.

.

TOTS 21

Sorpresa a Riudoms: Sergi Pedret i Isabel Gómez, candidats a ser co-alcaldes per Junts

Sergi Pedret i Isabel Gómez. Foto: Cedida

Novetat sonada a les municipals de 2023 a Riudoms. Hi haurà doble candidat/ta a l’Alcaldia per Junts, és a dir, si Junts es fa amb l’Alcaldia, dos candidats compartiran l’Alcaldia dos anys un i dos anys l’altre. Un home i una dona, l’actual alcalde, Sergi Pedret, i la periodista Isabel Gómez, coneguda per la seva tasca professional a BASF, sumen aquesta fórmula que només es coneixia a ERC d’Altafulla en l’actual mandat -i a ERC de La Selva també en 2023-.

Junts per Riudoms ha presentat aquest dissabte, en un acte al Teatre Auditori Casal Riudomenc, els seus candidats a l’alcaldia per a les pròximes eleccions municipals del 2023. L’actual alcalde Sergi Pedret Llauradó i la periodista Isabel Gómez Fargas, en un format de co-candidatura, seran les apostes de la formació per a la pròxima legislatura.

La fórmula de la candidatura, mai abans vista a Riudoms, respon a una voluntat de lideratge compartit i s’aplicarà en un format de 2+2: els dos primers anys serà alcalde l’actual batlle, Sergi Pedret, i els dos darrers assumirà el rol Isabel Gómez. “La suma multiplica i aporta experiència, la suma ens porta a la col·laboració, la suma sempre és més, perquè sumant som millors i nosaltres venim a aportar el millor de cadascú”, ha dit Pedret, preguntat per aquest nou sistema. “Pensem en una co-candidatura buscant un nou model de lideratge: el lideratge distribuït o compartit. I això, no sols és trencador i suma, si no que ens aporta agilitat, empoderament, innovació i corresponsabilitat”, ha afegit Isabel Gómez.

Una co-candidatura d’elit que arriba per sumar

El principal objectiu de la co-candidatura és sumar lideratges i trencar motlles. És per això que s’ha volgut comptar amb la figura de la Isabel Gómez per co-liderar el projecte de Junts, en una aposta per convertir-se -en assumir l’alcaldia- en la primera alcaldessa de la història de Riudoms. Llicenciada en Publicitat, RRPP i Periodisme, amb un màster en Direcció de comunicació, el seu currículum suma onze anys d’experiència a l’empresa líder mundial del sector químic BASF, on actualment treballa gestionant programes de lideratge, acceleració de talent ,diversitat i inclusió.

La faceta professional de Gómez beu també de la seva llarga experiència com a esportista d’elit, ja que està vinculada des de fa anys al món del triatló i va participar, tot just fa un mes, en el Campionat del Món d’Ironman a Hawaii, una de les proves esportives més dures del món.

Un acte trencador i reivindicatiu

L’acte va comptar amb la presència de Míriam Nogueras, diputada de Junts per Catalunya al Congrés dels Diputats, que va voler posar en valor la nova co-candidatura: “la gent ha d’entendre que la feina que es veu no és la d’un sol alcalde o la d’un sol diputat o diputada, sinó la de tot allò que l’acompanya.

El que anuncieu avui és l’equip, la força de les persones quan treballen juntes” – va dir Nogueras, que va aprofitant l’ocasió per desitjar molts èxits als nous candidats -“persistiu, no doneu ni una sola batalla per perduda i no perdeu mai l’humor”.

En format de “Late Show” i presentada per l’actor Joan Maria Vidal, la gala es va plantejar com un fals directe amb música en viu. Buscant la diferència i amb un punt desenfadat, fins i tot va comptar amb una secció de ciència simbòlica, on un experiment va subratllar la importància de sumar per avançar. En acabar la presentació, els dos nous co-candidats van saludar els assistents amb les mans agafades i un fort “anem a totes i anem junts!”.

 

L’ampliació de la depuradora de Riudoms, amb una inversió de 4 MEUR, duplica la seva capacitat

Imatges de la inauguració, que ha comptat amb la presència del director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Samuel Reyes. Fotos: Govern

El delegat del Govern a Tarragona, Angel Xifré, juntament amb l’alcalde de Riudoms, Sergi Pedret, el director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Samuel Reyes, i la presidenta del Consell Comarcal del Baix Camp, Rosa Maria Abelló, entre d’altres autoritats, han inaugurat avui les obres d’ampliació de la depuradora del municipi. Els treballs, que han tingut una durada de 13 mesos, han estat duts a terme per la Ute Edar Riudoms (Aquambiente, servicios para el sector del agua SAU i Comaigua SL).

L’ampliació de la depuradora duplica la seva capacitat de tractament, passant dels 1.000 als 2.000 m3/dia, equivalent a una població de 13.833 habitants, i adequant-se així a les necessitats de sanejament actuals i futures. Amb aquesta ampliació, es garanteix el seu funcionament pel futur, davant d’un possible increment poblacional. Des de que aquesta instal·lació es va posar en servei l’any 1992 i havent transcorregut 30 anys, la població del municipi ha passat dels 5.000 als més de 6.500 habitants.

L’obra ha consistit en la construcció d’un pretractament nou, un tractament biològic de tipus carrusel que complementa l’actual, dos decantadors i una línia de tractament de fangs. A més d’ampliar la capacitat, la planta disposa de noves tecnologies, fent possible un tractament de l’aigua de molta més qualitat, amb la reducció de nutrients. Així, un cop retornada a la riera de Riudoms, es contribuirà a la millora del medi natural i la biodiversitat. Les obres comportaran la implantació de sistemes d’automatització per a millorar el funcionament de la planta i la seva eficiència energètica.

Els dos reactors -tant l’existent com el de nova construcció– i els dos decantadors comporten que la nova depuradora de Riudoms disposi de dues línies de tractament. El reactor biològic existent s’ha millorat amb el sistema d’aeració amb difusors de fons. S’ha fet la instal·lació d’injecció d’oxigen líquid, també s’ha substituït l’anterior escomesa elèctrica de baixa tensió per una de mitja tensió, a més de la construcció d’una estació transformadora dedicada.

La coordinació entre les administracions

El delegat del Govern al Camp de Tarragona, Àngel Xifré Arroyo, ha remarcat que una de les seves principals prioritats és la gestió de l’aigua i ha posat en valor que aquest nou equipament «permetrà duplicar el servei amb una millora de l’eficiència energètica». A més, també ha assenyalat que aquesta actuació a Riudoms no és un fet aïllat. «Treballem conjuntament entre administracions per millorar la vida de les persones, per transformar el país. Actualment estem fent dotze actuacions més a la comarca del Baix Camp en matèria de sanejament», ha afegit.

Pel que fa al director de l’ACA, Samuel Reyes, ha posat èmfasi «en la importància d’ampliar i modernitzar les infraestructures de sanejament, donant així la possibilitat a tots els municipis perquè puguin créixer, garantint les necessitats de sanejament tant domèstiques com industrials». Reyes també ha anunciat que «s’estan implantant plaques fotovoltaiques i altres mesures d’eficiència energètica perquè les depuradores siguin autosuficients, i fins el 2030 es preveu la inversió de 159 milions d’euros en aquest àmbit a tot Catalunya, donant així també compliment a la Llei del Canvi Climàtic».

Finalment, la presidenta del Consell Comarcal del Baix Camp, Rosa Mª Abelló, ha destacat «la important feina que està fent l’ens comarcal com a Entitat Local de l’Aigua, conjuntament amb l’ACA, per planificar i executar les depuradores que falten al Baix Camp». Abelló també ha explicat les intencions del Consell per al 2023, «de continuar treballant conjuntament amb l’empresa mixta del Consell Comarcal del Baix Camp, Comaigua, per tal de desenvoulpar actuacions com la redacció el projecte de la depuradora de Capafonts, i tres actuacions en millores de sistemes de sanejament en servei als municipis de Vilaplana, Riudecanyes i l’estació de bombament del Parc del Pescador de Cambrils».

Sanejament a Catalunya

Actualment hi ha 541 depuradores en servei a Catalunya, que sanegen les aigües residuals del 97,1% de la població. Pel que fa la comarca del Baix Camp, hi ha divuit depuradores en servei que donen servei a prop del 97,2% de la població de la comarca. Actualment, hi ha en curs un total de 12 actuacions en matèria de sanejament, com les noves depuradores de Capafonts, Maspujols i Pratdip, per posar uns exemples, o millores en sistemes de sanejament en servei com Mont-roig del Camp, Reus i Vilaplana.

En el tercer cicle de la planificació (2022-2027) i al Programa de sanejament en alta de Catalunya (PGSAC), l’Agència Catalana de l’Aigua té previstes 13 noves actuacions a la comarca (tant noves depuradores com millores en sistemes de sanejament en servei), per a garantir el manteniment o la millora de l’estat ecològic de les aigües superficials i subterrànies d’aquest àmbit territorial.

El model de sanejament de Catalunya és descentralitzat i la participació dels ens gestors locals és clau per assolir els objectius de gestió i d’execució de la planificació

Redacció

 

La gala dels premis del CERAP apleguen un centenar d’assistents

Imatges de la gala. Fotos: CERAP

El Centre d’Estudis Riudomencs Arnau de Palomar (CERAP) i l’Ajuntament de Riudoms van lliurar divendres 4 de novembre els Premis Arnau de Palomar 2022, en el transcurs d’una gala que va tenir lloc Teatre del Casal Riudomenc i que va aplegar un centenar d’assistents. Els dos premis amb més dotació econòmica, (Investigació, Recull fotogràfic i Arts plàstiques), van recaure en els riudomencs Jaume Bages Jansà, Joan Mestre Olesti i Mariona Ferrant Pujol, respectivament. En aquesta edició dels premis s’havien presentat un total de 218 treballs procedents de diversos indrets dels Països Catalans.

Jaume Bages Jansà es va endur el premi d’Investigació per la proposta de treball «Tradició musical a Riudoms a través de les seves formacions i intèrprets, des dels inicis del segle XX a l’actualitat». L’autor té un termini d’onze mesos per redactar l’estudi, al terme dels quals se li lliurarà els 3.000 euros del premi. El mateix termini de temps per fer el seu treball té Joan Mestre Olesti, guanyador de la modalitat de Recull fotogràfic, dotat amb 1.000 euros, per la proposta «Portes o portalades de Riudoms». Per la seva banda, Mariona Ferrant Pujol va rebre el premi d’Arts plàstiques, dotat amb 1.000 euros, per l’obra Harmonia tèxtil vol. 69, una composició generada a partir de residus tèxtils. Al premi d’Arts plàstiques es van presentar en aquesta edició dels Premis Arnau de Palomar vint obres.

El premi de Recerca juvenil, adreçat a joves que realitzin un treball o estudi de recerca amb Riudoms com a objecte d’estudi i dotat amb 300 euros, va recaure en Eudald Salvat Moragas, de Riudoms, pel treball «Els escacs a Riudoms». El premi de Narrativa breu, dotat amb 500 euros, se’l va endur Dario Alberca Badenes, de Vilafranca del Penedès, per l’obra No deixar rastre. A la modalitat de Narrativa breu s’havien presentat en aquesta edició 94 treballs. El premi de Recull de poesia, també dotat amb 500 euros, el va guanyar Joan Armengol Puig, de Solsona, per l’obra Enteixinat. El jurat va triar aquesta obra d’entre les 37 que optaven al premi. El guardó de la modalitat de Microrelats va ser per a Ramon Ferreres Castell, de Barcelona, pel treball Família. En aquesta modalitat, convocada per segona vegada i amb una dotació de 500 euros, s’havien presentat 51 narracions. Finalment, el premi Instagramers, dotat amb 200 euros, va ser per a Jonatan Lima Rivelles, de la Selva del Camp, per la imatge Posem les paraules per emportar.

La música i poeta Glòria Coll Domingo va cloure l’acte, que va presentar la periodista Elena Domingo i va estar amenitzat pels músics Daniel Ruiz (piano), Guillem Vellvé (violoncel) i Dasio Castro (violí).

Redacció

 

Més de 200 obres opten a guanyar els Premis Arnau de Palomar 2022

Un total de 218 treballs s’han presentat en les vuit modalitats de la 32a edició dels Premis Arnau de Palomar, que es lliuraran en el transcurs d’una gala que tindrà lloc al teatre del Casal Riudomenc divendres 4 de novembre, a les 20.30. Organitzats pel Centre d’Estudis Riudomencs Arnau de Palomar (CERAP) i l’Ajuntament de Riudoms, els guardons tenen una dotació econòmica conjunta de 7.000 euros.

Els originals han arribat al CERAP en els últims tres mesos procedents de diverses comarques dels Països Catalans i s’han distribuït en les categories següents: 94 de narrativa breu, 37 de recull de poesia, 51 de microrelats, 2 d’investigació, 3 de recull fotogràfic, 20 d’arts plàstiques, 2 de recerca juvenil i 9 d’instragramers.

En el transcurs de la gala de lliurament actuaran el trio Daniel Ruiz (piano), Guillem Vellvé (violoncel) i Dasio Castro (violí). El parlament de cloenda anirà a càrrec de la música i poeta riudomenca Glòria Coll, guanyadora dels Jocs Florals de Barcelona 2022.

Redacció

 

Els Mossos desmantellen una plantació de marihuana interior en una nau industrial a Riudoms

Els agents van detenir sis homes com a presumptes autors d’un delicte contra la salut pública i defraudació de fluid elèctric. Foto: Mossos

Agents dels Mossos d’Esquadra de la Unitat d’Investigació de Martorell van desmantellar, el dimarts 18 i el dimecres 19 d’octubre, dues plantacions de marihuana a l’interior de dues naus industrial als municipis d’Olesa de Montserrat i Riudoms i van detenir sis homes, com a presumptes autors dels delictes de tràfic de drogues i defraudació de fluid elèctric.

La investigació es va iniciar el mes de setembre quan investigadors de la comissaria de Martorell van tenir coneixement que en una nau industrial d’Olesa de Montserrat hi havia una possible plantació de marihuana al seu interior. Cal esmentar que, mesos enrere, els mateixos agents ja havien desmantellat una plantació en aquesta nau.

Gràcies a les gestions d’investigació, els agents van comprovar que la nau, que es trobava llogada, tenia les finestres cobertes amb plàstics i que s’escoltava el soroll continuat d’extractors a l’interior. Així mateix, van aconseguir localitzar una segona nau industrial, gestionada pel principal investigat, on hi havia una segona plantació de marihuana, al municipi de Riudoms, al Baix Camp. El consum d’electricitat d’ambdues era molt elevat i es feia a través d’escomeses il·legals, amb el consegüent risc d’incendi.

Finalment, el 18 d’octubre en el moment que un vehicle es va apropar a la nau d’Olesa de Montserrat, els agents el van aturar i escorcollar. Les persones que hi havia a l’interior de la nau, en adonar-se’n de la presència policial, van tancar la porta amb baldons, intentant evitar així l’entrada de la policia. Al seu interior els agents van localitzar diverses estances plenes de plantes de marihuana i una altra per assecar els cabdells. Així mateix van localitzar amagats al seu interior quatre homes, que tenien cura de plantació, motiu pel qual tots cinc van quedar detinguts com a presumptes autors dels delictes de tràfic de drogues i defraudació de fluid elèctric.

El dia següent, sota la tutela del Jutjat d’Instrucció número 4, en funcions de guàrdia es va realitzar les entrades i escorcolls a les naus industrials de Riudoms, Olesa de Montserrat i al domicili del principal investigat.

En el marc dels escorcolls, els agents van localitzar gairebé 3.000 plantes i 22 quilograms de cabdells de marihuana, amb un valor aproximat de 100.000 euros al mercat il·lícit així com la infraestructura necessària pel seu cultiu.

Al domicili es va localitzar i detenir el principal investigat i es van comissar 1.000 euros en efectiu.

Els sis arrestats van passar a disposició judicial i el jutge instructor va decretar la seva llibertat amb càrrecs amb la retirada dels passaports, i l’obligació de comparèixer cada 1 i 15 de mes al jutjat.

Redacció

 

El Teatre Auditori Casal Riudomenc acull l’acte ‘Riudoms som esport’

Imatge de la gala. Foto: Ajuntament

El passat divendres, 21 d’octubre, es va celebrar la gala de reconeixement als valors esportius de les entitats, clubs i esportistes de Riudoms al Teatre Auditori Casal Riudomenc. L’acte, organitzat per l’Ajuntament de Riudoms i presentat per la Isabel Gómez i el Dídac Domingo, va homenatjar als riudomencs i a les riudomenques que dediquen part del seu dia a dia a la pràctica atlètica d’alt nivell. Representants de les dotze entitats esportives del poble van recollir un obsequi com a mostra d’agraïment per la tasca realitzada al municipi.

Els assistents també van poder gaudir de dues històries de valentia i superació personal d’esportistes d’èlit, una de local i una d’internacional. El paratriatleta olímpic José Luis García Serrano, “Jota”, va ser el primer en pujar a l’escenari per explicar com va perdre la vista de forma paulatina als 28 anys, al mateix temps que descobria la triatló i s’iniciava en el món d’aquest esport. La constància i l’entrenament professional li van permetre assolir un setè lloc en els Jocs Paralímpics de Tokio i actualment s’està preparant pels Jocs de París, que es celebraran l’any 2024. Després es va rebre al corredor riudomenc de “trail running”, Josep Vidal, diagnosticat amb esclerosi múltiple, que va explicar com l’esport ha canviat la seva vida i la repercussió que córrer ha tingut vers la malaltia que pateix.

Redacció

 

Riudoms treu pit de les entitats, clubs i esportistes locals en una gala aquest divendres

Aquest divendres 21 d’octubre, el Teatre Auditori Casal Riudomenc acollirà un acte de reconeixement als valors esportius de les entitats, clubs i esportistes de Riudoms. L’acte vol homenatjar als riudomencs i a les riudomenques que dediquen part del seu dia a dia a la pràctica esportiva d’alt nivell i comptarà amb dues històries d’esforç i superació on l’esport ha estat clau per fer front a greus problemes de salut.

Durant l’acte es podrà escoltar l’exemple de valentia del corredor riudomenc de ‘trial running’, Josep Vidal, diagnosticat amb esclerosi múltiple, que ens explicarà com l’esport ha canviat la seva vida i la repercussió que córrer ha tingut vers la malaltia que pateix. També hi serà el paratriatleta internacional José Luis García Serrano, ‘Jota’, que va perdre la vista de forma paulatina als 28 anys, al mateix temps que descobria la triatló i s’iniciava en el món d’aquest esport. La constància i l’entrenament professional li van permetre assolir un setè lloc en els Jocs Paralímpics de Tokio i actualment ja s’està preparant pels Jocs de París, que es celebraran l’any 2024.

L’acte tindrà lloc a les 19:30, al Teatre Auditori Casal Riudomenc. L’accés és lliure i gratuït per a tots els assistents.

Redacció

Junts per Riudecanyes titlla de ‘vergonyós’ la negativa a bonificar plaques solars

(Article d’opinió del grup municipal de Junts per Riudecanyes)

Junts denuncia que l’actual ajuntament s’hagi negat a donar suport a una moció que beneficia a les persones instal·lin a casa seva plaques solars bonificant-les a l’IBI.

Riudecanyes torna a ser notícia. El nostre municipi sempre ha estat actiu i dinàmic, pioner en moltes coses i, en diverses ocasions, ha estat un pas per davant d’altres poblacions fins i tot més grans. Però des de fa 3 anys, el nom de Riudecanyes es continua sentint per tot arreu però de manera negativa. Coincidint amb el canvi de govern i l’entrada de l’equip d’ERC, va començar la davallada focalitzada en l’art de desballestar la feina feta en legislatures anteriors.

Primer vam perdre pes i la presència als primers llocs del rànquing del pagament per a la generació dels residus domèstics. Aquest ajuntament va unificar la quota perquè tothom pagués el mateix, sense premiar a aquells ciutadans i ciutadanes que reciclen ni penalitzar als qui no volen cuidar del seu entorn ni del seu planeta. Vergonyós!

Vàrem passar de tenir uns carrers amb els cubells del mateix color a la imatge dels cubells de mil colors i a les bosses penjades sense res. Una cosa realment incongruent, ja que des del mateix Consell Comarcal del Baix Camp es promovia aquest tipus de pagament per generació amb l’objectiu d’incentivar positivament a qui encara no reciclava i donar-li així un al·licient per començar a fer-ho. Aquesta ens la vam haver d’empassar.

L’última també és de jutjat de guàrdia. El passat 30 de setembre, el nostre grup municipal de Junts per Riudecanyes, actualment a l’oposició, va fer una proposta de modificació de l’ordenança fiscal en la qual sol·licitava que, a l’apartat de bonificacions, s’incloguessin diferents punts d’interès pels habitants de Riudecanyes. Proposàvem bonificar a tot aquell que col·loqués plaques solars fotovoltaiques pel seu propi autoconsum. La bonificació era del 50% de l’IBI i com a màxim de 1.000 € anuals durant els primers cinc anys des de la seva col·locació. Aquesta opció està reflectida en la majoria d’ajuntaments del nostre país, com ara Reus, Mont-roig del Camp o l’Aleixar, per mencionar-ne alguns.

La sorpresa, pel conjunt de vilatans de Riudecanyes, va arribar quan l’equip de govern en ple va haver de votar aquesta moció perquè va obtenir 5 vots en contra per part d’ERC de Riudecanyes i els nostres 4 vots a favor. Van tombar la moció al·legant excuses barates, argumentant que s’hauria de fer un estudi econòmic, revisar l’IBI, o modificar el POUM entre altres.

Des del grup municipal de Junts per Riudecanyes creiem que, a aquestes alçades i amb discurs sobre el canvi climàtic sobre la taula, sempre amb l’intent de buscar la millor fórmula per contribuir amb l’estalvi energètic, se li hauria de donar un cop de mà a totes aquelles propostes que sumin en aquest sentit. El vot en contra de l’ajuntament de Riudecanyes, per culpa dels 5 vots d’ERC que no fan prosperar la moció, és una autèntica vergonya que no es pot permetre.

Ens hem convertit en l’únic ajuntament de la província de Tarragona que vota en contra de bonificar als seus veïns per col·locar plaques solars fotovoltaiques pel seu autoconsum. Per això, des de Junts per Riudecanyes tenim clar que aquest govern no mira pel seu poble i té com a únic objectiu esquarterar i tirar per terra qualsevol proposta que se li faci des del grup de l’oposició.

 

Inauguració a Riudoms de l’exposició ‘Rosa y rojo, patada en el ojo’, de Miquel Falgàs

La Secció d’Art del CERAP inaugura divendres 7 d’octubre, a les 19.30, inaugura exposició ‘Rosa y rojo, patada en el ojo’, de Miquel Falgàs. La mostra es podrà visitar durant tot el mes d’octubre.

Miquel Falgàs és un artista plàstic reusenc amb una clara influència urbana. La seva obra explora els límits entre la pintura, l’art urbà i l’animació i ha estat premiada als Premis Telax i seleccionada a festivals com BMurals, Murs que parlen o Madrid Street Art Project.

‘Rosa y rojo, patada en el ojo’ recull un conjunt d’obres annexionades no únicament pel color sinó també pel contingut, que pren la ciutat com una natura moderna, apropiant-se de les característiques del paisatge urbà en una exploració dels vincles entre l’herència del grafit i i la pintura abstracta. L’exposició pren el nom d’aquest refrany, que marca una dissonància en l’imaginari col·lectiu a escala estètica. Tanmateix, com succeeix amb el grafit i els seus gestos, taques i empremtes en el conjunt del món físic que construeix la ciutat.

Redacció

 

Sopa de Cabra, Els Pets, Mishima i La Habitación Roja, al Festival Accents

Imatge de la roda de premsa de presentació d’aquest matí. Foto: Ajuntament

El Festival Accents, impulsat per Empenta Cultural i amb direcció artística d’Isaac Albesa, oferirà en la seva novena edició un recorregut per alguns dels noms més actuals de la música d’autor dels Països Catalans, entenent el concepte de música d’autor en el sentit ampli, ja que s’hi trobaran artistes que es podrien englobar dins el món dels cantautors i d’altres que se situen dins els paràmetres del pop, el rock o el folk i el flamenc, que torna per tercera anys consecutiu amb un cicle monogràfic Som flamencs.

En aquesta edició hi haurà les actuacions de 26 formacions amb noms tan importants com Sopa de Cabra, Els Pets, Joan Dausà, Mishima o La Habitación Roja, al costat de propostes més novedoses com són Maria Jaume, Algo, Mireia Vives i Borja Penalba, Alba Morena, Ana Brenes i el grup local Koeman. La programació completa, amb tots els detalls i els enllaços per la venda d’entrades es pot trobar a la web www.festivalaccents.cat, excepte les actuacions al Morell que es posen a la venda el 3 d’octubre.

Els grups i les dates

Els grups que passaran per l’Accents 2022 arriben al festival, en molts casos, per oferir l’estrena del disc a les comarques de Tarragona o per realitzar una actuació singular. En aquesta ocasió tindrem l’únic concert al Camp de Tarragona de Joan Dausà presentant el seu últim disc al Teatre Fortuny (dissabte 10 de desembre) o la penúltima actuació de Sopa de Cabra de la gira commemorativa dels 30 anys del disc ‘Ben endins, també al Teatre Fortuny (diumenge 20 de novembre). Per la seva part, el Teatre Bartrina acollirà les actuacions del grup valencià La Habitación Roja. La formació de l’Eliana repassarà els 25 anys de la se va trajectòria en un concert amb la banda al complet el dissabte 26 de novembre. Al mateix Bartrina, Maria Jaume debutarà a Reus amb el seu nou disc Voltes i voltes (diumenge 27 de novembre) i Mishima (dissabte 29 d’octubre) també torna a la capital del Baix Camp per oferir un concert dins la gira del seu darrer disc.

El concert inaugural de l’Accents l’oferirà Fito Luri al Teatre Fortuny la nit del dissabte 8 d’octubre en una actuació co presentada amb l’Associació de Concert de Reus que servirà de presentació oficial del nou disc del cantautor reusenc que porta per títol Salvar l’ànim. Abans, el grup de pop valencià Algo es presentarà oficialment (7 d’octubre) a la capital del Baix Camp per presentar el seu disc homònim amb un concert als Jardins de la Casa Rull editat en vinil pel segell reusenc No Aloha Records.

Per últim, el Castell del Cambrer de Reus, situat a la plaça del Castell, s’estrena com a nou escenari de l’Accents amb un artista internacional de culte, l’australià Hugo Race (5 de novembre). Aquest músic, productor i escriptor que ara  mateix resideix a Itàlia va acompanyar Nick Cave en els primers discos d’aquest cantant. A Reus, Hugo Race en solitari, actuarà precedit del músic canari resident a Reus, Paul Pèrrim, que serà l’encarregat d’obrir la vetllada.

Concerts a la resta de poblacions

Respecte als concerts de les subseus, Riudoms acollirà el concert de clausura de l’Accents el 17 de desembre amb l’actuació de Els Pets presentant el seu disc 1963. Abans, pel Teatre-Auditori del Casal Riudomenc hi haurà passat el concert dramàtic del projecte Arribar i Ploure (22 d’octubre). Es tracta d’un grup format per l’actor vallenc Ricard Ferré i l’ex baixista de Txarango Àlex Pujols.

El Centre Cultural del Morell acollirà el concert del nou  projecte del  contrabaixista Manel Fortià, una barreja de música tradicional catalana, flamenc i jazz, que porta per títiol Libérica (21 d’octubre). Aquest concert s’integra al  cicle Som flamencs, i l’actuació a l’hora del vermut el dissabte 5 de novembre a la plaça de la Font de Joan Garriga i el Mariatxi Galàctic en un concert gratuït.

A la Selva del Camp, el Castell del Paborde acollirà les dues actuacions programades. El dissabte 15 d’octubre amb Joan Reig i el seu grup presentant el disc  Bagatzem i l’actuació  el dissabte 19 de novembre del duet del País Valencià format per Mireia Vives i Borja Penalba.

L’Accents es completa amb l’actuació de Nerea Bassart Trio en un  concert vermut a Botarell el diumenge 16 d’octubre i també les actuacions gratuïtes a Mont-roig el diumenge 9 d’octubre amb Anna d’Ivori en format duo i a Miami Platja del quartet Vespre Flamenc, el dissabte 5 de novembre a les 19 h al Centre Polivalent.

Finalment, Cambrils acollirà tres actuacions de l’Accents 2022. El diumenge 23 d’octubre a la Cripta de l’Ermita hi haurà l’actuació de Joan Masdéu amb les cançons del seu darrer disc; el recital de flamenc amb el grup NEO i també el concert tast de vins amb els vins de la DO Catalunya i l’oli de la DOP Siurana amb l’arpa i la veu de l’esgpluguina Anna Amigó el divendres 4 de novembre.

Concert vermut

Als Jardins de la Casa Rull, a banda del concert del grup Algo, també hi haurà com és tradicional els 2 concerts vermut que són gratuïts. En aquesta ocasió s’hi podrà escoltar el duet reusenc Koeman amb el seu pop electrònic (8 d’octubre) i el guanyador  del concurs Portautors 2021, el barceloní Roger Padrós (15 d’octubre).

Torna el cicle ‘Som flamencs’

A banda, l’Accents incorpora la tercera edició del cicle Som flamencs amb quatre propostes. En aquest cas, amb la formació NEO, la cantaora Ana Brenes, el grup Las Migas, que presentarà al Fortuny el seu nou disc -finalista als Grammys llatins 2022- en un concert co presentat amb l’Associació de Concerts de Reus, i el concert abans esmentat del projecte Libérica, al Morell

Concerts a la Casa Navàs

L’Accents oferirà per segon any consecutiu dos concerts a un dels espais més emblemàtics de la ciutat. Es tracta de la Casa Navàs, la joia modernista de Reus situada a la plaça del Mercadal, que acollirà les actuacions d’Ana Brenes (dissabte 3 de desembre) i de la salouenca Alba Moreno (divendres 2 de desembre), una de les propostes més innovadores de la música catalana del nostre país que han sorgit del Taller de Músics. Es tracta de dos concerts amb un aforament reduït de 70 persones que tindran lloc a l’antiga botiga d’aquest edifici de Lluís Domènech i Montaner i que comptaran amb un tast de vins de la DO Catalunya, l a col·laboració especial de Vermut Miró i una degustació de formatges gentilesa de Cadí Coop.

Nous patrocinadors

L’Accents 2022 està organitzat per Empenta Cultural i compta amb el suport de l’Ajuntament de Reus i els ajuntaments de Riudoms, la Selva del Camp, Botarell, El Morell, Cambrils i Mont-roig del Camp; la Diputació de Tarragona, el Departament de Cultura de la Generalitat. L’Accents també és possible gràcies als patrocinadors privats. En aquesta ocasió es mantenen com a patrocinadors l’empresa constructora de la Selva del Camp Constècnia SL; els vins de la DO Catalunya, la DOP Siurana, la cooperativa Cadí Coop de la Seu d’Urgell. La novetat d’enguany és la incorporació com a patrocinador de l’empresa reusenca De Muller amb els seus reconeguts Vermuts Iris, que acompanyaran els diversos concerts vermut que tindran lloc a Reus, el Morell, Mont-roig i Botarell.  Des de l’Accents, Isaac Albesa, destaca «la importància de les institucions des de la primera edició i també les empreses que han confiat en la nostra proposta i s’hi han volgut sumar amb els anys. Sense aquestes col·laboracions, no seria possible el festival», ha explicat.

També la Fundació Privada Reddis, amb el suport de la Fundació ‘la Caixa’, manté el seu suport a l’Accents amb el patrocini d’un petit cicle de concerts solidaris que es faran el desembre amb el músic reusenc El Toubab i el senegalès Rawan Diallo que oferiran la seva música en uns concerts solidaris dirigits especialment tres col·lectius amb dificultats de la ciutat de Reus: el Centre Social el Roser, el Taller Ocupacional Baix Camp, Casa Misericòrdia i també en un concert pels interns del Centre Penitenciari de Mas d’Enric.

Redacció

 

El KM 0 marca la nova programació escènica de Riudoms, la dels 10+2 anys del Casal

L’alcalde, Sergi Pedret -al centre de la imatge- durant la presentació de la programació. Foto: Cedida

Riudoms s’aboca de ple en les arts escèniques en la nova programació que es viurà al Casal Riudomenc entre aquesta tardor i la primavera vinent. Seran 15 espectacles amb 18 escenificacions, on dominarà el Km 0, és a dir, compositors, autors i actors/actrius de Riudoms i del Baix Camp. La represa del Casal Riudomenc celebra 10+2 anys -no es compten els dos anys de la pandèmia- i vol esdevenir un referent cultural escènic del Baix Camp. La Diputació s’hi ha fixat i aportarà diners.

Riudoms pujarà a escena, els seus actors i actrius i compositors, però també ho farà el teatre català amb grans figures, com Roger Coma, Àngels Gonyalons o Emma Vilarasau. Combinarà així el doble vessant local i nacional sense voler arribar a un nivell que no seria el seu, com el que es viu a Reus i Tarragona. Així mateix, la temporada escènica inclourà de nou una companyia que hi farà la residència, l’Ennèagon Ensemble.

‘Alegria’ és la paraula utilitzada per l’alcalde, Sergi Pedret, per definir la programació de la nova temporada, que s’allargarà d’octubre a març, alegria ‘per programar amb normalitat, sense restriccions pandèmiques i alegria per celebrar l’aniversari i veure-hi molt de talent riudomenc’.

La presentació s’ha fet a l’escenari del teatre i ha comptat amb la presència, a més de l’alcalde Sergi Pedret; del gestor cultural del teatre, Carles Gispert i de Joan Josep Garcia, diputat delegat dels Serveis d’Assistència al Ciutadà de la Diputació de Tarragona. “L’aniversari del 10+2 serà la celebració d’unes instal·lacions que han canviat el nostre poble”, ha explicat Pedret, “unes instal·lacions que han acostat l’art i la cultura als riudomencs i riudomenques, que han fet néixer iniciatives i entitats noves que han servit per fer un millor Riudoms i per fer créixer inquietuds artístiques als nostres joves”.

Les quinze propostes teatrals i “talent de proximitat” pels 10 anys del Casal

La temporada comptarà amb un total de fins a 15 espectacles de tipologies ben diferents, des de propostes musicals clàssiques fins a obres de teatre de text, passant per concerts, actuacions de màgia i dansa. Part d’aquestes sorgeixen o compten amb “talent de proximitat”, com ha dit Pedret. Sis de les quinze propostes beuen d’artistes del territori i en quatre d’aquestes hi participen un o més riudomencs.

La programació la inaugura de forma conjunta l’Ennèagon Ensemble i la riudomenca Glòria Coll, el 16 d’octubre, que uneixen versos i música en un esdeveniment concert-recital únic, creat expressament per l’ocasió. El 22 d’octubre, Arribar i Ploure prenen el relleu per portar-nos el seu “Un Concert Dramàtic”, en una altra mostra d’unió de gèneres nascuda del treball conjunt de l’actor vallenc Ricard Farré i de l’exbaixista de Txarango, Àlex Pujols. Serà el 6 de novembre quan arribarà la primera proposta de teatre dramàtic de text, amb l’obra “L’Oreneta”, un text de Guillem Clua protagonitzat per Emma Vilarasau i Dafnis Balduz que arriba a la conclusió que la capacitat de sentir el dolor dels altres és allò que ens distingeix de les bèsties.

L’actriu riudomenca Tuni Salvadó. Foto: Tots21

El 19 i 20 de novembre veurem el resultat del programa televisiu de TV3 El Llop, una nova representació del clàssic d’Àngel Guimerà “Terra Baixa”. L’obra és la conclusió de vuit capítols d’un reality d’èxit emès el primer trimestre d’aquest any i ja ha exhaurit totes les entrades -2.000- per ambdues funcions i comtarà amb la presència estel.lar de la riudomenca Tuni Salvadó, triomfadora de la sèrie El Llop i present a la presentació de la programació.

El teatre infantil i familiar també tindrà lloc en la nova temporada teatral. Farà acte de presència el 27 de novembre de la mà de la companyia Teatre Nu, que presentarà “Maure el dinosaure”, un espectacle de titelles que ens condueix per una història emotiva, clara i poètica pensada per a infants a partir dels dos anys. I un mes després, el 17 de desembre, Els Pets seran els encarregats de tancar l’any teatral tot presentant-nos el disc més adult, honest i pop de la seva carrera. Es tracta de “1963”, un treball sobri i detallista amb un so que veu dels clàssics de la “new wave” britànica i que agafa el seu títol de l’any de naixement dels tres components del grup.

Quatre músics de la vila

L’espectacle que s‘encarrega d’encetar el 2023 és la peça clau en la celebració del desè aniversari del Casal Riudomenc: un concert amb la participació de quatre músics de la vila, tots ells sorgits de l’Escola de Música de Riudoms – Tànit Bono, Maria Ferré, Marc Torres i Sergi Gili- acompanyats de l’orquestra Camerata XXI – Ciutat de Reus. Una proposta pel 7 de gener que suposarà un recorregut per la música barroca amb caràcter nadalenc i on també escoltarem cançons catalanes i espanyoles dels segles XVII i XVIII.

La primera comèdia de l’any serà “Una Teràpia Integral”, el 22 de gener, protagonitzada per Àngels Gonyalons, Abel Folk, Laura Porta i Roger Coma, en una obra al voltant d’un curs intensiu de quatre setmanes per aprendre a fer pa. Mantenint la tendència còmica, però aquest cop amb caràcter musical, La Orquesta Mondragón i Javier Gurruchaga ens portaran el treball “Historias extraordinarias”, un recorregut per les pàgines de contes i relats fascinants. Una proposta definida pel propi Gurruchaga com a divertida i terrorífica, nostàlgica i vitalista, teatral i musical que aterrarà al casal l’11 de febrer.

El dia 25 del mateix mes podrem escoltar el grup d’arrels riudomenques Els Fènix, que farà ballar el casal amb un recull de grans hits dels 60. A ells els seguirà la Maria del Mar Bonet, acompanyada pel pianista Dani Espasa, que presentaran “Nosaltres les dones” el 5 de març. Una col·laboració que ens portarà algunes de les poetesses i autores que formen part de la discografia de la cantautora mallorquina.

De nou en clau de comèdia, el 19 de març serà el torn dels actors Ricard Farré i Arnau Puig de presentar “El bon policia”, una comèdia d’embolics que busca posar en evidència els prejudicis socials i l’arbitrarietat de la justícia. De les rialles es viatjarà a la dansa, el 16 d’abril, amb “La Consagració de la Primavera” de BCN City Ballet, un projecte del coreògraf Carlos Bonilla que busca recrear la Consagració des del seu punt de vista personal.

Les dues darreres propostes ens condueixen a un teatre més familiar. Primer, el 22 d’abril, la màgia farà acte de presència al casal de la mà de Melanie i del seu “Glam”, una proposta de gran format per a tota la família que busca trencar estereotips. I per acabar la temporada, Dàmaris Gelabert i la Grow up Singing Band ens presentaran “La gira dels 25”, on petits i grans podran gaudir dels principals temes que han fet coneguda l’artista al llarg de la seva trajectòria.

Adquisició d’entrades

Les entrades dels espectacles es podran adquirir a partir de demà, 15 de setembre, a través de la taquilla del teatre (de les 18 h a les 20 h, els dijous no festius) o a través del portal web del casal riudomenc:
http://www.casalriudomenc.cat/compra-dentrades

Redacció

 

Finalitzen les obres d’ampliació de l’Estació Depuradora de Riudoms

EDAR de Riudoms. Foto: Ajuntament

Les obres de remodelació de l’EDAR de Riudoms han finalitzat aquest estiu i permetran duplicar la seva capacitat de tractament adequant-se d’aquesta manera al creixement del municipi.

Una actuació en què l’Agència Catalana de l’Aigua ha invertit més de 4 milions d’euros i que suposarà, d’una banda, augmentar el tractament de les d’aigües residuals, arribant als 2.000 m3/dia, i de l’altra, millorar la qualitat d’aquestes contribuint a regenerar de manera sostenible els aqüífers on s’aporten.

Els treballs han consistit en l’ampliació i la modernització de la planta, en funcionament des de l’any 1992, i han tingut una durada de 14 mesos.

L’alcalde Sergi Pedret valora molt positivament aquesta remodelació perquè «les necessitats de depuració d’aigua de Riudoms l’any 1992 eren molt diferents de les actuals». Per la seva part, el regidor de Serveis Públics, Josep M. Bages, assegura que «el tractament biològic de la planta aconseguirà una millora de la qualitat de l’aigua amb què reactivarem l’aqüífer de la riera».

Redacció

 

El CERAP acull des de divendres l’exposició ‘Art Compartit’ del Grup Pictoric Tortosa

La Secció d’Art del CERAP inaugura aquest divendres 9 de setembre, a les 19.30, l’exposició ‘Art compartit. Expressions artístiques’, del Grup Pictòric Tortosa.

Aquest col·lectiu està format per un grup de persones d’orígens geogràfics diferents, que viuen i pinten al voltant del riu Ebre. En la mostra del CERAP es podran contemplar obres de Toni Martínez Farré (Tines), Pepita Baiges, M. Lluïsa Herrando Vidiella, Antonieta Panisello Blanquet, Annette Timmer, Gerard Barberà, Montserrat Artigas, Rafel Curto, Agustí Forner, Encarna Lago i Maryline Thibaut.

L’exposició es podrà visitar fins al 30 de setembre.

Redacció

 

Endesa reforça la xarxa elèctrica a l’entorn rural de Riudoms

Es tracta de la instal·lació de 2.000 metres de nou cablejat de baixa tensió, aeri de tipus trenat, que ha requerit una inversió total per part de la Companyia de 27.000 euros. Foto: Endesa

Endesa ha finalitzat recentment les obres de millora de la xarxa elèctrica de baixa tensió a l’entorn rural de Riudoms, al Baix Camp, concretament a la zona del Camí Coll d’en Boch i del Camí del Recreo. Es tracta de la instal·lació de 2.000 metres de nou cablejat de baixa tensió, aeri de tipus trenat, que ha requerit una inversió total per part de la Companyia de 27.000 euros. Aquesta millora, que s’ha realitzat de manera coordinada amb l’Ajuntament, se suma a les darreres inversions  d’Endesa al municipi, totes elles encaminades a reforçar la xarxa elèctrica i millorar l’electrificació del poble.

La millora principal d’aquesta actuació, que afecta de manera directa a 27 clients, és el fet d’haver instal·lat una línia de cable trenat. Aquest sistema representa una reducció important de les mides i l’amplitud física de la línia, ja que les tres fases es mantenen unides, però aïllades, tot evitant contactes no desitjats per culpa del vent o d’altres agressions externes. Aquest nou disseny és més robust i resistent als fenòmens meteorològics adversos, alhora que es guanya en seguretat i redueix el seu impacte paisatgístic. Així mateix, el nou cablejat té una secció més gran, la qual cosa permet repartir millor les càrregues, garantir un subministrament més estable, absorbir eventuals puntes de consum, donar resposta al creixement vegetatiu i atendre possibles nous clients que hi pugui haver en un futur.

Des de la regidoria de Medi Rural i de Serveis públics de l’Ajuntament de Riudoms, el regidor Josep M Bages Virgili, valora molt positivament  aquesta obra, ja que donarà millor servei en els pagesos i residents de la zona. «Juntament amb Endesa treballem colze a colze per millorar la xarxa elèctrica tant del municipi com en el terme municipal», ha confirmat.

Aquesta actuació se suma a les diferents intervencions de millora a la xarxa elèctrica que la Companyia està duent a terme en els darrers anys i que inclouen des de la instal·lació de nou cablejat de baixa tensió dins l’entorn urbà, fins la creació d’anelles elèctriques (interconnexió de línies de mitjana tensió) i reforma i millora tecnològica de centres de transformació. Amb aquest tipus d’intervencions, des de la Companyia es treballa per dotar la xarxa elèctrica de tots els municipis de Catalunya de les millores que la preparin per ser la xarxa digital, resilient i flexible que necessitarem per al futur. I és que si volem un futur sense emissions a l’atmosfera, passem necessàriament per un canvi en el consum energètic que implica un augment de l’ús de l’energia elèctrica que ha d’anar, de la mà d’una implantació massiva de parcs de generació d’energies renovables.

Redacció

 

El riudomenc Marc Montalvo amplia el contracte amb el Nàstic

Marc Montalvo i el president del Nàstic, Josep Maria Andreu, signant el contracte. Foto: Nàstic

El Gimnàstic de Tarragona i Marc Montalvo ‘Monti’ han signat l’acord d’ampliació del contracte entre les parts fins al 30 de juny de 2026.

El migcentre segueix evolucionant en el present 2022. El mes de febrer, debutant en partit oficial al Nou Estadi Costa Daurada amb el primer equip davant el RM Castilla; el mes de juliol, abans d’arrencar la pretemporada, passant a ser jugador de ple dret del primer equip i ara, ampliant la seva vinculació per tres temporades més, ja que el seu contracte expirava al juny de 2023.

Cal recordar que el futbolista riudomenc de 20 anys acumula 12 temporades ininterrompudes defensant l’escut del Gimnàstic de Tarragona, incorporant-se al Planter Grana el setembre del 2010. Amb aquesta renovació, el Gimnàstic de Tarragona reforça el compromís d’apostar pels joves formats a la casa.

Redacció

 

La Fira de Riudoms dona protagonisme als productors del territori

Imatges de la inauguració de divendres, a càrrec de la diputada Laura Borràs, i de l’espai de la Gastrofira ple de públic per la nit. Fotos: Ajuntament

La Fira de l’Avellana de Riudoms encara aquest diumenge l’últim dia amb una agenda d’actes farcida i amb un bon regust entre els expositors. L’objectiu de centrar progressivament la cita en la gastronomia local, heretant i modernitzant així l’esperit inicial del certamen mentre es manté un cert esperit multisectorial amb venda de cotxes i maquinària agrícola, deixava ahir dissabte cares satisfetes entre els participants.

La Pilar, riudomenca que defensava la plaça de l’empresa Mas de Santa Creu. Foto: Tots21

La Pilar, riudomenca que defensava la plaça de l’empresa Mas de Santa Creu, oferia «oli ecològic i variat, així com crema d’avellana i garrofa i olis aromatitzats». La seva aposta era la Gastrofira que incorpora, enguany, un espai Gastromarket. Tot plegat ajuda a vendre productes de la terra, tan elaborats com no, i visualitza l’esforç dels productors de quilòmetre zero.

Ester Gomis, de Rosset. Foto: Tots21

A poca distància s’hi trobava l’Ester Gomis, que es definia com a «pagesa del Camp de Tarragona. Nosaltres som productors d’avellana de l’empresa Rosset, de Vilallonga del Camp i de la Selva del Camp. Oferim orxata d’avellana i gelat d’avellana, que ens l’elabora amb les nostres avellanes l’Antonio Plá Ferrándiz del Xixona de Reus». El fet d’estar present a Riudoms «ens permet promocionar la nostra producció, integrada dins de la DO Avellana de Reus». Un bon complement a la seva presència a xarxes i a diferents botigues del territori. En aquest sentit, l’aparador del Gastromarket «és una sortida molt bona per una fira a la qual cal donar-li el prestigi que li correspon». I ella era la primera a donar un argument que s’anava repetint després entre diferents expositors. Si bé era aviat per fer un balanç d’assistència, «la veritat és que si comparem el divendres (dia tradicional d’inauguració de la fira) del 2019 amb el d’enguany, el resultat és molt millor. I si el temps ens respecta aquesta nit, ens farem mal de la gent que vindrà aquí», afegia.

El Ramon, responsable de la marca d’oli L’Amagat. Foto: Tots21

El Ramon era el responsable de l’estand que acull les marques d’oli L’Amagat i l’Horta de la Vall. La clau en aquest cas demana generar sinergies, «molt necessàries», entre les dues empreses. «Jo produeixo oli d’oliva ecològic, i l’altre company fa verdures i cistelles. Llavors ell ven els seus productes i el d’altres productors, com el meu oli, i jo, quan vinc a alguna fira, promociono tant el meu oli com la seva verdura». Una actitud que dona peu a parlar de la perspectiva de «les noves generacions de pagesos del Camp de Tarragona. Venim amb una consciència de col·laboració en comptes de sentir-nos com a competència. Hi ha mercat per a tothom», explicava. El Ramon, que aposta «per crear l’economia a partir dels productes de la nostra terra i fugir de la dependència de països tercers», parla mentre cuina unes broquetes a la brasa de verdures amb el seu oli. Tan bones que «tothom que passa les acaba tastant», com pot donar fe Tots21.

El Jesús Torres, riudomenc de Càtering JJJ. Foto: Tots21

El Jesús Torres, riudomenc de Càtering JJJ, explicava per què ha trobat encaix en la Gastrofira. «És un espai de promoció tant de productes com de productors locals. Nosaltres seríem un altre pas, els que elaborem els productes d’aquests productors en forma de plat. És la cuina que treballem nosaltres, amb arrossos i fideuades que sempre fem per esdeveniments multitudinaris, i hem fet també algun producte en format tapa tot d’aquí, des del pa fins embotits, llonganissa, botifarra, la verdura de l’horta riudomenca i l’oli d’oliva extra verge de la Cooperativa de Riudoms». Sobre la creixent especialització de la fira en gastronomia, Torres reconeix que «sempre havia anat en la línia de fer valdre l’avellana. Sí que és cert que el pes que tenia l’avellana s’ha anat perdent malauradament, es continua promocionant, certament, i de fet moltes de les nostres produccions incorporen avellanes. Però també és cert que hi sumem molts altres productes, i per això la fira és un bon aparador».

Les cares de La Cuina de la Montse. Foto: Tots21

Per la seva banda, la Montse Montalbo dona la cara per La Fira de la Montse. «L’empresa és de Riudoms i fa un any que l’estem tirant endavant. Ara volem obrir un nou camí i marxar cap a Reus en un local que obríem a finals d’octubre, principis de novembre. La nostra oferta és la de menjar per emportar i càtering», assenyalava, reconeixent que com a riudomenca i relacionada amb el sector gastronòmic no podia faltar la fira. «Ens permet donar-nos a conèixer», ratificava.

La validesa del rumb que està agafant el certamen la certificava precisament qui en va ser durant 8 anys el seu director, Ramon Margalef. Això ho afirmava mentre esperava l’arrossada al punt que se servia ahir per dinar i envoltat per la música d’un DJ agraït. Bàsicament perquè fugia de tòpics i apostava per un gènere ‘surf’ i ‘soul’ que generava ambient de costellada. «L’enfocament de la Fira ha canviat. Abans era més multisectorial i cada cop més les fires es van transformant cap a una especialització. I veig molt oportú i encertat que la Fira de Riudoms, a Riudoms, hagi canviat cap al sector de la gastronomia. Això comporta fer valer l’economia del territori i la feina dels pagesos. Perquè cal tenir present que, com es diu ara, sense pagesia no hi ha economia». Al seu costat el Josep Àvila, que baixava des d’Alforja, també reconeixia que el nou enfocament donava més joc: «Ara pots venir, prendre una copeta, fer un tast, escoltar una mica de música, et permet passar-hi un mica de nit i una mica de dia. L’experiència és més completa».

L’entrada de la Fira, que reprodueix la façana d’una típica masia del Baix Camp, dona peu a presenciar una exposició de fotografies i al tas de multisectorial amb expositots de cotxes i maquinària agrícola. Fotos: Tots21

La zona de comerços i entitats

La Noemí Ramos, de Koko roba infantil. Foto: Tots21

Però no tot és menjar. La Fira també ha habilitat l’espai del pati de l’escola Beat Bonaventura per acollir els estands de comerços i entitats del poble. Una manera de mantenir fidel d’ADN riudomenc. La Noemí Ramos regenta la botiga Koko Roba infantil i està al peu del canó des del minut 1. «Aquesta edició l’hem agafat amb moltes ganes perquè després de la pandèmia ja tocava. De moment pinta bé. Els divendres eren fluixets, però enguany i va haver-hi força moviment. Suposo que és perquè la gent tenim ganes de sortir de casa», admet. La Noemí creu que la decisió de reassignar entitats i locals en un mateix espai «no està malament. Estem tots més agrupats. Ara bé, sembla que tot es fa a la Gastrofira i nosaltres aquí sembla que estiguem una mica apartats».

Mónica Mestre, de La Plaça. Foto: Tots21

La seva és una opinió compartida per Mònica Mestre, propietària de la llibreria, papereria i regals La plaça de Riudoms. És una veterana que porta ja sis edicions consecutives (el parèntesi de la pandèmia no compta) aixecant la paradeta i adaptant la seva oferta, durant els tres dies de certamen, a la joguina infantil educativa. La seva és una veu de pes per estudiar l’evolució. «El concepte de la Fira ha fet un canvi. Jo soc de Riudoms de tota la vida i els meus records estaven lligats a una fira multisectorial, on tot a l’entrada era maquinària agrícola i les típiques bicicletes, que esperaves que el padrí te la firés. La d’ara ja no té res a veure i, com moltes altres, la fira ha fet un canvi cap al tema gastronòmic. Que es pot adaptar amb l’avellana, fantàstic. El que passa és que la producció ja no és la que era abans», explicava. «Soc filla de pagesos i a casa meva tot estava destinat a l’avellana: cinc màquines per a recollir i plegar avellanes. I ara no n’hi ha ni una, ni per torrar. Així que tot el que es faci per promocionar la gastronomia ho trobo bé».

Tanmateix, «enguany s’ha canviat la ubicació i ens han situat junts al comerç i les entitats al pati de l’escola. I sí que sembla que siguin dos àmbits diferents» malgrat estar a tocar. «Jo potser soc més partidària de compactar més els dos sectors. Barrejar-los més. I també crec que s’hauria de canviar una mica el concepte. Si la Fira obre a les deu del matí, aquí tothom ha d’estar obert a la mateixa hora. I s’hi han de fer actes. I si no, que s’obri a la tarda, perquè si no queda molt pobre. Jo hi soc ara perquè vull complir l’horari i tinc, a més, molt producte a vigilar, però cal definir-ne la mentalitat. Si és només per a la gent de Riudoms, doncs no patim. Ara bé, si volem atraure gent de fora del poble no podem deixar-los decebuts veient que hi ha alguns estands oberts però la majoria no».

Valoració molt positiva de l’assistència per part de l’alcalde

L’alcalde, Sergi Pedret, agafava el repte. Si bé a l’espai del pati de l’escola «és cert que ahir (en referència a divendres) no passava gran cosa, aquest dissabte i diumenge ja s’hi han programat des de concerts a diverses activitats i jocs d’aigua. I cal tenir present que aquest espai del pati de l’escola és el centre neuràlgic de la Fira, Era una reivindicació històrica dels comerços i de les entitats estar-hi agrupats i enguany l’hem entomat amb força, perquè és per exemple on s’entreguen els premis de la cursa de sacs d’avellanes, la cantada d’havaneres que tanca la fira i les relacionades amb la canalla».

Ampliant la visió i fent un repàs d’urgència a l’equador de la Fira, Pedret es mostrava molt satisfet. «En tenim una valoració molt positiva de la inauguració i de l’assistència de divendres. Hem de tirar molts anys enrere per trobar un divendres amb tanta gent. Perquè al final la importància rau en el fet que la Fira tingui públic. D’aquesta manera tots els expositors poden oferir el seu producte i l’espai Gastrofira es pot promocionar».

Podeu consultar el programa d’actes complet clicant aquí

J.S.

 

Els Mossos denuncien 17 persones en una setmana  pel furt de prop d’una tona de garrofes al Baix Camp

Els set comisos s’han produït a Castellvell del Camp, Mont-roig, Reus i Riudoms.

Agents dels Mossos d’Esquadra de l’ABP Baix Camp-Priorat, amb la participació de la Unitat Regional de Medi Ambient (URMA), han denunciat penalment durant la darrera setmana un total de disset persones per la seva implicació en furts de garrofes.

Els Mossos d’Esquadra han iniciat a principis del mes d’agost un dispositiu policial en l’àmbit rural dirigit a prevenir el furt de garrofa i fruita seca.

Aquests controls específics i les inspeccions dels centres compradors tenen com a objectiu identificar als possibles furtadors i detectar irregularitats en el procés de compra i venda del producte.

La primera setmana s’han denunciat disset persones en set actuacions policials diferents al Baix Camp on es calcula que s’han intervingut prop d’una tona de garrofes.

Els set comisos s’han produït a Castellvell del Camp, Mont-roig, Reus i Riudoms.

Redacció

 

La fira de Riudoms va més enllà de l’avellana i vol ser referent en gastronomia local

Sergi Pedret i Francesc Xavier Bonet davant la reproducció de la façana d’una masia que servirà de porta d’entrada a la fira enguany. Foto: Tots21

La Fira de l’Avellana de Riudoms inaugurarà aquest divendres la seva 40 edició i superarà definitivament el parèntesi de la pandèmia amb gairebé un centenar d’expositors ja compromesos, una xifra «molt similar a la del 2019. La resposta està sent millor de l’esperada», reconeixia el vicepresident de la Fira, Francesc Xavier Bonet. La cita, que s’allargarà tot el cap de setmana, vol ser una «reivindicació» del producte de la terra, de proximitat, i dels productors que hi ha al darrere», afegia l’alcalde, Sergi Pedret.

Tant un com l’altre han posat l’accent en la segona edició de la Gastrofira, un espai que motiva la majoria de les novetats d’enguany i que enceta el camí cap a la futura especialització del certamen. «Enguany hi haurà una recol·locació d’espais -avançava el batlle-. Les entitats i el comerç local passaran a ser ubicats al pati de l’escola Beat Bonaventura, centre neuràlgic de les activitats, l’escenari amb la carpa, concerts, zona d’entrega de premis i tallers infantils. I a plaça de la Palmera acollirà la Gastrofira, amb showcookings a càrrec de persones de renom, així com venda de productes locals ja elaborats» i la seva derivada d’enguany, «un Gastromarket que servirà per a la venda de productes locals«, segons apuntava Bonet. Centrar-se en la gastronomia -i en els seus productors- és la tendència que acabarà definint l’esperit dels anys vinents d’un certamen consolidat com pocs fora de Tarragona i Reus. Un èxit que té més mèrit encara si tenim en compte que continua mantenint el seu esperit original, que no és altre que garantir un aparador al que ara s’anomena producte de quilòmetre zero.

Malgrat tot, Pedret feia valdre que la fira «mantindrà un cert caràcter multisectorial amb exposició de cotxes i atraccions«. Tot plegat amb una ampliació d’horaris que permetrà que tant dissabte com diumenge s’hi pugui dinar«. La voluntat d’assegurar una experiència completa que serveixi per aprofitar tot el dia a Riudoms es complementarà amb el servei de canguratge amb monitors adreçat a nens i nenes d’entre 3 anys i 12. La canalla disposarà d’activitats específiques per les seves edats. A més, s’han habilitat espais d’aparcament, degudament senyalitzats, al voltant del recinte firal.

L’alcalde també ha destacat l’esforç dut a terme per la Brigada Municipal per aixecar el que serà la porta d’entrada al recinte de la fira, lligada a la simbologia de la pagesia. Enguany s’ha reproduït la façana d’entrada a una masia del Baix Camp amb safareig i un petit hort, que servirà suport per a l’exposició de fotografies sobre masies de Verònica Moragues. Alhora, Bonet ha remarcat que el cartell de la fira d’enguany és l’escollit al concurs dut a terme per l’edició del 2020 (que no es va poder fer per culpa de la covid) i refrendat en votació popular el 2021.

Entre els atractius d’una figura que dona per a molt s’hi troben els showcookings, entre altres, de Moha Quach, xef del restaurant El Terrat de Tarragona, i Sergi Margalef, cuiner riudomenc amb dilatada experiència que presentarà una recepta creada per a la Gastrofira 2022: Faixa de pollastre amb llagostins. El menú també es compon de degustacions acompanyades amb DJ, havaneres, el tradicional concurs de portadors de sacs d’avellanes, cercaviles amb batucades, competicions esportives, vins maridats amb música, arrossada popular.

Podeu consultar el programa d’actes complet clicant aquí

J.S.

 

El CERAP de Riudoms organitza la 15a Caminada Nocturna ‘Les llàgrimes de Sant Llorenç’

La Secció de Muntanya del CERAP organitza la 15a Caminada Nocturna ‘Les llàgrimes de Sant Llorenç’, divendres 12 d’agost. La caminada s’organitza amb motiu de la Fira de l’Avellana de Riudoms i l’itinerari és Riudoms, Maspujols, l’Aleixar, Vilaplana, camí de les Tosques i la Mussara. Si el temps acompanya, els participants podran observar la pluja d’estels Perseids, també coneguda com «Les llàgrimes de Sant Llorenç», des del turonet de la Mussara. La distància és de 16 quilòmetres, amb un temps estimat de 4 hores. La sortida età prevista a les 21.30

Les inscripcions es podran formalitzar de dues maneres:

Presencials: a partir de les 20.30 a l’estand que el CERAP tindrà a la Fira de l’Avellana.

Online: https://inscripcio.feec.cat/inscripcion/caminada-nocturna-llagrimes-de-st-llorenc-riudoms-la-mussara/inscripcion_federado_licPlay/

Preus:

Federat soci del CERAP – Gratuït
Federat no soci del CERAP – 4€
No federat soci del CERAP – 4€
No federat i no soci del CERAP – 8€

Cal que portin el menjar, la beguda, una llanterna frontal i roba adient.

Nota important: els participants hauran de preveure el retorn des de la Mussara pel seu compte. L’organització no se’n fa responsable.

Redacció

 

‘Tast amb foc’: whiskys d’arreu del món a Riudoms

La Colla de Diables de Riudoms organitza dijous 28 de juliol, a les 20.00, al CERAP, un nou ‘Tast amb foc’, un maridatge amb espurnes.

En aquesta edició de 2022, farem un viatge per arreu del globus per conèixer el món dels whiskys de la mà de Carles Bargalló, diable i sommelier, que ens explicarà com s’elaboren aquests beuratges i ens presentarà 6 whiskys d’alta gamma que podrem degustar.

Inscripcions al CERAP o al 676730948 (bizzum). No es formalitzarà la inscripció fins que es pagui la inscripció.

25 € socis / 30 € no socis.

Redacció