TOTS 21

El 19 de juny es posaran en marxa les zones de pagament per aparcar a diversos carrers de l’Hospitalet de l’Infant

Un dels parquímetres que s’han instal·lat a la via pública. Foto: Ajuntament

La temporada d’estiu a les noves zones d’estacionament regulat de l’Hospitalet de l’Infant s’iniciarà el dissabte 19 de juny i finalitzarà el 15 de setembre. Aquest és el període que l’Ajuntament implantarà el sistema d’estacionament regulat de vehicles a la via pública a aquest nucli de població, amb l’objectiu de facilitar l’estacionament del veïnat a la zona de platges de l’Hospitalet de l’Infant i la seva àrea d’influència, que els turistes i visitants contribueixin al manteniment de les platges amb una aportació econòmica; i promoure la mobilitat a peu, reduir el trànsit i la contaminació.

Amb aquesta finalitat, l’Ajuntament ha establert dues zones d’aparcament amb tarifes diferenciades en funció del temps d’estacionament:

– La zona verda, d’ús prioritari per als vehicles residents (aquells censats al municipi o amb rènting d’empresa i amb persones empadronades al municipi), que podran estacionar-hi de manera gratuïta sense límit de temps. En aquesta zona, les persones no empadronades amb vehicle censat pagaran les tarifes de la zona verda (més barates que les de la zona blava); i els vehicles no censats, la tarifa de la zona blava.

– La zona blava, destinada als turistes i visitants,  on els vehicles residents tindran una bonificació de dues hores gratuïtes. En aquesta zona també, els vehicles no residents tindran una hora gratuïta, per compres o consumicions superiors a 20 € als petits comerços i establiments de restauració adherits a les associacions empresarials locals.

Tant per a una zona com per a l’ altra, hi haurà abonaments sense límits de temps per a períodes setmanals, quinzenals i mensuals. Per a la zona blava, els hotels podran adquirir abonaments setmanals o quinzenals; i les persones empadronades al municipi i les empreses locals, abonaments per a 40 hores.

D’altra banda, tant en la zona verda com en la blava, els vehicles de tecnologia ECO o ZERO tindran un descompte del 25% en les tarifes.

L’ordenança fiscal número 17 reguladora de la taxa per estacionament de vehicles de tracció mecànica a la via pública en determinades zones, preveu exempcions de pagament per aquells vehicles conduïts o destinats al transport de persones amb mobilitat reduïda i per a vehicles en servei oficial propietat d’organismes públics, o els destinats a serveis d’emergències o ambulàncies, entre d’altres.

Forma de pagament

L’horari de pagament serà de dilluns a diumenge, de 10:00 a 20:00 hores. N’hi haurà dues formes de pagament: a través dels parquímetres o a través de l’aplicació per a mòbil Blinkay. Per utilitzar aquesta app, cal descarregar-la en APP Store o Google Play i donar-se d’alta (introduint l’adreça de correu electrònic, el nom de l’usuari o usuària i una contrasenya i escollint un mètode de pagament: targeta de crèdit o de dèbit o Paypal). Aquesta aplicació, que geolocalitza el vehicle, permet  introduir el tipus de zona en què has estacionat i seleccionar el temps que desitges deixar el teu cotxe aparcat. També ofereix altres facilitats de pagament.

Més informació sobre les tarifes, el funcionament de l’aplicació i la ubicació de les zones blava i verda, a la pàgina web d’Idetsa: https://www.idetsa.cat/aparcament-regulat/

Idetsa és l’empresa municipal de promoció econòmica que s’encarrega de la gestió i manteniment d’aquestes zones, així com de la gestió de les sancions.

Redacció

 

El dimecres 23 de juny s’obriran les piscines municipals de Vandellòs, Masboquera i Masriudoms

Imatge de la piscina municipal de Vandellòs. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant obrirà les piscines municipals de Vandellòs, Masboquera i Masriudoms el proper dimecres, 23 de juny. Aquestes piscines descobertes estaran obertes al públic fins al 12 de setembre, en horari de matí i de tarda: de dilluns a divendres, de 12 a 15 h i de 17 a 20 h; i dissabtes i diumenges, d’ 11 a 14:30 h i de 16:30 a 20 h.

Les persones que vulguin utilitzar-les hauran de signar el compromís de responsabilitat per a l’ús de les instal·lacions. Mitjançant la signatura d’aquest document, es comprometran a respectar les mesures per a la prevenció de la Covid-19 establertes per l’Àrea d’Esports de l’Ajuntament, d’acord amb les indicacions de les autoritats sanitàries.

Per la seva banda, el consistori vetllarà pel compliment d’aquestes mesures i farà un registre d’assistència i mesurarà la temperatura dels usuaris i usuàries a l’entrada. A més, incrementarà el servei de neteja i desinfecció, garantirà el funcionament constant del sistema de recirculació dels vasos d’aigua i farà un control permanent de la presència de desinfectant en l’aigua de bany.

Per adquirir els abonaments, individuals o familiars, o demanar més informació es pot contactar amb l’Àrea d’Esports de l’Ajuntament per telèfon (977 82 05 23) o per correu electrònic (esports@vandellos-hospitalet.cat).

Les persones empadronades al municipi, amb una antiguitat mínima de 2 anys, tindran un descompte del 5% en els abonaments; i entrada gratuïta si són majors de 65 anys.

Els infants menors de 10 anys hauran d’anar acompanyats d’una persona adulta abonada o amb possessió de l’entrada puntual corresponent.

Redacció

 

El 77% de les incidències comunicades a la Línea Verde han sigut ja resoltes a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant

Des de la posada en funcionament del servei Línea Verde, el 14 de desembre de 2020, fins a dia d’avui, l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha rebut la comunicació de 845 incidències, de les quals el 77% ja han sigut resoltes. El tipus d’incidència més freqüent que la ciutadania ha posat en coneixement del consistori a través d’aquest canal de comunicació directe, són aquelles que fan referència a l’»Enllumenat», seguit de «Voreres i calçades»,  «Recollida de mobles i andròmines», «Mobiliari urbà» i «Parcs i jardins».

Gràcies a la implicacic directa del veïnat, el Consistori ha pogut dur a terme de manera àgil les actuacions. A més, ha conegut certes necessitats de les quals no tenia constància.

Per poder utilitzar aquest servei, cal descarregar-se l’aplicació per a mòbil (app) Línea Verde. Per a això, la persona usuària ha d’accedir a Google Play o APP Store, en funció de la tecnologia emprada en el seu Smartphone (Android / iOS). Un cop localitzada, s’ha de fer la descàrrega de manera gratuïta. A partir d’aquest moment, s’ha de seleccionar el municipi sobre el qual es vol comunicar la incidència. El procediment és molt ràpid i senzill.

Per comunicar una incidència, només cal clicar sobre el botó «Nova Incidència». Un desplegable amb les diferents tipologies d’incidències apareix en pantalla. La persona usuària selecciona aquella sobre la qual vol comunicar. Automàticament, l’app detecta les coordenades exactes en què s’ubica el desperfecte. El següent pas és adjuntar una foto de la incidència i una observació sobre la mateixa. Ja només queda pitjar el botó d’enviar. Un cop enviada, el personal de l’Ajuntament rep notificació del desperfecte comunicat. A partir d’aleshores, s’inicien els tràmits per solucionar la incidència detectada. El ciutadà o ciutadana, al seu torn, rep notificació en el seu telèfon mòbil sempre que es produeixi un canvi en l’estat de la mateixa.

A través de Línea Verde, l’usuari o usuària també pot plantejar qualsevol consulta mediambiental. Només ha de seleccionar l’opció de «Fes la teva consulta». En un termini màxim de 24 hores tindrà resposta per part d’un equip d’experts en la matèria de manera completament gratuïta.

Al servei Línea Verde també s’hi pot accedir a través del domini www.liniaverdavandellos-hospitalet.cat. A més de comunicar una incidència o plantejar una consulta, la persona usuària disposa d’un ampli contingut de consulta mediambiental (guia de bones pràctiques, consells, recursos d’educació ambiental, informació pròpia del municipi, etc).

Línea Verde també ofereix els seus serveis a través de contacte telefònic al número 902 193 768 en horari de 8.00 hores a 17.00 hores (cost de la trucada 0,07 € / min).

Una altra de les possibilitats que ofereix aquesta eina és l’enviament de comunicacions informatives per part de l’Ajuntament als ciutadans i ciutadanes que així ho desitgin. D’aquesta manera, a més d’implantar un canal per resoldre incidències de manteniment al municipi també pot fer arribar la informació de servei públic com notícies, avisos i l’agenda d’actes organitzats al municipi. Les persones usuàries també poden consultar els principals punts d’interès que es localitzen al municipi i informació rellevant sobre el mateix (es dona accés al web del consistori i de Turisme, als telèfons d’interès, etc.).

L’Ajuntament està molt satisfet amb els resultats obtinguts fins al moment i anima els veïns i veïnes a seguir utilitzant el servei de Línea Verde, «un canal de comunicació immediat amb què els ciutadans i ciutadanes poden estar informades en temps real i participar activament en la millora del municipi», segons ha dit l’alcalde, Alfons Garcia.

Actualment, aquest servei compta amb un total de 428 usuaris i usuàries, és a dir, persones que s’han descarregat l’app i l’han utilitzat.

Redacció

 

Les targetes moneder ja roden pels negocis locals de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant

Els veïns i veïnes que les sol·licitin fins al 20 de juny i que compleixen els requisits de les bases d’aquestes subvencions podran gastar-les fins al 16 de juliol als establiments adherits a la campanya “Fes-la rodar”. Foto: Ajuntament

Avui dimarts 15 de juny han començat a circular per Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant les targetes moneder que l’Ajuntament ha lliurat als veïns i veïnes del municipi que ja les han demanat i que compleixen els requisits establerts a les bases dels nous ajuts per al foment del teixit empresarial. Amb aquestes targetes, el consistori subvencionarà la compra de béns i serveis de la ciutadania a les empreses locals adherides a la campanya «Fes-la rodar».

Fins ara, el consistori ha rebut 650 sol·licituds i ha activat 325 targetes. Les persones que encara no les han demanat, poden fer-ho fins al 20 de juny. Les llars de convivència i les persones físiques de 18 anys o més, legalment emancipades o en tràmit legal d’emancipació, que resideixen efectivament i estan empadronades al municipi poden presentar-ne la sol·licitud per Internet, preferentment, a través de la Seu electrònica de l’Ajuntament; o si no poden fer-ho telemàticament, de manera presencial, a les oficines municipals d’atenció ciutadana (OMAC).

Les targetes es podran gastar fins al 16 de juliol als negocis locals que s’han vist obligats a cessar o reduir la seva activitat per la pandèmia i que s’han sumat a la campanya «Fes-la rodar» (gairebé una seixantena fins al moment). Entre aquests hi pot haver enguany, com a novetat, petits comerços d’alimentació, productes i béns de primera necessitat, farmàcies, metges, òptiques, ortopèdies i productes higiènics. Aquests establiments només podran acceptar les targetes moneder de tipus Consum 100%.

Pel que fa al tipus de targetes que està lliurant el consistori, n’hi ha de dos tipus, com l’any passat, però amb nous imports, de quantia variable en funció del nombre de membres de les unitats familiars i de la capacitat econòmica de les llars de convivència (calculada sobre la base de l’indicador de renda de suficiència de Catalunya):

  • La Targeta Consum 100%, per a aquelles llars municipals que es trobin en una situació de vulnerabilitat, disposarà d’un saldo que oscil·larà entre els 150 i els 320 euros (l’any passat l’import mínim era de 100 euros).
  • La Targeta Consum 100% Plus, per a les llars que superin els valors de renda fixats (la majoria), tindrà un saldo que oscil·larà els 100 i els 160 euros (l’any passat l’import mínim era de 50 euros). Amb aquesta targeta, les persones beneficiàries d’aquest ajut només hauran de pagar el 50% del l’import dels productes o serveis que comprin. De l’altre 50% se’n farà càrrec l’Ajuntament.

També com a novetat, a més d’incrementar els imports mínims de les subvencions, el consistori ha afegit una nova categoria de llar com a beneficiària: la llar monoparental amb més d’un fill; i ha establert a les bases que cada targeta s’haurà d’utilitzar com a mínim a tres establiments diferents.

Crida al teixit empresarial a participar en la nova convocatòria

L’Ajuntament fa una crida a tots aquells empresaris i empresàries que encara no s’han sumat a la campanya a apuntar-s’hi (presentant la corresponent sol·licitud, com a molt tard el 20 de juny), perquè així també es podran beneficiar d’aquesta iniciativa amb què el consistori «vol continuar fomentant el teixit empresarial del municipi i el consum en els negocis locals, per reduir l’impacte de la crisi de la COVID-19», segons ha explicat la regidora de l’Àrea de Promoció Econòmica.

En vista de l’èxit que la campanya del “Fes-la rodar” va tenir l’any passat, l’Ajuntament té previst obrir una segona convocatòria d’aquests ajuts durant el segon semestre de 2021.  A aquesta iniciativa té previst destinar enguany més de 364.000 euros.

Més informació, a https://www.idetsa.cat/fes-la-rodar/

Redacció

 

L’alumnat de la llar d’infants Sol i Vent de l’Hospitalet de l’Infant estrenarà nou menjador el proper curs

Imatge de la façana del nou edifici adossat a la llar d’infants que s’ha construït. Foto: Ajuntament

Les obres d’ampliació de la llar d’infants Sol i Vent de l’Hospitalet de l’Infant es troben en la seva fase final. A hores d’ara ja està construït el nou edifici adossat a l’existent, que permetrà reemplaçar els mòduls prefabricats on es presta el servei de menjador a l’alumnat del centre, i només falta per fer «alguns repassos i treballs de pintura i d’enjardinament», segons ha explicat el director de l’obra, l’arquitecte Juan Fernando Ródenas.

La previsió, així doncs, és que els nens i nenes de la llar puguin estrenar el nou menjador al setembre, a l’inici del nou curs escolar, tal com ha explicat l’alcalde, Alfons Garcia.

Els treballs d’ampliació de la llar d’infants han consistit en la construcció d’un nou cos adossat a l’existent per la façana sud-oest, amb una superfície d’uns 250 m2. Es tracta d’un edifici format per una planta baixa amb coberta plana, que consta de cuina office, menjador, zona de dormitoris, zona d’emmagatzematge i un bany. També s’ha inclòs un porxo perimetral com a espai intermedi amb l’exterior. .

En el disseny de l’edifici, s’han tingut en compte les necessitats que té una escola bressol per acollir el menjador i espais per dormir de grups d’infants de 0 a 3 anys. Per aquest motiu, també, com a aspectes generals, totes les portes i zones de pas disposaran de sistema anti-picadits; els vidres transparents estaran senyalitzats per evitar accidents; i el mobiliari estarà adaptat i serà accessible als nens i nenes.

«S’ha buscat, sobretot, el benestar dels infants i la màxima qualitat en els elements constructius; i també que el nou edifici tingui relació amb l’exterior i amb el fons visual de les muntanyes. Per això el nou edifici té grans finestrals i s’ha optat per materials com la fusta i el linòleum. Tot està adaptat, a més, a les proporcions dels nens i nenes», ha apuntat Ródenas.

Les obres van ser adjudicades a l’empresa Edifisa Enter SL, per un import de gairebé 363.000 euros. Per finançar-les, l’Ajuntament comptarà amb una subvenció de 101.105 euros de la Diputació de Tarragona, en el marc del Pla d’acció municipal 2019 (PAM); i amb una aportació econòmica del Ministerio para la Transición Ecológica de 190.468,75 euros, en concepte de projectes de desenvolupament local cofinanciables a realitzar l’any 2020, en virtut de l’establert a l’Ordre IET/458/2015, d’11 de març, per la qual es regulen les assignacions als municipis de l’entorn de les instal·lacions nuclears amb càrrec al Fondo para la financiación de las actividades del Plan General de Residuos Radiactivos.

Redacció

 

Buhos actuarà a l’Hospitalet de l’Infant el proper 27 de juny

Les entrades per al concert, organitzat per l’Ajuntament i la Comissió de Festes, es posaran a la venda demà dimecres, 9 de juny, a l’Oficina de Turisme; i el 14 de juny, per internet.

Buhos, un dels grans grups d’èxit del panorama musical del país, actuarà  a l’Hospitalet de l’Infant el proper diumenge 27 de juny, a les 21.30 h, al camp de futbol de l’Escola Mestral. En aquest escenari, en el marc de la Festa de Sant Pere, aquesta banda calafellenca oferirà l’espectacle “Teràpia col·lectiva”, una obra musical inèdita que convida a un procés de treball interior i d’evolució personal. Un mètode curatiu de l’ànima a través de la sàtira, la reflexió, la crítica sense embuts i, sobretot, l’humor.

Un concert catàrtic, on els flamants i esperats nous temes de Buhos i els seus grans èxits prenen noves dimensions sota la direcció, mestratge i sovoire faire únics d’Albert Pla.

Les persones interessades a gaudir d’aquest concert, organitzat a l’Hospitalet de l’Infant per la Regidoria de Festes de l’Ajuntament i la Comissió de Festes, podran comprar les entrades a partir de demà, 9 de juny, a l’Oficina de Turisme, situada al carrer Estació 1 del poble. El preu de les entrades serà de 7 euros. Aquells i aquelles que les comprin entre el 9 i el 16 de juny tindran un descompte.

Per adquirir les localitats, serà imprescindible aportar les dades personals i de contacte de cadascuna de les persones que assistiran al concert, perquè les entrades seran personals i intransferibles; i l’aforament estarà limitat.

Les entrades també es podran comprar per internet, a partir del 14 de juny, a través de la pàgina web www.culturaalabast.cat, igualment per 7 euros. El preu a taquilla, en canvi, serà de 10 euros.

Els teloners

Lobster Tribe és el grup integrat per sis amics de diferents punts del Camp de Tarragona i la Costa Daurada (el bateria és del municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant) que actuarà com a teloner. Aquesta banda de música festiva i d’arrel presentarà  el seu primer disc, titulat ‘Embale’.

Redacció

 

L’Hospitalet de l’Infant acollirà una jornada empresarial dedicada al canvi de model energètic el proper 10 de juny

Per al dijous 10 de juny, l’Associació d’Empresaris de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant (ADE) i l’empresa municipal de promoció econòmica, IDETSA, han organitzat, amb la col·laboració de l’Ajuntament, la Cambra de Comerç de Reus i PIMEC Baix Camp, una jornada tècnica adreçada al teixit empresarial local, especialment, però també a les grans empreses energètiques ubicades al municipi i als empresaris i empresàries i emprenedors i emprenedors de la demarcació.

La jornada, prevista a partir de les 19 h al Teatre-Auditori de l’Hospitalet de l’Infant, abordarà el futur del sector energètic, clau per a l’economia del territori. «Aquest sector es troba actualment davant d’un escenari de canvi de model, en el qual s’obren noves perspectives i s’han de tenir en compte també altres aspectes com els costos de producció, els ajuts previstos per les administracions… Volem que l’empresariat tingui informació de primera mà sobre aquesta temàtica i alhora generar un espai d’intercanvi d’idees i de reflexió», ha afirmat el president de l’ADE, Aurelio Llopis.

Un altre objectiu d’aquesta trobada, segons ha afegit Llopis, és «donar a conèixer Associació d’Empresaris de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i donar suport al col·lectiu».

Precisament, per donar suport a les empreses i a les persones emprenedores, Idetsa i la Cambra de Comerç de Reus han signat enguany, per primera vegada, un conveni de col·laboració, que presentaran a l’inici de la jornada els dos signants: l’alcalde del municipi i president d’Idetsa, Alfons Garcia; i el president de la Cambra, Jordi Just.

Posteriorment, s’oferirà una ponència titulada «Comunitats energètiques: l’hora dels prosumidors», a càrrec de Marc Segura Pallarés, coordinador de la Comissió de sostenibilitat i Energia de la Cambra de Reus. Auditor Energètic i CEO del Grup Solcam Energia.

La segona part de la jornada estarà dedicada a les oportunitats de futur que representa la digitalització i el marc europeu. Sobre aquesta qüestió parlarà Ángel Hermosilla, cap de l’Àrea d’Empresa de PIMEC Catalunya. A continuació hi haurà una taula rodona amb la participació de Gemma Gasulla (secretària territorial de PIMEC a la província de Tarragona), Ángel Hermosilla (PIMEC) i Albert Espinel (ponent de l’ADE i director de Vendes de Solucions de Transformació Digital i LCS a EMERSON Espanya i Portugal). I per últim hi intervindrà el president de l’ADE, Aurelio Llopis.

L’encarregada de tancar l’acte serà la regidora d’Ocupació, Emprenedoria i Planificació Estratègica; de Comerç i Turisme; d’Indústria i noves energies i també sotspresidenta d’Idetsa, María José Gómez.

En representació de totes les entitats i institucions que faran possible aquesta jornada, la mateixa regidora ha destacat molt positivament la col·laboració público-privada. En aquest fòrum econòmic i de debat, organitzat amb totes les mesures de seguretat per la COVID-19, és previst que hi prenguin part més d’un centenar de persones.

Redacció

 

Paula Llauradó, de l’Hospitalet, guanya els XIV Premis ‘Enfila el teu futur’

Imatge de la guanyadora, amb l’alcalde, la regidora de l’Àrea de Promoció Econòmica i el director de la central tèrmica Plana del Vent d’Alpiq. Foto: Ajuntament

El projecte empresarial ‘Entre Petits’, de l’alumna Paula Llauradó Manresa, ha guanyat els XIV Premis Enfila el teu futur per a joves emprenedors, organitzats per l’empresa municipal de promoció econòmica de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Idetsa, amb la col·laboració d’Alpiq, les associacions empresarials del municipi, la Regidoria de Cultura i Patrimoni i la Regidoria d’Ocupació i Emprenedoria, i d’Empresa, Comerç i Energia.

Aquest projecte proposa la creació d’un servei d’activitats extracurriculars que inclouria activitats de manipulació d’aliments, a més d’ensenyaments de botànica i de cuina saludable, per promoure l’educació nutricional en la població infantil.

L’acte del lliurament dels guardons ha tingut lloc aquest divendres 4 de juny al migdia al Teatre-Auditori de l’Hospitalet de l’Infant i ha anat a càrrec de l’alcalde, Alfons Garcia; de la regidora de l’Àrea de Promoció Econòmica, Maria José Gómez; de la directora de l’Institut Berenguer d’Entença de l’Hospitalet de l’Infant, María Eva Zazurca; del director de la Central tèrmica de cicle combinat Plana del Vent d’Alpiq, Gorka Gandarias; i del convidat d’aquesta edició, Aitor Bergaretxe, cap de compres i contractació de l’empresa IDOM, ubicada al municipi.

En aquest escenari també s’hi han donat a conèixer el noms de les guanyadores del segon premi: Rut Cabús Morera, Mar Domènech Escoda i Cèlia Segarra Ortiz, pel projecte «Blueberries» (que planteja l’obertura d’un centre de creació pròpia de batuts de fruites ecològiques i de proximitat); i el nom de la guanyadora del tercer premi: Judith Jiménez Caro, pel projecte «Aventura Park» (un parc d’oci i entreteniment per a infants d’1 a 12 anys).

A més, s’han atorgat dos premis accèssit: un a l’alumna Ioana Claudia Minculescu, pel projecte “Mincu Disco” (una discoteca nocturna); i l’altre a les alumnes Montserrat Majercikova i Ainoa Canillas pel projecte “Aponino” (servei de perruqueria canina a domicili)

En aquesta 14a edició dels Premis Enfila el teu futur hi ha participat un total de 55 alumnes del cicles formatiu CFGS d’Educació Infantil i del CFGM d’Atenció a persones en situació de dependència del sociosanitari i també de 1r de Batxillerat de l’INS Berenguer d’Entença, que han presentat 29 projectes empresarials. En aquests treballs han analitzat tots els aspectes de màrqueting, organització, fiscalitat, inversió real i finançament. Per fer-ho, durant el curs, els estudiants han comptat amb l’ajut del professorat i del Servei d’Assessorament a Emprenedors que ofereix Idetsa.

Entre els criteris que ha valorat el jurat, hi ha l’originalitat de la idea de negoci, les àrees de màrqueting, de producció i qualitat, d’organització i gestió, la jurídico fiscal i l’econòmica financera; així com la coherència global, la presentació formal i l’ús d’eines de comunicació com el web, el blog o el vídeo.

L’objectiu d’aquests guardons, que han consistit en aparells tecnològics com ara tauletes, smart watches i càmeres digitals instantànies, és promoure la cultura emprenedora entres l’alumnat de l’institut i ampliar el seu coneixement a altres alternatives laborals basades en el treball per compte propi, tal com ha recordat el regidora de l’Àrea de Promoció Econòmica, María José Gómez.

Redacció

 

Vandellòs aprova l’ordenança d’estacionament de vehicles

Imatge de la sessió plenària del 3 de juny, celebrada a la Casa De la Vila. Foto: Ajuntament

El Ple de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha aprovat definitivament l’ordenança fiscal número 17 reguladora de la taxa per estacionament de vehicles de tracció mecànica a la via pública en determinades zones, amb els vots a favor del PSC, Cs i PP; l’abstenció de JxCat i la CUP i els vots en contra de la FIC i d’ERC.

El text d’aquesta ordenança incorpora algunes de les propostes presentades en el període d’informació pública. Durant aquest període, l’Ajuntament va rebre 14 al·legacions pròpiament dites, 6 queixes i suggeriments a través del web, un correu electrònic i 7 trucades. D’aquestes 28 peticions que ha considerat en total, el consistori n’ha estimat 8 totalment o parcialment.

Les propostes acceptades fan referència a l’ampliació de la zona verda (d’ús prioritari i gratuït per a les persones residents) a diversos carrers. També a l’establiment d’abonaments sense límit de temps per a períodes setmanals, quinzenals i mensuals tant per a la zona verda com per a la zona blava. Per a la zona blava, els hotels podran adquirir abonaments setmanals o quinzenals; i les persones empadronades al municipi i les empreses locals, abonaments per a 40 hores.

Una altra novetat que s’ha afegit a l’ordenança és que es considerarà vehicle resident no només aquell que pagui  l’impost de circulació al municipi i sigui propietat d’una persona empadronada a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, sinó també el vehicle amb rènting d’empresa i amb la persona propietària empadronada en el municipi. La condició de vehicle resident permet l’estacionament gratuït i sense límit de temps a la zona verda i dona dret a 2 hores gratuïtes a la zona blava.

Els carrers on s’ha ampliat la zona verda són: un tram del carrer César Gimeno (entre el carrer Blanca d’Anjou – carrer les Barques fins a Passatge Núm 2_H), el  tram final del carrer Tamarits amb el carrer de les Acàcies, una filera de l’aparcament del Camp de futbol de l’Arenal; tota la part no regulada del carrer Navaes fins a la Via Augusta, del carrer de la Sentiu fins la Via Augusta, i del carrer de Chirac fins la Via Augusta; i tot l’espai de la cruïlla entre el carrer Via Augusta 67 amb el passeig Arenal 2 zona platja.

Tal com ha recordat l’alcalde en la sessió plenària, l’Ajuntament implantarà el sistema d’estacionament regulat en la via pública només durant el període estival, del 15 de juny al 15 de setembre, amb l’objectiu de: facilitar l’estacionament del veïnat a la zona de platges de l’Hospitalet de l’Infant i la seva àrea d’influència, que els turistes i visitants contribueixin al manteniment de les platges amb una aportació econòmica; i promoure la mobilitat a peu, reduir el trànsit i la contaminació.

En acabar la temporada d’estiu, l’Ajuntament s’ha compromès a fer una anàlisi exhaustiva del funcionament del sistema d’estacionament regulat per introduir-hi millores si és necessari.

Decret d’alcaldia sobre les al·legacions al projecte del TramCamp

Durant la darrera sessió plenària també es va donar compte de les al·legacions a l’estudi informatiu del nou tren-tramvia, que ha presentat l’alcalde, Alfons Garcia, davant del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, per demanar que l’anomenat TramCamp arribi fins a l’Hospitalet de l’Infant. Segons ha argumentat l’alcalde en l’escrit d’al·legacions, «resulta incongruent que mentre que el projecte sotmès a informació pública preveu la recuperació de l’espai físic de l’antiga traça ferroviària de PortAventura fins a l’encreuament de la Riera d’Alforja a Cambrils per a ser utilitzada per el nou equipament tramviari, no es plantegi l’aprofitament d’aquesta mateixa traça disponible en el tram entre Cambrils i l’Hospitalet de l’Infant/Vandellòs”.

En aquest sentit, l’alcalde esgrimeix: “Es tracta d’un tram en què a més de la població dels nuclis de l’Hospitalet de l’Infant i Miami-Platja, s’hi situen importants nodes generadors de mobilitat (càmpings). A més, aquest perllongament permetria donar servei a la zona de llevant del municipi de Cambrils, que ara queda fora de l’àrea d’influència del tramvia”.

Malgrat que l’estudi informatiu del tren-tramvia que actualment està sotmès a informació pública fa referència en exclusiva a la fase 1 del projecte, corresponent al tram Cambrils-Tarragona, el consistori planteja que «cal considerar en les fases 2 i posteriors del Tramcamp el seu perllongament fins al nucli de l’Hospitalet de l’Infant».

Altres punts destacats del ple

El Ple de l’Ajuntament també va aprovar inicialment la proposta de sol·licitud de pròrroga de la qualificació de municipi turístic amb els vots a favor de tots els grups polítics municipals excepte la CUP, que va votar en contra.

Tal com va explicar la regidora de Promoció Econòmica, María José Gómez, el consistori vol demanar a la Direcció General de Comerç de la Generalitat de Catalunya que li torni a atorgar la condició de municipi turístic, per poder beneficiar-se de les excepcions en matèria d’horaris comercials previstes en la Llei 18/2017, d’1 d’agost, de comerç, serveis i fires.

Segons s’estableix en l’article 38.6 d’aquesta Llei, es pot sol·licitar una pròrroga d’aquesta qualificació, presentant abans que s’exhaureixi el termini de la seva vigència (en el cas de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, el 3 d’agost), una declaració expressa conforme continuen vigents els requisits establerts per a l’obtenció de la qualificació.

D’altra banda, amb els vots a favor de tots els grups polítics municipals, es va donar llum verd a la moció presentada per ERC per a la prevenció del suïcidi, amb una esmena del PSC. Entre els acords principals que es van adoptar per mitjà de l’aprovació d’aquesta proposta de resolució hi ha: que el municipi es declari compromès amb el benestar emocional i la salut mental; conscienciar, sensibilitzar, informar i promocionar la salut mental  i la prevenció dels suïcidit a través de les xarxes socials de l’Ajuntament i dels mitjans de comunicació locals, organitzar xerrades o tallers, conjuntament, si escau, amb els centres educatius; organitzar píndoles formatives per als agents de la Policia Local i els monitors i monitores de l’Ajuntament que treballin amb joves del municipi sobre sensibilització de prevenció del suïcidi.

També que l’Ajuntament demani al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya la millora de les ràtios de professionals de la salut i l’efectiu compliment per tal de fer front a  aquesta prevenció i d’altres relacionades amb la salut mental; i al Departament d’Ensenyament de la Generalitat, que implementi programes de sensibilització i prevenció al suïcidi a partir dels 12 anys.

Renúncia de la regidora Sara Barceló

A més, Sara Barceló va informar al Ple de l’Ajuntament de la seva renúncia al càrrec de regidora del grup municipal de la CUP-AMUNT, que ha exercit des de la presa de possessió en la sessió constitutiva de la corporació celebrada el 14 de juliol de 2020. El motiu, segons va argumentar, és que tal com van anunciar en campanya electoral com el dia de la presa de possessió, cada regidor de la CUP-AMUNT només ocuparà el càrrec de regidor durant un any i serà successivament substituït per la següent persona de la llista electoral. Per aquest motiu, va demanar que s’iniciessin els procediments establerts per nomenar com a regidor a Ivan Torrobella.

Redacció

 

L’Hospitalet de l’Infant acull les VI Jornades marítimes

El Centre d’Estudis de l’Hospitalet de l’Infant (CELHI) i el Campus Extens de la URV de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant han organitzat, amb la col·laboració de la Regidoria de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament, les VI Jornades marítimes per aquest mes de juny.

En aquesta edició, les Jornades consten de tres conferències, que s’impartiran a la Sala Ferrer Malet de la Casa de Cultura Blanca d’Anjou de l’Hospitalet de l’Infant, a partir de les 19 h:

La primera, programada per al dilluns 7 de juny, duu per títol «Noves aportacions sobre Deltebre I (1813)» i anirà a càrrec de Rut Geli Mauri, directora del Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya(CASC).

La segona xerrada, prevista per al dilluns 14 de juny, es titula «Tortugues marines al nostre litoral» i la donarà el GEPEC, ONG per la Conservació de la Natura, la fauna i la flora.

De la darrera xerrada, que tindrà lloc dilluns 21 de juny, sota el títol «L’atac corsari anglès del 1799 contra Cambrils», se n’ocuparan Manel Tarés i Pedro Otiña.

Tarés és Màster en Història Contemporània i Món Actual per la Universitat de Barcelona. Ha treballat diversos aspectes d’història de Cambrils, especialment sobre l’època moderna, així com la Segona República. Ha publicat una trentena de treballs entre articles i llibres, entre els quals destaquen La introducció del règim borbònic a la vila de Cambrils (2013) i El cardenal Francesc d’Assís Vidal i Barraquer, una vida en imatges (2019), aquest últim juntament amb en Pedro Otiña.

Otiña és llicenciat en història per la Universitat Rovira i Virgili, actualment està vinculat professionalment a l’Arxiu Municipal de Cambrils i és autor del llibre Pirates i Corsaris: els atacs contra Vila-seca i la costa del Camp de Tarragona, entre altres obres. És col·laborador habitual de la publicació mensual Revista Cambrils, tant amb una columna d’opinió com amb reportatges de temàtica històrica.

Redacció

 

L’Hospitalet i la Vall de Llors fa un salt en l’estratègia turística apostant per la muntanya

Acalde, regidors i responsables de l’empresa de disseny, posant amb la nova imatge de marca. Foto: Tots21

Canvi de terç en l’estratègia de promoció turística de Vandellòs i L’Hospitalet de l’Infant. A partir de la renovació de la seva marca turística, que venia funcionant des de l’any 2004, l’Ajuntament ha decidit apostar també pels recursos que li ofereix l’enorme muntanyam que té al seu terme municipal de manera que es convertirà en la primera marca turística de la Costa Daurada a incloure les muntanyes -amb les seves rutes de senderisme i btt-, com un del principals reclams turístics. Tot això potenciant el mar -exemplificat en la fotogènica platja del Torn- i una altra novetat que habitualment és un tret negatiu i que es vol positivar: el vent que hi bufa.

De fet, l’Ajuntament de Vandellòs i L’Hospitalet de l’Infant ja duien temps promocionant en certa manera la muntanya a través de la marca ‘Vall de Lors’, com es coneix Vandellòs, però ara, el muntanyam apareix al nou logotip i a la mateixa llegenda: ‘On el mar es fa muntanya’.

No és només un efecte de la pandèmia que es busqui senderistes, ciclistes i amants de la muntanya i dels pobles d’interior -que abunden al terme-, ja que l’estratègia s’estava cuinant des d’abans de la seva aparició, però el cert és que ‘s’ha notat un increment des usuaris del senderisme i les consultes als punts d’informació turística’, han apuntat fonts de l’empresa que ha fet el nou disseny.

L’Hospitalet de l’Infant i la Vall de Llors, que és la marca turística sota la qual es promociona el municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, ha renovat la seva imatge. El nou logotip integra els dos elements característics de la destinació: el mar i la muntanya, representats en l’emblemàtic illot del Torn.

«El repte principal que ens vam plantejar quan vam encarregar el nou logo era sintetitzar d’una manera molt gràfica la gran riquesa i diversitat del nostre municipi, que combina el mar i la muntanya i projectar valors com la natura i la calma; i alhora modernitzar la imatge corporativa turística, que era de l’any 2004», ha explicat la regidora de Turisme, María José Gómez, durant la presentació de la nova imatge, que ha tingut lloc aquest dimecres 2 de juny a la Casa de Cultura Blanca d’Anjou de l’Hospitalet de l’Infant.

L’element que fa aquesta funció aglutinadora dels dos trets distintius de l’Hospitalet de l’Infant i la Vall de Llors és l’illot del Torn, l’elevació rocosa situada a la platja naturista del Torn de l’Hospitalet de l’Infant, de renom internacional, que conserva les restes d’una torre fortificada del s. XVI, declarada Bé Cultural d’Interès Nacional.

Per plasmar-lo, l’empresa que ha elaborat el disseny, Simbòlic Comunicació SL, ha utilitzat els colors que representen el territori: tonalitats verdes, blaves i marrons que formen part del paisatge dels pobles de costa i d’interior que l’integren.

El resultat del seu treball és un logotip «actual, que ha de perdurar en el temps, al marge de les modes; que identifica l’Hospitalet de l’Infant i la Vall de Llors i el diferencia de la resta de destinacions turístiques, i que és fàcil de recordar», ha apuntat Xavi Gasol, de Simbòlic Comunicació SL.

La nova imatge servirà de «marca paraigües» per a totes les propostes i projectes que tiri endavant la Regidoria de Turisme de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i s’acompanyarà en determinats casos del lema «On el mar es fa muntanya». Així significa que s’introduirà en tots els documents i material gràfic i publicitari: pàgina web, xarxes socials, fullets informatius, anuncis, etc, amb les adaptacions necessàries.

L’alcalde, Alfons Garcia, ha titllat de «força reeixit» el nou logo i ha destacat el fet que es busca la personalització dels missatges a través d’una identificació pròpia d’allò que caraceritza el terme municipal.

Vandellòs i L’Hospitalet té una denominació llarga que hipoteca fer-ne un logo breu i senzill.

Nova pàgina web

L’Hospitalet de l’Infant i la Vall de Llors també estrenarà en breu una nova pàgina web. El web www.hospitalet-valldellors.cat, a més d’incorporar el nou logotip de la marca turística, tindrà un disseny més modern i atractiu, adaptat a la nova imatge corporativa.

“Serà molt més visual, perquè les fotografies tindran més protagonisme; i transmetrà millor l’essència de la destinació, amb la diferenciació dels dos àmbits geogràfics: el de mar i el de muntanya. Les persones usuàries hi podran trobar la informació que busquen d’una manera fàcil i intuïtiva i podran accedir a tots els continguts des de qualsevol dispositiu (tablet, mòbil, ordinador…)», ha assenyalat la regidora de Turisme, María José Gómez.

En aquest portal web, desenvolupat per l’empresa Millenials i disponible en quatre idiomes (català, castellà, anglès i francès), també tindrà un paper rellevant la informació relacionada amb l’oferta d’activitats turístiques de la destinació, tan pública com privada, de manera que el teixit empresarial turístic també es veurà representat.

Per donar a conèixer també els atractius del municipi, la Regidoria de Turisme difondrà a partir d’aquest mes de juny un nou vídeo promocional de la destinació, obra de la productora audiovisual Doublea, d’Alex Aragón.

El vídeo, que té un to emotiu, posa èmfasi en tot allò que es pot fer a l’Hospitalet de l’Infant i la Vall de Llors, una destinació familiar en què la muntanya mediterrània i les platges naturals tenen un pes molt important. Banys de sol i en el mar en platges tranquil·les i poc massificades, senderisme, escalada, BTT, visites al patrimoni històric i cultural, activitats nàutiques i bona gastronomia són algunes de les experiències que s’hi poden viure, com es mostra en aquest treball audiovisual.

Quedarà per  més endavant fer propostes nàutiques amb el vent com a tret característic de la zona.

J. Garcia

 

L’Hospitalet de l’Infant disposarà d’un servei públic de lloguer de bicicletes elèctriques a partir del 5 de juny

El punt de recollida i entrega de bicicletes ubicat a l’estació de trens. Foto: Ajuntament

A partir del proper dissabte 5 de juny, Dia Mundial del Medi Ambient, hi haurà un servei públic de lloguer de bicicletes elèctriques al poble de l’Hospitalet de l’Infant. L’empresa municipal de promoció econòmica, Idetsa, serà qui posarà a l’abast de la ciutadania aquest sistema de transport públic d’ús individual, perquè tant els veïns i veïnes com les persones visitants puguin desplaçar-se pel municipi d’una manera sostenible, saludable i econòmica.

Amb aquest nou servei volem promoure la mobilitat sostenible i la pràctica d’esport i alhora facilitar la intermodalitat amb altres mitjans de transport públic, com ara l’estació de trens”, ha explicat la regidora de l’àrea de Promoció Econòmica, María José Gómez.

Per aquest motiu, els punts de recollida i entrega de les bicicletes s’han ubicat en zones de generació o atracció de viatges, com són: l’estació de trens, l’aparcament de la Via Augusta que es troba al costat de la seu d’Idetsa, la Plaça Berenguer d’Entença (al costat de la parada de l’autobús), la Platja de l’Arenal (a l’aparcament del costat del camp de futbol) i el polígon Les Tàpies I, al costat del Viver Tecnològic.

Aquest sistema de bicicleta pública compartida funcionarà a través d’una aplicació per a mòbil (App BLU). Per poder utilitzar aquesta app, caldrà registrar-s’hi: proporcionar totes les dades personals rellevants i un compte de pagament o número de targeta de crèdit vàlid, a través del qual es cobraran les despeses derivades de la utilització del servei. Qui ho desitgi també podrà donar-se d’alta en el servei a l’oficina d’Idetsa, ubicada a l’avinguda Via Augusta número 2 i domiciliar el pagament en el seu compte bancari. En tots dos casos, només podran accedir al servei les persones de 14 anys o més que hagin acceptat prèviament els termes i condicions generals de contractació del servei, així com la política de privacitat.

Per llogar una bicicleta, les persones usuàries hauran de comprar un “període d’accés amb bicicleta”, que començarà la primera vegada que la desbloquegin amb èxit. A partir d’aquest moment es començarà a facturar el cobrament d’acord amb el temps d’ús que la persona usuària faci de la bicicleta.

Pel que fa als preus del servei, hi haurà diferents tarifes per conducció simple (contractació del servei per minuts) i també diferents abonaments de llarga durada d’ús habitual i d’ús esporàdic. En totes les tarifes, que es podran consultar en l’aplicació i en la pàgina web www.idetsa.cat/bicicletes-electriques/, els veïns i veïnes empadronades al municipi tindran un descompte.

De moment, Idetsa posarà a disposició de la ciutadania un total de 22 bicicletes amb pedaleig assistit. En funció de la demanda del servei, no descarta ampliar el servei.

Redacció

 

El 7 de juny s’obrirà la preinscripció a l’Escola de Música de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant

Escola municipal de música Xavier Barceló. Foto: Ajuntament

El període de preinscripció a l’Escola Municipal de Música Xavier Barceló de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant per a l’alumnat de nou ingrés, per al curs 2021/22, començarà el proper dilluns 7 de juny i finalitzarà el divendres 18 de juny. Fins aleshores, les persones interessades a apuntar-se als estudis reglats i no reglats que ofereix o a formar part d’algun dels seus grups instrumentals hauran de presentar les seves sol·licituds per Internet, preferentment, omplint i enviant el formulari que hi ha penjat en la pàgina web de l’Ajuntament (i que hem adjuntat a sota) a l’adreça de correu electrònic del centre (escolademusica@vandellos-hospitalet.cat). Si no disposen dels mitjans necessaris per fer aquest tràmit en línia, podran presentar la sol·licitud de manera presencial, demanant cita prèvia, via correu electrònic o telèfon (977823714).

El termini previst per a la formalització de la matrícula és del 30 de juny al 9 de juliol. Durant aquest període, els i les alumnes de nou ingrés preinscrits hauran d’enviar el formulari omplert amb les seves dades i el comprovant del pagament de la matrícula al correu electrònic de l’Escola.

A l’Escola Municipal de Música Xavier Barceló de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant s’hi brinda l’oportunitat d’aprendre a tocar un total de 15 instruments (acordió, bombardí, clarinet, flauta, guitarra clàssica, guitarra elèctrica, percussió, piano, saxòfon, trombó, trompa, trompeta, tuba, violí i violoncel); i també es pot cursar cant.

Els grups instrumentals que hi existeixen actualment són: els grups d’acordions, de guitarres de infantil i juvenil, de percussió, de piano; les bandes infantil i juvenil; les orquestres infantil i juvenil; el combo i el cor jove.

Per donar suport a les famílies que es troben en situació econòmica desfavorida, l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant els aplica uns preus reduïts, perquè els nens i nenes empadronats al municipi puguin assistir a l’Escola Municipal de Música. Per beneficiar-se d’aquest preus, els cal l’informe previ dels Serveis Socials del municipi.

Més informació, a la pàgina web municipal: www.vandellos-hospitalet.cat (a l’apartat d’Ensenyament)

Redacció

 

Mor ofegat un home a la zona del Port Esportiu de l’Hospitalet de l’Infant

Un home ha mort ofegat a la zona del Port Esportiu de l’Hospitalet de l’Infant (Baix Camp) per causes que encara es desconeixen. Els serveis d’emergències han rebut l’avís a les 16.03 d’aquest dissabte i s’hi han desplaçat efectius del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), de la Guàrdia Civil i dels Bombers, que no han hagut d’intervenir. Segons fonts del SEM, la víctima tenia 70 anys.

L’Ajuntament reformarà la Via Augusta de l’Hospitalet de l’Infant

Tram de les obres. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant té previst reformar enguany una part de l’avinguda Via Augusta de l’Hospitalet de l’Infant. En concret, el tram comprès entre els carrers Vandellòs i  Masriudoms. Per definir les obres de reurbanització, el consistori va encarregar el projecte executiu al despatx Vilanova+Moya, arquitectes, que ahir dijous 27 de maig es va presentar a la ciutadania.

L’objectiu d’aquest projecte és transformar aquest tram de via urbana, per dotar-la de major espai per als vianants. Cal tenir en compte que la Via Augusta, en aquest tram, constitueix un vial cèntric, amb molta activitat de lleure i de restauració. Actualment, l’avinguda està formada per unes voreres estretes i tres calçades, és a dir, té una configuració de via interurbana amb calçades de serveis. Com que ha perdut la funció de pas a través del nucli urbà de l’Hospitalet de l’Infant, ja que la carretera N-340 ha estat desviada, es considera que ha arribat l’hora de convertir aquesta avinguda en una via urbana moderna.

“Amb aquesta actuació pretenem donar prioritat als vianants, a l’ús cívic d’aquesta avinguda; i dinamitzar el comerç local i l’activitat econòmica en general, afavorint la mobilitat sostenible”, ha afirmat l’alcalde, Alfons Garcia.

Així doncs, es vol mantenir l’accés i el pas de vehicles d’una manera convencional, però amb una via de dos carrils, un per cada sentit de circulació. També es vol dotar la via de la major capacitat d’aparcament possible, per potenciar la seva funció de nucli urbà; i alhora eixamplar al màxim l’espai de vianants, per permetre un passeig ample i, allà on calgui, terrasses o espais d’estada.

Amb l’execució d’aquest projecte es generaran 88 places d’aparcament en semibateria invertida, la qual cosa suposarà un increment d’unes 55 places respecte les 33 places que actualment té aquest tram de la Via Augusta, amb 4 places adaptades a les persones amb mobilitat reduïda.

A més, es construiran una voreres amples, de 5 a 6 metres,  i es definirà una línia d’arbrat, d’1,50 metres d’amplada, en la qual es disposarà també el nou enllumenat.

Per tant, la solució adoptada modificarà completament les amplades d’aquest tram de la via, de les zones d’aparcament i de les voreres, reajustant-ne la geometria; i definirà una nova posició de l’arbrat, l’enllumenat públic i el mobiliari urbà.

A causa de la nova reordenació viària serà necessari: demolir tots els paviments en l’àmbit de les obres, retirar els punts de llum existents; desviar i soterrar la línia elèctrica de baixa tensió, que actualment discorre entre els carrers Moreres i París; així com les esteses de fibra-telefonia preexistents i la megafonia municipal. També s’hauran de desmuntar i retirar provisionalment, durant l’execució de les obres, totes els elements de senyalització i petit mobiliari urbà; i es renovaran les xarxes de serveis.

Segons es preveu, les obres començaran a la tardor i tindran un termini d’execució de 7 mesos. El pressupost d’execució per contracta serà d’1,5 milions d’euros, aproximadament.

Estudi històric de l’eix urbà de la Via Augusta

Tal com va explicar l’arquitecte Antoni Vilanova, del despatx Vilanova+Moya, arquitectes ha dissenyat el projecte de reurbanització d’aquest tram de l’avinguda principal de l’Hospitalet de l’Infant sobre la base de l’Estudi històric de l’eix urbà de la Via Augusta que li va encarregar l’Ajuntament a principis de 2020, amb la finalitat de desenvolupar un estudi analític de l’evolució de la Via Augusta com a eix vertebrador de l’Hospitalet de l’Infant al llarg de la seva història.

El treball, concebut pel consistori com una “eina necessària i fonamental per plantejar unes propostes d’intervenció que s’han de materialitzar sobre aquesta via en el seu tram urbà els propers anys” consta de tres capítols: l’evolució històrica de la trama urbana i de la Via Augusta, particularment; la diagnosi, en què es reflecteixen els valors inherents i els aspectes que cal millorar; i les propostes d’intervenció. Entre aquestes propostes, hi ha la de senyalitzar els edificis i espais de la Via Augusta amb un passat rellevant.

Aquest estudi es va dur a terme entre els mesos de gener a desembre de 2020, amb la col·laboració dels Serveis Tècnics de l’Ajuntament, de l’Arxiu i del departament municipal de Cultura, del Centre d’Estudis de l’Hospitalet de l’Infant i, molt especialment de l’expert en història local Alfons Tejero.

Redacció

 

Vandellòs i l’Hospitalet obre la preinscripció als cursos de l’Escola d’Adults

De l’1 al 30 de juny, estarà obert el període de preinscripció a l’oferta de cursos de l’Escola d’Adults de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant. La preinscripció es podrà fer a les oficines municipals d’atenció ciutadana (OMAC) en horari d’atenció al públic o per Internet, a través de la Seu electrònica de l’Ajuntament.

Durant aquest període, hi haurà disponible un servei d’assessorament i orientació a la sala Bonet Castellana de l’Hospitalet de l’Infant, ubicada alCentre Cultural Infant Pere, per atendre qualsevol dubte sobre l’oferta educativa de l’Escola d’Adults, els dimarts, dimecres i divendres de 10 a 13h i dijous de 16h a 19h.

La matrícula per a l’alumnat admès es durà a terme del 23 d’agost al 10 de setembre de 2021, i caldrà que sigui presentada a l’OMAC o bé a través de la Seu electrònica.

L’inici de les classes tindrà lloc el 13 de setembre de 2021 (sempre que hi hagi prou alumnat inscrit), i enguany s’impartiran a les aules de l’antiga escola Àster (de dilluns a dijous de 16.30 a 21.15h, i els divendres de 9 a 12.15h de manera telemàtica).

La Regidoria d’Ensenyament ofereix cursos de preparació per a la prova d’obtenció del títol de graduat en Educació Secundària Obligatòria (GES), per a les proves lliures d’accés als Cicles Formatius de Grau Mitjà i Superior (CFGM i CFGS) i per a les provés d’accés a la universitat per a més grans de 25 i 45 anys.

Més informació, a la pàgina web de l’Ajuntament (www.vandellos-hospitalet.cat), a l’apartat d’Ensenyament.

Redacció

 

Vandellòs i l’Hospitalet torna a engegar la campanya ‘Fes-la rodar’, amb novetats

Una imatge de la targeta moneder. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ja ho té tot preparat per posar en marxa aquest 2021, novament, la campanya «Fes-la rodar», que té com a objectiu fomentar el consum de la ciutadania dins del municipi, en negocis locals que s’han vist obligats a cessar o reduir la seva activitat per la pandèmia.

«Amb aquesta iniciativa, a la qual tenim previst destinar enguany més de 364.000 euros, volem continuar reduint l’impacte negatiu de la crisi sanitària de la COVID-19 en l’economia local, influir positivament en la demanda i ajudar les famílies i els empresaris i emprenedors locals en aquests moments difícils», ha explicat la regidora de l’Àrea de Promoció Econòmica.

Segons és previst, a partir del proper dimarts 1 de juny i fins al diumenge 20 de juny, els veïns i veïnes de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant podran demanar ja les targetes moneder que es podran gastar en els establiments adherits a la primera convocatòria de la campanya. Les targetes podran utilitzar-se del 15 de juny al 16 de juliol.

D’aquests ajuts per al foment del teixit empresarial del municipi es podran beneficiar, en concret, les llars de convivència i les persones físiques de 18 anys o més, legalment emancipades o en tràmit legal d’emancipació, que resideixin efectivament i estiguin empadronades al municipi, de manera ininterrompuda, per un termini mínim d’un any. Per obtenir aquestes subvencions, han de presentar-ne la sol·licitud per Internet, preferentment, a través de la seu electrònica de l’Ajuntament (a la pàgina web municipal); o si no poden fer-ho telemàticament, de manera presencial, a les oficines municipals d’atenció ciutadana (OMAC).

Amb aquestes targetes, l’Ajuntament subvencionarà la compra de béns i serveis de la ciutadania a les empreses locals adherides a la campanya «Fes-la rodar», que estaran identificades amb la imatge corporativa municipal. Per sumar-se a la campanya, les empreses hauran de complir amb els requisits establerts a les bases reguladores dels ajuts. Enguany, com a novetat, podran apuntar-s’hi els petits comerços  d’alimentació, productes i béns de primera necessitat, farmàcies, metges, òptiques, ortopèdies i productes higiènics. Aquests establiments només podran acceptar les targetes moneder de tipus Consum  100%.

Pel que fa al tipus de targetes que lliurarà el consistori, n’hi haurà dos, com l’any passat, però amb nous imports, de quantia variable en funció del nombre de membres de les unitats familiars i de la capacitat econòmica de les llars de convivència (calculada sobre la base de l’indicador de renda de suficiència de Catalunya):

– La Targeta Consum 100%, per a aquelles llars municipals que es trobin en una situació de vulnerabilitat, disposarà d’un saldo que oscil·larà entre els 150 i els 320 euros (l’any passat l’import mínim era de 100 euros).

– La Targeta Consum 100% Plus, per a les llars que superin els valors de renda fixats (la majoria), tindrà un saldo que oscil·larà els 100 i els 160 euros (l’any passat l’import mínim era de 50 euros). Amb aquesta targeta, les persones beneficiàries d’aquest ajut només hauran de pagar el 50% del l’import dels productes o serveis que comprin. De l’altre 50% se’n farà càrrec l’Ajuntament.

També com a novetat, a més d’incrementar els imports mínims de les subvencions, el consistori ha afegit una nova categoria de llar com a beneficiària: la llar monoparental amb més d’un fill; i ha establert a les bases que cada targeta s’haurà d’utilitzar com a mínim a tres establiments diferents.

Crida al teixit empresarial a participar en la nova convocatòria

Els establiments adherits a la campanya anterior continuaran adherits i no serà necessari que presentin la sol·licitud de nou. Si no volen continuar participant en aquesta iniciativa hauran de presentar una instància general a la seu electrònica de l’Ajuntament exposant que renuncien a prendre part en la campanya Fes-la rodar 2021.

L’Ajuntament fa una crida a tots aquells empresaris i empresàries que encara no s’han sumat a la campanya a apuntar-s’hi (presentant la corresponent sol·licitud, de l’1 al 20 de juny), perquè així també es podran beneficiar d’aquesta iniciativa que potencia l’economia circular.

En vista de l’èxit que la campanya del “Fes-la rodar” va tenir l’any passat, l’Ajuntament té previst obrir una segona convocatòria d’aquests ajuts durant el segon semestre de 2021.

Més informació, a www.idetsa.cat

Redacció

 

Les XXI Jornades de la tonyina de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant s’inauguraran els dies 29 i 30 de maig amb una ruta de tapes

Les XXI Jornades de la Tonyina de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant se celebraran del 29 de maig al 13 de juny. En aquesta edició, hi participaran 20 establiments del municipi i de l’entorn, 7 més que en la darrera, que va tenir lloc l’any 2019, perquè el 2020 la Regidoria de Turisme de l’Ajuntament va haver de suspendre-la, a causa de la situació sanitària provocada per la pandèmia del coronavirus. D’aquests 20 establiments, 17 són de l’Hospitalet de l’Infant: Bar Marc Café, Bar Mediterrani, Bar Cerveseria Cal Rullo, Bon dia Bon Profit, Bar D’Antis, Deviteca, Rachel&Co., Rebost Ca Belardo, Restaurant Blauverd, La Perla Negra; Le P’tit Normand, Restaurant Nàutic, Restaurant Pizzeria Amalfi, Restaurant Sancho, Restaurant Topolino, Restaurant Pizzeria Can Donatello i Restaurant Vane’s; 1 és de Vandellòs: Can Macari; 1 de Masboquera: El Rebost de la Nuri; i 1 de Pratdip: La Cuina d’en Carlos.

Durant aquests dies, a 8 d’aquests establiments, s’hi oferiran menús amb la tonyina com a ingredient protagonista; i a 18,  “tonyitapes”, és a dir, tapes elaborades amb tonyina per un preu de 3 euros amb beguda inclosa (aigua, cervesa o vi). «Diverses propostes culinàries, basades en la qualitat i en la creativitat dels cuiners i cuineres que, després de 21 anys, han instaurat mil i una maneres de cuinar aquest peix tan típic de la zona; i cada any presenten noves creacions gastronòmiques, saboroses i originals», segons ha afirmat la regidora de Turisme, María José Gómez .

Les Jornades de la Tonyina s’inauguraran amb la XV Tonyinada, que enguany consistirà en una ruta de tapes pels establiments participants en lloc de la jornada gastronòmica que s’organitzava pel matí a la Plaça Catalunya de l’Hospitalet de l’Infant. Per evitar aglomeracions de gent en aquesta plaça la Regidoria de Turisme proposa a la ciutadania que aquest cap de setmana del 29 i 30 de maig vagi als 19 bars i restaurants que prenen part en les Jornades a tastar les tapes que cadascun d’ells elaboraran per a l’ocasió. Tots aquests establiments estaran decorats de la mateixa manera, amb motius relacionats amb la tonyina.

Les persones que tastin i valorin les tonyitapes aquest cap de setmana podran participar en el sorteig de diversos premis; i les que durant les jornades mengin menús, també. Entre els premis que se sortejaran, per gentilesa de diversos establiments del municipi i de les comarques de Tarragona, hi ha 5 hores a les pistes municipals de raqueta; 2 Family sailing, 1 neteja facial vegana; un parell d’abarques blanques; una sortida en moto d’aigua per a dues persones; 2 batejos de mar; 2 entrades per al Karting Salou i una sessió de llit flotant Thermo Spa + 1 sessió d’hidromassatge.

Més informació a la web de Turisme l’Hospitalet de l’Infant i la Vall de Llors (www.hospitalet-valldellors.cat ) i al fullet informatiu que adjuntem aquí, a la web de l’Ajuntament (www.vandellos-hospitalet.cat)

La vinculació de la tonyina amb Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant rau en l’emigració d’aquest peix cap a mars càlids. I és que antigament, durant el seu trajecte cap a aigües càlides, la tonyina es capturava mitjançant una tècnica anomenada «almadrava», que consistia a envoltar els peixos amb xarxes per poder-los pescar amb arpons. Perquè aquest sistema fos efectiu, calien platges en forma de badia i de no massa profunditat, una de les característiques de les costes de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant (de fet, una de les platges emblemàtiques del municipi  rep el nom de «l’Almadrava «, que al seu torn dóna nom també al nucli de població en què està situada).

Redacció

 

Ja estan a a la venda les entrades per al IV Festival Internacional de Guitarra de l’Hospitalet de l’Infant

Mosaic de fotos dels artistes del Festival Internacional de Guitarra.

Des d’avui dilluns, 24 de maig, i fins al dimarts 20 de juliol es podran comprar, de manera anticipada, les entrades per al IV Festival Internacional de Guitarra, que se celebrarà al Centre Cultural Infant Pere de l’Hospitalet de l’Infant del 21 al 25 de juliol, amb les mesures necessàries per garantir la seguretat de tothom, i sempre d’acord amb les normes establertes per les autoritats sanitàries.

Les localitats es poden adquirir a través de la pàgina web www.guitarfesthospitalet.cat, en què es pot consultar ja tota la programació. També es podran comprar amb antelació a la taquilla del Centre Cultural Infant Pere, els dies 12, 13, 15, 16, 19 i 20 de juliol, de 18 a 20 h.

El preu de les entrades anticipades per als concerts és de 8 euros; i de 10 euros, per a qui les compri a taquilla a partir del 21 de juliol. Els tallers tenen un preu de 3 euros per persona  i l’accés a la conferència i a l’exposició d’instruments que hi ha programades serà gratuït.

Tal com ha anunciat l’Ajuntament recentment, l’Hospitalet de l’Infant acollirà aquest estiu la 4a edició del Festival Internacional de Guitarra, que la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant va haver d’ajornar l’any passat a causa de la situació sanitària provocada per la pandèmia del coronavirus. El consistori ha decidit complir el compromís de 2020 i tornar a organitzar aquest festival, sota la coordinació i direcció artística de Maria Patricia Mercado i Anders Clemens, «per donar suport a la cultura», amb el convenciment que «la cultura és segura, si es prenen totes les mesures de protecció contra la COVID-19» segons ha argumentat la regidora de Cultura, Nuria Ortiz.

La quarta edició s’afegirà als actes internacionals d’homenatge a la figura de l’argentí Astor Piazzolla, un dels compositors més importants de tango d’arreu del món, amb motiu de la celebració del centenari del seu naixement.

L’encarregat de retre-li homenatge serà el músic i compositor noruec Per Arne Glorvigen, considerat un dels millors intèrprets de bandoneó contemporanis del món. Glorvigen, que ha estat convidat per moltes orquestres com ara la Filarmònica de Berlín per fer el concert de reconeixement a Piazzolla, actuarà en companyia del guitarrista argentí Pablo Martorelli i de l’Estudi de dansa M. Carmen Gallardo de l’Hospitalet de l’Infant.

Aquests dos artistes reconeguts no seran els únics que pujaran a l’escenari del Centre Cultural Infant Pere. Altres músics destacats que participaran en el Festival d’enguany seran: el Quartet Gerhard i el guitarrista Xavier Coll, el Duo Pyrophorus Guitar amb els guitarristes Alí Arango i Josué Fonseca; i, en un concert dels artistes del nostre territori, Carmen Becerra (guitarra) i Isabel Serra (flauta travessera) com a Duo Becerra-Serra; Montserrat Seró (soprano) i Carles Herraiz (guitarra) com a Duo Seró – Herraiz; Carola Cuypers (saxòfon) i Enrique M. Lop (guitarra) com a Duo Cuypers – Lop; i la guitarrista de l’Hospitalet de l’Infant, Anabel Montesinos.

A més de concerts, aquest esdeveniment inclourà enguany dos tallers: un per al públic infantil, a càrrec de Rafel Tornay a l’entorn del conte titulat ‘La guitarra màgica’; i un altre, per a tots els públics i interactiu, de soundpainting, a càrrec del Col·lectiu Free’t, un grup de músics lleidatans acompanyat pel guitarrista israelí Yeonathan Shachar. També, s’ha programat una exposició d’instruments a càrrec dels lutiers José Antonio Fuentes i Antonio Manjón; i una conferència de Bernardo Rambeaud, titulada ‘Tópicos y figuras retóricas en la música Fernando Sor’.

Redacció

 

Oberta la preinscripció a les activitats d’estiu que ofereix l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant

L’Àrea d’Esports de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant tornarà a brindar aquest estiu una àmplia oferta d’activitats als infants i joves, «per facilitar la conciliació de la vida laboral i familiar durant les vacances escolars i també per proporcionar als i les participants una experiència lúdica i educativa, basada en la pràctica d’esport», segons ha explicat el regidor d’Esports, Diego García.

Del 5 de juliol al 10 de setembre, en horari de matí (de 9 a 13.30 h), hi haurà activitats d’iniciació esportiva, jocs i dinàmiques de grup, piscina, platja i tallers per als nens i nenes de P3, P4 i P5; i per als infants més grans i joves, propostes variades com, per exemple, senderisme, caiacs, BTT, escalada, vela, pàdel, bàdminton, jocs aquàtics, atletisme, hoquei herba, beisbol, lacrosse, etc. A les famílies també se’ls oferirà servei d’acollida (de 8 a 9 h).

Aquest estiu, a més, es posaran a l’abast, novament, per a totes les edats, els cursos de natació a la piscina municipal coberta de l’Hospitalet de l’Infant i a la piscina municipal descoberta de Vandellòs (del 5 de juliol al 3 de setembre); els cursos de tennis i pàdel a l’Hospitalet de l’Infant (del 5 al 30 de juliol) i els cursos de pàdel a Vandellòs (del 2 al 6 d’agost).

El període de preinscripció i reserva de places ha començat aquest dijous 20 de maig i finalitzarà el 20 de juny, si bé les inscripcions romandran obertes el mes de juliol, sempre que hi hagi places disponibles. Cal apuntar-s’hi de manera telemàtica, omplint els formularis que es poden trobar a la pàgina web de l’Ajuntament (a l’apartat d’Esports) i també als fullets informatius, que inclouen uns codis QR.

Per evitar aglomeracions i mantenir la distància de seguretat entre les persones participants, les places seran limitades i es donaran per ordre de puntuació en base a un barem que té en compte si els infants i joves estan empadronats al municipi i les obligacions laborals dels progenitors o tutors/es legals, entre altres qüestions. Amb el mateix objectiu, la majoria d’activitats previstes es desenvoluparan a l’aire lliure i s’organitzaran grups reduïts, amb un mínim d’un monitor o monitora que es relacionarà sempre amb el seu mateix grup. A l’Hospitalet de l’Infant, que és on més gent es pot concentrar, s’establiran diferents punts d’entrada i sortida.

Durant els casals d’estiu també es vetllarà pel compliment de les mesures de prevenció de la Covid-19 i diàriament, a l’arribada es comprovarà l’estat de salut dels participants i es farà un control de temperatura. També se seguirà un protocol específic sobre l’ús i desinfecció dels espais, del material propi de les activitats i de la gestió dels espais d’emmagatzematge.

Més informació, al fullet informatiu de les activitats esportives d’estiu, al telèfon 977 820 523 i a l’adreça de correu electrònic esports@vandellos-hospitalet.cat

Redacció