‘DIOS. La Comedia’ s’estrenarà en 6 actuacions a Altafulla i Creixell

Imatge promocional de 'DIOS. La comedia'.

Imatges promocionals de ‘DIOS. La comedia’.

Amb el suport de l’àrea de Cultura de l’ajuntament de Creixell, els propers dies 3 i 10 de juny de 2017 a les 21h. tindrà lloc al Casal Municipal de Creixell la representació de DIOS. La Comedia, que també es representarà a Altafulla durant el proper mes.

L’actriu solista i comediant lleidatana afincada a Altafulla, Eugènia González La Rosa, ens presentarà el seu nou espectacle, una comédia metafísica i gamberra que pretén demostrar (o no) l’existéncia de Déu a les nostres vides.

Preu de l’entrada: 10€.

Actuacions a Altafulla:

2, 9, 16 i 17 de juny a les 21h a la Pallissa de la Era del Senyor (Camí de l’Ermita, 10 a d’Altafulla)

Actuacions a Creixell:

3 i 10 de juny a les 21h al Casal Municipal (Av.Doctor Pujol, 15 de Creixell)

Trobareu més info a:www.eugeniagonzalez.com

El Festival Internacional de Música ofereix onze cursos especialitzats impartits per reconeguts solistes internacionals

El 17è Festival Internacional de Música que organitza el Conservatori de Música de la Diputació a Tarragona ofereix enguany un total d’onze cursos adreçats a alumnes que volen perfeccionar la seva tècnica i la interpretació instrumental de la mà de professors i solistes de reconegut prestigi internacional. La proposta pedagògica del Festival, adreçada a estudiants de música de Grau Professional, Superior i postgraduats, inclou cursos de violí, viola, violoncel, guitarra, clarinet, flauta travessera, trompa, trombó, trompeta, tuba i cant.

Les classes tindran lloc al Conservatori de Música de Tarragona entre els dies 1 i 9 de juliol. Les persones interessades poden realitzar ja les inscripcions on-line a través del lloc web del festival www.dipta.cat/festivalmusica on també es pot consultar tota la informació sobre els professors que impartiran els cursos, els requisits per participar-hi i els horaris.

La vessant acadèmica del Festival Internacional de Música dóna l’oportunitat de rebre formació especialitzada de professionals amb reconeixement internacional, intercanviar experiències amb altres alumnes i enriquir-se amb la pluralitat de formes de treball i la diversitat de nivells en l’àmbit de la interpretació musical.

En paral·lel a la proposta pedagògica, el FIM 2017 oferirà un programa de concerts que es presentarà properament amb actuacions previstes entre els dies 30 de juny i 9 de juliol, així com un acte inaugural en unes dates prèvies.

La proposta de cursos, de les diferents especialitats, és la següent:

 • Kai Gleusteen Violí (del 2 al 5 de juliol)
 • Rivka Golani Viola (del 3 al 6 de juliol)
 • Cristoforo Pestalozzi Violoncel (del 3 al 5 de juliol)
 • Marco Smaili Guitarra (del 7 al 9 de juliol)
 • Laura Ruiz Clarinet (de l’1 al 3 de juliol)
 • Magdalena Martínez Flauta travessera (del 2 al 5 de juliol)
 • Will Sanders Trompa (de l’1 al 4 de juliol)
 • Jamie Williams Trombó (del 3 al 6 de juliol)
 • Roberto Pascual Bodí Trompeta (del 3 al 6 de juliol)
 • Juanjo Munera Tuba (del 2 al 4 de juliol)
 • Marta Mathéu Cant (del 3 al 5 de juliol)

El primer concurs per decidir el cartell de les festes de Sant Magí ja té guanyador

El cartell guanyador.

El cartell guanyador.

Les festes de Sant Magí d’aquest estiu ja tenen imatge gràfica. Es tracta d’un cartell inspirat en els personatges principals de la Revetlla Remullada, que ha realitzat el director d’art i dissenyador gràfic Tomás Castro, nascut a Canàries però resident a Vilanova i la Geltrú, format en l’Escola Massana de Barcelona i que actualment col·labora amb diversos estudis de disseny gràfic, agències de publicitat i comunicació.

La seva proposta ha estat la guanyadora d’entre les deu rebudes en aquesta primera convocatòria oberta per a presentar la imatge gràfica de les festes de Sant Magí que va convocar la conselleria de Festes de l’Ajuntament de Tarragona a finals del mes de març i que es va resoldre la setmana passada.  I representa, segons el dissenyador “un treball al voltant del concepte de l’aigua com a element central de la festa, definit tant en les formes escollides, com en la paleta de color, en tons marins i mediterranis”.

Pel que fa als elements principals Tomás Castro ens parla “dels personatges principals de la Revetlla Remullada, dibuixant al seu voltant un joc de mandales amb símbols aquàtics que en el seu caràcter sintètic i juvenil, ens recorden directament l’alegria, el moviment i la frescor del que significa una de les nits més destacades de les festes de Sant Magí”.

L’Ajuntament ha impulsat aquest nou  concurs com una manera de donar un impuls a la festa del patró, fent-la més participativa i reflectint-ho amb una imatge sorgida d’una perspectiva purament popular. Les bases demanaven que la temàtica hauria d’inspirar-se en qualsevol aspecte de les festes de Sant Magí, tenint en compte que és la festa major de l’estiu tarragoní que combina tradició i modernitat i on l’element protagonista és l’aigua.

Tarragona21 sorteja de nou tres entrades dobles per al darrer espectacle dels gladiadors

Imatge de la lluita de gladiadors d’aquest passat cap de setmana. Foto: Tarragona21

Donat l’èxit de l’anterior sorteig per a assistir a les lluites de gladiadors de Tarraco Viva, Tarragona21 sorteja novament tres entrades dobles, aquest cop per a assistir al darrer espectacle de gladiadors, que se celebrarà el proper diumenge, 28 de maig, a les 11 hores a l’Amfiteatre romà.

Es tracta de l’espectacle que cada any arrossega més gent al festival de recreció històrica Tarraco Viva i on se solen vendre totes les entrades. Aquest diumenge actua un clàssic italià, Istituto Ars Dimicandi, que oferirà l’espectacle ‘Munera Gladiatora’. L’escenificació es farà en castellà i durarà una hora i quinze minuts.

El sorteig ja és operatiu. Per participar-hi cal enviar un correu a aquesta direcció:

redaccio@tarragona21.cat

Hi ha temps per participar-hi fins dijous, 25 de maig. Cal que al correu hi figuri el vostre nom i cognoms i un número de telèfon on us podem localitzar. El nom dels guanyadors/es es farà públic a través de Tarragona21.

Els guanyadors podran passar a recollir les entrades a la Casa Sefus, seu del festival (Plaça del Pallol, s/n), el dissabte, 20 de maig, de 10 a 13 hores i de 16 a 23 hores. Caldrà que duguin el DNI per recollir-les. No se serviran les entrades a l’Amfiteatre romà.

Clàusula de consentiment.

Consulteu el programa complert en aquest enllaç.

La jove companyia de teatre de Tarragona Arteliats presenta l’obra ‘Escac i Mat’

Imatge promocional del grup Arteliats. Foto: Cedida

Imatge promocional del grup Arteliats. Foto: Cedida

Demà dimecres, 24 de maig, la companyia Arteliats estrena al Teatre Metropol la seva obra “Escac i Mat” d’Araceli Bruch. La representació començarà a les nou del vespre i comptarà amb la presència de l’autora. Arteliats, és una jove cia de teatre que sorgeix en les produccions, formacions i experimentacions originades a l’Espai Jove Kesse. Ells són Toni Garcia i Diana Avilés (Torralba Teatre Jove), Marc Mestre (Aula de teatre jove de l’Espai Jove Kesse), i Rebeca Sánchez (ballarina de dansa urbana i actriu) que combinen els llenguatges escènics de la dansa i el teatre, i ja han estat implicats en iniciatives i dinàmiques com la “Nit de llufes”, “Les campanades” i en accions teatrals al cicle “Escenari obert”.

Demà presenten l’obra “Escac i mat” un drama de l’autora catalana Araceli Bruch. Llicenciada en Història de l’Art (UB), estudia Art Dramàtic i Filologia Catalana. Actriu, directora i dramaturga, ha desenvolupat iniciatives artístiques per impulsar textos i estètiques de gènere, com la creació de la Companyia Bruixes de Dol (1979) i els Cicles de Cartografies del desig (1997-1998-2001) —el darrer seleccionat per la UE, con a Programa Europeu «Cultura 2000». Professora de dicció i locució, imparteix cursos i seminaris des de 1983.

És autora de Re-clams (Entreacte-1997) i de les dramatúrgies La Nit de Carnaval de Katarina Blum (Assaig de Teatre 2000) i La sala de les Nines (Assaig de teatre 2001). Ha impulsat els llibres Cartografies del Desig (1998) dels quals és coautora i escriu articles per revistes con Entreacte, Rels i Dones, entre d’altres. “Escac i mat” parla d’una advocada defensora de les dones que es veu obligada a defensar l’assassí d’un cas de violència de gènere. Tracta un tema més que actual i molest d’una manera subtil, sense oblidar l’humor i la fina ironia generats pels contrastos dels personatges.

L’entrada al Teatre Metropol és gratuïta. La 24a  Mostra de Teatre Jove arriba a l’equador amb aquesta representació  i resten 4 obres més:  “Professor Lazhar”, 30 de maig, amb Vis de Vanadi; “Alfonsina”, 31 de maig amb els alumnes d’arts escèniques de l’Institut Pons d’Icart;  “Lea”, 1 de juny amb Torralba Teatre Jove; i per últim,  “La vida del senyor Boada”, 14 de juny amb La Faixsula.

La Mostra de Teatre Jove és una iniciativa organitzada conjuntament entre les àrees de Cultura i Joventut de l’Ajuntament de Tarragona i els grups de joves i col·lectius de teatre que hi participen.

Els gladiadors de Tarraco Lvdvs fan vibrar l’Amfiteatre romà trencant mites a cops d’espasa

 

“No m’estendré gaire en explicacions, perquè sé que el que voleu és veure’ns en acció”. Les paraules de Zephyrus, l’alter ego gladiador del tarragoní Marc Solé, són tota una declaració d’intencions del que vindrà a continuació: poques paraules i molts mastegots en un dels plats forts de Tarraco Viva. La dotzena de gladiadors del grup local Tarraco Lvdvs ha fet vibrar de valent el públic que copava les grades en la seva primera exhibició de gladiatura a l’Amfiteatre Romà.

Els gladiadors de Tarraco Lvdvs. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

Els gladiadors de Tarraco Lvdvs. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

“Som-hi, Tàrraco!”, criden els lluitadors amb eufòria quan Zephyrus els anomena. Saltant, bramant, aixecant els braços o fent picar l’espasa amb l’armadura, es dirigeixen al centre de l’arena per ser aclamats per primer cop pel públic de l’amfiteatre de la seva ciutat. A la tribuna, el grup de reconstrucció històrica Saguntum Civitas representa els nobles i promotors de l’espectacle.

Gladiadors amb els nobles de Saguntum Civitas al fons. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

Gladiadors amb els nobles de Saguntum Civitas al fons. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

“No morien gaires gladiadors a l’arena, eren una propietat molt valuosa”

“Hollywood és una arma de doble fil: ens serveix per inspirar-nos i fer-nos-en una idea, però també escampa molts falsos mites”, adverteix Solé en una breu introducció referint-se, per exemple, als gestos i paraules amb què el públic demanava l’execució (“iugula”) o el perdó (“vita”), i a la poca freqüència amb què els gladiadors morien a l’arena. “Els gladiadors eren una propietat molt valuosa, no els agradava gaire desprendre-se’n, i menys encara a les províncies”.

Sense gaires més dilacions, els primers gladiadors salten a l’arena blanca de l’amfiteatre, cremada per un sol abrasador. Un d’ells llueix la medusa al seu enorme escut. Mentre lluiten, Solé fa comentaris perquè els espectadors sentin el que es viu a l’arena: “Els cascos pesen sis quilos, i tenen poca ventilació. A mesura que avança el combat, cada cop hi ha menys oxigen i més diòxid de carboni”.

El públic ha omplert les grades de l'Amfiteatre romà de Tarragona. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

El públic ha omplert les grades de l’Amfiteatre romà de Tarragona. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

Un grup amb cinc anys i molt recorregut

Fa cinc anys que Tarraco Lvdvs es va fundar, i ja han lluitat en places de Suïssa, de Croàcia i d’arreu de l’Estat espanyol. Aquest estiu viatjaran a Portugal. Des del començament, la companyia ha comptat amb gladiadores a les seves files. “Probablement van ser les primeres gladiatrix d’Espanya”, explica Solé a Tarragona21.

Hecate i Boudica, duel d’amazones

Hi ha constància de l’existència de gladiatrix que s’esbatussaven a l’arena com ho estan fent avui Hecate i Boudica. “Tot el que portaven i feien era el mateix que en un combat entre dos gladiadors masculins”, explica Solé. En els últims compassos del combat entre dues gladiadores, el públic va quedar tan impressionat per les lluitadores, que va demanar que les dues fossin declarades vencedores. En honor a aquell fet, Zephyrus proposa fer el mateix amb Hecate i Boudica.

Les gladiadores Hecate i Boudica lluitant a l'arena de l'Amfiteatre romà de Tarragona. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

Les gladiadores Hecate i Boudica lluitant a l’arena de l’Amfiteatre romà de Tarragona. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

Zephyrus s’enfunda l’armadura i deixa el micro a Boudica, que presentarà la resta de l’espectacle. “No pot ser que el campió de Tarraco Lvdvs es perdi lluitar en l’espectacle d’avui”, afirma la gladiadora nascuda a Britania. L’alter ego de cada un dels membres del grup no és només un nom, sinó que també va acompanyat d’una història al darrere, que es pot veure al seu lloc web.

Dos gladiadors de Tarraco Lvdvs lluitant a l'amfiteatre durant les jornades Tarraco Viva. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

Dos gladiadors de Tarraco Lvdvs lluitant a l’amfiteatre durant les jornades Tarraco Viva. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

“No fem coreografia, fem combats reals”

“Nosaltres no fem coreografia, fem combats reals”, m’explica Solé al final de l’espectacle, mentre el públic de l’amfiteatre es fa fotos amb ell, amb la resta de gladiadors, i amb els membres de Saguntum Civitas abans de sortir. Òbviament, les armes no estan afilades, “però fan mal igual”, assegura Solé.

El públic es fa fotos amb els membres de Tarraco Lvdvs. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

El públic es fa fotos amb els membres de Tarraco Lvdvs. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

Una costella trencada per un cop d’espasa

Com en els esports, en les representacions de gladiatura també hi ha lesions. “A Suïssa em van trencar una costella amb un cop d’espasa. Però l’any següent vaig sortir al tríptic, així que va valdre la pena”, diu el Marc amb un gran somriure.

Romà Rofes

Ja tenim guanyadors de les tres entrades dobles per l’espectacle de gladiadors del 21 de maig!

Els gladiadors de Tarraco Viva saluden al públic. Foto: Tarragona 21

Carlos Manzanal García, Lourdes Buesa Vidal i Estíbaliz Repárez són els guanyadors de les tres entrades dobles per assistir a l’espectacle de gladiadors que se celebrarà el proper diumenge, 21 de maig, a les 11 hores a l’Amfiteatre romà.

Moltes felicitats als guanyadors, i moltes gràcies a tots els que heu participat!

Els guanyadors podran passar a recollir les entrades a la Casa Sefus, seu del festival (Plaça del Pallol, s/n), el dissabte, 20 de maig, de 10 a 13 hores i de 16 a 23 hores. Caldrà que duguin el DNI per recollir-les. No se serviran les entrades a l’Amfiteatre romà.

Clàusula de consentiment

Consulta el programa complet de Tarraco Viva en aquest enllaç

La Policia de Madrid acusa el grup de hip-hop de Tarragona Émbolo d’un ‘delicte d’odi’ després d’un concert tens

Imatge de l'actuació dels tarragonins Émbolo a San Isidro. Foto: Cedida

Imatge de l’actuació dels tarragonins Émbolo a San Isidro. Foto: Cedida

El Colectivo Profesional de la Policía Municipal de Madrid (CPPM) ha demanat a la Unidad de Gestión de la Diversidad de l’Ajuntament madrileny i a la Jefatura del cos policial que denuncïin el grup de hip-hop de Tarragona Émbolo pel que ells consideren “un delicte d’odi”. El passat dissabte 13 de maig la banda va fer un concert a les festes de San Isidro i el sindicat policial assegura que, entre cançó i cançó, el cantant d’Émbolo “es va cagar en la puta mare de totes les forces de l’Estat”.

Arraconat per sis policies d’incògnit

La mateixa banda va denunciar en un comunicat a Facebook que, una hora després de l’actuació, sis policies de paisà van arraconar al cantant de la banda, Dani Rodríguez, i després d’ensenyar-li les plaques li van demanar que s’identifiqués. Llavors van anunciar-li que el denunciarien per “ofenses a l’autoritat” per una part del seu espectacle. Segons la versió del cantant, en aquell moment la policia no va saber dir-li a quina part es referien, però van incidir en què més de 40 agents n’havien estat testimonis.

 

La Policia, als organitzadors: “No volem uns altres titellaires”

La tensió ja es va fer evident durant el concert. “A mesura que avançava, vam poder veure des de l’escenari un grup de policies que es posaven cada cop més nerviosos”, explica la banda. “En acabar i de camí al camerino, vam trobar-nos una vintena d’agents de la Policia Municipal mirant-nos amb actitud totalment amenaçadora i intimidatòria”, afegeix.

Un cop a dins la coordinadora de l’esdeveniment ens va comunicar que a la policia no li havia agradat l’actuació i que els havia dit “no volem uns altres titellaires”, que anéssim en compte i que temien per la continuïtat del festival. El comentari feia clara referència al conegut cas dels titellaires Títeres des de Abajo, denunciats per enaltiment del terrorisme perquè durant l’espectacle dues titelles van exhibir una pancarta amb el lema “Gora Alka-ETA”.

Els organitzadors defensen la banda i consideren “intolerables” els fets

“Considerem absolutament intolerables, impròpies i fora de lloc la persecució, l’amenaça i les sancions a les expressions, ja siguin a l’àmbit artístic o al de l’emissió d’opinions”, ha afirmat el col·lectiu El Salto, organitzador del concert, en un comunicat en què s’han mostrat molt sorpresos i molestos pels fets. “El pitjor és que, lamentablement, aquesta escena cada cop provoca menys sorpresa, degut a la freqüència amb què es repeteixen fets similars els darrers mesos”, afegeixen.

 

L’Ajuntament: “Col·lisionen la Llei Mordassa i la llibertat d’expressió”

En declaracions a La Vanguardia, una portaveu de l’Ajuntament va explicar que en aquest cas “col·lisionen la Llei Mordassa, que és una normativa restrictiva que no fomenta la convivència, i la llibertat d’expressió”, i que el dimecres encara no s’havia posat cap denuncia formal per aquests fets.

Actuaran aquest estiu al festival Sota la Palmera de Tarragona

Émbolo actuarà a Tarragona el proper 28 de juliol juntament en un dels concerts del festival Sota la Palmera. En el programa d’actes, l’organització del festival defineix la banda com “un valor del trap tarragoní i d’imponent força creativa de l’underground, i un model i exemple clar de l’emprenedoria cultural en l’edició i producció dels seus treballs”. Al seu perfil de Bandcamp, d’on es poden descarregar les seves cançons, s’etiqueten com a banda de hip-hop, electrònica, rap, trap i underground.

Tarragona als seus videoclips i vídeos

La ciutat de Tarragona apareix en diversos dels videoclips de les cançons del grup, entre ells el més popular a YouTube, Borbón Mongo, que està gravat al barri de Sant Salvador i s’hi pot veure el complex petroquímic de fons. La Part Alta protagonitza un altre dels seus vídeos, el de la cançó Planeta Émbolo. Els dos vídeos acompanyen aquesta notícia. La banda es va posicionar en contra de les limitacions d’actuacions musicals al carrer que van derivar en una multa de la violinista Lyubomira Stoycheva, com es pot veure al vídeo de sota.

El Museu d’Art Modern de Tarragona celebra la Nit Europea dels Museus amb concerts i activitats

Una parella visita el MAMT. Foto: Cedida

Una parella visita el MAMT. Foto: Cedida

Després del Dia Internacional dels Museus, celebrat amb èxit aquest dijous, el Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona (MAMT) s’endinsarà de ple en la Nit Europea dels Museus, aquest dissabte dia 20. El concert Homenatge a Sarajevo, a càrrec d’alumnat de l’Escola i Conservatori de Música de la Diputació a Tarragona, serà un dels esdeveniments destacats d’aquesta celebració, que es durà a terme de les 18.00 h fins a la 01.00 h.

El MAMT participa en la Nit dels Museus juntament amb altres museus i centres culturals de Tarragona, en un viatge comú a través de les respectives col·leccions mitjançant un itinerari que es realitzarà en trenet turístic, amb grups a les 18.00 h i a les 21.00 h (reserva prèvia a reserves@aurigasc.com o al 977 22 54 94). D’altra banda, de les 20.00 a la 01.00 es podrà visitar lliurement l’exposició Roberto Escoda. El present del pintor; de les 21.00 a la 01.00 els més petits podran realitzar els tallers artístics a l’entorn de la pau, i a les 23.00 h la sala 18 del museu acollirà el concert de les composicions finalistes del XV Concurs de Creativitat Xavier Gols, inspirades en l’obra Homenatge a Sarajevo.

La nit del dissabte també obre les portes del Palau Bofarull de la Diputació a Reus, per celebrar la Nit de la Cultura a Reus. Es podrà visitar el saló noble, datat del 1770 i que ha estat saló de ball i escenari de la burgesia reusenca del segle XIX i XX. També hi haurà una mostra per poder consultar, i adquirir, obres del Servei de publicacions de la Diputació, i fer un tomb per l’actual exposició: ‘La Mussara’ de Jordi Bresolí, un conjunt de 23 bastidors on es reuneix cadascuna de les cases d’aquest enigmàtic i abandonat poble tarragoní.

Concert conjunt de l’Escola Municipal de Música d’Altafulla i la Cobla Cossetània, aquest dissabte a les 18:30h

Aquest dissabte 20 de maig, l’Escola Municipal de Música d’Altafulla ha organitzat una jornada de treball amb totes les agrupacions instrumentals del centre i la Cobla Cossetània. Aquesta jornada acabarà amb un concert conjunt entre ambdues entitats a les 18:30h a la Sala Violeta, on la Cobla i les agrupacions de l’Escola de Música interpretaran un seguit de sardanes.

La Cobla Cossetània és una formació musical tarragonina especialitzada en ballades de sardanes, concerts, cercaviles, processons, enregistraments i tot tipus de música per a cobla. La cobla Cossetània, que va adoptar el nom de la regió de la qual era capital Tarragona abans del període romà,  va ser fundada el 13 d’Abril de 2008 per un grup de músics amb les ganes de difondre la sardana i la música de cobla arreu de Catalunya i créixer a nivell professional i de grup.

Vinculada al Casal Tarragoní, entitat dedicada a la cultura popular en general i la sardana en particular, està formada per onze músics professionals de diferents edats dirigits per la directora i músic Elisenda Vilarrubias.

L’associació Etcètera anuncia que també optarà al concurs per gestionar el mòdul 6 de la Tabacalera

Un concert de Pau Vallvé organitzat per Etcètera al Centre Tarraconense. Foto: Cedida

L’associació cultural Etcètera ha anunciat que optarà a la cessió de la M6 de la Tabacalera un cop l’ajuntament de Tarragona enllesteixi el Pla Director d’aquest equipament i surti a concurs públic la seva gestió. En un comunicat, Etcètera “celebra que hi hagi la voluntat municipal de posar a disposició dels col·lectius culturals interessats la gestió cultural d’aquest espai”.

“Oppida és un toc d’atenció per dir que, culturalment, les coses no es fan prou bé a Tarragona”

L’associació afirma que les demandes de la plataforma Oppida han servit per posar de manifest que hi ha espais municipals que poden tenir usos culturals i ara estan infrautilitzats o en desús, i celebra aquelles mesures que serveixin per pressionar a l’administració des del diàleg. “La demana d’Oppida és un clar toc d’atenció i necessari per dir clar que, culturalment, les coses no es fan prou bé a Tarragona”, assegura el president d’Etcètera, Òscar Ramírez.

“Certs polítics han de tenir més cintura”

Ramírez ha indicat que “certs polítics han de tenir més cintura i no es poden molestar quan escolten segons quines demandes”, i ha afegit: “que els responsables de cultura no oblidin que, sense el teixit associatiu, no poden fer una bona política cultural que arribi a tothom. Les entitats fan, de manera subsidiària, allò que no pot fer el consistori”.

L’entitat, que l’estiu passat va organitzar a les ciutats de Tarragona i Reus un festival dedicat a la figura del cineasta Pier Paolo Pasolini, reunint a més d’un miler de persones en les tretze activitats que configuraven l’esdeveniment, ha avançat que ja està treballant en l’elaboració del Pla de Treball i de Gestió que presentarà al concurs públic de la M6.

Etcètera realitza activitats culturals de manera habitual. Enguany ja ha participat en mitja dotzena de presentacions de llibres i recitals poètics i actualment està preparant un cicle de concerts acústics que s’iniciarà a finals d’estiu a la ciutat de Tarragona.

Comença a la Boella l’excavació per localitzar les proves més antigues de presència humana a Catalunya

Vista dels treballs d’excavació a la Mina del Barranc de la Boella. Foto: IPHES

Localitzar les proves més antigues de presència humana a Catalunya és l’objectiu principal de la campanya d’excavació que des de l’1 de maig i fins al 3 de juny es desenvolupa al Barranc de la Boella, a La Canonja, sota la direcció de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES).

En aquesta línia, els primers dies de treballs a la Cala 1, un dels jaciments on es treballa, s’han dedicat a treure els sediments que contenen ceràmiques d’època romana. A la Cala 2 s’han fet algunes troballes significatives d’eines de pedra i restes esquelètiques de grans mamífers, com, per exemple, copròlits de hienes i grans herbívors. A la Cala 1 s’han registrat també, sota el nivells amb restes romanes, un nombre important de restes prehistòriques de sílex tallades, que poden ser datades, de forma preliminar, entre fa 200.000 i 500.000 anys abans del present.

Aquest jaciment ha estat ampliada la superfície d’excavació amb la finalitat de poder registrar un conjunt de fòssils més nombrós els propers anys. L’interès de la direcció científica i del IPHES pels propers anys és fer visitable els jaciments del Barranc de la Boella – IPHES.

Un jaciment singular

Les troballes arqueopaleontològiques que argumenten l’origen del poblament humà fora d’Àfrica son molt escasses en tota Euràsia. En aquest sentit, “el registre fòssil del Barranc de la Boella és singular per explicar les primeres migracions humanes procedents del continent africà, per les restes que s’hi han conservat i perquè demogràficament les primeres poblacions humanes que arriben a la península ibèrica, fa un milió d’anys eren molt reduïdes, de pocs individus”, ha destacat Josep Vallverdú, arqueòleg de l’IPHES i codirector de l’excavació juntament amb Palmira Saladié, també arqueòloga d’aquest centre de recerca.

La intervenció d’aquest mes s’ha plantejat en forma de gran extensió, “perquè aquesta opció permet obtenir un nombre més important de fòssils que han de facilitar poder començar a comparar el Barranc de la Boella amb altres jaciments prehistòrics”, comenta Josep Vallverdú.

“Ganivet” de sílex localitzat al Barranc de la Boella

L’excavació la du a terme un equip multidisciplinari compost per membres de l’IPHES i del Museu de Ciències Naturals de Madrid. Hi prenen part més de 35 persones, moltes d’elles estan llicenciades en diferents universitats espanyoles. També hi ha estudiants de diferents graus i màsters, com el Grau d’Antropologia i Evolució Humana, coimpartit per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona (URV), i el Màster Erasmus Mundus en Arqueologia del Quaternari i Evolució Humana de la URV.

Coincidint amb l’excavació tindrà lloc la publicació científica d’un total de dos estudis sobre la tafonomia (processos de formació dels jaciments) del Barranc de la Boella que es donaran a conèixer a través de la revista internacional Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology, amb Antonio Pineda (becari predoctoral IPHES) i la Dra. Palmira Saladié com a investigadors responsables.

 

Tarragona21 sorteja tres entrades dobles per a assistir a l’espectacle de gladiadors de diumenge

Les lluites de gladiadors són l’espectacle més buscat de Tarraco Viva. Foto: Tarragona21

Tarragona21 sorteja tres entrades dobles per a assistir a l’espectacle de gladiadors que se celebrarà el proper diumenge, 21 de maig, a les 11 hores a l’Amfiteatre romà.

Es tracta de l’espectacle que cada any arrossega més gent al festival de recreció històrica Tarraco Viva i on se solen vendre totes les entrades. Aquest diumenge s’estrena el grup de recreació tarragoní Tarraco Ludus amb l’espectacle ‘Joc de gladiadors. Els herois del moment’. L’escenificació es farà en català.

El sorteig ja és operatiu. Per participar-hi cal enviar un correu a aquesta direcció:

redaccio@tarragona21.cat

Hi ha temps per participar-hi fins dijous, 18 de maig. Cal que al correu hi figuri el vostre nom i cognoms i un número de telèfon on us podem localitzar. El nom dels guanyadors/es es farà públic a través de Tarragona21.

Els guanyadors podran passar a recollir les entrades a la Casa Sefus, seu del festival (Plaça del Pallol, s/n), el dissabte, 20 de maig, de 10 a 13 hores i de 16 a 23 hores. Caldrà que duguin el DNI per recollir-les. No se serviran les entrades a l’Amfiteatre romà.

Clàusula de consentiment.

Consulta el programa complet de Tarraco Viva en aquest enllaç.

El Trio Fortuny es presenta a Tarragona estrenant una obra del reusenc Joan Magrané

Imatge promocional del Trio Fortuny

Un any després de la seva primera actuació en públic, el Trio Fortuny que formen el violinista Joel Bardolet (conegut a Tarragona atès que és el concertino de l’Orquestra Camera Musicae), el violoncel·lista Pau Codina i el pianista Marc Heredia es presenten en concert a Tarragona el proper dimarts, 23 de maig, a les vuit del vespre, al Teatre Metropol en el marc de la temporada de concerts que organitza Joventuts Musicals de Tarragona.

Amb la voluntat d’articular un projecte de cambra seriós i estable, el trio de músics catalans amb una intensa activitat a Catalunya i a l’estranger tot i no haver arribat encara a la trentena d’edat, proposa un programa exigent que inclou la interpretació de dues obres de referència per al gènere de trio amb piano.

D’una banda, el Trio núm. 1, op. 8 (en la seva versió de 1889) de Johannes Brahms i de l’altra el cèlebre Trio núm. 2, D. 929 de Franz Schubert, ambdues composicions d’una dificultat màxima i que el Trio Fortuny interpretarà després d’un treball minuciós que ha implicat un rodatge previ gràcies a concerts regulars destinats a mostrar en públic aquest repertori. Els músics passaran per Tarragona aquest dimarts a manera de preludi de la seva presentació al Palau de la Música Catalana, a Barcelona, el proper 7 de juny, a dos quarts de nou del vespre, en el marc del cicle Intèrprets Catalans: http://www.palaumusica.cat/ca/trio-fortuny_394098

Amb tot, el concert d’aquest dimarts inclou encara un al·licient extra: l’estrena de la peça Variacions sobre ‘The last rose of summer’ per a violí sol, obra dedicada a Joel Bardolet i que el compositor Joan Magrané (Reus, 1988) ha escrit pensant en les aptituds interpretatives del jove violinista de Vic. Magrané, amb un peu a Catalunya i un altre a París, serà dimarts vinent a Tarragona, on farà un petit apunt sobre l’obra d’estrena.

El concert d’aquest dimarts, que té un preu de 10€ / 3€ (menors de 12 anys) / 5€ (menors de 25 anys) / 7€ (majors de 65 anys), representa una nova aposta de Joventuts Musicals de Tarragona per la música de cambra d’alta qualitat, en el marc de les actuacions periòdiques programades al Teatre Metropol de la capital tarragonina.

Ballesteros diu que no adjudicarà l’M-6 de la Tabacalera ‘a dit’ i Oppida respon que mai s’han oposat a un concurs

Imatge de la manifestació convocada amb motiu dels 10 anys del tancament de la Tabacalera. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

Imatge de la manifestació convocada amb motiu dels 10 anys del tancament de la Tabacalera. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

L’alcalde de Tarragona ha advertit a la plataforma Oppida que no adjudicarà “a dit” la gestió del mòdul 6 de la Tabacalera perquè incorreria en una il·legalitat. Les declaracions arriben després de la reunió mantinguda entre la portaveu del govern, Begoña Floria, i representants d’aquesta entitat, que aquest cap de setmana va fer una ocupació simbòlica de l’espai.

Ballesteros ha recordat que l’Ajuntament preveu enllestir el pla director de l’equipament abans de finals d’any, i un cop s’acabi vol treure a concurs aquest espai perquè tingui la funció de motor de creació i promoció artística.

“Quan convé, l’Ajuntament sí que fa adjudicacions directes”

En declaracions a Tarragona 21 Pedro Redondo, portaveu de la plataforma Oppida, ha contestat que en cap moment s’han oposat a que l’espai s’adjudiqui mitjançant un concurs, i que els sembla una fórmula adequada. També ha contestat les declaracions de Ballesteros recordant que la fórmula de l’adjudicació directa existeix i que “quan convé, el consistori sí que l’ha fet servir”.

Redondo ha considerat “pervers” que se’ls acusi de voler apropiar-se de l’espai, “quan precisament el que volem és obrir-lo a tota la ciutadania”. “El projecte d’Oppida, que ja té 41 entitats adherides, és el de mediar perquè s’obri l’espai”, ha recalcat.

Critiquen la “lentitud” del procés

D’altra banda, la plataforma critica la “lentitud amb què el consistori afronta l’obertura de l’espai”. “Sigui mitjançant concurs o no, el que volem és que no haguem d’esperar un any més a que el mòdul s’obri a la ciutadania”, ha afegit Redondo.

Els escriptors Maite Carranza i Xavier Bosch parlaran de les seves novel·les a la Biblioteca de Cambrils

Els escriptors Maite Carranza i Xavier Bosch visitaran la Biblioteca Pública Municipal de Cambrils el proper divendres 26 de maig a la tarda per comentar les seves novel·les amb els lectors.

En la primera tertúlia, a les 18 hores, l’escriptora Maite Carranza clourà la temporada del Club de Lectura Infantil i Juvenil amb una sessió extraordinària oberta a tota la ciutadania.

En la segona, a les 19 hores, l’escriptor Xavier Bosch parlarà de la seva novel·la Algú com tu, guanyadora del Premi Ramon Llull 2015 i escollida per llegir al Club de lectura adult amb la col·laboració de la Institució de les Lletres Catalanes.

Maite Carranza amb la seva primera novel·la juvenil, Ostres, tu, quin cacau! publicada l’any 1986 va rebre el premi de la Crítica Serra d’Or. Des de llavors, la seva obra literària s’ha orientat, principalment, a la narrativa infantil i juvenil amb títols com La revolta dels lactants, Contes divertits de pirates, Vols ser el nòvio de la meva germana?, els llibres juvenils de la Càndida i la trilogia fantàstica de bruixes, El clan de la lloba, El desert de gel i La maledicció d’Odi. La seva última novel·la, La pel·lícula de la vida, ha estat guardonada amb el Premi Vaixell de Vapor 2016. També ha escrit novel·les per adults, com Sin Invierno o El fruit del Baobab, obres de teatre i guions televisius.

Xavier Bosch, periodista i escriptor, és autor de la trilogia protagonitzada per Dani Santana –Se sabrà tot, guanyadora del Premi Sant Jordi 2009, Homes d’honor i Eufòria- i altres novel·les com Algú com tu i, la darrera publicada, aquest 2017,  Nosaltres dos. A més dels reculls de contes Jo, el simolses i Vicis domèstics, i la novel·la juvenil La màgia dels Reis, també ha treballat en informatius esportius de RAC 1, de corresponsal al Parlament Europeu pel diari La Vanguardia, com a presentador del programa Àgora de TV3 i ha estat director del diari Avui.

El mal estat de la Cucafereta posa en perill la seva presència a les festes de Tarragona

La Cucafereta, durant la darrera Festa Major Petita de Santa Tecla. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

La Cucafereta, durant la darrera Festa Major Petita de Santa Tecla. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

“A més dels motius estètics, creiem que no és adequat treure-la per la seva pròpia seguretat, i per la dels nens que s’hi acostin”, afirma Sergio del Rey, un dels caps de colla, en declaracions a Ràdio Ciutat de Tarragona. El mal estat de la Cucafereta fa que perilli la seva presència a les festes de Santa Tecla, justament l’any del seu 15è aniversari.

Restaurar-la val 5.000 euros

L’any passat, la Cucafereta va patir un cop al morro que li ha deixat un forat destacat. A més d’aquest forat, compta amb esquerdes en diversos llocs del cap, la cua i les banyes, i a més el mecanisme, tal com passava en la Cucafera gran, no funciona fa anys i per tant no pot llençar caramels, una de les principals funcions de la bèstia.

Després d’una revisió, el pressupost obtingut per restaurar-la ascendeix a més de 5 mil euros. L’entitat volia repetir la fórmula de la Cucafera gran l’any passat, restaurar-la i celebrar l’aniversari, però aquest cop la situació és més complicada. Mentre que l’any anterior l’Ajuntament es va fer càrrec del cost de la restauració per ser una peça municipal, en el cas de la Cucafera petita, propietat de l’A.V.V del Port, la despesa corre a càrrec seu, motiu pel qual no hi pot fer-hi front.

Crida a la col·laboració d’empreses i particulars

L’entitat ha tractat d’aconseguir sense gaire èxit ajudes i subvencions. En el seu dia va ser Repsol l’empresa que va costejar la seva creació l’any 2002. Davant aquesta situació, es fa una crida urgent a totes aquelles empreses, institucions i particulars que vulguin col·laborar a que es posin en contacte.

S’estudiarà obrir un compte o un Verkami properament per rebre aportacions i donacions. A més, tractant-se d’una entitat sense ànim de lucre, l’A.V.V del Port ha hagut de tornar a posar com a requisit per formar part de la colla fer-se soci de l’associació, un tràmit que en aquests moments tots els membres ja han formalitzat.

Dues xerrades explicaran les excepcionals peces de bronze romanes trobades a Tarragona

Les dues peces, dos caps de mules de bronze. Foto: Tarragona21

Coincidint amb el Festival Tarraco Viva, la directora de l’excavació arqueològica del solar de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil, Judit Ciurana, ens explicarà les excepcionals peces de bronze romanes que s’han trobat recentment en aquest indret.

La recent troballa arqueològica de dues fulcra mostra la sumptuositat i el luxe decoratiu del mobiliari de les cases  benestants del món romà i per tant de Tarraco. Les fulcra són peces de bronze que decoraven els extrems d’un lectus triclinaris o llit propi dels fastuosos banquets romans.

Lloc on se situaven les peces decoratives trobades. Foto: Tarragona21

Estaven profusament decorades amb motius de gran virtuositat tècnica d’origen hel·lenístic i dionisíac, propis d’aquest tipus de celebracions. El mobiliari d’inspiració hel·lenística està àmpliament documentat en el món romà entre els segles II aC i I dC.

 

Les xerrades tindran lloc al pati de la Casa Castellarnau, on s’allotgen les peces de forma temporal:

 • Dissabte, dia 20 de maig, a les 12 (1 hora de durada) Castellà
 • Diumenge, dia 21 de maig, a les 12 (1 hora de durada) Català

L’assistència és amb inscripció prèvia i es pot fer  a:

Apareixen a Tarragona dues peces decoratives de bronze romanes d’alt valor

Prats obre el debat sobre la cultura a Tarragona i l’oposició diu que actua ‘per gustos personals’

Imatge d’una exposició de cartells del Festival REC. Foto: REC

El debat sobre la política cultural de l’Ajuntament està obert. L’oposició critica el canvi de rumb que està marcant l’actual direcció política, comandada pel conseller municipal Josep Maria Prats. Aquest l’està encaminant a crear “estructures cuturals sòlides” i no només a dedicar-se a subvencionar activitats “que no tenen retorn”.

Prats ha matisat avui a Tarragona Ràdio les seves declaracions a Tarragona21, on plantejava reformular els festivals REC i SCAN i també acabar amb la política de subvencionar activitats que acontenten artistes però que no deixen un pòsit a la ciutat. Prats parla de “potenciar” els dos festivals.

Ciutadans: ‘Respon als seus gustos personals’

“La política cultural de l’Ajuntament de Tarragona respon als gustos personals i subjectius del senyor Prats”. Així s’ha expressat el portaveu municipal de Ciutadans (Cs) a Tarragona davant les declaracions del conseller de cultura, Josep Maria Prats, a Tarragona21 sobre el “replantejament” dels festivals cinematogràfics i fotogràfics REC i SCAN. I ha criticat que “una vegada més, el senyor Prats opti per limitar l’oferta musical i artística de la nostra ciutat”.

El líder de l’oposició a Tarragona ha volgut transmetre el total suport de la seva formació als artistes locals i ha assegurat que el partit taronja “aposta per tots dos esdeveniments”, ja que “l’oci i la cultura han de fomentar-se principalment des de l’Ajuntament per oferir una àmplia oferta cultural que arribi a totes les sensibilitats dels nostres ciutadans”.

Les crítiques han sorgit també d’ERC, que ha criticat “els canvis de rumb” cada cop que hi ha un conseller nou. També han sorgit veus crítiques des de l’organització del REC i de l’SCAN.

Prats destaca que ‘potenciarà’ els dos festivals

Al seu torn, el conseller municipal de Cultura, Josep Maria Prats, ha negat en declaracions a Tarragona Ràdio que tingui la intenció de fer desaparèixer els festivals de cinema REC i de fotografia SCAN. En l’entrevista a Tarragona21, Prats ja va dir que no es tancarien els dos festivals, però que es “reformularien”. Al titular de Cultura el preocupa el “poc retorn” dels festivals i altres esdeveniments culturals de al ciutat

Prats ha explicat que aposta per reformular les dues cites culturals “per potenciar-les” i no pas per eliminar-les.
Prats es reunirà aquest dimecres amb ERC per donar detalls de l’aposta de l’ajuntament cap als dos festivals. Una trobada que havien sol·licitat els republicans després d’unes declaracions de Prats a Tarragona 21 on parlava de reformular el REC i l’SCAN. En l’entrevista, Prats va assegurar que no es tancaran els festivals.

Aquest dimarts, en la tertúlia política del Matí de Tarragona Ràdio, Prats ha precisat que ha plantejat una reformulació per aconseguir un creixement dels certàmens.

Prats ha detallat que en l’edició de 2016 de l’SCAN, l’ajuntament hi va posar 90 mil euros mentre la Generalitat, a causa de la pròrroga dels pressupostos catalans, en va aportar 60 mil. Va ser una partida per sota del que preveia el conveni signat i que era 90 mil per cadascuna de les dues administració, la local i l’autonòmica. Prats s’ha mostrat dolgut per les crítiques rebudes en relació als festivals de cinema i fotogràfic de Tarragona.

El portaveu d’ERC, Pau Ricomà, ha dit que els festivals no poden dependre del retorn a la ciutat. Ricomà assegura que aniran a la reunió a escoltar les explicacions de Prats. Ricomà assegura que tan l’SCAN com el REC són projectes consolidats a la ciutat.

Tensions amb el sector

Prats és conscient de les tensions que la seva política generarà -i ja ha generat amb la supressió dels Festivals d’Estiu-. Les prioritats són crear un organigrama a la Conselleria de Cultura, crear una xarxa de biblioteques públiques a la ciutat com a referent imprescindible de la política cultural, obrir un espai d’art contemporani a partir del Centre d’Art que no només es fixi en l’exhibició i sigui referent, i potenciar l’activitat teatral per a joves i infants.

Al respecte de la futura xarxa de biblioteques municipals, la CUP va sortir al pas de la proposta que li va enviar l’equip de Govern criticant que es busqui un espai de biblioteca al Seminari. La CUP reclama més inversions en biblioteques municipals, però Prats defensa que no és possible per la manca de fons.

J. Garcia

El Pretori recupera dues històries del passat en ‘La Nit dels Museus’

Imatge del Pretori la Nit del Museus de 2015. Foto: Laia Marín

Un any més el Museu d’Història de Tarragona (MHT) participa a la Nit dels Museus amb la resta de sis museus de la ciutat, que són Caixaforum, Museu del Port, Museu Bíblic, Museu Diocesà, Museu d’Art Modern i Museu Nacional Arqueològic.

Enguany es dedica als Museus i històries controvertides. Aquest tema ressalta el paper dels museus que, posant-se al servei de la societat, poden convertir-se en centres de pacificació de les relacions entre els pobles. Igualment, posa en relleu com l’acceptació d’un passat dolorós constitueix un primer pas per imaginar un futur comú sota el signe de la reconciliació.

El MHT conserva la memòria dels fets passats a través dels objectes exposats, que ens parlen d’èpoques glorioses, però també de tràgiques. En aquesta Nit dels Museus es recuperen dues històries que mostren que preservar el passat adquireix sentit i ens ajuden a comprendre d’on venim.

Una és de Jaume Torné, un visitant del pretori que es va trobar amb una fotografia del seu pare en un espai que recorda el paper de la presó de Pilats en la repressió franquista. L’altra és de Mireia i Glòria Català, que porten a terme una recerca per recuperar l’obra del seu pare, el pintor Antoni Català Gomis.

A Casa Castellarnau, es van poder documentar les pintures del seu pare que decoren el distribuïdor d’entrada a la planta noble. Aquesta instal·lació es podrà visitar el dia 20 al Pretori, des de les 18h i fins les 24h. L’horari d’admissió de visitants finalitza mitja hora abans, a dos quarts de dotze.

Així mateix, una vegada més, Auriga Serveis ha coordinat les activitats d’aquest i de la resta de museus, amb diferents itineraris que dissabte a partir de les 18h es podran gaudir sota el nom d’El Viatge a la constel·lació Museu i que ofereixen, a partir d’una peça de cadascun dels espais, un discurs unitari que ajuda a l’espectador a entendre l’eix vertebrador d’enguany: Museus i històries controvertides. Cal reserva per a inscriure’s a l’activitat: reserves@aurigasc.com