.

La consellera de Justícia, Gemma Ubasart. Foto: ACN

La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, ha descartat aquest divendres a la tarda dimitir del càrrec ni tampoc destituir el secretari de Mesures Penals, Amand Calderó, com demanen els sindicats de presons.

Ubasart creu que dimitir “segurament seria la decisió més fàcil, però no la més encertada”, i ha dit que la cúpula de Justícia i dels serveis penitenciaris tenen la “responsabilitat i l’obligació” de gestionar la crisi arran del bloqueig de les presons per la mort d’una cuinera de la presó de Mas d’Enric a mans d’un pres dimecres a la tarda. Per tot això, la consellera ha tornat a demanar que els sindicats dialoguin per posar fi a la “complicada” situació que es viu aquest divendres a les presons i a les portes del cap de setmana.

Dos dies després del crim a la presó del Catllar, Ubasart i Calderó han comparegut per primer cop públicament per parlar del cas, han expressat el seu condol i s’han mostrat “consternats i trasbalsats”. No han volgut donar detalls dels fets de dimecres, ni tant sols de l’expedient del pres que hauria matat a punyalades la cuinera i després s’hauria suïcidat. Aquest divendres els sindicats han bloquejat total o parcialment totes les presons del país, cosa que ha generat problemes al seu interior, principalment, que no hi ha prou plantilles perquè els interns puguin sortir de les seves cel·les. Els sindicats diuen que volen negociar millores de seguretat, però no consideren que Ubasart i Calderó siguin interlocutors vàlids i en demanen la dimissió.

A les 14 hores la consellera havia convocat els representants dels treballadors, però aquests no s’han presentat. La interlocució es fa ara mateix amb càrrecs inferiors, com el director general de serveis penitenciaris. La consellera i Calderó, així com altres càrrecs, s’han reunit diverses vegades de manera telemàtica amb els directors de cada centre per monitorar la situació de cada presó.

Ubasart i Calderó s’han mostrat especialment “preocupats” per la tensió que es viu en alguns mòduls, ja que els presos no poden sortir de les cel·les i han de menjar dins. A més, els divendres a la tarda i els caps de setmana és el moment de les visites familiars i de les sortides de permís. Aquesta tensió acumulada pot representar un risc per als treballadors, han dit. “La situació de molta complexitat no és bona per a ningú”, ha dit Calderó. Tots dos han agraït la feina diària dels funcionaris, i més en un dia com aquest divendres, però han demanat que els sindicats permetin recuperar la normalitat aquest divendres al vespre.

En concret, a les presons de Mas d’Enric, Ponent, Lledoners, Brians 1, Brians 2 i Wad-Ras els presos encara no han pogut sortir de les cel·les. A les de Puig de les Basses, Quatre Camins i Joves s’han pogut obrir parcialment. De moment no consten incidents importants a cap presó.

Sobre les reivindicacions més genèriques dels sindicats, Ubasart i Calderó han dit que les entenen i les veuen legítimes, i han assegurat que el Departament ha fet un esforç els últims anys per augmentar les plantilles, properament amb 400 treballadors i més endavant amb 400 més. “Estem disposats i preparats per negociar”, ha dit la consellera.

El crim de Mas d’Enric

Pel que fa al cas concret, han dit que col·laboren amb els Mossos d’Esquadra i el jutjat de Tarragona per esclarir els fets, però també s’obrirà una informació reservada interna per aclarir quins protocols han fallat i què es pot fer perquè no es repeteixi un cas similar. De fet, han explicat que el pres, condemnat el 2016 per matar a punyalades una prostituta, feia uns quatre anys que treballava a la cuina del centre, i no els consta cap queixa de la cuinera sobre la seva agressivitat, com han dit alguns companys seus.

Han explicat que no tenen més informació que la que ja s’ha traslladat a la policia, i la investigació interna està previst que acabi la setmana que ve. “És un cas molt greu i complex, i cal un anàlisi reposat, exhaustiu i rigorós”, ha dit Ubasart. “No ens precipitarem, però no ens enrocarem en prendre mesures si les veiem necessàries fruit de la situació i les dades”, ha reblat.

El director del centre i el del CIRE, on treballava la cuinera morta, ja s’han reunit amb la seva família.

Preguntada sobre les crítiques dels sindicats a la gestió d’aquesta crisi i a la comunicació feta per part del Departament, Ubasart ha defensat la seva feina des de dimecres a la tarda, quan ja va anar a Mas d’Enric i des d’aleshores s’ha reunit amb la cúpula del departament i de les presons catalanes. “Creiem que és el que s’havia de fer, sempre es pot dir que es podria haver fet diferent, potser sí, però la seqüència té una certa lògica”, ha reblat.

ACN