TOTS 21

Tots21 sorteja cinc entrades dobles per assistir a les Jornades de Màgia Impossible

El mag Sasha. Foto: nexusmusica.com

Tots21 sorteja cinc entrades dobles per poder assistir a les 16enes Jornades de Màgia Impossible de La Canonja. En concret, es podrà seguir els espectacles de divendres, 1 d’octubre, i el de l’endemà, dissabte dia 2.

Divendres tindrà lloc la Gran Gala Internacional de Màgia, amb les actuacions de Sasha & Connie, parella de Bòsnia i Argentina; David Blanco, del País Basc; el Mago Félix, de l’Aragó, i el Senyor Pérez, també del País Basc. Presentarà la gala Pepín Banzo, mentre que la direcció correrà a càrrec un any més del Mag Gerard.

L’endemà dissabte tindrà lloc la Nit de Mentalisme / Freak Show, amb Luís Pardo i Maximiliano Stia com a mags/showmen.

Tots els espectacles d’aquest sorteig tindran lloc al Poliesportiu Josep Canadell de La Canonja.

Per participar al sorteig has d’enviar un correu electrònic a la següent adreça:

redaccio@tarragona21.cat

indicant el teu nom i un número de telèfon de contacte.

Tens temps fins al 28 de setembre. Tots21 farà públic el nom dels guanyadors/es. Les entrades es podran recollir minuts abans dels espectacles a les guixetes del poliesportiu. Caldrà portar el DNI a sobre per a poder ser identificat/ada, i també mascareta.

Anima’t a participar-hi i molta sort!

Més informació de les jornades en aquest enllaç.

Clàusula de consentiment.

Aturada una de les plantes de Basf Sonatrach del polígon de La Canonja

Instal·lacions de la BASF a La Canonja. Foto: Cedida

La planta de deshidrogeneració de propà PDH del complex Basf Sonatrach del polígon de La Canonja Sud de Tarragona ha patit una aturada no programada. Segons ha informat aquest dissabte a la nit Protecció Civil, es produeixen purgues esporàdiques a la torxa sense previsió de durada i es tracta d’un incident menor no programat però controlat.

La Guàrdia Municipal de la Canonja deté a una persona per robar un mòbil intimidant a la víctima amb una navalla

La Guàrdia Municipal de la Canonja va rebre una trucada a les 07:50 h aproximadament d’un home informant que mentre descarregava objectes de la seva furgoneta de treball va observar com un una persona sospitosa es trobava pels voltants d’un altre furgoneta que també estava descarregant per la zona.

Quan l’alertant va anar a veure si li havia robat alguna cosa de la seva furgoneta, va comprovar que efectivament li faltava el seu telèfon mòbil i que el presumpte autor marxava corrents del lloc.

El propietari del telèfon mòbil també va anar corrents darrere d’ell per tal d’aturar-lo però el lladre li va exhibir una navalla de grans dimensions.

La Guàrdia Municipal, amb la descripció facilitada per diversos testimonis, va iniciar recerca pel lloc, trobant a una persona que coincidia plenament amb la descripció corrents pel mig d’una zona boscosa.

Els funcionaris municipals van aconseguir aturar-lo i en realitzar-li l’escorcoll superficial van trobar el telèfon mòbil de la víctima.

Al lloc també van arribar diverses dotacions del cos de Mossos d’Esquadra les quals van trobar la navalla a prop de la zona on es va aturar l’home.

Finalment l’home, amb diversos antecedents policials, va ser detingut per un presumpte delicte de robatori amb violència i/o intimidació.

Redacció

 

L’Impossible torna amb màgia, circ, mentalisme i grans il·lusions a la Canonja

El mentalista Luis Pardo, conegut per les seves intervencions televisives, ens presenta un espectacle fascinant per gaudir de l’impossible. Foto: Ajuntament

Espectacular i valent, torna l’Impossible a la Canonja. Resistint-se al seu propi nom el festival de màgia canongí arriba a casa nostra el primer cap de setmana d’octubre.

Un any més hem pogut organitzar aquest festival amb un cartell de molta qualitat artística i ja son 16 anys consecutius”, comenta el primer tinent d’alcalde i regidor de cultura, Salvador Ferré. Com sempre l’Impossible compta amb una variada programació d’espectacles de tot tipus i, Salvador Ferré afegeix que, “n’hi ha de gratuïts que es fan als carrers i places del municipi i d’altres de pagament que es faran al Poliesportiu Municipal”. També comenta que “igual que l’any passat volem destacar el fet d’haver duplicat sessions. Hem comptat amb la bona disposició d’artistes, tècnics i gestors per tal de facilitar aquesta situació, ja que significa un augment de feina considerable per a totes aquestes persones”.

La presentació pública del festival tindrà lloc el dimecres 29 de setembre a la Sala d’actes de l’Escola la Canonja i comptarà amb un tast de màgia de prop a càrrec de l’assessor del festival, Mag Gerard.

El divendres dia 1, en dues sessions, es podrà gaudir de l’habitual Gala Internacional de màgia amb artistes com Pepín Banzo, un vell conegut del festival en el que va actuar com a presentador; Sasha & Connie especialistes en grans il·lusions amb una posada en escena moderna que posaran el toc d’espectacularitat a la gala; David Blanco, especialista en mentalisme i màgia de saló que presentarà una de les seves creacions on un espectador podrà guanyar 500 €; el Mago Félix que porta a l’excel·lència el difícil art de la manipulació; i el Senyor Pérez, un personatge molt màgic que ens farà recordar la nostra infantesa amb un número poètic de bombolles de sabó que ha estat premiat a nivell nacional i a França. 

El dissabte, Eduard Juanola ens proposarà  pujar sobre la corda que separa el que és possible del que és impossible, amb l’objectiu de divertir-nos i sorprendre’ns. Una proposta original per gaudir el matí en família.

El vespre i la nit del dissabte seran Nit de mentalisme i Freak Show amb Luis Pardo i Maximiliano Stia. El mentalista Luis Pardo, conegut per les seves intervencions televisives, ens presenta un espectacle fascinant per gaudir de l’impossible. És la combinació perfecta del mentalisme i la psicologia humana, un espectacle pur de PsychoMàgia. S’endinsarà en els racons dels teus pensaments, no només per a llegir-te la ment, sinó per a interpretar-la i manipular els teus pensaments fins a límits sorprenents. Maximiliano Stia és un artista polifacètic que combina el clown, el circ i la màgia amb una posada en escena que recrea el teatre de varietats que es va fer popular als EE.UU amb el nom de Freak Show. Maximiliano ha estat presentador del Circ Raluy en diferents temporades i en aquesta ocasió ens presentarà els seus números més sorprenents. 

Finalment, el diumenge al matí es clourà el festival amb l’actuació de la divertida companyia Tiritirantes que combina diferents disciplines del circ amb la màgia.

Les entrades ja son a la venda a través de la pàgina web de Codetickets (www.codetickets.com) i al Castell de Masricart. Cal destacar la possibilitat d’obtenir un abonament, per la compra anticipada, de dos espectacles a preu d’un.

Redacció

 

Roc Muñoz: ‘Estudiarem implantar la recollida de la brossa porta a porta a La Canonja’

L’alcalde de La Canonja, Roc Muñoz. Foto: Cedida

L’alcalde de La Canonja, Roc Muñoz, repassa per a Tots21 l’actualitat del municipi, on l’Ajuntament té tres equipaments potents en diverses fases de realització i que marcaran el futur social i cultural de la vila, el futur Museu del Mamut, la reforma de l’Orfeó Canongí i l’apertura a la ciutadania del conegut com a Època, amb la reforma del seu entorn.

Com s’ha viscut l’any i mig de pandèmia a La Canonja?

Ha estat una època trista, complicada, hem tingut casos a La Canonja i això no és fàcil. Coneixies les persones infectades, però no en sabies els noms. Ara bé, a nivell organitzatiu estem molt satisfets de la feina feta per part de la Guàrdia Municipal, la Brigada i del personal de l’Ajuntament. Vam estar teletreballant uns dos o tres mesos.

Tothom treballa presencialment a l’Ajuntament? Alguns ajuntaments van anunciar a l’inici de la pandèmia que es plantejarien fer una part de la feina teletreballant

Treballem tots presencialment. No farem teletreball. És vital que l’atenció al públic sigui presencial. No és cert que totes les gestions es puguin fer telemàticament. A La Canonja, la ciutadania necessita el contacte físic. És cert que això facilita fer reunions telemàtiques, en això ha estat un aventatge, com fer els plens telemàtics, però a La Canonja la gent vol anar a l’Oficina d’Atenció Ciutadana, a l’Ajuntament. Suposem que la pandèmia anirà de baixa. Un exemple: la Festa Major d’enguany ha estat molt més activa que la de l’any passat.

Quants diners ha destinat l’Ajuntament a pal.liar els efectes econòmics de la pandèmia?

Al voltant d’un milió d’euros i segurament ho superarem, amb ajudes als ciutadans i al comerç local. Eren ajudes no només per gent més necessitada, que ja tenen les seves línies d’ajut, sinó per a tothom. Vam treure les targetes-moneder destinades a tots els membres de la família i a tos els empadronats a La Canonja, aportant 125 euros per al primer membre de la família i cent a partir del segon. La gent havia de gastar els diners en productes d’establiments de La Canonja. I d’altra banda, als comerços els vam donar en primer lloc 300 euros, després 800 euros i si havien tingut tancat el negoci, mil euros més. Hi havia establiments que podien obtenir un total de fins a 2.100 euros. A banda, el que rebien com a família, com dèiem abans.

Quines prioritats teniu d’aquí a final d’any?

Ara tenim un coixí de diners notable per a inversions. Són diners que ja són al banc i fixats per cada una de les partides. El problema és que tenim un coll d’ampolla en la contractació. Per què tenim aquest coixí?  Algunes inversions passen d’un any a l’altre, també cal gastar ja que el banc et cobra interessos per tenir-hi els diners. També l’acord amb Tarragona canvia les aportacions de cada any. L’any 2026 ja no aportarem res a Tarragona. Es tracta de l’acord de la municipalització, els serveis que ens presta Tarragona. Al 2023 a Tarragona acabarà el contracte de la brossa i per tant, també acabarà per nosaltres, i seguirem sols, ja no ho farem conjuntament. Ara estem estudiant si aplicarem el sistema de recollida porta a porta.

On farien aquest servei?

Al nucli antic de La Canonja seria fàcil de fer-ho, com també a Masricart, on hi ha cases de tota la vida, però a les zones on hi ha pisos és més complicat. Hi ha moltes fórmules que s’apliquen a Europa i ho estem estudiant. Hi ha llocs on els contenidors els col.loquen a la tarda i els retiren al cap d’unes hores,… Hi ha molta casuística. Montbanc, el Pla de Santa Maria i altres municipis fan el porta a porta.

Quant a inversions, tenim força projectes, però per fer la contractació ens caldria més personal, que no podem contractar perquè la llei estatal ho impedeix. Es preveu que en un futur Consell de Ministres, la ministra d’Administracions públiques portarà a aprovació acabar amb aquest impediment, que obrirà la mà als ajuntaments per poder contractar més personal. És absolutament necessari per a nosaltres, sobretot al departament municipal de Contractació.

En altres departaments, com el de la Guàrdia Municipal o la Brigada, els convé més personal?

Contractarem dues persones més a la Guàrdia Municipal i d’aquesta manera quedarem coberts. La Brigada té personal suficient i rep el suport de les contractacions del SOC.

Seguiran usant el servei de busos de l’EMT de Tarragona?

Sí, no hi haurà canvis. Tenim un servei molt potent i històricament, molt valorat. Estem molt ben servits i no ho canviarem. Entre la recollida i l’eliminació de la brossa, i el servei d’autobusos, el cost anual per l’Ajuntament ronda els 900.000 euros.

Els deu molts diners la Generalitat?

La Generalitat sempre té dèficits, però els suplim nosaltres. El cas de les llars d’infants és patètic. Nosaltres hem dedicat esforços econòmics a la llar d’infants. Ara hem aplicat, amb efectes des de primers d’any, una forta aportació econòmica: si el cost per nen era de 170 euros, l’Ajuntament en posa 70 i baixa a 100 el cost per alumne que té cada família. A la llar d’infants, actualment superem els 60 matriculats. L’any passat eren quaranta.

Parlem dels grans equipaments. A la Festa Major vau anunciar que l’edifici Època obriria al públic aquest mes de setembre. Serà així?

Sí, com a màxim obrirem a meitats de mes. L’únic que ens cal ara és fer una concessió d’un any al servei de bar i més tard el licitarem. Època serà un espai principalment destinat a la gent gran, però obert també a altres activitats. Volem que el bar estigui obert a la resta de la ciutadania.

Com canviarà la Rambla 15 Abril, on hi ha Època, amb el projecte que tenen previst fer?

Remodelarem la Rambla 15 d’Abril, el carrer Verge de les Neus i el carrer sant Isidre. La licitació sortirà abans de final d’any.

Què hi faran?

Es pavimentarà la Rambla, s’eixamplaran voreres de tota una línia de les existents, es posaran fanals, mentre al carrer de sant Isidre es pavimentarà a plataforma única. Podran circular vehicles a la Rambla, però no en doble sentit com succeeix ara, i hi haurà una línia d’aparcament. Al carrer Verge de les Neus treurem els vehicles i també hi posarem plataforma única. La zona tindrà un ordenament diferent respecte a la resta de carrers, amb l’existència de les plataformes úniques.

Volem que la Rambla 15 d’Abril sigui una sala d’estar amb l’edifici Època com a espai central. Tot l’entorn serà el nucli on la gent de La Canonja es relacionarà. Serà un punt de trobada. Serà una obra molt important.

Quan es posarà en marxa el remodelat edifici de l’Orfeó Canongí i què s’hi farà?

Les obres acabaran l’estiu del 2022 i llavors inaugurarem el recinte. Serà una sala de teatre com era fins ara, però en condicions. S’hi farà teatre, però també concerts, el festival de màgia Impossible, etc. Hi haurà multitud d’activitats, però això vindrà més tard. Serà un nucli central d’activitats escèniques de La Canonja. Es notarà un canvi radical d’abans i després de la remodelació.

Quan veurem obert el Museu del Mamut, al Mas de l’hort de l’Abeurador?

La segona fase de les obres va començar fa dues setmanes; s’enllestirà una sala per a conferències i l’espai interior del mas quedarà acabat. Serà una obra de primera magnitud. I en dos o tres mesos treurem a licitació la museïtzació del Mas de l’Abeurador, amb un cost aproximat d’un milió d’euros. Ara ha començat una nova temporada d’excavacions arqueològiques al jaciment de la Boella.

Altres obres que tinguin previstes?

L’Ajuntament adquirirà per 750.000 euros l’antic edifici del que era conegut com a Sant Vicenç Ferré, a la N-340, per a destinar-lo a equipament municipal. També tenim en procés de licitació la reforma de les façanes nord i de les cobertes de l’Escola La Canonja, on invertirem 548.000 euros. Hem obert les pliques també de la les obres de la plaça d’Europa, que canviarà d’aspecte d’acord amb les millores del seu entorn.

A quant pujarà el pressupost municipal de 2022?

Uns tretze milions d’euros, que ve a ser la xifra habitual. L’important serà acabar les obres, com les del Museu del Mamut i la seva museïtzació. També farem un camp de futbol 7 al costat de l’estadi. Finalment, farem la coberta de la pista del col.legi.

Jaume Garcia / Mayo Lorda

 

La Canonja tornarà a viure la màgia de l’Impossible

Espectacular i valent, torna l’Impossible a la Canonja. Resistint-se al seu propi nom el festival de màgia canongí arriba a casa nostra el primer cap de setmana d’octubre.

El divendres dia 1, en dues sessions, es podrà gaudir de l’habitual Gala Internacional de màgia amb artistes com Pepín Banzo, un vell conegut del festival en el que va actuar com a presentador; Sasha & Connie especialistes en grans il·lusions amb una posada en escena moderna que posaran el toc d’espectacularitat a la gala; David Blanco, especialista en mentalisme i màgia de saló que presentarà una de les seves creacions on un espectador podrà guanyar 500 €; el Mago Félix que porta a l’excel·lència el difícil art de la manipulació; i el Senyor Pérez, un personatge molt màgic que ens farà recordar la nostra infantesa amb un número poètic de bombolles de sabó que ha estat premiat a nivell nacional i a França.

El dissabte, Eduard Juanola ens proposarà pujar sobre la corda que separa el que és possible del que és impossible, amb l’objectiu de divertir-nos i sorprendre’ns. Una proposta original per gaudir el matí en família.

El vespre i la nit del dissabte seran Nit de mentalisme i Freak Show amb Luis Pardo i Maximiliano Stia. El mentalista Luis Pardo, conegut per les seves intervencions televisives, ens presenta un espectacle fascinant per gaudir de l’impossible. És la combinació perfecta del mentalisme i la psicologia humana, un espectacle pur de PsychoMàgia. S’endinsarà en els racons dels teus pensaments, no només per a llegir-te la ment, sinó per a interpretar-la i manipular els teus pensaments fins a límits sorprenents. Maximiliano Stia és un artista polifacètic que combina el clown, el circ i la màgia amb una posada en escena que recrea el teatre de varietats que es va fer popular als EE.UU amb el nom de Freak Show. Maximiliano ha estat presentador del Circ Raluy en diferents temporades i en aquesta ocasió ens presentarà els seus números més sorprenents.

Finalment, el diumenge al matí es clourà el festival amb l’actuació de la divertida companyia Tiritirantes que combina diferents disciplines del circ amb la màgia.

Les entrades s’han posat a la venda a partir del dia 15 de setembre a través de Codetickets i al Castell de Masricart.

 

Jornada de portes obertes al Jaciment del Barranc de la Boella

Durant la jornada s’oferiran dues exhibicions de talla d’eines de pedra. Foto: Cedida

Durant aquest mes de setembre, un grup de 30 persones expertes en arqueologia i biologia sota la direcció de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHESCERCA) estan excavant per 15è any consecutiu al Barranc de la Boella, a La Canonja.

Per tal d’explicar-vos l’estat de la recerca i els treballs es convida al públic en general a la jornada de portes obertes que se celebrarà dissabte 18 de setembre des de les 10 del matí fins les 13.30 hores. Durant la jornada s’oferiran dues exhibicions de talla d’eines de pedra, una a les 11 i l’altra a les 13 hores, en el mateix jaciment, a càrrec de Miquel Guardiola, responsable de socialització de l’IPHES-CERCA.

No cal inscripció prèvia. S’ha d’anar directament al jaciment (al costat de l’Hotel la Boella), dins de l’horari indicat de 10 a 13. Allí, a mesura que hi vagi havent gent, els responsables de l’excavació faran grupets per anar explicant com es troba l’excavació.

Redacció

 

L’Ajuntament de la Canonja realitza diverses actuacions de manteniment i reforma a l’Escola

S’ha pavimentat amb cautxú tou el pati interior de l’àrea d’educació infantil. En total s’han pavimentat 110 m2. Foto: Ajuntament

Com cada estiu, aprofitant les vacances escolars, l’Ajuntament de la Canonja aprofita per fer obres de manteniment i de reforma a l’Escola. Enguany s’han fet diverses actuacions en aquest sentit:

 • S’ha pavimentat amb cautxú tou el pati interior de l’àrea d’educació infantil. En total s’han pavimentat 110 m2.
 • S’han fet repassos de pintura i s’ha pintat completament el menjador. També s’han fet feines de repàs de serralleria, en baranes etc…
 • S’han tallat arbres que es trobaven en mal estat o que representaven un perill per la seguretat de l’edifici i de les persones, com un cedre existent en un pati interior i uns oms que es trobaven en la zona del pati infantil exterior.
 • S’ha fet el mestrejat de totes les portes de l’escola. Inversió important. 
 • S’han fet arranjaments a la gespa artificial del camp de futbol de pati.
 • S’ha fet la instal·lació de tots els ordinadors nous de taula.
 • S’ha retirat tot el parterre de terra que quedava al voltant de la pista poliesportiva, i arranjat tota la zona amb formigó i repassat totes les imperfeccions de la pista, com la retirada de tota la tanca perimetral.
 • S’ha dut a terme l’endegament de les aigües pluvials que inundaven el pati. Aquets endegament s’ha executat a partir de la construcció d’una nova canalització enterrada amb uns calaixos de formigó de 2×1 metres.

Redacció

 

L’Escola d’Adults de la Canonja es prepara per iniciar un nou curs acadèmic

La regidora d’ensenyament, Lucía López, amb la docent i un grup d’alumnes al Castell de Masricart. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament der la Canonja ofereix un nou curs acadèmic garantint el dret a l’educació de l’alumnat adult del poble dins els programes que ofereix la seva Escola municipal i de manera presencial durant tot el curs 2021-2022, sempre que les autoritats sanitàries i de protecció civil no prenguin noves mesures ocasionades per la COVID-19.

Com a conseqüència de la pandèmia de COVID-19 es continuarà aplicaran les mesures de prevenció, seguretat i higiene que dictin les autoritats competents en la matèria per garantir la salut a totes les persones assistents.

Davant d’aquesta situació que vam viure l’any passat i que encara arrosseguem, la regidora d’ensenyament, Lucía López, explica que el curs passat no es va haver de suspendre l’activitat educativa, simplement es va anant adaptant al compliment de totes les mesures sanitàries i de seguretat, mesures. Mantenir la presencialitat en aquestes condicions ha estat gràcies a tots, Ajuntament, docent i sobre tot a l’alumnat que amb gran capacitat de resiliència ho ha afavorit, adaptant-se a la situació i traient més profit al seu aprenentatge en augmentar l’atenció, la concentració i la dedicació. Em sento molt orgullosa del seu treball i de la seva força de voluntat”.

Els cursos que s’ofereixen, supeditats a la demanda i a places limitades, inclouen una formació bàsica, un aprenentatge i millora de la llengua catalana i castellana.

FORMACIÓ BÀSICA: L’objectiu d’aquests estudis és que les persones adultes aprenguin a llegir, escriure o bé que millorin la seva ortografia, expressió escrita i lectura i facin càlculs elementals. Així mateix es realitzen pràctiques d’estimulació cognitiva amb blocs de: atenció, memòria, lògica i càlcul mental.

S’organitza en tres nivells que inclouen tres àrees de coneixement: la llengua, les matemàtiques i el coneixement del medi social i natural.

CURSOS DE CATALÀ: Aquests estudis tenen com a objectiu que les persones adultes assoleixin un grau de competència per comunicar-se i expressar-se per escrit en llengua catalana .

S’ofereixen 5 nivells: Inicial, Bàsic, Elemental, Intermedi i de Suficiència.

CURSOS DE CASTELLÀ: Son estudis que pretenen capacitar, a persones adultes estrangeres de coneixements orals i/o escrits bàsics de llengua castellana per tal que es puguin defensar en situacions i converses quotidianes de vida social i laboral, alhora que es fomenta el coneixement i la participació en la nostra societat (costums, festes, organització, etc…).

També des de l’Escola  s’organitzen sortides de caire cultural i lúdic i s’impulsa la participació en actes promoguts per altres col·lectius i entitats del poble, sempre que es puguin realitzar en condicions de seguretat degudes a la crisi pel coronavirus.

El període de preinscripció es durà a terme del 2 al 10 de setembre i posteriorment es farà la matriculació del 13 al 17.

L’atenció i orientació a les persones interessades es farà preferentment mitjançant el telèfon 696 15 79 73, en horari de dilluns a divendres de 9 a 13 h i les tardes dels dilluns de 16 a 20 h, o bé presencialment al Castell de Masricart, en el mateix horari, així com per correu electrònic a escolaadults@lacanonja.cat.

Redacció

 

Coreografia perfecta en l’inici de la Festa Major de la Canonja

Imatge del pregó des de dins i fora de la sala de l’Edifici Època, i de l’encesa del tro d’inici de la festa. Fotos: Tots21

Coreografia perfecta en l’inici de la Festa Major de la Canonja aquest divendres. El pregoner, Aleix Mañé, és membre de la Companyia Nacional de Dansa i ha passat de ballar damunt del raïm de la cooperativa a fer-ho en els principals teatres del món. Poc abans d’explicar les seves vivències, el Seguici Popular de la localitat inaugurava nou ball -compost des dels Grallers de l’Orfeó Canongí- per a uns gegants que són el símbol de la unió entre el nucli de Masricart i la Canonja, la colla a més estrenava nan en la figura del Pagès i el Mamut i el Mico del segle XXI sortien a passejar mostrant el seu potencial de foc i diversió. Tot plegat era històric, perquè era el primer passi del Seguici Popular un cop les entitats que hi formen part s’han constituït en coordinadora. Fruit de la Covid, tots els actes habituals d’una celebració que ha aconseguit salvat l’essència es van traslladar a la Rambla 15 d’Abril, que es va constituir en carrer de la Festa controlat i acotat. Els espectadors, distribuïts en cadires, van poder seguir tant la desfilada com el pregó per mitjà de pantalles de vídeo. De fet, el discurs de Mañé, d’aquells que fan posar la pell de gallina després d’un vídeo que reproduïa un tast selecte de les seves actuacions, va tenir com escenari un Edifici Època gairebé per estrenar encara i limitat, pel que fa al públic dins de sala, als representants de les entitats locals de cara a garantir les mesures del Procicat.

De tarannà tranquil i acostumat a treballar sota pressió, un Mañé emocionat admetia trobar-se «nerviós» davant un auditori ple d’amics «des de la llar d’infants», coneguts i familiars com la seva cosina Gisela. a qui va agrair ser tan tolerant quan li demanava que la portés amb ella a les classes de ball encara que només fos per mirar. «Aquí apareixes tu, Eva (la seva primer mestressa en aquest art), de qui vaig aprendre viure l’amor per allò que t’apassiona». Els records d’una infància «lliure, feliç i molt de poble» rememoraren «tardes als garrofers fent obres de teatre, la revista Zombi que editàvem amb uns amics i el programa de ràdio del Luismi». També, és clar, «al meu pare portant el tractor a la cavalcada de Reis, els meus avis ballant havaneres i als meus tiets sardanes a la festa major i els concerts de la plaça Catalunya».

Finalment, el que va «va començar sent un hobbie va acabar sent una carrera de fons. Ha estat com si m’emportés un corrent d’aigua que m’ha portat avui aquí fent el pregó», afirmava. Als seus 11 anys ja competia en concursos internacionals de dansa i després de passa per estudis que el van portar a Barcelona «davant el desconcert dels meus pares a l’estació de Vila-seca que no entenien per què hi havia d’anar als meus 15 anys», les següents passes es van encadenar a ritme de vertigen. Fins a arribar a la seva promoció final a la companyia principal de la Companyia Nacional de Dansa el 2010 («un any que va ser bo per a tots perquè La Canonja va tornar a ser poble») i el seu posterior desdoblament en coreògraf amb creativitat desbordant. El punt final, precedit d’un agraïment a una vida que l’ha ensenyat els valors del «sacrifici, la humilitat i tocar de peus a terra» tan necessaris en un món professional «ple de competitivitat i gelosia» era un prec a l’alcalde, Roc Muñoz. La voluntat de Mañé és la de poder apropar la dansa de qualitat als seus veïns i veïnes aprofitant les instal·lacions del teatre de l’Orfeó Canongí. «Si podem aconseguir apropar la dansa d’alt nivell de manera senzilla i oberta a tothom em sentiria molt feliç».

Els geganters estrenen ball i Nano

La Colla Gegantera és l’entitat escollida enguany per vendre la samarreta de la festa. Foto: Tots21

L’estrena del ball dels gegants, el Bià i l’Esperança en honor als patrons del poble, i del Nano Pagès, amb barretina i faixa color lila com es tradició al Camp de Tarragona. Fotos: Tots21

A peu de carrer, les emocions també estaven a flor de pell. El Marc Riu és membre de la Colla Gegantera. Ell era un dels que estaven al peu del canó venent les samarretes de la festa. «Enguany ens ha tocat a nosaltres, i amb el que aconseguim com a entitat i el que anem recollint per altres vies renovarem el vestuari del gegant i la geganta, que ja fa falta. La venem a 5 euros, i té el valor afegit que està feta des de l’associació Topromi. «Actualment som una dotzena de membres» després del recanvi generacional d’ara fa dos anys. «Però esperem que la presentació avui del Nano Pagès juntament amb el de la Daina, que va veure la llum la festa major de l’any passat, sigui un incentiu per fer més colla. Al final hi surt guanyant tot el poble», afegeix, mentre el Robert apunta que «amb l’entrada de gent jove i amb ganes al capdavant. I quan tens ganes les coses van sortint», apunta per entendre el perquè de la creació de la coordinadora d’entitats enguany. No és l’única novetat, perquè «presentem també el Ball dels Gegants propi», explica el Marc.

El nou Mico del Segle XXI

Els integrants del Mico de la Canonja amb la versió actualitzada de la figura. Foto: Tots21

Per la seva banda, el president de l’associació juvenil del Mico de la Canonja (constituïda com a tal a partir del 2019), Joel López, transmetia il·lusió contagiosa. «Ara mateix som cinquanta i escaig. Cada any ha anat variant, i certament enguany amb la covid hem baixat una mica. Però hem aguantat i ja tenim persones pendents d’apuntar a partir de setembre». Els seus components oscil·len entre «primer de l’ESO i els 23 anys com a màxim». I d’energia no els hi falta, perquè la seva presència a les xarxes per donar a conèixer el Mico actualitzat ha estat de traca i mocador. «Cada any fem un projecte d’estiu. És l’activitat prèvia a la Festa Major, com per exemple buscar bananes pel poble. Enguany ho teníem molt clar des del principi. I per això vam fer un vídeo a les xarxes socials en el qual el Mico volia fer un canvi i plantejava un repte al tradicional a una espècie de lluita final en forma d’obra de teatre. Al final es van fer amics i la persona que va guanyar el concurs que vam fer va ser el primer que el va poder veure de tot el poble».

La creació «ve del Taller Avall de Reus i enguany l’hem pogut estrenar tot just quan fem cinc anys d’aniversari. L’altre el tenim guardat i li tenim molta estima, però aquest és molt més vistós. La idea és sortir a diferents pobles i ciutats perquè vegin que els joves de la Canonja està activa i per fer conèixer també el nostre poble», explicava López.

La sensació del Mamut dins del món del foc català

El Mamut del Ball de Diables causa sensació. Fotos: Tots21

Finalment, el Ball de Diables també estava d’enhorabona. La figura del Mamut ha provocat sensació no només dins del món associatiu popular i del foc, sinó també entre tots aquells que els agraden simplement les obres d’art. Sensible, pensat al detall i amb expressivitat fora del comú, aquest element dissenyat i construït per l’escultora Dolors Sans fa dentetes. El seu president, Miquel Sabaté, afirmava a Tots21 que «des de la seva presentació hem rebut felicitacions de premsa i de moltes colles que han contactat amb nosaltres. Sabem que ha causat molt bona impressió en el món de les bèsties de foc. No és un drac ni un animal típic», un toc heterodox «que ha fet que el món del foc ens aculli molt bé. Ara, quan es pugui, el passejarem arreu». Sabaté aprofitava per negar que la peça acabi traient aigua per la trompa, una possibilitat amb què s’havia especulat. «No ho farà. En principi la mateixa artista va proposar la idea. Però després vam pensar que, sent un mamut de foc no lli posarem coses que no hi lliguin. A més, cal tenir present que amb aigua guanyaria pes i faria que no el poguéssim ballar tant».

La intervenció dels diables va ser un acte de caràcter estàtic, perquè la covid obliga a molt. «Fa dos anys que no sortim, no podem fer res més enllà de la sortida per Sant Joan, un petit espectacle amb la gent asseguda. Sí que hem aprofitat per presentar, l’any passat, un nou web i logo, i enguany hem treballat els vestits del mamut, a més de la figura per si sola. i el toc solemne. Ara bé, hem notat que a la gent li costa venir. De socis som uns 60, però la massa social que movem ara com ara no és massa. Avui serem una trentena», relatava Sabaté.

L’alcalde i la utilitat de l’Edifici Època

Poc després d’encendre el toc de festa, l’alcalde, Roc Muñoz, destacava la figura d’un Mañé que traspassa fronteres. «El pregó ha estat molt emotiu per ell i per a tots nosaltres. Això de reconèixer i parlar de les seves arrels i de la gent del poble ens ha emocionat». Com el fet que, malgrat tot, el món gira. «La realitat no es pot aturar. I enguany potser ha estat pitjor que l’any passat, amb actes amb més restriccions. Tot això de preparar escenaris, posar cadires, limitar aforaments és un problema. Cal afegir que no hi pot haver servei de bar als actes com els concerts. Tot plegat és una llàstima». És clar que la creació de la coordinadora del seguici popular té una lectura immillorable, com és la vitalitat de la societat civil. «El recanvi generacional pot acabar sent un problema en problemes com el nostre. I en aquest sentit, algunes de les entitats sabem que no podran sobreviure», admetia abans de reconèixer que, a mitjan mandat «encara ho tenim tot per fer. Tinc un llistat de coses per fer de gran abast. Però tenim una dificultat: Disposem de diners i projectes, però en un ajuntament com el nostre ens falta personal tècnic i administratiu per poder elaborar licitacions per fer-ho possible».

En tot cas ,l’Edifici Època, cap i casal del pregó d’enguany, és un exemple de com fer bé les coses. «El d’avui ha estat el segon acte que hi fem. El primer va ser la presentació dels deu anys (d’independència), en realitat 11 perquè el 2020 no es va poder fer. I aquest setembre ja el posarem en marxa a disposició de la gent del poble com a centre cívic per a la gent gran del poble. Ara bé, també estarà obert a altres possibilitats. No vull que només sigui per a la gent gran».

J.S.

 

 

 

La Canonja rep en societat el drac Mamut, dissenyat i construït per l’escultora Dolors Sans

L’acte de presentació del Mamut va acabar amb una encesa del Mamut i la dansa de protocol amb música composada expressament per la peça. Foto: Cedida

El passat divendres dia 6 d’agost es va presentar el nou drac Mamut de la Canonja, dissenyat i construït per l’escultora de la festa vilafranquina Dolors Sans. A l’acte de presentació es va representar un petit espectacle en el qual dos arqueòlegs trobaven el Mamut, davant d’un nombrós públic assegut d’acord amb la normativa Covid. Es van fer diversos parlaments per part de l’escultora Dolors Sans, el representant de l’Associació de Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, la colla de diables de la Canonja, promotora de la peça i el regidor de cultura. Quan les normes de la pandèmia ho permetin, es realitzarà un bateig del Mamut amb dos dracs de padrins: la Víbria de Tarragona i el Basilisc de Mataró. L’acte va acabar amb una encesa del Mamut i la dansa de protocol amb música composta expressament per la peça. La creació el Mamut és fruit d’una proposta als pressupostos participatius de 2019 de l’ajuntament de la Canonja.

A la Canonja hi ha l’important jaciment arqueològic del Barranc de la Boella, on s’han trobat restes notables d’una espècie de Mamut anomenat Mammuthus Meridionalis .Aquest mamut meridional no era tant pelut com els altres de la seva espècie, ja que vivia en zones més càlides i és el motiu de la creació del drac Mamut.

El disseny de Dolors Sans és una peça en posició agressiva, Foto: Cedida

El disseny de Dolors Sans és una peça en posició agressiva, com atacant a la gent per reforçar el seu to de drac i es reforça aquesta intenció amb les potes de davant aixecades i la trompa enlaire. Sembla que era una de les conductes dels mamuts en atacar. Els ullals retorçats és el seu element més característic. No era un mamut pelut com el de l’imaginari de la gent. Per relacionar la imatge del mamut amb la realitat, s’ha fet una grenya al cap, pèl curt al llom que s’acaba amb la pell sense pèl a la part inferior.

La figura té un aire naturalista i es contraposa amb un pintat més expressionista que reforça els volums i l’actitud agressiva, pròpia dels dracs. Seguint la tradició catalana dels dracs, el Mamut és una peça de dos portadors que van amagats per unes faldilles amb l’escut de la Canonja brodat.

El Mamut és de fibra de vidre (reïna de polièster). Les potes i els suports dels portadors són d’alumini. Pesa 45 quilos i sobre les potes mesura 3 ,20 metres d’alçada i 2,90 metres de llargada . Disposa de 9 punts de foc distribuïts als ullals, les orelles i la cua.

Redacció

 

La Canonja dona inici a una Festa Major que ‘s’ha hagut de repensar cinc vegades’

Imatge de la festa creada per la Fundació Topromi, guanyadora del concurs de disseny de la imatge de la Festa Major d’estiu 2021.

Aquest dijous la Festa Major de la Canonja començarà a rodar amb la posada a la venda de les samarretes i donant pas una programació que ha sobreviscut al foc creuat de la covid i de les restriccions per prevenir l’expansió de la pandèmia decretades pel Procicat. De fet, segons admetia en conversa amb Tots21 la regidora de Festes, Glòria Virgili, «hem acabat elaborant fins a cinc festes majors. Una ens la van anul·lar perquè no es podia ballar, l’altre perquè no es podien tenir taules, després no hi podia haver bars i al final els canvis horaris obligaven a acabar tots els espectacles a les 12.30 hores de la matinada… La veritat és que he d’agrair als tècnics tot el seu esforç, perquè al capdavall ens n’hem sortit. Hem aconseguit una festa totalment adaptada a l’actual situació i sense haver-ne perdut l’essència».

El calendari, que s’allargarà fins dilluns 16 d’agost, rescata actuacions en directe. Ara bé, «tots els espectacles hauran de ser asseguts, sense servei de barra. I arribats a aquest punt hem d’agrair també la disposició de les orquestres per comprendre que en comptes de ball el format haurà de ser el d’un concert. En tot cas, des de La Canonja hem volgut fer tot el possible perquè la gent de la Cultura no es quedés fora», assenyalava la regidora.

Enguany havia de ser un any especial després de les limitacions del 2020. Finalment s’ha hagut de replantejar tot, però malgrat aquestes limitacions la festa major presenta novetats de fons i de forma, que en alguns casos han permès fer de la necessitat virtut. «Els Diables presentaran la nova bèstia del Mamut, que sorgeix després de ser la proposta més votada en els pressupostos participatius d’ara fa dos anys». Una incorporació que no serà l’única, perquè Virgili en destaca dos més. La primera té coma protagonista «l’associació juvenil d’El Mico de la Canonja, a la qual donem suport a full com diuen ells, que presentarà el seu nou Mico. i els Gegants aprofitaran per mostrar als veïns i veïnes el seu nou nan, El Pagès». En aquesta línia, aquest 2021 és el primer cop en què les entitats del Seguici han creat una coordinadora. «Han creat també el seu Toc de Festa Major enguany es podrà veure la primera balladeta del Seguici de la història de La Canonja», afirma la regidora.

Els canvis arriben, alhora, als usos i costums. El virus obliga a repensar-ho tot, i en aquesta ocasió el cor de la festa es trasllada cap a dues zones. Una d’elles és la la Rambla 15 d’abril. L’Edifici Època, multiusos, acollirà divendres 13 d’agost el pregó a càrrec del ballarí i coreògraf Aleix Mañé Sáez. Dins de la sala només hi podran accedir els presidents de les entitats de la vila. Ara bé, per poder-ne garantir el màxim seguiment s’instal·laran cadires a l’aire lliure a la rambla i dues pantalles grans que han de servir per permetre que tots els assistents tinguin garantit el seguiment de l’acte. L’experiència de retransmissió del pregó de l’any passat al Castell Masricart pel canal oficial de youtube del consistori no va resultar gaire reeixida, segons reconeix Virgili. Aquest desplegament tècnic es repetirà també en els concerts i espectacles. Innovacions que han fet augmentar els costos pressupostaris en l’apartat de les infraestructures respecte a altres anys.

La segona àrea que s’habilitarà com espai festiu és l’aparcament del Mas de l’abeurador. «Sempre hem fet els esdeveniments a la plaça de Catalunya. Però arran de la necessitat de garantir un mínim d’espai entre cadires, l’aforament se’ns quedava en 250 persones, Amb el trasllat podem arribar a gairebé 500, que és el topall màxim que ens posa el Procicat abans d’haver d’exigir PCR», comentava Virgili.

Des de l’ajuntament s’ha volgut arrodonir la festa «amb un toc d’humor, esperança i optimisme. I per això regalarem a tots els assistents als actes el que hem anomenat com Les Pastilles La Canongina, a semblança d’aquelles pastilles que prometen l’amor o la felicitat. Consisteix en una recreació de capsa de medicaments, que conté un prospecte amb les mesures de prevenció que cal seguir, una mascareta quirúrgica i caramels per endolcir el moment», exclama la responsable municipal. Un encàrrec dut a terme per l’empresa local Topromi, centre on treballen persones amb discapacitat i que van guanyar a més el concurs per determinar la imatge de la samarreta de la festa. Enguany la seva venda anirà a càrrec dels Amics dels Gegants i Grallers de l’Orfeó Canongí. Es podran adquirir des d’avui mateix, a partir de les 7 de la tarda a la plaça del Castell, i en les següents dates i llocs:

-Divendres 6 a les 9 del vespre, diumenge 8 a les 8 del vespre i dijous 12 a 2/4 d’11 de la nit a la plaça de Catalunya

-Divendres 13, a les 7 de la tarda a la rambla

15 d’abril -Diumenge 15, a partir de 2/4 d’11 del matí, a la plaça del Mestre Gols, cantonada Raval

-Preu de la samarreta 5 €

Programa d’actes

Divendres 6 d’agost

Expedició Mamut

Organitza: Ball de diables de la Canonja

Plaça de Catalunya 9 del vespre

Dissabte 7 d’agost

Concert Banda Orquestra Neón

Pàrquing del Mas de l’abeurador 2/4 d’11 de la nit

Organitza Regidoria de Joventut

Diumenge 8 d’agost

Concert de migdia amb The Reindeers

Font del carrer Raval

Inici d’actuació a dos quarts d’1 del migdia i finalització a les 3 de la tarda

Presentació del nou Mico de la Canonja. El Gran Canvi, la cloenda

Plaça de Catalunya 8 del vespre

Organitza el Mico de la Canonja

Dijous 12 d’agost

Ball de Gralles del Mico de La Canonja A càrrec de So Nat, grallers

Organitza: Mico de la Canonja

Plaça de Catalunya 2/4 d’11 de la nit

Divendres 13 d’agost

Actes Centrals de Festa Major. Pregó i Seguici Popular Presentació del nou Nan i del Ball propi del Bià i l’Esperança

Organitza Amics dels Gegants i Grallers de l’Orfeó Canongí

Rambla 15 d’abril 2/4 de 8 del vespre

Primera balladeta de Festa Major dels elements del seguici popular

Rambla 15 d’abril 8 del vespre

Pregó de Festa Major. A càrrec d’Aleix Mañé Sáez, Ballarí i coreògraf

Edifici ÈPOCA A 2/4 de 9 del vespre

Aforament limitat a autoritats i representants d’entitats. Cal presentar invitació

Tot seguit Tronada d’inici de Festa Major a càrrec de la pirotècnia Baldayo

(El pregó i la tronada es podran seguir en directe des de les pantalles ubicades a la Rambla 15 d’abril)

Acte de Foc

A càrrec del Ball de Diables de la Canonja

Rambla 15 d’abril

Concert La Loca Histeria

Pàrquing del Mas de l’abeurador 2/4 d’11 de la nit

Dissabte 14 d’agost

Concert de migdia amb el Duende Rambla de les Garrigues

Inici d’actuació a dos quarts d’1 del migdia i finalització a les 3 de la tarda

Versions x xics Música per a la gent menuda

Pàrquing del Mas de l’abeurador 7 de la tarda

Yo Fuí a EGB – Monòleg de Jordi Merca

Pàrquing del Mas de l’abeurador 2/4 d’11 de la nit

Diumenge 15 d’agost

Matinades als terrats

Ofici de Festa Major

Toc d’ofertori i acompanyament musical a càrrec de So Nat. Grallers de Tarragona

Església de Sant Sebastià 12 del migdia

Tanda de Lluïment del Seguici Popular Amb el Ball de Diables, el Mico i els Gegants

Font del carrer Raval 2/4 de 2 de la tarda

Concert de cobla Cobla Cossetània

Font del carrer Raval

Partit de futbol UDE Canonja – C F Canonja

Camp de futbol municipal 7 de la tarda

Concert de Festa Major amb l’Orquestra Costa Brava

Pàrquing del Mas de l’abeurador 8 del vespre

Dilluns 16 d’agost

Concert de migdia Amb Jay Ciru Live Music Show

Rambla de les Garrigues Inici d’actuació a dos quarts d’1 del migdia i finalització a les 3 de la tarda

Cantada d’havaneres amb Neus Mar

Plaça de Catalunya 8 del vespre

Fi de festa pirotècnic A càrrec de la pirotècnia Baldayo

Descarregat clicant aquí el programa sencer de la Festa Major, que inclou com accedir a les invitacions.

J.S.

 

L’Ajuntament de la Canonja i el Ball de Diables presenten la nova bèstia de foc, el Mamut

El mamut és la bèstia de foc del Ball de Diables de la Canonja. Representa l’animal prehistòric, símbol del poble de la Canonja per la troballa de restes d’aquest al jaciment arqueològic de la Boella. Fotos: Ajuntament

Una de les propostes guanyadores en l’edició 2019 dels Pressupostos Participatius va ser la construcció d’un mamut com a bestiari de foc pel Ball de Diables de la Canonja i poder participar en nom del municipi en trobades arreu de Catalunya. Aquesta proposta ja és una realitat i es presentarà a tots els canongins el divendres 6 d’agost amb un acte a les 9 del vespre a la Plaça Catalunya.

El mamut és la bèstia de foc del Ball de Diables de la Canonja. Representa l’animal prehistòric, símbol del poble de la Canonja per la troballa de restes d’aquest al jaciment arqueològic de la Boella.

El primer mamut de l’entitat el van fer un seguit de socis i sòcies, i consistia en un cap fet de fibra de vidre amb un pal de ferro, des del qual es feia ballar.

Més endavant es va incorporar el cos del mamut, fet de fusta i cobert amb un pelatge, simbolitzant el de l’animal.

Després de definir les necessitats i característiques que es volien per la nova bèstia, l’Ajuntament va encarregar l’escultura a l’artista i escultora Dolors Sans, la qual compta amb més de 30 anys d’experiència dissenyant i construint dracs, gegants, capgrossos i bestiari festiu.

Per poder assistir a la presentació del Mamut cal adquirir la invitació a partir del dia 3 d’agost a la pàgina web de Codetickets i, de manera excepcional, al Castell de Masricart. Aforament limitat.

L’acte el presidirà el primer tinent d’alcalde i regidor de cultura, Salvador Ferré acompanyat del Ball de Diables de la Canonja i comptarà amb la presència de l’escultora Dolors Sans i representants de les dues colles de Diables que faran de padrins del nou Mamut, que son la Víbria de Tarragona i el Basilisc de Mataró.

“A través dels Pressupostos Participatius, la Canonja es dota d’un element festiu que és de titularitat municipal i que, a banda de completar el seguici canongí, representarà al poble per tota Catalunya gràcies a les sortides que realitzi el Ball de Diables”, comenta el regidor de cultura i participació ciutadana, Salvador Ferré.

A banda de la bèstia de foc també es presentaran els vestits nous i personalitzats dissenyats i pintats per l’artista local canongí Miki Pérez i confeccionats per la Tomasa Redondo de la botiga canongina “l’Art de Cosir”.

Redacció

 

Un mural gegant vesteix 120 metres de mur amb elements característics de la Canonja

Els tres artistes, amb l’alcalde i el regidor de Cultura. Foto: Cedida

Els cent vint metres de mur de l’avinguda Collblanc de La Canonja ja llueixen decorats amb elements propis del nostre municipi fruit d’una proposta que els tres artistes de l’Associació Cultural 27.7 Artgroup, Miki Pérez, Leim i David Martínez van fer a l’Ajuntament de la Canonja.

El primer tinent d’alcalde i regidor de Cultura, Salvador Ferré Budesca, explica que “tot va sorgir a partir de la proposta dels artistes, que ja havien fet un mural al parc del costat de l’escola, i ens van proposar fer un treball similar en aquest mur” i detalla que “la idea era que, si en l’anterior mur vam plasmar un paisatge del poble, en aquest s’hi poguessin veure elements festius, populars, edificis emblemàtics, actes culturals o fins i tot algun canongí, com l’escultor Salvador Martorell”. Així doncs al mural hi llueixen elements, persones, espais i actes tan diversos com els Diables de la Canonja, els Gegants i el Mico, els Grallers, el rom cremat del dia de les havaneres, l’actuació castellera de la Festa Major d’estiu, la multitud celebrant el 15 d’abril del 2010, les dues esglésies del poble, l’edifici Època, la façana de l’Ajuntament, el mamut… fins i tot algun element del polígon petroquímic i les roselles del camp.

Una imatge del mural. Foto: Cedida

Gràcies al fons fotogràfic de l’Ajuntament el tres artistes van poder fer una selecció d’imatges per iniciar el procés artístic. Un cop acordats els continguts, van projectar les imatges sobre el mur prèviament blanquejat per tal de marcar-ne les siluetes. Però aquest mural no és un simple àlbum de fotos, té un aspecte modern amb transicions entre els dibuixos que, com explica Miki Pérez, “junt amb les gammes cromàtiques que hem escollit, acaba donant la sensació que les imatges surten cap enfora, amb un efecte molt impactant”. El treball s’ha fet a partir d’una tècnica mixta, amb pintura plàstica i acrílica, i esprais.

Homologuen l’actualització del pla d’autoprotecció d’IQOXE derivada de la recuperació d’activitat

Pla general de la planta d’IQOXE a la Canonja. Foto: ACN

La Comissió d’Autoprotecció de Protecció Civil ha homologat l’actualització del pla d’autoprotecció de l’empresa IQOXE, derivada de la recuperació d’activitats autoritzades per la Seguretat Industrial. Es tracta d’una de les 21 homologacions que s’han registrat a tot Catalunya, sis de les quals corresponen a indústries de Tarragona i una de les Terres de l’Ebre. Concretament, es tracta de companyies de risc químic, espais comercials i d’oficines o infraestructures de transport.

Aquesta és la cinquena reunió de la comissió, activa des del mes de març. Les noves homologacions s’afegeixen a les 110 ja existents a tot el país.

ACN

 

La Guàrdia Municipal de la Canonja deté al conductor d’un vehicle sostret després d’una persecució

Imatge d’un vehicle de la Guàrdia Municipal de La Canonja. Foto: Ajuntament

Els agents de la Guàrdia Municipal de la Canonja mentre realitzaven tasques de vigilància del trànsit la passada nit al voltant de les 23:30 h, van observar circular una furgoneta sospitosa que davant la presència dels agents va evitar el punt estàtic cometent una infracció de trànsit.
La patrulla va fer seguiment i li va donar ordres clares d’aturada al conductor del vehicle però aquest va fer cas omís accelerant bruscament i començant una fugida per diversos carrers de la localitat.

Després d’uns minuts, el vehicle fugit va accedir a un carrer a prop d’una zona agrícola i el conductor va frenar bruscament, colpejant amb el vehicle policial.

L’acompanyant del vehicle va poder fugir corrent pel camp i els agents municipals, encara que el conductor es va resistir molt, van poder procedir a la seva detenció.

Una vegada el conductor del vehicle es trobava detingut, els agents van fer les gestions corresponents i van esbrinar que el vehicle havia estat sostret al maig d’aquest any a Barcelona i que el conductor no podia conduir per una pèrdua de vigència per punts.

Al lloc es va apropar el cos autonòmic els quals van fer trasllat del detingut a la seva comissaria.

 

Aquest divendres la Canonja torna a sortir a la fresca amb el jazz de Jordi Sans & The Souls

Cartell anunciador del concert

Tots els divendres de juliol, la Canonja surt a la fresca per gaudir d’espectacles culturals molt variats. Aquest divendres 16 de juliol és el torn del jazz. L’espai, com sempre, l’hort del mas de l’Abeurador, un lloc emblemàtic que es converteix en un escenari perfecte per gaudir de les nits d’estiu.

Jordi Sans & The Souls i Jazz Noir ens presenten una proposta creativa, amb frescor i elegància, que explora la música que conflueix al voltant del jazz des d’una perspectiva contemporània. Una música amb estil, desenfadada amb la que a partir d’una selecció de les millors BSO del cinema negre (la majoria d’elles en estil jazzístic en la seva BSO) viatjarem per emblemàtiques obres del setè art com Casablanca, The Third Man, Perry Mason, Harlem Nocturne, James Bond o Blue Velvet entre d’altres. Amb una menció especial al mestre Henry Mancini, revisant obres seves com Peter Gunn o The Pink Panther. Així doncs, es tracta d’una perspectiva des de la vessant musical d’aquest gènere fosc i sensual, amb reminiscències dels anys 50’s, que ens portarà a una època gloriosa del cinema… i de la música!!!

Les invitacions es poden adquirir a la web de codetickets i de manera excepcional al Castell de Masricart. L’aforament és limitat.

 

IQOXE recorrerà la sanció de 180.000 euros d’Inspecció de Treball

IQOXE recorrerà la proposta de sanció de 180.000 euros que la Inspecció de Treball de Catalunya (ITC) ha posat a l’empresa per l’explosió que va causar tres morts i quatre ferits el 14 de febrer del 2020.

Segons han explicat fonts de la companyia a l’ACN, IQOXE considera que «les conclusions de la proposta de sanció no s’ajusten a la realitat dels fets que es van produir abans del malaurat accident», alhora que el sinistre tampoc estava relacionat «amb el que recull la Inspecció de Treball. La Generalitat ha determinat «la responsabilitat de l’empresa en els fets ocorreguts i ha constatat una infracció molt greu per diversos incompliments preventius de seguretat i salut laboral durant el procés de producció».

ACN

 

La Canonja celebrará Sant Joan amb la Flama del Canigó i un espectacle dels Diables

Els Diables de La Canonja

Imatge d’arxiu dels Diables de La Canonja.

Enguany, s’acosta una revetlla de Sant Joan que promet ser fogosa. Amb la col·laboració del Motor Club la Canonja arribarà la Flama del Canigó des de Reus com cada any, i un cop a la Canonja faran un tomb pel poble.

A les 21.30 h, des de diferents llocs del poble i simultàniament, els Diables de la Canonja anunciaran amb foc i llum que s’acosta l’hora del seu espectacle. I és que a les 23.30 h, a la plaça Catalunya, presentaran “El poder de la flama: Llucifer vs. Diablessa”, un espectacle de foc parlat on els líders dels diables, Llucifer i Diablessa, lluitaran per posseir poder de la flama. No us ho perdeu! L’aforament serà limitat.

 • Dia: 23 de juny
 • Hora: 23.30 h
 • Lloc: Plaça Catalunya
 • Aforament limitat

Redacció

 

Els divendres de juliol la Canonja ‘Surt a la Fresca’

imatge d’un dels espectacles del Surt a la Fresca que es van celebrar l’estiu passat. Foto: Ajuntament

Un any més, la Regidoria de Cultura presenta tot un seguit d’actes per amenitzar els divendres de juliol a la nit. Novament engega un “Surt a la fresca” amb la voluntat d’oferir una programació de qualitat adequada a l’espai de l’Hort del mas de l’abeurador.

El conjunt de propostes d’enguany comencen per una línia intimista i tanquen amb  humor màgic amb la voluntat que tothom hi trobi un espai on sentir-se còmode.

El primer tinent d’alcalde i regidor de cultura, Salvador Ferré, ens comenta que “des de l’Ajuntament de la Canonja hem fet al llarg de la pandèmia una aposta ben clara per una cultura segura que seguirem mantenint en els espectacles del programa “Surt a la fresca”, per això, a hores d’ara hem decidit continuar amb l’opció d’adquirir les entrades gratuïtes als diferents espectacles amb reserva prèvia”.

Les invitacions per assistir als diferents espectacles es van posar a disposició del públic a través de la plataforma Codetickets ahir dilluns 21 de juny i les sessions seran numerades. En cas excepcional, també es podran adquirir presencialment al Castell de Masricart de dilluns a divendres de 9 a 13 h i les tardes dels dilluns de 16 a 20 h.

El primer “Surt a la Fresca” será el divendres 9 de juliol amb Joan Isaac i Carme Sansa. Per primer cop en la seva llarga carrera professional, el gran cantautor Joan Isaac uneix el seu talent al d’una actriu immensa, Carme Sansa, per crear un commovedor espectacle únic de música i poesia. L’eix central són set cançons de Joan Isaac que parlen dels Set pecats capitals, set cançons d’una gran alçada musical i força poètica creades durant el confinament dels mesos de març i abril de 2020. L’espectacle compta amb la complicitat de dos grans músics: AntoniOlaf Sabater, autor dels arranjaments i pianista, i la contrabaixista Queralt Camps.

Les actuacions seran els divendres 9, 16, 23 i 30 de juliol, a 2/4 d’11 de la nit, a l’Hort del Mas de l’Abeurador . L’aforament serà limitat en funció de la normativa existent en el moment de posar a les invitacions a disposició del públic.

Redacció