.

.

TOTS 21

De ‘Mártir por Dios y por España’ a ‘víctima de la violència social’

El moment que es va instal·lar la placa a la tomba, amb la presència dels regidors Nuria Ortiz i Frederic Escoda. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha senyalitzat amb una placa la tomba de Mossèn Joan Vinaixa, que està situada tot just a l’entrada del cementiri de Vandellòs, seguint les pautes de senyalització de la xarxa d’espais de memòria democràtica.

Aquesta làpida està inclosa al Cens de simbologia franquista publicat pel Memorial Democràtic, una institució de la Generalitat de de Catalunya que té per missió la recuperació, la commemoració i el foment de la memòria democràtica a Catalunya (1931-1980). El motiu és que hi té gravada la següent inscripció en lletres majúscules: «D. Juan Vinaixa / Parroco De Esta / VILLA / Mártir Por Dios / Y Por España / 10 agosto 1936 / R.I.P.».

Per tal de contextualitzar la simbologia franquista que conté la làpida, l’Ajuntament va sol·licitar l’assessorament del Memorial Democràtic, que ha proposat reinterpretar la làpida amb el text que conté la placa instal·lada:

«En aquesta tomba van ser enterrades víctimes de la violència social que es va produir a causa de l’esfondrament de les institucions democràtiques el juliol del 1936. Aquesta desfeta va ser conseqüència del cop d’estat contra la Segona República i de l’esclat posterior de la Guerra Civil (1936-1939). Aquesta làpida conté simbologia d’exaltació de la dictadura de Franco, que va utilitzar les víctimes d’aquesta violència amb finalitats propagandístiques i les va convertir en ‘màrtirs’ de l’Espanya franquista».

Mossèn Joan Vinaixa va néixer a Tortosa el 1868 i va ser rector de la parròquia de Sant Andreu de Vandellòs des de 1910 fins al dia de la seva execució, el 10 d’agost de 1936. Aquell dia va ser detingut per un comitè revolucionari i afusellat a la carretera entre Tivissa i Móra, a la partida de Riba. Va ser enterrat inicialment a Tivissa, però les seves restes van ser traslladades al cementiri de Vandellòs el 4 de juny de 1939.

Mossèn Vinaixa va estar molt vinculat a Vandellòs durant els 26 anys que va ser-hi rector i va col·laborar tots aquests anys en la millora de la vida dels vandellossencs i vandellossenques. Se’l recorda per haver participat de manera activa i destacada en disposar del servei d’aigua potable per al poble, fent el proveïment des de la font de les Basses l’any 1912, així com pel seu caràcter amatent i obert amb tothom, sense fer diferències per motius religiosos, i amb una clara vocació per la cultura.

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant considera que la instal·lació d’aquesta placa i les actuacions relacionades amb la memòria històrica que s’han dut a terme al municipi anteriorment serveixen per tenir un millor i major coneixement d’aquesta època i per posar en valor les vides de les persones que van patir el conflicte i la repressió posterior.

Redacció

 

En marxa les obres de reurbanització d’un tram de la Via Augusta de l’Hospitalet de l’Infant

L’empresa ha iniciat els treballs per la part central de l’avinguda, situada entre les dues mitjanes, de manera que els vehicles poden circular per les dues calçades laterals. Foto: Ajuntament

Aquest mes de gener han començat les obres de reurbanització del tram de la Via Augusta de l’Hospitalet de l’Infant comprès entre els carrers Vandellòs i Masriudoms, que van ser adjudicades a l’empresa Gestión Ingenieria y Construcción de la Costa Dorada S.A, per un import de gairebé 1,2 milions euros i un termini d’execució previst de 7 mesos.

L’empresa ha iniciat els treballs per la part central de l’avinguda, situada entre les dues mitjanes, de manera que els vehicles poden circular per les dues calçades laterals. Un cop estiguin fetes les rases, on s’instal·laran els serveis, aquesta part es formigonarà perquè els vehicles puguin circular-hi i aleshores es treballarà a les dues calçades laterals i a una part de les voreres, per deixar pas a les persones vianants per l’altra.

«La idea és minimitzar les afectacions al trànsit i les molèsties causades a la ciutadania, permetre el pas als vianants i als vehicles i intentar que les obres s’acabin al més aviat possible», ha dit l’alcalde, Alfons Garcia.

Cal recordar que el projecte, redactat per l’arquitecte Antoni Vilanova Omedas (Vilanova + Moya arquitectes) i per l’enginyer de camins, canals i ports Pere Santos (Ingenieros asociados SA), preveu doblar l’amplada i la superfície de la majoria de trams de les voreres d’aquesta part de la Via Augusta, respecte de l’estat actual, i incrementar les places d’aparcament (n’hi haurà més del doble), per afavorir les dinàmiques comercials de l’entorn proper.

L’objectiu d’aquest projecte és transformar aquest tram de via urbana, per dotar-lo de major espai per als vianants. Cal tenir en compte que la Via Augusta, en aquest tram, constitueix un vial cèntric, amb molta activitat comercial, de lleure i de restauració. Fins ara, l’avinguda estava formada per dues voreres, dues mitjanes i tres calçades per a vehicles. Com que ja fa molts anys que va perdre la funció de pas a través del nucli urbà de l’Hospitalet de l’Infant, ja que la carretera N-340 va ser desviada, es considera que ha arribat l’hora de convertir aquesta avinguda en una via urbana moderna i d’incorporar-hi aspectes culturals i identitaris, d’acord amb l’ Estudi històric-arquitectònic-urbanístic, diagnosi de l’estat actual i projecte d’intervenció a l’eix urbà de la Via Augusta de l’Hospitalet de l’Infant, aprovat per l’Ajuntament i redactat pel mateix equip d’arquitectes.

Amb aquesta actuació volem donar prioritat als vianants, a l’ús cívic d’aquesta avinguda; i dinamitzar el comerç local i l’activitat econòmica en general, afavorint la mobilitat sostenible”, ha afirmat l’alcalde, Alfons Garcia.

Així doncs, es pretén mantenir l’accés i el pas de vehicles d’una manera convencional, però amb una via de dos carrils, un per cada sentit de circulació. També es vol dotar la via de la major capacitat d’aparcament possible, per potenciar la seva funció de nucli urbà; i alhora eixamplar al màxim l’espai de vianants, per permetre un passeig ample i, allà on calgui, terrasses o espais d’estada.

Redacció

 

Enguany es podran obtenir tres certificats de professionalitat a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant

Imatge d’arxiu del curs d’Atenció sociosanitària impartit al Viver d’Empreses d’IDETSA. Foto: Ajuntament

Com a centre homologat de formació ocupacional, l’empresa municipal de promoció econòmica de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, IDETSA, ha obert la inscripció a tres cursos amb certificat de professionalitat, és a dir, un document oficial que acredita a qui l’obté que és competent professionalment per desenvolupar una activitat laboral d’acord amb les exigències de la producció i l’ocupació.

Aquests cursos, que s’impartiran aquest 2022 al Viver d’Empreses d’IDETSA, ubicat al c/ Martí i Franquès 5 del Polígon Les Tàpies I de l’Hospitalet de l’Infant, són:

– el d’Atenció sociosanitària a persones dependents en institucions socials, de 370 hores teòriques i 80 hores de pràctiques en empresa, que s’impartirà del 7 de març al 2 de juny, de dilluns a divendres de 15 a 21 h. Està adreçat prioritàriament a persones treballadores en situació d’atur.

– el d’Operacions bàsiques de bar i restaurant, de 210 hores teòriques i 80 hores de pràctiques en empresa. Hi ha un adreçat prioritàriament a persones treballadores en actiu que està programat del 7 de març al 5 de maig, de dilluns a divendres de 16 a 21 h; i un altre dirigit prioritàriament a persones treballadores en situació d’atur que està previst del 21 de març al 10 de maig, de dilluns a divendres de 9 a 15 h.

– i el de Vigilància, Seguretat privada i Protecció a les persones, de 290 hores teòriques i 40 hores de pràctiques en empresa, previst del 14 de març al 3 de juny, de dilluns a divendres de 16 a 21 h. Està adreçat prioritàriament a persones treballadores en situació d’atur.

Els certificats de professionalitat adreçats a persones treballadores en situació d’atur estan subvencionats pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC). El certificat de professionalitat d’Operacions bàsiques de bar i restaurant per a persones treballadores en actiu, en canvi, està subvencionat pel Consorci de la Formació Contínua de Catalunya.

Les persones treballadores en actiu també tenen al seu abast dos cursos d’anglès de 180 h en modalitat semipresencial: un de nivell A2 (que s’està impartint des del passat 29 de desembre i que finalitzarà el 26 de maig); i un de nivell B1, previst del 30 de maig al 23 de novembre, els dilluns, dimecres i dijous de 18 a 21 h.

Les persones interessades a apuntar-se als cursos amb certificat de professionalitat o al curs d’anglès B1 han d’adreçar-se a l’Oficina d’IDETSA, situada a l’Avinguda Via Augusta número 2 de l’Hospitalet de l’Infant. Per a més informació, es pot trucar al telèfon 977 820 820 i consultar el web https://www.idetsa.cat/formacio/

Redacció

 

Comença el Pla d’Ocupació per les Brigades Forestals del CC Baix Camp

Enguany es pretén prioritzar l’actuació sobre els diferents espais naturals protegits de la comarca. Foto: CC Baix Camp

El passat 15 de desembre va començar el Pla d’Ocupació per les Brigades Forestals, organitzat per la Diputació de Tarragona, i amb el suport del Consell Comarcal del Baix Camp. Un pla que durarà fins al 15 de juny del 2022.

On s’actuarà?

Enguany es pretén prioritzar l’actuació sobre els diferents espais naturals protegits de la comarca, actuant principalment a les zones de les Muntanyes de Prades, Serra de Llaberia, Serra de l’Argentera, Mare de Déu de la Roca i Muntanyes de Tivissa-Vandellòs. Concretament en un total de 15 poblacions de la comarca:

 • Capafonts
 • Arbolí
 • l’Albiol
 • La Febró
 • Vilaplana
 • Alforja
 • Pratdip
 • Colldejou
 • Duesaigües
 • L’Argentera
 • Riudecanyes
 • Mont-roig del Camp
 • Vilanova d’Escornalbou
 • Vandellòs

Millorar l’estat dels boscos

La brigada està formada per 5 persones que disposen de diferents eines per treballar en l’àmbit forestal que es duran a terme diferents tasques. En aquesta ocasió, la millora de l’estat de l’entorn per a la prevenció d’incendis forestals i desbrossar els camins locals, i les zones boscoses són els principals objectius.

A banda, la millora dels camins per facilitar el pas de les persones de la zona i dels excursionistes, i l’arranjament de desperfectes en la senyalització i en l’entorn també es tindran en compte.

L’escalfament global, el principal repte

Finalment, una de les altres accions previstes d’aquest any és parlar amb experts en l’entorn natural i amb els Bombers de la Generalitat per tal d’atendre les possibles demandes de millora per a la seguretat antiincendis. Tot plegat, per garantir la seguretat de la gent i dels mateixos boscos davant l’escalfament global i la consegüent situació d’emergència climàtica.

Redacció

 

Els Reis Mags d’Orient tornen a adaptar la seva visita a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant a la Covid

Imatge dels Reis Mags a l’Hospitalet de l’Infant de l’any passat. Foto: Ajuntament

Davant la Covid, els Reis Mags d’Orient prendran diverses precaucions per poder saludar als nens i nenes de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, tal com ja van fer l’any passat, per evitar les concentracions de gent i el contagi del coronavirus.

A l’Hospitalet de l’Infant, el dimecres 5 de gener, a partir de les 17.30 h, els Reis recorreran el màxim nombre de carrers transitables del poble amb unes carrosses, acompanyats del Ball de Diables de l’Hospitalet de l’Infant i dels Tabalers de Foment Cultural, a més de música i de focs de colors. A aquest acte, organitzat per la Comissió de Festes de l’Hospitalet de l’Infant amb el suport de la Regidoria de Festes, se li ha anomenat novament «la Balconada Reial» perquè el que es pretén és precisament això, que la gent vegi l’espectacle des dels balcons de casa seva i només si no pot, el més a prop del seu portal o casa, mantenint la distància de seguretat. No hi haurà repartiment de regals.

«L’objectiu dels Reis Mags és evitar les aglomeracions de gent i per aquest motiu l’Ajuntament ha dividit el poble en 5 zones. En cadascuna d’aquestes zones, s’anunciarà l’arribada de Ses Majestats amb el nombre de ‘chupinazos’ corresponent al número de cada zona, perquè la gent estigui avisada de quan podrà sortir als balcons a veure els Reis i no hagi d’esperar-se», ha explicat el regidor de Festes, Diego García. El recorregut de les carrosses i les zones en què s’ha dividit l’Hospitalet de l’Infant es difondrà a través dels canals de comunicació municipals (web i xarxes socials) i també a través de la Televisió de Vandellòs. Per a més informació, consulteu el cartell adjunt.

A Vandellòs, la Comissió de Reixos ha organitzat una petita cavalcada des de la benzinera fins a la Plaça Drs. Gil-Vernet a partir de les 18.30 h, amb la col·laboració del consistori. Tot seguit, cap a les 19 h, i com a novetat, es projectarà un vídeo-mapping a la façana de Ca la Torre amb imatges de la visita reial a Vandellòs, amb la característica recollida i encesa d’atxes; i a continuació, Ses Majestats faran un recorregut a peu per repartir els regals porta a porta.

A Masriudoms, a partir de les 18 h, els Reis Mags es passejaran pels carrers, acompanyats d’uns ninos molt coneguts pel públic infantil, tal com ho han programat el veïnat i la Regidoria de Festes. Durant el seu recorregut a peu també repartiran els regals als nens i nenes del poble, amb un sac individual amb el nom de cada infant.

A Masboquera, com ja és tradició, Ses Majestats arribaran l’endemà, el 6 de gener, a les 12 h, muntats a cavall i, acompanyats pels patges reials, repartiran els regals a la canalla també porta a porta. Així ho ha organitzat la Regidoria de Festes amb la col·laboració dels veïns i veïnes del poble.

Redacció

 

L’Hospitalet de l’Infant acollirà aquest mes de gener les VII Jornades sobre curiositats científiques

El Campus Extens de la URV de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha organitzat les VII Jornades sobre curiositats científiques, amb la col·laboració de la Regidoria de Cultura i de la Diputació de Tarragona. Aquestes jornades consten de quatre conferències, a càrrec de persones expertes en la matèria, que tindran lloc els propers dilluns de gener, a les 19.00h, al Centre Cultural Infant Pere de l’Hospitalet de l’Infant. En concret, a la Sala Bonet Castellana.

La primera, la del 10 de gener, anirà a càrrec del físic nuclear, investigador i divulgador científic Javier Castelo Torras, que abordarà la figura de Harriet Brooks, pionera en el descobriment del gas Radó (1876-1933).

La segona, la del 17 de gener, la impartirà també en Javier Castelo i durà per títol «Hèrcules: estrelles i mite».

Ferran Tarrasa Blanes, doctor enginyer industrial, expert en enginyeria nuclear, serà l’encarregat de la tercera conferència, la del 24 de gener, titulada Fins a l’infinit i més enllà: Disquisicions matemàtiques per perdre el cap».

La quarta i darrera conferència, del 31 de gener, girarà entorn a la pregunta: «La proteïna d’insecte és el nostre futur?». Sobre aquest tema parlarà l’Esther Rodríguez Gallego, doctora en biomedicina i professora de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona (URV).

Redacció

 

Suspeses les revetlles de Cap d’Any i els parcs infantils de Nadal a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant

L’Home dels Nassos visitarà l’Hospitalet de l’Infant muntat en un carruatge, com l’any passat. Foto: Ajuntament

Davant l’alta incidència de la Covid-19, les noves mesures restrictives dictades pel Govern de Catalunya i les peticions rebudes dels responsables sanitaris del municipi, lAjuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha decidit suspendre les revetlles de Cap d’Any, que havien de celebrar-se el 31 de desembre als pavellons municipals de l’Hospitalet de l’Infant i de Vandellòs; i també els parcs infantils de Nadal, previstos als mateixos espais (el de Vandellòs, per als dies 27 i 28 de desembre a Vandellòs; i el de l’Hospitalet de l’Infant, per als dies 3 i 4 de gener).

Aquestes activitats, que estan incloses a l’agenda d’actes de Nadal del municipi, són les que podien comportar una concentració de gent més gran, per la qual cosa el consistori ha optat per cancel·lar-les.

L’Ajuntament considera que en aquests moments el més important és garantir la seguretat de la ciutadania i per aquest motiu també ha resolt adaptar a la pandèmia les activitats més tradicionals que estan adreçades especialment als infants: la visita de l’Home dels Nassos i les cavalcades dels Reis, tal com ja va fer l’any passat. Així doncs, el 31 de desembre, l’Home dels Nassos tornarà a visitar els nuclis de Vandellòs i de l’Hospitalet de l’Infant muntat en un carruatge, en lloc de fer-ho a peu.

Les cavalcades dels Reis Mags d’Orient seran substituïdes per un format diferent, que seguirà el mateix patró de l’any passat: segons es preveu, a l’Hospitalet de l’Infant els nens i nenes els podran veure des dels balcons de casa seva (Ses Majestats recorreran el màxim nombre de carrers transitables amb unes carrosses); i a Vandellòs, Masriudoms i Masboquera, els Reis faran el repartiment de regals a la canalla porta a porta, seguint les mesures d’higiene i de seguretat. Més endavant, l’Ajuntament informarà amb més detall de com serà la visita dels Reis Mags.

Pel que fa al patge reial, a l’Hospitalet de l’Infant farà un recorregut amb el trenet turístic pels carrers de la població, el 2 de gener, a partir de les 11 h. I a Vandellòs, arribarà als jardins de Ca la Torre el 28 de desembre a les 18 h.

El que sí es mantindrà dins de la programació nadalenca seran els actes culturals, respectant les mesures establertes pel Procicat per evitar la propagació de la Covid-19: aforament limitat, ús obligatori de la mascareta, distància social, etc: les sessions de cinema, la visita guiada a l’Hospital del Coll de Balaguer del 9 de gener, les projeccions del mapping nadalenc a la Plaça Berenguer d’Entença de l’Hospitalet de l’Infant i el concert de Reis previst a Vandellòs que ha organitzat el Centre Cultural, Esportiu i Recreatiu de Vandellòs (CCERV) per al 6 de gener (s’ha anul·lat el concert pianobar que aquesta entitat havia programat per al 26 de desembre).

L’entitat Foment Cultural de l’Hospitalet de l’Infant ha decidit ajornar el concert, que havia organitzat per al 27 de de desembre al Teatre-Auditori de l’Hospitalet de l’Infant.

També es mantindrà la baixada de vehicles sense motor, organitzada per la Colla de Diables de Vandellòs pels carrers del poble els dies 25 i 26 de desembre.

Més informació a l’agenda de la pàgina web de l’Ajuntament: www.vandellos-hospitalet.cat

En cas que hi hagi alguna novetat, us la donarem a conèixer a través dels nostres canals d’informació. Apel·lem a la responsabilitat individual i col·lectiva i us recomanem seguir les nostres xarxes socials (Facebook i Twitter).

Redacció

 

El Pessebre dels Estels tanca amb més de 5.000 visitants

Imatge del XXIV Pessebre dels Estels d’Héctor Aubalat. Foto: Ajuntament

La 24a edició del Pessebre dels Estels a la Masia de Castelló ha finalitzat després de 4 dies de representació amb un total de 5.000 visitants. Els primers dos dies, 11 i 12 de desembre, van assistir-hi 1.100 persones cada dia; i el segon cap de setmana -18 i 19 de desembre- 1.400 cada dia.

Des de l’Associació Masia de Castelló es considera un èxit d’assistència, tot i ser un 40% menys que la de la darrera representació, al 2019, ja que la situació actual de pandèmia ha permès celebrar el Pessebre, tot i que amb un aforament inferior. Precisament la reducció de l’aforament ha permès que tothom hagi pogut veure les més de 40 escenes sense aglomeracions de gent.

El president de l’Associació, Santiago Nomen, assegura que “el recorregut únic ha arribat per quedar-s’hi” i destaca especialment la bona actitud i comprensió, tant de les persones visitants com de les figurants. “Ho definim amb dues paraules: sentiment i orgull”, diu Nomen, que continua “aquest èxit reforça la cultura popular, ens reforça com a col·lectiu i ens dona molta il·lusió per tirar endavant tots els projectes que tenim pensats a la Masia de Castelló”. Des de l’Associació s’ha agraït molt disposició de tots els figurants, que malgrat la pandèmia han apostat per un format de pessebre nou, així com el compromís amb el projecte de la Masia de Castelló.

L’Associació Masia de Castelló vol portar a terme durant aquest 2022 tres projectes:

 • Legalitzar la situació de la Masia de Castelló
 • Fer més massa social
 • Organitzar més activitats dins de Castelló

Des de l’organització del Pessebre dels Estels es vol donar gràcies a tots els col·lectius que han fet possible portar a terme de nou l’esdeveniment més important de Castelló des de fa 24 anys, des dels patrocinadors (Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i ANAV), així com les empreses i entitats col·laboradores, que són moltes, i els mitjans de comunicació que s’han fet ressò del Pessebre.

El Pessebre dels Estels es va celebrar a la Masia de Castelló durant els dies 11, 12, 18 i 19 de novembre i la principal novetat va ser la implantació d’un recorregut únic per als visitants, que a més, havien de comprar les entrades exclusivament en línia al web www.masiacastello.cat

Els organitzadors del pessebre han posat en marxa una enquesta de satisfacció per als visitants del pessebre que està disponible en aquest web: https://www.surveymonkey.com/r/enquestaPessebreEstels2021

Redacció

 

Adif licita les obres per desmantellar l’antiga via ferroviària entre l’Hospitalet de l’Infant i Port Aventura

La via de tren al seu pas per Vandellòs, actualment en desús. Foto: Ajuntament

Adif ha licitat les obres per al desmantellament de l’antiga via única entre Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i Port Aventura. El contracte té un pressupost d’1,8 MEUR i el termini d’execució és d’un any. En una nota, Adif ha destacat que així es complirà amb la Declaració d’Impacte Ambiental, un cop va entrar en funcionament la variant entre Vandellòs i Tarragona del corredor mediterrani. El projecte contempla el desmantellament de la superestructura de la via general en un tram de 28,2 quilòmetres, així com el desmuntatge dels pals de catenària entre Cambrils i Salou que quedaven pendents, i les instal·lacions de seguretat i comunicacions.

ACN

 

‘Fes-la rodar’ deixa un impacte econòmic de 220.000 euros als negocis de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant

D’aquests ajuts de l’Ajuntament per al foment del teixit empresarial del municipi se n’han beneficiat 56 establiments i uns 2.340 veïns i veïnes. Foto: Ajuntament

Les targetes moneder que l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha lliurat a la ciutadania aquest últim trimestre de l’any han revertit en un impacte econòmic de més de 220.000 euros als negocis locals que es van adherir a segona convocatòria de la campanya “Fes-la rodar” de 2021. A aquests 56 establiments d’equipament personal i de la llar, de restauració i d’alimentació és on des del 25 d’octubre fins al 3 de desembre, els veïns i veïnes beneficiàries d’aquests ajuts per al foment del teixit empresarial local – un total de 2.340 persones, aproximadament- es van poder gastar les targetes, amb què el consistori ha subvencionat la compra de béns i serveis de la ciutadania a aquests negocis.

De les 797 targetes que es van atorgar a les persones físiques i famílies del municipi que complien els requisits establerts a les bases d’aquests ajuts, 747 (el 94% del total) van ser Targetes Consum 100% Plus”, per a aquelles llars que superaven els valors de renda fixats. Amb aquestes targetes, que tenien un saldo d’entre 100 i 160 euros, el 50% de l’import de la compra anava a càrrec de la targeta; i l’altre 50%, a càrrec de la persona usuària.

Les altres 50 targetes (el 6% del total) van ser Targetes Consum 100%”, per a aquelles llars municipals en situació de vulnerabilitat. Amb aquestes targetes, amb un saldo que oscil·lava entre els 150 i els 320 euros, el 100% de la compra anava a càrrec d’aquesta targeta moneder.

La regidora de l’Àrea de Promoció econòmica, María José Gómez, ha valorat molt positivament aquesta segona convocatòria de la campanya Fes-la rodar de 2021, no només «perquè s’ha multiplicat gairebé per 2 la inversió de l’Ajuntament, de 116.900 euros, revertida en una activitat de més de 220.000 als establiments adherits; sinó també perquè ha servit per evitar la fuga del consum fora del municipi, per influir positivament en la demanda i per ajudar les famílies i els empresaris i emprenedors locals en aquests moments difícils», segons ha dit.

En vista de l’èxit de la tercera convocatòria d’aquesta iniciativa (la segona d’enguany) l’Ajuntament preveu obrir l’any vinent una nova convocatòria d’aquests ajuts, a la tardor. Per aquest motiu, recorda als veïns i veïnes que ja tenen la targeta moneder que l’han de conservar (en cas de pèrdua, hauran de demanar un duplicat que tindrà un cost de 10 euros) i anima a aquelles persones que no la van sol·licitar que la demanin quan s’obri la nova convocatòria de subvencions, per obtenir-la de manera gratuïta i poder-se’n beneficiar.

Les targetes moneder va ser una de les mesures que l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant va posar en marxa l’any passat, per primera vegada, per reduir l’impacte negatiu de la crisi de la COVID-19 en l’economia local i en l’ocupació.

Redacció

 

Iván Docampo i Nur Ortega guanyen la X Cursa de Sant Silvestre de l’Hospitalet de l’Infant

Gairebé 150 atletes van participar ahir diumenge en aquesta competició organitzada per l’Àrea d’Esports en benefici de la Lliga contra el Càncer de les Comarques de Tarragona i les Terres de l’Ebre. Foto: Ajuntament

Amb un temps de 13 minuts i 30 segons, Iván Docampo González, del club RUNGALICIA-INTERESPORT va ser el primer a creuar la meta de la X Cursa Sant Silvestre de l’Hospitalet de l’Infant, que va tenir lloc diumenge passat, 19 de desembre. En la categoria femenina, la guanyadora va ser Nur Ortega, de Vila-seca, amb un temps de 14 minuts i 46 segons.

Els resultats d’aquesta cursa solidària, que l’Àrea d’Esports de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant va tornar a organitzar amb el format habitual, es poden consultar a la pàgina web de www.tretzesports.com

En aquesta competició hi van prendre part gairebé 150 persones i s’hi van recaptar 177 euros a favor de la Lliga contra el Càncer de les Comarques de Tarragona i les Terres de l’Ebre. Aquesta és la quantitat de diners que es va aplegar en total amb el cobrament d’1 euro a les persones que es van inscriure a la cursa, que tenia un recorregut de 4 km (dues voltes a un circuit urbà de 2 km) amb punt de sortida i d’arribada a la Casa de la Vila.

El lliurament dels premis va anar a càrrec de l’alcalde, Alfons Garcia; del regidor d’Esports, Diego García; i de la regidora de Turisme, María José Gómez.

Redacció

 

Roben l’ordinador d’un inspector del Consell de Seguretat Nuclear durant el simulacre anual de Vandellòs II

Imatge de la central nuclear Vandellòs II.

El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) ha denunciat als Mossos d’Esquadra el robatori de l’ordinador d’un inspector de l’organisme aquest dijous, durant el simulacre anual a la central nuclear Vandellòs II. Segons el CSN, l’aparell no contenia informació confidencial sobre la protecció física de la central ni informació tecnològica que comprometin la seguretat de la instal·lació. En un comunicat, han assegurat que calen diverses claus per accedir a l’ordinador, que emmagatzemava documentació de caràcter personal i laboral. D’altra banda, el CSN descarta que la motivació del robatori tingui a veure amb la informació que conté l’ordinador.

Segons el CSN, l’aparell estava dins una motxilla al seient de darrere del cotxe de l’inspector. El vehicle estava estacionat a la zona de la platja Cristall, al terme municipal de Mont-roig del Camp (Baix Camp). Quan l’inspector va veure que li havien trencat un dels vidres del cotxe i que faltava la motxilla amb l’ordinador, va denunciar el robatori a la comissaria dels Mossos d’Esquadra a Cambrils.

ACN

 

S’obren les inscripcions per gaudir del Parc infantil de Nadal de l’Hospitalet de l’Infant

L’Àrea d’Esports de l’Ajuntament ha obert les inscripcions per participar en el Parc infantil de Nadal de l’Hospitalet de l’Infant, programat per als dies 3 i 4 de gener de 2022 al pavelló cobert. Durant els dos dies, els nens i nenes d’entre 1 i 15 anys podran gaudir en aquest espai de diferents inflables i tallers de manualitats per un preu de 2 euros per cada franja horària. L’horari d’obertura del parc serà de 10 a 14 h i de 16 a 20 h.

Com que a causa de la situació epidemiològica, l’aforament haurà d’estar limitat, l’Àrea d’Esports demana a les famílies que, per assegurar-se l’accés al parc infantil, facin la reserva prèvia a través de la pàgina web municipal: www.vandellos-hospitalet.cat. Es tracta que omplin el formulari dinscripció que hi trobaran amb les dades de l’infant i de la persona adulta que l’acompanyarà (només es permetrà l’entrada un/a acompanyant major d’edat per nen/a) i que triïn les franges d’1 hora i 45 minuts de durada que millor s’adaptin a les seves necessitats. La data límit per fer-ho serà el 19 de desembre.

Només si sobren places, es podrà accedir al parc sense reserva prèvia. D’aquesta manera, es volen evitar les aglomeracions de gent.

El parc infantil de Nadal de Vandellòs

L’Associació de Mares i Pares d’Alumnes Vall de Llorers ha organitzat el parc infantil de Nadal de Vandellòs per als dies 27 i 28 de desembre, al pavelló esportiu. El primer dia, de 10 a 13 h i de 16 a 20 h, hi haurà inflables i tallers de manualitats; i el segon dia, de 10 a 13 h, tallers de circ.

El preu de l’entrada serà de 2 euros per un dia i de 3 euros per als dos dies, en el cas dels socis i sòcies de l’associació; i de 3 i 5 euros, respectivament, per als no que no són socis o sòcies. Per accedir-hi no caldrà fer reserva prèvia, perquè aquest parc infantil no concentra tanta quantitat gent.

Tant al parc infantil de l’Hospitalet de l’Infant com de Vandellòs s’hi hauran de respectar les mesures anti-Covid.

Per a més informació, podeu trucar a l’Àrea d’Esports, al 977 820 523.

Redacció

 

Quatre pessebres vivents del Camp de Tarragona per visitar durant aquestes festes de Nadal

Imatge del pessebre vivent de La Pobla de Montornès. Foto: R. de Arístegui

El primer a començar aquest proper cap de setmana serà el de la Masia de Castelló a Vandellòs

La temporada de Pessebres Vivents ja és aquí, després que l’any passat la pandèmia obligués a cancel·lar gairebé totes les representacions arreu de Catalunya. Enguany al Camp de Tarragona tornen a l’activitat quatre pessebres vivents: Masia de Castelló a Vandellòs, La Pobla de Montornès, Salou i Sant Jaume dels Domenys.

El tradicional pessebre vivent de la Masia de Castelló. Foto: Cedida

El Pessebre dels estels de la Masia de Castelló (Baix Camp) – Dies 11, 12, 18 i 19 de desembre 2021

El Pessebre vivent de la Masia de Castelló arriba a la seva 24a edició. La Masia de Castelló és un nucli despoblat del municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, enclavat entre muntanyes, que va quedar deshabitat a meitats del segle XX. La seva decadència física s’aturà quan l’any 1997 es constituí l’Associació Masia de Castelló i organitzà el seu primer pessebre vivent. Poc a poc Castelló, gràcies al pessebre, ha recuperat carrers, parets, cases i algun sostre, aleshores mig enrunats i amagats sota la vegetació. Però no només ha recuperat el seu aspecte físic. Castelló, gràcies al seu pessebre, també recupera cada Nadal la seva vida. Aquella que havia estat a principis del segle passat quan hi vivien prop de 120 persones. A Castelló, per Nadal, hi torna a haver ferrer, baster, llatadores, canyisser, fuster… A l’era hi torna a haver garbes, al forn s’hi sent de nou la flaire del pa acabat de fer, a la taberna s’hi canta novament i el fum dalt al bosc del Tossalet delata la carbonera. Una autèntica mostra d’oficis tradicionals del sud de Catalunya.

La Pobla de Montornès ( Tarragonès) – Dies 19, 25, 26 de desembre 2021 i dies 2 i 6 de gener de 2022

A la Pobla de Montornès, situat en el marc incomparable del turó on hi ha l’Ermita de la Mare de Deu de Montornès, a un kilòmetre escàs del nucli del poble i en una zona envoltada de vegetació, pins i garrofers, des de fa 45 anys que es celebra un del pessebre més antic del camp de Tarragona. Un combinació d’escenes bíbliques amb quadres de tradició popular catalana conformen aquest pessebre vivent en moviment i parlat. Una joia que convida a tothom que vagi a visitar-lo a gaudir d’un fantàstic espectacle nadalenc.

Foto de família dels participants al de Salou. Foto: Cedida

Salou (Tarragonès) – Dies 18 i 19 desembre de 2021

Un altre dels pessebres del camp de Tarragona és el de Salou, que enguany celebra la sisena edició. Un pessebre vivent espectacular, amb la recreació del poble de Betlem del segle I, amb oficis antics, personatges, cases, vestuari, diàlegs, etc. Una de les seves singularitat, i que no veureu enlloc més, és la representació del naixement de Jesús amb format de musical. Més de 100 persones s’involucren cada any en aquest pessebre que cada any atreu a més gent.

Sant Jaume dels Domenys (Baix Penedès) – Dies 18 i 19 de desembre 2021

El Pessebre Vivent Parlat Xarel·lo de Sant Jaume dels Domenys encetarà la seva setena edició els dies 18 i 19 de desembre. Aquest pessebre, que va néixer de la mà d’un grup de pioners format per joves d’entre 15 i 17 anys de l’Agrupament Escolta els Xarel•los va prendre la iniciativa de crear un Pessebre Vivent per tal de recaptar diners per poder pagar el seu viatge de final de curs. Actualment s’ha convertit en un pessebre consolidat que cada any aplega més de 100 actors que es posen a la pell dels personatges, per fer-nos reviure les costums i tradicions més antigues

Els pessebre vivents de la Masia de Castelló, La Pobla de Montornès, Salou i Sant Jaume dels Domenys formen part de la Federació de Pessebres Vivents de Catalunya, que aplega 49 pessebres arreu de Catalunya.

Més informació d’horaris i preus a https://www.pessebresvivents.cat/

 

Oberta la inscripció a la X Cursa de Sant Silvestre de l’Hospitalet de l’Infant

L’Àrea d’Esports de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha tornat a organitzar la Cursa Sant Silvestre a l’Hospitalet de l’Infant amb el format habitual. La desena edició tindrà lloc el diumenge 19 desembre, a partir de les 11 h. Com en anys anteriors, la inscripció costa 1 euro per participant i la quantitat recaptada es destinarà íntegrament a la Lliga contra el Càncer de les Comarques de Tarragona i Terres de l’Ebre.

En aquesta competició hi podran participar totes les categories. El recorregut serà de 4 km (dues voltes a un circuit de 2 km) i tindrà el seu punt de sortida i d’arribada a la Casa de la Vila de l’Hospitalet de l’Infant. Hi haurà trofeus per als 5 primers classificats, així com també per al primer atleta local, tant de la categoria femenina com masculina. A més, tots els participants rebran un obsequi.

Qui vulgui prendre part en aquesta cursa solidària, que tindrà un aforament limitat a 400 persones, s’hi haurà d’apuntar amb antelació, a la pàgina web www.tretzesports.org, en què es pot consultar tota la informació. La data límit per fer-ho és el 16 de desembre. Els dorsals es podran recollir els dies previs a la Cursa a la Piscina Municipal Coberta o el mateix dia de la prova a la Casa de la Vila, a partir de les 9.30 hores. El pagament de la inscripció s’haurà de fer a l’hora de recollir el dorsal.

Redacció

 

Aquest cap de setmana se celebrarà un mercat solidari a l’Hospitalet de l’Infant

Aquest cap de setmana, de l’11 i el 12 de desembre, la Plaça Catalunya de l’Hospitalet de l’Infant serà l’escenari del II Mercat solidari, organitzat per l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant amb la col·laboració de més de mitja dotzena d’entitats locals i del Centre Obert Cavallet de Mar, amb les mesures de seguretat per la COVID-19. El seu horari d’obertura serà: d’11 a 14 h i de 17 a 20 h.

En aquest mercat, hi prendran part un total de 7 entitats locals l’Associació ESTEMAQUÍ, l’Asociación Rociera de L’Hospitalet de l’Infant, l’Associació d’Afectats de Fibromiàlgia de l’Hospitalet de l’Infant, el Ball de Diables de l’Hospitalet de l’Infant, Càrites Parroquial, el Centre d’Estudis de l’Hospitalet de l’Infant i Foment Cultural.

Aquestes associacions vendran diversos tipus d’articles, com ara llibres i productes alimentaris i de marxandatge. La recaptació anirà destinada a la Marató de TV3, que enguany centrarà els seus esforços en la salut mental; i a les entitats benèfiques participants.

Les persones que visitin aquest mercat solidari, a més de veure les parades instal·lades en casetes de fusta amb decoració nadalenca, podran gaudir de diverses actuacions (dels Tabalers del Ball de Diables de l’Hospitalet de l’Infant i de Foment Cultural i dels artistes Alba Mirambel, Carlos Toledo i Irene Porta). Per a més detalls, consulteu el cartell adjunt.

Redacció

 

Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant considera que la Generalitat ha menystingut els ajuntaments de les àrees nuclears

Imatge de la central nuclear Vandellòs II.

Davant de la presentació pública del Fons de Transició Nuclear, que van fer el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, i la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, ahir dijous 2 de desembre a Barcelona, l’alcalde de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Alfons Garcia, ha enviat una carta a ambdós consellers per manifestar el seu “profund malestar” i “indignació”, per haver actuat d’esquenes als municipis afectats.

Tal com argumenta en l’escrit que els ha fet arribar, sobre aquest Fons de Transició Nuclear que, com han explicat els representants del govern català, serà “un recurs econòmic que servirà per a reactivar aquestes comarques quan arribi el tancament de les centrals d’Ascó i Vandellòs”, no s’ha demanat a l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant “cap tipus d’opinió, ni d’informació, ni de consulta en cap moment”.

No ha existit, segons el nostre entendre, l’obligat exercici de participació de la zona nuclear de Vandellòs. Heu presentat un programa en què un dels principals agents del territori com és aquest Ajuntament no en coneix ni la seva gènesi ni el seu potencial desenvolupament», els ha dit.

En opinió del batlle, “aquesta desconsideració” és “una mostra evident de la voluntat de menystenir els ajuntaments de les àrees nuclears del país que, des de fa més de 30 anys, treballen de manera col·laborativa per aconseguir la diversificació econòmica del territori”.

Alfons Garcia s’ha queixat també que en aquest treball, la Generalitat de Catalunya «no hagi participat mai, ni hagi manifestat la voluntat d’implicar-se fins a l’actualitat, quan ha començat a cobrar uns impostos força elevats generats en el municipi».

Per tot plegat, l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha demanat als dos consellers que “redrecin” la seva actuació “pel bé del territori”.

Redacció

 

 L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant aprova un pressupost de 21,4 milions d’euros per al 2022

Imatge del ple. Foto: Ajuntament

El Ple de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant va aprovar ahir dijous 2 de desembre el pressupost municipal per a l’exercici de 2022 amb els vots a favor del PSC, de Cs i del PP; l’abstenció de JxCat i els vots en contra de la FIC, d’ERC i de la CUP. El pressupost agregat, integrat pel del propi Ajuntament, els organismes autònoms (els patronats municipals dels Mitjans de Comunicació, de l’Escola de Música i de la Llar d’Infants) i les societats anònimes municipals (la de promoció econòmica, que és IDETSA; i la d’esports, que és Llastres Serveis Municipals SLU), ascendeix a 21,4 milions d’euros, aproximadament. Pel que fa als pressupostos de les societats anònimes municipals, únicament consolida a nivell pressupostari el d’IDETSA, perquè Llastres Serveis Municipals es finança en la seva major part amb ingressos de mercat (el pressupost consolidat, que no inclou el de Llastres, és de 19,8 milions d’euros)

«Es tracta d’un pressupost que busca l’equilibri entre la capacitat de gestionar el dia a dia de l’Ajuntament i la capacitat de creixement amb la materialització de projectes que es venen desenvolupant en els darrers anys. És un pressupost que permet un creixement sostenible del municipi. Sostenible, en el sentit més ampli del terme, ja que més enllà de les actuacions de tipus energètic i ambiental que volem continuar fent (per exemple, volem crear una comunitat energètica al polígon), després de les que ja hem dut a terme ( la implantació de la mobilitat elèctrica i la instal·lació de calderes de biomassa i de plaques fotovoltaiques, etc.), també estem pensant en la sostenibilitat financera actual i futura de la corporació municipal», va argumentar l’alcalde, Alfons Garcia, en el moment de presentar-los.

El gruix d’aquest pressupost general correspon al de l’Ajuntament pròpiament dit, que serà de 18,3 milions d’euros euros, un 4,5% superior al de 2021. D’aquests diners, aproximadament el 17,51%, en concret 3.211.000 euros, seran destinats a inversions.

Entre les inversions previstes destaquen aquelles de caràcter plurianual, com són les de la remodelació de la Via Augusta (656.000 euros), la residència per a la gent gran de l’Hospitalet de l’Infant (1.055.000 euros), la nova zona esportiva de la Porrassa (233.000 euros per a la redacció del projecte), l’aulari d’educació infantil de l’Escola Mestral (150.000 euros per a la redacció del projecte) i la nova comissaria de la Policia Local (90.000 euros per a la redacció del projecte).

També és remarcable la inversió que es farà en la millora de les instal·lacions de les platges, de 170.000 euros; i en els carrers del municipi (100.000 euros). També s’invertirà una bona quantitat de diners en l’arranjament de la depuradora de Vanessa Park (81.000 euros) i en la millora de la zona esportiva de l’Hospitalet de l’Infant (amb 86.000 euros) i de Vandellòs (amb 35.000 euros).

Com en els darrers anys, el consistori tornarà contractar veïns i veïnes en situació d’atur, mitjançant el pla d’ocupació municipal. A aquest Pla, anomenat des del 2021 «Acció d’Ocupació i Professionalitat» s’hi destinarà l’any vinent 574.000 euros, un 5% menys que enguany, perquè s’ha redefinit per incorporar a la plantilla la figura del contractat fix discontinu per a determinades feines a desenvolupar durant la temporada d’estiu (es crearan 8 places d’aquest tipus). El pressupost municipal també inclou una previsió de l’increment salarial de la plantilla del 2%.

A més, l’any que ve l’Ajuntament tornarà a posar en marxa la campanya «Fes-la rodar», per fomentar el consum de la ciutadania dins del municipi, i lliurarà al veïnat targetes moneder per gastar en als negocis locals adherits. Per a aquesta iniciativa, ha previst una partida pressupostària de 150.000 euros.

Pel que fa a l’endeutament, el nivell de deute de l’Ajuntament era a data d’ahir, 2 de desembre, de l’1,62%, d’uns 290.000 euros, però aquests propers dies es retornarà l’aval que tenia l’Ajuntament a favor d’IDETSA per al desplegament de la fibra òptica al municipi i s’ingressarà a les arques municipals. D’aquesta manera, abans d’acabar l’any, l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant no tindrà cap tipus de deute.

Altres acords destacats del ple

– L’aprovació inicial de la modificació de crèdit 4/2021 per crèdit extraordinari i suplement de crèdit, amb els vots a favor del PSC, de JxCat i de Cs; l’abstenció d’ERC i del PP i els vots en contra de la FIC i de la CUP. Aquesta modificació permetrà incorporar al pressupost municipal una partida de 522.000 euros destinada a la remodelació de la zona esportiva i de lleure Nova Llum de l’Hospitalet de l’Infant, entre d’altres actuacions.

– Aprovació de la proposta d’alcaldia perquè Manel Ricard Sánchez, actual jutge de pau del municipi, torni a cobrir aquesta plaça per un termini de 4 anys més, amb els vots a favor de tots els grups polítics municipals. (Ricard va ser l’única persona que es va presentar a la convocatòria pública per cobrir aquesta plaça i s’ha valorat la seva «coneguda experiència». El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya és l’òrgan que nomena els jutges de pau).

– Aprovació del conveni de col·laboració entre el Consell Comarcal del Baix Camp i l’Ajuntament per regular la delegació a favor de la comarca dels serveis de gestió de residus municipals i serveis addicionals i complementaris al municipi, amb els vots a favor del PSC, JxCat, ERC, Cs i PP; l’abstenció de la FIC i el vot en contra de la CUP.

– Aprovació del nomenament de la Dra. Maria Teresa Palet Plaja i del Dr. Manuel Romero Tallafigo com a fills adoptius del municipi, a proposta del grup municipal de la FIC, «per la seva contribució al coneixement i a la divulgació del període medieval del nostre territori» , amb els vots a favor de tots els grups polítics municipals excepte la CUP.

Aquests doctors en Història van descobrir la documentació de la Baronia d’Entença, de la qual l’Hospitalet, Vandellòs, Tivissa, Falset, Móra, Bellmunt i altres poblacions en formaven part.

Redacció

 

Les nuclears catalanes es preparen per acollir nous magatzems de residus fins que acabin d’operar

Pla general de la central nuclear d’Ascó. Foto: ACN

Les centrals nuclears catalanes treballen per construir nous magatzems de residus nuclears a les seves instal·lacions que els permetin operar amb normalitat fins el seu tancament. La capacitat d’emmagatzematge que disposen actualment està previst que s’esgoti d’aquí a cinc anys i per seguir produint energia fins la data prevista de la seva clausura necessiten més espai. Segons han explicat aquest dijous des de l’Associació Nuclear Ascó Vandellòs (ANAV) confien que Enresa -l’empresa pública encarregada del desmantellament i gestió dels residus- defineixi aviat la nova tecnologia estàndard per als nous magatzems temporals individualitzats (MTI) per tal de construir-ne un a Vandellòs II i un segon per a la planta d’Ascó.

La concessió per al funcionament d’Ascó I acaba l’octubre de 2030, mentre que la d’Ascó II finalitza un any més tard. Però en canvi, la capacitat d’emmagatzematge ANAV estima que s’esgotarà el 2026, perquè l’MTI que van construir el 2012 ja es troba al 75% de la seva capacitat. El director general d’ANAV, José Antonio Gago, ha apuntat que tenen un pla de contingència que els permetria «guanyar un cicle d’operació», és a dir, apurar el magatzem fins el 2027. «Podríem introduir dos contenidors addicionals per cada llosa d’emmagatzematge actual», ha concretat.

En el cas de Vandellòs II, la concessió s’acaba el juliol del 2030, però el marge per guardar residus atòmics no anirà més enllà de 2027. Amb tot, el temps que ANAV afirma que necessita per construir un MTI dins la mateixa central és de cinc anys, amb la qual cosa han reconegut que se’ls acaba el temps per començar-lo a fer i han instat Enresa a que defineixi els estàndards tecnològics i de seguretat que han de regir aquestes instal·lacions arreu de l’Estat. En aquest cas, Gago ha manifestat que no hi ha cap alternativa i que si el magatzem no està llest la primavera del 2027, la central s’haurà d’aturar.

Els nous magatzems també hauran de servir per acollir els residus durant el procés de tancament de les centrals. Així, en el cas d’Ascó I la fi de la concessió coincideix amb la data prevista de tancament. No és el cas d’Ascó II, que té fixat el tancament el 2032, ni de Vandellòs II, que el té marcat per al 2035. «Els nous magatzems estaran pensats perquè es pugui arribar fins el final, perquè no sabem si hi haurà un Magatzem Temporal Centralitzat a l’Estat», ha indicat el director general d’ANAV.

Respecte el malestar d’alcaldes propers a les centrals per la construcció dels nous MTI, Gago ha assenyalat que n’és conscient i que els mateixos batlles li han fet arribar aquest sentiment en diferents reunions que han mantingut. Tot i això, ha afirmat que les queixes no s’han de dirigir a ANAV, sinó al ministeri d’Energia i a Enresa.

Amb tot, ha afirmat que el compromís de la companyia és el d’operar les centrals «de forma segura fins l’últim dia» i ha posat en valor l’energia nuclear per tal que l’Estat pugui complir amb els objectius fixats per la Unió Europea de reducció d’emissions de CO2.

Jordi Marsal

 

El projecte de la residència per a la gent gran de l’Hospitalet de l’Infant, sotmès a informació pública

Imatge de com serà la residència. Foto: Ajuntament

Fins al 27 de desembre inclòs estarà sotmès a informació pública el projecte executiu de residència per a la gent gran i condicionament de l’entorn a l’Hospitalet de l’Infant.

Durant aquest període, es poden presentar al·legacions al projecte redactat per l’arquitecte Santiago Vives Sanfeliu. Aquest projecte va ser aprovat inicialment per la Junta de Govern Local el passat 27 d’octubre, amb un pressupost de més de 3,5 milions d’euros.

L’objectiu d’aquest projecte és la construcció d’un nou equipament públic municipal per acollir una residència per a gent gran de 40 places, a l’avinguda de Ramon Berenguer IV, número 5, del nucli urbà de l’Hospitalet de l’Infant. Segons és previst, el termini d’execució del conjunt dels treballs serà de 17 mesos.

Es preveu un edifici de planta rectangular amb planta baixa i dues plantes pis, que doni resposta al programa d’usos i necessitats establert per l’ Ajuntament, d’acord amb les indicacions del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i del de la Secretaria de Salut Pública del Departament de Salut, de la Generalitat de Catalunya.

L’equipament disposarà d’una superfície construïda total d’uns 1.750 m2

El nou equipament disposarà d’una superfície construïda total d’uns 1.750 m2. A la planta baixa s’emplaçaran la majoria dels serveis comuns de l’edifici, que es correspon amb la part més pública de l’equipament, amb les dependències d’administració i gerència, els serveis, les dependències dels treballadors/es i la cuina amb els seus magatzems. A les dues plantes pis serà on s’ubicaran les habitacions, amb 20 llits per planta distribuïts en 8 dormitoris dobles i 4 individuals, i altres serveis complementaris. Cada habitació tindrà el seu propi lavabo. A la façana sud de l’edifici es planteja una gran terrassa correguda sobre la qual obren les habitacions i que en planta baixa constitueix un porxo.

L’edifici projectat es considera molt eficient pel que fa al consum d’energia i l’emissió de diòxid de carboni a l’atmosfera, ja que obté una Qualificació Energètica CLASSE A, que és la màxima qualificació possible.

Per raó de l’ús i les característiques dels treballs previstos, el projecte s’ha tramès a les administracions i organismes afectats per les seves competències sectorials, perquè puguin exposar les indicacions que considerin oportunes. En concret, al Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, a la Secretaria de Salut Pública del Departament de Salut de la Generalitat, a Comaigua SL i als departaments municipals implicats.

Un cop finalitzat el període d’informació pública del projecte, es resoldran les al·legacions (si n’hi ha) i es tindran en compte els informes de les administracions sectorials per a la seva aprovació definitiva. Posteriorment, s’iniciarà el procés de licitació de les obres de construcció de la nova residència per a la gent gran.

Redacció