.

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, acompanyat de l’alcalde de Riudoms, Ricard Gili, visitant les obres de pacificació fetes al municipi. Foto: Mar Rovira

L’Ajuntament de Riudoms ha iniciat una acció de pacificació d’una de les vies més concorregudes en trànsit i situada al voltant dels centres escolars del municipi per tal de disminuir la seva perillositat i atorgar seguretat als vinanats.

L’actuació, que ja es troba en el seu equador, s’està duent a terme a l’avinguda Primer d’Octubre amb un pressupost de 128.000 euros, que financia íntegrament el Servei Català de Trànsit.

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha visitat avui les obres acompanyat de l’alcalde de Riudoms, Ricard Gili, els regidors de l’equip de govern i del director del Servei Català de Trànsit (SCT), Ramon Lamiel, i ha anunciat que altres cinc municipis del Camp de Tarragona s’han acollit a aquesta mesura en aquesta primera convocatòria destinada a localitats de menys de 50.000 habitants. El tracta de Bellmunt del Priorat (149.000 euros), Vilanova de Prades (53.000 euros), Bràfim (49.900 euros), El Catllar (79.000 euros) i Torredembarra (150.000 euros). També ha fet pública una segona convocatòria que arribarà al juny i que ampliarà notablement la partida fins a arribar als 10 milions d’euros.

El gran aventatge d’aquest programa d’ajuts és que financien el cent per cent de l’obra i no obliguen als ajuntaments a haver d’aportar una part, com sol ser habitual.

L’alcalde de Riudoms, en un altre moment, junt al conseller d’Interior. Foto: Mar Rovira

L’alcalde de Riudoms ha celebrat l’obra i ha detallat que consisteix a fer 20 actuacions “en encreuaments i passos de vianants que utilitzen els vianants de Riudoms, en quatre carrers pròxims als centres educatius, al centre de primària Beat Bonaventura, a l’escola bressol municipal i a l’institut“. l’objectiu “és fer els trajectes dels vianants més segurs, especialment els dels infants i les seves famílies”.

Els treballs consisteixen en “ampliar voreres per protegir millor els vianants i que els vehicles que pugen aixequin el peu de l’accelerador i no corrin tant”. Una segona actuació és la d’eliminar barreres arquitectòniques en passos de vianants amb rebaixos de voreres i amb la instal.lació d’uns panots que acompanyen els invidents.

Finalment una tercer actuació consisteix a “guanyar visibilitat als passos de vianants, eliminant places d’aparcaments que són properes i d’aquesta manera tant els cotxes com els vianants gaudeixin de més visibilitat”. Es preveu acabar els treballs entre els mesos de febrer i març. Altrament, l’any passat van ser col.locats cinc radars pedagògics a les cinc entrades a Riudoms, també finançades per Trànsit. Tot plegat, l’aportació de Trànsit a Riudoms ha estat de 144.000 euros.

Gili ha “agraït” al SCT “que emprengui polítiques públiques que beneficien el ciutadà en el seu dia a dia, amb millores reals, millores per les criatures i les seves famílies”. No serà l’única actuació que s’hi farà, l’Ajuntament està preparant el projecte per actuar en una nova campanya d’Interior. Es tracta del carrer Baltasar de Toda i de Tàpies, que discorre al costat de l’institut. Aquestes noves d’ajudes estan previstes per al juny i condicionades a l’aprovació dels pressupostos, un fet clau que ha recalcat el conseller d’Interior.

Ampliació d’ajudes

Al seu torn, el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena ha anunciat justament la nova línia de subvencions per millorar la mobilitat segura i sostenible en municipis petits i mitjans, un acte que també ha servit per fer balanç de l’accidentalitat a les comarques del Camp de Tarragona.

Aquest nou programa dotat amb deu milions d’euros per promoure una mobilitat més segura i sostenible en l’àmbit urbà, amplia la línia de subvencions que el Servei de Català de Trànsit va atorgar a finals de 2022 amb la mateixa dotació econòmica i que ha beneficiat un total de 90 municipis d’arreu de Catalunya. Un d’aquests municipis és Riudoms.

Aquestes noves ajudes que es tramitaran al llarg d’aquest 2024 continuaran afavorint els municipis de menys de 50.000 habitants que desenvolupin actuacions vinculades a la mobilitat segura, sostenible i intel·ligent, impulsin la pacificació del trànsit i aconsegueixin una reducció de l’accidentalitat en l’entorn urbà. L’import màxim a atorgar a cada municipi serà de 150.000 euros i la subvenció serà del 100% de la quantitat sol·licitada i en forma de bestreta.

Reducció de la sinistralitat

Els accidents mortals al Camp de Tarragona s’han reduït un 20% aquest 2023. En la xarxa viària interurbana hi va haver 16 accidents que es van saldar amb 20 víctimes. Això, suposa dues persones mortes menys respecte el 2022.

El conseller d’Interior ha afirmat que els preocupa “que les xifres absolutes de morts de motoristes es mantinguin, tot i la disminució de la sinistralitat”. De les dades de morts per tipus de vehicle al Camp, predominen els turismes (11) i quant als col·lectius vulnerables el 2023 es van registrar 3 motoristes morts, 2 vianants i també va morir un ciclista a la xarxa viària del Camp de Tarragona. En aquest sentit, el 30% de les persones finades en aquesta vegueria van ser col·lectius fràgils, tot i que convé destacar que es van reduir el nombre de motoristes morts passant de 7 el 2022 a 3 el 2023, i també baixen el nombre de vianants finats, de 5 el 2022 a 2 el 2023.

Jaume Garcia

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */