.

Funcionaris del Puig de les Basses tallant la carretera. Foto: ACN

Els treballadors penitenciaris tornen a bloquejar aquest dilluns al matí els accessos a les presons de Lledoners, Ponent, Puig de les Basses, Brians 1 i 2 i Mas d’Enric.

Pel que fa Mas d’Enric, el tancament es fa a uns 100 metres de la presó amb arbres, pedres i pneumàtics, en aquest cas sense encendre. Hi ha una cinquantena de treballadors que han vingut de matinada per evitar que els Mossos impedissin el bloqueig. Han fet pintades en alguns murs de les instal·lacions demanant la dimissió de la consellera de Justícia i del director de la presó. A la tanca es mantenen les dues pancartes que ja hi havia divendres amb els lemes ‘Justícia Núria’ i ‘Més seguretat, més protecció i més recursos’.

El cap d’unitat del mòdul tres del centre penitenciari Mas d’Enric -que no ha volgut donar el seu nom- afirma que des del centre han “coaccionat” la plantilla i els han “obligat” a quedar-se a dormir, sobretot a aquells treballadors interins que tenen “contractes precaris”. “Hi ha companys que porten 24 hores, els han retingut”, ha denunciat. Aquest treballador ha insistit que els interns tenen cobertes les seves necessitats bàsiques i fins i tot poden comprar i trucar.

Equip sanitari reduït a Mas d’Enric

A Mas d’Enric, els treballadors han explicat que la direcció del centre els ha demanat que a banda del metge i l’infermer de guàrdia, s’afegissin 3 TCAI (tècnics en cures auxiliars d’infermeria). Al final, els treballadors han decidit que s’afegeixi un únic tècnic. Divendres no n’hi havia cap. L’equip sanitari d’avui estarà format per 1 metge, un 1 infermer i 1 TCAI, quan normalment són dos o tres metges, 3 o 4 infermeres i 3 o 4 tècnics.

A la presó de dones, inicialment s’ha permès l’entrada i sortida de persones. Han pogut accedir repartidors d’aliments i també han sortit els interns en tercer grau, però la vintena de treballadors que s’hi han concentrat han avisat que no permetran més moviments. Ara s’hi congreguen una cinquantena.

Pel que fa a les presons de Quatre Camins i Joves, però, els Mossos ho han evitat i han obligat a deixar un carril obert. A la presó de dones, coneguda popularment com a Wad-Ras, hi ha una vintena de treballadors concentrats que han permès la sortida dels interns en tercer grau i l’entrada d’aliments, però no la resta de moviments. Fonts d’Interior asseguren que els treballadors que vulguin poden accedir als centres.

Des del Departament d’Interior han remarcat que a tots els centres en realitat es permet l’accés de funcionaris encara que sigui a peu, però que ja és voluntat seva decidir si ho fan o no. Expliquen que en algunes presons s’ha fet relleu, com ara a Mas d’Enric, alguns a Lledoners i també a Wad-Ras. S’ha constituït el CECOR per controlar la situació.

A Brians, els Mossos han tallat els accessos en vehicle a les dues presons, però un centenar de treballadors han accedit caminant i impedeixen l’últim accés als centres penitenciaris amb una petita foguera i pneumàtics. La presència policial, però, és discreta. Els treballadors que han d’entrar al matí per ara no han volgut accedir a la presó.

En canvi, a Quatre Camins a primeríssima hora hi havia un fort desplegament policial amb unitats antiavalots que han deixat un carril obert perquè la presó no quedés bloquejada. A l’altre carril s’han situat els treballadors, una cinquantena, que han fet una foguera, tot i que els Mossos els han advertit que l’havien d’apagar.

Amenaça dels Mossos de carregar a Quatre Camins

Fernando Fernández, treballador de Quatre Camins, ha denunciat en declaracions a l’ACN l’augment de les agressions a les presons, d’un 700% al seu centre, per les “polítiques nefastes” que aplica la Secretaria de Mesures Penals. També ha denunciat la “coacció” a treballadors perquè es quedessin a dormir i així garantir el torn d’aquest dilluns. “Veurem com acaba a nivell judicial aquest tema, perquè ho han fet en diversos centres”, ha dit. Fernández ha explicat que han parlat amb els Mossos a primera hora i els han dit que si tallaven l’accés carregarien.

A Lledoners, un centenar de funcionaris han barrat el pas a la presó amb pneumàtics i han fet foc, bloquejant el pas a la carretera que dona accés al centre penitenciari.

Al centre de Puig de les Basses només deixaran tornar als interns que tornen del permís de cap de setmana i permetran l’entrada de Mossos. Una cinquantena de persones hi són des de les 4 del matí i han advertit que no marxaran fins que no dimiteixin Gemma Ubasart i el secretari de Mesures Penals, Amand Calderó.

A Puig de les Basses han muntat un equip d’emergència de 12 persones per si han d’actuar a la presó, perquè els funcionaris que hi ha a dintre no donen a l’abast. El pacte passa perquè un cop acabin puguin tornar a sortir.

ACN