.

.

TOTS 21

El Mercat de Nadal de l’Hospitalet s’obrirà divendres

El programa de Nadal. Foto: Cedida

El programa de Nadal. Foto: Cedida

El Mercat de Nadal de l’Hospitalet de l’Infant se celebrarà els dies 2, 3, 4 ,6 i 8 de desembre, a la Plaça Catalunya. En aquest espai s’hi instal·laran un total de 16 parades locals, de comerços i negocis que vendran diversos tipus d’articles (d’alimentació, artesania, decoració, roba i complements, etc) i d’entitats que recaptaran fons. A més de les parades, les persones que visitin el Mercat s’hi trobaran diverses activitats, adreçades especialment als infants: animació itinerant, photocall de Nadal, tallers de manualitats i música en directe. Les actuacions musicals de Carlos Toledo i Irene Porta, del dissabte 3 de desembre; i de Rita Pons i Alba Mirambel, del dimarts 6 de desembre, seran en benefici de la Marató de TV3, dedicada enguany a la salut cardiovascular.

L’horari d’obertura del Mercat, que ha organitzat la Regidoria de Comerç de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, serà de 10.30 a 14 h i de 17 a 20 h.

Enguany, com a novetat, les persones que visitin el Mercat de Nadal podran participar en el «Joc del busca click», consistent a buscar 16 figures de Playmobil per les parades i a marcar en una butlleta en quina parada es troba cada figura. Les butlletes es podran agafar a les mateixes parades i també a l’Oficina de Turisme, on obsequiaran amb un sobre sorpresa de Playmobil a totes les persones que les portin emplenades correctament (fins a exhaurir existències i només s’acceptarà una butlleta per persona). Les butlletes emplenades correctament prendran part, a més, en un sorteig d’un joc de Playmobil. El sorteig es farà a Ràdio l’Hospitalet de l’Infant el 12 de desembre a les 12:30 h.

Així mateix, l’Associació de Restauració i Hoteleria de l’Hospitalet de l’Infant i la Vall de Llors (ARH) sortejarà un val de 50 € per gastar en els establiments associats entre totes aquelles persones que dipositen els tiquets de compra del Mercat de Nadal a l’Oficina de Turisme.

D’altra banda, durant tots els dies del Mercat es podrà visitar una exposició de diorames de Lego i Playmobil a la Sala Infant Pere del Centre de visitants de l’Hospital del Coll de Balaguer, de les 10:30 a les 13:30 h; i de les 18 a les 21 h.

Estrena del mapping
El mateix dia de la inauguració del Mercat, el divendres 2 de desembre, tindrà lloc l’estrena del mapping nadalenc, a la Plaça Berenguer d’Entença. A les 18 h, sobre la façana de l’Hospital del Coll de Balaguer, es projectarà el nou espectacle audiovisual que, per encàrrec de la Regidoria de Cultura, ha muntat el grup d’investigació de l’Associació Cultural Telenoika, de Barcelona, que està especialitzada en aquest tipus d’animacions en 3D. Els protagonistes d’aquest mapping, que dura 10 minuts aproximadament, són com cada any, l’alumnat de P5 de l’Escola Mestral de l’Hospitalet de l’Infant i de l’Escola Valdelors de Vandellòs.
L’espectacle es podrà veure també a les 19 i a les 19:30; i posteriorment, els dies 3, 9, 10, 16, 17, 22, 23, 29 i 30 de desembre a les 18.00 h, 18.30 h, 19.00 h i 19.30 h.

Encesa de llums de Nadal
A més, aquest divendres 2 de desembre estan previstos els actes oficials de l’encesa dels llums de Nadal al municipi: a les 17:30 h, a la Plaça Drs. Gil-Vernet de Vandellòs; i a les 18:30 h, a la Plaça Catalunya de l’Hospitalet de l’Infant. Als dos llocs s’hi oferirà una xocolatada popular per gentilesa de l’Associació de Comerços de l’Hospitalet de l’Infant i la Vall de Llors (ACHV); i hi haurà música en directe: a Vandellòs, hi actuarà el Grup d’acordionistes de l’Escola Municipal de Música; i a l’Hospitalet de l’Infant, el Cor Jove de l’Escola Municipal de Música.
A partir d’aquest dia, tots els nuclis del municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant estaran il·luminats per Nadal. Tots els elements de llum són de baix consum, de tecnologia LED i a més enguany l’Ajuntament ha instal·lat temporitzadors perquè a les 23 h s’apagui l’enllumenat del tram nou de la Via Augusta de l’Hospitalet i tots els elements decoratius lluminosos ubicats a les places Catalunya, Berenguer d’Entença i l’Almadrava del poble. Per reduir el consum energètic, el consistori també ha ajornat aquest 2022 una setmana l’encesa dels llums de Nadal.
Amb aquestes mesures d’eficiència energètica, l’Ajuntament vol donar exemple i transmetre a la ciutadania un missatge de responsabilitat i sensibilitat davant la crisi ecològica i energètica actual.

 

Vuitanta alumnes de Vandellòs participen en el programa de vela Esport Blau Escolar

Ajuntament i club nàutic han renovat l'acord de col·laboració. Cedida.

Ajuntament i club nàutic han renovat l’acord de col·laboració. Cedida.

Gràcies a l’acord de col·laboració que han signat l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i el Club Nàutic Hospitalet-Vandellòs, un total de 83 escolars del municipi navegaran un cop a la setmana, durant el darrer trimestre d’aquest curs, des de les instal·lacions del Club.

Aquests alumnes de l’Escola Mestral de l’Hospitalet de l’Infant i de l’Escola Valdelors de Vandellòs participaran en el programa Esport Blau Escolar, impulsat l’any 2017 per la Federació Catalana de Vela, el Consell Català de l’Esport, el departament d’Educació i els Consells Esportius de Catalunya, que té com a objectiu aproximar i promoure la vela entre l’alumnat de 5è de primària dels centres educatius del litoral català.

Aquest programa, pioner a l’Estat espanyol, combina educació i esport, i proposa una activitat de formació poliesportiva en l’esport de la vela integrada dins de l’assignatura d’Educació Física.

Els continguts dels programa se centren en uns estàndards del Sistema d’Ensenyament Unificat. Aquests es basen en tres nivells: Bàsic, Mitjà i Avançat, més un nivell comú que inclou conceptes iguals a les cinc disciplines: la vela lleugera, el windsurf, el kitesurf, el patí de vela i el creuer.

Consisteix en 10 sessions anuals, distribuïdes en una primera sessió impartida al centre educatiu, 4 sessions de vela lleugera col·lectiva, 4 sessions de vela lleugera doble i individual i una última sessió que consisteix en una jornada final de caire lúdic competitiu.

Per tal d’implementar el programa Esport Blau Escolar al municipi, aquest dimecres 23 de novembre, l’alcalde, Alfons Garcia; i el nou president del Club Nàutic Hospitalet-Vandellòs, Óscar Beltrán, han signat un conveni de col·laboració, per mitjà del qual l’Ajuntament s’ha compromès a fer una aportació econòmica de més de 2.000 euros al Club Nàutic per ajudar a finançar l’activitat i l’adquisició de material. Aquest acord farà possible que aquest curs 2022/2023 els 68 alumnes de 5è de primària de l’Escola Mestral de l’Hospitalet de l’Infant gaudeixin del plaer de navegar.

L’Escola Valdelors de Vandellòs prefereix fer les sessions objecte d’aquest conveni, amb l’alumnat de  5è i 6è de primària conjuntament, que van a la mateixa classe i són un grup reduït (aquest curs són 15 nens i nenes). Per tant, aquest centre educatiu del municipi tornarà a participar en el programa el curs 2024/2025.

«A Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant tenim un litoral que és idoni per a la pràctica esportiva i volem que els esports nàutics es vegin com una oportunitat a l’abast de tothom. Amb la implementació del programa Esport Blau Escolar aquest curs, per tercera vegada al municipi, haurem apropat l’esport de la vela a un total de 245 alumnes, des del curs 2020/2021», ha explicat el regidor d’Esports, Diego García.

Tal com consta en el conveni signat, el Club Nàutic també està interessat a portar a terme activitats destinades a «promocionar la cultura del mar en general i el món de la vela en particular, tenint com a primer objectiu que els infants i joves, tant a l’estiu com durant el curs escolar practiquin esports de vela».

Ambdues parts han valorat el fet que aquest estiu passat s’hagi incrementat el nombre d’infants i joves inscrits a l’oferta de cursos de vela del municipi.

Alfons Garcia: ‘En aquest mandat ens hem fixat implantar la transició energètica al municipi’

L’alcalde de Vandellòs i L’Hospitalet de l’Infant, Alfons Garcia. Foto: Cedida

L’alcalde de Vandellòs i L’Hospitalet de l’Infant, Alfons Garcia, i el seu equip té un projecte sostenible molt definit per al seu municipi, que està desenvolupant especialment des d’aquest mandat que acaba i que es manifestarà més clarament el que ve, i té en la implementació de l’energia fotovoltaica un dels seus punts forts. L’alcalde detalla per a +Oxigen les principals fites.

Hi ha un debat obert sobre el Fons de Transició Nuclear. El PSC ha demanat que els recursos del fons es quedin al territori

Els socialistes hem demanat aquesta reversió i que la resta de Departaments de la Generalitat reverteixen també envers el territori. Els diners s’han de posar aquí per generar les oportunitats de futur del territori. La diversificació econòmica s’ha de treballar amb temps i, per tant, els recursos s’han d’anar vertebrant al territori.

Es demana a la Generalitat que el decret que reguli el Fons de Transició Nuclear inclogui que el percentatge destinat als fons dels municipis del territori sigui del 50% i no del 20%

Els socialistes han presentat una proposta de modificació de la llei perquè sigui del 50%. Es votarà aquesta setmana i sembla que hi ha els suports necessaris. Es vol també que canviï el model de governança. Es tracta d’aconseguir molts més recursos, un model de governança diferent. És un repte molt interessant per poder emprendre.

Una de les sorpreses del mandat ha estat la proposta que vau fer de centre de tractament de càncer a través de protons, que voldríeu instal.lar a l’antiga central Vandellòs-I. En quina fase es troba?

Es tracta d’una oportunitat per al territori ja que convertiria un centre de producció nuclear en un centre mèdic molt avançat, amb tractament de pacients i un centre de recerca en prontoteràpia. La principal dificultat rau en el desplegament del que serà el nou pla de residus i com afectarà a Vandellòs-I. Enresa no ho veu clar i per tant, hem d’aconseguir que tots els agents del territori i agents superiors ens ajudin a fer arribar la pressió necessària perquè Enresa pugui fer canviar la planificació del desmantellament de Vandellòs-I.

L’obstacle, per tant, és Enresa?

Sí. Quan es va tancar la central nuclear es van planificar tres fases del desmantellament. La primera va acabar el 2003, després ve la segona fase, fins al 2028, quan els residus van perdent latència. I a partir de 2028 començarà la tercera fase del desmantellament, que deixarà el lloc com una esplanada. El que diem nosaltres és que no cal que ho facin i que mantinguin l’edifici, de manera que s’estalviïn costos, com també amb el centre de prototeràpia s’estalviaran els costos de derivació a Europa dels casos de tractament dels pacients.

A més, el centre generarà capacitat d’atreure talent. Volem que sigui un centre públic. Estem parlant d’una inversió de 130 milions d’euros, que seria purianual i suportada amb fons europeus. No és una obra desaforada. Hem parlat amb la URV, amb el món sanitari català, amb el Consejo de Seguridad Nuclear, i amb l’institut Carlos III, a banda de la Generalitat. No farem la competència a Barcelona. A l’Estat només hi ha dues sales privades que ho utilitzen. Així les coses, hem de convèncer Enresa de les bondats del projecte i que és factible fer-ho a les seves instal.lacions.

Esteu en fase de començar a implantar la recollida selectiva porta a porta

Comencem el 12 de desembre a L’Hospitalet. Tenim una petita experiència amb la matèria orgànica feta amb recursos municipals: des de fa quatre anys, ho fem a Masriudoms i després ho hem instal.lat a Masdemboquera, i també als grans productors a l’estiu. Ara ho farem des de la via fèrria vella cap amunt, amb població consolidada. Garantirem que la ruta sigui totalment nostra i podrem copsar millor els encerts i errors de la ruta, destriant on es fa bé la selecció dels residus. La pandèmia havia relaxat el costum de seleccionar bé la brossa. Entenem que és una bona iniciativa de cara al reciclatge i també es tracta de fer pedagogia: hem de pensar que el tractament dels residus és caríssim i ho acabarem pagant tard o d’hora. Incentivarem els que reciclin bé.

Desapareixeran els contenidors?

Sí, menys en unes àrees d’emergència. Facilitarem un cubell als ciutadans i es pautarà els dies d’extracció de la brossa.

Com ho faran als blocs d’apartaments?

Encara no hi entrarem. Hi haurà cubells més grans, però ho està treballant l’empresa comarcal Secomsa.

Teniu un índex de recollida del 47%. La UE demana al 2030 que sigui del 60%. És millorable…

Sí, clarament millorable. I el tractament és clarament més gravós. Cal fer pedagogia, cal incentivar més que penalitzar. Estem fent reunions amb els veïns i els resultats són molt positius.

A l’estiu tenen problemes amb els grans productors -càmpings, hotels,…-?

No, al contrari, ens agraeixin que els ajudem. Als restaurants passarem al migdia i a la nit.

El problema és tenir els contenidors al carrer i sobretot a peu de carretera, vessant de brossa

Aquest és el problema, i més a l’estiu amb les olors. Les bateries d’emergència no estaran a peu de carretera.

Teniu també en marxa un nou carril-bici a la zona dels Corralets

Ja el tenim acabat. Intentem generar una petita infraestructura de carrils-bici i anar lligant els diferents nuclis. Arribar dels Corralets al polígon serà la següent fase. Busquem que la principal trama urbana de L’Hospitalet tingui carrils-bici no només perquè és un mitjà sostenible. Que L’Hospitalet sigui pla també ho afavoreix. Ens trobem ciclistes sèniors que la fan servir molt, el cap de setmana ve molta gent al mercadet. Es tracta d’un procés, hem de generar la infraestructura, culturitzar la població, com estan culturitzats els estrangers, i mica en mica provocar que tothom l’usi.

Com voldríeu que fos l’Hospitalet quant a carrils-bici?

Hem dissenyat una trama que uneix els principals equipaments públics en bici. I anar-la tramant a partir d’aquí amb canals segregats majoritàriament.

Teniu un projecte de fons Next Generation associat a la Mancomunitat amb Tivissa i Pratdip. Què demaneu?

Hem presentat un projecte molt engrescador on intentem interrelacional els diferents atractius dels municipis de la Mancomunitat. En el nostre cas treballem molt el senderisme, relligant els pobles amb un camí de Mestral que existeix, però reforçant-lo amb senyalètica, recupent l’estació vella de L’Hospitalet com a punt de sortida, amb un reforç de cruïlles, recuperant el nostre patrimoni natural. El Camí de Mestral uneix els tres municipis, és un territori senderista al final de la serra prelitoral. Busquem que l’oferta provoqui que els visitants es quedin dos o tres dies.

El consistori ha instal.lat 800 plaques fotovoltaiques en dos espais esportius municipals. Foto: Cedida

L’Ajuntament ha fet un desplegament molt ampli de les plaques solars al pavelló i a la piscina coberta. Quin és el propòsit?

En aquest mandat ens hem fixat implantar la transició energètica al municipi. Una primera passa va començar de la mà de la Diputació, amb el PAES, instal.lant una petita xarxa de calor amb biomassa en diferents equipaments de Vandellòs. A L’Hospitalet, on el recurs és el sol, hem fet dues instal.lacions, a la piscina coberta i al pavelló, lloc d’on se subministra energia als 15 edificis municipals en un radi de 500 metres. Es tracta d’antics terrenys d’Hifrensa que són municipals.

Tenim en procés la construcció de plaques fotovoltaiques al polígon industrial Les Tàpies, i subministrar-hi a les seves empreses. Esperem que entri en funcionament abans de Nadal. Ho fem a través de l’empresa municipal IDETSA, fet que permet agilitzar els tràmits. I amb la possibilitat d’arribar al segon polígon quan la normativa acabi ampliant el radi d’acció del subministrament, dels 500 metres actuals als dos quilòmetres.

Volem revertir l’estigma del Vandellòs nuclear i esdevenir un municipi diferent, un municipi caracteritzat per les energies renovables.

Jaume Garcia

 

El Pessebre dels Estels de la Masia de Castelló compleix 25 anys

Imatge del XXIV Pessebre dels Estels. Foto: Héctor Aubalat. Foto: Ajuntament

Imatge del XXIV Pessebre dels Estels. Foto: Héctor Aubalat. Foto: Ajuntament

Aquest 2022 es compleixen 25 anys que l’Associació Masia de Castelló va organitzar el primer Pessebre dels Estels. Es tracta de l’activitat lúdica més antiga d’aquesta entitat local que, any rere any, serveix d’estímul per dinamitzar la vida cultural de Castelló i treballar per la seva recuperació patrimonial. Una dilatada trajectòria que els ha portat a ser un dels pessebres vivents de referència de tot Catalunya i que cada mes de desembre aplega milers de visitants.

La 25a edició d’aquest pessebre vivent, que torna a comptar amb el patrocini de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, tindrà lloc els dies 10, 11, 17 i 18 de desembre de 2022. Una edició que recupera la normalitat després de les mesures aplicades l’any passat a causa de la Covid-19 i que consolida alguns aspectes que van funcionar molt bé, com ara, avançar les representacions a les festes nadalenques i establir un recorregut únic i franges horàries per poder visitar-lo.

Coincidint amb l’efemèride, l’Associació Masia de Castelló ha estat treballant per incorporar diverses novetats. Per això, en aquesta ocasió, hi haurà noves teulades en algunes de les escenes per tal d’anar ampliant les que tenen coberta. També cal destacar les millores en l’accessibilitat en el recorregut amb noves rampes i eliminació d’escales perquè tothom pugui gaudir de les representacions sense dificultats.

Venda d’entrades a partir del 25 de novembre
Les entrades per visitar el Pessebre dels Estels es posaran a la venda el divendres 25 de novembre a través de la pàgina web www.masiacastello.cat. Els preus són els mateixos que l’edició anterior.

  • Adults: 10 € (majors de 10 anys)

  • Infants: 6 € (de 4 a 9 anys)

  • Gratis per a nens i nenes de 0 a 3 anys.

Per comprar les entrades caldrà triar el dia i la franja horària en la qual es vol assistir i seguidament es podrà triar la tipologia d’entrada (adult, infant o bé gratuïta). Totes les persones que visitin el pessebre hauran de tenir entrada, fins i tot els infants que no paguen, per tal de comptabilitzar el nombre de persones que hi accedeixen.

Recorregut únic i franges horàries
Una de les novetats del 2021, que es va posar en marxa a causa de la Covid però que es manté, és el recorregut únic i per grups. La iniciativa va tenir molt bona acceptació perquè permet que tothom pugui veure les més de 40 escenes en un sentit ordenat i sense aglomeracions de gent.

A més, per poder espaiar els accessos de cada grup, l’entrada al pessebre es tornarà a fer per franges horàries. Aquestes, que seran de mitja hora, començaran a les 17.30 h amb un últim passi diari a les 19.30 h. En el moment de comprar les entrades es podrà escollir el passi al qual es vol assistir.

Concurs de fotografia d’Instagram
La Regidoria de Turisme de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant torna a convocar un concurs de fotografia a Instagram amb motiu del pessebre. Es tracta de la sisena edició d’aquesta iniciativa que pretén vincular el pessebre en el seu marc natural i arquitectònic únic i potenciar la difusió de les escenes a través d’aquesta xarxa social. El premi consisteix en una estada d’una nit per a dues persones amb esmorzar a l’hotel la Figuerola amb dinar de menú degustació al restaurant el Safareig i accés a la piscina lúdica.

Més de 40 escenes
L’essència del Pessebre serà la mateixa de cada any, amb més de 40 escenaris costumbristes d’escenes bíbliques i oficis antics que es feien als pobles de muntanya, com Castelló. Així, no hi faltaran les escenes de forner, fuster, barber, matalasser, bugaderia… d’altres de bíbliques com l’anunciació o el naixement i els entranyables animals.

També hi haurà un gran equip de persones que faran possible que els visitants gaudeixin de l’experiència.

Reconeixement als treballadors de Vandellòs I que van treballar en l’accident de 1989

L'emotiu homenatge als treballadors de Vandellòs I que van evitar un accident l'any 1989. Cedida.

L’emotiu homenatge als treballadors de Vandellòs I que van evitar un accident l’any 1989. Cedida.

El gimnàs d’Hifrensa de l’Hospitalet de l’Infant ha acollit avui, 19 d’octubre, un emotiu acte d’homenatge als treballadors de Vandellòs I que van deixar-se la pell en l’incendi ocorregut a la central nuclear el 19 d’octubre de 1989 i van evitar un gran accident nuclear.

L’acte ha comptat amb la presència de l’alcalde de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Alfons Garcia;  el veí Brauli Conejo, ex tècnic de la nuclear que ha coordinat aquest homenatge; i Julio Pérez i Agustina Sterlin, representants de l’Asociación de  Técnicos en Seguridad Nuclear y Protección Radiológica (ASTECSN), que ha organitzat aquest acte amb la col·laboració de l’Ajuntament i del Grup de Dones Blanca d’Anjou.

Tots ells han destacat «la valentia, la generositat, l’alt grau de responsabilitat i la professionalitat» d’aquests empleats de la central, que van actuar d’una «manera heroica».

També han volgut expressar l’agraïment i admiració cap a totes aquelles persones que van evitar la catàstrofe i  han recordat aquelles que ja no hi són. En acabar els parlaments, s’ha descobert una placa de reconeixement a la plaça de l’Hospitalet de l’Infant propera al Poblat d’Hifrensa, on encara viuen molts dels treballadors de la central nuclear de Vandellòs I que van intervenir el dia de l’incident.

 

Xavi Sarrià, Auxili i Smoking Souls, a L’Aglà Festival de Vandellòs

Auxili, un dels grups que conformen el cartell del festival. Cedida.

Auxili, un dels grups que conformen el cartell del festival. Cedida.

El pavelló poliesportiu de Vandellòs vibrarà el proper dissabte 26 de novembre, a partir de les 23 h, amb la desena edició de L’Aglà Festival, organitzat per l’Associació de Joves del poble, amb la col·laboració de l’Ajuntament. Per celebrar els 10 anys de vida d’aquest festival, que ja està consolidat, aquesta entitat ha preparat un cartell que inclou unes de les propostes més sol·licitades en el panorama musical dels Països Catalans.

El cartell està format per Xavi Sarrià, Auxili i Smoking Souls; i les actuacions dels djs Ceba i Aleix Ballesté, que serviran per acabar d’amenitzar la nit.

Xavi Sarrià presentarà el seu nou disc, «Causa», al capdavant d’una poderosa banda en elèctric amb la qual conjuga textures orgàniques i sintètiques per amalgamar la seva fórmula: ecos de la tradició mediterrània i valenciana mesclats amb rock, ska i reggae al servei de lletres compromeses. Sarrià va gravar 7 àlbums al front de la mítica banda valenciana Obrint Pas i l’any 2017, després de la dissolució d’Obrint Pas, va tornar a la palestra musical amb sel seu primer àlbum en solitari.

Auxili continuarà a Vandellòs la gira de directe que va iniciar a l’abril i que l’ha dut al Viña Rock i als principals festivals d’estiu del país, amb el seu quart àlbum d’estudi, «Guaret», amb el reggae i la música jamaicana com a font d’inspiració primera. Els d’Ontinyent oferiran al públic les seves noves perles de reggae, ska i fusió.

I Smoking Souls, la banda de rock de Pego (Alacant), presentarà el seu cinquè àlbum d’estudi, «La Cura», pel qual han comptat amb el treball de fins a vuit productors d’arreu de l’estat espanyol i les col·laboracions de Bala o David Ruiz de LA M.O.D.A. La seva proposta es basa en guitarres esmolades, riffs èpics i lletres corprenedores que trenca fronteres. Aquest nou disc ha rebut recentment tres nominacions als premis Ovidi: millor disc de rock, millor producció i arranjaments i millor canço per «Vosaltres».
Les entrades anticipades per a aquet esdeveniment musical estan a la venda, per un preu de 15 euros, a la Cooperativa Agrícola de Vandellòs i també a Internet, a través del web www.entradium.com. El preu a taquilla serà de 20 euros.

 

Comencen les obres de reurbanització de la Pista Nova Llum de l’Hospitalet de l’Infant

Els treballs costaran uns 421.000 euros i duraran mig any. Cedida.

Els treballs costaran uns 421.000 euros i duraran mig any. Cedida.

Aquests primers dies de novembre s’han iniciat les obres de reurbanització de la Pista Nova Llum de l’Hospitalet de l’Infant, situada entre el carrer d’en Jaume II i el carrer de Joan XXIII. L’Ajuntament va adjudicar aquests treballs a l’empresa Gestión Ingeniería y Construcción de la Costa Dorada, S.A per un import de 421.000 euros, aproximadament, i un termini d’execució de 6 mesos.

Aquest és el període que es calcula que duraran aquestes obres, que tenen com a objectiu principal generar un espai públic obert per poder desenvolupar diversos tipus d’activitats socials, esportives i comunitàries, amb una pista esportiva, zona de joc infantil i espais d’esbarjo i la previsió per a la construcció d’un petit edifici auxiliar tipus bar en un futur.

El projecte es va aprovar definitivament després del període d’informació pública, durant el qual es va presentar una al·legació que l’arquitecte redactor ha estimat parcialment, redimensionant l’espai que ocuparà la pista esportiva.

“Amb la intervenció en aquesta superfície de més de 3.250 m2, volem millorar aquest espai, posar a disposició de la ciutadania un parc urbà, d’ús esportiu i de lleure, on puguin conviure veïns i veïnes de totes les edats, en un entorn agradable, al centre de la població», ha dit l’alcalde, Alfons Garcia.

Les principals actuacions que es duran a terme consistiran en:

– Moviment de terres i anivellament de la zona fins a la cota del carrer de Jaume II per aconseguir un espai tot al mateix nivell, excepte de la part corresponent a les jardineres previstes, que es mantindrà, per conservar part de l’arbrat.
– Instal·lació de nous paviments: continu de formigó per la zona destinada a espai d’esport i de lleure; tou amb sauló compactat per a la zona de joc infantil i per a la zona on en un futur hi podria haver la terrassa d’un bar; i dur amb peces prefabricades de formigo per la resta dels espais.
– L’enderroc de la construcció existent, que està annexada a una de les graderies.
– L’enderroc d’una de dues les graderies existents, en concret de la que té annexada el petit edifici auxiliar.
– Construcció de dos nous nivells d’esglaons de formigó a la graderia que es mantindrà.
– Habilitació de dues zones de joc infantil
– Construcció de murs de contenció per a les jardineres
– Manteniment de part de l’arbrat existent i plantació de nous arbres i vegetació
– Instal·lació de nou enllumenat públic i d’altres serveis
– Instal·lació de nou mobiliari urbà (bancs, font d’aigua, papereres, etc.).

 

Homenatge als treballadors de Vandellòs I que van treballar en l’accident de 1989

L'homenatge es durà a terme el dissabte 19 de novembre. Cedida.

L’homenatge es durà a terme el dissabte 19 de novembre. Cedida.

El pròxim dissabte, 19 de novembre, tindrà lloc a l’Hospitalet de l’Infant un acte d’homenatge als treballadors de la central nuclear Vandellòs I que van atendre l’emergència de l’accident del 19 d’octubre de 1989. Aquest acte, organitzat per l’Asociación de Técnicos en Seguridad Nuclear y Protección Radiológica (ASTECSN), amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, és obert a tothom.

L’ASTECSN ha volgut fer aquest reconeixement públic als treballadors, que van estar tres dies sencers treballant per controlar la situació en l’accident més greu ocorregut a Espanya en una instal·lació nuclear. Segons l’ASTECSN, aquests tècnics de la central van arriscar les seves vides, treballant en ambients potencialment contaminats per aigua radioactiva i amb risc d’electrocució.

El passat 19 d’octubre es van complir 33 anys de l’accident i, a dia d’avui, els treballadors no han rebut cap reconeixement de cap institució pública ni privada. Segons l’ASTECSN, el sentiment d’alguns treballadors s’expressa en la frase: “Salvem la central i ens tracten com a maleïts!”, que han pogut recollir de testimonis directes.

L’associació considera que la societat té un deute amb aquests treballadors, que “van evitar una possible gran catàstrofe nuclear a Espanya que hauria suposat unes pèrdues econòmiques, socials i ambientals molt importants”. Com que van actuar amb responsabilitat, “en algun cas jugant-se la vida, creiem necessari que es faci un reconeixement públic”, assegura el comunicat de l’associació.

De fet, l’ASTECSN va enviar una carta al ministre de l’Interior al febrer de 2020 demanant aquest reconeixement però, de moment, encara no ha estat possible.

Els fets
El 19 d’octubre del 1989, a les 21.39 hores, es va iniciar un incendi a la central nuclear de Vandellòs 1. Els treballadors de la planta, que vivien a prop, van veure des de casa un fum que no era normal i van anar en massa, sense que hi hagués avís previ, i es van posar a disposició dels seus caps.

Van estar treballant en condicions molt difícils i perilloses, en zones sense llum, amb fum negre dens que necessitava l’ús d’equips de respiració autònoma, en ambients amb equips elèctrics que treballaven a 5,5 KV (una descàrrega seria mortal), aigua fins a la cintura i lubricant en marxa i manualment els coixinets (per evitar que es gripés l’eix) de l’única bomba turbosoplant que, en alguns moments, va quedar com a mitjà de refrigeració del reactor. Durant tres dies, gairebé sense descans, van treballar fins que la situació a la central va estar controlada.

La situació de la instal·lació, a causa de l’incendi i de la posterior inundació de la part baixa del reactor, va ser dramàtica perquè es va aproximar a condicions del reactor que, si s’hagués aconseguit, haurien suposat una catàstrofe ambiental, amb contaminació que podria haver afectat grans zones de l’entorn. Es va estar força a prop d’assolir l’ajust d’obertura de les vàlvules de seguretat ubicades al calaix del reactor nuclear, cosa que hauria causat la descàrrega d’un núvol de gas radioactiu. D’altra banda, l’incendi va inutilitzar gran quantitat d’equips de la central. La temperatura del combustible al reactor va anar augmentant. Amb l’actuació professional i excel·lent del personal de la central, es va aconseguir que es mantingués operant una turbosoplant, encara que de manera intermitent i amb seriosos problemes de regulació. D’aquesta manera es va impedir la pèrdua de refrigeració del combustible i l’escalfament consegüent fins a la temperatura de fusió, juntament amb la ignició del grafit, cosa que hauria portat a una situació semblant a la de Txernòbil, és a dir, a un accident de grans conseqüències.

 

La Festa Major de Masboquera programa una vintena d’actes

Vista general de Masboquera. Cedida.

Vista general de Masboquera. Cedida.

La Festa Major de Masboquera se celebrarà del 18 al 20 de novembre, en honor de la patrona del poble, Santa Isabel d’Hongria, «Santa Zabet». Per aquests dies, la Regidoria de Festes i el Club Esportiu de Masboquera han organitzat, amb la col·laboració del veïnat i de diverses entitats locals, gairebé una vintena d’actes gratuïts, per a tots els gustos i edats.

El programa inclou activitats infantils (taller de serigrafia i espectacle de circ), actes tradicionals com la processó amb la Banda municipal de música Clau de Vent, l’homenatge a la gent gran del poble, el correfoc amb la Colla de Diables de Vandellòs, la cercavila amb els Capgrossos de Vandellòs i els Gegants de l’Hospitalet de l’Infant i la XXXIII Tirada de bitlles. I també conté actuacions musicals (vermut electrònic amb The Trilers, nit de karaoke i sessió amb el dj Joanet FM i concert del grup d’acordionistes Catukra) i altres propostes destacades com la nit de monòleg amb Edu Mutante, una caminada familiar a Castelló i el castell de focs artificials de fi de festa.

 

El pessebre de l’Associació Masia de Castelló, guardonat als Premis Antoni Carné de l’Associacionisme Cultural Català

Membres de la junta directiva de l'Associació Masia de Castelló amb el premi. Cedida.

Membres de la junta directiva de l’Associació Masia de Castelló amb el premi. Cedida.

El Pessebre dels Estels de la Masia de Castelló ha guanyat el Premi Arç Cooperativa a l’Activitat de l’Associacionisme Cultural Català. Membres de la junta directiva de l’Associació Masia de Castelló, que és l’entitat que l’organitza, va recollir aquest guardó dissabte passat a l’acte de lliurament dels Premis Antoni Carné de l’Associacionisme Cultural Català, que va tenir lloc al Teatre Kursaal de Manresa.

El jurat d’aquests premis ha reconegut la trajectòria d’aquest pessebre vivent, impulsat el 1998, que ha permès retornar la vida a Castelló, un llogaret prop de Vandellòs abandonat des dels anys cinquanta. La 25a edició se celebrarà els dies 10, 11, 17 i 18 de desembre.

Els mossos denuncien el patró d’embarcació d’esbarjo a l’Hospitalet de l’Infant per pescar il·legalment tonyina roja

Un agent de la Policia Marítima dels mossos recupera de l’aigua les tonyines llençades des d’una embarcació esportiva al port de l’Hospitalet de l’Infant. Foto: Mossos d’Esquadra

La Policia Marítima dels Mossos va denunciar aquest diumenge el patró d’una embarcació d’esbarjo a l’Hospitalet de l’Infant per pesca prohibida de tonyina roja. Els agents estaven efectuant controls de documentació i de pesca al Club Nàutic de la població quan van detectar una embarcació esportiva a la bocana del port que, al veure’ls, va virar 180 graus. Al mateix temps, des de la nau van llençar per la popa uns peixos que es trobaven en una nevera. Els mossos van indicar al patró de l’embarcació que atraqués al costat de la seva posició i el van identificar el patró. Tot seguit, van comprovar que els exemplars que l’home acabava de llençar al mar eren quatre tonyines roges, que pesaven en total més de tres quilos.

Per tot plegat, els mossos van denunciar el patró de l’embarcació i van intervenir les quatre tonyines i també les dues canyes de pescar utilitzades.

En el comunicat policial, els Mossos recorden que des del 2008 la tonyina roja disposa d’un Pla de recuperació específic de l’espècie davant la reducció dels exemplars al mar Mediterrani i a l’oceà Atlàntic. Actualment, la seva pesca està estrictament regulada i l’incompliment d’aquest pla pot comportar infraccions greus previstes a la Llei 2/2010 de pesca i acció marítimes de Catalunya o de la Llei 3/2001 de pesca marítima estatal.

ACN

 

Els usuaris de la residència d’avis de Vandellòs ja poden rebre la prestació econòmica de la Generalitat

Menjador de la residència d’avis de Vandellòs. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha aconseguit que les places de la residència d’avis Lo Parralet de Vandellòs estiguin acreditades per la Generalitat. El consistori va sol·licitar al Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya l’autorització per atendre, en aquest equipament municipal, persones que tinguin reconeguda una prestació econòmica vinculada al servei de residència assistida per a gent gran de caràcter temporal o permanent, del Sistema Català d’Autonomia i Atenció a la Dependència (PEV).

L’autorització que ha obtingut recentment l’Ajuntament és la que ha fet possible que des del mes d’octubre tots els usuaris/àries d’aquesta residència amb dret a prestació que tinguin reconegut un grau 2 o 3 de dependència puguin rebre una subvenció de la Generalitat de Catalunya, amb un import variable en funció de la seva renda personal, que pot arribar als 715,07 euros com a màxim.

Fins ara, el consistori donava un ajut municipal de 300 euros a totes les persones usuàries de la residència que portaven un any empadronats/ades al municipi o que haguessin estat empadronats/ades durant 10 anys en el passat. Aquest ajut municipal se seguirà atorgant a les persones que compleixin aquest requisit d’empadronament i que no puguin ser beneficiàries de la prestació econòmica vinculada al servei de residència assistida, ja sigui perquè encara no tenen un grau de dependència reconegut o perquè tenen un grau insuficient per ser beneficiàries de PEV.

Característiques de la residència

La titularitat d’aquest centre ubicat al carrer Dr. Alfredo Simón, 2 de Vandellòs, és municipal, pertany a l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i actualment està gestionat per la Fundació per a l’Atenció Social del Grup Sagessa.

La residència té una capacitat de 15 places, 14 en habitacions dobles i 1 individual.

Les persones usuàries disposen d’atenció a les activitats de la vida diària, atenció a la salut, atenció psicològica, disposició de la xarxa de serveis i recursos socials, teràpia ocupacional, activitats socioculturals i de lleure, servei de rehabilitació i fisioteràpia, bugaderia i menjador.

A més, tenen al seu abast serveis opcionals com el de podologia, perruqueria, servei religiós i transport adaptat.

Redacció

 

Les Jornades de salut de l’Hospitalet de l’Infant estaran dedicades aquest mes a les epidèmies

Per aquest mes de novembre, el Centre d’Estudis de l’Hospitalet de l’Infant (CELHI) ha organitzat, amb la col·laboració del Campus Extens de la URV de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i de la Regidoria de Cultura, les Jornades de salut 2022, dedicades a ‘Les epidèmies a l’Hospitalet de l’Infant al llarg de la història’.

Aquestes jornades constaran de tres conferències, previstes per als propers tres dilluns del mes de novembre, a les 19.00h, a la Sala Ferrer Malet de la Casa de Cultura Blanca d’Anjou.

La primera, la del dilluns 7 de novembre, es titula ‘L’aire que alberga la pesta encara no està purificat de la corrupció pestilent. Pandèmies al Camp de Tarragona entre els segles XIV i XVII’ i anirà a càrrec del Dr. Eduard Juncosa, historiador i politòleg.

La segona, la del dilluns 14 de novembre, tractarà sobre ‘El còlera de 1885, entre la religió i la ciència’ i la impartirà l’etnòleg Salvador Palomar.

De la tercera i darrera xerrada, la de dilluns 21 de novembre, se n’ocuparà l’historiador Joan Navais, que parlarà de ‘La gran pandèmia de grip de 1918 a Reus i a les comarques del Camp’.

Redacció

 

Les Jornades d’Interior se celebraran el cap de setmana del 12 i 13 de novembre a Vandellòs

El cap de setmana del 12 i 13 de novembre, Vandellòs acollirà les Jornades d’Interior, organitzades per la Regidoria de Turisme de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, amb la col·laboració del Centre Excursionista Serres del Mestral i de la Regidoria d’Esports. En el marc d’aquestes jornades, que tenen com a objectiu donar a conèixer els atractius de l’entorn natural i dels nucli d’interiors del municipi (en aquesta ocasió, del poble de Vandellòs), s’oferiran diverses activitats gratuïtes.

En concret, el dissabte 12 de novembre: un taller fotogràfic, previst a les 10.30 h, a Ca la Torre, a càrrec d’Ori Gener, un fotògraf de Cambrils que publica les seves imatges a Instagram sota el perfil @oriolgen31; i una gimcana fotogràfica pel poble de Vandellòs, que començarà a les 11.30 h davant de Ca la Torre. Per participar en aquestes dues propostes no cal fer inscripció prèvia.

El diumenge 13 de novembre hi haurà una cursa d’orientació familiar a càrrec del Centre Excursionista Serres del Mestral. El punt de sortida d’aquesta cursa, de 10 km, serà la Plaça Drs. Gil Vernet de Vandellòs, a les 9 h. Per prendre part en aquesta activitat, sí serà necessari apuntar-s’hi, a través de la pàgina web d’aquesta entitat local: www.serresdemestral.cat Hi haurà un obsequi per a tots les persones participants i un premi per als tres primers.

Redacció

 

Una recerca de la URV reivindica la reutilització de les centrals nuclears un cop descontaminades

Interior de la sitja de barres de grafit de Vandellòs I. Foto: Cedida per Manolo Laguillo

 

L’arquitecte Carlos Gonzalvo, que estudia les centrals de primera generació a l’Estat espanyol, assenyala la necessitat de posar en relleu el seu valor arquitectònic, paisatgístic i patrimonial

 

Els tres reactors nuclears operatius a Catalunya -Vandellòs II, Ascó I i Ascó II- tenen una vida limitada. Si bé estava previst aturar la seva activitat a mitjans d’aquesta dècada, el Consell de Seguretat Nuclear va aprovar prolongar-ne la vida útil fins al 2030 en el cas d’Ascó I, fins al 2031 per Ascó II i fins al 2034 per Vandellòs II. En aquest context, la central nuclear Vandellòs I, operativa des de 1972 -i inactiva des de 1989- està en procés de desmantellament. Es preveu que a partir del 2028 en comenci la darrera etapa i que les estructures de la primera central nuclear construïda a Catalunya quedin descontaminades. Decidir el futur d’aquests espais un cop alliberats de radiació pot suposar un repte per al territori, que involucra el teixit social, empresarial, administratiu i cultural del seu entorn. Carlos Gonzalvo, doctor en Arquitectura per la URV, estudia aquestes instal·lacions per posar en valor el seu potencial per a futures aplicacions.

“On hi ha un problema sol haver-hi una oportunitat”, afirma Gonzalvo. I és que aquest mes de juny passat va defensar la tesi doctoral —La arquitectura de las centrales nucleares de primera generación en España (1963-1972)—, en què reivindica la necessitat d’estudiar i conèixer les centrals nuclears des d’un punt de vista més complex al purament tècnic, incloent el seu valor arquitectònic, paisatgístic i patrimonial. Per Gonzalvo, aquesta feina és imprescindible per a desestigmatitzar aquests espais, que sovint el públic percep com a perillosos, encara després del procés de descontaminació. L’estigma és generat, en part, pel “passat bèl·lic” d’aquesta font d’energia, per “l’hermetisme” de les empreses que els gestionen i pels “problemes derivats del tractament dels residus que generen, però és necessari combatre’l per prendre decisions objectives sobre el seu futur”.

Gonzalvo estudia des del 2014 les oportunitats derivades de la reutilització d’aquestes construccions, especialment Vandellós I. D’entre els possibles usos que ha plantejat hi ha un centre de protonterapia —tractament contra el càncer que utilitza protons, minimitzant el dany als teixits sans—, aprofitant les característiques de la central, dissenyada per contenir elements radioactius. No obstant això, el temps i l’experiència l’han empès a no proposar-ne un ús concret: “Hem d’obrir la ment i conèixer les necessitats de la població per veure les possibilitats que ofereix, entenent les característiques de l’espai i el seu entorn social i geogràfic“. En aquest sentit, l’investigador suggereix usos que explotin els avantatges que aquestes construccions ofereixen: grans volums d’aire coberts i superfície útil, parets de formigó de fins a set metres d’espessor, soterranis protegits de la radiació, etc. Per Gonzalvo, els exemples i les propostes són gairebé infinits: “Un centre mèdic, una incubadora d’empreses, un polígon industrial, una planta d’hidrogen verd, un campus universitari, etc.”

A banda de les característiques constructives i des del punt de vista arquitectònic, el disseny d’aquestes espais no va ser fortuit: “Com que són centrals nuclears, ningú s’ha adonat que va haver-hi polítics, arquitectes i artistes que van preocupar-se per la imatge d’aquests llocs”, explica. Així, el valor artístic, cultural i històric d’aquestes enormes construccions fa necessari documentar-les, per elevar-les a patrimoni abans que es perdin, com ha succeït recentment amb la central de Zorita, a Guadalajara. A banda del vessant pràctic, que implica aprofitar equipaments ja existents en temps de crisi, es tracta de deixar constància d’una tradició estètica, d’una construcció cultural al voltant de l’energia nuclear, iniciada durant la Guerra Freda. Segons la legislació actual, està previst que aquestes instal·lacions siguin enderrocades en les properes dues dècades.

Redacció

 

La recollida de residus porta a porta arriba a Vandellòs i l’Hospitalet

L’alcalde, Alfons Garcia, en uan reunió veïnal

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant té previst implantar a partir del 12 de desembre el servei de recollida selectiva de residus «porta a porta» (PaP) a Vandellòs i a diversos zones de l’Hospitalet de l’Infant.

En concret, a aquelles situades a l’altra banda de l’antiga via del tren, cap amunt: al barri de Sant Roc i a les urbanitzacions Infant, Els Corralets i Vanessa Park. Aquest servei s’ampliarà als nuclis de Masriudoms i Masboquera, on actualment ja s’està recollint amb aquest sistema la fracció orgànica, per poder reciclar els altres tipus de deixalles.

El funcionament del servei serà el següent: entre les 21.30 h i les 22.30 h, els veïns i veïnes hauran de dipositar els residus correctament separats a la porta de casa el dia que toqui la fracció corresponent, segons el calendari establert. Secomsa, l’empresa del Consell Comarcal del Baix Camp que gestiona aquest servei, proporcionarà el material necessari a cada habitatge (cubells multi producte i bosses compostables), i, a més, instal·larà un sistema de ganxos amb sensor a les façanes que serviran per a poder identificar cada padró de brossa i, en un futur, aplicar el pagament per participació.

La recollida d’escombraries ‘porta a porta’ serà per a aquestes fraccions: orgànica, envasos, paper i cartró i rebuig. No es recollirà mai una bossa que no sigui de la fracció que toca en funció del dia de la setmana, segons el calendari marcat, i sempre es deixarà un avís. L’única fracció que es podrà deixar a la porta de casa cada dia de recollida serà la tèxtil higiènico-sanitari (bolquers i compreses), en una bossa a banda. El vidre, en canvi, s’haurà de continuar dipositant als contenidors instal·lats a la via pública.

La resta de contenidors que hi ha actualment al carrer es trauran. Només es deixaran habilitades unes àrees d’emergència a cadascuna de les zones afectades que estaran disponibles les 24 h, amb contenidors per a les diferents fraccions.

Aquestes àrees serviran per dipositar els residus en casos excepcionals, per exemple, si una persona marxa de viatge o quan es produeixi una generació de residus més alta de l’habitual (en cas de celebracions, festes de Nadal, etc.). Durant les dues primeres setmanes d’implantació d’aquest nou model de recollida selectiva, el porta a porta conviurà amb les actuals bateries de contenidors, però després aquests es retiraran de la via pública.

El principal objectiu d’aquesta iniciativa és la millora de les xifres del reciclatge al municipi i la conscienciació i sensibilització de la població per actuar envers l’emergència climàtica, segons ha afirmat el regidor de Medi Ambient, Frederic Escoda.

En termes quantitatius, l’objectiu és incrementar el percentatge de recollida selectiva, de manera que el 2030 el 60% del total de deixalles generades a Vandellòs i l’Hospitalet de l’infant es reciclin (actualment, aquest percentatge és el 43%), segons va explicar ahir dijous, 27 d’octubre, una tècnica de Secomsa a la reunió informativa adreçada al veïnat de Vandellòs que va tenir lloc a l’auditori del poble.

La reunió informativa per al veïnat afectat de l’Hospitalet de l’Infant està prevista per al proper dilluns 7 de novembre i en breu l’Ajuntament i Secomsa convocaran també als veïns i veïnes de Masriudoms i Masboquera per donar-los a conèixer les novetats del sistema de recollida selectiva de residus.

 

Desmantellen una plantació amb 40 kg de marihuana a Vandellòs i l’Hospitalet

Imatge d’una pisstola intervinguda en l’operació. Foto: Mossos d’Esquadra

Agents dels Mossos d’Esquadra, conjuntament amb agents de la Policia Local de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, van detenir dimarts passat una dona de 34 anys com a presumpta autora d’un delicte contra la salut pública.

Els policies van tenir coneixement que en una finca del nucli de població de l’Almadrava hi havia diversos gossos de raça potencialment perillosa en situació d’abandonament. En fer comprovacions del lloc, els agents van identificar una dona que vivia a la finca.

Mentre els agents feien les comprovacions van veure que a la finca hi havia una plantació de marihuana exterior. A partir d’això i amb el consentiment de la dona, els policies van fer una entrada a la finca i van intervenir les plantes, en total 120 d’una alçada d’un metre aproximadament.

Posteriorment, els agents van localitzar a l’interior de l’immoble una estança amb 12 sacs plens de cabdells i al menjador dues bosses més amb marihuana. El pes totals de la droga era de 37,3 kg. A banda, també van intervenir 8 làmpades, 8 transformadors i 2 aparells d’aire condicionat i una bàscula de precisió.

Durant l’escorcoll, els agents van localitzar també una arma de foc tipus revòlver municionada amb 6 cartutxos i la van intervenir.

Pel que fa als dos gossos de raça perillosa, els agents van comprovar que no disposaven de xip, no tenien identificació ni cap tipus de documentació i els van recollir per portar-los a la protectora.

Finalment, la detinguda va quedar en llibertat després de declarar a comissaria amb l’obligació de presentar-se davant del jutjat quan sigui requerida.

 

Comencen les obres de la residència per a la gent gran de l’Hospitalet de l’Infant

Els treballs, que tenen un pressupost de més de 3,4 milions d’euros, duraran un any i mig, aproximadament. Foto: Ajuntament

Aquesta setmana han començat les obres de construcció de la residència per a la gent gran i condicionament de l’entorn a l’Hospitalet de l’Infant. L’Ajuntament va adjudicar aquests treballs a l’empresa Gestión Ingenieria y Construcción de la Costa Dorada S.A, per un import de més de 3,4 milions euros i un termini d’execució de 17 mesos.

L’objectiu d’aquest projecte, redactat per l’arquitecte Santiago Vives Sanfeliu, és la construcció d’un nou equipament públic municipal per acollir una residència per a gent gran de 40 places, a l’avinguda de Ramon Berenguer IV, número 5, del nucli urbà de l’Hospitalet de l’Infant. «Un servei molt necessari per a la societat del futur, que estarà ubicat al centre del poble, al costat del centre de dia i el Casal d’Avis, del CAP i de la Casa de la Vila», ha dit l’alcalde, Alfons Garcia.

El que es preveu és un edifici de planta rectangular amb planta baixa i dues plantes pis, que doni resposta al programa d’usos i necessitats establert per l’ Ajuntament, d’acord amb les indicacions del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i del de la Secretaria de Salut Pública del Departament de Salut, de la Generalitat de Catalunya.

El nou equipament disposarà d’una superfície construïda total d’uns 1.750 m2. A la planta baixa s’emplaçaran la majoria dels serveis comuns de l’edifici, que es correspon amb la part més pública de l’equipament, amb les dependències d’administració i gerència, els serveis, les dependències dels treballadors/es i la cuina amb els seus magatzems. A les dues plantes pis serà on s’ubicaran les habitacions, amb 20 llits per planta distribuïts en 8 dormitoris dobles i 4 individuals, i altres serveis complementaris. Cada habitació tindrà el seu propi lavabo. A la façana sud de l’edifici es planteja una gran terrassa correguda sobre la qual obren les habitacions i que en planta baixa constitueix un porxo.

L’edifici projectat es considera molt eficient pel que fa al consum d’energia i l’emissió de diòxid de carboni a l’atmosfera, ja que obté una Qualificació Energètica CLASSE A, que és la màxima qualificació possible.

Per raó de l’ús i les característiques dels treballs previstos, el projecte es va trametre a les administracions i organismes afectats per les seves competències sectorials, perquè poguessin exposar les indicacions que consideressin oportunes. En concret, al Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya (Prevenció d’Incendis), al Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, a la Secretaria de Salut Pública del Departament de Salut de la Generalitat i als departaments municipals implicats.

Redacció

 

 Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha contractat enguany una cinquantena de veïns i veïnes en situació d’atur

Tres de les persones contractades a través de l’Acció d’Ocupació i Professionalització de 2022. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha contractat enguany una cinquantena de veïns i veïnes en situació d’atur de manera temporal, mitjançant el pla d’ocupació municipal, que des de l’any passat s’anomena ‘Acció d’Ocupació i Professionalització’ (AOP).

En concret, en el període de maig a setembre, el consistori va donar feina a una quarantena de persones; i per aquests darrers mesos de 2022, n’ha contractat una desena més, per a períodes d’entre 2 i 6 mesos, en funció de les necessitats cobertes en cada servei. La major part de les contractacions s’han dut a terme en el període estival, per la necessitat de reforçar alguns serveis de l’Ajuntament, principalment els de neteja viària, jardineria i aquells relacionats amb les platges i el turisme.

En tots els casos, els contractes laborals s’han vinculat a accions formatives paral·leles a l’activitat laboral ofertes per l’Ajuntament a través de l’empresa municipal de promoció econòmica, IDETSA. D’aquesta manera, per segon any consecutiu, l’Ajuntament ha volgut millorar la capacitació professional dels veïns/es contractats i contribuir a la seva inserció laboral. En el marc d’aquesta estratègia, també se’ls ha donat assessorament, mitjançant el Servei d’Orientació Laboral d’IDETSA, per definir les accions més adients en cada cas, amb l’objectiu de millorar el seu posicionament dins del mercat de treball.

Com en les edicions anteriors, les persones contractades han hagut d’acreditar que reunien uns requisits: estar en situació legal d’atur, estar inscrites al Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), conèixer les dues llengües oficials (català i castellà), tenir 18 anys com a mínim i ser residents al municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant (en aquesta ocasió, amb una data d’empadronament prèvia a l’1 de gener de 2019). També havien d’estar inscrites a la Borsa de Treball d’IDETSA.

Tal com constava en les bases, en el procés selectiu es van valorar diverses variables socioeconòmiques de cada aspirant, com per exemple, la situació d’atur (durada i prestacions), les càrregues familiars, si formen part d’un col·lectiu amb dificultats per a la inserció laboral, etc.

A l’Acció d’Ocupació i Professionalitat de 2022, l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant hi ha destinat gairebé 575.000 euros, amb la voluntat de continuar alleugerint la situació de desocupació que pateix una part de la població del municipi.

Redacció

 

S’obre la licitació del bar-restaurant del centre polivalent i casal d’avis de Miami Platja

Imatge del Bar Casal d’avis de Miami Platja. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de Mont-roig del Camp ha tret a concessió el bar restaurant del Centre Polivalent i Casal d’avis de Miami Platja. L’anunci de la licitació s’ha publicat aquest dijous 20 d’octubre i el termini per presentar les ofertes s’allargarà fins al 4 de novembre.

L’objectiu és que l’equipament pugui donar servei al Casal d’Avis, amb qui es comparteix una part de les instal·lacions, però també a les persones que fan ús del Centre Polivalent i a la ciutadania en general.

De fet, l’explotació de les instal·lacions és una bona oportunitat de negoci, doncs es tracta d’una zona amb poca concentració d’establiments d’aquest tipus, que congrega una gran afluència de persones i una àmplia programació d’activitats. A més, està ubicat a l’àrea d’influència de diversos serveis municipals i és un dels punts neuràlgics del barri de La Florida.

Cuina recent reformada

La persona o persones emprenedores que guanyin la licitació, que és per un termini de 2 anys, prorrogable dos anys més, podran oferir servei de bar però també de restaurant. A més, comptaran amb una cuina recent reformada, encara per estrenar, que l’Ajuntament ha remodelat els darrers mesos. Les instal·lacions compten amb diversos aparells per estrenar com un rentagots industrial, una cuina a gas de 3 focs més forn, campana extractora, taula inox, termo elèctric, pica per a rentaplats o pica per a l’elaboració d’aliments. A més d’altre material de barra i cuina en bon estat.

El bar restaurant haurà d’estar obert, com a mínim, totes les tardes de dilluns a diumenge, doncs recordem que uns dels principals objectius és donar servei a les persones del casal d’avis, que acudeixen de forma periòdica a aquest equipament.

En cas de voler visitar les instal·lacions abans de presentar l’oferta es pot trucar al departament de gent gran (679041961). Tota la informació es pot trobar al portal de contractació pública.

Redacció