.

L’autora, la tercera per la dreta, junt a membres de Papallones Liles. Foto: Cedida

La valentia té nom de dona com el tenia Rosa Parks. La lluita feminista contra la discriminació encara existent és una batalla diària, on l’expressió artística hi té un espai central, i més si és visible des del carrer. L’art forma part, doncs, del paisatge creixellenc, visible cada dia, de la mateixa manera que la lluita feminista necessita exercir-se cada dia.

Creixell ha aixecat aquest dissabte un nou mural contra la invisibilitat de la dona, donant inici als actes i activitats al voltant del Dia Internacional de les Dones (8M). Ho ha fet de la mà de la joveníssima artista Judit Sanmartí Dea, de Miralcamp (Pla de l’Urgell), guanyadora del primer Concurs de murals reivindicatius que per primer cop ha organitzat l’entitat creixellenca Papallones Liles.

Des de 2017, l’any en què es va constituir Papallones Liles, una de els accions que l’entitat protagonitza és la confecció del mural. Als primers anys es va situar a les parets de l’ambulatori de la vila, però una reforma va colgar de blanc els murals ja fets, que es van perdre per sempre. Hi havia, però, el registre fotografic fet pel col.lectiu i aquest és el motiu d’una exposició inaugurada aquest mateix dissabte per la tarda a la Casa de Cultura Cal Cabaler.

Judit Santamartí, protagonista del mural, en el moment d’iniciar-lo. Foto: TotsTarragona21

Imatge de la mostra de cartelleria que es pot veure a Cal Cabaler. Foto: Tots21

La protagonista de la jornada, però, era Judit Sanmartí (Instagram: Judsan_deart). Estudiant de revestimets murals a l’Escola d’Arts i Oficis de Tàrrega, estrenava obra fora de les comarques lleitadanes -havia estat protagonista de l’Street Art de Torrefarrera-, i ho feia vencent en el primer concurs que Papallones Liles organitzava per il.lustrar les parets de Creixell de cara al 8M. “He representat una dona valenta, agosarada, en actitud decidida, ubicada a Afganistan, amb una motxilla per anar a estudiar en un país on no deixen estudiar les dones”, deia a TotsTarragona21.

“Fins ara convidàvem una artista de la zona a participar, però hem volgut ampliar la proposta més enllà de Creixell i fins i tot del Camp de Tarragona“, afirmava al seu torn la presidenta del col.lectiu, Carme Hurtado. El mural seguia el lema d’“Empenta Reivindicativa” i l’exposició duu per títol “Artivisme“, unint art i activisme. A la mostra s’ha comptat amb la presència de les artistes que van crear aquestes magnífiques obres, és a dir, Betty Ghoul, Joana Bonan, Susa Torres, Ana Ruiz, Adriana Cabrera, Carol, Líddia Carreté i Aire Pur.

Des de l’any 2017, i amb la col·laboració d’una pintora diferent cada any, s’ha utilitzat l’art pictòric per donar visibilitat a la lluita i als drets de les dones. Això és el que anomenen “Artivisme”: la combinació dels mots “art” i “activisme”. Un art reivindicatiu i de resistència orientat cap a la transformació social.

“Amb aquest concurs, es proposava la creació d’un mural per donar visibilitat als valors d’igualtat i a l’aportació de les dones en diferents àmbits, així com promoure la reflexió sobre els estereotips de gènere encara presents a la nostra societat”, subratllava Hurtado.

Accediu al blog de Papallones Liles en aquest enllaç.

Jaume Garcia