.

Els tres representants de la Taula del Vi, amb les primeres àmfores que han estat al mar durant 400 dies. Foto: Cedida

Els cellers Mas Vicenç, Pallarades i Vinyes del Tiet Pere estudiaran el vi extret d’una experiència pilot amb 150 d’àmfores que han estat submergides sota el mar del Port de Tarragona durant 400 dies. En concret, es van dipositar 50 recipients de cadascuna de les varietats autòctones i més representatives de cada celler: malvasia, macabeu i cartoixà vermell, respectivament.

Després de tastar les primeres àmfores un cop finalitzat l’any llarg que han passat submergides, els responsables del projecte han subratllat que aquesta criança “s’accelera” més al mar que en estàtic i que certes varietats “guanyen volum”. Unes primeres conclusions que volen aprofundir a través d’estudis que permetin conèixer si el vi submergit “té algun efecte organolèptic que valgui la pena destacar”.

La iniciativa va néixer el 2022, després de diverses converses amb professionals de la zona que porten a terme projectes similars com és el cas de S’Amfora a Cambrils. Des de llavors, aquests tres cellers de Cabra del Camp (Alt Camp), El Catllar (Tarragonès) i Vilabella (Alt Camp) es van unir per formar l’associació la Taula del Vi i van començat a treballar per divulgar i promocionar la cultura vinícola a Tarragona.


Altres notícies:


Entre els projectes inicials destaca aquesta submersió de 150 àmfores de ceràmica amb vi de varietats autòctones. El 6 de març del 2023 es van dipositar totes elles a 300 metres de la costa del Port de Tarragona, a tocar del derelicte de ‘La Dragonera’ del Parc Subaquàtic tarragoní. Tot i que la previsió era que estiguessin sota el mar durant un període de sis mesos, els períodes de veda i les traves administratives han provocat que les àmfores hagin estat submergides 200 dies més del previst.

Per aquest motiu, el representant del celler Vinyes del Tiet Pere (Vilabella), Oriol Pérez de Tudela, ha reivindicat que “aquest projecte embrionari requereix que s’estableixin protocols de vinificació i de criança” com, per exemple, el temps que haurien d’estar sota l’aigua. En aquest sentit, ha subratllat que el vi ha estat submergit 400 dies, “més temps del que pensàvem, per qüestions que no havíem previst”.

D’altra banda, els representants dels tres cellers han explicat algunes de les primeres conclusions a les quals han arribat, després de tastar els vins. Segons Pérez de Tudela, la criança semblaria que s’accelera al mar, envers la que s’espera en estàtic a un celler. Per la seva banda, Xavier Ferré, de Mas Vicenç (Cabra del Camp), també ha afegit que “millora la textura del vi en boca i li dona més cremositat, donat que, tanmateix, s’augmenta l’aroma degut a la seva lenta oxidació”. Aquestes conclusions inicials s’intentaran ara corroborar i ampliar a través d’un estudi en profunditat.

L’objectiu del projecte era descobrir si el mar genera algun efecte organolèptic destacable en els vins. Foto: ACN/N.Bertola

De fet, Pérez de Tudela també ha afirmat que, més enllà de confirmar si el moviment marí accelera el procés de criança, el que interessa és saber si incrementa el volum. “Això seria un canvi”, ha celebrat Pérez, qui considera que “seria possiblement reproduïble en sec amb la creació d’unes màquines en moviment”.

Per la seva banda, Xavi Ferré, ha afegit que la idea de submergir àmfores al port de Tarragona també ha nascut amb la voluntat de “seguir vinculant” la cultura del vi i del mar al territori. De fet, ha subratllat la influència del mar “molt present” en la producció vitivinícola del Camp de Tarragona. “Teníem una il·lusió especial de comprovar l’evolució d’aquests vins després de 400 dies submergits”, ha assegurat Ferré, qui confia a obtenir resultats positius.

Tot i que, de moment, no està definit com a projecte comercial, el projecte continua endavant i es preveu la immersió anual d’una partida de 100 àmfores per cada celler, aproximadament. Aquestes primeres 150 àmfores es podran adquirir al preu de 100€ en qualsevol dels tres cellers del projecte.

La presentació d’aquesta innovadora iniciativa s’ha realitzat al Teatret del Serrallo i ha comptat també de la presència de Rafael López-Monné, director d’Acció Climàtica i Territori del Port de Tarragona.

ACN/Neus Bertola