Advertisement
TARRAGONA 21

Comunicat sobre el pla de retorn a les escoles

Ahir dimecres, dia 20 de maig, vam poder assistir, sorpresos i expectants, a la roda de premsa del conseller d’Educació, on s’anunciava el retorn als centres educatius per a aquells territoris que vagin entrant en la segona fase del desconfinament.

Des del plasma dels televisors, el conseller proclamava tot un seguit de mesures que, malgrat la insistència de tot el conjunt de forces sindicals, ha pres de manera unilateral, sense cap negociació ni consulta als representants legals de les treballadores i treballadors de l’educació, ignorant-nos i menyspreant-nos.

El conseller ha mostrat en la seva intervenció els seus atributs de prestidigitador enviant pilotes fora, desviant l’atenció, un cop més, i rentant-se les mans sobre el retorn als centres educatius, de manera que ha acabat endossant a les direccions la responsabilitat de les mesures adoptades per ell mateix. D’altra banda, també ha mostrat la seva capacitat de creació de neologismes, encunyant el terme “servei comunitari”, eufemisme que disfressa el vell concepte que recau sobre el nostre sistema educatiu d’ “aparcament de criatures”, que avui es fa més palès que mai davant la situació d’excepcionalitat que estem vivint.

Tot aquest embolcall ha servit per presentar-nos una sèrie de mesures que, com a mínim, considerem precipitades i imprudents, per qualificar-les suaument, i que ens preocupen en gran manera, especialment al Camp de Tarragona i a les Terres de l’Ebre, ja que som els territoris que entrarem, previsiblement primer, a la segona fase, la qual cosa significa la reobertura el proper 1 de juny.

Un cop més, el Conseller pren decisions des d’un despatx, assegut en una butaca totalment aliena a la realitat del dia a dia, decisions agosarades que poden implicar greus conseqüències, per les quals assegurem que li demanarem la responsabilitat si hi ha qualsevol rebrot de contagis a les nostres escoles i instituts.

La comunitat educativa, a qui el Conseller ha lloat (amb retard i potser una mica per quedar bé, ja que no ha revertit gairebé cap de les retallades més salvatges, imposades des l’any 2010 a l’escola pública pels seus antecessores en el càrrec), està disposada a seguir fent les seves tasques educatives, tal com hem fet durant tot el curs, també en temps de confinament, adaptant-nos a les circumstàncies sobrevingudes, malgrat el que considerem que no ha estat una bona gestió de la situació d’emergència. Ara bé, allò que no podem entendre és que se’ns exposi, tant als treballadors i treballadores com a l’alumnat, a una situació de risc a quinze dies d’acabar el curs, després del gran esforç que s’ha fet per part de tota la comunitat educativa durant estos dos mesos per tirar endavant un tercer trimestre virtual i que ha esdevingut, amb escreix, molt millor del que es podia preveure donades les circumstàncies d’excepcionalitat en què es va imposar.

El conjunt de sindicats hem mostrat sempre el nostre acord a reobrir els centres educatius, amb les necessàries mesures de seguretat, per a les actuacions mínimes imprescindibles: preinscripcions, proves molt concretes i acompanyaments personalitzats en cursos terminals. Les mesures explicades a la roda de premsa van molt més enllà: amb possibilitat d’agrupaments d’alumnat d’infantil, primària i d’educació secundària obligatòria i no obligatòria, i introduint criteris, no explicats a la roda de premsa, que deixen un ampli marge d’interpretació a les direccions dels centres educatius, i que poden suposar tindre alumnat de molts més cursos dins del centres.
Entenem, per tant, que aquestes mesures són irresponsables, temeràries i precipitades, i persegueixen una finalitat que no és la presentada. Estem cansats que es facin servir tot tipus de justificacions per trampejar d’altres motivacions ocultes.

L’EDUCACIÓ no és un servei d’aparcament, la conciliació de la vida familiar i laboral no se soluciona amb més zones blaves i no ha de recaure exclusivament en l’escola. Els arguments també són tramposos i fets servir a mitges: a França setanta centres que havien obert han hagut de tancar per rebrots en els contagis, i tant l’alumnat i les famílies com el professorat potser viuen amb molta més angoixa el retorn als centres educatius en aquestes condicions que el fet de quedar-se a casa. De la mateixa manera, hem de denunciar que a hores d’ara els centres educatius del nostre país amb prou feines disposen d’EPI en condicions per a dur a terme les preinscripcions presencials. Quines garanties tenim que les escoles que el senyor Bargalló proposa reobrir al mes de juny disposaran d’aquests equips? Es tornarà a repetir el que ja ha passat amb les connexions i tauletes que havien d’arribar als alumnes més desafavorits i que, en molts casos, encara no han arribat?

Hem d’afegir també a tot l’anterior les nostres peculiaritats territorials, que possiblement ni els han passat pel cap. A Tarragona, ens trobem amb el fet que una part dels i les docents provenen d’altres territoris, no només de Catalunya, sinó del País Valencià, cosa que encara dificulta més el manteniment de les mesures de seguretat.
Davant de tot aquest despropòsit demanem a les direccions dels centres educatius de Tarragona que prioritzen la salut de les persones, i que no obrin els centres o en limitin al màxim l’atenció si no es compta amb els materials convenients per a garantir-ne la seguretat.

Demanem també a tots els treballadors i treballadores que denuncien qualsevol situació irregular o que pugui afectar la seva seguretat i la dels seu alumnat, davant els seus referents sindicals amb la major celeritat possible, ja que prendrem les mesures adients per a demanar responsabilitats pels perjudicis que se’n puguin derivar.

Finalment, volem felicitar i desitjar salut a tota la comunitat educativa, expressar el nostre reconeixement al conjunt dels docents i del personal no docent per la seva tasca continuada, i a la paciència, comprensió i esforç de les famílies durant esta situació tan difícil que estem vivint. Cuidem-nos!

JUNTA PERSONAL DOCENT DE TARRAGONA USTEC-STEs CCOO ASPEPC-SPS CGT CSIF

Els Comuns del Camp de Tarragona davant l’1 de Maig

Aquest 1 de Maig, Treballar és un Dret

Els Comuns del camp de Tarragona encarem aquest 1 de maig confinat, però reivindicatiu. En primer lloc, volem enviar un missatge d’ànims a totes aquelles persones que estan patint o han patit la Covid-19. També volem mostrar les nostres condolences als familiars i amics de les persones que han perdut la vida. Donem les gràcies a totes aquelles persones que amb la seva feina ens estan traient d’aquesta crisi.

La crisi sanitària afecta a totes les persones del planeta. Ara bé, si parlem de la crisi econòmica i social derivada d’aquesta, no ha afectat de la mateixa manera a totes, les desigualtats que ja patien les classes socials més desfavorides abans de la pandèmia, s’han vist agreujades.

Al Camp de Tarragona s’han registrat més de 7.000 expedients ERTO, que afecten prop de 42.000 persones del nostre territori. Un Territori amb una aposta clara pel sector Turístic, un dels sectors que més està patint aquesta crisi. Les treballadores autònomes també estan patint la duressa de la crisi i moltes han cessat la seva activitat.

Una vegada més, ha quedat demostrat que necessitem un sistema públic fort i que no podem permetre més retallades. Hem d’impulsar un pacte des de baix, perquè governi qui governi, no es pugui fer retallades en àmbits tan importants com la sanitat pública.

Una vegada més, les persones que hi treballen han demostrat que són imprescindibles i que les hem de cuidar.

Per tot això, cal urgentment, possar un marxa mesures tan necessàries com l’Ingrés mínim Vital, i impulsar pactes de reconstrucció social i econòmica a tots els nivells de representació.

Aquest divendres sortim als balcons a dir que, els treballadors i les treballadores seguim reivindicant la lluita de la classe obrera d’aquest país. Sortim a aplaudir les persones que estan ajudant a passar aquesta crisi amb les necessitats bàsiques cobertes. Aplaudim a tot el personal sanitari, que ens cura des del primer minut i encara no ha parat de treballar. Professionals de cap a peus, com són també les que vetllen pels nostres avis i àvies en residències, llars, o des dels Serveis Socials. Entitats, col·lectius, associacions, cooperatives i particulars que han donat exemple de com han de ser les ciutats cuidadores. Aquesta crisi no la podíem evitar, però encara hi som a temps de què en el període de recuperació ningú quedi enrere.

Per totes, pengem les nostres reivindicacions al balcó:

-LA LLUITA CONFINADA.
-TREBALL DIGNE I SEGUR.
-RETALLADES MAI MÉS.

Aquest 1 de Maig Treballar és un Dret, Visca el Primer de Maig.

Comuns dels Camp de Tarragona

Comunicat de l’alcalde de Creixell

Jordi Llopart, alcalde de Creixell. Foto: Cedida

Benvolgudes i benvolguts vilatans,

Tot i què sembla que el món s’hagi aturat, i en part és així, des de l’Ajuntament, l’equip de govern segueix vetllant pel bon funcionament del municipi. En aquestes breus línies us faré un resum de les actuacions que s’estan fent des de l’inici del confinament. Moltes són coses que es fan regularment i s’han de continuar fent i d’altres, evidentment, són actuacions derivades de la situació que malauradament estem patint.

En referència a les tasques que ja es feien i es continuen fent:
– Contacte amb la resta d’Organismes, com la Diputació, per gestionar temes de Turisme (Patronat de Turisme).
– Contacte amb el Consell Comarcal per tractar temes de Benestar Social i Medi ambient o Serveis.
– Contacte amb el Departament d’Educació per gestionar temes d’ensenyament.
– Col·laboració amb Càritas per a repartir aliments a famílies vulnerables (ara molt més accentuat)
– Neteja d’edificis (ara a més a més s’introdueix la desinfecció d’edificis i vehicles) – Col·laboració amb la Policia Local del Municipi.
– Atenció telefònica a Gent gran.
Què hem fet a més a més o què ha canviat?
– En quant a la gestió dels temes de Turisme, atès que no es pot fer promoció turística com es feia , s’ha creat un Instagram per fer més visible el nostre municipi i s’estan realitzant vídeos tant de promoció, com de conscienciació i perquè no, d’entreteniment.
– Amb el Patronat de Turisme de la Diputació es continua tenint contacte mitjançant reunions virtuals on es proposen mesures diferents que anem posant en pràctica en els municipis.
– La relació telefònica amb el Consell Comarcal és més constant que abans per necessitat i serveix per seguir una direcció en tot el tema de Benestar Social. S’ha gestionat el tema de les targetes moneder i també la gestió de repartir-les amb voluntariat; tot això s’ha de gestionar i s’ha realitzat correctament, així com les targetes de nens en risc d’exclusió i les beques menjador.
– En referència a Medi Ambient, també és té contacte amb el Consell Comarcal, sobre tot per tema contenidors i brossa.
– L’àrea de Benestar Social està en contacte amb Salut Pública de Tarragona i Terres de l’Ebre per tal de fer un feed-back amb tot el tema de la pandèmia.
– Amb el Departament d’Educació s’han de gestionar també tot allò que el govern va decidint com la cessió d’ordinadors per tal d’acabar el curs.
– La col·laboració amb Càritas, com he dit abans, ara és molt constant per tal de programar i distribuir el menjar, així com rebre i gestionar les donacions que ens puguin fer.
– En referència a la neteja, ara per ara, es desinfecten carrers, edificis, vehicles…i es segueix, com a tot arreu, protocols derivats de la pandèmia.
– La col·laboració amb la Policia que inclou en bona part de les tasques al cos de Protecció Civil, és necessària, s’està fent molt bé, i això si que es pot visualitzar fàcilment, tinc que fer menció que també tenen la missió de fer arribar la felicitació dels més menuts de la casa que estan confinats que no poden celebrar l’ aniversari amb els seus amics i familiars.
– L’atenció telefònica és evident que es fa diàriament i es va fer un llistat per tal que tothom estigui en contacte i també per entomar aquelles necessitats que van sorgint, com crear el llistat de voluntaris per a repartir menjar a la gent gran o confinada que no pot sortir.
– Afegir que es continua tenir cura i atenent als animals perduts del municipi.
– Amb el Jovent s’ha realitzat una enquesta amb link a xarxes socials per poder redactar projectes.
– L’àrea de Comerç i Turisme està mantenint reunions via Zoom amb càmpings, guinguetes, bars, restaurants i properament amb la resta de comerços tancats per poder escoltar-los i ajudar-los des de l’Ajuntament.
– Tot l’equip de govern fa setmanalment diverses reunions organitzatives via Zoom I en breu continuarem fent Juntes de Govern I Plens Municipals.
– Per últim us hem de dir que l’Ajuntament està estudiant de quina manera Fer una destinació pressupostària per ajudar tant al comerç com famílies amb vulnerabilitat.

Aprofito per donar el meu agraïment a tots els Regidors de l’Equip de Govern, al Regidor Jaume Serret i al personal de l’Ajuntament que està treballant de valent.

També al personal de la Brigada, personal de neteja, a la nostra Policia Local I als voluntaris de Protecció Civil de Creixell i voluntaris per la crisis del COVID-19 i a Càrites. També el meu agraïment i suport a tots els comerços i botigues de la Vila que són serveis essencials per a tota la població en aquests moments.

Penso també en molts creixellencs i creixellenques que treballen en el món de la sanitat i que aquests dies es deixen la pell per tots nosaltres. Molta força i endavant, estem amb vosaltres!. Gràcies.
Segurament em deixo coses perquè s’està treballant força i esperem que així ho veieu també.

Jordi Llopart i Senent
Alcalde de Creixell

La CUP crida a fer un front comú des dels municipis contra la LRSAL

Les rgidores de la CUP, Laia Estrada i Eva Miguel. Foto: Cedida

Tal com hem estat denunciant des de l’inici de l’Estat d’Alarma, els ajuntaments han de carregar amb la major part de la responsabilitat per aturar el cop socioeconòmic que està comportant la COVID19 per a la població, degut a la insuficiència de les mesures adoptades pel govern espanyol. El cas de l’Ajuntament de Tarragona no és cap excepció ja que, tal com se’ns ha explicat avui, la situació de les arques municipals s’està ressentint de forma severa.

En aquest sentit, la CUP remarquem que l’ofegament que pateixen les administracions locals és degut a la legislació estatal espanyola la qual, via reforma exprés de la constitució, obliga a pagar el deute per davant les necessitats essencials de la població. La necessitat de poder fer ús del romanent d’exercicis anteriors és clau, especialment en moments de crisi com l’actual. En aquest sentit, queda palesa la necessitat de derogar la LRSAL i l’article 135 de la CE i cal que absolutament totes les formacions polítiques facin pressió des del món local.

El govern municipal ha concedit ajudes d’urgència per a les llars més vulnerables i ha desplegat un seguit de mesures de suport al petit comerç de la ciutat, però cal anar més enllà. La demanda d’ajudes s’ha triplicat i les entitats del tercer sector es troben desbordades, motiu pel qual és imprescindible fer efectiva l’ampliació dels convenis amb aquestes tan aviat com sigui possible, així com crear el fons de contingència per a facilitar ajudes per al pagament de lloguers i dels subministraments bàsics, que portem proposant des de fa setmanes.

En relació als ajuts proposats pel petit comerç també considerem que podrien anar més enllà. Tenint en compte que l’objectiu és aconseguir la suspensió del pagament dels lloguers dels locals, caldria contemplar l’excepció de la totalitat del pagament del IBI a canvi que els propietaris no cobrin els lloguers.

Des del Grup Municipal de la CUP també hem proposat altres iniciatives com engegar una campanya de suport públic i promoció del comerç de proximitat, així com desplegar plans d’ocupació per generar llocs de treball i, alhora, donar resposta a tasques pendents a la ciutat com és condicionament dels parcs infantils, repintar la senyalització viària, dur a terme tasques de prevenció d’incendis, incrementar la neteja dels carrers, etc.

Pel que fa a la vessant sanitària de la crisi, la CUP hem tornat a proposar que s’estableixi una comunicació, no només amb les direccions dels centres sanitaris i les residències, sinó també amb els representants dels treballadors i treballadores. Després que s’hagi fet pública la deliberada ocultació de la situació real de moltes residències, és imprescindible que els representants institucionals contrastin la informació per tal d’aconseguir una visió acurada de la realitat a aquests centres.

Grup Municipal de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP)

 

Greus situacions als hospitals de Tarragona

Les regidors Laia Estrada i Eva Miguel. Foto: Cedida

Les denúncies per part de persones que avui estan a primera línia en la lluita contra la COVID19 són una constant, i Tarragona no és cap excepció.

La CUP està rebent queixes per part de treballadores i treballadors del món sanitari tarragoní des de l’inici del Decret d’Alarma per part del govern espanyol. Sorprenentment, la quarta setmana des del que es podria qualificar com l’inici oficial de la crisi del coronavirus, les queixes relacionades amb la manca de recursos i el canvi constant de protocols no només no han minvat sinó que s’han incrementat.

El dèficit d’EPIs a hospitals, CAPs i residències segueix sense resoldre’s. Malgrat en van arribant, el proveïment és insuficient i, concretament, la quantitat de mascaretes FFP2 i FFP3 és irrisòria. La manca de tests per a detectar els contagis de COVID19 també és una realitat que no té cap justificació. No només no s’estan fent proves massives a la població que permetin avaluar de forma correcta l’evolució de l’epidèmia, sinó que ni tan sols s’estan practicant a tot el personal sanitari.

A l’Hospital Santa Tecla, a més, es dóna la circumstància que malgrat hi ha treballadores que han donat positiu en el test de la COVID19, no s’ha practicat la prova a les persones que treballaven en contacte amb aquestes, i segueixen treballant a l’hospital. També a l’Hospital Santa Tecla, de manera incomprensible, s’ha reobert una zona que romania tancada des del 2013 per risc de despreniments i perquè havia cedit part del terra.

A tot plegat s’hi afegeix el fet que es contractin alumnes de 4rt curs del grau d’infermeria sense que prèviament hagin incrementat les jornades reduïdes dels propis treballadors i treballadores fins a fer-les completes. Fet que només s’explica per una motivació econòmica, doncs als estudiants no se’ls contracta com a diplomats en infermeria sinó com auxiliars.

Per tot plegat, la CUP de Tarragona ha emplaçat el Delegat Territorial de Sanitat al Camp de Tarragona a actuar amb la major celeritat possible per posar solució a qüestions tan greus com aquestes. De la mateixa manera, la CUP fa una crida a l’alcalde Ricomà per tal que el govern de la ciutat es posi al costat del personal dels centres sanitaris i les residències per tal que en un moment tan crític com l’actual, almenys puguin dur a terme les seves funcions amb la major seguretat possible.

Grup Municipal de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP)

 

La JSC accepta el repte de Toni Albà de veure’s als tribunals i torna a exigir a TV3 que el faci fora

En plena crisi sanitària a Espanya i a tot el món, l’actor Toni Albà ha acusat els i les socialistes de matar persones, afegint l’amenaça que haurem de «viure confinats i protegits la resta de les nostres vides». Davant d’aquesta barbaritat, poc sorprenent d’altra banda venint d’un personatge amb els antecedents d’aquest desagradable senyor, la Joventut Socialista de Catalunya (JSC) va demanar a TV3 a través de les xarxes socials que el tornés fer fora de la televisió pública que paguem entre tots els catalans i catalanes.

Ja fa un any, Albà va ser expulsat de la productora Minoria Absoluta per acusar de «puta» a la líder de l’oposició al Parlament de Catalunya, així com per diferents comentaris homòfobs contra el líder del PSC, Miquel Iceta, a qui va titllar de «bombolleta ballarina». Decisió que s’ha revertit fa un parell de setmanes amb la seva reincorporació al programa Polònia que emet setmanalment TV3.

Davant la petició de la JSC, Albà ens ha interpel·lat amb tres presumptes arguments: que no cobra diners públics, que té dret a la llibertat d’expressió, i que no ha fet comentaris homòfobs, amenaçant a l’organització socialista juvenil de portar-la als tribunals.

I davant d’aquesta amenaça, la JSC emplaça al maleducat Toni Albà a què, si té temps entre insult i insult, porti l’organització al jutjat quan ho consideri oportú. Seria una excel·lent ocasió per tornar-lo a veure tirant de paper higiènic i aportant l’increïble argument que allò que fa, ho fa fent sàtira.

Diu que no cobra diners públics. Bé, el cert és que cobra de la productora Minoria Absoluta, en mans de Toni Soler, que també tuiteja coses d’allò més educades i ben poc fanatitzades.

Productora que ingressa anualment uns 5 milions d’euros de diners públics. Per situar-nos, el pressupost anual de la Generalitat per polítiques feministes és de 10,5 milions d’euros. Sí, Albà sí que es guanya la vida amb diners de totes les catalanes i de totes els catalans.

Diu també que no ha fet comentaris homòfobs, mentre tothom té accés als seus tweets en els quals es refereix al líder del PSC, Miquel Iceta, com a «bombolleta ballarina», a més a més en femení. Si vol anar als tribunals, ja hi pot anar fent via.

Diu, per últim, que com a ciutadà exerceix el seu dret a la llibertat d’expressió. Per descomptat. I com a persona que apareix a TV3 i cobra per fer-ho, també està obligat a complir amb el que diu el llibre d’estil dels mitjans públics de Catalunya, que afecta no només a la plantilla, sinó també als col·laboradors.

En aquest sentit, la JSC torna a demanar al Consell de l’Audiovisual de Catalunya que prengui mesures de forma immediata, ja que una televisió que paguem entre tots i totes no pot promocionar personatges que es dediquen a insultar i a difamar amb el més pur estil de l’extrema dreta a aquelles persones i dirigents polítics que no pensen com ell.

Joventut Socialista de Catalunya
Comarques Tarragonines

La premsa de proximitat, un bé essencial en risc

Aquesta crisi sanitària sense precedents, en la que tots estem immersos, ens arriba en el pitjor moment. Els mitjans d’informació impresos i digitals, i en el nostre cas, principalment la premsa de proximitat, que és el gran col·lectiu que representa l’AMIC, ve d’uns anys molt durs en que estem patint la transformació del nostre negoci, ajustant plantilles, fent molts sacrificis, o invertint en nous models, buscant respostes difícils a un futur incert.

Ara que en la fragilitat, anàvem trobant l’equilibri i la viabilitat pels nostres mitjans, ens arriba aquest sotrac que posa en greu perill tots els sectors, i molt especialment el nostre i amb ell, milers de llocs treball.

No hi ha dubte que som un veritable servei públic a la ciutadania, a les nostres comunitats. Sempre hem dit que la nostra riquesa rau en la diversitat i la proximitat. Les ciutadanes i ciutadans necessiten saber què passa a prop seu, amb informació contrastada, veraç i elaborada per professionals que saben fer la seva feina, i coneixen de primera mà la realitat. Ho saben els ciutadans i ho saben els col·lectius, les entitats socials, esportives i culturals, ho sap el comerç i les empreses de serveis de proximitat, ho saben els Ajuntaments i les Institucions, però ara què?

I aquí se’ns presenta la gran contradicció: som imprescindibles com a instrument perquè els ciutadanes i ciutadanes d’aquest país, dels nostres pobles i ciutats, gaudeixin del dret de la informació, se sentin acompanyats i arrelats a una comunitat que no els deixa sols, que ara més que mai, els hi explica què el que passa. I nosaltres, tenim el deure i l’obligació de no parar, de doblar els esforços com ho estem fent, posant-nos al servei de les autoritats sanitàries, de les institucions i de les empreses de serveis.

Ara se’ns ha girat més feina, l’increment del consum de mitjans d’informació digitals aquests dies, és espectacular. I ho fem en condicions difícils, amb les nostres redaccions treballant des de casa, la producció allunyada els uns dels altres, amb greus problemes d’impressió i distribució, però ho fem amb la convicció que cal, amb vocació de servei i estimació per la nostra feina. La ciutadania aquests dies s’informa més que mai a través dels nostres mitjans, som la seva principal font d’informació en front de la infoxicació de les fake news, que tenen la seva plataforma de distribució a les xarxes socials.

Però per altra banda, l’economia, el motor que genera recursos, s’ha aturat i per nosaltres del tot. Els ingressos de publicitat han caigut dràsticament d’un dia per l’altre. Un estudi fet recentment per la consultoria J3B3 Econòmics és dramàtic i revelador, s’ha fet a tres-cents comerços de tots els sectors i en dues fases, la primera durant la primera fase de la pandèmia, de l’1 al 15 de març, i la segona quan es va decretar l’estat d’alarma. La facturació del comerç urbà ha caigut en la primera fase un 30% i en la segona un 90%. Tots els subsectors aturen les vendes, fins i tot l’alimentació que cau un 47%, i el que es desprèn també, és que una bona part de petites empreses i autònoms que no tenien prou liquiditat per cobrir els costos bàsics, potser ja no pujaran la persiana.

Davant d’aquest panorama el sector demana amb caràcter d’urgència i per millorar la liquiditat i finançament a curt termini:

Que se’ns consideri un sector bàsic i estratègic, com reconeix la llei, afectat de ple per aquesta crisi sanitària del COVID19, igual com per exemple ho és la restauració o el turisme. Nosaltres hem de continuar treballant sense ingressos. Que ho considerin les diverses administracions, i els diversos actors socials patronals, sindicats, etc. de cara a demanar ajuts.

Suspendre de forma imminent i per un termini no inferior a tres mesos el pagament d’impostos i cotitzacions de la Seguretat Social per a empreses i autònoms.

Agilitzar els tràmits dels ERTO per causa major, sense interpretacions ni restriccions.

Una moratòria en el pagament de crèdit, sobretot en el retorn de capital.

Crèdits de bancs amb garanties públiques, agilitzar la tramitació i concessió i relaxar-ne els paràmetres de risc.

Ajuts a la reactivació de l’activitat per quan s’iniciï la recuperació.

Accelerar el pagament de subvencions concedides i campanyes publicitàries institucionals i, per aquest any, ampliar els imports dels ajuts.

Agilitzar i no congelar els tràmits per als ajuts estructurals del 2019 i obrir els de projectes.

Exigim que les administracions tant Ajuntaments com Generalitat, Diputacions, Consells Comarcals i organismes públics, utilitzin els mitjans d’informació com a vehicle de comunicació i publicitat, incrementant les insercions que ajudin a pal·liar la manca i caiguda de publicitat privada. Això per altra banda, serà una prova del seu compromís amb la llibertat de premsa.

Perquè el benestar d’una democràcia de qualitat es basa en la llibertat de premsa i el dret a la informació lliure i plural. Els mitjans de proximitat, així ho garanteixen.

AMIC, Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació

Comunicat de l’Ajuntament de Constantí davant l’episodi de males olors

Davant l’episodi de males olors ocorregut el dia d’avui a Constantí l’Ajuntament ha decidit emetre un comunicat amb la cronologia de fets següent:

1. A primera hora del matí s’ha detectat la presencia de males olors, i s’ha realitzat la primera trucada al 112, per conèixer l’abast de la qüestió: d’on provenia i quin perill representava per a la ciutadania.

2. La resposta del CECAT ens arriba a les 10.30 hores via SMS aconsellant que s’eviti l’exterior. Automàticament es truca novament al 112 i se’ns confirma que no hi ha risc per a la població, perquè les concentracions de sulfhídric i fosgè han disminuït de manera molt ràpida, segons que informen les medicions realitzades pels tècnics del Departament de Medi Ambient. També indiquen que han recomanat evitar l’exposició a l’exterior mentre es
produïen les avaluacions, com a mesura preventiva.

3. A les 10.31 hores Protecció Civil emet una Alerta mitjançant Twitter per concentració de gas fosgè a la refineria de la Pobla de Mafumet.

4. A les 10.34 h. Protecció Civil emet una nova alerta mitjançant la mateixa xarxa social recomanant el confinament de l’institut de Constantí per la seva proximitat a la indústria. Per què no ho han advertit als altres centres escolars? I a la resta de la població?

5. A partir d’aquesta piulada i tot i que el 112 ens comuniquen que no cal confinar-se, des de l’Ajuntament s’ha activat el contacte telefònic amb els altres centres d’ensenyament del municipi: Escola Mn. R. Bergadà, Escola Centcelles, Llar d’Infants, … recomanant el confinament preventiu de la mateixa manera com s’havia recomanat a l’Institut.

6. Hem de deixar palès el nostre agraïment als cossos de la Policia Local, els Mossos d’Esquadra i de Bombers per la seva disposició i ajut per retornar als centres els i les alumnes que havien anat a celebrar el dijous gras a Centcelles.

7. A les 10.55 hores arriba el COMUNICAT D’ACTIVACIÓ DEL PLASEQCAT EN FASE D’ALERTA, informant oficialment que les concentracions de sufhídric no són tòxiques, tot i que l’olor és altament perceptible.

8. A les 10.58 hores Emergències informa a l’Institut de Constantí que poden aixecar el confinament.

9. A les 11.39 el Departament de Medi Ambient ha emès una piulada en que confirma que una operació de manteniment ha generat una punta d’emissió de sulfhídric i benzè.

D’acord amb les comunicacions amb Protecció Civil, en cap moment s’havia parlat de la possibilitat de fuita de benzè, tot i que sí de fosgè.

10. En cap moment s’ha activat el Centre Receptor d’Alarmes, així com tampoc ha calgut constituir el CECOPAL (Centre de Coordinació Operativa d’àmbit local).

11. A les 12.27 hores arriba el COMUNICAT DE DESACTIVACIÓ DE LA FASE D’ALERTA DEL PLA PLASEQCAT, en què es dona la situació per totalment normalitzada i que les mesures de concentració recollides en diferents punts són negatives.

12. Des de l’Ajuntament se sol·licitaran els informes del que ha succeït avui, amb especial èmfasi en la creació d’un canal de comunicació oficial i únic, així com el retorn definitiu del Centre de Comandament al territori, d’on no havia d’haver sortit mai.

13. Tot i que som plenament conscients que Twitter no és un canal oficial de comunicació, la manca d’informació detectada ens ha obligat a estar pendents de qualsevol informació que ens fos d’utilitat en aquests moments d’incertesa.

14. Després del recent episodi d’IQOXE, torna a quedar palesa la descoordinació dels agents actuants, la desinformació generada per informacions contradictòries, la inseguretat que això genera i l’abandó en què ens trobem els ajuntaments afectats.

Constantí, 20 de febrer de 2020

Comunicat de l’alcalde de Roda de Berà sobre inseguretat, ocupació i habitatges buits

Pere Virgili, alcalde de Roda de Berà

La situació de crisi ha impactat de forma dramàtica en la vida de moltes persones a causa de les dificultats sobrevingudes. Les administracions locals, infradotades de recursos, són les que reben en primera instància l’impacte social d’aquestes situacions.

Durant els últims anys moltes famílies han patit la pèrdua del seu habitatge, un fet que ha produït un increment en el nombre d’ocupacions d’aquestes vivendes buides. Aquesta situació també ha fet augmentar el grau de vulnerabilitat social i ha generat situacions d’exclusió difícils de resoldre.
Al nostre municipi les ocupacions il·legals van iniciar-se a finals de l’exercici 2014 i des de llavors han anat en augment. La gran majoria dels casos no deriven de veïns de la localitat en situació d’extrema necessitat, sinó que es tracta de persones provinents d’altres localitats properes.

Podríem dir que existeixen dos tipus d’ocupacions, una generada per una necessitat real i una altra que aprofita la conjuntura social per convertir un drama humà en un negoci i una forma de vida totalment reprovable, i als que no hem de nomenar i classificar com a ocupes, sinó com a delinqüents.
Aquestes ocupacions fetes per delinqüents generen una gran problemàtica al municipi des de diferents punts de vista: creen inseguretat i alarma social i creen un efecte de crida a altres com que només busquen aprofitar-se de la desgràcia d’altres.

Hem de reforçar els mecanismes que tenim al nostre abast per aturar aquesta situació, i obligar a les entitats bancàries o grans tenedors d’habitatges buits perquè adoptin mesures que ajudin a regularitzar la situació dels pisos ocupats.
Des del cos de la Policia Local, i amb el recolzament de Mossos d’Esquadra, hem reforçat la vigilància policial i hem iniciat una campanya de control i seguiment d’habitatges ocupats per tal d’impossibilitar les connexions als serveis públics d’aquelles ocupacions que es detectin i es puguin classificar com activitats delictives o de negoci.

Treballem amb les eines que les lleis i les competències locals ens permeten, tot i que resulten totalment insuficients. Per això ens esforcem per fer arribar aquesta problemàtica a qui té les competències i els mitjans suficients per reformar la legislació i protegir a qui realment ho necessita, i castigar amb tota la força de la llei a aquells que doblement infringeixen les normes ètiques, morals i legals i que provoquen problemes de convivència.

Hem convocat la Junta Local de Seguretat, a la qual hi assistiran membres dels Mossos d’Esquadra, de la Guàrdia Civil, de la Policia Nacional, de la Policia Local i representants polítics amb responsabilitat en seguretat ciutadana. Traslladarem la nostra gran preocupació per la situació que estem vivim i reclamarem la col·laboració i la coordinació de tots per a aconseguir un municipi solidari però al mateix temps segur i de caire familiar com ha estat sempre.

Pere Virgili, alcalde de Roda de Berà

Col.legi de Periodistes de Catalunya: ‘Sense periodisme no hi ha democràcia’

Comunicat conjunt dels professionals de la informació davant les agressions.

Davant l’allau d’agressions que els i les periodistes estem patint els darrers dies, volem advertir a la ciutadania que s’estan vulnerant els seus drets. La nostra insistent i reiterada crida a que s’aturin les agressions als i les professionals de la informació va molt més enllà d’una reivindicació corporativista, és un crit d’alarma davant d’un deteriorament de la llibertat d’expressió i de la llibertat de premsa.

El periodisme té la funció social de fer arribar a la ciutadania la informació necessària per formar-se un criteri sobre els afers públics de manera lliure. Cada vegada que algú obstaculitza la feina d’un/a periodista està atemptant contra el sistema democràtic.

La xifra de gairebé 65 periodistes –segons els darrers recomptes– víctimes d’agressions mentre feien la seva feina és absolutament intolerable. Rebutgem totes i cadascuna d’aquestes accions, vinguin d’on vinguin, perquè suposen un atac al dret a la informació de la ciutadania. Fem notar, però, que són especialment greus quan provenen de servidors públics.

Per aquests motius, les entitats sotasignades:

1.– Reprovem especialment l’actuació dels cossos policials, tant dels Mossos d’Esquadra com de la Policia Nacional. La majoria dels i les informador/es agredits/des anaven perfectament identificats/des com a tals amb la corresponent armilla i/o el braçalet taronja. L’arbitrarietat de moltes accions policials fa pensar que aquestes agressions tenen com a objectiu intimidar els i les periodistes per allunyar-los dels llocs on es produeixen els fets i evitar testimonis dels abusos que puguin cometre.

2.– Reclamem tant a la conselleria d’Interior de la Generalitat com al ministeri espanyol d’Interior que investiguin els fets i depurin les responsabilitats que s’escaiguin. Així mateix exigim que, des de les respectives administracions, s’impulsin les actuacions suficients per garantir que els i les professionals de la informació podran treballar al carrer sense traves i fer la seva feina sense témer per la seva seguretat. Les entitats sotasignades ens oferim per formar els cossos policials sobre les obligacions dels funcionaris públics de garantir el dret a la informació de la ciutadania per evitar que aquestes situacions es repeteixin en el futur.

3.– Reprovem encara amb més èmfasi la detenció de què va ser objecte un company per part d’agents de la Policia Nacional, totalment inadmissible tant en les formes en què aquests agents van tractar el company com en el fons, és a dir, per haver-la realitzat.

4.– Demanem al conjunt de la ciutadania i als participants en manifestacions i protestes que respectin la nostra feina per poder garantir els seus drets democràtics a la informació. Els i les professionals no som més que la resta de la ciutadania i desitgem que totes les mobilitzacions siguin pacífiques i que ningú sigui objecte de cap acte violent. Però sabem també que, a vegades, això no ha estat possible i nosaltres estem allà justament per poder explicar-ho a l’opinió pública. Per això demanem que es protegeixi aquesta tasca per garantir un dels drets fonamentals en democràcia, com és el dret a la informació.

5.– Demanem als partits polítics, una vegada més, el respecte i reconeixement de la nostra feina.

6.– Entenem que pot haver-hi persones molestes per la línia informativa d’alguns mitjans de comunicació. Aquesta línia no la decideixen els professionals que són a peu de carrer cobrint la realitat. Recordem que per queixar-se de la informació que es rep, qualsevol persona es pot adreçar al Consell de la Informació de Catalunya i també al Consell de l’Audiovisual de Catalunya si creu que una informació vulnera el Codi deontològic de la professió periodística. Però la indignació que puguin sentir no la poden dirigir contra els treballadors dels mitjans que cobreixen els esdeveniments.

Per afegir-vos al comunicat, podeu enviar un correu a comunicacio@periodistes.cat

Tarragona21 s’ha sumat també a la campanya

Societat Civil Catalana lamenta la pancarta dels presos de l’Ajuntament de Tarragona

Societat Civil Catalana (SCC) lamenta profundament que el plenari municipal hagi rebutjat les mocions presentades en el plenari de l’Ajuntament de Tarragona, pretenien la retirada de la la pancarta col·locada en la façana de l’Ajuntament de Tarragona on es fa esment a uns falsos presos polítics. Aquestes moció presentades pel PP i el PSC que ha explicat també amb el vot favorable de C’s (13 vots a favor), ha estat rebutjada per 14 vots en contra de la CUP , ERC, PdCat i En Comú-Podem (que al juliol es va abstenir, i ara sorprenentment han canviat de criteri, sent aprovada llavors la col·locació de la pancarta amb el vot de qualitat de l’alcalde).

Volem recordar que la Junta Electoral va decidir divendres passat requerir a l’alcaldessa, Ada Colau, perquè retirés un gran llaç groc col·locat en la façana de l’Ajuntament de Barcelona , acceptant la reclamació plantejada per SCC en una denúncia, i que el consistori finalment va complir el mateix divendres a la nit. La Junta Electoral ha considerat que durant els períodes electorals els poders públics estan obligats a mantenir la neutralitat política i han d’abstenir-se, per tant, de «col·locar en edificis públics o altres llocs de titularitat pública, així com en els locals electorals, símbols que puguin considerar-se partidistes» . En aquest sentit, ha afegit que el llaç groc «vulnera flagrantment» la neutralitat de l’Ajuntament perquè no representa la ideologia de la totalitat de la ciutadania. La nostra entitat, igual que estan fent la majoria d’associacions constitucionalistes, reitera l’exigència que les els Ajuntaments ( i les altres Administracions Públiques), en la línia que vénen marcant reiterades sentències i resolucions dels Tribunals, han de complir amb la seva obligació de mantenir els carrers i els espais públics lliures de simbologia partidista, per garantir així la neutralitat d’aquests espais. Els veïns no tenen per què suportar la desvergonyida i sectària utilització política que es ve fent en molts municipis de Catalunya (ara també en el de Tarragona) , d’uns espai públics que són de tots.

Salvador Caamaño President Provincial de SCC a Tarragona

El Col·legi d’Infermeres i Infermers de Tarragona dona consells per tornar a la rutina amb més salut

Cal també dormir les hores suficients, d’això en depèn una bona “higiene del son”: sopar aviat, regularitat i bons hàbits, i no consultar els mòbils abans d’anar a dormir.

Cal també dormir les hores suficients, d’això en depèn una bona “higiene del son”: sopar aviat, regularitat i bons hàbits, i no consultar els mòbils abans d’anar a dormir.

L’inici del curs escolar és una oportunitat immillorable per a recuperar bons hàbits de salut en l’entorn familiar i educatiu. Des del Col·legi d’Infermeres i Infermers de Tarragona (CODITA) volem que les persones que atenem als centres sanitaris, o qualsevol membre de la comunitat, visqui amb més salut.

Per tot això, davant la tornada a l’escola volem donar diferents recomanacions per a seguir estils de vida saludables:

Aneu caminant a l’escola, i si no pot ser, opteu pel transport públic. I sempre que agafeu el cotxe, penseu com podeu ajudar als infants a entendre els principis de civisme i sostenibilitat. També hi ha nens i nenes que es mouen amb bicicleta, monopatí o altres mitjans: s’ha d’aconseguir que ho facin sempre de forma segura. Tot això també és educació per a la salut, un camp que les infermeres tenim molt clar que convé potenciar.

Cal vigilar el pes de les motxilles, els quilos que hi carreguem no haurien de superar el 10% del pes del nostre cos. El pes excessiu i un esforç físic poc adaptat a les condicions de l’infant poden derivar en problemes futurs de salut.

A més d’anar a escola, jugar és una necessitat per als infants, i comporta beneficis en el pla lúdic i també educatiu: jugar és llibertat. Penseu que un temps d’esbarjo actiu hauria de ser un dret de la canalla, per bé que només un de cada 3 infants catalans fa un lleure actiu durant la setmana.   Més del 45% dels nois ocupen la majoria del temps lliure amb pantalles, un fet que compromet la seva salut: els exposa a més obesitat i els limita relacions socials i millores de l’estat d’ànim.

Alimentació saludable

L’esmorzar és un àpat molt important i ha d’estar integrat per fruita, llet o productes làctics poc processats, i cereals o pa. Convertir-ho en un costum, i no saltar-se aquesta primera ingesta, té relació directa amb el rendiment i estat anímic de l’infant en les primeres hores del dia.

Per altra part, dinar o sopar veient la televisió no contribueix a una bona educació en hàbits. L’ideal és fer aquests àpats en família, asseguts i amb temps suficient. Tampoc no es recomana que el dinar s’aprofiti per a obrir discussions o debats pendents.

Sabem que incorporar varietat de menges des de ben petits pot ajudar a que els nostres fills i filles no rebutgin de provar coses noves, ja que tots els aliments tenen propietats valuoses. Una bona opció pot ser anar plegats amb la canalla a comprar la verdura o la fruita, al mercat, botiga o en parades dels pagesos. Per cert, l’aigua és la millor beguda, per davant de refrescos i similars, i hidratar-se és transcendental a totes les edats.

Cal també dormir les hores suficients, d’això en depèn una bona “higiene del son”: sopar aviat, regularitat i bons hàbits, i no consultar els mòbils abans d’anar a dormir.

Finalment, al Col·legi d’Infermeres i Infermers de Tarragona (CODITA) estem convençudes que quan tornen les rutines de l’escola i la feina tenim l’ocasió d’obrir una etapa nova, on certa planificació i diàleg a les llars ens ajudarà a viure amb més salut.

Comunicat de la CUP en relació al projecte «Rambla Science» a l’antic Banc d’Espanya

Laia Estrada, regidora de la CUP a l’Ajuntament de Tarragona.

Entre les diferents qüestions que avui s’han tractat al ple extraordinari de l’Ajuntament de Tarragona, avui s’ha dut a terme la votació sobre la modificació de crèdit relacionada amb el projecte que es vol ubicar al Banc d’Espanya: el Rambla Science, un projecte al qual, a dia d’avui, el nostre grup municipal no hi ha tingut accés íntegre.

Malgrat la CUP és la formació que amb major insistència ha exigit que les diferents administracions públiques donin ús social, educatiu o lúdic a les diferents «Grans Runes» presents a la ciutat, avui hem estat l’únic grup polític que hi ha votat en contra. El motiu és doble.

D’una banda, recordem que l’AV TGN Centre ha protagonitzat diferents protestes alhora que ha formulat diverses demandes per tal que el Banc d’Espanya esdevingui un centre cívic. Reivindicació que la CUP compartim totalment, donat que el centre de la ciutat pateix un dèficit evident d’equipaments. Sense haver disposat del projecte íntegre, i sense tenir la certesa que els veïns i les veïnes hi ha tingut accés, la CUP no podem tenir la seguretat que aquest projecte respondrà a les reivindicacions que la ciutadania ha dut a terme els darrers anys.

D’altra banda, el fet que no haguem pogut examinar a fons el projecte, impedeix que tinguem la garantia que els diners pressupostats en un inici per al projecte (4 milions, segons el resum que se’ns va facilitar a finals del passat mandat), seran suficients com per executar-lo. Massa sovint, les arques públiques de la nostra ciutat han patit les conseqüències que comporten els grans projectes venuts amb grandiloqüència, sense ajustar-se a la realitat.

Per aquests motius, avui la CUP hem decidit votar en contra, a l’espera que la setmana vinent puguem desenvolupar la reunió prevista per l’equip de govern actual amb els veïns i veïnes.

 

Grup Municipal de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP)

Junts per Tarragona reclama que el bus nocturn arribi als Interblocs de Sant Salvador

El candidat de Junts per Tarragona amb diverses persones de la llista

El candidat de Junts per Tarragona amb diverses persones de la llista

El Grup Municipal de Junts per Tarragona ha reclamat aquest dijous que l’autobús nocturn de l’Empresa Municipal de Transports (EMT) arribi a la zona dels Interblocs del barri de Sant Salvador. Es tracta de la línia 71 de servei nocturn que realitza la ruta entre la Plaça Imperial Tàrraco, Sant Pere i Sant Pau i Sant Salvador. «L’última parada d’aquest autobús és al centre del barri, fet que obliga a molts usuaris i usuàries a caminar més d’un quilòmetre, de nit, fins a arribar als Interblocs«, ha explicat la regidora de Junts per Tarragona, Cristina Guzmán.

«Celebrem que s’estigui estudiant la implantació de l’autobús nocturn als barris de l’Albada, La Floresta i Parc Riu Clar, de la mateixa manera que vam aplaudir la incorporació de la parada intermèdia, però fa molt de temps que reclamem que aquest servei arribi als Interblocs, ja que actualment la meitat del barri de Sant Salvador es troba desconnectat de la línia nocturna«, ha manifestat Guzmán.

La regidora de Junts per Tarragona ha recordat que «es tracta d’una demanda reiterada per part del veïnat de Sant Salvador«. El Grup Municipal ha tornat a registrar una sol·licitud a l’àrea d’Alcaldia de l’Ajuntament de Tarragona per tal que l’autobús nocturn de la línia 71 arribi fins a la zona dels Interblocs de Sant Salvador.

Comunicat de Junts x Altafulla sobre la constitució del nou Ajuntament

Junts x Altafulla davant la propera constitució del nostre Ajuntament vol manifestar:

– La nit del 26 de Maig vàrem felicitar els guanyadors i els vam oferir contribuir a un govern sobiranista a Altafulla, tan si hi érem com si no.

– No hem explorat cap acord amb cap força, llevat una reunió preliminar amb l’EINA, on cinc persones del nostre equip hi van participar.

– Lamentem profundament que no hagi estat possible arribar a un acord de progrés i de país pel bon govern d’Altafulla.

– Ha estat decebedor constatar com l’Eina ha decidit concloure acords de govern amb Ara Altafulla i el PSC del 155, que accepta la suspensió de diputats electes.

– Considerem que és contrari a les regles més bàsiques de la confiança política, publicitar i tergiversar els comunicats en el curs d’una exploració negociadora.

– Volem remarcar que l’Eina ens ha demorat resposta i ja tenia acord tancat o gairebé tancat amb els seus co-socis, abans no els féssim cap retret.

– Un acord de govern de 4 anys, no es pot fer o desfer a cop de piulada o missatge. Altafulla necessita i mereix un treball seriós i responsable.

Agraïm la confiança de qui ens ha votat, i ens comprometem a aprofundir en una proposta veritablement republicana i de benestar pel nostre poble.

Comunicat de l’Ajuntament d’Altafulla sobre les darreres notícies que afecten la Policia Local

Imatges d’arxiu de dos vehicles de la Policia Local d’Altafulla.

Davant la informació apareguda als mitjans de comunicació relacionada amb la Policia Local d’Altafulla a denúncia del Sector d’Administracions Locals de la FeSP-UGT, l’Ajuntament vol deixar clar diferents punts al respecte:

  1. Arran de l’aparició als mitjans de comunicació en relació a la denúncia del Sector d’Administracions Locals de la FeSP-UGT sobre les mancances i irregularitats per part de l’Ajuntament i la Policia Local d’Altafulla, l’Ajuntament d’Altafulla comunica que ni la Policia Local ni l’Ajuntament ni el Comitè d’Empresa, amb representació majoritària del sindicat UGT, han rebut cap queixa formal sobre aquesta situació.
  2. Que la Policia Local d’Altafulla representa gairebé un 26 % (1.005.211 €) del total del capítol 1 de Personal de l’Ajuntament amb un total de 20 efectius per una població de 5.120 habitants, i es reforça amb més efectius de cara la temporada estival.
  3. Que la ràtio de la Policia Local d’Altafulla és de 4 agents per mil habitants, molt per sobre de la mitjana catalana que se situa en un agent i mig per cada mil habitants, dades facilitades pel conseller Miquel Buch.
  4. Que la flota de vehicles està formada per 4 cotxes, dos dels quals adquirits mitjançant la central de compres de l’Associació Catalana de Municipis (ACM) l’octubre de 2017 (Nissan Qahsqai), i dues motos.
  5. Que cada sis mesos es realitza una actualització de la roba i el material per als efectius a petició pròpia de cada agent.
  6. Que la Policia Local d’Altafulla compta amb l’equipament i la tecnologia més avançada del territori en proporció de la plantilla amb la incorporació de càmeres personals per als agents, amb videovigilància a les dependències policials, armilles per a tots els efectius, una aplicació remota per dur a terme el servei des del telèfon de la Policia, i un simulador de tir en les mateixes instal·lacions únic al territori tarragoní.
  7. Que la Policia Local d’Altafulla manté un conveni signat amb el Servei Català de Trànsit per la utilització de l’etilòmetre, drogues i radar compartit amb altres municipis del Baix Gaià.

Comunicado: La Agrupación de Cs Altafulla decide no presentar listas para las municipales

Dirigido a nuestros afiliados, simpatizantes, ciudadanos que depositan su voto en el partido al cual representamos en Altafulla, así como a los medios de comunicación les informamos que después de un tiempo de incertidumbre nuestra Agrupación ha decidido no presentar listas para participar en las próximas elecciones municipales de mayo de 2019.

El motivo ha sido una serie de divergencias con los responsables de la validación de las listas de candidatos que pasamos a detallar a continuación.
Gran parte de la actual Junta que compone la Agrupación de Altafulla se constituyó una vez finalizadas las elecciones municipales del año 2015, donde se tuvo que realizar una reestructuración completa de la Agrupación porque el clima de hostilidad existente con el antiguo regidor Alberto Moreno (que acabó con su destitución del partido y pasando a ser no adscrito) hizo inviable un buen ambiente de trabajo.

Las discrepancias de la anterior Junta con el portavoz en el Ayuntamiento fueron como consecuencia de la imposición de su candidatura en las listas por parte del partido.

Desde entonces la actual Agrupación de Cs Altafulla ha trabajado incansablemente para restablecer la ilusión, buscar soluciones a las problemáticas ciudadanas y participar en la vida pública y política del municipio. De esta forma se consiguió que 749 vecinos confiaran en Ciudadanos en las últimas elecciones autonómicas celebradas.

Hace escasamente dos meses, los órganos de gobierno del partido hicieron llegar un cuestionario donde, entre otras preguntas, se solicitaba la previsión estimativa del número de regidores que sería factible conseguir de cara a las próximas elecciones municipales. Nuestra respuesta fue que la posibilidad podía ser la de obtener un par de regidores. La Agrupación siguió trabajando como hasta entonces, accediendo a todos los requisitos y exigencias del partido, sin ningún tipo de inconveniente ni puntualización negativa respecto a la gestión que desde la Agrupación estábamos llevando a cabo. Por este motivo, llegado el momento de preparar las elecciones municipales, la Agrupación presentó al partido una lista consensuada y votada entre sus afiliados, que encabezó la coordinadora de la Agrupación.

La sorpresa se convirtió en desanimo cuando el pasado día 13 se realizó en Tarragona el acto de presentación de Alcaldables de Cs en los municipios de la provincia, y Altafulla no había sido convocada. Una serie de gestiones al respecto nos pusieron en sobre aviso que la dirección del partido no estaba conforme con presentar como cabeza de lista a la coordinadora de la Agrupación, que de manera unánime había sido elegida por los miembros de la Junta. El motivo fue que internamente se habían realizado una serie de contactos con dos de los miembros de la citada lista para que encabezasen la candidatura a espaldas de la coordinadora.

Se da la circunstancia que estas dos personas se incorporaron en la Agrupación por mediación de un delegado de la organización autonómica de Ciudadanos, hace aproximadamente medio año. Ninguno de ellos tiene domicilio ni se encuentran empadronados en Altafulla. Por otra parte, el mismo día de presentar la lista, por petición de uno de estos, se tuvo que incluir en esta a una persona desconocida y también ajena al municipio.
Esta decisión de apartar a las personas que más han trabajado y que han sido el verdadero motor que ha propiciado la representación de Cs en Altafulla los últimos cuatro años ha motivado una evidente ruptura dentro de la Agrupación.

La consecuencia ha sido la renuncia en bloque de diez de los trece candidatos que aparecían en la lista (esto es, todos excepto los tres mencionados). Ciudadanos pretende rellenar, in extremis, dichas ausencias con afiliados o simpatizantes de los cuales no se tienen referencias, para poder concurrir a las elecciones en Altafulla.

Desde la Agrupación Cs Altafulla entendemos que es una falta de respeto y consideración apartar a la candidata propuesta por la Agrupación, a menos de dos días del cumplimento del plazo de presentación de las candidaturas, así como que esta información transcendiese de manera no oficial y casual, sin ninguna explicación o reunión por parte de los responsables territoriales del partido para llegar a un entendimiento, o explicar los motivos. De la misma forma no estamos de acuerdo que se confeccione unas listas municipales con la totalidad de los candidatos de fuera de Altafulla por su posible falta de compromiso y conocimiento de las peculiaridades y problemáticas del municipio.

Por desgracia esta actitud llevada a cabo por Ciudadanos no es exclusiva de nuestro territorio. Otras localidades de la provincia han corrido similar suerte, demostrando que desde los órganos de gobierno no se premia, ni se apoya el trabajo realizado por los integrantes de las Agrupaciones sino que la tendencia es destituir a las personas que han cumplido con los cometidos marcados por el partido con la intención de colocar “a dedo” personas de su interés particular, aunque ello suponga la falta de vínculos con el municipio, que lleven pocos meses en el partido o que no hayan llegado a demostrar su idoneidad al cargo, incumpliendo totalmente el propio reglamento interno.

La Agrupación Altafulla denuncia la deriva totalitarista en la que está degenerando el partido de Ciudadanos y el oportunismo de algunas personas para encabezar las listas sin otro criterio que no sea el amiguismo. Lamentamos que no tenga nada que ver los principios y el cambio de política que pretende abanderar Ciudadanos con las actuaciones que se llevan a cabo internamente. Con esto la Agrupación no pretende cuestionar el proyecto de Ciudadanos y a sus líderes, sino la falta de profesionalidad e imparcialidad de los responsables de la organización interna del partido, los cuales pueden con dicha falta de rigor hacer peligrar su crecimiento.

Por los motivos expuestos la Agrupación de Cs Altafulla dimite en bloque, y pone estos hechos en conocimiento de todos los votantes y simpatizantes de Altafulla, a los cuales se deben y por los que han trabajado durante los últimos años.

Cs Agrupación Altafulla.

Comunicat: El Parlament dona suport a la vaga feminista de demà

La Mesa del Parlament durant la declaració. Foto: Cedida

El Parlament ha fet aquesta tarda una declaració institucional amb què dona suport a les treballadores que se sumin a la vaga de demà i als actes, les manifestacions i les aturades que es convoquin amb motiu del Dia Internacional de les Dones. La declaració, signada per tots els grups, l’ha llegida al Ple el secretari segon, David Pérez.

Amb la declaració el Parlament manifesta el seu compromís amb la lluita contra la discriminació i amb l’assoliment de la igualtat real entre dones i homes, i es compromet a impulsar polítiques i actuacions transversals per combatre les desigualtats i la discriminació, a eliminar totes les formes de violència contra les dones i les nenes, a lluitar contra el tràfic d’éssers humans i a garantir a les dones l’exercici dels seus drets.

La declaració diu textualment :

“El Parlament de Catalunya, amb motiu del Dia Internacional de les Dones Treballadores, que se celebra el 8 de març, manifesta la seva total implicació i el seu compromís en la lluita per combatre qualsevol forma de discriminació i iniquitat, i per aconseguir la igualtat real entre dones i homes.

“Els drets fonamentals de les dones han d’estar garantits i no sols han d’ésser reconeguts legalment, sinó que han d’ésser efectivament exercits en tots els àmbits de la vida: polític, econòmic, social, cultural, educatiu, científic i laboral. Tanmateix, a la pràctica, avui això encara no és així. Les dones no gaudeixen de les mateixes oportunitats que els homes i persisteixen en la societat desigualtats i discriminacions de tota mena que fan que les dones, entre altres col·lectius, siguin el rostre invisibilitzat de la pobresa.

“Per aquest motiu, és imprescindible, urgent i absolutament necessari que tothom, ciutadans i institucions, es comprometi i s’impliqui en l’objectiu d’erradicar les desigualtats patriarcals i la discriminació contra les dones i les nenes a tot el món, i en l’objectiu d’aconseguir la igualtat efectiva apoderant-les arreu.

“El Parlament de Catalunya es compromet a impulsar polítiques i actuacions transversals destinades a combatre la persistència i la reproducció de les desigualtats i la discriminació fins a erradicar-les, a eliminar totes les formes de violència contra les dones i les nenes, a lluitar contra el tràfic d’éssers humans amb finalitats sexuals, a garantir que totes les dones puguin exercir plenament llurs drets com a ciutadanes, a assegurar la igualtat d’oportunitats educatives, laborals, econòmiques i personals, i a garantir la participació social plena i efectiva de les dones i l’accés universal a la salut sexual i reproductiva.

“El Parlament de Catalunya dona suport a les treballadores que se sumin a la vaga general feminista i a les reivindicacions, els actes, les manifestacions i les aturades inherents al dret de vaga que es convoquin amb motiu del Dia Internacional de les Dones Treballadores, alhora que fa un reconeixement a totes les dones de les generacions precedents que han lluitat per la igualtat entre homes i dones, i també als moviments feministes i llurs aportacions.”

‘El govern veta les iniciatives que millorarien la vida de veïnes i veïns de Cambrils’

Vista aèrea de Cambrils

Vista aèrea de Cambrils

El govern ha perdut tota credibilitat.

Per Ivan Sanz “aquest govern ha perdut la poca credibilitat que li quedava, sobretot en temes de caràcter social i municipalista”. En el ple del passat divendres, el govern va rebutjar 3 de les 4 propostes que va presentar l’Assemblea de Cambrils.
Segons Ivan Sanz “ens vam quedar astorats, per la gran incoherència en la resposta i els motius, perquè unes les suspenien per un motiu, i l’altre per tot el contrari”.

Aquesta actitud no és nova, ve de lluny

Moltes vegades es fa difícil entendre perquè es veten o es rebutgen algunes de les propostes que fa l’Assemblea de Cambrils. “Arribem a la conclusió que qualsevol acció o proposta que impliqui fer feina, treballar, o ser creatiu per trobar solucions als problemes de la gent, es rebutja de forma sistemàtica, sense exercir la funció pública que els pertoca, i això és molt greu” afirma Ivan Sanz.
Ara han estat aquestes propostes, però també s’han vetat moltes d’altres que havien de suposar una millora de la vida dels veïns i veïnes, com ara les d’habitatge, les dels talls de subministrament d’aigua, la de l’ús del plàstic, etc.

Els grans perjudicats són les persones

Quan es diu que no a una proposta de millora social, es diu que no a millorar el dia a dia de les persones de Cambrils, i això és el que està passant. “Tota la incapacitat i incompetència, les mancances de gestió, de lideratge, i la voluntat de ser proactius per donar resposta a les necessitats del poble ho paguen els de sempre” afirma Ivan Sanz.
Pel portaveu de l’Assemblea de Cambrils, “el govern s’ha instal·lat en l’apatia i en l’immobilisme i a sobre, vol dinamitar el possible protagonisme que pugui agafar l’Assemblea de Cambrils amb la seva voluntat de diàleg i amb les iniciatives que impulsem perquè són temes candents que afecten, preocupen i ens demanen molts dels veïns i veïnes. És indignant que per no dir un sí a una proposta nostra, qui en surti perjudicat sigui la gent que ho pateix. Això demostra la falta de projecte polític i de pla de ciutat”.

No ens en cansarem

Des de l’Assemblea de Cambrils no ens cansarem d’observar, escoltar, pensar i proposar iniciatives bones i positives per tenir un Cambrils més amable amb les persones. Tampoc ens cansarem de denunciar aquesta actitud passiva i apàtica del govern; la gent no s’ho mereix.

Els incendis dels darrers dies amaguen la cara més oculta de la pobresa energètica

En els darrers dies s’han succeït un seguit d’incendis, alguns amb víctimes mortals, que han tornat a posar sobre la taula que la pobresa energètica mata. Els incendis que han tingut lloc aquesta setmana amaguen la cara més oculta de la pobresa energètica, les situacions de famílies que estan ocupant un habitatge per necessitat i que no tenen garantit l’accés als subministraments bàsics. Aquestes famílies, en molts casos, s’han vist forçades a ocupar un habitatge perquè han patit un desnonament i s’han quedat al carrer sense que l’Administració els pugui donar una solució habitacional. El més greu d’aquestes situacions és que, tot i que aquestes persones vulguin regularitzar la seva situació, tenir un contracte i pagar les seves factures, empreses com Endesa, Naturgy o Iberdrola es neguen a fer els contractes perquè no tenen la titularitat de l’habitatge.

Així les famílies es troben sense alternativa: viuen amb espelmes, com és el cas de l’incendi que es va produir a Manresa el passat 6 de gener, o es veuen forçades a punxar la llum, com les famílies del barri de Sant Roc de Badalona que també van patir un incendi el dia abans que va provocar 3 víctimes mortals i més de 30 ferits.

Des de l’APE portem anys posant sobre la taula una solució per aquests casos. No podem negar que les ocupacions són una realitat al nostre país i que mentre la situació habitacional de la família no es solucioni s’ha de donar una alternativa segura per elles i per les seves veïnes. Per aquest motiu, hem plantejat una solució, tant a la Generalitat com a les empreses subministradores, que consisteix en fer un contracte provisional a aquelles famílies seguides per serveis socials, que complint amb la legislació vigent tinguin un certificat conforme la instal·lació elèctrica és segura (butlletí blau) i el padró que confirma que la família viu a aquell domicili. Amb aquests documents hauria de ser suficient per poder fer un alta mentre es soluciona la seva situació habitacional, o bé s’aconsegueix un lloguer social en aquell pis o bé l’Administració la pot reallotjar a un altre habitatge. Un protocol similar ja porta anys en marxa amb els comptadors d’aigua, així doncs no te cap sentit que amb l’electricitat o el gas no es faci el mateix. Aquesta proposta s’ajusta a la legalitat i evitaria més morts per pobresa energètica. Només és qüestió de voluntat per part d’empreses com Endesa, Iberdrola o Naturgy que han de canviar els seus protocols interns per incorporar la solució a aquests casos. Malauradament la Generalitat mira cap a una altra banda i empreses com Endesa prefereixen perpetuar una situació d’extrema vulnerabilitat abans d’acceptar aquesta solució.

Per altra banda, els incendis d’aquests dies ens recorden també la correlació que existeix entre els incendis i les famílies en situació de vulnerabilitat. Fa un any i mig que l’APE, conjuntament amb un col·lectiu de bombers, vam llançar la proposta d’implementar un protocol tant al cos de bombers de Barcelona com de la Generalitat. L’objectiu d’aquest protocol era, per una banda, poder detectar a través de les actuacions de bombers, no només en incendis sinó en totes les altres intervencions, casos de pobresa energètica a través d’uns indicadors i, alhora, poder relacionar els incendis amb aquesta problemàtica per actuar de manera preventiva. L’Ajuntament de Barcelona ja fa més d’un any que ha implementat el protocol de detecció però la Generalitat, tot i comprometre’s el propi Conseller Baiget, a dia d’avui encara no s’ha posat en marxa.

És evident que la Generalitat fa tard però no podem esperar ni un minut més per posar totes les eines necessàries per tal d’evitar arribar a situacions com aquestes. És urgent donar solució a les situacions de les famílies que estan ocupant en precari, perquè puguin tenir garantit l’accés als serveis bàsics de manera legal i segura, i això pot fer-se amb voluntat de la Generalitat i les empreses subministradores. A la vegada, ha de ser una prioritat d’aquest govern i del Departament d’Interior posar en marxa el protocol per detectar casos de pobresa energètica i quantificar-ne les víctimes. No podem esperar més perquè hi ha vides en joc!

Aliança contra la pobresa energètica

Barcelona 9 de gener de 2019

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies