.

.

TOTS 21

Teatre, música i màgia a la temporada de tardor del l’Orfeó Canongí

L'espectacle musical del passat diumenge. Foto: Cedida

L’espectacle musical del passat diumenge. Foto: Cedida

Aquest mes s’inicia un nou cicle al teatre municipal, la Temporada de Tardor, una oferta que inclou teatre, música, màgia i cinema. Com explica el regidor de Cultura, Salvador Ferré, “aquesta nova temporada a l’OCTM té la voluntat de recuperar l’activitat cultural que fins ara es portava a terme en diferents espais del poble. Hem acabat setembre amb el festival de curtmetratges Frame Film Festival, que l’any passat es va fer al Castell de Masricart i que enguany s’ha pogut fer al Teatre Municipal on hem estat molt més còmodes i amb una pantalla de grans dimensions. També acollirem alguns dels espectacles del festival de màgia Impossible el cap de setmana 20, 21 i 22 d’octubre a més a més de la pròpia temporada del teatre”.

L’Orfeó Canongí ha començat octubre amb l’actuació de “Mercè March trio” que va endinsar el públic en el món dels musicals de tots els temps el passat diumenge. Una actuació de gran nivell que va despertar els aplaudiments de tot el públic.

Així doncs, la programació a partir d’ara inclou el Festival Impossible el 20 i 21 d’octubre; els dissabtes 4 i 11 de novembre hi haurà un cicle breu de teatre km. 0 amb les obres L’última d’Antagonista TeatreYou Say Tomato de la Sala Trono, i el 25 de novembre una gala lírica de primera magnitud amb Àngel Òdena per tal de retre homenatge al baríton Pau Vidal, un dels fills il·lustres canongins. Les entrades i abonaments de tots aquests espectacles ja estan a la venda.

Finalment, de manera especial, la Canonja també anuncia la represa de l’activitat “Liceu al territori” que ens portarà el diumenge 3 de desembre fins al gran teatre barceloní per a gaudir de l’òpera Turandot, amb la mítica producció de Núria Espert que va inaugurar el Liceu després de l’incendi de 1994.

V.Tapias

 

Descobreixen eines de pedra i animals de fa 1 milió d’anys al jaciment del Barranc de la Boella

Treballs d’excavació en extensió del jaciment de Cala 1 del Barranc de la Boella. Foto: Adrián Arroyo / IPHES-CERCA

Treballs d’excavació en extensió del jaciment de Cala 1 del Barranc de la Boella. Foto: Adrián Arroyo / IPHES-CERCA

Els treballs d’excavació arqueopaleontològica al jaciment del Barranc de la Boella (la Canonja), dirigits per la Dra. Palmira Saladié i el Dr. Josep Vallverdú, investigadors de l’IPHES-CERCA i professors de la Universitat Rovira i Virgili (URV) han permès documentar noves restes d’ocupació humana d’1 milió d’anys d’antiguitat, corresponents a gran quantitat d’eines de pedra de gran i petit format i restes fòssils de grans herbívors. Aquest conjunt de restes permeten a l’equip investigador entendre com aquests hominins tant arcaics es van adaptar a aquest entorn i de quina manera van aprofitar els recursos animals de què disposaven.

Detall del caní d’hipopòtam recuperat a la Cala 1 del Barranc de la Boella. Foto: Andreu Ollé / IPHES-CERCA

Detall del caní d’hipopòtam recuperat a la Cala 1 del Barranc de la Boella. Foto: Andreu Ollé / IPHES-CERCA

La campanya, que finalitzarà el proper dissabte 30 de setembre, s’ha concentrat en dos sectors del Barranc de la Boella. Per una banda, s’ha dut a terme l’excavació en extensió del nivell 2 del sector anomenat “Cala 1” i, per l’altra, s’ha treballat en el sector “La Mina”, ambdós amb una cronologia propera al milió d’anys.

En el cas de la Cala 1, on durant les campanyes anteriors s’han recuperat restes d’un mamut escorxat pels humans del pleistocè inferior, els treballs d’excavació han permès recuperar gran quantitat de restes faunístiques, d’entre les quals diverses dents d’hipopòtam. La presència d’aquest tipus d’animal al jaciment, indica als investigadors que aquest era un indret molt ric amb aigua.

Detall d’un “pic” fet d’esquist procedent dels treballs d’excavació al jaciment de La Mina al Barranc de la Boella. Foto: Paola García / IPHES-CERCA

Detall d’un “pic” fet d’esquist procedent dels treballs d’excavació al jaciment de La Mina al Barranc de la Boella. Foto: Paola García / IPHES-CERCA

Segons, el Dr. Josep Vallverdú, investigador de l’IPHES-CERCA, ”des del punt de vista paleogeogràfic el Barranc de la Boella és una gran rambla que tallaria els antics dipòsits de terrassa del riu Francolí i que en aquest punt desembocaria a les marismes del riu Francolí ara fa entre 800.000 i un milió d’anys”. En aquest sentit, la Dra. Palmira Saladié, investigadora de l’IPHES-CERCA, comenta que “el paisatge del Barranc de la Boella de fa un milió d’anys era molt diferent a l’actual. Ens l’hauríem d’imaginar com un paisatge obert, molt semblant a la sabana africana, però amb moltíssima aigua”. “Aquesta presència d’aigua hauria facilitat la presència de gran quantitat de restes herbívors, fet que hauria sigut molt atractiu tant pels carnívors com les hienes, els dent de sabre, els lleons com, evidentment, pels homínids”, continua.

Aquesta presència antròpica al Barranc de la Boella ha quedat palesa també al sector de La Mina. Gràcies als treballs d’excavació en extensió del nivell 2 s’han recuperat gran quantitat d’eines de pedra que haurien sigut utilitzades pels hominins per activitats cinegètiques diverses, especialment pel processament de les carcasses animals. “Alguns d’aquests grans herbívors presents en aquest entorn, haurien quedat atrapats als fangs d’aquestes marismes, sense poder sortir, fet que seria aprofitat pels hominins per a l’obtenció de la carn” continua Saladié.

Treballs d’excavació en extensió al jaciment de La Mina del Barranc de la Boella. Foto: Elena Moreno / IPHES-CERCA

Treballs d’excavació en extensió al jaciment de La Mina del Barranc de la Boella. Foto: Elena Moreno / IPHES-CERCA

Des del punt de vista tecnològic, aquest tipus d’eines de pedra aporten una informació molt rellevant sobre la cultura material d’aquests hominins de fa 1 milió d’anys. I és que contràriament al què es tenia previst, es tracta d’un tipus d’eines de Mode 2 molt avançades al seu temps. De fet, en un article  recent publicat a la revista internacional Frontiers in Earth Science  i liderat pel Dr. Andreu Ollé, investigador de l’IPHES-CERCA i membre de l’equip de recerca del Barranc de la Boella, es descriu àmpliament aquest tipus de tecnologia recuperada al jaciment i s’arriba a conclusió que es tracta de “la primera aparició de la tecnologia acheuliana a Europa”.

Aquest fet és molt rellevant ja que, segons Ollé, “es tracta d’un conjunt tecnològic únic al registre arqueològic europeu i que el diferencia clarament de la resta de jaciments acheulians coneguts al nostre continent, la majoria dels quals tenen poc més de 500.000 anys”. En aquest sentit, “aquesta tecnologia dels hominins del Barranc de la Boella donen suport a la hipòtesi que es podria tractar d’una dispersió fora d’Àfrica fins ara molt poc documentada en el registre arqueopaleontològic, que s’iniciaria a les portes d’Euràsia i que s’aniria desplaçant pel nord del mar mediterrani fins a arribar a les nostres terres al voltant d’1 milió d’anys”, conclou.

V.Tapias

 

Dow inaugura un Túnel de Bufat pioner per evitar la pèrdua de pèl·lets

El nou Túnel de Bufat de Dow. Foto: Cedida

El nou Túnel de Bufat de Dow. Foto: Cedida

Dow ha inaugurat aquest dimarts, a les seves instal·lacions del Complex Sud ubicades a la Canonja, el seu nou Túnel de Bufat que assegura els camions cisterna contra la pèrdua de pèl·lets, donant suport així al seu compromís amb el programa global OCS. D’aquesta manera, la companyia ha invertit en les noves tecnologies i desenvolupaments per crear un Túnel de Bufat únic per les seves característiques, com un pas més en el seu objectiu de protegir el medi ambient i evitar-ne la presència de micro plàstics.

En què consisteix el Túnel de Bufat?

“El funcionament del Túnel de Bufat es divideix en 3 fases: una primera en què el camió hi entra i se li bufa el sostre i els laterals, deixant caure a terra tots els pèl·lets; una segona en la qual el terra és escombrat amb aire, arrossegant els pèl·lets fins a un canal perimetral de recollida, i, finalment, la tercera fase en què aquests pèl·lets són conduïts mitjançant un escombrat d’aigua automàtic fins a una arqueta de recollida. La quantitat i temps d’aire i aigua requerits podran ser ajustats en tot moment, ja sigui a partir de la freqüència de pas de camions o de les condicions climatològiques”, ha explicat Ignasi Cañagueral, director del Complex Industrial de Dow a Tarragona.

El túnel ha entrat en funcionament aquest dimarts. Foto: Cedida

El túnel ha entrat en funcionament aquest dimarts. Foto: Cedida

L’objectiu és clar: evitar que ni un sol pèl·let pugui ser alliberat al medi ambient. El Túnel de Bufat busca, d’una banda, evitar la pèrdua d’aquests pèl·lets i, d’una altra banda, contenir-los perquè aquests puguin ser reciclats. Degut al seu diàmetre petit i pes lleuger, aquests pèl·lets poden ser arrossegats amb facilitat per corrents d’aire. Per això, el túnel encapsula la cisterna per aplicar, d’una manera localitzada, diferents corrents d’aire amb l’objectiu de retirar tots aquests pèl·lets i permetre als camions cisterna sortir del centre totalment nets. El projecte, que ha necessitat de 2 anys per al seu desenvolupament i construcció, està en funcionament des d’aquest dimarts.

Operation Clean Sweep®, el compromís de tota la indústria dels plàstics

Operation Clean Sweep® (OCS) és una iniciativa mundial de la indústria dels plàstics per evitar l’emissió al medi ambient de partícules de plàstic que pot produir-se de manera involuntària en qualsevol de les etapes de la cadena de valor dels plàstics: producció, manipulació, transport, transformació i reciclatge.

V.Tapias

 

El festival de curtmetratges Frame Film Festival torna a la Canonja el cap de setmana

Enguany el festival se celebrarà a l'Orfeó Canongí. Foto: Cedida

Enguany el festival se celebrarà a l’Orfeó Canongí. Foto: Cedida

La Canonja és un dels 13 municipis de la província de Tarragona que rep aquest festival que vol fer arribar el curtmetratge al gran públic perquè sigui aquest qui decideixi els guanyadors en cadascuna de les seus, són els espectadors que segueixen i gaudeixen els curtmetratges els que tenen l’oportunitat de decidir sobre la selecció de les pel·lícules que passaran a la fase final per a rebre els premis TALENT FRAME.

El FRAME Film Festival ja va arribar l’any passat a la Canonja, concretament al Castell de Masricart, però enguany canvia d’espai i es trasllada al Teatre Municipal Orfeó Canongí que estrena una pantalla de grans dimensions per aquesta ocasió. L’objectiu principal d’aquest festival és difondre i promoure la cinematografia en general i el curtmetratge en particular, fent costat a les directores i els directors de curtmetratges i creant un espai on puguin donar a conèixer els seus treballs.

A l’OCTM, les projeccions es portaran a terme en divendres i dissabte. Cada dia hi haurà dues sessions diferents, a les 19 h i a les 20:30 h, emetent en total una vintena de curtmetratges. Després de cada sessió les persones assistents podran votar el film que considerin mereixedor del premi. Es pot assistir i votar, de manera independent a qualsevol de les sessions.

A la darrera sessió de dissabte es farà el recompte final on sabrem el guanyador de la fase canongina del Frame Film Festival.

V.Tapias

 

Aquest són els millors hotels de la província…

Organitzadors i guanyadors dels guardons, en una foto de família. Foto: Cedida

Un moment del sopar celebrat a la Boella. Foto: Cedida

L’Associació d’Empresaris de l’Hostaleria de Tarragona i les Terres de l’Ebre (AEHT) i Booking han premiat els millors hotels de l’any.

El primer premi ha sigut per a l’hotel H10 Imperial Tarraco de Tarragona, el segon premi per a l’hotel Tancat de Codorniu d’Alcanar (Montsià) i el tercer premi per l’hotel Casa Ceremines de Xerta (Baix Ebre). Aquests guardons són la novetat del sopar anual de la federació que s’ha celebrat aquest dilluns amb 350 assistents a la Boella (Canonja, Tarragonès).

L’AEHT celebra 46 anys i compta amb més de 800 associats arreu del territori i durant el sopar s’ha homenatjat aquells establiments que fa més de 25 anys que formen part de la federació.

Els premiats pels 25 anys d’associats han estat l’Hotel&Spa Can Josep de Bot, Restaurant Masia Sagués de Vimbodí, Ca l’Àngel de Valls, Restaurants Censals del Perelló, Restaurant Les Moles d’Ulldecona, La Botiga del Cafè de Tarragona, Les Fonts de Can Sala de Tarragona i Restaurant La Siesta de Salou.

 

 

Un centenar de persones visita el jaciment arqueològic de la Boella

Imatge de l'excavació. Foto: Cedida

Imatge de l’excavació. Foto: Cedida

Prop d’un centenar de persones es van acostar el passat dissabte al jaciment arqueològic del Barranc de la Boella per conèixer de primera mà els treballs d’excavació que es duent a terme en aquella zona del terme municipal de la Canonja. Durant la jornada també es van realitzar diferents tallers didàctics de demostració de talla d’eines de pedra a càrrec de tècnics de l’IPHES-CERCA.

Aquesta jornada va tenir lloc aprofitant la nova campanya d’excavació que es va iniciar el 6 de setembre i finalitzarà el dia 29. La campanya, que enguany arriba a la 17a campanya consecutiva, està dirigida pels investigadors/es de l’IPHES-CERCA Palmira Saladié i Josep Vallverdú.

L’objectiu d’aquesta campanya és continuar amb els treballs d’excavació en extensió en els sectors de la Cala 1 i la Mina. En el cas de la Cala 1, durant campanyes anteriors s’han recuperat restes d’un mamut escorxat pels humans del pleistocè inferior ara fa 1 milió d’anys, juntament amb gran quantitat de restes d’eines de pedra que representen les evidències més antigues a Europa de la cultura acheuliana, coneguda també com a destrals de mà i que són el testimoni de les dispersions humanes més antigues registrades fora d’Àfrica.

Una altra imatge de la jornada de portes obertes. Foto: Cedida

Una altra imatge de la jornada de portes obertes. Foto: Cedida

En el cas de la Mina, es continuaran els treballs d’excavació en extensió en una àrea aproximada d’uns 300 m2, el més ric dels registrats fins ara al Barranc de la Boella. En ell s’hi han recuperat abundants eines de pedra, fetes principalment de sílex i restes animals (ossos, dents i astes) acompanyades de copròlits (excrements fòssils) de hiena molt habituals en aquest indret.

Durant aquest temps, el jaciment de la Boella s’ha convertit en un referent internacional per al coneixement de les primeres ocupacions humanes d’Europa.

V.Tapias

 

Turó i Aura inclouran faldilla-pantaló als uniformes

Imatge de l’Institució Tarragona de Constantí

Vuit escoles catalanes vinculades a l‘Opus canviaran part de l’uniforme de les alumnes i incorporaran la faldilla-pantaló, entre elles el Turó i l’AuraInstitució Tarragona-.

Són totes les que pertanyen a la Institució Familiar d’Educació, que abans segregaven per sexe, i entre les quals s’hi troben Les Alzines de Girona, La Farga de Sant Cugat del Vallès, la Institució Lleida d’Alpicat o l’Igualada de Jorba.

Segons ha avançat l’Ara, la faldilla escocesa passarà a incorporar un pantaló. El canvi s’emmarca en una unificació de l’uniforme a totes les escoles de la Institució, que es farà efectiu a partir del curs que ve i passarà a ser obligatori el setembre del 2026. Fonts de la Institució expliquen que el canvi respon a una demanda de les famílies i facilitarà la pràctica esportiva.

“Benvolgudes famílies, us comuniquem que a partir del curs 2024-2025 s’unificarà l’uniforme a totes les escoles de la Institució”. Així comença el comunicat que signa la directora de Les Alzines de Girona, i que s’ha penjat a la web del centre.

L’escrit explica que el canvi farà referència a la clàssica faldilla escocesa que portaven les alumnes d’aquesta escola concertada. Que ara, passarà a ser faldilla-pantaló i també tindrà la part superior més ampla per evitar que les estudiants la dobleguin i els quedi més amunt dels genolls.

Precisament, Les Alzines era un dels centres que segregaven per sexe, però a partir del curs passat ja va incorporar nens a les aules d’ESO. Segons recull l’Ara, precisament, algunes famílies atribueixen la incorporació de la faldilla-pantaló al pas a l’ensenyament mixt a secundària.

Al comunicat, Les Alzines també explica que, en la línia del què s’ha fet fins ara, a partir del moment en què s’implanta un canvi en la uniformitat, no passa a ser obligatori fins al cap de dos anys. “Per tant, en aquest cas, final setembre del 2026 no serà obligatori l’ús del nou uniforme”, conclou l’escrit.

Les Alzines no serà l’únic centre que canviarà la faldilla de les alumnes per la faldilla-pantaló. La mesura afecta tots els centres que depenen de la Institució Familiar d’Educació, vinculada a l’Opus Dei, i que compta amb vuit escoles a Catalunya i a les Balears.

En concret, a més de la de Girona, la resta de concertades són La Farga de Sant Cugat del Vallès; La Vall de Bellaterra; la Institució Lleida d’Alpicat; la Institució Tarragona de Constantí i La Canonja; la Institució Igualada de Jorba; la Institució Airina de Terrassa i la Institució Mallorca, de Palma de Mallorca.

“Més còmode en espais de lleure”

Fonts de la Institució Familiar d’Educació expliquen que el canvi en la uniformitat respon a una demanda de les famílies per “modernitzar l’uniforme” i fer que sigui més còmode en espais de lleure. L’entitat ho desvincula del tot de l’ensenyament mixt i assegura que, de fet, fa un parell d’anys hi va haver una altra adaptació, en què es va permetre a les alumnes escollir entre dur faldilla o bé pantalons.

Des de l’entitat que gestiona els vuit centres concertats expliquen que la faldilla-pantaló s’introduirà de manera progressiva. Les primeres escoles són Les Alzines de Girona i La Vall de Bellaterra, i a partir d’aquí s’estendrà a la resta de centres. La Institució Familiar d’Educació també diu que, a les aules, durant uns anys, coexistiran entre les alumnes els pantalons, la faldilla i la faldilla-pantaló.

ACN

 

La Boella, a la recerca de nous mamuts

Imatge del jaciment de La Mina del jaciment de La Boella. Foto: Cedida

La Boella no descansa i per 17ena temporada consecutiva continuen les excavacions d’un dels jaciments més importants d’Europa.

Des del proppassat 6 de setembre i fins al dia 29 del mateix mes s’està duent a terme una nova campanya d’excavació arqueològica en el jaciment de la Boella (la Canonja, Tarragonès), sota la direcció dels investigadors/es de l’IPHES-CERCA Palmira Saladié i Josep Vallverdú.

Durant aquest temps, el jaciment de la Boella s’ha convertit en un referent internacional per al coneixement de les primeres ocupacions humanes d’Europa.

L’objectiu d’aquesta campanya és continuar amb els treballs d’excavació en extensió en els sectors de la Cala 1 i la Mina. En el cas de la Cala 1, durant campanyes anteriors s’han recuperat restes d’un mamut escorxat pels humans del pleistocè inferior ara fa 1 milió d’anys, juntament amb gran quantitat de restes d’eines de pedra que representen les evidències més antigues a Europa de la cultura acheuliana, coneguda també com a destrals de mà i que són el testimoni de les dispersions humanes més antigues registrades fora d’Àfrica.

En el cas de la Mina, es continuaran els treballs d’excavació en extensió en una àrea aproximada d’uns 300 m2, el més ric dels registrats fins ara al Barranc de la Boella. En ell s’hi han recuperat abundants eines de pedra, fetes principalment de sílex i restes animals (ossos, dents i astes) acompanyades de copròlits (excrements fòssils) de hiena molt habituals en aquest indret.

Jaume Garcia

 

Els canongins ja poden sol·licitar els ajuts pel nou curs escolar 2023/24

Imatge de la façana de l’Escola la Canonja que ha estat recentment rehabilitada. Foto: Cedida

Imatge de la façana de l’Escola la Canonja que ha estat recentment rehabilitada. Foto: Cedida

Fins al 2 de novembre, ja es poden demanar els ajuts que ofereix l’Ajuntament per contribuir al pagament de les despeses corresponents a l’ensenyament dels infants i joves estudiants de la Canonja, com són l’obtenció de llibres i material escolar i les matrícules per cursar estudis universitaris pel curs 2023-2024. Pel que fa a les subvencions individuals per l’obtenció de llibres i material escolar, en pot ser beneficiari l’alumnat empadronat al municipi de la Canonja i que assisteixi a llars d’infants d’altres municipis, a centres d’Educació Especial, d’Educació Infantil, Primària, Cicle Formatiu Grau Mitjà, Cicle Formatiu Grau Superior, Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat, públics i privats concertats assignats pel Departament d’Ensenyament.

El regidor d’Ensenyament, Miki Pérez, comenta que cada any son més les persones que sol·liciten aquests ajuts: “Volem donar un cop de mà a totes les famílies canongines, en una època de moltes despeses com és l’inici de curs, i de fet periòdicament s’amplien els ajuts i s’augmenten les quantitats”. El consistori canongí ja cobreix tota l’etapa educativa d’una persona, des de la llar d’infants fins la universitat.

Pel que fa als ajuts per estudis universitaris, d’aquest nou curs 2023-2024, en pot ser beneficiari l’alumnat empadronat al municipi, de menys de 26 anys o en situació d’atur, que assisteixi a les universitats públiques. Trobareu les bases d’aquestes subvencions amb tota la informació a la Seu Electrònica.

Els tràmits es poden fer a través de la seu electrònica o bé presencialment a les oficines de l’OMAC.

Ahir també va començar el període d’inscripcions a l’Escola d’Adults de la Canonja que finalitzarà el 12 de setembre. L’Escola d’Adults municipal ofereix cursos, supeditats a la demanda, que inclouen una formació bàsica i un aprenentatge i millora de la llengua catalana i de la castellana.

V.Tapias

 

Més de 130 trucades al 112 per la columna de fum de Dow

La columna de fum es va fer visible des de tot el Camp de Tarragona. Foto: @jgopalrovira

La columna de fum es va fer visible des de tot el Camp de Tarragona. Foto: @jgopalrovira

La columna de fum provinent de l’empresa de Dow que es va fer visible aquest dilluns sobre el Camp de Tarragona va ser fruit d’un incident a la planta, que es va quedar sense subministrament de vapor d’aigua. Protecció Civil va posar en prealerta el Plaseqta per fer-ne seguiment i, finalment, aquest dimarts, a quarts d’onze del matí, s’ha donat la situació per normalitzada.

A més de les diferents fotografies i comentaris que es van veure per xarxes, 137 persones van trucar al 112 alertats per la columna de fum.

V.Tapias

 

Una columna de fum negre de la Dow sobre el Camp de Tarragona encén les xarxes

El fum prové de la planta de Dow al polígon sud, a La Canonja. Foto: Cedida

El fum prové de la planta de Dow al polígon sud, a La Canonja. Foto: Cedida

A partir de les set de la tarda d’aquest dilluns, una intensa columna de fum negre que ha arribat a convertir-se en un núvol es pot veure sobre bona part del Camp de Tarragona. Protecció Civil de la Generalitat ha informat a través de les xarxes socials que prové de la planta que l’empresa Dow té al polígon sud, al municipi de La Canonja. La piulada anuncia que fins a les 23 hores es podrà veure flama a la torxa per una aturada de la unitat de polietilè.

Després de la piulada de Protecció Civil, les fotos de la columna de fum i els comentaris dels usuaris a les xarxes s’han multiplicat.

Els comentaris dels tuitaires no reflexaven la seva indignació.

V.Tapias

 

Vídeos i imatges: Els actes litúrgics protagonitzen l’últim dia de festes a La Canonja

Els Gegants de l'Orfeó Canongí ballant al final de l'Ofici de Festa Major. Foto: Tots21

Els Gegants de l’Orfeó Canongí ballant al final de l’Ofici de Festa Major. Foto: Tots21

La Canonja acomiada aquest dimarts la seva Festa Major, que es va iniciar el passat divendres amb el pregó del músic canongí Dani Espasa.

Els carrers del municipi s’han omplert a vessar per seguir els actes litúrgics de la festivitat, que han començat a tres quarts d’onze del máti amb l’Anada a Ofici de les autoritats acompanyades del Ball de Diables de la Canonja, el Mamut de la Canonja, el Mico de la Canonja i els Nanos i els Gegants de l’Orfeó Canongí. Un quart d’hora més tard començava l’Ofici de Festa Major, que enguany ha celebrat el bateig de l’Arcàngel Sant Miquel del Ball de Diables de la Canonja.

En acabar, els Gegants de l’Orfeó Canongí han ofert el seu ball solemne dins de l’església.

Després de l’Ofici, tots els elements festius han acompanyats els elements religiosos i les autoritats en la Processó solemne, que ha recorregut els carrers dels voltant de l’església.

Imatges de la Processó. Fotos: Tots21

Imatges de la Processó. Fotos: Tots21

En acabar la processó, els elements del seguici han tornat cap a l’Ajuntament i han dut a terme una tanda de lluïment completa sota l’atenta mirada dels canongins i canongines, que han pogut gaudir d’un toldo per suportar millor la calor i poder gaudir de la festa.

A la tarda continuaran els actes festius a La Canonja, que clouran amb el tradicional Castell de Focs Artificials.

A continuació, els deixem una galeria d’imatges del matí d’aquest dimarts a la Festa Major de La Canonja.

V.Tapias

 

Vídeos i fotos: La Canonja encén la metxa de la Festa Major

Els elements del seguici abans de començar a ballar. Foto: Tots21

Els elements del seguici abans de començar a ballar. Foto: Tots21

Canongins i canongines han ocupat aquest divendres al vespre la plaça del Castell per donar el tret de sortida oficial a la Festa Major del municipi. Els actes van començar el cap de setmana passat, amb el Festival Mamut, que va aconseguir un gran èxit de públic. Diferents activitats es van succeïr durant tota la setmana, però aquest divendres arribava l’inici oficial d’unes festes que duraran fins al dimarts 15 d’agost.

Aquest divendres, els elements del seguici han estat els protagonistes durant una bona estona i han fet ballar el públic assistent amb les cançons tracicionals de cada un dels elements. Nens, nenes, joves i avis han acompanyat els gegants, els nanos, el mico de la Canonja… en els seus primers balls d’aquesta Festa Major.

El mico de la Canonja ha estat un dels més aplaudits.

La ballada conjunta del seguici ha fet moure l’esquelet als assistents.

Després de la ballada del seguici ha arribat un dels actes més esperats, el pregó, que enguany comptava amb un protagonista de luxe, un canongí de soca-rel, el compositor, pianista i director musical Dani Espasa.

El moment del pregó. Foto. Tots21

El moment del pregó. Foto. Tots21

Després de la presentació de l’alcalde, Roc Muñoz, Espasa ha fet un repàs de la seva infància, de la seva família i dels records que té de l’Orfeó Canongí, un espai que recorda amb molta tendresa de quan hi feia classe de música. El músic ha ressaltat l’orgull que suposa per un canongí ser el pregoner de la Festa Major davant una sala plena a vessar.

El pregoner, Dani Espasa. Foto: Tots21

El pregoner, Dani Espasa. Foto: Tots21

Després del pregó i d’un aperitiu al Castell de Masricart, la comitiva municipal s’ha dirigit fins a l’avinguda de les Garrigues, on el pregoner i l’alcalde han encès la tronada d’inici de les festes.

La tronada d'inici de la Festa Major de la Canonja. Foto: Cedida

La tronada d’inici de la Festa Major de la Canonja. Foto: Cedida

Per acabar, el correfoc “10 anys, 10 balls” ha tancat la jornada. 10 balls de diables tradicionals s’han aplegat a la Canonja per commemorar el Xè aniversari del Ball de Diables de la Canonja en un correfoc que ha comptat amb la participació de 400 persones.

El correfoc. Foto: Cedida

El correfoc. Foto: Cedida

Els actes de la Festa Major de la Canonja continuaran durant tot el cap de setmana i fins dimarts, quan es posarà el punt i final als dies d’esbarjo amb el tradicional Castell de Focs Artificials.

A continuació, els deixem una galeria d’imatges del primer dia de Festa Major a la Canonja.

 

 

Deu balls de diables encendran la Canonja per la Festa Major

Ball de Diables de la Canonja. Foto: Cedida

Ball de Diables de la Canonja. Foto: Cedida

El proper divendres 11 d’agost s’inicia la Festa Major de la Canonja. Com cada any, hi haurà la primera balladeta dels elements del seguici, el pregó, la tronada i el correfoc. Aquest últim, però, no tindrà el format habitual de cada edició, sinó que servirà per tancar tot el cicle d’actes que el Ball de Diables de la Canonja ha dut a terme en motiu del seu Xè aniversari.

El correfoc, sota el nom “10 anys, 10 balls”, aplegarà a deu balls de diables tradicionals per cremar conjuntament els carrers del poble de la Canonja. Hi haurà més de 400 persones participants de l’acte, a l’espera d’assolir un gran nombre de persones assistents i que vulguin gaudir ballant sota el foc o, simplement, mirant-s’ho des de la llunyania.

El correfoc del Xè aniversari del Ball de Diables de la Canonja té un cartell amb 10 balls de diables tradicionals, els quals són els següents: Ball de Diables 7 Pecats Capitals de la Pobla de Mafumet, Ball de Diables de Banyeres del Penedès, Ball de Diables de Valls, Ball de Diables de Sabadell, Ball de Diables de Reus, Ball de Diables de Vila-Seca, Ball de Sant Miquel i Diables de la Riera, Ball de Diables de Ribes Colla Jove, Ball de Diables de Tarragona i el propi Ball de Diables de la Canonja.

L’acte començarà a un quart d’onze de la nit aproximadament al carrer de les Garrigues, i farà el recorregut pel carrer Poetes Bertran, avinguda Carrasco i Formiguera, plaça del Castell, carrer Masricart i carrer Raval, acabant en aquest últim amb una encesa de lluïment individual i, finalment, fent una encesa conjunta dels Llucifers i Diablesses de cadascun dels balls.

El correfoc, amb el suport de l’Ajuntament de la Canonja i de persones voluntàries del teixit associatiu canongí, espera marcar un abans i un després al poble de la Canonja, així com seguir animant a la gent de participar ens els actes de foc, sigui com a espectador o com a membre del Ball.

V.Tapias

 

El festival Mamut ‘la peta’ a la Canonja

El Mamut va ser tot un èxit de públic. Foto: Cedida

El Mamut va ser tot un èxit de públic. Foto: Cedida

Prop de dues mil persones han passat aquest cap de setmana pel festival de música jove Mamut 2023 que se celebra el primer cap de setmana d’agost a la Canonja i que s’ha desenvolupat amb total normalitat i sense cap incident. Enguany el cartell era d’allò més atractiu i abraçava tot tipus de públic, des de la gent més jove, a les famílies i al públic més adult.

Emlan va obrir el divendres amb la seva energia i vitalitat donant pas als dos dijeis Ángel García i el canongí Aleix Nievas que van fer ballar a tots els joves i no tan joves que es trobaven en el parking del Mas de l’Abeurador, espai on se celebra el festival.

El plat fort arribava el dissabte amb els vallencs Figa Flawas que van actuar després de Flashy Ice Cream, amb el seu trap català i per acabar la nit de la millor manera els showman PdPeting que van punxar diferents estils de música per a tots els públics presents.

Els Figa Flawas amb el regidor de Joventut i els dos tècnics de l’àrea de Joventut. Foto: Cedida

Els Figa Flawas amb el regidor de Joventut i els dos tècnics de l’àrea de Joventut. Foto: Cedida

La regidoria de Joventut, amb col·laboració amb la regidoria de Seguretat Ciutadana ja portaven mesos organitzant el Mamut per garantir la seguretat del públic i del recinte. I així ha estat, la valoració que es fa des de l’Ajuntament és molt positiva i destaquen que no hi ha hagut cap tipus de conflicte ni d’intervenció per part dels cossos de seguretat i vigilància.

La regidora de Seguretat Ciutadana, Lucía López, destaca la gran labor que s’ha fet des del cos de la Guàrdia Municipal i Protecció Civil, juntament amb els vigilants de seguretat que es van contractar per l’esdeveniment. “Aquests tipus de concerts amb tanta gent jove poden ser complicats sinó es contempla la seguretat d’una forma global i enguany podem dir que les coses han sortit molt bé perquè s’han treballat i s’hi ha dedicat molts efectius”, manifesta Lucía López.

Un dels aspectes que creuen que ha estat clau a l’hora de mantenir el bon funcionament del festival ha estat el fet de fer pagar l’entrada. El regidor de Joventut, Iván Barceló, explica que “tot i ser una entrada poc cost (5 €) s’ha pogut planificar millor tot el tema de la seguretat i el control d’accés i la gent ens ho valorat positivament”. També destaca el tipus de grups que s’han portat enguany, una aportació que es va fer des del grup de joves que freqüenten el Punt d’Informació Juvenil i que ha estat un gran encert.

L'actuació dels Djs. Foto: Cedida

L’actuació dels Djs. Foto: Cedida

Com en totes les festes de nit, on la gent jove és una part important del públic, l’Ajuntament de la Canonja, amb la col·laboració de l’entitat canongina Mirada Violeta, ja fa anys que aposta per espais d’oci segurs i respectuosos, amb la instal·lació dels Punts Liles. La regidora de Polítiques Feministes i LGTBI+, Nereida González, explica que “el que volem aconseguir son unes festes segures, lliures d’agressions masclistes i no discriminatòries i enguany, a banda del Punt Lila hem reforçat el servei amb agents de salut que informen i acompanyen davant les violències masclistes”.

Ara la Canonja es prepara per la Festa Major que s’iniciarà el divendres dia 11 amb el pregó a càrrec del canongí Daniel Espasa, compositor, pianista i director musical i que finalitzarà el dia 15 amb el Castell de Focs a dos quarts de dotze de la nit a la Rambla de les Garrigues.

Per acabar, el regidor Iván Barceló ha volgut fer un agraïment a tots els que han participat i col·laborat en el correcte desenvolupament del Mamut 2023 com són la Brigada Municipal, Protecció Civil, la Guàrdia Municipal, Seguridad León, Creative Rent, OAF, l’Associació del Sector Nord, que ha portat el servei de bar, la Mirada Violeta amb el Punt Lila i als tècnics de Joventut que s’han implicat des del primer moment.

V.Tapias

 

Música, foc i tradició a la Festa Major d’Estiu de la Canonja

Ball de Diables de la Canonja. Foto: Cedida

Ball de Diables de la Canonja. Foto: Cedida

La Canonja celebra la seva Festa Major d’estiu el dia 15 d’agost, però els actes s’iniciaran a partir del dia 4 amb el Festival de música Mamut 2023 que portarà centenars de joves a gaudir de la música i el bon ambient canongí. Aquell mateix cap de setmana comencen les Festes de Masricart, en honor a la mare de Déu de les Neus, el dia 5 d’agost. La regidora de festes, Glòria Virgili, ens comenta que “just renovem mandat i encaro amb gran il·lusió i entusiasme aquesta nova etapa com a regidora de Festes. Amb un fort compromís per consolidar una Festa Major d’estiu amb trets característics i distintius, amb un programa que deixi ben clar que aquesta és la nostra festa, la Festa de la Canonja”.

Els actes començaran el pròxim dia 4. Foto: Cedida

Els actes començaran el pròxim dia 4. Foto: Cedida

La despertada, amb elements del seguici sortint a la plaça a la mitjanit; la rambla del circ; els migdies musicals amb la participació dels bars del poble; les dues nits del Mamut amb concerts perquè la gent jove xali i balli fins entrada la matinada; la tradicional Festa de Masricart, la festa petita que ens recorda l’inici de la festa grossa; són només uns de tants actes que conformen el programa i donen caràcter a la festa gran de la Canonja.

Els actes tradicionals també hi tenen cabuda. Foto: Cedida

Els actes tradicionals també hi tenen cabuda. Foto: Cedida

Enguany, a més a més, la Canonja està de doble celebració, ja que el Ball de Diables compleix el seu 10è aniversari. “És un bon moment per reconèixer la feina i la dedicació d’aquesta entitat que any rere any ens rega els carrers de foc i energia”, comenta la regidora Glòria Virgili. Aquest aniversari es celebrarà d’una forma molt destacada, concretament el dia 11 d’agost amb un gran correfoc on hi seran presents 10 colles de diables provinents de diferents punts del Catalunya. Serà després del pregó que pronunciarà el canongí Daniel Espasa, compositor, pianista i director musical, al Castell de Masricart.

Així doncs, cada acte del programa de la Festa Major de la Canonja té un valor significatiu i contribueix a donar-li caràcter i identitat a la festa. La regidora anima a tots els canongins a participar activament en tots ells, “ja que la vostra presència és fonamental per a l’èxit d’aquestes celebracions tan importants per a tots nosaltres”.

 

El Ball de Diables de la Canonja estrena vestuari

El nou vestuari del Ball de Diables de la Canonja. Foto: Cedida

El nou vestuari del Ball de Diables de la Canonja. Foto: Pep Torrents

El Ball de Diables de la Canonja va presentar, aquest passat dissabte al pati del Castell de Masricart, el nou vestuari.

En l’últim any i mig, l’entitat s’ha vist immersa en un procés de tradicionalització, passant per la creació de la figura de l’Arcàngel, el replantejament de com actuar i un nou vestuari amb uns personatges i rols marcats, seguint el model històrico-tradicional anomenat Penedesenc.

L’acte, conduit per Sergio Sancho, cap de colla adulta, i Miquel Sabaté, president de l’entitat, va iniciar-se amb la presentació dels diferents personatges que es podran trobar ara dins el Ball. Per un costat, al bàndol del cel, podem trobar l’Arcàngel Sant Miquel, presentat el passat 20 de maig, i l’Àngel. Al bàndol de l’infern trobem a Llucifer i Diablessa com a màxims exponents i protagonistes, acompanyats pels diables, els quals conten amb el Capità i l’Alferes, comandaments intermedis.

Durant molts mesos, els i les sòcies de l’entitat han estat treballant amb els nous vestits, els quals estan pintats a mà un a un. El disseny, obra de Tamara Huete, es basa en les directrius del model penedesenc: vestit auster i amb la decoració pintada. El nou vestuari segueix els mateixos colors que l’antiga generació de vestits: el blanc i el taronja, però donant més protagonisme al color negre ja existent en altres elements de l’entitat (samarretes, timbals, etc).

La proposta del disseny neix d’una sanefa amb motius geomètrics que es va repetint en diversos tamanys, i afegint o eliminant elements segons allà on s’aplica. Això dota al conjunt d’una gran homogeneïtat i sentiment de pertinença al mateix bàndol, el de l’infern.

Pel que fa als accessoris, els diables porten la maça amb el distintiu que marca el seu rang dins del Ball. En el cas dels diables “rasos” es tracta d’una sola línia, passant per l’Alferes amb dues i acabant al Capità amb tres. Tots ells també porten mitjons i mocador taronges enlloc de negres, donant així més vistositat a aquestes peces.

Amb aquest acte, el Ball de Diables de la Canonja finalitza la presentació de tots els canvis que s’han fet durant el procés de tradicionalització, i encara l’objectiu de consolidar tot allò aconseguit.

El Xè aniversari de l’entitat veurà el seu punt més àlgid en, precisament, l’acte de cloenda, el correfoc “10 anys, 10 balls”. Aquest correfoc, dins el marc de la Festa Major d’Estiu de la Canonja es celebrarà el proper 11 d’agost a partir d’un quart d’onze de la nit aproximadament, i contarà amb 9 balls de diables tradicionals i el propi Ball de Diables de la Canonja.

 

Ivan Barceló: “El Mamut d’enguany compta amb grups de molta tirada, com Emlan i Figa Flawas”

El regidor de Joventut de la Canonja, Iván Barceló. Foto: Cedida

El regidor de Joventut de la Canonja, Iván Barceló. Foto: Cedida

“Volem que sigui una festa segura i per això hi haurà dos punts liles i agents conscienciadors durant el festival”

Dintre del programa de la Festa Major d’Estiu, el pròxim cap de setmana arriba una nova edició del Festival Mamut a la Canonja i ho fa amb molt bones vibracions. L’Àrea de Joventut ha apostat per un cartell fresc i amb molta energia. El festival es durà terme els dies 4 i 5 d’agost a l’Aparcament del mas de l’Abeurador. El regidor de Joventut de l’Ajuntament de la Canonja, Iván Barceló, ens fa cinc cèntims de les novetats d’aquesta edició.

Què és el que destacaria del Mamut d’enguany?

En aquesta edició portem grups molt frescos i amb molta tirada. El primer dia, el 4 d’agost, actuarà Emlan, amb el seu darrer treball musical “Hotel chiclepunk”. Pensem que és un grup que portarà molta gent. A continuació, tenim la sessió de dos DJs, Àngel Garcia i el canongí Aleix Nievas.

Al dia següent, també tenim un grup que l’està petant a tot arreu, els vallencs Figa Flawas. Abans, tindrem un grup de trap català, els Flashy Ice Cream, i, per acabar la nit, ens acompanyaran dos DJs, els PdPeting.

Pensem que és un cartell força cridaner i que pot agradar molt al públic del Mamut.

On es poden comprar les entrades i a quin preu?

Les entrades es poden comprar de manera anticipada a la plataforma Codeticket a un preu de 5 euros o es pot comprar a taquilla el mateix dia a 10 euros. L’entrada inclou dues consumicions. Els menors de 16 anys, que hauran de venir acompanyats d’un adult i amb la corresponent autorització, podran veure aigua o refrescos i els adults podran escollir entre aigua, refrescos i cervesa. L’obertura de portes serà a dos quarts d’onze de la nit i a dos quarts de sis es començarà a recollir perquè a les sis ja no hi ha de quedar ningú.

Quantes entrades s’han posat a la venda? Teniu previsió de vendre-les totes?

S’han posat a la venda 750 entrades per a cada dia i el nostre desig, evidentment, és que es venguin totes, però això dependrà dels grups que portem enguany. No m’atreveixo a fer una previsió.

Aquest és el primer any que es fa pagar entrada. Per què s’ha pres aquesta decisió?

El nostre principal objectiu és que el Mamut sigui una festa segura, que tothom gaudeixi de la festa. Per això hem decidit que es pagui una entrada simbòlica (el preu és molt baix) i evitar que vingui gent només amb ganes de bronca. Pensem que això pot fer de filtre. El Festival Mamut no només va dirigit a un públic jove, sinó també a un públic familiar i tothom ha de gaudir d’una festa responsable i segura.

S’ha pres alguna altra mesura per aconseguir una festa segura?

Sí, enguany hi haurà un punt lila fixe amb tres persones i un de mòbil amb tres o quatre persones que aniran identificades amb un braçalet. Aquestes persones s’encarregaran de controlar que no hi hagi cap tipus d’assetjament ni agressions en el marc del festival.

Tot el tema de la seguretat al festival del Mamut i dels punts liles s’han fet amb la col·laboració d’una entitat canongina: la Mirada Violeta i la Regidoria de Polítiques Feministes i LGTBI.

A més, també hi haurà agents conscienciadors, que faran la feina de conscienciar el jovent de beure amb responsabilitat i d’evitar també qualsevol tipus de picabaralla que es pugui produir.

Per acabar, com definiríeu el Festival Mamut?

El Mamut és un festival perquè el jovent i les famílies del poble en puguin gaudir, però també per a la gent de fora. És un festival a l’aire lliure per gaudir de l’estiu i passar una bona estona.

V.Tapias

 

Valle Mellado: “El govern socialista apostarà per la reindustrialització de les comarques tarragonines”

Valle Mellado i Andreu Martín s'han reunit amb els alcaldes de la Canonja i Constantí. Foto: Cedida

Valle Mellado i Andreu Martín s’han reunit amb els alcaldes de la Canonja i Constantí. Foto: Cedida

La cap de llista del PSC a les eleccions generals per Tarragona, Valle Mellado, ha afirmat avui que “el Govern progressista del president Pedro Sánchez apostarà decididament per la reindustralització de les comarques tarragonines. Això suposarà guanyar en llocs de treball de qualitat i ben remunerats, avançar en la implantació de les noves tecnologies a la indústria i en millorar la innovació i la sostenibilitat mediambiental”.

Cal recordar que a la nostra demarcació el sector industrial dona feina a 69.000 treballadors i treballadores, dels quals 10.500 corresponen a la industria química. 

Valle Mellado, acompanyada del també candidat al Congrés per Tarragona Andreu Martín, ha fet aquestes declaracions a la Canonja on s’ha reunit amb l’alcalde del poble, Roc Muñoz, i amb l’alcalde de ConstantíÒscar Sánchez, com a representants de municipis industrials del Camp de Tarragona.

“Durant aquests darrers quatre anys hem complert amb el sector químic i industrial de les nostres comarques. Per posar només alguns exemples: el reglament de les xarxes tancades, la continuïtat de l’A-27 fins a Montblanc, la progressiva execució del Corredor del Mediterrani, etc”.

“Som conscients que el sector químic és cabdal ja que crea llocs de treball de qualitat i ben remunerats. En aquest sentit, seguirem impulsant els processos de descarbonització, l’economia circular i totes les inversions que tinguin a veure amb la competitivitat del sector, com ara la implantació de nova tecnologia i la sostenibilitat mediambiental”, ha afirmat Valle Mellado.

En un altre ordre de coses, la candidata del PSC ha assenyalat que aquests primers dies de campanya “estan servint per clarificar que és el que està en joc en aquestes eleccions. I en aquest sentit les coses estan mol clares, haurem de triar una única disjuntiva: o bé seguim avançant amb el president Pedro Sánchez o bé fem marxa enrere amb el tàndem VOX-PP. O caixa o faixa”, ha indicat la cap de llista tarragonina.

“N’hi ha que van a bloquejar-ho tot, altres a abstenir-se, uns tercers pensen que el Congrés és una mena de mercat fenici on els serveis públics han de ser objecte de mercadeig. No és el nostre cas: votar socialista, votar PSC, és l’únic vot capaç de garantir, alhora, un Govern de progrés presidit per Pedro Sánchez i barrar el pas a l’extrema dreta ultra de VOX. No ho oblidem quan anem a votar”, ha conclòs.   

 

El Festival Internacional de Teatre de Tarragona farà parada a la Canonja

El FITT celebra enguany el seu desè aniversari. Foto: Mar Rovira

El FITT celebra enguany el seu desè aniversari. Foto: Mar Rovira

El Festival Internacional de Teatre de Tarragona (FITT-Noves Dramatúrgies) creix en espectacles pel seu desè aniversari, amb un dia més de programació i major pressupost: 310.000 euros. El certamen, que se celebrarà entre el 30 d’agost i el 3 de setembre, programa quinze espectacles, entre els quals hi haurà una estrena mundial, una europea i dues estrenes a tot l’estat espanyol. Enguany, aplega companyies internacionals d’Uruguai, Bolívia, Bèlgica, Itàlia, França i Suïssa. El festival també s’estén pel territori i oferirà un espectacle a La Canonja. L’organització ha destacat que, per primer cop, es representarà una obra de teatre a l’antiga presó de Tarragona. Ho faran amb la funció ‘Palmasola’, sobre presos bolivians.

Rodrigo Cuevas serà l’encarregat d’inaugurar el Festival Internacional de Teatre de Tarragona el dia 30 d’agost amb el concert ‘La romeria’, que es farà a l’Auditori del Camp de Mart. “És un agitador folklòric, una meravella, tenim capacitat de 1.800 persones i ja tenim 300 entrades venudes”, ha expressat el director del certamen, Joan Negrié. Enguany, el festival està dedicat a la mitologia del postmodernisme, i moltes funcions, tenen un vincle “especial” amb la mitologia grega i les joves dramatúrgies, segons ha explicat Negrié.

Amb tot, el festival arrencarà amb una acció poètica al Mercat Central, amb el títol ‘Oficina de Donaciones de Historias de Amor’, que recollirà històries sentimentals, les quals s’incorporaran a l’arxiu del FITT per finalitats artístiques. El mateix dia, també s’ha programat ‘FittOrama’, dels suïssos Panorama Kino Theatre, amb la qual el públic tindrà una experiència cinematogràfica. A banda, s’estrenarà l’obra ‘All for us’, dels sevillans Spam. Please. Enter. Aquesta funció es podrà veure al Palau Firal i de Congressos.

Entre les propostes d’aquesta desena edició també destaca l’espectacle ‘Interior noche’, de Serrucho, una peça teatral que usa el temps com a material de treball i on els espectadors ajudats d’un frontal aniran descobrint com afecta la llum a l’escena. “Serà un recorregut meravellós a les fosques pel Palau Firal, una funció sorprenent”, ha remarcat Negrié. ‘Noves espiritualitats per a persones atees‘, creada i interpretada per la tarragonina Dolça Alcanyís, entre altres artistes, es preestrenarà al FITT-Noves Dramatúrgies, ja que és coproducció amb Fira Tàrrega.

El 31 d’agost també es representarà ‘Graces‘ de la italiana Sílvia Gribaudi. “És una coreògrafa espectacular, una dona molt forta, que proposa un espectacle de dansa gens convencional, que juga amb els cossos no normatius”, ha explicat Negrié. També ha subratllat que Gribaudi ha voltat per mig món i que només fa parada d’un dia al Teatre Metropol.

Alhora, un dels plats forts de la desena edició és ‘Diptych: The missing door& The lost room’, dels belgues Peeping Tom. “És una de les companyies més potents que hi ha ara mateix a Europa, portem molts anys darrere d’aquesta gent, és una cosa molt forta de dansa que no s’ha vist mai, amb uns intèrprets virtuosíssims”, ha assenyalat el director. Aquesta proposta artística es podrà veure al Teatre Tarragona el 31 d’agost i l’1 de setembre.

El director del festival, Joan Negrié. Foto: Mar Rovira

El director del festival, Joan Negrié. Foto: Mar Rovira

Obertura del centre penitenciari

Una altra de les novetats rellevants d’enguany és l’obertura del centre penitenciari tarragoní, el qual no ha acollit mai teatre per al públic general. El certamen ha programat l’obra ‘Pamalsola‘, que s’estrena a Espanya, de la companyia Klara Theaterproduktionen. Es tracta d’una funció itinerant per l’antiga presó que mostrarà com viuen els presos bolivians. Es farà en dos dies perquè l’aforament serà reduït. En concret, el 30 d’agost i l’1 de setembre. “Gràcies als serveis territorials de Justícia obrirem l’antiga presó per fer-hi teatre”, ha comentat el director.

El desmontaje‘, de la directora i dramaturga d’Uruguai, Jimena Márquez, és una altra de les estrenes a l’estat espanyol que acull el festival. Negrié ha detallat que l’espectacle és una destrucció del teatre modern de l’autoficció, que s’ha programat per al divendres 1 de setembre a l’Auditori de la Diputació tarragonina. Tancarà el certamen ‘Mal de Coraçon‘, de la companyia Solitària, el dissabte 2 de setembre. El director ha destacat que es tracta d’una funció que ha exhaurit entrades al Teatre Nacional de Catalunya i que acabarà amb un concert a la rambla de Tarragona.

De fet, el festival s’allarga un dia més i s’estén al municipi de la Canonja, on es representarà l’obra ‘Dos vidas. Zwei Leben‘, de la companyia Klara Theaterproducktionen. Aquest segon espectacle es farà al Teatre Municipal Orfeó Canongí. “És un teatre físic i interactiu, que qüestiona a través d’un alemany i un bolivià com és la classe mitjana, segons el lloc on has nascut”, ha indicat Negrié. La Canonja s’incorpora al FITT- Noves Dramatúrgies amb la voluntat de créixer i ampliar-se a altres poblacions del territori de cara la pròxima edició. “Volem que la gent es mogui i comencin a circular per nous espais”, ha afegit.

El festival creix

En la presentació de la programació feta aquest dimarts, Negrié ha indicat que el certamen ha programat 100 espectacles i hi han passat més de 15.000 espectadors en la darrera dècada. El director ha subratllat que l’any 2011 van començar amb una programació de tres dies que s’ha ampliat als cinc actuals, així com han passat de quatre a quinze espectacles, i de quatre a 25 col·laboradors. “L’any passat vam aconseguir una fita, 395 abonaments, crec que és un dels festivals de referència en aquest àmbit, perquè 395 és una barbaritat”, ha valorat.

Així mateix, ha destacat que han programat quinze funcions enguany, tres més respecte a l’edició passada. La programació inclou, a més, un ‘Storywalker’, que es farà al cementiri de la ciutat, dos ‘workshops’ i tres sopars. Pel que fa al pressupost, també ha crescut i s’ha xifrat en 310.000 euros. L’any passat, va costar 184.000 euros, el que representa un increment d’un 62%. “Ara, més que mai, hem de reivindicar la cultura com a motor social, transformador per al desenvolupament intel·lectual, però sobretot, hem de reivindicar la llibertat d’expressió i l’art en general, perquè el teatre és un espai de retorn emocional”, ha expressat l’artista.