TARRAGONA 21

El ball parlat Vileros i Mariners de Cambrils inicia el rodatge d’un migmetratge

L’audiovisual es projectarà en el marc de la Festa Major de la Mare de Déu del Camí, ja que la representació a la plaça era inviable en la situació actual. Foto: Sara Estalella

Els membres del ball parlat «Vileros i Mariners» han iniciat aquesta setmana el rodatge d’un migmetratge que s’estrenarà el proper 8 de setembre, dins dels actes de la Festa Major de la Mare de Déu del Camí. Les mesures de seguretat establertes arran de la Covid-19 feien inviable la representació del ball parlat a plaça, tal com es fa des de l’any 2018. És per aquest motiu que l’equip de Vileros i Mariners va acordar amb el Departament de Festes de l’Ajuntament de Cambrils la gravació d’aquest migmetratge que substituirà l’actuació d’aquest 2020.

El migmetratge comença amb una roda de premsa de les tres autoritats, on es decreta un estat d’alarma que obliga a confinar tots els personatges, i mostra com els quatre matrimonis viuen de diverses manera aquest confinament. A més dels 11 personatges, també apareixen en algun moment de la pel·lícula tots els membres de l’equip (músics i apuntadors, entre altres), així com algun convidat especial.

El rodatge va a càrrec dels cambrilencs Sinestèsic Productora Audiovisual, responsables dels anuncis publicitaris que van servir per promocionar les edicions anteriors amb gran èxit.

L’objectiu de l’entitat és estrenar aquest migmetratge el dia 8 de setembre en un espai obert i amb pantalla gegant. Es duran a terme diferents passis amb aforament limitat i seguint les mesures de distanciament establertes. Per poder assistir a l’acte s’haurà de fer amb cita prèvia. Serà una edició especial, però Vileros i Mariners no volia faltar a la seva cita anual.

Un estiu sense Nit d’Artistes

Vileros i Mariners va néixer l’estiu de 2018 de la mà de la Nit d’Artistes de Cambrils (NAC). Aquesta entitat és la responsable d’altres esdeveniments, com el carnaval (amb l’Arribada del Rei Carnestoltes i l’Enterrament de la Sardina) o la Nit d’Artistes pròpiament, que s’ha celebrat cada mes d’agost des de l’any 2002, amb l’única excepció de l’any 2017 en què es va suspendre a causa dels atemptats de Cambrils. Aquest any, la NAC no podrà celebrar la dinovena edició de l’acte que dóna nom a l’entitat per la situació derivada de la pandèmia.

Redacció

 

L’Ajuntament de Cambrils descarta cedir el superàvit a l’Estat

Imatge corresponent a la presentació de l’acord de govern a Cambrils amb l’alcaldessa Camí Mendoza (ERC) al centre amb els representants de Junts per Cambrils, Josep Lluís Abella, i Nou Moviment Ciutadà, Oliver Klein. Foto: Núria Torres

L’Ajuntament de Cambrils ha decidit no acollir-se a la mesura de cessió del superàvit a l’Estat. L’equip de govern municipal -format per ERC, Nou Moviment Ciutadà (NMC) i Junts per Cambrils- considera que aquests diners estalviats s’han d’invertir al propi municipi per fer front a la crisi sanitària i altres necessitats socials, però lamenta que l’Estat limiti l’ús del superàvit i el romanent. La decisió s’ha pres tenint en compte que la mesura té un abast temporal molt extens, ja que el retorn del préstec s’inicia al 2022 per un període de 15 anys i, per tant, la cessió «comprometria la Hisenda d’aquest mandat, però també la de mandats posteriors».

Per aquest motiu, el govern de Cambrils creu que és més «responsable» mantenir el romanent de tresoreria de l’Ajuntament per tal que sigui el govern de cada moment qui el gestioni en funció de les necessitats de Cambrils.

El regidor d’Hisenda, Jaume Gila, ha explicat que l’equip de govern considera que «el romanent de tresoreria actua com a mecanisme de liquiditat i com a fons de maniobra per als propis ajuntaments, com a xarxa de seguretat, especialment en un moment d’incertesa econòmica com l’actual». En aquest sentit, ha afirmat que «és important garantir que podem prescindir-ne sense posar en risc la tresoreria municipal i el període legal de pagament a proveïdors».

El regidor també ha recordat que cal tenir en compte que la normativa actual només permet recórrer a endeutament per a inversions i no per a despesa corrent, mentre que el romanent sí que permet finançar aquest segon supòsit.

L’executiu espanyol proposa que els ajuntaments cedeixin voluntàriament el superàvit a l’Estat a mode de préstec, a canvi de recuperar de manera immediata un 35% de l’aportació en dues anualitats (2020-2021) per destinar a accions determinades i la resta en 15 anys a partir de 2022.

ACN

 

Més de 40 joves de Cambrils es converteixen en Agents de Salut

Aquest any es van inscriure al projecte un total de 70 alumnes d’ESO, batxillerat i cicles formatius i més de 40 han finalitzat la formació. Foto: Ajuntament

El Departament de Joventut de l’Ajuntament de Cambrils està lliurant aquest agost els certificats de formació del projecte Agents de Salut als més de 40 joves que han consolidat la totalitat de la formació. Enguany no s’ha celebrat l’acte conjunt de lliurament per prevenir contagis i els certificats s’estan repartint de manera esglaonada.

Les sessions formatives es van iniciar el passat més de novembre en col·laboració amb l’Hospital Lleuger de Cambrils i la infermera Joana Abella, encarregada del servei Punt de Salut.

Aquest any es van inscriure al projecte un total de 70 alumnes d’ESO, batxillerat i cicles formatius i més de 40 han finalitzat la formació. Aquesta segona edició ha comptat amb dos temes nous (salut mental i primers auxilis), que s’han sumat als ja existents de la primera edició (sexualitat, afectivitat, assetjament escolar, prevenció de consum de tòxics i punt SexeSentit).

Com a novetat del projecte, i com conseqüència de la pandèmia i el confinament dels darrers mesos del projecte, es va realitzar on line la sessió de Salut mental, que comptava amb la col·laboració especial de l’infermer Pere Mateo,  professional expert en la matèria i amb un llarg recorregut en salut mental. La sessió virtual va resultar tot un èxit, amb un seguiment de quasi el 80% del total d’Agents de Salut.

La regidora de Joventut, Natàlia Pleguezuelos, ha explicat que enguany s’han reforçat i ampliat els temes formatius en relació a la demanda que han fet els joves, i, alhora, s’ha fet un acompanyament als i les joves participants durant el confinament, finalitzant el projecte de manera virtual.

Aquest projecte forma part de l’àmbit de salut que es treballa des de Joventut tal i com es preveu en el Pla Municipal de Joventut de  Cambrils 2017-2020. L’objectiu és que els i les joves formats es converteixin en referents als seus instituts en àmbits claus de salut. D’aquesta manera, es potencia la responsabilitat de les persones joves en relació a la pròpia salut i la del seu grup d’iguals i s’intervé en aquest col·lectiu des de dins.

Redacció

 

El Departament d’Educació i Polítiques Actives d’Ocupació de l’Ajuntament de Cambrils aprova amb bona nota l’auditoria de qualitat ISO

El regidor d’Educació i Polítiques Actives d’Ocupació, Alejandro Garcia, ha felicitat l’equip pel seu compromís i vocació de servei. Foto: Ajuntament

El Departament d’Educació i Polítiques Actives d’Ocupació (DEPAO) de l’Ajuntament de Cambrils ha passat  l’auditoria de segon seguiment de qualitat UNE-EN-ISO 9001:2015 amb bona nota. L’Associació Espanyola de Normalització i Certificació (AENOR) ha auditat alguns dels serveis i programes que presta el departament municipal durant els dies 3 i 4 d’agost.

El DEPAO està certificat en qualitat des de l’any 2003 i des de llavors ha mantingut la certificació adaptant el funcionament als nous requeriments de la norma ISO 9001:2015 i als canvis implantats durant els diferents mandats.

L’auditor va posar en valor la planificació estratègica del DEPAO adaptant els objectius polítics del Pla de Mandat Municipal (PAM) i als objectius operatius i de treball que guien les actuacions d’aquest departament, i la seva metodologia de treball mitjançant un sistema clar d’indicadors d’avaluació.

Malgrat la situació provocada per la Covid-19 i els canvis derivats en la sistemàtica de treball (teletreball, tancament presencial de cursos de formació municipal, de serveis presencials que es van passar a realitzar on-line), l’auditoria destaca la capacitat de l’organització per adaptar-se a aquesta nova situació i incorporar aquest nou risc al seu mapa de riscos.

El regidor d’Educació i Polítiques Actives d’Ocupació, Alejandro Garcia, ha felicitat l’equip pel seu compromís i vocació de servei, i s’ha compromès a esmerçar els recursos necessaris per donar resposta a les poques observacions derivades de l’auditoria, que implicaran millores en l’eficàcia i eficiència.

L’any 2021 es farà l’auditoria de renovació de la certificació en la qual s’auditarà tot el sistema. «Estic convençut que en aquest  proper any, que serà ple d’incerteses  segons com evolucioni la pandèmia, el Departament sabrà trobar les fórmules més adients per seguir prestant els seus serveis a la ciutadania i poder donar respostes adequades a les necessitats educatives i d’inserció sociolaboral dels veïns i veïnes de Cambrils», ha assegurat el regidor.

Redacció

 

La Torre del Port de Cambrils acull una exposició antològica del fotògraf Joaquim Cabezas

L’exposició es podrà visitar fins el 30 d’agost de dimarts a dissabte d’11 a 14 hores i de 18 a 21 hores i els diumenges i festius d’11 a 14 hores. A partir de l’1 de setembre s’iniciarà l’horari reduït d’hivern. Foto: Ajuntament

L’exposició “Joaquim Cabezas. Viure la fotografia” es pot visitar fins el 13 de setembre a la Torre del Port de Cambrils. La mostra dóna a conèixer de manera sintètica la important aportació de l’artista en el camp de la fotografia, amb diversitat d’interessos i tècniques, a la vegada que fa referència a la seva activitat col·leccionista i de divulgació.

La varietat de tècniques i assumptes, així com el fet que moltes de les fotografies estan fetes en el nostre territori, fan molt amena l’exposició. El sentit de l’humor i la curiositat d’aquest fotògraf i artista, es trasllueix en moltes de les seves obres, començant per l’autoretrat que presenta i presideix l’exposició, visualment molt estètica. Són característiques que permeten adreçar-la al públic general i no només al públic especialitzat.

L’exposició es podrà visitar en l’horari habitual d’aquesta torre de guaita del segle XVII. Fins el 30 d’agost estarà oberta de dimarts a dissabte d’11 a 14 hores i de 18 a 21 hores i els diumenges i festius d’11 a 14 hores. A partir de l’1 de setembre s’iniciarà l’horari reduït d’hivern, que és els dissabtes d’11 a 14 i de 17 a 20h i els diumenges i festius d’11 a 14 hores. Els dos primers caps de setmana de setembre hi haurà portes obertes en el marc de la Festa Major de la Mare de Déu del Camí. Amb motiu de la Covid-19, l’aforament de la torre s’ha reduït a 10 persones.

Joaquim Cabezas Rectoret (1935-2019), d’ofici gravador, és conegut pel seu treball com a fotògraf creatiu i va ser el president durant molts anys de l’Agrupació Fotogràfica de Tarragona. 

Joaquim Cabezas Rectoret (1935-2019), d’ofici gravador, és conegut pel seu treball com a fotògraf creatiu i va ser el president durant molts anys de l’Agrupació Fotogràfica de Tarragona. Va ser reconegut amb la distinció d’Excel·lència de la Federació Internacional d’Art Fotogràfic, soci d’honor de la Federació Catalana de Fotografia, i nomenat fill adoptiu de  Tarragona.

Cabezas va morir l’any 2019, pocs mesos després d’inaugurar a Tarragona aquesta exposició antològica de la seva obra, que des del 18 de juliol es pot visitar a Cambrils. Es tracta d’una itinerància que ha estat gestionada des del Museu d’Història de Cambrils de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils i que compta amb la col·laboració dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat de Catalunya i de l’Arxiu Històric de Tarragona.

L’exposició original la va organitzar l’Arxiu Històric de Tarragona amb el suport dels Serveis Territorials de Cultura a Tarragona, que li va donar el suport tècnic i part del suport financer, per donar a conèixer una selecció de les obres donades pel fotògraf a l’arxiu (centenars de cartells, publicacions i milers de fotografies).  El comissariat va anar a càrrec de Montserrat Caballero Bassedas, museòloga dels Serveis Territorials, i va formar part del Festival Internacional de Fotografia de Tarragona SCAN en la seva edició de 2018. Fins al moment ha itinerat a l’Institut d’Estudis Vallencs (Valls) i al Centre de Lectura de Reus.

Redacció

 

L’Ajuntament de Cambrils i la Confraria de Pescadors signen un nou conveni de col·laboració

L’objectiu de la renovació de l’acord és sumar esforços per valoritzar el patrimoni marítim. Foto: Ajuntament

L’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, i el patró major de la Confraria de Pescadors de Cambrils, Francesc Gil, s’han trobat avui al moll per oficialitzar la signatura d’un nou conveni marc que permetrà desenvolupar diferents projectes a mitjà termini que en aquest moment ja troben en fase estudi. L’acte ha comptat també amb la presència de la regidora de Cultura i Festes, Cinta Ballesté, i el director del Museu d’Història, Gerard Martí.

El nou acord va ser proposat per la Junta de Govern del Museu d’Història de Cambrils arran de la bona col·laboració d’un primer conveni per un any signat el 2018 entre l’Ajuntament de Cambrils i la Confraria del Pescadors de Cambrils.

L’objectiu del nou acord, ara per una durada de 4 anys, és tornar a incloure les activitats culturals i didàctiques relacionades amb la mar i el patrimoni marítim, especialment relacionades amb el Port de Cambrils. Després de la corresponent tramitació, afectada per l’impàs de l’estat d’emergència sanitària, finalment la proposta ha estat aprovada per l’Ajuntament de Cambrils aquest mes de juliol.

A partir d’aquest conveni s’obre, doncs, un nou terreny de joc, on les futures propostes didàctiques i culturals s’aniran materialitzant amb addendes al conveni marc, que en aquest moment no comporta cap compromís econòmic per part de cap de les dues parts en conveni. L’acord que ara s’ha segellat permet poder-se aliar a la recerca de recursos en administracions superiors.

L’objectiu final de tot plegat seria, en els moments complicats actuals,  poder sumar esforços per donar a conèixer una herència i una realitat present a Cambrils com és l’ofici de pescador. «No és només preservar aquesta essència marinera cambrilenca, sinó també valorar un llegat viu en perill i poder-lo explicar amb recursos del segle XXI als actuals cambrilencs i als visitants», ha afirmat l’alcaldessa. La recent certificació de Vila Marinera a Cambrils és una oportunitat per reconèixer tot aquest patrimoni material i immaterial com un recurs pel turisme cultural.

Redacció

 

L’Ajuntament de Cambrils és reconegut per la seva tasca capdavantera en transformació digital

Els guardons són atorgats per l’AOC a partir de a partir de l’anàlisi de més de 30 indicadors objectivables de 947 ajuntaments i 42 consells comarcals. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de Cambrils tornat a rebre un dels Reconeixements d’Administració Electrònica del Consorci de l’Administració Oberta de Catalunya (AOC) per la seva tasca capdavantera en la transformació digital. El lliurament estava previst el passat mes de març però la situació d’emergència sanitària va fer impossible la celebració de l’acte.

L’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, ha destacat la voluntat del govern de continuar i millorar les polítiques de transpa­rència iniciades en el passat mandat  i ha posat en valor la tasca del personal tècnic municipal per portar a terme els objectius del Pla d’Acció Municipal 2019-2020. En aquesta línia, cal destacar l’aprovació aquest 2020 de l’ordenança de transparència i bon govern, que ja ha rebut la felicitació de l’Oficina Antifrau de  Catalunya per les bones pràctiques de molts dels punts del seu articulat.

«Volem anar més enllà amb una política que vetlli per la qualitat dels serveis, l’ètica en el funcionament de l’Administració, el bon govern, la gestió dels recursos públics i el rendiment de comptes», ha afirmat l’alcaldessa. D’altra banda, arran del confinament, l’Ajuntament ha implantat un sistema de teletreball i ha reforçat la tramitació telemàtica amb un nou servei de suport a les persones usuàries.

Els reconeixements Administració Oberta als ajuntaments catalans es donen en base al ‘Mapa d’administració electrònica a Catalunya’ que realitza el Consorci AOC a partir de l’anàlisi de més de 30 indicadors objectivables de la disponibilitat i activitat dels serveis digitals que ofereixen a la ciutadania. El «Mapa d’administració electrònica» és una iniciativa singular, tant a nivell estatal com europeu, que permet avaluar amb rigor el grau d’implantació i ús dels serveis públics digitals.

Els Premis Administració Oberta tenen sis categories d’acord amb el nombre d’habitants dels ens: de 1 a 500 habitants, de 501 a 1.000 habitants, de 1.001 a 5.000 habitants, de 5.001 a 20.000 habitants, de 20.001 a 50.000 habitants i de més de 50.000 habitants. L’AOC atorga guardons als 10 primers ajuntaments i als 2 primers consells comarcals de cada categoria.

L’objectiu és premiar la feina de les administracions locals que lideren la transformació digital a Catalunya i aprendre de les millores experiències per a impulsar conjuntament un país digital i obert.

Redacció

 

Territori ‘no descarta’ més municipis a la futura àrea metropolitana i insinua un consorci com el CRT de Salou i Vila-seca

El secretari de l’Agenda Urbana i Territori, Agustí Serra, donant a conèixer als alcaldes i representants municipals de Tarragona, Reus, Salou, la Canonja, Constantí i Vila-seca la voluntat d’impulsar un Pla director urbanístic (PDU). Foto: Generalitat

El passat 6 de juliol entrava de sobte a l’agenda política del territori la proposta del govern de la Generalitat d’apostar fort per la creació d’una entitat metropolitana del Camp de Tarragona. Ho feia a partir de l’anunci públic de la reunió mantinguda a Tarragona entre el secretari de l’Agenda Urbana i Territori, Agustí Serra, i els alcaldes i representants municipals de Tarragona, Reus, Salou, la Canonja, Constantí i Vila-seca. L’alt càrrec de la Generalitat els presentava davant certa estupefacció mediàtica la intenció d’elaborar el que s’anomena com Pla Director Urbanístic (PDU), encara que el contingut no era un part prematur. Com el mateix Serra ha exposat en conversa telefònica amb tarragona21 «ho teníem molt treballat amb anterioritat» i s’havia aconseguit «un consens previ del territori». Durant el contacte afirma que «no es descarta cap municipi», si bé caldrà convèncer als tècnics perquè el pla es basa en «qüestions objectives i no polítiques», i deixa anar el consorci del Centre Recreatiu i Turístic entre Vila-seca i Salou com una bona eina per coordinar les actuacions de la futura àrea metropolitana.

«En aquests darrers anys des del departament de Territori hem treballat en un projecte de llei de Territori, que encara s’ha de portar a Govern», afirmava, destinat a «aplicar visions conjuntes i no estrictament municipalistes». En aquest punt entén l’escepticisme dels veterens de mil paperams administratius en forma de «pla Territorial Parcial del Camp de Tarragona i del Pla Director del Camp de Tarragona, que només va arribar a la seva aprovació inicial. És cert que al llarg del temps hi ha hagut molts intents». Però ara es considera arribat el moment de posar la carn a la graella perquè des del departament «hem de planificar propostes de plans d’estructura urbana plurimunicipals en temes d’infraestructures, però també d’habitatge, que puguin fer front als reptes de país. Calen instruments que superin les fronteres dels municipis i que garanteixin, també, la redistribució de la riquesa».

De fet, Serra recodava que juntament al de la Camp de Tarragona i a l’obvi de la connurbació de Barcelona també s’ha presentat una planificació idèntica per l’àrea metropolitana de Girona. Els «tres grans sistemes urbans catalans que van lligats a una mateixa estratègia: la voluntat de planificació del país». Ara bé, pel que fa als criteris seguits per incloure uns municipis i deixar-ne fora d’altres Serra defensa que s’han tingut presents només «criteris objectius i no polítics. És del tot necessari planificar el conjunt que suposa una població de 300.000 habitants».

Perquè uns municipis sí i altres no?

I els paràmetres són de més propers als dels agrimensors romans que no pas al d’influències dins l’executiu. Entre altres coses perquè els consistoris integrats dins la PDU «tenen diferent color polític. L’elecció d’uns i altres es fonamenta sobre cartografia. Hi ha un criteri demogràfic local, que agrupa Tarragona i Reus. Un altre relatiu a les grans infraestructures de país. El Port agrupa Tarragona però tambe Vila-seca i Salou, i l’aeroport no només Reus sinó també Constantí».

Alhora es comptabilitzen «els sectors d’activitat econòmica com la Petroquímica, que abasta La Canonja, Reus, Tarragona i Vila-seca, i el centre recreatiu turístic conformat per Salou i Vila-seca», així com «les grans connexions viàries de major intentesitat  i els nodes ferroviaris rellevants en punts de classificació, contenidors i intermodalitat».

Aquest «conjunt d’elements» preliminar van determinar el llistat dels sis municipis actualment presents al PDU. Serra assegurava, en tot cas, «que no descartem incorporar-ne algun altre. Així li ho he dit a l’alcaldessa de Cambrils (Camí Mendoza) si veiem que encaixa dins dels paràmetres objectius que hem elaborat». La localitat costanera del Baix Camp ha demanat en moció aprovada per unanimitat al ple entrar a formar-ne part, i des del Morell també s’ha aixecat la veu. «El problema potser està en que la proposta potser s’ha entés més en alguns casos com un element de governança territorial més que no pas la definició d’un sistema urbà que té continuïtat a partir de posicionaments urbanístics».

El Consorci, del CRT, «un exemple fantàstic»

Serra lloa «el consens» aconseguit entre els sis municipis per començara caminar. Però la pregunta és obligada: és crearà un organ de decissions que suposarà la creació d’una nova administració? «Això ho decidirà el territori. No és la pretensió però certament seria recomenable un sistema de governança que no sigui tan polític sinó fruit d’una cultura de responsabilitats compartides». El mateix secretari deixa caure dins la conversa «el model en petit format del Centre Recreatiu i Turístic en el qual s’i troben Vila-seca i Salou. És una mena de polígon d’activitat turística que es gestiona de forma intel·ligent a través d’un consorci. És un exemple fantàstic. Perquè no el podem reproduir? És un bon exemple per gestionar amb independència coses concretes que agrupen diferents termes municipals». I sense «que cap alcalde hagi de tenir por de perdre competències. Continuaran gestionant a escala local. Però hi ha temes com infraestructures o determinades activitats econòmiques que sí poden tenir gestions compartides. És una gran oportunitat per aunar esforços. Al capdavall es tracta d’optimitzar el caos de les infraestructures, pensar el sòl no urbanitzable existent en el seu conjunt i en dur a terme polítiques d’habitatge que permetin millorar l’activitat econòmica, fer-la sostenible i que els joves es puguin quedar al territori».

Serra deixa clar que no es farà res sense el consens del territori, i per això anuncia que la seva veu dins de la comissió executiva, que el pròxim setembre celebrarà la seva primera reunió, «serà el cap del Servei Territorial d’Urbanisme de Tarragona, Francesc Santacana. Qui millor que algú que porta anys gestionant el territori?». En tot cas el tràmit d’aquesta iniciativa de govern és llarg, i el mateix Serra dibuixa un horitzó de dos anys fins «dotar-la de contingut» i que s’aprovi finalment.

J.S.

 

El PSC de Cambrils considera ‘al·lucinant’ que el govern destini 144.350 euros del Patronat de Turisme per a factures de despesa corrent

Imatge d’arxiu del grup municipal del PSC de Cambrils. Foto: PSC

El Grup Municipal socialista de Cambrils ha denunciat avui al plenari extraordinari i urgent la «ineficiència del govern tripartit d’ERC, Junts x Cambrils i NMC». El motiu d’aquesta convocatòria ha estat l’aparició d’unes factures sense consignació “fruit del desgovern total d’aquest equip” el qual ha decidit fer un traspàs dels diners del Patronat de Turisme cap a despesa corrent. “Això ha estat una decisió política, molt i molt equivocada i, a més, covarda, a esquenes del consell rector del Patronat de Turisme”, apuntava la regidora portaveu Ana López.

Per López “no ens creiem que sobrin aquests diners de turisme” i ha recordat com “tot just dijous es va celebrar un consell rector del Patronat de Turisme on no van informar d’aquesta intenció de donar de baixa partides per pagar despesa corrent”. A més, la regidora ha recordat quina és la situació real del sector turístic a Cambrils: “Recorden que ens van dir que la situació era pitjor del que ens pensàvem? Recorden que estan molt desmoralitzats i preocupats per la temporada vinent? I la resposta d’aquest govern és retallar en promoció”.

Pels socialistes no és de rebut que, en lloc de destinar aquests diners a reforçar la imatge de Cambrils, amb més campanyes promocionals, es donin de baixa partides “perquè l’any vinent no tindrem diners provinents de la taxa turística, perquè no hi ha turistes, i en comptes de preveure això i guardar els 144.350 euros, decideixen donar-los de baixa”.

Pel PSC de Cambrils, les prioritzacions del govern estan molt “equivocades”; i diuen que si bé és important pagar la factura de 76.000€ al transport metropolità no per això s’ha de renunciar a intentar salvar la temporada turística en la mesura del possible. López també ha assenyalat que no estem d’acord on prioritzen però, explicava que, fins i tot, “haguéssim pogut votar a favor si aquests diners s’haguessin destinat a rebaixar els imports que paguen els establiments en concepte de recollida de la brossa, que enguany ha augmentat d’un 14%, i en canvi, molts han estat tancats durant setmanes i setmanes”.

Redacció

 

El sindicat policial USPAC demana presó permanent revisable per als tres terroristes dels atemptats d’agost del 2017

Imatge d’un agent de paisà abatent el darrer terrorista de Cambrils.

Els serveis jurídics del sindicat policial USPAC, en representació dels Mossos d’Esquada lesionats durant els atacs terroristes del 17 d’agost del 2017, han presentat el seu escrit d’acusació davant l’Audiència Nacional pel qual es considerem als tres acusats autors de 16 delictes d’assassinat de caràcter terrorista (14 a la Rambla, 1 a la Zona Universitària i 1 més a Cambrils); 147 delictes d’assassinat en grau de temptativa amb resultat de lesions (131 aBarcelona, 11 a Cambrils, 3 agents a Cambrils i 2 a la Ronda Subirats de la Ciutat Comtal); i col·laboració amb organització terrorista. Es demana la pena més important que defineix el Codi Penal que és la de presó permanent revisable per dos acusats, i 10 anys de presó pel tercer.

Hi haurà més de 200 testimonis en un judici que es preveu que comenci com molt tard a principis d’any perquè l’agost de 2021 ha d’haver-hi sentència.

Redacció

 

Un escapament de gas obliga a confinar part dels veïns de Vilafortuny a Cambrils

Gairebé tres quarts d’hora de tensió a Vilafortuny per culpa d’un escapament de gas. Segons informa Ràdio Cambrils, tot s’ha originat quan uns operaris han foradat una canonada de gas mentre estaven fent unes obres amb una miniexcavadora al carrer Fraipont.

Pocs minuts abans de les 12 del migdia, mentre es personaven a la zona Bombers de la Generalitat i Policia Local, l’Ajuntament ha demanat als veïns de Vilafortuny 2, Els Tallats, Proacosa i Castell de Vilafortuny que es confinessin a casa i tanquessin portes i finestres. El confinament s’ha aixecat poc després de les 12.30 hores, quan els tècnics de l’empresa han arribat per tancar la clau del gas i solucionar l’avaria. Només es residents al carrer Fraipont han hagut d’esperar prop de 15 minuts més ja que encara hi havia gas a l’atmosfera.

Redacció

 

Detingut per circular a 217 km/h per l’autopista AP-7 a Cambrils

Fotografia del radar amb el vehicle enxampat pels Mossos a 217 km/h per l’AP-7, a Cambrils. Foto: Mossos

Els Mossos d’Esquadra han detingut un conductor que circulava amb el seu cotxe a 217 quilòmetres per hora (km/h) per l’autopista AP-7 a l’altura del municipi de Cambrils (Baix Camp). Un radar mòbil dels Mossos d’Esquadra ha enxampat l’individu cap a dos quarts de nou del matí. La infracció s’ha produït al punt quilomètric 258 d’aquesta via ràpida, limitada a 120 quilòmetres per hora.

ACN

 

Cambrils mostra la seva solidaritat amb la donació de sang amb una nova campanya especial

El Centre Cultural de Cambrils de Cambrils acollirà una campanya de donació de sang especial els propers dies 5 i 6 d’agost de 17 a 21 hores. Cambrils és un dels municipis catalans que més suport ha fet a la donació de sang durant l’estat d’alarma i el passat abril ja va acollir una campanya.

Les persones que vulguin participar a la campanya del 5 i 6 d’agost han de reservar hora prèviament a l’enllaç del Banc de Sang https://www.donarsang.gencat.cat/ca/vull-donar/cita. A més, el formulari per donar sang es pot descarregar des d’aquest enllaç des de casa i portar-lo ja emplenat.

Aquests dies, el Banc de Sang està fent una crida a la ciutadania per mantenir  el ritme de donacions, que continuen sent necessàries durant l’epidèmia per a tractaments de càncer, accidents, i parts amb complicacions, entre altres.

Amb la reducció dels contagis i malalts als hospitals s’han reactivat les operacions i tractaments ajornats durant els darrers dos mesos. Ara, la necessitat de 1.000 donacions de sang diàries a tot Catalunya pot ser fins i tot superior a causa de l’alta activitat transfusional.

Campanyes amb mesures de seguretat

El Banc de Sang, organisme del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, segueix les mesures de prevenció i seguretat i les aplica al conjunt de les seves campanyes. Des d’aquesta setmana, entre d’altres accions, els donants disposen de gel esterilitzant en arribar a l’espai, han de guardar una distància mínima d’un metre amb la resta de persones i tenen un bolígraf d’un sol us per emplenar el qüestionari, entre d’altres.

Cal recordar, a més, que el coronavirus COVID-19 no es pot transmetre per la sang, sinó per via respiratòria, amb la qual cosa el procés de donació i transfusió disposa de la seguretat habitual.

Redacció

 

Mercè Dalmau (PNC): ‘Política líquida’

Mercè Dalmau Mallafré. Membre de l’executiva nacional del Partit Nacionalista de Catalunya

Recordo el meu últim parlament a Sala de Plens de l’Ajuntament de Cambrils. Era el 12 de juny de 2019. Tancava una etapa de 12 anys dedicada a la política municipal: 4 anys a l’oposició, 4 com a primera alcaldessa del meu municipi i 4 més davant de l’àrea més important per Cambrils: el turisme i la seva projecció.

Prop de 18 mesos allunyada del dia a dia però amb la vista constant posada en el país, les persones i les seves necessitats. Ara, a les portes d’unes noves eleccions sense data he tornat a trobar un espai polític, al Partit Nacionalista de Catalunya, on em sento còmode, escoltada, valorada i amb un full de ruta nacionalista que s’escapa dels extremismes i les unilateralitats que hem perseguit durant anys i que podrien obrir un debat ampli i transversal d’on ens ha portat tot plegat i els beneficis reals i palpables que ha obtingut tot el Procés més enllà del focus mediàtic, portades de diaris i informatius i persones que han perdut durant més de dos anys la seva llibertat.

Amb la distància i perspectiva que et dóna no estar a la primera línia, no tenir responsabilitat directa respires, veus, escoltes i mires diferent. L’Ajuntament i les directrius de partit absorbeixen tant que no hi ha espai per veure si allò que defensem públicament és el que realment preocupa la gent o no. L’experiència m’ha demostrat que no sempre és així, i que tot i les hores de reunions, mocions i decisions que es prenen, sovint tenen poca rellevància en el dia a dia del ciutadà que ha de dedicar tota la seva energia, força i dedicació a trobar solucions als seus problemes, els reals.

És ben cert que tot ha canviat molt, en molt poc temps i més amb la pandèmia de la Covid-19. Les necessitats d’ara no són les mateixes que les de fa un parell d’anys enrere, ni tan sols de les de principis d’aquest 2020. Per tant, és el moment de redreçar objectius, activar encara més l’escolta activa i analitzar què tenim al nostre abast per atendre les necessitats de les persones i empreses del conjunt del nostre país que s’han vist greument afectades aquest 2020.

Cal una política líquida i activa que s’adapti, en un tancar i obrir, d’ulls als canvis que el món ens mostra dia a dia. Repassant l’agenda i accions de la campanya del 2015, un dels meus assessors em va suggerir que dediqués hores a fer un cafè amb associacions, empreses però sobretot, particulars per escoltar les necessitats reals, els problemes que es troben i que com a polítics hem de saber trobar una solució. De no fer-ho, de no ser líquids, transversals i molt àgils, tornarem un cop més (i la llista ja és molt llarga) a presumir i omplir-nos la boca de nova política però en el fons carregada d’egoisme i les unilateralitats que tots coneixem.

Redacció

 

Cambrils inclou al POUM una nova reserva d’habitatge dotacional per a gent gran

La modificació preveu la construcció d’habitatges dotacionals per a gent gran al centre de la població. Foto: Ajuntament

El Ple de l’Ajuntament de Cambrils va aprovar inicialment una modificació puntual del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) per incloure una reserva d’habitatge dotacional, destinar tot el sòl d’aprofitament privat a ús comercial i desenvolupar una zona verda. Amb aquesta ordenació de l’avinguda Adelaida la figura de planejament del Pla de Millora Urbana 13 L’Alforja es transforma en un polígon d’actuació amb una zona verda enfrontada a la riera d’Alforja, la zona comercial i finalment la zona dotacional.

El regidor d’Urbanisme, Enric Daza, ha explicat que la proposta aprovada respon a la necessitat de disposar d’aquest tipus d’habitatges en una zona cèntrica i a prop dels serveis bàsics i, alhora, permetre una inversió potent a la zona com la instal·lació del Mercadona. D’aquesta manera, es reduirà la tramitació de l’expedient, mantenint l’objectiu de polítiques d’habitatge, consolidant la Nova Augusta com a vial amb vocació d’eix urbà on s’ubiquen els comerços i equipaments i urbanitzant la cruïlla entre les dues vies més importants de Cambrils: l’avinguda Adelaida amb la riera d’Alforja i la Nova Augusta (antiga carretera N-340).

L’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, ha afirmat que el govern avança en la consecució de les actuacions planificades al Pla d’Acció Municipal (PAM) per aquest mandat. «Amb aquesta modificació puntual avancem en la recerca de sòl per a la construcció d’habitatge dotacional per a la gent gran atenent dues de les prioritats d’aquest equip de govern com són l’habitatge i l’atenció a les persones que ja han passat l’edat de jubilació», ha explicat l’alcaldessa.

Habitatges al centre

La modificació preveu la construcció d’habitatges dotacionals per a gent gran al centre de la població i amb la possibilitat de desplaçar-se a serveis com el centre de dia, el casal de la gent gran, l’hospital lleuger, l’Ajuntament, el Palau d’Esports o els comerços sense necessitat d’utilitzar el vehicle particular o el transport públic.

Cal tenir en compte que molta gent amb residència als barris de ponent o de llevant a mesura que es van fent grans decideixen deixar els seus habitatges unifamiliars (la majoria de vegades de dues plantes) per pisos al centre de la població i d’una sola planta com seran aquests.

A més, la crisi sanitària de la Covid-19 fa pensar que el model assistencial per a gent gran ha d’evolucionar cap a espais propis i més generosos destinats a l’ús individualitzat de les persones usuàries per mantenir l’aïllament adequat, combinats amb espais comunitaris amplis i serveis relacionats amb una residència.

Redacció

 

Jaume Orteu, nou president de l’Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda

Jaume Orteu, nou president de l’Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda. Foto: Cedida

L’actual president de l’Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda, Xavier Roig, després dels quatre anys de mandat iniciats el 24 de maig de 2016, deixa la presidència dins el procés natural de relleu del càrrec. Així, des d’ahir, el nou president de l’Associació Hotelera és Jaume Orteu, desenvoluparà el càrrec durant els pròxims dos anys, amb opció a prorrogar-lo dos anys més, un cop es va aprovar en l’Assemblea Ordinària celebrada el passat 28 de juliol.

El nou president compta amb més de 35 anys d’experiència al sector hoteler de Salou. Actualment, és director de l’hotel 4R Playa Park de Salou i, fins al moment, era el responsable de formació de l’Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda.

L’Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda va ser constituïda el 4 d’agost de 1989. Va començar amb un total de 30 associats (16.000 llits) amb l’objectiu de defensar les necessitats i mancances que tenien directament els establiments hotelers dels tres municipis. En l’actualitat, són 87 establiments associats: 2 hotels de 5 estrelles, 10 hotels de 4 estrelles superior, 47 hotels de 4 estrelles, 22 hotels de 3 estrelles, 3 hotels de 2 estrelles, 2 pensions de 2 estrelles i 1 pensió d’1 estrella. Això representa el 95% dels establiments hotelers de la zona i un total d’uns 47.000 llits i unes 20.600 habitacions. Les empreses hoteleres associades donen feina a més de 10.500 persones.

Redacció

 

Més d’una vintena de comerços cambrilencs participen en el primer Samà Slow Market

Un total de 25 d’establiments cambrilencs exposaran els seus productes en 30 parades a la primera edició del Samà Slow Market, que se celebrarà els propers dies 7, 8 i 9 d’agost al Parc Samà. L’esdeveniment està organitzat pel mateix Parc Samà i l’Associació de Comerciants Vilacentre amb la col·laboració del Departament de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Cambrils, el Patronat de Turisme i Cambrils Obert.

L’horari del mercat serà divendres de 17 a 22h, dissabte de 10h a 14 i de 17 a 24h i diumenge de 10 a 14h i de 17 a 22h. Els tiquets es poden adquirir a www.parcsama.es al preu habitual del parc. Cal recordar que les persones empadronades a Cambrils tenen un 50% de descompte en l’entrada.

L’objectiu de l’esdeveniment és dinamitzar el comerç del municipi, l’art i l’artesania local en un espai natural i d’especial interès com és el Parc Samà. D’aquesta manera, es persegueix la retroalimentació de dos pols d’atracció dins del municipi i establir sinèrgies de col·laboració. Així doncs, qui visiti el Parc Samà, trobarà una representació dels comerços de Cambrils i qui vingui a Cambrils, té com a oferta complementària la visita al Parc Samà.

Activitats itinerants

Les persones assistents al Samà Slow Market, durant tot el dia, podran gaudir de la visita a les instal·lacions del Parc Samà i fer compres a les paradetes i durant la tarda-nit tindran una oferta lúdica-cultural de caràcter familiar amb diversos espectacles itinerants i una foodtruck. El divendres 7 d’agost el grup Som2 (20h) cantarà boleros tot caminant; el dissabte 8 la txaranga Bandsonats (22:30h) omplirà el parc de música i alegria i les àries d’una soprano sonaran en diferents racons emblemàtics, i el diumenge 9 el mag Santos sorprendrà el públic amb els seus trucs.

La intenció és donar continuïtat al projecte i que amb el temps es pugui anar ampliant i es consolidi com una activitat destacada del calendari.

Les parades

Els comerços participants són Quin cacao (decoració), El traç (artesania de ceràmica i fusta), 2mons (artesania en fusta), Littel art (mascaretes), E animals (perruqueria canina), Angelets (roba infantil), Joiesmalt (joieria), Marta Fàbregas (pintora), Floristeria La Ginesta, Gente muy loca (casaments, comunions), Mas Sta. Creu (olis i vins), Marta Nolla (il.lustradora), Drogueria Recasens (menatge), Floripondia (bisuteria), Residuo cero (artesania natural), Antítesi (restauració i creació de fusta), Bruxetes (cartes astrals), Kalma (cosmètica natural), Dolors Castell (pintura), Anuska (pintura i fotografia), Reciclat (artesania), Il.lustrades (bisuteria), Milagros (ceràmica), Montse Serramià (bisuteria), Missi (pintura) i Rodabike (bicicletes).

Redacció

 

Els Mossos detenen una dona per sis robatoris en un bloc d’apartaments de Cambrils

Imatge d’un vehicles dels Mossos d’Esquadra. Foto: ACN

Agents dels Mossos d’Esquadra de la Unitat d’Investigació de la comissaria de Reus van detenir ahir una dona, de 39 anys, de nacionalitat espanyola i veïna de Cambrils (Baix Camp), com a presumpta autora de sis delictes de robatori amb força. Es dona la circumstància que la seva parella, un home, de 46 anys i també de nacionalitat espanyola, va ingressar a presó pels mateixos fets després de ser detingut el passat 23 de juny.

La investigació es va obrir el 24 de març d’enguany, després que els dos lladres van fugir d’un habitatge que havien ocupat en un bloc d’apartaments ubicat a l’avinguda Diputació de Cambrils, quan van ser descoberts per treballadors de manteniment de l’edifici. Els operaris van observar que algú havia canviat el pany de la porta d’un dels apartaments i que hi havia llum en el seu interior. En adonar-se de la presència d’aquests treballadors, els lladres van sortir corrents abandonant un nombrós material presumptament sostret.

Segons les primeres indagacions, els investigats utilitzaven aquest habitatge per emmagatzemar allò que sostreien en altres apartaments de l’edifici per posteriorment anar retirant-ho poc a poc sense aixecar sospites. Les gestions posteriors van evidenciar que des del mes de setembre de l’any passat fins el 14 d’abril d’enguany, es van produir fins a 9 robatoris mitjançant el forçament de panys, persianes, portes i finestres corredisses. Un cop a l’interior, els lladres sostreien des de televisors, fins a petits electrodomèstics, roba, bicicletes i tota mena d’objectes de valor.

Els mossos van poder recollir i contrastar els indicis que relacionaven els fets amb les dues persones investigades. Així, durant el matí del passat 23 de juny van detenir l’home, mentre que la dona va ser detinguda ahir al matí a Cambrils. A ambdós se’ls atribueixen fins a sis dels nou robatoris en aquest mateix bloc d’apartaments, atès que l’autoria dels tres restants no ha pogut quedar acreditada.

Mentre que alguns dels objectes recuperats ja han estat retornats als seus legítims propietaris, els investigadors continuen amb les gestions per poder lliurar la resta de material sostret.

Està previst que la detinguda passi en les properes hores a disposició del jutjat d’instrucció en funcions de guàrdia de Reus.

Redacció

 

Enxampen un conductor de Lleida begut a Cambrils i el denuncien per saltar-se el confinament

Vehicles de la Policia Local de Cambrils. Foto: Revista de Cambrils

La Policia Local de Cambrils ha enxampat un conductor i un acompanyant, tots dos veïns de Lleida, ebris, dins d’un vehicle aturat en una zona verda del municipi, amb les portes obertes i la música alta. Ambdós han quedat denunciats per saltar-se el confinament i per altres infraccions. Segons informen fonts policials, el conductor, que presentava signes evidents d’embriaguesa, va donar una taxa d’alcoholèmia de 0,77 mg/l, el triple del límit permès. Els fets van passar divendres passat, 24 de juliol. Els dos veïns de Lleida s’havien saltat el confinament i havien parat a Cambrils, a la zona verda del camí del Corralet, cantonada amb el vial de Cavet. Un agent policial els havia vist fer una conducció anormal per aquest vial i va donar avís.

Una patrulla es va desplaçar fins al lloc, en aquest descampat al barri dels Ametllers de Vilafortuny (Cambrils), i va identificar els dos ocupants del vehicle, que tenen segones residències en aquest municipi del Baix Camp. Ambdós van quedar denunciats per saltar-se el confinament i altres infraccions, i es va immobilitzar preventivament el cotxe, donat l’estat d’embriaguesa del conductor.

ACN

 

El ple de Cambrils aprova per unanimitat una manifest on reclama no quedar-se fora d’una futura àrea metropolitana

Imatge del ple telemàtic de Cambrils d’aquest dilluns. Foto: Ajuntament

El Ple de l’Ajuntament de Cambrils ha aprovat avui un manifest conjunt de tots els grups municipals per reclamar la participació del municipi en el procés de creació del Pla Director Urbanístic del Camp de Tarragona i manifestar públicament el seu malestar per haver estat exclosos de l’inici del procediment.

Els grups municipals han lamentat que el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya no hagués convocat el consistori cambrilenc en la reunió del passat 6 de juliol i han defensat la posició estratègica i preponderant de Cambrils al territori.

El manifest, llegit pels portaveus dels diferents grups, afirma que la presència de Cambrils és indiscutible en qualsevol actuació de plantejament estratègic del territori de caire supramunicipal pel seu potencial econòmic i urbanístic i com a part afectada directament per la delimitació territorial de la nova àrea d’activitat econòmica.

En aquest sentit, el text recorda que Cambrils és un pol turístic de primer ordre, tenint en compte la concentració d’oferta hotelera i segona residència; és un centre generador de mobilitat amb la principal estació de ferrocarril de la Costa Daurada; es troba integrat tarifàriament dins del sistema de transport públic del Camp de Tarragona; és la capital gastronòmica de la Costa Daurada i té una densitat de població de prop de 40.000 habitants.

A més de la moció d’avui, l’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, i l’arquitecta municipal, ja han mantingut converses amb la Generalitat per exposar la posició de l’Ajuntament i demanar la inclusió de Cambrils en el procés de creació d’aquest pla director per ordenar l’àrea metropolitana de Tarragona.

El Pla Director Urbanístic és un instrument de plantejament supramunicipal per consensuar l’ordenació de les infraestructures, especialment les ferroviàries i dels espais oberts. El sistema urbà del Camp de Tarragona definirà el model urbà d’una realitat metropolitana, que donarà coherència, entre d’altres, a la gestió de la mobilitat.

Mocions

D’altra banda, el Ple ha aprovat dues mocions presentades per l’equip de govern. En la primera s’ha acordat demanar al Ministeri d’Hisenda que permeti de manera immediata als Ajuntaments fer ús del superàvits i romanents de tresoreria generats durant els exercicis 2019 i 2020 i possibilitar la seva aplicació en inversions i despeses no financeres per fer front a les necessitats derivades de la crisi sanitària.

Cal tenir en compte que els Ajuntaments han hagut de prendre mesures excepcionals per lluitar de manera urgent contra la propagació de la pandèmia i reduir les conseqüències a la ciutadania. Aquestes mesures en relació a l’activitat comercial, els impostos i taxes, les famílies, les persones sense sostre, el teletreball i l’atenció ciutadana, la mobilitat o les policies locals han incrementat enormement les necessitats de despesa dels municipis.

En la segona moció el Ple insta al govern espanyol a no ampliar ni prorrogar, en cap cas les concessions de les autopistes AP2 i AP7, i no ampliar les tarifes i preus de peatges al llarg de la concessió encara vigent fins l’1 de setembre del 2021.

Festius locals pel 2021

Finalment, el Ple ha aprovat els festius locals pel 2021, que seran els dies 29 de juny (Festa Major de Sant Pere) i 8 de setembre (Festa Major de la Mare de Déu del Camí).

Redacció

 

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies