.

Creixell fa un pas endavant amb la preparació de la seva Policia Local

L’alcaldessa, Montserrat Muñoz, amb els dos agents que s’han format a l’ISPC i el cap de la Policia Local. Foto: Cedida

El cos de la Policia Local de l’Ajuntament de Creixell ha fet un pas endavant significatiu gràcies a la millora professional i l’especialització de dos dels seus agents, que recentment han estat habilitats per l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya en dues especialitats diferents: instructor de tir i atenció especialitzada a les víctimes de violència masclista.
D’una banda, l’agent Manuel F. ha superat el curs de monitor de tir realitzat a l’Escola de Policia de Catalunya i junt amb altres aspirants, va passar les proves tècniques i va ser admès per a una de les 20 places que oferia per l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya. El curs té una durada de 62 hores, de les quals ha estat format en deontologia en l’ús de l’arma, normativa de les armes de foc, munició en l’activitat policial, arma curta i llarga, atenció sanitària immediata i docència aplicada al tir policial
Per altra banda, l’agent Sergio M. ha superat el curs sobre primeres intervencions amb víctimes de violència masclista i domèstica, adquirint les eines per dur a terme una primera intervenció adequada en aquestes situacions. El curs ha tingut una durada de 30 hores, de les quals ha estat format en conceptualització teòrica del fenomen, pla de seguretat i atenció a les víctimes, aplicació pràctica del marc legal, detecció de situacions de violència, atenció a la urgència en casos de violència, indicadors per a la valoració del risc de la víctima i actuacions policials amb víctimes vulnerables.
L’alcaldessa Montserrat Muñoz Madueño els ha agraït l’actitud i motivació demostrada, quedant reflectit en les qualificacions obtingudes en l’avaluació de tots dos agents. Igualment, des de l’equip de Govern municipal, s’ha felicitat els agents per superar aquests cursos.
Finalment, arran del conveni que l’Ajuntament de Creixell va signar amb el Servei Català de Trànsit, perquè es considera aconsellable vigilar i controlar la velocitat màxima de circulació en l’àmbit de la seguretat viària a Creixell, la Policia Local ha rebut una part de la formació per a l’ús del cinemòmetre.
Aquesta formació ha estat realitzada pel Caporal de la Policia Local de Roda de Berà, Antonio Escobar, que està habilitat com a operador de radar nacional. Durant els pròxims dies la Policia Local durà a terme diverses campanyes preventives sobre el control de l’ús del cinturó de seguretat i sistemes de retenció infantil, control de vehicles, controls preventius d’alcoholèmia i controls conjunts de seguretat ciutadana amb agents dels Mossos d’Esquadra.

 

Creixell treu al carrer articles casolans per contribuir al reciclatge

Creixell ha posat en marxa aquest divendres per la tarda la I Fira de Reciclatge i Segona Mà, que fins dissabte posa al carrer articles i objectes de què els vilatans es volen desprendre, a la vegada que fomenten un segon ús sense haver de llençar-los a la deixalleria o als contenidors de roba.

Promoguda per l’Ajuntament que lidera l’alcaldessa Montserrat Muñoz, han estat les àrees de Turisme i Comerç les que han decidit unir esforços per sumar dos aspectes de la fira que són complementaris: “La necessitat que tenim a Creixell de reciclar millor i a la vegada fomentar l’economia circular donant un nou ús als articles, que preferentment són de la llar o de l’entorn de la llar”, explicava a TotsTarragona21 el regidor de Turisme, Jordi Llopart, àrea que s’ocupa de la participació en les fires estatals i en organitzar-ne d’altres al mateix Creixell.

“L’objectiu principal d’aquesta iniciativa que promou l’Ajuntament de Creixell és sensibilitzar la ciutadania sobre la problemàtica actual de la gestió de residus, els beneficis del reciclatge o la importància del canvi d’una economia lineal a una economia circular”, destacava Llopart. El regidor citava el fet dramàtic que Creixell va ser l’any 2022 la població amb el pitjor xifra de reciclatge de Tarragona i una de les pitjors de Catalunya i posava com a exemple que l’any passat, es van recollir 4.900 quilos de matalassos al costat mateix dels contenidors i 27,8 tones de voluminosos, com ara mobles, ferralla, cadires, taules o electrodomèstics. “Això suposa un cost molt gran per al consistori”, afirmava el regidor.

Al seu torn, Jaime Serret, regidor de Serveis i Comerç, subratllava a TotsTarragona21 la importància “de conscienciar la ciutadania de la necessitat de reciclar bé, per la qual cosa l’Ajuntament ha instal.lat uns plafons informatius amb una comparativa entre les dades tan dolentes de reciclatge de 2022 i les de 2023, on s’observa una clara millora degut a què el consistori va instal.lar nous contenidors de fraccions com orgànic, plàstic, cartró o vidre que mancaven a molts llocs. Ara, en 2024, estem de nou millorant els registres”. Altrament, el Consell Comarcal del Tarragonès també és present a la fira amb una carpa pròpia.

Vint-i-dues parades

El consistori ha apostat perquè  Creixell sigui aquest divendres i dissabte un mercat de segona mà en el que hi participen 22 parades d’entitats locals i veïns i veïnes de la vila que venen o intercanvien sense preu articles de segona mà.

Aquesta fira o microfira obrirà la llauna d’un seguit de certàmens similars que organitzarà el consistori i que continuaran amb una de confecció de plats de cuina pensats per al bon temps a partir de la realització d’uns tallers.

Una sortida per netejar

D’altra banda, aquest dissabte a les 10h hi haurà una sortida de neteja amb el lema ‘Creixell sense escombralesa’, que organitzen les regidores Ana María Hernández Sáez i Núria Clavero. Se seguirà una ruta per camins interiors per fer neteja de la brutíssia que aparegui, una iniciativa que compta amb el suport d’Ecoembes i la Brigada Municipal de Creixell. Durant la Fira hi haurà la food truck del Ball de Diables de Creixell amb servei de bar i el tast del plat “Patatas a lo pobre”.

Us oferim un recull d’imatges de la Fira:

Jaume Garcia

 

Creixell celebra el 8M amb la lectura del Manifest

Alcaldessa i regidors, durant la celebració de l’acte a Creixell

Aquest migdia ha tingut lloc davant de la Casa de la Vila de Creixell, la lectura del manifest institucional amb motiu del 8M, Dia Internacional de les Dones 2024.

L’acte ha estat presidit per l’alcaldessa de la Vila Montserrat Muñoz Madueño, acompanyada de regidores i regidors de la Corporació Municipal. També hi han estat presents les representants de l’associació feminista Papallones Liles de Creixell i nombroses veïnes i veïns. També hi han assistit dues agents femenines del Cos de la Policia Local de Creixell.👮‍♀️

A l’inici de l’acte s’ha procedit a la lectura del Manifest Institucional del 8M per part de la regidora delegada d’igualtat Chelo Picón, la regidora Ana Mª Hernández i una representant de Papallones Liles. L’esdeveniment l’ha tancat l’alcaldessa Montse Muñoz, que ha destacat el paper de les dones al llarg de la història.

Des de fa moltes dècades, els drets sexuals i reproductius han estat al centre de la lluita feminista a escala global. I és que el dret al propi cos és el dret més essencial de tots. Tant és així que el control sobre els nostres cossos i la nostra sexualitat ha estat i encara és un dels principals instruments del patriarcat per sotmetre les dones.

Un control que, arreu del món, s’exerceix a través de la imposició de normes que condicionen la forma de viure la sexualitat i la reproducció de les dones, de l’estigmatització de les dissidències sexuals, de relegar el coneixement del propi cos i l’educació sexual a l’espai privat, de mites i tabús sobre processos tan naturals com la menstruació i el climateri, i d’una manca de recerca mèdica per diagnosticar i tractar adequadament les patologies que afecten especialment o exclusivament les dones.

 

Creixell celebrarà la I Fira de Reciclatge i Segona Mà

La Fira se celebrarà a la plaça Major i voltants. Foto: Tots21

Creixell viurà el cap de setmana del 15 i 16 de març (divendres i dissabte) la celebració de la 1ª Fira de Reciclatge i de Segona Mà 2024. Serà al nucli històric de la vila.

L’objectiu principal d’aquesta iniciativa que promou l’Ajuntament de Creixell és sensibilitzar la ciutadania sobre la problemàtica actual de la gestió de residus, els beneficis del reciclatge o la importància del canvi d’una economia lineal a una economia circular.

El consistori vol que esdevingui també un mercat de segona mà en el que hi participin entitats locals i veïns i veïnes de la vila que venen objectes de segona mà. L’objectiu principal és potenciar l’economia circular, afavorir la reutilització i la consciència ecològica.

Divendres 15, obrirà de de 17h a 21h. i dissabte, 16, de 10h a 21h.

El mateix dissabte, a les 10h., hi haurà una sortida de neteja amb el lema ‘Creixell sense escombralesa’. Les inscripcions cal fer-les a Cal Cabaler, la Casa de Cultura de Creixell. Durant la Fira hi haurà la food truck del Ball de Diables de Creixell amb servei de bar i el tast del plat “Patatas a lo pobre”.

 

Creixell entrega dissabte els premis de narrativa curta dedicat a la dona

Imatge de part del col.lectiu Papallones Liles amb el mural feminista fet aquest cap de setmana. Foto: Cedida

L’Associació feminista Papallones Liles, en col·laboració amb la Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de Creixell, que comanda Chelo Picón, i la Casa de Cultura Cal Cabaler, anuncien l’entrega de premis de la 5a edició del Certamen Literari de Narrativa Curta dedicat a la dona, en commemoració del Dia Internacional de la Dona. L’acte tindrà lloc al Casal Municipal de Creixell el pròxim 9 de març, a les 18 h.

En aquesta ocasió, es comptarà amb la presència de Raquel Sans i Guerra, diputada al Parlament de Catalunya per Tarragona, vicesecretària general de feminisme i LGTBI, així com llicenciada en periodisme. L’ambientació musical serà a càrrec de Glòria Coll Domingo, violoncel·lista i poetessa.

Presentació del llibre ‘Papallones Liles, recull de relats guanyadors 2020-2024’

Durant aquesta emotiva jornada, també es presentarà el llibre ‘Papallones Liles, recull de relats guanyadors 2020-2024’. Aquest recull representa una antologia dels relats premiats en el Concurs Literari de Narrativa Curta Papallones Liles, des de la seva primera edició l’any 2020 fins al present any 2024.

El certamen literari

El certamen literari Papallones Liles neix amb l’objectiu de promoure la igualtat de gènere a través de la literatura, conscienciant sobre la seva importància a la societat. En aquests quatre anys, s’han rebut una gran varietat de relats de notable qualitat, que aborden temes relatius a la igualtat de gènere i les vivències de les dones.

Aquest recull representa un testimoni de l’enginy i la creativitat de les escriptores i escriptors que han participat en el Certamen Literari de Narrativa Curta Papallones Liles, així com un reconeixement a la seva contribució en la promoció de la igualtat de gènere a través de la literatura.

El col·lectiu feminista Papallones Liles convida a totes les persones interessades en la literatura i la igualtat de gènere a assistir a aquest acte, per descobrir els relats inspiradors que conformen aquest llibre.
Per a més informació, podeu contactar amb l’Ajuntament de Creixell o amb l’Associació Papallones Liles.
Email: papalloneslilescreixell@gmail.com o a través de les xarxes socials.

 

Concert d’Stabat Mater a l’església de Creixell

Imatge d’un concert a l’església parroquail de Sant Jaume

El dissabte, 16 de març, a les 20 hores tindrà lloc a l’església parroquial de Sant Jaume de Creixell el concert amb la peça Stabat Mater, organitzat per l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de la vila, amb el suport de l’Associació DoMiFa.

Hi participaran el Cor Arsmusica; Mireia Tarragó, soprano; Tànit Bono, Mezzosoprano; Quartet de Corda i Orgue amb David Molina com a director.

L’ Stabat Mater és un poema del segle XIII que descriu en 20 versos els patiments imaginats de la Mare de Déu al peu de la creu. Ha atret a molts compositors al llarg dels segles, des de Palestrina i Vivaldi, passant per Rossini o més recentment Jenkins.

Una història d’amor i desamor a l’Àfrica colonial del creixellenc Juan Manuel Bravo

Juan Manuel Bravo, amb Maribel Pérez Fontanillas. Foto: Tots21

La biblioteca de Creixell, que té com a nom de marca Bibliocreixell, i que regeix Maribel Pérez Fontanillas amb una activitat frenètica, presentava aquest dissabte pequaresmal una novel.la històrica d’un creixellenc: ‘Tahuima’ -nom d’una població marroquina propera a Argel i lloc d’assentament de la Legió estrangera de Millán Astray-, sorgida de la ploma del creixellenc Juan Manuel Bravo, que ha aconseguit fer-se un lloc en el salvatge i complex món editorial del nostre país.

Bibliocreixell és un petit -o no tant- fenomen literari sorgit al Tarragonès que ha generat un corpus de seguidors i seguidores apassionats per la literatura, i s’ha demostrat omplint una de les sales del recinte per assistir a la presentació d’una obra d’un convilatà que després de treballar tota la seva vida a la indústria petroquímica, un cop jubilat va decidir llicenciar-se en Història i Geografia i superar un màster en tècniques i mètodes d’investigació, que li van permetre fer una tesi sobre la medicina jueva a l’Edat Mitjana. Fruit dels seus estudis ha pogut abordar el cas del Marroc com a protectorat espanyol dels anys 50 i 60, però ho ha fet en format novel.la històrica, no pas com a assaig històric, per la senzilla raó què el públic prefereix les novel.les als assajos, que acaben sent sempre minoritaris.

Una història d’amor i desamor “escrita des de l’amor” és el relat de Bravo en el context d’una guerra desconeguda i amagada pel franquisme, de l’Espanya contra el regne alauita entre els anys 1956 i 1958. Noms com Larache, Alcazarquivir, el Rift, Tetuán, Sidi Ifni o el Sàhara Occidental ens recorden el final del franquisme i la pèrdua del Sàhara Occidenal, “que només volia defensar un Franco ja agonitzant”, recordava l’autor.

Un moment de la presentació del llibre de Bravo. Foto: Tots21

Tot i que la guerra amagada ocupa només quatre dels 34 capítols de la novel.la -“hi he traballat tres anys i m’ha costat dos més que  una editorial la volgués editar”, deia l’autor en la presentació-, és inevitable l’interès que l’enfrontament entre l’Espanya colonial i el Regne alauita despertava entre el públic. Hi ha massa versemblances entre l’ahir i l’avui, un avui caracteritzat per una presència de magrebíes a Catalunya i a Creixell, com recordava Maribel Pérez Fontanillas.

La història que repassa Bravo “no és una història de general ni de coronels, sinó de la gent corrent” en un context de guerra, on hi intervenen en la part política els Estats Units, directors d’orquestra del que pot i no pot fer l’Estat espanyol. Massa situacions conegudes desperta la novel.la, interessos polítics entre les grans potències en una era marcada per la guerra freda. Però Bravo insisteix que l’obra és una novel.la d’amors i desamors, no una obra bèl.lica, un triangle amorós amb infidelitats i amb el paper galdós que la dona va haver de jugar durant el llarg i sinuós camí (‘the long amb winding road’, que dirien The Beatles) d’un inacabable franquisme, dones que per sortir del cau “només podien ser riques, putes o monges”. Tal qual.

Jaume Garcia

 

Creixell aixeca un nou mural contra la invisibilitat de la dona

L’autora, la tercera per la dreta, junt a membres de Papallones Liles. Foto: Cedida

La valentia té nom de dona com el tenia Rosa Parks. La lluita feminista contra la discriminació encara existent és una batalla diària, on l’expressió artística hi té un espai central, i més si és visible des del carrer. L’art forma part, doncs, del paisatge creixellenc, visible cada dia, de la mateixa manera que la lluita feminista necessita exercir-se cada dia.

Creixell ha aixecat aquest dissabte un nou mural contra la invisibilitat de la dona, donant inici als actes i activitats al voltant del Dia Internacional de les Dones (8M). Ho ha fet de la mà de la joveníssima artista Judit Sanmartí Dea, de Miralcamp (Pla de l’Urgell), guanyadora del primer Concurs de murals reivindicatius que per primer cop ha organitzat l’entitat creixellenca Papallones Liles.

Des de 2017, l’any en què es va constituir Papallones Liles, una de els accions que l’entitat protagonitza és la confecció del mural. Als primers anys es va situar a les parets de l’ambulatori de la vila, però una reforma va colgar de blanc els murals ja fets, que es van perdre per sempre. Hi havia, però, el registre fotografic fet pel col.lectiu i aquest és el motiu d’una exposició inaugurada aquest mateix dissabte per la tarda a la Casa de Cultura Cal Cabaler.

Judit Santamartí, protagonista del mural, en el moment d’iniciar-lo. Foto: TotsTarragona21

Imatge de la mostra de cartelleria que es pot veure a Cal Cabaler. Foto: Tots21

La protagonista de la jornada, però, era Judit Sanmartí (Instagram: Judsan_deart). Estudiant de revestimets murals a l’Escola d’Arts i Oficis de Tàrrega, estrenava obra fora de les comarques lleitadanes -havia estat protagonista de l’Street Art de Torrefarrera-, i ho feia vencent en el primer concurs que Papallones Liles organitzava per il.lustrar les parets de Creixell de cara al 8M. “He representat una dona valenta, agosarada, en actitud decidida, ubicada a Afganistan, amb una motxilla per anar a estudiar en un país on no deixen estudiar les dones”, deia a TotsTarragona21.

“Fins ara convidàvem una artista de la zona a participar, però hem volgut ampliar la proposta més enllà de Creixell i fins i tot del Camp de Tarragona“, afirmava al seu torn la presidenta del col.lectiu, Carme Hurtado. El mural seguia el lema d’“Empenta Reivindicativa” i l’exposició duu per títol “Artivisme“, unint art i activisme. A la mostra s’ha comptat amb la presència de les artistes que van crear aquestes magnífiques obres, és a dir, Betty Ghoul, Joana Bonan, Susa Torres, Ana Ruiz, Adriana Cabrera, Carol, Líddia Carreté i Aire Pur.

Des de l’any 2017, i amb la col·laboració d’una pintora diferent cada any, s’ha utilitzat l’art pictòric per donar visibilitat a la lluita i als drets de les dones. Això és el que anomenen “Artivisme”: la combinació dels mots “art” i “activisme”. Un art reivindicatiu i de resistència orientat cap a la transformació social.

“Amb aquest concurs, es proposava la creació d’un mural per donar visibilitat als valors d’igualtat i a l’aportació de les dones en diferents àmbits, així com promoure la reflexió sobre els estereotips de gènere encara presents a la nostra societat”, subratllava Hurtado.

Accediu al blog de Papallones Liles en aquest enllaç.

Jaume Garcia

 

Set dies d’activitats al voltant de la dona a Creixell

L’Ajuntament de Creixell ha fet públic el progfama complet al voltant del Dia Internacional de les Dones. Seran set dies d’activitats diverses. Ja es coneixia fins ara els actes del dia 2 de març, que seran els que donaran inici al ventall d’accions programades i que compten amb la col.laboració de les entitats de la vila.

El programa és el següent:

2 DE MARÇ

10H PINTADA. Pintem un nou mural. Lloc: Rambla de les Moreres.

19H INAUGURACIÓ. Artivisme, exposició de murals 2017-2023. Lloc: Cal Cabaler.

6 DE MARÇ

11H XERRADA. A càrrec de Mossos d’Esquadra “Violències sexuals a la dona en l’àmbit ded les xarxes socials”

7 DE MARÇ

9:30H JORNADA Defensa Personal Femenina. Lloc: Casal Municipal.

8 DE MARÇ

12H LECTURA DEL MANIFEST. Lloc: Davant Casa de la Vila.

9 DE MARÇ

18H LLIURAMENT DE PREMIS del cinquè concurs literari relats curts Papallones Liles i presentació del llibre PAPALLONES LILES, recull de relats guanyadors 2020-2024. Amb la diputada al Parlament Raquel Sans. Lloc: Casal Municipal.

13 DE MARÇ

19H. CLASSE DE IOGA. Lloc: Casal Municipal.

 

Pintada del Mural “Empenta Reivindicativa” a Creixell

Creixell viurà el 2 de març una pintada del mural “Empenta Reivindicativa” i la inauguració de l’exposició “Artivisme“. La pintada del mural serà a les 10h a la glorieta de la Rambla de les Moreres, i la inauguració de l’exposició, a les 19 h a la casa de cultura Cal Cabaler.

La pintada del mural anirà a càrrec de Judit Sanmartí, guanyadora del concurs d’art mural “Artivisme”, amb l’obra “Empenta Reivindicativa”. Serà un moment d’inspiració i expressió artística especial. Més tard, a les 19:00 h, es convida a la inauguració de l’exposició “Artivisme” a la Casa de Cultura Cal Cabaler. En aquesta mostra, es podrà admirar els murals realitzats entre els anys 2017 i 2023. A més, es comptarà amb la presència de les artistes que van crear aquestes magnífiques obres.

Des de l’any 2017, i amb la col·laboració d’una pintora diferent cada any, s’ha utilitzat l’art pictòric per donar visibilitat a la lluita i als drets de les dones. Això és el que anomenen “Artivisme”: la combinació dels mots “art” i “activisme”. Un art reivindicatiu i de resistència orientat cap a la transformació social.

Enguany, el 2024, es decideix obrir les portes a artistes pictòriques de tot arreu amb la creació del 1r Concurs d’Art Mural “Artivisme”. Amb aquest concurs, es proposa la creació d’un mural per donar visibilitat als valors d’igualtat i a l’aportació de les dones en diferents àmbits, així com promoure la reflexió sobre els estereotips de gènere encara presents a la nostra societat.

Es convida a participar en aquesta celebració de l’art urbà com a mitjà d’expressió cultural i artística, i a unir-se a nosaltres en la lluita per una societat més igualitària i justa per a tothom.

Per a més informació, es pot contactar amb:
Papallones Liles – papalloneslilescreixell@gmail.com o a través de les xarxes socials.
Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de Creixell
Casa de Cultura Cal Cabaler

 

El Baix Gaià torna de la mà a la Fira de Navarra

El Baix Gaià torna per segon any a la Fira de turisme de Navarra. Divendres ha tingut lloc a Pamplona l’acte inaugural de la 18ena. Navartur – Feria Internacional de Turismo de Navarra.

L’alcaldessa Montserrat Muñoz Madueño i els regidors de Turisme i Comerç, Jordi Llopart i Jaime Serret Simo, han assistit a la Fira Navartur en representació de Creixell.

La fira dura fins diumenge i ha estat inaugurada per la Consellera de Cultura, Esports i Turisme del Govern de Navarra, Rebeca Esnaola. També hi han estat presents el president del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, Carlos Brull, i els regidors de Turisme d’Altafulla, Torredembarra i Roda de Berà.

 

Comença el trasllat de les torres elèctriques de Roda i Creixell

 

A finals d’octubre de 2022 es van donar els primer passos del projecte de la variant de la línia elèctrica 110 kV SE Tarragona-SE la Geltrú i SE Altafulla-SE Garraf, per a traslladar les torres d’alta tensió fora de les zones poblades.

En aquell moment, es van reunir a l’Ajuntament de Roda de Berà representants tècnics de la Generalitat de Catalunya i d’E-Distribución Redes Digitales amb els propietaris afectats per a realitzar l’aixecament de les actes prèvies a l’ocupació de les finques per on discorreria el nou traçat de les torres elèctriques al terme municipal de Roda de Berà.

No hi havia hagut cap moviment més fins ara, quan s’han iniciat els primers treballs, amb el moviment de terres, en una zona propera a la Deixalleria i a l’AP-7. Per fi, la demanda històrica de l’Ajuntament i de tants veïns i veïnes serà aviat una realitat.

Actualment, un total de 33 torres creuen els municipis de Roda de Berà i de Creixell, des del límit amb El Vendrell i fins a la urbanització Poblamar, de la Pobla de Montornès. Travessen zones residencials, a Roda de Berà els barris de Les Torres i de Berà Mar, motiu pel qual l’objectiu principal del projecte és allunyar-les el màxim possible dels habitatges.

El nou traçat, de 6,4 quilòmetres, necessitarà 26 noves torres, 20 d’elles al terme municipal rodenc, més modernes i estretes que les anteriors, i discorrerà quasi paral·lel a l’autopista AP-7.

El projecte d’E-Distribución té un cost de 2 milions d’euros. L’avantprojecte inicial va ser redactat fa 10 anys, al 2014, i ha estat modificat en diverses ocasions, convertint-se en el projecte actual, el qual compta amb informes favorables de diferents departaments de l’Estat i de la Generalitat.

 

El Mercat Medieval de Creixell arriba a la desena edició

Imatge d’una edició anterior del Mercat Medieval de Creixell. Foto: Cedida

El Mercat Medieval de Creixell arriba a la seva desena edició consolidat com una de les fires medievals més importants del territori. Aprofitant els dies de la Setmana Santa, que és quan es fa el Mercat Medieval, el consistori té l’objectiu de donar a conèixer Creixell i proposar la revitalització del poble així com convertir la festa en un punt de trobada d’amics dels pobles de l’entorn i d’arreu de Catalunya.

Serà els dies 30 i 31 de març. Comptarà amb més d’una cinquantena de parades i activitats diverses que s’instal·laran al nucli històric de la vila.

La Fira Medieval també comptarà amb els espais habituals de recreació històrica. Hi haurà cercaviles, demostració d’oficis tradicionals, diverses atraccions medievals, parades d’artesania, taverna, malabars, taller i demostració d’instruments medievals. Al llarg dels dos dies del mercat medieval hi haurà jocs tradicionals, atraccions infantils i zona de restauració.

La recreació del Mercat Medieval de Creixell actual està basada en un moment històric i clau de la vila. L’any 1083 el Rei Felip de França va nomenar Carlà de Creixell a Artal Gilmundo. Va ser el primer creixellenc del que es té notícia documentada. Li va encarregar la creació pròpiament dita de Creixell. I en base al passat medieval creixellenc, des de l’àrea de turisme de l’Ajuntament volen recrear precisament aquest passat medieval de Creixell.

Es tracta d’una de les cites més importants de la vila, des del punt de vista turístic i comercial, que en les 10 edicions realitzades anteriorment ha comptat sempre amb més de 4.000 visitants per edició, llevat dels anys que es va suspendre per la pandèmia de la covid19.

Els visitants podran assistir a la lectura de la proclama del Rei Felip de França per nomenar Artal Gilmundo encarregat de la defensa de Creixell.

El mercat medieval està basat en fets històrics i per això també permet conèixer el passat de la localitat a més de recórrer els seus carrers que estaran engalanats amb decoració inspirada en l’època medieval. Els veïns i veïnes de la Vila també hi participen ambientant-se a l’època.

PROGRAMA D’ACTES DISSABTE I DIUMENGE

11H CERCAVILA INAUGURAL

12H EL CAMELL SIMBA

13H ELS BUFONS DE LA CORT

13:30H CERCAVILA MEDIEVAL

17H CERCAVILA MUSICAL

18H EL PERFUMER

20:30H CERCAVILA AMB SCROOM

 

Els cinc municipis de la Costa del Baix Gaià tornaran a la fira Navartur

Imatge de l’edició anterior, amb la presència dels cinc municipis. Foto: Cedida

Els 5 municipis de la Costa del Baix Gaià, Tarragona, Altafulla, Torredembarra, Creixell i Roda de Berà, es tornaran a promocionar conjuntament al mercat navarrès sota el paraigües de la marca Costa Daurada. Navartur és una de les cites habituals on assisteixen els 5 municipis atesa la importància dels mercats navarrès i basc en el sector turístic del nostre territori.

Aquesta acció s’emmarca en les tasques de promoció turística que realitzen els cinc municipis coordinadament per tal de potenciar el Baix Gaià com a destinació turística potencial.

L’alcaldessa de Creixell, Montse Muñoz, ha destacat a Tots21 “la bona experiència” que va suposar l’any passat la marca conjunta del Baix Gaià, “una manera de visibilitzar-nos de manera clara i mostrar de manera conjunta i també en col.laboració amb empreses privades -com càmpings i hotels- el patrimoni natural i monumental de la nostra costa”. Els cinc municipis busquen diferenciar-se del turisme de masses i aposten així pels valors naturals, monumentals i històrics.

Els 5 municipis tindran un espai diferenciat dins de l’estand que la Diputació de Tarragona, a través del Patronat de Turisme Costa Daurada-Terres de l’Ebre, ubicarà a la fira Navartur 2024.

Entre els diez 23 i 25 de febrer, els municipis de la Costa del Baix Gaià oferiran també als visitants de la fira un tast d’oli de les cooperatives agrícoles del Baix Gaià.

Navartur va comptar el 2023 amb més de 46.000 visitants, un 60% més que en l’edició del 2022.

D’altra banda, els 5 municipis de la Costa del Baix Gaià participaran també conjuntament enguany al Salón del Turismo de Aragón ARATUR, que tindrà lloc a Saragossa del 24 al 26 de maig. En aquesta fira de Saragossa hi aniran en un estand propi delos cinc municipis del Baix Gaià.

Jaume Garcia

 

Creixell convoca els dos premis de literatura de misteri del municipi

Margarida Aritzeta i el guanyador de l’edició de 2022, Francesc Puigpelat. Foto: Cedida

L’Ajuntament de Creixell i l’Editorial Clandestina, a través de la col·lecció crims.cat, convoquen el III Premi Margarida Aritzeta-Vila de Creixell de novel·la criminal en català i el II Concurs Juvenil de Relat de Misteri Jordi Tiñena. Es celebraran durant una nova edició del Festival Creixell Crims que es realitzarà a principis del mes de juliol.
El premi Premi Margarida Aritzeta-Vila de Creixell de novel·la criminal inèdita en català és un reconeixement a l’escriptora vallenca, que compta amb més d’una cinquantena de llibres publicats, guanyadora de diferents premis, que ha estat degana de la Institució de les Lletres Catalanes i distingida amb la Creu de Sant Jordi. El premi és de 3.000€ i la publicació de la novel·la a la col·lecció crims.cat de l’Editorial Clandestina, a més d’un trofeu del campanar de Jujol de Creixell.
Pel que fa al II Concurs Juvenil de Relat de Misteri Jordi Tiñena, l’objectiu d’aquest concurs és fomentar l’escriptura entre la població juvenil, així com fomentar la lectura i la iniciació en el gènere criminal.

Creixell obre a la ciutadania l’aparcament municipal Porta de Llevant

Imatge de l’obertura del pàrquing. Foto: Cedida

En un senzill acte protocol·lari presidit per l’alcaldessa de Creixell, Montserrat Muñoz, acompanyada dels membres de l’equip de govern municipal, s’ha obert al públic el nou aparcament municipal Porta de Llevant de Creixell.
Es tracta d’un solar de titularitat municipal amb una superfície de 2.640 metres quadrats que s’ha convertit en un pàrquing de superfície amb capacitat per a 80 places, quatre reservades per a conductors amb minusvalideses i un terreny sense delimitar que en el futur es podria convertir en una zona d’aparcament d’autobusos, segons estipula el projecte definitiu aprovat el febrer de l’any 2021.
L’Ajuntament de Creixell ha ubicat aquest aparcament en un solar municipal situat entre el passeig de Ronda i l’avinguda del Mar. La zona de vianants dels carrers cèntrics de la localitat que permetin un nucli històric renovat requereix una sèrie de serveis que facilitin l’absència de vehicles. I en aquest punt hi ha l’aparcament gratuït que s’ha inaugurat ara al passeig de Ronda i l’avinguda del Mar.

Convocat el III Premi Margarida Aritzeta – Vila de Creixell de novel·la criminal

Imatge del premi

L’Ajuntament de Creixell i l’Editorial Clandestina, a través de la col·lecció crims.cat, convoquen el III Premi Margarida Aritzeta – Vila de Creixell de novel·la criminal.

La presentació dels originals es tancarà a les 12 del migdia del 10 de maig del 2024. La novel·la guanyadora obtindrà un total de 3.000 €, 2.500 € són aportats per l’Ajuntament de Creixell, destinats íntegrament a l’autor com a premi, i 500 € per l’Editorial Clandestina a compte dels drets d’autor. La novel·la es publicarà a la col·lecció crims.cat de l’Editorial Clandestina.

II Concurs Juvenil de Relat de Misteri CREIXELL.CRIMS

Així mateix, l’Ajuntament de Creixell, i en el marc del Festival de Novel·la Criminal en Català Creixell.crims, convoquen el II Concurs Juvenil de Relat de Misteri Creixell.crims.

L’objectiu d’aquest concurs és fomentar l’escriptura entre la població juvenil, així com fomentar la lectura i la iniciació en el gènere criminal.

 

Els escolars canten per la pau en el Dia Escolar de la No Violència i La Pau

Imatge de l’acte. Foto: Cedida

Aquest dimarts 30 de gener de 2024, un totat de 210 nens i nenes de l’alumnat de l’escola Les Eres de Creixell han sortit a la Plaça Major de Creixell a celebrar el DENIP (Dia Escolar de la No Violència i la Pau).
Ha obert l’acte la directora de l’escola Antònia Royo amb un breu parlament. Tot seguit, una representació de cada curs de l’escola ha llegit diferents poemes relacionats amb la pau.
Per cloure l’acte, tots i totes han cantat conjuntament el cant de l’esperança. Ha dirigit el cant la professora de música de l’escola Àngels López Sánchez. Es dona la circumstància que l’Àngels va ser alumna fa uns anys ella mateixa de la pròpia escola.
A l’acte hi ha assistit també l’alcaldessa de Creixell, Montserrat Muñoz, acompanyada de regidors i regidores de la Corporació Municipal, així com també nombrosos veïns i veïnes.

Una altra imatge de l’esdeveniment. Foto: Cedida

El Dia Escolar de la No-violència i la Pau-DENIP, conegut també com a Dia Mundial o Internacional de la No-violència i la Pau, fou fundat l’any 1964 pel poeta i educador mallorquí Llorenç Vidal Vidal, i és una iniciativa d’Educació No-violenta i Pacificadora, difosa internacionalment. Es practica a escoles de tot el món, el dia 30 de gener (aniversari de la mort de Mahatma Gandhi).
El DENIP propugna una educació permanent en i per a la concòrdia, la tolerància, la solidaritat, el respecte als drets humans, la no-violència i la pau. El seu missatge bàsic diu: “Amor universal, No-violència i Pau. L’Amor universal és millor que l’egoisme, la No-violència és millor que la violència i la Pau és millor que la guerra”.

Creixell ho té tot a punt per a la Gran Rua de Carnaval 2024

Imatge d’arxiu del Carnaval de Creixell. Foto: Cedida

El dissabte 17 de febrer hi haurà la Gran Rua de Carnaval de Creixell, amb la participació de  Carrosses i  Comparses. La majoria de les carrosses que participen habitualment són dels municipis de les rodalies de Creixell. Per aquest motiu és pel qual a Creixell el Carnaval es fa sempre a la setmana següent que altres llocs.

La Gran Rua de Carnaval de Creixell es realitza enguany en dos dies: el 17 de febrer i el 10 d’agost de 2024.

El lloc de sortida de la Rua será a les 20h a l’avinguda Catalunya, es farà un recorregut pels carrers del nucli històric de la Vila i acabarà al Casal Municipal, on tindrà lloc la posterior Festa de Carnaval  amb música DJ de La Xatarra.

L’entrada a la Festa de Carnaval del Casal Municipal és lliure. Davant  mateix del Casal hi haurà servei de bar i entrepans amb diverses food trucks.

Es recomana fer atenció a les indicacions de la Policia Local, el personal de seguretat i Protecció Civil de Creixell.

Inscripcions

Les inscripcions es poden realitzar preferentment de forma telemàtica mitjançant instància genèrica,a través de la Seu electrònica de l’Ajuntament de Creixell, i presencialment a la casa de cultura “Cal Cabaler de Creixell“, del 30 de gener  al 9 de febrer de 2024, ambdós inclosos. Es podrà descarregar les bases de participació i el full d’inscripció al web de l’ajuntament  www.creixell.cat.

S’estableix un límit màxim de 20carrosses inscrites i un màxim de 12comparses inscrites.

Creixell proposa una mostra de circ i teatre amb entrada gratuïta

Cartell de la mostra de circ i teatre

El municipi de Creixell ha programat diversos actes per als pròxims dies. El diumenge 21 de gener, a les 12.30h, el Casal Municipal acollirà una mostra de circ i teatre amb entrada gratuïta. L’equip de l’artista Raquel Martos està fent una residència artística al Casal Municipal de Creixell durant uns quants dies. Desprès d’una setmana de creació d’aquesta peça artística, es farà una primera mostra del treball oberta al públic.
El mateix diumenge tindrà lloc la X TRAIL DE CREIXELL CIM DEL TARRAGONÈS, amb un recorregut de 17.300m i un desnivell positiu de 490m aproximadament, i la VIII CURSA INICIA’T AL RUNNING, amb un recorregut de 3.700m per a tots aquells que es volen iniciar al món del running. L’hora de sortida de la Trail llarga i curta no serà conjunta. A les 8:30 del mati la llarga i 8:35 la curta. El temps màxim per completar la cursa serà de 3 hores. A les 7:00h del mati es farà el lliurament de dorsals.La sortida tindrà lloc a l’Av. de Navarra, al camp de futbol de Creixell i travessarà la Urb. La Coma per l’Av. de Valls, antic camí de Valls.

Cartell de les curses

D’altra banda, el divendres 26 de gener, es presentarà el llibre Cenizas de carbón de Rosa Mezquita Casals a la biblioteca municipal, Bibliocreixell, a les 18 hores. També es farà una entrevista a l’autora a càrrec de Vivian Segurana. L’acte està organitzat per l’Associació Papallones Liles de Creixell.