.

El Gremi de la Construcció del Tarragonès desitja els majors èxit a Saül Garreta com a president del Port

Saül Garreta

El Gremi de la Construcció del Tarragonès vol traslladar la seva felicitació i tots els èxits a Saül Garreta en la seva nova etapa com a president del Port de Tarragona.

Així mateix, per al Gremi el Port de Tarragona és considerat un eix vertebrador i una eina de desenvolupament econòmic important per a la ciutat, on a més es desenvolupen grans infraestructures, per la qual cosa és cabdal i de vital importància. Per aquest motiu, ‘desitgem que es duguin a terme amb èxit tots els objectius i reptes proposats en aquesta nova etapa per al Port de Tarragona, oferint-li tota la nostra col·laboració per a tot el que sigui possible’, afirma el Gremi.

 

CCOO denuncia que dos anys després del greu accident d’IQOXE no s’han fet avenços significatius en matèria de seguretat i per erradicar la precarietat

Pla general de la zona on va explotar un reactor a la planta de derivats d’òxid d’etilè a les instal·lacions de l’empresa IQOXE a La Canonja, sis mesos després del sinistre. Foto: ACN

CCOO denuncia que dos anys després del greu accident d’IQOXE no s’han fet avenços significatius en matèria de seguretat i per erradicar la precarietat

Dos anys després del greu accident ocorregut a IQOXE, no s’han fet avenços significatius respecte les reivindicacions sindicals i ciutadanes per millorar la seguretat per garantir que no es torni a produir un succés com aquest. CCOO denuncia la inacció del Govern durant aquest període i lamenta que s’hagi deixat el sindicat al marge de la revisió dels plans d’emergència i que no s’hagi avançat en la coordinació d’activitats preventives entre empreses.

CCOO exigeix a l’Administració que es reactivi la Comissió de Seguretat i Salut Laboral del complex petroquímic de Tarragona, que no s’ha reunit des de l’inici de la pandèmia, i que incorpori els sindicats en les meses tècniques de revisió del PLASEQTA per poder fer aportacions per garantir que es compleixen les mesures i els protocols necessaris en cas de qualsevol incident, així com assegurar una bona coordinació entre les diferents empreses del polígon en matèria de seguretat per minimitzar riscos i garantir la seguretat de les persones que treballen al polígon i també de la ciutadania del Camp de Tarragona.

Quant a la prova pilot que properament durà a terme l’Administració per detectar núvols tòxics i fuites, en el marc del PLASEQTA, CCOO considera que aquesta mesura s’havia d’haver dut a terme ja fa temps, no dos anys més tard, i lamenta que no s’hagi tingut en compte els sindicats en la seva elaboració ni se’ls hagi informat, com a part interessada, de les mesures que s’estan desenvolupant en el marc d’aquest pla.

D’altra banda, no s’ha resolt el problema de la precarietat laboral existent al sector per l’externalització d’activitats a les empreses principals, una precarietat creixent que posa en risc la seguretat de totes les persones que treballen a la petroquímica i, de retruc, a la ciutadania de la zona.

Pel que fa a IQOXE, CCOO denuncia que la direcció de l’empresa no ha canviat d’actitud ni ha fet cap tipus d’autocrítica, que no existeix una relació fluïda amb la representació de la plantilla i que continuem denunciant incompliments per part de l’empresa en temes laborals i de seguretat.

Davant d’aquesta situació i coincidint amb el segon aniversari de l’accident d’IQOXE, demà divendres, 14 de gener, a les 18.15 h, sindicats i entitats veïnals i socials han convocat una concentració a les portes de l’empresa per reivindicar més seguretat a la petroquímica i exigir a IQOXE que demani perdó. A les 18.37 h sonarà una sirena simbòlica en record de les víctimes.

 

El conseller d’Interior visita al 112 ignorant les peticions de reunió del Comitè d’Empresa

El conseller d’Interior visita al 112 ignorant les peticions de reunió del Comitè d’Empresa i sense afrontar el conflicte laboral que fa mesos que perdura
Els treballadors s’indignen davant de la falta de respecte del departament i treballen en l’organització de noves reivindicacions amb altres col·lectius dels sector de les emergències de Catalunya.

Tot i haver demanat en reiterades ocasions una reunió amb el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, i amb la direcció del CAT112, des de la Generalitat s’està fent cas omís a les reivindicacions dels treballadors que des de fa mesos lluiten per tal de ser escoltats. Més enllà de no haver contestat cap de les peticions de reunió que s’han fet arribar al departament, avui el conseller ha organitzat una roda de premsa al centre de Reus ignorant el conflicte laboral existent. Com a Comitè d’empresa ens sembla una falta de respecte vergonyosa que tot i que el conseller ha reconegut en seu parlamentària l’existència del conflicte i ha afirmat en reiterades ocasions que es posarà fil a l’agulla per tal de solucionar-ho, tingui la poca decencia de muntar una roda de premsa al centre sense haver escoltat ni una sola paraula dels representants legals dels treballadors del Servei d’Emergències de Catalunya.

Per altra banda destacar que la visita també és una falta de respecte cap a les companyes del 061, recordem també gestionat per la subcontrata Ferrovial, que estan lluitant per tal de que la seva imprescindible feina deixi d’estar gestionada per una empresa privada.

Tot i estar passant una de les pitjors èpoques al servei i en un context de pandèmia, sembla ser que el nou govern “d’esquerres” de la Generalitat considera que les reivindicacions d’aquests col·lectius no són una prioritat. Tot i haver alçat la veu per tal que ens escoltin, no només ens
ignoren, sinó que venen a fer una roda de premsa als nostre centre sense ni tan sols tenir la prudència d’escoltar primer les nostres reivindicacions.
Com no podria ser d’una altra manera, nosaltres seguirem amb la nostra lluita. Seguim organitzant-nos i col·laborant amb altres professionals del sector per tal de reivindicar uns serveis d’emergències de qualitat i dignes pels ciutadans. La nostra reivindicació no s’acaba aquí i seguirem organitzant accions reivindicatives durant tot l’estiu fins que la Generalitat entengui que salvar vides no és un negoci i que cal buscar solucions a la precarietat que viu el sector.

Tenint en compte que la situació de pandèmia va per llarg i que les xifres de contagis no presagien un final proper volem recordar al conseller de la importància que el servei d’Emergències de Catalunya funcioni de forma efectiva i és evident que amb l’actitud d’ignorància que està tenint el departament això no serà així. N’estem farts que ens prenguin el pèl i que de cara a la galeria lloïn la nostra feina mentre l’hem de fer en condicions lamentables i a sobre sense ser escoltats. Ja n’hi ha prou.

Comitè d’empresa 112 Reus

 

Comunicat de CGT de Sanitat contra la celebració de les eleccions el 14-F i demanant que es posposin

El sindicat CGT de Sanitat de Tarragona rebutja completament la celebració de les properes eleccions del 14 de febrer i demana que es posposin fins que l’actual estat de pandèmia garanteixi unes eleccions que no posin en perill la vida dels ciutadans i ciutadanes, així com dels membres de les meses electorals.

Ja fa gairebé un any que la població pateix una limitació en els seus moviments i restriccions en el seu dret a reunió per tal d’evitar el contagi i propagació de la Covid-19, restriccions que, ara que arriben les eleccions, semblen no tenir tanta importància.

Unes restriccions que no permeten que una persona pugui visitar a la seva família que viu en un municipi diferent però sí li permeten anar a un míting electoral a una altra comarca.

A la vegada, hem sigut testimonis de com un malmès sistema sanitari patia cada vegada més amb cada ona de contagis. Un sistema sanitari ple de privatitzacions i retallades. Fa poc vam patir, una vegada més, l’intent d’externalitzar (privatitzar) encara més la nostra sanitat per una llei promoguda pel que és actualment el president en funcions de Catalunya, el Sr. Pere Aragonès, i que es va a nomenar col·loquialment com “llei Aragonès”. Afortunadament, aquesta llei no va sortir endavant.

Gràcies a aquestes polítiques de retallades, els hospitals públics catalans han hagut de reconvertir plantes hospitalàries en UCI i continuen saturats per malalts amb Covid-19.

Queda palès, una vegada més, que les vides dels ciutadans i ciutadanes no són una prioritat. Com a sindicat, creiem que el dret a la salut i a l’autoprotecció no ha d’estar en conflicte amb el dret a vot, per tant, ens han de garantir la nostra integritat per exercir aquest dret. Si no es pot garantir la nostra seguretat, les eleccions s’han de posposar provisionalment fins que aquesta es pugui garantir. El que no té cap mena de sentit és que es segueixin utilitzant exclusivament mètodes de votació del segle XIX al segle XXI, quan tenim a la nostra disposició tota mena d’eines que ens permetrien sumar el vot telemàtic com una opció més. D’ aquesta manera arribaríem a un major nombre de població de manera segura, adaptant-nos millor a totes les situacions, és a dir, la ciutadania tindria el poder de decidir quin mètode s’adapta més a la seva necessitat, tenint així tres opcions per votar: presencial, per correu i telemàticament.

És curiós que aquestes eines estiguin disponibles alhora de pagar impostos però no ho estiguin alhora d’exercir un dret fonamental.

Creiem que els esforços econòmics destinats a les campanyes electorals han d’estar destinats a enfortir el nostre sistema sanitari públic, que arrossega unes mancances cròniques que a hores d’ara es troba en un estat crític

És una vergonya que la classe política continuï imposant els seus interessos per damunt de la salut i seguretat de la ciutadania.

Per això demanem que, per una vegada, el sentit comú sigui el que prevalgui davant la incompetència i els interessos polítics.

 

Comunicat: ‘Los API de Catalunya reclaman soluciones urgentes ante el aumento de las okupaciones ilegales’

Actuaciones inmediatas ante las okupaciones ilegales. Esta es la reclamación de la Asociación de Agentes Inmobiliarios de Catalunya (AIC) y el Colegio Oficial de Agentes de la Propiedad Inmobiliaria (COAPI), especialmente después de que un agente inmobiliario de su colectivo fuera agredido ayer en Manresa por okupas cuando trataba de acceder a un inmueble que gestiona su agencia.

Estos hechos lamentables demuestran, una vez más, la magnitud de un problema cada vez más habitual. Las dificultades de acceso a la vivienda y la delicada situación que atraviesan muchas personas debido a la COVID es evidente. Sin embargo, con la excusa de facilitar vivienda a colectivos vulnerables, se ocultan grupos organizados que extorsionan a estos colectivos, les piden dinero por unas llaves y pisotean el derecho a la propiedad privada. En ocasiones, grupos violentos, como en el caso que ayer se produjo en Manresa.

Gerard Duelo, presidente de la AIC y el COAPI de Barcelona, se muestra contundente ante estos hechos y reclama medidas urgentes a la Administración: “Creemos imprescindible la adopción de medidas que solucionen de forma definitiva un problema que afecta cada vez a más propietarios y que ha registrado un aumento exponencial en los últimos años, e incluso los últimos meses, diría. Ayer, un compañero sufrió un ataque violento por parte de okupas cuando estaba ejerciendo su profesión. Pero lamentablemente no es un caso aislado. Y continuará pasando si las administraciones no establecen una normativa clara y ágil al respecto”.

En este sentido, tanto la AIC como el COAPI de Barcelona ya realizaron en julio un primer webinar para analizar y condenar este fenómeno, al alza en Catalunya y el resto de España, que contó con la presencia de destacadas personalidades de los sectores inmobiliario y judicial. En breve, los API llevarán a cabo una segunda sesión a la que se invitará a diversos representantes de la Administración para que, trabajando de la mano, se pueda poner en marcha medidas

Sobre la AIC

La Asociación de Agentes Inmobiliarios de Catalunya (AIC) es una asociación de derecho privado que agrupa al colectivo de agentes inmobiliarios asociados y lo representa ante la sociedad. Como asociación inmobiliaria, su finalidad esencial es garantizar al consumidor un servicio profesional excelente. Cuenta con más de 3.400 miembros. Tiene entre sus asociados fundadores en 2010:

  • Colegio de Agentes de la Propiedad Inmobiliaria de Barcelona
  • Colegio de Agentes de la Propiedad Inmobiliaria de Girona
  • Colegio de Agentes de la Propiedad Inmobiliaria de Lleida

Sobre el COAPI de Barcelona

El Colegio Oficial de Agentes de la Propiedad Inmobiliaria (COAPI) de Barcelona es una corporación de derecho público que agrupa al colectivo de agentes de la propiedad inmobiliaria colegiados y lo representa ante las instituciones públicas y la sociedad en general desde hace más de 65 años. Como colegio profesional, su finalidad esencial es defender la profesión, los intereses profesionales de los agentes colegiados y proteger a los consumidores. Por este motivo, todos sus agentes colegiados, y asociados a la AIC, están debidamente inscritos en el Registro de Agentes Inmobiliarios de Cataluña, obligatorio para el ejercicio de la actividad inmobiliaria en Cataluña, y se someten de manera voluntaria a un código de conducta y disciplina.

 

Comunicat de CGT: ‘La nefasta tornada a l’escola planificada per la conselleria d’ensenyament, va directa al fracàs’

“Qui es farà càrrec del/s menor/s quan hagin de passar 15 dies a casa?”.

Han passat ja 6 mesos des de l’esclat de la pandèmia a l’estat espanyol. El virus s’ha cobrat de moment un peatge de desenes de milers de morts en el que es va anomenar la ‘primera onada’, que va tenir tot un seguit de conseqüències derivades de tipus laboral, àmbit de l’ensenyament i un clar aprofitament dels estaments polítics per normalitzar retallades de drets civils i socials.

Com a sindicat hem hagut de batallar en la protecció de la classe treballadora i els múltiples fronts i dificultats que ens hem anat trobant. Per l’altra banda, les administracions van excusar alguna de les seves incompetències en obtenció de material EPI o improvitzacions en matèria educativa escudant-se en la urgència del moment.

Bé, han tingut molts mesos per preparar la tornada a l’escola, molts mesos per planificar i el resultat és que anem directes a un fracàs anunciat. En un context de ser l’estat de la UE amb el rati més alt de contagis.

El departament ha anat rectificant sobre la marxa, sense establir un Pla general de reducció de ràtios amb dotació de recursos concrets, establiment o lloguer de nous espais per fer possible aquesta reducció, així com la contractació de suficient personal per atendre aquestes necessitats. Les seves crides a crear ‘grups bombolla’, en centres ja massificats, i espolsant-se les responsabilitats amb la manida excusa de l’autonomia de centres és la garantia absoluta de que la tornada a l’escola farà impossible la contenció o mitigació de la propagació del virus.

No han volgut dedicar ni un euro a l’educació pública i les conseqüències les patirem en breu, especialment el sector d’alumnes de famílies més desafavorides soci-econòmicament, però també a tot el cercle de cures familiar.

Després de llençar la tovallola, la conselleria d’educació ha centrat les actuacions en com actuar quan comencin a detectar-se els casos, i la resposta ha estat: quarentena del grup. I és aquí on la incompetència pot desencadenar una nova crisi social i acabar de rebentar la farsa de la conciliació laboral amb la familiar. Qui es farà càrrec del/s menor/s quan hagin de passar 15 dies a casa?

Òbviament, la conselleria no dóna cap resposta a aquesta pregunta. A més, en una situació on el tradicional paper de suport familiar d’avis i àvies ha de ser descartat per ser un dels col·lectius amb major risc, un cop més seran les mares treballadores les qui carregaran amb el gruix de les cures.

Qui sí s’ha manifestat és la ministra de treball que ha proposat que les persones treballadores puguin fer una reducció de fins al 100% de la jornada amb la reducció de sou corresponent. És molt previsible que amb la signatura dels dits sindicats majoritaris en els propers dies. Quan es modifiquen horaris escolars, o directament es tanquen classes o centres, sense aprovisionar ajuts econòmics o recursos, s’està agredint no ja a la falsa conciliació laboral si no directament a la capacitat de supervivència dels i les treballadores.

Saben totes aquestes elits polítiques de les dificultats de subsistència que té la classe treballadora com per renunciar, a més, a la meitat del seu sou mensual per tapar incompetències i ofegament de recursos a l’escola pública? Aquesta realitat negada es manifestarà i en són prou conscients.

Des del secretariat Permanent de la CGT de Catalunya fem nostres les reivindicacions del professorat, les seves reivindicacions per evitar el caos anunciat i fem responsables a les administracions de la Generalitat de Catalunya i Govern de l’estat de totes i cadascuna de les conseqüències socials i laborals que se’n derivaran.

 

Comunicat d’AFEES: ‘Aturem en Bargalló, ens porta a l’escorxador’

La roda de premsa oferta per Alba Vergés i Josep Bargalló ens aclareix els pocs dubtes que ens quedaven després que ahir en Quim Torra proclamés la tornada a les escoles “sí o sí”. No tenen cap intenció de garantir la seguretat i la qualitat de l’ensenyament. El concepte d’aparcament que maneguen en relació a les escoles ens posa en perill a tots els membres de la comunitat educativa. Necessitem mesures i mobilització de recursos per a garantir una escola de qualitat i una escola segura en termes epidemiològics i d’assistència sanitària professional. D’altra banda, son l’escenari ideal per a un rebrot general en termes de salut pública.

Res, no han dit absolutament RES. Hem d’aturar aquest espectable lamentable que es produeix dia rere dia! Repetir unes mesures de seguretat insuficients no ens permetrà lluitar contra l’epidèmia ni garantir el dret a l’educació, ni respectar els drets a la protecció de la salut del personal docent, no-docent i de neteja. Obrir les escoles SÍ o SÍ, diuen, però ho fan sense les mesures de seguretat que s’exigeix en la resta d’àmbits d’interacció social. Grups estables de 20 en primària i 30 en secundària NO són grups adients segons els professionals de la pediatria. Baixar la ràtio també suposa contractar més docents!

Ús de mascareta no serveix de res en espais tancats, reduïts, sense ventilació ni instruments de purificació és una imprudència. Necessitem reforçar la neteja en els centres de forma substancial! Prendre la temperatura i atendre la comunitat educativa sense reforç de personal sanitari professional, deixant-ho a l’autonomia de centres és una negligència i explotació laboral.

Seguim sense notícies de contractació de professionals no docents que ja havien d’estar a les escoles: no hi ha cap previsió de vetlladors qualificats, logopedes, TEIs, TISs, EEE, psicopedagogs i educadores socials. Silenci decepcionant sobre les persones de risc o familiars en situació de risc. Hi ha moltes famílies que no se la poden jugar i no saben què fer. Respecte de la conciliació de la vida laboral i familiar en cas de contagi d’alumnes, mestres o famílies, seguim sense mesures clares ni cap missatge sobre la responsabilitat de les empreses per garantir-la, ni cap intenció de mobilitzar els instruments de vigilància i control (Inspecció de Treball).

Aquestes mesures no donaran seguretat ni confiança a les famílies. A les famílies que estem mobilitzades sentir això ens sembla una ESTAFA. PER QUAN ELS RECURSOS PER A LA NOSTRA EDUCACIÓ? El resultat serà convertir les escoles en centres de difusió del virus, on els contactes creuats s’aprofitaran de la insuficiència de mesures de seguretat i els grups de 20 membres en espais tancats farà que els rebrots siguin de dimensions incontrolables. S’està preparant un escenari ideal per a la transmissió comunitària.

Vergés i Bargalló convertiran els centres educatius en escorxadors d’infants i personal docent, nodocent i de neteja. #DestitucióVergés #DestitucióBargalló Cridem, un altre cop, a les famílies a aturar aquesta agressió. Organitzem la #VagaEducativa

AFEES (Agrupació de Famílies per una Elecció Educativa Segura)

 

CCOO exigeix garanties sanitàries i laborals en la reobertura de l’hostaleria

CCOO de Serveis ha iniciat una campanya de difusió i recollida d’informació sobre la desescalada al sector d’hostaleria, per comprovar que les empreses que es van comprometre a aplicar les Guies Sanitàries del Ministeri compleixin amb la seva comesa i garanteixin la participació dels Comitès d’empresa en la reobertura dels establiments del sector.

A més, s’ha instat a la Inspecció de Treball a que estigui molt pendent de les infraccions en aquest sector respecte a prevenció de riscos laborals i el frau en la desafectació dels Expedients de regulació d’ocupació (EROs).

Hi ha moltes empreses que han desafectat a menys treballadors i treballadores dels necessaris per garantir un bon servei de qualitat a la clientela

A les incerteses i dubtes sobre la conjuntura turística de l’estiu de l’any 2020, hem de sumar que la desescalada dels establiments a l’hostaleria espanyola no està sent molt pacífica. Primer, perquè una part important de les empreses s’estan resistint a complir amb els protocols de seguretat que, després de molt d’esforç i treball, hem elaborat entre les administracions i els agents socials i econòmics del sector turístic. És per això que CCOO fem una crida a la responsabilitat de tots perquè l’activitat en el sector es torni a arrencar amb garanties i seguretat no només per a la plantilla, sinó també per a la clientela. El sindicat s’està aplicant a fons en aquesta qüestió, fonamental per al desenvolupament econòmic del país i el manteniment de l’ocupació.

Una altra problemàtica és la reincorporació dels treballadors dels EROs als centres de treball, ja que hi ha moltes empreses que han desafectat a menys treballadors i treballadores dels necessaris per garantir un bon servei de qualitat a la clientela, sense tenir en compte l’augment de les càrregues de treball. Aquesta situació fa que no es puguin complir amb les normes de seguretat i higiene que vénen recollides a la Guia de l’Institut per a la Qualitat Turística Espanyola (ICTE) “Mesures per a la reducció del contagi per coronavirus SARS-CoV-2”.

CCOO demana a la Inspecció de Treball i Seguretat Social que intensifiqui les inspeccions i atengui les denúncies interposades amb rapidesa per detectar i sancionar frau en els ERTOs.

En definitiva, el personal que s’està incorporant dels Expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTOs) és tan insuficient que no permet el compliment de les normes i drets bàsics, com descansos, rotacions de torns, etc., i provoca que es facin hores extres, no solament pel personal que és desafectat a jornada completa, sinó també pel de mitja jornada que acaba treballant la jornada completa. Això constitueix un frau greu i un incompliment de l’article 1.3 del Reial-Decret llei 24/2020 que diu: “En les empreses afectades per ERTO de força major no es pot realitzar hores extres, establir noves externalitzacions de l’activitat ni tampoc concertar noves contractacions, siguin directes o indirectes, durant l’aplicació de l’expedient de força major”.

També CCOO demana a la Inspecció de Treball i Seguretat Social (ITSS), dependent del Ministeri de Treball i Economia Social, que intensifiqui les inspeccions i atengui les denúncies interposades amb rapidesa per detectar i sancionar el frau en els ERTOs. Així mateix, el sindicat demana que la Inspecció de Treball actuï en tot el relatiu al control respecte del que estableix l’article 34.9 de l’Estatut dels Treballadors en matèria de registre de jornada, per garantir i vetllar per la protecció i ús responsable dels recursos públics, i que a més comprovi el compliment de totes les mesures preventives per garantir la seguretat i salut en el treball. En aquest sentit, també sol·licitem que es duguin a terme les actuacions que siguin procedents d’acord a l’article 40.1 de la Llei 31/1995, de 8 de novembre de Prevenció de Riscos Laborals, així com en els apartats 4, 5 i 6 de l’article 31 del RDL 21/2020, de 9 de Juny, en la redacció que en fa la disposició final dotzena del RDL 26/2020, de 7 de juliol.

 

Comunicat: ‘El proper Consell Plenari debatrà la retirada dels símbols espanyolistes de Tarragona’

Pla mitjà d’alguns manifestants avançant davant el dispositiu policial al voltant del monestir de Poblet amb motiu de la visita dels monarques, el 20 de juliol. Foto: ACN

Serà en el marc d’una moció elaborada per l’ANC, Arran, CDR de Tarragona, Endavant, 3a Joventut x la República, JNC i Òmnium Cultural, i presentada per la CUP. A més, han sol·licitat a la Diputació de Tarragona que pengin la pancarta «Llibertat presos polítics» a la façana del seu edifici

En una setmana intensa arran de la presència del reis borbònics a casa nostra, quan es recomana evitar desplaçaments, i on hem tornat a viure la brutalitat policial i les complicitats d’una policia que està al servei de l’estat espanyol, les entitats que han elaborat aquesta moció proposen al Consell Plenari retirar les banderes espanyoles de la plaça Imperial Tàrraco, la plaça de la UNESCO i del Palau de Congressos; retirar el retrat del rei Felip VI del Saló de Plens i no penjar la bandera espanyola durant les festes de Sant Magí i Santa Tecla. Aquesta moció s’ha fet arribar als grups municipals d’ERC, JxT, ECP i la CUP, i actualment només ha estat assumida per les cupaires.

Les formacions sobiranistes consideren que l’aprovació i compliment d’aquests acords són un primer pas a mode d’intencions d’una voluntat de trencar amb el govern municipal anterior i amb l’estat espanyol, i que “mostren un compromís per afrontar noves accions i reptes que suposin avançar en aquest procés de ruptura”.

Amb tot, les entitats que han elaborat la moció es mostren conscients que actualment Tarragona té moltes prioritats a nivell social, urbanístic i cultural, sobretot arran de la COVID-19, però també “pensem que el que estem demanant no suposa cap tipus de despesa, ni cap tipus de procediment feixuc que tregui energies al govern municipal per afrontar els reptes cabdals de la ciutat”.

Finalment, aquestes formacions i entitats recorden que els dos únics gestos públics del govern d’ERC i ECP per mostrar cara enfora el seu posicionament respecte la situació de repressió i regressió democràtica han estat els de canviar de lloc el quadre del rei Felip VI, que presidia el Saló de Plens, ocupant actualment un espai més secundari, i portar a debat i aprovació col·locar la pancarta de «Llibertat presos polítics» a la façana de l’Ajuntament. En aquest sentit, aquest matí les formacions sobiranistes han fet arribar una petició a la Diputació de Tarragona per tal de reclamar i reivindicar la llibertat dels presos i les preses polítiques penjant-hi també la pancarta.

ANC, Arran, CDR de Tarragona, Endavant, 3a Joventut x la República, JNC i Òmnium Cultural

 

Comunicat del Ball de Diables de Vila-seca sobre la suspensió de la Festa Major per part de l’Ajuntament

L’Ajuntament de Vila-seca ha decidit a tres dies del seu inici, suspendre de forma total la Festa Major d’estiu, en honor a Sant Jaume i a Sant Esteve, patrons de La Pineda i Vila-seca. La primera constància que el Ball de Diables de Vila-seca ha tingut d’aquesta decisió ha estat a través de les xarxes socials de l’Ajuntament, sense que prèviament se’ns hagi consultat o comunicat la decisió, malgrat que participem i organitzem fins a cinc actes diferents, mobilitzant més de 200 socis i sòcies de mitjana en una sola Festa Major.

L’increment de contagis de Covid-19 que s’està produint arreu de Catalunya i l’aparició recent de casos a Vila-seca han motivat que s’hagi pres aquesta decisió, buscant la protecció màxima de la ciutadania. Aquesta és una preocupació que des del Ball de Diables compartim i, per això, hem estat i seguim estant a disposició per tal de trobar fórmules alternatives, imaginatives i, sobretot, segures de poder celebrar la festa.

Però arribats a aquest punt, l’Ajuntament no ha volgut valorar un replantejament d’última hora del model festiu d’aquest estiu. Som dels qui creiem que no tot en una festa és equiparable. Que no és equiparable la suspensió del Seguici Tradicional, la Missa Major o el Toc de Festes; a la suspensió de vermuts i concerts.

El fet de decretar una suspensió total de la festa denota una concepció de model festiu errònia. Denota que les institucions i, segurament també part de la ciutadania, hem perdut de vista què és la Festa Major, per què se celebra i quins són els seus pilars fonamentals. Som dels qui creiem que les festes ni s’ajornen ni se suspenen; simplement evolucionen i s’adapten. Perquè és Nadal el 25 de desembre i és Sant Antoni el 17 de gener, i cap altre dia de l’any; i les celebracions populars han demostrat la seva capacitat històrica d’adaptar-se a qualsevol moment, per més excepcional que fos. La Festa és en si mateixa, i l’únic debat hauria de ser com se celebra. Som dels qui creiem que enguany hi ha hagut Corpus, però sense Patum; i Sant Joan amb fogueres, però sense revetlles.

Els darrers dies i setmanes hem vist i presenciat com molts pobles i ciutats han entès la Festa tal i com l’entenem nosaltres. Que han eliminat -temporalment- tot allò que també fa festa, però que no és l’essència de la Festa Major. I ens han ensenyat fórmules per adaptar la cultura popular i tradicional a la situació actual. Hem vist tandes de lluïment de Seguici en places tancades, amb control d’aforament i amb cadires distanciades. Hem vist representacions de balls parlats a porta tancada o retransmesos únicament per televisió o en streaming.

Hem vist correfocs i cercaviles de foc reconvertits en lluïments de foc a plaça, en espais reduïts i controlats. Hem vist castells de foc simultanis i deslocalitzats. Hem vist processons dins d’esglésies i pregons digitalitzats. Hem vist concerts, representacions teatrals i artístiques de petit format i adaptades. I hem vist posar al centre de les festes majors, gairebé arreu, els seus elements idiosincràtics; fos com fos. El que, malauradament, no hem vist és feta realitat aquesta voluntat a casa nostra. Estàvem convençuts i convençudes que així seria i que era i és possible.

Però a darrera hora, quan les circumstàncies han canviat, no se’ns ha preguntat ni escoltat. No s’ha volgut diferenciar entre cap dels actes o elements que conformen la nostra festa i això és, segons el nostre parer, un error. Podríem haver dibuixat un model de festa adaptat a una situació encara més complexa, reduint a la mínima expressió o a res, el risc d’aglomeracions; però no s’ha volgut. Som dels qui no estem d’acord amb la decisió d’una cancel·lació total. Sí amb l’objectiu que busca i sí amb l’esperit que la mou, però no amb la seva forma.

No ens estimem més la festa que la resta de convilatans i convilatanes, però segur que sí que l’entenem d’una forma diferent. I som aquí i seguirem sent-hi per seguir construint i lluitant per la cultura popular vila-secana, sigui quina sigui la situació a la qual ens enfrontem. Desitgem de tot cor que la situació millori, que tothom estigui bé i que ben aviat ens puguem retrobar fent el que més ens agrada.

I desitgem, també, que des de ja i aquesta vegada amb més encert, comencem a pensar en noves fórmules que no impliquin mai més aquest tipus de decisions. No ens imaginem una nit de Reis sense els Reis d’Orient, però tampoc un Sant Antoni sense ball de diables.

UGT i CCOO denuncien falta d’informació i previsió en mesures contra la Covid-19 a la plantilla de Correus a Catalunya

UGT i CCOO, sindicats majoritaris a Correus-Catalunya, denuncien la falta de mesures preventives i organitzatives que s’estan duent a terme per part de Correus davant el rebrot de casos de COVID-19 que afecten tant treballadors/es com a la ciutadania.

Ambdós sindicats, ahir, 20 de juliol, van sol·licitar a l’empresa mitjançant un escrit adreçat a la Direcció Territorial Zona 3 (Catalunya), informació sobre les actuacions preventives i organitzatives que s’estan portant a terme, en relació a les mesures especials de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de la COVID-19, mesures que es concreten en les resolucions que el Govern de Catalunya ha decretat en dues resolucions, Resolució SLT/1746/2020, de 17 de juliol, i Resolució SLT/1747/2020, de 18 de juliol, i que Correus sembla no haver llegit.

En els últims dies, els sindicats han pogut tenir accés a informacions de diferents casos positius de COVID-19, en diferents centres de treball, la qual cosa dona a entendre que s’ha produït un rebrot de contagis entre el col·lectiu de treballadors/es de Correus a Catalunya. En canvi, l’empresa continua ocultant les xifres, no lliurant a la part social les dades disgregades per províncies per a eludir així responsabilitats, una situació que s’està denunciant des del principi de l’estat d’alarma.

UGT i CCOO exigeixen que, des de la Central de Madrid, Correus doni les instruccions d’índole organitzativa i preventiva necessàries i suficients, amb la finalitat de garantir la seguretat i la salut laboral dels treballadors/es i de la ciutadania en contacte constant, mesures i actuacions sobre la base de les resolucions de mesures especials actuals i futures que decreti el Govern de Catalunya, i que tenen com a finalitat, la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de la COVID-19, que aquesta empresa sembla que no arriba a entendre.

Ambdós sindicats exposen que el president de Correus, el senyor Serrano, a més de la falta de mesures preventives té diverses assignatures pendents a Catalunya, i una altra d’elles és la situació insostenible deguda a la falta de cobertura de plantilles estructurals i conjunturals -situació extrema en els mesos estivals amb la falta de contractació per cobrir absències i vacances-, que no sols està originant unes sobrecàrregues de treball, sinó que també està originant una caiguda brutal en la qualitat del servei públic de Correus.

UGT i CCOO s’adrecen al president de Correus qüestionant-li si gestionarà ell el rebrot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 entre el col·lectiu de Correus a la Zona 3, o per contra continuarà mantenint una actitud passiva, esperant que sorgeixin més casos per a intervenir?

 

Comunicat de Torredembarra En Comú: ‘Vergonyosa acumulació d’escombraries’

Imatges proporcionades pels veïns.

Situació insostenible a l’estiu: insalubre i pudent A qualsevol Ajuntament, el servei de neteja viària i recollida de brossa ha de ser un dels elements més importants a tractar, seguir i millorar. En el cas de Torredembarra sembla que no és aquesta la seva visió i així ho hem pogut comprovar tots els ciutadans i ciutadanes en els darrers temps. Contenidors amb escombraries a punt de caure pels costats, bosses acumulades fora d’aquests, cartons, mobles, electrodomèstics al costat de les illes de contenidors i a diverses voreres de qualsevol barri.

A tota aquesta situació de deixadesa i brutícia podem buscar-hi mil excuses… que si el Covid, que si la quarantena, el no poder preveure… Totes elles, tot i poder tindre un petit punt de raó, no arreglen el problema. Perpetuen el que ja fa temps que anem denunciant. La imatge de degradació del nostre municipi i encara més quan una part important dels nostres recursos vénen del turisme, no deixa de preocupar a qualsevol torrenc.

Tant és així que darrerament rebem cada vegada més imatges de veïns i veïnes denunciant la situació del seu carrer. La veritat és que l’empresa a la qual encara no fa dos anys que se l’hi va adjudicar la recollida de brossa, no ha ficat els mitjans pertinents. Els seus problemes interns de gestió no poden perjudicar els contribuents de Torredembarra. Tampoc l’Ajuntament de Torredembarra ha exigit de forma prou contundent que s’apliquin tots els punts que hi ha en el contracte de delegació del servei i encara menys ha consensuat amb l’empresa, el grau de qualitat de neteja del municipi tal com diu el contracte signat.

Per tot això, cal utilitzar la clàusula que indica que la prestació del servei estarà subjecta a les inspeccions i controls efectuats per els mateixos mitjans de l’Ajuntament o aquells externs que s’estableixin amb la finalitat de verificar que es compleixen els serveis pactats. I un cop feta la valoració, si cal, posar en marxa tots els mecanismes legals que ens portin a remunicipalitzar els serveis, tal com Torredembarra en Comú ja va defensar en la darrera campanya de les eleccions municipals.

També, durant aquest període transitori d’estudi, denuncia, i al nostre entendre, recuperar el servei, cal també posar en marxa campanyes de sensibilització i conscienciació ciutadana sobre el bon ús del reciclatge. Torredembarra ha de gestionar els serveis de neteja viària i recollida de brossa de forma directa, amb personal i maquinària pública, per tal de poder donar un millor servei a les persones de la nostra vila.

 

L’agrupació de càmpings de Tarragona demana el recolzament del Plenari municipal a la seva activitat

Consideracions de l’Agrupació de Càmpings Tarragona Ciutat sobre les al·legacions que l’Ajuntament de Tarragona proposa formular al pla director urban´´istic de les activitats del càmping (PDUAC) a través de l’acord a adoptar en plenari d’avui 10 de juliol.

1.- L’Agrupació de Càmpings Tarragona Ciutat manifesta la seva sorpresa davant el fet que l’Ajuntament de Tarragona decideixi formular unes al·legacions davant el Pla Director Urbanístic de les Activitats del Càmping (PDUAC) sense ni tan sols haver consultat als càmpings de la ciutat Tarragona, que figuren entre els destinataris de la regulació, i conèixer la seva opinió sobre l’impacte i efectes de l’instrument sobre ells i el sector.

2.- L’Agrupació de Càmpings de Tarragona insta a l’Ajuntament de Tarragona a què, davant el PDUAC, adopti una posició de recolzament als càmpings existents a la ciutat, coherent amb les expressades reiteradament en el passat (com ara, en la moció de suport al sector aprovada per unanimitat pel Plenari en data 19/03/2012 o en els acords adoptats amb motiu de l’adequació del POUM a la Modificació del PDUSC recentment aprovada).

Considerem que aquest suport, a més de coherent amb prèvies manifestacions, és procedent atesa la rellevància del sector del càmping per a l’economia i l’ocupació del municipi i la comarca; sector, a més, que en aquests moments es veu greument afectat per l’impacte derivat de la crisi sanitària provocada pel COVID-19.

3.- L’Agrupació insta als membres del Plenari municipal a que en la sessió plenaria d’avui adoptin una posició política envers el Pla Director Urbanístic de les Activitats de Càmping de Tarragona aprovat inicialment que no es limiti a assumir acríticament afirmacions com les contingudes en els informes previs -de tipus genèric, subjectiu, no raonat i no ajustat a la realitat- sobre un pretès impacte negatiu sobre el territori dels càmpings. I que en canvi posin de relleu els beneficiosos aspectes ambientals i econòmics positius que han permès compaginar el desenvolupament d’una activitat econòmica amb la preservació del litoral i del medi ambient.

 

Prou Correbous rebutja les ajudes públiques al sector taurí de Catalunya

El ple de Consell Comarcal del Baix Ebre ha aprovat aquest divendres a la tarda una moció de l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre, presentada per Junts per Catalunya, “per donar suport i ajudar les ramaderies de bous braus”.

Tots els grups han votat a favor, a excepció de Movem, que s’ha abstingut. Entre altres peticions, la moció insta el Govern a crear una línia d’ajudes per a l’alimentació de la ramaderia de bous braus, així com estudiar línies d’ajuda cap al sector taurí que ha vist paralitzada la seva activitat a causa de la Covid-19.

Des de Prou Correbous troben que sería un escàndol destinar-hi més diners i proposen eliminar les quantioses partides pressupostàries anuals per a festejos taurins d’aquest i els propers anys, i que siguin destinades a paliar els efectes que ha tingut el Covid19 a Sanitat i a altres serveis essencials. “Els taurins estan demanant al Govern plans de contingència i recuperació de la tauromaquia a Catalunya” explica Aïda Gascón, portaveu de Prou Correbous i AnimaNaturalis a Espanya. “Els recursos de l’administració pública no s’han d’usar per promocionar i contractar espectacles basats en l’abús i maltractament animal, menys encara en els propers mesos, en els quals es necessitarà tot l’esforç i suport públic per destinar-los a l’àmbit sanitari i per a pal·liar els efectes econòmics per a les famílies, autònoms i empreses”.

L’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre està intentant que aquesta moció sigui aprovada també en els plens d’una trentena ajuntaments de pobles que organitzen aquest tipus de celebracions. Previsiblement, Deltebre serà el primer en aprovar-la, segons fonts de premsa local.

Fins a 90 euros per animal

La moció demana al Govern de la Generalitat de Catalunya que creï una línia d’ajudes per a l’alimentació de la ramaderia de bous braus i la seva atenció sanitària, per un import de 90 euros per animal tant si està o no destinat als festejos taurins. També es reclama concretament a el Departament d’Agricultura i Ramaderia que estudiï ajudes als criadors de toros. En la mateixa línia, la moció reclama a el Departament de Cultura línies d’ajudes cap al sector taurí en general. El text demana igualment a la Diputació de Tarragona que convoqui subvencions a les explotacions ramaderes de la província i al Govern espanyol, que suprimeixi el pagament de les quotes d’autònom o activi la seva devolució, des del moment en què es va decretar l’estat d’alarma fins que finalitzin les limitacions a les celebracions taurines. La moció es tanca amb una última petició: que el sector dels correbous s’inclogui dins de totes les mesures genèriques de suport adoptades pel Ministeri de Cultura.

A Catalunya i especialment a les Terres de l’Ebre, s’havia previst explotar aquest any 1.600 animals en fins a 500 actes taurins. Avui per avui, no s’estan autoritzant cap mena de festeig popular amb bous a causa de les restriccions sanitàries per COVID19.

Prop d’1 milió d’euros públics anuals per organitzar correbous 

Des de Prou Correbous, plataforma que uneix a nou entitats de protecció animal de Catalunya, ha denunciat que els ajuntaments destinen cada any prop d’1 milió d’euros en les seves partides pressupostàries per organitzar festes populars amb bous. “Són gratis per al poble, però els paguem entre tots”, es queixa Neus Mangrané, portaveu de la plataforma a Terres de l’Ebre i de l’associació antitaurina d’Amposta, Tots Som Poble.

Davant les contínues peticions d’ajudes econòmiques de les ramaderies de bou brau a Espanya durant la crisi del coronavirus, AnimaNaturalis, CAS International i AVATMA han estat denunciant que aquestes ramaderies ja vénen sent fortament subvencionades des de fa anys amb les PAC, que suposen una mitjana del 30% dels seus ingressos, i en algunes ramaderies fins i tot reben molts més diners per les ajudes que per la venda o lloguer de caps de bestiar per a festejos. Els ingressos provinents dels ajuts de la PAC tenen una incidència elevada sobre el total dels ingressos de les ramaderies. Avui dia, aquestes explotacions serien pràcticament inviables sense aquests ajuts. S’estima que el 2018 unes 200 ramaderies van rebre un total de 130 milions d’euros d’aquest fons europeu, una suma que es manté sense grans variacions any rere any.

Aïda Gascón assegura que la majoria de les ramaderies de bou brau no són rendibles com a model de negoci: “Els ramaders crien aquest tipus de bestiar boví brau més per hobby o tradició familiar que per necessitat, ja que que tenen altres fonts de negoci en les seves explotacions ramaderes o són antics terratinents que ja han heretat terres i segueixen la tradició de la família. No s’hauria de donar ajudes a un sector en declivi i que no aporta més que despesa de fons públics que haurien d’invertir-aquí on sigui més necessari “.

Consideren que l’accés de les ajudes europees per al sector taurí, constitueix una clara violació de l’esperit per al qual van ser creades les PAC, i també del Conveni europeu de protecció dels animals en explotacions ramaderes, que estableix que els animals “no han de patir dolor, lesions, por o ansietat”.

Entitats

Les entitats que formen el grup coordinador de la plataforma son ADDA, una de les entitats de protecció animal més antigues de Catalunya, fundada al 1976; FAADA i Libera!, entitats que van liderar la plataforma Prou, que al 2010 va aconseguir acabar amb les curses de braus a Catalunya; AnimaNaturalis, entitat que durant els últims anys ha centrat una bona part dels seus esforços a documentar i denunciar els correbous de Terres de l´Ebre; Fundació Fauna, entitat gironina que va liderar la fi de les curses de braus i dels correbous a Olot; Fundación Franz Weber, amb representació internacional i presència a Catalunya amb diferents projectes de protecció animal i ambiental;  Lex Ànima, entitat gironina que lluita legalment contra el maltractament animal i que també va interposar denúncia contra els correbous de Vidreres; AVDA, agrupació de Vidreres per la defensa animal i ambiental, constituida al setembre com a reacció als incidents als correbous del municipi;  i Tots Som Poble, associació de veïns i veïnes d’ Amposta que es va constituir el passat estiu per a visibilitzar un sector de la societat que rebutja el maltractament animal y el “segrest de les festes” per part de les penyes taurines.

Redacció

 

Nova Eucària denuncia omissió d’auxili i de competències dels ajuntaments de Camp sobre gestió i cura dels gats de colònies urbanes

Parlem sobre la gata tirotejada agonitzant al mig del carrer a Castellvell del Camp, del gat amb la cara literalment destrossada per un petard, agonitzant al mig del carrer a Reus, parlem d’una gata molt malalta agonitzant d’un tumor a Tarragona… aquests són alguns dels avisos d’alerta sobre gats al Camp de Tarragona actualment, i aquesta és la situació de les colònies felines tot i l’existència de més de 45 associacions municipals i de barri i del compromís incomplert, una i altra vegada, de tots els ajuntaments de la demarcació

És l’agonia dels animals el que, a hores d’ara, és intolerable, pel que des de Nova Eucària (NEC) no podem permetre que aquesta situació segueixi igual, ja que ens entristeix que les associacions hagin entrat en col·lapse per la deixadesa d’aquestes administracions, i lamentem que no hagin sabut organitzar-se com pertocava per exigir justícia i drets pels seus protegits.

Però la responsabilitat primera és per part dels ajuntaments, aquests conformats per tots els colors, càrrecs polítics que desfilen pels despatxos de torn amb la seva farsa electoralista sense compromisos seriosos ajustats a llei; regidors indiferents al patiment animal, oportunistes incompetents, aliens a la situació, o d’altres com la consellera Carla Aguilar de Tarragona que es ven com una persona «antiespecista» i que a gairebé un any de gestió encara no ha fet res pels gats de Tarragona. Polítics que no saben res de política pública de protecció animal i deixen que els i les tècniques que porten anys prevaricant segueixin amb el seu lloc de treball de forma impune, i mai, han estat capaços de reconèixer i donar suport a aquest servei social -a la comunitat i als animals-, tal com mereix.

Des NEC denunciem que aquestes administracions no compleixen amb les seves competències, el que comporta ometre l’auxili a aquests animals, que al seu torn suposa un delicte penal. També exposem que mai han atès les denúncies de casos de maltractament contra els animals, resposta que deixa impune al maltractador i vulnerable a la víctima, fet que els converteix en còmplices directes d’aquests delictes.

No es necessiten campanyes contra les “caquetes” dels seus incívics conciutadans, sinó que cal abordar i posar fi al maltractament contra els gats que sobreviuen als carrers, evitar la proliferació de gosseres, abolides unes, denunciades altres, tancar els centres de recollida que són en realitat camps d’extermini; impedir el sacrifici dels animals abandonats i aquest llarg etcètera que se suma a la llista de despropòsits d’aquesta zona pel que fa a protecció animal, pel que des NEC, proposem de nou que els ajuntaments assumeixin les seves obligacions i destinin les partides econòmiques corresponents per dur a terme una gestió integral i professional per atendre i protegir els gats i a la resta d’animals. Per última vegada els oferim la possibilitat de fer bé les coses, en cas contrari, denunciarem a la fiscalia a cada responsable polític i tècnic, per omissió de funcions, prevaricació i maltractament animal, tots ells delictes penals.

Recordem que l’equip que ha creat Nova Eucària és degà en la lluita contra els centres de concentració i extermini d’animals del territori i que compta en el seu haver amb el tancament de la gossera de Vilallonga, amb la investigació i denúncia contra la “Última Llar”, Olescan-SPAC Torredembarra i Vilaverd; denúncies per maltractament a gats de colònies, a empreses de control de plagues que capturen i maten a aquests gats; impuls de gestions i assessorament a les entitats; redacció de l’esborrany de l’ordenança municipal de protecció animal de Tarragona; gestió professional de control i atenció de colònies felines, redacció de plecs de condicions tècniques de control de colònies felines, així com la redacció de plans integrals de protecció animal i la creació del precursors refugis de primera instància en diverses capitals comarcals d’arreu de Catalunya.

 

Els Comuns de Tarragona debaten les seves propostes post-COVID per reactivar la ciutat.

Ahir (dijous 12 dejuny) va tenir lloc una assemblea telemàtica dels Comuns per debatre quins han de ser els objectius polítics prioritaris en la nova realitat post-COVID a la qual ens enfrontem i que sens dubte estarà marcat per una crisi social i econòmica a la qual les administracions hauran de donar resposta. En aquest sentit, es van fixar algunes prioritats com:

– L’impuls d’un parc d’habitatges socials a la ciutat que permeti disposar d’habitatges a un preu de lloguer assequible per les persones amb menys recursos i facilitar l’emancipació dels joves.

– L’impuls de polítiques de rehabilitació que facin accessibles i eficients energèticament els edificis més antics que permetin recuperar urbanísticament els espais més envellits de la ciutat

– La necessitat d’incrementar polítiques en benefici de la Gent Gran des de l’accessibilitat i la mobilitat fins al suport a la llar

– La proposta d’aprofitar l’oportunitat dels fons que l’estat distribuirà a les Comunitats Autònomes per captar recursos per a la ciutat amb projectes com l’activació de l’edifici de l’antiga Tabacalera on es proposa que l’Ajuntament cedeixi part de l’espai per a la construcció d’una residència de persones grans amb fons i gestió pública a càrrec de la Generalitat.

– La creació d’ocupació mitjançant plans d’ocupació promoguts per l’Ajuntament i amb l’objectiu de millorar l’espai públic de la ciutat i realitzar obres de rehabilitació.

Es van presentar també altres propostes sobre la sortida mediambiental a la crisi en l’àmbit de ciutat, la creació de cooperatives d’habitatge o la regulació de pisos turístics.

El Col·legi de Metges de Tarragona sol·licita que l’elecció de places MIR es pugui fer de forma telemàtica a temps real

El Col·legi Oficial de Metges de Tarragona vol manifestar el seu desacord amb les mesures adoptades pel Ministeri de Sanitat respecte a la nova manera de triar plaça MIR. Els futurs electors han vist com la pandèmia de la COVID-19 ha anat marcant el seu dia a dia en el procés d’elecció des de l’inici amb retard en la publicació de les notes, amb pròrrogues per presentar el barem i fins a canvis en la metodologia de l’examen reduint el nombre de preguntes, coses que fa que en les llistes finals es produeixin fins quàdruple empat entre aspirants.

Això no hauria transcendit més enllà si no fos per l’última Ordre SND / 411/2020, de 13 de maig on es deixen sense respondre algunes situacions que s’exposen a continuació:

– Si l’1 de juliol es reobren les fronteres terrestres, no hi ha raó per la qual s’hagi de realitzar exclusivament de forma telemàtica. És comprensible que si no es vol centralitzar a Madrid a tots els aspirants per evitar aglomeracions i moviments entre CCAA, es realitzi en les subdelegacions de govern com en anys previs s’havia fet podria ser una alternativa. Existint com tots els anys l’opció telemàtica per a tots aquells aspirants que es trobin fora de país.

– En cas de realitzar-se per via telemàtica, es fa necessari que sigui a temps real per poder escollir segons les opcions que quedin lliure en el moment de l’elecció. Així es podria triar amb més certesa i evitar futures vacants.

– Realitzar una llista de gairebé 400 opcions per a aquelles persones que siguin les últimes del dia d’elecció no resulta equitatiu per la dificultat que això comporta per a l’aspirant i la múltiple variabilitat d’opcions que existeixen.

– Que l’elecció sigui més una adjudicació que una elecció pot suposar un elevat nombre de renúncies. Amb elles, vacants que quedaran en el SNS amb la necessitat que té en aquest moment el país de professionals segons la demografia mèdica, no és el més encertat.

– El cas concret l’especialitat de MFiC, amb un gran nombre de places, té la peculiaritat que hi ha algunes CCAA on l’aspirant realitza una elecció d’unitat docent per ciutat o proveïdor de salut i no per hospital cosa que el portarà a una segona elecció segons el nombre de MIR pel que pot haver-hi moltes variabilitats que es redueixen quan l’elecció és a temps real.

– En aquest tipus d’elecció MIR desapareix l’opció de conciliació familiar, ja que l’opció d’esperar torn per poder triar conjuntament el nucli familiar, es veu anul·lat.

Des del COMT i seguint les línies del Fòrum de la Professió Mèdica s’insta al Ministeri de Sanitat que l’elecció tingui lloc de forma mixta o telemàtica a temps real i que garanteixi l’equitat entre els aspirants. En l’època tecnològica que vivim, és possible realitzar aquesta elecció efectiva així com l’opció presencial, ja que ens trobem en el moment final de desescalada, sempre que es prenguin les mesures necessàries davant el possible contagi de la Covid-19.

El COMT vol donar suport al futur de la nostra professió. Han estat temps difícils per a tots però creiem necessari evitar més incerteses en aquest col·lectiu que porten des del 25 de gener esperant conèixer quin serà el seu futur laboral i professional.

Comunicat Mas d’en Sorder

Imatge de l’edifici modernista Mas d’en Sorder. Foto: Cedida

En relació a la sessió plenària de l’Ajuntament de Tarragona celebrada avui, i en la qual s’han produït decisions municipals que afecten el PP-43 Mes d’en Sorder, hem de manifestar que:

Primer: Reiterar una vegada més que seguim sense comunicació oficial de la decisió i dels motius que han portat a l’Ajuntament de Tarragona a suspendre la llicència del projecte PP-43 Mes d’en Sorder, del qual som promotors. No s’ha produït des del consistori cap mena d’acostament, comunicació ni explicació sobre aquest tema, malgrat haver sol·licitat aquesta informació en reiterades ocasions. Això deixa bé a les clares una evident falta de transparència en la gestió de l’Ajuntament, que desoeix les nostres peticions d’informació, malgrat que el regidor d’Urbanisme i el propi alcalde es van comprometre a atendre-les.

Per tant i mancant comunicació oficial, no podem fer declaracions respecte a una decisió municipal que oficialment no coneixem, a pesar que hauríem d’haver estat els primers informats a causa del nostre paper de promotors.

En aquest sentit volem reiterés una vegada més que, en una societat democràtica, les institucions han de respectar els drets de les persones físiques i jurídiques, de ser informades per via directa de tot allò que els implica directament, sense perjudici que posteriorment s’informi la societat sobre les mateixes decisions. Ens sembla que el contrari és col·locar a l’administrat en una posició d’indefensió i menyspreu que no pot estar justificada en una institució que pretengui ser transparent i democràtica. En aquest sentit, volem remarcar
que fa tres mesos que sol·licitem una reunió per a tractar els temes relacionats amb el projecte i des d’Alcaldia se’ns va comunicar que el regidor de l’àrea contactaria amb nosaltres.

Després de l’acord per a la celebració d’aquesta reunió el 23 de març passat, l’entrada en vigor del Decret de l’Estat d’Alarma va provocar que des de la regiduría ens comuniquessin que tindríem una conversa telefònica sobre aquest tema, la qual fins avui no s’ha realitzat. Ni reunió, ni crida, tres mesos després de la nostra sol·licitud.

Segon: Al nostre entendre, no té sentit suspendre la llicència d’un projecte que és altament interessant parell Tarragona, que aporta una oferta de la qual actualment manca la ciutat i que, el més important, disposa de TOTS els informes urbanístics, mediambientals i tècnics favorables, tant els propis de l’Ajuntament com els propis de la Generalitat de Catalunya i els seus organismes dependents.

Aquest és el cas de l’informe favorable de la Comissió d’Urbanisme del Camp de Tarragona (Maig 2019) i l’informe favorable de l’Oficina Territorial d’Acció i Avaluació Ambiental (OTAAA) del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, en el qual es valora positivament la sostenibilitat del projecte, així com la connectivitat biològica entre els diferents àmbits del Pla Parcial i les àrees confrontants, que afavoreixen l’establiment i protecció de fauna i flora autòctones, alhora que es destaca la reducció a la mínima expressió, de l’àmbit edificable i la seva edificabilitat. El projecte, ‘IMPECABLE’ en paraules del propi regidor d’Urbanisme,
també compta amb els informes tècnics municipals favorables.

Així mateix, cal destacar que el PP 43 Mes d’en Sorder es basa en el POUM de Tarragona aprovat definitivament en el 2013, redactat i aprovat per ERC en el govern i que compleix totes les ràtios mediambientals amb aspectes nous com la reutilització d’aigües, alhora que preveu la utilització d’energies alternatives i renovables. I en matèria mediambiental és destacable també que, de les 37 hectàrees de zones boscoses de l’àmbit del projecte, 26 se cedeixen a l’Ajuntament de Tarragona per a la seva integració en la zona de boscos al Nord de l’AP7 i la Anella Verda, que queda potenciada i consolidada en el sector gràcies a aquesta
actuació.

Tots aquests informes tècnics i raons deixen doncs sense argument que una hipotètica  modificació del Pla sigui deguda a qüestions de sostenibilitat mediambiental. Amb les seves afirmacions perquè, el regidor d’Urbanisme desacredita els informes tècnics del seu propi Ajuntament i dels organismes competents en matèria de medi ambient i urbanisme de la Generalitat de Catalunya.

Tercer: A partir del moment en què rebem comunicació oficial de l’aprovat avui pel ple municipal, analitzarem la resolució i, a partir d’aquesta anàlisi, ens reservem les mesures judicials oportunes, per a exigir les responsabilitats tant institucionals com personals, si existissin.

 

Comunicat sobre el pla de retorn a les escoles

Ahir dimecres, dia 20 de maig, vam poder assistir, sorpresos i expectants, a la roda de premsa del conseller d’Educació, on s’anunciava el retorn als centres educatius per a aquells territoris que vagin entrant en la segona fase del desconfinament.

Des del plasma dels televisors, el conseller proclamava tot un seguit de mesures que, malgrat la insistència de tot el conjunt de forces sindicals, ha pres de manera unilateral, sense cap negociació ni consulta als representants legals de les treballadores i treballadors de l’educació, ignorant-nos i menyspreant-nos.

El conseller ha mostrat en la seva intervenció els seus atributs de prestidigitador enviant pilotes fora, desviant l’atenció, un cop més, i rentant-se les mans sobre el retorn als centres educatius, de manera que ha acabat endossant a les direccions la responsabilitat de les mesures adoptades per ell mateix. D’altra banda, també ha mostrat la seva capacitat de creació de neologismes, encunyant el terme “servei comunitari”, eufemisme que disfressa el vell concepte que recau sobre el nostre sistema educatiu d’ “aparcament de criatures”, que avui es fa més palès que mai davant la situació d’excepcionalitat que estem vivint.

Tot aquest embolcall ha servit per presentar-nos una sèrie de mesures que, com a mínim, considerem precipitades i imprudents, per qualificar-les suaument, i que ens preocupen en gran manera, especialment al Camp de Tarragona i a les Terres de l’Ebre, ja que som els territoris que entrarem, previsiblement primer, a la segona fase, la qual cosa significa la reobertura el proper 1 de juny.

Un cop més, el Conseller pren decisions des d’un despatx, assegut en una butaca totalment aliena a la realitat del dia a dia, decisions agosarades que poden implicar greus conseqüències, per les quals assegurem que li demanarem la responsabilitat si hi ha qualsevol rebrot de contagis a les nostres escoles i instituts.

La comunitat educativa, a qui el Conseller ha lloat (amb retard i potser una mica per quedar bé, ja que no ha revertit gairebé cap de les retallades més salvatges, imposades des l’any 2010 a l’escola pública pels seus antecessores en el càrrec), està disposada a seguir fent les seves tasques educatives, tal com hem fet durant tot el curs, també en temps de confinament, adaptant-nos a les circumstàncies sobrevingudes, malgrat el que considerem que no ha estat una bona gestió de la situació d’emergència. Ara bé, allò que no podem entendre és que se’ns exposi, tant als treballadors i treballadores com a l’alumnat, a una situació de risc a quinze dies d’acabar el curs, després del gran esforç que s’ha fet per part de tota la comunitat educativa durant estos dos mesos per tirar endavant un tercer trimestre virtual i que ha esdevingut, amb escreix, molt millor del que es podia preveure donades les circumstàncies d’excepcionalitat en què es va imposar.

El conjunt de sindicats hem mostrat sempre el nostre acord a reobrir els centres educatius, amb les necessàries mesures de seguretat, per a les actuacions mínimes imprescindibles: preinscripcions, proves molt concretes i acompanyaments personalitzats en cursos terminals. Les mesures explicades a la roda de premsa van molt més enllà: amb possibilitat d’agrupaments d’alumnat d’infantil, primària i d’educació secundària obligatòria i no obligatòria, i introduint criteris, no explicats a la roda de premsa, que deixen un ampli marge d’interpretació a les direccions dels centres educatius, i que poden suposar tindre alumnat de molts més cursos dins del centres.
Entenem, per tant, que aquestes mesures són irresponsables, temeràries i precipitades, i persegueixen una finalitat que no és la presentada. Estem cansats que es facin servir tot tipus de justificacions per trampejar d’altres motivacions ocultes.

L’EDUCACIÓ no és un servei d’aparcament, la conciliació de la vida familiar i laboral no se soluciona amb més zones blaves i no ha de recaure exclusivament en l’escola. Els arguments també són tramposos i fets servir a mitges: a França setanta centres que havien obert han hagut de tancar per rebrots en els contagis, i tant l’alumnat i les famílies com el professorat potser viuen amb molta més angoixa el retorn als centres educatius en aquestes condicions que el fet de quedar-se a casa. De la mateixa manera, hem de denunciar que a hores d’ara els centres educatius del nostre país amb prou feines disposen d’EPI en condicions per a dur a terme les preinscripcions presencials. Quines garanties tenim que les escoles que el senyor Bargalló proposa reobrir al mes de juny disposaran d’aquests equips? Es tornarà a repetir el que ja ha passat amb les connexions i tauletes que havien d’arribar als alumnes més desafavorits i que, en molts casos, encara no han arribat?

Hem d’afegir també a tot l’anterior les nostres peculiaritats territorials, que possiblement ni els han passat pel cap. A Tarragona, ens trobem amb el fet que una part dels i les docents provenen d’altres territoris, no només de Catalunya, sinó del País Valencià, cosa que encara dificulta més el manteniment de les mesures de seguretat.
Davant de tot aquest despropòsit demanem a les direccions dels centres educatius de Tarragona que prioritzen la salut de les persones, i que no obrin els centres o en limitin al màxim l’atenció si no es compta amb els materials convenients per a garantir-ne la seguretat.

Demanem també a tots els treballadors i treballadores que denuncien qualsevol situació irregular o que pugui afectar la seva seguretat i la dels seu alumnat, davant els seus referents sindicals amb la major celeritat possible, ja que prendrem les mesures adients per a demanar responsabilitats pels perjudicis que se’n puguin derivar.

Finalment, volem felicitar i desitjar salut a tota la comunitat educativa, expressar el nostre reconeixement al conjunt dels docents i del personal no docent per la seva tasca continuada, i a la paciència, comprensió i esforç de les famílies durant esta situació tan difícil que estem vivint. Cuidem-nos!

JUNTA PERSONAL DOCENT DE TARRAGONA USTEC-STEs CCOO ASPEPC-SPS CGT CSIF

Els Comuns del Camp de Tarragona davant l’1 de Maig

Aquest 1 de Maig, Treballar és un Dret

Els Comuns del camp de Tarragona encarem aquest 1 de maig confinat, però reivindicatiu. En primer lloc, volem enviar un missatge d’ànims a totes aquelles persones que estan patint o han patit la Covid-19. També volem mostrar les nostres condolences als familiars i amics de les persones que han perdut la vida. Donem les gràcies a totes aquelles persones que amb la seva feina ens estan traient d’aquesta crisi.

La crisi sanitària afecta a totes les persones del planeta. Ara bé, si parlem de la crisi econòmica i social derivada d’aquesta, no ha afectat de la mateixa manera a totes, les desigualtats que ja patien les classes socials més desfavorides abans de la pandèmia, s’han vist agreujades.

Al Camp de Tarragona s’han registrat més de 7.000 expedients ERTO, que afecten prop de 42.000 persones del nostre territori. Un Territori amb una aposta clara pel sector Turístic, un dels sectors que més està patint aquesta crisi. Les treballadores autònomes també estan patint la duressa de la crisi i moltes han cessat la seva activitat.

Una vegada més, ha quedat demostrat que necessitem un sistema públic fort i que no podem permetre més retallades. Hem d’impulsar un pacte des de baix, perquè governi qui governi, no es pugui fer retallades en àmbits tan importants com la sanitat pública.

Una vegada més, les persones que hi treballen han demostrat que són imprescindibles i que les hem de cuidar.

Per tot això, cal urgentment, possar un marxa mesures tan necessàries com l’Ingrés mínim Vital, i impulsar pactes de reconstrucció social i econòmica a tots els nivells de representació.

Aquest divendres sortim als balcons a dir que, els treballadors i les treballadores seguim reivindicant la lluita de la classe obrera d’aquest país. Sortim a aplaudir les persones que estan ajudant a passar aquesta crisi amb les necessitats bàsiques cobertes. Aplaudim a tot el personal sanitari, que ens cura des del primer minut i encara no ha parat de treballar. Professionals de cap a peus, com són també les que vetllen pels nostres avis i àvies en residències, llars, o des dels Serveis Socials. Entitats, col·lectius, associacions, cooperatives i particulars que han donat exemple de com han de ser les ciutats cuidadores. Aquesta crisi no la podíem evitar, però encara hi som a temps de què en el període de recuperació ningú quedi enrere.

Per totes, pengem les nostres reivindicacions al balcó:

-LA LLUITA CONFINADA.
-TREBALL DIGNE I SEGUR.
-RETALLADES MAI MÉS.

Aquest 1 de Maig Treballar és un Dret, Visca el Primer de Maig.

Comuns dels Camp de Tarragona