TARRAGONA 21

Mútua Catalana renova el patrocini del butlletí de la Reial Societat Arqueològica

D’esquerra a dreta, Ramon Marrugat, patró de la FPMC, Pilar Alió, presidenta de la Reial Societat Arqueològica Tarraconense, i Joan Josep Marca, president de la Fundació, durant l’acte de renovació del conveni de col·laboració.

Per quart any consecutiu, la Fundació Privada Mútua Catalana (FPMC) dóna suport en aquest 2018 a la publicació i distribució internacional del butlletí que edita la Reial Societat Arqueològica Tarraconense (RSAT), per difondre els diferents treballs de recerca històrica que es fan a al Camp de Tarragona.

Aquest compendi d’estudis i investigacions es fa des del 1901 i compta amb un ampli seguiment per part de la comunitat científica d’arreu del món, ja que es reparteix  entre 300 entitats de recerca i conservació patrimonial dels cinc continents. Permet, alhora, a la RSAT mantenir un intercanvi d’informació i coneixements amb totes elles.

El conveni d’enguany, pressupostat en 4.000 euros, inclou dos butlletins, que deixen la sèrie històrica en els números 38-39, recollint treballs de recerca publicat els anys 2016 i 2017.

Entre els articles escollits destaca un de l’arqueòleg Jordi López Vilar sobre el nou tram descobert de la façana sud-occidental del Fòrum Provincial de Tàrraco. També hi una treball sobre el retaule de la capella de Santa Maria dels Sastres de la catedral de Tarragona, després de la seva restauraciò, a càrrec de Emma Zahonero Moreno i Jesús Mendiola Puig.

Fora de la ciutat, el darrer butlletí de la RSAT inclou articles col·lectius de recerca arqueològica de motius rupestres a la cova foradada de Calafell (Baix Penedès), d’inhumacions durant l’edat del Bronze a la cova dels Galls Carboners de Mont-ral (Alt Camp) i d’un nou taller productor d’àmfores vineres al camí de Bràfim, a Puigpelat.

També hi ha treballs sobre ceràmiques romanes a Marçà (Priorat), del rei visigot Sindila, de peces històriques i arqueològiques trobades a l’entorn del monestir de Poblet i de gràfics de la guerra dels Segadors, entre altres.

La Reial Societat Arqueològica Tarraconense és una de les entitats més emblemàtiques de la ciutat. Fundada el 1844,  és la degana de les associacions culturals locals i la setena del món en el rànquing de les societats de temàtica similar.

Des de la seva creació s’ha dedicat a la recuperació, conservació i promoció del gran patrimoni històric local, amb la Tàrraco romana com a epicentre. Una tasca difícil davant la complexitat de combinar la preservació arqueològica amb el creixement urbanístic de Tarragona, que l’ha portat, sovint, a exercir un paper crític, reivindicatiu i de lluita enfront les administracions.

El concert ‘La Suite de l’Aigua’ arriba aquest divendres a l’Auditori Diputació de Tarragona

El Conservatori de Música de la Diputació a Tarragona oferirà aquest divendres, 27 d’abril, el concert audiovisual La Suite de l’Aigua.  Amb interpretacions de piano a quatre mans, a càrrec d’estudiants de grau professional del Conservatori. L’acte forma part de la programació cultural dels Jocs Mediterranis Tarragona 2018. El concert, amb entrada lliure, s’iniciarà a les 19 hores.

L’obra fa una reflexió sobre la història de l’aigua a la Terra, el seu origen, la màgia, la història, l’ús actual i les seves emocions, i vol recordar el seu valor incalculable com a patrimoni de vida i recurs limitat. A través d’una estructura de suite clàssica, però amb un tractament contemporani, la interpretació s’acompanya de projeccions audiovisuals i textos. També fa un homenatge a compositors que ja han parlat de l’aigua, com Händel, Bach, Mozart i Chopin.

La Suite de l’Aigua és una composició musical de Carlota Baldrís que es va estrenar al 2014 a l’Auditori de Barcelona amb un espectacle dirigit per Joan Font (Comediants), que incorporava interpretacions per a violoncel i electrònica, projeccions de vídeo i la intervenció d’un actor.

Aquest concert visual està inspirat en les investigacions de Masaru Emoto sobre l’efecte de les paraules, la música, els colors, els pensaments i les emocions en les molècules d’aigua, i per tant, en nosaltres mateixos (60% d’aigua i un 75% quan naixem) i en el planeta (75% d’aigua).

Fitxa tècnica

Intèrprets: Alumnes de piano del Conservatori de Música de la Diputació de Tarragona

Composició: Carlota Baldrís

Coordinació: Marta Bou

Creació i projeccions audiovisuals: Pau Casanovas

Ciutat de Dixie a partir de dimecres… (vídeos)

Aquest dimecres, 25 d’abril, arrenca la 24a edició del Festival Internacional Dixieland a Tarragona que aquest any tindrà com a protagonista l’univers sonor de la trompeta.  Els concerts i les activitats programades donaran a conèixer el seu paper imprescindible en el món del jazz, des dels seus repertoris als intèrprets més rellevants. El tret de sortida del Festival serà a les 7 de la tarda davant el Teatre Tarragona amb l’Stromboli Jazz Band i TGN Swing. Una estona abans, el trenet turístic farà un recorregut al compàs de la música convidant a la ciutadania a gaudir del Dixie.

La cap de cartell d’enguany és la carismàtica trompetista Gunhild Carling & Carling Family. L’artista i la seva banda són descendents de família de músics i tradició circense i són tota una institució al seu país, Suècia. Tenen el seu propi programa de televisió i protagonitzen els vídeos més populars del fenomen d’Internet anomenat Postmodern Jukebox. Pujaran a l’escenari del Teatre Tarragona el dijous 26 d’abril. El cap de setmana continuarà amb el concert The Gramophone All Stars Big Band que presenten el seu nou disc després de l’exit de “Jazzmaica”. El nou treball “Maraca Soul” afegeix nous ritmes de sonoritat caribenya com el bogaloo i el calypso. El diumenge, clourà el Festival tot un referent del so  del jazz més tradicional, Dan Barrett Quintet. El músic ha treballat al costat de grans noms del jazz i el swing, com Benny Goodman i Tony Bennett, i és membre de la New Orleans Jazz Band de Woody Allen. El cartell internacional d’aquesta nova edició del festival el completaran Ronald Baker Quartet, el Jay Wallis Trio, els Dizzy Birds, Marina & The Kats i Shirley Davis.

En aquesta nova edició s’han programat 111 actes en aproximadament 40 locals de la ciutat i 25 se celebraran a les places i carrers de la ciutat. El Festival comptarà amb 48 formacions que apleguen més de 130 músics locals, a més de formacions integrades per músics de fins a 10 nacionalitats – Estats Units, Alemanya, Suècia, Espanya, Rússia, França, Àustria, Polònia, Itàlia, Regne Unit-. Les propostes gastronòmiques també seran protagonistes amb fins a 40 actes que maridaran vermuts i sopars amb la música dixie. El Mercat Central, com ha fet des de la seva reobertura amb tots els actes festius i multitudinaris com Carnaval i Santa Tecla, ara també s’afegeix al Festival Dixie i de dijous a dissabte programa ‘Dixie al Mercat Central’ que portarà música en viu amb Singtònics, Camilo Rey i Sons de Gòspel.

Les propostes musicals aniran acompanyades d’altres activitats pensades per divulgar i donar a conèixer el món del jazz. Així, durant aquests dies també s’han programat projeccions de cinema, exposicions com la mostra retrospectiva del Festival a través dels seus cartells i programes, activitats infantils i familiars i conferències amb reconeguts músics com el trompetista tarragoní Xavi de la Salud i Pep Gol també trompetista i cofundador de La Vella Dixieland.

El Festival es clourà el dia 30 d’abril, Dia Internacional del Jazz, amb una Jam a 3 bandes. Serà una jornada on s’aplegaran tots els músics i amants de la música en la primera trobada de músics de Jazz de Tarragona.

Enllaç al programa del 24è Festival Internacional Dixieland Tarragona.

Concert solidari el proper diumenge a l’Auditori amb el gòspel a capella d’Aba Taano

El grup Aba Taano canta gòspel africà, a més de temes del gòspel americà, amb un plantejament absolutament diferent.

L’Auditori Josep Carreras de Vila-seca acollirà dins la seva programació de primavera el quintet de gòspel ugandès Aba Taano (significa “els cinc”), el proper diumenge 29 d’abril a les 19.00 h.

El grup Aba Taano canta gòspel africà, a més de temes del gòspel americà, amb un plantejament absolutament diferent. Dansa, ritme i veu són els ingredients principals d’aquest concert, i el públic es contagia de l’alegria i l’energia positiva que transmeten.

La seva qualitat vocal és indiscutible i la profunditat de les seves veus, única.

Els beneficis dels seus concerts van destinats al projecte solidari “Música per salvar vides” el qual gestiona un orfenat a Uganda. Aquest orfenat ajuda directament a una trentena de nens i nenes orfes, que viuen en condicions desfavorides. El projecte potencia la música i la dansa perquè aquests infants es formin i puguin tenir un futur digne al seu propi país. De fet, Aba Taano representa la principal font de finançament del projecte i un punt molt important de recolzament professional pels nens i joves.

Els cinc joves que formen el grup (Nabbale, mezzo; Patrick, alt; Mayanja, baix; Kamogga, baix i Ssenteza baix i director) han aconseguit el reconeixement unànime del públic i sis prestigiosos premis internacionals. Entre d’altres, el juliol de l’any 2014, la medalla d’Or en les Olimpíades de la Veu de Letònia i, el desembre de 2015, la medalla d’Or del Concurs “Cantate Domino”, a Lituània. Actualment, competeixen al Concurs International “A Capella contest”, a Leipzig, Alemanya.

Aba Taano arriba a Vila-seca aprofitant la seva gira per Espanya. No és la primera vegada que actuen a Catalunya: Sagrada Família (2014), Tarragona i La Riera de Gaià (2015); Reus, Salou, Mont-roig, Girona, Figueres, a la Universitat Ramon Llull i a la basílica de Santa Maria del Pi de Barcelona (2016-2017).

Cal recordar que les entrades es podran adquirir al vestíbul de l’Auditori Josep Carreras des d’una hora abans de l’inici del concert i amb antelació, a la secretaria del Conservatori o al web de l’Auditori  www.auditorijosepcarreras.cat

Cambrils presenta al món la figura de Vidal i Barraquer dedicant-li un any d’activitats

El cardenal Francesc d’Assís Vidal i Barraquer. Foto: Catalunyareligio.cat

Cambrils encetarà el 15 de maig l’Any Vidal i Barraquer, una de les fites culturals i socials que cal marcar en vermell al calendari català per quan la figura de l’anomenat Cardenal de la Pau trascendeix fins i tot la pròpia Catalunya i esdevé un referent moral internacional.

La seva aposta per la pacificació del conflicte entre bàndols a la Guerra Civil (1936-39) i especialment, la seva valentia en no volar signar la carta col·lectiva dels bisbes espanyols als bisbes de tot el món, on sota la iniciativa del cardenal Isidre Gomà, la cúria espanyola gairebé de manera unànime defensava el Movimiento Nacional i es posicionava a favor de Franco en la guerra, va marcar el seu tarannà imperturbable, la seva defensa de l’església com a organització universal i no parcial. La gosadia li va costar molt cara: Franco no el va deixar tornar a Espanya i va morir a l’exili suís, per a escàndol internacional i del Vaticà. Un règim feixista que es deia catòlic, apostòlic i romà, defensor radical de les jerarquies de mando militar, desafiava la Santa Seu.

Els intents de la cúria i de l’Estat espanyol perquè es repensés la seva postura mai van reeixir. Va morir en 1943 en una cartoixa religiosa de Freiburg, a Suïssa, deixant la seva família a Catalunya.

La seva postura va tenir una alta repercusió internacional. Ell no només va ser perseguit pel franquisme, sinó abans per la FAI, que el va detenir i conduir en una cel·la de Montblanc amb la intenció de liquidar-lo. Va ser un selvatà, conseller de Cultura Ventura Gassol, qui el va salvar in extremis, conduint-lo a un vaxell italià cap a l’exili. En la seva vida, dues personalitats del Camp de Tarragona, el cardenal Isidre Gomà, fill de La Riba i promotor de la infame carta dels bisbes espanyols, i Ventura Gassol, de La Selva del Camp, s’hi van creuar decisivament.

Ara arriba el torn del seu reconeixement, que serà cambrilenc, però també català. Barcelona, Reus, Tarragona o Montblanc seran, de moment, les poblacions fora vila on arribarà l’Any Vidal i Barraquer. El actes s’encetaran el proper 15 de maig a Cambrils -data del trasllat fa 40 anys de les seves despulles de Suïssaa Cmabrils- amb la presència d’Armand Puig, exrector de la Facultat de Teologia de Catalunya i considerat una eminència en teologia i història religiosa. També hi serà l’exconseller de Cultura de la Generalitat Joan Maria Pujals. “Apuntem alt i busquem personalitats d’alt nivell”, deia avui en la presentació de l’Any el seu comissionat, el cambrilenc Josep Maria Panicello, ex acalde i exdirector de la Revista Cambrils. Es busca la presència d’històriadors de reconegut renom.

D’esquerra a dreta, Pedro Otiña, arxiver municipal; Maria Eugènia Vidal i Barraquer, familiar del cardenal; l’alcaldessa, Camí Mendoza; el comissionat, Josep Maria Panicello, i el regidor de Cultura, Lluís Abella, avui amb un ‘roller’ amb la imatge de l’Any Vidal i Barraquer. Foto: Tarragona21

Cambrils i Catalunya, per tant, commemoraran el 150è aniversari del seu naixement, que tindrà lloc el 3 d’octubre, però també el 75è aniversari de la seva mort, el proper 13 de setembre. Al voltant d’aquestes dues dates s’organitzaran els principals actes. S’ha buscat crear una comissió plural i transversal, on a més de les institucions polítiques i religioses hi figurin la família i el Centre d’Estudi de Cambrils.

L’alcaldessa, Camí Mendoza, ha subratllat que es pretén “posar en valor la figura del cardenal més enllà de Cambrils i que aquesta sigui més conegut a la població”. L’Any Vidal i Barraquer tindrà continuïtat en 2019 ja que s’hi celebraran diverses efemèrides relacionades amb la seva vida.

El 15 de maig, per tant, es presentarà la reedició del conegut llibre de mossèn Ramon Muntanyola -fill de l’Espluga de Francolí i rector també a Salou-, ‘Vidal i Barraquer, el cardenal de la pau’, amb la presència d’Armad Puig, mentre el 3 d’octubre, data del naixement, es farà un acte acadèmic. Alguns detalls de les activitats s’esta tancant i es coneixeran més endavant. Se sap que al novembre hi haurà una taula rodona amb la presència de personalitats coneixedores de l’obra del cardenal, com la doctora Margarida Mauri o mossèn Josep Raventós.

Els actes inclouen activitats per a la mainada de Cambrils, especialment al voltant de l’institut que porta el nom del cardenal. La projecció d’un documental de 1993 sobre Vidal i Barraquer és un altre acte acordat, com també l’organització de tres exposicions. La primera estarà dedicada a la vida i obra de Vidal i Barraquer i es mostrarà del 19 d’octubre al 16 de novembre a la sala Àgora de l’Ajuntament. Es pretén que sigui itinerant durant un període de dos o tres anys. La segona tindrà lloc a la Torre del Port i obrirà el 2 de desembre: oferirà una mostra de fotografies de la reconeguda autora Montse Vidal i Barraquer, on apareixerà gent de Cambrils. La tercera serà del 30 d’agost al 4 de setembre i porta per títol ‘Verdaguer segrestat’, una mostra que es pot seguir al Museu d’Història de Catalunya. També es preparen sortides culturals de lloc on va exercir el cardenal i es crearà un grup d’amics de l’Any, que en tindrà preferència. En 2019 es publicarà en format llibre el recull de les diverses conferències que es vagin celebrant.

Més: el fil conductor de l’Any serà una pàgina web que s’ha posat en funcionament. L’Arxiu de Cambrils entra a jugar a fons en la celebració i ja ha preparat materials de la vida i obra del cardenal, amb enllaços a publicacions de l’època. “La web quedarà com l’eina més important i perdurable de l’Any Vidal i Barraquer, consultable sempre pels experts i pel públic que ho desitgi”, assegurava Panicello. S’anirà actualitzant i ampliant i un segon bloc de feina de l’Arxiu serà plasmar els documents del cardenal o relacionats amb ell. A part de Cambrils hi ha documentació a l’Arxiu Nacional de Catalunya, a l’Arxiu del Vaticà, a l’Arxiu de l’Arquebisbat de Tarragona o al del Senat espanyol, ja que el cardenal fou també senador.

Fora de Cambrils

Fora de Cambrils hi haurà conferències, exposicions i taules rodones, principalment a la tador, com la presentació del llibre a l’església de sant Agustí de Tarragona,activitats a la Prioral de Sant Pere de Reus o una conferència a l’Ateneu Barcelonès per part de mossèn Manel Fuentes, a part de la col·locació d’una placa a la cel·la on va ser captiu el cardenal, a Montblanc. La comissió treballa perquè es pugui organitzar un acte institucional a Barcelona. L’alcaldessa i el president de la comissió es van entrevistar amb el director general d’Afers Religiosos de la Generalitat, Enric Vendrell, “de qui hem constatat el màxim interès de la Generalitat, que de fet ja va declarar 2018 Any Vidal i Barraquer”. Aquest interès “és general per part de totes les institucionas i entitats a les que visitem”, ha assegurat el comissionat.

La comissió ha creat un logotip i punts de llibre. El logotip serà el que s’emprarà en els diferents actes que tinguin lloc a Catalunya.

Actes religiosos

El 13 de setembre se celebrarà una missa a Cambrils coincidint amb la data de la seva mort. Serà a l’ermita. El 5 d’octubre arribarà la missa solemne, aprofitant al data de seu bateig a Cambrils. Estarà presidia per l’Arquebisbe de Tarragona i Primat, Jaume Pujol. També se celebrarà una missa central a la Catedral de Tarragona el 21 de gener de 2019, amb la presència de l’arquebisbe, preveres i bisbes catalans.

La comissió organitzadora posa a disposició del públic un correu electrònic per a rebre suggeriments:

anycardenal2018@cambrils.cat

Jaume Garcia

El Cinema Fantàstic arriba al FIC-CAT de la mà del Festival de Sitges

Ángel Sala i Antonio Barrero, director del FIC-CAT.

El Festival de Sitges ha renovat el seu acord amb el FIC-CAT, el que permet al festival rodenc programar diferents títols de ciència ficció, terror i fantasia que han passat per Sitges. L’onzena edició del Festival Internacional de Cinema en Català Costa Daurada, que celebrarà entre el 4 i el 10 de juny a Roda de Berà (Tarragonès), mostra una aposta clara pel cinema fantàstic rodat en català. El conveni entre ambdós festivals consolida una col·laboració que permet posar de manifest la importància del cinema fantàstic dins de l’audiovisual català, i contribueix a fer visibles i reivindicar les pel·lícules i curtmetratges estrenats durant el 2017.

Per quart any consecutiu, la secció PANTALLA SITGES apareix de nou apadrinada pel Festival de Sitges, dins la programació del FIC-CAT. Ángel Sala, director del Festival, serà a Roda de Berà el dimarts 5 de juny a la tarda per presentar la secció. Sala és coneixedor del Festival, ja que hi ha participat com a membre del Jurat. Aquestes són les tres produccions que s’hi podran veure, i que seran presentades pels seus propis realitzadors:

  • UNA CAPSA TANCADA, documental d’Anna Agulló. La Casa del Cine / 2017 / 28’ / Premi SGAE Nova Autoria al millor guió SITGES 2017Després del funeral de la seva àvia, l’Anna troba una capsa. En aquesta capsa hi ha cartes d’amor que li havia enviat el seu avi a la seva àvia des de Rússia, quan va lluitar amb els nazis a la II Guerra Mundial.
  • CELEBRACIÓ, curtmetratge de ficció de Pau Cruanyes i Gerard Vidal UPF / 2016 / 9’ / Premi SGAE Nova Autoria a millor direcció-realització SITGES 2017. Una núvia deambula pel seu casament on els assistents la tracten com una convidada més. Dins d’aquesta atmosfera surrealista, l’únic punt de suport que tindrà serà la figura del seu pare, amb qui manté una relació estranya.
  • CUNETAS, curtmetratge de ficció de Pau Teixidor. Coming Soon Films / 2017 / 18’ / Projecció a l’Auditori Melià prèvia a A PRAYER BEFORE DAWN de Jean-Stéphane Sauvaire. Durant la Guerra Civil Espanyola, una família de pagesos ha de fer front a l’amenaça feixista. Cansats de parar l’altra galta, prendran una decisió inesperada.

L’entrada a les projeccions serà gratuïta, i tota la programació es potconsultar al web www.fic-cat.cat

‘Assassins del Camp’ i ‘Hereus de Tàrraco’, entre els títols locals més venuts a Tarragona

Una compradora i una llibretera sostenint un exemplar damunt d’una pila de llibres a la Rambla Nova de Tarragona. Foto: ACN

‘Assassins del Camp’ , un recull de relats curts de gènere negre a càrrec de quinze autors del Camp de Tarragona, i ‘Hereus de Tàrraco. Tarragona Patrimoni Mundial’, un assaig de Joaquín Ruiz de Arbulo, Ricardo Mar, José Alejandro Beltrán-Caballero i Ferran Gris, se situen entre els llibres d’autors locals més venuts durant aquest Sant Jordi a Tarragona. Els lectors també han apostat per la temàtica de l’excursionisme i han fet despuntar ‘Tarragonès. 17 excursions a peu’ de Xavier Martorell i ‘Els 14 vuitmils d’Òscar Cadiach i Puig’ del periodista Francesc Joan. El recentment desaparegut Jordi Tiñena també ha atret l’interès de molts compradors amb la seva darrera novel·la, ‘Joc d’Identitats’. En el camp culinari, han destacat els ‘Codonys a l’armari’ de Nani Nolla.

Rànquing a les Terres de l’Ebre

A les Terres de l’Ebre, els títols locals més venuts han estat el recopilatori ‘Lo Cançoner. De la Terra de l’Ebre’ de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries; ‘Darrere els seus talons’ de la xertolina Francesca Aliern, i ‘Ebre, relats d’una batalla’, de diversos autors.

Una noia fent una ullada a les piles de llibres d’una parada de la Rambla Nova de Tarragona, durant la diada de Sant Jordi. Foto: ACN

‘La força del destí’ i ‘Operació urnes’, les més venudes en català arreu del país

Pel que fa alconjunt del país, la novel·la ‘La força d’un destí’, de Martí Gironell, ha estat la més venuda en català aquest Sant Jordi segons la llista que elabora anualment el Gremi de Llibreters de Catalunya. En castellà, el primer lloc l’ha aconseguit ‘Las hijas del Capitán’, de María Dueñas. La novel·la de Gironell ha estat seguida per ‘Jo soc aquell que va matar Franco’, de Joan-Lluís Lluís; per ‘La dona de la finestra’, el best seller nord-americà d’A. J. Finn; per ‘Quan érem els peripatètics’, que segueix les aventures dels personatges de la popular sèrie de TV3, en aquest cas descrites per Héctor Lozano, i per ‘La novel·la de Sant Jordi’, de Màrius Serra. Pel que fa a les vendes des del Gremi consideren que seran similars a les de l’any passat.

Pel que fa a les obres de ficció en castellà, després del treball de Dueñas els lectors s’han decantat per ‘Patria’, de Fernando Aramburu; per ‘La mujer en la ventana’, d’A. J. Finn; per ‘Fuimos canciones’, d’Elisabet Benavent, i per ‘La tierra maldita’, de Juan Francisco Ferrándiz.

Pel que fa a la no ficció, en català s’ha imposat ‘Operació urnes’, de Xavier Tedó i Vicens Estaran, mentre que en castellà ha estat ‘Las almas de Brandon’, de César Brandon Ndjocu. El top cinc en català l’han completat ‘Bon dia, són les vuit!’, d’Antoni Bassas; ‘Dies que duraran anys’, de Jordi Borràs; ‘Per la llibertat’, de David Fernàndez i Toni Soler, i ‘La invasió dels robots i altres relats d’Economia en colors’, del mediàtic economista Xavier Sala i Martín.

En castellà, el llibre de Brandon ha estat seguit de ‘Piel de letra’, de Laura Escanes; de ‘España quedó atrás’, de Ramón Cotarelo; de ‘Nada es tan terrible’, de Rafael Santandreu, i de ‘Sin censura’, de Miguel Ángel Revilla.

El Gremi de Llibreters de Catalunya ofereix també un rànquing dels llibres més venuts en l’àmbit infantil i juvenil tant en català com en castellà. En català, els cinc primers han estat ‘Contes de bona nit per a nens rebels’, d’Elena Favill i Francesca Cavallo; la segona part del mateix llibre, publicat per les mateixes autores; ‘El meu primer llibre de Sant Jordi’, de Màriam Ben-Arab Canela; ‘Germans!’, de Rocio Bonilla, i ‘El monstre de colors’, d’Anna Llenas.

En castellà, els més venuts han estat ‘The Crazy Haacks y la cámara imposible’, de The Crazy Haacks; ‘De (casi) todo se aprende’, de Paula Gonu; ‘El principito’, d’Antoine de Saint-Exupéry; ‘¡Aventuras en Londres!’, de Martina D’Antiochia, i ‘Cuentos de buenas noches para niñas rebeldes’, d’Elena Favilli i Francesca Cavallo.

Des del Gremi de Llibreters de Catalunya s’ha destacat el fet que Sant Jordi s’ha escaigut aquest any en dilluns, i que això ha permès que hagi començat ja el cap de setmana. Això, sumat al bon temps, fa augurar als llibreters que les vendes seran, com a mínim, igual que les de l’any passat.

Com a novetat d’aquest any, el Gremi ha participat en una iniciativa de l’Agència Catalana de Turisme en virtut de la qual una vintena de periodistes europeus de deu països han conegut i viscut Sant Jordi i el Dia del Llibre en un acte conjunt a la Casa de les Punxes de Barcelona.

ACN

Mil joves canten per Sant Jordi en una Vila-seca que sorprèn amb l’art literari efímer de carrer

Una imate espectacular dels mil cantors

Centenars de persones han assistit aquest matí a la tradicional Cantada de Sant Jordi, que enguany ha complert la dotzena edició. A la trobada, que ha tingut lloc al Pavelló Municipal d’Esports de Vila-seca, s’han reunit un miler d’alumnes de 2n, 3r i 4t de primària de les escoles de municipi, juntament amb els seus mestres i els alumnes del Conservatori de Vila-seca.

Tots ells han interpretat la cantada “La cançó més bonica del món”, un conte musicat amb cançons populars catalanes, que ha estat presentada per Antoni Mas i narrada pels alumnes de l’Escola Sant Bernat Calvó.

L’acte ha estat organitzat pels centres escolars del municipi, el Patronat Municipal de Música de Vila-seca i l’Ajuntament de Vila-seca.

Imatges del muntatge ‘Efímera’, de parades amb canalla i la parada de la Biblioteca municipal que oferia llibres en 3D. Fotos: Tarragona21

D’altra banda, per tercer any consecutiu carrers i places del nucli antic són protagonistes de la proposta ‘Efímera’, art al carrer, amb escultures amb llibres i disseny de l’espai urbà a càrrec d’alumnes de l’Escola d’Art i Disseny de Tarragona i de Reus, de la Diputació de Tarragona. Projectes de denúncia social, d’expressió visual de contes tradicionals, que se sumen a les parades de llibres i flors a la plaça de l’Església i a la plaça de Voltes i a una elevada presència de maniada pels carrers.

Entre les parades, la de la Biblioteca municipal ofereix els llibres més espectaculars, curiosos i bells del seu fons. Destaca un de gran format amb il·lustracions en 3D que necessita que el lector es posi les clàssiques ulleres amb colors diferents.

La programació del dia inclou:

17.00 h Contacontes, a la plaça de l’Església Contes del sol i la lluna a càrrec d’Imma Pujol

17.00 h Activitats infantils, a la plaça de Voltes. “Maquilla’t com un cavaller, una princesa o un drac”. Tallers “Construeix el teu joc de taula de Sant Jordi” i “ Un drac ben original”.

17.45 h Lectura de poemes, a la plaça de l’Església, a càrrec del Grup de Teatre La Tramoia

18.00 h Espectacle Familiar, a la plaça de Voltes, un Sant Jordi màgic amb el Mag Vidi

19.00 h Festa popular, a la plaça de l’Església amb l’Esbart Ramon d’Olzina, els Gegants i Grallers de Vila-seca i els Xiquets de Vila-seca

Tarragona viu un Sant Jordi obert a tots els colors

Pla general de la Rambla Nova de Tarragona, amb roses grogues en primer terme, i vianants passejant i mirant llibres per les parades de Sant Jordi. Foto: ACN

Una filera de persones fullejant llibres a la Rambla Nova de Tarragona, amb una riuada de persones al fons. Foto: ACN

La Rambla Nova de Tarragona batega d’activitat per Sant Jordi amb milers de tarragonins a la recerca del llibre i la rosa, que enguany incorpora el groc con variant cromàtica arran de la crida de les entitats independentistes. La principal artèria de la ciutat compta amb unes 160 parades de llibreries, floristeries i entitats de tota mena, en un exercici de tolerància que permet a l’heroi de còmic Supercatalà mostrar els seus superpoders a tocar de la caseta de Ciutadans. Estands reivindicatius de toc patriòtic conviuen al costat de religions amb dogmes a escollir, defensors dels llebrers es miren a la cara amb els amants dels gats, les llibreries de tota la vida i les floristeries tradicionals clamen per treure profit de l’espai propi i els mitjans de comunicació radiofònics locals fan les seves emissions en directe.

Amb un sol que es deixa veure tímidament i una temperatura molt suau, la diada ha arrencat amb menys afluència que altres ocasions. L’any passat Sant Jordi va caure en diumenge, però finalment els resultats de la diada van ser satisfactoris per als comerciants. Enguany, la previsió és assolir un nivell de vendes “similar”, segons ha assenyalat un dels socis de la Llibreria ‘La Capona’, Ricard Espinosa, qui ha reivindicat el Sant Jordi en dia laborable. La diferència respecte al 2017 és que tant divendres com dissabte les vendes han estat més pausades, amb la perspectiva que el gran gruix es produeixi aquest dilluns. Per a ‘La Capona’, Sant Jordi representa la venda mitjana de tot un mes, entre un 7 i un 8% del què despatxen durant l’any.

Els jardins del Banc d’Espanya han acollit el programa d’activitats científiques “Missatges: expressió prehistòrica, romana i química”, adreçades a infants i organitzades per l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC), l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ) i l’IPHES.

Durant els dies previs a Sant Jordi i aquest dilluns al matí, els títols locals s’estan fent un lloc entre els més demanats. D’aquests, destaquen ‘Assassins del Camp’, un recull de relats d’una quinzena d’autors del territori; ‘Hereus de Tàrraco. Tarragona Patrimoni Mundial’, de Joaquín Ruiz de Arbulo, Ricardo Mar, José Alejandro Beltrán-Caballero i Ferran Gris; ‘Excursions pel Tarragonès’ de Xavier Martorell, i ‘El Parc del Francolí. Guia per conèixer els arbres’ de Raül Font-Quer.

Precisament, autors i lectors han pogut compartir una estona en alguna de les signatures de llibres organitzades per les llibreries. Entre elles, la periodista Laura Casas, que ha viscut el seu primer Sant Jordi com a autora per ‘Cinquanta còdols al mar’. “És bonic poder rebre els comentaris dels lectors i posar-me a l’altre costat és divertit. M’ho estic passant molt bé i és una alegria molt gran”, ha expressat.

Els llibres dedicats al procés omplen les parades de la Rambla Nova, com a la resta del país. El llibreter Ricard Espinosa ha apuntat alguns dels títols més sol·licitats pel públic: ‘Operació Urnes’ de Xavier Tedó i Laia Vicens; ‘Per la llibertat’, que recull les cartes dels dirigents polítics empresonats, i ‘Dies que duraran anys’ del fotoperiodista Jordi Borràs. Aquest tipus d’obres són de les que “es regalen o es compren”, però segons Espinosa no són els més venuts. Aquesta fita sol anar a parar als autors “més literats” o als títols guardonats, com és el cas del 58è premi Sant Jordi: ‘Jo soc aquell que va matar Franco’ de Joan-Lluís Lluís.

L’intrusisme de la venda de flors

Com és tradició, la Rambla Nova de Tarragona s’omple per Sant Jordi de tarragonins i visitants que busquen impregnar-se d’aquesta diada cultural. A les parades de llibres s’hi acumulen els curiosos i, a les de roses, s’hi produeix un degoteig constant de compradors. Enguany el ritme de venda de flors ha arrencat més lent que en altres ocasions, però el sector se’n mostra satisfet. Un tema que consideren una “batalla perduda”, però, és l’intrusisme professional durant aquesta jornada, que suposa un dels principals dies de guanys de tot l’any, segons ha lamentat a l’ACN la florista Núria Escatllar.

La tarragonina Aroa Pérez ha decidit comprar un llibre d’anècdotes sobre el referèndum de l’1 d’octubre per al seu marit i un conte per al fill. Per ella, ha apostat per un títol de novel·la negra. Una altra veïna de Tarragona s’ha fet amb el darrer títol de la tarragonina Margarida Aritzeta perquè n’ha llegit bones crítiques, i també el d’Antoni Bassas, de qui n’era una oient habitual a Catalunya Ràdio.

D’entre la multitud de persones també n’hi ha que estan de vacances a Catalunya com és el cas de la Regina van der Krieken, d’origen holandès, que està passant tres setmanes a Vilafortuny (Cambrils) amb el seu marit. Aquesta turista ha admès que desconeixia la llegenda de Sant Jordi, i el què simbolitzen el drac i la rosa, però s’ha mostrat sorpresa de la resposta dels ciutadans. “Fins i tot els joves compren roses i de tot. Això és nou per a mi, perquè a Holanda als joves no els agraden les tradicions”, ha conclòs.

Marató de Contes als barris de Ponent

D’altra banda, gairebé 400 alumnes de Primària, entre tres i cinc anys, han paticipat a la Marató de Contes, preparats pels estudiants d’Educació Infantil de l’Institut Vidal i Barraquer, a la plaça del Tarragonès de Torreforta. Durant l’acte s’han lliurat els premis de la tercera edició del certamen literari Olga Xirinacs, gestat fa tres anys amb motiu del seu 80 aniversari.

La celebració de Sant Jordi continuarà el dimarts 24, amb una ‘fira’ d’arts i oficis tradicionals amb 10 carpes i amb tots els elements festius, cada institut elaborarà el seu propi bestiari, creats pels alumnes dels centres educatius de Ponent, acompanyats per grups musicals, cançons medievals populars i les seves auques dels oficis respectius. La fira començarà amb una cercavila pels carrers i places. El recorregut començarà a l’Institut Torreforta i recorrerà la rambla de Ponent fins a la plaça del Tarragonès.

La festa de dimarts s’iniciarà a les 9,30 hores amb la cercavila i finalitzarà al voltant de les 12.30 h i hi participaran prop de 1.500 alumnes. ‘Sant Jordi a Ponent’ està organitzat pel Pla Educatiu d’Entorn i la Biblioteca Pública de Torreforta amb el suport de tots els Centres educatius dels barris de Ponent i entitats socials i culturals amb l’objectiu de difondre la cultura catalana en un entorn de proximitat i obert a tothom.

ACN

El Morell suma als llibres i les roses el teatre infantil i les sardanes

Imatges de la Rambla del Morell aquest matí. Fotos: Tarragona21

El Morell presenta avui un seguit d’actes que conformen Sant Jordi i espera que aquesta tarda s’ompli a vessar la Rambla, l’epicentre de les activitats, amb les parade de llibres i roses, i també una mostra de bestiari local de l’Embruix. No falten les reivindicacions polítiques per la situació que es viu a Catalunya i el color groc hi és present en una parada de l’ANC, així com la presència d’una gàbia amb un maniquí, que representa els empresonats del procés.

Els alumnes de la Llar d’Infants i els del CEIP Ventura Gassol s’han apropat a la Rambla Joan Maragall per a visitar les parades i, tot seguit, han fet una visita guiada a la Biblioteca Municipal. Per la seva banda, L’Associació Cultural Sardanista del Morell ha repartit coca amb xocolata davant de les oficines del Centre Cultural, al carrer de la Coma, per a tots els més menuts del poble.

Eloi Calbet, regidor de Comunicació, destacava a Tarragona21, que Sant Jordi “sempre té especial concurrència al Morell, tant per la gent del poble, com dels pobles del voltant. Tenim una Rambla preciosa que convida a passejar i muntar-hi els negocis, tant de floristes, com de llibreters i les entitats que volen expressar les seves activitats, com l’ANC, els sardanistes, els nois i noies de l’institut, que munten avui obres de teatre, així com també tindrem un dinar sardanista, i des de la Biblioteca municipal es convoca un concurs de relats”.

L’Ajuntament ha traslladat al carrer la borsa de Treball amb un estand propi: “Es tracta que els aturats coneguin els serveis que oferim”. La festa “és de tothom, popular i plural”, concloïa Calbet.

Els actes de tarda

De cara a la tarda, també hi ha programades un seguit d’activitats. A partir de les 17h, l’Associació Cultural Sardanista del Morell i la Cobla Reus Jove ompliran de música i dansa el Carrer de la Coma, ben a prop de la Rambla, tot amenitzant amb dos altres trets representatius de la cultura catalana en aquesta data tant nostrada: la cobla i la sardana.

Tot seguit, es durà a terme al mateix espai l’entrega de premis del concurs de Sant Jordi organitzat per la Biblioteca Municipal del Morell. Les categories del concurs són les següents: dibuix infantil, construcció d’un drac reciclat, escriptura d’una llegenda original i fotogràfic. A més, cada participant s’emportarà un petit detall en reconeixement a la seva participació.

Però El Morell no posarà punt i final al Sant Jordi el dia 23. El proper divendres 27 a les 15:30h arribarà un acte convertit ja en tradició al Morell: el concurs de pastissos de Sant Jordi, amb pares i mares dels alumnes de la Llar d’Infants. Aquest concurs arriba enguany a la seva catorzena edició i premiarà el pastís més original, el més divertit i el més gustós, a més d’oferir un detall per a tots els participants.

J.G.

Surten a la venda les entrades per als espectacles de la Fira Trapezi

Imatge d’un dels espectacles. Foto: David Dimitri

Des d’aquest dilluns es posen a la venda les entrades per als espectacles de pagament de la Fira Trapezi, que tindrà lloc a la ciutat del 10 al 13 de maig. Les propostes de pagament tenen preus populars des d’1 euro a 15 euros. S’han programat nou espectacles de pagament, amb la novetat que enguany no tots es representen en teatres sinó també en altres equipaments, el més destacable la vela que es posarà a la plaça Anton Borrell del Parc de Sant Jordi.

Els espectacles de sala

El Teatre Bartrina acollirà la representació de Santa Madera, de la Compagnie Les Mains, Les Pieds Et la Tete Aussi (M.P.T.A), espectacle que s’estrenarà a l’Estat espanyol en el marc de Trapezi. Després de la creació de Somnium el 2015, Juan Ignacio Tula i Stefan Kinsman continuen explorant el trio peculiar que formen amb la roda Cyr. La companyia francesa presenta un espectacle que s’arrela en les tradicions de la gent nativa de Sud Amèrica que, durant les festes, rituals i cerimònies espirituals utilitzen una fusta sagrada, el Palo Santo, per espantar mals esperits i celebrar els llaços fraternals que uneixen la comunitat.

L’altra proposta de circ de sala és la dels belgues D’Irque&Fien, que presenten Sol Bémol, un espectacle poètic i emocionant que s’estrena a Catalunya i que es podrà veure al Teatre Fortuny durant els dies de la Fira.

La Palma acollirà enguany tres espectacles: Mur de la Cia (3), una performance circense, amb ritmes del sud en directe i molt d’humor dirigida per Nacho Flores; Estrellados del Colectivo de Artistas del Masnou, un vodeville fora del temps i de l’espai que no deixarà a ningú indiferent i, a la sala Polivalent, 3D de la Compagnie H.M.G, un joc acrobàtic amb una singular estructura de circ.

Per últim, i més de petit format, el Teatre Bravium presentarà l’espectacle Mobil, dels andalusos La Güasa Circo Teatro, un muntatge de circ-teatre d’objectes íntim i sense text on l’actor i malabarista desenvolupa l’especialitat de pilotes de pot, viatjant a través d’un personatge una mica excèntric, tendre i juganer.

Altres espectacles de pagament fora dels teatres

Un dels plats forts de la programació d’enguany és l’Homme Cirque, del suís David Dimitri. En una gran carpa instal·lada a la Plaça Anton Borrell, Dimitri presentarà un espectacle de circ realitzant només per ell, una combinació d’acrobàcia, música i dansa on el protagonista realitza tots els papers de l’auca. Per altra banda, el Parc Sant Jordi acollirà la proposta dels Brunette Bros que presentaran The Greatest and 2nd. Smallest Circus in the World, un espectacle que mostra un potent univers musical i un personal teatre de titelles i, l’Estació Enològica, acollirà la proposta de Teatro Sobre Ruedas, un curiós circ en caravanes on es convida a l’espectador a descobrir-hi diversos secrets.

La venda d’entrades

Per tal d’adquirir les localitats, des d’aquest dilluns 23 d’abril es poden trobar a la pàgina web de la fira (http://www.trapezi.cat/informacio/venda-dentrades/) i, també presencialment al Teatre Fortuny i al Teatre Bartrina. A partir del 9 de maig, les entrades també es podran adquirir a les taquilles del punt d’informació de la Fira situat la plaça de Prim.

Les entrades, que tenen preus populars, valen 1, 5, 10 i 15 euros i hi ha diversos descomptes aplicables: pels socis del Carnet Jove, usuaris de la Targeta Jove de Reus, els menors de 12 anys i els majors de 65 anys. A més, també podran tenir entrada reduïda els socis del Club TR3SC. Per gaudir de qualsevol dels descomptes, que no són acumulables, caldrà presentar el carnet corresponent a taquilla.

Més de 200 parades en busca de lector

Una parada de venda de roses, en un Sant Jordi a Tarragona. Foto: Tarragona21

Tarragona bullirà aquest dilluns d’activitat amb motiu de la diada de Sant Jordi i comptarà amb 218 parades al conjunt de la ciutat. La Rambla Nova tornarà a ser l’epicentre del Sant Jordi tarragoní, amb 159 parades de venda de llibres, flors i articles de marxandatge relacionats amb aquesta diada.

Aquestes parades, degudament senyalitzades i ordenades, estaran agrupades en diferents coques segons la seva tipologia:

· A la coca 1 (del Balcó del Mediterrani als carrers Adrià i Sant Agustí, 49 parades) l’espai estarà ocupat per a centres escolars, clubs i entitats esportives, agrupacions d’escoles i colles castelleres.

· A la coca 2 (dels carrers Adrià i Sant Agustí als carrers Unió i Sant Francesc, 70 parades) l’espai estarà ocupat per institucions, entitats d’àmbit nacional amb delegació a la ciutat, entitats ciutadanes, mitjans de comunicació, partits polítics i professionals de la venda de llibres i flors.

· A la coca 3 (dels carrers Unió i Sant Francesc fins al monument als Despullats, 19 parades), l’espai estarà ocupat per llibreters i floristes.

· A la coca 4 (del monument als Despullats fins a la Font del Centenari, 21 parades), l’espai estarà ocupat per entitats i associacions del tercer sector.

La resta del centre de la ciutat i els barris comptaran amb 59 parades de venda de flors i llibres.

Les parades estaran obertes de 9 a 20 h, excepte les parades de la coca 1, que hauran de desmuntar-se a les 19 h amb motiu de la tradicional diada castellera de Sant Jordi. El muntatge de les parades començarà a les 7 h excepte les ubicacions de les llibreries, que a causa de la seva complexitat podran començar el muntatge a les 5 h.

Jugadors del Nàstic, signant llibres. Foto: Nàstic

El Nàstic, amb els seus jugadors

D’altra banda, el Nàstic estarà present un any més a la Rambla Nova per celebrar la diada de Sant Jordi. A la parada que l’entitat instal·larà a l’últim tram del passeig a l’alçada del monument dels 125 anys, es podrà recollir informació de les activitats de les diferents seccions i també es podrà comprar la rosa de Sant Jordi o marxandatge del Nàstic com bosses o tasses.

Els jugadors del primer equip de futbol també estaran per signar autògrafs en dues tandes. Al migdia, de 13 a 14 hores, hi haurà el capità Xavi Molina, Álvaro Vázquez i Maikel Mesa, mentre a la tarda, de 17 a 18 hores els protagonistes seran Fali, Dumitru Cardoso i Djetei.

La Biblioteca del Seminari ofereix la proposta ‘A cegues’

Els actes al Seminari

Un any més la Biblioteca del Seminari Pontifici de Tarragona, situada al carrer de sant Pau 4, de Tarragona, al Centre Tarraconense El Seminari, ofereix, amb motiu de la diada de Sant Jordi una selecció de «llibres a cegues». Tothom qui ho vulgui podrà adquirir el seu llibre-regal jugant a un simple joc que els ajudarà a escollir el «llibre a cegues» que s’adapti a la seva personalitat.

També, durant tot el dia, la Biblioteca oferirà una jornada de portes obertes amb visites guiades per conèixer els espais de la Biblioteca antiga. L’horari de la Biblioteca per aquest dia serà de les 10.00 a les 13.30 h, i de les 16.00 a les 20.00 h.

Parades de llibres a la Universitat Rovira i Virgili. Foto: URV

La polèmica de les parades de llibres

Finalment, les tradicionals llibreries de Tarragona mantindran el mateix espai de les seves parades a la Rambla Nova aquest Sant Jordi, però l’Ajuntament ha avisat que, de cara l’any vinent, es replantejaran.

Tot, després que les llibreries La Capona, La Rambla i Adserà hagin denunciat que el consistori havia decidit reduir els seus espais de parada en detriment d’una quarta. En concret, es tracta de la botiga Abacus.

Les llibreries han carregat contra l’Ajuntament per comunicar-los-ho tres dies abans de la diada, quan ja havien comprat els llibres per la capacitat d’espai habitual, a més d’acusar-los d’afavorir la competència deslleial i criticar que se’ls iguali “als oportunistes que aprofiten el dia per fer caixa”.

El regidor d’Ocupació del Domini Públic, Josep Acero, ha explicat que Abacus havia demanat més metres de parada i que els tècnics van fer un repartiment de l’espai dividint l’existent entre quatre. “La idea no era dolenta, però no se’ls havia comunicat”, ha admès el regidor, que ha explicat que enguany es mantindran els metres i se’n parlarà l’any vinent.

En un comunicat conjunt de les tres llibreries emès aquest divendres al matí, criticaven l’Ajuntament per haver donat a conèixer els canvis per telèfon i “sense cap opció al diàleg i al pacte o trobar altres solucions”, com ara ampliar les parades fins al Balcó del Mediterrani, sense reduir metres a ningú.

Les novetats locals de Sant Jordi: de l’odissea d’Òscar Cadiach a les velles (i belles) imatges d’Hermenegild Vallvé.

Les novetats nacionals de San Jordi: l’1-0 i el procés assalten les llibreries.

Les novetats locals de Sant Jordi: de l’odissea d’Òscar Cadiach a les velles (i belles) imatges d’Hermenegild Vallvé

Els autors locals que firmen per Cossetània

Novel·la, assaig, obres gràfiques, memòries, consells per no patir accidents… el relat del que ens presenten els autors i les autores de les comarques de Tarragona serà ampli aquest dilluns de Sant Jordi. La narració històrica, textual o gràfica, té un pes destacat en l’edició d’enguany. I apareixen força plomes noves, algunes de les quals sorprendran. Us oferim un respàs del més destacat.

L’editorial de Valls Cossetània Edicions i les firmes Angle Editorial, Lectio Edicions, Quorum Llibres i Capital Books presenten unes 180 propostes per Sant Jordi amb més d’una vintena de novetats d’autors del territori.

Jordi Tiñena. Foto: escriptors-cat

‘On ets, Anastàsia?’, de la reusenca Marta Magrinyà; ‘El somriure del viking’, del recentment desaparegut Jordi Tiñena; ‘Melodia d’una absència’, del deltebrenc Joan Roca; ‘Seguiràs el ritme del fantasma jamaicà’, del calafellenc Albert Pijuan, i el dietari ‘Cicle de l’exili IV’, d’Artur Bladé Desumvila són alguns dels títols destacats. Especialment remarcable es el volum del periodista cambrilenc Francesc Joan (‘Diari de Tarragona’), que recull els 14 vuit mil que ha coronat sense oxigen l’alpinista tarragoní Òscar Cadich, ‘Els 14 vuitmils d’Òscar Cadiach i Puig’.

’17 excursions a peu’, de Xavier Martorell, i ‘Excursions a peu pel Montsant’, d’Antoni Cabré Puig, són les noves guies excursionistes que presenta el grup editorial, un apartat clàssic del segell de Jordi Ferré.

Moisés Peñalver. Foto: Cossetània

El llibre ‘100 maneras de evitar accidentes de tráfico’, del periodista Moisés Peñalver, es proposa aconsellar els conductors per millorar les seves capacitats al volant i, de retruc, minimitzar l’estadística de sinistres viaris. Veterà periodista polifacètic, expert criminalista i referent en el camp dels successos, és també coneixedor del món del cotxe. Ja havia publicat, com ara ‘Cent maneres de descobrir un crim’. És una de les plomes literàries per redescobrir. I seguint amb la mateixa xifra, Aleix Cort explora les ‘100 històries sobre el ball’.

Altrament, destaquen també de la firma vallenca títols com ‘Darrere els seus talons’, de la xertolina Francesca Aliern, que narra una història de descoberta de l’amor en la postguerra. ‘Les cartes impertinents de dona a dona’, un recull de textos de Maria Aurèlia Capmany, pretenen posar en valor el feminisme pioner de la narradora.

L’escriptora Roser Vidal publica ‘Cops amagats’, la seva primera novel·la de misteri, ambientada a la ciutat de Tarragona. El rapitenc Josep Pitarch presenta ‘Deslliureu-nos de qualsevol mal. Memòries d’un malcontent’, una obra que pivota sobre la figura de l’anarquista de la CNT que li va valer el Premi Literari Sebastià Juan Arbó 2017.

Els autors d’Arola d’aquesta diada lectora

Arola, 20 anys

Al seu torn, la tarragonina Arola celebra 20 anys amb 40 novetats. Així, estrena una nova col·lecció de dramatúrgia. És ‘Teatre reunit’, format per antologies. Els tres primers volums estan dedicats a dues escriptores molt especials: Sarah Kane, autora de ‘Blasted’ i ‘Psicosis a les 4:48′, i la prolífica Lluïsa Cunillé. El tercer volum és un compendi de teatre anarquista català, a partir de les obres i traduccions de Felip Cortiella.

L’assaig ‘Hereus de Tàrraco. Tarragona Patrimoni Mundial’, de Joaquín Ruiz de Arbulo, Ricardo Mar, José Alejandro Beltrán-Caballero i Ferran Gris, es troba entre els títols locals més destacats. Torna l’exitós Ruiz de Arbulo, el millor coneixedor viu de l’arqueologia romana de Tarragona i que té una segona virtut: les seves conferències omplen recintes.

Revolució i Guerra Civil a Tarragona

Una altra editorial clàssica tarragonina, Silva, que regenta Manuel Rivera, presenta 22 novetats, el que suposa mantenir el nivell de publicació en relació a la festa de l’any passat. D’aquests nous títols, 14 són d’assaig, 7 de narrativa, i un de poesia. Aquestes novetats literàries es presenten a múltiples presentacions i es venen a llibreries i parades.

Portada de ‘Revolució i guerra civil a Tarragona’

‘Us paseo por mi vida’, d’Ángel Juárez

Entre les novetats destaca la quarta saga d”Homenots del sud’, del periodista Xavier Garcia, ‘Josep Maria Pujol de Barberà a Tarragona, l’arquitecte i l’espai’, ‘Nuevo ramo de viejos cantares’, de Ramón García Mateos, o ‘Revolució i guerra civil a Tarragona en imatges d’Hermegild Vallvé’, cridat a ser un dels destacats de la diada. Citar novetats d’enguany és citar ‘Un paseo por mi vida’, d’Ángel Juárez, un repàs biogràfic de l’exlíder veïnal, ecologista i promotor cívic que ha marcat part de la història local els darrers 30 anys.

Sis dels títols de la URV

La Universitat Rovira i Virgili

La URV es presenta un any més amb força novetats. Destaquen entre les publicacions: ‘Retrats de vi. Enòlegs de la URV’, de la periodista Ruth Troyano i Maoz Eliakim, que compta també amb una exposició; ‘Incunable(s). 1971-1991’, en què Joana Zaragoza rememora la història dels estudis universitaris a Tarragona; ‘Microrelats’, que aplega les creacions que es van presentar al primer concurs de microrelats científics de la URV; ‘La nova normativa de l’IEC. Guia pràctica’, de Jordi Ginebra; ‘La gestió del patrimoni literari’, de Mireia Munmany; i ‘Polítiques memorials, fronteres i turisme de memòria’, coordinat per Ramon Arnabat i Montserrat Duch.

Hi ha altres títols que Publicacions URV ha editat amb diferents editors en format digital per aquest Sant Jordi: ‘La Baronia de Queralt al segle XV’, de Gerard Carceller, coeditat amb el Consell Comarcal de la Conca de Barberà; ‘El Maig de les dones’, de Meritxell Ferré, coeditat amb Arola Editors; ‘Història, urbanisme i arquitectura a l’entorn de la Rambla Vella de Tarragona’, de Josep Llop, coeditat amb el Centre d’Estudis Guillem Oliver del Camp de Tarragona; ‘Mapa de les ciutats somiades’, de Joana Pijama, coeditat amb Piscina, un petit oceà; i ‘Vallis fecunda’, de Domènec Corbella, coeditat amb la Universitat de Barcelona.

L’arquitecte canongí Josep Llop és el mateix que en 2002 va publicar un documentat i polèmic llibre ‘La industrialitzcio de Tarragona (1957-1971) i les sevs circumstàncies’, que destapava els casos de corrupció política que hi hagué a Tarragona amb l’arribada de la petroquímica.

La periodista Laura Casas. Foto: Adrià Muñoz

Laura Casas i Cinquanta còdols al mar

Una altra de les sorpreses literàries l’oferirà la periodista (‘Tarragona Ràdio’) Laura Casas, que s’estrena amb ‘Cinquanta còdols al mar‘, acabat de sortir d’imprempta. Editat per Ganzell, són 50 relats que inicià com a posts al seu mur de Facebook, uns còdols que suren per la seva profunda emotivitat i pel seu temperament.

Ariel Santamaria, amb l’editor Òscar Ramírez. Foto: Cedida

Un inclassificable, Ariel Santamaria

S’aventura que serà un dels èxits editorials de la diada. La Banya Edicions publica les Memòries polítiques d’Ariel Santamaria, el polític ‘juantxi’ que vestit d’Elvis Presley va ser escollit regidor a l’Ajuntament de Reus en les eleccions municipals de 2007 amb un suport de més de 1.800 vots. Un volum amb més de 600 pàgines farcides d’anècdotes i primícies de l’home que, amb un espectacular i sigilós aparell organitzatiu al darrere -la CORI-, va posar en evidència el poder ja abans de l’arribada de la gran crisi.

J. Garcia

Més de 200 parades en busca de lector.

Les novetats nacionals de Sant Jordi: l’1-0 i el procés assalten les llibreries.

 

Torna a Reus el ‘juantxisme’ amb les memòries polítiques d’Ariel Santamaria

Ariel Santamaria, amb l’editor i periodista Òscar Ramirez. Foto: Cedida

Més de 140 persones van omplir aquest dissabte la sala d’actes del Centre de Lectura per assistir a la presentació del llibre de les memòries polítiques d’Ariel Santamaria, l’inclassificable polític que vestit d’Elvis Presley va aconseguir acta de regidor de l’ajuntament de Reus en 2007, un dels reusencs més entrevistats de la història, amb permís potser del general Prim o d’Andreu Buenafuente.

Campió del frikisme, va encunyar l’expressió ‘juantxi’ per definir les seves accions frikis i els personatges amb els que s’envoltava, com el Pirata el del Gorro o Carmen de Mairena, amb qui va fer tíquet electoral en unes eleccions al Parlament.

Va aconseguir mes de 1.800 vots en les municipals de 2007 i va arraconar les altres formacions municipalistes que s’hi presentaven, massa serioses en uns moments en què la política estava sota sospita i els ciutadans reclamaven canvis rotunds. La CORI (Coordinadora Reusenca Independent) va ser la plataforma d’Ariel, una creació aparentment innocent, tot i que força provocadora, però que amagava una estratègia política que ideològicament sempre va moures en la transversalitat per aconseguir vots a dreta i esquerra i no només a l’esquerra, i que va descobrir un nou hàbitat comunicatiu: internet. Darrere propostes com crear un follòdrom a Reus o plantar marihuana a les places de la ciutat s’amagava un grup d’ideòlegs que no donava treva al poder. Un dia després d’haver estat investit regidor, neixia la CUP a Reus.

Ariel Santamaria, fent d’Elvis durant la presentació de les memòries. Foto: Cedida

Entre els assistents a l’acte, l’alcalde de Reus, Carles Pellicer; i l’exalcalde reusenc Lluís Miquel Pérez. Tampoc s’ho van perdre les persones més properes a l’autor del llibre, com ara companys del seu partit, periodistes de diversos mitjans que van cobrir la informació relacionada amb ell durant aquells anys, familiars i moltes altres persones particulars que volien conèixer de més a prop a l’únic regidor juantxi que ha tingut la ciutat de Reus en la seva història.

S’anuncia que el llibre desvetlla fets fins ara desconeguts. Amb més de 600 pàgines (l’original hagués sumat el doble o més), és un reflexe de la labor pacient d’Ariel, llicenciat en Història, d’anotar en una agenda el que passava cada dia i guardar els retalls de premsa de l’època.

L’editor del llibre, Òscar Ramírez Dolcet, i el periodista Francesc Gras, van acompanyar a Ariel Santamaria intervenint en aquesta presentació. L’Ariel, que anava vestit d’Elvis com quan era regidor, va acabar l’acte cantant el seu himne “Tos som de Reus” que els assistents van seguir des de l’inici. Aquest dilluns, diada de Sant Jordi, Ariel Santamaria signarà llibres tot el dia a la parada que Edicions La Banya tindrà instal·lada al Centre de Lectura.

Les novetats nacionals de Sant Jordi: l’1-O i el procés assalten les llibreries

Pla conjunt de llibres sobre l’1-O i el procés el 19 d’abril del 2018. Foto: Marta Sierra

L’1-O i el procés també són protagonistes d’aquest Sant Jordi. En un curs marcat per la política i els esdeveniments entorn l’1 d’octubre han proliferat un seguit d’obres que repassen des de diferents perspectives els esdeveniments abans d’aquesta data, el mateix dia i les conseqüències posteriors. Fotografies, relats, anècdotes, episodis que es presenten com a desconeguts, anàlisis i opinions omplen un seguit de llibres amb l’objectiu d’intentar explicar què ha passat a Catalunya en els darrers mesos.

Des de cròniques sobre el què ha passat com ‘Los entresijos del poder’ del periodista Oriol March, ‘Como ganamos el proceso y perdimos la república’ de Josep Martí i ‘Operació urnes’ de Laia Vicenç i Xavi Tedó passant pel recull fotogràfic d’Enric Costa a ‘Hem votat’ o el de Jordi Borràs ‘Dies que duraran anys’ fins arribar als texts escrits per polítics com Santi Vila amb ‘D’herois i traidors’ i ‘Informe urgent des dels escons 4 i 5’, d’Albano Dante Fachi i Àngels Martínez-Castells, entre d’altres.

A ‘Los entresijos del ‘procés” (Catarata), el periodista Oriol March fa una crònica sobre què va passar abans i immediatament després de l’1-O. Segons explica l’editorial, el llibre recull converses, pressions, xantatges i llàgrimes que s’han viscut en els darrers mesos i repassa entre altres moments les reunions prèvies a l’1-O, la marxa del Govern a Brussel·les i les tensions entre els partits independentistes.

Fixat aproximadament en el mateix termini de temps, el periodista Quico Sallés repassa sota el títol ‘On eres l’1-O?’ (Rosa dels Vents) els fets que van tenir lloc entre el matí de divendres 29 de setembre i l’aturada del 3 d’octubre, uns dies que assegura que faran que res torni a ser igual. Es tracta d’una crònica que vol explicar les emocions, la determinació i el valor dels més de dos milions de persones que van votar l’1-O.

‘Operació urnes’ relata el trasllat d’urnes més famós de la història del país

Operació urnes

Un dels elements més preuats d’aquell dia van ser les urnes gràcies a les qual es van fer les votacions. A ‘Operació Urnes’ (Columna), els periodistes Laia Vicenç i Xavi Tedó repassen l’operatiu que es va seguir d’amagat per tal que les urnes estiguessin als punts de votació el matí de l’1 d’octubre. El llibre recull testimonis de persones que van idear i participar en l’operació, molts d’ells fent ús de pseudònims.

A ‘Vam fer un referèndum. 1-O: El que sabem i el que no sabíem’ (Edicions Saldonar), l’escriptor i historiador Andreu Pujol Mas explica també com es va preparar i organitzar l’1-O fent un repàs cronològic de tot el que va passar.

L’escriptora Liz Castro també s’ha endinsat en el procés català amb ‘Els carrers seran sempre nostres’ (Pòrtic) i ho fa centrant-se en “la violència utilitzada per les forces de seguretat espanyoles arreu de Catalunya per impedir un vot democràtic” l’1-O, segons explica la mateixa editorial. Així, es recullen episodis com els viscuts a Barcelona, Sabadell, Girona, Sant Carles de la Ràpita, Dosrius o Sant Joan de Vilatorrada. El llibre pretén ser una denúncia però també un homenatge als voluntaris i votants de l’1 d’octubre.

Una altra obra és l’escrita pel professor d’Història Moderna i Contemporània Arnau Gonzàlez, el professor catedràtic Enric Ucelay-Da Cal i el reporter Plàcid Garcia-Planas sota el títol de ‘Tumulto. Meditacions sobre l’octubre català’ (Gregal). Tots tres fan les seves meditacions i reaccions sobre la vida política i social catalana de finals de l’estiu passat i els inicis de la tardor de 2017.

Més enllà dels relats amb paraules, l’1-O també ha donat com a resultat obres fotogràfiques. Entre aquestes, ‘Hem votat’ (Edicions Sidilià) del fotògraf Enric Costa, qui va decidir voltar per tot el país per retratar cartells, murals, pintades, samarretes, pancartes, crida i lemes a favor del referèndum. El resultat és un recull d’unes 300 fotografies que repassen tot el material relacionat amb la campanya de l’1-O i el mateix dia de la votació.

‘Els fets de l’1-0, amb imatges i textos de Tarragona

Un altre llibre de fotografies és ‘Els fets de l’1-O’ (Pagès Editors), que a més d’un recull d’instantànies sobre aquell dia incorpora textos dels exdiputats Josep Lluís Carod Rovira i Anna Gabriel, el filòsof Jordi Graupera o la periodista Gemma García. També hi participen el fotoperiodista Santi Iglesias i el fotògraf Edu Bayer, entre d’altres.

Un tercer és ‘Dies que duraran anys’ (Ara Llibres) del fotoperiodista Jordi Borràs. Es tracta d’una selecció de fotografies d’ell mateix però també una mostra de les imatges de Sergi Alcázar, Oriol Clavera, Ramón Costa, Sira Esclasans, Ramon Ferrandis, Albert Garcia, Santi Iglesias, Miriam Lázaro, Carles Palaco i Carles Ribas. Les imatges estan acompanyades de textos d’Anna Ballbona, Jenn Díaz, Marina Espasa, Natza Farré, Albert Forns, Raül Garrigassait, Jordi Lara, Adrià Pujol, Gemma Ruiz i Joan Todó.

També en l’àmbit fotogràfic, s’ha publicat i presentat recentment ‘3 octubre – 155 reaccions per a una República’ de Ramon SIcart i amb texts del vicepresident de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Agustí Alcoberro. El llibre recull cartells exhibits en les manifestacions amb motiu de la vaga i l’aturada de país del 3 d’octubre, en protesta a les actuacions de la policia espanyola l’1-O.

Més enllà de l’1 d’octubre

Anant més enllà de l’1-O, a ‘Cómo ganamos el proceso y perdimos la república’ (ED Libros), l’ex secretari de comunicació de la Generalitat Josep Martí repassa els fets que segons explica han portat Catalunya a la situació actual. El llibre compta amb 24 capítols que pretenen oferir claus desconegudes sobre moments importants dels darrers vuit anys a Catalunya. El periodista fa servir anècdotes viscudes en primera persona i barreja fets i opinió.

De la seva banda, Vicent Partal explica a ‘Nou homenatge a Catalunya’ (Ara llibres) el procés viscut a i ho fa aportant informació “que no havia vist la llum fins ara”, acompanyada de la reflexió del periodista. L’editor i escriptor Quim Curbet també intenta explicar a ‘La Tardor Catalana’ (Curbet Edicions) el període entre el 20 de setembre i les eleccions del 21 de desembre del 2017. En ell, l’autor reflexiona sobre les “poderoses imatges, instants de glòria i d’adversitat, llums i ombres” que assegura que només amb el pas del temps es podran valorar en tota la seva profunditat.

La situació dels líders independentistes a la presó o a l’estranger també ha arribat als llibres. Una de les mostres és ‘Per la llibertat!’ (Ara llibres), un recull de les cartes que aquests han escrit, acompanyada d’altres que els hi han adreçat escriptors i periodistes com Jordi Basté, Jordi Borràs, Núria Cadenes, Jordi Creus, David Fernàndez, Albert Om, Ada Parellada, Vicent Partal, Marta Rojals o Xavier Sardà, entre d’altres. El llibre l’obre un pròleg escrit per les dones de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, Txell Bonet i Susanna Barreda.

Un altre títol sorgit és ‘España quedó atrás’ (Now Books),on Ramon Cortarelo explica el context històric en que ha crescut el procés català i repassa els fets previs i posteriors a l’1-O fins arribar a l’aplicació del 155 i, més tard, les eleccions del 21 de desembre.

També s’han publicat llibres centrats en territoris determinats del país. És el cas d”1-O. Basat en fets reals’ (Fonoll) dels periodistes lleidatans Pere Giralt, Imma González, Gerard Martínez i Abel Pujol. L’obra explica, a partir de cinquanta històries basades en els relats d’un centenar de testimonis, com es va viure l’1-O a les comarques de Lleida.

També han arribat a les llibreries volums de sectors contraris a la independència, com ‘Tabarnia. La pesadilla de los indepes’ (Libros Libres), escrit pel portaveu d’aquesta plataforma Jaume Vives. L’autor es proposa en aquest volum contestar a l’independentisme “amb altes dosis d’humor”, segons explica la mateixa editorial.

Santi Vila, ‘D’heroïs i traïdors’

Els polítics com a autors

No només periodistes, historiadors i fotògrafs s’han endinsat en el procés català sinó que també ho han fet polítics. Entre aquests hi ha l’exconseller Santi Vila, que a ‘D’herois i traïdors. El dilema de Catalunya o els 10 errors del procés’ (Pòrtic) fa un repàs de la seva etapa al Govern, com va viure els passos cap al referèndum i la seva dimissió per les discrepàncies en aquest assumpte.

Un altre polític que s’ha llençat a publicar un llibre és l’exalcalde de Barcelona Xavier Trias que ha tret ‘Tot el que no es volia dir’ (Pòrtic). L’obra no està dedicada directament al procés català sinó que en ell repassa els canvis polítics dels últims 40 anys. Al llibre, Trias explica la seva visió de com s’ha construït el país, com es va gestar l’actual sanitat catalana –va ser director de l’Institut Català de la Salut (ICS)-, quines conseqüències va tenir el mandat de José María Aznar per a Catalunya, què ha significat l’arribada de les noves forces polítiques i de quina manera es va proclamar la república el 27 d’octubre, incloent en què considera que hi ha han hagut errors i què ha dut Catalunya a la situació actual, entre d’altres.

Un tercer títol en aquest àmbit és el dels exdiputats de Catalunya Sí que es Pot (CSQP) Albano Dante Fachín i Àngels Martínez-Castells, que a ‘Informe urgents des dels escons 4 i 5’ (Pol·len Edicions) fan un repàs de la darrera legislatura donant la seva versió sobre els fets i el seu canvi de rumb davant el procés independentista després de l’1-O.

Un altre volum que ve de les files de CSQP és ‘Empantanados’ (Ediciones Península) de Joan Coscubiela. En ell, l’exdiputat parteix de la seva intervenció el 7 de setembre al Parlament quan es van aprovar les lleis per donar cobertura a l’1-O i explica com creu que Catalunya ha arribat fins a la situació actual. Coscubiela defensa que només el pacte podrà donar resposta al distanciament actual i apostant perquè la independència deixi de ser l’únic eix de la política catalana a mitjà termini.

També el socialista Josep Borrell i el popular Josep Piqué acompanyats de Francesc de Carreras i Juan-José López Burniol van publicar a finals d’any ‘Escucha Catalunya, Escucha España’ (Península). Es tracta d’una reflexió amb la que proposen escoltar el que no pensa com tu per trobar vies de diàleg i acord.

Maria Belmez – ACN

Les novetats locals de Sant Jordi: de l’odissea d’Òscar Cadiach a les velles (i belles) imatges d’Hermenegild Vallvé

Més de 200 parades en busca de lector.

La competència dominicial d’Abacus avança a diumenge el Sant Jordi a Reus

Una dona observa diversos llibres a la llibreria Galatea de Reus quest 22 d’abril. Foto: Sílvia Jardí

Diverses llibreries de Reus (Baix Camp) i Tortosa (Baix Ebre) obren aquest diumenge com una prèvia al dia de Sant Jordi. Durant aquesta jornada, els lectors que vulguin comprar llibres podran fer-ho en un ambient més tranquil i sense les aglomeracions habituals de la Diada.

A Reus, les grans llibreries tenien pensat no obrir, però finalment s’han vist empeses a fer-ho perquè també ho feia la cooperativa Abacus. “Podríem haver dit que no, perquè al petit comerç ens agradaria no haver d’obrir, però si hi ha altra gent que obre, en aquest entorn de crisi, ens empeny a prendre una decisió que no pensem que sigui bona per a ells ni per a nosaltres”, ha explicat Joan Penyas, de la llibreria Galatea de Reus. Des d’una altra llibreria líder a Reus, la Gaudí, Montsant Fonts ha reconegut que s’han vist “una mica obligats” a obrir en diumenge, quan no hi comptaven fer-ho.

La decisió de les llibreries a Reus ha estat consensuada després de conèixer que la cooperativa Abacus havia programat obrir totes les seves botigues arreu de Catalunya en aquells municipis que tinguessin el diumenge com a dia de lliure disposició. Les dues grans llibreries tradicionals a Reus, Galatea i Gaudí, van consensuar obrir, com Abacus, i fer-ho només en un horari de matí que va de les 11 hores fins al migdia. D’aquesta manera, durant el matí podran atendre la clientela a la botiga i, de cara a la tarda, podran començar a preparar les parades de Sant Jordi a la plaça Mercadal.

Fonts ha explicat que ja feia dues setmanes que se sentia la remor que “tothom obria a Barcelona”, també des del Gremi de Llibreters. “No sé per què ho diuen, perquè per un dia que tens teu i pots descansar després de tota la feina d’aquests dies…”, ha lamentat aquesta llibretera, que ha recordat que la feina de Sant Jordi no es limita només a la Diada, sinó que ja fa setmanes que planifiquen i organitzen les tasques, i que el gran volum de feina també continua els dies següents al 23 d’abril.

No és la primera polèmica que endega Abacus al territori aquest Sant Jordi. A Tarragona, l’espai que estava destinat ocupar a la Rambla va provocar la protesta de les altres tres llibreries grans de la ciutat. Finalment, l’Ajuntament ha cedit i no canviarà l’espai destinat a les llibreries.

Tot i això, des de les llibreries són escèptics amb la rebuda que poden tenir per part dels compradors. D’una banda, perquè creuen que no molts consumidors saben que aquest diumenge obriran les portes –més enllà de que poden anar a comprar al centre del Pallol o a la Fira, que també obren. “Molta feina no tindrem, però si hi ha gent, aquí estarem”, ha explicat Fonts. D’altra banda, Penyas creu que la majoria manté la tradició de comprar el llibre el dia de Sant Jordi, quan els compradors també es podran beneficiar del descompte. Tot i això, sí que hi ha lectors que han agraït que el comerç estigui obert per poder comprar amb més tranquil·litat.

L’ambient més relaxat pels lectors a Tortosa

Una de les tradicionals llibreries a Tortosa, la Viladrich, també tindrà les portes obertes per rebre els clients durant tot el diumenge, matí i tarda. Tot, aprofitant que diumenge havien de treballar igualment per acabar de preparar les quatre parades que han de muntar en dilluns. Així, segons ha explicat Rosa Cubeles, es donarà “la possibilitat que algú que vingui més tranquil·lament, pugui demanar llibres en concret, ja que el dia de Sant Jordi no hi ha manera de trobar res”.

Sílvia Jardí / ACN

Madrid tasta les propostes culturals tarragonines

El presidenr de la Diputació, Josep Poblet, al Cercle Català de Madrid

La cultura i les tradicions del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre arriben amb força a Madrid aquest cap de setmana, i ho fan de la mà de la Diputació de Tarragona.

El president d’aquesta institució, Josep Poblet, ha obert aquest divendres al vespre la Festa Major del Cercle Català de Madrid amb un pregó en què ha destacat l’empenta cultural i social de l’entitat madrilenya, que des de 1952 aplega catalans residents a la capital estatal i altres que, sense ser-ho, volen immergir-se en la llengua o en els costums de Catalunya.

Acompanyat pel president del cercle, Albert Masquef, i d’altres membres de la junta de l’entitat i del públic assistent, Josep Poblet ha aprofitat per ressaltar alguns esdeveniments destacats que enguany se celebren a la demarcació. S’ha referit en concret al concurs internacional de garnatxes a la Terra Alta, recentment finalitzat; als Jocs Mediterranis Tarragona 2018, o als actes que Reus dedica a la figura i l’obra de l’arquitecte Pere Caselles, referent destacat del modernisme. Són tres iniciatives, aquestes, que compten amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona.

La Diputació, com a convidada d’enguany a la Festa Major del Cercle Català de Madrid, hi ha col·laborat aportant al programa d’actes diferents iniciatives vinculades a la demarcació. Així, en el mateix acte del pregó festiu s’ha dut a terme l’actuació del violoncelista tarragoní Nico Cobo, professor a les escoles i conservatoris de música de la Diputació a Tarragona i Tortosa.

Així mateix, durant uns dies es podrà veure a Madrid l’exposició ‘l’Arquitectura modernista del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre’, que forma part del catàleg d’exposicions itinerants de la Diputació. D’altra banda, les comarques tarragonines també estan representades a la festa major de l’entitat madrilenya a través de les seves pubilles, de taules rodones sobre literatura, de llibres sobre diferents aspectes culturals de pobles i les comarques, o d’esdeveniments musicals.

Tres de les grans llibreries de Tarragona acusen l’Ajuntament de reduir-los l’espai per Sant Jordi

Sigantura de llibres a la Rambla el Sant Jordi de 2016. Foto: Tarragona21

Tres de les grans llibreries de la ciutat, Adserà, La Capona i La Rambla, han sortit a la llum per denunciar que se’ls ha reduït, un any més, l’espai de parada per Sant Jordi i s’ha fet avisant-los aquest divendres mateix, un dia abans de la diada.

“Després d’haver demanat el permís amb un mes d’antel.lació, han esperat a avui per dir-ho, per telèfon i sense donar cap opció al diàleg i al pacte, a trobar altres sol.lucions, que no sigui reduir-nos l’espai”, afirmen en un comunicat.

La nota de protesta continua afirmant: “Diuen que tots som iguals. No, no és cert. No tothom té l’espai que tenim nosaltres dedicat al llibre durant tot l’any, No tots els que posen parades tenen personal qualificat tot l’any, mantenen la diversitat de lectura tot l’any, especialització, recomanació, encàrregs fàcils i difícils… .al darrera hi ha tot un treball professional que s’ha de valorar”.

Acusen de voler igualar-los “als oportunistes que aprofiten el dia per afegir-se i fer caixa”. És “menysprear l’esforç que estem fent tot l’any. És afavorir la competència deslleial”.

Les llibrerirs ja tenen els libres ja comprats per la capacitat d’espai, encaixats amb tota la feina que suposa, taules, personal extra…. “la persona que decideix això, sigui qui sigui, no hauria de ser d’ocupació pública sinó de cultura. Algú que tingui una mica de sensibilitat pel nostre sector. Que tingui consciència de l’important que és mantenir oberta la xarxa de petites llibreries al nostre país. I si, és clar que si que St.Jordi és un dia clau i important. Treballem durant mesos abans i després perquè vagi bé i ens permeti mantenir la llibreria al 100%”.

Si no hi ha espai, “que l’ampliïn fins el balcó, no cal que ens redueixin metres. Hi ha sol.lucions però no les volen pactar. El negar-se absolutament a parlar amb nosaltres és ofensiu i decebedor”, conclouen.

Els Xiquets de Tarragona assajaran al Palau de Congressos pel risc d’esfondrament del seu local

Façana de l’edifici dels Xiquets de Tarragona, ara tancat per rehabilitar-se. Imatge del 20 d’abril . Foto: Roger Segura

L’Ajuntament ha clausurat el local dels Xiquets de Tarragona i hi ha prohibit assajar al seu interior per risc d’esfondrament. Segons avança el Diari de Tarragona, el motiu són unes esquerdes situades a la part posterior de l’edifici situat al carrer Sant Anna. Ja fa mesos que, tant entitat com a Ajuntament, tenen constància d’aquest problema i busquen solucions, però no va ser fins aquest dimecres quan es va decidir tancar el local d’assaig dels de la camisa ratllada.

La colla dels Xiquets serà reubicada de manera temporal al Recinte Firal del Palau de Congressos, a l’espera de l’emplaçament definitiu mentre durin els treballs per rehabilitar el seu local d’assaig, tancat dijous per seguretat. La decisió de tancar el local, al número 1 del carrer Santa Anna, es va fer després que en una inspecció tècnica es detectessin deficiències estructurals que no garanteixen la seva seguretat. Ara, s’haurà de fer una anàlisi en profunditat que resulta incompatible amb l’activitat de la colla. La inspecció de l’edifici forma part dels treballs iniciats per l’Ajuntament per fer una remodelació necessària del local.

Els tècnics van decidir evacuar el recinte i tancar, de moment, el local, a l’espera de tenir més informes sobre l’estat de l’edifici. L’entitat castellera assaja en aquest local des dels anys 70 i, tot i que la colla ha dut a terme algunes actuacions per millorar les seves condicions, l’estat és deplorable. Des de fa uns mesos, la part posterior del local, on antigament se celebraven les assemblees, està tancada per risc, però la colla seguia assajant amb normalitat a l’interior d”El Pati’.

La inspecció de l’edifici forma part dels treballs iniciats per l’Ajuntament per realitzar una remodelació necessària del local, tal com explica la consellera de Cultura, Begoña Floria: “Es tracta d’un edifici antic que cal renovar i actualitzar per adaptar-lo a les necessitats de l’activitat que realitzen els Xiquets i, en aquest sentit, estem treballant”.

La consellera ha explicat que “érem conscients que alguns dels espais del local podrien veure’s afectats en el seu ús, mentre es realitzaven les cates i els estudis previs per a la reforma, i s’estava parlant amb la direcció de la colla per poder-ho coordinar. Lamentablement hem hagut d’actuar d’urgència després de la darrera inspecció”. Ahir es van detectar que els testimonis de control col·locats en unes esquerdes de la façana havien cedit, per la qual cosa, els arquitectes van determinar que l’ús com a local d’assaig de la Colla Castellera no és compatible amb les patologies estructurals observades. “Sé que és una decisió difícil arran d’una situació sobtada, però la seguretat és el primer”, ha dit Floria.

“El compromís del Govern és fer una anàlisi en profunditat de la situació per dur a terme les actuacions necessàries perquè el local municipal del carrer Santa Anna continuï sent el d’assaig de la colla dels Xiquets de Tarragona” ha assegurat la consellera. Mentrestant, aquest mateix divendres i durant uns dies es reubicarà la colla al Recinte Firal del Palau de Congressos perquè pugui dur a terme l’activitat, a l’espera de trobar un emplaçament definitiu mentre durin els treballs necessaris per rehabilitar el local del carrer Santa Anna.

Els Xiquets de Tarragona confien que la col·laboració entre entitat i consistori permeti trobar recintes alternatius per poder assajar, informa Tarragona Ràdio.

El Programa Cultural de Tarragona 2018 arriba amb un centenar d’activitats al territori

L’acte de presentació del Programa Cultural dels Jocs Mediterranis ha estat dirigit pels actors Elena Gadel i Ivan Labanda. Foto: David Aymerich.

Els XVIII Jocs Mediterranis són i seran un esdeveniment esportiu, olímpic i internacional que afectarà de ple a la ciutat de Tarragona i el territori. Una oportunitat única que va més enllà de les modalitats esportives, els esportistes i la competició; per enlairar-se i poder arribar a tot allò que significa i dona valor cultural, social i històric a la candidatura de Tarragona 2018.

En aquest marc, i amb aquest context, s’han presentat al Teatre Tarragona el Programa Cultural dels Jocs Mediterranis. Un ventall d’activitats culturals que es desenvoluparan al llarg d’aquests pròxims mesos –des del mes d’abril fins a l’octubre– a la seu olímpica (en major part) i conseqüents subseus de Tarragona 2018 sota el nom Somnis de Pedra i Aigua complementant l’esperit olímpic i l’esport amb un seguit de propostes culturals que tenen el Mediterrani com a nexe d’unió, solidaritat i concòrdia.

Una presentació amenitzada ion han destacat totes les actuacions la ‘Banda Unió Musical de Tarragona’. Foto: David Aymerich.

L’acte de presentació, dirigit pel tarragoní Marc Chornet, ha comptat amb la presentació dels actors Elena Gadel i Ivan Labanda i l’actuació de la Banda Unió Musical de Tarragona, que ha interpretat diferents peces relacionades amb l’olimpisme per amenitzar l’espectacle que presentava el Programa Cultural de Tarragona 2018 que, per primera vegada, comptarà amb la extensió del Festival de Teatre Clàssic de Mèrida els dies 9, 10, 16 i 17 de juny respectivament.

En total, un centenar d’activitats que suposen un pressupost total de 36.000€ i que portarà a la ciutat de Tarragona, entre d’altres, la reputada orquestra OBC, la qual oferirà el 10 de juny un concert que agermanarà els Jocs Olímpics de París 1924 i Tarragona a través del mestre Pau Casals en un acte que acollirà més de 600 persones a la Catedral de Tarragona, o “concerts multitudinaris com el que suposarà l’actuació de Love of Lesbian i Buhos el 20 de juny” explica el regidor Comissionat dels Jocs Mediterranis 2018 Javier Villamayor.

‘Love of Lesbian’ actuarà amb ‘Buhos’ el 20 de juny a l’Avinguda Vidal i Barraquer en un acte multitudinari. Foto: Love of Lesbian.

A la presentació del Programa Cultural Somnis de Pedra i Aigua han assistit els alçades i regidors d’esports representats de les seus de Tarragona 2018, així com l’Ajuntament de Tarragona, la Diputació de Tarragona, consellers de La Generalitat, el subdelegat del Govern i personalitats públiques del món de la cultura tarragonina. Una programació que, segons la regidora d’Esports de l’Ajuntament de Tarragona, Elisa Vedrina, “enriqueix molt”.

Per tant, aquest programa “no és un ‘corta i pega’ –encara que– hi ha afegits que donen un plus de qualitat al que hauria sigut un programa cultural complet” esclareix Vedrina en al·lusió a la incorporació d’altres activitats ja conegudes, o establertes, dins del programa. “Avui donem per presentat aquest programa cultural i demà estarà accessible a tot ala població” continua exposant la regidora d’Esports. Un acte plenament musical, “amb música nostra i una programació artística” creu que era i és el més oportú conclou Vedrina.

Un Teatre Tarragona ple de gom a gom ha servit de preàmbul per presentar ‘Somnis de Pedra i Aigua’. Foto: David Aymerich.

Així doncs, destaquem alguns plats forts que tindran lloc a la ciutat dins del Programa Cultural dels Jocs Mediterranis Somnis de Pedra i Aigua:

– Com ja hem anomenat, el diumenge 10 de juny, a les 18 h, a la Catedral de Tarragona, l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) oferirà el concert commemoratiu Jocs del Mediterrani i Jocs Olímpics de París. Units per la música i Pau Casals. L’acte comptarà amb la presència de la vídua del mestre, Marta Casals. Activitat realitzada en col·laboració amb la Fundació Pau Casals i amb el patrocini d’AGBAR.

– Al mes de juny arribarà una extensió del Festival de Teatre Clàssic de Mèrida. Els dies 9 i 10 de juny (21.30 h i 19 h, respectivament) es podrà veure Èdip Rei, de Sòfocles, dirigida per Denis Rafter. I els dies 16 i 17 de juny (21.30 h i 19 h, respectivament) arribarà Calígula, d’Albert Camus. Totes dues obres es representaran al Teatre Tarragona.

– El dimecres 20 de juny, a l’avinguda Vidal i Barraquer, Love of Lesbian i Buhos protagonitzaran el concert Mediterràniament.

– El dissabte 30 de juny l’Auditori de la Diputació de Tarragona acollirà l’espectacle de percussió i dansa Ritmes de la Mediterrània, un concert d’alumnes i professors dels conservatoris de la Diputació que ens mostraran els diferents ritmes en un viatge per França, Itàlia, Grècia, països del Magrib, països del Mediterrani oriental, Croàcia, Espanya o Eslovènia, que es combinarà amb una proposta escènica de la companyia de dansa Roberto Olivan.

– En dansa, sobresurten dos espectacles. En primer lloc, Dunas, de la bailaora i coreògrafa María Pagès (Premio Nacional de Danza 2002) i el coreògraf i ballarí belga-marroquí Sidi Larbi Cherkaoui, que uniran flamenc i dansa contemporància en un espectacle que es podrà veure el 5 de juliol al Teatre Tarragona. D’altra banda, el 14 de juliol a la plaça Corsini es podrà gaudir de Shapers.

– A partir del 16 de juny es podrà gaudir al Tinglado 4 del Port de Tarragona de l’exposició de síntesi “Tàrraco / MNAT”, que explica la història de la Tarragona romana a través d’una selecció de les peces més emblemàtiques del fons del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona.

– Del 26 de juny al 9 de desembre el Tinglado 1 del Port de Tarragona acollirà l’exposició “Els castells i la ciutat de Tarragona”, una mostra que vol fer un repàs a la història de les quatre colles castelleres locals, a més de dedicar una especial atenció a l’art i la fotografia dins del món casteller.

– El Programa Cultural es tancarà el 27 d’octubre, a les 20h, amb un Concert de Cloenda al Teatre Tarragona que rememorarà els sons mediterranis des del jazz amb la veu de Carmen París, la pianista i compositora María Parra i el saxofonista Xavier Pié, tres artistes musicals fills de Tarragona.

David Aymerich

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies