.

Un espai emblemàtic no només per a La Canonja sinó per al Camp de Tarragona, l’antic prostíbul sant Vicenç Ferrer, a peu de la N-340 i davant de la gran indústria química, comença a ser història. En un mes i mig hauran acabat els treballs de demolició de tota la zona, que inclou l’antic prostíbol i dues naus més.

Avui s’ha donat pas a l’enderroc de les façanes de l’edifici, previ treball de buidatge de l’interior fet dies enrere, que a la zona compta a més amb dues naus industrials, que també seran enderrocades per tal que l’Ajuntament ho destini al Centre de Descarbonització de la indústria química si finalment la Generalitat li dona el seu suport econòmic.

En anteriors pressupostos, la Generalitat preveia aportar cinc milions i mig d’euros per crear el Centre de Descarbonització, quantitat que havia d’inloure’s en els nous pressupostos, que mai es van aprovar. El total de la inversió suma 15 milions d’euros.

 

 

Es tracta d’un recinte de 7.500 metres quadrats que l’Ajuntament de La Canonja va adquirir per 1,5 milions d’euros i està enderrocant a través de la firma Carbonell Excavacions. El 80 per cent del material que serà demolit es reaprofitarà per a nous usos per tal de donar-li una nova vida. A més, de l’interior s’ha extret el fibrociment. “És bo reaprofitar tots els materias que surtin d’aquí ara que parlem de sostenibilitat”, ha detallat l’alcalde

L’alcalde, Roc Muñoz, ha comentat a la premsa en la vista d’obres realitzada aquest dimarts que la voluntat del consistori és la de crear el Centre de Descarbonització, però l’avantprojecte que cursà el consistori encara no ha tirat endavant per part de l’administració catalana. Les finques estan qualificades com a terciari i com a industrial, i passaran a ser requalificades com a equipaments públics. En cas que no tirés endavant el Centre de Descarbonització hi ha un pla B com a equipaments municipals.


Altres notícies:


“És un projecte molt potent i és necessari que la Generalitat l’assumeixi”, recalcava l’alcalde. Situaria encara més La Canonja com a epicentre de la química en un punt ben comunicat davant el polígon químic sud. Al temps, l’Ajuntament ha proposat a l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) es desplaci a aquest nou edifici, on gaudiria molt més espai que a l’actual seu de Tarragona.

Muñoz ha detallat que el Centre de Descarbonització comptaria amb un espai per a laboratoris, sales de conferències i administració, que complementarien les plantes pilot de descarbonització que funcionaran a la indústria química.

‘L’emplaçament és ideal i disposa de molta superfície, està situat davant la carretera nacional, davant de la indústria química i per on passarà el tren tramvia del Camp de Tarragona’. Roc Muñoz, alcalde de La Canonja

Muñoz considera que l’emplaçament “és ideal i disposa de molta superfície -l’avantprojecte municipal dibuixa 8.000 metres quadrats per al Centre de Descarbonització-, situat davant la carretera nacional, davant de la indústria química i per on passarà el tren tramvia del Camp de Tarragona“. Justament en aquest put hi ha prevista una parada.

El sant Vicenç Ferrer va ser un prostíbul molt conegut que a la vegada tenia un restaurant buffet on hi anava gent que no necessàriament usava el bordell. L’alcalde reconeixia que no estava vivint una sensació d’alleugiment am l’enderroc de l’edifici: “Tinc sentiments creuats. És un edifici que ha presidit l’entrada de La Canonja molts anys i realment el que volíem era treure’l d’aquí”.

Durant la pandèmia, el bordell va tancar i poc a poc es va anar desgradant. L’Ajuntament va adquirir aleshores la finca, però no per derribar-lo sinó per dedicar-lo a equipaments municipals, “però el mal estat de l’edifici feia recomanable tirar-lo a terra. Era la solució més senzilla”.