.

.

TOTS 21

La Xarxa Santa Tecla posa en marxa el Grup Motor de Salut Comunitària al Catllar

El passat dimecres, 16 de novembre, la comissió de Salut Comunitària de l’ABS Tarragona Llevant de la Xarxa Santa Tecla va presentar el Grup Motor en Salut Comunitària del Catllar, una iniciativa per promoure activitats comunitàries que fomentin el benestar comú de la població. A la presentació, que va tenir lloc al Centre Cultural del Catllar, hi van assistir representants de diferents entitats del municipi, així com l’alcalde del municipi, el senyor Joan Morlà.

El concepte de salut comunitària inclou tot aquell conjunt d’activitats destinades a millorar la situació de la comunitat mitjançant la suma d’esforços de la ciutadania i els professionals que en formen part i que, plegats, constitueixen els anomenats grups motor.

Un grup motor, doncs, és un espai ciutadà, format per veïns i veïnes, entitats i associacions de la comunitat que, de manera voluntària, treballen juntament amb l’ajuntament i l’equip interdisciplinari de professionals de la salut -en aquest cas, de l’ABS Tarragona Llevant, de la qual forma part el municipi del Catllar–, amb l’objectiu de fomentar el coneixement mutu i el treball en xarxa per promoure la salut del poble.

L’equip interdisciplinari de professionals que integra la comissió de salut comunitària de l’ABS Tarragona Llevant està format per Gemma Colomer (metgessa EAP); Marian Alegre (infermera EAP); Maria Gil (treballadora social EAP); Bibiana Gutiérrez (nutricionista) i Eveli Gascón (referent de Benestar emocional).

«La tasca que es fa en matèria de prevenció i implantació de bons hàbits de salut entre la població a través de l’atenció primària és molt important, per això des de l’ABS Tarragona Llevant valorem molt positivament la posada en marxa del grup motor al Catllar», explica Gisela Garcia, infermera referent de Salut Comunitària a la Xarxa Santa Tecla, «ja que es tracta d’un municipi on la població resideix en un territori molt dispers per la gran presència d’urbanitzacions, però alhora ofereix unes grans possibilitats per fer activitats de salut comunitària a l’aire lliure i en entorns naturals».

Aquesta iniciativa ja funciona en altres Àrees Bàsiques de Salut de la Xarxa Santa Tecla, com la de Vila-seca o el Vendrell, amb iniciatives com caminades, xerrades i fires sobre salut, entre altres, que fomenten la participació ciutadana.

La primera reunió del Grup Motor del Catllar tindrà lloc al mes de gener, quan es definiran els actius comunitaris (entitats, associacions…) que l’integraran, així com els diferents eixos de treball i les primeres accions que es duran a terme.

 

Antonio López, elegit com alcaldable del PSC al Catllar per unanimitat

Antonio López tornarà a encapçalar la candidatura del PSC al Catllar a les eleccions municipals. Cedida.

Antonio López tornarà a encapçalar la candidatura del PSC al Catllar a les eleccions municipals. Cedida.

L’actual portaveu socialista a l’Ajuntament del Catllar, Antonio López,ha estat elegit alcaldable del PSC al municipi a les eleccions municipals de 2023 amb el vot a favor de tots els militants que han participat a l’assemblea de l’agrupació.

 En les seves primeres declaracions com a candidat socialista a l’alcaldia, Antonio López ha afirmat que «demano, amb humilitat però amb determinació, als meus convilatans una majoria sòlida per evitar que torni a passar el que va succeir el 2019, és a dir, que aquells que perden les eleccions es posin d’acord el dia després per apartar a qui ha guanyat a les urnes».

Cal recordar que a les eleccions de 2019 el PSC, liderat per Antonio López, va guanyar clarament les eleccions tant en vots com en regidors, incrementant en més d’un centenar el nombre de vots obtinguts en relació a les eleccions de 2015. Tot i això un front a la contra va evitar que accedís a l’alcaldia.

En relació a la situació actual, Antonio López considera que «el que ens convé al Catllar és un període llarg d’estabilitat i progrés. Ja portem massa temps perdent, precisament, el temps. Votar al PSC és votar saba nova que aportarà noves idees, renovació, il·lusió, frescor i el relleu que ens cal per afrontar aquests propers quatre anys en què hi haurà dificultats però també oportunitats que com a poble hem de saber aprofitar.»  

Així mateix, per l’alcaldable socialista «un municipi com el nostre, que ha crescut molt aquests darrers anys ha de saber orientar aquest creixement garantint el sentiment de poble i impulsant els equipaments i serveis necessaris per mantenir la cohesió social. Aquest és l’objectiu número 1 que impulsarem els socialistes des de l’Ajuntament.»  

 

Troben mort un intern de 19 anys a la presó de Mas d’Enric

Imatge de l’accés a la presó de Mas d’Enric. Foto: ACN

Un intern de 19 anys de la presó de Mas d’Enric (El Catllar) va aparèixer mort a la seva cel·la aquest dimecres, segons ha avançat ‘El Diari de Tarragona’ i han confirmat a l’ACN fonts del Departament de Justícia. Es tractava d’un intern preventiu per robatori. Els serveis mèdics van confirmar la seva mort i s’ha obert una investigació per esclarir els fets, però tot apunta que es va suïcidar. El diari indica que en el moment de la mort el pres es trobava internat al mòdul de règim tancat per incomplir la normativa interna del centre penitenciari. Des de l’Observatori Penal i els Drets Humans han assegurat que s’han produït 30 morts a les presons catalans des del gener i han asseverat que no són morts per suïcidi, sinó «per presó».

ACN

 

Segona edició del Festival Fem Llibertart al Catllar

El proper dissabte 5 de novembre es celebra al Catllar el Fem Llibertart. És un festival feminista que pretén ser un espai artístic, obert per a tots i totes, on les protagonistes son les dones i, així, visibilitzar i potenciar el paper de la dona artista, es per això que totes les participants són dones. 

Es durà a terme a l’Espai Ítaca (Avinguda del Cuqui, s/n) una espai natural que s’omplirà de tot tipus d’activitats artístiques: música, benestar personal, pintura, artesania… També es disposarà d’un espai amb activitats infantils. I al migdia, hi haurà un dinar popular fet pel casal sageta de foc.

Redacció

 

Salvaguarda ambiental per als terrenys adjacents al pantà del Gaià

La presidenta de l’Associació Mediambiental la Sínia, Raquel Córdova i el director del Complex Industrial de Repsol a Tarragona, Javier Sancho. Foto: Cedida

 

Repsol i l’Associació Mediambiental la Sínia estan d’acord en la necessitat de fer compatible l’ús del territori amb la conservació dels seus elements naturals, paisatgístics i patrimonials

 

Una de les accions destacables de l’acord de custòdia és la col·laboració amb el projecte de reintroducció de la tortuga de terra

 

La presidenta de l’Associació Mediambiental la Sínia, Raquel Córdova i el director del Complex Industrial de Repsol a Tarragona, Javier Sancho, han signat avui el conveni l’acord de custòdia dels terrenys adjacents al pantà del Gaià propietat de Repsol.

Repsol i l’Associació Mediambiental La Sínia estan d’acord en la necessitat de fer compatible l’ús del territori amb la conservació dels seus elements naturals, paisatgístics i patrimonials. Després del que ha suposat la recuperació del cabal ecològic del Gaià, a través de la signatura del conveni entre Repsol i l’ACA, les actuacions contemplades en l’acord que s’ha signat avui busquen aconseguir un alt nivell de qualitat ambiental de l’entorn del pantà i prevenir el deteriorament del patrimoni natural i de la seva biodiversitat.

L’espai natural del riu Gaià (codi ES5140019) va ser declarat mitjançant ACORD GOV/112/2006, de 5 de setembre, inclòs en la xarxa Natura 2000 (codi ES5140019) com a LIC (Lloc d’Importància Comunitària) i ZEPA (Zona d’Especial Protecció per a les Aus). Per Acord GOV/150/2014, de 4 de novembre, es va fer la declaració de les zones especials de conservació (ZEC) de la regió biogeogràfica mediterrània, on s’inclou el riu Gaià, i es van aprovar els instruments de gestió. Tot l’àmbit correspon a una àrea d’alt d’interès faunístic i, entre altres espècies, és destacable que hi nidifica una parella d’àguiles cuabarrada (Aquila fasciata) que utilitza les zones properes a l’embassament com a àrea de campeig i alimentació. Aquesta espècie de la fauna salvatge autòctona està declarada protegida i inclosa dins el Catàleg Nacional d’Espècies Amenaçades. En l’àmbit territorial, el riu Gaià té altrament una gran importància com a connector ecològic de primer ordre.

Repsol és l’empresa propietària de 499,44 hectàrees, una part de les quals, se situen al domini públic hidràulic del curs fluvial del riu Gaià i al mateix embassament a l’entorn de l’embassament del riu Gaià. Aquestes finques se situen als municipis de la Secuita, el Catllar, Renau, Vespella de Gaià i Salomó, comarca del Tarragonès, i Vilabella del Camp, comarca de l’Alt Camp. I totes estan situades dins l’Espai Natural Protegit del riu Gaià.

L’any 2012, es va presentar la redacció del Pla d’Acció per a la Biodiversitat (PAB) de les finques de Repsol a l’entorn de l’embassament del Gaià. El document del PAB va ser redactat per LIMONIUM, juntament amb Acció Natura l’any 2011, a través de la Fundación Repsol. Des de l’any 2015, i a càrrec del Complex Industrial de Repsol, s’estan executant actuacions recollides en el PAB. Les tasques busquen millorar i augmentar la biodiversitat de la finca propietat de Repsol a l’entorn de l’embassament del Catllar, la qual forma part de l’Espai Natural Protegit riu Gaià.

D’altra banda, Repsol i La Sínia fa diversos anys que col·laboren en projectes de custòdia del territori. L’any 2014 van signar un primer acord de custòdia a la font de Sant Joan, on s’han fet treballs de millora i de recuperació de l’espai, com per exemple, la consolidació d’un refugi per a ratpenats, diverses recuperacions de marges i millores de la vegetació de ribera.

També el foment del voluntariat corporatiu ha estat una de les activitats dutes a terme els darrers anys, a través de l’organització de diverses jornades adreçades a treballadors de Repsol, on s’han dut a terme diferents accions, com ara basses de suport per a la fauna, diverses plantacions de vegetació de ribera, col·laboració en el seguiment de la fauna aquàtica del riu Gaià i la construcció de caixes niu entre d’altres. Cal destacar que algunes d’aquestes accions s’han fet en terrenys a l’entorn de l’embassament del Gaià, en el marc del projecte de millora d’aquest espai natural protegit.

En el desenvolupament de l’objecte del present acord de custòdia, les parts coincideixen a col·laborar en els següents àmbits:

a) Establir línies de treball conjuntes, per mantenir, impulsar i incrementar la conservació de l’espai natural riu Gaià.

b) Intercanviar coneixements tècnics de què ambdues parts disposin en la matèria objecte del present conveni.

c) Promoure la celebració i organització conjunta d’actes, jornades, xerrades, estudis científics i tècnics per a la difusió dels valors naturals de l’espai natural riu Gaià.

d) Aconseguir un alt nivell de qualitat ambiental de l’espai esmentat, prevenint el deteriorament del patrimoni natural i de la biodiversitat i/o facilitant la seva recuperació mitjançant l’ordenació integral de l’ús, la millora de la planificació i de la gestió dels recursos naturals.

Tortuga de terra

Una de les accions de l’acord  és la col·laboració amb el projecte de reintroducció de la tortuga de terra. Foto: Cedida

Una de les accions destacables de l’acord de custòdia que s’ha signat avui, és la col·laboració amb el projecte de reintroducció de la tortuga de terra (testudo hermanni) a l’espai natural protegit del riu Gaià, que promou la Generalitat i que compta amb el suport tècnic del CRARC, Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya. Gràcies a aquest acord de custòdia, s’ha facilitat aquest projecte de reintroducció d’aquesta espècie amenaçada.

Des de l’any passat, s’han fet diverses accions de millora de l’espai. Concretament, aquest any 2022 i gràcies als ajuts d’espais naturals de la Generalitat de Catalunya i el suport econòmic de Repsol, s’han fet algunes actuacions com ara la construcció de dues vedrunes, la col·locació de diversos abeuradors, la senyalització de l’espai, tancament d’algun camí per evitar el trànsit rodat en zones sensibles i diverses plantacions amb vegetació de ribera.

Redacció

 

Ingressen a presó quatre detinguts relacionats amb dos robatoris amb força en xalets de Tarragona

Imatge d’arxiu d’una detenció dels Mossos. Foto: ACN

Els Mossos van detenir dilluns passat quatre homes de Barcelona, de 22 a 34 anys, com a presumptes autors de dos robatoris amb força en xalets de Tarragona.

Els mossos van iniciar una investigació a principis de mes arran dels dos robatoris, amb dos dies de diferència i amb un modus operandi similar. El primer robatori va ser el 6 d’octubre a plena llum del dia en un xalet de la Canonja (Tarragonès), quan els lladres van forçar la porta d’entrada al jardí al migdia i van accedir a l’immoble. Van robar diners en efectiu, joies, aparells electrònics d’alta gamma i roba de marca. Dos dies més tard, el propietari d’una finca del Catllar (Tarragonès) va denunciar que uns individus van entrar a robar a casa seva i van intentar inhibir l’alarma.

La víctima va ser alertada per al central d’alarmes i, en arribar, va comprovar que els autors havien forçat la porta de la cuina i havien sostret gran quantitat de joies, diners i aparells electrònics.

Arran dels dos robatoris, els mossos van obrir una investigació que els portava clarament darrera la pista d’un grup molt especialitzat en robatoris amb força que utilitzaven sempre el mateix patró delictiu.

De la investigació es desprèn que un dels membres del grup tenia la funció de testaferro i era l’encarregat de llogar un vehicle a Barcelona amb el que es desplaçaven la resta del grup i cometien els robatoris fora del territori barceloní.

Gestions d’investigació van permetre muntar un dispositiu policial amb agents de la comissaria de l’Eixample que va acabar amb la detenció a Barcelona de quatre persones relacionades amb els dos robatoris a Tarragona.

La investigació continua oberta i no es descarten noves detencions. Els detinguts van passar el 12 d’octubre a disposició judicial i el jutge va decretar pels quatre el seu ingrés a presó.

 

La Colla de Gegants i Grallers del Catllar organitza una trobada i una festa en honor de Joan Ignasi Porta

La Colla de Gegants i Grallers del Catllar organitza aquest 8 d’octubre una Trobada Gegantera amb la qual “volem realitzar un seguit d’actes en memòria del nostre company, cap de Colla i sobretot amic Joan Ignasi Porta Lacueva, que ens va deixar el mes de juliol de 2020”. Des de l’entitat, i per mitjà d’una nota de premsa, han assenyalat que desitjen que la cita “esdevingui una jornada memorable per a tots els que d’alguna manera o altre hem topat al llarg de la vida amb Joan Ignasi”.

De fet, la intenció és fer partíceps als ciutans de la localitat amb tot un seguit d’actes que inclouen una cercavila amb sorpresa, un dinar popular (preu 9 euros el tiquet), un contacontes amb berenar i concerts.

Redacció

 

Reobert el Camí de l’Ermita de Sant Ramon del Catllar

L’ajuntament del Catllar ha anunciat aquest tarda pel seu compte de Twitter de la reobertura del camí de l’Ermita de Sant Ramon, tallat per la caiguda d’un mur a causa de la pluja d’ahir divendres.

Des del consistori s’ha ingformat també que «hem hagut de tancar al trànsit el camí que va cap a Mas de Teret a causa del mal estat general. Dilluns avaluarem els danys i actuarem en conseqüència».

Imatge del camí que va cap a Mas de Teret. Foto: Ajuntament

Redacció

 

Galeria d’imatges: El Catllar celebra la Diada Nacional de Catalunya

 

El Catllat ha celebrat aquest matí el tradicional acte de la Diada Nacional de Catalunya, un Onze de Setembre viscut un any mes a la Torre d’en Guiu, amb la presència del consistori, els grups polítics municipals i les entitats de la vila.

S’ha encarregat de presentar l’acte l’alcalde, Joan Morlà, mentre que la lectura del Manifest ha anat a càrrec del regidor i tercer tinent d’alcalde, Francesc Saigí. La Cobla Ciutat d’Amposta ha interpretat l’himne dels Segadors, entitat que també ha ofert posteriorment una ballada de sardanes.

El consistori i les entitats han desfilat pel monument al 1714, on han anat dipositant rams de flors. A banda del consistori, hi han desfilat els grups politics del PSC, Mou-te, Unitat-ERC i Junts. Han continuat el Club Tennis i padel El Catllar, la Comunitat de Regants, el CE El Catllar, El Catllar Atlètic, la Colla de Diables del Catllar, la Colla de Geganters i Grallers del Catllar i l’Associació de Dones del Catllar.

Us oferim una galeria de fotos de la jornada. Fotos: Tots21

Diada catedralícia al Catllar

El primer 5 de 9 amb folre en tres anys. Foto: Castells en Xarxa

La Diada Castellera del Catllar d’aquesta tarda, una cita de màxims per a tothom que hi participa i que no entén de precaucions, ha tornat a fer història, escrivint el millor capítol de la represa fins al moment. Els Castellers de Vilafranca, pensant a portar-lo a Sant Fèlix aquest dimarts 30 d’agost i estimulats per la presència de colles rivals de categoria compartint actuació com són la Colla Jove Xiquets de Tarragona i la Colla Vella dels Xiquets de Valls, han sorprès tota la plaça descarregant el primer 5 de 9 amb folre des de la sortida de la pandèmia. Una súper catedral que ha servit perquè els verds donin un cop damunt la taula i recuperin no només sensacions, sinó també orgull. Ho han fet en segona ronda, després de descarregar un 3 de 9 amb folre i acabant diada amb el 4 de 9 amb folre. Els vallencs, picats, també han volgut anar a totes, i en segona ronda han atacat un altre gamma extra per primer cop des de la represa, el 2 de 9 amb folre i manilles, que ha fet llenya un cop carregat trencant-se per dalt deixant una sensació agredolça.

El 3 de 9 amb folre de la Jove de Tarragona, que van completar també per Sant Magí. Fotos: Castells en Xarxa

La construcció dels verds s’ha emportat els titulars, però la tarda ha tingut molts més relats. La Jove ha completat en primera ronda el 4 de 9 amb folre després de desmunat-lo en un primer intent amb una gran sang freda de la canalla i l’enxaneta, que ha carregat amb valentia després de relliscar un parell de cops. L’estructura ha patit però ha estat ben defensada. Els liles ha continuat descarregant el segon 3 de 9 amb folre de la temporada, un pel patit, i han tancat amb el 2 de 8 amb folre. A un pis d’una gamma superior. Pas a pas.

El 2 de 9 amb folre carregat de la Vella de Valls. Foto: Castells en Xarxa

Per la seva banda, els vallencs, que també tenen Sant Fèlix com a punt de referència encara que durant el sorteig de l’ordre d’actuació a Vilafranca no van voler desvetllar les seves cartes, han mostrat que mantenen múscul i valentia. Més enllà de haver carregat el gamma extra, han descarregat en primera ronda el 3 de 9 amb folre i s’han acomiadat amb el 4 de 9 amb folre (el segon descarregat de la temporada), que han desmuntat en primer intent. La colla ha culminat els de nou bàsics, una manera de garantir el creixement.

En ronda de pilars, els de Vilafanca han completat el de sis i els de la Vella el de 7 amb folre.

Avui, Diada a l’Arboç

Gairebé no hi haurà temps per a pair el que ha passat avui. Aquest diumenge (a partir de les 13 hores) toca la Diada Castellera de l’Arboç, amb la participació de la colla local, els Minyons, els Castellers de Vilafranca, la Vella de Valls i la Jove dels Xiquets de Tarragona.

Redacció

 

Diada Castellera de primer ordre avui al Catllar

La Festa Major del Catllar acull avui un dels plats forts de la programació amb la Diada Castellera amb la Colla Jove Xiquets de Tarragona, Castellers de Vilafranca i Colla Vella dels Xiquets de Valls. La cita, a les 18:00 hores a la plaça de la Vila, serà retransmesa per TAC12 i RAC1. Tot seguit, i pels carrers del nucli urbà, Correfoc amb la Colla de Diables del Catllar, Cagarieres de Cambrils, Ball de Diables de Pallaresos i Diables de Pratdip. Organitza Colla de Diables del Catllar.

La jornada tindrà ressopó a les 24:00 h (la Torre d’en Guiu) amb Ball de Nit amb l’Orquestra Parfills. I com a fi de festa, Concert Jove amb Allioli Versions.

La festa major a les xarxes socials

Redacció

 

Ball de Nit i Discomòbil aquest divendres a les festes del Catllar

Mariano Ortiz, llegint el pregó. Foto: Tots21

A l’espera de la Diada Castellera de demà dissabte (amb la Colla Jove Xiquets de Tarragona, Castellers de Vilafranca i Colla Vella dels Xiquets de Valls), l’agenda de’avui divendres de la Festa Major del Catllar viu molt de la música i del ball.

Divendres 26

A les 17:00 h. La Torre d’en Guiu. Concurs de Trencaclosques 20ena edició (Inscripcions a la biblioteca. Preu: 3€/parella de fiança)

A les 19:00 h. La Torre d’en Guiu. Concert de Tarda amb l’Orquestra Nova Blanes. (Venta de llotges a l’Ajuntament del Catllar. Preu: 25€)

A les 24:00 h. La Torre d’en Guiu. Ball de Nit amb l’Orquestra Nova Blanes. (Venta de llotges a l’Ajuntament del Catllar. Preu: 25€)

A les 24:00 h. Escoles velles. Discomòbil amb Dj Ivani i Dj Fàbregas (Tot èxits), Dj Aitor Nexus (House i Remember). Guest Dj: André Vincenzzo (House). Col·labora Colla de Diables del Catllar.

Les festes a les xarxes

Redacció

 

La Colla de Gegants i Grallers, protagonista del pregó de la Festa Major del Catllar

El públic, seguint el pregó de la Festa Major del Catllar. Foto: Tots21

La Colla de Gegants i Grallers del Catllar ha estat l’entitat protagonista del pregó amb el que s’ha donat inici oficial a la Festa Major del Catllar, els primers actes de la qual van començar el dia 13 i s’allargaran fins al dilluns vinent, 29 d’agost.

Mariano Ortiz i Maria Blanch foren els encarregats de llegir el pregó des del balcó de l’Ajuntament, amb l’acompanyament de les figures dels capgrossos, situats als altres dos balcons municipals i precedits pel parlament de l’alcalde, Joan Morlà, que celebrà que per fi es pot viure una Festa Major sense restriccions degut a la pandèmia.

Els capgrossos han estat presents al pregó. Fotos: Tots21

Marino Ortiz, llegint el pregó. Foto: Tots21

Maria Blanch, durant el pregó. Foto: Tots21

Mariano Ortiz feu un crit de celebració en anunciar que ‘la Festa Major, per fi, torna als carrers’. Tant ell com Maria Blanch resumiren la història de la colla des que es van crear els primers elements en 1981 i les fites assolides, com la recent restauració dels capgrossos i dels gegants vells per part de l’Agrupació de Dones del Catllar, feta justament durant la pandèmia, ‘el mateix col.lectiu que ens va veure néixer’, subratllà. També destacà Ortiz que la colla va ser convidada a l’aplec internacional de cultura catalana celebrat a L’Alguer, a la mateixa vegada que es col.laborava en la recollida de material de primera necessitat per a Ucraïna. Només en 2022, l’entitat ha realitzat més de 15 sortides als Països Catalans.

Al seu torn, Maria Blanch ha fet un exhaustiu repàs històric de la colla i de les seves vicissituds al llarg del temps, uns gegants ‘que no deixen de ser els nostres arrels. Si la colla de gegants i grallers és avui aquí és per la perícia d’un grup de dones que sense una continuació exacta de la cultura que el catalanisme de principis del segle XX s’havia encarregat de fornir, però amb alguna cosa que les connectava amb el passat, i amb molta fantasia, ganes i il.lusió van confeccionar els primers capgrossos l’any 1981 i que avui porta la canalla de la colla i que tenim la sort de conèixer com els capgrossos vells’. Un extraterrestre, un bou, un cavallet i una cucafera també serien confecionades per les mateixes dones, elements que es van fer malbé amb el temps. En 1982 les dones van construir els primers gegants del Catllar, els vells. A aquest col.lectiu han rendit homenatge els dos pregoners.

Una imatge d’aquests dies de la colla. Foto: Facebook

Blanch ha aprofitat també per reclamar un major ajut de les administracions vers les entitats i ha destacat que gairebé tres quartes parts dels actes que omplen la Festa Major estan organitzats per les entitats de la vila: ‘Que hàgim estat l’associació proposada per pronunciar el pregó entronca amb el fet de ser de la comunitat catllarenca, sovint autosuficient, tot sovint autocomplaent i tot sovint autocompromesa amb els seus i amb els altres’. ‘El teixit associatiu catllarenc és extens i poderós, no pas perquè hi hagi administracions darrere que se’n cuidin, que se’n facin càrrec del bon funcionament i l’assegurança d’una bona continuïtat, sinó perquè la conciència i la condició de poble la tenen i la tenim molt assumida’.

J. Garcia

 

El Catllar arriba al seu primer cap de setmana de festa major amb Musclada Gegantera al menú

Arriba el primer cap de setmana de la Festa Major del Catllar, amb la Musclada Gegantera i Recollida del Xumet com a plat fort d’un menú que incorpora la Festa de l’Espuma i activitats esportives i per als més petits.

Dissabte 20

De 17:30 a 21:00 h. Aparcament de l’Escorxador. Pista americana inflable de 100 metres per al jovent i inflables d’aigua per a la canalla

De 21:00 a 23:00 h. La Torre d’en Guiu. Bicicletada Nocturna (Inscripcions https://clubbtt-opennatura.com). Col·labora Open Natura BTT.

Diumenge 21

De 11:00 a 14:00 h. La Torre d’en Guiu. Jocs de fusta familiar per a totes les edats

A partir de les 13:00 h. La Torre d’en Guiu. Musclada Gegantera i Recollida del Xumet. (Inscripcions per la recollida del xumet a collageganteradelcatllar@gmail.com). Organitza Colla de Gegants i Grallers del Catllar.

A les 18:00 h. La Torre d’en Guiu. Festa de l’Espuma

A les 18:30 h. Camp Municipal del Catllar. Trofeu de la Vila: CE El Catllar vs. CF Atlètics Mora La Nova. Organitza Club Esportiu El Catllar. Col·labora Cooperativa Agrícola del Catllar.

Podeu consultar la programació completa clicant aquí

La jornada d’ahir en un tuit:

Redacció

 

AGENDA: El Catllar somiarà Piazzola en una nit especial amb Olvido Lanza i Esteban Cuacci

Concert de nivell internacional el que es podrà veure aquest divendres 12 d’agost (22:00 hores) als concerts a la Terrasa del Castell del Catllar. Olvia Lanza i Juan Esteban Cuacci portaran el seu espectacle ‘Soñando a Piazzola’, en honor del mestre del tango argentí que va incorporar nous elements a l’estil com el jazz i la música clàssica. La violinista, nascuda a Barcelona i que viu actualment a la pedania d’Ardenya, i el pianista argentí oferiran un repertori que inclou també un ballarí a ritme de la música. A més, cal tenir en compte que Lanza ha col·laborat en diversos projectes musicals amb intèrprets com Joan Manuel Serrat, Carlos Santos, Miguel Poveda, Martirio, María del Mar Bonet i Manolo García.

El preu de l’entradaés de 5 euros, i tots aquells que no es vulguin perdre l’ocasió encara poden trucar al número 600460488 per a fer la seva reserva.

Aquest és un tast del que podreu gaudir:


Redacció

 

El Catllar acomiada el Bèstium i ja es prepara per a la Festa Major

El Catllar ja té enllestit el programa d’actes de la Festa Major, que s’iniciarà dissabte vinent ia 13 i s’allargarà fins al dilluns 29. Amb el pregó a càrrec de la Colla de Gegants i Grallers del Catllar, les activitats pensades per  petits i grans combinen representacions teatrals amb esports, jocs, concerts i balls de nit i la Diada Castellera de dissabte dia 27 amb la Colla Jove Xiquets de Tarragona, Castellers de Vilafranca i Colla Vella dels Xiquets de Valls.

Programa

Dissabte 13

A partir de les 8:30 h. Camp de Tir. Exhibició de tir al plat. Organitza Societat de Caçadors el Gaià.

Dijous 18

A les 19:00 h. Toc de campanes.

A les 19:00 h. Sala Polivalent. Centre Cultural, inauguració de l’Exposició d’il·lustracions: Octavius, amb Octavi Torné (fins al 29 d’agost).

Dissabte 20

De 17:30 a 21:00 h. Aparcament de l’Escorxador. Pista americana inflable de 100 metres per al jovent i inflables d’aigua per a la canalla

De 21:00 a 23:00 h. La Torre d’en Guiu. Bicicletada Nocturna (Inscripcions https://clubbtt-opennatura.com). Col·labora Open Natura BTT.

Diumenge 21

De 11:00 a 14:00 h. La Torre d’en Guiu. Jocs de fusta familiar per a totes les edats

A partir de les 13:00 h. La Torre d’en Guiu. Musclada Gegantera i Recollida del Xumet. (Inscripcions per la recollida del xumet a collageganteradelcatllar@gmail.com). Organitza Colla de Gegants i Grallers del Catllar.

A les 18:00 h. La Torre d’en Guiu. Festa de l’Espuma

A les 18:30 h. Camp Municipal del Catllar. Trofeu de la Vila: CE El Catllar vs. CF Atlètics Mora La Nova. Organitza Club Esportiu El Catllar. Col·labora Cooperativa Agrícola del Catllar.

Dilluns 22

De 18:30 a 21:30 h. Consultori Mèdic. Donació de sang (inscripcions a: https://donarsang.gencat.cat)

A les 19:00. Plaça Pau Sulé Mensa. Teatre: ‘El viatge més absurd que et podries haver estalviat‘, amb Martí Olalla i Tabita

Dimarts 23

A les 19:30 h. La Torre d’en Guiu. Zumba amb Anna Mateu i Jordi Giralde.

Dimecres 24

A les 19:00 h. La Torre d’en Guiu. Concert familiar amb Disco per Xics.

A les 19:30 h. Escoles velles. Partit futbol sala mixt Catllar Atlètic Legends. Organitza Club Futbol Sala El Catllar Atlètic. Tot seguit. Escoles velles. Partit futbol sala mixt Catllar Atlètic Sènior. Organitza Club Futbol Sala El Catllar Atlètic.

A les 21:15 h. Plaça de la Vila. Pregó a càrrec de la Colla de Gegants i Grallers del Catllar. 

Tot seguit. Plaça de la Vila. Despertada de Gegants amb la Colla de Gegants i Grallers del Catllar. Organitza Colla de Gegants i Grallers del Catllar.

Tot seguit. Plaça de la Vila. Concert graller. Es repartirà coca i sangria. Organitza Colla de Gegants i Grallers del Catllar.

Dijous 25

A les 19:00 h. Auditori. Centre Cultural. Teatre: “Jo vaig amb mi” de Paco Mir i Vania Produccions.

A les 22:30 h. Carrer de França. Nicanit, Baixada de la Nicaseta. Amenitzat per la xaranga Bandsonats. Organitza Colla de Diables del Catllar.

Divendres 26

A les 17:00 h. La Torre d’en Guiu. Concurs de Trencaclosques 20ena edició (Inscripcions a la biblioteca. Preu: 3€/parella de fiança)

A les 19:00 h. La Torre d’en Guiu. Concert de Tarda amb l’Orquestra Nova Blanes. (Venta de llotges a l’Ajuntament del Catllar. Preu: 25€)

A les 24:00 h. La Torre d’en Guiu. Ball de Nit amb l’Orquestra Nova Blanes. (Venta de llotges a l’Ajuntament del Catllar. Preu: 25€)

A les 24:00 h. Escoles velles. Discomobil amb Dj Ivani i Dj Fàbregas (Tot èxits), Dj Aitor Nexus (House i Remember). Guest Dj: André Vincenzzo (House). Col·labora Colla de Diables del Catllar.

Dissabte 27

A les 8:00 h. Pels carrers del nucli urbà. Matinades amb els Grallers del Catllar. Organitza Colla de Gegants i Grallers del Catllar

A les 18:00 h. Plaça de la Vila. Diada Castellera amb la Colla Jove Xiquets de Tarragona, Castellers de Vilafranca i Colla Vella dels Xiquets de Valls. (Retransmissions per TAC12 i RAC1. Sorteig de 3 places dobles per veure la diada des del balcó de l’Ajuntament, només empadronats, inscripcions a l’Ajuntament)

Tot seguit. Pels carrers del nucli urbà. Correfoc amb la Colla de Diables del Catllar, Cagarieres de Cambrils, Ball de Diables de Pallaresos i Diables de Pratdip. Organitza Colla de Diables del Catllar.

A les 24:00 h. La Torre d’en Guiu. Ball de Nit amb l’Orquestra Parfills. (Venta de llotges a l’Ajuntament del Catllar. Preu: 25€)

Tot seguit. La Torre d’en Guiu. Concert Jove amb Allioli Versions. (Venta de llotges a l’Ajuntament del Catllar. Preu: 25€)

Diumenge 28

A partir de les 9:00 h. Pistes de Tennis i Pàdel de la Torre d’en Guiu. Finals del Torneig de Festa Major de tennis i padel. Entrega de premis al finalitzar. Organitza Club Tennis El Catllar.

A les 11:00 h. Esglèsia del Catllar. Missa de Festa Major. Organitza Parròquia del Catllar.

Tot seguit. Pels carrers del nucli urbà. Cercavila amb la Colla de Gegants i Grallers del Catllar + colles convidades. Amenitzat per la xaranga Bandsonats. Organitza Colla de Gegants i Grallers del Catllar.

Tot seguit. La Torre d’en Guiu. Vermut tradicional popular.

A les 18:30 h. Camp Municipal del Catllar. Trofeu de Festa Major: CE El Catllar vs. CF Pobla de Mafumet. Organitza Club Esportiu El Catllar.

A les 21:00 h. Plaça de la Vila. Correfoc infantil amb Colla de Diables del Catllar, Cagarieres de Cambrils, Diables d’Altafulla, Diables de la Canonja, Diables de l’Espluga de Francoli. Organitza Colla de Diables del Catllar.

A les 23:00 h. La Torre d’en Guiu. Espectacle: L’últim showman amb Jordi LP.

Dilluns 29

A les 22:00 h. Plaça de la Vila. Cinema a la fresca: Tom i Jerry (Cinema en català).

Tot seguit. Plaça Pau Sulé Mensa. Tronada final de festa. Col·labora Colla de Diables del Catllar.

Segona edició del Bèstium

D’alra banda, el Catllar ha viscut aquest dissante la segona edició del Bèstium, la trobada de bèsties de foc organitada per la Colla de Diables del Catllar i que ha comptat amb quatre elements invitats: el Banyut de Solivella; el Senglar de l’Espluga de Francolí; la Galera de Cambrils i el Griu de Tarragona.

AGENDA: La segona edició del Bèstium omplirà de foc el Catllar aquest dissabte

Aquest dissabte el Catllar acollirà la celebració del II Bèstium, la trobada de bèsties de foc organitada per la Colla de Diables del Catllar i que comptarà amb quatre elements invitats: el Banyut de Solivella; el Senglar de l’Espluga de Francolí; la Galera de Cambrils i el Griu de Tarragona.

La plantada de les bèsties serà a les 19:00 hores a l’era del Castell. L’inici de la Timbalada està prevista per a les 20:00 hores, amb el següent recorregut: Plaça de Catalunya, plaça Pau Solé, Onze de Setembre, plaça de la Vila, França i Camí del Castell.

A les 21:00 es donarà el tret de sortida del Correfoc Bèstium, que sortirà des de la plaça carrer de França per a recórrer després França, Francesc Macià, Prat de la Riba, Onze de Setembre i plaça d ela Vila.

A les 23:00 hores hi haurà el sopar de les colles i a partir de les 00:00 discomobil a càrrec de Xart Deejay.

Redacció

 

AGENDA: Nit de divendres amb Havaneres i rom cremat al Catllar amb Els pescadors de l’Escala

Estiu de temperatura tòrrida i que invita, com mai i més després de dos anys de pandèmia, a sortir al carrer. I al Catllar ho tenen clar. Des de l’ajuntament han programat per aquest divendres 5 d’agost un concert gratuït d’havaneres i rom cremat que ajudarà a viure amb intensitat la nit. La cita és a les 22:00 hores a la plaça de Pau Sulé Mensa. Els invitats, un clàssic per a l’ocasió com són Els pescadors de l’Escala.

El repertori habitual del grup, que ha sabut regenerar-se i surar per diferents tempestes provocades per escissions des de la seva fundació l’any 1963, inclou també cançons marineres, valsets, cançons napolitanes i cançons de taverna, que en essència són tirant a picants. A més de composicions tradicionals, compta amb un repertori que inclou temes propis.

L’any 2014 el govern de la Generalitat els va concedir la Creu de Sant Jordi.

Redacció

 

AGENDA: Nit psicodèlica aquest dissabte al Catllar amb Dead Parties i Volcano Spring

El cicle de programació muwsical i artístic El Jardí Sonor s’atura aquest dissabte al Catllar. A partir de les 20:30 hores a l’Espai Itacaval (avda. del Cuqui, nº9), doble concert amb les bandes Dead Parties i Volcano Spring, plens de psicodèlia i garatge que presentaran els seus projectes en una nit molt especial que continuarà amb les sessions de dj’s de Marco&DaBeat i la festa fluor amb col·laboració de l’artista Juanjo Sandoval. Per acabar d’arrodoniar la festa grossa, cerveses artesanes, vins ecològics, copes i menjars de proximitat.

També hi haurà l’exposició d’art de l’artista Sabina Schellmann, que decorarà l’espai. Ella treballa sempre amb un material: el paper. Des de ben petita ha estat el seu material preferit per jugar i experimentar, i de fet ho continua sent. Piles de diaris es converteixen en pasta de paper, paper maixé, que són la base per a totes les seves escultures. Va retallant paraules, frases i fotografies per juntar-ho tot en un collage, vell però a la vegada modern, per explicar una nova història. Les seves obres són molt especials, us convidem a conèixer-la, tant al seu perfil com el dissabte vinent a l’esdeveniment que tindrem!

DEAD PARTIES + VOLCANO SPRING + Dj.Marco & DaBeat
10€ anticipada / 12€ taquilla
30 de Juliol
20:30h.
Espai Itacaval (El Catllar)
Avda. del Cuqui, nº9

Redacció

 

AGENDA: ‘La Soul Machine’ farà ballar el Catllar aquest dissabte amb el seu potent directe

La Terrassa del Castell del Catllar acollirà aquest dissabte dia 30 de juliol (22:00 hores) el concert de ‘La Soul Machine’,  banda veterana nascuda al Priorat formada a finals de 1999 que es va iniciar fent versions dels clàssics de figures del gènere com James Brown, Aretha Franklin, Wilson Pickett, Otis Redding i The Blues Brothers (una experiència que els va servir per editar el seu primer disc amb deu peces històriques, ‘Soul.cat’, l’any 2009) per evolucionar posteriorment i apostar per composicions pròpies. Fruit d’aquest nou enfoc són els seus dos treballs discogràfics, ‘Terra negra’ (2015) i ‘Una nota a la nevera’ (2017).

Cal recordar que el 2016 TV3 i Catalunya Ràdio van encarregar a la banda la cançó de l’estiu, que es va acabar convertint en ‘Fes-te l’estiu’.

Els seus directes són potents, plens de ritme i despleguen un repertori que invita a ballar.

El preu de les entrades és de 5 euros, i es poden reservar al telefon 600460480.

Redacció