Els organitzadors plantegen repensar el Festival REC

Imatge d’una de les projeccions del festival

Prop de 3.000 persones han gaudit de les projeccions de pel·lícules que han conformat el programa de Festival REC 2017 i, quan encara queda per finalitzar la jornada d’aquest diumenge, la direcció del festival estima que la xifra total d’assistents que han gaudit de la proposta cultural de l’edició d’enguany serà “superior a la d’edicions de l’any passat, per exemple”.

Els organitzadors del Festival REC 2017 destaquen la solidesa d’una programació que ha mostrat 11 òperes primeres a concurs i la tria d’un jurat especialitzat i d’àmbit internacional, que ha escollit ‘LOS PERROS’, de Marcela Said, com a Millor opera prima en l’edició d’enguany del festival. En total, 11 òperes primeres han competit per endur-se aquest guardó, totes elles estrenes a Catalunya i 4 d’elles -‘SEVERINA’, ‘CLUB EUROPA’, ‘THE STARRY SKY ABOVE ME’ i ‘MANIFESTO’- estrena absoluta a l’Estat espanyol.

Repensar el REC és ara una de les apostes de futur del festival

De cara al futur, el director artístic del REC, Xavier García Puerto, destaca que els responsables del festival -que enguany ha celebrat la XVII edició- entren, després de les xifres optimistes i bones sensacions de la cita d’aquest 2017, “en un període de reflexió que implica avaluar la proposta que oferim ara mateix i centrar-nos en els punts forts i febles del festival per a oferir pròximes edicions cada cop millors”.

“Pensem que després de gairebé 5 anys mantenint una mateixa aposta que té xifres consolidades, ara s’obre un procés de repensar el festival per tal que segueixi desenvolupant-se per adaptar-se a les necessitats lògiques de creixement i també a les necessitats del conjunt de la ciutat”, avança el director del festival.

En aquest punt, Xavier García Puerto destaca com a principal debilitat del Festival REC la falta de suports institucionals “que estiguin a l’altura de la resposta ciutadana que cada any consolida el REC com una cita cultural de referència al Camp de Tarragona”.

‘Los Perros’, de la xilena Marcela Said, guanya el premi del jurat internacional del REC

El jurat internacional ha escollit ‘Los Perros’ com la millor òpera prima del Festival REC 2017.

El llargmetratge de xilena Marcela Said posa el focus en les profundes ferides que arrossega la societat de seu país de la dictadura de Pinochet i ho fa a través de la relació d’una dona casada amb un ex-coronel del dictador xilè. El jurat també ha fer una menció, per la seva força visual, a ‘Les garçons sauvages/The wild boys’ del francès Bertrand Mandico.

D’altra banda, la crítica i el públic han guardonat dos llargmetratges colombians. Es crítics han distingit el drama familiar ‘Adiós entusiasmo’ de Vladimir Duran, i el públic ‘Matar a Jesús’ on Laura Mora qüestiona l’afany de venjança a partir d’una història inspirada en fets reals. Els premis s’han entregat durant la cloenda del REC 2017, aquest dissabte a la nit, a l’Antiga Audiència de Tarragona.

El jurat ha destacat la “solidesa narrativa i dels actors” de ‘Los Perros’, una pel·lícula on es tracta una qüestió delicada com els “ecos de la dictadura” en la societat xilena. La cinta la protagonitza la dona d’un ex-oficial de cavalleria de Pinochet investigat per abusos dels drets humans comesos durant la dictadura. La directora xilena Marcela Said insisteix en les profundes ferides que encara arrosseguen els seus conciutadans d’aquella fosca etapa al país.

Els membres de jurat han apuntat que no ha estat una edició fàcil per escollir una pel·lícula guanyadora donada “la qualitat i la varietat” dels onze llargmetratges que es presentaven a competició, -quatre dels quals s’estrenaven per primera vegada a tot l’estat espanyol i la resta també a Catalunya-. Per aquest motiu, s’ha atorgat també una menció especial a la francesa ‘Les garçons sauvages’, de Betrand Mandico a qui han volgut “reconèixer la tasca de creació d’un univers cinematogràfic oníric i sensual i una mirada desinhibida sobre el concepte de gènere”.

Mandico

Mandico, que ha rebut també el premi del jurat jove, implica l’espectador en les aventures de cinc adolescents que després de cometre un crim terrible són condemnats a treballs forçats en un veler. El film però està interpretat per cinc actrius “atrapades en la brutalitat de la tradició de la representació de la masculinitat i els seus brutals desitjos”. S’ha remarcat “l’estil sorprenent del realitzador”, que estaria “entre la radicalitat luxuriosa de Pasolini i la brillantor superficial d’un videoclip musical”, i la combinació heterogènia de recursos.

‘Adiós entusiasmo’, del colombià Vladimir Duran, ha aconseguit el reconeixement del jurat de la crítica. El film aprofundeix en els secrets d’una família i planteja diverses qüestions a través d’una narrativa que manté nombrosos interrogants. Els crítics han valorat la transformació que es fa “des del punt de vista estètic i narratiu que parteix d’un cos absent”. També han destacat la incursió de la cinta en el gènere musical amb unes cançons i imatges d’arxiu que evoquen la història familiar en un “encertat escenari laberíntic”.

Finalment, el públic ha escollit ‘Matar a Jesús’ de la colombiana Laura Mora. La pel·lícula explora els límits de la venjança i parla de la història d’una noia que es topa amb l’assassí del seu pare. A més a més, el jurat jove ha concedit una menció per a ‘Tesnota’ del rus Kantemir Balagov, una pel·lícula que a partir d’un segrest relata les decisions que ha de prendre la família de la víctima.

El REC 2017 acabarà aquest diumenge amb la darrera sessió Vermut i la projecció, a la tarda, de dues de les pel·lícules guanyadores, ‘Los Perros’ i ‘Matar a Jesús’, a l’Antiga Audiència de Tarragona.

Més REC
Durant el festival, a més de les òperes primes del concurs s’han pogut visionar una vintena més de pel·lícules i s’han dut a terme una quarantena d’activitats. El REC ha estrenat escenaris i sales i ha reunit prop de 70 professionals de diferents àmbits de la indústria cinematogràfica en les jornades professionals que han permès el debat i han fomentat establir contactes per ajudar les noves pel·lícules a entrar en els circuits comercials.

S’ha fet a través de les converses One to One, el Primer Test o les distincions a pel·lícules en fase final de postproducció. També s’ha posat l’accent en el paper de la dona i la mirada femenina en la indústria cinematogràfica. El REC 2017 ha consolidat així el seu compromís amb la creació i comissariat de les dones en l’audiovisual, “per contrarestar la discriminació provocada pel masclisme arrelat a les institucions i la societat”.

El reusenc ‘Timecode’, de Juanjo Giménez, millor curtmetratge als Premis de Cinema Europeu

Un fotograma del guardonat curtmetratge

La gala dels Premis del Cinema Europeu, els anomenats Oscars del cinema del vell continent, ha començat aquest dissabte al vespre amb fort regust català, ja que el primer guardó que s’ha atorgat -el de millor curtmetratge- ha estat pel film català ‘Timecode’, dirigit per Juanjo Giménez, nascut de la factoria reusenca de l’Escola de Cinema Internacional de Reus.

La cinta, estrenada l’any 2016, està protagonitzada pels ballarins i coreògrafs Lali Ayguadé i Nicolàs Ricchini, i ja va guanyar la Palma d’Or al millor curtmetratge de Canes, tot i que es va quedar a les portes d’obtenir l’Oscar el passat mes de febrer.

El film s’ha imposat entre els 15 finalistes, entre els quals també hi havia el curtmetratge català ‘Los desheredados’, de Laura Ferré, que s’ha quedat, per tant, a les portes d’obtenir el premi. Durant el seu discurs, Giménez ha agraït l’Acadèmia de Cinema Europeu pel guardó i també a l’equip que ha participat en el rodatge del film, una pel·lícula que, ha dit, “és increïble en la meva vida”.

A banda de ‘Timecode’ i ‘Los desheredados’, tres films catalans més opten a algun dels guardons que aquest vespre s’atorgaran a Berlín.

Obert el termini d’inscripció als actes del Carnaval

Ja s’han obert els terminis per participar al Carnaval de Tarragona 2018, que enguany se celebrarà del 3 al 13 del febrer.

Les entitats, associacions o col·lectius que vulguin dur a terme actes relacionats amb aquesta festa i ser inclosos en el programa poden fer-ho fins al dia 7 de gener a través del portal e-tràmits de l’Ajuntament (https://tramits.tarragona.cat)

Per participar a la Rueta Infantil, la inscripció s’ha de fer a través d’aquest enllaç: Inscripció Rueta, i hi ha temps fins al 20 de desembre.

També s’ha obert el termini per a les comparses que vulguin participar a les rues de Carnaval, les inscripcions finalitzen el dia 26 de gener i cal fer-les a través del portal e-tràmits. Finalment, les empreses que vulguin organitzar actes durant el Carnaval també ja poden presentar les propostes abans del dia 20 de desembre al mateix portal.

Enllaços directes als tràmits:

Comparses

https://tramits.tarragona.cat/Ciutadania/DetallTramit.aspx?Cercador=True&IdTramit=1788

Actes entitats
https://tramits.tarragona.cat/Ciutadania/DetallTramit.aspx?Cercador=True&IdTramit=1789

Actes empreses

https://tramits.tarragona.cat/Ciutadania/DetallTramit.aspx?Cercador=True&IdTramit=1791

Rueta

https://tramits.tarragona.cat/Ciutadania/Tramits/Formularis/Tramit1787ca.aspx?Emergent=1&Cercador=True&Informacio=True

Cap de setmana amb ‘El Llac dels Cignes’ i ‘El Trencanous’, de la mà del Ballet de Moscou

Un moment d’una representació del ‘Trencanous’ del Ballet de Moscou

Tarragona viurà un cap de setmana de dansa amb una doble sessió del Ballet de Moscou. El dissabte 9 de desembre, a les 20h, gaudirem del gran clàssic “El Llac dels Cignes”. El diumenge 10 de desembre, a les 18h, tornaran a escena amb “El Trecanous”, un ballet imprescindible quan s’apropa el Nadal.

Aquests dos fabulosos ballets de Txaikovski seran possibles gràcies a la gran aposta de la promotora Factoria Cultural que veu en Tarragona l’escenari perfecte per a aquest tipus d’actuacions.

Les entrades estan a la venda per internet de forma anticipada per un preu de 38€, despeses de gestió no incloses. També es podran comprar el mateix dia de l’espectacle directament a la taquilla del Palau de Congressos una hora abans de l’inici de l’espectacle. Els grups a partir de 12 persones poden adquirir l’entrada per un preu reduït (20€ per entrada, despeses de gestió no incloses).

Aquesta serà la primera vegada que el Ballet de Moscou fa una parada doble a la ciutat de Tarragona. La companyia ha consolidat un públic fidel que s’ha anat guanyant amb una programació estable i variada a la ciutat. Amb un mínim de tres actuacions per any el Ballet de Moscou ens ha presentat anteriorment EL Llac dels Cignes, El Quixot, Giselle, El Trencanous i la Bella Dorment.

El Ballet de Moscou és una de les companyies més importants i més internacionals del seu país, havent fet més de 60 gires arreu del món: Japó, Xina, Taiwan, Itàlia, Suïssa, Anglaterra, Espanya, etc.

Més informació en aquest enllaç.

L’Associació Pianissimo lliura els VI Premis per a joves pianistes

El manresà Xavier Ricarte, guanyador de la Categoria D

Aquest cap de setmana passat l’Associació Pianissimo Torredembarra ha dut a terme els VI Premis per a joves pianistes, que consta de quatre categories:

• Categoria A, fins a 8 anys i dotat amb un premi de 100 €: Maria Navarro.

• Categoria B, fins a 11 anys i amb un premi de 200 €: Anna Soldevila Villalba.

• Categoria C, fins a 16 anys i amb un premi 400 € i tres concerts: desert.

• Categoria D, dins a 23 any i dotat amb 800 € i tres concerts dins la temporada 2017-2018: Xavier Ricarte (un jove manresà conegut com a jove promesa del piano).

El concert i lliurament de premis es va realitzar el 3 de desembre, a l’Espai Cultural Sala del Mar. L’acte va comptar amb la col·laboració de la Regidoria de Cultura.

L’Espai Jove Kesse obre les portes al Nadal

A la imatge, un dels tallers adreçats als joves

Els dies 22 i 23 i del 27 al 30 de desembre l’Espai Jove Kesse ofereix una programació especial com és habitual des de fa 7 edicions, dirigit a persones joves de 12 a 35 anys, amb propostes innovadores, creatives i lúdiques amb el propòsit d’oferir espais alternatius d’activitat durant els dies de les vacances de Nadal.

Els joves que accedeixin a l’espai podran fer ús dels serveis que ofereix el casal de joves municipal sense haver de disposar del Carnet Tarragonajove, necessari per fer ús del servei de cessions d’espai i materials, durant aquests dies de 17 a 21h els joves que hi vulguin accedir ho podran fer sense la necessitat de tramitar-ho: reserva de sales d’assaig artístic, reunió i trobada, fotografia, jocs de taula, jocs esportius, etc…

Les activitats que es trobaran durant aquests dies del casal son l’aula de cuina Nadalenca, tastets de les aules temàtiques que es realitzen durant tot l’any a l’espai com son l’aula multiesport i la de manualitats entre d’altres, també destaca el taller de creació musical, versionem les nostres cançons que aniran a càrrec de Fetitxe13, projecte musical de Joel Prieto, que es realitzarà durant les primeres tardes del casal, el 22 i 23 de desembre.

Un total de 16 activitats dirigides a joves en diferents àmbits d’interès en les quals també trobaran jocs, tallers sobre noves tecnologies, concursos, campionats, micro obert, inflables, etc…

A la vegada, el Casal x Nadal també acull propostes formatives de format monogràfic i/o intensiu com és el cas del curs de premonitor/a de lleure on 25 persones joves de 14 a 17 anys participaran d’una setmana intensiva dedicada a transmetre tècniques i recursos clau per iniciar un camí formatiu i professional en el món de l’educació en el lleure

L’accés al Casal x Nadal és gratuït, no obstant això, serà necessari entrar amb la targeta Kesse. Aquesta targeta es pot demanar presencialment a l’equipament.

Amb una intencionalitat clara d’ajustar l’obertura dels serveis en funció de les necessitats i ritmes dels i les joves, la Conselleria de Joventut de l’Ajuntament de Tarragona, prepara des de fa 7 anys una opció lúdica, formativa i educativa per tal d’oferir un espai de diversió i expressió juvenil continuat durant les vacances de Nadal. L’acció de mantenir obert el servei permetrà donar a conèixer l’equipament i les seves oportunitats a molta gent jove que encara no en té constància. El sistema de portes obertes permet l’accés a la totalitat de l’espai per així fer-lo més proper, poder-lo descobrir i conèixer-ne les possibilitats com a recurs permanent i referent juvenil.

El Casal X Nadal és una iniciativa del Servei Municipal TarragonaJove (Conselleria de Joventut de l’Ajuntament de Tarragona) i compta amb el suport de més de 15 entitats i col·lectius joves implicats en el disseny, programació i realització de les activitats. Per més informació i accedir a les activitats amb inscripció es recomana reservar plaça a www.tarragonajove.org

El legendari Juan Tamariz i l’hipnotitzador mediàtic Jeff Toussaint clouran el Festival de Màgia al Teatre Tarragona

El legendari il·lusionista Juan Tamariz

La cloenda de l’11è Festival Teatre Màgic de Tarragona anirà a càrrec de l’hipnotitzador Jeff Toussaint l’1 de desembre i del mag Juan Tamariz el 2 de desembre. Els dos espectacles pujaran a l’escenari del Teatre Tarragona a les 21h.

Jeff Toussaint és l’hipnotitzador del programa ‘1, 2, 3, Hipnotízame’ (Antena3), que en la seva primera emissió va ser vist per més de tres milions de teleespectadors. L’espectacle que oferirà al Teatre Tarragona és una experiència interactiva, plena de fortes emocions, magnetisme, misteri i humor. Es tracta d’un viatge a l’últim racó del subconscient a través de la capacitat de suggestió, amb la tècnica de la hipnosi, fins i tot, col·lectiva. Un espectacle per a tots els públics per descobrir el misteriós i desconegut poder de la ment humana.

El dissabte serà el torn del gran mestre de la màgia Juan Tamariz que presentarà el seu nou espectacle: ‘Magia Potagia… ¡y más!’, dins la cloenda del Festival Teatre Màgic. Una funció que es renova cada dia gràcies a dos ingredients bàsics: la participació del públic i els millors números de Tamariz. A més, estarà acompanyat per l’il·lusionista argentí Alan i la maga colombina Consuelo Lorgia. Dues hores de màgia, telepatia, humor, misteri, improvisació i emoció formen aquest espectacle que ja porta més de cinc anys representant-se en teatres de l’estat i de l’estranger, i s’ha vist en escenaris tan prestigiosos com el Festival de Música Clàssica de Salzburg o el Festival d’Art de Toronto.

Més de trenta anys de carrera artística i l’elogi del públic i dels seus companys de professió avalen l’èxit de Juan Tamariz. Ha rebut un premi especial que li ha concedit la Federació Internacional de Societats Màgiques (FISM), per la seva contribució a la teoria i filosofia de la màgia.

Les entrades estan a la venda a la web Tarracoticket i a les taquilles del Teatre Tarragona -dimecres, 11 a 13 h dijous i divendres, d’11 a 13 h i de 17 a 19 h. I una hora abans de l’espectacle, a l’espai on es faci la representació.

Més informació dels dos espectacles de màgia, a la web oficial: www.teatremagic.es

Encesa solidària d’espelmes a les escales de la Catedral el dia u

Un any més, els alumnes del col·legis La Salle Tarragona i Torreforta es reuniran a les escales de la Catedral de Tarragona per demostrar que un altre món és possible. I és que el proper divendres dia 1 de desembre, a les 18
hores, se celebrarà una nova edició de l’Encesa Solidària en favor de la Fundació PROIDE.

Les escales de la Catedral quedaran cobertes amb una catifa d’espelmes grogues i blaves per fer palès el compromís i la solidaritat enmig d’un esfereïdor consumisme de la nostra societat. A banda, també es podrà participar en
diversos tallers solidaris, que estaran animats pels mestres d’Educació Infantil i pels alumnes de Batxillerat del col·legi i les dues corals escolars oferiran una petita actuació amb nadales per cloure l’acte.

Els llantions es podran comprar a la mateixa Plaça de les Cols per 1€.

A què es destinarà la recaptació?

Enguany la recaptació econòmica anirà destinada a uns dels projectes que la Fundació PROIDE té a Madagascar anomenat Una escola millor a l’altiplà Malgaix. Concretament, el projecte pretén portar a terme dues accions per tal de millorar la qualitat de vida de l’alumnat de l’escola Notre Dame de Bon Consell dirigida per les Germanes Guadalupanes en la regió de Mamoeramanjaka, una població rural a 70 kilòmetres de la capital de l’illa,
Antanaanarivo.

Els principals objectius són la pavimentació de la pista de bàsquet de l’escola que actualment és de terra i la compra de 20 taules i 40 bancs per habilitat una aula d’estudi per tal que alumnes que es queden a dinar al centre
puguin aprofitar l’estona d’esbarjo per repassar i estudiar.

El fotògraf David Balsells, La Gent del Llamp i l’historiador Agustí Agramunt guanyen els premis del Consell Comarcal

Un moment del lliurament del Premi de Difusió

El prestigiós fotògraf tarragoní David Basells, l’editorial La Gent del Llamp i l’historiador Agustí Agramunt han guanyat els premis culturals anuals del Consell Comarcal del Tarragonès en un acte que s’ha celebrat a la Vil·la romana de Centcelles, a Constantí.

El moment més emotiu de l’acte ha estat el lliuramet del guardó al fotògraf, ja que una malaltia li impedeix gairebé parlar i es mou amb dificultats.

El Consell Comarcal del Tarragonès, seguint la seva línia de promoció de la cultura i servei als municipis, cada any convoca, amb el patrocini de REPSOL, els Premis Tarragonès, en tres àmbits Investigació, Creació i Difusió.

L’acte de lliurament es fa cada any en un municipi diferent de la comarca.

L’acte ha estat conduït per la periodista Núria Cartanyà ha estat amenitzat amb un concert del Cor de cambra femení Scherzo, que ha provocat reiterades ovacions del públic.

Durant l’acte es lliuraven els següents Premis:

El guanyador de la Beca d’Investigació, Agustí Agramunt

DINOVENA BECA D’INVESTIGACIÓ LUCIUS LICINIUS SURA

La Beca s’atorga a un projecte de treball que es refereixi a la comarca, en el seu conjunt, o als municipis que la componen. L’objectiu és fomentar els treballs de recerca que van configurant la història dels nostres municipis.
Premi: La dotació econòmica és de 2.450 € i la publicació del treball en el termini d’un any a la col·lecció Els llibres del Consell.

El jurat d’aquesta convocatòria ha estat composat per:
Maria Bonet, professora d’història medieval de la URV.
Jordi Ginebra, professor de filologia catalana de la URV.
Jordi Piqué, responsable de l’Arxiu de Tarragona.
Jordi Roca, professor d’antropologia de la URV.

El jurat va acordar concedir la beca al projecte ‘La modernització de la xarxa viària a la demarcació de Tarragona (1774-1885)’, d’Agustí Agramunt.

El prestigiós fotògraf David Balsells ha recollit el guardó

DISSETÈ PREMI DE CREACIÓ LUCIUS ANNEUS FLORUS

L’objectiu d’aquest premi és estimular les activitats de creació en tots els àmbits i fer notòria la trajectòria artística d’una persona o grup vinculat a la comarca.

El jurat d’aquesta convocatòria el formaven:
Jordi Bertran, gestor cultural.
Rosa M. Codines, presidenta d’Òmnium Cultural Tarragonès.
Antonio Salcedo, professor d’història de l’art de la URV.
Maria Mercè Sardà, professora de l’Institut Martí i Franqués.

El jurat ha acordat concedir el Premi Tarragonès de Creació al fotògraf David Balsells, en reconeixement a l’excel·lent trajectòria en l’àmbit de la fotografia i les seves aportacions al desenvolupament de la fotografia a Catalunya, que li ha permès posicionar Tarragona dins d’aquest àmbit. Destacar la fermesa del seu treball perquè la fotografia surti dels arxius i tingui una presència destacada als museus, possibilitant que la fotografia catalana adquireixi valor patrimonial. La seva trajectòria li ha atorgat reconeixement nacional i internacional.

Guanyadors d’edicions anteriors sha estat Els Pets, Bigas Luna, Josep M. Rosselló, Olga Xirinacs, Pep Escoda, Rafael Bartolozzi, Josep Antoni Baixeras, Josep Segú, Arantxa Sagardoy, Tatiana (a títol pòstum), Fermí Fernández, Àngel Òdena, Jesús Monllaó, Àlvar Calvet, Jordi Tiñena i Marcel Pey.

DISSETÈ PREMI DE DIFUSIÓ EUTYCHES

L’objectiu d’aquest premi és assenyalar una personalitat, entitat o associació, reconeguda en el seu sector professional, que hagi difós o incentivat aspectes culturals, mediambientals o patrimonials del Tarragonès.

El jurat d’aquesta convocatòria estava format per:
Carles Abelló, director i cap de continguts del Més Tarragona i Més Reus.
Pilar Casas, directora de l’Àrea del Servei d’Assistència al Ciutadà de la Diputació de Tarragona.
Jaume Garcia, director del diari digital Tarragona21.
Francesc Roig, escriptor i president del Centre d’Estudis Canongins.

El jurat ha acordat concedir el Premi Tarragonès de Difusió al col·lectiu literari La Gent del Llamp en reconeixement a la seva llarga trajectòria, iniciada l’any 1982, pel que fa a publicacions, amb la voluntat de donar a conèixer nous autors, però també amb la difusió de l’obra d’autors clàssics. Destacar la seva implicació en l’ impuls de la literatura, en un panorama editorial cada cop més concentrat, publicant allò que creuen interessant, sense tancar la col·lecció a cap gènere.

Guanyadors d’edicions anteriors són:
Manel Sanromà, Nàstic, Òscar Cadiach, Agrupació Cultural de Vila-seca, Ball del Sant Crist de Salomó, Reial Societat Arqueològica Tarraconense, GEPEC, Walfida Pérez i Associació Mediambiental La Sínia, l’Associació Projecte Phoenix, el Centre d’Estudis d’Altafulla, l’Associació Cultural Sant Fructuós, el Rafael López-Monné, l’Associació Cultural l’Embruix del Morell, l’Associació Pessebre Vivent de la Pobla de Montornès i Eudald Carbonell.

El reconeixement d’aquests dos premis és un guardó de Rafael Bartolozzi. L’acte l’ha clos l’alcalde de Constantí, Óscar Sánchez i el president del Consell Comarcal del Tarragonès, Daniel Cid.

Cambrils viurà una Festa Major de la Immaculada eminentment cultural

L’alcaldessa, Camí Mendoza, amb el regidor de Festes, Lluís Abella, presentant avui la programació. Foto: Tarragona21

Cambrils viurà una Festa Major de la Immaculada eminentment cultural. És l’aposta consolidda de cada any, que compta també amb la participació de grups festius i d’escoles del municipi.

Entorns com el Centre Cultural, la Biblioteca, l’Ajuntament i les places de la vila seran l’epicentre dels actes programats, però també el pavelló, on es podrà seguir l’obra teatral ‘L’electe’, amb dos destacats actors de l’escena teatral catalana, Roger Coma i Abel Folk. Serà el 7 de desembre a les 21:30 hores i amb un preu ‘polític’ de només cinc euros.

La programació s’iniciarà amb el lliurament del 7è Premi de Narrativa Vila de Cambrils Josep Lluís Savall, el 6è Premi de Poesia Vila de Cambrils, el 27è Premi de Fotografia Vila de Cambrils a la Sala de Plens de l’Ajuntament i la inauguració de l’exposició de les obres seleccionades al Premi de Fotografia. Per al premi de narrativa s’hi han presentat set obres, una xifra elevada tot i ser un guardó local i anual; i per al de poesia, més de 60.

L’encesa de l’enllumenat, les distincions honorífiques, el Seguici, la commemoració del Setge de Cambrils i els tallers oberts són alguns dels actes destacats. L’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, i el regidor de Festes, Lluís Abella, han presentat avui el programa. La Festa Major d’Hivern tancarà el calendari festiu de l’any amb actes per a tots els públics.

L’alcaldessa ha convidat tothom a participar dels actes, però ha tingut una mirada especial a col·lectius d’altres cultures: “Som una ciutat plural i esperem que cultures plurals aprofitin la festa perquè ens puguem conèixer tots plegats de manera que la convivència sigui sent un valor essencial de les nostres festes”.

El regidor de Festes, al seu torn, ha demanat col·laboració ciutadana especialment en els actes benèfics que s’hi celebrin, com el mercadet benèfic de la Llosa i el Gran Recapte d’Aliments.

L’encesa de la il·luminació nadalenca

El divendres 1 de desembre tindrà lloc l’encesa de l’enllumenat de Nadal. L’acte inclourà cantada de Nadales amb la Coral Infantil de l’Escola Municipal de Música de Cambrils i la Coral Infantil Verge del Camí i l’espectacle familiar “Gresca Nadalenca” amb el grup DPARRANDA.

El dissabte 2 de desembre, les escoles seran les grans protagonistes amb el ‘Guarnim la plaça’, una activitat que tindrà com a marc la plaça de la Vila i que inclourà un esmorzar amb xocolata i coca i gimcana pels carrers del nucli antic. L’Associació Vilacentre s’encarrega de la seva organització.

El dia 8 de desembre, diada de la Festa Major, després de la missa, hi haurà la processó de la Immaculada pels carrers del nucli antic i la ballada a la plaça de l’Església de Santa Maria. Al vespre, concert amb l’Orquestra Nova Saturno al Palau Municipal d’Esports.

A més, el programa inclou des de l’acte de les distincions honorífiques de l’Ajuntament, un espectacle familiar, presentacions de llibres, el concert del grup White Heaven Vocal Grup, exposicions, tallers oberts, el mercat de Nadal i el mercadet benèfic per la Marató.

Presentacions de llibres

Quant a presentacions de llibres, la cambrilenca Rosana Andreu presentarà ‘Les aventurs del Nic al Baix Camp i Ribera d’Ebre’, el 30 de novembre al Centre Cultural (20:30 hores), amb presentació de l’editor reusenc Jordi Folck.

Per la seva part, el 14 de desembre es presentarà la novel·la ‘Corpus de Sang’, sobre el Setge de Cambrils (20 hores, Centre Cultural), obra d’Araceli González Marsó. Comptarà amb dos presentadors de luxe: l’exalcalde de Tarragona Joan Miquel Nadal i el periodista Ramon Pedrós, exdirector de Diari de Tarragona i excap de premsa de Jordi Pujol molt abans de l’escàndol de la ‘lleixa’ andorrana.

El Setge de Cambrils

El diumenge 10 de desembre, tindrà lloc la commemoració d’un dels episodis més tràgics en la història local: el Setge de 1640, emmarcat històricament en la Guerra dels Segadors, per homenatjar als cambrilencs que van morir assassinats per les tropes de Felip IV per defensar la vila.

S’iniciarà a la plaça de l’Església des d’on sortiran les autoritats i el Seguici Festiu fins a la plaça del Setge. En arribar, petarà la traca del Ball de Diables i començarà l’acte institucional, a càrrec de Núria Gavarró, llicenciada en Història i Documentació i actualment directora de l’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià del Monestir de Poblet. Seguidament es farà l’ofrena i la Coral Verge del Camí oferirà una cantada. El final de festa serà l’actuació dels Gegants del Setge i el Ball de Bastons.

La Festa Major de la Immaculada finalitzarà, el cap de setmana del 16 i 17 de desembre, amb els tallers oberts dels artistes cambrilencs que donaran a conèixer la seva obra i el lloc on treballen.

Consulteu tota la programació en aquest enllaç.

J. Garcia

Torna el Club de la Clàssica a Tarragona amb conferències per divulgar les primeres figures del món del piano

El cicle, organitzat pel Conservatori de Música de la Diputació a Tarragona, arrenca aquest dimecres amb El do de la música d’Eveny Kissin, de la mà del professor Kiev Portella

El Club de la Clàssica organitzat pel Conservatori de Música de la Diputació a Tarragona amb la col·laboració de la Biblioteca Pública arrenca novament, aquest dimecres 22 de novembre, amb un cicle de conferències destinat a  divulgar les figures més destacades del món de la composició i la interpretació pianística.

Conduït pel professor del Conservatori de Música de la Diputació a Tarragona Kiev Portella, el cicle aproparà al públic un total de quatre intèrprets i compositors reconeguts mundialment, a través d’explicacions i recursos audiovisuals, que permetran endinsar-se en la tècnica i la figura dels protagonistes de cada sessió. Aquestes tindran lloc en dos escenaris: la Sala Xavier Gols del Conservatori de la Diputació (Cavallers, 10) i la Biblioteca Pública de Tarragona (Fortuny, 30).

La primera conferència d’aquest dimecres, 22 de novembre, estarà dedicada al mundialment reconegut pianista Evgeny Kissin, nascut a Moscou el 1971 i considerat una figura cabdal de la interpretació pianística, en l’actualitat. La sessió, amb el títol de El do de la música d’Evegeny Kissin, combinarà les explicacions amb un documental dedicat a la seva figura, així com parts dels concerts per a piano i orquestra de Rachmaninov i Chopin amb les interpretacions que Kissin va realitzar quan encara era un nen. El primer nom propi del cicle, de fet, està considerat com un cas únic de nen prodigi. Ja als 10 anys, Kissin va debutar en una orquestra interpretant el Concerto KV. 466 de Mozart i l’any següent va fer el primer recital a Moscou.

 Alícia de Larrocha, Trifonov i el piano poètic, propers protagonistes del cicle

Les següents conferències del cicle tindran lloc entre els mesos de gener i març. La Biblioteca Pública de Tarragona, que col·labora en la iniciativa, acollirà la xerrada Alícia de Larrocha, la nostra pianista que tindrà lloc el dia 24 de gener de 2018, a les 18 hores. El Club de la Clàssica tornarà al Conservatori de Música el dia 14 de febrer amb Daniil Trifonov redescobreix Rachmaninov, a les 17.30 hores. Finalment, El piano poètic serà la temàtica de la darrera de les conferències d’aquest cicle, el dia 21 de març, a partir de les 18 hores, a la Biblioteca Pública de Tarragona.

No hi haurà festa de Cap d’Any a la plaça Corsini

Finalment, no hi haurà festa de Cap d’Any a la plaça Corsini, tal cm s’havia previst. Les obres de l’entorn estaran enllestides o pràcticament però amb molta probabilitat l’Ajuntament encara no les haurà recepcionat.

Aquest fet impedirà que elr ecinte aculli la festa per acomiadar l’any, segons ha confirmat aquest dilluns la consellera de Comerç, Elvira Ferrando, que ha concretat que no se’n organitzarà cap en cap altre indret de la ciutat. La setmana passada, en una entrevista a Tarragona Ràdio, l’alcalde Ballesteros no la donava per perduda però els tècnics pensen que no s’arribarà a temps.

Ferrando ha afirmat que hagués estat una manera ideal d’estrenar la remodelada plaça del Mercat. Per Nadal ja no hi haurà la tanca perimetral per millorar la mobilitat i afavorir el comerç de tota aquesta zona de la ciutat. Amb tot, l’obra, a càrrec del Ministeri de Foment, encara no haurà estat recepcionada pel consistori.

La reacció de la JNC

El líder dels joves del Partit Demòcrata (PDeCAT), Ramon Vilaltella, considera que “estem novament davant un dels molts incompliments de l’equip de govern del PSC-PP ja que, amb l’excusa del retard de les obres a la Plaça Corsini, volen tornar a deixar Tarragona sense Revetlla de Cap d’Any”. Vilaltella creu que “Tarragona mereix donar la benvinguda el 2018 i que la festa de Cap d’Any es pot celebrar en un emplaçament alternatiu a la Plaça Corsini si hi ha voluntat per part del govern local”, pel que “demanem a l’Ajuntament que organitzi una celebració pública a la nit del 31 de desembre, com fan moltes altres ciutats del país”.

Tarragona i Reus acullen 6 projeccions de la XIV Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya

El director general d’Afers Religiosos del Departament de Governació,  Administracions Públiques i Habitatge, Enric Vendrell, ha presentat aquest dilluns a Tarragona la XIV Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya. “L’objectiu és donar a conèixer la diversitat religiosa que existeix al país”, ha assegurat. L’ha acompanyat el director territorial de Governació a Tarragona, Baptista Capell. En total, són sis projeccions que s’hi duran a terme; de fet, la primera ja va tenir lloc divendres 17 al Centre de Lectura de Reus, i la segona dissabte 18 al Centre Peniten
En aquesta edició, han augmentat les xifres de la Mostra, tant en nombre de projeccions, ciutats i sales com de ponents. De fet, el 2017, seran 69 projeccions a 12 ciutats de Catalunya analitzades per 63 ponents diferents. L’objectiu és que després de cada projecció el públic i el presentador corresponent intercanviïn les seves impressions i opinions sobre el film que acaben de veure. Aquest format de cinefòrum és una de les característiques més remarcables de la Mostra.
La gran pantalla mostra la diversitat religiosa
A la ciutat de Tarragona hi haurà dues projeccions, el 21 i el 28 de novembre. El sots-director de l’Observatori Blanquerna de Comunicació, Religió i Cultura, Jordi Sànchez, presentarà la primera sessió la pel·lícula Storm. Letter of Fire, una història d’aventures situada a l’època de la Reforma protestant, un moment en què la llibertat d’expressió estava amenaçada a Europa. El director de la Càtedra UNESCO per al Diàleg Interreligiós URV, Enric Olivé, serà l’encarregat de presentar El fill de Saül en la segona sessió a la capital tarragonina. Aquesta proposta, Òscar 2015 a la millor pel·lícula de parla no anglesa, ha marcat un abans i un després en el món cinematogràfic sobre com crear ficció que parli dels camps d’extermini nazis.
L’altre emplaçament clau de la Mostra a la demarcació de Tarragona és la ciutat de Reus. Enguany és una de les noves ciutats seu de l’esdeveniment, amb les projeccions El fill de Saül,  Storm. Letter of Fire i Lo que de verdad importa, una producció de Paco Arango que té l’objectiu de commoure el públic per ajudar en la lluita contra la malaltia i el dolor. Els presentadors a Reus són la professora d’hebreu i llengües semítiques de la UB, M. Josepa Estanyol, la periodista, Aroa Ortega, i el pastor de l’Església Evangèlica del Salvador, Narcís de Batlle.
Barcelona, Blanes, Cerdanyola del Vallès, Girona, Lleida, Manresa, Olot, Terrassa, Vilafranca del Penedès i Vilassar de Mar són la resta de seus de la Mostra d’enguany.
La Mostra en línia
El portal de Cinema espiritual i de les religions es presenta enguany renovat. Ja disponible per a dispositius mòbils, allotja tota la programació i informació de la Mostra, a més d’un fons filmogràfic de cinema espiritual classificat per confessions. La programació i el desenvolupament de totes les projeccions es poden seguir i compartir també al nou perfil @cinemaspiritcat, disponible a Twitter, Facebook i Instagram. El hashtag oficial és #cinemaspiritcat17. Amb aquesta mateixa etiqueta, i fins al dia 22, es pot participar al concurs de fotografia d’Instagram amb imatges de la Mostra.
Fins al dia 30, en què es tancarà la Mostra, la previsió és superar els 5.000 espectadors.  Des del 2014 la Direcció General d’Afers Religiosos encapçala l’organització de la Mostra de Cinema Espiritual, amb la participació de la Filmoteca de Catalunya, l’Obra Social “la Caixa” , la Basílica de la Sagrada Família, Àgape i els cinemes Verdi.
En el marc de l’esdeveniment, s’ha organitzat a Barcelona el Film and Values Lab, un seminari internacional de trobada de directors de festivals de cinema espiritual organitzat amb l’Observatori Blanquerna de Comunicació, Religió i Cultura.

Un llibre i una exposició homenatgen el pintor i orfebre vallenc Jaume Mercadé, en el 50è aniversari de la seva mort


Jaume Mercadé (1889-1967), a la recerca d’un art total’ és el títol de l’exposició que acull el Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona (MAMT) i del volum 38 de la Col·lecció Tamarit, editada per la Diputació i per Viena Edicions. Aquestes dues propostes artístiques homenatgen el pintor i orfebre vallenc, coincidint amb el 50è aniversari de la seva mort.

El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet; el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Valls Marc Ayala; el net de l’artista Jaume Mercadé, i l’autor del llibre, Daniel Giralt-Miracle, han participat a l’acte que ha tingut lloc aquest dijous i que ha servit per presentar el llibre i per donar el tret de sortida a l’exposició homònima, que es pot visitar al MAMT fins al proper 14 de gener. Aquesta mostra inèdita, creada en col·laboració amb el Museu de Valls, aplega en total una cinquantena de pintures i joies, que posen de manifest el paral·lelisme entre els dos mons artístics de Mercadé, tant per la particularitat del seu dibuix com per la seva meticulositat.

El seu nom és un referent per les avantguardes en l’art de l’orfebreria, i en la pintura, amb una producció fresca, moderna i propera. Un dels valors més remarcables de l’obra de Mercadé és la capacitat per traslladar a les seves teles l’essència del paisatge de les comarques del Camp de Tarragona. L’Església de Sant Joan de Valls, el baluard de Montblanc i el Monestir de Poblet són alguns dels indrets que plasma a les seves obres, fet que els situa els paisatges del seu país al centre de la seva producció pictòrica. A més, tant l’exposició com el volum escrit per Daniel Giralt-Miracle, posen en valor l’obra d’orfebreria de l’artista vallenc i la insereix en la trajectòria global de l’artista, “a la recerca d’un art total”, tal com posa de manifest el títol.

Jaume Mercadé (Valls, 1889 – Barcelona, 1967)

Jaume Mercadé i Queralt va néixer a Valls el 1889 en el si d’una família treballadora que tenia una botiga de porcellana i cristall. Amb 16 anys es trasllada a Barcelona on estudia a l’escola del Gremi de Joiers i fa les pràctiques al prestigiós taller d’orfebreria de la família Sunyer. Els objectius de Jaume Mercadé eren més amplis. Alumne destacat en el camp del dibuix i apassionat de les sortides a la natura per pintar paisatges, estudià també a l’Escola d’Art de Francesc d’A. Galí, un centre modern i lliure. Amb aquesta formació i la influència del París de les avanguardes, Mercadé torna a Valls, on inicia la seva carrera artística, sempre inquieta i renovadora. Posteriorment, el 1916 s’estableix definitivament a Barcelona on obre el seu primer taller de joieria, fet que l’inicià com a professional independent una trajectòria consagrada a l’art, amb nombrosos viatges i èxits al llarg dels anys, exposant la seva pintura com la seva joieria, participant en grans esdeveniments artístics arreu del món i veient com la seva obra era distingida amb diversos guardons.

Estrella Morente protagonitza la gala benèfica de la Fundació Carreras

Poblet, avui amb els representants de les fundacions i de Caixbank. Foto: Tarragona21

Canvi de registre en la gran gala benèfica de la Fundació Josep Carreras contra la leucèmia. La gran innovadora en el món del flamenc clàssic i modern, Estrella Morente, protagonitza el cap de setmana musical al Camp de Tarragona en ser la gran figura de la gala.

Serà a les 21 hores de divendres, 17 de novembre, a l’Auditori Josep Carreras de Vila-seca. Morente actuarà acompanyada de cinc artistes més: José Carbonell Montoyita (guitarra), José Carbonell Monti (guitarra), Ángel Gabarre (palmes / cors), Antonio Carbonell (palmes / cors) i Pedro ‘Popo’ (percussió).

‘Martinete’, ‘Caña’, ‘Tangos’, ‘Taranta’ o ‘Seguiriya’ són algunes de les peces del repertori que oferirà la diva del flamenc modern.

Aquest matí de dijous només quedava un vuit per cent de les entrades per vendre.

Dotada d’una veu cristal·lina, la granadina sap barrejar les influències antigues de la música popular de la seva Granada natal amb les últimes tendències del flamenc del nou mil·lenni. Ha guanyat innombrables premis, entre d’altres l’Ondas a la millor creació flamenca, la candidatura als Grammy Llatí i dos dels Premis Amigo. El seu primer disc va ser disc de platí, i el segon d’or.

D’aquesta manera, la Fundació contra a leucèmia i la Fundació Auditori Josep Carreras segueixen apostant per intèrprets d’alt nivell internacional per a una gala benèfica el preu de l’entrada de la qual és de 50 i on es pot contribuir també amb una fila zero no presencial (número de cc: ES66 2100 0154 4702 0033 5708).

L’oferta és possible cada any, i enguany ja en són 16 les edicions, per la doble aposta de les dues fundacions i la imprescindible aportació econòmica de l’Obra Social de la Caixa. Els protagonistes de les tres entitats i l’alcalde de Vila-seca, Josep Poblet, han protagonitzat avui la signatura que referma un any més l’acord de col·laboració. No té la Fundació Josep Carreras cap altre acord semblant en cap institució a Catalunya com li succeeix a Vila-seca.

Imatge promocional d’Estrella Morente. Foto: Gregori Civera

Justament, la Fundació ha obert un centre investigador a Can Ruti per lluitar contra la leucèmica, el segon que posa en marxa l’entitat benèfica. “I per això és essencial la col·laboració ciutadana a través de les gales benèfiques, i el primer que les fa és el propi Josep Carreras”, ha destacat el gerent de la institució, Antoni Garcia Prat. Aquest ha definit com “un pas de gegant” la posada en marxa del centre investigador de Can Ruti. Així, la fundació ha pogut posar en marxa sis equips d’investigació.

Al seu torn, l’alcalde de Vila-seca ha destacat les xifres positives que avalen els 15 anys de programació de l’Auditori: “Nascut en 2002, fins a 235.000 persones han passat per aquesta sala, s’hi han fet 778 actes, 680 d’ells, concerts, el que suposa una mitja de 45 concerts per any”. Poblet ha subratllat que no hi ha cap altre equipament musical a la Catalunya sud que presenti aquestes xifres tan elevades. “Això ens garanteix poder afirmar que tenim una oferta musical acreditada i que som un àmbit referencial a Catalunya”.

Poblet ha fet memòria del primer cop que Carreras va trepitjar l’escenari i va quedar impressionat per l’alta qualitat sonora de l’Auditori de Vila-seca. Un desig per als propers anys és que Carreras, que va obrir les gales benèfiques en la primer edició (1988), torni a actuar a Vila-seca en una propera edició.

L’aposta que des de fa 15 anys ha fet l’Obra Social de la Caixa ha quedat avui reiterada. L’activitat de les dues fundacions Carreras coincideix amb els objetius fixats als estatuts de l’Obra Social, ha destacat Alexis Gómez, director d’Institucions de Caixabank.

Entre les figures internacionals que han protagonitzat la gran gala benèfica de Vila-seca figuren Jaume Aragall, Josep Bros, Lynne Dawson, Ainhoa Arteta, el tarragoní Àngel Òdena o María Bayo. L’any passat va actuar Josep Bros, amb Marco Evangelisti al piano.

J. Garcia

La setmana del còmic de Tarragona celebra la 10a edició del 19 al 26 de novembre a l’Antiga Audiència

La Setmana del Còmic de Tarragona arriba a la 10a edició. Del 19 al 26 de novembre, l’Antiga Audiència serà l’epicentre del món del còmic de la mà del col·lectiu Delirópolis, amb la col·laboració de l’Ajuntament. Aquest any les jornades continuen apostant per la divulgació del còmic com a art i contenidor cultural a través de conferències, exposicions i projeccions. L’objectiu principal del col·lectiu Delirópolis és el de promoure el còmic com a vehicle cultural i reivindicar la condició artística d’aquesta modalitat expressiva, així com crear un instrument que permeti a professionals i amateurs publicar els seus treballs i donar a conèixer la pròpia obra.

Entre les propostes per la Setmana del Còmic, destaca la conferència de Paco Roca dibuixant de còmics i il·lustrador publicitari que al 2008 va rebre el Premi Nacional del Còmic per l’obra Arruges; també es podrà veure l’exposició d’originals de Esther y su mundo i els personatges de Marvel seran tema central de dues xerrades on s’analitzaran les traduccions a d’altres idiomes i el seu salt del paper a la pantalla. A més, el dissabte 25 de novembre hi haurà festa de celebració dels 10 anys al Bar 12 Topos.

 

 

Ventura Pons inaugura a Vilallonga el primer Museu del Cinema de Tarragona

Ventura Pons,recorrent el nou museu. Foto: Tarragona21

El director de cinema Ventura Pons ha tallat avui la cinta inaugural del que suposa el primer Museu del Cinema de les comarques de Tarragona. El privilegi el gaudeix Vilallonga del Camp, on la seva sala de cinema porta 53 anys en funcionament i disposa d’una tecnologia digital considerada de les millors de Catalunya.

Gràcies a la immensa col·lecció particular de Josep Maria Vallès, ha estat possible obrir el museu, que estarà orientat principalment cap al món educatiu i també en una segona fase com a reclam turístic. Formarà part d’un futur paquet turístic, on s’hi inclourà l’ermita del Roser, l’església, el portal i el Museu del doctor Pere Virgili.

Ventura Pons no només ha inaugurat el nou equipament sinó que ha pronunciat el pregó de la Festa Major d’hivern de Sant Martí. El director de cinema ha destacat especialment la relació que l’unia amb el finat director Bigas Luna, resident al Baix Gaià, i ha tingut paraules especials per als consellers empresonats. Tot i el mal moment que passa l’independentisme i el Govern de la Generalitat, Pons s’ha mostrat optimista: “Quan un poble es posa a caminar no l’atura ningú”, ha afirmat un director i productor que va viure 30 anys amb el dictador Franco en vida.

La regidora de Cultura, Gemma Benaiges, amb el director de cinema i l’alcalde, Carmelo Gil. Foto: Tarragona21

En la inauguració del Museu, l’alcalde, Carmelo Gil, ha recordat la seva pròpia passió pel cinema i ha subratllat que Vilallonga disposa d’un Museu del Cinema “pels 53 anys de vida de la sala, per potenciar culturalment el cinema i per aconseguir una major projecció exterior”. En aquest sentit, l’esplèndida col·lecció personal de Vallès ha estat el factor determinant.

El públic ha pogut veure en què consisteix el Museu, on es reuneixen fins a 13 projectors de grans dimensions, petits projectors familiars i infantils com els de Súper 8 o el popular Cine Exin, pasquins de pel·lícules de totes les èpoques, reproductors de pel·lícules dels anys 30, diapositives que feien d’anuncis entre projecció i projecció, un apartat dedicat al No-Do, un projector de carbó i una finestreta que dóna accés a la cabina de projecció del cinema. També hi apareix reflectida la història del cinema a Vilallonga, programes de mà i una encantadora col·lecció dels clàssics fotogrames de pel·lícules col·lorejats a mà.

El col·leccionista Josep Maria Vallès, amb un projector de carbó. Foto: Tarragona21

No s’han perdut la inauguració el director territorial de Cultural, Jordi Agràs, i el diputat de la Diputació Joan Olivella. Ha oficiat de mestressa de cerimònies la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Vilallonga, Gemma Benaiges, mentre que el gran protagonista del museu, Josep Maria Vallès, tenia un record pels col·laboradors que s’han prestat a fer realitat l’equipament, i no s’ha oblidat del seu pare i la seva germana, ja finats.

J. Garcia

La pintura hiperrealista d’Eugenio Molero omple el Pati del Palau de la Diputació de racons i monuments de Tarragona

La plaça dels Sedassos, la Catedral de Tarragona, el carrer de les Escrivanies Velles o la Baixada de la Misericòrdia. Aquests indrets de la Part Alta de Tarragona i d’altres de la ciutat són alguns dels protagonistes de l’obra més recent del pintor Eugenio Molero, nascut a Toledo l’any 1942 i resident a Tarragona des de 1981. Es poden visitar al Pati del Palau de la Diputació fins al 17 de desembre sota el títol ‘Tarragona en l’hiperrealisme d’Eugenio Molero’.

Disset olis de la Part Alta de Tarragona, racons de Venècia i espais naturals d’arreu de Catalunya apropen al visitant monuments i espais naturals reproduïts amb la màxima exactitud. A més, l’exposició inclou una sèrie de dibuixos fets amb plomí, amb la tècnica del puntillisme, que representen temes de Tarragona com la mulassa a la plaça de la Font o el portal de Sant Antoni, entre altres reproduccions. La llum, el color i la perspectiva predominen a la mostra d’aquest “artista detallista i realista, amb estil propi”, tal com ell mateix es defineix.

Aquest dijous s’ha obert al públic al Pati del Palau de la Diputació aquesta darrera mostra d’Eugenio Molero, en un acte que ha comptat amb la participació del president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, acompanyat de la regidora de l’Ajuntament tarragoní Elisa Vedrina i que ha aplegat un públic nombrós. Es tracta de la 66a exposició d’aquest artista, que al llarg de la seva prolífica trajectòria ja ha exposat en altres espais expositius de la Diputació, com el Palau Bofarull.

Javier García Puerto: “La meitat de pel·lícules que projectem al Festival REC estan signades per dones”

Imatge del cicle Women on fire del festival REC

Quatre pel·lícules. Quatre òperes primes que retraten el món des de la perspectiva singular de les seves directores. Aquesta és l’essència del cicle inaugural del Festival REC d’enguany, que durant aquest mes de novembre –i setmanes abans de l’edició d’enguany– ofereix quatre films signats per directores que reflexionen sobre el món que ens envolta.

“La meitat de pel·lícules que projectem al Festival REC estan signades per dones, però les hem escollit simplement per la seva qualitat”, així de contundent es va mostrar aquest dimarts el director artístic del Festival REC, Javier García Puerto, durant la presentació de ‘JULIA IST’, el primer fil del cicle WOMEN ON FIRE, que durant quatre edicions durà a Tarragona òperes primes de directores que ens traslladen a diferents realitats protagonitzades per dones que habiten en diferents angles de la realitat, una proposta cultural que s’obre a totes aquelles persones interessades a investigar nous mons.

La presentació d’aquest dimarts va comptar amb la presència de la directora de la pel·lícula, Elena Martín, que va agrair la presència del públic i va avançar que el llargmetratge descriu “les contradiccions del món Erasmus i de la primera experiència fora de casa i dels reptes que suposa”. Junt amb Martín, la presentació també va comptar amb les aportacions de la integrant de l’equip del REC Helle Kettner, que va posar en relleu “la qualitat de la pel·lícula i les situacions de repte i canvi que mostra”.