.

Cartell de la Festa Major de Sant Jaume, que arrenca el divendres 19 de juliol. Foto: Cedida

Creixell celebrarà el 25 de juliol una de les seves festes més tradicionals. Es tracta de la Festa Major de Sant Jaume, que se celebra des de molt antic i, de fet, les Ordinacions de Creixell ja parlen d’aquesta festa.

Entre els actes més arrelats hi figura l’anada a l’ofici solemne, acompanyats per una cobla o una banda de música, així com també la processó, en la qual es treu la imatge de Sant Jaume pels carrers de la Vila. Des de fa uns anys, a la Processó hi participa el Seguici Popular, que enguany estarà format per la colla del Ball de Diables de Creixell, que celebra els seus 13 anys, i els gegants Gilmundo i Minerva, que enguany celebren el seu 18è aniversari.

La Festa de Sant Jaume és en realitat la Festa Major petita de Creixell, però, amb el pas del temps i amb la pèrdua de pes de l’agricultura a favor del turisme, la festa s’ha fet cada vegada més reixida d’actes i ha adquirit més importància. En aquesta s’hi celebra el dia del patró de la parròquia i del poble, i el manuscrit de les Ordinacions de Creixell del segle XVII, ja parlava d’aquesta celebració. Només s’ha interromput en comptades ocasions i se segueix celebrant amb els tradicionals actes religiosos com a eix central.


Altres notícies:


El que ha evolucionat amb el pas del temps són els actes populars que actualment es realitzen a la plaça del Mirador, a la zona esportiva o al Casal Municipal. La Festa arrenca amb el tradicional Pregó de Festa Major que es fa des del balcó de l’ajuntament. Enguany el pregó de la Festa Major de Sant jaume 2024 el faran els membres del Ball de Diables de Creixell.

Programa d’actes

-19 de JULIOL. 20:00h des del balcó de l’Ajuntament Pregó de Festa Major a càrrec del Ball de Diables de Creixell. 22:00h a la Plaça del Mirador espectacle teatral de desgreuge i dignificació de totes les dones condemnades per bruixes. Apte per tots els públics. Interpretada per Bruixes del Baix Gaià, grup de teatre amateur feminista a càrrec de l’associació Papallones Liles.

-20 de JULIOL. 21:00h Encesa del Foc des del Balcó de l’Ajuntament a càrrec del Ball de Diables de Creixell. 22:00h a la Plaça del Mirador Ball Parlat amb Cercavila de Foc a càrrec del Ball de Diables de Creixell. 23:30h fins les 3:00h matinada a la pista esportiva Festa Jove a càrrec de Xatarra Produccions.

-21 de JULIOL. 7:00h XVIII Caminada Popular. “Creixell-La Mina de Gibert-Creixell”. Rambla de les Moreres sortida i lliurament de samarretes. Inscripcions Casa de Cultura “Cal Cabaler”. Places limitades. Col·labora l’associació Marxa Aquàtica Baix Gaià. 22:30h a la pista esportiva Rumba, Pop, Versions amb Toni Torres Band.

-23 de JULIOL. 22:00h a la pista esportiva Cinema a la Fresca amb la projecció de la pel·lícula “Vaya Vacaciones”, per tots els públics.

-24 de JULIOL. 20:00h a la platja (zona xiri Esclat) Classe de Ioga a càrrec del Club Esportiu Gimnàs Creixell. 22:30h a la platja (zona xiri Quijote ) Havaneres a càrrec del grup Xarxa. A la mitja part Rom Cremat.

-25 de JULIOL. 11:45h des de l’Ajuntament a l’Església Acompanyament d’Autoritats. 12:00h Ofici Solemne i Processó amb l’acompanyament de la Cobla Cossetània, la coral Sant Jaume de Creixell i el Seguici Popular. 19:00h a la Plaça Major Ballada de Sardanes amb la Cobla Cossetània. 22:30h a la pista esportiva Ball de Festa Major amb el grup musical “Jamaika Band”.

-26 de JULIOL. 23:00h a la pista esportiva Concert i Ball de Gala amb l’orquestra “LA CHATTA”.

-27 de JULIOL. 17h a 19h la piscina municipal Festa d’Inflables. 22:00h Karaoke a la pista esportiva. I seguidament sessió de DJ.

-28 de JULIOL. a la zona esportiva 8:30h a la platja del Gorg de Creixell (Gavina) Trobada Marxa Aquàtica de l’associació Marxa Aquàtica Baix Gaià. 19:00h a l’Urb Les Sínies (zona verda) Milla de Creixell. 20:00h Exhibició de les noies de “Happy Dance” 21:00h Taller i Jam de Swing amb “Swing Airlines”. 23:55h Castell de Focs a càrrec de Pirotècnia Estalella.

Activitats del mes d’agost

Divendres 2 d’agost, a les 23:30h a la zona esportiva actuació de STAR WAYS Vol.1 de DA IGUAL, amb el suport de Diputació de Tarragona.

Dissabte 3 d’agost, a les 21h a la platja de Creixell, Open de Pesca al llençat Festa Major Creixell 2024 Organitzat per Ape Creixell Inscripcions: 644516513 o a la botiga Only Fishing de Creixell.

Dissabte 10 d’agost, a les 17:00h al casal municipal Torneig d’Escacs solidari Drac Artcai. 21:00h a la platja de Creixell (Port Romà) CARNAVAL D’ESTIU i, a continuació, FESTA JOVE, organitza La Xatarra Produccions.

Dimecres 14 d’agost, de les 24h a les 5h matinada a la zona esportiva FESTA JOVE BIG X, organitza La Xatarra Produccions.

Dijous 15 d’agost, 8:00h platja del Gorg de Creixell (Gavina) Travesia Marxa Aquàtica 3km-1km.

16, 17 i 18 d’agost, Festival Creixell Màgic amb activitats a la plaça Major, carrer Sant Jaume i Casal Municipal. Més informació a https://www.creixellmagic.cat. Dissabte 24 d’agost De 17h a 19h a la piscina municipal Festa d’Inflabes.