TOTS 21

Una gimcana pels comerços durant el 5è aniversari del Mico

Cartell i i imatge de presentació de la gimcana. Fotos: Cedides

Durant aquest 2021, l’Associació Juvenil Mico de la Canonja està de celebració pel seu 5è aniversari. L’entitat va començar el 2016 com un grup d’amics, amb l’aparició d’un gegantó amb forma de mico, i s’ha anat fent gran fins a arribar on és avui.

La propera activitat organitzada és una gimcana pels comerços de la Canonja, la qual es durà a terme del 15 de juny al 4 de juliol, on els participants hauran de buscar una serie d’imatges que estaran col·locades en diferents aparadors del poble. Hauran d’omplir una butlleta, repartida als centres educatius i comerços participants, indicant on han trobat cada imatge i, quan les tinguin totes, caldrà portar-la a la bústia del Castell de Masricart, en el seu horari habitual.

Amb totes les butlletes trameses, es realitzarà un sorteig en el qual s’escollirà la persona guanyadora d’uns auriculars inalàmbrics (Owlotech Ear Twins PRO Auriculars) i d’un rellotge intel·ligent (Quick Media Smartwatch).

Aquesta és només una de les múltiples activitats preparades per fer una gran celebració. Al gener ja es va donar el tret d’inici amb la presentació dels actes i un programa especial d’aniversari. Durant aquest dies la gent es pot apropar a l’exposició del 5è aniversari i, a més, el Mico visitarà els centres educatius amb diferents tallers. Serà durant l’estiu on podrem gaudir del major d’activitats i celebrar la clausura d’aquesta gran celebració, tant important per la colla.

Redacció

 

Comença la cinquena edició dels Pressupostos Participatius a la Canonja

Aquest procés pretén ser un canal efectiu de democràcia participativa, atorgant a la ciutadania la capacitat de decidir com es destinaran 200.000 € de la partida d’inversions. Foto: Ajuntament

Aquest dilluns comença oficialment la cinquena edició dels Pressupostos Participatius amb l’obertura del termini perquè els canongins i canongines elaborin i enviïn les propostes d’inversió que creguin que són importants i necessàries pel poble. I és que aquest procés pretén ser un canal efectiu de democràcia participativa, atorgant a la ciutadania la capacitat de decidir com es destinaran 200.000 € de la partida d’inversions del pressupost municipal del 2022.

Així doncs, del 14 de juny al 4 de juliol, els ciutadans i ciutadanes de 16 anys o més  empadronades a la Canonja podran fer arribar les seves propostes a través del formulari online que s’activarà a la pàgina web municipal o en paper, omplint el formulari grapat en al butlletí que es reparteix a tots els domicilis canongins i dipositant-lo o bé a la bústia exterior de l’Ajuntament (24 h) o a la urna de recepció del Castell de Masricart (els matins de dimarts, dimecres i divendres de 9 a 13 h i les tardes de dilluns a divendres de 16 a 20 h, fins el 21 de juny que començarà l’horari d’estiu obrint de dilluns a divendres de 9 a 13 h i les tardes de dilluns de 16 a 20 h).

Aquestes propostes hauran de passar un estudi de validació tècnica per tal que del 15 al 31 d’octubre es pugui realitzar la votació popular per escollir les propostes guanyadores. En aquest sentit, l’any passat es va incorporar un nou requisit important en aquest procés de selecció que estableix que les propostes hauran de ser escollides per més d’un 15 % dels votants per ser seleccionades.

El regidor de Participació Ciutadana, Salvador Ferré ens comenta que “es poden tornar a fer propostes que ja s’havien formulat en anys anteriors i que no van rebre el suport necessari per sortir escollides”. També anima als veïns de la Canonja a participar d’aquest procés, “fent propostes concretes, d’interès general i que facin referència a inversions”.

Redacció

 

La Canonja tanca Ecoverd amb una mostra de la passió pels animals de la mediàtica Evelyn Segura

Evelyn Segura, durant la seva xerrada, junt al primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament, Salvador Ferré. Foto: Tots21

La Canonja ha tancat la setmana dedicada al medi ambient i la vida saludable, l’Ecoverd, amb una apassionant i apassionada xerrada de la biòloga mediàtica Evelyn Segura, que reuní força gent al castell de Masricart dissabte passat per seguir les seves històries molt animals al costat de casa.

L’experta reusenca en vida animal, que té programa a TVE i a La Sexta, desplegà els seus coneixements sobre la diversitat de la vida de la flora i la fauna propera, començant per recordar que de petita va tenir de mascotes uns dragonets ja que a casa seva no li deixaven tenir un gosset. ‘El lligava amb un fil de cosir i el treia a passejar. Eren les millors mascotes perquè s’enfilaven per les parets, pel sostre, caminaven damunt dels vidres… I les de les meves amigues, que eren gossets, no podien fer-ho’.

Amb una simpatia natural, Segura relatava davant l’astorament del públic com al mar hi ha els animals més grans del món, com és la balena rorqual, perquè al mar es produeix un fenomen físic que fa que els cossos siguin repel.lits cap enfora, de manera que no els afecta la gravetat. Això permet tenir molt de pes. Ara bé, l’espècie més gran del món és la posidònia, que entre Eïvissa i Formentera un dels exemplars ocupa… 8 quilòmetres de llarg.

De la mà de la biòloga, el públic coneixia que els burinots no piquen o que els cargols poden trigar 12 hores a aparellar-se, una llarga estada on havien de decidir qui era el mascle i qui la femella, ja que són hermafrodites -és a dir, reuneixen els dos sexes en el mateix individu-. Evelyn Segura, que ha trepitjat mig món per terra, mar i aire i especialment per mar -és una gran amant del submarinisme- resumia el que més ha après d’aquests anys de biòloga, presentadora i assessora en programes de televisió: ‘Quan coneixes un animal, no ets capaç de fer-li mal’.

Ecoverd ha clos a La Canonja aquest cap de setmana. Organitzat per l’Ajuntament ha inclòs activitats centrades en alumnes de les escoles i de l’institut de la localitat, amb activitats a l’aire lliure, tallers, xerrades, una bicitour, una caminatour i una gimcatour, a més d’espectacles familiars i sessions de hatha i yin yoga.

J. Garcia

 

Irene Valverde, nutricionista de Tarragona: ‘Menjarem barretes d’insectes i proteïnes vegetals’

Irene Valverde, fotografiada al Castell de Masricart. Foto: Tots21

Podem salvar el món amb el què mengem? Com podem reduir els residus que generem menjant? A aquestes preguntes tracta de respondre la nutricionista de Tarragona Irene Valverde, que ha estat convidada aquests dies per l’AMPA de l’Escola La Canonja per exposar l’estat de la qüestió en el marc d’Ecoverd, la setmana dedicada al medi ambient que fomenta l’Ajuntament. Treballa a Aliment Art, que serveix els aliments a l’escola de La Canonja, i no es cansa de repetir: ‘Hem de reflexionar sobre com arriben a la nostra taula i d’on venen els aliments’. Irene Valverde ha concedit una entrevista a Tots21.

Què és la sostenibilitat?

És un concepte global, no el podem abordar de manera separada, el tractament de l’aigua o l’emergènia climàtica no són situacions separades. Les solucions són globals. I un gran impacte mediambiental el provoca l’alimentació, des de la collita fins a les cadenes de producció. En aquest procés d’arribada dels aliments es generen unes grans despeses de recursos naturals. Hem de veure què podem fer com a consumidors i cap a on va l’alimentació més conscient, que ho fa cap a la proteïna vegetal, mentre que la base nutricional ha de formar-se a partir de fruites i verdures, aliments de quilòmetre zero i de temporalitat, del temps que toca.

I com es pot fer?

Menjar sa no ha de ser avorrit, no vol dir prendre’s només una amanida, hem de saber donar-li varietat, que hi hagi molts colors, amb productes de totes les temporades que toquin i tenir gràcia en la seva combinació. No només ens fa un bé a nosaltres sinó al medi ambient.

Qué menjarem en el futur?

Cada cop es creen nous models de conreus, com ara els conreus a l’aire o en dissolucions amb aigües minerals per intentar no malbaratar els sòls i l’aigua. També es va cap a l’ús de tecnologies per fer la traçabilitat de la cadena alimentària i assegurar així els aliments innocus de manera que hi hagi suficients aliments per a tota la població.

Quins són els problemes que té l’alimentació en el seu origen i en la seva traçabilitat?

El 48% dels recursos naturals i el 70% de l’aigua s’usen per a la fabricació d’aliments a nivell mundial. Estem fent molt d’ús dels recursos naturals i hem de començar a crear nous sistemes de conreu de manera més sostenible. No pot ser que comprem fruita i verdura que ve de l’altra punta del món. No sabem bé el seu origen i té uns quilòmetres recorreguts al seu darrere; ha estat en càmeres frigorífiques i no és bo per al medi ambient ni per a nosaltres perquè van perdent la seva textura. No és un model sostenible.

Consumir productes de quilòmetre zero vol dir limitar l’oferta? A la ciutadania encara li agrada tenir de tot, anar el súper i veure on triar i remenar?

Hem de respectar que el medi ambient té els seus cicles i potser no podem conrear una fruita a l’estiu que és d’hivern, tot i que hàgim creat la manera de fer-ho. És una fórmula antinatural i gasta molts recursos perquè pugui madurar. Hem de ser conscients de respectar el que hi ha i quan toca. L’alimentació conscient ha de començar a canviar els estils de vida, lluitant contra el sobrepès i l’obesitat, que són altres formes de malnutrició.

És una solució conrear fruites tropicals a casa nostra?

Sobretot han de ser sostenibles. Si l’impacte mediambiental és baix i es poden conrear dins la temporalitat, podria ser una solució. Ens hem d’adaptar al que hi ha. Ja es parla del consum d’insectes, de biotecnologies agràries per crear textures vegetals que venen de les proteïnes vegetals.

Com es pot produir aliments usant menys aigua?

Hi ha conreus hidropònics amb aigua reciclada. Busquem conreus i ramaderia més sostenibles i als aliments sempre se’ls podrà donar una altra vida.

Hi ha un problema seriós, la pastisseria industrial i el sucre. Com podem substituir el sucre?

El sucre ha estat un invent de la indústria alimentària. No existia com a tal. Abans, la gent s’alimentava de les fruites, de la mel, de les hortalisses. Hem d’apreciar que la bajoca sàpiga a bajoca sense additius ni sucres. La matriu alimentària ja conté els nutrients essencials que necessitem.

Hi ha un fenomen que és l’aparició de les franquícies de forns i pastisseries, però amb processos molt industrialitzats

Aquests aliments no saludables tenen un impacte greu i crec que la indústria alimentària anirà cap a un altre ús per tal de disminuir-ne el sucre o incloure fruites dins la pastisseria. Sempre hi ha lloc per a innovar.

Irene Valverde, amb la regidora de Medi Ambient, Glòria Virgili, durant les jornades d’Ecoverd. Foto: Tots21

Parlem de descarbonització, de sostenibilitat, d’economia de circular, d’hidrogen verd, i les pastisseries industrials sembla que visquin en un altre món

És un dels temes que més té a veure amb la sostenibilitat i al final s’hauran d’adaptar. També és cert que molta indústria busca encaminar-se cap a la sostenibilitat, creant barretes d’insectes o un peix amb una textura fet de proteïna vegetal. Ja s’hi està investigant, però cal polítiques econòmiques, ambientals i socials que afavoreixin aquests canvis.

I també lleis

També. Al final tot suma, la innovació, la conscienciació del consumidor sobre d’on prové el producte que consumeix i quin malbaratament provoca, i finalment, els polítics, clar.

Què hauria de menjar un ciutadà del nostre país un dia qualsevol?

El primer que hauria de fer és prendre consciència. Mengem qualsevol cosa, a deshores, mengem molt o mengem poc. I el cos et demana menjar bé.

Com saps què et demana el cos?

Has d’escoltar-lo. De vegades estem molt desconnectats del nostre cos. És molt conegut que cada cop donem més importància al color verd al nostre plat, la fruita i la verdura. Cal fomentar la varietat. I escoltar les institucions que ens parlen de l’alimentació i com ens afecta a la salut. Moltes malalties estan relacionades amb la menja.

En aquest país i en aquest territori hem tornat a posar de moda el vermut de cap de setmana. És recomenable o no? Hi ha qui suprimiria l’alcohol…

Cal prendre consciència del menjar, també de les begudes. Cadascú ha de saber si en pot consumir o no i el nivell d’alcohol que pren. No és el mateix fer un vermut un cop a la setmana que beure una copeta de vi cada dia. Cadascú ha de graduar-se. L’alcohol té un impacte, però en excés. Tampoc promouré l’alcohol, però has de ser responsable.

Jaume Garcia

 

La Canonja convoca un concurs per escollir la imatge de la Festa major d’estiu

El termini per presentar les propostes finalitza el dia 2 de juliol i el premi té una dotació en metàl·lic de 800 €. Foto: Ajuntament

L’Àrea de Festes anima a aquelles persones més artístiques a crear la imatge de la Festa Major d’Estiu de la Canonja 2021, que s’utilitzarà per la samarreta i pel programa de festes. Per aquest motiu, ha creat un concurs per tal d’escollir una nova imatge gràfica original, expressiva i de qualitat com a reclam de la Festa Major, inspirada en algun element o aspecte relacionat amb la Festa Major canongina.

La tècnica és lliure, però ha de ser apta per a la seva reproducció mitjançant quadricromia i ha de preveure una bona aplicació tant en paper, tèxtil i en l’àmbit digital. Per aquest motiu, no s’admetran tintes metal·litzades ni fluorescents, ni tampoc relleus o volums enganxats.

El termini per presentar les propostes finalitza el dia 2 de juliol i el premi té una dotació en metàl·lic de 800 €. Trobareu les bases amb tota la informació a la Seu electrónica de l’Ajuntament de la Canonja (www.lacanonja.cat)

Redacció

 

Nota alta al primer cap de setmana de l’Ecoverd de la Canonja

La gimcana s’ha vist finalment afectada per la pluja. Fotos: Cedides

Primer cap de setmana a la Canonja de la cinquena edició d’Ecoverd, una programació temàtica iniciada el passat de 3 de juny i que s’allargarà fins al 12 aprofitant l’estela del Dia Mundial del Medi Ambient, celebrat dissabte. Una cita que, a més de posar l’accent en l’àmbit de tenir cura del nostre entorn, també vol introduir en el temari aspectes de vida saludable. Tot plegat un esforç organitzatiu conjunt entre la regidoria de Medi Ambient i «la pràctica totalitat de les entitats del poble. Aquest és un punt importat que cal tenir en compte perquè gràcies a la seva dedicació es poden organitzar activitats com la gimcana i disposar de guies per les visites i caminades», explica la responsable de l’àrea. Glòria Virgili.

En el que és una valoració de l’impacte de les primeres jornades, Virgili assenyalava a Tots21 «el gran èxit obtingut als centres educatius. Des de la llar d’infants s’ha treballat amb materials reciclats, des de l’escola s’ha posat l’accent a les tovalloletes que van a parar a mars i rieres i, de pas, de l’impacte dels microplàstics als oceans i, finalment, des de l’institut el focus ha estat més dirigit als rius, amb visita inclosa al Mur Verd». La conclusió és que «els nens i nenes han demostrat estar de ben inici molt conscienciat. De fet, de cara a futures edicions ens haurem de plantejar i donar una mica el tomb per incidir més en la gent de mitjana edat, per fer-los veure la necessitat de canviar determinats hàbits», afegia la regidora.

Imatges de la sessió de Hatha i Yin Yoga i de l’espectacle familiar sobre els residus al mar ‘En Bernat el pescador’. Fotos: Cedides

Per altra banda, i més enllà de les xerrades informatives i de l’acte dut a terme dissabte al pati del Mas de l’Abeurador (amb espectacle infantil inclòs dedicat a reflexionar sobre la brutícia que llencem als oceans i l’impacte sobre l’ecosistema), aquest diumenge estava destinat a viure els plats forts del cap de setmana. Però la pluja ha obligat a improvisar, donat que eren activitats a l’aire lliure. Si bé la Bicicletada fins a Constantí s’hagut de suspendre perquè passava per rieres i suposava un risc, la resta del menú s’ha acabat reconvertint gràcies a la utilització de la Sala del Punt d’Informació Juvenil.

«En un primer moment teníem prevista la caminada popular que pretenia recórrer punts del municipi i aturar-se en set punts concrets per poder parlar de problemàtiques concretes com per exemple la de les tovalloletes que s’arrosseguen per la Riera de Bonavista. La intenció era fer-ho en grups de deu persones amb un guia, però la pluja ho ha impedit», explicava Virgili. La solució ha estat «no decebre a la gent que ha vingut i al final hem habilitat la sala del PIJ, que és suficientment gran, i amb una mica de teatre i suport gràfic dels llocs que volíem visitar els hem fet una representació per explicar-los el què volíem dir. Així la gent ha pogut anar a casa aprenent alguna cosa nova i amb la convicció d’haver pres part a l’activitat».

La gimcana, amb prop d’una quarantena de participants, també ha hagut de ser reconvertida per culpa del xàfec i redirigida cap al mateix espai. «El concepte era el mateix que el de caminada, és a dir, anar resolent proves relacionades amb la protecció del medi ambient, l’ús excessiu de l’aigua, el comerç de proximitat, el Mur Verd i saber distingir els contenidors de reciclatges. Les proves que no s’han pogut fer al final les hem resolt al PIJ», explicava Virgili.

De cara dissabte vinent està programada la darrera gran cita d’Ecoverd, amb la xerrada de la biòloga reusenca Evelyn Segura a les 19.00 hores al Castell de Masricart. «Ens hem fixat en ella perquè és capaç d’explicar forma molt planera i amena, tant al programa que fa a TVE 2 com a les seves intervencions a l’Aruscity, tot el que envolta el món animal», conclou la regidora.

J.S.

 

IQOXE anuncia que presentarà al·legacions a l’informe de Treball que resol que va vulnerar el dret a vaga

El cap de producció d’IQOXE, Ferran Cabré -a l’esquerra-, discutint amb els treballadors en vaga després d’haver-los entregat la carta perquè entressin a treballar com a serveis mínims. Foto: ACN

IQOXE ha anunciat que presentarà al·legacions a l’informe d’Inspecció de Treball de la Generalitat, que ha obert una acta d’infracció contra la companyia per «establir unilateralment restriccions indegudes al dret a vaga». En un comunicat emès aquest dimarts, la companyia ha assegurat que «l’informe de l’òrgan inspector confirma totes les afirmacions i explicacions facilitades per IQOXE», però que tot i això al·legarà perquè no estan d’acord amb el resultat de l’expedient. Fonts de l’empresa han apuntat a l’ACN que no descarten arribar als tribunals si l’administració no els dona la raó.

L’origen de la problemàtica és la vaga convocada pels treballadors d’IQOXE el 30 de març. Entre els empleats i la direcció hi va haver discrepàncies sobre quins havien de ser els serveis mínims que s’havien d’implementar durant la jornada. Tot i algunes reunions, no hi va haver acord, tal com reconeix Inspecció de Treball. «El comitè d’empresa al·lega que no es va poder negociar la proposta empresarial que va arribar el dia abans de la vaga i a última hora. L’empresa no ha demostrat el contrari, si bé queda acreditat que hi va haver una proposta de la part social en els dies previs que l’empresa va rebutjar», s’indica en l’informe. Amb tot, l’inspector remarca que la jurisprudència indica que «els serveis essencials de manteniment no poden ser declarats unilateralment per la part empresarial».

Amb tot, el punt de màxim conflicte va ser la unitat d’òxid d’etilè. La companyia sosté en el comunicat que aturar-la durant la jornada de vaga «hagués pogut suposar» un risc per a les instal·lacions i que per això va decidir «mantenir els serveis mínims de producció». Segons es recull de la inspecció, IQOXE va argumentar que amb l’aturada i posterior represa dels equips el risc d’avaria s’incrementa. En aquest sentit, va exposar que el fabricant tarda uns deu mesos en reposar les peces si hi ha algun problema mecànic i que les que tenien al magatzem per situacions d’emergència les van haver de fer servir unes setmanes abans, amb la qual cosa una nova fallada hagués suposat mesos d’inactivitat de la planta «i un nou ERTO» per als empleats.

En l’informe, l’inspector rebat les explicacions de la següent manera: «Aquest risc -d’avaria- no ha pogut ser avaluat ni quantificat, ni per l’empresa ni pel fabricant». I afegeix: «Que els representants de l’empresa considerin bàsica la falta de recanvis en cas d’avaria és un problema de manteniment totalment aliè a la vaga. Si el risc d’avaria és tan elevat, per què els responsables de manteniment no s’han proveït de més recanvis?», es pregunta.

A banda, el document recull les versions dels treballadors, que expliquen en l’últim any l’equip s’havia aturat «set o vuit vegades» durant el període en el qual la companyia va fer un ERTO a causa de la pandèmia de la covid-19. En altres ocasions, hi hauria hagut aturades causades per talls del subministrament elèctric. Pels empleats, els aparells funcionen «sense cap problema si es fa una aturada planificada i una encesa progressiva».

Serveis mínims

Tot plegat va generar polèmica entre la direcció i els manifestants pel que fa als serveis mínims que s’havien d’implementar. La inspecció de treball ha constatat que a la unitat d’òxid d’etilè hi va acabar havent-hi el mateix nombre de treballadors que un dia normal. «Pel que fa al quadrant de torns de la unitat d’òxid d’etilè, es confirma que el seu funcionament normal requereix un contramestre i quatre operaris per torn, que és el que es va incloure com a part dels serveis mínims de manteniment», concreta l’informe.

En aquest sentit, el funcionari de l’administració manifesta que «IQOXE va decidir mantenir les unitats productives en funcionament el dia de la vaga» i que la planta d’òxid d’etilè va fabricar «el 62%» en comparació amb un dia normal, i que el producte «es va emmagatzemar sense ser distribuït». Paral·lelament, la química va continuar fabricant i distribuint vapor a clients de l’empresa. «En aquest sentit, l’activitat de l’empresa va anar més enllà del manteniment i va estar en funcionament. Per això va requerir l’assistència de la totalitat de les persones que treballen ordinàriament a l’equip». I resumeix: «El fet que la planta quedés en funcionament és per tant una restricció a un dret fonamental: el dret de vaga dels treballadors».

Sobre aquesta qüestió, IQOXE defensa que «la plantilla total està integrada per 114 persones treballadores, de les quals 32 van ser designades com a serveis de manteniment i seguretat». «És a dir, només el 28% de la plantilla total de l’empresa estava cridada a serveis mínims. D’aquells 32 empleats inclosos en els serveis mínims, 24 pertanyen a la plantilla de producció, la qual està formada per 52 persones. Per tant un percentatge del 54% de la plantilla de producció de l’empresa va poder exercir el dret a vaga si així ho va considerar adient», sosté l’empresa, que reitera que «entén que va procedir de manera responsable i correcta».

Eloi Tost

 

Inspecció de Treball emet set informes contra IQOXE per infraccions greus en menys d’un any i mig

Imatge de la zona on va explotar el reactor a la planta de derivats d’òxid d’etilè a les instal·lacions de l’empresa IQOXE a La Canonja, sis mesos després del sinistre. Foto: Eloi Tost

Inspecció de Treball de la Generalitat ha emès set informes contra l’empresa química IQOXE de la Canonja (Tarragonès) per infraccions greus. Les resolucions tenen l’origen en denúncies posades per CCOO per diferents aspectes com la vulneració del dret de vaga, mancances en el Pla d’Autoprotecció, falta de mesures de seguretat per als treballadors, no adoptar prou protecció contra la covid-19 o deficiències en els programes de formació als empleats, entre altres.

Totes s’han posat després de l’explosió que es va produir a la companyia el 19 de gener del 2020 i que va causar tres morts. Inspecció de Treball trasllada posteriorment els informes al Departament de Treball, que ja ha sancionat alguns casos amb el màxim estipulat de 6.000 euros.

Pel que fa a la denúncia per vulneració del dret de vaga, el secretari general de CCOO Indústria a Tarragona, José Martín, ha explicat a l’ACN que Inspecció de Treball ha resolt que IQOXE va posar uns serveis mínims «abusius». «L’empresa va argumentar que no podia aturar un compressor perquè es podia avariar, però era una excusa perquè durant l’ERTO el van posar en marxa i aturar fins a vuit vegades amb normalitat», ha explicat. Així, en la vaga convocada pels treballadors el passat 30 de març, IQOXE «va seguir produint òxid d’etilè i va subministrar vapor a altres empreses» del polígon petroquímic. Amb tot, Martín ha apuntat que des del sindicat ja tenen preparada una demanda judicial contra la companyia, en la qual hi adjuntaran l’informe d’Inspecció de Treball.

Així, des del sinistre del gener de l’any passat, CCOO ha presentat fins a tretze denúncies contra l’empresa davant la Inspecció de Treball. D’aquestes, set s’han resolt com a infraccions greus, en altres s’han fixat «recomanacions» per a la companyia i encara en queden algunes pendents de resolució. Una de les que es va catalogar com a «greu», CCOO la va posar pocs dies després del sinistre, quan «l’empresa va reiniciar l’activitat per tal de desenrunar la zona afectada per l’explosió sense prendre mesures preventives» per la seguretat dels treballadors. Una altra de les denúncies el sindicat la va posar perquè determinats treballadors «havien de tenir formació en extinció d’incendis i emergències» i l’empresa no l’havia impartida, ha concretat Martín.

Un cop Inspecció de Treball emet l’informe es trasllada al Departament de Treball, que és qui acaba posant la sanció. Per infraccions greus, el màxim que contempla la normativa és de 6.000 euros. «Per empreses greus és una quantitat ridícula», finalitza Martín.

Eloi Tost – ACN 

 

La Canonja prepara la cinquena edició de l’Ecoverd

L’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de la Canonja, amb la col·laboració d’entitats del poble, presenta un any més el programa de l’Ecoverd, una setmana dedicada al medi ambient i a la vida saludable i que enguany arriba a la cinquena edició.

Des del dia 3 fins el 12 de juny tot un seguit d’actes ompliran el programa de l’Ecoverd, des de xerrades i tallers informatius, a càrrec d’especialistes, de temes diversos com “Història, tecnologia i recerca de l’olivera a Catalunya”, “Podem salvar el món amb el què mengem”, «Les conseqüències de comprar / consumir / llençar», «Biodiversitat km O. Històries molt animals al costat de casa»; fins a activitats més lúdiques, esportives o relaxants com la sessió de Hatha i Yin Yoga, l’espectacle familiar “En Bernat el pescador”, la sortida amb bicicleta a Constantí amb activitat especial al riu Francolí, la caminada popular guiada pels voltants de la Canonja i la gimcana familiar per tal d’ajudar al superheroi TRIPLE R. “Ens hem hagut d’adaptar a les actuals circumstàncies però no podíem deixar de celebrar el Dia Mundial del Medi Ambient”, ens comenta la regidoria de l’àrea, Glòria Virgili.

Al llarg de la setmana els centres educatius canongins, escola, institut i llar d’infants també organitzaran activitats relacionades amb el medi ambient i la cura del nostre entorn. I, a càrrec de Ecovidrio Ecoembes, dues educadores recorreran la via pública per explicar-nos la importància de reciclar correctament el vidre i el plàstic.

Glòria Virgili considera que les passades edicions són una mostra de la sensibilització que tenen els canongins envers aquests temes i que “per tant en aquesta cinquena edició hem volgut preparar més accions i activitats relacionades amb el medi ambient, la vida saludable i la sostenibilitat. Sabem la importància que tenen aquests petits gestos per aconseguir un mon més net i sa”.

Les activitats de l’ECOVERD són gratuïtes i tenen aforament limitat. En el programa d’actes penjat a la web www.lacanonja.cat hi trobareu tota la informació i quines requereixen inscripció prèvia per tal de poder-hi participar.

Redacció

 

L’Ajuntament de la Canonja promociona de nou el comerç local amb un ‘Rasca i guanya’

Un moment de la presentació de la campanya comercial. Foto: Cedida

L’Ajuntament de la Canonja ha presentat aquest matí al Castell de Masricart la campanya “Rasca i guanya a la Canonja”, una nova eina que se suma a les dutes a terme anteriorment amb l’objectiu de donat suport al castigat comerç local per la pandèmia.

El consistori destinarà 15.000 euros als qui guanyin un val de compra per cinc o deu euros en qualsevol dels 45 establiments que s’hi han inscrit. En el moment de la compra se’ls facilitarà una targeta del ‘Rasca i guanya’, amb la que tenen un 38% de probabilitats que els toqui premi. La condició és que han de fer la despesa a l’establiment on els ha tocat el premi.

La campanya tindrà un efecte induït que generarà 135.000 euros, segons calculs d’expert de la Cambra de Tarragona. La campanya serà intensiva en calendari perquè és la manera que sigui més efectiva, de manera que estarà operativa entre de 28 de maig i el 6 de juny propers.

L’acció es porta a terme amb la col·laboració de la Cambra de Tarragona. El regidor de Promoció Econòmica, Francesc Roca, comenta que “l’objectiu principal és reactivar l’activitat comercial, de serveis i de restauració motivant tant als vilatans com als visitants forans a fer les compres al petit comerç de la Canonja”.

El “Rasca i guanya a la Canonja” inclou un conjunt d’accions de captació, formació als titulars dels negocis, assessoraments i tutories, així com la promoció i comunicació de la pròpia campanya i, finalment, la distribució de targetes “Rasca i guanya” amb premis descompte per un valor total de 15.000 € als establiments adherits a la campanya.

Aquesta campanya que s’ha presentat avui se suma a altres actuacions que a dut a terme l’Ajuntament amb motiu de la crisi generada per la pandèmia. De fet durant el 2020, aquest ajuntament va concedir diversos ajuts directes a petites empreses i autònoms en dues convocatòries. Com diu el primer tinent d’alcalde, Salvador Ferré, “el “Rasca i guanya” vol ser un complement a aquestes accions que ja portem fent des de fa un any, però aquesta vegada amb la finalitat de fomentar el consum a la Canonja i ajudar als comerços a fidelitzar clients”.

Així, l’Ajuntament de La Canonja ha realitzat fins ara dues campanyes, amb 80 beneficiaris i una aportació de 30.000 euros en la primera d’elles, i de 140.000 euros i 110 sol.licituds en la segona. Altrament, per a la targeta moneder d’ajudes als empadronats i al comerç local l’Ajuntament ha destinat 600.000 euros.

Amb la nova campanya, el clients rebran un cartró “Rasca i guanya” al fer compres als establiments, aquests cartrons contindran vals de premis per descomptar en l’adquisició de productes, els targetons que no portin premi entraran en un sorteig de lots de vals de compra que es farà com a colofó de la campanya.

Per la seva banda, Laura Roigé, presidenta de la Cambra de Tarragona, ha volgut destacar el dinamisme econòmic de la Canonja i ha mostrat la seva satisfacció per la confiança de l’Ajuntament en escollir a la Corporació tarragonina com a partner estratègic en aquesta promoció, que ha de servir per revitalitzar i impulsar el sector comercial, de la restauració i serveis, castigats per la pandèmia.

J. Garcia

 

Comencen les inscripcions pels casals d’estiu de la Canonja per a infants i joves

L’Ajuntament de la Canonja organitza dos casals d’estiu, un per a Infants des de P3 fins a 6è de Primària i un altre per a joves d’ESO i BAT, l’Estiu Actiu. Foto: Ajuntament

S’acosta l’estiu i les vacances ja estan a prop. L’Ajuntament de la Canonja organitza dos casals d’estiu, un per a Infants des de P3 fins a 6è de Primària i un altre per a joves d’ESO i BAT, l’Estiu Actiu.

El Casal d’Estiu és la proposta més refrescant per tal que els infants gaudeixin d’un estiu ple d’aventures i alegria. Com sempre, el casal ofereix activitats de tota mena, jocs d’aigua, manualitats, danses, teatre, esports, gimcanes i moltes sorpreses més.

El Casal d’Estiu està pensat per a infants des de P3 fins a 4t de primària i el Més Estiu és una proposta per als més grans, els infants de 5è i 6è, amb tot un seguit d’activitats pensades especialment per a aquest grup d’edat.

Les inscripcions han començat aquest dilluns i acaben el 27 de maig. L’horari per fer la inscripció és dimarts i dijous de 8 a 12 h. i de dilluns a dijous de 15.15 a 16.30 h i els divendres de 15.30 a 18 h. Per correu electrònic: centreobert@lacanonja.cat i per telèfon: 977 54 50 18. Places limitades.

L’Estiu Actiu és la proposta pels joves que enguany encara la calor amb la desena edició, una proposta refrescant dividida en quatre setmanes, del 28 de juny al 23 de juliol, amb activitats destinades als i les joves d’entre 12 i 17 anys (d’ESO i BAT), activitats esportives, jornades a la piscina, sortides a la platja i en bici, gimcanes… i molt més!

Les inscripcions comencen avui 18 de maig i fins el 8 de juny. Horari: Dimarts, dimecres i dijous de 16 a 20 h i els divendres de 17 a 21 h al PIJ (C/ Raval, 25). Més informació: Whatsapp 625 06 31 33 / Instagram @pijlacanonja. Places limitades.

Redacció

 

Comença la preinscripció a la llar d’infants de la Canonja

Els ajuts es podran demanar fins i tot amb efectes retroactius a 1 de gener d’enguany. Foto. Ajuntament

El nou curs vindrà marcat per les subvencions a les quotes, que des del mes de gener, l’Ajuntament de la Canonja atorga a les famílies

Ahir es va iniciar la preinscripció pel proper curs 2021-22 a les llars d’infants, que finalitzarà el 21 de maig. Aquest curs incorpora la novetat de la posada en marxa d’una subvenció destinada a sufragar el 40 % del total de la quota de les llars d’infants canongines. El govern municipal, amb la voluntat d’ajudar a les famílies, vol fer arribar l’educació, des del primer cicle d’infantil, a la tota la societat per afavorir la igualtat d’oportunitats.

Les bases reguladores de la subvenció, aprovades en el ple del 25 de març, determinen un ajut de 70 € per cada quota mensual en els cas de nens/es empadronats al municipi i de 50 € pels no empadronats, matriculats en llars d’infants de la Canonja.

Els ajuts es podran demanar fins i tot amb efectes retroactius a 1 de gener d’enguany. En el cas de les quotes ja pagades es farà la devolució corresponent a les famílies i en el cas de les quotes a satisfer després de la concessió de l’ajut ja només s’haurà de pagar a la llar la diferència un cop descomptat l’import de l’ajut.

La regidora d’Educació, Lucía López, ha explicat que “aquest ajut suposarà facilitar l’accés a l’educació des dels primers anys de vida i ajudar a moltes famílies que necessiten aquest servei i per altra banda, creiem que l’acompanyament pedagògic en el creixement d’un infant és fonamental per poder iniciar amb garanties l’educació infantil a P3”

Les sol·licituds s’hauran d’adreçar formalment a l’Ajuntament a través de l’Oficina Municipal d’Atenció Ciutadana o de la Seu Electrònica.

Els ajuts es podran demanar formalment un cop transcorregut el període legal d’exposició pública i la seva publicació als diaris oficials i a la Base Nacional de Subvenciones.

Redacció

 

Dol a tres ajuntaments i a la URV per la mort dels dos joves intoxicats a l’Espluga

Imatge del minut de silenci decretat a les 12 del migdia d’avui davant l’ajuntament de la Canonja. Foto: Ajuntament

Minut de silenci al Campus Catalunya de la URV. Foto: URV

Dia de dol a tres ajuntaments de la demarcació i a la URV per la mort, aquest passat dissabte, de dos joves intoxicats per la mala combustió d’un generador elèctric en una masia aïllada de l’Espluga de Francolí. Carme Amigó Marsal, de 21 anys i natural de Montblanc, i Dídac Bueno Moreno, de 22 anys i veí de la Canonja, estudiaven respectivament el quart i el primer grau de Filologia Anglesa (el canongí havia cursat estudis previs de Turisme), per la qual cosa el drama ha estat també especialment viscut a la universitat del territori. La URV ha posat a mitja asta les banderes del rectorat, i seguint el protocol establert per aquests casos, la rectora, Maria José Figueras, ha enviat cartes de condol als pares dels dos finats a més d’encarregar una corona de flors de cara la cerimònia de comiat.

A més, la URV s’ha afegit des del Campus Catalunya al minut de silenci convocat a les 12 del migdia pels tres ajuntaments afectats per la tragèdia (tots ells han decretat un dia de dol oficial), enviant representació institucional a cadascun. A la Canonja ha assistit el vicerector d’Innovació i Transferència del Coneixement, Francisco Medina. Davant de l’ajuntament canongí s’han concentrat un gran nombre de persones que volien afegir-se al darrer comiat, entre els quals familiars directes de Dídac, que deixa una germana estudiant en l’institut de la localitat.

Redacció

 

L’Espluga, Montblanc i la Canonja decreten un dia de dol per la mort de dos joves en una masia

Façana de l’Ajuntament de La Canonja, en una imatge d’arxiu. Foto: Mar Rovira

Els ajuntaments de l’Espluga de Francolí, Montblanc i la Canonja han decretat un dia de dol arran de la mort de dos joves en una masia de l’Espluga de Francolí, aquest dissabte al matí. Les víctimes, una noia de 21 anys i un noi de 22, eren de Montblanc i la Canonja, respectivament. Els tres consistoris han fet un comunicat conjunt en el qual lamenten «profundament» els fets i expressen el seu condol a les famílies i amics dels difunts. El dia de dol serà aquest proper dilluns, i a les dotze del migdia han convocat una concentració de suport davant dels ajuntaments.

L’alcalde de Montblanc, Pep Andreu, s’ha mostrat consternat per la notícia, en declaracions a l’ACN. «Són situacions tan adverses que per una qüestió tan absurda han deixat la vida», ha manifestat. Sobre la jove montblanquina ha explicat que la noia era molt «alegre». «He parlat amb professores que havia tingut i m’han dit que era de les noies més contentes i animoses que havien tingut», ha explicat.

«És un trasbals. No m’imagino estar en la situació de la família i els hi volem transmetre el condol com a ajuntament de Montblanc», ha finalitzat afectat.

ACN

 

 

La Guàrdia Municipal de la Canonja col·labora amb els Mossos detenint a dues persones per robatori amb força en habitatges

Imatge del dispositiu policial. Foto: Ajuntament

Agents de la Guàrdia Municipal de la Canonja en col·laboració amb el cos de Mossos d’Esquadra han localitzat i detingut a dues persones després d’accedir a diferents habitatges de la zona dels ‘xalets de Masricart’.

A les 01:10 h aproximadament de la passada nit, agents de paisà de la Guàrdia Municipal de la Canonja que es trobaven realitzant vigilància de prevenció al municipi, han localitzat a un jove caminant en actitud sospitosa pel C/Vila-Seca de la Canonja.

Just en aquest moment el 112 ha rebut una trucada d’un veí de la zona informant que ha vist a dos nois a l’interior del seu domicili situat a pocs metres del lloc on s’ha localitzat al jove.

Fins al lloc s’han adreçat per donar suport a la identificació dels agents de paisà, un indicatiu logotipat de la GM i diversos indicatius del cos de Mossos d’Esquadra.

Que després de fer les corresponents gestions confirmant que la descripció coincidia amb la que ha facilitat el requeridor, els agents municipals han procedit a la detenció d’aquesta persona i la d’un altre que també es trobava per la zona i que ha identificat plenament el requeridor per un presumpte delicte de robatori amb força a l’interior de l’habitatge.

Redacció

 

La Canonja dona la benvinguda a la Coordinadora del Seguici Popular

L’acte es va realitzar a la, ja emblemàtica, Rambla 15 d’abril i va agrupar a les tres entitats que, per ara, formen part de la coordinadora: els Gegants de l’Orfeó Canongí, el Mico de la Canonja i el Ball de Diables de la Canonja. Foto: Cedida

El passat diumenge 18 d’abril, després de molts mesos de treball i en commemoració de les festes de la municipalitat, es va dur a terme l’acte de presentació de la Coordinadora del Seguici Popular i Festiu de La Canonja.

L’acte es va realitzar a la, ja emblemàtica, Rambla 15 d’abril i va agrupar a les tres entitats que, per ara, formen part de la coordinadora: els Gegants de l’Orfeó Canongí, el Mico de la Canonja i el Ball de Diables de la Canonja. Per altra banda, va comptar amb un públic entregat i compromès que va seguir i complir amb totes les mesures de seguretat establertes i va gaudir d’un migdia festiu i familiar.

La representació anava emmarcada sota el títol “El Misteri del Seguici”, així doncs el fil conductor ens va traslladar a una investigació curosa per descobrir quin misteri tenien cada una de les tres entitats. Així doncs, aparició rere aparició, vam revelar que els Gegants de l’Orfeó Canongí renovaran el seu vestuari, que el Mico de la Canonja enceta la celebració del seu cinquè aniversari amb una cançó pròpia i que el Ball de Diables de La Canonja posa fil a l’agulla per escriure i recitar uns versots de cara a la Festa Major d’Estiu.

En acabar, representants de les tres entitats, van llegir un manifest en què es denotava la ben entesa entre les diferents agrupacions i el consistori canongí. Així doncs, van fer partícips a la població present de quines eren les seves intencions i dels seus objectius marcats en el full de ruta: crear un espai de debat i decisió dins el seguici, per actuar conjuntament i amb uniformitat, fent un seguici més atractiu, treballat i divers. Tot això, apostant per una cultura popular que sigui respectada, valorada i recolzada per canongins i canongines de totes les edats.

Redacció

 

Adif licita les obres de supressió de dos passos a nivell en el terme municipal de La Canonja

Adif ha licitat el contracte d’obres per a la supressió de dos passos a nivell situats en el terme municipal de La Canonja, amb un pressupost de 5.472.329,34 euros (IVA inclòs). Mitjançant aquesta actuació, que té un termini d’execució estimat de 12 mesos, s’incrementaran de manera significativa les condicions de seguretat, tant per als vehicles i els ciutadans com per a la circulació de trens, augmentant la permeabilitat de la infraestructura ferroviària.

Pas a nivell de la línia València-Tarragona. Foto: ADIF

El projecte es divideix en dues actuacions. La primera preveu l’eliminació del pas a nivell situat en el punt quilomètric 269/872 de la línia València-Tarragona. Per a la seva supressió, es construirà una passarel·la per als vianants per a donar continuïtat al Camí del Rourell en l’encreuament amb la via del ferrocarril.

L’estructura tindrà una longitud de 257 m i una amplària total de 2,50 m. Estarà formada per un calaix metàl·lic sobre el que es recreixerà una llosa de formigó de 6 cm de gruix. La passarel·la tindrà dues obertures centrals de 30,5 m i rampes d’accés amb obertures d’entre 10,5 m i 12 m de longitud.

Les rampes per als vianants tindran una amplària lliure de 2 m, un pendent longitudinal del 8% amb longituds màximes de 10 m.

Com a actuació complementària i amb la finalitat de donar permeabilitat transversal al parc mòbil dels Bombers de la Generalitat, es construirà un vial d’accés al pont de AEQT i es realitzarà el condicionament d’un tram de camí, tots dos dins de les instal·lacions de BASF.

Pas a nivell de la línia Lleida-Reus-Tarragona. Foto: ADIF

La segona actuació permetrà suprimir el pas a nivell situat en el punt quilomètric 97/087 de la línia Lleida-Reus-Tarragona. Per a això, s’executarà un pas superior, tant per al trànsit rodat com per als vianants, situat a 43 m del pas a nivell.

L’estructura del pas estarà composta per dues obertures, de 27 m de longitud cadascun, i a més s’ha projectat una glorieta al final del vial, permetent així reconduir el trànsit a les diferents instal·lacions de la zona.

Les rampes d’accés al pas superior tindran pendents d’entre el 5% i el 7%, mentre que es construirà una vorera de 2 m d’amplària. Així mateix, es mantindrà l’accés que existeix en les proximitats del pas a nivell a la factoria de BASF.

Totes dues actuacions estaran connectades pel Camí del Rourell, que es condicionarà i que serà utilitzat tant pels vianants que es dirigeixin a la passarel·la projectada en la primera actuació com per aquells vehicles d’emergència, seguretat o altres la fi de la qual sigui el manteniment de les instal·lacions existents.

Redacció

 

Unes 400 persones no es volen perdre l’escudella popular de La Canonja

Imatge del repartiment ‘take away’ de l’escudella de La Canonja. Foto: Tots21

Unes 400 persones no es van voler perdre diumenge l’escudella popular de La Canonja, un dels actes més seguits de la Festa Major de Sant Sebastià i que reunia cada any 700 persones al poliesportiu. Ara bé, la pandèmia va haver de suspendre l’escudella popular de l’any passat.

No obstat això, el consistori, de la mà de la regidora de Festes, Glòria Virgili, ha pogut salvar la diada aprofitant la relativa apertura d’activitats que ha vingut acompanyada de la Festa de la Municipalitat, que s’ha celebrat gairebé durant tota la setmana, tot i que adaptada a les exigències sanitàries. Ha estat ‘una McEscudella’, en paraules de la regidora, fent un símil amb les famoses hamburgueseries americanes i la fórmula de servir el menjar anant en cotxe.

Perquè així es com es van servir les raccions, des del carrer paral.lel al poliesportiu, amb els inscrits anant-hi amb cotxe. Ho explicava la regidora: ‘Hem fixat quatre franges horàries i els inscrits tenen una franja concreta per anar a recollir l’escudella. Ho fan amb cotxe, no es pot fer a peu per evitar aglomeracions de gent, i hi ha fins a dos controls per verificar l’horari de la persona inscrita i el seu nom’.

Lliurament de les bosses amb l’escudella. Foto: Tots21

Un cop superats els dos controls, un grup de joves lliurava la menja en una bossa vermella de grans dimensions. Els cotxes podien triar dues rengleres de files en comptes d’una, per fer més via. El topall màxim de recepció d’escudelles era de sis per vehicle, el màxim que es permet quant a gent reunida. Això sí, cada família celebrava privadament l’escudella, no s’hi destinà cap espai municipal per a fer-ho justament per evitar aglomeracions, relatava Virgili.

La inscripció ‘es va fer per internet i de manera presencial, ja que l’escudella triomfa molt entre la gent gran, que té més dificultats per moure’s per internet’, destacava Virgili.

‘Ha estat un èxit que hagin vingut 400 persones, i també han estat un èxit els concerts i actes festius i populars, que han tingut molt bona resposta ciutadana, venent-se gairebé totes les entrades. I és que la gent tenia moltes ganes de sortir’, recollia la regidora, malgrat que no haver fet l’escudella al pavelló ha impedit viure la música i fer la ballaruca, però sobretot, ha evitat el contacte humà.

En què consistia la menja? L’Ajuntament lliurava una bossa amb dos pots amb escudella, una safata amb diverses viandes per condimentar-la, dues baguets, dos tiramissus de postres i una botella de vi negre del Penedès. A més, regalava un tupí de fang i dos plats també de fang característics de la cuina catalana.

J. Garcia

 

La Canonja estrena un edifici per la gent gran que marcarà ‘època’

Un grup d’àvies i avis, davant el nou edifici. Foto: Tots21

L’Ajuntament de La Canonja estrena aquests dies de celebració de la Festa de la Municipalitat el gran equipament municipal, bajetat mentre es feien les obres com a Centre Cívic i finalment, conegut com a Època, tot un nom simbòlic, un acrònim d’Espai polivalent de La Canonja. Serà a partir d’ara el referent social -i també cultural- del municipi, junt al Castell de Masricart -que inclou la biblioteca municipal- i el Museu del Mamut.

En aquest cas, Època farà una funció social, ja que està destinat a la gent gran, tot i que combinada amb la cultural i social. Substitueix un casal d’avis que havia quedat petit, situat a la plaça de Catalunya. A La Canonja, 700 persones tenen més de 65 anys. Les grans dimensions del nou recinte són evidents.

L’edifici suma 1.300 metres quadrats en dues plantes i una terrassa superior, és tot exterior, molt il.luminat i amb una característica escala de cargol que defineixi el seu interior, molt diàfan i amb espais amplis que poden encabir centenars de persones a la vegada amb la seva disposició modular. Va servir aquesta setmana per presentar el llibre dels 10 anys de la municipalitat de La Canonja i aquest dissabte l’Ajuntament organitzava una jornada de portes obertes perquè la ciutadania el conegués. La superfície del solar té 600 metres quadrats. Tot l’edifici dona als quatre vents, sense immobles annexes, envoltat de zones verdes i hi domina la cristellaria exterior.

Vista de l’exterior des de la cara nord. Foto: Tots21

L’alcalde, Roc Muñoz, mostrant la planta superior, una gran terrassa. Foto: Tots21

Vista de l’entorn des de la terrassa superior. Foto: Tots21

Una de les grans sales de l’edifici. Foto: Tots21

L’alcalde, Roc Muñoz, i els regidors de l’equip de govern han fet avui de cicerones dels centenars de vilatans -la majoria, gent gran- que han respost a la crida i no s’han volgut perdre un equipament on el que no manca és l’espai ni la llum. Caldrà ara esperar que el Procicat doni llum verda a l’ús del recinte i d’altres com aquest que hi ha a Catalunya per tal d’obrir-lo, destacava l’alcalde a Tots21.

Al seu torn, el primer tinent d’alcalde, Salvador Ferré, subratllava que llocs com el bar-menjador dupliquen la capacitat respecte a l’anterior casal municipal de la gent gran. En el mateix bar es podrà disposar de terrassa exterior, que dóna a una plaça. El servei serà explotat per un tercer. ‘L’edifici té també una perruqueria i servei de pedicura, a més d’una sala amb deu ordinadors per a formació. Són serveis que ja es prestaven en l’actual seu de la gent gran’, afirmava Ferré. Del dia a dia del nou espai se n’encarregarà la regidora d’Acció Social, Ciutadania i Salut, Francisca Márquez.

L’edifici, obra dels arquitectes Pau Jansà i Miquel Orellana, és un prisma regular de dos alçades i planta rectangular. Se situa al mig dels 40 metres de la Rambla 15 d’Abril i a la zona sud, deixant, a llevant el pas dels vehicles i a ponent una zona de vianants fins a les façanes.

Fonts municipals subratllen que s’ha cercat una distribució que s’adeqüi a l’estructura tot afavorint l’òptima relació entre les peces, reduint al màxim els passos de circulació, independitzant les zones de diferent ús, ‘donant unes proporcions útils per la col·locació de mobiliari i dels moviments que es produiran en cada peça i obtenir la millor il·luminació i ventilació possible respectant un ordre compositiu exterior’.

El primer tinent d’alcalde, Salvador Ferré, mostrant el nou bar-menjador, que duplica l’espai de l’anterior. Foto: Tots21

Una vista del bar-menjador. Foto: Tots21

L’escala de cargol que uneix la planta baixa i la primera. Foto: Tots21

Les dues plantes estan formades per una barra més compacta, que defineix la façana a llevant, on se situa l’escala, els serveis i les diferents dependències. La resta d’edifici el formen, en cada pis un espai polivalent limitat per tres façanes de vidre amb diferents proteccions solars i per la barra de serveis. Aquest espais són divisibles mitjançant envans lliscants.

A la planta baixa la façana a sud-oest la defineix un porxo, que s’obre a la zona de vianants de la Rambla, i complementa la porxada de les edificacions residencials existent a l’altre costat del vial de vianants. També permetrà una major relació exterior entre la Rambla i la plaça que resulta al sud amb la col·locació de l’edifici.

El tercer tinent d’alcalde, Francesc Roca, mostrant una de les sales de conferències. Foto: Tots21

Les comunicacions verticals estan formades per un ascensor adaptat rodejat d’una escala de tres trams adaptada. L’escala i l’ascensor accedeixen a la coberta.

Jaume Garcia

 

La Canonja celebra amb un llibre el record d’una dècada de municipalitat que va ser lluitada ‘contra el vent’

Alcalde, autoritats, participants del llibre i l’autora, durant la presentació. Foto: Tots21

‘Una lluita contra el vent’, així ha definit l’alcalde, Roc Muñoz, la batalla que va culminar en 2010 en la insòlita aprovació per part del Parlament de Catalunya de la municipalitat -segregació- de La Canonja respecte a Tarragona, la darrera que s’ha viscut a Catalunya. Aquest vespre, l’Ajuntament ha presentat el llibre «La Canonja, 10 anys de la Municipalitat», editat pel mateix consistori.

En l’acte, l’alcalde no s’ha resistit a passar un vídeo amb la cançó de Bob Seger i Jason Aldean ‘Contra el vent’ per explicar gràficament el que van haver de lluitar des de l’Ajuntament de La Canonja -aleshores, una entitat municipal descentralitzada- i des de les entitats del poble per recuperar la personalitat legal i jurídica que va ser arrabassada als anys 60 amb l’ajut d’un alcalde de Tarragona que acabaria sent el primer condemnat ver corrupció a l’Espanya franquista.

La Canonja s’ha vestit avui d’unitat de poble i de nostàlgia per reviure l’efemèride. I ho ha fet estrenant un flamant nou equipament cívic i cultural, batejat com ÈPOCA i ubicat a la mateixa Rambla 15 d’Abril, rambla que duu el nom de la data en què el Parlament aprovà per unanimitat la llei que permetia la segregació de La Canonja. La fita dels deu anys va tenir lloc l’any passat, però els rigors de la pandèmia van impedir-ne la celebració. Ara sí ha arribat amb el semidesconfinament actual.

Imatge del públic que ha assistit a la presentació del llibre al nou equipament municipal. Foto: Tots21

L’alcalde té present que va viure en primera persona el tram decisiu d’una lluita iniciada en 1982 i més endavant vol deixar per escrit aquestes vivències, ja que ‘si no escrius tu el que has viscut, t’ho escriuen i ho tergiversen’. Vivències com aquell cop que va convidar a venir a La Canonja els portaveus parlamentaris de tots els partits polítics, i tots, menys Rafael Ribó -aleshores, a Iniciativa per Catalunya- li van negar reiteradament que La Canonja aconseguiria mai la independència. O l’escena final de com es va aconseguir aquesta, el darrer acte de la llarga i dramàtica trama: una conversa telefònica d’ell, ‘d’una hora i mitja de durada’, amb Isaías Táboas, la persona de màxima confiança del president de la Generalitat d’aleshores, Josep Montilla.

L’acte ha comptat amb la presència també de l’exalcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, com a testimoni i també protagonista de l’acord per la recuperació de la municipalitat signat entre els dos consistoris, i de Francesc Roig i Queralt en representació del teixit associatiu canongí.

També hi han assistit regidors i exregidors del municipi, els diferents testimonis presents en el llibre i representants de les diferents entitats canongines, com l’exalcalde Canadell, l’exalcalde de Tarragona Joan Miquel Nadal; l’expresident de la Diputació, Josep Poblet; i en format vídeo, la investigadora de l’IPHES Palmira Saladié o la periodista de TV3 Núria Solé.

Durant l’acte, que ha estat conduït per la periodista canongina i coordinadora de l’elaboració del llibre, Mercè Veciana, l’alcalde Roc Muñoz, molt emocionat durant el seu discurs, ha destacat que el procés de recuperació de la municipalitat «ha estat un procés fantàstic i complicat, però sobretot des del consens» i ha explicat com aquesta llarga lluita iniciada per una associació de veïns sempre s’ha treballat per unanimitat .

Josep Fèlix Ballesteros també ha volgut parlar des de la memòria i el cor i ha explicat com va conèixer les reivindicacions de la Canonja des del discurs amable de l’exalcalde Canadell i més endavant de Roc Muñoz, com aquests arguments van anar calant fins que, ha explicat bromejant, «els resultats de les eleccions del 2003 van catalitzar l’inici del procés» .

Francesc Roig, president del Centre d’Estudis Ponç de Castellví, ha remarcat la importància del teixit associatiu del poble, ha animat a mirar enrere per evitar errors del passat, a no quedar estàtics, a afrontar el futur amb valentia i generositat i aglutinar un esperit col·lectiu de poble sense fissures.

També s’ha projectat un vídeo amb la salutació de les deu persones que han aportat el seu testimoni en el llibre i un altre amb fotografies del 15 d’abril del 2010, dia en què el Parlament de Catalunya va aprovar la municipalitat plena i el poble canongí va sortir al carrer a celebrar-ho.

Finalment, l’alcalde canongí ha tancat l’acte donant pas a la cançó «Against the wind» de Bob Seger.

El llibre «La Canonja, 10 anys de la Municipalitat» és un recull dels principals canvis que s’han produït en el poble en aquesta última dècada, des d’aquell 15 d’abril de 2010. Recull tant fets que han marcat i marcaran la història de la Canonja com testimonis directes del procés de la municipalitat i altres testimonis amb arrels canongines que han vist aquests canvis que ha experimentat el municipi. Està previst que en les pròximes setmanes l’Ajuntament reparteix un exemplar del llibre a cada domicili canongí.

Jaume Garcia