.

Fotografies de Riudoms de l’exposició. Foto: Cedida

Cop d’efecte de Riudoms. La ciutat de Shenzhen, a la Xina, acull des de fa uns dies l’exposició ‘The sounds of Gaudí in Riudoms’, una mostra que gira al voltant de la relació de l’arquitecte amb els seus orígens i, molt especialment, amb Riudoms. Per això, el títol de l’exposició hi fa clara referència. L’exposició es recrea en l’entorn físic on Gaudí va viure en la seva infantesa i joventut i que, per tant, va inspirar-lo. Està instal·lada a la planta 49 de l’Sky Museum, un dels museus d’aquesta gran ciutat xinesa. Amb 17 milions d’habitants, Shenzhen és una de les ciutats més importants del país asiàtic i la capital tecnològica d’aquest país.

L’organització de l’exposició va a càrrec d’un promotor xinès i ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Riudoms i el suport de les autoritats xineses. El projecte s’ha treballat durant els darrers mesos i es podrà visitar fins al mes de maig. En aquest sentit, l’alcalde de Riudoms, Ricard Gili, ha destacat que “l’exposició ha estat possible gràcies als contactes que tenim en el món cultural, que ens han permès teixir una aliança a la Xina i tirar endavant aquesta projecte, que esperem que ens permeti obrir altres portes beneficioses pel nostre poble”.

Paret que recrea el paisatge del Baix Camp. Foto: Cedida

Riudoms i el seu entorn, a la Xina

Per ensenyar els orígens de Gaudí, l’exposició pivota al voltant de Riudoms i el seu entorn físic i natural més immediat. En aquest sentit, inclou tres grans elements:

Desenes de fotografies de Riudoms i el seu entorn, sobretot dels punts més representatius del poble i vinculats als orígens de Gaudí, com són la plaça de l’Església, la casa pairal de la seva família a Riudoms (actualment convertida en el museu ‘Casa Pairal Gaudí’) o el Mas de la Calderera. Així mateix, s’hi poden veure instantànies d’estil més evocador, amb elements naturals que van ser font d’inspiració gaudiniana.

Signatura de l’acord entre l’Ajuntament de Riudoms i la promotora xinesa. Foto: Cedida

Maquetes i elements de gran format inspirats en elements de la natura que envoltava Gaudí: cargols, arbres, plantes, etc. Hi destaca sobretot una paret de quaranta metres de llarg que representa la pedra del paisatge del Baix Camp.

Una sèrie d’escultures de gran format de l’artista Josep Cerdà que contenen sons de Riudoms. Estan fetes de manera que els visitants, apropant-hi la orella podran sentir els Armats de Riudoms durant la Setmana Santa, el so de dels correfocs de la Colla de Diables de Riudoms i altres sons de la natura, des de la riera de Maspujols fins al mar. Tots aquests sons els ha gravat l’artista Cerdà, que també és catedràtic de Belles Arts de la Universitat de Barcelona, i els ha integrat dins les escultures. Aquestes escultures s’incorporaran a l’exposició properament, ja que la mostra s’actualitzarà periòdicament.

Una exposició de gran format

L’exposició ocupa uns 2.000 metres quadrats. Més enllà dels elements citats anteriorment, també s’hi poden veure les típiques cadenes amb les quals Gaudí calculava les estructures dels seus edificis, i a més hi ha activitats didàctiques per ensenyar l’art de Gaudí als nens xinesos.

Col·laboració en altres àmbits

En paral·lel a l’exposició, l’Ajuntament de Riudoms està treballant altres vies de col·laboració amb la Xina vinculades amb els productes riudomencs, el turisme i la cultura. En aquest sentit, properament es preveu exportar un primer lot d’ampolles d’oli d’oliva de la Cooperativa Agrícola de Riudoms cap a la Xina.