El Trofeu 15 d’abril de La Canonja acull aquest dissabte la Copa Espanya de ciclisme

El president del Club Ciclista, Francesc Fortuny; l’alcalde, Roc Muñoz; el regidor, Miquel Pérez, i el tresorer del club, Ferran Mañé. Foto: Cedida

El millor ciclisme júnior de carretera estatal s’aplega novament a la Canonja aquest dissabte, 20 d’abril, amb la celebració de la 8ª edició del Trofeu 15 d’Abril, que aplegarà 200 corredors. La cursa és puntuable per la Copa d’Espanya júnior Cofidis i és la segona del calendari d’aquest circuit, després que Don Benito (Badajoz) acollís la primera al Circuito del Guadiana, al mes de febrer.

El Club Ciclista La Canonja, organitzador de la cursa, ha dissenyat un recorregut exigent de 121 quilòmetres que posarà a prova els participants. La sortida està prevista a les 15.00 hores des del davant del Poliesportiu de la Canonja. Els ciclistes es dirigiran des d’aquest punt cap al Morell, la Selva del Camp, Vilallonga, el Milà (sprint especial) i Alcover, en una primera hora de cursa de perfil pla.

Després d’aquest primer tram arribaran les primeres complicacions pels ciclistes, que hauran d’encadenar fins a tres ports de muntanya. El primer serà el coll de Mont-Ral (1a categoria, 10 km al 5,5%), al quilòmetre 58; posteriorment, es pujarà al coll de Capafonts (2a categoria, 3,7 km al 6,5%) i tot seguit el coll de la Mussara (3a categoria, 11,5 km a l’1,9%), situat a només 33 quilòmetres de la meta.


Altres notícies:


A partir d’aquí, i amb un terreny novament assequible, els corredors passaran pels municipis de Vilaplana, l’Aleixar (sprint especial) i Maspujols fins arribar altre cop a la Canonja, on se’ls espera a la meta al voltant de les 18.00 hores.

Un total de 29 equips prendran la sortida a la Canonja: Alimco, Autovivo, Baque Team, Bathco, Bonillo Team, Castillo Onda, Electromercantil, Electro Hipereuropa, El Duende Jerez, El nieto del lobo, Equipos Cortizo, Esetec, Fenavin, Gran Canaria Bike Team, Huesca La Magia, Kalas Pista, KH7, Lucta-Granja, Maguisa Guijuelo, Penya Ciclista, Picusa Academy, Purito, Sanse, Saxun, Sporting, Team Grupo Serman, Team Polti, Tot Net i Valverde Team.

El líder de la Copa d’Espanya és Enrique Maranchón, després de guanyar la primera prova celebrada a Don Benito. Tor i així el ciclista del Picusa Academy no podrà defensar el maillot de líder ja que ha estat concentrat amb la selecció espanyola júnior per disputar les primeres proves de la Copa de les Nacions de la categoria.

 

La Canonja celebra 14 anys de municipalitat amb més empenta i projectes que mai

El seguici festiu canongí, en el seu ball conjunt, després de la Cercavila de la Municipalitat. Foto: Tots21

Els veïns i veïnes de la Canonja han viscut aquest cap de setmana un intens programa d’activitats socials i festives en la que es podria considerar la tercera festa major del poble, o la primera, segons com es miri.

La qüestió és que hi ha molt pocs municipis que puguin celebrar exactament el dia del seu aniversari. Celebren el “sant” o la “santa” corresponent, però la Canonja ho pot celebrar tot, perquè té molt clar que el 15 d’abril de 2010 és el dia en el qual va néixer o, millor dit, renéixer. Fa catorze anys els canongins i canongines deixaven de viure en una Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) depenent de Tarragona per tal de convertir-se en el municipi 947 de Catalunya, i ho feien gràcies a una llei especial del Parlament de Catalunya que desfeia allò que per decret es va decidir l’any 1964, quan se la va annexionar a la capital com a entitat menor.


Altres notícies:


Per tal de celebrar aquests catorze anys de municipalitat, el poble ha viscut des de divendres pendent d’un programa d’actes que arrencava amb un correfoc infantil amb Els 7 Pecats Capitals de la Poblat de Mafumet com a colla convidada, juntament amb els diables infantils de la Canonja, així com amb l’espectacle de música i llum Galaxy by Masandmasshow.

El dissabte va continuar amb més activitats juvenils, amb jocs làser al poliesportiu i la festa “Sarau del Mico”, a la qual el grup de joves del Mico de la Canonja va convidar diversos elements festius i grups d’arreu del territori. El correfoc de bèsties va tancar la nit de dissabte amb el Porquet de Sant Antoni de Vilanova i la Geltrú, el Drac de Sant Jaume dels Domenys i el Mamut canongí.

El Mamut de la Canonja, davant el Castell de Masricart, durant la cercavila de diumenge. Foto: Tots21

El seguici festiu, protagonista

El dia central de la celebració s’ha centrat en la jornada de diumenge, amb una matinal dedicada totalment al seguici festiu canongí i a homenatjar l’empenta del veïnat i de les entitats locals que han ajudat a forjar de nou l’esperit del municipi, tal com comentava l’alcalde, Roc Muñoz, en la seva intervenció davant les colles del poble.
La jornada s’iniciava a l’avinguda Collblanc, on les colles s’han concentrat per arrencar en comitiva fins a la plaça del Castell de Masricart, on els esperava la corporació municipal. Després d’una primera actuació de lluïment davant el castell, els Diables de la Canonja i el Mamut han fet una encesa d’arrencada del seguici que ha portat a iniciar la cercavila pels carrers de Masricart, de les Neus i la rambla 15 d’abril. La comitiva estava formada, darrere dels dos grups de foc, pel Mico de la Canonja, els capgrossos del fotògraf Joan Alberich, del pagès Elies (amb els seus famosos préssecs de la Canonja), i la Dània, l’escolta del veterà cau canongí.

Just per davant de la corporació municipal i de la cobla Cossetània, les autoritats anaven acompanyades pel Sebastià i l’Esperança, els dos gegants de l’Orfeó a qui s’atribueix la paternitat llegendària de la Canonja moderna, donat que ella és la patrona de l’antic nucli de Masricart i ell, el patró de la Canonja antiga.

L’alcalde de la Canonja, Roc Muñoz, amb la resta d’autoritats locals, en l’agraïment a les entitats i veïns del municipi. Foto: Tots21

Llegendes a banda, un cop finalitzada la ballada final de lluïment de totes les formacions davant el mural de Pilarín Bayés inspirat en el municipi, una tronada al mes pur estil mascletà ha fet tremolar el recinte de l’Espai Polivalent Canongí (EPOCA) abans de rematar el migdia amb un vermut popular.

Tot i mostrar-se convençut que la Canonja mai va deixar de tenir l’empenta i l’esperit de poble durant els seus anys com a EMD, l’alcalde Roc Muñoz ha reconegut que el poble viu, des de la seva independència, moments dolços tant pel que fa a projectes com al sentiment i la implicació dels seus veïns i veïnes.

En aquest sentit, després de la inauguració, ara fa un any, del teatre municipal de l’Orfeó Canongí, actualment s’està treballant en un projecte encara més espectacular com serà el Mammuthus, el nou Centre d’Interpretació del Jaciment Arqueològic del Barranc de la Boella, que s’espera estrenar enguany mateix. Sense anar més lluny, la mateixa cercavila de la municipalitat finalitzava en una rambla del 15 d’abril que s’està acabant d’urbanitzar i que generarà tot un nou entorn per als carrers de la zona i a l’edifici de l’EPOCA.

Pel que fa als últims actes de la festa de la municipalitat, després de la paella popular i de l’espectacle de sarsuela amb els quals va finalitzar la jornada de diumenge, el pròxim dissabte 20 d’abril es disputarà la Cursa Ciclista Torneig 15 d’abril, que omplirà de bicicletes i ciclistes professionals el municipi.

 

BASF, pendent de decidir si La Canonja tindrà la planta de reciclatge de bateries

El director general de BASF a Espanya i Portugal, Carles Navarro

BASF Espanya està pendent de la decisió que els propers mesos prendrà el seu Consell Directiu, situat a Alemanya, que aprovarà o desestimarà que La Canonja tingui la fàbrica de reciclatge de bateries per a cotxes.

Es tractaria d’una inversió molt substancial, de centenars de milions d’euros, que aniria incrementant la seva activitat i que aconseguiria el seu màxim en 2028-30, segons ha anunciat avui el director general de BASF per a Espanya i Portugal, Carles Navarro, en una roda de premsa virtual on ha analizat les dades de 2023.

La planta de BASF a La Canonja suma punts molt positius, com el seu entorn industrial, estar tocant al mar -de cara al transport marítim- o el subministrament elèctric amb les xarxes tancades. Molt positiu també és el creixement econòmic que està vivint Espanya i la seva dinàmica productiva: “Espanya és una excepció en aquest camp”, ha afirmat Navarro. Un altre factor positiu és la facilitat d’obtenció d’aigua gràcies als recursos del riu Ebre (80% de la captació per a la indústria química de Tarragona) i al 20% dels recursos propis per la reutilització que fa la química, una xifra que es vol fer arribar al 40% quan l’empresa AITASA acometi noves inversions.

Es tractaria d’una planta d’impacte europeu i que compta ja amb ajuts aprovats de 126 milions d’euros entre la Comissió Europea (100 milions), el Ministeri d’Indústria (15) i la Generalitat (11,2).


Altres notícies:


La fàbrica de Tarragona és l’únic projecte existent a la companyia i no competeix amb altres centres de BASF. Contempla ubicar-se a l’interior de site de La Canonja, en un recinte de 22 hectàrees. Comportaria la creació de 200 llocs de treball directes i 200 més indirectes.

La fàbrica reciclaria bateries de vehicles amb “una tecnologia novedosa”, partint d’una massa negra, desmuntant les bateries i triturant els seus càtodes amb un procés de piròlisi per recuperar els metalls, com magnesi, liti o cobalt, per passar-ho a sals per crear nous càtodes per a noves bateries. “Això és molt novedós i suposa reemplaçar els metalls preciosos per altres metalls que no tenim a Europa, amb l’estalvi econòmic que suposa, inclòs l’estalvi en emissions de CO2, emissions que es produeixen en les mines extractives de fora d’Europa”, ha subratllat Navarro.

Altrament, el hub d’enginyeria de Tarragona de la companyia, iniciat a meitats de 2023, ha doblat el seu personal, passant de 10 a 20 empleats i es troba buscant més talent.

BASF ha tancat l’any 2023 amb una reducció de vendes del 13 per cent pel descens de la demanda del mercat. La xifra se situa en 1.358 milions d’euros. En 2024 no s’espera una recuperació dinàmica econòmica a Europa, però sí als darrers mesos de l’any. “Estem vivint temps complexos i desafiants”, ha recalcat Navarro. En 2023 s’han fet inversions per valor de 45 milions d’euros, de les que destaca el centre de producció de Guadalajara (7 MEU). I per 2024 s’espera que sumin 40 milions.

Aquest descens és el resultat de l’efecte negatiu dels preus (-7%), que l’any anterior havien crescut significativament, i d’una demanda més feble (-6%). Els resultats, en línia amb les previsions del sector, permeten observar com el Grup ha sabut mantenir la dinàmica al país, amb un comportament més positiu que el que van tenir en el mateix període les vendes de BASF a nivell global, on es van situar en un -21% respecte a l’any anterior.

En aquest ambient, amb una situació complexa a Alemanya, els centres d’Espanya i Tarragona destaquen per la seva bona dinàmica, “el s eu bon nivell d’activitat i ocupació”.

 

La Canonja celebra la recuperació de la Municipalitat

Imatge de la paella popular i del ball al Poliesportiu Municipal de la festa de 2023. Foto: Cedida

Enguany fa 14 anys que la Canonja va recuperar la seva municipalitat i des d’aleshores aquest poble del Tarragonès celebra aquesta festa amb l’esperit del sentiment de pertinença i de recuperació de la seva història. Una història plena de tradicions, cultura, festa i costums que han representat un llegat històric per tots els canongins i canongines.

Així doncs, aquesta festivitat ja forma part del seu calendari i com tota festa major té un programa d’actes d’allò més variat i complet (link aquí). Aquesta vegada serà el cap de setmana 12, 13 i 14 d’abril i com que el 15 d’abril cau en dilluns, els actes més institucionals se celebraran el diumenge 14.

El programa d’actes començarà amb una gran novetat per la nit de divendres. Nacho Lascasas oferirà un espectacle de música, llum i color amb Galaxy by Masandmasshow. Dissabte serà un dia dedicat a la canalla i gent jove, amb activitats com la “Laser Game” al Poliesportiu Municipal i el “Sarau del Mico” a l’avinguda Collblanc. A la nit, el correfoc de bèsties que sortirà a les 22 h des del replà de l’església, amb un recorregut que començarà al casc antic: Esglèsia, Ravaleta, Raval, Masricart, Verge de les Neus i Rambla 15 d’abril.

Passem al diumenge amb la plantada del seguici popular a l’avinguda Collblanc i la cercavila de la Festa de la Municipalitat, on el seguici al complet, juntament amb la Corporació Municipal, es dirigirà a la Rambla 15 d’abril on, a l’arribar, s’oferirà la mostra del Seguici Popular, amb els respectius acompanyaments musicals i donant pas a l’acte protocol·lari de celebració de la Municipalitat. A continuació la tronada de celebració de la municipalitat, vermut popular i sardanes amb la Cobla Cossetània.

La corporació municipal, abans de la mostra del Seguici Popular, en les celebracions de l’any passat. Foto: Cedida

El diumenge al migdia tindrem el gran esdeveniment que concentra a molts canongins i canongines al Poliesportiu Municipal, com és la paella popular. La venda de tiquets serà a partir del 3 d’abril a l’11 d’abril al mateix poliesportiu. I com no podia ser d’una altra manera, la Sarsuela tornarà a la Canonja el diumenge a la tarda amb la Gal·la Lírica al Teatre Municipal Orfeó Canongí.

I acabarà la Festa de la Municipalitat el següent dissabte 20 d’abril amb la Cursa Ciclista Torneig 15 d’abril que omplirà de bicicletes i ciclistes professionals el municipi.

Amb aquest programa el que es pretén és que tots els canongins sortin al carrer per celebrar que la Canonja va recuperar la seva municipalitat.

 

Salvador Ferré: ‘La Canonja ha tornat al teatre gràcies al nou Teatre Municipal de l’Orfeó’

El regidor de Cultura de l’Ajuntament de La Canonja, assegut al pati de butaques. Foto: Alberich fotògrafs

El nou Orfeó Canongí Teatre Municipal (OCTM) ha superat un any des de la seva reapertura el gener de 2023 en el que ha suposat una gran inversió feta per l’Ajuntament no només per redreçar un equipament ple de mancances, sinó per fer un salt quant a programació escènica. La Canonja es dota, per tant, d’un recinte que li permet recuperar públic local i a més a més atreure el forani. Salvador Ferré, el regidor de Cultura, ha estat el director d’orquestra d’aquesta recuperació i el cap visible del nou enfoc de l’equipament. Ho explica en aquesta entrevista a TotsTarragona21.

Com recorda la inauguració, on els protagonistes van ser dos canongins?

La recordo amb una gran alegria. Ho teníem tot molt ben treballat, tant quant al projecte, la programació i la jornada inaugural en concret. Vam tenir la sort de poder comptar amb dues persones nascudes a La Canonja, el compositor i director  Daniel Espasa i el ballarí i coreògraf Aleix Mañé, que evidentment resideixen fora donada la seva dedicació professional i l’atíssim nivell que tenen.

Quin balanç fa d’aquest any i escaig i de la resposta del públic?

Hi havia el dubte de com aniria tractant-se del primer any i com respondria la gent del poble i si seríem capaços de captar públic de fora del municipi. I la veritat és que n’estem molt satisfets. Hem fet un balanç molt positiu: l’ocupació ha estat del 78 per cent, que és força bona. La major part dels dies el teatre ha estat ple o gairebé ple.

Han tingut oscil.lacions de públic?

En funció del que programes n’hi ha. El que més agrada són les comèdies i quan les programes tens molt de percentatge d’èxit assegurat. Però crec que hem de fer una programació variada on no només oferim comèdies per riure, sinó obres que et facin pensar, que et remoguin, que tinguin un rerefons, que la gent es pugui fer preguntes un cop abandoni el teatre, que ofereixi un missatge, i la veritat és que això es reflexa amb la programació.

De la programació d’arts escèniques, el teatre és el que més bé funciona?

Més que la música, tot i que hem tingut la Lídia Pujol, hem programat música clàssica en homenatge a Pau Casals, hem recuperat la sarsuela, hem ofert una obra dedicada a Pau Vidal, baríton canongí que va tenir projecció, i vam apostar per Àngel Òdena. Era també una aposta per portar gent de fora.

També funciona el festival de màgia, ja ho feia abans. Portem 19 anys amb ell i està absolutament consolidat. Al teatre de l’Orfeó ha acabat de trobar el seu espai, un lloc magnífic, per exposar-lo.

El nou Orfeó està pensat per a la població de La Canonja, i en segon terme, per la gent del Camp de Tarragona L’equipament està suposant un abans i un després a nivell cultural i social, especialment per la gent de La Canonja?

Sí, sens dubte. He notat des del primer dia que poder comptar amb un recinte nou, atractiu, ben remodelat, que respecta l’arquitetura història suposa que la ciutadania de La Canonja ha assumit que cada dissabte té una obra de teatre o un concert on anar-hi, i que s’ha d’arreglar i després de l’obra, si convé, anar a sopar. S’ha creat l’hàbit de dir: ‘Anem al teatre’. Hi ha un cert orgull de disposar d’aquest equipament a casa nostra. Això no existia a La Canonja, potser sí en el passat. La gent ha tornat a recuperar allò que amb els seus pares i avis passava, que era anar a l’Orfeó.

“Pretenem viure experiències teatrals que t’enriqueixin com a persona. La cultura t’ha de fer pensar”

La gent de La Canonja sol anar al teatre a Reus o a Tarragona?

Hi ha gent que sí que hi va, però no tot el públic que ve a l’Orfeó va a Reus o a Tarragona. Per tant, s’ha despertat un públic nou. Pretenem també educar en aquest camp, viure experiències teatrals que t’enriqueixin com a persona. Josep Maria Pou diu que la cultura t’ha de fer pensar. La gent gran que havia consumit molt teatre i música a La Canonja, a través de l‘Orfeó i del Casino,  ho ha recuperat ara. I a la gent jove li ofereixes una proposta diferent.

No tot és ‘divertimento’ i comèdia

Així és. I es tracta també que els espectacles que portem tinguin un cert nivell. El dia 23 de març presentem la Mayte Martín, que està fent una gira per tot Espanya presentant el seu disc, i això ens situa al nivell de teatres com la Maestranza de Sevilla, el Palau de la Música Catalana, el Teatro de la Zarzuela de Madrid, l’Auditori Manuel de Falla de Granada,… Estem jugant en aquest nivell portant a aquesta artista.


Altres notícies:


Porteu propostes de nivell barceloní

Sí, tot i que hem fet també a la tardor un cicle de teatre de quilòmetre zero, amb companyies locals, però de gran nivell, com és el cas de la Sala Trono.

En tot equipament, especialment quan arranca, com és el cas, és clau la figura del programador. Ho és aquí?

Hem tingut sort. El tècnic de cultura és un gran professional. Es tracta del Felicià Cañellas. Crec que fa una gran feina.

Programeu per temporades de sis mesos

El primer que el tècnic i jo vam fer va ser seure’ns i dibuixar el projecte anual. I vam fixar les pautes. Des de gener a juny tenim la programació d’hivern-primavera, amb dues falces intercalades: una obra de teatre per la Festa Major d’hivern -que no forma part dels abonaments-  i la Festa de la Municipalitat, al voltant del 15 d’abril. Aquí recuperem la tradició lírica de La Canonja, especialment la sarsuela.

‘Hem recuperat la sarsuela que es feia a La Canonja. Foto: Cedida

No se’n fa, de sarsuela, avui en dia

Aquí hi havia molta tradició. Recordo el meu sogre i pares d’amics meus que n’eren grans seguidors. Volem que sigui el símbol de la gent del passat. L’any passat vam portar una companyia valenciana a oferir un repertori de sarsuela. La caixa escènica es reduïda, per mantenir l’espai original, i això dificulta fer-les completes, per això representem un repertori d’obres, com Doña Francisquita i altres, per exemple. El 14 d’abril escenificarem de nou sarsuela.

Seguim amb la programació

Quan arribem al juny fem una aturada i presentem el ‘Surt a la fresca’. Enguany tindrà lloc a la plaça d’Europa, al costat de l’Orfeó, que s’usarà com a camerino. I després entrem en la Festa Major d’estiu, on també presentem una obra de teatre a l’Orfeó. Encabat ens anem de vacances i la voluntat és la de tornar a col.laborar amb el Festival Internacional de Teatre de Tarragona, com vam fer l’any passat. Parlem de finals d’agost i inicis de setembre. Després comencem la programació de tardor-Nadal, amb un festival de cinema, la màgia de l’Impossible, tornarem al teatre quilòmetre zero i una gala musical de tall més clàssica: celebrem un aniversari d’un violinista canongí de metitats del segle passat, l’Antoni Brossa. Acabaríem la temporada amb un concert de Nadal. A diferència de l’any passat, hem afegit dues acuacions a l’hivern-primavera.

Ve públic de fora als espectacles que programen?

Molta. A La Canonja ens coneixem tots. També ve gent arrossegada per vilatans de La Canonja. I finalment tenim un tipus de públic de fora que s’ha acostumat a venir, especialment aficionats al teatre. Casos com els de Mayte Martín arrossegaven molt públic.

Quina política  de preus segueixen?

Molt econòmica. Un exemple: per 12 euros pots veure la Mayte Martín. El mes passat va actuar al Teatre Fortuny de Reus i l’entrada més barata costava 25 euros. I al Palau de la Música, surten per entre 30 i tants i 50 i escaig euros. La política de l’Ajuntament és que si volem que la gent vagi al teatre els hi hem de facilitar, no regalar. Si poso els mateixos preus que a Reus o Tarragona ni la gent de fora no vindrà. És evident que és una activitat deficitària, tot el pressupost d’espectacles de la regidoria de Cultura puja a 180.000 euros anuals, amb uns ingressos que no arribem als 40.000 euros. Parlem dels espectacles de l’Orfeó i Surt a la fresca. Es tracta d’un gran esforç econòmic per l’Ajuntament. Abans no arribava als 80.000 euros.

Ara juguen una altra lliga

És així.

Juguen la lliga escènica del Camp de Tarragona

És així, però un cop aixecat el llistó, encabat no el pots rebaixar. Tenim sort que l’alcalde creu en la cultura, en l’Orfeó, en el Mamutus, i tenim recursos. Per mi ha estat un plaer i un orgull haver estat regidor de Cultura en aquesta època.

Jaume Garcia

 

Las Chicas de Oro tornen a triomfar a l’Orfeó Canongí

La representació va omplir de gom a gom el teatre de l’Orfeó i repetirà al maig. Foto: Cedida

El Teatre Municipal Orfeó Canongí ple de gom a gom va poder acollir la setmana passada, dins dels actes del 8-M, la nova obra de teatre del grup de Las Chicas de Oro.

Les 350 persones que van assistir de públic van gaudir d’una obra de molta actualitat i plena de sorpreses inesperades, on les grans artistes van criticar en clau d’humor i ironia un dels problemes que més ens preocupa, la desocupació.

Amb cançons i parodies musicals, les artistes van poder manifestar la precarietat laboral i les dificultats per accedir al món laboral.

El gran èxit obtingut amb aquesta nova estrena ha fet que des de la regidoria d’Acció Social i Ciutadania de l’Ajuntament de la Canonja replantegi una nova data per tornar a representar l’obra, ja que molts canongins es van quedar sense entrades. Tant és així que el proper 25 de maig a les 19 hores, de nou el Teatre Municipal Orfeó Canongí obrirà les seves portes per acollir a Las Chicas de Oro.

 

Controlada la fuita d’àcid clorhídric en una empresa de La Canonja

Protecció Civil informa que es dona per controlada la fuita d‘àcid clorhídric a l’empresa Tarragona Power del polígon sud a La Canonja, que ha obligat a activar la prealerta del Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Tarragona (Plaseqta), aquest dimarts.

La fuita ja havia estat continguda pels bombers de la pròpia empresa, que no ha requerit ajuda externa per controlar l’incident. Ara, es vigilarà el degoteig fins que aquest dimecres s’executin les tasques de reparació. Cap persona ha resultat afectada en l’incident.

 

El 8M, la Canonja sortirà al carrer pels drets de les dones

Imatge de la manifestació del 8M a La Canonja, en una edició anterior

El 8M, Dia Internacional de la Dona, es reivindica la igualtat de gènere, els drets de les dones i la lluita contra la discriminació i la violència de gènere. És un dia per conscienciar sobre les desigualtats que enfronten les dones en diferents aspectes de la societat i per promoure l’equitat en tots els àmbits.

Per aquest motiu, la regidoria de Polítiques Feministes i LGTBI+, conjuntament amb l’associació feminista Mirada Violeta i el Col·lectiu de Dones de la Canonja, ha organitzat diferents activitats per donar més visibilitat a la lluita feminista al nostre municipi. Sota el lema “Juntes som invencibles! Lluitem pel que volem ser!”, la manifestació del dia 8 de març, tallers, xerrades informatives, teatre, sortida cultural, sopar de dones, futbol femení… omplen el programa d’actes que s’allarga del 6 al 15 de març.

La regidora de Polítiques Feministes, Nereida González, destaca “la importància de sortir al carrer i participar en diades com aquestes per fer sentir la nostra veu, perquè els nostres drets siguin reconeguts i per abolir qualsevol tipus de discriminació”. Nereida González és la primera regidora a l’Ajuntament de la Canonja que governa aquesta nova regidoria de Polítiques Feministes i LGTBI+ des del juny de 2023.

De fet, ens comenta la regidora, que “des de l’Ajuntament ja es treballava en aquest àmbit però no s’havia creat encara la regidoria i vam considerar molt necessari posar-li un nom i dotar-la econòmicament per poder organitzar activitats com la del 8M. Seguirem en aquesta línia de conscienciar a la població i especialment als joves, als nens i nenes del nostre municipi perquè visquin en una igualtat total”

 

Mayte Martín i Marta Marco, entre els plats fots a la programació de La Canonja

Mayte Martín. Foto: Palau de la Música Catalana

El Teatre Municipal Orfeó Canongí estrena temporada amb un seguit de plats forts. Aquest passat dissabte es va estrenar la nova temporada del OCTM amb “Amor a mort” de The Feliuettes, una comèdia farcida d’esquetxos que reflexiona sobre l’amor romàntic, la dependència emocional, la por a estar sola, les jerarquies de l’amor entre d’altres aspectes.

Aquest acte inicial donarà pas a diverses actuacions artístiques, tant escèniques com musicals, que el regidor de Cultura, Salvador Ferré aconsella que “no us en perdeu cap, ja que en la seva majoria, són oportunitats úniques de gaudir d’espectacles de gran qualitat a La Canonja”. Burundanga és un èxit segur que ja ha esgotat pràcticament totes les localitats pel proper 9 de març, o Mayte Martín i el seu espectacle “Tatuajes”, que situa dins de la seva agenda el Teatre Municipal canongí, a l’alçada d’espais com el teatre de “La Maestranza de Sevilla”, el “Teatro de la Zarzuela” de Madrid o el propi “Palau de la Música Catalana”, oferint una oportunitat única de veure i escoltar aquesta artista a La Canonja el dissabte 23 de març.

L’OCTM obre les portes el mes d’abril durant tres caps de setmana. “El perro del hortelano”, que des de la seva estrena al teatre d’Almagro, no ha parat de recollir tants èxits com crítiques positives. “La llum de la Sarsuela”, amb un repertori que va des de la cançó popular fins a “Cançó d’amor i de guerra”, passant revista a obres tan conegudes com “La tabernera del Puerto” o “Luisa Fernanda”, i acabem l’abril amb Anna Roig, que retorna al remodelat Orfeó Canongí amb nou disc i nou espectacle. Tres bones i variades raons per assistir al teatre al mes d’abril. El 18 de maig, es presenta Marta Marco al Teatre Municipal.

L’actriu Marta Marco. Foto: Ràdio Banyoles

El regidor de Cultura, Salvador Ferré, comenta que “l’arribada d’aquesta artista al nostre teatre és un d’aquells moments que donen significat i omplen d’orgull una programació escènica”. Més tenint en compte que ho fa amb el Monòleg de Mónica Dolan. Un tema cru que mostra la Marta Marco sola davant del públic. “Una ocasió única per gaudir d’aquesta actriu al nostre teatre”, afegeix Ferré. I al juny, acaba la temporada amb una divertida comèdia, “La paella dels dijous”, produïda per “On el teatre Batega”, que agrupa les sales de petit format de Barcelona i estrenada al Festival Grec. Una obra on no tot és allò que sembla…

 

Arriba a La Canonja ‘Amor a mort’, de The Feliuettes

Imatge promocional de The Feliuettes

The Feliuettes tornen a la càrrega amb ‘Amor a mort‘, un nou espectacle de cabaret carregat d’humor i ironia, dirigit per Eu Manzanares, aquesta vegada al voltant de l’amor. Una proposta amb músiques de Gerard Sesé, Ariadna Cabiró i Arnau Tordera que es podrà veure el dissabte 24 de febrer al Teatre Municipal Orfeó Canongí. Entrades a la venda a la web de codetickets o bé al Castell de Masricart.

Es pot creure en l’amor avui en dia? Les muses de l’amor estan tristes. No, les muses estan desesperades. Tampoc. Les muses estan… cansades, fartes. Perquè l’amor ha mort. I no és culpa seva. O potser sí? És que ja no saben inspirar, en aquests nous temps? No, no. Són els humans, que ho compliquen tot. Sempre els humans, que no acaben d’aclarir-se en res, de les seves existències. I encara menys, en un assumpte tan complex i profund com és l’amor. Com ser muses de l’amor, avui en dia, si no hi ha Déu (mai millor dit!) que sigui capaç de definir què carai és, això de l’amor? Les muses estan… Les muses estan fins al cony, escolti’m. Potser és millor riure que plorar, i cantar i fer gresca, abans d’abandonar.

Fitxa: Cabaret musical

Durada: 80 min. | Idioma: català

Dramatúrgia: Eu Manzanares, Laia Alsina, Maria Cirici i Laura Pau. Amb la col·laboració de Xavi Morató i Mireia Giró
Direcció: Eu Manzanares
Interpretació: Laia Alsina, Maria Cirici i Anna Herebia; Modesto Lai al piano
Producció: El Maldà

 

La Canonja instal·la dues minideixalleries per facilitar la recollida selectiva

L’Ajuntament de la Canonja ha instal·lat dues minideixalleries al poble per promoure i facilitar la recollida selectiva i reciclatge de petits residus especials d’ús domèstic que poden ser altament contaminants i tòxics, com és el cas de les piles, les bateries i acumuladors, els aparells elèctrics i electrònics de petit format (mòbils, calculadores…), els cartutxos d’impressora, les bombetes, els CD i DVD, i els taps.

Aquests dos contenidors de recollida selectiva, que estan ubicats davant del poliesportiu municipal i a l’avinguda Manuel Carrasco i Formiguera, davant del parc infantil, s’adapten completament a l’espai urbà i optimitzen l’espai públic amb la recollida de set productes a una mateixa minideixalleria.

A la Canonja, la instal·lació d’aquests contenidors ha estat gràcies a les propostes ciutadanes del procés dels Pressupostos Participatius 2022-2023.

 

Galeria d’imatges: La Rua de la Canonja atreu milers de persones

La comparsa de l’Orfeó Canongí, guanyadora de la gran rua de La Canonja. Foto: Alberich Fotògrafs

El Carnaval de la Canonja ens ha tornat a sorprendre. Colors, purpurina, plomes i molta imaginació es van apoderar dels carrers de la vila durant la Rua del diumenge a la tarda. Va ser un espectacle de lluïment de les 5 comparses, els 4 grups i les dues comparses convidades que hi van participar. Però el carnaval a la Canonja s’ha viscut intensament durant tot el cap de setmana.

El divendres va ser el sopar de les comparses al Poliesportiu Municipal. El dissabte al matí la Rua i el concurs infanti de disfresses que va desfilar per diferents carrers de la Canonja acompanyats de la música i animació del DJ Nacho de las Casas. Molts nens i nenes de la Canonja van participar-hi amb disfresses molt originals i divertides.

La festa va continuar al vespre amb el ball i concurs de disfresses amb l’espectacle “Show Must Go On”, on hi va haver molta festa, música, ball i sobretot moltes disfresses i de gran nivell.

Finalment el diumenge a la tarda la magnífica Rua de Carnaval va treure al carrer prop de 4.000 persones que van presenciar la meravellosa desfilada de les comparses i els grups. Sens dubte el nivell i la qualitat de les disfresses va augmentant cada any i la rua del diumenge s’està convertint en una de les més vistes del territori. La desfilada va acabar amb l’entrega de premis després de molta deliberació, ja que el jurat ho va tenir molt difícil, davant de la qualitat de totes les disfresses.

Finalment el resultat va ser:

1r premi per la Comparsa de l’Orefó Canongí, amb la seva disfressa de les Bruixes. 500€

2n premi va ser per l’Associació de Veïns del Sector Nord, amb el Moulin Rouge. 400 €

3r premi per la comparsa MC, la més multitudinària, amb la disfressa “Els Defensors del Ying-Yang”. 300 €

4rt premi pel Circ de la Comparsa. Colla Pessigolla. 200€

5è premi pels Ovnis a la Canonja del PIJ. 200 €

La regidora de festes, Glòria Virgili, s’ha mostrat “molt satisfeta” de com ha anat tot el cap de setmana. “El Carnaval de la Canonja s’està convertint en una gran festa, on tan la gent del poble com els de fora venen a gaudir dels nostres espectacles. Hem tingut màxima participació en gairebé tots els actes i la gent s’ho passat molt bé i això és el que realment importa”.

El dimarts a les 6 de la tarda la Banda de Cornetas i Tambores acompanyarà el seguici des de l’escola fins al Castell de Masricart on tindrà lloc la vetlla fúnebre. Seguidament, es durà a terme la lectura del testament de Sa Majestat Carnestoltes.

A continuació, seguici mortuori de Sa Majestat fins a la zona esportiva d’Ernest Lluch on es procedirà a la crema de la Pulla del Carnestoltes a càrrec de CamaleÓN. Després del crematori tindrà lloc el Mercat de la Sardina, amb especialitats gastronòmiques de totes les colles del Carnaval canongí. La v enda de tiquets serà a la plaça del Castell entre les 17.30 h i les 18.30 h, i a la zona esportiva d’Ernest Lluch.

Així es posarà el punt final al carnaval de la Canonja fins a l’any vinent.

Us oferim una galeria d’imatges de la rua i el lliurament de premis. Fotos: Alberich fotògrafs

 

 

Unió dels alcaldes socialistes per impulsar els projectes estratègics del territori

Imatge de la reunió. Foto: Cedida

En una reunió que s’ha dut a terme a Salou l’alcalde del municipi, Pere Granados; de TarragonaRubén Viñuales; de ConstantíÒscar Sánchez; de la CanonjaRoc Muñoz; de CambrilsAlfred Clúa; de Mont-roigFran Morancho; l’alcaldessa de ReusSandra Guaita; així com la diputada al ParlamentRosa Maria Ibarra; el subdelegat del GovernSanti Castellà, i el primer tinent alcalde de TorredembarraValeriano Pino, han manifestat “la necessitat de consensuar aquells projectes, objectius i estratègies que tenen un benefici comú i compartit pel territori”. També ha assistit a la reunió el secretari de Política Municipal del PSC, Joaquín Fernández.

Àrea Metropolitana

En aquest sentit, s’han posicionat sobre el projecte d’Àrea Metropolitana com a l’eina necessària per fer sentir la veu i impulsar la unitat d’acció del Camp de Tarragona. Un instrument que permetrà gestionar i dinamitzar conjuntament els serveis i recursos que comparteixen de forma més adaptada i funcional, més competitiva i més eficient, com ara el transport, els residus o la implementació d’energies netes i renovables. També han incidit en què el marc de respecte a l’autonomia local i les particularitats de cada municipi han de ser elements compatibles amb un òrgan de caràcter mancomunat.

 Hard Rock

Sobre el projecte d’implantació de Hard Rock al municipi de Salou, tots els alcaldes s’han posicionat a favor, manifestant de forma unànime que “és molt positiu pel territori i pel conjunt del país”, i han volgut instar al Govern de la Generalitat a donar màxima la celeritat al compliment dels acords subscrits, un dels quals és l’impuls definitiu i sense més demora d’aquest projecte turístic.  

 

El Rei Carnestoltes arriba a La Canonja muntat en un mamut

Com si fos Dalí el 1973 a Tarragona, Carnestoltes ha vingut muntat en un paquiderm. Foto: Cedida

La primera tinenta d’alcalde, Lucía López, amb el Rei Carnestoltes. Foto: Cedida

Ja hi tornem a ser. Del 4 al 13 de febrer, el Carnaval arribarà a la Canonja carregat de festa, gresca i de moltes novetats. La Comissió de Carnaval i la Regidoria de Festes han treballat de valent per idear un programa especial, amb novetats i per a tots els públics.

Per començar, ahir ja va arribar Sa Majestat Carnestoltes a la Canonja, acompanyat del DJ Nacho de las Casas, els Teatrerus i centenars de canongins i canongines que van voler participar d’aquest moment tan especial.

El Rei Carnestoltes va arribar pujat damunt d’un Mamut a la Canonja imitant l’arribada de Dalí a Tarragona al 1973. Així es presentava un pregó carregat d’ironia i sàtira, criticant alguns dels últims fets ocorreguts al municipi. La primera tinent d’alcalde, Lucía López, va fer el lliurament de la vara d’alcalde al Rei Carnestoltes i aquest va inaugurar el Mammuthus Park a la Canonja.

La novetat d’enguany és la presentació de la Pulla de Sa Majestat Carnestoltes, una representació artística que serà motiu d’escarni i burla durant tot el Carnaval fins a la seva crema el dia de l’Enterrament de la Sardina, que enguany serà un dels elements més significatius del nostre poble.

El dijous 8 de febrer, a 2/4 de 5 de la tarda S.M. Carnestoltes i el seu acompanyament musical esperaran als nens i nenes a la plaça del Castell per anar fins a la Rambla de les Garrigues on tothom podrà gaudir d’un berenar de botifarra d’ou amb una sessió musical a càrrec de la Xaranga Tocats de la-la. La Rua i el concurs infantil de disfresses seran el dissabte 10 de febrer al migdia.

La Rua sortirà de la rambla de les Garrigues entre els carrers Escultor Figueras i Poetes Bertran. Comptaran amb molta música i l’acompanyament de diferents personatges i el DJ Nacho de las Casas, que amenitzarà aquest divertit viatge. També hi haurà premis. Si tens menys de 13 anys, posa’t la disfressa i no et perdis aquesta divertida rua. (No és necessari fer cap inscripció).

El dissabte al vespre hi haurà un ball i concurs de disfresses al Poliesportiu Municipal. Començarà a les 11 de la nit i estarà amenitzat per Show Must Go On, un espectacle amb música de totes les èpoques i per a tots els públics.

El preu de l’entrada serà de 2 € i es podran adquirir a Codetickets les 24 h i al castell de Masricart els dilluns, dimecres i divendres al matí de 9 a 1 i les tardes de dilluns a divendres de 4 a 8.

És imprescindible autorització i l’acompanyament d’un adult per a menors de 16 anys. Recordeu que hi haurà fabulosos premis a les millors disfresses. (No cal inscripció prèvia).

La magnífica rua de Carnaval

La magnífica rua de carnaval serà el diumenge 11 de febrer, amb la sortida a les 5 de la tarda i arribada a la plaça Ernest Lluch, l’itinerari serà el d’anys anteriors. L’entrega de premis s’allargarà fins a les 20’30 h per tal que el jurat pugui veure la rua totalment. La diversió, tant durant la rua com a l’arribada està assegurada.

I posaran el punt i final el dimarts 13 de febrer amb l’enterrament de la sardina. A les 6 de la tarda la Banda de Cornetas i Tambores acompanyarà el seguici des de l’escola fins al Castell de Masricart on tindrà lloc la vetlla fúnebre. Després del crematòria acabarà tot amb el mercat de la sardina, amb especialitats gastronòmiques de totes les colles del Carnaval canongí.

A tots els actes hi haurà un photocall creat per la Comissió de Carnaval per tal que tothom pugui mostrar la seva cara més carnavalesca.

 

IQOXE redueix un 54% el seu consum d’aigua de l’Ebre

En l’últim any IQOXE ha augmentat el seu ús d’aigua
regenerada. Foto: Cedida

IQOXE segueix apostant de manera decidida per la millora mediambiental dels seus processos productius i, fruit d’aquest objectiu estratègic, en el darrer any ha aconseguit reduir un 54% el seu consum d’aigua de l’Ebre, en comparació amb les dades del 2022. En xifres absolutes, aquesta reducció suposa que la companyia ha passat de consumir 768.000 m3 d’aigua de l’Ebre l’any 2022, als 350.000 m3 que va emprar l’any 2023.

Aquest important estalvi d’un recurs natural tan preuat i escàs com és l’aigua s’ha aconseguit gràcies a la inversió que la companyia ha fet en matèria d’optimització dels seus processos productius i que, alhora, han servit per potenciar la utilització d’aigua regenerada, fins al punt que aquesta ha passat a ser el principal recurs hídric emprat per l’empresa.

En aquest àmbit i més enllà d’haver reduït de manera significativa els seus consums totals d’aigua, la companyia ha aconseguit també que més del 50% d’aquesta sigui reutilitzada, gràcies al fet que AITASA subministra aquest recurs reaprofitat.

De fet, IQOXE ha passat de consumir un 29% d’aigua regenerada respecte del total d’aigua emprada l’any 2022, a pràcticament duplicar aquesta xifra, atès que l’any 2023 va fer servir un 56% d’aigua regenerada.

D’aquesta manera, IQOXE segueix treballant per prioritzar valors tan essencials per a la companyia -i per al CL Grupo Industrial, al qual pertany- com el compromís amb el medi ambient, la qualitat, la seguretat i les persones. En aquest sentit, el director general d’IQOXE, José Manuel Segura, ha afirmat que “tenim un compromís màxim amb els nostres clients, però també amb la societat que ens envolta i amb el medi ambient”, alhora que ha puntualitzat que “en el context d’estrès hidràulic que vivim actualment, qualsevol ajuda és important i des d’IQOXE estem fent el possible per reduir els nostres consums d’aigua”.

Aquestes accions corporatives s’emmarquen en la política de priorització i compromís amb el medi ambient i, a través de les quals, la companyia es troba en constant evolució i aplicació de noves mesures i sistemes que permetin garantir el resultat més eficient i, alhora, respectuós amb l’entorn social i natural de les seves instal·lacions productives.

 

500 persones participen a la “Gaming Experience” de la Festa Major de la Canonja

Lliurament de premis de la “Gaming Experience”. Foto: Cedida

El passat va ser l’últim cap de setmana de Festa Major a la Canonja amb dos actes que van aplegar una gran assistència de públic.

El dissabte va tenir lloc, durant tot el dia, la “Gaming Experience”, la novetat d’enguany que ha posat en marxa la regidoria de Joventut i que va reunir prop de 500 joves al Poliesportiu Municipal per competir i jugar als videojocs més reconeguts com el Fifa, el Fornite, el Mario Kars o el Just Dance.

Tot estava perfectament organitzat, amb inscripció prèvia de tots els jugadors i amb lliurament de premis a l’acabar la tarda. El regidor de Joventut, Iván Barceló, en fa una valoració molt positiva: “Per ser la primera vegada que organitzem el torneig gaming estem molt contents de l’acceptació. Han passat molt nens i molt joves durant tot el dia, no s’han fet gaires cues i tothom ha pogut jugar al que volia. L’any que ve seguirem en aquesta mateixa línia”.

Imatge del campionat skate i scooter. Foto: Cedida

Un altre esdeveniment dirigit al públic jove i que també va concentrar molta gent a l’Skate Parc Municipal va ser el campionat skate i scooter que es va celebrar el diumenge al matí. Salts, piruetes i acrobàcies es van poder veure durant gairebé 6 hores, amb barbacoa inclosa, exhibicions de break i batalla de galls, finalitzant amb el lliurament de premis als guanyadors de cada categoria.

 

L’escudella popular de La Canonja, un clàssic que reuneix 700 comensals

Vista general dels comensals de l’escudella popular de La Canonja. Foto: Tots21

Es podria fer una tesi sobre els dinars i sopars de Festa Major que se celebren al llarg del nostre país, com aquests suposen un retrobament entre les famílies i també una congregació d’amics de diversa procedència. I com atrauen tantíssim la ciutadania, especialment la gent gran, que té la fama guanyada de ser enamoradissa de la teca.

A La Canonja, aquest diumenge es revivia la tradició de l’escudella popular i el seu èxit: de nou 700 persones omplien la pista del poliesportiu, amb les taules ordenadament preparades per la Brigada Municipal i amb un plat de ceràmica de regal per a cada comensal. Només en una hora i mitja es van exhaurir els tiquets, que es van posar a la venda el dia 15 i de només manera presencial, res de fer-ho en línia.

I com la demanda superava l’oferta, altres 120 ciutadans s’emportaven a casa seva l’escudella fent un circuit en cotxe ‘take away’, recollint-la a l’entrada lateral del poliesportiu gairebé sense sortir del vehicle, una fórmula que recordava els anys de la pandèmia, quan la concentració popular del pavelló quedà suspesa i se substituí pel ‘take away’.

Tres grups d’amics i familars que no s’han perdut el dinar. Fotos: Tots21

Hi havia a taula sentats més gent de fora de La Canonja que de La Canonja? Era el debat obert entre els assistents consultats per TotsTarragona21. Segurament, no, però sí que era notòria l’assistència de gent vinguda de Vila-seca, de Tarragona, de Bonavista, de Salou, dels Pallaresos,… que responien a la crida dels seus amics canongins: “És habitual que la gent de La Canonja reuneixi amics i familiars de fora de la vila en aquesta escudella tan estimada”, deia la regidora de Festes, Glòria Virgili. “És un dels actes que més gent reuneix a La Canonja al cap de l’any”, subratllava.

Els responsables que l’escudella sigui feta a la manera tradicional, com les cuinaven les àvies. Foto: Tots21

Per 10 euros -més cinc que aportava l’Ajuntament-, els comensals tenien una escudella molt particular, una menja feta amb la recepta de les àvies, cuinada a foc lent, amb tres o quatre hores de cocció, és a dir, a la manera tradicional. Els cuiners ja havien fet cap a les sis del matí per prerarar les olles. Per cert, de tot hi ha en aquest món, i en antriors edicions alguns havien aprofitat per endur-se les olles, amagant-les sota les taules.

Cloïa així -amb un concert a la mateixa pista poliesportiva- la Festa Major d’hivern a l’espera que es mantingui cada any aquesta tradició culinària  que a més a més assegura que l’escudella és d’alta qualitat gastronòmica. Bon profit!

Jaume Garcia

 

Amistós d’handbol Barça-Fertiberia Puerto Sagunto a la Canonja

El partit es jugarà al Poliesportiu Josep Canadell i Veneciana de la Canonja. Foto: Google

El Barça i el Fertiberia Puerto Sagunto jugaran un partit amistós el proper dimecres 24 de gener. El duel se celebrarà al poble de la Canonja, al Poliesportiu Josep Canadell i Veneciana, a les 18h.

El partit servirà com a preparació de la tornada a la competició i, alhora, esdevé una gran oportunitat per a la promoció de l’handbol al territori.

El Barça ja comptarà per a la cita amb els internacionals espanyols, Gonzalo Pérez de Vargas i Aleix Gómez, que es reincorporaran als entrenaments el dilluns 22 de gener.

L’alcalde, Roc Muñoz, i el regidor d’esports, Miki Pérez, donaran la benvinguda als equips i els hi faran lliurament d’un record del poble de la Canonja.

Entre els convidats es comptarà amb la presència del president de la Federació Catalana de Handbol, Jaume Fort.

L’accés al partit serà amb invitació i l’aforament és limitat.

 

Dijous arrenquen 11 dies d’intensa Festa Major ‘hivern a La Canonja

La popular Baixada de Carretons torna als carrers de La Canonja. Foto: Cedida

La Canonja enceta la seva Festa Major d’hivern el pròxim 18 de gener en honor a Sant Sebastià, una festa que s’allargarà fins el dia 28. Els actes es concentren en dos caps de setmana i s’han programat activitats per a tots els públics, amb la col·laboració de veïns i entitats canongines.

La festa començarà dijous 18 de gener amb un torneig de futbolí que organitza el PIJ i divendres 19 de gener a la tarda la tradicional Baixada de Carretons que ja s’ha convertit en una de les activitats més esperades pels nens i nenes de la Canonja.

El Mamut, element imprescindible de la vila. Foto: Cedida

Després, el Ball de Diables presentaran el nou Llucifer i Diablessa per celebrar els 10 anys de la Colla Infantil dels Diables. Tot seguit faran un correfoc i acabarà el dia amb la nit jove i la seva música al Poliesportiu Municipal.

El dia de Sant Sebastià, com marca la tradició, comença amb la missa i la processó pels carrers de la part alta, acompanyats del seguici de Festa Major. Tot seguit es donarà pas a les sardanes amb la cobla Reus Jove. A la tarda, concert de Festa Major amb l’Orquestra Maravella i el dia acaba amb el ball de nit al Poliesportiu Municipal.

El diumenge és el dia del Cros de Sant Sebastià que enguany ja celebra la vint-i-setena edició i a la tarda una comèdia de Carles Alberola al Teatre Municipal Orfeó Canongí per riure i distreure’s.

La tradicional escudella popular que cada any aplega més de 700 persones al Poliesportiu municipal. Foto: Cedida

El cap de setmana següent estarà destinat al públic més jove. Començarà amb una activitat infantil de teatre, el dissabte 26 i segueix el diumenge amb la novetat d’enguany, la “Gaming Experience” que se celebrarà al Poliesportiu Municipal i en la que els joves podran gaudir de simuladors, realitat virtual i tornejos de Nintendo pels quals son ne cessaries les inscripcions prèvies. La Festa Major acabarà el diumenge 28 amb el campionat d’skate i scooter i la tradicional escudella popular que cada any aplega més de 700 persones al Poliesportiu municipal.

L’alcalde Roc Muñoz, agraeix la col·laboració de les entitats i la tasca duta a terme per la regidoria de festes, i d’altres àrees com la de joventut i esports a l’hora d’organitzar tot el programa de Festa Major. “Hi ha actes que apleguen moltíssima gent com son l’escudella, el cros o la Nit Jove que requereixen una bona coordinació entre tots els agents implicats per tal que tot surti bé i fins ara estem molt satisfets de la feina que s’ha fet. Hem de continuar en la mateixa línia”, acaba Roc Muñoz.

 

 

 

Glòria Virgili: “No et pots sentir plenament canongí, si no participes dels actes de la Festa Major”

Glòria Virgili, regidora de Festes de la Canonja. Foto: Facebook

La Canonja enceta la seva Festa Major d’hivern el pròxim 18 de gener en honor a Sant Sebastià, una festa que s’allargarà fins el dia 28. Els actes es concentren en dos caps de setmana i s’han programat activitats per a tots els públics. La regidora de Festes el municipi, Glòria Virgili, ens explica els ets i uts de la festa.

Podríem dir que la Festa Major d’hivern de la Canonja és la Festa Major petita?

Sí, hi ha menys actes que a la Festa Major que celebrem a l’estiu i a més, com que la majoria d’activitats són a l’interior i n’hi ha pocs al carrer per la climatologia, potser no té tanta participació com la de l’estiu. De totes maneres, estem treballant perquè els habitants del municipi se la sentin més seva i pugui ser més participativa.

S’han programat actes tradicionals, però també hi ha novetats. Comencem pels actes més tradicionals. Quin és el que té més participació?

Indiscutiblement, l’escudella popular que es fa l’últim dia, el 28 de gener. La fem al Poliesportiu municipal i ens hi acabem reunint molta gent. Aquest dilluns al matí posarem a la venda 700 tiquets per a aquesta escudella i al migdia ja no n’hi haurà. Pensa que és una escudella feta amb la recepta de les àvies, cuinada a foc lent, amb tres o quatre hores de cocció. A més dels habitants de la Canonja, també ve gent de fora. Molts canongins i canongines porten les seves famílies i, per tant, tenim persones de Tarragona centre, de Bonavista, de Vila-seca…

Ball de Diables de la Canonja. Foto: Cedida

Ball de Diables de la Canonja. Foto: Cedida

Un altre acte que també es molt esperat i congrega força gent és el ball de nit del dia de Sant Sebastià, el 20 de gener. Fa anys que ve l’Orquestra Maravella i a la gent li agrada molt. De fet, aquí sí ve molta gent dels pobles del voltant.

I la Baixada de Carretons congrega gent?

La Baixada de Carretons la fem des de fa 21 anys però, com que és al carrer, l’afluència de públic depèn molt de la climatologia. Si fa molt fred, la gent no surt. Aquest, però, és un acte que té molta tradició. La gent que baixa amb els carretons comença a treballar dues setmanes abans. Les naus de la Brigada Municipal estan obertes perquè puguin treballar-hi i, a més, l’Ajuntament subministra els materials que necessiten. Fem servir molt material reciclat i, a més, els carretons s’aprofiten d’un any per l’altre. S’hi fan modicacions, es “tunegen” d’alguna manera diferent, i així aprofitem el que tenim.

I pel que fa a les novetats?

Enguany el Ball de Diables infantil fa 10 anys i presenta Llucifer i la Diablessa. Amb aquests elements ja podrem dir que tindrem un Ball de Diables tradicional amb totes les seves figures.

Una altra novetat és l’esmorzar de forquilla que es farà el diumenge 21. És una activitat proposada per l’Associació de veïns del sector nord i l’Ajuntament hi col·labora. Es farà a l’aire lliure i esperem que tingui èxit.

Imatge d’arxiu de la Festa Major de Sant Sebastià.

També estrenem el “Gaming Experience”, amb simuladors, realitat virtual i tornejos de Nintendo. Això s’ha organitzat des de la Regidoria de Joventut. Vam tenir una mena de prèvia durant el Parc de Nadal i va funcionar molt bé. Els joves demanen aquest tipus d’activitats i per això hem decidit tirar-ho endavant.

I pel que fa al campionat d’skate i scooter, enguany li hem donat més forma, l’hem potenciat. Fa molts anys que el fem i ens funciona bé, però enguany l’hem volgut modernitzar una mica i per això també inclourà una exhibició de breakdance i una “batalla de gallos”.

Quin missatge enviaria als canongins i canongines de cara a la Festa Major d’hivern?

Que no tinguin por del fred i que cal gaudir de la Canonja. La Festa Major d’hivern també és la Canonja perquè hi participen els elements del seguici, associacions de veïns i entitats del municipi. De fet, crec que no et pots sentir plenament canongí, si no participes dels actes de la Festa Major. Per tant, faig una crida perquè tothom participi i gaudeixi de la Festa Major de Sant Sebastià.

V.Tapias

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */