Memorimage, Festival Internacional de Cinema de Reus, presenta la programació de la seva XII edició

Imatge de l’interior del Teatre Bravium, que s’incorpora com a nova seu.

Aquest dimarts s’ha presentat a Reus la programació de la XII edició de Memorimage, Festival Internacional de Cinema de Reus. En l’any de la Capital de la Cultura, el Memorimage arriba amb més novetats que mai amb la celebració de la Jornada Professional dedicada als arxius i la incorporació del Teatre Bravium com a nova seu. A més, aquest any degut a la capitalitat de la cultura, l’accés a les projeccions serà gratuït i se celebrarà l’activitat Memorimage i vi, on els participants hauran de maridar 5 vins amb 5 dels documentals.

Programació

La pel·lícula inaugural és la xilena  El pacto de Adriana  de Lissette Orozco que narra el daltabaix emocional que pateix la seva jove directora quan apareixen indicis que semblen assenyalar a la seva tieta com a torturadora de la policia secreta de Pinochet.

La  Secció Oficial comptarà amb les pel·lícules:  Atrapados en Japón, on es ressegueix el viatge fet pel pare periodista de la cineasta al país nipó durant els anys quaranta;  Espies en l’arena. Objectiu Espanya, un film d’aventures que mostra com les forces aliades sí que van considerar envair Espanya per enderrocar Franco durant la Segona Guerra Mundial; i Guillem d’Efak, L’ànima negra de l’illa, que reivindica la vida i figura d’un dels poetes i membres de la Nova Cançó més particular i carismàtic.

A la secció MemoriReus es podran trobar produccions de la demarcació de Tarragona, entre elles, la pel·lícula El periple del director Mario Pons, que ens parla de l’aïllament i el bloqueig de l’individu; i Baix a Mar de la directora Maria Roig, una passejada pels records del barri de Baix a Mar de Torredembarra dels anys 20 i 40.

A més a més, es comptarà amb diverses sessions especials fora de competició com Serrat, el noi del Poble Sec que explica els anys d’infància i joventut del cantautor, The Bomb impactant pel·lícula estètica i experimental que endinsa l’espectador a la pertorbadora realitat de les armes nuclears i  Disturbing the Peace, que narra l’esforç d’un grup d’israelians i palestins que volen combatre per la pau. Una de les sessions especials d’enguany serà King Kong (1933), un clàssic del cinema que recuperarem a la sessió Memorimage Vintage.

En el  MemoriXics, sessió dedicada al públic familiar, els nens i nenes podran realitzar un taller de Flipbook (un dels primers instruments per fer cinema) abans de la projecció de la comèdia Sopa de Ganso dels Germans Marx.

A la secció MemoriJove, els 1.500 estudiants de secundària ja inscrits, gaudiran de Fràgils, una reflexió sobre com afecta la pobresa a quatre nenes de diferents continents, Angry Inuk,, on coneixerem la veu del poble inuit de Groenlàndia, Renda Bàsica  que obre el debat de si la renda bàsica universal és possible i La Víctor, que ens descobrirà l’escriptora Caterina Albert.

Per acabar, en l’any de la capitalitat de la cultura, Memorimage ha volgut posar de relleu el valor del patrimoni audiovisual seleccionant 3 curts recuperats dels arxius per a la  Cerimònia de Cloenda. Un dels curts és una estrena mundial. Durant aquesta cerimònia, podrem conèixer els guanyadors dels Premis Memorimage 2017.

Jornada professional

Enguany Memorimage recupera, gràcies a l’ajuda de Departament de Cultura de la Generalitat, l’única Jornada Professional de tot l’estat centrada en els arxius i dedicada als professionals de l’arxiu i la documentació que tindrà lloc al CIMIR.

La jornada inclourà la primera trobada de responsables dels arxius de les televisions, on es contrastaran els diferents mètodes d’organització, gestió del treball, recursos…, i el  Taller de recerca i gestió de drets amb Elizabeth Klinck, documentalista canadenca que ha treballat en nombroses pel·lícules guanyadores de Premis Emmys i Oscars. Serà la primera vegada que Elizabeth Klinck imparteixi un taller a l’estat espanyol.

Activitats parel·leles

Per primera vegada al festival tindrà lloc l’activitat Memorimage i vi  una experiència única on els participants hauran de maridar 5 vins amb 5 dels documentals que es projecten al Festival, guiats per un sommelier, i un dels programadors del festival. L’activitat és gratuïta i les inscripcions per participar s’obriran el 19 d’octubre.

Per altra banda, Memorimage proposa dos taller dirigits a públic general: Aprèn com fer un documental pels interessats en explicar una història propera a través d’un documental i MòbilDoc pels interessats a narrar històries fent servir una tecnologia a l’abast de tothom.

El Memorimage compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Tarragona.

La dotzena edició del Memorimage – Festival Internacional de Cinema de Reus se celebrarà del 8 a l’11 de novembre al Teatre Bartrina (seu principal de l’esdeveniment), al Teatre Bravium (on es realitzaran projeccions), al CIMIR (que acollirà la jornada professional i els tallers) i al Museu de Reus (on es realitzarà l’activitat Memorimage i vi).

Memorimage és un festival que se centra exclusivament en pel·lícules que utilitzen imatge d’arxiu, amb el fi de fer visible la importància de la recuperació i conservació del patrimoni audiovisual, així com el valor de la imatge en la configuració de la memòria individual i en la col·lectiva.

La Torre Vella acull l’exposició ‘Natures Intemporals’ de l’autora Gràcia de la Hoz

La Torre Vella de Salou continua amb la temporada d’exposicions d’art contemporani 2017. Avui divendres a les 8 de la tarda, s’inaugurarà l’exposició Natures Intemporals, de l’autora Gràcia de la Hoz. Per primera vegada, l’edifici acull les imatges de l’artista amb una gran satisfacció, la qual compta amb una brillant trajectòria dedicada a la pràctica i a la didàctica de la fotografia.

En la present exposició, l’autora ens presenta un veritable regal per la vista i els sentits. De la Hoz, assoleix la innovació. En les seves obres, el temps s’ha detingut, mantenint una quietud i un ambient d’irrealitat que supera la pròpia realitat.

Dins l’exposició el visitant pot distingir diverses varietats en funció de l’entorn o del fons. A través de les seves obres, de la Hoz ens parla de l’efímer de la bellesa on les imatges ens transporten a una altra època.

L’exposició romandrà oberta des d’avui divendres 13 d’octubre i fins al proper 18 de novembre en horari de dilluns a dissabte, de 18 a 20 hores. Diumenges i festius, tancat.

El saxofonista nord-americà Rick Margitza, membre de la darrera banda de Miles Davis, actuarà a Tarragona dins del nou cicle Tarragonajazz

El Teatre Magatzem de la Cooperativa Obrera Tarraconense (COT) acollirà, el pròxim 2 de desembre a les 20:30h, l’actuació d’un dels músics que va formar part de la darrera banda Miles Davis. El saxofonista nord-americà Rick Margitza és sens dubte un dels grans representants del jazz modern de les últimes dècades.

El seu talent li ha valgut, a més de per a desenvolupar una important carrera en solitari, per què els grans noms de la història d’aquest gènere el cridessin perquè els acompanyés. Ha tocat i gravat amb llegendes del jazz com Miles Davis, Chick Corea, McCoy Tyner o Martial Solal, i també ha prestat els seus serveis en formacions punteres com Steps Ahead.

Margitza arriba a Espanya acompanyat per tres músics que conformen una de les seccions rítmiques més importants d’Europa, amb el contrabaixista Sylvain Romà, el pianista francès Pierre de Bethmann i el bateria italià Andrea Michelutti.

Nou cicle Tarragonajazz

L’actuació de Margitza a Tarragona s’inclou dins del cicle Tarragonajazz una iniciativa que neix gràcies a la col·laboració de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona i a la col·laboració de la Cooperativa Obrera Tarraconense amb l’objectiu d’oferir una programació estable de jazz als amants i seguidors d’aquest gènere.

El jazz sempre ha estat un estil musical identitari de la nostra ciutat com ho demostra el fet de tenir un Festival Internacional de Dixieland que ja compta amb 23 edicions celebrades i amb un creixement continu de públic en les darreres edicions. És per aquest motiu que pensem que els aficionats d’aquesta apassionant forma d’expressió artística mereixen poder gaudir d’una continuïtat durant tot l’any de l’oferta de concerts de jazz.

Així doncs, Tarragonajazz és una extensió en el calendari de jazz en viu i també una extensió en el ventall dels diferents estils del jazz. Mentre el Festival Dixieland té cura principalment dels repertoris i sonoritats properes al jazz tradicional, aquest nou cicle ens presenta una excepcional mostra del jazz més contemporani i actual.

Triangle, l’aclamat trio gallec Sumrrá, el saxofonista americà Rick Margitza col·laborador habitual de Miles Davis en la seva darrera etapa, Olga Pes, Gorka Benítez i Raynald Colom, han estat triats com a clars exponents de les estètiques i tendències del jazz que es fan al segle XXI.

La programació estable del festival se celebrarà a partir d’aquest mes d’octubre i fins al mes de març de 2018.

Programació del cicle musical

Triangle

Dissabte 28 octubre de 2017 / 20:30 hores / Teatre Magatzem / Preu: 10 euros

Triangle és un trio de jazz contemporani que atrau tant als amants de la música improvisada com els incondicionals del pop i el rock. El talent d’aquests joves músics crea una nova marca sonora aportant un concepte trencador a l’escena musical.

Triangle presenta un repertori fresc i actual amb temes originals i contundents format per composicions pròpies i versions triades amb cura. Dins del seu marc sonor descobrim influències de grups i músics com Esbjörn Svensson Trio, The Bad Plus, Brad Mehldau o Robert Glasper, entre d’altres.

Sumrrá: ‘V Journeys’

Dissabte 25 de novembre de 2017 / 20:30 hores / Teatre Magatzem / Preu: 12 euros

Cinc discos al mercat i disset anys a la carretera, aquesta és la carta de presentació de Sumrrá. Aquesta banda és un dels nous referents del jazz contemporani que condueix fins al límit l’exploració i la composició del format de trio de jazz.

Des de l’any 2000, Sumrrá ha participat en nombrosos festivals nacionals i internacionals amb composicions pròpies, un directe impactant i innovador recollint l’aval de la crítica especialitzada.

El disc que ens presenten titulat V Journeys, publicat per la discogràfica novaiorquesa Clermont Music, està inspirat en algunes de les ciutats que han pogut gaudir del directe de Sumrrá com París, Braga, Johannesburg, La Paz, Sofía, o altres.

Rick Margitza Quartet

Dissabte 2 de desembre de 2017 / 20:30 hores / Teatre Magatzem / Preu: 18 euros

Olga Pes: ‘Transit’

Dissabte 27 de gener de 2018 / 20:30 hores / Teatre Magatzem / Preu: 10 euros

La cantant i compositora presenta el seu nou projecte Transit, on la cançó d’autor de missatge conscient del seu darrer treball Buenestado i la necessitat de tornar a experimentar amb les sonoritats del jazz nòrdic l’han portat a aquest nou espai sonor. Un repertori cantat en diverses llengües que planteja com són alguns dels indrets platònics que visitem durant la nostra vida.

Transit se centra en composicions originals de l’artista amb revisions dels seus anteriors treballs The Spring’s Jealousy i Buenestado, recollint també estàndards del jazz nòrdic i americà.

Underpool 5

Dissabte 24 de febrer de 2018 / 20:30 hores / Teatre Magatzem / Preu: 10 euros

UnderPool 5 és la cinquena entrega de la sèrie numerada del segell barceloní Underpool, que treballa per donar a conèixer el jazz contemporani i la música improvisada.

A aquestes produccions es convoca directament a l’estudi un grup de músics, cadascun aporta originals compostos expressament per l’ocasió, que un cop enregistrats formen part del disc editat per Underpool.

L’Underpool 5 hi han participat el pianista Roger Mas, el saxofonista Gorka Benítez, el contrabaixista Martín Leiton i el bateria Ramon Prats, tots ells músics de llarga trajectòria que han aportat tot el seu talent i experiència en aquest nou projecte del segell barceloní.

Raynald Colom: ‘Steel’

Dissabte 10 de març de 2018  / 20:30 hores / Teatre Magatzem / Preu: 10 euros

El multi premiat trompetista, compositor i productor francès Raynald Colom presenta el seu nou projecte: Steel.

Un canvi radical en el so de Colom, conegut pels seus àlbums com Evocació (millor disc de Jazz espanyol 2010 per Cuadernos de Jazz) o Rise (disc revelació a Jazz Magazine ). La incorporació del guitarrista David Soler aporta un so més agressiu i contemporani barrejant els sons del flamenc, el rock i la black american music.

El grup es va estrenar en el Festival Jazz in Marciac amb una gran acollida per part del públic i premsa.

Nova edició de ‘Tardor de contes a les Biblioteques i Punts de lectura del Tarragonès’

Un dels programes que desenvolupa el Consell Comarcal del Tarragonès, des de fa anys, és el que apropa històries als nens i a les nenes, amb espectacles de formats ben diferents. Gràcies al patrocini de la Fundació Privada Mútua Catalana es pot donar continuïtat a aquesta activitat, amb un nou cicle ‘Tardor de contes a les Biblioteques i Punts de lectura del Tarragonès’ amb la participació dels municipis de Salomó, el Catllar, Creixell, Roda de Berà, la Canonja, Vilallonga del Camp, el Morell, Perafort, la Riera de Gaià i la Nou de Gaià.

Les biblioteques i punts de lectura de la comarca estan fent un esforç important per tal que la població tingui accés al coneixement sigui de la manera que sigui i amb una atenció especial als infants que són els més fràgils de la societat. Apropen el coneixement a través dels llibres, però també amb xerrades, exposicions i, com en aquest cas, amb els contes.

Per què un cicle de clàssics? Quan un escriptor d’històries esdevé ‘clàssic’ és un referent per a tothom. Té prou pes i la seva obra és prou apreciada per tenir-lo, per sempre més, en compte. El món gira i, quan algú pot pensar que tot està  inventat, sorgeixen noves i noves versions… Aquesta vegada volem anar a l’essència. Allà on, a partir d’aquest algú, el riu de la imaginació ha pogut emprendre, si ha volgut, uns camins nous.

El cicle el faran tres contacontes amb una àmplia experiència en explicar històries, tant a grans com a petits. La Muntsa, la Rat i la Karme, també tenen una llarga trajectòria al món de les biblioteques, l’ensenyament i les arts escèniques, per tant, saben molt bé què es fa a les biblioteques i els continguts que poden agradar i enriquir als infants. Totes tres, des de la seva perspectiva i de la seva manera personal d’explicar contes, ens aproparan històries i emocions sorgides d’autors clàssics. La Muntsa ‘Diuen i conten i conten i diuen…’; la Rat ‘Contes recollits i escrits a la vora del foc’ i  la Karme ‘Tens més cuento que Calleja’.

S’obre el termini de presentació dels treballs literaris del cinquè concurs Roca Plana

La participació és oberta a tots els públics, sense límit d’edat, d’acord a quatre categories diferenciades: de 9 a 11 anys; de 12 a 14 anys; de 15 a 17 anys i major de 18 anys.

L’Ajuntament de Roda de Berà i la Biblioteca Municipal, amb la col·laboració de la Xarxa de Biblioteques del Baix Gaià, han engegat la cinquena edició del concurs literari Roca Plana.

Amb la publicació de les bases a la plana web de l’Ajuntament s’ha obert el termini de presentació dels treballs, els quals es podran presentar a l’Hotel d’Entitats fins el 10 de novembre, de forma presencial o bé enviant un correu electrònic a hotel.entitats@rodadebera.cat

De nou la participació és oberta a tots els públics, sense límit d’edat, d’acord a quatre categories diferenciades: de 9 a 11 anys; de 12 a 14 anys; de 15 a 17 anys i major de 18 anys.

Cada participant podrà concursar amb una única obra literària sobre la temàtica ‘La Mare Terra’, elaborada durant el 2017, la qual ha de ser original i inèdita, escrita en català i amb correcció, i sense incloure paraules malsonants o ofensives amb persones ni institucions. Els relats hauran de tenir una extensió màxima de dues pàgines din-A4, amb text a doble espai i lletra Arial de grandària 12.

El Jurat estarà format per persones vinculades al món de la cultura i de la docència. Com a presidenta del mateix actuarà la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Roda de Berà, Teresa Ferré; i com a vocals personal tècnic de la Biblioteca Municipal Joan Martorell Coca, de la Biblioteca d’Altafulla, de la Biblioteca Punttic de la Nou de Gaià, el coordinador pedagògic de l’Institut Roda de Berà, i una persona de l’àmbit de la docència. Finalment, Ricard Benimeli, tècnic de l’Arxiu Municipal de Roda de Berà, actuarà com a secretari del Jurat.

La decisió del Jurat es donarà a conèixer el dia 2 de desembre en un acte públic al Casino Municipal, durant el qual es farà lliurament dels premis. Per a cadascuna de les tres categories s’acordarà un primer, un segon i un tercer premi. Els guanyadors de cada categoria seran obsequiats amb un llibre digital per al primer; una tauleta per al segon premi i un lot de llibres per al tercer.

Un total de 41 films concursaran al segon Festival Internacional de Curtmetratges de Vila-seca

Pere Segura i Josep Garcia Baró, davant el cartell del festival. Foto: Tarragona21

Un total de 41 films, 32 de ficció i 9 d’animació, concursaran al segon Festival Internacional de Curtmetratges de Vila-seca (FICVI), que arrencarà el 14 d’octubre i tancarà portes el dia 22.

El salt en impacte ha estat notable en aquesta segona edició i s’hi  han presentat 978 curts de més de 40 països d’arreu del món, el que suposa 300 obres més que en l’anterior edició.

El Patronat de Turisme Vila-seca aposta “fermament” per un festival que dirigeix Josep Garcia Baró amb un equip de quatre persones, per tal de “crear un espai de referència a Vila-seca on directors novells puguin donar a conèixer les seves obres”, ha destacat el regidor de Cultura, Pere Segura.

El programa arrenca el dia 14 amb la proposta ‘In situ’, on els carrers de Vila-seca es convertiran en un gran plató de cinema. Els participants hauran d’enregistrar i crear peces àudiovisuals espontànies i inèdites, a Vila-seca.

Del 16 al 19 d’octubre al matí es faran els passis dels curtmetratges d’animació per als escolars, i per la tarda, per al públic en general i per a les famílies. Del 20 al 22 es projectaran els curtmetratges seleccionats a l’Auditori Josep Carreras.

I els dies 21 i 22 tindran lloc tres masterclass sobre música al cinema, producció musical i composició de bandes sonores. El dia 22 es comptarà amb un convidat d’exepció, el conegut director Pedro Solís i es projectarà el curtmetratge seu d’animació ‘Cuerdas’, amb el que va guanyar un Goya. Solís ha estat a més productor del film d’animació ‘Tadeo Jones’.

Un jurat composat per 9 persones del món del cinema, entre elles el realitzador tarragoní Jesús Monllaó i el propi Pedro Solís, atorgaran els premis, que porten aquesta dotació: internacional (2.000 euros euros), estatal (2.000 euros), animació (2.000 euros), DO Catalònia (mil euros), Premi del Public (500 euros), Jurat jove (500 euros) i dues categories per ‘In situ’, de mil i 500 euros, respectivament.

Alumnes de Comunicació Àudiovisual també faran de jurat.

Les obres seleccionades procedeixen de països tan allunyats com Brasil, Austràlia, Canadà, Turquia o Tailàndia. Els treballs són subtitulats. El festival no esta restringit a cap gènere cinematogràfic concret tot i que tindrà un destacat component social.

J. Garcia

El Mercadal de Reus ja és plaça de 10

4 de 10 amb folre i manilles descarregat per la Colla Vella dels Xiquets de Valls. Foto: Núria Torres / ACN

El Mercadal de Reus ja s’ha convertit avui en plaça de 10. La Colla Vella dels Xiquets de Valls ha descarregat un majestuós 4 de 10 amb folre i manilles.

L’altre castell destacat de la jornada ha estat el 2 de 8 sense folre dels Castellers de Vilafranca. Els rosats han completat l’actuació amb un sòlid 5 de 9 amb folre i un 9 de 8 -el segon de la Vella aquesta temporada-, mentre els verds, que actuaven en darrera posició, han arrencat amb un 3 de 9 amb folre i l’agulla, un 2 de 9 amb folre i manilles i un esplèndid pilar de 8 amb folre i manilles.

Brillant actuació dels Capgrossos de Mataró -han rubricat la millor diada de la seva història- i de la Jove de Tarragona, i més discreta per part dels Minyons de Terrassa, mentre els Xiquets de Reus tampoc han pogut assolir el seu objectiu de coronar el 4 de 9 amb folre. En aquesta macrotrobada de colles punteres s’han pogut veure fins a una desena de gammes extra -alguns dels quals mai vistos a Reus- en les gairebé cinc hores d’exhibició castellera.

Jordi Marsal – Núria Torres / ACN

Petits cinèfils, noves experiències cinematogràfiques per viure en família, a CaixaForum

Fotograma de ‘Kubo y las dos cuerdas mágicas’.

Petits cinèfils és un programa de cinema familiar a CaixaForum adreçat als més menuts de la casa i a les seves famílies perquè gaudeixin junts de l’experiència cinematogràfica amb pel·lícules que fan volar la imaginació, treballen el sentit estètic i crític i que fan riure, pensar i aprendre alhora. Són films de gran força visual, que posen en valor l’animació de qualitat i que acosten els clàssics als nens i les nenes.

El proper dissabte, 7 d’octubre, Thiago Calçado, especialista d’animació de Laika, serà l’encarregat de presentar el cicle i fer la introducció a la primera de les pel·lícules, ‘Kubo y las dos cuerdas mágicas’. L’animador explicarà el procés de la tècnica stop motion, basada en l’animació fotograma a fotograma, una tècnica encara molt artesanal, que necessita filmar 24 imatges per aconseguir un segon d’animació.

Per enriquir aquesta proposta, la nova temporada, comptarà amb la guia d’un educador a cadascuna de les sessions. El seu objectiu serà donar unes pautes i pistes als més petits per tal que estiguin atents, tant al contingut de la pel·lícula com a la forma en que està feta.

En acabar, es plantejaran algunes preguntes i reflexions sobre la temàtica i es treballarà l’observació dels elements que s’hauran comentat durant la introducció.

CaixaForum Tarragona (Cristòfor Colom, 2 Tarragona).

Preu: 4 €. 50% de descompte per a clients de ‘La Caixa’.

Venda d’entrades: CaixaForum.com/Agenda. Entrades també disponibles a CaixaForum en horari d’atenció al públic.

Últim cap de setmana per seguir la Fira del Llibre d’Ocasió Antic i Modern a BCN

Un total de 35 estands s’agrupen al Passeig de Gràcia

Els 35 estands de la 66 edició de la Fira del Llibre d’Ocasió Antic i Modern diuen adéu aquest diumenge 8 d’octubre, després de disset dies omplint Passeig de Gràcia de Barcelona de llibres curiosos i excepcionals i d’altres a preus molt assequibles.

Així, el Gremi de Llibreters de Vell de Catalunya ha tornat a enriquir de cultura la ciutat comtal, gràcies a una mostra que ostenta el títol de la fira de llibres més antiga d’Europa.

L’edició d’enguany compta amb un una exposició plena de documents interessants: ‘La Barcelona del segle XIX en paper’, que convida als assistents a reviure el fascinant canvi que va patir la ciutat comtal en cent anys, a través de documents gràfics diversos.

A l’exposició, ubicada a un estand al Passeig de Gràcia cantonada amb Gran Via, destaquen les guies de Barcelona de J. Coroleu i la de M. Saurí i el plànol de l’Eixample d’Ildefons Cerdà. La mostra també dona testimoni de la Barcelona captiva de l’imperi francès de principis del XIX. Els retalls de premsa diària i de revistes il·lustrades, publicacions dels Jocs Florals i de la Renaixença catalana, documents oficials d’equipaments públics i targetes de visita de les primeres càmeres fotogràfiques ens acompanyen en aquest viatge que comença en una urbe emmurallada neoclàssica de 100.000 habitants i acaba en la Barcelona modernista de 500.000.

El tret de sortida de la fira va arribar el 22 de setembre de la mà del reconegut escriptor Joaquim Carbó, que va explicar anècdotes personals. L’escriptor, que ha venut més d’un milió d’exemplars i és un dels fundadors de Cavall Fort, va celebrar en el seu pregó inaugural com “els llibres vells reviuen amb anotacions i dedicatòries oblidades en les mans dels nous lectors”. A més, va lamentar que els escriptors no obtinguin el reconeixement popular que mereixen i ha reivindicat el seu dret, com el de la resta de professionals del món editorial, de viure de la seva feina.

‘Torredembarra és música’ ja té a punt la programació i els artistes

Les actuacions tindran lloc en cinc escenaris diferents del municipi: aparcament de Mañé i Flaquer, carrer d’Antoni Roig, plaça de Mn. Joaquim Boronat, plaça de la Font, plaça d’Antoni Roig a Baix a Mar i carrer de Rodes. A més, també hi participa el bar Atzur, que acollirà una actuació a la terrassa de l’establiment.

L’organització de la mostra ‘Torredembarra és música’, que se celebrarà els dies 6 i 7 d’octubre, ha presentat aquest matí el programa d’actuacions i el catàleg dels 28 grups i artistes torrencs i de la comarca del Tarragonès que hi prendran part.

El regidor d’Educació i de Turisme, Jordi Solé, ha reivindicat la música com a patrimoni de tots els pobles, tot assenyalant que Torredembarra té una gran tradició de música al carrer que cal preservar perquè els músics puguin fer la seva feina i que els veïns s’hi trobin a gust. També ha ressaltat l’augment de participació passant dels 21 de l’any passat als 28 d’enguany tenint en compte que s’ha obert a tota la comarca, i la implicació de l’Escola Municipal de Música de Torredembarra.

Al seu torn, la presidenta de l’Associació de Músics de Torredembarra, Ade Monera, s’ha mostrat satisfeta pel creixent ressò del “Torredembarra és música”, la seva diversitat d’estils i que cadascun tingui el seu espai.

A l’acte de presentació també hi han assistit alguns dels artistes participants (Emilio Giráldez, músic i integrant dels grups Nostalgia i Amigos del Sur, de Torredembarra; Edu Migueles, David Arroyo, Enzo Ferrer, músics i integrants del grup Novena Senda d’Altafulla; Carmen Sayago cantant solista i membre del Coro Rociero Torredembarra i Baix Gaià, i Juan Manuel Moyano músic del Coro Rociero). Paula Baumann, que va participar l’any passat al “Torredembarra és música” i que aquest any col·labora amb el músic Xavi Jaumot, ha tocat i cantat en acústic durant la presentació.

Quins són els grups inscrits?

Els grups musicals inscrits són: Amigos del Sur (rumbes, sevillanes i passos dobles), Carmen Sayago (cobla), Blue Velvet d’Alella (modern i clàssic), C.y.a.t.e.c. (metal i hardcore), José Ángel Barrera (flamenc), Nobodies (rock i pop), Stone Vibe (rock), Els Cantaires de la Llar (coral), Nostalgia (rumbes i boleros), O-xenta’s (pop-rock), Lager (Baix Gaià metal), Coral Sant Jaume de Creixell (coral), Fumetal (punk-metal), Ade·Más (rock), The BlackSlats (blues), Copia de Seguridad (pop-rock), Coro Rociero Torredembarra i Baix Gaià (coral), Font-Llauradó (anys 60-70), Maruga Band (músiques del món d’arrel tradicional), Babylon Sounds (rock), Xavi Jaumot (pop-rock d’autor), Maybe Tomorrow (rock), Novena Senda (rock), Rar (rock), Reversion (metal), Nemesis (rock), Kurkats (rock) i els nenes i nenes de l’Escola Municipal de Música de Torredembarra.

Escenaris de les actuacions

Les actuacions s’han programat el divendres 6 d’octubre, a la nit, i el dissabte 7 d’octubre en sessions de matí, tarda i nit que tindran lloc en cinc escenaris diferents del municipi: aparcament de Mañé i Flaquer, carrer d’Antoni Roig, plaça de Mn. Joaquim Boronat, plaça de la Font, plaça d’Antoni Roig a Baix a Mar i carrer de Rodes. A més, també hi participa el bar Atzur, que acollirà una actuació a la terrassa de l’establiment.

L’organització de l’esdeveniment va a càrrec de les regidories d’Educació, de Cultura i de Turisme, amb la col·laboració de l’Associació de Músics de Torredembarra.

Estrella Morente, cap de cartell de la programació de Tardor de l’Auditori Joep Carreras

D’esquerra a dreta, Josep Solórzano, Josep M. Pujals i Xavier Pastrana, durant la presentació del cartell de Tardor. Foto: Tarragona21

Estrella Morente és el cap de cartell d’una equilibrada programació de Tardor de l’Auditori Josep Carreras, que segueix apostent per la versatilitat entre la música clàssica -inclosa l’antiga- i la contemporània, escenificada especiament amb el jazz.

Enguany, però, la Gran Gala benèfica de la Fudanció Josep Carreras fa un salt, deixa la lírica i s’aventura en les últimes tendèncis del flamenc amb Estrella Morente, tot un referent internacional. Captar mes públic, que vol dir captar més ingressos per a la Fundació que lluita contra la leucèmia, és un bon motiu per buscar aquest cartell. Serà el 17 de novembre.

Acompanyada de guitarres, palmes, cors i percussió, Morente barrejarà les influències antigues de la música popular de la seva Granada natal amb les últimes tendències del flamenc del nou mil·lenni.

La temporada de Tardor de l’Auditori Josep Carreras arrenca amb el Quartet Gerhard el proper 6 d’octubre
El president de la Fundació Auditori Josep Carreras, Josep M. Pujals; el director del Conservatori i programador de l’Auditori, Josep F. Solórzano; l’assessor de programació de l’Auditori, Xavier Pastrana han presentat aquest matí el programa de la temporada de tardor de l’Auditori Josep Carreras de Vila-seca.

Quartet Gerhard

La programació començarà el proper divendres 6 d’octubre a les 21.00 h amb el concert del Quartet Gerhard interpretarà el concert “Creuar la línia” i  finalitzarà el 26 de desembre amb el tradicional concert de Sant Esteve a càrrec de la Coral Nova Unió i de l’Orquestra Händel.

El president de la Fundació, Josep M. Pujals, ha recordat que la protagonista de la gala, Estrella Morente, omple teatres allà on va i és del gust d’un gran públic. A més també s’ha destacat, que molts dels concerts començaran a les 21.00 h, mitja hora abans que els concerts de les anteriors temporades.

Ensemble O Vos Omnes

Per la seva banda Josep F. Solórzano, ha destacat la col·laboració amb l’Associació Cultural Catalano-Iberoamericana, que ens portarà el concert de l’Ensamble Spirituosi, d’origen dominicà, el proper 12 d’octubre. Xavier Pastrana ha fet referència al concert de l’Ensemble O Vos Omnes, d’arrel vila-secana i del qual ell en serà el director, i que captivarà els assistents amb dos oratoris: un de Carissimi i un altre del seu alumne Charpentier. Aquest concert tindrà lloc el 3 de novembre sota el títol “Lauda dramàtica”.

Stefano Palatchi

La temporada de tardor de l’AJC contempla concerts de cambra i solistes amb el Quartet Gerhard, l’Ensamble Spirituosi i Musica Alchemica; concerts corals amb l’Ensemble O Vos Omnes i el Concert de Sant Esteve; de jazz amb Stefano Palatchi i la Sant Andreu Jazz Band; orquestrals amb l’Ensemble Vila-seca i l’Orquestra Simfònica de les Terres de l’Ebre i de cante amb Estrella Morente, protagonitzant la Gala Benèfica.

Palatchi és un dels grans de la lírica que s’atrevirà a Vila-seca amb un repertori de jazz. Serà el 10 de novembre. Per la seva part, la Sant Andreu Jazz Band és un projecte del prestigiós saxofonista Joan Chamorro -parella d’Andrea Motis en algun recitals- que destaca pel seu virtuosisme tot i la jove edat dels intèrprets.

El recinte serà seu també de dos concerts ‘foranis’, un organitzat per l’Associació de Concerts de Reus, amb Camerata XXI (22 de novembre), i un altre, el Concert de Cap d’Any amb l’Orquestra Simfònica de Sant Cugat del Vallès.

Les entrades als concerts ja es troben a la venda a través del web de l’Auditori Josep Carreras, ww.auditorijosepcarreras.cat

Ainhoa Arteta inaugura aquest cap de setmana al Teatre Tarragona la temporada de l’Orquestra Simfònica Camera Musicae

La reconeguda soprano basca Ainhoa Arteta.

La invitació a la reconeguda soprano basca Ainhoa Arteta és la proposta escollida per l’Orquestra Simfònica Camera Musicae (OCM) de Tarragona per donar el tret de sortida a la seva nova temporada simfònica de concerts en un cap de setmana intens que inclou tres actuacions a L’Atlàntida de Vic, al Teatre Tarragona i al Palau de la Música Catalana de Barcelona, respectivament. Com a novetats destacades, l’Orquestra creix en nombre d’actuacions a Tarragona gràcies a l’acord amb l’Ajuntament de la ciutat i amb Joventuts Musicals de Tarragona (passant de sis a vuit actuacions aquesta temporada) i debuta en sales emblemàtiques, com la Sala 1 Ramon Montanyà de la capital osonenca.

El concert inaugural de la temporada simfònica de l’Orquestra tindrà lloc a Vic aquest divendres, i vindrà precedida d’una conferència a l’entorn del concert a càrrec del director artístic del Palau de la Música Catalana, Joan Oller (a les 19.30 h, a la Sala 2). A Tarragona, l’Orquestra Simfònica Camera Musicae obrirà temporada just l’endemà dissabte, 30 de setembre, a les nou del vespre, al Teatre Tarragona, novament sota la batuta de Tomàs Grau, director titular i artístic de la formació, el qual destaca ‘el repte que signifca per a l’Orquestra consolidar la invitació regular a artistes de renom internacional i presentar programes equilibrats que permetin, principalment a la segona part, mostrar l’evolució artística de l’Orquestra’. En aquest cas, la formació de Grau oferirà al públic la Simfonia núm. 2, op. 61 de Robert Schumann, on tenen un paper destacat trompetes i percussió, i a manera d’inici del concert l’Orquestra també tocarà en solitari l’Obertura Egmont, op. 84 de Beethoven, un dels autors més programats al llarg d’aquesta temporada.

El concert de Tarragona vindrà precedit pel Fòrum de l’espectador, una sessió divulgativa sobre el programa, a càrrec del president de Joventuts Musicals de Tarragona, Josep Maria Rota (a les 20.30 h, a la Sala Josep Ixart del Teatre Tarragona). Aquest mateix programa s’interpretarà en la seva totalitat l’endemà diumenge, 1 d’octubre, a les 17.30 h, al Palau de la Música Catalana, on l’Orquestra Simfònica Camera Musicae desplega per sisè any consecutiu una temporada de concerts de producció pròpia.

La també soprano Sara Blanch, la pianista Alice Sara Ott, el mandolinista Avi Avital, la violinista Sayaka Shoji, l’oboè d’Albrecht Mayer i els directors Salvador Mas, Edmon Colomer i Antoni Ros Marbà, són els noms propis d’una temporada que s’allargarà fns al mes de maig de 2018. Amb més de cinquanta concerts anuals i una plantilla de músics estable que combina joventut i experiència, l’Orquestra Simfònica Camera Musicae consolida el seu rol com a vertebradora del talent jove format al nostre país.

Les entrades per als cinc primers concerts de la temporada simfònica a Tarragona (a banda del concert inaugural, que té caràcter extraordinari, fora d’abonament) es posen a la venda aquest dimecres, 27 de setembre, a través del web teatres.tarragona.cat (24 hores) i a les Taquilles del Teatre Tarragona (en els horaris habituals) i tenen un preu general de 20€ (amb descomptes destacats per a menors de 25 anys i majors de 65 anys). Les entrades per als concerts 7 i 8 (març – maig 2018) es posaran a la venda conjuntament amb la resta de programació de primavera dels teatres de Tarragona.

Les entrades per a la temporada simfònica al Palau de la Música Catalana són a la venda des de la primavera passada, en la seva totalitat.

Dimecres es posen a la venda les entrades de la nova temporada dels teatres de Tarragona

Façana del Teatre Tarragona. Foto: Tarragona.cat

Aquest dimecres 27 de setembre, a les 9 h, comença la venda les entrades per al públic de la temporada dels Teatres de Tarragona. Les entrades estaran disponibles al web http://teatres.tarragona.cat i a les taquilles del Teatre Tarragona, a la Rambla Nova, 11.

A partir de dijous les entrades estaran igualment disponibles al mateix web i a les taquilles del Teatre Tarragona en un nou i ampliat horari: dimecres de 11 a 13 h i dijous i divendres de 11 a 13 h i de 17 a 19 h.

La temporada dels Teatres de Tarragona consta de 45 espectacles, 28 en la programació regular i 17 en els tres nous cicles estables dedicats a la música tradicional, el jazz i la dansa contemporània.

La temporada arrenca oficialment aquest dissabte amb el concert de l’Orquestra Simfònica Camera Musicae amb la soprano Ainhoa Arteta i continuarà el dissabte 21 d’octubre amb l’espectacle infantil Nàufrags de la companyia La Industrial Teatrera i els dies 26 i 27 d’octubre amb les representacions d’Art.

La programació completa es pot consultar al web de la Conselleria de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona.

Ballesteros vol dotar de contingut turístic i promocional la Ruta Maginiana

Els alcaldes de la Ruta Maginiana

L’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ha rebut aquest vespre a Casa Canals als alcaldes dels pobles de la Ruta Maginiana.

Un homenatge a totes les localitats que fan possible la Baixada de l’Aigua de Sant Magí. Durant la trobada, l’alcalde Ballesteros ha agraït “la col·laboració incondicional dels alcaldes, sobretot un any molt difícil” en el que es va haver de suspendre l’últim tram de la Baixada a conseqüència dels atemptats de Cambrils i Barcelona”.

Ballesteros també ha avançat que ara l’objectiu és “dotar de contingut turístic i promocional la Ruta Maginiana”. Unes paraules que han aplaudit i recollit els representants de la Confraria de Sant Magí i dels Portants de l’Aigua, Carles Baches i Adolf Quetcuti.

A la II Trobada d’Alcaldes han participat els alcaldes de Pallaresos, el Pont d’Armentera, Bràfim, La Secuita, Querol, Pontils, el Pont d’Armentera i El Catllar.

El Cicle de teatre de petit format porta ‘El dia més foll’ al Morell

L’obra arribarà al Teatre-Auditori del Morell aquest proper dissabte, 30 de setembre, a les 22 hores. I ho farà de la mà del Grup de teatre la Tramoia, de Vila-seca,

La segona cita del Cicle de teatre de petit format del Morell proposa a tots els morellencs una obra peculiar: ‘El dia més foll’ és una relectura del clàssic ‘Les noces de Fígaro’, on s’hi ha mantingut la trama d’intrigues amoroses de la versió original, tot afegint-hi el factor de la lluita de classes. Així, en aquesta versió moderna del gran clàssic pren un relleu especial la confrontació de poders entre nobles i criats.

L’obra arribarà al Teatre-Auditori del Morell aquest proper dissabte, 30 de setembre, a les 22 hores. I ho farà de la mà del Grup de teatre la Tramoia, de Vila-seca, que celebra els seus 25 anys de vida amb aquesta obra on hi ha afegit certes sorpreses musicals per aconseguir una comèdia trepidant, musical i punyent.

Tot plegat s’ofereix al públic a uns preus molt assequibles: 3 euros l’entrada anticipada i 5 euros la venda a taquilla, a partir d’una hora abans de l’inici de l’espectacle.

D’altra banda, aquest cicle de teatre en petit format també portarà fins a l’escenari morellenc els espectacles “Il·lusiona’t” (7 d’octubre), amb la Companyia Mag Maiky i Paupielmago; ‘Dios, la comèdia’ (20 d’octubre), a càrrec d’Eugenia González; ‘El PetitPríncep’ (4 de novembre), amb el Grup de teatre la Sala del Morell; ‘Moleskine’ (5 de novembre), a càrrec de Violant Llopis; i ‘Refugiats’ (25 de novembre) amb la interpretació del Grup de teatre Tornavís de Tarragona.

Santa Tecla: fi de festa amb participació massiva

Un moment de la professó de Sante Tecla. Foto: Laia Díaz

La festa major de Santa Tecla va arribar ahir al final dels deu dies de festa amb el tradicional Correfoc que va omplir els carrers de la ciutat una nit més.

Els prop de 450 actes programats s’han celebrat amb una participació massiva de públic i amb la col·laboració constant de totes les entitats que fan possible la festa.

La consellera de Festes, Begoña Floria, s’ha mostrat satisfeta amb el balanç de la Santa Tecla 2017, “tenim una festa consolidada i amb un alt nivell de qualitat” i ha destacat el bon funcionament de tots els actes “els nous espais que hem creat aquest any amb l’objectiu de garantir la convivència però mantenint l’essència festiva han estat ben acollits i demostren que és una línia encertada que seguirem treballant els propers anys”.

La plaça Friki

El Mercat ha acollit una nova edició de la plaça Friki que ha omplert tots els seus passis – excepte els del dia 15 que van ser suspesos per la pluja- i ha convertit els voltants del nou equipament en una pista de circ i rialles. I pel que fa a la música, el Gran Concert de Roba Estesa i Txarango va estrenar ubicació amb una rebuda massiva que va convocar prop de 12.000 persones que van gaudir de la música d’aquestes dues joves formacions que aquest estiu han omplert places i sales i també van fer-ho a l’avinguda Vidal i Barraquer.

Un any més s’ha consolidat la relació entre tradició i festa al carrer. Molts dels elements festius han celebrat els seus aniversaris, com el Ball de Bastons de Tarragona, La Mulassa i la Mulasseta que han celebrat els 30 i els 15 anys, respectivament, i que van ser protagonistes amb la Trobada de Mulasses Petites. Els 7 Pecats Capitals. També els 7 Pecats Capitals han incorporat la seva versió petita al Seguici Petit.

D’altres elements també ho han celebrat com l’Esbart Dansaire de Tarragona, el Ball d’en Serrallonga i els So Nat- Grallers de Tarragona. Aquest any, s’ha estrenat la cercavila ‘Fes-te la festa’ que a la Rambla Nova ha aplegat els gegants d’escoles i entitats, juntament, amb tots aquells elaborats de manera artesana.

La gran acollida de l’acte i la massiva participació mostren que la trobada és un encert i està encaminada a consolidar-se dins la seqüència ritual de Santa Tecla. Una altra de les novetats, l’aparca cotxets, pensat per facilitar el trànsit de vianants per la Part Alta en els dies del Seguici, ha estat un èxit que ha anat incrementant les seves places dia rere dia. La consellera ha explicat que la bona acollida de les noves propostes d’aquest any “demostra que tenim una festa viva, que evoluciona amb la ciutadania i entre tots l’anem fent cada cop més gran i millor”.

La colla de Sant Pere i Sant Pau, durant la diada castellera de la Mercè. Foto: Laia Díaz

Les diades castelleres

Les diades castelleres i els pilars caminants ja són cites ineludibles de les festes, el fet casteller forma part de la ciutat i una mostra són els magnífics castells que s’han assolit aquestes tres darreres diades de la mà tant de les colles convidades el primer diumenge; com de les pròpies.

El primer diumenge es van poder veure castells de gamma extra i actuacions de màxims de les colles de la ciutat. Destaca, especialment, la colla de Sant Pere i Sant Pau que la diada del 23 va fer la millor actuació de la seva història. Les places castelleres per excel·lència, de la Font i de les Cols, han estat a vessar de públic durant totes les cites castelleres.

La iniciativa del got reutilitzable que s’ha posat en marxa aquest any ha reduït en gran mesura els gots i envasos d’un sol ús i s’ha traduït en una disminució important de la presència de residus al carrer, especialment, en els punts de festa que aplegaven molta gent com la Baixada de l’Àliga o el Gran Concert de Santa Tecla.

La consellera ha assegurat “el got reutilitzable de les festes s’ha utilitzat majoritàriament i ha suposat una millora important en la neteja”. I ha afegit: “cal seguir treballant en aquesta línia per tenir unes festes també cíviques i responsables amb el manteniment i la neteja de l’espai públic”.

Floria ha recordat que “es calcula que només a la plaça de la Font després d’un gran acte de Santa Tecla es podien arribar a recollir de la via pública uns 10 m3 de residus i que durant totes les festes de Santa Tecla s’utilitzaven i llançaven uns 500.000 gots d’un sol ús” i ha conclòs que el got reutilitzable, a més de millorar la neteja i la imatge de la neteja, té un impacte directe en la reducció d’emissions de CO2, principal causant del canvi climàtic.

#TeclaEnPositiu
La campanya #TeclaEnPositiu ha tingut una gran acceptació a les xarxes socials; amb un total de 48.779 impressions a Twitter i un abast de 16.283 persones a Facebook i 330 interaccions positives. A Instagram ha tingut 13.889 impressions i 764 interaccions positives.

D’altra banda la pàgina de facebook de Santa Tecla ha tingut un abast de 161.790 persones i 21.532 han interactuat amb les publicacions durant aquests dies. L’Instagram de @tgnacultura ha retransmès en directe dos actes de la festa major: la primera representació de Dames i Vells i la baixada dels Pilars Caminant. Cadascuna ha rebut prop de 500 visualitzacions.

L’app de Santa Tecla ha tingut 5.169 descàrregues, festes majoritàriament des d’Android -3.015-.

Més de 16.000 persones han passat per la Terrasseta de Santa Tecla

 

Un dels espectacles que s’hi han pogut veure. Foto: Jaume Rojas

Després de deu dies intensos amb bon rotllo i uns dels millors grups del panorama del reggae i ska (nacionals i internacionals) i espectacles per a totes les edats, la Terrasseta tanca la seva sisena edició amb un rècord de participació.

La Terrasseta demostra que ja és un festival consolidat amb l’edició més multitudinària dels seus sis anys d’història amb més de 16.000 persones que han passat pel festival en total.

La programadora de la Terrasseta de Santa Tecla, Aida Bañeres, destaca la bona resposta per part del públic. “Molts han utilitzat la Terrasseta com a espai de trobada durant les festes, sent molts dies entre setmana una proposta de cultura molt variada per compaginar amb la programació de folklore i tradicions populars de les Festes de Santa Tecla”, diu i emfatitza que l’espai de la Terrasseta “serveix també per conèixer noves propostes culturals tant d’iniciatives locals, com de fora de les nostres contrades i que podríem dir és l’espai més contemporani del programa de Santa Tecla”.

Fidelitzant el públic i atraient gent de fora de Tarragona

Amb la programació familiar i diürna, que incloïa espectacles d’acrobàcia i clown, l’espai de jocs, activitats de les Tecletes i les sessions de cinema a la fresca, el festival ha fidelitzat un públic molt homogeni. I amb els concerts més multitudinaris com The Penguins Ska Band i els britànics Bad Manners amb el llegendari Buster Bloodvessel al capdavant, la Terrasseta ha atret molta gent de fora que s’ha desplaçat expressament cap a Tarragona per a assistir a aquests concerts.

Associacions i col·lectius tarragonins reivindicant el parc com a espai cultural

Un any més les associacions i col·lectius tarragonins han reivindicat el parc Saavedra com a espai cultural. Associacions i col·lectius com ara les Tecletes, Sant Vinil, Club Skate Board de Tarragona, Faktum Skate Club, Tarragona Hip hop Club, Ganjanights, Maga Down Records i La Risspect Krew LRK han “ocupat” temporalment el parc per compartir les seves propostes culturals amb el públic tarragoní, sent una part imprescindible de l’èxit d’aquesta edició.

Festival Psicurt, acostar la salut mental a la població a través del cinema

Avui s’ha presentat la segona edicio del festival

La segona edició del Psicurt, Festival de Curtmetratges sobre Salut Mental, se celebrarà del 2 al 8 d’octubre amb diferents novetats.

Aquest dilluns s’ha presentat el certamen en una roda de premsa a l’Antiga Audiència en presència del conseller de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, Josep Maria Prats; el conseller d’Educació de l’Ajuntament de Tarragona, Francesc Roca, i el president de la Delegació de Tarragona del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, Jaume Descarrega.

El Psicurt és un projecte cultural, social i de salut que permet promoure la creació artística, la sensibilitat del públic vers la salut mental i projectar la ciutat de Tarragona com a referent cultural. Després de la bona acollida de la primera edició, el festival celebrarà la segona edició consolidant la secció oficial i incorporant noves propostes.

El festival compta amb diferents modalitats de participació:

· Secció Oficial, on participen autors d’arreu de l’estat espanyol amb obres de ficció i temàtica relacionada amb la salut mental. Durada màxima de 20 minuts. Cal destacar especialment l’important augment de participació, ja que l’any passat es van presentar 116 curtmetratges i aquest 2017 se n’han rebut 303. D’aquests, finalment participaran al Psicurt els 34 seleccionats. El jurat estarà format per Manel Cervera i Martí, Jesús Monllaó, Toni Pérez-Portabella, Nacho Solana, Josefi Pons, Pedro Solís i Margarita Torrente.

· Secció Educurt, on participen estudiants d’Educació Secundària Obligatòria, Batxillerat i Cicles Formatius treballant temes socials que es puguin relacionar amb la salut mental i l’equilibri emocional ja sigui des de l’àmbit de la salut, educatiu, social, familiar, etc. Durada màxima de 25 minuts.

· Secció Educurt Exprés, destinada a estudiants d’Educació Secundària Obligatòria, Batxillerat, Cicles Formatius i Universitat. Durada màxima de 5 minuts. El concurs Educurt Exprés es realitzarà a Tarragona durant el cap de setmana del Festival, fent servir un element i unes localitzacions proposades per l’organització, en el moment del inici del Concurs.

La inauguració oficial del festival tindrà lloc el dijous 5 d’octure amb la projecció de la pel·lícula Estiu 1993, recentment seleccionada per representat Espanya a la propera edició dels Premis Oscar. Després de la pel·lícula hi haurà un col·loqui amb les actrius del film Bruna Cusi i Isabel Rocatti. Els dies 6 i 7 es faran les projeccions dels curts, mentre que la cloenda i el lliurament de premis es farà el diumenge 8 d’octubre. Totes aquestes activitats tindran lloc a l’Antiga Audiència, amb entrada gratuïta per als assistents.

Les novetats

Entre les novetats, destaquen les projeccions que tindran lloc els dies 2, 3 i 4 d’octubre al Teatret del Pòsit de Pescadors del Serrallo destinades a centres educatius, la incorporació d’un nou premi especial al curt d’animació o les masterclass que oferiran especialistes com Nacho Solana i Pedro Solís a la Universitat Rovira i Virgili.

Des del Col·legi Oficial de Psicologia a Tarragona, Jaume Descarrega ha posat l’accent en la temàtica dels curts presentants, “molt diversa, però on sobresurten els films que exploren la diversitat de relacions entre els éssers humans”.

El conseller de Cultura, Josep Maria Prats, ha destacat que “apropar la salut mental pot semblar una gosadia, però també és una oportunitat. Per això el Psicurt és tan necessari, perquè apropa aquest tema al jovent i al conjunt de la societat”. Per la seva banda, el conseller d’Educació, Francesc Roca, ha destacat que “iniciatives com Educart o Educurt Exprés” son una oportunitat per enriquir projectes educatius dels centres d’ensenyament, i entronquen amb el pensament cada vegada més estès d’educar en valors”.

El Festival Psicurt està organitzat per la Delegació de Tarragona del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya i Calaix Obert Produccions, i compta amb el patrocini de l’Ajuntament de Tarragona, la Diputació de Tarragona, els departaments d’Ensenyament i Salut de la Generalitat de Catalunya, Repsol, el Port de Tarragona i el Diari La República.

Un Braç que parla amb la veu molt alta (galeria de fotos)

Els regidors d’ERC mostrant les banderoles reclamant Democràcia durant el trajecte d’anada a la Catedral. Foto: Tarragona21

La Professó del Braç de Santa Tecla d’aquest dissabte va ser un acte de fe pels fidels. I no només a la Santa Patrona, sinó també a tots aquells que reclament poder votar el pròxim 1-O. L’acte va servir per a que la tercera i darrera sortida al complet del Seguici Popular mostrés un cop més el seu desencant amb una esbroncada generalitzada a l’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, per part d’una gran majoria dels milers de ciutadans que no es van voler perdre una de les cites més emblemàtiques de la festa. Acompanyats, això sí i per primer cop, de breus oasis d’aplaudiments minoritaris dirigits no se sap ben bé si al posicionament del màxim dirigent de la ciutat o com a mostra de rebuig a la politització d’un acte sentit de marcat caràcter religiòs.

L’alcalde va sentir crits reclamant poder votar durant tot el trajecte de la professó. Foto: Tarragona21

El batlle va aguantar amb un un somriure protocolari l’escridassa que li reclamava democràcia des de que la comitiva d’autoritats va sortir de la Catedral fins al seu retorn. Un via-crucis, més que no pas una altra cosa, durant el qual els regidors de Ciutadans i PP van mostrar en tot moment cares de preocupació. No hi havia cap representant de la Guàrdia Civil per primer cop que es recordi. Els elements del bestiari popular com l’Àliga van girar l’esquena a Ballesteros al pla de la Seu tal com ja havien anunciat en una acció que va ser seguida per altres figures. Els pilars de les colles també van servir per exhibir banderoles reclamant democràcia, les mateixes que van deixar veure els regidors d’ERC durant el trajecte d’anada cap a la Catedral.

J.S. (Fotografies: Tarragona21/Xavi Piñoil)

Prades abraça Tarragona amb una mostra que relaciona la Vila Vermella amb l’Exposició Internacional de 1929

Dues pradenques, mirant les fotos de la mostra. Foto: Tarragona21

Què tenen a veure Prades, l’Exposició Internacional de 1929 de Barcelona i el Port de Tarragona? Aparentment, res. És el que molts tarragonins es pregunten en veure la mostra fotogràfica ‘Prades i l’Exposició Internacional de Barcelona 1929’, inaugurada ahir al vespre al Tinglado número 4.

Per fer-ho més intrigant, el fil conductor és el rei Alfons XIII. Una pista: com és possible que al Poble Espanyol de Barcelona, l’espai de recreació de monuments espanyols situat a Montjuïc, hi figuri la font de Prades i la portada d’accés a la Vila Vermella? Més intriga.

Ho explica Josep Maria Mateo, membre de l’entitat organitzadora del projecte, l’associació cultural pradenca Els Tamborinos, i tarragoní del carrer Unió i que fa 70 anys que puja a Prades: “Vam decidir tirar del fil per indagar per què la font és al Poble Espanyol. Sorgeix d’un visionari, Miquel Utrillo, que va proposar per a ,’Exposició Internacional fer una reproducció en un lloc concret de Barcelona d’aquitectura destacada d’Espanya. Junt amb quatre persones més van recórrer 1.600 pobles d’Espanya per escollir els indrets a reproduir”.

L’alcaldessa, Lídis Bargas, duant la seva intervenció. Foto: Tarragona21

Quin va ser el primer dels diferents viatges que van emprendre? “Tarragona”. Van enfilar-se fins a Cornudella, i van proseguir per una carretera que devia ser infernal fins arribar a Prades: “Van fotografiar la vila i la van dibuixar. Van veure la font i la portalada. Així, van escollir llocs significatius d’Espanya que no fos de ciutats grans, i van triar Prades”. La font, de forma esfèrica, és molt característica i la seva presència al Poble Espanyol ha contribuït poderosament a fer-la coneguda.

Prades té una llarga tradició com a escenari fotogràfic. Grans fotògrafs del segle XX van immortalitzar la vila i els seus racons repicats amb pedra vermella.

Queda, però, un segon enigma per aclarir. Cercant més informació, el animosos militants dels Tamborinos van localitzar una notícia sensacional. L’any següent de l’Exposició Internacional, el rei d’Espanya va venir a Tarragona a posar la primera pedra del moll que portaria el seu nom (actual Moll de Llevant). Ho explicava el president del Port, Josep Andreu: “Tenim moltes fotografies del moment”.

Els pintors Joan Miró i Ivo Pascual Rodés van ser a Prades

El rei va voler visitar les poblacions que apareixen al Poble Espanyol, que ell havia recorregut. “Van començar la ruta tarragonina per Poblet, acompanyats del diplomàtic i egiptòleg reusenc Eduard Toda, que recuperaria el monestir del sei ensulsiment”. Tot plegat, el rei Alfons XIII es va desplaçar a Prades. No hi ha fotos del rei en aquella jornada històrica, però sí del seu seguici , i de la població: “Tenim identificades totes les persones que hi apareixen. Algú es va dedicar a recopilar les fotografies de la jornada”. La mostra es complementa amb retalls de prema de l’època i ofereix fotografies d’època de gran format en suport llençol.

Fotos curioses de com era la Vila Vermella i fotos soprenents, com una en què apareix un jove pintor Joan Miró al costat del pintor cornudellenc Ivo Pascual Rodés.

Un moment de l’actuació de la coral Prades Cor. Foto: Tarragona21

El públic, seguint la presentació. Foto: Tarragona21

L’alcaldessa, Lídia Bargas, reconeixia la importància de poder traslladar a Tarragona la mostra. “No és el primer cop que portem a fora de Prades una exposició, ja ho vam fer al Palau Bofarull de Reus”, explicava.

L’acte d’inauguració va comptar amb una massiva presència de pradencs i de pradenques i amb la doble actuació de la coral PradesCor i la Coral del Serrallo.

Fins al 22 d’octubre hi ha temps per a respondre a l’enigma: Què tenen a veure Prades, l’Exposició Internacional de Barcelona de 1929 i el Port de Tarragona?

J. Garcia