TOTS 21

El TSJC dona la raó a l’Ajuntament de Creixell i el desvincula de la ‘mala gestió’ de l’Escola Bressol Estel de Mar

La sentència desestima el recurs que, en el seu dia, va interposar l’antiga empresa gestora Privilege Class 1909 SL, que reclamava 249.118,44 euros a l’Ajuntament. Foto: Ajuntament

La sentència de la sala cinquena del Contenciós-Administratiu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), del 4 de març de 2021, ha estimat el recurs d’apel·lació interposat per l’Ajuntament de Creixell contra la sentència dictada, el 29 de maig de 2019, pel Jutjat Contenciós-Administratiu Núm 1 de Tarragona, que condemnava el consistori pagar 249.118,44 euros en concepte de “desequilibri econòmic” a la Llar d’Infants Estel de Mar, fins el 31 de maig del 2016. L’empresa que gestionava abans l’escola bressol, Privilege Class 1900 SL, havia denunciat anteriorment a l’Ajuntament de “mala gestió” per considerar que la concessió era insuficient i que la gestió de la llar d’infants no era viable. Al mateix temps, la sentència del TSJC desestima el recurs que, el 2016, va interposar Privilege Class 1900 SL.

L’Ajuntament de Creixell s’ha mostrat satisfet per la sentència perquè “dona la raó a l’Ajuntament i el desvincula de la mala gestió i les responsabilitats que tenia l’empresa derivades d’aquella concessió i que van acabar amb el tancament de la llar d’infants”.

Des del consistori s’assenyala que la sentència desmunta un dels arguments centrals en què es basava l’empresa a l’hora de reclamar prop de 250.000 euros, com és la diferència del nombre de places ofertes durant el període de la concessió -74- amb el nombre de places reals -35-. El text de la sentència eximeix l’Ajuntament d’haver-se de fer càrrec de les despeses derivades en cas que la demanda de places és inferior a la prevista: “Així, del contingut de la primera clàusula dels plecs no s’infereix que l’Ajuntament garanteixi l’existència de 74 usuaris de la llar d’infants al procedir a la seva concessió a l’avui apel·lat (l’empresa). Per això, si la demanda de places de llar d’infants resulta inferior a la prevista pel contractista (per causa de la voluntat de l’usuari, com en el present cas i que pot vindre motivada per múltiples factors), no pot exigir-se a l’Ajuntament cobrir econòmicament l’expectativa d’explotació del servei, ni assumir la totalitat de les costes…..” I afegeix…. “El concessionari, al presentar la seva oferta per esdevenir adjudicatari ha d’haver formulat els seus càlculs i previsions econòmiques sobre la viabilitat de l’explotació, sense que pugui esperar ser rescabalat posteriorment en el cas que les previsions no es compleixin”.

Cal recordar que, el mes de novembre del 2018, l’Ajuntament de Creixell va recuperar la titularitat municipal de l’escola bressol. El consistori va posar en marxa un servei provisional en una de les aules de l’escola Les Eres.

L’Estel de Mar recupera la normalitat

Des del passat 8 d’abril del 2021, l’Escola Camp Joliu, amb seu a l’Arboç, va signar un contracte amb l’Ajuntament de Creixell per portar la gestió de l’Escola Bressol Estel de Mar, de titularitat municipal. El conveni, que finalitza el 2030, garanteix la continuïtat i viabilitat del centre educatiu preescolar de 81 places, de 0 a 3 anys.

Redacció

 

Creixell anuncia la reducció del 50%  de l’impost de vehicles de tracció mecànica per l’exercici 2021

El beneficis d’aquesta mesura faran de Creixell un dels municipis amb l’ impost de circulació  mes baix de tot l’Estat Espanyol. Foto: Ajuntament

El ple de la Corporació Municipal de l’ajuntament de Creixell va aprovar el passat 30 d’octubre del 2020, la modificació de l’ordenança fiscal  reguladora de l’Impost de Vehicles de Tracció Mecànica per l’any 2021.

En funció d’aquest acord plenari, Creixell es converteix en una de les poblacions espanyoles amb l’impost de circulació més baix.

Aquesta mesura vol ser,  en aquests temps difícils que ens ha tocat viure, un estímul per la ciutadania i adreçat especialment  a les empreses i/o autònoms que decideixin matricular els seus vehicles al municipi creixellenc.

Des de l’àrea delegada de Comerç de l’ajuntament de Creixell, i d’acord amb la Junta de Govern Local, s’han enviat cartes informatives de la reducció d’aquest impost a 600 empreses de tot l’Estat Espanyol relacionades amb l’automoció (lloguer de vehicles, concessionaris d’automòbils i similars) per donar-los a conèixer aquesta important reducció de l’Impost de Circulació.

El regidor delegat de l’àrea de Comerç Jaime Serret, ha destacat que «aquesta reducció tant important del 50% de l’impost té 2 objectius fonamentals. D’una banda afavorir els interessos de tots els creixellencs i creixellenques, en aquests temps complicats en que a causa de la crisi sanitària moltes persones han perdut la feina o han vist reduïts els seus ingressos. I per una altra banda, el fet de captar noves altes d’arreu de l’Estat al padró municipal de l’impost de circulació, suposarà una nova recaptació, un nou moviment econòmic i majors ingressos per les arques municipals, que esdevindran en millores per al nostre municipi.».

L’impost sobre els vehicles de tracció mecànica grava la titularitat d’aquests vehicles aptes per circular per vies públiques. Es considera vehicle apte per a circular per les vies públiques, aquells que estan donats d’alta al Registre de Vehicles de la Prefectura Provincial de Trànsit.

És a dir, per posar un exemple, una empresa de lloguer de vehicles de Guadalajara, pot donar d’alta de l’impost de circulació de vehicles a la seva flota de cotxes, furgonetes, ciclomotors o motocicletes a Creixell.

És molt important aquesta reducció del 50% de l’impost i suposarà un alleugeriment de les economies de les famílies creixellenques. Però volem anar més enllà del tema econòmic simplement, i ho fem adquirint el compromís d´accelerar i ajudar en el tràmit a qui a partir d’ara demani l’impost de ciculació nou, de forma que es realitzi d’una manera ràpida i eficaç.

Per aquesta raó, posem a disposició un telèfon d’atenció ciutadana on s’hi podran adreçar les persones interessades per resoldre els  dubtes sobre la gestió i tramitació del impost.

EL servei de BASE de la Diputació de Tarragona té delegada la gestió i  tramitació de l´ impost de vehicles de tracció mecànica al nostre municipi.

El  telèfon d’atenció en la tramitació  per autònoms i empreses és el següent:

·       Contacte:  Oficina de Base a Creixell

·       Telèfon: 977 80 33 20

·       Adreçà: o.creixell@base.cat

A l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l´ajuntament de Creixell també atendrem les consultes per  a resoldre qualsevol dubte o  pregunta sobre aquest tema, us podeu dirigir a:

OAC – AJUNTAMENT DE CREIXELL

TELF. 977 80 02 02 – EXTENSIÓ 92

Mail: aj.creixell@altanet.org

Redacció

 

Medi Ambient organitza una jornada de recollida de residus a la Platja del Gorg de Creixell

L’àrea de Medi Ambient de l’ajuntament de Creixell ha organitzat per al pròxim dissabte 8 de maig una recollida de residus a la Platja del Gorg. El punt de trobada serà davant del restaurant del Càmping Gavina a les 9.00 hores. La durada de l’activitat serà fins a les 11.30 hores, aproximadament. Els assistents hauran de participa-hi amb el seu grup bombolla format per un màxim de 6 persones (entre adults i nens). És obligatori que cada membre del grup porti ben posadala mascareta. L’actuació s’engloba dins de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus,

Es pot formalitzar la inscripció per telèfon al 977 13 82 72 o enviant un corrreu electrònic a infocreixell@creixell.cat amb el nom i telèfon.

L’organització repartirà també bosses i guants per facilitar la recollida de residus.

Redacció

 

Diada farcida d’actes a Creixell

Imatges de la ruta literària organitzada per Bibliocreixell per a tots els cursos d’ infantil i primària de l’ escola Les Eres de Creixell. Fotos: Cedides

La Diada de Sant Jordi 2021 va començar a Creixell amb la 1a Ruta Literària ‘El Cavaller Jordi a la vila de Creixell’, organitzada per la Bibliocreixell per a tots els cursos d’ infantil i primària de l’ escola Les Eres de Creixell. Es va adaptar la llegenda de Sant Jordi al municipi, amb la intenció que el més petits i joves de la població coneguessin els elements més importants del patrimoni històric. La Ruta passava per Cal Cabaler, actual Casa de Cultura, el Castell i la plaça de l’ Església de Sant Jaume. L’ activitat va estar molt ben acollida pels infants que es van interessar per molts aspectes del recinte medieval.

La Plaça Major va acollir les activitats de la tarda. Fotos: Cedides

La Festa va continuar per la tarda a la Plaça Major, amb paradetes de llibres i roses i l’ espectacle familiar ‘Tona, Toneta i els contes de la maleta : la llegenda de Sant Jordi’, que va agradar molt a petits i grans.

Imatges del concert que va tancar la Diada. Fotos: Cedides

El punt i final de la Diada de Sant Jordi a Creixell va ser un concert molt especial: Homenatge als grans. Casals, Beethoven, Brahms. Interpretat per Trio, Roger Morelló, violoncel, Daniel Ruiz, piano i Oriol Estivill, clarinet. Es va comptar amb la presència del Marc Migó, el jove i reconegut compositor que va presentar i explicar la seva obra: ‘Casals Suite’. També va intervenir en el concert els familiar d’ Elisenda Fàbregas, compositora d’ una altra de les peces que ahir es presentaven al públic: ‘Masks’. El concert va ser molt ben acollit i valorat pel públic assistent.

Redacció

 

Torna Sant Jordi a Creixell amb tres dies d’activitats i dos concerts

Roger Morelló, violoncel; Dani Ruiz, piano; i Oriol Estivill, al clarinet. Foto: Cedida

Creixell reviurà la diada de Sant Jordi amb la celebració d’activitats durant els tres dies del cap de setmana adaptades a les exigències de la pandèmia. Una de les novetats és el retorn del cicle musical Creixell Clàssic, mentre que la plaça Major serà l’epicentre de les paradetes de llibres i roses, tot i que només s’hi podrà accedir prèvia inscripció a l’Ajuntament. Són l’Ajuntament i Blibliocreixell els organitzadors dels actes.

Entre el conjunt d’actes destaquen un concert simfònic i un de coral. En el primer cas, el trio format per Roger Morelló, violoncel; Dani Ruiz, piano; i Oriol Estivill, clarinet, tocaran obres d’Elisenda Fàbregas i Marc Migó. Serà un homenatge a Casals, Bethoveen i Brahms.

El reusenc Roger Morelló Ros (1993) és aclamat per la seva “expressivitat, domini de les dinàmiques … i molt de caràcter”. Actua regularment en nombrosos països i en importants sales com el Palau de la Música Catalana, la Filharmònica de Berlín, l’Auditori Pau Casals o la Casa Milà d’on n’ha sigut Artista Resident en 2018/19. Ha obtingut 17 premis en concursos nacionals i internacionals, ha estat convidat en molts festivals  i ha tocat amb renombrats artistes com Damian Martínez o Maria Kliegel.

D’altra banda, dissabte hi haurà Concert a càrrec del Cor Zóngora, sota el nom “Tradició i Poesia”, amb obres de Xavier Solé, Albert Solé, Josep Ollé, Edward Elgar i Witold Lutoslawsky, entre d’altres. Seran interpretades per Carles Valls Pons, al piano, i sota la direcció de Montserrat Meneses Sendrós.

Activitats per la mainada i l’escola i també familiars completen el programa dels tres dies a Creixell.

El calendari d’actes és aquest:

Divendres, 23 d’abril DIADA DE SANT JORDI
9:30 a 12:30 h. RUTA LITERÀRIA “El cavaller Jordi a la Vila de Creixell”. Amb els alumnes de l’escola Les Eres de Creixell. A través de diferents indrets històrics del municipi  coneixerem els personatges de la llegenda i el patrimoni arquitectònic i cultural (Cal Cabaler, Castell, Església).

A partir 16:15 h., Celebra Sant Jordi a la Plaça Major. La Bibliocreixell surt a la Plaça:

-PARADETA de llibres i roses ( Bibliocreixell i Ca l’Hortet )
-PARADETA de llibres feministes (Àrea d’Igualtat i de la Dona)
-RACÓ DE MANUALITATS per emportar-te a casa
-EXPOSICIONS A CAL CABALER
Vine a la Casa de Cultura “Cal Cabaler” i emporta’t el Punt de llibre de l’Ajuntament de Creixell 2021.

17:30 h.-ESPECTACLE FAMILIAR
“Tona i Toneta expliquen la llegenda de Sant Jordi”
A càrrec de Soul Sisters Teatre
(Entrada gratuïta amb reserva prèvia als tel. 977138272 / 977803400 / 607871054 / bibliocreixell@gmail.com)

20 h. CASAL MUNICIPAL DE CREIXELL -TORNA CREIXELL CLÀSSIC-

CONCERT HOMENATGE ALS GRANS, Casals, Bethoveen i Brahms.
A càrrec de TRIO – Roger Morelló, violoncel, Dani Ruiz, piano i Oriol Estivill, clarinet- Amb obres d’Elisenda Fàbregas, Brahms i Marc Migó.
Reserva d’entrades als tel. 977138272/ 977803400/ 607871054 o al correu bibliocreixell@gmail.com (Tiquet 10 €)
OBSEQUI DE SANT JORDI : per la compra d’una entrada te’n regalem una altra. Per Sant Jordi convida la teva parella o amic i gaudeix d’aquest magnífic concert !

Imatge del Cor Zóngora. Foto: Cedida

Dissabte, 24 d’abril
19 H. CASAL MUNICIPAL DE CREIXELL

CONCERT A CÀRREC DEL COR ZÓNGORA
“TRADICIÓ I POESIA”
Amb obres de Xavier Solé, Albert Solé, Josep Ollé, Edward Elgar i Witold Lutoslawsky, entre d’altres.
Carles Valls Pons, piano. Montserrat Meneses Sendrós, direcció.
(Entrada gratuïta amb reserva prèvia als tel. 977138272 / 977803400 / 607871054 / bibliocreixell@gmail.com)

Diumenge, 25 d’abril
12 h. PLAÇA MAJOR DE CREIXELL
ESPECTACLE FAMILIAR EL CARROCONTES
“La Llegenda de Sant Jordi i altres històries”
(Entrada gratuïta amb reserva prèvia als tel. 977138272 / 977803400 / 607871054 / bibliocreixell@gmail.com)

Redacció

 

La carpa lila de Creixell s’estrenarà per Sant Jordi

Coincidint amb la celebració de la diada del Sant Jordi, la Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de Creixell estrenarà, el proper divendres 23 d’abril, la “carpa lila”, que instal·larà a la plaça Major durant el matí i la tarda. La carpa farà la funció de punt lila informatiu, amb informació sobre com atendre les víctimes de qualsevol agressió sexual o per raó de gènere o d’orientació sexual. A la carpa també s’informarà del Centre d’Informació i Recursos per a les Dones (CIRD), es distribuirà un punt de llibre i acollirà una parada de llibres de temàtica feminista.

La carpa lila serà present a les festes majors de Creixell, així com als esdeveniments populars que la requereixin. En aquest sentit, la regidora d’Igualtat, Chelo Picón, ha avançat que aquesta carpa “no només la tindrem a les festes majors del poble, sinó que es podrà posar en qualsevol festa privada que organitzin les guinguetes o locals d’oci que ens la demanin”. Per sol·licitar-la, només cal posar-se en contacte amb la Regidoria de Benestar Social, Salut i Igualtat.

Aquesta és una de les accions que es desprenen de la recent aprovació, per part de l’Ajuntament de Creixell, del Protocol d’assetjament sexual. Des de la regidoria es fa una crida a la col·laboració de la ciutadania per detectar qualsevol conducta o tipus d’assetjament. Com diu el nou eslògan: “Mirar cap a un altre costat o no fer res, d’alguna manera, ens fa còmplices”.

Redacció

 

Una trentena de famílies vulnerables de Creixell es beneficien del Programa d’aliments de Càrites

L’Ajuntament farà enguany una aportació econòmica de 3.000 euros a l’entitat. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de Creixell, a través de la Regidoria de Serveis Socials, s’ha adherit al Programa d’aliments impulsat de Càrites Diocesana adreçat a persones en situació de vulnerabilitat i amb necessitat d’ajuda alimentària. Gràcies al conveni signat el passat 3 de febrer per l’alcalde, Jordi Llopart, i el director general de Càrites, Mossèn Joaquim Gras, prop de 30 famílies vulnerables del municipi es beneficien de les compres que farà Càrites amb l’ajut municipal.

L’Ajuntament farà enguany una aportació econòmica de 3.000 euros a l’entitat. Cada mes es farà una transferència de 250 euros, que anirà destinada a despeses d’aliments i productes de primera necessitat a realitzar a l’establiment comercial Casa Pairal del municipi.

La regidora de Benestar Social, Chelo Picón, ha explicat que les persones beneficiàries del Programa d’aliments són seleccionades per l’àrea de Serveis Socials, segons el seu grau de vulnerabilitat: “Tenen preferència les persones o unitats familiars que tinguin menors al seu càrrec”, ha assenyalat. Serveis Socials notifica a Càrites el nombre de famílies que necessiten suport, així com les altes i les baixes que produeixin.

Càrites Diocesana atén les persones derivades pels Serveis Socials amb el repartiment mensual dels productes provinent de la Fundació Banc d’Aliments de Barcelona i de la Unió Europea. L’entitat aporta persones voluntàries que disposen de la formació adequada referent a la manipulació d’aliments i a les normes higiènic-sanitàries. L’Ajuntament es fa càrrec del cost de la formació del voluntariat i col·labora en facilitar les instruccions necessàries.

Redacció

 

Creixell senyalitzarà amb pictogrames els espais públics i comerços del municipi

L’Ajuntament de Creixell ha col·locat aquesta setmana el primer pictograma en un espai públic del municipi, concretament, a la façana de la Casa de la Vila, que facilita la seva identificació a les persones amb autisme. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de Creixell ha col·locat aquesta setmana el primer pictograma en un espai públic del municipi, concretament, a la façana de la Casa de la Vila, que facilita la seva identificació a les persones amb autisme. La iniciativa és fruit d’un acord entre la Regidoria de Benestar Social i l’associació Todos En Azul, una associació tarragonina sense ànim de lucre que dona suport a les famílies amb nens i nenes amb Trastorn de l’Espectre Autista (TEA), que ha adaptat a Creixell el projecte ‘Entén la teva ciutat amb pictogrames’.

Aquesta serà la primera de les nombroses plaques que Benestar Social col·locarà en diversos espais públics (parcs, serveis municipals, consultori mèdic, oficina de turisme, escoles, etc…), fruit de la col·laboració amb les associacions de comerç i de càmpings i guinguetes de Creixell. Benestar Social també assumirà el cost dels pictogrames que s’obsequiaran a tots els comerços i establiments privats del municipi que vulguin estar senyalitzats com ara els càmpings o les residències.

La regidora de Benestar Social, Chelo Picón, ha explicat que “aquest serà el primer d’una sèrie de pictogrames que es col·locaran durant les properes setmanes en espais públics, comerços i negocis de sectors diversos”. Picón ha mostrat el seu agraïment a l’associació Todos En Azul ja que aquest gest, “contribuirà a normalitzar la vida quotidiana de les famílies que tinguin nens o nenes amb TEA, tant si són de Creixell com si són visitants o turistes”.

La importància dels pictogrames

El TEA és un trastorn en el llenguatge i en la capacitat d’entendre el món. Les persones amb aquesta problemàtica acostumen a tenir un processament sensorial per un únic sentit, i és per això que els costa ordenar els diferents estímuls que li arriben.

I en què els ajuda els pictogrames? Aquestes plaques són un element clau en la comunicació perquè són imatges senzilles i concretes que els transmeten de forma directa allò que passarà. A més, es pretén que aquests pictogrames sigui una altra forma de comunicació, també útil per a escoles encara que no treballin amb aquestes dinàmiques fins i tot per al turisme que no coneguin ni el català ni el castellà.

Todos En Azul

Todos en Azul és una associació sense ànim de lucre formada majoritàriament per famílies amb fills i filles amb TEA i creada al barri de Torreforta (Tarragona). Entre els seus projectes, es troba la iniciativa “Entén la ciutat amb pictogrames”, que consisteix a senyalitzar espais públics i comerços amb imatges senzilles que identifiquin un objecte, una acció, un lloc, un verb, etc.

Els pictogrames com els que s’han col·locat a les instal·lacions esportives municipals són plaques quadrades de 18X18 cm, situades a una alçada d’1,20 m perquè puguin ser vistos tant per petits com per adults, amb la major autonomia possible. El que es pretén és facilitar el dia a dia de les persones amb TEA i les seves famílies, a través de l’accessibilitat cognitiva i la conscienciació social.

Redacció

 

Comença una nova etapa de l’escola bressol Estel de Mar de Creixell

Ja estan obertes les inscripcions per al proper curs i per a l’escola bressol d’estiu. Foto: Ajuntament

L’Estel de Mar de Creixell comença una nova etapa de la mà de l’escola Camp Joliu de l’Arboç que es farà càrrec de la seva direcció i gestió. A l’escola bressol Estel de Mar s’hi impartirà el primer cicle d’educació infantil per a nens i nenes d’entre els 4 mesos i el 3 anys.

L’objectiu de l’escola és generar un clima alegre, proper i de seguretat per tal que tots els infants se sentin feliços i puguin gaudir d’un projecte educatiu d’alta qualitat. A l’Estel de Mar es treballarà a través del joc, la creativitat, l’observació i l’experimentació i es tindrà molt en compte l’educació emocional. També es donaran les primeres passes en l’aprenentatge de l’anglès amb teachers que incorporaran l’anglès com a llengua vehicular.

L’equip educatiu de l’Estel de Mar està molt compromès amb l’educació, en constant formació  i el seu treball sempre prioritza acompanyar a les famílies per tal d’atendre a cada alumne de manera individualitzada. L’escola oferirà serveis d’acollida, menjador, escola de pares i també opció d’escola bressol d’estiu per facilitar la conciliació familiar durant la temporada alta a Creixell.

Ja estan obertes les inscripcions per al proper curs i per a l’escola bressol d’estiu. Tots aquells que hi estiguin interessats poden visitar la web www.esteldemar.com o bé seguir l’Estel de Mar a instagram @esteldemarcreixell.

Redacció

 

L’Ajuntament de Creixell dona llum verda al Protocol contra l’assetjament sexual

El ple de l’Ajuntament de Creixell va aprovar el passat 25 de març per unanimitat el Protocol d’assetjament sexual (Protocol per la prevenció i abordatge de l’assetjament sexual i per raó de gènere o orientació sexual) creat per la Regidoria de Benestar Social, Salut i Igualtat, juntament amb la tècnica d’igualtat de l’Ajuntament de Creixell, i l’estudiant, Luca Molina, ampliant el protocol que es va aprovar per ple fa dos anys del col·lectiu Papallones Liles de Creixell. L’objectiu és que tota la població disposi d’una eina per prevenir i actuar davant qualsevol conducta de violència sexual i generar espais segurs que fomentin la diversió de totes les persones, eliminant conductes i comportaments que generen incomoditat i fan mal a les víctimes d’aquests comportaments.

Per aquest motiu, el protocol, tot i que s’activarà en qualsevol lloc, incidirà especialment en els locals festius i d’oci i festes majors, ja que són espais més susceptibles perquè es produeixin conductes o casos d’assetjament. La regidora d’Igualtat, Chelo Picón, explica que “la idea és que si es produeixen aquestes agressions en un local d’oci o establiment comercial, s’activi el protocol de manera que aquell establiment sàpiga com ha d’actuar i a qui ha d’avisar (Policia Local, SIAD, Regidoria,…)”.

Crida a l’adhesió dels establiments

La Regidoria d’Igualtat convocarà les pròximes setmanes a l’Associació de Comerciants de Creixell perquè s’adhereixi al protocol. Els establiments adherits a aquest protocol -identificats amb un adhesiu a l’aparador- disposaran al local de materials d’informació i de sensibilització que manifestin el rebuig a les conductes sexistes (cartells, vinils, targetes,…). En cas de detectar alguna conducta o cas d’assetjament, els i les professionals de l’establiment actuaran d’acord amb el procediment que detalla el protocol en cada cas. Més endavant, la regidoria també proposarà l’adhesió als càmpings i a les guinguetes, de cara a la temporada alta.

En tots els casos, l’Ajuntament oferirà als establiments adherits formació sobre la prevenció i actuació davant agressions sexistes al personal de l’establiment, així com el material necessari per desenvolupar la campanya. També es publicitarà a la pàgina web els establiments adherits a la campanya.

Festes majors i espais d’oci

D’altra banda, la Regidoria d’Igualtat ha anunciat que durant la propera Festa Major de Sant Jaume es disposarà d’una carpa o punt lila informatiu on atendre les víctimes de qualsevol agressió sexual o per raó de gènere o d’orientació sexual. De fet, a les festes del 2019, ja es va posar en marxa una prova pilot en la que dues joves passejaven pels espais de festa identificades amb una samarreta i un mocador liles amb el missatge :”Si tens algun problema, busca la noia del mocador”. La regidora, Chelo Picón, ha avançat que aquesta carpa “no només la tindrem a les festes majors del poble, sinó que es podrà posar en qualsevol festa privada que organitzin les guinguetes o locals d’oci que ens la demanin”.

Finalment, des de la regidoria es fa una crida a la col·laboració de la ciutadania per detectar qualsevol conducta o tipus d’assetjament. Com diu el nou eslògan: “Mirar cap a un altre costat o no fer res, d’alguna manera, ens fa còmplices”.

Redacció

 

Creixell inicia aquest dimecres la vacunació massiva contra la Covid-19 amb els majors de 80 anys

Avui es vacunen a Creixell un total de gairebé 100 creixellencs i creixellenques majors de 80 anys. Foto: Ajuntament

Aquest dimecres, 31 de març es realitzarà la vacunació massiva contra la Covid-19 a Creixell, que s’administrarà de manera prioritària a les persones més grans de vuitanta anys de la nostra Vila. Les vacunacions es faran al Casal municipal, espai que l’ajuntament ha adequat prèviament.

Des del centre mèdic ja es van posar en contacte amb les persones beneficiàries, sigui mitjançant SMS o trucada telefònica, per concretar l’hora per assistir-hi.

L’horari de vacunació serà de 9,30 a 13’30 hores. Avui es vacunen a Creixell un total de gairebé 100 creixellencs i creixellenques majors de 80 anys.

Les persones de més de 80 anys que no han rebut l’avís, poden trucar al centre mèdic 977 80 03 36 i li comunicaran l’hora de la seva cita per vacunar-se.

La subdirectora general de Promoció de la Salut de la Generalitat, Carmen Cabezas, ha assegurat que «a finals de la setmana vinent» Catalunya haurà posat la primera dosi a totes les persones majors de 80 anys i quan aquest col·lectiu estigui vacunat es començarà a vacunar a les persones de més de 70 anys.

Els voluntaris i voluntàries de Protecció Civil de Creixell han ordenat l’entrada i sortida de les persones que venen a vacunar-se.

Redacció

 

Creixell es converteix en municipi protector dels animals i en contra del maltractament

Imatge de la regidora i primera tinent d’alcalde, Pili Romero, en una de les moltes accions dutes a terme a Creixell per a recollir pinso i altre material per als animals abandonats. Foto: Ajuntament

El Ple de la Corporació Municipal de l’Ajuntament de Creixell va aprovar ahir al vespre declarar el municipi de Creixell com a municipi de protecció d’animals i en contra del maltractament. La moció la va presentar la primera tinent d’alcalde Pili Romero del grup FIC – Units per Creixell i va ser aprovada per unanimitat dels 11 membres del Consistori en el Ple telemàtic d’ahir.

Amb aquesta moció es declara el municipi de Creixell lliure de maltractament animal. Aquest acord plenari s’insta a la població en general a denunciar el maltractament als animals per part de terceres persones i a vetllar pel benestar animal. Alhora es promourà la formació del personal de l’administració pública, per tal que puguin tenir tots els recursos necessaris per aconseguir també una actuació més àgil davant de situacions que ho requereixin.

L’ajuntament de Creixell demanarà al Govern de l’Estat que es modifiquin les lleis necessàries per a prevenir els casos de crueltat contra els animals., fomentant l’educació en l’empatia i la cultura de la Pau. Es demanarà que s’aprovi una Llei marc de Protecció dels Animals així com a modificar el Codi Penal i les lleis necessàries per a endurir les penes en casos d’especial crueltat.

També es va acordar demanar al Govern de la Generalitat de Catalunya que augmenti els recursos que reben els ajuntaments per a desenvolupar les polítiques de benestar animal i protecció de la fauna.

Amb aquest acord, l’ajuntament de Creixell vol que tots els animals tinguin una vida digna, sense maltractament físic o psicològic. Sense passar gana, set, calor, fred i angoixa per viure tancat entre quatre parets o lligats amb cadenes tot el dia.

Segons destaca la tinent d’alcalde Pili Romero a la proposta d’acord de la moció presentada «un animal pateix igual que tot ésser viu i té tot el dret a tindre una vida digna i a ser feliç. Els animals són éssers sensibles, que senten i per tant deixen de ser considerats objectes».

S’enduriran les mesures per evitar l’abandonament animal i des de l’ajuntament també es fomentarà l’adopció d’animals. Es demana també que el maltractament animal sigui sempre un delicte sota sanció.

L’ajuntament donarà trasllat a aquest acord a totes les associacions animalistes de Creixell i també al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya.

Redacció

 

Celebració del Dia Mundial de la Poesia a Creixell

Al Casal Municipal de Creixell s’hi van aplegar una vuitantena de persones. Foto: Ajuntament

El passat dissabte 20 de març es va celebrar al casal municipal de Creixell el Dia Mundial de la Poesia, organitzat per l’Ajuntament de Creixell i el Consell Comarcal del Tarragonès. Al Casal Municipal de Creixell s’hi van aplegar una vuitantena de persones en un acte presidit per l’alcalde Jordi Llopart i el president del Consell Comarcal del Tarragonès Joan Martí Pla.

Els voluntaris i voluntàries de la biblioteca municipal Bibliocreixell van llegir el poema escollit aquest any per la Institució de les lletres catalanes «No em despulleu», de Felícia Fuster, en diferents idiomes. Altres creixellencs i creixellenques van aportar un poema escollit per ells mateixos i els alumnes de l’escola Les Eres de Creixell també van col·laborar amb la lectura de poemes en català i en anglès. Es va poder gaudir també d’un recital de poemes de l’escriptora Inma Marcos, que va mostrar part de la seva obra escrita durant el confinament.

Per cloure l’acte, la rapsoda Vivian Segurana i el músic creixellenc Sergi Clofent van fer un homenatge al poeta «arquitecte de les paraules» Joan Margarit, recentment desaparegut.

Redacció

 

Lectures en diversos idiomes, música i activitats a l’aire lliure commemoren al Tarragonès el Dia de la Poesia

Imatges de les activitats dutes a terme a Roda de Berà (superior) i Creixell (inferior). Fotos: CCT

Aquest passat cap de setmana, diversos municipis del Tarragonès van programar actes per commemorar el Dia Mundial de la Poesia. La Institució de les Lletres Catalanes, cada any, tria un autor/a per celebrar aquest esdeveniment. Aquest any ha escollit a la poeta i artista plàstica Felícia Fuster coincidint amb el centenari del seu naixement.

A Roda de Berà, l’acte va estar presidit per Teresa Ferré, regidora de Cultura del municipi, i Joan Martí Pla, president del Consell Comarcal del Tarragonès. Una setantena de persones es van donar cita al Casino Municipal on es va llegir el poema de Felícia Fuster “No em despulleu” en català, castellà, francès, italià, portuguès, alemany, anglès, àrab, búlgar, polonès, xinès, esperanto, quètxua, romanès i filipí, entre d’altres llengües. A més, algunes persones voluntàries van llegir poemes propis o d’algun poeta escollit per a l’ocasió.

A Creixell es van aplegar una vuitantena de persones al Casal Municipal en un acte presidit per Jordi Llopart, alcalde de Creixell, i el president del Consell Comarcal del Tarragonès. A més de la lectura del poema de Felícia Fuster, també va tenir lloc un recital de poemes de l’escriptora Inma Marcos i un homenatge al poeta Joan Margarit. L’acte va comptar amb l’acompanyament musical del creixellenc Sergi Clofent.

A la Nou de Gaià el dissabte al matí, a la terrassa del Casal Municipal, els llibres de la Biblioteca Punt Tic van sortir al carrer. També es va llegir el poema “No em despulleu” en diferents llengües.

I, per últim, diumenge pels carrers de Salomó, el Punt de Lectura Cal Cadernal va celebrar el Dia Mundial de la Poesia amb una cacera de poemes.

Cal destacar que totes les activitats en cada un dels municipis es van dur a terme amb les mesures de seguretat necessàries per fer front a la Covid-19.

Redacció

 

El Consell Comarcal porta el Dia Mundial de la Poesia arreu del Tarragonès

Façana del Consell Comarcal del Tarragonès

El dia 21 de març, tot just encetada la primavera, se celebra el Dia Mundial de la Poesia, que va ser proclamat l’any 1999 per la UNESCO, com a tribut a la paraula poètica. Per celebrar-ho, la Institució de les Lletres Catalanes fomenta tot un seguit d’iniciatives arreu dels territoris de parla catalana.

Aquest any, s’ha triat a la poeta, traductora i artista plàstica Felícia Fuster, coincidint amb la commemoració del centenari del seu naixement. El poema escollit “No em despulleu” s’ha traduït a vint-i-una llengües, mostrant la riquesa mundial de la poesia.

Per tal de commemorar aquest esdeveniment i que la poesia es converteixi en la gran festa de la paraula i de les lletres i que l’aprenguem a estimar i a valorar cada dia, s’organitzen tot un seguit d’accions poètiques als municipis de la nostra comarca. Així, els ajuntaments de Roda de Berà, la Nou de Gaià, Creixell i Salomó, amb la col·laboració del Consell Comarcal del Tarragonès, han preparat diferents activitats:

RODA DE BERÀ – Casino Municipal – Divendres 19 de març, a les 18 h. Lectura del poema de Felícia Fuster “No em despulleu” en diferents llengües, a càrrec de persones voluntàries i amb la col·laboració de l’Escola d’Adults i la Biblioteca Municipal.

LA NOU DE GAIÀ – Terrassa del Casal Municipal – Dissabte 20 de març, durant el matí. Els llibres de la Biblioteca Punt Tic surten al carrer. I lectura del poema de Felícia Fuster “No em despulleu” en diferents llengües.

CREIXELL – Casal Municipal – Dissabte 20 de març, a les 17 h. Lectura del poema de Felícia Fuster “No em despulleu” en diferents llengües. Recital de poemes de l’escriptora Inma Marcos i homenatge al poeta Joan Margarit. Acompanyament musical del creixellenc Sergi Clofent.

SALOMÓ – Pels carrers del municipi – Diumenge 21 de març, durant el matí. El Punt de Lectura Cal Cadernal celebra el Dia Mundial de la Poesia amb una cacera de poemes. Surt de bon matí, caça molts poemes i penja’ls a les xarxes!

Totes les activitats en cada un dels municipis es faran amb les mesures de seguretat necessàries per fer front a la Covid-19.

Redacció

 

L’Ajuntament de Creixell crea el Centre d’Informació i Recursos per a les Dones

El nou servei, ubicat al consultori mèdic, tindrà la doble funció d’informar sobre els recursos disponibles i de ser un espai per a les associacions de dones del municipi. Foto: Ajuntament

La Regidoria de Benestar Social, Salut i Igualtat de l’Ajuntament de Creixell ha creat el Centre d’Informació i Recursos (CIR) per a les Dones, que s’ubicarà a les dependències del Consultori Mèdic Municipal. El nou servei neix amb l’objectiu d’informar sobre els recursos disponibles per a les dones en àmbits diversos (social, salut, laboral, tràmits de divorci, violència de gènere, habitatge, ajuts diversos,…). Però, a la vegada, vol esdevenir un espai de formació i d’activitats i un punt de trobada per a totes les associacions de dones del municipi.

El perfil de dones que s’atendran al nou centre és força variat. Tot i així, el servei està pensat, sobretot, per assessorar dones d’edat mitjana (d’entre 40 i 60 anys), que es trobin amb dificultats a causa de l’atur, l’accés a l’habitatge, la separació o el maltractament, etc… La regidora d’Igualtat, Chelo Picón, ha definit el nou CIR com “un servei d’assessorament social” cap a les dones que s’oferirà tant a títol individual com a les entitats i que serà complementari del servei que facilita el SIAD de Tarragona o de Torredembarra. Picón explica que “les dones se senten còmodes quan s’ajunten i comparteixen les seves vivències”, alhora que afegeix que “la idea també és poder arribar a les dones que estan patint i no se n’adonen que poden ser víctimes de discriminació o violència de gènere”.

Des de la regidoria es dotarà el CIR de recursos com ara publicacions o fulletons informatius d’interès per a les dones, s’organitzaran activitats i xerrades en col·laboració amb les entitats, s’impartirà formació i dinàmiques amb les dones i es promouran accions d’igualtat a l’Ajuntament. Properament també es farà una enquesta ciutadana per conèixer què n’esperen d’aquest servei les dones del municipi i quines activitats i accions proposen.

La regidora d’Igualtat, Chelo Picón, també ha volgut remarcar el caràcter obert del centre, ja que “aquest estarà obert a totes les entitats de dones de Creixell i a nous grups que es vulguin incorporar”.

Redacció

 

Creixell celebra el Dia Mundial de la Poesia

El proper dissabte 20 de març a les 17 h. al Casal Muncipal de Creixell celebrarem el Dia Mundial de la Poesia. Aquest acte sempre es fa a la Biblicreixell però enguany, amb les mesures de seguretat covid , ho faran al Casal. Tots els que hi volguin participar llegint un poema o com a públic,  poden trucar al 977803400 / whatsapp 607871054 o correu bibliocreixell@gmail.com.

Aquest any, el poema proposat per la Institució de les Lletres Catalanes és ‘No em despulleu’, de l’escriptora Felicia Fuster. Es llegirà en diferents idiomes. També es podrà gaudir de l’obra poètica de l’escriptora vinculada a Creixell Inma Marcos, recitada per la mateixa autora. També s’organitzarà un petit homenatge al recentment desaparegut poeta Joan Margarit, a càrrec de la rapsoda Vivian Segurana. Finalment, hi haurà una lectura de poemes a càrrec dels nens i nenes de la vila i de col.lectius i entitats del municipi.

Tot l’acte estarà amenitzat pel músic creixellenc Sergi Clofent.

L’activitat comptarà amb les mesures de seguretat per fer front a la covid19. Aforament limitat. Inscripció prèvia a la Biblioteca Municipal de Creixell al telf. 977 80 34 00.

 

El consultori de Creixell inicia la vacunació a persones majors de 80 anys

Imatge d’aqest matí al consultori. Foto: Ajuntament

Seguint els protocols establerts al respecte pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, avui dijous al Consultori Médic Municipal de Creixell, s’està realitzant la vacunació contra la Covid19, a diferents veïns i veïnes del nostre municipi.

De moment la vacunació va adreçada a persones majors de 80 anys i a persones en grau 3 de dependència de Creixell amb cita prèvia per part del departament de Salut.

Tot i que la vacunació es realitza en un equipament municipal, des de l’Ajuntament es recorda a ciutadans i ciutadanes que només poden anar-hi si prèviament han rebut una citació per part de Sanitat, i que no es vacunarà ningú que no tingui cita prèvia.

Redacció

 

Creixell s’afegeix al 8-M reivindicatiu

La cloenda de l’acte l’ha fet l’alcalde de Creixell Jordi Llopart amb un breu parlament. Foto: Ajuntament

Aquest dilluns al migdia ha tingut lloc davant de la Casa de la Vila de Creixell, la Lectura del Manifest del Dia Internacional de les Dones. Amb motiu del Dia internacional de les Dones, el Manifest d’enguany estava basat sobre la campanya ‘Dones i homes, corresponsables! #Som8deMarç #SomCorresponsables’.

En aquesta ocasió les reivindicacions se centren en com la pandèmia ha posat de relleu les greus discriminacions que encara s’exerceixen sobre les dones. Els estereotips encara són ben arrelats i les tasques domèstiques, de cura de les persones dependents i de les obligacions escolars de filles i fills han recaigut majoritàriament sobre les dones. Cal lluitar perquè aquesta crisi no suposi un pas enrere en cap dels avanços socials que s’han assolit els darrers anys. La campanya ‘Dones i homes, corresponsables! #Som8deMarç #SomCorresponsables’ vol conscienciar i denunciar aquesta realitat i així avançar en una cultura de pacte per a una corresponsabiltiat efectiva.

La regidora Chelo Picón, delegada de l’àrea de la secretaria de la dona i igualtat de l’ajuntament de Creixell, ha començat la lectura del manifest a la porta de l’ajuntament. També han participat en la lectura altres dones representants del col-lectiu feminista creixellenc Papallones Liles, de la Llar de Jubilats, de diferents grups polñitics i dels empleats públics municipals. A l’acte hi han estat presents també la majoria dels membres de la Corporació Municipal.

La cloenda de l’acte l’ha fet l’alcalde de Creixell Jordi Llopart amb un breu parlament. L’alcalde ha destacat l’agreujament de les discriminacions de les dones a causa de la pandémia de la Covid-19. Llopart ha dit també que li agradaria que quan llegium un conte als infants no el comencem amb «hi havia una vegada una princesa»; ho hauriem de substituir per «hi havia una vegada una dona».

A l’acte hi han assistit també diferents veïns i veines de Creixell.

Redacció

 

Creixell allargarà el Dia Internacional de la Dona fins al dia 14

L’ajuntament de Creixell ja ha perfilat el programa d’actes per commemora el Dia Internacional de la Dona d’aquest pròxim 8-M, i que incorpora tot un seguit d’activitats que s’allargaran fins al dia 14.

DISSABTE 6 I DIUMENGE 7

10:30H. ‘Pintem un nou Mural totes juntes’, amb el col-lectiu feminista Papallones Liles a la Rambla de les Moreres.

12:00H. Màster Class d’Ioga (diumenge) gratuïta a la Rambla de les Moreres amb el Club Gimnàs Creixell

DILLUNS 8

12H. Davant de l’Ajuntament. Lectura del Manifestdel Dia Internacional de la Dona.

DIMARTS 9

17H. Ajuntament. Caminem juntes?  Caminada de 3 quilómetres de recorregut per la zona de la platja. A la recerca de codis QR mentre es parla de dones tot caminant.

DIMECRES 10

17:30H. Casal Municipal. Fem un cafè i xerrem? Xerrada col·loqui: ‘L’efecte de la pandèmia al tercer sector’

DIJOUS 11

17H. Casal Municipal. II Concurs Benerar Multicultural.

DIVENDRES 12

17H. Jocs per a infants. Biblioteca. Es realitzaran activitats familiars amb els nens i nenes, i es parlarà sobre rols i estereotips.

DISSABTE 13

12H. Plaça Major. Exposició ‘Dones (in) visibilitzades’ i lliurament dels premis ii Certamen Literari Papallones Liles. Exposició de diferents històries personals de les dones de Creixell.

DIUMENGE 14

17H. Casal Municipal. Projecció de la pel·´lícula ‘Una cuestión de género’ i debat.

Redacció