.

Laura Sabaté i l’autor, Juan Borràs, amb l’alcalde Roc Muñoz i el president del Centre d’Estudis, Francesc Roig. Foto: Cedida

El  diumenge 7 d’abril tingué lloc al Castell de Masricart la presentació del llibre de Juan Borràs Llop ‘Los silencios de posguerra. Cataluña, vencedores y vencidos’, que és volum 30 de la col·lecció El Porxo. L’acte fou presidit per l’alcalde Roc Muñoz, acompanyat  pel president del Centre d’Estudis Canongins Ponç de Castellví, Francesc Roig; de l’autor del llibre, Juan Borràs, i la professora de Geografia i Història de l’Institut Collblanc de la Canonja, Laura Sabaté, com a presentadora del llibre.

Francesc Roig insistí en la necessitat de recuperar la memòria històrica canongina, en aquest cas amb l’edició d’aquest llibre ‘Los silencios de posguerra. Cataluña, vencedores y vencidos’, quart volum escrit per Juan Borràs sobre persones, fets i conseqüències del dramàtic conflicte que generà la Guerra Civil a la Canonja i també per extensió a Catalunya.  “Els tres anteriors llibres s’han centrat en la rereguarda, el front i l’exili –digué Roig– i aquest quart volum tracta sobre la primera postguerra amb l’objectiu del rescat històric d’un passat que no ens podem permetre de repetir. Perquè la primera llei de la història és no tenir por de dir la veritat. I això ens ajudarà a desterrar la hipocresia social de voler justificar allò que no necessita justificació”.


Altres notícies:


La professora Laura Sabaté situà d’entrada tot el context de l’època estudiada per l’autor Juan Borràs –que va des del final de la Guerra Civil fins a començaments dels anys cinquanta– i que manté com a fil conductor narratiu la vida de l’alcalde republicà Josep Canadell Rongés, un cop retornat de l’exili. Una època gris de precarietats, silencis i pors, com a resultat de la dictadura franquista.

Laura Sabaté, establí també amb l’autor del llibre, Juan Borràs, una amena conversa de diàleg progressiu sobre el llarg procés seguit  en la seva perseverant constància investigadora a la recerca de documents arxivístics i bibliogràfics, entrevistes i també materials fotogràfics (bona part dels quals han estat treballats per Jaume Gómez Travé).

Tancà l’acte l’alcalde Roc Muñoz, que agraí la feina d’investigació realitzada per l’autor per tal d’aflorar la trista realitat de postguerra i posar-la a l’abast de les actuals generacions. Una feina de necessitat històrica, com la que ha vingut realitzant també el Centre d’Estudis Canongins des de la seva fundació, per tal de salvar la memòria del poble.