.

.

TOTS 21

El maridatge entre vins DO, artistes i els espais patrimonials marca la 7a edició de Divendres Divins

Imatge de la presentació. Foto: Cedida

Enguany torna el cicle Divendres Divins que, en aquesta setena edició recupera els actes presencials després de la pandèmia. La cita uneix sis denominacions d’origen vinícoles del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre —DO Tarragona, DO Penedès, DO Montsant, DOQ Priorat, DO Terra Alta, DO Catalunya— i la DO Avellana de Reus, que aporta i proposa tastos en consonància amb els vins que participen de la proposta.  

La convocatòria compta amb l’organització per part dels Serveis Territorials de Cultura al Camp de Tarragona i la col·laboració dels Serveis Territorials d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat i de l’INCAVI, en una iniciativa que, enguany, es durà a terme des d’aquest divendres 8 de juliol al Castell d’El Catllar, fins al divendres 12 d’agost a Arnes (Terra Alta). 

Tal com exposen les diferents entitats que impulsen aquesta proposta, el cicle manté l’objectiu inicial de fa sis anys, que és el de posar en valor els espais patrimonials i la seva relació amb les denominacions d’origen del territori i també amb set propostes artístiques de les nostres contrades.

Des del primer moment, la voluntat dels impulsors de la iniciativa, segons la directora territorial de Cultura de la Generalitat a Tarragona, Lurdes Malgrat, és potenciar tres aspectes diversos de les nostres comarques i convertir-los en un nou atractiu turístic i cultural durant el període estival: els espais patrimonials, els vins de les diferents denominacions d’origen i també els artistes del territori que oferiran una selecció de la seva feina, en molts casos creada de forma expressa per aquest cicle dels Divendres DiVins. Fins ara, s’han realitzat les activitats del Divendres Divins en una trentena d’espais patrimonials de les nostres comarques i enguany continuem endavant. 

L’aforament a totes les propostes és limitat i el preu de l’entrada és de 5 euros. Enguany, de nou l’organització ha acordat premiar la fidelitat dels assistents amb una ampolla de vi d’una de les DO participants per aquelles persones que assisteixin a les sis sessions. Entre tots el premiats se sortejarà un lot de sis ampolles, una de cada DO, al final de la darrera sessió que es farà a Arnes.  

Enguany, Divendres Divins permetrà conèixer i recórrer gràcies a visites guiades d’espais tan espectaculars com el Castell d’El Catllar, el mateix Monestir de Santes Creus, la Rectoria de Santa Oliva, la Cartoixa d’Escaladei, Pradell de la Teixeta, i Arnes. Es tracta de petits tastets iniciàtics que posteriorment, els interessats ho podem completar amb una visita sencera a l’espai que hagin descobert. 

La proposta artística que acompanyarà aquest espai patrimonial i els vins de les DO participants es basa principalment en la música amb formacions i estil molt variats com ara el guitarrista de blues nord-americà Richard White, un duet de les terres del Gaià Ferran i Biell, una proposta liderada per Guillem Anguera i Xavier Pié, la banda del Priorat La Soul Machine,   les peces interpretades a piano i veu del grup COVER H i la música del vi amb clau de jazz de JOE JUANÓS de la Terra Alta.

PROGRAMA DEL VI CICLE DIVENDRES DIVINS 2022  

Tots els concerts a les 19.30 hores / aforament limitat. 5 euros  

8 DE JULIOL DO TARRAGONA – Castell del Catllar   

Artista: RICHARD WHITE 

15 DE JULIOL DO CATALUNYA – Monestir de Santes Creus   

Artista: COVER H 

22 DE JULIOL DO PENEDÈS – Rectoria de Santa Oliva  

Artista: BIEL I FERRAN 

29 DE JULIOL DO PRIORAT – Cartoixa d’Escaladei  

Artista: LA SOUL MACHINE 

5 D’AGOST DO MONTSANT – Pradell de la Teixeta  

Artista:  GUILLEM ANGUERA I XAVIER PIÉ 

12 D’AGOST DO TERRA ALTA – Arnes  

Artista: JOE JUANÓS 

Redacció

 

El Catllar es prepara per als Concerts a la Terrassa del Castell

L’estiu permetrà viure al Catllar la programació de Concerts a la Terrassa del Castell, que s’encetarà aquest 9 de juliol amb la presència del Cor Dacapo de Tarragona interpretant música de Monterverdi i Buxtehude amb la participació de les cinc veus solistes del Quintet Indora. La següent cita serà el 30 de juliol amb la Solu Machine per acomiadar-se el 12 d’agost amb recreacions del gran mestre del tango Piazzolla per part d’Olvido Lanza i Esteban Cuacci. El preu de les entrades és de 5 euros. Tots els espectacles comencen a les 22:00 hores.

Redacció

 

Repàs a la ‘Cultura de Ball’ aquest dijous al Catllar

El proper dijous dia 30, a les 19:00 hores i amb motiu del dia l’orgull LGBT+ i del dia de la Música, tindrà lloc la xerrada ‘Cultura de Ball’ al Centre Cultural del Catllar, a càrrec de Xumet.

Una mirada diferent de la música de ball i electrònica. Des d’una aproximació cultural a la seva dimensió com a expressió artística. Explorant-ne les implicacions socials, polítiques, històriques, antropològiques, de gènere, etc.

Mitjançant un repàs cronològic musical, es contextualitza el fenomen global que s’ha convertit en festivals multitudinaris i tota mena de locals que reivindiquen la seva activitat com una experiència cultural més enllà de l’anomenat lleure nocturn.

De manera amena, mitjançant anècdotes i petites curiositats, es recorre l’evolució patida per la música de ball i electrònica amb l’objectiu de facilitar-ne el gaudi i la comprensió pel públic general.

Redacció

 

El Catllar dedica una setmana a lluitar a l’institut contra els prejudicis masclistes en el món laboral

L’alcalde, la il.lustradora Maga i la regidora Montse Anglès, davant el mural. Foto: Tots21

La il.lustradora Maga, acabant el mural. Foto: Tots21

Els i les alumnes/as de segon i tercer d’ESO de l’Institut-Escola L’Agulla del Catllar han portat a terme aquesta setmana un taller sobre feminisme i igualtat de gènere des d’una perspectiva laboral, finançat per l’Ajuntament del Catllar a través d’una subvenció estatal.

El taller l’han culminat des del dijous fins aquest dissabte amb els alumnes pintant un mural a la paret de la Cooperativa del Catllar que dona a la plaça Pau Sulé i Mensa, ajudats per l’artista Maga Illustration. Tot ha acabat aquest dissabte al migdia amb la festa del Gaia, un riu lila, un acte obert a tot el públic i amb actuació musical i food truck de vins inclosa.

Aquesta setmana, els alumnes han gaudit de fins a 40 tallers, confegits per la Cooperativa Combinats, que ha aportat les eines perquè els alumnes puguessin treballar temes com la transexualitat o qui s’encarrega de parar la taula a les llars, obrint una mirada de gènere als adolescents des de l’enfoc laboral, apuntava a Tots21 Jordi Collado, un dels responsables de la cooperativa.

Els alumnes, treballant el mural aquesta setmana

Han ajudat a muntar crèdits de síntesi en clau de gènere. Al mateix temps, la tasca pedagògica ho és també per als professors i professores, que acabats els tallers disposen d’eines per continuar la tasca amb l’alumnat a partir de l’aprenentatge amb els tallers, amb l’objectiu de perseguir la igualtat de gènere i lluitar contra els masclismes i els seus estereotips.

La il.lustradora Maga s’ha encarregat de fer-los un curs i recollir les inquietuds amb perspectiva de gènere, de manera que entre l’alumnat i la dibuixant ha sorgit el mural, on es representen cinc dones de diferents oficis: una pagesa, una peixatera, una científica, una obrera i una artista. En el cas de la pagesa, l’artista i la peixatera es tracta de dones reals del Catllar pintades a partir de fotografies.

L’alcalde, Joan Morlà, ha destacat l’interès del consistori a empodear la dona amb un conjunt d’accions que tenen la seva fita en el pla d’Igualtat que s’està elaborant des de l’Ajuntament i del que ja hi ha una diagnosi feta, assenyalava a Tots21 la regidora Montse Inglès, membre de la comissió municipal sectorial de Benestar Social i Igualtat.

J. Garcia

 

El Catllar consulta a la ciutadania com vol que sigui la plaça Pau Sulé i Mensa

Una imatge actual de plaça municipal de Pau Sulé i Mensa. Foto: Tots21

L’Ajuntament del Catllar ha obert un procés participatiu perquè la ciutadania triï com vol que sigui la plaça municipal de Pau Sulé i Mensa, a tocar de l’avinguda de Catalunya, un espai força emblemàtic.

El procés participatiu és una eina de participació ciutadana directa, mitjançant la qual els veïns i veïnes del Catllar poden decidir sobre el disseny per a la rehabilitació de la plaça municipal de Pau Sulé i Mensa, en un espai de 550 metres quadrats que no inclou l’estret passadís que té. Antigament havia estat un hort i un safareig, abans de convertir-se en plaça.

Aquest dijous, 16 de juny, s’ha iniciat la fase de comunicació amb un acte públic celebrat al Centre Cultural, en el que s’han presentat les propostes que l’Ajuntament porta a votació. Ho han fet l’arquitecte municipal i l’arquitecte tècnic, Jonathan López i Xavi Esteve, respectivament, i el tècnic de l’empresa Ceres Nil Pesquera.

La reforma mantindrà l’essència de la plaça. Es presenten diferents alternatives en vegetació, mobiliari i paviment. Es mantindrà el lloc dels arbres, però es canviaran. Hi ha tres opcions d’arbrat, tres de paviment i dues opcions de mobiliari, una més clàssica i l’altra, més moderna.

Quant a l’arbrat hi ha l’opció de l’arbre de l’amor, el server o el lledoner. Respecte al paviment, la primera opció és la configurada per llambordes terroses amb una bisectriu al mig i arbres, bancs, papereres, a més d’il.luminació, que ara no existeix. La segona opció és la llamborda Palma i la tercera, el paviment continu, on se li aplicarà color.

Quant a mobiliari hi ha l’opció moderna amb paperera metàl.lica, i la clàssica, sobretot marcada pel disseny del fanal, i amb paperera de fusta.

L’Ajuntament té pressupostats 110.000 euros per la reforma, però s’acabarà de definir un cop la ciutadania hagi triat els models. Entre diluns i dimarts de la setmana vinent començarà el procés de les votacions, que podrà ser on line o presencial a l’Ajuntament, en horari d’estiu, de 9 a 13:30 hores. Virtualment es podrà votar al web de l’Ajuntament i al lloc web votacions.elcatllar.cat. Hi haurà imatges dels diferents projectes quan es voti virtualment i presencialment.

L’arquitecte municipal, mostrant les diferents opcions. Foto: Tots21

Podran exercir el vot els ciutadans a partir dels 16 anys. Cal estar empadronat al Catllar, ja que si s’acceptessin els residents no empadronats no hi hauria manera de controlar de manera segura el procés.

La jornada informativa ha tingut l’interès afegit del debat que s’ha obert, on alguns ciutadans han proposat que es converteixi el lloc en un parc amb jocs infantils, mentre d’altres prefereixen que no sigui així. També s’ha debatut sobre si els arbres deixaran anar flors al terra.

El procés participatiu pretén promoure canals per tal que la ciutadania no sigui només observadora sinó, si ho desitja, intervingui de forma activa d’allò que passa al municipi, com a expressió de la democràcia participativa.

L’equip de govern és l’encarregat de definir i validar les bases del procés, i de compartir-lo amb la resta de consistori. La comissió de coordinació s’ha encarregat de definir i validar des del disseny inicial fins a cadascuna de les fases del procés. Aquesta comissió està formada per representants polítics i tècnics de l’Ajuntament i per representants de l’equip tècnic de l’empresa contractada, Ceres, per a donar suport al procés.

Votació

En aquesta fase es posa a disposició de la ciutadania les diferents propostes per elegir. El període de votacions serà:
– Via presencial: del 20 al 27 de juny a les oficines de l’Ajuntament del Catllar de dilluns a divendres de 9.00h a 14.00h. Excepte festius.
– Via telemàtica: del 20 al 27 de juny a l’enllaç proporcionat a la pàgina web de l’Ajuntament del Catllar.

Cada persona només podrà votar una sola vegada. Fer constar que s’establiran els mecanismes de seguretat necessaris per tal de garantir que si una persona exerceix el seu dret a vot de forma telemàtica no pugui tornar a votar presencialment.

Un cop realitzat l’escrutini, es publicaran els resultats de lesvotacions i les dades sobre la participació del procés a les xarxes socials i la web de l’Ajuntament.

Jaume Garcia

 

Lynne Martin estrena nou disc al Catllar

Lynne Martin està d’estrena, acaba de treure el seu nou treball discogràfic ‘Come Rain or Shine’ i formarà part de la programació del Jardí Sonor amb la seva banda tocant per primer cop en directe aquest nou treball.

El concert serà el 9 de juliol a partir de les 20:00 hores a l’espai del Corral del Neri (El Catllar), que estarà decorat amb una exposició d’art i garanteix un fi de festa de traca en acabar el concert amb la Dj. Mongi amenitzant la nit. Els preus de les entrades oscil·len entre els 10 i els 12 euros. Podeu comprar-les clicant aquí.

Es podran degustar cerveses artesanes Les Clandestines, vins ecològics Rocarella i menjars de proximitat.

Redacció

 

El Catllar celebra la revetlla de sant Joan amb un sopar popular

 

El Catllar celebrarà la revetlla de Sant Joan amb un sopar popular que anirà precedit, a les 21 hores, de la rebuda de la Flama del Canigó i la lectura del Manifest a la plaça de la Vila. Tot seguit tindrà lloc un correfocs amb els Diables del Catllar infantil, la Nicasseta, i l’encesa de la foguera, al costat de la resclosa.

A les 22 hores aproximadament tindrà lloc el sopar popular a la Torre d’en Guiu. Cal reservar abans del 17 de juny a l’Ajuntament. L’Orquestra Himalaya amenitzarà la vetllada en viu.

 

La Diputació inicia la remodelació de la carretera de Tarragona al Catllar

Els treballs compten amb un pressupost de 4,2 milions d’euros, tindran una durada de 18 mesos i obligaran a realitzar restriccions al trànsit. Foto: Diputació

La Diputació de Tarragona ha començat els treballs inicials de condicionament de la carretera TP-2039 que comunica el Catllar amb l’antiga N-340 a Tarragona. L’objectiu de l’actuació és pacificar el trànsit, garantir la circulació segura de tots els usuaris de la via i promoure la mobilitat sostenible en aquesta via en un tram de més de 4 quilòmetres (del pk. 1,1 al 6,085). Els treballs compten amb un pressupost de 4,2 milions d’euros, tindran una durada de 18 mesos i obligaran a realitzar restriccions al trànsit.

Les obres consistiran en la construcció de tres rotondes: una a l’accés de la urbanització Llevantina i de Boscos de Tarragona, una segona a l’accés als Monnars i una tercera a la intersecció amb la T-203 al cementiri del Catllar. A més, s’ha projectat la construcció de voreres i la instal·lació de passos de vianants a les urbanitzacions Els Cocons i Pinalbert del Catllar amb l’objectiu de reduir la velocitat dels vehicles que hi circulen entre els PQ 0,900 i 1,550. També s’ampliarà el pont sobre el Torrent del Mas de la Creu, es reordenaran els accessos a la via des de diverses finques i urbanitzacions i s’adequaran les parades d’autobusos que hi ha al llarg de la carretera per tal que els vehicles puguin realitzar bé les maniobres i s’hi pugui accedir a peu amb seguretat.

La carretera TP-2039 és la sortida natural del Catllar i de diverses urbanitzacions cap a la A-7 i les zones de platja. El tram objecte d’aquest projecte té un trànsit de 2.190 vehicles al dia i la calçada actual té amplades variables i insuficients, amb molts encreuaments algunes amb molt volum de trànsit. A més, la via compta amb un revolt perillós i un pont sobre el Torrent del Mas d’amplada insuficient que dificulta que dos vehicles s’hi creuin amb seguretat. Per tot això, d’acord amb criteris de seguretat, rendibilitat i impacte, que tenen en consideració l’important ús de la via, tant de vehicles com de ciclistes i vianants, l’actuació és prioritària.

Redacció

 

Oxaquim, empresa del Catllar, inverteix 44 MEUR a Terol

Arturo Aliaga, vicepresident i conseller d’Indústria del Govern d’Aragó i Jaume Miquel, president de Oxaquim, acompanyats per Javier Lambán, president d’Aragó, en la signatura del conveni de col·laboració. Foto: Cedida

Oxaquim, primer fabricant europeu d’àcid oxàlic i segon a nivell mundial amb la seu administrativa al Catllar, invertirà fins a 44 milions d’euros en l’ampliació de la fàbrica d’Alcanyís i la construcció d’una nova planta en el municipi d’Andorra, en les quals produirà àcid oxàlic, un component estratègic per a impulsar la nova mobilitat elèctrica, generació d’energia verda i transformació digital.

El projecte, que s’ha presentat avui a Saragossa, ha estat rubricat pel Govern d’Aragó i Oxaquim en el marc d’un protocol de col·laboració per a impulsar aquesta important aposta per l’economia aragonesa.

La inversió contempla diverses fases:

Primera fase: Inversió, enguany, de set milions d’euros en l’ampliació del centre de producció d’Alcanyís i la creació de 10 nous llocs de treball. Amb el que la producció aconseguirà les 25.000 tones anuals.

Segona fase: S’executarà durant els anys 2023 i 2024. Contempla la construcció d’una nova planta de producció a Andorra en la qual s’invertiran altres 37 milions d’euros i es crearan 38 noves ocupacions.

L’aposta de Oxaquim per Aragó no acaba aquí. I és que segons apunta la companyia, Andorra podria acollir fins a nou plantes més que suposarien una inversió total en el municipi de 377 milions d’euros i fins a 380 llocs de treball.

Aquest nou paquet d’inversions està subjecte a la previsible i creixent demanda mundial d’àcid oxàlic i a la materialització de les negociacions que Oxaquim manté per a poder proveir a una important multinacional del ram de la indústria.

Oxaquim, actor vital en la transició cap a un món i una economia més neta i verd, és el primer productor d’Europa i segon del món d’àcid oxàlic, un component estratègic per a sectors emergents que treballen a favor de la sostenibilitat. És, a més, el primer fabricant d’oxalats de potassi.

Entre altres aplicacions, l’àcid oxàlic s’usa per a purificar les terres rares, imprescindibles per a la nova mobilitat elèctrica, generació d’energia verda i transformació digital.

Constituïda en 1991, Oxaquim empra més de mig centenar de persones, és present en quatre continents, exporta a 85 països i proveeix a 16 sectors productius. Compta amb una planta de producció a Alcanyís, Terol.

Redacció

 

L’emergència climàtica, a debat al Catllar

Aquest divendres dia 13, a les 19.30 de la tarda, al Centre Cultural del Catllar, se celebrarà una nova edició de les Xerrades d’Interès Local organitzades per MO1-TE pel Catllar.

En aquesta ocasió serà una xerrada/col·loqui al voltant de l’emergència climàtica i de com està afectant al camp i la nostra pagesia, tanmateix la seva incidència pel que fa al desenvolupament sostenible de tot el territori.
Intervindran:

Investigador IPHES (Institut de Paleoecologia humana i evolució social)
– ́
Portaveu de la Plataforma SOS Costa i Camp de Tarragona

Jove pagès del Catllar

Jove pagès del Catllar

En anteriors edicions s’ha tractat ‘El riu Gaià al Catllar: passat, present… futur?’ i ‘La II República al Baix Gaià’

 

Marc Miquel: ‘Golf Costa Daurada és únic a Catalunya’

Marc Miquel, president del Golf Costa Daurada Tarragona Sport Center. Foto: Cedida

En l’antiga Grècia el gimnàs era el local destinat a exercitar tant les facultats físiques com a conrear la intel·ligència, el desenvolupament de la força i l’agilitat. En els antics gimnasos, els exercicis més importants que s’efectuaven eren: llançament de disc, salt, lluita, pugilat, pentatló i dansa. Però era també el lloc on calia relacionar el físic amb l’espiritual i on els filòsofs grecs impartien els seus coneixements.

Per a completar les seves rutines i superar-se a si mateixos els atletes aixecaven pesos, doblegaven barres de metall, corrien lliures, nedaven en la mar, tiraven d’arades, aixecaven toros o lluitaven amb lleons.

En l’actualitat els gimnasos no ens poden oferir la lluita amb lleons però el Golf Costa Daurada Tarragona Sport Center, per la seva situació privilegiada, ofereix altres activitats enfocades a viure experiències enmig de la natura, de tal manera que el soci aconsegueixi la salut física i mental com un Déu o una Deessa grega.

A Tots21 entrevistem Marc Miquel, president del club, per a conèixer una mica més aquest oasi al costat de la ciutat de Tarragona.

Abans d’aprofundir més en altres temes, ens agradaria conèixer a la persona que hi ha darrere d’aquest club. Ets o has estat esportista?

Sempre he cregut en l’esport, és una manera de disciplina de la vida que t’ajuda a sacrificar-te una mica per assolir els objectius. Jo sóc molt competitiu i el golf és el esport que m’ha agradat més; no jugues contra altres sinó contra tu mateix. És l’esperit de sacrifici i de superació per ser sempre millor amb tu mateix  el dia de demà.

Al seu moment, el padel em va agradar molt, però per qüestions de feina no podia quedar amb els companys per jugar. Ha estat un esport fallit per mi, per qüestió de temps no l’he pogut practicar com hagués volgut. El gimnàs és un complement per trobar-te bé en el dia a dia.

Quin és el teu referent en el món de l’esport?

El meu ídol des de petit era Ayrton Senna, el pilot brasiler de Fòrmula 1, pel carisma que tenia. Venia del món de la pobresa del seu país, Brasil. Va entrar en un món de gent molt rica i elitista, en un ambient molt tancat, però ell va saber fer-se un forat a base de sacrifici i determinació. Amb el diner que va guanyar va crear una fundació per poder ajudar la gent pobre de Brasil. Tothom se l’estimava molt perquè va abanderar un país que era pobre. Em va enamorar com a persona i com a esportista. Jo vaig plorar el dia que va morir.

Què té el Golf Costa Daurada que el diferenciï de la resta?

Tot és diferent. Som únics a la província i a Catalunya. I per diverses raons, la primera, pel capital humà. Els nostres col.laboradors són els millors en les seves disciplines i tenen una ètica i un saber estar amb tots els abonats. Això és molt ben percebut i valorat per als socis. Aquí es viu un molt bon ambients en tots els àmbits. Els nostres gerents, tant Marc Tarragó com Xavi Pueyo, són molt bons professionals i ens han ajudat molt a millorar uns objectius que encara milloraran més. Hem de créixer molt més.

Ets ambiciós

No, crec que el volum fa la força, com més activitats esportives oferim més possibilitats hi haurà d’atreure les famílies. A un membre de la família li agrada el golf, a l’altre el bàsquet, i nosaltres oferim moltes possibilitats que ens ajuden a créixer.

Ampliarem les pistes de tennis i padel i calculem que en un any tindrem el permís municipal. Tenim el tennis abarrotat de nens i crec que oferirem l’escola de nens més important de la província. I en padel ens cal més espai. Tenim l’obligació de donar el servei que ens reclamen.

Quants socis teniu?

2.300, entre totes les disciplines esportives.

Quines accions feu per fidelitzar els clients?

Disposem d’un entorn que és espectacular. Molta gent aprecia l’entorn natural i els espais oberts, i més després d’haver passat la pandèmia. Nosaltres no parem d’organitzar activitats, tornejos de pitch and put, activitats dirigides al DIR, sortides en bicicleta, padel, tennis, festes,… Sempre hi ha activitats on apuntar-te. També n’hi ha moltes que són competitives. Quan la gent prova les nostres instal.lacions, s’hi queda. Hem passat del no res a fer moltes activitats. Abans organitzàvem un torneig setmanal i ara, tres o quatre. Tampoc volem morir d’èxit. També ampliarem l’aparcament, que és una necessitat que tenim.

Quan estarà fet?

Abans de l’estiu. Estarà integrat amb el paisatge, així que no l’asfaltarem. I a la zona de dalt hi haurà l’ampliació de les pistes de tennis i padel, que estaran en marxa a principis de l’any vinent.

Per als lectors més sensibles amb el medi ambient, quines accions feu en sostenibilitat?

Us puc dir que la Universitat Rovira i Virgili, la URV, farà servir com a model d’estudi el projecte d’ampliació i remodelació del Golf Costa Daurada. La decisió s’ha pres atenent a que representa un exemple molt didàctic d’avaluació ambiental en cascada, on s’hi pot fer un seguiment des de l’avaluació ambiental estratègica del pla territorial parcial del Camp de Tarragona, el POUM de Tarragona i el Pla Parcial 43 fins a l’avaluació ambiental del projecte de remodelació del camp de golf, segons ha dit la pròpia URV.

Tenim al costat del golf un turó, es diu Sant Simplici, que està pelat perquè es va incendiar. I ho ha fet tres vegades. El golf va evitar que es propagués l’incendi fent de tallafocs. Nosaltres consumim aigua, però mantenim una Anella Verda espectacular. La nostra intenció és que l’aigua que regenerarem de les viviendes i de l’hotel la usarem per al camp de golf. El tennis i el padel tenen un sistema que recull el drenatge de l’aigua de la pluja, connecta el llacs i l’usem per a regar. El gimnàs té una depuradora: reutilitzem l’aigua per al rec.

Tenir un DIR en un golf no és habitual

És l’unic situat en un lloc a l’aire liure. Es creen sinèrgies entre les diferents ofertes esportives. El DIR ha estat un èxit.

Des del punt de vista històric, què podem dir de les instal.lacions?

La casa club és una masia de principis del segle XX. Estava cremada i destruïda i el meu pare la va restaurar ja fa anys amb la idea de respectar-la tal com era abans. Volem restaurar el Mas d’en Sordé, que disposa de la cúpula modernista tan valuosa, i fer-ne un hotel-boutique molt ben dissenyat. La intenció és remodelar tota la masia i conservar-la. És el que li dona caràcter i personalitat a l’hotel el dia de demà. A mi no se m’acudirà fer-hi un hotel de 50 plantes perquè destrossaria tot el projecte. Un 25% dels que venen als circuits de golf són de fora. Necessitem oferir habitacions d’hotel.

Quan obrirà el nou restaurant?

L’obrirem a l’estiu per una qüestió de permisos. L’oferta culinària serà diferent, més saludable. Volem que també doni servei a la piscina, on hi col.locarem un food truck per fer-la més atractiva encara. Crec que li donarà molt ambient tenir un food truck i tenir música.

També volem que el restaurant doni servei a tot el camp de golf amb un boogy bar, de manera que no t’hagis d’emportar l’entrepà de casa quan juguis al golf. A més, l’any vinent farem una remodelació profunda de la casa club, apostant per la qualitat al restaurant de dalt i destinant l’actual restaurant de sota per a zona de tapes, usant més i remodelant el mobiliari de la terrassa. Es tracta de donar una oferta gastronòmica molt més àmplia. També readaptarem el saló de la casa club, que volem revitalitzar instal.lant-hi una pantalla gran per seguir els tornejos de golf i de futbol, ampliant el bar i amb zona de sofàs, creant d’aquesta manera el bar del club esportiu.

També tenim la intenció d’ampliar serveis fent sopars i creant una zona de nit. Si aquí tens el pàrking gratuït, il.lumines els punts i els greens, poses música en directe i portes algun grup, crearàs molt ambient i allargaràs la vida del soci, que gaudirà més de les instal.lacions.

La formació és també un aspecte al que se li dedica molta atenció al Golf Costa Daurada, no?

Així és, disposem d’Escoles de Golf, Pàdel i Tennis tant per a nens i nenes com també per adults, ateses en tots els casos per un equip de professionals de primer nivell. De fet, ara estem potenciant l’Escola de Golf per als més joves amb propostes molt atractives que tenen per objectiu posar de relleu els valors associats a la pràctica esportiva del golf.

I quines són aquestes propostes per l’Escola de Golf?

Ja estem oferint un 50 per cent de descompte en les quotes mensuals dels alumnes de l’Escola Infantil i Juvenil de Golf, fins a final de curs, al juny. Però la principal novetat de la temporada serà la presentació d’un Stage d’Estiu d’Iniciació al Golf, que serà tota una novetat i esperem que tingui tanta acceptació com ja té el Stage d’Estiu Multiesportiu, que seguirem oferint.

Què li diria als qui no coneixen el Golf Costa Daurada?

Que vinguin i que el provin, segur que s’hi quedaran.

Jaume Garcia / Mayo Lorda

 

L’agenda cultural del Catllar va més enllà de Sant Jordi i inclou música i teatre

El Catllar acull fins a final de mes diverses activitats cultural que van més enllà de Sant Jordi i combinen música amb teatre a diferents escenaris del municipi.

Divendres dia 22 (19:00 hores),i com a prèvia a la Diada de Santa Jordi, la plaça de Pau Sulé i Mensa viurà el concert de J.Merino & R.Revolbert Roll Band, organitzat per l’ajuntament.

La Diada de Sant Jordi bullirà d’activitat amb les parades de llibres i roses partir de les 10:30 hores a la plaça 1 d’Octubre. L’agenda de la jornada contempla també diverses activitats. A la plaça de Pau Sulé i Mensa es podrà presenciar, a partir de les 11:00 del matí, l’espectacle gratuït de Martí i Tabita ‘Sant Jordi: La pel·lícula’. I a la mateixa hora, però en aquest cas el Centre Cultural, dos autors presentaran els seus llibres: Marybel Zamora amb ‘Las travesuras del ángel’ i Josep Gironès amb ‘Fugida pel camí dels morts’. La programació s’arrodonirà a les 13:00 hores amb sardanes amb la Cobla Reus Jove a la plaça 1 d’Octubre.

Finalment, divendres dia 29 l’Auditori del Centre Cultural posarà en escena a partir de les 20:00 hores l’obra ‘La Última’, de María Antolín i Vicente Cañón i representada per la companyia tarragonina Antagonista Teatro. Amb entrada gratuita, també inclou ‘El Aniversario’, primer premi en el concurs de microteatre de Santa Oliva.

Redacció

 

AGENDA: Triple oferta cultural aquest cap de setmana al Catllar

Tres propostes de diferent signe aquest cap de setmana al Catllar. Aquest divendres, al Centre d’Interpretació del riu Gaià (Ermita de Sant Ramon) i a partir de les 18:00 hores es presentarà el llibre ‘Coexistencia. Un viaje por las relaciones entre carnívoros y humanos’, de José Carlos de la Fuente. L’autor estarà acompanyat durant lapresentació pel naturalista i documentalista Jaume Martín Gómez. L’acte, organitzat per l’Ajuntament i l’associació La Sínia, requereix de confirmació d’assistència (veure cartell superior)

La segona cita ttindrà com escenari la Sala Polivalent del Centre Cultural, també aquest divendres a partir de les 19:00 hores, i servirà per viure la segona conferència de cinema viu protagonitzada per les dones d’Òscar, a càrrec de Raül Contel. Una trobada que servirà tamb´per comentar els resultats de la recent i accidentada cerimònia de l’entrega de les estatuetes.

I finalment, diumenge a partir de les 11:30 hores l’Escola de Música seà seu del Concert de Primavera.

Redacció

 

Josep Gironès presenta al Catllar les rutes de senderisme del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre

D’esquerra a dreta, Joan Antoni Carmona, Joan Morlà -alcalde del Catllar- i Josep Gironès. Foto: Tots21

No cal anar a l’Himalaia a descobrir meravelles de la natura, ni a la glacera del Perito Moreno de la Patagònia per connectar amb els espais immensos. A les comarques de Tarragona gaudim d’uns paisatges forjats de bellesa i història i la pandèmia sembla que els ha redescobert per a molta gent, jove, adulta, gran,… Hi ha recorreguts de tota mena que tenen el gran avantatge d’estar gairebé tots senyalitzats.

Un catllarenc nadiu de La Fatarella, l’escriptor Josep Gironès -que va irrompre a la literatura catalana amb un relat novel.lat dels fets de La Fatarella, ‘La Cabana’-, ha publicat dos reculls de 15 rutes cadascun d’ells del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre sota el paraigües de l’editorial Piolet, una clàssica de la literatura de muntanya.

La particularitat de les dues obres és que estan pensades ‘per a persones grans i actives’ i han estat confegides per un grup d’amics que van dels 59 als 72 anys. Són rutes suaus, però amb alguna sorpresa -a La Mola de Colldejou s’hi ha d’anar a peu, no t’hi porten-. Gironès presentava el que són els llibres 20 i 21 de la seva prolífica edició literària jugant a casa seva, al Centre Cultural del Catllar, dissabte a la tarda, una presentació presidida per l’alcalde, Joan Morlà, i que enregistrà una bona entrada de públic, un fet no gaire habitual avui en dia.

‘Motivar, esperonar la gent gran a ser activa per no caure en la passivitat i per no accelerar així la decrepitud’ ha estat l’objectiu de Gironès en publicar els dos títols, relatava el presentador, Joan Antoni Carmona, vell amic i també caminaire com ell. Gironès redescobreix un territori, ‘que és el nostre i que és molt divers. Tota la demarcació ofereix immensos tresors, per petits que siguin’, recordava.

Imatge del públic que es reuní al Centre Cultural. Foto: Tots21

Rius, altiplans, barrancs, cims com els ports de Tortosa, ermites, fonts,… la riquesa és gran, tant al Camp com a les Terres  de l’Ebre, un coneixement que provoca una estima al territori, i una estima lligada inevitablement a les experiències viscudes en contacte amb la terra. ‘Una estima que també comporta obligacions, la de cuidar-lo, la de preservar-lo, la de netejar-lo de la brossa que et trobes quan fas una excurció als Gorgs de La Febró’.

Té Gironès un estil literari ‘directe, concís, contundent, que va al gra, amb una estructura diàfana. Més es menys, com ho és l’arquitectura templària, que a ell tan li agrada’, subratllava Carmona.

Gironès contava que s’ha plantejat el llibre en lluita contra la decepció dels que entren en edat de jubilació i descobreixen que ja no tenen obligacions. Tot i l’esclat de caminaires que poblen els nostres camins rals, grans i petits recorreguts, que estem vivint els darrers anys, observa l’autor que molta gent encara no coneix la nostra demarcació. D’aquí sorgí la idea de publicar una obra col.lectiva.

Les guies de Gironès no són un inventari a l’estil de Ramon Amigó o de Rafael Ferré, del Centre de Lectura de Reus, sinó un relat farcit de descobertes en indrets propers, perquè la descoberta és un dels grans estímuls de les petites aventures dels caminaires de casa nostra. ‘De les pedres rogenques d’Escornalbou, un paratge que va inspirar Gaudí, a les desconegudes alçades de la serra de Montmell, als canvis de colors que a la tardor ens regala el barranc de la Peixera, l’antic poble de Prenafeta al Tossal Gros o les restes dels ibers que hi la a La Mola de Colldejou’. Són experiències que es trobaran relatades als dos llibres, com el fet que el Priorat esdevingui, per Gironès, ‘una caixa de sorpreses’. Coneixem Siurana, La Morera o la Serra de Montsant, però no Capçanes. I a tocar del Priorat, per cercar un veritable bany de natura, anem-nos-en als boscos de Poblet.

A les Terres de l’Ebre, la Fontcalda és paratge d’obligada estança, com l’ascens a la Roca Foradada, una balconada del Montsià. De la Vall de Cardó sosté que ‘cal visitar-la abans no es degradi més’ i la Serra de Pàndols és lloc d’escenari cruel de la batalla de l’Ebre, un dels espais més mortifers en la història d’aquest país. I una darrera recomanació: la vista que es té a les Roques d’en Benet, amb una panoràmica de 360 graus. És als peus d’Horta de Sant Joan, l’Horta d’Ebre, que deia el gran Picasso.

Jaume Garcia

 

Dissabte intens al Catllar amb presentació de guies excursionistes i el concert de ‘The Manouches’

Dissabte intens al Catllar. Tots aquells amants de la música tenen una cita amb el concert de ‘The Manouches’, una excel·lent mostra de l’estil Gipsy Jazz a partir de les 20:00 hores a l’Auditori del Centre Cultural (entrada gratuïta). I només mitja hora abans (19:30 hores), el Centre Cultural acollirà la presentació de les guies ‘El Camp de Tarragona’ i ‘Terres de l’Ebre’ elaborades per Josep Gironès. La presentació anirà a càrrec del propi autor i de l’excursionista Juan Antonio Carmona amb la presidència de l’alcalde, Joan Morlà.

Redacció

 

AGENDA: Aquest divendres es podran veure Dones d’Òscar al Catllar

La Sala Polivalent del Centre Cultural del Catllar continua amb les sessions d’anàlisi cinematogràfic i aquest divendres (19:00 hores) Raül Contel mostrarà, a través del repàs de la història dels Premis Òscar, les dones candidates, guardonades o no en aquest esdeveniment.  A primers d’abril es durà a terme la segona part on s’analitzarà els resultats de la cerimònia d’enguany.

Redacció

 

Les dones al cinema, en una xerrada al Centre Cultural del Catllar

Raül Contel, durant una de les sessions. Foto: Cedida

Raül Contel, gran cinèfil i també director de pel.lícules (algunes premiades), està duent a terme al Centre Cultural del Catllar el cicle de cinema «Cine en viu».

L’objectiu és mostrar l’evolució tècnica i artística del llenguatge cinematogràfic, des del cine mut fins al cinema digital del S.XXI.

Les sesions són monogràfiques i estàn organitzades al voltant d’una temàtica concreta. A partir de la recopilació de fragments de pel·lícules triades, Raül Contel fa una xerrada i ens convida a repassar els moments primordials de la Història del Cinema.

Fins ara ha abordat «Cine a tot tren», «Chaplin», «Shakespeare va al cinema», «Ovidi Montllor. Dit d’or» (un curtmetratge inèdit dirigit per R. Condel) i «Escriptores de pel·lícula I».

El proper divendres 25 de febrer assistirem a «Escriptores de pel·lícula II». Hi ha quatre sessions més previstes, amb la possibilitat de crear noves sessions amb temàtiques proposades pel públic, informen des de la Biblioteca.

 

El Catllar suspèn la rua de Carnaval per la covid

L’Ajuntament del Catllar ha informat que se suspèn la rua i ball de Carnestoltes d’enguany i espera poder reprendre aquesta festa amb normalitat el pròxim 2023.

Tot i la millora dels últims dies en referència a la sisena onada de covid, el carnaval ‘és una festa de naturalesa contrària a les mesures de seguretat més bàsiques establertes’, afirma el consistori. La decisió ‘es pren per minimitzar riscs que puguin afectar la salut de les nostres veïnes i veïns en crear aglomeracions’.

 

Llibertat amb càrrecs per a la cuinera de la presó de Mas d’Enric detinguda per tràfic de drogues

Imatge de l’accés a la presó de Mas d’Enric. Foto: ACN

El jutjat d’instrucció 3 de Tarragona, en funcions de guàrdia, ha rebut aquest dimarts la detinguda per introduir drogues i telèfons mòbils a la presó de Mas d’Enric, al Tarragonès. L’acusada treballava de cuinera al centre penitenciari. El magistrat ha acordat la llibertat amb compareixences puntuals al jutjat i manté la causa oberta per un delicte de tràfic de drogues. Aquest dilluns els Mossos d’Esquadra van actuar en col·laboració d’Afers Penitenciaris alertats que la dona podia estar introduint droga i aparells de telefonia a la presó. Els escorcolls dels seus efectes personals van confirmar les sospites quan es van trobar un paquet amb substàncies estupefaents i cinc aparells telefònics.

ACN