Apareixen a Tarragona dues peces decoratives de bronze romanes d’alt valor

Les dues peces, dos caps de mules de bronze. Foto: Tarragona21

Dos caps d’èquids fets en bronze, corresponents a dues mules i datades entre els segles I aC i I dC, d’alt valor artístic i realitzats en un taller de la Mediterrània oriental, han estat descoberts durant els treballs arqueològics que s’estan fent des de finals de l’any passat al solar de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil, al carrer López Peláez.

Ha estat una sorpresa per als arqueòlegs, que ja havien localitzat l’esquelet d’un jove romà i uns murs d’un habitatge noble. Es tracta de dues peces decoratives que remataven per la part superior un ‘triclinium,’ un llit romà per a banquets, denominats fulcra, de 13 centímetres. Una d’elles es trobava en molt bon estat de conservació. La segona, localitzada en pitjor estat, ha estat restaurada i presenta un bon aspecte.

És poc habitual trobar peces de bronze com aquestes a la península Ibèrica, ja que com ha explicat l’arqueòleg municipal Joan Menchon, els romans solien fondre el bronze. Es tracta d’una troballa d’alt nivell, de les destacades que hi ha hagut a Tarragona. Fins que no siguin dipositades al Museu Nacional Arqueològic, el públic podrà contemplar-les, protegides per una vitrina, a la Casa Castellarnau, seu del Museu d’Història de la ciutat, ha informat avui la consellera municipal de Patrimoni, Begoña Floria.

Lloc on se situaven les peces decoratives ara trobades. Fotp: Tarragona21

La troballa és excepcional i ha estat localitzada en una zona on hi havia un habitatge noble als afores de la muralla romana, a l’actual carrer López Peláez, on s’han localitzat ja quatre estances, ha destacat la directora de l’excavació arqueològica, Judith Ciurana.

Aquests elements decoratius formaven part d’un llit, un lectus tricliniaris, un llit emprat en els fastuosos banquets romans. L’estructura portant en fusta d’aquests llits es caracteritzava per un o dos respatllers als extrems en forma de coixí ondulat, denominats fulcra, i una armadura rectangular formada per travessers de fusta connectats a una graella de llistons o tires de cuir que sustentaven el matalàs i els coixins.

La consellera Begoña Floria i els experts, extreient les peces de la vitrina. Foto: Tarragona21

Al seu torn, les quatre potes anaven acoblades als quatre travessers del llit. La decoració d’aquestes fulcra era acurada i seguia la silueta del respatller amb una estructura de bronze, d’on corresponen aquests cap de bronze. Justament el bon estat de les dues peces “és molt rellevant”, destaquen els arqueòlegs i conservadors, “destacant la presència de damasquins d’argent i diversos elements acoblats, així com “la gran qualitat tècnica i artística dels objectes, el seu realisme i refinament”, deia al seu torn el conservador Pau Arroyo.

La peça més deteriorada no estava sencera i ha calgut unir les peces. També disposen d’un collar fet amb una pell de pantera i amb la testa d’aquest felí. Les dues testes giren bruscament i s’observa aquest moviment violent, amb la crinera volejant.

Les peces elegides per decorar els fulcra es referien al déu Dionís i a la seva comitiva. El símbol de la mula es troba àmpliament testimoniat en els coronaments d’aquests elements mobles. En la iconografia dionisíaca, tant els sàtirs com el Silè o el mateix Dionís apareixen cavalcant mules.

Les dues obres seran exposades públicament després que el Museu Nacional Arqueològic determin a on.

El Conservatori de Música ampliarà dependències en un edifici annex del carrer Cavallers

Casa Montoliu, seu del Conservatori de Música de Tarragona

La Diputació ampliarà la seva Escola i Conservatori de Música a Tarragona en un edifici situat al costat mateix de l’actual seu del carrer Cavallers.

D’aquesta manera, el centre disposarà de nous espais més còmodes i adients per fer front a la demanda d’aquests estudis a la ciutat i rodalia, una millora que recentment també s’ha dut a terme als centres d’ensenyaments musicals de la Diputació a Tortosa i a Reus.

Es tracta d’una de les inversions destacades al Camp de Tarragona i a les Terres de l’Ebre que la institució emprendrà enguany fruit de la modificació de crèdit del pressupost de la Corporació supramunicipal per a 2017, aprovada aquest divendres en el ple ordinari del mes d’abril i que dóna llum verd a un increment pressupostari de 8.987.002,25 €.

Les diferents iniciatives i projectes que s’escometran destaquen pel seu accentuat component social i ciutadà. En el cas de les noves dependències de l’Escola i Conservatori de Música a Tarragona, amb 1.000 m2 disponibles i una inversió inicial de 475.000 euros, donaran resposta a les necessitats plantejades per aquest centre d’ensenyament de referència.

Altres inversions

Altres inversions destacades amb incidència arreu de la demarcació són la prevenció d’incendis forestals (70.000 €); la lluita contra la pobresa energètica a través de Creu Roja (50.000 €); tractaments contra la mosca negra (100.000 €); ajuts a ajuntaments per transició energètica (100.000 €), o la col·laboració amb la Fundació la Marató de TV3 (33.334 €). Pel que fa a l’apartat cultural, s’aporten 100.000 € al catàleg de programacions culturals per als ajuntaments; es dóna suport al Festival Trapezi de Reus (30.000 €), es faran millores a la Via Verda al Baix Ebre i la Terra Alta (30.000 €); s’inverteix en la recuperació de l’orgue de l’església de Sant Joan de Valls (100.000); es contribueix a l’esport base del conjunt de les comarques (100.000 €), i s’inverteix en les seus que acolliran els Jocs del Mediterrani (350.000 €), entre moltes altres actuacions d’índole diversa.

Detenen un home de Tarragona que venia falsificacions d’autors com Picasso, Tàpies i Barceló

Una de les falsificacions intervenides al detingut. Foto: Policia Nacional

Una de les falsificacions intervenides al detingut. Foto: Policia Nacional

La Policia Nacional ha detingut un home de Tarragona que venia litografies i gravats falsificats d’autors com Picasso, Tàpies, Barceló o Chagall. L’home venia les obres a un preu molt inferior del de mercat, a través d’una empresa fictícia i utilitzant la identitat d’un ancià que va morir fa dos anys.

60 litografies i 15.000 euros en metàl·lic intervinguts

En l’operació es van intervenir 60 litografies, maquinària i equips informàtics, 15.000 euros en metàl·lic i una pistola de fogueig, entre altres objectes. El detingut distribuïa les obres per Internet i les acompanyava d’un certificat d’autenticitat també fraudulent.

Diners intervinguts durant l'operació. Foto: Policia Nacional

Diners intervinguts durant l’operació. Foto: Policia Nacional

La investigació va començar el passat mes de novembre, quan es va detectar la venda d’Internet, a preus molt inferiors dels de mercat, un gran nombre d’obres gràfiques de reconeguts artistes que no comercialitzaven els legítims titulars dels drets de propietat intel·lectual. Les primeres investigacions van permetre descobrir que les falsificacions les venia una empresa amb seu a Tarragona, que era fictícia, i el titular de la qual havia finat dos anys abans.

Suplantació d’identitat

 

 

L’operació policial va descobrir que un familiar del difunt havia treballat en una empresa de litografia amb seu a Vila-Rodona. El propietari del taller havia obtingut, abusant de la confiança o el descuit, la filiació de l’ancià sense l’autorització ni el coneixement de la seva família, amb l’objectiu de suplantar la seva identitat i buscar la impunitat en la comissió de la seva activitat criminal.

Algunes de les obres intervingudes. Foto: Policia Nacional

Algunes de les obres intervingudes. Foto: Policia Nacional

L’home va traslladar l’empresa litogràfica a Reus, des d’on el detingut va seguir fent les falsificacions. Inseria la firma dels autors a les fotografies, dotant-les d’un certificat d’autenticitat que també era fals. Les obres es comercialitzaven a través d’una coneguda plataforma d’Internet.

Delictes contra la propietat intel·lectual, estafa, falsificació i usurpació d’identitat

Al detingut se li imputen delictes contra la propietat intel·lectual, estafa, falsificació i usurpació d’estat civil. Se l’ha posat a disposició de l’Autoritat Judicial corresponent, que va decretar llibertat amb càrrecs, a l’espera del judici.

Torna la dansa els espais emblemàtics de Tarragona

Imatge d’una anterior actuació al Balcó del Mediterrani. Foto: Laia Marín

Amb motiu del Dia Internacional de la Dansa, els Teatres de Tarragona junt amb l’Associació per al Foment de la Dansa de Tarragona (AFDT) i altres escoles de dansa de la ciutat proposen diversos actes per aquest cap de setmana i els propers dies.

En primer lloc la cita és aquest dissabte 29 d’abril a les 11h que serà quan se celebrarà la Gran Barra de Dansa clàssica al Balcó del Mediterrani; on més de 150 alumnes de les escoles de dansa de la ciutat faran una classe, acompanyats per la Lectura del Manifest del Dia Internacional.

L’endemà, diumenge 30 d’abril, hi ha dues trobades més amb la dansa, en primer lloc a les 12h del matí al Parc Francolí on alumnes i professors de diverses escoles de dansa de la ciutat ens oferiran coreografies de diversos estils de dansa i a la tarda, al Teatre Tarragona en dues sessions (18 i 20h) es podrà gaudir de la Gala de Dansa, organitzada per l’AFDT i amb les escoles Artis, Estudi de Dansa Montserrat, Escola Endantza i el Taller.

De cara al cap de setmana vinent, dels dies 4 i fins al diumenge 7 de maig, s’han programat dos espectacles dins la temporada de Teatres març-juny, com són Áureo, de Dantzaz i Acròstic de l’Esbart Ciutat Comtal. En primer lloc, la companyia Dantzaz sortirà al carrer amb 12 dels seus ballarins, el dijous 4 de maig, fent un acció d’apropament de la dansa al públic en general, en diferents punts del centre de la ciutat a partir de les 19.30h.

L’endemà actuaran al Teatre Tarragona, a les 21h amb l’espectacle Áureo. Després de l’èxit aclaparador de Flash!, aquesta prestigiosa companyia torna amb un espectacle sorprenent, tant pels amants de la dansa com per a tots aquells que volen acostar-s’hi per primer cop. El diumenge dia 7 l’Esbart Ciutat Comtal ens oferirà Acròstic, també al Tarragona a les 18.30h. Un espectacle de dansa d’arrel tradicional però que ha sabut excel·lir combinant-ho amb elements contemporanis.

Totes dues companyies oferiran una conversa amb el públic en acabar els espectacles dins el cicle Fòrum de l’espectador.

Obertes les inscripcions als actes de les festes de Sant Magí i Santa Tecla

Donada la proximitat de la Festa Major, des de l’Àrea de Festes de l’Ajuntament de Tarragona ha obert com cada any la convocatòria per a inscriure’s a participar en diferents actes a la festa major, tan de Sant Magí com de Santa Tecla, i així poder començar a elaborar la programació festiva, per part de les entitats, associacions i col·lectius, que ho podran fer des d’avui i fins al divendres 9 de juny a les 14h.

Cada any aquesta convocatòria dóna l’oportunitat i fa possible que la programació de les festes tingui un contingut obert, participatiu i plural amb les aportacions de les entitats ciutadanes. Com ja es va anunciar el mes de març, enguany s’ha elaborat un document amb una sèrie d’accions per millorar la convivència a l’espai públic i el civisme durant els dies de festa major.

L’Ajuntament ha aprovat el document Accions per a la millora de la convivència a l’espai públic per festa major on hi consten les condicions tan d’horaris com de tipus de música que necessàriament han de respectar-se en les activitats tan diürnes com nocturnes. Per altra banda, en el mateix document es recomana la realització d’actes de manera descentralitzada i evitar activitats a la via pública generades i/o organitzades per bars, restaurants o empreses privades, excepte aquelles que es considerin d’especial interès per la seva trajectòria, contingut o interès popular. Tot plegat significarà un pas endavant per gaudir d’unes festes de més qualitat i més cíviques.

Més informació en aquest enllaç.

VÍDEO | L’espot de Tarragona que es veurà per TV3 a partir del 2 de maig

 

Tarragona mostrarà per primer cop un espot promocional de la ciutat a TV3. El vídeo de 20 segons forma part d’una campanya audiovisual que també tindrà presència a les xarxes i que no descarten portar més endavant a mitjans estatals o internacionals. Per això l’espot, que té l’eslògan “Tarragona, un secret al Mediterrani”, s’ha creat en quatre idiomes: català, castellà, anglès i francès.

La consellera de Turisme, Inma Rodríguez, ha explicat que “els estudis de Marca Ciutat ens demostren que Tarragona encara és per a molts una ‘joia desconeguda’ i que hem de créixer en visibilitat i notorietat. Un dels nostres objectius estratègics es donar un salt qualitatiu en la promoció i el posicionament de la ciutat com a destí turístic de qualitat”.

Tres formats diferents

La campanya audiovisual té tres formats diferents: l’espot de 20 segons que es veurà a TV3 durant 15 dies a partir del 2 de maig, i també a TV3 a la carta; quatre càpsules temàtiques de 50 segons (patrimoni, gastronomia, tradicions i platges) que es distribuiran per les xarxes socials; i un vídeo de 3 minuts amb la història completa, que es difondrà a la web de Tarragona Turisme, a YouTube i Vimeo, i en fires, convencions i esdeveniments on participi el patronat.

 

La càpsula de 50 segons de Patrimoni:

El vídeo de 3 minuts:

La imatge de Montserrat Abelló ja il·lumina la Sala dels Tarragonins Il·lustres

La família de la poetessa, amb el quadre i l’alcalde

Aquesta tarda el Saló de Plens de l’Ajuntament ha acollit l’acte de donació i entrega del retrat a l’oli de l’escriptora tarragonina Montserrat Abelló Soler.

L’acte, que ha comptat amb la presència de la família de l’escriptora, ha estat presidit per l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros. Un cop acabat, el retrat s’ha penjat a la Sala dels Tarragonins Il·lustres.

L’autor del quadre és Antoni Miró, un reconegut pintor i escultor, nascut a Alcoi (1944), que al llarg de la seva trajectòria ha combinat diversos procediments artístics dins les arts plàstiques, però amb una temàtica força recurrent com és el realisme social i en el cas del quadre d’Abelló, de l’hiperrealisme. La seva obra ha estat exposada en nombrosos museus i col·leccions de tot el món i compta amb una abundant bibliografia que estudia el seu treball de forma exhaustiva.

Montserrat Abelló (Tarragona 1918 – Barcelona 2014) ha estat una de les més grans poetes catalanes del darrer quart del s. XX i inicis del XXI. A la seva qualitat poètica uneix la reivindicativa dels drets de la dona. Ha obtingut alguns dels guardons més rellevants de la cultura catalana, com ara la Creu de Sant Jordi, per la seva tasca com a traductora (1998) o el Premi de la Crítica Serra d’Or de poesia (1999); el Premi Jaume Fuster dels Escriptors en Llengua Catalana (2008), pel conjunt de la seva obra com a poeta i traductora; el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes (2008) i el Premi Nacional de Cultura (2008), aquests dos darrers per la seva trajectòria professional i artística.

Perafort tanca els actes amb motiu de la celebració de Sant Jordi

Un moment de la presentació del llibre de Josep Pedro

Els habitants de Perafort i Puigdelfí han pogut gaudir un any més, de les activitats organitzades al municipi amb motiu de Sant Jordi. Entre els actes celebrats, en destaca el de la presentació del llibre que anualment edita l’Ajuntament i que té una temàtica relacionada amb el poble o els seus habitants.

Enguany, l’autor de l’obra titulada ‘Records d’un temps passat’, ha estat Josep Pedro i Sanahuja, escriptor local que ja ha publicat altres títols editats pel consistori.

Aquesta iniciativa es va engegar fa anys i des de llavors, s’han editat diferents llibres sobre la història de Perafort i Puigdelfí, així com publicacions on s’hi recollien receptes, fotografies dels veïns i veïnes, entre d’altres temàtiques. Segons explica l’alcalde del municipi, Joan Martí Pla i Pla, “són llibres on es parla de vivències i es recullen relats dels nostres avantpassats i totes aquestes històries ens han servit per conèixer millor el nostre poble.

També hem publicat llibres amb reculls de receptes, de fotografies de les famílies que viuen a Perafort i Puigdelfí i de poesies. Tot plegat fa que aquesta tradició sigui molt important per al conjunt del municipi perquè tots hi estem implicats d’una o altra manera”.

A l’acte de presentació de ‘Records d’un temps passat’, celebrat al Casal Municipal de Puigdelfí, hi van assistir una trentena de veïns i veïnes, entre els quals hi havia Josep Pedro i Sanahuja, autor de l’obra, que va destacar la seva vinculació amb el poble. Pedro va néixer a Perafort, on sempre hi ha viscut. Les històries que li són explicades oralment pels habitants del poble li han servit per escriure els diferents llibres que ha publicat.

Un exemplar d’aquesta obra, així com una rosa i un punt de llibre van ser repartits entre totes les famílies del municipi amb motiu de Sant Jordi.

Parades de llibres per Sant Jordi a Perafort

D’altra banda, i amb l’objectiu de fomentar la lectura entre els més joves, aquests van ser obsequiats amb un llibre en funció de la seva edat. Així, els nens i nenes d’entre 0 i 2 anys van rebre el llibre “Bombolles de sabó”; els d’entre 3 i 4 anys, “Les meves primeres 100 paraules”; “Mega 3D Espai” va ser el títol de l’obra amb què s’obsequià als petits de 5 a 7  anys; els de 8 a 9 anys van rebre el llibre “Cos Humà” i finalment, als joves d’entre 10 i 12 anys, se’ls va
lliurar el llibre “Cinc setmanes amb globus”.

Imatge del dinar popular de Sant Jordi

Amb motiu de la celebració de Sant Jordi, aquest diumenge Perafort va acollir diversos actes més. A mig matí, l’AMPA de l’escola va muntar una paradeta de llibres mentre que l’esbart dansaire Santa Tecla va amenitzar la jornada amb una actuació. Tot seguit, es va celebrar el tradicional dinar popular de Sant Jordi al qual hi van assistir més de 170 persones. Després de compartir aquest dinar, els veïns i veïnes van gaudir d’una actuació musical a càrrec de Maria Jacobs. D’aquesta manera es va posar punt i final a aquesta jornada festiva organitzada amb motiu de Sant Jordi a Perafort.

Recuperades restes romanes al fons marí de les costes de Creixell

Un dels dos morters localitzats pr submarinistes. Foto: Guàrdia Civil

Efectius del Servei Marítim de la Guàrdia Civil de Tarragona i el Grup Especial d’Activitats Subaquàtiques de la Guàrdia Civil de Barcelona han recuperat dos morters, un coll d’àmfora i diversos fragments de ceràmica romana amb més de 1.800 anys d’antigüitat procedents del fons marí de les costes de Creixell.

Un dels morters va ser localitzat per uns submarinistes que es trobaven practicant la pesca submarina i el van lliurar a la Guàdia Civil.

Una llanxa de la Guàrdia Civil, dirigint-se al lloc de la troballa. Foto: Guàrdia Civil

Per tal d’evitar l’espoli es va establir un operatiu preventiu composat per la Guàrdia Civil i un tècnic del Servei d’Arqueologia de la Generalitat dirigit a la localització d’altres restes arqueològiques que puguessin trobar-se en perill d’espoli o extracció per mitjà d’una altra metodologia que no fos l’arqueològica, ocasionant un greu pèrdua d’informació històrica.

La immersió realitzada va permetre recuperar un morter, un coll d’àmfora i diversos fragments de ceràmica, que daten de l’època romana, entre els seges I i II d.C.

Tret de sortida a la 32a Setmana Cultural de Roda de Berà

Un moment de la presentació de la Setmana Cultural

La presentació del número 38 de la miscel·lània rodenca BOI va donar el tret de sortida a la 32a Setmana Cultural de Roda de Berà, organitzada per Les Monges Associació Cultural, amb la col·laboració de l’Ajuntament i d’altres entitats locals.

Va ser el passat divendres, a partir de les vuit de la tarda, al casal cultural Les Monges, amb la presència d’un gran nombre de rodencs i rodenques. El Consistori va estar representat per l’assistència de l’alcalde, Pere Virgili; de la regidora de Cultura, Teresa Ferré; i dels regidors José Ibort i Toni Bernal.

La presentació d’aquest número va ser a càrrec de Josep M. Fortuny, coordinador pedagògic de l’Institut Roda de Berà, en representació del centre davant l’absència justificada del director, Manel Granado. Per la seva part, Mercè Solé, directora de l’escola El Cucurull, va ser l’encarregada de presentar la biografia de Fortuny.

La seva presència venia justificada pel fet que aquest número de la miscel·lània inclogui un article signat per Pau Cardona, exalumne de l’institut rodenc, basat en un treball de recerca sobre els noms dels carrers del nucli antic de Bonastre que va elaborar quan cursava quart d’ESO. Josep M. Fortuny va parlar, orgullós, sobre aquesta investigació, “un projecte model, tenint en compte que va ser un treball elaborat per un alumne de 15 anys”.

Per altra banda l’alcalde va anunciar que l’Ajuntament es farà càrrec a partir d’ara de les despeses d’edició del BOI; i l’Ernest Nogués, director del Centre d’Estudis Rodencs, va fer una crida a totes les persones que tinguin fotografies d’estudi dels seus pares, avis o besavis, per tal de fer un recull de cara al proper BOI.

La presentació oficial de la Setmana Cultural va ser dissabte a la tarda, a partir de les set, amb la inauguració de l’exposició de pintures “Roda de Berà abans i alguna cosa més…” de l’artista Luciano Couselo, i de l’exposició d’art “Femení i Plural a Roda de Berà”, amb treballs d’Isabel Jover, Myriam Muriel, Christine Merlier i Conxi Tort. Els artistes van ser presentats un a un per Llorenç Miró, membre de l’entitat rodenca.

Seguidament, es va projectar el reportatge audiovisual de la 31a edició, elaborat per Jaume Folch, i es va presentar la nova Setmana Cultural, amb els parlaments de l’alcalde, Pere Virgili; de la regidora de Cultura, Teresa Ferré; i del president i la vicepresidenta de Les Monges Associació Cultural, Joan Freixes i Sònia Camí.

Freixes va explicar el sentit del lema “Som i serem”, el qual “vol ser un fil conductor de la memòria històrica”, “un homenatge a tota aquella gent que ha permès que avui estiguem vivint un moment històric, a tots aquells catalans que a la història no tenen un nom però que han estat clau per tal que actualment estiguem vivint un moment apassionant”. Va agrair també l’ajuda de l’Ajuntament i la col·laboració a les entitats que hi col·laboren, el Grup Sardanista, el Ball de Diables, la Coral Verge de Berà, l’associació republicana També Hi Som, la Penya Blaugrana, o l’Associació Cultural Bon-Astre, del poble veí de Bonastre.

Teresa Ferré va assegurar sentir-se orgullosa “de la tasca que l’associació realitza, de l’equip humà que la compon, els qui treballen amb ganes i il·lusió. Per un poble tenir un teixit associatiu fort és el seu sentit del som i serem”. Per la seva part l’Alcalde va parlar sobre la diferència del ser i de l’estar, en relació amb el lema de la setmana “hem d’intentar passar pel món sent, fent coses pels demés, i no només estant. I això és una cosa que Les Monges porta fent més de 32 anys. Finalment us vull encoratjar a que sigueu “sent”, essent portadors de la cultura rodenca”, va dir Virgili.

L’esdeveniment va comptar també amb l’assistència dels regidors i regidores de l’Ajuntament, Cèlia Treserres, Isabel Mondéjar, Manel González, José Ibort, Laura Moya i Encarna Ramírez.

Diada de Sant Jordi

Ahir diumenge, diada de Sant Jordi, la plaça de la Sardana i la plaça dels Pins van ser els escenaris escollits per celebrar aquesta jornada dedicada a la cultura i a l’amor. Quant als actes organitzats en el marc de la Setmana Cutural, a partir de les dotze del migdia es va iniciar el Vermut Solidari. Els beneficis, els més de 800 euros recaptats, es destinaran a l’ONG Proactiva Open Arms, una organització badalonina que té com a principal missió rescatar del mar els refugiats que arriben a Europa fugint de conflictes bèl·lics, persecució o pobresa. La vessant solidària és un dels trets més característics de Les Monges Associació Cultural.

La plaça dels Pins es va omplir de gom a gom per gaudir d’aquest vermut, així com de la ballada de sardanes organitzada amb la col·laboració del Grup Sardanista de Roda de Berà.

A partir de les sis de la tarda, Auca Teatre va representar l’obra “Arsènic per compassió”, al Casino Municipal. Les persones que no hi van poder assistir tindran una nova oportunitat el proper diumenge, a la mateixa hora.

Propers esdeveniments:

25 d’abril

Xerrada “Perquè som on som: perspectiva històrica d’un conflicte polític”
A les 20 hores, al Casal Municipal Les Monges, a càrrec d’en Xavier Ferré i Trill, historiador i postgraduat en sociologia del coneixement. Professor de la URV.

26 d’abril

Club Llegir Teatre amb l’obra “Ricard III”
18 hores, a la Biblioteca Municipal Joan Martorell Coca, de W. Shakespeare. A càrrec de Josepa Figueras. Cal inscripció prèvia.

Xerrada “De l’exili republicà als camps nazis. Paral·lelisme amb la situació actual europea”.
A les 20 hores, al Casal Municipal Les Monges.
A càrrec de Juan Manuel Calvo Gascón, professor, historiador i membre de l’Amical de Mauthausen. Acte organitzat conjuntament amb l’associació republicana També Hi Som.

27 d’abril

Xerrada “Proactiva Open Arms. Salvant vides a la Mediterrània”
A les 20 hores, al Casal Municipal Les Monges,
A càrrec de Kepa Fuentes, activista de l’ONG.

28 d’abril

Xerrada “El crit de les abelles!”.
A les 20 hores, al Casal Municipal Les Monges.
A càrrec de Daniel Arrébola, apicultor i president de l’associació APIS URBIS, dedicada a la protecció de les abelles, el foment de l’apicultura urbana i a la inserció laboral i social a través del treball amb abelles. Hi haurà degustació de mel.

29 d’abril

II Mercat de segona mà solidari on s’hi podran vendre o comprar tota mena d’objectes de segona mà.
A partir de les 9,30 hores i durant tot el matí, a la plaça dels Pins.
Més informació i inscripcions (fins el 27 d’abril) a lesmongesroda@gmail.com o al telèfon 656 609 788.

Tallers i activitats per a infants organitzades per l’Esplai de Ca l’Oliverar.
A les 11,15 hores, a la plaça de la Sardana.
Hi haurà xocolata calenta i coca per als participants.

Espectacle de màgia amb el Mag Txema.
A les 22 hores, al Casal Municipal Les Monges.
Amb “Vola” sobrevolarem la il·lusió, l’entreteniment i la fantasia a una velocitat màgica, amb un humor senzill i un espectacle molt divertit i interactiu on hi han desaparicions, aparicions, mental·lisme, animals… Tot plegat per passar una bona estona. Preu socis: gratuït. Preu general: 3€.

30 d’abril

Cercavila.
A les 11,30 hores, pels carrers de Roda de Berà.
Hi participaran els elements festius de l’entitat: els gegants petits, Rodus i Berània; els grans, Rigoletto i Traviata; el grup de grallers, “Com feia…?” i la Cucadrac. Comptarem amb la companyia d’altres colles geganteres i grups convidats de les nostres comarques.

Obra de teatre: ‘Arsènic per compassió’, Joseph Kesselring.
A les 18 hores, al Casino Municipal.
A càrrec d’Auca Teatre.
Preu entrada socis: 5€ / General: 8€

1 de maig

Caminada històrica per les restes del sistema hidràulic dels molins de Bonastre i Roda de Berà.
A les 9 hores, a l’esplanada del Molí (Urb. La Vinya de Bonastre) , a càrrec del Centre d’Estudis Rodencs i l’Associació Cultural Bon-Astre

Concert de cant coral.
A les 18 hores, a l’Església Parroquial de Sant Bartomeu , a càrrec de la Coral Verge de Berà i altres corals convidades.

La poetessa Montserrat Abelló tindrà un espai al Saló dels Tarragonins Il·lustres

Montserrat Abelló. Foto: poemariodemujeres.com

Demà dimarts 25 d’abril a les 18.30h, l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, presidirà l’acte de l’entrega del retrat i posterior exposició a la Sala dels Tarragonins Il·lustres, de la poetessa Montserrat Abelló.

Un acte que comptarà amb la presència de la família de l’autora i que se suma al darrer retrat exposat, d’Olga Xirinacs; que acompanyen a la resta de retrats de personatges il·lustres de la ciutat.

L’autor del quadre és Antoni Miró, un reconegut pintor i escultor, nascut a Alcoi (1944), que al llarg de la seva trajectòria ha combinat diversos procediments artístics dins les arts plàstiques, però amb una temàtica força recurrent com és el realisme social i en el cas del quadre d’Abelló, de l’hiperrealisme. La seva obra ha estat exposada en nombrosos museus i col·leccions de tot el món i compta amb una abundant bibliografia que estudia el seu treball de forma exhaustiva. (Més informació: www.antonimiro.com)

Montserrat Abelló (Tarragona 1918 – Barcelona 2014). Ha estat una de les més grans poetes catalanes del darrer quart del s. XX i inicis del XXI. A la seva qualitat poètica uneix la reivindicativa dels drets de la dona. Ha obtingut alguns dels guardons més rellevants de la cultura catalana, com ara la Creu de Sant Jordi, per la seva tasca com a traductora (1998) o el Premi de la Crítica Serra d’Or de poesia (1999); el Premi Jaume Fuster dels Escriptors en Llengua Catalana (2008), pel conjunt de la seva obra com a poeta i traductora; el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes (2008) i el Premi Nacional de Cultura (2008), aquests dos darrers per la seva trajectòria professional i artística.

L’Oficina Jove del Tarragonès ofereix un espai per a l’intercanvi de llibres

Punt de l’intercanvi de llibres

Amb motiu de la Diada de Sant Jordi, l’Oficina Jove del Tarragonès promou un espai per a l’intercanvi de llibres. L’objectiu és promoure la lectura entre les persones joves i fomentar les pràctiques com l’intercanvi. Només caldrà portar un llibre per poder emportar-se’n un altre, que es podrà triar entre tots els que hi hagi a disposició en aquell moment.

El punt d’intercanvi estarà ubicat al vestíbul de l’Oficina Jove, situat a l’antiga Facultat de Lletres, des del dimarts 25 fins el divendres 28 d’abril, coincidint amb l’horari d’obertura de l’equipament juvenil: els matins de 9 a 14h i les tardes del dimarts i el divendres, de 16.30 a 19h.

L’Oficina Jove del Tarragonès és una finestreta comarcal d’atenció a les persones joves promoguda en col·laboració per la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya, el Consell Comarcal del Tarragonès i l’Ajuntament de Tarragona. Per a més informació, cal adreçar-se a l’Oficina Jove del Tarragonès, que es troba a la Pl. Imperial Tarraco, 1; al telèfon 977251873 o al correu electrònic tarragones@oficinajove.cat.

Una riuada de gent envaeix Rambla Nova pel matí i la diada afluixa per la tarda

Una parada de llibres a Rambla Nova, a primeres hores del matí. Foto: Tarragona21

Els tarragonins han pres aquest matí Rambla Nova de forma massiva convertint diumenge de Sant Jordi en un desfilar amunt i avall. La coca central ha quedat col·lapsada a partir de les onze i la gent s’ha desplaçat també pels laterals de la Rambla. Més de 200 parades i més de cent novetats locals, a més dels consagrats autors de fora de Tarragona i de la demarcació, són les protagonistes d’una diada on els llibreters ja han notat un augment de vendes els dies anteriors pel fet de ser avui diumenge.

Els llibreters consultats per Tarragona21 han coincidit que la tarda ha baixat d’afluència de pública. Tot i això, el balanç total de vendes podria ser superior al de l’any passat.

No només de llibre i roses viu Sant Jordi, també d’alfàbrega, com la que repartia l’estand del PSC, o de menta, com ho fa el PDeCAT. Altres aprofiten per demanar l’adopció d’un galg, mentre la Banda Unió Musical de Tarragona ven unes originals roses de plàstic amb notes i patitures sortint dels pètals.

A partir de les onze ha començat a col·lapsar-se la Rambla. Foto: Tarragona21

Ricard Espinosa, de la llibreria La Capona, feia balanç passades lessis de la tarda: “Per sort, Sant Jordi ha caigut en diumenge i ja fa dies que les vendes estan funcionant molt bé, amb més vendes que l’any passat. En ser diumenge, hi ha clients que han avançat les compres. Si avui venem menys, ho haurem compensat els dies anteriors”.

S’espera que els grans triomfadors locals de la jornada siguin Margarida Aritzeta (‘La filla esborrada’), Olga Xirinacs (‘Reencarnacions imperfectes’) o Francesc Valls Calçada (‘Un regal per al führer’), a més de llibres de lectures per a ESO. ‘Espiridió’, l’inici d’una sèrie de contes de personatges castellers editat per la Colla Xiquets de Tarragona, o la ‘Tarragona kitsch’, un llibre simpàtic obra de Joaquim Biendicho i Àngel Octavi, també opten a podi.

De fora de Tarragona, els mediàtics: Pilar Rahola, Carles Capdevila, Antoni Bosch, Sílvia Solé o la reedició d”Incerta Glòria’, de Joan Sales, que ahir es va acabar a La Capona.

Roses vermelles en un dels estands. Foto: Tarragona21

Mireia de Haro, d’Abacus, ja havia obert a les vuit i mitja del matí i ho veia de manera diferent: “La gent ha sortit més tard al carrer en ser diumenge, però esperem que sigui més fort precisament perquè és diumenge, tothom té lliure i fa un dia espectacular. A Abacus també observen que s’avança la compra a dies abans: “Ha anat molt bé haver expandit el descompte del 10 per cent a dissabte”. Ja de tarda, de Haro confirmava la bona marca del dia, “amb un matí i migdia amb fora gent” i una tarda un pèl més decaiguda.

Rosa Marrugat, de la Llibreria La Rambla, apuntava: “Al matí hi ha hagut molta venda, però a la tarda ha estat més pausat en comparació amb el que és un dia de Sant Jordi. Pensàvem que la feina se’ns acumularia al migdia, però des de primera hora hem tingut molta feina”. “El fet de ser diumenge ha dut mots famílies a la Rambla i també ha permès que el públic tingués més temps per passejar-se i remenar”. En una jornada laboral, el públic va més per feina, destacava Marrugat.

Els autors començaven a desfiar a partir de les onze del matí per signar llibres. Mentrestant, Tarragona Ràdio ha muntat un directe, on hi entrevista autors, editors i cantants. El dia és radiant.

 

Margarida Aritzeta i Olga Xirinacs, les més venudes

Una imatge d’aquest matí a la Rambla. Foto: Tarragona21

Dues dones apunten com les que més han venut a Tarragona aquesta diada de Sant Jordi en questa mena de rànking que sembla que tant els mitjans de comunicació com la ciutadania necessiti per donar-li més al·licients a la jornada. Són Margarida Aritzeta (‘La filla esborrada’) i Olga Xirinacs (‘Reencarnacions miserables’) Les llibreries consultades per Tarragona21 a quarts de set de la tarda, La Rambla, La Capona i Abacus, coincideixen en les dues autores.

Hi ha estands on l’obra d’Artitzeta s’ha exhaurit. Ha tingut pes també el moment en què els autors locals signaven, aleshores es disparaven les vendes.

Fàtima Llambrich (‘Sense cadàver’) o Francesc Valls Calçada (‘Un regal per al Führer’) apunten també alt en aquest rànking, que es completarà més tard quan les llibreries tinguin mes clares les xifres.

A nivell de Catalunta, Xavier Bosch en ficció catalana (‘Nosaltres dos’) i Carles Cpdevila (‘La vida que aprenc’) ja són oficialment els mes venuts segons el Gremi de Llibreters. Els autors mediàtics, per tant, triomfen, i Pilar Rahola, Quim Monzó i Rafel Nadal també se situen amunt. No hi ha alta literatura al rànking català, ni tan sols la reedició d’Incerta glòria’, de Joan Sales.

A Catalunya, el rànking queda així:

Ficció català

1-“Nosaltres dos”, de Xavier Bosch (Columna Edicions)
2-“Rosa de cendra”, de Pilar Rahola (Columna Edicions)
3-“Un home cau”, de Jordi Basté/Marc Artigau (Rosa dels Vents)
4-“Quan arriba la penombra”, de Jaume Cabré (Edicions Proa)
5-“La senyora Stendhal”, de Rafel Nadal (Columna Edicions)

Ficció castellà

1-“Patria”, de Fernando Aramburu (Tusquets Editores)
2-“Tierra de Campos”, de David Trueba (Editorial Anagrama)
3-“El monarca de las sombras”, de Javier Cercas (Literatura Random House)
4-“El Laberinto de los Espíritus”, de Carlos Ruiz Zafón (Editorial Planeta)
5-“No soy un monstruo”, de Carme Chaparro (Espasa Libros)

No ficció català

1-“La vida que aprenc”, de Carles Capdevila Plandiura (Arcadia/Atmarcadia)
2-“Taula i Barra”, de Quim Monzó (Libros de Vanguardia)
3-“Només seran quatre gotes”, de Mònica Usart (Bridge)
4-“El cavaller Floïd”, de Genís Sinca (Edicions Proa)
5-“La gran teranyina”, de Roger Vinton (Edicions del Periscopi)

No ficció castellà

1-“50 palos”, de Pau Donés (Editorial Planeta)
2-“Hijos del Nilo”, de Xavier Aldekoa (Ediciones Península)
3-“La magia del orden (La magia del orden 1)”, de Marie Kondo (Aguilar)
4-“Escape Book”, de Ivan Tapia (Lunwerg Editores)
5-“Pablo Escobar, mi padre”, de Juan Pablo Escobar (Ediciones Península)

Doni’ns una raó de per què hem de llegir el seu llibre

La vallenca Margarida Aritzeta publica ‘La filla esborrada’. Foto: Tarragona21

Tarragona21 ha fet una sola pregunta a alguns dels autors locals que s’apunten entre els que tindran avui més sortida avui: una raó per llegir el seu llibre.

Margarida Aritzeta, ‘La filla esborrada’.- “Perquè s’ho passaran molt bé. És un llibre amè, lleuger, té intriga, tendresa, sentiments i sensacions a flor de pell i ens mostra una història que tenim mot a prop i no ens han explicat”. La història d’una dona que en 1946 es va enamorar de qui no tocava, un maquis, i la seva família, una bona família, la va esborrar completament de la seva memòria. Una època on les noies no podien fer segons què. Una història real.

Fàtima Llambrich, de l’Ametlal de Mar, amb ‘Sense cadàver’. Foto: Tarragona21

Fàtima Llambrich, ‘Sense cadàver.- “Si aquesta investigació l’hagués feta l’FBI, els americans estarien treient pit. ‘Sense cadàver’ explica una investigació feta pels Mossos d’Esquadra sobre persones desaparegudes, en una unitat pionera a l’Estat espanyol. L’autora és d’aquí, la investigació és daquí. És molt quilòmetre zero”.

Francesc Valls Calçada, de Santa Coloma de Queralt a Tarragona. ‘Un regal per al Führer’

Francesc Valls Calçada.- ‘Un regal per al Führer’.- “Perquè és un regal per al lector, ple d’intrigues, d’aventures, d’informació, de transfons històric. És una recuperació de la nostra memòria col·letiva, dels jueus que van marxar del país el 1492 i del que va passar després en una família de jueus descendents de Tarragona que va fer cap a Salònica quan els nazis envaeixin Grècia”. Novel·la basada en una entrevista feta a Tel Aviv a un supervivent de l’Holocaust.  Recrea un personatge a partir de part de la seva biografia. El ‘regal’ té a veure amb els expolis.

L’arquitecte i escriptor Xavier Climent publica la seva segona novel·la. Foto: Tarragona21

Xavier Climent.- ‘Tàrraco 170 dC. Colònia i Metròpoli.- “Pels de Tarragona interessarà perquè recuperaran part d’una història que ja coneixen i descobriran novetats molt interessants. Situaran alguns edificis o les seves restes al context del seu moment. I pels que són de fora, encara és més interessant perquè els descobrirà una ciutat meravellosa, que va ser esplendorosa i que encara conserva i protegeix el seu patrimoni”. Forma part d’una sèrie de vuit novel·les que dedica Climent a Tàrraco. repssant els seus diferents monuments i la ciutat en l’època romana.

Ferran Gerhard, signant llibres. Foto: Tarragona21

Ferran Gerhard.- ‘Burdelatura’.- “L’haurien de llegir per conèxier una part de Tarragona que sempre ha estat amagada quan resulta ha era una de les més importants, per les seves històries personals, pels sentiments i per les vivències”. ‘Burdelatura’ narra la Part Alta quan era farcida de burdells, entre més de 30 i 50, a partir de la ploma creativa d’un grup d’escriptors i periodistes coordinats per Gerhard.

J. Garcia

Imatges de la diada

Un dia lluentós acompanya una diada de Sat Jordi dominical. Força tarragonins estan ocupant Rambla Nova ja des de passades les des del matí.

Flors orginals amb partitures de la Banda Unió Musical de Tarragona. Fotos: Tarragona21

Riuades de gent a Tarragona

El PSC reparteix 15.000 plantes d’alfàbrega

…I el PDeCAT, menta

Tarragona Ràdio fa un programa especial en directe

Margarida Aritzeta, dedicant llibres

El veterà periodista Antoni Coll presenta l’obra ‘Cuando veáis que la luna os sonríe’

Una rosa, en una de les moltes parades

Imatge del passeig Jaume I de Salou aquest matí

Les Memòries de Jordi Pujol, de Manel Cuyàs, avui en una escultura a Vila-seca

Escultures de llibres i art efímer a Vila-seca

Una columna de llibres Vila-seca

Més de 200 parades i un centenar de novetats literàries a Tarragona en un Sant Jordi marcat per l’optimisme

Vista parcial de Rambla Nova el Sant Jordi de l’any passat. Fotos: Tarragona21. Foto portada: Robert Vera

Tarragona bullirà aquest diumenge d’activitat amb motiu de la diada de Sant Jordi i comptarà amb 209 parades al conjunt de la ciutat. Seran més de cent les novetats editorials locals, comptant les de la Diputació i la URV, en un context de clara millora econòmica. El Gremi de Llibreters de Catalunya espera un increment de la facturació del cinc per cent. En canvi, la venda de roses pot baixar un 15 per cent degut al fet de ser festiu.

Arola presenta més de 50 novetats locals, mentre que Cossetània arriba a la vintena. Dues mes, 22, seran les novetats de la tercera editorial tarragonina, Silva. La Diputació de Tarragona al seu torn, en presents deu més. Per la seva part, la Universitat Rovira i Virgili presenta al voltant d’una altra desena de novetats.

Art efímer basats en llibres i paper a Vila-seca

Literatura, roses i art. L’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Tarragona participa en el projecte artístic Efímera. Art al Carrer  en què art i llibres es combinen amb una proposta singular que arriba als carrers de  Vila-seca. La iniciativa pretén apropar l’art a la ciutadania i donar una nova vida i un nou ús a qualsevol tipus de llibre com ara enciclopèdies, llibres de text, llibres de butxaca, llibres infantils i, en general qualsevol format de llibre obsolet i en desús. Els alumnes d’aquest centre crearan escultures efímeres, construïdes amb prop de 20.000 exemplars.  Les creacions es començaran a construir el proper dijous, dia 20, i es podran visitar fins el dilluns 24 d’abril.

Els autors d’Arola

…I els de Cossetània

I a Tarragona, un any més, la Rambla Nova tornarà a ser l’epicentre del Sant Jordi tarragoní, amb 171 parades de venda de llibres, flors i articles de marxandatge relacionats amb aquesta diada. Aquestes parades, degudament senyalitzades i ordenades, estaran agrupades en diferents coques segons la seva tipologia:

· A la coca 1 (del Balcó del Mediterrani als carrers Adrià i Sant Agustí, 60 parades) l’espai estarà ocupat per a centres escolars, clubs i entitats esportives, agrupacions d’escoles i colles castelleres.
· A la coca 2 (dels carrers Adrià i Sant Agustí als carrers Unió i Sant Francesc, 70 parades) l’espai estarà ocupat per institucions, entitats d’àmbit nacional amb delegació a la ciutat, entitats ciutadanes, mitjans de comunicació, partits polítics i professionals de la venda de llibres i flors.
· A la coca 3 (dels carrers Unió i Sant Francesc fins al monument als Despullats, 21 parades), l’espai estarà ocupat per llibreters i floristes.
· A la coca 4 (del monument als Despullats fins a la Font del Centenari, 20 parades), l’espai estarà ocupat per entitats i associacions del tercer sector.

La resta del centre de la ciutat i els barris comptaran amb 38 parades de venda de flors i llibres.

Una imatge tradicional de Sant Jordi a Tarragona

Les editorials disposaran els seus autors durant tota la jornada perquè signin llibres, una altra tradició de Sant Jordi.

Diada castellera

A les 20 h, el tram superior de la Rambla Nova acollirà la tradicional diada castellera de Sant Jordi, primera cita de la temporada que aplega les quatre colles de la ciutat: Xiquets de Tarragona, Colla Jove Xiquets de Tarragona, Xiquets del Serrallo i Castellers de Sant Pere i Sant Pau. La diada castellera de Sant Jordi es desenvolupa a l’antiga, és a dir, amb actuacions simultànies de les colles.

D’altra banda, l’Ajuntament proposa un any més que durant aquests dies els seguidors de les xarxes socials de Tarragona Cultura i Ajuntament de Tarragona, expliquin quins són els llibres que regalen o que els hi agradaria rebre amb l’etiqueta #elmeullibreés i que ho pengin tant a Twitter com a Instagram. Un cop passada la Diada se sortejarà un lot de llibres entre els participants de cada xarxa i es farà un recull de totes piulades i imatges compartides.

Aquesta i altres propostes del cap de setmana i la Diada de Sant Jordi les podeu consultar a la programació complerta que trobareu en aquest enllaç: http://www.tarragona.cat/cultura/festes-i-cultura-popular/sant-jordi?b_start:int=20.

El Tarragonès

Al Tarragonès, la principal novetat es troba a Salou, on les parades es traslladen al paseig Jaume I, de manera que s’internacionalitza més la diada comptant que en ser diumenge hi haurà més visitants. A Vila-seca, l’art es donarà la mà amb la literatura a partir de l’arquitectura efímera de l’Escola d’Art de Reus.

El Passeig Jaume I de Salou desperta a Sant Jordi

Una de les parades de Salou

La capital de la Costa Daurada celebra avui la diada de Sant Jordi sortint al carrer amb la fidel tradició de la venda de roses i llibres en les diferents parades d’entitats, escoles, associacions, i també de partits polítics.

En total prop d’una trentena d’estands –ubicats al Passeig Jaume I- on es poden comprar tot tipus de llibres, roses i també col·laborar en causes benèfiques a través de la venda d’articles relacionats amb el Sant Jordi. També s’hi ha ubicat un estand del Club Xic’s que ha repartit imants i globus entre els petits de la casa que han anat desfilant al llarg del matí i que han cantat i ballat amb els diferents espectacles de teatre i música per a públic in­fantil.

Al llarg d’aquesta tarda continuarà l’activitat al Passeig Jaume I, a l’alçada del Club Nàutic, amb més entreteniment i actuacions; l’aparició de les mascotes del Xic’s Rocky i Confetina; a més de l’animació amb Set de So; la representació a càrrec de l’associació Salou Teatre Grup Okupa de ‘La increïble història de Sant Jordi’, a més de la ballada d’elements festius com els Nanos i el Ball d’Espases de Salou.

Neix a Tarragona la Coordinadora de Balls de Diables Tradicionals de Catalunya

Un moment de la presentació de la Coordinadora a l’Ajuntament de Tarragona

La Coordinadora de Balls de Diables Tradicionals de Catalunya (CBDTC) s’ha presentat oficialment aquest matí a l’Ajuntament de Tarragona.

Aquesta coordinadora, que neix sent l’herència de la Coordinadora de Ball de Diables Centenaris amb Parlaments de Catalunya, surt a la llum amb la voluntat de treballar per aquelles colles que utilitzen i volen utilitzar un model tradicional de ball de diables, sigui el model penedesenc o el model Baix Camp.

El reconegut gestor cultural, Bienve Moya, ha glossat l’evolució històrica dels balls de diables, al mateix temps que ha reconegut que la seva relació amb Tarragona arrenca de molt jove. “M’agrada Tarragona”, ha confessat.

L’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ha recordat que ell era regidor de Cultura quan la ciutat va recuperar les festes, “per allà als anys 80, i la presència dels diables va ser sonada, perquè als carrers gairebé no hi havia ni gent i la premsa de l’època va titllar-ho d’agressió i que aquesta tradició es moriria. Avui dia, ningú concep una festa de Sant Joan, de Sant Magí i de Santa Tecla sense els diables”.

I ha afegit: “Estic content d’avui celebrar aquesta presentació aquí, perquè crec que tots aquests atributs que refereixo a Tarragona també els puc referir a la Coordinadora. De fet, les nostres històries s’han creuat en més d’una ocasió. L’any que ve farà vint anys de la primera mostra de diables centenaris que la Coordinadora, en el seu format anterior, va organitzar a la nostra ciutat”.

Per la seva part, el director dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Jordi Agràs, ha agraït la feina feta “per tots i cada un dels balls de diables mantenint la tradició i revifant les cendres de l’antiga coordinadora”.

Finalment, el president de la Coordinadora de Diables Tradicionals de Catalunya, Fèlix Mach, ha explicat que aquesta federació neix amb la voluntat de preservar els balls de diables i fomentar-los. En aquest moment tenim més de 20 peticions de balls per formar part de la coordinadora”.

Pel que fa al programa d’avui, a la tarda, a les 17.30h a l’Antiga Audiència de Tarragona es realitzarà una taula rodona, amb la presència de Ramon Vallverdú, Salvador Palomar, Daniel Vilarrúbies, Xavi Aranda, Xavier Ribera, Enric Garriga i Josep Bargalló, un acte moderat pel periodista Joan Ignasi Gómez.

Al vespre, i per acabar realitzaran una cercavila de foc amb els onze balls de diables que actualment formen part de la CBDTC (Ball de Sant Miquel i Diables d’Igualada, Ball de Diables de Sant Quintí de Mediona, Ball de Diables de Sitges, Colla Vella, Ball de Diables de Vilafranca del Penedès, Ball de Diables de Vilanova i la Geltrú, Ball de Diables de l’Arboç, Ball de Diables del Vendrell, Ball de Diables de Torredembarra, Ball de Sant Miquel i Diables de la Riera de Gaià, Ball de Diables de Reus i Ball de Diables de Tarragona).

Sant Jordi 2017 al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, protagonista del concurs a Instagram que organitza la Diputació

La Diputació de Tarragona organitza aquest Sant Jordi un concurs a la xarxa social per compartir fotografies Instagram. El tema és la celebració d’aquesta jornada festiva i les diferents maneres de viure-la al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre.

Les fotografies han de correspondre a l’edició d’enguany d’aquest esdeveniment festiu, social i cultural del calendari. Les tres millors fotografies aconseguiran un premi consistent en un lot de llibres editat per la Diputació de Tarragona. Per participar-hi, caldrà compartir l’etiqueta #SantJordiDipta i seguir el perfil de la Diputació a Instagram: @dipta_cat

Les bases del concurs es poden consultar a http://www.dipta.cat/concurs-sant-jordi-2017-instagram