La Festa Major de Riudoms creix amb la Nit del Cavall i nous balls tradicionals

Entitats i autoritats, amb l’imponent Cavall dels Nebot, presentant el programa de la Festa Major de Riudoms. Foto: DiariTots21

La Festa Major de Sant Jaume de Riudoms, la gran festa de l’estiu, presentarà novetats en els balls populars i tradicionals i en les activitats festives, com són l’estrena d’un grup de petitons, d’entre 3 i 5 anys d’edat, del Ball de Bastons del Cerap (Centre d’Estudis Arnau de Palomar), així com l’estrena del Ball de Panderos, de l’Associació de Tradicions Culturals de Riudoms. En aquest cas són nou les persones inscrites en un ball que se celebra per parelles, segons explicava a DiariTots21 el seu director i músic, Pau Melero. El Ball s’estrenarà el dia 26.

Aquest dimarts s’ha presentat a la plaça de l’Església de Riudoms els actes de la Festa Major amb una posada en escena diferent: han estat les entitats participants de la festa les protagonistes d’explicar al públic i a la premsa les activitats de què podrà gaudir la gent, junt a l’alcalde, Ricard Gili, i els regidors de Festes, Arnau Carbonell, i de Cultura, Jordi Gallisà.

Pau Melero, amb un vestit de la nova secció dels Panderos. Foto: DiariTots21

El Ball de Bastons, amb set anys d’història i responsable d’haver organitzat enguany la primera Trobada de Balls de Bastons, presentarà la categoria baby de l’entitat, formada per vuit nens i nenes. El Ball de Bastons té actualment tres categories per edats i ja es planteja ampliar-les, explicava la seva cap de colla, Berta Mora.

Justament destaca del programa com una altra gran novetat la Mostra de Danses del Seguici Festiu de Riudoms, que tindrà lloc el 26 de juliol a les 20 hores a la plaça de l’Església, amb l’actuació del Ball de Bastons del Cerap, Ball de Cercolets, Gitanes, Valencians, Patafut i Panderos. A continuació s’encetarà el correfoc infantil, que canvia de data, i posteriorment, l’Ulé Barraques, amb sis actuacions. Hi haurà vuit barraques per a vuit entitats i el recinte doblarà espai donades les cues que es van viure l’any passat.

La Nit del Cavall

Però anem a pams. La Festa Major arrencarà el 20 i acabarà el 28 de juliol. Per tant, amplia dies i esponjarà la vintena d’actes perquè les entitats puguin presentar-les en més bones condicions.

La principal novetat serà la Nit del Cavall, una iniciativa de l’Associació del Cavall dels Nebot, que obrirà les festes el dia 20 a la nit. Es tracta d’un espectacle nocturn on s’hi barrejarà cultura popular amb música electrònica amb els cornudellencs Bonkers. Hi prendran part elements festius tant de Riudoms com de fora del poble. Es pretén atreure el jovent al món del seguici festiu, subratllava Francesc Mestre, president de l’entitat.

Nova serà també una cercavila de grups de batucada, liderada pel grup riudomenc Riudrum’s. Tindrà lloc divendres, 27 de juliol, al migdia i hi prendran part grups del Baix Camp i del Priorat.

El programa s’ha presentat a la plaça de l’Església, davant el públic. Foto: DiariTots21

Altrament, durant tota la Festa Major, del 20 al 28 de juliol, es podrà participar en una versió riudomenca del conegut Joc de la Pastanaga, que durà el títol de ‘L’avellana assassina’. Caldrà baixar-se una aplicació adient per a participar-hi, ha detallat Arnau Carbonell. Se n’encarregarà de l’organització l’entitat l’Esplai.

El pregó, el llegirà l’actriu riudomenca Tuni Salvadó, coneguda especialment per haver participat al concurs ‘El llop’, de TV3, i membre també del col.lectiu Dramèdia Teatre, anunciava el regidor de Cultura. Serà el dia 24 a les 20 hores al Teatre Auditori del Casal Riudomenc. A continuació s’encendrà al tronada al Replà de l’església.

Serà també un moment esperat la celebració del correfoc de Festa Major, on hi prendran part la Colla de Diables de Riudoms i Lo Dràcom -la bèstia de foc creada fa un any-, així com altres colles properes o vingudes de Mallorca i el País Basc. Com a novetat i per donar més protagonisme a cada colla, els correfocs infantil i adults es faran en dies diferents.

Gili: ‘L’equip de Riudoms’

La participació de les entitats és l’eix de la Festa Major, destacava l’alcalde, Ricard Gili, a l’hora de situar el marc d’aquesta celebració: “Sou vosaltres l’equip de Riudoms, els que moveu Riudoms perquè si no hi fóssiu, Riudoms es mouria molt menys”. Gili ha subratllat que l’encadenament de festes, des de sant Joan, passant després per les festes dels Barris, Sant Jaume i la Fira de l’Avellana “demostren que som un poble viu perquè aquestes activitats són molt més que festes”.

Sant Jaume es planteja també per a totes les edats, incidia al seu torn el regidor de Festes. Així, el 25 de juliol tindrà lloc un Escape Room pels carrers de Riudoms, “una activitat per a tots, però especialment dirigida als joves”. El dia 27 s’oferirà una activitat per als més petits a la plaça de l’Om, un espectacle d’animació infantil amb el grup Can Cantem. I per als adults, el 25 de juliol s’organitzarà un concert tribut a Mecano, i el dia 27, el Ball de Festa Major, amb la presència de la prestigiosa Orquestra Saturno.

El CERAP de Riudoms convoca els Premis Arnau de Palomar 2024

Cartell dels premis d’enguany, que arriben a la trenta-quatrena edició. Foto: Cedida

El Centre d’Estudis Riudomencs Arnau de Palomar (CERAP) i l’Ajuntament de Riudoms convoquen la 34a edició dels Premis Arnau de Palomar en les modalitats de Recerca juvenil, Recull fotogràfic, Narrativa breu, Microrelats, Recull de poesia i Arts plàstiques.

La dotació econòmica conjunta dels premis és de 4.300 euros i el termini de presentació de les propostes acaba el 27 de setembre de 2024. Les bases es poden consultar a la web del CERAP: https://cerap.cat/bases-premis-arnau-de-palomar-2024/

Les modalitats que recullen els premis són:

-Recerca juvenil: premi dotat amb 300 euros i adreçat a joves que realitzin un treball o estudi de recerca amb Riudoms com a objecte d’estudi en qualsevol vessant o àmbit històric, econòmic, sociològic, cultural, etc.

-Narrativa breu: relat, conte, recull de relats o contes de ficció, amb temàtica lliure. Dotat amb 500 euros.

-Microrelats: premi dotat amb 500 euros. Els treballs que s’hi presentin han de tractar el tema SAFAREIG.

-Recull de poesia: de temàtica lliure, dotat amb 500 euros.

-Arts plàstiques, amb una dotació de 1.000 euros, proposa com a tema POLS.

-Recull fotogràfic, dotat amb 1.500 euros, que proposa com a tema ‘La pagesia a Riudoms al segle XXI (en contraposició a l’agricultura practicada al segle anterior)’.

 

La Casa Pairal de Gaudí a Riudoms ofereix visites guiades cada diumenge de juliol i agost

Exterior de la casa dels Gaudí a Riudoms. L’interior reprodueix l’espai familiar de l’arquitecte. Foto: Cedida

La Casa Pairal Gaudí de Riudoms es pot visitar qualsevol dia de l’any fent una reserva prèvia. Però, a més, aquest estiu estarà oberta i s’hi podran fer visites guiades tots els diumenges de juliol i agost al matí sense necessitat de fer una reserva amb antelació.

Les visites començaran aquest proper diumenge 7 de juliol i tindran una durada d’una hora. Cada diumenge s’oferiran dues sessions: a les 11 h i a les 12 h del matí. A més a més, coincidint amb el cap de setmana de la Fira de l’Avellana, l’activitat també s’oferirà el dissabte 10 d’agost, amb els mateixos horaris.

Com explica la regidora de Turisme, Anna Moragas, “la Casa Pairal és el principal patrimoni turístic de Riudoms. Per això hem de facilitar tant com sigui possible que tant els veïns del territori com les persones que ens vinguin a visitar ho puguin veure de primera mà”.

Com reservar una visita a la Casa Pairal d’Antoni Gaudí: A banda dels diumenges de juliol i agost, tal com ja s’ha apuntat anteriorment, hi ha la possibilitat de concertar visites guiades per qualsevol dia de l’any, amb un horari a convenir.

Per reservar una visita guiada, cal fer-ho des de la pàgina web www.riudomsturisme.cat. El nombre màxim d’assistents per aquestes visites és de 25 persones per grup.


Altres notícies:


Descobrir la força d’uns orígens

La Casa Pairal d’Antoni Gaudí es troba a la raval de Sant Francesc, número 14. Durant la visita s’hi pot descobrir la nissaga dels Gaudí a Riudoms i com els orígens rurals i l’entorn del poble van influir en l’obra de l’arquitecte.

La visita inclou el taller de caldereria i l’habitatge familiar de l’època, un audiovisual i una exposició permanent de plànols d’algunes de les obres d’Antoni Gaudí, obra de l’arquitecte Hiroya Tanaka. Actualment, la Casa Pairal d’Antoni Gaudí també acull una exposició de dibuixos originals de l’escultor Joan Matamala i Flotats, col·laborador de l’arquitecte i principal autor del grup escultòric de la façana del Naixement del Temple de la Sagrada Família.

 

L’empresa Solcam rep la certificació ISO 9001:2015 per a instal·lacions d’energies renovables

Pili Berenguer, responsable de Gestió de Qualitat de Solcam i Marc Segura, CEO de Solcam. Foto: Cedida

Solcam, líder al sector de les energies renovables amb seu a Riudoms, ha obtingut la certificació ISO 9001:2015, la qual reconeix la qualitat i eficàcia del seu sistema de gestió. Aquesta norma internacional especifica els requisits per a un sistema de gestió de la qualitat (SGC), publicada per la Organització Internacional de Normalització (ISO), essent la norma de gestió de qualitat que cerca millorar la confiança i satisfacció del client, la motivació i la implicació de l’alta direcció, des d’un enfocament basat en processos i la millora contínua.

Els beneficis d’obtenir la certificació ISO 9001:2015 són la millora de la satisfacció del client, ja que la certificació assegura que els productes i serveis oferts compleixen consistentment amb les expectatives i necessitats del client. També l’eficiència operativa, respecte a l’eficiència de processos interns, reduint costos per a l’empresa i, per tant, pel client i reduint també els temps d’aplicacions. Igualment, obliga a un millora continua, amb el compromís de Solcam per continuar perfeccionant els processos i serveis i així oferir solucions més innovadores i eficients.


Altres notícies:


En conjunt, es tracta d’una certificació que aporta confiança i credibilitat en el moment de complir amb els estàndards internacionals de qualitat. També marca un compliment regulatori, ajudant a l’empresa a assegurar-se que compleix les normatives legals i reglamentàries aplicables, així com un augment de la motivació dels empleats, ja que treballar en una organització estructurada i amb processos clars, els empleats es poden sentir més valorats i motivats.

És per això que obtenir la certificació ISO 9001:2015 millora la qualitat i serveis de l’empresa, optimitzant els processos interns, millorant la satisfacció del client. I així ho explica Pili Berenguer, responsable del sistema de gestió de Qualitat de Solcam: “Després de 21 anys dedicats a les energies renovables, superant les diverses crisis que han tocat a aquest sector, obtenir la certificació ISO 9001:2015 ha estat un procés llarg i complexe, però necessari per a enfortir la nostra estructura operativa i garantir que disposem d’una visió i acció basada en la qualitat. Aquesta certificació també ens impulsa a continuar millorant i reforça la nostra posició com a líders al sector de les energies renovables”.

 

Riudoms rep més de 500.000 € en subvencions per reduir les pèrdues d’aigua

Els responsables municipals, a la urbanització Molí d’en Marc, on cal canviar tota la xarxa de canonades. Foto: Cedida

L’Ajuntament de Riudoms acaba d’aconseguir dues subvencions que sumen 535.000 euros i que són les més altes dels últims 10 anys. Són fruit de les gestions iniciades ara fa gairebé un any, just a l’inici d’aquest mandat. Es destinaran a dos grans projectes.

La primera subvenció és de l’Agència Catalana de l’Aigua per millorar i renovar xarxes d’aigua. Des de l’Ajuntament de Riudoms s’hi va presentar un projecte per fer noves totes les canonades de la urbanització Molí d’en Marc, que sumen gairebé 4’5 quilòmetres i tenen prop de 50 anys d’antiguitat. Les obres començaran a finals d’aquest any i duraran uns vuit mesos. Serà el canvi de canonades d’aigua més gran que s’ha fet mai a Riudoms d’un sol cop.

Els tècnics de l’Ajuntament consideren que més d’un 25% de l’aigua que passa per les canonades del Molí d’en Marc s’acaba perdent. De fet, segons els càlculs, això són 39.000 metres cúbics perduts cada any. Amb això es podrien omplir 56 piscines com la municipal de Riudoms. Aquesta aigua té un cost d’uns 40.000 euros anuals, que ara s’estalviaran.


Altres notícies:


La segona subvenció és del departament d’Acció Climàtica per fer accions per lluitar contra el canvi climàtic. L’Ajuntament de Riudoms hi va presentar unes obres de tres carrers que ja estaven en marxa i que es van acabar a finals de l’any passat: muralla de la Font Nova, raval de Sant Francesc i travessia Maragall. Aquests tres carrers s’han fet nous i s’hi ha canviat la xarxa d’aigua. En aquest cas s’han aconseguit 235.000 euros per uns carrers que n’han costat 265.000. Això fa que gairebé tots els diners que hi havia reservats quedin lliures i es puguin utilitzar per altres projectes.

La subvenció de 300.000 euros per canviar les canonades d’aigua del Molí d’en Marc és la més alta que ha obtingut l’Ajuntament de Riudoms en els últims deu anys, mentre que la subvenció de 235.000 euros per pagar tres carrers reformats és la tercera més alta dels últims deu anys.

L’alcalde de Riudoms, Ricard Gili, destaca que “aquestes dues subvencions són fruit de l’esforç i la feina feta des de fa gairebé un any, que han acabat donant un molt bon resultat”. I afegeix que “l’objectiu és clar: davant l’actual context de sequera i sent conscients que l’aigua és un bé cada cop més escàs, cal tirar endavant projectes que permetin reduir el consum d’aigua. I això és el que estem fent a Riudoms, buscant i aconseguint recursos econòmics allí on faci falta”.

 

Òmnium i el Casal la Calderera de Riudoms acullen una formació sobre activisme juvenil

El taller està impulsat per l’Escola de formació Guillem Agulló i es farà al local de la Calderera. Foto: Cedida

Òmnium Cultural Baix Camp acull el cicle formatiu “Campanyes d’activisme: com arribar al gran públic”, impulsat per l’Escola de formació Guillem Agulló. La sessió, que tindrà lloc el 25 de maig al Casal la Calderera de Riudoms, forma part d’una programació d’activitats que es desplega en diferents localitats del territori i busca oferir al conjunt de la ciutadania formacions al voltant de l’antifeixisme, la llengua i la identitat nacional i la construcció de futurs possibles i habitables per a tothom.

El curs, que compta amb la col·laboració del Casal la Calderera i el CERAP de Riudoms, té com a objectiu aprofundir en els principis clau per crear campanyes de desobediència civil amb impacte. Anirà a càrrec de Sílvia Abadia, llicenciada en periodisme i coordinadora de l’equip de comunicació del Sindicat de Llogateres des del 2019.

Les inscripcions són gratuïtes i es poden fer a través de la web de l’Escola (www.escolaguillemagullo.cat)

 

Riudoms ofereix visites gratuïtes a la Casa Pairal d’Antoni Gaudí en la Nit dels Museus

Després de les visites es farà una conferència sobre com el paisatge de la serra de l’Argentera va inspirar Gaudí. Foto: Cedida

La Nit dels Museus 2024 arriba aquest dissabte 18 de maig. Com cada any, els museus de Catalunya obriran les portes durant la tarda i la nit i oferiran activitats gratuïtes per fomentar la cultura i aconseguir que noves persones s’introdueixin a les institucions culturals. Riudoms se suma un any més a aquesta iniciativa obrint la Casa Pairal d’Antoni Gaudí, on s’hi oferiran dues visites guiades: una a les sis de la tarda i l’altra a les set.

Les visites a la casa de Gaudí seran gratuïtes i duraran aproximadament una hora. D’aquesta manera, s’obre una gran oportunitat perquè totes aquelles persones que encara no han pogut trepitjar la casa on va viure l’arquitecte, puguin captar l’ambient i la vida de l’arquitecte. Podran veure de primera mà les estances per on transitava Gaudí o el taller de caldereria de la seva família.

Per poder fer l’activitat amb comoditat, les places són limitades a 30 persones per sessió. I per participar-hi, caldrà inscriure’s-hi prèviament. Es pot trobar l’enllaç a www.riudoms.cat.


Altres notícies:


El mateix dissabte 18 de maig a la Casa Pairal d’Antoni Gaudí, una vegada acabades les visites, a les vuit del vespre, es farà la conferència “El lloc d’inspiració d’Antoni Gaudí a la serra de l’Argentera: entre l’arqueologia i la literatura”. Anirà a càrrec de l’arqueòloga Paula Santamaria i de Sònia Casas, autora de la novel·la “Retorn als orígens”, guanyadora del prestigiós premi Nèstor Luján de Novel·la Històrica 2023.

Durant la xerrada s’explicarà la recerca arqueològica que ha analitzat la influència de diversos paisatges del Camp de Tarragona en l’obra de Gaudí. I com aquesta recerca ha acabat sent la font d’inspiració d’una novel·la trepidant, que té en Gaudí, Eduard Toda i els paisatges de la serra de l’Argentera alguns dels seus protagonistes.

 

Vídeos i fotos: Riudoms, capital del ball de bastons

El Ball de Bastons de Riudoms, organitzadors de la I Trobada, a les escales de la plaça de l’església. Foto: DiariTots21

Riudoms s’ha convertit aquest diumenge d’olor intens a roses i aroma a tinta de llibres en la capital del món dels bastoners. Set colles vingudes del Baix Camp i del Tarragonès han protagonitzat una primera trobada de colles que ha estat coronada amb l’èxit i les ganes de tornar-ho a reprendre dintre de dos anys.

La colla de bastoners local, una secció de l’històric Centre d’Estudis Riudomencs Arnau de Palomar (Cerap), secció creada fa només set anys i que comanda Berta Mora com a cap de colla , ha viscut el seu bateig de foc organitzatiu amb un desplegament musical, coreogràfic i fins i tot sentimental que s’ha posat a la butxaca el nombrós públic que ha seguit el festival celebrat als carrers de la vila, especialment en el seu tram final, culminant la festa amb una ballada col.lectiva  celebrada a la plaça de l’església.


Altres notícies:


La cercavila de bastoners havia començat a la plaça de la Palmera, al costat de les escoles velles, amb una sortida de les set colles, on en punts concrets del recorregut s’aturaven per mostrar els seus balls i les seves habilitats usant els bastons i creant jocs de coreografia que fan tan clàssica l’expressió catalana que diu: ‘Això acabarà amb un ball de bastons’. El recorregut ha seguit pel carrer del Doctor Fleming, l’avinguda de Catalunya i l’avinguda Primer d’Octubre fins arribar a la plaça Arnau de Palomar i a la plaça de l’església de Sant Jaume, on s’han viscut els moments més esclatants.

La comitiva festiva era un homenatge també a la diversitat dels vestitst, tots acolorits i amb detalls com cintes per al pèl, bandes sobre el pit o cascavells als peus, uns colors que feien referència als municipis representats: Altafulla -amb una colla que suma 21 anys de trajectòria i on hi faltà la seva coalcaldessa, Alba Muntades-, l’Orfeó Reusenc, l’Esbart Dansaire Ramon Dolzina de Vila-seca, Salou, la Germandat de Santa Llúcia de Reus, La Selva del Camp, Cambrils i, tancant la rua, Riudoms.

 

La rua acabaria a la plaça de l’església, amb la imponent església de sant Jaume com a escenari de fons. Allí, cada colla mostrava els seus balls davant el nombrós públic reunit, i la festa acabaria amb una ballada conjunta en forma de cercle de tots els grups participants, una explosió final de companyonia i tradició popular. La secció infantil del Ball de Bastons de Riudoms trencaria el protocol tradicional oferint una inesperada peça de pop català.

 

D’esquerra a dreta, l’alcalde, el regidor de Cultura, la presidenta del Cerap i la cap de colla dels bastoners de Riudoms. Foto: DiariTots21

Tancarien els actes els parlaments de les autoritats: una joiosa Berta Mora recolliria un merescut ram de flors per part de la canalla de la seva pròpa colla, mentre la presidenta del Cerap, Agnès Olivé, que s’havia fet un fart de fer fotografies de tota la jornada, agrairia la tasca dels col.laboradors de la jornada. També intervindria el regidor de Cultura, Jordi Gallissà, mentre l’alcalde, Ricard Gili, anunciaria el que tothom esperava: la trobada de bastoners se celebrarà cada dos anys a Riudoms, alternant-se cada any amb la trobada de la colla Gegantera.

A continuació us oferim una galeria de fotos de la Trobada. Fotos: DiariTots21:

La colla d’Altafulla i a sota, l’alcaldessa, Alba Muntades, que ha deixat la gralla per sumar-se al ball

L’Orfeó Reusenc

La colla de Vila-seca

Els bastoners de Salou

La Germandat de Santa Llúcia de Reus

La Selva del Camp no ha faltat a la cita

La veterana colla cambrilenca, amb més de cent anys d’història

La colla riudomenca, davant l’església

Imatge de la ballada conjunta final

 

El CERAP de Riudoms organitza la seva 1a Trobada bastonera

Cartell de la trobada riudomenca del pròxim 21 d’abril. Foto: Cedida

El Ball de Bastons del Centre d’Estudis Riudomencs Arnau de Palomar (CERAP) ha volgut celebrar el setè aniversari de la seva fundació amb l’organització de la primera Trobada Bastonera del municipi.

La trobada tindrà lloc diumenge 21 d’abril, a partir de les 11.00, i el lloc de concentració serà la plaça de la Palmera de Riudoms. Des d’allí, les colles participants començaran una cercavila fins a la plaça de l’Església passant pel carrer del Doctor Fleming, l’avinguda de Catalunya i l’avinguda Primer d’Octubre fins arribar a la plaça Arnau de Palomar i a l’església de Sant Jaume.

Hi participaran els balls de bastons d’Altafulla, la Selva del Camp, l’Orfeó Reusenc, Cambrils, Salou, Esbart de Santa Llúcia de Reus i Vila-seca.

 

Adan Saez i Xocosave, padrins de mones per a infants hospitalitzats

El mestre pastisser, treballant en el taller de mones que ha organitzat. Foto: Cedida

En l’esperit de la Pasqua, Xocosave, la reconeguda pastisseria ubicada a Riudoms i Reus, s’ha unit a la causa de fer aquests dies més dolços per als nens hospitalitzats i les seves famílies. Amb un profund sentiment de solidaritat, l’establiment ha fet una generosa donació de mones i ha organitzat un taller especial en col·laboració amb dues destacades fundacions infantils.

És ben sabut que aquestes festes poden ser particularment difícils per als nens i les famílies que han de fer front a llargues estades hospitalàries a causa de les seves malalties. Barcelona un referent en els tractaments d’oncologia pediàtrica, acull moltes d’aquestes famílies que viatgen per rebre l’atenció necessària. Les demandes d’un diagnòstic i les complicacions logístiques associades sovint suposen un repte econòmic per a moltes d’elles.

Amb aquesta comprensió en ment, Adan Saez pastisser de Xocosave, ha decidit mantenir viva la tradició de la Mona de Pasqua per als nens en aquestes circumstàncies, contribuint al seu benestar emocional durant aquest moment tan especial. La pastisseria ha fet una significativa donació de mones a La Casa Ronald McDonald de Barcelona, un refugi que ofereix suport a les famílies i els nens en tractament hospitalari des de l’any 2002.


Altres notícies:


A més, el passat dimarts 26 de març, Xocosave va organitzar un emocionant taller de mones de Pasqua a la Casa dels Xuklis, una institució vital per a les famílies que viatgen lluny de casa per rebre tractament mèdic. A través d’aquesta activitat, els nens van tenir l’oportunitat de viure la màgia d’aquets dies i de crear les seves pròpies mones i ous de xocolata, donant llibertat a la seva imaginació amb els temes de la temporada.

Aquesta iniciativa exemplifica el compromís constant de Xocosave amb les comunitats més necessitades. Altres iniciatives recents, com la seva participació al Concert Solidari de Carnaval a benefici de la Lliga contra el Càncer, demostren la dedicació de l’establiment a ajudar i donar suport a aquells que més ho necessiten.

 

‘Escric el teu nom’, nou llibre de Lluís Aragonès i Joana-Alba Cercós

Portada del llibre

Lluís Aragonès (Riudoms, 1961) i Joana-Alba Cercós (Lleida, 1972) presenten el seu nou llibre ‘Escric el teu nom’, d’Arola Editors. Emmarcat en el gènere de novel·la, el llibre explica una història que és una lectura-homenatge al poema ‘Llibertat’, de Paul Éluard. De fet, els títols i cadascun dels capítols contenen referències als versos d’Éluard.

A la vegada, la novel·la també vol ser un homenatge a les generacions que ens precedeixen, i a les persones que han lluitat i lluiten per la llibertat. ‘Escric el teu nom’ parla de passat, present i futur, en un cercle que abraça 50 anys, en un entorn que és proper als autors (Lleida, Riudoms i Barcelona). En concret, comprèn des de l’any 1967 (just abans del Maig del 68) fins a l’1 d’octubre de 2017.

Tot plegat ocorre des d’un moment precís i únic: la coneixença de la Mercè i el Gabriel en un trajecte en tren, un fet que demostra com un instant pot canviar tota una vida.

‘Escric el teu nom’ es presentarà en diversos indrets del territori català. El dia 14 de març es farà al Centre de Lectura de Reus, el divendres 22 de març al CERAP de Riudoms, el divendres 5 d’abril a l’Ateneu Popular de Ponent de Lleida, el dijous 11 d’abril al Centre Cultural de Cambrils i el dimarts 21 de maig a l‘Ateneu Barcelonès de Barcelona. També és previst que el llibre es presenti a Tarragona, en un lloc i dia que es concretarà properament.

Es tracta del segon llibre que escriuen conjuntament Lluís Aragonès i Joana-Alba Cercós, després de la publicació d”Escriu-me aviat’.

Sobre els autors

Joana-Alba Cercós, natural de Lleida, és llicenciada en Filologia catalana amb un màster en Literatura en l’Era Digital. Apassionada de la literatura, és una membre activa de diverses associacions com l’Ateneu Popular de Ponent o el Centre Comarcal Lleidatà, entre d’altres, on ha organitzat sessions literàries, grups de lectura i rutes guiades per difondre el plaer de llegir.

 

Gaudí i Riudoms, protagonistes d’una exposició a la Xina

Fotografies de Riudoms de l’exposició. Foto: Cedida

Cop d’efecte de Riudoms. La ciutat de Shenzhen, a la Xina, acull des de fa uns dies l’exposició ‘The sounds of Gaudí in Riudoms’, una mostra que gira al voltant de la relació de l’arquitecte amb els seus orígens i, molt especialment, amb Riudoms. Per això, el títol de l’exposició hi fa clara referència. L’exposició es recrea en l’entorn físic on Gaudí va viure en la seva infantesa i joventut i que, per tant, va inspirar-lo. Està instal·lada a la planta 49 de l’Sky Museum, un dels museus d’aquesta gran ciutat xinesa. Amb 17 milions d’habitants, Shenzhen és una de les ciutats més importants del país asiàtic i la capital tecnològica d’aquest país.

L’organització de l’exposició va a càrrec d’un promotor xinès i ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Riudoms i el suport de les autoritats xineses. El projecte s’ha treballat durant els darrers mesos i es podrà visitar fins al mes de maig. En aquest sentit, l’alcalde de Riudoms, Ricard Gili, ha destacat que “l’exposició ha estat possible gràcies als contactes que tenim en el món cultural, que ens han permès teixir una aliança a la Xina i tirar endavant aquesta projecte, que esperem que ens permeti obrir altres portes beneficioses pel nostre poble”.

Paret que recrea el paisatge del Baix Camp. Foto: Cedida

Riudoms i el seu entorn, a la Xina

Per ensenyar els orígens de Gaudí, l’exposició pivota al voltant de Riudoms i el seu entorn físic i natural més immediat. En aquest sentit, inclou tres grans elements:

Desenes de fotografies de Riudoms i el seu entorn, sobretot dels punts més representatius del poble i vinculats als orígens de Gaudí, com són la plaça de l’Església, la casa pairal de la seva família a Riudoms (actualment convertida en el museu ‘Casa Pairal Gaudí’) o el Mas de la Calderera. Així mateix, s’hi poden veure instantànies d’estil més evocador, amb elements naturals que van ser font d’inspiració gaudiniana.

Signatura de l’acord entre l’Ajuntament de Riudoms i la promotora xinesa. Foto: Cedida

Maquetes i elements de gran format inspirats en elements de la natura que envoltava Gaudí: cargols, arbres, plantes, etc. Hi destaca sobretot una paret de quaranta metres de llarg que representa la pedra del paisatge del Baix Camp.

Una sèrie d’escultures de gran format de l’artista Josep Cerdà que contenen sons de Riudoms. Estan fetes de manera que els visitants, apropant-hi la orella podran sentir els Armats de Riudoms durant la Setmana Santa, el so de dels correfocs de la Colla de Diables de Riudoms i altres sons de la natura, des de la riera de Maspujols fins al mar. Tots aquests sons els ha gravat l’artista Cerdà, que també és catedràtic de Belles Arts de la Universitat de Barcelona, i els ha integrat dins les escultures. Aquestes escultures s’incorporaran a l’exposició properament, ja que la mostra s’actualitzarà periòdicament.

Una exposició de gran format

L’exposició ocupa uns 2.000 metres quadrats. Més enllà dels elements citats anteriorment, també s’hi poden veure les típiques cadenes amb les quals Gaudí calculava les estructures dels seus edificis, i a més hi ha activitats didàctiques per ensenyar l’art de Gaudí als nens xinesos.

Col·laboració en altres àmbits

En paral·lel a l’exposició, l’Ajuntament de Riudoms està treballant altres vies de col·laboració amb la Xina vinculades amb els productes riudomencs, el turisme i la cultura. En aquest sentit, properament es preveu exportar un primer lot d’ampolles d’oli d’oliva de la Cooperativa Agrícola de Riudoms cap a la Xina.

 

Deu tapes per gaudi (r) del ‘tardeo’ a Riudoms

Participants de la Ruta de Tapes i autoritats, mostrants els productes. Foto: Tots21

Torna l’alegria gastronòmica a Riudoms amb la celebració de la 12 edició de les Tapes Gaudí, que tindran lloc en dos caps de setmana consecutius, aquest proper -de l’1 al 3 de març- i el següent, del 8 al 10. Seran 10 els establiments que oferiran el bo i millor del seu producte seleccionat per gaudir -mai millor dit ja que parlem de la Ruta de Tapes Gaudí Riudoms– del ‘tardeo’ riudomenc.

L’alcalde, Ricard Gili, ha destacat en la presentació feta al Casal Riudomenc que “la Ruta de Tapes serveix com un espai de trobada per reunir-te amb aquells amics o familiars que vols veure però que no sempre trobes el moment de fer-ho”. La Ruta “dóna vida als bars i restaurants, situant Riudoms com a pol d’atracció”.

La regidora de Promoció Econòmica, Imma Mestre, subratllava al seu torn que una de les novetats de l’edició d’enguany és que “les tapes tindran ritme. Volem que la ruta no vagi només de passejar i menjar sinó que oferim un al.licient extra perquè la gent surti de casa i tasti aquestes tapes fantàstiques que ens ofereixen els restaurants de Riudoms“. I és que la música hi tindrà un paper protagonista. Els dos dissabtes de la ruta hi haurà noves activitats.

Dissabte 2 de març: FESTA 80s. Es tracta d’una festa oberta a tothom perquè després de fer la ruta hi hagi un espai on allargar la nit. Començarà a les 23.30 h i es farà a l’Espai Jove (a la plaça de l’Església). La música anirà a càrrec de DJ OGualy i hi col·laborarà la Colla Gegantera.

Dissabte 9 de març: CERCAVILA. El grup Va de Vent passarà per tots els bars de la ruta i tocaran unes quantes cançons en cada establiment de 20 h a 23 h.

Els participants

Qui són els els establiments participants?. Són el Bar Atura’t, Braseria Sant Antoni, Cafeteria D’acord, Can Tendre, Hostal Perla, K l’Eva, La Confiteria, Om Tapes, Pizzeria Capricci i Sake Sushi. A cadascun d’aquests bars i restaurants s’hi podrà prendre la tapa i una beguda per 3,50 €.

Alfons Montalvo, de l’Aturat, presenta un empedrat. Foto: Tots21

Participants com l’Alfons Montalvo, que regenta l’Atura’t i que té una guanyada fama d’alta qualitat en els seus productes. L’Alfons presenta un empedrat, una ensaladilla de pop amb verdura, amb cogombre i maionesa de mostassa. Serà els divendres i dissabtes de 20 a 23 hores al carrer Sardana.

Cori Castro, l’OM Tapes, ofereix un Les Pulled Om. Foto: Tots21

O establiments com Om Tapes, del Gerard Francesc. La cambrera i cuinera Cori Castro comentava a TotsReus21 que presenten la tapa Les Pulled OM. “És una doble croqueta de pulled pork amb salsa maionesa i barbacoa, amb topping de ceba”. Deliciosa. Es podrà tastar de divendres a diumenge de 19 a 23 hores al carrer Antoni Gaudí.

Els premis

No hi ha Ruta sense premis. En aquesta edició n’hi haurà de diversos per als participants:

Sorteig 2.0: Cal seguir @tapesgaudi a Facebook o Instagram i penjar una foto amb el hashtag #tapesgaudi2024. Els qui ho facin entraran en el sorteig d’un val de 30€ per a consumir en un dels establiments participants a la ruta.

Premi Gaudí: Cada establiment participant sortejarà un premi entre les persones que hagin deixat un tiquet a la seva urna.

Premi Complet: Els qui tastin les 10 tapes guanyaran una ampolla d’oli de les oliveres dels espais públics municipals. Fins a esgotar existències. Per a acreditar-ho caldrà dipositar a qualsevol de les urnes dels establiments participants el fulletó amb totes les tapes degudament segellades.

Premi Estrella: Els qui tastin les 10 tapes també entraran al sorteig d’un val de 50€ per a consumir en un dels establiments participants a la ruta. Per a acreditar-ho caldrà dipositar a qualsevol de les urnes dels establiments participants el fulletó amb totes les tapes degudament segellades.

Els dies posteriors a la ruta també es premiarà a l’establiment que hagi rebut més vots a la tapa preferida.

Bon profit!

Jaume Garcia

 

Detinguts per robar material d’una plantació desmantellada de marihuana

Agents dels Mossos d’Esquadra de la comissaria de Reus, amb el suport d’agents de la Guàrdia Municipal de Riudoms, han detingut aquesta matinada nou homes d’edats compreses entre els 18 i els 44 anys, com a presumptes autors d’un delicte de robatori amb força.

Els fets se situen pels volts de la 1.50 hores d’aquest dilluns quan es va tenir coneixement que algú podria haver accedit a la nau de l’avinguda Reus de Riudoms, on durant el matí els mossos havien desmantellat una plantació de marihuana.

En arribar al lloc es va observar un vehicle estacionat i preparat per carregar ferralla, cablatge i altre material. En accedir a l’interior, conjuntament amb efectius de la Guàrdia Municipal, el agents van comprovar que algú havia forçat la porta principal amb una pota de cabra localitzada dins. Seguidament, van observar fins a nou persones que anaven amb passamuntanyes i llanternes. Tot i l’intent de fugida, se’ls va acabar detenint.

El cultiu de marihuana desmantellat ahir disposava de sofisticades instal·lacions dotades de tots els elements indispensables: focus, ventiladors, aire condicionat, tubs, filtres, etc. La ràpida actuació policial va permetre evitar que els lladres s’emportessin tot el material emmagatzemat durant la matinada.

Està previst que els detinguts, que acumulen més de quaranta antecedents policials, passin a disposició del jutjat d’instrucció en funcions de guàrdia de Reus les properes hores.

 

Riudoms pacifica l’avinguda Primer d’Octubre donant seguretat als vianants

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, acompanyat de l’alcalde de Riudoms, Ricard Gili, visitant les obres de pacificació fetes al municipi. Foto: Mar Rovira

L’Ajuntament de Riudoms ha iniciat una acció de pacificació d’una de les vies més concorregudes en trànsit i situada al voltant dels centres escolars del municipi per tal de disminuir la seva perillositat i atorgar seguretat als vinanats.

L’actuació, que ja es troba en el seu equador, s’està duent a terme a l’avinguda Primer d’Octubre amb un pressupost de 128.000 euros, que financia íntegrament el Servei Català de Trànsit.

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha visitat avui les obres acompanyat de l’alcalde de Riudoms, Ricard Gili, els regidors de l’equip de govern i del director del Servei Català de Trànsit (SCT), Ramon Lamiel, i ha anunciat que altres cinc municipis del Camp de Tarragona s’han acollit a aquesta mesura en aquesta primera convocatòria destinada a localitats de menys de 50.000 habitants. El tracta de Bellmunt del Priorat (149.000 euros), Vilanova de Prades (53.000 euros), Bràfim (49.900 euros), El Catllar (79.000 euros) i Torredembarra (150.000 euros). També ha fet pública una segona convocatòria que arribarà al juny i que ampliarà notablement la partida fins a arribar als 10 milions d’euros.

El gran aventatge d’aquest programa d’ajuts és que financien el cent per cent de l’obra i no obliguen als ajuntaments a haver d’aportar una part, com sol ser habitual.

L’alcalde de Riudoms, en un altre moment, junt al conseller d’Interior. Foto: Mar Rovira

L’alcalde de Riudoms ha celebrat l’obra i ha detallat que consisteix a fer 20 actuacions “en encreuaments i passos de vianants que utilitzen els vianants de Riudoms, en quatre carrers pròxims als centres educatius, al centre de primària Beat Bonaventura, a l’escola bressol municipal i a l’institut“. l’objectiu “és fer els trajectes dels vianants més segurs, especialment els dels infants i les seves famílies”.

Els treballs consisteixen en “ampliar voreres per protegir millor els vianants i que els vehicles que pugen aixequin el peu de l’accelerador i no corrin tant”. Una segona actuació és la d’eliminar barreres arquitectòniques en passos de vianants amb rebaixos de voreres i amb la instal.lació d’uns panots que acompanyen els invidents.

Finalment una tercer actuació consisteix a “guanyar visibilitat als passos de vianants, eliminant places d’aparcaments que són properes i d’aquesta manera tant els cotxes com els vianants gaudeixin de més visibilitat”. Es preveu acabar els treballs entre els mesos de febrer i març. Altrament, l’any passat van ser col.locats cinc radars pedagògics a les cinc entrades a Riudoms, també finançades per Trànsit. Tot plegat, l’aportació de Trànsit a Riudoms ha estat de 144.000 euros.

Gili ha “agraït” al SCT “que emprengui polítiques públiques que beneficien el ciutadà en el seu dia a dia, amb millores reals, millores per les criatures i les seves famílies”. No serà l’única actuació que s’hi farà, l’Ajuntament està preparant el projecte per actuar en una nova campanya d’Interior. Es tracta del carrer Baltasar de Toda i de Tàpies, que discorre al costat de l’institut. Aquestes noves d’ajudes estan previstes per al juny i condicionades a l’aprovació dels pressupostos, un fet clau que ha recalcat el conseller d’Interior.

Ampliació d’ajudes

Al seu torn, el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena ha anunciat justament la nova línia de subvencions per millorar la mobilitat segura i sostenible en municipis petits i mitjans, un acte que també ha servit per fer balanç de l’accidentalitat a les comarques del Camp de Tarragona.

Aquest nou programa dotat amb deu milions d’euros per promoure una mobilitat més segura i sostenible en l’àmbit urbà, amplia la línia de subvencions que el Servei de Català de Trànsit va atorgar a finals de 2022 amb la mateixa dotació econòmica i que ha beneficiat un total de 90 municipis d’arreu de Catalunya. Un d’aquests municipis és Riudoms.

Aquestes noves ajudes que es tramitaran al llarg d’aquest 2024 continuaran afavorint els municipis de menys de 50.000 habitants que desenvolupin actuacions vinculades a la mobilitat segura, sostenible i intel·ligent, impulsin la pacificació del trànsit i aconsegueixin una reducció de l’accidentalitat en l’entorn urbà. L’import màxim a atorgar a cada municipi serà de 150.000 euros i la subvenció serà del 100% de la quantitat sol·licitada i en forma de bestreta.

Reducció de la sinistralitat

Els accidents mortals al Camp de Tarragona s’han reduït un 20% aquest 2023. En la xarxa viària interurbana hi va haver 16 accidents que es van saldar amb 20 víctimes. Això, suposa dues persones mortes menys respecte el 2022.

El conseller d’Interior ha afirmat que els preocupa “que les xifres absolutes de morts de motoristes es mantinguin, tot i la disminució de la sinistralitat”. De les dades de morts per tipus de vehicle al Camp, predominen els turismes (11) i quant als col·lectius vulnerables el 2023 es van registrar 3 motoristes morts, 2 vianants i també va morir un ciclista a la xarxa viària del Camp de Tarragona. En aquest sentit, el 30% de les persones finades en aquesta vegueria van ser col·lectius fràgils, tot i que convé destacar que es van reduir el nombre de motoristes morts passant de 7 el 2022 a 3 el 2023, i també baixen el nombre de vianants finats, de 5 el 2022 a 2 el 2023.

Jaume Garcia

 

Mor un motorista de Vinyols en xocar contra un porc senglar

L’impacte contra un porc senglar ha provocat la mort d’un motorista a la TV-3141. Foto: ACN

Un motorista de 45 anys i veí de Vinyols i els Arcs ha mort en un xoc amb un porc senglar a la TV-3141, al terme municipal de Riudoms.

Els fets van tenir lloc dimecres a les 22.03 hores al punt quilomètric 3,4 de la via. Per causes que encara s’estan investigant, la víctima va col·lidir amb l’animal i, posteriorment, un turisme va xocar amb la moto.

Fruit del succés el conductor de la motocicleta va perdre la vida. Els dos ocupants del cotxe van resultar il·lesos. Arran de la incidència, que va tallar la via en tots dos sentits fins les 00.47 hores, es van activar set patrulles dels Mossos, dues dotacions dels Bombers i dues ambulàncies i el servei de suport psicològic del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM).

 

Descobert un tram de més de 8 metres de la muralla medieval de Riudoms

• Se n’ha localitzat un tram de més de vuit metres arran de la construcció d’una ca-sa al nucli antic. Foto: Ajuntament Riudoms

Per primera vegada s’ha localitzat un tram destacat de la muralla medieval de Riudoms, que té els seus orígens al segle XIV. En concret, se n’ha trobat un tram de 8,25 metres de llarg i 3,42 metres d’alçada, amb parts on es veu clarament la pedra i d’altres recobertes de calç i altres solucions constructives (maçoneria i tàpia). Així ho certifica la intervenció arqueològica i l’informe que n’ha fet el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Fins ara se sabia de l’existència de la muralla medieval de Riudoms gràcies a diversos estudis d’historiadors i també de petits fragments localitzats, però ara per primer cop se n’ha documentat un tram de dimensions considerables.

El tram descobert està situat al carrer Sant Jaume, dins al nucli antic. Als números 22-24 d’aquest carrer s’han enderrocat dues cases antigues per construir-hi un nou immoble, i això ha deixat a la vista un tram de la muralla medieval de Riudoms. Es pot veure al fons del solar, ja que en el seu moment la muralla era el marc que delimitava la construcció de cases i, a més, es va utilitzar com a paret mitgera entre la línia de cases construïda al carrer Sant Jaume i les cases construïdes al carrer de just al darrere, el Sant Pere.

A més, tal com constata l’informe de la Generalitat, s’ha detectat un espai d’uns 2 metres d’amplada que podria correspondre al pas de ronda de la muralla. És a dir, es tractaria de la part superior de la muralla per on es podia circular a peu.

La muralla quedarà a la vista dins la casa on s’ha localitzat

El tram de muralla localitzat quedarà integrat i a la vista dins la casa que s’està construint. Concretament, quedarà al fons de la planta baixa i es podrà veure des de l’entrada de la casa. Per tal que això sigui així, s’ha modificat el projecte inicial de construcció, que preveia dividir la planta baixa en diverses estances. Un cop descoberta la muralla, s’ha optat per deixar tota aquesta planta com un únic espai de grans dimensions. Quan s’hagi acabat la construcció de la casa, a finals del 2024, l’Ajuntament de Riudoms en coordinació amb els propietaris de l’immoble organitzarà diverses visites per tal d’ensenyar el tram de muralla descobert i explicar els orígens medievals del municipi.

En aquest sentit, és habitual trobar en moltes poblacions del Camp de Tarragona parts de muralles antigues formant part d’habitatges privats. Segurament, l’exemple proper més conegut és el de la muralla romana de Tarragona, que està incrustada dins de moltes cases.

L’Ajuntament de Riudoms treballa per la conservació del patrimoni

Els primers indicis de la descoberta d’aquest tram de la muralla medieval de Riudoms són de final de juny de 2023. Des d’aleshores, l’Ajuntament de Riudoms ha fet les reunions i gestions necessàries amb la propietat de l’immoble i amb la Generalitat per certificar-ne l’autenticitat i garantir-ne la conservació. L’alcalde de Riudoms, Ricard Gili, explica que “la conservació del patrimoni local és una prioritat, l’hem de conèixer, protegir i explicar. El patrimoni són les nostres arrels i un element essencial de la nostra projecció com a comunitat”.

La Generalitat ja n’ha certificat l’autenticitat. Foto: Ajuntament de Riudoms

A efectes pràctics, això és tradueix en dues línies de treball:

  • La primera: garantir una bona protecció normativa de la muralla de Riudoms per tal d’assegurar que futures noves troballes no puguin ser malmeses i que es conservin en bon estat. Aquesta catalogació ja s’està treballant internament a l’Ajuntament i també amb la Generalitat.
  • La segona: detectar i registrar nous trams de la muralla medieval, i si és possible deixar-ne algun de visible des del carrer. En aquest sentit, l’informe de la Generalitat assegura que és altament probable que existeixin altres trams de muralla conservats.

El regidor de Cultura de l’Ajuntament de Riudoms, Jordi Gallisà, afegeix que “des del consistori estem treballant en diversos fronts per fer aflorar i conservar patrimoni de Riudoms fins ara desconegut. La troballa de la muralla és un pas destacat en aquest camí. Per això, agraïm tant als propietaris de l’immoble on s’ha localitzat com a la Generalitat tota la predisposició i bona feina feta”. Precisament, des de la Generalitat, la directora dels Serveis Territorials de Cultura, Lurdes Malgrat, explica que “molt sovint els ajuntaments són els primers que detecten patrimoni valuós i els que ens posen en alerta. Per això treballem al seu costat per conservar i posar en valor tot aquest patrimoni, un element que ens defineix i ens explica com a comunitat”.

Origen i evolució de la muralla de Riudoms

L’origen de muralla de Riudoms cal emmarcar-lo l’any 1374, quan en plena guerra amb Castella, el rei Pere III el Cerimoniós va ordenar construir muralles als pobles o reparar les existents. Per això, trobem muralles similars a la de Riudoms en altres municipis del Camp de Tarragona com Valls, Constantí, Alcover, etc. Posteriorment, ja al segle XVI, el virrei de Catalunya va concedir a Riudoms el dret d’imposar un tribut sobre alguns articles de consum amb l’obligació de destinar-ne els beneficis a la reedificació de les muralles.

Segons investigacions dels historiadors Eugeni Perea i Jordi Morelló, la muralla de Riudoms tindria un perímetre de més de 900 metres, envoltava tot el nucli antic de Riudoms i també incorporava diverses torres de guaita. A mesura que van avançar els segles, el model de guerres va canviar i el nucli urbà de Riudoms es va expandir (segle XIX), la muralla i les torres de defensa es van anar enderrocant i els seus entorns es van urbanitzar.

 

Madrid destina 2,5 MEUR a la millora dels enllaços de Botarell, les Borges i Riudoms de l’N-420

El Ministeri de Transports destinarà 2,5 milions d’euros a les obres per reordenar les interseccions i millorar els accessos de Botarell, les Borges del Camp i Riudoms a la carretera N-420.

Els enllaços amb carreteres comarcals i locals (C-242z, TV-3101 i T-3136), entre els punts quilomètrics 865,1 i 868,9, obliguen a efectuar girs i incorporacions a l’esquerra.

A això, recorda el Ministeri, s’ha de sumar el fet que prop de 20.000 vehicles circulen diàriament de mitjana per aquest tram. Les obres suposaran construir una glorieta de connexió per a la C-424z i modificar les interseccions de la TV-3101 i T-3136 per impedir els girs a l’esquerra, així com millorar la incorporació i sortida des de l’N-420.

Segons el Ministeri, també es milloraran accessos directes a camins i propietats.

 

El millor fricandó es menja a Riudoms el 19 i 20 de gener

Les jornades se celebraran el 19 i 20 de gener. Foto: Cedida

La Secció de Gastronomia del Centre d’Estudis Riudomenc Arnau de Palomar (CERAP) i l’Ajuntament de Riudoms organitzen les III Jornades del fricandó de Riudoms, que tindran lloc els dies 19 i 20 de gener. El motiu de convocar aquestes jornades és el de donar rellevància a un plat que, l’any 2019, va ser escollit per votació popular com el més representatiu de Riudoms, segons l’enquesta que va promoure la Secció de Gastronomia del CERAP.

Les jornades començaran divendres 19 de gener, a les 20.00, amb un showcooking del cuiner riudomenc Sergi Margalef. L’acte es durà a terme a l’aula de cuina de les Escoles Velles de Riudoms i també es retransmetrà en directe pel canal Youtube del CERAP. Per poder assistir presencialment a l’acte caldrà reservar plaça al telèfon 977 768 060 o enviant un correu electrònic a cerap@cerap.cat abans del 18 de gener.

Dissabte 20 de gener, a les 12.00, tindrà lloc el Concurs de fricandó a la plaça de l’Església de Riudoms. Per participar-hi cal que les persones interessades s’hi inscriguin abans del 18 de gener, tot enviant un correu electrònic a cerap@cerap.cat o trucant al tel. 977 768 060. Els participants hauran de portar el plat o cassoleta de fricandó a les 12.00 del dia del concurs, amb una ració de quatre o cinc talls, juntament amb la recepta escrita. Es concediran tres premis (millor gust, originalitat i presentació).

 

Els emissaris dels Reis d’Orient instal·laran un Poblat Reial a Riudoms

Els Reis d’Orient a Riudoms. Foto: A. Mariné/Ajuntament de Riudoms

Un any més, les festes de Nadal de Riudoms venen carregades d’activitats. Aquest cap de setmana hi haurà un dels plats forts de la programació nadalenca, el Mercat de Nadal, que tindrà lloc aquest diumenge 17 de desembre durant tot el dia. A la plaça de l’Església hi seran presents un nombre important dels comerços de Riudoms però a més s’hi oferiran esdeveniments diversos com un taller floral de decoració, un especial nadalenc de l’Hora del Conte, un concert de nadales o un bingo solidari. Els beneficis de totes aquestes activitats es destinaran a La Marató de TV3.

Guanya una de les grans cistelles del comerç local

El passat 1 de desembre va arrencar la campanya de promoció del comerç local. Durant un mes, totes les persones que comprin als establiments participants a la iniciativa podran optar a guanyar una de les tres grans cistelles que se sortegen enguany. Per cada cinc euros de compra es rebrà una butlleta, que es pot dipositar a les urnes habilitades als comerços participants. El 31 de desembre al migdia se celebrarà el sorteig de les cistelles, que estan plenes de productes i vals de serveis de més de 50 establiments de Riudoms.

L’Home dels Nassos. Foto: A. Mariné/Ajuntament de Riudoms

Un Poblat Reial per als més petits

Els més petits esperen les festes de Nadal durant setmanes. I viuen amb SSMM Els Reis d’Orient els moments més il·lusionants. Enguany, per primera vegada, els Emissaris dels Reis instal·laran a l’entorn de la plaça de l’Om el seu Poblat Reial. En aquest punt els nens i nenes de Riudoms podran entregar-los les cartes i explicar-los com ha anat l’últim any. A més, els més petits podran visitar les dependències dels patges i veure com s’està preparant l’arribada de SSMM els Reis d’Orient. Uns Reis que arribaran puntualment el 5 de gener, carregats de regals, caramels i il·lusió per a tothom.

Més enllà del Poblat, serà un Nadal amb moltes activitats per als més joves. Per començar, els dies 21 i 22 de desembre s’oferiran uns matins de jocs i tallers infantils al Gimnàs de l’Escola Cavaller Arnau, amb l’objectiu de facilitar la conciliació familiar en unes dates on els nens i nenes ja han començat vacances però on els pares i mares encara treballen.

L’any 2023 acabarà amb la cercavila de l’Home dels Nassos i l’any 2024 donarà els primers passos amb el Parc de Nadal. Els dies 2 i 3 de gener a la tarda, hi haurà jocs, tallers, activitats, inflables, esports i atraccions per a infants i joves al Pavelló Municipal.

Imatge d’un dels actes del programa de Nadal. Foto: A. Mariné/Ajuntament de Riudoms

La música tindrà un paper protagonista

A més del concert de nadales del Mercat de Nadal, els alumnes de l’Escola Municipal de Música oferiran el seu repertori en altres ocasions. El 18 de desembre recorreran el centre del poble fent una cantada de nadales. I els dies 19 i 20 oferiran els tradicionals concerts de Nadal al Teatre Auditori Casal Riudomenc.

Altres activitats

En aquesta edició de les Festes de Nadal, els riudomencs podran tornar a gaudir, després de quatre anys, d’una nova representació dels Pastorets. Serà el 23 de desembre al Teatre Auditori Casal Riudomenc i la recaptació es destinarà també a La Marató.

I com en altres anys, hi tornarà a haver un concurs de pessebres amb les categories infantil, adult i d’aparadors.