.

.

TOTS 21

Cambrils en Comú elegeix la nova executiva local i fa una crida a la unió de les esquerres

Imatge de la nova executiva. Foto: Cedida

Dins del procés de la III Assemblea Nacional de Catalunya en Comú, és preceptiva la renovació dels organismes de direcció de la formació. Per això es va convocar a finals de desembre el procés d’elecció de l’executiva local dels comuns de Cambrils, òrgan que ha de treballar en els propers mesos per consolidar la formació de cara als reptes electorals dels pròxims anys, especialment les municipals.

Finalment es va presentar una única llista dins dels terminis establerts. Tal i com estableixen els estatuts de Catalunya en Comú, es va convocar una assemblea presencial i els assistents van aprovar per unanimitat la candidatura, que constava de les següents persones: Rosita Martínez, Jordi Barberà, Maite Garcia i Salvador Matas. Rosita Martínez i Jordi Barberà seran a partir d’ara els nous coordinadors de Cambrils en Comú així com els portaveus oficials de la formació.

Cambrils en Comú, segons afirma en una nota de premsa feta pública aquest dijous, «vol recuperar i mantenir la tradició de l’esquerra transformadora que ha tingut durant la democràcia representació al consistori cambrilenc, primer com a PSUC, Iniciativa-Verds, ICV-EUiA i posteriorment amb la fórmula més amplia de l’Assemblea de Cambrils, formació municipalista que va obtenir un regidor durant el mandat 2015- 2019 i que en les passades eleccions va quedar a les portes de tornar a entrar al consistori».

Des de la formació es fa «una crida a la unitat, especialment a Podem Cambrils, per buscar aquest punt d’unió que permeti avançar amb fermesa i evitar que el vot de l’esquerra transformadora es quedi sense representació al consistori». L’aposta per la unitat és total per aconseguir que les esquerres retornin al consistori cambrilenc. “Amb les lliçons apreses en les darreres eleccions municipals, en què l’excessiva dispersió de les llistes presentades junt amb el fraccionament de darrera hora del nostre espai electoral va impedir obtenir bons resultats, des de Cambrils en Comú volem fer un treball centrat a nivell municipal, que busca sumar forces per a bastir una alternativa a les properes eleccions municipals”, assenyalen els nous coordinadors.

Crida a participar a Cambrils en Comú

Des dels comuns s’invita a tots els que «tinguin ganes de treballar per la unió de l’esquerra a sumar-se al projecte. Poden contactar amb Cambrils en Comú a través del mail encomucambrils@gmail.com i també dels diferents perfils a les xarxes socials (facebook, twitter i instagram)».

https://www.facebook.com/CambrilsenComu

https://twitter.com/CeC_Cambrils

https://www.instagram.com/cambrilsencomu/

Redacció

 

L’Aliança Turística inaugura a FITUR el programa de promocions 2022

Els municipis de Cambrils, Reus, Salou i Vila-seca participen conjuntament a aquesta fira que se celebra a Madrid  del 19 al 23 de gener. Foto: Cedida

FITUR 2022, amb més de 6.000 expositors i 7.000 empreses acreditades, inicia el calendari de fires professionals del sector i els municipis de Salou, Cambrils, Vila-seca i Reus hi tenen una presència destacada.

Al costat de l’espai de la Costa Daurada i de PortAventura, emmarcat a l’estand de Catalunya, els Patronats i Entitats responsables de la promoció turística dels municipis de l’Aliança disposen a FITUR d’un mostrador propi amb codis QR que redireccionen amb la informació turística més destacada, així com d’un espai professional ideat per acollir els contactes i reunions dels empresaris desplaçats a Madrid.

La valoració per part dels responsables polítics de Salou, Pere Granados, de Cambrils, Oliver Klein, de Reus, Montserrat Caelles, i dels tècnics responsables de promoció turística de Vila-seca, ha estat molt positiva.

La gran afluència d’empreses del territori, i el gran número de contactes realitzats, avalen la determinació dels Patronats en oferir una zona amb totes les garanties de prevenció i seguretat, pensat exclusivament per al sector.

FITUR és la primera gran fita del calendari promocional dels quatre municipis de la Costa Daurada al que seguiran altres projectes ja des del proper mes de febrer, en els que s’hi sumarà PortAventura, i que recuperen en molts casos la presencialitat.

Accions principalment adreçades a públic final de mercats origen com Aragó, País Basc, La Rioja, Navarra i Andorra, seran les que capitalitzaran el calendari d’accions 2022 de l’Aliança, amb un pressupost global de més 60.000 euros.

Redacció

 

Els tallers familiars per a nadons de 3 mesos a 3 anys tornen a l’Escola de Música de Cambrils  

L’Escola Municipal de Música de Cambrils (EMMC) ha programat una nova tanda de tallers de música en família adreçats a nens i nenes d’entre 3 mesos i 3 anys acompanyats per una persona adulta.

Els tallers impartits per la professora Toti Bolart es portaran a terme a l’Escola de Música (passeig Albert, s/n) els divendres en horari de matí: de 10:15 a 11:15 hores per nens i nenes d’1 a 3 anys (pensats per infants que caminen) i d’11:15 a 12:15 hores per nadons de 3 a 12 mesos. El preu del taller és de 50 euros.

Els dos tallers, de cinc sessions cadascun, es portaran a terme sempre que hi hagi un nombre mínim de 4 nens/es acompanyats/des d’una persona adulta. En cas de bessons, una persona adulta per cada nen/a. Les places s’adjudicaran i es confirmaran per ordre de preinscripció. L’escola compta amb un protocol de protecció i higiene per la COVID-19.

Les inscripcions ja es poden tramitar online des de l’enllaç: https://emmcambrils.gwido.cat/inscripcio_ciutadana/public/periodes_obertsPer a més informació es pot contactar amb l’EMMC a través del correu electrònic escolamusicainscripcions@cambrils.cat o el telèfon 977 36 81 02 (l’horari d’atenció telefònica és de 10 a 13 hores).

L’etapa dels 0 als 3 anys és una etapa intrínsecament musical. Els infants neixen amb una predisposició a la música que veiem en els primers anys de vida reflectida en el seu interès i atenció, la recerca del so en els diferents objectes i la producció de vocalitzacions. Els infants entenen la música, la reben com un element lúdic que els aporta benestar i alhora constitueix una base fonamental, en el seu desenvolupament físic, mental i emocional.

Als tallers de música en família els pares i mares descobriran amb els seus fills i filles jocs de falda, cançons, balls i sons que podran fer servir en el dia a dia i que reforçaran el vincle afectiu.

Horaris dels tallers:

  • Divendres 11, 18, 25 de febrer i 4, 11 de març de 2022
  • De 10.15 a 10:15 h: Nens i nenes de 12 a 36 mesos (adreçat als que caminen)
  • De 11.15 a 12.15 h: Nadons de 3 a 12 mesos (adreçat als que no caminen)

Els tallers de música en família són un dels projectes que complementen l’activitat docent de l’Escola Municipal de Música de Cambrils per obrir nous espais de confluència amb la ciutadania, aprofitar aquest recurs educatiu de primer ordre, donar a conèixer els ensenyaments que s’imparteixen, arribar a les persones que no són usuàries del centre i, en definitiva, acostar la música a la població en general. L’escola també ofereix concerts i xerrades i promou iniciatives adreçades a altres col·lectius com la gent gran.

Redacció

 

Plataforma Conservem l’Estació de Cambrils: ‘Per la mobilitat a l’Eixample i per la defensa del patrimoni!’

Imatge de membres de la plataforma Conservem l’Estació de Cambrils per reclamar que es conservi l’edifici. Foto: ACN

Malgrat que a l’article del portaveu del GM del PSC a Cambrils sr. Vallès se’ns tracti de demagogs, des de la Plataforma Conservem l’estació de Cambrils li estem immensament agraïts. Agraïts perquè es bo abordar mitjançant el debat i l’intercanvi d’idees els problemes que es plantegen a nivell municipal i en especial «en un tema tan seriós com el de l’antic edifici de l’estació» com diu ell mateix. Massa vegades l’opció escollida pels governants és el silenci, que els exonera de donar arguments que justifiquin la seva postura.

Des de la Plataforma no ens sumarem a les desqualificacions perquè no és el nostre estil. Som un grup de persones motivades pel patrimoni que defensem els següents punts, recollits tal i com diu el nostre manifest fundacional:

  • Salvaguardar l’antiga Estació de Cambrils construïda  el 1865
  • Entendre que la connexió prevista entre les dues avingudes es pot fer igualment esponjant espais propers a l’Estació que formaria una plaça que podria portar el seu nom.
  • Reclamar  que l’antiga Estació com a edifici històric tingui un ús social i actuï de dinamitzador d’un barri que realment ho necessita.
  • Convertir l’antic traçat en una via verda.
  • Entendre que el creixement urbanístic ha de ser compatible amb la integració d’espais i edificis històrics que donen personalitat al municipi i ens connecten amb les societats que ens han precedit.

La Plataforma ha treballat sempre de manera constructiva: amb propostes, amb arguments i amb bon to. I no ens apartarem d’aquesta línia, malgrat  assistim per part de l’Ajuntament a una veritable carrera per enderrocar un edifici històric –fet que cada cop més gent de Cambrils troba incomprensible.

Hem buscat arguments a favor del manteniment de l’estació i hem buscat també què es deia abans: hem vist que el partit de l’alcalde al 2019 deia que calia preservar i donar usos ciutadans a l’edifici de l’estació i que l’Ana López promovia debats per a fer propostes sobre el mateix edifici. «Cambrils té molts punts emblemàtics que destaquen pel seu atractiu arquitectònic i per la seva història. Un d’aquests llocs és l’edifici de l’estació de tren i el seu entorn».

No hem entrat mai en si el PSC  defensa o no l’enderroc, simplement vam posar el focus en un acte que -als nostres ulls- apuntava en una altra perspectiva.

Com diu el Sr. Vallés  l’estació és un tema molt seriós. Tan seriós que l’edifici està inclòs en el Catàleg de patrimoni cultural de la Generalitat de Catalunya, i  estaria ara mateix catalogat com a BCIL si s’hagués fet cas a la petició que va fer l’Associació de Veïns del Barri de l’Estació en el seu moment.

Fetes aquestes consideracions, des de la Plataforma volem fer un pas endavant per a buscar solucions concretes.

Quan hem rellegit amb més detall el seu article, hi hem vist un gran malentès: el PSC parla en tot moment i al llarg dels anys d’acabar amb les barreres arquitectòniques, i diu que l’antiga via del ferrocarril és un dels principals eixos que tallen en dues meitats la ciutat d’una manera radical.

Des de la Plataforma, sr. Vallès,  hi estem totalment d’acord!!! Ja hem dit abans que defensem la unió de les dues avingudes i  fer compatible el creixement urbanístic amb la integració d’espais i edificis històrics.

I la solució per nosaltres és molt simple i l’hem esmentada més amunt: esponjar espais propers a l’Estació que formaria una plaça que podria portar el seu nom. La solució és unir les dues avingudes amb una rotonda al voltant de l’estació. Es una solució que l’ajuntament no ha volgut estudiar malgrat que des de la Plataforma ho vam reclamar fins i tot per instància -però  se’ns va denegar.

Per això, vam encarregar a un despatx d’arquitectes un estudi per valorar la seva viabilitat i aquests plànols els hem fet públics i demostren que és factible la seva execució.

Dit d’una altra manera: Naltros no anem en contra de cap de les millores que vostè proposa per a Cambrils!!! Naltros ho volem tot: millores i manteniment de l’edifici, perquè no hi ha incompatibilitat en voler-ho tot.

Per acabar, demanem seny per a trobar una solució que acontenti a tothom: als defensors del patrimoni i als que volen unir les 2 avingudes i els dos barris. Encara hi som a temps, i segur que Cambrils hi sortirà guanyant!

 

La nova Rambla de Jaume I de Cambrils aposta pels vianants i l’activitat comercial

La primera reunió ciutadana de seguiment ja es va celebrar el passat 13 de gener amb la participació de 6 entitats representatives del veïnat i els comerços. Foto: Ajuntament

La remodelació de la Rambla de Jaume I de Cambrils aposta per la creació d’espais per a les persones i la implantació d’un urbanisme comercial que revitalitzarà aquesta zona estratègica del port. L’alcalde de Cambrils, Oliver Klein, ha explicat que la nova Rambla recuperarà espais per a vianants, serà una oportunitat pels establiments comercials i facilitarà la reobertura de locals en aquesta extensió natural del port més turístic. «És una obra imprescindible pel futur de Cambrils que transforma una zona estratègica i crea una nova centralitat connectant el port i l’Eixample», ha afegit.

El regidor d’Obra Pública, Enric Daza, ha garantit total transparència durant les obres de remodelació i ha assegurat que la prioritat seran els veïns i veïnes, els comerços i les diferents associacions. «Volem posar canals i mitjans per comunicar-nos fàcilment durant les obres i poder reaccionar conjuntament per reduir-ne les molèsties», ha afirmat el regidor. En aquest sentit, l’Ajuntament ha obert diferents canals de comunicació presencials i telemàtics per atendre la ciutadania en el dia a dia i una comissió de seguiment formada per associacions comercials, empresariat i veïnat que es reunirà mensualment.

La primera reunió ciutadana de seguiment ja es va celebrar el passat 13 de gener amb la participació de 6 entitats representatives del veïnat i els comerços. Aquestes reunions seran mensuals i se celebraran el primer dijous de cada mes. A més, des de l’Ajuntament també s’ha impulsat la reactivació de l’associació veïnal del port per facilitar la interlocució àgil i estable al llarg de tot el procés. D’altra banda, des de finals de l’any passat s’estan duent a terme reunions de coordinació internes amb totes les àrees municipals i empreses implicades en l’execució de les obres, les afectacions de mobilitat, la seguretat i els serveis.   

Punt d’atenció al Centre Cívic de les Basses 

Durant tot el període de les obres estarà obert un punt informatiu i d’exposició del projecte al Centre Cívic de les Basses amb horari diari de 8 a 20 hores per atendre consultes i incidències que es puguin originar durant les diferents fases del projecte.

L’alcalde, Oliver Klein, rebrà a les Basses al veïnat i teixit econòmic afectat cada primer dimarts de mes de 18 a 20 hores. El regidor de l’Eixample Platja, Enric Daza, i el regidor del barri del Port, David Chatelain, atendran cada tercer dimecres de mes de 12 a 14 hores. I els tècnics municipals estaran disponibles cada dijous de 9:30 a 11 hores per resoldre les qüestions més concretes del projecte tècnic.

Les altres vies de contacte seran el correu obresrambla@cambrils.cat, una pàgina web específica de les obres que recollirà tota la informació i el seguiment a les xarxes socials Facebook, Twitter i Instagram @ajcambrils.  

Talls de trànsit  

Les obres no afectaran a la mobilitat a peu, ja que els treballs es dividiran en dues fases. En primer lloc es treballarà sobre el centre de la calçada per soterrar els serveis i els vianants podran passar a peu per la vorera. Un cop realitzades les obres de canalització, es començarà a treballar a les voreres i els vianants guanyaran tot l’espai de la calçada, amb passeres provisionals per accedir a habitatges i comerços.

En canvi, l’àmbit d’obres quedarà totalment tallat al trànsit rodat. No es podrà circular amb vehicle per la Rambla Jaume I entre la plaça de la Constitució i el Club Nàutic. També es tallaran al trànsit els carrers transversals entre Cristòfor Colom i Pau Casals (Juan Sebastián Elcano, Roger de Flor, Barques, Sant Pere i Roger de Llúria). 

El trànsit intern i de repartiment de mercaderies es desviarà pel carrer Cristòfor Colom, Esteve Anguera i Pau Casals, mentre que pel trànsit general es crearà una anella de circulació més àmplia pel carrer d’Andalusia, Molí d’Avall, plaça de la Concòrdia, un tram de Cristòfor Colom, Rambla del Regueral, avinguda Diputació, passeig de les Palmeres i passeig de Sant Joan Baptista. 

En quant als aparcaments, s’activarà zona blava al pàrquing del Parc del Pescador i del Regueral i, en funció de l’evolució de les obres s’aniran habilitat aparcaments dissuassoris. A banda, els pàrquings concessionats adaptaran les tarifes per les persones directament afectades.

L’Ajuntament de Cambrils ha adjudicat les obres a Gestión Ingeniería y Construcción de la Costa Dorada SA (GICSA). La seva oferta és la que va obtenir la millor puntuació entre les 8 propostes presentades a la licitació pública. GICSA és empresa constructora fundada el 2005 per un grup d’enginyers de camins, canals i ports, que es dedica a l’obra civil, residencial i industrial. En els seus més de 15 anys d’experiència ha realitzat més de 250 obres públiques i privades.

La remodelació costarà 2.557.450,34 euros més IVA, que finançarà íntegrament l’Ajuntament. No s’aplicaran contribucions especials perquè es considera una obra d’interès general, com l’avinguda Charles Darwin o l’avinguda Baix Camp.

Redacció

 

Cambrils continuarà lluitant contra el càncer infantil 

L’alcalde, Oliver Klein, i l’agent cambrilenc Sito Cano, que també forma part de la direcció de la campanya solidària a nivell estatal. Foto: Ajuntament

L’alcalde de Cambrils, Oliver Klein, i el responsable de la campanya de la campanya solidària #Cambrilspelsvalents, l’agent de la Policia Local Sito Cano, s’han reunit per fer balanç de les accions portades a terme el 2021 i continuar treballant en la lluita contra el càncer infantil.

Klein ha posat en valor la tasca realitzada durant els últims 3 anys, destacant especialment les xifres d’aquest 2021, i ha anunciat que durant el 2022 es dobla el compromís solidari perquè des de #Cambrilspelsvalents també es donarà suport a les accions per recaptar fons per l’ELA.

Aquest 2021 la campanya ha batut el seu propi rècord i ha lliurat 200.000 euros a l’Hospital Sant Joan de Déu per fer realitat el Pediatric Cancer Center, que serà l’hospital oncològic infantil més gran d’Europa. Cano ha explicat que enguany cal destacar que, a les activitats habituals, s’hi a sumat la recaptació d’iniciatives com ‘Deixa’t prendre el pèl’ o un torneig solidari organitzat pel Tennis Monterols amb motiu del cas d’una nena cambrilenca.  

D’altra banda, aquest 2021 s’han començat a vendre dessuadores gràcies a l’empresa cambrilenca Zona Rètols i bufs en versió licra o pelfa amb la col·laboració de la botiga El Didal, que s’han enviat arreu de Catalunya. Les dessuadores han tingut molta acceptació i des de l’octubre ja se s’han venut 1.300 amb 15 colors diferents. A més, es continuen venent els escuts inicials, les mascaretes (s’ha arribat a la xifra de 35.000 des de l’inici de la pandèmia) i els rellotges d’activitat. Els productes solidaris es poden aconseguir a Zona Rètols, al quiosc Carlin, a la perruqueria Ell i Ella o a través de l’Instagram @cambrilspelsvalents.

Les properes accions de la campanya a Cambrils són un campionat solidari al Padel Cambrils el dia 12 de febrer (tres dies abans del Dia Internacional del Càncer Infantil) i les sessions de fotos d’estudi solidàries que oferirà la fotògrafa Àngels Matamoros el cap de setmana del 19 i 20 de febrer a Criteri Fotogràfic. L’artista també col·laborarà en la campanya realitzant les fotografies a una nena amb càncer de Cambrils que serà la nova imatge de #Cambrilspelsvalents.

La campanya dels escuts solidaris es va impulsar el 2017 des dels cossos de la Policia Local de Caldes de Malavella, Sant Celoni i Santa Susanna. Un any més tard s’hi va sumar la Policia Local de Cambrils i actualment compta amb la col·laboració de més de 180 cossos de policia municipal, protecció civil, policia portuària i IPA de Catalunya, Astúries, Illes Balears i Euskadi.

Fa quasi un any, l’agent Sito Cano, impulsor de la campanya a Cambrils, es va incorporar a la direcció de la campanya, juntament amb els caps de Policia de Caldes de Malavella i Sant Celoni. Cal destacar que Cambrils és un dels cossos més implicats en la campanya i el que més diners ha recaptat fins ara. Concretament, en els més de 3 anys que fa que la Policia Local es va unir a la iniciativa, a Cambrils s’han recaptat prop de 160.000 euros. Properament es farà pública la xifra global de la campanya amb el lliurament d’un nou xec a l’hospital. 

Redacció

 

Josep Maria Vallès (PSC Cambrils): ‘Per una nova mobilitat a l’Eixample: fora vies i fora estació’

Josep Maria Vallès. Portaveu del grup municipal del PSC a Cambrils

Des del PSC defensem i hem defensat inequívocament que cal ser valents, enderrocar l’estació i canviar la fesomia del barri i també de la ciutat.

A Cambrils hi ha moltes barreres arquitectòniques, i l’antiga via del ferrocarril és un dels principals eixos que tallen en dues meitats la ciutat d’una manera radical. Dit això, voldria apuntar que com a portaveu del Grup Municipal del PSC a l’Ajuntament de Cambrils defenso fermament la llibertat d’expressió, i com no podria ser d’una altra manera el nostre partit aplaudeix que qualsevol persona, entitat, associació tingui veu pròpia. El que no podem compartim de cap de les maneres és que per fer-se sentir utilitzin la demagògia. I això és precisament el que està fent el moviment Defensem l’Estació de Cambrils. Per aquí no passem.

Com a polítics podem equivocar-nos, o no, el temps ens ho dirà. Però no tolerem que ens diguin que canviem de parè en un tema tant seriós com el de l’antic edifici de l’estació i en el que la nostra postura des de fa més de 35 anys ha estat la mateixa. L’hemeroteca està plena de referències a la nostra posició única.

Des del PSC apostem pel desmantellament de les vies i per la recuperació de l’espai -que ningú hi vegi interessos ocults ni especulatius-. Tenim una visió de futur i això passa per una bona mobilitat, sostenible i eficaç; comunicació entre barris i centres, tenir en compte les noves centralitats que s’han de crear. Si volem una ciutat on les persones siguin l’eix principal de les nostres polítiques cal donar un nou impuls a nous eixos urbanístics en els que haurem de treballar quan desaparegui la via del tren que ens ajudaran a millorar la cohesió i la mobilitat dels nostres barris i revitalitzar econòmicament zones com l’eixample de l’estació o l’avinguda Diputació on hi ha la majoria d’hotels de la ciutat.

Insistim: sempre hem estat partidaris d’eliminar la barrera que representa la vía. Una barrera social que ha marcat la comunitat cambrilenca entre ‘dalt’ i ‘baix’; una barrera física que manté tallats carrers, barrera en cas de pluja que talla i embassa l’aigua, quedant aïllada la part de mar. També, genera una barrera psicològica que impedeix l’accés tranquil a col·legis, instituts, residències d’avis, centres cívics.

I no s’hi val en treure’s de la màniga com a prova irrefutable que el PSC vol mantenir l’estació aportant com a fet que l’ex cap de llista, la companya Ana López, va assistir un dia a una jornada de treball dels instituts de Cambrils on es posaven damunt la taula idees sobre el futur de l’equipament de l’estació. I bé? On està el problema en que es generi un debat? Precisament perquè els debats enriqueixen trobem que és molt edificant; però nosaltres, com a grup seguim pensant el mateix. Mal aniríem si només poguéssim assistir com a polítics a actes on se’ns regalen les orelles d’allò que volem sentir.

Així que insistim en que, a Cambrils, necessitem recuperar la permeabilitat, la tranquil·litat. El lliure flux de persones es un objectiu immediat per a la ciutat. Els objectius de la ciutat en la que creiem i per la qual estem treballant passen per pacificar el trànsit i ordenar l’espai al voltant de la via. Només cal veure l’exemple del què ha succeït a l’avinguda Baix Camp després d’eliminar el talús de l’antiga N-340. Jutgeu vosaltres mateixos com era aquell espai i en què s’ha convertit.

Amb la desaparició de la via, el barri s’eixampla cap al mar i muntanya i incorpora nous àmbits on segur que es podran allotjar necessitats de futur. Trenquem barreres, obrim espais, d’això es tracta….no?

 

AGENDA: Cinema Rambla d’Art de Cambrils estrena ‘System crasher’

El Cinema Rambla d’Art de Cambrils estrenarà aquest dijous (20:30 hores) ‘System crasher’, la primera obra de ficció de la directora alemanya Nora Fingsheidt, amb la revelació d’una actriu de 10 anys, Helena Zengel, que és una veritable força de la natura. El seu personatge protagonista, Benni, és rebel, energètica, incontrolable i imprevisible. És una ‘trenca-sistema’ que no encaixa a l’escola, ni a les famílies d’acollida, només vol tornar amb la seva mare.

La jornada tindrà com a convidat a Just Teixidó, treballador social i educador del Centre Can Santoi del Servei de Protecció D’Emergència que ajudarà a dinamitzar la tertúlia.

Redacció

 

ERC i Junts esperen 100 dies per denunciar ‘la manca de rumb’ del nou govern de Cambrils

Camí Mendoza i Lluís Abella han denunciat que a data d’avui encara no ha redactat el Pla d’Acció Municipal i que ha hagut d’encetar el nou any amb pressupostos prorrogats. Foto: Cedida

Els grups municipals d’ERC Cambrils i JuntsxCambrils han convocat aquest divendres una roda de premsa per fer balanç dels 100 primers dies del nou govern després de la moció de censura del 28 de setembre del 2021. Camí Mendoza per part d’ERC i Josep Lluís Abella per part de JuntsxCambrils han volgut destacar la «manca de justificació del canvi davant el total continuisme de tota l’acció política del nou govern».

“Avui hauríem d’estar parlant de les noves accions del nou govern, però ens trobem en que aquests no han posat a dia d’avui, tres mesos després, cap nou projecte damunt la taula” ha dit Mendoza. En aquest sentit, han destacat que tots els projectes que estan veient la llum aquests dies són gràcies a la iniciativa, planificació i dotació pressupostària del govern anterior. S’inclou aquí la passarel.la de la Riera d’Alforja a Nou Cambrils, l’impuls de les obres de Jaume I, l’arranjament de l’av. Adelaida, els nous passos de les vies del tren, la diverses millores al pavelló, l’adquisició del fons del Celler, el Pla d’estabilització de plantilla i molts d’altres. Ara bé, segons Mendoza «ens trobem amb un govern sense rumb. Més de tres mesos després, a dia d’avui encara ni coneixem quin els Pla d’Acció Municipal que ha de definir les línies general del seu nou mandat i que ha de ser el seu full de ruta».

Els dos portaveus han volgut insistir en la manca de projectes nous que no estiguessin ja previstos a data d’avui, posant palès un continuisme total en l’acció de govern. Abella ha afirmat que «no han fet res de nou. El que si van és tard i malament”. Alhora també han coincidit en destacar diversos problemes derivats de la seva gestió deficient. En primer lloc, a nivell intern han volgut destacar el retard en l’elaboració d’ordenances, aprovades ‘in extremis’ al 2021 i el pressupost del 2022 que encara no està elaborat i obliga a gestionar l’ajuntament amb pressupostos prorrogats. “Això comportarà problemes de pagaments a proveïdors i retard en l’execució de les inversions”, segons Abella.

Tots dos han posat en relleu el retard en l’execució de la Rambla Jaume I que ja hauria d’haver començat l’any anterior i que no es podrà iniciar fins d’aquí uns mesos. D’aquesta manera, aquesta obra de gran magnitud afectarà de ple als veïns i comerços en plena temporada de Setmana Santa, estiu i segurament acabarà afectant més enllà del Nadal.

D’altra banda, han denunciar el retard en les obres de l’avinguda de l’Esport de la que depenen diverses subvencions de la Diputació i Generalitat i que es perdran si no s’acaben en termini.

El futur de l’antiga estació també ha estat objecte de les crítiques dels dos portaveus, tot remarcant les contradiccions entre el programa electoral de l’NMC i la determinació de l’enderroc manifestada per l’alcalde, o les contradiccions també en el si del PSC.

La «manca d’empenta» del nou govern «també ha provocat que es perdin els diners destinats a inversions tant necessàries» com les obres de canvi de paviment al pavelló 2 o diverses inversions en turisme i platges. En aquesta línia, Mendoza ha denunciat el retrocés en l’aposta pel turisme del municipi: “Hem vist, a les primeres de canvi, com han reduït la plantilla de treballadors de neteja amb l’aprovació de pressupostos d’INGESOL”

Els dos portaveus han qüestionat on han quedat projectes a nivell estratègic com el Cambrils 2030 de transformació digital i el projecte de sostenibilitat turística que havien de ser el full de ruta pels propers 10 anys. Abella ha afegit: “Encara no sabem què passarà amb d’altres projectes a curt termini com els parcs Calistènia, l’ordenança de convivència ciutadana, el futur dels Horts Urbans, el projecte Viles Florides, l’ampliació de la xarxa de d’estacions de carrega elèctrica de vehicles, la protecció posidònia, les marquesines del transport públic, la il·luminació de l’avinguda Vilafortuny, etc. i que han quedat aturats”

Durant el contacte informatiu s’ha criticat la manca de transparència i improvisació que impedeix als dos grups de l’oposició fer la seva tasca de fiscalització amb normalitat. En aquest sentit han criticat la convocatòria ‘in extremis’ com a norma general dels diferents òrgans de govern amb caràcter extraordinari i urgent. Això contrasta amb el tracte cap els regidors no adscrits que, sense possibilitat de formar part de l’equip de govern, tampoc fan les seves tasques d’oposició, amb una activitat nul·la. «Però sí disposen de privilegis per premiar el recolzament cec a tota l’acció de govern», han etzibat.

Els dos portaveus han volgut destacar la falta de lideratge» de l’alcalde, Oliver Klein, que fa que les regidories funcionin de forma descoordinada. D’altra banda han denunciat que el batlle «s’amaga i no fa declaracions en temes tan transcendents com les darreres declaracions de l’ex comissari Villarejo o l’acció de la fiscalia contra el seu cap de gabinet». Finalment, Mendoza ha volgut destacar: ‘El que si estem veient és com l’ús de la llengua catalana s’està veient relegat en les noves campanyes quan des de l’administració hauríem d’estar posant totes les eines per la defensa i la seva promoció”.

Redacció

 

L’Ajuntament de Cambrils convoca una reunió per reactivar l’Associació veïnal del barri del Port  

L’Ajuntament de Cambrils ha convocat una reunió oberta per reactivar l’Associació de Veïns i Veïnes del Barri del Port. La trobada es portarà a terme el 25 de gener a les 19:30 hores al Centre Cívic Les Basses (carrer Sant Pere, 32). Les persones que hi vulguin participar poden confirmar la seva assistència a través del telèfon 977 794579 o al correu participacio@cambrils.cat.  

El 2020 un grup d’unes 15 persones va tenir l’interès i la disposició de participar en  posar en marxa una nova associació de veïns i veïnes del barri, després que el 2017 es dissolgués la que hi havia hagut anteriorment per manca de relleu generacional. Durant el primer trimestre de l’any es definir objectius i finalitats i es van fer les primeres reunions per constituir l’entitat però l’arribada de la pandèmia va aturar els esforços col·lectius per tirar endavant la iniciativa.

Ara, a causa en part de la importància que tindran els obres de transformació urbana de la Rambla Jaume I, des de la regidoria de barri es considera que per facilitar la interlocució veïnal pot ser interesant disposar d’una associació de veïns i veïns del barri del Port.

El regidor de barri, David Chatelain, ha explicat que l’objectiu és «establir canals de comunicació àgils i estables que ens permetin treballar amb transparència i estar al costat de veïnat i comerços per minimitzar les molèsties i dificultats que causa tot procés de transformació urbana. «Som conscients que serà important afrontar entrebancs conjuntament i facilitar tota la informació de les obres», ha afirmat el regidor. En aquest sentit, ha explicat que donar suport al projecte col·lectiu d’una associació veïnal al barri del Port permetrà un exercici de diàleg i coresponsabilitat imprescindible en un projecte d’aquesta envergadura.

Redacció

 

L’Escola d’Adults de Cambrils inaugura l’exposició ‘L’escola en imatges’ 

El recull d’imatges, que s’emmarca en la celebració del 40è aniversari del centre, reflecteix els diferents espais i l’evolució de l’oferta formativa. Foto: Ajuntament

El Centre Municipal de Formació d’Adults (CMFA) Rosa dels Vents de Cambrils inaugurarà l’exposició ‘L’escola en imatges’ el proper dimecres 19 de gener, a les 20 hores, a l’Ateneu-Centre de formació L’Estudi de Cambrils, en el marc dels actes del 40è aniversari del centre formatiu programats per aquest curs 2021-2022.

La mostra fotogràfica està ubicada a la planta baixa de l’edifici, on es podrà visitar des del mateix 19 de gener fins al 18 de febrer, i posteriorment es traslladarà a la tercera planta, on hi ha les aules de l’Escola d’Adults. L’exposició inclou imatges de l’alumnat, de diverses activitats com sortides o actes festius i dels diferents espais que ha ocupat el centre formatiu al llarg d’aquests 40 anys.

‘L’escola en imatges’ recull fotografies del 1997 fins al 2021 i està estructurada en dues parts. Per una banda, hi ha una pantalla on es projecta un muntatge de 180 imatges acompanyades de música, que reflecteixen molt bé el pas dels anys i l’evolució de l’Escola d’Adults. Per l’altra, unes 30 fotografies penjades i exposades ofereixen el llegat visual dels últims 24 anys de l’Escola d’Adults de Cambrils.

La regidora d’Educació, Ingrid Duch, ha destacat que a partir de les imatges es pot percebre «l’agradable caliu que es respira entre l’alumnat i el professorat» i també «la convivència i la gran cohesió amb un alumnat que lliurement ha optat per continuar i millorar la seva formació».

Per l’Escola d’Adults hi han passat diversos docents que acompanyen l’alumnat en les activitat formatives i festives. A través de les fotografies es poden notar les mostres d’afecte i la bona relació entre tot el col·lectiu que forma l’Escola d’adults. A més, les imatges reflecteixen l’evolució en el perfil de l’alumnat, ja que els primers anys els grups estaven formats per persones més grans i els últims per alumnes més joves.

La directora de l’Escola, Lídia Utset, ha afirmat que l’exposició també mostra la trajectòria en relació a l’ampliació d’oferta formativa any rere any, sempre adaptada a les necessitats de Cambrils: des de les aules de preparació a les proves per obtenir el Graduat escolar, del 1997, fins als ensenyaments de formació bàsica actuals, com ara el Graduat en Educació Secundària i el Cicle de Formació Instrumental, els cursos que preparen l’alumnat per accedir a estudis superiors o els ensenyaments que potencien competències transprofessionals.

Redacció

 

Cambrils ajorna els Tres Tombs de Sant Antoni al mes de març  

Aquest diumenge 16 de gener a les 11:30 hores se celebrarà la missa a l’ermita de la Mare de Déu del Camí i la benedicció d’animals a l’exterior. Foto: Ajuntament

Amb motiu de l’evolució de la pandèmia i l’augment dels contagis, l’Ajuntament de Cambrils, la Cooperativa Agrícola i les hípiques participants,  han decidit ajornar els actes populars de la Festa de Sant Antoni fins al mes de març, després de valorar el risc de les aglomeracions que es podrien produir per veure els Tres Tombs pels carrers de la vila o participar a l’esmorzar popular a la Cooperativa Agrícola.

En canvi, sí que es podrà mantenir la missa d’aquest diumenge, 16 de gener, a les 11:30 hores, a l’Ermita de la Mare de  Déu del Camí, i la posterior benedicció d’animals a l’exterior. Les persones que hi vulguin assistir hauran de portar mascareta, respectar les distàncies i seguir totes les indicacions de seguretat. 

La Festa de Sant Antoni se celebra  en honor al patró dels animals domèstics i de treball, que protegeix als animals de trencadures i malalties i garanteix la fertilitat i el guariment del bestiar. Aquesta tradicional festa de la pagesia rememora el passat agrícola de Cambrils, quan els cavalls, les mules i els ases eren indispensables per a les feines del camp i el transport de persones i mercaderies. 

La celebració sol coincidir amb un moment clau per al cicle agrícola, en el marc de la setmana dels barbuts, que es considera la més freda de l’any i aplega les festivitats de tres sants amb barba: Sant Pau Ermità (15 de gener), Sant Antoni Abad (17 de gener) i Sant Maür (18 de gener). Però enguany haurà d’esperar que millori la situació sanitària i es puguin recuperar els actes tradicionals.

Redacció

 

L’Ajuntament de Cambrils adquireix el fons museístic de la Cooperativa Agrícola 

El conjunt està format per gairebé 800 objectes etnològics, molts d’ells presents a l’antic museu agrícola del celler cooperatiu modernista. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de Cambrils ha adquirit tot el conjunt d’objectes museístics recollits per la Cooperativa Agrícola de Cambrils, tal i com es va donar a conèixer al darrer Ple de l’any. Es tracta de prop de 800 objectes, sobretot de caràcter etnològic, però també d’art, ciència i tècnica. Aquesta compra és l’últim serrell dels acords que van permetre l’adquisició de l’antic celler cooperatiu construït per Bernardí Martorell, a partir d’ara denominat Celler de Cambrils.

Justament en aquest espai patrimonial declarat Bé Cultural d’Interès Local (BCIL), que va tancar les portes l’estiu del 2018, s’hi conserven encara bona part dels objectes ara de propietat municipal i que ja formaven part del llibre de registre del Museu d’Història de Cambrils en condició de dipòsit de la Cooperativa, fruit del conveni que va permetre obrir el Museu Agrícola de Cambrils al 1998 i mantenir-lo obert durant 20 anys.

El conjunt és format sobretot per objectes cedits a la Cooperativa per particulars membres d’una cinquantena de famílies cambrilenques d’origen pagès

El conjunt és format sobretot per objectes cedits a la Cooperativa per particulars membres d’una cinquantena de famílies cambrilenques d’origen pagès, a més de part de la maquinària pròpia de l’activitat econòmica portada a terme en els darrers 100 anys a les diferents instal·lacions de l’antiga Cooperativa Agrícola i Caixa Agrària de Cambrils.

Per part dels agents implicats, s’ha intentat que tots aquests objectes, que es conserven en situació de reserva als diferents espais del Museu d’Història de Cambrils, poguessin mantenir per sobre de tot la unitat de la col·lecció i que no es disgreguessin, ja que són memòria viva de la història recent del municipi.

Per aconseguir-ho, calia procedir a un inventari exhaustiu global previ a la taxació econòmica del valor del conjunt, feina que havia d’encarregar-se a una empresa especialitzada.

Tot el procés es va iniciar al maig de 2020 amb la contractació per part de l’Ajuntament de Cambrils de Mònica Piera Miquel, doctora en Història de l’art per la Universitat de Barcelona i diplomada en Works of Art per Sotheby’s a Londres. Dedicada al coneixement de les arts decoratives, especialment del moble i objectes de fusta, Piera és assessora tècnica en mobiliari del Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat de Catalunya i ha realitzat treballs de catalogació i/o valoració d’obres d’etnografia per diversos museus catalans.

En les primeres setmanes de la represa, l’especialista va venir a Cambrils amb un equip de tres persones per fer la taxació dels 305 lots que contenien els prop de 800 objectes que van ser valorats per llistats i se’ls va adjudicar un número d’identificació.

La tasca feta peça a peça amb rigor i professionalitat, va permetre disposar d’una taxació a preu de mercat que arribava a 27.565 euros, import que va ser acceptat per totes les parts

La tasca feta peça a peça amb rigor i professionalitat, va permetre disposar d’una taxació a preu de mercat que arribava a 27.565 euros, import que va ser acceptat per totes les parts, fonamentada també amb fotografies individuals d’identificació. El preu de mercat de cada una dels objectes museístics es va establir sota el criteri del que pagaria un comerciant a la propietat. Per tant, no es regeix sota el preu que es demana en les botigues d’antiquaris, sinó un preu real de possible compra en directe d’un conjunt com aquest. Entre els factors que es van tenir en compte destaquen l’interès de l’obra, la raresa i l’estat de conservació.

Cal apuntar que, en tractar-se en part de peces ja inventariades al Museu d’Història de Cambrils, tot el procés va comptar amb l’assessorament del Servei de Museus de la Generalitat de Catalunya que va donar suport tècnic als diferents departaments de l’Ajuntament de Cambrils implicats en l’operació. Haver portat a bon port l’adquisició del fons permet ara al Museu d’Història de Cambrils disposar de les mans lliures per plantejar una intervenció integral al Celler de Cambrils, continent i contingut, que faci possible l’obertura i el gaudi a la ciutadania. 

Redacció

 

Quatre entitats convoquen una concentració a Cambrils arran de les declaracions de Villarejo

Les declaracions de l’ex comissari de la Policia Nacional, José Manuel Villarejo, vinculant els atemptats del 17-A i 18-A amb els serveis secrets espanyols (CNI), han provocat les primeres reaccions a Cambrils, objectiu de l’atac dels terroristes juntament amb Barcelona. Quatre organitzacions de la localitat vinculats a l’independentisme han convocat per aquest divendres a les 19:30 hores una concentració davant de l’Ajuntament sota el lema ‘Volem saber tota la veritat’.

Els convocants (ANC, CDR, Avis i Àvies per la Llibertat i Casal Popular El Polvorí) han fet públic un comunicat en el qual consideren que les revelacions de Villarejo «són un escàndol internacional que en una democràcia normal haurien de generar un daltabaix polític i judicial (Aquestes revelacions constaten els indicis que, des de fa anys, apuntaven a un atemptat de falsa bandera amb connivència de l’Eestat espanyol». El document afgeix que «les cambrilenques i cambrilencs encara guardem a la memòria els fets ocorreguts al nostre municipi» i creuen «contradictori que partits amb representació local hagin participat en actes d’homenatge al memorial de Cambrils, i després es neguin a que en el Congrés dels diputats es crei una comissió d’investigació». És per això que reclamen als representants locals del PP, PSC i Cs «que trenquin la disciplina de partit i es posin al costat del poble de Cambrils i de les víctimes (…) i si no és així que presentin la dimissió».

Alhora, el comunicat també reclama a la Generalitat que «implementi la declaració d’independència de l’octubre del 2017. Fets com aquests ens reafirmen en què l’Estat espanyol és irreformable i que l’única via per aconseguir una democràcia és crear una República Catalana».

Redacció

 

L’Ajuntament de Cambrils construirà el nou Parc de l’Esquirol al barri de Vilafortuny 

La nova zona verda comptarà amb un espai esportiu amb porteries i cistelles, una franja central amb pèrgoles, i una àrea de jocs infantils. Imatges: Ajuntament

L’Ajuntament de  Cambrils ha aprovat el projecte que transformarà la zona verda de l’Esquirol del barri de Vilafortuny en un gran oasi d’ombres integrat al passeig marítim de llevant mitjançant dos passos elevats. El nou parc estarà equipat amb elements com una guingueta amb terrassa, un espai esportiu amb porteries i cistelles o una àrea de jocs infantils inclusius.

L’objectiu de la nova construcció és que tant la ciutadania com les persones visitants gaudeixin més d’aquest espai privilegiat a primera línia de mar, que actualment està poc utilitzat per la dificultat d’accés des del passeig marítim i per la manca d’equipament del parc.

El regidor d’Obra Pública, Enric Daza, ha explicat que la nova zona verda es convertirà en un pol d’atracció i alhora pacificarà la circulació per l’entrada principal de llevant del municipi. «Amb el nou Parc de l’Esquirol a llevant i el Parc del Pescador a ponent tindrem dues referències per recentralitzar de forma sostenible l’oferta turística i comercial entre el Port, l’Avinguda Diputació i el barri de Vilafortuny», ha afirmat el regidor.

La superfície, de més de 9.000 m2, es dividirà longitudinalment en tres franges allargades i parcialment solapades amb diversos circuits de passeig recoberts de sauló. La franja posterior, separada dels edificis per una tanca de xiprers, està pensada per la pràctica esportiva. Estarà equipada amb un parell de porteries doblades sobre una peça de gespa amb mides de pista, dues cistelles d’esquena sobre una pastilla de formigó polit, una bateria d’aparells de fitnes a l’aire lliure, i un nou skate park.

Per altra banda, a la franja central s’hi situaran dues grans pèrgoles i entremig una plataforma elevada que servirà d’escenari per la celebració d’actes culturals. Finalment, la franja meridional conté la zona més arbrada, la guingueta amb terrassa i l’àrea de jocs infantils amb un tobogan de planxa d’acer inoxidable adaptat a una duna, gronxadors, molles, un carrusel inclusiu, una balança i una barra d’equilibri.

El nou parc aprofitarà el màxim nombre d’arbres existents (acàcies) i també es plantaran nous exemplars d’espècies autòctones o adaptades resistents a la primera línia de mar. A més, també s’hi instal·laran nous bancs cada menys de 50 metres, papereres i fanals distribuïts per tot l’espai, i una font d’aigua potable.

Redacció

 

L’Ajuntament de Cambrils fomenta l’ocupació juvenil a través d’un nou projecte Singulars  

Façana de l’Ajuntament de Cambrils. Foto: Cedida

El Departament de Polítiques Actives d’Ocupació de l’Ajuntament de Cambrils ha iniciat aquest mes de gener un nou projecte Singulars per fomentar l’ocupació juvenil amb la contractació d’una orientadora que portarà un grup de 20 persones. A més, a Cambrils es durà a terme el certificat de professionalitat d’Operacions bàsiques de cuina de 350 hores de durada en col·laboració amb l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Cambrils.

El programa, que s’allargarà fins l’octubre, s’adreça a joves d’entre 16 i 29 anys que s’han inscrit a la iniciativa europea Garantia Juvenil i pretén aconseguir la seva inserció laboral i/ o el retorn al sistema educatiu. Les noies i nois que tinguin interès en rebre orientació professional personalitzada de manera gratuïta es poden posar en contacte amb el Departament de Polítiques Actives d’Ocupació de l’Ajuntament de Cambrils o de les altres entitats col·laboradores o bé realitzar la preinscripció emplenant el formulari https://forms.gle/hEjzJW7nBaNKJEwVA

El nou projecte Singulars ‘Posant en valor el territori i la innovació al Baix Camp’, que s’emmarca dins la Garantia juvenil, és una iniciativa europea d’ocupació per reduir l’atur juvenil, que es porta a terme a partir del treball conjunt de cinc entitats públiques de la comarca: Idetsa (l’empresa municipal de desenvolupament econòmic de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant), l’Ajuntament de La Selva del Camp, l’Ajuntament de Cambrils, el Consell Comarcal del Baix Camp i Mas Carandell, que coordina el projecte.

Mas Carandell s’ocupa de la prospecció i contacte amb les empreses del territori per impulsar  la inserció de les persones participants, mentre que la resta d’entitats s’encarreguen de l’orientació i de la formació professionalitzadora. La iniciativa fomentarà l’ocupabilitat de fins a 60 nois i noies de 16 a 29 anys del Baix Camp que es troben en atur, i que rebran orientació professional personalitzada d’acord amb les seves característiques i interessos laborals.

A banda d’orientació laboral, els joves tindran l’oportunitat de realitzar trobades i reunions amb empreses del territori, així com l’opció de realitzar un dels dos itineraris formatius que s’ofereixen:

  • Operacions bàsiques de cuina, amb l’objectiu d’apropar al jovent el coneixement del producte local i de quilòmetre 0 a través de la cuina de proximitat, i 
  • Operacions auxiliars d’enregistrament i tractament de dades i documents, per donar a conèixer eines bàsiques d’informàtica inicial que són la porta a l’ús de les TIC en el sector alimentari. 

Ambdues qualificacions permeten obtenir un certificat de professionalitat de nivell 1, en el primer cas de la família d’Hoteleria i turisme i en el segon d’Administració i gestió, així com inclouen la realització d’un període de pràctiques en empreses del sector.

Aquest projecte està subvencionat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya, el Ministeri de Treball i Economia Social i el Fons Social Europeu en el marc de la Iniciativa d’Ocupació Juvenil, d’acord amb els Projectes Singulars de Garantia Juvenil.

Redacció

 

Detenen a Cambrils tres homes per un robatori amb violència i intimidació

Imatge d’arxiu d’una intervenció de la policia local de Cambrils. Foto: Policia Local

Matinada moguda a Cambrils. La Policia Local ha rebut a les 00.50 hores l’avís d’un robatori amb violència i intimidació a l’avinguda Vidal i Barraquer del barri Eixample Vila. Els agents desplaçats han localitzat els lladres pel barri antic i han procedit a la seva detenció, tres homes d’entre 18 i 28 anys, veïns de la localitat.

Redacció.

 

‘Les receptes de l’àvia Rosa’ passen de la cuina al paper

Rosa Teigell Mas. Foto: Cedida

Gràcies a una campanya de micromecenatge, ‘Les receptes de l’àvia Rosa’ ja són un llibre fet realitat. Patates, cebes, tomaques, ous i oli d’oliva són alguns dels ingredients que, segons l’àvia Rosa, no poden faltar en una cuina. I no ho diu perquè sí. L’avalen anys d’experiència olorant i tastant els plats de la padrina, ajudant la mare de ben petita i posant més tard tots els sentits, tant en els plats que cuina seguint els passos de les receptes familiars, com en els que imagina o millora després d’un dinar fora de casa.

Anys de cuinar a foc lent o de preparar una menja ràpida; aromes, sabors i colors, tots a la memòria de l’ànima d’aquestes pàgines.

Aquest és un recull de més de 100 receptes tradicionals, inventades i versionades, d’una dona excepcional, que viu i treballa per a la família i que es passeja entre els fogons amb delicadesa i decisió.

Rosa Teigell Mas sempre ha estat una gran cuinera, ja ajudava la seva mare i a la seva àvia a la cuina des de ben petita. No ha deixat mai d’aprendre i durant tots aquests anys ha sabut mantenir les receptes d’herència familiar: el fricandó dels diumenges, els canelons de les festes, el pollastre del dia a dia o una verdura simple i delicada. Així ho explica una de les seves filles: “Tots aquests anys de cuinar per als altres i de complaure’ls a canvi, només, d’una rialla, d’una exclamació o d’un tros de pa ben sucat al fons d’un plat, ens va semblar que bé es mereixien un regal. Així és que els seus fills vam pensar que no hi podia haver millor regal que recollir tot el seu llegat per tal que, en el futur, els fills i filles, els nets i netes poguessin seguir gaudint dels plats cuinats amb calma i amor de l’àvia Rosa”.

La nostra única ambició -continua- era tenir un recull imprès de les receptes més emblemàtiques de la mare. I així ho vam fer fa ja deu anys, en què vam imprimir de manera casolana un primer recull de receptes que vam regalar als familiars més propers. Va tenir una molt bona rebuda i amb el temps vam començar a pensar en la possibilitat de fer un llibre”.

Rosa Teigell Mas

(Riudecanyes, 1937). Als tres anys deixa el poble patern per anar a viure a Vilanova d’Escornalbou, on hi ha la família de la mare. Allí s’hi fa gran al costat dels pares i del germà i sempre molt a prop dels fogons.

De ben jove té la possibilitat d’obtenir una beca d’estudis per ser mestra, però aquest desig queda estroncat per motius familiars.

L’any 1961 es casa amb el Joan M., amb qui ha tingut cinc fills. Més tard, 1967, ella i el seu marit, emprenen un negoci de carnisseria.

L’any 1990, a la botiga que regenten a Cambrils, hi comencen a vendre canelons i croquetes, que, més endavant, es convertiran en la marca comercial Els Precuinats de l’Àvia Rosa.

Redacció

 

El cicle Diumenges al Teatre de Cambrils aixeca el teló amb noves aventures, circ, música i rialles  

El cicle familiar Diumenges al Teatre de Cambrils obre una nova temporada amb quatre espectacles variats dins de les arts escèniques, que passejaran el públic pel món del circ, la màgia, els contes, la música, les històries i el bon humor. 

La programació arrencarà el 23 de gener de la mà de la companyia El que ma queda de Teatre, que presentarà l’obra sense text ‘Tempus’, protagonitzada per un vell rellotger que convida al públic a fer una visita al seu taller, un lloc ple de rellotges, però on curiosament sembla que s’hagi aturat el temps. És un personatge divertit però a la vegada tendre, pura poesia, i es mou al ritme del tic-tac dels rellotges i de la música interpretada pel seu pianista, que va marcant el tempus de l’espectacle.

El cicle continuarà el dia 20 de febrer amb un espectacle de circ de La Bella Tour on dos pallassos de la vella escola intenten sobreviure al món modern. És la història de dos amics sense sentit del ridícul que tenen un objectiu: aconseguir la rialla del públic.

El tercer espectacle programat és una obra de teatre per trencar estereotips i fer-se un tip de riure. ‘La princesa en texans’ de la Companyia Sgratta arribarà a Cambrils el 20 de març per explicar-nos la llegenda d’una princesa molt especial, que amb l’ajuda d’una pila de personatges divertits, ens ensenyarà que l’important no és qui ets, sinó com ets.

Finalment, el 24 d’abril, Teatre Nu tancarà la temporada amb ‘En Patufet (i els seus pares)’. Aquesta adaptació de la popular rondalla catalana connecta amb humor la història tradicional amb les obsessions d’avui. En la seva particular versió uns pares novells una entranyable parella a qui agradava cantar decideix tenir un fill amb alegria i il·lusió però un fet inesperat els omple de patiment: l’infant naixerà molt i molt petit.

El cicle ‘Diumenges al teatre’ està organitzat pel Departament de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils amb la col·laboració de l’entitat local La Teca Teatre. Es tracta d’una activitat consolidada des de fa 21 anys i adreçada principalment als menuts de la casa però de la que realment en gaudeixen tant grans com petits. 

Enguany més que mai, la regidoria de Cultura de Cambrils dona suport a la programació cultural i continua apostant per aquesta activitat, que apropa les arts escèniques, la cultura, la diversió, l’aprenentatge, els valors i l’entreteniment a tots els públics.  

Tots els espectacles es portaran a terme a les 17:30 hores al Teatre del Casal Parroquial (plaça de Sant Pere, s/n). El preu de les entrades és de 4 euros i es poden comprar de manera anticipada a entradium.com

DIUMENGES AL TEATRE  2022 

A les 17,30 h al Teatre del Casal Parroquial,  plaça de l’Església de Sant Pere, s/n, Port de Cambrils

El que ma queda de teatre presenta: TEMPUS 

23/01/2022 

En KLaus, un vell rellotger,  us convida visitar el seu taller, un lloc ple de rellotges. Klaus no parla, però se les empesca per explicar grans històries.

La Bella Tour presenta: LA BELLA TOUR 

20/02/2022 

Dos pallassos de la vella escola intenten sobreviure al món modern. És la història de dos amics sense sentit del ridícul que tenen un objectiu: aconseguir la rialla del públic.

La Companyia Sgratta  presenta: LA PRINCESA EN TEXANS 

20/03/2022 

Aconseguirà la princesa Maribel fer fora el drac? Ho aconseguirà el cavaller? Coneixerem una princesa molt especial, que ens ensenyarà que l’important no és que ets, sinó com ets.

Teatre Nu  presenta: EN PATUFET (I ELS SEUS PARES) 

24/04/2022 

Hi havia una vegada una parella a qui agradava molt cantar. Un dia van decidir ser pares, però va ocórrer un fet inesperat: l’infant naixeria molt i molt petit.

Redacció

 

L’alcalde de Cambrils es reuneix amb el missioner cambrilenc Cristí Savall Berenguer

Un moment de la trobada

L’alcalde de Cambrils, Oliver Klein, es va reunir el passat divendres amb el germà Cristí Savall Berenguer aprofitant una visita a Cambrils d’aquest missioner de la Comunitat de Taizé que treballa a Dakar (Senegal) des de fa més de 25 anys.

Cal recordar que l’Ajuntament de Cambrils va concedir a Cristí Savall una menció honorífica per la seva tasca social i educativa. Però a l’estiu el missioner no es va poder desplaçar a Cambrils per assistir a l’acte de lliurament de les distincions, tot i que hi va intervenir en directe per videoconferència i el seu germà, Xavier Savall, va recollir físicament la menció.

La Comunitat Taizé fa una important tasca amb una població amb escassos recursos per fer front a les malalties, la insalubritat o la inseguretat. Una de les prioritats és l’atenció als nens i joves. La Comunitat està involucrada en la creació d’escoles populars a les zones perifèriques i imparteix un seguit d’activitats orientades a la població infantil i juvenil. A més, des dels seus centres formen a joves i a dones i en els tallers elaboren diversos productes que posteriorment comercialitzen a les fires de Dakar. Alhora, l’organització està implicada en projectes d’atenció a refugiats o captaires procedents d’altres territoris.

L’associació Amics d’Ak Benn, que dona suport al projecte de Cristí Savall, participa en les activitats del Consell de Cooperació Cambrils Ciutat Solidària. L’ONG ha format part de la Mostra d’Entitats de Cambrils, ha ofert tallers sobre cooperació i solidaritat a les escoles cambrilenques, ha organitzat exposicions per explicar el seu projecte als Centres Cívics i ha venut peces d’artesania fetes per joves i dones del projecte de Dakar a la plaça de l’Església de Sant Pere.