de propostes de molta qualitat i d’arreu del món.

‘Unheimlich’ és un projecte fotogràfic de l’artista Carlos Olias, resident a Madrid. Aquest projecte explora les sensacions que desperta la convivència amb una malaltia degenerativa a través de la bellesa del cavall, una figura important en la vida de l’autor. Un seguit d’imatges en blanc i negre que, preses des del diagnòstic, construeixen un escenari en què «el sinistre» i «el bell» dialoguen conformant una analogia del dol.

La proposta es podrà veure durant tot el mes de setembre a la sala d’exposicions del CERAP. A més de l’exposició, el fotògraf impartirà un taller sobre fotollibre el dissabte 5 de setembre.

Redacció

 

L’Ajuntament de Riudoms activa un paquet de mesures per garantir la tornada a l’escola amb totes les garanties

Imatge d’una aula d’una escola de Riudoms. Foto: Cedida

L’Ajuntament de Riudoms posarà a disposició dels centres escolars els equipaments municipals per ajudar en el compliment de les mesures de prevenció, seguretat i autoprotecció, i facilitar el retorn a l’escola. L’alcalde, Sergi Pedret, ha assegureat que ‘l’educació, la seguretat i la protecció dels nostres infants és el primer’.

A més, reforçaran els horaris i les tasques de neteja i manteniment de l’Escola Beat Bonaventura, l’Escola Cavaller Arnau, la Llar d’infants Municipal i l’Escola de Música Municipal, ha informat el consistori.

Pel que fa als centres que depenen d’Ensenyament, l’Institut joan Guinjoan, l’Escola Beat Bonaventura i l’Escola Cavaller Arnau, també posaran a disposició la Brigada Municipal per a la desinfecció exterior dels centres.

Redacció

Riudoms inicia un cicle de xerrades i tallers per a la prevenció en violències de gènere

L’Ajuntament de Riudoms organitza un cicle de xerrades i tallers sobre prevenció i sensibilització en temes de violència de gènere, que s’iniciarà la propera setmana i es durà a terme els propers mesos. Les activitats van dirigides a membres d’entitats, professionals de l’educació, famílies, persones que tenen contacte directe amb joves, així com també als i les joves que volen saber una mica més sobre aquesta temàtica.

Les xerrades o tallers, que aniran a càrrec de professionals en prevenció de violència de gènere, són gratuïts i es realitzaran en grups reduïts. Com explica la Regidora de Dinamització Social, Núria Mas, el primer taller del Cicle de Prevenció en Violències de Gènere, titulat ‘Repensem l’educació’, es realitzarà el proper dimecres 12 d’agost a la Sala d’actes del Centre d’Entitats i Formació Les Escoles Velles. Per a participar-hi, cal inscriure’s a joventut@riudoms.cat , indicant el nom i cognoms i la sessió a la que es vol assistir.

Les activitats que seguiran aquest primer taller i que formaran part del mateix Cicle tractaran la sensibilització de gènere a través de l’art i de la música.

El Cicle de Prevenció en Violències de Gènere s’organitza des de la Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de Riudoms i està subvencionat pel Pacto d’Estado contra la Violencia de Género el Ministeri d’Igualtat.

Redacció

 

El CERAP organitza una pattida de rol per conèixer la història de Riudoms

La Secció d’Escacs ha organitzat una activitat lúdica ambientada en fets històrics reals a Riudoms (s.XIV), que tindrà lloc dissabte 25 de juliol, de 19.00 a 22.00 h, al terrat del CERAP. Edat recomanada: de 12 a 99 anys. Límit: 6 places (inscripcions a Whatsapp 648 691 121 – Sergi).

Descripció: Els participants representaran un personatge, se’ls plantejaran unes situacions i prendran decisions de viva veu utilitzant el seu enginy i les seves habilitats.

Ambientació: En temps de regnat de Jaume II, el jove hereu de la Corona d’Aragó (l’infant Jaume d’Aragó i Anjou) parteix de Gandesa, on acaba de celebrar el seu matrimoni, i es dirigeix cap a Barcelona. En el camí cap a la capital, la cort decideix fer nit a Riudoms. En aquella nit, als hostalets de la carretera de Montbrió, l’hereu Jaume està a punt de prendre una decisió transcendental. Vol rebutjar el seu matrimoni i ha pensat uns plans que ningú no s’espera. El descobriran? Intentaran aturar-lo? Trobarà ajuda en algun personatge desconegut? Un pobre captaire, una vella serventa, un conseller reial, una marquesa… Quin paper tindreu vosaltres en aquesta aventura? Acompanyeu el dubtós hereu en aquesta aventura de misteri i canvieu la història.

Requisits: No és necessari cap experiència prèvia ni material. És obligatori l’ús de la mascareta.

Redacció

 

Confisquen més d’una tona i mitja de tabac de xixa en una granja de Riudoms

Pla general del contenidor on hi havia emmagatzemat el tabac de xixa que la Guàrdia Civil ha confiscat a Riudoms. Foto: Guàrdia Civil

La Guàrdia Civil ha localitzat 1.650 quilograms de tabac de xixa amb un valor de més de 800.000 euros a Riudoms (Baix Camp). El producte estava emmagatzemat en un contenidor marítim situat en una granja del municipi. En un operatiu conjunt amb els vigilants municipals de Riudoms, els agents van detenir dimecres dues persones pels suposats delictes de contraban, tràfic de drogues, contra la salut pública i per defraudació de fluid elèctric. També van descobrir elements per conrear una plantació de marihuana a les instal·lacions de la granja.

Els agents de la Guàrdia Civil van iniciar la investigació a començaments de juliol quan van detectar que una furgoneta entrava i sortia d’una granja, ubicada a la carretera que uneix Riudoms i les Borges del Camp, sense que el vehicle estigués habilitat per transportar animals. Davant d’aquesta situació, la policia es va personar a la instal·lació i va apreciar una olor forta de marihuana. Després de rebre l’autorització judicial, es va escorcollar la granja.

En el registre van localitzar extractors, equips d’aire condicionat, focus, dipòsits d’aigua i també animals abandonats com cabres, gallines, gossos, així com tres contenidors de naviliera tancats amb un cadenat de seguretat. Els compartiments contenien envasos amb el tabac de xixa i altres productes per elaborar-lo.

Les dues persones detingudes van passar a disposició del jutjat de guàrdia de Reus després de prestar declaració a les dependències policials.

Redacció

 

Els problemes amb la llum d’un pagès porten a desmantellar a Riudoms un cultiu de marihuana de 900 plantes

L’operació ha estat duta a terme de manera conjunta per agents de la Guàrdia Civil i dels Mossos, que han comptat amb el suport dels Vigilants Municipals de Riudoms. Foto: Cedida

La Guàrdia Civil i els Mossos d’Esquadra en col·laboració amb Vigilants Municipals de Riudoms, han desmantellat una plantació composta per més de 900 plantes de marihuana en diferents estats de creixement, detenint al principal investigat i responsable de la mateixa per la comissió d’un delicte de tràfic de drogues (cultiu i elaboració de marihuana) i un altre de defraudació de fluid elèctric.

La recerca es va iniciar a l’inici de l’any quan un agricultor de la localitat de Riudoms, va posar en coneixement de la Guàrdia Civil els problemes tècnics que estava patint en la seva finca en relació a la fluctuació d’energia elèctrica. Amb l’ajuda de mitjans tècnics de la unitat i amb l’assessorament de personal de l’empresa subministradora d’energia elèctrica es va arribar a la conclusió que en alguna finca confrontant es podria estar cometent algun tipus d’il·lícit penal relacionat amb el consum desmesurat d’energia elèctrica, iniciant-se una recerca encaminada a l’esclariment dels fets.

Durant el mes de març de 2020, es va detectar una coincidència en aquesta recerca amb una altra que venia desenvolupant el grup de recerca criminal del cos dels Mossos d’Esquadra que investigava una organització criminal dedicada al cultiu, elaboració i tràfic de marihuana a nivell internacional.

En coincidir uns dels objectius es va acordar continuar les recerques de manera conjunta amb el suport de Vigilants Municipals de Riudoms. Així les primeres recerques van permetre descobrir una finca agrícola aïllada en el terme municipal de Riudoms i en ella l’existència d’elements destinats al cultiu interior de marihuana, com ara dipòsit d’aigua, equips d’aire condicionat i extractors d’aire, dels quals emanava una forta olor característica a marihuana.

Aquesta finca s’havia ocupat il·legalment a mitjan any 2019 per part d’un jove de 23 anys, de nacionalitat sèrbia, sense residència legal al nostre país, podent ser aquesta persona la responsable de l’activitat il·legal que s’estaria duent a terme.

Per aquest motiu es va establir un dispositiu policial conjunt de Guàrdia Civil, Mossos d’Esquadra i Vigilants Municipals, a fi d’explotar la informació reeixida en la recerca, una vegada obtingut la corresponent ordre d’entrada i registre de l’Autoritat Judicial.

A l’interior del perímetre de la finca existia una construcció d’una sola planta que es trobava condicionada per a acollir plantacions clandestines. El seu interior s’havia compartimentat en diferents estades per a albergar les diferents zones de residència/vigilància dels cuidadors, zona de cultiu i zona d’elaboració, descobrint en la zona de cultiu una sofisticada instal·lació amb diferents estades per a acollir les plantacions en les seves diferents fases de creixement amb l’objectiu d’augmentar el rendiment del cultiu i no quedar mai desabastit.

Durant el registre es va procedir al desmantellament de la plantació “indoor” de marihuana composta per 915 plantes, així com diferent material i efectes que formaven part d’un complex i sofisticat sistema d’elaboració i cultiu de marihuana, com a equips d’aire condicionat, extractors, filtres, focus i transformadors.

L’operació dirigida pel jutjat en funcions de guàrdia de Reus, ha estat duta a terme de manera conjunta per agents de la Guàrdia Civil i dels Mossos d’Esquadra, que han comptat amb el suport dels Vigilants Municipals de Riudoms.

Redacció

 

Les piscines municipals dels pobles reobren al ‘ralentí’

El Marc desinfecta les soles de les sabatilles d’un jove a la piscina dels Pallaresos, avui. Foto: Tarragona21

L’1 de juliol ja ha arribat, era la data en què força municipis havien triat per reobrir el tan desitjat servei de piscines municipals, especialment al pobles d’interior on no hi ha platja, com Els Pallaresos, Riudoms, La Selva del Camp o Cornudella de Montsant.

I ho van fer al ‘ralentí’, amb poca afluència de gent, uns perquè encara no tota la població coneix que obrien ahir -altres estius ho feien abans, al voltant de la data de sant Joan-, sigui per problemes tècnics -com ha succeït a la piscina de Riudoms- o perquè tot s’ha desencadenat amb molta celeritat, donades les incerteses que provocava les mesures d’higiene obligatòries i els canvis en la mateixa. Des del consistori dels Pallaresos es considera que el novedós sistema telemàtic de fer-se soci ha endarrerit el procés.

A les 10 del mati d’aquest dimecres, puntual, obria la piscina municipal dels Pallaresos. No ha estat fins al tram final del mes quan el consistori ha decidit obrir-la, més que res perquè ho feien les de les poblacions veïnes i si decidia tancar-la, es podrien generar conflictes. Evitar-los és la principal tasca dels municipis, com evitar la vinguda massiva de gent de fora que busca piscines.

Als Pallaresos, el matí havia estat particularment tranquil. Al final del mateix, s’havien comptabilitzat 14 entrades. A la tarda, sobre dos quarts de sis, es comptaven 13 usuaris amb diverses famílies. El Rubén, socorrista del poble que fa quatre anys que treballa als estius a la piscina, s’encarregarà d’evitar que hi hagi barreja de gent a la zona de la gespa. Al seu costat, el Marc és el ‘controller’ oficial de la piscina: en un llistat anota el número del carnet dels socis que accedeixen a la piscina -només es pot fer com a soci-, els desinfecta la sola del calçat i ha de vigilar que aquests es netegin les mans amb un dispensador de gel hidroalcohòlic abans d’entrar, just al costat d’un torn que és el que verifica la seva identitat i el permet entrar. A cada banyista se li lliura un full amb la normativa.

El Rubén, el socorrista, amb el Marc. Foto: Tarragona21

També al costat mateix, la Clàudia suma el segon estiu com a encarregada del bar de la piscina, del ‘xiringuito’, com li diu ella. ‘L’estiu passat, venia més gent al matí, però també s’obria més tard. Quan la piscina s’omplia de valent era a les tardes de juliol i a la primera setmana d’agost, quan als Pallaresos se celebra la Festa Major’, recorda. Enguany, l’aforament està limitat a 75 persones.

La piscina dels Pallaresos només acollí dos banyistes la primera hora de la seva represa estival. I la primera a fer-ho és la Maria Claustre, que cada any no falla a fer-se un bany. És del poble i coneix perfectament les normes: ‘Vaig amb mascareta, respecto les distàncies, em rento les mans, no només a la piscina, sinó quan vaig a la platja’. Al seu costat, un noi de 16 anys acaba d’arribar i se sotmet al cerimonial de la desinfeció i identificació com a soci.

Maria Claustre ha estrenat la piscina dels Pallaresos. Foto: Tarragona21

Tota la zona de la gespa, que es coneix com la ‘platja’, està parcel.lada, marcada, definida en quadrícules de 16 metres quadrats i on no hi podran accedir més de quatre persones. A cosa d’un metre de distància al seu costat comencen les altres parcel.les. ‘Només les poden usar les persones que hagin vingut juntes, no es poden barrejar a la piscina’, diu Rubén, que ja veu que aquesta serà una de les tasques que haurà de controlar més en aquest any excepcional de pandèmia. La piscina ha fixat horari de mati i de tarda, amb tancament al migdia -una norma en moltes altres piscines aquest estiu-, per permetre la desinfecció a fons entre un torn i l’altre. El Marc haurà de fixar-se que mai se superi l’aforament de 75 persones.

Cornudella ha obert avui la seva piscina marcant les parcel.les. Foto: Cedida

Diferent és la situació a Riudoms, on la piscina havia d’obrir a les 11 del matí, però no ho va fer fins a les quatre de la tarda degut a un problema tècnic. L’espai el gestiona l’entitat privada Amics de Riudoms, que té dos nois/es disposats al lloc d’entrada, diferent del de sortida, però la gespa no està parcel.lada, com sí passa als Pallaresos i en moltes altres piscines. ‘La normativa no ho demana, només ho aconsella, però és que canvia cada dos per tres’, informa un dels ‘controllers’. Aquest ha estat un dels problemes que s’han trobat els ajuntamens, els canvis de criteri constants en les normes sanitàries. A Riudoms, la tarda ha estat més animada: a dos quarts de sis de la tarda hi havia unes 25 persones, lluny, però, d’omplir l’aforament màxim de 52.

En altres consistoris, les piscines ja es van obrir fa uns dies, com a Almoster, que ho feu el dia 26 de juny, i també està enregistrant poca afluència de públic, segons el seu alcalde, Àngel Xifré. Al Morell estan pendents de fixar data de l’apertura, mentre a Prades l’obriran el 4 d’agost, ha informat la seva alcaldessa, Lídia Bargas.

J. Garcia

 

‘Riudoms canta’ ofereix cinc concerts a la fresca amb aforament limitat

El Centre d’Estudis Riudomencs Arnau de Palomar (CERAP) organitza el cicle de concerts a la fresca «Riudoms canta». Són cinc concerts, que tindran lloc els dimarts a partir del 7 de juliol, a les 22.00, al terrat de l’entitat i que s’organitzaran amb aforament limitat a 60 persones per les restriccions imposades per la pandèmia de la covid-19.

Per tant, és indispensable reservar la localitat a cerap@cerap.cat o trucar al 977 768 060 de 17.00 a 20.00. Tots els concerts són amb taquilla inversa (bo d’ajut mínim de 5 €), excepte el de Feliu Ventura, per al qual cal pagar l’entrada de 12 € (socis del CERAP) i 15 € (no socis). Obligatori l’ús de la mascareta.

Programa:

7 de juliol: Calèndules
Maria Bertolín-Alba Sánchez-Joana Büchele-Guillem Lluís (Cor de cambra. BCN-Riudoms)

14 de juliol: The Suburb
Raül Bonilla & Co (Rock convers band. BCN-Riudoms)

21 de juliol: Duet Arsmusica 
Tànit Bono i David Molina (Estàndars americans, musicals, boleros. Riudoms)

28 de juliol: Feliu Ventura (Cançó d’autor. Xàtiva)

4 d’agost: Beiats
Eva Gran-Ester Prat-Olga Guilanyà-Marc Torres (Cançó d’ara i sempre en català. Cap Salou i Riudoms)

Redacció

 

Sis propostes del CERAP per al ‘Cinema a la fresca’ d’enguany

El CERAP organitza un any més el cicle ‘Cinema a la fresca’, que tindrà lloc  els dijous del mes de juliol i el primer dijous del mes d’agost al terrat de l’entitat. S’hi projectaran sis pel·lícules en versió original subtitulada. L’entrada és lliure i l’aforament serà limitat per les condicions de seguretat imposades per la pandèmia de la covid-19. Les projeccions, que començaran a les 22.00 h, seran les següents:

2 de  juliol: ‘Pride’

Regne Unit, 2014. 120 min. Direcció: Matthew Warchus.

Sinopsi: A l’estiu de l’any 1984, sent primera ministra Margaret Thatcher, el Sindicat Nacional de Miners (NUM) convoca una vaga. Durant la manifestació de l’Orgull Gai a Londres, un grup de lesbianes i gais es dedica a recaptar fons per ajudar a les famílies dels treballadors, però el sindicat no accepta els diners. El grup decideix llavors posar-se en contacte directe amb els miners i van a un petit poble de Gales. D’aquesta manera comença una curiosa història de dues comunitats totalment diferents que s’uneixen per una causa comuna.

9 de juliol: ‘Bar Bahar. Entre dos mons’

Israel, 2016. 96 min. Direcció: Maysaloun Hamoud.

Sinopsi: Tres dones palestines que viuen en un apartament de Tel Aviv intenten trobar un equilibri entre la tradició i la cultura moderna. Palestines amb passaport israelià, les tres han optat per viure una vida de llibertat a Tel Aviv, lluny dels seus llocs d’origen. Les tres busquen l’amor, però aviat se n’adonen que una relació escollida per elles no és quelcom fàcilment assolible.

16 de juliol: ‘Canino’

Grècia, 2009. 94 min. Direcció: Yorgos Lanthimos.

Sinopsi: Un matrimoni amb tres fills viu en una mansió als afores d’una ciutat. Els nens, que no mai han sortit de casa, són educats segons els mètodes que els seus pares consideren més apropiats i sense rebre cap influència de l’exterior. L’única persona que pot entrar a la casa és la Christine, guàrdia de seguretat a la fàbrica del pare. Un dia, la Christine porta un regal de l’exterior que provoca que aquest món paral·lel es comenci a ensorrar.

23 de juliol: ‘BlacKkKlansman’

EUA, 2018. 128 min. Direcció: Spike Lee.

Sinopsi: A principis dels anys setanta, una època de gran agitació social en la lluita pels drets civils com a teló de fons, Ron Stallworth es converteix en el primer agent negre del departament de policia de Colorado Springs. Stallworth és rebut amb escepticisme i hostilitat pels comandaments i alguns agents. Lluny de sentir-se intimidat, decideix dur a terme una missió molt perillosa: infiltrar-se en el grup local del Ku Klux Klan i ascendir en les seves files.

30 de juliol: ‘Viaje al cuarto de una madre’

Espanya, 2018. 91 min. Direcció: Celia Rico.

Sinopsi: La Leonor vol marxar de casa però no s’atreveix a dir-ho a la seva mare. L’Estrella no vol que marxi, però tampoc és capaç de retenir-la al seu costat. Mare i filla hauran d’afrontar aquesta nova etapa de la vida en la que el seu món en comú trontolla.

6 d’agost: ‘Sing Street’

Irlanda, 2016. 105 min. Direcció: John Carney.

Sinopsi: Al Dublín de 1980, la recessió econòmica fa que el Conor canviï la comoditat de l’escola privada per un centre públic on el clima és més tens. Trobarà un raig d’esperança en la misteriosa Raphina i, amb l’objectiu de conquerir-la, la convidarà a ser l’estrella dels videoclips del grup de rock que vol formar.

Redacció