.

Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant rep dues banderes Sender Blau 2024

La regidora de Turisme, Elidia López, rebent els guardons de mans del president de l’ADEAC, José Palacios. Foto: Cedida

El municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha aconseguit la Bandera Sender Blau 2024 per al sender litoral del Jonquet, que uneix les platges de l’Arenal i del Torn, i per al sender d’interior Masboquera-Castelló. És un guardó que atorga l’Asociación de Educación Ambiental y del Consumidor (ADEAC) amb l’objectiu de «premiar i reconèixer la conservació i recuperació de senders i itineraris, transformats en valuosos recursos per a la interpretació i l’educació ambiental, així com per al gaudi de la natura a través de la realització d’activitats recreatives, esportives i turístiques sostenibles».

Per obtenir el guardó Sender Blau, s’han de complir un conjunt de criteris i indicadors, que s’agrupen en quatre categories: característiques de les sendes i traçats; informació, senyalització i infraestructures als senders; conservació i gestió del patrimoni natural i cultural; i ús públic dels senders.

A l’acte de lliurament dels guardons Bandera Senders Blau 2024, que ha tingut lloc aquest dimecres a Las Rozas (Madrid), hi ha assistit la regidora de Turisme, Elidia López.

L’ADEAC, que és la mateixa associació que avalua la qualitat de les platges (Bandera Blava), ha concedit el guardó Bandera Sender Blau-2024 a un total de 128 senders de tot Espanya, 5 dels quals són de Catalunya (un de la demarcació de Girona; i 4 de la de Tarragona). Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant és l’únic municipi de la província de Tarragona que ha rebut dos guardons.

El Sender Litoral del Jonquet de l’Hospitalet de l’Infant va rebre per primera vegada aquest distintiu l’any 2017 i des d’aleshores l’ha aconseguit renovar any rere any; i el Sender Masboquera-Castelló, el va obtenir per primer cop l’any passat.

El Sender Litoral del Jonquet és un sender de 3.420 m de baixa dificultat que uneix dues platges de Bandera Blava: la de l’Arenal i la del Torn, a l’Hospitalet de l’Infant. Transcorre paral·lel a la costa i més de la meitat del recorregut travessa l’Espai d’Interès Natural (PEIN) de la Rojala-Platja del Torn, on es troba l’illot del Torn.

Pel que fa al sender Masboquera–Castelló, de 4.490 m i de dificultat baixa, arrenca amb una lleugera pujada al poble de Masboquera, de cases baixes i carrers estrets, on s’inicien diverses rutes a peu i amb BTT, i arriba fins al nucli medieval de Castelló, que compta amb edificacions recuperades per part de l’Associació Masia de Castelló.

 

L’Hospitalet acollirà la Fira LEGO més gran d Catalunya

El cap de setmana del 16 i 17 de març, l’Hospitalet de l’Infant acollirà la segona edició de l’HospiBrick & Click, la fira conjunta de LEGO i Playmobil més gran de Catalunya.

Aquests dies, al pavelló esportiu, ubicat al carrer Tivissa 6, es podran veure 15 diorames de Playmobil i més de 60 m2 d’exposició de LEGO, muntats per membres de les associacions Somosclicks (Playmobil) i Hispalug (LEGO), procedents de Catalunya, la Comunitat Valenciana, País Basc i Navarra. En total hi haurà més de 200 metres quadrats d’exposició, tres parades de venda d’aquestes joguines i una zona de jocs amb bricks de LEGO.

L’Associació d’Afectats de Fibromiàlgia de l’Hospitalet de l’Infant (ASHOFI) i diversos comerços locals també instal·laran parades en el recinte firal, amb productes relacionats amb aquesta temàtica.

A més, com a novetat, HospiBrick & Click comptarà amb un estand de Brick Club de Reus, un espai terapèutic d’habilitats socio-comunicatives i emocionals dirigit a persones amb diagnòstic reconegut de Trastorns de l’Espectre Autista (TEA) de nivell 1-2 (Asperger). En aquest espai, es mostraran creacions dels joves d’aquest club, que participen en sessions basades en el joc, amb blocs de LEGO com a principal eina.

Els horaris d’obertura de la fira seran: el dissabte 16 de març, de 10 a 13:30 h i de 17 a 21 h; i el diumenge 17 de març, de 10 a 13:30 h i de 17 a 19 h. L’entrada serà gratuïta per a tothom.

Enguany, també com a novetat, es reservarà una hora de la fira per a l’entrada exclusiva de les persones amb neurodiversitat. Durant aquesta «hora tranquil·la», prevista per al dissabte 16 de març, de les 16 a les 17 h, es reduirà la intensitat luminíca i acústica del pavelló esportiu, perquè aquest col·lectiu pugui gaudir de la fira en un ambient de calma, sense soroll.

«Amb aquesta iniciativa, volem afavorir el benestar de les persones amb autisme i hipersensibilitat sensorial», ha explicat la regidora de Comerç i Benestar Social i Salut, Sílvia Pujol.

A més, el diumenge 17 de març, a les 18 h, se sortejaran 5 lots de productes Playmobil valorats en més de 600 € en total. Per participar en els sortejos, s’haurà de passar a recollir per l’Oficina de Turisme de Cal Forn de l’Hospitalet de l’Infant o pels comerços locals adherits a la campanya una butlleta del “Joc del busca click”, omplir-la correctament i dipositar-la a l’estand de Comerç de la fira. Les butlletes també estaran disponibles els dies de la Fira al mateix estand.

El joc consisteix a trobar 6 figures gegants de Playmobil que s’han amagat als aparadors de 33 establiments comercials de l’Hospitalet de l’Infant.

Qui empleni correctament la butlleta (anotant bé el número de l’establiment on hagi trobat les 6 figures), rebrà un click de Playmobil de regal a l’estand de Comerç (fins a exhaurir existències). Com a novetat, si, a més, fa una consumició de 40 € com a mínim a un dels 17 bars i restaurants adherits a la campanya, serà obsequitat amb una bossa sorpresa de Playmobil (fins a exhaurir existències).

“Amb aquests sortejos i premis immediats volem incentivar i dinamitzar l’activitat comercial i promoure el consum als establiments de restauració local”, ha explicat la regidora Sílvia Pujol.

La Regidoria de Comerç de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha organitzat l’HospiBrick & Click, amb la col·laboració de l’Associació de Comerços de l’Hospitalet de l’Infant i la Vall de Llors (ACHV), la Regidoria de Turisme i les associacions Somosclicks (Playmobil) i Hispalug (LEGO), en vista de l’èxit que va tenir l’any passat (segons es calcula, van visitar la fira unes 5.000 persones ,del municipi i de fora, sobretot de la demarcació de Tarragona i de l’àrea metropolitana de Barcelona).

 

L’Ajuntament de Vandellòs, amb la pagesia

Façana de l’Ajuntament de Vandellòs

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha manifestat el seu suport a la pagesia mitjançant una declaració institucional subscrita per tots els grups polítics municipals (Més Municipi, FIC, PP, Acció Municipal, PSC i CUP).

Amb aquest text, que es pot consultar íntegrament a la pàgina web municipal (www.vandellos-hospitalet.cat), el consistori vol mostrar la seva «solidaritat i suport ferm a la pagesia i a les mobilitzacions d’aquests darrers dies, reconeixent la importància de defensar els interessos del sector agrari i la sobirania alimentària i, per altra banda, instar a l’adopció de polítiques actives per revertir la crisi del sector”.

Un altre dels objectius de l’escrit, segons consta en aquest, és “instar les administracions competents (Generalitat de Catalunya, Govern d’Espanya i Unió Europea) a buscar solucions, acords i mesures que donin resposta a les múltiples necessitats que la pagesia està patint actualment».

En aquest sentit, afirmen que “és necessari que la societat i totes les administracions s’impliquin” per fer costat a aquest sector, per “posar en valor la feina dels nostres agricultors i ramaders que ens garanteixen, a banda de la producció d’aliments, la continuïtat de la vida i la preservació del paisatge rural».

Durant el dia d’avui i de demà dimecres, la Televisió de Vandellòs (TVV) emetrà la gravació de la lectura de la declaració institucional que han fet els portaveus dels grups polítics municipals i Jordi Castellnou, com a representant de la pagesia de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant. El vídeo de la gravació també es pot veure al YouTube de la TVV.

 

Sonia Bernal guanya el concurs d’Instagram del Pessebre dels Estels

Un moment del lliurament del premi a la guanyadora

Ahir, dimecres 28 de febrer, la regidora de Turisme, Elidia López; i el director de l’Hotel La Figuerola, Ernest G. Alfonso, van lliurar el premi a l’iger Sonia Bernal (@soniabg41), guanyadora del VII Concurs d’Instagram del Pessebre dels Estels, convocat per la Regidoria de Turisme de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant.

El premi, gentilesa de l’Hotel La Figuerola, consisteix en una nit d’allotjament amb esmorzar a aquest hotel amb dinar de menú degustació al restaurant El Safareig i accés a la piscina lúdica per a dues persones.

La fotografia d’aquesta veïna de Miami Platja, de l’escena del forn del Pessebre dels Estels de la Masia de Castelló, va ser una de les tres imatges finalistes escollides per l’equip de Turisme i la que va obtenir més vots a la pàgina de Facebook i al perfil d’Instagram de Turisme de l’Hospitalet de l’Infant i la Vall de Llors. Aquesta imatge apareixerà al calendari de 2025 de l’Ajuntament.

La regidora de Turisme va agrair a la guanyadora i a totes les persones que van participar en el concurs el fet que hagin contribuït a donar a conèixer i a difondre l’encant del Pessebre a través de les xarxes socials.

 

Baix Camp i del Priorat demanen la Secretaria tècnica del Fons de Transició Nuclear

Una imatge de la reunió que ha tingut lloc a la Casa de la Vila de l’Hospitalet de l’Infant. Foto: Cedida

Els alcaldes i alcaldesses del Baix Camp, una representació del Priorat i també la Cambra de Comerç de Reus i PIMEC Baix Camp han acordat demanar conjuntament una alternativa a la ubicació per a la Secretaria tècnica del Fons de Transició Nuclear (FTN) proposada en la darrera reunió de l’Òrgan de Govern del FTN pel secretari d’Empresa i Competitivitat del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, Albert Castellanos. En aquesta reunió, que va tenir lloc el passat 16 de gener a Tortosa, a la seu del Consell Comarcal del Baix Ebre, Castellanos, que ocupa el càrrec de president de l’Òrgan de Govern del Fons, va proposar que la Secretaria tècnica recaigui en l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (IDECE).

Els representants del Baix Camp i del Priorat i els presidents de la Cambra de Comerç de Reus i de PIMEC Baix Camp, que han assistit aquest dimecres 28 de febrer a la reunió convocada per l’alcaldessa Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Assumpció Castellví, a la Casa de la Vila de l’Hospitalet de l’Infant per consensuar aquesta qüestió, consideren que aquest organisme autònom adscrit al Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat (l’IDECE) no representa la majoria del territori afectat pel Fons: dels 96 municipis que se’n beneficiaran d’aquests diners, només 36 són de les Terres de l’Ebre. Concretament, 10 municipis del Baix Ebre, 1 del Montsià, 11 de la Terra Alta i 14 de la Ribera d’Ebre.

La resta de municipis, 60 en total (9 del Segrià, 10 de les Garrigues, 18 del Baix Camp i 23 del Priorat) no pertanyen a l’àmbit d’actuació de l’IDECE, que té com a objectiu el desenvolupament integral de les comarques de l’Ebre i la presa de decisions que afecten les Terres de l’Ebre.

A més, la seu de l’IDECE es troba a Tortosa, un municipi que ni tan sols es troba dins del radi d’aplicació del fons, segons argumenten.

No enfrontar territoris

«La nostra voluntat no és enfrontar territoris, sinó reclamar una fórmula que serveixi perquè tots els municipis beneficiaris del Fons de Transició Nuclear ens sentim representats», afirmen. En aquest sentit, proposen que la Secretaria tècnica compti amb dues seus: una que representi els municipis de les Terres de l’Ebre i una altra, ubicada al Baix Camp, que representi la resta de municipis, «per una qüestió d’equilibri territorial»; i que la Cambra de Comerç de Reus sigui l’ens que «vetlli perquè el reglament se segueixi a les dues seus de la mateixa manera i s’actuï igual a l’hora de triar els projectes que rebran els fons». Cal tenir en compte, segons apunten, que la Cambra és l’ens que aglutina el major nombre de municipis que opten al Fons i el territori que acull les tres centrals nuclears que es tancaran.

L’alcaldessa de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i vicepresidenta de l’Òrgan de Govern del Fons de Transició Nuclear, Assumpció Castellví, ofereix l’oficina de l’empresa municipal de promoció IDETSA, ubicada a l’Hospitalet de l’Infant, perquè pugui acollir la seu de la Secretaria tècnica situada al Baix Camp. «Aquesta oficina, que està a càrrec d’un equip pluridisciplinar, aglutina tots els serveis que necessita l’empresariat per créixer, i això la converteix en l’espai de referència per a les empreses i persones emprenedores en la seva relació amb el sector públic. IDETSA té molta experiència en el sector empresarial i la seva tasca és reconeguda arreu del territori», explica Castellví.

Pel que fa a l’estructura de la Secretaria tècnica, que s’ha d’encarregar de gestionar el destí del Fons de Transició Nuclear, els alcaldes i alcaldesses dels municipis abans esmentats aposten per una «composició equitativa, en la qual hi hagi un membre que representi cada comarca i per un emplaçament que no estigui únicament a les Terres de l’Ebre».

Assumpció Castellví portarà aquesta proposta a la pròxima reunió de l’Òrgan de Govern del Fons de Transició Nuclear, prevista per al 9 d’abril, i se la comunicarà ja al secretari d’Empresa i Competitivitat del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, Albert Castellanos, que és el president de l’Organ de Govern del FTN.

Les funcions de la Secretaria tècnica

Aquest òrgan d’assistència i suport s’encarregarà de seleccionar els projectes als quals es destinarà el Fons de Transició Nuclear. Segons consta en l’esborrany del reglament que regularà el Fons, la Secretaria tècnica podrà desenvolupar les següents funcions, entre d’altres:

– Identificar, analitzar, validar i proposar a la Presidència i a l’Òrgan de govern les línies i sectors prioritaris, i els programes i projectes amb potencial transformador per ser beneficiaris de la distribució anual dels imports del Fons.

– Prestar suport en la redacció de bases, disseny dels criteris i plecs, instruccions de seguiment de les possibles convocatòries d’ajuts i en la valoració, seguiment i justificació dels projectes a aprovar per a l’assoliment dels objectius establerts.

– Actuar de seu física/electrònica per a la presentació de projectes que es presentin a les diferents convocatòries públiques per obtenir subvencions o ajuts del Fons de Transició Nuclear.

 

Caminades per conèixer Vandellòs

La Regidoria de Turisme de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha organitzat unes caminades per als propers dissabtes 2 de març, 16 de març i 13 d’abril.

Aquestes caminades guiades són gratuïtes i tenen com a objectiu donar a conèixer l’entorn natural del municipi: en aquest ocasió, els dos senders guardonats amb la Bandera Sender Blau 2024 (el Sender Litoral del Jonquet i el Sender Interior Masboquera-Castelló) i els nuclis d’interior de Vandellòs i Remullà.

Per participar-hi, cal fer la inscripció a turisme@vandellos-hospitalet.cat.

 

Menjar a Vandellòs i l’Hospitalet pot tenir premi

Per promoure el consum als establiments de restauració del municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i fomentar-hi l’activitat econòmica durant els mesos de març, abril i juny, la Regidoria de Turisme ha posat en marxa novament la campanya promocional “Menja i guanya!”.

D’aquesta manera, els clients i clientes que facin consumicions iguals o superiors a 20 euros a qualsevol dels trenta bars, restaurants o establiments de menjar per emportar adherits a la campanya podran participar en el sorteig d’un rellotge intel·ligent (smartwatch) si ho fan el mes de març; d’una tauleta (tablet), si ho fan el mes d’abril; i d’un altaveu portàtil, si ho fan el mes de maig.

Gràcies a la col·laboració de l’Associació de Restauració i Hoteleria de l’Hospitalet de l’Infant i la Vall de Llors (ARH), també se sortejarà cada mes un val de 30 euros, per utilitzar fins al 30 de juny a qualsevol establiment membre d’aquesta entitat.

Per prendre part en els diferents sortejos, només cal que els clients i clientes lliurin els tiquets a l’Oficina de Turisme o al mateix establiment on hagin fet una despesa igual o superior a 20 euros. Abans de presentar els tiquets, han d’anotar en el dors dels tiquets el seu nom complet, telèfon de contacte, correu electrònic i municipi. El sorteig de cada mes es farà a Ràdio l’Hospitalet de l’Infant durant la primera setmana del mes següent a la promoció. Els tiquets no s’acumularan i es retiraran cada mes, de manera que cadascun dels tres sortejos es farà amb els tiquets que es presentin el mes que pertoqui.

Amb aquesta iniciativa, l’Ajuntament pretén dinamitzar el sector de la restauració local. “Volem donar un cop de mà als bars i restaurants del municipi durant aquest mesos de menor activitat, premiar els clients i clientes que consumeixen en aquests establiments i, en definitiva, atreure-hi gent”, ha afirmat la regidora de Turisme, Elidia López.

Les bases de la campanya es poden consultar a www.hospitalet-valldellors.cat.

 

Vandellòs es fixa en l’urbanisme en el programa d’actes del 8M

Amb motiu del Dia Internacional de les Dones, que se celebrarà el divendres 8 de març, la Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha organitzat un programa d’actes, amb la col·laboració de les regidories de Cultura i de Joventut, de la Policia Local, del Grup de Dones Blanca d’Anjou i de l’Associació de Joves de Vandellòs. Totes les activitats seran gratuïtes i tindran lloc entre el 4 i el 20 de març.

«El programa d’actes posarà enguany el focus en l’urbanisme amb perspectiva de gènere, aquell que posa en el centre la vida quotidiana de les persones. L’anàlisi de la vida quotidiana en l’urbanisme serveix per prendre consciència de la complexitat de la realitat i de les múltiples activitats que fan les persones en el dia a dia, el que permet entendre la diversitat de necessitats que coexisteixen als nostres pobles», segons ha explicat la regidora d’Igualtat, Esmeralda Saladié.

Per sensibilitzar sobre la importància de reconèixer i incorporar el coneixement de les dones en la planificació urbana, la Regidoria d’Igualtat ha previst dues marxes exploratòries: una per al dilluns 4 de març, a les 18 h, a Vandellòs (amb sortida i arribada al Casal de Joves) i una altra per al dimecres 13 de març a les 18 h a l’Hospitalet de l’Infant (amb sortida i arribada a la Casa de Cultura Blanca d’Anjou).

Aquestes rutes a peu pels dos pobles, adreçades exclusivament a les dones, serviran perquè les assistents puguin detectar i analitzar quins elements físics i socials condicionen la seva percepció de seguretat. Aniran a càrrec del Col·lectiu Punt 6, una entitat formada per arquitectes, sociòlogues i urbanistes que treballen per repensar els espais domèstics, comunitaris i públics promovent la diversitat social i sense discriminacions.

L’objectiu és que en aquestes marxes exploratòries hi participin dones en la seva diversitat (edat, origen, identitat sexual i de gènere, diversitat funcional, etc.) i que no sigui un espai mixt, ja que les dones i els homes viuen de manera diferent les violències i és important crear un ambient de confiança amb les dones participants.

En acabar les marxes, s’oferirà a les participants un tast de formatges de Làctics La Portella i de vins del Celler La Placeta.

En el marc del 8M, el Col·lectiu Punt 6 també impartirà una formació titulada «Introducció en urbanisme amb perspectiva de gènere», dirigida al personal tècnic de l’Ajuntament i d’altres entitats públiques i privades i també a persones interessades en aquesta matèria. Aquesta formació tindrà com a objectiu reflexionar i debatre sobre la incidència del disseny arquitectònic, urbanístic i la planificació urbana en la vida quotidiana de les persones i proporcionar les eines necessàries per impulsar accions per integrar la perspectiva de gènere en les diferents escales i projectes. Constarà de dues sessions: una prevista per al 13 de març i un altra per al 20 de març, de 10 a 15 hores, a la Casa de Cultura Blanca d’Anjou (Sala Ferrer Malet) i per participar-hi caldrà inscripció a igualtat@vandellos-hospitalet.cat.

Tant les marxes exploratòries com la formació estan subvencionades pel Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya, com a accions destinades a la prevenció de les violències masclistes.

Els altres actes programats

El programa d’actes pel 8M també inclou una xerrada sobre el sol pelvià (el dimecres 6 de març, a les 18 h, a la Sala Ferrer Malet de la Casa de Cultura Blanca d’Anjou de l’Hospitalet de l’Infant), la projecció de la pel·lícula “Barbie” en català (el dijous 7 de març, a les 19 h, al Teatre-Auditori de l’Hospitalet de l’Infant), la lectura del manifest i acte reivindicatiu comarcal #unpasendavant amb xocolatada posterior (el 8 de març, a les 17 h davant de la Casa de la Vila de l’Hospitalet de l’Infant; i a les 18 h, davant de l’Ajuntament de Vandellòs), dues sessions de contacontes a càrrec de Loli Beltrán amb el títol “Volaré alt” (el divendres 8 de març a les 18 h al Teatre Auditori de l’Hospitalet; i el divendres 15 de març a les 18 h a l’Auditori de Vandellòs); un vermut musical (el dissabte 9 de març a les 12 h a Ca la Torre de Vandellòs); i dues classes de ioga per a dones (el dilluns 11 de març: a les 17:30 h, a la Sala Ferrer Malet de la Casa de Cultura Blanca d’Anjou; i a les 19 h, al Casal de Joves de Vandellòs.

Estrena de “El Casalet viatger”

Per facilitar i promoure la participació en els actes del 8M, la Regidoria d’Igualtat oferirà, com a novetat, un servei de canguratge gratuït als infants de les dones que vulguin prendre part en les marxes exploratòries, en la xerrada sobre el sòl pelvià i en les classes de ioga (en el cas de Vandellòs, al Casal de Joves; i en el cas de l’Hospitalet de l’Infant, a l’Espai Jove).

La mateixa regidoria també posarà a l’abast de les famílies aquest servei, anomenat “El Casalet viatger”, perquè puguin assistir a determinats espectacles/actes per al públic adult programats per l’Ajuntament (per saber-ne en quins actes ho té previst fer, consulteu-ne l’agenda cultural de primavera a www.vandellos-hospitalet.cat).

Qui vulgui utilitzar aquest servei per a nens i nenes de 3 a 12 anys, que costarà 1 € per infant, haurà d’acreditar l’entrada a l’espectacle. Mentre duri aquest, els infants faran activitats i tallers en un espai annex de manera simultània amb l’equip de monitors/es.

 

Vandellòs destinarà el Fons de Transició Nuclear a empreses locals

Imatge de la seu de l’empresa municipal IDETSA, on està ubicada la nova Oficina d’Assistència a les Empreses pel Fons de Transició Nuclear

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant destinarà els primers euros que ha rebut del Fons de Transició Nuclear, principalment a les empreses locals. El primer pagament que ha rebut del Govern de la Generalitat de Catalunya corresponent al 2023, de 174.418,60 euros; i els 810.000 euros, aproximadament, que és previst que rebi durant el segon quadrimestre de 2024.

La major part d’aquests diners es distribuiran entre l’empresariat local a través de les subvencions municipals adreçades a aquest col·lectiu i serviran per finançar projectes de transició energètica, promoció econòmica i generació de llocs de treball.

Precisament, per donar més facilitats perquè els empresaris i empresàries puguin beneficiar-se d’aquests ajuts i afegir-hi despeses subvencionables, el Ple de l’Ajuntament va aprovar el passat 30 de novembre la modificació de les bases reguladores de diverses subvencions municipals. En concret, dels ajuts a inversions empresarials d’alt impacte, dels ajuts a la implantació de projectes innovadors i noves activitats estratègiques i dels ajuts a la recuperació i comercialització del producte agrari i forestal.

Generar riquesa

“Creiem que és fonamental que els empresaris del municipi puguin presentar els seus projectes per tal de créixer, ser més competitius i crear llocs de treball. L’objectiu és generar riquesa, retenir el talent i evitar que marxin les empreses. El Fons de Transició Nuclear representa una oportunitat per construir el municipi del futur i hem d’estar preparats per fer front a l’impacte del tancament de la central nuclear de Vandellòs II”, ha afirmat el regidor de l’Àrea de Promoció Econòmica, Ferran Conejo.

Amb la finalitat d’acompanyar i atendre les empreses que tinguin un projecte d’inversió i vulguin optar a les subvencions municipals i a les línies d’ajuts del Fons de Transició Nuclear que obrirà el Govern de la Generalitat, l’Ajuntament ha creat l’Oficina d’Assistència a les Empreses.

Aquest nou servei està ubicat a la seu d’IDETSA (l’empresa municipal de promoció econòmica), a l’avinguda Via Augusta 2 de l’Hospitalet de l’Infant. Aquesta oficina aglutina tots els serveis que necessita l’empresariat per créixer, i això la converteix en l’espai de referència per a les empreses i persones emprenedores en la seva relació amb el sector públic.

L’oficina d’assistència està a càrrec d’una tècnica de gestió i de l’equip pluridisciplinar d’IDETSA, servirà d’enllaç amb la Secretaria Tècnica del Fons de Transició Nuclear i vetllarà perquè els projectes del municipi tirin endavant.

Actualment, encara està per determinar quina serà la ubicació i la composició de la Secretaria Tècnica. La seva estructura haurà de quedar regulada al reglament, a hores d’ara en fase de redacció.

 

L’Hospitalet crea el Centre de la Imatge per preservar el tresor de la fotografia local

Imatge de la façana de l’edifici en obres ubicada a la Plaça Catalunya. Foto: Cedida

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant té previst obrir a la primavera el Centre de la Imatge Paco Andreu. Aquest nou equipament cultural municipal estarà ubicat al local de l’antiga botiga i estudi fotogràfic de Francesc Andreu, ubicat a la Plaça Catalunya número 9 de l’Hospitalet de l’Infant, amb façana també a la Via Augusta número 18.

Aquest mes de febrer han començat les obres d’arranjament de la planta baixa de l’edifici, que permetran destinar l’immoble a aquest nou ús. Els treballs de reforma, adjudicats a l’empresa Óscar Beltrán Ramal-Yesos y Escayolas per un import de gairebé 47.000 euros, tenen un termini d’execució de tres mesos. Un cop estiguin enllestits, l’Ajuntament podrà obrir al públic el Centre Municipal de la Imatge Paco Andreu amb un horari regular.

Aquest centre serà un punt de servei de l’arxiu municipal, igual que Ca la Torre de Vandellòs, i tindrà com a objectius la preservació, l’estudi, l’accessibilitat i la difusió del patrimoni documental, en especial, el visual local, des del vessant arxivístic i artístic.

Entre el material que es podrà consultar al Centre Municipal de la Imatge Paco Andreu hi haurà el fons fotogràfic de Paco Andreu, que consta d’un total de gairebé 74.000 imatges captades durant el període 1961-1999. La majoria d’aquestes imatges són de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, tot i que també n’hi ha de Riba-roja d’Ebre i Flix; i tenen un interès patrimonial, històric i etnològic, perquè retraten el veïnat, els indrets i les activitats del municipi.

L’any 2022 l’Ajuntament es va comprometre a custodiar i conservar aquestes imatges, a obrir-les a la consulta pública i a identificar-les i tractar-les; i també a digitalitzar-ne una part, tal com es va acordar amb la família del fotògraf i artista local, que va morir el 2016 als 83 anys.

«Tant al Centre de la Imatge Paco Andreu com a Ca la Torre, a més de consultar el fons fotogràfic, els veïns i veïnes podran deixar en dipòsit les seves imatges o portar-les perquè les puguem digitalitzar», ha explicat la regidora de Cultura i Patrimoni, Elidia López, que ha visitat les obres amb l’alcaldessa, Assumpció Castellví.

La gestió d’aquest servei es farà amb recursos materials i personal de l’Ajuntament, amb la col·laboració de totes aquelles entitats, col·lectius i persones que tinguin interès en la conservació i difusió del patrimoni documental local.

Exposicions temporals

L’Ajuntament preveu també organitzar en aquest nou espai cultural exposicions temporals, per exemple, de la maquinària utilitzada per Paco Andreu i pel cineasta amateur local Ramon Agulló.

Amb la propera obertura del Centre de la Imatge Paco Andreu i de Ca la Torre com a punts de servei de l’arxiu municipal, el consistori pretén normalitzar l’accés de la ciutadania als fons i col·leccions de l’arxiu municipal.

«Volem millorar la gestió i l’accés públic a documents, fotografies, audiovisuals, registres sonors i material gràfic de l’arxiu municipal, perquè creiem que és molt important preservar la memòria històrica del nostre municipi», ha afirmat la regidora de Cultura, Elidia López.

Així seran les obres

Les obres de reforma de l’edifici, que disposa de planta baixa (amb altell) i dues plates altes, afecten el local de la planta baixa i consisteixen en la neteja general de l’espai, amb retirada i trasllat de qualsevol element interior existent (mobiliari, lluminàries, elements decoratius, aparadors, estris diversos, etc…), la col·locació d’un nou paviment de material sintètic, apte per a ús públic; l’execució de panells divisoris contraincendis en l’altell i la claraboia del sostre, la instal·lació de nous finestrals i portes d’alumini i vidre aïllant a les dues façanes; nou aparell de climatització en la coberta, nova instal·lació elèctrica interior i d’abastament d’aigua; sanejament i pintat de les dues façanes, eliminació de la barrera arquitectònica existent en l’accés de la Plaça Catalunya i execució d’un nou recinte de lavabo adaptat, entre d’altres treballs.

 

Vandellòs llença un pla per millorar la formació dels aturats

Imatge d’arxiu d’uns veïns contractats a través del pla d’ocupació municipal. Foto: Cedida

Amb la voluntat de continuar alleugerint la situació de desocupació que pateix una part de la població del municipi, l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha obert la primera convocatòria del pla d’ocupació municipal de 2024.

A través d’aquest pla, anomenat «Acció d’Ocupació i Professionalitat» perquè els contractes laborals estan vinculats a accions formatives que es duen a terme en paral·lel a l’activitat laboral, el consistori vol millorar la capacitació i preparació per al mercat de treball dels veïns i veïnes en situació d’atur contractats per aquesta via.

Qui vulgui participar en aquesta primera convocatòria de l’Acció d’Ocupació i Professionalitat 2024, amb què l’Ajuntament preveu contractar una vintena de persones, pot presentar la sol·licitud des d’avui 19 de febrer fins al 3 de març (inclòs), per Internet, a través de la Seu electrònica o de manera assistida a les oficines municipals d’atenció ciutadana (OMAC).

Cal tenir present que les sol·licituds presentades per a l’edició de 2023 ja no es consideren demandes actives, per tant, és necessari presentar una nova instància de participació per constar com a persona demandant d’ocupació per a l’any 2024.

Les persones aspirants, per poder ser admeses, han de reunir uns requisits: estar en situació legal d’atur, estar inscrites al Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), tenir 18 anys com a mínim i ser residents al municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant (cal una data d’empadronament prèvia a l’1 de gener de 2021). També han d’estar inscrites a la Borsa de Treball d’IDETSA, l’empresa municipal de Promoció Econòmica.

Per afavorir l’objectivitat i la transparència en el procés selectiu dels candidats i candidates, es tornarà a aplicar el sistema quantitatiu de valoració de diversos criteris que, com a novetat, es va introduir en la darrera convocatòria de 2023, segons ha explicat la regidora de Recursos Humans, Esmeralda Saladié. Així doncs, els criteris relacionats amb la situació socioeconòmica són els que tindran més pes en la puntuació total, però també es valoraran altres aspectes relacionats amb la competència lingüística, la competència tècnica i les accions de millora de l’ocupabilitat.

Un mínim del 5% de les incorporacions al pla d’ocupació es reservarà per a persones amb discapacitat reconeguda.

Les persones admeses treballaran a jornada completa, per períodes de tres a sis mesos, en funció dels tipus de serveis que prestaran, per reforçar actuacions a zones públiques, manteniment de mobiliari urbà, neteja d’espais públics i naturals i suport administratiu.

A la pàgina web de l’Ajuntament, www.vandellos-hospitalet.cat, es poden consultar les bases de la primera convocatòria de l’Acció d’Ocupació i Professionalitat de 2024 (al document adjunt).

 

Millores a la Via Augusta de l’Hospitalet de l’Infant

Una imatge dels treballs de millora. Foto: Cedida

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant està millorant el paviment asfàltic de l’avinguda Via Augusta de l’Hospitalet de l’Infant (l’antiga carretera de València). En concret, el tram que li faltava per arranjar de l’avinguda, des del càmping El Templo del Sol fins a la seva connexió amb la carretera N-340. La superfície total afectada és aproximadament de 1000 m2.

El paviment d’aglomerat asfàltic que hi havia en aquesta part de l’avinguda es trobava en un estat molt deficient, amb peladures, desgast i desaparició de l’asfalt original, a causa del deteriorament per les inclemències climatològiques, el trànsit de vehicles i antigues obres d’instal·lacions que s’han assentat amb el pas del temps.

Les obres es van iniciar ahir dijous 15 de febrer i duraran un parell de dies i les duu a terme de l’empresa adjudicatària PANASFALTO.

Aquests treballs tenen un cost aproximat de 60.000 euros i estan finançats íntegrament per una subvenció del Ministerio del Interior, que l’Ajuntament va obtenir l’any 2023 després de presentar-se a la convocatòria de les subvencions destinades a entitats adscrites al Plans d’Emergències Nuclear.

Aquesta subvenció té com a finalitat contribuir a fer efectives les previsions d’actuació contingudes en els corresponents Plans d’Actuació Municipal d’Emergència Nuclear (PAMEN). En aquest cas, ha servit per millorar una de les principals vies de concentració i evacuació de persones de la zona, càmpings, usuaris de les platges de l’Arenal, Cala d’Oques i platja del Torn de l’Hospitalet de l’Infant.

 

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet ofereix un servei de suport psicològic gratuït al jovent

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, a través de la Regidoria de Joventut, ha posat en marxa aquest mes de febrer un servei de suport psicològic gratuït adreçat a joves per detectar i atendre de forma preventiva el patiment psicològic i els problemes de salut emocional entre aquest col·lectiu.

El servei està dirigit a joves d’entre 12 i 18 anys empadronats al municipi. Les persones usuàries del servei poden accedir a 10 sessions de teràpia psicològica gratuïta, que pot ser ampliable en funció de les necessitats. La teràpia es duu a terme la Casa de Cultura Blanca d’Anjou de l’Hospitalet de l’Infant, a un despatx ubicat a la primera planta.

Les persones interessades a accedir al servei de suport psicològic per a joves poden sol·licitar-lo a través del correu electrònic joventut@vandellos-hospitalet.cat o per Whatsapp, al número 626 604 605. L’horari d’atenció i de funcionament del servei és els dijous de 16 a 20 h. Els joves majors de 16 anys no requereixen autorització paterna.

“Amb aquest nou suport, a càrrec d’una psicòloga professional especialitzada en l’acompanyament a joves, es pretén reforçar la resposta davant l’augment de problemes de salut mental que s’ha detectat entre aquest col·lectiu. La nostra voluntat és fomentar el benestar emocional del jovent del nostre municipi i acompanyar les famílies en el procés”, ha explicat la regidora de Joventut, Esmeralda Saladié.

 

Ratxes de vent de 130 km/h al Camp de Tarragona

Un arbre caigut a la BV-2410 a Olesa de Bonesvalls per la forta ventada. Foto: Bombers de la Generalitat

Els Bombers de la Generalitat han fet un centenar de sortides entre dissabte i fins aquest diumenge a les 10.30 hores per la forta ventada a gran part de Catalunya.

La majoria de serveis han estat per retirar cablejat, branques i arbres caiguts (com un pi a la BV-2410 a Olesa de Bonesvalls), cap de gravetat.

Les ratxes de vent han sobrepassat els 70 km/h a l’àrea de Barcelona, els 100 km/h al Camp de Tarragona i els 130 km/h a l’Ebre. El telèfon d’emergències 112 ha rebut un total de 115 trucades per 82 incidents des de l’activació de l’alerta per vent. Les comarques amb més trucades han estat el Barcelonès (18), el Segrià (15) i el Tarragonès (13), mentre que Barcelona (15) i Lleida (13) han estat els municipis amb més trucades.

Les ratxes de mestral i ponent més destacades en aquest episodi han estat els 134 km/h a l‘Hospitalet de l’Infant, els 119 km/h de la Riba, els 108,4 km/h de Mont-roig del Camp, els 105 km/h d’Almoster, els 95 km/h de Riudecanyes o els 94 km/h del Perelló, segons dades de les estacions automàtiques de Meteocat i Meteoclimatic.

 

Oberta la inscripció al nou curs de la UNED Sènior que s’impartirà a l’Hospitalet de l’Infant

Imatge de l’alumnat del curs de la UNED Sènior del 1r quadrimestre, que va tractar sobre els íbers. Foto: Cedida

El Centre Associat a la UNED de Tortosa ha obert el termini de matriculació al curs de la UNED Sènior que començarà a l’Hospitalet de l’Infant la setmana vinent (a partir del dimarts 13 de febrer) i finalitzarà el 4 de juny amb una visita o taller.

Aquest 2n quadrimestre s’oferirà el curs ”Mites, contes i llegendes”, els dimarts de 17:30 h a 19:30 h, a l’Aula Sènior de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, ubicada a l’Institut Berenguer d’Entença (C/ Ramon Berenguer IV, 7 de l’Hospitalet de l’Infant). Està dirigit a persones majors de 55 anys i pretén exposar aquells elements que ajuden a diferenciar entre els mites els pobles del món antic, el medieval i l’actual; també apropar les cultures prehispànica, africana o xinesa. Amb aquest curs es vol oferir no només coneixements i aprenentatges en aquesta matèria, sinó també un lloc de debat, reflexió i trobada intergeneracional.

La inscripció es pot fer fins a l’1 de març mitjançant la pàgina web https://www2.uned.es/ca-tortosa/ o bé, de manera presencial al Centre de la UNED de Tortosa ( (C/ Cervantes, 17). El preu de la matrícula és de 40 €.

Tots els cursos de la UNED Sènior s’imparteixen en sessions setmanals de dues hores, i els estudiants que al final de les 30 hores del curs acrediten la seva assistència reben un reconeixement acadèmic.

Oberta la inscripció a la 13a Cursa de la Portella de l’Hospitalet de l’Infant

Imatge d’arxiu de la Cursa de la Portella. Foto: Club Centre Excursionista Serres del Mestral

La 13a Cursa de la Portella es disputarà a l’Hospitalet de l’Infant el diumenge 24 de març. La inscripció a aquest esdeveniment esportiu de muntanya, organitzat pel Club Centre Excursionista Serres del Mestral, amb el suport de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infantja està oberta, a la pàgina web www.serresdelmestral.cat. La data límit per apuntar-s’hi serà el 19 de març, sempre que no s’arribi abans al màxim de participants (450).

En aquesta edició, les persones interessades a prendre-hi poden escollir entre quatre modalitats:

– Cursa clàssica, que té un recorregut de 17 km, amb un desnivell positiu acumulat de 1.000 mque està adreçada a corredors i corredores de com a mínim 14 anys, amb experiència. Aquesta prova és puntuable per al Circuit de Curses per Muntanya del Camp de Tarragona (CCTGN).

– Cursa exprés, de 10,5 km i 450 m de desnivell positiu, per a corredors i corredores de com a mínim 14 anys que es vulguin iniciar en el món de les curses de muntanya.

– Caminada, oberta a tothom, amb un recorregut de 10 km i un desnivell positiu de 300 m, que transcorre paral·lel a la costa i travessa l’Espai d’Interès Natural de la Rojala-Platja del Torn.

– Cursa infantil («Portella kids»), per a nens i nenes de 3 a 14 anys. Les inscripcions es podran fer el mateix dia a la meta, situada a la plaça Àster.

La major part dels tres circuits passaran per senders, corriols i camins de terra, tots ells degudament senyalitzats amb cintes o marques al terra, que permetran als i les participants gaudir dels paisatges de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, caracteritzats pel contrast entre mar i muntanya. En aquest sentit, cal tenir en compte que l’objectiu d’aquesta cursa és fomentar l’esport i donar a conèixer les muntanyes i l’entorn natural del municipi.

Obsequis i trofeus

A totes les persones que hi participin se’ls donarà una bossa amb diferents obsequis. A més, en la modalitat de la cursa clàssica tindran premi els 3 primers classificats absoluts masculins i femenins, i el primer classificat de cada categoria. En la modalitat de la cursa exprés, tindran premi els primers classificats absoluts masculins i femenins i el primer classificat masculí i femení local. També es lliurarà un premi al primer classificat masculí i femení de la categoria local, formada pels socis i sòcies del Club Centre Excursionista Serres del Mestral.

Com que la caminada està considerada una activitat no competitiva, no s’han establert premis per a aquesta modalitat.

El punt de sortida i d’arribada de les curses i de la caminada serà la plaça Àster de l’Hospitalet de l’Infant, a partir de les 9.30 h.

L’Alberg Esportiu Àster de l’Hospitalet torna a acollir el campus de futbol de Jana Fernàndez

Una imatge del campus de l’any passat. Foto: Cedida

Aquest estiu l’Alberg Esportiu Àster de l’Hospitalet de l’Infant serà novament la seu del Campus de Futbol Jana Fernàndez, la jugadora formada des dels 11 anys al planter del FC Barcelona que actualment forma part del primer equip femení. Aquest campus, adreçat als infants i joves nascuts/des entre els anys 2007 i 2015, tindrà lloc del 24 al 29 de juny i pretén «desenvolupar i perfeccionar els fonaments tècnics i tàctics del joc; i promoure els valors que transmet l’esport i la Jana tant dins com fora del terreny de joc”, segons s’informa en la seva pàgina web.

En aquest portal d’Internet, la inscripció al campus ja és oberta (les places són limitades). Qui participi podrà compartir moments amb la Jana, entrenar a futbol amb una metodologia especifica, dur a terme sortides i activitats esportives variades i conviure amb els companys i companyes.

La localització i la mentalitat del campus és ideal per créixer futbolística i personalment”, segons s’assegura al mateix web.

Aquest serà el segon any que l’Hospitalet de l’Infant acollirà aquest campus. L’any passat va fer-ho per primera vegada (del 25 al 30 de juny), amb la participació d’una trentena d’infants i joves.

«L’organització va valorar molt positivament les instal·lacions esportives i l’entorn natural del municipi i això ha estat clau en les negociacions perquè enguany es pugui tornar a oferir aquest campus a l’Hospitalet de l’Infant», ha explicat la regidora d’Esports, Yolanda Marqués.

Més informació a info@sportconnects.net i als telèfons 689 235 644 i 636 519 375.

 

Vandellòs multarà els amos de gossos que no netegin les miccions dels animals

L’Ajuntament ha aprovat inicialment la modificació de l’ordenança municipal de tinença d’animals. Foto: Cedida

El Ple de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha aprovat inicialment la modificació de l’ordenança municipal de tinença d’animals, amb els vots a favor de Més Municipi, del PSC, d’Acció Municipal, de la FIC i del PP i l’abstenció de la CUP.

Aquesta modificació servirà per adequar l’ordenança a la Llei 7/2023, de 28 de març, de protecció dels drets i el benestar dels animals i afectarà els articles 10 i 15. En l’article 10 s’incorporarà un nou punt en virtut del qual serà obligatori comunicar a l’Ajuntament la retirada del cadàver d’un animal de companyia identificat.

La baixa d’un animal de companyia per mort haurà d’anar acompanyada del document que acrediti que va ser incinerat o enterrat per una empresa reconeguda oficialment per fer aquestes activitats. En cas d’impossibilitat de recuperar el cadàver, caldrà documentar-ho adequadament.

La sanció prevista per infringir aquesta norma serà de 200 € (o de 100 € si es paga de manera immediata o els 20 dies posteriors a la comunicació).

També com a novetat, en l’article 15, es regularà la qüestió de les miccions dels animals en la via pública, a més de la de les deposicions. Així doncs, segons constarà en l’ordenança, «els titulars o conductors dels gossos hauran d’evitar que aquests facin les seves deposicions i també les seves miccions a la via pública, als parcs públics o jardins d’ús freqüent, a la sorra o a l’aigua; i en cas que sigui inevitable la deposició i la micció, hauran de retirar immediatament els excrements o brutícia produïts». En cas de les miccions, «s’haurà de netejar immediatament amb aigua o amb productes biodegradables l’espai on s’ha produït la micció».

No recollir els excrements i no dipositar-los en el lloc corresponent o no netejar les miccions comportarà una sanció de fins a 200 € (100 € si es paga de manera immediata). Aquestes multes són una novetat.

Adif transformarà en via cívica l’antic traçat ferroviari entre Vandellòs i Cambrils

Desmantellament de l’abntiga via entre Vandellòs i Salou. Foto: Adif AV

Adif Alta Velocitat (Adif AV) convertirà en una via cívica l’antic traçat de la línia ferroviària entre Vandellòs i L’Hospitalet de l’Infant i Cambrils, amb una inversió de 5,8 milions d’euros.

L’actuació, que constitueix la primera fase de la integració de l’antiga línia al seu pas pels nuclis urbans del tram (19,3 km), adaptarà els 5 m d’amplària de la plataforma ferroviària com a via cívica d’ús compartit per a vianants i ciclistes.

Així mateix, s’executaran creus transversals, tant per als vianants com viaris, per a eliminar o atenuar l’efecte-barrera de la infraestructura en desús, anivellant les rasants de vials interceptats. A més, s’adequaran les dimensions d’alguns passos inferiors.

Altres actuacions comprendran la modificació o eliminació d’alguns passos superiors i l’adaptació dels entorns de les antigues estacions com a zones de descans, amb la instal·lació de mobiliari urbà i senyalització. Així mateix, es netejaran i condicionaran les obres de drenatge transversal. L’obra serà realitzada per ACSA, Obres i Infraestructures.

Aquesta primera fase es complementarà amb una segona, les obres de la qual ja estan licitades per més de 2 milions d’euros, per a completar la integració de l’antic traçat ferroviari entre Vandellòs, L’Hospitalet de l’Infant i Salou. En aquesta actuació, s’escometran treballs de caràcter urbà i ambiental en un tram de 8 km entre la Riera de l’Alforja (Cambrils) i la nova estació de Salou-Port Aventura.

A més, s’executaran obres de millora de la permeabilitat transversal, incloent-hi una nova passarel·la de pas al final del recorregut a Salou, així com l’adequació d’alguns passos inferiors, la demolició d’uns altres i l’adaptació de diversos passos a nivell.

Un altra imatge del desmantellament de la via entre Vandellòs i Salou. Foto: Adif AV

També es realitzarà la prospecció d’espècies protegides en la zona costanera, la restauració d’hàbitats d’interès, la plantació específica d’espècies de ribera i l’eliminació de canyissos.

Així mateix, es posaran en valor elements ferroviaris i es dissenyaran sistemes de micromobilitat en el traçat sobre el qual la Generalitat, segons els acords amb Adif, ha projectat aprofitar parcialment l’antiga plataforma per a connectar les poblacions costaneres mitjançant un tramvia.

Desmantellament de l’antiga via

Les obres donen resposta a les actuacions derivades de l’estudi sobre l’efecte barrera de l’antiga via única, les instal·lacions de la qual (carrils, travesses, balast, xarxes de cablejat, línia elèctrica i altres elements) ja s’estan desmantellant.

De fet, Adif AV ha culminat les operacions de retirada de les instal·lacions ferroviàries de l’antic traçat: el llevant d’elements de la superestructura ferroviària (carril i travesses) en 33 km, la retirada de 70.000 m³ de balast i les demolicions d’altres elements.

Així mateix, s’atén les consideracions de la Declaració d’Impacte Ambiental (DIA) de l’estudi informatiu de la variant Vandellòs-Tarragona relacionades amb la integració en l’entorn urbà i rural.

Aquestes actuacions comptaran amb finançament europeu a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat per la Unió Europea- NextGenerationEU.

 

Tot a punt per al Carnaval de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant

Imatge d’arxiu de la rua de Carnaval de l’Hospitalet de l’Infant de l’any passat. Foto: Cedida

Hi haurà novetats al de l’Hospitalet de l’Infant, mentre que a Vandellòs es mantindran els actes habituals
L’Associació de Penyes de Sant Roc ha organitzat enguany, per primera vegada, el Carnaval de l’Hospitalet de l’Infant, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i del Ball de Diables de l’Hospitalet de l’Infant. La festa se celebrarà del 9 a l’11 de febrer amb algunes novetats.

Entre aquestes, la rua infantil, que s’ha recuperat i estarà amenitzada per la Xaranga Bandsonatsel divendres 9 de febrer, a partir de les 17:30 h. El punt de partida i d’arribada serà la Plaça Catalunya, on després se servirà un berenar al més petits i hi haurà una guerra de confeti i minidisco amb la Marieta Voltereta.

Una altra de les novetats serà el recorregut de la rua del dissabte 10 de febrer i la nova ubicació de l’arc de llums on els participants fan els seus balls i on el jurat del concurs de disfresses en pren nota: la Plaça Berenguer d’Entença, en lloc de l’avinguda Via Augusta. Amb aquests canvis, l’Associació de Penyes Sant Roc pretén que la rua sigui més àgil i fer possible que els participants puguin veure també les actuacions dels seus companys en el concurs, segons ha explicat la presidenta d’aquesta entitat local, Aina Jornet.

Tal com ha informat Jornet, en la rua de Carnaval d’enguany, que començarà a les 18:30 h (després del pregó del rei/reina Carnestoltes previst a les 18 h davant de la Casa de la Vila) hi prendran part gairebé 700 persones, repartides en 45 colles. Posteriorment, a partir de les 21:30 h, tindrà lloc el sopar al poliesportiu municipal i l’actuació de diversos dj’s locals. El mateix dissabte, a mitjanit, es lliuraran els premis del concurs de disfresses (enguany en lloc de donar-se premis en metàl·lic s’entregarà als guanyadors i guanyadores uns vals per gastar als negocis locals). A continuació, a les 00:30 h, s’oferirà el concert del grup de versions Balahits i una altra sessió de dj’s locals.

La festa continuarà el diumenge 11 de febrer, amb l’enterrament de la sardina a la Plaça Catalunya. Els anys anteriors aquest acte se celebrava el dimecres de cendra, però l’Associació de Penyes Sant Roc ha decidit traslladar-lo al diumenge, amb la voluntat que tingui més participació. Consistirà en una rua mortuòria, prevista a les 11:30 h, a càrrec de la Colla Jove i Colla Vella i tabalers del Ball de Diables de l’Hospitalet de l’Infant; en la incineració i enterrament de la sardina, a les 12 h; i, com a novetat, en un vermut musical amb dj’s locals i coca de recapte per a tots els assistents. S’anima tots els grups participants de la rua a anar vestits de negre, per expressar conjuntament el dol per la mort de Sa Majestat Carnestoltes.

A Vandellòs, se celebraran els actes tradicionals. La festa també començarà el divendres 9 de febrer. Per aquest dia, l’Associació de Famílies d’Alumnes Vall de Llorers, amb la col·laboració de l’Ajuntament, ha organitzat una rua pels carrers del poble. El punt de concentració, a les 17 h, serà la Plaça Drs. Gil Vernet. Després, el Rei Carnestoltes llegirà els seus versots infantils al pavelló esportiu municipal, on hi haurà jocs i xocolata calenta per a tothom.

I per al dissabte 10 de febrer, el Centre Cultural, Esportiu i Recreatiu de Vandellòs (CCERV) ha organitzat, amb la col·laboració de l’Ajuntament: la rua pels carrers del poble (a partir de les 18 h, des del camp de futbol) amb parada a la plaça Drs. Gil Vernet per la guerra de confeti, el concurs de disfresses al pavelló esportiu, a les 20 h; i el sopar amb ball a càrrec de l’orquestra Aquarium, a partir de les 21.30 h (els tiquets es poden comprar a l’Agrobotiga fins al dijous 8 de febrer).