.

El ple municipal de Castellvell del Camp. Foto: Cedida

El Ple ordinari de l’Ajuntament de Castellvell del Camp va donar llum verda, aquest dimecres 22 de novembre, a l’aprovació inicial d’un pressupost de 2.910.398,37 euros per a l’exercici del 2024, un 8,35% menys respecte al pressupost anterior. Els comptes van ser aprovats amb els vots favorables de l’equip de govern (ERC-AM i PSC), Ara Castellvell i PP (8) i els vots en contra de Junts per Castellvell (3). Per quart any consecutiu, el govern congelarà els impostos i taxes municipals.

Inversions

En el capítol d’inversions, el pressupost contempla les més necessàries, com ara una partida reservada per al soterrament de les línies elèctriques (150.000 euros), la segona fase del vial peatonal de Castellmoster (40.000 e), l’ampliació de la sala de vetlles (61.731,13e), el canvi de les lluminàries del sector SAU-8 (51.648,09 e), la creació de tallafocs per a la prevenció d’incendis forestals (16.446,74e) o el tancament de l’àrea d’emergència del carrer dels Recs (15.947,16 e). Amb tot, el govern espera poder incrementar les inversions en aquells projectes cofinançats per altres institucions.

L’alcalde de Castellvell del Camp, Josep Sabaté, ha destacat que, un any més, els impostos municipals s’han congelat, així com les taxes. Sabaté ha posat en valor que “la tresoreria de l’Ajuntament està sanejada i l’endeutament és zero; això ens ha permès no augmentar la pressió fiscal sobre la ciutadania”.

Pel que fa a l’increment de la despesa corrent, que el 2024 serà un 8,84% superior a l’any anterior, el batlle ha explicat que aquest es deu principalment a l’augment previst en despeses de personal, a l’increment del cost de l’energia o del cost del servei de neteja viària i el de la llar d’infants. Tot i així, es preveu que el cost del subministrament elèctric i de gas baixin significativament quan entrin en funcionament les plaques solars instal·lades al sostre de la pista poliesportiva, que donaran servei a tots els edificis municipals.

Taxes d’aigua i d’escombraries

L’equip de govern de Castellvell del Camp ha aconseguit congelar la tarifa de l’aigua per al 2024. L’empresa subministradora COMAIGUA va preveure un augment del 19,4% del preu de l’aigua, degut a l’increment de l’energia elèctrica. Però l’Ajuntament treballarà per compensar aquest cost, o bé amb el rescat dels comptadors de l’aigua o bé oferint una disminució del cost energètic mitjançant la cessió d’energia fotovoltaica a aquestes estacions de bombeig. Amb aquesta mesura, es preveu frenar considerablement l’increment del preu de l’aigua o, fins i tot, congelar-lo.

Pel que fa a la taxa d’escombraries, l’empresa comarcal SECOMSA va estimar un encariment molt alt del servei en el cas de Castellvell, ja que no contemplava ni el tancament d’àrees d’emergència ni la bona evolució del servei de recollida “Porta a porta”. El govern municipal, però, ha decidit congelar la taxa per al 2024 ja que es comprovarà quina és la “tarifa justa” que haurà de pagar cada llar, en funció de la brossa que generi. L’Ajuntament confia que, de cara al 2025, en què aquesta tarifa justa serà d’obligat compliment, el cost de la taxa sigui similar a l’actual.

El Pla d’Acció Municipal

L’alcalde també va avançar durant el plenari quines seran les grans línies del Pla d’Acció Municipal per aquest mandat, que contempla actuacions i inversions en matèria de medi ambient, eficiència energètica i lluita contra el canvi climàtic, social, habitatge, cultura i patrimoni, mobilitat o urbanisme. L’alcalde també va anunciar que el 2024 se sabrà quin és l’ajut que li correspondrà a Castellvell del Camp procedent del Pla ImpulsDipta, el nou pla quadriennal de la Diputació de Tarragona per a inversions i despesa corrent que concentrarà en una partida totes les subvencions que fins ara se sol·licitaven per separat.

V.Tapias