L’alcalde, la regidora i la secretaria de la Confraria de Pescadors, en la presentació de la jornada. Foto: Cedida
La 1a Jornada de l’Economia Blava a Cambrils posarà sobre la taula el present i el futur d’aquest sector econòmic estratègic tan arrelat al territori per abordar les oportunitats que afavoreixin la seva competitivitat. La primera edició de l’esdeveniment es portarà a terme el proper 3 d’octubre de 9h a 14h a l’Hotel ElDorado de Cambrils. Les inscripcions són gratuïtes i obertes al públic general i es poden formalitzar a través de l’enllaç https://bit.ly/46xkWWc?r=qr.
L’alcalde de Cambrils, Alfredo Clúa; la regidora de Promoció Econòmica, Neus Cárdenas, i la secretària de la Confraria de Pescadorsde Cambrils, Clàudia Masdéu, han presentat aquest matí el programa d’activitats de la jornada, que pretén ser un espai de trobada entre el sector públic i privat.
L’alcalde de Cambrils ha destacat l’aposta de l’Ajuntament per un sector molt important i ple d’oportunitats, que engloba sectors tan diversos com la pesca, els esports nàutics, l’energia marina sostenible, la biotecnologia o la recerca científica marina. En aquest sentit, Alfredo Clúa ha afirmat que, com a municipi de costa, un dels reptes de Cambrils és protegir el mar, mantenir-ne la biodiversitat i assegurar que segueixi sent una font de vida i treball per a les generacions futures.
Per la seva banda, la regidora de Promoció Econòmica ha explicat que l’economia blava promou l’activitat econòmica al voltant del mar amb la mirada posada en la sostenibilitat i ha assegurat que l’Ajuntament està compromès amb el sector primari. “Donar a conèixer les nostres arrels, preservar la nostra identitat i compartir-ho, reivindicar els nostres orígens i mostrar-ho, atrau visitants i també dinamitza l’activitat econòmica”, ha conclòs Neus Cárdenas.
Per acabar, la secretària de la Confraria de Pescadors ha explicat el Grup d’Accció Local Pesquer (GALP) Costa Daurada es va crear per desenvolupar estratègies de desenvolupament local i té la seva raó de ser amb projectes com aquestes jornades organitzades per l’Ajuntament per despertar l’emprenedoria en aquest sector. La secretària ha afirmat que les conferències i taules d’experiències programades tracten molts temes amb una bona amplitud de visió i demostra el gran ventall de possibilitats de l’economia blava.
Les jornades estan organitzades des del Departament de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Cambrils amb la col·laboració i el suport del Museu d’Història i el GALP, i compten amb finançament del Fons Europeu marítim de Pesca i Aqüicultura a través de la convocatòria del GALP.
L’Economia Blava és un sector estratègic molt ampli que inclou activitats molt diverses vinculades al mar i als oceans: la pesca, la indústria nàutica i naval, els esports nàutics, l’energia neta i la ciència i la tecnologia. Cambrils aposta per l’impuls a d’aquest sector perquè esdevingui una font d’ocupació per a les persones i afavoreixi el desenvolupament econòmic i social de la ciutat. Amb aquesta finalitat, l’Ajuntament és soci del GALP Costa Daurada, constituït per agents del sector pesquer i aqüícola, el sector privat, sector social i les corporacions locals dels municipis costaners de la Costa Daurada: Cambrils, Tarragona, Torredembarra i Calafell.
El programa de les jornades s’iniciarà amb una conferència inaugural de la coordinadora de l’Agenda Marítima de Catalunya, Yolanda Morcillo Ripoll, i inclourà dues taules amb la participació de vuit experiències que aporten valor, ofereixen solucions i generen activitat econòmica.
Programa de la jornada
9.00 h
Recepció de les persones assistents
9.15 h
Benvinguda
Obertura a càrrec de l’Alcalde de Cambrils, l’il·lustríssim Sr. Alfredo Clúa Baldellou.
9.30 h
Conferència Inaugural
A càrrec de la Sra. Yolanda Morcillo Ripoll, Coordinadora de l’Agenda Marítima de Catalunya de la Generalitat de Catalunya. “L’Agenda Marítima de Catalunya, un projecte de país per tal d’arrelar l’economia blava sostenible als territoris marítims”.
Presentació a càrrec de la Regidora de Promoció Econòmica, Govern Obert i
Participació Ciutadana de l’Ajuntament de Cambrils, Sra. Neus Cárdenas Morell.
10.30 h
Taula d’experiències:
La mar, impuls d’emprenedoria
Sr. Mario Muñoz Domènech. CEO Microalgae Lab, S.L. “Impulsant l’economia blava a través de la sostenibilitat i la producció de les microalgues”.
Sra. Clàudia Masdeu Almagro. Gerent del GALP Costa Daurada.
“Projecte Gastromòbil en femení”.
Sr. Xavi López Tremoleda. Director Esportiu Club Nàutic L’Escala.
“Per un mar accessible”.
Sr. Antoni Abad Malloll. President de la Confraria de Pescadors de Roses i de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors.
“La Mar. Un munt d’oportunitats: la transformació i envasat del peix”.
Moderadora: Sra. Cristina Sierra Fortuny, periodista de la Revista Cambrils.
11.30 h
Pausa – Esmorzar
12.00 h
Taula d’experiències:
La mar, sostenibilitat i patrimoni
Sr. Toni Cartes Reverté. Ajuntament de La Ràpita. Director tècnic d’Orígens.
“Orígens. La identitat d’un poble”.
Sra. Cristina Mañas Mañas. Gerent de la Confraria de Pescadors de Palamós.
“Accions per la millora de la qualitat, sostenibilitat i coneixement del producte pesquer de Palamós”.
Sr. Quim Roca García. Ceo Fundador d’Stone-Reef Biomimetic Solutions, S.L.
“Construcció d’habitants per a la regeneració marina amb biomaterials. Biòtops Biomimètics adaptats a l’entorn”.
Srs. David Curto i Moisès Cruañas. Socis fundadors d’Ona Safe & Clean.
“Descarbonització del sector”.
Moderador: Sr. Adrià Muñoz Punzano. Director de Ràdio Cambrils.
Alcalde, regidors i tècniques, davant el car tell fet per David Callau. Foto: DiariTots21
Cambrils ha posat en marxa la primera edició de la Xarxa per la Petita Infància per donar resposta a les necessites de les famílies amb infants de 0 a 3 anys a la vegada que unificar propostes que es fan a Cambrils al voltant d’aquestes edats, reunint diferents diferents serveis i departaments municipals de l’Ajuntament de Cambrils, les llars d’infants del municipi (totes les públiques i algunes de privades), l’hospital Antoni de Gimbernat, el Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (CDIAP) i algunes iniciatives particulars.
Al costat d’un cartell realitzat pel cotitzat pintor cambrilenc David Callau, l’alcalde de Cambrils, Alfredo Clúa; la regidora de Benestar Social, Teresa Recasens; el regidor d’Educació, Jordi Barberà; la regidora de Salut, Igualtat i Inclusió, i el director de l’Hospital Lleuger Antoni de Gimbernat, Francesc Margalef, han presentat avui aquest projecte en una roda de premsa, que també ha comptat amb l’assistència de representants de diferents serveis que formen part de la xarxa.
Participa així del projecte el col.lectiu Saltirons, que forma part de la Fundació Pere Tarrés. En el seu lloc ha intervingut Helena Torreblanca.
L’alcalde de Cambrils ha destacat que l’objectiu de la xarxa és “aprofitar les sinèrgies” de totes les entitats públiques i privades per donar suport a les famílies de Cambrils, i ha animat a totes les entitats que treballen amb infants a sumar-se al projecte per seguir construint una ciutat més forta i cohesionada.
Per la seva part, la regidora de Benestar, Teresa Recasens, ha explicat que la xarxa va començar a caminar fruit de la col·laboració i la cooperació entre professionals que treballen directament o indirecta amb la petita infància i les seves famílies, “amb la finalitat de donar a conèixer els serveis que ofereixen i organitzar activitats conjuntament per acompanyar i donar tranquil·litat a les famílies que estan en aquesta etapa de la criança”.
En la mateixa línia, la directora de servei municipal d’atenció a les famílies “Saltirons” i la infermera de l’Hospital Lleuger i responsable del Punt de Salut de l’Ateneu Juvenil, Joana Abella, han explicat que la xarxa es va començar a organitzar durant l’últim trimestre de l’any 2023, arran de la necessitat detectada per les professionals de millorar les accions comunitàries dirigides a la petita infància, donar visibilitat als serveis i recursos existents a la ciutat i acostar-los a les famílies.
Amb aquest objectiu, la xarxa disposarà d’un web senzill i accessible que permetrà recopilar els interessos de la petita infància i accedir fàcilment a tota la informació dels serveis i entitats participants, i partir d’aquest mateix mes de setembre organitzarà un calendari d’activitats per a famílies amb infants.
La primera Jornada
La programació d’activitats arrencarà amb la I Jornada de la Xarxa de la Petita Infància, que se celebrarà el divendres 20 de setembre de 17 a 19 hores al Parc del Pinaret i servirà per donar a conèixer la iniciativa, el web i la programació d’activitats. Aquesta jornada oberta i comunitària serà un espai on infants i famílies podran gaudir d’activitats i tallers, com un espectacle de contes, música, racó de llibres, espai sensorial per a nadons, blocs de construcció, i pinta-cares, entre altres.
La jornada també vol ser la porta d’entrada a futures adhesions a la Xarxa per la Petita Infància de Cambrils. En aquest sentit, els i les professionals, serveis o entitats que treballin amb famílies amb infants de 0 a 3 anys i que es vulguin adherir a la xarxa es poden posar en contacte amb la xarxa a través del correu electrònic infància.cambrils@gmail.com.
Entre les propostes que s’han programat per aquest curs, destaquen xerrades al voltant de diferents temes com ara el moviment lliure en nadons, l’alimentació i nutrició, el son infantil, la retirada respectuosa del bolquer, el paper educatiu de les llars d’infants, els primers auxilis, la importància de la música en el desenvolupament, el foment de la lectura o l’acompanyament de la sexualitat infantil. La imatge de la Xarxa per la Petita Infància i el cartell de la Primera Jornada, han estat elaborats per l’artista cambrilenc David Callau.
Programa de la I Jornada de la Xarxa per la Petita Infància
Parc del Pinaret
20 de setembre (de 17 a 19h)
17:00 Inici d’acte. Presentació de les Jornades per part de regidories d’Educació i Benestar Social
17:15 Espectacle Cuentropia
18:45 Música i Ball
19:00 Final de les Jornades
Paral·lelament estaran en funcionament els següents tallers:
• Pintacares
• Blocs de construcció
• Espai Nadó Sensorial
• Racó de llibres
• Psicomotricitat
Territori també reforçarà l’oferta d’autobusos directes entre Barcelona i Tarragona amb sis noves expedicions per sentit. Foto: Arxiu
El Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica crearà un nou abonament de transport públic a un preu bonificat, una T-10/120 unipersonal, per al recorregut Tarragona-Barcelona que es podrà fer servir durant el tall del servei de Rodalies previst per als propers mesos. El detall de les condicions del nou abonament s’acabarà de perfilar els propers dies. A més, el Departament reforçarà la seva oferta de busos interurbans directes entre Barcelona i Tarragona amb sis noves expedicions per sentit durant les obres, assolint la xifra total de nou expedicions per sentit.
Aquestes actuacions del Govern reforçaran i complementaran el Pla Alternatiu de Transport (PAT) de Rodalies, que també s’amplia, fruit de les reunions mantingudes entre els responsables del Departament i l’operador ferroviari, i de les demandes traslladades pels representants del territori i les persones usuàries.
Així, Rodalies assumeix els següents canvis al PAT:
Ampliació del nombre de serveis amb parada a Valls: Incorporació de la parada de dos trens per sentit de la línia R15 desviada per Plana de Picamoixons:
Sentit Barcelona: dos primers del matí
Sentit Valls: dos últims de la nit
D’aquesta manera l’oferta total a partir de l’1 d’octubre serà de set trens per sentit amb la relació amb Barcelona, sumant-se la parada d’aquests dos trens per sentit de la R15 desviada als cinc trens per sentit i dia que ja hi paraven en l’oferta prevista del PAT (dos serveis de la R13 i tres de la R14 desviada).
Actualment, quan encara no s’ha iniciat el PAT, l’oferta ferroviària de Valls amb Barcelona és de quatre trens per sentit i dia, dos trens directes i dos trens amb transbordament a Sant Vicenç de Calders. El reforç, doncs, ampliarà els serveis en tres al dia, tots directes.
Cambrils i Vila-seca tindran busos directes
Després de les nombroses peticions fetes pels ajuntaments i els usuaris, Renfe ha acceptat establir dues noves parades d’autobusos en els municipis de la costa dins del PAT. Serà una línia regular que sortirà des de Cambrils, amb parada a Vila-seca, i que connectarà directament amb Sant Vicenç de Calders. Així s’evitarà que els viatgers d’aquests municipis hagin de dirigir-se a Tarragona o Reus, ja que disposaran de busos directes.
Canvis en el servei substitutori per carretera:
Nou servei alternatiu per carretera Cambrils – Vila-seca directes a Sant Vicenç de Calders.
Per a viatgers/es amb origen o destinació Tarragona:
Des de Battestini sortiran els serveis directes a Sant Vicenç de Calders. (excepte en el primer mes, que sortiran des d’Imperial Tarraco)
Des de l’estació d’autobusos de Tarragona sortiran els autobusos substitutoris amb parada a Torredembarra i Altafulla.
Des de l’estació de Rodalies de Tarragona sortiran els autobusos, amb parada a Torredembarra i Altafulla, coordinats amb els trens que arribin del sud.
Imatge de la presentació de l’acte. Els beneficis aniran a lluitar contra la leucèmia a través de la Fundació Josep Carreras. Foto: Cedida
Una seixantena de professionals de la barberia, la perruqueria, l’estètica i la fisioteràpia participaran aquest diumenge 15 de setembre en la 8a edició de l’esdeveniment solidari “Deixa’t prendre el pèl“, que en aquesta ocasió recaptarà fons per la lluita contra la leucèmia, a través de la Fundació Josep Carreras. A més, enguany s’instal·larà una unitat mòbil del Banc de Sang on es podran fer donacions de sang i/o fer-se donants de medul·la òssia.
La regidora d’Inclusió Social, Gemma Balanyà, i el barber de Cambrils i impulsor de la iniciativa Javi Torrente, juntament amb un representant de l’equip d’organització, Luis Valadés; el president del Club de Rem Cambrils, Víctor Ortiz, i el portaveu de Tiburón Crossfit, Unai Barceló, han presentat aquest dijous els últims detalls de la campanya, que tornarà a convertir el port una gran perruqueria solidària sota el lema “Imparables contra la leucèmia”.
La regidora d’Inclusió Social ha explicat que es tracta es tracta d’un esdeveniment molt consolidat i esperat a Cambrils i ha afirmat que és un orgull per l’Ajuntament donar suport a una iniciativa solidària que surt des de la ciutadania. Gemma Balanyà també ha felicitat l’organització per la feina que porta a terme i ha agraït la col·laboració desinteressada dels i les professionals, del Club de Rem, de Tiburón Crossfit, dels Nanyos, de les 83 empreses que han fet donacions i de totes les persones que ajuden a fer realitat la campanya. Per acabar, la regidora ha llegit una carta en nom de la Fundació Josep Carreras, que no ha pogut assistir a la roda de premsa però serà present diumenge a l’esdeveniment.
Per la seva part, Javi Torrente ha explicat que hi haurà 32 professionals de la barberia, 18 professionals de perruqueria i estètica i 8 fisioterapeutes, que venen des de Barcelona, Lleida, Alacant, Castelló o València. L’impulsor de la iniciativa ha destacat la fidelitat de molts barbers que han vingut a quasi totes les edicions i també d’algunes clientes com unes nenes que només es tallen el cabell una vegada a l’any i ho fan en aquest esdeveniment.
En aquesta vuitena edició, la solidaritat es fondrà amb la diversió i l’estil, oferint una experiència única per als assistents. Des de les 10 del matí fins a les 2 de la tarda, el Port de Cambrils s’omplirà de vida amb activitats i serveis per a tots els gustos. A més dels serveis de barberia, perruqueria i estètica, les persones que s’acostin al passeig marítim podran gaudir d’un servei de massatges relaxants i rejovenidors, passejos en barca del Club de Rem, tastets de crossfit de Tiburón Crossfit, i un simulador de Fórmula 1.
A banda, l’esdeveniment compta amb una programació d’activitats d’animació: la presentació a càrrec de Javi Benítez, l’actuació de Denmong, diversos sortejos, el ritme dels Nyanyos de Cambrils, el violí de Misha, i l’espectacle de Cover H. L’amenització musical durant tot l’esdeveniment anirà a càrrec de Va de SoDj‘s y Dj Dejavú. Com cada any, també hi haurà parades solidàries, servei de bar i un photocall per capturar moments memorables.
Fundació Josep Carreras contra la leucèmia
Des de fa més de 25 anys, moguts pel repte d’aconseguir que la leucèmia sigui, algun dia, una malaltia 100% curable, des de la Fundació Josep Carreras contra la leucèmia s’impulsa de forma incansable tot tipus de projectes en benefici dels pacients de leucèmia, limfoma, mieloma múltiple i altres càncers de sang.
Mentre es lluita contra el gran repte d’aconseguir que sigui curable, es treballa per reduir al mínim els efectes secundaris dels tractaments i per procurar que l’experiència dels pacients sigui millor oferint-los informació de rigor, resposta als seus dubtes i consultes mèdiques, i pisos d’acollida quan el pacient ha de traslladar-se lluny del seu domicili per rebre tractament.
A més, també s’enfronten al repte d’aconseguir que tots els malalts de leucèmia comptin amb un donant disponible, ja que actualment 3 de cada 4 persones no disposen d’un donant idoni entre els seus famílies directes.
Sobre “Deixa’t prendre el pèl”
“Deixa’t prendre el pèl” és un campanya solidària que va sorgir l’any 2016 arran d’un cas de càncer infantil al nostre municipi, impulsada pel barber cambrilenc Javier Torrente i un grup de companys de professió, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Cambrils. En les set edicions anteriors, l’esdeveniment ha recaptat prop de 120.000 euros que s’han destinat a projectes relacionats amb el càncer infantil i l’ELA.
Cada any, el mes de setembre, la iniciativa converteix el Port de Cambrils en una gran perruqueria solidària a l’aire lliure amb la participació de professionals de la barberia i de la perruqueria que tallen i pentinen el cabell; professionals de l’estètica que fan la manicura i massatges, i altres serveis. A més, diverses entitats també hi col·laboren amb l’organització d’activitats paral·leles.
Com col·laborar
Aquelles persones que vulguin col·laborar amb la causa i ajudar a que els pacients de leucèmia siguin imparables ho poden fer:
El mateix dia de l’acte comprant el teu tiquet a partir de les 10h.
Si ets una empresa i vols col·laborar, pots aportar un donatiu solidari, a través de la web o demanar més informació al correu deixatprendreelpel.oficial@gmail.com
El programa es basa en una donació de documents vinculats amb els germans Miralles, desapareguts durant la Guerra Civil. Foto: Cedida
La programació del 18è Cicle de Memòria de Tardor de Cambrils s’inspira en la descoberta de les cartes que van escriure des del front els germans Gaietà i Josep Miralles, fills de Cambrils, desapareguts durant la Guerra Civil espanyola. Aquesta correspondència forma part d’una donació que va rebre l’Ajuntament de Cambrils, que també inclou fotografies antigues de la família i d’alguns indrets de Cambrils.
Aquesta nova edició del cicle, titulada “Correspondència contra l’oblit”, es va iniciar dissabte passat amb la inauguració de l’exposició “Espero una postal” a la Torre del Port, i continuarà durant els mesos de setembre i octubre amb un seguit d’actes programats per l’Arxiu Municipal de Cambrils, el Museu d’Història de Cambrils i l’àrea de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament de Cambrils.
La nova programació pretén aproximar a la ciutadania la importància de comunicar-se amb els éssers estimats en un context de conflicte, com ho va ser la Guerra Civil espanyola de 1936-1939, seguint la línia de recerca i divulgació sobre memòria històrica que desenvolupa l’Ajuntament.
Les cartes entre els soldats i la seva família
Escriure una carta sempre implica absència i separació física. Els motius poden ser múltiples. Un d’ells, dolorós, és la guerra. La correspondència durant qualsevol conflicte es va convertir a partir del segle XIX, en una necessitat que permet registrar totes les experiències de la vida diària en el front de qui les va viure.
Les cartes que els combatents van rebre de les seves famílies van millorar la moral dels soldats, oferint-los una sensació d’inspiració i raó per a continuar lluitant: per a poder posar fi al conflicte el més ràpid possible i reunir-se amb els seus éssers estimats. De la mateixa manera, al revés, els familiars verificaven l’estat de salut del seu fill, marit, net o nebot alhora que, si la censura ho permetia, tenien referències del lloc en el qual es trobava.
En un context d’estudi humanístic i de recuperació de la memòria històrica d’un país, d’un territori o d’una família, la correspondència ens permet endinsar-nos en aspectes de caràcter personal i íntima que aporta un valor afegit a la resta de fonts documentals. Complementa documents oficials que de vegades ofereixen mancances interpretatives que sovint es poden resoldre estudiant la correspondència entre el soldat i la família.
Programa d’activitats
Dissabte, 7 de setembre de 2024, a les 12h. Torre del Port
Inauguració de l’exposició Espero una postal produïda pel Museu d’Història de Catalunya amb el suport de la Xarxa de Museus d’Història i Monuments de Catalunya. Fins el 13 d’octubre.
Organitza: Museu d’Història de Cambrils. Col·labora: Arxiu Municipal de Cambrils.
Dijous, 19 de setembre de 2024, a les 19.30h. Sala d’actes del Centre Cultural
Taula rodona La correspondència dels germans Miralles
Presentació de la documentació recuperada per Rafaela López Gómez relacionada amb els germans Gaietà i Josep Miralles, fills de Cambrils, desapareguts durant la Guerra Civil Espanyola de 1936-1939.
Participen: Rafaela López Gómez, Josep Maria Calvo Alcarraz, Gerard Martí Estrada i Pedro Otiña Hermoso.
Organitza: Museu d’Història de Cambrils i Arxiu Municipal de Cambrils.
Dimarts, 24 de setembre de 2024, a les 19.30h. Sala d’actes del Centre Cultural
Conferència La memòria democràtica
Recerca i divulgació per necessitat i urgència, a càrrec de Salvador Redó i Martí, Graduat en Humanitats, periodista i president de l’Associació Memòria i història de Manresa. Organitza: Museu d’Història de Cambrils i Arxiu Municipal de Cambrils.
Dissabte, 19 d’octubre de 2024, a les 18.00h. Torre del Llimó
Representació de l’obra de teatre Memòries oblidades, dins del programa Què diu que fan? Escenaris de la Catalunya Sud. A càrrec de la companyia Teatralitzat i protagonitzada per les actrius Marta Marín Simón, MA López Llauradó i Cristina Murillo Gailmany. Sinopsis: Al llarg de la història les dones han hagut de triar entre la família o la carrera, entre els estudis o els fills, entre la lluita o la maternitat. També va passar durant la guerra civil espanyola, i ni totes les dones es van quedar a la rereguarda ni totes van ser milicianes. Però totes van resistir, lluitar per sobreviure i veure com perdien de nou drets i llibertats.
Aforament limitat. Entrada gratuïta. Organitza: Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils.
Dijous, 3 d’octubre de 2024, a les 19.30h. Sala d’actes del Centre Cultural
Presentació de la novel·la El cor més humil: Valldeperes estiu de 1938, a càrrec del seu autor Andrès Villa López que ha escrit el llibre a rel de la troballa a la Conca de Barberà, de correspondència inèdita de la Guerra Civil.
Organitza: Campus Extens de la URV, Arxiu Municipal de Cambrils i Museu d’Història de Cambrils.
Dissabte, 26 d’octubre de 2024, Manresa
Visita Manresa contra l’oblit. Descoberta a Manresa dels espais de memòria gestionats per l’Ajuntament de Manresa amb la col·laboració de l’Associació Memòria i Història de Manresa, entitat que contribueix a recuperar la memòria històrica i lluitar contra l’oblit. Ruta urbana amb perspectiva memorialística i visita a edificis patrimonialitzats com el refugi antiaeri del Grup Escolar Renaixença.
Sortida a les 8.30h des de la parada de bus de davant del Molí de les Tres Eres a l’Avinguda Adelaida. Àpat lliure a càrrec de les persones inscrites per rigorós ordre d’arribada a l’email museu@cambrils.cat
Organitza: Campus Extens URV, Arxiu Municipal de Cambrils i Museu d’Història de Cambrils.
La competició es disputarà del 20 al 22 de setembre en un dels camps de futbol de la zona esportiva municipal. Foto: Cedida
La tercera edició de la competició de crossfit ‘Daurada Games‘ es portarà a terme del 20 al 22 de setembre al camp de futbol 3 de la zona esportiva municipal i comptarà amb la participació de més de 1.200 atletes de diferents punts d’Espanya, Portugal i França i Andorra, que competiran en parelles per posar a prova la seva força, agilitat, coordinació i velocitat.
L’alcalde de Cambrils, Alfredo Clúa; la regidora de Turisme i Esports, Camí Mendoza, i els representants de l’empresa Cross Events, Judit Domingo, Unai Barceló i Josué Díaz, han estat els encarregats de presentar aquest esdeveniment esportiu. L’alcalde, Alfredo Clúa, ha destacat l’aposta de Cambrils pel turisme esportiu amb l’organització de nombrosos esdeveniments, ha afirmat que amb aquesta tercera edició dels Costa Daurada Games es consolida el binomi Cambrils-crossfit, i ha convidat a tothom a acostar-se a la zona esportiva per gaudir de l’espectacle d’aquest esport.
La regidora de Turisme i Esports, Camí Mendoza, ha explicat que el campionat posiciona Cambrils dins del marc estatal de crossfit i alhora ajuda a desestacionalitzar la temporada turística. La regidora també ha anunciat que el futur del campionat està garantit perquè enguany s’ha licitat i durant els propers quatre anys Cross Events continuarà organitzant l’esdeveniment.
Per la seva banda, Judit Domingo, de Cross Events, ha destacat l’augment de participació i la important participació femenina, que enguany arriba al 50%, i ha explicat les principals novetats d’aquesta tercera edició.
Aquest 2024 s’elimina la modalitat individual i només es disputarà en parelles. En total, hi haurà 9 categories: masculina, femenina i mixta dividides en tres nivells cadascuna. També com a novetat, s’ha incorporat una prova de bicicleta que no inclou cap campionat d’Espanya. A més, s’ha creat el concepte Daurada Experience pel públic, que podrà gaudir d’estands d’alimentació, roba i material al laterals del mateix camp de futbol i d’activitats paral·leles com els seminaris.
Els horaris de la competició seran divendres 20 de setembre de 15 a 20h, dissabte 21 de setembre de 8 a 20h i diumenge 22 de setembre de 8 a 17 hores.
Els actes tindran lloc al Parc del Pescador a les 12 hores i comptarà la Coral Verge del Camí i els Xiquets de Cambrils. Foto: Cedida
L’historiador, Doctor en Geografia i senador Alfons Garcia Rodríguez serà l’encarregat de fer el parlament institucional de l’acte de la Diada Nacional de Catalunya organitzat per l’Ajuntament de Cambrils, que tindrà lloc al Parc del Pescador el pròxim dia 11 de setembre a les 12 hores.
Després de la benvinguda de l’alcalde, Alfredo Clúa i del parlament institucional del senador, la commemoració de l’Onze de Setembre continuarà amb l’actuació de la Coral Verge del Camí, que interpretarà tres cançons i l’Himne Nacional de Catalunya, i un pilar de la colla castellera Xiquets de Cambrils.
Com és habitual en els últims anys, en finalitzar l’acte es farà l’ofrena floral al Monòlit Rambla Onze de setembre per part de l’Ajuntament, els partits polítics i les entitats que s’hi han volgut afegir.
Alfons Garcia Rodríguez, nascut a Tortosa el 1959, és llicenciat en Geografia i Història per la Universitat de Barcelona i Doctor en Geografia per la Universitat Rovira i Virgili, i des del 1985 ha treballat com a professor universitari i d’educació secundària. En el camp educatiu, va ser director de l’institut Berenguer d’Entença de l’Hospitalet de l’Infant entre el 1996 i el 2008 i professor associat a la Universitat Rovira i Virgili fins el 2019.
En l’àmbit polític, va ser alcalde de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant durant 12 anys (del 2011 al 2023) i des d’aquest gener de 2024 és senador per designació del Parlament de Catalunya.
L’Ajuntament de Cambrils continua amb la campanya de manteniment a zones com Vilafortuny i a continuació, la Llosa, on es concentren bona part dels problemes com ara reparacions del camí interior, carrer Mas Clariana, la reparació i substitució de rajoles a les entrades del Centre Cívic, pintura i senyalització vial o la reparació de voreres.
Fonts del consistori subratllen que aquestes obres de manteniment s’hauran d’allargar per quan els desperfectes són nombrosos fruit de molts anys de deixadesa.
Instantània de la Nit del Foc a Cambrils, l’acte més rellevant d’aquest primer cap de setmana de les festes del Camí. Foto: Cedida
Després d’alguns dies celebrant ja diversos actes preliminars, els cambrilencs i cambrilenques encetaran aquest divendres els actes de la seva Festa Major de la Mare de Déu del Camí, que s’allargarà fins al 15 de setembre.
El programa d’aquest primer cap de setmana oficial de festes arrencarà a partir de les 20 h, amb la cercavila del pregó, amb el bestiari festiu la Farnaca i la Galera, acompanyats dels seus timbalers. Les sortides es faran des de la plaça de la Vila amb la Farnaca i des de la plaça Mn. Joan Batalla, amb la Galera, per anar fins la plaça de l’Ajuntament.
A les 20.30 h, a la plaça de l’Ajuntament, s’ha programat el tret de sortida de la Festa Major, amb la participació de la Colla Gegantera Tota l’Endenga, el Ball de Bastons de Cambrils, la Colla castellera Xiquets de Cambrils, els Timbalers Cop de Cap i la Colla de Diables els Cagarrieres.
Seguidament, es procedirà a realitzar el pregó de Festa Major, que enguany anirà a càrrec de lo Sacaire del Llobregat, el qual, amb animació tradicional i el seu sac de gemecs, donarà a conèixer els actes festius. Després del brindis amb cava, serà el torn de la tronada.
Després del pregó es farà l’anada fins a la Torre del Llimó amb l’acompanyament dels timbalers de la Colla de Diables Cagarrieres i els timbalers de la Farnaca, on es muntarà el campament Vilero per la Nit del Calot, amb sopar popular (el preu del sopar és de 10 €). A mitjanit, a la mateixa Torre del Llimó, els Coi els Montgrons oferiran un concert que finalitzarà amb PD Macarroni.
El plat fort, la Nit del Foc
El programa de dissabte se centrarà en la tarda vespre, amb la ja clàssica Nit del Foc, que enguany arriba a la trenta-unena edició. Coorganitzada per la Colla Gegantera Tota l’Endenga i el departament de Festes de l’Ajuntament, amb la col·laboració del Ball de Diables els Cagarrieres, a partir de les 18.00 h s’iniciarà amb el Correfoc Infantil amb el Cabrot Petit del Vendrell, els Diables infantils de l’Hospitalet de l’Infant, els Diables infantils Alrinachs de Riudecanyes, els Diables infantils 7 Pecats Capitals de la Pobla de Mafumet, els Diables infantils Cagarrieres de Cambrils i la Farnaqueta i els Nyanyos de Tota l’Endenga de Cambrils.
El correfoc acabarà amb la ballada a plaça del Marquès de los Vélez i el Cabo Quiñones acompanyats dels grallers de Tota l’Endenga , així com la crida a la festa amb el Tirinnà petxinaToc. Tot plegat es rematarà amb coca amb xocolata per a tots els participants al correfoc.
De cara a les 20.00 h, al Passeig Albert, hi haurà la concentració de les colles i participants al correfoc, per tal d’iniciar a les 22 h la baixada de torxes amb el Marquès de los Vélez i el Cabo Quiñones acompanyats dels timbalers de la Farnaca. A les 22.30 h, a la plaça de la Vila, es farà l’encesa de la plaça i el correfoc pels carrers del nucli antic. Les colles participants seran el Cabrot del Vendrell, el Mamut de la Canonja, els Diables Alrinachs de Riudecanyes, els Diables 7 pecats Capitals de la Pobla de Mafumet, el Ball de diables de Tarragona, els Diables d’Arbeca, la Galera i els Diables Cagarrieres de Cambrils i la Farnaca i el Lluert de Tota l’Endenga de Cambrils. Al final del correfoc, a la plaça del Setge, es farà l’encesa final i l’espectacle pirotècnic a càrrec de Pirotècnia Tomàs de Benicarló.
La jornada acabarà al Parc del Pinaret, amb la Festa de la Nit del Foc amb els grups Band the Cool i lo Puto Cat.
Pel que fa als actes de diumenge, començaran a les 12 h, al campament Vilero de la Torre del Llimó, amb un ‘vermut vilero’ i l’actuació musical de la Banda del Calot i de PD Patu.
Ja a la tarda, a les 17.30 h, la plaça de la Vila acollirà la diada castellera de la Festa Major amb les colles Xiquets de Cambrils, Xiquets de Reus i els Xiquets del Serrallo; després de la qual, davant del local dels Xiquets de Cambrils hi haurà animació amb PD Petxines.
Són ajuts dirigits a famílies en situació de vulnerabilitat social i estan dotats fins a un màxim de 150 euros per alumne. Foto: Cedida
L’Ajuntament de Cambrils ha fixat les bases de la convocatòria per subvencionar llibres i material escolar per a alumnes matriculats a centres educatius del municipi en fase d’educació infantil, primària i secundària obligatòria (ESO). Les persones interessades poden presentar sol·licituds fins a un màxim de 150 euros per alumne.
L’Ajuntament ha previst una dotació total de 51.672,36 euros per ajudar a pares, mares i tutors legals d’alumnes que es troben en situació de vulnerabilitat i que reuneixen els requisits generals i específics que detallen les bases. Així, a més de tenir escolaritzat l’alumne al municipi, els ingressos per unitat familiar no poden superar determinats llindars.
Per poder accedir a la convocatòria serà imprescindible presentar les factures originals de la despesa realitzada en concepte de llibres i material escolar pel curs 2024-2025. Han d’estar degudament signades i segellades, i hi ha de constar el nom i cognoms del sol·licitant i el nom de l’alumne beneficiari.
L’any passat es van beneficiar d’aquest ajut 431 persones amb una dotació econòmica individual màxima de 150 euros per beneficiari.
Les sol·licituds es poden presentar de forma presencial a l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC) demanant cita prèvia al telèfon 977 794 579 ó per internet a citaprevia.cambrils.cat (link aquí). Si el tràmit es vol fer de forma telemàtica, presenteu la vostra sol·licitud a https://tramits.cambrils.cat/OAC/CdT.jsp?tramit=207 (link aquí). És important adjuntar tota la documentació i la sol·licitud de subvenció emplenada i signada. El termini de sol·licitud acaba el 9 de setembre.
Dues ambulàncies, al lloc dels fets. Foto: DiariTots21
Un cuiner d’un restaurant de Cambrils, situat al carrer Frederic Mompou, va haver de ser traslladat d’emergència en helicòpter a l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona després de patir un accident laboral.
Els fets es van produir ahir diumenge cap a les 17:45h de la tarda en un restaurant de la Plaça Mossèn Batalla. La víctima estava cuinant quan va patir cremades amb oli bullint. Sembla ser que en el moment de fer un canvi d’oli a la fregidora li va caure oli bullint a les mans i després als peus.
Fins al carrer es van desplaçar dues ambulàncies i una dotació dels Mossos d’Esquadra, a més de la Policia Local. Els serveis sanitaris van atendre inicialment a la víctima i es va donar avís a l’helicòpter. L’helicòpter va aterrar a les 18 hores al Moll de Ponent de la Confraria de Pescadors atès que a la plaça no es podia fer pels arbres i perquè s’hi estava realitzant la Fira del Disc, informa Ràdio Cambrils. Una de les ambulàncies va traslladar el ferit fins on havia aterrat l’helicòpter i aquest va ser evacuat a l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona, a la unitat de cremats.
El Bar del Pòsit ha estat guardonat conjuntament amb Lasal del Varador, de Mataró, entre més de 15.000 establiments. Foto: Cedida
Ecovidrio, l’entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge dels residus d’envasos de vidre a Espanya, ha donat a conèixer els establiments hostalers més responsables i compromesos amb la sostenibilitat de Catalunya i un dels dos guardonats és l’establiment cambrilenc Bar del Pòsit.
Aquest reconeixement forma part del #MovimientoBanderasVerdes, la campanya estival de Ecovidrio que té com a objectiu posar en valor i reconèixer el compromís de l’hostaleria local i els ajuntaments en el reciclatge d’envasos de vidre, la protecció del medi ambient i l’avanç cap a un desenvolupament sostenible. Els dos locals de Catalunya guardonats són el Bar del Pòsit, de Cambrils, i Lasal del Varador, a Mataró.
Aquesta és la cinquena edició del #MovimientoBanderasVerdes d’Ecovidrio i ha comptat amb la participació de més de 15.400 hostalers de 141 municipis d’Andalusia, Comunitat Valenciana, Catalunya i la Regió de Múrcia. Tots aquests hostalers han mostrat el seu compromís amb la sostenibilitat i el medi ambient.
Concretament, el restaurant Bar del Pòsit ha estat guardonat per oferir una experiència gastronòmica sostenible centrada en productes locals i orgànics. A més, treballen amb productes i proveïdors locals i de quilòmetre zero i col·laboren amb viticultors locals per a produir el seu propi vi, secundant així l’economia local i promovent un comerç just. Finalment, utilitzen energia verda procedent de fonts renovables, usen envasos take away ecològics i aposten per materials reciclats i de producció ètica per als uniformes dels seus empleats.
Per la seva banda, Lasal del Varador ha estat guardonat per iniciatives com l’ús de plaques solars, l’aposta per un ús més racional de l’aigua o la implementació dels principis de l’arquitectura bioclimàtica, la qual cosa permet evitar l’ús de l’aire condicionat. A més, posa en valor els productes de quilòmetre zero i de temporada i participen en projectes per a la protecció de les dunes.
Un projecte per la sostenibilitat
El lliurament d’aquests reconeixements forma part del Moviment Banderes Verdes d’Ecovidrio, un projecte que s’ha consolidat com una iniciativa clau per a l’entitat dins de la seva aliança amb el sector de l’hostaleria. A Catalunya, la cinquena edició d’aquesta campanya ha comptat amb la participació de 28 municipis costaners i prop de 3.200 establiments hostalers. Totes aquestes localitats estan competint per fer-se amb els nou guardons que Ecovidrio lliurarà en el territori estatal.
Gràcies a la responsabilitat de municipis i hostalers, en la passada edició del Moviment Banderes Verdes es van recollir 6.369 tones d’envasos de vidre a Catalunya.
El reciclatge d’aquests envasos ha aconseguit evitar l’emissió de 3.700 tones de CO₂, equivalents a retirar més de 1.700 cotxes de la circulació durant un any; evitar l’extracció de 7.600 tones de matèries primeres i estalviar 4.500 MWh d’energia.
Ecovidrio és l’entitat encarregada de la gestió del reciclatge de residus d’envasos de vidre a Espanya. Després de l’aprovació de la Llei d’Envasos i Residus d’Envasos de 1997, l’arrencada de les seves operacions va ser l’any 1998, es va convertir en l’entitat gestora del model de reciclatge i 8.000 companyies envasadores fan possible, amb la seva aportació a través del punt verd, el sistema de reciclatge. Segons dades de l’entitat, actualment es reciclen set de cada deu envasos de vidre.
Adala i The Same Song Band seran els caps de cartell del festival. Foto: Cedida/M.Vilardell
La sisena edició del festival Pròleg se celebrarà el pròxim 23 d’agost al Parc del Pescador de Cambrils. Es tracta d’un festival cultural, musical i artístic amb accés lliure i en totes les seves edicions ha tingut una gran acollida per part del públic. L’horari de les activitats començarà a les 17:30 h i acabarà a les tres de la matinada.
El format característic del Pròleg es el de celebrar espectacles i tallers familiars i mercat d’artistes locals per la tarda i actuacions d’artistes emergents per la nit. Es munten diferents escenaris per donar cabuda a totes les propostes. Així, hi haurà una zona de restauració amb food trucks per sopar i barra amb servei de begudes.
Entre les novetats que presenta aquesta edició hi ha una mostra de música i dansa senegalesa per part de l’Associació de Senegalesos de Cambrils; la convocatòria d’una taula rodona sobre cultura, música i territori. També s’ampliarà l’horari del mercat d’artistes i hi haurà un espai per la venda de cervesa artesana.
El suport a entitats juvenil és una de les accions previstes al Pla Municipal de Joventut de Cambrils 2026 ( PMJC) en diferents nivells: a nivell d’acompanyament, a nivell de subvencions econòmiques, de suport logístic o de difusió de la programació d’entitats juvenils “Joves+18”. La voluntat de la regidora Laura Mellau és recolzar l’associacionisme dels joves; animar la seva autonomia per endegar projectes i dotar de serveis les activitats juvenils.
Els artistes i activitats existents en aquesta sisena edició de Pròleg són:
Adala com a cap de cartell a la nit. Un dels principals noms de l’escena reggae catalana. Presentarà el seu nou disc Delta, publicat a finals del 2023, acompanyat de la seva banda. Delta, que agafa el seu nom de les ones delta del cervell, parla del subconscient, un subconscient col·lectiu format per totes les persones que ens envolten i ens han precedit, sense perdre les peculiaritats del projecte d’Adala: un missatge condensat en música i transformació que aporta una nova manera d’entendre l’art a través de la contracultura.
Meli Perea, cantant d’origen colombià establerta a les Terres de l’Ebre que el 2020 va iniciar el seu projecte en solitari. El 2023 va sortir el seu disc debut, Prisma, un diàleg entre el rap i els ritmes llatins, la música electrònica i els sons afrocolombians. Estil molt personal a través del freestyle i del folclore del Carib colombià.
Orquestrina Trama, música d’arrel tradicional del Pirineu i altres temes de composició pròpia. En formen part un grup de joves vinculats a la música i la cultura popular tradicional del Pirineu, amb l’objectiu de fer reviure melodies i cançons a les places i crear una festa per a tothom. L’espectacle és un concert que convida a tothom a ballar.
Teatre Arrossegat de Catalunya de la companyia Teatre Nu: Un espectacle familiar que posa en escena una companyia de teatre que es mou pel món per representar les històries més conegudes i estimades del repertori universal. S’inspira en l’art i l’ofici dels còmics ambulants per oferir un teatre popular mentre juga amb el públic.
Sound System; música amb vinils entre artistes i al final de la nit.
Taller Familiar. Taller de botes del Circ de les Musaranyes, amb activitats diverses per jugar i interactuar amb barrils.
Supervivents i familiars de les víctimes del 17-A han estat els primers a fer l’ofrena floral. Foto: ACN/Blanca Blay
L’Ajuntament de Cambrils ha homenatjat aquest dissabte les víctimes de l’atemptat del 17 d’agost del 2017 amb un ram de dotze roses blanques al Memorial per la Pau, al mig del passeig marítim. En un comunicat, el consistori ha remarcat “l’actitud responsable, cívica i solidària de la societat per erradicar qualsevol expressió de violència” i ha fet una crida a treballar “des de tots els fronts per estendre la concòrdia, la dignitat i la tolerància entre les persones”.
Cambrils va patir l’atemptat terrorista la nit del 17 al 18 d’agost del 2017, la matinada posterior a l’atac de les Rambles de Barcelona. En set anys, el municipi ha acollit dos actes públics d’homenatge; el primer, el 2018 i l’últim, el 2022, en el cinquè aniversari dels atemptats.
Per altra banda, Barcelona ha homenatjat les víctimes de l’atemptat al memorial del pla de l’Os de la Rambla, tram fins on va arribar la furgoneta que va atropellar mortalment diverses persones circulant a gran velocitat pel mig de la Rambla. Supervivents i familiars s’han congregat en aquest punt per recordar els seus éssers estimats i dipositar flors. També ho han fet, en segon terme, representants de les institucions, com els consellers de Justícia i d’Interior, Ramon Espadaler i Núria Parlon; el president del Parlament, Josep Rull; i l’alcalde Jaume Collboni, entre altres. Tots els assistents han guardat un minut de silenci.
El ram de flors que s’ha depositat al Memorial per la Pau, al mig del passeig marítim de Cambrils. Foto: Cedida
Les flors dipositades a les tres jardineres de la Rambla han estat clavells blancs, símbol de la puresa, i la melodia que ha sonat durant l’acte oficial ha estat ‘El cant dels ocells’, interpretat en directe pel violoncel·lista Marçal Ayats. Entre les flors també era visible una figura infantil, que ha estat dipositada per la mare de Julian Cadman, el nen australià mort a l’atemptat.
A la primera línia dels assistents hi havia supervivents i familiars de les víctimes del 17-A, que han estat els primers a fer l’ofrena floral i després ho han fet les autoritats de les institucions. També hi ha participat representants de tots els grups municipals de l’Ajuntament de Barcelona i de grups parlamentaris i partits polítics, així com representants dels cossos policials i d’emergències.
Qui no ha estat present en l’acte ha estat el president de la Generalitat, Salvador Illa. Com a màxima representació de la institució hi havia els consellers de Justícia i la d’Interior. També hi era el delegat del govern espanyol a Catalunya, Carlos Prieto. En finalitzar les primeres ofrenes florals, des dels marges de la Rambla i en silenci una quinzena de persones han fet visibles alguns cartells de protesta amb missatges com ‘Exigim responsabilitats’, ‘Estat assassí’ o ‘Les clavegueres de l’Estat maten’.
Les víctimes demanen més accions, “respecte” i “sensibilitat”
En acabar l’acte, Robert Manrique, víctima de l’atemptat d’Hipercor i assessor de l’extinta Unitat d’Atenció i Valoració d’Afectats pel Terrorisme (UAVAT), ha agraït en una atenció a mitjans l’acte d’homenatge a les víctimes del 17-A, però ha lamentat que el tractament assistencial la resta de l’any és “gairebé nul”.
Desenes de persones han protestat a la Rambla i al TSJC per demanar que s’esclareixi el rerefons de l’atemptat. Foto: ACN/M. Asmarat
Manrique ha denunciat les notificacions “surrealistes” que el Ministeri de l’Interior ha fet arribar a algunes de les víctimes negant-los el reconeixement i ha lamentat que hagi hagut de ser la justícia qui ho acrediti. En aquest sentit, s’ha referit a la sentència de l’Audiència Nacional del maig del 2021 i la del Suprem del novembre del 2023 que acrediten que aquestes persones són “realment víctimes”. “Son anys de desídia”, s’ha queixat tot assenyalant que creuen que mereixen “més respecte i sensibilitat”.
D’altra banda, ha reivindicat més accions per part de les administracions. Concretament, la reobertura d’una oficina d’atenció a víctimes del terrorisme -tancada el 2010-, un protocol d’assistència postatemptat i una legislació autonòmica pròpia d’atenció a víctimes del terrorisme. A més a més, també demanen crear un Centre de Memòria Històrica sobre Terrorisme.
Manrique també ha remarcat que Catalunya és la segona comunitat de l’Estat amb un major nombre d’atemptats. Les diferents demandes s’han recollit en un comunicat que les víctimes han lliurat als polítics.
A banda de les protestes a la Rambla, més d’un centenar de persones han protestat davant l’Audiència Provincial de Barcelona, al Passeig Lluís Companys, contra els “impediments” de l’Estat a l’hora de “clarificar responsabilitats” pel 17-A. Sota el lema ‘La judicatura espanyola tapa els crims d’Estat i de falsa bandera’, els concentrats han demanat esclarir “qui hi ha darrere” dels atemptats de Barcelona i Cambrils del 2017 i han carregat contra el PSOE i el PP per “torpedinar-ho”. “Set anys després continua la impunitat de les clavegueres de l’Estat”, han assegurat.
La formació del Lluçanès oferirà un repertori d’estils tan diferents com el swing, el jazz, el rock, la bossa nova o el gòspel. Foto: Cedida
El grup vocal Ca n’Alpens actuarà aquest dimecres 14 d’agost a les 20 hores pels carrers del port de Cambrils. Aquesta formació del Lluçanès iniciarà la seva actuació a la plaça d’Aragó i es passejarà pel barri mariner amb un variat repertori d’estils tan diferents com el swing, el jazz, el rock, la bossa nova, el gòspel o les cançons d’autor.
El grup té els seus orígens al gener del 2020 quan una colla formada per set persones van iniciar un taller de cant a Alpens acompanyades pel músic i professor Marc Riera, en un espai creat per l’Escola de Música i Arts del Lluçanès (EMAL). Al llarg dels anys el grup ha anat creixent, tant en referència al treball musical, com en relació al nombre de participants.
Al juliol de 2022, arran d’un concert que van oferir en el marc de la Festa Major de Santa Eulàlia de Puig-oriol, per poder escriure la seva participació al cartell, el grup es va decidir posar-se un nom i així va néixer Ca n’Alpens.
Actualment, la formació musical ha esdevingut una entitat autogestionada, que actualment compta amb un total de quinze participants i segueix amb la mateixa il·lusió i empenta que el primer dia, amb el mestratge i direcció musical de Marc Riera. Com expliquen els mateixos integrants, “Ca n’Alpens és un espai de trobada musical, on des de l’amor a la música i des de l’aprenentatge continu, intentem ser caixa i ressò”.
La festa s’havia de dur a terme el 28 de juny, però es va ajornar per una forta llevantada. Foto: Cedida
La Festa de l’Ormeig de pesca tradicional de Cambrils, organitzada per l’Associació Arjau Vela Llatina amb el suport de l’Ajuntament de Cambrils, s’ha reprogramat pel proper dijous 15 d’agost a la platja del Regueral. La 18a edició d’aquest esdeveniment s’havia de dur a terme el passat 28 de juny, en el marc de la Festa Major de Sant Pere, però es va haver de suspendre per una forta llevantada. La nova data triada té un sentit especial perquè la Mare de Déu d’Agost era el dia habitual de les darreres calades de l’artet que es van fer al segle XX a Cambrils.
La Festa de l’Ormeig de pesca tradicional posa en valor la cultura marinera cambrilenca fent reviure els orígens amb activitats com una demostració de navegació tradicional, la recreació d’oficis antics relacionats amb el mar i la pesca, la tirada del rall i de l’artet, l’estesa de l’art a la sorra i la subhasta de peix a l’antiga. Per veure tota la festa, es recomana ubicar-se al Moll de Llevant del Port de Cambrils.
A partir de les 18 h, davant de la platja del Regueral, demostració de navegació tradicional.
A les 18.30 h, a l’inici del moll de Llevant del Port de Cambrils, obertura de la zona de les carpes amb punt de venda de samarretes de la Festa de l’Ormeig i de l’Arjau.
A partir de les 19 h, a la platja del Regueral, inici de la divuitena edició de la FESTA DE L’ORMEIG. PESCA TRADICIONAL de Cambrils, amb la recreació d’oficis antics: fabricants de sàrcies, mestres d’aixa, remendadores, mestres velers, puntaires, navegació tradicional…
A les 19.30 h, a la platja del Regueral, tirada del rall a càrrec de Joan Rom Migranya i del rossegall amb la col·laboració del Ball Parlat de Vileros i Mariners de Cambrils.
A les 20 h, a la platja del Regueral, tirada de l’artet dirigit per professionals de la Confraria de Pescadors de Cambrils amb la col·laboració dels clubs Vent d’Estrop i Rem Cambrils, a més de totes les persones que vulguin acostar-se a la platja a tirar de les malletes. Estesa de l’art a la sorra i tot seguit subhasta de peix a l’antiga, a càrrec de Francesc Benaiges Quebra amb la col·laboració del Ball Parlat de Vileros i Mariners de Cambrils.
El programa pot modificar-se segons les condicions meteorològiques regnants.
Imatge d’arxiu d’un pou. Cambrils farà dues noves captacions i en recuperarà dues més per millorar el subministrament. Foto: Arxiu
L’aigua segueix sent una de les prioritats de l’Ajuntament de Cambrils, i la Generalitat n´és conscient aportant més de mig milió d’euros (562.487 €) per millorar el subministrament des de l’aqüífer local. Des de l’Ajuntament es mantindrà la crida a l’estalvi i a l’ús racional de l’aigua per quan aquest és el mètode més eficaç i eficient en èpoques de sequera extrema com l’actual.
L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha publicat la resolució provisional d’una línia de subvencions adreçades als ens locals per a la realització d’inversions per a la recuperació, rehabilitació, adequació i execució de captacions d’aigües subterrànies per a l’abastament.
L’Ajuntament de Cambrils va presentar dues sol·licituds d’ajut i l’ACA ha concedit ajudes per les dues. Les actuacions que es preveu finançar son les següents: Execució de dues noves captacions d’aigües subterrànies (camp de futbol i Vilafortuny), el pressupost de l’actuació de 467.726,03 € (sense IVA) i la proposta de subvenció, segons la resolució provisional de l’ACA, és de 444.339,72 €, un 95% del sol.licitat.
Per altra banda, també hi ha la recuperació de dues captacions d’aigües subterrànies, els anomenats pou Karts (costat camp futbol) i pou Viver I (on hi ha el viver de la Brigada, al carrer de Gabriel Ferrater), actualment fora de servei per problemes estructurals. El pressupost de l’actuació de 94.761,37 € (sense IVA) i la proposta de subvenció, segons la resolució provisional de l’ACA, és de 90.023,30 €, un 95% del sol.licitat.
Els integrants del grup Gossos, al final del seu concert, l’únic a les comarques de Tarragona de la seva girat de comiat. Foto: Cedida
El Festival Internacional de Música de Cambrils (FIMC) va tancar aquest dissabte a la nit l’edició 2024 amb un concert doble amb Los Mambo Jambox Archestra i Alice & The Wonders. En total han estat prop de 7.000 els espectadors que han assistit als concerts, als de pagament i als gratuïts, una dada que satisfà el consistori cambrilenc, l’organitzador de l’esdeveniment, que també considera que ha estat ben acceptat el nou model proposat, un festival descentralitzat, variat estilísticament, amb preus populars i amb paritat de gènere sobre l’escenari.
Cal recordar que l’Ajuntament de Cambrils va decidir organitzar directament el festival un cop l’última empresa que gestionava el festival, Clippers, va renunciar-hi de forma unilateral. Tot i el poc marge de temps per organitzar aquest festival, el consistori considera que la programació del 2024 ha estat encertada i el nou model també ha rebut una bona acollida.
“El model descentralitzat ha estat una de les novetats més destacades, amb activitats repartides en diferents espais de la ciutat, el Port de Cambrils, la Torre del Llimó, la plaça del Pòsit, el Parc del Nou Cambrils, el Parc del Pescador i el Parc del Pinaret, que ha acollit les tres últimes actuacions. Aquesta iniciativa ha rebut una bona acceptació per part dels assistents, que han valorat positivament la diversificació d’escenaris i la proximitat a diferents punts de Cambrils. Aquest format ha permès acostar la cultura a un públic més ampli i divers, potenciant així la participació ciutadana i dinamitzant les diferents zones del municipi”, segons el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils, Jordi Barberà.
Cal recordar que el festival va començar el dia 1 d’agost amb un concert al Port de Cambrils amb el grup femení Balkan Paradise Orquestra, que va reunir més de 2.000 persones en la presentació del seu disc Nèctar. Posteriorment, la plaça del Pòsit va acollir l’actuació dels mallorquins Suasi, tot i que la pluja va impedir el segon passi d’aquest grup de rock.
L’endemà, el FIMC es va traslladar al Parc del Nou Cambrils amb el grup de flamenc La Prenda Roja, integrat per tres de les cantants de flamenc amb més projecció actualment de Catalunya. La Torre del Llimó es va estrenar com a escenari del FIMC amb dos concerts de gran nivell, el duet Pepe Rivero i Àngela Cervantes i el concert del projecte Barencia, un trio de músics liderats per Xavi Torres i dos instrumentistes més de Florència acompanyats per la ballarina Karen Lugo, una artista que va sorprendre el públic amb una autèntica demostració de força i talent dalt de l’escenari en una nit molt calorosa.
El Part del Pescador també va collir dues actuacions en clau femenina: la del grup de salsa Las Karamba, que va presentar el disc Te lo digo cantando i la del nou projecte Temblor, d’Andrea Motis, que va penjar el cartell d’entrades exhaurides. La traca final del FIMC es va traslladar al Parc del Pinaret amb tres artistes de gran nivell que van ser els que van reunir un públic més nombrós. Així, l’asturià Rodrigo Cuevas va encisar prop d’un miler de persones amb el seu espectacle La Romería, que està passejant per tot el món amb un gran èxit. També Gossos van oferir un espectacle de més de dues hores, on va repassar els grans èxits de la seva carrera, en l’única presència del grup a les comarques de Tarragona amb la gira de comiat A Reviure.
Dani Nel·lo i els Mambo Jambox Archestra, en l’últim concert del festival cambrilenc. Foto: Cedida
La darrera nit va ser la més explosiva del festival amb un concert doble amb el grup Alice & The Wonders i Los Mambo Jambox Archestra, la potent banda liderada per Dani Nel·lo, reforçada en aquesta ocasió amb una secció de vents d’onze instrumentistes i un segon guitarra. Durant més d’una hora i quart, la banda va repassar el seu darrer disc El gran ciclón i algunes de les peces de rock i swing instrumental que l’ha fet popular.
L’organització del Festival Internacional de Música de Cambrils ha volgut agrair a tots els artistes, col·laboradors, patrocinadors, i sobretot, al públic, per fer possible aquesta edició tan especial. Ja es treballa en la propera edició, la del 50 aniversari, amb l’objectiu de continuar millorant i oferint un festival que respongui a les expectatives de tots els cambrilencs i visitants.
Aquesta primera actuació serà el punt de partida de diferents obres que es realitzaran a l’equipament esportiu. Foto: Cedida
Aquest dillus, 12 d’agost, s’inicien les obres de rehabilitació de les cobertes del Palau Municipal d’Esports de Cambrils. L’actuació solucionarà definitivament els problemes de goteres que tenen els dos pavellons per l’envelliment dels elements de la teulada. Aquest projecte de l’Ajuntament de Cambrils compta amb una subvenció de la Diputació de Tarragona de 100.000 euros.
La regidora de Turisme, Platges i Esports, Camí Mendoza, ha destacat la importància d’aquesta actuació ja que es tracta d’unes instal·lacions que ofereixen un ventall d’activitats esportives per a totes les edats diàriament i que degut al seu ús i antiguitat, presenten un desgast general important i vàries zones més malmeses que d’altres.
Aquesta primera actuació serà el punt de partida de diferents obres que es realitzaran al Palau d’Esports. En una segona part, s’actuarà en la totalitat de la coberta del pavelló 1, i també es crearà una nova sala per donar resposta a diferents necessitats de les entitats esportives del municipi.
El passat 28 de juny de 2023 l’Ajuntament de Cambrils va presentar una sol·licitud de subvenció a la Diputació de Tarragona per cobrir les despeses derivades del projecte de rehabilitació de les cobertes del palau municipal d’esports, que conssiteix en la renovació, reparació i millora de les instal·lacions esportives municipals per tal d’evitar les filtracions d’aigua per les cobertes del pavelló 1 i 2, donant compliment als requisits establerts per la normativa vigent.
En data 21 de novembre de 2023, la Diputació de Tarragona va acordar aprovar la concessió d’ una subvenció nominativa a l’Ajuntament de Cambrils per al projecte de rehabilitació de les cobertes del Palau Municipal d’Esports, valorat en 132.288,51€, atorgant una subvenció de 100.000€, que es correspon al 75,59% de finançament de la Diputació. L’obra ha estat adjudicada a l’empresa Aqualfels Construcciones y Piscinas SL per un import final de 119.710,34€.
El nou aparcament s’obrirà dilluns 12 d’agost i tindrà una capacitat per a uns 150 vehicles. Foto: Cedida
Aquesta setmana s’han estat enllestint les obres per adequar l’espai que ocupaven les vies de tren, al costat de l’antiga estació d’Adif, com a aparcament en ple nucli urbà de Cambrils. L’actuació permetrà crear 150 places d’aparcament en un barri d’alta concentració de vehicles com és l’Eixample–Horta de Santa Maria.
El nou aparcament s’estrenarà el pròxim dilluns, dia 12 d’agost, amb accés des de l’espai de l’antiga estació. Aquest aparcament és plenament urbà, ja que es troba en mig de dos barris consolidats com són Eixample i Horta de Santa Maria, i ha estat possible gràcies al fet que Generalitat ha cedit l’espai de la antiga via d’Adif i permetrà l’ús d’aparcament fins no comencin les obres del TramCamp.
L’espai que ocupa aquest nou equipament sobrepassa els 5.000 m2 (2.717 m2 + 2.658 m2) i l’empresa adjudicatària per tal de realitzar la preparació del terreny ha estat Cofran 95, amb un pressupost de licitació de 30.258 €.
El regidor d’Urbanisme, Enric Daza, ha posat en valor aquest nou aparcament, que se suma als estacionaments oberts enguany per donar solucions a dues zones més de la ciutat: una àrea de 1.800 m2 situada al final del carrer Miguel Hidalgo, a la zona de la Llosa, amb capacitat per 100 vehicles, i una altra de 1.600 m2 a Cambrils Badia, al final del carrer Bèlgica, on hi poden aparcar 70 vehicles.
D’altra banda, tot i estar pendent d’acabar de condicionar l’accés, està obert l’aparcament dissuasiu a la zona d’Antígons, especialment funcional per usuaris que accedeixen als serveis de l’Hospital Lleuger, Ajuntament o Poliesportiu. Finalment, s’està a l’espera de començar l’adequació dels nous aparcaments dissuasius de Rotary i Fontcoberta.
Amb l’obertura de tots aquests pàrquings, Daza assegura que aquest és el primer gran compromís del Pla d’Actuació Municipal que s’acomplirà en la seva totalitat i s’ha felicitat per l’èxit que representa.
Necessitem el teu consentiment per continuar. Utilitzem cookies per que aquest lloc web funcioni correctament. Si et sembla bé, fes clic al botó "Estic d'acord". Et recomanem que llegeixis la Política de Cookies Estic d'acord
Política de cookies
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.