.

.

TOTS 21

Riudoms pacifica l’avinguda Primer d’Octubre donant seguretat als vianants

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, acompanyat de l’alcalde de Riudoms, Ricard Gili, visitant les obres de pacificació fetes al municipi. Foto: Mar Rovira

L’Ajuntament de Riudoms ha iniciat una acció de pacificació d’una de les vies més concorregudes en trànsit i situada al voltant dels centres escolars del municipi per tal de disminuir la seva perillositat i atorgar seguretat als vinanats.

L’actuació, que ja es troba en el seu equador, s’està duent a terme a l’avinguda Primer d’Octubre amb un pressupost de 128.000 euros, que financia íntegrament el Servei Català de Trànsit.

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha visitat avui les obres acompanyat de l’alcalde de Riudoms, Ricard Gili, els regidors de l’equip de govern i del director del Servei Català de Trànsit (SCT), Ramon Lamiel, i ha anunciat que altres cinc municipis del Camp de Tarragona s’han acollit a aquesta mesura en aquesta primera convocatòria destinada a localitats de menys de 50.000 habitants. El tracta de Bellmunt del Priorat (149.000 euros), Vilanova de Prades (53.000 euros), Bràfim (49.900 euros), El Catllar (79.000 euros) i Torredembarra (150.000 euros). També ha fet pública una segona convocatòria que arribarà al juny i que ampliarà notablement la partida fins a arribar als 10 milions d’euros.

El gran aventatge d’aquest programa d’ajuts és que financien el cent per cent de l’obra i no obliguen als ajuntaments a haver d’aportar una part, com sol ser habitual.

L’alcalde de Riudoms, en un altre moment, junt al conseller d’Interior. Foto: Mar Rovira

L’alcalde de Riudoms ha celebrat l’obra i ha detallat que consisteix a fer 20 actuacions “en encreuaments i passos de vianants que utilitzen els vianants de Riudoms, en quatre carrers pròxims als centres educatius, al centre de primària Beat Bonaventura, a l’escola bressol municipal i a l’institut“. l’objectiu “és fer els trajectes dels vianants més segurs, especialment els dels infants i les seves famílies”.

Els treballs consisteixen en “ampliar voreres per protegir millor els vianants i que els vehicles que pugen aixequin el peu de l’accelerador i no corrin tant”. Una segona actuació és la d’eliminar barreres arquitectòniques en passos de vianants amb rebaixos de voreres i amb la instal.lació d’uns panots que acompanyen els invidents.

Finalment una tercer actuació consisteix a “guanyar visibilitat als passos de vianants, eliminant places d’aparcaments que són properes i d’aquesta manera tant els cotxes com els vianants gaudeixin de més visibilitat”. Es preveu acabar els treballs entre els mesos de febrer i març. Altrament, l’any passat van ser col.locats cinc radars pedagògics a les cinc entrades a Riudoms, també finançades per Trànsit. Tot plegat, l’aportació de Trànsit a Riudoms ha estat de 144.000 euros.

Gili ha “agraït” al SCT “que emprengui polítiques públiques que beneficien el ciutadà en el seu dia a dia, amb millores reals, millores per les criatures i les seves famílies”. No serà l’única actuació que s’hi farà, l’Ajuntament està preparant el projecte per actuar en una nova campanya d’Interior. Es tracta del carrer Baltasar de Toda i de Tàpies, que discorre al costat de l’institut. Aquestes noves d’ajudes estan previstes per al juny i condicionades a l’aprovació dels pressupostos, un fet clau que ha recalcat el conseller d’Interior.

Ampliació d’ajudes

Al seu torn, el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena ha anunciat justament la nova línia de subvencions per millorar la mobilitat segura i sostenible en municipis petits i mitjans, un acte que també ha servit per fer balanç de l’accidentalitat a les comarques del Camp de Tarragona.

Aquest nou programa dotat amb deu milions d’euros per promoure una mobilitat més segura i sostenible en l’àmbit urbà, amplia la línia de subvencions que el Servei de Català de Trànsit va atorgar a finals de 2022 amb la mateixa dotació econòmica i que ha beneficiat un total de 90 municipis d’arreu de Catalunya. Un d’aquests municipis és Riudoms.

Aquestes noves ajudes que es tramitaran al llarg d’aquest 2024 continuaran afavorint els municipis de menys de 50.000 habitants que desenvolupin actuacions vinculades a la mobilitat segura, sostenible i intel·ligent, impulsin la pacificació del trànsit i aconsegueixin una reducció de l’accidentalitat en l’entorn urbà. L’import màxim a atorgar a cada municipi serà de 150.000 euros i la subvenció serà del 100% de la quantitat sol·licitada i en forma de bestreta.

Reducció de la sinistralitat

Els accidents mortals al Camp de Tarragona s’han reduït un 20% aquest 2023. En la xarxa viària interurbana hi va haver 16 accidents que es van saldar amb 20 víctimes. Això, suposa dues persones mortes menys respecte el 2022.

El conseller d’Interior ha afirmat que els preocupa “que les xifres absolutes de morts de motoristes es mantinguin, tot i la disminució de la sinistralitat”. De les dades de morts per tipus de vehicle al Camp, predominen els turismes (11) i quant als col·lectius vulnerables el 2023 es van registrar 3 motoristes morts, 2 vianants i també va morir un ciclista a la xarxa viària del Camp de Tarragona. En aquest sentit, el 30% de les persones finades en aquesta vegueria van ser col·lectius fràgils, tot i que convé destacar que es van reduir el nombre de motoristes morts passant de 7 el 2022 a 3 el 2023, i també baixen el nombre de vianants finats, de 5 el 2022 a 2 el 2023.

Jaume Garcia

 

Mor un motorista de Vinyols en xocar contra un porc senglar

L’impacte contra un porc senglar ha provocat la mort d’un motorista a la TV-3141. Foto: ACN

Un motorista de 45 anys i veí de Vinyols i els Arcs ha mort en un xoc amb un porc senglar a la TV-3141, al terme municipal de Riudoms.

Els fets van tenir lloc dimecres a les 22.03 hores al punt quilomètric 3,4 de la via. Per causes que encara s’estan investigant, la víctima va col·lidir amb l’animal i, posteriorment, un turisme va xocar amb la moto.

Fruit del succés el conductor de la motocicleta va perdre la vida. Els dos ocupants del cotxe van resultar il·lesos. Arran de la incidència, que va tallar la via en tots dos sentits fins les 00.47 hores, es van activar set patrulles dels Mossos, dues dotacions dels Bombers i dues ambulàncies i el servei de suport psicològic del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM).

 

Descobert un tram de més de 8 metres de la muralla medieval de Riudoms

• Se n’ha localitzat un tram de més de vuit metres arran de la construcció d’una ca-sa al nucli antic. Foto: Ajuntament Riudoms

Per primera vegada s’ha localitzat un tram destacat de la muralla medieval de Riudoms, que té els seus orígens al segle XIV. En concret, se n’ha trobat un tram de 8,25 metres de llarg i 3,42 metres d’alçada, amb parts on es veu clarament la pedra i d’altres recobertes de calç i altres solucions constructives (maçoneria i tàpia). Així ho certifica la intervenció arqueològica i l’informe que n’ha fet el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Fins ara se sabia de l’existència de la muralla medieval de Riudoms gràcies a diversos estudis d’historiadors i també de petits fragments localitzats, però ara per primer cop se n’ha documentat un tram de dimensions considerables.

El tram descobert està situat al carrer Sant Jaume, dins al nucli antic. Als números 22-24 d’aquest carrer s’han enderrocat dues cases antigues per construir-hi un nou immoble, i això ha deixat a la vista un tram de la muralla medieval de Riudoms. Es pot veure al fons del solar, ja que en el seu moment la muralla era el marc que delimitava la construcció de cases i, a més, es va utilitzar com a paret mitgera entre la línia de cases construïda al carrer Sant Jaume i les cases construïdes al carrer de just al darrere, el Sant Pere.

A més, tal com constata l’informe de la Generalitat, s’ha detectat un espai d’uns 2 metres d’amplada que podria correspondre al pas de ronda de la muralla. És a dir, es tractaria de la part superior de la muralla per on es podia circular a peu.

La muralla quedarà a la vista dins la casa on s’ha localitzat

El tram de muralla localitzat quedarà integrat i a la vista dins la casa que s’està construint. Concretament, quedarà al fons de la planta baixa i es podrà veure des de l’entrada de la casa. Per tal que això sigui així, s’ha modificat el projecte inicial de construcció, que preveia dividir la planta baixa en diverses estances. Un cop descoberta la muralla, s’ha optat per deixar tota aquesta planta com un únic espai de grans dimensions. Quan s’hagi acabat la construcció de la casa, a finals del 2024, l’Ajuntament de Riudoms en coordinació amb els propietaris de l’immoble organitzarà diverses visites per tal d’ensenyar el tram de muralla descobert i explicar els orígens medievals del municipi.

En aquest sentit, és habitual trobar en moltes poblacions del Camp de Tarragona parts de muralles antigues formant part d’habitatges privats. Segurament, l’exemple proper més conegut és el de la muralla romana de Tarragona, que està incrustada dins de moltes cases.

L’Ajuntament de Riudoms treballa per la conservació del patrimoni

Els primers indicis de la descoberta d’aquest tram de la muralla medieval de Riudoms són de final de juny de 2023. Des d’aleshores, l’Ajuntament de Riudoms ha fet les reunions i gestions necessàries amb la propietat de l’immoble i amb la Generalitat per certificar-ne l’autenticitat i garantir-ne la conservació. L’alcalde de Riudoms, Ricard Gili, explica que “la conservació del patrimoni local és una prioritat, l’hem de conèixer, protegir i explicar. El patrimoni són les nostres arrels i un element essencial de la nostra projecció com a comunitat”.

La Generalitat ja n’ha certificat l’autenticitat. Foto: Ajuntament de Riudoms

A efectes pràctics, això és tradueix en dues línies de treball:

  • La primera: garantir una bona protecció normativa de la muralla de Riudoms per tal d’assegurar que futures noves troballes no puguin ser malmeses i que es conservin en bon estat. Aquesta catalogació ja s’està treballant internament a l’Ajuntament i també amb la Generalitat.
  • La segona: detectar i registrar nous trams de la muralla medieval, i si és possible deixar-ne algun de visible des del carrer. En aquest sentit, l’informe de la Generalitat assegura que és altament probable que existeixin altres trams de muralla conservats.

El regidor de Cultura de l’Ajuntament de Riudoms, Jordi Gallisà, afegeix que “des del consistori estem treballant en diversos fronts per fer aflorar i conservar patrimoni de Riudoms fins ara desconegut. La troballa de la muralla és un pas destacat en aquest camí. Per això, agraïm tant als propietaris de l’immoble on s’ha localitzat com a la Generalitat tota la predisposició i bona feina feta”. Precisament, des de la Generalitat, la directora dels Serveis Territorials de Cultura, Lurdes Malgrat, explica que “molt sovint els ajuntaments són els primers que detecten patrimoni valuós i els que ens posen en alerta. Per això treballem al seu costat per conservar i posar en valor tot aquest patrimoni, un element que ens defineix i ens explica com a comunitat”.

Origen i evolució de la muralla de Riudoms

L’origen de muralla de Riudoms cal emmarcar-lo l’any 1374, quan en plena guerra amb Castella, el rei Pere III el Cerimoniós va ordenar construir muralles als pobles o reparar les existents. Per això, trobem muralles similars a la de Riudoms en altres municipis del Camp de Tarragona com Valls, Constantí, Alcover, etc. Posteriorment, ja al segle XVI, el virrei de Catalunya va concedir a Riudoms el dret d’imposar un tribut sobre alguns articles de consum amb l’obligació de destinar-ne els beneficis a la reedificació de les muralles.

Segons investigacions dels historiadors Eugeni Perea i Jordi Morelló, la muralla de Riudoms tindria un perímetre de més de 900 metres, envoltava tot el nucli antic de Riudoms i també incorporava diverses torres de guaita. A mesura que van avançar els segles, el model de guerres va canviar i el nucli urbà de Riudoms es va expandir (segle XIX), la muralla i les torres de defensa es van anar enderrocant i els seus entorns es van urbanitzar.

 

Madrid destina 2,5 MEUR a la millora dels enllaços de Botarell, les Borges i Riudoms de l’N-420

El Ministeri de Transports destinarà 2,5 milions d’euros a les obres per reordenar les interseccions i millorar els accessos de Botarell, les Borges del Camp i Riudoms a la carretera N-420.

Els enllaços amb carreteres comarcals i locals (C-242z, TV-3101 i T-3136), entre els punts quilomètrics 865,1 i 868,9, obliguen a efectuar girs i incorporacions a l’esquerra.

A això, recorda el Ministeri, s’ha de sumar el fet que prop de 20.000 vehicles circulen diàriament de mitjana per aquest tram. Les obres suposaran construir una glorieta de connexió per a la C-424z i modificar les interseccions de la TV-3101 i T-3136 per impedir els girs a l’esquerra, així com millorar la incorporació i sortida des de l’N-420.

Segons el Ministeri, també es milloraran accessos directes a camins i propietats.

 

El millor fricandó es menja a Riudoms el 19 i 20 de gener

Les jornades se celebraran el 19 i 20 de gener. Foto: Cedida

La Secció de Gastronomia del Centre d’Estudis Riudomenc Arnau de Palomar (CERAP) i l’Ajuntament de Riudoms organitzen les III Jornades del fricandó de Riudoms, que tindran lloc els dies 19 i 20 de gener. El motiu de convocar aquestes jornades és el de donar rellevància a un plat que, l’any 2019, va ser escollit per votació popular com el més representatiu de Riudoms, segons l’enquesta que va promoure la Secció de Gastronomia del CERAP.

Les jornades començaran divendres 19 de gener, a les 20.00, amb un showcooking del cuiner riudomenc Sergi Margalef. L’acte es durà a terme a l’aula de cuina de les Escoles Velles de Riudoms i també es retransmetrà en directe pel canal Youtube del CERAP. Per poder assistir presencialment a l’acte caldrà reservar plaça al telèfon 977 768 060 o enviant un correu electrònic a cerap@cerap.cat abans del 18 de gener.

Dissabte 20 de gener, a les 12.00, tindrà lloc el Concurs de fricandó a la plaça de l’Església de Riudoms. Per participar-hi cal que les persones interessades s’hi inscriguin abans del 18 de gener, tot enviant un correu electrònic a cerap@cerap.cat o trucant al tel. 977 768 060. Els participants hauran de portar el plat o cassoleta de fricandó a les 12.00 del dia del concurs, amb una ració de quatre o cinc talls, juntament amb la recepta escrita. Es concediran tres premis (millor gust, originalitat i presentació).

 

Els emissaris dels Reis d’Orient instal·laran un Poblat Reial a Riudoms

Els Reis d’Orient a Riudoms. Foto: A. Mariné/Ajuntament de Riudoms

Un any més, les festes de Nadal de Riudoms venen carregades d’activitats. Aquest cap de setmana hi haurà un dels plats forts de la programació nadalenca, el Mercat de Nadal, que tindrà lloc aquest diumenge 17 de desembre durant tot el dia. A la plaça de l’Església hi seran presents un nombre important dels comerços de Riudoms però a més s’hi oferiran esdeveniments diversos com un taller floral de decoració, un especial nadalenc de l’Hora del Conte, un concert de nadales o un bingo solidari. Els beneficis de totes aquestes activitats es destinaran a La Marató de TV3.

Guanya una de les grans cistelles del comerç local

El passat 1 de desembre va arrencar la campanya de promoció del comerç local. Durant un mes, totes les persones que comprin als establiments participants a la iniciativa podran optar a guanyar una de les tres grans cistelles que se sortegen enguany. Per cada cinc euros de compra es rebrà una butlleta, que es pot dipositar a les urnes habilitades als comerços participants. El 31 de desembre al migdia se celebrarà el sorteig de les cistelles, que estan plenes de productes i vals de serveis de més de 50 establiments de Riudoms.

L’Home dels Nassos. Foto: A. Mariné/Ajuntament de Riudoms

Un Poblat Reial per als més petits

Els més petits esperen les festes de Nadal durant setmanes. I viuen amb SSMM Els Reis d’Orient els moments més il·lusionants. Enguany, per primera vegada, els Emissaris dels Reis instal·laran a l’entorn de la plaça de l’Om el seu Poblat Reial. En aquest punt els nens i nenes de Riudoms podran entregar-los les cartes i explicar-los com ha anat l’últim any. A més, els més petits podran visitar les dependències dels patges i veure com s’està preparant l’arribada de SSMM els Reis d’Orient. Uns Reis que arribaran puntualment el 5 de gener, carregats de regals, caramels i il·lusió per a tothom.

Més enllà del Poblat, serà un Nadal amb moltes activitats per als més joves. Per començar, els dies 21 i 22 de desembre s’oferiran uns matins de jocs i tallers infantils al Gimnàs de l’Escola Cavaller Arnau, amb l’objectiu de facilitar la conciliació familiar en unes dates on els nens i nenes ja han començat vacances però on els pares i mares encara treballen.

L’any 2023 acabarà amb la cercavila de l’Home dels Nassos i l’any 2024 donarà els primers passos amb el Parc de Nadal. Els dies 2 i 3 de gener a la tarda, hi haurà jocs, tallers, activitats, inflables, esports i atraccions per a infants i joves al Pavelló Municipal.

Imatge d’un dels actes del programa de Nadal. Foto: A. Mariné/Ajuntament de Riudoms

La música tindrà un paper protagonista

A més del concert de nadales del Mercat de Nadal, els alumnes de l’Escola Municipal de Música oferiran el seu repertori en altres ocasions. El 18 de desembre recorreran el centre del poble fent una cantada de nadales. I els dies 19 i 20 oferiran els tradicionals concerts de Nadal al Teatre Auditori Casal Riudomenc.

Altres activitats

En aquesta edició de les Festes de Nadal, els riudomencs podran tornar a gaudir, després de quatre anys, d’una nova representació dels Pastorets. Serà el 23 de desembre al Teatre Auditori Casal Riudomenc i la recaptació es destinarà també a La Marató.

I com en altres anys, hi tornarà a haver un concurs de pessebres amb les categories infantil, adult i d’aparadors.

 

L’Estat adjudica obres de millora a l’N-420 a Botarell, les Borges del Camp i Riudoms

Planificació de les actuacions previstes. Foto: Cedida

El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (Mitma) ha adjudicat per 2,5 MEUR les obres de reordenació d’interseccions i millora d’accessos de la carretera N-420 als termes municipals de Botarell, les Borges del Camp i Riudoms (Baix Camp).

Els treballs afectaran el tram entre els punts quilomètrics 865,1 i 868,9, en els quals hi ha diverses interseccions amb altres vies i accessos que provoquen girs i incorporacions a l’esquerra. En concret, es farà una nova glorieta que unirà l’N-420 amb la C-242z i es modificaran les interseccions amb la TV-3101 i la T-3136. La zona té un trànsit d’uns 20.000 vehicles diaris de mitjana.

ACN

 

Denunciats dos tallers mecànics que funcionaven il·legalment a Riudoms i Tortosa

Imatge del taller de Riudoms. Foto: Guardia Civil

El Seprona de la Guàrdia Civil i cossos policials locals han localitzat i denunciat dos tallers mecànics, a Riudoms i Tortosa, que funcionaven de forma il·legal.

En total, els dos operatius sumen 22 actes-denúncia per infraccions en matèria de residus, seguretat industrial, llicència d’activitat, seguretat social i tributs. Els agents hi van trobar diversos vehicles a motor en procés de reparació o manteniment, a més de ferralla i restes d’oli pel terra.

En el cas de Tortosa, l’establiment es trobava en una antiga granja de pollastres abandonada de Jesús i va ser objecte de tretze denúncies.

A Riudoms, a banda de nou denúncies, els responsables estan sent investigats judicialment per suposada defraudació de fluid elèctric.

ACN

 

Els guanyadors dels Premis Arnau de Palomar 2023 són…

Una imatge de l’entrega de premis. Foto: Cedida

El Centre d’Estudis Riudomencs Arnau de Palomar (CERAP) i l’Ajuntament de Riudoms van lliurar divendres 3 de novembre els Premis Arnau de Palomar 2022, en el transcurs d’una gala que va tenir lloc Teatre del Casal Riudomenc i que va aplegar més d’un centenar d’assistents. Els dos premis amb més dotació econòmica (Investigació i Arts plàstiques) van recaure en els riudomencs Marc Domínguez Mallafrè i Montserrat Pallarès Serra, respectivament. En aquesta edició dels premis s’havien presentat un total de 160 treballs procedents de diversos indrets dels Països Catalans.

Marc Domínguez Mallafrè es va endur el premi d’Investigació per la proposta de treball «Comerç local de Riudoms del segle XX». L’autor té un termini d’onze mesos per redactar l’estudi, al terme dels quals se li lliurarà els 3.000 euros del premi. Per la seva banda, Montserrat Pallarès Serra va rebre el premi d’Arts plàstiques, dotat amb 1.000 euros, per l’obra Recreo 11, una peça fabricada amb terra del mas familiar de Riudoms amb forma de lingot d’or, amb la qual l’artista evoca records d’infantesa com a una cosa valuosa i preuada. El premi de Narrativa breu, dotat amb 500 euros, se’l va endur Jordi Sedó Solé, de l’Ametlla del Vallès, per l’obra Les resplendors rogenques. El premi de Recull de poesia, també dotat amb 500 euros, el va guanyar Albert Garcia Elena, de Barcelona, per l’obra Orografia d’un mirall. Finalment, el guardó de la modalitat de Microrelats va ser per a Pere Saballs Busqués, de Cruïlles (Baix Empordà), per l’obra L’àpat.

La llibretera i activista de Montblanc M. Teresa Roca Cendra va cloure l’acte, que va presentar la periodista Paula Montalvo i va estar amenitzat pel duet Corcs Drum@Organ (funk i soul).

V.Tapias

 

Sal i Pebre: El Celler Joan Pàmies i Clos de l’Obac es fusionen en una gran nit experiencial

Joan Pàmies i Laia José, un binomi perfecte en aquest projecte gastronòmic amb Sol Repsol. Foto: Helder Moya

El Celler Joan Pàmies és un dels establiments referents a les nostres contrades. Distingit amb un Sol Repsol, la seva acurada aposta gastronòmica ha situat les seves coordenades a Riudoms, com una visita obligada per a tot gourmand. La casa noble del segle XVIII on el xef Joan Pàmies fa delectar als seus comensals, obria excepcionalment les seves portes el darrer dissabte d’octubre a la nit. Tot i que el restaurant treballa exclusivament en horari de migdia, l’ocasió bé que ho mereixia: un sopar fusió lligat al celler prioratí Clos de l’Obac.

Clos de l’Obac és un celler fundat l’any 1989 a Gratallops durant l’època de renaixement de la DOQ Priorat. Tot i que el nom oficial del celler és Costers del Siurana, es coneix per la seva marca de vins Clos de l’Obac. Guillem Pastrana, segona generació, és l’actual mànager d’un celler que «produeix anualment unes 50.000 ampolles, d’aquestes un 80% les venem a mercats exteriors i l’altre 20% es reparteix pràcticament a parts iguals entre Catalunya i la resta d’Espanya».

La mitjana de vedella, acompanyada del vi Usatges de Clos de l’Obac, senzillament excepcional. Foto: Helder Moya

Un recorregut gastronòmic encisador

En el nostre itinerari gastronòmic ens acompanya Usatges, un vi negre molt especial, amb un cupatge de 6 varietats de raïm, algunes d’elles no gaire típiques del Priorat. Tres entrants previs al plat principal ens fan encisar el paladar: unes figues vermelles caramel·litzades amb rossinyols i ceps, una cocotxa esplèndida de sabor i un caneló de bou de mar amb caviar realment triomfal.

Una degustació gastronòmica perfecta, harmònica en tot moment i amb uns bolets de temporada que et feien delir només assaborir-los. Tot amb el segell d’en Joan Pàmies, a cuina: Laia José com a directora de sala i sommelier, i la resta del seu equip, atenent a la perfecció la trentena de comensals presents al restaurant situat al número 9 del carrer Masferrer, a l’urbanització Molí d’en Marc de Riudoms.

El sabor dels postres casolans ha arrodonit una gran experiència al Celler Joan Pàmies. Foto: Helder Moya

El turbot a la brasa i la mitjana de vedella obrien les portes d’uns plats principals ben treballats, de qualitat: «Tenim un estil propi amb molta personalitat, diferent dels formats normalment coneguts. Això si, mantenint l’essència tradicional amb productes de la zona i de temporada per crear plats únics i deliciosos que combinen sabors i textures» comenta el xef Joan Pàmies.

Un sorbet de menta amb cava llima, un milà emborratxat de crema cremada i uns licors de gingebre i de farigola arrodonien un sopar fusió senzillament es-pec-ta-cu-lar al restaurant el Celler Joan Pàmies.

Helder Moya

 

Els 10 anys de l’Accents portaran a Paco Ibañez, Rodrigo Cuevas, Blaumut o Núria Graham

Rodrigo Cuevas al festival Cruïlla. Foto: Eli Don

Rodrigo Cuevas al festival Cruïlla. Foto: Eli Don

El festival Accents celebra el desè aniversari amb artistes com Paco Ibañez, Rodrigo Cuevas, Blaumut o Núria Graham. Del 6 d’octubre al 16 de desembre, s’oferiran una trentena d’actuacions en set municipis del Baix Camp i el Tarragonès. Reus, Cambrils, Riudoms, el Morell, la Selva del Camp, Botarell, Mont-roig del Camp i les dues darreres incorporacions d’aquesta edició, Vilaplana i Altafulla, acolliran els concerts. La cantautora ebrenca Montse Castellà encetarà el festival el divendres 6 d’octubre a la Torre del Llimó de Cambrils.

El 14 d’octubre serà el torn pel cantautor de 88 anys Paco Ibañez al Teatre Fortuny de Reus dins de la seva gira internacional ‘Nos queda la palabra‘ i com a homenatge per la seva trajectòria en favor de la llibertat. El concert de cloenda serà amb l’asturià Rodrigo Cuevas, el 16 de desembre també al Teatre Fortuny.

El concert en el qual Blaumut també celebrarà els deu anys com a formació, el 25 de novembre al Fortuny; o la col·laboració entre Reus Digital i LANOVA Ràdio de Reus amb l’Accents que permetrà portar a Santiago Auserón, l’excantant de Radio Futura, al Fortuny la nit del dia 11 de novembre, presentant el seu nou disc acompanyat de sis músics de jazz de primer nivell.

També a Reus, però al Bartrina, es podran veure les actuacions de presentació dels nous discos de La Ludwig Band (27 d’octubre), Núria Graham (1 de desembre), Pau Vallvé (18 de novembre), o el final de gira de Joan Reig (26 de novembre), que tindrà diversos convidats en un concert copresentat amb l’Associació de Concerts de Reus (ACR).

Encara a Reus, però a la Sala Santa Llúcia, el 7 de desembre es podrà escoltar a la cantant de les Garrigues Meritxell Gené amb el seu nou projecte amb Santi Careta i Guillamino amb el seu particular homenatge a Gabriel Ferrater i l’endemà, el reusenc resident a Madrid Joel Reyes presentarà un concert especial per celebrar 30 anys als escenaris i els 20 anys de la seva arribada a Madrid.

La presentació de l'Accents. Foto: Cedida

La presentació de l’Accents. Foto: Cedida

A Riudoms es podrà escoltar la gira de comiat de la històrica cantautora penedesenca Marina Rossell (12 de novembre); a Cambrils, a banda de Montse Castellà, hi tocarà el guanyador del Portautors, Gabriel Kazz (3 de novembre); Mireia Feliu (5 de novembre) amb el seu homenatge a la seva tieta Núria Feliu i el nòrdic Halldoor Mar, conegut com a katalonski, que actuaran a la Cripta de l’Ermita.

La Selva del Camp permetrà veure al Castell del Paborde la cantautora Anna Andreu (4 de novembre) acompanyada de Maria Arrufat i la cantautora Namina (2 de desembre). Al Morell, s’ha programat la presentació del nou disc de Carles Belda i el conjunt Badabadoc en un concert vermut coincidint amb la festa major el 17 de novembre. La valenciana Esther actuarà a Mont-roig del Camp el 22 d’octubre, i a Vilaplana, les actuacions del valencià Pau Alabajos (15 d’octubre) i de Caïm Riba (5 de novembre), presentant els seus darrers treballs discogràfics en dos concerts vermut.

Botarell continua present a l’Accents amb l’estrena absoluta de l’espectacle Dones de Paraula (8 d’octubre, Parc Botànic), un projecte format per quatre cantants de les nostres comarques: Anna d’Ivori, Txell Mas, Nerea Bassart i Maria Jacobs. Finalment, Altafulla s’estrena a l’Accents amb un concert al Casal la Violeta que permetrà escoltar el 28 d’octubre el nou disc del grup de Lleida Renaldo & Clara, titulat ‘La boca aigua‘.

ACN

 

Un estiu al Monestir de Poblet viscut com un monjo

Imatge del Monestir de Poblet. Foto: Cedida

Imatge del Monestir de Poblet. Foto: Cedida

He passat els darrers dies d’estiu en un monestir envoltat de monjos per retrobar-me amb mi, una setmana a Santa Maria de Poblet, un monestir medieval que data del segle XII, que m’ha permès conversar a fons i amb tranquil·litat amb mi mateix.

Cinc de la matinada. Em desperten les campanes, que es posen a tocar com unes maleïdes, ning-nang, ning-nang, ning-nang! Són unes batallades eixordadores, insistents; que ressonen fort per tota la plana, trenquen el silenci de la nit i criden a Matines, la primera oració del dia.

“A qui se li acut tocar les campanes en aquestes hores! Sisplau, atureu aixooò!” Per un moment havia oblidat que em trobava dormint a un monestir i que, en menys d’un quart d’hora, comença la primera pregària de la jornada.

D’una revolada em llevo. Em vesteixo ràpid, mort de son i, com un zombi, baixo de pressa les escales del segon pis de l’hostatgeria. És negra nit encara. Anant d’esma, travesso patis, claustres i jardins en direcció a l’església.

A un quart de 6 en punt els monjos, asseguts a banda i banda del cor, comencen la pregària en forma de cants. Veus greus i sons d’orgue ressonen per tota la nau central. Com a taló de fons, el retaule renaixentista de Damià Forment i el  sumptuós panteó dels reis catalans. Tot plegat està immers en un alo d’espiritualitat que em reconforta i pacifica l’ànima. Prego amb la comunitat i me n’entorno ràpid cap al llit. Estic desvetllat, dormo poc. Són prop de les set i de nou sonen les campanes de Poblet, nang, nang… Ara, però, és per l’oració de Laudes que anirà seguida de la Missa conventual a les vuit. Fra Borja i fra Lluís són les ànimes mater dels cants que entona la comunitat. Impressiona escoltar-los entre la tenebra de la nau central.

Interior del monestir. Foto: Cedida

El claustre del monestir. Foto: Cedida

Després tornaran a dringar les campanes per als oficis litúrgics. Així, a les vuit, anuncien la Missa conventual; a la una, a la pregària del migdia; a les set de la tarda, a Vespres; a tres quarts de nou, a la Lectura al claustre; i, a les nou, criden a Completes. En fi, mai a la vida no m’hagués arribat a imaginar que calcigaria tantes vegades seguides una església en un mateix dia.

Em va sorprendre molt que servissin el sopar a la meva hora habitual del berenar, així com quan em van dir que em llevaria a les cinc a toc de campana. El dia al convent es clou a les nou del vespre. Després de completes, l’abat, Octavi Vidal, cerimoniosament beneeix els monjos i els hostes que es dirigeixen en silenci a les seves respectives cel·les. En aquesta hora s’apaguen les llums de Poblet i, al monestir, comença el descans.

Des del llit estant, miro la torre il·luminada per la lluna i el cant d’òliba em diu bona nit.

Els monjos mengen molt ràpid. Així, doncs, s’ha de començar en tant bon punt et porten el menjar a taula, sense esperar ningú. Els plats, els reparteixen els monjos que s’encarreguen del torn de cuines aquella setmana. A mi em va servir fra Xavier. Els àpats són excel·lents, no es triga gaire més d’un quart d’hora per degustar els dos plats i postres.

Tots els àpats són en silenci, s’escolten lectures, un monjo llegeix la biografia d’un religiós o un fragment de llibre. Mentre escoltava el lector pensava: “menja’t totes les croquetes abans que se les emportin, són boníssimes, corre, no respiris, engull!”.

Vaig arribar al monestir amb ganes de fer una profunda desconnexió de les rutines i deixar aparcada durant una setmana la feixuga motxilla plena de preocupacions de la vida quotidiana. A part d’escoltar el silenci, la pau, la serenor, la remor de l’aigua del monestir, em volia replantejar moltes coses; trobar resposta a preguntes i crides interiors que necessitaven una resposta meditada.

Quan hi vaig arribar, em va rebre fra Rafel, el monjo hostatger, que em va ensenyar tot el recinte de la clausura: església, capelles, refetor, claustres i, finalment, la meva cel·la on passaria els dies del meu anhelat recés al monestir. Era una habitació austera, molt acollidora, amb lavabo interior, un escriptori i una finestra amb unes vistes espectaculars a una torre de les muralles.

Vaig acabar la visita del monestir poc abans de la una del migdia, i fra Rafel em va recomanar que no m’acomodés gaire perquè en mitja hora hi havia la pregària que precedeix al dinar a la capella de Sant Esteve.

A l’endemà va ser més relaxat. Com que em vaig despertar terriblement aviat, vaig tenir tot el matí per a mi. Vaig poder desconnectar, caminar pel camp, escriure i dibuixar al meu quadern de notes, amb vista al monestir, i llegir en un claustre medieval preciós sense que ningú més no pertorbés la meva soledat. Una pau total, lluny del brogit del dia a dia, que em va permetre reflexionar i relativitzar les preocupacions i malestar emocional que arrossegava durant tot l’any.

El monestir, a més a més, és un lloc de bellesa única. Fundat el 1150, és Patrimoni de la Humanitat, la qual cosa es tradueix en capelles increïbles i tres claustres preciosos, alguns de privats per a ús exclusiu dels monjos, tancats a turistes, que no hagués pogut pas veure si no fos hostatjant-me amb ells. Per un dies vaig voler ser com un més d’ells. Així que vaig demanar poder col·laborar en les seves tasques diàries, vaig ajudar fra Borja a netejar gairebé tots els jardins i claustres. Fins i tot fra Juri, procedent de Lituània, em va convidar al seu taller de pintura.

Van ser uns dies en un espai de pau profunda, sense sorolls i només amb la meva ment. Una experiència que em va acostar a la pau mística i natural que tant valoraven els filòsofs fa uns quants segles que avui dia tenim tremendament oblidada i que no requereix ser un gran adepte del cristianisme per gaudir-la, ja que assistir a les pregàries no és obligatori i no importa la teva relació amb la religió per connectar amb la pau i espiritualitat d’aquest complex monumental.

F. Xavier Fortuny Torres
Comunicador

 

Riudoms estrena una temporada escènica amb propostes reivindicatives, de proximitat i en clau d’humor

‘Conspiranòia’, amb Edard Farelo. Foto: Cedida

Temporada escènica de pes que s’està a punt d’inaugurar a Riudoms: Joan Pera, Mercè Galcerán, Ediard Farelo,… per citar potser els més mediàtics. Teatre i música ja tenen agenda.

Així, a l’octubre arrenca la tretzena temporada d’arts escèniques del Teatre Auditori Casal Riudomenc. La nova programació, que com és habitual va dirigida a la comarca, és especialment diversa. Consta de 14 propostes escèniques i una relacionada amb les arts visuals, que tindran lloc entre l’octubre de 2023 i l’abril de 2024. Les entrades es posaran a la venda aquest dijous 14 de setembre, a les 18.00 h.

En aquesta nova temporada, el Teatre Auditori serà un espai on confrontar idees i emocions i on hi tindrà un pes destacable la memòria històrica. Així mateix, es combinaran espectacles amb artistes d’origen local amb produccions protagonitzades per algunes de les cares més conegudes del panorama escènic català.

Estrenarà la temporada el concert La veu de Casals, a càrrec del violoncel·lista Roger Morelló, en homenatge a Pau Casals, just el dia en què es complirà mig segle de la seva mort, amb la voluntat de posar de relleu la vessant humana de Casals, un home imprescindible en la internacionalització de Catalunya. Serà el 22 d’octubre, a les 18.30 h.

La segona proposta de la temporada anirà a càrrec de Marina Rossell, el diumenge 12 de novembre, a les 18.00 h, amb la presentació del seu darrer treball 300 Crits, on adapta al català cançons de l’època de la resistència a França, sense deixar de banda les seves cançons més emblemàtiques.

Fitzroy, una proposta de Jordi Galcerán. Foto: David Ruano

El 19 de novembre, a les 18.00 h, quatre escaladores intentaran l’ascensió al Fitzroy: continuar significaria assumir riscos que no havien previst i que poden posar en perill les seves vides, rendir-se seria renunciar a la possibilitat d’assolir una fita que potser no podran repetir mai… Una proposta de Jordi Galceran interpretada per Sílvia Bel, Sara Espígul, Míriam Iscla i Natalia Sánchez.

Engruna Teatre porta a Riudoms el seu darrer espectacle familiar el diumenge 26 de novembre, a les 18.00 h: Dins el cor del món. Per mitjà de la Karen, una nena amb condició autista, es plantejarà la cerca de noves maneres de connectar amb l’entorn sense jerarquies.

Joan Pera a Riudoms

Amb les dates de Nadal a la vista, el 17 de desembre, a les 18.00 h, Joan Pera es posarà a la pell del Sr. Scrooge, el personatge de Charles Dickens de Conte de Nadal, aquest cop amb l’estil inconfusible de Pera, deixant ben clar que Tot l’any pot ser Nadal.

El 7 de gener, a les 18.00 h, l’Orquestra Camerata XXI i la soprano riudomenca Laia Nomen s’uniran en el concert Oda a la nit més llarga. Poesia i música de diversos autors teixiran un recorregut per mostrar les diverses cares de les Nits de Nadal.

A mig gener, el dia 21, a les 18.00 h, arriba la nova proposta original i divertida de Jordi Casanovas i Marc Angelet, amb un repartiment de luxe format per Eduard Farelo, Àurea Márquez, David Vert i Mia Esteve. Conspiranoia, una comèdia dramàtica plena de teories de la conspiració, secrets, mentides i amistats a punt d’esclatar.

Una imatge promocional d’Sgratta. Foto: Ivo Oliveras

La Princesa en texans fa una aturada a Riudoms de la mà de la companyia Sgratta, el diumenge 28 de gener, a les 18.00 h. Una obra familiar per trencar estereotips i fer-se un tip de riure, mentre ensenyen que l’important no és qui ets sinó com ets.

L’actriu i cantant Núria Esquius serà la Cupletista, el diumenge 4 de febrer, a les 18.00 h: un espectacle proper i divertit, alhora que històric, amb les cançons de Càndia Pérez, que pretén reivindicar un gènere musical que fou l’estrella dels escenaris catalans durant un període de temps no tan llunyà.

El cantant de Camarles Joan Rovira, amb la seva banda, experts en escalfar motors davant un públic transversal, presentarà el 17 de febrer, a les 19.30 h, el seu nou treball El meu lloc preferit.

El cap de setmana de l’1 i 2 de març serà el torn de les arts visuals, amb dues sessions de projecció de curtmetratges estrenats durant el darrer any, dins el circuit del Frame Film Festival.

El Dia de la Dona

El diumenge 10 de març, a les 18.00 h, al voltant de la jornada reivindicativa del Dia de la Dona, Nan Valentí presentarà el seu espectacle La primera, una obra de memòria històrica que homenatja a totes aquelles dones que van ser les primeres i, en especial, a les mestres de la República.

L’illa deserta és la història d‘Ella i Ell, on ens expliquen com van ser, com són i com seran, tenint en compte totes les variables. Ella és la Maria Rodríguez i Ell és el Miki Esparbé. Una comèdia trista sobre quines casualitats ens han dut fins aquí. El 17 de març, a les 18.00 h.

El 7 d’abril, a les 18.00 h, els espectadors podran assistir a la “conferència” Instruccions per fer-se feixista, a càrrec de la Mercè Arànega, que es posa a la pell de l’escriptora i activista italiana Michela Murgia. Un monòleg que denuncia l’actual onada de feixisme arreu d’Europa i de la resta del món.

I tancarem la temporada 2023-2024 amb el darrer treball de Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries, Ilercavònia, el dissabte 20 d’abril, a les 19.30 h. Cançons amb olor de terra per conèixer orígens i entendre identitats.

Per estar puntualment informats de totes les novetats, consulteu les xarxes socials del teatre. Les entrades es poden comprar a www.casalriudomenc.cat.

Jaume Garcia

 

Vídeos i imatges: Riudoms acull la 41a edició de la Fira de l’Avellana

Una imatge de la Fira de l'Avellana de Riudoms. Foto: Tots21

Una imatge de la Fira de l’Avellana de Riudoms. Foto: Tots21

Riudoms viu aquest cap de setmana un dels esdeveniments més concorreguts, que enguany arriba a la seva 41a edició, la Fira de l’Avellana. Inaugurada divendres pel pagès riudomenc Josep Zacarias Ferré Simeon, aquesta edició de la fira té com a leitmotiv la sostenibilitat i l’estalvi d’aigua en un context de canvi climàtic i emergència hídrica.

Només entrar al recinte firal, una construcció efímera que té com a protagonista l’aigua dona la benvinguda als visitants. A més, la instal·lació funciona amb energia solar i està decorada amb plantes que necessiten molt poca aigua, una mostra de la possibilitat d’ornamental els espais públics sense malbaratar aquest bé tan escàs actualment.

A més, en diversos punts del recinte s’ha distribuit una mostra amb panells informatius i petjades a terra amb missatges que busquen conscienciar sobre l’emergència hídrica i fomentar el consum responsable. És la mostra ‘Ai!gua’.

El rentamans. Foto: Tots21

El rentamans. Foto: Tots21

En l’espai Gastrofira, enguany situat al pati de l’Escola Beat Bonaventura, una quinzena d’estands amb productes de proximitat i qualitat ofereixen degustacions diverses, showcookings en directes, tastos i concerts. Entre els showcookings, en destaca un per sobre dels altres, el que s’ha realitzat aquest dissabte dins d’un globus aerostàtic sota el nom “Elevant fins al cel la cuina i els productes de Riudoms”.

Un dels showcookings de la Gastrofira. Fotos: Tots21

Un dels showcookings de la Gastrofira. Fotos: Tots21

Entre els expositors, els visitants poden trobar productes d’artesania, roba, objectes de regal, cosmètica, productes alimentaris…

Entre els paradistes, el Miquel, que ve de Tortosa ofereix preparats amb llavors i espècies per a amanides, salses… Fa quatre anys que participa en aquesta fira. “La clau és deixar tastar el producte als visitants i fer-los una explicació detallada”, explica.

La parada del Miquel. Foto: Tots21

La parada del Miquel. Foto: Tots21

El Vicent, en canvi, és el primer cop que participa en aquest esdeveniment. Vingut de l’Ametlla de Mar, ofereix fruita confitada de diferents tipus. “És el primer cop que vinc, normalment vaig al Pirineu, que fa més fresqueta, però enguany he volgut provar Riudoms“, comenta.

La parada del Vicent. Foto: Tots21

La parada del Vicent. Foto: Tots21

La Fira tampoc s’oblida del caràcter multisectorial que ha tingut al llarg de la seva història. La plaça de la Palmera acull diversos expositors de comerços i entitats riudomencs que abracen diversos sectors: energies renovables, maquinària agrícola, jardineria, automoció, restauració o artesania.

A banda, dels expositors i paradistes, al llarg del cap de setmana s’han programat actuacions de diverses entitats culturals, com la Colla Gegantera de Diudoms, el Ball de Bastons del CERP i els Grallers de Riudoms, entre d’altres.

I el vespre d’aquest diumenge, arriba una de les activitats més esperades, la cursa de portadors de sacs d’avellanes.

A continuació, una galeria d’imatges de la Fira de l’avellana de Riudoms.

V.Tapias

 

Cuina dalt d’un globus aerostàtic a la Fira de l’Avellana de Riudoms

La Fira de l'Avellana de Riudoms s'inaugurarà divendres 11 d'agost. Foto: Cedida

La Fira de l’Avellana de Riudoms s’inaugurarà divendres 11 d’agost. Foto: Cedida

La Fira de l’Avellana de Riudoms arriba amb novetats en aquesta 41a edició –422a comptant la Fira de Sant Llorenç–. Per primera vegada, la mostra riudomenca, que se celebrarà de divendres 11 d’agost al diumenge 13, tindrà com a leitmotiv la sostenibilitat i l’estalvi de l’aigua, unes qüestions especialment delicades i importants en una època de crisi climàtica i de sequera com l’actual.

La gestió de l’aigua, protagonista

Els visitants trobaran la primera demostració d’aquest compromís just entrar al recinte firal. L’entrada, de construcció efímera, tindrà com a protagonista l’aigua. A més, la instal·lació funcionarà mitjançant energia solar i estarà decorada amb plantes que necessiten un consum d’aigua molt escàs, demostrant així que és possible ornamentar els espais públics de manera eficient i sense malbaratar un bé escàs com és l’aigua.

Així mateix, els visitants podran gaudir a l’interior del recinte d’una exposició fotogràfica que documenta múltiples construccions de gestió de l’aigua (basses, mines, aqüeductes, pous o sínies) disseminades pel terme municipal riudomenc. És una exposició que va guanyar ja fa uns anys el Premi Arnau de Palomar en la modalitat de fotografia.

A més, en diversos punts del recinte s’hi podrà trobar ‘Ai!gua’, una mostra amb panells informatius i petjades al terra que contenen missatges que volen conscienciar sobre l’emergència hídrica i fomentar un consum responsable.

Cartell de la fira. Foto: Cedida

Cartell de la fira. Foto: Cedida

Més de 15 estands amb productes de proximitat i qualitat

Més enllà de la temàtica ambiental, dins de la Fira aquest any es podrà tornar a gaudir de la Gastrofira, un espai centrat en la gastronomia de proximitat i de qualitat, amb més d’una quinzena d’estands per degustar-hi plats diversos. A la Gastrofira també s’hi realitzaran showcookings en directe, tastos i degustacions i fins i tot petits concerts per maridar el bon menjar i beure amb passar una bona estona. En aquesta edició, la Gastrofira ha rebut un nou impuls. Tant és així que, com a novetat, se l’ubicarà al pati de l’Escola Beat Bonaventura, el punt neuràlgic i central de la Fira, un espai molt més ampli que el dels anys anteriors.

Relacionada precisament amb la Gastrofira, se celebrarà “Elevant fins al cel la cuina i els productes de Riudoms”, una de les activitats més espectaculars de la Fira, un showcooking que es realitzarà dins d’un globus aerostàtic a les immediacions del recinte firal. Diversos cuiners riudomencs elaboraran una recepta des de l’aire i simultàniament els assistents la podran seguir des d’una pantalla gegant.

En el mateix globus, a més, els visitants de la Fira hi podran dur a terme vols captius –el globus s’enlaira i aterra de manera vertical, sempre lligat a una corda–, que permetran veure Riudoms i el Camp de Tarragona des d’una altra perspectiva.

Empreses i comerços, presents a la Fira

La Fira tampoc s’oblida del caràcter multisectorial que ha tingut al llarg de la seva història. Es podran trobar expositors de diversos sectors, com energies renovables, maquinària agrícola, jardineria, automoció, restauració o artesania. Els comerços i entitats riudomencs es podran visitar tots junts a la plaça de la Palmera, que es convertirà en un altre dels punts més concorreguts del cap de setmana.

Una imatge de la fira d'edicions anteriors. Foto: Cedida

Una imatge de la fira d’edicions anteriors. Foto: Cedida

La Bibliofira, tallers infantils i la cursa de sacs d’avellanes

La cultura és un altre element que prendrà rellevància en aquesta edició. Com en altres anys, hi haurà l’actuació dels gegants de la Colla Gegantera de Riudoms, del Ball de Bastons del CERAP,  la batucada dels Riudrum’s i els Grallers de Riudoms. I com a novetat, s’instal·larà la Bibliofira, un punt dedicat a fomentar la lectura. Fins i tot s’ha escrit un conte especialment per a l’ocasió, que s’explicarà als més petits. A més a més, pels infants s’han organitzat uns tallers on s’ensenyarà a crear espais sostenibles a través dels coneixements d’Antoni Gaudí.

El diumenge al vespre tindrà lloc una altra de les activitats més antigues i esperades de la Fira, la cursa de portadors de sacs d’avellanes. En primera instància tindrà lloc una exhibició infantil no competitiva, on infants d’entre 7 i 11 anys carregaran saquets de 10 kg. Posteriorment se celebraran les modalitats adultes, tant femenina (sacs de 28 kg) com masculina (sacs de 58 kg), que serà la final de la combinada Reus-Valls-Riudoms.

La pagesia i l’horta riudomenca, protagonistes

Com és habitual, l’agricultura tindrà un pes important a la mostra. Prèviament a la inauguració, aquest dimarts i avui dimecres es realitzaran dues jornades tècniques, la primera sobre el quadern integrat d’explotacions i la segona sobre la instal·lació de plaques fotovoltaiques a l’espai agrari. A més a més, s’ha renovat la mostra dels productes agrícoles. Enguany, en lloc d’exposar-los a la manera tradicional, s’ha optat per fer-ho per mitjà d’uns photocalls. D’aquesta manera, els visitants hi podran interactuar i fer-s’hi fotografies, amb l’objectiu de fer molt més visibles i rellevants les fruites i verdures de l’horta riudomenca.

Amb l’objectiu de donar més protagonisme i reconeixement a la pagesia, per primera vegada la Fira de l’Avellana serà inaugurada per un pagès: el riudomenc Josep Zacarias Ferré, membre històric d’Unió de Pagesos a la demarcació.

V.Tapias

 

Mor la conductora d’un cotxe en un xoc frontal a la carretera de Reus a Cambrils

L’accident s’ha produït a prop de Riudoms. Foto: ACN

La conductora d’un cotxe ha mort aquest diumenge a la tarda en un xoc frontal entre dos turismes a la TV-3141 al terme de Riudoms, segons ha informat el Servei Català de Trànsit (SCT). L’avís de l’accident s’ha rebut a les 14.13 hores al quilòmetre 3,4 de la TV-3141, entre Reus i Cambrils.

El conductor de l’altre cotxe ha resultat ferit menys greu i ha estat traslladat a l’hospital Sant Joan de Reus. Amb aquesta víctima, ja són 95 les persones que han perdut la vida en accident de trànsit enguany a la xarxa viària interurbana de Catalunya. Prèviament, aquest diumenge al matí un motorista havia mort en sortir de la via i impactar contra un senyal a l’N-II a Maçanet de la Selva.

Arran de la incidència, s’han activat quatre patrulles dels Mossos d’Esquadra, tres dotacions dels Bombers de la Generalitat -que han realitzat tasques d’excarceració- i tres unitats i el suport psicològic del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM).

 

Tot a punt a Riudoms per viure una Festa Major de Sant Jaume per a totes les edats

L’Ajuntament de Riudoms ha fet públics els actes de la Festa Major de Sant Jaume 2023 que tindrà lloc del 21 al 25 de juliol amb una programació intensa de cultura i festa dirigida a públics de totes les edats. Trobareu el programa complet al peu d’aquesta notícia o a l’apartat de l’agenda d’aquest web.

El tret de sortida serà, a partir de les 7 de la tarda del divendres 21, amb el repic de campanes i el pregó de festa major a càrrec de l’Esplai del Casal Riudomenc, una entitat amb més de 55 anys d’història, de gran importància en el teixit juvenil i educatiu de Riudoms. Tot seguit, representants d’aquesta entitat seran els encarregats d’encendre la tronada a la plaça de l’Església.

Al vespre i a la mateixa plaça, s’hi farà el concert amb el grup «Cocktail Tributov». A les 23.30 h, arrencarà la primera nit de les Ulé Barraques amb els concerts de l’Orquestra Mitjanit i Bonkers DJ a l’Espai Barraques.

Actes del dissabte 22 de juliol

El dissabte 22 serà el torn dels infants i els correfocs. A les 6 de la tarda, sortirà des de la plaça de l’Om la cercavila del Seguici infantil amb la participació de diferents elements festius acompanyats per la xaranga Tocabemolls i el grup d’animació de carrer Robobocops. La cercavila finalitzarà amb l’espectacle Xaxipiruli a càrrec de La sal dels mars.

Al vespre, tindrà lloc el 6è correfoc infantil amb la Colla de Diablons de Riudoms acompanyats de diverses colles i, a les 10 de la nit, es farà el tradicional correfoc de Festa Major amb la participació de la Colla de Diables de Riudoms, la Colla de Diables de Les Borges del Camp, Ball de Diables de Sabadell, Diables de Llorenç del Penedès, Ball de Diables del Catllar i Lo Dràcom de Riudoms, sent el primer correfoc de la nova bèstia de foc riudomenca. En acabar el correfoc, es faran les enceses de lluïment de totes les colles i la carretillada conjunta. L’encesa de la traca final anirà a càrrec de l’Isidre Solé, com a excap de colla i en reconeixement al seu suport al llarg dels anys als Diables i al CERAP.

Per acabar la jornada, el recinte de Sant Antoni acollirà el concert i gran ball de Festa Major amb l’Orquestra Swing Latino i, a l’Espai Barraques, hi haurà la segona nit de concerts amb els grups Sorigen, Figas Flawas i The Tyets.

Actes del diumenge 23 de juliol

Els actes continuaran el diumenge 23 amb la celebració de la solemne missa en honor al copatró Sant Jaume i, tot seguit, la cercavila del Seguici Festiu que, enguany, s’ha adaptat amb motiu de les Eleccions Generals que tindran lloc el mateix dia. Durant el recorregut hi haurà dos parades: la primera a la plaça de l’Om i, la segona, davant dels porxos. A les 9.30 del vespre, hi haurà la ballada conjunta de tots els elements festius a la plaça de l’Església.

Durant la missa, els elements festius que formen part del Seguici de Riudoms, com són la Colla de Diablons, Diables i Timbalers, Lo Dràcom de Riudoms, els Capgrossos Francesos i Catalans de la Colla Gegantera, els Grallers de Riudoms, el Manotes Galderic, el Gegant Gaudí, la Gegantona Sebastiana, els Gegants Ton i Cisca, els Grallers de la Colla Gegantera, el Cavall dels Nebot amb la Banda «Bandsonats», els balls del Patatuf, de Cercolets, de Gitanes, de Valencians, de Bastons infantil, Bastons i els seus grallers, el grup de percussió “«Riudrum’s» i el grup de música tradicional dels Ministrers «Va de vent», estaran exposats a la plaça de l’Església.

La cloenda

La festa major d’estiu posarà el punt final, el dimarts 25 de juliol a la nit, amb l’espectacle musical «Tribut a Raffaela Carrà» a la plaça de l’Església.

Punt lila: Riudoms contra les agressions sexistes en l’oci i la festa

Durant la celebració de les Ulé Barraques, els dies 21 i 22 de juliol, hi haurà un Punt Lila a l’Espai Barraques que proporcionarà informació, sensibilitzarà el públic i atendrà possibles situacions d’agressió sexista. Així mateix, qualsevol persona que sigui víctima d’una agressió sexista podrà contactar amb la Guàrdia Municipal de Riudoms.

El programa d’actes es pot consultar al peu d’aquesta notícia, a l’agenda del web, a les xarxes socials de l’Ajuntament i en breu es distribuirà en format imprès.

Programa d’actes

 

Riudoms inicia la construcció d’un aparcament per a 70 places

Una imatge de les obres de construcció. Foto: Ajuntament

Dilluns al matí ha començat a Riudoms la construcció de l’aparcament dels Hortets, a tocar de la part baixa del carrer Sant Antoni.

Les obres duraran tres mesos i el resultat serà un aparcament de 70 places amb un ferm compactat i diversos punts de llum al recinte. El pressupost és de 190.324 euros, ha informat l’Ajuntament.

L’objectiu és crear una zona d’estacionament que impulsi el comerç local més proper i també que serveixi per afavorir l’accés a peu al nucli antic.

 

Convocats els Premis Arnau de Palomar 2023 de Riudoms

Cartell dels premis. Foto: Cedida

Cartell dels premis. Foto: Cedida

El Centre d’Estudis Riudomencs Arnau de Palomar (CERAP) i l’Ajuntament de Riudoms convoquen la 33a edició dels Premis Arnau de Palomar en les modalitats d’Investigació, Recerca juvenil, Recull fotogràfic, Narrativa breu, Microrelats, Recull de poesia, Arts plàstiques i Instagramers. La dotació econòmica conjunta dels premis és de 7.000 euros i el termini de presentació de les propostes acaba el 29 de setembre de 2023. Les bases es poden consultar a la web del CERAP: www.cerap.cat.

Les modalitats que recullen els premis són:

  • Investigació: el tema sobre el qual haurà de versar aquest premi, dotat amb 3.000 euros, és «Comerç local de Riudoms del segle XX».
  • Recerca juvenil: premi dotat amb 300 euros i adreçat a joves que realitzin un treball o estudi de recerca amb Riudoms com a objecte d’estudi en qualsevol vessant o àmbit històric, econòmic, sociològic, cultural, etc.
  • Narrativa breu: relat, conte, recull de relats o contes de ficció, amb temàtica lliure. Dotat amb 500 euros.
  • Microrelats: premi dotat amb 500 euros. Els treballs que s’hi presentin han de tractar el tema «Qui és l’últim?».
  • Recull de poesia: de temàtica lliure, dotat amb 500 euros.
  • Arts plàstiques: amb una dotació de 1.000 euros, proposa com a tema «Intercanvi».
  • Recull fotogràfic: dotat amb 1.000 euros, proposa com a tema «El comerç local de Riudoms».
  • Instagramers: dotat amb 200 euros i adreçat a fotografies que tractin el tema #carrersmullatscalaixoseixuts.

 

The Tyets actuarà a les Ullé Barraques Riudoms 2023

Cartell de la festa. Foto: Cedida

Cartell de la festa. Foto: Cedida

Després de 15 edicions, les Ulé Barraques Riudoms 2023 són a punt de tornar a fer vibrar la música en directe amb un cartell excepcional. La Festa Major de Sant Jaume, que se celebrarà el 21 i 22 de juliol, té ja confirmada la presencia de The Tyets, una de les bandes que lidera l’escena musical catalana.

El duet del Maresme es va donar a conèixer l’any 2019 amb el llançament del seu primer disc ‘Trapetón’ i, des de llavors, ha viscut un ascens meteòric amb hits com ‘RRHH (Tinc una casa)’, ‘De l’1 al què’ o ‘Coti x coti’. Els seus ritmes, que ells mateixos defineixen com una barreja entre trap i reggaeton, sonaran a Riudoms el proper 22 de juliol.

Aquesta edició de les Ulé Barraques Riudoms ha aconseguit ampliar el nombre de barraques participants, passant de les dues que hi havia l’any passat fins a un total de cinc. Les entitats participants seran l’Esplai Riudomenc, la Colla de Diables de Riudoms, el Casal Popular La Calderera, el Club de Bàsquet Riudoms i el Cavall dels Nebot.

Com a part del compromís continu amb el talent emergent, les Ulé Barraques Riudoms han celebrat la 7a edició del seu Concurs de grups musicals. El grup reusenc Sorigen s’ha proclamat guanyador i tindrà l’oportunitat de participar en el cartell juntament amb The Tyets, Figa Flawas, l’Orquestra Mitjanit i Bonkers DJ’s.

Programa de les Ulé Barraques Riudoms 2023

Divendres 21 de juliol, hi haurà l’actuació de l’Orquestra Mitjanit i Dj’s Bonkers. Per al dissabte 22 de juliol, s’han programat els concerts de Sorigen, Figa Flawas i The Tyets.

La Festa Major de Sant Jaume promet ser una trobada musical inoblidable per a tots els amants de la música en directe.