TARRAGONA 21

Les excavacions al barranc de la Boella permeten recuperar eines i restes esquelètiques de fa prop d’un milió d’anys

Pla detall de restes esquelètiques prehistòriques recuperades al barranc de la Boella. Foto: Ariadna Timoneda

La tretzena campanya d’excavacions que l’Institut Català de Paleocologia Humana i Evolució Social (IPHES) ha dirigit al barranc de la Boella –al terme municipal de la Canonja- ha permès recuperar restes esquelètiques d’animals i eines de pedra prehistòriques contemporànies a les primeres ocupacions humanes d’Euràsia, entre fa un milió i 800.000 anys. Iniciats el passat 7 de setembre, els treballs finalitzaran aquest dimecres. Els arqueòlegs valoren especialment la recerca en aquest espai per poder explicar les primeres ocupacions humanes al continent europeu, un període amb evidències prehistòriques molt escasses.

Enguany, les tasques s’han centrat a explorar la superfície dels nivells arqueològics més recents de la unitat estratigràfica II datada en el Pleistocè Inferior final -entre un milió i 800.000 anys-. Aquestes superfícies amb restes arqueològiques del Paleolític inferior van ser modelades pel riu Francolí i els seus afluents. Les espècies animals identificades són «nombroses» i il·lustren «paleoambients amb abundant aigua dolça, com s’observa en les zones interiors d’aiguamolls i albuferes típiques de la costa mediterrània».

S’han documentat animals corredors d’espais oberts -rinoceronts, cavalls, cèrvids- i altres que necessiten gran quantitat d’aigua com els hipopòtams i mamuts. Enguany també s’hi han trobat parts dentàries de carnívors –jaguars- i restes fecals de carronyaires –hienes-. Les indústries de pedra tallada estan fetes amb sílex «de molta qualitat i esquistos».

Els experts destaquen, a banda de la singularitat i antiguitat de les troballes, la seva bona conservació. Un dels aspectes més rellevant del conjunt d’eines de pedra del Barranc de la Boella és la presència de pics i fenedors, una mena de destrals de mà que són considerades les més antigues d’Europa.

Els treballs es desenvolupen amb el suport de l’Ajuntament de la Canonja, la Diputació de Tarragona i l’AGAUR (Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i Recerca). A més, des del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) Turístic en família s’impulsa l’acció «Mamut» amb el suport de l’Ajuntament de la Canonja i liderat per la Diputació de Tarragona. Finançat al 50% pels fons europeus de desenvolupament regional FEDER, es tracta d’un projecte que pretén crear i promocionar productes de tipus vivencial i educatiu entorn el turisme familiar.

Redacció

 

 

Festa per a Tothom acomiada la Santa Tecla més atípica amb alegria i il·lusió

Imatge dels representants de la penya festiva al Pregó de Santa Tecla. Foto: Cedida

La penya festiva Festa x Tothom ha tancat una de les edicions de les festes de Santa Tecla més especials de la seva trajectòria. D’una banda, pel context especial en què s’ha celebrat i que ha obligat ha readaptar l’activitat prevista per Festa x Tothom. I d’una altra banda, pel gran èxit que, un any més, ha suposat aquesta experiència per a tots els seus participants. Tots ells han gaudit d’unes sessions molt enriquidores, tant per als propis membres de la penya festiva com per a la resta de persones implicades en la seva celebració.

En aquest sentit, des de Festa per a Tothom es vol agrair la presència i implicació de l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà; del portaveu del govern municipal, Xavier Puig; de la consellera de Ciutadania de l’Ajuntament de Tarragona, Carla Aguilar-Cunill; del director general de la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla, Joan Maria Adserà; i del director del Complex Industrial de Dow Tarragona, Ignasi Cañagueral.

Visita a la residència Estela (imatge inferior) i Sant Salvador (superior). Foto: Cedida

Davant la impossibilitat d’apropar les membres de Festa x Tothom als actes festius, ha estat la pròpia celebració que ha acudit a visitar els integrants de la penya festiva. Així, aquesta ha visitat les residències Estela, la Muntanyeta i Sant Salvador, amb gairebé un centenar de participants que han fet evident la seva alegria per poder viure, un any més, les festes de Santa Tecla.

Una de les novetats d’aquesta 30a edició ha estat la “caixa de la il·lusió”. Foto: Cedida

En aquest sentit, una de les novetats d’aquesta 30a edició ha estat la “caixa de la il·lusió”. Es tracta d’un obsequi sorpresa, en forma de caixa amb elements festius, de Festa x Tothom i d’altres, que ha permès als seus receptors gaudir i reviure la il·lusió amb què normalment viuen les festes de Santa Tecla. L’objectiu ha estat capturar la festa i fer-la arribar simbòlicament als residents dels centres on Festa x Tothom hi ha tingut presència física.

Així mateix, aquest agraïment es fa extensiu a l’equip de Ciutadania – polítiques socials de l’Ajuntament, als membres de Llegat 2018, als portadors de la geganta Frida i als equips d’animació que l’han acompanyat (Cris OIller-Guasoki, Toc de Gresca, Mortelo& Mazani, Timbals i Gralles de l’aula de musica popular i tradicional El Tecler), als responsables de les residències visitades, als empleats i empleades de Dow i a totes aquelles persones que, malgrat no haver pogut participar físicament de Festa per a Tothom, han aportat el seu gra de sorra a través de la interacció a les xarxes socials.

Amb aquest sentiment d’alegria i d’inclusió, i amb la satisfacció d’haver superat les dificultats per apropar un cop més les festes de Santa Tecla als col·lectius amb capacitats diverses, el programa Festa per a Tothom s’acomiada de la seva 30 edició amb la mirada posada ja en l’any vinent, amb l’esperança que al 2021 es podrà tornar a la normalitat i a l’activitat tradicional de la penya festiva.

Podeu gaudir les imatges de Festa x Tothom 2020, així com seguir interactuant amb la penya festiva, des d’aquí: https://drive.google.com/drive/folders/11xGZa09n-M7kHZEj3Cu97ml8oj4jwfBU?usp=sharing

Fórmula inclusiva de ciutadania amb discapacitat a les festes

Festa per a Tothom és la fórmula inclusiva de ciutadania amb discapacitat a les festes, una iniciativa que permet que els ciutadans amb capacitats diverses puguin gaudir de les festes en honor a Santa Tecla. Tot plegat és possible gràcies a la participació, la implicació i l’entusiasme de moltes persones que, de manera voluntària, comparteixen el seu temps lliure per fer d’aquest col·lectiu una autèntica penya festiva.

Entre les persones que donen vida a Festa per a Tothom hi ha un centenar de d’empleats de Dow i familiars d’aquests que, junt amb la resta de voluntaris, conformen una penya festiva integrada per més de 240 persones i que, durant la celebració de les festes de Santa Tecla, gaudeixen dels actes festius durant sis jornades: la crida, la revetlla, el correfoc petit, l’arrencada i el cafè, copa i puro i la Diada de Santa Tecla han conformat el programa d’actes que els membres de Festa per a Tothom ha presenciat i assaborit en directe.

Enguany, però, aquest programa s’ha vist alterat i adaptat al context actual. El que no es perd és l’esperit d’unió, d’inclusió i de participació en el major acte social i cultural que la ciutat viu al llarg de l’any. De fet, en els seus 30 anys d’existència, més de 2.500 persones han donat vida a la iniciativa Festa per a Tothom. Els seus voluntaris hi ha dedicat moltes hores del seu temps lliure per apropar i facilitar l’accés a la festa a les persones amb més dificultats.

Redacció

 

La planta d’IQOXE accidentada al gener, en procés de desmantellament

Pla general de la zona on va explotar un reactor a la planta de derivats d’òxid d’etilè a les instal·lacions de l’empresa IQOXE a La Canonja, sis mesos després del sinistre. Foto: Eloi Tost

Les tasques de desmantellament de la planta que va explotar el 14 de gener a les instal·lacions d’IQOXE a la Canonja (Tarragonès) ja estan en marxa. Fonts de l’empresa han confirmat que després de rebre l’autorització de l’ajuntament els treballs van començar el 15 de setembre passat i la previsió és que durin entre 15 i 20 dies. Les tasques van a càrrec d’una empresa externa especialitzada, sota la supervisió de personal d’IQOXE per qüestions de seguretat. Mentrestant l’empresa continua amb la intenció de recuperar el ritme d’activitat que tenia abans de la deflagració. El 13 de maig l’empresa va reobrir la planta d’òxid d’etilè i, actualment, encara manté aturades quatre plantes de derivats d’òxid d’etilè.

Fonts de la companyia han explicat que s’està a l’espera que la Generalitat autoritzi l’inici de les auditories que s’han d’elaborar abans de poder posar en marxa les plantes.

La firma manté el compromís de no refer la cinquena planta de derivats -que és la que va patir l’explosió del gener i ara s’està desmantellant- fins que no hi hagi una resolució judicial.

ACN

 

La Canonja posa en marxa una aplicació mòbil per comunicar incidències a la via pública

L’Ajuntament de la Canonja ha ampliat les utilitats de l’app municipal per tal de convertir-la en una eina de comunicació més completa, més efectiva i més dinàmica. Ara amb el nom de “La Canonja”, l’aplicació a més d’oferir un espai de notícies,  agenda i serveis d’interès actualitzats, permet als canongins i canongines comunicar a través del mòbil, de forma ràpida i senzilla, incidències a la via pública i facilitar que es puguin resoldre el més aviat possible.

A través de l’app “La Canonja”, accedint al menú “Incidències”, la persona que trobi una incidència a la via pública podrà fotografiar-la, geolocalitzar-la, enviar-la a  l’Ajuntament i fer un seguiment de la seva resolució. Per exemple un element de mobiliari urbà trencat, un fanal que no funciona o un desperfecte en el paviment.

A més a més, l’aplicació també ha incorporat un apartat d’avisos i alertes on quedaran recollits tots els “push” destacats enviats per l’Ajuntament a través de l’app, des d’avisos de talls de circulació, alertes d’emergències, pagaments d’impostos, fins als avisos de l’inici de la venda d’entrades d’espectacles.

Aquesta aplicació és gratuïta i es pot descarregar a través de l’App Store (IOS) i de Google Play (Android). Les persones que ja disposaven de l’aplicació Canonjatour al seu mòbil o tablet se’ls hi actualitzarà automàticament passant anomenar-se “La Canonja” i oferint els nous serveis.

Redacció

 

Tarragona21 sorteja cinc entrades dobles per a les jornades de màgia Impossible

Tarragona21 sorteja cinc entrades dobles perquè puguis assistir als espectacles centrals de la 15na edició del festival de màgia Impossible de La Canonja, un espectacle en tota regla que situa La Canonja com a capital de la màgia del Camp de Tarragona i que tindrà lloc el primer cap de setmana d’octubre.

Els espectacles són els següents:

2 divendres, 20.00 h i 22.30 h

GRAN GALA INTERNACIONAL DE MÀGIA amb FRANCIS ZAFRILLA, SEBASTIEN DETHISE, CIA MAGIC ZAPPA, TXEMA i SELVIN
Direcció: MAG GERARD

Poliesportiu Josep Canadell i Veciana.

3 dissabte, 20.00 h i 22.30 h

NIT DE MÀGIA I HUMOR amb INÉS LA MAGA i MAGO MARÍN

Poliesportiu Josep Canadell i Veciana.

Per participar al sorteig has d’enviar un correu electrònic a la seqüent adreça:

redaccio@tarragona21.cat

indicant el teu nom i un número de telèfon de contacte.

Tens temps fins al 28 de setembre. Tarragona21 farà públic el nom dels guanyadors/es. Les entrades es podran recollir minuts abans dels espectacles a les guixetes del poliesportiu. Caldrà portar el DNI a sobre per a poder ser identificat/ada.

Anima’t a participar-hi i molta sort!

Clàusula de consentiment.

Detinguts dos conductors a la Canonja i la Selva per circular sota els efectes de l’alcohol i provocar dos accidents

Imatges de l’accident ocorregut a la Canonja. Fotos: Mossos

Agents de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra de l’Àrea Regional de Trànsit de la Regió Policial Camp de Tarragona van detenir el passat dissabte a la Canonja (Tarragonès) un home de 38 anys, de nacionalitat espanyola i veí de Reus com a presumpte autor dels delictes de conducció temerària i conduir sota els efectes de l’alcohol. Ahir diumenge, una dona de 42 anys, de nacionalitat espanyola i veïna de la Selva del Camp, també va ser detinguda en aquest municipi del Baix Camp per conduir sota els efectes de l’alcohol i negativa a sotmetre’s a les proves d’alcoholèmia.

El primer fets va ocórrer al voltant de les onze de la nit de dissabte quan diverses patrulles es van desplaçar fins al quilòmetre 12,7 de la carretera T-11, al terme municipal de la Canonja després de rebre l’avís d’un accident amb quatre vehicles implicats. En arribar al lloc, els agents van adonar-se que en un dels vehicles, la seva conductora havia quedat atrapada en el seu interior.

Un cop assegurada la zona donant pas alternatiu a la resta de vehicles, els agents van analitzar l’accident. Van comprovar que s’havien produït dos accidents per encalç. En el primer, un conductor va encalçar per darrera un vehicle que circulava correctament davant seu. A conseqüència de l’impacte l’altre vehicle va sortir projectat contra la tanca seguretat, va xocar i va bolcar.

Aquest primer accident va provocar que la via quedés plena de trossos dels dos vehicles implicats. A més, el vehicle que havia provocat l’accident va quedar encarat en sentit contrari amb els llums enfocant els vehicles que venien per la via. Això, va provocar un segon accident, també per encalç, ja que els llums haurien enlluernat el primer vehicle que va arribar al punt de l’accident i que es va trobar amb tots els trossos a la via. El conductor va frenar bruscament i un segon vehicle que circulava darrera seu i que també hauria quedat enlluernat no va poder evitar-lo i el va encalçar.

Els agents van fer les proves d’alcoholèmia als implicats i van comprovar que el conductor que havia provocat el primer accident anava sota els efectes de l’alcohol. A més a més dels símptomes que mostrava l’home, en la prova va donar una taxa d’1,09 mg/l, més de quatre vegades la permesa.

L’home, que va quedar detingut, va ser deixat en llibertat l’endemà amb el compromís de presentar-se davant de l’autoritat judicial quan sigui requerit.

Detinguda una conductora èbria per provocar un accident i intentar fugir

Diumenge a la nit, els mossos van haver d’intervenir en un altre accident amb una conductora sota els efectes de l’alcohol. En aquest cas va ser a la Selva del Camp.

El vigilant municipal va informar que hi havia una persona en estat ebri circulant pel poble i que havia topat contra un estacionament de bicicletes. El vigilant la va aturar quan aquesta intentava fugir del lloc.

En arribar, la patrulla de mossos van observar la conductora que presentava evidents símptomes d’anar sota els efectes de l’alcohol. Tot i els nombrosos intents per identificar la dona i que se sotmetés a les proves d’alcoholèmia, la conductora no va col·laborar en cap moment i es va negar a realitzar les proves.

Per tot plegat, els mossos van detenir-la per conduir sota els efectes de l’alcohol i per la negativa a sotmetre’s a les proves d’alcoholèmia.

Després de declarar a comissaria, els agents van deixar la detinguda en llibertat amb el compromís que comparegui davant l’autoritat judicial quan sigui citada.

Redacció

 

Un incendi a Dow activat el Plaseqcat

 

Protecció Civil de la Generalitat ha activat el Pla d’emergència exterior del sector químic de Catalunya (PLASEQCAT) en fase d’alerta per un accident a Dow Chemical Ibérica, S.A. (fàbrica de derivats), ubicada a l’autovia de Tarragona-Salou, al terme de La Canonja, per un incendi en un dels trens de solució.

Segons ha informat el Coordinador d’emergències de Dow Chemical, a les 20:14 s’ha produït un accident a l’empresa. L’incendi afecta a la substància involucrada és un disolvent (ONU 3295). Al lloc s’han desplaçat operatius de Bombers del Parc Químic Sud. No hi ha hagut persones afectades. L’empresa ha decretat l’Emergència a la planta.

Passades les deu de la nit, Protecció Civil ha desactivar la fase d’alerta del Pla d’emergència exterior del sector químic de Catalunya.

Segons ha informat l’empresa, després d’un tall de tensió per fallada de subministrament extern a les 19.12 s’han aturat totes les plantes de polígon Sud de Dow Chemical. S’ha produït episodis de torxa i fum. A les 20.22 s’ha produït un incendi en una línia que ha estat extingit amb suport dels Bombers de el Parc Químic. No hi ha hagut afectació exterior.

 

La Generalitat ja té l’informe independent que va encarregar per conèixer les causes de l’explosió a IQOXE

Estat en què va quedar la planta d’IQOXE afectada per l’explosió del 14 de gener. ACN

La consultora noruega DNV GL ja ha entregat a la Generalitat l’informe que ha elaborat per investigar les causes de l’explosió d’un reactor de la companyia química IQOXE, a la Canonja, el passat 14 de gener i que va causar tres morts. L’estudi el va encarregar Departament d’Empresa i Coneixement per fer una investigació independent. Tot i això, el contingut no es coneixerà fins aproximadament a finals de setembre. Ara s’està fent una traducció jurada al català, ja que s’ha redactat en anglès. El document s’inclourà a l’expedient informatiu d’Empresa sobre el sinistre i s’entregarà a la jutgessa que instrueix la causa. La intenció del Departament és presentar-lo públicament d’aquí un mes.

El Govern va contractar DNV GL a finals d’abril i li va donar un termini de dos mesos per elaborar l’informe. La crisi del coronavirus, les limitacions que va posar inicialment la jutgessa per accedir al lloc dels fets i altres situacions han dificultat la redacció del document, que s’ha acabat allargant quatre mesos.

Ara l’executiu ha encarregat una traducció jurada de l’anglès al català, per tal d’evitar errors d’interpretació amb el canvi d’idioma en un text que acabarà a mans de la justícia i que el Departament d’Empresa i Coneixement inclourà en el seu expedient informatiu sobre el sinistre. Un cop s’hagin fet tots aquests passos, l’executiu té la intenció de presentar-lo públicament. Un fet que està previst que es pugui fer cap a finals de setembre.

Dues investigacions més

A banda de l’informe encarregat per l’administració, els Mossos d’Esquadra també han fet la seva investigació en condició de policia judicial, per ordre de la jutgessa que instrueix la causa judicial. Un cop aixecat el secret de sumari, la magistrada ha conclòs, de forma provisional, que es podria haver comès imprudència greu amb resultat de mort, lesions, danys i delictes contra els drets dels treballadors. També IQOXE va fer la seva anàlisi dels fets, en aquest cas a través de l’Institut Químic Sarrià (IQS), que va concloure que l’explosió era «imprevisible» i que es va produir per una sèrie de factors, alguns desconeguts, que es van encadenar.

ACN

L’alemany Benjamin Hepfer, nou responsable del centre de producció de BASF a La Canonja

Hepfer, nascut en 1977 a Alemanya, és enginyer químic per la Universitat de Mannheim. Foto: BASF

Benjamin Hepfer, s’incorpora a BASF Espanyola SL com a responsable del Centre de Producció de BASF a La Canonja, Tarragona, formant part de l’equip de direcció de la companyia en la Península Ibèrica. Succeeix en el càrrec a Rodrigo Cannaval.

Hepfer, nascut en 1977 a Alemanya, és enginyer químic per la Universitat de Mannheim i posseeix el títol de màster en Administració d’Empreses per la Universitat de Koblenz. Es va incorporar a BASF en 2003, en la seu de Ludwigshafen, com a Enginyer Químic en Corporate Engineering. Ha passat més de la meitat d’aquests 18 anys en diversos països, diferents centres de producció i en diferents posicions. Les seves responsabilitats es van centrar en les àrees tècniques de BASF a nivell global, donant suport a la majoria de les Divisions Operacionals en projectes destacats, expertise tècnic i treballs de manteniment, interconnectant amb Tecnologia, Operacions, Negocis, i Àrees Corporatives.

Va començar a liderar el Site de Tarragona a partir de l’1 de maig de 2020, encara que a causa de la situació provocada per la pandèmia, no va poder instal·lar-se a Tarragona fins al mes de juliol.

Redacció

 

La Canonja enceta amb el pregó una festa que ha salvat l’essència

Imatges del pregó de Luis Fernando Valero. Fotos: Tarragona21

La Festa Major d’estiu de la Canonja va encendre ahir la tronada que marca el seu inici formal poc després del pregó de Luis Fernando Valero. Una combinació que marcava el compte enrere d’un programa d’actes filat al detall per garantir les mesures de protecció contra la Covid-19, però que també viurà pendent de la concreció de les mesures anunciades aquest divendres pel govern central. A l’espera de la publicació al BOE, es restringeix els horaris nocturns de llocs d’oci però també imposa l’obligatòria realització prèvia d’una avaluació de riscos en tota mena d’actes multitudinaris per part de les autoritats sanitàries i l’autorització expressa per part de les Comunitats Autònomes.

Nascut a Plasència l’any 1939, docent que ha passat per totes les escales de la professió ensenyant a rics i pobres fins a esdevenir catedràtic i amb una extensa carrera universitària a Llatinoamèrica, Valero va arribar a La Canonja «gràcies als vincles familiars de la meva dona, Rosa Gils», de la qual en va parlar visiblement emocionat gairebé dos anys després de la seva mort. Ho va fer tota la família després d’haver de fugir del Salvador, on s’havia instal·lat per participar en un procés de reforma educativa del país i del qual en va adquirir la nacionalitat, «depresa i corrents i només amb els passaports» perquè els paramilitars de dretes «em van intentar matar tres cops i fins i tot em van posar una bomba a casa».

Amb tanta experiència viscuda als seus 81 anys, el seu pregó («un relat compost per múltiples ingredients tenyits de subjectivitat») va tenir diversos eixos. El més proper a la població, a l’hora de rememorar el nom de tots aquells que l’havien ajudat. Un apartat històric, que donava per a molt perquè va arrelar i va acabar sent nou anys regidor de la llavors encara Entitat Municipal Descentralitzada pel PSC. En aquest punt va recuperar les dades d’analfabetisme de la població d’aquell temps i va mostrar orgull per la feina duta a terme des de l’EMD per fer front a la situació dels més humils. «Vam decidir no donar cap subvenció fins que el sector nord no tingués clavegueram. El més important era que la gent pogués estirar la cadena més que no pas cap altra cosa», explicava mentre apuntava les fites de crear una escola d’adults, els serveis socials i la Ràdio Municipal (de la qual en va deixar anar la necessitat de recuperar-la).

«No és el moment de somiar truites»

El pregó també va comptar amb referències polítiques, més o menys velades. «Quan he conviscut amb persones que pensaven molt diferent mai els he retirat la paraula», deixa anar abans d’afirmar que la Covid-19 «no distingeix entre els que són d’ERC o de VOX. És el moment d’estar units, no de somiar truites. De solucionar el dia a dia. La democràcia és el respecte a les normes que ens donem tots». I rescatant les xifres del suport català a la Constitució del 1978 va afegir que «encara està vigent. I les regles del joc són molt clares. Mentre no es canviïn ens regeixen a tots».

Valero va lligar finalment els records a la necessitat de garantir una educació («se n’han adonat qui hi ha gent que no vol que la gent pensi?») i de fer front a la Covid-19 amb solidaritat entre tots. Especialment entre els joves, als quals va demanar un pensament no individualista sinó col·lectiu per fer-los entendre que despres d’anar de festa «li poden donar un petó de mort al seu avi a l’arribar a casa».

L’afectació causada pel coronavirus ha estat subjacent a totes les festes majors del país. L’alcalde, Roc Muñoz, admetia que el virus «ens ha obligat a renunciar al 80% de la festa. Les circumstàncies són molt difícils, però també hem volgut mantenir l’essència. Avui es fan tres actes, quan en normalitat en faríem dotze. I ja veurem -afegia- amb les noves normes sorgides des de Sanidad si es varia substancialment o no el que es pot fer fins ara». De fet, «estem a l’espera» perquè «cal veure com adapten les comunitats autònomes el que ha dit el ministre Illa. Si avui o demà es publiquen, caldrà adaptar-nos a la nova situació».

Muñoz reconeixia l’impacte econòmic i social del coronavirus i assenyalava que des del consistori s’han adoptat un seguit de mesures per ajudar a la població. «A partir de la setmana vinent els vilatans ja podran anar als edificis municipals a demanar aquests ajuts» directes, que sumaran «prop d’1,2 milions d’euros. Això no és fer volar coloms. Són diners que estan ja damunt la taula i que arribaran a la població». Finalment el batlle recomanava de cara als dies de festa «el que ja estan fent, com és respectar les normes i les autoritats existents als llocs de festa. Si la gent col·labora, tot és fantàstic».

Els gegants, amb els mocadors de la festa com a mascareta. Foto: Tarragona21

Els gegants amb mascareta i la «il·lusió de presentar els nous nans»

El pregó es va dur a terme al Castell de Masricart sota rigoroses mesures de seguretat, amb invitació a representants de les entitats i invitats. A peu de carrer, la gent del poble s’acostumava a tot i feia front a la festa de la nova normalitat amb somriures que no podien amagar les mascaretes i amb un punt de resignació. El Blai Cano, membre de l’entitat dels Gegants de la Canonja que tenien la boca tapada per ajudar a conscienciar, reconeixia que enguany «tot ha estat una mica més difícil. No hem tingut cap sortida». Ara bé, també donava moral a la tropa assegurant que aquestes festes «les viure amb més alegria que mai, perquè presentem un nou projecte que a nosaltres ens fa molta il·lusió com és el dels nous nans de La Canonja. Ho viurem amb molta emoció».

Amb l’Adela calia parlar de com s’adapta la població a les mesures de prevenció de la Covid-19. «Ja hi estem acostumats i ja ho anem normalitzant. Al principi ens xocava molt però ara ja gairebé ens sembla que mai més ho hem de viure de cap altra manera». Tanmateix, es troben a faltar coses, com «la llibertat d’apropar-te més a la gent, i no haver de pensar si som molta gent i si podem o no fer-nos un petó».

Enguany l’entitat encarregada de vendre la samarreta de les festes és el club d’hanbol, amb 113 inscrits entre nois i noies. Foto: Tarragona21

L’esforç del Club d’Handbol La Canonja

I una cita obligada era trobar-se amb el president del Club d’Handbol de la Canonja, Óscar Alejandro López. La seva entitat és l’encarregada enguany de la venda de la samarreta oficial de la festa. «En portem venudes més de 500, i la veritat és que estem molt satisfets». A un preu «accessible per tothom marcat per l’ajuntament de 5 euros», la recaptació final «ens ajudarà econòmicament en un any tan difícil per poder tirar endavant l’activitat». A hores d’ara el club compta amb «113 nois i noies inscrits. En l’àmbit esportiu seríem la segona en nombre de participants de la Canonja, perquè el futbol té major volum, però en l’apartat de participació femenina crec que som la primera del municipi».

La represa es planifica «amb molta cautela. Encara no les tenim totes, perquè els protocols que ens han passat s’han d’aprovar i veure si són viables. Perquè les directives i les condicions que requereixen tenen uns costos, i nosaltres som una entitat de caràcter molt amateur i altruista. Però bé, fer-hi front està sobre la taula no només de les entitats sinó de les famílies. Al final tant nosaltres com la federació va llençant la pilota cap endavant a l’espera del que digui el Consejo Superior de Deportes». Entre altres coses perquè «en les competicions hi ha un risc». Com participar de la festa, encara que Alejandro és optimista. «Si a escala de responsabilitat individual som capaços de ser respectuosos, jo crec que es pot fer de tot. S’ha de saber què ens juguem» per intentar recuperar com més aviat millor allò que més es troba a faltar: «El contacte. La proximitat, poder abraçar i ballar aferrats».

Dissabte 15 d’agost

-Ofici de Festa Major. 

Església de Sant Sebastià. 11 del matí. Toc d’Ofertori a càrrec de So Nat, grallers de Tarragona.

-Concert de Festa Major. Amb l’Orquestra Cimarrón.

Plaça de Catalunya. 20.00 hores. Gratuït amb invitació prèvia.

-Música per a joves de totes les edats. MÁS & MÁS.

Pista esportiva de l’Escola La Canonja. Des de les 12 de la nit fins a les 2.30 de la matinada. Gratuït amb invitació prèvia. Servei de bar a taula.

Podeu consultar tot el programa clicant aquí

J.S. 

El pregó de Luis Fernando Valero dona inici al plat fort de la Festa Major d’estiu de la Canonja

La Festa Major d’estiu de la Canonja comença el plat fort de la programació aquest divendres, combinant els actes formals i lúdics que conformen la identitat d’aquesta cita amb les estrictes mesures de prevenció contra el coronavirus. Al pregó protagonitzat per Luis Fernando Valero li seguirà la tronada i concerts que barrejaran tot tipus d’estils.

Divendres 14 d’agost

–Pregó de Festa Major, a càrrec de Luis Fernando Valero Iglesias. Professor i exregidor de l’Ajuntament de la Canonja

Sala noble del Castell de Masricart. 20.00 hores del vespre. Aforament limitat a autoritats i representants d’entitats. Cal presentar la corresponent invitació

Tot seguit:

-Tronada d’inici de Festa Major, a càrrec de la pirotècnia de Altura

-Concert del Tecler i “El primer nan ensenya la cara”. Organitza El Tecler i Amics dels gegants de l’Orfeó Canongí.

Pista esportiva de l’Escola La Canonja. 21.00 hores del vespre. Gratuït amb invitació prèvia. Servei de bar a taula

-Balls, música i folklore mexicà. A càrrec de Pasión Azteca.

Plaça de Catalunya. 23.00 hores. Gratuït amb invitació prèvia.

-Concert de festa major. Concert de Welcome Band.

Pista esportiva de l’Escola La Canonja. Des de les 12 de la nit fins a les 2.30 de la matinada. Gratuït amb invitació prèvia. Servei de bar a taula.

Redacció

 

Enllesteixen el projecte museogràfic del centre d’interpretació del jaciment del Barranc de la Boella

Imatge virtual d’un dels espais del futur centre d’interpretació del Barranc de la Boella, a la Canonja. Foto: IPHES

El projecte museogràfic del futur centre d’interpretació del jaciment del Barranc de la Boella, a la Canonja (Tarragonès), ja està enllestit. Segons informa l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), a través de les troballes arqueològiques i dels estudis científics que han propiciat el projecte de recerca al jaciment es viatjarà a un milió d’anys enrere per conèixer i experimentar qui i com es vivia en aquest període prehistòric, alhora que s’efectuarà un recorregut per l’evolució humana. A més, s’exposaran fòssils originals, com les defenses de mamut localitzades al jaciment. El centre s’ubicarà al Mas de l’Hort de l’Abeurador, en procés de reforma, i s’adreçarà principalment al públic familiar i escolar.

El projecte inclourà recursos museogràfics didàctics i interactius adaptats als diferents públics, que combinen la utilització de les tecnologies de la informació i de la comunicació amb recreacions, audiovisuals, exhibició de fòssils originals, rèpliques per poder manipular, així com sons i olors que s’aniran trobant en un itinerari que s’iniciarà a l’interior de l’edifici i que continuarà a l’exterior, en la finca annexa, on s’organitzaran tallers o propostes experimentals.

Actualment, l’Ajuntament de la Canonja està acabant les reformes del Mas de l’Hort de l’Abeurador, un procés que culminarà amb l’execució del projecte museogràfic que ara s’ha finalitzat. L’objectiu és posar en valor el jaciment del Barranc de la Boella i, alhora, generar un nou pol d’atracció de turisme cultural a les comarques del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre.

L’elaboració del projecte museogràfic executiu del jaciment del Barranc de la Boella està encapçalat per l’IPHES, com a soci del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) «TurisTIC en família», liderat per la Diputació de Tarragona, i compta amb la participació de l’Ajuntament de la Canonja.

ACN

 

La Canonja celebra des de dijous la seva Festa Major amb plenes garanties de seguretat

La Festa Major d’estiu de la Canonja ja és aquí. Enguany però serà una festa diferent, adaptada a les noves circumstàncies i a la nova normalitat. Però això no ha estat cap hàndicap perquè la regidoria de festes hagi programat quatre dies amb actes de tot tipus. “Som conscients que la única fórmula vàlida per refer la Festa Major d’enguany davant de la incertesa és la responsabilitat” diu l’alcalde Roc Muñoz.

Des de la regidoria de festes s’ha procurat que aquesta responsabilitat es transformés en seguretat. La idea és que els veïns i veïnes de la Canonja assisteixin a la Festa, però que ho facin amb la tranquil·litat de que s’han adoptat totes les mesures possibles per tal que tots els actes es puguin gaudir amb seguretat, per a la qual cosa, s’ha hagut de transformar el contingut de molts dels actes.

Una altra manera que l’Ajuntament ha treballat la responsabilitat ha estat buscar, complint la totalitat dels requisits legals, el màxim de comoditat per a les persones que volem assistir als espectacles i actes diversos. Així, tal i com explica l’alcalde, s’ha comptat amb una plataforma digital per tal de facilitar la reserva d’invitacions als actes, i s’han preparat dos espais on, adoptant totes les mesures que marquen les disposicions i recomanacions de les autoritats sanitàries i de Protecció civil, es podrà gaudir amb comoditat i seguretat dels actes. “Hem adoptat la millor fórmula que ens ha estat possible ateses les circumstàncies i d’aquesta manera garantir la màxima seguretat per al públic”, comenta Roc Muñoz.

Els actes començaran demà dijous amb un espectacle de monòlegs i finalitzaran el diumenge 16 d’agost amb un fi de festa pirotècnic. El pregó serà divendres a les 8 del vespre i el pronunciarà el professor i ex regidor de l’Ajuntament de la Canonja, Luís Fernando Valero Iglesias.

Redacció

 

Telefónica reforça la cobertura de la xarxa mòbil a Salou, La Canonja i Vila-seca

Els usuaris cada vegada consumeixen més dades mòbils i el major increment es registra cada any a l’estiu, especialment en les zones turístiques on augmenta la població. Aquest estiu part del turisme nacional s’està bolcant en segones residències, especialment en la costa, compensant així la reducció del turisme estranger, i s’estan produint canvis significatius en els patrocinis de consum de dades mòbils que reflecteixen la nova situació i realitat generades per la Covid-19.

Per a fer front a aquesta demanda, Telefónica ha ampliat la capacitat de les seves centrals per a millorar la cobertura de la seva xarxa mòbil. Així, la companyia ha informat per mitjà d’una nota de premsa que ha reforçat la xarxa mòbil de tres poblacions de Tarragona, concretament a La Canonja, Salou i Vila-seca, mitjançant la instal·lació de nous emplaçaments.

Tal com explica Carles Busquets, director d’Operacions Mediterrani de Telefónica ‘els operadors reforcem de cara a l’estiu les xarxes mòbils perquè puguin fer front amb total normalitat als increments de trànsit que suporten amb un gran nombre de persones utilitzant els serveis d’aquestes xarxes en els seus llocs de vacances. Enguany aquest mapa previsible de trànsit s’ha vist modificat com a resultat del Covid-19, que està reflectint els nous comportaments socials que ha portat la nova normalitat’.

Per a garantir el bon comportament de les infraestructures, Telefónica ha destinat en els últims cinc anys 1.119 milions d’euros a l’extensió de la fibra òptica a Catalunya. Aquestes inversions han fet possible que el 83,6% de les llars catalanes ja comptin amb cobertura de fibra òptica, xifra que arriba al 96,5% en el cas de la cobertura 4G. Telefónica centra en aquests dies la seva activitat a assegurar el ple rendiment de la infraestructura perquè pugui absorbir de la millor manera possible els pics de demanda que es produiran durant aquest estiu.

Redacció

 

La Canonja elabora la seva planificació energètica per contribuir a reduir el canvi climàtic

Amb els resultats d’aquesta primera fase, es definiran accions tant en l’àmbit municipal com del propi Ajuntament.

L’Ajuntament de La Canonja està treballant en l’elaboració d’un Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC) que serà l’eina que guiarà al municipi a arribar al 2030 amb un 40% menys de les emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEH) respecte el 2005, i que li permetrà estar més ben preparat davant els efectes del canvi climàtic.

El PAESC és un dels elements fonamentals per aconseguir els objectius que marca el “Pacte d’Alcaldes”, iniciativa de la Comissió Europea que impulsa la lluita contra el canvi climàtic a nivell local i que, l’Ajuntament de La Canonja va adherir-s’hi de manera voluntària el dia 29 de novembre de 2018.

Procés d’elaboració del PAESC

Els procés, que es realitzarà en diferents fases, es va iniciar el passat 10 d’agost amb una convocatòria telemàtica on es van reunir els representants del municipi juntament amb els representants de la Diputació de Tarragona i l’equip que donarà assistència tècnica als municipis.

La primera fase consistirà en l’elaboració d’un inventari municipal de consums energètics i d’emissions de GEH associades als principals sectors d’activitat i en la realització d’avaluacions energètiques a diversos equipaments municipals, així com un anàlisis de la vulnerabilitat del municipi als efectes del canvi climàtic.

Aquesta fase serveix per analitzar la situació actual del municipi i definir l’estratègia d’actuació per reduir les emissions de GEH i millorar la resiliència del municipi, entesa com la capacitat d’adaptar-se als efectes del canvi climàtic.

Amb els resultats d’aquesta primera fase, es definiran accions tant en l’àmbit municipal com del propi Ajuntament per actuar en camps tant diversos com ara el foment de la mobilitat sostenible i l’ús del transport públic, l’estalvi energètic en l’enllumenat públic i l’aplicació de mesures de millora energètica als edificis de titularitat municipal, entre altres mesures.

Un aspecte important en el procés de definició de les accions del PAESC, serà la participació dels diferents actors locals, per això, s’incorporarà un procés de participació i comunicació tant a nivell del propi Ajuntament com de la ciutadania en general.

El Pacte dels Alcaldes pel Clima i l’Energia

El “Pacte d’Alcaldes” és un mecanisme per implicar a totes les administracions locals europees en l’adopció de mesures en matèria d’estalvi energètic i energies renovables. Els Ajuntaments signants, assumeixen el compromís de reduir en un 40% les seves emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEH) l’any 2030 respecte l’any 2005, a través d’augmentar la seva l’eficiència energètica i incrementar l’energia provinent de fonts renovables. Alhora, també assoleixen el compromís de millorar la seva capacitat de reacció i adaptació enfront als efectes del canvi climàtic.

Redacció

 

La Festa Major de la Canonja no perd l’essència tot i la prevenció davant la Covid-19

Amb totes les mesures de prevenció que marca la pandèmia, però La Canonja ha aconseguit organitzar la Festa Major d’Estiu amb un programa ben farcit d’actes destinats a no perdre l’essència d’uns dies que ajuden a conformar la identitat del poble. Amb una agenda que ja es va activar el passat dissabte i que té previst durar fins al pròxim 16 d’agost, actes populars i tradicionals estan condicionats a l’ús obligatori de la mascareta, l’adquisició d’invitacions prèvies (totes són nominals) i a limitació d’aforament. Per poder fer-ho accessible a tothom, tant el pregó com els concerts i actuacions de Lildami, Monòlegs, La loca histèria, Welcome band i Más&Más es podran seguir en streaming pel canal de youtube de l’Ajuntament.

Aquest és el programa d’actes d’una festa que, amb el lema ‘Ens en sortirem’, arrenca des de dijous amb els plats forts a taula.

Dijous 13 d’agost

-Operació 43110. La Resolució del Cas. Espectacle familiar. Organitza el Mico de la Canonja.

Plaça de Catalunya. 7 del vespre. Gratuït amb invitació prèvia.

-Festival de monòlegs. Amb Txabi Franquesa, Fernando García, Guillem Estadella i Júlia Creus. Espectacle per a públic adult.

Pista esportiva de l’Escola La Canonja. 2/4 de 9 del vespre. Gratuït amb invitació prèvia. Servei de bar a taula.

-Concert La Loca Histeria.

Pista esportiva de l’Escola La Canonja. Des de les 12 de la nit fins a les 2.30 hores de la matinada.Gratuït amb invitació prèvia. Servei de bar a taula.

Divendres 14 d’agost

Pregó de Festa Major, a càrrec de Luis Fernando Valero Iglesias. Professor i exregidor de l’Ajuntament de la Canonja

Sala noble del Castell de Masricart. 20.00 hores del vespre. Aforament limitat a autoritats i representants d’entitats. Cal presentar la corresponent invitació

Tot seguit:

-Tronada d’inici de Festa Major, a càrrec de la pirotècnia de Altura

-Concert del Tecler i “El primer nan ensenya la cara”. Organitza El Tecler i Amics dels gegants de l’Orfeó Canongí.

Pista esportiva de l’Escola La Canonja. 21.00 hores del vespre. Gratuït amb invitació prèvia. Servei de bar a taula

-Balls, música i folklore mexicà. A càrrec de Pasión Azteca.

Plaça de Catalunya. 23.00 hores. Gratuït amb invitació prèvia.

-Concert de festa major. Concert de Welcome Band.

Pista esportiva de l’Escola La Canonja. Des de les 12 de la nit fins a les 2.30 de la matinada. Gratuït amb invitació prèvia. Servei de bar a taula.

Dissabte 15 d’agost

-Ofici de Festa Major. 

Església de Sant Sebastià. 11 del matí. Toc d’Ofertori a càrrec de So Nat, grallers de Tarragona.

-Concert de Festa Major. Amb l’Orquestra Cimarrón.

Plaça de Catalunya. 20.00 hores. Gratuït amb invitació prèvia.

-Música per a joves de totes les edats. MÁS & MÁS.

Pista esportiva de l’Escola La Canonja. Des de les 12 de la nit fins a les 2.30 de la matinada. Gratuït amb invitació prèvia. Servei de bar a taula.

Diumenge 16 d’agost

-Tallers de circ. A càrrec de Passabarret

Parc dels pins de ca Forgues. De 12 del migdia a 14.00 hores. De 17.00 hores a 19.00. Aforament limitat. Gratuït amb invitació prèvia. Recollida d’invitacions al Castell de Masricart.

-Cantada d’havaneres. Amb el Grup d’havaneres Neus Mar

Plaça de Catalunya. 20.00 hores. Gratuït amb invitació prèvia.

-Presentació nou logo dels diables. Organitza Ball de Diables de la Canonja.

Pista esportiva de l’Escola La Canonja. 22.30 hores. Gratuït amb invitació prèvia. Servei de bar a taula.

-Fi de festa pirotècnic. A càrrec de la pirotècnia De Altura

Redacció

 

 

Modificació puntual del Pla d’ordenació urbanística de la Canonja poder ampliar un museu local arqueològic

La Comissió territorial d’urbanisme de Tarragona,  presidida pel secretari de l’Agenda Urbana i Territori, Agustí Serra, ha aprovat aquest dijous la modificació puntual del Pla d’ordenació urbanística municipal (POUM) de la Canonja per poder ampliar un museu local arqueològic. En aquest municipi, durant els darrers anys s’han estat fent prospeccions arqueològiques amb troballes d’alt valor històric i cultural. La modificació urbanística possibilita acabar les obres de rehabilitació i ampliació de l’edifici de l’Hort de l’Abeurador com a Centre d’Interpretació del jaciment arqueològic de la Boella.

Concretament, s’ha exclòs de l’àmbit de la delimitació d’un Pla especial la finca del Mas de l’Abeurador, incorporant-lo al Catàleg de Masies i Cases rurals del POUM de la Canonja.

Redacció

 

La memòria anual de BASF recull les iniciatives dutes a terme a Tarragona i La Canonja

La memòria anual del Grup BASF d’Espanya referent a l’any 2019 ja ha estat publicada. Al coument, al qual podeu tenir accés clicant aquí, recolleix amb caràcter general el descens de les vendes en un 3%, el manteniment malgrat tot d’una ambiciosa política de dividends pagant-lo a 3,30 euros per acció (un increment de 10 cèntims respecte a l’any anterior), la creació a Madrid del centre global per a la transformació digital de la companyia, la primera edició dels Premis a la Millor Pràctica d’Economia Circular a Espanya o la celebració dels 50 anys de les plantes de Tarragona i Rubí.

La formació professional dual al territori

Aquesta no és l’única referència a la implantació de BASF al territori. El document recull els  convenis de col·laboració per a cicles de formació professional en la seva modalitat dual «que fomentem activament». Així,» la nostra Formació Professional Dual Transnacional del Cicle Formatiu de Grau Superior de Química Industrial ha arribat a la seva 8a edició. Des del seu inici en 2013, més de 130 joves han realitzat part de la seva formació en la seu central de BASF a Alemanya, amb pràctiques en els centres de producció de La Canonja (Tarragona) i Ludwigshafen, i els que han superat el cicle amb èxit han obtingut una ocupació a Alemanya. Per a assegurar el relleu generacional, en 2019 seguim amb el nostre programa local d’FP Dual en Química Industrial, que oferirà ocupació en el nostre centre de Tarragona als 18 alumnes inscrits que aprovin els seus estudis».

L’èxit de LaLiga Genuine

Alhora, BASF fa bandera del projecte solidari de LaLiga Genuine, que «va continuar sent un èxit en 2019. El projecte de LaLiga Genuine -es llegeix al document-, que promou la normalització de la pràctica futbolística entre el col·lectiu de persones amb discapacitat intel·lectual, és l’únic campionat del seu tipus a tot el món. Una lliga pionera basada en el respecte i la il·lusió, en la qual tots els seus participants surten guanyant. LaLiga Genuine Santander, en la qual BASF és el patrocinador oficial de l’equip Genuine del Club Gimnàstic de Tarragona des de l’any 2017, és una iniciativa integradora de responsabilitat social organitzada per la Lliga de Futbol Professional a través de la seva Fundació».

La iniciativa consisteix en una lliga de futbol «amb equips formats íntegrament per jugadores i jugadors del col·lectiu VAIG DONAR (persones amb discapacitat intel·lectual). Aquesta lliga, nascuda l’any 2017, va comptar amb la participació de 17 equips en el seu primer any i ja en 2019, en una mostra de l’esperança i la il·lusió que s’han dipositat en aquest projecte, es va consolidar aglutinant a 36 equips».

25 anys del panell públic assessor de Tarragona i La Canonja

Finalment, la memòria també destaca com «BASF sempre ha volgut escoltar als agents de les zones en les quals opera». Per això, «disposa del seu propi panell públic assessor (PPA). A través d’aquest òrgan, manté un diàleg obert i sincer amb la comunitat veïna més pròxima. El panell, pioner en el polígon químic de Tarragona i en BASF a Europa, està format per persones rellevants de diferents sectors de les localitats de La Canonja i Tarragona. Les reunions són trimestrals i es tracten temes d’interès comú per a la població, BASF i la indústria química en general. L’any 2019 s’han celebrat els 25 anys d’existència d’aquest panell públic assessor».

D’aquesta manera, BASF es posa en valor «el compromís amb la societat a través de la divulgació de coneixement i el debat. En la celebració del 25 aniversari, es va realitzar un balanç que va servir per a reflexionar sobre el futur d’aquesta iniciativa en un moment com l’actual, en el qual canvien els canals i les maneres de comunicar amb la societat i en el qual es prevalen la transparència i la immediatesa».

Redacció

 

Clam perquè Cambrils, els municipis industrials i els de costa formin part del Pla Director del Camp

Municipis que formaran part del Pla Director Urbanístic del Camp segons la Generalitat

La Comissió de Territori de Catalunya ha iniciat la tramitació de quatre plans directors per a ordenar i impulsar l’activitat econòmica sostenible a l’entorn de l’aeroport de Girona, a la Plana de Vic, la Plana de Lleida i l’Alt Camp. A més, ha aprovat iniciar la tramitació de dos plans directors urbanístics (PDU) metropolitans a l’entorn de Girona i el Camp de Tarragona, per donar una resposta adequada a les necessitats d’aquests continus urbans.

L’inici de la tramitació del PDU del Camp de Tarragona ho fa amb el recel i la desconfiaça dels ajuntaments de Salou i Vila-seca -dos dels sis que en formen part- i de Cambrils, que sorprenentment no hi figura, a més del consistori del Morell, que tampoc hi és. La Generalitat situa Tarragona, Reus, Salou, Vila-seca, La Canonja i Constantí com a membres d’aquest PDU i prescindeix de la resta en virtut de ‘raons tècniques’, segons va avançar aquest digital, però sense concretar quines, i així els va convocar una reunió el 6 de juliol.

Els alcaldes de Salou, Cambrils i Vila-seca han reclamat la presència de Cambrils en aquesta planificació de l’àrea metropolitana de Tarragona, ‘però també dels municipis industrials de La Pobla de Mafumet i El Morell, de poblacions com Torredembarra i Altafulla i les més properes a Reus‘, tal com ha expressat l’alcalde de Vila-seca, Pere Segura, en una trobada amb la premsa, petició que es va cursar al Govern a la reunió del 6 de juliol. Ho han fet durant la presentació de les bases justament per treballar conjuntament en la regulació dels patinets elèctrics.

‘No s’entendria que Cambrils no hi fos’, ha reclamat l’alcalde de Salou. No només això, no acceptaran ‘perdre competències municipals’, ha declarat Pere Granados, que vinguin de la mà d’aquesta planificació nascuda des del Govern de la Generalitat i no des del territori. Els alcaldes de Salou i Vila-seca són de la mateixa formació política que el titular del Departament de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet -Juntx x Cat- i a Cambrils governa un tripartit amb Junts x Cat també al govern.

L’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, al seu torn, ha afirmat que dilluns vinent, el ple de l’Ajuntament aprovarà un manifest conjunt de totes les forces reclamant la presència de Cambrils al PDU: ‘Estem descontents‘, ha dit l’alcaldessa, ‘i així li vaig fer arribar al secretari de l’Agenda Urbana i Territori –Agustí Serra-. Hi ha una realitat territorial que ningú no pot negar, que comparteix serveis i potser altres municipis hi haurien de formar part’, ha conclòs.

Què vol fer el Pla Director Urbanístic del Camp de Tarragona

El PDU comprèn els municipis de Reus, a la comarca del Baix Camp, i de Constantí, La Canonja, Salou, Tarragona, i Vila-seca, a la comarca del Tarragonès. La Comissió encarrega a la Secretaria d’Agenda Urbana i Territori la redacció del document, tenint en compte la participació dels ajuntaments afectats.

L’objectiu és ‘determinar una ordenació racional, eficient, compartida i de consens d’àmbit metropolità‘, sobre la qual ‘es materialitzin les dinàmiques econòmiques i socials sostenibles dels municipis de l’àrea directa i de la zona d’influència’, afima la Conselleria. Així, s’impulsa un document d’abast supramunicipal ‘que reconegui el sistema urbà central del Camp de Tarragona, que sigui coherent amb les determinacions del Pla territorial Parcial del Camp de Tarragona‘.

A més del desenvolupament sostenible dels quinze criteris del Programa de Planejament Territorial de Catalunya, ha de procurar ‘per la preservació dels espais oberts, davant el consum d’aquests espais per a destinar-los a noves extensions urbanes, i la priorització de la reforma dels assentaments urbans i de la rehabilitació dels edificis existents sobre la nova extensió urbana‘. El Pla te una funció ‘estratègica i estructuradora del territori‘, mitjançant les metodologies de l’urbanisme per tal de coordinar l’ordenació física d’aquesta àrea intermunicipal.

Jaume Garcia

 

Un nou brot de la Covid_19 afecta tres persones i 12 contactes en seguiment a Vila-seca i la Canonja

El Departament de Salut ha confirmat aquest dimecres un vintè brot a la demarcació. En concret, se situa als municipis de Vila-seca i la Canonja, acumula tres casos i dotze contactes en seguiment, i correspon a l’àmbit familiar. De la resta de brots actius al Camp de Tarragona -un total de catorze-, l’altre brot registrat a Vila-seca ha sumat sis casos i 20 contactes més en seguiment.

A les Terres de l’Ebre, el brot de Sant Carles de la Ràpita s’ha introduït a l’Hospital Comarcal d’Amposta, on dimarts ja es van confirmar tres pacients i una treballadora contagiats. Així, aquest focus acumula ja deu casos, un hospitalitzat i 20 contactes en seguiment.

L’altre brot que experimenta una variació significativa és el de l’Hospital de la Santa Creu de Jesús, que passa de nou a dinou casos, i ja acumula quatre defuncions. Els altres quatre brots actius a la regió són els del Perelló, Tortosa, la Ràpita i el Raval de Crist de Roquetes.

ACN

 

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies