.

.

TOTS 21

María Juncal s’uneix a Valents després que el PP de Creixell la rebutgi com a alcaldable

María Juncal està 'indignada' amb els populars. Foto: Cedida

María Juncal està ‘indignada’ amb els populars. Foto: Cedida

Aquest matí, María Juncal, regidora del Partit Popular a Creixell, s’ha unit a Valents. Juncal ha estat presidenta del PP a Creixell, va formar part de les candidatures del PP al Congrés dels Diputats i al Parlament de Catalunya i va ser consellera de Medi Ambient i Cultura al Consell Comarcal del Tarragonès de 2015 a 2019.

Juncal s’ha mostrat “sorpresa i indignada davant el nomenament arbitrari de l’alcaldable del PP per a Creixell, designat pel Comitè Electoral Provincial del PP a Tarragona. El candidat designat pel PP va deixar el partit i va vendre els vots constitucionalistes dels veïns de Creixell per a entrar a formar part del govern independentista format per ERC, Junts i FIC”. La regidora ha explicat que el Comitè Electoral Provincial va rebutjar la seva candidatura presentada per la Junta Local de Creixell. “El Comitè Electoral va argumentar que desestimava la candidatura amb l’argument dels ‘bons resultats obtinguts pel candidat al 2019’, un fet que evidència, una vegada més, el desconeixement absolut que els líders populars catalans tenen del treball que es realitza en els municipis, abandonats a la seva sort per la Direcció Provincial”.

Els afiliats i simpatitzants del Partit Popular a Creixell, reunits al costat de la Junta Local en sessió extraordinària, van presentar el seu suport incondicional a la presidenta María Juncal. La Junta Local va dimitir en bloc i es va proposar la dissolució de la Junta.

“Després de 12 anys de dedicació a la política local, és el moment de posar a la disposició dels meus veïns una candidatura que els millori la vida, respecti la seva llibertat, impulsi l’economia local, defensi la seva seguretat i protegeixi els seus béns” ha afirmat Juncal. “Valents és el partit constitucionalista des del qual podré continuar treballant il·lusionada, i de manera valenta perquè a Catalunya es respectin les lleis i sigui lleial a Espanya”, ha declarat la regidora de Valents.

María Juncal va estudiar Gestió i Direcció d’Allotjaments Turístics, Protocol i Organització d’Esdeveniments. Treballa com a responsable de departament de pisos i personal en una cadena hotelera d’àmbit nacional.

És pintora, voluntària en entitats i associacions de Creixell. Ha restaurat el conjunt de pintures de l’Església de Sant Jaume de Creixell, la Sala Infantil de l’Hospital Sant Joan de Déu de Tarragona, la Sala d’Urgències Infantil de l’Hospital Taulí de Sabadell, la Guarderia Municipal de Creixell, el Col·legi Els Ets de Creixell i altres centres socials de Barcelona i Tarragona.

És membre i responsable creativa de la Colla Gegantera, Els Esmarris de Creixell, que és part del Seguici Popular, i del teixit associatiu del municipi. Ha col·laborat en el disseny i realització de carrosses per a la Cavalcada de Reis, Carnestoltes i en altres esdeveniments que es realitzen al municipi. Ha estat impulsora de les catifes de flors de Corpus a Creixell, una de les activitats més participatives del municipi, juntament amb el Seguici Popular.

 

Jaime Serret repeteix com a alcadable del PP a Creixell

Una imatge de Jaime Serret. Foto: Cedida

Una imatge de Jaime Serret. Foto: Cedida

El Partit Popular de Creixell (PP) tindrà com a candidat a les properes eleccions municipals del 28M a Creixell a Jaime Serret. Així ho ha decidit el comitè electoral del Partit Popular de Catalunya reunit el passat dijous 26 de gener.

Jaime Serret ja va ser cap de llista del PP de Creixell a les municipals de 2019 a on aquesta formació política va obtenir 2 regidors amb el 17,66% dels vots emesos, millorant els resultats del 2015 i consolidant-se com a tercera força política del consistori, després de JUNTS i del PSC.

Jaime Serret ha palesat avui el seu agraïment la confiança que ha rebut del Comité Electoral Provincial del partit a Tarragona així com també  al president del Partit Popular de Catalunya Alejandro Fernández.

A les darreres eleccions del 2019 Serret va ser escollit regidor. Però per discrepàncies amb la Junta Local i la Junta Provincial, va decidir marxar del partir i ha estat els 3 darrers anys del mandat treballant com a regidor no adscrit de la Corporació Municipal de l’Ajuntament de Creixell.

Actualment Jaime Serret és el regidor delegat de les àrees de comerç i de serveis dins de l’equip del Govern Municipal de l’alcalde Jordi Llopart.

Serret manifesta que sempre ha tingut les seves idees molt clares i mai ha abandonat la seva ideologia ni els principis del Partit Popular.

Jaime Serret no vol anar en contra de ningú i la seva intenció i motivació és la de treballar de tot cor pel seu municipi de Creixell. El municipalisme és la base de la seva actuació: treballar per a tots els creixellencs i creixellenques sense excepció.

El líder dels populars creixellencs ha agraït la confiança que li ha fet el Partit Popular.

 

Els escolars del Creixell canten per la pau

La Plaça Major de Creixell s'ha omplert de música aquest matí. Foto: Cedida

La Plaça Major de Creixell s’ha omplert de música aquest matí. Foto: Cedida

Un total de 222 nens i nenes de l’alumnat de l’escola Les Eres de Creixell han sortit avui a la Plaça Major de Creixell a celebrar el DENIP (Dia Escolar de la No Violència i la Pau).

Ha obert l’acte la directora de l’escola Antònia Royo amb un breu parlament. Tot seguit, 3 nois i noes de 6è de primària han llegit el manifest per la Pau que han escrit i, a continuació, tots els infants de l’escola han cantat plegats “Volem la Pau”, una cançó escrita per David Abril.

Han cantat escolars de totes les edats. Foto: Cedida

Han cantat escolars de totes les edats. Foto: Cedida

Ha dirigit el cant la professora de música de l’escola Àngels López Sánchez. Es dona la circumnstància que l’Àngels va ser alumna fa uns anys ella mateixa de la pròpia escola.

A l’acte hi ha assistit també l’alcalde de Creixell, Jordi Llopart, acompanyat dels regidors Jaime Serret i Pili Romero, així com també nombrosos veïns i veïnes.

Una altra imatge de la cantada. Foto: Cedida

Una altra imatge de la cantada. Foto: Cedida

El Dia Escolar de la No-violència i la Pau-DENIP, conegut també com a Dia Mundial o Internacional de la No-violència i la Pau, fou fundat l’any 1964 pel poeta i educador mallorquí Llorenç Vidal Vidal, i és una iniciativa d’Educació No-violenta i Pacificadora, difosa internacionalment. Es practica a escoles de tot el món, el dia 30 de gener (aniversari de la mort de Mahatma Gandhi).

El DENIP propugna una educació permanent en i per a la concòrdia, la tolerància, la solidaritat, el respecte als drets humans, la no-violència i la pau. El seu missatge bàsic diu: “Amor universal, No-violència i Pau. L’Amor universal és millor que l’egoisme, la No-violència és millor que la violència i la Pau és millor que la guerra”.

 

L’acció dels veïns i la Policia Local de Creixell salva un ancià que havia caigut a casa seva

L’acció conjunta dels veïns de Creixell i de la Policia Local va aconseguir rescatar un ancià de 89 anys, i tal vegada salvar-li la vida, que dilluns passat va caure a terra i hi va restar fins que dimecres, avisada la Policia Local, aquesta va avisar al seu torn l’ambulància, que va poder rescatar-lo sa i estalvi.

Imatge d’arxiu d’un vehicle de la Policia Local de Creixell. Foto: Cedida

L’home estava adscrit al servei municipal de suport que es basa a cedir voluntàriament una còpia de les claus de l’habitatge del resident a la Policia Local per tal que aquesta hi accedeixi quan se sospiti que li ha pogut passar alguna cosa.

Avançada la notícia pel Diari, així ho relatava a Tots21 l’alcalde de Creixell, Jordi Llopart: “Tenim dos sistemes de suport, un es basa a fer trucades telefòniques cada dia a la gent gran que vol aquest servei, i si no responen després d’haver-los trucat dos cops la Policia Local va al lloc a comprovar si li ha passat alguna cosa. L’altra servei és el d’aquest cas: alertats els veïns que feia tres dies que no veien el veí i que trencava així la seva rutina de sortir, van avisar la Policia Local”. Aquesta va seguir el protocol establert, consistent a cedir les claus a l’ambulància, que va trobar l’home estès a terra. Se’l va endur sa i estalvi. L’home s’havia fet amb una manta per tapar-se del fred i havia pogut obrir la nevera per consumir begudes.

L’alcalde subratllava “la importància que té per a la gent gran que adquireixin aquest servei que presta l’Ajuntament, ja que pot salvar vides”. Llopart ha agraït “la col.laboració dels veïns, que en notar que l’home no sortia de casa, van avisar la Policia Local”, cos al que també felicita “per la seva actuació àgil que ha permès recuperar sa i estalvi aquest home”.

Conferència sobre els elements simbòlics del campanar del Creixell

Mònica Sans en la primera conferència. Foto: Cedida
Mònica Sans en la primera conferència. Foto: Cedida

La Biblioteca Municipal BIBLIOCREIXELL serà l’escenari, aquest pròxim dissabte 21 de gener, d’una conferència i posterior col·loqui per aprofundir en la interpretació dels elements simbòlics del campanar creixellenc, obra de l’arquitecte Jujol. La xerrada, que tindrà lloc a les 18 h, anirà a càrrec de l’arquitecta i músic Mònica Sans Duran.

Aquesta xerrada ja es va dur a terme el passat mes de setembre en el marc de les jornades ‘Rere les petjades dels camins càtars per Creixell’ però, donat el seu interès, s’ha cregut oportú tornar-la a programar de nou.

Creixell recull més de 200 joguines per a infants en risc d’exclusió social

La regidora de Benestar Social, amb membres de Càrites i tècnics municipals. Foto: Cedida

La 4a edició de la campanya solidària de recollida de joguines “Donem Joc”, impulsada per la Regidoria de Benestar Social, Gent Gran, Salut i Igualtat de l’Ajuntament de Creixell, ha aconseguit recollir més de 200 joguines per a infants en risc d’exclusió social.

Les joguines van ser entregades a una quarantena de nens i nenes en un acte celebrat el passat dijous 5 de gener a Cal Cabaler, la Casa de Cultura de Creixell. L’acte va comptar amb la participació de la regidora de Benestar Social, Chelo Picón, tècnics de l’àrea i membres de Càritas.

L’objectiu d’aquesta campanya solidària és donar una segona vida a les joguines que s’han quedat petites en mans dels infants que més ho necessiten. La campanya consisteix en la recollida de joguines seminoves, que estiguin en bon estat i que no tinguin contingut bèl·lic ni sexista ni violentes. Les joguines van adreçades a nens i nenes de famílies vulnerables de Creixell, que són seleccionades prèviament per la seva situació per part de membres de Càritas Tarragona a Creixell i per la mateixa regidoria.

La regidora de Benestar Social, Chelo Picón, s’ha mostrat molt satisfeta per l’èxit que ha tingut la campanya i ha agraït a totes les persones que hi han col·laborat fent entrega de joguines. També ha posat en valor que “moltes joguines han estat entregades precisament per una persona que havia sigut usuària del programa i que ara li ha canviat la situació”.

Les joguines que han sobrat es lliuraran a l’associació “Infancias Robadas”, amb seu al Vendrell.

 

Creixell celebra que es treguin les bandes sonores de l’AP-7 a l’alçada de Vila-seca

Façana de l'Ajuntament de Creixell

Façana de l’Ajuntament de Creixell

El Ministeri de Transports ha decidit retirar les bandes sonores de la citada autopista en el tram que comprèn els municipis de Vila-seca i Castellet i la Gornal. Es preveu que els treballs es culminin aquesta setmana i, per una qüestió de seguretat viària, afecten tan sols als elements que separen carrils, no als que marquen el límit amb el voral.

Davant d’aquesta decisió, l’Ajuntament de Creixell vol transmetre el seu agraïment conjunt a tots els pobles del voltant i dels propis veïns pel “resultat de les seves queixes davant del Departament de Carreteres del Estat en relació als badens de les mitjanes de la AP-7 que tantes molèsties ocasionaven”. “Nosaltres també hem contribuït amb les nostres queixes i, finalment, ha arribar ha aquesta solució”, s’apunta des de l’Ajuntament.

 

L’Arbre dels desitjos de Creixell ja llueix els propòsits de la gent gran del taller de memòria

L'Arbre dels desitjos de Creixell. Foto: Cedida

L’Arbre dels desitjos de Creixell. Foto: Cedida

La gent gran que ha realitzat enguany el taller de memòria, organitzat per la Regidoria de Benestar Social, Gent Gran, Salut i Igualtat de l’Ajuntament de Creixell, va acabar el curs aquest dimarts amb el tradicional acte nadalenc de l’Arbre dels desitjos. Els usuaris del taller van penjar els seus desitjos i bons propòsits en forma d’ornament a l’arbre de Nadal del poble. Posteriorment els usuaris del taller es van desitjar unes bones festes i un bon any 2023 durant l’esmorzar de Nadal.

En les darreres setmanes un grup de persones de Creixell d’entre 70 i 90 anys, algunes d’elles amb dependència, han participat en el taller de memòria dirigit per la directora de L’Arc Serveis, Jerusalem Torra. La gent gran també ha realitzat un taller d’eines de Google per combatre l’anomenada bretxa digital.

Els usuaris del taller de memòria han mostrat la seva satisfacció tant pel resultat del taller com per les activitats que s’han realitzat. La regidora de Gent Gran de Creixell, Chelo Picón, ha posat en valor que “la vida social és una activitat molt important per potenciar l’estimulació del cervell”, alhora que destaca que “evitar la soledat ha estat molt ben acceptat per les persones que hi han participat”.

D’altra banda, des de la Regidoria de Benestar Social, Gent Gran, Salut i Igualtat també s’han dut a terme enguany altres iniciatives de suport a la gent gran del municipi com el projecte “Acompanya’m”, que posa un taxi a la disposició de les persones majors i amb dependència per traslladar-se al metge o el “Bon dia” d’atenció personalitzada.

 

Creixell bategarà amb el cor aquest diumenge en benefici de ‘La Marató’

Imatge de la botifarrada de la marató solidària de Creixell del 2021. Foto: Ajuntament

Imatge de la botifarrada de la marató solidària de Creixell del 2021. Foto: Ajuntament

“Creixell batega amb el cor”. Aquest és el nom de la marató solidària d’activitats organitzada per l’Ajuntament de Creixell, a través de la Regidoria de Benestar Social, Gent Gran, Salut i Igualtat i amb la col·laboració de diverses entitats i clubs del municipi, que tindran lloc del 17 al 20 de desembre en benefici de ‘La Marató’ de TV3 dedicada a les malalties cardiovasculars. El Camp Municipal de Futbol serà l’escenari el diumenge 18 de desembre de la jornada central plena d’activitats solidàries per a adults i infants (ioga, Zumba, vermut, botifarrada, pintacares, jocs,..), que es desenvoluparan de les 10 del matí a les 4 de la tarda.

Les activitats benèfiques de la marató de diumenge s’iniciaran a les 11 h amb un dels atractius de la jornada: la Master Class de Zumba solidària dirigida pel ZIN internacional Jordi Giralde, que compta amb la col·laboració del Club Esportiu Apolo. El donatiu per poder participar a la classe magistral serà de 3 euros. A continuació, a les 12 h, es farà una sessió de ioga (2e).

Mentrestant, a les 12 h, s’iniciarà un vermut solidari (3e) i, a les 14 h, se celebrarà una botifarrada popular (4e).

Els infants també podran gaudir de jocs tradicionals (2e), d’11 a 12 h, i de pintacares (1e), de 12 a 13 h.

Els tiquets de les activitats es posaran a la venda de forma anticipada, a partir del dimecres 14 de desembre a Cal Cabaler, o també es podran adquirir el mateix dia al camp de futbol.

D’altra banda, tots els diners recaptats amb les consumicions del camp de futbol aniran destinats a La Marató.

Altres activitats
A més de la marató de diumenge també s’han organitzat altres activitats durant els propers dies. El dissabte 17 de desembre, a les 18 h, el Casal Municipal de Creixell acollirà un “Quinto solidari” i, el dimarts 20 de desembre, a les 19 h, serà l’escenari dels “Talents de Creixell” de diverses disciplines artístiques. Els dos actes també recaptaran donatius per La Marató.

El diumenge 18 de desembre ‘La Marató’ de TV3 i Catalunya Ràdio dedicarà la 31a edició a les malalties cardiovasculars, la principal causa de la mort als països desenvolupats i un dels problemes actuals de salut pública més rellevants.

Les malalties cardiovasculars, que inclouen les que afecten el cor i el sistema vascular -artèries i venes- van causar prop de 18 milions de morts el 2019, que representen el 32% del total de defuncions mundials, segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Aquestes xifres de mortalitat se sumen al seu caràcter crònic, fet que impacta directament sobre la qualitat de vida dels pacients i genera dependència, risc de complicacions i uns costos sanitaris i socioeconòmics molt elevats.

Hi ha moltes malalties que afecten la salut cardiovascular. Les més freqüents, entre d’altres, són la hipertensió arterial, l’arteriosclerosi, l’angina de pit, l’infart de miocardi, la insuficiència cardíaca i l’accident cerebrovascular o ictus. Algunes d’aquestes malalties no tenen símptomes i la mort sobtada pot ser-ne la primera manifestació. D’aquí ve que la prevenció sigui un factor clau, com indiquen els experts. I, és que, tot i que en els problemes de salut cardiovascular hi ha implicats factors de risc com l’edat, el sexe o la predisposició genètica, els hàbits de vida saludables i les eines de prevenció dirigides als joves sans i a la població de risc són de gran utilitat per reduir-ne l’afectació.

 

‘Creixell fa memòria’ amb un llibre farcit de vivències dels seus habitants

Foto de grup dels veïns i veïnes de Creixell que han col·laborat amb les seves vivències en el llibre 'Creixell fa memòria'. Foto: Tots21

Foto de grup dels veïns i veïnes de Creixell que han col·laborat amb les seves vivències en el llibre ‘Creixell fa memòria’. Foto: Tots21

Creixell fa memòria és el títol del llibre que s’ha presentat avui al Casal Municipal d’aquest poble del Baix Gaià i que ha mobilitzat tots els veïns i veïnes. Sense pràcticament cap cadira buida al casal, el diputat al Parlament Eusebi Campdepadrós ha presentat a l’antropòleg Jordi Suñé, autor del llibre i de diversos treballs de recerca sobre la comarca. Tot seguit, Suñé ha parlat de la seva obra, que ha estat editada per l’Ajuntament de Creixell.

Creixell fa memòria és un treball de caire històric i etnogràfic realitzat a partir d’una trentena d’entrevistes a àvies i avis del poble. Suñé ha comptat amb el suport tècnic de Sergi Clofent i Pau Josa, que han enregistrat vídeos i escanejat fotografies i documents per tal d’elaborar productes audiovisuals en un futur proper que donin a conèixer el patrimoni del municipi.

El llibre està a la venda a la Biblioteca de Creixell. Foto: Tots21

El llibre està a la venda a la Biblioteca de Creixell. Foto: Tots21

El llibre recull, al llarg de les seves quasi 300 pàgines, més de 250 imatges antigues i molts retalls de les entrevistes que expliquen com era Creixell abans que el poble i l’entorn es transformessin per sempre més. La generació entrevistada encara va viure en un poble on la pagesia era la principal ocupació dels seus veïns i on els serveis que avui en dia gaudim, com el clavegueram o l’aigua corrent, no existien. Aquests avis i àvies han estat testimonis del canvi d’una manera de viure que havia evolucionat ben poc al llarg dels anys pretèrits. Tot d’una, aquest tros de món es va transformar amb la urbanització del litoral, l’abandonament de la terra, l’arribada del turisme i dels cotxes.

En el llibre s’inclouen diversos apartats. Es parla del cicle de la vida, on s’explica com els infants naixien a casa o els jocs que feien al carrer, per exemple. Es recullen els antics oficis dels veïns de Creixell. A part dels pagesos, Creixell tenia pescadors, boters, pastors, carboners, ferroviaris, barbers, etc.

El calendari festiu
Pel que fa a les celebracions, es fa esment de diverses tradicions vinculades al calendari festiu. El lector descobrirà pràctiques ben curioses, com la de cridar als Reis d’Orient encenent llibants vells de les sínies o la de passejar el ninot del Carnestoltes per les cases i les masies del municipi. Pel que fa als costums, es podrà llegir com anaven a buscar l’aigua a la font amb galledes, com prenien la fresca al carrer, com engreixaven porcs als aixolls o com rentaven la roba a les basses de les sínies.

Creixell fa memòria també dels túnels que travessen el nucli antic, la Torre de l’Hostal, les històries de pirates, el contraban, els cursets de cristiandat, el patrimoni de pedra seca i l’impacte de l’arribada a Creixell dels nous invents que van revolucionar la vida quotidiana. Un apartat ben curiós és el que fa referència al teixit associatiu, on es descobreix la passió pel futbol d’ara fa 100 anys, l’existència d’entitats d’ajuda mútua com la de Sant Antoni o el funcionament del Sometent. Finalment, Suñé recull algunes notícies històriques referents al segles XIX i XX, on es podrà descobrir, per exemple, com es van viure les guerres carlines al segle XIX o com es van iniciar les urbanitzacions a partir del 1962.

Al fons, Jordi Suñé durant la presentació. Foto: Tots21

Al fons, Jordi Suñé durant la presentació. Foto: Tots21

Tal com ha explicat Jordi Suñé durant la presentació, Creixell fa memòria “no és només un llibre, és un projecte que recull el testimoni oral d’una trentena de veïns i veïnes que expliquen com es vivia al municipi”. Les fotografies i la documentació antiga han permès contextualitzar moltes de les converses que han tingut lloc a Cal Cabaler i a les cases particulars. Resseguint les històries de vida, s’ha rescatat com era la vida quotidiana d’aquest petit poble abans que desaparegués una manera de viure molt diferent a la d’avui en dia. Creixell feia olor de vi i de garrofes. Els seus sons estaven relacionats amb la pagesia, els carros i els oficis artesanals com els boters. Els matxos donaven voltes al tomb i els engranatges feien girar les sínies. Els catúfols vessaven l’aigua damunt de la pastera que omplia lentament la bassa. Els més petits jugaven al carrer i tothom prenia la fresca davant de casa quan s’acabava la jornada laboral.

El Casal Municipal de Creixell s'ha omplert fins a la bandera. Foto: Tots21

El Casal Municipal de Creixell s’ha omplert fins a la bandera. Foto: Tots21

Tot d’una, el món va canviar. El turisme, la construcció i les urbanitzacions van transformar un paisatge que no havia canviat gaire durant generacions. Van arribar també nous serveis impensables fins llavors, com l’aigua corrent a les cases o el clavegueram. Creixell fa memòria i mira enrere amb l’objectiu que no es perdin les arrels. L’objectiu del llibre, segons el seu autor, també és “que tothom pugui gaudir d’aquest petit tros de món donant vida a les imatges en blanc i negre i als records dels més grans. Creixell té futur perquè té unes arrels profundes i unes branques ben obertes al món. Creixell és un poble amb identitat pròpia, té ànima”.

Un dels avis que ha col·laborat en el llibre recollint el seu exemplar. Foto: Tots21

Un dels avis que ha col·laborat en el llibre recollint el seu exemplar. Foto: Tots21

Els avis i àvies, els protagonistes
Després de la presentació del llibre, s’ha fet un petit homenatge a tots els avis i àvies que han col·laborat en el projecte i, esmentant-los un a un, se’ls hi ha fet entrega d’un exemplar del llibre i han rebut els aplaudiments de tota la sala. El llibre es pot comprar a la Biblioteca de Creixell a un preu de 20 euros.

V.Tapias

 

Jordi Llopart tornarà a liderar la llista de Junts a Creixell

Jordi Turull i Jordi Llopart al final de l'acte. Foto: Tots21

Jordi Turull i Jordi Llopart al final de l’acte. Foto: Tots21

La formació Junts x Catalunya ha presentat aquest matí tres dels seus alcaldables de diferents municipis del Baix Gaià i ho ha fet amb la presència del secretari general del partit, Jordi Turull. A Creixell, Jordi Llopart, alcalde des de 2019, tornarà a presentar-se com a cap de llista a les properes eleccions municipals.

La seva presentació s’ha dut a terme al Casal Municipal de Creixell amb la presència de militants i simpatitzants. Després d’una breu presentació del president de la secció local de Junts a Creixell, Francesc Sentís, ha agafat la paraula Jordi Turull, que ha parlat de la importància de la política municipal, “la més agraïda pel contacte humà amb la gent, però també la més exigent”, segons les seves paraules. Turull s’ha posat a disposició de l’alcaldable, Jordi Llopart, per donar-li suport en tot el que necessiti.

Per acabar, Llopart ha fet el seu parlament i, després d’agrair la confiança qu el partit ha tornat a dispositar en ell, ha destacat les ganes que té de continuar treballant pel municipi: “Creixell té encara moltes mancances i les volem solventar, té moltes idees i les volem desenvolupar”. L’alcaldable de Junts a Creixell ha afegit que, tot i que porta tres legislatures al capdavant de l’Ajuntament, “continuem tenint molta feina i molta il·lusió per dur-la a terme”.

A la presentació de Llopart han assistit també l’alcaldable de la formació a Roda de Berà, Albert Martín i Ferrer, i el de Torredembarra, Xavier Suárez, que també han estat presentats aquest matí en els seus respectius municipis acompanyats del secretari general de Junts.

V.Tapias

 

Creixell s’il·lumina per Nadal des del pròxim diumenge

Programa de Nadal de Creixell.

Programa de Nadal de Creixell.

L’Ajuntament de Creixell ha organitzat un seguit d’actes per celebrar les festes nadalenques al municipi. Aquest diumenge es dona el tret de sortida al programa amb l’encesa de l’arbre de Nadal a la plaça Major a les 19h. Aquest acte comptarà amb la presència del Pare Noël, que arribarà acompanyat pels personatges de la Minnie, el Mickey i el Donald. A més, també es durà a terme un taller de desitjos a càrrec de la Bibliocreixell.

El dissabte 10 de desembre, el Casal Municipal acollirà, a partir de les 18.30h Talents de Creixell a favor de La Marató de TV3. El següent acte tindrà lloc el dimarts 20 de desembre, també al Casal Municipal a les 19h, i és el lliurament de premis del Concurs de pessebres, aparadors i façanes, que comptarà amb l’actuació de la Coral Sant Jaume de Creixell i el Cor Xera de Tarragona.

El divendres 23 a les 18.30h la plaça Major serà l’escenari de l’espectacle “Caga Tió” a càrrec de la Cia. Bitxicleta.

El Cap d’Any se celebrarà al Casal Municipal, amb sopar que es portarà cadascú i ball amb el grup Remember Music Show. Cal inscriure’s a Cal Cabaler. Casa de Cultura Creixell fins el 27 de desembre.

El dimarts 3, els més petits podran assistir a la recepció del patge reial que es durà a terme a la plaça Major a partir de les 18.30h i la vigília de Reis, arribaran Ses Majestats a les 18h a l’Avinguda Catalunya.

 

El llibre ‘Creixell fa memòria’ es presenta el 8 de desembre

Una de les imatges del llibre. Foto: Cedida

Una de les imatges del llibre. Foto: Cedida

El proper dijous 8 de desembre a les 12 del migdia es presentarà a la plaça Major de Creixell el llibre Creixell fa memòria. Es tracta d’un treball de caire històric i etnogràfic realitzat a partir d’una trentena d’entrevistes a àvies i avis del poble. L’Ajuntament de Creixell ha editat el llibre, que ha estat escrit per l’antropòleg Jordi Suñé, autor de diversos treballs de recerca sobre la comarca. Suñé ha comptat amb el suport tècnic de Sergi Clofent i Pau Josa, que han enregistrat vídeos i escanejat fotografies i documents per tal d’elaborar productes audiovisuals en un futur proper que donin a conèixer el patrimoni del municipi.   

El llibre recull, al llarg de les seves quasi 300 pàgines, més de 250 imatges antigues i molts retalls de les entrevistes que expliquen com era Creixell abans que el poble i l’entorn es transformessin per sempre més. La generació entrevistada encara va viure en un poble on la pagesia era la principal ocupació dels seus veïns i on els serveis que avui en dia gaudim, com el clavegueram o l’aigua corrent, no existien. Aquests avis i àvies han estat testimonis del canvi d’una manera de viure que havia evolucionat ben poc al llarg dels anys pretèrits. Tot d’una, aquest tros de món es va transformar amb la urbanització del litoral, l’abandonament de la terra, l’arribada del turisme i dels cotxes. 

En el llibre s’inclouen diversos apartats. Es parla del cicle de la vida, on s’explica com els infants naixien a casa o els jocs que feien al carrer, per exemple. Es recullen els antics oficis dels veïns de Creixell. A part dels pagesos, Creixell tenia pescadors, boters, pastors, carboners, ferroviaris, barbers, etc.

Pel que fa a les celebracions, es fa esment de diverses tradicions vinculades al calendari festiu. Descobrirem pràctiques ben curioses, com la de cridar als Reis d’Orient encenent llibants vells de les sínies o la de passejar el ninot del carnestoltes per les cases i les masies del municipi. Pel que fa als costums, podrem llegir com anaven a buscar l’aigua a la font amb galledes, com prenien la fresca al carrer, com engreixaven porcs als aixolls o com rentaven la roba a les basses de les sínies. Creixell fa memòria també dels túnels que travessen el nucli antic, la Torre de l’Hostal, les històries de pirates, el contraban, els cursets de cristiandat, el patrimoni de pedra seca i l’impacte de l’arribada a Creixell dels nous invents que van revolucionar la vida quotidiana. Un apartat ben curiós és el que fa referència al teixit associatiu, on descobrirem la passió pel futbol d’ara fa 100 anys, l’existència d’entitats d’ajuda mútua com la de Sant Antoni o el funcionament del Sometent. Finalment, Suñé recull algunes notícies històriques referents al segles XIX i XX, on descobrirem, per exemple, com es van viure les guerres carlines al segle XIX o com es van iniciar les urbanitzacions a partir del 1962.

Creixell fa memòria és un projecte que recull el testimoni oral d’una trentena de veïns i veïnes. Les fotografies i la documentació antiga han permès contextualitzar moltes de les converses que han tingut lloc a Cal Cabaler i a les cases particulars. Resseguint les històries de vida, s’ha rescatat com era la vida quotidiana d’aquest petit poble abans que desaparegués una manera de viure molt diferent a la d’avui en dia. Creixell feia olor de vi i de garrofes. Els seus sons estaven relacionats amb la pagesia, els carros i els oficis artesanals com els boters. Els matxos donaven voltes al tomb i els engranatges feien girar les sínies. Els catúfols vessaven l’aigua damunt de la pastera que omplia lentament la bassa. Els més petits jugaven al carrer i tothom prenia la fresca davant de casa quan s’acabava la jornada laboral. Tot d’una, el món va canviar. El turisme, la construcció i les urbanitzacions van transformar un paisatge que no havia canviat gaire durant generacions. Van arribar també nous serveis impensables fins llavors, com l’aigua corrent a les cases o el clavegueram. Creixell fa memòria i mira enrere amb l’objectiu que no es perdin les arrels. L’objectiu del llibre, segons el seu autor, també és «que tothom pugui gaudir d’aquest petit tros de món donant vida a les imatges en blanc i negre i als records dels més grans. Creixell té futur perquè té unes arrels profundes i unes branques ben obertes al món. Creixell és un poble amb identitat pròpia, té ànima». Suñé destaca també un dels èxits del procés de recerca: «tots els avis i àvies han volgut participar i han gaudit amb les converses que hem tingut. Hem creat un bon ambient i tothom s’ha engrescat».

 

Creixell pinta un banc en homenatge a les víctimes de la violència vicària

El banc que s'ha pintat a Creixell. Foto: Cedida

El banc que s’ha pintat a Creixell. Foto: Cedida

Creixell ha viscut un cap de setmana ple d’actes amb motiu del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones, el 25N, organitzats per la Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament amb la col·laboració del col·lectiu feminista Papallones Liles i del Col·lectiu Dones de Creixell. Entre els actes programats, destaca la pintada popular d’un banc en homenatge a totes les víctimes de la violència vicària.

Els actes van arrencar divendres passat, 25 de novembre, amb la lectura del Manifest institucional del 25N, Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones.

L’endemà dissabte 26 de novembre, al matí, el col·lectiu Papallones Liles va convocar una acció per restaurar murals feministes fets contra la violència masclista al llarg de la Rambla de les Moreres, que havien patit actes vandàlics.

Homenatge a les víctimes de la violència vicària
Un dels actes destacats del programa del 25N va serà la Pintada entre la ciutadania de Creixell d’un banc en contra de la violència vicària, una iniciativa de l’Ajuntament de Creixell que va tenir lloc el dissabte al migdia a la plaça del Mirador. Amb aquesta acció el veïnat va voler fer un homenatge a totes les víctimes de la violència vicària, una forma de violència exercida per part d’un progenitor contra el seu fill o filla amb l’objectiu de causar dolor a la mare. La regidora d’Igualtat, Chelo Picón, expressava així l’acció: “Hem pintat un banc amb els colors de la violència vicària, una de les violències més cruels, perquè comporta una doble violència, l’exercida contra els infants a mans dels seus progenitors i el dolor més gran a una mare”.

El mateix dissabte, a la tarda, a Cal Cabaler, es va gaudir del clip teatral ‘Barbàrie’, a càrrec de Papallones Liles, i una xerrada-col·loqui sobre violència de gènere, a càrrec del Col·lectiu de Dones de Creixell.

Els actes van continuar aquest diumenge 27 de novembre, al migdia, a la plaça Major, amb l’acte commemoratiu “Teixint estrelles al cel”, en record de les víctimes de la violència envers les dones i la violència vicària. Per donar visibilitat a l’activitat es van penjar cartells per tota la plaça amb el nom de la víctima i la data de la seva defunció.

El documental ‘Patriarcado, el organismo nocivo” tanca els actes
Per tancar els actes del 25N, el diumenge a la tarda es va estrenar al Casal Municipal de Creixell el documental ‘Patriarcado, el organismo nocivo’, una producció de Pandora Box TV dirigida per  Teresa Soler Garrido i Albert Sanfeliu Rodríguez. La pel·lícula proposa una mirada des de la pedagogia, com a eina transformadora per la prevenció de la violència de gènere i per crear consciència social i cívica. El documental arribava a Creixell després de rebre la distinció del Ministeri de Cultura com a pel·lícula especialment indicada pel foment de la igualtat de gènere (apta +12 anys).

El documental està basat en el testimoni de quatre dones que han patit violència masclista, amb capacitat de reflexió encara més gran que les seves pròpies històries. Les dones comparteixen la seva sorprenent mirada sobre la violència masclista, des de la força, sense victimització ni paternalisme.

En acabar la projecció, la regidora d’Igualtat, Chelo Picón, va encentar un col·loqui participatiu amb el públic assistent i el codirector, Albert Sanfeliu Rodríguez.

 

Creixell senyalitza les entrades amb rètols de “Localitat compromesa contra la violència de gènere”

Coincidint amb el 25N, la regidoria de Benestar Social, Gent Gran, Salut i Igualtat de l’Ajuntament de Creixell ha senyalitzat tres entrades i sortides del municipi amb uns rètols violetes on s’hi llegeix “Creixell, localitat compromesa contra la violència de gènere”. Aquest dijous a la nit, l’Ajuntament també ha estrenat els llums violetes al balcó de la casa consistorial.

La regidora d’Igualtat, Chelo Picón, ha destacat que aquesta senyalització és una iniciativa pionera al territori que pretén “visualitzar que som un municipi compromès durant tot l’any amb la lluita contra la violència envers les dones, amb serveis de suport a les víctimes, eines per detectar casos de maltractament, campanyes de conscienciació, reivindicacions a través de l’art i activitats diverses”.

Els actes programats pel 25N a Creixell han arrencat aquest divendres al migdia, amb la lectura del Manifest institucional del 25N, Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones.

Demà dissabte 26 de novembre, a partir de les 11 h, l’associació Papallones Liles farà un repàs dels murals fets contra la violència masclista al llarg de la Rambla de les Moreres.
Pintada contra la violència bicaria

Un dels actes destacats del programa del 25N serà la Pintada entre la ciutadania de Creixell del banc en contra de la violència bicaria, a càrrec de l’Ajuntament de Creixell, que tindrà lloc el dissabte 26 de novembre, a les 12 h, a la plaça del Mirador.

El mateix dissabte, a les 18:30 h, a Cal Cabaler, es podrà gaudir d’un monòleg a càrrec de l’associació Papallones Liles. A continuació, a les 19 h, al mateix espai, es farà una xerrada sobre violència de gènere, a càrrec del Col·lectiu de Dones. En acabar, se servirà un refrigeri per a tothom.

Els actes es reprendran l’endemà diumenge 27 de novembre, a les 12 h, a la plaça Major, amb l’acte commemoratiu “Teixint estrelles al cel”.
Presentació del documental ‘Patriarcado, el organismo nocivo”

Per tancar els actes del 25N, el diumenge 27 de novembre, a les 18 h, s’estrenarà al Casal Municipal de Creixell el documental ‘Patriarcado, el organismo nocivo’, una producció de Pandora Box TV dirigida per Teresa Soler Garrido i Albert Sanfeliu Rodríguez. La pel·lícula no para de recollir èxits per la seva mirada des de la pedagogia, com a eina transformadora per la prevenció de la violència de gènere i per crear consciència social i cívica. El documental arriba a Creixell pocs dies després de rebre la distinció del Ministeri de Cultura com a pel·lícula especialment indicada pel foment de la igualtat de gènere (apta +12 anys).

La presentació del documental anirà a càrrec de la regidora d’Igualtat, Afers socials, Gent Gran i Salut de Creixell, Chelo Picón Gomis, i comptarà amb la presència de la senadora per ERC, Laura Castel Fort. Després de la projecció, s’iniciarà un col·loqui participatiu amb el públic assistent i el codirector, Albert Sanfeliu Rodríguez.

 

L’alcalde de Creixell reclama que entri a pressupostos de l’Estat el pas elevat de l’N-340 i la rotonda

Unió de l’avinguda Catalunya amb l’N-340, un encreuament perillós

Creixell demana una doble solució als problemes de mobilitat, seguretat i connexió amb l’N-340. A tal fi, l’alcalde ha desplegat una doble estratègia, on es demana via Madrid que els pressupostos generals de l’Estat ho incloguin, alhora que té pendent una reunió amb el cap de la Unitat de Carreteres a Tarragona. Jordi Llopart ha recordat a Tots21 que es tracta ‘de dues inversions que estaven previstes fet temps enerere i ni es van tirar endavant’ per part del Govern central.

L’alcalde de Creixell, Jordi Llopart, ha mantingut diverses converses telefòniques amb Alberto Hernández, cap de la Unitat de Carreteres de Tarragona del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, en relació a diferents qüestions relatives al pas per Creixell de la carretera N-340. Ara per ara el consistori està pendent que es confirmin el més aviat possible dia i hora per mantenir una reunió presencial a Tarragona.

Els temes principals d’aquestes converses mantingudes fins ara i que són projectes que depenen de l’Estat, són principalment dos: la ubicació d’una rotonda a la N-340, a la cruïlla amb l’entrada principal de Creixell per l’avinguda Catalunya, i l’altre la construcció d’un pas elevat per creuar la carretera N-340 entre La Plana de Creixell i la Barquera de Roda de Berà.

La rotonda

Pel que fa a la rotonda de la cruïlla amb l’avinguda Catalunya, ja existeix un avant-projecte que, en el seu dia es va quedar sense dotació pressupostària per part del Ministeri i es van destinar els diners a fer altres rotondes a la zona de les Terres de l’Ebre. ‘La rotonda salvaria un encreuament perillós, més propi d’una altra època, que incrementa molt la circulació a partir de la Setmana Santa i tota la temporada estival’, ha destacat Llopart.

En relació al pas elevat, l’Ajuntament de Creixell ha tramès al Ministeri ‘les nombroses queixes que hem rebut dels veïns de la urbanització creixellenca de la Plana en relació a la problemàtica que es genera’, sobretot a l’estiu per l’accés de vianants des de la Plana cap a la zona de la platja, afirma l’alcalde.

Mitjançant el grup parlamentari Plural – Juntsxcat al Congrés dels Diputats-, l’alcalde Jordi Llopart ha demanat al Govern Espanyol que inclogui aquests dos projectes en els Pressupostos Generals de l’Estat per a 2023 que s’han d’aprovar avui al Congrés dels Diputats. ‘Des de l’ajuntament de Creixell creiem també que és molt necessari buscar una solució a l’estat actual de l’asfalt de l’N-340 entre Torredembarra i el Vendrell i especialment al seu pas per Creixell’, ha destacat Llopart.

Finalment, des de l’ajuntament de Creixell també som molt conscients de la problemàtica generada per les bandes rugoses de l’AP-7 i les molèsties acústiques que ocasionen als veïns i veïnes, especialment als residents de les zones properes d’aquesta via. En aquest sentit, hem demanat al Ministeri que actuï en conseqüència per solventar el problema.

J. Garcia

 

El documental ‘Patriarcado: el organismo nocivo’ arriba a Creixell

El Casal Municipal del Creixell acolirà diumenge 27 de novembre (18:00 hores) la presentació del documental Patriarcado: el organismo nocivo’, que proporciona respostes obertes a preguntes tancades: quins models i paranys pengen del sistema patriarcal?, l’home és també víctima? és suficient la denúncia de la violència de gènere? està en mans de la indústria del porno l’educació sexual de la joventut?

Apassionant i pròxim, transcorre fora dels patrons que ens condicionen. Sobre tabús i qüestions en penombra, des dels seus angles cecs, per a desaprendre. Reflexions exemplars. 4 dones poderoses. Els seus testimonis sense victimització ni paternalisme. Amb emoció i força. Juntament amb la intensa argumentació dels especialistes, ofereixen una contundent eina útil, preventiva i efectiva per fer front a aquesta xacra.

El documental ha obtingut la distinció del Ministerio de Cultura com pel·licula especialment indicada pel foment de la Igualtat de Gènere. Apta per a majors de 12 anys

Després de la projecció, hi haurà col·loqui participatiu amb el públic assistent i codirector.

Redacció

 

Primer pas perquè desapareguin les torres elèctriques de les zones poblades de Roda de Berà i Creixell

Actualment un total de 33 torres creuen els municipis de Roda de Berà i de Creixell, des del límit amb El Vendrell i fins a la urbanització Poblamar, de la Pobla de Montornès. Foto: Ajuntament de Roda

 

Avui s’ha iniciat l’aixecament de les actes prèvies a l’ocupació de les finques afectades pel projecte

 

Es desmuntaran les actuals 33 torres elèctriques, la major part d’elles ubicades a Roda de Berà, i s’instal·laran 26 de noves en un nou traçat, paral·lel a l’autopista AP-7

 

Aquest matí s’han reunit a l’Ajuntament de Roda de Berà representants tècnics del departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural; el director de la zona est de Lleida i Tarragona, i el tècnic enginyer en cap d’E-Distribución Redes Digitales, amb els propietaris de les finques afectades pel projecte de la variant de la línia elèctrica 110 kV SE Tarragona-SE la Geltrú i SE Altafulla-SE Garraf, per tal de fer l’aixecament de les actes prèvies a l’ocupació de les finques per on discorrerà el nou traçat de les torres elèctriques al terme municipal de Roda de Berà.

Actualment un total de 33 torres creuen els municipis de Roda de Berà i de Creixell, des del límit amb El Vendrell i fins a la urbanització Poblamar, de la Pobla de Montornès. Travessen zones residencials, a Roda de Berà els barris de Les Torres i de Berà Mar, motiu pel qual l’objectiu principal del projecte es traslladar les torres i allunyar-les el màxim possible dels veïns i veïnes.

Aquesta havia estat una demanda històrica del veïnat, amb el suport dels ajuntaments, els qui ara per fi veuran desaparèixer les torres dels seus carrers. El nou traçat, de 6,4 quilòmetres, necessitarà 26 noves torres -20 d’elles al terme municipal rodenc-, més modernes i estretes que les anteriors, i discorrerà quasi paral·lel a l’autopista AP-7. Amb el nou camí també hi ha noves finques afectades, i tot i que l’Ajuntament va intercedir aconseguint millores considerables al projecte, una petita part dels propietaris continuen mostrant-se reticents en alguns detalls.

El projecte d’E-Distribución té un cost de 2 milions d’euros i està preparat per començar quan tots els permisos i autoritzacions estiguin llestes. L’avantprojecte inicial va ser redactat fa més de 8 anys, al 2014, i ha estat modificat en diverses ocasions, convertint-se en el projecte actual, el qual compta amb informes favorables de diferents departaments de l’Estat i de la Generalitat.

L’alcalde Pere Virgili s’ha mostrat molt satisfet de que per fi s’hagi donat avui aquest primer pas, molt important per a Roda de Berà, tot esperant que aviat puguem ser testimonis de la desinstal·lació de les torres elèctriques actuals a Les Torres i Berà Mar.

Redacció

 

Creixell es prepara per a la Castanyalloween 2022

Creixell ja té enllestit el programa d’actes per celebrar, aquest cap de setmana vinent, la Castanyalloween 2022.

Divendres

A partir de les 17:30 h al Casal Municipal de Creixell, sortida de la cercavila ‘Truco o Trato’.

A les 18h. a la Plaça Major, Exposició del Concurs de Carabasses decorades i lliurament de premis a la finalització del ‘Truco o Trato’. Animació, berenar infantil i conta-contes.

Dissabte

A les 21:30h Sopar Terrorífic al Casal Municipal. Cadascú es porta el seu sopar. Cal inscriure’s a Cal Cabaler (telèfon 977138272).

A les 22:30h al Casal Municipal música amb DJ,s i disfresses de Halloween. L’entrada és lliure. La venda de castanyes i el servei de bar anirà a càrrec del Ball de Diables de Creixell.

Redacció

 

L’Ajuntament de Creixell edita la ‘Guia d’ús per una comunicació no sexista’

 

La Regidoria d’Igualtat distribuirà el quadern entre tot el personal del consistori amb l’objectiu d’evitar expressions de llenguatge sexista

 

La Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de Creixell ha editat la ‘Guia d’ús per una comunicació no sexista’ que es distribuirà entre tot el personal del consistori. La guia creada per la promotora d’igualtat, Ariadna Martí Fernández, conté expressions per evitar l’ús del llenguatge sexista en documents oficials i formularis, alhora que compara amb nombrosos exemples les “formes sexistes” i les “formes no sexistes” utilitzades per l’administració local tant en el llenguatge oral com en l’escrit. El quadern també dona consells sobre com saber si es fa un ús sexista del llenguatge i perquè és tan important el llenguatge no sexista en una societat democràtica.

La guia orienta el personal de l’Ajuntament sobre com fer un bon ús de la concordança d’expressions que sovint abusen de les denominacions dobles, en masculí i en femení: “Els treballadors i treballadores escollits i escollides”(no recomanable) “La plantilla escollida” (recomanable). El quadern també presenta un glossari de mots sexistes com “els alumnes, tutor o els funcionaris”, que es poden substituir per formes no sexistes com “l’alumnat, tutoria o el personal funcionari”, entre moltes altres paraules i expressions.

La regidora d’Igualtat, Chelo Picón, ha posat en valor la importància de la guia i cita la declaració d’intencions que apareix en la mateixa: “Si nosaltres canviem el llenguatge i els comportaments, la ciutadania veurà un canvi en nosaltres. Comencem per dintre, i a poc a poc, canviarem el poble”.

El Centre Informació i Recursos a les Dones (CIRD)

L’edició de la ‘Guia d’ús per una comunicació no sexista’ és un recurs de la Regidoria d’Igualtat, a través del Centre Informació i Recursos a les Dones (CIRD), que es troba ubicat a les dependències del Consultori Local de Creixell.

Cal recordar que aquest servei va néixer el 2021 amb l’objectiu d’informar sobre els recursos disponibles per a les dones en àmbits diversos (social, salut, laboral, tràmits de divorci, violència de gènere, habitatge, ajuts diversos, llenguatge no sexista,…). Des de la regidoria s’ha anat dotant el CIRD de recursos com ara publicacions o fulletons informatius d’interès per a les dones i els homes, a més d’organitzar activitats i xerrades en col·laboració amb les entitats i altres accions d’igualtat.

Redacció