TARRAGONA 21

Les piscines municipals dels pobles reobren al ‘ralentí’

El Marc desinfecta les soles de les sabatilles d’un jove a la piscina dels Pallaresos, avui. Foto: Tarragona21

L’1 de juliol ja ha arribat, era la data en què força municipis havien triat per reobrir el tan desitjat servei de piscines municipals, especialment al pobles d’interior on no hi ha platja, com Els Pallaresos, Riudoms, La Selva del Camp o Cornudella de Montsant.

I ho van fer al ‘ralentí’, amb poca afluència de gent, uns perquè encara no tota la població coneix que obrien ahir -altres estius ho feien abans, al voltant de la data de sant Joan-, sigui per problemes tècnics -com ha succeït a la piscina de Riudoms- o perquè tot s’ha desencadenat amb molta celeritat, donades les incerteses que provocava les mesures d’higiene obligatòries i els canvis en la mateixa. Des del consistori dels Pallaresos es considera que el novedós sistema telemàtic de fer-se soci ha endarrerit el procés.

A les 10 del mati d’aquest dimecres, puntual, obria la piscina municipal dels Pallaresos. No ha estat fins al tram final del mes quan el consistori ha decidit obrir-la, més que res perquè ho feien les de les poblacions veïnes i si decidia tancar-la, es podrien generar conflictes. Evitar-los és la principal tasca dels municipis, com evitar la vinguda massiva de gent de fora que busca piscines.

Als Pallaresos, el matí havia estat particularment tranquil. Al final del mateix, s’havien comptabilitzat 14 entrades. A la tarda, sobre dos quarts de sis, es comptaven 13 usuaris amb diverses famílies. El Rubén, socorrista del poble que fa quatre anys que treballa als estius a la piscina, s’encarregarà d’evitar que hi hagi barreja de gent a la zona de la gespa. Al seu costat, el Marc és el ‘controller’ oficial de la piscina: en un llistat anota el número del carnet dels socis que accedeixen a la piscina -només es pot fer com a soci-, els desinfecta la sola del calçat i ha de vigilar que aquests es netegin les mans amb un dispensador de gel hidroalcohòlic abans d’entrar, just al costat d’un torn que és el que verifica la seva identitat i el permet entrar. A cada banyista se li lliura un full amb la normativa.

El Rubén, el socorrista, amb el Marc. Foto: Tarragona21

També al costat mateix, la Clàudia suma el segon estiu com a encarregada del bar de la piscina, del ‘xiringuito’, com li diu ella. ‘L’estiu passat, venia més gent al matí, però també s’obria més tard. Quan la piscina s’omplia de valent era a les tardes de juliol i a la primera setmana d’agost, quan als Pallaresos se celebra la Festa Major’, recorda. Enguany, l’aforament està limitat a 75 persones.

La piscina dels Pallaresos només acollí dos banyistes la primera hora de la seva represa estival. I la primera a fer-ho és la Maria Claustre, que cada any no falla a fer-se un bany. És del poble i coneix perfectament les normes: ‘Vaig amb mascareta, respecto les distàncies, em rento les mans, no només a la piscina, sinó quan vaig a la platja’. Al seu costat, un noi de 16 anys acaba d’arribar i se sotmet al cerimonial de la desinfeció i identificació com a soci.

Maria Claustre ha estrenat la piscina dels Pallaresos. Foto: Tarragona21

Tota la zona de la gespa, que es coneix com la ‘platja’, està parcel.lada, marcada, definida en quadrícules de 16 metres quadrats i on no hi podran accedir més de quatre persones. A cosa d’un metre de distància al seu costat comencen les altres parcel.les. ‘Només les poden usar les persones que hagin vingut juntes, no es poden barrejar a la piscina’, diu Rubén, que ja veu que aquesta serà una de les tasques que haurà de controlar més en aquest any excepcional de pandèmia. La piscina ha fixat horari de mati i de tarda, amb tancament al migdia -una norma en moltes altres piscines aquest estiu-, per permetre la desinfecció a fons entre un torn i l’altre. El Marc haurà de fixar-se que mai se superi l’aforament de 75 persones.

Cornudella ha obert avui la seva piscina marcant les parcel.les. Foto: Cedida

Diferent és la situació a Riudoms, on la piscina havia d’obrir a les 11 del matí, però no ho va fer fins a les quatre de la tarda degut a un problema tècnic. L’espai el gestiona l’entitat privada Amics de Riudoms, que té dos nois/es disposats al lloc d’entrada, diferent del de sortida, però la gespa no està parcel.lada, com sí passa als Pallaresos i en moltes altres piscines. ‘La normativa no ho demana, només ho aconsella, però és que canvia cada dos per tres’, informa un dels ‘controllers’. Aquest ha estat un dels problemes que s’han trobat els ajuntamens, els canvis de criteri constants en les normes sanitàries. A Riudoms, la tarda ha estat més animada: a dos quarts de sis de la tarda hi havia unes 25 persones, lluny, però, d’omplir l’aforament màxim de 52.

En altres consistoris, les piscines ja es van obrir fa uns dies, com a Almoster, que ho feu el dia 26 de juny, i també està enregistrant poca afluència de públic, segons el seu alcalde, Àngel Xifré. Al Morell estan pendents de fixar data de l’apertura, mentre a Prades l’obriran el 4 d’agost, ha informat la seva alcaldessa, Lídia Bargas.

J. Garcia

 

‘Riudoms canta’ ofereix cinc concerts a la fresca amb aforament limitat

El Centre d’Estudis Riudomencs Arnau de Palomar (CERAP) organitza el cicle de concerts a la fresca «Riudoms canta». Són cinc concerts, que tindran lloc els dimarts a partir del 7 de juliol, a les 22.00, al terrat de l’entitat i que s’organitzaran amb aforament limitat a 60 persones per les restriccions imposades per la pandèmia de la covid-19.

Per tant, és indispensable reservar la localitat a cerap@cerap.cat o trucar al 977 768 060 de 17.00 a 20.00. Tots els concerts són amb taquilla inversa (bo d’ajut mínim de 5 €), excepte el de Feliu Ventura, per al qual cal pagar l’entrada de 12 € (socis del CERAP) i 15 € (no socis). Obligatori l’ús de la mascareta.

Programa:

7 de juliol: Calèndules
Maria Bertolín-Alba Sánchez-Joana Büchele-Guillem Lluís (Cor de cambra. BCN-Riudoms)

14 de juliol: The Suburb
Raül Bonilla & Co (Rock convers band. BCN-Riudoms)

21 de juliol: Duet Arsmusica 
Tànit Bono i David Molina (Estàndars americans, musicals, boleros. Riudoms)

28 de juliol: Feliu Ventura (Cançó d’autor. Xàtiva)

4 d’agost: Beiats
Eva Gran-Ester Prat-Olga Guilanyà-Marc Torres (Cançó d’ara i sempre en català. Cap Salou i Riudoms)

Redacció

 

Sis propostes del CERAP per al ‘Cinema a la fresca’ d’enguany

El CERAP organitza un any més el cicle ‘Cinema a la fresca’, que tindrà lloc  els dijous del mes de juliol i el primer dijous del mes d’agost al terrat de l’entitat. S’hi projectaran sis pel·lícules en versió original subtitulada. L’entrada és lliure i l’aforament serà limitat per les condicions de seguretat imposades per la pandèmia de la covid-19. Les projeccions, que començaran a les 22.00 h, seran les següents:

2 de  juliol: ‘Pride’

Regne Unit, 2014. 120 min. Direcció: Matthew Warchus.

Sinopsi: A l’estiu de l’any 1984, sent primera ministra Margaret Thatcher, el Sindicat Nacional de Miners (NUM) convoca una vaga. Durant la manifestació de l’Orgull Gai a Londres, un grup de lesbianes i gais es dedica a recaptar fons per ajudar a les famílies dels treballadors, però el sindicat no accepta els diners. El grup decideix llavors posar-se en contacte directe amb els miners i van a un petit poble de Gales. D’aquesta manera comença una curiosa història de dues comunitats totalment diferents que s’uneixen per una causa comuna.

9 de juliol: ‘Bar Bahar. Entre dos mons’

Israel, 2016. 96 min. Direcció: Maysaloun Hamoud.

Sinopsi: Tres dones palestines que viuen en un apartament de Tel Aviv intenten trobar un equilibri entre la tradició i la cultura moderna. Palestines amb passaport israelià, les tres han optat per viure una vida de llibertat a Tel Aviv, lluny dels seus llocs d’origen. Les tres busquen l’amor, però aviat se n’adonen que una relació escollida per elles no és quelcom fàcilment assolible.

16 de juliol: ‘Canino’

Grècia, 2009. 94 min. Direcció: Yorgos Lanthimos.

Sinopsi: Un matrimoni amb tres fills viu en una mansió als afores d’una ciutat. Els nens, que no mai han sortit de casa, són educats segons els mètodes que els seus pares consideren més apropiats i sense rebre cap influència de l’exterior. L’única persona que pot entrar a la casa és la Christine, guàrdia de seguretat a la fàbrica del pare. Un dia, la Christine porta un regal de l’exterior que provoca que aquest món paral·lel es comenci a ensorrar.

23 de juliol: ‘BlacKkKlansman’

EUA, 2018. 128 min. Direcció: Spike Lee.

Sinopsi: A principis dels anys setanta, una època de gran agitació social en la lluita pels drets civils com a teló de fons, Ron Stallworth es converteix en el primer agent negre del departament de policia de Colorado Springs. Stallworth és rebut amb escepticisme i hostilitat pels comandaments i alguns agents. Lluny de sentir-se intimidat, decideix dur a terme una missió molt perillosa: infiltrar-se en el grup local del Ku Klux Klan i ascendir en les seves files.

30 de juliol: ‘Viaje al cuarto de una madre’

Espanya, 2018. 91 min. Direcció: Celia Rico.

Sinopsi: La Leonor vol marxar de casa però no s’atreveix a dir-ho a la seva mare. L’Estrella no vol que marxi, però tampoc és capaç de retenir-la al seu costat. Mare i filla hauran d’afrontar aquesta nova etapa de la vida en la que el seu món en comú trontolla.

6 d’agost: ‘Sing Street’

Irlanda, 2016. 105 min. Direcció: John Carney.

Sinopsi: Al Dublín de 1980, la recessió econòmica fa que el Conor canviï la comoditat de l’escola privada per un centre públic on el clima és més tens. Trobarà un raig d’esperança en la misteriosa Raphina i, amb l’objectiu de conquerir-la, la convidarà a ser l’estrella dels videoclips del grup de rock que vol formar.

Redacció

 

La Casa Pairal d’Antoni Gaudí reobre a partir del 28 de juny

Per realitzar una visita, caldrà fer una reserva prèvia. Foto: Ajuntament

Aquest diumenge 28 de juny, la Casa Pairal d’Antoni Gaudí obrirà les seves portes al públic i tornarà a oferir visites guiades durant els mesos d’estiu amb totes les mesures de protecció necessàries per garantir una atenció segura a les persones visitants.

Visites de juny a setembre

Per aquest estiu, s’ha previst un total de 12 dies d’obertura en què s’oferiran visites guiades a les 11 h, a les 12 h i a les 13 h. Els dies són tots els diumenges de cada mes fins al 13 de setembre. El preu de la visita és de 5€ per persona i per a grups de més de deu persones serà de 3€. L’aforament màxim de l’edifici és de 45 persones.

Reserves telemàtiques

Per realitzar una visita, caldrà fer una reserva prèvia. Les reserves es podran fer per internet a la pàgina www.riudoms.cat/turisme o al correu promocio@riudoms.cat. Un espai on descobrir els orígens de Gaudí Les visites guiades a la Casa Pairal d’Antoni Gaudí permeten descobrir els orígens de l’arquitecte així com l’entorn urbà i natural que van inspirar la seva obra.

La visita, d’una durada aproximada de 60 minuts, inclou el taller de caldereria, de forja i l’habitatge familiar de l’època, un audiovisual i una exposició permanent de plànols a escala d’algunes de les obres d’Antoni Gaudí, obra de l’arquitecte Hiroya Tanaka.

Així mateix, es pot completar la visita a la Casa Pairal amb la Ruta Gaudí Riudoms. Un recorregut lliure, format per 12 panells informatius col·locats en diferents espais del nucli antic de Riudoms, que endinsa el visitant en els elements de l’entorn natural i de la infància de Gaudí. El recorregut s’inicia a la plaça de l’Arbre, un homenatge a Gaudí de l’arquitecte japonès Hiroya Tanaka, on es barregen elements dels jardins japonesos i de l’arquitectura gaudiniana.

Redacció

 

Cau un grup criminal dedicat al cultiu de marihuana amb cinc naus industrials a Tarragona

Els Mossos es disposen a esbotzar la porta d’una de les naus del grup criminal dedicat al cultiu intensiu de marihuana. Foto: Mossos

Els Mossos d’Esquadra han desarticulat un entramat criminal dedicat al cultiu massiu de marihuana en naus industrials i a la seva distribució internacional. L’operatiu s’ha desenvolupat en diverses fases i ha permès detenir 26 persones -set de les quals han ingressat a presó provisional- i el decomís de drogues per un valor superior al milió d’euros al mercat il·lícit. L’organització criminal disposava d’onze magatzems repartits per tot Catalunya destinats al cultiu intensiu de marihuana, cinc dels quals ubicats a Tarragona i la resta a Terrassa, Riudoms, Castellbell i el Vilar, Montcada i Reixac, Vic i Castellví de Rosanes. La investigació continua oberta i els Mossos no descarten noves detencions en els propers dies.

La darrera fase de l’operatiu –el dimarts 16 de juny- es va saldar amb la detenció de nou persones, que s’afegeixen als altres 17 arrestats des que es va iniciar la investigació al mes febrer. Als 26 arrestats de nacionalitat espanyola, albanesa, sèrbia i marroquina, se’ls considera presumptes autors dels delictes de pertinença a grup criminal, contra la salut pública i defraudació de fluid elèctric.

Inici de l’operació: al febrer a Castellví de Rosanes

La investigació es va iniciar durant la segona quinzena del mes de febrer, quan els Mossos van localitzar una plantació de marihuana en una nau industrial de Castellví de Rosanes. Fruit de les indagacions policials els investigadors van determinar que darrera els responsables de la plantació hi havia un complex entramat criminal que controlava moltes més plantacions de marihuana, ubicades en diferents municipis de la geografia catalana, per a la seva posterior distribució dins i fora de Catalunya.

El gruix de l’entramat estava format per persones de nacionalitat albanesa i d’altres zones del Balcans, tot i que també comptaven amb la col·laboració de persones de nacionalitat espanyola i marroquina. Tots amb diversos antecedents per delictes contra la salut pública en altres països europeus. Els agents van comprovar que els investigats havien llogat diverses naus i domicilis en diferents punts de Catalunya amb l’objectiu d’establir una xarxa de cooperació per al cultiu i la distribució de marihuana en gran quantitats.

Alt nivell de vida: 5.000 euros al mes pel lloguer de cases

En paral·lel, el investigadors van constatar que els integrants de l’organització duien un nivell de vida molt elevat, tot i que cap d’ells disposava de feina estable remunerada, com ho demostra el fet que paguessin fins a 5.000 euros al mes pel lloguer de cases d’alt estanding o per les naus industrials o la compra de rellotges d’alta gamma, alguns dels quals amb valor superior a 11.000 euros. L’organització comptava amb una estructura ben definida i amb una clara distribució de tasques de cadascun dels membres.

Un jugador professional de la segona divisió albanesa, entre els arrestats

Els responsables de l’organització, entre els quals hi havia un jugador de futbol professional d’un equip albanès de segona divisió, disposaven de diversos grups de persones encarregades de vigilar contínuament les naus industrials on hi tenien les plantacions. De vegades fins i tot els tancaven al seu interior, on vivien en condicions precàries. Els investigadors van constatar que per fer els enviaments de drogues fora de Catalunya l’organització feia servir camions de transports de mercaderies per eludir els controls i els tancaments de fronteres establerts amb motiu de la covid-19.

A més, tots el membres del grup per tal d’evitar l’acció policial sempre desplaçaven de matinada pel territori català, i canviaven contínuament de vehicles i de vies de comunicació. L’organització havia arribat a un elevat nivell d’especialització i tecnificació dels cultius de manera que podien desmantellar i reinstal·lar ràpidament tota una plantació de marihuana de més de 1.500 plantes si tenien sospites que la policia els vigilava. Tot i que disposaven de la infraestructura, la tecnificació i el coneixement per fer cultius encara més extensius preferien disposar de plantacions més reduïdes però molt repartides per tot el territori, amb l’objectiu de poder garantir sempre la continuïtat de la producció si algunes era intervinguda per la policia.

225 quilos de cabdells de marihuana i 5.600 plantes

El dimarts passat 16 de juny es va establir un operatiu policial, tutelat pel Jutjat d’Instrucció número 4 de Martorell, que va permetre detenir nou membres de l’organització i dur a terme set entrades i escorcolls a Vic, Castellví de Rosanes, Tarragona, Reus, el Masnou i Montcada i Reixac, cinc en naus industrials i dos en domicilis. L’operatiu policial, en les seves diverses fases, ha permès la intervenció de 225 quilos de cabdells de marihuana preparats per al seu consum, 5.600 plantes de marihuana en avançat estat de creixement i 1.000 esqueixos de marihuana.

El total de les substàncies intervingudes tindria un valor superior al milió d’euros al mercat il·lícit català, tot i que es podria triplicar el seu valor un cop fora de l’estat espanyol.

Redacció

 

Preocupació a pobles del Baix Camp per l’efecte que tindrà que Reus no obri les piscines d’estiu

Imatge de les piscines municipals de Reus. Foto: Ajuntament de Reus

Preocupació entre els municipis propers a Reus per la decisió del consistori de la capital del Baix Camp de no obrir les seves piscines municipals d’estiu, situades al parc dels Capellans, i que cada estiu són un atractiu tradicional a Reus. L’opció de Reus té conseqüències en aquests municipis, que temen veure incrementada l’afluència de reusencs a les seves piscines municipals.

Els consistoris ja tenien problemes abans que se sabés el cas de Reus per definir com obririen els recintes limitant l’aforament i gestionant el control sanitari per evitar la propagació de la pandèmia, i ara s’ha sumat el cas de Reus.

És l’efecte dominó temut per diferents municipis del Camp de Tarragona: que no obri la piscina del poble veí i que tu en rebis les conseqüències en uns moments de pandèmia. La gestió d’aquests recintes s’està convertint en un maldecap a molts pobles, tal com va avançar Tarragona21. 

Riudoms

L’alcalde de Riudoms, Sergi Pedret, reconeixia a Tarragona21: ‘És evident que la decisió -de Reus- ens afecta. Estem a una distància de 4,5 quilòmetres en línia recta i ho hem de tenir present’. L’Ajuntament està encaminant-se ‘a donar un servei municipal als ciutadans de Riudoms amb totes les condicions, d’aforament, de distàncies de seguretat, d’accés, amb una declaració responsable dels usuaris informant que no siguin factor de risc’. El consistori està estudiant si legalment pot obrir només per als veïns de Riudoms i socis de l’entitat que la gestiona. ‘No podem esdevenir una piscina comarcal’, recalca Pedret sobre el fet que Reus no obri les seves. ‘La decisió de Reus ens fa reflexionar. Hem de ser molt conscients que no podem absorbir aquesta població‘.

A Riudoms, la piscina és municipal, es troba al Parc dels Amics de Riudoms, però està gestionada pel col.lectiu Amics de Riudoms. Això fa que legalment sigui l’entitat qui pugui decidir sobre l’accés, fins i tot podria reservar el dret d’admissió. És ella qui fa el servei, des de contractar el socorrista, gestionar l’aforament, la neteja, els cursets de natació,…

La decisió final que es prengui sobre com s’obrirà haurà de ser consensuada entre l’Ajuntament i l’entitat. ‘En tot cas, la decisió s’anunciarà aquesta setmana’, informa l’alcalde. A part dels veïns del poble, també hi podran accedir els socis de l’entitat. L’alcalde assegura que si la gestió fos municipal, prohibir l’accés als veïns d’altres poblacions ‘seria il.legal’, tot i que subratlla que limitar l’accés ‘és totalment contrari als objectius de Riudoms d’atreure població, però hem d’entendre que és una situació excepcional derivada de la pandèmia’.

Obrir o no la piscina de Riudoms ‘era un dels grans dubtes que teníem’. Ara es farà amb les garanties sanitàries, des de control de la temperatura, a entrar amb calçat diferent, marcar les zones per distàncies, desinfecció, entre d’altres condicionants. En tot cas, sí que està clar que ‘Riudoms no es quedarà sense piscina aquest estiu’.

Almoster

A Almoster ja coneixen el públic de Reus. A part de ser un municipi on molts reusencs hi tenen la segona -o primera- residència, també era usada pels reusencs a l’estiu. Hi hagué casos en què l’Ajuntament hagué de contractar seguretat a l’entrada per evitar problemes. Castellvell és el municipi més proper a Reus, distant només dos quilòmetres i on molta gent fa la ruta a peu des de Reus. A Almoster, el seu alcalde, Àngel Xifré, afirma que ‘com a la resta de municipis’ també els preocupa el tancament de les piscines de Reus.

L’Ajuntament d’Almoster està treballant amb la idea de limitar els abonaments. El consistori busca la manera que només es pemeti l’entrada als veïns del poble, però amb l’afegit que ho puguin fer els residents d’estiu, és a dir, ‘els que passen l’estiu a Almoster’. El calendari s’endarrereix uns dies i obrirà el 26 en comptes de fer-ho el 15 de juny. Tancarà, com sempre, pels volts de la Diada de l’Onze de Setembre, concretament el dia 13. L’aforament quedarà limitat a 59 persones. ‘No s’entendria que bona part dels banyistes fossin de Reus i en canvi, els d’Almoster, que paguen els impostos amb els quals es fa el manteniment de la piscina, no ho poguessin fer’, diu Xifré. ‘Caldrà prendre mesures, tindrem el socorrista més una persona que faci el control d’accés, fixarem espais de quatre metres, un passadís de dos metres d’accés, etcètera’, recalca l’alcalde, que no culpa a l’Ajuntament de Reus per no haver-los avisat que no obririen: ‘Nosaltres tampoc els avisem. No tenen per què fer-ho’.

Riudecanyes

A Riudecanyes també hi ha preocupació. El seu alcalde, Ernest Roigé, destaca a Tarragona21 que el consistori ‘prendrà totes les mesures de seguretat, d’higiene, de desinfecció, de manteniment de les distàncies, de parcel.lació de l’espai, amb els vestidors tancats i modulant horaris per ajustar l’aforament, tancant una hora al migdia’. El cas de Reus ‘ens afecta per la proximitat que hi ha, que pot fer que la gent vingui a Riudecanyes’. Què faran al respecte? ‘Garantirem que la gent del poble, amb abonament, tinguin accés a la piscina. És possible que segons avanci la demanda ho haguem de regular per prioritzar. És un servei municipal pagat pels veïns i veïnes. Estem contents que vingui tothom, però estem en una situació excepcional’. Riudecanyes obrirà dilluns, 22 de juny.

Castellvell del Camp

A Castellvell del Camp, l’Ajuntament ha decidit limitar els abonaments a la meitat dels habituals. Seran 250 en comptes dels 500 de cada estiu, i amb preferència d’adquisicó per als veïns, que tenen fins al dia 23 per a fer-ho. Encabat s’obre el període per als foranis. A banda, es podrà adquirir una entrada per un dia de manera telemàtica o anant a l’Ajuntament. No hi haurà pagament en metàl.lic. Era un clàssic anys enrere pagar al bar de la piscina. L’any passat es feia en mà al vigilant.

L’alcalde, Josep Manuel Sabaté, afirma que aquest sistema evita ensurts amb la previsible arribada de molts reusencs. El consistori, a qui amb aquest sistema no preocupa l’arribada de gent de Reus, no ha volgut filtrar les entrades només a la gent del poble perquè té dubtes de si la mesura seria legal. Les piscines obriran el 27 de juny i tancaran el 12 de setembre, com en molts llocs, també una mica més tard de l’habitual.

Jaume Garcia

 

Riudoms reprendrà la campanya del comerç local ‘Rasca Premis’ del 15 al 30 de juny

La Regidoria de Promoció Econòmica, juntament amb la Taula de Comerç de Riudoms, tornarà a posar en marxa, a partir del dilluns 15 de juny, la campanya de dinamització del comerç local ‘Rasca Premis’ que va haver de suspendre, el passat mes de març, a causa de la crisi sanitària de la Covid-19. Fins al 30 de juny, els establiments adherits a la campanya lliuraran una butlleta ‘Rasca Premis’ a totes aquelles persones que facin una compra per un import superior a 10€ amb què podran obtenir vals de descompte per a properes compres i, fins i tot, premis directes materials tant de l’Ajuntament com dels comerços.

Els vals de descompte podran ser de 2€ i 5€ i es podran utilitzar, fins al 31 de juliol de 2020, a qualsevol dels comerços participants en la campanya. Aquelles persones que ja disposin de butlletes premiades, per haver fet les compres durant el mes de març, podran utilitzar-les des del 15 de juny fins al 31 de juliol de 2020.

La campanya compta amb la participació de 30 comerços locals En aquesta primera edició, s’han adherit a la campanya una trentena d’establiments comercials que ofereixen tot tipus de productes i serveis, des d’alimentació fins a complements i estètica, entre molts altres. Els comerços participants són: Agrobotiga de la Cooperativa Agrícola i Secció de Crèdit de Riudoms; Ametller Origen; Ca la Borrassa; Casa Gispert «Maña»; DMA Informàtica; Farmàcia Robusté Mateu; Ferreteria Armeria Fornell; Fisioteràpia Alba Font; Flors Natura; Forn Pastisseria Jansà; G.E.S. Instal·lacions; Granja Cafeteria K l’Eva; Institut de Bellesa Isabel; Koko Roba infantil; La Cometa; La Plaça; Parafarmàcia Mestre Anguera; Musté Perruqueria; Peixateria Pi; Pels Pèls Centre de Perruqueria i Bellesa; Perfumeria Musté; Perruqueria Agnès; Perruqueria Lina; Perruqueria Mariquites; Projectes Florals Riudoms; Queviures Ollé Jansà; Roba Laboral Genís; Sabateria Luna; Supermercat Esther; i Xocosave.

Ara més que mai, comerç local i de proximitat

La regidora de Promoció Econòmica, Inma Parra, assegura que «la represa de la campanya ‘Rasca Premis’ és fonamental per reactivar el comerç local i de proximitat i fomentar les compres en aquest tipus d’establiments tenint en compte les circumstàncies amb què es troba el sector comercial en aquests moments. La nostra prioritat és, ara més que mai, treballar intensament per impulsar el teixit comercial de Riudoms i fer que esdevingui un comerç de referència per als veïns i les veïnes del municipi».

Riudoms reobre les instal·lacions esportives municipals

L’Ajuntament de Riudoms ha reobert, a partir d’aquest dilluns 8 de juny, les instal·lacions esportives municipals en què es pot practicar esport a l’aire lliure de manera individual i sense contacte per garantir les mesures de seguretat i de prevenció.

Les pistes que s’han obert són l’exterior polivalent, les de pàdel, la de tennis, la d’atletisme i els camps de futbol. La pista interior del Pavelló Municipal seguirà tancada per tasques de manteniment.

L’horari d’obertura dels equipaments és de dilluns a divendres de les 9.00 h a les 13.00 h i de les 18.00 a les 23.00 h. Els dissabtes s’obriran de les 9.00 h a les 13.00 h.

Accés a les pistes amb cita prèvia

L’accés a les pistes esportives és exclusivament amb cita prèvia. Per fer ús de les pistes de tennis i pàdel, la reserva es pot fer per la plataforma en línia riudoms.apuntat.com i per telèfon al 682 495 180 o al 977 768 434. Per fer ús de les pistes d’atletisme, la polivalent exterior i els camps de futbol, s’ha de demanar cita prèvia només per telèfon.

Més informació sobre l’accés i les mesures de prevenció aquí.

Injecció d’1,5 MEUR per a la millora de l’estació de bombament de Riudoms

Imatge de la depuradora de Cambrils. Foto: Cedida

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i el Consell Comarcal del Baix Camp impulsen millores en el sanejament de les aigües residuals. Les dues administracions han signat un conveni, amb una vigència de quatre anys, per millorar l’estació de bombament de Riudoms, que impulsa les aigües residuals generades en aquest municipi cap a la depuradora de Cambrils. L’actuació, contemplada en el cicle de planificació vigent (2016-2021), preveu destinar més d‘1,5 MEUR, que seran aportats per l’ACA en dos anys. El Consell Comarcal, per la seva banda, serà l’encarregat d’executar les obres i d’aconseguir els terrenys, entre d’altres tràmits administratius.

El director de l’ACA, Lluís Ridao, i el president del Consell Comarcal del Baix Camp, Joaquim Calatayud, han signat digitalment un conveni per millorar la gestió i el tractament de les aigües residuals de la comarca. L’acord, que té una vigència de quatre anys, es concentra en les millores de l’estació de bombament de Riudoms, una actuació que està prevista en la planificació hidrològica vigent (2016-2021). Aquesta infraestructura s’encarrega d’impulsar les aigües residuals generades al municipi de Riudoms cap a la depuradora de Cambrils, on són tractades i aportades al mar.

L’acord defineix una inversió d’1,5 MEUR per dur a terme els treballs en dues anualitats (2020-2021), a càrrec de l’ACA, mentre que el Consell Comarcal del Baix Camp serà l’encarregat d’executar les obres, obtenir els terrenys necessaris i dur a terme la tramitació de tots els expedients requerits. Un cop l’actuació estigui enllestida i en servei, el Consell Comarcal assumirà la seva titularitat.

 

L’Ajuntament de Riudoms destina 16.000€ a la protecció dels comerços locals i de restauració

S’estan distribuint lots amb material de protecció a més de 130 establiments del municipi. Foto: Cedida

Des de l’inici de l’estat d’alarma a causa de la Covid-19, l’equip de govern ha tingut molt clara la prioritat de protegir la salut dels veïns i les veïnes de Riudoms.

Una de les accions que ha dut a terme el consistori, a través d’Alcaldia i de la Regidoria de Promoció Econòmica, ha estat la distribució de lots amb materials de protecció als comerços locals. Durant les primeres setmanes de l’estat d’alarma, aquests lots es van repartir als comerços de productes de primera necessitat que s’han mantingut oberts per oferir els serveis bàsics a la ciutadania i, aquesta última setmana, s’està fent entrega del mateix lot de protecció als comerços i serveis de bar i restauració que estan reprenent l’activitat.

Els lots distribuïts estan formats per mascaretes FFP2, mascaretes tèxtils, guants, gel desinfectant i bates. Segons l’alcalde Sergi Pedret, «l’objectiu principal d’aquesta distribució és una protecció doble. D’una banda, protegir els comerciants de cada establiment que estan diàriament en contacte amb la clientela i, de l’altra, aconseguir també la protecció de la població que acudeix a comprar a aquests comerços».

Així, l’Ajuntament de Riudoms ha destinat a aquesta acció prop de 16.000€ i haurà distribuït en total 1.450 mascaretes (650 FFP2), 6.500 parells de guants, 260 pots de gel desinfectant i 650 bates de visita a més de 130 establiments del municipi.

Actualment, la Regidoria de Promoció Econòmica està treballant noves propostes per a la reactivació i dinamització econòmica del teixit comercial i empresarial riudomenc amb l’objectiu de mitigar els efectes socioeconòmics que està provocant la crisi sanitària de la Covid-19.

 

L’Ajuntament de Riudoms posa mil mascaretes amb valor social a disposició dels veïns i veïnes

El lot va acompanyat d’una guardiola per tal de recollir donatius per cada mascareta que s’adquireixi i que es destinaran a famílies vulnerables de Riudoms . Foto: Cedida

L’Ajuntament ha posat a disposició de les dues farmàcies de Riudoms un lot de mil mascaretes quirúrgiques per a tots els veïns i les veïnes del municipi que les necessitin, atès que ja han repartit totes les mascaretes gratuïtes que el Departament de Salut els va fer arribar el passat
dilluns 20 d’abril.

Aquesta iniciativa té un valor social afegit perquè el lot de mascaretes, que l’Ajuntament ha entregat a cada farmàcia, va acompanyat d’una guardiola per tal de recollir donatius per cada mascareta que s’adquireixi i que es destinaran a famílies vulnerables de Riudoms a través de Càritas i els Serveis Socials de Riudoms.

Detenen a Riudoms un home denunciat onze vegades per no respectar el confinament

Els Mossos d’Esquadra han detingut a Riudoms un veí de 36 anys a qui els vigilants municipals havien denunciat fins a onze vegades per saltar-se el confinament. Segons informa la policia catalana, l’home sortia habitualment del seu domicili sense motiu justificat i feia cas omís dels avisos i advertències dels cossos de seguretat.

En poc més de dues setmanes, entre el 25 de març i l’11 d’abril, els vigilants de Riudoms l’havien denunciat onze vegades. El primer dia el van amonestar per partida doble i el dia 9 d’abril van aixecar-li fins a cinc actes durant el dia. Finalment, divendres passat al vespre els Mossos van arrestar l’home acusat dels suposats delictes de resistència i desobediència als agents de l’autoritat.

Rasca Premis, la nova campanya del comerç local de Riudoms

L’Ajuntament de Riudoms, a través de la Regidoria de Promoció Econòmica, i la Taula de Comerç de Riudoms engeguen, aquest mes de març, la campanya «Rasca Premis» per dinamitzar el comerç local i promocionar-ne les compres. La campanya s’iniciarà el dilluns 9 de març i finalitzarà el dissabte 28.

Durant tres setmanes, els establiments adherits a la campanya lliuraran una butlleta «Rasca Premis» a totes aquelles persones que facin una compra per un import superior a 10€ amb què podran obtenir vals de descompte per a properes compres i, fins i tot, premis directes materials tant de l’Ajuntament com dels comerços.

Els vals de descompte podran ser de 2€ i 5€ i es podran utilitzar, fins al 30 de juny de 2020, a qualsevol dels comerços participants en la campanya.

Els premis directes materials que es podran obtenir són, per part de l’Ajuntament, bosses de cotó i carretons d’anar a comprar amb la imatge identificativa del comerç de Riudoms; figures de goma per pintar del Cavall dels Germans Nebot; cadenats per a les bicicletes; i samarretes de la Festa Major de Sant Jaume. I per part dels comerços, cada un d’aquests repartirà tres premis.

Hi participen 30 establiments

En aquesta primera edició, s’han adherit a la campanya una trentena d’establiments comercials que ofereixen tot tipus de productes i serveis, des d’alimentació fins a complements i estètica, entre molts altres.

Els comerços participants són:

Agrobotiga de la Cooperativa Agrícola i Secció de Crèdit de Riudoms; Ametller Origen; Ca la Borrassa; Casa Gispert «Maña»; DMA Informàtica; Farmàcia Robusté Mateu; Ferreteria Armeria Fornell; Fisioteràpia Alba Font; Flors Natura; Forn Pastisseria Jansà; G.E.S. Instal·lacions; Granja
Cafeteria K l’Eva; Institut de Bellesa Isabel; Koko Roba infantil; La Cometa; La Plaça; Parafarmàcia Mestre Anguera; Musté Perruqueria; Peixateria Pi; Pels Pèls Centre de Perruqueria i Bellesa; Perfumeria Musté; Perruqueria Agnès; Perruqueria Lina; Perruqueria Mariquites; Projectes Florals Riudoms; Queviures Ollé Jansà; Roba Laboral Genís; Sabateria Luna; Supermercat Esther; i Xocosave.

Inma Parra, regidora de Promoció Econòmica, destaca que la campanya «Rasca Premis» «és una bona iniciativa per donar a conèixer el comerç local i dinamitzar la xarxa comercial de Riudoms».

Riudoms commemorarà el Dia Internacional de les Dones amb diverses activitats aquest cap de setmana

La lectura del manifest anirà a càrrec de l’Associació de dones «Bella
Llar»

La Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de Riudoms ha preparat, per aquest diumenge 8 de març, un seguit d’activitats i actes per commemorar el Dia Internacional de les Dones, amb la col·laboració d’entitats i associacions locals com són el col·lectiu Dones d’Aigua i l’Associació de dones «Bella Llar».

Els actes començaran a les 12.30 h amb un vermut musical jove a la plaça de l’Església. El mateix dia tindrà lloc l’acte central amb la lectura del manifest a càrrec de l’Associació de dones «Bella Llar», el col·lectiu Dones d’Aigua i les regidores de l’Ajuntament. Serà a les 13.30 h a la plaça de l’Església. Seguidament, hi haurà música en directe a càrrec de l’artista «La mona versiona».

Més actes per commemorar l’efemèride

La commemoració també es completarà amb dues activitats culturals més que es duran a terme el dissabte 7 de març. A les 12 del matí, la Biblioteca Antoni Gaudí ha preparat una sessió de L’hora del conte especial que anirà a càrrec del col·lectiu Dones d’Aigua i on s’explicarà el conte «Quan les nenes volen alt», una història de superació amb tres nenes com a protagonistes.

I, al vespre, el Teatre Auditori Casal Riudomenc acollirà l’obra «Ai cony! Un monòleg d’amor, humor i ovaris» interpretada per Eva Barceló. Un muntatge escènic, inclòs en el cicle Teatre d’Aprop, que pretén donar veu a les emocions, inquietuds i vivències de les dones del segle XXI. Per aquest espectacle, s’han esgotat totes les entrades.

 

Els Premis InJUè Emprèn Dipta fomenten l’esperit emprenedor dels més joves

Foto de família dels guardonats. Foto: Cedida

L’Institut Joan Guinjoan (Riudoms), l’Escola Santa Teresa de Jesús (Tarragona), l’Institut Jaume Huguet (Valls) i l’IES Jaume I (Salou) han estat els guanyadors de la primera edició d’aquest certamen impulsat per la Diputació de Tarragona amb la col·laboració de la Fundació Universitat Rovira i Virgili

Un total de 325 alumnes d’11 centres educatius d’arreu del Camp de Tarragona, Terres de l’Ebre i el Baix Penedès han participat en la primera edició dels Premis InJUè Emprèn Dipta.cat, impulsats per la Diputació de Tarragona conjuntament amb la Càtedra d’Emprenedoria de la Universitat Rovira i Virgili amb l’objectiu de fomentar l’esperit emprenedor entre l’alumnat d’ESO, Batxillerat, Cicles Formatius de Grau Mitjà i Cicles Formatius de Grau Superior. L’Auditori Diputació de Tarragona ha acollit l’acte que ha comptat amb la presència del diputat delegat d’Ocupació i Emprenedoria, Francesc Barbero, i el director de la Càtedra d’Emprenedoria de la URV, Xavier Càmara, que junt amb l’Adrià Garcés de Petits Enginyers ha encoratjat els assistents amb la xerrada ‘Totes i tots podem ser emprenedors i emprenedores’.

L’alumnat dels diferents centres, que ha rebut sessions formatives especialitzades de la mà de Petits Enginyers, ha treballat per presentar un total de 63 projectes. L’Institut Joan Guinjoan (Riudoms) ha estat el guanyador de la categoria ESO amb un projecte que desplaça les zones d’aparcament de primera línia de platja tot fomentant el transport públic. En la categoria Batxillerat, l’Escola Santa Teresa de Jesús (Tarragona) ha guanyat el premi amb el plantejament d’un llibre didàctic i una aplicació de mòbil amb jocs per motivar la neteja de platges i la cura del medi ambient. Els alumnes de l’Institut Jaume Huguet (Valls) han estat els guardonats en la categoria Cicle Formatiu de Grau Mitjà amb el projecte d’una cooperativa que fomenta els àpats de quilòmetre zero, l’activitat física i les noves tecnologies. En la categoria Cicle Formatiu de Grau Superior, l’alumnat de l’IES Jaume I (Salou) s’ha emportat el premi pel projecte d’una plataforma mòbil que posa en contacte propietaris d’horts amb persones que volen viure l’experiència de ser pagès.

Els quatre projectes guanyadors rebran un premi de 1.000€ que els centres educatius podran destinar a la realització d’activitats que fomentin l’emprenedoria, com visites a fires, xerrades divulgatives o cursos formatius. A més, també s’han lliurat quatre reconeixements, un per a cadascuna de les categories, a l’Institut Joan Guinjoan (Riudoms), l’Institut Baix Camp (Reus), l’Institut Jaume Huguet (Valls) i l’Institut de l’Ebre (Tortosa). Els alumnes guanyadors rebran assessorament tècnic durant un any per part de la Diputació de Tarragona i les entitats col·laboradores per tal de desenvolupar el projecte guanyador.

 

La Festa de Carnaval de Riudoms tindrà com a protagonista el «Far West»

Imatge de l’edició 2019. Foto: Cedida

La regidoria de Festes ha fet pública la programació de la festa de Carnaval de Riudoms d’enguany que tindrà lloc el cap de setmana del 20 al 23 de febrer. La temàtica d’aquesta edició és el «Far West«. La festa arrencarà el dijous 20 amb el tradicional berenar de coca amb xocolata als centres educatius de Riudoms.

L’endemà, a les 16.30 h, hi haurà l’espectacle infantil «La festa dels més tumàcats» i xocolatada per a tothom. A les 18.30 h, arribaran les reines del Carnaval acompanyades del seu seguici per prendre possessió del càrrec d’alcaldesses de l’Ajuntament postís; tot seguit, hi haurà un ressopó amb degustacions populars de Riudoms i música de llauna. Tots aquests actes tindran lloc a la plaça de l’Església. A la nit, l’Espai Jove serà l’escenari de la Festa Carnaval Jove amb DJ D’Barenys, DJ Banegas i DJ Aleix Ballesté.

El dissabte 22, la Biblioteca Antoni Gaudí oferirà un taller de barrets de Carnestoltes per als més petits. L’activitat serà a les 12 h a la sala infantil. La rua de Carnaval pels carrers de Riudoms se celebrarà el diumenge 23 a les 17 h. La cercavila sortirà des de la plaça de l’Església i anirà acompanyada del grup de percussió Riudrum’s fins a les instal·lacions del Pavelló Municipal d’Esports. A les 18 h, i al mateix lloc, es farà la desfilada de disfresses de totes les persones inscrites al Concurs de Disfresses 2020. A continuació, el grup Disco Pincky animarà la tarda amb música carnavalesca i coreografies. A les 19.30 h, hi haurà un
berenar per a les persones assistents i es lliuraran els premis del Concurs de Disfresses. El ball de casats i no casats amb l’Orquestra Swing Latino» posarà el punt final a l’edició d’enguany del Carnaval.

Actes amb motiu del Dia Internacional de les Dones

La programació de Carnaval també inclou els actes que se celebraran amb motiu del Dia
Internacional de les Dones, com són L’hora del conte a càrrec del Col·lectiu Dones d’Aigua, el

dissabte 7 de març a les 12 del matí a la Biblioteca Antoni Gaudí; i a les 8 del vespre, el Teatre Auditori Casal Riudomenc acollirà, en el marc del Cicle Teatre d’Aprop, l’obra «Ai cony! Un monòleg d’amor, humor i ovaris», un muntatge d’autor i de petit format que pretén donar veu a les emocions, inquietuds i vivències de les dones del segle XXI.

El diumenge 8 de març, a les 12.30 h, tindrà lloc un Vermut Jove amb música en viu a la plaça petita de l’Església.

 

Enxampen uns lladres a Riudoms amb 250 quilos de coure robat al maleter

Un agent de la Guàrdia Civil comprovant els rotlles de coure localitzats dins un maleter a Riudoms. Foto: Cedida per la Guàrdia Civil

La Guàrdia Civil ha detingut dos veïns de Reus de 18 i 19 anys per sostreure 250 quilos de coure d’una instal·lació de Mont-roig del Camp. Els agents els van enxampar dijous a la nit a Riudoms en el marc d’un control amb la Guàrdia Municipal d’aquest municipi del Baix Camp.

Els agents van sospitar d’un vehicle que feia maniobres dubitatives quan es va adonar de la presència policial. Un cop van donar l’alto al vehicle, van observar que els dos ocupants estaven molt nerviosos. Finalment, van localitzar dins el maleter diversos rotlles de coure amb un pes de 250 quilos. Els dos nois van quedar detinguts per un suposat delicte de robatori amb força. Van quedar en llibertat després de declarar a comissaria, a l’espera de la citació judicial.

 

Riudoms vol convertir-se en un municipi cardioprotegit

Els centres educatius del municipi ja han iniciat la formació en Suport Vital Bàsic. Foto: Cedida

L’Ajuntament de Riudoms, de la mà del Centre de Formació i Innovació en Simulació (CFIS) de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la URV, estan treballant conjuntament per tal que Riudoms pugui sol·licitar la certificació de municipi
cardioprotegit.

Per aconseguir aquesta denominació, que acredita el Consell Català de Ressuscitació (CCR), cal elaborar un Pla de Cardioprotecció Municipal. Aquest inclourà la dotació i distribució de desfibril·ladors (DEA) al municipi i els programes de formació reglada que cal realitzar a col·lectius d’interès sobre l’ús d’aquests aparells, així com les campanyes de sensibilització i informació a la ciutadania sobre com s’ha d’actuar en cas d’una emergència cardíaca. Properament, els ciutadans i les ciutadanes de Riudoms podran accedir a formacions en Suport Vital Bàsic i DEA subvencionades per la Diputació de Tarragona i el Consell Social de la URV.

Un dels pilars fonamentals per aconseguir la certificació recau en els centres educatius del municipi. A Riudoms, l’Escola Cavaller Arnau, l’Escola Beat Bonaventura i l’Institut Joan Guinjoan ja s’han iniciat en el Programa de formació curricular en Suport Vital del CCR-Departament d’Educació, dirigit a la sensibilització de l’alumnat. Per altra banda, l’equip educatiu de la Llar d’Infants ha realitzat recentment la formació de Suport Vital Bàsic i Primers Auxilis Pediàtrics impartida pel mateix CFIS.

 

En marxa les obres d’arranjament de la piscina municipal de Masriudoms

Els treballs tenen un import de 274.000 euros. Foto: Cedida

Aquest mes de gener han començat les obres d’arranjament de la piscina municipal de Masriudoms. Els treballs han de servir per solucionar les patologies constructives i la manca d’estanquitat, així com per adequar les instal·lacions i l’entorn del vas de la piscina.

Aquests són els objectius dels treballs que l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha adjudicat a l’empresa Obres i Contractes Penta SA per un import de 274.000 euros, aproximadament, i un termini d’execució de 8 mesos. La idea és que per Sant Joan els usuaris de la piscina municipal de Masriudoms puguin gaudir-ne ja de les millores, segons ha explicat l’alcalde, Alfons Garcia.

El projecte preveu la construcció d’un nou vas de piscina dins de l’actual, que se sustentarà mitjançant micropilots. El nou vas serà desbordant i disposarà d’una escala interior a l’aigua. Per millorar-ne l’accessibilitat, també s’habilitaran unes escales noves i una rampa adaptada per entrar al recinte.

El nou vas de piscina farà 19,40m de llarg i 9,40m d’ample; i tindrà una profunditat mínima d’aigua d’1,20m i una màxima de 2,00m.

 

La 22a Trobada de Sacaires, aquest diumenge a Riudoms

Imatge d’un sacaire a la trobada de Riudoms. Foto: Alba Mariné

Aquest diumenge 19 de gener, tindrà lloc la 22a Trobada de Sacaires, un punt de trobada d’intèrprets d’aquest instrument i de grups de música tradicional, que té lloc anualment a Riudoms.

La cercavila dels grups de sacaires, a les 10 del matí, pels carrers del nucli antic donarà el tret de sortida a la Trobada i, a dos quarts de dotze del matí, seguirà amb una exhibició musical a la plaça de l’Església. Al mateix lloc, i a les dotze del migdia, hi haurà la ballada de sardanes amb la Cobla
Reus Jove i la Colla sardanista Roses de Tardor.

A dos quarts de sis de la tarda, l’Església de Sant Jaume acollirà el concert de Juan Mari Beltran, una de les figures més importants de la música popular del País Basc i un gran intèrpret i promotor de l’instrument tradicional basc, la txalaparta, entre altres.

Un cap de setmana de Festa Major

La Trobada de Sacaires s’emmarca en els actes de la Festa Major de Sant Sebastià, que se celebrarà del 17 al 19 de gener amb una programació formada per una desena d’activitats. La Festa Major arrencarà amb el repic de campanes del divendres 17 de gener al migdia.

L’endemà, a les 8 de vespre, es farà el correfoc amb la participació de la Colla de Diablons de Riudoms, la Colla de Diables de Riudoms i les colles convidades, la Colla de Diablons i la Bèstia Dragonina dels Amics de la Colla Coca de Constantí. També es faran els Versots, una petita sàtira
de l’actualitat a càrrec de la Colla de Diables de Riudoms.

La nit del dissabte 18 de gener acabarà amb la Festa Jove amb DJ Ceba i PD Diables a l’Espai Jove, a partir de dos quarts de dotze. I el diumenge 19, al Teatre Auditori Casal Riudomenc, tindrà lloc l’espectacle «Bona gent» amb Quim Masferrer, a les 18.30 h. La Festa Major d’hivern finalitzarà, a les 8 del vespre, amb el ball de festa amb el Duo de Luxe a la Sala Multiús.

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies