TOTS 21

‘La Passió’ es representarà al teatre de l’Orfeó Reusenc

Un text clàssic, un muntatge àgil i modern, una visió més íntima i un espectacle en petit format. Aquestes són les premisses que té la companyia La Teatr’Era de Castellvell per representar un clàssic religiós i cultural com és La Passió a l’Orfeó Reusenc , amb direcció i adaptació de Jordi Mateu intercalant fragments de tres grans passions de casa nostra:

  • La Passió d’Ulldecona de Jaume Vidal i Alcover
  • La Passió d’Olesa de Joan Povill i Adserà
  • La Passió d’Esparreguera de Ramon Torruella i Satorra

La Passió de la companyia La Teatr’Era posa en valor el gran patrimoni cultural que tenim i homenatja les 3 clàssiques Passions catalanes en un sol espectacle. És una representació en petit format amb un muntatge innovador i una història més íntima. La posada en escena és àgil i moderna amb un ritme cinematogràfic.

La Teatr’Era volen dedicar les funcions d’aquesta temporada a la memòria de la Maria del Carme Baldrís, una de les actrius que formava part d’aquest projecte.

PREU ENTRADES: 8€ socis / 10€ no socis

DIA: DIUMENGE 28 DE MARÇ

HORA: 18:00 H

Redacció

 

L’Ajuntament de Castellvell, compromès amb el soterrament definitu de les torres d’electricitat del Pinar

Imatge d’una de les pancartes que poblen la urbanització. Al fons, una de les torres del terme de Castellvell. Foto: Tots21

L’Ajuntament de Castellvell del Camp està compromès amb ‘el soterrament definitiu’ de la línia d’alta tensió que travessa des dels anys 70 la Urbanització El Pinar, ‘i que es faci el més aviat possible’, un problema endèmic que afecta dos termes municipals, els de Castellvell i el de Reus, i que ara ha revitalitzar amb l’impuls donat des de Castellvell i des de l’Associació de Veïns. Així ho ha declarat l’alcalde de Castellvell, Josep Manel Sabaté, a Tots21.

La imatge icònica del conflicte la dóna un pobre avellaner que ha tingut la valentia de créixer dins el parterres senyalitzats on se situa una de les torres. ‘La urbanització va ser construïda a inicis dels anys 70 en un lloc il.legal, sota unes línies d’alta tensió, segons la mateixa legislació franquista de 1966’, han subratllat al seu torn el tinent d’alcalde i regidor de Salut de Castellvell, Jordi Jové, i el tinent d’alcalde Jordi Fortuny.  ‘En l’any 2002, una resolució del Parlament instava a soterrar totes les línies elèctriques possibles. Es va fer així en gairebé totes les que hi havia, però no en aquesta’.

El consistori ha donat impuls en aquest nou mandat a la petició de soterrament, amb l’afegit que en el projecte que ja existia no es contemplava el soterrament d’una de les torres que són en terme de Castellvell. ‘Volem que també se soterri i que no quedi a la vista com a suport d’altres torres’, ha afegit Jové.

El consistori de Castellvell porta aquest mandat reunint-se amb responsables del Department d’Economia de la Generalitat i de l’Institut Català de l’Energia, a la vegada que s’ha reunit amb la presidenta de la Diputació de Tarragona i vicealcaldessa de Reus, Noemí Llauradó, ‘que s’ha compromès a afrontar el tema i s’hi ha mostrat molt interessada’, ha subratllat Jové.

Els veïns, per la seva part, han iniciat una campanya reclamant el soterrament penjant unes visibles pancartes a les façanes i balcons de les seves vivendes amb el lema: ‘Prou torres. Prou de promeses’.

El conjunt suma set torres en aquesta avinguda, que comparteixen els dos municipis. A Reus, l’avinguda s’anomena de les Torres i a Castellvell, avinguda President Companys. A Reus hi ha sis torres al seu terme i a Castellvell, dues, tot i que una d’elles la comparteix amb Reus, on fa la partió del límit.

Un avellaner, sota una de les torres d’alta tensió. Foto: Tots21

La qüestió és que els ajuntaments de Reus i Castellvell, Endesa i l’ICAEN van signar un conveni en 2006 destinat al soterrament d’una tram de la línia a 110Kv Reus-Valls i Reus-Serós, que inclou el soterrament de sis de les torres, conveni refermat amb un altre de 2010, però que degut a la crisi no es va poder executar en desestimar-lo Reus i la Generalitat. Castellvell vol que es reprengui, ara bé, incloent-hi el soterrament de la torre número 7.

‘En 2010, el projecte costava 3,7 milions d’euros, dels quals Reus se’n faria càrrec d’1,1 milions; l’ICAEN, 2,9 milions; Castellvell, 94.000, i Endesa, 132.000. L’any 2012, l’alcalde de Reus comunicà per carta als veïns que el tema estava molt avançat però posteriormente en plena crisi va haver de destinar el pressupost a altres finalitats. Quan es va parlar amb l’ICAEN tampoc disposava de diners. El tema va caure en l’oblit’, afirma Jové. En 2020, amb l’empenta institucional feta per l’Ajuntament de Castellvell, la Generalitat s’estava movent per cercar partides plurianuals per desencallar el projecte en els propers anys. Ara caldrà actualitzar el conveni, que s’inclogui la torre 7 i s’actualitzin costos i treballs

L’Ajuntament de Castellvell va vendre un solar per poder disposar de diners al seu moment i ara ‘està en total disposició de fer el mateix i afrontar el cost superior de soterrar el nostre tram, també la torre 7’, subratllen l’alcalde i el tinent d’alcalde.

Jové, metge de professió, vol destacar especialment que sempre hi ha hagut la sospita que l’exposició continuada a les línies d’alta tensió en zona habitada, com és aquest cas, es relacionen amb patología. Cada cop més es relacionen simptomes de sensibilització com fatiga crónica, migranyes freqüents problemas de concentració, insomni i potser d’altres més greus però de les que no tenim demostració causa efecte hores d’ara

Redacció

 

Castellvell comença a vacunar contra la covid-19

Imatge del consultori mèdic de Castellvell. Foto: Tots21

Castellvell del Camp ja té vacunes anticovid. El senyor Guillermo, el castellvellenc més gran, ha estat el primer vacunat a la vila. A partir d’aquí, l’equip d’Infermeria ha vacunat aquest dijous pacients d’atenció domiciliària. ‘El procediment és feixuc ja que les vacunes s’han de transportar a peu però s’ha pogut extreure amb escreix les dosis corresponents de cada vial’, ha explicat a Tots21 el tinent d’alcalde i regidor de Comunicació, Jordi Jové.

Tanmateix avui s’ha procedit a la vacunació al CAP de pacients majors de 80 anys. S’ha utilitzat la vacuna de Pfizer i per tal de ser més operatius s’ha optat per administrar la vacuna dins del vehicle. Aixè es facilita en disposar davant del centre d’una carpa i d’una zona d’aparcament tancada, que permet l’espera preventiva de 15 minuts després de l’administració.

‘En les properes setmanes esperem concloure la vacunació en aquest col·lectiu, ja que tot depèn de la disponibilitat de vacunes, i poder iniciar la vacunació a la resta de la població’, ha subratllat Jové.

Redacció

 

14-F: Alcaldes que ‘guanyen’ i alcaldes que ‘perden’ a casa seva

Imatge d’una mesa electoral instal.lada a Tarragona. Foto: Tots21

Una derivada que els alcaldes i alcaldesses es miren amb lupa en unes eleccions que no són municipals és el resultat que es dona al seu municipi. ‘Hi ha vot de càstig a la meva gestió? M’estan premiant? És un efecte general al que no puc fer-hi front?’, són les preguntes habituals que es donen els mandataris i mandatàries locals i que confirmen diferents fonts. Alguna cosa d’això hi ha, però unes autonòmiques no són unes municipals.

La comparativa té el hàndicap que el Pdecat participava enguany separat de Junts, i cal tenir present que els socialistes han pujat arreu en vots i ERC, tot i guanyar a la circumscripció de Tarragona, ha perdut vots. A més, la participació ha baixat 28 punts a la província.

Jordi Jové, regidor de Comunicació de l’Ajuntament de Castellvell del Camp -per ERC-, corrobora com es viuen unes autonòmiques governant un Ajuntament: ‘T’estàs examinant contínuament, és una avaluació continuada encara que les eleccions no tinguin res a veure amb l’Alcaldia’.

A La Canonja, socialista des que es va assolir la municipalitat -eufemisme per anomenar la segregació respecte a Tarragona- els socialistes han matxacat els rivals el 14-F, amb dues vegades i mitja el nombre de vots respecte al segon, que ha resultat ser Vox -762 contra 300 vots-. A les municipals de 2019, els socialistes van assolir 1.700 vots i el següent a la llista d’aleshores, AMUNT, 285. Ara bé, a les autonòmiques de 2017, Ciutadans va aconseguir una gran victòria -1.511 vots contra els 786 dels socialistes-. Si l’oposició creu que s’està acostant a Roc Muñoz, s’ho ha de fer mirar.

A Almoster, al Baix Camp, el sempitern alcalde d’ERC, Àngel Xifré -ho és des de 2004-, és àmpiament popular: va aconseguir set regidors, per dos Junts. Ara bé, diumenge es va girar la truita… de nou: Junts ha guanyat amb 263 vots i ERC ha quedat en segon lloc amb 184. De fet, res de nou sota el sol perquè en 2017 també va guanyar Junts, amb una distància de 350 contra 263.

A Les Borges del Camp hi havia un afegit que conferia més emoció a les eleccions de diumenge: el seu alcalde era candidat per Junts i anava a la llista de número 5. Finalment, l’escrutini l’ha deixat fora en fer el tall amb quatre diputats. Doncs bé, a Les Borges, Junts ha guanyat de carrer per davat d’ERC: 356 a 252 vots, ambdós molt lluny dels següents classificats. Són uns resultats similars als de les autonòmiques de 2017.

Prades té una aldessa carismàtica, Lídia Bargas, que suma victòria rere victòria. Ahir, la seva formació, Junts, va frenar l’ascens general d’ERC i ambdues formacions van empatar a 110 vots. Fa tres anys, però, Junts havia guanyat per 163 a 137 vots. Als Pallaresos, un altre empat en primera posició: entre ERC i els socialistes. ERC és a l’oposició municipal i el PSC cogoverna. Aquí, la recuperació socialista de diumenge ha estat molt notable.

A Riudoms, no hi ha hagut ‘efecte vacuna’… o sí –la polèmica per la vacunació de l’alcalde, Sergi Pedret-. Tal vegada no ho sabrem mai. Junts, la formació de l’alcalde, vencia diumenge superant ERC per 825 contra 702 vots-. Fa tres anys, Junts va arrasar, això sí.

A Mont-roig del Camp, l’oposició acaba de protagonitzar un fet insòlit: va tombar en el darrer ple l’aprovació dels pressupostos municipals de 2021. Caldrà tornar a negociar. Hi governen els socialistes amb Fran Morancho al capdavant. Ara bé, les eleccions d’ahir l’han reforçat: el PSC va quedar molt superat a les autonòmiques de 2017, situant-se en una llunyana quarta posició. Diumenge va quedar segon, rere ERC i guanyant deu punts, mentre ERC en va afegir tres. L’increment socialista s’explicaria per l’ensulsida de Cs. Vox també esgarrapa un bon tresor i se situa quarta amb un botí d’un 14,08%, però no puja tant com a Salou, Vila-seca o La Canonja, en què ha quedat segona. Hi ha efecte alcalde? Difícil saber-ho.

Mont-roig té una configuració demoscòpica sui generis: Mont-roig per un cantó i Miami per un altre, i l’actual alcalde és de Miami. Es pot donar el cas que a unes locals, gent de Mont-roig no voti socialista per què el candidat és de Miami, i en canvi sí voti PSC a les autonòmiques. A Mont-roig se sospita que l’efecte alcalde ha estat significatiu ja que en gairebé totes les meses electorals de Miami s’ha votat socialista, menys una que ho ha fet a Vox i que correspon als electors del golf Bonmont.

A Torredembarra i a Altafulla, els sengles alcaldes d’ERC han guanyat a casa seva. En el primer cas, el carismàtic Eduard Rovira, amb un apassionant frec a frec amb els socialistes -1.331 a 1.124 vots-, mentre que a l’Altafulla de Jordi Molinera i Alba Muntadas -coalcaldes-, la diferència ha estat de 36 vots davant Junts: 548 a 512, una distància en percentatge similar a la de 2017, però canviant el principal rival. Llavors va ser Ciutadans i ara, Junts.

A Constantí, l’alcalde que més arrasa al territori, el socialista Óscar Sánchez, ‘guanya’ també diumenge i a major distància que en 2017: arrastra 529 vots, contra els 354 del segon classificat, ERC. Són 10 punts de diferència, quan en 2017 era de 28 dècimes.

Jaume Garcia

 

Dos detinguts a Castellvell després de gravar-se anant a votar sense mascareta i mostrar-se agressius davant els Mossos

Imatge de la jornada electoral a Castevell del Camp, que més enllà d’aquest incidents ha transcorregut amb total normalitat. Foto: Protecció Civil Castellvell del Camp

L’accident més remarcable succeït al Camp de Tarragona aquest diumenge s’ha viscut a Castellvell del Camp. Dos joves de 24 anys s’han tret la mascareta a l’hora d’anar a votar -cap a les 13.30 hores- al col·legi de l’Associació de Gent Gran L’Era, mentre s’anaven filmant entre ells amb la intenció de fer escarni i traient pit de la seva ‘heroïcitat’. La situació ha arribat al punt que ha requerit la intervenció dels Mossos d’Esquadra, que han procedit a la seva detenció després que mostressin una actitud agressiva amb els càrrecs d’atemptat i desobediència a agents de l’autoritat.

Redacció

 

El castellvellenc Marc Figuerola guanya el Concurs de Narrativa Lliure El Portal

Un moment de l’anunci virtual dels guanyadors.

Castellvell del Camp ha fet públic el dia de sant Vicenç -com toca- el nom dels guanyadors del Concurs de Narrativa Lliure en català el Portal. El jurat ha fet la seva valoració a partir de la lectura de tots els treballs i ha emès el següent veredicte:

El primer premi, dotat amb 400 euros, ha estat per a la narració titulada “Kadykchan, la cara oculta d’una ciutat”, de l’autor amb pseudònim “Mr. Kaplan”, que correspon al castellvellenc Marc Figuerola. Es destaca la seva originalitat i les dosis d’intriga. L’autor, al seu torn, ha intervingut en l’acte subratllant que l’obra ha estat ambientada a Rússia, seguint pistes agafades de sèries de televisió, però amb una trama original.

Accèssit dotat amb 200 euros a la narració titulada “Anàlisi final”, de l’autor amb pseudònim “Carles Domènech”, que correspon a Albert Garcia, de Barcelona. El jurat ha destacat el seu humor negre, el fet de qüestionar-se les situacions que es plantegen i estar redactat amb diàlegs trepidants.

El jurat ha estat format per Daniel Llevat, Ester Garcia i Maria Dolors Garcia. Ha destacat en l’acta la ‘molt bona qualitat dels treballs premiats’ i ha encoratjat els participants a perseverar en el camp literari. Donada la situació de pandèmia, es comunicarà la forma de fer efectiu el lliurament.

Es tracta de la setena edició del Concurs de Narrativa Lliure. L’alcalde, Josep Manel Sabaté, ha subratllat que el lliurament s’ha hagut de fer telemàticament. L’acte se solia celebrar a Cal Barantxó. Cada cop, la participació és més nodrida, i 15 han estat les obres presentades enguay. El regidor de Cultura, Jordi Jové, destacava que un 25% dels participants ‘han estat d’autors joves de Castellvell. Veiem que hi ha una generació nova que s’estima la literatura, futurs membres del Club del Lector’.

Redacció

 

Àngel Òdena, gran estrella del Concert de Nadal de Castellvell, que no es rendeix a la pandèmia

Cartell del concert

Aquest diumenge 3 de gener a les 19:00 hores, arriba un clàssic d’aquestes dates, el Concert de Nadal a Castellvell del Camp, que arriba a la XXIIena edició i tindrà com a marc l’església de Sant Vicenç, l’escenari habitual. Organitzat per l’Ajuntament i per Aurea Sonora, ho fa de la mà del baríton tarragoní de projecció internacional Àngel Òdena, que actuarà amb l’Orquestra Cum Jubilo del Camp de Tarragona, amb Raúl García de violí-solista i director-concertino.

D’aquesta manera Òdena repeteix en un escenari mig any després d’haver-hi actuat, en un concert d’estiu de la primera edició del Castellvell Music Fest que va suposar un gran èxit i fou la seva primera actuació a les nostres comarques en l’any de la pandèmia. Es podran escoltar peces de Txaikovski, Bach, Elgar, Mozart, Bellini, Toldrà i un repertori de cançons de Nadal. I hi haurà una novetat que ens comenta el regidor de Cultura, Jordi Jové, per respectar les mesures de seguretat: no actuaran instruments de vent, només de corda, i els instrumentistes duran mascareta, menys Òdena, lògicament.

‘L’aforament es reduirà a la meitat, amb un topall de 90 persones, i intentarem que es pugui emetre el mateix dia per streaming, donat l’interès que el concert està despertant’, destaca Jové.

Per poder-hi assistir, l’organització demana que contacteu amb el telèfon 630 742 613 o al correu info@arsaureasonora.org, per fer-vos amb  la inscripció i assignar-vos localitat per les mesures sanitàries de seguretat.

Redacció

 

Castellvell segueix capdavanter en innovació: enguany, la Banya es podrà pagar per Bizum

Aquest any, per culpa de la pandèmia, no es podrà fer el multitudinari sopar popular amb el pa torrat i la llonganissa cuits a la brasa als carrers del poble. Foto: Cedida

‘La pandèmia ens ha trastocat molts plans’, explica a Tots21 el Regidor de Cultura de l’Ajuntament de Castellvell, Jordi Jové. Tot i això, ‘ens ha donat l’oportunitat de reinventar-nos i adaptar-nos als nous temps, comunicacions i feina telemàtica, vídeo-consultes entre metges i pacients, etc’.

La tecnologia ha arribat també a la tradicional Festa de la Banya. Aquesta tradició és un record de les tradicionals disputes entre Reus i Castellvell i te el seu origen en els “Bans” dits també “Banyes” o “penes” que les autoritats de Reus feien pagar com a càstig a les múltiples rebel·lies dels castellvellencs (10 lliures el 1510 per tenir més bestiar del permès per exemple)

Cal recordar que fins 1854 el terme de Castellvell començava al Portal i els Masets (Carrer Sant Pau, Sant Vicens i Sant Jaume), la Font Vella i Santa Anna pertanyien a Reus (unes 57 cases l’any 1840, o sigui uns 250 habitants). L’any 1854 amb la independència se suposa que de forma alegre, els castellvellencs comencen a “cobra la Banya” als reusencs que volien travessar el poble. Sense estipular cap quantitat i a canvi de la donació es convidava a menjar i beure. Aquesta tradició desapareix l’any 1932 i no es recupera fins 1984.

Aquest any, degut a la pandèmia, l’Ajuntament ha informat a Tots 21 que ‘no es podrà fer el multitudinari sopar popular amb el pa torrat i la llonganissa cuites a la brasa als carrers del poble’. Però no per això volen trencar l’esperit de la festa que és “fer pagar” per passar pel poble els centenars de reusencs que ho fan cada dia. ‘Per això hem habilitat la possibilitat de fer un Bizum a tots aquells que amb bona voluntat vulguin col·laborar amb aquest poble que tant els ajuda a fer salut, baixar el colesterol i a fer running’, subratlla Jové.

Al final de l’article trobareu un link i un codi QR que us portarà a la pàgina on hi ha les instruccions per poder fer-ho. Si amb el codi no hi accediu bé, a sota hi ha el link. Recordeu que si al fer el Bizum cliqueu el boto de “Donació” us la podreu desgravar d’hisenda en la propera declaració. Aquí teniu l’accés:

https://dearphones.com/banyaCastellvell

 

 

 

L’Ajuntament de Castellvell aprova un pressupost de 2021 que puja a 2,4 MEU

Imatge del ple virtual celebrat per l’Ajuntament de Castellvell

El ple de l’Ajuntament de Castellvell, celebrat novament de manera telemàtica, va aprovar dimecres passat el pressupost municipal de l’any vinent, que puja a 2,4 milions d’euros. El pressupost va ser substanciat amb sis vots a favor -ERC i Ara Castellvell-, 4 en contra -Junts x Castellvell- i una abstenció, la del PSC. El document preveu una partida de 373.000 euros per a inversions i uns ingressos en subvencions de 180.000 euros.

L’oposició de Junts va votar en contra ‘perquè no hem pogut participar en la seva elaboració i volem que l’any que ve se’ns tingui en compte ja que és l’expedient més important que s’aprova durant l’any a l’Ajuntament’, va destacar la seva portaveu, Gemma Pahí. Al seu torn, el portaveu dels socialistes, Pere Carrasco, va argumentar la seva abstenció al.legant que ‘és necessària alguna partida destinada a lluitar contra la covid’. Carrasco subratllà que les inversions que farà l’Ajuntament ‘són importants, i ho és que es destinin a millores a les urbanitzacions’, però mostrà el seu desacord en el repartiment: ‘Alguna urbanització s’ha quedat sense inversió’, afirmà.

L’alcalde, Josep Manel Sabaté, respongué la representant de Junts ‘celebrant la seva petició ja que fa vuit anys nosaltres érem a l’oposició i no podíem dir la nostra al pressupost, i en vuit anys no ens van preguntar ni tan sol si necesitàvem un llapis’. En aquest mandat s’ha posat en marxa la Junta de portaveus.

Sabaté respongué també el portaveu socialista recordant que ‘no hi ha manera de concedir ajuts -directes- als autònoms i professionals per la covid’ perquè la llei ho prohibeix, per la qual cosa l’Ajuntament buscarà solucions, com l’actual campanya comercial, de manera ‘que farem tot el possible per ajudar la ciutadania’. Anuncià que hi haurà més campanyes que afavoreixen els comerços i professionals de Castellvell.

Sobre les urbanitzacions, Sabaté assegurà que l’Ajuntament va parlar amb els seus representants ‘i al pressupost hem prioritzat el que ens han demanat. No hi ha hagut prioritat sobre ningú’. L’alcalde es comprometé que en acabar l’actual mandat s’hauran fet actuacions de millora a totes les urbanitzacions del municipi.

Al seu torn, el regidor de Cultura, Sanitat, Gent Gran i Serveis Socials, Jordi Jové, intervingué per destacar que el consistori usarà el romanent de tresoreria que es generi enguany ‘per fer inversions’, ara que ho permet la legislació. Jové també destacà que sobre la covid ‘haurem d’afrontar el descens d’ingressos als negocis, al comerç, a la restauració, amb afectacions als treballadors i a la societat’. El consistori ‘pot ajudar -de manera directa- amb aliments, amb les necessitats bàsiques, i els regidors i regidors han fet aportacions a títol individual’. Jové afirmà que la situació ideal ‘seria que les ajudes europees i de la Generalitat es canalitzin a través dels ajuntaments perquè són els que coneixen les necessitats del seu municipi’.

D’altra banda, el ple va donar el vist-i-plau unànime a un manifest del Consell Esportius de Catalunya per declarar l’esport bé de primera necessitat. Altrament, el regidor de Cultura anuncià que la famosa festa de la Banya se celebrarà ni que sigui de manera virtual. No podrà organitzar-se, però, la tradicional trobada de Nadal entre els regidors i els treballadors del consistori per la situació de la pandèmia.

Jaume Garcia

 

Comença la programació de Nadal i Reis de Castellvell

Detall de la il.luminació nadalenca de Castellvell. Foto: Cedida

Després que divendres passat, 11 de desembre, es procedís a l’encesa confinada dels llums de Nadal, comença el calendari d’activitats nadalenques a Castellvell del Camp. I ho fa amb campanyes de promoció comercial, un vermut solidari per la Marató de TV3, el tradicional Concert de Nadal -pendent de l’evolució de la pandèmia- i els actes litúrgics i al voltant de Ses Majestat els Reis d’Orient.

A continuacio us oferim el programa complert:

 

Del 2 de desembe al 8 de gener de 2021
COMPRAR A CASTELLVELL PER NADAL, TÉ PREMI
Campanya nadalenca per impulsar el consum en els comerços locals. Pots guanyar un dels tres xecs regal de 200 euros per gastar en qualsevol comerç local. El sorteig es farà el 12 de gener. Des del 2 de desembre fins al pròxim 8 de gener de 2021, per cada compra superior a 5 euros en els establiments col·laboradors, rebràs un tiquet que et podria donar una alegria!

T’imagines poder sopar gratis en un dels restaurants, omplir gratis el carro de la compra, reparar el cotxe al taller, fer-te un bon canvi d’imatge a la perruqueria, fer el cafè i esmorzar… o qualsevol altra cosa? Doncs ara és possible fomentant el comerç local.

El 20 de desembre
VERMUT SOLIDARI PER L A MARATÓ DE T V3
Aquest any La Marató de TV3 està destinada a la COVID-19, i per tant ens afecta a tots. Per un donatiu mínim de 15 euros us portaran a casa un pack de vermut complet i un número pel sorteig d’un pernil per gaudir aquest Nadal! Si et consideres un/a gran vermutaire no et perdis aquesta oportunitat, apunta’t al següent formulari abans del 17 de desembre:
https://forms.gle/AFgVmwHRU8utS75N9

https://bit.ly/VermutSolidariTV3.

Diversos dies
CELEBRACIONS LITÚRGIQUES
Vigília de Nadal – dia 24 a les 19:00H | Missa de Nadal – dia 25 a les 12:30H | Missa de Sant Esteve – dia 26 a les 12:00H (Ermita). Missa de Cap d’Any – dia 1 a les 12:30H.

L’1 de gener de 2021
RECOLLIDA DE CARTES PER ALS REIS MAGS D’ORIENT
Durant la tarda, els Patges Reials passaran a recollir les cartes per les cases dels nens i nenes que ja la tinguin feta i a punt per entregar a SS.MM els Reis Mags d’Orient. Això sí, s’ha d’avisar als Patges que passin per casa vostra, ho podeu fer comunicant-ho a través del següent formulari:
https://bit.ly/RecollidaPatges2020

El 3 de gener de 2021
22ª EDICIÓ DEL TRADICIONAL CONCERT DE NADAL
Orquestra Cum Jubilo amb Àngel Òdena (baríton) i Raül Garcia (violí). Esteu atents a les xarxes socials d’ARS Aurea Sonora i Ajuntament de Castellvell.

El 5 de gener de 2021
CAVALCADA CONFINADA DE SS.MM ELS REIS MAGS
Degut a la situació sanitària que tots sabem, SS.MM els Reis Mags d’Orient han decidit que, pel bé de tots, aquest any no hi haurà la tradicional cavalcada. Però no patiu que no s’obliden de ningú. Ens han dit que aquest any també repartiran els vostres regals a casa. Esteu atents que en qualsevol moment poden venir.

Del 8 al 20 de desembre
CONCURS DE PESSEBRES I GUARNIMENT DE BALCONS
Es valorarà l’originalitat, els elements decoratius i, si s’escau, la il·luminació. Per participar-hi cal inscriure’s trucant a l’Ajuntament – 977 85 50 08

Redacció

Els Reis d’Orient vindran a Castellvell, però sense Cavalcada

Aquest any està sent molt atípic, per això la recollida de cartes dels Reis Mags i el repartiment de regals serà diferent a Castellvell del Camp. Així ho ha informat l’Ajuntament i també el patge reial amb un missatge de vídeo llençat a internet.

En primer lloc, per complir amb les mesures de seguretat del Covid-19, la recollida de cartes es farà al propi domicili. Cal omplir un formulari indicant diverses dades perquè els patges reials puguin venir a casa personalment.

Així, cal accedir al formulari que hi ha en aquest link, omplir les dades que se us demana (nom, adreça, número de mòbil i correu electrònic) i enviar-lo.

La Cavalcada no es farà, però els Reis trucaran a la porta

El patge té preferència per l’enllaç, però si tinguessiu dificultats podeu enviar whatsapp al telèfon 679 39 03 31.

Amb les restriccions marcades a dia d’avui, la Cavalcada no es podrà dur a terme com es feia tradicionalment. Aquest any seran els propis Reis Mags qui trucaran a la porta i faran entrega dels regals a la porta del domicili. El consistori demana que no els espereu a les portes de les vostres cases. Quan truquin, els obriu la porta i us faran entrega dels regals complint amb les normes sanitàries.

‘Encara que aquest Nadal sigui diferent, els nens no han de perdre mai la il·lusió, així que us agraïm la vostra col·laboració i comprensió’, destaca el consistori.

 

Castellvell bonificarà l’IBI de les famílies nombroses en funció de la renda i instal.larà plaques solars a l’Ajuntament

 

L’Ajuntament de Castellvell ha aprovat inicialment avui i per unanimitat en sessió plenària un nou criteri per a la bonificació de l’Impost de Béns Immobles -IBI- per a famílies nombroses, el que habitualment més càrrega suposa per als contribuents. El criteri es basarà a partir d’ara en la renda, en els ingressos, i no en un criteri fixe com era fin ara, en funció del valor de l’immoble. Tècnicament, ha aprovat la modificació de l’ordenança fiscal de l’IBI.

L’equip de govern considera ‘més just’ aquest nou criteri, ja que va en funció dels ingressos reals. Les bonificacions podran ser a partir de l’any vinent d’entre el 40 i el 90 per cent, en funció de la renda.

‘Amb el criteri anterior, la majoria dels beneficiaris només podia acollir-se a la bonificació del 25 per cent, ja que l’exigència era molt alta’, ha afirmat a Tarragona21 l’alcalde, Josep Manel Sabaté. Així, anteriorment, s’aplicava una bonificació del 50% si el valor de l’immoble era inferior a 8.000 euros, i del 25% si era superior. ‘Gairebé ningú té immobles valorats en menys de 8.000 euros’, ha destacat l’alcalde, per la qual cosa gairebé cap família nombrosa podia rebre una bonificació del 50% de l’IBI.

L’ordenança detalla que la bonificació s’aplicarà únicament quan un dels membres de la unitat familiar sigui subjecte passiu de l’impost, respecte del bé immoble que sigui domicili habitual de la unitat familiar, al qual hauran d’estar empadronats tots els seus membres. Tanmateix, únicament s’aplicarà quan els ingressos bruts de la unitat familiar no superin el llindar màxim fixat al quadre anterior. Aquesta bonificació no serà aplicable en cap cas a béns immobles que tinguin usos diferents del d’habitatge.

En els supòsits de custodia compartida entre titulars de família nombrosa que no convisquin comunament en el mateix domicili, tant sols tindrà dret a gaudir del benefici fiscal el titular que acrediti l’empadronament dels fills en el mateix immoble.

Un moment del ple telemàtic celebrat avui

Bonificar les energies alternatives

D’altra banda, als béns immobles que tinguin instal·lacions d’autoconsum amb energia solar fotovoltaica que compleixin determinades condicions se’ls aplicarà una bonificació del 50% sobre la quota íntegra de l’impost, una modificació d’ordenança que també ha estat aprovada en el ple municipal.

La bonificació serà d’aplicació només als béns immobles que tinguin instal·lacions d’autoconsum amb energia solar fotovoltaica d’una potència elèctrica instal·lada major o igual al 30% de la potència elèctrica contractada de l’immoble que sigui alimentat amb aquesta instal·lació. En el cas que la instal·lació d’autoconsum alimenti diversos béns immobles, es tindrà en compte la suma de les potències contractades per cadascun dels béns immobles.

En el cas concret d’habitatges plurifamiliars que tinguin una instal·lació d’autoconsum amb energia solar fotovoltaica per subministrar electricitat als elements comuns, la bonificació serà del 5% sobre la quota íntegra per cadascun dels habitatges vinculats.

En el cas de les xarxes o comunitats energètiques que tinguin una instal·lació d’autoconsum amb energia solar fotovoltaica per subministrar electricitat als elements comuns, la bonificació serà del 10% sobre la quota íntegra per cadascun dels habitatges vinculats. Aquesta bonificació s’aplicarà durant 5 anys consecutius, a comptar des de la primera liquidació posterior a la presentació de la sol·licitud.

L’Ajuntament tindrà plaques fotovoltaiques

Al respecte s’ha aprovat una moció, també per unanimitat, de promoció de l’autoconsum amb energia fotovoltaica, amb accions concretes i una campanya municipal per promocionar-les. L’alcalde ha anunciat durant el ple que s’instal.laran plaques solars a l’Ajuntament i posteriorment, a la pista esportiva. En el primer cas hi ha una subvenció disponible, i el cost suma 15.000 euros. Sabaté ha subratllat que es vol apostar per la transició energètica i l’autoconsum i evitar, ‘que en un terme municipal tan petit com el nostre, de cinc quilòmetres quadrats, puguin instal.lar-se parcs eòlics’.

Dues noves contractacions

D’altra banda, el consistori ha aprovat també per unanimitat la nova relació de llocs de treball que permetrà la contractació d’un treballador per a la Biblioteca municipal -administratiu- i un altre per a la Brigada -un peó multiserveis-, en recuperar dos llocs que havien estat amortitzats al final de l’anterior legislatura amb l’anterior govern municipal.

En el primer cas, la contractació permetrà que la Biblioteca de Castellvell entri a formar part de la Xarxa de lectura pública de biblioteques de Catalunya, mentre que en el segon cas, s’ampliarà el personal de la Brigada donada l’elevada tasca que realitzen, especialment en la poda, que en el darrer any ha passat de fer-se a 27 zones de la vila, en comptes de les 9 anteriors, ha informat l’alcalde. ‘Aquesta tasca la feia anteriorment una empresa externa i ara se n’encarrega la Brigada, amb la qual cosa, l’estalvi per a l’Ajuntament és molt important’, ha afirmat a Tarragona21.

Jaume Garcia

 

Castellvell, Altafulla i Almoster lideren el rànquing dels municipis amb més renda de Tarragona

Imatge d’arxiu de Castellvell del Camp.

Matadepera (Vallès Occidental), Sant Just Desvern (Baix Llobregat) i Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental) van ser els tres municipis de Catalunya amb més renda per habitant l’any 2018. Segons les últimes dades publicades aquest dimarts per l’Agència Tributària, la renda mitjana dels habitants de Matadepera va ser de 218.788 euros anuals, una xifra que també situa el poble vallesà al capdavant del rànquing espanyol. A Sant Just Desvern, la renda mitjana va ser de 58.875 euros anuals, mentre que a Sant Cugat del Vallès es va situar en 57.565 euros. Dins el ‘top’ deu hi figuren nou ciutats de la demarcació de Barcelona, amb l’única excepció de Peralada (Alt Empordà), que ocupa la vuitena posició.

La resta de les deu primeres posicions del rànquing estan ocupades per Alella (Maresme), amb una renda mitjana de 54.412 euros anuals; Sant Vicenç de Montalt (Maresme), amb 52.058 euros; Cabrils (Maresme), amb 48.765 euros; Sitges (Garraf), amb 48.042 euros; Peralada (Alt Empordà), amb 46.576 euros; Teià (Maresme), amb 46.128 euros; Castelldefels (Baix Llobregat), amb 45.279 euros, i Cabrera de Mar (Maresme), amb 44.843 euros.

Castellvell, Altafulla i Almoster a Tarragona

Pel que fa a Tarragona, el municipi que encapçala al rànquing és Castellvell del Camp (Baix Camp), on els ingressos mitjans són de 38.237 euros anuals. A continuació apareixen Altafulla (Tarragonès), amb 37.811 euros, i Almoster (Baix Camp), amb 37.315 euros.

A la demarcació de Girona, les altres dues primeres posicions són per Riudarenes (La Selva), amb una renda mitjana de 43.392 euros anuals, i La Jonquera (Alt Empordà), amb 37.156 euros.

A la demarcació de Lleida, el poble amb més renda anual és Alpicat (Segrià), amb 34.417 euros; seguit d’El Pont de Suert (Alta Ribagorça), amb 30.601 euros, i Torrefarrera (Segrià), amb 29.160 euros.

Per altra banda, quatre dels cinc municipis catalans amb la renda més baixa de Catalunya es concentren a la zona de les Terres de l’Ebre. Les últimes posicions de la llista estan ocupades per Batea (Terra Alta), amb uns ingressos anuals mitjans de 16.233 euros; Horta de Sant Joan (Terra Alta), amb 19.303 euros; Camarles (Baix Ebre), amb 19.345 euros; Torres de Segre (Segrià), amb 19.351 euros, i El Perelló (Baix Ebre), amb 19.556 euros).

Catalunya i Madrid monopolitzen el ‘top’ deu estatal

Dins el rànquing dels deu municipis més rics de tot l’Estat tan sols hi apareixen ciutats catalanes i de la Comunitat de Madrid. Matadepera ocupa la primera posició, seguida de Pozuelo de Alarcón (79.506 euros) i Boadilla del Monte (61.910 euros). La resta de la llista està formada per Alcobendas (60.842 euros), Sant Just Desvern (58.875 euros), Sant Cugat del Vallès (57.565 euros), Majadahonda (54.506 euros), Alella (54.412 euros), Torrelodones (54.123 euros) i Villanueva de la Cañada (52.826 euros).

ACN

 

Castellvell organitza un seguit d’actes per commemorar l’1-0

Imatge que ofereix el balcó de l’Ajuntament, decorat amb el llaç groc i motius florals. Foto: Cedida

Sota el lema ‘Ho tornarem a fer’, l’Ajuntament de Castellvell del Camp ha programat un seguit d’actes per commemorar el tercer aniversari, que té lloc avui dijous, del referèndum d’independència de Catalunya. Aixi, aquesta tarda a les 19:30 hores, tindrà lloc un acte institucional a la Sala polivalent de l’Ajuntament.

D’altra banda, el 3 d’octubre, dissabte, a les 20 hores, s’organitzarà un concert de cançons populars i tradicionals amb un toc d’humor a càrrec de Cinc Quarteres a la plaça de Maria Rosa Solé Gaspà.

Finalment, el 6 d’octubre, data de la proclamació, en 1934, de la República Catalana, la seccio local d’ERC presentarà el llibre ‘Tornarem a vèncer’, d’Oriol Junqueras i Marta Rovira, a la mateixa plaça Rosa Solé Gaspà. Hi intervindran Jordi Jové, regidor de Cultura de l’Ajuntament; l’alcalde, Josep Manel Sabaté, i Irene Fornós, diputada al Parlament de Catalunya

En tots els actes hi haurà a disposició dels assistents la campanya de recollida de signatures per instar a la tramitació de la llei d’Amnistia.

D’altra banda, el balcó de l’edifici consistorial està decorat amb motius florals de color groc, fent un llaç, en demanda de l’excarceració dels presos polítics i el retorn segur dels exiliats.

Redacció

Castellvell es prepara per fer teleassistència mèdica al consultori

Entrada al consultori mèdic de Castellvell. Foto: Tarragona21

Castellvell del Camp es prepara per fer el salt a la teleassistència mèdica des del seu consultori, situat a la plaça Rosa Maria Solé Gaspà. La transformació, en el context de les necessitats que marca l pandèmia del coronavirus, ve de la mà dels ajuts que ha concedit l’Ajuntament, que treballa en estreta col.laboració amb l’Àrea Bàsica de Salut Reus-3 de la capital del Baix Camp. El consistori ha dotat l’equipament sanitari de fibra òptica, d’una centraleta virtual i de terminals informàtics per poder fer viodeassistència mèdica.

‘La covid limita molt l’atenció mèdica personalitzada. Amb els nous equips informàtics es podran fer videoconferències, assitències mèdiques virtuals’, ha assenyalat a Tarragona21 el regidor de Sanitat, Jordi Jové. En aquest sentit, el consultori ha estat adequat per començar a fer front al treball a distància. Està capacitat per actuar en consultes a distància. ‘S’ha passat de tenir una línia a posar fibra òptica d’una capacitat de mil megas. Ja hi ha una centraleta virtual que permet que no es bloquegi el servei perquè només existia una línia’, destaca Jové. ‘Hem transformat els terminals telefònics en terminals de PC i així podran fer videoconferències o videotrucades als malalts’. Només s’està a l’espera de l’arribada dels ordinadors.

Justament, amb la covid ja es limita molt l’atenció presencial i es fan serveis mèdics per telèfon abans de citar presencialment. També existeix l’anomenada e-consulta a partir d’un aplicatiu del Departament de Salut, anomenat ‘La meva salut’. Aquest aplicatiu, a més, conté tot l’historial mèdic del pacient. Gestions com renovacions de baixa mèdica ja es fan per l’aplicatiu de manera que no cal anar al centre assistencial. La idea és clara: ‘Tot això descongestiona els serveis de Primària. No podem tenir les sales d’espera plenes de gent, com era habitual fins abans de la pandèmia. Ara es tracta de promoure les consultes telefòniques, que es podran fer amb imatge i so i no només amb so’.

L’Ajuntament s’ha encarregat d’aquesta adaptació, com també de crear un circuit de covid i d’un circuit no-covid al consultori, i la instal.lació d’una carpa externa per fer les proves PCR. El circuit covid s’usa quan se sospita que un pacient pot tenir covid; aleshores, aquest s’adreça a una consulta separada de la resta dels pacients i surt del centre sanitari també de manera separada.

La carpa, instal.lada abans de l’estiu, permet que els professionals hi acudeixin amb l’epi i facin les proves, com s’havia fet fins fa unes setmanes a Castellvell, en observar-se una punta de contagis.

El consultori disposa d’un metge, un infermer i un administratiu per a admissions. Temps enrera tenia, un dia a la setmana, el servei de pediatria, però amb la covid, s’ha concentrat al Reus-3 per tal d’evitar al màxim els contagis. La marxa del servei de pediatria va permetre crear els circuits de covid i de no covid i posar la carpa exterior. L’espai està preparat per disposar de Pediatria i també d’Urgències.

J. Garcia

 

La Guàrdia Civil desarticula un grup organitzat dedicat al cultiu i tràfic de marihuana a Reus, Castellvell i El Catllar

Durant l’operació es van detenir 7 persones per la seva presumpta implicació en els delictes de tràfic de drogues (cultiu i elaboració de marihuana), pertinença a grup criminal i defraudació de fluid elèctric. Foto: Cedida

La Guàrdia Civil en col·laboració amb la Guàrdia Urbana de Reus i en el marc de l’operació “Farol”, ha desarticulat un grup organitzat dedicat al tràfic de drogues, desmantellant tres plantacions de marihuana en les localitats de Reus, El Catllar i Castellvell del Camp, amb més de 2.000 plantes, detenint a 7 persones per la seva presumpta implicació en els delictes de tràfic de drogues (cultiu i elaboració de marihuana), pertinença a grup criminal i defraudació de fluid elèctric.

La recerca es va iniciar a l’inici de l’any, quan la Guàrdia Civil va detectar la possible activitat il·legal, que estaria desenvolupant un conegut delinqüent establert a Reus, quan se’l va relacionar amb l’establiment de cultius de marihuana a l’interior de diversos immobles de la província.Per a això tenia al seu servei diverses persones dedicades exclusivament a la cura i manteniment d’aquests.

Arran d’aquesta informació i de les recerques dutes a terme, es van poder situar 3 habitatges, on pel que sembla es podria estar conreant i elaborant substancies estupefaents. Els habitatges objecte de recerca es trobaven vigilades per gossos i s’havien llogat feia més d’1 any. Aquestes no tenien cap mena d’activitat quotidiana a excepció de les visites que realitzava el líder de l’organització per a comprovar de l’estat dels cultius. Un fet que va confirmar les sospites dels investigadors, corroborant que els habitatges s’havien llogat exclusivament per a habilitar-les per al cultiu, manipulació i distribució de marihuana.

Així, durant el matí d’ahir es va procedir a l’explotació de la informació reeixida en la recerca, una vegada obtinguts els corresponents manaments d’entrada i registre de l’Autoritat Judicial.

Després d’accedir a l’interior dels immobles, es va poder observar que en tots ells s’havien condicionat diferents estades per a albergar la infraestructura necessària per a cadascuna de les fases de cultiu, des de la plantació fins a l’assecador i envasament de la substància. Al mateix temps també es va descobrir que els immobles es trobaven connectats de manera fraudulenta a la xarxa de subministrament elèctric, fet habitual en aquesta mena de cultius d’alt rendiment.

En un dels registres va ser localitzada una infraestructura amb 22 galls de baralla, sense complir cap mena de mesura relacionada amb la protecció dels animals

Cal ressaltar que en un dels registres va ser localitzada una infraestructura amb 22 galls de baralla, sense complir cap mena de mesura relacionada amb la protecció dels animals, posant aquest fet en coneixement del Servei de Protecció de la Naturalesa de la Guàrdia Civil per a ulteriors actuacions.

Fruit dels registres, els investigadors van intervenir 2.024 Plantes de marihuana, 50 quilos de cabdells de la mateixa substància, 1 arma de foc llarga, 1 pistola táser, bàscules, 1 envasadora i 1 peladora, així com material relacionat amb el cultiu indoor d’alt rendiment.

Així mateix van procedir a la detenció de 6 homes i 1 dona d’entre 30 i 50 anys, de nacionalitat espanyola, diversos d’ells amb innombrables antecedents policials, als quals se’ls imputen els delictes d’integració en grup criminal, tràfic de drogues (cultiu, elaboració i tràfic de marihuana) i defraudació de fluid elèctric:Aquests després de prestar declaració en dependències policials van ser posats a la disposició del jutjat d’instrucció en funcions de guàrdia de Reus.

Redacció

 

Normalitat en l’arrencada del curs a l’escola Santa Anna de Castellvell

Façana del col.legi Santa Anna. Foto: CEIP Santa Anna

Normalitat en el retorn escolar a l’escola pública Santa Anna de Castellvell del Camp. Les mesures de distanciament social i protecció s’han acomplert tal i com estaven organitzades, han comentat a Tarragona21 tant la seva directora, Montse Anglès, com fonts municipals.

Amb 210 alumnes i estudis des de P3 fins a Sisè de Primària, l’escola ha habilitat diverses entrades perquè no coincidissin els grups d’alumes, a la vegada que s’ha organitzat una entrada esglaonada en el temps. Tampoc hi ha hagut aglomeracions a l’entrada de l’escola mentre s’esperava l’apertura de portes ja que l’espai és suficientment ampli.

‘Els pares i els alumnes estaven molt contents de tornar a l’escola i reemprendre la normalitat, i el cert és que els pares han estat molt respectuosos amb les normes’, ha destacat la directora del centre. A les classes, ‘els alumnes han anat amb mascaretes, el dinar s’ha fet per torns i el pati ha quedat dividit per grups estables, que aniran rotant durant la setmana’ de manera que acabaran ocupant tots els espais.

Des de l’Ajuntament, s’ha obervat també amb normalitat aquesta arrencada, ‘que l’escola ja havia estat preparant durant mesos’, ha subratllat el regidor d’Educació i adjunt d’Esports, Josep Carretero.

El consistori ha fet aportacions com la compra de sabó i paper per netejar les mans, i ha atorgat una subvenció ‘per a la contractació d’un monitor de menjador, necessari per al centre, que ens el va demanar’, a part d’haver ‘augmentat la neteja dos cops més de la que es feia en els lavabos’. Les classes, al seu torn, es netegen un cop al dia i es ventilen àmpliament.

No hi ha hagut problemes de trànsit ja que en disposar l’entorn d’aparcament i el parc de les Oliveres davant del col.legi perquè els pares facin temps no es dona el cas dels col.lapses com succeeix en alguns centres de Reus i de Tarragona.

Redacció

 

La pandèmia obliga Castellvell a ajornar les activitats culturals programades per aquest cap de setmana

Imatge de l’actuació del Castellvell MusicFest del passat cap de setmana, amb el baríton tarragoní Àngel Òdena, la soprano peruana Ximena Agurto i Alan Branch al piano.

Amb el risc de rebrot de la pandèmia creixent de forma constant al territori, i amb una especial incidència a la comarca del Baix Camp, la programació d’actes previstos amb antel·lació queda irremediablement afectada. En aquesta situació s’ha trobat l’Ajuntament de Castellvell del Camp, el qual ha publicat aquest dijous un ban comunicant «l’ajornament de les activitats culturals programades per aquest cap de setmana».

Segons es pot llegir, «a causa de la situació epidemiològica de la Covid-19 els actes culturals que hi havia previstos per aquest cap de setmana (Opera a la fresca al pati del consultori i el concert del grup 5 Quarteres a l’ermita de Santa Anna) queden ajornats».

El ban afegeix que «més endavant comunicarem la nova data de celebració».

Redacció

 

CRÒNICA: El concert del Castellvell MusicFest a l’ermita de Santa Anna permet tocar les estrelles

Pocs desconeixen aquella vinculació entre Reus-París-Londres. Entrat el segle XXI, i en l’àmbit cultural, caldrà començar a parlar d’una altra triangle, el format per Castellvell MusicFest-Reus- Les Estrelles. Una referència nascuda al caliu de la vetllada musical del dissabte nit en l’Ermita de Santa Anna, on es podien combinar les vistes de la capital del Baix Camp il·luminada, de sostre un cel perfecte que invitava a tocar els objectes celestials amb les mans i damunt l’escenari tres estrelles que podíem escoltar en directe. Un espectacle colpidor.

En una nit  per vestir-se de llarg però còmode perquè havia de salvar uns metres de muntanya abans d’arribar a l’ermita, els artistes van demostrar maduresa i sintonia. El luxe del britànic Alan Branch al piano, que ballava amb els seus moviments; la soprano Ximena Agurto va electritzar amb l’emotiva Oh mio babbino Caro, I la veu plena d’energia i generositat del baríton Àngel Òdena, un gran mestre!

Pel que fa al repertori, cal destacar l’ària de les joies de ‘Faust’, la de ‘Rigoletto’, el duet de ‘La Traviata’ i d»Il Pagiacci’, aixó com una emocionada ‘Cançó d’amor i de guerra’ de Rafael Martínez. Dins de l’apartat de sarsuela es va poder gaudir de l’execució amb talent, gràcia i grans dots escèniques de ‘La del Soto del Parral’ i ‘Luisa Fernanda’. Com a propina es va poder gaudir de les peçes ‘Oh Mio Babbino Caro’, la cançó del torejador de ‘Carmen’ i ‘El Vals de la vídua alegre’.

Com organitzar un concert de música i no morir en l’intent en temps del Coronavirus? Entenc que ha de ser difícil, ja que és el principi i encara no sabem bé de què va tot aquest ecosistema. A més era gratuït, si bé es podia contribuir amb un donatiu en acabar el concert  o de forma anticipada.

Li hem preguntat a Daniel Sanchis director artístic d’un Festival que conjuga qualitat amb mesures de seguretat, protecció civil prestant un servei modèlic, màscares, gels, i distàncies: «Després d’haver anul·lat tota la programació que teníem prevista en un inici per la Covid-19, i veient que a poc a poc la qüestió cultural s’anava animant perquè ja es podien fer concerts a l’aire lliure, ens vam arriscar i vam decidir muntar-ho tot molt ràpid amb l’ajut dels artistes. Estem molt satisfets del resultat obtingut. Ha estat un èxit total». Sanchis, enamorat de l’acústica de l’ermita, també ressalta que tot i les dificultats «la gent no ha tingut cap por de venir» en cap dels tres concerts celebrats fins ara. «Al primer hi van assistir 150 persones, al segon 350 i aquest diumenge ben bé unes 200 persones».

Per la seva banda, Jordi Borras, president d’Aurea Sonora declarava a tarragona21 que «en un moment en què tots els concerts s’estan anul·lant, és de justícia dir el valents que han estat l’alcalde Josep Sabatè  i el responsable de Cultura de l’ajuntament, Jordi Jové, d’acceptar aquest projecte». Precisament el regidor volia mostrar «la il·lusió d’haver pogut posar en marxa tot i les dificultats la primera edició d’un festival que ja neix consolidat com a referent cultural del mes d’agost». Jové tampoc volia deixar passar l’oportunitat per «agrair l’esforç de tots aquells que hi han colaborat»

La cultura és sempre l’última perquè des de l’administració sempre es troben altres prioritats, i la pandèmia ha fet estralls entre els artistes. Però en les seves declaracions a aquest diari Àngel Ódena segueix amb els seus projectes 2021 a Finlàndia, Oviedo, Madrid i Itàlia. «La productora que munta aquest festival em coneix, em van cridar i fent tots un esforç ens hem acabat entenent. La gent que aposta per la cultura paga la pena de donar-los suport», afirmava.

Al públic no li veia les cares per les enutjoses màscares  però sí l’expressió dels seus ulls i estic convençuda que van tenir una experiència única i irrepetible que van gaudir i podran explicar a uns altres. No es tracta d’alguna cosa que compris i guardis en un calaix. És molt més que això, perquè l’experiència no es veu, no es toca, però se sent. Qualitat de so, l’acústica del lloc, van quadrar tots els astres perquè sortís rodó, fins a la temperatura era perfecta…

Sempre dic que la música clàssica és com un conte, i com a conte que menys que imaginar-te un mentre l’escoltes. Felicitats Castellvell del Camp pel primer de molts festivals.

Mayo Lorda

 

El Castellvell MusicFest es consolida amb només dos concerts

El Trio Pléyádes, dissabte, durant la seva actuació. Foto: Cedida

Segon concert i segon èxit en la primera edició del Castellvell MusicFest. Aquest dissabte al vespre, la plaça de Rosa Maria Solé acollia l’actuació del Trio Pléyádes, amb prop d’un centenar de persones, que sortiren molt satisfetes d’una interpretació que reunia la flautista Nèlia Sanxis, el clarinetista Carles Pertegaz i la pianista Liana Baronaite.

El repertori, sota el suggerent títol de ‘Notes amb colors d’estiu’, unia Debussy, amb Mozart, Skriabin, Chopin o Webster, entre d’altres. La suite i el bis de Carmen, de Bizet, va ser especialment aplaudida per al públic.

Els tres intèrprts sumen un curriculum d’alt nivell. Nèlia Sanxis fou premi d’honor final de carrera, ha estat membre de diverses simfòniques, ha actuat com a solista i és flauta solista de l’Orquestra Camerata XXI. Des de 2016 forma el Trio Pléyádes. Al seu torn, el barceloní Carles Pertegaz ha col.laborat amb l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu. La lituana Liana Baronaite, que ja participava en recitals als 12 anys, és una intèrpret de renom internacional que actua habitualment a l’Auditori de la Filarmònica Nacional de Lituània.

El menú del festival ens té marcat en vermell la pròxima actuació, la Nit de l’Òpera i la Sarsuela, amb dos portents, al baríton tarragoní Àngel Òdena i la soprano peruana Ximena Agurto, amb Alan Branch al piano. Serà el dia 15 a les 21 hores a l’ermita de Santa Anna.

Redacció