.

Las Chicas de Oro tornen a triomfar a l’Orfeó Canongí

La representació va omplir de gom a gom el teatre de l’Orfeó i repetirà al maig. Foto: Cedida

El Teatre Municipal Orfeó Canongí ple de gom a gom va poder acollir la setmana passada, dins dels actes del 8-M, la nova obra de teatre del grup de Las Chicas de Oro.

Les 350 persones que van assistir de públic van gaudir d’una obra de molta actualitat i plena de sorpreses inesperades, on les grans artistes van criticar en clau d’humor i ironia un dels problemes que més ens preocupa, la desocupació.

Amb cançons i parodies musicals, les artistes van poder manifestar la precarietat laboral i les dificultats per accedir al món laboral.

El gran èxit obtingut amb aquesta nova estrena ha fet que des de la regidoria d’Acció Social i Ciutadania de l’Ajuntament de la Canonja replantegi una nova data per tornar a representar l’obra, ja que molts canongins es van quedar sense entrades. Tant és així que el proper 25 de maig a les 19 hores, de nou el Teatre Municipal Orfeó Canongí obrirà les seves portes per acollir a Las Chicas de Oro.

 

Controlada la fuita d’àcid clorhídric en una empresa de La Canonja

Protecció Civil informa que es dona per controlada la fuita d‘àcid clorhídric a l’empresa Tarragona Power del polígon sud a La Canonja, que ha obligat a activar la prealerta del Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Tarragona (Plaseqta), aquest dimarts.

La fuita ja havia estat continguda pels bombers de la pròpia empresa, que no ha requerit ajuda externa per controlar l’incident. Ara, es vigilarà el degoteig fins que aquest dimecres s’executin les tasques de reparació. Cap persona ha resultat afectada en l’incident.

 

El 8M, la Canonja sortirà al carrer pels drets de les dones

Imatge de la manifestació del 8M a La Canonja, en una edició anterior

El 8M, Dia Internacional de la Dona, es reivindica la igualtat de gènere, els drets de les dones i la lluita contra la discriminació i la violència de gènere. És un dia per conscienciar sobre les desigualtats que enfronten les dones en diferents aspectes de la societat i per promoure l’equitat en tots els àmbits.

Per aquest motiu, la regidoria de Polítiques Feministes i LGTBI+, conjuntament amb l’associació feminista Mirada Violeta i el Col·lectiu de Dones de la Canonja, ha organitzat diferents activitats per donar més visibilitat a la lluita feminista al nostre municipi. Sota el lema “Juntes som invencibles! Lluitem pel que volem ser!”, la manifestació del dia 8 de març, tallers, xerrades informatives, teatre, sortida cultural, sopar de dones, futbol femení… omplen el programa d’actes que s’allarga del 6 al 15 de març.

La regidora de Polítiques Feministes, Nereida González, destaca “la importància de sortir al carrer i participar en diades com aquestes per fer sentir la nostra veu, perquè els nostres drets siguin reconeguts i per abolir qualsevol tipus de discriminació”. Nereida González és la primera regidora a l’Ajuntament de la Canonja que governa aquesta nova regidoria de Polítiques Feministes i LGTBI+ des del juny de 2023.

De fet, ens comenta la regidora, que “des de l’Ajuntament ja es treballava en aquest àmbit però no s’havia creat encara la regidoria i vam considerar molt necessari posar-li un nom i dotar-la econòmicament per poder organitzar activitats com la del 8M. Seguirem en aquesta línia de conscienciar a la població i especialment als joves, als nens i nenes del nostre municipi perquè visquin en una igualtat total”

 

Mayte Martín i Marta Marco, entre els plats fots a la programació de La Canonja

Mayte Martín. Foto: Palau de la Música Catalana

El Teatre Municipal Orfeó Canongí estrena temporada amb un seguit de plats forts. Aquest passat dissabte es va estrenar la nova temporada del OCTM amb “Amor a mort” de The Feliuettes, una comèdia farcida d’esquetxos que reflexiona sobre l’amor romàntic, la dependència emocional, la por a estar sola, les jerarquies de l’amor entre d’altres aspectes.

Aquest acte inicial donarà pas a diverses actuacions artístiques, tant escèniques com musicals, que el regidor de Cultura, Salvador Ferré aconsella que “no us en perdeu cap, ja que en la seva majoria, són oportunitats úniques de gaudir d’espectacles de gran qualitat a La Canonja”. Burundanga és un èxit segur que ja ha esgotat pràcticament totes les localitats pel proper 9 de març, o Mayte Martín i el seu espectacle “Tatuajes”, que situa dins de la seva agenda el Teatre Municipal canongí, a l’alçada d’espais com el teatre de “La Maestranza de Sevilla”, el “Teatro de la Zarzuela” de Madrid o el propi “Palau de la Música Catalana”, oferint una oportunitat única de veure i escoltar aquesta artista a La Canonja el dissabte 23 de març.

L’OCTM obre les portes el mes d’abril durant tres caps de setmana. “El perro del hortelano”, que des de la seva estrena al teatre d’Almagro, no ha parat de recollir tants èxits com crítiques positives. “La llum de la Sarsuela”, amb un repertori que va des de la cançó popular fins a “Cançó d’amor i de guerra”, passant revista a obres tan conegudes com “La tabernera del Puerto” o “Luisa Fernanda”, i acabem l’abril amb Anna Roig, que retorna al remodelat Orfeó Canongí amb nou disc i nou espectacle. Tres bones i variades raons per assistir al teatre al mes d’abril. El 18 de maig, es presenta Marta Marco al Teatre Municipal.

L’actriu Marta Marco. Foto: Ràdio Banyoles

El regidor de Cultura, Salvador Ferré, comenta que “l’arribada d’aquesta artista al nostre teatre és un d’aquells moments que donen significat i omplen d’orgull una programació escènica”. Més tenint en compte que ho fa amb el Monòleg de Mónica Dolan. Un tema cru que mostra la Marta Marco sola davant del públic. “Una ocasió única per gaudir d’aquesta actriu al nostre teatre”, afegeix Ferré. I al juny, acaba la temporada amb una divertida comèdia, “La paella dels dijous”, produïda per “On el teatre Batega”, que agrupa les sales de petit format de Barcelona i estrenada al Festival Grec. Una obra on no tot és allò que sembla…

 

Arriba a La Canonja ‘Amor a mort’, de The Feliuettes

Imatge promocional de The Feliuettes

The Feliuettes tornen a la càrrega amb ‘Amor a mort‘, un nou espectacle de cabaret carregat d’humor i ironia, dirigit per Eu Manzanares, aquesta vegada al voltant de l’amor. Una proposta amb músiques de Gerard Sesé, Ariadna Cabiró i Arnau Tordera que es podrà veure el dissabte 24 de febrer al Teatre Municipal Orfeó Canongí. Entrades a la venda a la web de codetickets o bé al Castell de Masricart.

Es pot creure en l’amor avui en dia? Les muses de l’amor estan tristes. No, les muses estan desesperades. Tampoc. Les muses estan… cansades, fartes. Perquè l’amor ha mort. I no és culpa seva. O potser sí? És que ja no saben inspirar, en aquests nous temps? No, no. Són els humans, que ho compliquen tot. Sempre els humans, que no acaben d’aclarir-se en res, de les seves existències. I encara menys, en un assumpte tan complex i profund com és l’amor. Com ser muses de l’amor, avui en dia, si no hi ha Déu (mai millor dit!) que sigui capaç de definir què carai és, això de l’amor? Les muses estan… Les muses estan fins al cony, escolti’m. Potser és millor riure que plorar, i cantar i fer gresca, abans d’abandonar.

Fitxa: Cabaret musical

Durada: 80 min. | Idioma: català

Dramatúrgia: Eu Manzanares, Laia Alsina, Maria Cirici i Laura Pau. Amb la col·laboració de Xavi Morató i Mireia Giró
Direcció: Eu Manzanares
Interpretació: Laia Alsina, Maria Cirici i Anna Herebia; Modesto Lai al piano
Producció: El Maldà

 

La Canonja instal·la dues minideixalleries per facilitar la recollida selectiva

L’Ajuntament de la Canonja ha instal·lat dues minideixalleries al poble per promoure i facilitar la recollida selectiva i reciclatge de petits residus especials d’ús domèstic que poden ser altament contaminants i tòxics, com és el cas de les piles, les bateries i acumuladors, els aparells elèctrics i electrònics de petit format (mòbils, calculadores…), els cartutxos d’impressora, les bombetes, els CD i DVD, i els taps.

Aquests dos contenidors de recollida selectiva, que estan ubicats davant del poliesportiu municipal i a l’avinguda Manuel Carrasco i Formiguera, davant del parc infantil, s’adapten completament a l’espai urbà i optimitzen l’espai públic amb la recollida de set productes a una mateixa minideixalleria.

A la Canonja, la instal·lació d’aquests contenidors ha estat gràcies a les propostes ciutadanes del procés dels Pressupostos Participatius 2022-2023.

 

Galeria d’imatges: La Rua de la Canonja atreu milers de persones

La comparsa de l’Orfeó Canongí, guanyadora de la gran rua de La Canonja. Foto: Alberich Fotògrafs

El Carnaval de la Canonja ens ha tornat a sorprendre. Colors, purpurina, plomes i molta imaginació es van apoderar dels carrers de la vila durant la Rua del diumenge a la tarda. Va ser un espectacle de lluïment de les 5 comparses, els 4 grups i les dues comparses convidades que hi van participar. Però el carnaval a la Canonja s’ha viscut intensament durant tot el cap de setmana.

El divendres va ser el sopar de les comparses al Poliesportiu Municipal. El dissabte al matí la Rua i el concurs infanti de disfresses que va desfilar per diferents carrers de la Canonja acompanyats de la música i animació del DJ Nacho de las Casas. Molts nens i nenes de la Canonja van participar-hi amb disfresses molt originals i divertides.

La festa va continuar al vespre amb el ball i concurs de disfresses amb l’espectacle “Show Must Go On”, on hi va haver molta festa, música, ball i sobretot moltes disfresses i de gran nivell.

Finalment el diumenge a la tarda la magnífica Rua de Carnaval va treure al carrer prop de 4.000 persones que van presenciar la meravellosa desfilada de les comparses i els grups. Sens dubte el nivell i la qualitat de les disfresses va augmentant cada any i la rua del diumenge s’està convertint en una de les més vistes del territori. La desfilada va acabar amb l’entrega de premis després de molta deliberació, ja que el jurat ho va tenir molt difícil, davant de la qualitat de totes les disfresses.

Finalment el resultat va ser:

1r premi per la Comparsa de l’Orefó Canongí, amb la seva disfressa de les Bruixes. 500€

2n premi va ser per l’Associació de Veïns del Sector Nord, amb el Moulin Rouge. 400 €

3r premi per la comparsa MC, la més multitudinària, amb la disfressa “Els Defensors del Ying-Yang”. 300 €

4rt premi pel Circ de la Comparsa. Colla Pessigolla. 200€

5è premi pels Ovnis a la Canonja del PIJ. 200 €

La regidora de festes, Glòria Virgili, s’ha mostrat “molt satisfeta” de com ha anat tot el cap de setmana. “El Carnaval de la Canonja s’està convertint en una gran festa, on tan la gent del poble com els de fora venen a gaudir dels nostres espectacles. Hem tingut màxima participació en gairebé tots els actes i la gent s’ho passat molt bé i això és el que realment importa”.

El dimarts a les 6 de la tarda la Banda de Cornetas i Tambores acompanyarà el seguici des de l’escola fins al Castell de Masricart on tindrà lloc la vetlla fúnebre. Seguidament, es durà a terme la lectura del testament de Sa Majestat Carnestoltes.

A continuació, seguici mortuori de Sa Majestat fins a la zona esportiva d’Ernest Lluch on es procedirà a la crema de la Pulla del Carnestoltes a càrrec de CamaleÓN. Després del crematori tindrà lloc el Mercat de la Sardina, amb especialitats gastronòmiques de totes les colles del Carnaval canongí. La v enda de tiquets serà a la plaça del Castell entre les 17.30 h i les 18.30 h, i a la zona esportiva d’Ernest Lluch.

Així es posarà el punt final al carnaval de la Canonja fins a l’any vinent.

Us oferim una galeria d’imatges de la rua i el lliurament de premis. Fotos: Alberich fotògrafs

 

 

Unió dels alcaldes socialistes per impulsar els projectes estratègics del territori

Imatge de la reunió. Foto: Cedida

En una reunió que s’ha dut a terme a Salou l’alcalde del municipi, Pere Granados; de TarragonaRubén Viñuales; de ConstantíÒscar Sánchez; de la CanonjaRoc Muñoz; de CambrilsAlfred Clúa; de Mont-roigFran Morancho; l’alcaldessa de ReusSandra Guaita; així com la diputada al ParlamentRosa Maria Ibarra; el subdelegat del GovernSanti Castellà, i el primer tinent alcalde de TorredembarraValeriano Pino, han manifestat “la necessitat de consensuar aquells projectes, objectius i estratègies que tenen un benefici comú i compartit pel territori”. També ha assistit a la reunió el secretari de Política Municipal del PSC, Joaquín Fernández.

Àrea Metropolitana

En aquest sentit, s’han posicionat sobre el projecte d’Àrea Metropolitana com a l’eina necessària per fer sentir la veu i impulsar la unitat d’acció del Camp de Tarragona. Un instrument que permetrà gestionar i dinamitzar conjuntament els serveis i recursos que comparteixen de forma més adaptada i funcional, més competitiva i més eficient, com ara el transport, els residus o la implementació d’energies netes i renovables. També han incidit en què el marc de respecte a l’autonomia local i les particularitats de cada municipi han de ser elements compatibles amb un òrgan de caràcter mancomunat.

 Hard Rock

Sobre el projecte d’implantació de Hard Rock al municipi de Salou, tots els alcaldes s’han posicionat a favor, manifestant de forma unànime que “és molt positiu pel territori i pel conjunt del país”, i han volgut instar al Govern de la Generalitat a donar màxima la celeritat al compliment dels acords subscrits, un dels quals és l’impuls definitiu i sense més demora d’aquest projecte turístic.  

 

El Rei Carnestoltes arriba a La Canonja muntat en un mamut

Com si fos Dalí el 1973 a Tarragona, Carnestoltes ha vingut muntat en un paquiderm. Foto: Cedida

La primera tinenta d’alcalde, Lucía López, amb el Rei Carnestoltes. Foto: Cedida

Ja hi tornem a ser. Del 4 al 13 de febrer, el Carnaval arribarà a la Canonja carregat de festa, gresca i de moltes novetats. La Comissió de Carnaval i la Regidoria de Festes han treballat de valent per idear un programa especial, amb novetats i per a tots els públics.

Per començar, ahir ja va arribar Sa Majestat Carnestoltes a la Canonja, acompanyat del DJ Nacho de las Casas, els Teatrerus i centenars de canongins i canongines que van voler participar d’aquest moment tan especial.

El Rei Carnestoltes va arribar pujat damunt d’un Mamut a la Canonja imitant l’arribada de Dalí a Tarragona al 1973. Així es presentava un pregó carregat d’ironia i sàtira, criticant alguns dels últims fets ocorreguts al municipi. La primera tinent d’alcalde, Lucía López, va fer el lliurament de la vara d’alcalde al Rei Carnestoltes i aquest va inaugurar el Mammuthus Park a la Canonja.

La novetat d’enguany és la presentació de la Pulla de Sa Majestat Carnestoltes, una representació artística que serà motiu d’escarni i burla durant tot el Carnaval fins a la seva crema el dia de l’Enterrament de la Sardina, que enguany serà un dels elements més significatius del nostre poble.

El dijous 8 de febrer, a 2/4 de 5 de la tarda S.M. Carnestoltes i el seu acompanyament musical esperaran als nens i nenes a la plaça del Castell per anar fins a la Rambla de les Garrigues on tothom podrà gaudir d’un berenar de botifarra d’ou amb una sessió musical a càrrec de la Xaranga Tocats de la-la. La Rua i el concurs infantil de disfresses seran el dissabte 10 de febrer al migdia.

La Rua sortirà de la rambla de les Garrigues entre els carrers Escultor Figueras i Poetes Bertran. Comptaran amb molta música i l’acompanyament de diferents personatges i el DJ Nacho de las Casas, que amenitzarà aquest divertit viatge. També hi haurà premis. Si tens menys de 13 anys, posa’t la disfressa i no et perdis aquesta divertida rua. (No és necessari fer cap inscripció).

El dissabte al vespre hi haurà un ball i concurs de disfresses al Poliesportiu Municipal. Començarà a les 11 de la nit i estarà amenitzat per Show Must Go On, un espectacle amb música de totes les èpoques i per a tots els públics.

El preu de l’entrada serà de 2 € i es podran adquirir a Codetickets les 24 h i al castell de Masricart els dilluns, dimecres i divendres al matí de 9 a 1 i les tardes de dilluns a divendres de 4 a 8.

És imprescindible autorització i l’acompanyament d’un adult per a menors de 16 anys. Recordeu que hi haurà fabulosos premis a les millors disfresses. (No cal inscripció prèvia).

La magnífica rua de Carnaval

La magnífica rua de carnaval serà el diumenge 11 de febrer, amb la sortida a les 5 de la tarda i arribada a la plaça Ernest Lluch, l’itinerari serà el d’anys anteriors. L’entrega de premis s’allargarà fins a les 20’30 h per tal que el jurat pugui veure la rua totalment. La diversió, tant durant la rua com a l’arribada està assegurada.

I posaran el punt i final el dimarts 13 de febrer amb l’enterrament de la sardina. A les 6 de la tarda la Banda de Cornetas i Tambores acompanyarà el seguici des de l’escola fins al Castell de Masricart on tindrà lloc la vetlla fúnebre. Després del crematòria acabarà tot amb el mercat de la sardina, amb especialitats gastronòmiques de totes les colles del Carnaval canongí.

A tots els actes hi haurà un photocall creat per la Comissió de Carnaval per tal que tothom pugui mostrar la seva cara més carnavalesca.

 

IQOXE redueix un 54% el seu consum d’aigua de l’Ebre

En l’últim any IQOXE ha augmentat el seu ús d’aigua
regenerada. Foto: Cedida

IQOXE segueix apostant de manera decidida per la millora mediambiental dels seus processos productius i, fruit d’aquest objectiu estratègic, en el darrer any ha aconseguit reduir un 54% el seu consum d’aigua de l’Ebre, en comparació amb les dades del 2022. En xifres absolutes, aquesta reducció suposa que la companyia ha passat de consumir 768.000 m3 d’aigua de l’Ebre l’any 2022, als 350.000 m3 que va emprar l’any 2023.

Aquest important estalvi d’un recurs natural tan preuat i escàs com és l’aigua s’ha aconseguit gràcies a la inversió que la companyia ha fet en matèria d’optimització dels seus processos productius i que, alhora, han servit per potenciar la utilització d’aigua regenerada, fins al punt que aquesta ha passat a ser el principal recurs hídric emprat per l’empresa.

En aquest àmbit i més enllà d’haver reduït de manera significativa els seus consums totals d’aigua, la companyia ha aconseguit també que més del 50% d’aquesta sigui reutilitzada, gràcies al fet que AITASA subministra aquest recurs reaprofitat.

De fet, IQOXE ha passat de consumir un 29% d’aigua regenerada respecte del total d’aigua emprada l’any 2022, a pràcticament duplicar aquesta xifra, atès que l’any 2023 va fer servir un 56% d’aigua regenerada.

D’aquesta manera, IQOXE segueix treballant per prioritzar valors tan essencials per a la companyia -i per al CL Grupo Industrial, al qual pertany- com el compromís amb el medi ambient, la qualitat, la seguretat i les persones. En aquest sentit, el director general d’IQOXE, José Manuel Segura, ha afirmat que “tenim un compromís màxim amb els nostres clients, però també amb la societat que ens envolta i amb el medi ambient”, alhora que ha puntualitzat que “en el context d’estrès hidràulic que vivim actualment, qualsevol ajuda és important i des d’IQOXE estem fent el possible per reduir els nostres consums d’aigua”.

Aquestes accions corporatives s’emmarquen en la política de priorització i compromís amb el medi ambient i, a través de les quals, la companyia es troba en constant evolució i aplicació de noves mesures i sistemes que permetin garantir el resultat més eficient i, alhora, respectuós amb l’entorn social i natural de les seves instal·lacions productives.

 

500 persones participen a la “Gaming Experience” de la Festa Major de la Canonja

Lliurament de premis de la “Gaming Experience”. Foto: Cedida

El passat va ser l’últim cap de setmana de Festa Major a la Canonja amb dos actes que van aplegar una gran assistència de públic.

El dissabte va tenir lloc, durant tot el dia, la “Gaming Experience”, la novetat d’enguany que ha posat en marxa la regidoria de Joventut i que va reunir prop de 500 joves al Poliesportiu Municipal per competir i jugar als videojocs més reconeguts com el Fifa, el Fornite, el Mario Kars o el Just Dance.

Tot estava perfectament organitzat, amb inscripció prèvia de tots els jugadors i amb lliurament de premis a l’acabar la tarda. El regidor de Joventut, Iván Barceló, en fa una valoració molt positiva: “Per ser la primera vegada que organitzem el torneig gaming estem molt contents de l’acceptació. Han passat molt nens i molt joves durant tot el dia, no s’han fet gaires cues i tothom ha pogut jugar al que volia. L’any que ve seguirem en aquesta mateixa línia”.

Imatge del campionat skate i scooter. Foto: Cedida

Un altre esdeveniment dirigit al públic jove i que també va concentrar molta gent a l’Skate Parc Municipal va ser el campionat skate i scooter que es va celebrar el diumenge al matí. Salts, piruetes i acrobàcies es van poder veure durant gairebé 6 hores, amb barbacoa inclosa, exhibicions de break i batalla de galls, finalitzant amb el lliurament de premis als guanyadors de cada categoria.

 

L’escudella popular de La Canonja, un clàssic que reuneix 700 comensals

Vista general dels comensals de l’escudella popular de La Canonja. Foto: Tots21

Es podria fer una tesi sobre els dinars i sopars de Festa Major que se celebren al llarg del nostre país, com aquests suposen un retrobament entre les famílies i també una congregació d’amics de diversa procedència. I com atrauen tantíssim la ciutadania, especialment la gent gran, que té la fama guanyada de ser enamoradissa de la teca.

A La Canonja, aquest diumenge es revivia la tradició de l’escudella popular i el seu èxit: de nou 700 persones omplien la pista del poliesportiu, amb les taules ordenadament preparades per la Brigada Municipal i amb un plat de ceràmica de regal per a cada comensal. Només en una hora i mitja es van exhaurir els tiquets, que es van posar a la venda el dia 15 i de només manera presencial, res de fer-ho en línia.

I com la demanda superava l’oferta, altres 120 ciutadans s’emportaven a casa seva l’escudella fent un circuit en cotxe ‘take away’, recollint-la a l’entrada lateral del poliesportiu gairebé sense sortir del vehicle, una fórmula que recordava els anys de la pandèmia, quan la concentració popular del pavelló quedà suspesa i se substituí pel ‘take away’.

Tres grups d’amics i familars que no s’han perdut el dinar. Fotos: Tots21

Hi havia a taula sentats més gent de fora de La Canonja que de La Canonja? Era el debat obert entre els assistents consultats per TotsTarragona21. Segurament, no, però sí que era notòria l’assistència de gent vinguda de Vila-seca, de Tarragona, de Bonavista, de Salou, dels Pallaresos,… que responien a la crida dels seus amics canongins: “És habitual que la gent de La Canonja reuneixi amics i familiars de fora de la vila en aquesta escudella tan estimada”, deia la regidora de Festes, Glòria Virgili. “És un dels actes que més gent reuneix a La Canonja al cap de l’any”, subratllava.

Els responsables que l’escudella sigui feta a la manera tradicional, com les cuinaven les àvies. Foto: Tots21

Per 10 euros -més cinc que aportava l’Ajuntament-, els comensals tenien una escudella molt particular, una menja feta amb la recepta de les àvies, cuinada a foc lent, amb tres o quatre hores de cocció, és a dir, a la manera tradicional. Els cuiners ja havien fet cap a les sis del matí per prerarar les olles. Per cert, de tot hi ha en aquest món, i en antriors edicions alguns havien aprofitat per endur-se les olles, amagant-les sota les taules.

Cloïa així -amb un concert a la mateixa pista poliesportiva- la Festa Major d’hivern a l’espera que es mantingui cada any aquesta tradició culinària  que a més a més assegura que l’escudella és d’alta qualitat gastronòmica. Bon profit!

Jaume Garcia

 

Amistós d’handbol Barça-Fertiberia Puerto Sagunto a la Canonja

El partit es jugarà al Poliesportiu Josep Canadell i Veneciana de la Canonja. Foto: Google

El Barça i el Fertiberia Puerto Sagunto jugaran un partit amistós el proper dimecres 24 de gener. El duel se celebrarà al poble de la Canonja, al Poliesportiu Josep Canadell i Veneciana, a les 18h.

El partit servirà com a preparació de la tornada a la competició i, alhora, esdevé una gran oportunitat per a la promoció de l’handbol al territori.

El Barça ja comptarà per a la cita amb els internacionals espanyols, Gonzalo Pérez de Vargas i Aleix Gómez, que es reincorporaran als entrenaments el dilluns 22 de gener.

L’alcalde, Roc Muñoz, i el regidor d’esports, Miki Pérez, donaran la benvinguda als equips i els hi faran lliurament d’un record del poble de la Canonja.

Entre els convidats es comptarà amb la presència del president de la Federació Catalana de Handbol, Jaume Fort.

L’accés al partit serà amb invitació i l’aforament és limitat.

 

Dijous arrenquen 11 dies d’intensa Festa Major ‘hivern a La Canonja

La popular Baixada de Carretons torna als carrers de La Canonja. Foto: Cedida

La Canonja enceta la seva Festa Major d’hivern el pròxim 18 de gener en honor a Sant Sebastià, una festa que s’allargarà fins el dia 28. Els actes es concentren en dos caps de setmana i s’han programat activitats per a tots els públics, amb la col·laboració de veïns i entitats canongines.

La festa començarà dijous 18 de gener amb un torneig de futbolí que organitza el PIJ i divendres 19 de gener a la tarda la tradicional Baixada de Carretons que ja s’ha convertit en una de les activitats més esperades pels nens i nenes de la Canonja.

El Mamut, element imprescindible de la vila. Foto: Cedida

Després, el Ball de Diables presentaran el nou Llucifer i Diablessa per celebrar els 10 anys de la Colla Infantil dels Diables. Tot seguit faran un correfoc i acabarà el dia amb la nit jove i la seva música al Poliesportiu Municipal.

El dia de Sant Sebastià, com marca la tradició, comença amb la missa i la processó pels carrers de la part alta, acompanyats del seguici de Festa Major. Tot seguit es donarà pas a les sardanes amb la cobla Reus Jove. A la tarda, concert de Festa Major amb l’Orquestra Maravella i el dia acaba amb el ball de nit al Poliesportiu Municipal.

El diumenge és el dia del Cros de Sant Sebastià que enguany ja celebra la vint-i-setena edició i a la tarda una comèdia de Carles Alberola al Teatre Municipal Orfeó Canongí per riure i distreure’s.

La tradicional escudella popular que cada any aplega més de 700 persones al Poliesportiu municipal. Foto: Cedida

El cap de setmana següent estarà destinat al públic més jove. Començarà amb una activitat infantil de teatre, el dissabte 26 i segueix el diumenge amb la novetat d’enguany, la “Gaming Experience” que se celebrarà al Poliesportiu Municipal i en la que els joves podran gaudir de simuladors, realitat virtual i tornejos de Nintendo pels quals son ne cessaries les inscripcions prèvies. La Festa Major acabarà el diumenge 28 amb el campionat d’skate i scooter i la tradicional escudella popular que cada any aplega més de 700 persones al Poliesportiu municipal.

L’alcalde Roc Muñoz, agraeix la col·laboració de les entitats i la tasca duta a terme per la regidoria de festes, i d’altres àrees com la de joventut i esports a l’hora d’organitzar tot el programa de Festa Major. “Hi ha actes que apleguen moltíssima gent com son l’escudella, el cros o la Nit Jove que requereixen una bona coordinació entre tots els agents implicats per tal que tot surti bé i fins ara estem molt satisfets de la feina que s’ha fet. Hem de continuar en la mateixa línia”, acaba Roc Muñoz.

 

 

 

Glòria Virgili: “No et pots sentir plenament canongí, si no participes dels actes de la Festa Major”

Glòria Virgili, regidora de Festes de la Canonja. Foto: Facebook

La Canonja enceta la seva Festa Major d’hivern el pròxim 18 de gener en honor a Sant Sebastià, una festa que s’allargarà fins el dia 28. Els actes es concentren en dos caps de setmana i s’han programat activitats per a tots els públics. La regidora de Festes el municipi, Glòria Virgili, ens explica els ets i uts de la festa.

Podríem dir que la Festa Major d’hivern de la Canonja és la Festa Major petita?

Sí, hi ha menys actes que a la Festa Major que celebrem a l’estiu i a més, com que la majoria d’activitats són a l’interior i n’hi ha pocs al carrer per la climatologia, potser no té tanta participació com la de l’estiu. De totes maneres, estem treballant perquè els habitants del municipi se la sentin més seva i pugui ser més participativa.

S’han programat actes tradicionals, però també hi ha novetats. Comencem pels actes més tradicionals. Quin és el que té més participació?

Indiscutiblement, l’escudella popular que es fa l’últim dia, el 28 de gener. La fem al Poliesportiu municipal i ens hi acabem reunint molta gent. Aquest dilluns al matí posarem a la venda 700 tiquets per a aquesta escudella i al migdia ja no n’hi haurà. Pensa que és una escudella feta amb la recepta de les àvies, cuinada a foc lent, amb tres o quatre hores de cocció. A més dels habitants de la Canonja, també ve gent de fora. Molts canongins i canongines porten les seves famílies i, per tant, tenim persones de Tarragona centre, de Bonavista, de Vila-seca…

Ball de Diables de la Canonja. Foto: Cedida

Ball de Diables de la Canonja. Foto: Cedida

Un altre acte que també es molt esperat i congrega força gent és el ball de nit del dia de Sant Sebastià, el 20 de gener. Fa anys que ve l’Orquestra Maravella i a la gent li agrada molt. De fet, aquí sí ve molta gent dels pobles del voltant.

I la Baixada de Carretons congrega gent?

La Baixada de Carretons la fem des de fa 21 anys però, com que és al carrer, l’afluència de públic depèn molt de la climatologia. Si fa molt fred, la gent no surt. Aquest, però, és un acte que té molta tradició. La gent que baixa amb els carretons comença a treballar dues setmanes abans. Les naus de la Brigada Municipal estan obertes perquè puguin treballar-hi i, a més, l’Ajuntament subministra els materials que necessiten. Fem servir molt material reciclat i, a més, els carretons s’aprofiten d’un any per l’altre. S’hi fan modicacions, es “tunegen” d’alguna manera diferent, i així aprofitem el que tenim.

I pel que fa a les novetats?

Enguany el Ball de Diables infantil fa 10 anys i presenta Llucifer i la Diablessa. Amb aquests elements ja podrem dir que tindrem un Ball de Diables tradicional amb totes les seves figures.

Una altra novetat és l’esmorzar de forquilla que es farà el diumenge 21. És una activitat proposada per l’Associació de veïns del sector nord i l’Ajuntament hi col·labora. Es farà a l’aire lliure i esperem que tingui èxit.

Imatge d’arxiu de la Festa Major de Sant Sebastià.

També estrenem el “Gaming Experience”, amb simuladors, realitat virtual i tornejos de Nintendo. Això s’ha organitzat des de la Regidoria de Joventut. Vam tenir una mena de prèvia durant el Parc de Nadal i va funcionar molt bé. Els joves demanen aquest tipus d’activitats i per això hem decidit tirar-ho endavant.

I pel que fa al campionat d’skate i scooter, enguany li hem donat més forma, l’hem potenciat. Fa molts anys que el fem i ens funciona bé, però enguany l’hem volgut modernitzar una mica i per això també inclourà una exhibició de breakdance i una “batalla de gallos”.

Quin missatge enviaria als canongins i canongines de cara a la Festa Major d’hivern?

Que no tinguin por del fred i que cal gaudir de la Canonja. La Festa Major d’hivern també és la Canonja perquè hi participen els elements del seguici, associacions de veïns i entitats del municipi. De fet, crec que no et pots sentir plenament canongí, si no participes dels actes de la Festa Major. Per tant, faig una crida perquè tothom participi i gaudeixi de la Festa Major de Sant Sebastià.

V.Tapias

 

Activat el Plaseqta en prealerta per una columna de fum negre a Dow

Imatge de la columna de fum. Foto: Protecció Civil

Dow ha detingut temporalment la seva producció en el Polígon Sud, utilitzant la torxa com a mesura de seguretat.

Protecció Civil ha activat en fase de prealerta el Plaseqta -Pla de seguretat de la indústria química de Tarragona- per l’episodi, que ha provocat la sortida de fum negre molt visible i flama a la torxa de Dow Chemical Ibérica del polígon Sud, situat al terme de La Canonja. L’empresa ha informat al CECAT que es preveu que el fum finalitzi a les 12:00 hores d’avui.

L’empresa afirma en un comunicat que segueix els protocols establerts “i garanteix la seguretat durant aquest període”. Durant la interrupció, es continuarà utilitzant la torxa, “una pràctica estàndard per a assegurar un procediment segur durant arrencades o parades en la producció fins que es normalitzi la situació”. Dow demana disculpes “per qualsevol inconvenient i agraïm la comprensió de la comunitat”.

 

La Canonja compta els dies per celebrar la Festa Major d’Hivern

Els actes es concentren en dos caps de setmana

La Canonja enllesteix ja els últims detalls per celebrar la Festa Major d’Hivern, en honor a Sant Sebastià, que començarà el dia 18 de gener i s’allargarà fins al 28. Un programa replet d’activitats per a totes les edats treurà la gent al carrer per gaudir d’uns dies de festa.

La festa començarà dijous 18 de gener amb un torneig de futbolí organitzat pel PIJ i divendres 19 de gener a la tarda la tradicional Baixada de Carretons, una de les activitats més esperades pels nens i nenes del municipi. Després el Ball de Diables presentarà el nou Llucifer i Diablessa per celebrar els 10 anys de la Colla Infantil dels Diables. Tot seguit faran un correfoc i el dia s’acabarà amb la nit jove i la seva música al Poliesportiu Municipal.

El dia de Sant Sebastià, el 20 de gener, com marca la tradició, la Canonja celebrarà la missa i la processó pels carrers de la part alta, acompanyats del seguici de Festa Major. Tot seguit, sardanes amb la cobla Reus Jove. A la tarda arriba el concert de Festa Major amb l’Orquestra Maravella, que també serà la protagonista del ball de nit al Poliesportiu Municipal.

El diumenge 21 de gener és el dia del Cros de Sant Sebastià, que enguany ja celebra la vint-i-setena edició. A la tarda s’ha programat una representació teatral al Teatre Municipal Orfeó Canongí, “M’esperaràs” de Carles Alberola.

La festa continuarà el cap de setmana següent, que estarà destinat al públic més jove. Dissabte 26, activitat infantil de teatre, i diumenge arriba la novetat d’enguany, la “Gaming Experience” ,que se celebrarà al Poliesportiu Municipal i en la que els joves podran gaudir de simuladors, realitat virtual i tornejos de Nintendo. La tarda es tancarà amb el XXVI Torneig escolar de Tenis Taula Sant Sebastià.

La Festa Major acabarà el diumenge 28 amb el campionat d’skate i scooter i la tradicional escudella popular que cada any aplega més de 500 persones al Poliesportiu municipal.

Teatre i música a la nova temporada de l’Orfeó Canongí

Una imatge de l’Orfeó Canongí. Foto: Cedida

S’apropa la nova temporada del Teatre Municipal. L’èxit obtingut per la primera temporada i les enquestes rebudes han portat als programadors elaborar una programació més extensa, amb un toc de comèdia que persisteix al llarg dels diferents actes. La música i les arts escèniques seran protagonistes, tal com ho varen ser a la temporada inaugural, així, enguany, es presenten dos espectacles on la cançó serà l’estrella i cinc obres teatrals que estan actualment en cartell en els millors teatres de Catalunya.

D’aquesta manera, al Teatre Municipal entre gener i juny es presentaran actuacions musicals com les d’Anna Roig o Mayte Martín, que presentarà el seu darrer treball “Tatuajes”, estrenat al Festival Grec d’enguany. Pel que fa al teatre, comptarà amb The Feliuettes, amb “Amor a mort”, un espectacle de cabaret que és una delícia per a qui vol gaudir dels musicals de proximitat. La comèdia, però, és la principal protagonista de la temporada amb èxits com el retorn als teatres de “Burundanga”, una de les obres de més èxit de Jordi Galceran, o “La paella dels dijous”, una producció del Maldà amb Llum Barrera com a protagonista, sense oblidar l’adaptació de Paco Mir, exTricicle, de l’obra de Lope de Vega “El perro del hortelano”, un clàssic renovat a l’OCTM. Finalment, no us podeu perdre ”Bèsties”, el monòleg que presentarà Marta Marco i que es va estrenar també al Festival Grec de Barcelona. Un text que parla sense embuts sobre la cultura de la hipersexualització i la pornificació dels i de les menors.

Les entrades ja s’han posat a la venda i es podran adquirir a la web de codetickets o bé de manera presencial al Castell de Masricart. Per tal de fer més econòmica l’assistència al teatre, a banda dels diferents abonaments, enguany hi haurà un descompte per al Carnet Jove.

La programació del Teatre Municipal és a càrrec de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de la Canonja i compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Tarragona.

 

Així es va viure l’incendi que va obligar a confinar el sector nord de La Canonja

Imatge de l’incendi de la matinada passada. Foto: Guàrdia Urbana de Reus

Nit d’emergència a La Canonja que ha acabat sense víctimes. L’incendi en un remolc d’un vehicle d’una empresa logística –Salvat Logística– ha desfermat un incendi aparatós al polígon de la Generalitat -Cim-, que tot i trobar-se al terme municipal de Reus, està a tocar de La Canonja per aquells capricis que tenen els termes municipals de Reus, La Canonja i Vila-seca.

L’Ajuntament de La Canonja es posava en situació de prealerta un cop conegut l’incendi a partir de la trucada d’una veïna. L’alcalde de la Canonja, Roc Muñoz, ha lamentat l’incendi ocorregut la matinada passada a una empresa logística del terme de Reus, però a tocar de La Canonja.

En un comunicat, Roc Muñoz ha destacat que per sort “no hem de lamentar danys personals”. “Agraeixo profundament la tasca duta a terme durant tota la nit pels serveis d’emergència i des de l’Ajuntament seguirem treballant per millorar els protocols per a protegir a la població”, ha afegit.

Què va passar

L’Ajuntament ha fet un relat exhaustiu dels fets des que a les 23.20 h del dilluns 25 de desembre es va rebre un avís d’una veïna del municipi informant que al carrer fa una olor estranya. La patrulla de servei de la Guàrdia Municipal s’adreçà a la zona nord de la Canonja per comprovar l’avís i visualitzà un fum blanc amb forta olor de plàstic a tot el Sector Nord, detectant que provenia del polígon del Cim del Camp.

Aleshores, la patrulla informà al CECAT dels fets i parlà amb Bombers. Posteriorment i per ordre d’alcaldia es constituí Prealerta Cecopal a la Canonja i s’informà al CECAT.

L’incendi continuà avançant, afectant a la totalitat de la nau, hi havia molt de fum negre, mentre queien partícules, per la qual cosa s’informa a tota la ciutadania, via megafonia, whatsapp i xarxes socials, que es recomanava el confinament a casa i tancar finestres com a mesura preventiva.

Durant aquests primers minuts la Guàrdia Municipal de La Canonja atengué multitud de trucades dels ciutadans al respecte de l’incendi.

A les 00.45h es rebé un comunicat del CECAT activant l’Alerta del PLASEQTA i demanant el confinament del Sector Nord. Però degut a que hi havia fum per tot el poble, les autoritats municipals de la Canonja parlaren amb Bombers per tal que el confinament es dugués en tot el terme del nucli urbà.

A la 01.50 h es rebé alerta als mòbils demanant el confinament, tot i que es tenia constància que no tots els veïns de la població ho van rebre.

A les 2.30 h la patrulla de servei acompanyà els tècnics de control ambiental pel municipi per detectar tòxics a l’aire i es comprovà que no hi havia cap contaminant, per la qual cosa el CECAT informà que es passava a fase de Prealerta i s’aixecava així el confinament.

Redacció

 

Vídeos: Un incendi en una empresa confina el sector nord de La Canonja

Imatge de l’incendi. Foto: Guàrdia Urbana de Reus

Un aparatós incendi en a l’empresa Salvat Logística SA, situada prop del Centre d’Intercanvi de Mercaderies (CIM) de Reus, a tocar de La Canonja, ha obligat a confinar el sector nord de La Canonja.

Els bombers havien demanat el confinament de tot el municipi de La Canonja pel fum de l’incendi, mentre Protecció Civil ha demanat a la població de La Canonja que no s’acosti a la zona de l’incendi. Altrament, el servei d’ambulàncies hi ha desplaçat dos vehicles i un equip complert, mentre la Policia Local i els Mossos d’Esquadra han estat controlant els accessos.

 

L’Ajuntament de La Canonja ha anat informant els veïns de l’evolució dels fets i fent recomanacions. La Guàrdia Urbana de Reus, al seu torn, ha donat suport a les tasques dels equips d’emergència i seguretat.

Els Bombers de la Generalitat han estabilitzat l’incendi de l’empresa logística de Reus i ja s’ha aixecat el confinament preventiu de la població de la Canonja. Protecció Civil ha desactivat al voltant de les 04.00 hores de la matinada l’alerta de risc químic Plaseqta un cop totes les mesures de contaminants han donat negatives.

El foc ha evolucionat favorablement i afecta la companyia Salvat Logística -dedicada l’emmagatzematge, la distribució i el transport de productes farmacèutics-, situada al Polígon Cim del Camp a la capital del Baix Camp. Els Bombers havien estat alertats de l’incendi a les 23.30 hores d’ahir dilluns i les flames afectaven inicialment un camió frigorífic just a l’accés a l’empresa.

El foc, però, s’ha propagat i ha acabat afectant l’interior de la construcció. En total, les flames han destruït les tres naus centrals de la companyia Salvat i part de la coberta s’ha esfondrat.

Els Bombers de la Generalitat, que hi han estat treballant amb 28 dotacions terrestres, han apartat diversos vehicles estacionats a tocar de la façana de la nau sinistrada per tal de minimitzar riscos. A més de treballar en l’extinció de l’incendi des de l’exterior, els Bombers també han establert un pla de sectorització de l’edifici afectat per evitar que el foc propagués a la resta de naus, aconseguint confinar-lo fins a donar-lo per estabilitzat.

Paral·lelament, el Grup de Riscos Tecnològics dels Bombers de la Generalitat (GRIT) han anat prenent mesures de qualitat ambiental per valorar en tot moment l’ordre de confinament a la Canonja. Quan les mesures han donat repetidament valors negatius, els Bombers han aixecat el confinament, pels voltants de les 03.30 hores de la matinada. També hi han treballat la unitat sanitaritzada conjunta dels Bombers i el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) i el Grup Operatiu de Suport dels Bombers (GROS), que ha donat suport logístic a tot el dispositiu.

Protecció Civil havia activat en alerta el Plaseqta i recomanat als veïns “tancar portes i finestres si es noten molèsties pel fum”.

Oferim un vídeo de TotsTarragona21 de l’estat de les instal.lacions aquest matí de dimarts:

Estat de la fàbrica aquest matí de dimarts. Foto: Bombers

A les 11.00 hores d’aquest dimarts de Sant Esteve, 8 dotacions dels Bombers de la Generalitat continuen treballant a la zona i repassant punts calents dins la nau sinistrada, uns treballs que segurament es perllongaran durant tot el dia. A banda de l’interior de les tres naus, també s’han calcinat totalment tres semi tractores i parcialment una quarta semi tractora, un camió i un contenidor a la part posterior del recinte.

Durant tota la nit s’ha mantingut reunit el comitè tècnic del Plaseqta per a realitzar un seguiment de l’incendi i de les mesures a aplicar a la població, i s’ha estat en contacte permanent amb els municipis de Reus i La Canonja, informa Diari de Tarragona. Al llloc han acudit l’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, i el delegat del Govern de la Generalitat a Tarragona, Àngel Xifré.

Redacció – ACN