.

.

TOTS 21

L’impacte econòmic de la Fira de Cambrils ha estat de 5,6 MEUR, mig milió més que l’any 2019  

Les més de 40.000 persones visitants s’hi han gastat 10 euros més que en l’última edició, arribant a una despesa de 95 euros de mitjana per cap. Foto: Ajuntament

La Fira Multisectorial de Cambrils tanca la seva 63ª amb molt bona nota. L’informe de públic i impacte econòmic fet durant l’esdeveniment posa de manifest un balanç global on es constata que la Fira ha tornat després de la pandèmia amb més que bona salut que mai. Sense anar més lluny, l’impacte econòmic de la 63ª edició ha augmentat en 500.000 euros respecte l’edició anterior, situant-se en un total de  més de 5.609.259 euros, per sobre dels 5.125.839 euros del 2019.

En aquesta línia, l’estudi realitzat destaca que per cada euro invertit des del municipi el retorn ha estat de 46,5 euros. A més, en el conjunt de la Fira s’han generat més de 61 llocs de treball a temps complert. «Aquestes xifres són molt bones i ens demostren que la Fira de Cambrils ha tornat amb més força que mai. Estem molt satisfets amb la feina feta», ha indicat el regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Cambrils, Juan Carlos Romera.

Per altra banda, la despesa mitjana que han fet els més de 40.000 visitants de la Fira també ha augmentat, concretament en 10 euros més que el 2019. D’aquesta manera, cada visitant ha fet una despesa mitjana de 95 euros.

Tot plegat, en una Fira on a més d’expositors s’hi han pogut trobar activitats lúdiques per a infants, el Mercat Medieval, l’espai d’oci i gastronòmic Carpe Birrem o l’espai Caravàning i d’Energies Renovables, entre moltes altres opcions. Aquest espai, novetat del 2022, va ser visitat per gairebé un 70% de les persones que van arribar a la Fira, amb la presència de marques destacades com Tesla o Decathlon.

En aquest sentit, el regidor de Promoció Econòmica recalca que «en aquesta edició s’ha posat la base d’un salt qualitatiu important en el desenvolupament i el concepte de la Fira, i això garanteix la seva continuïtat i capacitat de creixement».

Aquesta 63ª edició, amb destacades novetats en la programació de la Fira, ha estat puntuada amb un notable alt pels usuaris. Un resultat final de 8,5 que es manté des de la darrera edició de l’esdeveniment. La fidelització del públic és un altre tret destacable, atès que un 96% de les persones que han visitat la Fira tenen intenció de tornar-hi l’any vinent. La gran majoria, més de la meitat, han arribat a Cambrils amb la família, fet que destaca el caràcter familiar de l’esdeveniment.

Sobre la procedència, és rellevant que més d’un 80% dels visitants van ser de la província de Tarragona i, d’aquests, més de la meitat eren de Cambrils. Reus, Tarragona, Mont-roig, Vila-seca o Salou són les altres ciutats amb més presència.

Redacció

 

Marina Cambrils preveu apropar la nàutica a 35.000 usuaris aquest estiu

Per aquesta temporada, la marina compta amb 9 operadors. Foto: Cedida

Amb un any de rodatge, Marina Cambrils dóna la benvinguda a la temporada estival amb bones previsions. La primera marina de la costa catalana dedicada en exclusiva al lloguer d’embarcacions o xàrter nàutic encara l’estiu amb optimisme gràcies al creixement de les reserves anticipades dels usuaris i a la recuperació incipient del turisme internacional, després de la seva absència durant la pandèmia. Per aquesta temporada, la marina compta amb 9 operadors que apropen a la població una àmplia oferta d’activitats que poden practicar-se al mar.

Concebuda com un model únic a Catalunya, totalment vinculat a la contractació de serveis per ús, Marina Cambrils ofereix una proposta multiservei que atrau turisme nàutic de qualitat tant nacional, procedent dels principals mercats de la Costa Daurada com el català, l’aragonès, el basc, el navarrès i de La Rioja, com internacional, principalment, andorrà i francès. Durant aquest estiu, la marina preveu rebre un total de 35.000 usuaris. Concretament, calcula donar servei a 14.000 persones per al lloguer d’embarcacions, a 5.000 persones per al gaudi d’artefactes flotants i a 16.000 persones per a l’activitat de motos aquàtiques i parasailing.

Es preveu que l’impacte econòmic dels usuaris de Marina Cambrils se situï entre els 2 i 5 MEUR directes i uns 40 MEUR de forma indirecta al territori

Amb tot, el conjunt d’operadors i la mateixa Marina Cambrils sumen un total de 21 treballadors directes a les instal·lacions; un equip humà que busca incrementar l’activitat nàutica i, en conseqüència, dinamitzar també el teixit vinculat directa o indirectament a aquesta. Així, es preveu que l’impacte econòmic dels usuaris de Marina Cambrils se situï entre els 2 i 5 MEUR directes i uns 40 MEUR de forma indirecta al territori.

El gerent de Marina Cambrils, Antoni Subirana, valora molt positivament el primer any d’activitat i es mostra optimista amb la nova temporada estival i la recuperació del turisme: “Enguany comptem amb una activitat molt diversificada de la mà de 9 operadors, compromesos al 100% amb la nàutica. Ens trobem amb una oportunitat per estendre i apropar la nostra oferta a tothom, fent de Cambrils una destinació turística recurrent; una aposta segura per als apassionats de la nàutica i per a les famílies d’arreu del territori”.

Mitjançant aquest centre s’ofereix als usuaris una proposta aglutinadora de serveis que contribueix a estendre la nàutica a tota la població. Els usuaris poden llogar embarcacions de tot tipus, practicar esports nàutics i realitzar altres activitats d’esbarjo. Velers, motores, motos d’aigua, kayaks, embarcacions de pesca, artefactes flotants, etc., són una mostra de l’oferta que es troba a disposició a Marina Cambrils. La infraestructura, amb 45 amarratges, acull embarcacions de fins a 15 metres d’eslora.

Desestacionalitzar el turisme i apropar la nàutica els 365 dies de l’any

Aquest centre de serveis nàutics, que s’emmarca en les línies estratègiques del Pla de Ports Horitzó 2030, treballa per ser un punt de referència del litoral català. Marina Cambrils ofereix diverses fórmules que busquen la desestacionalització del turisme, la socialització i l’impuls de la nàutica tot l’any. Així, s’han desenvolupat diferents programes i ofertes que incideixen en la pràctica nàutica més enllà de la temporada d’estiu.

També es vol apropar la nàutica a tots els segments de la població independentment del nivell d’especialització. En aquest sentit, Marina Cambrils ofereix fórmules per accedir al mar, inclús, sense necessitat de llicències per navegar, així com la possibilitat de formar part de l’Escola Nàutica, dirigida a tots aquells que volen iniciar-se i/o professionalitzar-se en la pràctica nàutica.

Redacció

 

L’Ajuntament de Cambrils referma el compromís en la defensa dels drets de les persones LGBTI+

El consistori està treballant en la fase final de la diagnosi per elaborar el primer Pla Municipal per a la Diversitat Afectiva, Sexual i de Gènere  Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de Cambrils ha refermat avui el seu compromís amb el reconeixement de les diversitats afectives, sexuals i de gènere i la garantia plena dels drets de les persones LGBTI+.

L’alcalde de Cambrils, Oliver Klein, i la regidora d’Igualtat, Ingrid Duch, han llegit aquest matí la declaració institucional amb motiu del Dia Internacional de l’Orgull LGBTI+. La lectura, que ha comptat amb la presència d’altres regidors i regidores del consistori, forma part dels actes organitzats per sensibilitzar la població i trencar els estereotips d’aquest col·lectiu.

La programació continuarà el 7 de juliol amb l’espectacle de contes infantil «Orgull de ser com som» a la pèrgola del Parc del Pescador i el 14 de juliol amb el cicle de cinema jove a l’Ateneu Juvenil de Cambrils. A banda, des del 27 de juny i fins el dia 1 de juliol, la biblioteca porta a terme la campanya «Sortim de l’armari amb orgull», que consisteix en un aparador de llibres de la secció #vivimigual per reflexionar sobre prejudicis relacionats amb les persones LGBTI+.

L’Ajuntament de Cambrils treballa en la defensa dels drets del col·lectiu durant tots els dies de l’any, promocionant la transversalitat amb els diferents departaments. Justament, actualment l’àrea d’Igualtat està analitzant tota la informació recollida per la diagnosi que permetrà elaborar el futur Pla Municipal LGBTI+.  

D’altra banda, el consistori porta a terme una campanya de sensibilització a través de cartelleria de dies clau LGBTI+ que es difon a través del correu electrònic i les xarxes socials. També cal recordar que al voltant del Dia Internacional contra la LGBTIfòbia (17 de maig), l’Ajuntament engega una altra campanya amb missatges i imatges per trencar estereotips. A més, aquest juny s’han començat a distribuir xapes amb missatges LGBTI+ als punts lila i multicolors que s’han instal·lat a la Fira i a la Festa Major de Sant Pere.

Finalment, amb l’objectiu d’apropar a tota la ciutadania el Servei d’Atenció Integral (SAI) a la diversitat afectiva, sexual i de gènere LGBTIQA+, al llarg d’aquest any s’estan duent a terme diferents reunions de presentació i coordinació als diferents serveis i equipaments municipals, així com els centres educatius de la ciutat.

Declaració institucional del Dia Internacional de l’Orgull LGBTI+ 

L’Ajuntament de Cambrils està compromès amb el reconeixement de les diversitats afectives, sexuals i de gènere i la garantia plena dels drets de les persones LGBTI+.

Avui 28 de juny Dia Internacional de l’Orgull LGBTI+ ens adherim a la declaració institucional aprovada pel Govern de la Generalitat el passat 21 de juny:

El dret a caminar pel carrer sense por, sense rebre insultsni patir agressions per ser qui som o per anar agafats de la mà de la nostra parella. El dret que el nostre lloc de treball sigui un espai segur, sense que la nostra orientació sexual sigui motiu de discriminació. El dret a expressar-nos i mostrar-nos tal com som en l’àmbitfamiliar, educatiu o en els espais d’oci.El dret al reconeixement de la nostra identitat de gènere i de la diversitat familiar per part de les administracions… Tots aquests drets no són drets que hagin vingut donats per a totes les persones.Els col·lectius LGBTI+ han hagut de lluitardurant dècades per aconseguir-los, tant al nostrepaís com arreu del món, i encara avui no estan plenament garantits.

Les mobilitzacions socials en defensa dels drets de les persones LGBTI+, iniciades amb els fets de Stonewall l’any 1969 a Nova York i a la dècada dels setanta a casa nostra, han contribuït a tenir un país més just, mitjançant la conscienciació social i l’impuls d’un marc normatiude protecció dels drets humans.La Llei 11/2014, del 10 d’octubre, per a garantirels drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a erradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia va ser un punt d’inflexió per elaborar polítiques públiques LGBTI+ a Catalunya, al mateix temps que ha permès atendre i acompanyar les persones que han vist vulnerats els seus drets a través del desplegament arreu del territori de la Xarxa de Serveis d’Atenció Integral LGBTI+.

Més recentment, la Llei 19/2020, del 30 de desembre, d’igualtat de tracte i no-discriminació reforça les mesures per assolir una protecció real i efectiva contra qualsevol forma o acte de discriminació o d’intolerància per motiu de l’orientació sexual, la identitat o l’expressió de gènere de les persones. La futura llei trans* catalana, actualment en elaboració, ha de continuar el camí cap a la plena garantia de drets. Com més drets, més justícia, més democràcia. Els nous dretsno resten altresdrets assolits ni tampoc no esborren res ni ningú.

Fer valdre les lleis d’igualtat en tots els àmbits i desplegar-les amb la màximapotència és una obligació de tots els poders públics. I ho és encara més avui dia davant els discursos d’odi a la diferència i el qüestionament per part de l’extrema dreta dels drets assolits. Com va dir Judith Butler respected’aquests grups en l’acte de lliurament del Premi Internacional Catalunya el 27 d’abril d’enguany: «Quina visió de la nació és aquellaque pot estar amenaçada per qui persegueix la igualtat, la llibertat, la justícia, la fi de les guerres, un futur sense violències, o el dret a caminar pel carrer sense por?».

A Catalunya tornarem a dir tantes vegades com faci falta «No passaran!». Més que mai, les entitats i els poders públics del país defensarem el dret de les persones a viure en llibertat, i treballarem per accelerar un canvi social que només serà possible si les polítiques públiques feministes són transinclusives, si les polítiques LGBTI+ són feministes, i si totes aquestes polítiques són també antiracistes i tenenen compte l’edat o la discapacitat.

Els drets de les persones LGBTI+ són part de la lluita compartida per la defensa del dret de totes les personesa ser i a viure lliures de discriminacions i de violències. Ja siguem personescis, trans* o no-binàries i sigui quina sigui la nostra orientació sexual, aquesta lluita ens ha d’interpel·lar sempre,perquè els dretss’exerceixen i es garanteixen de manera col·lectiva.

Des de l’Ajuntament de Cambrils continuarem treballant per a garantir una ciutat diversa i inclusiva, on la ciutadania pugui viure-hi i expressar-s’hi en plena llibertat.

Redacció

 

L’Ajuntament de Cambrils distingeix a la família del restaurant El Pòsit   

L’alcalde i la regidora de Turisme van rebre ahir el gerent i el director comercial per reconèixer la seva trajectòria i els guardons rebuts. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de Cambrils ha distingit a la família del restaurant El Pòsit de Cambrils en reconeixement a la trajectòria de l’empresa cambrilenca i als guardons rebuts per la seva excel·lent gestió i el seu compromís amb el territori i la gastronomia sostenible.

L’alcalde de Cambrils, Oliver Klein, i la regidora de Turisme, Yolanda Burgos, van rebre ahir, 27 de juny, el gerent de l’empresa, Antonio García, i el director comercial, Ángel Pérez, i els van lliurar la distinció municipal.

El passat 21 de juny, El Pòsit va recollir el premi a la Millor PIME Sostenible 2022 en un acte a la Cambra de Comerç de Tarragona. Es tracta d’un guardó convocat pel Banco Santander, la Cambra de Comerç de Tarragona i la Cambra de Comerç de Reus, amb la col·laboració de la Cámara de España i el Diari La Vanguardia. L’objectiu és reconèixer les petites i mitjanes empreses generadores de riquesa i creadores d’ocupació en el desenvolupament de la seva tasca quotidiana.

Podien optar als premis totes les petites i mitjans empreses de la província amb menys de 250 treballadors i amb una facturació inferior als 50 milions al tancament de l’exercici 2021. El jurat ha escollit la PIME de l’Any i quatre accèssits en les categories d’Internacionalització, Innovació i Digitalització, Formació i Ocupació i PIME Sostenible. Les empreses guanyadores opten ara als premis estatals en les seves respectives categories.

Una empresa familiar 

El Pòsit és una empresa familiar especialitzada en cuina marinera amb quasi 50 anys d’experiència en la restauració. L’any 1973 van començar a explotar el restaurant de l’Antic edifici del Pòsit de Pescadors, a la Plaça del Pòsit de Cambrils, que llavors era el bar dels pescadors de Cambrils, amb una oferta gastronòmica basada en els productes que arribaven a la llotja com sardines, calamars, sípia o musclos.

Amb els anys el restaurant va anar creixent en nombre de clients, fins a esdevenir un referent de la cuina marinera de Cambrils. L’edifici va ser enderrocat l’any 2004 i el restaurant es va traslladar a la Plaça Mossèn Joan Batalla de la mateixa localitat. Posteriorment, el negoci es va ampliar amb un nou restaurant al Serrallo a Tarragona i un nou concepte a Cambrils amb el nom de Bar del Pòsit.

Redacció

 

Cambrils i Comaigua renoven el conveni per a la concessió d’ajuts a persones amb risc d’exclusió social

L’alcalde de Cambrils, Oliver Klein, i la gerent de Comaigua, Tiphaine Anderbouhr. Foto: Ajuntament

L’alcalde de Cambrils, Oliver Klein, i la gerent de Comaigua, Tiphaine Anderbouhr, han signat avui el conveni de col·laboració per a la concessió d’ajuts. L’objectiu del conveni que les persones en risc d’exclusió social, usuàries del servei municipal d’abastament d’aigua potable i clavegueram, puguin accedir als ajuts del fons de solidaritat de Comaigua, sempre que copleixin els requisits. A través d’aquesta pròrroga, Comaigua dotarà aquests fons de solidaritat, a fons perdut, per un import màxim de 23.981,11 euros anuals.

Els ajuts es divideixen en tres línies: dues línies que complementen les subvencions de l’Ajuntament de Cambrils per despeses bàsiques de la llar i una tercera línia destinada a cobrir necessitats d’urgència social.

La primera línia és una subvenció del cost del primer i segon tram de consum d’aigua per a famílies nombroses o monoparentals amb dificultats econòmiques. La segona línia s’adreça a persones majors de 65 anys, que si compleixen els requisits fixats queden exemptes de la quota del clavegueram. Finalment, la tercera línia dona resposta a situacions de pobresa energètica puntuals, urgents i bàsiques de subsistència.

Aquestes bonificacions de l’aigua i clavegueram s’hauran de sol·licitar a l’Ajuntament i quedaran subjectes a l’aprovació de la subvenció de les despeses bàsiques de la llar. Les ajudes comporten l’exempció del pagament de l’import corresponent al consum responsable (150 litres per persona i dia).

Aquest conveni entre l’Ajuntament i Comaigua es va signar per primera vegada el 2014 i s’ha anat prorrogant fins a dia d’avui. El 2021 es van atorgar 184 ajuts de la primera línia i 133 de la segona. La tercera línia, destinada a urgències socials, va ser la més nombrosa amb un total de 218 ajuts atorgats, que corresponen a 94 unitats familiars.

Redacció

 

Torna el Daurada Escena Festival Líric Internacional amb un cartell de luxe

Rafael Moreno, amb l’alcalde de Vandellòs i L’Hospitalet, Alfons Garcia

Torna, i amb un gran cartell, el Daurada Escena Festival Líric Internacional, després de dos anys de pandèmia en què la seva incipient arrecada de 2018 i 2019 va quedar frenada. El festival es desenvoluparà a l’agost entre les localitats de L’Hospitalet de l’Infant, Cambrils i Tarragona i té com a objectiu donar impuls als intèprets lírics que ja estan agafant volada a nivell català i estatal, junt amb músics del territori.

Les sopranos Leonor Bonilla, Laura Brasó i Serena Sáenz; el baríton Carlos Daza i el tenor Marc Sala, acompanyats dels grans pianistes Marta Pujol, Josep Buforn i Rubén Fernández Aguirre, són els artistes escollits per la quarta edició d’aquest festival que comença a ser referència en el món de la lírica al sud de Catalunya i que es desenvoluparà entre el 7 i el 25 d’agost.

Les sopranos Leonor Bonilla, Laura Brasó i Serena Sáenz; el baríton Carlos Daza i el tenor Marc Sala, acompanyats dels grans pianistes Marta Pujol, Josep Buforn i Rubén Fernández Aguirre, són els artistes escollits per la quarta edició d’aquest festival que comença a ser referència en el món de la lírica al sud de Catalunya.

El cartell del 2022, que s’ha presentat aquest dilluns 27 de juny a la Casa de Cultura Blanca d’Anjou de l’Hospitalet de l’Infant, inclou tres concerts:

El primer concert tindrà lloc el diumenge 7 d’agost, a les 20.30 h al Seminari de Tarragona i anirà a càrrec de la soprano Leonor Bonilla i de la pianista Marta Pujol. Darrerament, Leonor Bonilla ha rebut els premis Òpera Actual 2019 i i Òpera XXI a la millor cantant jove de l’Estat. És una artista habitual dels grans escenaris, com ara el Teatro de la Maestranza, el Teatro Real de Madrid, el Teatro de Oviedo i el de les Palmas (entre d’altres). Va debutar al Gran Teatre del Liceu la temporada 2017/2018 amb «Il viaggio a Reims».

Leonor Bonilla. Foto: Cedida

Carlos Daza. Foto: Cedida

El segon concert està previst per al diumenge 14 d’agost a les 21 h, a l’Església de Sant Pere de Cambrils, on actuaran la soprano Laura Brasó, el baríton Carlos Daza i el tenor Marc Sala, acompanyats de Josep Buforn al piano.

Carlos Daza és un dels barítons més sòlids del panorama nacional. Així és reconegut en les crítiques de les seves darreres actuacions a «Adriana Lecouvreur» al Teatro de Oviedo, a «La Traviata» al Teatre de la Maestranza i a «Els contes d’Hoffmann» al Teatre Principal de Palma de Mallorca. Va debutar amb «La petita flauta màgica» al Gran Teatre del Liceu la temporada 2004/2005, on ha tornat en repetides ocasions, les últimes amb «Werther» i «La fille du régimen» (2016/2017) i «Hamlet» i «La Gioconda» (2018/2019).

Marc Sala és un tenor català que ha compartit escenari amb les grans veus del panorama internacional: Jonas Kaufmann, Carlos Álvarez i Sondra Radvanosky (a l’òpera «Andrea Chenier», al Gran Teatre del Liceu la temporada 2017/2018) amb qui va fer darrerament al Gran Teatre del Liceu «Les Tres Reines».

Laura Brasó

El febrer de 2022, Laura Brasó, la jove soprano catalana, va rebre diferents premis en la 59ª edició del Concurs Internacional de Cant Tenor Viñas, un dels més prestigiosos concursos europeus que té com a finalitat el descobriment de nous talents.

El tercer i darrer concert, programat per al dijous 25 d’agost, a les 20.30 h, al Teatre Auditori de l’Hospitalet de l’Infant, l’oferiran la soprano Serena Sáenz Molinero i el pianista Rubén Fernández Aguirre.

Serena Sáenz Molinero. Foto: Cedida

Serena Sáenz Molinero és una de les cantants catalanes amb més projecció professional a nivell internacional i és la guanyadora del Primer Premi del Concurs de Cant Montserrat Caballé d’enguany.

A finals del 2021, aquesta jove soprano va protagonitzar el debut somiat al Gran Teatre del Liceu, substituint a Nadine Sierra a última hora i recollint un gran èxit de crítica i de reconeixements pel seu paper a «Lucía de Lammermoor». Aleshores va compartir l’escenari amb el gran tenor mexicà Javier Camarena, amb qui actualment actua també al Gran Teatre del Liceu en l’òpera en cartell «La Flauta Màgica».

«Tres concerts de luxe per gaudir de la lírica durant el mes d’agost en tres escenaris diferents i privilegiats de la demarcació de Tarragona: el Seminari de Tarragona, l’Església de Sant Pere de Cambrils i el Teatre Auditori de l’Hospitalet de l’Infant», ha dit el promotor del festival Daurada Escena, Rafael Moreno, que ha estat acompanyat en la presentació per l’alcalde de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Alfons Garcia.

L’aposta musical de L’Hospitalet

Garcia ha subratllat que l’Ajuntament té molt clara l’aposta per la cultura, especialment la musical, que té en el Festival Internacional de Guitarra el seu màxim exponent. El Daurada Festival s’insereix en aquesta filosofia de contribuir a una capitalitat musical al sud de Catalunya. La qualitat dels intèrprets que vénen a L’Hospitalet fa que sigui una plaça ‘molt coneguda i valorada’, juntament amb l’excel.lent acústica el seu teatre auditori, ha destacat al seu torn Rafael Moreno.

«El suport de la Diputació de Tarragona i de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, el patrocini de Peixos Savall de Cambrils, la Fundació Comunitària Augusta Kese i els Empresaris de Tarragona; i la col·laboració de la Unió de Botiguers de Cambrils han fet possible que aquesta iniciativa privada amb suport públic es vagi consolidant any rere any a casa nostra amb el principal objectiu d’oferir en la seva programació els millors cantants lírics del moment a la Costa Daurada des del 2017», ha afegit Rafael Moreno.

L’alcalde, Alfons Garcia, també ha destacat la qualitat dels concerts i ha explicat que aquesta serà la tercera vegada que l’Hospitalet de l’Infant es convertirà en una de les seus del festival.

Cal recordar que per aquest festival han passat cantants de prestigi com Marina Viotti, Sara Blanch o Katerina Tretyakova i molts altres que avui en dia omplen els repertoris d’arreu del món.

La reserva d’entrades es pot fer ja a la pàgina web del festival: www.dauradaescena.com, en què es pot consultar tota la informació amb detall.

Redacció

 

Prop de 30 joves juguen a l’Escape room Gabriel Ferrater organitzat per la Biblioteca de Cambrils  

L’activitat s’ha portat a terme avui amb la col·laboració del Departament de Joventut, en el marc de la commemoració de l’any dedicat al poeta. Foto: Ajuntament

Una trentena de joves han jugat aquest matí a l’Escape room Gabriel Ferrater organitzat per la Biblioteca Josep Salceda i Castells de Cambrils, amb la col·laboració del Departament de Joventut de l’Ajuntament de Cambrils. Les persones participants han hagut de fer servir l’enginy i la deducció per resoldre diferents enigmes i trencaclosques i així poder trobar una versió inèdita del poema «In Memoriam» de Gabriel Ferrater.

L’activitat s’emmarca en l’Any Gabriel Ferrater, que commemora el 50è aniversari de la mort del poeta reusenc, també destacat com a lingüista, crític, traductor, director editorial i estudiós de la literatura. L’objectiu del joc era reivindicar la seva obra i figura i donar-la a conèixer entre el jovent.

La propera activitat de la programació de la biblioteca serà un taller d’enquadernació a càrrec de Marta Soley (@dolsallibreta) previst pel dijous 30 de juny d’11 a 12:30 hores a l’Ateneu Juvenil. Les inscripcions es poden fer des de la pàgina web www.joventutcambrils.cat, presencialment demanant cita prèvia a joventut@cambrils.org o al WhatsApp 629 658 817 (Preu: 5 euros). 

Aquest mes de juny també s’ha portat a terme la sessió de contes per a nadons L’erugueta goluda a càrrec de Glòria Arrufat, i el recital de poemes Gioconda al desnudo: un passeig per les emocions de les dones en la poesia de Gioconda Belli organitzat per Acte Cambrils i Banc del Temps. A més, avui s’ha iniciat el concurs de lectura del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya i Legiland «Llegir té premi».   

D’altra banda, el Club de Lectura Adult va celebrar una sessió especial amb Pau Vidal Gavilán per comentar «Planimetria d’una família feliç», el nou Club de Lector@s es va trobar per parlar del plaer de llegir, i el Punt BiblioJove va tornar a l’Ateneu Juvenil.

Redacció

 

El barri del Port de Cambrils serà pioner d’una prova pilot de recollida de l’orgànica comercial porta a porta 

L’Ajuntament de Cambrils, a través de l’empresa de serveis comarcals mediambientals Secomsa, començarà una prova pilot de recollida porta a porta de la matèria orgànica comercial a partir de l’1 de juliol als comerços alimentaris i a la restauració del barri del Port de Cambrils. Actualment, la recollida porta a porta ja s’està realitzant amb la fracció de paper i cartró.

La prova pilot consistirà en recollir la matèria orgànica cada dia dels establiments alimentaris, que a les 12 de la nit hauran de treure el contenidor, facilitat per l’Ajuntament, amb la fracció orgànica corresponent. La principal finalitat d’aquesta iniciativa és la millora de la quantitat i qualitat de la fracció orgànica recollida a  municipi.

El regidor de Serveis Generals i Medi Ambient, Josep Maria Vallès, ja ha enviat una carta a les associacions de comerciants amb tota la informació sobre el funcionament del servei. D’altra banda, entre l’última setmana de juny i la primera de juliol, un educador ambiental de l’empresa Secomsa visitarà cada establiment implicat per tal de fer una enquesta, conèixer la seva logística, facilitar un cubell per dipositar la matèria orgànica i explicar com utilitzar correctament el nou servei de recollida.

Per qualsevol dubte o aclariment, els establiments també tenen un correu i un telèfon de contacte. A més, també podran plantejar els seus suggeriments en els espais participatius ja estructurats, que preveuran un punt de l’ordre del dia per parlar d’aquest tema. El proper Consell del Barri del Port tindrà lloc al Centre Cívic de les Basses el dimarts 5 de juliol a les 20 hores i la propera Comissió de Seguiment de les Obres de la Rambla Jaume I serà dijous 7 de juliol a les 20 hores.

Els establiments i restaurants del barri del Port són una part important dels grans productors de residus del municipi, sobretot  pel que fa a la fracció orgànica. Amb la prova pilot de recollida porta a porta de l’orgànica comercial es pretén incrementar la recollida selectiva al municipi, facilitar la gestió dels residus als establiments comercials i reduir les molèsties associades als contenidors situats a la via pública.

Redacció

 

El socialista cambrilenc Alfredo Clúa pren el relleu d’Ana López al consell comarcal

Ple del Consell Comarcal del Baix Camp. Foto: Consell Comarcal

El regidor del PSC-CP a l’ajuntament de Cambrils, Alfredo Clúa, va prendre possessió del càrrec de conseller comarcal en la sessió ordinària del Ple del Consell Comarcal, celebrada dimarts 21 de juny. Clúa substitueix a la consellera i també vicepresidenta d’Igualtat, Ana López, a l’ens comarcal després de la seva renúncia l’any passat.

El plenari va aprovar tots els punts de l’ordre del dia per unanimitat, excepte quatre punts que es van aprovar per la majoria formada pels grups ERC-AM, JUNTS, PSC-CP, Ciudadanos, PP i Ara, així com la moció presentada pel grup comarcal CUP-AMUNT, que va ser rebutjada. D’entre tots els apartats aprovats per unanimitat, en destaquen relatius a la Central de Contractació del Consell Comarcal: Per una part, l’adhesió de l’ajuntament de Vilallonga del Camp, i per l’altra, la modificació del procediment de contractació de carburant a domicili, que ha passat a ser un sistema dinàmic pel que fa a la concurrència d’empreses, que és més oberta.

Recollida selectiva de residus i competències en educació

També es va aprovar per unanimitat el conveni amb l’empresa SECOMSA per regular l’encàrrec de gestió per a la contractació del projecte per al foment de la recollida selectiva dels residus municipals a través de la subvenció de l’Agència de Residus de Catalunya.

A més, el plenari va ratificar per unanimitat l’acceptació per part de l’ens local de la delegació indefinida de competències d’educació en matèria de transport i menjador escolar al Consell Comarcal del Baix Camp amb un import total d’autorització de la despesa pel curs 2022/2023 de 5.901.708,62 €, que significa gairebé un 4% més que els 5.676.090,80 € destinats durant el curs 2021/2022.

Tanmateix, el Ple va desestimar (amb el vot a favor dels anticapitalistes i l’abstenció del PP) una moció presentada pel grup comarcal CUP-AMUNT que instava al Consell Comarcal a dur a terme un estudi per a la internalització del servei de les analítiques d’aigües per valorar el punt de vista econòmic i social del servei.

Redacció

 

Joventut de Cambrils recupera la Revetlla Jove de Sant Pere a la platja del Regueral

El Departament de Joventut recupera enguany la Revetlla Jove de Sant Pere a la platja. La festa se celebrarà el dia 2 de juliol de les  23h a 5h de la matinada a la Platja del Regueral. Com a novetat, enguany s’ha canviat la ubicació i l’escenari se situarà a l’alçada del pi rodó.

El cartell musical de la revetlla està format pels grups de versions Ready to Rock i Band-idos perversions i DJ Ceba per finalitzar. La barra anirà a càrrec de l’entitat juvenil Agrupament Escolta i Guia Gent de Mar.

Durant tota la revetlla hi haurà un Punt Lila per tal d’informar, sensibilitzar, prevenir i atendre les actituds masclistes i comportaments sexistes que es puguin produir en aquest espai d’oci.

La regidora de Joventut, Natàlia Pleguezuelos, ha explicat que enguany s’oferirà aquest servei de punt lila tota la nit de la revetlla, reforçada amb falques amb missatges, en un context festiu a la platja, tal i com van demanar els i les joves.

La regidora també ha recordat que durant dos anys el jovent no ha pogut gaudir d’aquesta revetlla. Finalment, ha destacat la importància de donar suport a les entitats juvenils i ha afirmat que oferir-los la possibilitat de portar la barra és una manera d’ajudar-los en el seu autofinançament.

Redacció

 

Cambrils invertirà 300.000 euros en la connexió del barri de l’Estació amb Horta de Santa Maria  

El govern municipal de Cambrils dotarà amb 300.000 euros el projecte de construcció d’un nou tram de rambla per unir les avingudes Vidal i Barraquer i Horta de Santa Maria. Els diners per portar a terme aquestes obres provenen del modificatiu de crèdit per valor de 2.135.000 euros que el regidor d’Hisenda, David Chatelain,  proposarà al proper Ple Municipal, que se celebrarà el dilluns 27 de juny.

El regidor ha explicat que «aquest modificatiu incideix en la línia de l’equip de govern d’avançar en la modernització de la ciutat i de la millora dels serveis que es donen a la població, i permetrà abordar qüestions que portaven molts anys pendents de solució, com ara la construcció de la nova nau de la brigada, l’habilitació d’un espai per a les entitats, o la connexió dels barri d’Horta de Santa María i el barri de l’Estació».

La partida més gran es destina a liquidar de forma definitiva el conegut com a FLA (Fons de Liquidat a Proveïdors), concedit l’any 2012, que va permetre pagar més de 12 milions d’euros que es devien en aquells moments als proveïdors de l’Ajuntament. Com a conseqüència, la liquidació d’aquest deute farà que l’Ajuntament surti del Pla d’Ajust fins ara vigent.

La modificació de crèdit té un especial impacte en l’àmbit urbanístic, ja que impulsarà la transformació del polígon PA6, que dotarà el municipi d’habitatge protegit, i farà possible portar a terme diferents obres de construcció o millora, com el Passatge entre el carrer Andalusia i l’Ajuntament, la prolongació del carril bici d’Horta de Santa Maria, o la reforma parcial del edifici on s’ubica el Jutjat de Pau, a més de forçar accions de millora sobre els vials i voreres. Tanmateix es destinaran 30.000 euros per a l’adquisició de nou mobiliari urbà, especialment papereres.

En l’àmbit social es crearà una partida específica per ajuts d’urgència als refugiats ucraïnesos, es recuperen els convenis amb Creu Roja i la Fundació Bona Nit, i es complementen diferents partides que permetran donar cobertura a les necessitats detectades per part dels professionals dels Equips Bàsics d’Atenció Social (EBAS).

D’altres partides aniran destinades a la millora de les noves tecnologies, reposició d’arbrat, nou mobiliari urbà per a la Plaça Catalunya i l’Avinguda Baix Camp o la contractació d’un servei en matèria de subvencions i Fons Next Generation.

Com a valoració general, el regidor considera que aquest modificatiu de crèdit segueix els criteris d’actuació del nou govern i demostra una vegada més que s’ha accelerat els procés de presa de decisions i d’execució. «Fa pocs dies s’anunciava el projecte de connexió a la zona de l’antiga estació i ja tenim la partida pressupostària per a impulsar el projecte, iniciant els tràmits de licitació a la major brevetat. Som un govern executiu», ha reblat Chatelain.

Redacció

 

Els Premis d’Excel·lència de l’Ajuntament de Cambrils reconeixen l’alumnat amb la nota més alta 

Belén Rueda Almanza i Adrián Martínez Jiménez han obtingut els millors expedients acadèmics de Batxillerat i Cicle Formatiu de Grau Superior. Foto: Ajuntament

L’alcalde de Cambrils, Oliver Klein, i la regidora d’Educació, Ingrid Duch, han lliurat avui el Premi d’Excel·lència al millor expedient acadèmic de Batxillerat a Adrián Martínez Jiménez, de l’Institut Cambrils, i el Premi d’Excel·lència al millor expedient acadèmic de Cicle Formatiu de Grau Superior a Belén Rueda Almanza del cicle «Guia, informació i assistències turístiques» de l’Escola d’Hoteleria i Turisme. Els dos alumnes, amb una nota final de 9,96, han rebut un diploma i un ordinador portàtil.

El batlle i la regidora han felicitat els premiats per l’esforç i la constància que hi ha darrera d’aquests grans resultats i els han encoratjat a continuar treballant per aconseguir nous reptes i també a aprofitar la seves capacitats per convertir-se en exemple i ajudar a altres persones.

Els premis, promoguts pel Departament d’Educació de l’Ajuntament de Cambrils,  s’han lliurat a la Sala de Plens, en un acte que ha comptat amb la presència de professorat dels centres educatius, familiars i amistats dels alumnes homenatjats i diversos regidors i regidores de l’Ajuntament.

Redacció

 

El documental ‘Arrels de mar’ s’estrena dissabte al Cinema Rambla de l’Art de Cambrils

El documental ‘Arrels de mar»‘, dirigit per Emanuel Munteanu i Laura Vargas-Machuca, s’estrenarà el proper dissabte 25 de juny a les 12 hores al Cinema Rambla de l’Art de Cambrils, en el marc de la programació de la Festa Major de Sant Pere, patró dels pescadors. La projecció serà d’accés lliure i s’inclou dins les activitats del tercer trimestre del Campus Extens de la URV.

«Arrels de mar», que ja s’ha estrenat a Tarragona i Alcanar, és una pel·lícula documental que ens endinsa en el món de la pesca a través dels testimonis de professionals de la mar de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre. Entre aquests protagonistes que apareixen al documental hi trobem persones de la Ràpita, Cases d’Alcanar, Tarragona i Cambrils, entre d’altres.

La proposta va arribar durant el 2021 a l’Ajuntament de Cambrils i es va encarregar al Museu d’Història de Cambrils que hi donés suport amb la voluntat de mostrar els testimonis i les històries d’aquells i aquelles que d’alguna manera han trobat la seva vocació a la mar. Passat, present i futur de la pesca s’ajuntenper donar a conèixer un dels oficis més antics de lanostra societat.

L’objectiu d’Emanuel Munteanu i Laura Vargas-Machuca responsables de la direcció i producció junt amb Millenials Films, és donar a conèixer els oficis relacionats amb la mar i posar en valor les tasques que s’han realitzat, i es realitzen, dia a dia, al llargde tota la història. Un homenatge de 60 minuts, en català i en format 4k, per a totes les persones que s’estimen la mar i han trobat en ella el seuestil de vida, a més de donar identitat molt marcada als municipis on hi treballen des dels seus ports amb molt d’esforç.

A més de l’Ajuntament de Cambrils, a través del Museu d’Història de Cambrils, també han donat suport a la producció d’aquesta pel·lícula documental el Port de Tarragona, l’Ajuntament de Tarragona, la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament d’Alcanar.

Nota dels directors

Emanuel Munteanu

«Fa cinc anys vaig conèixer el Port de les Cases d’Alcanar i va enamorar-me. Mentre passejava pel moll vaig fixar-me en les barques i els mariners que arribaven a terra carregats de peix i vaig preguntar-me si la gent coneixia veritablement què era l’ofici de pescador i tot el que l’envolta.

Ara, després de cinc anys, m’endinso juntament amb la productora Laura Vargas- Machuca a donar a conèixer, mitjançant un documental que porta per nom ‘Arrels de mar’, les històries de quatre ports catalans que han vist com el pas del temps ha fet que tot canviï. Tarragona, Cambrils, Les Cases d’Alcanar i Sant Carles de la Ràpita són les destinacions escollides per a aquesta aventura marinera.»

Laura Vargas-Machuca

«Quan l’Emanuel va explicar-me el projecte no vaig poder negar-li la meva ajuda. Recordo que no parava de parlar i poc a poc va encomanar-me la seva il·lusió per crear alguna cosa que fes conèixer a la gent el món de la mar i la història d’algunsdels ports catalans.

Sóc tarragonina i he passejat infinitat de vegades pel Serrallo, he olorat la mar, hegaudit de l’estampa de les barques al port i he observat, amb estima, a les persones que s’hi dediquen a un dels oficis més antics i menys reconeguts, la pesca. «Arrelsde mar» és passió, treball i sacrifici. És la història de la Maribel Cera, una dona pescadora que lluita pels drets de la dona a la mar; del Pepito Elorz, que va salvar disset vides en diversos naufragis; del Manolo González i la Mª Carme, que han passat tantes alegries com desgràcies a la mar; dels germans Casado, que van seguir les passes del seu avi com a mestres d’aixa; de la Rosa Sans, que diu tenir la sang salada i no poder viure lluny de la mar; o de la família Escala, que defineix la vida del mariner com una il·lusió constant».

Redacció

 

Cambrils lliura els Premis Martí i Pol de poesia i Vázquez Montalbán de prosa

L’acte es va portar a terme a la Cripta de l’Ermita i va comptar amb una actuació de l’Escola Municipal de Música. Foto: Ajuntament

L’alcalde de Cambrils, Oliver Klein, i la regidora d’Educació, Ingrid Duch, van lliurar ahir a la tarda els XVII premis literaris «Miquel Martí i Pol» de poesia i «Manuel Vázquez Montalbán» de prosa a l’alumnat de les escoles i instituts de Cambrils.

L’acte del certamen literari, que va tenir lloc a la Cripta de l’Ermita, va ser presentat per Pere Martí i va comptar amb l’actuació d’Iker Fernández i Alejandro González de l’Escola Municipal de Música, que van interpretar a quatre mans al piano «The Entertainer» de Scott Joplin.

A la convocatòria hi van participat alumnes d’educació infantil, primària, secundària, batxillerat i cicles formatius dels centres educatius de Cambrils, que van presentat les seves obres a través dels concursos de Sant Jordi que organitzen escoles i instituts.

Els treballs guanyadors han estat seleccionats per un jurat virtual format per representants del Departament d’Educació de l’Ajuntament de Cambrils, dels diferents centres educatius i de la Biblioteca Municipal Josep Salceda i Castells.

Aquests premis literaris són una iniciativa de la regidoria d’Educació amb l’objectiu de fomentar la lectura i l’escriptura a través de la literatura,  estimular la creació literària i l’interès per l’expressió escrita dels escolars de les diferents edats. Els premis consisteixen en un diploma, un e-book i una flor. Els accèssits són un xec regal de 50 euros en llibres.

POESIA 

CATEGORIA A, alumnes d’Educació Infantil 

Premi: Mussol. Lucía Pleguezuelos – Escola Cambrils

Accèssit: La primavera. Daria Zelinskaya – Escola Marinada

CATEGORIA B, alumnes de primer cicle d’Educació Primària 

Premi: El perro y la pelota. Alejandro Vicente Ferrer- Escola la Bòbila

Accèssit: La primavera ja ha arribat. Sara Anguera Nolla – Col·legi Vidal i Barraquer

CATEGORIA C, alumnes de segon cicle d’Educació Primària 

Premi: Quin gran valor. Abril Mancera Solé- Escola la Bòbila

Accèssit: L’intel·ligent homínid. Isaac Céspedes Vilaplana – Col·legi Vidal i Barraquer

CATEGORIA D, alumnes de tercer cicle d’Educació Primària  

Premi: La petita gota. Laia Ferré Vives – Escola La Bòbila

Accèssit: No puc dormir. Marc Antoni Garde Pujals – Escola Guillem Fortuny

CATEGORIA E, alumnes de primer cicle d’Educació Secundària  

Premi: Sinceritat benèvola. Izan Gornals – IE Joan Ardèvol

Accèssit: Una gota de magma. Arlet Aixalà – INS Ramon Berenguer IV

CATEGORIA F, alumnes de segon cicle d’Educació Secundària  

Premi: Per elles. Irene Jiménez Milán – Col·legi Vidal i Barraquer

Accèssit: Primavera en la ciudad. Paula Muñoz – INS Ramon Berenguer IV

CATEGORIA G, alumnes de Batxillerat i Cicles formatius 

Premi: El meu avi. Natàlia Franch Gràcia – INS Cambrils

Accèssit: Soc coS. Laura Cortés – INS Ramon Berenguer IV

 

PROSA 

CATEGORIA B, alumnes de primer cicle d’Educació Primària 

Premi: La aventura monstruosa. Hugo Ferrer Carrasco – Escola Cambrils

Accèssit: El monstruo marino. Taras Shynkar – Escola La Bòbila

CATEGORIA C, alumnes de segon cicle d’Educació Primària 

Premi:La màquina de fer desaparèixer tinta. Elsa Córcoles Mariné – Col·legi Vidal i Barraquer 

Accèssit: La tempesta. Irati Blanco Bouzada – IE Joan Ardèvol

CATEGORIA D, alumnes de tercer cicle d’Educació Primària  

Premi: De capità a mariner. Natàlia Ferran – Col·legi Vidal i Barraquer

Accèssit: Viure a dues bandes. Naia García Palacios – Escola Guillem Fortuny

CATEGORIA E, alumnes de primer cicle d’Educació Secundària 

Premi: El primer sentiment. Helba Moyano – INS Ramon Berenguer IV

Accèssit: Destí o casualitat. Paula Moreso Mauriz – INS Cambrils

CATEGORIA F, alumnes de segon cicle d’Educació Secundària  

Premi: El viajero espacial. Glenyer José Machado Recistido – Centre Municipal d’Adults de Cambrils

Accèssit: Summertime. Nahia Guerrero – INS Ramon Berenguer IV

CATEGORIA G, alumnes de Batxillerat i Cicles Formatius 

Premi: Ambient cafeïnat. Júlia Rovira Masdeu – INS Cambrils

Accèssit: El renaixement. Emma Peyroulet – INS Ramon Berenguer IV

Redacció

 

La Torre del Port de Cambrils s’il·luminarà aquesta nit amb motiu del Dia Mundial contra l’ELA 

La Torre del Port de Cambrils. Foto: Ajuntament

La Torre del Port de Cambrils s’il·luminarà avui, 21 de juny, a partir de les 21:30 hores amb una projecció amb motiu del Dia Mundial contra l’ELA. La projecció farà servir el color verd que simbolitza aquesta malaltia i inclourà diversos missatges per donar-li visibilita i convidar al públic a implicar-se en la causa.

Cambrils s’ha convertit en un epicentre de la lluita contra l’Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA) des que el cambrilenc Sisco Morell va ser diagnosticat amb aquesta malaltia. Des de llavors ell mateix i nombroses persones s’han implicat en l’organització d’activitats solidàries per recaptar fons per seguir investigant i millorar la vida de les persones afectades.

Entre altres activitats, el passat 15 de maig es va portar a terme la travessia solidària «Swim for ELA» entre Cambrils i Calafat, el 20 de maig el primer sopar solidari per l’ELA de Cambrils va reunir més de 300 persones i el proper 10 de juliol el concert Cambrils Batega recaptarà diners pel càncer i l’ELA.

Redacció

 

L’autobús urbà de Cambrils inicia els horaris i recorreguts de la temporada d’estiu 

L’autobús urbà de Cambrils iniciarà el horaris i recorreguts de la temporada d’estiu el proper dia 23 de juny per cobrir les necessitats de mobilitat de les persones usuàries durant aquests mesos.

Les línies de bus urbà L1 Llevant, L2 Ponent i L3 Centre oferiran servei de dilluns a dissabte, connectant les urbanitzacions i barris de llevant, centre i ponent. El servei començarà en dies laborals a les 6:08 hores del matí i els dissabtes arrencarà a les 8:00 hores, i finalitzarà de dilluns a dissabtes a les 21:55 hores a la parada del Port.

Els horaris i recorreguts es poden descarregar des del web www.aparcam.cat. També es poden consultar els horaris en els punts habituals: Ajuntament i equipaments municipals, Patronat de Turisme, parades urbanes i als mateixos autobusos.  

Les persones residents a Cambrils poden obtenir la targeta de Cambrils T-BUS a l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania (OAC) per només 10 euros per les despeses de gestió. Aquesta targeta permet fer tants viatges com es vulgui amb els autobusos urbans fins a finals d’any. 

Més informació a Aparcam: 977364087 / bus@aparcam.cat. 

Redacció

 

Cambrils engega un procés participatiu per renovar l’skatepark del Parc del Pinaret  

El plantejament es va presentar ahir en una convocatòria oberta i la propera trobada se celebrarà el 5 de juliol a les 17h a l’Ateneu Juvenil. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de Cambrils ha obert un procés participatiu per renovar l’skatepark del Parc del Pinaret. L’avantprojecte s’ha encarregat a l’arquitecte skater Pol Martin -que ha realitzat diversos treballs de disseny i execució d’skateparks de ciutats com Barcelona, Cunit o Igualada- i es treballarà de manera participada amb les persones que n’hagin de fer ús i vulguin aportar la seva visió. 

La regidoria de Joventut i Esports va presentar ahir la seva proposta en una reunió oberta a totes les persones de Cambrils. A la trobada hi van assistir un total de 22 persones d’entre 12 i 50 anys amb interès per aquest tema o practicants d’esports com l’skater, scooter, roller, pumptrack, parkour.  

La jornada va ser el punt de partida per donar a conèixer el plantejament de l’encàrrec, conèixer les persones i els interessos que tenen i la motivació de formar part del procés participatiu que s’engega aquest juny. La proper reunió serà el dia 5 de juny a les 17 hores a l’Ateneu Juvenil.

La regidora de Joventut i Esports, Natàlia Pleguezuelos, es va mostrar molt satisfeta per l’interès de les persones assistents, i va assegurar que poder portar a terme un projecte d’aquestes característiques de forma participada i transversal entre els dos departaments implicats és garantia d’èxit.

«Pensem que la clau està en l’aposta d’haver decidit que sigui un procés participatiu i que es contracti en aquest cas un arquitecte que és patinador i per tant coneix molt bé les necessitats i pot traslladar-les en un plànol», va afirmar la regidora.

Redacció

 

S’inicien les obres a Cambrils de l’avinguda de l’Esport i el pont sobre el barranc Verge del Camí

La nova via connectarà el nucli urbà, la recent urbanitzada avinguda Charles Darwin i la nova estació de tren amb l’A7 i l’AP7. Foto: Ajuntament

El Departament d’Obra Pública de l’Ajuntament de Cambrils ha iniciat les obres de l’avinguda de l’Esport i la construcció del pont sobre el barranc Verge del Camí que connectaran el nucli urbà, la recent urbanitzada avinguda Charles Darwin i la nova estació de tren amb l’A7 i l’AP7.

El regidor d’Obra Pública, Enric Daza, ha explicat que nou accés nord de Cambrils forma part de l’estratègia urbanística per connectar el corredor del mediterrani, integrar el polígon Belianes i la zona esportiva municipal a la trama urbana  i marcar una nova centralitat al Barri Antic i la Parellada.

La nova via facilitarà l’entrada i sortida al municipi i descongestionarà el trànsit de vehicles i bicicletes que es desplacen cap als nous equipaments. També es milloraran els accessos al polígon industrial Belianes, als barris de ponent del municipi i als municipis veïns a través de les infraestructures relacionades i també amb la carretera de Montbrió cap a l’interior.

La urbanització de l’avinguda de l’Esport consisteix en una doble calçada lateral amb un passeig enjardinat central. L’amplada dels carrils de circulació serà de 3,20 metres, amb doble carril per cada sentit, per absorbir les necessitats de trànsit intens de la nova avinguda. El termini d’execució de les obres serà de 10 mesos.

Per altra banda, el pont sobre el barranc Verge del Camí, que connecta d’avinguda de l’Esport amb la carretera T-312, inclou l’execució d’un calaix prefabricat de formigó a la llera del barranc, el terraplenat per sobre del calaix fins a la cota d’esplanació de l’Avinguda de l’Esport, i la urbanització del vial d’aquest petit tram, que s’inicia al ramal corresponent de la nova rotonda de la carretera T312. 

D’altra banda, aquest juny la Generalitat també ha iniciat de les obres de la rotonda que connectarà el nou vial i la carretera T-312. La direcció general d’Infraestructures de Mobilitat ha adaptat el projecte desenvolupat per l’Ajuntament de Cambrils, que resol la necessària connexió entre el nou vial, de doble calçada, i la carretera T-312 fent servir una rotonda. A més, fruit de les reunions amb la Generalitat, s’ampliarà la trama urbana de l’antiga T-312 entre la rotonda del Rotary de la carretera N-340 fins a la nova rotonda que donarà servei al vial de l’Esport.  

Redacció

 

Cambrils ha atès 371 persones refugiades d’Ucraïna des que va començar la guerra  

El Servei de Primera Acollida ha ofert assessorament en diferents temes i s’han fet les corresponents derivacions a serveis especialitzats. Foto: Ajuntament

Coincidint amb el Dia Mundial de les Persones Refugiades, l’Ajuntament de Cambrils ha fet balanç de les actuacions del Servei de Primera Acollida relacionades amb persones provinents d’Ucraïna. Aquest servei municipal adreçat a les persones nouvingudes, que ha treballat intensament des que va començar la guerra, ha atès un total de 371 persones de 141 grups familiars d’aquest país per oferir un primer assessorament que els permeti començar a desenvolupar-se de manera autònoma i realitzar les corresponents derivacions a serveis especialitzats.

En primer lloc, en una primera entrevista se’ls lliura tota la informació necessària per poder accedir al sistema sanitari, com obtenir  l’autorització temporal per a persones desplaçades d’Ucraïna que els permet residir i treballar durant un any a Espanya, quins són els requisits de l’empadronament,  o com accedir al sistema educatiu o a cursos de llengua, entre altres.

Des del servei de Primera Acollida també es realitzen les corresponents derivacions als serveis especialitzats, ja bé sigui al Programa de Refugi o la Direcció General d’Atenció a d’Infància en el cas dels menors que han vingut sense els seus pares i que estan acollits per altres familiars.  També s’han derivat a les famílies que ho necessiten a Càritas i Creu Roja perquè els donin un suport provinent del Banc d’Aliments i productes d’higiene o de neteja.  

D’altra banda, s’han realitzat accions en l’àmbit psicològic, jurídic, religiós i educatiu. Per un costat, s’han realitzat un total de cinc sessions de suport psicològic grupal adreçades a mares per part del Servei d’Atenció Terapèutica Familiar (SATEC).  Per l’altre, el mes de març es va dur a terme una reunió sobre el programa de refugi a la qual van assistir una setantena de persones que va comptar amb la benvinguda de l’alcalde i l’assessorament de la jurista del Servei d’Atenció Jurídica de les Migracions de l’Ajuntament.  

Pel que fa a l’educació, durant aquests quasi quatre mesos l’Oficina Municipal d’Escolarització ha incorporat a gairebé una vuitantena de nens i nenes  a les nostres escoles i instituts de Cambrils. En la vessant de la religió, es va poder oferir una litúrgia ortodoxa per part d’un sacerdot que parla ucraïnès, gràcies a la col·laboració de la Direcció General d’Afers Religiosos i de la parròquia de Santa Maria.

El voluntariat també ha jugat un paper molt important en aquesta atenció. Alguns exemples són la mateixa comunitat ucraïnesa que ha donat un suport inicial en les traduccions o un grup de persones que ha ofert un cursos de castellà a més de 64 persones a l’Ateneu Juvenil.

Reforç del Servei de Primera Acollida i Servei d’Atenció a les Dones 

L’Ajuntament de Cambrils reforçarà el Servei de Primera Acollida i Servei d’Atenció a les Dones, amb la col·laboració del Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat, que  ha concedit una transferència econòmica als municipis que han acollit més persones provinents d’Ucraïna.

Concretament, Cambrils rebrà més de 50.000 euros durant aquest 2022 que permetran incorporar personal al Servei de Primera Acollida i continuar treballant amb aquestes famílies per tal de poder oferir acompanyament, suport i orientació, així com l’accés a les formacions vinculades a l’acollida com ara el curs de Coneixement de l’entorn i la societat catalana. El SIAD també durà a terme accions  de sensibilització sobre les situacions de violència masclista, especialment de tràfic de persones i violències  sexuals, a les que s’exposen les dones  refugiades.

Famílies ucraïneses 

De les 371 persones (141 famílies) que han arribat a Cambrils des del mes de febrer, unes 100 persones ja han marxat del municipi (80 de les quals perquè han estat derivades al Programa Estatal de Refugi gestionat per la Creu Roja a Catalunya.

A dia d’avui, hi ha 271 persones de 111 famílies que estan vivint a Cambrils (187 dones i 84 homes, entre els quals hi ha 98 menors d’edat). En la seva majoria aquestes famílies són dones amb nens que han vingut a Cambrils perquè hi tenien familiars o amics. Algunes han pogut llogar un habitatge i d’altres  estan vivint en domicilis cedits per particulars. Cal destacar que també hi ha famílies cambrilenques que acollit a famílies sense tenir cap mena de vincle familiar o coneixença prèvia.

Redacció

 

Més de 700 persones a la IV Festa dels Indians i el Modernisme del Parc Samà

 La música cubana, les visites teatralitzades amb actors ataviats amb vestits d’època, i els tastos de canya de sucre i vermut han estat les estrelles de l’event. Fotos: Cedides

Més de 700 persones, -un gran percentatge d’elles vestides de blanc-, han gaudit aquest cap de setmana de la Festa dels Indians i el Modernisme i de l’obertura del laberint de blat de moro del Parc Samà. La música cubana, les visites teatralitzades amb actors ataviats amb vestits d’època, i els tastos de canya de sucre i vermut han estat les estrelles de l’event.

El jardí històric ha celebrat una festa ja consolidada al calendari, que aquest any ha complert la quarta edició al voltant de la figura de Miquel Ballester. Les dues jornades han comptat amb actuacions en viu de música cubana, així com visites amenitzades per un grup d’actors. A més, s’ha inaugurat el laberint de plantes de blat de moro que cada primavera creix en aquest jardí històric de Cambrils fins la tardor, i que aquest any introdueix plafons explicatius sobre la vida d’aquest navegant i comerciant tarragoní dels segles XV i XVI.

Redacció