Creixell viu amb passió la jornada central de la Festa Major de Sant Jaume

La processó amb la imatge de Sant Jaume ha estat un dels actes centrals del dia i ha omplert el nucli antic de Creixell. Foto: Cedida

Aquest dijous, 25 de juliol i festa de Sant Jaume, Creixell viu amb passió la diada del seu patró i el dia central de la seva Festa Major. Tant és així que els veïns i veïnes del municipi han tornat a sortir en processó pels carrers del nucli históric de la localitat per complir amb la tradició religiosa i festiva creixellenca d’acostar la figura del sant a tots els racons del poble.

Les autoritats municipals, encapçalades per l’alcaldessa, Montserrat Muñoz, han anat des de l’ajuntament fins a l’església acompanyats del Ball de Diables de Creixell i de la Cobla Cossetània de Tarragona. Un cop arribats a la parròquia, tota la comitiva de la Corporació Municipal, la Jutgessa de Pau i el Cap de la Policia Local han estat rebuts per Mossèn Pep, rector de Creixell. Posteriorment, s’ha dut a terme l’Ofici Solemne de Festa Major, en el qual la Coral Sant Jaume de Creixell ha acompanyat el cant de la missa.

La comitiva municipal, amb l’alcaldessa, la Jutgessa de Pau i el cap de la Policia Local, durant la processó. Foto: Cedida

Després de l’ofici religiós s’ha realitzat un altre dels actes centrals del dia: la processó de la figura de Sant Jaume pels carrers de la vila, un acte que ha comptat amb molta participació per part dels veïns i veïnes del municipi. Els membres del Ball de Diables de Creixell han integrat el tradicional seguici popular.

Els actes de la Festa major continuen aquesta tarda a les 19:00h a la plaça Major, amb la ballada de sardanes amb la Cobla Cossetània i a les 22:30h, a la pista esportiva, amb el ball de Festa Major amb el grup musical Jamaika Band.

Les festes no s’aturen i els actes continuaran tot el cap de setmana. Més informació i programa complet (link aquí).

 

Mor Jordi Llopart, exalcalde de Creixell

Jordi Llopart. Foto: DiariTots21

El Tarragonès s’ha despertat aquest dissabte amb la notícia d’una gran pèrdua. L’exalcalde de Creixell i actual regidor de Cultura, Turisme i Esports i segon tinent d’alcalde, Jordi Llopart, de 66 anys, ha mort aquesta passada nit. Una caiguda ha estat la causa del decés. Llopart lluitava des de feia anys contra una malaltia. Casat, pare i avi, havia estat alcalde des de 2011 fins a 2023, i en una anterior etapa en 2003. També fou conseller comarcal del Tarragonès, d’on fou vicepresident.

L’alcaldessa de Creixell, Montserrat Muñoz Madueño, i tota la corporació municipal se sumen al dolor dels seus familiars i amics i sent aquesta pèrdua “com la marxa d’una persona única que ha deixat un gran llegat en el nostre municipi”. El consistori ha decretat tres dies de dol oficial, al temps que les banderes dels edificis públics municipals nejaran a mig pal. Aquest  dissabte a la tarda se celebrarà un ple extraordinari de condol.

Nascut a Molins de Rei, formava part dels molts ciutadans que havien escollit Creixell per viure-hi. Ell hi arribà a finals dels anys 80. La seva família hi tenia una casa de vacances des dels anys 70.


Altres notícies:


En la seva llarga etapa com a alcalde des de 2011 va haver d’enfrontar-se, junt a l’actual alcaldessa, Montse Muñoz i aleshores tinenta d’alcalde, a una herència econòmica-financera de l’Ajuntament desastrosa, que va fer que el consistori fos intervingut per l’Estat. Llopart, de formació bancària -va treballar al Deutsche Bank, a Tarragona- va redreçar la situació, que va obligar el consistori a haver de practicar retallades i negociar durant anys amb bancs i administracions.

Durant el seu mandat Creixell va viure un impuls en la faceta de promoció econòmica. Van sorgir iniciatives com la marca turística Baix Gaià costa, promoguda des de Creixell i que junt als consistoris de costa del Baix Gaià assisteix cada any a diverses fires turístiques de l’Estat espanyol i a Andorra.

Llopart, en jurar el càrrec de conseller comarcal. Foto: Cedida

També sota el seu mandat es va instaurar el Mercat Medieval o el festival de novel.la negra en català Creixell.crims, que justament era inaugurat aquest divendres, 12 de juliol, al Casal Municipal. També es va donar impuls al coneixement de la figura de l’arquitecte Josep Maria Jujol, autor del coronament de l’església de Sant Jaume, a través d’iniciatives promogudes per l’aleshores regidor de Cultura, Francesc Sentís. Llopart era actualment regidor de Cultura en el govern de coalició. En altres àmbits, també es va aconseguir obrir el Mercat Municipal i es va remodelar la plaça Major. L’Ajuntament també va haver de fer front a la complexa gestió de la pandèmia.

Home d’una gran sensibilitat i tolerància, atent als problemes de la gent, el seu tarannà el convertia en una excel.lent persona. DiariTots21 se suma a les mostres de condol i vol fer-les extensives a la seva família.

El cos de Llopart serà diumenge al tanatori de Creixell, de 16 a 20 hores, mentres que dilluns, 15 de juliol, a les 11 hores, tindrà lloc el sepeli a l’església de sant Jaume.


Les reaccions al decés n’ s’ha fet esperar, entre elles les de l’Ajuntament de Torredembarra o l’exalcade d’Altafulla, Fèlix Alonso. També la del secretari general de Junts, Jordi Turull, formació de la que era militant Llopart:


Accediu a una entrevista a Jordi Llopart en aquest enllaç.

Maria Teresa Solana guanya el premi de novel·la negra Margarida Aritzeta

El Festival de novel.la negra de Creixell ha donat el tret de sortida sense víctimes. Ha estat la tarda de divendres al Casal Municipal quan s’ha desplegat la tercera edició en una gala on s’han concedit dos premis literaris, el Margarida Aritzeta Vila de Creixell de novel.la nera en català, i el destinat als joves i dedicat a l’escriptor tarragoní Jordi Tiñena.

Teresa Solana, rebent el guardó Margarida Aritzeta Vila de Creixell. Foto: DiariTots21

Ha estat la barcelonia Teresa Solana, resident a Bristol, la vencedora del III Premi Margarida Aritzeta Vila de Creixell per ‘Carpe diem’. “És un honor rebre aquest premi, que porta el nom d’una de les grans escriptores de la literatura catalana”, ha afirmat l’escriptora en rebre el taló amb els 3.000 euros, un diploma i un obsequi de l’Ajuntament.

Al seu torn, Marc Aguilar, de Celdrà, s’ha endut la Menció especial del premi per ‘Operació Gran Animal’. Al guardó s’han presentat 45 originals i el nivell general el premi ha estat clarament superior respecte al de l’any passat, quan va quedar desert.

De ‘Carpe Diem’ el jurat en destaca la “fluïdesa i agilitat”, la capacitat d’ubicar en “espais familiars” i el “to d’humor”. Pel que fa a ‘Operació Gran Animal’, el jurat en destaca la “qualitat literària” i una temàtica “interessant”. Marc Aguilar resideix a Celrà (Gironès).

Quant al II Premi juvenil de relatsde misteri Jordi Tiñena, ha estat la vencedora en la categoria de Batxiller Fàtima Cubell. En la categoria de ercer i quart d’ESO ha resultat vencedora Laia Sancho, mentre que per primer i segon d’ESO ha estat guanyadora Laia Beltran. Dues mencions especials han estat concedides a Víctor Cano i Víctor Carrasco.  Ha assistit a l’acte la vídua de Jordi Tiñena, la periodista Berta Ramos.

Quant a guardons, el millor aparador criminal ha estat per a la farmàcia de Creixell.

La presentació s’ha fet de manera diferent, a quatre mans i a dues veus: la directora de festival, Raquel Gámez-Serrano, i la directora de Bibliocreixell, Maribel Perez Fontanillas, han pujat a l’escenari per protagonitzar una presentació que ha inclòs un vídeo de les dues presentadores, un format que recordava el tan proper FIC-CAT de Roda de Berà i on el gran protagonista de la tarda-nit ha estat, a més dels guanyadors dels premis, l’incombustible autor de novel.la criminal en català Andreu Martín.

Maribel Perez Fontanillas i Raquel Gámez-Serrano, presentant la gala. Foto: DiariTots21

La jornada inaugural ha tingut un espai final dedicat al gran Andreu Martín, autor que porta més de 50 anys publicant llibres -amb més de 130 obres editades-, guanyador d’innombrables premis -com el Ciutat de Barcelona, Ciutat d’Alzira, Pepe Carvalho o el de memòries Gaziel-, que ha sortit a l’escenari acompanyat de l’editor Alex Martín Escribà i l’escriptora Raquel Gámez-Serrano, per muntar una taula rodona literària i criminal.

Andreu Martín, amb el II Premi a la Trajectòria. Foto: DiariTots21

“La literatura és joc”, subratllava Martín. “Hi ha mil possibilitats a la literatura, però sempre hi ha el joc al darrera”. Juan Marsé ja explicava les regles del joc, referia l’escriptor. “Jo continuo jugant amb mi mateix a l’hora de crear les històries i després amb els lectors”. A continuació, Andreu Martín ha rebut el II Premi a la Trajectòria.

La part institucional ha comptat amb les salutacions del diputat de la Diputació de Tarragona Eduard Rovira i l’alcaldessa de Creixell, Montse Muñoz.

Eduard Rovira, durant la seva intervenció. Foto: DiariTots21

El diputat ha posat l’accent en el fet que “la promoció de la cultura és un eix essencial de la Diputació, mantenint i millorant el patrimoni comú. En cultura busquem posicionar-nos com a regió creativa innovadora, i garantint una formació especialitzada i d’alt nivell en totes les expressions artistiques”. En les diverses línies d’actuació, l’ens supramunicipal busca també fomentar “una programacio de qualitat i continuada, la promoció i la difusió cultural”. En definitiva, “fer de les nostres comarques un bon lloc on viure”.

L’alcaldessa, Montse Muñoz, durant el seu parlament. Foto: DiariTots21

Al seu torn, Montse Muñoz ha recordat el regidor de Cultura, Jordi Llopart, absent per una malaltia i ha citat les diverses activitats que ofereix el festival aquests dos dies, “dues jornades on es posarà Creixell al mapa. Serà un esdeveniment important, la tercera edició, i volem que continuï molts anys”. Muñoz ha agraït l’empenta de les organitzadores, “que formen un gran equip”.

L’acte ha comptat també amb l’actuació de Centrescènic, Escola de Dansa i Teatre de Torredembarra, que dirigeix Creu Alvarez, i del pianista Albert Abelló.

La cultura i el folklore popular de Creixell es manifesten en la Festa Major de Sant Jaume

Cartell de la Festa Major de Sant Jaume, que arrenca el divendres 19 de juliol. Foto: Cedida

Creixell celebrarà el 25 de juliol una de les seves festes més tradicionals. Es tracta de la Festa Major de Sant Jaume, que se celebra des de molt antic i, de fet, les Ordinacions de Creixell ja parlen d’aquesta festa.

Entre els actes més arrelats hi figura l’anada a l’ofici solemne, acompanyats per una cobla o una banda de música, així com també la processó, en la qual es treu la imatge de Sant Jaume pels carrers de la Vila. Des de fa uns anys, a la Processó hi participa el Seguici Popular, que enguany estarà format per la colla del Ball de Diables de Creixell, que celebra els seus 13 anys, i els gegants Gilmundo i Minerva, que enguany celebren el seu 18è aniversari.

La Festa de Sant Jaume és en realitat la Festa Major petita de Creixell, però, amb el pas del temps i amb la pèrdua de pes de l’agricultura a favor del turisme, la festa s’ha fet cada vegada més reixida d’actes i ha adquirit més importància. En aquesta s’hi celebra el dia del patró de la parròquia i del poble, i el manuscrit de les Ordinacions de Creixell del segle XVII, ja parlava d’aquesta celebració. Només s’ha interromput en comptades ocasions i se segueix celebrant amb els tradicionals actes religiosos com a eix central.


Altres notícies:


El que ha evolucionat amb el pas del temps són els actes populars que actualment es realitzen a la plaça del Mirador, a la zona esportiva o al Casal Municipal. La Festa arrenca amb el tradicional Pregó de Festa Major que es fa des del balcó de l’ajuntament. Enguany el pregó de la Festa Major de Sant jaume 2024 el faran els membres del Ball de Diables de Creixell.

Programa d’actes

-19 de JULIOL. 20:00h des del balcó de l’Ajuntament Pregó de Festa Major a càrrec del Ball de Diables de Creixell. 22:00h a la Plaça del Mirador espectacle teatral de desgreuge i dignificació de totes les dones condemnades per bruixes. Apte per tots els públics. Interpretada per Bruixes del Baix Gaià, grup de teatre amateur feminista a càrrec de l’associació Papallones Liles.

-20 de JULIOL. 21:00h Encesa del Foc des del Balcó de l’Ajuntament a càrrec del Ball de Diables de Creixell. 22:00h a la Plaça del Mirador Ball Parlat amb Cercavila de Foc a càrrec del Ball de Diables de Creixell. 23:30h fins les 3:00h matinada a la pista esportiva Festa Jove a càrrec de Xatarra Produccions.

-21 de JULIOL. 7:00h XVIII Caminada Popular. “Creixell-La Mina de Gibert-Creixell”. Rambla de les Moreres sortida i lliurament de samarretes. Inscripcions Casa de Cultura “Cal Cabaler”. Places limitades. Col·labora l’associació Marxa Aquàtica Baix Gaià. 22:30h a la pista esportiva Rumba, Pop, Versions amb Toni Torres Band.

-23 de JULIOL. 22:00h a la pista esportiva Cinema a la Fresca amb la projecció de la pel·lícula “Vaya Vacaciones”, per tots els públics.

-24 de JULIOL. 20:00h a la platja (zona xiri Esclat) Classe de Ioga a càrrec del Club Esportiu Gimnàs Creixell. 22:30h a la platja (zona xiri Quijote ) Havaneres a càrrec del grup Xarxa. A la mitja part Rom Cremat.

-25 de JULIOL. 11:45h des de l’Ajuntament a l’Església Acompanyament d’Autoritats. 12:00h Ofici Solemne i Processó amb l’acompanyament de la Cobla Cossetània, la coral Sant Jaume de Creixell i el Seguici Popular. 19:00h a la Plaça Major Ballada de Sardanes amb la Cobla Cossetània. 22:30h a la pista esportiva Ball de Festa Major amb el grup musical “Jamaika Band”.

-26 de JULIOL. 23:00h a la pista esportiva Concert i Ball de Gala amb l’orquestra “LA CHATTA”.

-27 de JULIOL. 17h a 19h la piscina municipal Festa d’Inflables. 22:00h Karaoke a la pista esportiva. I seguidament sessió de DJ.

-28 de JULIOL. a la zona esportiva 8:30h a la platja del Gorg de Creixell (Gavina) Trobada Marxa Aquàtica de l’associació Marxa Aquàtica Baix Gaià. 19:00h a l’Urb Les Sínies (zona verda) Milla de Creixell. 20:00h Exhibició de les noies de “Happy Dance” 21:00h Taller i Jam de Swing amb “Swing Airlines”. 23:55h Castell de Focs a càrrec de Pirotècnia Estalella.

Activitats del mes d’agost

Divendres 2 d’agost, a les 23:30h a la zona esportiva actuació de STAR WAYS Vol.1 de DA IGUAL, amb el suport de Diputació de Tarragona.

Dissabte 3 d’agost, a les 21h a la platja de Creixell, Open de Pesca al llençat Festa Major Creixell 2024 Organitzat per Ape Creixell Inscripcions: 644516513 o a la botiga Only Fishing de Creixell.

Dissabte 10 d’agost, a les 17:00h al casal municipal Torneig d’Escacs solidari Drac Artcai. 21:00h a la platja de Creixell (Port Romà) CARNAVAL D’ESTIU i, a continuació, FESTA JOVE, organitza La Xatarra Produccions.

Dimecres 14 d’agost, de les 24h a les 5h matinada a la zona esportiva FESTA JOVE BIG X, organitza La Xatarra Produccions.

Dijous 15 d’agost, 8:00h platja del Gorg de Creixell (Gavina) Travesia Marxa Aquàtica 3km-1km.

16, 17 i 18 d’agost, Festival Creixell Màgic amb activitats a la plaça Major, carrer Sant Jaume i Casal Municipal. Més informació a https://www.creixellmagic.cat. Dissabte 24 d’agost De 17h a 19h a la piscina municipal Festa d’Inflabes.

 

Arriba el Creixell Màgic, el 1r Festival Internacional de Màgia de Creixell

El Mag Albert serà un els protagonistes del festival, amb Jordi Caps o el Mag Ramó. Foto: Arxiu

Els fans de la màgia poden preparar-se per viure una experiència màgica única els dies 16, 17 i 18 d’agost: el 1r Festival Internacional de Màgia de Creixell. Aquest esdeveniment, dirigit a públics de totes les edats, oferirà una programació variada d’espectacles que desafiaran els seus sentits.

El festival s’inaugurarà el divendres a la nit amb el Sopar Màgic, un sopar a l’aire lliure sota les estrelles, on Manu Llari presentarà un espectacle màgic. El dissabte i el diumenge tindran lloc la resta d’activitats i espectacles. Es podrà gaudir de la màgia de prop amb Jordi Caps, guanyador de Got Talent Espanya, en una Gala de cartomàgia exclusiva per a només 50 persones.

El punt culminant del festival és la Gran Gala Internacional presentada per Mag Ramó, amb actuacions de Shado el mago, Dúo Kybalion, Mag Albert i Cesc Alriols. Després, la Màgia Golfa oferirà un espectacle per a públic adult a càrrec del Mag Albert Vidal. Per als més joves, hi haurà una Gala Infantil amb l’espectacle “Confeti” de Francis Zafrilla i un Taller de màgia infantil dirigit pel Mag Àlex.


Altres notícies:


A més, la màgia s’apoderarà dels carrers amb espectacles de Melanie, Jordi Pota, Fèlix Brunet i Xavier Medina. També es podrà explorar un mercat màgic ple de productes exclusius i participar en animacions populars.

El festival està organitzat per Shado Productions junt amb l’Ajuntament de Creixell i amb el patrocini oficial de Plann. El Festival Internacional de Màgia de Creixell promet una experiència màgica que es recordarà per sempre. Tota la informació i entrades disponibles a www.creixellmagic.cat.

 

Creixell celebra el Dia de l’Orgull LGTBI+ reivindicant la diversitat afectiva

L’acte de lectura del manifest que s’ha realitzat davant de la Casa de la Vila. Foto: Cedida

Creixell commemora aquest divendres el Dia de l’Orgull LGBTIQ+ 2024, que se celebra arreu del món tot reivindicant la diversitat afectiva, de gènere i sexual. Des del consitori s’ha indicat que “aquest dia ens uneix no només en la celebració de la diversitat, també ens uneix en una crida a l’acció per reconèixer i respectar les identitats, expressions i experiències que fan que cada persona sigui única i inestimable per a la nostra societat”.

Com a acció solidària amb la jornada, els colors de la bandera LGBTIQ+ onegen físicament amb una pancarta al balcó de l’Ajuntament de Creixell.

A més, davant de la Casa de la Vila, s’ha realitzat la lectura del Manifest institucional del dia internacional de l’orgull LGTBIQ+. Hi ha assistit l’alcaldessa Montserrat Muñoz Madueño acompanyada de diversos regidors i regidores de la Corporació Municipal.

La lectura del Manifest l’ha realitzada la regidora delegada de la secretaria de la Dona i Igualtat de l’Ajuntament de Creixell Chelo Picón. També per part d’una noia trans de l’associació feminista Papallones Liles de Creixell, s’ha llegit una part del manifest. La cloenda de l’acte ha anat a càrrec de l’alcaldessa Montserrat Muñoz, que ha recordat la importància de reivindicar en aquesta jornada i sempre els drets de les persones LGTBIQ+. Després a la plaça major hi ha hagut música amb el conjunt Doble R.

Aquesta tarda a les 19 h, hi haurà l’acció reivindicativa promoguda per l’associació Papallones Liles de Creixell. Els colors de la bandera LGBTIQ+ es pintaran al pas de vianants de l’Avda. Del Mar davant el nº 17.

Aquestes accions es fan per reafirmar la diversitat afectiva i sexual i de gènere per tal de palesar un rebuig unitari a la LGTBIQ+ fòbia.

 

Mor ofegat un home de 77 anys mentre es banyava a la platja de Creixell

Un home de 77 anys ha mort aquest divendres al matí mentre es banyava a la platja de Creixell. Un testimoni ha trucat al telèfon d’emergències 112 cap a tres quarts d’una del migdia avisant que havien tret de l’aigua un home inconscient i li havien començat a realitzar les maniobres de reanimació.

El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha desplaçat dues unitats terrestres i li han practicat també maniobres de reanimació, que han resultat infructuoses.

També s’han mobilitzat quatre patrulles dels Mossos d’Esquadra, que s’han fet càrrec de les diligències. La d’aquest divendres és las segona víctima mortal a les platges catalanes en el que portem de campanya d’estiu, que va començar dissabte passat.

Creixell.crims abordarà la relació entre la justícia i el crim

D’esquerra a dreta, Montse Muñoz, Marc Novoa, Maribel Perez Fontanillas i Raquel Gámez-Serrano. Foto: DiariTots21

La tercera edició de Creixell.crims, el festival de novel.la negra en català, ja te un leit motiv: anirà de la justícia i el crim, el fil conductor que travessarà totes les taules rodones que s’organitzaran al festival, segons ha detallat la directora de l’organització, Raquel Gámez-Serrano, en la presentació pública que s’ha fet aquest dimecres. Serà el 12 i 13 de juliol en diferents escenaris de la vila. El festival inclou el lliurament de dos guardons literaris de temàtica negra. Quinze escriptors assistiran convidats al festival.

“Els escriptors fan ús de la justicia poètica, parlen dels casos on troben a faltar justícia. Pot ser la justícia injusta? D’això parlarem a festival”, ha explicat. Al seu torn, l’alcaldessa de Creixell, Montse Muñoz, ha afirmat que “poder organizar aquest festival per tercer any consecutiu representa una aposta clara i contundent per la cultura. Pretenem fer arribar la literatura als nostres vilatans i als visitants que vindran a Creixell aquests dies. Donar suport a la cultura és vital per fer una societat crítica i empoderada”.


Altres notícies:


Així, Creixell esdevindrà “un punt de trobada, que la convertirà aquells dies en capital cultural de Tarragona”. En nom del regidor de Cultura, Jordi Llopart, que no ha pogut assistir a l’acte, l’alcaldessa s’ha referit al fet que el festival està consolidat, “i s’ha fet un lloc destacat al panorama dels festivals literaris catalans. Les persones que ens visitaran el 12 i 13 de juliol vindran atretes per aquesta atractiva proposta cultural i el lloc on es duen a terme les activitats del festival”.

Llopart ha subratllat “l’atractiu que suposa el nucli històric, la Casa de Cultura Cal Cabaler, el fet de compartir dinar amb els escriptors i passejar pels carrers del nucli antic. Creixell serà una finestra de la literatura, del nostre irrepetible paratge natural i històric”.

Les novetats

Les novetats del festival són diverses. Per començar, el Premi Margaritza Aritzeta-Vila de Creixell augmenta la seva dotació fins als 3.000 euros, mil més que l’any passat. S’han presentat 45 novel.les i el nivell “és força alt”, ha destacat la directora de l’organització. Justament, l’any passat, el principal premi va quedar desert tot i haver-se presentat 52 originals. El premi juvenil de relats tindrà tres categories: de 13 a 18 anys, subdividits en categories de primer i segon ESO, després de tercer i quart, i finalment, de batxillerat.

El actes

Així doncs, dins del marc del festival, l’Ajuntament de Creixell amb la col·laboració de l’Editorial Clandestina i la col·lecció crims.cat, convoca el Premi Margarida Aritzeta – Vila de Creixell i el Premi Juvenil de Relats de Misteri Jordi Tiñena.

El Premi Juvenil de Relats de Misteri Jordi Tiñena s’atorgarà el dia 12 de juliol a les 19.45 h. El Premi Margarida Aritzeta – Vila de Creixell es farà públic el dia 12 de juliol a les 20.10 h i el Festival arrencarà el dia 12 de juliol, a les 19.00 h al Casal Municipal de Creixell. L’editorial Clandestina publicarà l’obra guanyadora del Margarida Aritzeta.

Al llarg dels dos dies del Festival, el públic podrà gaudir presentacions, taules rodones, signatures, una actuació de dansa, música en directe i el concert dels Julivert. El dia 12 de juliol, a les 20.25 h es farà el citat homenatge a l’escriptor Andreu Martín. Alguns dels participants en la 3a edició de Creixell.crims són: Àlex Martín Escribà, Gemma Pasqual, Pau Juvillà, Marc Pastor, Fàtima Llambrich, Maribel Torres, Xavier Aliaga, Cristina Fornos, Emili Bayo, Núria Martínez, Joaquim Micó, Jordi de Manuel, Ferran Grau i Maria Solar.

També és nova una col.laboració amb l’institut de Torredembarra. Entre els autors, hi serà María Solar, autora de ‘La culpa’. Finalment, una altra novetat destacada és que les tres taules rodones de dissabte es traslladen a Cal Cabaler i a la Bibliocreixell. No repetiran escenari al Mirador donat l’elevada calor que feia.

El programa

El festival arrencarà el 12 de juliol a les 19 hores al Casal Municipal. Es lliurara els premis literaris i es farà un homenatge a l’escritor Andreu Martín. Aquell mateix dia l’assagista sobre novel.la negra Alex Martín conversarà amb Andreu Martín.

Dissabte, 13, serà els dia de les taules rodones, amb periodistes/escriptores conegudes del territori, com Fàtima Llambrich o Cristina Fornós. L’organització combina la presència d’autors de fora amb autors locals que mostren un bon nivell literari.

Les col.laboracions

Al seu torn, Maribel Perez ha destacat la partipació ciutadana en el festival. Enguany col.laboraran les residències de la tercera edat Mimara i l’Ermita, també l’Associació de Comerciants, decorant aparadors dels comerços. O el Ball de Diables. Finalment, el grup de voluntaris, els anomenats ‘criminals’, són “imprescindibles per l’organització del festival”.

Activitats prèvies

Les activitats prèvies, que caracteritzen el festival, van començar el mes de març i es tracta de posar el públic en context d’una activitat cultural que dura tot l’any. Al juny, Graziella Moreno, justgessa i escriptora, farà una xerrada el dia 21, mentre el 7 de juliol tindrà lloc la darrera de les activitats prèvies: la ruta de crims històrics per Creixell, que l’any passat va tenir un alt seguiment. L’escriptor Jordi Suñé tornarà a fer-se’n càrrec.

La responsable de la Bibliocreixell ha destacat la necessitat que els joves llegeixin, i per això s’han programat accions a l’institut i s’ha organitzat el premi juvenil Jordi Tiñena.

Altrament, la valoració de les dues anteriors edicions és positiva, destacava Maribel Perez, tot i que el pressupost és ajustat, que es compensa amb “inventiva”. Raquel Gámez ha destacat que aquest festival “va molt de la mà amb el turisme, tenim tres escenaris, i ho culminem amb un fet diferencial, que és el col.laborador de les cerveses Clandestines, mentre vinculem teatre, dansa i concerts. Està pensat per al poble, a banda de per al sector editorial”. I és l’unic que fa tantes activitats prèvies, “que és la forma millor d’expandir-nos”.

L’il.lustrador

D’altra banda, el creixellenc Marc Novoa és l’autor del cartell oficial, que manté el logo del campanar jujolià i la lluna plena de fons. Els colors negre i vermell dominen completament, junt amb un blanc de contrast. “Em va venir a la ment la dama de la justícia i vaig barrejar-ho amb un gànster, junt a un skyline de la platja i el poble”, explicava.

Més informació en aquest enllaç.

 

La platja de Creixell acull la III Copa Catalana de Marxa Aquàtica

Imatge del lliurament de premis, amb les guanyadores femenines, l’alcaldeessa i els regidors de Creixell. Foto: Cedida

El diumenge 2 de juny va arribar a Creixell la primera etapa de la III Copa Catalana de Marxa Aquàtica de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC).

La prova tenir lloc a la platja de Creixell i organitzada pel Club Excursionista Arítjol i l’Associació Marxa Aquàtica Baix Gaià. Els marxadors van poder gaudir d’una gran matinal a la platja de Creixell i totes les categories van ser especialment disputades.

L’acte de lliurament de premis el va presidir l’alcaldessa de Creixell, Montserrat Muñoz Madueño, acompanyada dels regidors Jordi Llopart i Ana Hernández.

Tant els organitzadors com els marxadors i marxadores van agrair la rebuda i el suport rebut per part del municipi a aquesta modalitat esportiva que cada cop té més adeptes.

 

La Costa del Baix Gaià es promociona per primer cop conjuntament a Aratur

Els diversos representants dels municipis de la Costa del Baix Gaià a Aratur. Foto: Cedida

Els municipis de la Costa del Baix Gaià (Altafulla, Creixell, Roda de Berà, Tarragona i Torredembarra) participen conjuntament a la 18a edició del Saló Aragonès del Turisme (Aratur) que es du a terme des d’aquest divendres i fins diumenge al Palau de Congressos de Saragossa.

Per primer cop, la Costa del Baix Gaià és present a la fira amb un estand propi per promocionar el territori i fidelitzar i incrementar el turisme aragonès. L’Aragó és, juntament amb Madrid i el País Basc, un dels mercats emissors més estratègics per a la ciutat de Tarragona i de tot el seu entorn, especialment en l’àmbit del turisme de natura i d’escapada o city break.

El certamen Aratur és una fusió d’oci, gastronomia, cultura i turisme. Enguany, presenta una àmplia gama de nous destins, tant estatals com internacionals, oferint als visitants l’oportunitat d’explorar i descobrir llocs únics en tot el món.

 

Creixell reuneix més de mig centenar d’aspirants per a reforçar la Policia Local

Més de 80 aspirants es van inscriure a les proves de selecció, que finalment han reunit 51 candidats i candidates. Foto: Cedida

Un total de 81 persones estàven convocades aquest dijous 9 de maig al Casal Municipal de Creixell per tal d’iniciar les proves d’accés a les dues places d’agent de la Policia Local que ha convocat l’Ajuntament de Creixell per tal de reforçar el cos municipal. La convocatòria finalment ha acabat comptant amb 51 aspirants, la gran majoria homes, que han omplert la sala gran del Casal Municipal de Creixell.

La selecció ha començat amb la prova de Cultura general, que és de caràcter obligatòria i eliminatòria. Consisteix en respondre, en un període màxim d’una hora, un qüestionari de 40 preguntes tipus test amb quatre respostes alternatives per cada pregunta, de les quals només una seria la correcta, i que han estat proposades pel tribunal i en la proporció següent: 50% de preguntes relatives a coneixements de cultura general a un nivell concordant amb el títol acadèmic requerit a la base tercera, i el 50% restant relatives a coneixements sobre l’actualitat política, social i cultural.

Després de la prova de Cultura general d’aquest dijous, els aspirants hauran de superar també en els propers dies una prova teòrica, una prova d’aptitud física, una prova psicotècnica, un reconeixement mèdic i, finalment, accedir a la fase de concurs de mèrits. Les persones que superin totes les proves d’accés a la Policia Local i que obtinguin la plaça, iniciaran el curs de Formació Bàsica de Policia, que es realitza a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya de Mollet del Vallès.

 

L’Associació en Defensa del Gorg de Creixell, a favor de la renaturalització de l’espai

Imatge de la zona del Gorg. Foto: Turisme Creixell

L’Associació per a la Defensa del Medi Natural del Gorg de Creixell ha criticat la postura de l’Ajuntament de Creixell de defensar l’existència de l’aparcament de platja a prop del Gorg, davant els edifici Constal.lació.

En un comuniat, el col.lectiu afirma que “aquest episodi reafirma que els canvis d’opinió política local sovint no són coherents ni sostenibles per a la preservació dels espais naturals ni per al desenvolupament de projectes de llarg termini que aturin el deteriorament irreversible del nostre litoral”.

L’entitat afirma que “resulta sorprenent veure la defensa de l’alcaldessa actual, Montse Muñoz, i el nou regidor de medi ambient, Roberto Sánchez, argumentant la manca d’informació sobre el projecte de recuperació de l’espai natural del Gorg”.

El 26 de gener passat, l’Associació el Gorg de Creixell va observar la publicació al Diari Oficial de la Generalitat, on es va aprovar el projecte constructiu de Recuperació Ecològica i Ambiental de la zona humida del Gorg de Creixell, que abasta la zona de la Marinada, el sistema dunar davant el càmping La Gavina i s’estén fins als Muntanyans de Torredembarra, incloent-hi la zona d’aparcament davant de l’edifici Constel·lació de Creixell. Aquesta aprovació data del 2 d’octubre de 2023. Es van establir trenta dies per presentar al·legacions, i s’estima que les actuacions es completaran com a màxim el 31 de maig de 2026.

El col.lectiu se sorprèn que l’Ajuntament no tingués coneixement del mateix, ja que es van realitzar prospeccions a la zona amb la intervenció de la Generalitat i els mossos el 30 de març del 2023, en els terrenys de la zona Marinada, inclosos dins del PEIN el Gorg de Creixell.

L’entitat continua argumentant que “en aquesta crisi del litoral català, en aquest estat d’emergència, quan s’arriba a la consciència dels despropòsits comesos i quan alguns municipis consideren la  demolició dels passejos marítims de formigó, és essencial protegir El Gorg de Creixell i preservar les comunitats vegetals que viuen a les dunes, així com els espais de nidificació d’espècies en perill d’extinció”.

El col.lectiu es pegunta: “Com es pot negar la regeneració d’un espai catalogat com a PEIN, que aporta un valor únic al municipi i ofereix una opció, cada vegada més sol·licitada, de platges naturals”. “No podem oblidar que la platja de Creixell es troba entre dues poblacions amb ports que alteren els corrents naturals de sorra i sediments, minvant la nostra costa. Afortunadament, a Creixell no s’ha construït un passeig marítim de formigó i s’ha respectat el sistema dunar. Tanmateix, és evident que la regressió del litoral és cada vegada més visible i hem de cedir més espai a la natura si volem seguir gaudint de la nostra estimada platja”, conclou.

 

Roger Miralles: ‘Jujol. 75 anys orfes’

La Casa Bofarull dels Pallaresos, obra de Josep Maria Jujol. Foto: Cedida

Jujol va morir el dia 1 de maig de 1949, avui fa 75 anys.

Hi ha dues coses que perduren, allò que va deixar fet o construït, en direm les coses, i allò que d’ell podem aprendre, en direm les lliçons.

Coses, edificis, objectes, artefactes, enginys que va pensar, dissenyar i, alguns àdhuc els va fer o pintar, aquesta és l’herència física de Jujol. Son des d’edificis públics a baranes o làmpades en cases particulars, passant per fonts, custòdies i moltes intervencions en esglésies. Moltes d’aquestes coses han arribat prou maltractades a dia d’avui, amb prou feines hi ha hagut mitja dotzena de persones que se n’han sabut cuidar al llarg d’aquests anys, els uns per desconeixement, els altres per poca traça o mala fe (diguem-ho en termes tradicionals), els han desgraciat. Han fet que allò de jujolià que tenien hagi desaparegut.

Roger Miralles

Si no ha sigut mala fe ha sigut desconeixement el que li han fet a l’església que Jujol i el poble de Montferri van començar a construir com l’església de Montserrat al Camp de Tarragona. Agafar una ruïna, un inici de construcció i tenir la supèrbia d’acabar-la com pensaven, des d’una vessant gaudiniana, que l’hauria acabat Jujol és, com a mínim, desconeixement. Aquest ha sigut el gran problema que ha tingut Jujol que molts s’han atrevit a intervenir-hi pensant que era un petit Gaudí. Jujol no és Gaudí ni el podem considerar modernista, per això no el podem tractar en aquests termes, els que ho fan, s’equivoquen.

Malgrat tot, alguns edificis, resisteixen. Com es pot tractar millor una obra que interpretant-la des del coneixement de com feia l’arquitectura. Per entendre que vol dir intervenir en un edifici de Jujol mirin el que s’ha fet a Creixell, com s’ha tractat de bé el que quedava i com s’ha intentat amb la intervenció tornar-li la seva raó de ser. Aquest projecte s’hauria pogut acabar com l’església de Montserrat? aquest si, perquè ha sabut interpretar a Jujol com un arquitecte amb un món propi no com un deixeble de Gaudí o un modernista més.


Altres notícies:


Les lliçons. A l’escola d’arquitectura, quan ensenyem l’ofici, tractem d’explicar les qüestions d’arquitectura que creiem que son rellevants per fer arquitectura. La carrera, des de fa molt temps, es divideix en unes matèries humanístiques i unes altres de tècniques. Cap lliçó que es pugui aprendre mirant Jujol és acadèmicament rellevant des del punt de vista tècnic: ni en estructures era un mestre (tot i la capacitat que tenia per entendre l’espai, l’estructura és usada al servei del projecte i no ostentant), ni en instal·lacions ni en construcció era innovador (seguia una tradició apresa que donava servei a la construcció, una tradició que era la dels treballadors de l’obra). La decoració sembla que ha desaparegut del programa arquitectònic actual, per tant d’això, a les escoles d’arquitectura del nostre entorn se’n parla, més aviat, poc. Des del punt de vista humanístic Jujol és rellevant però no des d’un punt de vista únicament teològic com alguns l’han volgut interpretar, no des del punt de vista històric, Jujol no cau bé en cap categoria històrica per l’època en la que va viure.

Perquè, doncs, en mirar l’arquitectura de Jujol ens sentim atrets com quelcom contemporani? Per tot allò que no sabem ensenyar de l’arquitectura, tot allò que no parlem de l’arquitectura però que sabem que és rellevant, és difícil posar-hi nom, però n’enumero algunes: quina és la base formal dels projectes, quina és la manera de combinar els colors, com ens podem relacionar amb la tradició, com dels materials més vulgars se’n poden fer coses valuoses, com aconseguir dotar de vida superfícies inerts, etc., aquestes, entre moltes altres, son les lliçons Jujol ensenya. Recordo, escrivint aquestes línies sobre Jujol, les paraules d’Alejandro de la Sota quan parlava dels seus mestres moderns, que no havia conegut en persona, i deia que es sabien “honrosos huérfanos llenos de posibilidades con su recuerdo”, així avui podem recordar el que Jujol, que ja quasi ningú recorda en vida, ens va ensenyar. Podem tenir l’honor de ser els seus orfes plens de possibilitats recordant la seva arquitectura.

Les celebracions son passatgeres i poc rellevants, no usem els 75 anys per comprar un pastís per Jujol, usem-lo per començar a valorar allò que ens va deixar com a continguts arquitectònics i allò que ens va deixar materialment, les lliçons les podem recuperar i les coses podríem intentar no maltractar-les.

Roger Miralles és arquitecte i director de l’Escola Superior d’Arquitectura de Reus

 

Creixell no vol que es perdi l’aparcament de la platja tocant al Gorg

Imatge del Gorg de Creixell. Foto: Creixell Turisme

L‘Ajuntament de Creixell no vol que es perdi la zona que s’utilitza des de sempre com a aparcament a la platja, situat a prop del Gorg i presentarà batalla perquè això no passi. El projecte constructiu del Departament d’Acció Climàtica contempla actuar en aquesta zona, que forma part d’un Pein, amb la desaparicio de l’aparcament, situat davant dels apartaments Constelación.

L’Ajuntament ha presentat un recurs contenciós-administratiu contra el projecte, de què no en va tenir notícia per part del Departament d’Acció Climàtica fins que ja estava aprovat. La notificació els va arribar el mes de febrer passat quan l’aprovació feta pel conseller data del 2 d’octubre de 2023. En el document es preveu un seguit d’actuacions a la zona del Gorg, com ara expropiacions de terrenys del propi Gorg i, a més, que l’aparcament deixi de ser-ho. El consistori va presentar el rercurs el 23 d’abril, dimarts passat, dins el termini habilitat pel Departament d’Acció Climàtica per fer-ho.

Foto aèria de l’entorn. L’aparcament s’usa davant dels dos edificis que hi ha al costat de la gran zona verda de l’esquerra de la imatge

L’alcaldessa, Montse Muñoz, i el regidor de Medi Ambient, Roberto Sánchez, han afirmat a DiariTots21 que la presentació del recurs obeeix “a la manca d’informació que ha tingut l’Ajuntament per part de la Generalitat”, que s’ha assabentat del projecte constructiu de recuperació ecològica i ambiental de la zona humida del Gorg quan ja estava aprovat el mateix i de casualitat, gràcies a una popietària afectada per una expropiació. Altrament, la raó de fons és impedir que desaparegui l’aparcament: “La població de Creixell porta tota la vida usant aquest aparcament i no hi ha alternativa perquè no hi ha espais a la zona de la platja perquè en creem un”, afirma l’alcaldessa, que continua argumentant que “els ho hem dit al Departament d’Acció Climàtica però es treuen les puces del damunt i no els preocupa la situació en la que podem quedar”.

D’altra banda, les expropiacions practicades a les finques que ocupa el Gorg s’han fet “a uns preus baixíssims, de manera que tenim el cas d’una finca de més de 4 hectàrees que només rebrà una mica més de 4.000 euros”, argumenten l’alcaldessa i el regidor.

Imatge de la platja del nord, afectada pel recent temporal de març. Foto: Cedida

Un problema afegit és que a la zona del Gorg és on la platja presenta una superfície més ampla, per tant pot rebre més estiuejants. En canvi, l’absència de l’aparcament en aquesta zona destinaria la gent cap a la platja del nord, en direcció a Roda de Berà, on gairebé no queda platja arran del darrer temporal i de manera bastant habitual. Un altre argument municipal és que si se suprimeix l’aparcament, “s’afavoreix que els estiuejants no vinguin a Creixell i optin per altres municipis, amb el perjudici econòmic que això suposaria”, afirma l’alcaldessa.

En definitiva, es demana que “poguem seguir usant l’aparcament com sempre ha estat, no condemnar la població de Creixell a perdre’l per anar a la platja. Es podria fer amb una concessió de l’espai marítimo-terrestre de Costes. Paral.lelament, suposaria que l’Ajuntament podria exercir un major control sobre el mateix, de manera que podria estar regulat, cosa que avui en dia no passa, i d’aquesta manera protegiríem millor la zona natural”.

Creixell es prepara per una intensa setmana de celebració de Sant Jordi

Celebració de Sant Jordi de 2023, amb les parades de la Plaça Major. Foto: Cedida

Creixell prepara un intens cap de setmana cultural per celebrar la diada de Sant Jordi, on es poden trobar actes per a totes les edats i en diferents espais municipals, amb la participació de les entitats de la Vila. Els actes programats arrencaran el divendres 19 d’abril a les 19h a la Biblioteca Municipal Bibliocreixell amb la presentació del llibre “Las Voces del Barranco” de M.Dolores García Pastor. L’acte és organitzat per Papallones Liles.

De cara l’endemà dissabte, a les 12 h a la mateixa biblioteca municipal es presentarà el llibre “La Balada del gos”, de Raquel Gámez-Serrano, acompanyat d’un vermut Literari. El programa continuarà diumenge 21 d’abril, quan a partir de les 11 h a la Plaça Major de Creixell es viurà la festa de “Sant Jordi al carrer”, amb paradetes de les entitats del municipi, jocs tradicionals amb el Ball de Diables de Creixell i la venda i signatura de llibres amb els autors i autores locals. Al punt del migdia s’ha previst una ballada de sardanes amb la Cobla Bellpuig i els Dansaires del Penedès.


Altres notícies:


De cara a dilluns 22, de 10 h a 12 h una ruta literària recorrerà els carrers de la Vila amb els alumnes d’educació infantil de l’escola les Eres de Creixell. Ja a la tarda, a les 17 h, la Biblioteca Municipal acollirà tallers de Sant Jordi organitzats pel programa Tasta del Consell Comarcal del Tarragonès (CCT).
La diada de Sant Jordi es repetirà la ruta literària pels carrers de la Vila amb alumnes de l’escola les Eres i a la tarda se celebrarà la presentació del llibre infantil “El Dídac vol que l’estimin”, de Manuela Castillo, amb un taller de treballs manuals sobre el conte presentat.

El programa no s’acabarà aquí, donat que el dimecres 24, de 9:30 h a 12 h, es tornarà a oferir la ruta literària per la canalla, mentre que a la Residència Mimara i Residència L’Ermita es farà una lectura de contes pedagògics acompanyats a la guitarra per Alba Bermúdez. El mateix dimecres a les 17:30 h, a la Bibliocreixell, es viurà una tarda de contes amb el Menú literari del dia: Amanida de Poesia a càrrec d’Imma Pujol.

Les activitats finalitzaran el divendres 26 d’abril amb el lliurament de diplomes del Curs de Tècnica de Bonsai, amb Antonio Melgar, que es farà a les 17 h a la biblioteca municipal.

 

Creixell s’impregna de l’aroma i del sabor de l’Edat Mitjana

Un moment de la cercavila inaugural. Foto: Tots21

Aspecte dels carrers del nucli antic de Creixell dissabte al matí. Foto: Cedida

Creixell ha reculat aquest dissabte en el temps i enamorat de l’Edat Mitjana, s’ha plantat a l’època de l’amor cortès als peus de l’imponent castell i les seves torres defensives.

El Mercat Medieval ha desplegat els seus aromes i el contorn del nucli antic s’ha deixat endur per l’encant dels trobadors, les llegendes, les cartes de tarot, la màgia orientalitzant i, com no, les grans viandes amb què s’assortien principalment les classes benestants, i quan hi havia pau i treva, les més populars.

 

Una cercavila executada amb maestria medieval pel grup de recreació musical sabadellenc Taraska donava inici aquest dissabte al Mercat Medieval, que compta també, a part de les parades, amb una zona de restauració, passacarrers d’animació i un taller d’instruments musicals que se celebrava dissabte per la tarda al Casal Municipal.

L’alcaldessa i la regidora Chelo Picón. Darrera, els regidors Jordi Llopart i Jaume Serret, a la plaça de Mirador. Foto: Tots21

Alcaldessa i regidors, comprovant les parades abans de la inauguració del certamen. Foto: Tots21

“Són dos dies de festa on la ciutadania trobarà el típic mercat medieval, amb les parades d’artesania o d’alimentació, mentre podran passejar pels carrers i podran seguir les actuacions tematitzades programades i situar-se  a l’Edat Mitjana, amb la presència de joglars, amb artesans i personatges típics que expressen aquella forma de viure d’aleshores”, explicava a TotsTarragona21 l’alcaldessa, Montse Muñoz. A l’atractiva i reposada plaça del Mirador, on Creixell dibuixa un balcó de cara al mar, hi ha instal.lats “jocs de fusta i altres divertiments per a la canalla. Desitgem que la gent vingui a Creixell hi tingui una grata experència”, afirmava.

El Mercat, el formen 45 estands, “esponjat en més espai per evitar aglomeracions de manera que es pugui passejar pels carrers del poble amb més amplitud. Hem tallat els carrers per fer a un accés lliure, al temps que hem ubicat un pàrquing dissuasori a la porta de llevant”.


Altres notícies:


Jaume Serret, regidor de Comerç de l’Ajuntament, detallava, al seu torn, que “amb el Mercat Medieval arranquem la nova temporada, aprofitant la quantitat de visitants que vénen per Setmana Santa i seguirem així fins als mesos de setembre-octubre”. El públic “és majoritàriament nacional i ho veiem en els càmpings del municipi, que es troben al 80 per cent de la seva ocupació”.

Jordi Llopart, regidor de Turisme, posava l’èmfasi que el Mercat Medieval està “plenament consolidat amb deu edicions” i subratllava que diverses entitats del municipi també han muntat parada aquests dos dies de la fira: “Es tracta de la Colla de Diables, l’Associació de Comerciants, l’associació Papallones Liles i dues parades de gent de Creixell”.

La parada de l’Associació de Comerciants i Empresaris de Creixell. Foto: Tots21

Sempre està presents en els esdeveniments de Creixell la seva Associació de Comerciants i Empresaris, que presideix Marta Vilaspasa, que regenta com a tercera generació un conegut -i reconegut- forn de pa. Han muntat una parada original, unint “el Mercat Medieval i la Setmana Santa“, explicava la seva presidenta: un photocall per a què la canalla es faci fotos com si fossin soldats medievals, amb dos arbres simulats d’on pengen 34 ous de pascua de cartró amb el nom de les 34 empreses que formen l’associació. Al costat, uns tallers de decoració d’ous de pascua perquè els pinti la mainada.

Formatges Montbrú, d’alta qualitat, amb Pere Antúnez al capdavant de l’estand. Foto: Tots21

Què podem tastar del Mercat Medieval? Doncs formatges de la reconeguda firma Montbrú, de Moià, que té granja pròpia als Aiguamolls de l’Empordà, però a més recull la llet de diferents punts de Catalunya per elaborar uns productes considerats els millors del món gràcies al mestre formatger que els dóna forma, explicava a TotsTarragona21 Pere Antúnez, que atén a la parada. Montbrú ha tornat a la fira de Creixell després de dos anys d’absència, un mercat que li dóna bons fruits.

Com també li passa el mateix a la firma bigatana La Casa del Fuet, especialitzada en tota mena d’embotits: “El tradicional, de pebre, d’all, de formatges molt variats,…”, comentava David Sunyer, una firma de qualitat que no es perd cada any el mercat creixellenc.

D’Alcover ha vingut La Mel del Remei, amb la Montse Castañer. Foto: Tots21

Més a prop, venint d’Alcover, tenim la Mel del Remei. Atén la parada la Montserrat Castañer: “És el primer cop que venim al Mercat Medieval de Creixell. Que com n’hem tingut notícia de la seva existència? A través de la premsa i de coneguts”, responia la Montserrat. A més de la clàssica mel d’abelles ofereix vermut de mel i també hidromel, entre d’altres articles.

El Nico i la Virgínia serveixen pa de forn de llenya. Foto: Tots21

A prop de la Montserrat es troba el forn de llenya La Fornada, vingut del Montseny, una empresa situada en plena muntanya a prop de Sant Celoni, i que atenen el Nico i la Virgínia. Ella ens explica: “Venim cada any i som força coneguts aquí, de manera que ja esperen el ‘pa del Nico'”, com li diuen. “La gent de Creixell és molt agraïda”, se sincera. Quin assortiment presenten? “Pa de nous, d’espelta, d’olives, amb ceba o amb xocolata”, per citar-ne alguns.

Els olotins Artesans de l’Abel, amb la Miquela Pozza al capdavant. Foto: Tots21

També a prop hi ha la parada Artesans de l’Abel, procedent d’Olot, i que atén Miquela Pozza, italiana, que destaca que l’obrador és a Olot, però el magatzem, a Mataró. Formatges i embotits de qualitat, també, per a paladars gustosos.

L’aroma medieval continuarà i clourà quest diumenge.

Creixell celebra el seu Xè Mercat Medieval els dies 30 i 31 de març

L’horari del Mercat Medieval serà des de les 10 h. fins a les 21:30h. i es concentra als principals carrers del nucli històric. Foto: Cedida

El Mercat Medieval de Creixell arriba a la seva desena edició consolidat com una de les fires medievals més importants del territori. Aprofitant els dies de la Setmana Santa, que és quan es fa habitualment s’ha celebrat aquesta festa, el municipi vol donar-se a conèixer i revitalitzar la seva activitat, a més de convertir-se durant un cap de setmana en un punt de trobada d’amics dels pobles de l’entorn i d’arreu de Catalunya.

La Fira Medieval comptarà amb més d’una cinquantena de parades i activitats diverses, que s’instal·laran  al nucli històric de la Vila. També disposarà dels espais habituals de recreació històrica. Hi haurà cercaviles, demostració d’oficis tradicionals, diverses atraccions medievals, parades d’artesania, taverna, malabars, taller i demostració d’instruments medievals.  Al llarg dels dos dies del mercat medieval hi haurà  jocs tradicionals, atraccions infantils i zona de restauració.

La recreació del Mercat Medieval de Creixell actual està basada en un moment històric i clau de la nostra Vila. L’any 1083 el Rei Felip de França va nomenar Carlà de Creixell a Artal Gilmundo. Va ser el primer creixellenc del que es té notícia documentada. El Rei de França va encarregar a Artal Gilmundo la creació pròpiament dita de Creixell. I en base al passat medieval creixellenc, des de l’àrea de Turisme de l’Ajuntament es vol recrear precisament aquest passat medieval del municipi.


Altres notícies:


Es tracta d’una de les cites més importants de la Vila, des del punt de vista turístic i comercial, que en les 10 edicions realitzades anteriorment ha comptat sempre amb més de 4.000 visitants per edició, llevat dels anys que es va suspendre per la pandèmia de la Covid-19.

Els visitants podran assistir a la lectura de la proclama del Rei Felip de França per nomenar Artal Gilmundo encarregat de la defensa de Creixell. El mercat medieval està basat en fets històrics i per això també permet conèixer el passat de la localitat a més de recórrer els seus carrers que estan engalanats amb decoració inspirada en l’època medieval. Els veïns i veïnes de la Vila també hi participen ambientant-se a l’època.

Programa d’actes dissabte i diumenge

11.00 h. Cercavila inaugural

12.00 h. El camell Simba

13.00 h. Els bufons de la Cort

13:30 h. Cercavila medieval

17.00 h. Cercavila musical

18.00 h. El perfumer

20:30 h. Cercavila amb Scroom

 

Creixell fa un pas endavant amb la preparació de la seva Policia Local

L’alcaldessa, Montserrat Muñoz, amb els dos agents que s’han format a l’ISPC i el cap de la Policia Local. Foto: Cedida

El cos de la Policia Local de l’Ajuntament de Creixell ha fet un pas endavant significatiu gràcies a la millora professional i l’especialització de dos dels seus agents, que recentment han estat habilitats per l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya en dues especialitats diferents: instructor de tir i atenció especialitzada a les víctimes de violència masclista.
D’una banda, l’agent Manuel F. ha superat el curs de monitor de tir realitzat a l’Escola de Policia de Catalunya i junt amb altres aspirants, va passar les proves tècniques i va ser admès per a una de les 20 places que oferia per l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya. El curs té una durada de 62 hores, de les quals ha estat format en deontologia en l’ús de l’arma, normativa de les armes de foc, munició en l’activitat policial, arma curta i llarga, atenció sanitària immediata i docència aplicada al tir policial
Per altra banda, l’agent Sergio M. ha superat el curs sobre primeres intervencions amb víctimes de violència masclista i domèstica, adquirint les eines per dur a terme una primera intervenció adequada en aquestes situacions. El curs ha tingut una durada de 30 hores, de les quals ha estat format en conceptualització teòrica del fenomen, pla de seguretat i atenció a les víctimes, aplicació pràctica del marc legal, detecció de situacions de violència, atenció a la urgència en casos de violència, indicadors per a la valoració del risc de la víctima i actuacions policials amb víctimes vulnerables.
L’alcaldessa Montserrat Muñoz Madueño els ha agraït l’actitud i motivació demostrada, quedant reflectit en les qualificacions obtingudes en l’avaluació de tots dos agents. Igualment, des de l’equip de Govern municipal, s’ha felicitat els agents per superar aquests cursos.
Finalment, arran del conveni que l’Ajuntament de Creixell va signar amb el Servei Català de Trànsit, perquè es considera aconsellable vigilar i controlar la velocitat màxima de circulació en l’àmbit de la seguretat viària a Creixell, la Policia Local ha rebut una part de la formació per a l’ús del cinemòmetre.
Aquesta formació ha estat realitzada pel Caporal de la Policia Local de Roda de Berà, Antonio Escobar, que està habilitat com a operador de radar nacional. Durant els pròxims dies la Policia Local durà a terme diverses campanyes preventives sobre el control de l’ús del cinturó de seguretat i sistemes de retenció infantil, control de vehicles, controls preventius d’alcoholèmia i controls conjunts de seguretat ciutadana amb agents dels Mossos d’Esquadra.

 

Creixell treu al carrer articles casolans per contribuir al reciclatge

Creixell ha posat en marxa aquest divendres per la tarda la I Fira de Reciclatge i Segona Mà, que fins dissabte posa al carrer articles i objectes de què els vilatans es volen desprendre, a la vegada que fomenten un segon ús sense haver de llençar-los a la deixalleria o als contenidors de roba.

Promoguda per l’Ajuntament que lidera l’alcaldessa Montserrat Muñoz, han estat les àrees de Turisme i Comerç les que han decidit unir esforços per sumar dos aspectes de la fira que són complementaris: “La necessitat que tenim a Creixell de reciclar millor i a la vegada fomentar l’economia circular donant un nou ús als articles, que preferentment són de la llar o de l’entorn de la llar”, explicava a TotsTarragona21 el regidor de Turisme, Jordi Llopart, àrea que s’ocupa de la participació en les fires estatals i en organitzar-ne d’altres al mateix Creixell.

“L’objectiu principal d’aquesta iniciativa que promou l’Ajuntament de Creixell és sensibilitzar la ciutadania sobre la problemàtica actual de la gestió de residus, els beneficis del reciclatge o la importància del canvi d’una economia lineal a una economia circular”, destacava Llopart. El regidor citava el fet dramàtic que Creixell va ser l’any 2022 la població amb el pitjor xifra de reciclatge de Tarragona i una de les pitjors de Catalunya i posava com a exemple que l’any passat, es van recollir 4.900 quilos de matalassos al costat mateix dels contenidors i 27,8 tones de voluminosos, com ara mobles, ferralla, cadires, taules o electrodomèstics. “Això suposa un cost molt gran per al consistori”, afirmava el regidor.

Al seu torn, Jaime Serret, regidor de Serveis i Comerç, subratllava a TotsTarragona21 la importància “de conscienciar la ciutadania de la necessitat de reciclar bé, per la qual cosa l’Ajuntament ha instal.lat uns plafons informatius amb una comparativa entre les dades tan dolentes de reciclatge de 2022 i les de 2023, on s’observa una clara millora degut a què el consistori va instal.lar nous contenidors de fraccions com orgànic, plàstic, cartró o vidre que mancaven a molts llocs. Ara, en 2024, estem de nou millorant els registres”. Altrament, el Consell Comarcal del Tarragonès també és present a la fira amb una carpa pròpia.

Vint-i-dues parades

El consistori ha apostat perquè  Creixell sigui aquest divendres i dissabte un mercat de segona mà en el que hi participen 22 parades d’entitats locals i veïns i veïnes de la vila que venen o intercanvien sense preu articles de segona mà.

Aquesta fira o microfira obrirà la llauna d’un seguit de certàmens similars que organitzarà el consistori i que continuaran amb una de confecció de plats de cuina pensats per al bon temps a partir de la realització d’uns tallers.

Una sortida per netejar

D’altra banda, aquest dissabte a les 10h hi haurà una sortida de neteja amb el lema ‘Creixell sense escombralesa’, que organitzen les regidores Ana María Hernández Sáez i Núria Clavero. Se seguirà una ruta per camins interiors per fer neteja de la brutíssia que aparegui, una iniciativa que compta amb el suport d’Ecoembes i la Brigada Municipal de Creixell. Durant la Fira hi haurà la food truck del Ball de Diables de Creixell amb servei de bar i el tast del plat “Patatas a lo pobre”.

Us oferim un recull d’imatges de la Fira:

Jaume Garcia

 

Creixell celebra el 8M amb la lectura del Manifest

Alcaldessa i regidors, durant la celebració de l’acte a Creixell

Aquest migdia ha tingut lloc davant de la Casa de la Vila de Creixell, la lectura del manifest institucional amb motiu del 8M, Dia Internacional de les Dones 2024.

L’acte ha estat presidit per l’alcaldessa de la Vila Montserrat Muñoz Madueño, acompanyada de regidores i regidors de la Corporació Municipal. També hi han estat presents les representants de l’associació feminista Papallones Liles de Creixell i nombroses veïnes i veïns. També hi han assistit dues agents femenines del Cos de la Policia Local de Creixell.👮‍♀️

A l’inici de l’acte s’ha procedit a la lectura del Manifest Institucional del 8M per part de la regidora delegada d’igualtat Chelo Picón, la regidora Ana Mª Hernández i una representant de Papallones Liles. L’esdeveniment l’ha tancat l’alcaldessa Montse Muñoz, que ha destacat el paper de les dones al llarg de la història.

Des de fa moltes dècades, els drets sexuals i reproductius han estat al centre de la lluita feminista a escala global. I és que el dret al propi cos és el dret més essencial de tots. Tant és així que el control sobre els nostres cossos i la nostra sexualitat ha estat i encara és un dels principals instruments del patriarcat per sotmetre les dones.

Un control que, arreu del món, s’exerceix a través de la imposició de normes que condicionen la forma de viure la sexualitat i la reproducció de les dones, de l’estigmatització de les dissidències sexuals, de relegar el coneixement del propi cos i l’educació sexual a l’espai privat, de mites i tabús sobre processos tan naturals com la menstruació i el climateri, i d’una manca de recerca mèdica per diagnosticar i tractar adequadament les patologies que afecten especialment o exclusivament les dones.