TOTS 21

L’Ajuntament de Riudoms suspèn la Fira de l’Avellana

Imatge d’arxiu de l’edició de la Fira corresponent a l’any 2018.

L’Ajuntament de #Riudoms ha pres la decisió de suspendre l’edició d’enguany de la Fira de l’Avellana, que s’havia de celebrar del 6 al 8 d’agost, després de valorar la situació sanitària en relació a les dades Covid-19 al municipi i al territori.

La Fira és un esdeveniment que basa el seu èxit en la interacció entre les persones, entre expositors i visitants, i encara més quan la gastronomia és l’eix vertebrador del propi esdeveniment.

Sent precisament aquestes interaccions socials les que les autoritats sanitàries recomanen evitar per frenar l’expansió de la pandèmia, i davant la inviabilitat d’organitzar la Fira en un altre format que pugui mantenir la seva essència, el consistori ha cregut oportú suspendre aquesta edició per responsabilitat i per garantir la seguretat dels veïns i les veïnes, així com de les persones visitants.

Redacció

 

Missa, lluïment del seguici i castell de focs per acomiadar la Festa Major de Riudoms

Riudoms culmina aquest diumenge els actes de la Festa Major de Sant Jaume, adaptada a les mesures de protecció contra la covid però viva gràcies en bona part a les retransmissions pel canal oficial de l’ajuntament a youtube. La programació per vui és la següent:

19 hores, solemne missa en honor a sant Jaume (Església de Sant Jaume)

L’acte es podrà seguir en directe des del seu canal de Youtube. Aforament limitat.

21.00 hores, exhibició de lluïment dels elements festius (pati de l’Escola Beat Bonaventura)

Ball individual de lluïment dels diferents elements que formen part del Seguici Festiu de Riudoms:Colla de Diablons, Colla de Diables, Tabalers, Capgrossos Francesos i Catalans de la Colla Gegantera, Grallers de Riudoms, Manotes Galderic, Gegant Gaudí, Gegants Ton i Cisca, Grallers de la Colla Gegantera, el Cavall dels Nebot, Banda ‘BANDSONATS’, Ball de Cercolets, Ball de Gitanes, Ball de Valencians i els seus grallers, Ball de Bastons i els seus grallers, grup de percussió ‘RIUDRUM’S’.

I a continuació música en viu a càrrec de la Txa-ranga Bansonats. L’acte es podrà seguir en directe des de les xarxes socials de l’Ajuntament. Entrada amb tiquet. Aforament limitat.

Obertura recinte: 20.00 hores

23.00 hores, Castell de Focs Aeri de final de festa

Amb els focs artificials es posarà el punt i final a la Festa Major de Sant Jaume 2021.

Redacció

 

La Colla de Diables de Riudoms replanteja els actes de la Festa Major de Sant Jaume

Segons ha informat aquest dijous el  CERAP, davant de la situació generada per la covid-19, la Colla de Diables de Riudoms ha replantejat els actes de la Festa Major de Sant Jaume. Així, el correfoc es redefineix com a espectacle pirotècnic al pati de l’Escola Beat Bonaventura, amb control d’aforament i recollida prèvia d’entrades.

Actes:

Dissabte 24, a les 21.30: Correfoc de Festa Major al pati de l’Escola Beat Bonaventura. En representació i homenatge al col·lectiu sanitari, encendrà la traca Marta Freixes, diablessa i sanitària.

Diumenge 25, a les 21.00: Seguici Popular, amb la participació de les colles de Diables i Diablons i el Ball de Bastons del CERAP.

Altres activitats

‘Riudoms canta’: concert de Gaspar Corts

El cantautor riudomenc Gaspar Corts protagonitzarà la sessió del cicle «Riudoms canta» el 27 de juliol, a les 22.00, al terrat del CERAP. Aforament limitat. És indispensable reservar la localitat a cerap@cerap.cat o trucar al 977 768 060 de 17.00 a 20.00 h. Preu: taquilla inversa (bo d’ajut mínim de 5 €).

Obligatori l’ús de la mascareta.

‘Cinema a la fresca’: W halla’ la wayn (¿A dónde vamos ahora?)

Dijous 29 de juliol, a les 20.00, al terrat del CERAP, tercera sessió del «Cinema a la fresca», amb la projecció de la pel·lícula W halla’ la wayn (¿A dónde vamos ahora?). Comèdia negra. Musical. Feminisme. 100 min. Direcció: Nadine Labaki. Líban, 2011 (VOS àrab, subtítols castellà).

Redacció

 

Riudoms redescobreix la casa pairal de Gaudí i la converteix en una nova experiència

La cuina de la casa pairal de Gaudí. Foto: Tots21

Riudoms ha redescobert la modesta casa pairal d’Antoni Gaudí i li ha fet un rentat de cara actualitzant el seu contingut i creant un relat homogeni que es basa en la premisa d’oferir al visitant els orígens de l’arquitecte, insinuant que aquests van ser capdals en la seva obra posterior. Si un mira el paisatge més icònic de Barcelona inevitablement deduirà que va ser un riudomenc/reusenc qui el va crear.

Situada al raval de Sant Francesc, la casa pairal ha estat redefinida i se li han afegit relats homogenis, com un timeline de la seva vida i de la seva nissaga, dibuixada a les parets de la primer planta, o bé un mapping situat a l’entrada, a la planta baixa, que juga amb l’espai de les parets i explica breument el Gaudí nen i el Gaudí que de gran tornava a Riudoms.

Força interessants són els objectes personals de Gaudí, col.locats enmig del timeline, com ara una col.lecció de compasos que es van salvar de la crema de la cripta de la Sagrada Família, o l’esquel.la original del dia de la seva mort. També hi figura una escopeta de Gaudí, que se suposa que va fer de sometent donat que apareix en una foto de l’època, i un quart element és un original d’una acció del pantà de Riudecanyes, que acabava de ser construït, a inicis del segle XX. Tot aquest material ha estat aportat per un dels grans col.leccionistes i amants de Gaudí, el riudomenc Xavier Fortuny, que fou director de la revista local L’Om i abans, corresponsal a la vila del Diari de Tarragona.

La regidora de Promoció Turística, Inma Parra, a la caldereria, situada al sòtan. Foto: Tots21

Els Gaudí, procedents de França, tenen arrels a Riudoms des del segle XVII, on l’avi de l’arquitecte va ser el primer calderer de la nissaga. Al timeline apareix una imatge de la llevadora que va veure néixer Antoni Gaudí, Engràcia Llorens -1821-1897- que sempre va mantenir que Gaudí va veure la llum al Mas de la Calderera, a Riudoms. La mostra, on obstant això, no entra en guerres entre Ruidoms i Reus sobre el naixement de l’arquitecte, però queda clara la llarga nissaga riudomenca de Gaudí.

També podem veure les persones que van ser crucials en la vida de l’arquitecte, com Josep Fontserè, mestre d’obres, que li va donar feina en la construcció del Mercat del Born i al parc de la Ciutadella. O Joan Bergós, el primer que va mantenir per escrit la naturalesa riudomenca de Gaudí. Acaba el relat dibuixat a les parets de la sala amb la trista notícia de la mort de la darrera dels Gaudí, Teresa Llaberia Gaudí, finada als 92 anys, fa només un any i escaig, el 23 de maig de 2020. No queden més Gaudís a Riudoms. La saga ha finit a la vila.

L’Ajuntament de Riudoms presentava divendres les millores que s’han realitzat en l’experiència de visita a la Casa Pairal d’Antoni Gaudí en els últims mesos. Es tracta d’unes actuacions que aposten per una visita totalment immersiva que permetrà copsar en primera persona els orígens de l’arquitecte Gaudí vinculats a Riudoms. Sota l’eslògan «La força d’uns orígens», s’ofereix una experiència més enriquidora a les persones que visitin la Casa Pairal.

La petita i estreta habitació on vivia Gaudí. Foto: Tots21

Un canvi conceptual i audiovisual

Les millores han consistit, d’una banda, en la redefinició conceptual dels diferents espais de la casa i en la manera com aquesta es presenta al públic que la visita. De l’altra, s’ha incorporat el mapping immersiu que fa especial èmfasi en els estímuls d’infantesa de Gaudí vinculats al poble. També s’ha equipat la casa amb audiovisuals i equips d’imatge, i s’han instal·lat vinils explicatius.

La regidora de Promoció Turística, Inma Parra, destaca que «la nova proposta significa un impuls turístic i cultural per Riudoms basant-nos en la figura de Gaudí i els seus orígens vinculats al nostre municipi».

Espai dedicat a seguir la biografia dels episodis més detacats de la nissaga Gaudí a Riudoms. Foto: Cedida

Es programen activitats per conèixer la nova experiència

La Regidoria de Promoció Turística ha programat un acte inaugural i unes visites guiades gratuïtes amb l’objectiu de donar a conéixer al públic general la nova experiència «La força d’uns orígens». La inauguració tindrà lloc aquest dissabte 10 de juliol a les 12.30 h i les visites guiades es faran el diumenge 11 de juliol a les 11.00 h, a les 12.00 h i a les 13.00 h.

A causa de les mesures establertes per la Covid-19, les dues activitats tenen aforament limitat i, per tant, les persones que vulguin assistir-hi han de fer una reserva prèvia a través de la pàgina riudoms.cat.

Un frame del mapping. Foto: Cedida

La Casa Pairal, un retorn als orígens de Gaudí

La Casa Pairal permet fer un viatge en el temps per reviure el que l’arquitecte experimentava i percebia durant la seva infantesa. En la visita a la Casa Pairal de la família Gaudí de Riudoms, es descobreix l’origen de la nissaga i, tal com diuen els experts, com aquests orígens rurals i el seu entorn van influir clarament en la seva genial obra arquitectònica.

Així, els i les visitants descobriran el taller de caldereria del pare i l’habitatge familiar de l’època, i podran contemplar l’exposició permanent de plànols d’algunes de les obres d’Antoni Gaudi, obra de l’arquitecte japonès Hiroya Tanaka. Diversos calderers han fets aportacions de calderes i materials diversos per nodrir la mostra, tot i que es conserva una caldera original del pare de Gaudí. També sorprèn la presència d’un bufador de dimensions descomunals.

També podran admirar la col·lecció de dibuixos originals dedicats a Gaudí de l’escultor Joan Matamala i Flotats, col·laborador de l’arquitecte i principal autor del grup escultòric de la façana del Naixement del Temple de la Sagrada Família, que tenen com a motiu principal la representació d’escenes quotidianes de la Sagrada Família de Natzaret i com a taló de fons el temple de l’arquitecte.

Visites guiades durant tot l’estiu

La Casa Pairal ofereix visites guiades els diumenges des de l’11 de juliol fins al 19 de setembre a les 11 h, a les 12 h i a les 13 h. Per reservar una visita es pot fer a través de la pàgina riudomsturisme.cat o enviant un correu electrònic a promocio@riudoms.cat. Les visites estan adaptades a les mesures de prevenció sanitària de la Covid-19 establertes per les autoritats.

Jaume Garcia

 

Junts al Baix Camp es posa a caminar celebrant el pes de la comarca en el nou Govern

Foto de família dels assistents a la primera assemblea comarcal de Junts al Baix Camp

El passat 30 de juny es va celebrar la primera assemblea comarcal de Junts al Baix Camp, a Riudoms. L’acte, encapçalat per Albert Batet, president del Grup parlamentari de Junts, va comptar amb la presència de tota la Direcció Comarcal i membres de la Direcció Nacional. Aquesta trobada es va organitzar en format híbrid, amb la participació presencial i telemàtica de la militància del partit, degut encara a la situació actual de la pandèmia per la Covid-19.

Batet va obrir l’acte fent un repàs de l’actualitat política i de la nova organització del Govern de la Generalitat. En aquest sentit, Batet va destacar ‘l’excel·lent representació’ que tindrà el Baix Camp en aquesta nova legislatura.

L’acte, que va reunir un nombrós grup de militants dels diversos pobles de la comarca, va servir per posar al dia a tothom de l’estat actual i de les diferents actuacions que està duent a terme la direcció del partit i com a punt de partida del nou projecte que arrenca al Baix Camp, amb una recentment estrenada executiva comarcal.

La trobada va començar amb unes paraules de l’alcalde de Riudoms, Sergi Pedret, per donar la benvinguda als assistents i felicitar, en nom del partit, a tots els nous càrrecs de la comarca. Pedret va dirigir també unes paraules d’agraïment a Joaquim Calatayud, nou diputat al Parlament de Catalunya, per ‘la seva gran tasca i dedicació’ al capdavant del Consell Comarcal del Baix Camp, des de l’any 2011. Per la seva banda, Calatayud va manifestar sentir-se molt agraït i, al mateix temps, molt motivat i amb moltes ganes de continuar treballant pel territori però a partir d’ara, des del seu escó al Parlament.

A continuació Eusebi Campdepadrós, coordinador de la vegueria del Camp de Tarragona, va fer un repàs i va valorar, de manera positiva, els primers
mesos d’acord de Govern a la Generalitat. En el seu discurs va destacar que el Baix Camp és una peça clau en l’engranatge del partit i va donar la
benvinguda als nous càrrecs del partit posant èmfasi del gran múscul polític que ocupa el Baix Camp en aquesta nova etapa política que ha arrencat fa just unes setmanes.

A l’acte també es va poder escoltar la recent delegada del Govern de la Generalitat, a Tarragona, Teresa Pallarès. ‘Des de la comarca celebrem que
Pallarès hagi fet un pas endavant en aquest nou repte. Estem convençuts que la demarcació de Tarragona estarà molt ben representada; la seva dilatada i excel·lent trajectòria política així ho avala’ subratlla la comarcal de Junts.

La darrera intervenció va anar a càrrec de la senadora i actual regidora de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Assumpció Castellví. La
senadora per Tarragona de Junts per Catalunya va fer un repàs dels diferents projectes i mocions que han estat defensant en els darrers mesos, com també els que tenen damunt de la taula. Castellví va destacar la importància de ‘donar veu’ a totes les inquietuds i necessitats del territori en el si de la Cambra.

Entre els assistents a l’assemblea hi figurà Trini Castro, directora territorial de la vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori; Montse Vilella, regidora de l’Ajuntament de Reus i nova directora general d’Autonomia Personal i Discapacitat; Josep M. Cruset, reelegit president del Port de Tarragona o Jordi Agràs, director dels Serveis Territorials de Cultura a Tarragona, a més d’un gran nombre de representants municipals de la comarca.

L’objectiu de la nova formació ‘passa per continuar amb la feina feta fins ara, seguir creixent en el territori i treballar pels reptes de la comarca i del país’, destaca la formació.

 

Desmantellada una plantació amb 403 plantes de marihuana en una masia de Riudoms

Agents de la Guàrdia Civil de Tarragona, en col·laboració amb vigilants municipals de Riudoms, han desmantellat una plantació interior de marihuana amb 403 plantes. En l’operació han resultat investigades dues persones, residents habituals en el domicili on s’ha trobat la plantació i que eren les encarregades de cuidar i mantenir les plantes.

La investigació es va iniciar a principis de juny gràcies a una alerta ciutadana. Per comprovar si existia la plantació es van organitzar diversos dispositius que van permetre localitzar una masia propera al casc urbà, on s’apreciava una forta olor a marihuana i a l’exterior de la qual s’observaven elements relacionats amb el cultiu. Per això, es van identificar les dues persones que hi havia.

Tots dos van col·laborar de manera voluntària amb els agents, facilitant l’accés a l’habitatge. En el seu interior es van localitzar 403 plantes de marihuana en fase adulta, d’uns 52 quilograms, així com material per al seu cultiu.

Se’ls va prendre declaració com a investigats per un delicte contra la salut pública i un altre de defraudació del fluid elèctric. Posteriorment, se’ls va posar en llibertat a disposició del jutjat en funcions de guàrdia de Reus.

 

El CERAP organitza el cicle de concerts a la fresca ‘Riudoms canta’

Joan Reig. Foto: Cedida

El CERAP organitza el cicle de concerts a la fresca «Riudoms canta». Són tres concerts, que tindran lloc els dimarts 13, 20 i 27 de juliol, a les 22.00, al terrat de l’entitat i que s’organitzaran amb aforament limitat a 80 persones per les restriccions imposades per la pandèmia de la covid-19. Per tant, és indispensable reservar la localitat a cerap@cerap.cat o trucar al 977 768 060 de 17.00 a 20.00 h.

Tots els concerts són amb taquilla inversa (bo d’ajut mínim de 5 €), excepte el de Joan Reig Trio, per al qual cal pagar l’entrada de 12 € (socis del CERAP) i 15 € (no socis). Obligatori l’ús de la mascareta.

Programa:

13 de juliol: The Last Guitar Experience

Maurice Gené, Xavi Bages, Guillem Guinjoan, Jaume Bages, Jacob Garcia (Versions rock clàssic. Reus-Riudoms)

20 de juliol: Joan Reig Trio

Joan Reig, Sergi Esteve, Sergi Carós (Pop Rock. Constantí-Tarragona)

27 de juliol: Gaspar Corts

Cançó d’autor-Riudoms

L’Ajuntament de Riudoms llança una nova campanya de salut emocional per als joves

La Regidoria de Joventut i la Regidoria de Salut de l’Ajuntament de Riudoms posen en marxa la campanya de sensibilització ‘Trenquem el silenci’ per tal de donar resposta a diversos temes de salut mental i emocional que es poden donar entre la gent jove i que, en el context actual, s’han incrementat. Amb aquesta campanya, l’Ajuntament vol facilitar recursos per tal que el jovent, les famílies o el seu entorn puguin saber com reaccionar i on demanar l’ajuda necessària.

La majoria de temes que afecten les persones joves estan lligats al malestar emocional i poden ser molt diversos, com per exemple trastorns d’ansietat, pors, insomni, conductes auto lesives, trastorns alimentaris, addiccions a xarxes i pantalles, ideacions o conductes suïcides, depressions, entre d’altres. Per aquest motiu l’Àrea de Joventut de l’Ajuntament s’ha coordinat amb l’ABS Riudoms i amb el Col·legi Oficial de Psicòlegs per engegar aquesta campanya i lluitar per trencar el silenci de les malalties mentals i el malestar emocional. L’objectiu és visibilitzar que totes les persones poden necessitar ajuda i que cal deixar-se ajudar, ja que una ràpida actuació significa sortir més aviat d’aquest tipus de situacions.

Per tal de fer arribar la informació a tots els i les joves, l’Ajuntament ha elaborat un vídeo divulgatiu que ha rebut el suport del grup Segonamà, en el qual els seus membres són els protagonistes de la campanya ‘Trenquem el silenci’.

Enllaç al vídeo de la campanya ‘Trenquem el silenci’ AQUÍ

Redacció

 

La Festa de Barris de Riudoms torna amb una programació adaptada

Aquest divendres 2 de juliol arrencarà la Festa de Barris amb el repic de campanes. El mateix dia al vespre, cada barri anunciarà l’inici de la festa amb l’encesa de les traques que esclataran de manera simultània a diferents carrers de Riudoms.

L’endemà, a les 6 de la tarda, tindran lloc els jocs infantils que ompliran de diversió els carrers i, a les 9 del vespre, se celebrarà el tradicional sopar de germanor a la fresca que organitza cada barri. Les dues activitats són amb aforament limitat i els tiquets es poden adquirir a cada barri.

L’Església de Sant Jaume acollirà, el diumenge 4 de juliol, l’ofici religiós en el qual una representació de cada barri farà l’ofrena dels fruits de la terra, antic ritual vinculat a la celebració de Corpus Christi. L’acte es podrà seguir pel canal de Youtube de l’Església. A les 9 del vespre, al pati de l’Escola Beat Bonaventura, hi haurà el concert de Barris a càrrec de l’Orquestra de versions «Yo suspendí EGB» que amenitzarà la vetllada amb un repertori musical de tots els estils dels anys 70, 80 i 90. A la mitja part es farà l’elecció de l’Hereu, la Pubilla, el Fadrí i la Dama d’Honor 2021. L’acte té aforament limitat.

Normativa i condicions per participar als actes

Amb motiu de la Covid-19, els actes tenen aforament limitat ja que es realitzen en espais delimitats i unes mesures de seguretat i sanitàries que cal complir. A continuació es detallen la normativa i les mesures:

Recollida prèvia d’entrades per a l’accés als actes

Atesa la normativa vigent, cal reserva prèvia d’entrades per accedir als espectacles a l’aire lliure. Aquestes seran gratuïtes i es posaran a disposició els dies 29 i 30 de juny a la plaça de l’Església de les 6 a les 8 de la tarda.

Cada persona podrà demanar un màxim de 6 entrades per a cada espectacle. En el moment de recollir-les s’haurà d’especificar el nom i els cognoms de tots els assistents.

Redacció

 

El CERAP i l’Ajuntament de Riudoms convoquen la 31a edició dels Premis Arnau de Palomar

El Centre d’Estudis Riudomencs Arnau de Palomar (CERAP) i l’Ajuntament de Riudoms convoquen la 31a edició dels Premis Arnau de Palomar en les modalitats d’Investigació, Recerca juvenil, Recull fotogràfic, Narrativa breu, Microrelats, Recull de poesia, Arts plàstiques i Instagramers. La dotació econòmica conjunta dels premis és de 7.000 euros i el termini de presentació de les propostes acaba l’1 d’octubre de 2021. Les bases es poden consultar a https://cerap.cat/bases-premis-arnau-de-palomar-2021 o demanar-les a cerap@cerap.cat

Les modalitats que recullen els premis són les següents:

Investigació: el tema sobre el qual haurà de versar aquest premi, dotat amb 3.000 euros, és ‘Bases per a una ordenació territorial de postpandèmia a Riudoms i el seu entorn’.

Recerca juvenil: premi dotat amb 300 euros i adreçat a joves que realitzin un treball o estudi de recerca amb Riudoms com a objecte d’estudi en qualsevol vessant o àmbit històric, econòmic, sociològic, cultural, etc.

Narrativa breu: relat, conte, recull de relats o contes de ficció, amb temàtica lliure. Dotat amb 500 euros.

Microrelats: premi nou d’enguany dotat amb 500 euros. Els treballs que s’hi presentin han de tractar el tema ‘La societat postpandèmica’.

Recull de poesia: de temàtica lliure, dotat amb 500 euros.

Arts plàstiques: amb una dotació de 1.000 euros, proposa com a tema ‘Habitar’.

Recull fotogràfic: també dotat amb 1.000 euros, que proposa com a tema d’estudi ‘Patrimoni material i/o immaterial de la vila de Riudoms i/o el seu terme municipal’.

Instagramers: dotat amb 200 euros,  està adreçat a fotografies que tractin el tema ‘Habitar’.

Redacció

 

Riudoms celebra el retorn de les festes d’estiu i de la Fira de l’Avellana

Imatge de la roda de premsa d’aquest migdia a la plaça de l’Església. Foto: Tots21

Riudoms recuperarà enguany les festes d’estiu i la Fira de l’Avellana. Tot plegat reformulat, redimensionat, readaptat, però reviscolat per fi després d’un any en blanc per culpa de la pandèmia. L’alcalde, Sergi Pedret, entenia durant la presentació de la programació que era un dia «important» perquè el batec del poble sortia de la unitat de cures intensives. «Hem posat tots els recursos de l’Ajuntament per poder fer possible que ens tornen a trobar tots junts per passar-nos-ho bé», assenyalava, deixant clar en tot moment que, si bé «les festes mantindran les estructures clàssiques», no podran ser encara com les del 2019 i es mantindran «adaptades a les noves normatives». Un exercici de responsabilitat conjunta sorgit dels contactes mantinguts entre el consistori, l’organització de la fira i les entitats de la localitat. «El format (que tot just abans de l’aturada apostava per incrementar la participació de les entitats) serà diferent, però mantindrem l’essència», manifesta el batlle.

Per la seva banda, la regidora de Festes, Verònica Torres, detallava els actes començant a la nit de Sant Joan d’aquest dimecres, amb encesa de les garlandes a la plaça de l’Església i la revetlla acompanyada de la colla de Diables. Del 2 al 4 de juliol serà el torn de les festes de barris, «amb traques, espectacles per a petits, concerts de petit format i l’elecció de la pubilla i els hereus per part dels Quintos del 2003». El 22 de juliol és la cita marcada amb vermell perquè suposarà la retrobada amb la Festa Major de Sant Jaume, que s’allargarà fins al 26. La Colla Gegantera serà la responsable del pregó, seguit de l’espectacle ‘El secret de la Llol’ i obrint la porta a tallers, concerts tant de versions com per a joves pilotats des de la comissió de Barraques, correfocs, plantades d’elements festius i exhibicions del Seguici.

A més d’altres activitats que farciran els mesos d’estiu com la Bibliopiscina i el concert de Sardanes a la plaça de Sant Antoni, l’altra gran novetat d’enguany és la tornada de la Fira de l’Avellana, del 6 al 8 d’agost. El seu director, Francesc Xavier Bonet, confirmava que «no va ser fins maig que vam prendre la decisió. Això sí, amb tancaments perimetrals i controls d’accessos». De fet, la primera decisió va ser la de definir-ne els espais. I en aquest sentit es perdrà el tradicional emplaçament de l’Avinguda 1 d’Octubre, davant la necessitat d’establir un recinte acotat al carrer Avellaners. A aquesta ubicació se li sumarà la de l’espai de la Palmera i el patí de les escoles. Bonet ha reconegut que encara no es pot parlar de nombre d’expositors. En tot cas la fira, que ha obert un procés de selecció per vot popular del cartell, estarà centrada en la gastronomia, la promoció de productes i productors locals i en donar presència als cuiners del territori.

J.S.

 

 

La riudomenca Trinitat Castro apunta a repetir com a directora territorial

Trinitat Castro.

Segons ha pogut saber Tots21, l’advocada riudomenca Trinitat Castro té tots els números per repetir com a directora territorial de l’actual conselleria de Polítiques Digitals i Infraestructures, a càrrec del vicepresident Jordi Puigneró i hereva de l’anteriorment anomenada Territori i Sostenibilitat. Aquest és el primer apunt del que ha de ser el següent pas polític d’envergadura al territori en l’inici de la legislatura, consistent en el desplegament per part de la Generalitat de les diferents conselleries, afectades en aquesta cas tant pel canvi de competències d’algunes d’elles, la seva desaparició o creació de nou i pel canvi de partits titulars de les àrees.

El cas de Castro suposa, a més, que sigui la primera directora territorial de Junts que tingui encaminat el seu futur.

Redacció 

 

Actes del CERAP riudomenc amb motiu del Dia de l’Associacionisme Cultural

El CERAP organitza diversos actes amb motiu del Dia de l’Associacionisme Cultural durant tota la setmana, el primer dels quals comença aquest dilluns 7 de juny, a les 19.30, amb la conferència ‘L’associacionisme cultural contemporani’, a càrrec de l’historiador Xavier Ferré Trill. L’acte es podrà seguit en directe al canal Youtube del CERAP.

Divendres 11 de juny, a les 19.30, al terrat del CERAP, David Barenys i Agnès Toda impartiran el taller ‘La teva entitat per streaming’.

Durant tota la setmana, podreu participar en el ‘Joc de les entitats de Riudoms’ des del vostre mòbil. Enllaç: http://cerap.cat/joc/

I durant tot el mes es podrà visitar l’exposició ‘Aprenent de la mà d’en Jobacasen’. una mostra fruit de la col·laboració de l’artista riudomenc i els alumnes de P5 de l’Escola Cavaller Arnau.

Redacció

 

L’impacte de la Covid al teixit comercial, objecte d’estudi de l’alumnat de l’Institut Joan Guinjoan de Riudoms

L’estudi conclou que els comerços de Riudoms s’han vist poc afectats per l’impacte econòmic de la crisi de la Covid-19.  Foto: Ajuntament

L’alumnat de primer curs del CFGM d’Activitats Comercials de l’Institut Joan Guinjoan i Gispert de Riudoms ha entregat a l’alcalde, Sergi Pedret, l’estudi d’investigació comercial que ha dut a terme durant els mesos de febrer i març d’aquest 2021 sobre els comerços detallistes locals amb l’objectiu d’esbrinar com ha impactat la crisi sanitària de la Covid-19 en l’economia del municipi. La investigació s’ha fet mitjançant estudis descriptius basats en enquestes personals a 38 establiments comercials detallistes de Riudoms. L’anàlisi dels resultats obtinguts ha permès concloure que els comerciants del municipi no tenen la percepció que les mesures restrictives (a la mobilitat, hostaleria i obertura de comerços no essencials) els hagin afectat significativament, de fet puntuen aquesta afectació amb una mitja de 2,35 sobre 10. Les dades mostren que el 24% dels establiments han vist reduïts els seus ingressos, davant un 28% que han vist com aquests han augmentat.

L’estudi també conclou que, tot i aquesta poca afectació de la crisi econòmica, els comerços de Riudoms miren el futur amb possibles canvis en els seus models de negoci com per exemple la necessitat de potenciar la venda a través de plataformes digitals. I és per això que la mesura de suport més valorada que ofereixen les administracions és la formació en venda en línia (una puntuació de 8,2 sobre 10).

Alhora també aposten per augmentar les promocions, claus en la fidelització i captació de clients. L’objectiu d’aquest estudi, a més de l’aprenentatge del jovent, és el de col·laborar amb el comerç local. Per aquest motiu, els resultats d’aquesta investigació s’han lliurat a l’Ajuntament de Riudoms, per proporcionar dades objectives que puguin facilitar la seva tasca de gestió.

La col·laboració del centre educatiu amb l’Ajuntament és contínua

L’estudi que ha realitzat l’alumnat del cicle formatiu d’Activitats Comercials és una mostra més de la col·laboració contínua que hi ha entre l’Institut Joan Guinjoan i l’Ajuntament de Riudoms. Des de la implantació d’aquests estudis al centre, el consistori acull cada curs un estudiant en pràctiques en la modalitat dual que ofereix el cicle per tal d’afavorir la inserció laboral en el futur.

En paral·lel, també es dona suport a altres iniciatives educatives com l’Aula Oberta per a l’alumnat de 4rt d’ESO, acollint-lo en diversos serveis de l’Ajuntament com la Brigada Municipal o la Llar d’Infants, entre d’altres.

Redacció

 

Detenen a Riudoms dos homes i desmantellen una plantació de marihuana

A l’interior d’una masia es van localitzar 1.044 plantes marihuana i 60 quilos de cabdells. Foto: Mossos

Agents dels Mossos d’Esquadra de la Unitat de la Unitat de Seguretat Ciutadana de la comissaria del Baix Camp juntament amb agents de la Guàrdia Municipal de Riudoms han detingut entre ahir i avui dos homes de 31 i 40 anys, de nacionalitat marroquina i veïns de les Borges del Camp i Reus, com a presumptes autors d’un delicte contra la salut pública.

L’actuació policial va tenir lloc ahir, pels volts de les 15 hores, després de rebre informació sobre una possible plantació de marihuana en una masia ubicada en una parcel·la de la urbanització Les Parades, entre la riera d’Alforja i la carretera T-310 a Riudoms. Agents d’ambdós cossos policials van establir un equip conjunt i, en arribar al lloc, un home els va permetre accedir a l’interior i va confessar que juntament amb un altre home cultivaven marihuana.

En quatre magatzems preparats per al cultiu i assecatge es van localitzar 1.044 plantes en diferents etapes de creixement i 60 quilos de cabdells, així com aparells, estris i productes fitosanitaris per afavorir la seva producció.

El primer detingut va quedar en llibertat ahir, unes hores després de la seva detenció, amb l’obligació de presentar-se davant l’autoritat judicial quan sigui requerit, mentre que el segon, detingut avui a les 11.30 hores, passarà durant les properes hores a disposició del jutjat d’instrucció en funcions de guàrdia de Reus.

Redacció

 

Junts haurà d’escollir dos consellers nacionals al Baix Camp entre Cruset, Riba i Vilella

D’esquerra a dreta: Josep Maria Riba; Josep Maria Cruset i Montse Vilella. Fotos:Cedides

Amb l’objectiu de seguir desplegant  l’estructura del partit, els afiliats del Baix Camp del partit de Carles Puigdemont escolliran les dues persones que els representaran al Consell Nacional de Junts per Catalunya..

La campanya ha comptat amb més de 40 assemblees territorials arreu del país per donar veu als diferents candidats que representaran al territori al Consell Nacional. En el cas del Baix Camp, els tres aspirants a Consellers Nacionals són Josep Maria Cruset per Riudoms, Josep Maria Riba per Cambrils i Montse Vilella per Reus.

Tots tres candidats van exposar ahir dijous el seu projecte als aficiliats de la comarca en una assemblea telemàtica, i avui divendres comença el període de votacions, també de manera telemàtica.

La proclamació de resultats  es farà el diumenge 30 de maig, a partir de les 20h.

Amb voluntat complir les normatives internes, aquestes eleccions comptaran amb la perspectiva de gènere, i que es garantirà de manera informàtica, havent de votar homes i dones en aquelles comarques en què s’hagi d’emetre més d’un vot.

Redacció

 

L’Ajuntament de Riudoms s’afegeix a la campanya de Sobirania fiscal que impulsa l’ANC

El plenari de l’Ajuntament de Riudoms, ha aprovat aquest dijous 20 de maig una moció impulsada per Riudoms per la Independència-ANC, amb col·laboració del Consell Local per la República i el col·lectiu d’Avis i Àvies per la llibertat on s’explicita la «voluntat de l’Ajuntament d’exercir la seva sobirania fiscal i iniciar els mecanismes necessaris per tal de procedir al pagament de l’impost sobre la renda de les persones físiques a l’Agència  Tributària de Catalunya (ATC)». La moció ha estat aprovada per 12 dels 13 regidors (Junts, ERC i CUP).

Així doncs, l’Ajuntament de Riudoms es converteix en un municipi que farà sobirania fiscal ingressant els impostos a l’Agència Tributària de Catalunya. D’aquesta manera, Riudoms s’uneix amb altres municipis com Vic, Girona, Falset, Valls, o Igualada, i pagarà els impostos a l’Agència Catalana.

L’Assemblea insta la resta de consistoris independentistes a exercir la seva sobirania i preparar la Generalitat per a una futura ruptura amb l’Estat espanyol.

La campanya “Jo pago a Catalunya”, pretén empènyer el Govern de la Generalitat a enfortir l’Agència Tributària de Catalunya, una eina d’estat indispensable, perquè gestioni un volum superior de recaptació i d’informació tributària. D’aquesta manera, l’Administració catalana estarà preparada per afrontar amb més garanties la culminació del procés d’independència quan arribi el moment.

Redacció

 

Riudoms crea una residència per a companyies d’arts escèniques

Un moment de la presentació de Clownic i de la nova proposta cultural de Riudoms. Foto: Tots21

L’Ajuntament de Riudoms ha fet un salt endavant en l’estratègia cultural municipal amb la creació d’una residència per a companyies d’arts escèniques tarragonines i catalanes, que s’allotjaran al Casal Riudomenc per a elaborar les seves propostes que posteriorment s’estrenaran a la vila i iniciaran el seu circuit.

És una de les grans novetats del mandat anunciades per l’alcalde, Sergi Pedret, acompanyat del gestor cultural del consistori, Carles Gispert. Ho anunciava aquesta setmana junt a la primera companyia teatral que ha treballat la seva producció al Casal Riudomenc i l’estrenarà el 29 i 30 de maig, Clownic, sorgida del Tricicle. ‘Són moments difícils per a la cultura i les arts escèniques arrosseguen una època difícil que ja ve d’abans de la pandèmia’, ha destacat l’alcalde.

El moll de l’os de l’acció municipal és que ‘fins ara érem exhibidors de les diferents arts escèniques que hi ha i ara incorporarem una nova faceta fins a implicar-nos en la pròpia creació i difussió’. Riudoms oferirà a les companyies instal.lades al Casal una residència artística, ‘fent l’estrena de l’obra a Riudoms com a complement de la programació de teatre’.

A més hi haurà altres activitats, com el fet que els assajos seran oberts al públic, que podrà interactuar amb les companyies. Es buscarà que siguin els alumnes de l’institut els que hi participin, tot i que aquest cop i degut a la pandèmia, l’estrena de la peça de Clownic, que duu per títol ‘Hotel Flamingo’, no es podrà fer amb alumes. ‘Abans de posar en escena l’obra, es faran els assajos oberts per apropar el públic al món de les arts escèniques’, ha subratllat l’alcalde. ‘No és casual, sinó causal que ara tirem endavant aquest projecte -ha continuat dient-, la pandèmia ha reduït l’activitat al teatre i les converses mantingudes amb moltes companyies han propiciat aquest projecte. Hem volgut atendre les necessitats del sector’.

Així les coses, Riudoms, a través del Casal Riudomenc -de titularitat i gestió municipals- deixarà de ser només un proveïdor de serveis artístics i esdevindrà ‘un agent actiu de posicionament en el món de les arts escèniques’. Esdevindrà Riudoms, doncs, referent en les arts escèniques del territori. Les companyies que hi faran estada seran de les comarques de Tarragona, però també de Catalunya, com és el cas de Clownic. El gestor cultural, Carles Gispert, ha subratllat que el consistori oferirà l’equipament escènic, recursos materials i la possibilitat d’allotjament. El públic que asistirà als assajos oberts també serà el relacionai amb la producció escència, a més dels estudiants de l’institut.

De cara al futur es preveu que Riudoms d’adhereixi als circuits que promouen festivals al territori, esdevenint el teatre un recurs per a les companyies: ‘Serem clients i també col.laboradors en la fase de creció dels espectacles’, ha resumit Gispert. El temps de permanència a la residència estarà en funció de les necessitats de les companyies, i es combinarà i s’ajustarà amb el calendari de la programació escènica estable que ofereix el Casal Riudomenc al llarg de l’any. En el cas de Clownic hi hauran estat un mes.

Clownic, amb regust a Tricicle

La companyia que estrena la residència està formada per Gerard Domènech, Edu Méndez i Carles Bigorra. Van néixer al sí de Tricicle en 1998 i posteriorment es van independitzar. També són tres els seus personatges i basen els seus espectacles en una concatenació de gags sense deturador. ‘Es tracta de teatre gestual, d’humor, que recorda la sèrie Tres Estrelles, amb un ritme trepidant, on fem riure cada deu segons’, destacaven els seus components.

Jaume Garcia

 

 

La Guàrdia Municipal i els Mossos desmantellen una plantació de marihuana a Riudoms

Els agents van trobar una plantació de tipus ‘indoor’ amb 260 plantes de marihuana de grans dimensions i 1160 esqueixos de marihuana preparats per a ser replantats a l’interior. Foto: Cedida

Els agents de la Guàrdia Municipal, conjuntament amb el cos de Mossos d’Esquadra de Reus, van desmantellar el passat 1 d’abril una plantació de marihuana de tipus ‘indoor’ a Riudoms. La investigació va començar durant el mes de març quan la Guàrdia Municipal va detectar una finca del terme municipal, concretament a la partida de les Planes del Roquís, on hi podria haver aquest tipus de cultiu.

Després de tenir coneixement d’aquest fet, els agents municipals van informar el cos de Mossos d’Esquadra que van localitzar la finca i van establir un dispositiu amb l’objectiu de verificar aquesta informació. En el moment dels fets, van observar com dues persones fugien d’un magatzem en veure la presència policial, deixant-ho tot obert i abandonant dos gossos a la finca.

A l’interior del magatzem, els agents hi van trobar una plantació de tipus ‘indoor’ amb 260 plantes de marihuana de grans dimensions i 1160 esqueixos de marihuana preparats per a ser replantats a l’interior. A més, hi havia diferents compartiments amb plantació de marihuana, per plantar i assecar el fruit, així com material i estris emprats per al seu cultiu. La Guàrdia Municipal va realitzar la custòdia dels animals abandonats, que no duien xip identificatiu, i els va lliurar a la protectora d’animals.

Posteriorment, els agents van aconseguir identificar les persones titulars de l’arrendament del magatzem, a les quals se’ls ha instruït diligències policials al Jutjat de Guàrdia de Reus per un presumpte delicte de tràfic de drogues. En aquests moments, el cos de Mossos d’Esquadra continua amb la investigació.

Redacció

 

Creen la Plataforma Territori Sostenible del Camp per reclamar ‘una transició energètica respectuosa i justa’

Els integrants han emès un comunicat en el qual no posen en dubte la necessitat d’impulsar les renovables però qüestionen «el com».

Diverses entitats, empreses i particulars del Camp de Tarragona s’han unit per crear la Plataforma Territori Sostenible del Camp. L’entitat s’ha creat per reclamar «una transició energètica respectuosa i justa» i expressar el seu posicionament en contra la massificació de projectes d’energies renovables previstos al territori i a favor que aquesta transició sigui «respectuosa amb l’entorn, la biodiversitat i les persones». Els integrants han emès un comunicat en el qual no posen en dubte la necessitat d’impulsar les renovables però qüestionen «el com».

«La planificació territorial és una eina bàsica per al futur, però si aquesta es du a terme precipitadament, irracionalment i sense comptar amb la població, perd el sentit», han expressat. Així, els objectius principals de la seva creació són «informar la població sobre la implementació, situació i impactes ambientals, socials i econòmics dels projectes energètics; mobilitzar la ciutadania per fer front a l’especulació del terreny, i incentivar i donar suport a un model de transició energètica respectuós amb el medi natural i les persones, que fomenti la participació ciutadana i que tingui en compte una sobirania energètica local».

La plataforma es presenta com a «transversal, aglutinadora i apolítica». «Tota entitat, particular i empresa que pugui aportar el seu gra de sorra hi és benvinguda», han afegit. Actualment està composada pels casals populars La Barraca (el Pla de Santa Maria), La Turba (Valls), La Bretxa (Alcover), La Raconera (la Selva del Camp), La Calderera (Riudoms), l’ateneu popular l’Empelt (Montblanc), la DO Tarragona, Els Amics dels Pagesos del Pla de Santa Maria, l’associació Terres del Gaià i el Centre d’Història Natural de la Conca de Barberà, així com particulars i empreses de la zona.

La primera activitat que duran a terme serà el proper diumenge 23 de maig amb una passejada per la Plana de Secà de l’Alt Camp.

ACN