TARRAGONA 21

L’obra de canalització de pluvials a la Cala Font a Salou, a punt de finalitzar

L’alcalde de Salou, Pere Granados, acompanyat del regidor de Gestió del Territori, Marc Montagut, i diversos tècnics municipals i també de Sorea, ha visitat, recentment, aquestes obres i les de l’aparcament dissuasiu de l’Avinguda de Joan Fuster. Foto: Ajuntament

L’alcalde de Salou, Pere Granados, acompanyat del regidor de Gestió del Territori, Marc Montagut, i de tècnics municipals i també de Sorea, ha visitat, recentment, les obres de canalització de les aigües pluvials que són a punt de finalitzar a la Cala Font.

L’actuació consisteix en construir un sistema d’evacuació i canalització de l’aigua, producte de les pluges, que baixa amb molta força pel carrer de les Dunes i impacta, directament, contra la sorra de la cala, erosionant-la i malmetent-la. Tanmateix, ara, amb aquesta nova obra que és a punt de finalitzar, l’aigua arribarà al mar sense franquejar la platja, cosa que la protegirà i en conservarà la seva forma”.

Segons l’alcalde, Pere Granados, “el nostre objectiu amb aquestes actuacions que estem duent a terme és preservar i posar en valor tota la riquesa paisatgística, mediambiental i geològica del Cap Salou”. Així mateix, l’alcalde ha destacat el patrimoni històric i cultural al voltant del litoral, i ha afirmat que “estem treballant per crear un producte turístic sostenible i responsable amb el medi natural”; tot recordant que “hem adquirit més del 90 per cent de les finques del litoral salouenc, que ara són patrimoni públic”.

Per la seva banda, el regidor de Gestió del Territori i Habitatge, Marc Montagut, ha manifestat que “amb aquesta actuació hem resolt un problema de danys que es produïen a la platja quan plovia molt”. A més, “hem naturalitzat un petit tram del Camí de Ronda, fent-lo més accessible”.

El pressupost de l’obra ha estat de 37.000 euros, a més de 4.000 euros per a la jardineria.

Fanals solars, a l’aparcament dissuasiu de L’Avinguda Joan Fuster

Per altra banda, l’alcalde també s’ha desplaçat, recentment, a l’aparcament dissuasiu de l’Avinguda de Joan Fuster per conèixer el funcionament dels nous fanals solars, independents de la xarxa. Aquests són totalment autònoms, amb placa solar fotovoltaica integrada i bateria de liti, per acumular l’electricitat durant el dia i poder funcionar tota la nit.

L’alcalde explicava que “la instal·lació d’aquests fanals, ecològics i no contaminants, forma part d’una prova pilot”, emmarcada dins de l’aposta “per tal que Salou sigui un municipi sostenible i intel·ligent”.

El regidor Marc Montagut assenyalava que són un total de 45 els fanals solars que hi ha a la l’aparcament dissuasiu de Joan Fuster, que disposa de 250 places. De la nova il·luminació ha destacat que «es tracta d’una energia neta i que la seguirem implantant a la resta del municipi”.

Redacció

 

La Festa del Calamar de Salou arriba de manera adaptada

El xef salouenc Edu Cuesta

L’àrea de Serveis Culturals de l’Ajuntament de Salou celebra, aquesta darrera setmana del mes de novembre, la 46ena edició de la Festa del Calamar, d’una forma adaptada a les circumstàncies actuals. En aquest sentit, la festivitat arriba a les cases del municipi, a través d’una recepta exquisida, en la què el calamar és el protagonista del plat.

Mitjançant la difusió d’un vídeo, el xef salouenc Edu Cuesta explica a la ciutadania com elaborar, pas a pas, “Calamar i pop amb dues textures, amb romesco d’avellana i tinta”, acompanyat, també, amb ceba morada adobada. Cal dir que es tracta d’una recepta preparada amb productes de proximitat.

L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha assenyalat que “a través d’aquesta recepta deliciosa, podem gaudir de l’excel·lent producte gastronòmic del què disposem a Salou, com és el calamar, un molusc que cada any és protagonista en aquestes dates i que és un homenatge a les nostres arrels marineres”.

Per la seva banda, el regidor de l’àrea de Serveis Culturals, Xavier Montalà, ha explicat que “malgrat la situació actual de pandèmia, la nostra voluntat és seguir celebrant la festivitat, d’una forma adaptada, per tal que tothom pugui participar de l’activitat, des de casa”.

Per preparar la recepta del vídeo, es necessitaran els següents ingredients: 300 grams de calamar del Mediterrani; 1 pota de pop cuit; 1 ceba morada; vinagre de poma; i sucre blanc. D’altra banda, per a l’elaboració del romesco, caldran 10 grams d’avellanes de Reus; 2 nyores; 2 tomàquets madurs; 125 mil·lilitres d’oli d’oliva; 3 grans d’all; vinagre; i tinta de calamar.

El film sencer amb la preparació de la recepta es pot visualitzar al web www.salou.cat, al perfil de YouTube de l’Ajuntament, i a les xarxes socials de l’Ajuntament de Salou, i al Facebook i Instagram, de Salou Cultura i Festes: a Facebook, @SalouCulturaiFestes; i a Instagram, @saloucultura

La Festa del Calamar de Salou

Cal recordar que, cada any, el calamar es converteix en protagonista del certamen lúdic i festiu més emblemàtic del municipi de Salou amb la Festa del Calamar, una celebració que recorda el passat pesquer i mariner de la ciutat. S’organitza un sopar i s’atorguen premis als guanyadors i guardadores del concurs de pesca d’aquest molusc.

Malgrat que enguany les circumstàncies actuals no ho permeten, els moments més singulars de la festa solen ser el llançament del tradicional coet per avisar les embarcacions de l’inici i fi del temps de pesca; la salutació de l’alcalde i de les autoritats als participants; el pesatge de les captures, on la bàscula dona el veredicte de les jornades; la pissarra on s’anoten les puntuacions, cada dia; i les embarcacions, cadascuna amb el seu nom, la seva identitat i la seva història.

El president i tres membres més de la junta del PDeCAT a Salou fan el salt i es passen a Junts per Catalunya

El president del comitè local del PDeCat a Salou, Guillem Alonso, i tres membres més de la junta (Benet Presas, Xavier Fahndrich i Ramón Pascual) han anunciat per mitjà d’una nota de premsa que «un cop complert el mandat que varem rebre dels associats de PDeCAT, creiem que es el moment de seguir treballant per Catalunya i per Salou, al costat del president Puigdemont a Junts per Catalunya i a la Fundació de La Crida Nacional per la República».

Segons detallen en el comunicat conjunt, «el President i la actual executiva local del PDeCAT de Salou, van ser escollits el 14 de Maig del 2012 i revalidats el 16 de Desembre del 2016. Havent complert ara la durada màxima de 8 anys en un mateix càrrec que estableix els Estatuts ( Capítol III . Art 60 ), s’ha convocat l’elecció de un nou President i una nova Direcció Executiva del PDecAT a Salou».

«Molt ha canviat la situació política del país a llarg d’aquests anys -afegeixen-  i també la del partit, i especialment des de el passat 1 de Juliol en que el MH President Puigdemont donava a conèixer el nou impuls que volia donar a l’espai Junts per Catalunya». Aquesta decisió «ens ha fet revisar moltes coses a nivell personal i polític als que sempre ens hem sentit propers al lideratge del President Puigdemont i a l’estratègia que ell i tot l’espai de Junts representen. Una estratègia valenta i necessària perquè el nostre país recuperi la llibertat».

«Els sotasignants, un cop complert el mandat que varem rebre dels associats de PDeCAT, creiem que es el moment de seguir treballant per Catalunya i per Salou, al costat del president Puigdemont a Junts per Catalunya i a la Fundació de La Crida Nacional per la República, en la seva estratègia de confrontació intel·ligent que hem d’impulsar també des de el municipalisme, per consolidar la República Catalana que varem començar a construir l´1 d’octubre del 2017. Per tant, deixem el PDeCAT per estructurar Junts per Catalunya a Salou en aquest projecte nacional que ens il·lusiona i agraïm les moltes mostres de suport rebudes», conclou la nota.

Redacció

 

Salou se suma al 25-N amb una lectura virtual del manifest

L’Ajuntament de Salou, a través de l’àrea de Benestar, Serveis Socials i Igualtat i el Servei d’Informació i Assessorament a les Dones (SIAD), se suma avui dimecres, 25 de novembre, a la commemoració del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones amb una lectura virtual del manifest, per part dels representants polítics i polítiques del Consistori, així com la col·laboració de Mossos d’Esquadra i el Centre d’Alta Resolució (CAR) de Salou.

Com cada any, amb motiu d’aquest dia assenyalat, la Generalitat de Catalunya, les Diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, l’Ajuntament de Barcelona, la Federació de Municipis de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis i la Delegación del Gobierno a Catalunya, consensuen aquest manifest per commemorar i donar visibilitat a aquesta data i tot allò que representa.

Enguany, l’Ajuntament de Salou ha gravat, prèviament, la lectura del manifest per poder difondre-la, de forma virtual, a través de la seva pàgina web www.salou.cat, el perfil de YouTube i les xarxes socials corporatives. Es pot visualitzar en el següent enllaç.

L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha posat de relleu que “la nostra voluntat, com a Ajuntament, és reforçar el missatge i sensibilitzar la ciutadania de la importància d’erradicar la violència masclista, ja que vulnera els drets de les dones, pel que fa a la seva autonomia i llibertat; i aconseguir, finalment, una igualtat real i efectiva”. “No podem permetre que continuïn tenint lloc casos de violència a la nostra societat i hem d’estar amb una actitud amatent per defensar les persones que la pateixen i denunciar-ne els casos”, ha manifestat l’alcalde.

Per la seva banda, la regidora de Benestar, Serveis Socials i Igualtat, Estela Baeza, ha assenyalat que “desafortunadament, un any més, ens veiem obligats i obligades a seguir commemorant el Dia Internacional per la erradicació contra les violències masclistes envers les dones”.

La regidora ha recordat que, enguany, 40 dones han estat assassinades a mans de les seves parelles o exparelles, i que el total de feminicidis (entre oficials i no oficials, per no reunir totes les condicions per ser declarats com a oficials), puja a més de 80 dones. En aquest sentit, Baeza ha afirmat que “com Ajuntament, i concretament des de les regidories d’Igualtat i Serveis Socials, seguirem lluitant per proporcionar ajuda a les dones que són víctimes de violència masclista; i per seguir conscienciant i sensibilitzant la nostra població envers aquesta xacra de la nostra societat”.

Altres accions per erradicar la violència masclista

L’àrea de Benestar, Serveis Socials i Igualtat de l’Ajuntament, a través del Servei d’Informació i Assessorament a les Dones (SIAD), ha organitzat per aquesta jornada un conjunt d’accions que es troben emmarcades al II Pla Local d’Igualtat de Gènere de Salou, aprovat al Ple de l’Ajuntament en sessió ordinària celebrada el dia 21 de desembre de 2015 i actualment en revisió, i iniciat l’elaboració del III Pla Local d’Igualtat.

Per poder continuar treballant durant tot l’any i de forma transversal per a la igualtat, s’ha programat una reunió i formació tècnica i presentació de les propostes dels diferents departaments del Consistori; uns 22 de moment, que han decidit participar en l’elaboració del III Pla d’Igualtat. Aquesta sessió es preveu que tingui lloc el 30 de novembre.

Durant aquesta setmana, també roman penjada la pancarta de rebuig de les violències masclistes al balcó del Consistori; i avui dimecres, al vespre i nit, s’il·luminarà la façana de l’Ajuntament de color violeta i abans del ple municipal es farà un minut de silenci en record de les víctimes de la violència de gènere.

Així mateix, en col·laboració amb la regidoria de Foment de l’Esport, s’ha editat i difós un vídeo, en el qual participen diverses persones: esportistes i /o membres de les juntes, utilitzant els cordills de color lila que s’han distribuït, amb el lema ‘JO RESPECTO I TU?’. Es pot visualitzar en el següent enllaç.

D’altra banda, des del Centre de Formació de persones adultes ‘Àgora’, mitjançant Instagram, també s’ha iniciat una campanya entre el seu alumnat per editar les fotografies amb les polseres de silicona amb el mateix lema que els cordills.

Per últim, enguany, la Generalitat de Catalunya, a través de l’Institut Català de les Dones, ha engegat la campanya “DIPOSITA AQUÍ EL TEU MASCLISME”, que consisteix en col·locar enganxines violetes amb aquest lema a les papereres del municipi. L’Ajuntament de Salou també participa en aquesta iniciativa i es preveu posar al voltant de 300 enganxines arreu de la ciutat.

Redacció

 

 

L’Ajuntament de Salou farà una aportació de 70.000 euros en bons de descompte 

L’Ajuntament de Salou posa a disposició de la ciutadania 70.000 euros del Fons de Contingència, a través de la campanya ‘Bons Compra Salou’, per tal de reactivar l’activitat econòmica de la ciutat. Es tracta d’una iniciativa en col·laboració amb l’Associació Shopping Salou Comerciants i Empresaris, i l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria (AEH) de Salou.

Els bons, que s’activaran aquest proper divendres, 27 de novembre, coincidint amb el Black Friday, consistiran en un 20% de descompte en compres mínimes de 30 euros i màximes de 100 euros, en aquells establiments adherits del municipi. El descompte s’aplicarà al client/a en el moment de la compra, i el Consistori liquidarà, en un període màxim de 15 dies, al comerç, l’import descomptat.

Cal dir que tenen accés a aquests bons les persones residents de Salou, majors de 18 anys; i que hi haurà un màxim de 3 bons de descompte per DNI.

L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha assenyalat que “hem de fer front a l’emergència social i econòmica que patim actualment”, i, en aquest sentit, “volem que, a les portes del Nadal, la nostra activitat econòmica, així com totes les famílies de Salou, se sentin amb el suport de l’Ajuntament, per poder fer front, amb èxit, a aquestes dates clau”. Granados ha manifestat que «fem tots els esforços possibles perquè les persones gaudeixin d’avantatges a l’hora de comprar; a la vegada que facilitem que consumeixin als comerços de la ciutat perquè es reactivi, així, l’economia local».

Així mateix, el regidor de Dinamització Econòmica, Hèctor Maiquez, ha explicat que “és una iniciativa que, com totes les que duem terme des de l’àrea, té com a objectiu dinamitzar el comerç i la restauració locals, però que, en aquest cas, també suposa un benefici pel consumidor”. A més, “dona resposta a una de les demandes que se’ns feia des dels sectors implicats”, ha afirmat el regidor.

Si sóc client/a?

El client/a, per poder beneficiar-se d’aquesta acció, haurà de registrar-se, només un cop, a la pàgina web bons.salou.cat, clicant a ‘Sóc de Salou’, i omplir les dades sol·licitades. La persona rebrà un missatge al mòbil, un SMS, conforme ja està registrada, i ja podrà adreçar-se als comerços a gaudir dels descomptes. En el moment de fer la compra, caldrà portar sempre a sobre el DNI i el telèfon mòbil amb el qual es va registrar. D’aquesta manera, el comerciant validarà el codi SMS i s’aplicarà el descompte, a l’instant.

Si sóc un comerç?

Els comerços de Salou poden adherir-se a la campanya, registrant-se a la pàgina web de l’Ajuntament de Salou, al següent enllaç (fes clic aquí).

En el moment de la compra, el comerciant haurà d’entrar a bons.salou.cat i clicar a ‘Sóc un comerç’. Haurà de demanar el DNI al client i posar l’import. El client li mostrarà el SMS per aplicar el descompte.

Per a més informació, cal contactar amb l’àrea de Dinamització Econòmica de l’Ajuntament de Salou, al telèfon 977 30 92 14, al WhatsApp 687 20 94 35, o al correu electrònic promocioeconomica@salou.cat

Redacció

 

El Tarragonès va ser l’any passat la comarca amb més població estacional de tota Catalunya

El Tarragonès és, en termes absoluts, la comarca amb més població estacional de Catalunya l’any 2019 (41.536 persones, equivalents a temps complet anual), segons l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat). La segueixen el Barcelonès (40.657), el Baix Empordà (28.475) i la Selva (26.089). En relació amb l’any anterior, el Barcelonès és l’única d’aquestes quatre comarques on la població estacional ha augmentat (36%) mentre que al Tarragonès s’ha reduït un 7%, al Baix Empordà un 9% i a la Selva un 3%.

En termes relatius, les comarques que tenen més població estacional en relació amb la població empadronada són el Pallars Sobirà (on la població estacional representa el 31,5% de la població resident), l’Alta Ribagorça (24,2%), l’Aran (22,8%) i el Baix Empordà (21,2%).

Salou, el segon municipi de Catalunya i Tarragona el cinquè

Per municipis, Barcelona és el municipi de Catalunya amb més població estacional en temes absoluts (91.633 persones ETCA), seguit de Salou (23.033), Lloret de Mar (16.305), Cerdanyola del Vallès (12.309) i Tarragona (10.037). D’aquests municipis, només Barcelona i Lloret de Mar han augmentat la població estacional en relació amb el 2018 (un 12% i un 3%, respectivament) mentre que Salou l’ha reduït un 5%, Tarragona un 1% i a Cerdanyola del Vallès s’ha mantingut estable.

En termes relatius destaca el cas de Santa Susanna, perquè s’estima que la seva població estacional equival al 166,1% de la població empadronada al municipi. El segueixen Salou, Tossa de Mar, Castell-Platja d’Aro i Torroella de Montgrí, amb increments sobre la població resident que oscil·len entre el 83,8% i el 47,9%.

La població estacional dels municipis pot oscil·lar de manera important al llarg de l’any, perquè reflecteix les entrades i sortides de la població per motius laborals, d’estudis, de residència i turístics. Així, per exemple, la població estacional de Barcelona el 2019 ha estat de 91.633 persones ETCA (un 5,6% de la població empadronada). Barcelona ha registrat el valor més alt al primer trimestre de l’any, 138.614 persones ETCA; en canvi, a l’estiu Barcelona ha tingut una població estacional negativa de -27.345 persones ETCA.

En termes relatius, els valors més alts de població estacional es registren al tercer trimestre i en municipis litorals, que tenen un important component turístic i de segona residència. Els encapçala Santa Susanna, que a l’estiu del 2019 ha arribat a acollir una mitjana de 12.042 persones ETCA, a més dels 3.446 habitants. Tossa de Mar ha triplicat la població mitjana a l’estiu i 5 municipis més l’han duplicat (Salou, Castell-Platja d’Aro, Torroella de Montgrí, Creixell i Calonge i Sant Antoni). També hi ha municipis turístics del Pirineu que registren el valor més alt de població estacional a l’estiu, com Sort i el Pont de Suert.

Redacció

 

Pere Granados lliura una placa commemorativa a la mestra de l’Escola Elisabeth, Fernanda Roca Falgueras

L’acte va tenir lloc aquest divendres passat, a la sala Rei Jaume I de l’Alcaldia; i va comptar, també, amb l’assistència de la regidora de Serveis Educatius, Julia Gómez; l’espòs de l’homenatjada, Antoni Badia; i el director del centre, Enric Masià. Foto: Ajuntament

L’alcalde Pere Granados, acompanyat de la regidora de Serveis Educatius, Julia Gómez, va felicitar, aquest divendres passat, la mestra de l’Escola Elisabeth, Fernanda Roca Falgueras, per la seva jubilació, en un acte commemoratiu, que va comptar, també, amb la presència de l’espòs de l’homenatjada, Antoni Badia, i el director del centre salouenc, Enric Masià.

Pere Granados va lliurar una placa a la docent, agraint-li “la seva dedicació, durant tots aquests anys, donant servei a les famílies de Salou i essent partícip de l’aprenentatge de nens i nenes, des dels primers anys de la seva trajectòria educativa”.

La regidora de Serveis Educatius, Julia Gómez, va felicitar Roca per “l’essencial tasca que ha dut a terme durant el seu pas per l’Escola Elisabeth, que, de ben segur, ha estat molt enriquidora i ha deixat una bonica petjada en tot l’equip docent i en aquells infants que han cursat al centre els seus estudis d’Infantil”.

Fernanda Roca Falgueras, de 66 anys, va néixer a Barcelona, on va treballar, per primer cop, a la primera escola de Pedralbes, de llengua anglesa. Va ser quan va conèixer el seu actual espòs, Antoni Badia, que van venir a viure a Salou. A partir d’aquell moment, va començar a treballar al municipi fent substitucions, fins que, finalment, va entrar a l’Escola Elisabeth, on, fins a l’actualitat, ha impartit classes de psicomotricitat a l’etapa Infantil, des de P2 i fins a P5.

Fernanda Roca també va agrair el reconeixement de l’Ajuntament de Salou per la seva jubilació; i va valorar molt positivament el fet d’haver pogut treballar a l’Escola Elisabeth, assegurant que “he gaudit i he estat molt feliç, ja que els nens i nenes m’han aportat molt, i el fet de veure l’evolució dels infants m’ha donat una satisfacció increïble”.

Redacció

 

Salou homenatja la mestra de l’Escola Santa Maria del Mar, Maria Aurèlia Rius Farnós

L’alcalde Pere Granados va lliurar una placa a la docent, i la va felicitar per la seva trajectòria professional i la seva gran tasca com a ensenyant de Salou. Foto: Ajuntament

L’alcalde de Salou, Pere Granados, acompanyat de la regidora de Serveis Educatius, Julia Gómez, i en representació de la Corporació, ha lliurat, recentment, una placa a la mestra de l’Escola Santa Maria del Mar, Maria Aurèlia Rius Farnós, com a homenatge a la seva jubilació.

L’acte, que va tenir lloc ahir divendres, al migdia, a Alcaldia, va comptar, també, amb la presència del cap d’estudis del centre, Daniel Romero; la secretària de l’equip directiu, Meritxell Boronat; i el marit de l’homenatjada, Antonio Alcoberro.

L’alcalde la va felicitar pel seu recorregut professional i per la seva gran tasca com a ensenyant a Salou; i la va encoratjar a gaudir de la nova etapa que se li presenta. Així mateix, Pere Granados va manifestar que “els anys que ha dedicat a la docència són molt interessants i de molta aportació al municipi”, la qual cosa representa “una labor molt d’agrair”.

Granados també es va referir a l’etapa de la jubilació com “aquella en què les persones poden fer activitats que no han pogut gaudir abans, per motius laborals”, per exemple.

A més, va explicar que “la labor que es fa des del món educatiu contribueix a la millor funció que té una societat”, perquè “fa persones crítiques” i, en conseqüència, crea “una societat millor”.

Maria Aurèlia Rius Farnós va començar a treballar a l’Escola Europa de Salou, com a interina, i, al cap d’uns anys, va aprovar les oposicions i va aconseguir plaça a l’Escola Santa Maria del Mar. Al començament, exercia com a parvulista, després com a mestra de primària, i, des de fa molts cursos, com a tutora de l’aula d’acollida, on la seva tasca ha consistit en ensenyar a llegir i escriure (alfabetització), i, a la vegada, l’aprenentatge, tant a nivell oral, com comunicatiu, del català.

En aquest sentit, la regidora Julia Gómez va posar en valor el treball realitzat a l’aula d’acollida del centre per part de l’homenatjada, ja que “demostra el seu esperit integrador i de suport a tots aquells nens i nenes nouvinguts, per tal que puguin adaptar-se al sistema educatiu de Salou”.

Rius explicava que va treballar amb xiquets i xiquetes de múltiples nacionalitats, d’arreu del món, i, “tot i que és complicat, és una experiència molt maca, engrescadora i motivadora”. “Els infants venien a classe amb moltes ganes, ja que tenien molts recursos al seu abast, i aquest record el tinc molt a dins”, va expressar la mestra, afirmant que, “gràcies a tots ells, també he après molt dels seus orígens i cultures”.

Redacció

 

Salou llença una àmplia campanya perquè els salouencs consumeixin a casa i se solidaritzin amb els vulnerables

D’esquerra a dreta, Juli Vilaplana, Pere Granados i Hèctor Maiquez, presentant la campanya. Foto: Tarragona21

Salou llença la que potser sigui la campanya més potent de les que ha dut a terme en col.laboració amb entitats. Ha arribat el moment de promoure el comerç i els sectors econòmics locals, com la restauració, en època de covid i a les portes de la campanya de Nadal. I es farà apostant fermament pels productes quilòmetre zero i amb la solidaritat vers les famílies i persones vulnerables de Salou.

L’àrea de Dinamització Econòmica de l’Ajuntament de Salou i l’Associació Shopping Salou Comerciants i Empresaris han presentat, avui divendres, la campanya “Queda’t a Salou, tenim de tot: Som propers, som segurs, som sostenibles, som solidaris”, per tal de fomentar l’activitat comercial durant el Nadal, promovent els valors de la proximitat i sostenibilitat, el compromís, la seguretat i la solidaritat. La iniciativa comptarà amb la col·laboració, també, de l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria (AEH) de Salou.

Tot i que és una campanya nadalenca, no es queda aquí i anirà més enllà en el calendari, per això a la cartelleria i material promocional no hi ha referència al calendari concret de Nadal. L’acte de presentació ha comptat amb la presència de l’alcalde de Salou, Pere Granados; del regidor de Dinamització Econòmica, Hèctor Maiquez; i del president de l’Associació Shopping Salou Comerciants i Empresaris, Juli Vilaplana.

Els objectius de la nova campanya són promoure la reactivació econòmica; dinamitzar el comerç local, l’hostaleria, l’empresa i ajudar els autònoms, donant a conèixer tots els sectors i una variada oferta; sensibilitzar els consumidors locals sobre la gran importància d’escollir el sector comercial i empresarial de Salou; i crear un compromís solidari per part d’aquests, amb la donació de productes de primera necessitat a les persones més desafavorides, en col·laboració amb les entitats benèfiques Càritas Salou, Creu Roja i Eluzai.

L’alcalde, Pere Granados, ha destacat que “una de les prioritats del Govern municipal és trobar una solució a l’emergència social i a les necessitats de les persones i les famílies vulnerables”. Un altre dels objectius és “pal·liar els efectes de l’emergència econòmica”.

En aquest sentit, l’alcalde ha fet una crida a la ciutadania salouenca per tal que “es quedi a Salou a fer les seves compres, en solidaritat amb els autònoms, el teixit comercial i empresarial del municipi”.

Segons ha assenyalat el regidor de Dinamització Econòmica, Hèctor Maiquez, “el que volem és que el poble s’impliqui i consumeixi als comerços i a la restauració; i aprofitar aquesta campanya per contribuir a consolidar un hàbit que vagi més enllà del Nadal”.

Per la seva banda, el president de l’Associació Shopping Salou Comerciants i Empresaris, Juli Vilaplana, ha manifestat que “qualsevol establiment comercial de la ciutat, encara que no estigui associat, es pot adherir a aquesta campanya”.

Les accions concretes

La campanya comercial de Salou, que inclou quatre eixos principals, té com a objectiu reactivar i dinamitzar el comerç local. Una de les accions que es duran a terme és “Queda’t a Salou, som solidaris”, que té com a objectiu assolir un repte: lliurar un mínim de 1.000 packs amb productes d’alimentació i higiene a les entitats benèfiques Càritas Salou, Creu Roja i Eluzai, per a les famílies més vulnerables.

Per poder aconseguir-ho, la ciutadania disposarà d’uns passaports físics que es podran anar omplint amb segells, per cada compra mínima de 10 euros, als establiments adherits. Caldrà acumular els tiquets, fins arribar a un total de 12 compres, i anar a l’espai central del Mercat Municipal, on li proporcionaran, com a obsequi, el carro de la compra més solidari.

A més, per cada passaport que tingui el client i que hagi emplenat, l’establiment, a través de les associacions, farà una donació de 2 packs solidaris, mínim, a les entitats sense ànim de lucre. Cada comerç també tindrà el seu carro en exposició, per tal que els seus clients el puguin apadrinar, aportant aliments.

La població també podrà col·laborar fent una donació, posant-se en contacte amb els establiments adherits, on li facilitaran tota la informació.

Així mateix, el segon eix, “Queda’t a Salou, tenim de tot”, compta amb una campanya virtual recolzada per les plataformes web de Shopping Salou i CompraSalou, i les seves respectives xarxes socials, amb publicacions genèriques de la iniciativa i publicacions de promoció de productes dels establiments adherits.

Per una altra banda, s’engegarà un tercer eix, “Queda’t a Salou, som propers, som sostenibles”, que consistirà en fer promoció dels establiments i fidelitzar clients, a través de materials promocionals serigrafiats, amb el lema de la campanya, per fomentar els valors de la proximitat i de la sostenibilitat. Es farà a través de bosses de compra reutilitzables, bosses per a l’ampolla de vi en els establiments de restauració, i bobines de paper de regal per confeccionar, per exemple, un arbre de Nadal amb capses de cartró a l’entrada de cada botiga, il·luminat amb una garlanda led, i, també, com a embolcall dels articles per donar una imatge unificada de la campanya.

Finalment, també es repartiran mascaretes per als treballadors i treballadores dels establiments adherits a la campanya, sota el quart eix, “Queda’t a Salou, som segurs”, per reforçar la imatge de cara a la clientela del fet que els comerços de Salou compleixen amb les mesures de seguretat.

La decoració nadalenca

A banda de les accions específiques de “Queda’t a Salou, tenim de tot”, per la campanya de Nadal, l’àrea de Dinamització Econòmica també està treballant en la decoració nadalenca. Enguany, a més de la típica decoració lumínica, i com a novetat, hi haurà una decoració més interactiva, a través de figures nadalenques no lluminoses, de mida real. Estaran col·locades per tot el centre de Salou, i es realitzarà una gimcana/concurs a Instagram que convidarà la ciutadania a descobrir-les.

Així mateix, s’està preparant un concurs d’aparadors nadalencs, amb un primer premi, dotat amb 500€; un segon, dotat amb 300€; i tres tercers premis, amb 200€.

 

Adif torna a licitar el projecte per donar-li vida a la via morta entre Vandellòs i Port Aventura

El tràmit d'audiència i informació pública s'emmarca exclusivament a l'efecte de la legislació sectorial ferroviària, per la modificació de les condicions funcionals i d'explotació que suposa el canvi d'ample.

Adif AV ha analitzat en un estudi l’efecte barrera que suposa la plataforma ferroviària en els municipis que creua l’antic traçat per a donar compliment a la Declaració d’Impacte Ambiental (DIA).

Adif Alta Velocitat (Adif AV) ha licitat novament el contracte de serveis per a la redacció del projecte de construcció de les actuacions derivades de l’estudi sobre l’efecte barrera de la via única existent entre Vandellòs i L’Hospitalet de l’Infant i Port Aventura.

El contracte té un pressupost de licitació de 565.641,83 euros (IVA inclòs) i un termini d’execució estimat d’11 mesos. Es tracta d’una nova licitació amb modificacions en diversos apartats del plec de condicions.

Per a això, va ser necessari realitzar el desistiment de l’anterior licitació, la qual cosa es va publicar en el Boletín Oficial del Estado (BOE) el passat 23 d’octubre.

Adif AV ha analitzat en un estudi l’efecte barrera que suposa la plataforma ferroviària en els municipis que creua l’antic traçat per a donar compliment a la Declaració d’Impacte Ambiental (DIA), que determina l’obligatorietat de desmantellar tots els elements de via, electrificació i instal·lacions de seguretat, una vegada s’ha posat en servei la variant Vandellòs-Tarragona del Corredor Mediterrani.

El contracte licitat desenvoluparà, amb un nivell de definició d’acord amb un projecte de construcció, el conjunt d’actuacions en diversos àmbits amb l’objectiu d’integrar la plataforma per al seu ús cívic per part dels ciutadans.

L’àmbit d’actuació aconsegueix una longitud aproximada de 29 km i creua els termes municipals de Vandellòs i L’Hospitalet de l’Infant, Mont-roig del Camp, Vinyols i els Arcs, Cambrils i Salou.

La redacció del projecte constructiu contemplarà actuacions de caràcter ambiental, demolicions, adequació i millora de drenatges i de la plataforma, així com la millora de la permeabilitat del trànsit rodat i per als vianants transversal.

Aquesta actuació contribueix a la consecució de l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) 9 (Indústria, Innovació i Infraestructura), que té entre les seves metes el desenvolupament d’infraestructures fiables, sostenibles, resilients i de qualitat, i del ODS 11 (Ciutats i Comunitats Sostenibles), una de les metes de la qual és augmentar la urbanització inclusiva i sostenible.

Inversions a la província de Tarragona

Les inversions d’Adif i Adif Alta Velocitat a la província de Tarragona des de 2018 han ascendit a 154 M€, dels quals a Adif li corresponen més de 72’8 M€, i la resta, més de 81’1 M€, a Adif Alta Velocitat.

Quant a les inversions d’Adif AV, la major part s’han dirigit a fomentar la relació València-Vandellós-Tarragona, la connexió de la qual ha rebut una inversió global de 78.352.000 euros. En aquest sentit, cal destacar la posada en servei de la nova variant Vandellós-Tarragona del Corredor Mediterrani al gener de 2020.

Per part seva, les inversions d’Adif s’han dirigit fonamentalment al desenvolupament del Corredor Mediterrani, que ha rebut en aquesta província una injecció econòmica de gairebé 56,5 milions d’euros, i a actuacions en la xarxa de Rodalia, amb un import de gairebé 14 milions d’euros. La resta de les inversions d’Adif es reparteixen en diferents capítols com ara millores en diverses infraestructures i estacions de la xarxa convencional.

Redacció

 

El Projecte Educatiu de Suport Sociolingüístic s’adapta i es reinventa

Es tracta del cinquè any consecutiu que l’àrea de Serveis Educatius de l’Ajuntament de Salou desenvolupa aquesta iniciativa. Foto: Ajuntament

L’àrea de Serveis Educatius de l’Ajuntament de Salou desenvolupa, per cinquè any consecutiu, el Projecte Educatiu de Suport Sociolingüístic, adaptant-lo i reinventant-lo, tenint en compte les circumstàncies actuals de la pandèmia.

Es tracta d’un servei destinat a l’alumnat nouvingut d’arreu del món que arriba als centres de primària i secundària del municipi amb dos objectius molt clars: reforçar i impulsar l’aprenentatge de la llengua catalana i castellana; i facilitar la integració d’aquests estudiants al nou context sociocultural. Un projecte coordinat, en tot moment, amb les escoles de primària i els instituts de secundària de Salou.

Aquest curs, tenint en compte la situació excepcional que vivim, el projecte també s’ha adaptat a la nova conjuntura i ha optat per aplicar un model híbrid d’ensenyament: una combinació d’educació presencial i virtual, que permet, en tot moment, garantir la seguretat i el benestar dels infants i joves, sense interrompre el procés d’ensenyament.

L’alcalde, Pere Granados, ha assenyalat que «davant de la nova situació social, tots els agents i sectors han de trobar noves fórmules de relacionar-se, per continuar treballant i donant serveis a les persones». «Una de les qualitats que té la gent jove és la seva flexibilitat i capacitat d’adaptació als canvis», ha assegurat Granados.

Per la seva banda, la regidora de Serveis Educatius, Julia Gómez, ha explicat que, gràcies al nou model híbrid, «donem l’oportunitat als nens i nenes nouvinguts de continuar adquirint els coneixements necessaris per tal que puguin integrar-se al sistema educatiu, malgrat la situació de pandèmia».

Amb aquesta nova situació, han sorgit noves necessitats i, per tant, un nou objectiu educatiu: proporcionar a l’alumnat nouvingut l’aprenentatge i ús de les competències digitals. L’utilització de les noves tecnologies, de les plataformes educatives virtuals i la realització d’activitats on line són algunes de les novetats que es desenvolupen aquest any i que ajuden als alumnes a adaptar-se al nou modus vivendi.

Enguany, una quinzena d’alumnes dels instituts de Salou que arriben d’arreu del món, assisteixen, presencial o virtualment, al Projecte Educatiu de Suport Sociolingüístic.

Redacció

 

6 oficines de Correus de la demarcació disposen de servei amb cita prèvia

Les oficines de Correus a Tarragona Oficina Principal, Reus suc 1, Tortosa, El Vendrell, Salou i Cambrils disposen del servei de cita prèvia de manera que els seus clients poden triar el dia i l’hora a la qual volen acudir a la seva oficina i evitar esperes.

El servei es pot sol·licitar a través de la web, www.correos.es, de l’app o de l’Oficina Virtual de Correus, i l’elecció de l’hora i el dia generarà al client un codi que només haurà d’introduir en la màquina de torn situada en l’oficina per a ser atès de manera immediata. El sistema, en la seva petició, discrimina els trams horaris de mínima afluència de manera que el client pugui triar amb la garantia que serà atès a la seva arribada. Igualment contempla una finestra de temps, abans i després de l’hora sol·licitada, perquè si s’avança o endarrereix pugui ser atès igualment.

Aquesta funcionalitat permet als clients gestionar millor el seu temps i, al seu torn, les oficines poden dirigir-los a les hores de menor afluència. A més, les persones de més de 65 anys disposen del número de telèfon d’Atenció al Client, 915 197 197, perquè puguin demanar cita prèvia en aquestes oficines, garantint encara més la seva seguretat.

Redacció

 

Pere Granados i la regidora de Serveis Educatius, Julia Gómez, visiten l’Escola Internacional del Camp (EIC)

Dijous passat, al matí, l’alcalde i la regidora van reunir-se al fòrum del centre amb el Director General de la Fundació Escola Internacional del Camp, Jaume Vilella Bach. Foto: Ajuntament

L’alcalde de Salou, Pere Granados, acompanyat de la regidora de Serveis Educatius, Julia Gómez, han visitat, recentment, l’Escola Internacional del Camp (EIC). Al fòrum del centre, es van reunir, dijous passat, al matí, amb el Director General de la Fundació Escola Internacional del Camp, Jaume Vilella Bach, per tal d’intercanviar impressions sobre l’inici del nou curs 2020-2021.

Granados va interessar-se pel funcionament de l’escola i la seva adaptació a les noves circumstàncies. Així mateix, va fer un balanç de la situació actual al municipi, afirmant que “la clau està en la mobilitat”, per tal de poder reactivar l’economia.

L’alcalde va parlar amb Vilella sobre els avantatges, tant per a residents com per a visitants, de poder gaudir de l’espai natural de salut amb el què compta Salou, com és la platja. I va explicar, també, que “hem de buscar altres segments de turistes i nous productes”, per tal de garantir a la ciutadania una major estabilitat.

Per la seva banda, la regidora de Serveis Educatius, Julia Gómez, en el decurs de la reunió, va assenyalar que “des de l’Ajuntament, estem contents de l’evolució i el procés adaptatiu dels centres del municipi, arran la pandèmia de la COVID-19”, i va agrair la implicació dels docents, que fan una tasca essencial en la formació i educació dels infants i el jovent.

El Director General de la Fundació Escola Internacional del Camp, Jaume Vilella, va explicar que l’escola està centrant els seus esforços en dos focus principals; per una banda, transformar l’escola en un centre segur davant la COVID-19 i garantir que no hi hagi transmissió de virus, a través de tots els canvis d’usos i costums que afecten la vida escolar i que tenen un impacte molt important a l’hora d’organitzar el curs i en la gestió del dia a dia de l’escola.

I, per l’altra banda, assegurar que, sigui quina sigui la circumstància, l’alumnat i l’equip docent no perdin la continuïtat educativa, gràcies a l’aplicació del format streaming, en cas que alumnes o professors hagin de romandre a casa. D’aquesta manera, “durant l’any, no tenen una aturada que els faci perdre, no només continguts acadèmics, sinó també rutines, salut mental, tenir activitat, veure els companys, i tot allò que és la vida i la necessitat d’un alumne que està creixent i que necessita estímul intel·lectual”, assegurava Vilella.

Actualment, l’Escola Internacional del Camp compta amb uns 600 alumnes, aproximadament, des de P1 i fins a Batxillerat, en dues línies; i amb una setantena de docents a temps complet, i una vuitantena, amb àmbits de suport. Cal dir que el centre compta amb una doble titulació, el Batxillerat local i el Batxillerat internacional.

Redacció

 

La CUP denunciarà a Antifrau les ‘irregularitats’ en l’operació de compravenda dels terrenys de Hard Rock al Tarragonès

Imatge d’un cartell de Hard Rock a Punta Cana.

La diputada de la CUP Natàlia Sánchez ha anunciat que l’organització denunciarà a l’Oficina Antifrau el procés de compra venda dels terrenys del projecte de Hard Rock al Tarragonès per part de l’Incasòl. En roda de premsa, Sánchez ha argumentat que cal aclarir les «irregularitats» que acompanyen el procés i posar-hi «punt i final» perquè és «nociu per la salut, les arques públiques i el territori». Sánchez ha defensat que les conselleries d’Economia i Territori han comès presumptes irregularitats pel que fa a la concessió de la llicència de joc a Hard Rock o la compravenda dels terrenys a La Caixa. La CUP exigeix al Govern que demani un informe a la Junta Consultiva de Contractació Administrativa per conèixer si l’operació és «legal».

Els cupaires també han demanat l’emissió d’un dictamen per part de la Sindicatura de Comptes sobre l’abast de l’operació en els comptes públics i han demanat al Síndic de Greuges que es posicioni sobre la qüestió.

Amb la denúncia a Antifrau la CUP vol «assenyalar» els responsables polítics del projecte «fraudulent» i ha obert la porta a presentar una querella «si fa falta». No ha concretat contra qui aniria dirigida però ha recordat que els màxims responsables d’Economia i Territori són el vicepresident Pere Aragonès i el conseller Damià Calvet.

Una vegada més, han dit que es tracta d’una iniciativa amb «molts riscs» i «d’esquena al territori». Han dit que esperen que Antifrau vegi alguns «buits legals i possibles presumptes delictes malversació i prevaricació». «Hi ha una intenció d’afavorir a La Caixa comprant uns terrenys. És una operació de rescat encobert», ha defensat Sánchez.

La regidora de la CUP a Tarragona Laia Estrada ha recordat el paper de la CUP per denunciar el projecte. Ha assegurat que no és d’interès públic i que hi ha altres necessitats d’inversió pública per equipaments sanitaris, educatius i infraestructures.

Estrada ha explicat que el proper 15 de desembre s’ha de ratificar la compra dels terrenys per part de Hard Rock i que esperen que no es materialitzi. Per això, ha explicat que els diferents assembles locals de la CUP al Tarragonès engeguen una campanya política per denunciar el projecte i fer-ne difusió als carrers amb la col·laboració de la Plataforma ‘Aturem Barcelona World’.

Guillem Roset

 

Salou incrementa la dotació i destina 89.260 euros en ajuts al sector docent

L’àrea de Serveis Educatius de l’Ajuntament de Salou destina 89.260 euros en ajuts per llibres i material escolar, escolarització a les llars, transport escolar, estudis universitaris i activitats dels Centres Educatius i AMPAS. Les famílies salouenques ja poden demanar aquestes subvencions pel curs 2019-2020.

L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha afirmat que “una de les nostres prioritats és atendre les necessitats educatives dels estudiants; i, en el context actual de pandèmia, volem que totes les famílies salouenques gaudeixin de les màximes facilitats per adquirir tot el material escolar necessari i els llibres de text per poder cursar els seus estudis i desenvolupar activitats”.

Per la seva banda, la regidora de Serveis Educatius, Julia Gómez, ha assenyalat “la importància de ser al costat de les famílies amb fills en edat escolar en aquests moments de crisi”; per aquest motiu, “des de la nostra àrea, atendrem totes les sol·licituds, tenint en compte la situació particular de cada nucli familiar i els requisits per optar als ajuts”.

“Algunes d’aquestes partides s’han incrementat per fer front a la crisi provocada per la pandèmia de la COVID-19”, ha afirmat la regidora. En total, l’àrea ha destinat 12.000 euros per a material escolar i llibres; 5.000 euros, per a l’escolarització de nens i nenes de 0 a 3 anys a les llars d’infants municipals; 7.000 euros per transport escolar; 10.260 euros per a estudis universitaris 2020; i 55.000 euros per a activitats dels centres educatius i AMPAS.

La subvenció per a material escolar i llibres es pot demanar fins al pròxim 10 de desembre, a la Seu Electrònica de l’Ajuntament de Salou, al següent enllaç (fes clic aquí). Així mateix, la documentació per a l’ajut per a les llars d’infants, es pot enviar fins al 9 de desembre, a la Seu Electrònica, en aquest altre enllaç (fes clic aquí).

D’altra banda, l’ajut per al transport escolar es pot sol·licitar fins al 14 de desembre, a la Seu Electrònica, en aquest enllaç (fes clic aquí). La subvenció per a activitats educatives dels Centres Educatius i AMPAS es pot demanar fins al 14 de desembre, a la Seu Electrònica, en aquest altre enllaç (fes clic aquí). I, finalment, la convocatòria per sol·licitar l’ajut per a estudis universitaris es troba oberta fins al 14 de desembre, a la Seu Electrònica, en aquest enllaç (fes clic aquí).

També es podran presentar les sol·licituds, de forma presencial, a l’Oficina d’Assistència en Registre, en horari de 9 a 14 h, amb cita prèvia al registre d’entrada de l’OAC; i a l’Oficina d’Escolarització Municipal, en horari de 9 a 14 h, amb cita prèvia a l’Oficina Municipal d’Escolarització (OME).

Redacció

 

Salou i la resta de municipis turístics espanyols debaten on destinar els diners del pla per modernitzar el sector

Pere Granados, en una de les seves intervencions en l’assemblea virtual. Foto: Ajuntament

Aquest matí ha tingut lloc l’Assemblea Anual de l’Aliança de Municipis Turístics (AMT), de forma virtual. En el Pla de Modernització i competitivitat per a la transformació del model turístic cap a la sostenibilitat que desenvolupa la Secretaria d’Estat de Turisme, es destinaran un total de 1.905 milions d’euros per avançar cap a un model de creixement sostingut i sostenible que permeti a Espanya mantenir la seva posició de lideratge mundial. Per això, des de l’AMT es valora aquest Pla com una gran oportunitat de reposicionament per a les destinacions pioneres.

Segons l’alcalde de Salou, Pere Granados, «l’objectiu és el de millorar la competitivitat i rendibilitat dels nostres sectors que viuen del turisme, de les destinacions turístiques, i de les empreses, majoritàriament pimes, que els conformen, en un moment en què necessiten de la màxima col·laboració i ajuda de les administracions».

L’Aliança de Municipis Turístics de Sol i Platja (AMT), conformada per Adeje, Arona, Benidorm, Calvià, Lloret de Mar, Salou, San Bartolomé de Tirajana i Torremolinos, es va formar el 2017 reunint els vuit municipis turístics espanyols que sumen, en el seu conjunt, més de 60 milions de pernoctacions, i produeixen més del 20% del total de les pernoctacions estrangeres al nostre país. Aquestes vuit destinacions pioneres s’alien per poder millorar l’estratègia dels problemes comuns que comparteixen, col·laborant entre ells de forma òptima.

Des de la seva creació, l’AMT reclama la necessitat d’un sistema específic de finançament que es plasmi en un major suport financer per part de l’Administració Pública, de cara a posar en marxa projectes orientats a millorar la competitivitat de les destinacions, i, per tant, els positius resultats econòmics que Espanya registra en els últims anys en matèria turística. I, amb més força en aquest any, que la pandèmia deixa una situació especialment dura en aquestes destinacions, i en concret, en el sector turístic.

Els alcaldes dels municipis de Sol i Platja han manifestat, novament, la seva preocupació per la reactivació del turisme, motor dels seus municipis i de l’economia espanyola, com ja van fer saber a la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, el passat mes d’abril, en una reunió telemàtica en la qual li van presentar set mesures per a la reactivació del sector turístic.

Sobre l’Aliança de Municipis Turístics de Sol i Platja

L’Aliança de Municipis Turístics de Sol i Platja (AMT) neix de la iniciativa de 8 destinacions turístiques pioneres a Espanya, com són Adeje, Arona, Benidorm, Calvià, Lloret de Mar, Salou, San Bartolomé de Tirajana i Torremolinos, la singularitat turística i compromís amb la digitalització del sector, la sostenibilitat, l’accessibilitat, i la cooperació entre destinacions dels quals representa un conjunt de fortaleses comuns que els permetran mantenir la seva posició de lideratge en el sector.

La Secretaria Tècnica de l’Aliança està gestionada per l’Institut Tecnològic Hoteler (ITH).

Redacció

 

Un total de 300 persones demostren la seva solidaritat a la Marató de Donants de Sang de Salou, superant les expectatives

Per tal de garantir que la donació es pugués fer sense cap mena de risc, es van col·locar 12 lliteres. Foto: Ajuntament

Un total de 300 persones han demostrat la seva solidaritat, aquest cap de setmana passat, donant sang i plasma a la nova edició de la Marató de Salou, entre el divendres, 13 de novembre, i el dissabte, dia 14. Concretament, van participar 278 donants de sang, i 22 de plasma.

Enguany, la Marató s’ha dut a terme en un nou format de dues jornades, al Teatre Auditori de Salou (TAS), per tal d’acollir de forma esglaonada els i les donants, tot garantint les mesures de seguretat necessàries. La campanya, organitzada pel Banc de Sang i Teixits (BST), ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Salou i l’Associació de donants de sang del Tarragonès.

L’alcalde de Salou, Pere Granados, que va fer acte de presència divendres a la tarda a la primera jornada, ha expressat el seu agraïment per “l’altruïsme i generositat de les persones que donen sang”.

Per tal de garantir que la donació es pugués fer sense cap mena de risc, es van col·locar 12 lliteres; i va ser imprescindible que es complissin diverses mesures de seguretat com el rentat de mans, dur la mascareta obligatòriament, neteja dels espais, control de temperatura corporal i higienització de les lliteres, entre d’altres.

Durant la Marató, les persones de 18 a 40 anys també van poder inscriure’s al registre de potencials donants de medul·la òssia. En total, ho van fer 38 persones, i 18 es van oferir per ajudar la petita salouenca Sara Tata, de poc més d’un any d’edat, que busca un donant compatible, ja que pateix Leucèmia Mielomonocítica Juvenil.

La regidora de Sanitat i Salut Pública, Beatriz Morer, ha valorat, molt positivament, la bona participació de la ciutadania, “aconseguint que aquestes jornades hagin assolit l’objectiu d’augmentar les reserves del Banc de Sang”. I ha posat de relleu el cas de Sara Tata, dient que “esperem que puguem contribuir a trobar la persona que la pugui ajudar”. I la coordinadora del Banc de Sang i Teixits de Tarragona i Terres de l’Ebre, Núria Vilanova, ha manifestat que la donació “ha estat un èxit” i que “s’ha superat la previsió de 200 extraccions que havíem previst, inicialment”.

El voluntaris de la Legió 501 Spanish Garrison van posar la nota simpàtica i cinèfila a les jornades. Foto: Ajuntament

Vilanova també ha volgut agrair la tasca dels voluntaris de l’Associació de donants del Tarragonès, de l’Associació Amadeu Pelegrí, i de la Legió 501 Spanish Garrison, que van posar la nota simpàtica i cinèfila a les jornades; a més de la generositat de les persones que han donat, ja que “tot i la pandèmia, no han deixat de venir”.  En aquest sentit, “els hem dit sou imprescindibles i s’han conscienciat i han continuat assistint”.

Tanmateix, segons Vilanova, “enguany no hem pogut fer les maratons multitudinàries que feiem sempre», però “estem fent mitges maratons, en dos dies, i la gent s’ha apuntat perquè ha vist que no comporten cap risc, ja que els donem una mascareta, els prenem la temperatura, i guardem i fem guardar les distàncies”.

Altres anys, la Marató de Donants de Sang es feia en una sola jornada i durava 12 hores seguides, arribant a aplegar més de 1.000 persones.

Redacció

 

PortAventura renuncia a Halloween i preveu reobrir el proper 5 de desembre

El tren del Shambhala, amb usuaris amb mascareta, el primer dia d’obertura de PortAventura el passat 8 de juliol. Foto: ACN

PortAventura World ha informat que preveu la reobertura del parc temàtic i d’algun dels hotels el proper 5 de desembre. Tot i que la Generalitat ha anunciat que a partir del dia 23 de novembre autoritzarà l’activitat a l’aire lliure, l’empresa ha decidit posposar el retorn. Fonts de la companyia han indicat a l’ACN que necessiten uns dies de marge per canviar la tematització del parc.

A causa del tancament forçat la direcció ha decidit renunciar a la campanya de Halloween i centrar els esforços en la de Nadal. De fet, els primers clients podran fer nit en algun dels hotels el dia 4 de desembre. Des de PortAventura World han dit que executaran aquesta planificació sempre que les autoritats sanitàries ho permetin.

ACN

 

Avancen a bon ritme les obres de renovació urbana del carrer del Terrer i adjacents de Salou

El regidor de Gestió de Territori i d’Habitatge, Marc Montagut, ha explicat que l’arbrat dels carrers perpendiculars només es plantarà en una de les voreres per deixar l’altra lliure i facilitar la mobilitat a les persones que la tenen reduïda o bé pels cotxets d’infants. Foto: Ajuntament

L’alcalde de Salou, Pere Granados, i el regidor de Gestió de Territori i d’Habitatge, Marc Montagut, han visitat avui les obres de millora del carrer del Terrer, un projecte que inclou l’arranjament de les voreres d’aquesta via, a més de les dels carrers Louis Braille, Burguera, Pujol de Barberà, Josep Vicenç Foix, Dra. Helena Maseras i Ribera i la vorera nord del carrer Birmingham. També se suprimirà una línia d’arbres i se’n plantaran de nous, que seran de l’espècie Tilia Tomentosa, pel carrer del Terrer, i Celtis Australis, per a la resta de carrers.

L’alcalde ha afirmat que aquesta obra “significa una millora molt important de l’espai urbà, per a nosaltres, pels residents i pels visitants”; un espai que “ha de ser de convivència per a les persones i el seu gaudi”. En aquest sentit, “es millorarà la circulació dels vianants, perquè es facilitarà l’accessibilitat”, ha explicat Granados, que ha destacat l’actuació de reduir els obstacles de les voreres.

Finalment, Granados ha assenyalat que “Salou és una ciutat molt esponjada, amb moltes zones verdes i hem de millorar aquest espai per gaudir-lo”. Una de les millores serà la propera construcció d’un carril bici de 700 metres que unirà l’autovia de Tarragona amb l’autovia de Reus.

Per la seva banda, el regidor de Gestió de Territori i d’Habitatge, Marc Montagut, ha explicat que, a més de les voreres, el paviment de les quals serà de lloses, se substituirà el cablejat elèctric dels fanals i es farà una intervenció de substitució de la canonada d’aigua.

A més, l’arbrat dels carrers perpendiculars només es plantarà en una banda i es deixarà l’altra lliure per tal de facilitar la mobilitat de les persones que la tenen reduïda o bé pels cotxets dels infants.

L’àrea d’intervenció d’aquestes obres arriba fins a la plaça Europa i l’autovia de Reus.

El pressupost de l’actuació global és de 648.880€, més 136.264,80€ d’IVA, que sumen un total de 785.144,80€. Les obres van iniciar-se a finals de setembre i es preveu que finalitzin al març.

Cal dir que es conservarà el paviment actual de la calçada, excepte allà on el seu deteriorament per efecte de les arrels dels arbres faci inevitable la seva reposició. També cal preveure la reposició de l’asfalt a les rases en calçada pel pas de les noves canonades d’aigua i reg.

Pel que fa a la instal·lació d’aigua potable, es tracta d’un servei a càrrec de l’empresa SOREA.

Redacció

 

L’Ajuntament i empresaris de Salou diuen ‘prou’ al tancament forçat dels negocis

Aacte de signatura del manifest entre l’alcalde de Salou, Pere Granados, i representants de les associacions empresarials del municipi. Foto: Eloi Tost

L’Ajuntament de Salou i associacions d’empresaris d’hostaleria, turisme i comerç de la localitat han signat aquest dijous un manifest conjunt per instar la Generalitat que «decreti la reobertura immediata dels establiments afectats pel tancament temporal, garantint la màxima seguretat». En el document també demanen al Govern que doni «ajudes immediates, directes, suficients i a fons perdut» als empresaris per evitar la destrucció de llocs de treball; així com que abans de prendre qualsevol altra mesura restrictiva es consensuï amb els sectors econòmics. L’alcalde de la ciutat, Pere Granados, ha assegurat que cal reactivar l’economia «perquè sinó no es podrà pagar l’emergència sanitària».

Granados ha exigit que «primer es vetlli per la salut de les persones» però que «això sigui compatible amb l’exercici de l’economia». «Tots sabem que s’estan destruint llocs de treball i empreses; necessitem reactivar l’economia fent-la compatible amb la salut de les persones». El batlle ha alertat que l’emergència social «està creixent i creixerà molt més» i que «si no hi ha economia» no es podrà finançar «ni l’emergència sanitària ni l’emergència social».

Les entitats que han signat el document amb el consistori són l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de Salou, l’Associació Shopping Salou i l’Associació d’Empresaris Turístics de Salou. El president dels primers, Josep Maria Moreno, ha lamentat la situació que viuen i ha criticat el Govern. «No hi ha hagut mesures, hi ha hagut tancaments. Estaríem encantats que hi hagués mesures per poder obrir, però el que hi ha són tancaments forçats».

Paral·lelament també reclamen a la Generalitat que doni més ajudes als empresaris. «Les que s’han fet fins ara són insuficients», ha remarcat Granados. Amb tot, el batlle ha adreçat una carta al vicepresident de la Generalitat amb funcions de president, Pere Aragonès, explicant les reivindicacions. «Esperem que sigui element d’estudi per part del Govern perquè prenguis mesures que ponderin les conseqüències. S’ha de permetre generar economia, és una emergència que tenim al país», ha finalitzat.

Redacció – ACN