.

Tarragona tornarà a ser el gran escenari del dixieland amb 50 actuacions

El festival arriba enguany a la seva 29a edició i se celebrarà del 25 al 28 d’abril. Foto: Cedida

El Festival Dixieland de Tarragona arriba a la seva vint-i-novena edició amb un programa marcadament de carrer amb més de la meitat de les actuacions itinerants i en espais a l’aire lliure. En total son 20 formacions procedents d’Andalusia, Madrid, Múrcia i Catalunya, que oferiran 47 actuacions al llarg de dels quatre dies que durarà el festival, entre dijous 25 i diumenge 28 d’abril, en 26 espais diferents. Es presentaran nou estrenes, tres d’elles absolutes, tres a Catalunya i tres al Camp de Tarragona, així com una coproducció artística.

Així ha arrencat la roda de premsa del Festival Dixieland que s’ha celebrat aquest matí a l’Ajuntament i que ha comptat amb la consellera de Cultura, Sandra Ramos i el diputat de la Diputació de Tarragona, Òscar Sánchez. Per la seva banda, la consellera ha destacat “el marcat accent de festival de carrer que li hem donat enguany, tornant a l’essència dels seus orígens i donant valor als grups locals”. Ramos també ha volgut expressar la seva satisfacció “perquè Tarragona serà durant quatre dies intensos un gran escenari del Dixieland i perquè comptem amb molts dels agents més importants de la ciutat”. En aquest sentit ha donat la paraula al diputat Òscar Sánchez, qui ha destacat que “des de la Diputació, és un plaer contribuir a fer encara més gran aquest festival” i ha destacat “que l’Auditori torna  a ser un espai emblemàtic amb tres grans concerts, que se sumen a la qualitat del certamen i de tota la programació”.

El Festival Dixieland de Tarragona d’enguany, compta a més de la Diputació, amb gairebé una trentena d’agents, que van des d’entitats, passant per empreses i patrocinadors; que conformen un festival ben divers i fet “entre tots” com ha volgut destacar la consellera. Aquest fet també ha afavorit la policentricitat, és a dir que tindrem Dixie des del Mercat de Torreforta fins al barri del Serrallo, passant per diferents punts de la ciutat, com l’actuació al mercadet de Sant Pere i Sant Pau.

Tal i com ha avançat el diputat, l’Auditori de la Diputació serà l’epicentre dels concerts de nit amb actuacions d’escenari, basades en les big bands, com la Selva Big Band amb el seu concert dedicat a la música de les pel·lícules de Woody Allen i la TGN Big Band amb la seva mirada cap als crooners o cantants d’estàndards.

També tindrem presència destacada de veus femenines, amb l’espectacle en femení protagonitzat per la companyia Divinas. De fet, la programació també compta amb una segona formació integrada exclusivament per dones, les Bulbalkan, una banda de metalls que arriba des de Madrid amb el seu repertori balcànic. Laia Masdeu, amb Swing Airlines; Sheila Trujillo, amb la Jove Tgn Big Band; i la catalana Sandra Fern, amb la Selva Big Band, seran altres presències femenines destacades.

La programació continua amb la mescla de sons jazzístics vinculats als orígens de l’estil nascut a la cosmopolita i multicultural Nova Orleans, amb les tendències innovadores de les bandes de metall i percussió del segle XXI, excel·lint les andalusos Gata Brass Band i els murcians Steam Brass Band.

Dixie “golfo” i “foodie”

Així, el Dixieland reprèn l’esperit més desenfadat i amb “un punt golfo nocturn” segons Ramos, als locals de la Colla Jove Xiquets de Tarragona i Xiquets del Serrallo. Aquesta franja nocturna, es trobarà també a l’espai Kesse, on actuaran bandes amb un repertori més jove, com una mostra que el festival es “reactualitza i rejoveneix”.

La cuina també tindrà un pes destacat en la programació, amb l’estrena del concert amb show cooking i tast gastronòmic ofert per la banda tarragonina The Feo’s Experience, titulat Dixie & fogons, al Centre Cultural Antic Ajuntament o una fideuada amb els Xiquets de Tarragona, acompanyada per bona música a les places d’en Rovellat i Fòrum.

Finalment, des de l’organització s’ha volgut destacar que el Festival recupera la línia de coproduccions artístiques i reforça el seu paper d’agent impulsor. En aquest sentit, la TGN Big Band presenta l’espectacle musical Crooners Swing, seguint un dels estils de les formacions clàssiques que acull el Festival: la big band. D’aquesta manera, el certamen reforça el seu paper d’agent impulsor de les arts musicals en el circuit artístic de programacions i assegura la presència de propostes noves en la cartellera. Així mateix, assumeix el rol de promotor de valors emergents de la música en el vessant del swing, a més de donar suport a artistes amb una trajectòria creixent i, en definitiva, convertint-se en un mostrari dels talents locals. Una mirada al programa permet comprovar que el 36% de les actuacions estan protagonitzades per formacions del Camp de Tarragona.

 

“N’importe Quoi” tancarà la temporada teatral del Morell aquest cap de setmana

L’espectacle barreja el teatre gestual i el circ i va rebre el Premi a Millor Espectacle al Festival Internacional de Gijón. Foto: Cedida

Aquest dissabte 23, a les 19 hores, arriba al Teatre Auditori del Morell l’última proposta de la temporada, amb música i circ. L’espectacle, recomanat per a tots els públics, va rebre el Premi a Millor Espectacle al Festival Internacional de Gijón. N’importe Quoi, de Leandre Clow, és l’última cita teatral de la temporada morellenca i arriba a ritme de musical i de circ.

“Sense paraules, sense límits, sense ordre, tot és possible”, ens explica l’autor. Al carrer plouen claus. Cinc pallassos truquen al timbre. La solitud s’escapa pel forat del pany. L’humor i la poètica habiten al llindar de la porta. Una invasió d’intimitat absurda, de bogeria i de rialles… Les portes, obertes, ballen. Una proposta única, sota la direcció artística de Leandre Ribera amb Andreu Sans, Cristina Solé, Laura Miralbés, Leandre Ribera i Pere Hosta habitant els cinc clowns protagonistes de l’obra.

Les entrades anticipades tenen un preu de 10 euros, i es poden adquirir tant a l’oficina del Centre Cultural, de dilluns a divendres de 16 a 20 hores, com online, a la plataforma elmorell.koobin.cat. A taquilla, una hora abans de l’inici de la funció, les entrades valen 12 euros. Els menors de 18 anys, paguen un preu únic de 5 euros. Aquesta és l’última obra d’una temporada 2024 que torna a subratllar l’aposta pel teatre, música en directe, circ i un ampli ventall de disciplines que culminaran amb el 9è PrimaverArt, la mostra d’arts escèniques a peu de carrer del municipi.

 

Las Chicas de Oro tornen a triomfar a l’Orfeó Canongí

La representació va omplir de gom a gom el teatre de l’Orfeó i repetirà al maig. Foto: Cedida

El Teatre Municipal Orfeó Canongí ple de gom a gom va poder acollir la setmana passada, dins dels actes del 8-M, la nova obra de teatre del grup de Las Chicas de Oro.

Les 350 persones que van assistir de públic van gaudir d’una obra de molta actualitat i plena de sorpreses inesperades, on les grans artistes van criticar en clau d’humor i ironia un dels problemes que més ens preocupa, la desocupació.

Amb cançons i parodies musicals, les artistes van poder manifestar la precarietat laboral i les dificultats per accedir al món laboral.

El gran èxit obtingut amb aquesta nova estrena ha fet que des de la regidoria d’Acció Social i Ciutadania de l’Ajuntament de la Canonja replantegi una nova data per tornar a representar l’obra, ja que molts canongins es van quedar sense entrades. Tant és així que el proper 25 de maig a les 19 hores, de nou el Teatre Municipal Orfeó Canongí obrirà les seves portes per acollir a Las Chicas de Oro.

 

Tarragona serà dimarts capital de la dansa catalana

Un moment de la presentació del festival. Foto: Cedida

Més de 200 professionals del món de la dansa convertiran Tarragona en la capital de la dansa el proper dimarts 19 de març amb la celebració de la jornada professional Especial Dansa, que neix amb l’objectiu de fomentar la contractació d’espectacles de dansa en el mercat català i posar en contacte companyies i professionals del sector.

Especial Dansa és una iniciativa del Govern a través de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), i la seva marca d’internacionalització Catalan Arts, i de l’Ajuntament de Tarragona.

Aquest matí, la consellera de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, Sandra Ramos i la directora de l’àrea de Mercats de l’ICEC, Maria Basora, han donat el detall d’aquesta cita. La consellera Ramos ha recordat que “Especial Dansa, a banda de fomentar la contractació d’espectacles de dansa en el mercat català i estatal, pretén connectar companyies, tècnics i tècniques municipals i programadores i programadors d’arts escèniques”. “Es tracta d’una fita importantíssima per a la nostra ciutat. I és que Tarragona fa un pas endavant en la seva aposta ferma per la dansa acollint aquest esdeveniment professional i convertint-se en veritable capital d’aquesta disciplina artística”.

Per la seva banda, la directora de l’àrea de Mercat de l’ICEC, Maria Basora, ha explicat que Espai Dansa, “ha de jugar un important rol dinamitzador del mercat local, amb especial atenció a l’exhibició d’espectacles en marcs no habituals i en programacions no continuades, com les festes majors.”

Més de 120 artistes i companyies de dansa de Catalunya han sol·licitat formar-ne part i 20 d’elles han estat escollides per una comissió que ha vetllat per fer una tria basada en la qualitat dels espectacles i la seva idoneïtat per a ser reproduïts en els espais escènics catalans, respectant criteris de paritat, de sostenibilitat, d’equilibri entre els gèneres artístics i de promoció de talents emergents.

Un total de més de 150 programadors s’han inscrit a la jornada, que comptarà amb la presencia d’una seixantena integrants de les 20 companyies que presentaran la seva proposta de dansa, 10 d’elles en format presencial i 10 més en línia.

La jornada professional es concentrarà en un únic dia, el 19 de març, des de les 9h i fins a les 16h amb showcases de dansa, on els programadors i programadores escèniques de tot l’Estat veuran 10 espectacles de dansa entre el Teatre Tarragona, el Metropol i al centre de la Rambla Nova. De la mateixa manera, també podran accedir a les altres 10 peces audiovisuals que es publicaran al web Especial Dansa i al perfil d’Instagram de la jornada professional.

Les propostes seleccionades en la modalitat d’exhibició presencial, que presentaran un extracte de 20 minuts de l’espectacle davant dels programadors/es, el dia 19 de març a Tarragona, són:

Cia. Sònia Gómez – Calidoscòpica
Cia. Gaston Core – The Very Last Northern White Rhino
Wonderground Arts del Moviment – Després de la pluja
Toni Mira – Tempo
L’Esbord – L’Hereu Riera
LaCerda – El baile de la zurda
Zum-Zum Teatre – Rhinos
Laura Alcala Freudenthal i Irene Vicente Salas Cia. LaSúbita- POP
Silver Drops Dansa – Terra
Clémentine & Lisard – La Mecànica de l’Infortuni

Les propostes seleccionades en la modalitat en línia, que es podran veure a aquesta web i al perfil d’Instagram d’Especial Dansa Tarragona a partir del 19 de març, són:

Víctor & Raúl Pérez Armero – Rel i Grapa
Laia Santanach (Associació Lasanta) – Ballant Ballàvem
La Quebrá – GLÒRIA. An easy and funny work
Cia. Miquel Barcelona – Utopia
Elvi Balboa – AM I WHAT?
Cia. Silvia Batet – Sacrée
Cia. Júlia Godino i Alexa Moya – Tan a Prop
Angel Duran Performing Arts – Cowards (covards)
Col·lectiu Big Bouncers – PLATA
Cia. Vero Cendoya – CICATRIUS (contrapàs de mamuts i altres feres)

 

Descoberta a Casa Navàs: el gran mosaic de l’entrada el va dibuixar Joaquim Mir

En primer terme, el quadre de Joaquim Mir, i al fons, el mosaic. Foto: Cedida

Descoberta d’aquelles que provoquen un sotrac en el món de l’art i que confereixen encara més valor a la magnífica Casa Navàs de Reus, un dels millors exemples d’art modernista civil, situada a la plaça del Mercadal. El gran mosaic de tessel.les multicolors que presideix l’entrada, que representa un jardí, és una obra nascuda dels llàpissos i ploma del gran Joaquim Mir, un dels mestres de la pintura catalana de tots els temps.

Dos historiadors han pogut certificar el seu origen, i no només això, per una sorprenent conjunció d’astres, l’obra ha estat adquirida per la pròpia Casa Navàs a un galerista i col.leccionista barceloní que no tenia ni idea que es referia al mosaic de Casa Navàs. Aquest col.leccionista, Ramon Gento, l’havia adquirida en una casa de subhastes de Madrid, i avui per primera vegada, ha pogut veure in situ com llueix el fruit de l’obra de Mir, en l’espectacular mosaic de Casa Navàs.

Han estat els propis descobridors, la historiadora de l’art i especialista en mosaics Marta Saliné i Perich, en col·laboració amb el també historiador de l’art Jordi March Barberà, qui han relatar a la premsa la peripècia detectivesca que va acabar en la descoberta inesperada.

La troballa

Va ser durant la preparació d’una conferència del IV Congrés Internacional CoupDeFouet dedicat a l’obra de Lluís Domènech i Montaner, quan Marta Saliné buscava exemples d’obres modernistes amb enganys òptics -el mosaic s’insereix dins les columnes arquitectòniques de la pròpia Casa Navàs, columnes que formen part del mosaic i del dibuix original- per explicar-ho al públic. Aleshores va recórrer a internet i va acabar trobant el quadre-dibuix de Mir, que ella, coaturora de la coneguda obra ‘La Casa Navàs de Lluís Domènech i Montaner‘, editada per Praga a Reus ja fa dues dècades, reconeixia perfectament. “El cor em va fer un salt”, deia avui emocionada: “Com pot ser que ningú ho hagués advertit abans?”, es preguntava amb aquesta ingenuïtat tant pròpia dels experts.

Va comunicar-li la troballa a Jordi March i va seguir la pista del quadre, que havia estat subhastat a Madrid. Contactà amb la casa de subhastes, demanà si podrien fer de mitjancers amb el comprador, i així van topar amb Ramon Gento.

D’esquerra a dreta, els autors de la troballa, el col.leccionista, la directora i una tècnica de Casa Navàs. Foto: Cedida

“Aquesta important descoberta evidencia la magnificència que representava el Modernisme i la seva arquitectura. Tan sols en el disseny d’un espai com és el mosaic de l’escala principal, hi van participar moltes persones, entre artesans i artistes, entre els quals hi havia alguns dels màxims exponents artístics de l’època com el decorador Gaspar Homar i el seu col·laborador Josep Pey“, comentava.

La directora de Casa Navàs, Sílvia Sagalà, subratllava que “es demostra, així, per un costat, que la Casa Navàs i la seva història és ben viva perquè encara hi ha molts aspectes per descobrir i desxifrar i, per un altre, que els edificis modernistes de l’època són obres d’art total, ja que hi conviuen obres dels millors artistes del moment”.

La història de la pintura i el mosaic

El fil narratiu de la troballa ens porta als orígens. Com va fer cap un ja molt reconegut Joaquim Mir a Casa Navàs? Ho va fer a través de l’Institut Pere Mata i de l’autor dels dos edificis senyers del modernisme reusenc, el propi Institut Pere Mata i Cas Navàs, és a dir, Lluís Domènech i Montaner.

Així, durant la construcció de la Casa Navàs, igual com feia en la resta d’edificis que projectava, el  mateix Domènech i Montaner devia dibuixar un petit esbós per plasmar al mosaic que havia de presidir l’accés principal de la casa. En aquest cas, de ben segur que volia que evoqués un paisatge amb perspectiva per tal de donar profunditat a l’espai.

Posteriorment, tal com ho revela l’estudi, es va escollir el pintor barceloní Joaquim Mir i Trinxet per traslladar aquell esbós a una pintura d’escala reduïda, adaptada al lloc on s’havia d’instal·lar el mosaic. Al llarg d’aquella època, entre el 1903 i el 1906, Mir va fer estada a l’Institut Pere Mata per refer-se d’un accident que va patir a Mallorca, etapa en què feu amistat amb els cercles culturals de Reus. Després, passà una temporada entre l’Aleixar i Maspujols pintant un seguit d’obres paisatgístiques de la zona del Baix Camp, abans de fixar la seva residència, la Casa Mir, a Vilanova i la Geltrú.

En el dibuix, com en una falsa finestra, se’ns obre un paisatge florit en forma de jardí. Hi podem observar elements paisatgístics típics del territori, com els ametllers en flor que dominen l’escena, un clar exemple de la importància d’aquest fruit per a la ciutat a principis del segle XX.

Tanmateix, el quadre també presenta influències dels jardins romàntics de l’època, hi destaca el templet circular amb columnes, en forma de tholos, coronat amb una cúpula.

A continuació, aquest dibuix d’escala reduïda es va traslladar a Gaspar Homar (1870-1955), el decorador d’interiors amb més renom del Modernisme català, estret col·laborador de Domènech i Montaner durant la construcció de diferents edificis com la Casa Navàs, ja que és a qui s’encarrega dissenyar-ne i decorar-ne els interiors.

Josep Pey, dibuixant i pintor col·laborador d’Homar, traspassà el dibuix a escala real i hi feu algunes petites variacions amb detalls més precisos que el guaix de Joaquim Mir no contempla, però necessaris per traspassarlo a l’art aplicada. Els descobridors de l’obra havien plantejat la hipòtesi anys enrere que fos Pey l’autor de l’obra perquè era el que apareixia als quadrens de bitàcora dels treballs fets. No estava clara l’autoria, com passa en moltes obres del modernisme.

El mosaic està format per un conjunt de tessel·les que combinen dos tipus de materials. Per una banda, hi ha ceràmica i, per l’altra, hi ha vidre venecià, provinent de Murano. Aquest segon element propicia que alguns detalls brillin intensament amb la llum. Tot i que es desconeix qui va ser el mosaïcista que va realitzar-lo, sí que se sap que el mateix Pey se n’ocupà de la direcció i producció. La col·locació la va portar a terme l’empresa de Josep Vidiella Ribot, un contractista d’obres reusenc que residia a l’antic camí de Salou.

La Casa Navàs mostrarà l’obra al públic abans de disposar-la com a fons propi, ha assenyalat la seva directora, Sílvia Sagalà. Durant uns quants dies aquest quadre s’exposarà a la Casa Navàs perquè el públic que la visiti el pugui apreciar.

Es tracta d’un guaix atípic, que no ocupa el total del llenç, ja que s’hi observen clarament elslímits que marquen les columnes i els arcs superiors projectats a la paret de l’entrada principal. Aquest fet demostra que l’obra va ser dibuixada exclusivament per ser reproduïda en aquell espai.

Jaume Garcia

 

El Sona Flamenc es trasllada a octubre

La consellera de Cultura, Sandra Ramos, durant la presentació del festival. Foto: Cedida

Aquest matí s’han presentat en roda de premsa les novetats de la 6a edició del certamen tarragoní Sona Flamenc, que principalment son el canvi de dates, el festival passa a celebrar-se a l’octubre i el nou director artístic, Jesús Blanco. Aquestes primeres pinzellades, han estat acompanyades de la presentació de la imatge d’enguany, del tot trencadora.

La consellera de Cultura, Sandra Ramos, ha volgut destacar el canvi de dates, passant als mesos de principis d’any, entre febrer i març a principis d’octubre, del 7 al 13. Segons la consellera, per molts motius, entre d’altres “perquè hi ha una millor climatologia per fer actes destacats a l’aire lliure, així com també per una millor oportunitat per al cicle flamenc en el calendari anual”. Després de tota l’activitat que es genera a la primavera i l’estiu, el festival obrirà la temporada d’espectacles de tardor del Teatre Tarragona.

La direcció de la programació artística d’aquesta edició, així com la selecció del disseny de la imatge gràfica del certamen, també va a càrrec de Jesús Blanco Pilo. Bailaor i coreògraf de flamenc nascut a Badajoz el 1985, treballa des de Tarragona per portar arreu el llenguatge de les seves arrels, el ball de tablao flamenc, amb innovacions i sinèrgies amb altres disciplines.

A Tarragona ha gestionat fins fa poc, el seu propi tablao, anomenat La Herrería, ubicat dins la Tàrraco Arena Plaça. Enguany ha estat escollit per dur a terme la direcció artística, que aportarà de ben segur novetats i com cada any, també la complicitat del món flamenc tarragoní.

La imatge

El cartell de la sisena edició del Sona Flamenc és obra de Susana Zafra i Marina Muñoz, de l’empresa Sujhalúa Bride&Events. La imatge evoca i fusiona la figura icònica d’un centurió romà amb la bellesa d’una balladora flamenca actual. Segons les seves creadores “la força de la mirada de la dona flamenca impacta directament en el vigor del guerrer, i queda palès que davant aquest intens sentiment, la més robusta de les armadures cedeix”.

Tot plegat, “es projecta en un espai comú on s’integra la història i el caràcter de Tàrraco amb l’encís i passió d’aquest noble art del flamenc”. L’estudi ha comptat amb la Intel·ligència Artificial (IA) com una de les eines per al seu procés creatiu.

 

“Societat negra”, de Ramon Térmens, inaugurarà el FIC-CAT de Roda de Berà

Un dels fotogrames de la pel·lícula, amb Montse Germán i Alberto Jo Lee. Foto: Cedida

L’última pel·lícula del director Ramon Térmens, “Societat negra”, inaugurarà el Festival Internacional de Cinema en Català, FIC-CAT 2024, de Roda de Berà. Escrita per Daniel Faraldo i el mateix Térmens, la cinta està basada en la novel·la homònima d’Andreu Martín, sent la pel·lícula adient per iniciar el Festival, ja que enguany té com a eix temàtic “Cinema i Literatura”.

“Societat negra” serà estrena a la Unió Europea, després de la seva première al Festival de Moscou. Està produïda per Segarra Films en coproducció amb Societat Oculta AIE i amb la participació de Televisió de Catalunya i el suport de l’ICEC. El thriller explica la història d’un confident de la policia i els seus dos col·legues del barri, els quals aconsegueixen robar els diners de la màfia xinesa de Barcelona, però les fatals conseqüències d’aquest acte arribaran molt més enllà del que haurien imaginat.

El thriller explica la història d’un confident de la policia que roba diners a la màfia xinesa de Barcelona. Foto: Cedida

El film contribuirà a una catifa vermella de luxe, amb Alberto Jo Lee, Daniel Faraldo, Chacha Huang, David Arribas, Montse Germán, Marcos Zan i Abel Folk, entre d’altres. Per a Ramon Térmens “és una pel·lícula especial, perquè per primera vegada adaptem una novel·la, i perquè hem estat molts anys esperant el moment idoni de donar vida als personatges de l’Andreu Martín a la gran pantalla”.

Térmens és la tercera vegada que visitarà el Festival, ja que al 2010 va presentar “Catalunya über alles!”, i al 2021 hi va assistir per a presentar “La dona il·legal”, film que s’endugué el Premi del Públic en aquella edició.

La inauguració tindrà lloc el dissabte 1 de juny a les set de la tarda al Teatre del Casino Municipal de Roda de Berà, i comptarà amb la presència del director i bona part de l’equip tècnic i artístic de “Societat negra”. L’entrada serà gratuïta, però caldrà invitació per accedir-hi. Les invitacions es podran sol·licitar a partir del 15 de maig.

D’altra banda, i gràcies a la col·laboració de la Biblioteca Municipal Joan Martorell Coca, el dilluns 27 de maig, a les sis de la tarda, tindrà lloc el Club de Lectura Novel·la, una activitat consolidada de la biblioteca. En aquesta ocasió, però, es debatrà sobre “Societat negra”, i es comptarà amb la presència de l’autor, Andreu Martín.

 

Aquesta és la programació de la Primavera Cultural de Perafort i Puigdelfí

L’arribada de la primavera porta una àmplia gamma d’esdeveniments culturals i activitats emocionants a Perafort i Puigdelfí. Des del 20 de març fins al 20 de juny, l’Ajuntament de Perafort i Puigdelfí, amb el suport de diverses organitzacions i entitats, presenta una programació variada i emocionant per a tots els gustos i edats.

La primavera cultural emergeix com un vibrant generador de diversitat cultural, el poble esdevé en un escenari ric en cultura i arts escèniques. A través d’una programació rica i variada, aquesta temporada esdevé en un fòrum per a l’art, la música, la gastronomia i les tradicions locals. Amb esdeveniments que abracen tots els gustos i interessos, la primavera cultural pretén ser un espai de connexió i trobada entre veïns i veïnes.

A continuació, detallem els esdeveniments destacats:

20 DE MARÇ INICI DEL CICLE PRIMAVERAL
Punt de llibre de Sant Jordi
Del 20 de març al 2 d’abril període per entregar el dibuix del punt de llibre.
Jocs Florals
Del 26 de febrer al 12 d’abril
20 DE MARÇ
Cicle Primavera de Contes
Silvia Palazón ens porta el Pícnic poètic
ORGANITZA: Consell Comarcal Tarragonès i col·labora l’Ajuntament de Perafort.
17 h | Antigues Escoles espai Biblioteca Activa
Berenar pels nens i nenes

29 DE MARÇ DE 2024
Via Crucis a Perafort 9.30 h
Esmorzar popular a Perafort
10:30 h | Casal de Perafort
OPCIÓ 1: Arangada + fesols + tomàquet fregit
OPCIÓ 2: Bacallà + fesols + tomàquet fregit
COST: 5 euros que aniran destinats a Sant Joan de Déu. Els tiquets es podran treure a l’Ajuntament de Perafort i OAC de Puigdelfí fins el dia 21 de març de 2024.
Via Crucis a Puigdelfí 11.30 h
Esmorzar popular a Puigdelfí
12:30 h | Casal de Puigdelfí
Bacallà a l’andalussa amb llit de salsa de tomàquet, patata lionesa i ceba al forn. Bunyols de Quaresma.
COST: 5 euros que aniran destinats a Sant Joan de Déu.
Els tiquets es podran treure a l’Ajuntament de Perafort i OAC de Puigdelfí fins el dia 21 de març

4 D’ABRIL DE 2024
Entrega Xec Nadó
17 h | Antigues escoles

6 D’ABRIL DE 2024
II Concurs de Puzzles
10 h | Casal de Perafort
PREU: 12 euros que aniran destinats a Sant Joan de Déu.
CONCERT
Marcus Her
amb Marc Castaño com a vocalista/guitarrista. Génere Pop-Rock.
22 h | Casal de Perafort
El Casal oferirà entrepans petits freds + beguda (llauna) a 3€

7 D’ABRIL DE 2024
CURTMETRATGE
La Odisea
d’en Jordi Ferré
17.30 h | Casal de Puigdelfí
PROJECCIÓ DE LA PEL·LÍCULACampeones
18 h | Casal de Puigdelfí

11 ABRIL DE 2024
Entrega de premis del punt de llibre
17 h | Antigues Escoles
13 D’ABRIL DE 2024
PRESENTACIÓ del llibre de St.Jordi
amb la Pilarín Bayés i l’Anna Priscil·la Magriñà
12 h | Antigues escoles de Perafort
Amb la participació de la Llumeneta i timbalers petits.
Refrigeri en acabar per a tots els assistents.

20 D’ABRIL DE 2024
Correfoc
de Sant Jordi
20.30 h | Sortida Av. Catalunya
ORGANITZA: Centre Joventut Perafort

21 D’ABRIL DE 2024
TEATRE
Una estona amb Joan Pera”
18 h | Casal de Perafort
COST: 5 euros que aniran destinats a Sant Joan de Déu. Venda d’entrades a l’Ajuntament de Perafort fins el 19 d’abril. (Seients numerats)

23 D’ABRIL DE 2024
Sant Jordi

24 D’ABRIL DE 2024
CONTACONTES
Un Sant Jordi Capgirat
de la companyia Toc de Gresca
17 h | Antigues escoles
Berenar per a tots els nens

25 D’ABRIL DE 2024
ENTREGA DE PREMIS DELS
II Jocs Florals
17 h | Antigues escoles

26 D’ABRIL DE 2024
Exhibició de ball
amb el grup de salsa i bachata de Perafort
19 h | Casal de Perafort
CONCERT PRESENTACIÓ
DEL NOU DISC DEL GRUP
Mil historias
22 h | Casal de Puigdelfí
COST: 10 euros
ORGANITZA: Rambla Management amb la col·laboració de l’Ajuntament de Perafort.

28 D’ABRIL DE 2024
Dinar de St.Jordi
14 h | Casal de Perafort
ORGANITZA: la Societat Cultural i Recreativa de Perafort.

1 DE MAIG DE 2024
Festa de
l’1 de maig
14 h | Casal de Puigdelfí
ORGANITZA: Associació de dones de Puigdelfí
A continuació Espectacle de Flamenc
Duende de Capricho Español.

4 DE MAIG DE 2024
Gimcana familiar
17 h | Plaça Joan Palau de Perafort
Zoombie escape
21.30h | Plaça Joan de Palau de Perafort

5 DE MAIG DE 2024
Jornada Castellera
12 h | Plaça de l’església de Perafort

11 I 12 DE MAIG DE 2024
Pàdel i truita solidaria
9 h | Pistes de pàdel de Perafort

17 DE MAIG DE 2024
Tast de Cervesa
19 h | Antigues Escoles

18 DE MAIG DE 2024
Sopar i concert
de nit amb
La vida és un musical
21 h | Casal de Perafort
OPCIÓ 1: Sopar de motxilla (inscripció Ajuntament)
OPCIÓ 2: Frankfurt + patates de bossa
+beguda 4.50€ (inscripció al Casal)
Aforament limitat

19 DE MAIG DE 2024
ESPECTACLE
de la Cia. Alma
Flamenca
i dels grups Chiquidance
i Flashdance de l’escola Josep Veciana
11 h | Plaça Joan Palau

25 DE MAIG DE 2024
Sortida de la Gent
Gran

30 DE MAIG DE 2024
Exhibició de Country
17 h | Casal de Puigdelfí

1 DE JUNY DE 2024
Rally Costa Daurada
Sopar de “motxilla”
21 h | Casal de Perafort
OPCIÓ 1: Sopar de motxilla (inscripció Ajuntament)
OPCIÓ 2: Frankfurt + patates de bossa
+beguda 4.50€ (inscripció al Casal)
Aforament limitat
Karaoke acústic
21.30 h | Casal de Perafort
Amb premis per les millors actuacions

8 DE JUNY DE 2024
Disco per Xics
17.30 h | Plaça Joan Palau
9 DE JUNY DE 2024
3r Trail i Caminada de Perafort
ORGANITZA: Associació esportiva Perafort Bike
15 DE JUNY DE 2024
Festa de la Llumeneta
ORGANITZA: Centre Joventut Perafort.

 

Present i passat es donaran la mà a l’Auditori Josep Carreras

La soprano Elena Copons i el pianista David Malet. Foto: Cedida

El proper divendres 15 de març a les 8 del vespre, l’Auditori Josep Carreras de Vila-seca acollirà un concert a càrrec de la soprano Elena Copons i el pianista David Malet.

Set cants” és el títol del nou cicle de cançons que Miquel Oliu ha compost sobre poemes d’Antoni Clapés per encàrrec de l’Associació Joan Manén. En la difusió del patrimoni musical català, l’Associació aposta per la programació de música de compositors contemporanis i obres de nova creació connectades amb l’obra de compositors destacats del passat.

D’aquesta manera, el concert comptarà amb quatre cicles de cançons, inspirats en poemes de Clapés, Gabriel Ferrater i Josep Carner, de tres compositors actuals rellevants com són Miquel Oliu, Josep Maria Guix i Joan Magrané. Ells mateixos van triar els compositors catalans del passat que volien rememorar i aquests seran Mompou, Morera i Serra. Així doncs, present i passat es donen la mà i els mateixos compositors podran comentar-ho durant el concert.

Les entrades tenen un cost de 15 euros i es poden adquirir al web https://entrades.vila-seca.cat i al vestíbul de l’Auditori Josep Carreras des d’una hora abans de l’inici del concert.

 

Reus reconeix les escoles de dansa amb el premi Beca Roseta Mauri

Un moment del lliurament dels guardons. Foto: Cedida

El Saló de Plens de l’Ajuntament de Reus ha acollit aquest dilluns al migdia el lliurament dels Premis Beca Roseta Mauri 2024 als alumnes de les escoles de dansa de Reus que hi han participat. L’acte ha servit també per atorgar el reconeixent a la ballarina Magda Borrull del Premi Trajectòria Roseta Mauri 2024.

El lliurament dels premis ha estat presidit per l’alcaldessa de la ciutat, Sandra Guaita, i pel regidor de Cultura i Política Lingüística, Daniel Recasens, a banda d’altres tinents d’alcaldessa i regidors i regidores del consistori. Els certificats lliurats als alumnes han estat els següents:

ESCOLA DE DANSA DEL CENTRE DE LECTURA. Directora: Teresa Aguadé
Ona Puig Almacellas
Paula Velasco Ruiz
Bruna Andreu Martín
Edna Andreu Martín
Núria Miquel Carmona
Lidia Martínez Molina
Clàudia Pinel Elias
Berta Serrano Araus

ESCOLA DE DANSA NURIA DIEZ. Directora: Núria Díez
Carla Ferré Martínez
Sandra López Álvaro
Marina Roldán Carmona
Tempo di Vals (grup de 7 alumnes )

ESCOLA D’IDANSA. Directora: Ivet Sàez
Tres alumnes en representació del grup

ETOILE. Directores: Olga Pavlova – Violeta Kutasina
Iiaroslava Chetverikova
Darina Alkhovik
Sofía Kivisild
Katharina Desir Kutasina

ESCOLA DE DANSA I ARTS ESCÈNIQUES ARTIS. Directora: M. Pilar Sanz
KBOOM (grup de 14 alumnes)
M&M (duo )
A SPIRE (grup de 9 alumnes)
BAMBERAS (grup de 8 alumnes)
NOVE (duo)
KLUMPAS (grup de 4 alumnes)
FULL DANCE (grup de 6 alumnes)
Bruna Raja Gómez
Èlia Bartolí Braña
Andreu Amarfil Elizondo

El moment més emotiu de l’acte ha estat el reconeixement a Magda Borrull, Premi Trajectòria Roseta Mauri 2024 i el lliurament de la placa commemorativa d’aquest reconeixement. L’acte l’ha clos l’alcaldessa de la ciutat remarcant el paper de la dansa a la cultura de la ciutat, la importància de les noves generacions en el desenvolupament del futur i finalment, lloant la professionalitat i recorregut artístic de la ballarina Magda Borrull.

 

El menú de la Primavera Literària: més de 50 activitats

El Dia Mundial de la Poesia, 21 de març, serà el tret de sortida un any més de la Primavera Literària, que arriba a una nova edició amb més de 50 activitats i cicles diferents, fruit tot de la iniciativa i col·laboració de més d’una quarantena d’organismes públics, entitats, escriptors, editors, llibreries, biblioteques i moltes persones vinculades amb les lletres a la ciutat.

Així, el Dia Mundial de la Poesia tindran lloc diversos contacontes familiars, vermuts i recitals poètics, entre d’altres activitats, de la mà dels Serveis Territorials del Departament de Cultura de la Generalitat amb les col·laboracions de la Biblioteca Pública de Tarragona, l’Associació de Professionals i Estudiosos en Llengua i Literatura Catalanes (APELLC) i altres agents culturals tarragonins.

En col·laboració amb Òmnium Cultural, s’ha programat una nova versió del seu tradicional sopar de glosa, que passarà a ser una celebració amb música i poesia gràcies als combats de glosa que podrem gaudir de la mà de l’associació Cor de Carxofa: El Pica la Glosa el divendres 22 de març, a les 19 h al Centre Cultural Antic Ajuntament.

Per anar fent boca de Sant Jordi, es farà un nou cicle dedicat al dia dels enamorats: XVenus. Les grans històries d’amor i passió de la Història i la Literatura, que tindrà lloc el proper 19 d’abril al Centre Cultural Antic Ajuntament en dues sessions. Així mateix, la ja tradicional recepció del món de les Lletres i el programa especial de Tarragona Ràdio enguany s’uneixen per oferir una diada de Sant Jordi molt especial on tindrem una programació en conjunt amb les llibreries de la ciutat.

Des de la Casa de les Lletres, com a servei del departament de Cultura que s’ocupa de l’àmbit de les lletres, es promourà, una vegada més des de la nova programació, la preservació del patrimoni literari amb la commemoració enguany de l’escriptor valencià Vicent Estellés amb tot un seguit d’actes al voltant de la seva figura al llarg de l’any. En aquest sentit cal destacar el recital poètic del dijous 21 de març, en el marc del Dia Mundial de la Poesia als Serveis Territorials de Cultura així com la reedició de la ruta Estellés en col·laboració amb l’APELLC.

Dins el treball pel foment a la lectura, tornaran les tradicionals presentacions de llibres, tant donant suport comunicatiu a les llibreries, com amb la presentació als espais municipals d’algunes de les novetats literàries destacades. Una serà la d’Alfons Cama, Lluna turquesa, on Ara Teatre oferirà una lectura dramatitzada el 17 d’abril a les 19 h al Centre Cultural Antic Ajuntament; o el Raconet Lector, que es presenta com un nou cicle de lectures i contacontes per a infants i públic familiar cada dimarts a la tarda al Centre Cultural Antic Ajuntament.

Gala dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona 2023/24

Dissabte 18 de maig al vespre, el Teatre Tarragona, acollirà la gala de lliurament dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona 2023/2024.

En aquesta convocatòria, el premi Pin i Soler de novel·la ha rebut un total de 179 originals. El que suposa un nou rècord de participació en la història d’aquest premi. S’hi han presentat 61 originals més que en l’edició 2022/2023, el que es tradueix en un augment de participació del 52% en comparació a la darrera edició.

Pel que fa al premi Tinet de narrativa curta per internet ha rebut un total de 250 treballs. Suposa un increment de participació del 31% en comparació a la convocatòria anterior amb 59 obres més.

Finalment, el premi-beca Vidal Alcover de traducció es manté en la mitja habitual de participació, amb un petit increment de dos projectes més en comparació a l’any passat.

Altres activitats

El festival de poesia Transvers arribarà a la seva 3a edició i tindrà lloc del 28 de maig al 2 de juny. Enguany, el festival commemorarà l’Any Salvat-Papasseit, l’Any Estellés i Any Guimerà. Seguint amb les propostes d’altres entitats, també hi haurà La clau de la memòria, una lectura dramatitzada dels textos de Lluís de Salvador i Andrés i Viviana de Salvador sobre els bombardejos de la Guerra Civil. Serà a càrrec de Belen Coca, Miquel Fernández, Cristina Masdeu, Josep M. Piñol i Arcadi Solé.

Finalment torna també una nova edició del cicle de lectures dramatitzades Zona Drama que aquest cop presenta La independència de Tarragona: una polèmica real, obra escrita i dirigida per Carles Marquès i interpretada per Fermí Fernández i Jaume Martell Gassó. Una polèmica entre el periodista i polític Antoni Rovira i Virgili i l’historiador local Adolfo Alegret que va omplir pàgines de diaris.

Consulteu la programació en aquest enllaç.

Eduard Farelo i Àurea Márquez pugen a l’escenari del Morell amb ‘Conspiranoia’

Un moment de la representació de l’obra. Foto: David Ruano

Conspiranoia, una comèdia de Marc Angelet i Jordi Casanovas, és la penúltima cita de la temporada teatral impulsada des de la regidoria de Cultura i festes de l’Ajuntament del Morell. En aquesta proposta, dirigida pel mateix Casanovas, uns amics intenten fer entrar en raó a una amiga en comú que creu que la terra és plana.

Heu tingut mai ganes d’agafar per la solapa a algú i dir-li que el que està pensant és totalment equivocat? Heu tingut mai la sensació que els vostres amics jutjaven d’amagat les vostres conviccions polítiques? Si tenim una visió del món completament diferent de la que tenen els nostres amics, és fàcil continuar sent amics? El repartiment de luxe encapçalat per Eduard Farelo i Àurea Márquez ens ajudarà a resoldre totes aquestes preguntes, dissabte 16 de març a les 20 hores.

Aquesta comèdia formarà part de la iniciativa Cap Butaca Buida, una iniciativa que té com a objectiu omplir totes les butaques dels teatres de Catalunya el dissabte 16 de març. Aquest projecte és impulsat per Adetca, Time Out, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i amb el suport de la Generalitat de Catalunya i la Diputació i l’Ajuntament de Barcelona.

Les entrades pels altres espectacles programats fins a finals de temporada tenen un preu de 12 euros, anticipades, i es poden adquirir tant a l’oficina del Centre Cultural, de dilluns a divendres de 16 a 20 hores, com online, a la plataforma elmorell.koobin.cat. A taquilla, una hora abans de l’inici de la funció, les entrades valen 15 euros. Els menors de 18 anys, paguen un preu únic de 5 euros.

Aquesta és la quarta proposta cultural d’una temporada 2024 que torna a subratllar l’aposta pel teatre, música en directe, circ i un ampli ventall de disciplines que culminaran amb el 9è PrimaverArt, la mostra d’arts escèniques a peu de carrer del nostre municipi.

 

L’Ajuntament ja treballa en la creació d’una ‘Film Office’ a Salou

L’Ajuntament està treballant perquè la Film Office Salou sigui una realitat. Aquesta iniciativa pretén atraure la indústria cinematogràfica, tenint en compte el potencial que pot oferir la capital de la Costa Daurada i el territori. Amb una varietat d’escenaris naturals que inclouen platges, cales, paisatges costaners i parcs amb vegetació mediterrània, la ciutat vol captar l’atenció dels professionals del setè art.

La riquesa paleontològica de Salou també afegeix una dimensió única als seus escenaris naturals, oferint una diversitat i autenticitat que poden ser explotades en la producció cinematogràfica. Aquesta combinació d’elements fa que Salou sigui un lloc idoni per a la gravació de diverses produccions, des de pel·lícules fins a sèries.

L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha destacat la importància d’aprofitar aquest potencial cinematogràfic i ha revelat que el reconegut actor William Miller ha triat alguns emplaçaments de la ciutat per rodar una sèrie, on ell mateix exerceix com a director i productor.

La creació d’una Film Office a Salou és crucial per coordinar i facilitar els processos de producció audiovisual a la zona, comptant amb tots els ingredients i elements que ofereix el territori

Granados ha assenyalat que la creació d’una Film Office a Salou és crucial per coordinar i facilitar els processos de producció audiovisual a la zona, comptant amb tots els ingredients i elements que ofereix el territori. “Volem sumar esforços per no perdre cap oportunitat i aprofitar al màxim els recursos que ofereix el nostre territori”, ha afirmat l’alcalde.

Amb aquesta iniciativa, Salou busca consolidar-se com un destí atractiu per a les productores, generant oportunitats econòmiques i promocionant els seus paisatges i recursos naturals al món del cinema.

 

La Pobla de Montornès obre un camp a la innovació amb el teatre breu

Foto de família de les companyies participants. Foto: Tots21

Deia l’exfutbolista Jorge Valdano que els joves no suporten passar una hora i mitja veient un partit de futbol per televisió. És massa temps per a ells, que reclamen escenes ràpides i breus. Per això s’imposen els highlights, els resums de les millors jugades a través de les xarxes socials.

La Pobla de Montornès s’ha avançat a les programacions del Camp de Tarragona amb una proposta inèdita, el teatre breu, escenificant quatre peces de teatre d’uns 20 minuts cadascuna d’elles per conformar l’exitosa segona edició del Concurs de Microteatre Actua.

La proposta ha sorgit conjuntament entre l’Ajuntament i Daltabaix Teatre, la companyia de teatre de La Pobla on una actriu hi té un doble paper: és a la vegada la regidora de Cultura, Nadine Osaer. Ella i la seva companya de fatigues teatrals Yolanda Borràs han dut aquest dissabte a l’escola Els Ametllers quatre obres de butxaca de companyies barcelonines i d’Altafulla, que han fet les delícies del públic, amb els enrenous de parella com a fil conductor i el to còmic i buslesc bastint-ho tot.

Els actors i l’actriu de l’obra guanyadora, ‘Ningú no és perfecte’. Foto: Tots21

 

 

La proposta va arrencar l’any passat amb una primera edició, ja exitosa, i enguany ha presentat una novetat: la votació del públic, que ha otorgat els guardons com a millor obra, millor actriu i millor actor. Les votacions s’han fet presencialment i també a través d’un codi QR.

Ha estat Peixospeixeres Teatre, amb la desternillant peça ‘Ningú no és perfecte‘, la que s’ha endut el premi. Es tracta d’una obra on el protagonista és el director d’un institut tecnològic que té un robot que ell mateix ha creat… I fins aquí podem llegir. Tres actors, Ramon Pros, Juanjo Hurtado i Fanny Ferran, han mantingut el to còmic des de l’inici i fins al final i han despertat l’eufòria entre el públic amb uns gags continuats.

Laia Isern i Carlos Borrallo, a ‘Bebecidio’. Foto: Tots21

Un moment de l’obra ‘Paraules que no són fàcils de dir’. Foto: Tots21

‘Marxa tu’, amb Pili Muns i Jordi Saladrigas. Foto: Tots21

Altrament, l’actriu Laia Isern, de la companyia Fora Bromes, ha estat escollida millor actriu per ‘Bebecidio‘ -una obra que s’ha presentat al darrer moment donada la baixa que ha patit la peça ‘Romeo y Julieto‘-, amb una gran interpretació d’Isern sobre un infanticidi, que ha anat acompanyada de la seva parella en escena Carlos Borrallo. Finalment, l’actor Joan Maria Vidal s’ha endut el premi al millor actor per ‘Paraules que no són fàcils de dir‘, on ha compartit escena amb Mireia Araez. Tres de les quatre obres han presentat duets home-dona.

Laia Isern, millor actriu per ‘Bebecidio’. Foto: Tots21

Joan Maria Vidal, vencedor masculí per ‘Paraules que no són fàcils de dir’. Foto: Tots21

La tercera obra presentada a concurs era ‘Marxa tu‘, amb Pili Muns i Jordi Saladrigas, de la Companyia del Centre d’Arenys de Munt, que encetava el festival: un enrenou de parella amb el clàssic home asseguat a la butaca del menjador mentre s’entreté jugant a videojocs sense fer cas de les necessitats que té la casa.

Les organitzadores del concurs, Yolanda Borràs i Nadine Osaer, al photocall. Foto: Tots21

El gimnàs de l’escola, on s’ha celebrat el concurs, s’havia decorat a la manera teatral, incloent-hi un photocall, on els actors podien desfilar-hi.

La regidora de Cultura, Nadine Osaer, subratllava que el concurs és “una oportunitat única per presenciar el talent dels artistes i descobrir les seves interpretacions d’aquestes emocionants històries”.

Jaume Garcia

 

‘Escric el teu nom’, nou llibre de Lluís Aragonès i Joana-Alba Cercós

Portada del llibre

Lluís Aragonès (Riudoms, 1961) i Joana-Alba Cercós (Lleida, 1972) presenten el seu nou llibre ‘Escric el teu nom’, d’Arola Editors. Emmarcat en el gènere de novel·la, el llibre explica una història que és una lectura-homenatge al poema ‘Llibertat’, de Paul Éluard. De fet, els títols i cadascun dels capítols contenen referències als versos d’Éluard.

A la vegada, la novel·la també vol ser un homenatge a les generacions que ens precedeixen, i a les persones que han lluitat i lluiten per la llibertat. ‘Escric el teu nom’ parla de passat, present i futur, en un cercle que abraça 50 anys, en un entorn que és proper als autors (Lleida, Riudoms i Barcelona). En concret, comprèn des de l’any 1967 (just abans del Maig del 68) fins a l’1 d’octubre de 2017.

Tot plegat ocorre des d’un moment precís i únic: la coneixença de la Mercè i el Gabriel en un trajecte en tren, un fet que demostra com un instant pot canviar tota una vida.

‘Escric el teu nom’ es presentarà en diversos indrets del territori català. El dia 14 de març es farà al Centre de Lectura de Reus, el divendres 22 de març al CERAP de Riudoms, el divendres 5 d’abril a l’Ateneu Popular de Ponent de Lleida, el dijous 11 d’abril al Centre Cultural de Cambrils i el dimarts 21 de maig a l‘Ateneu Barcelonès de Barcelona. També és previst que el llibre es presenti a Tarragona, en un lloc i dia que es concretarà properament.

Es tracta del segon llibre que escriuen conjuntament Lluís Aragonès i Joana-Alba Cercós, després de la publicació d”Escriu-me aviat’.

Sobre els autors

Joana-Alba Cercós, natural de Lleida, és llicenciada en Filologia catalana amb un màster en Literatura en l’Era Digital. Apassionada de la literatura, és una membre activa de diverses associacions com l’Ateneu Popular de Ponent o el Centre Comarcal Lleidatà, entre d’altres, on ha organitzat sessions literàries, grups de lectura i rutes guiades per difondre el plaer de llegir.

 

Antònia Font omplirà dos dies el Teatre Fortuny

Cartell promocional de la gira teatral d’Antònia Font

El grup mallorquí Antònia Font omplirà de gom a gom aquest cap de setmana el Teatre Fortuny, amb dues actuacions per commemorar el 10è aniversari del Festival Accents. Les entrades per ambdós concerts, que es faran dissabte i diumenge, estan exhaurides.

Coincidint amb la celebració del darrer concert de retorn d’Antònia Font als escenaris, el grup mallorquí realitza una nova gira per teatres i per auditoris durant el 2024, que els portarà a viatjar per diversos punts de la geografia catalana, valenciana i balear amb 16 concerts confirmats fins al moment.

Després dels seu disc més experimental, Vostè és aquí (2012), el grup Antònia Font es va separar de manera indefinida fins que el juny del 2021 una enorme lona al carrer Mallorca -enmig de l’Eixample de Barcelona- insinuava que el grup tornava amb una actuació al Primavera Sound. Després d’aquell concert, es va certificar el retorn dels mallorquins amb una gira de concerts de gran format, on va quedar palès que les cançons d’Antònia Font havien transcendit generacions i que el públic, durant la seva absència, havia mantingut viu el seu llegat.

 

El Roseta Mauri, plat fort al Teatre Fortuny

La cita anual del Cap Infant Sense Fortuny, al maig, ve precedida enguany per l’XI Premi Internacional de Dansa Roseta Mauri, que se celebra el mes de març cada dos anys, i pel Concert de Sant Jordi, a l’abril. D’aquesta manera, la Fundació del Teatre Fortuny compleix el seu objectiu principal d’acostar la cultura a la societat reusenca.

Premi Internacional de Dansa Roseta Mauri

Seran un total de 55 joves ballarins i ballarines els que finalment participaran al Roseta Mauri, que tindrà lloc del 13 al 16 de març al Teatre Fortuny. Es tracta d’un nou rècord de participació després dels 50 inscrits en l’última edició d’aquest certamen, organitzat entre la Fundació Teatre Fortuny i el Consorci del Teatre Fortuny. Els participants provenen de cinc nacionalitats diferents –Itàlia, Portugal, Japó, Korea i Espanya–, amb una àmplia majoria femenina. Un total de 49 dels 55 inscrits són de l’Estat, 30 provinents de Catalunya i 19 d’altres comunitats autònomes, principalment de Madrid i Val&egrav e;ncia.

El jurat del concurs estarà format per personalitats de prestigi internacional en el món de la dansa: Joaquin de Luz en serà el president, i estarà acompanyat per Jone San Martín, Laëtitia Pujol i Henning Albrechtsen. Arantxa Argüelles serà la mestra de dansa clàssica i Lluís Carmona l’acompanyarà al piano. Cal destacar també que el Premi Internacional de Dansa Roseta Mauri és un dels concursos de dansa més ben dotats econòmicament de tot l’Estat. Els tres primers premis consisteixen en dotacions econòmiques de 5.000, 2.000 i 1.000 euros entregades pel Consorci del Teatre Fortuny.

El concurs ha convertit el Teatre Fortuny en un escenari d’oportunitats al llarg de les 10 edicions que s’han celebrat, des del 2002. Ballarins i ballarines han aconseguit fer realitat el seu somni de ballar en companyies internacionals de prestigi com el Royal Ballet de Londres, la Compañía Nacional de Danza, el Royal Birmingham Ballet, el English National Ballet, el Ballet Nacional de Noruega o el Ballet de Stuttgart.

Sobre el certamen, la presidenta de la Fundació del Teatre Fortuny, Maria Dolors Sardà, ha assenyalat que “a la Gala del dissabte dia 16 de març, al marge de grans parelles de ball internacionals, participarà el ballarí Martí Paixà, fill de Montbrió del Camp, que va concursar el 2015 i que ha fet una trajectòria brillant en una de les companyies de ball més importants del món com és el Ballet de Stuttgart”.

Cal recordar que, paral·lelament al certamen, s’ha programat un taller de moviment per a persones sordes. Sota el títol “Dansa. Llengua de signes i so”, l’activitat social i inclusiva tindrà lloc el 12 de març de 17 a 19 hores, a la Sala Josep Laporte del Teatre Fortuny. Estarà impartit per Jone San Martín, membre del jurat del Roseta Mauri amb sordesa parcial, i per apuntar-s’hi cal enviar un correu a info@fundacioteatrefortuny.org.

Concert de Sant Jordi ‘Prop del mar’

Pel que fa al Concert de Sant Jordi, se celebrarà el dia 26 d’abril i servirà per commemorar els 100 anys de la mort d’Àngel Guimerà i Joan Salvat-Papasseit, dos grans noms de la literatura catalana. És el primer concert simfònic-coral que organitza la Fundació en el marc del Cicle de Música Xavier Blanc i comptarà amb la participació de l’orquestra Camerata XXI – Ciutat de Reus , amb formació de 48 músics i el Cor Canta, amb 130 cantaires.

Aquest concert és un homenatge a la figura de Guimerà i de Salvat-Papasseit en una fusió de la seva obra amb obres musicals de compositors catalans rellevants. El concert s’iniciarà amb l’Obertura de Terra Baixa de Francesc Pujol. La primera part es clourà amb el concert per a violoncel i orquestra de Joan Manén, obra escrita per Pau Casals. La segona part s’iniciarà amb una selecció de fragments de l’òpera Tytaina d’Enric Morera, amb llibret d’Àngel Guimerà, que va ser estrenada al Liceu l’any 1907. Continuarà l’obra “El poema de la rosa als llavis” per veu i orquestra d’Eduard Toldrà, basada en 6 poemes de Salvat-Papasseit. I tancarà el concert l’obra “Camí del sol” de Joan López en homenatge a Salvat-Papasseit. El concert ha estat organitzat conjuntament entre la Fundació del Teatre Fortuny, la Fundació Camera ta XXI, l’Associació Manén i el Cor Canta.

 

Gaudí i Riudoms, protagonistes d’una exposició a la Xina

Fotografies de Riudoms de l’exposició. Foto: Cedida

Cop d’efecte de Riudoms. La ciutat de Shenzhen, a la Xina, acull des de fa uns dies l’exposició ‘The sounds of Gaudí in Riudoms’, una mostra que gira al voltant de la relació de l’arquitecte amb els seus orígens i, molt especialment, amb Riudoms. Per això, el títol de l’exposició hi fa clara referència. L’exposició es recrea en l’entorn físic on Gaudí va viure en la seva infantesa i joventut i que, per tant, va inspirar-lo. Està instal·lada a la planta 49 de l’Sky Museum, un dels museus d’aquesta gran ciutat xinesa. Amb 17 milions d’habitants, Shenzhen és una de les ciutats més importants del país asiàtic i la capital tecnològica d’aquest país.

L’organització de l’exposició va a càrrec d’un promotor xinès i ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Riudoms i el suport de les autoritats xineses. El projecte s’ha treballat durant els darrers mesos i es podrà visitar fins al mes de maig. En aquest sentit, l’alcalde de Riudoms, Ricard Gili, ha destacat que “l’exposició ha estat possible gràcies als contactes que tenim en el món cultural, que ens han permès teixir una aliança a la Xina i tirar endavant aquesta projecte, que esperem que ens permeti obrir altres portes beneficioses pel nostre poble”.

Paret que recrea el paisatge del Baix Camp. Foto: Cedida

Riudoms i el seu entorn, a la Xina

Per ensenyar els orígens de Gaudí, l’exposició pivota al voltant de Riudoms i el seu entorn físic i natural més immediat. En aquest sentit, inclou tres grans elements:

Desenes de fotografies de Riudoms i el seu entorn, sobretot dels punts més representatius del poble i vinculats als orígens de Gaudí, com són la plaça de l’Església, la casa pairal de la seva família a Riudoms (actualment convertida en el museu ‘Casa Pairal Gaudí’) o el Mas de la Calderera. Així mateix, s’hi poden veure instantànies d’estil més evocador, amb elements naturals que van ser font d’inspiració gaudiniana.

Signatura de l’acord entre l’Ajuntament de Riudoms i la promotora xinesa. Foto: Cedida

Maquetes i elements de gran format inspirats en elements de la natura que envoltava Gaudí: cargols, arbres, plantes, etc. Hi destaca sobretot una paret de quaranta metres de llarg que representa la pedra del paisatge del Baix Camp.

Una sèrie d’escultures de gran format de l’artista Josep Cerdà que contenen sons de Riudoms. Estan fetes de manera que els visitants, apropant-hi la orella podran sentir els Armats de Riudoms durant la Setmana Santa, el so de dels correfocs de la Colla de Diables de Riudoms i altres sons de la natura, des de la riera de Maspujols fins al mar. Tots aquests sons els ha gravat l’artista Cerdà, que també és catedràtic de Belles Arts de la Universitat de Barcelona, i els ha integrat dins les escultures. Aquestes escultures s’incorporaran a l’exposició properament, ja que la mostra s’actualitzarà periòdicament.

Una exposició de gran format

L’exposició ocupa uns 2.000 metres quadrats. Més enllà dels elements citats anteriorment, també s’hi poden veure les típiques cadenes amb les quals Gaudí calculava les estructures dels seus edificis, i a més hi ha activitats didàctiques per ensenyar l’art de Gaudí als nens xinesos.

Col·laboració en altres àmbits

En paral·lel a l’exposició, l’Ajuntament de Riudoms està treballant altres vies de col·laboració amb la Xina vinculades amb els productes riudomencs, el turisme i la cultura. En aquest sentit, properament es preveu exportar un primer lot d’ampolles d’oli d’oliva de la Cooperativa Agrícola de Riudoms cap a la Xina.

 

Lectura musicada del darrer Premi de Poesia Martí Queixalós

Xavier Saladrigas, al Centre d’Amics de Reus, quan va ser guardonat

En el marc del programa «Març marçot, versos per tot 2024» impulsat per les Biblioteques Municipals de Reus, aquest proper divendres dia 8 de març a les 19:00 h, es realitzarà un concert de poesia del poemari «Apàtrida», de Xavier Saladrigas, guanyador del XX Premi Martí Queixalós 2023, amb l’objectiu de donar a conèixer aquest premi de la nostra ciutat i donar-li major visibilitat. El guardó arriba a la seva 20a convocatòria.

Les lectures dels poemes del poemari les realitzaran Anna Maria Martí i Mercè Cañellas, usuàries de les biblioteques Municipals, i el mateix autor. Estaran acompanyats pels músics de cambra del Conservatori de música de Reus: Xavier Pardo Francesch (guitarra), Naira Porcar Sales (flauta), Joel Mazzella García (trombó), Matyas Szaryaszoi (trompeta) i Andreu Biosca Muñoz (tuba).

El Premi Francesc Martí Queixalós el convoca el Centre d’Amics de Reus. Amb el guardó es vol honorar la memòria del directiu de l’entitat i destacat poeta, Francesc Martí Queixalós (Reus 1916-2002). El jurat d’aquest XXè Premi Francesc Martí Queixalós va ser presidit per Maria Dolors Vallverdú i Torrents, escriptora, Mestra en Gai Saber, Mantenidora i vicepresidenta de l’Acadèmia dels Jocs Florals del Rosselló; Robert Miralles i Gutiérrez, professor de català de la JAEC i pioner de l’ensenyament de català a les nostres comarques, i Francesc Roig i Queralt, escriptor, catedràtic de llengua i literatura catalanes i president de Càritas Catalunya.

El text guanyador es publica a la revista «Lo Nunci», del Centre d’Amics de Reus.

Creixell entrega dissabte els premis de narrativa curta dedicat a la dona

Imatge de part del col.lectiu Papallones Liles amb el mural feminista fet aquest cap de setmana. Foto: Cedida

L’Associació feminista Papallones Liles, en col·laboració amb la Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de Creixell, que comanda Chelo Picón, i la Casa de Cultura Cal Cabaler, anuncien l’entrega de premis de la 5a edició del Certamen Literari de Narrativa Curta dedicat a la dona, en commemoració del Dia Internacional de la Dona. L’acte tindrà lloc al Casal Municipal de Creixell el pròxim 9 de març, a les 18 h.

En aquesta ocasió, es comptarà amb la presència de Raquel Sans i Guerra, diputada al Parlament de Catalunya per Tarragona, vicesecretària general de feminisme i LGTBI, així com llicenciada en periodisme. L’ambientació musical serà a càrrec de Glòria Coll Domingo, violoncel·lista i poetessa.

Presentació del llibre ‘Papallones Liles, recull de relats guanyadors 2020-2024’

Durant aquesta emotiva jornada, també es presentarà el llibre ‘Papallones Liles, recull de relats guanyadors 2020-2024’. Aquest recull representa una antologia dels relats premiats en el Concurs Literari de Narrativa Curta Papallones Liles, des de la seva primera edició l’any 2020 fins al present any 2024.

El certamen literari

El certamen literari Papallones Liles neix amb l’objectiu de promoure la igualtat de gènere a través de la literatura, conscienciant sobre la seva importància a la societat. En aquests quatre anys, s’han rebut una gran varietat de relats de notable qualitat, que aborden temes relatius a la igualtat de gènere i les vivències de les dones.

Aquest recull representa un testimoni de l’enginy i la creativitat de les escriptores i escriptors que han participat en el Certamen Literari de Narrativa Curta Papallones Liles, així com un reconeixement a la seva contribució en la promoció de la igualtat de gènere a través de la literatura.

El col·lectiu feminista Papallones Liles convida a totes les persones interessades en la literatura i la igualtat de gènere a assistir a aquest acte, per descobrir els relats inspiradors que conformen aquest llibre.
Per a més informació, podeu contactar amb l’Ajuntament de Creixell o amb l’Associació Papallones Liles.
Email: papalloneslilescreixell@gmail.com o a través de les xarxes socials.