.

.

TOTS 21

La Canonja celebra la processó de sant Sebastià malgrat la incomoditat de les limitacions

Un moment de la sortida de la processó. Foto: Tarragona21/Tots21

Malgrat les limitacions de la pandèmia, La Canonja no s’ha oblidat de celebrar la processó amb la imatge del seu patró, sant Sebastià, en el que era un dels plats forts de la Festa Major d’hivern de la vila, que inicià dijous els actes amb la vintena edició de la Baixada de carretons. En caure la missa i la processó entre setmana hi ha assistit menys gent de l’habitual, també condicionada per la sexta onada de la pandèmia.

L’església de sant Sebastià s’ha omplert per seguir la missa solemne i a continuació s’ha fet la processó pels carrers del voltant de l’església amb quatre portants voluntaris de la talla de la imatge del saetejat sant i un Seguici més limitat. El Mico de La Canonja ha obert el pas i La Cobla Reus Jove també ha participat en la sortida, que tancava la comitiva municipal, encapçalada pel seu alcalde, Roc Muñoz. Els Gegants no hi han pogut prendre part per la covid i el Mamut, també degut a la pandèmia, no ha pogut seguir el recorregut, però ha estat simbòlicament present a la plaça de l’església.

La Festa Major continua i els tres actes que tindran lloc al poliesportiu Josep Canadell tenen pràcticament posat el cartell de ‘plens’. El públic serà distribuït en bombolles i a distància. Diumenge, 23, es viurà de nou l’escudella popular en format ‘take away’, llest per emportar, com l’any passat. És a dir, res de dinar col.lectiu, sinó que cada família l’anirà a recollir en cotxe a la zona del poliesportiu, ha informat a Tarragona21/Tots21 la regidora de Festes, Glòria Virgili.

Més informació en aquest enllaç.

J. Garcia

 

La Canonja celebrarà la Festa Major d’hivern potenciant els actes a l’aire lliure

Es mantenen tots els actes que es duen a terme a l’aire lliure, com la baixada de carretons i el campionat d’skate. Fotos: Ajuntament

Un any més, la Festa Major d’Hivern de la Canonja ja torna a ser aquí. Durant dos caps de setmana, aquest municipi celebra Sant Sebastià amb un programa d’actes adaptat a les actuals circumstàncies i prenen totes les precaucions possibles per evitar nous contagis. “Venim d’unes festes de Nadal descafeïnades i contingudes a causa de la pandèmia, per continuar amb la Festa Major de Sant Sebastià que seguirà en la mateixa línia”, comenta l’alcalde de la Canonja, Roc Muñoz. “Ara no podem baixar la guàrdia, però tot i així des de la Regidoria de Festes s’ha preparat una proposta d’actes per gaudir de la festa d’hivern amb les màximes mesures de seguretat”.

Amb la voluntat de mantenir la festa, “els actes s’han reinventat”, ens explica la regidora de festes, Glòria Virgili i es condicionaran a les recomanacions sanitàries per garantir les distàncies de seguretat, l’ús de la mascareta, evitar aglomeracions i permetre controls d’accés i aforament.

Així doncs, s’han hagut d’anular alguns actes que estaven programats per aquest cap de setmana degut a l’alt índex de contagis que s’han enregistrat en els últims dies”, continua Glòria Virgili, com és el cas del teatre de las “Chicas de Oro” que malauradament haurà d’esperar per fer l’estrena i el 26è Cros de la Canonja que ha estat ajornat pel Consell Esportiu del Tarragonès.

En canvi, es mantenen actes tradicionals com la processó pels carrers de la Canonja i també tots aquells que es duen a terme a l’aire lliure, com la baixada de carretons, el correfocs dels Diables de la Canonja, el campionat d’skate i el passeig en segways.

Els únics actes que es realitzaran a l’interior són l’espectacle infantil del dijous 20 a la tarda, el monòleg del divendres 21 al vespre i el concert de Festa Major del dissabte. Per aquests tres actes caldrà entrada preassignada, amb distància entre seients i l’aforament serà del 70%.

L’escudella popular que tant d’èxit va tenir en la passada Festa de la Municipalitat, es torna a recuperar en el mateix format per emportar, el diumenge 23 de gener.

Venim d’unes setmanes molt complicades i encara ens hem de moure amb molta cautela, però també tenim clar que cal anar recuperant terreny, i per això s’ha treballat en un programa per celebrar la nostra Festa Major d’hivern”, finalitza Muñoz.

Redacció

 

Dues concentracions reclamen celeritat en el desplegament del Plaseqta dos anys després de l’explosió a IQOXE

Els representants veïnals i sindicals en la protesta feta a les portes de l’empresa IQOXE en el segon aniversari de l’explosió. Foto: Mar Rovira

Imatge de la concentració convocada per l’Associació de Veïns de Bonavista. Foto: Eloi Tost

Dues concentracions han recordat aquest divendres l’explosió a l’empresa IQOXE (La Canonja) en el segon aniversari de la deflagració que va causar tres víctimes mortals. Veïns, sindicats i ajuntaments de l’entorn del polígon petroquímic han reclamat celeritat a la Generalitat en el desplegament del Plaseqta, així com la redacció d’un pla de comunicació per reaccionar en cas de risc químic i la implementació de més mesures de seguretat. Davant la companyia un centenar de persones han homenatjat les víctimes amb un minut de silenci i han fet sonar les sirenes d’alarma que el dia del sinistre no van activar. A banda, l’Associació de Veïns de Bonavista ha reunit una cinquantena de persones a la plaça de la Constitució del barri tarragoní.

A les portes de l’empresa IQOXE s’han reunit un centenar de persones per retre homenatge a les tres víctimes mortals que van morir a conseqüència de l’explosió d’ara fa dos anys. Els organitzadors han llegit un manifest i han fet sonar les sirenes de forma simbòlica, després de fer un minut de silenci. D’aquesta manera, han denunciat que no s’ha avançat el necessari en la gestió de les emergències i han lamentat el retard en la implementació del Plaseqta.

El president de la Federació d’Associacions de Veïns de Tarragona (FAVT), Alfonso López, ha remarcat que els veïns no sabrien com actuar si es tornés a produir un accident químic i ha criticat que no s’hagin desplegat campanyes de comunicació per informar a la ciutadania sobre com ha d’actuar en casos d’emergències. A la vegada, López ha lamentat que només es parli sobre les mesures de seguretat i les inversions fetes quan s’acosta l’aniversari de l’explosió. «Sabem que al juny arribarà el sistema d’avisos per missatgeria mòbil, que s’han instal·lat 56 sensors; i que IQOXE ha invertit 40 milions d’euros, però la resta de l’any no passa res, només demanem seguretat pels treballadors i pels veïns», ha reclamat.

Per la seva banda, l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha reconegut la lentitud de les administracions a l’hora de desplegar el Plaseqta i que és necessari redactar el pla comunicatiu per donar «confiança i tranquil·litat» a la població. «Falta més celeritat, tenim la sensació que durant uns mesos ha costat molt avançar, recordo que fins i tot que l’anterior conseller, Miquel Sàmper, va posar en qüestió la instal·lació de sensors perquè no hi havia pressupost», ha destacat.

En la mateixa línia s’ha manifestat el segon tinent alcalde de Vila-seca, Josep Toquero, qui ha afirmat que és «lògic i raonable la inquietud» per part de la ciutadania davant el retard en la posada en marxa de mesures. «Estem a favor de l’empresa química, és un motor important de la nostra economia, però com administració local demanem la seguretat per la tranquil·litat de la ciutadania», ha opinat.

L’alcalde de Constantí, Óscar Sánchez, ha estat més crític amb la Generalitat i ha assegurat que s’ha fet «poca feina» des del Departament d’Interior. «Si hi hagués un altre accident la reacció seria la mateixa de fa dos anys, per tant, ens queda per fer molta feina», ha dit. En la protesta hi han participat membres d’altres formacions polítiques del territori, com ara En Comú Podem, la CUP, ERC o Junts.

Les relacions laborals no són «pacifiques» a IQOXE

A la concentració, també hi han assistit representants sindicals d’UGT i CCOO així com membres del comitè d’empresa d’IQOXE. El seu president, Fran Pizarro, ha explicat que han aconseguit millores laborals, com l’augment dels treballadors, en una trentena, d’ençà de l’explosió. «La sensació és que la situació ha millorat una mica respecte a l’any 2020, però encara estem lluitant molt en l’àmbit de relacions socials i laborals amb l’empresa perquè no són pacífiques del tot «, ha assegurat. Tot i això, ha destacat que la companyia ha fet inversions rellevants per reconstruir les plantes «devastades» pel sinistre.

Concentració a Bonavista

A la plaça de la Constitució de Bonavista s’hi han reunit una cinquantena de persones, convocades per l’Associació de Veïns de Bonavista. A banda de residents del barri també hi han assistit regidors de diferents partits de l’oposició de l’Ajuntament de Tarragona. Divergències entre l’entitat i la FAVT han impedit una manifestació unitària.

La presidenta de l’entitat, Loli Gutiérrez, ha reclamat «un Plaseqta pels barris i per Tarragona». La líder veïnal ha criticat que després de dos anys no s’hagi avançat en un pla per respondre a situacions de risc químic i ha reiterat la necessitat d’un pla de comunicació que serveixi per informar la població i perquè aquesta sàpiga actuar en emergències. En aquest sentit, ha defensat que es facin simulacres.

«Si torna a passar, avui estem igual o pitjor que fa dos anys», ha insistit Gutiérrez. Amb tot, l’entitat ha iniciat una recollida de signatures perquè «Generalitat i Ajuntament de Tarragona posin en marxa un Plaseqta per a la seguretat dels tarragonins davant de les petroquímiques». La voluntat és que la campanya duri un parell de mesos, reunir-ne el màxim i després entregar-les al Parlament per interpel·lar el Govern.

Mar Rovira / Eloi Tost

 

IQOXE inverteix 40 milions d’euros en la reconstrucció de les seves instal·lacions

Imatge d’una de les unitats de Derivats que han entrat en funcionament. Foto: IQOXE

IQOXE ja ha posat en marxa les unitats de Derivats U-2500, U-2360 i U-350, després que el passat mes de desembre, l’empresa obtingués la necessària autorització per part de la Generalitat de Catalunya i de l’Ajuntament de la Canonja. Aquesta autorització va arribar un cop satisfets tots els requeriments administratius en matèria d’implementació de mesures de seguretat addicionals, fins i tot per damunt del que determina la normativa vigent. Entre les mesures ajustades a norma, IQOXE ha dut a terme la reelaboració de l’Informe de Seguretat, el qual ha estat avaluat per diferents empreses externes; i del Dictamen de Seguretat, elaborat per una empresa de certificació. Ambdós documents són els exigits per la normativa per autoritzar l’activitat dels establiments industrials químics de risc i, en aquest sentit, IQOXE ha donat compliment al tràmit, així com també ha superat la inspecció de tots i cadascun dels equips de pressió de les unitats de producció.

Pel que fa a les mesures que van més enllà de la normativa vigent, l’empresa ha bunqueritzat les sales de control; i ha potenciat i ampliat l’equipament de totes les seves unitats productives amb el sobredimensionament de diferents sistemes que, en el cas de detectar diferències significatives en la pressió o la temperatura de diferents punts dels reactors, són capaços d’interrompre de manera automatitzada el procés productiu i d’activar la refrigeració, si fos necessari.

També s’ha procedit a potenciar el sistema de protecció i extinció d’incendis, mitjançant el seu sobredimensionament, un fet que ha suposat la instal·lació de detectors de gasos addicionals als ja existents i en més ubicacions, de detectors de flama per infrarojos i d’un nou sistema de ruixadors d’aigua polvoritzada que complementa el sistema i la instal·lació preexistents. Finalment, s’ha instal·lat un sistema per guardar una còpia de seguretat de les dades dels processos productius, en un espai segur i allunyat de l’àrea productiva de la companyia.


Tot plegat ha suposat a IQOXE una inversió considerable en el procés de reconstrucció, de fins a 40 milions d’euros en el total dels treballs duts a terme per al restabliment de la normalitat operativa en el conjunt de les instal·lacions de la companyia. En paraules de Javier de Benito, director general d’IQOXE, “hem invertit més d’un milió d’hores de treball, entre personal propi i de les empreses especialitzades de serveis, per a la posada en funcionament de totes les nostres unitats de producció, en un procés que ha suposat una inversió de 40 milions d’euros”.

En aquest sentit, De Benito recorda que “la reconstrucció de totes les unitats de producció s’ha dut a terme amb les tecnologies més modernes i seguint els més elevats estàndards de seguretat, que fins i tot superen els exigits per les administracions i per la normativa vigent”. Arran dels treballs realitzats durant els anys 2020 i 2021 per a la posada a punt de les instal·lacions, així com de les pertinents autoritzacions administratives, IQOXE ha començat l’any 2022 amb totes les seves unitats de producció en funcionament: tant la d’òxid d’etilè, un producte del qual n’és l’únic productor a la península, com les quatre unitats de derivats de l’òxid d’etilè.

Declaracions de Javier de Benito, director general d’IQOXE:

Aquesta situació productiva arriba després del procés de posada en marxa executat en les darreres setmanes, que va ser iniciat a partir de l’obtenció de les autoritzacions administratives i que s’ha realitzat mitjançant l’assoliment de diferents etapes en el protocol habitual de posada en marxa de les instal·lacions productives fins a la consolidació de la situació productiva normal i segura.

Aquesta reconstrucció ha tingut una única excepció, com és la U-3100, que va resultar accidentada el 14 de gener de 2020 i que utilitzava una tecnologia diferent a la de les unitats reconstruïdes. Atès que no s’ha pogut determinar les causes del succés, “l’empresa ha adoptat la mesura més dràstica que podia prendre, com és no reconstruir la unitat accidentada perquè no tornarem a utilitzar aquella tecnologia”, en paraules de Javier de Benito.

Cal recordar que IQOXE és partner de les empreses més importants del sector químic, a més de ser una peça indispensable del polígon petroquímic com a subministrador de producte intermedi per a l’elaboració -per part d’altres empreses- de productes finals amb una àmplia aplicació i ús en el nostre dia a dia.

Minut de silenci

D’altra banda, l’empresa durà a terme un minut de silenci aquest 14 de gener, coincidint amb el segon aniversari del luctuós accident patit per la companyia l’any 2020. Aquest acte d’homenatge tindrà lloc en els tres torns laborals de la jornada i serà seguit pels 130 empleats d’IQOXE tot i que sense un únic punt de concentració, per garantir el correcte funcionament de les instal·lacions. Així, el personal de la companyia seguirà aquest minut de silenci des del seu lloc de treball, però aturant tota activitat que no sigui essencial per garantir la seguretat de les instal·lacions i del procés productiu.

En relació a aquest acte, Javier de Benito explica que “som conscients que el record dels nostres companys i del veí de Torreforta finats és permanent en la companyia i entre tots els membres de la mateixa. Tothom té el record ben present en el dia a dia i, per això, contemplem el minut de silenci com un minut de recolliment en el qual, de manera individual i alhora conjunta, puguem sentir a la nostra manera el dolor i oferir un petit homenatge a aquells que ja no estan entre nosaltres”.

Redacció

 

La Canonja celebra el retrobament amb la Cavalcada reial

El rei Melcior, saludant la mainada, muntat a cavall. Foto: Tarragona21/Tots21

Els nens i les nenes de La Canonja han pogut gaudir amb el retrobament de la tradicional Cavalcada de Reis, tot i que amb les precaucions derivades de la covid -com ara suprimir el repartiment de caramels-, després que l’any passat no se celebrés i els Reis haguessin rebut la mainada al Castell de Masricart.

L’eufòria -controlada pels pares i el servei d’ordre- s’ha apoderat de la canalla i els enviats d’Orient i els seus patges han pogut rebre la clau de mans del regidor de Cultura de l’Ajuntament, Salvador Ferré, per procedir després, casa per casa, a lliurar els més de 400 regals que duien a les carrosses.

Ses Majestats, majestuoses de nou, han arribat a La Canonja a cavall, com solien fer abans de la pandèmia, precedits pels patges, que s’han avançat per tal de rebre la clau que obre les cases de les famílies on els nens i nenes que havien lliurat les cartes reials esperaven delerosos el botí. Els patges reials s’han dirigit al punt on es trobaven Ses Majestats i els han cedit la clau. Aquests han desfilat fins a l’Ajuntament, on s’han dirigit breument al públic, menys nombrós que en altres ocasions prepandèmiques. I ho han fet en un macarrònic llatí -traduït simultàniament- per de seguida iniciar el més desitjat per tots: el lliuament casa per casa dels regals.

Els Reis d’Orient, al balcó municipal. Foto: Tarragona21/Tots21

Ses Majestats, amb les autoritats municipals. Foto: Tarragona21/Tots21

Els patges, repartint els regals. Foto: Tarragona21/Tots21

Més de 60 persones han col.laborat i contribuït a l’èxit de la Cavalcada, subratllava el regidor de Cultura a Tarragona21/Tots21, entre els joves organitzadors, ben coordinats, els transportistes dels set tractors que duien els regals, els agents de la Guàrdia Municipal o el personal de Protecció Civil. Tradició és que els canongins i canongines que viuen fora vila s’acostin a seguir la Cavalcada de Reis, com també sol venir gent dels propers barris de ponent de Tarragona. Enguany, però, la cautela de la pandèmia feien ser més prudent i fer via. També Bonavista celebra la seva Cavalcada. Tot i axò, la mainada ha pogut comprovar que el Reis d’Orient han tornat a muntar a cavall per fer realitat els seus desitjos.

J. Garcia

 

Els Reis d’Orient no s’oblidaran dels nenes i nenes de La Canonja

Els Reis d’Orient tornen a La Canonja. Foto: Cedida

Ses Majestats els Reis d’Orient mai s’han oblidat de la Canonja i, enguany, ja han tornat a confirmar a l’Ajuntament que tornaran a convertir el vespre del dia 5 de gener en el dia més especial i màgic de l’any pels infants del poble.

Des de les Àrees de Cultura i de Joventut s’ha treballat, amb la col·laboració de molts nois i noies del nostre poble, en la preparació de l’arribada dels reis Melcior, Gaspar i Baltasar. A les 6 de la tarda arribarà aquest moment tan esperat per tothom, l’arribada dels tres Reis al consistori canongí, on seran rebuts amb focs artificials. Ho faran travessant el poble amb tot el seu seguici i amb els carros ben carregats de regals per repartir-los al vespre, casa per casa, als infants canongins.

Aquest any, degut a la pandèmia no hi haurà llançament de caramels i es recorda l’obligatorietat de portar la mascareta ben posada en tot moment encara que s’estigui a l’aire lliure.

 

La Canonja estrena per primer cop L’Home dels Nassos

L’Home dels Nassos canongí, desfilant pels carrers per saludar la mainada. Foto: Tots21

Vestit amb una capa de dalt a baix, molt més jove del que és habitual en aquests personatges i, sobretot, calat amb un immens barret de copa, ha fet la seva aparició a La Canonja el primer Home dels Nassos kilòmetre 0, és a dir, genuïnament canongí. En alguna ocasió anterior s’havia deixat caure l’Home dels Nassos tarragoní, segons recorden els veïns, però mai La Canonja havia gaudit d’un de propi. Ningú l’havia vist abans de l’estrena d’avui i l’interès era notori entre els vilatans més menuts.

Ho ha fet despertant una gran expectació entre els nens, les nenes i les seves famílies. S’ha fet esperar la seva sortida a l’entrada del Castell del Masricart que dóna a la plaça del mateix nom, atapeïda de gent i amb la Colla de Diables de La Canonja, el Mico i la xaranga Bandarra seguint-lo en el seu recorregut ampli que ha fet pels carrers i ravals fins a arribar a l’Ajuntament.

El personatge, sortint del Castell de Masricart. Foto: Tots21

Duia al damunt una maleta tronada -tronada, però que s’ha posat de moda com a estil ‘vintage’ entre alguns joves catalans-, on hi duia les millores experiències que ha anat recollint al llarg de l’any. I entre aquestes, han estat cinc les seleccionades com les millors de 2021, a saber: l’estrena del Mamut, l’estrena del nou Mico, l’estrena del Nan, l’esperada represa del Carnaval 2022 després de la pandèmia -el Carnaval a La Canonja s’escriu amb lletres majúscules- i el gran i solidari comportament de la ciutadania canongina durant la pandèmia.

També a l’Ajuntament, l’Home dels Nassos ha mostrat la clau que obre el nou any i ha estat acompanyat per quatre nenes que van participar en un sorteig per dibuixar com creien que seria el personatge, una activitat on l’escola ha tingut un paper destacat.

‘Volíem que La Canonja tingués l’Home dels Nassos i que aquest anés acompanyat d’un relat. Ho hem aconseguit gràcies al suport i implicació de diferents persones de la vila i de l’escola’, recordava a Tots21 la regidora de Festes, Glòria Virgili. Queda ja instaurat, doncs, l’Home dels Nassos, i queda a perpetuïtat un immens barret de copa que supera en dimensions tots els imaginables.

J. Garcia

 

L’Home dels Nassos sortirà per primera vegada a la Canonja el dia 31 de desembre

La tradició ens diu que aquest personatge té tants nassos com dies li queden a l’any.

A banda de la representació mítica que se li suposa a l’Home dels Nassos com una visió caricaturesca del déu romà Janus que donaria nom al mes de gener, molts pobles del nostre entorn presenten aquest personatge com un element festiu que marca la transició d’un any a l’altre. Tanca l’any vell i anuncia un any nou. La tradició ens diu que aquest personatge que té tants nassos com dies li queden a l’any es fa present el dia 31 de desembre perquè és l’únic dia en què pot passar desapercebut. La seva feina consisteix en tancar l’any vell i començar l’any nou.

La juguesca consisteix en el fet que els nens i nenes esperen trobar una persona amb molts nassos, però mai el trobaran perquè aquest personatge únicament té un nas pel fet que a l’any li queda un sol dia. Tot i que habitualment l’home dels nassos és un cap gros, cada poble ha desenvolupat una tradició diferent, bé sigui en el vestuari, formes, horaris, etc.

A la Canonja, l’Home dels Nassos sortirà per primer vegada aquest 31 de desembre a les 12 del migdia i acompanyat de tot un seguici musical recorrerà els carrers del poble fins a arribar a l’Ajuntament. Pel camí saludarà als nens i nenes que trobi al seu pas i repartirà caramels. El coneixereu perquè porta barret de copa i una capa que li arriba gairebé fins als peus. Viatja amb una maleta atrotinada on guarda totes les experiències que ha anat recollint al llarg de l’any i on també desa les claus de l’entrada de l’any nou.

Redacció

 

El Parc de Nadal de la Canonja torna amb divertides sorpreses

Imatge d’una edició anterior. Foto: Ajuntament

Superada la pausa obligada per la pandèmia de Covid, la Canonja recupera enguany el Parc de Nadal dedicat a l’oci dels nostres convilatans més petits. Els dies 27, 28 i 29 de desembre el poliesportiu municipal serà un centre d’activitats infantils que, gràcies a la col·laboració de les entitats canongines i les empreses del nostre entorn, omplirà de diversió les dates nadalenques.

La represa del Parc de Nadal comptarà amb moltes i divertides sorpreses d’entre les que volem destacar un trenet que recorrerà diversos espais del nostre poble fent arribar al carrer la màgia que es respira habitualment dins del parc. Tot això es farà conservant les característiques habituals del parc que obrirà cada dia d’onze del matí a dues de la tarda i de dos quarts de cinc de la tarda a les set del vespre, moment en que cada dia tindrà lloc un espectacle de fi de festa. El preu serà de 3 € per persona i el dimecres dia 29 serà d’entrada solidària amb material destinat a Càritas la Canonja.

El Parc de Nadal ha estat un èxit des dels seus inicis l’any 2008 i està organitzat per l’Ajuntament amb el suport econòmic de diferents empreses del nostre territori i amb la important tasca realitzada per les entitats canongines que són les que en definitiva nodreixen el parc de la seva activitat.

Per tal de vetllar per la seguretat dels talleristes i dels participants, l’aforament serà limitat i caldrà l’ús de mascareta mentre s’estigui a l’interior del poliesportiu.

Redacció

 

La Canonja atorga a IQOXE la llicència d’ocupació per a les noves instal·lacions

Imatge actual de les instal.lacions d’IQOXE en una fotografia recent. Foto: Cedida

Després que aquest matí la Generalitat de Catalunya ha atorgat a IQOXE l’autorització per a la posada en marxa de les unitats de Derivats U-2500, U-2360 i U-350, l’empresa ha rebut també el vistiplau de l’Ajuntament de la Canonja, últim tràmit pendent per a la represa de l’activitat a les tres unitats de Derivats, que feia més de 22 mesos que estaven aturades.

En concret, el consistori canongí ha tramès la llicència de nova ocupació per a les obres realitzades en la reconstrucció de les unitats de Derivats, consistents en la instal·lació d’una nova subestació elèctrica i d’una nova sala de control en els terrenys que, antigament, ocupava l’accidentada U-3100. Aquesta, d’altra banda, no serà reconstruïda ni el producte que s’hi fabricava tornarà a ser produït.

El doble vistiplau administratiu -que permet a IQOXE iniciar el procés de posada en marxa d’aquestes tres unitats de Derivats- arriba després que l’empresa petroquímica hagi realitzat un intens, ampli i rigorós procés de control, adequació i reconstrucció de les instal·lacions, d’acord a les normes més estrictes, les recomanacions d’informes tècniques i les exigències de l’Administració.

IQOXE ha invertit 40 milions d’euros i més d’un milió d’hores de treball, comptant el personal propi i el de les empreses contractistes que han treballat en el procés de reconstrucció, durant el qual la companyia ha satisfet tots els requeriments sol·licitats per la Generalitat de Catalunya, els quals estan destinats tant a l’adequació de la normativa actual com d’altres mesures complementàries que, actualment, no són d’obligat compliment a la indústria petroquímica. I, a més, IQOXE també ha implementat un paquet de salvaguardes i mesures addicionals, adreçades a reforçar les garanties en l’àmbit de la seguretat dels seus processos productius.

Reconeixement «a l’intens treball dut a terme, així com el compromís i l’esforç inversor«

Javier de Benito, director general d’IQOXE.

En relació a aquesta doble llicència obtinguda en el dia d’avui, el director general de la companyia, Javier de Benito, ha expressat “la satisfacció de tota l’empresa i de l’equip humà d’IQOXE, perquè ambdues autoritzacions venen a reconèixer l’intens treball dut a terme, així com el compromís i l’esforç inversor que aquesta realitza, la qual cosa no ens impedeix mantenir un record permanent a la pèrdua dels nostres companys i d’un veí, que ni oblidem ni podrem oblidar, així com de les demés conseqüències de l’accident”.

A més, ha recordat que “durant tot el procés de gestió de les autoritzacions amb les administracions, hem manifestat que el nostre màxim interès era garantir que el procés de reconstrucció dut a terme ha estat a l’alçada del que s’esperava, la qual cosa ens permet disposar avui d’unitats de producció modernes i amb totes les mesures de seguretat possibles”.

A partir d’aquí, ha apuntat, “la posada en marxa d’aquestes tres unitats permet garantir tots els llocs de treball de l’empresa, alhora que podrem oferir el servei i el compromís de qualitat i de proximitat que IQOXE, com a únic productor peninsular d’òxid d’etilè, ha mantingut sempre amb els seus clients i amb el conjunt de la societat”.

Redacció

 

La Canonja aprova un pressupost amb 2,5 milions d’inversions

Imatge del ple. Foto: Ajuntament

El punt important de l’ordre del dia del ple municipal, celebrat ahir 2 de desembre, va ser l’aprovació inicial del pressupost municipal per al 2022 que ascendeix a un import total de 13.470.000 € amb un capítol d’inversions de 2.449.200 €. La proposta va comptar amb el vot afirmatiu del PSC, l’abstenció de Junts i el vot en contra de Som Poble, Ciutadans i Esquerra.

Del capítol d’inversions destaquen 450.000 € per la millora i rehabilitació de l’edifici i les instal·lacions de l’escola, 300.000 € per la segona fase de la renovació de la il·luminació de la via pública, 380.000 € per edificis de cultura i promoció cultural i 199.000 € destinats a les diferents propostes guanyadores dels pressupostos participatius.

Destaca també un augment de la partida destinada a ajuts escolars a l’incorporar-se una nova subvenció per sufragar el 40 % de la quota de la llar d’infants.

En el plenari també es van aprovar entre altres propostes:

 • El conveni de cooperació entre els ajuntaments de Tarragona i la Canonja, per la redacció del projecte constructiu del “Sanejament del nucli de la Canonja” i la posterior licitació i execució de les obres que donarà finalment solució a la conducció de les aigües residuals del municipi a la depuradora d’EMATSA.
 • El Projecte Executiu museogràfic de l’espai d’interpretació del jaciment prehistòric del Barranc de la Boella.
 • la modificació de crèdits del pressupost municipal 2021 on s’habilita un partida d’un milió d’euros per l’execució de la museografia d’aquest espai.
 • Diverses bases reguladores de subvencions:
  • Per a despeses bàsiques de llar per a jubilats i pensionistes perceptores de prestacions baixes.
  • Per a la concessió d’ajuts d’urgència social
  • Per a la concessió d’ajuts a la natalitat o l’adopció
  • Per al suport a l’activitat comercial i empresarial
  • Per la concessió de subvencions als esportistes empadronats a la Canonja
  • Per ajuts als menors de 35 anys per sufragar despeses de lloguer d’habitatge

Cal destacar també l’aprovació de la liquidació dels ingressos distribuïbles amb l’Ajuntament de Tarragona fins al 5 de novembre de 2021.

Finalment, es van aprovar dues mocions. Una del PSC de rebuig a la moratòria de la Generalitat respecte a les plantes de valorització energètica de residus que va prosperar amb el vot favorable del grup proposant, el de Ciutadans i el de Junts i el vot en contra de Som Poble i ERC; i una altra presentada per ERC en contra de la violència contra les dones que va comptar amb el suport de tots els grups.

El ple va finalitzar donant resposta per part de l’equip de govern a diferents precs i preguntes dels grups de l’oposició.

Redacció

 

Tallada en els dos sentits l’N-340 al seu pas per La Canonja per culpa dels aiguats

Imatge de l’estat de l’N-340. Foto: Twitter Guàrdia Municipal La Canonja

La Guàrdia Municipal de La Canonja ha fet públic aquesta tarda (17:00 hores) que el tram de l’N-340 al seu pas per la localitat es troba tallada en els dos sentits per culpa de la nova jornada d’aiguats que pateix el territori aquest dimecres. Des del cos es demana precaucio i es recorda que el pla INUNCAT encara es troba en fase d’alerta.

Redacció

 

La Canonja organitza una plantada d’arbres i altres activitats a la Riera de la Boella

No cal fer cap tipus d’inscripció prèvia, tan sols presentar-se a l’hora indicada en el lloc que es determina, amb roba còmode i calçat adequat. Foto: Ajuntament

La regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de la Canonja, amb la col·laboració de la Cooperativa Entra i del Punt d’Informació Juvenil (PIJ) han organitzat una nova plantada d’arbres a la Riera de la Boella. Enguany aquesta plantada va acompanyada d’altres activitats de caire esportiu i familiar per gaudir del diumenge en plena natura i a prop de casa.

L’activitat està programa per diumenge 28 de novembre i es proposen tres opcions:

 1. Caminada (7,5 km) + plantada: sortida a les 9.30 h des de la Deixalleria
 2. Cursa familiar d’orientació + plantada: sortida a les 10 h des de l’aparcament del Mas de l’Abeurador
 3. Plantada: sortida a les 10.30 h des de l’aparcament del Mas de l’Abeurador

La regidora de Medi Ambient, Glòria Virgili comenta que “ja teníem moltes ganes de poder fer activitats d’aquest tipus. L’any passat degut a la pandèmia no vam fer cap plantada ni cap caminada i enguany hem volgut recuperar aquestes activitats tan sanes i tan familiars en un mateix diumenge. Esperem que els veïns de la Canonja s’ho passin bé i gaudeixin del nostre entorn natural”.

No cal fer cap tipus d’inscripció prèvia, tan sols presentar-se a l’hora indicada en el lloc que es determina, amb roba còmode i calçat adequat.

Després de les diferents activitats hi haurà un esmorzar saludable per a tots els participants. Es recomanable portar got de casa.

Redacció

 

El GEPEC-EdC i SEKISUI milloren ambientalment el Mur Verd de La Canonja amb un mètode japonès

Plantació d’arbres al Mur Verd. Foto: GEPEC-EdC

El GEPEC-EdC i l’empresa química SEKISUI realitzen una acció de millora ambiental al Mur Verd de La Canonja. El Mur verd és un espai natural situat enmig del complex petroquímic de Tarragona, on l’entitat ecologista GEPEC-EdC té un acord de custòdia amb l’Ajuntament de La Canonja per dur a terme accions de millora ambiental i de la biodiversitat. En aquesta ocasió, l’empresa SEKISUI ha col·laborat amb el GEPEC-EdC per reforestar aquest espai, reprenent així les accions de col·laboració que no s’havien pogut dur a terme l’any 2020 per la pandèmia de COVID-19.

S’ha realitzat una prova pilot, inèdita i poc coneguda al país, on s’han realitzat poques experiències, la majoria en sistemes urbans. Es tracta del mètode Miyawaki per reforestar i restaurar espais degradats, originari del Japó, que s’ha aplicat en un petit espai del Mur Verd. Ja són 8 jornades de Responsabilitat Social Corporativa (RSC) en què treballadors de l’empresa SEKISUI han realitzat accions de foment de la biodiversitat al Mur Verd, sempre de manera coordinada pel GEPEC-EdC i comptant amb la col·laboració de l’Ajuntament de la Canonja.

El passat 5 de novembre, a més a més de realitzar la plantació d’un bosc seguint el mètode Miyawaki, es van instal·lar caixes niu per a xot i xoriguer i construït jardineres de plantes aromàtiques en un mur de pedra seca que també van crear en anteriors edicions.

El mètode Miyawaki

El mètode Miyawaki consisteix a plantar un bosc amb molta densitat, fet exclusivament d’espècies autòctones. El fet de posar les plantes juntes les ajuda a créixer més ràpidament i crea una gran biodiversitat. Les plantes creixen cap a dalt on és la llum i no cap als costats. Per això la plantació es fa 30 cops més densa, creix 10 vegades més ràpidament i no necessita manteniment després d’un període de 3 anys.

Amb aquest mètode de plantació, el bosc pot créixer en 20 a 30 anys en lloc de 200 a 300 per un bosc convencional. És tot un repte provar un mètode de reforestació del que s’està fent ús a molts projectes ecologistes en tot el planeta, però dels que hi ha poques experiències en les particularitats del clima mediterrani.

S’ha plantat un bosc pilot de la comunitat de l’alzinar, amb espècies d’arbustos i arbres propis de la comunitat, en una superfície de 40 m2. S’hi han disposat combinacions de plantes de pocs centímetres d’alçada amb densitats diferents, aportant materials de millora del sòl i retenidors d’humitat com compost, palla i pellofa d’espelta. A partir d’ara es farà un seguiment i manteniment continuat per valorar els creixements i supervivència de les plantes.

SEKISUI i el Mur Verd

Des del 2013, SEKISUI ha anat realitzant accions de millora ambiental a diferents sectors del Mur Verd amb la col·laboració del GEPEC-Ecologistes de Catalunya i l’Ajuntament de La Canonja, gràcies a un acord de custòdia que tenen les dues entitats per millorar paisatgísticament i ambientalment aquest espai de més de 40 ha. Actualment, es considera l’empresa més implicada en la millora del Mur Verd.

Entre les accions de voluntariat més destacables que s’han efectuat al llarg d’aquests anys cal remarcar la recuperació de l’alzina, la senyalització adaptada per a persones amb discapacitat, la plantació de plantes aromàtiques, realització d’un mur de pedra seca i instal·lació d’hotels d’insectes, plantacions de pi blanc i arbustos mediterranis i més recentment l’inici de la construcció de la xarxa de camins que recorrerà tot aquest sector del Mur Verd. El 2018 i 2019 es va iniciar aquest projecte per adequar i ordenar l’accés al Mur Verd:  de la xarxa de camins per a vianants i acabat de perfilar per part de l’ajuntament amb la consolidació dels marges del camí i la compactació del ferm amb sauló per millorar l’accessibilitat.

Redacció

 

L’Estat destinarà quasi 20 MEUR per actuacions contra la contaminació acústica en tres vies del Camp de Tarragona

Una de les vies és la T-11 al voltant dels accessos al Mercat del Camp i la Canonja.

El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (Mitma) ha licitat dos contractes per a la redacció de projectes d’actuacions de lluita contra la contaminació acústica en tres vies del Camp de Tarragona. Es tracta de l’N-240 entre el centre de Tarragona i el barri de Sant Salvador; a l’N-340 entre Altafulla i el Vendrell; i a la T-11 al voltant dels accessos al Mercat del Camp i la Canonja (Tarragonès). Els projectes consistiran en la col·locació de pantalles acústiques en trams concrets, substitució de paviment per un de menys sorollós i altres tipus d’actuació que redueixi l’impacte sonor del pas de vehicles. A nivell de tot l’Estat, s’invertiran 19,86 MEUR en accions d’aquestes característiques.

A banda, les actuacions a l’A-7 al cinturó de Tarragona estan incloses en el traspàs de titularitat de les infraestructures estatals a l’ajuntament de la ciutat.

ACN

 

La Canonja continua amb els actes de la Setmana de la Ciència

Avui dimarts a les 7 de la tarda, al Castell de Masricart, torna Big Van Ciència, amb nous monòlegs científics. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de la Canonja continua amb diferents actes com a motiu de la Setmana de la Ciència. Precisament avui dimarts a les 7 de la tarda, al Castell de Masricart, torna Big Van Ciència, amb nous monòlegs científics per descobrir què va ser abans, l’ou o la gallina?, quina ciència hi ha darrera d’una canya de cervesa ben tirada?, pot existir vida de veritat a altres planetes o únicament microbis menyspreables?

A partir d’una introducció còmica sobre els científics i el frikisme, s’enllacen una sèrie de monòlegs sobre ciència que acaben en un torn obert de paraules on el públic pot exposar els seus dubtes sobre qualsevol tema de ciència interactuant amb els científics que presenten l’activitat.

Es tracta d’un espectacle viu, científic i “gamberro” on descobrirem els misteris de la ciència però sempre de forma divertida. Els científics de Big Van ens demostraran que “la ciència mola”, com ho han fet ja amb més de 100.000 espectadors.

El divendres, també a les 7 de la tarda al Castell de Masricart, tindrem una xerrada a càrrec de l’Equip d’Atenció Primària de la Canonja sobre “Conviure amb la COVID-19. Transformació i perspectives”.

I tancarem la Setmana de la Ciència el dissabte amb un taller-demostració a càrrec de Miquel Guardiola, responsable de socialització de l’IPHES. Es tracta d’una demostració explicada al voltant dels canvis produïts a les comunitats prehistòriques a partir de fa uns 10000 anys. Ens explicarà el modus de vida de les darreres comunitats de caçadors-recol·lectors (Paleolític), contrastant amb el mode dels agricultors-ramaders (Neolític). Fabricarà les eines distintives d’un i d’altre grup en directe, mostrant la seva eficàcia amb exemple pràctics, i ens explicarà els canvis socials que es van produir durant el procés de neolitització. Parlarà de les estratègies de subsistència, de la formació de les xarxes de comerç, de l’artesanat especialitzat, i també de l’art i de la música. El taller es durà a terme el dissabte día 20 a les 11.30 h al pati del Castell de Masricart.

Redacció

 

Celebració del 125è aniversari del naixement de l’escultor canongí Salvador Martorell

Imatges de l’acte. Fotos: Ajuntament

Amb obligat retard a causa de la pandèmia ha tingut lloc la commemoració del 125è aniversari del naixement de l’escultor Salvador Martorell i Oller (La Canonja 1895 – Tarragona 1968). L’acte tingué lloc el passat dijous 11 de novembre, al castell de Masricart, i fou presidit per l’alcalde de la Canonja, Roc Muñoz, acompanyat pel diputat delegat dels Serveis d’Assistència al Ciutadà, Juanjo Garcia i el president del Centre d’Estudis Canongins Ponç de Castellví, Francesc Roig, com a entitat organitzadora. Assistiren també a l’acte bona part dels regidors de l’ajuntament canongí i el director del Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona, Manel Margalef.

El motiu essencial de l’acte consistí en el lliurament de l’obra Vaixell Mare Internum que la Diputació de Tarragona ha cedit en dipòsit a l’Ajuntament de la Canonja per tal d’incorporar-la al conjunt d’obres de l’escultor canongí que ja integren el denominat Espai Martorell, ubicat a la planta baixa del Castell de Masricart. Es tracta del model original d’escaiola patinada que Martorell realitzà l’any 1936, per encàrrec de la família Bonet, i que un cop fosa en bronze fou instal·lada al jardí de la finca i inaugurada el dia 11 de juny de 1936.

Tal com manifestà Francesc Roig, “aquest acte forma part del conjunt d’activitats que de manera esgraonada ha vingut organitzant el Centre d’Estudis Canongins, des de 1985 fins ara, com un dels grans objectius de l’entitat en el procés reivindicatiu per a la recuperació de les identitats canongines.” Durant l’acte es projectà també un vídeo sobre la trajectòria i l’obra de l’escultor canongí Salvador Martorell, produït i editat per la Diputació de Tarragona i el Centre d’Estudis Canongins, amb guió de Francesc Roig Queralt. L’alcalde Roc Muñoz, va destacar l’obra de Salvador Martorell i va manifestar la voluntat del consistori de recuperar la memòria canongina i la dels seus fills il·lustres.

Igualment tingué lloc la presentació pública de l’única obra pictòrica, fins ara coneguda, de Salvador Martorell, realitzada probablement al voltant de 1920, durant la seva etapa barcelonina. Es tracta d’un oli sobre tela arpillera (62cm x 52cm) que reprodueix el paisatge urbà del Torrent de l’Olla amb destacada presència del convent de les Carmelites Descalces i el seu característic campanar (avui ja desaparegut). La localització i gestió adquisitiva d’aquest oli original de Martorell ha anat a càrrec del Centre d’Estudis Canongins amb l’objectiu que fos finalment adquirit per l’Ajuntament de la Canonja i col·locat al Saló de Plens municipal.

Redacció

 

Endesa inverteix 74.000 euros en tancar una anella elèctrica a la Canonja per a millorar el servei al municipi

Endesa ha reformat i millorat tecnològicament part de la xarxa elèctrica de mitjana tensió de la Canonja, amb l’objectiu d’incrementar la qualitat i la continuïtat del subministrament als seus clients. L’actuació, ha suposat una inversió superior als 74.000 euros, aportats íntegrament per la Companyia.

Així, la Companyia ha estès un nou tram de cable de 25 kV de 324 metres de longitud que discorre pel carrer de Ponent i pel camí dels Antígons, amb l’objectiu d’enllaçar centres de transformació que fins ara estaven aïllats, de manera que s’ha creat el que tècnicament s’anomena una anella elèctrica. Dit d’una altra manera, possibilita que, en cas d’incidència o d’indisposició d’una de les línies principals, es pugui donar servei als clients afectats per vies alternatives (tot recuperant més ràpidament potència i clients). Això repercuteix no només en una reducció del temps de reposició, sinó en el fet que, en casos de treballs programats o manteniment de la xarxa, no serà necessari cap interrupció de subministrament.

Aquesta reforma permet reforçar la xarxa elèctrica i incrementar-ne la seva seguretat i resiliència, alhora que es disposarà d’unes infraestructures més configurades per atendre possibles incidències i repartir millor, en conseqüència, les càrregues, de manera que s’optimitza el retorn del servei als clients. La nova xarxa ja està a punt per a poder atendre el creixement vegetatiu de Constantí, dimensionada per a per a poder atendre eventuals puntes de consum (a l’hivern i a l’estiu, per exemple) i preparada per a donar resposta a nous subministraments que hi pugui haver en un futur.

Tots aquests treballs formen part del conjunt d’actuacions que Endesa promou per a la millora de les seves infraestructures i del subministrament elèctric al Camp de Tarragona, totes elles enfocades a la progressiva adaptació de les instal·lacions de la Companyia a les darreres tecnologies del sector.

Redacció

 

Sis inversions tiraran endavant a la Canonja gràcies a la votació popular dels Pressupostos Participatius

La proposta que ha obtingut més vots ha estat millorar i mantenir l’Anella Verda, amb un total de 205 vots. Foto: Ajuntament 

Els resultats de la votació popular de la cinquena edició dels Pressupostos Participatius de la Canonja permetran tirar endavant sis de les dotze propostes que es presentaven a votació.

Pel que fa a la participació, aquesta edició ha comptat amb la votació d’un 8,1% del cens, per sota del 13,5 % de l’any passat que va assolir tot un èxit de participació per aquest tipus de procés, i es torna al nivell de participació de l’edició anterior, la del 2019.

Estem molt satisfets de la participació tant en el procés de fer propostes com en el de votacions, malgrat no assolir un nivell de participació com el de l’any passat”, comenta el regidor de Participació Ciutadana, Salvador Ferré, que afegeix que “per les properes edicions estudiaran fórmules per augmentar la participació”.

Les propostes que han obtingut més vots són, en primer lloc, millorar i mantenir l’Anella Verda amb un total de 205 vots. En segon lloc, la millora de l’entrada a la Canonja per l’avinguda de la Florida, enjardinar la rotonda i dissenyar i instal·lar lletres anunciant el nom de la Canonja, amb 160 vots. I, en tercer lloc, la creació d’ombra al Parc de les Dues Hortes amb la instal·lació d’una vela que proporcioni ombra a diferents zones del parc, amb 143 vots. La suma del cost d’aquestes tres primeres propostes ascendeix a 175.000 €, i la següent proposta per ordre de puntuació és “Ombra a la zona de jocs de la plaça Ernest Lluch”, amb un pressupost de 50.000 euros que suposaria excedir el límit pressupostari màxim de 200.000 € establert a les bases del procés. Per aquest motiu, s’ha hagut de procedir a la selecció de les propostes següents, per ordre de puntuació, sempre que es puguin executar sense excedir el límit prefixat.

Així doncs, les següents tres propostes que es duran a terme gràcies a aquesta cinquena edició dels Pressupostos Participatius són: La instal·lació de càmeres de regulació semafòrica a dos encreuaments: el del carrer Masricart amb Bassa Fonda, i el d’Escultor Martorell amb Carrasco i Formiguera, amb un pressupost de 12.000 € i un total de 128 vots. La pantalla digital a la llar d’infants, amb un pressupost de 2.000 € i un total de 117 vots. I, finalment, l’ombra a l’skatepark, amb la instal·lació de sis pals amb teles orgàniques, amb un pressupost de 10.000 € i un total de 92 vots. La suma total de les sis propostes guanyadores és de 199.000 euros, un pressupost molt ajustat al límit del procés.

Redacció

 

La presentació dels equips del Canonja CF permet conèixer els detalls de l’ampliació de les instal·lacions

Imatge de la jornada. Foto: FCF

Josep Vives,  Delegat de la Federació Catalana de Futbol (FCF) a Tarragona i  Vicepresident de  la  FCF, va assistir diumenge passat a la presentació oficial dels equips del Canonja CF per la temporada 2021-2022. Ho va fer acompanyat de Rafael Pinedo,  directiu FCF.

El president de l’entitat Ferran Mañé, es va adreçar a una graderia plena d’aficionats i familiars per encoratjar a seguir fer créixer el club i agraint el compromís i esforç dels que hi formen part, aprofitant també per detallar la nova inversió en l’ampliació de les instal·lacions. En aquest sentit, l’alcalde, Roc Muñoz, va explicar que estarà orientada a la zona sud del camp, on es comptarà amb nous terrenys de joc per la pràctica del futbol-7.

L’ajuntament també va estar representat per Antonio Reyes, regidor d’Esports, Salvador Ferré, regidor de Cultura i Lucía López, regidora d’Ensenyament.

L’acte va finalitzar amb la tradicional foto de família i amb activitats pels més petits de l’entitat.

Redacció