.

“Gent de portus”, una de les recreacions on s’expliquen qui eren i què feien alguns dels personatges del port de Tàrraco. Foto: Tots21

Quan la canalla de l’antiga Tàrraco veien aparèixer una vela per l’horitzó corrien ràpidament per acostar-se al port i descobrir d’on arribava i què o a qui portava. Si la veien arribar de la zona de Ponent, podia ser que, simplement, vingués des d’Arse Saguntum (Sagunt), o també des de Gades (Cadis), mentre que si s’acostava des de Llevant, podia venir des d’Empòrion (Empúries), Massília (Marsella) o, qui sap si, fins i tot, del portus per excel·lència, el d’Òstia, a Roma.

Més de dos mil anys enrere, el port de Tàrraco era la porta al món i als somnis. No era una llançadora espacial per a descobrir l’univers, però gairebé. Precisament, per tot això la gent s’abraonava als vaixells i feia vida al portus. Llavors els grans mercants no feien cua a la bocana per descarregar cereals a lloure o cru, més aviat carregaven àmfores de vi, o d’oli, o fardells de lli, i venien plens de somnis d’altres mons.

Aquests mons, els de la Mediterrània, són els que enguany explora Tàrraco Viva. Les jornades de recreació història per excel·lència de casa nostra s’endinsen en la seva XXVI edició en les antigues cultures del mar que ens ha donat vida i ens ha fet somniar des de temps mil·lenaris, i així s’ha pogut viure al Moll de Costa des del primer cap de setmana del festival.


Altres notícies:


Amb l’objectiu de descentralitzar l’activitat del Camp de Mart –l’entorn i el decorat més genuïnament “romà” de Tàrraco Viva–, el Moll de Costa s’ha potenciat com a entorn de recreacions i d’activitats per convertir-se en el centre d’activitat on fa dos mil·lennis ja bullia la vida i el comerç de la ciutat.

Ha estat així com famílies senceres han pogut conèixer qui era i què feia Tiberius Claudius Amiantus, un comerciant de vi de l’antiga Tàrraco que explica detalls tan curiosos com a qui comprava el vi i quant se’n pagava arreu de les ciutats de l’Imperi; o de Mel Merkart, un vell perfumista fenici que, després de recórrer diverses vegades el Mediterrani, comença a veure la mort a prop i no té problemes per parlar clar sobre com es viu en cada ciutat i en cada societat a banda i banda del mar. De fet, les històries d’aquests personatges inspirades en habitants reals de la vella Tàrraco s’han convertit en l’estrella del festival i han permès també descobrir gent com l’Asselina, tavernera del portus tarraconensis; la Fúlvia, filadora de lli i empresària del segle I; o el llibert Nununcius, un antic esclau que explica els problemes que la llibertat també li ha creat.

De Salamina a Tutankamon

Entre molts altres, l’obertura que enguany ha fet Tàrraco Viva al Mare Nostrum i el celebrat increment d’activitats que s’ha produït a primera línia portuària, també ha permès conèixer Hussein Abdel Rasul o l’Artemísia d’Halicarnàs. El primer no és romà ni tarragoní, de fet és un aiguader egipci que l’any 1922 va ser testimoni de la troballa de la tomba de Tutankamon. Ell s’encarrega d’explicar com va anar la descoberta de la tomba reial més rellevant de la Vall dels Reis quan ningú esperava ja trobar res més en les excavacions, i ho fa a partir de l’exposició “Coses meravelloses”, que reprodueix físicament la tomba i una part important dels objectes que s’hi van trobar a partir de les notes i fotografies originals de l’egiptòleg Howard Carter. La mostra, que vol introduir la cultura egípcia en l’entorn de Tàrraco, l’ha produït l’Autoritat Portuària i es pot veure al Tinglado 2 fins al 23 de juny.

L’exposició que hi ha al Tinglado 2 del Moll de Costa sobre la descoberta de la tomba de Tutankamon aixeca expectació. Foto: Tots21

Mentretant, Artemísia Halicarnàs, una reina grega que comanda la seva pròpia flota a la batalla de Salamina, ajuda a explicar l’altra gran exposició del Port amb motiu de Tàrraco Viva, la que es remunta fins al 480 aC per relatar com les ciutats hel·lenes van unir-se per aconseguir el que semblava impossible: derrotar l’omnipotent rei persa Xerxes en una batalla marítima. L’exposició i les visites comentades i els monòlegs explicatius estaran en marxa fins al dia 26 de maig.

Tot això, però, és només una ínfima part del que aquest primer dissabte de festival ha passat pel Moll de Costa de Tarragona, on els més menuts han pogut gaudir de tallers i treballs manuals per construir rèpliques de vaixells romans, jugar a jocs infantils clàssics de l’antiga Roma o gaudir de jocs de rol i de llibres amb una temàtica centrada en el món romà de Tàrraco, en Roma o en la Mediterrània que ens van deixar els romans.

Els personatges del ‘portus’

El context del portus, de la seva gent i de com vivien ha quedat perfectament retratat en dues recreacions especialment recomanables. Per una banda, cal no perdre’s “Gent de portus”, en la qual Enric Seritjol, un dels màxims responsables de Tàrraco Viva, ofereix una visió extraordinària de qui eren i què suposava viure i treballar al port tarragoní. L’altre referent en aquest sentit és “Un dia al portus“, en la qual es repassen els personatges i la forma de vida en els ports en la Mediterrània romana i què feien i com vivien aquells que hi passaven el seu dia a dia.

A aquestes recreacions s’hi afegeixen les més habituals de “Gladiadors de la República” que es mostren a l’Amfiteatre o el dels “Últims legionaris” que es pot veure als jardins del Camp de Mart. La llista és infinita.

Santiago Posteguillo i Juli Cèsar

A banda de les representacions i recreacions, un dels actes més esperats d’aquest primer dissabte de festival ha estat la presentació d’un llibre, i no d’un llibre qualsevol, sinó de ‘Maleïda Roma’, l’últim best-seller de Santiago Posteguillo, un dels autors més vinculats a la literatura romana dels nostres temps. En aquest cas fa front a la segona part del seu treball sobre Juli Cèsar i el preu que ha de pagar per arribar al poder, així com també al que paguen aquells que li volen arrabassar. Posteguillo, ja va “arrasar” en la seva última visita a Tàrraco Viva i aquest cop el premi Planeta de 2018 no ha estat menys, omplint d’incondicionals tot l’aforament del Refugi 1 del Moll de Costa.

La canalla ha disposat de tallers per construir rèpliques de vaixells romans o jugar a jocs infantils de l’antiga Roma. Foto: Tots21

Després de la bona acollida del primer cap de setmana de l’aposta pel Port, Magí Seritjol, director de Tàrraco Viva, es mostrava molt satisfet de l’aposta realitzada conjuntament amb el Port de Tarragona per duplicar el focus del festival cap al Moll de Costa. Seritjol indicava que “tot i la novetat, hem comprovat que l’esforç per tenir dos punts tan importants d’activitat com el Camp de Mart i el Port es veu recompensat per la gent, per la bona participació i per la gran resposta de tothom”, a la vegada que es mostrava especialment optimista davant l’aposta d’obrir Tàrraco Viva més enllà de l’òptica dels romans i de Tarragona.

“Creiem que pot ajudar a explicar a la gent que la Mediterrània de fa dos mil anys ja tenia la majoria dels problemes o de les virtuts que té ara mateix aquesta regió, com la immigració o la riquesa cultural, i la història ens ha demostrat que fins i tot els problemes més greus es van superar”, explicava Seritjol, el qual creu que “des d’un punt de vista estrictament organitzatiu, obrir-nos a aquest gran mar és obrir també la porta a una gran quantitat d’històries que fins ara no havíem aprofundit a exoplicar i que poden ajudar a entendre per què Roma era com era i com es va desenvolupar el seu imperi i el seu llegat”.

Més enllà de les activitats a Tarragona, aquest és un cap de setmana important per les activitats en el que es coneix com l’Ager tarraconensis, és a dir, tot el conjunt de municipis que envolten Tarragona i que participen en el festival, que són Altafulla, Cambrils, Constantí, Reus, Salou, els Pallaresos i Vila-rodona. En tot el cap de setmana s’han programat fins a una quinzena de recreacions i propostes repartides entre totes aquestes localitats.

La setmana vinent el protagonisme l’agafarà de forma gairebé exclusiva Tarragona ciutat, amb el Camp de Mart i el Moll de Costa com a bandera fins que el diumenge, dia 26, es tanqui el certamen amb l’espectacle El Mediterrani a l’antiguitat, al Refugi 1 del Moll de Costa, a partir de les 18.00 h. Cal tenir present que aquest acte, com molts altres, serà d’accés lliure i gratuït, però l’aforament és limitat, de manera que és important utilitzar la web www.tarracoviva.com per fer les reserves i comprovar el programa, o bé l’aplicació existent a la mateixa pàgina web.