.

.

TOTS 21

Castellvell recupera per Sant Joan el Sopar Popular i el Ball amb orquestra

Recollida de la Flama del Canigó el 2021. Foto: Ajuntament

Amb motiu de la celebració de Sant Joan, Diada Nacional dels Països Catalans, Castellvell del Camp viurà amb plena normalitat l’arribada de la Flama del Canigó, després de dos anys en què l’acte es va haver d’adaptar-se a la situació pandèmica del moment. Com és tradició, el proper 23 de juny, a les 19:00 h, s’organitza la trobada al Clot de la Pedrera (Camí del Rec, darrere de Santa Anna) per anar a buscar la flama a Reus, a la plaça de la Llibertat. Posteriorment, s’encendrà la foguera amb l’actuació dels diables Banyuts de Castellvell a la zona del camp de bitlles, a l’avinguda President Companys. Fa dos anys i degut a la pandèmia, es va traslladar la foguera, des del camp de futbol vell als a l’actual localització al camp de bitlles, un espai que ara ja s’ha consolidat com un lloc més ample i amb facilitat d’aparcament.

L’Ajuntament de Castellvell del Camp també recupera per la Nit de Sant Joan el tradicional Sopar popular, que tindrà lloc a les 21:30h, a la Pista Poliesportiva. Hi haurà el menú adult (18 e), que inclou tortellinis de ricotta i espinacs a la tartufata, llomillet ibèric amb ceps, panet, gelat vi i aigua; i el menú infantil (10 e), amb macarrons a la bolonyesa, fingers de pollastre amb patates, gelat i refresc.

A continuació, a les 23:30h, es podrà gaudir del Ball amb l’Orquestra Quartet Parfills.

Venda de tiquets

Els tiquets del sopar es podran adquirir als següents punts de venda: Ajuntament (10 a 14h), Tu Super i bar La Caseta de les Piscines. Podeu comprar els tiquets fins aquest dimarts 21 de juny. També es vendrà la coca de Sant Joan i el cava.

Redacció

 

La Diputació inicia la remodelació de la carretera de Reus a Castellvell, que sumarà un carril bici

L’actuació promourà la mobilitat sostenible amb la construcció d’un carril bici que unirà ambdós municipis. Imatge: Diputació

La Diputació de Tarragona ha iniciat aquest dimarts les obres de remodelació de la carretera TP-7049 de Reus a Castellvell del Camp, que s’allargaran fins a l’agost. Amb aquesta actuació es pacificarà el trànsit, es millorarà la seguretat per a tots els usuaris de la via i es promourà la mobilitat sostenible gràcies a la construcció d’un carril bici que unirà ambdós municipis.

Per aconseguir-ho, s’ajustaran els carrils de circulació a 3,25 metres d’amplada per tal que els vehicles moderin la seva velocitat i s’habilitarà un carril bici d’un sentit de circulació en direcció Castellvell (de pujada) d’1,5 metres d’amplada, separat mitjançant delimitadors, que unirà els carrils bici existents al tram inicial (Reus) i final d’aquesta carretera (Castellvell), entre el PK 0+193 i el PK 1+620. De baixada, sentit Reus, vehicles i bicicletes, que circularan a velocitats similars, compartiran espai.

Aquesta carretera és una de les que té més trànsit de la Diputació de Tarragona (9.882 vehicles/dia), travessa un tram urbà i compta amb una zona educativa. Per aquest motiu, es pavimentarà tota la via amb mescles sono-reductores per reduir-hi els nivells de contaminació acústica. D’altra banda, en tot el tram d’actuació s’executarà la canalització d’infraestructures per al pas de la fibra òptica que servirà tant per fer una gestió intel·ligent de la xarxa com per connectar millor les persones.

Les obres, amb un pressupost de 300.000 euros, tindran una durada de dos mesos i causaran afectació al trànsit quan es treballi en la instal·lació de la xarxa de telecomunicacions ja que serà necessari tallar un carril donant pas alternatiu mitjançant semàfors. La remodelació de la carretera de Reus a Castellvell s’emmarca en el Projecte d’Actuacions puntuals de seguretat i drenatge que la Diputació de Tarragona impulsa anualment a diverses carreteres de la seva xarxa viària.

Redacció

 

Castellvell supera per primer cop els 3.000 habitants

L’Ajuntament va celebrar un acte de benvinguda als nounats coincidint amb l’actualització del padró, que registra per primer cop una població de 3.028 persones. Foto: Ajuntament

Castellvell del Camp ha arribat per primera vegada a la història als 3.000 habitants. Després de l’actualització del padró municipal, en data del 2 de juny del 2022, la població empadronada al municipi del Baix Camp és de 3.028 persones. La principal raó d’aquest creixement progressiu és l’expansió de noves vivendes produïda al municipi en els darrers anys.

Precisament el mateix dia, l’alcalde de Castellvell del Camp, Josep Sabaté, va donar la benvinguda als 30 nounats nascuts al municipi l’any 2021 i va obsequiar les seves famílies amb un petit regal. L’alcalde explica que “observem que en els últims dos o tres anys està venint molta gent a viure al municipi”, alhora que es congratula “que cada cop hi ha més veïns i veïnes que participen en els actes i les festes que organitzem, la qual cosa és una senyal que la gent s’identifica amb el poble”.

Una població jove i paritària

Segons les dades extretes del padró municipal del 2 de juny del 2022, la població empadronada a Castellvell del Camp és molt paritària, amb 1.516 homes (50,07%) i 1.512 dones (49,93%).

Pel que fa a la piràmide per edats, Castellvell del Camp presenta una població rejovenida. Segons l’Institut Nacional d’Estadística (INE), l’any 2021 el 19,6% de la població era menor de 18 anys, una tendència que enguany va a l’alça; la població d’entre els 18 i els 65 anys representava un 66,2% del total; i la població major de 65 anys tan sols era del 14,2%.

Per orígens, segons les dades publicades per l’INE procedents del padró municipal del 2021, el 8,63% dels habitants empadronats a Castellvell eren nascuts al municipi; el 65,92% eren procedents d’altres punts de la demarcació de Tarragona; el 8,21% de la resta de Catalunya; l’11,38% de la resta de l’Estat i el 5,85% d’altres països.

L’últim repunt demogràfic

Castellvell del Camp ha viscut en els últims anys un creixement progressiu de població, bàsicament a causa de les noves vivendes incorporades. Però potser el repunt més important de població es va viure, cap a finals dels anys 80 i a principis dels 90, quan moltes persones -majoritàriament de Reus- van tornar a viure a Castellvell coincidint amb l’època d’expansió del municipi amb Castellmoster, la Flor del Camp i la resta d’urbanitzacions. En definitiva, la població de Castellvell del Camp, que a principis dels 90 era de 1.000 habitants, ha crescut en aquestes dècades fins arribar als 3.000 actuals.

Redacció

 

El festival itinerant del festival de curts FRAME fa aturada a Montbrió

El cap de semana del 18 i 19 de juny a Montbrió del Camp, es donarà el tret de sortida de la primera edición del FRAME Film Festival.

FRAME Film Festival és un festival de curtmetratges itinerant, en aquesta primera edició participen 9 municipis, Montbrió del Camp, L’Arboç, Cabra del Camp, Castellvell del Camp, La Canonja, Sant Jaume d’Enveja, Albinyana, Ascó i Alcanar.

Segons l’organització, «volem portar el nostre festival a tot el territori de la província de Tarragona, creant diferents seus on celebrar les projeccions, d’aquesta manera farem arribar el curtmetratge al gran públic perquè sigui aquest qui decideixi els guanyadors en cadascuna de les seus del Festival».

Pr fer-ho possible, es programà una selecció dels millors curtmetratges del circuit estatal produïts durant els anys 2021 i 2022, donant l’oportunitat al públic de veure i votar les últimes novetats, grans obres i bones històries que es conten en format de curtmetratge.

L’objectiu principal és difondre i promoure la cinematografia en general i el curtmetratge en particular, fent costat a les directores i els directors de curtmetratges i creant un espai de referència on puguin donar a conèixer els seus treballs.

Un altre motiu és ampliar l’oferta d’esdeveniments culturals a la província de Tarragona i fer arribar el curtmetratge a poblacions que no tinguin l’oportunitat de gaudir del nostre cinema en format CURT.

En el FRAME Film Festival, afegeixen els organitzadors, «volem donar-li al públic que segueix i gaudeix els curtmetratges, l’oportunitat de decidir sobre la selecció de les pel·lícules que passaran a la FASE FINAL per a rebre els premis TALENT FRAME».

El circuit itinerant del FRAME Film Festival consta de dues fases.

1. Fase classificatòria

Aquesta fase se celebrarà en diferents municipis del la província de Tarragona.

L’organització activarà una convocatòria i obrirà un període d’inscripció per a cada municipi col·laborador.

La fase classificatòria al 2022 se celebrarà entre els mesos de juny i novembre.

Del total de curtmetratges inscrits a cada seu, l’organització seleccionarà 20 obres per a la seva projecció pública.

El públic assistent a cada seu, mitjançant votació decidirà el curtmetratge guanyador en la seva població.

2. Fase final (Premis TALENT FRAME)

A la fase final accediran els curtmetratges guanyadors en cadascuna de les seus col·laboradores de la fase classificatòria del FRAME Film Festival i optaran als premis TALENT FRAME que s’entregaran al mes de desembre.

Aquets premis seran decidits per un jurat format per professionals del sector audiovisual. Hi haurà un premi que decidirà el públic assistent a la projecció de finalistes d’aquesta fase Final.

Projeccions a Montbrió del Camp

Data: 18 i 19 de juny de 2022

Lloc: Sala Cinema Nou (Casa de Cultura) . AV Sant Jordi s/n

Horari:

Dia 18…… Sessió 1……..18:00h

Dia 18…… Sessió 2……..19:30h

Dia 19…… Sessió 3……..19:00h

Dia 19…… Sessió 4……..20:30h

Redacció

 

Més de 3.500 persones passen per la mostra de cerveses artesanes de Castellvell

Una prova de la bona acollida és que es van entregar més de 1.000 gots als visitants. Foto: Ajuntament

Castellvell va tancar amb èxit d’assistència la 2a Mostra de Maig de Cervesa Artesana (MOMA), organitzada per l’Associació de Cervesers del Baix Camp (AC/BC), amb la col·laboració de l’Ajuntament de Castellvell del Camp, que es va celebrar aquest dissabte 14 de maig a La Pista. L’organització calcula que més de 3.500 persones van passar per la mostra al llarg de tot el dia. Una altra prova de la bona acollida és que es van entregar més de 1.000 gots als visitants.

Tant l’Associació de Cervesers del Baix Camp (AC/BC) com l’Ajuntament de Castellvell del Camp es mostren molt satisfets amb el resultat de la MOMA 2022: “Creiem que ha estat un èxit rotund per ser el primer cop que la realitzem en aquesta nova ubicació”, assenyala Jaume Margalló, de l’AC/BC. Els cervesers i les foodtrucks també es van sentir còmodes i valoren positivament la seva presència a l’esdeveniment.

Pròximament, l’entitat i l’Ajuntament es reuniran per fer una valoració conjunta d’aquesta edició per veure com es poden millorar alguns aspectes de cara al futur. Però tot fa preveure que hi haurà una nova edició.

Cervesa artesana i activitats

La segona edició de la MOMA va presentar 13 cervesers -respecte als 9 de la primera edició- i hi va haver-hi representades 60 referències de cerveses. Enguany els assistents també van poder gaudir d’un bon nombre d’activitats paral·leles: campionats de Cornhole i de galets, la xaranga Bufacanyes de Castellvell o els concerts dels grups Terra Ferma i Julivert. Durant tot el dia també hi va haver la presència de les foodtrucks de The Big Whim, Illa.Sensacions i d’El Rincón Celeste, amb cuina mediterrània, pizzes, empanades, ous estrellats i altres especialitats.

La mostra va atraure durant tot el dia visitants de diverses poblacions i, fins i tot, algunes autoritats, com el regidor d’Empresa i Ocupació de l’Ajuntament de Reus, Carles Prats, que es va interessar per la nova cervesa de Castellvell.

Es presenta ‘L’Ermita’, la primera cervesa artesana de Castellvell del Camp

Coincidint amb la celebració de la MOMA, enguany es va presentar ‘L’Ermita’, la primera cervesa artesana de Castellvell del Camp. La cervesa es va poder adquirir per un preu solidari de 2,5 euros, que aniran destinats als bancs d’aliments. De les 700 cerveses que es van posar a la venda a la mostra, tan sols en van quedar prop de 150.

La nova cervesa ha estat elaborada per l’Espiga. L’ampolla, dissenyada per Juan Francisco Martín, s’ha inspirat en un element emblemàtic del patrimoni de Castellvell, com és l’Ermita de Santa Anna.

Pel que fa a les característiques de la nova cervesa, ‘L’Ermita’ és una IPA, amb llúpol americà, amb una amargor intensa i cítrica. La cervesa té 6 graus i 56 ibus.

Redacció

 

63 cerveses artesanes per beure en bona companyia a Castellvell

Imatges de la mostra aquest migdia, quan estava agafant embranzida. Fotos: Tots21

El sector de la cervesa artesana es va obrint camí com a indústria amb accent propi. Amb més voluntarisme que capital, conscient de la necessitat d’explorar i ser hetedoxes per canviar rutines molt apreses, amb la marca de quilòmetre zero pero amb ganes de fer recorregut. La Segona Mostra de Maig de Cervesa Artesana, que es viu aquest dissabte a la Pista de Castellvell del Camp, permet ensenyar múscul. Fins a 12 cervesers (un dels previstos no ha pogut venir finalment) mostren els seus productes, elaborats gairebé artesenalment, en una jornada que ofereix un programa farcit dactivitats paral·leles: campionats de Cornhole al migdia i de galets (18h) o els concerts dels grups Terra Ferma i Julivert (a partir de les 21h). Durant tot el dia també hi haurà la presència de la food truck de The Big Whim i d’El Rincón Celeste, amb cuina mediterrània, pizzes i empanades.

El responsable de l’organització és l’Associació de Cervesers del Baix Camp (AC/BC), amb la col·laboració de l’Ajuntament. El seu president, Jaume Margalló. explica que van decidir traslladar la mostra de Reus a Castellvell després que, un cop superat el parèntesi de la Covid, el consistori els obrís les portes a fer alguna mena d’activitat al poble amb el complet suport logístic i administratiu. «Malgrat ser de Reus no tenim problemes de localització i al final ens vam decidir a fer el pas», afirma, mentre estima en «una quarentena» els socis que té a hores d’ara l’entitat. «En tenim de totes les edats, de vint-i.pocs anys fins a 50, que certament són la majoria. Alguns elaboren cervesa i d’altres no, però no tenim un perfil molt concret. De fet, a alguns els agrada el vi i estan aquí amb nosaltres», assenyala, tot aprofitant per fer valdre la presència «de voluntaris i simpatitzants que ens han ajudat a muntar-ho tot».

Margalló detalla a Tots21 què ofereix la la mostra. I el ventall és ample. Amb elaboradors d’Argentina i de diversos punts d’Espanya, a més de Catalunya, «els visitants es trobaran un ambient molt sa. Els mateixos cervesers es porten molt bé entre ells i hi haurà un final de festa amb música en directe que s’allargarà fins a les 2 de la matinada. A Reus no ens deixaven anar més enllà de les 22:00 hores». El cost de l’entrada és de 10 euros, el que dona accés a una guia de les 63 cerveses exposades i sis fitxes que serveixen de moneda de canvi a l’interior del recinte. Els sabors, d’altra banda, omplen gairebé tot el pantone possible. «Tenim cerveses Pils i Lagers, molt semblants a les conegudes de tota la vida com l’Estrella, d’altres molt maltoses, envellides en barrica de bourbon durant 9 mesos, cerveses àcides… També algunes que recorden al xupa-xups Kojak i altres llaminadures de l’adolescència amb el sucre que se’t queda a la boca. Moltes d’aquestes son de poca graduació i fàcils de beure. A més, és clar, de les Ipas, molt iogulades i amb un sabor molt intens». Tampoc cal oblidar l’estrena d’enguany, ‘L’Ermita’, denominació d’origen de Castellvell. «A veure si l’any vinent trobem un elaborador que ens faci una recepte exclusiva», deixa anar Margalló.

La Gemma i el Juli, en bona companyia. Foto: Tots21

Ben arrenpenjats damunt d’un barril que fa de taula i amb cara de passar-s’ho bé, la Gemma i el Juli disfruten del moment amb dos amics més. «Som del poble i hem decidit anar a esmorzar amb bona companyia i després venir aquí a tastar uns quantes cerveses», diu ell. «Hem trobat vàries que ens han sorprés», admet ella. «Una era amb nitrògen i havies d’esperar a que baixés l’escuma per poder-la beure. Llavors notaves el sabor», explicava mentre el seu voltant reconeixien que «nosaltres som més de la línia clàssica». Vaja, de l’Estrella de tota la vida.

 

El Xuso i el Juanma, de Castelló Beeer Factory. Foto: Tots21

Aconseguir que els habituats s’arrisquin és un dels reptes dels elaboradors artesanals. El Xuso, un dels resposables de Castelló Beer Factory, valora la seva producció «entre 80.000 i 100.000 litres l’any. Tots nosaltres vam començar a fer cervesa artesanal a casa, i al final entre tres amics ho vam deixar tot enrere i vam obrir una fabrica. Cal tenir en compte que a la nostra zona no hi havia cap elaborador local que fes la cervesa que ens agrada». El Juanma, responsable comercial, detalla com els seus productes tenen la característica «d’utilitzar molt el llúpol, un element que a les fàbriques industrials no es gasta tant i del qual és molt complicat el procés d’emmagatzematge. Jo crec que nosaltres competim gràcies a aquesta línia de producció que hem adoptat», comenta, abans de perfilar els consumidors «entre una línia bàsica destinada a hosteleria i una altra gamma amb productes experimentals i més extrems, amb un tipus de clientela més especialitzat».

El Marc, de La Sitgetana, destaca la seva oferta com «popular. És a dir, facils de beure i gens extremes com les German Beers o la cervesa de blat típica de Bavària. Ens hi vam posar, com molta gent, perque jo fabricava cervesa artesana a casa des del 2006. Deu anys després la vaig acabar fent per a tothom», ironitza. «La clientela que tenim és menys especialitzada del que semblaria. Tenim un bar a Sitges i hem aconseguit uegent que feia vuit anys només volia Estrella Damm ara aposti per l’artesana», afirma, tot i reconèixer «difícil que la gent faci el pas. Ara bé, quan comences després ja no hi ha volta enrere. Són sabors i aromes que t’atrapen i et fan pensar qu«e he estat bebent fins ara. És com si la gent s’haguès acostumat tota la vida a beure Don Simón de tetrabrick i després provés un vi del Penedès», etziba. És clar que hi ha motls obstacles encara a superar. «L’exectativa de negoci que tenim? Doncs la de no arruinar-nos. Perquè fins ara només perdem diners. És una qüestió de temps i d¡anar guanyant quota de mercat. Ara estem en un dos i escaig per cent de gent interessada. Es tracta d’arribar al 10% en menys de deu anys», valora.

J.S.

 

Llúpol quilòmetre zero avui a Castellvell amb la Mostra de Maig de Cervesa Artesana

Castellvell del Camp acull avui la 2a Mostra de Maig de Cervesa Artesana (MOMA), organitzada per l’Associació de Cervesers del Baix Camp (AC/BC) amb la col·laboració de l’Ajuntament. Amb la Pista de Castellvell com a centre d’operacions, presenta 13 cervesers -respecte als 9 de la primera edició- i hi haurà representades 60 referències de cerveses. Enguany també s’ha incrementat el nombre d’activitats paral·leles: campionats de Cornhole (12h) i de galets (18h) o els concerts dels grups Terra Ferma i Julivert (a partir de les 21h). Durant tot el dia també hi haurà la presència de la food truck de The Big Whim i d’El Rincón Celeste, amb cuina mediterrània, pizzes i empanades.

Els tretze cervesers presents a la mostra provenen de diverses procedències: Attik (Màlaga), Bidassoa Basque Brewery (Castelló), Cervesses La Pirata (Súria), Les Clandestines (Montferri), Dúa Sparkling (itinerant), Juguetes Perdidos (Argentina), Màger (La Llacuna), La Quince (Madrid), Segarreta (Santa Coloma de Queralt), La Sitgetana (Sitges), Reptilian (El Vendrell) i Wylie (Sitges).

Coincidint amb la celebració de la MOMA, enguany es presentarà ‘L’Ermita’, la primera cervesa artesana de Castellvell del Camp. Es podrà adquirir a la mostra per un preu solidari de 2,5 euros, que aniran destinats a les persones refugiades d’Ucraïna.

Redacció

 

La 2a Mostra de Maig de Cervesa Artesana se celebrarà el dissabte 14 de maig a Castellvell

Castellvell del Camp acollirà, el pròxim dissabte 14 de maig, la 2a Mostra de Maig de Cervesa Artesana (MOMA), organitzada per l’Associació de Cervesers del Baix Camp (AC/BC), amb la col·laboració de l’ajuntament. La segona edició de la mostra, que se celebrarà a la Pista de Castellvell, presenta 13 cervesers -respecte als 9 de la primera edició- i hi haurà representades 60 referències de cerveses. Enguany també s’ha incrementat el nombre d’activitats paral·leles: campionats de Cornhole (12h) i de galets (18h) o els concerts dels grups Terra Ferma i Julivert (a partir de les 21h). Durant tot el dia també hi haurà la presència de la food truck de The Big Whim i d’El Rincón Celeste, amb cuina mediterrània, pizzes i empanades.

Imatge de la presentació. Foto: Ajuntament

La MOMA vol ser un referent com a mostra de cervesa artesana del Camp de Tarragona. Durant la roda de premsa de presentació, el tresorer de l’ACBC, Raül Casellas, ha dit que s’espera la presència de visitants de tot arreu: “Tots tenim ganes de fires de cervesa i el cartell que presentem enguany és un bon reclam. Per això tenim la confiança que vingui gent del Camp de Tarragona, de la resta de Catalunya o d’altres indrets”.

Dos anys després de la primera edició de la MOMA a Reus, l’organització va acordar amb l’Ajuntament de Castellvell del Camp celebrar aquesta segona edició al municipi. En aquest sentit, el regidor de Cultura, Jordi Jové, explica que “vam oferir-los la possibilitat d’organitzar aquest esdeveniment a Castellvell i nosaltres hi hem col·laborat amb la cessió de l’espai i amb la dinamització de la mostra amb activitats”.

Els cervesers participants

Els tretze cervesers presents a la mostra provenen de diverses procedències: Attik (Màlaga), Bidassoa Basque Brewery (Castelló), Cervesses La Pirata (Súria), Les Clandestines (Montferri), Dúa Sparkling (itinerant), Juguetes Perdidos (Argentina), Màger (La Llacuna), La Quince (Madrid), Segarreta (Santa Coloma de Queralt), La Sitgetana (Sitges), Reptilian (El Vendrell) i Wylie (Sitges).

“L’Ermita”, la primera cervesa artesana de Castellvell del Camp

“L’Ermita”, la primera cervesa artesana de Castellvell del Camp. Foto: Ajuntament

Coincidint amb la celebració de la MOMA, enguany es presentarà ‘L’Ermita’, la primera cervesa artesana de Castellvell del Camp. L’acte de presentació tindrà lloc el proper divendres 13 de maig, a les 20h, a l’Ateneu Popular. La cervesa es podrà adquirir tant el dia de la presentació com a la mostra per un preu solidari de 2,5 euros, que aniran destinats a les persones refugiades d’Ucraïna.

La nova cervesa ha estat elaborada per l’Espiga. L’ampolla, dissenyada per Juan Francisco Martín, s’ha inspirat en un element emblemàtic del patrimoni de Castellvell, com és l’Ermita de Santa Anna.

L’alcalde de Castellvell del Camp, Josep Sabaté, ha posat en valor la idea “de fer una cervesa des del poble i per al poble” i ha dit que iniciatives com aquesta contribueixen a dinamitzar el municipi i a fomentar els productes Km0. L’alcalde també ha recordat el caràcter solidari que tindrà “L’Ermita”, ja que amb els beneficis de la cervesa s’ajudarà als refugiats de la guerra d’Ucraïna.

Pel que fa a les característiques de la nova cervesa, “L’Ermita” és una IPA, amb llúpol americà, amb una amargor intensa i cítrica. La cervesa té 6 graus i 56 ibus. De fet, la cervesa ja va resultar un èxit quan es va portar a la fira medieval de Castellvell del Camp.

Redacció

 

L’Ajuntament de Castellvell convoca els Pressupostos Participatius 2022-2023

la proposta guanyadora dels Pressupostos Participatius 2021-22 va ser la titulada ‘Més ombra al pati de l’escola’. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de Castellvell del Camp ha fet públiques les bases reguladores de la segona edició dels Pressupostos Participatius 2022-2023. La principal novetat respecte a la primera convocatòria és que la dotació pressupostària augmenta i passa a ser de 40.000 euros, que es consignarà en el capítol 6 del pressupost d’inversions del 2023. Tots els ciutadans i ciutadanes empadronats a Castellvell del Camp, majors de 16 anys, i les entitats amb seu social al municipi podran participar en el procés de presentació de propostes, -que també s’amplia-, del 15 de maig al 30 de juny del 2022. Les propostes admeses es posaran a votació popular, l’octubre del 2022, i els projectes escollits s’incorporaran al pressupost del 2023 per a la seva execució.

Les propostes

Les propostes es podran presentar presencialment a l’oficina d’atenció al ciutadà de l’Ajuntament de Castellvell del Camp o telemàticament, abans del 30 de juny del 2022, mitjançant sol·licitud a través del web municipal www.castellvelldelcamp.cat. Cada persona o entitat podrà presentar un màxim de dues propostes.

Les idees presentades hauran de ser propostes d’inversió i el seu pressupost no podrà ser superior a 40.000 euros (IVA inclòs) i que no comprometin el pressupost d’altres anys. Aquestes hauran de ser de competència municipal i sobre béns de propietat municipal. Alhora, les propostes hauran de ser viables tècnica i econòmicament, amb un cost de manteniment sostenible i que es puguin executar en l’exercici del 2023. Els projectes no suposaran la contractació de nou personal i hauran de ser inclusius, socialment equitatius i sostenibles ambientalment, amb visió col·lectiva i un impacte favorable per a una part majoritària dels veïns i veïnes del municipi.

L’Ajuntament realitzarà aquest mes de maig una campanya de comunicació que inclourà la presentació pública del procés de Pressupostos Participatius mitjançant sessions informatives, l’edició de material gràfic, informació a través de la pàgina web municipal, la plataforma eBando, les xarxes socials i altres instruments.

Pel que fa als òrgans del procés, hi haurà la Comissió d’impuls i seguiment dels Pressupostos Participatius i una Comissió Tècnica, que tindrà com a funció assessorar sobre la viabilitat legal, tècnica i econòmica de les propostes presentades per la ciutadania i en farà un seguiment de l’execució.

Cal recordar que la proposta guanyadora dels Pressupostos Participatius 2021-22 va ser la titulada ‘Més ombra al pati de l’escola’.

Redacció

 

Castellvell programa la cinquena ruta ‘Camina i Neteja’ per al diumenge 8 de maig

Durant l’any 2021 es van executar diverses activitats enfocades a promoure i sensibilitzar sobre el civisme al municipi. Foto: Ajuntament

En el marc de la campanya ‘Embrutes o recicles?’ iniciada l’any passat per l’Ajuntament de Castellvell del Camp amb Icaria Cooperativa SCCL i dintre de la setmana del ‘Let’s Clean Up Europe’, el pròxim diumenge 8 de maig arriba el 5è itirerari ‘Camina i neteja’. L’activitat familiar s’iniciarà a les 09:30h, amb un esmorzar i amb el repartiment de bosses. A les 10h arrencarà des del Parc de les Oliveres fins a El Puig de l’Àliga, i consistirà en anar recollint la brossa que es trobi pel camí. Hi hauran diferents rutes que portaran fins al final del recorregut. S’hi pot inscriure qualsevol persona sola o en família, en grup o amb animals de companyia.

La campanya d’enguany no deixa de banda la gestió de residus ni la recollida selectiva, però s’ha enfocat més cap a una sensibilització del medi ambient més general, des de la protecció dels espais naturals fins a promoure el comerç de proximitat.

Per inscriure’s: https://www.eventbrite.es/e/315473418487

Guia per reciclar a casa

Els agents comunitaris van iniciar aquest any 2022 amb la difusió de la ‘Guia del Reciclatge’, una guia electrònica com a eina de suport que permeti incorporar una millora de la qualitat dels nivells de captació de residus amb l’objectiu de poder abandonar el grau d’estancament de la recollida selectiva dels últims anys. Amb aquesta guia es vol conscienciar els veïns i les veïnes del municipi “sobre com reciclar a casa, tot i que sembli que no és possible, com per exemple quan no tenim molt d’espai”.

Si esteu interessats, podeu descarregar-vos la guia al link.treee de l’Instagram de l’Ateneu Popular @ateneucastellvell

D’altra banda, el dia 4 de juny se celebrarà la segona edició de la Festa Sostenible.

‘Embrutes o recicles’

La campanya ‘Embrutes o recicles’ està dirigida pels agents comunitaris, encarregats de dinamitzar dos sectors clau: el social i el mediambiental. El projecte neix a Castellvell el 2021 amb la necessitat de fomentar l’ús de la recollida selectiva i de millorar la informació respecte a la gestió dels residus, concretament, els residus sòlids urbans.

Durant l’any 2021 es van executar diverses activitats enfocades a promoure i sensibilitzar sobre el civisme al municipi. Algunes de les actuacions més conegudes són els itineraris ‘Camina i neteja’, una activitat on els participants van recollir les deixalles que es troben abocades al medi a la vegada que realitzaven la separació per fraccions.

També es van realitzar sortides educatives a la deixalleria Castellnet, acció dirigia a diferents cursos d’alumnes de l’Escola Santa Anna, organitzada a partir d’una sèrie de parades interpretatives de camí de la deixalleria a tall de sessió informativa.

Per finalitzar el primer semestre de la campanya es va celebrar la Festa de la Sostenibilitat Mediambiental. Un esdeveniment iniciat amb una bicicletada popular dirigida pel club ciclista de Castellvell del Camp, amb la participació de parades d’artesania i productes de proximitat. També es van realitzar tallers de treballs manuals amb materials reciclats i es va finalitzar amb un vermut electrònic.

Redacció

 

L’Ajuntament de Castellvell del Camp destinarà enguany 300.000 euros de romanent a inversions

Imatge del plenari. Foto: Ajuntament

El Ple de l’Ajuntament de Castellvell del Camp celebrat aquest dimecres 27 d’abril va donar llum verda a l’aprovació inicial de l’expedient de modificació de crèdit extraordinari i de suplement de crèdit 04/22, per valor de 300.00 euros, amb l’objectiu de finançar una sèrie de despeses i inversions que no poden demorar-se fins a l’exercici següent. El punt es va aprovar amb els vots favorables de l’equip de govern (ERC i Ara Castellvell) i l’abstenció de Junts per Castellvell. Els regidors del PSC, Pere Carrasco, i de Junts, Ramón Lozano, van haver d’excusar la seva presència.

La dignificació del conjunt patrimonial de Santa Anna

Per a la dignificació del conjunt patrimonial de Santa Anna es preveuen actuacions valorades en 35.000 euros. Foto: Ajuntament

Una de les inversions més destacades que es finançaran amb el romanent serà la dignificació del conjunt patrimonial de Santa Anna, amb actuacions valorades en 35.000 euros. L’equip de govern recorda que el conjunt patrimonial és cada cop més visitat i que s’hi realitzen concerts i altres activitats culturals. És per això que es considera que “calia dignificar, com més aviat millor, una sèrie d’espais que s’han anat deteriorant com són l’accés al Jaciment Iber, els lavabos i la cartellera. També cal plantejar-se la cartelleria que es necessitarà per al conjunt patrimonial referent al Refugi”. Tanmateix s’han detectat humitats a la part posterior de l’ermita, que cal arranjar de forma urgent.

Pel que fa a les accions, es farà una reparació de les humitats, la dignificació del paviment degradat de l’accés als lavabos, així com la seva remodelació. També es millorarà el rellotge de sol, l’estació meteorològica i es farà una poda de sanejament dels pins.

Pistes de pàdel a Castellmoster

Localització de les noves pistes de pàdel. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament també destinarà una partida de 80.000 euros a la construcció de dues pistes de pàdel a la urbanització de Castellmoster, al costat de les antigues pistes de tennis que actualment es troben en desús. El pàdel és avui dia un dels esports més practicats arreu, i els habitants de Castellvell del Camp que ho fan, es veuen obligats a desplaçar-se a altres municipis per poder accedir a pistes de joc. Amb la construcció d’aquestes pistes, la voluntat de l’equip de govern és “potenciar aquesta vessant esportiva relativa als bons hàbits i la pràctica de l’esport com a millora de la qualitat de vida sense haver de moure’s del seu municipi”.

El govern municipal -conscient de la importància de l’activitat física i l’esport per a la salut i la qualitat de vida de la població- ja treballa en la idea futura de projectar una zona esportiva i d’activitat física al voltant d’aquestes pistes que sigui d’accés per a tot el veïnat. Totes aquestes actuacions responen a la necessitat de dotar Castellvell d’equipaments esportius fora de l’esport reglat i competitiu.

Altres inversions remarcables que es finançaran amb aquest romanent són la reparació del dipòsit d’aigua de Castellvell II (66.576,22e); la reforma del parc de la Font Vella (20.000e); les obres de millora al carrer de l’Era, a la urbanització Les Serres (16.132e); l’equip de so per a la pista poliesportiva (8.509,62e); el sistema de refrigeració/calefacció per a la llar d’infants (8.712e); l’arranjament de voreres del Pinar (6.500e); i el canvi dels cartells de noms dels carrers de les urbanitzacions (5.000e), entre altres.

Durant la sessió plenària també es va aprovar per unanimitat dos expedients menors més de modificació de crèdits extraordinaris i suplements de crèdit, per valor de 30.889,23e i 15.506,72e, respectivament.

Altres acords

El Ple també va aprovar, entre altres acords, el conveni de col·laboració per tal de regular la delegació, a favor del Consell Comarcal del Baix Camp, de la prestació del servei de recollida, alberg i manutenció d’animals perduts i/ o abandonats.

El plenari també va donar llum verda al conveni amb el Consell Comarcal per la prestació del servei de retirada, dipòsit i custòdia i, si s’escau, desballestament de vehicles abandonats i fora d’ús, així com els tràmits administratius associats a aquesta actuació. Ambdós convenis es van aprovar per unanimitat.

D’altra banda, el Ple va aprovar per unanimitat l’expedient de contractació dels serveis de dinamització comunitària i juvenil de Castellvell del Camp.

L’alcalde de Castellvell del Camp, Josep Sabaté, va finalitzar el plenari fent lectura d’una Declaració Institucional de condemna de la guerra a Ucraïna i a favor de la pau.

Redacció

 

‘La Passió de La Teatr’Era’ clourà les seves funcions a Castellvell

El grup La Teatr’Era de Castellvell clourà a casa les representacions de “La Passió”, després de presentar-se a la FiraPassió d’Esparreguera, Sarral, Almoster, Valls, Reus i l’Aleixar. Fotos: Ajuntament

La última posada en escena, que tindrà lloc el diumenge 1 de maig, a les 19h, a la Sala Polivalent de l’Ajuntament, serà de caràcter solidari en benefici del Banc d’Aliments La Sala Polivalent de l’Ajuntament de Castellvell del Camp serà l’escenari, el proper diumenge 1 de maig, a les 19:00 h, de la darrera funció de “La Passió de La Teatr’Era”. La última posada en escena tindrà un caràcter solidari i la recaptació de les entrades -que es farà amb el sistema de taquilla inversa- anirà en benefici del Banc d’Aliments de les Comarques de Tarragona. El grup La Teatr’Era de Castellvell clourà a casa les representacions de “La Passió”, després de presentar-se a la FiraPassió d’Esparreguera, Sarral, Almoster, Valls, Reus i l’Aleixar.

“La Passió de La Teatr’Era” és una adaptació feta i dirigida per en Jordi Mateu, que intercala fragments de trens grans passions de casa nostra: La Passió d’Ulldecona, de Jaume Vidal i Alcover; La Passió d’Olesa de Montserrat, de Joan Povill i Adserà; i La Passió d’Esparreguera de Ramon Torruella i Satorra. Aquesta és una Passió per posar en valor el gran patrimoni cultural que tenim i, d’aquesta manera, homenatjar-les en un sol espectacle.

La posada en escena de “La Passió de La Teatr’Era” és de petit format i es caracteritza per ser un muntatge innovador i àgil. El resultat és una història més íntima i humana. En total, hi participen vuit actors i actrius, dos tècnics i un regidor d’escena.

La representació compta amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona, l’Ajuntament de Castellvell del Camp, l’Associació de la Gent Gran L’Era de Castellvell del Camp i la Federació Catalana de Passions.

També es poden adquirir entrades a www.eventbrite.es

Redacció

 

Castellvell viu el conte del Lluert 2022 i el lliurament dels premis literaris

En la vigília de Sant Jordi, Castellvell ha celebrat avui el tradicional lliurament dels premis del conte del Lluert i la presentació del 9è conte del Lluert 2022, l’autor del qual és Marc Baget i l’il.lustrador, Marc Sardà, que han signat exemplars. També s’ha concedit accèssits a la resta de premiats. Tots ells han rebut vals bescanviables per llibres.

Seguidament, s’ha fet l’acte de lliurament dels Premis del Concurs Literari “El Portal” als guanyadors de l’edició del 2021, que es va haver d’ajornar per la situació pandèmica. Cal recordar que el primer premi en metàl·lic, dotat amb 400 euros, va ser per a la narració ‘A l’ull del Delta’, de Vicenç Ambrós i Besa, de Berga. Pel que fa a l’accèssit, dotat amb 200 euros, correspon a la narració ‘Quan s’esgavella l’encaix’, de Raimond Aguiló Bartolomé, de Reus. A continuació es presentà la convocatòria de la novena edició dels premis del 2022. Durant l’acte s’ha rendit un homenatge pòstum al poeta de Castellvell Aleix Barriach Sugranyes, en el qual cantà la Coral de la Gent Gran L’Era.

La jornada havia començat amb la instal·lació de les parades de les associacions de Castellvell del Camp i la paradeta dels joves, amb berenar per a petits i grans. Durant tota la tarda, la rulotte de Cuentropia ha presentat conta-contes per als infants. La Biblioteca Marina Capdevila també ha tingut el seu espai on fer intercanvi de llibres i on s’informava de les noves prestacions i serveis.

 

Castellvell del Camp viurà un Sant Jordi carregat d’actes

Castellvell del Camp es prepara per viure un Sant Jordi farcit d’activitats literàries i culturals, del 20 al 28 d’abril. La majoria d’actes i les tradicionals parades es concentraran el proper divendres 22 d’abril, a partir de les 16 h, al Parc de les Oliveres. Pel que fa a les novetats literàries, es presentaran els nous llibres de Ramón Serra, Mariona Quadrada i Josep Maria Barenys i es rendirà homenatge pòstum al poeta local Aleix Barriach. També es farà el lliurament dels Premis del VIII Concurs de Narrativa Lliure en Català “El Portal” i es presentarà el Conte del Lluert 2022.

Les activitats prèvies s’iniciaran el pròxim dimecres 20 d’abril, a les 17:00 h, amb la sessió de ‘Cuentropia per nadons fins a 3 anys’, uns contacontes en què els nadons experimenten i treballen els seus sentits (vista, olfacte,..). Les inscripcions per a aquesta activitat cal fer-les a Eventbrite.

Presentacions de llibres

El proper dijous 21 d’abril, a les 18:30 h, Ramón Serra presentarà el seu poemari ‘Poeta de taverna’, a la Sala del Casal d’Entitats. A les 19:30 h, la cuinera i escriptora Mariona Quadrada presentarà el seu nou llibre ‘Essències. Cuina i sentiments a taula’, a la Terrassa de l’Ateneu Popular.

El dia 28 d’abril, a les 19:00 h, serà el torn de Josep Maria Barenys, que presentarà el seu poemari ‘A cau d’orella’, a la Terrassa de l’Ateneu.

Les activitats centrals de Sant Jordi

El Parc de les Oliveres acollirà, el divendres 22 d’abril, la majoria d’activitats de Sant Jordi. A partir de les 16:00 h, estaran instal·lades les parades de les associacions de Castellvell del Camp i la paradeta dels joves, amb berenar per a petits i grans. Durant tota la tarda, la rulotte de Cuentropia presentarà conta-contes per als infants. La Biblioteca Marina Capdevila també tindrà el seu espai on fer intercanvi de llibres i on s’informarà de les noves prestacions i serveis.

D’altra banda, a les 17:00 h, es presentarà del Conte del Lluert 2022, amb la signatura d’exemplars per part de l’autor i il·lustrador, i es lliuraran els vals per a compra de llibres als guanyadors/es del concurs del Conte del Lluert.

Seguidament, a les 19:00 h, tindrà lloc l’acte de lliurament dels Premis del Concurs Literari “El Portal” als guanyadors de l’edició del 2021, que es va haver d’ajornar per la situació pandèmica. Cal recordar que el primer premi en metàl·lic, dotat amb 400 euros, va ser per a la narració ‘A l’ull del Delta’, de Vicenç Ambrós i Besa, de Berga. Pel que fa a l’accèssit, dotat amb 200 euros, correspon a la narració ‘Quan s’esgavella l’encaix’, de Raimond Aguiló Bartolomé, de Reus. A continuació es presentarà la convocatòria de la novena edició dels premis del 2022. Durant l’acte es rendirà un homenatge pòstum al poeta de Castellvell, Aleix Barriach Sugranyes, en el qual cantarà la Coral de la Gent Gran L’Era.

L’endemà dissabte 23 d’abril, Diada de Sant Jordi i Santa Jordina, a partir de les 10:00 h, es podrà gaudir d’un esmorzar popular i d’una tirada de bitlles al Camp de Bitlles.

Els actes de Sant Jordi estan organitzats per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Castellvell del Camp, la Biblioteca Marina Capdevila, l’Ateneu Popular de Castellvell, l’Associació de la Gent Gran L’Era i el Club de Bitlles El Rajoler.

Redacció

 

80 persones i 40 gossos participen en la primera edició del #Castellgos de Castellvell

La caminada solidària tenia com a objectiu conscienciar la població sobre la importància de l’adopció. Foto: Ajuntament

El passat dissabte 2 d’abril es va celebrar a Castellvell del Camp la primer edició de #Castellgos, una caminada solidària organitzada per Icaria Cooperativa en el marc de les activitats de l’Ateneu Cultural de Castellvell. La sortida va resultar un èxit gràcies a la participació de prop de 80 persones i 40 gossos. L’objectiu de la jornada, que va comptar amb la col·laboració de SOScanicat, Agronatura i l’Ajuntament de Castellvell del Camp, era conscienciar la població sobre la importància de l’adopció, que forma part dels eixos de treball d’aquestes entitats a favor de la cura de l’entorn.

La caminada va donar el tret de sortida, a les 09:45 h, des del parc de les Oliveres, el recorregut va anar fins a Pugets i va tornar a baixar al punt inicial. La durada va ser de més d’una hora i mitja. A continuació, a les 11:30h, van tenir lloc les activitats programades pels dos agents col·laboradors. Agronatura va entregar un obsequi a totes les persones participants i va fer una aportació econòmica a l’associació SOScanicat.

D’altra banda, l’associació va fer una desfilada amb els gossos i gosses que tenen en adopció per trobar una família. L’activitat va acabar amb una xerrada d’un educador caní acompanyat d’una barra organitzada pels joves del col·lectiu Trencalòs.

Els organitzadors de l’activitat s’han mostrat molt satisfets del resultat de la caminada i ja treballen per a una segona edició.

‘Camina i neteja’, el cap de setmana del 6-8 de maig

D’altra banda, coincidint amb la campanya ‘Let’s Clean Up Europe’, Icaria Cooperativa i l’Ajuntament de Castellvell del Camp organitzen la tercera edició de l’itinerari ‘Camina i neteja’, que tindrà lloc el cap de setmana del 6-8 de maig. Cal recordar que en la jornada de neteja de l’any passat es van recollir prop de 300 quilos de brossa.

Redacció

 

Reus i Castellvell quedaran unides per un carril bici

D’esquerra a dreta, els alcaldes de Castellvell i Reus i la presidenta de la Diputació. Foto: Tots21

Reus i Castellvell quedaran unides per bicicleta amb la creació d’un carril d’1,7 quilòmetres en una actuació que començarà al juliol, quan hagi acabat el curs escolar. Aixó, anar en bicicleta des de les dues localitats serà més segur en una carretera que justament enguany celebrarà els seus 150 anys d’existència. Actualment només hi ha un tram curt de 300 metres de carril bici sortint de Reus.

La Diputació de Tarragona executarà els propers mesos el projecte de remodelació de la carretera TP-7049, una de les vies més transitades de la demarcació. Les obres preveuen la reordenació dels espais i la construcció d’un carril bici que unirà els dos municipis. L’objectiu de l’actuació és pacificar el trànsit, garantir la circulació segura de tots els usuaris de la via i promoure la mobilitat sostenible. El projecte compta amb un pressupost de 300.000€ per a executar les obres, que es preveu que s’iniciïn durant el mes de juliol.

La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó; l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, i l’alcalde de Castellvell del Camp, Josep Manel Sabaté, han explicat aquest dimecres els detalls de l’actuació.

Noemí Llauradó ha destacat que «aquesta actuació respon a la voluntat de la Diputació de Tarragona de gestionar i planificar de manera sostenible, eficient i transparent la xarxa local de carreteres, convertint-les en xarxes de mobilitat sostenible, amb una visió inclusiva de tots els usuaris». L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha valorat molt positivament el projecte, ja que «permetrà donar caràcter de passeig a la carretera, tal com s’està fent en altres punts del municipi». L’alcalde de Castellvell del Camp, Josep Manel Sabaté, s’ha mostrat satisfet per l’impuls de la remodelació d’aquesta via, que aposta per la connexió sostenible del municipi.

El projecte

El projecte de remodelació de la carretera TP-7049 permetrà que Reus i Castellvell del Camp estiguin connectats amb un carril bici, fet que afavorirà la mobilitat sostenible des dels dos municipis. Per a aconseguir-ho, s’ajustaran els carrils de circulació a 3,25 metres d’amplada, per tal que els vehicles moderin la seva velocitat, i s’habilitarà un carril bici d’un sentit de circulació en direcció Castellvell (de pujada) d’1,5 metres d’amplada, separat mitjançant delimitadors, que unirà els carrils bici existents al tram inicial (Reus) i final d’aquesta carretera (Castellvell del Camp), entre el PK 0+193 i el PK 1+620. De baixada, direcció Reus, vehicles i bicicletes, que circularan a velocitats similars, compartiran espai.

A més, com aquesta carretera és una de les que té més trànsit de la Diputació de Tarragona (9.882 vehicles/dia), travessa un tram urbà i compta amb una zona educativa, es pavimentarà tota la via amb mescles sono-reductores per reduir els nivells de contaminació acústica de la carretera. D’altra banda, en tot el tram d’actuació s’executarà la canalització d’infraestructures per al pas de la fibra òptica que servirà tant per fer una gestió intel·ligent de la xarxa com per connectar millor les persones.

Aquestes obres s’emmarquen en el Projecte d’Actuacions puntuals de seguretat i drenatge que la Diputació de Tarragona impulsa anualment a diverses carreteres de la seva xarxa viària.

 

Els Armats de Castellvell ja tenen figura de xocolata

La presentació de la figura s’ha realitzat al Forn Racionero Massagué i ha comptat, entre d’altres, amb la presència dels impulsors, dels forners artesans que li han donat forma i de l’alcalde, Josep Sabaté. Fotos: Cedides

Les apreciades figures de xocolata que el Ramon de la Fuente del Forn Huguet ha creat a Reus vinculades al seguici festiu i a d’altres tradicions, tindrà el seu referent més dolç també al municipi veí de Castellvell.

Gràcies a la proposta dels Mossens titulars de la parròquia de Sant Vicenç del municipi, els capellans Albert Fortuny i Jordi Sánchez, s’ha impulsat la creació d’una mona vinculada a la realitat de la població. Elaborada pel Forn Racionero Massagué, el pastís estarà coronat per una figura de xocolata, creada pel Forn Huguet, que reprodueix un dels característics armats de Castellvell que cada any participen de les tradicionals solemnitats de Setmana Santa.

La presentació de la figura s’ha realitzat al mateix Forn Racionero Massagué i ha comptat, entre d’altres, amb la presència dels impulsors, dels forners artesans que li han donat forma i de l’alcalde del municipi, Josep Sabaté.

L’Armat de xocolata de la cohort romana de Castellvell es pot adquirir al Forn Racionero Massagué.

Redacció

 

AGENDA: Diumenge de concert solidari amb els refugiats ucraïnesos a Castellvell

El divendres 1 d’abril a les 20:30 a l’església de Sant Vicenç de Castellvell es farà un concert en solidaritat amb els refugiats d’Ucraïna. Hi participaran la Coral Lianna de Castellvell del Camp i el cor Al·leluia de Tarragona.

Hi haurà taquilla inversa per recaptar fons. Si no es pot acudir al concert, es pot col·laborar amb donacions a compte:

ES55 0081 1737 6900 0124 0729 SOLIDARITAT@OPENEUROPE.ES

Redacció

 

Diumenge reivindicatiu a Castellvell amb un vermut solidari amb el poble ucraïnès

Diumenge reivindicatiu a Castellvell del Camp amb el poble ucraïnès. Aquest 27 de març l’ajuntament de la localitat, l’organització OpenEurope Reus i l’estudi fotogràfic ‘Les fotos de Lulú’ han buscat sinergies per organitzar conjuntament un vermut solidari que destinarà tots els diners recaptats a ajudar als ciutadans del país envaït per Rússia des del passat 24 de febrer. La cita és a partir de les 11 hores a la pista poliesportiva i estarà amenitzada pel DJ Trupi-KL & Costertronic, amb acompanyament de sessió de fotos i paradetes.

Tot just aquest dimarts d’OpenEurope Reus s’ha fet públic un petició d’ajuda per poder continuar transportant material a Ucraïna i evacuar refugiats, dues tasques que venen realitzant gairebé des del minut zero en coordinació amb altres entitats de l’est d’Europa. «Malhauradament -es podia llegir al seu compte de twitter- aquesta setmana estem rebent molt pocs donatius i la gasolina per anar a portar el material a Ucraïna costa 1.400€. Si no podem fer front, aquesta setmana seràn els últims viatges que podrem fer… Us deixem l’enllaç si voleu col.laborar: https://www.gofundme.com/f/ajuda-als-refugiats-ducrana?qid=e725d198f5fc80bf8f633557790df53e«.

Redacció

 

Castellvell estrena biblioteca i Ateneu popular dedicat a Marina Capdevila

L’alcalde de Castellvell, durant la seva intervenció. Foto: Tots21

El nebot de Marina Capdevila, junt al regidor de Cultura, Jordi Jové, i tres exalumnes de la mestra. Foto: Tots21

Castellvell del Camp ha inaugurat aquest dilluns la biblioteca municipal dins l’edifici de l’Ateneu popular en una emotiva jornada dedicada a recordar la memòria de la mestra d’escola Marina Capdevila, que va exercir de professora a la dècada dels 40, 50 i 60, deixant un molt bon sabor de boca entre la població i les seves alumnes. Un dels seus nebots, Emili Capdevila, li ha dedicat una recordança. Entre el públic es trobaven exalumnes de la mestra.

L’Ajuntament va escollit el Dia Internacional de la Poesia i jornada d’inici de la primavera per inaugurar un equipament que ja estava en ús, però sobretot per inaugurar l’adscripció de la biblioteca a la Xarxa de biblioteques públiques de la Generalitat, que permetrà l’accés als ajuts per a la compra de nous fons bibliogràfics, esdevenir punt del Servei Nacional de Préstec Interbibliotecari i la possibilitat d’accés per part dels seus usuaris a la resta de biblioteques del Sistema de Lectura Pública de Catalunya i a la biblioteca digital eBiblioCAT, a més de programar activitats de foment de la lectura organitzades pel Departament de Cultura.

L’alcalde, Josep Manel Sabaté, i el regidor de Cultura, Jordi Jové, han inaugurat les instal.lacions recordant el poeta local Aleix Barriach, finat fa només uns dies. Sabaté ha destacat que des de l’any 2008 el consistori va intentar infructuosament entrar a la xarxa de la Generalitat: ‘El Jordi Jové ha treballat molt, de manera perseverant, per poder fer-ho realitat i viure avui aquesta inauguració’, ha volgut subratllar. Abans, l’alcalde ha descobert una placa en memòria de Marina Capdevila.

L’alcalde també s’ha referit a la la tasca de la bibliotecària, Alba Miró, i ha subratllat la importància que la biblioteca tingui nom de dona, una dona ‘que inicià el préstec de llibres a Castellvell’. L’Ateneu popular li ha dedicat un àudiovisual amb treballs de classe de l’època, fotos antigues, llibres de text i altres documents, que alguns dels presents recordaven de la seva infantesa.

Poesia, teatre i dansa s’ha unit a l’Ateneu popular. Foto: Tots21

Un racó a l’entrada recorda l’obra del poeta local Aleix Barriach, finat recentment. Foto: Tots21

Sabaté també ha posat l’accent que l’Ateneu popular havia estat abans el lloc de trobada dels joves i després, la biblioteca, però amb força espais infrautilizats: ‘Ara, en canvi, serà un referent cultural al nostre municipi’. L’alcalde ha conclòs amb unes paraules de record al poble ucraïnès, agraint ‘el solidaris que sou el poble de Castellvell amb el d’Ucraïna’.

Jordi Jové havia presentat l’acte, detallant els diferents espais amb què compta l’Ateneu -dues plantes de biblioteca, principalment la planta baixa, una zona de no silenci i una planta superior multifuncional. A més, una terrassa apta per a actes durant el bon temps-. Jové subratllava la ‘importància d’estar adscrits a la xarxa de biblioteques, perquè augmenta el fons i podem gaudir de molts serveis, fet que es combina amb la dinamització cultural de l’Ateneu, un espai virtual com a temple del coneixement’, que l’entitat Icària Cooperativa ajuda a gestionar. ‘Tothom hi és benvingut’, ha conclòs.

Emili Capdevila, nebot de la mestra, la destacat la ‘valentia’ de la Marina Capdevila i la seva vocació pedagògica, que suposà rebre un cum laude pel seu treball. ‘Quan ella va prendre possessió de la plaça de Castellvell, moltes nenes anaven a escola a Reus. Des d’aleshores, totes van anar a Castellvell’.

El nou equipament ocupa 4 de les 5 plantes de l’Ateneu, al carrer Sant Joaquim número 1 i té una superfície de 222 m2. L’horari d’obertura al públic de la biblioteca serà de 20 hores setmanals. Els dilluns, dimarts, dimecres i divendres de 16.00 h. a 20.00 h. i els dijous al matí de 10 h. a 14 h.

Durant l’acte s’ha fet el lliurament dels premis del Concurs Punt de Llibre 2022, còctels sense alcohol i pica-pica i la representació de l’obra ‘El poema inacabat’, de Gabriel Ferrater, a càrrec de la Companyia Produccions Lo Nostro, en commemoració de l’any Ferrater, mentre la cuinera Mariona Cuadrada elaborava una sarsuela.

Jaume Garcia