TOTS 21

La Canonja recupera la Festa de la Municipalitat amb un programa ampli per celebrar-ne els 10 anys

Imatge d’arxiu d’un celebració anterior de la municipalitat a La Canonja. Foto: Cedida

La Canonja viu immersa en la celebració d’una efemèride històrica, que tot i que va tenir lloc l’any passat, la pandèmia va impedir de totes totes poder celebrar-ho. Es tracta de la municipalitat de La Canonja, el moment en què va ser efectiva la seva recuperació de la integritat municipal i va deixar de ser un barri de Tarragona -especial, això sí- per tornar a tenir la independència de la que havia gaudit des de la seva fundació.

Com ha passat en altres esdeveniments que s’han hagut de traslladar un any degut a la pandèmia, La Canonja també ha deixat passar un any i ha aprofitat la finestra d’aquesta època per confegir un programa d’actes molt especial.

La presentació d’un llibre de la periodista Mercè Veciana que relata els deu anys de la municipalitat i la celebració de portes obertes del flamant nou equipament municipal de la Rambla 15 d’abril són els dos actes més destacats i d’impacte que tindran lloc, sense oblidar que la celebració es vestirà també de festa amb concerts, una actuació d’un dels integrants del Tricicle o l’organització d’una escudella popular, entre altres activitats, tot seguint les indicacions de les autoritats sanitàries.

L’alcalde de La Canonja, Roc Muñoz. Foto: Tots21

L’alcalde, Roc Muñoz, el mateix que va viure la municipalitat l’any 2010, ha volgut subratllar la importància de l’efemèride, que ha suposat un abans i un després per La Canonja: ‘Ja s’han complert els deu primers anys d’aquell 15 d’abril de 2010 en què la Canonja va recuperar el que injustament havia perdut. Un aniversari que no vam poder celebrar com l’efemèride mereixia per culpa de la pandèmia que va originar la COVID-19 a principis de l’any passat i que ens ha canviat la vida a tots. Per això, enguany tenim moltes ganes de celebrar la Festa de la Municipalitat com havíem estat fent tots els anys anteriors, incorporant totes les mesures de seguretat que estableixen els protocols del Departament de Salut’.

Un dels actes que vol destacar d’aquesta edició ‘és la presentació del llibre ‘La Canonja, 10 anys de la Municipalitat’, que tindrà lloc el mateix dia 15 d’abril a l’edifici d’usos polivalents de la Rambla 15 d’abril’.

Imatge del mes de febrer passat del nou equipament municipal. Foto: Tots21

Durant aquesta primera dècada, ha recordat l’alcalde, ‘hem viscut moments molt importants com a poble que han posat de relleu la identitat, la unitat i el sentiment de pertinença a un territori. Volíem deixar constància de tot el què ha passat i de com la Canonja s’ha transformat en un municipi de progrés’. I la millor manera de fer-ho ‘era amb un llibre que recollís tot això i molt més, amb aportacions de testimonis que van viure el procés cap a la municipalitat i d’altres que ho han vist des de la distància però amb arrels canongines’.

Les entitats també tenen una presència destacada en aquesta dècada: ‘Elles han vist com canviava l’escenari i com d’influent és el paper que hi juguen. Entre tots hem fet que la Canonja sigui el que és avui’.

Els actes s’allargaran durant quatre dies, de dijous a diumenge, i suposaran a més la posada de llarg del nou equipament cívic del municipi, situat justament a la Rambla 15 d’abril. El programa complet és el següent:

Dijous 15 d’abril

Tronada de celebració de la municipalitat.

A les 12 del migdia. Presentació del llibre “La Canonja, 10 anys de la Municipalitat”, a les 7 del vespre al nou equipament Rambla 15 d’abril. Hi ha aforament limitat a autoritats i representants d’entitats. Cal presentar la corresponent invitació.

Divendres 16 d’abril

Vespre jove amb Bandarra Street Orkestra. A les 8 del vespre. Poliesportiu Municipal. Accés amb invitació – Aforament limitat.

Dissabte 17 d’abril

Jornada de portes obertes al nou equipament Rambla 15 d’abril. De 12 del migdia a 2 de la tarda

Concert de la Cobla Cossetània, a la 1 del migdia a la Rambla 15 d’abril. Accés amb invitació. Aforament limitat

Carles Sans de Tricicle presenta “Per fi sol!!”. Espectacle basat en fets reals. A les 8 del vespre. Preu de l’entrada: 10 €. Lloc: Poliesportiu Municipal. Aforament limitat

Diumenge 18 d’abril

El Misteri del Seguici. Espectacle familiar. 12 del migdia a la Rambla 15 d’abril. Accés amb invitació. Aforament limitat.
Organitza: Mico de la Canonja, Ball de Diables de la Canonja i Amics dels Gegants de l’Orfeó Canongí.

Escudella popular. Recollida per franges horàries (d’1 del migdia a 2/4 de 3 de la tarda). Preu tiquet degustació: 9 €. Venda de tiquets limitada al nombre de serveis disponibles. Venda limitada a 6 serveis per comanda amb un mínim de 2 serveis. Punt de recollida, jardí del Poliesportiu de
la Canonja. Es recomana realitzar la recollida amb vehicle.

Concert amb l’Orquestra Maravella a les 7 del vespre al Poliesportiu Municipal. Accés amb invitació – Aforament limitat.

Redacció

 

Un contenidor de residus cremat a l’empresa Elix Polymers crea una fumerada que alerta veïns del Camp de Tarragona

L’empresa Elix Polymers ha patit un incendi en un contenidor de polímers residuals aquest dimecres. El foc s’ha declarat quan faltaven pocs minuts per les cinc de la tarda, els Bombers del Parc Químic l’han pogut controlar i extingir en pocs minuts i no ha generat cap incidència greu. Tot i això la intensa fumerada que s’ha generat ha alertat veïns de diverses poblacions del Camp de Tarragona, com Tarragona, La Canonja o Vila-seca. Els Bombers hi han desplaçat quatre dotacions i quan hi han arribat la situació ja estava controlada. L’empresa es troba situada al polígon petroquímic sud, al terme municipal de la Canonja.

L’empresa ha comunicat que «aquesta tarda a les 17:00h, s’ha produït un incident menor que ha ocasionat una columna de fum visible des de l’exterior. L’Incident s’ha produït en l’àrea d’emmagatzematge de residus en les instal·lacions de ELIX Polymers. Des d’ELIX confirmem que l’incident ha estat comunicat al CECAT seguint els protocols establerts. L’incident ha estat controlat pels mitjans propis amb el suport dels Bombers del Parc Químic. L’activitat de l’empresa i Polígon Químic no s’ha vist afectada».

Redacció

 

Javier de Benito, director general d’IQOXE: ‘Aquesta vaga no té cap sentit ni cap causa que la justifiqui’

Javier de Benito, nou director general adjunt d’IQOXE.. Foto: ACN

Javier de Benito, director general d’IQOXE: “Aquesta vaga no té cap sentit ni cap causa que la justifiqui” El 80% dels empleats han acudit al seu lloc de treball, ja sigui de manera presencial o a través del teletreball Tarragona, 30 de març de 2021-. La Direcció d’IQOXE ha fet públic un comunicat on afirma que l’empresa «està funcionant amb normalitat, després de la declaració de vaga per part del Comitè d’Empresa. En aquest sentit, el 80% dels empleats de l’empresa han acudit als seus llocs de treball, ja sigui de manera presencial o a través del teletreball.

Aquest matí, continua la nota, «s’ha produït un incident, quan els treballadors inclosos en els serveis mínims prèviament acordats es disposaven a accedir als seus llocs de treball i el piquet els ha impedit l’entrada a les instal·lacions de l’empresa. Finalment, hi han pogut accedir després que la Direcció d’IQOXE hagi sortit a dialogar amb el piquet sense que, fins ara, s’hagi registrat altres incidents».

Javier de Benito, director general d’IQOXE, ha manifestat que “aquesta vaga no té cap sentit i no hi ha cap causa que la justifiqui”. En aquesta línia, ha recordat que “l’oferta realitzada per la Direcció de l’empresa és raonada i molt beneficiosa per als treballadors. Durant la negociació, l’empresa va mostrar la seva bona voluntat ampliant el període d’ultra activitat del Conveni Col·lectiu d’empresa en un mes, fins al proper 30 d’abril, amb la finalitat d’establir un termini per assolir un acord en la negociació”.

A més, De Benito ha afegit que “cal recordar que el Conveni Col·lectiu va finalitzar l’any 2018 i s’ha anat prorrogant per diverses raons, per la qual coses el termini addicional d’un mes d’ultra activitat és raonable si existeix voluntat d’assolir acords i finalitzar l’etapa de discrepàncies per a que, tots junts, puguem mirar cap al futur partint d’unes relacions laborals basades en el diàleg i la col·laboració, pensant en una millora constant de l’empresa”.

Amb tot, el final de la ultra activitat i el tancament de les negociacions sense acord implica que IQOXE passarà, el proper 1 d’abril, a estar regida pel Conveni General de la Indústria Química (CGIQ). «A efectes d’informació per als empleats -afirmen des de l’empresa-, l’aplicació a l’empresa del CGIQ no suposarà cap pèrdua de drets individuals adquirits per la plantilla».

L’oferta econòmica

L’oferta econòmica presentada per l’empresa en el marc de la negociació, i que va ser traslladada a el conjunt dels treballadors en un comunicat intern realitzat el passat 25 de març, era la següent:

• Any 2019: 0,5% addicional a el 2% ja abonat en el seu dia (total 2,5%). (Aquesta oferta d’increment addicional estava condicionada a l’establiment d’un acord sobre el nou Conveni Col·lectiu).

• Any 2020: 0%.

• Per als anys 2021, 2022 i 2023 es garantia, com a mínim, l’increment que tingui el CGIQ, assegurant el 0,5% (2021), l’1,5% (2022) i el 1,5% (2023) si el CGIQ no arribés a aquestes xifres. de tal manera que, si el CGIQ supera aquestes xifres, s’aplicaria l’increment que resulti més favorable per als treballadors.

A partir d’aquesta oferta de la setmana passada, «la Direcció d’IQOXE s’ha compromès a reconsiderar la seva postura pel que fa a l’any 2020, tot i les quantioses pèrdues econòmiques sofertes en l’esmentat exercici, i ahir mateix va presentar una última oferta per a l’any 2020 que suposés un benefici econòmic per al conjunt de les persones treballadores de IQOXE».

Plantilla i seguretat

Des de l’empresa s’afirma que «el 97% de la plantilla compta amb contracte indefinit i, a més, que les taules salarials són molt superiors a la mitjana del sector. Pel que fa a la reclamació formulada pel Comitè d’Empresa perquè en el conveni es fixi la plantilla de l’empresa, no és acceptable, ja que la plantilla està condicionada a diferents factors de producció i tecnològics de manera que, de cap manera, pot pactarse la plantilla en el marc de la rigidesa d’un conveni col·lectiu. A més, IQOXE ha demostrat que la seguretat i la salut laboral són la seva major preocupació. Així ha quedat palès en la reconstrucció de les instal·lacions que ha dotat de totes les exigències, propostes, mesures i salvaguardes necessàries, fins i tot altres addicionals que van més enllà de la normativa vigent». 

D’altra banda, IQOXE ha reduït el seu nombre de plantes de producció, ja que ha anul·lat i no reconstruirà la que va patir l’accident. Amb tot, «aquesta reducció d’unitats de producció no suposarà reducció de plantilla, sinó que l’empresa ha presentat -en el marc de la negociació del Conveni Col·lectiu- un paquet de canvis organitzatius, per tal de millorar l’actual estructura. Davant les propostes presentades, la Direcció d’IQOXE espera que el Comitè d’Empresa torni a la taula de diàleg amb actitud constructiva, per arribar a acords beneficiosos per a tots i poder, així, recuperar la normalitat», conclou la nota.

Redacció

 

Els sindicats denuncien la ‘coacció per uns serveis mínims excessius’ durant la vaga per demanar un nou conveni a IQOXE

El cap de producció d’IQOXE, Ferran Cabré -a l’esquerra de la imatge-, discutint amb els treballadors en vaga després d’haver-los entregat la carta perquè entressin a treballar com a serveis mínims. Foto: Eloi Tost

Els treballadors d’IQOXE fan aquest dimarts una vaga de 24 hores per reclamar un nou conveni laboral. L’actual va expirar a finals del 2018 i l’ultraactivitat pactada s’esgota aquest 31 de març. Els punts de desacord són que els empleats reclamen un increment de la plantilla per «garantir la seguretat» i millores econòmiques. La vaga ha començat a les sis del matí. A les vuit dirigents de l’empresa han sortit a la porta, on hi havia els treballadors concentrats, per entregar-los cartes perquè entressin a treballar com a serveis mínims. Els sindicats han assegurat que això és «coacció», que els serveis mínims són excessius i han avançat que ho denunciaran a inspecció de treball. Els empleats citats finalment han entrat a treballar.

La negociació entre treballadors i empresa s’allarga des de fa bastants mesos, amb mediació del Tribunal Laboral de Catalunya inclosa, però en els darrers dies els contactes s’han intensificat. Els treballadors ja es van concentrar el passat dia 17 per intentar pressionar l’empresa per tal d’arribar a un acord i fins i tot havien convocat una altra jornada de vaga, que finalment van desconvocar. També aquest dilluns al vespre hi va haver una darrera trobada, que no va donar fruits.

Si no hi ha un gir d’última hora, els nous treballadors que incorpori l’empresa es regiran pel conveni general de la indústria química, amb pitjors condicions pels empleats, segons els sindicats. «L’empresa diu que nosaltres mantindrem els nostres drets, però els nous contractats seran més precaris, amb menys sou i menys drets, i això no és beneficiós per ningú», ha exposat Fran Pizarro, president del comitè d’empresa. Amb tot, de cara al futur no està descartat que les parts arribin a un pacte, si bé «dependrà de la intenció amb la qual entri a negociar la companyia», ha dit Pizarro, que ha avançat que no descarten fer més vagues.

Pel secretari general de CCOO Indústria de Tarragona, José Martín, si després de l’explosió de l’any passat on van morir tres persones no hi ha acord és per la «prepotència» d’IQOXE. Els treballadors reclamen més personal que permeti garantir la seguretat i una pujada salarial de l’any 2020 que «l’empresa ha dit que no sistemàticament».

Polèmica pels serveis mínims

La vaga s’ha iniciat a les sis del matí, però els treballadors han assegurat que l’empresa no els ha comunicat «en temps i forma» els serveis mínims que s’havien de fer. «Dimarts a les deu de la nit suposadament van enviar un correu electrònic a alguns empleats», ha dit Martín. La comunicació, a la qual ha tingut accés l’ACN, no estava signada per cap responsable de l’empresa ni especificava quin torn havia de fer l’empleat. Tan sols se li especificava que havia d’estar disponible durant les 24 hores de vaga.

Segons han apuntat els sindicats, entre les sis i les vuit del matí dirigents de la companyia han anat a l’entrada de la factoria on hi havia els treballadors concentrats. Primer haurien sortit per identificar-los i comprovar quins hi havia allà per, després, citar-los per entrar a treballar. El cap de producció d’IQOXE, Ferran Cabré, ha entregat les cartes personalment als treballadors pocs minuts després de les vuit del matí. En aquest cas sí que estaven signades i hi havia especificat que el torn que havien de complir era de 6 a 14 hores. Després de valorar si entraven o no, han accedit a fer-ho. En certa manera, segons han assenyalat, perquè els companys del torn de nit portaven ja dotze hores seguides treballant i necessitaven el relleu.

Paral·lelament, Martín ha apuntat que els serveis mínims decretats per IQOXE són excessius i que no són únicament per assegurar les plantes, sinó «per seguir produint». De fet, ha estimat que l’empresa avui farà un 70% de la producció habitual. A més, en el torn de 6 a 14 hores han estat cridats a treballar el 100% dels operaris, pet que pels sindicats demostra que «la plantilla és molt justa». «Han demostrat moltes vegades que no tenen tarannà per negociar, sinó per imposar. Fins que això no canviï no es podrà garantir la seguretat», ha conclòs.

Eloi Tost

 

Carles Sans porta el seu espectacle ‘Per fi sol!’ a la Canonja

L’espectacle forma part del conjunt d’actes de celebració de la municipalitat que la Canonja celebra el 15 d’abril.

Formant part del conjunt d’actes de celebració de la municipalitat que la Canonja celebra el 15 d’abril, la Regidoria de Festes ha programat l’espectacle «Per fi Sol!» a càrrec de Carles Sans, un dels components de Tricicle, pel dissabte 17 d’abril a les 8 del vespre.

Ara que Tricicle es pren un descans indefinit, Carles Sans, després de quaranta anys en silenci, aprofita a Per fi sol! per a parlar d’ocurrents i divertides anècdotes professionals i personals viscudes durant aquest període.

Per fi sol! és un espectacle basat en fets reals que farà riure a aquells que vulguin saber més d’una companyia, que, segons s’ha dit, forma part de la memòria emocional del nostre país. Per fi sol! no és únicament un monòleg. És un espectacle que combina el que es diu i com es diu, a través del gest i la paraula de Carles Sans, el qual perfila una galeria de divertits i entranyable personatges, de manera que aconsegueix una fantàstica empatia entre actor i espectadors.

La seva expressivitat gestual i les seves històries faran gaudir als «tricicleros», perquè descobriran vivències molt divertides que encara ningú no coneix.

Les entrades ja son a la venda a través de la web de Codetickets o al Castell de Masricart.

  • Dia: 17 d’abril
  • Hora 20 h
  • Lloc: Poliesportiu Josep Canadell i Veciana
  • Entrades numerades: 10 € (Venda anticipada a partir del dilluns dia 29 a Codetickets i al Castell de Masricart) 
  • Aforament limitat. Ús obligatori de mascareta

Redacció

 

 

L’Ajuntament de la Canonja aprova una subvenció per sufragar la quota de les llars d’infants

La regidora d’Ensenyament, Lucía López, i l’alcalde, Roc Muñoz, durant el ple celebrat ahir. Foto: Ajuntament

Amb la voluntat de ajudar a les famílies i fer arribar l’educació, des de la llar d’infants, a la tota la societat per afavorir la igualtat d’oportunitats, el govern municipal de La Canonja posa en marxa una subvenció destinada a sufragar el 40% del total de la quota de les llars d’infants canongines.

Les bases reguladores d’aquests ajuts s’han aprovat avui dijous en el decurs del ple municipal i consisteixen en un ajut de 70 € per cada quota mensual o la seva part proporcional en els cas de nens/es empadronats al municipi i de 50 € pels no empadronats.

Els ajuts es podran demanar fins i tot amb efectes retroactius a 1 de gener d’enguany. En el cas de les quotes ja pagades es farà la devolució corresponent a les famílies i en el cas de les quotes a satisfer després de la concessió de l’ajut ja només s’haurà de pagar a la llar la diferència un cop descomptat l’import de l’ajut.

La regidora d’Ensenyament, Lucía López, ha explicat que “aquest ajut suposarà facilitar l’accés a l’educació des dels primers anys de vida i ajudar a moltes famílies que necessiten aquest servei i per altra banda, creiem que l’acompanyament pedagògic en el creixement d’un infant és fonamental per poder iniciar amb garanties l’educació infantil a P3”

Les sol·licituds s’hauran d’adreçar formalment a l’Ajuntament a través de l’Oficina Municipal d’Atenció ciutadana o de la Seu Electrònica, les persones sol·licitants hauran d’estar al corrent de les seves obligacions tributàries i contractuals amb l’Agència Tributària i la Seguretat social, així com amb l’Ajuntament.

Està previst que els ajuts es puguin demanar formalment a partir de meitats del mes de maig, un cop transcorregut el període legal d’exposició pública i la seva publicació als diaris oficials i a la Base Nacional de Subvenciones.

En el mateix ple també s’han aprovat les bases reguladores de les subvencions individuals per finançar despeses corresponents als llibres i material escolar, de premis a estudiants de 2n. de Batxillerat i ajuts per estudis universitaris.

Redacció

 

Treballadors d’IQOXE es concentren per reclamar un nou conveni que inclogui més personal per garantir la seguretat

Imatge de la concentració que els treballadors d’IQOXE han fet aquest dimecres a les portes de l’empresa. Foto: Eloi Tost

Una cinquantena de persones, entre treballadors d’IQOXE i representants sindicals, s’han concentrat durant tres hores a les portes de l’empresa química aquest dimecres per reclamar un nou conveni laboral. L’acord entre les parts va expirar a finals del 2018 i la ultraactivitat pactada aleshores s’acaba aquest 31 de març. Si no hi hagués acord, els nous treballadors es regirien pel conveni general de la indústria química, que segons els sindicats és pitjor. Tot i les darreres reunions i la mediació del Tribunal Laboral de Catalunya fins ara no hi ha hagut pacte. Un dels motius de disputa és un increment de la plantilla que pels sindicats permetria garantir millor la seguretat. IQOXE ha dit que en la reunió de divendres farà una nova oferta.

Els treballadors han lamentat que tot i el canvi en la direcció el tarannà de la companyia és similar i no s’ha pogut arribar a un acord. «Si estem aquí és per alguna cosa. Continuen amb una essència immobilista, d’enquistament i d’enrocament», ha assenyalat Fran Pizarro, president del comitè d’empresa d’IQOXE.

Els empleats no entenen com és que si l’empresa s’ha compromès a anar més enllà del marc legal en qüestions tècniques relatives a la seguretat, no ho faci també a nivell de volum de plantilla. «És una posició que no és ni coherent, ni intel·ligent, ni beneficia ningú», ha indicat el president del comitè. «Necessitem més personal. Els que estem a l’arena sabem què es cou. Les nostres demandes no són per fer soroll, són per garantir la seguretat dels treballadors i de la població», ha remarcat Pizarro.

Per la seva banda, Fernando Elvira, delegat d’UGT i expresident del comitè d’empresa, ha exposat que les reivindicacions «són de mínims». «L’empresa ha de posar tots els mitjans necessaris perquè allò no torni a passar», ha dit en referència a l’explosió del 14 de gener del 2020 que va causar la mort de tres persones.

Les demandes també inclouen a qüestions salarials, ja que en aquest aspecte tampoc hi ha acord. En aquest sentit, la companyia va enviar un comunicat als empleats aquest dimarts en el qual afirmava que ha ofert un increment de sou del 2,5% referent a l’any 2019 i que està oberta a negociar les condicions per als anys 2021, 2022 i 2023. Per al 2020 no preveuen cap millora perquè afirmen van tenir unes pèrdues de 6 milions d’euros, a conseqüència del sinistre.

«L’actual direcció ha mostrat i segueix mostrant el seu compromís amb la reconstrucció de la nostra empresa, el manteniment de tots els llocs de treball i la creació de nous llocs», expressa el comunicat. A banda, en la nota també s’assegura que la companyia «mantindrà el seu full de ruta» pel què fa a la negociació i que en la reunió prevista per aquest divendres «realitzarà una nova oferta» als representants sindicals «amb l’objectiu d’arribar a un acord» respecte el conveni col·lectiu.

Eloi Tost

 

Els treballadors d’IQOXE es concentraran aquest dimecres per reivindicar un nou conveni laboral

Treballadors camí de la porta d’IQOXE, durant la vaga al sector petroquímic de Tarragona del 19 de febrer del 2020. Foto: ACN

Els treballadors d’IQOXE estan cridats pels sindicats a concentrar-se aquest dimecres a les portes de l’empresa química per reclamar un nou conveni laboral. CCOO Indústria ha denunciat a través d’un comunicat que, a pocs dies de la finalització de l’ultraactivitat del conveni, «l’empresa manté una postura immobilista» i ha lamentat que tot i el canvi en la direcció de la companyia, aquesta «mantingui la mateixa tònica de sempre». Segons els representants dels treballadors, IQOXE «no té intenció de modificar la plantilla mínima per garantir l’operació de les plantes en les condicions òptimes de seguretat». Si la situació de bloqueig es manté en els propers dies, CCOO ha avançat que no descarta «emprendre accions més contundents».

El conveni col·lectiu d’IQOXE va expirar a finals del 2018 però fins a dia d’avui no s’ha arribat a un acord. A finals de l’any passat i principis d’aquest es van fer diferents trobades, fins i tot amb la mediació del Tribunal Laboral de Catalunya. De moment no hi ha hagut acord. El comitè d’empresa reclama més personal per garantir la seguretat a les plantes. Un fet que, per CCOO Indústria, va quedar demostrat que era necessari arran de l’explosió del 14 de gener del 2020 en la qual van morir tres persones. També demanen que per al període 2019-2020 s’apliquin increments salarials «en línia amb els marcats al sector».

ACN

 

BASF veu ‘un futur prometedor’ a la planta de La Canonja, que viurà una forta inversió enguany

Cares Navarro, director general del Grup BASF a Espanya, durant la roda de premsa telemàtica

La tempesta que ha suposat per a determinats sectors de la indústria petroquímica de Tarragona l’any de la pandèmia no afectarà al futur d’un dels monstres del sector, BASF, instal.lat a La Canonja.

El director general del Grup BASF a Espanya, Carles Navarro, ha anunciat avui ‘el futur prometedor de Tarragona’, on enguany s’hi destinarà una forta inversió aprofitant la parada programada de la planta de propilè que es farà a l’octubre i que s’aprofitarà per incloure-hi les millores. La inversió a La Canonja serà la meitat de la que tindrà lloc a Espanya.

L’aturada del mes d’octubre és preceptiva per fer-hi millores, però s’usarà per augmentar la capacitat de producció. S’hi invertiran 12 milions d’euros en actius. El compromís de BASF amb Espanya, on té diverses plantes i centres d’investigació, ‘és gran i fort, i hi seguirem invertint’, ha destacat Navarro en la presentació del balanç de 2020. En concret, BASF destinarà enguany 60 milions d’euros a inversió en innovació, ‘la més gran feta a Espanya’ per la companyia. Espanya ‘és un país absolutament estratègic, on hi volem estar molts anys’. El futur de BASF a Tarragona havia estat objecte de rumors els darrers anys donat l’endarreriment en el desplegament de les infraestructures ferroviàries, especialment el tercer fil. Avui, Navarro s’ha afanyat a escampar les boires que hi podia haver encara.

L’aturada de La Canonja

L’aturada, on hi prendran part 400 treballadors d’empreses exteriors, durarà unes setmanes i es traballara de manera ‘incansable’. Navarro ha subratllat la novetat tecnològica de fer aturades cada quatre anys, quan l’habitual era cada any o cada dos.

Altrament, La Canonja és candidata a rebre una destacada inversió sostenible donant resposta als residus plàstics no sostenible, un reciclatge químic de materials. ‘A La Canonja tenim consum de matèries primeres que podrien venir de reciclatge, obrint camins molts interessants i donant resposta als residus plàstics no reciclables. Hem manifestat la intenció que la planta de La Canonja ho rebi’, ha subratllat Navarro.

També a La Canonja s’està implantant el sistema 5G per a digitalitzar la planta i reorganitzar el trànsit de camions de manera que es guanyi temps en les càrregues i descàrregues a profitant les eines de digitalització, en una experiència pionera de la companyia a Espanya. Es tracta d’una xarxa privada de comunicacions per a ús en la gran planta de La Canonja, possibilitant també usar la realitat virtual augmentada o algoritmes de big data

El director general de BASF ha titllat ‘d’excel.lent notícia’ l’acord entre el port de Tarragona i CTC per usar la terminal de mercaderies de La Boella per a la sortida de mercaderies a partir de 2023 ‘si arriba el tercer fil a Tarragona’, ha matisat. En sostenibilitat, el transport per carretera suposa emetre 800 grams per tona de CO2, mentre que en tren, només en són 40.

BASF manté els objectius de sostenibilitat i es planteja mantenir les emissions anuals de 2018, xifrades en 21 milions de tones, fins a 2030 tot i que el volum de producció augmentarà un 50%. BASF no optarà a les ajudes de la UE del fons Next Generation, però està investigant en l’anomenat hidrogen turquesa, que es desenvoluparà a partir del metà per produir cabró i hidrogen ‘sense emissions de CO2 a l’amosfera i sense el consum energètic de l’hidrogen verd’.

L’any de la pandèmia su suposat que BASF ha vist reduïdes les vendes un 15%, situant-se en 1.078 milions d’euros degut al descens de volums, un 15%, i dels preus de venda -en un quatre per cent-. Al sector de l’automoció li ha afectat de forma molt pronunciada, un sector que representa el 20% del grup. De cara a 2021, BASF es mostra ‘moderadament optimista’ per la recuperació dels mercats.

Jaume Garcia

 

Controlat l’incendi d’una nau industrial a la Canonja

Pla oberts dels Bombers de la Generalitat treballant per apagar l’incendi de la nau industrial de la Canonja. Foto: Bombers

Els Bombers de la Generalitat han controlat a dos quarts de vuit d’aquest diumenge l’incendi que cremava una nau industrial a la Canonja. Vuit dotacions del cos hi romanen treballant. Els efectius remullen el material a l’exterior i vigilen la nau contínua, perquè les flames no hi arribin. Els Bombers han rebut l’avís al voltant d’un quart de set del vespre i s’ha desplaçat immediatament fins al lloc dels fets. El foc s’havia escampat ràpidament perquè dins de la nau hi havia palla i llenya. Els efectius han muntat dues línies d’aigua per apagar les flames des de l’exterior.

Paral·lelament, el telèfon d’emergències 112 ha rebut una cinquantena de trucades. L’incendi no ha afectat altres establiments propers ni tampoc el complex petroquímic.

ACN

 

IQOXE posa en marxa la planta autoritzada per la Generalitat al complex de la Canonja

Pla general de la planta d’IQOXE a la Canonja. Foto: IQOXE

IQOXE posa en marxa al llarg d’aquest dilluns una de les plantes de derivats d’òxid d’etilè de la factoria de la Canonja (Tarragonès), segons han confirmat fonts de l’empresa. En concret, la instal·lació que es reactiva és l’anomenada 3200, que fabrica derivats d’òxid d’etilè i d’òxid de propilè, i que tenia l’activitat suspesa des de l’explosió ocorreguda el 14 de gener de l’any passat. El Departament d’Empresa i Coneixement va autoritzar recentment la seva posada en marxa adduint que la química ha superat tots els requeriments en matèria de seguretat industrial i ha implementat mesures addicionals proposades per l’administració a partir dels informes tècnics que analitzen les possibles causes del sinistre, que va deixar tres morts.

Arran de l’explosió, Empresa va suspendre l’activitat de les sis plantes de la factoria, cinc de derivats -entre les quals hi ha la que ara es reactiva- i una que fabrica òxid d’etilè, la qual ja es va tornar a posar en marxa el maig de l’any passat.

Pel que fa les de derivats, una és la que es va accidentar (U3100), que ja ha estat desmantellada i la companyia ha anunciat que no plantejarà reconstruir-la fins que no hi hagi una sentència judicial. Així doncs, amb la reactivació de la U3200 queden tres plantes clausurades.

La U3200 fabrica productes com l’etilenglicol, polietilenglicol, poliol o etoxilats, alguns dels quals serveixen per fer aïllaments constructius. Empresa ha remarcat que la tecnologia que s’utilitza en aquests casos és diferent a la de la planta sinistrada.

Per tal de poder tornar a operar, IQOXE ha hagut de tornar a elaborar l’Informe de Seguretat – el document que analitza la instal·lació i detecta els possibles riscos que presenta a partir de les matèries primeres i dels procediments que utilitza- i el Dictamen de Seguretat –que inclou una inspecció completa de la instal·lació. També s’ha exigit, d’acord amb la normativa, una nova inspecció de tots i cadascun dels equips de pressió de la planta.

A banda, amb la represa de l’activitat de la planta U3200, la companyia ha adoptat mesures que van més enllà de la llei, i que són recomanacions que es desprenen de l’estudi elaborat per la consultora DNV GL per esbrinar les causes del sinistre. Entre aquestes hi ha la bunquerització de la sala de control. La planta també s’ha equipat amb sistemes que, en cas de detectar diferències significatives en la pressió o la temperatura de diferents punts del reactor, interrompen el procés productiu i poden activar la refrigeració.

A més, el Departament ha condicionat la represa de l’activitat a la millora del sistema de protecció i extinció d’incendis, fet que suposarà la instal·lació de detectors de gasos a més ubicacions, de detectors de flama per infraroigs i d’un nou sistema de ruixadors d’aigua polvoritzada. Finalment, l’autorització inclou la instal·lació d’un sistema per a guardar una còpia de seguretat de les dades dels processos productius.

Crítiques de la CUP

La CUP considera «una irresponsabilitat per part de la Generalitat permetre que una empresa que té una causa oberta per un dels accidents industrials més greus al nostre territori, per realitzar vessaments al mar i per tenir un reactor clandestí, no només pugui continuar en funcionament abans que s’hagin esclarit les causes de l’explosió i depurat responsabilitats, sinó que a més estigui en plena operació d’expansió».

En un comunicat, els anticapitalistes subratllen que la plantilla ha manifestat el seu malestar «per la falta de reforç per poder mantenir els ritmes de treball» i recorden que «en la interlocutòria s’assenyalava les altes càrregues de feina dels treballadors i treballadores de l’empresa com un dels factors que van poder propiciar l’explosió». La CUP celebra que la Generalitat demani «el màxim» a IQOXE però demana que això sigui extensible a la resta d’empreses del complex petroquímic.

ACN

 

Un conductor de 24 anys obliga a mobilitzar tres cossos policials abans de ser detingut a Altafulla topant amb cotxe patrulla

Imatge de l’operatiu. Foto: Twitter AsocGuardies

Un jove de 24 anys veí de La Canonja va mobilitzar fins a tres cossos policials la nit de dissabte passat abans de ser detingut pels delictes de conducció temerària, danys, atemptat als agents de l’autoritat, resistència i desobediència als agents de l’autoritat i conducció sota els efectes de les drogues.

La història s’inicia a les 11 de la nit, quan els Vigilants Municipals canongins feien un control a l’Avinguda Pineda. En veure arribar un cotxe amb quatre ocupants circulant pel poble i trencant el toc de queda el van demanar que s’aturés. El conductor en va fer cas omís i es va donar fugir. Els vigilants van començar la persecució demanant suport als Mossos d’Esquadra, que es van sumar a una persecució que va obligar a entrar també en acció la Policia Local d’Altafulla.

Finalment, els policies van poder interceptar el vehicle a la rotonda ubicada al punt quilomètric 1173,5. En aquell punt, el conductor fugitiu va trobar-se amb un vehicle de la policia local i va fer una maniobra per intentar tornar a l’A-7 però un vehicle dels mossos li va impedir i va acabar col·lidint contra el vehicle policial.

Imatge dels Mossos del cotxe, ja aturat, un cop haver col·lisionat amb un vehicle policial. Foto: Mossos

Un cop aturats, els agents van fer baixar del cotxe els quatre ocupants. Al conductor se li va fer les proves d’alcoholèmia i drogues i va donar positiu per cocaïna. Pel que fa a l’alcohol, va donar 0,24 mg/l, una taxa que estaria permesa per a conductors no professionals.

Per tot plegat, se’l va detenir per conducció temerària, atemptat i desobediència als agents de l’autoritat, per conduir sota l’efecte de les drogues i danys ocasionats al vehicle policial.

El detingut va comparèixer davant del jutjat d’instrucció en funcions de guàrdia de Tarragona aquest diumenge i va quedar en llibertat amb càrrecs.

(Notícia publicada diumenge i actualitzada aquest dilluns)

J.S.

.

La Canonja aprova nous ajuts per autònoms, comerç i petites empreses

L’import dels ajuts és de 800 € per sol·licitant, amb un suplement de 1.000 € més pels que han vist afectada greument la seva activitat per la suspensió d’obertura o d’activitat. Foto: Ajuntament

Ja es poden sol·licitar els nous ajuts econòmics per a autònoms, comerç i petites empreses que es van aprovar en el ple de desembre. Aquests ajuts van destinats a incentivar i ajudar a l’activitat econòmica i comercial local. També incideixen més específicament als sectors que han vist afectat greument el seu negoci per la suspensió d’obertura al públic o d’activitats pel compliment de les mesures decretades pel Govern de la Generalitat per fer front a la segona onada de la pandèmia, que en alguns casos han obligat a suspendre i tancar determinades activitats comercials i de serveis. L’import d’aquesta subvenció és de 800 € per sol·licitant, persona física o jurídica que tingui l’activitat empresarial al municipi. Amb un suplement de 1.000 € més pels sol·licitants que han vist afectada greument la seva activitat per la suspensió d’obertura al públic o d’activitats per les mesures adoptades el 15 i el 29 d’octubre per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 al territori de Catalunya, com els restaurants, bars i cafeteries, parades o mercats a l’aire lliure, instal·lacions esportives, espais lúdics i/o d’espectacles, activitats culturals, altres activitats d’ensenyament, salons de bellesa, maquilladors i esteticistes, etc.

“Som conscients de com estan vivint aquests moments molts petits empresaris i autònoms, que han vist reduïda la seva facturació o que ni tan sols poden facturar res a final de mes i per això els volem ajudar en la mesura del possible, sabent que no és suficient però representa un petit respir”, manifesta l’alcalde de la Canonja, Roc Muñoz.

Els ajuts es podran sol·licitar fins al 31 del mateix mes per internet a través de la Seu electrònica de l’Ajuntament (recomanat) i a les oficines habilitades al Centre Cívic de la Plaça Catalunya.

Requisits de les persones beneficiàries:

a.- Persona física o jurídica que tingui l’activitat empresarial al municipi. Només s’admetrà una sol·licitud per persona física o jurídica i per activitat.

b.- Estar donat d’alta a la matrícula de l’impost d’activitats econòmiques de l’exercici 2020, sense ser baixa a l’activitat a data 16 d’octubre de 2020, figurant com a exempt de l’impost d’acord amb les dades que disposa l’ajuntament, o acreditar la situació d’alta. No podran ser beneficiaris de la subvenció els empresaris o professionals de l’agrupació 86 (lloguer de béns immobles) del Reial Decret Legislatiu 1175/1990, de 28 de setembre, pel qual s’aproven les tarifes i la instrucció de l’impost sobre activitats econòmiques.

c.- No tenir contractats més de 15 treballadors en data 16 d’octubre de 2020.

Redacció

 

La regidora d’Ensenyament de la Canonja lliura 3.000 mascaretes als centres escolars

La regidora d’Ensenyament, Lucía López, ha lliurat 1.000 mascaretes per els estudiants de l’Institut Collblanc i 2.000 (1.000 d’infantils i 1.000 d’adults) a l’Escola la Canonja. Foto: Cedida

Des de l’inici de la pandèmia , l’àrea d’Ensenyament de l’Ajuntament de la Canonja ha vetllat per la seguretat dels alumnes dels diferents centres escolars que hi ha a la Canonja.

Per aquest motiu, a principi de curs, ja es va fer entrega a l’Escola la Canonja de material de protecció com gel hidroalcohòlic , 27 termòmetres i 4 motxilles de jardineria per desinfectar el pati.

Avui la regidora d’Ensenyament, Lucía López, ha lliurat 1.000 mascaretes per els estudiants de l’Institut Collblanc i 2.000 (1.000 d’infantils i 1.000 d’adults) a l’Escola la Canonja.

Aquesta és una de les accions que ha dut a terme l’Ajuntament de la Canonja per facilitar equips de protecció individual als infants i joves del municipi, ja que fa uns mesos ja es va fer un enviament per correu postal d’una mascareta de roba a tots els nens i nenes de la Canonja.

Redacció

 

La Guàrdia Municipal de la Canonja interposa més de 700 denúncies durant el 2020

Durant l’any passat es van traslladar 260 actes de denuncia per trencament de les normes COVID al Departament d’Interior. Foto: Ajuntament

La Guàrdia Municipal de la Canonja ha interposat durant l’any 2020 un total de 403 denúncies per infraccions de trànsit, 60 per infraccions de les ordenances municipals i 260 per incompliment de la normativa relativa a la COVID-19.

La majoria de les denúncies de trànsit son per infringir normes de circulació i es tramiten tant a través del Servei Català de Trànsit com de Base-Gestió d’Ingressos. Cal destacar les 36 denúncies, 13 penals i 23 administratives, que es van interposar durant el 2020 per alcoholèmia.

L’incompliment de les ordenances municipals també son objecte de denuncia per part de la Guàrdia Municipal. En aquest cas durant el període 1 de gener de 2020 fins a 31 de desembre de 2020 s’han interposat un total de 60, de les quals 42 fan referència a actes incívics, com realitzar necessitats fisiològiques a la via pública, pertorbar la tranquil·litat dels veïns, consum de begudes alcohòliques a la via pública, llançament d’objectes a la via pública… Les altres 18 son infraccions en temes mediambientals, com per exemple abocaments de runes i escombraries en llocs no autoritzats i infraccions en matèria d’animals de companyia. La regidora de Seguretat Ciutadana, Lucía López, comenta al respecte que la voluntat de l’Ajuntament és continuar fent campanyes de sensibilització i conscienciació mediambientals, “per tal d’aconseguir que la Canonja sigui un municipi net i segur i si cal posar denúncies i multar a les persones incíviques ho farem”.

Pel que fa a les denúncies COVID, des de que va començar la primera onada de la pandèmia (14 de març de 2020) fins a 31 de desembre, s’han identificat un total de 561 persones, s’han aturat 3.508 vehicles i s’han traslladat 260 actes de denuncia al Departament d’Interior. La gran majoria d’aquestes actes s’han aixecat per no portar la mascareta, per saltar-se el confinament municipal o per no respectar les restriccions de mobilitat nocturna. La regidora Lucía López, apunta el fet que “bona part d’aquestes denúncies s’interposen a persones de fora del municipi que es salten les restriccions de mobilitat”.

Redacció

 

Una antiga granja d’animals de La Canonja amagava un taller il·legal de vehicles

Durant la inspecció es van detectar un total de 9 infraccions administratives. Fotos: Guàrdia Civil

Agents del Servei de Protecció de la Naturalesa (SEPRONA) de la Guàrdia Civil de Tarragona han inspeccionat una antiga granja d’animals que albergava un taller mecànic il·legal en el terme municipal de La Canonja.

Els fets es remunten a la fi de la setmana passada, quan components del SEPRONA es trobaven prestant servei de vigilància mediambiental en aquest terme municipal i van observar la presència de diverses persones en els exteriors d’una antiga granja d’animals. Els residus existents en la mateixa feien pensar que amagava un taller de reparació de vehicles.

Després d’aproximar-se a la instal·lació es va descobrir l’especejament de diversos vehicles, vessaments de combustible i l’abocament d’altres residus perillosos per al medi ambient. La instal·lació no es trobava autoritzada per a exercir cap mena d’activitat professional, per la qual cosa després d’obtenir autorització del suposat propietari, es va inspeccionar l’interior d’aquesta, descobrint diversos vehicles en procés de reparació, així com utensilis, maquinària i eines d’ús professional relacionat amb la reparació d’automòbils.

Els residus que s’extreien als vehicles s’abocaven directament en el sòl i es trobaven barrejats entre si, no realitzant una gestió correcta dels residus que es generaven, determinant que tant residus com peces no es trobaven sotmesos a un adequat control.

Es van detectar un total de 9 infraccions administratives, confeccionant acta de denúncia per les irregularitats observades, que van ser remeses a les autoritats competents en cadascuna de les matèries, Àrea de Medi Ambient i Indústria de la Generalitat de Catalunya, Agència Catalana de Residus i Ajuntament de La Canonja.

Aquest tipus d’activitats, a més de generar un frau a la hisenda pública i danys al medi ambient, ocasiona un greu perjudici econòmic a la resta de professionals del sector. També, al no poder garantir les reparacions que es realitzen, incideix de manera negativa en la seguretat viària.

Redacció

 

La Comissió Europea assegura que revisarà les directives sobre accidents i emissions industrials arran del cas d’Iqoxe

matge de la visita de Jordi Solé a Tarragona el passat 18 de desembre. Foto: ERC

La Comissió Europea, en resposta a preguntes d’Esquerra Republicana, ha anunciat que valorarà les causes de l’accident de gener del 2020 a l’empresa Iqoxe, al polígon petroquímic de la Canonja, una vegada el govern espanyol li hagi traslladat el resultat de les seves investigacions. Al mateix temps, ho tindrà en compte a l’hora d’establir possibles millores en la directiva Seveso III sobre prevenció d’accidents industrials greus. Així mateix, la Comissió Europea també contemplarà el cas d’Iqoxe quan es porti a terme la propera revisió de la directiva sobre emissions industrials i serveis d’inspecció.

L’eurodiputat Jordi Solé i la diputada al Parlament Raquel Sans Guerra van explicar el passat 18 de desembre a Tarragona les dues iniciatives que portaven davant la Comissió Europea, com a conseqüència del greu accident d’Iqoxe i de la preocupació social entre la població del Camp de Tarragona pel control ambiental del complex petroquímic, a les quals ara ha donat resposta.

Esquerra Republicana s’adreçava a la Comissió Europea amb dues peticions, una referida a l’ampliació dels controls ambientals i l’altra a l’actualització de la directiva sobre riscos en indústries químiques. A la primera pregunta, proposava actualitzar la directiva europea coneguda com a Seveso III, que regula els riscos d’accidents greus en la indústria. A la segona pregunta, demanava ampliar els compostos volàtils a controlar i regular. També proposava un control des de la Unió Europea sobre els sistemes instal·lats i sobre els serveis d’inspecció. Les preguntes van ser presentades pels dos eurodiputats d’Esquerra, Jordi Solé i Diana Riba, que formen part del grup parlamentari Els Verds-Aliança Lliure Europea.

Raquel Sans Guerra, que ha format part de la comissió creada al Parlament de Catalunya arran de l’accident de Tarragona, vol visualitzar que les normatives europees existents se centren en les indústries químiques de manera unitària, i caldria donar cobertura normativa a casos com el del complex de Tarragona, on s’hi apleguen tot un conjunt d’indústries, de manera que es multiplica el número de substàncies que intervenen. I amb el factor afegit que, en un radi de tan sols 10 km, hi viuen més de 350.000 persones. “Amb tota la raó, la població demana garanties de seguretat i el màxim control possible sobre les emissions contaminants i els efectes que puguin ocasionar”, ha manifestat.

Redacció

 

14-F: Alcaldes que ‘guanyen’ i alcaldes que ‘perden’ a casa seva

Imatge d’una mesa electoral instal.lada a Tarragona. Foto: Tots21

Una derivada que els alcaldes i alcaldesses es miren amb lupa en unes eleccions que no són municipals és el resultat que es dona al seu municipi. ‘Hi ha vot de càstig a la meva gestió? M’estan premiant? És un efecte general al que no puc fer-hi front?’, són les preguntes habituals que es donen els mandataris i mandatàries locals i que confirmen diferents fonts. Alguna cosa d’això hi ha, però unes autonòmiques no són unes municipals.

La comparativa té el hàndicap que el Pdecat participava enguany separat de Junts, i cal tenir present que els socialistes han pujat arreu en vots i ERC, tot i guanyar a la circumscripció de Tarragona, ha perdut vots. A més, la participació ha baixat 28 punts a la província.

Jordi Jové, regidor de Comunicació de l’Ajuntament de Castellvell del Camp -per ERC-, corrobora com es viuen unes autonòmiques governant un Ajuntament: ‘T’estàs examinant contínuament, és una avaluació continuada encara que les eleccions no tinguin res a veure amb l’Alcaldia’.

A La Canonja, socialista des que es va assolir la municipalitat -eufemisme per anomenar la segregació respecte a Tarragona- els socialistes han matxacat els rivals el 14-F, amb dues vegades i mitja el nombre de vots respecte al segon, que ha resultat ser Vox -762 contra 300 vots-. A les municipals de 2019, els socialistes van assolir 1.700 vots i el següent a la llista d’aleshores, AMUNT, 285. Ara bé, a les autonòmiques de 2017, Ciutadans va aconseguir una gran victòria -1.511 vots contra els 786 dels socialistes-. Si l’oposició creu que s’està acostant a Roc Muñoz, s’ho ha de fer mirar.

A Almoster, al Baix Camp, el sempitern alcalde d’ERC, Àngel Xifré -ho és des de 2004-, és àmpiament popular: va aconseguir set regidors, per dos Junts. Ara bé, diumenge es va girar la truita… de nou: Junts ha guanyat amb 263 vots i ERC ha quedat en segon lloc amb 184. De fet, res de nou sota el sol perquè en 2017 també va guanyar Junts, amb una distància de 350 contra 263.

A Les Borges del Camp hi havia un afegit que conferia més emoció a les eleccions de diumenge: el seu alcalde era candidat per Junts i anava a la llista de número 5. Finalment, l’escrutini l’ha deixat fora en fer el tall amb quatre diputats. Doncs bé, a Les Borges, Junts ha guanyat de carrer per davat d’ERC: 356 a 252 vots, ambdós molt lluny dels següents classificats. Són uns resultats similars als de les autonòmiques de 2017.

Prades té una aldessa carismàtica, Lídia Bargas, que suma victòria rere victòria. Ahir, la seva formació, Junts, va frenar l’ascens general d’ERC i ambdues formacions van empatar a 110 vots. Fa tres anys, però, Junts havia guanyat per 163 a 137 vots. Als Pallaresos, un altre empat en primera posició: entre ERC i els socialistes. ERC és a l’oposició municipal i el PSC cogoverna. Aquí, la recuperació socialista de diumenge ha estat molt notable.

A Riudoms, no hi ha hagut ‘efecte vacuna’… o sí –la polèmica per la vacunació de l’alcalde, Sergi Pedret-. Tal vegada no ho sabrem mai. Junts, la formació de l’alcalde, vencia diumenge superant ERC per 825 contra 702 vots-. Fa tres anys, Junts va arrasar, això sí.

A Mont-roig del Camp, l’oposició acaba de protagonitzar un fet insòlit: va tombar en el darrer ple l’aprovació dels pressupostos municipals de 2021. Caldrà tornar a negociar. Hi governen els socialistes amb Fran Morancho al capdavant. Ara bé, les eleccions d’ahir l’han reforçat: el PSC va quedar molt superat a les autonòmiques de 2017, situant-se en una llunyana quarta posició. Diumenge va quedar segon, rere ERC i guanyant deu punts, mentre ERC en va afegir tres. L’increment socialista s’explicaria per l’ensulsida de Cs. Vox també esgarrapa un bon tresor i se situa quarta amb un botí d’un 14,08%, però no puja tant com a Salou, Vila-seca o La Canonja, en què ha quedat segona. Hi ha efecte alcalde? Difícil saber-ho.

Mont-roig té una configuració demoscòpica sui generis: Mont-roig per un cantó i Miami per un altre, i l’actual alcalde és de Miami. Es pot donar el cas que a unes locals, gent de Mont-roig no voti socialista per què el candidat és de Miami, i en canvi sí voti PSC a les autonòmiques. A Mont-roig se sospita que l’efecte alcalde ha estat significatiu ja que en gairebé totes les meses electorals de Miami s’ha votat socialista, menys una que ho ha fet a Vox i que correspon als electors del golf Bonmont.

A Torredembarra i a Altafulla, els sengles alcaldes d’ERC han guanyat a casa seva. En el primer cas, el carismàtic Eduard Rovira, amb un apassionant frec a frec amb els socialistes -1.331 a 1.124 vots-, mentre que a l’Altafulla de Jordi Molinera i Alba Muntadas -coalcaldes-, la diferència ha estat de 36 vots davant Junts: 548 a 512, una distància en percentatge similar a la de 2017, però canviant el principal rival. Llavors va ser Ciutadans i ara, Junts.

A Constantí, l’alcalde que més arrasa al territori, el socialista Óscar Sánchez, ‘guanya’ també diumenge i a major distància que en 2017: arrastra 529 vots, contra els 354 del segon classificat, ERC. Són 10 punts de diferència, quan en 2017 era de 28 dècimes.

Jaume Garcia

 

Vox, segona força a Salou, Vila-seca i La Canonja

Vox ha esdevingut la segona força política a Salou, Vila-seca i La Canonja. A Salou, els socialistes han quedat en primera posició, amb el 25,97% dels vots, més que doblant percentatge sobre el 2017, i Vox ha aconseguit un distant 18,24%. ERC s’ha fet amb el tercer lloc amb un 15,15% i Junts, amb el quart lloc amb l’11,84%. Fa tres anys, Ciutadans va arrasar amb el 43,33% dels vots. Els seus votants han anat als socialistes i a Vox.

A Vila-seca es calca el que ha succeït a Salou: l’ensulsida de Ciutadans afavoreix el PSC, que passa del 14 al 28% dels vots. Segueix Vox amb el 19,33%; ERC, amb el 14,13% i Ciutadans, amb el 10,16. Fa tres anys, la formació taronja va aconseguir un inqüestionable 47,51%.

A La Canonja, els socialistes han arrasat amb 762 vots. A molta distància, però en segon lloc, s’ha situat Vox amb 300 vots, set més que els d’ERC.. En quarta posició s’ha ubicat Junts amb 173 vots. També la caiguda de Ciutadans ha estat clau: ha passat de 1.511 vots i un 42,03% a 12 vots i un percentatge del 6,97%.

Resultats a Salou en aquest enllaç.

Resultats a Vila-seca en aquest enllaç.

Resultats a La Canonja en aquest enllaç.

 

La Canonja prepara un Carnaval diferent que es podrà seguir en streaming

Imatge del Carnaval del 2019. Foto: Ajuntament

L’arrelament del carnaval a la Canonja és un fet constatable a partir de la nombrosa participació de canongins i canongines a la totalitat dels actes. Des de l’arribada de Sa Majestat Carnestoltes fins a l’enterrament de la Sardina, essent el punt àlgid la rua del diumenge de Carnaval. Malauradament, les circumstàncies sanitàries i la normativa que se’n desprèn, enguany no permeten la celebració dels actes de Carnaval de la manera que any rere any es porten a terme a la Canonja.

Tot i això, des de la Regidoria de Festes de l’Ajuntament de la Canonja i la Comissió de Carnaval s’ha considerat important el manteniment d’aquesta activitat festiva al municipi, per a la qual cosa, la regidora de Festes, Glòria Virgili, ens comenta que “s’han proposat altres activitats que seran diferents, que respectaran les mesures de seguretat establertes i que permetran celebrar la festivitat sense cap mena de risc per a les persones”.

Una de les activitats proposades és el concurs de balcons i aparadors de Carnaval. Les persones que hi vulguin participar, s’han d’inscriure, fins el dia 10 de febrer a les 12 h, a dos enllaços que trobaran a la plana web de l’Ajuntament on hi figuren també les bases del concurs (www.lacanonja.cat). Com a mitjà de suport també es podrà fer la inscripció al Castell de Masricart en el seu horari habitual d’obertura. Els balcons i aparadors concursants hauran d’estar guarnits des del dia 11 de febrer a les 12 h fins el dia 16 de febrer a les 20 h com a mínim.

El dia 13 de febrer a les 17.30 h arribarà el Rei Carnestoltes i després de ser rebut per l’alcalde i llegir el seu pregó, farà un tomb amb la seva carrossa musical pels carrers del poble, per ser saludat des dels balcons. Es podrà seguir per streaming.

I per acabar, el dia 16 de febrer a les 8 del vespre, tindrà lloc la lectura del testament de S.M. Carnestoltes que es podrà seguir per streaming, a través del canal de youtube i xarxes socials.

Redacció