.

.

TOTS 21

Comença la temporada de piscina a la Canonja amb diferents novetats

Piscina municipal de la Canonja. Foto: Ajuntament

El 23 de juny va començar la temporada d’estiu a la piscina municipal de la Canonja i enguany s’han fet algunes renovacions pel correcte manteniment de la instal·lació.

Concretament, s’ha renovat tot el revestiment exterior del vas de la piscina gran que es trobava en mal estat de conservació, ja que a poc a poc se n’havien anat desprenent peces del gresite i podien suposar un risc per als usuaris. Per tant, s’ha arrencat tot aquest revestiment i se n’ha col·locat un de nou del mateix color, conservant les línies de carril marcades al fons que serveixen de guia per als nedadors. Al mateix temps, també s’han substituït els paviments dels vestuaris exteriors de les piscines del poliesportiu. El nou paviment millora la imatge visual dels vestuaris i la resistència al lliscament per a evitar caigudes amb el terra mullat. També s’ha aprofitat per a substituir i millorar el sistema d’impermeabilització del terra i la recollida d’aigua de les dutxes d’aquests vestuaris amb la col·locació sota el nou paviment d’unes làmines impermeables i unes canals de recollida d’aigua d’acer inoxidable.

Un altre de les novetats d’enguany és que es podran adquirir els abonaments a la piscina de forma online.

Redacció

Millores al servei de recollida i neteja viària en diversos municipis del Tarragonès

El president del Consell Comarcal del Tarragonès, Óscar Sánchez, i l’alcalde de La Canonja, Roc Muñoz, han participat a l’acte de presentació del nou vehicle de neteja viària. Foto: Consell Comarcal

El president del Consell Comarcal del Tarragonès, Óscar Sánchez, i l’alcalde de La Canonja, Roc Muñoz, han participat a l’acte de presentació del nou vehicle de neteja viària que ha decidit incorporar aquest municipi per millorar la gestió d’aquest servei als seus carrers i places. La presentació d’aquest vehicle marca l’inici de les modificacions i millores demanades per diversos ajuntaments del Tarragonès en diferents àmbits dels serveis de recollida i neteja.

Cal recordar que el Consell Comarcal del Tarragonès presta de forma conjunta i mancomunada aquests serveis a diversos municipis del Tarragonès. Al setembre de 2019, el Consell i l’empresa FCC Medio Ambiente S.A. signaven el contracte mitjançant el qual l’empresa esdevenia l’adjudicatària de serveis ambientals a la comarca. Fa ja alguns mesos, alguns d’aquests municipis van decidir la incorporació, modificació o ampliació de diversos serveis delegats en matèria de recollida de residus, neteja viària i de platges, així com de gestió de les deixalleries, millores que ara es comencen a posar en funcionament.

En el cas concret de La Canonja, s’ha incorporat aquest nou vehicle i també es reforçarà el servei de neteja viària amb més personal. A la presentació que ha tingut lloc avui a la seu de l’empresa FCC Medio Ambiente S.A. a Tarragona, també hi ha participat Joan Martí Pla, vicepresident primer del Consell Comarcal del Tarragonès i president de la Comissió de Medi Ambient; a més de Jesús Padullés, responsable de FCC Medio Ambiente SA, entre d’altres.

Altres municipis que incorporen millores

Mitjançant els respectius acords plenaris, a més de la Canonja, els ajuntaments d’Altafulla, el Catllar, Creixell, el Morell, Perafort, la Pobla de Mafumet, la Pobla de Montornès, Renau, la Riera de Gaià, Salomó, la Secuita, Vespella de Gaià i Vilallonga del Camp també han decidit incorporar canvis i millores en els serveis del contracte atorgat a l’empresa FCC Medio Ambiente S.A. Aquests serveis no estaven inclosos inicialment en el plec d’acord primer.

Entre les modificacions que s’incorporen destaquen: incrementar els serveis de recollida amb més unitats de contenidors; canviar la ubicació d’alguns dels contenidors existents; gestionar caixes per a la brigada; ampliar la recollida de poda; incrementar freqüències de pas; etc.

Pel que fa als vehicles, en total s’incorporaran al servei 5 vehicles nous, dels quals 3 són recol·lectors i 2 més de suport. I en referència a les deixalleries, està previst col·locar i gestionar dues caixes de 20m3 per a runes i voluminosos per a l’ús exclusiu dels Ajuntaments a cada una de les deixalleries fixes.

Redacció

 

Cloenda del curs 2021-21 de l’Escola d’Adults de la Canonja

Durant l’acte es va lliurar un diploma i un obsequi a cada alumne i en acabar es va oferir un berenar. Foto: Ajuntament

La setmana passada es va fer la cloenda del curs 2021-22 de l’Escola d’Adults de la Canonja. La regidora d’Ensenyament, Lucía López i la professora Montserrat Solé van destacar la motivació, constància i treball que han dut a terme els diferents grups. Això, juntament amb els recursos humans i econòmics que posa a l’abast la regidoria d’Ensenyament fan possible que l’Escola d’Adults tingui continuitat any rera any.

Durant l’acte es va lliurar un diploma i un obsequi a cada alumne i en acabar es va oferir un berenar.

La creació de l’Escola d’Adults de la Canonja es remunta al setembre de 1985 i d’ençà de la seva fundació s’ha convertit en un espai que dóna resposta a les inquietuds educatives, culturals i socials de la població adulta canongina en funció de les demandes i necessitats que se’n detecten. L’oferta formativa de cada curs pot variar tenint en compte aquests factors. Entre els cursos que s’imparteixen hi figuren el català, el castellà, la informàtica, entre d’altres.

Redacció

 

El ‘Rasca i Guanya a la Canonja’ ja té premiats

Moment del sorteig dels 5 vals de 100 euros. Foto: Ajuntament

El passat 12 de juny va finalitzar la campanya “Rasca i Guanya a la Canonja” que ha dut a terme l’Àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de la Canonja, amb la col·laboració de la Cambra de Tarragona per dinamitzar i promocionar el comerç local. Durant 10 dies, els establiments adherits a la campanya lliuraven targetons per cada 10 euros de compra mínima. Aquests podien estar premiats amb 5 o 10 euros, que s’havien de gastar en el mateix establiment i en el moment de la compra. Les butlletes no premiades han participat en el sorteig, que es va fer ahir a la sala de plens de l’Ajuntament, de 5 premis per valor de 100 euros cadascun. La campanya ha distribuït 12.000 € en premis.

Al sorteig hi han assistit tres comerciants d’establiments que han format part de la campanya, el regidor de Promoció Econòmica, Francesc Roca i un representant de la Cambra de Tarragona. També hi ha estat present el tècnic d’administració general de l’Ajuntament que ha aixecat acta del resultat del sorteig.

El regidor Francesc Roca ha comentat que aquestes accions de promoció del comerç de proximitat son molt ben valorades i tenen molta acceptació entre els veïns, “la prova d’això és que durant aquests quinze dies hi havia molta més activitat pel carrer i pels comerços de la Canonja. Estem satisfets i seguirem implementant accions d’aquest tipus”.

Cada premiat ha rebut 10 vals de 10 euros per poder gastar en qualsevol dels establiments que han participat en aquesta campanya fins el 15 de juliol.

Els premiats son:

  • Luciana Coronado Fuentes
  • Gema Alastrue Monné
  • Nika Losaceo
  • Montse Navarro Zamora
  • Isabel Linares Velasco

Una fuita d’amoníac en un empresa del Polígon Sud activa la Prealerta del Plaseqta

Poc després de les 18:00 hores Protecció Civil de la Generalitat ha decretat la Prealerta del Plaseqta per «una petita fuita d’amoníac en una empresa del Polígon Sud de Tarragona». L’ajuntament de Vila-seca ha estat qui ha precisat que es tractava d’Elix Polymers, situada a La Canonja. Finalment l’incident ha estat totalment controlat, sense cap ferit ni cap afectació a l’exterior. Bombers hi ha desplaçat 4 dotacions. «Junt als bombers del Parc Químic estem revisant la instal·lació. La fuita ja està neutralitzada», asseguraven des del seu compte de Twitter cap a les 18:45 hores.

Des de Protecció Civil s’ha recordat que el Plaseqta es posa en Prealerta «quan es produeix un accident sense danys personals ni dins ni fora de la instal·lació afectada»

Redacció

 

La Canonja engega de nou els Pressupostos Participatius amb una partida de 200.000 euros

Just ahir va començar la sisena edició i el període per fer propostes. Cada persona en podrà presentar un màxim de dues. Foto: Ajuntament

L’Àrea de Participació Ciutadana de l’Ajuntament de la Canonja engega de nou els Pressupostos Participatius. Un any més, l’Ajuntament destina la quantitat de 200.000 euros, del capítol d’inversions del pressupost municipal per l’any 2023, a aquest procés on tota la població de 16 anys o més empadronada al municipi té l’oportunitat de fer i votar propostes d’inversió.

A partir del 13 de juny i fins el 3 de juliol estarà obert el període de realització de propostes. És a dir que, durant aquestes tres setmanes, els canongins i canongines podran fer arribar les seves propostes d’inversió telemàticament a través d’un formulari online, que trobaran a la web i, en paper, dipositant el formulari que s’ha repartit a totes les cases a la bústia exterior de l’Ajuntament (24 h) i a la urna ubicada a la recepció del Castell de Masricart (en horari d’obertura al públic).

La Canonja ja porta cinc edicions de Pressupostos Participatius. El resultat ha estat la implementació d’un seguit d’actuacions que majoritàriament ja estan a disposició del conjunt de la ciutadania

De moment la Canonja ja porta cinc edicions de Pressupostos Participatius. El resultat ha estat la implementació d’un seguit d’actuacions que majoritàriament ja estan a disposició del conjunt de la ciutadania, però més enllà de destinar 200.000 € a actuacions d’inversió, el regidor de Participació Ciutadana, Salvador Ferré, comenta que “hi ha el valor afegit del compromís amb la participació, un compromís de tot l’equip de govern que es referma amb aquesta aposta”.

Just ahir va començar la sisena edició i el període per fer propostes. Cada persona en podrà presentar un màxim de dues. S’ha de procurar no presentar propostes repetides de forma conscient, “doncs això només suposa més feina en la fase de validació però no comporta en cap cas que aquestes propostes repetides tinguin més probabilitat de guanyar, doncs això s’ha de fomentar en la fase de votacions i no pas en la de realització de propostes”, manifesta Salvador Ferré.

Tancat el període propostes, durant els mesos d’estiu, els tècnics municipals faran l’estudi de viabilitat de les propostes vàlides i del 14 d’octubre al 2 de novembre s’iniciarà el procés de votació popular, que es podrà fer de forma telemàtica i presencial.  Cal destacar, en aquesta fase de la votació, que les propostes que no siguin escollides per un mínim del 15 % dels votants no podran ser seleccionades.

Està previst que el tancament i avaluació del procés serà durant el mes de novembre.

Aquestes actuacions suposen per la pròpia estructura municipal un major coneixement de les inquietuds, demandes i interessos dels veïns i veïnes i afavoreix un canvi de cultura cap a una organització cada vegada més permeable i sensible a les necessitats de la ciutadania”, finalitza el regidor Salvador Ferré.

Redacció

 

El festival itinerant del festival de curts FRAME fa aturada a Montbrió

El cap de semana del 18 i 19 de juny a Montbrió del Camp, es donarà el tret de sortida de la primera edición del FRAME Film Festival.

FRAME Film Festival és un festival de curtmetratges itinerant, en aquesta primera edició participen 9 municipis, Montbrió del Camp, L’Arboç, Cabra del Camp, Castellvell del Camp, La Canonja, Sant Jaume d’Enveja, Albinyana, Ascó i Alcanar.

Segons l’organització, «volem portar el nostre festival a tot el territori de la província de Tarragona, creant diferents seus on celebrar les projeccions, d’aquesta manera farem arribar el curtmetratge al gran públic perquè sigui aquest qui decideixi els guanyadors en cadascuna de les seus del Festival».

Pr fer-ho possible, es programà una selecció dels millors curtmetratges del circuit estatal produïts durant els anys 2021 i 2022, donant l’oportunitat al públic de veure i votar les últimes novetats, grans obres i bones històries que es conten en format de curtmetratge.

L’objectiu principal és difondre i promoure la cinematografia en general i el curtmetratge en particular, fent costat a les directores i els directors de curtmetratges i creant un espai de referència on puguin donar a conèixer els seus treballs.

Un altre motiu és ampliar l’oferta d’esdeveniments culturals a la província de Tarragona i fer arribar el curtmetratge a poblacions que no tinguin l’oportunitat de gaudir del nostre cinema en format CURT.

En el FRAME Film Festival, afegeixen els organitzadors, «volem donar-li al públic que segueix i gaudeix els curtmetratges, l’oportunitat de decidir sobre la selecció de les pel·lícules que passaran a la FASE FINAL per a rebre els premis TALENT FRAME».

El circuit itinerant del FRAME Film Festival consta de dues fases.

1. Fase classificatòria

Aquesta fase se celebrarà en diferents municipis del la província de Tarragona.

L’organització activarà una convocatòria i obrirà un període d’inscripció per a cada municipi col·laborador.

La fase classificatòria al 2022 se celebrarà entre els mesos de juny i novembre.

Del total de curtmetratges inscrits a cada seu, l’organització seleccionarà 20 obres per a la seva projecció pública.

El públic assistent a cada seu, mitjançant votació decidirà el curtmetratge guanyador en la seva població.

2. Fase final (Premis TALENT FRAME)

A la fase final accediran els curtmetratges guanyadors en cadascuna de les seus col·laboradores de la fase classificatòria del FRAME Film Festival i optaran als premis TALENT FRAME que s’entregaran al mes de desembre.

Aquets premis seran decidits per un jurat format per professionals del sector audiovisual. Hi haurà un premi que decidirà el públic assistent a la projecció de finalistes d’aquesta fase Final.

Projeccions a Montbrió del Camp

Data: 18 i 19 de juny de 2022

Lloc: Sala Cinema Nou (Casa de Cultura) . AV Sant Jordi s/n

Horari:

Dia 18…… Sessió 1……..18:00h

Dia 18…… Sessió 2……..19:30h

Dia 19…… Sessió 3……..19:00h

Dia 19…… Sessió 4……..20:30h

Redacció

 

Ematsa celebra una trobada d’escoles del projecte EscolAQUA

Imatges de les diverses activitats dutes a terme. Fotos: Ematsa

Aquest matí, l’escola la Canonja ha acollit el I Forum EscolAQUA, una trobada de les escoles de Tarragona, els Pallaresos, la Canonja i el Catllar que participen en el programa educatiu sobre el cicle urbà de l’aigua que impulsa l’Empresa Municipal Mixta d’Aigües de Tarragona (Ematsa). El president, Jordi Fortuny, ha explicat que després de dos anys de restriccions per la pandèmia, «aquest any hem organitzat aquesta trobada com a cloenda del curs i amb voluntat que esdevingui un fòrum anual que aplegui les iniciatives escolars al voltant de la gestió sostenible del cicle de l’aigua». El president ha destacat la feina feta per les escoles en recerca i investigació per conèixer l’entorn i la realitat al voltant dels hàbits de consum de l’aigua. 

La trobada ha reunit alumnes de set centres educatius (Escola Sant Pere i Sant Pau, Escola Pax, Institut Pons d’Icart, Escola la Canonja, Institut Escola l’Agulla del Catllar, Llar d’infants l’Agulla del Catllar, Llar d’Infants de Colors dels Pallaresos) que participen en el projecte. Es tracta del grup d’alumnes impulsor de cada centre que durant el curs  realitza una diagnosi de l’ús i la percepció de l’aigua i plantegen objectius de millora i posteriorment accions per assolir-los.

El Fòrum ha comptat amb l’assistència del president d’Ematsa, Jordi Fortuny, l’alcalde de La Canonja, Roc Muñoz, i la regidora d’Ensenyament de la Canonja, Lucía López, i la directora territorial de Catalunya Sud, Berta Mercadé, que han fet el lliurament d’un reconeixement als i les alumnes per la feina feta durant el curs. A més, el meteoròleg Dani Ramírez ha ofert una xerrada sobre l’emergència climàtica i la realitat de l’aigua com a recurs fràgil i essencial.

Seguidament, el pati de l’escola ha esdevingut una fira d’experiències on les escoles han intercanviat informació sobre els treballs duts a terme al voltant de l’aigua i la seva gestió sostenible.

El I Forum EscolAQUA ha finalitzat amb la presentació de les capses d’aprenentatge, una nova eina educativa que s’incorpora al projecte a partir del curs que ve. Les capses, completament personalitzades a l’àmbit territorial i temàtic d’Ematsa, ofereixen tres noves experiències al voltant del cicle de l’aigua que combinen propostes educatives amb el joc, el treball en equip i l’experimentació.

Redacció

 

La Canonja aprova les bases d’ajuts per millores d’accessibilitat als habitatges

Imatge del plenari. Foto: Ajuntament

El punt important de l’ordre del dia del ple de l’Ajuntament de la Canonja, celebrat el passat 2 de juny, va ser l’aprovació de les bases reguladores de les convocatòries d’ajuts per a la millora de l’accessibilitat i eliminació de barreres arquitectòniques en edificis d’ús residencial i habitatges. Aquestes bases contemplen ajuts per obres per a la instal·lació d’ascensors o plataforma/cadira elevadora en edificis d’ús residencial o habitatges de titularitat privada, de PB +/-1 o nivells superiors, o obres per a la substitució integral d’ascensor existent per adaptació a la normativa vigent, amb creació d’un itinerari practicable, si escau.

També s’inclouen obres de supressió de barreres arquitectòniques entre la via pública i l’ascensor existent o la creació de nous accessos des de l’ascensor a l’entrada dels habitatges de l’edifici, com ara la construcció de rampes, sempre que sigui amb materials adients de conformitat amb la normativa aplicable vigent, així com obres d’adaptació de l’interior de l’habitatge a cambra higiènica, cuina i altres peces sempre que compleixin amb els aspectes recollits en la normativa en matèria de supressió de barreres arquitectòniques, a les normes urbanístiques, al codi tècnic d’edificació i a qualsevol altra normativa vigent al moment de la seva realització i requeriran la corresponent llicència urbanística/comunicació.

Els ajuts cobreixen fins al 50 % de les despeses subvencionables amb uns límits segons el tipus d’obra o instal·lació.

Es va aprovar, també, la modificació de crèdits número 7/2022, on s’habiliten crèdits per l’enderroc de l’edifici annex a l’ajuntament que ja és de propietat municipal, l’adquisició d’un vehicle per la brigada municipal i per dotar les subvencions per eliminar barreres arquitectòniques i el suplement de crèdits per campanyes de tractament de residus, del projecte de rehabilitació de l’edifici de l’Orfeó i de les diferents partides de subministraments energètics degut a l’increment dels preus des gas i l’electricitat.

Altres punts a destacar varen ser la proposta d’aprovar inicialment el projecte bàsic i executiu de condicionament de la zona verda al camí de la Coma amb el carrer Marina;; la proposta d’aprovar inicialment la modificació puntual núm. 5 del POUM en l’àmbit del PAU-9 i de la zona que es troba al Sud del Camp d’esports municipal; la proposta d’aprovació de la delegació de la competència de gestió del servei de recollida d’animals abandonats, vius, ferits i morts, en favor del Consell Comarcal del Tarragonès, i la corresponent adhesió al conveni marc regulador; i la proposta de designació de les festes locals per a l’any 2023, que seran el 20 de gener i el 14 d’agost.

Finalment, es va aprovar una moció, avalada per tots els grups, en defensa dels jutjats de pau, en contra de la seva eliminació i reivindicant les seves funcions i la seva tasca.

Redacció

 

Ecoverd reuneix a La Canonja 40 persones en un tast de vins ecològic

Dos moments del tast de vins ecològic celebrat al Castell de Masricart. Foto: Tots21

Unes 40 persones van assistir la tarda de dijous a un tast de vins ecològic organitzat per l’Ajuntament de La Canonja i el grup de consum del Camp de Tarragona La Bajoqueta en el marc de les jornades de sostenibilitat Ecoverd, que s’estan celebrant al municipi a partir de col.laboracions amb entitats diverses. El tast, que va omplir una de les sales del Castell de Masricart, oferí sis varietats del celler del Cesc, de Nulles, amb els vins Tanca els Ulls.

La regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament, Glòria Virgili, amb l’historiador Joan Solé i el president del Centre d’Estudis Canongins Ponç de Castellví, Francesc Roig. Foto: Tots21

Abans, però, va ser el moment de seguir una conferència sobre la vinya al Camp de Tarragona, que va oferir Joan Solé Bordes, historiador i filòleg vilafranquí, en un acte organitzat al seu torn pel Centre d’Estudis Canongins Ponç de Castellví.

Solé feu un detallat repàs històric a la implantació de la vinya, especialment al gran èxit que va viure l’aiguardent a partir del segle XVIII, que contribuí a crear la figura de l’indià català. Solé no va estalviar-se relatar els episodis foscos d’aquesta burgesia catalana esclavista, molta de la qual ha quedat amagada en el relat històric de manera que es coneixen pocs casos, com els d’Antonio López, els Güells de Torredembarra o els Samà de Vilanova.

Els actes d’Ecoverd continuaran aquest cap de setmana i també el dissabte següent, 11 de juny, amb una visita final a la planta de compostatge de Botarell.

Accediu al programa complet d’Ecoverd en aquest enllaç.

 

L’Ajuntament de la Canonja presenta la segona edició de la campanya “Rasca i Guanya”

Un moment de la presentació de la campanya. Foto: Cedida

L’Ajuntament de la Canonja ha presentat aquest matí al Castell de Masricart la campanya “Rasca i Guanya a la Canonja” per dinamitzar i promocionar el comerç local. L’acció que es porta a terme amb la col·laboració de la Cambra de Tarragona començarà el divendres 27 de maig i acabarà el 12 de juny. Com a colofó de la campanya, l’últim cap de setmana s’ha programat una acció destinada als bars i restaurants. Es tracta del “Vermut Fest” que portarà música itinerant pels diferents establiments durant les hores del migdia de dissabte i diumenge.

El regidor de Promoció Econòmica, Francesc Roca, comenta que “l’objectiu principal és reactivar l’activitat comercial, de serveis i de restauració motivant tant als vilatans com als visitants forans a fer les compres al petit comerç de la Canonja”.

El “Rasca i Guanya a la Canonja” és una campanya que es va iniciar l’any passat amb motiu de la crisi generada per la pandèmia i que enguany s’ha volgut continuar per fomentar el consum local. “La pandèmia va castigar molt al comerç i amb aquesta acció i d’altres que vam dur a terme des de l’Ajuntament vam poder donar un cop de mà tant als propis comerciants com als veïns de la Canonja”, comenta l’alcalde Roc Muñoz. La promoció, en la que hi participen una trentena d’establiments, repartirà un total de 12.000 euros en premis durant dues setmanes.

Aquesta acció consisteix en entregar un cartró “rasca i guanya” a aquells clients que realitzin una compra per un import superior a 10 € (s’entregarà tan sols un rasca per compra). Els premis que es podran obtenir mitjançant els “rasca” seran vals per imports de 5 € i 10 € a descomptar en la mateixa compra.

Els targetons que no portin premi entraran en un sorteig de cinc lots de 10 vals de 10 €, és a dir, 100 euros de premi en compres que es podran gastar en qualsevol establiment adherit a la campanya fins el dia 15 de juliol.

“En definitiva volem que els canongins comprin al seu municipi on trobaran gairebé de tot i amb productes de proximitat”, comenta l’alcalde Roc Muñoz. Per la seva banda, Laura Roigé, Presidenta de la Cambra de Tarragona, comenta que “la Canonja és un municipi que està treballant en una bona línia per impulsar el comerç i els serveis, que li donen vida com a poble, promovent dinamitzacions, com aquest Rasca i Guanya, que permet als establiments fidelitzar al client de proximitat i crear experiències”.

 

La Canonja prepara una nova edició de l’Ecoverd amb 9 dies d’activitats

Del 29 de maig a l’11 de juny se celebraran activitats relacionades amb el medi ambient i la vida saludable. Foto: Ajuntament

L’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de la Canonja, amb la col·laboració d’entitats del poble, presenta un any més el programa de l’Ecoverd, una setmana dedicada al medi ambient i a la vida saludable i que enguany omplirà d’activitats gairebé 10 dies.

Des del dia 29 de maig fins l’11 de juny tot un seguit d’actes configuren el programa de l’Ecoverd, on s’hi han implicat moltes entitats canongines, l’Escola la Canonja, la Llar d’Infants Mare de Déu de l’Esperança i l’Institut Collblanc.

“Hem aconseguit que l’Ecoverd formi part de la programació anual de l’Ajuntament pel que fa a activitats mediambientals i enguany hem incrementat els dies i el programa és més extens”, comenta la regidora de Medi Ambient, Glòria Virgili.

Les activitats, de caràcter divulgatiu, començaran el diumenge 29 de maig amb un taller de fotografia de la natura al Mur Verd a càrrec del fotògraf Pep Aguadé. Aquest taller és un petit tast introductiu a la fotografia de paisatge que obrirà el Concurs de Fotografia de l’Ecoverd.

Dilluns 30 de maig s’iniciarà la campanya per millorar la recollida de fracció orgànica. Un grup d’educadores ambientals recorreran casa per casa oferint un petit cubell i bosses orgàniques.

La cuina i l’alimentació també hi seran presents en aquesta edició. Concretament dimarts 31 de maig a les 6 de la tarda hi haurà un taller a càrrec d’Aliment Art sota el títol: “Cuinem saludablement per protegir el nostre món”.

El dimecres 1 de juny hi haurà un altre taller, aquest cop de manualitats “Reciclatge Creatiu” a càrrec de Sonia Martínez, de la botiga taller Amb Art.

La vinya i els vins arribaran dijous 2 de juny, amb una xerrada al Castell de Masricart a càrrec de Joan Solé Bordes, historiador i filòleg. En acabar es durà a terme un tas de vins ecològics. Cal inscripció prèvia.

També hi ha un dia dedicat a la vida saludable i l’esport. Divendres 3 de juny a las 21 hores caminada nocturna per l’Anella Verda i al finalitzar es farà un sopar de motxilla a les barbacoes del Sector Nord.

Dissabte 4 de juny i per primera vegada, es podrà gaudir d’un Scape Room teatralitzat únic i fet a mida, a partir de les 16.30 al pati de l’Escola.

El diumenge 5 de juny hi haurà un espectacle infantil a càrrec de la CIA Toma Pa’ti a les 12 h a l’avinguda Collblanc.

La visita a la planta de compostatge de Botarell posarà el punt i final a l’Ecoverd 2022. Serà el diumenge 11 de juny. La sortida es farà a les 9 del matí amb autocar des del parc de Rec de Bardina. Cal inscripció prèvia al Castell de Masricart.

La majoria de les activitats de l’ECOVERD són gratuïtes. En el programa d’actes penjat a la web www.lacanonja.cat hi trobareu tota la informació i quines requereixen inscripció prèvia per tal de poder-hi participar.

Redacció

 

La Canonja organitza una jornada de pintura mural participativa al Camp d’Esports

Es tracta d’un mural de 60 metres aproximadament situat a les avingudes de Collblanc i Carrasco i Formiguera. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de la Canonja continua amb la voluntat de donar color i vida als carrers i places del municipi. Una de les millors maneres és amb l’art urbà i per això el proper dissabte 21 de maig es durà a terme una jornada de pintura mural participativa al Camp d’Esports Municipal.

“Es tracta d´un projecte de participació popular on es vol que siguin els propis habitants de la Canonja els qui decorin el mur exterior del camp de futbol, la gent té ganes de tornar a trobar-se al carrer i participar en activitats que ens permetin recuperar les relacions d’abans de la pandèmia”, ens explica el regidor de Cultura i Participació Ciutadana, Salvador Ferré. Els artistes Miki Pérez i Leim son els encarregats de crear el disseny i també seran els que s’encarreguin de guiar l´activitat.

Es tracta d’un mural de 60 metres aproximadament situat a les avingudes de Collblanc i Carrasco i Formiguera i, per la seva realització, s’utilitzaran diferents tècniques i materials com els esprais, les pintures amb dissolvent per als adults, amb base d’aigua pels infants, pintura plàstica i també alguns esmalts. Durant la jornada que començarà a les 10 del matí i acabarà al migdia, els dos artistes aniran explicant a petits i grans quina zona s´ha de pintar i de quina manera. Per amenitzar el matí hi haurà bona música i en acabar es farà un vermut popular entre tots els que hagin participat.

El projecte, que s´ha hagut de posposar dos anys degut a la pandèmia, contempla que aquesta diada de pintar un mural participatiu es repeteixi més endavant per acabar de decorar els més de 120 metres de mur exterior que té el camp de futbol. “La idea és doncs donar color i vida a aquest espai fent-lo més nostre participant i aportant cadascú de nosaltres el nostre petit granet de sorra”, ens comenta Miki Pérez.

Redacció

 

IQOXE posa en marxa les seves unitats després d’haver-hi completat una aturada tècnica programada

La intervenció de manteniment efectuada ha mobilitzat fins a 300 persones, amb un pressupost d’inversió d’1,5 milions d’euros. Foto: IQOXE

Aquest vespre, IQOXE iniciarà el procés de posada en marxa de les seves unitats productives, tota vegada que ha donat per finalitzades les tasques associades a l’aturada que la companyia ha dut a terme durant les darreres dues setmanes. Es tracta d’uns treballs de manteniment, revisió i substitució de components i peces que s’ha centrat en el reactor de la unitat U-2000, l’única de la península en la qual s’hi produeix òxid d’etilè.

El motiu central d’aquesta aturada tècnica programada era substituir el catalitzador del reactor de la unitat d’òxid d’etilè. Aquest és un procés de manteniment que cal realitzar de manera periòdica ja que “aproximadament cada any i mig o dos anys, el catalitzador s’esgota i per tant disminueix la seva eficiència, motiu pel qual el substituïm en una operació rutinària, periòdica i programada”, explica José Manuel Segura, Director General d’IQOXE.

Per tant, els treballs propis de l’aturada han estat concentrats a la unitat d’òxid d’etilè, si bé la seva aturada ha provocat necessàriament la interrupció en el subministrament de la matèria prima essencial de la companyia. Per aquest motiu, la resta d’unitats productives també han vist interrompuda la seva producció, ja que no disposaven de la matèria prima a partir de la qual crear els productes derivats que l’empresa serveix als seus clients.

És per això que, davant d’una aturada general de la seva activitat productiva, IQOXE ha aprofitat aquesta situació per dur a terme altres treballs complementaris de revisió, substitució, reparació, neteja i manteniment d’altres equips, components i elements del seu circuit productiu, en un procés que ha suposat la inversió d’1,5 milions d’euros i que comptat amb la col·laboració de fins a 300 persones empleades, entre personal propi i de les empreses externes col·laboradores i especialitzades.

El Director General d’IQOXE ha posat en valor que ‘el nostre equip humà ha tornat a demostrar la seva elevada capacitació i ha dut a terme un treball rutinari però complex’

En aquest sentit, el Director General d’IQOXE ha posat en valor que “el nostre equip humà ha tornat a demostrar la seva elevada capacitació i ha dut a terme un treball rutinari però complex, d’una manera coordinada i segura tant per al propi personal com per a l’entorn”.

Així mateix, entre ells treballs paral·lels que la companyia ha dut a terme aprofitant aquesta aturada s’hi troba “el buidat, neteja i petites reparacions al circuit d’aigua de mar amb què refrigerem les nostres instal·lacions”, detalla Segura.

Aquest procés de posada en marxa començarà aquesta pròxima nit i, durant uns dies, pot comportar la generació puntual de sorolls per despressurització i emissions de vapor més intenses del que és habitual, fins a la normalització de totes les unitats de producció i sistemes que es veuran afectats per la posada en marxa de les instal·lacions.

En aquest sentit, cal recordar que les torxes formen part dels sistemes i elements de seguretat de les instal·lacions petroquímiques i és habitual que funcionin durant els processos d’aturada o posada en marxa de les unitats productives, fins al restabliment de la situació de normalitat, ja que permeten cremar gasos en condicions de seguretat, de manera que es redueix l’emissió de compostos orgànics volàtils (COVs).

Addicionalment i a banda d’aquests treballs de manteniment efectuats durant l’aturada tècnica, també s’ha aprofitat per realitzar altres tasques emmarcades en la ja anunciada inversió de fins a 8 milions d’euros que IQOXE està aplicant a les seves instal·lacions en àmbits com la implementació de noves salvaguardes de seguretat addicionals a la normativa vigent i que complementin totes les actuacions realitzades en els darrers dos anys, així com també a tasques de manteniment com aquesta aturada tècnica programada. En aquest àmbit, durant els darrers dies s’ha procedit al trasllat dels sistemes de control informàtic fins a la nova sala de control bunqueritzada d’òxid d’etilè.

Redacció

 

Acció de voluntariat per netejar l’entorn verd de la Canonja

L’acció es va portat a terme amb la col·laboració del GEPEC-EdC, amb qui l’Ajuntament té signat un conveni de custòdia de l’espai. Foto: Ajuntament

Una vintena de voluntaris van participar el dissabte al matí en una activitat de neteja del Murd Verd, organitzada per la Regidoria de Medi Ambient dins de la campanya ‘Let’s Clean Up Europe’, una iniciativa a nivell europeu per conscienciar sobre la quantitat de residus que llencem de forma incontrolada al nostre entorn i promoure’n la recollida.

L’acció es va portat a terme amb la col·laboració del GEPEC-EdC, amb qui l’Ajuntament té signat un conveni de custòdia de l’espai, i ha servit per recollir 62 quilos de residus, entre els que destacaven molts envasos i també moltes tovalloletes a la riera que venen del clavegueram de Bonavista.

Glòria Virgili, regidora de Medi Ambient, va destacar que «l’experiència ha estat molt satisfactòria, amb presència de canalla i a algunes persones els ha servit per descobrir un espai tan interessant com el Mur Verd». També ha volgut agrair l’esforç de les persones que han participat en l’acció.

Redacció

 

Voluntaris netegen el Mur Verd de La Canonja

Un total de 21 voluntaris han respost a la crida per netejar el Mur Verd de La Canonja, en una campanya europea amb suport de l’Ajuntament canongí. Famílies amb canalla, parelles i també regidors i regidores del consistori han sortit de la plaça del Castell per dirigir-se, conduïts per un monitor del Gepec, en direcció al Mur Verd per tal de netejar l’entorn de la brutíssia.

El col.lectiu ha recollit 62 quilos de residus, entre els que destacaven molts envasos a prop dels Baladres i restes d’antics recs que estan en desús i amb l’efecte del sol es van trencant. També moltes tovalloletes a la riera que venen de la clavaguera de Bonavista.

‘L’experiència ha estat molt satisfactòria, amb molta presència de canalla’, ha destacat a Tots21 la regidora de Medi Ambient, Glòria Virgili. A alguns els ha servit per descobrir el Mur Verd.

Els voluntaris, abans de sortir. Foto: Tots21

El acabar la jornada. Foto: Cedida

Es tracta de la campanya “Let’s Clean Up Europe”, una acció comuna a tot Europa, que enguany se celebra del 6 al 8 de maig, per conscienciar sobre la quantitat de residus que llencem de forma incontrolada a la natura i promoure accions de sensibilització a través de la recollida d’aquests residus abocats il·legalment als boscos, platges, marges de rius, etc.

 

Els Mossos detenen dos homes a la Canonja per furt i receptació de catalitzadors

Els mossos van intervenir els catalitzadors i van detenir el venedor per furt i el comprador per un delicte de receptació. Foto: Mossos

Agents dels Mossos d’Esquadra de la comissaria de Tarragona van detenir dilluns passat dos homes de 28 anys, com a presumptes autors dels delictes de receptació i furt.

Els fets van tenir lloc pels volts de les 16.00 hores del mateix dilluns quan els agents de la Guàrdia Municipal de la Canonja que patrullaven pel municipi van veure en un pàrquing dos homes que estaven al costat d’un vehicle amb el maleter obert.

Acte seguit, els agents van fer comprovacions amb els dos individus i van demanar suport als mossos d’esquadra que es van presentar ràpidament al lloc.

Els policies van localitzar a l’interior del vehicle un total de 22 catalitzadors de cotxe, que un dels detinguts volia comprar per un preu de 5.000 euros

Els policies van localitzar a l’interior del vehicle un total de 22 catalitzadors de cotxe. Segons els dos homes, havien quedat en aquell lloc perquè un d’ells volia comprar-li a l’altre els catalitzadors per un preu de 5.000 euros.

Fetes les primers comprovacions amb els catalitzadors, els agents van veure que estaven tallats mecànicament pels dos extrems. A més, el venedor no va poder acreditar cap tipus de documentació ni procedència lícita dels aparells.

Davant d’això, els mossos van intervenir els catalitzadors i van detenir el venedor per furt i el comprador per un delicte de receptació. I és que la venda d’aquest tipus d’aparell només es pot fer en establiments acreditats i amb la documentació pertinent.

La venda fora del circuit legal es produeix quan els catalitzadors són furtats pels lladres que, amb una eina tipus radial, es situen sota els vehicles estacionats a la via pública i fan el tall de la part del catalitzador

La venda fora del circuit legal es produeix quan els catalitzadors són furtats pels lladres que, amb una eina tipus radial, es situen sota els vehicles estacionats a la via pública i fan el tall de la part del catalitzador. A l’interior hi ha metalls considerats valuosos que els lladres venen posteriorment. A més, els danys que provoquen als vehicles són de consideració.

Un cop detinguts, els mossos estan fent comprovacions amb els catalitzadors intervinguts per tal de comprovar la seva procedència.

Els detinguts van passar ahir dimecres a disposició del jutjat d’instrucció en funcions de guàrdia de Tarragona i el jutge va decretar la seva llibertat amb càrrecs.

Redacció

 

Intercanvi de llibres, teatre familiar i festa de la Gent Gran per Sant Jordi a la Canonja

Divendres 22 d’abril, per tal de celebrar la diada de Sant Jordi, la Regidoria de Cultura de la Canonja ha programat a les 6 de la tarda al saló d’actes de l’escola l’espectacle familiar ‘La llibreria màgica’, a càrrec de la companyia Peixos i Peixeres. L’activitat, recomanada a nens i nenes a partir de 4 anys, gira al voltant de les trifulgues d’en Ramon i Joan per tal de salvar una centenària llibreria i els seus contes. Ho aconseguiran? L’espectacle és gratuït, amb aforament limitat.

La Biblioteca Pública de la Canonja, per la seva banda, ho celebrarà traient com sempre una mostra de les novetats bibliogràfiques al pati del Castell de Masricart i, al matí, rebrà els infants de la Llar i alumnes de l’escola. A la tarda, enguany recuperarà la fira d’intercanvi de llibre Tengui-Falti. Qui hi vulgui participar té fins el dia 20 d’abril per portar a la biblioteca els llibres que ja tingui avorrits per obtenir punts que podrà canviar per altres llibres el dia 22, de 4 a 6 de la tarda, al pati del Castell de Masricart o a la mateixa biblioteca al llarg de l’última setmana d’abril.

Finalment, el mateix dia de la diada, el dissabte 23 d’abril, la Gent Gran Activa celebrarà la seva popular festa de Sant Jordi a la rambla 15 d’abril, a les 12 del migdia. S’hi durà a terme el concert de la coral, ballada de sardanes i exhibició del grup de gimnàstica. Per acabar, hi haurà un aperitiu musical.

Redacció

 

Jaume Porté Sales i Alejo Fernández Barral, guanyadors dels premis Work Experience

Imatge de l’acte de lliurament del guardó. Foto: Cedida

Jaume Porté Sales i Alejo Fernández Barral, dos alumnes del primer curs del màster d’Enginyeria Química de la URV, han rebut els premis Work Experience en un esdeveniment celebrat a la sala Catalunya del departament de TS&D Pack Studios. Allí, els responsables de les dues institucions que donen nom a aquest premi, Dow i ETSEQ de la URV, han coincidit a destacar l’enorme vàlua i projecció dels dos guanyadors del Work Experience Dow_ETSEQ 2021.

En concret, han acudit a l’acte Montserrat Ferrando i Allan Mackie, Directora i Subdirector d’ETSEQ de la URV, respectivament, així com el Director del Complex Industrial, Ignasi Cañagueral; Amaia Bastero, TS&D EMEA; Lucía Rosal, responsable de la relació Universitat-Empresa i Helena Guerreiro, Directora de Reucrsos Humans per a Europa occidental.

Segons Montserrat Ferrando, «aquest premi és un reconeixement a la forma que tenim a l’ETSEQ d’entendre l’educació en enginyeria, amb un model d’aprenentatge en què l’estudiant és el centre. Per això promovem l’aprenentatge actiu en l’entorn professional, perquè els estudiants adquireixin les competències tècniques i professionals necessàries per a la inserció laboral. El premi és, doncs, la culminació d’aquest model, que dona als estudiants l’oportunitat d’afrontar reptes professionals en un entorn real i d’inserir-se al mercat de treball, i alhora permet a l’entorn empresarial i universitari captar talent.»

Per la seva banda, Ignasi Cañagueral ha destacat que “Jaume i Alejo podran canviar el món, tenint l’oportunitat de ser part del camí cap a la circularitat total dels plàstics i nosaltres aprendrem molt d’ells. Felicitats als dos. Teniu molt de talent i espero que gaudiu d’aquesta oportunitat i que el vostre treball marqui la diferència. Gràcies!”.

A partir d’ara, Jaume Porté i Alejo Fernández afegeixen al seu currículum acadèmic aquest premi Work Experience Dow-ETSEQ 2021, a través del qual obtenen una ajuda econòmica per sufragar la matrícula del màster que actualment estan cursant a la URV, així com una plaça de pràctiques retribuïdes a Dow. En concret, adquiriran experiència de 6 mesos al Centre d’Innovació Pack Studios Tarragona. A partir del mes de juny i fins a finals d’any, col·laboraran en dos projectes: d’una banda, en el desenvolupament de plàstics d’hivernacle de tres a cinc capes, amb Pere Puig com a tutor i, d’una altra banda, el mètode de proves per garantir l’hermetisme dels envasos a través de tota la seva cadena de valor, amb Ester Caro i Laura Evangelio com a tutores.

El Work Experience és un programa amb oportunitat de futur per als estudiants d’ETSEQ de la URV, ja que ofereix avantatges com l’accés a premis d’estudi amb pràctiques en les empreses punteres del sector, entre les quals s’hi troba Dow. Per als estudiants del Màster d’Enginyeria Química de l’ETSEQ suposa una formació dual en la qual, mentre realitzen el seu treball final de màster, s’enfronten a un projecte real en un entorn professional. Es tracta d’un procés de selecció competitiu en el qual es tria a les persones guanyadores del premi a partir del seu currículum i d’unes entrevistes.

Redacció

 

La Generalitat afirma que IQOXE no va fer vessaments al mar

La zona de les quatre unitats de fabricació de derivats d’òxid d’etilè a les instal·lacions d’IQOXE. Foto: Mar Rovira

La secretària d’Acció Climàtica de la Generalitat, Anna Barnadas, ha afirmat aquest dimecres que IQOXE ha suspès quatre de les últimes vuit Inspeccions Ambientals Integrades a les quals ha estat sotmesa des de l’any 2014. Barnadas ha comparegut a la Comissió d’Acció Climàtica del Parlament per parlar sobre les inspeccions que ha fet el Departament d’Acció Climàtica a la companyia, que va patir una explosió el gener del 2020 que va causar tres morts. Alhora, la secretària ha assegurat que hi ha un informe de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) que desmenteix que l’empresa fes vessaments tòxics al mar. Una qüestió que la causa judicial investiga i que ha merescut que la magistrada obrís una peça separada només per aquesta qüestió.

Barnadas ha manifestat que de les vuit darreres Inspeccions Ambientals Integrades, quatre han rebut el qualificatiu de «no adequades». Tal com ha concretat, aquesta valoració implica «que cal fer un seguiment de l’avaluació» i pot comportar una repetició de la inspecció. D’aquestes mancances, la secretària n’ha concretat una, que feia referència a que «hi havia un focus d’emissió no determinat que corresponia a unes campanes d’extracció dels laboratoris».

En concret, i com ja es va fer públic fa mesos, IQOXE no va superar les inspeccions del 2014, 2015 i 2019. Aquesta darrera es va fer tan sols un mes i mig abans del sinistre. En canvi, les del 2016, 2017 i 2018 van rebre el segell «d’adequades». Barnadas ha indicat que també es van fer controls el 2020 i el 2021, però no ha concretat quin es va superar i quin no. A preguntes dels diputats presents en la comissió, ha reconegut que «els incompliments no impliquen cap suspensió de la llicència ambiental», sinó que impliquen «un seguiment i correcció» de les mancances detectades. «Que hi hagi un incompliment no vol dir que es vulnerin les lleis ambientals», ha remarcat.

Crítiques

Amb tot, la secretària d’Acció Climàtica ha defensat la tasca de vigilància de les companyies químiques feta des de la Generalitat, especialment les del polígon petroquímic del Camp de Tarragona. «La de Tarragona és una instal·lació excepcional i té una sèrie de controls excepcionals», ha defensat, i ha assegurat que molts van més enllà del que marca la legislació, tant catalana com europea. No només en qüestions relacionades amb les emissions de gasos i partícules sinó també en la vigilància de la qualitat de l’aire que respira la població. Així, ha sostingut que «no hi ha una inspecció laxa», ni tampoc «fuites permanents». «Potser algun petit accident», ha dit. A banda del d’IQOXE, al polígon petroquímic en els darrers tres anys hi ha hagut dos accidents mortals més.

Aquestes afirmacions han motivat crítiques de la diputada de la CUP, Laia Estrada, i del diputat d’En Comú Podem, Lucas Ferro. «El que ens diu és que la població ens hem d’aguantar perquè això pot passar i que hem de ser curosos a l’hora d’espantar-nos. Podríem haver portat qualsevol representant del complex petroquímic i hauria parlat igual que vostè», li ha etzibat Estrada. Per la seva banda, Ferro li ha retret que hagi donat «poca rellevància» al fet que IQOXE hagi tingut «inspeccions desfavorables abans de l’accident».

Estrada també li ha preguntat per la part de la causa judicial que investiga el sinistre i que se centra en presumptes vessaments tòxics al mar que hauria fet l’empresa química. «Com pot ser que això passi desapercebut pel departament de medi ambient?», ha qüestionat la diputada. Barnadas li ha respost que «hi ha un informe de l’ACA que desmenteix els vessaments». Aquesta qüestió és un dels nuclis de la investigació del jutjat d’instrucció número 1 de Tarragona que porta el cas i que ha fet que la magistrada hagi obert una peça separada per determinar si es van produir abocaments il·legals i si es van intentar emmascarar amb productes químics.

ACN