TARRAGONA 21

Creixell es prepara amb entusiasme per a la Festa Major de Sant Jaume

Foto d'arxiu de la Festa Major de Sant Jaume de Creixell d'un any anterior

Foto d’arxiu de la Festa Major de Sant Jaume de Creixell d’un any anterior

La cultura i el folklore popular es manifesten a la Festa Major de Sant Jaume el 25 de juliol. Enguany la Festa començarà amb el tradicional Pregó des del Balcó de la Casa de la Vila. Anirà a càrrec del Comité d’Agermanament de Creixell amb les viles franceses de Vorey sur Arzon i Saint Vincent.

Aquesta Festa Major en honor del Patró de la Vila es celebra des de molt antic; les Ordinacions de Creixell ja parlen d’aquesta festa. Es tradicional per Sant Jaume que es faci l’acompanyament de les autoritats en comitiva fins a l’església, el que es diu l’anada a l’Ofici Solemne, acompanyats per una cobla o una banda de música. És curiós veure com amb el pas dels anys encara continúa vigent la tradició creixellenca de que en aquesta Processó hi participa també al costat de les autoritats de l’Ajuntament, el Jutge de Pau, la Farmaceútica del poble i el Cap de la Policia Local.

Es treu en Processó la imatge del Sant Patró Sant Jaume pels carrers de la Vila. Al sortir d’ofici, es fa la tradicional ballada de Sardanes. Des de fa uns anys, a la Processó hi participa el Seguici Popular, que el formen els gegants i els capgrossos de la Vila, la colla gegantera Esmarris de Creixell, la colla Geganters i Capgrossos de Creixell, la colla del Ball de Diables de Creixell, la colla Units pels Gegants i les espurnes de Creixell.

La Festa de Sant Jaume és en realitat la Festa Major Petita de Creixell. Però amb el pas del temps en que l’agricultura va deixar pas al turisme, la Festa de Sant Jaume és mes reixida d’actes i ha adquirit més importància.

Els gegants de la Vila de Creixell

Creixell té una parella de gegants de la Vila, el Gilmundo i la Minerva. Ell representa a Artal Gilmundo, el primer Carlà de Creixell que va arribar a la Vila l’any 1083 enviat pel Rei de França. És a dir, es el primer creixellenc de qui es té notícia documentada, podríem dir que Artal Gilmundo va ser el «primer creixellenc empadronat».

La Geganta Minerva representa d’una part l’herència romana de les nostres terres i principalment la Festa de la Minerva, que es manté viva encara avui en dia i té els seus orígens el 1620. Va vestida com una patricia romana i porta una safata amb raïm i blat simbolitzant la Festa de la Minerva.

A mes Creixell té 4 capgrossos de la Vila: El Jeroni, el Jaumet, la Sisqueta i la Miquelina, que representen elements patrimonials i culturals de la Vila. A Creixell hi ha dos gegants mes: el Nino i la Nina, que són de la colla gegantera els Esmarris de Creixell. Aquests tenent també dos gegantins, els Zipi i Zape, els Ninets i el Drac Xinès. I també cal esmentar la Festa del Santíssim Sagrament o de la Minerva que s’escau la tercera setmana de setembre.

Aquesta festa es feia per celebrar que la verema s’havia pràcticament acabat en uns temps a on el conreu de la vinya era molt important a Creixell. En aquesta festa és tradicional la Processó del Pa Beneit pels carrers de la Vila. Els nois i noies porten en unes safates guarnides amb les coques en processó fins a l’església. Es fa la subhasta de la Coca del Goig i la posterior Processó del Santíssim Sagrament pels carrers de la Vila. També hi ha altres capgrossos que pertanyen a la colla Gegantersw i Capgrossos. Enguany el Ball de Diables de Creixell celebra el seu 10é. aniversari.

Jordi Llopart repeteix com a alcalde de Creixell

Llopart esdevé alcalde per tercera legislatura consecutiva. Foto: cedida.

Jordi Llopart renova per tercera legislatura consecutiva el seu càrrec com alcalde de Creixell. El ple de constitució i presa de possessió de la nova Corporació Municipal de l’ajuntament de Creixell ha sigut sense cap incidència. A l’inici de l’acte s’ha constituit la Mesa d’Edat que ha estat formada pel regidor Juan Lara com a regidor de més edat (PSC) i per Jaime Serret com a regidor més jove (PP).

Jordi Llopart i Senent, ha sigutt escollit i proclamat novament alcalde de Creixell per 5 vots favorables dels 11 membres que formen la  Corporació municipal de l’Ajuntament de Creixell. Llopart ha obtingut 5 vots favorables, la candidata del PSC Montse Muñoz 3 vots favorables i el regidor del PP Jaime Serret 2 vots favorables. També hi ha hagut 1 vot nul. L’alcalde ha estat proclamat sense majoria absoluta.

La regidora del PSC Montserrat Muñoz ha tret tres vots, els equivalents al seu grup municipal i el regidor del Partit Popular, Jaime Serret Simó ha tret dos vots. Muñoz ha fet una extensa explicació del motiu de presentar-se a les eleccions. Una regidora del PP, la segona de la llista, també ha fet un agraiment a l’electorat.

Junts per Creixell governarà en coalició amb ERC i la regidora independent de la FIC-Units per Creixell, que li atorguen la majoria absoluta a l’ajuntament (sis vots d’onze totals). A l’anterior mandat es va verificar un pacte entre Llopart i la regidora de la FIC, Pili Romero, que van governar en minoria i amb suports puntuals d’ERC, després que els dos regidors republicans abandonéssin el govern municipal poc temps després de començar la legislatura l’any 2015. Ara, el pacte amb ERC i la FIC es consolida i dona estabilitat al nou govern municipal. El PSC i el PP quedaran a l’oposició.

El nou Cartipàs municipal quedarà definit de la següent manera:

Jordi Llopart (JxC): Alcaldia, Hisenda, Serveis i Governació.

  • Pilar Romero (FIC): 1a tinent d’alcalde. Festes, Gent Gran, Ensenyament i Joventut.
  • Jordi Moliné (ERC): 2n tinent d’alcalde. Urbanisme i Recursos Humans.
  • Sílvia Farrero (JxC): 3a tinent d’alcalde. Turisme, Comerç i Medi Ambient.
  • Francesc Sentís (JxC): Esports, Cultura i Patrimoni.
  • Chelo Picón (ERC): Igualtat i Atenció Social.

Així doncs el Ple de la Corporació municipal de l’ajuntament de Creixell per aquesta nova legislatura 2019-2023 estarà format per 3 regidors de Junts per Creixell, 3 regidors del PSC, 2 regidors del PP, 2 regidors d’ERC i una regidora de la FIC-Units per Creixell.

La sala de Plens de l’Ajuntament de Creixell s’ha omplert de gom a gom de veïnes i veïns que han volgut assistir a l’esdeveniment. Al final de l’acte els nous membres de la Corporació Municipal s’han fet una fotografía de família de tot el Consistori. Els nous regidors i regidores han rebut la tradicional insígnia d’or de la Vila de Creixell.

Jordi Llopart repetirà com a alcalde de Creixell amb un tripartit amb ERC i la FIC

Jordi Llopart. Foto: Tarragona21

Jordi Llopart, cap de llista de amb Junts X Creixell, repetirà aquest dissabte com a alcalde per tercer mandat consecutiu en haver arribat a un acord d’investidura i de pacte de govern amb ERC i Units x Creixell -FIC-. El pacte s’ha tancat amb ‘tranqui.litat i sense cap incidència’, ha destacat Llopart a Tarragona21, i s’ha procedit ja al reartiment del cartipàs. Llopart serà investit alcalde en primera votació per majoria absoluta.

Així les coses, Junts x Creixell -amb tres regidors-, ERC -amb dos- i la FIC -amb una- sumen majoria absoluta, sis regidors d’un total d’onze. A l’oposició restaran el PSC, amb tres regidors, i el PP, amb dos.

Llopart disposarà de les carteres d’Hisenda, Serveis i Governació, cartera aquesta última que inclou Policia Local i Protecció Civil. Per la seva art, la primera tinença d’alcaldia recaurà en la regidora de la FIC Pili Romero, que també ha format part de l’equip de govern d’aquest mandat. Romero s’encarregarà de les regidories de Festes, Associacionisme, Gent Gran, Ensenyament i Joventut.

Segon tinent d’alcalde serà Jordi Moliner, cap de llista d’ERC. La formació republicana disposarà de les carteres d’Urbanisme, Recursos Humans, Igualtat i Atenció Social. La regidora de Junts Sílvia Ferrero, per la seva part, serà la tercera tinenta d’alcalde i portarà Turisme, Comerç i Medi Ambient.

Per la seva part, el regidor de Junts Francesc Sentís s’encarregarà de les àrees d’Esports, Cultura i Patrimoni.

J. Garcia

El Festagol de Creixell arrenca amb molta afició i entusiasme

En aquesta primera fase d'aquest passat cap de setmana han competit els equips de les categories de BABYS i BENJAMÍ. I el cap de setmana vinent ho faran les categories de PREBENJAMÍ i ALEVÍ

En aquesta primera fase d’aquest passat cap de setmana han competit els equips de les categories de BABYS i BENJAMÍ. I el cap de setmana vinent ho faran les categories de PREBENJAMÍ i ALEVÍ

Aquest dissabte 8 de juny a les 9:00h. a la zona esportiva municipal comença la FESTAGOL 2019 organitzada per la UE Creixell . La FESTAGOL es realitzarà els dies 8,9,15 i 16 de juny. El torneig Festagol de Creixell 2019 reunirà a partir d’aquest cap de setmana 54 equips base de diferents clubs de futbol de Catalunya, Aragó i Navarra, entre els quals destaca la presència del Gimnàstic de Tarragona, l’Osasuna de Pamplona, el Fraga de Huesca o el Segre de Lleida.

Aquesta trobada promocional del futbol base que és La FESTAGOL es fa a Creixell des de l’any 2002. El torneig, que se celebra a la zona esportiva municipal, aplega conjunts de les categories babys, prebenjamins, benjamins i alevins

Torredembarra celebra diumenge la II Fira per la Transició

•La Fira forma part d’una de les 5 festes de tancament de la Setmana de la Natura

La Fira forma part d’una de les 5 festes de tancament de la Setmana de la Natura

L’objectiu de la II Fira per a la Transició és fer valdre el consum ètic i oferir informació als assistents per aconseguir una transformació social que afavoreixi la defensa del medi ambient i la biodiversitat del nostre territori. La Fira és organitzada pel Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans (GEPEC) i compta amb la col·laboració de l’Associació Mediambiental La Sínia, Ecologistes en Acció i la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN).

El diumenge 9 de juny de 9h a 14h podreu gaudir d’un seguit d’activitats: al matí hi haurà una jornada d’extracció de plantes invasores a les dunes de Creixell; i alhora, a l’envelat de Cal Bofill, tindran lloc diversos tallers ambientals; 2 taules rodones amb debat sobre el problema de les espècies invasores i sobre la transició cap a un nou model de desenvolupament. També podreu visitar la fira per la transició amb productes i serveis eco-socials, podreu fer ioga a la platja de bon matí o participar de diversos tallers.

La fira finalitzarà amb un concert de la cantautora rural i padrina de la Setmana de la Natura, la Susannes! Us convidem a venir i viure en primera persona la II Fira per a la Transició!

L’esdeveniment compta amb el suport de l’Ajuntament de Creixell i l’Ajuntament de Torredembarra.

Creixell es prepara per una nova edició de la FESTAGOL

Foto d'arxiu de la unió esportiva del Creixell

Foto d’arxiu de la unió esportiva del Creixell

Aquest dissabte 8 de juny a les 9:00h. a la zona esportiva municipal de Creixell comença una nova edició de la FESTAGOL 2019, organitzada per la Unió Esportiva de Creixell, amb el suport de la regidoria d’esports de l’ajuntament creixellenc. La FESTAGOL es realitzarà els dies 8,9,15 i 16 de juny. El torneig FESTAGOL de Creixell 2019 reunirà a partir d’aquest cap de setmana 54 equips de futbol base de les categories inferiors de diferents clubs de futbol de Catalunya i Navarra, entre els quals destaca la presència del Gimnàstic de Tarragona, l’Osasuna de Pamplona o el Segre de Lleida. També hi participen equips del territori com Roda de Berà, Altafulla, La Riera o Vilaseca.

El torneig, que se celebra a la zona esportiva municipal, aplegarà conjunts de les categories babys, prebenjamins, benjamins, alevins i infantils.

S’inicien les inscripcions per a la sortida TRAC Jove a l’Aquopolis

 Organitzada per les regidories de joventut dels ajuntaments de Torredembarra, Roda de Berà, La Riera de Gaià, Altafulla i Creixell


Organitzada per les regidories de joventut dels ajuntaments de Torredembarra, Roda de Berà, La Riera de Gaià, Altafulla i Creixell

Un any més el jovent de 12 a 25 anys dels municipis de la Zona TRAC, podran passar el dimecres dia 26 de juny al parc aquàtic Aquopolis. L’activitat està organitzada per les regidories de joventut dels ajuntaments de Torredembarra, Roda de Berà, La Riera de Gaià, Altafulla i Creixell. L’horari de la sortida és de 10 a 19h aproximadament i el cost de l’activitat per al jove és de 18,50€, l’autocar i el monitoratge seran finançats mitjançant els Plans Locals de Joventut dels municipis.

L’objectiu de l’activitat és fomentar la participació i la interrelació entre els joves dels cinc municipis de la zona que comparteixen un projecte de dinamització juvenil, mitjançant conveni amb el Consell Comarcal del Tarragonès i el suport de la Direcció General de Joventut i la Diputació de Tarragona. Per participar-hi cal adreçar-se al Punt d’Informació Juvenil de referència on es disposa de la informació i la documentació necessària per formalitzar la inscripció. El termini d’inscripcions finalitza el dilluns 17 de juny.

Creixell presenta l’exposició de pintura «Homenatge a Santiago Rusiñol»

Cartell de la exposició que tindrà lloc el proper diumenge, 2 de juny

Cartell de la exposició que tindrà lloc el proper diumenge, 2 de juny

El proper diumenge 2 de juny de 2019 a les 12:00 h tindrà lloc a Cal Cabaler, a la Casa de Cultura de Creixell l’inauguració de l’Exposició de Pintura «Homenatge a Santiago Rusiñol». Es tracta d’una mostra de pintures a l’oli realitzades per alumnes de l’Estudi d’Anna Tamayo de Rubí (BCN). Aquesta exposició es podrà visitar fins el dia 23 de juny de 2019.

Els municipis de la Zona TRAC organitzen una sortida a l’Aquopolis

Per participar-hi cal adreçar-se al Punt d'Informació Juvenil de referència on es disposa de la informació i la documentació necessària per formalitzar la inscripció.

Per participar-hi cal adreçar-se al Punt d’Informació Juvenil de referència on es disposa de la informació i la documentació necessària per formalitzar la inscripció.

Gràcies al conveni de col·laboració existent entre els municipis de Torredembarra, Roda de Berà, la Riera de Gaià, Altafulla i Creixell, els joves de la Zona TRAC podran passar el dia a Aquopolis el pròxim dimecres 26 de juny. L’edat mínima de participació és per als nascuts al 2007. L’horari de la sortida és de 9 h a 18 h, aproximadament.

El cost de l’activitat per al jove és de 18,50 € i inclou transport i entrada al parc. Per participar-hi cal adreçar-se al Punt d’Informació Juvenil de referència on es disposa de la informació i la documentació necessària per formalitzar la inscripció. A Torredembarra us podeu adreçar a la nova sala del PIJ, al carrer de la Capella, 6 baixos, a l’adreça electrònica pij@torredembarra.cat o al telèfon 616 02 11 15. El termini finalitza el dilluns 17 de juny.

Junts guanya a Creixell

Jordi Llopart

Junts s’ha fet amb la victòria a Creixell. La candidatura lidarada per l’actual alcalde, Jordi Llopart, hereva de CiU, ha aconseguit tres regidors i gairebé una quarta part dels vots, incrementant vots però mantenint els tres regidors. Per la seva part, el PSC guanya un escó i passa de dos a tres. ERC aconsegueixen dos regidors i la FIC, un. La CUP i En Comú queden fora.

Fiscalia acusa de prevaricació l’exalcalde de Creixell Teo Fuster i li demana sis anys d’inhabilitació

Teo Fuster, en la seva etapa d’alcalde de Creixell. Foto: Arxiu ACN

El fiscal provincial de Tarragona considera que l’exalcalde de Creixell Teo Fuster (PP) i un exregidor de l’Ajuntament són autors d’un delicte continuat de prevariació com a coautors personals i demana imposar la pena d’inhabilitació especial per a càrrec públic i feina pública per sis anys, segons ha sabut Tarragona21. Fiscalia demana l’apertura de judici oral davant del Jutjat del Penal.

Respon així a la petició de la jutgessa del Jutjat de primera Instància i Instrucció número vuit del Vendrell, Luisa Micó, sobre si calia obrir judici oral o arxivar la causa, que data de 2014 i que va patir diverses dilacions, fet que recull el fiscal com a atenuant vers els acusats.

Relata el fiscal que l’acusat inicial del cas, l’exregidor d’Hisenda i Recursos Humans Josep Maria Pascual, actuant com a regidor delegat de Personal entre els anys 2009 i 2010, «va dictar diversos decrets de contractació i nomenament de personal amb incompliment de les normes essencials de contractació i infracció dels principis d’igualtat, mèrits, capacitat i publicitat», segons les conclusions de l’escrit d’acusació de Fiscalia a què ha tingut accés Tarragona21.

El document afirma que «les contractacions es van fer amb l’objecció prèvia del secretari interventor i sense que concorregués màxima urgència per a la seva tramitació, contractacions aquestes i nomenaments que es van fer sota el coneixement i permisivitat de l’acusat Teodoro Fuster com a alcalde de l’Ajuntament».

El cas judicial incorpora en la causa Teodoro Fuster. En les prèvies havia quedat fora i només s’acusava el regidor de Recursos Humans perquè és qui posava la signatura, però posteriorment es va al·legar que Fuster coneixia els casos. Ara, el fiscal denuncia ambdós.

Previ a l’escrit d’acusació del fiscal, la jutgessa havia disposat el mes de febrer passat en una interlocutòria la tramitació de diligències prèvies d’enjudiciament criminal contra ambdós. Considerava la jutgessa que podrien ser autors d’un delicte de prevaricació per la contractació irregular de fins a una trentena treballadors municipals, fets que es van produir entre els anys 2008 i 2010.

Considera la jutge que l’alcalde havia de conèixer la situació dels contractes ja que «tenia atribuida la facultat de contractació, que havia delegat en el regidor de Personal», diu el document judicial a què ha tingut accés Tarragona21.

Van ser una trentena les persones que haurien estat contractades de manera irregular quan Teo Fuster era l’alcalde. Es van fer contractacions sense seguir la legislació, que fixava obrir concursos públics o sense dotacions pressupostàries fixades. Alguns treballadors van ser ocupats al menjador escolar, a les Brigades, a les oficines municipals o a la Policia Local.

Les irregularitats

Consten nombrosos informes contraris redactats pel secretari municipal, on s’especificaven les irregularitats de les contractacions, la majoria per no estar pressupostades, sense que els llocs de treball estessin inclosos al planter de personal de l’Ajuntament, estessin fetes sense publicitat ni concurs oposició o procés selectiu.

La denúncia havia estat tramitada a l’Oficina Antifrau per dues regidores socialistes, comandades per la portaveu del grup municipal, Montse Muñoz, que durant dos anys van estar denunciant als plens les irregularitats de les contractacions mentre Fuster era alcalde. En les eleccions de 2011, CiU, PSC i ERC van arribar a un govern de coalició, sota l’Alcaldia de Jordi Llopart (CiU) i es va començar a destapar les irregularitats i la situació de ruïna en què es trobava el consistori. La Sindicatura de Comptes i l’Oficina Antifrau van portar aquest cas del personal als jutjats del Vendrell, on s’acumulen altres casos de l’etapa de Teo Fuster.

El col·lapse financer de l’Ajuntament va provocar que en el següent mandat, amb CiU, PSC i ERC al govern municipal, s’hagués d’acomiadar la trentena de persones contractades irregularment. Fuster es torna a presentar a les eleccions municipals de Creixell del proper 26-M a les llistes del PP.

Jaume Garcia

Trenta veïns de Creixell viatgen a França per celebrar l’agermanament amb dues de les seves viles

Foto de la visita a Vorey i Saint Vincent, dos pobles veïns

Foto de la visita a Vorey i Saint Vincent, dos pobles veïns

Un grup de 30 veïns i veïnes de Creixell han estat a França per participar en el viatge d’agermanament amb les viles franceses de Vorey sur Arzon i Saint Vincent, al departament de l’Alt Loira de la regió de l’Auvergne.

S’hi han estat durant quatre dies. Creixell està agermanada amb Vorey sur Arzon des de l’any 1990. Aquest viatge ha servit per commemorar la celebració del 29é aniversari. L’agermanament amb Saint Vincent es va fer l’any 2000 amb la qual cosa enguany s’ha celebrat el 19é. Aniversari.

Vorey i Saint Vincent són dos pobles veïns. En aquest viatge hi ha participat també l’alcalde de Creixell, Jordi Llopart. Els membres de l’expedició creixellenca es van allotjar a les cases particulars de les famílies franceses agermanades. Durant l’estada es van fer diferents actes culturals i institucionals. També hi va haver l’intercanvi d’obsequis entre els municipis agermanats així com els parlaments protocolaris dels representants polítics dels tres municipis. Així mateix, les famílies creixellenques van  rebre un obsequi de les famílies franceses.

Els hi van donar un bastó de peregrí de Sant Jaume, ja que a la vila propera de Le Puy en Velai, capital de la comarca de Vorey, és d’on surt la Via Podensis del Camí francés de Sant Jaume. L’expedició creixellenca va visitar el Museu de les Dalles i una fàbrica de xocolata. També s’han fet àpats de gemanor i degustacions de diferents productes tradicionals de la gastronomia francesa.

Creixell celebra el VIII Mercat Medieval amb èxit d’assistència

Inauguració del Mercat Medieval per part de la Comitiva Reial Medieval amb el Rei i la Reina medievals. Foto: Tarragona 21

Aquest dissabte Creixell ha tornat a l’edat Mitjana amb la vuitena edició del Mercat Medieval,  la inauguració s’ha dut a terme mentre presentaven al rei i la reina medieval d’aquest any. Durant dos dies els carrers del municipi adoptaran un estil més antic amb trets característics de l’època mitjana, sense comptar amb les múltiples paradetes que podran trobar fent una passejada per tots els carrers del nucli antic de Creixell. Des de menjar artesà, joies, objectes místics i ginys totalment innovadors.També altres activitats dirigides als més petits: passejades amb poni; atraccions Medievals; tallers infantils; demostració d’oficis i exposició d’aus rapinyaires. El mercat medieval, coincideix amb la Setmana Santa, l’assistència és tot un èxit i els carrers es troben plens d’habitants i visitants durant aquests dos dies. El vent i la pluja poden dificultar que alguns actes es duguin a terme.

Els estris que més han captat l’atenció del públic han sigut des d’unes pilotes que xuclen l’aigua i permeten que les plantes puguin créixer amb una durabilitat de dos anys, fins a un trencanous que funciona estirant una bola. Les activitats que ofereix aquesta fira medieval son aptes per gaudir en família, acull representacions de l’època com per exemple balls, espectacles de titelles, cercavila i malabars amb foc.

Els botiguers venen de tot arreu de Catalunya, majoritàriament del gironès com Osona, Platja d’Aro o la Garrotxa, i d’altres que venen d’Agramunt, les Terres de l’Ebre, també fins i tot podem trobar parades on venen ensaïmades de Menorca i formatge de la capital, Maó. Els botiguers destaquen que la fira medieval de Creixell és un bon aparador per captar l’atenció de nous públics, d’aquesta manera poden arribar a més clients i donar a conèixer els seus productes, que per cert, no deixen a ningú indiferent.

PROGRAMA D’ACTES DURANT ELS DIES 20 I 21 D’ABRIL:

Dissabte 20 d’abril

11.30 a 17.30 hores. Espectacle de Falconeria amb El Rancho Majanos Park a la rambla de les moreres

12.00 hores. Inauguració del Mercat Medieval per part de la Comitiva Reial Medieval amb el Rei i la Reina medievals

18.30 hores. Espectacle de Titelles, amb la companyia ‘L’invisible titelles’

19.30 hores. Animació i cercavila per la fira a càrrec de la Comitiva Reial

20.15 hores. Malabars amb foc

Diumenge 21 d’abril

10.00 a 13.00 hores. Vols lliures d’àligues per tota la fira

12.00 hores. Cercavila amb els Gegants de Creixell Gilmundo i Minerva

13.00 a 18.00 hores. Cercavila de la Comitiva Reial Medieval

17.30 hores. Espectacle de Falconeria amb el Rancho Majanos Park a la rambla de les moreres

19.30 hores. Cercavila a càrrec de Sons de la Mediterrània

Recull de fotografies d’actes i parades del Mercat Medieval:

 

Andrea Palma

Bel retreu a Junqueras que «prioritzi l’hegemonia d’ERC» i no Catalunya i el mandat del 21-D

Pla mitjà del candidat de JxCat a Tarragona, Ferran Bel,atenent els mitjans de comunicació en un acte de campanya a la platja de Creixell. Foto: ACN

 

El número dos de la llista de JxCat al Congrés per Tarragona, Ferran Bel, ha retret al cap de llista d’ERC, Oriol Junqueras, que «prioritzi l’hegemonia d’ERC», en comptes de Catalunya i el mandat de les eleccions del 21-D. En un contacte amb la premsa des de Creixell (Tarragonès), Bel ha reaccionat així a la roda de premsa del líder d’ERC d’aquest divendres al matí a l’ACN, en videoconferència des de la presó de Soto del Real. D’altra banda, l’exalcalde de Tortosa ha assegurat que els plantejaments de JxCat «no són incompatibles». «Malgrat buscar discrepàncies, no n’hi ha, insisteixo en les nostres conviccions», ha remarcat Bel.

Com a resposta a Junqueras, Bel ha subratllat que cadascú pot «fer i prioritzar una opció de partit», i buscar que la seva formació sigui «hegemònica». Segons el candidat per Tarragona, en una condició de «normalitat política» JxCat ho podria compartir. «Però no és la nostra prioritat, que són Catalunya i el mandat del 21-D». A la roda de premsa a l’ACN, Junqueras ha demanat el vot per ERC i ha reclamat que la seva formació tingui tants suports com sigui possible.

Investidura de Sánchez

Per altra banda, i preguntat sobre si hi ha discrepàncies a JxCat sobre les condicions a una possible investidura del candidat del PSOE, Pedro Sánchez, Bel ha opinat que «els plantejaments no són incompatibles». El cap de llista, Jordi Sànchez, la resta de presos de JxCat i el seu líder, Carles Puigdemont, defensen que n’hi ha prou que el PSOE no es negui a parlar de l’autodeterminació, mentre que la candidata Laura Borràs aposta per exigir l’exercici d’aquest dret, més enllà de debatre-hi.

«És molt difícil materialitzar [el dret a l’autodeterminació] abans de la investidura, no són incompatibles els dos plantejaments», ha afirmat. Al seu torn, el conseller Damià Calvet ha apuntat que qui es presenta a la investidura és qui ha d’entendre’n les «condicions». «Tant de bo tinguem el problema de debatre si hi ha d’haver o no referèndum», ha exposat el cap del departament de Territori. «Serem a la taula del diàleg malgrat que sigui tan esquifida com la que van posar a Jordi Sànchez a la presó», ha afegit. A més, Bel ha sentenciat que Pedro Sánchez no bloquejarà la seva pròpia investidura.

Canvi climàtic

JxCat ha presentat aquest matí les seves propostes sobre el medi ambient com ara la reducció de gasos d’efecte hivernacle, la promoció de l’ecoinnovació i promocionar la recerca i el desenvolupament de les energies renovables, la qualitat de l’aire, l’eficiència energètica i la gestió dels residus. El candidat Ramon Tremosa ha asseverat que l’Estat està als rànquings de la Unió Europea com el qui més «incompliments» fa de les normes europees, com la normativa del cabal de l’aigua.

ACN

Creixell es prepara per celebrar el VIII Mercat Medieval el pròxim 20 i 21 d’abril

Cartell del mercat Medieval de Creixell

Cartell del mercat Medieval de Creixell

Els propers dies 20 i 21 d’abril de 2019, tindrà lloc a Creixell el VIII MERCAT MEDIEVAL.

Es farà als principals carrers del nucli històric de la Vila.

Ja fa vuit anys que des de l’àrea de turisme de l’ajuntament de Creixell s’organitza aquest Mercat Medieval coincidint amb la Setmana Santa i entés com una activitat de promoció turística del nostre municipi.

Les activitats programades són les següent

PROGRAMA MERCAT MEDIEVAL DE CREIXELL 2019

DISSABTE 20 D’ABRIL DE 2019

11:30h. – 17:30h. Espectacle de Falconeria amb El Rancho Majanos Park a la rambla de les moreres.

12:00h. Inauguració del Mercat Medieval per part de la Comitiva Reial Medieval amb el Rei i la Reina medievals.

18:30h. Espectacle de Titelles, amb la companyia «L’invisible titelles».

19:30h. Animació i cercavila per la fira a càrrec de la Comitiva Reial.

20:15h. Malabars amb foc.

DIUMENGE 21 D’ABRIL DE 2019

10:00h. a 13:00h. Vols lliures d’àligues per tota la fira.

12:00h. Cercavila amb els Gegants de Creixell Gilmundo i Minerva i els Manotes El Potato i La Potata.

13:00h. — 18:00h. Cercavila de la Comitiva Reial Medieval.

17:30h. Espectacle de Falconeria amb el Rancho Majanos Park a la rambla de les moreres.

19:30h. Cercavila a càrrec de Sons de la Mediterrània.

AMBDÒS DIES

Passejades amb poni. Atraccions Medievals. Exposició d’aus rapinyaires, Tallers infantils. Demostració d’oficis. Taverna. Artesania. Xurreria.

Mostra de forja i foc a càrrec dels germans Mercadé de Bonastre, Mestres Artesans de Catalunya i membres de l’Associació de Forjadors de Catalunya.

Exposició de pintura de Rafael Romero a Cal Cabaler.

Per a complementar les activitats del Mercat Medieval, la Comitiva Reial faràn diferents desfilades durant els dos dies de durada del Mercat.

La Junta Electoral dona 12 hores a l’Ajuntament del Catllar per retirar una pancarta de suport als presos

Façana de l’Ajuntament del Catllar. Foto: Facebook Ciutadans

La Junta Electoral de zona de Tarragona dona dotze hores a l’Ajuntament del Catllar perquè retiri de la façana del consistori una pancarta que inclou la frase ‘Llibertat preses i presos polítics’ i un llaç groc imprès. Segons han explicat fonts de la Junta a l’ACN, la resolució es deriva d’una denúncia ciutadana amb motiu de les eleccions del 28 d’abril.

El compte enrere de les dotze hores començarà quan el consistori rebi la notificació, un fet que fins a la una de la tarda no s’havia produït, segons fonts municipals. L’alcalde del municipi és Joan Morlà, de la formació independent Units pel Catllar (Unicat) i designat cap de llista d’ERC a les municipals del 26 de maig.

Al Catllar governa un tripartit comandat per l’independent Joan Morlà, que va pactar amb ERC i PDeCAT un any després de les municipals en guanyar una moció de censura que va deixar a l’oposició el fins aleshores governant PSC.

Creixell

D’altra banda, la Junta Electoral de zona del Vendrell ha rebut una queixa per la presència d’un llaç groc a la façana de l’Ajuntament de Creixell. L’òrgan ha demanat a la Policia Local que confirmi l’existència d’aquest element abans de prendre una decisió al respecte. L’alcalde de Creixell és Jordi Llopart, del PDeCAT.

De moment, les Juntes Electorals de Reus, Valls i Tortosa no han dictat cap resolució similar, segons han confirmat fonts d’aquests òrgans a l’ACN.

La Generalitat reconeix la feina de Protecció Civil de Creixell pels aiguats de l’estiu passat

Foto de grup dels guardonats per la Generalitat

La Generalitat ha reconegut el cos de voluntaris de Protecció Civil de Creixell amb l’atorgament d’una felicitació en el marc de la jornada dedicada al cos que es va celebrar la setmana passada a Cardona i que va estar presidida pel conseller d’Interior, Miquel Buch.

Una representació de set voluntaris, cinc homes i dues dones, junt a l’alcalde de la vila, Jordi Llopart -que és voluntari de Proteció Civil- van ser presents a l’acte on es reconeixia «els nombrosos serveis efectuades pel cos durant l’any 2018» i molt especial les taques de suport fetes en els aiguats del 31 d’agost, segons subratlla la resolució de la Direcció General de Protecció Civil de concessió del guardó. Es aiguats van ser molt intensos a la Costa Daurada i al Camp de Tarragona en general i van provocar desbordaments de rieres, esclat de canonades i inundacions.

Es voluntaris amb l’alcalde, davant el castell de Cardona

L’alcalde, Jordi Llopart, ha destacat a Tarragona21 que el cos va realitzar en 2018 un total de 2.900 hores de servei al terme municipal, una tasca que no només inclou control d’accessos en festes sinó de prevenció davant situacions d’emergència o bé accins com control de pous del terme, com va succeir en un cas l’any passat.

Francisco Márquez es la persona que realitza les tasques de coordinació de l’Associació de Voluntaris de Proteció Civil de Creixell.

 

Detinguts dos jardiners al Creixell que aprofitaven per robar en cases pròximes mentre treballaven

Venien el material sostret en establiments de compravenda d’objectes usats de Torredembarra

Venien el material sostret en establiments de compravenda d’objectes usats de Torredembarra

Agents de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra de la Unitat d’Investigació de Tarragona van detenir el passat 12 de març, a Creixell (Tarragonès), dos homes de 37 i 38 anys, un de nacionalitat guatemalenca i l’altre espanyola, tots dos veïns de Creixell, com a presumptes autors de quatre delictes de robatori amb força a interior de domicili.

La investigació es va iniciar arran quatre robatoris amb força comesos els dies 17, 26 i 30 gener i el 12 de febrer d’enguany. En concret, tres d’ells van tenir lloc al Creixell i un altre al municipi de la Masó (Alt Camp).

Els presumptes autors d’aquests robatoris, majoritàriament en habitatges de segona residència, van escalar les tanques perimetrals de les finques i, un cop a l’interior, van forçar les casetes dels jardins d’on van sostreure eines de jardineria i altres objectes.

Els dos lladres treballaven com a jardiners en zones pròximes i aprofitaven per sostreure els objectes que posteriorment venien en establiments de compravenda d’objectes usats de Torredembarra.

Els dos detinguts van passar ahir a disposició judicial  davant del Jutjat d’Instrucció en funcions de guàrdia del Vendrell.

Jordi Moliné i Chelo Picón seran coalcaldables per ERC a Creixell

Foto de Chelo Pico

Foto de Chelo Pico

La secció local d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a Creixell, d’acord amb la proposta aprovada en assemblea de militants i simpatitzants, presentarà a Jordi Moliné i a Chelo Picón, ambdos en igualtat real de condicions, com a coalcaldables per a les properes eleccions municipals del 26 de maig. Aquesta fórmula, que Esquerra també utilitza en un altre municipi proper com Altafulla, pretén oferir una alcaldia paritària amb un home i una dona al capdavant del govern. L’acte de presentació se celebrarà dissabte 16 de març, a les 18.00 h, a Cal Cabaler, i comptarà amb la intervenció de la diputada al Parlament Raquel Sans.

Segons expliquen Moliné i Picón, a Creixell es respira en l’ambient una “voluntat de canvi en les maneres de portar l’Ajuntament” i la formació republicana té l’energia, l’equip i les ganes per dur a terme el que Creixell necessita. “La nostra secció local es caracteritza pel treball en equip i ho volem reflectir amb un lideratge més cooperatiu, lluny de pràctiques individualistes, introduïnt una forma diferent de governar”, diuen els coalcaldables. Així, sovint la figura de l’alcalde té molt de pes i les polítiques de govern se li vinculen en exclusiva. Amb aquest sistema de colideratge, on un alcade i una alcalessa governen en igualtat de condicions i responsabilitats, “vinculem les polítiques de govern a tots els regidors i regidores que treballen dins l’equip de govern municipal”.

Jordi Moliné Górriz (1969) és membre d’ERC Creixell des del 2015. Actualment, és regidor a l’Ajuntament a l’oposició. És auxiliar d’infermeria, exerceix en una residència de Roda de Berà i també treballa com a gerent d’un centre educatiu de reforç escolar i expressió artística a la mateixa població. Chelo Picón Gomis (1960), extreballadora del textil i administrativa, és activista feminista i actualment, secretària de la dona a ERC Creixell i integrant de les dones Republicanes del Baix Gaià. Col·labora amb entitats socials i col·lectius animalistes.

Foto de jordi Moliné

Foto de jordi Moliné

Creixell se suma a reclamar dignitat per a les dones

Concentració davant l’edifici consistorial de Creixell

Aquest migdia s’ha fet davant de la Casa de la Vila de Creixell l’acte institucional de la lectura del Manifest del Dia Internacional de la Dona 2019.

Ha obert l’acte l’alcalde, Jordi Llopart, que ha agraït la presència a tots els assistents i ha destacat el paper de la dona a la nostra societat.

Seguidament, per part de les regidores Montserrat Muñoz, M.Carmen Marín i també per part de la directora de l’escola Les Eres Antònia Royo, Ma.Carmen Cazorla del Centro de Andalucía de Creixell i de Susan Ambròs, del col-lectiu feminista creixellenc Papallones Liles, s’ha llegit el Manifest del 8 de Març.

En un breu parlamnt, l’alcalde ha lloat el paper principal de la dona a la vida quotidiana del segle XXI i al llarg de tota la història. Llopart ha dit que «la dona ha estat lluitant durant molts anys a la vida i ara li toca lluitar per la seva vida».

Llopart ha palesat també el suport de Creixell a la lluita de les dones i el suport també a la manifestació d’avui a Tarragona i a la vaga feminista. Finalment, l’alcalde de Creixell ha agraït al col·lectiu Papallones Liles de Creixell la seva tasca.

Precisament el col·lectiu feminista ha tancat aquest acte demanant a l’ajuntament que aquest dissabte que es celebra el Carnaval a Creixell hi hagin punts liles d’informació i suport «per una festa sense sexisme ni agressions sexuals».

Les Papallones Liles han remarcat el paper de la dona a la vida quotidiana: «Si nosaltres parem, es para el món», han destacat. Un nombrós grup de creixellencs i creixellenques han participat en aquest acte institucional davant l’Ajuntament. A la façana de la Casa de la Vila s’ha col·locat avui el domàs amb la bandera feminista.

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies