.

.

TOTS 21

Vandellòs aprova un pressupost de més de 25 milions d’euros per al 2024

Una imatge del ple de pressupostos. Foto: Cedida

El Ple de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant va aprovar ahir dijous 30 de novembre el pressupost municipal per a l’exercici de 2024 amb els vots a favor de Més Municipi, Acció Municipal, la FIC i el PP, l’abstenció del PSC i el vot en contra de la CUP. El pressupost agregat, integrat pel del propi Ajuntament, els organismes autònoms (els patronats municipals dels Mitjans de Comunicació, de l’Escola de Música i de la Llar d’Infants) i les societats anònimes municipals (la de promoció econòmica, que és IDETSA; i la d’esports, que és Llastres Serveis Municipals SLU), ascendeix a 25.424.715,46 €. Pel que fa als pressupostos de les societats anònimes municipals, únicament consolida a nivell pressupostari el d’IDETSA, perquè Llastres Serveis Municipals es finança, segons les dades extretes de la liquidació de l’anualitat 2022, en un 75,35% amb ingressos de mercat (el pressupost consolidat, que no inclou el de Llastres, és de 21.868.345,97 € al Pressupost d’Ingressos i 21.803.119.43 euros al Pressupost de Despeses).

«Són uns pressupostos basats en l’austeritat, el control de la despesa pública, la cerca de l’eficiència i l’eficàcia en la gestió municipal», va argumentar l’alcaldessa, Assumpció Castellví, en el moment de presentar-los.

El gruix d’aquest pressupost general correspon al de l’Ajuntament pròpiament dit, que serà de 20.110.789,55 €, un 6,59 % superior al de 2023. D’aquests diners, el 13,49%, en concret 2.713.788,04 €, seran destinats a inversions.

Entre les inversions previstes destaquen la de la residència per a la gent gran de l’Hospitalet de l’Infant (1.230.000 euros), la de la restauració de l’antiga residència del Poblat d’Hifrensa (278.736,15 €), la de millora de les platges (95.000 €), la de la millora d’edificis municipals (95.000 €) i la del projecte de redacció de la nova comissaria de la Policia Local (87.232 €).

L’alcaldessa també ha remarcat que el percentatge de rati de deute viu serà del 0% i que l’Ajuntament assumirà íntegrament l’increment del 35% del servei de la recollida i tractament de la brossa. A diferència del que han fet els municipis de l’entorn, el consistori ha decidit no apujar les taxes d’aquest servei als veïns i veïnes, «per contribuir a que el conjunt dels habitants del municipi puguin afrontar millor els problemes derivats de l’alta taxa d’inflació, així com els increments de preu de l’energia i de la cistella de la compra», ha argumentat l’alcaldessa.

Pel que fa a les despeses de personal, el pressupost municipal inclou una previsió de l’increment salarial màxim de la plantilla del 2,5%, previst pel pacte entre el Govern de l’Estat i les organitzacions sindicals CCOO i UGT.

Quant als capítols d’ingressos, l’alcaldessa ha explicat que s’incrementarà molt el capítol d’impostos directes. Fruit de la revisió feta per Base Gestió d’Ingressos de la Diputació de Tarragona, a petició de l’Ajuntament, s’ha detectat un error en les potències declarades per les empreses Alpiq Energia España SAU i Naturgy Ciclos Combinados SL a l’hora de pagar els impostos per la seva activitat econòmica (IAE). Aquest error ha comportat que l’Ajuntament hagi deixat d’ingressar aproximadament 1.200.000 € en els darrers 4 anys.

En el capítol de Transferències de capital, consten les subvencions que l’Ajuntament té previst rebre durant el 2024 per executar inversions. Entre altres, la segona distribució del Fons de Transició Nuclear, amb un import de 810.000 €, que es destinaran a actuacions i activitats de promoció econòmica vinculades a les subvencions municipals; l’assignació del programa del 2% Cultural de Ministerio de Transportes, Movilidad y Agenda Urbana al Projecte de restauració de l’antiga residència del Poblat d’Hifrensa (Etapa 1a Façanes, Coberta i Ascensor), xifrat en 167.241,69 €; la subvenció de l’ACA destinada a la millora i renovació de les xarxes de subministrament d’aigua en baixa i per a la millora de la digitalització dels sistemes de gestió de l’aigua urbana, dotada amb 152.016,15 €; i els Fons Europeus Next Generation destinats a la construcció de la nova residència de la gent gran de l’Hospitalet de l’Infant, dels quals resten per reconèixer 82.329,24 euros.

Altres acords destacats del ple

– L’aprovació de la modificació de les bases reguladores de diverses subvencions municipals, en el marc de les noves aportacions econòmiques de la Generalitat de Catalunya derivades del Fons de Transició Nuclear, per finançar actuacions de desenvolupament socioeconòmic i de transició energètica justa de les zones afectades per l’impacte ambiental de la producció d’energia elèctrica nuclear a les centrals nuclears d’Ascó i de Vandellòs.

L’objectiu d’aquestes modificacions és «donar més facilitats perquè els empresaris i empresàries puguin beneficiar-se d’aquests ajuts i afegir-hi despeses subvencionables», ha resumit el regidor de l’Àrea de Promoció econòmica, Ferran Conejo.

En concret, s’ha donat llum verda a l’aprovació de la modificació de les bases reguladores de:

– La subvenció a la recuperació i comercialització del producte agrari i forestal, amb els vots a favor de Més Municipi, Acció Municipal, la FIC i el PP; i l’abstenció del PSC i de la CUP.

 • S’incorpora un ajut destinat a la millora de la gestió de l’aigua per un regadiu eficient cobrint el 40% de la inversió amb un import màxim de 1.400 €.

 • S’incorpora com a despesa subvencionable els plans simples de gestió forestal (< 25 hectàrees).

 • S’incrementa l’import màxim de subvenció a fons perdut a 2.700 € per aquells beneficiaris que el 100% de la seva renda procedeixi de rendiments del sector agrari.

– La subvenció del programa de foment de la competitivitat del comerç i la millora de l’eix comercial, amb els vots a favor de Més Municipi, Acció Municipal, la FIC i el PP; l’abstenció de la CUP i els vots en contra del PSC.

 • S’obre una nova línia d’ajuts per als comerços locals perquè facin accessible els seus negocis a tothom. Els establiments han d’assolir progressivament les condicions d’accessibilitat que permetin a les persones amb mobilitat reduïda accedir-hi i fer-ne ús.

– La subvenció per a la implantació de projectes innovadors i noves activitats estratègiques per al municipiamb els vots a favor de Més Municipi, Acció Municipal, la FIC i el PP i l’abstenció del PSC i de la CUP.

 • S’inclouen els projectes d’inversió que millorin la competitivitat empresarial d’empreses consolidades de qualsevol sector amb un import màxim de 3.000 €.

 • S’incorpora l’ajut per a la renovació de la flota de vehicles de transport o maquinària pròpia de l’activitat de baixes emissions amb un import màxim de 5.000 €.

 • S’amplia el percentatge subvencionable dels projectes d’inversió en actius fixos fins al 30% i l’import subvencionable fins a 6.000 €.

 • S’incrementa l’import màxim de subvenció a fons perdut per empresa a 12.000€.

– El programa d’ajuts a inversions empresarials d’alt impacte, amb els vots a favor de Més Municipi, Acció Municipal, la FIC i el PP; l’abstenció de la CUP i els vots en contra del PSC.

 • Es rebaixa l’import mínim d’inversió a 40.000 € (fins ara, era de 125.000 €)

 • Es redueix a 2 llocs de treball de nova creació i s’afegirà la possibilitat de contractar a persones no empadronades al municipi.

 • El projecte d’inversió s’ha d’establir al municipi i s’amplia a 5 anys la durada mínima del projecte.

 • S’amplia el termini per poder presentar la llicència d’activitats definitiva, això permetrà que les empreses que hagin iniciat el tràmit puguin rebre una primera bestreta de la subvenció fins a 25.000 €.

 • S’inclou la possibilitat d’adquirir maquinària i instal·lacions de segona mà.

 • S’amplia el percentatge subvencionable dels actius materials (50%) i immaterials o intangibles (40%).

 • S’incrementa l’import màxim de subvenció a fons perdut i per projecte d’inversió a 35.000 €.

– L’aprovació de la moció presentada pel grup municipal de la CUP per l’elaboració d’un pla integral de protecció del patrimoniamb els vots a favor de tots els grups polítics municipals excepte el PSC, que es va abstenir.

Per mitjà d’aquesta moció, s’ha acordat iniciar l’elaboració del Pla Integral de Protecció del Patrimoni d’interès arqueològic, històric, artístic, paisatgístic i arquitectònic del municipi. Que en aquest pla prevegi la identificació, catalogació, protecció, gestió, posada en valor i ús d’aquest patrimoni. I que en l’elaboració d’aquest pla, a part dels tècnics pertinents, també hi participin activament les entitats del municipi que treballen o estiguin vinculades amb el patrimoni històric i el medi natural.

El regidor Alfons Garcia anuncia la seva renúncia al càrrec

En el torn de precs i preguntes, el regidor del PSC, Alfons Garcia, va anunciar la seva decisió de renunciar a l’acta i es va acomiadar de la ciutadania i de la resta de membres del Ple. En representació del consistori, l’alcaldessa, Assumpció Castellví va agrair-li la tasca que ha dut a terme a l’Ajuntament durant els seus 12 anys com a alcalde del municipi i la portaveu socialista, María José Gómez, també va tenir paraules d’agraïment cap al seu company.

El Mercat de Nadal de l’Hospitalet de l’Infant obre portes aquest divendres

Instantània del Mercat de Nadal. Foto: Cedida

El Mercat de Nadal de l’Hospitalet de l’Infant se celebrarà els dies 1, 2 i 3 de desembrea la Plaça Catalunya. En aquest espai s’hi instal·laran un total de 23 parades locals, de comerços i negocis que vendran diversos tipus d’articles (d’alimentació, artesania, decoració, roba i complements). A més de les parades, les persones que visitin el Mercat s’hi trobaran diverses activitats, adreçades especialment als infants: animació itinerant, photocall de Nadal, tallers de manualitats, pinta-cares i música en directe (el diumenge 3 de desembre, a les 17 h, hi actuaran les artistes locals Alba Mirambel i Rita Pons i després hi haurà una xocolatada popular organitzada per l’Associació de Joves de l’Hospitalet de l’Infant.

L’horari d’obertura del Mercat, que ha organitzat la Regidoria de Comerç de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, serà de 10.30 a 14 h i de 17 a 20 h. Dissabte i diumenge, el Ball de Diables i la Colla de Tabalers de l’Hospitalet de l’Infant seran els encarregats d’obrir-lo, amb una cercavila.

Enguany, com a novetat, les persones que comprin a les parades del Mercat de Nadal podran aconseguir una bossa de reutilitzable. Per fer-ho, hauran d’emplenar una butlleta amb tres adhesius (per cada compra que facin al Mercat rebran un adhesiu).

A més, les parades del Mercat sortejaran una panera entre totes les persones que visitin el Mercat.

L’Ajuntament ha programat diverses activitats infantils. Foto: Cedida

Estrena del mapping

El mateix dia de la inauguració del Mercat, el divendres 1 de desembre, tindrà lloc l’estrena del mapping nadalenc, a la Plaça Berenguer d’Entença. A les 19:15 h, sobre la façana de l’Hospital del Coll de Balaguer, es projectarà el nou espectacle audiovisual que, per encàrrec de la Regidoria de Cultura, ha muntat novament el grup d’investigació de l’Associació Cultural Telenoika, de Barcelona, que està especialitzada en aquest tipus d’animacions en 3D. Els protagonistes d’aquest mapping, que dura 10 minuts aproximadament, són com cada any, l’alumnat de P5 de l’Escola Mestral de l’Hospitalet de l’Infant i de l’Escola Valdelors de Vandellòs.

L’espectacle es podrà veure també a les 18:30, a les 19 i a les 19:30 h; i posteriorment, els dies 8, 9, 15, 16, 22, 23, 29 i 30 de desembre a les 18.00 h, 18.30 h, 19.00 h i 19.30 h.

Encesa de llums de Nadal

A més, aquest divendres 1 de desembre estan previstos els actes oficials de l’encesa dels llums de Nadal al municipi: a les 18:30 h, a la Plaça Drs. Gil Vernet de Vandellòs; i a les 19:30 h, a la Plaça Catalunya de l’Hospitalet de l’InfantAls dos llocs s’hi oferirà una xocolatada popular per gentilesa de l’Associació de Comerços de l’Hospitalet de l’Infant i la Vall de Llors (ACHV); i hi haurà música en directe: a Vandellòs, hi actuarà el Grup d’acordionistes de l’Escola Municipal de Música Catukra; i a l’Hospitalet de l’Infant, Vermouth Flames.

A partir d’aquest dia, tots els nuclis del municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant estaran il·luminats per Nadal i es donarà el tret de sortida al programa d’actes organitzats per aquestes festes. Un programa d’actes que inclou tot tipus de propostes, fins al 6 de gener de 2024. A la pàgina web municipal (www.vandellos-hospitalet.cat) podeu consultar-lo.

Àlex Roca, un exemple de superació personal, farà una xerrada a l’Hospitalet de l’Infant

Cartell de la conferència

Per commemorar el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, les Regidories de Benestar Social i Salut de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant han organitzat una conferència a càrrec d’Àlex Roca.

Amb tan sols 6 mesos de vida, l’Àlex Roca va patir un herpes cerebral que li va provocar una paràlisi cerebral, que el va deixar amb un 76% de discapacitat física que li afecta principalment la mobilitat i la parla, per la qual cosa es comunica per llenguatge de signes.

Els metges que van atendre el seu cas no li van donar gaire esperança de vida, però res no li ha impedit aconseguir portar una vida normal i convertir-se en un exemple de superació. L’esport es va convertir en el seu motor de vida i l’ha portat a fer 4 triatlons, a participar en la TITAN DESERT 2018 i en la PILGRIM RACE 2018.

Les xerrades que imparteix són dedicades a canviar la mentalitat d’aquelles persones amb prejudicis envers les que tenen alguna discapacitat. Amb llenguatge de signes i amb l’ajuda d’una intèrpret, hi exposa la seva història i els obstacles que ha hagut de superar al llarg de la seva vida.

La conferència que donarà a l’Hospitalet de l’Infant tindrà lloc el dissabte 2 de desembre, a les 10:30 h, a la Casa de Cultura Blanca d’Anjou, a la Sala Ferrer Malet.

V.Tapias

 

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant patrocinarà l’XI Festival Aglà

Imatge de la signatura del conveni. Foto: Cedida

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant patrocinarà l’11a edició del Festival Aglà, el festival de música que se celebrarà a Vandellòs el proper dissabte 25 de novembre. L’alcaldessa, Assumpció Castellví, i la vicepresidenta de l’Associació de Joves de Vandellòs, Patrícia Benaiges, han signat aquest dimecres 22 de novembre un conveni de col·laboració entre el consistori i aquesta entitat local que organitza aquest festival. A l’acte de signatura també hi ha assistit la regidora de Joventut, Esmeralda Saladié, la regidora d’Associacions i Entitats, Laura Olmo; i la secretària de l’Associació, Sandra Miralles.

Per mitjà d’aquest acord, el consistori s’ha compromès a ajudar a finançar aquest esdeveniment musical i altres actes programats per l’Associació de Joves de Vandellòs per promoure la participació juvenil amb una aportació de 16.000 euros.

Per la seva banda, l’Associació s’ha compromès a justificar documentalment les despeses generades per les activitats dutes a terme amb subvenció de l’Ajuntament i a incorporar la perspectiva de gènere en les activitats programades i subvencionades.

L’XI Festival Aglà

El dissabte 25 de novembre, a partir de les 23 h, se celebrarà l’11è Festival Aglà al pavelló esportiu de Vandellòs, amb la popular cantant de música urbana Irma Farelo, coneguda artísticament com MushkaaSexenni, un grup de pop nascut a Lleida que viu a cavall entre les diferents facetes de la música urbana i festiva; i també Dj Trapella i Dj Aleix Ballesté.

Les entrades per aquest festival de música organitzat per l’Associació de Joves de Vandellòs, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, es poden comprar de manera anticipada a la Cooperativa Agrícola de Vandellòs i per internet, clicant aquest enllaç; i el mateix dia del festival, a taquilla.

V.Tapias

 

Mig miler de persones participen en la 10a edició de la Vandekames de Vandellòs

Imatge de la sortida de Martí Miró. Foto: Cedida

Unes 500 persones van prendre part en la 10edició de la cursa de muntanya Vandekames, que es va celebrar ahir diumenge, 19 de novembre, a Vandellòs. Unes 430 es van inscriure en un dels tres circuits organitzats pel Centre Cultural, Esportiu i Recreatiu de Vandellòs (CCERV) i pel Club Centre Excursionista Serres del Mestral amb la col·laboració l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant; i una seixantena, a les curses infantils.

El guanyador de la cursa vermellala més exigent, de 18 km i un desnivell positiu de 950 m, puntuable per al Circuit de Curses per Muntanya del Camp de Tarragona (CCTGN), va ser Javier Heras, del Centre Excursionista Serres del Mestral, amb un temps d’ 01:38:19. Cristian Llamas, del Trail Running Zaragoza va quedar segon amb un temps d’01:38:35; i Israel Mercadé Oró, del club Pandastim, tercer, amb un temps d’01:45:02.

En la categoria femenina, la guanyadora va ser Nuria Florencio, de l’Escola d’Atletisme de Mont-roig del Camp, amb un temps de 02:05:18; seguida per Laura Sanvisens, del CE Trail Tarraco, amb un temps de 02:07:31; i per Margarita Mateu, del CE Trail Tarraco, amb un temps de 02:09:25.

Els vencedors locals van ser Adrià Valle, en la categoria masculina, amb un temps d’01:55:13; i Maria Barceló, en la categoria femenina, amb un temps de 02:30:05.

El primer a finalitzar la cursa blavad’11 km, amb un desnivell positiu de 650 m, va ser Víctor Porto, de Vigo, amb un temps de 01:07:41; la primera, Júlia Rius, del CE Trencacims, amb un temps de 01:15:45.

Els premis locals se’ls van endur Carlos Vernet, en la categoria masculina, amb un temps d’01:25:18; i Andrea Tamayo, en la categoria femenina, amb un temps de 01:46:00.

La caminada groga, de 7 km amb desnivell positiu de 200 m, per a tots els públics, no tenia caràcter competitiu.

Totes les curses i caminades van començar a disputar-se a partir de les 9 h, a la Plaça Drs. Gil Vernet de Vandellòs. El punt d’arribada va ser la zona esportiva de Vandellòs, on es va servir la tradicional fideuà als i les participants. Tots els participants van rebre, a més, com a obsequi, una samarreta commemorativa d’aquest esdeveniment esportiu que ha crescut i ha evolucionat en el temps.

L’organització ha fet una valoració molt positiva de la 10a edició de la Vandekames: «Atenent com anaven les inscripcions a les curses de la província d’aquest format, no pensàvem que a Vandekames vinguesin més de 430 persones a fer els recorreguts roig, blau i groc i molt menys més de 60 infants a fer el recorregut verd, la Vandekids. La nova data de celebració de la cursa també ha funcionat bé», han explicat.

Enguany, a causa de les altes temperatures i el risc d’incendi, la Vandekames no es va poder celebrar a l’agost, com és habitual, i l’organització la va ajornar fins al 19 de novembre.

V.Tapias

 

A partir de dissabte, el millor arròs es menja a l’Hospitalet de l’Infant

Les jornades de l’arròs s’inauguraran dissabte 18 de novembre

El dissabte 18 de novembre es donarà el tret de sortida a les IV Jornades de l’arròs, organitzades per l’Associació de Restauració de l’Hospitalet de l’Infant i la Vall de Llors, amb el suport de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i d’Arròs Montsià. L’acte inaugural tindrà lloc de les 12 a les 16 h a la Plaça de la Marina de l’Hospitalet de l’Infant, on les persones assistents podran degustar un plat d’arròs de peix i marisc tradicional fet al moment per Els 4 fogons de la llar i gaudir d’una barra de begudes i de música, amb el dj Óscar SánchezQui vulgui tastar aquest arròs popular pot comprar els tiquets de manera anticipada al Bar-Cerveceria Cal Rullo, al Restaurant LB21 i a Danti’s bar. El preu és de 8 euros.

D’aquesta manera, començaran oficialment les IV Jornades de l’arròs, que finalitzaran el diumenge 26 de novembre. En aquesta edició, sota el lema «Del Delta, de casa, de tots», hi participaran un total de 12 establiments de restauració de l’Hospitalet de l’Infant (Restaurant Vanes, Espai gastronòmic Deviteca, Cuina Querol, Pollastres al carbó A fuego, Bar-Restaurant D’Antis, Restaurant LB21, Restaurant Nàutic, Bar-Restaurant La Strega, Restaurant-Pizzeria Can Donatello, Restaurant-Pizzeria La Barca, Cafeteria Natalie’s i Bar Kosito).

A aquests establiments s’hi oferiran diferents receptes saboroses d’arròs. Més informació, al fullet informatiu de les Jornades i a les xarxes socials de l’Associació de Restauració de l’Hospitalet de l’Infant i la Vall de Llors, de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i de Turisme l’Hospitalet de l’Infant i la Vall de Llors.

V.Tapias

Vandellòs, guardonat amb la Bandera Verda d’Ecovidrio pel compromís amb la sostenibilitat a l’estiu

D’esquerra a dreta: Víctor Luna, tècnic de gerència d’Ecovidrio a Catalunya; el gerent d’Ecovidrio a Catalunya, Ivan Costa; l’alcaldessa, Assumpció Castellví; i la regidora de Medi Ambient, amb la Bandera Verda que ha aconseguit el municipi. Foto: Cedida

Ecovidrio, l’entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge dels residus en envasos de vidre a Espanya, ha reconegut Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant com un dels municipis costaners catalans més compromesos amb la sostenibilitat, economia circular i el reciclatge de vidre, guardonant-lo amb la preuada Bandera Verda d’Ecovidrio.

D´aquesta manera, Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant s’ha convertit en un dels dos municipis catalans, juntament amb Castelldefels (Barcelona), que s’han alçat com els guanyadors a Catalunya d’aquesta 4a edició del #MovimientoBanderasVerdes, una campanya d’Ecovidrio que guardona l´esforç de l’hostaleria local i l’activisme dels municipis costaners per la sostenibilitat durant l’estiu.

En total, aquesta 4a edició de Banderes Verdes d’Ecovidrio ha comptat amb la participació de 23 municipis i gairebé 2.000 establiments hostalers catalans, els quals han demostrat un gran compromís amb l’economia circular. Així doncs, gràcies al seu esforç i col·laboració amb el #MovimientoBanderasVerdes, durant els mesos de juny, juliol i agost d’aquest estiu han recollit 6.369 tones d’envasos de vidre.

En concret, Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha estat guardonat pel compromís amb la recollida selectiva d’envasos de vidre, per l’elevada participació dels locals HORECA i per la feina del departament de Comunicació de l’Ajuntament i dels mitjans de comunicació locals a l’hora de difondre i donar a conèixer la campanya. En aquest sentit, aquest estiu s’han recollit al municipi gairebé 80 tones d’envasos de vidre.

El gerent d’Ecovidrio a Catalunya, Ivan Costa, ha lliurat el premi de la Bandera Verda a l’alcaldessa, Assumpció Castellví, i a la regidora de Medi Ambient, Laura Olmo, a la Casa de la Vila de l’Hospitalet de l’Infant. Costa ha reconegut que el #MovimientoBanderasVerdes és una de les campanyes més importants de l’any per a Ecovidrio, ja que neix d’una estreta col·laboració amb l’administració pública, els municipis i els professionals hostalers: «Un any més, els resultats d’aquesta iniciativa han estat excepcionals, per això vull donar les gràcies i felicitar tots els municipis i hostalers participants. Vull traslladar la meva enhorabona particular a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant per la seva més que merescuda bandera verda, que l’acredita com un dels municipis catalans més compromesos amb la sostenibilitat durant l’època estival”.

Així doncs, aquesta iniciativa d’Ecovidrio ha aconseguit donar resposta al notable increment de la generació de residus d´envasos de vidre en zones costaneres ocasionat pel turisme estival. A l’estiu es consumeixen un terç dels envasos de vidre que es posen en circulació i prop del 50% dels residus d’envasos de vidre d’un sol ús que es posen al mercat són generats pel sector hoteler, per la qual cosa la seva implicació és clau per generar una transició real cap a un model més circular i descarbonitzat.

A l’estiu del 2023, gràcies a les 6.369 tones d’envasos de vidre recollides als 23 municipis participants a Catalunya, s’ha aconseguit:

 • Evitar l’emissió de 3.700 tones de CO2 equivalents a retirar més de 1.700 cotxes de la circulació durant un any.
 • Evitar l’extracció de 7.600 tones de primeres matèries, equivalent al pes de la Torre Eiffel.
 • Estalviar més de 4.500 MWh d’energia, cosa que equival a l’estalvi de gairebé un milió d’euros d’estalvi econòmic.

V.Tapias

230 ciclistes participen en el Trofeu Ciclocròs l’Hospitalet de l’Infant

Instanània de la prova. Foto: Cedida

Dissabte passat, 11 de novembre, l’Hospitalet de l’Infant va viure una prova de la Copa Catalana de Ciclocròs per primera vegada des de 2019 i ho va fer amb 230 inscrits entre les categories de promoció i les carreres open. La prova, organitzada per Promoevents amb el suport de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i la seva Àrea d’Esports, es va celebrar en un circuit situat a la zona de l’Aberg Esportiu Àster i és l’única prova a les comarques tarragonines de la Copa Catalana de Ciclocròs 2023.

En les categories absolutes, Marc Romero (Bike Garraf Club Esportiu) va ser el més fort i es va emportar la victòria per davant de Maurizio Sartori (Equipo Oleka) i Marcos Vázquez (Miami – Megabici Club Ciclista), mentre que el millor sub 23 va ser Jérome Raus (Le Boulou Club Cycliste). A la cursa femenina, Laia Bosch (Ecológicos Navarra-Beratxa) va seguir amb la bona dinàmica de les últimes setmanes i va aconseguir la seva segona victòria consecutiva a la Copa Catalana després de guanyar a La Garriga. La van acompanyar al podi Ester Barris (Gravel Girona Club Esportiu) i Mireia Padrós (Biking Point Club Esportiu).

Trofeu Ciclocròs Hospitalet de l’Infant 2023

 • Elit: Marc Romero (Bike Garraf Club Esportiu) i Ester Barris (Gravel Girona Club Esportiu)
 • Sub 23: Jérome Raus (Le Boulou Club Cycliste) i Laia Bosch (Ecológicos Navarra-Beratxa)
 • Júnior: Àlex Marco (Artsport Unika Factory Team) i Mireia Padrós (Biking Point Club Esportiu)
 • Cadet: Jan Casanovas (Jufré Vic-ETB) i Martina Pellicer (CC Baix Ter)
 • Màster 30: Enric Bau (Calma Sant Julià Club Ciclista)
 • Màster 40: Bernat Pou (Cicles Vic Club Ciclista)
 • Màster 50: Jordi Godayol (Calma Sant Julià Club Ciclista)
 • Màster 60: Àngel Blanco (Cycling No Limit Cardedeu)

En la cursa infantil de BTT que es va organitzar en el marc d’aquesta prova, hi van prendre part una quinzena d’infants.

V.Tapias

Dotze establiments participaran a les IV Jornades de l’arròs de l’Hospitalet

Les jornades de l’arròs s’inauguraran dissabte 18 de novembre

El dissabte 18 de novembre es donarà el tret de sortida a les IV Jornades de l’arròs, organitzades per l’Associació de Restauració de l’Hospitalet de l’Infant i la Vall de Llors, amb el suport de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i d’Arròs Montsià. L’acte inaugural tindrà lloc de les 12 a les 16 h a la Plaça de la Marina de l’Hospitalet de l’Infant, on les persones assistents podran degustar un plat d’arròs de peix i marisc tradicional fet al moment per Els 4 fogons de la llar i gaudir d’una barra de begudes, i de música, amb el dj Óscar SánchezQui vulgui tastar aquest arròs popular pot comprar els tiquets de manera anticipada al Bar-Cerveceria Cal Rullo, al Restaurant LB21 i a Danti’s bar. El preu és de 8 euros.

D’aquesta manera, començaran oficialment les IV Jornades de l’arròs, que finalitzaran el diumenge 26 de novembre. En aquesta edició, sota el lema «Del Delta, de casa, de tots», hi participaran un total de 12 establiments de restauració de l’Hospitalet de l’Infant (Restaurant Vanes, Espai gastronòmic Deviteca, Cuina Querol, Pollastres al carbó A fuego, Bar-Restaurant D’Antis, Restaurant LB21, Restaurant Nàutic, Bar-Restaurant La Strega, Restaurant-Pizzeria Can Donatello, Restaurant-Pizzeria La Barca, Cafeteria Natalie’s i Bar Kosito).

V.Tapias

L’Ajuntament de Vandellòs patrocinarà la 10a edició de la Vandekames

L’alcaldessa, Assumpció Castellví; i la regidora d’Esports, Yolanda Marqués, amb els representants de les entitats locals que organitzen la cursa. Foto: Cedida

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant patrocinarà la 10a edició de la Vandekames, la cursa de trail que es disputarà el diumenge 19 de novembre a Vandellòs. L’alcaldessa, Assumpció Castellví, i la presidenta del Centre Cultural, Esportiu i Recreatiu de Vandellòs (CCERV), Carme Escoda, han signat aquest dimecres 8 de novembre un conveni de col·laboració entre el consistori i aquesta entitat local que organitza la cursa juntament amb el Centre Excursionista Serres del Mestral. A l’acte de signatura també hi han assistit la regidora d’Esports, Yolanda Marqués, i Josep Gavira i Conrad Solé, com a representants del Centre Excursionista.

Per mitjà d’aquest acord, l’Ajuntament s’ha compromès a ajudar a finançar aquest esdeveniment esportiu de muntanya amb una aportació de 5.000 euros i a deixar-los el material necessari per al muntatge, en funció de la disponibilitat, i també ha autoritzat els organitzadors a utilitzar el pavelló de Vandellòs per qüestions relacionades amb la logística de la prova. Per la seva banda, el CCERV s’ha compromès a portar a terme les accions més adients per conservar en correctes condicions l’entorn del recorregut de les curses.

Característiques de la cursa

En aquesta edició, les persones interessades a prendre part en la Vandekames, poden escollir fer un d’aquests tres circuits:

 • La cursa vermella, de 18 km, amb un desnivell positiu de 950 m, adreçada als «corredors més valents i experimentats», segons informa l’organització. Aquesta cursa és puntuable per al Circuit de Curses per Muntanya del Camp de Tarragona (CCTGN).
 • La cursa i caminada blava, d’11 km, amb un desnivell positiu de 650 m, «per gaudir dels paisatges naturals mentre es corre o es camina». Tindrà un caràcter competitiu.
 • La caminada groga, de 7 km amb desnivell positiu de 200 m, per a tots els públics, «en què l’important és gaudir de la natura».

Totes les curses i caminades començaran a disputar-se a partir de les 9 h, a la Plaça Drs. Gil Vernet de Vandellòs. El punt d’arribada serà la zona esportiva de Vandellòs, on se servirà la tradicional fideuà als i les participants. Tots els participants rebran, a més, com a obsequi, una samarreta commemorativa d’aquest esdeveniment esportiu que ha crescut i ha evolucionat en el temps.

Enguany, a causa de les altes temperatures i el risc d’incendi, la Vandekames no es va poder celebrar a l’agost, com és habitual, i l’organització la va haver d’ajornar fins al 19 de novembre. L’esperit de la cursa, que ha arribat a aplegar unes 600 persones en les darreres edicions, és el mateix de sempre: «És un esdeveniment esportiu obert a tothom, pensat per gaudir en família, que té com a objectiu fomentar l’esport i donar a conèixer les muntanyes i l’entorn natural del municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant”, expliquen el CCERV i el Club Centre Excursionista Serres del Mestral.

La inscripció és oberta

Qui vulgui participar en la 10a Vandekames, s’hi pot apuntar a www.vandekames.cat, fins al 13 de novembre.

En aquesta pàgina web també és oberta la inscripció a les curses infantils, que s’organitzaran com cada any, per a nens i nenes d’entre 3 i 12 anys. N’hi haurà de diferents distàncies, en funció de l’edat dels participants, que poden anar des dels 250 metres fins als 900.

Les curseinfantils es disputaran a la zona del camp de futbol i començaran a les 11 h (a les 10:45 h s’hi explicarà el funcionament).

V.Tapias

 

L’Hospitalet de l’Infant torna a ser seu de la Copa Catalana de Ciclocròs Proride

La cita serà el pròxim dissabte.

Aquest dissabte 11 de novembre, el calendari català de ciclocròs farà parada a les comarques tarragonines amb la disputa del Trofeu Ciclocròs l’Hospitalet de l’Infant, que tornarà al calendari quatre anys després. La cita, organitzada per Promoevents amb el suport de l’Ajuntament de Vandellòs-L’Hospitalet de l’Infant i la seva Àrea d’Esports, juntament amb la Federació Catalana de Ciclisme, portarà la competició en un circuit situat a la zona de l’Aberg Esportiu Àster.

El calendari de la Copa Catalana de Ciclocròs Proride arriba a la seva cinquena cita de la temporada 2023 després de les proves disputades a Masquefa, la doble cita de les Franqueses del Vallès i La Garriga, amb el lideratge en categoria absoluta de l’elit Gerard Moya (Massi) i de la sub23 Laia Bosch (Ecológicos Navarra-Beratxa), en un intens cap de setmana que l’endemà portarà la competició fins a Gurb (Osona).

La localitat del Baix Camp, que aquesta temporada 2023 va ser la seu del Campionat de Catalunya de CRI, viurà doncs l’única prova de la temporada de ciclocròs 2023 prevista a les comarques tarragonines. Hi haurà cita tant per totes les categories open com per a les categories de promoció, amb les inscripcions obertes fins la mitjanit del dijous previ a la cursa.

V.Tapias

 

Les platges de Vandellòs , guardonades amb la Bandera Ecoplayas

La regidora de Turisme, Elidia López, va recollir el premi. Foto: Cedida

Les platges de l’Arenal, de la Punta del Riu, del Torn i de l’Almadrava i també la Cala Justell del municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant han obtingut la Bandera Ecoplayas 2024, un guardó que atorga l’Asociación Técnica para la Gestión de Residuos y Medio Ambiente (ATEGRUS) amb l’objectiu de distingir les platges que destaquen per la seva política de qualitat mediambiental.

Les platges de l’Arenal, de la Punta del Riu, del Torn i de l’Almadrava han aconseguit renovar aquest reconeixement, que porten rebent cada any des del 2014. La Cala Justell, que el va aconseguir l’any 2021 per primera vegada, també.

L’acte de lliurament de les Banderes Ecoplayas 2024 va tenir lloc divendres passat, 27 d’octubre, en el marc del XXII Congrés i Exposició Internacional de Platges – Ecoplayas 2023, que es va celebrar del 25 al 27 d’octubre al Palau de Congressos de Marbella. A aquest acte i al congrés hi va assistir la regidora de Turisme, Elidia López, que va recollir-ne el guardó.

El jurat d’aquests premis avalua una sèrie de criteris objectius en matèria d’equipaments i manteniment, des del punt de vista ambiental, turístic i de sostenibilitat. En el cas de les platges anteriorment guardonades, valora l’evolució en l’últim exercici (manteniment dels aspectes positius i millores efectuades).

«Gràcies al seu compromís continu amb la millora de la qualitat en tots els aspectes»aquestes quatre platges i aquesta cala de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant podran exhibir el 2024, així doncs, la Bandera Ecoplayas «que acredita l’excel·lència com a reflex de la línia d’actuació de la gestió d’aquests espais de gaudi en benefici dels usuaris i de la societat global», segons ha explicat ATEGRUS.

V.Tapias

 

La Costa Daurada i les Terres de l’Ebre aborden els nous reptes de l’activitat turística

Inauguració de les jornades. Foto: Cedida

El sector turístic de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre es va reunir la setmana passada en el marc de les jornades estratègiques organitzades pel Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona. Les trobades han tingut com a objectiu detectar les noves tendències del sector turístic de la demarcació per tal d’impulsar accions que ens permetin millorar-ne la competitivitat.

Les jornades s’han celebrat en dues sessions: la primera, adreçada a tot el sector turístic de la demarcació, ha inclòs ponències i taules rodones que han permès compartir coneixement, idees i estratègies per afrontar els nous reptes que planteja l’evolució de l’activitat turística, amb especial atenció a l’evolució de la demanda, el perfil del consumidor i els reptes que els canvis constants es presenten per a les empreses.

Instantània de la taula rodona. Foto: Cedida

Referents en els àmbits de la gestió i les tendències turístiques com Chris Pomeroy, especialista en comunicació turística i president d’Interface España i CEO d’Internacional Turisme Group, o Carlos Vogeler, professor universitari i autor de llibres sobre el sector turístic, entre altres, han compartit la seva experiència i coneixements. L’objectiu d’aquesta primera sessió va ser recollir les aportacions dels experts i principals referents en els àmbits de la gestió i de les tendències turístiques per tal de traçar el full de ruta del turisme a la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre.

La segona jornada va reunir el sector turístic de les Terres de l’Ebre i de la Costa Daurada en dues sessions de planificació, una per a cada marca turística, amb propostes i dinàmiques de treball per tal de dissenyar les accions futures que en matèria de promoció i màrqueting han de permetre configurar el futur Pla d’Actuació 2024 del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, tant per a la Costa Daurada com per a les Terres d l’Ebre.

L’acte inaugural de les jornades, celebrat a l’Hospitalet de l’Infant, va estar encapçalat pel president del Patronat de Turisme de la Diputació, Carlos Brull, i l’alcaldessa d’aquest municipi, Assumpció Castellví.

V.Tapias

 

La XXXI Milla Urbana de Vandellòs se celebrarà el 5 de novembre

Cartell de la Milla Urbana de Vandellòs

El Centre Cultural, Esportiu i Recreatiu de Vandellòs (CCERV) i l’AFA Vall de Llorers han organitzat la XXXI Milla Urbana de Vandellòs per al diumenge 5 de novembre, amb la col·laboració de l’Àrea d’Esports, l’Ajuntament i el Consell Esportiu del Baix Camp.

Els i les atletes infantils hauran de tenir la llicència tramitada pel Consell Esportiu del Baix Camp (l’Ajuntament farà aquest tràmit als nenes i nenes escolaritzats al municipi) i els atletes adults s’hi podran apuntar el mateix dia de la cursa, que començarà a les 10 h. La inscripció és gratuïta.

 

Vandellòs s’alia amb la Cambra de Reus per dinamitzar el comerç de proximitat

L’alcaldessa, Assumpció Castellví; i la regidora de Comerç, Sílvia Pujol, amb els representants de la Cambra de Comerç de Reus. Foto: Cedida

L’alcaldessa de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Assumpció Castellví, ha signat aquest 25 d’octubre el manifest d’adhesió de l’Ajuntament a la Federació d’Entitats Comercials de la Cambra de Reus (FECOCAR).

En la reunió que l’alcaldessa ha mantingut amb el president de la Comissió de Comerç de la Cambra de Comerç de Reus, Pau Salvadó, i amb la tècnica responsable d’Empreses de la Cambra, Gemma Vallverdú, tant ella com la regidora de Comerç, Sílvia Pujol, han fet palesa la voluntat del consistori de participar en aquesta Federació, que té com a objectiu sumar esforços per millorar les condicions del sector comercial del territori de la Cambra de Comerç i esdevenir un dinamitzador del comerç de proximitat.

Aquest ens pretén “aglutinar els actors que prenen part en la promoció del territori cameral per actuar com a lobby de pressió i com a catalitzador de noves propostes” i també “ser un espai de creació de noves idees, de col·laboració, de cooperació, en què es puguin compartir projectes d’èxit”, segons consta en el manifest d’adhesió.

A efectes més pràctics, aquest acord implica que el municipi podrà participar en els tallers de comerç al detall i les campanyes de promoció comercial i màrqueting de la Cambra i que els comerços locals podran rebre assessorament personalitzat de la Cambra.

Precisament, la Cambra ja ha organitzat a l’Hospitalet de l’Infant per al proper 29 de novembre un taller gratuït per al sector comercial local sobre els embolcalls de Nadal i a mitjan de desembre, un altre sobre l’ús de Tik Tok.

V.Tapias

Arxivat el cas del mosso que va disparar mortalment al conductor d’una furgoneta robada a Amposta

Marques a terra del lloc on van succeir els fets. Foto: ACN

Marques a terra del lloc on van succeir els fets. Foto: ACN

El titular del jutjat número 3 de Reus ha ordenat l’arxivament provisional de la causa oberta per la mort d’un conductor que fugia per l’A-7 amb una furgoneta robada a Amposta després que un mosso li disparés dos trets per intentar aturar-lo. Els fets van tenir lloc el 12 d’agost a l’Hospitalet de l’Infant. La interlocutòria argumenta que l’agent va efectuar “dos trets defensius” que van impactar “fortuïtament” en el conductor escàpol després que no fes cas a les seves indicacions i es dirigís contra ell amb el vehicle. Descarta també que cometés cap delicte ateses les circumstàncies de la persecució i els diferents intents de la víctima, que va estar a punt de col·lidir amb altres vehicles i atropellar algun agent policial.

L’home va sostreure la furgoneta d’una carnisseria d’Amposta, aparcada davant l’establiment, i va iniciar una fugida en direcció a Barcelona. Diverses patrulles de mossos el van seguir durant uns quilòmetres per intentar aturar-lo. Va aconseguir escapolir-se d’un primer control avançant temeràriament diversos vehicles, circulant per la vorera i dirigint-se contra agents que van haver de retirar-se per no ser envestits, segons ha recordat el sindicat policial USPAC en un comunicat.

Posteriorment, va continuar la fugida per l’autovia A-7, on diversos agents van provocar una retenció fins que la furgoneta va arribar al punt quilomètric 1112,8. Quan el lladre va arribar a aquest punt, va veure que no podia continuar i va decidir fer mitja volta circulant contra direcció, trobant-se de cara amb la patrulla de Mossos que el perseguia. En aquell moment, li van demanar que baixés el vehicle i quan l’agent anava a obrir la porta, el conductor va emprendre la marxa deixant-lo “entre la furgoneta i les barreres de formigó”, segons el relat sindical. Quan el vehicle es dirigia cap a ell, va acabar fent ús de la seva arma reglamentària disparant dos trets: una de les bales va travessar el parabrisa i va impactar al cap del fugitiu.

L’home va ser traslladat ferit en estat crític a l’Hospital Joan XXIII de Tarragona, on va morir hores després. Se l’investigava per cometre, presumptament, el furt de la furgoneta a Amposta, així com també per suposada resistència, atemptat contra l’autoritat i conducció temerària. El jutge de Reus, encarregat del cas relacionat amb aquests últims tres delictes al seu partit judicial, ha considerat extingida la seva responsabilitat penal arran la seva mort.

L’arxivament del jutge de Reus encara no és ferm i pot ser objecte de recurs de reforma davant del mateix jutjat número 3 o d’apel·lació davant l’Audiència de Tarragona.

ACN

 

La piscina cobert de l’Hospitalet s’usarà per a fins terapèutics

Les representants d'ASHOFI, amb la regidora d'Esports, Yolanda Marqués. Foto: Cedida

Les representants d’ASHOFI, amb la regidora d’Esports, Yolanda Marqués. Foto: Cedida

L’Àrea d’Esports de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant cedirà gratuïtament la piscina municipal coberta a l’Associació d’Afectats de Fibromiàlgia de l’Hospitalet de l’Infant (ASHOFI) i a l’Associació ESTEMAQUÍ, l’entitat local que té com a missió visibilitzar, sensibilitzar i donar veu als infants amb diferents discapacitats de l’entorn i promoure tota classe d’activitats relacionades amb l’assessorament, assistència i la informació a les famílies.

Per mitjà dels convenis de col·laboració que la regidora d’Esports, Yolanda Marqués, ha signat aquest dilluns 16 d’octubre amb la presidenta d’ASHOFI, Ester Martínez, i amb la presidenta de l’Associació ESTEMAQUÍ, María Rosa Lahuerta, l’empresa municipal que gestiona els esports (Llastres Serveis Municipals, SL) s’ha compromès a cedir gratuïtament les instal·lacions de la piscina coberta de l’Hospitalet de l’Infant a ambdues entitats locals perquè les persones afectades de fibromiàlgia i els nens i nenes amb capacitats diferents que hi formen part puguin dur a terme les activitats aquàtiques que els professionals de les associacions vegin oportuns. A l’Associació ESTEMAQUÍ, l’Àrea d’Esports també li proporcionarà una persona destinada al suport de l’activitat que s’ha programat setmanalment.

L’objectiu principal d’aquest acord és millorar els aspectes psicomotrius i de salut física i emocional d’aquests infants i adults, mitjançant l’activitat en el medi aquàtic. «Tenim un interès comú per promoure la pràctica de l’activitat física com a eina d’autonomia de la persona i per millorar la qualitat de vida de les persones», segons ha assenyalat la regidora d’Esports, Yolanda Marqués.

V.Tapias

L’Hospitalet de l’Infant està arranjant la depuradora de la urbanització Vanessa Park

Visita d'obres de l'alcaldessa, Assumpció Castellví; la regidora de Medi Ambient, Laura Olmo; i la gerent de Comaigua, Tiphaine Anderbouhr. Foto: Cedida

Visita d’obres de l’alcaldessa, Assumpció Castellví; la regidora de Medi Ambient, Laura Olmo; i la gerent de Comaigua, Tiphaine Anderbouhr. Foto: Cedida

Aquest mes d’octubre han començat les obres d’arranjament de l’estació depuradora d’aigües residuals (EDAR) de la urbanització Vanessa Park, al municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant.

Aquestes obres, que l’Ajuntament va adjudicar a Comaigua SL el passat 14 de juny, per un import de més de 63.000 euros, serviran per millorar el rendiment de l’estació i la capacitat de depuració de les aigües residuals, abans de ser abocades al medi, segons ha explicat la regidora de Medi Ambient, Laura Olmo, que aquesta setmana les ha visitat en companyia de l’alcaldessa, Assumpció Castellví; la gerent de Comaigua, Tiphaine Anderbouhr i els tècnics municipals.

Els treballs tindran una durada de dos mesos, segons es preveu, i consistiran en la neteja i el desbrossament del solar, la substitució del tancat del recinte, la millora de l’accés i del drenatge pluvial del recinte, el buidat i arranjament dels dipòsits, la substitució de bombes de recirculació i turbines, l’arranjament d’arquetes i canonades i la construcció d’una caseta per a la nova instal·lació elèctrica.

Per poder executar aquests treballs, el consistori disposa dels permisos de l’Agència Catalana de l’Aigua i de Consell Comarcal del Baix Camp.

La idea és poder aprofitar en un futur l’aigua depurada per al reg mitjançant un tractament terciari.

V.Tapias

El III Vermut Live Music de l’Hospitalet s’allargarà 4 dies

Una imatge del Vermut Live Music de la passada edició. Foto: Cedida

Una imatge del Vermut Live Music de la passada edició. Foto: Cedida

En vista de l’èxit que va tenir el Vermut Live Music en les edicions anteriors l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha decidit ampliar la durada de la tercera edició d’aquest festival que combina música en viu i gastronomia. Així doncs, enguany se celebrarà durant quatre dies en lloc de dos.

La Regidoria de Turisme ha organitzat aquest esdeveniment pel pont del Pilar, en concret pels dies 12, 13, 14, i 15 d’octubre, amb la col·laboració de l’Associació de Restauració i Hoteleria de l’Hospitalet de l’Infant i la Vall de Llors, el patrocini de Vermuts Miró i el suport de la Diputació de Tarragona.

Aquests dies, a 20 bars i restaurants de l’Hospitalet de l’Infant, s’hi oferiran un total de 38 actuacions musicals en directe i diferents aperitius. Tot això, entre les 11 i les 15.30 hores del dijous i divendres, i entre les 11 i les 16:30 h de dissabte i diumenge, unes franges horàries àmplies perquè els veïns i veïnes del municipi i els i les visitants tinguin temps de fer una ruta pels establiments participants i gaudir d’un bon vermut musical.

I és que al llarg dels quatre dies l’oferta de tapes i de música en directe serà variada i de qualitat. Hi haurà actuacions simultànies per a tots els gustos i per a totes les edats: de bachata, rumba, blues, rock, flamenco, so llatí, swing, electrònica, jazz, entre altres estils musicals, a càrrec d’una quinzena de músics, entre els quals hi haurà artistes locals.

«Amb aquesta festival volem fomentar l’activitat econòmica als bars i restaurants i allotjaments locals i promocionar-los; donar suport també al sector cultural i contribuir a desestacionalitzar la temporada turística», ha dit la regidora de Turisme i de Cultura, Elidia López. La regidora ha destacat la «bona col·laboració público-privada» que ha fet possible l’organització d’aquest esdeveniment i també l’ampliació de la durada, amb que es pretén que «més gent pugui gaudir del Vermut Live Music i dels altres atractius del municipi».

A la pàgina web de l’Ajuntament (www.vandellos-hospitalet.cat) i de Turisme (www.hospitalet-valldellors.cat) es poden consultar els horaris de les actuacions i els músics que actuaran a cada establiment. També hi trobareu informació a les xarxes socials de l’Ajuntament, de Turisme i de l’Associació de Restauració i Hoteleria.

V.Tapias

Totes les zones d’aparcament regulat de Vandellòs seran gratuïtes per als vehicles residents

Imatge de la sessió plenària. Foto: Cedida

Imatge de la sessió plenària. Foto: Cedida

El Ple de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha aprovat inicialment la modificació de l’ordenança fiscal número 17, reguladora de la taxa per estacionament de vehicles de tracció mecànica a la via pública en determinades zones, amb els vots a favor de tots els grups polítics municipals (Més Municipi, PSC, Acció Municipal, FIC, CUP i PP).

Aquesta modificació comporta una substitució de la zona blava per la zona verda i una ampliació de la zona verda (hi haurà 259 places més d’estacionament regulat i la Via Augusta s’establirà com a frontera de l’aparcament regulat). La zona verda serà de pagament per als vehicles censats (aquells que paguen l’impost de circulació al municipi i els titulars dels quals no estan empadronats al municipi), per als vehicles de segona residència; i per als vehicles no residents.

Per als vehicles residents (aquells censats al municipi amb el titular empadronat al municipi; aquells de rènting d’empresa/particular amb la identificació del conductor que estigui empadronat al municipi; i aquells censats al municipi i que el titular sigui una empresa amb el domicili fiscal o que desenvolupi l’activitat al municipi), la zona verda serà gratuïta, sense limitació de temps (fins ara podien estacionar gratuïtament i sense límit de temps a la zona verda, però només tenien dret a 2 h gratuïtes a la zona blava). Aquests vehicles obtindran de forma automàtica l’activació de la zona regulada sense haver de fer cap tràmit a través de l’app Blinkay o dels parquímetres.

Com a novetat també s’escurçarà el període d’estacionament regulat: estarà en vigor del 20 de juny al 31 d’agost, inclosos els dies festius, de dilluns a diumenge, de les 10 a les 20 h (abans era del 15 de juny al 15 de setembre).

Pel que fa a les tarifes de la zona verda, no s’establiran diferències en funció del tipus de tecnologia dels vehicles.

D’altra banda, es reduirà l’import de l’abonament de temporada per als vehicles de segona residència (costarà 100 € en lloc de 120 €). Com que les segones residències en ocasions tenen més d’un vehicle per unitat familiar, hi haurà una abonaments de temporada més econòmics per al 2n i 3r vehicle (de 80 €). A més, els vehicles de segona residència podran adquirir uns abonaments per a 40 hores (acumulables per temporades) per 30 €.

També es crearan uns nous abonaments per als treballadors del municipi que no estan empadronats ni tenen el vehicle censat al municipi.

Els vehicles no residents (queden exclosos els vehicles residents, censats i de segona residència amb abonament) podran gaudir d’1 h gratuïta d’estacionament si els propietaris fan una despesa comercial o de restauració a les empreses adherides a qualsevol de les associacions empresarials locals superior a 30 €. Per aconseguir aquesta hora gratuïta i obtenir el codi QR corresponent, hauran de pagar a través de l’aplicació Blinkay. D’aquesta manera, es pretén evitar una càrrega de feina als comerciants i restauradors.

A la zona comercial, situada al tram més comercial de la Via Augusta, tots els vehicles sense distinció continuaran disposant d’una hora gratuïta dins de les franges horàries de 10 a 14 h i de 16 a 20 h, amb l’obligació de deixar lliure la plaça ocupada un cop transcorregut aquest temps. Als que excedeixin aquest temps, se’ls aplicarà una sanció, tal com es feia fins ara. La novetat és queles places d’aquesta zona estaran pintades de color taronja (ara estan pintades de color blanc), per evitar confusions amb les places d’aparcament lliure.

Així mateix, a la zona del port esportiu, on hi ha una gran concentració d’establiments de restauració, s’ampliarà la franja horària gratuïta mitja hora (de les 14 a les 16:30 h).

D’altra banda, s’ha simplificat l’apartat dedicat a les sancions, reduint el llistat de casos en què es podran posar denúncies per infraccions. En concret, hi haurà dos casos: si s’ha tret el tiquet però s’ha excedit el temps màxim; i si no s’ha tret cap tiquet (físic o virtual). En ambdós casos, les denúncies es podran anul·lar amb el pagament de les sancions abans de 7 dies naturals (de 8 € en el primer cas; i de 10 €, en el segon cas).

Assignació de noves regidories

En la sessió plenària  també es va donar compte del decret d’Alcaldia pel qual s’han assignat les regidories de Recursos Humans i de Joventut i Igualtat a la regidora Esmeralda Saladié.

En virtut d’aquest decret, fruit del pacte de govern de Més Municipi amb el grup municipal Acció Municipal, el regidor Ferran Conejo ha cessat de les seves funcions com a regidor de Recursos Humans, i la regidora Yolanda Marqués ha cessat de les seves funcions com a regidora de Joventut i Igualtat.

Amb els vots a favor de Més Municipi, Acció Municipal, la FIC i el PP i els vots en contra del PSC i la CUP, es va aprovar la retribució econòmica que percebrà la regidora Esmeralda Saladié: fins a un màxim de 20.000 € per assistència a les sessions dels òrgans col·legiats.

V.Tapias