.

Un moment de la cercavila inaugural. Foto: Tots21

Aspecte dels carrers del nucli antic de Creixell dissabte al matí. Foto: Cedida

Creixell ha reculat aquest dissabte en el temps i enamorat de l’Edat Mitjana, s’ha plantat a l’època de l’amor cortès als peus de l’imponent castell i les seves torres defensives.

El Mercat Medieval ha desplegat els seus aromes i el contorn del nucli antic s’ha deixat endur per l’encant dels trobadors, les llegendes, les cartes de tarot, la màgia orientalitzant i, com no, les grans viandes amb què s’assortien principalment les classes benestants, i quan hi havia pau i treva, les més populars.

 

Una cercavila executada amb maestria medieval pel grup de recreació musical sabadellenc Taraska donava inici aquest dissabte al Mercat Medieval, que compta també, a part de les parades, amb una zona de restauració, passacarrers d’animació i un taller d’instruments musicals que se celebrava dissabte per la tarda al Casal Municipal.

L’alcaldessa i la regidora Chelo Picón. Darrera, els regidors Jordi Llopart i Jaume Serret, a la plaça de Mirador. Foto: Tots21

Alcaldessa i regidors, comprovant les parades abans de la inauguració del certamen. Foto: Tots21

“Són dos dies de festa on la ciutadania trobarà el típic mercat medieval, amb les parades d’artesania o d’alimentació, mentre podran passejar pels carrers i podran seguir les actuacions tematitzades programades i situar-se  a l’Edat Mitjana, amb la presència de joglars, amb artesans i personatges típics que expressen aquella forma de viure d’aleshores”, explicava a TotsTarragona21 l’alcaldessa, Montse Muñoz. A l’atractiva i reposada plaça del Mirador, on Creixell dibuixa un balcó de cara al mar, hi ha instal.lats “jocs de fusta i altres divertiments per a la canalla. Desitgem que la gent vingui a Creixell hi tingui una grata experència”, afirmava.

El Mercat, el formen 45 estands, “esponjat en més espai per evitar aglomeracions de manera que es pugui passejar pels carrers del poble amb més amplitud. Hem tallat els carrers per fer a un accés lliure, al temps que hem ubicat un pàrquing dissuasori a la porta de llevant”.


Altres notícies:


Jaume Serret, regidor de Comerç de l’Ajuntament, detallava, al seu torn, que “amb el Mercat Medieval arranquem la nova temporada, aprofitant la quantitat de visitants que vénen per Setmana Santa i seguirem així fins als mesos de setembre-octubre”. El públic “és majoritàriament nacional i ho veiem en els càmpings del municipi, que es troben al 80 per cent de la seva ocupació”.

Jordi Llopart, regidor de Turisme, posava l’èmfasi que el Mercat Medieval està “plenament consolidat amb deu edicions” i subratllava que diverses entitats del municipi també han muntat parada aquests dos dies de la fira: “Es tracta de la Colla de Diables, l’Associació de Comerciants, l’associació Papallones Liles i dues parades de gent de Creixell”.

La parada de l’Associació de Comerciants i Empresaris de Creixell. Foto: Tots21

Sempre està presents en els esdeveniments de Creixell la seva Associació de Comerciants i Empresaris, que presideix Marta Vilaspasa, que regenta com a tercera generació un conegut -i reconegut- forn de pa. Han muntat una parada original, unint “el Mercat Medieval i la Setmana Santa“, explicava la seva presidenta: un photocall per a què la canalla es faci fotos com si fossin soldats medievals, amb dos arbres simulats d’on pengen 34 ous de pascua de cartró amb el nom de les 34 empreses que formen l’associació. Al costat, uns tallers de decoració d’ous de pascua perquè els pinti la mainada.

Formatges Montbrú, d’alta qualitat, amb Pere Antúnez al capdavant de l’estand. Foto: Tots21

Què podem tastar del Mercat Medieval? Doncs formatges de la reconeguda firma Montbrú, de Moià, que té granja pròpia als Aiguamolls de l’Empordà, però a més recull la llet de diferents punts de Catalunya per elaborar uns productes considerats els millors del món gràcies al mestre formatger que els dóna forma, explicava a TotsTarragona21 Pere Antúnez, que atén a la parada. Montbrú ha tornat a la fira de Creixell després de dos anys d’absència, un mercat que li dóna bons fruits.

Com també li passa el mateix a la firma bigatana La Casa del Fuet, especialitzada en tota mena d’embotits: “El tradicional, de pebre, d’all, de formatges molt variats,…”, comentava David Sunyer, una firma de qualitat que no es perd cada any el mercat creixellenc.

D’Alcover ha vingut La Mel del Remei, amb la Montse Castañer. Foto: Tots21

Més a prop, venint d’Alcover, tenim la Mel del Remei. Atén la parada la Montserrat Castañer: “És el primer cop que venim al Mercat Medieval de Creixell. Que com n’hem tingut notícia de la seva existència? A través de la premsa i de coneguts”, responia la Montserrat. A més de la clàssica mel d’abelles ofereix vermut de mel i també hidromel, entre d’altres articles.

El Nico i la Virgínia serveixen pa de forn de llenya. Foto: Tots21

A prop de la Montserrat es troba el forn de llenya La Fornada, vingut del Montseny, una empresa situada en plena muntanya a prop de Sant Celoni, i que atenen el Nico i la Virgínia. Ella ens explica: “Venim cada any i som força coneguts aquí, de manera que ja esperen el ‘pa del Nico'”, com li diuen. “La gent de Creixell és molt agraïda”, se sincera. Quin assortiment presenten? “Pa de nous, d’espelta, d’olives, amb ceba o amb xocolata”, per citar-ne alguns.

Els olotins Artesans de l’Abel, amb la Miquela Pozza al capdavant. Foto: Tots21

També a prop hi ha la parada Artesans de l’Abel, procedent d’Olot, i que atén Miquela Pozza, italiana, que destaca que l’obrador és a Olot, però el magatzem, a Mataró. Formatges i embotits de qualitat, també, per a paladars gustosos.

L’aroma medieval continuarà i clourà quest diumenge.