TARRAGONA 21

Les Eres de Creixell acull les jornades d’educació vial a l’escola

Des d’avui dilluns 12 de novembre de 2018 i fins el proper dimecres tindran lloc a l’escola Les Eres de Creixell les jornades d’Educació Vial a l’Escola. Els alumnes de Primària, des de primer curs fins a sisé, practicaran la seguretat viària fent un circuit al pati de l’escola en què exerceixen de ciclistes i vianants. Avui han començat aquestes jornades els alumnes de quart de Primària.

L’activitat s’ha iniciat amb una classe teòrica sobre la circulació viària i els senyals de trànsit. Seguidament, els nens i nenes han participat en una activitat a través de la qual han posat en pràctica diferents normes i consells sobre la seguretat viària.

Així doncs, els nens i nenes han exercit de ciclistes i també de vianants, en un circuit que s’ha muntat al pati de l’escola, on han pogut posar en pràctica tot allò que havien estat treballant prèviament els alumnes per fomentar la conscienciació i el respecte sobre el món de la circulació. Han utilitzat les bicicletes i també els cascs i les armilles reflectants.

Es tracta d’una activitat que es realitza cada any a l’Escola Les Eres de Creixell i que està promoguda des del Consell Comarcal del Tarragonès i el Servei Català del Trànsit de la Generalitat de Catalunya.

Creixell destina 17.000 euros a millorar les zones verdes

L’import total de les obres de millora que es realitzaran en aquest pla és de 17.262,74€.

Ja han començat els treballs del pla de millora de les zones verdes del parc de la xicalla, del parc 1 d’octubre al carrer Vendrell i del carrer Illa Escorpios al Port Romà. La millora que s’introdueix en aquesta fase 1 del pla de millores de zones verdes de Creixell és la construcció del tancament perimetral de la zona infantil al carrer Vendrell, amb tanques de fusta.

D’acord amb l’ús social que està tenint degut al veinatge, la proximitat de les instal·lacions de la Llar d’infants i a la seva ubicació, li està fent falta per a la seguretat dels infants i consequent tranquilitat de les mares i pares, front a les possibles sortides indegudes a les calçades dels carrers Girona i Vendrell que li fan perímetre.

L’import total de les obres de millora que es realitzaran en aquest pla és de 17.262,74€ .

Tardor de contes a la Biblioteca Municipal del Creixell

‘Conten que els primers cristians… Fa 2018 anys, històries i creences anaven de bracet. Us convidem a conèixer-les’, continua aquest proper divendres 9 de novembre de 2018 a les 18:00h. a la biblioteca municipal de Creixell (Bibliocreixell).

Un dels programes que desenvolupa el Consell Comarcal del Tarragonès, des de fa anys, és el que apropa històries als nens i a les nenes, amb espectacles de formats ben diferents. Gràcies al patrocini de la Fundació Privada Mútua Catalana podem donar continuïtat a aquesta activitat, amb un nou cicle ‘Tardor de contes a les Biblioteques i Punts de lectura del Tarragonès’ amb la participació de les biblioteques del Catllar, Roda de Berà, els Pallaresos, la Nou de Gaià, Salomó, la Canonja, Creixell, Perafort, Vilallonga del Camp i Torredembarra.

La FPMC, durant aquest mes de novembre, té previst celebrar el 4t Congrés Internacional d’Arqueologia Clàssica i Món Antic, el tema central del qual serà ‘El Cristianisme en l’Antiguitat tardana. Noves perspectives’. Com venim fent cada dos anys quan es celebra el Congrés Internacional, hem volgut que l’eix temàtic de la tardor de contes sigui el mateix ‘Conten els primers cristians… Fa 2018 anys, històries i creences anaven de bracet’.

El cicle el faran tres contacontes: la Rat Cebrián, l’Agustí Farré i la Karme González, tenen una llarga trajectòria al món de les biblioteques, l’ensenyament i les arts escèniques, per tant, saben molt bé què es fa a les biblioteques i els continguts que poden agradar i enriquir als infants. Tots tres, des de la seva perspectiva i de la seva manera personal d’explicar contes, ens aproparan històries i emocions. La Rat ‘Al final de l’Imperi romà, quan era arriscat voler ser cristià’; l’Agus ‘Els primers cristians’ i  la Karme ‘Pedreta a pedreta s’explica una bona historieta’.

Llopart es presentarà per darrer cop a les municipals a Creixell i demana que el PDeCAT no perdi candidatures

Jordi Llopart, al seu despatx d’Alcadia, en una imatge de la setmana passada. Foto: Tarragona21

L’alcalde de Creixell, Jordi Llopart (PDeCAT), un dels homes forts del partit a la comarca, ha anunciat a través de Tarragona21 que es tornarà a presentar com a alcaldable en el que serà,  d’imposar-se, “el meu darrer mandat”. Llopart havia afirmat que al setembre o octubre prendria una decisió “un cop entenent per on podria anar el partit, de quina manera i com ens presentaríem sota el paraigües” del PDeCAT.

Tot i que es comptava que tornaria a repetir, Llopart ha esperat tot el que ha pogut la resolució del conflicte intern al PDeCAT per anunciar formalment la seva candidatura. El conflicte entre sector unilateral i sector moderat no tan sols no s’ha solucionat sinó que amenaça a anar a pitjor, però el calendari corre i ja tocava que es pronunciés. Llopart veu el projecte Crida Nacional, que promou Puigdemont, més en clau d’eleccions europees.

L’equip del PDeCAT de Creixell va enregistrar el passat mes de maig la marca Junts per Cat / Creixell, en previsió de com pogués acabar el conflicte al PDeCAT. En diversos municipis s’han creat marques locals com ha succeït a Creixell: “D’aguna forma això s’ha de regularitzar perquè si els vots no van sota el paraigües del PDeCAT, es perden de cara a sumar diputats a la Diputació i en consellers als Consells Comarcals”. “Jo sóc del PDeCAT i de Junts per Catalunya. Es prengui la decisió que es prengui jo seguiré mantenint la meva posició” de militant compromès. Llopart pertany al sector que més s’ha significat en favor de la independència de Catalunya.

La llista electoral “ja està pràcticament confegida”, afirma Llopart. “Ara començarem a preparar les municipals”, assegura.

Llopart es presenta perquè li han demanat, perquè “ho tinc clar i en tinc ganes” i perquè l’Ajuntament ha fet net de bona part del deute històric, liquidant cinc milions d’euros, que fa que “puguis adquirir coses i no et facin pagar al comptat, com ens havia passat anys enrere quan anàvem a posar gasolina o compràvem un sac de ciment”.

L’Ajuntament de Creixell és hereu del daltabaix econòmic d’un govern anterior del PP, que va deixar un forat de 13 milions d’euros, que ha estat rebaixat fins als 7,8 milions i amb un refinançament de préstecs amb un interès de l’1 per cent en comptes del sis per cent, com era fins ara, que han provocat que “per fi poguem respirar”. El pla futur és ampliar el termini dels 10 anys actuals del venciment del préstec.

Enguany es preveu destinar 200.000 euros a amortització de capital i 81.000 euros en interessos bancaris. El pressupost municipal és de 5,4 milions d’euros, el que dóna idea de la magnitud del deute que es va heretar, que va suposar la intervenció dels comptes per part de l’Estat: “Teníem un deute de gairebé el triple del pressupost”, afirma Llopart. La neteja feta els darrers anys permet l’Ajuntament poder acollir-se a subvencions oficials.

El plans per al proper mandat

“Grans infraestructures no en podem fer, però sí un bon manteniment del municipi. Fins ara només hem pogut fer el més just”, destaca Llopart. Ara, sense els lligams de deute amb Hisenda i la Seguretat Social, l’Ajuntament ja pot presentar projectes a executar, com la remodelació de la plaça Major, l’ampliació del magatzem de la Brigada Municipal o l’inici de l’arranjament de zones d’ajardinament, zones infantils i zones verdes, com també la senyalització de vials. “El que més malament tenim són les voreres”, reconeix. De cara a la propera legislatura “podrem afrontar aquestes carències”.

En el cas de repetir a l’Alcaldia, el PDeCAT té en la revisió del Pla General, que data de 1990, una de les seves prioritats. “No hi ha molta demanda, però el poc que hi ha no ho hem d’acometre amb modificacions puntuals. Es tracta de decidir cap a on volem anar, estructurar de manera que futures operacions (urbanístiques) que puguin venir al municipi no ens trobin lligats de mans, amb zones sense definir. Canvia molt tenir una eina actualitzada que no la que tenim ara”. “Un exemple: si es posa en marxa una zona, ens interessa que tingui menys vials perquè no caldrà posar-hi més il·luminació pública i així rebaixarem els costos”.

Fer un manteniment correcte dels carrers és prioritari. “Cada mes netegem les zones verdes, però en alguns punts falta crear àrees infantils i pipi-cans, és a dir, dotar-los de serveis. Això no ho hem pogut fer. Estem actuant sobre 300.000 euros en subvencions per fer aquestes millores”. Els diners “els tenim dipositats en un compte bancari per tal de poder pagar les certificacions dels treballs fets sense haver d’esperar a rebre les subvencions”. “Fa quatre anys això era impensable”.

El consistori segueix estant fiscalitzat “i això ens impedeix contractar més personal, només podem fer suplències”. “De les tres regles financeres que ens demanaven, n’acomplim dues. No acomplim la del deute, tenim un ratio d’endeutament de 140, però havíem estat en 210”.

El que no ha pogut complir en aquest mandat ha estat la millora del servei de la brossa, canviant contenidors i freqüències, perquè depèn de la nova contracta del Consell Comarcal del Tarragonès. “És l’assignatura pendent”, afirma.

J. Garcia

 

Més de mil persones gaudeixen del passatge del terror del Castanyaloween

Enguany per primera vegada es pagava 1€ als majors de 12 anys per accedir al passatge del terror. Els diners recaptats es repartiran entre les tres entitats creixellenquenques participants: AMPA, Els Picarols i el Ball de Diables.

Més de 1.000 persones aquest passat dissabte a la nit van passar i gaudir a la vegada del passatge del terror del Castanyalloween 2018 de Creixell. Enguany per primera vegada es pagava 1 € als majors de 12 anys per accedir al passatge del terror. Els diners recaptats es repartiran entre les tres entitats creixellenques participants: AMPA, Els Picarols i el Ball de Diables.

El punt de sortida del passatge del terror començava a la rambla de les moreres, al nucli històric de la Vila. L’enllumenat públic de la zona es va apagar expressament, la qual cosa encara donava un millor ambient de por. El primer dels tres punts del passatge estava situat a la part del darrere de l’església. Allí els membres de l’AMPA de l’escola Les Eres tenien ubicat el seu escenari de por.

Els visitants del passatge del terror anaven passant en diferents grups reduïts per tal de gaudir millor de l’escenificació. El segon dels punts del passatge estava ubicat al carrer de l’església. Estava realitzat pel Ball de Diables de Creixell que van escenificar diferents quadres de terror, als que calia accedir per una portalada un sagnant passadís. El tercer dels punts estava realitzat per la colla dels Picarols de Creixell. Estava situat a l’aparcament del carrer Sant Jaume. També recreava diferents escenes terrorífiques , un antic hotel abandonat amb cadires elèctriques, monstres i inclòs un cementiri amb taüts.

 

Reconeixement a una àvia centenària del Creixell

El lliurament de la distinció l’ha fet la regidora de Benestar Social i Gent Gran de l’ajuntament de Creixell, Pili Romero Gracia. Foto: Ajuntament del Creixell

El departament d’Afers Socials i Família de la Generalitat de Catalunya, fa un reconeixement a totes aquelles persones que compleixin 100 anys i que resideixin a Catalunya. Aquest passat divendres a la tarda a la Llar d’Avis Mar i Sol de Creixell, s’ha fet l’acte de lliurament de la Medalla Centenària a Maria Fidalgo, que acaba de fer 100 anys. Fidalgo, nascuda a Villanueva del Fresno (província de Badajoz), viu en aquest centre per a la gent gran de Creixell des de fa més d’un any.

Es tracta d’una medalla commemorativa personalitzada, gravada amb el nom de la persona i l’any de celebració del seu centenari. El lliurament d’aquesta distinció l’ha fet la regidora de Benestar Social i Gent Gran de l’ajuntament de Creixell, Pili Romero Gracia. A l’esdeveniment hi han assistit també molts familiars d’ella i residents i personal de la Llar d’Avis Mar i Sol de Creixell.

L’Ajuntament de Creixell demanarà danys i perjudicis a l’antiga adjudicatària de la llar d’infants

Alcalde i regidors, accedint a les antigues instal·lacions de la llar d’infants

L’Ajuntament de Creixell exigirà una indemnització pels danys i perjudicis causats i derivats dels incumpliments culpables, a determinar. Cal assenyalar que la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat ja va aprovar en data 12 de juliol de 2018, ja va aprovar el Dictamen 146/2018 en sentit favorable a la resolució del contracte de gestió indirecta per concessió del servei d’escola bressol concertat amb la mercantil Privilege Class 1909 SL.

El passat dimecres una Comissió Municipal de l’Ajuntament de Creixell, encapçalada per l’alcalde, Jordi Llopart, ha procedit a accedir al recinte municipal de la llar d’infants Estel de Mar.

Aquesta Comissió, que ha estat assistida pel secretari-interventor municipal, la regidora d’ensenyament Pili Romero Gracia , l’aparellador municipal, la brigada municipal i auxiliada per la força pública, ha tingut com a finalitat la recuperació material per part de l’ajuntament dels inmobles lliurats a la formació de la concessió en el seu dia d’aquest servei a l’empresa Privilege Class 1909 SL.

A aquest acte també hi ha estat present la regidora Maria Juncal Santos .

Seguidament, per part dels serveis tècnic municipals es procedirà a emetre un informe tècnic, documentat i gràfic, sobre l’estat de les construccions, instal-lacions i equipaments, i faran l’avaluació d’eventuals danys causats i necessitats d’actuacions de sanitat, salubritat i seguretat. Aquesta acció d’avui dona compliment a l’acord pres per la Junta de Govern Local de data 26 de juliol de 2018 pel qual es va disposar la resolució del contracte de gestió indirecta per concessió del servei municipal de la Llar d’infants municipal, del qual va resultar adjudicatària la mercantil Privilege Class 1909 SL.

Creixell viu un concurs de carabasses de Halloween

Raquel Cabrera, guanyadora del premi a la millor carabassa

Aquesta tarda ja han començat a Creixell els actes del Castanyaloween 2018. El primer dels actes celebrats ha estat tota una novetat. Aquest any s’ha fet el Concurs de Carabasses de Halloween, al qual s’hi han presentat 13 persones amb diferents treballs. Es tractava de buidar les carabasses i transformar-les en terrorífiques siluetes de Halloween a l’estil americà.

Aquest esdeveniment s’ha fet amb la col-laboració de L’Hortet de Creixell , Marta Vilaspasa del Forn Vilaspasa i Rosalia Sole Villaubi . Avui mateix a L’Hortet de Creixell hi ha quedat instal-lada una exposició de les diferents carabasses de halloween realitzades pels veïns i veïnes de la Vila. S’han lliurat diferents premis de distinció i el primer premi a la millor carabassa ha estat per Raquel Cabrera Maldonado.

A l’acte, que ha tingut el suport de l’ajuntament de Creixell, hi ha assistit la regidora de Festes, Pili Romero, i el regidor de cultura, Francesc Sentis, i també diferents creixellencs i creixellenques

Un Concurs de Carabasses, novetat del Castanyaloween del Creixell

Per vuité any consecutiu arriba novament la festa del Castanyaloween 2018 de Creixell. Es tracta d’una iniciativa sorgida fa uns anys d’entre els membres de les diferents associacions i entitats culturals del municipi, encapçalades pel Ball de Diables de Creixell.

De la mà de la colla del Ball de Diables de Creixell va neixer aquesta activitat que sempre ha tingut molt bona acollida entre els creixellencs i la gent dels municipis veïns i que celebra simultàniament la Castanyada, tradició catalana nostrada i també el Halloween, festa tradicionalment anglosaxona. D’aquí vé el nom que es va donar a aquesta festa, Castanyaloween, una paraula que barreja els dos conceptes.

Enguany participen d’aquesta activitat el Ball de Diables de Creixell, la colla dels Picarols de Creixell, l’AMPA de l’Escola Les Eres de Creixell, el grup Les Orenetes de Creixell i les regidories de turisme, cultura i Festes de l’ajuntament de Creixell.

Novetat: Concurs de Carabasses

Aquest any els actes començaran amb una novetat el dimecres dia 31 d’octubre, amb el Concurs de Carabasses de Halloween. Es tracta de buidar les carabasses i transformar-les en terrorífiques siluetes de Halloween a l’estil americà. El mateix dimecres a partir de les 19h. a L’Hortet de Creixell hi haurà una exposició de les diferents carabasses de halloween realitzades, amb premis per les més originals.

Dissabte, bruixes, monstres i morts vivents pels carrers

El proper dissabte 3 de novembre, els carrers de Creixell s’ompliran de bruixes, monstres, morts vivents, vampirs i tota mena de personatges obscurs per gaudir de la tarda-nit de Halloween.

Imatge de l’edició de l’any passat. Foto: Ajuntament del Creixell

La festa començarà a les cinc de la tarda a la rambla de les moreres amb el ‘Truc o Tracte’. Els menuts de la Vila faran un recorregut per diferents establiments comercials  del nucli històric per anar recollint bosses de llaminadures. També hi haurà inflables, pintacares i servei de bar a la rambla de les moreres.

Passatge del Terror a un preu simbòlic d’1 euro

A partir de les 22:00h. els carrers del nucli històric es transformaran completament en un fantàstic Passatge del Terror, en el qual hi participen les diferents associacions culturals creixellenques amb el suport de l’ajuntament i que es troba instal·lat als foscos carrers del voltant de l’església, el castell i l’antic cementiri. Aquest és, sens dubte, un dels plats forts de la festa que any rera any aconsegueix congregar a centenars de persones. Enguany l’accés té un preu simbólic d’1€ per a totes les persones a partir dels 9 anys.

Mor un banyista a la platja del Creixell

Imatge d'arxiu d'una ambulància del SEM.

Imatge d’arxiu d’una ambulància del SEM.

Un home gran, que encara no ha estat identificat, ha mort aquest dijous al migdia a la platja del Creixell (Tarragonès), segons ha confirmat Protecció Civil. Els fets han passat al voltant de dos quarts d’una, quan altres banyistes han alertat al 112 que hi havia una persona inconscient a l’aigua. L’han tret i li han començat a practicar maniobres de reanimació cardiopulmonar, fins que han arribat els serveis d’emergències.

El Servei d’Emergències Mèdiques (SEM), que ha activat dues ambulàncies i un helicòpter medicalitzat, ha continuat les maniobres de reanimació però, finalment, només ha pogut certificar la mort de l’home. Fins al lloc dels fets també s’hi han desplaçat els Mossos d’Esquadra i la Policia Local.

ACN

Estrena dels nous gegantons de Creixell

El diumenge 21 d’octubre de 2018, coincidint amb la visita del grup d’amics francesos de les viles de Vorey Sur Arzon i Saint Vincent, agermanades amb Creixell, es va fer l’estrena dels dos gegantons Senyor Potato i Senyora Potata. Aquests nous elements festius han estat realitzats per membres de la colla Geganters i Capgrossos de Creixell.

La seva presentació a la plaça del Mirador va ser tot un éxit. Dos nois creixellencs, l’Hugo i l’Izan, es van estrenar també com a portadors d’aquests dos nous manotes que a partir d’ara formaran part també del Seguici Popiular de la nostra Vila. Van ser molts eles nens i nenes de la Vila que van voler probar aquests dos nous elements festius. Es va fer un Cercavila per celebrar aquesta estrena en la qual hi va participar també la colla Colla Fenix de Reus, amb els seus gegants Primet i Paquita, i la música de gralles i tabals.

L’alcalde de Creixell Jordi Llopart i l’acaldessa de Vorey sur Arzon Cecile Gallien van participar-hi també acompanyats d’altres regidors del Consistori creixellenc i del Consell Municipal de Saint Vincent. L’acte va cloure amb un aperitiu de germanor a la Casa de la Vila.

Crema intencionada de vehicles a Creixell

Un dels vehices incendiats a Creixell. Foto: Facebook Ajuntament de Creixell

Aquesta nit passada diversos vehicles que estaven estacionats al carrer Lleida de Creixell han patit actes de vandalisme greus. La Policia Local de Creixell i els Mossos d’Esquadra estan investigant aquest succés.

Cinc vehicles han resultat afectats, un d’ells de manera greu. La Policia Local ha rebut un avís d’una veïna del carrer Lleida poc abans de les tres de la matinada i ha pogut extingir amb un extintor propi el vehicle que més cremava. La resta han quedat parcialment afectats.

La Policia Local desconeix hores d’ara el motius de l’atac, i no descarta diverses hipòtesis, des de la gamberrada a l’atac contra alguna persona en concret, han indicat fonts policials a Tarragona21.

Sortida a Port Aventura per als joves de la Zona TRAC

Gràcies al conveni de col·laboració existent entre els municipis de la Zona TRAC (Torredembarra, Roda de Berà, Altafulla, Creixell i la Riera de Gaià), els joves de 12 fins als 25 anys podran passar tot el dia a Port Aventura el dissabte dia 27 d’octubre.

L’objectiu de l’activitat és fomentar la participació i la interrelació entre els joves de les cinc localitats que comparteixen un projecte de dinamització juvenil, mitjançant conveni amb el Consell Comarcal del Tarragonès i el suport de la Direcció General de Joventut.

El preu de les entrades és de 29 € fins als 17 anys, i 39 € a partir dels 18 anys. L’autocar i el monitoratge serà finançat a través dels Plans Locals de Joventut dels respectius municipis.

Per participar-hi, cal adreçar-se al Punt d’Informació Juvenil de referència on es disposa de la informació i la documentació necessària per a formalitzar la inscripció. El termini d’inscripcions finalitza el dijous 19 d’octubre.

Cal tenir en compte que amb motiu de l’inici de les obres del Bar del Casal i d’instal·lació d’un ascensor a l’edifici del Casal Municipal, la Regidoria de Joventut ha traslladat provisionalment la seva seu als despatxos del Pavelló Sant Jordi (Zona Esportiva Municipal, carrer de la Rosella, s/n). L’horari d’atenció al públic és de 9 a 14 h. Per a qualsevol informació sobre les activitats de la regidoria també podeu contactar al telèfon 616 021 115.

L’obra escultòrica de Sylvia Castells s’exposa a Creixell

Un moment de la inauguració de la mostra

El passat dissabte 22 de setembre es va inaugurar a la Casa de Cultura Cal Cabaler de Creixell l’exposició “La Naturaleza nos habla”, de l’artista Sylvia Castells, que romandrà oberta al públic fins el proper dia 10 d’octubre.

Sylvia Castells va néixer a Barcelona l’any 1963 però de ben petita que ja corria pels boscos i els prats de Tarragona. Va estudiar Filosofia i Ciéncies de l’Educació a Barcelona. Va fer diferents estudis de matemàtiques a Holanda i a América.

Segons la crítica d’art Cori Torroja Marsal, aquesta artista ens apropa a un art connectat directament amb la natura. Les seves escultures es converteixen màgicament en criatures plenes de vida. Una vida que ens ofereixen els materials amb els quals treballa, arrels, branques i escorces d’arbres que ella mateixa troba en els seus passejos pels boscos mediterranis, on viu actualment.

L’obra ‘El vasco’, que es pot veure a l’exposició

El seu treball tallat a mà deixa entreveure en la fusta unes bellíssimes textures d’allò que en un temps va tenir vida i que ara brilla amb personalitat pròpia.

La Sylvia ens demostra amb el seu treball artístic com alguns elements naturals que van ser vius en algun moment i que ara es poden trobar sota una alzina o sota algun garrofer o al peu d’algun marge, poden esdevenir escultures brillants, alegres, divertides i que ens transmeten curiositat i sorpresa.

Aquesta original exposició ha despertat molt d’interès entre els visitants de la Casa de Cultura i demà divendres 28 de setembre serà visitada pels alumnes de cicle mitjà de l’escola Les Eres de Creixell.

Gairebé 100 vehicles clàssics participen a la trobada del Creixell

A Creixel es van concentrar 90 cotxes clàssics i 5 motos. A la imatge inferior, fotografia dels organitzadors de l’acte. Fotos: Ajuntament de Creixell

Aquest passat diumenge dia va tenir lloc a Creixell la tercera edició de la Trobada de Vehicles Clàssics, en la qual gairebé 100 vehicles clàssics hi van prendre part. Als voltants del Casal Municipal s’hi van concentrar un total de 90 cotxes clàssics i 5 motos. Gairebé 1.000 persones van passar al llarg del matí pels carrers del voltant del Casal Municipal per contemplar aquestes enyorades joies del motor del segle XX.

L’acte estava organitzat pels Amics dels clàssics de Vilanova i la Geltrú i el Ball de Diables de Creixell, amb el suport de les regidories de turisme i festes de l’ajuntament de Creixell. També hi ha col·laborat el Motor Club Creixell-MDC Racing i el Motor Club del Ford Fiesta de Catalunya, així com diferents patrocinadors privats.

A primera hora del matí, els membres del Ball de Diables de Creixell varen preparar un esmorzar típic català de seques amb butifarra. Tots els cotxes clàssics i les motocicletes varen quedar exposades devant i als voltants del Casal Municipal, al nucli històric de Creixell. Durant l’esdeveniment es va fer lliurament de diferents reconeixements a alguns dels participants. Es va lliurar un premi al vehicle clàssic millor restaurat. També va tenir premi el vehicle clàssic que havia vingut de més lluny, essent el guardonat un pilot de Lleida.

El premi pel cotxe més antic va ser per un JAGUAR del’any 1959. El reconeixement per al vehicle local va ser per un SEAT 600 de la creixellenca Rosalía Gabaldà.També es va fer un reconeixement a la motocicleta més antiga que va ser per una BULTACO TRALLA de l’any 1956 propietat de Francesc de l’ARBOÇ. La regidora de Festes de l’ajuntament de Creixell Pili Romero va presidir l’acte de lliurament de reconeixements i premis.

Al final de la Trobada tots els vehicles participants van fer una ruta per diferents municipis del Baix Gaià. L’esdeveniment es va cloure amb un dinar de germanor a Torredembarra.

Mor un home de 63 anys ofegat a la platja de Creixell

Un home de 63 anys ha mort ofegat aquest dilluns al migdia a la platja de Creixell, al Tarragonès. Segons ha informat Protecció Civil, poc després de dos quarts d’una el telèfon 112 ha rebut l’avís que havien tret un home de l’aigua inconscient.

Efectius del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), que ha desplaçat tres unitats a la zona, li han practicat les maniobres de reanimació, però finalment no han pogut fer res per salvar-li la vida. Els efectius sanitaris també han hagut d’atendre la dona que acompanyava l’home per una crisi d’ansietat. La víctima era veïna de Montcada i Reixac (Vallès Occidental). La zona on han succeït els fets, a prop del càmping la Gavina, no disposava de servei de vigilància ni d’informació de l’estat de la platja des del passat 9 de setembre.

Durant la campanya d’enguany, entre el 15 de juny i el 15 de setembre, un total de 21 persones van morir ofegades a les platges catalanes -una menys que en el mateix període de l’any anterior-, segons Protecció Civil. D’aquestes, 10 van perdre la vida en platges de la demarcació de Tarragona i, més concretament, a les comarques del Tarragonès, el Baix Penedès i el Baix Camp.

Creixell reviu la tradició del pa beneït i la processó del Santíssim Sagrament

Imatge de la mainada portant el pa beneit

La Vila de Creixell va celebrar ahir el dia gran de la seva Festa Major Grossa del Santíssim Sagrament. La Processó del Pa Beneit, a on els nens porten les safates amb les coques, acompanyats de la comitiva d’autoritats, les colles del seguici i la cobla dels Ministrers del Benifet de Torredembarra.

Després l’Ofici Solemne i la processó del Santíssim Sagrament pels carrers del nucli històric. I després la subhasta de la coca del goig, adjudicada enguany a la veina María Dolors Calvet per 300€. Els diners son destinats a obres parroquials de l’esglesia de Creixell.

Un moment de la processó religiosa

Les Festes del Santissim Sagrament

L’origen de la festa del Santissim Sagrament es religiós. A l’Edat Mitjana, la peste assolava els municipis i Creixell no n’era una excepció. Els vilatans de l’època es van recollir a l’esglesia per protegir-se de la infecció mortal. Van entrar amb menjar, el van beneir i van aguantar fins que la malatia va desaparèixer de la vila.

Es per això que per aquest motíu de fe, la celebració és en honor al Santíssim Sagrament, i un dels actes mes rellevants es la benedicció de coques. Posteriorment es menja la coca al temple.

Fa quasi cuatre-cents anys, es va crear la confraria de la Minerva. Ells eren els encarregats de vetllar pel Santíssim Sagrament i el treien pels carrers del poble cada tercer diumenge de cada mes! El portaven a les cases on hi havien malalts. Sobtadament aquella confraría era formada per homes i dones, cosa poc freqüent en aquella època…

Els cofrares que estaven malalts ho feien saber posant plantes a la porta i per aixó ara es simbolitza amb els altars adosats a les façanes de les llars.

Amb el pas del temps i en desaparèixer la confraria, es va mantenir la celebració pel tercer diumenge del mes de setembre, coincidint amb el final de la verema, on després del treball es preparava la festa. Es per això tambè que la geganta de la vila es diu Minerva, i porta el que porta a la seva panera (raïm i blat).

Les coques eren portades per les noies en edat de casar-se i solteres. Foto: Cedida

Com a curiositat, s’ha pogut saber que abans les coques eren portades per les noies en edat de casar-se i solteres. (Com podeu comprovar a la foto antiga)

Amb el pas dels anys hem pogut veure com a l’actualitat són portades per nens i nenes tot i que en imatges dels anys 80 veiem que les coques son nomès portades per les nenes!!

Creixell aprofita la Diada per estrenar nova uniformitat

El cap de la Policia Local i tres agents, tots ells amb la nova uniformitat, al costat de l’alcalde. Foto: Ajuntament del Creixell

La Policia Local de Creixell va dur a terme la Hissada de la Senyera a l’acte institucional de la Diada estrenant nova uniformitat. Coincidint amb la celebració de l’11 de Setembre, el cos creixellenc va decidir estrenar la nova uniformitat de servei, que compleix els requisits que el departament d’Interior va dissenyar al 2017.

Els nous uniformes tenen com a objectiu homogeneïtzar els 215 cossos de policia local catalans en un sol model de cara a crear una imatge corporativa comuna. A més a més, és molt similar a la nova uniformitat dissenyada per al cos del Mossos d’Esquadra, de la qual només es diferencia en petits detalls.

L’alcalde de Creixell, Jordi Llopart, va palesar que aquest canvi “no comporta cap despesa addicional per a les arques municipals”. També va assenyalar que “durant aquest estiu que s’acaba i a la tardor toca anar reposant peces d’uniformitat, i hem decidit que el nostre cos policial es vagi adaptant a la resolució del departament d’interior”.

Creixell inicia un llarg programa d’actes de la festa del Santíssim Sagrament

Imatge del pas del pa beneït en la festa de 2017. Foto: Tarragona21

Creixell arrenca aquest divedres un ampli programa d’activitats al voltant de la festa del Santíssim Sagrament, que s’allargarà durant dues setmanes més i que tindrà el plat fort en Processó del Pa Beneït del dia 16, amb la Processó del Santíssim Sagrament amb guarniment d’Altars a càrrec de veïns de la vila.

El programa complert dels actes és el següent:

DIVENDRES 7 DE SETEMBRE
21:00h a la piscina municipal, Sopar fi d’estiu, (portar sopar, no beguda). Hi haurà servei de bar. Dj en directe. Inscripcions a la piscina municipal fins el dia 5 de setembre.

DIVENDRES 14 DE SETEMBRE
22:30h a la Plaça Major Ball amb el duet RUBEN’S.

DISSABTE 15 DE SETEMBRE
12:00h a la Casa de Cultura “Cal Cabaler” inauguració de l’exposició de pintura “PAPALLONES” de l’artista Rosalia Solé Villaubi, del Follet de l’Art.
18:00h a la Rambla de les Moreres Jocs Tradicionals del Ball de Diables de Creixell, i Animació Infantil.
19:00h a la Casa de Cultura “Cal Cabaler” Concert “ACORDS DUALS” a càrrec de David Ugalde, teclat i de Neus Flores, cantant.
23:00h a la Plaça del Mirador Ball de nit amb el Grup “SHÁKATA”.

DIUMENGE 16 DE SETEMBRE
11:15h Processó del Pa Beneït. Sortida des de l’Ajuntament.
11:30h Ofici Solemne amb l’acompanyament de la Coral Santa Rosalia de Torredembarra. Seguidament Processó del Santíssim Sagrament amb guarniment d’Altars a càrrec de veïns de la vila. Amb l’acompanyament de la Cobla de Ministrers del Benifet i la Coral Santa Rosalia.
18:00h a la Plaça Major Ballada de Sardanes amb la Cobla RESSÓ.

DISSABTE 22 DE SETEMBRE
18:00h a la Casa de Cultura “Cal Cabaler” inauguració de l’exposició d’escultures “La Naturaleza nos habla” de Sylvia Castells.
19:00h al Casal Municipal Teatre “Ai Carai!” de Josep M. Benet i Jornet, a càrrec de l’ Associació Artística ENCERT de Sabadell.

DIUMENGE 23 DE SETEMBRE
9:00h al Casal Municipal 3ª Trobada de Vehicles Clàssics de Creixell.

DISSABTE 29 DE SETEMBRE
20:00h al Casal Municipal, Concert Creixell Clàssic “ Homenatge a Pavarotti” a càrrec del Tenor Jorge A. Jasso i la Pianista Victoria Fernandez.

En cas de pluja les activitats es faran al casal municipal.

En aquest enllaç, vegeu la crònica dels actes de la festa de l’any passat.

Els ruixats es fan notar amb talls a les carreteres i inundacions a baixos

Curt però intens, el ruixat que ha caigut aquesta matinada i les pfortes pluges que s’han mantingut actives durant la resta del dia al territori ha deixat imatges d’estapa i complicacions no per habituals, menys acceptables. Segons informava Protecció Civil a les 11 d’aquest matí, la urbanització Entrepins de Tarragona patia talls de llum que afectaven 719 abonats. Alhora, el Catllar sumava per la mateixa raó 489 abonaments. Precisament en aquesta població, el nivell de les precipitacions (on s’han recollit 75 litres aquesta nit) han fet que l’aigua acabés baixant pel torrent de la Farga. De fet, les xarxes socials fins i tot recullien que l’aiguat permetia que el riu Gaià desemboquès al mar.

Tanmateix, la Policia Local d’Altafulla informava dells talls a la circulació causats per l’acumulació d’aigua:

Des de l’ajuntament de Creixell es recomanava als veïns que “no agafeu el Camí de Roda. Us informem que el pont del Mercadona està tancat! Aneu si us plau amb moltissima precaució”. Des del consistori s’afirmava també que “el pas soterrat de l’N340 que va cap a la Platja està tallat. Molts carrers inundats i també inundacions al càmping Creixell i al restaurant del càmping sirena dorada, a on hi ha dues unitats de bombers. També està tallat el camí interior cap a Roda de Berà”.

En declaracions a l’ACN, l’alcalde reixellenc, Jordi Llopart, ha explicat que l’àrea més afectada és la urbanització del Port Romà, la zona de la platja, i el Càmping la Gavina i l’edifici la Constel·lació. Segons el batlle no s’ha hagut de lamentar cap situació “complicada” ni danys a persones. Tot i això, un vehicle ha quedat atrapat en un dels ponts d’accés a la platja del municipi i una ambulància, en servei, ha tingut dificultats per circular.

Estat en el que han quedat alguns dels carrers de Creixell. Foto: Montse Civit

Imatge de les inundacions a Creixell.

Afectacions a la línia ferroviària entre Sant Vicenc i Tarragona

Entre les afectacions també figuren les del transport ferroviari. La circulació de trens entre les estacions de Sant Vicenç de Calders i Tarragona s’ha restablert al voltant de les quatre de la tarda, segons ha informat la companyia Renfe. Des de les tres, s’ha hagut de suspendre la circulació en aquest tram per manca de subministrament elèctric. La incidència ha afectat els combois de les línies R13, R14, R15, R16 i RT2. Un cop restablerta la circulació, es registren retards d’uns 60 minuts.

ACESA activa el Pla d’Autoprotecció a l’AP-7

Finalment, ACESA ha activat cap a les 14.00 hores el seu Pla d’Autoprotecció (PAU) en Alerta a l’AP-7 entre Altafulla i el Vendrell per acumulació d’aigua a la calçada (sobretot km 224-226 sud). Ha estat desactivat poc abans de les 18.00 hores, amb incidències sobretot al Vendrell, Creixell i Roda de Berà.

Protecció Civil demana precaució a l’entorn de rius i rieres. Els Bombers de la Generalitat havien atès des de les 10 del matí fins a les 17 .00 hores 75 avisos per pluja al territori, la majoria per inundacions de baixos i acumulacions d’aigua a la via.

Redacció

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies