TOTS 21

Els bombers de Covestro extingeixen un foc declarat a una torre de refrigeració

Imatge de lla columna de fum originada per l’incendi. Foto: Cedida

El parc de bombers propi de l’empresa Covestro, a la Canonja, ha apagat aquest matí un incendi declarat a una torre de refrigeració fora de servei de la seva planta mentre es realitzaven tasques de manteniment. El foc, que ha quedat extingit en minuts, ha provocat una columna de fum que ha alertat a a nombrosos veïns. Des de Bombers de la Generalitat han informat a Tots21 de la recepció de l’avís a les 10.51 hores, si bé han afegit que no ha calgut el seu ajut en l’extinció i que no s’ha activat cap pla de protocol de seguretat.

Redacció

 

Treballadors d’IQOXE afirmen que l’empresa no els deixa parlar en l’acte intern de record per les víctimes de l’explosió

Pla general del minut de silenci d’homenatge que han fet els treballadors d’IQOXE en motiu del primer aniversari de l’explosió que va causar la mort de tres persones. Foto: IQOXE

Treballadors d’IQOXE asseguren que l’empresa no els ha permès parlar en l’acte intern de record per les víctimes de l’explosió de fa un any que s’ha fet aquest dijous. En un document que el comitè d’empresa va enviar aquest dimecres a la plantilla, i al qual ha tingut accés l’ACN, els representants dels treballadors expliquen als seus companys que van «suplicar» diverses vegades al departament de recursos humans «dir quatre paraules». Una petició que l’empresa va denegar. Fonts de la companyia han apuntat a l’ACN que van decidir que el format seria un minut de silenci. L’acte s’ha fet aquest dijous a la una del migdia i hi han assistit unes 280 persones entre treballadors d’IQOXE, d’empreses subcontractades i familiars de les víctimes.

En la nota, membres del comitè d’empresa apunten que no volien fer cap discurs, sinó tan sols dir unes paraules en memòria dels dos companys difunts i del veí de Torreforta que també va perdre la vida a causa del sinistre. «Vista la manera de procedir per part de l’empresa, lamentant-ho profundament, la representació dels treballadors no assistirà a l’acte convocat per l’empresa», afegeix el text, que especifica que fins aquest dimecres van demanar a la companyia que reconsiderés la seva posició. «La direcció ens ha transmès que el senyor Ricardo Leal –propietari- tampoc acudirà a l’esdeveniment», finalitza el document.

Fonts d’IQOXE han reconegut a l’ACN que es va debatre el format de l’acte, que es va començar a plantejar fa mesos. La possibilitat que els treballadors poguessin parlar es va estudiar fins i tot aquesta setmana, però la decisió final va ser la de mantenir el minut de silenci únicament previst.

IQOXE ha explicat en un comunicat que aquest silenci només ha estat trencat per un violinista que ha interpretat ‘El cant dels ocells’. Els assistents s’han col·locat, amb distància de seguretat, al voltant d’un monòlit i d’una placa que recorda els difunts. El minut de silenci també l’han fet els prop de 3.000 treballadors de la resta d’empreses del Grupo Industrial CL.

ACN

 

Un any d’IQOXE: On estaves tu el 14 de gener de 2020?

Imatge aèria de l’endemà de l’accident

Una de les frases que més famosa es va fer als anys 60 va ser: ‘On estaves tu el 22 de novembre de 1963?’ Era la data de l’assassinat de John Fitzgerald Kennedy a Dallas i les teories sobre qui hi havia al darrera del que semblava una gran conspiració eren àmplies.

El 14 de gener de 2020, a les 18.40 hores, abans que esclatés la pandèmia i quan encara no sabíem què era confinar-se i conviure amb mascareta, explotava un reactor de la planta de l’empresa química IQOXE, amb el resultat de tres víctimes mortals, una d’elles, un veí de Torreforta a qui li va caure a casa seva un enorme bocí del reactor R3131 de la planta, disparat a gairebé tres quilòmetres de distància en un fenomen que cap científic no s’explica encara. Tot i ser tècnicament en terme de La Canonja, la seva afectació tarragonina és evident. Va ser l’arrencada dels ingents capítols negatius que han afectat el territori en un any per oblidar arreu del món. Com a Dallas, tothom recordarà on era aquella tarda.

El tràgic succés va deixar en estat de xoc la societat tarragonina, que es va apressar a buscar responsables. La nit de l’accident es van destapar un seguit d’errades i actuacions irregulars, la més destacada de les quals va ser la falta de comunicació de l’empresa sinistrada amb l’exterior -32 minuts sense saber si hi havia núvol tòxic o no- i una descoordinada reacció de la Direcció General de Protecció Civil, que via Twitter demanà el confinament de set localitats de l’entorn de la indústria química, però no ho va fer seguint els canals oficials. Els alcaldes no sabien què fer. L’espectacularitat del foc -era de nit- i els vehicles de diferents policies locals demanant els ciutadans que es confinessin a casa van sembrar el temor.

 

L’empresa va reaccionar de manera lamentable, tardant un dia a donar explicacions. A més, l’aparell informàtic que podia donar pistes va quedar destruït per l’accident, amb el que les dues investigacions que es van fer sobre el succeït no disposaren d’aquests elements directes. Sí sembla clar que un seguit d’esdeveniments imprevisibles van provocar l’accident. El debat, que es troba en seu judicial, és sobre la responsabilitat o no de l’empresa d’haver actuat correctament en la manipulació de l’òxid d’etilè o si el que va succeir era impensable, com defensa l’empresa. No poden estar més allunyades les posicions de l’empresa i dels sindicats.

Els informes

Un dels dos informes és el de l’empresa nòrdica DNV, va ser encarregat pel Departament d’Empresa de la Generalitat, i tal com va anunciar l’exconsellera d’Empresa i Coneixemnt a Tots21, Àngels Chacón. Es tracta de la firma que va investigar l’accident del Prestige. L’altra és de l’Institut Químic de Sarrià (ICS), que havia estat sol·licitat per part d’IQOXE. Coincideixen ambdós en el fet que la causa va ser l’explosió del reactor, tot i que discrepen en alguns punts. Quin va ser el material que va esclatar? DNV diu que va ser la matèria primera –és a dir, l’òxid d’etilè–, mentre que l’Institut Químic de Sarrià sosté que va ser la descomposició del producte que es fabricava, el MPG500.

I la causa del sinistre? L’informe encarregat pel Govern afirma que l’òxid d’etilè va explotar per una disfunció en la pressió del nitrogen, que va originar una «descomposició tèrmica de l’òxid d’etilè per una formació de mescla descomponible d’òxid d’etilè, al costat de la creació d’un punt calent en el sistema de reactors». Es va desequilibrar el percentatge d’òxid d’etilè i de nitrogen en el dipòsit, creant «una formació de la mescla descomponible d’òxid d’etilè», de manera que l’òxid d’etilè va passar a ser més del 50%, un fet que al costat de «l’existència d’un punt calent» va provocar l’esclat, en superar els 450 graus. Altrament, l’IQS afirma que l’explosió va ser causada per una «descomposició violenta» del MPG500, i deixa de banda l’òxid d’etilè.

DNV argumenta que la incidència en la pressió del nitrogen podria ser per «una fallada en el control de la pressió de l’hidrogen», o bé «una fugida externa» que «hauria deixat anar una mescla de nitrogen i òxid d’etilè, però que seria reemplaçada només per òxid d’etilè». Això, al costat de l’existència d’un punt calent produït per un petit incendi en la paret del reactor hauria causat l’explosió. Per contra, el IQS atribueix l’accident a una «incidència greu» en la refrigeració del producte fabricat, i indica que un altre dels factors va ser que la fabricació del dia va ser un 20% inferior a l’habitual, de manera que es va passar de les 25 tones a 20,5. Això va provocar que hi hagués menys líquid, i que l’ejector petit del reactor no pogués tenir contacte amb el producte, la qual cosa «va originar un reescalfament» que va provocar «la descomposició» del MPG500, que va explotar ràpid.

El Parlament es defineix

El cas va arribar al Parlament de Catalunya, mentre que l’Ajuntament de Tarragona emetia una declaració institucional reclamant millores de seguretat i el retorn del Plaseqta a Tarragona -està centralitzat a Barcelona com a Plaseqcat, una de les causes de la descoordinació inicial. Una comissió del Parlament ha reclamet un seguit de mesures de seguretat a implementar durant uns anys i es vol que la normativa obligui a «disposar de sales de control bunkerizadas en cada planta» per a «protegir els treballadors». Quant a informàtica, cal «un registre remot, amb sistemes de còpies de seguretat», amb l’existència d’una mena de caixes negres «equivalents a les dels avions».

El nou Plaseqta preveia destinar 1,4 milions d’euros en sensors perimetrals en el polígon petroquímic. Ara bé, el conseller de l’Interior, Miquel Sàmper, va reconèixer que el Govern «no té diners» per a fer-ho front.

Redacció

 

IQOXE destina més de 2,8 milions d’euros a atendre prop de 200 reclamacions

Imatge actual de les instal.lacions d’IQOXE en una fotografia recent. Foto: Cedida

Industrias Químicas del Óxido de Etileno (IQOXE) ha tancat un any 2020 que, sens dubte, marcarà la història de la companyia i del seu
entorn. Arran de l’accident que va tenir lloc el passat 14 de gener de 2020, IQOXE va iniciar un ‘intens procés de reconstrucció’ de les seves instal·lacions, segns informa avui dimecres. Una tasca per a la qual ha compromès una inversió addicional de més de 27 milions d’euros, amb la finalitat de renovar i optimitzar totes les seves instal·lacions per, d’aquesta manera, poder mantenir la producció al polígon petroquímic del Camp de Tarragona.

En paral·lel a les intervencions de reconstrucció i renovació de les instal·lacions, l’empresa també ha dut a terme durant el 2020 una ‘intensa activitat d’atenció i suport als veïns’ que, a conseqüència de l’accident, van patir danys materials en els seus immobles i propietats. En aquest àmbit, s’han atès fins ara prop de 200 reclamacions per un valor conjunt de més de 2,8 milions d’euros.

També s’està donant resposta a aquells veïns i veïnes que no tenien assegurança particular, o bé que han tingut problemes amb les seves asseguradores. Al respecte, el director general adjunt d’IQOXE, Javier de Benito, explica que “com a empresa ubicada al territori, no podem viure d’esquena a la societat que ens acull i, en el cas dels desperfectes ocasionats per l’accident, per a nosaltres era prioritari i urgent trobar una solució adient, proporcionada i acurada a cada cas particular”.

La firma ha invertit 27 milions en millores. Foto: Cedida

En el marc d’aquesta inversió, IQOXE ja ha completat la instal·lació d’una nova subestació elèctrica, així com també ha sotmès totes les seves instal·lacions ‘als més exigents controls de seguretat’, tant interns com externs a la pròpia empresa. En aquest sentit, la companyia ha obert les seves portes a la supervisió ‘per part de prestigioses empreses externes, independents i col·laboradores de l’Administració’, amb les quals s’ha dut a terme proves hidràuliques al 100% dels equips de cadascuna de les plantes i s’ha comprovat ‘el correcte funcionament del 100% del sistema de control i de seguretat’.

Però la inversió en la reconstrucció i renovació de les instal·lacions va molt més enllà i inclou, també, la construcció de nous tancs per a l’emmagatzematge de matèries primeres i de productes finals en les instal·lacions de derivats, així com la reconstrucció de naus d’envasats.

D’altra banda, a les cobertes de les naus d’envasats també es durà a terme la instal·lació d’un total de 2.990 plaques fotovoltaiques per a la generació d’energia elèctrica sostenible, en un projecte que estarà en marxa en el segon semestre del 2021. Aquesta intervenció suposa la inversió d’un milió d’euros i permetrà a l’empresa disposar d’una potència total d’1,1 MW, suficient per cobrir la necessitat d’electricitat anual d’uns 400 habitatges. A efectes pràctics, la producció fotovoltaica cobrirà fins a un 20% del consum elèctric d’IQOXE i suposarà que la companyia reduirà significativament l’emissió de CO2 a l’atmosfera, refermant així el seu compromís amb el medi ambient i la reducció de substàncies contaminants.

Inversió per al medi ambient

Dins l’àmbit de la sostenibilitat i l’atenció al medi ambient, l’empresa ha decidit formar part de la Plataforma Hidrogen Verd Catalunya Sud, que impulsa la Universitat Rovira i Virgili (URV) i compta amb la col·laboració de l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT).

“La inversió realitzada i prevista en la millora, renovació i reconstrucció de les nostres instal·lacions, així com en l’aplicació d’energies renovables i aplicacions per minimitzar el nostre impacte sobre el medi ambient, reiteren un cop més el compromís d’IQOXE amb els seus treballadors i el territori a través de la reinversió en nous projectes industrials al Polígon Petroquímic de Tarragona», assegura el director general adjunt d’IQOXE, Javier de Benito.

Seguretat

En l’àmbit de les inversions, l’empresa també està remodelant els edificis d’oficines i edificis annexos, amb una inversió superior al milió d’euros que permetrà, alhora, mantenir ‘els més alts estàndards de seguretat, qualitat i innovació tecnològica en la companyia’, afirma.

A més, en el marc dels 27 milions d’euros destinats a la reconstrucció de l’empresa, aquesta està invertint 4 milions d’euros per a la seguretat de les instal·lacions. Aquesta inversió inclou la creació de tres noves sales de control i la implementació d’un conjunt de salvaguardes i altres mesures de seguretat. Aquestes mesures s’emmarquen en la voluntat de la companyia de ‘continuar dotant les seves instal·lacions d’un nivell de seguretat addicional al que exigeix la legislació’.

Pel que fa al conjunt de les inversions realitzades i previstes, Javier de Benito explica que a IQOXE “tanquem el 2020 i ho fem estant preparats per ser una empresa capdavantera en diversos àmbits: en tecnologia i en seguretat, però també amb un equip humà preparat, competent i motivat per seguir fent d’IQOXE una peça important en la dinàmica del polígon petroquímic, com a generadors de productes que altres indústries requereixen en els seus processos productius i, també, continuant en la creació d’inversió, ocupació i riquesa per al territori».

Minut de silenci

En un altre ordre de coses, IQOXE i la resta d’empreses del Grupo Industrial CL duran a terme un minut de silenci aquest proper dijous, tot coincidint amb el primer aniversari de l’accident sofert per l’empresa.

 

El mapa estratègic de soroll de l’aglomeració del Tarragonès està exposat al públic fins al 18 de gener

Ja es pot consultar el mapa estratègic de soroll de l’aglomeració del Tarragonès, que estarà exposat al públic fins al 18 de gener. El mapa inclou l’aglomeració formada pels municipis de La Canonja i de Tarragona, on ha estat elaborat entre l’Ajuntament de Tarragona i el Departament de Territori i sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. Durant el temps d’exposició pública es podran fer al·legacions i, un cop resoltes, s’aprovarà el mapa estratègic definitiu.

Algunes de les conclusions que mostra el document són que, a l’aglomeració del Tarragonès, segons l’índex dia-vespre-nit una part important de la població (78,4%) es troba per sota dels 65dB(A), un 18,1% es trobaria a la franja entre els 65-69dB(A) i tan sols un 3,5% es troba exposat a nivells de soroll d’entre 70-74dB(A). Pel que fa a l’origen del soroll, el soroll provinent del trànsit rodat és el que afecta a més percentatge de població (pràcticament al 100%), seguit a molta distància pel trànsit ferroviari (4,2% de la població ) i pel soroll de tipus industrial (4%). Pel que fa a l’índex nocturn, aquests valors són força inferiors: no hi ha població per sobre dels 65dB(A) i el 69,9% de la població es troba per sota dels 55dB(A), fet que evidencia la disminució generalitzada dels nivells d’exposició de la població al soroll durant la nit.

Un cop el mapa estigui aprovat, es començaran a estudiar els plans d’acció en matèria acústica que hi aniran associats per a la millora i recuperació de la qualitat acústica allà on sigui necessari i per a mantenir la qualitat de l’entorn acústic allà on sigui satisfactòria.

Característiques del mapa estratègic

L’aglomeració del Tarragonès és una concentració de més de 100.000 habitants de la qual es realitza un mapa estratègic de soroll per primera vegada, en el que és la tercera fase de l’aplicació de la directiva europea 2002/49/CE sobre avaluació i gestió del soroll ambiental. Aquesta directiva estableix que un mapa estratègic de soroll és la representació de les dades relatives a algun dels aspectes següents: situació acústica existent, anterior o prevista expressada en funció d’un índex de soroll; nombre estimat de persones situades en una zona exposada al soroll; superació d’un valor límit d’acord amb el mapa de capacitat acústica; i nombre estimat d’habitatges, escoles i hospitals en una zona determinada que estan exposats a valors específics d’un índex de soroll.

Els mapes estratègics de les aglomeracions tenen especialment en compte el soroll que prové del trànsit rodat, el trànsit ferroviari, els aeroports i les zones industrials, tot i que a Catalunya també s’hi ha afegit el de l’oci.

Redacció

 

Estefanía: ‘La nostra família rebrà 525 euros per poder comprar a La Canonja’

Una tècnica municipal, mostrant la targeta moneder. Foto: Tots21

L’Estefanía fa tres anys que està empadronada a La Canonja i un seguit de circumstàncies adverses l’han dut a ser receptora de 525 euros a la seva unitat familiar com a afectada per la covid. No és que hagi contragut la malaltia, és que l’Ajuntament es troba aquest dies lliurant una targeta moneder -feta en conveni amb La Caixa-, que permet els canongins i canongines rebre un paquet de diners en forma de targeta magnètica amb tres úniques condicions: cal lliurar documents de despeses com el rebut de la llum, l’aigua i fins i tot de consum -presentant els tiquets de compra- del període de la covid, estar empadronats a La Canonja i gastar els diners en els comerços del municipi adherits a la campanya, que són gairebé tots. Els rebuts han de ser justificants d’articles o serveis de primera necessitat, tot i que no siguin només despeses municipals.

Al primer membre de la família li toquen 125 euros, i a partir del segon, 100 més, sense límit de familiars. Però hi ha més ajuts. A casa de l’Estefania són tres membres, però ella va anar a l’atur durant la pandèmia i el seu marit patí un ERTE. Són justament les condicions que fan que es puguin veure beneficiats amb 100 euros més cadascun d’ells. ‘Per sort, ahir vaig trobar feina en un Spar de Tarragona’, diu somrient a Tots21, mentre fa cua religiosament davant la seu del Centre Cívic, on es reparteixen amb foça celeritat les noves targetes.

Josep Vidal, fent cua. Foto: Tots21

La Sílvia, una de les beneficiàries de la targeta. Foto: Tots21

Josep Vidal, un veterà canongí, també es trobava fent cua el matí assolellat de dijous passat. Entre ell i la seva dona rebran 225 euros: ‘En aquests temps que passem és una alegria rebre aquest ajut’, reconeix. ‘Jo ho vaig demanar al setembre i aporto rebuts com el de la contribució. Ens demanàvem que l’import dels rebuts havia de ser superior als diners que et donarian’.

A prop de l’Estefania es troba la Sílvia, que ha tingut una gran sort en acollir-se als ajuts perquè es va empadronar a La Canonja el mes de febrer passat, just quan començava tot. Aquesta mestra de Tarragona rebrà la targeta amb el límit de 125 euros, però a més a més, el seu company rebrà el mateix, 125 euros, en comptes dels 100 que seria preceptiu com a segon membre de la família, perquè resulta que ‘no estem casats’. ‘És una bona iniciativa, sobretot per als petits comerços de La Canonja. A més, qui ho necessiti molt podrà gaudir d’aliments o articles de primera necessitat’, destaca.

Justament, afavorir el comerç és el gran objectiu d’un projecte sorgit des de l’Ajuntament i que quadra el cercle en afavorir també els ciutadans empadronats. Qui no té un rebut de la llum o de l’aigua o un tiquet de la compra?

L’alcalde, Roc Muñoz, explica que l’Ajuntament ha volgut concedir ‘ajuts reals’ i no, diguem-ne, maquillats: ‘Quan s’anunciava als mitjans de comunicació els ajuts que es concedien i començaves a separar el gra de la palla, veies que els ajuntaments no posen tants diners, en primer lloc perquè són temps difícils i no els tenen. Nosaltres vam decidir que a La Canonja, l’ajuda havia de ser per tota la població, no només per als més necessitats, que al final sempre són els mateixos. Aquesta crisi afecta a tothom’. Aleshores, ‘vam posar a disposició del ciutadà una bona quantitat de diners, i després, aquestos diners reverteixen en els comerços del poble. Aquesta és la clau; diners per al ciutadà i diners per als comerciants’. ‘No és fàcil fer-ho des del punt de vista legal perquè no es permet concedir ajuts directes, sinó amb la bonificació dels rebuts, salvant així les disposicions’.

Es tracta d’un paquet d’ajuts dels diversos que té en marxa el consistori i d’altres que posarà en marxa properamet, i que sumaran un total d’un milió d’euros de despesa municipal, prop del deu per cent del seu pressupost.

L’alcalde, Roc Muñoz, davant un mural de la dibuixant Pilarín Bayés, i del nou edifici del Centre Cívic municipal. Foto: Tots21

Com funciona

L’Ajuntament de La Canonja va posar en marxa, el passat mes de juny, el primer paquet d’ajuts econòmics per atendre les despeses bàsiques dels nuclis familiars de convivència i als autònoms i petites empreses per garantir la seva sostenibilitat econòmica, per les especials dificultats provocades per la declaració del primer estat d’alarma derivat de la crisi sanitària generada per la COVID-19.

Per aquesta primera línia d’ajuts que es va tancar el 30 de novembre, s’hi van presentar 1.959 sol·licituds de les quals, 1.879 són de nuclis familiars de convivència i 80 d’autònoms o comerç. Tot i que la gran majoria s’han presentat de forma presencial a les oficines habilitades a la Plaça d’Europa, també n’hi ha hagut un bon gruix que han estat presentades de forma telemàtica a través de la seu electrònica de l’Ajuntament.

Durant el novembre es començaren a repartir les targetes bancàries per ordre de presentació de la sol·licitud, fet que continuarà els propers dies. Prèviament, s’avisa un dia abas als interessats per telèfon per informar de quan i a on podran passar a recollir-la. Actualment i després de les afectacions econòmiques generades pel compliment de les mesures decretades pel Govern de la Generalitat per fer front a la segona onada de la pandèmia, que en alguns casos han obligat a suspendre i tancar determinades activitats comercials i de serveis, l’Ajuntament ha aprovat una nova línia de subvencions adreçades a tots els autònoms i petites empreses, destinades a incentivar i ajudar a l’activitat econòmica i comercial local.

Més ajuts

D’altra banda, l’Ajuntament de la Canonja aprovava el 3 de desembre nous ajuts econòmics per a autònoms, comerç i petites empreses (de fins a 15 treballadors/es) destinats a incentivar i ajudar a l’activitat econòmica i comercial local, atorgant liquiditat per contribuir al compliment de les seves obligacions empresarials i al manteniment de la seva activitat i ocupació.

‘Aquests ajuts també incideixen més específicament als sectors que han vist afectat greument el seu negoci per la suspensió d’obertura al públic o d’activitats pel compliment de les mesures decretades pel Govern de la Generalitat per fer front a la segona onada de la pandèmia, que en alguns casos han obligat a suspendre i tancar determinades activitats comercials i de serveis. L’import d’aquesta subvenció és de 800 € per sol·licitant, persona física o jurídica que tingui l’activitat empresarial al municipi. Amb un suplement de 1.000 € més pels sol·licitants que han vist afectada greument la seva activitat per la suspensió d’obertura al públic o d’activitats’, recorda l’alcalde. Hi pot haver casos -i n’hi haurà- en què algú podrà sumar les dues ajudes i percebre 1.800 euros. Poca broma.

Jaume Garcia

 

La Canonja celebra el Nadal amb responsabilitat i sense perdre la il·lusió

Per motius de seguretat, el dia 5 no hi podrà haver Cavalcada de Reis, però Ses Majestats seran rebuts per la corporació municipal. Foto: Ajuntament

Enguany no ens queda més remei que celebrar un Nadal diferent i, sobretot, ser responsables. Ens hem de cuidar. Per aquest motiu, l’Ajuntament ha organitzat, en alguns casos adaptat, els actes nadalencs per garantir sempre les mesures de seguretat.

Un dels actes que preocupa més a petits i grans és l’arribada de Ses Majestats els Reis Mags d’Orient i dels seus patges. Doncs bé, ja sabem per comunicació reial directa que els patges arribaran a la Canonja el dia 27 de desembre i esperen ser saludats pels nens i nenes des de les finestres i balcons de casa seva. A l’endemà muntaran el seu campament al pati del Castell de Masricart i hi posaran la Bústia Reial per tal que els infants hi deixin les cartes amb els seus desitjos els dies 28, 29 i 30 de desembre matí i tarda i el 31 de desembre i 2 i 3 de gener al matí. Uns dies abans, esperem rebre un vídeo amb les instruccions reials.

I, per motius de seguretat, el dia 5 no hi podrà haver Cavalcada de Reis, però Ses Majestats seran rebuts per la corporació municipal. Tot seguit, començarà el repartiment de regals per totes les cases del poble. I per tal que ningú se’n perdi cap detall, tot es podrà seguir en directe a través de les xarxes socials i el canal de Youtube de l’Ajuntament de la Canonja mentre els més petits esperen rebre el seu regal a casa.

Per Cap d’Any, l’Ajuntament de la Canonja i els Teatrerus proposen portar les campanades més canongines i la festa de la Welcome Band a les llars també a través de les xarxes socials i de Youtube.

Finalement, aquest Nadal tampoc es podrà dur a terme el ja tradicional Parc de Nadal, però com a contrapartida menuts i família podran gaudir de l’espectacle ‘La rateta que escombrava l’escaleta: El Musical’, el dia 3 de gener al poliesportiu Josep Canadell i Veciana. En aquesta producció musical d»El Replà’, la rateta està cansada i avorrida de que tothom, des de fa anys, expliqui el seu conte de la mateixa manera i pren la decisió de declarar-se en vaga indefinida fins que no s’atenguin les seves peticions de canvi. I, el mateix dia, al mateix poliesportiu, a les 18.30 h, es durà a terme el Concert de Nadal a càrrec de l’Orquestra Camerata XXI.

Enguany, l’Ajuntament de la Canonja i Camerata XXI Ciutat de Reus us desitjaran un bon inici d’any, amb les bandes sonores que sempre hem volgut tornar a escoltar, amb la música de les pel·lícules d’animació més dolces i trepidants, i com no, amb la música del Nadal que sempre ens farà somiar. Aquests dos espectacles seran amb aforament limitat i invitació prèvia, que es podrà aconseguir a través de codetickets.com i al Castell de Masricart a partir del dimarts dia 15.

Redacció

 

IQOXE inverteix un milió d’euros en una planta fotovoltaica a La Canonja

Javier de Benito, nou director general adjunt d’IQOXE. Foto: ACN

Indústries Químiques de l’Òxid d’Etilè (IQOXE) ha fet públic aquesta tarda un comunicat de premsa on afirma ha decidit invertir un milió d’euros en una nova planta fotovoltaica situada en les seves instal·lacions de La Canonja. La planta, que estarà en marxa en el segon semestre del 2021, disposarà d’una potència total de 1,1 MW, suficient per a cobrir la necessitat d’electricitat anual d’unes 400 habitatges. Amb aquest objectiu, s’instal·laran un total de 2.990 plaques fotovoltaiques sobre les cobertes dels edificis de Iqoxe, que ocuparan una superfície total de 10.500m2. 

La producció fotovoltaica cobrirà fins a un 20% del consum elèctric de IQOXE i suposarà que la companyia deixarà d’emetre un total de 650 tones anuals de CO₂ a la atmosfera, «refermant així el seu compromís amb el medi ambient i la reducció de substàncies contaminants», segons el comunicat. «Aquesta nova planta fotovoltaica reitera també el compromís de IQOXE amb els seus treballadors i el territori a través de la reinversió en nous projectes industrials en el Polígon Petroquímic de Tarragona», assegura el nou director general adjunt de IQOXE, Javier de Benito.

Redacció


La Canonja aprova un pressupost amb un increment de les actuacions de caire social

El pressupost de l’Ajuntament de la Canonja per a l’any 2021, aprovat en el darrer ple municipal, amb els vots a favor de PSC, l’abstenció del Junts i els vots en contra de ERC, Som Poble i Ciutadans, contempla, com en anys anteriors, un gran esforç inversor per tirar endavant tota una sèrie de projectes de vital importància pel municipi.

El pressupost consolidat de l’Ajuntament de la Canonja per a l’any 2021 ascendeix a 13.688.000 euros, amb un capítol d’inversions de 2.608.200 euros. D’aquest capítol hem de destacar 200.000 euros per la millora i rehabilitació de l’edifici i instal·lacions de l’Escola, 300.000 euros per la primera fase de la renovació de la il·luminació de la via pública, 650.000 € per la pavimentació de la Rambla 15 d’abril i 190.000 euros de la remodelació de la Plaça d’Europa.

El pressupost presenta un notable augment de les partides destinades a ajuts, subvencions i assistència social. Un exemple clar d’aquesta voluntat és el paquet de mesures destinades a autònoms i petites empreses, que complementen les aprovades enguany, per pal·liar els efectes de la crisi econòmica provocada per la pandèmia. I l’increment del 100% de la partida destinada als ajuts d’urgència social i entitats de caire social i 250.000 euros que es destinaran a subvencionar el funcionament de la Llar d’Infants degut a les conseqüències de la pandèmia.

En el plenari també es van aprovar altres assumptes com:

 • El Pla Local de Joventut 2020-2025 que marca les línies d’actuació de la regidoria pel proper quinquenni.
 • La modificació de crèdits del pressupost municipal vigent que contempla: El projecte de poliesportiu lleuger amb 750.000 €, l’adequació dels terrenys per l’ampliació del camp de futbol amb 250.000 €, la construcció d’instal·lacions del camp de futbol amb 250.000 € més, l’ampliació de la partida de la segona fase de les obres del Centre d’Interpretació del Jaciment de la Boella, amb 200.000 euros i dues subvencions destinades al funcionament de la Llar d’Infants Mare de Deu de l’Esperança amb 45.000 € i a la Comunitat de Regants Mina de les Dues Hortes amb 15.000 euros.
 • La gratuïtat de les taxes de l’Escola d’Adults per les persones en situació d’atur.
 • La delimitació del terme municipal amb Vila-seca.
 • Sol·licitar tres informes previs a la Comissió Territorial d’Urbanisme per la modificació del POUM relatives a la qualificació d’una finca com a sistema d’equipaments comunitaris, l’àmbit del PAU-9 de la zona al sud del camp de futbol i de canvi de titularitat del sistema d’espais lliures en l’àmbit del CIM del Camp-Oest.
 • El projecte bàsic i d’execució de la fase segona del condicionament del Mas de l’Abeurador com a Centre d’Interpretació del Jaciment de la Boella.
 • Les bases reguladores de la concessió d’ajuts al comerç, autònoms i microempreses per la segona onada de la COVID.
 • L’ampliació dels serveis per millorar la neteja viària segons el conveni amb el Consell Comarcal del Tarragonès.

Cal destacar també l’aprovació de la liquidació dels ingressos distribuïbles amb l’Ajuntament de Tarragona corresponents al tercer trimestre de 2020.

Finalment, es van rebutjar tres mocions. Una relativa a la tarificació social als serveis i activitats que presta l’ajuntament, presentada per ERC, una relativa a l’autoconsum amb energia fotovoltaica presentada per ERC i una relativa al pla director urbanístic del CRT de Vila-seca i Salou presentada per Som Poble.

Redacció

 

La Canonja atorgarà nous ajuts per autònoms i petites empreses per la crisi provocada per la segona onada de la pandèmia

L’import màxim de l’ajut serà un únic pagament de 800 €. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de la Canonja ha aprovat en sessió plenària, nous ajuts econòmics per a autònoms, comerç i petites empreses atorgant-los liquiditat per contribuir al compliment de les seves obligacions empresarials i al manteniment de la seva activitat i ocupació, amb motiu de la segona onada de la pandèmia de la COVID-19.

El consistori ja va posar en marxa, el passat mes de juny, el primer paquet d’ajuts econòmics per atendre les despeses bàsiques dels nuclis familiars de convivència i als autònoms i petites empreses, per garantir la seva sostenibilitat econòmica, per les especials dificultats provocades per la declaració del primer estat d’alarma derivat de la crisi sanitària generada per la COVID-19. En total s’han presentat 1.959 sol·licituds de les quals, 1.879 son de nuclis familiars de convivència i 80 d’autònoms o comerç. Tot i que la gran majoria s’han presentat de forma presencial a les oficines habilitades a la Plaça de Catalunya, també n’hi ha hagut un bon gruix, 705, que han estat presentades de forma telemàtica a través de la seu electrònica de l’Ajuntament. Aquest mes es començaran a repartir les targetes bancàries als primers que van sol·licitar els ajuts, per tal de poder-les gastar en els comerços de la Canonja.

Actualment i després de les afectacions econòmiques generades pel compliment de les mesures decretades pel Govern de la Generalitat, per fer front a la segona onada de la pandèmia, que en alguns casos han obligat a suspendre i tancar determinades activitats comercials i de serveis, l’equip de govern de l’Ajuntament canongí va decidir posar sobre la taula una nova línia de subvencions adreçades a tots els autònoms i petites empreses, destinades a incentivar i ajudar a l’activitat econòmica i comercial local.

L’import màxim de l’ajut serà un únic pagament de 800 €. En el cas que el sol·licitant hagi vist afectada greument la seva activitat per la suspensió d’obertura al públic o d’activitat, s’abonarà una quantitat suplementària de 1.000 €.

L’alcalde de la Canonja, Roc Muñoz ens explica que tot i que son conscients que això no resol el problema, “és un complement a altres ajuts que s’han atorgat des d’altres administracions per ajudar a tots aquells que ho estan passant malament i que veuen perillar els seus negocis i la seva econòmica familiar”. Roc Muñoz continua dient que “tots hem patit i estem patint d’una manera o d’un altra aquesta crisi econòmica, social i sanitària i per això les administracions hem de fer quelcom estigui a les nostres mans per pal·liar els efectes que la pandèmia pot tenir en el teixit econòmic dels nostres pobles i ciutats”.

Redacció

 

Estudiaran l’impacte acústic a l’entorn del polígon petroquímic sud de Tarragona

Xemeneies de la química de Tarragona fumejant durant la posta de sol. Foto: Núria Torres

L’Ajuntament de la Canonja (Tarragonès) impulsa un estudi d’avaluació de l’impacte acústic sobre les cases de l’entorn del polígon petroquímic sud. El projecte també comptarà amb la participació dels ajuntaments de Tarragona, Vila-seca i Reus, que acullen part del polígon. La previsió és que l’estudi comenci el primer trimestre de 2021, després que s’hagi constituït una comissió tècnica. Els treballs duraran un any i mig. En una primera fase, es discriminarà el soroll procedent de l’activitat industrial del que prové de les infraestructures viàries i ferroviàries i, en una segona, la patronal química -l’AEQT- presentarà una proposta d’actuacions per al compliment dels objectius de qualitat acústica a l’entorn d’aquest gran pol industrial.

L’alcalde de la Canonja, Roc Muñoz, explica a l’ACN que arran d’un estudi elaborat fa un parell d’anys, amb l’assessorament i l’aval dels tècnics de la Generalitat, van observar que hi havia zones del municipi on s’excedien els paràmetres sonors que aconsella la normativa. Per això, diu, fa temps que volien impulsar un estudi en profunditat a la zona.

L’alcalde subratlla que l’estudi no té res a veure amb l’explosió registrada el 14 de gener en un reactor de la planta d’IQOXE en aquest mateix polígon. «Allò és un desgraciat accident que hem de superar i una manera de fer-ho és saber què hi passa, i mesurar el soroll és un tema important de la nostra vida diària. Parlem de l’aire, de l’atmosfera i dels components volàtils, però també hem de parlar del soroll», apunta.

El consistori canongí ja ha traslladat aquesta voluntat als ajuntaments de la resta de municipis que acullen el polígon i, segons Muñoz, «tothom està d’acord» en tirar-lo endavant. A mitjan desembre es preveu haver constituït una comissió tècnica amb representants de tots els agents implicats –els ajuntaments, la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, i l’AEQT

Posteriorment, es treballarà en adjudicar els treballs mitjançant un concurs públic a una empresa especialitzada, que instal·larà sensors de mesura al llarg del polígon. El cost del projecte s’estima en més de 100.000 euros i es preveu que els municipis l’assumeixin de forma proporcional al pes que tenen en el polígon.

Un estudi en dues fases

La primera fase de l’estudi tindrà per objectiu discriminar el soroll procedent del polígon del que prové de les infraestructures –la T-11, l’A-7, l’N-340 i la via del tren. Com a molt quatre mesos després d’haver enllestit la primera fase, es preveu que l’AEQT presenti una avaluació de la contribució relativa de les diferents fonts del polígon.

Segons l’Ajuntament de la Canonja, en acabar aquest estudi i a partir de les seves conclusions, la patronal química «presentarà una proposta calendaritzada de pla específic d’actuacions per al compliment dels objectius de qualitat acústica al seu entorn».

Roger Segura

 

CCOO guanya les eleccions sindicals a IQOXE

Treballadors camí de la porta d’IQOXE, durant la vaga al sector petroquímic de Tarragona el passat 19 de febrer. Foto: ACN

CCOO ha guanyat les eleccions sindicals celebrades aquest dimecres a l’empresa IQOXE, segons ha informat el sindicat en un comunicat. Així, CCOO repetirà com a força majoritària al comitè d’empresa, amb cinc dels nou representants.

En la nota, han denunciat que hi ha hagut una «campanya en contra del sindicat per part de l’empresa», però que malgrat això «els treballadors han reconegut la important tasca que CCOO està duent a terme a IQOXE contra la precarietat de les condicions laborals de la plantilla i en pro de la seguretat de les persones que treballen a la planta».

ACN

 

La història de la Canonja en un mural gegant de Pilarín Bayés

L’alcalde Roc Muñoz, acompanyat del regidor de Cultura, Salvador Ferré, i la regidora de Acció Social i Ciutadania, Paqui Márquez. Foto: Ajuntament

Pilarín Bayés, una de les ninotaires catalanes més populars i de trajectòria més reconeguda, és l’autora d’un mural artístic que recorre la història de la Canonja i que a partir d’avui lluirà a la Rambla 15 d’abril. Es tracta d’un mural de grans dimensions fet en gres porcellànic que retrata els llocs, personatges i espais emblemàtics de la Canonja.

Les il·lustracions que conformen el mural mostren personatges destacats de la història de la Canonja com el Bisbe Borràs, l’escultor Salvador Martorell, el músic Pau Vidal, la pintora Adela Llop, el pintor Josep Martorell, el violinista Antoni Brosa, entre d’altres. També apareixen alcaldes com Josep Canadell Rongés, batlle durant la segona República, Josep Canadell Veciana, primer alcalde de la Entitat Municipal Descentralitzada i l’actual alcalde Roc Muñoz.

El mural plasma diferents elements festius, culturals i edificis històrics del poble. I també fa una referència al passat rural i agrari i a la indústria química, actual motor econòmic del municipi. També apareixen les troballes arqueològiques del jaciment del Barranc de la Boella.

Aquest matí l’alcalde Roc Muñoz, acompanyat del regidor de Cultura, Salvador Ferré, i la regidora de Acció Social i Ciutadania, Paqui Márquez, han descobert la il·lustració que està situada davant del nou edifici municipal per a usos polivalents que, entre d’altres, es destinarà a serveis per a la gent gran.

Redacció

 

Els canongins escullen comptar amb màquines per incentivar el reciclatge d’envasos 

La proposta amb més vots és la instal·lació de tres màquines ‘Reverse Vending’: màquines que recompensen el reciclatge d’envasos de plàstic amb tiquets per gastar en el comerç local. Foto: Ajuntament

Amb una participació del 13,45%, la Canonja tanca el procés de votació de l’edició 2020/21 dels Pressupostos Participatius, un percentatge molt per sobre de les passades edicions. En total hi han participat 661 canongins, d’un cens de 4.915, que han decidit la destinació final dels 200.000 euros que formen la partida. El regidor de Participació Ciutadana, Salvador Ferré, ens comenta “la satisfacció que tenim des de l’Ajuntament amb aquestes dades ja que representen un bon percentatge, en molts casos superior al d’altres municipis de les nostres característiques. Cal dir però que la major part dels votants ho han fet de forma online, en total 594 en front dels 67 participants que ho han fet presencialment”.

La proposta que ha obtingut més vots, en total 511, de les 14 que es podien votar, és la instal·lació de tres màquines “Reverse Vending”: màquines que recompensen el reciclatge d’envasos de plàstic amb tiquets per gastar en el comerç local, amb un cost de 75.000 euros. La segona més votada, amb 349 vots, és el subministrament de 70 PC’s per la renovació de l’equip informàtic de l’escola, pressupostada en 60.000 euros i per últim, amb 244 vots, la instal·lació d’un gran joc per a infants a partir d’11 anys al parc dels pins de Ca Forgues, amb un cost de 50.000 euros. La suma total d’aquestes tres propostes ascendeix a 185.000 euros.

Com a resum del procés, en total es van presentar 74 propostes, de les quals 14 eren vàlides, 24 repetides, 10 ja previstes en el pressupost municipal i 26 propostes no vàlides, perquè no complien amb els criteris establerts en les bases.

Salvador Ferré comenta que “el procés ha servit per detectar diferents inquietuds dels ciutadans i des de l’equip de govern no es descarta que algunes de les propostes que no han estat escollides es puguin dur a terme”.

Redacció

 

La Canonja sancionarà fins a 1.500 € per deixar residus fora dels contenidors

La regidora de Medi Ambient, Glòria Virgili, manifesta que “volem donar resposta a una problemàtica amb la que ens trobem molts ajuntaments. Foto: Ajuntament

L’abocament de residus a la via pública és un dels principals problemes presents en molts municipis. Deixar les bosses d’escombraries a fora dels contenidors, tirar la brossa fora de l’horari establert i dipositar andròmines a llocs no adequats, són algunes de les incidències que patim gairebé tots els dies a la Canonja.

Per aquest motiu i per aconseguir reduir el màxim possible aquesta situació, la regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament ha posat en marxa la campanya “La brossa dins el contenidor, sempre!”, amb la idea d’erradicar els abocaments innecessaris als carrers del municipi. Si es detecten actuacions incíviques en aquest sentit s’establiran sancions de fins a 1.500 €. Durant tres setmanes, dues educadores ambientals es passejaran pels principals punts negres de la Canonja per tal de fer saber a tots els veïns del municipi el contingut de la campanya i les sancions que es poden aplicar si no es compleix amb la normativa.

La regidora de Medi Ambient, Glòria Virgili, manifesta que “volem donar resposta a una problemàtica amb la que ens trobem molts ajuntaments. En els últims temps hi ha hagut un increment d’aquestes accions incíviques que volem erradicar. La Guàrdia Municipal no deixarà passar cap infracció d’aquest tipus en la que es pugui identificar al responsable.”

Des de l’Ajuntament fan palès que durant els últims mesos ha augmentat l’abandonament de residus com mobles, estris vells, matalassos, somiers, electrodomèstics, etc.  Aquest fet comporta actuacions incíviques que volen ser corregides amb campanyes com la que es posa en marxa avui a la Canonja. Per facilitar que els ciutadans es puguin desfer dels voluminosos, l’Ajuntament disposa d’un servei gratuït de recollida a domicili de mobles vells i andròmines tots els dilluns al vespre. Per utilitzar-lo cal demanar-lo amb antelació trucant a les oficines de l’OMAC (977 543489). També es poden portar a la deixalleria municipal situada al Camí de la Coma (davant de l’antiga Cooperativa). L’horari és de dimarts a divendres de 9 a 13 h i de 15 a 18 h, dissabte de 10 a 13 h i de 15 a 18 h i diumenge de 9 a 15 h.

Redacció

 

BASF instal·larà a Tarragona la primera xarxa privada 5G de la indústria química espanyola

L’empresa química BASF i l’operador d’infraestructures i serveis de telecomunicacions, Cellnex Telecom, han segellat una aliança per a instal·lar la primera xarxa privada basada en tecnologia 5G en la indústria química espanyola. El projecte pilot, al seu torn, serà un dels primers en el panorama industrial estatal.

Cellnex serà l’encarregada d’instal·lar i desplegar aquesta xarxa 5G en el centre de producció que BASF té a La Canonja, Tarragona, sobre la qual es desenvoluparan diversos casos d’ús vinculats a l’operativa industrial de la planta.

La cinquena generació de comunicacions mòbils, més coneguda com a 5G, permetrà multiplicar per 10 la velocitat i capacitat de transmissió de dades respecte al 4G; reduirà per 10 la latència –temps de resposta a una sol·licitud- a nivells d’un mil·lisegon; tindrà una elevada disponibilitat i fiabilitat, permetent el seu ús en aplicacions crítiques; i permetrà gestionar fins a un milió de dispositius connectats per quilòmetre quadrat. En la seva aplicació industrial, el 5G suposarà un abans i un després, convertint-se en la base per al desenvolupament de la indústria 4.0 i el IoT (Internet de les coses).

A nivell global, BASF ha identificat el 5G com una de les tecnologies clau per al seu procés de transformació digital. A pesar que la connectivitat en la indústria és un fet donis de principis de la dècada dels 90, el salt a aquesta nova era permetrà desenvolupar noves aplicacions en camps tan importants com el de la seguretat o les operacions. Una tecnologia que facilitarà l’avanç de la internet de les coses (IoT), la implementació del BigData, la realitat virtual i augmentada, i la intel·ligència artificial. Tarragona es convertirà, també, en un dels primers projectes en matèria de 5G que la mutlinacional alemanya posa en marxa a nivell global. Fins ara, només Alemanya, Bèlgica i la Xina han arrencat projectes similars.

Redacció

 

Concert homenatge al Mestre Gols i Veciana a la Canonja

El pròxim diumenge 8 de novembre podrem gaudir d’un concert especial amb motiu del 150è aniversari del naixement del mestre Josep Gols i Veciana. El concert, que tindrà lloc a les 12 del migdia a la Rambla 15 d’Abril, anirà a càrrec de la Cobla Reus Jove sota la direcció del mestre Francesc Gregori, inclourà en el seu repertori algunes de les sardanes creades pel músic i compositor.

El concert serà gratuït amb invitació. S’han de respectar totes les mesures de seguretat i prevenció per la Covid-19.

Aprofitant la celebració d’aquest acte es descobrirà el mural artístic fet en gres porcellànic amb il·lustracions de la popular ninotaire Pilarín Bayés on queda reflectida part de la història de la Canonja, amb personatges i espais emblemàtics.

Josep Gols i Veciana (Els Pallaresos, 1870 – La Canonja, 1938)

Josep Gols i Veciana, músic, compositor i pedagog, va estudiar música al Seminari Pontifici de Tarragona i més tard va fer la carrera de Magisteri. Va treballar de mestre a Constantí i, al cap d’un temps, va exercir de professor de cant i música a l’Escola Normal de Tarragona. Va compaginar aquestes tasques amb les de compositor i mestre de capella a diverses esglésies de Tarragona. Des del 1906, i fins al 1930, va ser director de l’Orfeó Tarragoní, on el va substituir el seu fill, i músic d’anomenada, Xavier Gols. El mateix 1930, any de la fundació de l’Orfeó Canongí, en va ser el primer director.

 • Dia: 8 de novembre
 • Hora: 12 h
 • Lloc: Rambla 15 d’Abril
 • INVITACIONS GRATUÏTES: A codetickets.com i al Castell de Masricart. Places limitades amb seients numerats.

Redacció

 

Dow inaugura dimecres el seu nou Centre d’Innovació Pack Studios ubicat dins del Complex Industrial de La Canonja  

El de la Canonja es tracta del desè dels centres Pack Studios a nivell global que ajuden els clients a abordar la sostenibilitat dels seus envasaments,

Dow Dow Packaging and Speciality Plastics, una unitat de negoci de Dow, presenta el seu nou espai d’innovació Pack Studios La Canonja. Es tracta del desè dels centres Pack Studios a nivell global que ajuden els clients a abordar la sostenibilitat dels seus envasaments, proporcionant una plataforma de proves per escurçar els cicles de desenvolupament en la innovació. La Inauguració Virtual tindrà lloc el 28 d’octubre a les 14:00 hores .

«El Centre de Pack Studios La Canonja-Tarragona és el resultat de diversos anys de desenvolupament i ha estat dissenyat per servir el mercat del Packaging accelerant la innovació i recolzant els objectius de sostenibilitat de la indústria», comenta Felip Vidiella, Senior R&D Director de Dow Packaging & Speciality Plastics per a Europa, Orient Mitjà i Àfrica. «Pack Studios Tarragona està proveït d’equips d’assaig i producció industrial de films d’última generació, cobrint aplicacions per a l’envasament i embalatge d’aliments, béns industrials, agricultura, aplicacions mèdiques i d’higiene, així com per desenvolupar etiquetatge sostenible amb la nostra línia d’adhesius».

En paraules d’Ignasi Cañagueral, Dow Tarragona Site Director and South Europe Hub Operations Director: «Pack Studios Tarragona ampliarà el potencial i la força que té la funció d’I+D dins del Complex Industrial de Dow Tarragona. La innovació és la clau del futur i estem donant un pas important per a Tarragona amb aquest nou centre».

«Hem atès les necessitats de la indústria de l’envasament i estem entusiasmats amb la inauguració del nostre nou centre Pack Studios a Tarragona, que ajudarà als clients a fer realitat les seves idees i projectes d’envasament», afirma Marco ten Bruggencate, EMEA Commercial Vice President de Dow Packaging & Speciality Plastics. «Aquest nou centre Pack Studios posa de manifest el nostre fort compromís amb el moviment de la indústria cap a una economia circular».

Centre d’Innovació punter de films d’escala industrial i d’estabilitat de càrrega

Amb un clar enfocament en la innovació de films sostenibles, Pack Studios Tarragona ofereix una àmplia gama d’equips d’extrusió tant a escala de laboratori com industrial, de 5 a 9 capes per permetre la producció i l’avaluació de diferents films, des de l’embalatge industrial fins a l’envasament d’aliments amb barrera a l’oxigen per a la seva preservació. Com a part de l’enfocament de Dow per dissenyar envasos que poden ser reciclats, aquestes modernes instal·lacions ajuden els clients a avaluar el rendiment dels films d’envasament d’acord amb les normes de reciclabilitat, al mateix temps que permeten l’avaluació de la producció de films multicapa amb contingut reciclat.

Amb l’objectiu de traslladar les mercaderies d’una manera segura, el Load Stability Innovation Center (Centre d’Innovació d’Estabilitat de Càrrega) de Pack Studios Tarragona, promou el desenvolupament de noves i millors solucions de films industrials, dissenyats per augmentar la seguretat i reduir pèrdues i el cost durant el transport de mercaderies. Aquestes instal•lacions, estratègiques per a Dow a Europa, proporcionen un suport integral per a les proves amb films industrials per a l’assaig dinàmic del transport de mercaderies de manera segura i sostenible, gràcies a tecnologies d’avantguarda que posseeix el centre.

L’equip i les capacitats de Pack Studios Tarragona i l’àmplia xarxa de Pack Studios EMEA es complementen amb les relacions establertes des de fa molt de temps entre Dow i els principals fabricants de màquines d’envasament. Aquesta relació amplia la cobertura de suport per a assaigs de l’equip de Pack Studios i accelera el disseny, el rendiment i el temps de comercialització dels envasos.

Las capacitats d’innovació de Pack Studios Tarragona en matèria de films, s’integren en l’oferta de Pack Studios EMEA de Dow per a l’envasament d’aliments primaris i de productes especials, junt amb Pack Studios Itàlia i Suïssa que proporcionen proves de laminació de films i prototips d’envasos.

Proves remotes gràcies a Pack Studios Live!

Responent a les limitacions actuals dels viatges, Dow ofereix als clients l’oportunitat de provar les seves innovacions en Pack Studios Tarragona de manera remota. «A través de les capacitats de Pack Studios Live! hem eliminat la necessitat que els clients estiguin físicament presents per realitzar proves en les nostres línies d’assaig», comenta Carolina Chirinos, Pack Studios Tarragona Lab Manager i coordinadora de Pack Studios Live!. «En lloc d’això, poden supervisar les proves de manera remota des de les seves empreses a través de la transmissió en directe a la pantalla del seu ordinador».

Inauguració Virtual

La inauguració virtual de Pack Studios Tarragona tindrà lloc el 28 de octubre. És un esdeveniment obert i els interessats es poden registrar a través d’aquest enllaç.

Informació sobre Pack Studios

Pack Studios es troba en el centre d’una xarxa d’organismes clau en la cadena de valor de l’embalatge. Ens reunim en espais dissenyats a mida per imaginar i crear noves solucions, amb instal·lacions per conceptualitzar, desenvolupar i provar idees in situ en llocs d’arreu del món. La combinació del nostre abast global i l’experiència local ens permet accelerar la innovació en l’envasament sostenible i impulsar l’economia circular. www.dowpackstudios.com

Sobre Dow Packaging and Specialty Plastics

Packaging and Speciality Plastics (P&SP), una unitat de negoci de Dow, combina la seva capacitat d’I+D, l’impacte a nivell mundial, les extenses línies de productes i l’experiència en el sector, per oferir tecnologies d’alt rendiment per als mercats finals de l’envasament d’aliments, higiene personal, infraestructura, béns de consum i transport. P&SP és un dels majors productors mundials de resines de polietilè, polímers funcionals i adhesius, i gràcies a Pack Studios, és un líder innovador que col·labora durant la cadena de valor en el desenvolupament d’aplicacions sostenibles i en el disseny del cicle de vida de l’economia circular per als plàstics. www.dowpackaging.com

Redacció

 

Lucía López, escollida primera secretària dels socialistes canongins

Lucía López.

L’actual segona tinent d’alcalde de l’Ajuntament de la Canonja, Lucía López, ha estat elegida primera secretària de l’agrupació socialista de la Canonja en una assemblea extraordinària en la que s’ha elegit a la nova executiva local. Aquesta assemblea s’ha dut a terme complint amb tots els protocols de seguretat marcats per les autoritats sanitàries. Així, la candidatura presentada per Lucía López ha rebut el suport unànime de tots militants socialistes que han pres part en l’assemblea.

Durant la seva intervenció la primera secretària ha agraït la feina i l’esforç de tots els militants i simpatitzants del PSC durant aquests darrers tres anys, en especial, de Maria de la Coba, secretària d’organització durant dos anys i de Paqui Orellana qui també deixa de ser membre de la comissió executiva.

En el mateix sentit Lucía López ha destacat tant la constitució, l’any passat, de la JSC de la Canonja com l’increment de militants del PSC a l’agrupació canongina. Fruït de la bona feina duta a terme, a les eleccions de l’any passat el PSC va aconseguir, un cop més, una folgada majoria absoluta que permet al partit seguir governant a la Canonja.

En relació a la nova executiva, la primera secretària ha destacat que ha estat pensada per treballar colze a colze amb el grup municipal i continuar amb la tasca de fer de la Canonja un poble on es gaudeix d’uns serveis i d’una qualitat de vida que són un referent al conjunt del Camp de Tarragona.

Així, la nova comissió executiva del PSC de la Canonja queda formada per les següents persones:

 • Primera secretària, Lucía López Cerdán 
 • Vice-primera secretària i responsable de l’àrea de política social i igualtat, Francisca Márquez Sola
 • Responsable de l’àrea d’organització: Lídia Muñoz Granados
 • Adjunta de l’àrea d’organització: Nereida López García
 • Responsable de l’àrea de moviments associatius: Ivan Barceló Procas
 • Responsable de l’àrea de formació i empresa: Francesc Roca Gutiérrez
 • Responsable de l’àrea de moviments socials i memòria: Felipe Ramírez Aranda
 • Responsable de l’àrea d’economia: Jose Luis Sánchez Lorente

Finalment, l’executiva queda completada amb Maria Sánchez Bermejo, com a primera secretària de la JSC de la Canonja, Roc Muñoz, com a alcalde, i Salvador Ferré Budesca, com a portaveu del grup socialista a l’Ajuntament.

Redacció

 

Els canongins podran votar entre 14 propostes dels pressupostos participatius

Les votacions comencen el 15 d’octubre i finalitzaran el 30 del mateix mes. Foto: Ajuntament

Les votacions comencen el 15 d’octubre i finalitzaran el 30 del mateix mes. Es podrà votar de forma telemàtica o presencialment a les oficines de l’Ajuntament i del Castell de Masricart

Un cop finalitzat el període de recollida de propostes i sotmeses a l’estudi de viabilitat per part dels tècnics municipals, ha arribat el moment de votar i decidir quines seran, d’entre les 14 seleccionades, les propostes que veuran la llum en els propers mesos.

Les votacions començaran el dia 15 d’octubre i finalitzaran el 30 del mateix mes. Tota la població de 16 anys o més empadronada al municipi tindrà l’oportunitat de votar les propostes dels Pressupostos Participatius 2020-2021 per tal de decidir el destí final de 200.000 € del pressupost municipal per a inversions. Cada votant haurà de seleccionar obligatòriament 3 propostes de la butlleta.

La votació es podrà fer efectiva telemàticament a través de la pàgina web https://participacio.lacanonja.cat/ mitjançant un procés de registre. I també es podrà votar presencialment, presentant el DNI, a les oficines de l’Ajuntament i al Castell de Masricart.

Les propostes finals se seleccionaran en base a l’ordre de prioritats obtingut i als límits establerts, fent les combinacions necessàries per tal d’arribar als 200.000 €, la partida determinada per al procés. Així doncs, s’escolliran aquelles propostes la suma de les quals sigui la més propera al límit econòmic, sempre tenint en compte els vots obtinguts. Una de les novetats d’aquesta edició és que “les propostes que no siguin escollides per al menys el 15 % dels votants quedaran descartades, perquè es vol que les seleccionades tinguin un mínim de suport dels votants”, comenta el primer tinent d’alcalde i regidor de Participació Ciutadana, Salvador Ferré, que també recorda que aquesta edició correspon al pressupost del 2021, doncs s’ha decidit destinar la partida del 2020 per incrementar la dotació de les diferents actuacions destinades a donar resposta a les necessitats que ha provocat la pandèmia de la COVID19.

Des de l’Ajuntament s’anima a tots els canongins i canongines a votar i participar d’aquest procés obert a la ciutadania per millorar, entre tots, el municipi de la Canonja, pensant sempre en el bé comú.

Redacció