.

Imatge d’un dels espectacles de carrer de l’edició d’enguany de Trapezi. Foto: Cedida

Prova superada. El segon any de la direcció artística del Trapezi, formada per Cristina Cazorla i Alba Sarruate, ha passat amb nota l’examen. L’avalen no només les xifres -l’examen inevitable per a qualsevol balanç-, sinó el nivell de les propostes ofertes, la recuperació d’espais emblemàtics, l’impacte que ha tingut entre els professionals que venien a pescar noves companyies -300 professionals s’han acostat a Reus– o el fet de tancar l’edició el dissabte perquè el diumenge hi havia eleccions.

Tot ha semblat aliniar-se. Fins i tot la pastisseria Padreny ha creat la galeta de l’elefant. I també positiva ha estat la bona acollida de les jornades professionals, que permeten donar a conèixer les produccions i crear un mercat de circ durant tot l’any.

Posant xifres a l’edició número 28 del Trapezi, direm que unes 40.000 persones han desfilat per algun dels 46 espectacles oferts durant quatre dies i amb ocupacions elevades -17 ‘sold outs’, per exemple-. Es tracta de números similars als de l’any passat, segons ha apuntat l’organització aquest dilluns en la roda de premsa de balanç final.

Els impulsors han destacat l’alta ocupació en les 69 representacions dels 46 espectacles previstos, on han actuat 212 artistes. En concret, en un 90% dels casos que calia pagar entrada, s’han esgotat; mentre que en la resta s’ha superat el 90% de l’aforament.

L’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, dibuixava un “balanç molt positiu” de l’edició d’enguany, amb la ciutat “plena de gent” i que ha posat en valor “l’enllaç entre la cultura i la promoció” del municipi.

Exultants es mostraven les codirectores artístiques de la fira, Cristina Cazorla i Alba Sarruate, que insistien en la importància de la col.laboració de molta gent per assolir l’èxit, que “ha arribat després que Trapezi superés la crisi i la pandèmia”. I han detallat exemples de directors artístics de grans recintes espanyols que consideraven “aquesta com la millor edició de la Fira del Circ” i han començat a interessar-se per contractar espectacles de circ en recintes tancats i habituats només al teatre.

Detalls exitosos han estat també repartir la programació per la ciutat i posar-la en una franja horària similar, de manera que ha permès que molta més gent hagi pogut veure els espectacle més còmodament. O bé el retorn del Cabaret, la producció de Trapezi on han actuat grans artistes com Ricky, El profesor de tenis, Xana i Dieguito, Duo Laiaiona, Marta Bolibar, Doble Mandoble, Trocos Lucos i Roc Sala Trio. La carpa de la Plaça Antón Borrell ha acollit l’espectacle durant dijous, divendres i dissabte esgotant les entrades dels tres dies.

Parlar del suïcidi

Especialment interessant ha estat que el Trapezi ’24 ha proposat temàtiques socials dures i punyents, en línia amb el camp innovador que es va buscant any rere any. El regidor de Cultura de Reus, Daniel Recasens, que ja havia indicat a DiariTots21 l’elevadíssim grau d’exigència del públic reusenc, ha subratllat que aquestes propostes, “més enllà del valor del lleure”, també expliquen diferents situacions de la vida “a través de l’humor i l’absurd”. “Hem parlat del suïcidi, la maternitat o la salut mental veient espectacles i passant-nos-ho bé, però també fent-nos pensar”, ha apuntat. Finalment, Sarraute ha revelat que de cara l’any que ve ja tenen companyies que volen ser a Reus per estrenar les seves creacions.

Parlàvem de la presència de professionals del sector. Doncs bé, com cada any, la Fira Trapezi ha organitzat un punt de trobada del sector per tal d’afavorir vincles i complicitats entre professionals i entitats del món del circ, promoure el treball artístic, presentar creacions actuals i proposar possibles col·laboracions.

Les activitats més destacables han estat la trobada entre programadors i artistes en taules de presentació de projectes i converses i el showcase, on s’han mostrat fragments de peces en creació per tal de despertar l’interès de les persones programadores en espectacles futurs. Per dur a terme aquestes jornades s’ha col·laborat estretament amb APCC, CircoRed i COFAE.

Aquesta edició, les jornades professionals “Trapezi Pro Catalan Arts” s’han desenvolupat en format presencial els dies 8, 9 i 10 de maig acollint a 306 professionals del circ que s’han reunit al Trapezi.