.

El conseller Torrent, a Flix, on ha ratificat els diners que aquest 2024 s’avançaran de l’impost de les nuclears. Foto: ACN

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ha concretat aquest dilluns durant una visita a Flix que durant les pròximes setmanes s’obriran una quinzena de línies d’ajuts per optar als recursos dels Fons Nuclears de 2024, dels quals se s’avançaran fins a 35 milions d’euros

Tal com ja es va avançar la setmana passada a Gandesa en la reunió entre els municipis del Penta i la Generalitat, l’absència de nou pressupost per aquest exercici fa que la partida disponible prorrogada sigui de 23,7 milions d’euros, però el Govern hi afegirà 11,5 milions d’euros més a través de “recursos propis”.

Torrent ha confirmat que el 70% d’aquest fons de 2024 anirà destinats a projectes d’empreses privades, després que els fons anteriors s’hagin centrat sobretot en ajudes a organismes públics, bàsicament ajuntaments.

La xifra que preveu per al Fons de Transició Nuclear d’enguany representa, segons el conseller, un “esforç considerable i suplementari” per part del Govern, que podria haver mirat cap a un altre costat i destinar els diners “a altres àmbits”. Tot i això, s’ha mostrat convençut que “si no actuem ara i no som capaços de generar i finançar prou projectes, perdrem oportunitats. Hem de generar alternatives al tancament de les nuclears i oportunitats de futur encara que no hi hagi pressupostos”, ha defensat Torrent.


Altres notícies:


Amb aquestes convocatòries es repartiran bona part dels recursos disponibles de 2024 –una tercera part també entre institucions púbiques i entitats socioeconòmiques– a l’espera de fer-se la liquidació definitiva. Des de Flix, on Torrent ha fet una visita aquest dilluns a la tarda, insten a l’empresa Gas Ibérica a optar a les convocatòries, així com a altres companyies interessades en l’antic complex químic d’Ercros per fomentar la reindustrialització del municipi. “Agrair i destacar la tenacitat del Govern per tirar endavant el Fons, tot i els entrebancs dels darrers anys”, ha dit l’alcalde Francesc Barbero.

Els 83 MEUR de 2023

Després de la liquidació de l’impost nuclear, els Fons de Transició de 2023 repartiran 83 milions d’euros a empreses però, sobretot, i excepcionalment per la disposició transitòria de la llei, als 96 ajuntaments beneficiaris. Amb la primera bestreta es van pagar 174.400 euros per consistori, 1.744.000 euros a deu municipis de la zona Penta I i 14.995.000 a la resta de municipis del Penta II, de menys de 12.000 habitants (16.739.000 euros). El Govern també va destinar 13,25 milions d’euros en projectes d’alt d’impacte per suplementar propostes empresarials – 9,9 MEUR a la zona Penta I i 3,35 MEUR a la zona Penta II -.

La segona bestreta repartirà els 53 milions d’euros restants, 6,1 dels quals s’han atorgat al COPATE (Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre) i la promoció de la Reserva de la Biosfera i la xarxa de carregadors de vehicles elèctrics. El pagament dels 47 MEUR restants, es farà cap a la tardor i preveu 26.802.816 euros per a 18 municipis de la zona Penta I (1.489.000 euros per a cada ajuntament) i 20.102.000 euros més per als 78 municipis de la zona Penta II (257.717 euros per consistori).

ACN/Anna Ferràs