TARRAGONA 21

Un detingut per enaltir les accions terroristes dels autors dels atemptats de Barcelona i Cambrils després de l’atac

Els Mossos ja van arrestar un dels venedors a principi de mes pel mateix motiu

El detingut va passar a disposició judicial i el jutge va decretar la seva llibertat amb mesures cautelars.

Els Mossos d’Esquadra han detingut un home per enaltir les accions terroristes dels autors dels atemptats de Barcelona i Cambrils hores després de l’atac, l’agost del 2017. La detenció va tenir lloc a Palafrugell el passat divendres. Es tracta d’un home de 34 anys i de nacionalitat marroquina. L’investigat feia uns mesos que vivia a França però el passat dimecres es va desplaçar a Catalunya per renovar el permís de residència, i va ser interceptat divendres poc abans de retornar a França. L’home difonia a les xarxes continguts per promocionar el jihadisme i poques hores després dels atemptats del 17 d’agost del 2017 va enaltir els autors dels atacs atribuint-los la categoria de màrtirs i lloant les accions terroristes que havien comès.

L’home va difondre públicament a les xarxes socials, de manera reiterada i perllongada en el temps, continguts per promocionar el jihadisme, enaltir i defensar les activitats de DAESH i justificar la violència com a forma d’alliberaments, segons ha informat la policia catalana.

La detenció es va produir després de cinc mesos d’investigació per un presumpte delicte d’enaltiment del terrorisme. Aquesta s’emmarca en l’activitat d’observació i monitorització de les xarxes socials, plataformes i fòrums islamistes radicals que duen a terme els especialistes.

La investigació, que continua sota secret d’actuacions, ha estat dirigida pel Jutjat Central d’Instrucció número 6 i coordinada per la Fiscalia de l’Audiència Nacional.

El detingut va passar a disposició judicial i el jutge va decretar la seva llibertat amb mesures cautelars de retirada del passaport i obligació de presentar-se cada mes al jutjat.

ACN

 

L’Ajuntament de Cambrils acorda concedir una Medalla d’Honor a Josep Maria Panicello 

L’exalcalde és reconegut per la seva implicació, la promoció de diferents iniciatives i la seva trajectòria dedicada al municipi. Foto: Ajuntament

El Ple Municipal de Cambrils ha aprovat avui per unanimitat atorgar la Medalla d’Honor de la Vila a l’exalcalde Josep Maria Panicello Hernández per la seva implicació, la promoció de diferents iniciatives i la seva trajectòria dedicada al municipi. El Ple també ha acordat concedir sis Mencions Honorífiques a entitats i persones que durant l’any han destacat en qualsevol àmbit de la vida de la ciutat o bé commemoren efemèrides destacades. Els reconeixements han estat proposats per la Comissió d’Honors i Distincions, que ha valorat candidatures presentades per diferents persones, entitats i grups polítics municipals.

Les Mencions Honorífiques han estat pels Germans de les Escoles Cristianes La Salle per la seva tasca en l’educació, i la seva contribució i difusió de la cultura i el desenvolupament de la tradicions locals en el seu 120è aniversari de l’arribada a Cambrils; el sector sanitari i els centres de referència a Cambrils (l’Hospital Lleuger Doctor Antoni de Gimbernat de Cambrils, l’Hospital Sant Joan de Reus i l’Hospital Joan XXIII de Tarragona) per l’esforç, la dedicació, la implicació, la professionalitat, la humanitat i el compromís en la lluita contra la pandèmia; Albert Puig, per la seva trajectòria en l’àmbit esportiu com entrenador de futbol i docent arreu del món; el germà Cristí Savall Berenguer i al pare Antoni Domènech Font per la tasca social i educativa i el seu compromís amb la ciutadania de països amb problemes socials i econòmics, entre d’altres, representant al col·lectiu de missioners de Cambrils que estan realitzant la seva tasca arreu del món.

El Ple també ha decidit concedir dues Mencions Honorífiques a títol pòstum a Neus Bosquet Pujol, pel seu compromís amb la ciutat i la seva trajectòria en el món educatiu, el voluntariat i els serveis socials, i a Joan Pastó Planas per la seva tasca al capdavant de l’Agrupació Fotogràfica Cambrils, com a membre fundador i president de l’entitat, pel treball minuciós i constant de recollida d’imatges de la vida social i política de Cambrils.

Habitualment l’acte de lliurament de les distincions se celebra en el marc del programa de la Festa Major de la Immaculada, però enguany està supeditat a la situació sanitària.

La Medalla

La candidatura de Josep Maria Panicello va ser presentada per la ciutadania amb recollida de signatures i el suport de tres entitats locals: la Revista Cambrils, el Club Atletisme Cambrils i el Club Bàsquet Cambrils.

Josep Maria Panicello va ser alcalde de Cambrils (del 1987 al 1991 i del 1995 al 1997) i regidor (del 1991 al 1995 i del 1997 al 1999) i diputat a la Diputació de Tarragona (del 1987 al 1999). Durant tota la seva vida s’ha implicat en l’associacionisme local i en la promoció de diferents iniciatives.

Va ser fundador del Club Atletisme, el Centre d’Estudis Cambrilencs i Cambrils Tribuna; director de la Revista Cambrils; membre destacat d’entitats com el Club Basquet Cambrils (del qual és president honorífic), la Coral Verge del Camí i l’Agrupació Fotogràfica; i col·laborador de diversos mitjans de comunicació. Durant els anys 2018 i 2019 va ser comissionat de l’any Cardenal Vidal i Barraquer, coordinant la comissió i organitzant més de 60 actes.

Des de la vessant professional, ha regentat un negoci familiar d’electrodomèstics i ha estat president de la Unió de Botiguers, fundador i president de la Federació d’Unions de Botiguers de les Comarques Meridionals de Catalunya, president de la Comissió d’estatuts i règim intern de la Confederació de Comerç de Catalunya i delegat a Tarragona del grup TAU ICESA.

Les Mencions Honorífiques

Germans de les Escoles Cristines de La Salle

La candidatura a l’atorgament d’una Distinció Honorífica Municipal va ser presentada per l’Associació d’Antics Alumnes de La Salle de Cambrils amb motiu del 120è aniversari de la seva arribada a Cambrils. Destaca la seva tasca en l’educació, i la contribució en la difusió de la cultura i el desenvolupament de la tradicions locals.

Sector sanitari i centres de referència a Cambrils: l’Hospital Lleuger Dr. Antoni de Gimbernat de Cambrils, l’Hospital Sant Joan de Reus i l’Hospital Joan XXIII de Tarragona

És un reconeixement per la capacitat d’oferir una atenció sanitària de gran qualitat malgrat tots els condicionants, per salvar la vida de tantes persones i per tenir cura de les que no han pogut superar el virus; per ser un exemple de responsabilitat professional, vocació de servei, rigor i implicació en la lluita contra la Covid-19.

Alhora, la menció és un reconeixement a tot el personal no sanitari com el personal de neteja, de cuina, de serveis generals, el personal directiu i altres persones cuidadores, que també fan una tasca primordial i imprescindible per aturar la pandèmia i superar el repte més gran que ha afrontat mai el sistema sanitari del nostre país.

La proposta va ser acordada per Junta de Portaveus el passat setembre i proposada també per l’Associació d’Antics Alumnes de La Salle de Cambrils.

Albert Puig Ortoneda

La candidatura a l’atorgament d’una Distinció Honorífica Municipal va ser presentada pel grup municipal de Junts per Cambrils amb el suport del govern municipal.

Albert Puig és entrenador Nacional de Fútbol UEFA PRO i actualment entrena l’Albirex Niigata de la J2 League. Ha estat trenta anys en el futbol de formació en diferents clubs de Catalunya, entre els quals destaca l’Acadèmia del Futbol Club Barcelona, La Masia; ha rebut nombrosos premis, com el Premi Nacional de l’Esport d’Espanya 2007 i ha entrenat també a països com Estats Units o  Angola. Ha descobert i entrenat jugadors de la talla de Sergi Roberto, Thiago Alcantara, Marc Bartra, Adama Traore, Carles Alaña i Ricki Puig.

És assessor de projectes internacionals de futbol de formació; conferenciant internacional i promotor de seminaris sobre metodologia en futbol base. És autor del llibre «La fuerza de un sueño» amb entrevistes a esportistes com Messi, Xavi, Iniesta, Henry o Carles Puyol, i entrenadors com Pep Guardiola, Tito Vilanova i Luis Enrique. Aquest llibre sobre el futbol base i el camí que porta els esportistes a l’èxit ha estat traduït a quatre idiomes (castellà, català, japonès i polonès).

Germà Cristí Savall Berenguer i pare Antoni Domènec Font «Met»

La candidatura a l’atorgament de la Distinció Honorífica Municipal va ser presentada pel grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya a Cambrils amb el suport del govern municipal.

Germà Cristí Savall Berenguer és un missioner cambrilenc, de la Comunitat de Taizé, que realitza la seves tasques a Dakar (Senegal) des de fa 25 anys. La Comunitat fa una important tasca amb una població amb escassos recursos per fer front a les malalties, la insalubritat o la inseguretat. Una de les prioritats és l’atenció als nens i joves. La Comunitat està involucrada en la creació d’escoles populars a les zones perifèriques i imparteix un seguit d’activitats orientades a la població infantil i juvenil. A més, des dels seus centres formen a joves i a dones i en els tallers elaboren diversos productes que posteriorment comercialitzen a les fires de Dakar. Alhora, l’organització està implicada en projectes d’atenció a refugiats o captaires procedents d’altres territoris.

El pare Antoni Domènech Font «Met» és un missioner cambrilenc teatí que realitza la seves tasques a Cali (Colòmbia), una zona molt pobra i precària i amb molts problemes socials (famílies desplaçades per les guerrilles de les zones rurals, bandes, violència i drogues). Entre els projectes socials que s’impulsen, destaquen els menjadors socials, on atenen a més de 500 persones per dia, i el suport en l’educació d’infants i joves, gestionant un col·legi on la major part dels alumnes són de famílies desestructurades. Abans de marxar de Cambrils, el pare Domènech va estar molt implicat en activitats i entitats socials i cíviques del municipi.

Neus Bosquet Pujol

La proposta va ser acordada per Junta de Portaveus el passat mes de setembre i proposada també per la Fundació «El Sueño de la Campana». Neus Bosquet va ser una dona rellevant i compromesa amb el món educatiu de Cambrils. Durant la seva vida professional va destacar com a regidora d’Ensenyament i Serveis Socials a l’Ajuntament de Cambrils, en diferents etapes. També ho va fer de manera intensa i compromesa dins el món pedagògic de la ciutat: mestra al col·legi Joan Ardèvol, mestra i directora del col·legi Marinada i professora de secundària i directora del l’INS Ramon Berenguer IV. Ha deixat un gran llegat en professors, personal no docent i alumnes, en els diferents centres on es va implicar vocacionalment, sempre amb sensibilitat, empatia, innovació i dedicació professional i humana.

També va ser una persona implicada a nivell de voluntariat en diferents serveis socials i col·lectius cambrilencs. Va estar molt vinculada a diverses associacions de Cambrils: Dones Amunt, Amics de la Gent Gran i Residència Baix Camp, entre altres. En aquest àmbit va destacar per la seva actitud alegre, positiva i constant, centrada en l’ajut desinteressat, la sensibilitat vers l’essència de les persones, l’estima, la cura i el compromís emocional vers els més fràgils.

A més, en l’àmbit de la cooperació internacional, va col·laborar amb la Fundació «El sueño de la campana» que treballa pel desenvolupament sostenible a Nicaragua. Tant en els seus viatges a Nicaragua com des de Cambrils en la distància, va aportar la teva característica professionalitat i qualitat humana als projectes socioeducatius que l’entitat du a terme en aquell país.

Joan Pastó Planas

La candidatura a l’atorgament d’una Distinció Honorífica Municipal va ser acordada per Junta de Portaveus el passat setembre i tractada en la Comissió d’Honors i Distincions. És un reconeixement a la seva tasca al capdavant de l’Agrupació Fotogràfica Cambrils, com a membre fundador i president de l’entitat, pel seu treball minuciós i constant de recollida d’imatges de la vida social i política de Cambrils.

Redacció

 

L’Ajuntament llança la campanya ‘Estimo Cambrils, compro a Cambrils’

L’objectiu de l’acció és promocionar el comerç local i reivindicar els beneficis del consum responsable i sostenible. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de Cambrils, juntament amb les 3 entitats de comerciants del municipi, Unió de Botiguers de Cambrils, Vila Centre i la Xarxa del Port, ha llançat la campanya «Estimo Cambrils, compro a Cambrils» per posar en valor tots els beneficis que aporta el comerç local al territori.

L’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, ha explicat que la campanya sorgeix després que la crisi derivada de la Covid hagi posat en evidència que el comerç local també ens ha salvat de la situació d’emergència sanitària. En aquest sentit, el regidor de Promoció Econòmica, Oliver Klein, ha recordat que «quan es va fer més difícil el subministrament a través de grans superfícies, el petit comerç va desplegar tota la seva creativitat i recursos per satisfer i fer fàcil l’abastiment de tot tipus de productes».

A més, el comerç local fa més senzilla l’adquisició de productes de proximitat de màxima qualitat, ofereix un servei més personalitzat, ajuda en la construcció de pobles menys contaminants perquè permet el desplaçament a peu, i, per tant, té un impacte directe en la salut de les persones.

Per tot això, la campanya fa una crida a donar suport i fer créixer el comerç de Cambrils, i reivindica tots els beneficis que genera al municipi. ‘Estimo Cambrils, compro a Cambrils’ pretén recordar que un poble sense comerç és un poble sense vida, posar en valor el model de consum responsable i sostenible, i fer que tota la ciutadania se’n senti corresponsable. En aquesta línia, l’objectiu dels missatges de la campanya és que els consumidors i consumidores coneguin els impactes de les seves decisions de consum en l’àmbit de l’economia, la salut o el medi ambient.

Una campanya creada de forma participativa

La campanya «Estimo Cambrils, compro a Cambrils» s’ha creat a partir d’una sessió participativa en la qual les tres associacions de comerciants han construït conjuntament els missatges. El coneixement del sector per part de les tres associacions ha estat clau per a la seva creació.

La proposta gràfica de la campanya

La proposta gràfica de la campanya dona motius per tal que la ciutadania reflexioni sobre el seu model de consum i aposti pel comerç local i de proximitat. Els missatges estan redactats en primera persona per interpel·lar amb més força.

La imatge fa servir colors molt vius per reforçar la positivitat del missatge i per generar més impacte. S’acompanya de petits trossos del cor que forma part de l’eslògan de la campanya.

Podeu trobar tota la informació de la campanya, les pautes a seguir pels comerços de Cambrils i els cartells per poder fer publicacions a les xarxes socials en aquest enllaç http://bitly.ws/a3gX.

Les associacions de comerciants i el departament de Promoció Econòmica, ubicat a l’Edifici de la Torre del Llimó, repartiran el material gràfic de la campanya  a tots els comerços que s’hi vulguin adherir.

Entre tots fem que #CambrilsComerç prengui protagonisme! #EstimoCambrilsComproACambrils

Redacció

 

La projecció de ‘Per la Llibertat’ al Cinema Rambla de l’Art s’avança a les 18.30 hores

L’acte de presentació i projecció al Cinema Rambla de l’Art de Cambrils de la pel·lícula ‘Per la llibertat’, produïda per la reusenca Alba Sotorra, s’avança d’horari a les 18:30h del mateix dimarts 27 d’octubre. D’aquesta manera es podrà comptar amb la seva presència, la de l’equip de producció i dels organitzadors de l’acte tal i com estava previst inicialment.

Cal recordar que, d’acord amb les noves restriccions a la mobilitat, les persones que assisteixin a qualsevol esdeveniment cultural – com és el fet d’anar al cinema – poden arribar a casa seva a les 11 de la nit. Només cal acreditar-se amb l’entrada a l’espectacle o pel·lícula.

La sessió de cinema prevista a les 18:15 (‘Una pastelería en Notting Hill’) queda suspesa.

Una història basada en fets i personatges reals

‘Per la Llibertat’ és una història basada en fets i personatges reals que ha format part de la selecció oficial a més de 10 festivals internacionals i ja s’ha estrenat a Japó, Suïssa, Alemanya i Regne Unit. Actualment està de gira per Espanya i properament també arribarà a França.

La Zilan, protagonista de la pel·lícula, torna a la seva ciutat natal en memòria del seu germà assassinat per ISIS, però tot ha canviat. Aviat es veurà involucrada en la lluita de resistència d’un grup de joves locals davant la brutal repressió de la policia i l’exèrcit. Basat en els diaris dels joves que van lluitar, el film explora l’esperança, l’amistat, el sacrifici i la pèrdua en una lluita per la llibertat.

Redacció

 

Josep Lluís Carod-Rovira es recupera d’una intervenció quirúrgica a l’Hospital Joan XXIII

L’exvicepresident del Govern i exlíder d’ERC, Josep Lluís Carod Rovira, en una imatge d’arxiu. Foto: Núria Julià

L’exvicepresident del Govern i exlíder d’ERC, Josep Lluís Carod Rovira, es recupera d’una intervenció quirúrgica a l’Hospital Joan XXIII de Tarragona. Així n’ha informat aquest diumenge la seva família, que ha explicat que va ser sotmès a una operació per tal d’extirpar-li un tumor. «Va anar bé i ara mateix s’està recuperant, ingressat en aquest centre hospitalari» han apuntat, pendents de «l’evolució del postoperatori» en els pròxims dies.

En aquest mateix comunicat, la família ha agraït les mostres de suport rebudes, que «els animen, els encoratgen i els ajuden en aquests moments complicats».

Això sí, també han demanat que es respecti la intimitat que requereix «una situació tan personal» com és la malaltia «d’un ésser estimat». «N’estem segurs que ben aviat Josep Lluís tornarà a l’activitat normal i haurà superat aquest mal tràngol» afegeixen.

 

L’Ajuntament de Cambrils reposa l’arbrat dels carrers i places del centre de la vila i el port 

Per les reposicions se seleccionaran espècies tenint en compte el tipus d’arrels i es construiran barreres per evitar que s’aixequin els paviments. Foto: Ajuntament

El Departament de Medi Ambient de l’Ajuntament de Cambrils continua omplint d’arbres els escocells buits del municipi. Aquesta setmana han començat els treballs de reposició d’arbrat viari a la zona del Centre Vila amb un pressupost de 9.241 euros i durant l’hivern es restituiran els arbres del Centre Port i les palmeres del passeig marítim (entre el Club Nàutic i el Pi rodó) amb un cost de 14.878 euros.

Aquests treballs corresponen a part de les millores ofertades pels contractes de manteniment de la jardineria municipal, adjudicats l’any 2019, i complementen les reposicions d’arbrat i palmeres al passeig marítim que es va dur a terme al primer trimestre d’aquest any a la zona de Vilafortuny.

Com cada any, aquest octubre també s’ha iniciat la campanya de poda, que s’allargarà fins el mes de març. Durant aquesta campanya es realitza l’avaluació anual de l’arbrat viari i, si s’escau, es replanteja la seva eliminació i/o substitució, atenent a criteris tècnics.

D’altra banda, el passat 4  de setembre la Junta de Govern va aprovar definitivament el Projecte per a la reposició d’arbrat viari i vegetació a la zona de Ponent de Cambrils, que inclou la plantació de 57 arbres i 10 palmeres, amb un import  d’execució per contracte de 75.382 euros.

Amb aquest projecte, encara pendent de finançament es reposarà l’arbrat del passeig marítim entre la Llosa i la riera de Riudecanyes;: les avingudes de la Llosa i Horta de Santa Maria, els carrers Xalet del Bau, Mestral, Orquídies, Josep Iglesias, Avellaners i Paul Cézanne, i les zones verdes de l’Ardiaca, Josep Lluís Sert i Terral, entre altres punts. Per les reposicions se seleccionaran espècies tenint en compte el tipus d’arrels i es construiran barreres per evitar que s’aixequin els paviments.

El regidor de Serveis i Medi Ambient, Josep Lluís Abella, ha explicat que aquestes actuacions arriben després d’anys sense reposicions d’envergadura i que ha destacat la importància de la vegetació en el moment actual de canvi climàtic. El regidor ha recordat els beneficis l’arbrat urbà i els espais verds sobre la salut i el medi ambient. Els arbres són un filtre de contaminant atmosfèrics, augmenten la qualitat de l’aire, regulen les temperatures, redueixen la contaminació acústica, aporten bellesa a l’espai públic i milloren el benestar de la ciutadania.

Redacció

 

La Policia Local de Cambrils recupera una bicicleta robada gràcies al sistema de videovigilància

Imatge d’arxiu de la Policia Local de Cambrils. Foto: Ajuntament

La Policia Local de Cambrils ha recuperat una bicicleta robada gràcies a les càmeres lectores de matrícules instal·lades als accessos del municipi. La bicicleta, d’un valor de 2.500 euros, va ser sostreta el dia 8 d’octubre a la zona de Vilafortuny i la persona propietària va presentar la corresponent denúncia a la Policia Local. A partir de la informació facilitada, la policia va analitzar el sistema de videovigilància i va poder obtenir dades del vehicle utilitzat pels lladres.

El dia 20 d’octubre a les 12:30 hores la comissaria va rebre una alerta del sistema lector de matrícules perquè el vehicle identificat, un turisme Seat Ibiza, havia tornat a entrar a Cambrils. Una vegada rebuda l’alerta, les patrulles policials van localitzar el vehicle a l’Avinguda Diputació, a l’alçada de la platja de l’Esquirol, i van detenir un dels ocupants. Poc després, a les 13 hores, els agents van localitzar i detenir el segon ocupant a l’entrada del Port de Cambrils.

Finalment, a les 14 hores, la Policia va poder recuperar la bicicleta sostreta, que estava guardada a Salou. La Policia ha obert diligències per delicte de furt, que seran dirigides al Jutjat d’Instrucció de Reus. Els dos detinguts són veïns de Tarragona i tenen 43 i 48 anys d’edat.

El sis càmeres del sistema intel·ligent de reconeixement de matrícules i control de vehicles es van instal·lar a les principals vies d’accés al municipi el juny del 2019 i de de llavors ja han permès resoldre diversos delictes com un cas de furt aquell mateix estiu.

Altres detencions

Ahir dimecres la policia també va obrir diligències a persones que tenien ordres judicials. En el primer cas, ocorregut poc abans de les 5 de la tarda, un home, veí de Tarragona de 30 anys, circulava de forma temerària pel passeig Miramar, al port de Cambrils, i va atropellar una dona de 62 anys. Al lloc hi va intervenir una patrulla de la Policia Local, que el va identificar i va comprovar que tenia ordre i requeriments judicials per part de jutjats de Tarragona i d’Arenys de Mar.

En el segon cas, a les 22:35 hores es va rebre avís telefònic d’alteració per part d’una dona al carrer País Basc. Al lloc es van traslladar dotacions de patrulles de la Policia Local, que van localitzar a una dona de 27 anys que estava cridant i faltant al respecte als seus progenitors i que estava trencant una ordre judicial d’allunyament. Per això va ser detinguda i ha passat a disposició judicial.  Es dona la circumstància que és el tercer cop que se la deté per fets similars des de l’agost.

Redacció

 

L’Ajuntament de Cambrils ofereix un servei d’autobús gratuït al cementiri per Tots Sants 

L’Ajuntament de Cambrils tornarà a oferir un servei especial d’autobús gratuït per anar al cementiri els dies 31 d’octubre i 1 de novembre amb motiu de la festa tradicional de Tots Sants. Aquest servei es va començar a oferir l’any 2017 amb molt bona acollida i posteriorment es va ampliar i es va implantar la gratuïtat. Aquest any s’ajustarà a les mesures de seguretat previstes en el transport públic de viatgers a causa de la Covid.

L’autobús urbà farà quatre viatges diaris d’anada i tornada, tres de matí i un de tarda, per facilitar el desplaçament a les persones que vulguin anar a recordar els seus difunts. Els horaris i el mapa del recorregut del bus llançadora es poden descarregar de del web d’Aparcam https://www.cambrils.cat/aparcam.

Les expedicions, que connectaran la zona central del municipi amb el cementiri, sortiran del Casal de la Gent Gran a les 9:30, 10:30, 11:30 i 15:30 hores i arribaran al cementiri 17 minuts més tard amb parades a l’Estació de Bus, Jaume I, Creu de la Missió, Adelaida, passeig Albert i Carles Roig. Les expedicions de tornada es faran a les 11, les 12, les 13 i les 17 hores i el recorregut finalitzarà a Creu de la Missió amb parades a Carles Roig, Passeig Albert, Casal, Estació de Bus i Jaume I.

Pautes i recomanacions per visitar el cementiri

Les persones que visitin el cementiri hauran de portar la mascareta, respectar les indicacions sobre l’aforament, i seguir les indicacions d’entrades i sortides que es detallen al plànol. A més, no es pot menjar ni beure als cementiris.

D’altra banda, si una persona necessita anar al lavabo hi haurà d’entrar individualment, excepte si requereix assistència, que ho podrà fer amb acompanyant.  En cas de fer servir les escales mòbils per accedir als nínxols, caldrà posar-se gel hidroalcohòlic abans i després.

Les persones que vulguin podran acostar-se a dipositar flors en els nínxols mantenint les mesures d’higiene i respectant sempre la distància interpersonal entre no convivents. Per fer-ho, es recomana l’ús de desinfectant hidroalcohòlic abans i després de l’ofrena. També es recomana limitar el temps d’estada al cementiri.

La tècnica municipal de Salut Pública es va reunir ahir amb el mossèn Joan Maria Padrell, president de la Fundació del Cementiri de Cambrils, per donar suport en la redacció del pla de contingència i la implantació de mesures de seguretat a les instal·lacions com la definició de recorreguts, les entrades i sortides, el control de l’aforament, la senyalització o la utilització dels lavabos.

Redacció

 

L’Escola d’Adults de Cambrils ofereix el curs de competències digitals COMPETIC 1 

La formació de 105 hores lectives s’impartirà els dimarts i dijous de 18 a 20h des del 17 de novembre fins al 17 de juny. Foto: Ajuntament

L’Escola d’Adults Rosa dels Vents de Cambrils oferirà el curs d’informàtica COMPETIC 1, que equival al certificat bàsic de l’ACTIC en competències digitals. El període d’inscripcions serà del 26 al 30 d’octubre i es podran fer presencialment a la secretaria de l’edifici de l’Ateneu Juvenil i Centre de Formació l’Estudi (avinguda Horta de Santa Maria, 14, 3r pis) en horari de matí de dilluns a divendres (de 9:30 a 13:30 hores) i també de tarda els dilluns, dimarts i dimecres (de 16:30 a 18:30 hores).

La formació, de 105 hores lectives, s’impartirà a l’Escola d’Adults tots els dimarts i dijous de 18 a 20 hores des del proper 17 de novembre fins al 17 de juny de 2021. Les persones que vulguin ampliar la informació poden contactar amb l’escola dirigint-se presencialment a secretaria, trucar al telèfon 977 36 13 50 o al 674 263 861, enviar un correu electrònic a secretaria.rosadelsvents@cambrils.org o consultar el web www.cambrils.cat/escoladults.

Durant el curs COMPETIC 1 es treballaran tres competències: la cultura, participació i civisme digital; el tractament de la informació numèrica, i el tractament de la informació gràfica, sonora i de la imatge en moviment. Les persones que segueixin el curs i superin l’avaluació corresponent obtindran un certificat que oficialment es considerarà equivalent l’ACTIC bàsic, que acredita un domini elemental en l’ús de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC).

Redacció

 

L’espectacle familiar ‘Chef Nature’ serà l’aperitiu de la 4a Biennal d’Art Gastronòmic de Cambrils

La companyia Markeliñe oferirà l’espectacle familiar ‘Chef Nature’, aquest diumenge, 25 d’octubre, a les 12 hores, a la Vil·la Romana de la Llosa. L’entrada és gratuïta però cal fer reserva prèvia al correu electrònic del Centre Cultural cco@cambrils.org o per telèfon al 977 36 60 90.

L’espectacle de Markeliñe és la primera proposta de la programació de la 4a Biennal d’Art Gastronòmic de Cambrils, que s’allargarà fins al març del 2021. En aquesta edició, les activitats s’hauran de programar i anunciar individualment perquè estan supeditades a la normativa sanitària. Es tracta d’una programació relacionada amb la gastronomia que es realitza de manera paral·lela a la convocatòria i lliurament del premi i inclou conferències, representacions teatrals, concursos de fotografia, exposicions, tallers, concerts i maridatge musical.

Un espectacle sense paraules per tots els públics

‘Chef Nature’ és un restaurant a l’aire lliure i amb hort propi. Els comensals deixaran a banda els seus mòbils, portàtils i tauletes per reconnectar amb la natura. El menú serà màgic, sorprenent, terapèutic i molt divertit. I per a la seva elaboració, Markeliñe farà servir els ingredients habituals a la seva cuina: ritme, gestualitat i l’ús imaginatiu de materials diversos. Tot plegat guarnit amb una miqueta de sal i bogeria.

L’espectacle destaca per l’expressivitat dels seus intèrprets i el joc màgic que realitzen amb els objectes i materials, transformant-los en sorprenents i inesperades figures. Un espectacle sense paraules per tots els públics. Un llenguatge universal per reflexionar sobre temes globals. Ens hem convertit en addictes a una petita pantalla que reclama tota la nostra atenció i ens allunya del nostre entorn natural. Chef Nature reflexiona d’una manera divertida sobre les  nostres addicions tecnològiques. Una proposta escènica creativa, participativa i amb una cura exquisida de les formes.

La companyia

Markeliñe crea els espectacles amb un estil molt personal. La cura visual, la gestualitat dels actors i actrius, la investigació sobre els objectes i llenguatges, són elements que conformen una manera de fer. I, juntament amb això, una aposta clara per la creació o original i la contemporaneïtat.

La companyia crea històries que comprometen el món i els temps que vivim. Amb una mirada crítica al nostre moment i memòria. Històries on l’espectador pugui sentir el plaer de la contemplació dels seus conflictes i contradiccions reflectits de manera bella i intel·ligent. Històries que l’espectador construeix des de suggeriments, de vegades mínimes, universals, emotives o poètiques.

Markeliñe compta amb una presència consolidada en el panorama teatral, destacant la seva participació de les seves propostes en l’àmbit internacional en països com França, Bèlgica, Holanda, Àustria, Alemanya, Anglaterra, Finlàndia, Croàcia, Romania, Portugal, Irlanda, Mèxic, Colòmbia, República Dominicana, Corea del Sud o Marroc.

La Biennal d’Art Gastronòmic

La Biennal d’Art Contemporani Gastronòmic té els seus orígens en l’antic premi de pintura Vila de Cambrils, que va ser convocat en 31 edicions. Aquest certamen està inspirat en la unió de l’art i la gastronomia i està obert a totes les disciplines visuals contemporànies. La Biennal està organitzada pel departament de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils amb el patrocini de Repsol i el suport de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Tarragona.

La convocatòria de la 4a Biennal d’Art Contemporani Gastronòmic de Cambrils va ser publicada el dia 22 de maig de 2020 i les bases estan disponibles a www.cambrils.cat/cultura. El termini de presentació dels projectes es va iniciar el dia següent de la publicació de la convocatòria al BOPT i va finalitzar el 14 de setembre de 2020. S’hi Actualment el jurat està valorant les 34 obres presentades, que opten a un premi de 6.000 euros i un accèssit de 1.000 euros. Les obres seleccionades s’exposaran a la Sala Àgora i l’Espai El Pati del 29 de novembre de 2020 al 31 de gener de 2021.

Redacció

 

Protesta dels restaurants de Cambrils: ‘Les nostres cuines no fabriquen Covid-19’

Més d’un centenar de propietaris i empleats de bars i restaurants de Cambrils han alçat la veu.

L’excessiva calma i tranquil.litat que respira aquests dies el Passeig de les Palmeres de Cambrils s’ha vist sacsejada aquest migdia per les reivindicacions dels restauradors cambrilencs. Pancartes amb missatges com ‘Les nostres cuines no fabriquen Covid’, ‘Tancar la restauració no és la solució’ o ‘On us gastareu les dietes si ens tanqueu?’ han estat missatges clars i catalans de part dels restauradors envers a la decisió del Govern de Catalunya d’obligar novament a haver de baixar la persiana.

Més d’un centenar de propietaris i empleats de bars i restaurants de Cambrils han alçat la veu, cridant consignes de supervivència i fent soroll amb tota mena d’estris de cuina. Un bon gruix de manifestants que s’han concentrat davant del conjunt escultòric del ‘Pla de les Serenes’ i que durant uns minuts també han tallat la carretera principal del Passeig de Les Palmeres.

Joan Gómez (amb gorra), propietari del restaurant Miramar.

Joan Gómez, propietari del restaurant Miramar, exposa que «les mesures de la Generalitat van ser precipitades i sense analitzar les conseqüències. Ja vam tancar en la primera onada tres mesos i ara un nou tancament que segur no serà per quinze dies. Tothom surt tocat». Gómez també ha afegit que «no entenc la visió del govern d’estigmatitzar-nos d’aquesta manera quan els protocols els hem seguit al peu de la lletra» i sobre les possibles ajudes ha comentat «particularment no he rebut cap ajuda. És tot tan complicat que no hi ha manera».

Xavi Capella, propietari del restaurant Les Barques, amb una pancarta on es llegeix ‘Donde te gastas las dietas si nos cierran’..

Un altre dels manifestants, el Xavi Capella, propietari del restaurant Les Barques mostrava la seva decepció: «Estem tots molt afectats, el que volem és poder treballar. Entenc que es pugui aplicar el toc de queda a Catalunya, fer restriccions en un horari determinat. Ara bé, els que ens estan fent a nosaltres és indignant». Capella afirma convençut que «pel govern som el sector més fàcil de tancar. Ni és just ni correcte el que ens estan fent. Totes les informacions que ens arriben és que la setmana vinent no ens deixaran obrir i que anirà per llarg» indicava decepcionat.

El col·lectiu té previst tornar a manifestar-se el proper dissabte 24 d’octubre, a les 12 hores, al mateix punt del Passeig de Les Palmeres de Cambrils, una població on el sector de la restauració és un dels seus pulmons vitals.

Text i fotos: Helder Moya

 

El Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural de Cambrils torna als barris 

Imatge de+Verd +Net +Viu + Barri, la proposta de veïnat de l’Eixample Vila duta a terme l’any passat. Foto: Ajuntament

El Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural (PICI) de Cambrils torna als barris de Nou Cambrils, l’Estació i l’Eixample Platja amb l’objectiu de seguir treballant la millora de la convivència i la inclusió, el treball en xarxa i la participació, la construcció comunitària i intercultural.

La tècnica del programa comunitari traslladarà la seva oficina a diferents punts per atendre el veïnat individualment, recollir les seves propostes i continuar treballant conjuntament. Aquest nou format de «Som barri, som ComunitaT», adaptat a la situació actual i amb totes les mesures sanitàries, permetrà recuperar la presència als barris, que és cabdal per dur a terme els objectius i tasques del projecte.

L’oficina del projecte estarà oberta el dijous 22 d’octubre de 16 a 18 hores al Centre Cívic Nou Cambrils pel veïnat de Nou Cambrils, el dimarts 27 d’octubre de 16 a 18 hores al Casal de la Gent Gran pel veïnat de l’Eixample Vila i el dimecres 28 d’octubre de 16 a 18 hores al Casal de la Gent Gran pel veïnat de l’Eixample Platja. A partir d’aquestes primeres dates, les atencions es repetiran quinzenalment per seguir construint comunitàriament sabers, pensars i eines comunitàries i interculturals, prioritzant la salut comunitària.

A causa de l’actual situació sanitària i de les noves mesures de salut pública, alguns dels Centres Cívics romandran tancats a partir d’aquesta setmana. Per aquests motiu, caldrà concertar cita prèvia a través del whatsapp 669162606, el correu electrònic pici@cambrils.org o la pàgina de Facebook https://www.facebook.com/pici.projectedintervenciocomunitariaintercultural

«Som barri, som comunitaT»

Des del PICI és essencial el treball amb els barris, amb el veïnat, amb les associacions de veïns, i amb associacions com la gitana de Cambrils, la del Senegal, el Banc del Temps i totes les que s’hi han anat sumant en aquests temps.

El passat mes de març la pandèmia va obligar a aturar les trobades veïnals i les festes comunitàries i el projecte es va seguir desenvolupant a través de xarxes, trucades, videotrucades, zoom i grups informals específics i de barri, que ara es combinaran amb les atencions presencials.

Cal tenir en compte que la situació actual ha generat manifestacions i realitats de major exclusió, discriminació i vulnerabilitat, desconeixences i moltes dificultats amb l’accés i ús tecnològic. Per aquest motiu molt necessari disposar d’espais de proximitat per seguir construint entre totes altres narratives i realitats; reforçar discursos comunitaris, de no discriminació, d’equitat i interculturals; i crear un sentit de comunitat de tenir cura uns dels altres.

«Som barri, som comunitaT» és una iniciativa que s’adapta i alhora reconeix els canvis i temps actuals, que proposa transformar part del treball de camp i l’espai de trobades obertes de veïnat i grups específics que fins l’estat d’alarma es realitzaven en un espai presencial als tres barris.

Aquesta presència es preveu com un espai flexible i polivalent que s’anirà transformant i construint a partir de les dinàmiques i demandes dels diferents barris, així com de les mesures sanitàries que es vagin incorporant.

Es tracta d’una atenció i intervenció presencial per seguir construint vincles i propostes a nivell comunitari; recollir les demandes i necessitats dels barris, així com detectar i prevenció vers les problemàtiques, dinàmiques i realitats del barri i el veïnat; donar continuïtat a les accions iniciades des dels barris, reforçar l’apoderament, participació i construcció comunitària del veïnat, promocionar el treball en xarxa i la dinamització veïnal i associativa dels propis barris, i treballar en l’acompanyament, apoderament i capacitació educatives, tecnològiques, i competencials per disminuir la bretxa educativa i tecnològica.

El projecte

El Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural de Cambrils es va posar en marxa a finals del 2018 amb l’objectiu de treballar de manera comunitària amb entitats i veïnat, generant i reforçant sinèrgies enriquidores i diverses per tal de guanyar en convivència, cohesió, i interculturalitat.

Durant aquest temps, s’han celebrat diverses festes comunitàries i s’han convocat reunions obertes per recollir propostes i preparar les activitats lúdiques d’una manera participativa. A partir d’aquests espais de trobada van sorgir línies de treball dels propis barris com per exemple +Verd +Net +Viu + Barri, que és la proposta de veïnat de l’Eixample Vila per engrescar barri, administració, comerços, entitats a enverdir, netejar i millorar el barri.

El PICI de Cambrils està impulsat pel Departament de Benestar Social de l’Ajuntament de Cambrils amb el suport del Departament Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya.

Redacció

 

Cambrils commemora el Dia Internacional Contra el Càncer de Mama

Des d’aquest matí es pot veure un crespó rosa a la façana de l’Ajuntament. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de Cambrils commemora el Dia Internacional de la lluita contra el Càncer de Mama amb l’objectiu de crear consciència i promoure l’autoexploració, l’accés a controls, diagnòstics i tractaments oportuns i efectius.

Un any més l’Ajuntament de Cambrils es suma a la lluita contra el tumor més freqüent en les dones occidentals. Des d’aquest matí es pot veure un crespó rosa a la façana de l’Ajuntament, que estarà penjat durant tota la setmana per sumar-se a la lluita contra contra el tumor més freqüent en les dones occidentals.

L’objectiu és sensibilitzar a la població sobre l’impacte que té aquesta malaltia en la societat i sobre la importància de la investigació i el diagnòstic precoç, ja que una de cada vuit dones tindrà càncer de mama al llarg de la seva vida. Segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el càncer de mama representa el 16% de tots els càncers en pacients femenines i des de fa anys ha anat en creixement pel que fa a estadístiques.

L’autoexploració salva vides

Afortunadament aquest tipus de càncer es pot detectar molt abans que aparegui cap símptoma gràcies a proves com les mamografies o les autoexploracions. Per aquest motiu, és important realitzar-se autoexploracions dels pits una vegada al mes, per detectar un possible volum o alguna decoloració o enrogiment estrany. També és important acudir als serveis mèdics per portar els controls periòdics oportuns.

La taxa de supervivència és de més del 90%

Més del 90% de les persones que han passat un càncer de mama continuen vives cinc anys després d’haver estat diagnosticades. És important sensibilitzar a la societat que s’ha de continuar destinant fons per la investigació i per donar suport a la persona malalta durant el procés, així com incidir en una detecció precoç per tal de millorar el pronòstic i la supervivència.

El departament de Salut Pública municipal col·labora amb campanyes de sensibilització amb l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) a Catalunya, que disposa d’una sèrie de serveis i programes per a l’atenció integral de les persones amb càncer de mama. L’associació inverteix en recerca i proporciona informació a les persones malaltes i familiars, donant suport i acompanyament (atenció psicològica i social, orientació mèdica, vídeos de cures estètiques).

Campanya ‘Treu pit per elles’

En el Dia Mundial Contra el Càncer de Mama, l’Associació Espanyola Contra el Càncer posa en marxa la campanya ‘Treu pit per elles’. Es vol reprendre el  moviment de dones dels anys 70 perquè, ara més que mai, es doni suport a les dones amb càncer de mama i sàpiguen que no estan soles perquè hi ha milers de persones al seu costat.

Enguany la celebració ve marcada per la Covid-19 i es volen potenciar les xarxes socials com a escenari per mostrar el suport social a totes aquestes persones afectades amb un simple gest: una foto, amb la mà al pit i el hashtag #sacapecho. A més, els que vulguin sumar-se a la campanya ‘Treu pit per elles’, també podran trobar els productes solidaris a la botiga en línia de l’AECC o fer una donació per la investigació i suport.

Redacció

 

Restauradors de Cambrils protesten contra el tancament de bars i restaurants

U dels restauradors concentrats a Cambrils per rebutjar el tancament de bars i restaurants, amb una pancarta. Foto: Mar Rovira

Els restauradors de Cambrils han protestat aquest dissabte al migdia al passeig marítim del municipi per rebutjar el tancament de bars i restaurants, imposat pel Govern. La protesta ha aplegat una cinquantena de persones que han reclamat tornar a aixecar la persiana dels seus negocis perquè si no asseguren no podran afrontar els costos del tancament. Els concentrats també han demanat que se’ls permeti treballar encara que sigui, diuen, amb mesures més restrictives, com per exemple amb aforaments reduïts o amb més control per part de les administracions. En cas contrari, vaticinen pèrdues econòmiques.

La protesta l’havia convocada l’Associació d’Empresaris de l’Hostaleria de Cambrils, que l’ha desconvocada una estona abans al·legant motius de seguretat. En la mobilització també hi han participat professionals del món de l’estètica, que asseguren sentir-se discriminats pel tancament dels negocis.

Els restauradors s’han aplegat davant del monument del Mollet del Rec al passeig marítim, alguns d’ells amb pancartes reivindicatives que denunciàvem la «impotència» del sector davant les mesures restrictives imposades per part del Govern durant els pròxims quinze dies. En Javier Capella, propietari del restaurant Les Barques de Cambrils, ha demanat que se’ls permeti obrir amb mesures més restrictives de les que hi havia fins ara. A tall d’exemple, ha dit que els establiments podrien obrir només en franges de migdia i amb aforaments reduïts a la meitat. «Hi ha moltes maneres de fer les coses. Tancar és fer zero, no produeixes i segueixes pagant els impostos. Ningú ens dirà que no cal que paguem l’aigua, lloguers… Que ens deixin treballar amb una ordre més estricta», ha exclamat Capella.

El restaurador ha reconegut que alguns establiments potser no han estat totalment estrictes amb el compliment de les mesures sanitàries. Malgrat això, ha lamentat que el Govern hagi decretat el tancament dels seus negocis i n’ha criticat les formes. «Parar-ho un dia per l’altra és una mica fort, es pot preparar i avisar amb més temps», ha valorat. A la vegada, també assegura que molts establiments les passaran maldades perquè no podran afrontar totes les despeses si no facturen. «Hi ha gent que porta molts anys i pot aguantar, però n’hi ha d’altres que pateixen molt. A final de mes has de pagar lloguer o hipoteca, la Seguretat Social, els sous dels treballadors. Si no generes qui té un fons per poder mantenir tot això? Ningú et perdona res», ha denunciat. A més, ha demanat ajudes directes a l’Estat per al sector.

Amb tot, ha afirmat que no se senten criminalitzats, ja que subratlla que els han deixat treballar tota la campanya d’estiu. «Podem donar gràcies a Déu que hem treballat. A Cambrils amb el turisme nacional hem salvat la campanya», ha completat. En canvi, qui diu sentir-se criminalitzat són les professionals del món de l’estètica.

La Marta de Armas, propietari d’una estètica, també s’ha sumat a la protesta per rebutjar el tancament d’aquests establiments de bellesa. «Anem amb molt de compte, treballem amb pantalles, mascaretes, ens passem el dia rentant-nos les mans, no només ara amb la covid, sempre hem estat un sector on la higiene és part del nostre treball, tant com els metges i infermers. Ens estan discriminant sense cap raó», ha etzibat. I ha afegit que el sector encara està pagant pels dos mesos de tancament durant el confinament i que la solució no és enviar els «pocs» treballadors que tenen a l’ERTO, sinó que els «deixin obrir les portes dels seus negocis».

A Tortosa, el sector de la restauració també s’ha tornat a manifestar amb una cassolada a la plaça de Barcelona davant del mercat municipal, tal com ja va fer aquest divendres.

Mar Rovira – ACN

 

L’Ajuntament de Cambrils investiga un policia local relacionat amb una xarxa de prostitució

L’Ajuntament de Cambrils ha iniciat «actuacions prèvies per obrir un expedient disciplinari i aplicar mesures cautelars» contra un treballador de la policia local relacionat amb una xarxa de prostitució. En un comunicat, el consistori ha afirmat que l’agent ja ha lliurat l’arma i l’acreditació «i actualment no ocupa el seu lloc de treball».

L’Ajuntament ha apuntat que «ha actuat des del moment en què va tenir coneixement» dels fets i que les mesures són preventives perquè hi ha una acció judicial en curs, que es troba sota secret de sumari. L’operatiu contra la xarxa d’explotació sexual de dones el va liderar la Policia Nacional es va fer conèixer aquest dimecres i va comportar la detenció de sis persones.

El consistori ha demanat «el màxim respecte a la presumpció d’innocència, al dret a l’honor i a la protecció de dades del treballador investigat» i s’ha compromès a «col·laborar de forma plena i absoluta amb les autoritats judicials» i, en cas que es confirmin els fets investigats, a «actuar amb contundència i prendre les mesures necessàries».

ACN

 

El policia local de Cambrils investigat arran del desmantellament d’una xarxa de prostitució «ja no ocupa el seu lloc de treball»

Imatge de l’exterior de l’Ajuntament de Cambrils.

L’Ajuntament de Cambrils ha iniciat les actuacions prèvies per obrir un expedient disciplinari i aplicar mesures cautelars al treballador municipal investigat arran del desmantellament d’una xarxa de prostitució. El treballador, membre de la Policia Local, ja ha lliurat l’arma i l’acreditació i actualment no ocupa el seu lloc de treball, asseguren des del consistori en una nota de premsa feta pública aquest migdia.

L’Ajuntament de Cambrils, «que ha actuat des del moment en què va tenir coneixement de l’assumpte», ha recalcat que hi ha una acció judicial en tràmit i que «per tant de moment només es tracta de mesures preventives. En aquest sentit, ha demanat el màxim respecte a la presumpció d’innocència, al dret a l’honor i a la protecció de dades del treballador investigat».

L’Ajuntament «es compromet a col·laborar de forma plena i absoluta amb les autoritats judicials i, en cas que es confirmin els fets investigats, a actuar amb contundència i prendre les mesures necessàries».

Redacció

 

La travessia solidària de Joan Carles Adell suma 5.000 euros a la campanya ‘Cambrils #PelsValents’

L’esportista va nedar 42 km a mar obert des de la Punta del Fangar de Deltebre fins a les Escales Reials del Port de Cambrils. Foto: Ajuntament

La travessia solidària de Joan Carles Adell ha aconseguit recaptar 5.018 euros pel projecte SJD Pediatric Cancer Center Barcelona. Aquest import es sumarà a la iniciativa solidària dels escuts solidaris #pelsvalents que impulsa la Policia Local de Cambrils juntament amb uns 150 cossos policials de tot Catalunya.

El repte solidari de Joan Carles Adell,  nedador del Cambrils Club Natació i caporal de la Policia Local de Cambrils, va consistir en nedar a mar obert i sense parar els 42 quilòmetres que separen la Punt del Fangar de Deltebre de les Escales Reials de Cambrils.

L’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona ha enviat una carta d’agraïment per aquesta nova aportació de la campanya «Cambrils #PelsValents», en benefici del nou centre oncològic infantil. Les instal·lacions, ara en construcció, obriran les seves portes el 2021 i suposaran un abans i un després per als infants afectats de càncer i les seves famílies.

Totes les donacions rebudes, després d’haver aconseguit els 30 milions d’euros de la primera fase per a fer possible la seva construcció, es destinaran a continuar avançant amb la recerca per curar més i amb menys seqüeles; dur a terme programes diversos per fer un hospital el més humanitzat possible; finançar tractaments per a infants sense recursos de països menys afavorits i ajudar en l’allotjament a les famílies desplaçades de fora de Barcelona.

Redacció

 

L’Ajuntament de Cambrils aprova unes Ordenances per garantir els serveis i el suport al teixit econòmic

El Ple de l’Ajuntament de Cambrils ha aprovat avui unes Ordenances Fiscals per al 2021 orientades a garantir la sostenibilitat dels serveis i donar suport al teixit econòmic. Les ordenances arriben al Ple amb un ampli consens, ja que l’equip de govern es va reunir prèviament amb els membres de l’oposició.

L’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, ha destacat la voluntat de diàleg de l’equip de govern amb els grups de l’oposició per fer possible la proposta de modificació aprovada avui. «La nostra prioritat és donar suport als col·lectius més vulnerables i facilitar la reactivació econòmica», ha afirmat l’alcaldessa, que ha afirmat que, tot i la davallada d’ingressos, l’Ajuntament de Cambrils està fent un gran esforç per donar més servei sense pujar impostos.

A més de no incrementar la pressió fiscal, les noves ordenances pretenen millorar i adaptar normativament les anteriors, incorporen reduccions en algunes taxes, mantenen les bonificacions i exempcions i fins i tot en alguns casos s’amplien.

En la línia de donar facilitats al teixit econòmic, el regidor d’Hisenda, Jaume Gila, ha explicat que s’inclou el prorrateig i la possibilitat de fraccionar  de quotes de les parades del mercat ambulant i guinguetes de les platges.

També amb la finalitat de fer costat al teixit comercial i reactivar l’economia, es redueixen un 20% les llicències d’obertura de nous establiments.

Pel que fa a les ocupacions de la fira multisectorial, s’inclou  una bonificació del 75% de la taxa per als majors de 40 anys, a més de la no subjecció a la taxa per als estudiants entre 14 i 25 anys. Ambdues bonificacions estan vinculades a la capacitat econòmica dels beneficiaris.

D’altra banda, es redueix la taxa per les inspeccions sanitàries que tinguin resultat favorable, s’inclouen nous mitjans de pagament per garantir la seguretat, i es posa en marxa l’aplicació d’ofici d’alguns tràmits administratius per donar facilitats al contribuent.

Les noves ordenances també incorporen majors facilitats en el pagament de la taxa d’immobilització, retirada i dipòsit de vehicles, reduint l’import a partir del qual es pot fraccionar i incrementant el nombre de quotes.

Sostenibilitat dels serveis públics

El regidor d’Hisenda ha explicat que les ordenances s’han treballat pensant en els efectes que tindrà la pandèmia en l’exercici 2021. «Tenint en compte el context econòmic actual, hem de ser prudents a l’hora de prendre mesures econòmiques que puguin condicionar la sostenibilitat dels serveis públics», ha afirmat Jaume Gila.

El regidor preveu que durant 2021 hi haurà una davallada dels ingressos com a conseqüència de la reducció de la participació de l’Estat i la disminució del cobrament de  taxes, mentre que les despeses ocasionades per la pandèmia poden ser quantioses i tenir una repercussió important en el pressupost, com ja s’ha comprovat aquest 2020.

Així doncs, atesa la previsible reducció d’ingressos i l’increment de les despeses, Jaume Gila ha defensat al Ple que la modificació proposada és prudent i ajustada a la realitat, anticipants-se als esdeveniments i preveient nous escenaris que puguin venir per donar una resposta adequada quan sigui necessària. «Hem de vetllar per la sostenibilitat dels serveis públics, i prioritzar el destí dels recursos, per tal que arribin a les famílies, pimes i autònoms que estan patint els efectes de la crisi», ha afirmat.

Finalment, el regidor ha assegurat que l’equip de Govern no vol renunciar als serveis existents sinó mantenir-los, i en la mesura que es pugui i ampliar si es considera convenient. En aquest sentit, ha recordat que no tot es regula amb les ordenances i que el govern també disposa d’altres mecanismes com ara les subvencions i ajudes.

Redacció

 

La productora reusenca Alba Sotorra presenta la seva pel·lícula ‘Per la Llibertat’ a Cambrils

La productora reusenca Alba Sotorra presentarà la seva última pel·lícula, «Per la Llibertat» el proper 27 d’octubre a les 10h al Cinema Rambla de l’Art de Cambrils. L’acte també comptarà amb la intervenció del director del film, el turc Ersin Çelik, i del productor Diyar Hess. Les entrades anticipades ja es poden comprar al web https://www.reservaentradas.com/cine/tarragona/rambladelart.

L’activitat, que se celebrarà seguint tots els protocols de seguretat, està organitzada per l’associació ACTE, el Banc del Temps i la regidoria de Cooperació de l’Ajuntament  de Cambrils, que enguany no han pogut portar a terme la tercera edició del cicle de cinema solidari «La Mar de Cinema».

Precisament, la cineasta Alba Sotorra va ser l’ambaixadora de la segona edició del cicle, que va cloure amb el seu documental «Comandante Arian», on conviu amb un batalló de guerrilleres kurdes.

El regidor Cooperació, Oliver Klein, ha afirmat que poder estrenar «Per la Llibertat» a Cambrils de la mà del seu director i productora és una bona ocasió per prendre consciència col·lectiva de l’escala global en la que estem vivint. «Una societat compromesa amb la justícia social és la que en situacions difícils com l’actual segueix reivindicant la defensa dels drets humans i Cambrils n’és un bon exemple», ha assegurat el regidor.

Una història basada en fets i personatges reals

«Per la Llibertat» és una història basada en fets i personatges reals que ha format part de la selecció oficial a més de 10 festivals internacionals i ja s’ha estrenat a Japó, Suïssa, Alemanya i Regne Unit. Actualment està de gira per Espanya i properament també arribarà a França.

La Zilan, protagonista de la pel·lícula, torna a la seva ciutat natal en memòria del seu germà assassinat per ISIS, però tot ha canviat. Aviat es veurà involucrada en la lluita de resistència d’un grup de joves locals davant la brutal repressió de la policia i l’exèrcit. Basat en els diaris dels joves que van lluitar, el film explora l’esperança, l’amistat, el sacrifici i la pèrdua en una lluita per la llibertat.

Redacció

 

La Policia Nacional desmantella a Cambrils una xarxa d’explotació sexual de dones d’origen sud-americà

Fruit d’aquesta actuació es va procedir a la detenció de 6 persones (4 de nacionalitat colombiana, 1 de nacionalitat dominicana i 1 de nacionalitat espanyola). Foto: Policia Nacional

Agents de la Policia Nacional han desmantellat en la localitat de Cambrils un pis i un baix comercial, destinat com a centre d’estètica i massatges, on dones d’origen sud-americà eren explotades sexualment. El prostíbul estava regentat per una encarregada de nacionalitat colombiana juntament amb altres membres de la seva família.

La recerca es va iniciar a mitjan any passat arran de la denúncia d’una dona qui va manifestar haver estat explotada sexualment per un grup de persones establertes a la província de Tarragona, sota la falsa promesa de regularitzar la seva situació administrativa a Espanya. Per a això li van oferir un treball com a empleada d’un centre de bellesa en la localitat de Cambrils, si bé no va resultar ser més que la tapadora d’un prostíbul, on havia d’estar disponible per als clients les 24 hores del dia.

Aquest local comercial estava al seu torn estretament relacionat amb un pis situat en el mateix immoble de la localitat tarragonina i que també era utilitzat per l’organització criminal per a l’allotjament de les meretrius i per a l’exercici de la prostitució, en horaris fora d’obertura del local comercial.

Condicions de semi-esclavitut i coaccionada mitjançant pràctiques de santeria

Sota amenaces i coaccions la víctima va ser sotmesa a condicions d’explotació extrema, disponibilitat a qualsevol hora del dia per a mantenir relacions amb els clients, pràctiques sexuals sense protecció, pèssimes condicions d’higiene i salubritat en les estades, així com era obligada a consumir substancies estupefaents i alcohol amb els clients, la qual cosa els permetia doblegar més fàcilment la seva voluntat.

Entre altres maneres d’intimidar-la, els integrants de la trama es valien de la pràctica de la santeria yoruba, originària d’Àfrica i arrelada a Llatinoamèrica, per a atemorir-la i obligar-la a complir les seves ordres.

Aprofitant un descuit dels seus explotadors va aconseguir fugir del seu control i posar els fets en coneixement de les autoritats.

Represàlies de l’organització

Com a venjança, la propietària del prostíbul va publicar a través de diferents xarxes socials, fotos íntimes de la víctima perquè les poguessin veure els seus familiars en el país d’origen.

En la fase d’explotació de la recerca i una vegada plenament identificats els integrants de la xarxa d’explotació sexual, es van practicar sengles entrades i registre, prèvia autorització judicial en el local de massatges i en el domicili.

Fruit dels mateixos es van localitzar paperines de cocaïna, una bàscula de precisió, pastilles abortives, dos equips informàtics i diversa documentació relacionada amb la publicitat del local, així com la comptabilitat i llista de preus dels serveis. A més en una estança va ser localitzat un altar de santeria i que s’utilitzaria per a atemorir a les seves víctimes.

Fruit d’aquesta actuació es va procedir a la detenció de 6 persones (4 de nacionalitat colombiana, 1 de nacionalitat dominicana i 1 de nacionalitat espanyola), entre les quals es trobaven, la principal responsable del prostíbul i altres cinc, diverses d’elles de la seva entorn familiar. Tots ells ho van ser com a presumptes autors dels delictes de tràfic d’éssers humans amb finalitats d’explotació sexual, delicte relatiu a la prostitució, delicte contra la salut pública, delicte contra la intimitat, amenaces i pertinença a grup criminal.

L’operació ha estat desenvolupada per agents de la UCRIF, de la Brigada Provincial d’Estrangeria i Fronteres de la Comissaria Provincial de Tarragona.

Redacció