TARRAGONA 21

Les comparses més espectaculars s’exhibeixen amb lluentons i balls en la Rua de Lluïment

Una participant d’una de les comparses de la Rua de Lluïment del Carnaval de Tarragona. Foto: Sílvia Jardí

Les comparses més espectaculars del Carnaval de Tarragona s’han exhibit aquest diumenge a la tarda en la Rua de Lluïment. Amb lluentons, música, llums i balls vistosos, les 15 entitats guanyadores de l’any anterior s’han passejat pel centre de la ciutat aportant els últims moments de disbauxa del cap de setmana de Carnaval.

Una de les comparses de la Rua de Lluïment, en ple ball pel carrer Ramon i Cajal. Foto: Sílvia Jardí

Tot plegat, acompanyats dels seguicis del Rei Carnestoltes i la Concubina. Enguany, la rua s’ha avançat una hora i ha començat a les 18 hores en lloc de les 19 hores habituals per facilitar que el públic familiar pugui gaudir d’aquesta festa. L’inici de la rua ha estat l’avinguda Ramon i Cajal, ha pujat fins la Rambla Nova per enfilar Rovira i Virgili i ha acabat a l’avinguda Catalunya.

L’esdeveniment atreu una multitud de visitants, alguns disfressats i d’altres que s’enduen cadires per poder tenir assegurat un bon lloc per gaudir del recorregut. La concubina d’enguany, Yulán Serrano, de Colours Fantasy creu que els espectadors “vénen a buscar balls, vestits impressionants i diversió”. “Només cal veure les cares dels membres de les comparses com desfilen”, ha afegit Paco Fiori, de la comparsa que enguany ostenta el regnat, Sinhus Sport, amb Hèctor López.

La Rua de Lluïment marca que s’acosta el final del Carnestoltes. Dilluns a la tarda, a partir de les vuit del vespre, serà el torn del judici del Rei Carnestoltes, que enguany es trasllada a la sala d’actes de l’Antiga Audiència. De cara dimarts, es preveu la jornada de dol i l’enterrament del Rei Carnestoltes, on també es lliuraran els premis corresponents.

Una noia disfressada durant la Rua de Lluïment. Foto: Sílvia Jardí

“Encara no s’ha acabat i donar un premi a una altra comparsa també és una sensació bonica”, ha explicat Serrano. Per la seva banda, el Rei Carnestoltes, Hèctor López, ha explicat que està satisfet de com han anat les festes, tot i que ha lamentat que hagi de deixar el càrrec, ja que és la primera vegada que és Rei i “probablement l’última, perquè és molt difícil ser Rei Carnestoltes a Tarragona”.

Amb tot, les comparses deixaran enrere l’ambient de Carnaval només per unes setmanes. Fiori ha explicat que la seva entitat ja sap de què es disfressarà en l’edició vinent: “deixarem un mes de descans i tornarem”, ha explicat. “Les comparses s’ho treballen molt, pràcticament tot l’any, i el resultat es nota als carrers”, apunta la concubina.

Tarragona viu un Carnaval espectacular, amb una agenda plena d’actes. Dissabte es va celebrar la Rua d’Artesania, amb prop de 2.000 persones participant-hi en 29 comparses. El recorregut que es va estrenar l’any passat s’ha mantingut. Les comparses van sortir de l’avinguda Ramon i Cajal, van enfilar cap al carrer Rovira i Virgili per acabar a l’avinguda Catalunya, a les portes del campus de la URV. La decisió es va posar en pràctica amb èxit l’any passat, ja que facilita la mobilitat al centre de la ciutat i, al mateix temps, permet a les comparses augmentar el lluïment de les seves actuacions.

Sílvia Jardí / ACN

La Canonja llueix Magnífica Rua (galeria de fotos i guanyadors)

L’Orfeó Canongí ens convidava a passar un dia a Londres

La Magnífica Rua de Carnaval de La Canonja ha fet de nou honor al seu nom i ha mostrat una vintena de colles, comparses i grups, tres d’elles invitades i procedents de Tarragona (una tradició carnavalesca local). Tot plegat, 700 participants, destacava el regidor de Cultura, Paco Roca. Les comparses s’han esforçat per lluir les millors gales, els millors maquillatges i les millors sessions de perruqueria.

Els motius de les disfresses han estat variats i a diferència de la de Tarragona, l’actualitat política que viu el país s’ha abstingut de fer-se present. Acompanyats per un temps molt més agradable que durant la setmana que deixem enrere, les colles han sortit com sempre des de l’avinguda Florida per acabar al pavelló, on era previst fer el repartiment de premis. No hi han faltat els veïns de Bonavista i també hi han acudit des de Sant Salvador.

Els guanyadors són…

La desfilada va acabar amb l’entrega de premis al poliesportiu, tot i que el jurat no ho va tenir gens fàcil per decidir els guanyadors. Finalment el resultat va ser: 3r premi comparses: Picarols amb “Explica’m un conte”. 2n premi: Av. Sector Norte amb “Fantasia Oriental” i 1r premi: Comparsa M C amb “Tribu índia”.

Pel que fa als grups els premiats van ser: 3r. Premi grups: Gualtrapas amb disfressa “Ovni Coupé”, 2n premi grups: Fiesteros amb “Disneyland” i 1r premi grups: Blanco y negro amb “Dálmatas”

Us oferim una galeria de fotografies amb totes les colles que hi han participat.

Fotos: Tarragona21

La molt britànica colla de l’Orfeó Canongí

La tarragonina Cayo Largo, de romans

Cayo Largo ja va sorprendre a la Rua de Tarragona amb la disfressa

Una romana a la carrossa

Spectrum es recorda del mite de la Medusa

Elles de meduses, ells de guerres grecs

Picarols llegien contes infantils

Era una vegada un llibre de contes a una persona enganxat

Enlluernadors els de l’AVV Sector Norte disfressats de xinesos

Una bella xinesa del Sector Norte

Tres colles de Tarragona hi han estat convidades

Una bella santsalvadorenya, de Cupido, a la rua de La Canonja

Un vell conegut del món de l’skate de la Canonja, a Gualtrapas

MC Comparsa, la invasió dels indis i les índies

Una índia d’MC Comparsa

La Cultural Bonavista, de Trolls

101 Dàlmates a Blanco y Negro Mixt

Magic World se submergeix en el món de Walt Disney

L’Espali Eskurri presenta el món del circ

4 Amics, de planetari

El PIJ, de científics bojos

Alma Flamenca Marisol, de bambi amb cornamenta

Déus i meduses a la colla Pessigolla

Treballada disfressat dels Charalitos: de peces d’escacs

El rei Carnestoltes, amb antifaç, i el seu ajudant. Foto: Cedida

 

La Rua de l’Artesania s’instal·la en la sofisticació

La carrossa de Tarraco de Luxe

Tarragona ha viscut aquesta tarda una de les jornades clau del Carnaval, que confirma que cada any es manté la gran dedicació amb què les colles el viuen. El Carnaval tarragoní ha esdevingut un fenomen sociològic que fomenta la cohesió social a l’altura del que provoca el Nàstic. El nivell de sofisticació de les disfresses i dels complements ha arribat a cotes elevades i avui s’ha vist a la Rua de l’Artesania.

És igual l’element motriu que adorni cada colla. L’esforç en vestimenta es complementa amb treballs acurats en maquillació i perruqueria. Però la imaginació es desborda quan parlem dels complements. Se n’han vist de banyes de cèrvol immenses, de coronació de testes de faraons egipcis, de cascs romans amb plomes color roses i fúcsia, de jugadors de cartes de Casino, de barrets amb els set caps de la Medusa…

L’estil egipci, com el de Residencial Palau-Torres Jordi, ha tornat un any més

Vint-i-nou comparses i unes 2.000 persones han desfilat pels carrers. Algunes colles, com l’AMPA de Pràctiques lluïen dues carrosses, a l’inici i al final del seu tram, i altres soprenien apareixent en un trenet turístic, La Murga Tours. Però per xocant, la immensa boca d’una serp cobra que portava l’Associació de Veïns Torrenova, amb el complement de grup de ballarines duent un afegit a modus d’ossamenta, que feia l’efecte d’estar veient una serp gegantina en moviment sinuós.

Vestuari, maquillatge i perruqueria molt treballats

No ha faltat el vaixell dels Piolíns, que també vam tenir a Tarragona tot i que pintats amb altres motius. Eren la Colla la Bóta, justament la que obria la rua, que ha acabat a l’avinguda Catalunya mentre entre les desenes de milers de persones que hi havia entre el públic la llarg del recorregut -començava a Ramon y Cajal- es podia endevinar trets imaginatius, com un grup de joves vestits de bossa de crispetes, fetes per ells.

Un dels espectaculars vestits de la gala

Fotos: Fabián Acidres

Les andròmines prenen Tarragona

Un enorme cocodril-andròmina s’ha estavellat a la corba del local de la Colla Jove. Foto: Tarragona21

Dinou andròmines, tres més que l’any passat, han pres Tarragona en una Baixada del Pajaritu que ha ofert avui unes construccions més altes i amples que mai, amb risc evident de provocar accidents… de per riure.

Un grup de Reus ha presentat l’andròmina més elaborada: una enorme abella que batia les ales. Foto: Tarragona21

L’Associació d’Amics de la Colla Jove ha tornat a organitzar la popular Baixada del Pajaritu, un acte festiu, multitudinari, reivindicatiu i lúdic que l’A.A. de la Colla Jove organitza per segon any consecutiu.

Hi ha hagut andròmines de totes les maneres: una enorme abella que movia les ales i que ha estat la més aplaudida, referències al 155 amb un carretó de la Guardia Civil conduït per Rajoy, un carretó amb Inés Arrimadas, la reivindicació que Tarragona tingui més carrils-bici, una crítica a la indústria química amb un conjunt de xemeneies fumejants que han pogut completar la baixada o una original andròmina castellera amb un pilar fet per ninots. Una altra prou treballada era un drakar, un vaixell viking.

Altres eren clarament menys elaborades i fetes amb carretons del ‘súper’.

Gent gravant la baixada des de l’interior de l’andròmina. Foto: Tarragona21

Enre el jurat es podia veure una Frida Kahlo i dos speakers que simulaven l’enfrontament polític independentistes/no-independentistes.

Un dels moments màgics de tota baixada són els accidents. Un colla que s’ha presentat amb un cocodril gegantí ha topat amb la corba del local de la Colla Jove, el lloc més perillòs del tram, en la seva segona baixada (la prova consistia en dos descensos per la Baixada de les Pescateries), però sense més conseqüències que un esclat de rialles entre els seus joves portadors. Acabada la festa se servia un vermut i tothom estava a l’espera del veredicte del jurat, que inclou un premi Piolín justament per la millor patacada.

La Guàrdia Civil, comandada per Rajoy amb el vehicle 155, no ha faltat a la cita amb l’ordre i la legalitat. Foto: Tarragona21

Un original pilar casteller fet amb ninots. Foto: Tarragona21

Un avis pedalant que fa baixada. Foto: Tarragona21

Els ‘Mariachis’ mexicans guanyaran la prova de velocitat. Un vist i no vist. Foto: Tarragona21

Gran verticalitat a les xemeneies de la indústria química de Tarragona. Foto: Tarragona21

No ha faltat un clàssic: la reivindicació de més carrils bici a la ciutat. Foto: Tarragona21

Més verticalitat: girafes amb un safari africà-tarragoní. Foto: Tarragona21

Un vaixell en terra de vaixells. El capità de les veia i desitjava per conduir la nau. Foto: Tarragona21

La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha tingut la seva andròmina, batejada com a ‘Ciudagramos’. Foto: Tarragona21

La paròdia carnavalesca del ple de Cambrils se supera

Fermí Fernandes, àlies Vladimir Smirnov, fent-se amb la vara de comandament. Foto: Tarragona21

Cambrils s’ha superat aquesta tarda-nit en la tradicional paròdia del ple municipal que comanda l’entitat la Nit d’Artistes i amb la col·laboració en el paper estel·lar de rei Carnestoltes de l’actor Fermí Fernandes. L’alcaldessa, Camí Mendoza, i els regidors i regidores, de l’equip de govern i de l’oposició, han viscut un bany de realisme paròdic que no ha traspassat la línea vermella, com en altres ocasions havia provocat l’ennuig del consistori.

Un cuidat guió, una intervenció coral amb personatges fixos i altres passavolants -com un operari municipal vestit amb trajo granota i que no se sabia ben bé què feia al ple- i un treballat muntatge videogràfic han servit de base al repàs crític, irònic, sarcàstic de l’actualitat de Cambrils i dels seus personatges. No se n’ha salvat ningú, ni els presents ni els absents -els regidors Ana López i Oliver Klein- i fins i tot l’exalcalde Benaiges, que té el do de l’oratòria, ha intervingut en una paròdia d’entrevista en vídeo feta per un pressumpte Quim Masferre, el Foraster de TV3, que va fer el pregó de la Festa Major de la Verge del Camí.

El confeti no ha faltat en un ple que es burla del confeti que gasta el consistori real. Foto: Tarragona21

Els regidors han hagut de sortir a donar explicacions del seu treball: Mercè Dalmau, de Turisme, pel retorn dels diners cobrats del Consell Comarcal; Lluis Abellá, de Cultura, per la inexistència del local de les entitats; o Ivan Sans, per haver qüestionat l’any passat les subvencions als Reis Mags i que ha estat estomacat per una parella de la Policia Nacional que s’ha dedicat a buscar urnes del referèndum de l’1-O durant el ple burlesc.

La paròdica regidora de Turisme. Foto: Tarragona21

La Policia Nacional, confiscant una mena d’urna que resulta que no ho era. Foto: Tarragona21

Una dotació de falsos policies nacionals han entrar a cop de porra a l’Ajuntament. Foto: Tarragona21

El president de la Unió de Botigues, Enrique Arce -àlies ‘El Sensato’ pel perfil de Facebook-, ha estat objecte de burla per haver repintat el mural turístic amb les lletres de Cambrils quan aquest va aparèixer de color de groc en una acció de denúncia dels presos catalans. Desternillant paper ha tingut la parella de la Policia Nacional. La sala de plens, a vessar, amb gent d’empeus i a les entrades del recinte, ha gaudit i aplaudit els moments que ha jutjat més crítics, com les referències constants a la crisi de la Cooperativa Agrícola.

El regidor de Cultura, Lluís Abella, donant explicacions. Foto: Tarragona21

El regidor Ivan Sans, que va criticar les ajudes als Regis Mags, ha rebut el seu càstig. Foto: Tarragona21

Fermí Fernandes havia fet acte de presència a l’Ajuntament amb una limusina, simulant ser el magnat rus Vladimir Smirnov, paròdia del propietari del solar del futur hotel del Pòsit i d’altres immobles i finques a la vila, que es caracteritzen per la seva lentitud d’excució.

Un fals Antoni Mas, expromotor del Festival Internacional de Música, ha fet de regidor. Foto: Tarragona21

Smirnov, amb un gorro soviètic que hagués competit amb de Leònides Brezhnev, ha recollit de l’alcaldessa la vara de comandament, i li ha fet passar el tràngol de recitar-li les promeses electorals incomplertes. Aleshores han començat a desfilar els nous regidors i regidores del ple carnavalesc, inclòs un fals Antoni Mas, expromotor del Festival Internacional de Musica i detingut per pressumpta estafa, i la sàtira ha repartit a tort i a dret, amb promeses de míster Vladimir de comprar-ho tot i pagar els deutes. I amb ball i confeti s’ha aixecat la sessió plenària una hora i mitja després d’haver començat per a gaudi del públic i alivi d’un consistori real que aquesta vegada ha pogut respirar més tranquil.

Nasdrovia!

Foto de família d’actors i de parodiats. Foto: Tarragona21

J. Garcia

Carnestoltes es riu de la seu de boxa de Torredembarra

Carnestoltes, pels carrers de la vila. Foto: Anna F / Ajuntament

Carnestoltes ha arribat a Torredembarra amb ‘l’Arrivo’ per riure’s de tothom. I de qui primer ho ha fet ha estat del fet que la localitat sigui seu de la competició de boxa als Joc Mediterranis que se celebraran a Tarragona i a 12 seus més el juny i juliol propers. El protagonista fou de nou la Mascarada La Figa Te Fai, tant característica de la vila, i la Fanfara.

La pluja va obligar la comitiva festiva a finalitzar l’acte al Casal Municipal, on un disciplinat alcalde real de la vila, Eduard Rovira, va decir el comandament al Carnestoltes durant uns esbojarrats dies.

L’alcalde, cedint el comandament de la vila al rei Carnestoltes. Foto: Anna F / Ajuntament

Consulteu la programació completa en aquest enllaç.

La ironia de la Baixada del Pajaritu lliurarà el Premi Piolín a la millor patacada

L’Associació d’Amics de la Colla Jove tornarà a organitzar la Baixada del Pajaritu. Es tracta d’una baixada d’andròmines que se celebra aquest dissabte dia 10 de febrer, coincidint amb les festes de Carnaval. Es tracta d’un acte festiu, multitudinari, reivindicatiu i lúdic que l’A.A. de la Colla Jove organitza per segon any consecutiu.

Els orígens d’aquesta activitat recauen en la Colla Pajaritu i la Pipel Entertainment, que el van organitzar durant més d’una dècada amb gran èxit fins que l’any passat, l’A.A. de la Colla Jove en va prendre el relleu. Després de la bona acollida del 2017, els organitzadors repetiran format en la que serà la XIII edició d’aquest esdeveniment esbojarrat i apte per a totes les edats.

Tot plegat començarà a les 9:30h del matí, a la plaça del Rei, on es farà la recepció d’andròmines. A les 11h, els primers pajaritus estrenaran la baixada Pescateria per on, fins les 12h, desfilaran tots els participants.

Aquest any els premis són:

PREMI M.RAJOY a la millor andròmina satírica i crítica

PREMI FEM-LO MACO per al disseny millor valorat

PREMI PIOLÍN per la millor patacada

PREMI ‘JOCS DEL 2018?’ a la baixada més desastrosa

PREMI FINS AL FINAL a la millor baixada

Als organitzadors els consta que els primers pajaritus ja s’han inscrit i alguns ja estan gairebé llestos. Tot i això, encara queda temps i qualsevol grup pot inscriure’s fins el dijous dia 8 febrer, aquest inclòs. Les bases i la fitxa d’inscripció es poden descarregar a www.jovedetarragona.cat/pajaritu. I qualsevol dubte es pot consultar amb social@jovedetarragona.cat

La Baixada del Pajaritu es farà per la baixada Pescateria i c. Cós del Bou. Mentre que la tornada a la plaça del Rei canvia, i es farà per la baixada Misericòrida i el c. Cuirateries.

La Baixada comptarà amb els comentaris d’en Tonet i el Sr. Martí, dos avis sense pèls a la llengua interpretats per Jorge Pérez, de la companyia de teatre (H)istrionis; i Toni Garcia, de la cia. Arteliats. Mentre que el Jurat estarà format per: Àlex Alonso, periodista a la televisió local de Tarragona (Tac12); Elena Gavaldà, fotògrafa i coordinadora del Parc de Nadal amb el Club dels Tarraconins; i Elisenda Torné i Laia Nolla, membres de la desapareguda Pipel Entertainment.

Ell i elles designaran i entregaran els premis, a les 12:30h, un cop hagi començat el Jovermut Carnavalesc, amb Pd Patxap. I a les 13H, la canalla de la ciutat podrà gaudir d’una festa feta a la seva mida, el Carnaval Lila, al local de la CJXT: amb concurs de disfresses, animació infantil i pluja de confeti! La cirereta del dia la posarà la Revetlla de la Nit de Carnaval al Cós del Bou, que serà l’única festa amb entrada lliure de la ciutat. El ritme anirà a càrrec de Mr Pin Up i Pd Peting, que amenitzaran, amb els millors èxits, una vetllada que s’allargarà fins que el cós digui prou.

Àngel Òdena torna a Vila-seca per encetar la temporada de primavera de l’Auditori

Àngel Òdena, en una imatge promocional. Foto: Àngel Òdena

El gran baríton internacional Àngel Òdena torna al Camp de Tarragona aquest hivern en l’arrencada de la programació de primavera de l’Auditori Josep Carreras i de la mà de la Fundació del mateix nom que ja el va portar fa quatre anys a la gala benèfica.

Òdena, molt en contacte amb els responsables de la programació, actuarà el 16 de febrer (21 hores) en el que suposa una arrencada potent de la temporada de concerts, que novament barrejarà estils, èpoques i formacions per abraçar el màxim nombre de públic possible a uns preus sorprenents de 10 i 15 euros, fruit de la voluntat “de no fer una programació elitista, sinó a l’abast de tothom”, deia avui el president de la Fundació, Josep Pujol, en la presentació de les activitats. L’endemà del concert, Òdena oferirà una masterclass a l’Auditori pensada pels alumnes dels conservatoris de les nostres comarques.

Albrecht Mayer. Foto: TresC

Òdena torna  Vila-seca “amb moltes ganes i il·lusió i amb la proposta ‘del lied europeu a l’òpera italiana'”, destacava el director del Conservatori i programador, Josep F. Solórzano. Però no serà l’únic que destacarà poderosament del repertori. Així, l’11 de maig el visitarà Albrecht Mayer i l’Orquestra Camerae Musicae. Es tracta del primer oboè de la prestigiosa Orquestra Filharmònica de Berlí. Albrecht tocarà el ‘Concert per a oboè i orquestra en La menor de Ralph Vaughan Williams’ (1944), una partitura excepcional, farcida d’enormes dificultats per al solista.

L’endemà, el 12 de maig, actuaran dos grandíssims músics que col·laboren en propostes conjuntes i que presentaran en primícia un disc justament enregistrat a l’Auditori de Vila-seca, famós per la seva gran sonoritat i així mateix reconegut pel tenor Josep Carreras. Són Bagaría i Colomé, que ens portaran les ‘Sonates per a violí i piano de Johannes Brahms’. Josep Colomé és violi i Enrique Bagaría, piano, han recollit ua gran crítica amb el disc.

Raphaella Smits. Foto: Youtube

Abans, però, el 20 d’abril, una ‘delicatessen’ per als amants de la guitarra de Narciso Yepes o José Tomás. La guitarrista belga Raphaella Smits, una de les grans, oferirà un recital amb la seva guitarra de vuit cordes. Es tracta d’un referent internacional en el món de la guitarra. El programa de la seva actuació va molt lligat a Bach i Barrios.

Molt esperat pel públic de Vila-seca és la vinguda d’una pedagoga internacional que barreja amb música l’aprenentatge. Dàmaris Gelabet actuarà el 18 de març. Un referent infantil del camp de la pedagogia. L’entrada és amb invitació i fora d’abonament.

Manu Guix. Foto: Acelobert

La programació de l’Auditori no és només de música clàssica. El pop hi sol ser present. En aquest cas serà el cantant català Manu Guix que presentarà el disc ‘Després de tot’. Serà el sis d’abril. El preu és de 15 euros. I del pop al jaz amb un sicilià afincat a Catalunya i molt valorat: Anthus, premi Enderrock amb un disc revel·lació. El 8 de juny presentarà ‘Calidoscòpic’.

Fora del classicisme i de les orquestres trobarem gospel amb ‘Goospel a capella’, d’Abataano, una formació ugandesa, un concert solidari destinat a l’organització ‘Música para salvar vidas’. Hi hauà també dos concerts solidaris més, una marca de la casa:  ‘Veus solidàries’, amb les dues corals de Vila-seca, Scherzo i Cor Sant Esteve (18 de febrer), i una novetat a petició: teatre, amb ‘El florido pensil’ (25 de març), de La Teatre’era, i a benefici de la construcció d’un consultori mèdic a Guatemala. Vénen de la mà del Comitè de Solidaritat Óscar Romero.

No pot faltar l’Orquestra Händel, del propi Conservatori, que  el 20 de maig proposaran un ampli repertori amb obres de Holst,  Serra o Mahler.

El Cor de Cambra femení Scherzo de Vila-seca. Foto: Orfeó Català

I el Cor Sant Esteve oferirà una nova perspetiva de les músiques africanes “més enllà dels tòpics”, destacava el seu director,  Xavier Pastrana.

Els Concerts de la Fundació ofereixen a més la parella Morales-Hülshoff (piano i violoncel), dos experimentats instrumentistes, habituals com a  solistes de les més prestigioses sales de concerts a tot el món. Actuaran el 13 d’abril apostant per les sonates del Romanticisme de Chopin (‘Sonata per a violoncel en Sol menor op. 65’) i Rachmaninov (‘Sonata per a violoncel en Sol m. Op. 19’).

També com a Concert de la Fundació tindrem una formació de vent, Kebyart Ensemble, quatre saxos que presentaran ‘París, ciutat de llum’ el 2 de març. Han tocat obres de Joan Magrané, el selvatà de projecció internacional premi Reina Sofia a la composició.

L’u de juny arriba ‘El quintet en Do de Schubert’, d’Alart Quartet i David Apellániz. Són dos violins, una viola i un violocel. Es traca del darrer concert de la residència que l’Alart Quartet ha fet a l’Auditori. El repetori abarca des del Barroc al segle XX.

Finalment, la Companyia del Príncep Totilau s’obre el públic failiar amb un espectacle de titelles i objectes per a infants a partir de la música de Debussy (‘Monsieur Croche. Els somnis de Claude Debussy’, el 25 de febrer).

Per als bonats, la possibilitat d’assistir al Teatre Fortuny de Reus als concerts de Camerata XXI (9 de març) i Mishima (9 de febrer). De les 400 cadires de la platea de l’Auditrori, 200 corresponen a abonats.

Consulteu la programació completa en aquest enllaç.

J. Garcia

 

 

La Bóta de Carnaval estarà enguany empresonada per reivindicar “el dret de la gent a decidir”

La Bóta, tancada enguany dins d’una gàbia d’or. Foto: Mauri

Carnaval més reivindicatiu que mai a Tarragona, posant a prova la resistència de les costures d’una democràcia encotillada. La presentació del Ninot i la Ninota ha vingut acompanyada d’un crit a la llibertat d’expressió i a la igualtat entre sexes per part de Jordina Ros i Pere Estadella, membres de l’Associació per la Conservació de les Figures Festives. La primera ha llegit un article del codi penal franquista que castigava amb penes d’arrest major a les dones que no anessin “ben vestides” i que provoquessin “atencions indegudes”. Una manera de posar damunt la taula les actituds “masclistes” heretades d’actituds “ancestrals” i que Jordina ha volgut alliberar tallant amb unes tisores la part de dalt del vestit d’una Ninota massa púdica i també el seu jersei. Perquè la carn no té per què ser empresonada per articulats retrògrads.

Aquest ha estat, de fet, el mateix argumentari utilitzat per Estadella a l’hora d’explicar les raons per les quals La Bóta “aquest any està empresonada en una gàbia d’or i reivindica el dret de la gent a decidir”. Aquest element festiu “que representa el Poble demana llibertat perquè la gent pugui pensar el que vulgui, parlar del que vulgui i expressar-se com vulgui”.

La roda de premsa ha tingut també com a protagonistes el Rei Carnestoltes, Héctor López (Sinhus Sport), la Concubina Yulán Serrano (Colours Fantasy) i els seus Seguicis. A hores de prendre possessió dels sus títols poc aristocràtics i amb “nervis esperant que pari de ploure”, López feia un crit “en favor de la igualtat” mentre la seva companya afirmava tenir “moltes ganes de fer gaudir a Tarragona”.

Imatge de família de la presentació del Ninot i la Ninota. Foto: Mauri

La regidora de festes, Begoña Floria, aprofitava per treure pit d’una de les “meravelles del Carnaval de Tarragona com és l’equilibri exemplar entre la part satírica i la de lluïment. Això ha fet que enguany, de tots els blogs de viatges i articles que he consultat, el que més lluny ens posa com a recomanació és en el setè lloc. Per tant, segur que estem entre els set millors carnavals d’Espanya”. “Això és mèrit de moltíssima gent -afegia- i avui n’ha estat un exemple de Carnaval plural, en el que es permet la sàtira, la crítica i la reivindicació des de qualsevol àmbit. I a la vegada compta amb una implicació amplíssima de la gent i les entitats amb molt de nivell en què són els vestiments i les propostes de les diferents comparses”.

De tot plegat, Floria n’ha extret una reflexió social. “El Carnaval així entès genera cohesió en una ciutat difícil, amb una gran diversitat geogràfica entre Ferran i Bonavista, El Serrallo i Sant Salvador. Un dels elements festius que més uneixen la ciutat en aquests moments és el Carnaval. Cadascú des del seu punt de vista, tots sumen”.

J.S.

 

La pel·lícula ‘El Dulce Sabor del Limón’ confirma la seva estrena internacional

Fotograma de ‘El Dulce Sabor del Limón’ durant el rodatge a la Rambla Nova de Tarragona. Foto: Ayhe Productions.

El llargmetratge de ficció i drama adolescent El Dulce Sabor del Limón, òpera prima del productor, director i guionista David Aymerich, realitzarà la seva estrena internacional a l’Ull Nu, Festival de Cinema Emergent d’Andorra el dijous, dia 1 de març, a les 19:30 al Teatre Comunal d’Andorra la Vella.

Una estrena de luxe per Aymerich i el seu equip ja que, a l’Ull Nu, la pel·lícula compartirà cartell amb prestigioses obres com PielesJúlia Ist, o la triomfadora als premis Goya Estiu 1993; en un programa de qualitat i un festival que, després de cinc edicions dedicades als curtmetratges, aposta per primera vegada amb els llargmetratges i les òperes primes de cineastes emergents de les nostres terres.

El Dulce Sabor del Limón és un llargmetratge de ficció de caràcter intimista que en David Aymerich va escriure quan feia segon de batxillerat i que, posteriorment, va produir fundant la seva productora Ayhe Productions. Amb un marcat accent de la terra, la pel·lícula protagonitzada per en David Solans i l’Elena Rivera es va rodar als Pallaresos i diferents indrets de la ciutat de Tarragona amb actors de la talla de la reusenca Abril Garcia, que ja va  aparèixer a la també tarragonina Fill de Caín al costat d’en Solans i la també actriu i coach d’actors Mercè Rovira.

Rodatge de ‘El Dulce Sabor del Limón’ al Balcó del Mediterrani de Tarragona. Foto: Ayhe Productions.

Així doncs, Aymerich es mostra “molt agraït, il·lusionat i satisfet amb la trajectòria de El Dulce Sabor del Limón i la seva selecció al festival Ull Nu“. En David afirma que “és un viatge de molts anys i un gran esforç qué, poc a poc, va recollint els fruits de les llavors que es van plantar en el seu dia”. La pel·lícula que va realitzar la seva presentació oficial al Teatre Tarragona per Santa Tecla, omplint a vesar les 600 localitats de l’espai; i que, posteriorment, va participar i lluir la seva Estrena Nacional al festival Som Cinema de Lleida.

Actualment, El Dulce Sabor del Limón seguirà el seu camí, tant a nivell nacional com internacional, i es podrà veure a les sales comercials a finals d’aquest estiu. “Esperem que la gent acudeixi al cinema un cop surti la pel·lícula. ‘El Dulce Sabor del Limón’ transmet la confusió, dubtes i conflictes que té un adolescent en el seu pas al món adult” exposa en David Aymerich, el qual ja treballa a fons en la seva següent producció internacional, Nordur. Un llargmetratge en clau musical pel qual Aymerich viatjarà a la Berlinale aquest mes de febrer i treballarà per tancar-ne el seu finançament.

Redacció

L’Ajuntament convoca un concurs literari de Relats de dones i un de Còmics

La conselleria de Serveis a la Ciutadania i Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament de Tarragona ha convocat la 18a edició del concurs literari Relats de Dones i enguany, com a novetat, també hi haurà un concurs de Còmics amb la intenció d’ampliar i animar a les noies més joves a la participació; les convocatòries són amb motiu del dia Internacional de la Dona, que se celebra el 8 de març.

Pel que fa al relat s’hi poden presentar narracions curtes, de tema lliure, escrites en català o castellà, amb una extensió que no superari els 4 folis.

En el concurs de Còmic s’accepta l’ús de tècniques informàtiques. Les obres es presentaran a una cara, en format Dina A4 i constaran d’entre 4 i 6 pàgines.

Es valorarà la utilització no sexista del llenguatge, la qualitat literària i l’originalitat de l’enfocament.

La participació als concursos està oberta a dones a partir de 16 anys, que mantinguin un vincle amb la nostra ciutat.

El termini d’admissió d’originals finalitzarà el 25 de febrer.

El primer premi de Relats serà un xec regal per valor de 200€; el segon premi, 100€ i, el tercer, 50€.

El Còmic tindrà un únic premi de xec regal per valor de 150€.

Les bases de la convocatòria es poden consultar al web de l’Ajuntament de Tarragona: http://www.tarragona.cat/serveis-a-la-persona/dones/concurs-literari-relats-de-dones-1

Benvinguts al Paradise morellenc

La paraula Paradise és un terme en anglès que ens duu, inconscientment, a un paratge de sorra blanca, aigües transparents i palmeres, moltes palmeres. És difícil que, per a una àmplia majoria, la paraula Paradise ens pugui dur a un prostíbul. Paradise és la proposta que aquest passat dissabte va omplir el TeatreAuditori del Morell, una comèdia que parla de la família, de la soledat i de l’amor. Tres històries en un mateix espai i cinc actors que interpreten fins a nou personatges, que van fer que aquest passat dissabte El Morell esclafís en aplaudiments.

Fins a 260 persones van omplir el Teatre-Auditori del Morell, tenint en compte un tret diferencial respecte al públic de les dos anteriors propostes: molts dels que omplien les butaques eren joves que, a més de veure l’espectacle, probablement havien vingut per a fotografiar-se amb alguns dels actors.

Pau Poch i Adrian Grösser han estat protagonistes durant tres temporades a “Merlí” (TV3), Artur Busquets ha treballat a la pel·lícula “Barcelona Nit d’Hivern” i a “Cites” (TV3) i, Albert Salazar ho ha estat, durant molts migdies, a “La Riera” (TV3). Tot i l’expectació per Elisabet Casanoves, també de Merlí, no va poder fer-se efectiva la seva presència per d’altres projectes teatrals. En el seu lloc ho va fer Lídia Casanovas, que aquest dissabte era la primera vegada que pujava a l’escenari per a interpretar aquest paper.

Aquesta proposta va ser programada des de la regidoria de Festes, Cultura i Joventut amb l’objectiu d’atreure a un públic més jove. A més a més, des de la mateixa regidoria també es va incentivar la participació dels joves en la cultura oferint l’abonament jove per un preu de 30€, el qual et donava accés a assistir a 3 dels espectacles si tenies entre 12 i 29 anys.

Si més no, aquest dissabte passat l’objectiu es va aconseguir amb escreix. En definitiva, l’star-system de la jove cantera televisiva de TV3 va arribar al Morell aquest dissabte per a revolucionar-ne el seu públic que, en moltes ocasions, va esperar la sortida dels actors del Teatre-Auditori, un cop acabat l’espectacle. L’instagram dels millennials morellencs encara treu fum.

El curtmetratge ‘Madre’, de Vila-seca als Premis Goya

Una escena del curt ‘Madre’

El curtmetratge ‘Madre’, del director Rodrigo Sorogoyen, ha guanyat el Goya al millor curtmetratge de ficció en la 32a edició dels premis de l’Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques, celebrada el passat dissabte 3 de febrer.

Vila-seca aposta pel cinema de qualitat. El passat mes d’octubre de 2017 es va celebrar la segona edició del festival FICVI, on vam poder veure, entre d’altres, el curtmetratge ‘Madre’, que va obtenir el premi Internacional aconseguint la màxima puntuació del jurat. ‘Madre’ va ser una de les 41 obres seleccionades com a finalistes, d’un total de 978 inscripcions.

L’alcalde de Vila-seca, lliurant el guardó a l’obra

“Veritablement prodigiosa aquesta cinta de Sorogoyen, que aconsegueix aterrar-nos sense que hi hagi sang ni violència. Una trucada de telèfon molt tensa, un pla seqüència de 14 minuts, unes actuacions que estarrufen els pèls, sense saber amb certesa el que està veient aquest nen que sentim entretalladament mentre la mare a casa, molt lluny, es desespera. Cinema i talent en estat pur.”

Així és ‘Madre’, el curtmetratge de Rodrigo Sorogoyen que està produït per Caballo Films, Malvalanda i la col·laboració d’Apache Films.

Millo inaugura a Tarragona una mostra sobre la mutilació genital femenina

Millo, amb el subdelegat del Govern a Tarragona, Jordi Sierra, seguint l’exposició

El delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, ha inaugurat aquest matí l’exposició “Eradiquem la mutilació genital femenina”, a la seu de la Subdelegació del Govern a Tarragona. Acompanyat del subdelegat del Govern, Jordi Sierra, Enric Millo ha demanat “tolerància zero” amb una pràctica que “reuneix dues de les grans discriminacions del segle XXI: ser dona i ser nena”.

La mutilació genital femenina, ha denunciat el delegat del Govern, “és el reflex d’una de les xacres que tenim l’obligació de combatre, perquè és una violació dels drets humans, un reflex de la desigualtat entre dones i homes, viola els drets a la salut, a la seguretat i a la integritat física, el dret a no ser sotmesa a tortures i tractes cruels, inhumans o degradants, i el dret a la vida en els casos en què el procediment acaba produint la mort”.

Enric Millo ha ressaltat que, segons estudis recents, 17.000 nenes corren risc, a Espanya, de ser víctimes de mutilació genital, “i és per això que el Govern impulsa des de fa temps mesures i accions necessàries no només per perseguir aquesta pràctica especialment nociva per a la salut física, psicològica, sexual i reproductiva de les dones i les nenes, sinó també per prevenir-la i atendre a qui la pateix”.

Mesures adoptades pel Govern d’Espanya

Ha recordat, per exemple, que l’Executiu ha modificat el Codi Penal per introduir una circumstància agreujant per raó de gènere aplicable al delicte de mutilació genital femenina -que implica un major rigor de la sanció penal i una millora de la protecció penal de dones i nenes- i ha promulgat una nova llei de protecció a la Infància, on s’inclou la protecció dels menors contra qualsevol forma de violència, inclosa la mutilació genital femenina.

El Govern d’Espanya ha aprovat, entre altres iniciatives, el “Protocol comú d’actuació sanitària davant la mutilació genital femenina en el Sistema Nacional de Salut”, que pretén millorar la salut de les dones i les nenes que ja han patit aquesta pràctica, i prevenir la mutilació genital femenina a nenes i joves que corren el risc de ser sotmeses a la mateixa, i ha centrat bona part dels esforços de la Cooperació espanyola a finançar el Programa Conjunt d’UNICEF i el Fons Mundial de Població contra la mutilació genital femenina.

“I ara, el Govern vol anar més lluny amb l’Estratègia Nacional per a l’Eradicació de la Violència contra la Dona’ i les actuacions orientades a l’eradicació de la mutilació genital femenina continuaran sent el nostre full de ruta, fins a l’assoliment final del compromís d’acabar amb qualsevol forma de violència contra la dona i les nenes”, ha afegit Millo.

Activitats i ponències fins el 24 de febrer

Han assistit a la inauguració de l’exposició els subdelegats del Govern a Barcelona i Lleida, Emilio Ablanedo i Inma Manso respectivament, així com la cap de la Unitat de Violència envers les Dones de la Subdelegació de Tarragona, María Josefa Clavero, i el secretari general de la Delegació del Govern a Catalunya, Simón Pérez.

La mostra, organitzada per la Subdelegació del Govern a Tarragona, en col·laboració amb la Confederación de Mujeres en Igualdad, està composada per 35 il·lustracions finalistes del concurs “Campanya d’Eradicació de la Mutilació Genital Femenina”, i coincidint amb la celebració, demà 6 de febrer, del Dia Internacional de Tolerància Zero amb la mutilació genital femenina.

L’exposició romandrà oberta del 5 al 24 de febrer de 11:00 a 17:00 hores de dilluns a divendres, i de 10:00 a 13:30 hores els dissabtes. Durant els propers dies es portaran a terme activitats relacionades amb aquesta problemàtica. El dia 14 de febrer, a les 18 hores, la Cooperativa Activa Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre tractarà sobre “L’estat del Senegal. La lluita contra la mutilació genital femenina: la Regió de Diourble”.

D’altra banda, el 21 de febrer, a les 12:00 hores, tindrà lloc una altra ponència amb el títol: “Canviar la vida de les dones per canviar el món i canviar el món per canviar la vida de les dones”, a càrrec de Lourdes Mourelo d’Acció Social i Educativa. Ayuda en Acción”. Per a les dues trobades, d’aforament limitat, cal confirmar l’assistència al correu: unidades_violencia.tarragona@correo.gob.es

No una, ni dues, tres rues al Carnaval de Roda de Berà

La rua de la tarda-nit de dissabte

El programa d’enguany del Carnaval de Roda de Berà torna a incloure una rua de platja, dissabte al migdia, amb la qual els participants recorreran el Port Esportiu fins arribar al passeig marítim de Costa Daurada. La concentració tindrà lloc a les dotze del migdia, a la plaça Luis del Olmo. En finalitzar, l’Associació de Veïns Costa Daurada-Berà oferirà un vermut a la plaça Sant Jaume per a tots els participants.

La gran rua de Carnaval arribarà el dissabte a la tarda. La concentració, com sempre, serà a l’aparcament de les escoles, a les set de la tarda. Les carrosses i comparses participants recorreran amb les seves coreografies els principals carrers del nucli urbà fins arribar a la plaça de l’Ajuntament on el Rei Carnestoltes llegirà el seu pregó. I a la nit, a partir de les onze, els deejays Enzo Ferrara i Cristian Live portaran la festa al Casino Municipal amb la millor música.

La canalla tindrà la seva pròpia rua de Carnaval a Roda de Berà

Els més petits tindran el seu moment diumenge, a partir de les cinc de la tarda, amb la rua infantil. A partir de dos quarts de sis de la tarda, recorreran els carrers des de l’avinguda Fèlix Martorell fins arribar al Pavelló Municipal, on els hi espera una festa infantil amb batalla de confeti i xocolatada per a tots els assistents.

Finalment, per acabar amb el curt regnat del rei Carnestoltes, dimecres 14 a la tarda, a partir de dos quarts de sis, tindrà lloc el seu enterrament, a càrrec del Ball de Diables de Roda de Berà. Tot aquell que vulgui podrà vetllar-lo al Patronat Municipal i seguidament se celebrarà un seguici mortuori des de la plaça de la Sardana, per finalitzar amb la lectura del seu testament i la crema del fèretre. A més a més, es convidarà a xocolata desfeta a tot aquell que hi assisteixi a la cita disfressat.

La Temporada de Teatres de Primavera comença el 3 de març amb el concert del Cor de l’Orfeó Català

imatge de la roda de premsa de la regidora de Cultura, Begoña Floria.

Aquest matí s’ha presentat la Temporada de Teatres de Primavera que es durà a terme del març al juny. S’han programat 26 espectacles a la temporada estable, 24 es realitzaran al Teatre Tarragona, la ‘Passió segons Sant Joan’ es podrà veure a la Catedral i el lliurament dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona al Teatre Metropol. Entre els noms més destacats, pujaran a l’escenari del Teatre Tarragona ‘Cyrano’ amb Lluís Homar i ‘Moby Dick’ protagonitzada per Josep Maria Pou. En l’apartat musical, Roger Mas presentarà el seu nou treball ‘Parnàs’, la reconeguda Rozalen oferirà un concert dins la seva exitosa gira i Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries celebraran els seus 25 anys amb l’espectacle ’25 anys dels Quicos!’.

La temporada arrencarà el 3 de març amb el concert del Cor de l’Orfeó de Català, també comptarà amb dues representacions d’òpera, “Don Carlo” i “Cavalleria Rusticana i Pagliacci” que formen part del projecte Òpera Catalunya que coordina Els Amics de l’òpera de Sabadell. En el marc del Festival Internacional Dixieland, el Teatre Tarragona acollirà cinc espectacles de formacions consolidades com The Gramophone All Stars Big Band i Chicuelo & Mezquida.

La companyia Passabarret oferirà un espectacle familiar de circ amb l’adaptació del clàssic modernista ‘Josafat’ de Prudenci Bertrana. També per al públic familiar, The Penguins estrenaran la seva nova aventura musical ‘Reagge per Xics – Ballant damunt la lluna’, es tracta del seu quart treball on continuen arranjant cançons del repertori tradicional infantil i que, aquesta vegada, combinen amb produccions pròpies.

La temporada tindrà 103 dies de programació i s’hi celebraran més de 145 actes. Juntament amb la programació estable presentada avui, les entitats i iniciatives culturals de la ciutat nodreixen el calendari des les arts escèniques amb l’organització de cicles de música, teatre i dansa. La consellera de Cultura, Begoña Floria, ha destacat i agraït la tasca de les entitats, patrocinadors i iniciatives privades de la ciutat per crear una oferta cultural plural i participativa que apropa la passió per les arts escèniques a la ciutadania amb espectacles per a totes les edats.

Inici de la venda d’entrades:

  • A partir del 21 de febrer a les Taquilles del Teatre Tarragona. Dimecres d’11 a 13h, dijous i divendres d’11 a 13h i de 17 a 19h

1h abans de l’espectacle: Al Teatre o espai on es faci la representació

Les 24h:  teatres.tarragona.cat

La Jove i els Nois de la Torre, guardonats en una Nit de Castells que reivindica ‘el govern legítim’

Eugeni Campdepadrós amb el regidor de Cultura de Valls a durant la Nit de Castells, asseguts al costat d’un llaç groc. Foto: Sílvia Jardí

La Colla Jove de Tarragona i els Nois de la Torre han obtingut sengles guardons a la dotzena edició de la Nit de Castells celebrada a Valls i que ha estat caracteritzada per una rotunda aposta pel procés independentista i amb un to absolutamet reivindicatiu. La Jove ha aconseguit el guardó en la categoria de campanya de comunicació per l’enginyós espot que van elaborar per engrescar la colla el cap de setmana de Vilanova i Vilallonga, al juliol.

Al seu torn, els Nois de la Torre han rebut el premi Descarregat en reconeixement a la projecció assolida l’any passat sense haver patit cap caiguda i les noves fites. Aquest premi, que distingeix les colles que s’hagin destacat per la seva seguretat, els registres i ambició, l’atorga la CCCC.

La 12a Nit de Castells que s’ha celebrat aquest dissabte a la nit a Valls ha premiat els Castellers de Sant Cugat com a colla de la temporada per haver protagonitzat un salt que els va dur a descarregar el seu primer castell de 9. El Mercadal de Reus ha estat reconegut com a plaça de la temporada, escenari del 4de10 amb folre i manilles de la Colla Vella i de la torre de 8 sense folre dels Castellers de Vilafranca.

El moment casteller de la temporada ha estat per la Colla Joves Xiquets de Valls amb el 2 de 8 sense folre descarregat a la Diada Nacional a la plaça del Blat. En un acte reivindicatiu, s’ha reconegut el conseller de Cultura destituït Lluís Puig com a Ambaixador de Castells “com una mostra del posicionament que el món casteller ha adoptat a favor de les institucions del país i la sobirania nacional”.

La Colla Vella s’ha estrenat com a primer guanyador de la Imatge de la Temporada, amb el ‘no afluixeu’ que un casteller va adreçar a les autoritats del Govern que hi havia al balcó de l’Ajuntament per Santa Úrsula. El premi a la trajectòria ha estat per Francesc Moreno ‘Melilla’. L’esdeveniment, un espectacle de llum i imatge que ha representat la pluralitat del món casteller, ha agrupat representants de 87 colles, més que mai.

Els Castellers de Sant Cugat

Els Castellers de Sant Cugat han estat escollits com a colla de la temporada en un guardó atorgat per les colles que han assolit construccions superiors al 3de9f la darrera temporada (Capgrossos de Mataró, Castellers de Sants, Castellers de Vilafranca, Colla Jove Xiquets de Tarragona, Colla Joves Xiquets de Valls, Colla Vella dels Xiquets de Valls i Minyons de Terrassa).

El premi de Colla de la temporada distingeix una colla que no és de gamma extra que, a criteri del jurat, ha tingut la millor evolució o ha destacat per un fet determinat en la darrera temporada. Així, s’ha justificat el guardó “pel creixement registrat en els darrers anys, prèviament planificat i tossudament treballat”, que va culminar amb el 3de9 amb folre descarregat el 27 d’octubre, just una setmana després d’haver-lo coronat per primer cop. Àlex Castellarnau i Biel Samsó, emocionats, han explicat que és gratificant rebre el guardó després d’una temporada difícil, especialment des del setembre, i especialment convulsa pel “neguit” polític. “És la recompensa dels tres anys de feina anteriors”, han afirmat.

L’alcalde de Reus i el cap de colla dels Xiquets de Reus recullen el premi de plaça de la temporada en la Nit de Castells. Foto: Sílvia Jardí

El Mercadal de Reus

El Mercadal de Reus ha estat reconegut com la plaça de la temporada com un reconeixement per la diada del Mercadal. L’alcalde, Carles Pellicer, i el president dels Xiquets, Lluís Pallejà, han recollit el guardó. Pellicer ha considerat que aquest premi ha estat la millor manera de tancar any de Reus Capital de la Cultura Catalana i ha agraït els Xiquets de Reus, “qui s’ho han treballat”, a més de les colles que “cada any aporten la tradició de fer castells, que és fer país”.

Joves Xiquets de Valls

La Colla Joves Xiquets de Valls han protagonitzat el moment casteller de la temporada, segons els cronistes castellers que atorguen el guardó, pel 2de8 sense folre descarregat en l’actuació de la Diada Nacional. El cap de colla, Francesc Ramon, ha celebrat que s’hagi premiat “el primer descarregat a Valls, el primer nostre, fruit del treball de 30 anys, quan es va intentar per primera vegada amb uns agosarats”.

Amb Carles Mundó i Jordi Turull

A Valls s’ha quedat també la Imatge de la temporada -concedit per La Xarxa i acordada per votació popular-, tot i que en aquest cas ha estat per la Colla Vella, amb el ‘No afluixeu’ que el casteller César Torrijos va adreçar a Carles Mundó i Jordi Turull, que eren al balcó de l’Ajuntament a la diada de Santa Úrsula, després de descarregar el pilar de 8 amb folre i manilles. Torrijos ha explicat que li va “sortir de dins” dir aquestes paraules i ha assegurat que fins després no se’n va adonar què havia dit. “Els nostres drets no es poden aixafar d’aquesta manera”, ha dit.

Aquesta 12a edició de la Nit de Castells ha estat especialment marcada per un to reivindicatiu, amb grans llaços grocs en seients de la fila zero. A l’acte han participat el secretari de la Mesa del Parlament, Eusebi Campdepadrós; la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa; entre altres alcaldes i diputats al Parlament. En canvi, no ha assistit l’alcalde de Valls, Albert Batet, “per qüestions de país”. En la línia reivindicativa, la Nit de Castells ha volgut reconèixer el conseller de Cultura destituït Lluís Puig, “en senyal de reconeixement del Govern legítim” i pel seu paper de suport al món casteller com a conseller i en la seva etapa de director general de Cultura Popular de la Generalitat.

Puig, des de Brussel·les, ha adreçat un missatge en vídeo on ha agraït el premi i ha felicitat el món casteller pel “discurs que donen al món” i els “valors que representen cada cop que s’aixeca un castell enlaire”. “Feu pinya amb gent de totes les edats, de tots els colors de pell i camisa i doneu un discurs i una imatge immillorables”, ha afirmat durant el discurs. Aquest guardó ha fet aixecar tot el públic dempeus, que han dedicat a Puig un llarg aplaudiment.

Premi a ‘Melilla’

La Nit de Castells també ha reconegut Francesc Moreno ‘Melilla’ per la seva dilatada trajectòria. Melilla va iniciar-se pujant d’enxaneta amb la Colla Vella, els Minyons de l’Arboç i els Castellers de Vilafranca i ha culminat la trajectòria amb la seva etapa com a cap de colla dels verds, entre 1995 i 2003, als quals va saber dotar d’una mentalitat guanyadora que els va dur al cim dels castells. “Hi ha tanta història que m’emociono i els hi vull dedicar a tots perquè gràcies a ells estic aquí”, ha agraït.

Els Nois de la Torre

Els Nois de la Torre han rebut el premi Descarregat en reconeixement a la projecció assolida l’any passat sense haver patit cap caiguda i les noves fites. Aquest premi, que distingeix les colles que s’hagin destacat per la seva seguretat, els registres i ambició, l’atorga la CCCC.

Una altra colla protagonista ha estat els Castellers de Madrid, que han rebut el premi Especial Nit de Castells pel seu projecte “engrescador” de difusió dels castells i la cultura catalana a Madrid.

Els premis Baròmetre, per les colles que l’any passat van pujar un pis més descarregat, han estat pels Marrecs Salt, els Castellers de Sant Cugat, Castellers de Berga, Tirallongues de Manresa, Jove de Barcelona i Esperxats de l’Estany.

Reconeixements socials

La Joves de Valls ha guanyat el premi a la iniciativa social, que reconeix una pràctica en el món casteller que ha destacat pel seu impacte, per permetre durant les darreres festes de Nadal oferir 30 beques menjador a infants amb risc d’exclusió social al menjador social de la colla.

La Jove de Tarragona, recollint el guardó. Foto: Twitter

La Jove de Tarragona

D’altra banda, la Jove de Tarragona ha obtingut el de la campanya de comunicació, per l’enginyós espot que van elaborar per engrescar la colla el cap de setmana de Vilanova i Vilallonga el juliol. El premi L’aleta, dirigit a una acció de la canalla, ha estat per al programa de televisió B de blau, elaborat pels més petits dels Castellers de Berga, per ser una eina participativa i amb una funció pedagògica que va més enllà de l’àmbit de la colla.

Aquesta dotzena edició també ha emmarcat els primers premis literaris ‘Els Xiquets de Valls’, que han guanyat els alumnes Biel Campos i Abril Coll, del Pla de Santa Maria; així com els premis de fotografia, patrocinats per Repsol. En la categoria professional, el guanyador ha estat Pere Toda, seguit per Jon TC, Laia Solanellas i Gemma Soldevila; mentre que a la de votació popular ha guanyat Aitor Úbeda, seguit per Xavi Vicente, Natàlia Masferrer i Andrea Ramos.

Jurat de la Nit de Castells

Els 14 premis atorgats tenen vuit jurats diferents: la Revista Castells, el seu Consell Assessor, els presidents de les colles de gamma extra, els cronistes castellers, la Junta de la Coordinadora de Colles Castelleres, un equip pedagògic i dos sistemes de votació popular. La Nit de Castells és una iniciativa de la Revista Castells i està organitzada per aquesta publicació, l’Ajuntament de Valls, La Xarxa de Comunicació Local i TAC 12.

Sílvia Jardí – ACN / Reacció

Salou rep les entitats i gaudeix de la cercavila popular

Els elements festius, participant de la cercavila

La capital de la Costa Daurada segueix de Festa Major amb diversos actes repartits per tot el municipi. Aquest matí, s’ha dut a terme la VII olimpíada escolar d’escacs, i la tradicional cercavila popular amb elements del seguici festiu. Així, els elements populars que han format part de la cercavila han sortit al voltant de les 11 des del TAS per arribar a la Torre Vella on s’ha dut a terme un ball de lluïment per part de les colles que han format part de la cercavila.

Tot seguit, l’alcalde Pere Granados i diversos membres de la Corporació Municipal han volgut presidir la tradicional recepció a les entitats i associacions salouenques que participen any rere any a la festa. Davant un nombrós públic el batlle, ha volgut agrair a les 40 entitats col·laboradores (entre entitats culturals, cíviques, festives, esportives, escoles), així com les 28 colles del Cos Blanc; que amb il·lusió i esforç demostren l’interès per tirar endavant experiències i iniciatives culturals, populars i tradicionals, lúdiques, festives i esportives; i ho fan voluntàriament i desinteressadament amb l’objectiu de servir a Salou i a la seva projecció com ciutat dinàmica i cohesionada.

Després dels parlaments els presents han pogut gaudir d’un refrigeri al pati interior de la Torre Vella amenitzat per l’actuació musical de Blue Alley Quintet.

Pepper & Soul actuen a la Terrassa del Club Nàutic de Salou

Imatge promocional de Pepper and Soul

La Terrassa del Club Nàutic de Salou ens proposa un Cicle de Concerts: hi passaran el pianista Pau Terol, el saxofonista Gerard Marsal, la cantant Carla Cruells, el guitarrista Vicenç Solsona i la cantant Clara Luna, entre d’altres. Tot acompanyat dels plats dissenyats per a la ocasió pel xef Joan Urgellès

El proper divendres 26 de gener a partir de les 21h tindrà lloc el concert de Pepper & Soul.

Pepper and Soul és un projecte musical format per dos músics de moltíssima experiència. Chloe Ly (veu) i José Miguel Väzquez- Jómiv (guitarra i veu) configuren aquest duet de versions acústiques que aposta pel Soul i el R&B.

La increïble, elegant i sofisticada veu de Chloe s’acompanya de loops, beat box i scat creats pel Jómiv per un repertori que recòrrer els clàssics de l’ahir i avui interpretats amb molt de gust i descaro. És un espectacle apte per a tots els públics
Versions de, ETTA JAMES, STEVIE WONDER, JACKSON 5, PRINCE, NORAH JONES, WHITNEY HOUSTON, LAURA PERGOLIZZI, ARETHA FRANKLIN, THE POLICE, AMY WINEHOUSE, PHARRELL WILLIAMS, SAFIA, LENNY KRAVITZ, CHAKA KHAN, SIA, SADE,PINK, MADONNA, BEYONCE,SAM SMITH ETC…

Aquesta banda tarragonina, amb la il·lusió d’un principiant, aconsegueixen transmetre el soul recordant ls grans del gènere com Aretha Franklin o Marvin Gate, i a la vegada reconeixem influències de grups locals com Presuntos Implicados.

Accediu a un vídeo de Youtube de Pepper and Soul en aquest enllaç.

Una exposició de Joana Bonan clou l’Any Jujol a Creixell

Josep Maria Jujol

El proper dissabte, 27 de gener, a les 18:30h i a Cal Cabaler, s¡inaugura l’exposició de pintura “Homenatge a Jujol”, de l’artista creixellenca Joana Bonan. Aquest esdevindrà l’acte de cloenda de totes les activitats realitzades amb motiu de l’Any del Centenari del Campanar de Jujol que s’han fet a Creixell al llarg del 2017.

Creixell ha mantingut la flama de Jujol el darrer any i ha capitalitzat els actes culturals, on hi ha hagut conferències d’experts en la seva obra o activitats infantils. El campanar de l’església de Sant Jaume és una de les peces característiques de l’art jujol·lià. Jujol es va distingir per realitzar obres de petit format i això el va condemnar a restar a l’ombra de Gaudí, de qui va ser col·laborador. Però amb el pas del temps, els experts han redescobert la figura immensa d’un artista tarragoní d’expressions genials que va innovar en els diferents camps artístics en els que va treballar. Alguns el situen a la mateixa alçada que Gaudí.

D’altra banda, diumenge, 28 de gener, a les 19:00h. i al Casal Municipal, concert de piano del cicle CREIXELL-CLÀSSIC a càrrec del pianista, compositor i productor barceloní Carlos Bianchini.

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies