La gestió de la recollida de paper i cartró a Reus, entre les millors de l’Estat

L’alcaldessa de Reus, recollint el guardó Pajaritas Azules. Foto: Cedida

L’Ajuntament de Reus ha estat reconegut amb la máxima distinció entre els municipis de l’estat espanyol que destaquen pels seus alts nivells d’excel·lència en la gestió de la recollida selectiva de paper i cartró. L’Associació Espanyola de Fabricants de Pasta, Paper i Cartó (ASPAPEL) ha guardonat Reus amb tres Pajaritas Azules, la distinció del programa de promoció del reciclatge dirigit a les entitats locals de més de 50.000 habitants.

És el vuitè any que la ciutat es posiciona entre els municipis que gestionen millor la recollida selectiva de paper i cartró, però per primera vegada obté el màxim reconeixement. L’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, ha recollit el guardó aquest dijous, 25 d’abril, en un acte que ha tingut lloc a Madrid.

Els premis es basen en l’avaluació de 21 indicadors, que analitzen tot allò referent a la recollida del contenidor blau i recollides complementàries, les campanyes i accions d’informació i conscienciació ciutadana, els aspectes relatius a la regulació i la planificació de la gestió i els resultats i traçabilitat fins reciclatge final


Altres notícies:


Pajaritas Azules es un programa d’assessorament a les entitats locals en la millora continua de la gestió dels residus de paper i cartró, impulsat per l’Asociación Española de Fabricantes de Pasta, Papel y Cartón (ASPAPEL), que avalua i premia anualment l’excel·lència i el compromís amb el reciclatge.

Les xifres de recollida de paper i cartró dels darrers anys a Reus mostren un augment constant any rere any, amb una xifra de 3.625 tones l’any 2023. En els últims 6 anys la recollida de paper i cartró ha augmentat un 58% a la ciutat.

 

Jornada sobre pantalles i sexualitat per presentar la nova guia jove sobre les TRIC

La jornada aprofundit sobre les relacions que tenen els joves i adolescents a través de les pantalles. Foto: Cedida

La regidoria de Salut i Esports de l’Ajuntament de Reus ha editat una guia monogràfica sobre els usos de pantalles i xarxes socials en l’àmbit de la sexualitat per a familiars i persones de referència de la població adolescent i jove. La presentació s’ha dut a terme aquest dijous en el marc d’una jornada sobre les TRIC (Tecnologies de la Relació, Informació i Comunicació) i el sexe virtual que ha omplert totes les places disponibles i que ha presentat el regidor de Salut i Esports, Enrique Martín.

Han participat a la jornada Ester Angelats i Flores, llicenciada en Criminologia, especialitzada en prevenció d’assetjament entre iguals i els diferents usos de les TRIC. Entre d’altres, és tècnica de prevenció en usos de pantalles de la Rula (Servei intermunicipal d’atenció i prevenció d’usos de drogues i pantalles dels municipis de Tordera, Calella, Palafolls i Malgrat de Mar); Mariona Martínez Santiago, graduada en Treball Social. Especialitzada en salut mental i drogues. És tècnica referent del XIP (Servei de prevenció en drogues i pantalles de Vilanova del Vallès) i influencer en l’àrea de la prevenció i la reducció de riscos en drogues, pantalles i sexualitat. També hi ha intervingut Juan Antonio Barrero i Ruiz, graduat en Educació Social; especialitzat en joves en risc d’exclusió, prevenció dels usos de drogues i pantalles i altres conductes de risc. És tècnic referent del Servei Crític (Pla de prevenció en el consum de drogues, pantalles i riscos associats de la Mancomunitat del Galzeran), creador de continguts audiovisuals i dissenyador gràfic de l’àmbit sociocultural i comunitari.


Altres notícies:


Les TIC (les anomenades tecnologies de la informació i la comunicació en l’àmbit educatiu als seus inicis) han anat experimentant una evolució significativa: en l’actualitat, per recollir la seva dimensió relacional s’hi afegeix una “R”, i així sorgeixen les Tecnologies de la Relació, la Informació i la Comunicació (TRIC), que canvien la manera en què les persones les entenen i les integren en les seves vides.

Malgrat que es puguin percebre les TRIC com l’àmbit digital separat de la vida real, per a la població adolescent i jove, l’experiència en línia s’entrellaça amb el sentit d’identitat individual, col·lectiva i generacional. És essencial comprendre la intersecció dels espais digitals amb la seva vida quotidiana per fomentar una relació saludable amb la tecnologia.

El monogràfic creat pel departament de Salut Pública neix amb la motivació d’apropar tot allò que gira al voltant de la vivència de la sexualitat d’adolescents i joves a les famílies i professionals de referència que s’hi vinculen, tenen interès i volen aprofundir per acompanyar-los. S’emmarca en l’eix de prevenció del Pla Municipal Sobre Drogues de l’Ajuntament de Reus.

Ha estat elaborat amb un enfocament proper, allunyat d’una visió alarmista que només es concentri en els riscos i les conseqüències o situacions extremes, sinó tenint present que allò que més afecta al jovent es relaciona amb situacions quotidianes. I es fa des d’una mirada que en fomenti el bon ús.

La guia estarà disponible en format digital a partir del dia 1 de maig a eos.reus.cat.

 

Aigües de Reus potencia les seves activitats pedagògiques per acostar-se a la ciutadania

Aigües de Reus vol seguir potenciant les seves activitats per fomentant la cultura de l’aigua. Foto: Cedida

Aigües de Reus ha adjudicat el contracte de gestió i monitoratge de les activitats pedagògiques amb l’objectiu d’apropar el servei i la cultura de l’aigua a la ciutadania. El nou contracte permetrà la dinamització i actualització permanent de les activitats, en funció de la demanda, l’interès que generin, el context socia l, les tendències o l’evolució dels espais.

Les activitats compten amb una participació anual de més a les 4.000 persones. El públic és, principalment estudiants de primària, secundària i batxillerat; tot i que també hi participen centres universitaris, centres cívics i Centres d’Assistència Primària de la ciutat.

Totes les activitats proposades tenen una vessant general i una altra de local. Es divulga el valor de l’aigua i es consciencia de la importància d’utilitzar aquest recurs escàs, però alhora s’explica com es gestiona l’aigua a la ciutat i quines són les seves infraestructures més importants.


Altres notícies:


“La promoció de la cultura de l’aigua, especialment, entre els més joves, ha de seguir sent una de les línies estratègiques d’Aigües de Reus, amb la qual cosa cal impulsar totes les activitats que ajuden a entendre com funciona un servei tan essencial i que alhora contribueixen a reflexionar sobre els usos de l’aigua, els seus valors, la seva gestió i la importància de l’estalvi d’aquest recurs tan valuós”, segons afirma el regidor responsable d’Aigües de Reus, Daniel Rubio.

Aigües de Reus compta amb un paquet d’activitats al voltant de la gestió i la cultura de l’aigua, que amb els anys s’han anat ampliant. El contracte que ara s’ha adjudicat integra per primer cop totes les activitats que s’organitzen a la ciutat i que tenen l’aigua com a centre d’interès. Fins ara, les activitats que es feien a la Boca de la Mina s’organitzaven i s’adjudicaven d’una banda, i les activitats a les instal·lacions d’Aigües de Reus, d’una altra.

Dos lots diferenciats

Formalment, el contracte s’ha adjudicat en dos lots. Un primer inclou la gestió i monitoratge de les visites a les instal·lacions de l’empresa, que permet conèixer el funcionament de l’Estació de Tractament d’Aigua Potable i de l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals, així com la visita al centre d’interpretació “Espai Aigua”, i tot un seguit de propostes per als estudiants que tenen lloc als respectius centres d’ensenyament. L’adjudicatari ha estat Funbrain SL.

El segon lot  inclou la gestió i dinamització de l’ús dels espais d’Aula-Taller municipal i Punt d’Acollida construïts al passeig de la Boca de la Mina, que tenen l’aigua com a element essencial de la vida. Aquest lot també inclou la proposta de gestió i dinamització de les activitats futures en l’espai de la Bassa Nova, un cop s’hagin acabat les obres d’adequació que ara s’hi fan. Aquest segon lot ha estat adjudicat a l’empresa Còdol Educació.

El termini de durada del contracte s’ha establert en dos anys, amb la possibilitat de formalitzar tres pròrrogues anuals. Al cap de tres mesos, les empreses adjudicatàries hauran d’emetre un informe de revisió de les activitats amb possibles canvis, modificacions o noves propostes. Igualment, s’avaluarà l’evolució de les activitats i propostes de renovació a fi que les activitats es vagin adaptant a les noves sol·licituds o inquietuds de la ciutadania.

 

L’Institut Cartogràfic genera una rèplica digital dels carrers de Reus d’alta precisió

El vehicle del programa de Mobilmaping “3DCarrers”  recorre aquesta setmana els carrers de Reus. Foto: Cedida

L’Ajuntament de Reus col·labora amb l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya en el programa 3DCarrers per generar una rèplica digital dels carrers de Reus d’alta precisió i amb diferents capes d’informació que es poden visualitzar per separat. LICGC impulsa aquesta projecte per posar a disposició dels ajuntaments una eina per a millorar la gestió de l’espai públic i reduir els costos associats a l’inventari d’elements urbans.

Aquesta setmana el vehicle del programa de Mobilmaping “3DCarrers” recorre els carrers de Reus, acompanyat de personal tècnic del departament de Cartografia i SIG de l’Ajuntament de Reus. Finalitzada la presa de dades als carrers de Reus, aquesta informació s’haurà de procesar i depurar per finalment en uns 6 mesos aproximadament, poder ser publicada i utilitzada.

L’Ajuntament de Reus s’ha acollit la iniciativa amb l’objectiu de continuar sent referent per la seva informació geoespacial. L’Ajuntament posa a disposició de la ciutadania eines com el Geoportal Reus, en actualització constant per incorporar cada vegada més funcionalitats i més informació o Datasets, com ara la Ortoimatge, una imatge mètrica del terme de Reus, captada des de l’aire, d’alta precisió i georeferenciada, que es va realitzant cada 2 o 3 anys.


Altres notícies:


Aquest projecte de Mobile mapping de Reus es podrà consultar i explotar al Geoportal Reus, que ja disposa d’una eina ‘entorn 3D’, per la seva gestió i explotació. El Mobil Mapping aporta geoinformació digital del territori amb una aparença quasi real, on la simplicitat de comprensió de les fotografies es complementa amb la precisió de les mesures làser preses amb la tecnologia LiDAR terrestre.

Durant el seu recorregut que des de illuns fa per Reus, el vehicle del programa de l’ICGC 3DCarrers mapeja tots els carrers de la trama urbana. El vehicle utilitza la tecnologia Mobile Mapping que combina fotografies amb dades làser scanner per aconseguir una mesura precisa. En el seu recorregut genera una rèplica digital dels carrers d’alta precisió, amb diferents capes d’informació que es poden visualitzar per separat. Facilita als tècnics l’estudi d’elements com ara l’arbrat que hi ha al municipi, el nombre i tipus de mobiliari urbà, els elements de senyalització viaria tant vertical com horitzontal, els detalls de les façanes, alçades dels balcons i de les façanes dels edificis, retolació de comerços, …etc.

Un cop detectades i estudiades les possibles mancances, la informació pot servir de base per elaborar plans de millora, com la creació de més zones d’ombra o l’increment de bancs en alguns carrers.

La complementarietat d’aquesta informació permet anar més enllà del tradicional street view i ofereix la possibilitat d’identificar, categoritzar i mesurar els elements visibles. Un cop detectades i estudiades les possibles mancances a la ciutat, la informació pot servir de base per elaborar plans de millora, en molts àmbits, com la creació de més zones d’ombra o l’increment de bancs en alguns carrers, etc.

 

REDESSA acosta la diada de Sant Jordi al Tecnoparc

Durant la diada s’han lliurat els Premis CATalitzador a projectes empresarials de REDESSA que tenen en compte el català. Foto: Cedida

Les instal·lacions de REDESSA Tecno han estat el centre de les activitats programades per REDESSA per aquest Sant Jordi. Durant la celebració, s’han lliurat els Premis CATalitzador, uns guardons impulsats per l’empresa municipal amb el suport del Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus Miquel Ventura. Aquesta iniciativa vol reconèixer projectes empresarials de l’ecosistema REDESSA que promoguin l’ús del català en tots els seus àmbits.

En aquesta primera edició, el premi CATalitzador ha estat per l’empresa Qbed, dedicada a  la consultoria i a les solucions de software per a la gestió de centres sanitaris i ubicada al centre d’empreses de REDESSA Tecno. A més, donada la qualitat de les propostes, el jurat ha volgut atorgar dos accèssits. El primer, a l’entitat sense ànim de lucre ASCASUD, que aplega a perfils sèniors que es dediquen a assessorar gratuïtament a projectes emprenedors i que té la seva seu a REDESSA Viver; i el segon, per a la revista Singulars Magazín, una publicació de caràcter cultural de la demarcació de Tarragona, vinculada a l’agència Millennials, ubicada a REDESSA Viver.


Altres notícies:


Els encarregats de lliurar els guardons han estat el regidor de Promoció Econòmica, Innovació i Coneixement i conseller delegat de REDESSA, Josep Baiges; el regidor de Cultura i Política Lingüística, Daniel Recasens; i la directora del Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus Miquel Ventura, Anna Saperas.

Un cop finalitzat el lliurament de premis, s’ha celebrat un vermut al vestíbul de l’edifici REDESSA Tecno per als professionals dels centres d’empresa. Durant la celebració, els membres de la Comunitat REDESSA han pogut deixar les seves recomanacions literàries en un punt creat amb aquesta finalitat. Al final de l’acte, s’ha lliurat com a obsequi uns sabons en forma de rosa i drac que han estat elaborats pel Taller Baix Camp, durant les seves activitats d’ocupació terapèutica per a persones amb discapacitat intel·lectual.

En paraules del regidor Josep Baiges, “Sant Jordi és una festivitat que es viu amb molta intensitat especialment al centre de la ciutat. Amb aquest acte a REDESSA Tecno hem volgut acostar aquest ambient i esperit als professionals dels nostres centres d’empresa, a través de la col·laboració de la regidoria de Cultura i Política Lingüística i del Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus Miquel Ventura”.

Activitats adreçades a compartir la cultura

Durant els darrers dies, REDESSA també ha compartit a les seves xarxes socials un seguit de recomanacions literàries a càrrec de diversos llibreters de la ciutat de Reus. Aquestes recomanacions estan vinculades als àmbits d’actuació de l’empresa municipal com són la innovació; l’empresa i l’emprenedoria; i la nutrició i els hàbits saludables, una vessant connectada amb el Hub Foodtech & Nutrition, impulsat per REDESSA.

Arran d’aquestes recomanacions, l’empresa municipal ha organitzat un sorteig de Sant Jordi al seu perfil d’Instagram, en el qual els guanyadors han rebut dos lots de llibres seleccionats d’entre les recomanacions realitzades pels llibreters de Reus que han participat en la sèrie de vídeos.

En aquesta línia, els centres d’empresa del Viver i el Tecno, han estrenat el Racó de lectura. Es tracta d’un servei de préstec gratuït de llibres, enfocat als perfils professionals que treballen en aquests centres i que estaran ubicats a les zones de lleure i descans dels dos centres. Aquesta iniciativa s’emmarca en la voluntat de REDESSA de continuar ampliant el catàleg que ofereix a les empreses instal·lades amb nous espais i serveis professionals, però també zones d’oci i lleure, com ara terrasses exteriors, equipaments per jugar al tenis taula, punts de lliurament de fruita, programa d’activitats saludables i culturals, o una zona de videojocs, entre d’altres.

 

Reus promou un projecte d’enfortiment comunitari al barri Fortuny

L’alcaldessa, Sandra Guaita, i la regidora Anabel Martínez, en la presentació del projecte. Foto: Cedida

L’Ajuntament de Reus i la Generalitat de Catalunya impulsaran conjuntament al barri Fortuny un projecte d’enfortiment comunitari com a motor de cohesió i progrés social en el marc del projecte pilot “Barris amb futur” del Departament de Drets Socials. La proposta reusenca, treballada des de la regidoria de Serveis a les Persones i Drets Socials, ha estat un dels 20 pro jectes seleccionats.

“Barris amb futur” parteix de la base que la fortalesa comunitària contribueix a millorar la capacitat de prosperar de la població resident en un territori i, en conseqüència, la millora de les condicions de vida de la població facilita que s’hi mantingui la residència. En aquest context, Ajuntament i Generalitat elaboraran conjuntament un projecte d’intervenció sociourbana basat en el treball comunitari. L’objectiu és fer una intervenció integral que, un cop finalitzada, sigui sostinguda en el temps.


Altres notícies:


Prèviament, les dues administracions elaboraran un estudi tècnic de la situació al barri, crearan i dinamitzaran els espais de governança del projecte, i definiran estratègies d’actuació. Tot plegat s’ha de concretar en el projecte d’intervenció sociourbana; el qual ha de permetre enfortir els aspectes següents:

-Desenvolupar habilitats i capacitats per la participació.

-Potenciar la vinculació i la implicació activa de la persona en el seu entorn.

-Promoure relacions de cooperació i suport mutu en acompanyaments col·lectius.

-Co-construir territoris més inclusius i sensibles a la diversitat.

-Potenciar la capacitat de resiliència i suport mutu de les comunitats.

-Promoure l’empoderament de les persones.

Els principals objectius de la intervenció que es farà al barri Fortuny són els següents:

-Proveir de recursos i espais de confluència a les persones i entitats dels barris de la zona sud de la ciutat, amb especial èmfasi al barri Fortuny, per tal d’enfortir i articular la seva capacitat d’intervenció en l’espai públic i els elements comuns dels espais privatius, amb la finalitat de reforçar la inclusió, la cohesió social i evitar-ne la segregació sociourbana.

-Impulsar intervencions de caràcter transversal i específiques per ampliar la diversitat de perfils de persones i col·lectius del teixit associatiu, amb especial atenció a la diversitat cultural, educativa i socioeconòmica en les diferents etapes de la vida.

-Millorar les condicions socioeconòmiques de les persones que viuen en la zona de la intervenció, mitjançant l’impuls d’elements de cohesió social i el reforç dels diferents àmbits que actuen en aquest territori: associatiu, comercial, urbanístic, habitatge, salut, laboral… per tal de canviar la situació de vulnerabilitat en què es troba la ciutadania, incidint en els espais de sociabilitat, condicions de vida i igualtat d’oportunitats.

El projecte que s’impulsarà al barri Fortuny no parteix de zero; recull el testimoni dels programes d’acció comunitària que l’Ajuntament ja porta a terme a la zona. En especial, destaca el projecte de rehabilitació per a la millora de l’eficiència energètica i l’accessibilitat al nucli històric del barri Fortuny, vinculada als ajuts Next Generation, que parteix del treball comunitari que fa anys que es fa al barri.

El passat dilluns 15 d’abril, la regidora de Serveis a les Persones i Drets Socials i Habitatge de l’Ajuntament de Reus, Anabel Martínez Serrano, va participar en la taula rodona amb especialistes i representants municipals de la jornada de treball per continuar avançant amb el projecte pilot “Barris amb futur” que es va fer al Palau Robert de Barcelona.

Durant la sessió també es van concretar els 20 territoris que formaran part del programa que contribuirà al desplegament de la llei de millorament urbà, ambiental i social dels barris i viles de desembre de 2022.

Els barris s’han escollit d’acord amb criteris quantitatius i qualitatius. Indicadors quantitatius com població migrant amb renda baixa-mitjana, població amb estudis baixos, joves sense estudis, població ocupada, renda mitjana per persona i treball de baixa qualificació. I criteris qualitatius basats en la capacitat de resposta del territori tant des de l’àmbit institucional com des de l’acció comunitària. Un altre dels arguments és demostrar que la intervenció comunitària proactiva permet trencar el cercle d’exclusió.

 

A punt la programació reusenca de la Setmana de les Persones Grans

Cartell de la Setmana de les Persones Grans de 2024. Foto: Cedida

La regidoria de Relacions Ciutadanes de l’Ajuntament de Reus organitza, en col·laboració amb les regidories de Serveis a les Persones i Drets Socials i la de Salut i Esports, del 16 al 24 de maig, la Setmana de les Persones Grans. En el marc del Pla d’Envelliment Actiu i Saludable de Reus s’han programat tot un seguit d’activitats vinculades a diferents àmbits de les persones com són la salut física, psíquica/cognitiva, les habilitats socials i el món cultural i de lleure dirigides al col·lectiu longeu de la ciutat. La Setmana de les Persones Grans vol donar visibilitat a aquest gran col·lectiu de la ciutat, cada vegada més nombrós i divers.

La programació al mes de maig es torna a recuperar a petició de les persones que formen part del Consell Municipal de la Gent Gran ja que es percep com un període de finalització de les activitats regulars que es duen a terme als casals i també l’inici de l’època estival.


Altres notícies:


Aquesta varietat d’activitats s’ha programat amb la intenció que tothom pugui escollir les activitats en funció de l’interès personal, tot respectant la diversitat del col·lectiu com una característica enriquidora de la nostra societat.

Les accions programades es duran a terme amb la participació d’altres departaments de l’Ajuntament com la regidoria de Cultura (Biblioteques i Museus); de Promoció de Ciutat; de Salut i Esports; el SOAF Mas Pintat; els Mercats de Reus; els Centres Cívics, etc. i també hi participen altres entitats i associacions que treballen i formen part del col·lectiu de gent gran de la ciutat.

Activitats més destacades

La programació de la Setmana de les Persones Grans 2024 s’inaugurarà el dia 16 a les 18 hores al Teatre Fortuny, de la mà de la companyia La Teatr’era amb l’obra «Un dia qualsevol» d’Oriol Tarrasón.  El cost de l’entrada és simbòlic de 2€. Les entrades estaran disponibles a la taquilla del Teatre Fortuny a partir del 24 d’abril, de les 11h a 13h i de 18h a 20h i finalitzarà el divendres 24 a la tarda amb una festa per a tothom.

D’altra banda, dins de les activitats destacades, el dimecres 22 de maig tindrà lloc una caminada amb l’objectiu de promoure la salut física i conèixer el nostre entorn. Es tracta d’una ruta circular amb sortida i arribada a la plaça de la Llibertat que s’organitza amb la col·laboració de la regidoria de Salut i Esports, i de la regidoria de Medi Ambient i Sostenibilitat que realitzarà una explicació de l’entorn natural durant el trajecte.

Totes les inscripcions s’obriran a partir del dia 24 d’abril a inscripcions.reus.cat i al telèfon de dinamització d’envelliment actiu 662334323.

A més d’aquestes dues, s’han programat unes 18 activitats més entre les quals hi ha la «Mostra d’activitats dels Casals de les Persones Grans i la Fira d’Entitats», que es celebrarà conjuntament a la plaça de la Llibertat durant tot el dissabte dia 18 i diversos tallers, xerrades, visites, etcètera.

 

REDESSA celebrarà Sant Jordi amb activitats culturals i de networking en els seus centres d’empresa

Imatge del muntatge de la decoració de Sant Jordi a l’edifici REDESSA Tecno. Foto: Cedida

Coincidint amb els seus trenta anys d’història i amb la festa de Sant Jordi, REDESSA celebrarà una gran diada aquest any, amb activitats culturals i un vermut networking adreçat als professionals que treballen als seus centres d’empresa. Les instal·lacions de REDESSA Tecno seran el centre de la celebració. A les 13:00 h tindrà lloc l’acte de lliurament dels Premis CATalitzador, uns guardons impulsats per REDESSA amb el suport del Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus Miquel Ventura. Aquesta iniciativa vol reconèixer projectes empresarials de l’ecosistema REDESSA que promoguin l’ús del català en tots els seus àmbits.

Els encarregats de lliurar els guardons seran el regidor de Promoció Econòmica, Innovació i Coneixement i conseller delegat de REDESSA, Josep Baiges; el regidor de Cultura i Política Lingüística, Daniel Recasens; i la directora del Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus Miquel Ventura, Anna Saperas. L’objectiu d’aquest guardó és difondre iniciatives lingüísticament compromeses que serveixin d’inspiració i model per a altres empreses, siguin de nova creació o amb experiència.


Altres notícies:


Un cop finalitzat el lliurament de premis tindrà lloc un vermut a la terrassa de l’edifici REDESSA Tecno adreçat als membres de la Comunitat REDESSA. Durant la celebració, els membres de la Comunitat podran deixar les seves recomanacions literàries en un punt creat amb aquesta finalitat.

Al final de l’acte, es lliurarà com a obsequi uns sabons en forma de rosa i drac que han estat elaborats pel Taller Baix Camp, durant les seves activitats d’ocupació terapèutica per a persones amb discapacitat intel·lectual. En paraules del regidor Josep Baiges,  “REDESSA celebra els seus 30 anys amb un programa d’activitats que s’estendrà durant tot l’any i que contempla tota mena d’accions. Hem volgut que aquest Sant Jordi sigui especial per als professionals dels nostres centres d’empreses, en aquest cas, amb la cultura i la llengua com a eix central”.

Activitats adreçades a compartir la cultura

REDESSA va iniciar la celebració de la diada de Sant Jordi el passat 16 d’abril amb la publicació a les seves xarxes socials d’un seguit de recomanacions literàries a càrrec de diversos llibreters de la ciutat de Reus. Aquestes recomanacions estan vinculades als àmbits d’actuació de l’empresa municipal com són la innovació; l’empresa i l’emprenedoria; i la nutrició i els hàbits saludables, una vessant connectada amb el Hub Foodtech & Nutrition, impulsat per REDESSA.

Arran d’aquestes recomanacions, l’empresa municipal ha organitzat un sorteig de Sant Jordi al seu perfil d’Instagram, en el qual els guanyadors s’enduran dos lots de llibres seleccionats d’entre les recomanacions realitzades pels llibreters de Reus que han participat en la sèrie de vídeos.

En aquesta línia, els centres d’empresa del Viver i el Tecno, estrenaran el mateix dia 23 d’abril el Racó de lectura. Es tracta d’un servei de préstec gratuït de llibres, enfocat als perfils professionals que treballen en aquests centres i que estaran ubicats a les zones de lleure i descans dels dos centres. Aquesta iniciativa s’emmarca en la voluntat de REDESSA de continuar ampliant el catàleg que ofereix a les empreses instal·lades amb nous espais i serveis professionals, però també zones d’oci i lleure, com ara terrasses exteriors, equipaments per jugar al tenis taula, punts de lliurament de fruita, programa d’activitats saludables i culturals, o una zona de videojocs, entre d’altres.

 

Reus revalida el Segell Infoparticipa de transparència i la qualitat de la informació pública

La regidora de Bon Govern, Transparència i Participació, Montserrat Flores, recollint el reconeixement. Foto: Cedida

L’Ajuntament de Reus ha revalidat el Segell Infoparticipa que atorga la Universitat de Barcelona com a reconeixement públic a les bones pràctiques en comunicació i a la qualitat d’informació pública que la corporació municipal posa a l’abast de la ciutadania.

L’Ajuntament de Reus ha obtingut una puntuació del 98,08% en la bateria d’indicadors analitzats. Això és 51 dels 52 ítems valorats sobre la informació publicada, que s’organitzen en els següents blocs: Qui són les i els representants polítics?; Com es gestionen els recursos col·lectius?; Com es gestionen els recursos econòmics: pressupostos, salaris, contractacions, subvencions?; Quina informació es proporciona sobre l’organisme i la gestió dels recursos col·lectius?; Quines eines s’ofereixen per a la participació ciutadana?

Any rere any, el Segell Infoparticipa és més exigent. En aquesta edició adreçada a Ajuntaments, Consells Comarcals i Diputacions, s’ha posat l’èmfasi en la capacitat dels Ajuntaments de publicar informació amb dades personals de forma anonimitzada. Dels 11 municipis de més de 100.000 habitants avaluats, 8 han obtingut el Segell i només 4 amb una puntuació superior al 97%, entre els quals es troba Reus.


Altres notícies:


L’Ajuntament de Reus fa una aposta per la transparència de manera decidida des de fa anys amb la quantitat i qualitat d’informació que publica de forma activa en el seu Portal de Transparència (https://transparencia.reus.cat/).

Igualment, posa a l’abast de la ciutadania diverses eines que ofereixen informació pública per a facilitar la participació de la ciutadania i els grups d’interès en els afers públics. Destaquen:

-El portal Reus Open Dada amb un conjunt creixent de dades obertes (https://opendata.reus.cat/ )

-El Geoportal, el mapa web de ciutat, amb información per capes en constant creixement (https://geoportal.reus.cat/inici/).

-L’Observatori Reus.cat (https://observatori.reus.cat/) , que ofereix informació estadística sobre el mercat de treball, el teixit empresarial o de población

-La plataforma ReusPressupost (https://pressupost.reus.cat/) que ofereix informació sobre els pressupostos de l’Ajuntament de Reus i la seva execució a temps real

-La plataforma ReusPlanificació (https://planificacio.reus.cat/) , amb informació periòdica sobre el grau d’execució dels compromisos del Pla d’Acció Municipal.

-La plataforma ReusParticipa (https://participa.reus.cat/) , que aglutina tota la informació necessària per a poder prendre part en els processos participatius de l’Ajuntament de Reus i en qualsevol dels instruments de participació que s’hi activen

La regidora de Bon Govern i Transparència, Montserrat Flores, va recollir el reconeixement el pasat 9 d’abril, en un acte que va tenir lloc a la Sala d’Actes del Rectorat de la Universitat Autònoma de Barcelona. El Segell Infoparticipa a la qualitat i la transparència de la comunicació pública local és un projecte impulsat per la Universitat de Barcelona que ajuda a visibilitzar la importància del paper de la transparència i la comunicació per a garantir qualitat democràtica i una gestió pública íntegra.

 

Habitatge, educació i mobilitat sostenible reben els 1,7 M€ de romanents de 2023 a Reus

Imatge de la sessió plenaria d’aquest divendres de l’Ajuntament reusenc. Foto: Cedida

El Ple de l’Ajuntament de Reus ha aprovat aquest divendres, 19 d’abril la liquidació del Pressupost 2023 amb un superàvit de 4.076.697,42 euros, dels quals 2.315.248,59 estan afectats per compromisos de l’exercici 2023 que tenen continuïtat en el pressupost de 2024, com la transformació urbanística de l’entorn del Mercat del Carrilet; el complex d’habitatge social, aparcament i equipament de la Hispània; l’adequació de les instal·lacions de l’edifici de Bioempreses, el desplegament del pla de la bicicleta o la reforma del Museu de Reus. Els 1.761.448.83 euros restants són romanents de lliure disposició.

L’expedient de modificació de crèdit que el Ple també ha aprovat en la mateixa sessió per incorporar els romanents al Pressupost 2024 permetrà finançar noves actuacions vinculades, principalment, als eixos del Pla d’Acció Municipal 2023-2027 d’Escolta Activa i Ciutat Verda. Destaquen inversions en matèria d’habitatge, educació i mobilitat sostenible, entre altres.


Altres notícies:


En Habitatge es preveu l’obertura del nou Servei Municipal d’Habitatge, que integrarà en un únic espai tots els serveis d’habitatge que ofereix l’Ajuntament. Inversió en la compra d’habitatge de lloguer per destinar-lo a la Borsa de Lloguer Social, d’acord a les directrius del Pla Local d’Habitatge.

Pel que fa a l’àrea d’Educació, es faran actuacions de manteniment i millora per donar resposta a les necessitats detectades a les escoles públiques, com el Pla de Pintura. Actuacions per al disseny del projecte de futura escola bressol municipal al costat de l’escola Eduard Toda.

En el cas de la mobilitat sostenible es preveuen actuacions vinculades al desplegament i a la campanya d’informació de la futura Zona de Baixes Emissions. Ampliació de la xarxa d’aparcaments dissuasoris amb l’obertura d’un nou equipament.

També hi haurà espai per la Cultura i els festivals, amb noves programacions culturals i festives amb actuacions en l’àmbit de la diversitat, programació de concerts i la commemoració de l’Any Fortuny.

Finalment en l’àmbit de la Promoció de Ciutat, es faran accions amb els agents de la restauració de la ciutat vinculades al compromís del Govern de treball conjunt amb els professionals del sector arran de l’actualització de les ordenances fiscals. Recuperació de la Fira d’Entitats.

La liquidació dels comptes de 2023 confirma que l’Ajuntament de Reus compleix amb tots els indicadors de solvència: un percentatge d’execució de la despesa corrent del 97%, 10 punts per sobre de la mitjana catalana; la rebaixa del període mitjà de pagament als proveïdors en un exercici de 8 a 6 dies (càlcul administratiu); una ràtio d’endeutament del 68,78% (el màxim per haver de sol·licitar autorització a la Generalitat és del 75% i el màxim legal és del 110%) i la reducció del deute municipal en 1,45 milions fins a situar-lo en 113 milions a 31 desembre.

 

Presentada la programació reusenca per la Diada de Sant Jordi 2024

El regidor, Daniel Recasens, repassant les novetats editorials abans de la presentació del programa de Sant Jordi. Foto: Cedida

La regidoria de Cultura i Política Lingüística ha presentat aquest dijous, en el decurs d’una roda de premsa duta a terme a la Biblioteca Xavier Amorós, el programa d’actes previstos per a la Diada de Sant Jordi, conjuntament amb les novetats editorials d’enguany, i la disposició de les parades de llibres, roses i entitats a la plaça del Mercadal i els carrers del voltant.

Tal com ha explicat el regidor de Cultura i Política Lingüística, Daniel Recasens, “arriba un altre Sant Jordi i ho fa en un any —com ja és costum— especialment literari. I això perquè aquest 2024 es compleixen cent anys del naixement d’Estellés i Joan Ferrater o de la poetessa Vayreda i cent d’ençà de la mort de Guimerà o Salvat-Papasseit, per no parlar del fet que Rovira i Virgili fundà aquell 1924 la Revista de Catalunya o que ha estat l’any que el gran Quim Mallafrè ens ha deixat”.

Al voltant de la Diada de Sant Jordi s’han programat diferents activitats. Per un costat, tres sessions de contes a les places: avui mateix, al Parc del Roserar, on es trasllada la sessió de contes setmanal de la Biblioteca Pere Anguera en un entorn de les roses, tant significades per la Diada i que anirà a càrrec de l’Associació Aspercamp. La segona serà el dissabte dia 20 d’abril en el marc de la Festa de Sant Jordi que els joves de La Crispeta que celebren tot el dia a la Palma. I la tercera serà el dimecres 24 d’abril, que trasllada a la Plaça de M. Àngels Ollé de la Boca de la Mina, la sessió de contes per la Igualtat del mes d’abril a la Biblioteca Central Xavier Amorós. Totes les sessions són obertes a tothom i es fan a les 17:30 h.


Altres notícies:


Una altra de les activitats principals és l’exposició de les novetats d’interès local. És l’exposició bibliogràfica més gran que es fa cada any a la Biblioteca Xavier Amorós, on es visualitza el que s’ha publicat de març de l’any anterior a abril de l’any en curs relacionat amb Reus i el Baix Camp, de qualsevol temàtica. Enguany inclou un conjunt de 175 publicacions i estan exposades com si fossin en un taller de pintor, que podria ser el de Fortuny. S’ha comptat amb la col·laboració artística del Departament de Plàstica i audiovisuals de l’Institut Gabriel Ferrater i del mateix equip de Biblioteques.

També seguint el fil de Fortuny, tenim un dels actes més emblemàtics de Sant Jordi a nivell local i que és la tradicional trobada dels autors, que enguany serà dinamitzada per la companyia “Teatrlitzat” i que es farà a aquesta mateixa biblioteca el dilluns 22 d’abril a les 19:00 h i que forma part de la Revetlla de Sant Jordi que el Servei de Biblioteques promou a tot Catalunya.

La Diada de Sant Jordi

Pel que fa a la Diada de Sant Jordi, enguany posaran parada 12 llibreries, 12 floristeries a la plaça del Mercadal i 74 entitats, entre la plaça del Prim, el raval de Santa Anna, la plaça del Castell, l’Absis de la Prioral i el Fossar Vell. Les entitats faran lectures sobre textos de diferents autors a les places amb aquest horari:

De 10:00 a 11:00 h, a la plaça del Prim, textos de Vicent Andrés Estallés

De 14:00 a 15:00 h, al raval Santa Anna, textos de Vicent Andrés Estallés

De 15:00 a 17:00 h, a la plaça del Castell, textos d’Àngel Guimerà

De 17:00 a 18h:00 h, al Fossar Vell, textos de Joan Salvat Papasseit

Pel que fa als actes festius que es duen a terme durant el dia 23, tenim la ballada de sardanes amb la Cobla Reus Jove, l’actuació castellera dels Xiquets de Reus, i les enceses dels Dracs i la Víbria. Dins la parada de l’Ajuntament, les Biblioteques organitzen micro presentacions per a obres que ja fa temps que han estat presentades i com a novetat d’enguany hi haurà dos moments per a fer recomanacions literàries per part dels lectors, que aniran dinamitzades per Teresa Vilà. Durant el matí s’ han convidat els autors d’obres infantils a fer diverses sessions amb els grups escolars que es faran a la plaça del Mercadal i a la Plaça del Prim. Han confirmat la seva participació Núria Capella, Pau Roig, Jordi Gonzàlez i la colla de la Cucafera.

Paral·lelament, i també per a grups escolars, hi haurà unes sessions especials del “Laboratori Casa” que es faran dins el Castell del Cambrer. Aquesta és una activitat promoguda per l’IbyCAT que compta amb el Servei de Biblioteques de la Generalitat. Pel que fa als Clubs de Lectura, i d’entre els actes posteriors, destacable el que es farà el dia 27 amb Montserrat Corretger, a la Biblioteca Xavier Amorós, i en el que hi participaran també un club de Cerdanyola del Vallès. Es farà a les 11:00h i és obert a tothom que vulgui conversar sobre “La pensió d’alemanys”.

L’acció de promoció de la poesia entre els joves de la ciutat, la Poetry Slam, que des del mes de novembre està en funcionament als diferents instituts de Reus, entra a la recta final. Es tracta d’una competició de declamació de poesia, que forma part del programa ALTAVEU d’extensió bibliotecària, escrita pels mateixos alumnes a partir d’un vers de l’obra d’un poeta i que enguany ha estat Alba Camarasa.

L’eslàmer Salva Soler és la persona que realitza les sessions de creació i interpretació amb els alumnes als diferents instituts participants. Aquest dilluns es van classificar els alumnes que participaran a la final que es realitzarà el proper divendres 26 d’abril a les 19:00 h a les Peixateries en un acte organitzat conjuntament amb la regidoria de Joventut.

La Crispeta i 14 hores de cultura a la Palma

L’entitat cultural i juvenil la Crispeta celebrarà, el dissabte 20 d’abril, la segona edició de la Festa de Sant Jordi de la Crispeta a la Palma de Reus. La jornada comptarà amb una programació cultural i festiva de 14 hores, per a tots els públics i d’accés lliure i gratuït. Tot plegat començarà a les 12 del migdia i acabarà a les 2 de la matinada, i farà que passin per l’escenari de La Palma diferents actuacions musicals, teatre, pòdcast i monòlegs.

Amb la Festa de Sant Jordi, l’entitat no només espera celebrar la Diada, sinó revitalitzar-la amb una oferta cultural àmplia i accessible a tota la ciutadania. A més, que també vol posar en escena a artistes joves i locals. Compten amb la col·laboració de les regidories de Joventut i de Cultura i Política Lingüística.

 

De la idea a l’èxit, passant per la Incubadora TIC de REDESSA

El regidor de Promoció Econòmica i conseller delegat de REDESSA, Josep Baiges, amb diversos integrants de la Incubadora TIC. Foto: Tots21

La Incubadora TIC i Foodtech de REDESSA es troba en plena fase de recepció de projectes per a la seva quarta edició –el procediment d’inscripció es tanca el 26 d’abril– i són nombrosos els projectes de les tres edicions anteriors que han acabat convertits no només en projectes d’èxit, si no també en empreses de referència.

Aquest seria el cas, per exemple d’Efizum, un projecte cada vegada més consolidat de banca tecnològica especialitzada en la millora de l’eficiència empresarial a partir d’un entorn 4.0; el de Motiwate, una plataforma que ofereix coaching d’equips a mida per a pimes, o el de GroupB.live, una plataforma de joc en línia que suma el millor dels e-sports, els videojocs i els simuladors per submergir l’usuari en una competició de ral·lis en línia amb cotxes dels anys 80.


Altres notícies:


Els tres projectes han anat avançant i seguint camins diferents i, mentre Efizum ja ha anat tancant acords amb clients de diversos sectors i es troba immersa en un procés de patents per als seus mecanismes de control i traçabilitat, Motiwate ha redefinit el seu públic objectiu per afegir l’anàlisi i la consultoria al seu coaching inicial, mentre que GroupB.live llança el seu propi campionat en línia per tal de portar el seu software a aficionats d’arreu del món.

Joan Pescador, amb un simulador de ral·lis, amb el sofware de la seva creació, el GroupB.live. Foto: Cedida

“La veritat és que, abans d’arribar a REDESSA, havia estat en programes similars a Madrid i Barcelona i, a diferència d’allí, on sobretot treballaven el màrqueting i el potencial a llarg termini, aquí m’han ensenyat a tocar de peus a terra i a ser més empresari”, explica Joan Pescador, responsable de GroupB.live. Aquest tarragoní expilot de ral·lis considera que el seu pas per la Incubadora TIC reusenca “ha resultat molt interessant i profitós, perquè hi ha un plantejament que és molt seriós i molt més profund que en altres llocs, i que t’encara al món de l’empresa, a la gestió i la comercialització, de manera que aprens veritablement a funcionar en el dia a dia”.

Naida Gendugova, en el Demo Day de la Incubadora TIC, explicant el projecte de Motiwate. Foto: Cedida

En el cas de Motiwate, la seva responsable, Naida Gendugova, era la que arribava amb un projecte més embrionari a la Incubadora TIC. La plataforma Motiwate era una startup pura que va sorgir de les idees del confinament de la Covid-19 i ha anat agafant la seva forma més o menys definitiva al llarg del seu any d’estada a REDESSA. “Em vaig plantejar inscriure’m en l’edició de 2022, però la idea estava molt verda, de manera que em vaig esperar a entrar el 2023. La veritat és que ha estat definitiu, perquè jo només havia passat pel programa de startups del World Mobile, on bàsicament t’ajuden a investigar si la teva proposta té mercat, però no sabia res més”.”Aquí he descobert la part del negoci real –relata Gendugova–, a descobrir el valor de la proposta, a comercialitzar-la, a descobrir el món de les finances, a desenvolupar el servei i a descobrir a qui t’enfoques”. Gràcies a tot plegat, l’emprenedora es troba precisament aquests dies redefinint el seu projecte a partir de tot el que ha après a la Incubadora TIC. “He fet el ‘click’ i hem descobert on eren els problemes”.

“Jo vaig començar amb la idea de crear una mena de Doctoralia, però amb coachers independents i de diverses especialitats –explica la Naida–. Era un marketplace on el client entrava i seleccionava quin coach necessitava per la seva empresa i hi contactava”, però finalment s’ha adonat que en la majoria dels casos el client necessita una informació prèvia i un treball d’anàlisi que el porti a conèixer la veritable necessitat de la seva empresa, de manera que Motiwate ha passat del sistema B2C (Business to Consumer, d’empresa al consumidor) a un model B2B (Busines to Busines, d’empresa a empresa) gràcies al mentoratge de la Incubadora de REDESSA.

En el cas de GroupB.live, el principal front on treballa actualment el seu creado, és en crear tot l’entorn que permeti oferir una experiència completa als usuaris del seu software. “Estem en un món que mou 6.000 milions en tot el món, amb uns usuaris que poden pagar 10.000 euros pel seu hardware (volant, pedals, canvi, bàquet…) i tenim el millor motor de físiques –el sistema que fa la simulació– del mercat, però si un juga sol a casa no genera creixement del producte”. És per això que la feina de Joan Pescador se centra en “proporcionar una experiència a l’usuari, un campionat, uns premis i anar actualitzant els cotxes que poden utilitzar els nostres usuaris per temporades fictícies fins a crear una realitat distòpica com si els models del Group B del mundial de ral·lis –prohibits als anys 80– encara existissin i anessin evolucionant”.

Joan Ribal, amb un dels sensors que crea Efizum i amb el sofware de gestió que també desenvolupa. Foto: Cedida

Efizum i el seu ideòleg, Joan Ribal, viu centrat en el procés per patentar el hardware de control de processos que desenvolupa i, al mateix temps, trobar un perfil de client que s’adapti als seus conceptes. “La nostra especialitat és detectar problemes, amb software i hardware propis, i fer la digitalització d’una empresa per optimitzar el seu dia a dia a partir de la recopilació de dades de tots els seus processos”. Això fa que, tal com explica Ribal, “la principal guerra la tinguem en empreses que pensen que ho tenen tot bé i et diuen allò de ‘per què canviar si ja funciona’? El fet, però, és que les empreses que fan el pas al món 4.0 no volen tornar enrere i acaben trobant solucions a necessitats que no sabien ni que tenien”.

Simplificant el concepte, Efizum optimitza produccions a partir d’entorns digitals, “des del pagès que vol millorar el seu conreu i optimitzar-ne el rendiment, al fuster que necessita saber en temps real com estan les seves comandes i si les podrà lliurar a temps… o els costos de fabricar peces d’injecció de plàstic, sabent quanta aigua gasta la màquina en cada una, quin consum tens d’energia o quins operaris treuen més rendiment a la màquina”, explica Ribal.

Del que més orgullós està aquest emprenedor és que “oferim el nostre servei de forma gratuïta a les ONG o empreses del tercer sector que treballen amb mà d’obra sense qualificació o discapacitats i, gràcies als nostres processos, poden completar tasques que, d’altra manera, no podrien fer”.

“Una de les millors eines per crear projectes tecnològics”

Per la seva banda, el regidor de Promoció Econòmica, Innovació i Coneixement i conseller delegat de REDESSA, Josep Baiges, considera que la lncubadora TIC “és una de les millors eines de què disposem a l’Ajuntament de Reus per a impulsar la creació de projectes tecnològics”. En aquesta línia, el regidor defensa que “la vertical dedicada a les tecnologies alimentàries o foodtech ens permet generar dinàmiques amb les més de 60 empreses adherides al Hub Foodtech & Nutrition i promoure possibles col·laboracions entre els agents que en forment part”.

Pel que fa a la quarta edició que ja està en marxa, Baiges explica que “estem en plena captació de projectes” i explica que en aquest temps, d’ençà que es va posar en marxa el 2020, “ha esdevingut una eina fonamental per a l’impuls d’start-ups de referència al territori i ha acompanyat a més de 40 projectes tecnològics, alguns dels quals han crescut exponencialment, generant nous llocs de treball i noves oportunitats”.

 

Les obres per l’aigua regenerada de l’EDAR de Reus es podrien tramitar per ’emergència’

L’ACA i Aigües de Reus milloraran l’EDAR reusenca, però els regants demanen més celeritat. Foto: Cedida

La Comissió de seguiment de les obres de l’EDAR de Reus, formada per membres de la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes i la mateixa Comunitat, presenta un informe jurídic, elaborat per l’empresa d’advocacia Entrena&Santín Abogados, que conclou que les obres poden ser declarades per emergència.

L’informe detalla que els contractes de licitació per la redacció del projecte constructiu del sistema de regeneració d’aigua depurada i de la construcció de la bassa d’emmagatzematge d’aigua regenerada de l’EDAR de Reus tenen actualment una tramitació ordinària. Entrena&Santín Abogados considera en el seu redactat que la tramitació d’emergència es justifica en la necessitat d’aplicar el principi de celeritat a determinades situacions efectives i que és necessari solucionar immediatament per part de l’administració.


Altres notícies:


El document exposa que cal tenir en compte que la Generalitat ha tramitat durant els últims anys diversos expedients d’ajut a la millora i modernització de les xarxes de reg a favor de la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes. Totes aquestes inversions i subvencions directes podrien no servir de res si es perd la producció actual i futura de la zona. Per tant, la tramitació d’emergència quedaria plenament justificada -en aquest cas-, ja que ens trobem davant una situació que requereix una actuació administrativa immediata, absolutament necessària per evitar o posar remei a les conseqüències de l’extrema sequera.

Situació d’excepcionalitat i d’emergència

En l’àmbit del Riudecanyes, la greu i persistent manca d’aigua conseqüència de l’actual situació climàtica, constitueix un esdeveniment catastròfic, reconegut i declarat. L’informe argumenta que la normativa estableix que els expedients de contractació d’obres, subministraments i serveis pels quals s’estableixen mesures extraordinàries i urgents per afrontar la situació de sequera excepcional a Catalunya, en els àmbits declarats en situació d’excepcionalitat i d’emergència, podran ser objecte de tramitació d’emergència.

L’informe conclou que la Llei 9/2023 permet que les obres que s’hagin d’executar per prevenir conseqüències catastròfiques en l’àmbit agrícola també podran ser executades seguint el tràmit d’emergència. En definitiva, si bé la Llei té com a objectiu especial garantir l’aigua d’abastament, també contempla garantir els altres serveis del cicle de l’aigua.

D’altra banda, la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes convocarà als representants dels partits polítics que es presenten a les pròximes eleccions autonòmiques per mantenir una trobada, presentar-los l’informe i parlar de la situació.

 

Reus adjudica la redacció del pla de la seva Zona de Baixes Emissions

Senyal de la zona de baixes emissions de la ciutat de Barcelona. Foto: Arxiu

L’Ajuntament de Reus ha adjudicat el contracte per a la redacció del Pla Específic de la Zona de Baixes Emissions (ZBE) de la ciutat, el document que entre altres qüestions definirà els objectius a assolir. El contracte s’ha adjudicat a l’empresa madrilenya Colin Buchanan Consultores SAU per un import de 14.363,33 euros. La durada del contracte s’estableix en 8 mesos.

La implementació de la futura ZBE té com a objectius principals la millora de la salut de la ciutadania i la lluita contra el canvi climàtic, a partir de la reducció de les emissions contaminants i la millora de la qualitat de l’aire a la ciutat.


Altres notícies:


En aquest sentit i d’acord a les previsions del Reial Decret 1052/2022, el Pla Específic de la ZBE inclourà, entre altres, informació com:

-Naturalesa i avaluació de la contaminació atmosfèrica i acústica.

-Mesures de millora de la qualitat de l’aire i mitigació dʻemissions de canvi climàtic.

-Estacions de mesurament de soroll ambiental.

-Sistema de control d’accessos, circulació i estacionament a les ZBE.

-Anàlisi jurídica de la naturalesa de la ZBE i dels drets i obligacions que es pretén implantar.

-Memòria econòmica.

-Anàlisi d’impacte social, de gènere i de discapacitat i, amb un èmfasi especial en els grups socials de més vulnerabilitat.

-Pla de comunicació, participació i sensibilització.

La redacció del Pla Específic coincideix amb altes actuacions que l’Ajuntament de Reus té en marxa vinculades a la ZBE com les obres del projecte tècnic d’instal·lació dels elements físics i eines tecnològiques o el procés per a la redacció de l’ordenança que regularà la futura ZBE.

 

Les Cambres amplien les ajudes pel pla Mentoring i de sortida internacional

La Cambra de Reus participa en el programa i ofereix assessorament a qualsevol empresa que vulgui accedir-hi. Foto: Arxiu

La Cambra de Comerç de Reus ha anunciat que la Cámara de Comercio de España ha modificat els criteris d’admissió del programa Mentoring i Suport a la Internacionalitzación per a ampliar el nombre de pimes que podran acollir-se a les ajudes per a millorar la seva presència exterior.

En el cas de la línia de mentoria, es rebaixa fins als 300.000 euros la facturació exigida a les pimes per a poder sol·licitar ajudes de fins a 20.000 euros per a l’obtenció dels certificats necessaris per a exportar fora de la Unió Europea. El termini de sol·licitud estarà obert fins al 31 de maig.

Pel que fa a la línea de mentoring, la facturació exigida a les pimes es redueix fins als 4 milions d’euros. En aquest cas, podran optar a ajudes de fins a 27.000 euros per a la posada en marxa d’un pla d’internacionalització prèviament definit de la mà d’un mentor d’una gran empresa. El termini de sol·licitud conclou el 30 d’abril.


Altres notícies:


Posat en marxa per la Cámara de España, com a col·laboradora de la Secretaria d’Estat de Comerç i finançat pels Fons Next Generation a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, el programa Mentoring i Suport a la Internacionalització pretén impulsar l’expansió i consolidació de pimes exportadores, així com facilitar-los l’obertura de nous mercats o millorar posicionament en els seus mercats forans habituals.

La línia d’ajudes de Mentoring Internacional cerca potenciar la presència exterior de les pimes amb el suport de grans empreses internacionalitzades, a través de la figura del mentor internacional. Les empreses beneficiàries han de tenir consideració de pime, ser exportadores, facturar més de 4 milions d’euros, i disposar de producte, servei o marca pròpia.

Una vegada comprovades les condicions exigides a les pimes beneficiàries, s’activa el pla amb la redefinició de l’estratègia internacional de la pime i l’elaboració d’una Pla d’Acció, gràcies a l’ajuda d’un mentor. Els mentors són perfils directius de grans empreses amb activitat exterior, que acompanyen a la pime en tot el procés. La durada màxima del servei de mentorització és de 2 mesos, i durant aquest temps, mentor i pime revisen tots els aspectes d’internacionalització de l’empresa, els seus mercats i clients prioritaris, així com la situació actual, perspectives i necessitats. A continuació, es definirà de manera conjunta l’estratègia i l’anàlisi de les possibles inversions en accions d’internacionalització, d’acord amb els cinc blocs de despesa del programa. Finalment, l’empresa presentarà al mentor el Pla d’Acció i procediran a realitzar una anàlisi conjunta abans de la seva validació.

En arribar a la segona fase, les pimes podran rebre un ajut de 27.000 euros, sobre un pressupost màxim elegible de 33.750, per a executar actuacions del Pla d’Acció Internacional definit amb el mentor en cinc possibles àmbits: Capacitació directiva o formació especialitzada dels departaments implicats en la internacionalització; consultoria especialitzada per al desenvolupament del pla d’acció; promoció internacional que abraça les despeses de promoció, difusiuó i publicitat en els mercats objecte del pla d’acció; o bé implantació comercial, contemplant la realització d’estudis de viabilitat, despeses d’assessorament jurídic i fiscal necessari per a la implantació en destinació.

Col·laboració com a mentores

Les empreses que vulguin col·.aborar en el programa com a mentores, hauran d’enviar la seva sol·licitud d’adhesió al Catàleg de Mentors a través de l’anunci de “Adhesió al catàleg de Mentors” publicat per la Cámara de España en la seva seu electrònica, i complir amb quatre requisits: ser gran empresa (250 treballadors o més), facturar més de 50 milions d’euros, tenir activitat internacional, i posar a la disposició del programa, bons de 15 hores de personal directiu amb més de 5 anys d’experiència en el camp internacional. La Cámara de España preseleccionarà a la pime beneficiària i realitzarà les assignacions en funció de la disponibilitat del mentor de la gran empresa.

La línia de “Certificació Internacional” pretén ajudar a les pimes en l’obtenció de les certificacions per a la comercialització internacional dels seus productes o serveis fora de la Unió Europea. L’ajuda per empresa és de 20.000 euros, sobre un pressupost màxim de 25.000, i les despeses finançables són: Consultoria associada a la certificació; costos d’enviament, devolució i/o destrucció de mostres; cost dels assajos de laboratori (a Espanya o en destí); missió de la certificació/homologació; cost de realització d’auditories; cost de renovació/manteniment de certificats, si bé tindran caràcter prioritari en el que a suport es refereix, certificacions de primer any; o traducció i legalització de documents

Per a sol·licitar el finançament, l’empresa ha de tenir la consideració de pime, superar els 300.000 euros de facturació, ser una empresa exportadora, i disposar d’un producte, servei o marca pròpia. Les ajudes són compatibles entre si, sempre que les pimes compleixin amb tots els requisits poden optar i ser receptores d’ambdues. La Cambra d’Espanya ha habilitat una web des de la qual es pot obtenir tota la informació i sol·licitar els ajuts:

Línia de Mentoring: https://mentoringinternacional.camara.es/linea-mentoring-pymes-2024-segunda-convocatoria

Línia de Certificació: https://mentoringinternacional.camara.es/linea-certificacion-internacional-2024-segunda-convocatoria

 

‘Crear i connectar…’, la nova proposta per promocionar les empreses de Reus

La nova iniciativa ha estat presentada aquest dimarts a Redessa Viver pel regidor Josep Baiges. Foto: Cedida

Des de la Regidoria de Promoció Econòmica, Innovació i Coneixement de l’Ajuntament de Reus s’ha iniciat una nova proposta formativa: “Els Dimecres per crear i connectar, l’espai per potenciar el teu negoci”, una iniciativa que s’ha presentat aquest dimarts, coincidint amb el Dia Mundial de l’Emprenedoria.

Amb l’objectiu de promoure activitats que fomentin la creativitat i la incorporació de les tendències més actuals en el dia a dia de les empreses, així com consolidar un espai que fomenti el coneixement, la connexió i la sinèrgies entre el teixit empresarial de la nostra ciutat, aquesta nova programació d’activitats es porta a terme els dimecres a l’espai de la regidoria a REDESSA Viver a través de col·laboracions empresarials que permeten compartir entre sí el nou talent i la connexió al territori de professionals i d’empreses.

La proposta de treball s’ha realitzat amb la Càtedra d’Emprenedoria de la URV,  Autoocupació, el Clúster Tic Catalunya SUD, la Diputació de Tarragona i Acció de la Generalitat de Catalunya, entre altres.


Altres notícies:


Prèviament a la programació del primer semestre del programa es va fer una enquesta a les empreses ubicades a REDESSA Viver per tal de copsar quins eren els temes de més interès. Aquests temes van des de la innovació digital lligada al màrqueting i vendes, el finançament i les finances;  els temes relacionats amb l’estratègia empresarial, la millora d’habilitats i el lideratge empresarial.

La programació es va iniciar el 20 de març amb l’activitat Storytelling i Storydoing. Combina’ls a la teva estratègia de Reels per a Instagram. El 10 d’abril es va fer un taller pràctic de com crear una estratègia d’Storytelling.  Al mes de febrer i març també es van portar a terme dues activitats al voltant del lideratge a través de taules rodones.

Les pròximes activitats:

-8 de maig, de 18:00 a 20:00: Start-up Huddle Reus. Connectant empreses i solucions. L’Startup Huddle és un esdeveniment de networking on les comunitats locals ajuden a les empreses a solucionar els seus reptes. Durant l’esdeveniment, dues empreses presenten els reptes als quals s’enfronten els seus projectes i reben feedback de les persones assistents. Seguidament s’obre un espai de networking per a tots. Actualment l’Startup Huddle es realitza en més de 50 ciutats de més de 25 països en el marc de la Global Entrepreneurship Network. Autoocupació Tarragona és el representant d’aquesta xarxa a Espanya.

En aquesta ocasió estarà dinamitzat per Nando Coronado. Emprenedor del territori, facilitador d’Int. Emocional, CEO-Fundandor d’Avanza Coach, a més de cofundador i president de la comunitat empresarial BeWe Community. És el punt d’inici de la col·laboració de la Regidoria de Promoció Econòmica, Innovació i Coneixement amb Autoocupació per respondre a l’objectiu d’enfortir el teixit empresarial local amb iniciatives que promoguin la connexió i la cooperació entre empreses, generant l’oportunitat d’establir nous vincles i compartir coneixements i recursos.

-29 maig, de 9:30 a 11:00: L’impacte transformador de la Intel·ligència ArtificialAdriàn Garcés. Project Manager del Clúster Tic Catalunya Sud. Aquest taller teòric ofereix una introducció completa a la Intel·ligència Artificial (IA), desxifrant els seus conceptes clau, la història i el seu impacte transformador en diverses indústries. Dirigit a curiosos i professionals de qualsevol camp que desitgin entendre els fonaments de la IA, el curs explora els diferents tipus d’IA, com l’aprenentatge automàtic i el processament del llenguatge natural, així com les seves aplicacions pràctiques. A través d’exemples reals, els participants descobriran com la IA està modelant el futur del treball, la tecnologia i la societat. Ideal per a aquells que busquen una comprensió sòlida de la IA sense necessitat d’una experiència prèvia en programació

-5 de juny, de 9:30 a 11:00: Descobrir les eines: el ChapGpt i la generació d’imatges, amb Adriàn Garcés. Project Manager del Clúster Tic Catalunya Sud. Aquest taller està dissenyat per a aquells interessats en aprofundir en el món de la Intel·ligència Artificial mitjançant l’ús de Chat GPT i Dalle. Els participants aprendran com utilitzar aquestes potents eines per generar textos, respondre preguntes, i crear contingut de manera eficaç. El taller cobrirà els fonaments de Chat GPT i Dalle, incloent com iniciar converses, personalitzar respostes i aplicar tècniques avançades per a diversos usos professionals i personals. Ideal per a empresaris, creatius, i qualsevol persona amb curiositat sobre com la IA pot millorar la seva eficiència i creativitat.

Dia Mundial de l’Emprenedoria

En la presentació d’aquest dimarts també hi ha participat la Marta Zaragoza, impulsora de l’empresa de suport a la gestió de l’equip humà Cresàlida, que s’ha instal·lat recentment a REDESSA Techno. Zaragoza ha explicat el seu projecte actual i ha donat testimoni de la seva trajectòria al servei de l’emprenedoria del territori per tal d’encoratjar les persones interessades en emprendre a fer el pas i tirar endavant els seus projectes.

 

Els Mossos detenen ‘in fraganti’ dos multireincidents a Reus per un robatori amb força

Imatge d'arxiu dels Mossos d'Esquadra. Foto: ACN

Imatge d’arxiu dels Mossos d’Esquadra. Foto: ACN

Agents de la Policia de la Generalitat–Mossos d’Esquadra de la Unitat de Seguretat Ciutadana de la comissaria de Reus van detenir divendres passat a aquest municipi del Baix Camp dos homes de 50 i 56 anys, com a presumptes autor d’un delicte de robatori amb força. A un d’ells també se li atribueix un delicte de resistència i desobediència als agents de l’autoritat.

Els fets van tenir lloc pels volts de les 03.00 hores quan una patrulla, que efectuava tasques de prevenció de delictes a la zona del carrer Ample, va observar un home en actitud vigilant. Els agents el van reconèixer immediatament atès que l’havien detingut en anteriors ocasions. En adonar-se de la presència policial, el sospitós va fugir corrents i va començar a cridar per alertar a algú que en aquell moment sortia de l’interior d’un edifici en construcció.


Altres notícies:


Els mossos, que  també el van reconèixer pels seus antecedents, van enxampar-lo quan estava preparant material per endur-se mentre l’altre vigilava. En aquell moment, els dos lladres van intentar fugir en direccions oposades i un d’ells fins i tot va amenaçar un dels agents amb unes alicates. Finalment, ambdós van quedar detinguts i es va poder recuperar una caixa d’eines, cablejat elèctric i tubs de coure que pretenien sostraure.

Els mossos van comprovar que havien tallat el filferro de separació d’una de les tanques metàl·liques que envoltaven l’edifici en obres per tal de poder accedir a l’interior.

Els detinguts, que acumulen fins a 21 antecedents policials per delictes patrimonials, van passar dissabte a disposició del jutjat d’instrucció en funcions de guàrdia de Reus.

 

Detenen un home a Reus per un robatori violent en una casa i en vuit vehicles

El detingut va agredir a una cuidadora abans de robar diverses joies i després també va agredir als agents. Foto: Cedida

Agents de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra de la comissaria de Reus van detenir la passada setmana un home de 30 anys, com a presumpte autor d’un delicte de robatori amb violència, atemptat a agents de l’autoritat i per vuit delictes de robatori a interior de vehicle.

Els fets van tenir lloc al voltant de les 08:30 hores del matí quan una patrulla, que realitzava serveis de prevenció de robatoris a la ciutat, va ser requerida per la Sala de Comandament per una agressió a una dona al carrer Costa Brava de Reus.

En arribar al lloc els agents van trobar-se una dona que deia que un home havia entrat a casa per la finestra, l’havia agredit i que encara es trobava a la primera planta del domicili. Els agents van entrar al domicili i van localitzar a l’autor a la planta superior, preparat per saltar des d’una finestra a la planta baixa per fugir. Tot i les advertències clares dels agents, l’home va saltar i va aconseguir marxar corrents del lloc.

La ràpida actuació dels mossos però, va permetre interceptar-lo a prop del domicili. A l’escorcoll se li va trobar una bossa de plàstic amb diverses joies i també duia a les butxaques diversos objectes que van ser intervinguts a l’espera d’esclarir el seu origen.


Altres notícies:


Després d’escoltar a la víctima i d’activar l’assistència sanitària corresponent, els agents van detenir l’home per un delicte de robatori violent a interior de domicili. Segons va manifestar la dona, que s’encarrega de tenir cura d’un dona d’avançada edat que també viu al domicili, mentre estava a la seva habitació va escoltar un cop molt fort. Va sortir a veure què passava i es va trobar al lladre al rebedor. Tot seguit, l’home la va agredir i després va pujar a la planta superior, moment que va aprofitar per sortir al carrer i demanar ajuda al 112.

El detingut, amb més d’una desena d’antecedents policials, va manifestar una actitud molt agressiva i hostil envers la patrulla i va causar lesions als agents en el seu procés de la detenció. Motiu pel qual es van instruir diligències per un delicte d’atemptat a agents de l’autoritat.

Vuit robatoris més amb força a interior de vehicle

Una hora més tard, la mateixa patrulla va ser requerida per la Sala de Comandament per un robatori a interior de vehicle que havia tingut lloc en un pàrquing comunitari situat al carrer Ramón J. Sender de la mateixa ciutat. La víctima manifestava que s’havia trobat el vehicle amb els vidres trencats i tot regirat a l’interior.

En arribar al lloc els agents van poder comprovar que eren vuit els vehicles saquejats. A banda dels objectes sostrets, en un dels vehicles es va trobar un telèfon mòbil que no era de cap dels propietaris dels vehicles i que molt probablement li hauria caigut al lladre. La patrulla va relacionar ràpidament els vuit robatoris amb l’home que havien detingut una hora abans. A l’escorcoll li van trobar objectes que faltaven als vehicles, i entre ells un comanament a distància que va resultar ser un dels dispositius que obria i tancava el pàrquing.

Pel que fa al mòbil localitzat, més tard el mateix detingut el va reconèixer com a seu. L’home va passar dissabte a disposició del jutjat d’instrucció en funcions de guàrdia de Reus.

 

Christian Valencia i Noemí Montalván, Premi Social de Cuina i Sala dels premis Lladonosa

L’alcaldessa de Reus i la presidenta de la Diputació, amb altres autoritats i membres del jurat, lliurant els premis socials. Foto: Cedida

Christian David Valencia, de la Fundació Formació i Treball, a la categoria de cuina, i Noemí Scarlet Montalván, de l’Escola El Llindar-El Repartidor, a la de sala, són els guanyadors del Premi Social ‘Josep Lluís Rull’ dels IV Premis Gastronòmics Josep Lladonosa. Aquest dissabte l’Espai Llotja de la Cambra de Comerç de Reus ha acollit les proves de la gran final, amb nou aspirants de tot Catalunya, procedents de dos centres de formació, i vuit joves més a la categoria de sala, arribats d’altres dos escoles.

L’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, i la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, han lliurat els guardons i totes dues han agraït la tasca que fan els Premis Lladonosa per visibilitzar la tasca d’integració que fan els centres formatius a través de l’estímul al talent jove. Salvador Noguera, regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Les Borges Blanques –que també col·labora en els premis– ha destacat l’oportunitat que suposen els premis “com a sortida laboral per a gent que no ho ha tingut fàcil a la vida, independentment d’on vingui”.

Aquesta quarta edició dels Premis Lladonosa de 2024 ha tornat a programar un apartat específic dedicat a la inclusió de les persones més desfavorides. El Premi Social és obert a totes les fundacions i col·lectius de Catalunya que treballen a l’àrea de serveis socials. Està coorganitzat i recolzat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat.


Altres notícies:


Com a novetat d’enguany, la categoria social pren el nom de l’empresari català Josep Lluís Rull, –el que fou president del Grup Rull i àngel dels Premis Lladonosa–, que malauradament ens va deixar recentment. Josep Rull representa tres generacions dedicades al disseny i construcció de cuines professionals.

Semifinal de Tarragona i Lleida

Reus acull també aquest diumenge al matí als aspirants de les províncies de Tarragona i Lleida als Premis Gastronòmics Josep Lladonosa, un dels esdeveniments més rellevants que se celebren a tot Catalunya a la recerca dels millors alumnes de cuina i sala del país. Un total de nou alumnes de cinc escoles de cuina de Tarragona i Lleida participen a la semifinal d’aquestes demarcacions, prevista de 8,30 a 15 hores.

Els famosos germans Torres (Cuina Germans Torres de Barcelona), amb tres Estrelles Michelin, apadrinen els premis i encapçalen un jurat amb altres mestres dels fogons com Pep Moreno (Deliranto Salou), Vicent Guimerà (L’Antic Molí Ulldecona), Ferran Cerro (Reus) o Xavi Benet (Hostal Benet Les Borges Blanques).

Al llarg de les dues jornades, el públic assistent pot fer tastets de diverses elaboracions preparades amb productes de proximitat (demà de 11 a 14 hores) i la recaptació es bescanviarà per productes alimentaris que després es consumiran al rebost i la cuina del Centre Social el Roser de Reus. També està programat un tast de cerveses San Miguel (dissabte 12 hores), un concurs de tiratge de cerveses (dissabte 17 a 18,15 hores) i una exhibició de cocteleria (dissabte 18,30) amb Royal Bliss.

L’elecció dels Premis Lladonosa es realitza a través de tres concursos gastronòmics -amb showcookings en directe-, més una altra prova per al Premi Social, inspirats en el format ‘masterxef’ i obert a totes les Escoles d’Hostaleria de Catalunya, públiques i privades. Els Premis Lladonosa van néixer al 2021 com a homenatge al cuiner català Josep Lladonosa i Giró (1938), figura cabdal de la cultura gastronòmica mediterrània amb nombroses distincions, –entre les quals la Creu de Sant Jordi–, per la seva ingent tasca de recerca i documentació històrica.

Participants en la final Premi Social ‘Josep Lluís Rull’:

Alumnes Cuina:

-Formació i Treball: Álvaro León, Christian Valencia i Michel Chivara

-Centre de Noves Oportunitats del Camp de Tarragona: Farid Allabou,  Govinda Almiñana, Luna Moral, Modou Lo, Smail Haddoudi, Youssef Hathout.

Alumnes Sala

-Institut Escola d’Hoteleria i Turisme de Lleida: Rony Alexander Espinoza

-Escola El Llindar-El Repartidor: Ainhoa Nuñez, Saray Ramia, Laura Alexandra, Noemí Scarlet Montalván, Talytmass Ouchikh, Ismael Amadri, Nicolas del Pino.

 

L’Aeroport de Reus va tenir 6.600 viatgers al març, un 40% per sota de fa un any

Els vols de març no han funcionat com el 2023. Amb un 12,9% menys de vols s’han rebut un 40% menys de viatgers. Foto: Arxiu

L’Aeroport de Reus ha registrat durant aquest mes de març 6.682 passatgers, un 40% menys en comparació amb el mateix període de l’any passat. Una part d’aquest notable descens es deu al fet que la temporada d’estiu de 2023 va començar el dia 26 en lloc del 31, com ha passat aquest 2024, i en els últims cinc dies del mes d’ara fa un any es van realitzar nombroses operacions que enguany no es van produir fins a l’abril.

Tot i el retard en l’inici de la temporada d’estiu, el descens en còmput global del primer trimestre de 2024 és també notable. Així, en l’acumulat dels tres primers mesos de l’exercici, l’aeroport ha aconseguit un total de 8.241 passatgers, un 32% menys que durant els mateixos mesos de l’any passat.


Altres notícies:


Al març, l’aeroport ha aconseguit un total de 1.460 operacions, una xifra un 12,9% menor en relació amb els moviments d’aeronaus registrats al mateix mes de 2023. Des de principi d’any, la xifra de moviments d’aeronaus és de 4.248, un 4,9% menys en comparació amb el mateix període de 2023.

Respecte a la resta d’aeroports de la xarxa d’Aena a Catalunya, l’Aeroport Josep Tarradellas Barcelona-El Prat ha assolit al març 4.280.537 passatgers i 27.013 operacions. Pel que fa a l’Aeroport de Girona-Costa Brava, ha registrat 53.714 viatgers i 913 moviments d’aeronaus. Finalment, l’Aeroport de Sabadell ha gestionat 4.403 enlairaments i aterratges i un total de 374 passatgers.