TARRAGONA 21

Bibliocreixell reprèn les activitats aquest divendres amb una sessió de titelles

La biblioteca municipal Bibliocreixell reprèn les activitats després del sotrac del coronavirus aquest divendres. I ho farà a partir de les 19.00 hores amb una sessió de titelles amb ‘L’Invisible Titelles: El follet, el gat i el pastisser’. L’entrada és gratuïta, però cal reservar plaça trucant al 977 80 34 00 o per whatsapp al 607 87 10 54.

Redacció

 

Creixell reobre el mercadet dels diumenges després de més de cent dies

La presència de públic no va ser molt alta però s’espera que el proper diumenge augmenti l’afluència de clients. Foto: Ajuntament

Després de més de 100 dies de tancament, el Mercadet ambulant setmanal de Creixell. ha reobert aquest passat diumenge amb la instal·lació de la pràctica totalitats de les parades d’alimentació, téxtil i també la Xurreria. Ho ha fet amb una nova ubicació determinada per l’ajuntament per tal de poder garantir al màxim les mesures de seguretat tant per als paradistes com per als clients.

Fins ara el Mercadet estava a la rambla de les moreres. Ara s’ha passat a una zona propera i més àmplia dels carrers Estatut, Constitució i Plaça Lluís Companys.

La presència de públic no va ser molt alta però s’espera que el proper diumenge augmenti l’afluència de clients.

Redacció

 

El plenari de Creixell aprova el pressupost municipal per enguany amb els vots en contra del PSC

Per part dels càrrecs electes i del públic assistent es van prendre totes les mesures adients de seguretat com són distanciament i ús de mascaretes. Foto: Ajuntament

El ple municipal de Creixell, celebrat aquest passat dijous 2 de juliol, va aprovar inicialment el Pressupost Municipal 2020 amb els 6 vots favorables de l’equip de govern municipal (3 JUNTSXCAT, 2 ERC i 1 FIC) , l’abstenció del PP (2) i el vot en contra del PSC (3). També es va ratificar el Conveni amb la Generalitat de Catalunya per la Xarxa de Comunicacions i Emergéncies RESCAT.

Finalment, el ple de la Corporació va aprovar, amb l’abstenció del PSC, el guardó de la concessió de distinció de mérit de serveis distingits del Consell Comarcal del Tarragonès, a títol póstum, a la farmacéutica de Creixell  María de Palacio Rodríguez-Solano.

Redacció

 

Jujol i la paràbola de Creixell

Imatge de la torre del campanar amb l’obra de Jujol coronant-lo. Foto: Tarragona21

La ruta de Jujol al Tarragonès que ofereix Tarragona21 té una parada obligada a Creixell. La localitat celebrava l’any 2017 el centenari d’una de les obres més reconegudes i originals que ofereix als visitants i que formen part d’un patrimoni riquíssim, al que se suma l’imponent castell o el palauet de Cal Cabaler, reconvertit en centre cultural. És el coronament de la torre del campanar de l’església de Sant Jaume, el cimbori, dissenyat per l’arquitecte tarragoní Josep Maria Jujol. Creixell pot enorgullir-se, per tant, de tenir obra jujol.liana.

L’església és un edifici on trobem barrejats els estils gòtic i renaixentista. L’estructura interna és de nau única amb capçalera plana i capelles laterals al costat de l’Evangeli i una capella baixa al costat de l’Epístola coneguda com la Cripta, amb volta de maons i data de 1663. A la nau hi ha creueria quadripartita i volta de canó a les capelles, i la clau del presbiteri conserva una inscripció amb la data de 1559.

La façana és renaixentista amb frontó triangular damunt de pilastres a la porta principal i una petita fornícula on hi ha la imatge del Sant. Al costat hi ha l’antiga rectoria, que és un edifici de pedra amb portada d’arc de mig punt i finestres decorades amb motllures. Són destacable les pintures murals del segle XVII amb les imatges de Santa Tecla i Santa Llúcia.

Interior del cimbori de Jujol. Foto: Tarragona21

El campanar, construït l’any 1771, és una estructura de base quadrada i cos superior octogonal. La base del campanar és quadrada, però la part superior és octogonal. Al damunt s’aixeca el cimbori addicional, obra de Jujol, que va ser refet en 2012 ja que l’estructura perillava. Està format per una cúpula parabòlica. La volta és sostinguda per arcs metàl·lics creuats des del centre. A cadascuna de les vessants dels arcs hi ha un ull de bou de totxo. Pels costats exteriors de la volta pedres característiques de l’obra de Jujol.

Al peu de cada suport de la torre s’hi col·loquen les estàtues de Sant Francesc d’Assís, Sant Domènec de Guzmán, Sant Joan de Malta i Sant Lluis de França, de 4,5 metres d’alçada, quatre seguidors de Maria.

El regidor de Cultura de l’Ajuntament, Francesc Sentís, ens explica el simbolisme: ‘El coronament és una al.legoia sobre el sant Rosari i els quatre sants n’eren devots del sant Rosari i de la Verge Maria’. El mateix Jujol va esculpir les quatre escultures. Ho relata en aquest vídeo:

 

La història del temple

L’església fou construïda sobre un temple anterior per decret del cardenal Dòria, l’any 1559. Malgrat construir-se durant el renaixement, el seu estil respon encara a la tradició gòtica. La portalada és posterior, del 1622, i d’estil renaixentista tardà, amb una fornícula on s’hi va col·locar la imatge gòtica de sant Jaume procedent de la façana antiga.

Al capdamunt del coronament del campanar s’ hi posà un penell, obra també de l’arquitecte Jujol, d’una gran originalitat i simbolisme: la creu, com a símbol del bé, i el lleó, símbol del mal que fuig esporuguit.

Entre l’any 1953 i 1954 aquest penell es despenjà del campanar perquè amenaçava caure.

El regidor de Cultura recorda que el 28 de març de 2012 ‘es tornà a col·locar el penell restaurat pel serraller de Creixell Josep Bairaguet, com a final de les obres de remodelació del campanar, dirigides per l’arquitecte Josep Llinàs, expert en l’arquitectura de Jujol, i realitzades per Jordi i Gerard Carré’. El penell modernista, de ferro colat, tornà a formar part de la silueta del campanar de Creixell. L’arquebisbe de Tarragona, Mn. Jaume Pujol, va pujar al campanar i va beneir el nou penell. El lleó havia estat cedit a Cal Cabaler.

El rector de la parròquia de Sant Jaume, amb Francesc Sentís. Foto: Tarragona21

Conjunt de nervis metàl.lics originals que sostenien el cimbori, dissenyats per Jujol, i que reposen al costat de l’església, a l’antic fossar. Foto: Tarragona21

‘Gràcies a Déu, el campanar es pot veure d’arreu’, recorda Sentís, que destaca que els visitants se sorprenen de la forma parabòlica del cimbori. El rector de la parròquia de Sant Jaume. La tasca de Jujol sembla que va ser puntual, no s’hi estabí una relació constant amb els vilatans, almenys no n’hi ha constància.

El rector de la parròquia, Joan Brulles -que recorda que el seu avi i el seu besavi, originaris de la Secuita, van treballar a l’església jujol.iana del Sagrat Cor de Vistabella, del terme de la Secuita- afirma que Jujol ‘va treballar personalment a esculpir les quatre estàtues del cimbori de Creixell i en la forja del lleó i de la creu. El projecte va ser inacabat per manca de diners. Ell tenia la idea de fer un trencadís a les quatre parets, on hi anaven uns escuts de la Mare de Déu i la Tau de Tarragona, però no va ser possible’. Jujol júnior, el fill de l’arquitecte, conserva documents al respecte . ‘Quan es restaurà el cimbori es decidí no incloure el trencadís, sinó deixar-lo tal com quedà en 1917 i és que Llinàs deia que Jujol estava contínuament recreant els seus projectes. Era millor deixar-ho tal com era’.

L’església

Un element de gran vàlua dins l’església és el Sagrari de ferro forjat de 122 quilos, dissenyat per l’arquitecte Salvador Ripoll i realitzat al 1970 per l’artista forjador Ramon Martí de Cal Biel de l’Espluga de Francolí.

El Baldaquí de ferro forjat també és obra del mateix artista i té els símbols de l’eucaristia, un raïm i una espiga de blat.

La Cripta, que trobem a un costat de l’església i a la que podem accedir des de la mateixa, data de l’any 1663 i l’any 1972 es remodela tal com ara la coneixem.

El 1936, com tantes altres esglésies, va ser incendiada i es va perdre tot el seu valuós contingut artístic, entre el qual hi havia un remarcable altar major barroc.

Redacció

Contacte:

Adreça: Plaça de l’Església

Telèfon: 977 800 202 (Ajuntament de Creixell)

Fax: 977 800 009 (Ajuntament de Creixell)

Website: http://www.creixell-aj.org

E-mail: aj.creixell@altanet.org

G.G. Coordenadors Geogràfiques: [41.168039], [1.441972]

El Mercadet setmanal de Creixell tornarà a obrir el proper diumenge en una nova ubicació

L’horari serà els diumenges al matí de les 09:00h. a les 13:30h. Foto: Ajuntament

Després de més de 100 dies tancat, Creixell recuperarà aquest proper diumenge 5 de juliol el seu Mer cadet setmanal dels diumenge al matí, i ho farà amb les parades habituals d’alimentació i productes frescos, roba, calçat i estris de la llar.

L’Ajuntament ha estat molt estricte amb les normes de seguretat i de distanciament social i s’han pres les mesures necessàries per tal que el mercadet es pugui celebrar de nou amb totes les garanties amb la finalitat d’evitar riscos innecessaris.

També s’han tingut en compte les molésties que l’antiga ubicació del Mercadet ocasionava als veïns i veïnes de la rambla de les Moreres. Per la qual cosa hi ha un canvi d’ubicació amb la finalitat de reduir les molésties al veïnat al màxim i per tal de garantir les distàncies mínimes entre les parades i els clients.

Aquesta nova ubicació serà als carrers que són paral.lels a l’antiga ubicació de la rambla de les Moreres. A partir d’ara, el Mercadet setmana de Creixell es farà als carrers següents:

  • Avinguda de l’Estatut
  • Plaça Luís Companys
  • Avinguda de la Constitució

L’horari serà els diumenges al matí de les 09:00h. a les 13:30h.

L’equip de govern municipal encapçalat per l’alcalde de Creixell Jordi Llopart volen «recordar i agrair a la vegada a tots els creixellencs, creixellenques i visitants, la responsabilitat de tots plegats de complir amb les mesures de distanciament, usar correctament la mascareta i rentat de mans sovint, actituts aquestes ques són pròpies d’un poble solidari i respectuós».

Redacció

 

Creixell viu intensament la reivindicació del Dia de l’Orgull LGTBIQ+

Un moment dels actes celebrats a Creixell. Foto: Cedida

Creixell commemora avui el dia de l’Orgull LGBTIQ+, que se celebra arreu aquest diumenge reivindicant la diversitat afectiva, de génere i sexual. Com a acció reivindicativa, els colors de la #bandera #LGBTIQ+ onegen físicament amb una pancarta al balcó de l’Ajuntament.

A més, aquest matí a les 11h a la plaça de Vorey s’ha realitzat una performance i altres actes reivindicatius amb el col.lectiu creixellenc Papallones Liles, com ara la pintada del banc Trans. També per part d’una noia Trans de Creixell s’ha llegit el Manifest de la jornada. Aquestes accions es fan per reafirmar la diversitat afectiva i sexual i de gènere per tal de palesar un rebuig unitari a la LGTBIQ+ fòbia.

Imatge de la pancarta que llueix a la façana de l’Ajuntament. Foto: Cedida

A les 12h davant de la Casa de la Vila s’ha fet la Lectura del Manifest institucional del #28J LGBTIQ+. L’ha feta la regidora delegada de la Secretaria de la Dona i Igualtat de l’Ajuntament de Creixell, Chelo Picón, i dues representants de Papallones Liles. S’ha llegit el Manifest del Consell Nacional LGTBI de la Generalitat de Catalunya amb motiu del Día Internacional de l’Orgull LGTBI ‘Els nostres drets són els vostres drets, el meu orgull és el teu orgull’.

Creixell es prepara per la Revetlla més atípica

La regidora delegada de l’àrea de Festes de l’ajuntament de Creixell, Pilar Romero, ha informat dels actes programats al poble per celebrar una Revetlla de Sant Joan atípica, així com de les limitacions i restriccions imposades pel coronavirus, en una nota feta púbica per a tots els convilatans que reproduïm a continuació íntegrament:

«Després de tres mesos de confinament, si tot evoluciona favorablement, la festivitat i la nit de Sant Joan esdevindrà la primera festa assenyalada en el calendari, on la família i els amics es podran retrobar per gaudir d’una nit especial.

És aquesta una nit màgica en què se celebra el solstici d’estiu. És una celebració que ha esdevingut a Catalunya una festa amb elements i costums molt marcats i simbòlics: el foc purificador, la Flama del Canigó, els banys de mitjanit, les herbes de sant Joan, les cançons, el ball o els guariments i més rituals màgics.

Però de ben segur que aquesta serà una Revetlla de Sant Joan diferent a totes les que hem viscut fins ara!.

Com a regidora delegada de l’àrea de Festes de l’ajuntament de Creixell, he volgut prioritzar la salut de les persones per damunt de tot, com no podia ser d’altra manera. Hi ha hagut malauradament moltes persones que ens han deixat a causa de la Covid19. Per tots ells i elles guardem un record entranyable. I precisament pels que ja no hi són, i per tots nosaltres, ara no podem fer passos enrere i ens hem de mantenir amatents i no abaixar la guàrdia.

Us volem seguir veient a totes i a tots. Per això no podrem fer el tradicional Ball de Revetlla que sempre fèiem a la plaça del Mirador.

Malgrat això, enguany amb la col·laboració del Ball de Diables de Creixell, el dimarts 23 de juny a les 20h. a la rambla de les Moreres, arribarà la Flama del Canigó i es farà la lectura del manifest.

A partir de les 22:00h. al mateix lloc, farem una petita foguera de Sant Joan. Per la pàgina  de facebook del Ball de Diables de Creixell es podrà seguir en directe l’encesa de la Foguera.

Fem un Sant Joan diferent amb grups reduïts, amb la família i els amics, però amb molta precaució, tant per evitar possibles contagis de la COVID-19 com per evitar els accidents fent un mal ús del material pirotècnic.

Si entre tots fem bé les coses, ens en sortirem. Una forta abraçada a totes i a tots».

Redacció

 

Creixell i La Pobla de Montornès no obriran les piscines municipals aquest estiu

Imatge d’arxiu de les piscines municipals de Creixell

Els ajuntaments de Creixell i La Pobla de Montornès, veïns, no obriran aquest estiu les seves piscines municipls, segons ha sabut Tarragona21. L’acord ha estat conjunt donada la relació constant de veïnatge. La dificultat a controlar l’equipament davant els rígids controls i exigències normatives han desaconsellat per un estiu obrir-les.

Així, a causa la situació actual de desconfinament progressiu i en prevenció de nous brots de contagi de la Covid-19, la Piscina Municipal de Creixell romandrà tancada tot l’estiu. El consistori s’ha adreçat a la població per e-bando afirmant que ‘coneixem la bona acceptació d’aquest servei al nostre municipi per a usuaris de totes les edats, però pensem que en el moment actual el més important és la salut de tota la població i la contenció de qualsevol risc’.

Donada la normativa actual sobre l’ús de les piscines municipals que només permet un 30% de l’aforament, distanciament social i cita prèvia, el consistori creu que el més adequat per a la seguretat de totes les persones és no obrir aquesta instal·lació, ha destacat el regidor de Cultura, Esports i Patrimoni, Francesc Sentís, a Tarragona21. Les piscines es troben a la zona esportiva municipal, a tocar de la biblioteca.

D’altra banda, l’Ajuntament de La Pobla de Montornès va acordar per Junta de govern dijous passat mantenir la piscina municipal tancada durant aquest estiu. La decisió s’ha pres ‘perquè no es pot garantir la seguretat dels usuaris tot i adoptar l’estricte compliment de les mesures de seguretat recollides al BOE davant la pandèmia del coronavirus’, ha informat l’alcalde, Francsc Larios. ‘Estem sortint d’una crisi sanitària de la qual ni els mateixos professionals garanteixen, en cap cas, que el virus no pugui tornar a aparèixer en qualsevol situació. Per aquest motiu, preferim prioritzar la salut i la seguretat de tot el veïnat davant d’aquesta pandèmia tan excepcional’, subratlla el consistori.

Per altra banda, també s’ha valorat que les mesures necessàries a adoptar (cita prèvia, temps màxim d’estada, parcel·lació de la zona de descans, carrils dins de la piscina, continua desinfecció i tancament de banys, entre d’altres) ‘no oferirien als usuaris gaudir de l’estada a la piscina’.

La decisió ‘compta amb el suport dels portaveus dels grups polítics que tenen representació al ple municipal i el responsable del servei de manteniment i gestió de l’espa’i. Des de l’Ajuntament de la Pobla de Montornès ‘es demana comprensió als ciutadans i s’agraeix el seu respectuós comportament durant aquest difícil període’.

J. Garcia

 

Creixell publica les bases dels ajuts per a persones afectades per la Covid-19

L’ajuntament del Creixell ha informat aquest dimarts que ja han sortit publicades les bases pels ajuts d’urgència social per a persones i famílies en situació de vulnerabilitat econòmica a conseqüència de la COVID-19.

Les bases van ser aprovades per la Junta de Govern Local de l’Ajuntament de Creixell el dia 20 de maig de 2020 i van ser publicades al BOPT el 10 de Juny.

Entre altres requisits, les persones sol·lcitants hauran hagut de passar a estar en situació d’atur o, en cas de ser empresari o professional, haver patit una pèrdua substancial dels seus ingressos o una caiguda substancial de les seves vendes.

Els ajuts atorgats en el marc d’aquesta convocatòria podran incloure despeses com pagament de lloguers, hipoteques o altres despeses de l’allotjament habitual; deutes de subministraments (aigua, llum, gas o altres); despeses d’alimentació i productes d’higiene personal i el pagament de préstecs existents per cobrir necessitats bàsiques

Podeu consultar les bases a l’enllaç següent:

https://www.creixell.cat/noticies/bases-pels-ajuts-demergencia-social-per-a-persones-afectades-per-la-crisis-sanitaria-de-la-covid-19?fbclid=IwAR09t2wNakBkxy6BROkRR6ddnsM5Sv9DzUsH-9ViQ_1kKwaTAj71ZfK-_mA

 

Creixell mantindrà oberta la platja per la Revetlla però amb restriccions per la Covid-19

L’Ajuntament no permetrà ni fogueres a la sorra, ni aglomeracions de persones, ni festes multitudinàries. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de Creixell ha decidit mantenir oberta la pltja de la localitat de cara a la Revetlla de Sant Joan, si bé amb restriccions i mesures preventives per la Covid-19. Aquest és l’acord pres després de la reunió virtual mantinguda aquest passat cap de setmana entre els propietaris de les guinguetes de platja, càmpings, regidors i regidores de totes les formacions polítiques del consistori, així com tècnics municipals i representants de la Policia Local i Protecció Civil. La reunió ha estat conduida per la regidora de turisme i medi ambient Silvia Farrero que ha agrait la col.laboració de tothom perquè «hi ha decisions, que parlant entre totes i tots, es prenen de manera conjunta».

La decisió que s’ha adoptat a Creixell per tal d’afrontar la nit de la Revetlla de Sant Joan amb les màximes garanties de seguretat per a tothom, és la següent:

  1. La nit de la revetlla de Sant Joan,  la platja de Creixell romandrà oberta al públic però l’Ajuntament no permetrà ni fogueres a la sorra, ni aglomeracions de persones, ni festes multitudinàries, ni «botellons» ni cap altra activitat que no respecti les mesures establertes per la Covid19.
  2. Els establiments poden romandre oberts fins a les 3h de la matinada, sempre complint les mesures de seguretat. Hi haurà vigilància intensiva i es posaran sancions, si s’escau, per tal de mantenir la tranquil.litat dels habitants del municipi.

L’ajuntament de Creixell, segons ha fet públic en una nota de premsa, «entén què no tothom hi estarà d’acord però, diuen que s’han tingut en compte diferents punts de vista i diferents factors que han portat a prendre aquesta decisió».

Redacció

Una residència de Creixell es basa en ‘Supervivientes’ per crear l’enginy per abraçar-se sense contacte físic

A la imatge superior, els dos creixellencs autors de l’enginy, Andrés Alarcón i Jordi Golderos amb la directora del centre Belén Martínez. A la inferior, l’emotiu Ha sigut un moment quan l’Andrés i la seva mare s’han pogut abraçar per primera vegada en molt de temps. Fotos: Ajuntament

‘La finestra de les abraçades’ és l’invent casolà de dos creixellencs que fa possible abraçar a la persona estimada sense tenir contacte físic. La gènesi cal buscar-la en el moment en el qual la residència de gent gran L’Ermita de Creixell, de titularitat privada i amb places concertades, va pensar la possibilitat de poder construïr aquest enginyós artefacte per tal de poder abraçar als seus usuaris, complint amb totes les mesures de seguretat.

Dos veïns de la localitat, de manera altruista, s’han encarregat de convertir-lo en realitat. Ho van fer treient la idea de dos prototipus que van sortir a sengles programes de televisió, primer a ‘El Hormiguero’ amb unna versió molt senzilla i posteriorment a ‘Supervivientes’, en aquest cas ja més elaborada. L’Andrés Alarcón i el Jordi Golderos, no s’ho van pensar dues vegades quan van rebre la proposta de la gerent del centre, Belén Martínez i van tirar pel dret. Es dona el cas que, l’Andrés té la seva mare ingressada a la Residència L’Ermita i des de finals del passat mes de febrer que no l’ha pogut veure ni abraçar.

Per part de la residència L’Ermita s’ha proporcionat el material adequat; l’empresa Industrial Sedó de la Riera de Gaià ha proporcionat de manera altruista i gratuïta els plàstics adients i els dos creixellencs s’han encarregat de la resta.

Unes fustes, un plàstic transparent i unes mànigues també de plàstic enganxades a banda i banda i amb orificis situats a diferents alçades (una superior a l’altra) fan possible el miracle amb una mica de coordinació entre els que el fan servir.

«No et toques però sents veritablement l’abraçada. Avui ho estrenarem amb la mare de l’Andrés i també entre els treballadors de la casa. A partir de demà serà el torn dels familiars dels residents, als quals ja els anem convocant amb cita prèvia. Creiem que La Finestra de les Abraçades tindrà molt molt bona acollida «, explica Belén Martínez, la directora d’aquest centre de gent gran a Creixell.

La Ruta Jujol al Tarragonès amb Tarragona21

Josep Maria Jujol

Entrats en la nova normalitat, Tarragona21 us proposa que aneu preparant una ruta per l’obra de l’arquitecte tarragoní més universal, Josep Maria Jujol, centrada en la comarca del Tarragonès i a mesura que vagin obrin els riquíssims espais jujol.lians de què gaudim. L’ 1de juliol obre l’Espai Jujol i Mas Carreras a Roda de Berà, ruta que ja podeu consultar de la mà d’un testimoni de l’obra de l’arquitecte. Avui, recordem qui va ser Jujol, per què és tan important la seva figura en el món de l’art i del dibuix i per què és el gran desconegut. Volem contribuir a posar en valor el seu mestratge, innovador, modern i agosarat, però alhora tradicional, un gran amant del Camp de Tarragona, de la seva terra.

Qui era Jujol? Per què resta inconegut, ignorat? S’han donat moltes respostes per tractar d’explicar l’oblit d’un arquitecte i interiorista considerat un geni de l’alçada del mateix Gaudí, del qui conreà amistat i professió. Per què amagava tant la seva obra? Per què no acometia grans treballs, fulgurants recreacions de la seva fertilíssima imaginació? Per atzar? Per modèstia? Arribarem a conèixer Jujol algun dia?
“Conèixer l’arquitectura amagada de Jujol és descobrir-la, sovint, amagada dins d’altres obres, fins i tot en les pròpies” (1).

L’arquitecte tarragoní crea finestres en parets que s’ajunten, amb angles de 90 graus, un fet que no s’havia vist mai, i mobles impossibles: “A Jujol se l’ha de conèixer a poc a poc. Cada cop que els estudiosos contemplen una obra seva, que ja la tenien observada, descobreixen coses noves. El detall, l’adorn mig dissimulat, el caparró d’animaló que apareix de sobte al final d’unes lletres,… Detalls divertits. Un arquitecte observà que Jujol gaudia fent art”, relata el seu fill, Josep Maria Jujol júnior.

El Teatre Metropol, a Tarragona. Foto: ACN

Reconeix júnior que el seu pare, extraordinari dibuixant, “no es projectà cap a a l’exterior”. Un company arquitecte li va dir un cop: “Jujol, els pollastres canten per dir: eh, sóc aquí. Tu també hauries de cantar”. Però ell no era així: “Era molt prudent, molt discret, humil, i això el va perjudicar. Per sort va estar treballant tota la vida. Hi ha un equívoc, el dels qui diuen que només treballava per als capellans. Això és fals, justament a Sant Joan Despí hi ha enregistrades 50 obres civils”.

Roger Miralles és un arquitecte de Sant Cugat del Vallès. Va estudiar a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès i es doctorà a Barcelona. És professor a l’Escola Superior d’Arquitectura que la Universitat Rovira i Virgili té a Reus des dels seus inicis.

Per casualitat començà a estudiar Jujol, amb Pep Llinàs. Redactaren el pla director de l’església de Vistabella. Van dibuixar cada una de les peces de l’església, 800 pàgines en total. Miralles s’interessà aleshores per l’obra de Jujol a Tarragona, que és diferent de la de Barcelona. “A Barcelona, Jujol s’havia de guanyar la vida, i en canvi a Tarragona molta obra va ser una decisió personal. Té un punt amateur. La feia perquè li agradava, no per imposició dels clients. És una obra molt lliure, molt més creativa. Aquí, al Camp de Tarragona, és on l’obra de Jujol excel.leix”.

De l’interès per l’arquitecte tarragoní ha sorgit Territori Jujol, que busca des de la URV i de la mà de la Diputació de Tarragona donar-la a conèixer la seva obra a casa nostra, però també que es tingui cura d’ella. “Si volem que es mantingui la seva obra, l’hem de donar a conèixer”. És un recorregut senyalitzat que actuarà de plataforma per més endavant presentar-la a les escoles de manera didàctica. Hi haurà més activitats. Territori Jujol buscarà reconstruir elements de l’autor que s’han perdut, convocant a tal fi tallers internacionals.

 

El Tarragonès

La nostra comarca és rica en obres de Jujol. Cal puntualitzar que l’arquitecte es dedicà generalment a obra menor. Ara bé, tenim excepcions. A Tarragona, disposem del Teatre Metropol -a Rambla Nova-, Casa Ximenis -a la Via de l’Imperi- o el Gremi de Pagesos, al carrer de Sant Llorenç. El Metropol va ser un encàrrec del Patronat Obrer de Tarragona, de caire catòlic -com Jujol-. La Casa Ximenis, exemple d’arquitectura domèstica, fou encarregada pel canonge Dr. Ximenis. A l’església de les Carmelites de Tarragona, n’és l’autor de la visible cúpula del cambril i de la capella. També a Tarragona existeix la capella del Sagrat Cor, al Convent de les Germanes Oblates, al portal del Carro.

Ara bé, nombrosa és l’obra documentada de Jujol a la capital, des d’un projecte de la Casa Iglesias, capella del caustre de la Catedral, una làpida sepulcral de la família Balcell-Suelves i diferents reformes a espais religiosos.

Reciclador de materials

Als Pallaresos, lloc on hi té estada l’Arxiu Jujol -al domicili del seu fill-, hi ha bastanta obra, començant per la més significativa de totes, Casa Bofarull. Ho explica ell mateix Jujol júnior: “L’antic Ajuntament, l’interior de l’església, l’altar de la Immaculada, el de Sant Antoni, amb un magnífic treball de forja. I davant de l’església tenim Ca l’Andreu -Casa Fortuny-, on les obertures de fusta dibuixen la creu de Sant Andreu. A dins hi ha un rentamans, un enginy jujolià. Es tracta de dos càntirs vells d’aram, vells i foradats, i on el pare els va ajuntar els culs, els revestí d’elements de ferro i ho convertí en una autèntica joia. I eren dos objectes per llençar”.

Miralles ho corrobora: “No li importava el buyol que li donessin, agafava el que fos, ho reciclava i ho millorava”. A l’església de Vistabella “no hi ha rebuig, en absolut. Tot es va aprofitar fent una estructura enorme”.

La Casa Bofarull, dels Pallaresos. Foto: Cedida

A Roda de Berà, sobresurten les reformes i la decoració que va fer a la capella del Mas Carreras, obres de les que en 2019 es van acomplir 75 anys. A Creixell trobem una obra característica i visible a la distància i des de la carretera nacional N-340: el coronament del campanar de l’església de Sant Jaume. A Constantí poden gaudir de tenir obra diversa de Jujol a l’església parroquial, on hi anà a treballar a instàncies d’un canonge penitenciari de la Catedral de Tarragona, el Dr. Sardà. L’Anell de Déu és una de les seves millores escultures i es troba en aquesta església. A Vistabella –La Secuita– hi ha la imponent església del Sagrat Cor. Les obres es van iniciar en 1918 per encàrrec dels habitants del lloc, que no disposava d’església. El temple es va construir amb un cert aire rústic utilitzant materials senzills com la pedra o la fusta.

Una capacitat espaial com la de Miquel Àngel

Què el fa que sigui considerat un geni? Miralles ho veu així: “Era molt intel.ligent. Un dels alumnes privilegiats de l’Escola d’Arquitectura. Però molts d’altres tambés ho eren. El que és extraordinari d’ell era la seva capacitat artística. A la capella de Mas Carreras, a Roda de Berà, hi ha un fris a l’altura de dos metres i mig. Pere Virgili -pare de l’actual alcalde-, que el va conèixer, explica que Jujol hi va fer cap, es va asseure a la bastida i sense plantejar res va escriure una oració en llatí, completa, de punta a punta, clavant l’espai, amb un càlcul increïble. A Casa Batlló, Jujol tenia al cap el dibuix senser, sense dibuixos previs. Miquel Àngel, quan esculpí el David ho va fer sense dibuixar. Aquesta capacitat espaial només la conec en ambdós”.

Un arquitecte i historiador afirmava fa anys que Gaudí va tenir de clients bisbes i gent important, i en canvi Jujol, a treballadors i rectors de poble.

Capella del Mas Carreras, a Roda de Berà. Foto: jujol140.cat

Un abans i un després

Miralles ens situa la modernitat: “Hi ha una història de l’arquitectura fins a la modermitat que després es trenca. El sistema grec, romà o barroc ja no servia. I aparegueren dues vies. Gaudí i Jujol volien una nova ornamentació, altres que no hi hagi ornamentació, com Mies Van der Rohe i Le Corbusier, que acabarien triomfant. Les dues vies conviurien fins després de la Segona Guerra Mundial. Acabada aquesta, tot està devastat, no hi ha diners per a renovar l’ornamentació, i aquest corrent mor”.

-Per què no es coneix l’obra de Jujol?
-Perquè a diferència de la de Gaudí, no es veu. Jujol no és un arquitecte central; cal apreciar-lo pels valors que té. No podem comparar un Gauguin amb un Van Gogh. Els valors són diferents. Gaudí és la concepció espaial, però Jujol discorre per la pell, per la decoració, pels revestiments. Jujol acaricia els ulls, les mans.

“…el país on Jujol proposà una nova estètica no estava preparat ni per rebre-la ni per assimilar-la com calia”. (2)

(1) Montserrat Duran i Albareda, ‘Josep M. Jujol. L’arquitectura amagada’, p. 228, Barcelona, 2003
(2) Montserrat Duran i Albareda, ‘Josep M. Jujol. L’arquitectura amagada’, p. 228, Barcelona, 2003

Jaume Garcia

 

Creixell recorda les víctimes del coronavirus

Creixell ha recordat avui les víctimes del coronavirus en un acte organitzat per l’Ajuntament. L’acte ha comptat amb la presència de l’alcalde, Jordi Llopart, i de diferents regidores i regidors de la Corporació Municipal. També hi han assistit la Policia Local, funcionaris municipals i altres veïns i veïnes de la vila.

En un breu parlament, l’alcalde ha encoratjat a tots els creixellencs i creixellenques a seguir ben amatents amb les mesures preventives per reduir el contagi de la pandèmia.

 

Detectat a Creixell el primer cas d’una malaltia infecciosa que afecta les mallerengues

Imatge d’una mallerenga. Foto: Cedida

L’ICO, juntament amb la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona i el Servei de Fauna i Flora del Departament de Territori i Sostenibilitat, promouen la creació d’una Xarxa d’alerta i detecció de la malaltia ‘Suttonella ornithocola’ a Catalunya. La xarxa fa una crida a la ciutadania després de la detecció del primer cas sospitós de la infecció per ‘Suttonella ornithocola’ en pàrids a Catalunya, el passat 7 de maig, al municipi de Creixell.

Es tracta d’una malaltia infecciosa produïda per un bacteri anomenat ‘Suttonella ornithocola’. Aquest bacteri és inofensiu per als humans, però sí que afecta les mallerengues, sobretot a les espècies de mida més petita, i els provoca pneumònia. El bacteri es va descobrir per primer cop a Anglaterra l’any 1996. El passat mes de març es va detectar el primer cas a l’oest d’Alemanya. En dos mesos s’han detectat més de 26.000 casos a Alemanya, però la malaltia també s’ha reportat a Luxemburg, Bèlgica i l’est de França. La majoria d’ocells afectats són mallerengues blaves, però també s’han trobat casos en mallerengues carboneres (les espècies que més freqüenten les menjadores).

Com es detecta?

Els ocells afectats es detecten principalment als jardins, a prop de les menjadores, sense amagar-se ni fugir dels humans, perquè ja no reaccionen als estímuls de l’ambient. Altres símptomes de la malaltia inclouen problemes per respirar, pèrdua de les plomes del cap i parpelles tancades. Els ocells afectats ja no mengen i són incapaços d’engolir.

A més del seguiment al mòdul de mortalitat d’ornitho.cat, la iniciativa demana a la ciutadania la seva col·laboració si es troba un exemplar amb símptomes sospitosos de la malaltia. En cas que la mallerenga estigui viva i presenti símptomes, en la mesura del possible, cal capturar l’au i col·locar-la en una caixa de cartró, i en cas que l’ocell no hagi sobreviscut, posar-la en dues bosses de plàstic i guardar-la en refrigeració. Un cop entrada la dada al mòdul de mortalitat, l’ICO es posarà en contacte amb les persones que hagin fet la troballa i membres autoritzats del mateix ICO o de la Facultat de Veterinària passaran a recollir la mallerenga per portar-la al Centre de Fauna del Departament de Territori i Sostenibilitat més proper. Cal recordar que, tot i tractar-se d’una malaltia que no afecta les persones, cal prendre les mesures bàsiques d’higiene, com rentar-se les mans després de manipular l’animal.

Ha passat una setmana des de la detecció del primer possible cas i no han aparegut altres registres de casos sospitosos. Tot i això, es demana a tothom que estigui alerta i, si se’n detecta algun cas sospitós, retirar immediatament les menjadores i abeuradors del jardí. Cal recordar que durant tot l’any les menjadores s’han de mantenir en condicions higièniques saludables.

S’espera poder avaluar l’abast dels possibles casos sospitosos de la malaltia per tal d’evitar la seva expansió.

L’Ajuntament de Creixell reparteix 19 ordinadors a nois vulnerables de la població

Durant aquest matí, l’àrea d’Ensenyament de l’Ajuntament de Creixell ha repartit 19 ordinadors a nois i noies de famílies vulnerables de Creixell.

Aquests ordinadors han estat cedits pel departament d’Educació de la Generalitat per tal que els nous i noies de famílies vulnerables de la vila puguin tenir connectivitat i puguin treballar des de casa.

Cada alumne pot obrir l’ordinador i hi té les dades vinculades amb l’escola per tal de seguir el seu curs on line des del propi domicili, informa l’alcadessa accidental, Pilar Romero, que vol palesar ‘el nostre agraïment a la col.laboració del Departament d’Educació de la Generalitat i també a la directora de l’escola Les Eres de Creixell, senyora Antònia Royo’. L’agraïment es fa extensiu ‘als voluntaris de Protecció Civil de Creixell que han estat els encarregats de distribuir els ordinadors a les cases dels alumnes’.

Creixell crea mesures per minimitzar l’impacte econòmic i social

Imatge d’arxiu de l’Ajuntament de Creixell

L’equip de Govern de l’Ajuntament de Creixell es va reunir aquest darrer dijous 30 d’abril de 2020, després de setmanes treballant, per a activar el més aviat possible una sèrie de mesures d’ajut que beneficiïn i ajudin a les famílies, als comerços i als negocis que han estat tancats arrel de la declaració de l’estat d’alarma.

Així doncs, la proposta de mesures per a minimitzar l’impacte ecònomic i social ocasionat per l’emergència sanitària del COVID-19 es concreta en les següents línies d’actuació:

1. No és cobrarà la taxa per l’expedició de documents administratius. (referents al certificat del padró d’habitants.)

2. Bonificació del 100% o 50% vers la quota truibutària per la tramitació de llicències urbanístiques, sempre que aquesta s’hagi comunicat posteriorment a la declaració de l’estat d’alarma.

3. Bonificació del 100% per la tramitació de les llicències municipals d’obertures o d’instal•lacions i pel règim de comunicació prèvia.

4. Bonificació de la taxa d’escombraries aplicable a través d’una instància realitzada per part del subjecte interessat.

5. Bonificació del 100% de la quota per la prestació de serveis i per l’utilització privativa i aprofitament especial del domini públic. Descompte d’ocupació de via pública per a terrasses i bars i adaptació per ampliar aforament. Aquesta bonificació afecta als comerços que han estat tancats per la Covid-19.

6. Obertura d’una línia d’ajuts per a les famílies en risc d’exclusió social o vulnerabilitat econòmica, composada per un import de 6.000€ en ajuts d’emergència i 4.000€ en forma de targetes moneder.

7. Bonificació de la taxa de consum d’aigua per a majors de 65 anys i discapacitats gràcies a l’acord realitzat amb l’empresa subministradora SOREA.

A més a més, cal esmentar algunes consideracions addicionals pendents:

– La reubicació del Mercadet setmanal ambulant.

– El protocol de reincorporació que haurà de seguir el personal municipal.

– L’habilitació d’un canal de comunicació a la web municipal per a valorar totes les propostes i suggeriments formulats pels ciutadans identificats.

Aquest pla de contingència s’elaborarà si es pertinent de forma consensuada amb els partits de l’oposició, per tal així, de poder ser aprovat en el pròxim ple del mes de juny i per a aconseguir el millor pel nostre poble.

 

Comunicat de l’alcalde de Creixell

Jordi Llopart, alcalde de Creixell. Foto: Cedida

Benvolgudes i benvolguts vilatans,

Tot i què sembla que el món s’hagi aturat, i en part és així, des de l’Ajuntament, l’equip de govern segueix vetllant pel bon funcionament del municipi. En aquestes breus línies us faré un resum de les actuacions que s’estan fent des de l’inici del confinament. Moltes són coses que es fan regularment i s’han de continuar fent i d’altres, evidentment, són actuacions derivades de la situació que malauradament estem patint.

En referència a les tasques que ja es feien i es continuen fent:
– Contacte amb la resta d’Organismes, com la Diputació, per gestionar temes de Turisme (Patronat de Turisme).
– Contacte amb el Consell Comarcal per tractar temes de Benestar Social i Medi ambient o Serveis.
– Contacte amb el Departament d’Educació per gestionar temes d’ensenyament.
– Col·laboració amb Càritas per a repartir aliments a famílies vulnerables (ara molt més accentuat)
– Neteja d’edificis (ara a més a més s’introdueix la desinfecció d’edificis i vehicles) – Col·laboració amb la Policia Local del Municipi.
– Atenció telefònica a Gent gran.
Què hem fet a més a més o què ha canviat?
– En quant a la gestió dels temes de Turisme, atès que no es pot fer promoció turística com es feia , s’ha creat un Instagram per fer més visible el nostre municipi i s’estan realitzant vídeos tant de promoció, com de conscienciació i perquè no, d’entreteniment.
– Amb el Patronat de Turisme de la Diputació es continua tenint contacte mitjançant reunions virtuals on es proposen mesures diferents que anem posant en pràctica en els municipis.
– La relació telefònica amb el Consell Comarcal és més constant que abans per necessitat i serveix per seguir una direcció en tot el tema de Benestar Social. S’ha gestionat el tema de les targetes moneder i també la gestió de repartir-les amb voluntariat; tot això s’ha de gestionar i s’ha realitzat correctament, així com les targetes de nens en risc d’exclusió i les beques menjador.
– En referència a Medi Ambient, també és té contacte amb el Consell Comarcal, sobre tot per tema contenidors i brossa.
– L’àrea de Benestar Social està en contacte amb Salut Pública de Tarragona i Terres de l’Ebre per tal de fer un feed-back amb tot el tema de la pandèmia.
– Amb el Departament d’Educació s’han de gestionar també tot allò que el govern va decidint com la cessió d’ordinadors per tal d’acabar el curs.
– La col·laboració amb Càritas, com he dit abans, ara és molt constant per tal de programar i distribuir el menjar, així com rebre i gestionar les donacions que ens puguin fer.
– En referència a la neteja, ara per ara, es desinfecten carrers, edificis, vehicles…i es segueix, com a tot arreu, protocols derivats de la pandèmia.
– La col·laboració amb la Policia que inclou en bona part de les tasques al cos de Protecció Civil, és necessària, s’està fent molt bé, i això si que es pot visualitzar fàcilment, tinc que fer menció que també tenen la missió de fer arribar la felicitació dels més menuts de la casa que estan confinats que no poden celebrar l’ aniversari amb els seus amics i familiars.
– L’atenció telefònica és evident que es fa diàriament i es va fer un llistat per tal que tothom estigui en contacte i també per entomar aquelles necessitats que van sorgint, com crear el llistat de voluntaris per a repartir menjar a la gent gran o confinada que no pot sortir.
– Afegir que es continua tenir cura i atenent als animals perduts del municipi.
– Amb el Jovent s’ha realitzat una enquesta amb link a xarxes socials per poder redactar projectes.
– L’àrea de Comerç i Turisme està mantenint reunions via Zoom amb càmpings, guinguetes, bars, restaurants i properament amb la resta de comerços tancats per poder escoltar-los i ajudar-los des de l’Ajuntament.
– Tot l’equip de govern fa setmanalment diverses reunions organitzatives via Zoom I en breu continuarem fent Juntes de Govern I Plens Municipals.
– Per últim us hem de dir que l’Ajuntament està estudiant de quina manera Fer una destinació pressupostària per ajudar tant al comerç com famílies amb vulnerabilitat.

Aprofito per donar el meu agraïment a tots els Regidors de l’Equip de Govern, al Regidor Jaume Serret i al personal de l’Ajuntament que està treballant de valent.

També al personal de la Brigada, personal de neteja, a la nostra Policia Local I als voluntaris de Protecció Civil de Creixell i voluntaris per la crisis del COVID-19 i a Càrites. També el meu agraïment i suport a tots els comerços i botigues de la Vila que són serveis essencials per a tota la població en aquests moments.

Penso també en molts creixellencs i creixellenques que treballen en el món de la sanitat i que aquests dies es deixen la pell per tots nosaltres. Molta força i endavant, estem amb vosaltres!. Gràcies.
Segurament em deixo coses perquè s’està treballant força i esperem que així ho veieu també.

Jordi Llopart i Senent
Alcalde de Creixell

Comunicat de l’alcalde de Creixell sobre el coronavirus

Jordi Llopart I Senent, alcalde de Creixell

Ara que ja portem 22 dies de confinament tancats a casa m’adreço a vosaltres.

En primer lloc espero i desitjo que tots i totes us trobeu bé de salut. Vull remarcar que si ens quedem a casa, tot anirà bé I ens en sortirem.

Des del primer moment que es va declarar l’estat d’alerta i el confinament, jo personalment i l’equip de Govern, hem estat al cas, minut a minut i dia rere dia, de tot el que passava a la nostra Vila en relació amb l’evolució de la pandèmia de la Covid-19.

Hem anat rebent tota la informació tant del Govern de la Generalitat com de les autoritats sanitàries dia a dia i en base a aquesta i les seves directrius, sent conscients que passat el primer moment de desconcert davant una situació totalment nova, ens hem anat organitzant i adaptant diferents regidories per atendre millor la nova demanda del que ens queia a sobre.

Ens hem vist obligats a canviar diferents estructures a nivell municipal, com poden ser les Oficines d’atenció al públic , Brigada municipal i Policia Local.

Com a informació de coneixement general , que és la estrictament oficial i la que té el propi Ajuntament en tot lo relacionat amb aquesta pandèmia que afecta al nostre poble, és la següent:

Les persones que han presentat símptomes de coronavirus a Creixell i que se’ls ha realitzat la prova a data d’avui, han estat 14, de les quals 6 han donat positiu.

Algunes d’aquestes persones ja han estat donades d’alta mèdica i ja han retornat a casa seva, sent l’últim positiu el dia 29 de març.

Vull destacar que, en general, ho estem portant tots molt bé, ja que la gent està fent cas del confinament.

Cal destacar també una gran feina d’atenció Social vers la gent Gran, d’ exclusió social, gent en situació precària i de vulnerabilitat i famílies de gent jove.

També seguim donant l’atenció dels diferents programes com és el Bon Dia, per la gent gran que viu sola.

Tot això comporta que actualment estiguem assistint sobre 110 persones cada dia i també 10 famílies en, que es sumen a la mitja de 2 persones esporàdiques que truquen per demanar assistència puntual per la compra de medicaments o queviures i que són assistides `per la policia, voluntaris de protecció civil i el grup de voluntaris que s’ha format per donar resposta a la crisi de la COVID- 19 davant la situació de confinament.

Sempre en aquestes situacions n’hi han que se les donen d’intel·ligents i no estan fent cas de les normes del confinament. La Policia Local de Creixell i els Mossos d’Esquadra ja han aixecat diferents actes de denúncia o proposta de sanció econòmiques importants.

A data d’avui , els controls diaris que ha realitzat la nostra Policia sumen un total de 695 persones, 608 vehicles i han aixecat 62 actes .

A més, tots els dies es truca a persones que estan en quarantena, persones grans o d’alt risc per interessar-se com estan.

S’han repartit 124 beques de menjador i de benestar social, també s’han fet més 24 compres urgents a la farmàcia.

Vull demanar als veïns i veïnes de bé que no facin cas de rumors infundats sumats a informacions que corren sense fonament, que a part de no moure res, l’únic que això provoca és alarma social, por i inseguretat sense motiu.

Seguiu els canals oficials que son ; https://app.ebando.es/channel/creixell i https://www.facebook.com/Informació-Ajuntament-De-Creixell-405926479454956/

Aprofito per donar el meu agraïment a tots els Regidors de l’Equip de Govern, al Regidor Jaume Serret i al personal de l’Ajuntament que està treballant de valent.

També al personal de la Brigada Municipal que aquests dies ha estat fent tasqués de desinfecció a tot el municipi i mobiliari urbà sense parar, a la nostra Policia Local I als voluntaris de Protecció Civil de Creixell i voluntaris per la crisis del COVID-19 i a Càrites.

També el meu agraïment i suport a tots els comerços i botigues de la Vila que són serveis essencials per a tota la població en aquests moments.

Penso també en molts creixellencs i creixellenques que treballen en el món de la sanitat i que aquests dies es deixen la pell per tots nosaltres. Molta força i endavant, estem amb vosaltres!.

No vull acabar sense demanar-vos que “us quedeu a casa”
ENS EN SORTIREM!!!

Una forta abraçada virtual a totes I a tots.

Jordi Llopart I Senent
Alcalde de Creixell
#Covid19 #creixell #quedatacasa

 

La Policia Local de Creixell identifica més de 1.200 persones

Control realitzat ahir a Creixell. Foto: Cedida

Sis agents de la Policia Local i sis membres de Protecció Civil, repartits en 4 vehicles logotipats (2 PL i 2 PC), han establert diversos controls de pas durant el matí d’ahir a Creixell. A més a més, més tard s’hi va sumar també una patrulla de Mossos d’Esquadra CME.

Aquests controls formen part d’un dispositiu especial que es realitzarà durant els propers dies per tal de poder identificar a aquelles persones que no es troben dins els supòsits i excepcions previstos al RD 463/2020 i a aquelles persones que hagin sortit de la seva residència habitual per venir a la seva segona residència després de la data de l’inici del confinament.

Des de la policia local i Protecció Civil es vol fer una crida al sentit de l’obligació al compliment de les normes establertes al RD 463/2020, però també al sentit de la responsabilitat que tenen tots dos cossos, per intentar que aquesta situació que vivim no s’allargui en el temps més del necessari i evitar més contagis.

Dades d’ahir 08/04/2020

PERSONES INDENTIFICADES: 350

VEHICLES ATURATS: 303

ACTES REALITDADES: 62

Des de l’inici de l’Estat d’Alarma les dades totals són:

PERSONES INDENTIFICADES: 1209

VEHICLES ATURATS: 1112

ACTES REALITDADES: 134

 

Comunicat de l’alcalde de Creixell

Jordi Llopart, alcalde de Creixell. Foto: Cedida

Bevolguts/des creixellencs i creixellenques:

Ara que ja portem 22 dies de confinament tancats a casa m’adreço a vosaltres.

En primer lloc espero i desitjo que tots i totes us trobeu bé de salut. Vull remarcar que si ens quedem a casa, tot anirà bé I ens en sortirem.
Des del primer moment que es va declarar l’estat d’alerta i el confinament, jo personalment i l’equip de Govern, hem estat al cas, minut a minut i dia rere dia, de tot el que passava a la nostra Vila en relació amb l’evolució de la pandèmia de la Covid-19.

Hem anat rebent tota la informació tant del Govern de la Generalitat com de les autoritats sanitàries dia a dia i en base a aquesta i les seves directrius, sent conscients que passat el primer moment de desconcert davant una situació totalment nova, ens hem anat organitzant i adaptant diferents regidories per atendre millor la nova demanda del que ens queia a sobre.

Ens hem vist obligats a canviar diferents estructures a nivell municipal, com poden ser les Oficines d’atenció al públic , Brigada municipal i Policia Local.

Com a informació de coneixement general , que és la estrictament oficial i la que té el propi Ajuntament en tot lo relacionat amb aquesta pandèmia que afecta al nostre poble, és la següent:

Les persones que han presentat símptomes de coronavirus a Creixell i que se’ls ha realitzat la prova a data d’avui, han estat 14, de les quals 6 han donat positiu.

Algunes d’aquestes persones ja han estat donades d’alta mèdica i ja han retornat a casa seva, sent l’últim positiu el dia 29 de març.

Vull destacar que, en general, ho estem portant tots molt bé, ja que la gent està fent cas del confinament.

Cal destacar també una gran feina d’atenció Social vers la gent Gran, d’ exclusió social, gent en situació precària i de vulnerabilitat i famílies de gent jove.

També seguim donant l’atenció dels diferents programes com és el Bon Dia, per la gent gran que viu sola.

Tot això comporta que actualment estiguem assistint sobre 110 persones cada dia i també 10 famílies en, que es sumen a la mitja de 2 persones esporàdiques que truquen per demanar assistència puntual per la compra de medicaments o queviures i que són assistides `per la policia, voluntaris de protecció civil i el grup de voluntaris que s’ha format per donar resposta a la crisi de la COVID- 19 davant la situació de confinament.

Sempre en aquestes situacions n’hi han que se les donen d’intel·ligents i no estan fent cas de les normes del confinament. La Policia Local de Creixell i els Mossos d’Esquadra ja han aixecat diferents actes de denúncia o proposta de sanció econòmiques importants.

A data d’avui , els controls diaris que ha realitzat la nostra Policia sumen un total de 695 persones, 608 vehicles i han aixecat 62 actes .

A més, tots els dies es truca a persones que estan en quarantena, persones grans o d’alt risc per interessar-se com estan.

S’han repartit 124 beques de menjador i de benestar social, també s’han fet més 24 compres urgents a la farmàcia.

Vull demanar als veïns i veïnes de bé que no facin cas de rumors infundats sumats a informacions que corren sense fonament, que a part de no moure res, l’únic que això provoca és alarma social, por i inseguretat sense motiu.

Seguiu els canals oficials que son EBANDO: L’APP https://app.ebando.es/channel/creixell i la pagina de Facebook : “Informacio Ajuntament de Creixell”.

Aprofito per donar el meu agraïment a tots els Regidors de l’Equip de Govern, al Regidor Jaume Serret i al personal de l’Ajuntament que està treballant de valent.

També al personal de la Brigada Municipal que aquests dies ha estat fent tasqués de desinfecció a tot el municipi i mobiliari urbà sense parar, a la nostra Policia Local I als voluntaris de Protecció Civil de Creixell i voluntaris per la crisis del COVID-19 i a Càrites.

També el meu agraïment i suport a tots els comerços i botigues de la Vila que són serveis essencials per a tota la població en aquests moments.
Penso també en molts creixellencs i creixellenques que treballen en el món de la sanitat i que aquests dies es deixen la pell per tots nosaltres. Molta força i endavant, estem amb vosaltres!.

No vull acabar sense demanar-vos que “us quedeu a casa”

ENS EN SORTIREM!!!

Una forta abraçada virtual a totes I a tots.

Jordi Llopart I Senent

Alcalde de Creixell
#Covid19 #creixell #quedatacasa

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies