.

.

TOTS 21

Els Mossos denuncien 17 persones en una setmana  pel furt de prop d’una tona de garrofes al Baix Camp

Els set comisos s’han produït a Castellvell del Camp, Mont-roig, Reus i Riudoms. Foto: Mossos

Agents dels Mossos d’Esquadra de l’ABP Baix Camp-Priorat, amb la participació de la Unitat Regional de Medi Ambient (URMA), han denunciat penalment durant la darrera setmana un total de disset persones per la seva implicació en furts de garrofes.

Els Mossos d’Esquadra han iniciat a principis del mes d’agost un dispositiu policial en l’àmbit rural dirigit a prevenir el furt de garrofa i fruita seca.

Aquests controls específics i les inspeccions dels centres compradors tenen com a objectiu identificar als possibles furtadors i detectar irregularitats en el procés de compra i venda del producte.

La primera setmana s’han denunciat disset persones en set actuacions policials diferents al Baix Camp on es calcula que s’han intervingut prop d’una tona de garrofes.

Els set comisos s’han produït a Castellvell del Camp, Mont-roig, Reus i Riudoms.

Redacció

 

El Castellvell MusicFest 2022 tanca amb prop de 3.500 persones

El festival va programar 11 concerts del 29 de juliol al 7 d’agost. Fotos: Ajuntament

El Castellvell MusicFest (CFM) 2022, que va programar 11 concerts del 29 de juliol al 7 d’agost, va tancar diumenge la tercera edició amb un èxit de públic de 3.500 persones. La Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Castellvell del Camp i l’Associació Cultural Musical Ars Aurea Sonora -organitzadors del festival- van presentar un programa amb propostes per a tots els públics d’estils diversos tant de músics de prestigi internacional com d’artistes locals. En general, la pluja va ser respectuosa amb el festival, tret del dia de l’espectacle audiovisual ‘Layla’, del grup Hemiòlia, que es va haver d’ajornar fins el proper 26 d’agost.

L’alcalde de Castellvell del Camp, Josep Sabaté, s’ha mostrat molt satisfet d’aquesta tercera edició: “Després de dos anys marcats per la pandèmia, s’ha complert el seu objectiu, amb un cartell molt bo i per a tots els públics”. De cara a la propera edició, el batlle va anunciar que “ens plantegem anar incorporant coses, com ara algun espectacle de dansa, i fomentar encara més la participació de la gent jove i els nous talents musicals de Castellvell”.

El president de l’Associació Cultural Musical Ars Aurea Sonora, Jordi Borràs, ha fet una valoració molt positiva d’aquesta tercera edició: “Estem molt satisfets d’haver aconseguit l’equilibri i la transversalitat que buscàvem quan planificàvem aquesta edició i hem vist que ens ha donat uns resultats de públic molt bons”. Borràs pronostica que, si es vol consolidar l’actual format d’11 concerts, “caldrà fer un esforç logístic i pressupostari de cara a properes edicions”. Pel que fa als escenaris del festival, l’organitzador és partidari de consolidar els actuals -el Pati del Consultori, La Pista i l’ermita de Santa Anna- i explorar-ne algun de nou, com ara l’antic celler de la Cooperativa, que ha passat a ser de titularitat municipal.

El director artístic del MusicFest, Dani Sanxis, ha destacat la diversitat d’estils que s’han vist al festival (clàssica, jazz, pop, rap, concerts familiars,..), alhora que ha recordat els preus assequibles del festival que han permès a tothom l’accés a música de qualitat.

Homenatge a Emília Briansó

El president de l’Associació Cultural Musical Ars Aurea Sonora, Jordi Borràs, i l’alcalde de Castellvell del Camp, Josep Sabaté, van lliurar a les filles d’Emília Briansó -Carme i Emi- una placa en homenatge a la professora de música Emília Briansó. Foto: Ajuntament

D’altra banda, el diumenge 7 d’agost, coincidint amb el concert de cloenda del festival, “Souvenirs”, a càrrec d’Ars Aurea Ensemble, es va fer una dedicatòria d’homenatge a la professora de música, Emília Briansó i Herèdia, que va traspassar el passat mes de febrer. A la mitja part del concert, el president de l’Associació Cultural Musical Ars Aurea Sonora, Jordi Borràs, i l’alcalde de Castellvell del Camp, Josep Sabaté, van lliurar a les filles d’Emília Briansó -Carme i Emi- una placa en homenatge de la que va exercir, durant molts anys, de professora al Conservatori de Música de Reus de la Diputació.

Jordi Borràs recorda que “va ser una dona que va treballar incansablement durant tota la seva vida a ensenyar música i a formar musicalment a les persones”. Cal recordar que les filles de la Sra. Briansó van fer una donació a Ars Aurea Sonora d’una valuosa dotació de material pedagògic i bibliogràfic musical.

Per la seva banda, l’alcalde va anunciar durant els parlaments la voluntat de l’Ajuntament de dedicar a l’Emília el nom d’un carrer o d’una plaça.

L’altra sorpresa de la nit se la va emportar el mateix director artístic del festival, el músic Daniel Sanxis, quan Ars Aurea Sonora li va entregar una placa de reconeixement pels 20 anys de treball per la música al municipi: “Gràcies a ell hem descobert moltes possibilitats i ens ha obert moltes portes a molts bons músics d’Europa”, afegeix Borràs.

Redacció

 

Castellvell del Camp lliura els premis del 8è Concurs de PeTitsCURtS 2022

Imatge de grup dels premiats/des, jurat i organització del concurs. Foto: Ajuntament

El passat 28 de juliol es va celebrar la gala de lliurament dels premis del 8è Concurs de PeTitsCURtS 2022, en el marc del Visual Festival de Curtmetratges de Castellvell del Camp, que finalment va tenir lloc a la sala gran del Casal d’Entitats l’Era, a causa de la inestabilitat del temps. En aquesta edició es van lliurar 5 premis, 4 del Jurat i 1 per votació popular, i hi van participar una desena de curts gravats i editats en 48 hores.

Els curts premiats

Durant la gala es va fer public el veredicte del Jurat del concurs: el primer premi (200e) el va guanyar el curt ‘I ara què?’, de Pol Brunet i Àngel Brunet; el 2n premi (150e) va ser pel curt ‘Ja tornarà’, d’Artur Amigó i Paula Garcia; el 3r premi (100e) va correspondre al curt ‘Germans de sang’ presentat per Pol Freixes; i el 4t premi(50e) va ser per ‘Diversitat’, de Júlia Fortuny i Ramon Tella. El Jurat d’aquesta edició estava format per Marc Càmara, Gabriel Novau i Albert Galcerà, que van valorar respectivament els aspectes tècnics dels treballs presentats com la interpretació, el rodatge, muntatge i postproducció i la música.

Pel que fa al Premi del Públic (un lot de productes de la Cooperativa Agrícola de Castellvell del Camp), va correspondre al curtmetratge ‘On es fan els millors espaguetis del món?’ d’Olimpia Bujosa. La votació del públic va tenir lloc durant la sessió de ‘Cinema a la fresca’ de PeTitsCURtS, el passat 21 de juliol, en el marc dels actes de la Festa Major de Santa Anna.

Cal recordar que els i les participants havien de gravar i editar un curt d’una durada màxima de 3 minuts, en un termini de 48 hores i en català, entre el 16 i el 18 de juliol.

El PeTitsCURtS es consolida al territori

Gala del lliurament dels premis. Foto: Ajuntament

Núria Sardà, portaveu del Visual Festival de Curtmetratges de Castellvell, fa una valoració molt positiva de l’evolució del PeTitsCURtS: “Malgrat la pandèmia, no hem parat d’organitzar el concurs des de l’any 2015”. Sardà destaca que el concurs “poc a poc es va consolidant com un referent al territori, ja que no hi ha activitats similars”. Una mostra d’això és que en aquesta vuitena edició hi han participat concursants d’arreu del Camp de Tarragona, de poblacions com Reus, Valls i Tarragona, a més de Castellvell del Camp.

Paral·lelament al concurs, com a novetat d’enguany, el ‘Visual’ va organitzar a l’Ateneu Popular, el 14 de juliol, uns petits tallers de rodatge de curtmetratges amb Ester Borrull, i el dia 15, uns petits tallers d’interpretació, amb Jordi Mateu.

La primera activitat del ‘Visual’ va tenir lloc 13 de juliol, amb la projecció d’una selecció de curts del concurs ‘In Situ’ del Festival Internacional de Cinema de Vila-seca (FICVI).

El regidor de Cultura de Castellvell del Camp, Jordi Jové, explica que el municipi treballa per ser un referent en el món del curtmetratge. A més de les activitats del Visual Festival de Curtmetratges de Castellvell, el municipi també és una de les seus del festival de curtmetratges itinerant ‘Frame’, que compta amb la participació de 9 localitats de la demarcació de Tarragona. A Castellvell es projectarà una selecció dels millors curts del ‘Frame’, els dies 10 i 11 de setembre.

Redacció

 

Castellvell enceta divendres el MusicFest 2022 amb una Nit d’Òpera i Cançó

Roger Padullés (tenor), Ximena Agurto (soprano), i el pianista anglès Alan Branch són els responsables de donar el tret de sortida al festival.

El Castellvell MusicFest (CMF) 2022 s’enceta aquest divendres (21:00 hores) a l’Ermita de Santa Anna amb un selecte tast d’òpera i s’allargarà fins al 7 d’agost acollint tot tipus de gèneres. El programa presenta un cartell d’11 concerts en els llocs més emblemàtics del municipi. La Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Castellvell del Camp i l’Associació Cultural Musical Ars Aurea Sonora volen que aquesta tercera edició consolidi el festival en un referent de l’oferta cultural del Camp de Tarragona, amb propostes per a tots els públics d’estils diversos tant de músics de prestigi internacional com d’artistes locals.

Entre els concerts d’enguany, destaquen els del cantautor i guitarrista, Toti Soler; la presència de Lildami, un dels referents actuals de la música urbana dels Països Catalans; o el nou format que presenta l’Ars Aurea Ensemble, un sextet de cordes que reunirà a sis músics membres de prestigioses orquestres nacionals i internacionals. També cal destacar l’actuació del Cor Lianna, creat a Castellvell just abans de la pandèmia, el concert familiar a càrrec del Hail String Quartet, -arribat expressament des de Liverpool- o la presència del reusenc El Niño González, una de les grans sensacions del moment per al públic jove. Una novetat d’enguany per aquest MusicFest és la incorporació de l’espectacle audiovisual ‘Layla’, del grup Hemiòlia i la Banda Simfònica de Reus i, com cada any, la Nit d’Òpera i Cançó amb Roger Padullés, Ximena Agurto i Alan Branch, que ja s’ha convertit amb un clàssic

Cartell del Castellvell MusicFest 2022

Nit d’Òpera i Cançó (Divendres 29 de juliol – 21h). Ermita de Santa Anna. 10 euros

Ximena Agurto (soprano), Roger Padullés (tenor) i el pianista anglès Alan Branch, obriran el CMF 2022 amb una nit a la fresca d’òpera a l’ermita, on es podrà gaudir de les millors àries d’òpera.

Repertori:

Tres cançons | Miklós Rózsa
Parle-moi de ma mère! de ‘Carmen’ | G.Bizet
La fleur que tu m’avais jetée» ‘Carmen’ | G.Bizet
Air des Bijoux ‘Faust’ | Ch.Gounod

Descans (20 minuts)

​Excerpts de “La Traviata” | G.Verdi
Preludi al I Acte
Brindisi
Lunge da Lei
O mia Violetta…Amato Alfredo
Addio del Passato
Parigi o cara

El Niño González (Dissabte 30 de juliol– 22h). Pista Poliesportiva. Gratuït.

La ‘Nit de Joves’ d’enguany estarà protagonitzada pel reusenc Sergi, més conegut com “El Niño González”, que fa un recorregut que va des del rap, passant per la rumba, la música en català, les balades o els ritmes llatins que passen pel sedàs d’aquesta jove sensació.

Toti Soler (Diumenge 31 de juliol – 21h). Ermita de Santa Anna. 10 euros.

Toti Soler és, per damunt de tot, un músic i un compositor, però que de vegades, canta. Aleshores la seva veu acompanya la guitarra. Quan en Toti Soler toca i canta, parla d’amor i d’enyorança. Posa música, amb melodia clara, a la veu de poetes com Vicent Andrés Estellés. Música i poesia, dues formes germanes que juntes creixen i germinen. Dues veus unides cap a l’emoció. Així toca i canta Toti Soler.

El Cor Lianna (Dilluns 1 d’agost – 21h). Plaça de Maria Rosa Solé i Gaspà (Pati del Consultori). Gratuït.

El Cor Lianna de Castellvell del Camp és un cor mixt de nova creació. Va començar els assajos el passat mes d’octubre i va fer el seu concert de presentació el passat Nadal. Durant aquests mesos s’han anat incorporant nous cantaires. El seu repertori està basat en la música moderna (pop català, pop internacional, swing, gospel,..) i està dirigit per Rosa Sanahuja.

Lildami (Dimarts 2 d’agost – 22h). Pista Poliesportiva. 5 euros.

L’estil musical en què es basa la seva música és el trap i la música urbana, que combina amb altres estils com l’havanera o himnes aparents en algunes cançons. Lildami s’ha convertit en un referent de la música urbana catalana per excel·lència dels Països Catalans. Un cantant que destaca pel seu missatge allunyat dels estereotips del gènere que l’han fet conquerir Catalunya amb el seu disc ‘Flors Mentre Visqui’.

Joan Chamorro Big Four. (Dimecres 3 d’agost – 21h). Plaça de Maria Rosa Solé i Gaspà (Pati del Consultori). 10 euros.

Joan Chamorro Big Four és un quartet format pel guitarrista Josep Traver, col·laborador habitual de Chamorro en els darrers 15 anys i per Èlia Bastida i Alba Armengou, les dues joves jazzistes sorgides de la Sant Andreu Jazz Band, dirigida per Joan Chamorro. Alba i Élia tenen una extensa discografia de la qual destaquen els seus respectius discos de presentació, el ‘Live’ al costat d’Scott Hamilton, i en el cas de l’Èlia Bastia, ‘The Magic Sound of the Violin’ i ‘Èlia Bastida meets Scott Hamilton’. El repertori del quartet és un reflex dels gustos musicals dels 4 músics, on hi té cabuda el jazz, la bossanova i la música popular.

Quartet Zephyr (Dijous 4 d’agost, 21h). Plaça de Maria Rosa Solé i Gaspà (Pati del Consultori). Gratuït.

Quatre flautistes amb un mateix quartet origen, l’Escola i Conservatori de Música de Reus, es reuneixen de nou després de continuar la seva trajectòria formativa, tant a l’Estat espanyol com a diversos punts d’Europa, per crear un projecte on mostraran i compartiran entre elles i amb el públic tot allò que han après tant del món de l’orquestra com del flaustístic.

Hemiòlia (Divendres 5 d’agost, 22h). Plaça de Maria Rosa Solé i Gaspà (Pati del Consultori). 10 euros.

Hemiòlia presenta ‘Layla’, un espectacle eclèctic que combina la música en viu amb sons electrònics d’actualitat i la projecció d’un muntatge audiovisual, sincronitzats al detall. Tot plegat, juntament amb tocs escènics dels músics, dóna peu a fer volar la imaginació i a la interpretació personal de cada espectador respecte la història que es planteja. El so del duet d’oboè i piano Hemiòlia ens submergeix, a través de la música de Manuel de Falla, en una lectura poètica de la migració forçada des de les zones més empobrides econòmicament del planeta cap a d’altres amb més recursos.

Hail String Quartet (Regne Unit) (Dissabte 6 d’agost, 12h). Església de Sant Vicenç. Gratuït.

Quatre joves intèrprets de Liverpool, d’11 a 14 anys, arribaran al Castellvell MusicFest 2022, la que serà la seva primera gira internacional. Un concert familiar ple de balls per als més petits i pels més grans també.

La Banda Simfònica de Reus (Dissabte 6 d’agost, 21h). Plaça de Maria Rosa Solé i Gaspà (Pati del Consultori). 10 euros.

La Banda Simfònica de Reus s’estrena al Castellvell MusicFest 2022. Des d’aquell 2007, en què es va crear la banda simfònica amb alumnes i exalumnes del Conservatori de Reus i d’entitats i formacions musicals de poblacions veïnes, ha plogut molt. Des del seu inici ha estat dirigida per Joan Ramon Reverté Reverté i ha participat en nombrosos cicles musicals i certàmens de renom nacional i internacional. En aquesta ocasió ens presenta ‘Viatges’, un recorregut idíl·lic a través de músiques d’arreu del món.

Ars Aurea Ensemble: “Souvenirs” (Diumenge 7 d’agost, 21h). Plaça de Maria Rosa Solé i Gaspà (Pati del Consultori). 10 euros.

Enguany l’Ars Aurea Ensemble presenta un nou format, un sextet de cordes que reunirà a sis músics membres de les més prestigioses orquestres nacionals i internacionals com són Gabor Szabo, de l’Orquestra de solistes de Madrid, Sarah Hill, de la Reial Orquestra Filharmònica de Liverpool, Paul Cortese, viola solista de renom internacional, Rafal Jeziersky, cellista principal de l’Orquestra de la Comunitat Valenciana, Natalia Margulis, cellista principal del Teatro Real de Madrid, juntament Dani Sanxis, a la viola, i el pianista resident del MusicFest, Alan Branch. El ‘Souvenir de Florence’ de Tchaikovsky i el Quintet de Piano de Dvorak serà interpretat per aquests grans músics de corda del panorama nacional i internacional.

Entrades i abonaments, a la venda

Tant les entrades per als concerts del festival com les reserves dels espectacles gratuïts es poden adquirir a través de: https://www.castellvellmusicfest.cat/concerts2022

Enguany es poden adquirir dos tipus d’abonaments: abonament per a 3 concerts disponibles (20e) o abonament per a 6 concerts disponibles (30e).

Redacció

 

Castellvell fa un dels seus a mossèn Creu

La família de mossèn Creu mostrant la medalla cocedida per l’ajuntament a títol pòstum. Foto: Tots21

Moment en el qual l’alcalde, Josep Sabaté, lliura la medalla als germans de mossèn Creu. El Felip havia estat ahir el pregoner de la Festa Major. Foto: Tots21

La família de mossèn Creu Saiz ha rebut aquest matí la distinció de Fill Adoptiu a títol pòstum de Castellvell del Camp concedida pel consistori de manera unànime, a proposta de la Junta del Patronat de Santa Anna després d’una campanya de recollida de signatures. Una mostra de «l’estima que li tenia el poble. Va ser una bona persona que va tornar amb escreix a Castellvell tota l’estima que se li va donar», afirmava l’alcalde Josep Sabaté, en l’acte dut a terme a l’església de Sant Vicenç Màrtir perquè l’escenari original, l’ajuntament, s’havia quedat petit davant la petició d’assistència. La cerimònia ha comptat amb l’assistència de l’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, que ha destacat com mossèn Creu «es va saber fer ciutadà d’aquest poble. I ara el poble el fa un dels seus».

L’acte ha comptat amb la presència de l’Arquebisbe de Tarragona, Jaume Planellas; l’alcalde, Josep Sabaté; el rector de la parròquia de Castellvell, Albert Fortuny, i el Prior de la Prioral de Sant Pere de Reus, Joan Anton Cedó. Foto: Tots21

Tots dos han lloat, a més de la dimensió religiosa de la seva figura, el seu vessant ciutadà. El batlle recordava la seva «cordialitat» i com, estan al poble, sempre procurava visitar les persones grans malaltes o soles. Emocionat, també rememorava els instants en els quals se’l trobava i «fèiem petar la xerrada perquè els dos ens agradava parlar», així com els moments en els quals el va ajudar personalment. Sabaté ha aprofitat per agrair a la resta de regidors el vídeo que van en el qual li volien donar forces per fer front a la malaltia que el va acabar matant el 15 de gener de l’any passat. «Mossèn Creu està ael nostre cor».

L’acte s’ha traslladat de l’Ajuntament a l’esgésia de Sant Vicenç davant l’elevada petició d’assistència. Foto: Tots21

Per la seva banda, Planellas assegurava que «ell va aportar el seu granet de sorra en el creixement humà d’aquest poble» i deixava clar que «sempre va considerar la parròquia de Sant Vicenç com la seva». I això malgrat haver estat prestant 20 anys de servei ininterromput a Reus, entre altes càrrecs com a prior de l’església Prioral de Sant Pere Apòstol. El seu successor, Joan Anton Cedó, també estava present en l’homenatge, juntament amb el rector de la parròquia de Castellvell, Albert Fortuny.

El punt final l’ha posat la Coral de l’Era del Casal de Gent Gran, dirigit per Enric Valls, que ha interpretat una de les últimes peces que mossèn Creu va cantar quan era membre de l’entitat i una altra que estaven assajant abans de la malaltia.

Biografia

Nascut el dia 2 de maig de 1941 al municipi de Valdecolmenas de Abajo, a Cuenca, va rebre l’orde del diaconat a la capella del Seminari Pontifici de Tarragona l’any 1964, el mateix any que va ser ordenat prevere a l’església parroquial de Sant Vicenç Màrtir de Castellvell del Camp.

Diplomat en Sagrada Escriptura i Filologia Catalana, i llicenciat en Pedagogia, va exercir els seus primers anys de ministeri com a vicari de les parròquies de Sant Salvador del Vendrell (1965-1966), de Sant Esteve de Vila-seca (1966-1970) i de Santa Maria de Cambrils (1970-1984). Seguidament, l’any 1984, Mn. Creu va ser nomenat rector de l’església parroquial de La Puríssima Sang de Reus. Va ser-ne el rector fins l’any 1996 i també anys més tard, del 2002 al 2016. A més, durant uns pocs mesos, va ser administrador de dues parròquies de la ciutat de Reus: de Sant Francesc d’Assís (2000) i de Sant Josep Obrer (2004). Durant dues dècades, de 1996 a 2016, va ser el prior de l’església Prioral de Sant Pere Apòstol de Reus i l’arxiprest.

Mn. Creu també va ser membre del Consell Episcopal, entre els anys 1997 i 2005, com a vicari episcopal del Baix Camp, la Conca de Barberà, el Priorat i l’Urgell-Garrigues. Entre d’altres càrrecs pastorals va ser professor i capellà dels germans de La Salle de Cambrils; membre del Consell Presbiteral entre els anys 1981 i 1988, i també durant l’etapa de vicari episcopal, a raó del càrrec; membre del Col·legi de Consultors, de 1998 a 2008; prefecte de la Reial Congregació de la Puríssima Sang de Reus, de 2002 a 2016; i consiliari de l’Arxiconfraria de Nostra Senyora de Lourdes de Reus, de 2013 a 2016.

Gran Ball de Festa Major i Diada Castellera

L’acte de reconeixement a mossèn Creu figurava dins de la programació de la Festa Major de Santa Anna, que aquesta tarda-nit té dues cites per sucar-hi pa. La primera, les 19:00 h a la Plaça Jacint Verdaguer, una cercavila gegantera amb els Gegants de Castellvell, de les Borges Blanques, de Santa Coloma de Queralt, del Barri del Port de Tarragona, de Cambrils, de la Colla Nostra (Aragó), d’Alcover, d’Alforja, del Carrer Merceria de Tarragona i en Pitot i la Pitota. I ja a les 23:30 h a La Pista Poliesportiva acollirà el Gran Ball de Festa Major amb el ritme de l’Orquestra Vendetta Project.

Aquest diumenge arriba un altre dels plats forts, en forma de jornada Castellera amb els Xiquets de Reus i els Xiquets de Cambrils a les 12:00 h a la Plaça Catalunya. A partir de les 13:00 h es podrà gaudir d’un vermut i uns pinxos a càrrec de diverses entitats del poble, tot amanit amb la Xaranga Bufacanyes.

J.S.

 

Castellvell surt al carrer per recuperar les sensacions de la Festa Major (vídeos)

Imatges del Passacarrer. Fotos: Tots21

Castellvell del Camp ha recuperat aquest vespre el pregó des del balcó de l’Ajuntament, a càrrec enguany de Felip Saiz Ruiz, el Passacarrer des de la plaça Jacint Verdaguer fins a la plaça Catalunya amb els Gegants i El Lluert, el correfoc amb els Banyuts, el Sopar de Motxilla per recuperar forces i, en definitiva, tota la Festa Major de Santa Anna fins al 28 de juliol tal com se la coneixia abans de la maleïda pandèmia. Originari de Valdecolmenas de Abajo, un poble de la província de Cuenca, el forani que va acabar sent el capità manaies dels Armats del municipi (on van coincidir tres generacions de la família) ha fet l’esforç de resumir, emocionat, una vida d’immigrant adaptada a la seva nova terra sense oblidar els seus orígens. «El meu pare va venir primer sol a Castellvell el 1945 per veure si aquí tota la família es podia guanyar la vida. I dos anys més tard vam arribar tots a l’estació de trens de Reus, on ens va venir a recollir el Ramon Jordà. El Félix i la Pilar van prendre una decisió molt valenta perquè volien un millor futur per als seus fills», explicava el Felip acompanyat de la seva germana Elena, «que és realment qui hauria de fer el pregó perquè ens va cuidar a tots com a única germana que era».

Felip Saiz Ruiz acompanyat dels membres de la corporació, amb l’alcalde, Josep Sabaté, al seu costat, abans i durant la lectura del pregó al balcó de l’Ajuntament. Fotos: Tots21

La rebuda, reconeixia «no va ser per a fer sonar campanes perquè en època de postguerra alguns deien als seus fills que no juguessin amb aquells forasters. Però a base d’honradesa i treball vam acabar sent tractats com si fóssim nascuts al poble». El Felip recordava que «la mare sempre ens va dir que havíem de ser respectuosos amb els costums i la llengua d’aquí, i són dues coses que hem complert al peu de la lletra», afirmava. «El pare es va acabar una casa i un corral al carrer Santa Anna i un trosset de terra, amb molt d’esforç, a la zona anomenada dels Barrancs, on Crist va perdre l’espardenya», deixava anar amb sorna. I a partir d’aquí, els records d’infantesa barrejaven els records del pa amb oli a la Cooperativa, les puntades a la pilota a l’Era i les malifetes de qualsevol crio agafant albercocs que no eren de ningú fins que sortia l’amo. Després de la mili va venir el casament amb la Maria i els seus tres fills, un orgull per a ell perquè han demostrat «ser bones persones».

Enmig de tot plegat, i amb una especial veneració per Santa Anna patrona durant tot el seu pregó, també hi havia temps per a la lluita antifranquista. «Vaig ser dels primers a penjar la Senyera l’11 de setembre en plena dictadura», explicava abans de treure a la llum el moment en el qual, «sent jo de CCOO, vam anar a llençar octavetes al Camp Nou en un Barça-Madrid». Una vida plena de coratge, que va continuar «manifestant-me en favor de l’Estatut» i que té una lliçó. En aquest cas, dirigida als més joves: «S’ha de lluitar amb fermesa pel que creus, sempre de manera pacífica. I espero que no hagueu de córrer com vaig haver de fer jo davant dels Grisos. No dubtaria en tornar a fer-ho, però ara m’enxamparien de seguida».

El Felip tornarà a viure avui més emocions de les que fan un nus a gola. A partir de les 12:00 hores, l’Ajuntament serà l’escenari del lliurament al seu germà, mossèn Creu Saiz, del reconeixement a títol pòstum com a fill adoptiu de Castellvell en un acte en el qual serà present l’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas.

Els membres de la Colla Gegantera poc abans d’iniciar el Passacarrer. Foto: Tots21

A nivell de carrer, els membres de les entitats estaven d’enhorabona. El Víctor Ramos és el president i cap de colla de la Colla Gegantera des de fa dues setmanes. Ell i els 25 membres que en formen part són els responsables de fer ballar els tres gegants. «El Joaquim porta una banya que representa l’impost que es cobrava aquí al poble cap al 1800 i escaig. L’Anna porta la guardiola per agafar el que es recaptava. I després tenim el gegantó Epi, que està destinat per als més menuts». La d’avui era la seva primera sortida de veritat des de fa dos anys. «Ho vam fer a la Festa Major d’Hivern, però vam fer poca cosa». Ara han passat de zero a cent en un any. «Demà tenim la Trobada Gegantera, amb unes onze colles, i no és que tinguem nervis, però sí que vols que tot surti bé», reconeixia.

Els timbalers davant del Lluert. Foto: Tots21

Per la seva banda, el Marc Royo i l’Eudald Pons són vocals de l’associació de Timbals i Bestiari. «Nosaltres abans de la pandèmia estàvem bastant actius -explicava l’Eudald-. Però és veritat que en aquests dos anys ens ha costat molt aguantar el tema de socis i gent involucrada. Tothom s’ha anat apagant i ha costat una mica reactivar-nos, encara que a poc a poc la gent torna a tenir ganes de fer coses». L’entitat es reparteix entre 17 portadors dels Lluerts, figura característica del Seguici de Castellvell, i una cinquantena en els Timbalers. La seva participació avui ha estat doble, tant al Passacarrer com al Correfoc, on tenien previst «fer quatre tirades. Segurament les farem estàtiques a les places, però anirem seguint tot el recorregut davant dels diables».

Els components de Castellgralla. Foto: Tots21

Per fer funcionar l’engranatge calen els components de Castellgralla, una peça que encaixa dins dels timbalers. Declarada de manera improvisada i per unanimitat portaveu d’urgència del grup, la Susanna admet que «tenim algunes baixes ara per malalties i històries vàries d’estiu. Malgrat tot, avui serem entre 6 i 8. La pandèmia? Estem entrenades. I ja tocava tornar a sortir, perquè l’any passat va ser una Festa Major molt descafeïnada i ara tothom té ganes de gresca».

J.S.

 

El Castellvell MusicFest 2022 presenta la seva edició més popular

El Castellvell MusicFest (CMF) 2022, que tindrà lloc del 29 de juliol al 7 d’agost, presenta un cartell d’11 concerts en els llocs més emblemàtics del municipi. La Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Castellvell del Camp i l’Associació Cultural Musical Ars Aurea Sonora volen que aquesta tercera edició consolidi el festival en un referent de l’oferta cultural del Camp de Tarragona, amb propostes per a tots els públics d’estils diversos tant de músics de prestigi internacional com d’artistes locals.

Entre els concerts d’enguany, destaquen els del cantautor i guitarrista, Toti Soler; la presència de Lildami, un dels referents actuals de la música urbana dels Països Catalans; o el nou format que presenta l’Ars Aurea Ensemble, un sextet de cordes que reunirà a sis músics membres de prestigioses orquestres nacionals i internacionals. També cal destacar l’actuació del Cor Lianna, creat a Castellvell just abans de la pandèmia, el concert familiar a càrrec del Hail String Quartet, -arribat expressament des de Liverpool- o la presència del reusenc El Niño González, una de les grans sensacions del moment per al públic jove. Una novetat d’enguany per aquest MusicFest és la incorporació de l’espectacle audiovisual ‘Layla’, del grup Hemiòlia i la Banda Simfònica de Reus i, com cada any, la Nit d’Òpera i Cançó amb Roger Padullés, Ximena Agurto i Alan Branch, que ja s’ha convertit amb un clàssic

El director artístic del festival, Dani Sanxis, destaca que en aquesta tercera edició “tindrem cada dia a Castellvell una actuació a càrrec de diferents grups i formacions locals, d’altres de diferents països, i tots ells de prestigi internacional o amb una gran projecció de futur”. Sanxis explica que “volem un MusicFest que abarqui el ventall més gran possible de sensibilitats i gustos per la música, però també donar una importància considerable a la música clàssica i, en especial, a la música de cambra”.

Per la seva banda, el regidor de Cultura de Castellvell del Camp, Jordi Jové, destaca que el cartell d’enguany del Castellvell MusicFest “el consolida com un festival transversal de qualitat, obert a molts estils i públics”, alhora que posa en valor “que facilita a tothom l’accés als festivals i a la cultura en general”. Jové creu que aquesta tercera edició “situa Castellvell en el mapa dels festivals de Catalunya i contribuirà a convertir el nostre municipi en un punt de referència cultural al Camp de Tarragona i a la Catalunya Sud”.

D’altra banda, coincidint amb el concert de cloenda del festival, “Souvenirs”, a càrrec d’Ars Aurea Ensemble, es farà una dedicatòria d’homenatge a Emília Briansó i Herèdia, que va traspassar el passat mes de febrer. El president de l’Associació Cultural Musical Ars Aurea Sonora, Jordi Borràs, recorda que “va ser una dona que va treballar incansablement tota la seva vida pel manteniment del patrimoni cultural i per la difusió i pedagogia de la música, que és un dels objectius de la nostra entitat”. Cal recordar que les filles de la Sra. Briansó van fer una donació a Ars Aurea Sonora d’una valuosa dotació de material pedagògic i bibliogràfic musical.

Cartell del Castellvell MusicFest 2022

Nit d’Òpera i Cançó (Divendres 29 de juliol – 21h). Ermita de Santa Anna. 10e.

Ximena Agurto (soprano), Roger Padullés (tenor) i el pianista anglès Alan Branch, obriran el CMF 2022 amb una nit a la fresca d’òpera a l’ermita, on es podrà gaudir de les millors àries d’òpera i sarsuela.

El Niño González (Dissabte 30 de juliol– 22h). Pista Poliesportiva. Gratuït.

La ‘Nit de Joves’ d’enguany estarà protagonitzada pel reusenc Sergi, més conegut com “El Niño González”, que fa un recorregut que va des del rap, passant per la rumba, la música en català, les balades o els ritmes llatins que passen pel sedàs d’aquesta jove sensació.

Toti Soler (Diumenge 31 de juliol – 21h). Ermita de Santa Anna. 10 euros.

Toti Soler és, per damunt de tot, un músic i un compositor, però que de vegades, canta. Aleshores la seva veu acompanya la guitarra. Quan en Toti Soler toca i canta, parla d’amor i d’enyorança. Posa música, amb melodia clara, a la veu de poetes com Vicent Andrés Estellés. Música i poesia, dues formes germanes que juntes creixen i germinen. Dues veus unides cap a l’emoció. Així toca i canta Toti Soler.

El Cor Lianna (Dilluns 1 d’agost – 21h). Plaça de Maria Rosa Solé i Gaspà (Pati del Consultori). Gratuït.

El Cor Lianna de Castellvell del Camp és un cor mixt de nova creació. Va començar els assajos el passat mes d’octubre i va fer el seu concert de presentació el passat Nadal. Durant aquests mesos s’han anat incorporant nous cantaires. El seu repertori està basat en la música moderna (pop català, pop internacional, swing, gospel,..) i està dirigit per Rosa Sanahuja.

Lildami (Dimarts 2 d’agost – 22h). Pista Poliesportiva. 5 euros.

L’estil musical en què es basa la seva música és el trap i la música urbana, que combina amb altres estils com l’havanera o himnes aparents en algunes cançons. Lildami s’ha convertit en un referent de la música urbana catalana per excel·lència dels Països Catalans. Un cantant que destaca pel seu missatge allunyat dels estereotips del gènere que l’han fet conquerir Catalunya amb el seu disc ‘Flors Mentre Visqui’.

Joan Chamorro Big Four. (Dimecres 3 d’agost – 21h). Plaça de Maria Rosa Solé i Gaspà (Pati del Consultori). 10 euros.

Joan Chamorro Big Four és un quartet format pel guitarrista Josep Traver, col·laborador habitual de Chamorro en els darrers 15 anys i per Èlia Bastida i Alba Armengou, les dues joves jazzistes sorgides de la Sant Andreu Jazz Band, dirigida per Joan Chamorro. Alba i Élia tenen una extensa discografia de la qual destaquen els seus respectius discos de presentació, el ‘Live’ al costat d’Scott Hamilton, i en el cas de l’Èlia Bastia, ‘The Magic Sound of the Violin’ i ‘Èlia Bastida meets Scott Hamilton’. El repertori del quartet és un reflex dels gustos musicals dels 4 músics, on hi té cabuda el jazz, la bossanova i la música popular.

Quartet Zephyr (Dijous 4 d’agost, 21h). Plaça de Maria Rosa Solé i Gaspà (Pati del Consultori). Gratuït.

Quatre flautistes amb un mateix quartet origen, l’Escola i Conservatori de Música de Reus, es reuneixen de nou després de continuar la seva trajectòria formativa, tant a l’Estat espanyol com a diversos punts d’Europa, per crear un projecte on mostraran i compartiran entre elles i amb el públic tot allò que han après tant del món de l’orquestra com del flaustístic.

Hemiòlia (Divendres 5 d’agost, 22h). Plaça de Maria Rosa Solé i Gaspà (Pati del Consultori). 10 euros.

Hemiòlia presenta ‘Layla’, un espectacle eclèctic que combina la música en viu amb sons electrònics d’actualitat i la projecció d’un muntatge audiovisual, sincronitzats al detall. Tot plegat, juntament amb tocs escènics dels músics, dóna peu a fer volar la imaginació i a la interpretació personal de cada espectador respecte la història que es planteja. El so del duet d’oboè i piano Hemiòlia ens submergeix, a través de la música de Manuel de Falla, en una lectura poètica de la migració forçada des de les zones més empobrides econòmicament del planeta cap a d’altres amb més recursos.

Hail String Quartet (Regne Unit) (Dissabte 6 d’agost, 12h). Església de Sant Vicenç. Gratuït.

Quatre joves intèrprets de Liverpool, d’11 a 14 anys, arribaran al Castellvell MusicFest 2022, la que serà la seva primera gira internacional. Un concert familiar ple de balls per als més petits i pels més grans també.

La Banda Simfònica de Reus (Dissabte 6 d’agost, 21h). Plaça de Maria Rosa Solé i Gaspà (Pati del Consultori). 10 euros.

La Banda Simfònica de Reus s’estrena al Castellvell MusicFest 2022. Des d’aquell 2007, en què es va crear la banda simfònica amb alumnes i exalumnes del Conservatori de Reus i d’entitats i formacions musicals de poblacions veïnes, ha plogut molt. Des del seu inici ha estat dirigida per Joan Ramon Reverté Reverté i ha participat en nombrosos cicles musicals i certàmens de renom nacional i internacional. En aquesta ocasió ens presenta ‘Viatges’, un recorregut idíl·lic a través de músiques d’arreu del món.

Ars Aurea Ensemble: “Souvenirs” (Diumenge 7 d’agost, 21h). Plaça de Maria Rosa Solé i Gaspà (Pati del Consultori). 10 euros.

Enguany l’Ars Aurea Ensemble presenta un nou format, un sextet de cordes que reunirà a sis músics membres de les més prestigioses orquestres nacionals i internacionals com són Gabor Szabo, de l’Orquestra de solistes de Madrid, Sarah Hill, de la Reial Orquestra Filharmònica de Liverpool, Paul Cortese, viola solista de renom internacional, Rafal Jeziersky, cellista principal de l’Orquestra de la Comunitat Valenciana, Natalia Margulis, cellista principal del Teatro Real de Madrid, juntament Dani Sanxis, a la viola, i el pianista resident del MusicFest, Alan Branch. El ‘Souvenir de Florence’ de Tchaikovsky i el Quintet de Piano de Dvorak serà interpretat per aquests grans músics de corda del panorama nacional i internacional.

Els orígens

El Castellvell MusicFest va néixer després de l’esforç d’Ars Aurea Sonora per consolidar les actuacions musicals impulsades a Castellvell del Camp i al Camp de Tarragona, entre els anys 2013 i 2019, i gràcies al suport del Liverpool String Quartet i el suport financer d’empreses com COMAIGUA o entitats com Òmnium Cultural, quan es promogueren els concerts a favor dels presos polítics, l’estiu de 2018.

Actualment el festival compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Castellvell del Camp, de la Diputació de Tarragona i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Entrades i abonaments, a la venda

Tant les entrades per als concerts del festival com les reserves dels espectacles gratuïts es poden adquirir a través de: https://www.castellvellmusicfest.cat/concerts2022

Enguany es poden adquirir dos tipus d’abonaments: abonament per a 3 concerts disponibles (20e) o abonament per a 6 concerts disponibles (30e).

Redacció

 

La Festa Major de Castellvell del Camp recupera la plena normalitat amb actes per a tothom

El popular Lluert tornarà als carrers de Castellvell. Foto: Cedida

El Pregó torna a la Plaça Catalunya, els curtmetratges prenen protagonisme, es presenta un documental sobre els últims 100 anys de Castellvell i s’estrena una Diada Castellera

Després de dos anys marcats per les limitacions de la pandèmia, arriba la Festa Major de Santa Anna de Castellvell del Camp, que se celebrarà del 14 al 28 de juliol. Les regidories de Festes, Cultura i Joventut de Castellvell del Camp, amb el suport de les entitats, han organitzat un programa d’actes pensats per a tothom. El Pregó de la Festa Major torna a la Plaça Catalunya, el cinema prendrà protagonisme amb el 8è Concurs de PeTitsCURts i els tallers de rodatge de curtmetratges i s’incorpora la Diada de Castellera. Tots els actes seran gratuïts.

L’alcalde de Castellvell del Camp, Josep Sabaté, ha convidat a tots els veïns i veïnes “a gaudir d’una festa feta i pensada per a tothom”. El batlle també ha animat la ciutadania a guarnir els balcons amb les banderoles amb l’escut del poble, que es poden aconseguir aquests dies a l’Ajuntament.

Els curtmetratges prenen protagonisme a la Festa Major

Coincidint amb els actes de la Festa Major, de l’11 al 28 de juliol se celebrarà ‘Visual’, el Festival de Curtmetratges de Castellvell 2022. La primera activitat va tenir lloc aquest dimecres 13 de juliol, amb la projecció d’una selecció de curts del concurs ‘In Situ’ del Festival Internacional de Cinema de Vila-seca (FICVI)

L’Ateneu Popular acollirà el dilluns 11 de juliol, de 18 a 20 h, uns petits tallers de rodatge de curtmetratges amb Ester Borrull. L’endemà divendres dia 15, de 18 a 20 h, es faran petits tallers d’interpretació a l’Ateneu, amb Jordi Mateu.
La 8a edició del Concurs de PeTitsCURts s’iniciarà els dies 17 i 18 de juliol amb el rodatge dels curts dels participants. La projecció dels PeTitsCURts presentats i la votació del públic es farà el dijous 21 de juliol, a les 22 h, al pati del consultori. Tant la inscripció al concurs com la projecció són gratuïtes.

El divendres, a les 22 h, també es projectarà la pel·lícula ‘Alcarràs’, de Carla Simón, a la Pista Poliesportiva.

Finalment, el dijous 28 de juliol, a les 22 h, a la plaça Maria Rosa Solé Gaspà, se celebrarà la Gala de Premis dels PeTitsCURts. Serà un bon moment per reviure els curts del festival cinematogràfic de Castellvell, on després es farà l’entrega de premis.

D’altra banda, el dia 19 de juliol, a les 18 h, al Casal l’Era, s’organitzarà un taller de danses tradicionals dirigit a famílies amb ganes de passar una bona estona ballant danses d’arreu del món.

Pel que fa l’exposició de l’Associació de Dones, s’inaugurarà el divendres 15, a les 19 h, a Cal Barenxó, i estarà oberta fins al diumenge 17, des de les 11 a les 13 h, i de 18 a 20 h.

Castellvell, els últims 100 anys

Enguany, en el marc de la Festa Major, es presentarà el documental ‘Carrers enfangats’, que parla de l’evolució de Castellvell en els últims 100 anys. El documental encarregat per l’Ajuntament de Castellvel del Camp a la productora SabemCom serà presentat el dissabte 16 de juliol, a les 19 h, al Casal l’Era, pel regidor de Cultura, Jordi Jové; pel professor de la Facultat de Ciències de la Informació de la UAB, Josep Maria Martí; i per l’historiador i cronista, Esteve Sugranyes.

Durant el matí de dissabte es podrà gaudir d’una demostració de futbol-botons, a la Sala Polivalent. Un dels jocs més antics i practicat per molts joves dels anys 60 i conservat pel Centre d’Amics de Reus. I a partir de les 21:30 h, s’organitzarà una Caminada nocturna entre els boscos de Castellvell, que sortirà des de La Pista.

El diumenge 17 de juliol, a les 20 h, se celebrarà a la Pista Poliesportiva un partit de futbol sala entre els Veterans del Castellvell CF i els Veterans del Vandellòs CF.

El Pregó torna a la Plaça Catalunya

Aquest any el Pregó de la Festa Major torna a la Plaça Catalunya, el seu escenari habitual. El divendres 22 de juliol, a les 19 h, sortint de la Plaça Jacint Verdaguer, es podran seguir els elements festius del poble que ens portaran fins a la Plaça Catalunya, on es podrà escoltar des del balcó de l’Ajuntament el Pregó de Festa Major, que anirà a càrrec del veí Felip Saiz Ruiz. El regidor de Cultura, Jordi Jové, explica que en Felip és una persona molt vinculada al municipi que representa “el Castellvell, poble d’acollida” d’aquelles persones que van arribar a la dècada dels anys 40 i 50. Felip Saiz Ruiz va ser un dels fundadors dels Armats de Castellvell del Camp. El pregoner d’enguany també tindrà un record cap al seu germà, Mossèn Creu Saiz, que va ser reconegut a títol pòstum com a fill adoptiu de Castellvell del Camp. En acabar el parlament, els veïns i les veïnes gaudiran d’un petit refrigeri.

Un cop acabat el pregó, a les 21:30 h, els Banyuts de Castellvell del Camp i el Lluert faran la tradicional encesa pels carrers del poble. Cap a les 22:30 h, se celebrarà el sopar de motxilla a La Pista Poliesportiva. I per acabar, la Disco Mòbil Bleizy s’encarregarà d’amenitzar la nit.

L’endemà dissabte 23 de juliol, a les 12 h, l’Ajuntament acollirà l’acte institucional de lliurament a la família de mossèn Creu Saiz del reconeixement a títol pòstum com a fill adoptiu de Castellvell del Camp. L’acte estarà presidit per l’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas i Barnosell, i comptarà amb l’actuació de la Coral de l’Era del Casal de Gent Gran. El mateix arquebisbe serà l’encarregat d’oficiar la missa d’acció de gràcies, a les 19 h, a l’Església Sant Vicenç Màrtir.

La Trobada Gegantera tindrà lloc, cap a les 19h, a la Plaça Jacint Verdaguer, amb una cercavila que reunirà els Gegants de Castellvell, de les Borges Blanques, de Santa Coloma de Queralt, del Barri del Port de Tarragona, de Cambrils, de la Colla Nostra (Aragó), d’Alcover, d’Alforja, del carrer Merceria de Tarragona i en Pitot i la Pitota.

El Ball de Festa Major

La jornada de dissabte finalitzarà, a les 23:30h, amb el Gran Ball de Festa Major, a La Pista Poliesportiva, que estarà amenitzat per l’Orquestra Vendetta Project. Els tiquets de les taules pel ball s’hauran d’haver reservat, el diumenge 17 de juliol, de les 13 a les 15 h, al bar La Caseta de les Piscines, a un preu de 15 euros.

La Diada Castellera

Una de les principals novetats de la Festa Major és la Diada Castellera, que tindrà lloc el diumenge 24 de juliol, a les 12 h, a la Plaça Catalunya. La primera edició d’aquesta diada comptarà amb la participació dels Xiquets de Reus i dels Xiquets de Cambrils. A partir de les 13 h, la ciutadania podrà gaudir d’un bon i fresquet vermut i uns pinxos que oferiran algunes entitats del poble, tot amanit amb la Xaranga Bufacanyes.

La jornada de diumenge es completarà a les 18 h, amb una sortida ciclista familiar pels voltants del poble, acompanyats del Club Ciclista de Castellvell del Camp, i a les 21h, l’espectacle teatre-musical ‘Tribut al Rei Lleó’, amb les espectaculars veus en directe, una gran posada en escena i atractives coreografies.

La trobada d’Annes a l’ermita és un altre del actes tradicionals. Foto: Cedida

Santa Anna

El dimarts 26 de juliol, Santa Anna, s’iniciarà a les 09h amb la Missa votiva en honor a la patrona, a l’Ermita de Santa Anna, i continuarà, a les 12 h, amb la Missa solemne en honor a Santa Anna, a l’Església Sant Vicenç Màrtir.
Com ja és tradició, a les 20h, se celebrarà la Trobada d’Annes de Castellvell del Camp, a l’Ermita de Santa Anna. A continuació, en aquest mateix escenari, es podrà gaudir de l’humorista Miralles i el seu ‘Tribut al geni’ de l’humor, “Eugenio”. En acabar, es llençarà el castell de focs des de l’ermita.

Podeu consultar el programa complert de la Festa Major al web www.castellvelldelcamp.cat

 

En marxa Visual, el Festival de curmetratges de Castellvell

L’actor Jordi Mateu. Foto: Cedida

Ja està en marxa Visual, Festival de curtmetratges de Castellvell, que es va estrenar l’estiu 2015 amb una primera activitat anomenada PeTitsCURts.

Els PeTitsCURts és un concurs de curts de petit format que pretén donar una oportunitat a qualsevol «realitzador» o «realitzadora», que vulgui participar amb un curtmetratge d’una durada màxima de 3 minuts, i que s’hagi gravat i editat en un termini màxim de 48 hores. Es farà una projecció d’una selecció de curts guanyadors del concursos in Situ del Festival Internacional de Cinema de Vila-Seca (FICVI) i de PeTitsCURtS de VISUAL, coordinat per Josep Varo, Director del FICVI. Serà dimecres 13 de juliol, a les 22 hores al pati del consultori.

Altrament, aqeust dilluns, 11 de juliol, arriben els PeTitsTALLerS. TIPS de Rodatge, amb Ester Borrull. Serà de 18 a 20 hores a L’Ateneu. La inscripció és gratuïta.

Altrament, es farà un  Taller d’nterpretació amb Jordi Mateu. Serà el divendres, 15 de juliol, de 18 a 20 hores a L’Ateneu. Cal inscripció. Jordi Mateu és actor i director de teatre de l’Escola d’Art Dramàtic Josep Yxart de Tarragona. És també director de La Teatr’Era de Castellvell i va ser jurat dels PeTitsCURtS 2021.

Més informació en aquest enllaç.

 

L’Ajuntament de Castellvell del Camp renovarà el sistema de climatització de la llar d’infants

Imatge del ple municipal celebrat a Castellvell

El consistori també destinarà 15.000 euros més per garantir el subministrament de gas a l’escola Santa Anna, arran l’augment del cost energètic

El Ple de l’Ajuntament de Castellvell del Camp celebrat aquest dijous 30 de juny va donar llum verda a l’aprovació inicial de l’expedient de modificació de crèdit extraordinari i de suplement de crèdit 07/22, per import de 23.940 euros, amb l’objectiu de finançar una sèrie de despeses que no poden demorar-se fins a l’exercici següent. Entre aquestes, destaquen un suplement per a la renovació del sistema de climatització de la llar d’infants Els Eixerits i una partida per poder garantir el subministrament de gas a l’escola Santa Anna. El punt es va aprovar per unanimitat.
Es renova el sistema de climatització de la llar d’infants

El sistema de refrigeració/calefacció de la llar d’infants Els Eixerits presenta deficiències en el seu funcionament, especialment els dies d’humitat. La maquinària queda afectada greument, sobretot per les contínues pèrdues de gas que sovint requereix la intervenció dels tècnics. L’equip de govern recorda que la llar constitueix “un equipament municipal de gran importància pel consistori” i, per aquesta raó, decideix renovar el sistema de climatització per un amb més eficiència i més estalvi energètic que proporcioni un servei adequat als usuaris i usuàries de la llar d’infants.
Des del govern municipal s’informa que existeix crèdit per un import de 8.712 euros, però s’ha de suplementar en 4.840 euros més, ja que finalment s’instal·larà un sistema més eficient del previst inicialment, que és molt més car, per així poder demanar a la Diputació de Tarragona la subvenció de transició energètica.

El subministrament de gas a l’escola, garantit

D’altra banda, l’Ajuntament de Castellvell del Camp també ha aprovat un suplement de 15.000 euros més per poder afrontar el cost del subministrament del gas a l’escola Santa Anna de tot l’any. En aquest sentit, el govern municipal recorda que el pressupost de 2022 confeccionat entre els mesos d’octubre i novembre de 2021 va fer servir de referència les despeses de gas realitzades els darrers 4 anys. Però el subministrament del gas de l’escola s’ha incrementat molt, com passa a nivell global. En els primers 3 mesos de l’any, el consistori ha esgotat l’aplicació pressupostària i això vol dir que el cost del primer trimestre ha pujat més que tot el cost de l’any 2021. Per tot plegat, el suplement de crèdit garanteix aquest servei bàsic per a l’escola.
Altres acords

El Ple també va aprovar, entre altres acords, l’adhesió del consistori al Protocol Comarcal d’actuació davant les violències sexuals en espais públics d’oci. També es va aprovar el conveni marc de col·laboració amb el Consell Comarcal del Baix Camp en relació al servei municipal de cura puntual per a nenes i nens dels 0 als 14 anys. Ambdós acords es van prendre per unanimitat.

L’Ajuntament també va donar llum verda, amb el suport de tots els grups municipals, a l’adjudicació del contracte de servei de dinamització comunitària i juvenil de Castellvell del Camp a Icària Acció Socioeducativa SCCL per un import de 120.564,14 euros.
Moció de suport als jutges de pau

En l’apartat de mocions, el plenari va aprovar per unanimitat una moció de suport als jutjats i als jutges de pau de forma eficient i eficaç a favor de la proximitat de la justícia al territori i a les persones en la resolució de conflictes. D’aquesta manera, l’Ajuntament s’oposa a la supressió de la figura dels jutges de pau, que contempla la Llei Orgànica d’Eficiència Organitzativa del Servei Públic de Justícia que es troba en tràmit a les Corts Generals.
Abans de començar el plenari, l’alcalde de Castellvell del Camp, Josep Sabaté, va fer lectura del Manifest del Dia Internacional de l’Orgull LGBTI.

 

Castellvell recupera per Sant Joan el Sopar Popular i el Ball amb orquestra

Recollida de la Flama del Canigó el 2021. Foto: Ajuntament

Amb motiu de la celebració de Sant Joan, Diada Nacional dels Països Catalans, Castellvell del Camp viurà amb plena normalitat l’arribada de la Flama del Canigó, després de dos anys en què l’acte es va haver d’adaptar-se a la situació pandèmica del moment. Com és tradició, el proper 23 de juny, a les 19:00 h, s’organitza la trobada al Clot de la Pedrera (Camí del Rec, darrere de Santa Anna) per anar a buscar la flama a Reus, a la plaça de la Llibertat. Posteriorment, s’encendrà la foguera amb l’actuació dels diables Banyuts de Castellvell a la zona del camp de bitlles, a l’avinguda President Companys. Fa dos anys i degut a la pandèmia, es va traslladar la foguera, des del camp de futbol vell als a l’actual localització al camp de bitlles, un espai que ara ja s’ha consolidat com un lloc més ample i amb facilitat d’aparcament.

L’Ajuntament de Castellvell del Camp també recupera per la Nit de Sant Joan el tradicional Sopar popular, que tindrà lloc a les 21:30h, a la Pista Poliesportiva. Hi haurà el menú adult (18 e), que inclou tortellinis de ricotta i espinacs a la tartufata, llomillet ibèric amb ceps, panet, gelat vi i aigua; i el menú infantil (10 e), amb macarrons a la bolonyesa, fingers de pollastre amb patates, gelat i refresc.

A continuació, a les 23:30h, es podrà gaudir del Ball amb l’Orquestra Quartet Parfills.

Venda de tiquets

Els tiquets del sopar es podran adquirir als següents punts de venda: Ajuntament (10 a 14h), Tu Super i bar La Caseta de les Piscines. Podeu comprar els tiquets fins aquest dimarts 21 de juny. També es vendrà la coca de Sant Joan i el cava.

Redacció

 

La Diputació inicia la remodelació de la carretera de Reus a Castellvell, que sumarà un carril bici

L’actuació promourà la mobilitat sostenible amb la construcció d’un carril bici que unirà ambdós municipis. Imatge: Diputació

La Diputació de Tarragona ha iniciat aquest dimarts les obres de remodelació de la carretera TP-7049 de Reus a Castellvell del Camp, que s’allargaran fins a l’agost. Amb aquesta actuació es pacificarà el trànsit, es millorarà la seguretat per a tots els usuaris de la via i es promourà la mobilitat sostenible gràcies a la construcció d’un carril bici que unirà ambdós municipis.

Per aconseguir-ho, s’ajustaran els carrils de circulació a 3,25 metres d’amplada per tal que els vehicles moderin la seva velocitat i s’habilitarà un carril bici d’un sentit de circulació en direcció Castellvell (de pujada) d’1,5 metres d’amplada, separat mitjançant delimitadors, que unirà els carrils bici existents al tram inicial (Reus) i final d’aquesta carretera (Castellvell), entre el PK 0+193 i el PK 1+620. De baixada, sentit Reus, vehicles i bicicletes, que circularan a velocitats similars, compartiran espai.

Aquesta carretera és una de les que té més trànsit de la Diputació de Tarragona (9.882 vehicles/dia), travessa un tram urbà i compta amb una zona educativa. Per aquest motiu, es pavimentarà tota la via amb mescles sono-reductores per reduir-hi els nivells de contaminació acústica. D’altra banda, en tot el tram d’actuació s’executarà la canalització d’infraestructures per al pas de la fibra òptica que servirà tant per fer una gestió intel·ligent de la xarxa com per connectar millor les persones.

Les obres, amb un pressupost de 300.000 euros, tindran una durada de dos mesos i causaran afectació al trànsit quan es treballi en la instal·lació de la xarxa de telecomunicacions ja que serà necessari tallar un carril donant pas alternatiu mitjançant semàfors. La remodelació de la carretera de Reus a Castellvell s’emmarca en el Projecte d’Actuacions puntuals de seguretat i drenatge que la Diputació de Tarragona impulsa anualment a diverses carreteres de la seva xarxa viària.

Redacció

 

Castellvell supera per primer cop els 3.000 habitants

L’Ajuntament va celebrar un acte de benvinguda als nounats coincidint amb l’actualització del padró, que registra per primer cop una població de 3.028 persones. Foto: Ajuntament

Castellvell del Camp ha arribat per primera vegada a la història als 3.000 habitants. Després de l’actualització del padró municipal, en data del 2 de juny del 2022, la població empadronada al municipi del Baix Camp és de 3.028 persones. La principal raó d’aquest creixement progressiu és l’expansió de noves vivendes produïda al municipi en els darrers anys.

Precisament el mateix dia, l’alcalde de Castellvell del Camp, Josep Sabaté, va donar la benvinguda als 30 nounats nascuts al municipi l’any 2021 i va obsequiar les seves famílies amb un petit regal. L’alcalde explica que “observem que en els últims dos o tres anys està venint molta gent a viure al municipi”, alhora que es congratula “que cada cop hi ha més veïns i veïnes que participen en els actes i les festes que organitzem, la qual cosa és una senyal que la gent s’identifica amb el poble”.

Una població jove i paritària

Segons les dades extretes del padró municipal del 2 de juny del 2022, la població empadronada a Castellvell del Camp és molt paritària, amb 1.516 homes (50,07%) i 1.512 dones (49,93%).

Pel que fa a la piràmide per edats, Castellvell del Camp presenta una població rejovenida. Segons l’Institut Nacional d’Estadística (INE), l’any 2021 el 19,6% de la població era menor de 18 anys, una tendència que enguany va a l’alça; la població d’entre els 18 i els 65 anys representava un 66,2% del total; i la població major de 65 anys tan sols era del 14,2%.

Per orígens, segons les dades publicades per l’INE procedents del padró municipal del 2021, el 8,63% dels habitants empadronats a Castellvell eren nascuts al municipi; el 65,92% eren procedents d’altres punts de la demarcació de Tarragona; el 8,21% de la resta de Catalunya; l’11,38% de la resta de l’Estat i el 5,85% d’altres països.

L’últim repunt demogràfic

Castellvell del Camp ha viscut en els últims anys un creixement progressiu de població, bàsicament a causa de les noves vivendes incorporades. Però potser el repunt més important de població es va viure, cap a finals dels anys 80 i a principis dels 90, quan moltes persones -majoritàriament de Reus- van tornar a viure a Castellvell coincidint amb l’època d’expansió del municipi amb Castellmoster, la Flor del Camp i la resta d’urbanitzacions. En definitiva, la població de Castellvell del Camp, que a principis dels 90 era de 1.000 habitants, ha crescut en aquestes dècades fins arribar als 3.000 actuals.

Redacció

 

El festival itinerant del festival de curts FRAME fa aturada a Montbrió

El cap de semana del 18 i 19 de juny a Montbrió del Camp, es donarà el tret de sortida de la primera edición del FRAME Film Festival.

FRAME Film Festival és un festival de curtmetratges itinerant, en aquesta primera edició participen 9 municipis, Montbrió del Camp, L’Arboç, Cabra del Camp, Castellvell del Camp, La Canonja, Sant Jaume d’Enveja, Albinyana, Ascó i Alcanar.

Segons l’organització, «volem portar el nostre festival a tot el territori de la província de Tarragona, creant diferents seus on celebrar les projeccions, d’aquesta manera farem arribar el curtmetratge al gran públic perquè sigui aquest qui decideixi els guanyadors en cadascuna de les seus del Festival».

Pr fer-ho possible, es programà una selecció dels millors curtmetratges del circuit estatal produïts durant els anys 2021 i 2022, donant l’oportunitat al públic de veure i votar les últimes novetats, grans obres i bones històries que es conten en format de curtmetratge.

L’objectiu principal és difondre i promoure la cinematografia en general i el curtmetratge en particular, fent costat a les directores i els directors de curtmetratges i creant un espai de referència on puguin donar a conèixer els seus treballs.

Un altre motiu és ampliar l’oferta d’esdeveniments culturals a la província de Tarragona i fer arribar el curtmetratge a poblacions que no tinguin l’oportunitat de gaudir del nostre cinema en format CURT.

En el FRAME Film Festival, afegeixen els organitzadors, «volem donar-li al públic que segueix i gaudeix els curtmetratges, l’oportunitat de decidir sobre la selecció de les pel·lícules que passaran a la FASE FINAL per a rebre els premis TALENT FRAME».

El circuit itinerant del FRAME Film Festival consta de dues fases.

1. Fase classificatòria

Aquesta fase se celebrarà en diferents municipis del la província de Tarragona.

L’organització activarà una convocatòria i obrirà un període d’inscripció per a cada municipi col·laborador.

La fase classificatòria al 2022 se celebrarà entre els mesos de juny i novembre.

Del total de curtmetratges inscrits a cada seu, l’organització seleccionarà 20 obres per a la seva projecció pública.

El públic assistent a cada seu, mitjançant votació decidirà el curtmetratge guanyador en la seva població.

2. Fase final (Premis TALENT FRAME)

A la fase final accediran els curtmetratges guanyadors en cadascuna de les seus col·laboradores de la fase classificatòria del FRAME Film Festival i optaran als premis TALENT FRAME que s’entregaran al mes de desembre.

Aquets premis seran decidits per un jurat format per professionals del sector audiovisual. Hi haurà un premi que decidirà el públic assistent a la projecció de finalistes d’aquesta fase Final.

Projeccions a Montbrió del Camp

Data: 18 i 19 de juny de 2022

Lloc: Sala Cinema Nou (Casa de Cultura) . AV Sant Jordi s/n

Horari:

Dia 18…… Sessió 1……..18:00h

Dia 18…… Sessió 2……..19:30h

Dia 19…… Sessió 3……..19:00h

Dia 19…… Sessió 4……..20:30h

Redacció

 

Més de 3.500 persones passen per la mostra de cerveses artesanes de Castellvell

Una prova de la bona acollida és que es van entregar més de 1.000 gots als visitants. Foto: Ajuntament

Castellvell va tancar amb èxit d’assistència la 2a Mostra de Maig de Cervesa Artesana (MOMA), organitzada per l’Associació de Cervesers del Baix Camp (AC/BC), amb la col·laboració de l’Ajuntament de Castellvell del Camp, que es va celebrar aquest dissabte 14 de maig a La Pista. L’organització calcula que més de 3.500 persones van passar per la mostra al llarg de tot el dia. Una altra prova de la bona acollida és que es van entregar més de 1.000 gots als visitants.

Tant l’Associació de Cervesers del Baix Camp (AC/BC) com l’Ajuntament de Castellvell del Camp es mostren molt satisfets amb el resultat de la MOMA 2022: “Creiem que ha estat un èxit rotund per ser el primer cop que la realitzem en aquesta nova ubicació”, assenyala Jaume Margalló, de l’AC/BC. Els cervesers i les foodtrucks també es van sentir còmodes i valoren positivament la seva presència a l’esdeveniment.

Pròximament, l’entitat i l’Ajuntament es reuniran per fer una valoració conjunta d’aquesta edició per veure com es poden millorar alguns aspectes de cara al futur. Però tot fa preveure que hi haurà una nova edició.

Cervesa artesana i activitats

La segona edició de la MOMA va presentar 13 cervesers -respecte als 9 de la primera edició- i hi va haver-hi representades 60 referències de cerveses. Enguany els assistents també van poder gaudir d’un bon nombre d’activitats paral·leles: campionats de Cornhole i de galets, la xaranga Bufacanyes de Castellvell o els concerts dels grups Terra Ferma i Julivert. Durant tot el dia també hi va haver la presència de les foodtrucks de The Big Whim, Illa.Sensacions i d’El Rincón Celeste, amb cuina mediterrània, pizzes, empanades, ous estrellats i altres especialitats.

La mostra va atraure durant tot el dia visitants de diverses poblacions i, fins i tot, algunes autoritats, com el regidor d’Empresa i Ocupació de l’Ajuntament de Reus, Carles Prats, que es va interessar per la nova cervesa de Castellvell.

Es presenta ‘L’Ermita’, la primera cervesa artesana de Castellvell del Camp

Coincidint amb la celebració de la MOMA, enguany es va presentar ‘L’Ermita’, la primera cervesa artesana de Castellvell del Camp. La cervesa es va poder adquirir per un preu solidari de 2,5 euros, que aniran destinats als bancs d’aliments. De les 700 cerveses que es van posar a la venda a la mostra, tan sols en van quedar prop de 150.

La nova cervesa ha estat elaborada per l’Espiga. L’ampolla, dissenyada per Juan Francisco Martín, s’ha inspirat en un element emblemàtic del patrimoni de Castellvell, com és l’Ermita de Santa Anna.

Pel que fa a les característiques de la nova cervesa, ‘L’Ermita’ és una IPA, amb llúpol americà, amb una amargor intensa i cítrica. La cervesa té 6 graus i 56 ibus.

Redacció

 

63 cerveses artesanes per beure en bona companyia a Castellvell

Imatges de la mostra aquest migdia, quan estava agafant embranzida. Fotos: Tots21

El sector de la cervesa artesana es va obrint camí com a indústria amb accent propi. Amb més voluntarisme que capital, conscient de la necessitat d’explorar i ser hetedoxes per canviar rutines molt apreses, amb la marca de quilòmetre zero pero amb ganes de fer recorregut. La Segona Mostra de Maig de Cervesa Artesana, que es viu aquest dissabte a la Pista de Castellvell del Camp, permet ensenyar múscul. Fins a 12 cervesers (un dels previstos no ha pogut venir finalment) mostren els seus productes, elaborats gairebé artesenalment, en una jornada que ofereix un programa farcit dactivitats paral·leles: campionats de Cornhole al migdia i de galets (18h) o els concerts dels grups Terra Ferma i Julivert (a partir de les 21h). Durant tot el dia també hi haurà la presència de la food truck de The Big Whim i d’El Rincón Celeste, amb cuina mediterrània, pizzes i empanades.

El responsable de l’organització és l’Associació de Cervesers del Baix Camp (AC/BC), amb la col·laboració de l’Ajuntament. El seu president, Jaume Margalló. explica que van decidir traslladar la mostra de Reus a Castellvell després que, un cop superat el parèntesi de la Covid, el consistori els obrís les portes a fer alguna mena d’activitat al poble amb el complet suport logístic i administratiu. «Malgrat ser de Reus no tenim problemes de localització i al final ens vam decidir a fer el pas», afirma, mentre estima en «una quarentena» els socis que té a hores d’ara l’entitat. «En tenim de totes les edats, de vint-i.pocs anys fins a 50, que certament són la majoria. Alguns elaboren cervesa i d’altres no, però no tenim un perfil molt concret. De fet, a alguns els agrada el vi i estan aquí amb nosaltres», assenyala, tot aprofitant per fer valdre la presència «de voluntaris i simpatitzants que ens han ajudat a muntar-ho tot».

Margalló detalla a Tots21 què ofereix la la mostra. I el ventall és ample. Amb elaboradors d’Argentina i de diversos punts d’Espanya, a més de Catalunya, «els visitants es trobaran un ambient molt sa. Els mateixos cervesers es porten molt bé entre ells i hi haurà un final de festa amb música en directe que s’allargarà fins a les 2 de la matinada. A Reus no ens deixaven anar més enllà de les 22:00 hores». El cost de l’entrada és de 10 euros, el que dona accés a una guia de les 63 cerveses exposades i sis fitxes que serveixen de moneda de canvi a l’interior del recinte. Els sabors, d’altra banda, omplen gairebé tot el pantone possible. «Tenim cerveses Pils i Lagers, molt semblants a les conegudes de tota la vida com l’Estrella, d’altres molt maltoses, envellides en barrica de bourbon durant 9 mesos, cerveses àcides… També algunes que recorden al xupa-xups Kojak i altres llaminadures de l’adolescència amb el sucre que se’t queda a la boca. Moltes d’aquestes son de poca graduació i fàcils de beure. A més, és clar, de les Ipas, molt iogulades i amb un sabor molt intens». Tampoc cal oblidar l’estrena d’enguany, ‘L’Ermita’, denominació d’origen de Castellvell. «A veure si l’any vinent trobem un elaborador que ens faci una recepte exclusiva», deixa anar Margalló.

La Gemma i el Juli, en bona companyia. Foto: Tots21

Ben arrenpenjats damunt d’un barril que fa de taula i amb cara de passar-s’ho bé, la Gemma i el Juli disfruten del moment amb dos amics més. «Som del poble i hem decidit anar a esmorzar amb bona companyia i després venir aquí a tastar uns quantes cerveses», diu ell. «Hem trobat vàries que ens han sorprés», admet ella. «Una era amb nitrògen i havies d’esperar a que baixés l’escuma per poder-la beure. Llavors notaves el sabor», explicava mentre el seu voltant reconeixien que «nosaltres som més de la línia clàssica». Vaja, de l’Estrella de tota la vida.

 

El Xuso i el Juanma, de Castelló Beeer Factory. Foto: Tots21

Aconseguir que els habituats s’arrisquin és un dels reptes dels elaboradors artesanals. El Xuso, un dels resposables de Castelló Beer Factory, valora la seva producció «entre 80.000 i 100.000 litres l’any. Tots nosaltres vam començar a fer cervesa artesanal a casa, i al final entre tres amics ho vam deixar tot enrere i vam obrir una fabrica. Cal tenir en compte que a la nostra zona no hi havia cap elaborador local que fes la cervesa que ens agrada». El Juanma, responsable comercial, detalla com els seus productes tenen la característica «d’utilitzar molt el llúpol, un element que a les fàbriques industrials no es gasta tant i del qual és molt complicat el procés d’emmagatzematge. Jo crec que nosaltres competim gràcies a aquesta línia de producció que hem adoptat», comenta, abans de perfilar els consumidors «entre una línia bàsica destinada a hosteleria i una altra gamma amb productes experimentals i més extrems, amb un tipus de clientela més especialitzat».

El Marc, de La Sitgetana, destaca la seva oferta com «popular. És a dir, facils de beure i gens extremes com les German Beers o la cervesa de blat típica de Bavària. Ens hi vam posar, com molta gent, perque jo fabricava cervesa artesana a casa des del 2006. Deu anys després la vaig acabar fent per a tothom», ironitza. «La clientela que tenim és menys especialitzada del que semblaria. Tenim un bar a Sitges i hem aconseguit uegent que feia vuit anys només volia Estrella Damm ara aposti per l’artesana», afirma, tot i reconèixer «difícil que la gent faci el pas. Ara bé, quan comences després ja no hi ha volta enrere. Són sabors i aromes que t’atrapen i et fan pensar qu«e he estat bebent fins ara. És com si la gent s’haguès acostumat tota la vida a beure Don Simón de tetrabrick i després provés un vi del Penedès», etziba. És clar que hi ha motls obstacles encara a superar. «L’exectativa de negoci que tenim? Doncs la de no arruinar-nos. Perquè fins ara només perdem diners. És una qüestió de temps i d¡anar guanyant quota de mercat. Ara estem en un dos i escaig per cent de gent interessada. Es tracta d’arribar al 10% en menys de deu anys», valora.

J.S.

 

Llúpol quilòmetre zero avui a Castellvell amb la Mostra de Maig de Cervesa Artesana

Castellvell del Camp acull avui la 2a Mostra de Maig de Cervesa Artesana (MOMA), organitzada per l’Associació de Cervesers del Baix Camp (AC/BC) amb la col·laboració de l’Ajuntament. Amb la Pista de Castellvell com a centre d’operacions, presenta 13 cervesers -respecte als 9 de la primera edició- i hi haurà representades 60 referències de cerveses. Enguany també s’ha incrementat el nombre d’activitats paral·leles: campionats de Cornhole (12h) i de galets (18h) o els concerts dels grups Terra Ferma i Julivert (a partir de les 21h). Durant tot el dia també hi haurà la presència de la food truck de The Big Whim i d’El Rincón Celeste, amb cuina mediterrània, pizzes i empanades.

Els tretze cervesers presents a la mostra provenen de diverses procedències: Attik (Màlaga), Bidassoa Basque Brewery (Castelló), Cervesses La Pirata (Súria), Les Clandestines (Montferri), Dúa Sparkling (itinerant), Juguetes Perdidos (Argentina), Màger (La Llacuna), La Quince (Madrid), Segarreta (Santa Coloma de Queralt), La Sitgetana (Sitges), Reptilian (El Vendrell) i Wylie (Sitges).

Coincidint amb la celebració de la MOMA, enguany es presentarà ‘L’Ermita’, la primera cervesa artesana de Castellvell del Camp. Es podrà adquirir a la mostra per un preu solidari de 2,5 euros, que aniran destinats a les persones refugiades d’Ucraïna.

Redacció

 

La 2a Mostra de Maig de Cervesa Artesana se celebrarà el dissabte 14 de maig a Castellvell

Castellvell del Camp acollirà, el pròxim dissabte 14 de maig, la 2a Mostra de Maig de Cervesa Artesana (MOMA), organitzada per l’Associació de Cervesers del Baix Camp (AC/BC), amb la col·laboració de l’ajuntament. La segona edició de la mostra, que se celebrarà a la Pista de Castellvell, presenta 13 cervesers -respecte als 9 de la primera edició- i hi haurà representades 60 referències de cerveses. Enguany també s’ha incrementat el nombre d’activitats paral·leles: campionats de Cornhole (12h) i de galets (18h) o els concerts dels grups Terra Ferma i Julivert (a partir de les 21h). Durant tot el dia també hi haurà la presència de la food truck de The Big Whim i d’El Rincón Celeste, amb cuina mediterrània, pizzes i empanades.

Imatge de la presentació. Foto: Ajuntament

La MOMA vol ser un referent com a mostra de cervesa artesana del Camp de Tarragona. Durant la roda de premsa de presentació, el tresorer de l’ACBC, Raül Casellas, ha dit que s’espera la presència de visitants de tot arreu: “Tots tenim ganes de fires de cervesa i el cartell que presentem enguany és un bon reclam. Per això tenim la confiança que vingui gent del Camp de Tarragona, de la resta de Catalunya o d’altres indrets”.

Dos anys després de la primera edició de la MOMA a Reus, l’organització va acordar amb l’Ajuntament de Castellvell del Camp celebrar aquesta segona edició al municipi. En aquest sentit, el regidor de Cultura, Jordi Jové, explica que “vam oferir-los la possibilitat d’organitzar aquest esdeveniment a Castellvell i nosaltres hi hem col·laborat amb la cessió de l’espai i amb la dinamització de la mostra amb activitats”.

Els cervesers participants

Els tretze cervesers presents a la mostra provenen de diverses procedències: Attik (Màlaga), Bidassoa Basque Brewery (Castelló), Cervesses La Pirata (Súria), Les Clandestines (Montferri), Dúa Sparkling (itinerant), Juguetes Perdidos (Argentina), Màger (La Llacuna), La Quince (Madrid), Segarreta (Santa Coloma de Queralt), La Sitgetana (Sitges), Reptilian (El Vendrell) i Wylie (Sitges).

“L’Ermita”, la primera cervesa artesana de Castellvell del Camp

“L’Ermita”, la primera cervesa artesana de Castellvell del Camp. Foto: Ajuntament

Coincidint amb la celebració de la MOMA, enguany es presentarà ‘L’Ermita’, la primera cervesa artesana de Castellvell del Camp. L’acte de presentació tindrà lloc el proper divendres 13 de maig, a les 20h, a l’Ateneu Popular. La cervesa es podrà adquirir tant el dia de la presentació com a la mostra per un preu solidari de 2,5 euros, que aniran destinats a les persones refugiades d’Ucraïna.

La nova cervesa ha estat elaborada per l’Espiga. L’ampolla, dissenyada per Juan Francisco Martín, s’ha inspirat en un element emblemàtic del patrimoni de Castellvell, com és l’Ermita de Santa Anna.

L’alcalde de Castellvell del Camp, Josep Sabaté, ha posat en valor la idea “de fer una cervesa des del poble i per al poble” i ha dit que iniciatives com aquesta contribueixen a dinamitzar el municipi i a fomentar els productes Km0. L’alcalde també ha recordat el caràcter solidari que tindrà “L’Ermita”, ja que amb els beneficis de la cervesa s’ajudarà als refugiats de la guerra d’Ucraïna.

Pel que fa a les característiques de la nova cervesa, “L’Ermita” és una IPA, amb llúpol americà, amb una amargor intensa i cítrica. La cervesa té 6 graus i 56 ibus. De fet, la cervesa ja va resultar un èxit quan es va portar a la fira medieval de Castellvell del Camp.

Redacció

 

L’Ajuntament de Castellvell convoca els Pressupostos Participatius 2022-2023

la proposta guanyadora dels Pressupostos Participatius 2021-22 va ser la titulada ‘Més ombra al pati de l’escola’. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de Castellvell del Camp ha fet públiques les bases reguladores de la segona edició dels Pressupostos Participatius 2022-2023. La principal novetat respecte a la primera convocatòria és que la dotació pressupostària augmenta i passa a ser de 40.000 euros, que es consignarà en el capítol 6 del pressupost d’inversions del 2023. Tots els ciutadans i ciutadanes empadronats a Castellvell del Camp, majors de 16 anys, i les entitats amb seu social al municipi podran participar en el procés de presentació de propostes, -que també s’amplia-, del 15 de maig al 30 de juny del 2022. Les propostes admeses es posaran a votació popular, l’octubre del 2022, i els projectes escollits s’incorporaran al pressupost del 2023 per a la seva execució.

Les propostes

Les propostes es podran presentar presencialment a l’oficina d’atenció al ciutadà de l’Ajuntament de Castellvell del Camp o telemàticament, abans del 30 de juny del 2022, mitjançant sol·licitud a través del web municipal www.castellvelldelcamp.cat. Cada persona o entitat podrà presentar un màxim de dues propostes.

Les idees presentades hauran de ser propostes d’inversió i el seu pressupost no podrà ser superior a 40.000 euros (IVA inclòs) i que no comprometin el pressupost d’altres anys. Aquestes hauran de ser de competència municipal i sobre béns de propietat municipal. Alhora, les propostes hauran de ser viables tècnica i econòmicament, amb un cost de manteniment sostenible i que es puguin executar en l’exercici del 2023. Els projectes no suposaran la contractació de nou personal i hauran de ser inclusius, socialment equitatius i sostenibles ambientalment, amb visió col·lectiva i un impacte favorable per a una part majoritària dels veïns i veïnes del municipi.

L’Ajuntament realitzarà aquest mes de maig una campanya de comunicació que inclourà la presentació pública del procés de Pressupostos Participatius mitjançant sessions informatives, l’edició de material gràfic, informació a través de la pàgina web municipal, la plataforma eBando, les xarxes socials i altres instruments.

Pel que fa als òrgans del procés, hi haurà la Comissió d’impuls i seguiment dels Pressupostos Participatius i una Comissió Tècnica, que tindrà com a funció assessorar sobre la viabilitat legal, tècnica i econòmica de les propostes presentades per la ciutadania i en farà un seguiment de l’execució.

Cal recordar que la proposta guanyadora dels Pressupostos Participatius 2021-22 va ser la titulada ‘Més ombra al pati de l’escola’.

Redacció

 

Castellvell programa la cinquena ruta ‘Camina i Neteja’ per al diumenge 8 de maig

Durant l’any 2021 es van executar diverses activitats enfocades a promoure i sensibilitzar sobre el civisme al municipi. Foto: Ajuntament

En el marc de la campanya ‘Embrutes o recicles?’ iniciada l’any passat per l’Ajuntament de Castellvell del Camp amb Icaria Cooperativa SCCL i dintre de la setmana del ‘Let’s Clean Up Europe’, el pròxim diumenge 8 de maig arriba el 5è itirerari ‘Camina i neteja’. L’activitat familiar s’iniciarà a les 09:30h, amb un esmorzar i amb el repartiment de bosses. A les 10h arrencarà des del Parc de les Oliveres fins a El Puig de l’Àliga, i consistirà en anar recollint la brossa que es trobi pel camí. Hi hauran diferents rutes que portaran fins al final del recorregut. S’hi pot inscriure qualsevol persona sola o en família, en grup o amb animals de companyia.

La campanya d’enguany no deixa de banda la gestió de residus ni la recollida selectiva, però s’ha enfocat més cap a una sensibilització del medi ambient més general, des de la protecció dels espais naturals fins a promoure el comerç de proximitat.

Per inscriure’s: https://www.eventbrite.es/e/315473418487

Guia per reciclar a casa

Els agents comunitaris van iniciar aquest any 2022 amb la difusió de la ‘Guia del Reciclatge’, una guia electrònica com a eina de suport que permeti incorporar una millora de la qualitat dels nivells de captació de residus amb l’objectiu de poder abandonar el grau d’estancament de la recollida selectiva dels últims anys. Amb aquesta guia es vol conscienciar els veïns i les veïnes del municipi “sobre com reciclar a casa, tot i que sembli que no és possible, com per exemple quan no tenim molt d’espai”.

Si esteu interessats, podeu descarregar-vos la guia al link.treee de l’Instagram de l’Ateneu Popular @ateneucastellvell

D’altra banda, el dia 4 de juny se celebrarà la segona edició de la Festa Sostenible.

‘Embrutes o recicles’

La campanya ‘Embrutes o recicles’ està dirigida pels agents comunitaris, encarregats de dinamitzar dos sectors clau: el social i el mediambiental. El projecte neix a Castellvell el 2021 amb la necessitat de fomentar l’ús de la recollida selectiva i de millorar la informació respecte a la gestió dels residus, concretament, els residus sòlids urbans.

Durant l’any 2021 es van executar diverses activitats enfocades a promoure i sensibilitzar sobre el civisme al municipi. Algunes de les actuacions més conegudes són els itineraris ‘Camina i neteja’, una activitat on els participants van recollir les deixalles que es troben abocades al medi a la vegada que realitzaven la separació per fraccions.

També es van realitzar sortides educatives a la deixalleria Castellnet, acció dirigia a diferents cursos d’alumnes de l’Escola Santa Anna, organitzada a partir d’una sèrie de parades interpretatives de camí de la deixalleria a tall de sessió informativa.

Per finalitzar el primer semestre de la campanya es va celebrar la Festa de la Sostenibilitat Mediambiental. Un esdeveniment iniciat amb una bicicletada popular dirigida pel club ciclista de Castellvell del Camp, amb la participació de parades d’artesania i productes de proximitat. També es van realitzar tallers de treballs manuals amb materials reciclats i es va finalitzar amb un vermut electrònic.

Redacció