.

El xef de la casa, en Victor Scott, un autèntic rei de la graella. Foto: Helder Moya

Escunhau és un petit poble del municipi de Vielha e Mijaran i que es troba situat a la riba esquerra del riu Garona. En plena Vall d’Aran, a més de 1.000 metres d’altitud, al carrer de Sant Pere número 16-A s’hi troba un d’aquells racons gastronòmics d’aturada obligada pel bon gormand: el restaurant Racotango Grill. Una aventura empresarial ideada per en Victor Scott i la Sol Baza i que va encendre el fogons per primera vegada el passat 6 de desembre. Tot amb la voluntat de traslladar al paladar del comensal una fusió gastronòmica llatinoamericana i espanyola. Amb un clar segell: el fumat per bandera.

L’interiorisme del establiment és fidel a la identitat del seus propietaris, de caràcter rústic i pirenaic, a primer cop d’ull es poden veure a les parets imatges cinèfiles de “Harry Potter, el Jocker, Joc de Trons i d’altres personatges emblemàtics del setè art. També hi són Messi, Maradona, un mirall infinit o una imatge d’un Catena Zapata, un dels millors malbecs d’Argentina, un vi aromàtic i increïblement ric” diu en Victor Scott.

La qualitat del producte i el sabor dels mateixos s’escenifiquen així. Foto: Helder Moya

El xef de la casa, en Victor Scott, atresora una formació acadèmica senzillament espectacular i que aplica diàriament a la seva cuina. Enginyer químic per la Universitat Central de Veneçuela també hi suma un high training internacional a l’Escola de Cuina del mateix país. Fervent seguidor del cuiner argentí Federico Filippetti (propietari del restaurant Haiku de Cadaqués), a qui considera un mestre, en Víctor Scott també s’inspira “en la figura del meu compatriota Francis Mallmann, considerat una autoritat mundial en la carn a la graella”. Després d’uns anys treballant a Madrid, pel ‘Grupo Salvaje’, on va ser partícip de l’obertura del ‘Salvaje’ a l’Hotel Four Seasons, el seu camí va fer cap a terres catalanes, on actualment lidera el Racotango Grill amb la Sol Baza.

Les crestes del Racotango Grill són pur sabor. Foto: Helder Moya

“El meu somni professional és poder tenir un restaurant itinerant, ara bé, actualment aquest projecte també em sedueix molt. El Racotango em permet mostrar-li al client tot el que he aprés entre Madrid i Catalunya. M’agrada molt poder transmetre el sabor del fumat a tot el menjar, el fumat de Filippetti”, exposa en Víctor Scott. Nascut a Buenos Aires el cuiner desvetlla obertament que “la nostra especialitat és la carn, jo utilitzo el mètode de cocció basc amb el ‘xuletón’ (mínim d’un quilo i madurat 30 dies), amb dos cops de calor molt forts amb sal, això si, el mètode de temperament és completament argentí. Les millors carns per mi són la pirenaica, la provinent d’Alemanya i la d’Argentina”.

Els liders del projecte, Víctor i Sol, al seu restaurant a Escunhau. Foto: Helder Moya

En Víctor Scott és un fanàtic del foc, un veritable ‘alquimista’ que trenca esquemes clàssics per exemple alhora de cuinar els calçots “els cuinem per radiació, obviant la flama directa i sense tallar-li l’arrel, així conserva el suc en la cocció i no genera amargor”. Un altra obra mestra de la casa és la cresta, feta amb carn picada de ‘ojo de bife’ a ganivet de ‘lomo alto’. I guarnit amb la salsa ‘chimichurri’ marca de la casa. Aquesta i d’altres delícies, a Racotango Grill.