TOTS 21

Creixell: Jujol i el patrimoni monumental de la vila

Dibuix fet per Jujol del coronament. Foto: Arxiu Jujol / Arxiu Municipal

Creixell compta amb una de les obres destacades de Josep Maria Jujol, que té la virtut de ser absolutament visible des d’arreu ja que es tracta del coronament del campanar de l’església de sant Jaume. Fou una realitat en 1917 i fa quatre anys, l’Ajuntament celebrà el centenari amb un conjunt d’activitats desenvolupades al llarg de l’any.

En la nostra ruta creixellenca, parlem de Jujol i Creixell, però també del ric patrimoni monumenal d’una vila d’on també sobresurt un espectacular castell medieval, tres torres de defensa també medievals i un casalot notable, Cal Cabaler, seu de la Regidoria de Cutura que comanda Francesc Sentís. A banda, als carrers del nucli de la vila ‘es poden veure cases dels segles XVI, XVII i XVIII, algunes d’elles amb la data al dintell, i a la zona de mar es conserva una antiga casa d’indians’, informa Sentís. No falten algunes restes d’una vil.la romana i especialment interessant és que es va localitzar i identificar recentment fins a nou embarcadors romans a la costa creixellenca, el major nombre localitzat fins ara a les costes tarragonines. Notable és l’existència d’àmfores romanes, algunes peces de les quals es poden contemplar exposades a Cal Cabaler, veritable nucli d’activitats culturals i d’història de la vila.

El regidor de Cultura, Francesc Sentís, davant de Cal Cabaler. Foto: Tots21

Una repàs a la història

Les restes més antigues trobades a Creixell són les d’una vila romana dels segles II i III, a la zona de la Clota, entre la carretera nacional i la platja. Això no vol dir que no podien haver hagut altres pobladors anteriors als romans, del que no en tenim cap evidència. També en les aigües del litoral del municipi de Creixell han aparegut restes de ceràmica romana: àmfores, algunes senceres, àncores de plom i de pedra, morters i altres estris.

Les primeres notícies documentades les trobem a meitat del s. XI, quan és nomenat el lloc de les Morisques, pertanyent a l’actual terme de Creixell, en la donació de la Quadra de Clarà. Posteriorment surt el nom de Creixell diverses vegades nomenat en documents de donació i venda.

Li va ser concedida Carta de població el 22 de març de 1190 pel bisbe de Barcelona, Ramon de Castellvell, qui tenia certs interessos a la zona del Baix Gaià.

L’origen del nom està, probablement, en el poble que pertany a Borrassà a l’Alt Empordà anomenat Creixell. Se l’ha conegut com a “Castelli Crescentis”, “Crexello” i posteriorment Crexell i Creyxell. Durant la segona República se’l va nomenar Creixell de Mar per diferenciar-lo del de Girona.

En el fogatge del 1358 diu que Creixell, Roda i Berà són del prior del monestir de Sant Pere de Casserres de la comarca d’Osona. ‘Encara que sembla ser que la senyoria havia de ser compartida, ja que l’any 1381 l’Infant Joan ven la jurisdicció dels castells de Creixell, Roda i Berà al monestir de Casserres, que des de llavors tindrà ple domini, sent Creixell, el lloc de màxima jerarquia’, destaca Sentís.

Al s. XVI, els pobles de Tarragona es caracteritzen, per la gran vitalitat de la Comuna del Camp, però en contrapartida hi va haver continus atacs dels pirates als pobles propers, i les pestes que assolaven els pobles. Cal destacar d’aquest període la massiva entrada de francesos, fet que suposava per al poble un augment demogràfic notable.

Al 1572 va tenir lloc el canvi de senyoria de Creixell, que va passar a mans de la Companyia de Jesús per la secularització del Priorat de Casserres, desprès d’una lenta agonia. Els jesuïtes van recuperar les malmeses defenses de la vila i van promulgar, l’any 1646, les Ordinacions de Creixell, Roda i Berà que seran les bases de la relació dels súbdits amb els seus senyors i un òrgan de govern fins la seva expulsió l’any 1767.

La senyoria va ser comprada per l’acabalat propietari reusenc Salvador Marc i els seus descendents van mantenir-la fins l’abolició dels drets senyorials decretada durant el regnat d’Isabel II.

Imatge de la torre del campanar amb l’obra de Jujol coronant-lo. Foto: Tots21

L’església de sant Jaume i el coronament

L’any 1917 el rector de la parròquia de Sant Jaume de Creixell, Ramon Martí, va encarregar a l’arquitecte Josep M Jujol i Gibert la construcció del Coronament modernista del campanar. De les arestes sense finestres del pis de les campanes arranquen quatre arc parabòlics metàl·lics recoberts amb rústega de gran vistositat que enlaira la cúpula, també parabòlica, fins a 9 metres per sobre de la torre del campanar, fent que la torre mes el coronament donin una alçada total de 35 metres.

Les aretes neixen de la base on hi ha les estàtues dels quatre Sant que va dissenyar Jose M Jujol i que representen a Sant Domènec, Sant Francesc d’Assis, Sant Lluís de França i Sant Joan de Malta, tots ells defensors del Sant Rosari, a qui sembla dedicat aquest coronament.

L’obra culminava amb un penell de ferro colat composat per un lleó fugint i una creu com a símbol de la imposició del Bé sobre el Mal. Aquest penell va ser retirat l’any 1954 per que suposava un perill per la estructura i es va tornar a col·locar en el seu lloc l’any 2012 després de la remodelació i arranjament que es va dur a terme.

El Castell

El Castell i el talús medieval. Foto: Tots21

El Castell de Creixell és el monument més contundent que té la vila i forma part del conjunt de castells i fortaleses defensives que discorren al llarg i a l’entorn del riu Gaià, que fou frontera amb les terres dels sarraïns. No és visitable ja que és privat. De fet, dels diversos castells del Gaià només el del Catllar és municipal, es pot visitar i té un programa d’activitats regular.

No obstant això, la simple contemplació del recinte exterior del de Creixell és motiu suficient per anar a la vila. Una part de la façana és original, la resta va ser reconstruïda després d’un incendi en època de guerres, recorda el regidor de Cultura.

L’any 1083 el rei Felip de França nomenà castlà de Creixell Artal Gilmundo. És el document més antic que s’ha trobat amb el topònim de Creixell. Al llarg del temps, el castell va estar saquejat diversos cops. Va ser popietat dels jesuïtes i del prior de Caserres. La part més antiga que es conserva és el seu talús de pedra, únic vestigi que resta de la primitiva fortalesa, contruït entre finals del segle XI o inicis del XII. Són les restes de fortificació d’aquest tipus millor conservades de la comarca. L’edifici actual consta de planta baixa, primer pis i golfes. El seu interior està habilitat com a vivenda particular dels seus propietaris, els De Palacio. Del castell sortien llargs túnels d’evacuació cap a mar i muntanya, encara existents, tot i que tapiats en diferents trams. S’usaven davant les ràzzies dels pirates i corsaris com la manera de fugir amagats del perill.

Torre de defensa. Foto: Tots21

Tres torres de defensa… o quatre?

Destaca poderosament a Creixell la presència mot evident de tres torres de defensa que formaven part de les muralla medieval, un petit tram de la qual és visible a la Rambla de les Moreres, darrere el casalot de Cal Cabaler. Les tres torres estan integrades entre les cases del nucli històric.

La Torre de Ca la Miquelina és una d’elles. Situada davant mateix de l’església, vigilant el flanc oriental de l’antic clos, es troba adossada a la casa a la qual li afaga el nom. Té uns deu metres d’alçada, de planta rectangular, es troba coronada per tres merlets acabats en forma piramidal a cada costat.

La Torre de Cal Jeroni es troba al sector nord de la plaça Major, amb una casa adossada al davant seguint el traçat del carrer. Medeix 15 metres d’alçada. La seva tasca era la de defensar i vigilar el sector de migdia del poble. L’estat de conservació exterior és perfecte, cita Salvador Llorac al llibre ‘Creixell’.

Torre de Cal Xacó. A la meitat de l’actual carrer de Sant Jaume, defensant i vigilant el sector oest del nucli, ha estat molt reformada en estar adossada a les cases del voltant. Ha perdut els merlets que la coronaven.

En 1953 fou enderrocada la Torre de l’Hostal de la Figuereta o de Mar. Es trobava a peu de la carretera N-340. Era una torre de defensa i vigilància davant els atacs dels turcs i magribins al segle XVI.

No obstant la infomació que ens facilita Llorac, el regidor de Cultura té dubtes de si podia haver hagut una quarta torre defensiva a la muralla medieval donada la configuració d’una vivenda de planta quadrada en un lloc que donaria continuïtat a la muralla, entre dues de les torres actuals.

Els grans casals de la vila

Cal Cabaler. Notable edificicació salvada de l’anorreament gràcies a la pressió popular, és l’actual seu de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament.

Cal Cabaler és una gran casa benestant del segle XVIII, construïda l’any 1783 segons la inscripció de la portalada d’entrada. L’edifici està format per la casa pairal que li dóna nom i la torre de Cal Xacó, integrada dins la casa.

Aquesta torre de 9,5 metres d’alçada i planta quadrada és un edifici de caràcter militar del segle XIV que amb el pas dels temps ha perdut els merlets que la coronaven. Juntament amb el castell i les torres de Ca la Miquelina i Cal Jeroni formava part de l’estructura defensiva de la vila, que servia de refugi per a la població en moments de perill.

Ca la Miquelina. Foto: Tots21

Ca la Miquelina, al carrer de l’església i al costat de la torre que li dona nom. Pot ser el casal més interessant del municipi on cal destacar dues reixes a la planta baixa amb un importat mèrit artístic i els finestrals de pedra picada. Especialment el que està sobre la porta principal que és d’estil gòtic-flamíger, possiblement del segle XV i que recordava on vivien els representants de la Baronia.

Cases del sege XVIII davant del castell. Foto: Tots21

El casc antic

El cas antic de Creixell no ha estat molt canviat i conserva el seu encant d’una vila antiga on podem observar les diferents èpoques de bonança en les que s’ampliaven els seus carrer. Així podem veure dates a les portes de les cases renovades o construïdes en el segle XVII, en el carrer de l’església, del XVIII prop del castell, com Cal Peces i Cal Cabaler al carrer Sant Jaume o Cal Figuerola a la plaça Major, construïda al XIX i tantes altres cases totes elles d’interès per tothom.

Els masos

Mas Gibert. Es troba al nord del terme municipal sobre un turó a 149 metres sobre el nivell del mar. Es creu que la seva construcció es del segle XVI tot i que en un portal podem veure la data de 1676. La seva estructura és típica de les masies catalanes.

El seu estat és deplorable i ha estat saquejada en moltes ocasions i està totalment abandonada. Tot i això conserva una premsa de lliure, també anomenada de biga o de palanca, en bastant bon estat.

Mas Mercader. La seva construcció mes antiga és del segle XVIII i consta la data de 1722 a l’entrada. Està a tocar del terme de La Pobla de Montornès, tan és així que la capella del mas dedicada a Santa Teresa està en dit terme.

A finals del segle XIX va sofrir una profunda remodelació que va canviar el seu aspecte de masia tradicional creant una sensació de casa fortificada, coronant els murs amb merlets que li donen categoria de casal senyorial. La decoració que tenia en les seves estances també reflectia la posició dels deus propietaris.

Actualment està en un estat deplorable i el vandalisme i saqueig continuat des dels anys 90 del segle passat han malmès, irreversiblement aquest important patrimoni del nostre municipi.

La Masieta. Era un mas que estava a migdia de la línia de ferrocarril Madrid-Barcelona per la via de Rosa de Berà. Esta totalment derruïda i només es poden distingir alguns murs mig enderrocats

També comentarem la existència de dues masies més que es van construir durant el segle XX de les que nomes està en peu la de La Masó, a tocar del cas urbà en la urbanització del mateix nom. L’altre també va donar nom a la zona on es trobava, La Plana, i va ser enderrocada per els promotors de la urbanització.

La petjada dels romans

A Creixell s’han trobat restes d’una vila romana del segle II i III a la zona de La Clota, entre la Via Augusta i el mar. Les restes catalogades pertanyien al taller d’un terrissaire que probablement abastia de les seves àmfores a la zona del Baix Gaià actual. Les restes van ser traslladades a prop del casc antic de Creixell, a la plaça de l’Abad Aureli Maria Escarré, sota la plaça del Mirador. La resta de la vila segueix a La Clota pendent d’estudi.

Altrament, l’estudiosa Patrícia Terrado ha localitzat a la costa de Creixell fins a nou embarcaders romans, el major nombre dels localitzats a la costa tarragonina i part de la barcelonina.

Jaume Garcia

 

Èxit de participació a la Cinquena Trobada de Vehicles Clàssics a Creixell

Imatges de la jornada. Fotos: Ajuntament

Aquest passat diumenge dia 26 de setembre de 2021 es va celebrar la cinquena edició de la Trobada de Vehicles Clàssics de Creixell. Aquesta esdeveniment, que marca el final dels actes de la Festa Major del Santíssim Sagrament-La Minerva de Creixell, s’ha pogut realiutzar novament enguany després de la parada obligada de l’any passat a causa de la pandèmia de la Covid19.  A la rambla de les Moreres i als voltants del Casal Municipal s’hi van concentrar un total de 220 cotxes clàssics i 10 motocicletes. Aleix Sospedra, director de l’organització de l aTrobada va palesar la seva satisfacció ja que «la participació tant de vehicles clàssics com de públic assistent s’ha multiplicat en relació a l’anterior edició del 2019».

Més d’un miler de persones van passar al llarg del matí pels carrers del nucli històric de la Vila creixellenca per contemplar aquestes enyorades joies del motor del segle XX

L’acte estava organitzat pels Amics dels clàssics de Vilanova i la Geltrú i el Ball de Diables de Creixell, amb el suport de la regidoria de festes de l’Ajuntament de Creixell. També hi va col·laborat el Motor Club Creixell-MDC Racing i el Motor Club del Ford Fiesta de Catalunya.

A primera hora del matí, els membres del Ball de Diables de Creixell varen preparar un esmorzar típic català de seques amb butifarra. Es van servir més de 400 racions d’aquest tradicional àpat català; també es van servir les tradicionals postres de músic amb vi dolç.  Els 220 cotxes clàssics i les 10 motocicletes varen quedar exposades finalment a la Rambla de les Moreres i als voltants del Casal Municipal.

Durant l’esdeveniment es va fer lliurament de diferents reconeixements a alguns dels participants. Es va lliurar un premi al vehicle clàssic millor restaurat, que va ser un SEAT 1430 FU 1600 propietat de Hermenegildo Lozano. També va tenir premi el vehicle clàssic més antic, essent el guardonat un SIATA TURISA propietat de Jaume Cabot. També es va premiar a la motocicleta millor conservada, una IMPALA I el reconeixement a la motocicleta més antiga va ser per una BSA de l’any 1925 propietat del Sr.Ricardo de L’Aleixar.

També es va fer un reconeixement als clubs més nombrosos que havien fet acte de presència a la Trobada amb un major nombre de vehicles clàssics. Els guardons van ser en primer lloc per Amics dels Clàssics de Vilanova i la Geltrú; en segón lloc per Amigos SEAT 1124, 1430 y 124 SPORT de Catalunya; i en tercer lloc pel Motor Club FORD FIESTA.

La regidora de Festes de l’ajuntament de Creixell Pili Romero va presidir l’acte de lliurament de reconeixements i premis. Per part del creixellenc Aleix Sospedra, director de l’organització i impulsor de la Trobada, es va lliurar una placa commemorativa de reconeixement a l’Ajuntament de Creixell i al Ball de Diables de Creixell per la seva participació i col.laboració en les cinc edicions de la Trobada de Clàssics.

Al final de la Trobada tots els vehicles participants van fer una ruta pels carrers del nucli històric de Creixell i per les urbanitzacions fins arribar a la platja, fent sonar els seus claxons.

Redacció

 

L’alcalde de Creixell demana una marca turística del Baix Gaià perquè amb Costa Daurada ‘no anem enlloc’

Imatge recent del castell de Creixell. Foto: Jaume Garcia / Tots21

L’alcalde de Creixell, Jordi Llopart, ha demanat la creació d’una marca turística dels pobles del Baix Gaià, del que forma part Creixell, perquè es pugui visibilitzar així l’oferta turística i els atractius d’aquests municipis, que queden ocults en la marca Costa Daurada, de la Diputació de Tarragona.

Així de clar es va mostrar en un acte celebrat la setmana passada a la vila en el context de la signatura d’un conveni amb la patronal PIMEComerç Tarragona per tal de revitalitzar el comerç local.

Llopart té previst fer un contacte amb alcaldes de la zona per tal de vehicular aquesta demanda, que es visualitza molt clarament en les fires on acudeix la marca Costa Daurada, ja que el Baix Gaià queda desaparegut.

L’argumentari de Llopart és clar i ve de lluny: ‘Hi ha una cosa que està molt clara: un Ajuntament com el nostre, amb 3.700 habitants, estarà limitat a la seva població, però si ens ajuntem la resta de municipis del Baix Gaià estem parlant de 60.000 habitants, sense comptar la temporada d’estiu. Tinc pendent la intenció de desfer-nos de la Costa Daurada. Preferim anar sols en fires i si hi ha alguna previsió de fer alguna reunio amb municipis del voltant, millor’.

L’alcalde de Creixell, el tercer per l’esquerra, junt al president de PIMEComerç Tarragona. Foto: Tots21

Cal ‘sortir d’aquesta línia, perquè els pobles petits no aconseguim res anant així’, és a dir, amb la marca Costa Daurada i sense identitat pròpia que es visibilitzi. ‘Tots ho sabem i no ho discutim: la marca Costa Daurada l’entenem com Cambrils, Vila-seca, Salou i PortAventura. No podem promocionar-nos’. Llopart posa com a exemple un plat típic de Creixell, els esmarris, invisible a l’exterior: ‘No és el mateix poder-lo promocionar en una fira. Si podem anar amb el Baix Gaià, podem fer el que fa molts anys s’està intentant, la marca Baix Gaià, però això no acaba d’arrancar’. ‘Junt amb altres marques, no anirem enlloc’, afirmà rotundament. A les fires ‘no podem mostrar els nostres atractius i ens limitem a mostrar un codi QR perquè la gent ho miri i santes pascues. Ens hem de començar a reinventar d’una altra manera. Amb PIMEC, el comerç i el turisme ens anem a la marca Baix Gaià’, declarà.

Al seu torn, Florenci Nieto, president de PIMEC Tarragona i present a l’acte, afirmà que l’alcalde ‘és molt valent. Davant de la directora general de Comerç de la Generalitat, que venia en representació del conseller d’Empresa i del propi president de la Generalitat, va dir que avui pertanyem de la comarca del Tarragonès, però demà ja en parlarem, perquè nosaltres podem crear una subcomarca que el dia de demà sigui independent, que es digui Baix Gaià. D’alcaldes així n’hi ha pocs’. Les paraules de Llopart vam provocar ‘un catacrack’ a la Generalitat, amb la sorpresa del propi president de la Generalitat. Nieto defensà: ‘Jo hi crec en el Baix Gaià, com l’alcalde de Roda, que també pensa igual’. Nieto afirmà, sense citar, que un antic president del Consell Comarcal del Tarragonès ‘hi posà pals a les rodes i li vaig demanar que no fos un titella’. Aquest ja no és president i des d’aleshores les coses ‘han estat més fàcils’.

El Baix Gaià té un consorci propi i els principals atractius són la linia de castells i fortificcions defensives que separava cristians de musulmans a l’edat mitjana, la riqueda natural del riu Gaià i la de les seves platges.

Jaume Garcia

 

El regatista creixellenc Marc Claramunt, a punt per iniciar una aventura de 4.050 milles nàutiques

Marc Claramunt. Foto: Cedida

El jove regatista creixellenc Marc Claramunt ja ho té tot a punt per iniciar una aventura de 4.050 milles nàutiques, la ‘Minitransat 2021’, una regata que creua l’Atlàntic en solitari en vaixells de 6’5 metres. La sortida és aquest diumenge 26 de setembre de 2021 des del port de Les Sables d’Olonne, a França; d’allà navegarà fins a Santa Cruz de la Palma, a les Illes Canaries, a on està previst que hi arribin el 3 d’octubre. I d’allí la regata seguirà fins al port de Saint-François a l’illa caribenya de Guadalupe, a on està prevista l’arribada a partir del 9 de novembre.

L’Àrea de Turisme de l’ajuntament de Creixell col·labora amb el jove regatista. El vaixell del Marc llueix el logotip de l’àrea de Turisme de Creixell després que la regidora, Silvia Farrero, i el regatista signessin un conveni de col.laboració i promoció.

Redacció

 

Més de 120 vehicles participaran a la trobada de clàssics de Creixell

La mascareta serà obligatòria al recinte exterior de l’exposició dels vehicles. Foto: Ajuntament

Creixell acollirà diumenge 26 de setembre de 2021 la cinquena edició de la Trobada de Vehicles Clàssics de Creixell, on participaran més de 120 vehicles clàssics, tant turismes com motocicletes, que ja s’han inscrit prèviament.

Aquest esdeveniment es reprèn enguany després de la parada obligatòria de l’any passat a causa de la pandèmia. La mascareta serà obligatòria al recinte exterior de l’exposició dels vehicles.

La concentració i exposició de vehicles es farà a la rambla de les moreres i als voltants del Casal Municipal. Al llarg del matí els visitants i assistents a la trobada podran contemplar aquestes enyorades joies del motor del segle XX. L’acte està organitzat pels Amics dels clàssics de Vilanova i la Geltrú, Amics dels Clàssics de Creixell i el Ball de Diables de Creixell, amb el suport de l’ajuntament de Creixell.

També hi ha col·laborat el Motor Club Creixell-MDC Racing, així com diferents patrocinadors privats.

A primera hora del matí, els membres del Ball de Diables de Creixell prepararan un esmorzar típic català de «seques amb botifarra». Tots els cotxes clàssics i les motocicletes quedaran exposades a la rambla de les moreres i als voltants del Casal Municipal, al nucli històric de Creixell. Durant l’esdeveniment es farà lliurament de diferents reconeixements i distincions als participants.

Al final de la Trobada tots els vehicles faran una ruta per diferents municipis del Baix Gaià.

L’edició d’enguany de la Trobada de Vehicles Clàssics de Creixell està dedicada a la memòria de la creixellenca Sisqueta Figuerola, que ens va deixar recentment a l’edat de 93 anys.
La imatge del cartell d’aquest any és una fotografia de la Sisqueta Figuerola amb una moto Montesa Brío dels anys 50. I és que la Sisqueta era una dona pionera, una dona creixellenca avançada al seu temps.

Redacció

 

Creixell reviu la Processó del Pa Beneït

Una imatge de la Processó del Pa Beneït de Creixell. Foto: Cedida

Un any més, la Processó del Pa Beneït de Creixell ha pogut sortir novament al carrer. Els nens i nenes més petits de la vila, acompanyats dels que han fet la primera comunió enguany, han portat en processó les safates guarnides amb les coques cap a l’església. Les autoritats municipals, amb l’alcalde, Jordi Llopart, al capdavant els han acompanyat juntament amb la colla del Ball de Diables del Seguici popular i els músics de la Colla Fénix de Reus.

L’any passat, a causa de la Covid19, aquesta tradicional Processó del Pa Beneït no es va poder realitzar, com tampoc la del Santíssim Sagrament, que enguany tampoc s’ha fet. Aquest és l’acte més tradicional de la Festa Major del Santíssim Sagrament de Creixell. A lñ’acabar l’ofici solemne, a la plaça de l’esglèsia es subhasta la coca del goig.

La Festa Major del Santíssim Sagrament, anomenada també de la Minerva, es celebra cada tercer diumenge del mes de setembre. El nom li vé de la confraria homónima, que es va fundar a Creixell el 26 de juliol de l’any 1620 a l’església parroquial de Sant Jaume de Creixell. Abans aquesta festa era la festa major grossa de Creixell. Es feia per commemorar que la verema ja s’havia acabat. Però quan l’agricultura i especialment el conreu de la vinya i el cotó a Creixell van deixar pas al turisme com a principal motor econòmic de la Vila, la Festa Major de Sant Jaume es va consolidar com la Festa Major Grossa del nostre poble.

Els concerts programats per fer a la zona esportiva finalment van tenir lloc al Casal Municipal a causa del mal temps.

 

Creixell arriba a un acord ‘històric’ per ajudar el comerç local de la mà de l’estructura de PIMEC

Un moment de la presentació de l’acord. Foto: Cedida

‘Un acord històric’. Així ho ha definit el president de PIMEComerç Tarragona, Florenci Nieto, el conveni rubricat aquest divendres a Cal Cabaler amb l’Ajuntament de Creixell i Associació de Comerciants i Empresaris de Creixell, un document ‘inèdit’ a les comarques de Tarragona i a bona part de Catalunya, que ajudarà el comerç creixellenc a afrontar el turbulent present i el futur en molt millors condicions gràcies al suport d’una patronal de primer nivell a Catalunya.

La signatura ha posat el colofó a una estratègia municipal comandada pel regidor de Comerç i que ha tingut el primer fruit en la recent constitució, ‘al quart intent’, de l’Associació de Comerciants i Empresaris de Creixell, pas previ imprescindible per poder acollir-se a l’ajuda i suport de PIMEC. Nieto ha destacat que ‘molts ajuntaments us estant obervant per copiar el vostre model de suport al comerç’. A partir d’ara, la PIMEC abordarà els problemes del comerç de Creixell, des de la necessitat de liquiditat puntual -a través de l’Institut Català de Finances, per exemple- o a llarg termini, a la vegada que farà de pont amb les administracions o formarà els comerciants. El ventall que s’obre ara és molt ampli, però sense l’existència de l’Associació no es podia fer.

PIMEComerç Tarragona, l’Ajuntament de Creixell i l’Associació de Comerciants i Empresaris de Creixell (ACEC) han signat aquest matí al Centre d’Interpretació Turística i Casa de Cultura Cal Cabaler un conveni de col·laboració on hi ha participat Jordi Llopart, alcalde de Creixell; Jaime Serret, regidor de Comerç; Silvia Farrero, regidora de Turisme; Florenci Nieto, president de PIMEComerç Tarragona; Marta Vilaspasa, presidenta de l’ACEC; i Sandra Oms, secretària-interventora de l’ajuntament de Creixell, que ha donat fé de la signatura del conveni. A l’acte hi han estat presents també els regidors i regidores de l’equip de govern municipal així com diferents empresaris i comerciants de la Vila creixellenca.

Aquest conveni té com a objectiu ‘consolidar i impulsar el model de comerç urbà’, un dels aspectes cabdals del qual és la dinamització comercial, i pretén ‘enfortir el teixit existent i professionalitzar la seva acció, enfortint alhora l’associació local i les seves actuacions de representació’, han destacat el regidor de Comerç i el president de PIMEComerç Tarragona.

L’Ajuntament de Creixell, a través de l’àrea delegada de Comerç i Promoció Econòmica a càrrec del regidor Jaime Serret, impulsa, promociona i dona suport a tot mena d’accions i activitats relacionades amb el desenvolupament econòmic del teixit empresarial i comercial del municipi.

L’ACEC és una entitat sense ànim de lucre que té com a objectius representar els interessos de la petita empresa local i fomentar actuacions que ajudin a impulsar el consum local i millorar la gestió dels negocis, essent no només el comerciant el beneficiari final i directe, sinó també la mateixa població de Creixell.

PIMEComerç és la patronal de comerç de Catalunya, que té entre els seus objectius ‘defensar i representar els interessos dels petits i mitjans empresaris i professionals comerciants de Catalunya per a fer que el comerç de proximitat sigui competitiu i compti amb els recursos que li calen per continuar sent el motor de l’economia’. Per al desenvolupament de l’objecte del conveni, les institucions consideren adient realitzar accions de manera conjunta a partir dels següents eixos estratègics:

Treballar conjuntament pel desenvolupament i creixement del comerç i la restauració de Creixell.

Col·laborar per potenciar el teixit associatiu i productiu de la ciutat.

Col·laborar en l’obtenció d’un comerç 100% sostenible.

El suport de l’Ajuntament de Creixell a l’Associació de Comerciants i Empresaris de Creixell (ACEC) es concretarà en una aportació de 660 € anuals, i el conveni tindrà una vigència de dos anys.

El president de PIMEComerç Tarragona, Florenci Nieto, ha declarat que «aquest acord és un pas important per promocionar i impulsar el teixit comercial de Creixell, ja que cal donar tot el suport possible al comerç de proximitat perquè continuï sent el centre neuràlgic de les poblacions».

Per la seva banda, l’alcalde de Creixell, Jordi Llopart, ha destacat la implicació dels comerciants i empresaris de Creixell amb la nova associació que s’ha creat. A la vegada, Llopart ha destacat que durant la pandèmia l’Ajuntament ha estat ‘molt pendent dels comerciants i petits empresaris del municipi’.

La presidenta de l’AECC, Marta Vilaspasa, ha agraït la signatura d’aquest conveni ja que «suposa una eina de suport i assessorament molt important pels petits empresaris i comerciants de Creixell». Finalment, el regidor de cormerç de Creixell, Jaime Serret, ha palesat la ferma voluntat de la regidoria de comerç i ha volgut resumir en una frase la finalitat principal de la seva tasca i la de l’Ajuntament envers el comerç local: «‘En què us podem ajudar?’ Amb aquest eslógan el regidor Serret ha volgut destacar tota la feina que s’està fent tant des de l’Ajuntament com des de la pròpia PIMEC i l’Associació d’Empresaris i Comerciants de Creixell.

Jaume Garcia

 

Creixell recorda els morts per la Covid en la commemoració de la Diada

Imatges de la Diada. Fotos: Ajuntament

Aquest 11 de Setembre, Diada Nacional de Catalunya, l’ajuntament de Creixell ha dut a terme la commemoració institucional al monument situat a la plaça Lluís Companys. A l’inici s’ha tingut un moment de record a totes les persones del poble que ens han deixat a causa de la Covid i pels qui han patit la malaltia. A l’acte, que ha presidit l’alcalde, Jordi Llopart, hi han assistit la majoria de regidors i regidores de la Corporació Municipal, representants dels partits polítics locals i de les associacions i entitats, així com veins i veines. També hi eren els representants de Mossos d’Esquadra, Policia Local i Protecció Civil. S’ha fet l’hissada de la Senyera, el parlament oficial de l’alcalde i finalment l’ofrena floral al monument per part del consistori, els partits politics i les entitats. L’acte s’ha acabat amb el Cant dels Segadors.

Redacció

 

Tot a punt per a la Festa Major de Creixell

El disseny de la samarreta de la festa ha estat realitzat per la creixellenca Betty Ghoul, i representa a la Geganta Minerva de Creixell descansant arrepenjada al Campanar de Jujol. Foto: Ajuntament

La Festa Major del Santíssim Sagrament o de la Minerva de Creixell  es celebra sempre des del segle XVII cada tercer diumenge del mes de setembre. Abans aquesta festa era la festa major grossa, la mes sentida i estimada pels creixellencs de socarrel. Es feia per commemorar que la verema ja s’havia acabat. Però quan l’agricultura i especialment el conreu de la vinya i el cotó a Creixell van deixar pas al turisme com a principal motor econòmic de la Vila, la Festa Major de Sant Jaume es va consolidar com la Festa Major Grossa del poble.

Aquesta festivitat s’anomena també la Festa de la Minerva, que es manté viva encara avui en dia i té els seus orígens el 1620. Concretament el nomli vé de la Confraria homónima que va ser fuindada a Creixell el dia 26 de juliol de l’any 1620. Aquesta festa es feia per celebrar que la verema s’havia pràcticament acabat en uns temps a on el conreu de la vinya era molt important a Creixell. En aquesta festa és tradicional la Processó del Pa Beneit pels carrers de la Vila. Els nois i noies porten en unes safates guarnides amb les coques en processó fins a l’església. Es fa la subhasta de la Coca del Goig i la posterior Processó del Santíssim Sagrament pels carrers de la Vila. Es guarneixen alguns altars durant el recorregut de la Processó. Creixell té també un Ball de Diables, dues colles geganteres i un grup de danses populars que participen activament en totes les activitats culturals del municipi.

Però enguany, i dins del context actual de la pandèmia de la Covid19 que estem vivint, s’ha hagut d’adaptar  la programació dels actes. No es farà la Processó del Santíssim Sagrament pels carrers de la Vila ni el guarniment d’altars. Sí que hi haurà la Processó del Pa Beneït amb els nens i nenes portant les coques, acompanyats de les autoritats i els músics de la colla Fénix de Reus des de la Casa de la Vila fins a l’església, per anar a Ofici.

La Festa del Santíssim Sagrament o de la Minerva és la més sentida pels creixellencs de socarrel, aquella que els creixellencs i creixellenques es senten més seva.  Al sortir de l’Ofici, a la plaça de l’església es farà la tradicional subhasta de la Coca del Goig. Tampoc es farà el tradicional Correfoc. Enguany es farà una Carretillada a la Plaça del Mirador. Concerts, animació infantil, Trobada de vehicles clàssics i exposicions la dels Gegants del Baix Gaià complementaran una programació que s’ha hagut d’adaptar a les exigéncies del moment.

Enguany també s’ha posat a la venda la samarreta de la Festa Major de la Minerva. El disseny ha estat realitzat per la creixellenca Betty Ghoul, i representa a la Geganta Minerva de Creixell descansant arrepenjada al Campanar de Jujol. La samarreta es pot adquirir a la Casa de Cultura Cal Cabaler al preu de 18€.

Redacció

 

Creixell impulsa la novedosa Marxa Aquàtica i celebrarà el II Campionat de Catalunya

Dues imatges de la pràctica de la Marxa Aquàtica a Creixell. Fotos: Cedides

Creixell s’ha sumat de ple a una nova disciplina esportiva íntimament lligada amb la salut i que es pot celebrar a la vila gràcies al fet de ser un municipi de platja. Es tracta de la Marxa Aquàtica. Després d’un període de celebració de diverses sortides entre veïns i veïns del municipi organitzades per l’Ajuntament, Creixell serà ara la seu de la segona edició del Campionat de Catalunya. Tindrà lloc el 26 de setembre, junt amb dues proves més que formaran part de l’Open Vila de Creixell.

El regidor d’Esports de l’Ajuntament, Francesc Sentís, explica a Tots21 que fa tres anys, l’Ajuntament de Creixell es posà en contacte amb la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya -FEEC- i l’entitat començà a implantar la pràctica a través dels centres excursionistes del país. La FECC ho presentà a Creixell la primavera de 2020, ‘i vam començar a posar-ho en marxa a Creixell, a Cambrils i a la platja Llarga. Es va crear força afició, de manera que al setembre ens vam presentar al primer campionat de Catalunya, amb molt bons resultats per al nostre equip. Creixell és un dels centres que més particiants té en la modalitat de competició’, subratlla el regidor. Aquest estiu, la regidoria ha promocionat l’esport entre el col.lectiu que té dificultats de salut o de moviments, ‘amb força èxit’, destaca Sentís.

L’arribada del nou esport ja suma 50 interessats a prendre part en les sortides que organitza l’Ajuntament, de manera que ‘haurem de plantejar-nos com podran seguir practicant-lo més enllà de l’estiu, segurament amb l’ús de neoprè’, ha destacat Sentís a Tots21.

Què és la Marxa Aquàtica?

La Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya informa al seu web que aquesta nova disciplina va sorgí al nord de França, a les platges de Normandia i Bretanya, i consisteix a caminar pel litoral a una altura en què l’aigua arribi sota el diafragma. Actualment, la majoria de platges franceses amb les condicions necessàries ja són escenari de la pràctica de la marxa aquàtica. Les platges del País Basc o de la costa vermella són dos dels indrets on s’ha popularitzat més aquesta pràctica els darrers anys. L’activitat es recomana com un complement perfecte del senderisme tradicional i té l’objectiu de reforçament muscular i cardiovascular, i el treball en equip, ja que es realitza en grup.

L’exercici s’indica també per millorar la postura corporal, el ventre pla i l’exercici de braços. A més a més es destaca que no hi ha perill de patir cap tipus de contusió en la pràctica d’aquest exercici. ‘És molt beneficiós per a la salut, on s’hi suma que sigui fet al mar, amb sal i iode’, subratlla Sentís. Caminar dins el mar és de gran dificultat, però enforteix enormement la musculatura.

Els practicants de la marxa aquàtica han d’anar equipats habitualment amb un neoprè i opcionalment poden utilitzar un rem per poder mantenir l’equilibri. Les rutes es fan sobre itineraris determinats que s’han identificat prèviament, en platges amb poca fondària i que no hi hagi risc de causar un impacte ambiental important.

La Marxa Aquàtica ha arribat a Catalunya per quedar-se. Després de diferents exhibicions de caràcter social i d’entrar al circuit ‘Aqua Walking Tour’ amb la prova que es va disputar a Roses el 2019, la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya ha estat l’encarregada d’apostar per la reglamentació d’aquest nou esport.

De la mà de la FFRP (Fédération Française de la Randonnée Pédestre) la Marxa Aquàtica ha agafat força els darrers anys a França i ha arribat al nostre país apadrinat per la mateixa federació francesa de senderisme.

El I Circuit Català de Marxa Aquàtica debutà en els calendaris de la FEEC amb la realització de la primera trobada a Salou, l’agost de 2020, que va comptar amb els millors esportistes de l’especialitat. Les següents proves del calendari van tenir lloc a Cambrils i ara arriben a Creixell.

 

J. Garcia

 

Arriba a Creixell l’exposició de gegants del Baix Gaià

Cartell de la mostra

L’Exposició itinerant de gegants del Baix Gaià, que va començar el passat mes de juny i que ha recorregut els pobles d’El Catllar, La Riera, Altafulla, Torredembarra i Roda de Berà, finalitzarà aquesta gira al municipi de Creixell.

Tothom que ho vulgui podrà gaudir dels Gegants d’aquestes poblacions veïnes els`propers dies 11,12,18 i 19 de setembre, en horari d’11 a 13 h. i de 18 a 20 h., al Casal Municipal de Creixell. Aquesta iniciativa va sorgir de les colles geganteres davant la impossibilitat de poder realitzar els habituals cercaviles festius. D’aquesta manera, el més petits podran tenir contacte amb aquests elements del seguici popular, tan estimats i esperem que ben aviat puguin sortir de nou pels carrers. A l’exposició també hi haurà una guardiola per recollir donatius a favor de la Marató 2021 de TV3.

 

 

Creixell decideix finalment realitzar l’acte institucional de la Diada

L’ajuntament de Creixell ha decidit finalment realitzar l’acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya de l’11 de setembre. Aquesta decisió ha estat presa pel consistori atès que «el Govern de la Generalitat ha decidit de retirar el límit màxim de deu persones per a les trobades socials i que el divendres acaben totes les restriccions anticovid que afecten drets fonamentals».

El programa és el següent:

Dissabte 11 de Setembre de 2021 a la Plaça Lluís Companys de Creixell

11:45h. Concentració

12:00h. Parlaments i Ofrena Floral de la Corporació, partits polítics, associacions i particulars.

Redacció

 

Torna la Trobada de Vehicles Clàssics de Creixell després del parèntesi de l’any passat

La 5ª Trobada de Vehicles Clàssics de Creixell tornarà enguany després del parèntesi del 2020 per culpa de la covid. Ho farà el diumenge 26 de setembre a la rambla de les Moreres, on estaran exposats els vehicles. L’edició d’enguany està dedicada a la memòria de la creixellenca Sisqueta Figuerola, que ens va deixar recentment. La imatge del cartell d’aquest any és una fotografia de la Sisqueta Figuerola amb una moto Montesa Brío dels anys 50. I és que la Sisqueta era una pionera, una dona creixellenca avançada al seu temps.

L’acte, que s’emmarca dins del programa de la Festa Major del Santíssim Sacrament de Creixell, està organitzat pals Amics dels Clàssics Creixell, amb el suport de l’àrea de Festes de l’Ajuntament.

Per a inscripcions: Whatssap o telèfon 697451492.

Redacció

 

Creixell acull l’exposició fotogràfica de Joan Casas ‘Pell de Bruixa V’

El dissabte 4 de setembre de 2021, a les 19 h., tindrà lloc a la Casa de Cultura Cal Cabaler de Creixell, la inauguració de l’exposició de fotografia de Joan Casas, ‘Pell de Bruixa V’.

Es tracta de la cinquena edició d’aquesta exposició fotogràfica que ens presenta obres de nu artístic que fuig de l’erotisme, deixant a la vista de l’espectador una imatge purament decorativa.

En aquesta exposició la imaginació de cada espectador hi veurà un paisatge diferent.

L’autor Joan Casas, renova cada any la seva obra i construeix una roda d’exposicions en diferents poblacions de la nostra comarca.

A Creixell podreu visitar de l’exposició del 4 al 19 de setembre de 2021 en horari de dilluns a diumenge de 10 a 13 h. a la Casa de Cultura Cal Cabaler de Creixell (Carrer Sant Jaume 4).

Redacció

 

El primer concurs de fotografia d’instagram #estiucreixell ja té guanyadors

‘Atardecer medieval’, d’Enric Carrera Romero, s’ha fet amb el primer premi.

L’ajuntament del Creixell ha fet públic aquest dilluns el nom dels guanyadors del Primer Concurs de Fotografia d’Instagram #estiucreixell21, organitzat per l’àrea de Turisme. La primera posició se l’ha emportat una fotografía presentada per @enriccarrera23 amb el títol ‘Atardecer medieval’ i que ha obtingut ‘580 like’ a instagram. L’autor és Enric Carrera Romero i s’ha fet amb una estada de cap de setmana al Càmping Gavina de Creixell.

La segona fotografía guanyadora ha estat la presentada per @sirg69 amb el títol ‘El paradís’, obtenint ‘465 like’. L’autor és Sergi Costas González i ha guanyat una estada de cap de semana al càmping Creixell Camping & Family Resort.

La tercera fotografía guanyadora ha estat la presentada per @infinimar10 amb el títol’ Sur la plage i que ha obtingut ‘179 like’. L’autora és Mar Hernández de Gracia i ha guanyat una estada de cap de semana al Càmping Capfun – Camping L’Alba de Creixell.

La quarta fotografía guanyadora ha estat la presentada per @mcc_seat124fl amb el títol ‘El Lleó i la tormenta’ i que ha obtingut ’84 like’. L’autor és Manuel Castro Cabrera i ha guanyat un sopar per a 2 persones al Xiri L’Esclat.

Podreu veure totes les fotografies guanyadores al compte d’instagram de l’àrea de Turisme de Creixell: https://www.instagram.com/turismecreixell_oficial/ i al hastag #estiucreixell21

Des de l’àrea de Turisme de l’ajuntament de Creixell la regidora delegada Silvia Farrero, ha palesat la seva satisfacció de la bona acollida que ha tingut aquest primer concurs de fotografia d’instagram de Creixell i sobretot de la participació ja que per aquest primer concurs s’han rebut més de 130 fotografies.

Els guanyadors i guanyadores s’hauran de posar d’acord directament amb l’establiment patrocinador per a gaudir del seu premi.

Moltíssimes gràcies a tothom per participar en aquesta primera edició del concurs de fotografía de Turisme de Creixell.

El concurs ha estat patrocinat per Càmping Gavina i Restaurant Gavina, Càmping i Restaurant Sirena Dorada, Càmping Creixell, Càmping L’Alba-Capfun i Xiri L’Esclat.

Redacció

 

AGENDA: Concert ‘Cinemúsic, bandes sonores del cinema’ al Casal Municipal de Creixell

El proper dissabte, 21 d’agost de 2021, a les 20 h. al Casal Municipal de Creixell, es podrà gaudir del concert ‘Cinemúsic, bandes sonores del cinema’, a càrrec de NT Trio, formació musical amb Albert Abelló, al piano, Oleg Velázquez, baix i Viktor Sytnik, bateria.

Es tracta d’una formació tarragonina dedicada principalment al jazz però que aquesta vegada ens portaran a Creixell un recorregut per diferents músiques de pel·lícula que ben segur ens transportaran a una sala de cinema.

Entrada gratuïta prèvia inscripció als tel. 977138272 / 977803400 / WhatsApp 607871054 / bibliocreixell@gmail.com

Redacció

 

Detinguts a Creixell tres homes que acabaven de sostreure una bossa de mà de l’interior d’un vehicle de Tarragona

En l’escorcoll, els Mossos d’Esquadra van recuperar part dels objectes sostrets propietat de la víctima tals com una cartera amb diners en efectiu, dos moneders, documentació i unes ulleres graduades. Foto: Mossos

Agents dels Mossos d’Esquadra del Grup de Delinqüència Urbana de la comissaria de Tarragona van detenir el passat divendres 13 d’agost, a Creixell (Tarragonès), tres homes, d’entre 23 i 36 anys, dos d’ells de nacionalitat peruana i un de cubana, amb domicili al Prat de Llobregat (Baix Llobregat) i Madrid (Madrid), com a presumptes autors d’un delicte de furt a interior de vehicle.

El fets es van produir durant al matí quan els mossos van rebre l’avís del vigilant de seguretat d’un centre comercial de Tarragona el qual acabava de presenciar el furt d’una bossa de mà.

Els lladres van accedir al pàrquing amb un vehicle i un d’ells va baixar per sostreure de l’interior del vehicle de la víctima la bossa de mà. Acte seguit, els tres arrestats van fugir amb cotxe a gran velocitat.

Davant d’això, els Mossos d’Esquadra van muntar un dispositiu de recerca que va donar els seus fruits amb la localització del vehicle escàpol a l’altura de Torredembarra (Tarragonès).

Un cop interceptats, els agents van seguir-los discretament amb un vehicle de paisà fins a la població de Creixell on es va afegir un segona patrulla per donar recolzament a l’hora d’aturar-los.

En l’escorcoll, els Mossos d’Esquadra van recuperar part dels objectes sostrets propietat de la víctima tals com una cartera amb diners en efectiu, dos moneders, documentació i unes ulleres graduades.

Així mateix també van localitzar quatre gorres i una samarreta de màniga llarga que utilitzaven per evitar ser reconeguts per les càmeres de seguretat.

Els detinguts, amb nombrosos antecedents policials per delictes patrimonials, van passar dissabte a disposició judicial davant del jutjat del Vendrell i el jutge va decretar la seva llibertat amb càrrecs.

Redacció

 

Resultats negatius de les PCR fetes als professionals de la residència Mimara de Creixell

Imatge d’arxiu de la residència Mimara Creixell.

La Direcció de la Residència Mimara Creixell ha tingut coneixement dels resultats de les proves PCRs, realitzades el passat 3 d’agost a tot l’equip de professionals del centre. Els resultats han estat negatius, segons han fet públic aquest dilluns per mitjà d’una nota de premsa.

D’altra banda, els dos treballadors que van donar positiu al llarg de les darreres dues setmanes es troben en aïllament domiciliari i seguint els protocols de quarantena que marca el Departament de Salut.

«Val a dir que mantenim una comunicació constant amb les autoritats sanitàries -afegeix el comunicat-, i treballem amb celeritat i de manera eficaç per protegir i preservar la salut d’usuaris, familiars i treballadors. Recordar que les visites a la Residència Mimara Creixell continuen realitzant-se de forma normal i que el centre compta amb la totalitat de la plantilla dels treballadors», conclou.

Redacció

 

Nou cas aïllat de positiu de Covid a la residència Mimara de Creixell

Imatge d’arxiu de la residència Mimara Creixell.

La Direcció de la Residència Mimara Creixell ha tingut coneixement durant les PCRs que es van realitzar el passat dimecres 28 de juliol que un dels treballadors d’aquest mateix centre, ja vacunat amb les dues dosis completes, ha donat positiu en coronavirus. Es tracta d’un cas aïllat i que ha impulsat l’activació de les mesures reactives. El professional que ha donat positiu es troba en aïllament domiciliari i seguint els protocols de quarantena que marca el Departament de Salut. Cal destacar que aquest cas no té cap relació amb el treballador que va donar positiu el passat dilluns 26 de juliol, ja que es tracta d’una recent incorporació al centre. Es tornarà a fer cribratge aquest dimecres 4 d’agost.

Seguint els protocols establerts, de manera preventiva segueixen suspeses les sortides dels usuaris al poble de Creixell, a més de mantenir l’èmfasi en la constant desinfecció de mans de residents i professionals. Els usuaris també seguiran fent servir les mascaretes en les seves unitats de convivència i se seguirà intensificant la ventilació natural de les àrees comunes. D’altra banda, Mimara Creixell manté la categoria de centre taronja, és a dir, que pot continuar fent ingressos i es poden fer visites.

Des de la Direcció de centre es mantenen tots els protocols de comunicació als diferents col·lectius: residents, famílies, treballadors, així com proveïdors i mitjans de comunicació, seguint les polítiques de transparència que s’han instaurat en les residències que gestiona el mateix grup des de l’inici de la pandèmia.

De moment, tots els usuaris es troben bé i sense cap símptoma relacionat amb la COVID. Fins al moment no s’ha donat cap cas positiu en cap treballador d’atenció directa amb els residents.

Redacció

 

Els veïns de Creixell protesten perquè no tindran serveis d’oficines bancàries aquest agost

L’acte de protesta s’ha convocat a través de les xarxes socials per part d’un grup de veïns i veïnes de la Vila, amb Roser Escrich al capdavant, veïna de Creixell i coneguda activista social. Foto: Ajuntament

CaixaBank ha decidit tancar les tres darreres setmanes d’agost la seva sucursal a Creixell. Per tant, a partir del 9 d’agost, la vila es quedarà sense cap oficina bancària amb atenció al públic, ja que el BBVA va tancar fa uns anys la sucursal que tenia i que abans pertanyia a Caixa Tarragona i ara, l’agent bancari que vé un o dos cops per setmana també ha agafat vacances fins el dia 20. Només hi haurà doncs dos caixers automàtics a Creixell, i el del BBVA acumula molts problemes les darreres setmanes.

Aquest matí ha tingut lloc una protesta veïnal davant de la sucursal de CaixaBank a Creixell que ha aplegat una vintena de persones per tal de palesar el desacord de la majoria de creixellencs i creixellenques amb aquesta decisió.

L’acte de protesta s’ha convocat a través de les xarxes socials per part d’un grup de veïns i veïnes de la Vila, amb Roser Escrich al capdavant, veïna de Creixell i coneguda activista social. A aquest acte de protesta també s’hi han afegit els regidors de l’equip de govern municipal de l’ajuntament Jordi Moliné i Chelo Picon Gomis d’ERC, Silvia Farrero de JUNTSXCAT i Jaime Serret Simo, regidor no adscrit.

Precisament la regidora Chelo Picón, responsable de l’àrea de Benestar, Atenció Social i Gent Gran, ha comunicat en aquest acte que sobretot les persones grans que tinguin dificultats per a fer gestions bancàries de les pensions o similars mentre que aquesta oficina de CaixaBank estigui tancada, es podrán adreçar a l’ajuntament i se’ls facilitarà el transport als municipis del voltant fins a l’oficina bancària més propera.

Al final de l’acte de protesta, la directora de la sucursal de CaixaBank, Silvia Lozano ha sortit a dialogar amb els veïnat que protestava al carrer. L’Ajuntament de Creixell ha mostrat la seva preocupació davant d’aquesta circumstància en un període que la localitat multiplica la seva població flotant gràcies al fenómen del turisme. Per això, el passat 13 de juliol es va enviar una carta a la directora de l’oficina creixença en què palesava «la seva preocupació i insatisfacció» amb el fet que aquesta oficina bancària de Creixell, tingués previst tancar al públic per vacances durant tres setmanes el proper mes d’agost.

Nombrosos veïns, empresaris i associacions del municipi han fet arribar al consistori les seves queixes per aquest fet. En aquests mesos d’estiu, a totes elles i ells se’ls hi fa més necessari que mai el servei d’aquesta oficina, ja sigui per fer transferències, canvi de monedes o per a qualsevol altre servei financer.

Des de l’Ajuntament, segons s’ha assegurat en un comunicat, «som conscients que Caixabank és una empresa privada i pren les seves pròpies decisions d’acord amb els seus interessos. No obstant, des de l’ajuntament de Creixell, vetllem sempre per al bon funcionament del comerç i dels serveis del nostre municipi en general i dels seus veïns i veïnes». Per tot això, «l’alcalde, Jordi Llopart, i el regidor de comerç Jaime Serret, es van reunir el dijous 15 de juliol amb la directora de la sucursal de CaixaBank a Creixell i amb la seva cap d’àrea per tal de poder tractar aquest tema. En aquesta reunió els van confirmar que l’oficina previst tancar la seva oficina de Creixell durant 3 setmanes a partir del 9 d’agost».

Malgrat les argumentacions exposades, la resposta obtinguda per dels representants de CaixaBank va ser «del tot decebedora. Vam sortir certament molestos atès» que per part de l’entitat «no es va atendre la nostra petició de reconsiderar el tancament de la sucursal de Creixell durant 3 setmanes al mes d’agost proper i que malauradament, es farà efectiu amb els inconvenients que això suposarà per als nostres vilatans».

L’oficina de CaixaBank de Creixell compta actualment amb un equip de tres persones -directora, sotsdirectora i un empleat- i està en un procés de reorganització que, a partir del setembre, permetrà comptar amb un empleat més.

Redacció