Imatge del camp de plaques fotovoltaiques instal.lades per l’Ajuntament del Catllar. Foto: Cedida
L’Ajuntament del Catllar ha entrat en el món de l’energia fotovoltaica amb la primera instal.lació municipal construïda al municipi. El primer camp de plaques solars “és una aposta ferma per la transició energètica” i per això ha posat en marxa una instal·lació solar fotovoltaica de 40kW i 90 plaques al complex escolar municipal, ha destacat a Tots21 el regidor de Transició energètica i Noves Tecnologies, Francesc Saigí.
Aquesta instal·lació, situada al sostre de l’edifici nou, que a més de l’Institut Escola L’Agulla alberga l’Escola Municipal de Música, produeix aproximadament el 50% el consum dels edificis educatius, reduint el consum de la xarxa pública.
El regidor ha comentat que des de fa dos anys l’Ajuntament estava treballant per instal.lar les primeres plaques solars municipals, amb un preestudi inicial. “Aquest serà l’inici de la instal.lació de plaques fotovoltaiques, però continuarem instal.lant-ne més”.
Aquesta primera instal·lació permetrà al consistori catllarenc estudiar el funcionament de l’energia fotovoltaica en edificis municipals i ajudarà a planificar les properes actuacions en aquest àmbit. “Estudiarem els consums i on produir aquesta energia per determinar els edificis municipals que puguin ser susceptibles de rebre plaques fotovoltaiques”, ha afirmat Saigí. Tot un repte per ajudar a la descarbonització de l’energia elèctrica al municipi.
Saigí ha destacat també que “aquesta instal·lació pot permetre que altres dependències municipals puguin consumir els excedents quan les escoles no tinguin ús. D’altra banda, aquests excedents són una petita injecció d’energia verda a la xarxa pública”.
El pressupost de licitació era de 46.360,47€ (IVA inclòs) i es va adjudicar i certificar a l’empresa SOLCAM per 41.784,07€ (IVA inclòs), amb una baixa de 9,8713%. Es van instal·lar 90 plaques amb una superfície total de captació de 194,22m2.
La instal.lació de plaques forma part d’un programa de l’Ajuntament en pro de la transició energètica, que inclourà més endavant la instal.lació de cargadors elèctrics per a vehicles i la renovació de l’enllument públic.
Vanity Mirror tocarà dissabte al Jardí Sonor del Catllar.
La Torre d’en Guiu del Catllar serà l’escenari aquest proper 30 de setembre de la darrera cita de la quarta edició del cicle musical ‘El jardí sonor’. Serà un doble concert amb Revolbert i Vanity Mirror. Organitzat per La Sonora Produccions i l’Ajuntament del Catllar, començarà a les set del vespre i l’entrada és lliure.
Vanity Mirror és una banda internacional que acaba de publicar aquest any el seu primer LP, un disc que ens transporta a finals dels anys seixanta i que recorda molt grups com Els Beatles, amb unes composicions molts acurades i un so molt interessant. Vanity Mirror es troba de gira per la península Ibèrica.
Abans, es podrà gaudir de rock’n roll i blues amb el guitarrista Revolbet, acompanyat del seu inseparable Salva a la bateria i alguna que altra col·laboració especial.
Un cicle diferent
El cicle El Jardí Sonor proposa un seguit de concerts en diversos espais amb encant de les comarques tarragonines per gaudir d’una experiència en diversos sentits: música en directe, llocs especials, degustar cerveses artesanes, vins ecològics, menjars km.0… Cada concert una experiència única i diferent.
Al Jardí Sonor, que va sorgir el 2020 com una necessitat de tornar a la normalitat i recuperar els concerts a l’aire lliure, es poden veure actuacions de tot tipus, blues, rock, pop, cantautors o flamenc.
Imatge d’un partit de futbol sala en la passada Festa Major. Foto: Joan Carles Borrachero / Ajuntament del Catllar
L’Ajuntament del Catllar organitza una Lliga de futbol sala interna al municipi. Recollint les demandes de la població, el torneig tindrà dues categories: una per a majors d’edat i una segona per a menors d’edat a partir dels 12 anys. Cada equip podrà tenir un màxim de 10 jugadors. Si hi ha prou jugadors i jugadores, es farà una lliga femenina i una masculina en cada categoria. Si no hi ha prou jugadors i jugadores, la lliga serà mixta. Cada equip ha de tenir un àrbitre.
Els partits es jugaran a les diferents pistes del municipi. Les semifinals i les finals es disputaran dins la programació de la Festa Major d’Hivern.
Si esteu interessats a participar, envieu un correu electrònic a mortiz@elcatllar.cat, amb el nom de l’equip, els noms dels jugadors i el nom de l’àrbitre. Pot haver-hi més d’un equip per urbanització i aquest no cal que estigui vinculat a l’associació de veïns de la urbanització.
El termini d’inscripció acaba el 8 d’octubre. Quan es tinguin tots els equips inscrits es farà una reunió per informar i intercanviar impressions i definir el format final de la lliga.
L’alcalde, Jordi Ruiz, davant el vehicle de la grua
L’Ajuntament del Catllar ha posat en marxa un servei de grua extern per retirar els vehicles que cometin infraccions greus en l’estacionament. Fa uns anys que el consistori catllarenc disposa d’un conveni amb el Departament d’Interior de la Generalitat a través dels qual els Mossos d’Esquadra poden sancionar els conductors que cometin infraccions de trànsit. A partir d’ara es vol anar un pas més enllà per millorar la mobilitat al municipi.
L’alcalde, Jordi Ruiz, ha subratllat a Tots21 la importància de tenir un servei “per fer front a situacions negatives com és que hi hagi vehicles que impedeixin el pas de vehicles d’emergències, com poden ser els Bombers, el servei de la brossa o el de la Policia”. No serà una actuació de l ia a dia, sinó en els casos en què “existixi un problema veritable d’obstrucció”. La grua no és municipal, sinó contractada.
Els vehicles retirats seran traslladats a un dipòsit, que s’ubica al pàrquing de caravanes Àlex, situat a la Masieta de Queralt, s/n. El consistori ha arribat a un acord amb aquesta empresa per reubicar-hi els vehicles retirats, ja que disposa de vigilància, un requeriment legal necessari en els dipòsits de vehicles. L’Ajuntament no té un dipòsit propi sota vigilància.
Els horaris per recollir el vehicle retirat es poden consultar a www.parkingalex.com.
L’equip de govern, en l’ofrena floral. Fotos: Juan Carlos Borrachero
Entitats de la vila, els partits polítics i membres de l’equip de govern de l’Ajuntament del Catllar han pres part a l’acte de celebració de la Diada de l’Onze de Setembre participant en l’ofrena floral als peus de l’estàtua en homenatge a l’Onze de Setembre, a la Torre d’en Guiu.
Encapçalat per l’alcalde del Catllar, Jordi Ruiz, els representants de l’equip de govern, dels partits i de les entitats de la vila hi han dipositat les flors. Quant a les entitats, hi han pres part el Club Tennis i Pàdel El Catllar, Club Athlètic El Catllar, la Junta de Regants, la Colla de Diables, l’Agrupació de Dones, el CE El Catllar, Bigotis Cat, Coral Sant Nicasi, Colla de Gegants i Grallers del Catllar.
Núria Segués, fent la lectura de la Diada. Foto: J.C. Borrachero
Un moment de la ballada de sardanes. Foto: J.C. Borrachero
El Manifest, l’ha llegit la directora de l’Institut Escola l’Agulla, Núria Segués, mentre la formació Somos no s’ha sumat al contingut del mateix. Una ballada de sardanes amb la Cobla Ciutat d’Amposta ha posat punt i final als actes.
El Catllar commemorarà la Diada Nacional de Catalunya el proper dilluns, 11 de setembre, a la Torre d’en Guiu. L’acte començarà a les 11:00 hores amb l’ofrena floral al Monument Commemoratiu de l’Onze de Setembre a càrrec de representants de l’Ajuntament, formacions polítiques i entitats del municipi.
Després es farà la lectura del Manifest de la Diada Nacional de Catalunya i l’acte acabarà amb una ballada de sardanes amb la Cobla Ciutat d’Amposta.
Una imatge de la Paella popular d’una edició interior. Foto: Cedida
La Torre d’en Guiudel Catllar acollirà el proper diumenge, 10 de setembre, a partir de dos quarts de dues del migdia, la tradicional Paella popular, organitzada per l’Ajuntament del municipi, i que s’ha convertit en un acte festiu tradicional del final de l’estiu a la localitat catllarenca. Després de l’àpat, hi haurà ball de tarda a partir de les cinc amb el Duo Charlotte.
Els tiquets es poden comprar a les oficines de l’Ajuntament fins aquest dimecres, 6 de setembre, de 9:30 a 13:30 hores. El tiquet, que costa 8 euros, inclou un aperitiu, paella mixta o vegana, pa, postres, cafè i vi.
4 de 9 amb l’agulla de la Colla Vella de Valls. Foto: Tots21
La pluja anunciada va fer presència al Catllar la tarda d’aquest dissabte i va obligar a tallar la Diada castellera de la Festa Major del municipi quan ja havia començat. Malgrat tot, es van poder fer dues rondes que van deixar algun castell de gamma extra a la petita plaça de l’Ajuntament.
Des de l’inici de l’exhibició, la pluja va ser-hi present, però les tres colles participants, els Castellers de Vilafranca, Colla Vella dels Xiquets de Valls i la Colla Jove dels Xiquets de Tarragona, van decidir arrencar i oferir les seves construccions al públic que ocupava la plaça, on no hi cabia ni una agulla.
Els de Vilafranca van ser els encarregats d’obrir plaça i ho van fer amb un 3 de 9 amb folre que es va mostrar segur i no va ballar en cap moment.
3 de 9 amb folre dels Castellers de Vilafranca. Foto: Tots21
A continuació, la degana de les colles castelleres, la Vella de Valls, va obrir la seva actuació posant el llistó molt alt. Després de desmuntar la pinya una vegada quan encara no havien començat a sonar les gralles, els de la camisa rosada van descarregar un 4 de 9 amb l’agulla que es va veure segur des de l’inici i fins que es va desfer del tot. Crits de “Vella, Vella, Vella” van sonar durant uns minuts al Catllar per celebrar el castell.
4 de 9 amb el pilar de la Vella de Valls. Foto: Tots21
La tercera va ser la Colla Jove dels Xiquets de Tarragona, que va aconseguir descarregar un 3 de 9 amb folre.
La segona ronda va deixar un sol castell. Els de la camisa verda, amb una mostra del gran nombre de castellers que té a la colla, van descarregar un 9 de 8 clavat, que també va ser molt celebrat.
9 de 8 dels Castellers de Vilafranca. Foto: Tots21
El segon castell de la Vella de Valls es va quedar en intent. Amb una base de quatre, i quan ja havien començat a sonar les gralles, el cap de colla va donar l’avís als castellers perquè desmuntessin quan ja estaven pujant els sisens. Així doncs, intent fallit i pas a la següent colla.
La Vella de Valls desmuntant el castell. Foto: Tots21
L’últim castell va ser el de la Jove de Tarragona, un intent de 2 de 9 amb folre que va començar a patir molt i va desplaçar la meitat del seu tronc quan estava pujant el pom de dalt. L’enxaneta, en veure les rebrincades del castell, va decidir fer marxa enrere i tirar per avall.
Intent de 2 de 9 amb folre de la Jove de Tarragona. Foto: Tots21
En aquest moment la pluja ja era força intensa i totes les camises estaven mullades. Va ser aleshores quan es va decidir aturar la diada, un fet que va ser aplaudit per tota la plaça.
Una imatge de la inauguració de la mostra. Foto: Cedida
El Centre Cultural del Catllar acull, fins al 28 d’agost, una exposició de l’il·lustrador tarragoní Hugo Prades, en el marc de la Festa Major del municipi. La mostra consta de 37 obres, algunes de gran format i la gran majoria són a color. Es pot visitar de dilluns a divendres, de 9:30 a 13:30 i de 16:00 a 20:00 hores.
En aquesta exposició s’ha volgut englobar tota la carrera de l’artista. Per tant, es poden veure obres de la seva època més primerenca i també els treballs més actuals. D’aquesta manera, podem comprovar la seva evolució gràfica i temàtica. A partir d’il·lustracions molt elaborades, la temàtica de l’Hugo Prades Martínez sempre està enfocada cap a la seva gran inquietud: “l’Ésser Humà”, ja sigui amb els ulls del Patufet o amb els de la gran multitud representada als seus trenca-closques.
El regidor de Cultura de l’Ajuntament del Catllar, Xavier Canadell, ha explicat que la mostra exposa “les dues vessants de l’il·lustrador, una més sèria i més cultural i una segona més divertida que engloba la part del còmic”.
Tres àrees diferenciades
L’artista ha dividit l’exposició en tres àrees diferenciades, on hi ha tres estils que no tenen pràcticament res a veure, però que a l’exposició es fusionen.
Per una banda, hi ha el treball editorial, fet bàsicament per a Cossetània Edicions. L’any 2013, la col·lecció del Patufet va ser proposada a l’Hugo Prades amb el text de l’artista vallenc Roger Roig. Aquest binomi va engegar amb força i, des de llavors, la col·lecció ha anat cada vegada millor, amb més de 160.000 exemplars venuts. A l’exposició podrem veure alguns exemples d’execució, des del treball a tinta fins al color final.
Per una altra banda, tenim els trenca-closques creats per encàrrec de l’empresa alemanya Heye, la qual va apostar per l’artista l’any 1996 i no ha deixat de fer-ho fins a l’actualitat. A l’exposició podem trobar originals i algunes reproduccions a mida real. És un autèntic privilegi poder gaudir de les obres originals que han donat pas a 18 trenca-closques, plens de detalls, que donen una visió divertida de la història de la Humanitat.
La tercera part de l’exposició està dedicada als treballs de reconstrucció històrica, on podem veure un estil molt més seriós de l’Hugo Prades. L’autor mostra la seva versatilitat a l’hora de realitzar un treball: Tarragona Romana, Tortosa al segle XVI … i molts més.
L’Ajuntament del Catllar vol augmentar la seguretat en l’entorn rural i, amb aquest objectiu, comptarà amb un guarda rural durant els propers dos mesos. Les seves funcions seran bàsicament el control d’abocadors incontrolats, de les situacions que generin risc d’incendi forestal i els robatoris en explotacions agrícoles, sobretot de garrofes.
Aquest guarda, que estarà operatiu els set dies de la setmana, es coordinarà amb els guàrdies municipals i els Mossos d’Esquadra. Amb aquest objectiu, aquest dimecres, 16 d’agost, s’ha portat a terme una reunió amb la participació de l’alcalde i el regidor de Medi Rural del Catllar, representants de pagesos del municipi, Guàrdia Municipal, Agents Rurals i Mossos d’Esquadra.
L’alcalde del Catllar, Jordi Ruiz, explica que “en una setmana ens hem trobat amb tres conats d’incendi en diferents espais”. A més, l’Ajuntament està vol evitar els abocaments incontrolats que es fan al medi rural i, davant la situació de sequera, minimitzar al màxim el risc d’incendi. “Per això hem decidit fer un esforç i invertir diners en aquest servei de guarda forestal durant aquests dos mesos, quan la calor encara és molt forta”, afegeix Ruiz.
Els Mossos d’Esquadra valoren molt positivament la iniciativa, que se sumarà a les tasques relacionades amb la seguretat i el control de fets delictius que estan portant a terme actualment al Catllar.
La posada en marxa del servei de guarda forestal del Catllar començarà en aquesta primera etapa de dos mesos -del 16 d’agost al 16 d’octubre-, però des de l’Ajuntament del Catllar s’apunta que la vocació és de continuïtat en aquests mesos de més activitat i més perill d’incendi en l’entorn rural.
El Catllar està de festa des d’aquest dissabte i fins el 28 d’agost. Foto: Cedida
L’Exhibició de Tir al plat, el Campionat d’Escacs i l’espectacle de màgia ‘Momentum’ seran aquest proper dissabte, 12 d’agost, els primers actes de la Festa Major del Catllar 2023 i que s’allargarà fins el 28 d’agost, amb la Tronada Final de Festa a càrrec de la Colla de Diables del Catllar. Es tracta d’un ampli programa, amb propostes de tot tipus i que van dirigides a totes les edats.
Un de les novetats d’enguany serà la prova pilot de bus llançadora el divendres 25 i el dissabte 26 d’agost, de 22:30 a les 5:00 hores de les urbanitzacions al poble amb l’objectiu que els veïns i veïnes de tot el municipi puguin gaudir de la Festa Major, que també comptarà amb Punts Liles aquests mateixos dies: divendres 25 agost a les Escoles Velles i dissabte 26 agost a la Torre d’en Guiu.
La regidora de Festes, Alba López, ha explicat que “el nostre poble té una àmplia extensió i hi ha moltes urbanitzacions que estan apartades del nucli. Pensem que aquest bus llançadora pot facilitar a la gent no haver d’agafar el cotxe per gaudir de la Festa Major“.
L’espectacle de màgia Momentum es durà a terme aquest dissabte. Foto: Cedida
Com cada any, la Festa Major del Catllar compta amb la samarreta, que es pot adquirir per 5 euros a la Biblioteca Municipal.
Pel que fa al programa, l’alcalde, Jordi Ruiz, destaca la recuperació d’actes tradicionals que enguany es recuperen, com la Baixada de Trastos i la Tractorada. “Aquests actes no es feien des de 2019, abans de la pandèmia, i el poble els espera amb molta il·lusió”, explica l’alcalde.
Es mantenen els actes més tradicionals, que es concentraran a partir del 23 d’agost, amb el pregó a càrrec de l’actor local Ferran Rull. No faltarà el teatre, amb la Hitchcock, la comèdia de Mònica Pérez Vázquez i Jordi Ríos, i Sr. Marcelí fa de Capri i el Sr. Bohigues, no, amb els personatges del Versió RAC-1; i la música, amb Reagee per Xics, Vergüenza Ajena, Allioli Versions i l’Orquestra Venus.
Un dels grans moments arribarà el 26 d’agost, amb la Diada Castellera de Festa Major, amb els Castellers de Vilafranca, la Vella de Valls i la Jove de Tarragona, en una jornada que s’ha consolidat com una de les més importants de l’estiu a tot el país. Tant la regidora de Festes com l’alcalde assenyalen aquesta diada com un dels moments més destacats i esperats de la Festa Major. “Tenim ganes de veure castells de gamma extra al Catllar“, apunta Jordi Ruiz.
L’alcalde ha volgut agrair la participació de les diferents entitats del municipi en l’organització de la Festa Major, a més de “l’esforç de tots els treballadors i treballadores municipals perquè tot surti com ha de sortir”.
Una visita nocturna pels racons “desconeguts” del nucli del Catllar a càrrec de Josep Zaragoza aquest dimecres, 2 d’agost, ha estat la darrera de de les quatre rutes a peu guiades pel municipi del Catllar, organitzades per l’Ajuntament de la localitat amb el títol “Fem Estiu, Fem Cultura”. Més de 130 persones han participat en aquesta ruta en què l’historiador local ha relatat històries de diferents espais del poble i anècdotes dels seus habitants amb el suport d’imatges antigues de diferents llocs del municipi.
Un altre moment de la ruta nocturna. Foto: Cedida
Les altres tres rutes es van portar a terme els dimecres anteriors, des del 12 de juliol. La primera va resseguir els rastres ibers al municipi, la segona va passar per la Bassa Temporal de la Plana i el Bosc de la Farga i la tercera va anar fins a l’Embassament del Gaià. Van comptar també amb una alta participació.
Amb una dificultat baixa, apta per a tots els públics, les rutes s’iniciaven a les set de la tarda des del Cente Cultural i els diferents guies van ser Josep Gironès, Joan Pallarès i Josep Zaragoza. L’activitat era gratuïta amb inscripció prèvia. Després de la bona rebuda d’enguany, l’Ajuntament preveu repetir aquest cicle de caminades l’estiu vinent.
Aquest dissabte, 29 de juliol, se celebra tercera edició del Bèstium del Catllar, organitzada per la Colla de Diables del Catllar. Hi participaran un total de sis bèsties de foc: La Nicaseta -l’amfitriona-, el Bou de Foc del Vendrell, el Cremablat de Tremo, el Drac de Reus, l’Espanta-Rucs del Penedès i el Falcó d’Alcover.
El programa és el següent:
11h: Timbalada
12:30h: Vermut
19h: Plantada de bèsties
21h: Correfoc Bèstium
00h: Discomòbil
Imatge d’arxiu d’un agent dels Mossos d’Esquadra. Foto: ACN
Els Mossos han detingut al Catllar un home de 47 anys com a presumpte autor d’un delicte d’homicidi. Els fets van succeir el 15 de juliol quan la policia va rebre un avís que alertava sobre una baralla en una casa del municipi.
Diverses patrulles van desplaçar-se fins el punt i van trobar el fill de la víctima sortint de l’immoble amb la roba tacada de sang i molt nerviós. Va manifestar-los que s’havia barallat amb el seu progenitor i que aquest es trobava dins del domicili.
Els agents van entrar a la casa i, just a l’entrada, van localitzar el ferit estirat al terra amb lesions a la cara. El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) el va traslladar a l’hospital on va quedar ingressat en estat greu i va morir cinc dies després.
5d8 dels Xiquets de Tarragona descarregat en segona ronda. Foto: Xiquets de Tarragona
Ràpida, neta i molt correcta. La Diada castellera del mes de juliol del Catllar va complir i tant els Xiquets de Reus, que van obrir plaça, com els Xiquets de Tarragona, van completar una bona jornada, amb castells d’alt nivell. I ho van fer en només una hora.
3d8 dels Xiquets de Reus. Foto: Xiquets de Reus
Els Xiquets de Reus van obrir la jornada després d’haver actuat al Serrallo la setmana passada. Van arrencar amb un 4d8 descarregat, per seguir amb un 3d8 també descarregat i van tancar amb un quasi perfecte 2d7. Bon resultat tenint present que molts d’ells són encara de vacances. Tancaren la jornada amb un vano de cinc: un pilar de 5 i dos de 4.
Per als Xiquets de Tarragona es tractava de tornar a una plaça molt estimada on recordaven especialment la diada de l’any 1996: hi van descarregar el primer pilar de 7 amb folre de la colla, i aquest va anar acompanyat d’un 2d8f, un 3d8 i un 4d8. A més, la setmana passada van triomfar a Altafulla amb el 3d9f. Al Catllar, els matalassers van obrir amb un 3d8 descarregat sense problemes, per seguir amb un 5d8, tercer de l’any, i acabar amb el 4d8, un pèl mogut. Rematarien la jornada amb dos pilars de 5.
Duel Reus-Tarragona a la Diada castellera de juliol del Catllar, una plaça estimada per les dues colles (els de la camisa color avellana van estrenar allí els primers 3 de 8; 2 de 8 i pilar de sis, per exemple). Alt nivell, doncs, en aquesta edició.
Serà aquest dissabte, 22 de juliol, amb la participació de les colles castelleres dels Xiquets de Reus i els Xiquets de Tarragona. La diada començarà a les set del vespre.
La Diada de Juliol es va començar a celebrar fa uns anys en el context d’un mercat medieval que tenia lloc a la vila. El mercat no va continuar fent-se, però sí la diada castellera, comenta a Tots21 l’expert casteller catllarenc Toni Rull. I malgrat dos anys sense celebrar-se a causa de la pandèmia, s’ha consolidat en el calendari casteller.
Justament, l’any 2020, en què la pandèmia va impedir la seva organització, les colles van desplegar tres lones recordant la gran fita dels de Vilafranca, la Vella de Valls i la Jove de Tarragona, que allí mateix havien aixecat tres pilars de vuit en la mateixa diada, destaca Rull, que és membre de la comissió castellera del Catllar -junt a tres membres més- i va ser cap de colla dels Xiquets de Reus. “L’estima mútua entre el Catllar i Reus en el món casteller és molt gran”, destaca Rull.
“Volem potenciar la diada de juliol, que és diferent de la d’agost i on hi han passat moltes colles (l’any passat ho van fer els Bordegassos i els Nois de la Torre), però realment aconsegueix resultats gairebé a l’alçada de la de l’agost”, conclou Rull.
Què té El Catllar que és molt apreciat per les colles castelleres? “Potser sigui la plaça, que en ser petita, no veus el terra i les parets són a prop. Això confereix sensació de seguretat als castellers”, afirma Rull.
Recordem que la gran diada del Catllar és la de la Festa Major, que enguany se celebrarà el 26 d’agost i comptarà amb les colles que ja fa anys que venen: Castellers de Vilafranca, Colla Vella dels Xiquets de Valls i Colla Jove dels Xiquets de Tarragona. És una de les fites del calendari casteller anual al món.
Actuació de la Nova Moixiganga d’Algamesí recreant la fita històrica. Foto: Ajuntament del Catllar
És El Catllar pionera en el mon casteller? Això sembla. De tots és coneguda la gran diada castellera del mes d’agost, que porta a la vila les millors colles del món, i la diada de juliol, però que es tingui constància d’un Ball de Valencians -que feien construccions aèries- de 1770, això és inèdit fins els darrers anys. I va suceir a l’Arboç.
Aquest dissabte 15 de juliol, l’Arboç va viure un acte extraordinari. Després que durant el 2020 la pandèmia no va permetre dur a terme la celebració dels 250 anys del primer castell documentat de la història, enguany s’ha cregut oportú commemorar-ho en el 253 aniversari.
Els actes es van iniciar al davant de l’Ajuntament, amb una actuació castellera a càrrec de la Nova Moixiganga d’Algemesí i els Minyons de l’Arboç, que van descarregar el 5de6, 4de6p, el 3de6 i el pilar de 4.També van fer un intent desmuntat de 3de6 amb el pilar.
Seguidament, es va realitzar l’acte de commemoració amb el descobriment d’una placa davant de l’església, lloc exacte on el Ball de Valencians del Catllar va descarregar l’esmentat castell de sis sostres el 22 de gener de 1770.
Membres dels Minyons van fer una explicació històrica de com va sorgir el que es considera el primer castell -hi ha un debat obert al respecte- i es va fer una recreació del moment. A més de la Moixiganga d’Algemesí i els Minyons de l’Arboç, l’acte va comptar amb la participació dels grups locals de la Colla de Gegants i Nans i del Ball de Bastons, igual que va succeir aquell dia de 1770.
El regidor de Cultyra i els membres de la Comissió municipal de castells del Catllar van assistir a la fita. Foto: Ajuntament
El regidor de Cultura, Xavier Canadell, ha relatat a Tots21 que dissabte una representació de l’Ajuntament del Catllar “hem estat a l’Arboç en la recreació del primer sostre de sis pisos documentat de la història”. Va ser el 22 de gener de 1770 en aquesta localitat penedesenca i el va descarregar el Ball de Valencians del Catllar, concretament un castell de sis sostres. “És el primer del món documentat, segon es va dir a l’acte”, recordava. “Que aixequessin sis pisos vol dir que tenien un entrenament fet”, recalca.
El municipi “no en sabia res d’aquesta antiga existència”, recorda el regidor. Va ser el treball d’un lletraferit local, mossèn Gaietà Viaplana, el que en va donar notícia.
A l’acte de dissabte va ser convidat l’Ajuntament del Catllar i hi van assistir el regidor de Cultura i els experts i membres de la Comissió municipal de Castells Joan Olivé i Toni Rull, a més de Goretti Gatell, també membre de la Comissió.
Una placa en dóna a partir d’ara testimoni. Es troba a la plaça Mn. Gaietà Viaplana -redactor del document testimonial-, davant de l’església de Sant Julià. Justament els del Catllar van ser convidats fa més de 250 anys en un acte d’inauguració de l’església.
Què va passar el 1770?
El Portaldelcasteller ens explica què va succeir en 1770. Així, un dels textos més coneguts sobre el ball de valencians l’escrigué mossèn Gaietà Viaplana en les ‘Notes històriques de la parròquia i vila d’Arbós’. Explica que el dia 22 de gener de 1770, a l’Arboç, es va inaugurar una capella dedicada al santíssim sagrament. “Prèviament concertats vingueren els balls dits valencians, el del Catllar, que féu el castell de sis sostres, acompanyat de la dolçaina es reputà pel millor; el de La Riera, el del Vendrell i de Sta. Margarida dels Monjos” .
La primera qüestió que cal aclarir és qui va participar en aquella actuació. El text ho diu ben clar: quatre colles de balls de valencians. Alguna gent les ha considerat les primeres colles castelleres, però el ortal ho considera un error: cap d’aquests grups, ni tan sols el del Catllar, no es va convertir en una colla castellera, sinó que van desaparèixer.
El text de Gaietà Vilaplana no relata tota l’actuació, només destaca la fita més extraordinària: el castell de sis sostres. Altres documents anteriors i posteriors expliquen que, al segle XVIII, els balls de valencians ballaven i feien torres humanes; concretament castells, torres, pilars, figueretes i passeigs de gegantets (Bofarull, 2010).
Vigilants municipals i seguretat privada, al lloc dels fets. Foto: Facebook
Aquest diumenge a la tarda s’ha produït un intent d’ocupació en un habitatge de la urbanització Santa Tecla del Catllar. Gràcies a la col·laboració dels veïns i l’actuació ràpida dels Vigilants municipals i els Mossos d’Esquadra s’ha pogut evitar l’ocupació.
Des de l’Ajuntament del Catllar s’ha muntat un dispositiu perquè no tornin a entrar-hi, contractant d’urgència una empresa de vigilància per aquesta nit i dilluns a primera hora la Brigada municipal tapiarà la porta per evitar qualsevol nou intent d’ocupació.
L’alcalde, Jordi Ruiz, ha acudit als llocs dels fets i el regidor d’Urbanitzacions, Antonio López, ha estat al corrent de les actuacions.
Al matí ja s’havia fet una primera ocupació. Els veïns van avisar els Vigilants municipals, i aquests als Mossos i es va aconseguir foragitar l’ocupa del matí. A la tarda, però, un altre ocupa es va fer amb l’habitatge, i es va repetir l’actuació dels veïns, Vigilants i Mossos, amb la diferència que l’Ajuntament ha decidit tapiar el lloc per evitar noves ocupacions.
Ruiz ha asssenyalat a Tots21 que “davant la previsió que els ocupes poguessin reincidir, com havien fet ja, vaig ordenar a la Brigada municipal que tapiés l’habitatge“, fet que s’esta realitzant. Els ocupes formaven part del sector conflictiu d’aquest moviment: “No es tracta d’ocupes per necessitat d’habitatges, sinó de gent conflictiva que provoca danys al veïnatge”.
Ruiz ha volgut subratllar especialment “l’alt grau de col.laboració que s’ha donat entre els veïns, els Vigilants municipals i el cos dels Mossos d’Esquadra”.
Els republicans han estat a Mas d’Enric. Foto: Cedida
Els candidats Jordi Salvador Duch, Norma Pujol Farré i Laura Castel Fort han visitat aquest migdia el centre penitenciari de Mas d’Enric per trobar-se amb els interns, escoltar les seves inquietuds i fer-los arribar les propostes republicanes per aquestes eleccions espanyoles.
Aquesta és una actuació que va començar fa quatre anys i que Jordi Salvador, cap de llista per Tarragona al Congrés, ha considerat com “un dels actes més emocionants que he viscut en política“. Així mateix ha destacat que “els presos han fet aportacions molt interessants, que hem recollit i treballarem a partir d’ara”.
De fet es preveia que la trobada tingués un format de míting però l’interès dels interns l’ha convertit en un col·loqui, on s’han pogut tractar tot tipus de temes: com els drets dels presos, els drets socials, l’Impost Mínim Vital, les pensions o les oportunitats de treball.
Aprofitant la visita al centre penitenciari, Esquerra ha explicat la seva posició en matèria de drets i llibertats. Laura Castel, candidata al Senat per Tarragona, ha exposat que a dia d’avui a l’estat espanyol encara hi ha vigents 265 lleis preconstitucionals, 169 de les quals “firmades pel mateix dictador Francisco Franco“, unes lleis de les quals els republicans en demanaran la derogació durant la propera legislatura.
Esquerra també demanarà la derogació de la Llei Mordassa, que, com ha posat sobre la taula Castel, va en contra del dret de Protesta. “Aquesta llei ha possibilitat que Dani Gallardo estigui sentenciat a quatre anys de presó. Igual que Pablo Hasél, que està a la Presó de Ponent per cantar contra la Monarquia. La llibertat d’expressió està greument amenaçada.”
Castel també ha reclamat que es deixin sense efecte les condecoracions a torturadors i que es tombi la Llei de Secrets Oficials, que “permet que no es desclassifiquin secrets oficials i que hi hagi casos com Pegasus”.
Precisament respecte a Pegasus, Norma Pujol, número 2 per Tarragona al Congrés, ha assegurat que Esquerra activarà una Comissió Informativa amb l’objectiu d’evitar els casos d’espionatge polític. “Farem respectar totes les resolucions i els posicionaments de les Nacions Unides i impulsarem una Llei d’Amnistia per acabar amb tota la repressió política contra l’independentisme”.
Esquerra ha condemnat també el darrer cas destapat d’infiltració de la policia espanyola als moviments independentistes, en aquest cas a Girona. Salvador ha recordat que, al haver-hi relacions sexuals amb els investigats, el cas es pot considerar “una violació d’estat”, una pràctica que “no es pot permetre en un estat democràtic perquè les idees polítiques no es poden perseguir”. Per aquest motiu, Salvador ha demanat la dimissió del Ministre de l’Interior Fernando Grande-Marlaska, per fer que aquestes pràctiques sovintegin. “Recordem que és un ministre del que s’autoanomena el govern més progressista de la història. Doncs si aquest és el més progressista, imagineu com són els que poden vindre”.
Imatge d’un dels camins municipals del Catllar. Foto: Cedida
El ple municipal d’aquest 13 de juliol ha aprovat l’Inventari de camins municipals d’ús públic del Catllar i, d’aquesta manera, el municipi es converteix en el segon de la demarcació de Tarragona en comptar amb un document d’aquest tipus. “L’elaboració d’aquest document ha comptat amb un procés de consulta pública en què els veïns i veïnes han pogut fer aportacions, que han estat valorades per l’equip redactor i, si s’escau, incorporades al text final”, ha afirmat l’alcalde, Jordi Ruiz.
Disposar d’aquest document permet a l’Ajuntament del Catllar “el manteniment dels camins, per a regular la circulació motoritzada, per a senyalitzar camins i itineraris, per a demanar subvencions i per a protegir les senderes d’interès cultural o paisatgístic”, ha continuat Ruiz.
L’inventari comprèn un total de 76 camins amb una longitud total de 99,04 quilòmetres. Cal tenir en compte que el Catllar compta amb un terme municipal de 26,4 quilòmetres quadrats.
D’aquest gairebé centenar de quilòmetres de camins municipals, 60,01 km són camins veïnals (61%). Els camins veïnals corresponen a camins de naturalesa històrica, camins d’ús públic des de temps immemorial, que condueixen a les localitats veïnes (camins rals, camins veïnals i carrerades). Dins d’aquesta categoria s’inclouen també els nou accessos a les urbanitzacions i els camins que accedeixen a equipaments públics o d’ús públic (com ara molins).
Per altra banda, 31,13 km són camins rurals (31%). Els camins rurals corresponen a camins històrics de caràcter secundari o complementari, però majoritàriament també de naturalesa immemorial, que accedeixen a les diferents partides del terme o que connecten amb carreteres i camins veïnals. Es tracta en la majoria dels casos bé de camins de titularitat cadastral pública, bé de camins que figuren al cadastre de 1936. Finalment, un 7,90 km són camins rurals connectors (8%). Es tracta de camins de titularitat cadastral pública que connecten camins de les categories anteriors.
Des del punt de vista morfològic, les vies asfaltades sumen una longitud de 16,27 km (16% de la xarxa inventariada), les vies de formigó 1,57 km (2%), les vies de terra 49,45 km (50%), i els camins de ferradura són 31,62 km (32%).
Necessitem el teu consentiment per continuar. Utilitzem cookies per que aquest lloc web funcioni correctament. Si et sembla bé, fes clic al botó "Estic d'acord". Et recomanem que llegeixis la Política de Cookies Estic d'acord
Política de cookies
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.