TARRAGONA 21

L’estudi dels ports antics de Tarraco arriba a Creixell

L’alcalde de Creixell, Jordi Llopart, lliurant un obsequi a l’autora. Foto: Tarragona21

El Casal Municipal ha pogut viure aquest divendres un acte cultural en plena pandèmia i retorn a les aules. I ha estat el repàs històric dels antics ports i embarcadors del sistema portuari de Tarraco el protagonista, en format del llibre de la historiadora i arqueòloga tarragonina Patrícia Terrado -‘Els ports antics de Tarraco’- que va guanyar el premi Tarragonès Beca d’Investigació de 2018.

L’obra, presentada avui pel president del Consell Comarcal, Joan Martí Pla, i per l’arqueòleg Jaume Massó, justament arribava a Creixell, el litoral del qual és ‘una de les zones més prolífiques en troballes subaquàtiques’, relata Terrado en el seu llibre, amb les troballes fetes les darreres dècades d’estris com restes d’àmfores o de ceps d’àncores de plom, i amb la presència d’un fondejador que explica la riquesa del material trobat.

L’antic port de Tarraco era dels més importants de la Mediterrània en una època en què la navegació marítima era crucial per a l’intercanvi econòmic i cultural en el sentit més ampli: ‘Era més ràpid anar de Tarraco a Roma que de Tarraco a Barcino -Barcelona-‘, relatava Jaume Massó. L’obra de Terrado descriu la xarxa d’embarcadors i ports de l’anomenat sistema portuari de Tarraco de l’època romana, entre els segles II aC i III dC, entre Dertosa -Delta de l’Ebre- i Cunit.

Un moment de la presentació del llibre. Foto: Tarragona21

Poc se sabia d’aquest tema d’investigació fins al 1995. Jaume Massó i Arcadi Abelló publicarien aleshores a la revista ‘Drassana’ un article que seria una mena de repàs de l’estat de la qüestió: ‘Les possibilitats que ofereix són moltes perquè està pràcticament tot per fer’, deien aleshores. Un quart de segle després, ‘la bibliografia existent sobre el port tarraconense assoleix un nivell molt més alt’, gràcies als treballs de diferents col.legues, destaca Massó, que situa l’obra de Terrado com una ‘excel.lent síntesi’, ‘a més de ser didàctica i comprensible’. Terrado publicà primer una tesi i una obra -editada en 2019 per l’Autoritat Portuària de Tarragona- i ara, aquest llibre editat pel Consell Comarcal, ‘que afronta de manera molt acurada i competent’ aquesta matèria, encara ‘poc estudiada i pràcticament inèdita’.

Terrado relatava, al seu torn, que la costa romana d’aquella època ‘no era tan diferent de la de principis de segle XX’. La gran tranformació del litoral tarragoní es viuria en aquell segle, el XX, ‘per l’acció de l’home. A Creixell, als anys 50, encara hi havia aiguamolls’, subratllava. De fet, plànols del segle XVIII dibuixen a tota la costa estudiada una munió d’aiguamolls en comptes de les platges que coneixem. El Muntanyans de Torredembarra o els aiguamolls de La Pineda en són un exemple actual.

Terrado i Massó, durant l’acte. Foto: Tarragona21

El treball, el número 18 dels Llibres del Consell, segueix en la línia de recuperar el passat de llocs de la comarca, en èpoques més remotes o més recents, i compta amb el suport, cada any, de Repsol. Com deien el president de la institució i representant de la companyia, Josep Bertran, ‘aquest no és un llibre comercial, però si no es publiqués, aquests temes no es coneixerien’.

Jaume Garcia

 

Creixell acull mig centenar d’amants de la Marxa Aquàtica

La jornada s’ha pogut disputar de forma satisfactòria ja que el temps ha acompanyat en tot moment.

El Club Excursionista Arítjol, amb la col-laboració de l’Ajuntament de Creixell i de Turisme de Catalunya, ha estat l’encarregat d’organitzar aquest passat cap de setmana la la segona prova del Circuit Català de Marxa Aquàtica. La prova ha coincidit amb la 1a Trobada de Marxa Aquàtica de Creixell, que ha comptat amb prop de mig centenar de participants.

La jornada s’ha pogut disputar de forma satisfactòria ja que el temps ha acompanyat en tot moment i s’ha gaudit d’una mar en calma, factor que facilita la pràctica d’aquesta disciplina. Gairebé una cinquantena d’esportistes han estat els autèntics protagonistes de la jornada. S’han dividit en diferents grups i s’ha pogut comprovar el clar augment de participants i de creixement d’interessats amb la marxa aquàtica.

Entitats i autoritats allí presents han destacat la importància d’aquestes trobades per tal de donar a conèixer aquest esport i de l’èxit que, un cop més, ha tingut la marxa aquàtica a Catalunya. Per part de L’Ajuntament de Creixell hi han assistit el regidor d’Esports Francesc Sentís, la regidora de Turisme Sílvia Farrero i el regidor de Comerç Jaime Serret.

Per part de la FEEC (Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya) hi han estat presents el president de l’entitat en Jordi Merino, el vicepresident en Josep Casanovas i el vocal en Josep Maria Silvestre. El club tarragoní ha apostat fort per aquesta disciplina esportiva relativament nova al territori i que forma part de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya que s’encarrega de la reglamentació d’aquest esport.  El grup de voluntaris i voluntàries de Protecció Civil de Creixell es van encarregar de tot l’operatiu de seguretat i senyalització de la zona.

El Circuit Català de Marxa Aquàtica segueix endavant

Les següents proves del calendari estan marcades dins d’aquest mes de setembre i fins el 4 d’octubre. D’aquesta manera, les platges catalanes veuran passar aquest circuit des de la Costa Daurada i fins la Costa Brava.

  • AquaCEC – 19 de setembre (Centre Excursionista de Catalunya)
  • Marxa Aquàtica a Roses – 26 de setembre (Cabirols, Associació Excursionista de Roses)
  • Campionat de Catalunya de Marxa Aquàtica Ciutat de Cambrils – 4 Octubre (Centre Excursionista de Cambrils) linkar inscripcions

Campionat de Catalunya de Marxa Aquàtica el dia 4 d’octubre a Cambrils

La població del Baix Camp serà l’encarregada d’acollir el primer campionat de Catalunya de l’especialitat i espera poder ser el punt de trobada per tots els amants d’aquest nou esport.

Les inscripcions per a les diferents proves s’obriran els pròxims dies al mateix web de la FEEC.

Redacció

 

L´Ajuntament de Creixell fa oficial la suspensió de la Festa Major del Santíssim Sagrament 2020

Imatges retrospectives de la Festa Major del Santíssim Sagrament o de la Minerva de Creixell, entre d’elles una d’histórica de la Processó del Pa Beneit del dia 21 de setembre de l’any 1958. Fotos: Ajuntament

Enguany, al tercer cap de setmana de setembre no hi haurà la Festa Major del Santíssim Sagrament o de la Minerva a Creixell. Els nens i nenes de la Vila no faran la tradicional Processó amb les safates guarnides amb les coques del Pa Beneit pels carrers del nucli històric, des de l’ajuntament fins a l’església, a causa de la situació actual de la Covid-19.

L’Ajuntament de Creixell ha fet oficial avui la suspensió de la Festa Major del Santíssim Sagrament o de la Minerva 2020 i de tots els actes programats que s’havien de celebrar. La regidora delegada de l’àrea de Festes Pili Romero explicava que, «molt a contracor, ens hem vist abocats a suspendre els actes perquè amb l’actual evolució de la pandèmia i els rebrots a Catalunya. Es fa difícil garantir al 100% la seguretat del públic assistent als actes que havíem preparat». Una decisió presa de comú acord entre els membres de l’equip de Govern Municipal.

L’únic acte de la Festa Major que es realitzarà és l’Ofici Solemne del Santíssim Sagrament el diumenge 20 de setembre de 2020 a les 12:00 h. a l’Església Parroquial de Sant Jaume de Creixell. Hi participarà el Cor de Veus de Torredembarra format per Natàlia Casassús, soprano; David Molina, mezzo; Jordi Voltà, tenor i Marina Ciuró, baríton i organista.

En aquest acte, Mossèn Joan Brulles s’acomiadarà de la Parròquia i del poble de Creixell, després de molts anys com a Rector de la Vila. Molt aviat, el torrenc Mossèn Joan Brulles, marxarà destinat a una nova missió pastoral i eclesiàstica al Marroc, concretament a la ciutat de Rabat.

Enguany les tradicionals coques del Pa Beneit estaran embolicades en plàstic i ja estaran dipositades a l’interior de l’Església de Sant Jaume. No hi haurà la tradicional Processó del Pa Beneit. Un cop beneïdes, es distribuiran entre les famílies de la Vila però no es podran menjar a l’interior de l’Església com era tradicional i se les hauran d’emportar a casa seva. Tampoc es farà la benedicció del vi i la degustació dins de l’Església.

Aquesta festa es feia per celebrar que la verema s’havia pràcticament acabat 

La Festa Major del Santíssim Sagrament que es celebra cada tercer diumenge del mes de setembre des de fa 400 anys, s’anomena també la festa de la Minerva o del Pa Beneït. Abans aquesta festa era la festa major grossa de Creixell.

La Festa Major del Santíssim Sagrament o de la Minerva que s’escau la tercera setmana de setembre és la més sentida i volguda pels creixellencs i creixellenques de soca-rel.

La Festa de la Minerva, que es manté viva encara avui en dia i té els seus orígens el 1620 és la festa gran de la Vila. El nom li vé de la confraria homónima , la seva fundació data del 26 de juliol del 1620 a l’església Parroquial de Sant Jaume.

Aquesta festa es feia per celebrar que la verema s’havia pràcticament acabat en uns temps a on el conreu de la vinya era molt important a Creixell. Però quan l’agricultura i especialment el conreu de la vinya i el cotó a Creixell van deixar pas al turisme com a principal motor econòmic de la Vila, la Festa Major de Sant Jaume es va consolidar com la Festa Major Grossa del nostre poble.

En aquesta festa és tradicional la Processó del Pa Beneit pels carrers de la Vila. Els nois i noies més joves de Creixell porten en unes safates guarnides les coques en processó fins a l’església. Es fa la subhasta de la Coca del Goig a la plaça de l’església i la posterior Processó del Santíssim Sagrament pels carrers de la Vila. Es guarneixen alguns altars durant el recorregut de la Processó per part dels veins de la Vila.

Però enguany no hi haurà ni Processó del Pa Beneit ni la Processó del Santíssim Sagrament ni els tradicionals altars pels carrers. Només es farà l’Ofici Solemne.

Creixell té una parella de gegants de la Vila, el Gilmundo i la Minerva. Ell representa a Artal Gilmundo, el primer Carlà de Creixell que va arribar a la Vila l’any 1083 enviat pel Rei de França. Però la geganta Minerva pren el nom precisament de la Festa de la Minerva.

Redacció

 

Creixell acollirà la presentació del treball guanyador del Premi Tarragonès beca d’investigació Lucius Licinius Sura

El divendres 18 de setembre, a les 19.30 h, al Casal Municipal de Creixell, es farà la presentació del llibre ‘Els ports antics de Tarraco. Embarcadors, ports i platges del litoral tarraconense en època romana (s. II aC – III dC)’ de Patricia Terrado Ortuño, guanyador del Premi Tarragonès Beca d’Investigació 2018. La presentació anirà a càrrec del Sr. Jaume Massó, arqueòleg, historiador i museòleg.

L’estudi sobre els ports antics és un tema d’actualitat que reuneix estudis de disciplines tan diverses com la història, la geologia o l’arqueologia subaquàtica. Les noves tecnologies apropen als investigadors i investigadores no només a conèixer els jaciments portuaris, sinó també a establir les relacions entre els ports, les seves jerarquies i les xarxes comercials.

En aquest llibre s’ofereix un catàleg dels enclavaments portuaris del litoral tarraconense en un espectre cronològic comprès entre els segles II aC i III dC. Les fonts clàssiques, els estudis d’arqueologia i les dades geomorfològiques permeten col·locar sobre el mapa els ports que formaven part de la xarxa marítima de Tarraco.

L’objectiu d’aquest treball és conèixer els ports que poblaven el litoral tarragoní a partir de dades i evidències de diferent natura i origen. La investigació respon a la necessitat de completar els estudis sobre la ciutat de Tarraco i el seu territori centrant-se en el port i les seves infraestructures auxiliars. El treball és una eina per a tots aquells investigadors i investigadores interessats en la història portuària tarragonina i del seu entorn, però també per a aquelles persones interessades pel patrimoni marítim de Tarraco.

Creixell acull la 1a Trobada de Marxa Aquàtica de la localitat

L’ajuntament de Creixell i el Club Excursionista Arítjol, amb el suport de la FEEC i Turisme de Catalunya, conviden a participar de la 1a Trobada de Marxa Aquàtica de Creixell aquest proper diumenge 13 de setembre de 2020 a les 09:00h. a la platja de la localitat, al costat del Càmping Gavina. La matinal programada està destinada a introduir en el coneixement de la tècnica bàsica per a poder gaudir d’aquest «senderisme en el mar» que és la Marxa Aquàtica i que dia a dia guanya adeptes.

Dia: Diumenge 13 de setembre de 2020
Concentració: Platja de Creixell, al costat del Càmping La Gavina.
Coordenades: 41.156466, 1.441892
Hora: 9:00 hores.
Cal portar: Calçat de trail, mitjons o escarpins, banyador ajustat i samarreta per prevenir insolació. Crema solar i aigua.
Dificultat: Fàcil. Se us adjudicarà grup segons nivell: inicial, mitjà o avançat.
Formadors: Monitors titulats de Marxa Aquàtica de la FEEC

Preus:

Federats: 5,00 €
No federats: 11 € (inclouen el cost de la llicència temporal per a l’activitat).
Socis Club Excursionista Arítjol Federats: 0 €
Socis Club Excursionista Arítjol No Federats: 6,00 €.

Inscripcions: Ompliu el formulari que trobareu AQUÍ:

http://inscripcions.feec.cat/index.php?arxiu=fitxa_esdeveniment&id_esdeveniment=768862

Places limitades: 50 participants

Aparcament de vehicles: Hi ha pàrquing just al costat del càmping.

Altre material: La organització cedirà rems per a la pràctica.
Mesures COVID19: Se seguirà el protocol de la FEEC per a aquest Circuit. Descarregue-lo aquÍ: PROTOCOL COVID 19
Full de Responsabilitat: El protocol per prevenir el COVID 19 demana omplir el full de responsabilitat que podeu descarregar aquí: FULL DE RESPONSABILITAT

La organització es reserva el dret de suspendre l’activitat per causa de meteorologia adversa.

Per aquesta activitat cal poseïr la llicència federativa (Modalitat A). Qui no en tingui el Club Excursionista Arítjol tramitarà una assegurança temporal.

Assenyalar que no és una activitat de Competició sinó de promoció del nou esport de Marxa Aquàtica mitjançant la trobada tant de gent ja experta i monitors com de persones interessades en conèixer aquesta modalitat. Tanmateix es farà una petita demostració de com s’actua en les competicions.

Es faran grups segons l’experiència del participant i sense passar en lo possible de 10 marxadors en cada cas, d’acord amb les recomanacions de la actual situació sanitària pel COVID-19. Recalcar que es serà escrupolós en el seguiment de les normatives anti-COVID19, amb manteniment de distàncies entre assistents, mascaretes en el trànsit fins a la zona de mar, neteja de mans i ús de monodosi en l’avituallament.

Hi haurà un petit avituallament pensat principalment per a la hidratació i recuperació de forces dels participants.

El fet de inscriures vol dir que s’accepta tot allò disposat aquí i al Reglament del Circuit Català de Marxa Aquàtica de la FEEC

Més info: www.aritjol.org

Redacció

 

La Guàrdia Civil i la Policia Local de Creixell desmantellen una plantació de marihuana

Imatge de la detenció de l’home de nacionalitat marroquina que es trobava a la cura i vigilància de la plantació. Foto: Policia Local Creixell

La Guàrdia Civil i la Policia Local de Creixell han desmantellat una plantació clandestina de marihuana amb més de 1.200 plantes, que es trobava a l’interior d’un habitatge unifamiliar de la localitat de Creixell, detenint a una persona que es trobava a cura de la mateixa per la seva presumpta implicació en els delictes de tràfic de drogues (cultiu i elaboració de marihuana) i frau de fluid elèctric.

La recerca de la trama va començar a l’inici de l’any, quan la Guàrdia Civil va tenir coneixement d’una possible activitat il·legal que s’estaria duent a terme en un habitatge unifamiliar del nucli urbà de Creixell. Després de tenir coneixement del fet i establir contacte amb la Policia Local de la localitat es va crear un equip conjunt de treball a fi de corroborar la informació rebuda i en el seu cas investigar i obtenir les proves necessàries per a l’esclariment dels fets.

De les primeres actuacions practicades es va poder descobrir com, en els exteriors de l’habitatge investigat, hi havia diferents elements dels utilitzats normalment en el cultiu indoor de marihuana, comprovant com la mateixa figurava en règim de lloguer des de finals de 2019 per part d’una persona que pel que sembla l’hauria llogat amb l’única intenció d’establir un cultiu rotacional de marihuana en el seu interior. També es va poder comprovar que aquesta persona no residia en l’habitatge, ni disposava d’ingressos ordinaris per a fer front a les despeses que ocasionava la mateixa.

Després de diverses setmanes de recerca i avaluar els primers indicis es va poder corroborar que l’habitatge s’havia llogat amb l’únic objectiu d’establir una plantació de marihuana. Així durant el matí d’avui, una vegada obtingut manament d’entrada i registre de l’autoritat judicial, es va establir un operatiu policial conjunt compost per agents de la Policia Local i de la Guàrdia Civil, a fi d’explotar la informació reeixida en la recerca, practicant un registre domiciliari en l’habitatge investigat, descobrint en el garatge de la mateixa una plantació de marihuana d’alt rendiment composta per 1.280 plantes de marihuana llesta per a la recol·lecció, així com materials i útils per a la producció intensiva d’aquesta substància.

Per aquest motiu es va procedir a la detenció d’un home de nacionalitat marroquina, el qual es trobava a la cura i vigilància de la plantació, com a presumpte autor d’un delicte de tràfic de drogues i defraudació del fluid elèctric, passant a disposició del jutjat en funcions de guàrdia del Vendrell.

Redacció

 

Creixell, plató de cinema pel rodatge de ‘Las leyes de la frontera’

Del 31 d’agost al 4 de setembre de 2020 ha tingut lloc a la urbanització Port-Romà de Creixell, el rodatge de diverses escenes de la pel·lícula ‘Las leyes de la frontera’, basada en l’obra homónima del conegut escriptor Javier Cercas. Vet aquí una furiosa història d’amor i desamor, d’impostures i violència, de lleialtats i traïcions, d’enigmes sense resoldre i venjances inesperades.

Les escenes s’han rodat a l’interior i exterior d’una de les cases de les anomenades antigues Botigues de Mar de Creixell, situades a l’avinguda de la platja del Port Rom à de Creixell  i també a la platja creixellenca. Es tracta d’una peli ambientada als anys 80’s i per això han rodat amb figurants vestits amb banyadors i para-sols de l’época. Tot l’equip de montadors, tècnics, figurants i actors han complert els protocols necessaris per evitar els contagis de la COVID-19.

L’ajuntament de Creixell ha col·laborat en les necessitats tècniques del rodatge tals com en la senyalització de la zona, enllumenat públic, permisos oficials, regulació del trànsit de la zona i demés.

Des de l’àrea de Turisme es manifesten «molt contents que Creixell esdevingui un municipi de rodatges». No és la primera vegada que Creixell i el Port Romà serveixen com a plató d’un rodatge cinematogràfic. Fa uns anys ja s’hi van rodar diferents escenes de la pel·lícula ‘La Teta i la Lluna’ del conegut cineasta Bigas Luna, ja desaparegut. També, fa un temps es van rodat a la platja de Creixell, diferents escenes del film ‘100 metros’ amb els coneguts actors Dani Rovira i Karra Elejalde.

Redacció

 

Creixell suspèn els actes institucionals de la Diada per la Covid-19

Imatge de l’acte institucional de l’any passat. Foto: Ajuntament

A causa de la situació actual de la propagació de la pandèmia de la Covid-19,  l’ajuntament de Creixell ha suspés enguany els actes institucionals de la Diada Nacional de Catalunya de l’11 de setembre a la vila. Aquesta decisió ha estat presa per l’ajuntament per tal d’evitar situacions que puguin afavorir els contagis de coronavirus.

Segons ha fet públic el consistori en una nota de premsa, «en aquests moments d’alt risc al nostre territori, cal tenir molta prudéncia i responsabilitat. No hi haurà per tant l’acte institucional amb les entitats i veïns del municipi, ni els parlaments oficials ni l’ofrena floral al monument de la Plaça Lluís Companys».

Malgrat això, afegeix el comunicat, «les persones, entitats, associacions i col.lectius que vulguin fer l’ofrena floral al monument, ho podran fer a títol particular però mantenint sempre les màximes mesures de seguretat adients».

Redacció

 

Un voltor negre a la platja de Creixell

Imatge del voltor. Foto: Cedida

Una patrulla de servei de la Policia Local de Creixell va localitzar la tarda de dimecres un voltor negre a la Platja de Creixell. El cos va procedir a donar l’avís de la troballa als agents forestals.

Segons han indicat els agents al consistori, el més probable és que el voltor vingués de Mallorca i hagués defallit exhaust caient al mar. Els corrents marins l’haurien arrossegat fins a la platja. Els agents van recollir l’animal i se’l van endur al centre de recuperació de fauna.

 

 

Comença la nova desinfecció de carrers i equipaments públics de Creixell

 

Alcalde i regidors de Creixell, amb voluntaris de Proteció Civil. Foto: Cedida

Els voluntaris i voluntàries de Protecció Civil de Creixell, amb l’aportació de material que ha fet l’Ajuntament de Creixell, han començat a desinfectar diferents zones del municipi per tal d’evitar la propagació de la Covid19.

Aquest dilluns 31 d’agost, l’alcalde, Jordi Llopart, acompanyat de regidores i regidors de l’equip de govern municipal, han estat presents a l’acte protocol.lari de lliurament del nou material de desinfecció adquirit pel Consistori i que ha estat cedit a l’AVPC de Creixell.

Fins ara ja s’ha desinfectat des del Parc de la Xicalla, passant pels exteriors de les dues residències de gent gran, els carrers més concorreguts del nucli històric de la vila, els accessos als diferents comerços, Policia Local, Ajuntament, Biblioteca, Consultori mèdic, Cal Cabaler, mobiliari urbà de la Rambla de les Moreres i tota la resta dels parcs infantils.

En els propers dies es continuaran realitzant les desinfeccions d’altres zones del municipi. El producte que s’utilitza no és tòxic.

 

Les policies locals de Torredembarra i Creixell intervenen en una baralla multitudinària que acaba amb dos detinguts

Imatge d’arxiu de dos agents de la policia local torrenca. 

Les policies locals de Torredembarra i Creixell han intervingut, aquesta matinada, en una baralla multitudinària a la zona limítrofa amb el municipi veí de Creixell. Els veïns haurien alertat dels fets a les policies locals d’ambdós municipis, que juntament amb els Mossos d’Esquadra, han dissolt la baralla amb un balanç de dos detinguts.

Al voltant de les tres de la matinada, la Policia Local ha acudit al lloc dels fets amb dues patrulles, juntament amb el cos homòleg de Creixell. A l’arribar al lloc de la baralla, els agents han sol·licitat la intervenció dels Mossos d’Esquadra, que hi ha enviat tres dotacions, atès que en el conflicte hi havia involucrades més d’una trentena d’individus.

Fruit de la intervenció conjunta s’han detingut dues persones participants a la baralla que a més, són presumptes autors de dos robatoris amb violència i força, ocorreguts prèviament al barri de la Marítima Nord i al mateix municipi de Creixell. Els detinguts han sigut traslladats a la Comissaria de Mossos d’Esquadra del Vendrell.

S’ha valorat molt positivament l’actuació i l’eficaç col·laboració entres els cossos policials de les poblacions veïnes. Aquesta intervenció conjunta es produeix després que en la darrera Junta Local de Seguretat, celebrada el 20 de juliol, es ratifiqués l’acord de col·laboració entre la policies locals de Torredembarra, Creixell i Altafulla.

D’altra banda, durant el cap de setmana la Policia Local ha realitzat diverses inspeccions per controlar l’horari de tancament de bars i terrasses. El balanç de l’actuació ha sigut de dos establiments sancionats per incomplir l’horari legalment establert.

Redacció

 

Creixell entra en el Primer Campionat de Catalunya de Marxa Aquàtica

La Marxa Aquàtica, una nova modalitat esportiva que ja fa anys que es practica a França, ha arribat a Catalunya per quedar-se. La FEEC ha estat l’encarregada de la seva reglamentació. El primer circuit i campionat de Catalunya de Marxa Aquàtica ja té dates i es durà a terme a les de platges de Salou, Creixell (13/9/2020), Roses i Cambrils. 

Des del consistori es manifesten «molt contents que la nostra platja hagi estat escollida per aquest debut i es pugui donar continuïtat així al primer contacte amb aquest esport que es va dur a terme a Creixell el passat 18 de juliol de la mà del C.E. Muntanyenc Creixell, Amics d’Atletisme Creixell Associació i promogut per les àrees de turisme i esports de l’Ajuntament de Creixell».

Redacció

 

La Policia Local de Creixell deté un jove buscat per un jutjat de Barcelona

Imatge d’arxiu d’un cotxe de la policial local del Creixell. Foto: Ajuntament

La Policia Local de Creixell ha detingut aquest matí a un jove de 22 anys, S.E.M. el qual tenia una ordre de recerca, detenció i ingrés a presó dictada pel Jutjat d’Instrucció nº 5 de Barcelona.

La detenció s’ha produït quan la Policia Local de Creixell es trobava fent tasques identificatives a diferents persones que van ocupar fa uns dies l’antic Bar Creixell – Cal Bessó.

La Policia Local de Creixell ha instruit les diligéncies del cas i el detingut serà traslladat pels Mossos d’Esquadra i posat en les properes hores a disposició del Jutjat d’Instrucció nº 5 de Barcelona, que es qui va ordena la seva recerca i ingrés a presó. La nostra felicitació a la plantilla de la Policia Local de Creixell.

Redacció

 

Creixell atorgarà subvencions als locals comercials per la Covid-19 per un valor màxim de 800 euros

L’Ajuntament del Creixell ha fet públiques tant la convocatòria com les bases de subvencions al sector comercial i de serveis de la localitat afectat per la Covid-19. El pressupost màxim que es destinarà aquest any 2020 per a la concessió de les subvencions regulades en la present convocatòria serà de trenta mil euros (30.000,00 €) i anirà a càrrec de l’aplicació pressupostària 2020-01-231-48000 del pressupost municipal. En el supòsit que la concurrència de beneficiaris esgotés el crèdit pressupostari previst, l’Ajuntament podrà ampliar l’import màxim detallat anteriorment mitjançant la corresponent modificació pressupostària.

L’import màxim per als establiments de restauració de la població serà de 800,00 € susceptible de minora atesa la suspensió de la taxa per l’ocupació de terrenys d’ús públic amb taules i cadires amb finalitat lucrativa per l’any 2020.

La resta d’establiments de la població tindran dret a un ajut de 500,00 € com a màxim, exceptuant les guinguetes de platja on l’ajut serà de 250,00 € mentre que els negocis de càmping i hosteleria l’ajut serà d’un màxim de 1.000,00 €.

Les sol·licituds conjuntament amb la documentació s’hauran de presentar de forma telemàtica, al Registre de I’Ajuntament de Creixell via seu electrònica: https://creixell.eadministracio.cat/

Redacció

 

Accident greu d’un treballador de l’empresa Electro Creixell

Un treballador de l’empresa Electro Creixell ha caigut d’una escala aquest dijous 6 d’agost pel matí mentre feia tasques de manteniment a l’enllumenat d’un habitatge de Creixell, al carrer Sant Magi de l’urbanització Rincón del César de Creixell.

Han acudit al lloc dels fets dues ambulàncies i patrulles de la Policia Local de Creixell i Mossos d’Esquadra. un cop estabilitzada la víctima, l’han traslladat conscient i en helicòpter a l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona. Es tracta de Carlos A. Z., molt conegut al municipi de Creixell.

Redacció

El Baix Gaià promociona el nou web turístic i estrena un plànol de rutes

L’Agrupació de Municipis Turístics del Baix Gaià ha iniciat una campanya de promoció a les xarxes socials del nou web www.baixgaiaturisme.cat. Amb el lema «Baix Gaià. Un espai per a tothom» es promouen els municipis d’Altafulla, Torredembarra, Creixell, Roda de Berà, Renau, Vespella de Gaià, la Riera de Gaià, Salomó, la Pobla de Montornès, La Nou de Gaià, Tarragona i el Catllar, en els àmbits de platges, castells, cultura, oci, festes, serveis, on dormir, on menjar, gastronomia i comerços.

A més, aquests dies han estrenat el nou plànol de rutes a peu i amb BTT del Baix Gaià «Ronda verda, Ruta dels Castells i Pic de la Mola». Està fet a escala 1:20.000 i hi ha marcats els següents itineraris:

– Sender de Gran Recorregut
– Sender de Petit Recorregut
– Ruta dels Castells del Baix Gaià
– Ronda Verda
– Aproximació als Miradors del Baix Gaià
– Camí de Sant Jaume
– Xarxa de camins d’Altafulla i Tarragona
– Itineraris Saludables

S’han imprès un total de 2.500 unitats, repartides entre tots els ajuntaments que formen part de l’Agrupació de Municipis Turístics del Baix Gaià i es poden adquirir a un preu de 2 €.

D’altra banda, a principis del mes de juliol es va dur a terme una nova reunió de l’Agrupació de Municipis Turístics del Baix Gaià després d’uns mesos aturats per la Covid-19. Es van tractar qüestions relacionades amb la promoció turística del territori i també accions per a la difusió de la nova pàgina web del Baix Gaià.

També es va fer un repàs de les accions que s’han portat a terme en els darrers mesos com la reparació dels punts d’observació paisatgística i l’edició del nou plànol de rutes.  També es van tractar noves fórmules de funcionament de l’Agrupació perquè aquesta sigui molt més àgil i eficaç a l’hora de desenvolupar accions.

Actualment, la presidència de l’Agrupació recau en l’alcalde de la Pobla de Montornès, Francesc Larios, i la vicepresidència, en la regidora de Turisme de Torredembarra, Marina Riudeubas.

Redacció

 

La creixellenca Ingrid Palomares comparteix pel·lícula amb Santiago Segura i Leo Harlem

La creixellenca Ingrid Palomares, durant la preestrena de la pel·licula a Madrid. Foto: Cedida

La creixellenca Ingrid Palomares intervé en la pel·lícula que aquest dimecres arriba a tots els cinemes espanyols, ‘Padre no hay más que uno 2: La llegada de la suegra’. En aquesta segona part del títol que més va recaptar a l’Estat l’any passat, Palomares (que fa el paper de la filla de Carmen Alcaide) comparteix pantalla amb Loles León, el fitxatge estrella d’una seqüela que torna a comptar amb Santiago Segura, Toni Acosta, Leo Harlem i Silvia Abril.

Tot just ahir dimarts va tenir lloc la preestrena amb tots els actors i actrius participants, i Palomares va estar acompanyada de la seva família. Un autèntic luxe per a ella compartir experiències amb membres consagrats de la indústria.

Redacció

 

Crema un vehicle a Creixell

Els Bombers, apagant el foc. Foto: Cedida

El matí de dimarts s’ha despertat amb un incendi en un vehicle que es trobava estacionat al carrer Navarra de Creixell. L’incendi ha començat al voltant de les 06:20h hores d’aquest matí, informa l’Ajuntament.

Dues dotacions de Bombers i la Policía Local de Creixell són al lloc dels fets. També s’hi ha personat el regidor de Cultura de l’Ajuntament, Francesc Sentis.

Seguirà ampliació 

 

L’exregidor de Creixell del PP, Jaime Serret, justifica el seu pas al govern com a nou delegat de Comerç

Jaime Serret, nou regidor de Comerç de l’ajuntament de Creixell. Foto: Ajuntament

L’exregidor de Creixell del PP, Jaime Serret, justifica el seu pas a la condició de no adscrit i la seva entrada al govern com a nou delegat de Comerç en un comunicat que reproduïm íntegrament i en el qual carrega durament contra els seus antics companys. «Havent tingut la possibilitat -assegura a la nota- el nostre grup municipal d’assumir una delegació/cartera d’Alcaldia dins del govern de Creixell per al cap de llista del nostre grup, des de la Junta Provincial del Partit Popular se m’ha negat la possibilitat d’acceptar aquesta oferta, adduint la imminent proximitat de les eleccions autonòmiques i la no conveniència de la nostra entrada en el govern municipal a nivell de general de Catalunya».

Comunicat íntegre

«Desde mi toma de posesión como concejal electo del Partido Popular en el Ayuntamiento de Creixell tras las elecciones municipales de 2019, no me he sentido en absoluto respaldado por la Junta Local del partido en Creixell así como tampoco por la Junta directiva provincial ni posteriormente por la gestora provisional del partido.

Yo fui el cabeza de lista de nuestra candidatura en Creixell, y sin embargo, tras las elecciones municipales, la presidenta local del partido Sra. María Dolores Juncal se erigió, con mi total disconformidad,  en portavoz del grupo municipal del partido en el Ayuntamiento de Creixell, despojándome a mí de toda la responsabilidad adquirida previamente con los vecinos y vecinas del municipio.

Creo que esa labor debía haberla realizado yo como cabeza de lista y primer concejal electo.

En este año y poco que llevo como concejal electo, tampoco he tenido el respaldo de la Junta Provincial del Partido Popular de Tarragona.

Habiendo tenido la posibilidad nuestro grupo municipal de asumir una delegación/cartera de Alcaldía dentro del gobierno de Creixell para el cabeza de lista de nuestro grupo, desde la Junta Provincial del Partido Popular se me ha negado la posibilidad de aceptar dicha oferta, aduciendo la inminente proximidad de las elecciones autonómicas y la no conveniencia de nuestra entrada en el gobierno municipal a nivel de general de Catalunya.

Presenté mi escrito de renuncia a la militancia en el Partido Popular y cual fue mi sorpresa cuando ví que la presidenta local del partido en Creixell, contraviniendo la vigente Ley de Protección de Datos, publicó mi escrito en las redes sociales con toda clase de datos e información personal mía. Al poco tiempo, retiró dicha publicación supongo que advertida por sus asesores legales del presunto delito que había cometido.

Decíamos en nuestro programa electoral de las elecciones municipales de 2019 que el Ayuntamiento solo puede ser un instrumento al servicio de la convivencia y de la calidad de vida de las familias de nuestro municipio y no al revés.

Dijimos que íbamos a dialogar con todas las fuerzas políticas con representación en el Consistorio. Nos pusimos al servicio del bien común, impulsando la concordia entre todos los ciudadanos de Creixell con el fin de llegar a acuerdos con las demás fuerzas políticas del Ayuntamiento para una mejor convivencia y calidad de vida de todos nuestros vecinos y vecinas.

Yo no me debo únicamente a todas las personas que me apoyaron con su voto en las pasadas elecciones sino que, como cargo electo en el Ayuntamiento de Creixell, mi principal misión, como ya dije en la campaña electoral, es la de representación corporativa de todos los vecinos y vecinas de nuestro municipio.

Ante la falta de apoyo de mi partido he pasado a ser concejal no adscrito del pleno de la Corporación Municipal del Ayuntamiento de Creixell. No por ello he dejado de creer en mis valores e ideales políticos que me llevaron en su día a militar durante años en el Partido Popular. Siempre han guiado mi vida el respeto a los valores constitucionales, a la unidad de todos los españoles y los valores de la fe cristiana.  Y como no podía ser de otra forma, mantengo firmes mis principios ideológicos.

Ello no es óbice para que yo priorice el servicio a Creixell y a todos sus habitantes por encima de mi militancia política, ya que con quién declaré mi más firme compromiso en las pasadas elecciones municipales fue con el pueblo de Creixell, sus intereses, inquietudes y necesidades. Aunque ello no implica que yo pueda mantener mi libertad de voto dentro del equipo de gobierno y del pleno municipal para todos aquellos asuntos que no sean estrictamente relativos a nuestro municipio y sí de carácter general.

Intentar mejorar la vida de todos los vecinas y vecinas de Creixell fue el principal motivo que me impulsó a presentarme a las elecciones municipales de 2019.

En consecuencia, en mi calidad de concejal electo y en aras de poder representar dignamente a todos nuestros vecinos y vecinas, tal y como me comprometí a hacer en la pasada campaña electoral, decidí pasar a formar parte de la Corporación Municipal del Ayuntamiento de Creixell como concejal no adscrito.

Y por ello es por lo que solicité mi BAJA IRREVOCABLE como afiliado del Partido Popular de Creixell, en la provincia de Tarragona.

En este afán de servicio público a toda la ciudadanía de Creixell, es por lo que he decidido aceptar el encargo recibido del alcalde de Creixell sr. Jordi Llopart i Senent, para hacerme cargo de la concejalía delegada de Comercio del Ayuntamiento de Creixell.

La delegación de comercio del Ayuntamiento de Creixell y que gustosamente he aceptado, abarca de forma genérica las siguientes competencias:

1.- Establecimiento de convenios de esta concejalía delegada siempre que estén dotados presupuestariamente para la promoción del comercio local de nuestro municipio.

2.- Dirección interna de los estudios y trabajos para la realización y desarrollo del sector comercial y de servicios de Creixell y que permitan el mejor desarrollo de los existentes y la implantación de nuevos.

3.- Estudio de convenios con las diferentes Cámaras de Comercio

4.- Dirección e impulso de actividades industriales y comerciales.

5.- Autorizar, dirigir, gestionar e impulsar todas las contrataciones que realice esta área.

6.- Confirmar, en cantidad, calidad y precios, las facturas de lo que haya encargado.

Por todo ello es por lo que finalmente reitero mi más firme compromiso y voluntad de servicio con todos los vecinas y vecinas de Creixell y por ello asumo con total responsabilidad esta nueva representación delegada en nuestro Ayuntamiento.

Muchas gracias a todos y a todas las personas de Creixell por la confianza que en su día depositasteis en mi persona para representaros en la Corporación Municipal del Ayuntamiento de Creixell.

Para lo que queráis y necesitéis ya sabéis que siempre podéis contar conmigo».

Redacció

 

Creixell ajorna a setembre la Festa Major de Sant Jaume per la Covid-19

Imatges d’arxiu de la festa major. Fotos: Ajuntament

Enguany,  el dia 25 de juliol no hi haurà Festa Major de Sant Jaume a Creixell. L’Ajuntament ha fet oficial avui la suspensió de la Festa Major de Sant Jaume 2020 i de tots els actes oficials que s’havien de celebrar a causa de la Covid-19.

La regidora delegada de l’àrea de Festes Pili Romero explica que s’havia endarrerit la presa de la decisió final tant com s’ha pogut amb la voluntat de poder celebrar les festes de Sant Jaume amb seguretat. Però amb l’actual evolució de la pandèmia i els rebrots a Catalunya, es fa difícil garantir al 100% la seguretat del públic assistent als actes programats.

Per la qual cosa, finalment ha calgut prendre aquesta dràstica decisió de suspendre la Festa Major de Sant Jaume 2020, que ha estat presa de comú acord entre els membres de l’equip de Govern Municipal. S’han posposat els actes programats per al proper tercer cap de setmana del mes de setembre, si la situació de la pandèmia ho permet.

La Festa Major de Sant Jaume de Creixell era la que abans s’anomenava la Festa Major Petita. És la que es celebra des de molt antic el dia del patró de la parroquia i del poble, Sant Jaume, que s’escau el 25 de juliol. El llibre manuscrit de les Ordinacions de Creixell del segle XVII, ja ens parlava d’aquesta celebració. Només s’ha interromput en comptades ocasions i es segueix celebrant amb els tradicionals actes religiosos com la Processó de la imatge de Sant Jaume pels carrers de la Vila i l’Ofici Solemne.

El que ha evolucionat amb el pas del temps són els actes tradicionals i populars que abans es feien a l’envelat de darrera del Castell i mes tard va pasar a la plaça Major. Actualment la majoria d’actes es realitzen a la plaça del Mirador, a la zona esportiva o al Casal Municipal. En aquests actes destacaven les cercaviles, els balls de societat, les sardanes, les danses populars, divertiments infantils, el joc de bitlles, carreres de sacs o trencar l’olla. Amb el pas del temps, molts d’aquests entreteniments han desaparegut i n’han sorgit de nous, però sortosament els essencials encara es continuen fent. A la majoria de les cases es feia i es continua fent encara un gran àpat, al qual hi són convidats els parents i amics forànis. Actualment la festa dura uns quants dies al voltant del dia principal que és el dia 25 de juliol, Sant Jaume. La Festa arrenca amb el tradicional Pregó de Festa Major que es fa des del balcó de l’ajuntament. Des de finals dels anys seixanta del segle XX, amb el progressiu augment de població estacional a la Vila, produit pel fenómen del turisme, la Festa Major de Sant Jaume es va anar convertint en la Festa Major Grossa.

Avui dia, aquesta festa de Sant Jaume está molt més reixida d’actes en detriment de la Festa Major del Santíssim Sagrament que es celebra cada tercer diumenge del mes de setembre. Abans aquesta festa era la festa major grossa.

Es feia per commemorar que la verema ja s’havia acabat. Pero quan l’agricultura i especialment el conreu de la vinya i el cotó a Creixell van deixar pas al turisme com a principal motor econòmic de la Vila, la Festa Major de Sant Jaume es va consolidar com la Festa Major Grossa del nostre poble.

La Corporació Municipal de l’ajuntament de Creixell ja està treballant per poder celebrar cel-lebrar les Festes de Creixell el tercer cap de setmana de setembre si la situació de la pandèmia de la Covid19 a casa nostra ho permet.

Redacció

 

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies