TOTS 21

Adif adjudica la redacció del projecte per integrar el tram clausurat entre l’Hospitalet de l’Infant i PortAventura

Estat de l’antiga via del tren a Cambrils. Foto: Cedida

Adif ha adjudicat el contracte de serveis per la redacció del projecte per integrar el tram ferroviari clausurat entre l’Hospitalet de l’Infant i PortAventura als respectius municipis per on transcorre. El farà la Unió Temporal d’Empreses (UTE) formada per Everis Ingeniería i Inse Rail, per un import de 379.828,49 euros i té un termini estimat de redacció d’onze mesos. El document contemplarà actuacions de caràcter ambiental, d’adequació i millora dels drenatges i de la plataforma, així com de millora de la permeabilitat del trànsit rodat i de vianants. Es tracta de les accions que s’hauran de fer a l’espai on hi ha les vies ferroviàries un cop es desmantellin.

L’àmbit d’actuació és de 29 quilòmetres i afecta els termes municipals de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Mont-roig del Camp, Vinyols i els Arcs, Cambrils i Salou. Aquest projecte té el seu origen en la Declaració d’Impacte Ambiental (DIA) associada al corredor mediterrani, que estableix l’obligació de desmantellar tots els elements de la via. Així, Adif ja va fer un estudi sobre l’efecte barrera que la via en desús genera als municipis. El projecte que s’ha adjudicat, doncs, haurà de definir les actuacions a fer a l’espai que quedarà un cop es retirin les vies i com s’integrarà per a l’ús cívic de les poblacions.

ACN

 

Endesa reforma una línia elèctrica per a millorar el servei a Cambrils i a Vinyols i els Arcs

Els treballs han  ha suposat una inversió superior als 17.000 euros, i permeten optimitzar la seguretat de les infraestructures. Foto: Endesa

Endesa ha acabat recentment els treballs de millora de part de la xarxa elèctrica de mitjana tensió a 25 kV al Baix Camp amb l’objectiu de millorar la qualitat i la continuïtat del subministrament a gairebé 6.000 clients repartits entre els municipis de Cambrils i de Vinyols i els Arcs. L’actuació ha suposat una inversió superior als 17.000 euros, aportats íntegrament per la Companyia.

L’actuació ha consistit en la renovació tecnològica d’un tram de línia subterrània de 115 metres de longitud al nucli urbà de Cambrils, a la qual s’ha substituït l’antic cablejat per un de nou, de més secció. Aquesta reforma permetrà, per tant, no només disposar d’una xarxa elèctrica més configurada per atendre possibles incidències i repartir millor, en conseqüència, les càrregues, de manera que s’optimitza el retorn del servei als clients, sinó que pel cable hi podrà passar més energia, la qual cosa representa poder aguantar eventuals puntes de consum –a l’estiu o a l’hivern, atendre el creixement vegetatiu de les respectives poblacions i donar resposta a nous subministraments que hi pugui haver en un futur.

Cal subratllar que aquests treballs, malgrat la situació excepcional que viu el país arran de la pandèmia, s’ha dut a terme igualment. Endesa, en tot aquest temps, no només no han aturat la seva activitat empresarial sinó que ha prioritzat el manteniment i ha mantingut el seu pla d’inversions per tal de garantir el subministrament elèctric a tota la ciutadania.

Tots aquests treballs formen part del conjunt d’actuacions que Endesa promou per a la millora de les seves infraestructures i del subministrament elèctric al Camp de Tarragona, totes elles enfocades a la progressiva adaptació de les instal·lacions de la Companyia a les darreres tecnologies del sector.

Redacció

 

Un accident entre tres camions i un turisme a Vinyols i els Arcs causa quatre ferits

El xoc ha implicat un tràiler, una camioneta, un camió de runa i un cotxe. Foto: Bombers

Un accident entre tres camions i un turisme a l’autovia A-7 ha provocat aquesta tarda quatre ferits a Vinyols i els Arcs (Baix Camp). El xoc ha tingut lloc a les 17.21 hores i ha implicat un tràiler, un camió de runa, que s’ha enfilat damunt la mitjana, un camió lleuger i un turisme. Els Bombers de la Generalitat hi han enviat quatre dotacions, que han hagut de fer maniobres d’assistència sanitària, han desconnectat les bateries i han netejat la calçada de la runa.

ACN

 

 

La Diputació inicia la construcció de la rotonda d’accés a Vinyols i els Arcs des de la T-314

Les obres compten amb un pressupost de 489.583 euros i es preveu que finalitzin a principis del 2021 Foto: Diputació

La Diputació de Tarragona inicia aquest dilluns les obres construcció d’una rotonda d’accés a Vinyols i els Arcs des de la T-314, just a la intersecció amb el Camí de Sant Joan. Amb aquestes obres es millorarà la mobilitat i la seguretat viària en aquest punt, tant dels usuaris que accedeixen al municipi com de la resta de vehicles que utitilitzen aquest nus viari per accedir a altres indrets.

Durant l’execució de les obres també es reforçarà i millorarà el nivell d’il·luminació necessari en aquest punt de la xarxa viària. Els treballs de construcció de la rotonda tenen un període d’execució de sis mesos i compten amb un pressupost de 489.583,29 euros.

D’altra banda, les darreres setmanes la Diputació de Tarragona també ha realitzat tasques de reforç del ferm en aquesta mateixa via que uneix Vinyols i els Arcs i Reus, concretament entre els punts quilomètrics 3,715 i 7,274, amb una inversió de 320.000 €.

Redacció

 

Roda de Berà viu el seu Carnaval més lluït

Carnaval de Roda de Berà 2020. Cedida

La disbauxa, la festa i la gresca es van apoderar de Roda de Berà per viure el Carnaval més multitudinari i lluït de la seva història.

Els primers en començar la festa, divendres al matí, van ser els petitons i petitones de la Llar d’Infants Municipal, vestits d’indis, acompanyats pels seus pares i mares, familiars i amics. S’ho van passar d’allò més bé recorrent el carrer Marinada i la plaça Catalunya, ballant i saltant, i, més tard, amb la batalla de confeti a la plaça del Mercat.

El bon temps va acompanyar, i el sol i les temperatures primaverals van ser còmplices de la rua de la platja, que per quart any va portar dissabte al matí la disbauxa a la zona costanera del municipi. La sortida va ser a la plaça Luis del Olmo, i les deu carrosses participants van recórrer el Port Esportiu fins arribar al passeig de Costa Daurada. Allà, a la plaça Sant Jaume, els hi esperava un vermut, a càrrec de l’Associació de Veïns Costa Daurada-Berà.

Carnaval de Roda de Berà 2020. Cedida

Gran rua de Carnaval

La gran rua de Carnaval va trencar amb totes les previsions de la regidoria de Festes, encapçalada per Teresa Ferré. I és que la d’enguany es va convertir en la més multitudinària de totes les viscudes mai al municipi, amb la participació de més de 21 carrosses. Al ritme de la música, amb assajades coreografies, cantant i ballant sota núvols de confeti, els més de 1.600 participants van recórrer l’avinguda Sant Jordi, la plaça Catalunya, el carrer Arc de Berà, l’avinguda Fèlix Martorell, el carrer Esports i el carrer Joan Carles I, fins arribar a l’Ajuntament, on els hi estaven esperant l’alcalde Pere Virgili; les regidores Teresa Ferré i Rosana Dorantes; i el regidor Manel González.

De Roda de Berà van desfilar sis carrosses, la primera d’elles la del Rei Carnestoltes, disfressats de l’univers de Batman. De Roda no van faltar els Aladdins, ni els Duffmans retornats, 10 anys després, ara, alguns, com a pares de família, acompanyats pels seus mini-duffmans; l’associació Luz de Luna convertida en les boles de la loteria, on no hi va faltar ni el “famós calb”; o els Tintineadores, de Cosplay; i els Animats, de pòquer.

Pel que fa a la resta de municipis, quatre carrosses van venir des del Vendrell, els Carallots, l’Oasis Team, la Colla la Gresca i l’Associació Carnaval Somnis de Vendrell. Tres van arribar des de Calafell, l’Associació Popets de Calafell, el Cor Orfeó Calafellenc, i las Vecinas. Tres més van venir de Torredembarra, Eksi, Los Too Locos, i los Estrambólicos, i dues carrosses des del municipi de Lletger, de l’associació Colla Vella Carnaval, i de l’UEEP Carnaval de Lletger.

També va participar-hi una carrossa vinguda des de Banyeres del Penedès, Alma de Carnaval; una altra de l’Arboç, les Llunàtiques de l’Arboç; i finalment, una més de Santa Oliva, de l’Associació Jove Vitruvis Group.

Rua infantil

Diumenge a la tarda va tenir lloc la rua infantil, en la qual els més petits són els principals protagonistes. En aquest cas van participar-hi vuit carrosses, en un petit recorregut que els va portar per l’avinguda Fèlix Martorell, Sant Jordi, anada i tornada, pel carrer Marinada i Joan Carles I, fins el Poliesportiu Municipal, on va tenir lloc la festa infantil, la famosa batalla de confeti i un berenar amb coca i xocolata, del qual es van repartir 560 racions.

Carnaval de Roda de Berà 2020. Cedida

Enterrament del Rei Carnestoltes

La festa, però, no s’acaba aquí i els actes de Carnaval continuaran demà dimecres de Cendra, amb l’enterrament de Sa Majestat el Rei Carnestoltes, organitzat pel Ball de Diables de Roda de Berà.

L’acte s’iniciarà a dos quarts de sis de la tarda a la plaça de la Sardana amb la vetlla d’en Carnestoltes, que es trobarà de cos present dins el Patronat Municipal. A continuació es durà a terme el seguici mortuori, es farà lectura del testament del Rei Carnestoltes i la crema del seu fèretre. El Ball de Diables, a més, ha convidat a tots els infants que vulguin cremar la sardina a fer-ho també.

Per finalitzar, se servirà xocolata desfeta per a tots aquells que vinguin disfressats.

Carnaval de Roda de Berà 2020. Cedida

Carnaval de Roda de Berà 2020. Cedida

 

Munten una ruta cicloturística centrada en l’oli del Baix Camp

Ruta de l’oli amb bici. Foto: Descobrir.cat

El Baix Camp estrena una ruta cicloturística centrada en l’oli. La ruta, que està senyalitzada i pensada per fer en bicicleta, passa per camins entre horts i camps d’avellaners, garrofers i oliveres. Es tracta d’un itinerari circular molt planer, de gairebé 50 quilòmetres, que recorre set municipis productors d’oli d’oliva verge extra de la DOP Siurana -Reus, Riudoms, Vinyols i els Arcs, Montbrió del Camp, Vilanova d’Escornalbou, Mont-roig del Camp i Cambrils. En aquestes poblacions s’hi poden visitar espais relacionats amb l’oli, com cooperatives, molins, museus i centres d’interpretació. La ruta també inclou la visita a altres llocs d’interès com els edificis modernistes de Reus o la casa nadiua de Gaudí a Riudoms, entre d’altres. El Consell Comarcal, de bracet amb els ajuntaments participants, el Consell Regulador de la DOP i l’entitat Bicicamp, impulsa aquesta activitat fins ara inexistent al territori.

La ruta, proposada des de l’entitat Bicicamp, és molt planera, amb un desnivell mínim i no excessivament llarga, ideal per a famílies. Donat que el circuit és circular es pot iniciar des d’on es vulgui. El 95% del recorregut passa per camins rurals, entre cultius del Baix Camp, i una petita part de l’itinerari s’endinsa en les poblacions, bàsicament per visitar cooperatives o edificis patrimonials.

«Ajunta un dels tresors de la comarca, que és l’oli, amb l’exercici físic i l’entorn», ha afirmat el president del Consell Comarcal, Joaquim Calatayud. No es descarta ampliar aquest tipus de rutes a altres productes, elements patrimonials o entorns de la comarca. «Per exemple, dels campanars», ha plantejat la presidenta de Bicicamp, Ester Àvila. És la primera al territori. A Catalunya n’hi ha diverses.

La creació d’aquesta ruta ha requerit la instal·lació de banderoles i plaques d’identificació del recorregut, amb un cost total d’11.500 euros que han assumit els municipis. També s’han editat 5.000 tríptics amb informació sobre la ruta, distribuïts entres les diferents entitats i ajuntaments participants en el projecte. Aquest material de difusió han anat a càrrec del Consell Comarcal del Baix Camp.

 

Diverses escoles de Tarragona arriben a la final dels mSchools Student Awards

El públic assistent, format per més de 2.000 persones, podrà descobrir propostes d'app centrades en resoldre reptes socials, econòmics i ambientals o explorar contingut multimèdia georeferenciat

El públic assistent, format per més de 2.000 persones, podrà descobrir propostes d’app centrades en resoldre reptes socials, econòmics i ambientals o explorar contingut multimèdia georeferenciat

Catorze escoles de les comarques de Tarragona i les Terres de l’Ebre, amb una vintena de projectes, han arribat a la final del concurs mSchools Student Awards, que es disputarà el 8 de juny a la Farga de L’Hospitalet.  La jornada, que comptarà amb la participació de més de 750 alumnes de centres educatius catalans, reconeix i premia els projectes digitals desenvolupats per estudiants de primària, secundària, Batxillerat i Cicles Formatius durant el curs escolar. mSchools és un programa impulsat per Mobile World Capital Barcelona, en col·laboració amb Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Barcelona i GSMA.

Entre els finalistes hi ha 14 centres escolars de Tarragona i Terres de l’Ebre: l’escola Pau Casals d’El Vendrell; Antoni Roig de Torredembarra; Abel Ferrater de La Selva del Camp; CRP de Reus; CdA de Tarragona ciutat; La Portalada (Altafulla) amb dos projectes; Santa Caterina (Vinyols i els Arcs); l’Institut de Roquetes; Cristòfol Despuig (Tortosa); Mare de Déu del Portal (Batea); La Mar de la Frau (Cambrils); Roseta Mauri de Reus amb 2 projectes;  l’Institut Campclar i el Joan Amigó (Tarragona).

El públic assistent, format per més de 2.000 persones, podrà descobrir propostes d’app centrades en resoldre reptes socials, econòmics i ambientals o explorar contingut multimèdia georeferenciat relacionat amb l’entorn més proper a les escoles. Els més joves participaran en una hackató de 90 minuts on programaran històries i animacions amb Scratch, un llenguatge lliure de programació.

Els alumnes, d’entre 6 i 18 anys, hauran de presentar el seus projectes davant d’un jurat format per experts de la indústria tecnològica i l’àmbit de l’educació i periodistes especialitzats.

En funció de la categoria, els premiats tindran l’oportunitat de presentar el seu projecte a 4YFN, la fira d’emprenedoria més important del món; participar en un programa de la prestigiosa acceleradora d’startups Founder Institute o tenir una plaça per al campus d’innovació mSchools Bootcamp.

La cerimònia de lliurament de premis comptarà amb la presència de John Hoffman, CEO i director de GSMA Ltd i Carlos Grau, CEO de Mobile World Capital Barcelona.

Tarragona construirà una nova rotonda d’accés a Vinyols i els Arcs a la carretera T-314

El projecte, que vol millorar la seguretat i la mobilitat, també preveu reforçar l’enllumenat en aquest punt i compta amb un pressupost de 489.583,29 euros

El projecte, que vol millorar la seguretat i la mobilitat, també preveu reforçar l’enllumenat en aquest punt i compta amb un pressupost de 489.583,29 euros

La Diputació de Tarragona construirà una nova rotonda a la carretera T-314 en la intersecció amb el Camí de Sant Joan. Aquest projecte pretén millorar la mobilitat i la seguretat viària, tant dels usuaris que accedeixen a Vinyols i els Arcs per aquest punt com de la resta de vehicles que utilitzen aquest nus viari per accedir a altres municipis o emplaçaments.

A més de la construcció de la rotonda, les millores també preveuen reforçar i garantir el nivell d’il·luminació necessari. El projecte, aprovat inicialment pel ple de la Diputació de Tarragona, compta amb un pressupost de 489.583,29 euros i es preveu que les obres comencin abans de finalitzar el 2019.

Els veïns de Vinyols i els Arcs tindran descomptes per practicar esport a les instal·lacions de CUB Sports Centre

Els vinyolencs i vinyolenques podran gaudir d’un 10% de descompte en totes les activitats esportives que es poden practicar al Cub Sports Centre, el centre esportiu situat al nucli del Molí d’Avall.

L’Ajuntament de Vinyols i els Arcs i la mercantil Crisal Vinyols S.L., han signat un conveni de col·laboració amb l’objecte de promocionar la pràctica de l’esport entre els habitants del municipi. Amb aquest objectiu, els vinyolencs i vinyolenques podran gaudir d’un 10% de descompte en totes les activitats esportives que es poden practicar al Cub Sports Centre, el centre esportiu situat al nucli del Molí d’Avall.

El complex esportiu disposa de 7 pistes de pàdel panoràmiques, dues sales d’activitats dirigides de fitness i altres instal·lacions i serveis per als usuaris. Per poder accedir als descomptes, les persones que estiguin interessades només han de mostrar el seu Document Nacional d’Identitat per acreditar que són residents a Vinyols i els Arcs i automàticament se’ls rebaixarà un 10% la quota estipulada.

Amb aquesta iniciativa, des de l’Ajuntament s’ha buscat la col·laboració dels serveis ja existents al municipi per complementar l’oferta d’instal·lacions esportives públiques que ja està consolidada i que cada any creix en usuaris i en activitat.

L’Ajuntament de Cambrils mostra el seu malestar per la zona blava que ha implantat Vinyols a la Fontcoberta 

Les places de pagament estan situades al límit amb el terme municipal de Cambrils, en una àrea amb poca concentració comercial i d’habitatges.

L’Ajuntament de Cambrils ha mostrat el seu malestar per la zona de la zona blava que ha posat en marxa l’Ajuntament de Vinyols i els Arcs al barri de la Fontcoberta, al límit amb el terme municipal de Cambrils i molt propera a serveis municipals, sanitaris i d’ensenyament.

El consistori cambrilenc assegura que la regulació d’estacionament no respon a una demanda de rotació, ja que no es tracta d’una àrea amb densitat de població i habitatges, concentració comercial o l’afluència turística intensa.

Per aquest motiu, l’Ajuntament de Cambrils ha enviat una carta al de Vinyols per demanar un estudi i replantejament de la decisió i buscar la millor solució pels interessos comuns d’ambdós municipis, donada la configuració dels termes en aquesta zona.

La ruta del pintxo vinyolenc reparteix més de 800 tapes en un cap de setmana

La ruta va seguir tot el dissabte a la tarda i a la nit amb l’acompanyament del concert de Tapeo Sound System.

Vinyols i els Arcs ha tancat el primer cap de setmana de Festa Major amb unes xifres de participació molt positives en les activitats programades al voltant de la Festa Gastronòmica de la Samfaina i la Ruta del Pintxo Vinyolenc. Pel que respecta a la ruta del pintxo, han estat més de 800 les racions que els bars i restaurants del poble han repartit entre dissabte al migdia i diumenge a la nit.

Precisament el dissabte al migdia es donava el tret de sortida de la ruta del pintxo aprofitant el VIII Concurs de Samfaina, en el que van competir tant la cuina més tradicional com les versions més modernes de la samfaina amb múltiples acompanyaments i propostes molt interessants.

A banda de la categoria de samfaina clàssica i moderna, també els nens i nenes del poble van demostrar la seva perícia a la cuina tant en la categoria infantil com la juvenil amb unes samfaines tan originals com saboroses que va preparar in situ. Els dos membres del jurat, els xefs Salvador Virgili i Joan Urgellès, van destacar la gran qualitat dels plats presentats en totes les categories.

Els participants al Pintxo Vinyolenc reben un obsequi per haver completat la ruta si han tastat totes i cadascuna de les tapes que oferien els establiments i, a més, poden votar el seu preferit.

La ruta va seguir tot el dissabte a la tarda i a la nit amb l’acompanyament del concert de Tapeo Sound System i diumenge quan els concursos gastronòmics van donar pas a activitats esportives i lúdiques com la celebració de la primera Milla Urbana i acompanyament musical al vespre.

Els participants al Pintxo Vinyolenc reben un obsequi per haver completat la ruta si han tastat totes i cadascuna de les tapes que oferien els establiments i, a més, poden votar el seu preferit. El cuiner del pintxo més votat es desvetllarà el proper diumenge a la tarda.

Una Festa Major marcada per la revetlla

Vinyols i els Arcs segueix de Festa Major amb l’encesa de la foguera i la gran revetlla de dissabte a la nit i els actes més tradicionals del diumenge com la missa major i la processó. Aquest cap de setmana també prenen protagonisme les activitats culturals ja que dissabte un grup de prop de 70 persones assistirà a una visita guiada a la Casa Sant Josep de la Salle i diumenge hi haurà la representació teatral amb l’obra “Vuit dones”.

Vinyols i els Arcs se suma a Viles Florides

Vinyols i els Arcs és el cinquè municipi florit del Baix Camp i se suma als ja inscrits Reus, Prades, Riudoms i Botarell.

Vinyols i els Arcs s’incorpora al projecte Viles Florides que promou la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya (CHOC)  i que distingeix els municipis que treballen per la transformació dels seus espais públics a través de l’enjardinament i la millora dels espais verds. Amb aquest, ja són 125 municipis a tota Catalunya que formen part d’aquest moviment. Vinyols i els Arcs és el darrer municipi del Baix Camp en incorporar-se al projecte Viles Florides després de Reus, Prades, Riudoms i Botarell, que també s’ha inscrit aquest 2018.

Per Marta Aubaó, regidora d’Urbanisme de Vinyols i els Arcs, formar part del moviment Viles Florides «suposa un repte per tal de mantenir i millorar la qualitat de la jardineria actual del municipi» i espera que aviat se’ls pugui atorgar alguns dels reconeixements previstos en el reglament de Viles Florides.

Viles Florides vol reconèixer la riquesa natural i paisatgística del país mitjançant el reconeixement públic de tots aquells projectes d’enjardinament, ornamentació floral i cultura del verd urbà que, tant en l’àmbit públic com privat, esdevinguin un exemple a seguir. El projecte posa en valor la protecció dels espais verds, la millora de la qualitat de  vida, la conscienciació social vers polítiques sostenibles o el desenvolupament d’economies locals a  través de l’atractiu del parcs i jardins.

El projecte és obert a tothom i poden participar-hi els municipis així com qualsevol col•lectiu, empresa o particular amb sensibilitat vers la natura i la cura dels espais verds. El principal reconeixement de Viles Florides és en l’àmbit de l’administració pública local. L’edició 2017 es va tancar amb 118 municipis distingits com a vila florida en reconeixement a la seva tasca per a la millora de l’espai urbà. Les Viles Florides són aquells pobles i ciutats que destaquen per l’actuació real, conscient i de llarga durada en matèria d’enjardinament i millora de la qualitat de vida dels seus habitants.

De forma anual s’entreguen les Flors d’Honor, el distintiu que certifica aquests municipis com a viles florides. La Flor d’Honor –n’hi ha d’una a cinc– s’entreguen segons el criteri d’un jurat especialitzat de la CHOC. Actualment, els municipis de Almacelles (Segrià), Bagergue (Val d’Aran), Cardedeu (Vallès Oriental), Figueres (Alt Empordà), Lloret de Mar (Selva), Malgrat de Mar (Maresme), Mollet del Vallès (Vallès Oriental), Olot (Garrotxa), Sant Cugat (Vallès Occidental), Sant Hilari Sacalm (Selva) i Vila-seca (Tarragonès) són els municipis catalans amb quatre Flors d’Honor, la major distinció fins ara.

Els aspectes que es valoren de cada municipi són el patrimoni vegetal i paisatgístic: la relació entre l’espai verd i el nombre d’habitants, la relació entre els recursos destinats al manteniment i la superfície verda i enjardinada, la diversitat floral, la funcionalitat dels espais verds, la integració paisatgística, la singularitat dels espais, l’estat de manteniment, l’existència d’un inventari de patrimoni vegetal, la qualitat dels subministraments vegetals, la selecció d’espècies o l’estètica. També es té en compte el respecte pel medi ambient i la sostenibilitat a través de variables com la gestió de l’aigua, els programes de control de plagues i malalties, la neteja i gestió de residus, o la qualitat de mobiliari urbà.

A banda de les viles florides, el projecte pretén la participació i la implicació ciutadana fomentant la participació de tot aquell particular, empresa o institució que promoguin la sensibilitat ambiental i paisatgística i que treballin per a la conservació i difusió del patrimoni vegetal des del seu àmbit.

Les Escoles Velles, nova zona cardioprotegida de Vinyols i Els Arcs

Imatge de l’aparell desfibril·lador

L’Ajuntament de Vinyols i Els Arcs ha instal·lat a la façana de l’edifici de les Escoles Velles un nou desfibril·lador extern automàtic (DEA) d’última generació de manera que aquesta zona comunitària ha passat a ser juntament amb el pavelló poliesportiu un nou espai cardioprotegit del municipi.
El desfibril·lador administra una descàrrega que reactiva la funció cardíaca i que pot revertir una aturada si s’administra durant els deu minuts següents a que es produeixi.

L’aparell és senzill d’utilitzar i accessible de manera que qualsevol persona el pot utilitzar i és capaç de diagnosticar i tractar de manera immediata una aturada cardio respiratòria.

L’espai on s’ha instal·lat aquest nou desfibril·lador és on es troba la llar de jubilats, dues associacions del poble i també és a tocar de la llar d’infants municipal i d’una pista poliesportiva i zona de jocs infantils i per a gent gran.

Condemnat un veí de Vinyols i els Arcs per matar amb verí nombrosos animals domèstics

Detall de l’estudi dels verins utilitzats.

El Jutjat Penal de Reus ha condemnat a una pena de presó i a pagar una indemnització econòmica un veí de Vinyols i els Arcs (Baix Camp) per provocar la mort de manera intencionada de diversos animals amb verí. Els fets van succeir l’any 2006 i el cos d’Agents Rurals en van tenir coneixement a partir de diverses denúncies que va rebre de particulars per la mort de les seves mascotes amb simptomatologia d’haver estat enverinades.

Els Agents van recollir un gran nombre de fauna morta en una zona amb gran activitat cinegètica i presumptament relacionada amb pràctiques d’ús de verí que eliminava tot tipus de fauna. La possible utilització continuada de verí altament tòxic impossibilitava l’assentament d’espècies salvatges i eliminava la presència de totes les domèstiques (gossos i gats). L’ús de verí, una pràctica il·legal i no selectiva, serveix per reduir el nombre de depredadors habituals de la fauna cinegètica com ara els conills i les perdius.

Els Agents Rurals van poder interceptar dues persones en el moment que col·locaven el verí i van constatar que havien mort 19 gossos, 10 gats, 1 guineu i 1 fagina. Els animals es van trobar tots molt pròxims a la riera del Regueral, al terme de Vinyols i els Arcs, en una zona on hi havia una important activitat cinegètica. Les investigacions van determinar que era un mètode que s’havia estat utilitzant durant un llarg període de temps.

Les necròpsies dels animals van corroborar que els animals morien enverinats per un verí altament tòxic. La toxicitat del producte utilitzat era tan alta que se’n va prohibir l’ús, la tinença i la comercialització l’any 2007 pel risc que implicava per al medi ambient i la salut humana. El verí era col·locat en productes carnis o peix per atraure els animals. En alguns, la fabricació dels esquers era molt professional i això provocava que els animals, en ingerir el verí, no morissin immediatament, cosa que els provocava una mort lenta i agònica.

Els Agents Rurals van denunciar els fets davant el Jutjat Penal 1 de Reus. Al judici, es va personar com a acusació popular el Fons per a la Conservació del Voltor Negre, ja que l’ús de verí té un gran impacte en la conservació d’espècies protegides.

La utilització de verí s’ha constatat com una de les pràctiques furtives més importants per a la pèrdua de biodiversitat a escala europea, on es treballa per unificar criteris i protocols d’actuació dels diferents cossos que han de dur a terme les investigacions, entre els quals participa el cos d’Agents Rurals.

En aquest tipus de casos, i, en general, en qualsevol cas de mort de fauna no natural, és molt important la col·laboració ciutadana en la denúncia dels casos.

Vinyols i els Arcs disposarà de cable de fibra òptica al mes de setembre de 2018

Imatge de la reunió mantinguda aquest dilluns al matí entre representants de Telefònica i l’alcalde del municipi, Arnau Guasch.

La companyia Telefònica ha presentat aquest dilluns al matí a l’Ajuntament de Vinyols i els Arcs el pla de desplegament del cablejat de fibra òptica al municipi. La instal·lació de la nova infraestructura s’iniciarà al mes de juny i es preveu que estigui en funcionament a la tardor, cap al mes de setembre, segons les previsions que ha avançat la pròpia companyia en la reunió mantinguda aquest dilluns al matí amb l’alcalde del municipi, Arnau Guasch.

Segons ha explicat la companyia de comunicacions, Vinyols i els Arcs se suma als primers municipis de la comarca que disposaran d’aquesta infraestructura, i es podrà solucionar així el dèficit de l’antiga línia de coure que hi ha ara mateix al poble i que ha quedat saturada fins al punt que actualment cal entrar en llista d’espera per aconseguir donar d’alta una nova línia de telèfon. Aquesta situació havia estat denunciada i reclamada en múltiples ocasions per part del consistori municipal, que finalment, després de prop de dos anys d’insistir, ha aconseguit que la companyia faci la inversió per modernitzar la línia.

Tot i amb això, conviuran totes dues xarxes i la instal·lació del cable de fibra es durà a terme seguint el traçat de la línia ja existent. En aquest sentit, en els propers mesos, el consistori informarà als veïns de la propera arribada dels tècnics per sol•licitar el permís d’instal•lació a les façanes.

La modernització de la infraestructura de telecomunicacions al nucli de Vinyols i al nucli de l’antiga N-340 suposarà la possibilitat de que els veïns disposin de connexió a Internet amb una velocitat de 300Mbps simètrics amb una cobertura òptima. A més, se solucionarà definitivament el problema de saturació de l’antiga línia i es podran donar d’alta tots els usuaris que fins ara havien d’estar en llista d’espera.

Un conveni entre l’ajuntament i la comunitat dels germans de la Salle farà possible visitar la Casa Sant Josep

L’alcalde de Vinyols i els Arcs, Arnau Guasch, i el germà Jesús Morel. Foto: Ajuntament de Vinyols i els Arcs

L’alcalde de Vinyols i els Arcs, Arnau Guasch, i el germà Jesús Morel, en representació de la congregació dels Germans de les Escoles Cristianes –La Salle-, han signat un conveni que permetrà obrir als visitants alguns espais de la Casa de Sant Josep de La Salle, ubicada al municipi de Vinyols i els Arcs. Mitjançant l’acord signat entre l’ajuntament i la comunitat religiosa, s’obrirà al públic la capella i altres dependències de la Casa que fins ara no es podien contemplar, com ara l’espectacular sala de les papallones amb una important col·lecció d’exemplars d’aquests lepidòpters.

La Casa de Sant Josep de La Salle es va fundar l’any 1928 com a noviciat i geriàtric dels germans de la congregació. Al llarg de la seva llarga història aquest edifici va ser hospital de sang, escola i des de 1970 acull els germans de la Salle d’edat avançada o que necessiten atenció mèdica continuada.

La capella de l’edifici és d’especial interès cultural i artístic, es troba al centre de l’edifici i és d’estil neogòtic, és una instal·lació àmplia, amb una nau única de tres trams amb capçalera poligonal, voltes de creueria quatripartita a la nau, i de creueria gallonada a la capçalera.

Obertes les inscripcions per al concurs de pessebres i diorames de Nadal de Vinyols

L’Ajuntament de Vinyols i els Arcs ha fet públiques les bases per al concurs de pessebres i diorames de Nadal, al qual es poden inscriure tots els habitants del municipi, entitats o comunitats de veïns que hi vulguin participar. Les inscripcions s’obriran a partir de dimecres dia 6 de desembre, el mateix dia que es presentarà el pessebre instal·lat a l’Ajuntament.

El concurs se celebra per tercer any consecutiu i s’hi poden presentar tant els pessebres tradicionals com també diorames, que són petites instal·lacions tridimensionals que permeten crear una sensació de profunditat en imatges. Les inscripcions gratuïtes es poden formalitzar a l’Ajuntament en horari d’atenció al públic fins al dia 20 de desembre i en el moment de formalitzar la inscripció caldrà especificar si es presenta un pessebre o un diorama.

Estan permeses totes les tècniques en la creació dels pessebres, de manera que es deixa espai lliure a la creativitat de cadascú, tot i que es tindran en compte la utilització de materials reciclats o naturals, l’elaboració pròpia i en família, la il·luminació, el moviment i l’originalitat.

El concurs preveu un primer, segon i tercer premi que consisteixen en un val de 60, 40 i 30 euros respectivament per gastar a qualsevol comerç de Vinyols i els Arcs.

Vinyols i els Arcs celebrarà el 12 d’octubre un bingo solidari amb Mont-roig 

L’Ajuntament de Vinyols i els Arcs ha organitzat per al dia festiu del 12 d’octubre un bingo cívic solidari amb el municipi de Mont-roig del Camp en el qual els beneficis aniran destinats a l’IES Antoni Ballester d’aquell municipi.

L’alcalde de Vinyols, Arnau Guasch, ha anunciat aquest dilluns l’activitat amb la que es busca mostrar la completa solidaritat amb el municipi veí de Mont-roig que va patir la repressió policial el passat diumenge 1 d’octubre que va causar, entre altres, greus desperfectes al centre educatiu. L’alcalde ha explicat que “precisament hem triat aquest dia festiu per solidaritzar-nos amb Mont-roig com a protesta per l’actuació de la policia el passat diumenge”.

El bingo tindrà lloc al Casal Cultural a partir de les 6 del vespre del dia 12 d’octubre.

Uns 40 voluntaris i prop de 200 corredors es preparen per la 2a Marató per Relleus

Enguany la Marató per relleus de Vinyols és una de les proves de les que consta la Lliga Ekiden del Camp de Tarragona.

Fins a 40 persones s’han ofert voluntàries per ajudar en l’organització de la 2a edició de la Marató per Relleus de Vinyols i els Arcs en la que, quan encara falten prop de deu dies abans que se celebri, ja s’hi han inscrit prop de 200 corredors. La marató aplegarà fins a 60 equips de 6 persones que han de cobrir per relleus una distància de 42,195 Kms dins un circuit urbà de 1.500 m amb un petit afegit per al primer corredor de 195 m per completar tota la distància.

Amb la intenció de consolidar la prova i que esdevingui cita obligada dins el calendari esportiu, aquest any la Marató per relleus de Vinyols és una de les proves de les que consta la Lliga Ekiden del Camp de Tarragona que consta de tres maratons per relleus: les ja celebrades a Reus a l’abril i a Santes Creus aquest juliol i la de Vinyols i els Arcs, que serà la propera el 9 de setembre.

A banda de la celebració estricta de la cursa, des de la regidoria d’Esports i Festes de l’Ajuntament de Vinyols s’han organitzat un bon nombre d’activitats paral·leles que convertiran la jornada en un dia festiu dedicat a l’esport i a les activitats en família. En aquest sentit, hi haurà activitats per la canalla entre les que destaquen llits elàstics, tallers i ludoteca.

A més, s’amenitzarà el recorregut amb música i actuació de la Colla Castellera de Cambrils i la piscina municipal serà d’entrada lliure i gratuïta durant tot el dia per als participants i per les persones que els acompanyen, les activitats finalitzaran amb un sopar a la fresca i ball amb música en directe amb Zapping Trio.

La cursa Ekiden

Ekiden és una modalitat atlètica centenària arribada des de Japó que recrea el sistema centenari del servei postal en el qual diversos genets es rellevaven fent el tram entre Tòquio i Kyoto per repartir la correspondència. La primera cursa d’aquesta modalitat es va fer al Japó el 1917, i es va dur a terme durant tres dies entre l’antiga capital de Kyoto i la moderna capital de Tòquio, sobre una distància de 508 km, per celebrar l’aniversari del trasllat de la capital a Tòquio.

El VI Concurs de Samfaina de Vinyols i els Arcs aplega participants de totes les edats

Enguany s'ha introduït la categoria infantil. Foto: Cedida

Enguany s’ha introduït la categoria infantil. Foto: Cedida

Més de 20 participants van competir el dissabte dia 17 de juny en el VI Concurs de Samfaina de Vinyols i els Arcs, una de les activitats més destacades del primer cap de setmana de Festa Major que es dedica a la Jornada Gastronòmica de la Samfaina.

El concurs va aconseguir una participació molt alta en les diverses categories en les que es podia competir: samfaina clàssica, samfaina moderna i samfaina infantil i juvenil. La categoria de samfaina moderna, que demana un exercici de creativitat,i innovació i originalitat va ser la que va obtenir més participants, amb 14 propostes tan vistoses com saboroses. Tot i amb això, tampoc la samfaina clàssica es va quedar sense propostes, ja que hi van participar 9 plats. Els guanyadors van ser Eric Corts en la samfaina moderna i Concepció Nogués de la clàssica.

Per primera vegada des de l’inici del concurs, en aquesta sisena edició s’ha introduït la categoria infantil i juvenil, en la que els infants, en parelles van cuinar in situ la seva samfaina amb l’ajuda d’un adult voluntari que s’ocupava dels fogons. El taller de samfaina permetia a la canalla d’entre 5 i 14 anys entrar a participar al concurs. En aquesta categoria es van presentar 6 samfaines més. La jornada es va completar amb l’esmorzar popular i passejades en carruatges de cavalls i ponis.

A la tarda va ser el torn de l’actuació castellera amb els Xiquets de Cambrils, els Minyons de l’Arborç i els Xiqüelos i xiqüeles del Delta, que van omplir la plaça del Replà en una tarda castellera molt emocionant.  Durant tot el cap de setmana també s’ha celebrat la Ruta del Pintxo Vinyolenc en el que han participat set restaurants del municipi i amb el que tant el millor pintxo com els que completen la ruta aconsegueixen premis. La Ghetto Orchestra va fer ballar el públic fins ben entrada la matinada amb un espectacle al bell mig del poble.

Vinyols i els Arcs segueix de Festa Major  en honor a Sant Joan, de manera que els actes més importants se celebraran aquest cap de setmana amb una gran revetlla popular, l’encesa de les fogueres i la missa i processó el dia 24.