TARRAGONA 21

Salou aposta per la fira de Belfast per reforçar la seva imatge al mercat irlandès

El Patronat de Turisme de Salou, acompanyat de l’alcalde Pere Granados, està present aquests dies a la fira Belfast Telegraph Holiday World (Irlanda del Nord) i ho fa per cinquè any consecutiu, per tal de donar a conèixer l’oferta al mercat irlandès. També hi ha assistit PortAventura i Ferrari Land.

Aquesta la fira de Belfast és adreçada al públic en general i es considerada la més important d’Irlanda del Nord. La fira es desenvolupa al ‘Titanic Exhibition Centre’ de Belfast, escenari que acull la 26ena edició de la Fira ‘Holiday World’ i que finalitzarà el diumenge. Per Salou, Irlanda és una destinació preferent dins el Pla d’Acció del Patronat, donat que és un mercat fonamental pel municipi.

En el marc de la fira, Salou ha aprofitat l’estada per organitzar una trobada amb diversos periodistes especialitzats del sector, y per assistir al sopar organitzat per Turespaña amb una seixantena de touroperadors i agents de viatge d’Irlanda del Nord, amb qui es va intercanviar informació directa sobre la destinació de la capital de la Costa Daurada.

L’alcalde, Pere Granados, va ser l’encarregat de presentar els principals atractius del municipi. Granados ha destacat que «es tracta d’un mercat principalment familiar que busca sol i platja. Per això hem de continuar treballant atès que hi ha unes perspectives optimistes. El fet que existeixin vols directes de Belfast a Reus en facilita la comunicació». A l’acte, que va tenir molt bon acollida, van assistir-hi representats de diverses agencies i companyies com Norwegian a UK e Irlanda, Aer Lingus, entre d’altres.

A més, per part dels membres del Patronat, la valoració ha estat molt positiva. La majoria d’irlandesos són repetidors en la nostra destinació ja que els hi agrada molt la platja, el bon temps i l’oferta que brinda el municipi. Una de les principals característiques d’aquesta fira és que el visitant no professional aprofita aquest esdeveniment per preparar les seves vacances, de manera que la participació en aquesta cita és fonamental per apropar la destinació als turistes que estan decidint les seves properes vacances.

 

Pere Granados recorda que Salou té una bona connexió amb la xarxa ferroviària

projecte d’Eix Cívic preveu la implantació d’una avinguda tipus “bulevard” que descongestionarà el centre urbà.

Arran de les afirmacions i comentaris que posen certs dubtes respecte la connectivitat de Salou amb la xarxa ferroviària del Corredor Mediterrani, l’alcalde de Salou, Pere Granados, recorda que mitjançant el document de priorització d’actuacions del Corredor elaborat per la Taula Estratègica Catalana del Corredor, i presentat al Ministre de Fomento, Íñigo de la Serna, l’abril de 2017, “les demandes de connectivitat ferroviària de Salou hi queden incloses i reflectides, contemplant una nova estació i un ramal des de l’estació Salou-PortAventura; que ja havia estat dissenyat també pel propi Ministerio de Fomento”.

Per tant, segons els projectes constructius redactats l’any 2004, en base a una resolució i a instancies de la Secretaria de Estado de Infraestructuras, es contemplen unes obres ferroviàries en el tram Estació de Vila-seca – Estació de Salou-Port Aventura, que permeten la total connexió ferroviària del Corredor del Mediterrani amb l’estació Salou-Port Aventura, tant en ample ibéric com en ample internacional, “que garanteixen la conncetivitat amb el corredor amb suficiencia i qualitat”.

El mateix alcalde recorda que Salou ha realitzat diverses visites i reunions amb directius de la Dirección General de Ferrocarriles, reclamant la necesitat de Salou de disposar d’una bona conexió amb el sistema ferroviari que suposa la plataforma del Corredor del Mediterrani, “a través d’interconnectar el ramal previst tant en direcció nord com en direcció sud”.

L’alcalde també recordava que un cop entri en servei el Corredor Mediterrani (previst per enguany), i el tram urbà de Salou quedi alliberat de les vies amb el seu desmantellament, “l’Ajuntament ja te previst ordenar i urbanitzar el traçat amb el projecte d’Eix Cívic, incloent una traça on implantar un mitjà de transport lleuger de mobilitat sostenible, tipus TrenTram, que permetrà connectar Salou amb els pobles i ciutats del territori i la futura estació central de l’aeroport”. En aquest aspecte l’alcalde recordava també que la Generalitat ja ha licitat l’estudi previ per implantar aquest nou sistema tramviari.

Aquest projecte d’Eix Cívic preveu la implantació d’una avinguda tipus “bulevard” que descongestionarà el centre urbà i permetrà vertebrar una ciutat més moderna i de gran qualitat urbana.

Salou segueix apostant per zones amb jocs infantils de qualitat

L’Ajuntament de Salou ha inclòs nous jocs infantils al parc entre els carrers Guillem de Montcada i Guillem de Claramunt (barri de Ponent) i al parc del carrer Mola d’Aires (centre cívic Els Triangles). Els treballs han constat de la instal·lació de jocs infantils com, per exemple, aparells per a grimpar, tobogans i balancins. A més, com a gran novetat s’han col·locat una “tirolina” al centre cívic Els Triangles i llits elàstics a tots dos parcs, així com gronxadors amb seients variats per facilitar l’accessibilitat de tots els nens i nenes del municipi. També s’ha allargat el rang d’edats fins els dotze anys i s’ha ampliat el ventall de jocs.

Segons la regidora d’Infància, Julia Gómez, “des de l’Ajuntament s’aposta per oferir unes zones amb jocs infantils de qualitat, incloent-hi la integració per nens amb mobilitat reduïda”. Gómez ha afegit que “des de la regidoria no només es treballa per tal que els nens gaudeixin, sinó que també ho facin amb la major seguretat possible”, fent referència a la instal·lació de cautxú regenerat als voltants dels jocs infantils a tots dos parcs.

L’obra ascendeix a un cost total de 95.454.41€, IVA inclòs, i els jocs estaran operatius a partir de la segona quinzena de gener.

Els Mossos atribueixen una suposada agressió sexual a un dels detinguts per retenir una noia a Salou

Els Mossos d’Esquadra atribueix un suposat delicte d’agressió sexual a un dels tres detinguts per retenir una dona en contra la seva voluntat en un pis de Salou (Tarragonès) aquest dimecres. D’acord amb el relat policial, la víctima i l’home arrestat com a presumpte autor dels fets, de 28 anys i nacionalitat espanyola, no tenien cap relació sentimental prèvia. Els Mossos va organitzar un ampli dispositiu per alliberar la dona després que una persona es personés a la comissaria d’Arenys de Mar (Maresme) per denunciar el cas.

Fonts policials han precisat també que durant l’entrada al pis del carrer Barcelona de Salou no es va localitzar una arma, tal i com s’havia especulat. Les altres dues persones que haurien estat testimonis i van ser inicialment detingudes arran de l’operació van quedar en llibertat després de declarar a comissaria. Està previst que el detingut pel cas, que acumula una desena d’antecedents policials, passi a disposició judicial aquest divendres.

ACN

Associacions de transport públic rebutgen el desmantellament de la línia fèrria entre PortAventura, Salou i Cambrils

La Plataforma per la Defensa d’un Ferrocarril Públic i de Qualitat (pdf.camp) i l’associació per la Promoció del Transport Públic (PTP) han alertat aquest dijous dels inconvenients de desmantellar el tram de la línia de ferrocarril entre PortAventura, Salou i Cambrils.

En resposta parlamentària al diputat Fèlix Alonso, d’En Comú Podem, el Ministeri de Foment ha confirmat que tancarà i desmuntarà aquesta via, de forma immediata, un cop entri en servei el Corredor del Mediterrani -al llarg d’aquest 2018-. Les dues entitats de transport públic han denunciat en un comunicat la “passivitat” de les administracions davant l’amenaça que suposaria el tancament de la primera línia de rodalies a Catalunya “en democràcia”.

A més, les organitzacions han recordat que el projecte de conversió de la línia a tren-tramvia, el conegut TramCamp, només és viable si s’aprofiten trams de la infraestructura actual, però no si es desmantella la línia per complet.

Amb l’entrada en funcionament de la variant ferroviària entre Vandellòs, el nus de Vila-seca i l’estació de Perafort del Corredor Mediterrani, l’actual via de costa seria desmantellada entre PortAventura i Cambrils, atenent les manifestacions realitzades pel Ministeri de Foment. Segons la pdf.camp i la PTP, això impediria la seva conversió progressiva en un servei públic de tren-tramvia, tal com s’havia anunciat.

Les entitats han advertit que la pèrdua de l’actual corredor ferroviari resultaria irreversible. “Si el servei desapareix, també ho farà la demanda actual i, si les vies són aixecades, serà molt més car reposar-les”, han lamentat. Al seu parer, seria desitjable la reconversió ràpida i progressiva cap a tramvies i vies semaforitzades a les vies urbanes. “Tot el que s’aparti d’aquesta dinàmica de manteniment i reconversió posterior no són més que promeses buides que, tan aviat com els vehicles motoritzats hagin ocupat l’espai de la via actual, seran aparcades ‘sine die'”, han advertit.

Les dues organitzacions han recordat que, d’acord amb la llei estatal 38/2015 del Sector Ferroviari, la Generalitat pot assumir l’explotació d’aquesta infraestructura ferroviària si aquesta queda desafectada per part del Ministeri de Foment, però n’ha de sol·licitar el traspàs oficialment. A més, d’acord amb la llei ferroviària catalana 4/2006, és la Generalitat la competent dels tramvies interurbans que discorrin per més d’un municipi íntegrament a Catalunya, i no els ajuntaments. A menys de sis mesos de la desafectació de la línia, han lamentat que el Ministeri de Foment hagi assegurat que no li consta cap petició de la Generalitat en aquest sentit.

D’altra banda, la pdf.camp i la PTP han considerat que “resulta incomprensible la connivència dels ajuntaments de Salou i Cambrils que afronten l’amenaça de pèrdua definitiva de la connexió ferroviària directa des dels seus centres amb Port Aventura i Tarragona”. Segons han avisat, això perjudicaria la mobilitat dels seus residents i dels visitants que actualment arriben en tren, aproximadament uns 675.000 usuaris anuals.

Cal recordar que, amb l’entrada en servei de la nova variant ferroviària, les estacions urbanes de Salou i Cambrils quedaran fora de servei i, com a alternativa, els usuaris de la zona podran utilitzar la nova estació construïda als afores de Cambrils, o bé, la del Camp de Tarragona. Al seu torn, el tram Tarragona-PortAventura es mantindrà, però el baixador del parc temàtic quedarà com un ‘cul de sac’.

ACN

Ciutadans alerta que Salou podria quedar-se incomunicat per tren en un termini de sis mesos

El Grup Municipal de Ciutadans (Cs) a Salou ha alertat sobre la possibilitat que “Salou quedi incomunicat per tren de la resta de municipis veïns en un termini de sis mesos amb l’engegada del Corredor del Mediterrani en 2018”. Així ho ha expressat la portaveu municipal de la formació taronja, M. Reyes Pino, després de registrar una sol·licitud per abordar de manera urgent en la pròxima reunió de portaveus “la qüestió del TramCamp, el tramvia de la Generalitat que hauria de comunicar Salou amb Port Aventura, Vila-seca, Cambrils i Tarragona”.

Reyes Pino considera “urgent” donar una resposta a la necessitat de transport públic dels ciutadans, i per tant “definir la manera de comunicació entre Salou, Vila-seca i la resta de municipis veïns”, després que el Ministeri de Foment anunciés que ‘no es té constància de cap petició formal per aprofitar l’actual línia ferroviària’ i crear el TramCamp. Així mateix, Pino ha recordat que la formació taronja ja va denunciar “l’error de l’alcalde, Pere Granados, en desestimar la proposta del Ministeri de Foment de crear una nova estació de tren a uns 500 metres del baixador de Port Aventura a canvi del projecte del TramCamp de la Generalitat que acumula un retard que afectarà la vida diària de tots els salouencs”.

Finalment, la portaveu municipal de Cs a Salou ha recordat que Ciutadans ja va advertir de la situació el juny de 2016 quan va sol·licitar “la creació d’una taula de treball conjunta per analitzar les oportunitats de la nova variant ferroviària en la Costa Daurada”, i que havia d’estar integrada per “tots els grups parlamentaris, representants dels municipis de Salou, Vila-seca, Cambrils, Tarragona i la seva Diputació; tutelada pel departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat; i coordinada amb el Ministeri de Foment”.

 

 

Per la seva banda, el portaveu municipal de Cs a Cambrils, Imanol Rico, li ha recordat a l’equip de govern “la necessitat d’executar el projecte de l’avinguda Charles Darwing per adequar els accessos del municipi amb la nova estació de trens de Cambrils”. I ha recordat que “han de tenir-se en compte zones d’aparcament i una línia de transport públic eficaç per no deixar incomunicats als veïns amb l’estació”. Tanmateix, ha recordat també que “per connectar els municipis veïns amb l’estació, és imprescindible l’adequació de l’avinguda de l’Esport que Josep Poblet es va comprometre a finançar en una reunió amb FECAM”.

 

Sobre el projecte del tramvia que ha de connectar els diferents municipis afectats per l’engegada del Corredor del Mediterrani, Rico ha instat a l’equip de govern a “definir les actuacions que es duran a terme amb el desmantellament de la via”.

Els Mossos alliberen una dona retinguda en un pis de Salou

Pla general de l’edifici Velàzquez de Salou, a la sisena planta del qual es trobava retinguda una dona que han alliberat els Mossos. Foto: ACN

Els Mossos d’Esquadra han alliberat aquest dimecres una dona que es trobava retinguda contra la seva voluntat en un pis de Salou, segons informen fonts de la policia catalana. En l’operatiu, que segueix en marxa, s’han detingut tres homes per un delicte de detenció il·legal, un d’ells de 28 anys i nacionalitat espanyola.

Agents de l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) s’han desplaçat al domicili, situat al carrer Barcelona, després de rebre informació sobre la situació d’aquesta dona aquest mateix migdia, pels volts de les 13.05h. Ràpidament s’ha muntat el dispositiu policial amb diverses unitats i els agents han entrat, sense impediments rellevants, a l’habitatge, on han localitzat la dona, sana i estàlvia. Se li ha fet una primera atenció mèdica -presentava un quadre de crisi d’ansietat, però a simple vista, cap afectació remarcable- i ha estat traslladada a un hospital. Hores d’ara es desconeix quant temps portava retinguda, en quines condicions, i la relació existent entre la dona i els detinguts -és a dir, si es podria tractar d’un cas de violència de gènere, en el supòsit que hi hagués lligams de parentiu o sentimentals.

Per esclarir les circumstàncies del cas, els Mossos han obert investigació. Estan portant a terme un registre exhaustiu al domicili, situat al bloc 54-56 del carrer Barcelona -en un 6è pis-, així com interrogant testimonis. De fet, segons han informat fonts policials a l’ACN, primer s’ha detingut l’home de 28 anys, que es trobava dins del pis, amb la dona, i després, dos individus, de 34 i 55 anys, que inicialment se’ls considerava testimonis, han acabat també detinguts pel mateix delicte. Tots tres detinguts són de nacionalitat espanyola.

Cambrils, Reus, Salou i Vila-seca es promocionen a Fitur

Imatge dels representants de l’Aliança Turística a la fira Fitur.

L’Aliança turística, formada pels Patronats de Turisme de Cambrils, Reus, Salou i Vila-seca, la Pineda-Platja, participa novament a Madrid a la fira de turisme FITUR amb un espai de reunions conjunt amb el Patronat de Turisme de la Costa Daurada, des d’aquest dimecres 17 i fins al diumenge 21 de gener.

Fitur, amb gairebé 10.000 empreses expositores de 165 països i regions, i 244.972 visitants professionals i públic final en l’edició 2017, es converteix en la fira més important d’Europa i serveix per començar a mesurar les previsions de cara la nova temporada.

Empresaris d’allotjament, agències de viatges, touroperadors, mitjans de comunicació i companyies de serveis turístics, entre d’altres, són els principals usuaris de l’espai professional. A partir del divendres l’ús de l’espai passa a atendre els milers de visitants, principalment famílies, que busquen informació per a les seves vacances.

L’Aliança turística

La participació a aquesta fira és la primera de les diferents accions promocionals conjuntes de Cambrils, Reus, Salou i Vila-seca, previstes per aquest 2018.

Les accions de l’Aliança responen al valor afegit que suposa la coordinació i la integració d’esforços davant dels objectius comuns dels municipis que l’integren, amb la generació de sinergies que es tradueixen en una més elevada eficàcia de les accions, una major notorietat i una millor gestió de la promoció turística de la destinació.

Per aquest 2018 les principals campanyes donaran prioritat al turisme estatal i francès amb l’objectiu de fidelitzar-lo i desestacionalitzar-lo. Aquestes campanyes seran de publicitat i comunicació on-line i off-line ja que són un dels instruments més eficaços per donar a conèixer els atractius turístics del nostre territori i la participació a tres de les principals Fires turístiques franceses més importants, conjuntament amb Port Aventura World.

ACN

Detingut a Salou per manipular una denúncia de robatori a al seu cotxe amb l’objectiu de cobrar de l’assegurança

Els Mossos d’Esquadra van detenir dissabte un veí de Salou de 45 anys per, suposadament, manipular una denúncia de robatori dins del seu cotxe per aconseguir cobrar de l’assegurança. L’home, al qual se li imputa els presumptes delictes de falsificació de document públic i estafa en grau de temptativa, havia presentat una denúncia davant la companyia asseguradora segons la qual havia patit un robatori amb força a l’interior del vehicle, el passat 4 de desembre, declarant la pèrdua d’objectes valorats en 1.600 euros. A l’enviar-la a la companyia asseguradora, però, aquesta li va comunicar que la seva pòlissa no cobria aquests fets. Dues setmanes més tard, va tornar a presentar davant l’asseguradora una nova denúncia, en aquest cas per un robatori amb violència a la via pública, en la qual especificava com a sostrets els mateixos objectes que en l’anterior. La mateixa companyia va comunicar als Mossos el passat 4 de gener que un client els havia presentat uns documents que semblaven manipulats.

El document presentava modificacions fàcils de detectar, segons han apuntat fonts dels Mossos. L’home hauria modificat diversos aparts de la denúncia afegint quadres de text, malgrat que les dues mantenien el títol de “Denúncia de robatori a interior de vehicle”. En la descripció, a més, el detingut assegurava que li havien donat “un cop a l’abdomen, li havien tret un ganivet i li havien sostret un maletí amb diversos objectes”. Després de declarar a la comissaria dels Mossos, l’home va quedar en llibertat amb el compromís de presentar-se quan sigui requerit davant el jutjat de guàrdia de Tarragona que instrueix el cas.

ACN

El govern de Salou engega un Pla especial per reordenar l’entorn del Club Nàutic i de part de la façana marítima

Aquest matí s’ha presentat la nova Proposta d’Ordenació de la zona portuària i el Pla Especial del Port Esportiu de Salou. Aquest projecte consisteix en incorporar nous usos com la creació d’una àrea comercial als baixos de l’edifici del Club Nàutic, a més d’un aparcament subterrani en aquest àmbit. També preveu una nova escola de vela, amb una petita platja per poder facilitar-ne l’entrada i sortida de les embarcacions de vela lleugera. El Pla especial també ha estudiat la reubicació del moll de charters i l’eliminació dels pavellons de la façana nord del Club Nàutic per donar continuïtat al Passeig Jaume I; per tant, un cop finalitzada la concessió aquest estiu del 2018, desapareixerien les actuals construccions de primera línia. Per complementar, es pretén realitzar una sèrie de millores de l’entorn, com són la remodelació del disseny del Carrer de Joan Miró, la conservació i ampliació de les àrees verdes de la Plaça de Bonet, la reestructuració de l‘edificació existent, la proposta de l’Edifici Miramar i el disseny del Passeig del Dic d’Abric i l’Espigó del Moll per maximitzar l’ús i la relació visual directa sobre el mar i la platja.

L’alcalde, Pere Granados, ha manifestat que “aquesta proposta busca donar un pas més en la qualitat urbanística de Salou a primera línia, integrant el port i la ciutat tot aprofitant al màxim els espais de connexió i apostant per la sostenibilitat”. A més, aquesta nova proposta que està en estudi i desenvolupament reduirà la contaminació lumínica. Pel regidor de Gestió de Territori, Marc Montagut, “el pla pretén millorar la funcionalitat del port, a través d’un increment de la seguretat amb més vigilància i control d’accessos i un correcte manteniment de les instal·lacions i instal·lant punts verds de recollida selectiva de residus; i fomentar activitats d’educació ambiental dels usuaris dels ports”.

Per altra banda, aquest Pla preveu també facilitar l’accés a l’interior del Port, tant de vehicles, incorporant diferents accessos des del carrer Miramar i el Carrer Joan Miró; com de creuers turístics, desplaçant la zona d’embarcament per millorar l’accessibilitat i la seguretat del servei; i de vianants, connectant directament amb una nova plaça i amb l’Espigó del Moll. A més, tot l’àmbit portuari estarà adaptat a persones amb mobilitat reduïda mitjançant rampes.

L’any 1968, el Ple de l’Ajuntament de Salou i Vila-seca va atorgar al Club Nàutic Salou la construcció del port esportiu del municipi i la subsegüent gestió de la seva explotació per un termini de 50 anys, de manera que aquest 2018 finalitza la concessió municipal.

Un hotel de Salou indemnitza amb 2.600 euros una clienta afectada per un brot de legionel·losi

Imatge d’arxiu de l’Hotel Jaume I de Salou on alguns clients es van veure afectats per un brot de legionel·losi. Foto: ACN

La societat gestora de l’Hotel Jaume I de Salou ha indemnitzat amb 2.600 euros una clienta que es va veure afectada pel brot de legionel·losi detectat a l’establiment entre setembre i octubre del 2016. L’advocat de la dona, que és veïna d’un poble de Saragossa, va interposar una demanda davant el jutjat de primera instància número 3 de Tarragona. Finalment, ambdues parts han arribat a un acord amistós que ja ha estat homologat pel tribunal, segons ha avançat el diari ‘Heraldo de Aragón’ i ha confirmat a l’ACN el lletrat, Javier Lorente. El brot de legionel·losi va afectar una dotzena de persones, entre les quals un veí de Madrid de 50 anys que va morir. Des de bon principi, l’Agència de Salut Pública va treballar amb la hipòtesi que l’origen del brot era aquest establiment hoteler perquè tots els afectats s’hi havien allotjat durant el mes de setembre.

L’advocat Javier Lorente ha assenyalat que, inicialment, va presentar una reclamació per un import de 3.500 euros, adduint que si l’establiment hagués portat a terme correctament les tasques de manteniment i desinfecció, el contagi de legionel·la no s’hagués produït. Finalment, l’empresa gestora, Explotacions Turístiques de la Costa Daurada, ha arribat a un acord amb la clienta que s’enfila als 2.600 euros.

La perjudicada, de 59 anys, es va allotjar a l’establiment entre el 24 de setembre del 2016 i l’1 d’octubre. Després de notar els primers símptomes, al cap de pocs dies va ser hospitalitzada a l’Aragó per una pneumònia greu. Tot i que no li han quedat seqüeles, l’informe forense aportat per l’afectada subratlla que la greu patologia va posar la seva vida en perill.

ACN

Detingut a Salou per manipular una denúncia per intentar cobrar de l’assegurança

Agents dels Mossos van detenir aquest dissabte un home de 45 anys, de nacionalitat veneçolana i veí de Salou, com a presumpte autor d’un delicte de falsificació de document públic i d’un delicte d’estafa en grau de temptativa.

El passat 4 de gener una companyia asseguradora es va posar en contacte amb els mossos ja que un client els havia presentat uns documents que semblaven manipulats. Amb la informació facilitada per la companyia, els mossos van confirmar una falsificació del document de denúncia.

El detingut va denunciar haver patit, el passat 4 de desembre, un robatori amb força a interior de vehicle on li van sostreure objectes valorats en 1.600 euros. Un cop formalitzada la denúncia, l’home la va enviar a la seva companyia asseguradora però aquesta li va explicar que la seva pòlissa no cobria la naturalesa d’aquest fet.

Dues setmanes més tard, l’home va presentar davant la seva asseguradora una altra denúncia, en aquest cas per un robatori amb violència a la via pública, on tornava a especificar com a sostrets els mateixos objectes que en l’anterior fet. A més, la denúncia presentava tota una sèrie de modificacions fàcils de detectar a simple vista.

Els Mossos van comprovar que l’home havia modificat diversos apartats de la denúncia afegint quadres de text, però totes dues continuaven tenint com a títol “Denúncia de robatori a interior de vehicle”. En la descripció del fet, l’home explicava que “li havien propinat un cop a l’abdomen, li havien tret un ganivet i li havien sostret un maletí amb diversos objectes”.

El detingut va quedar en llibertat després de declarar a la comissaria amb el compromís de presentar-se quan sigui requerit davant del Jutjat d’Instrucció en funcions de guàrdia de Tarragona que instrueix el cas.

Condemnat a cinc anys de presó per abusar sexualment de la seva neboda de quatre anys a Salou

L’Audiència de Tarragona ha condemnat a cinc anys de presó un jove que ha admès haver abusat de la seva neboda de quatre anys a Salou, el gener de l’any passat. La vista estava convocada per aquest dilluns, però la fiscalia i la defensa han arribat a un acord de conformitat que ha evitat la celebració del judici. Tot i que el ministeri fiscal sol·licitava inicialment una pena de dotze anys de presó, el jove ha reconegut els fets i ha pagat una indemnització de 2.000 euros als pares de la petita. D’aquesta manera, el tribunal l’ha condemnat ‘in voce’ per un delicte d’abusos sexuals amb accés carnal, amb l’atenuant molt qualificada de reparació del dany, la qual cosa ha permès reduir-li la pena.

A més dels cinc anys de presó, la secció segona de l’Audiència ha imposat al noi la prohibició d’aproximar-se a menys de 500 metres de la víctima ni de comunicar-se amb ella durant un període de deu anys. Els magistrats també l’han condemnat a quatre anys de llibertat vigilada amb l’obligació de sotmetre’s a un tractament de teràpia sexual, a més del pagament de les costes processals.

La nena va revelar els fets a la seva mare

En el moment dels fets, el 23 de gener del 2017, l’acusat tenia dinou anys i convivia amb els seus pares, la seva germana i la filla d’aquesta, de quatre anys d’edat. Segons el relat de la fiscalia, el noi va abusar sexualment de la menor quan es trobava amb ella a soles en el seu dormitori.

La nena va revelar els fets a la seva mare mentre aquesta la banyava. Posteriorment, la dona va demanar explicacions al seu germà i aquest li hauria admès l’agressió. Immediatament, la dona va dur la petita a l’Hospital Joan XXIII de Tarragona, on es van activar els protocols per agressió sexual a menors. El metge pediatre i un forense van examinar la nena i van confirmar els fets.

Els Mossos d’Esquadra van detenir el noi i el jutjat d’instrucció número 3 de Tarragona en va decretar el seu ingrés provisional a presó el 25 de gener de l’any passat. Segons van assenyalar aleshores fonts properes a la investigació, no constava que el jove hagués abusat sexualment de la petita amb anterioritat.

ACN

 

Jam Session de qualitat a la Terrassa del Club Nàutic de Salou

Pau Terol, un dels pianistes referents en el panorama jazzístic català.

El proper dissabte dia 20 de gener a partir de les 21:30h tindrà lloc la primera Jam Session a la Terrassa del Club Nàutic de Salou amb el virtuòs pianista Pau Terol, Fernando Garcia-Ramos i Xavier Francín.

Pau Terol, un dels pianistes referents en el panorama jazzístic català. Format com a músic entre Barcelona, Boston (Berklee), Nova York i Los Angeles. És professor del Conservatori Superior de Palma.

L’acompanyaran Fernando Garcia-Ramos, excel·lent bateria que transforma el seu instrument en la Lira del propi Orfeu, forma part de diversos grups, acompanya a Olga Pes, Swing Airlines… I Xavier Francín, sent una veritable passió per la música , s’ha volcat en l’estudi del seu instrument, el baix elèctric. Va gravar dos discos amb Fito Luri, actualment forma part de diversos projectes, com Manuel Trasobares y los Conductores Suicidas, The Faraways o Tàrraco Jazz Connection.al baix.

L’antic poblat de Cal·lípolis esdevé un enigma per als arqueòlegs

Parets d’un habitatge de Cal·lípolis molt ben conservades i de gran alçària en una imatge presa divendres passat. Foto: Tarragona21

Imponent, majestuosa a dalt d’un turó, rica. Les cròniques tardoromanes parlen meravelles d’una ciutat mítica situada a l’entorn de Tarraco. A mesura que se sumen les campanyes d’excavació i van apareixent nous fonaments d’habitatges i es configura l’estructura urbanística de la zona, l’antic poblat protohistòric de Cal·lípolis, a Salou, ofereix més enigmes als arqueòlegs.

La darrera campanya de 2017 confirma que els habitatges eren inusualment grans, impropis de la cultura ibera -de 95 a 120 metres quadrats, quan els ibers n’usaven 30 o 35-. A més, la muralla defensiva no era tal, sinó un tancament perimetral de nomes un metre d’alçada, insuficient per fer de muralla. Més misteris, la seva edifició se surt de la cronologia habitual ibera, i la seva existència va ocórrer entre el 400 i els 250 abans de Crist. Per tant, abans o després del poblament iber a la costa. L’entorn es coneix com a jaciment arqueològic de La Cella.

Jordi Diloli, arqueòleg de la URV i responsable de les excavacions arqueològiques i autor en 2015 de la tesi segons la qual el poblat era la mítica Cal·lípolis, creu que era un poblat mixte. Per això no l’anomenen iber sinó protohistòric. “Mixte amb població cartaginesa, grega i també ibera”, subratlla. Totes les edificacions localitzades, fins ara 18, són de grans dimensions, “com si tots els habitants fossin rics. Si es tractés d’un poblat iber, només n’hi hauria una o dues”. Un poblat ric perquè tindria una funció comecial, situat arrecerat dels vents de llevant, el que permetia embarcar i desembarcar amb més facilitat.

Més sorpreses: la colònia va ser despoblada sense casus belli pel mig. No va ser atacada ni destruïda. “Senzillament, un rica i gran població va abandonar el lloc sense guerres de per mig”. Per què? Els experts dibuixen dues hipòtessi: o va caure víctima d’una plaga provocada pels aiguamolls de la zona o bé Kesse -el poblat ibèric situat a la part baixa de Tarragona- hagués esdevingut una mena de capital ibera de la zona i hagués forçat el desplaçament dels habitants de Cal·lípolis a Kesse”.

L’arqueòleg Jordi Diloli, expicant l’entorn. Davant del grup, restes d’una llar de foc d’un dels habitatges del poblat. Foto: Tarragona21

Cal·lípolis vol dir “ciutat bella”, bonica, i és un topònim grec, no pas iber. Més misteris. “Hi trobem molta pedra eïvissenca, quan Eïvissa estava poblada pels cartaginesos”, relata l’arqueòleg. Càrtago, amb capital al nord d’Àfrica, ja ocupava extensions de la península Ibèrica quan els romans encara no havien sortit de la península itàlica.

L’apassionament que provoca les descobertes de Cal·lípolis seran part de l’encant d’un projecte de l’Ajuntament de Salou, amb el suport de la URV, que preveu obrir l’espai al públic quan es pugui finalitzar el Camí de Ronda que discorre per la costa i qui li manca una aportació de quatre milions d’euros per part del Minister de Foment, una petició llargament reivindicada pel consistori i que va provocar una crisi terminal en l’anterior legislatura entre els governants CiU-FUPS i el PP. Cal·lípolis serà l’espectacular remat per la banda de llevant del Camí de Ronda de Salou.

Pere Granados, alcalde de Salou, oberva Cal·lípolis en un context de revitalització i posada en valor del patrimoni històrico-cultural de Salou, que comença amb el poblat, però continua amb la figura del rei Jaume I, les nombroses torres defensives de la costa salouenca -que es van aixecar per avisar de l’arribada dels vaixells pirates- i ressegueix fent un salt històric amb la presència de bateries de defensa de la Guerra Civil (1936-39), de la qual només al costat del poblat de La Cella n’hi quatre, dos de cada bàndol en conflicte.

Granados veu com “des de l’Ajuntament de Salou es té previst dedicar una part del pressupost de 2018 a seguir consolidant i adequant el jaciment de “La Cella”. L’alcalde ha fet una sol·licitud a la Generalitat de Catalunya aprofitant una visita recent al lloc d’alts càrrecs del Departament de Cultral per incorporar així el jaciment de “La Cella” a la Ruta dels Ibers. Es tracta d’un projecte de turisme cultural coordinat des del Museu d’Arqueologia de Catalunya que té per objectiu donar a conèixer els principals jaciments ibèrics del país, així com els pobres que els habitaven. Actualment, la Ruta dels Ibers està formada per 17 jaciments ibèrics musealitzats. En un futur, també es preveu incloure el jaciment de “La Cella” dins el recorregut del Camí de Ronda i potenciar així un nou atractiu turístic del municipi.

La futura museïtzació de Cal·lípolis-La Cella inclourà una visita virtual on es recrearà en 3D com eren els habitatges del poblat. Els experts consideren que no hi ha possibilitat que es demunti la teoria que aquesta va ser la mítica Cal·lípolis, que els antics situaven entre Salauris i el poblat iber que seria Tarragona. L’espai ocuparia una hectàrea de superficie, però almenys una tercera part va ser destruïda per les obres que va fer el Port de Tarragona, que és titular de la part dels terrenys que donen al mar. Cal·lípolis es configurava sobre un turó al tram final del Cap Salou, a tocar de La Pineda, turó que descendia fins al mar. Aquesta porció de mar és propietat del Port i inaccessible al públic.

Els protagonistes dels treballs són el Grup de Recerca Seminari de Protohistòria i Arqueologia de la URV, el GRESEPIA, que s’ha centrat aquest any passat en la protecció superficial de les estructures conservades i en l’aplicació de productes que frenin la degradació del conjunt d’època ibèrica.

Durant aquest 2018 se seguirà protegint l’espai i es preveu una nova excavació als terrenys del jaciment que pertanyen a l’Autoritat Portuària de Tarragona. De cara a l’estiu, a més, s’hi programaran visites guiades, però encara no hi ha una data concreta per a la museïtzació i obertura definitiva del què els experts consideren la mítica ciutat de Cal·lípolis. El grup de recerca ha ideat un projecte de recreació amb ulleres de realitat virtual que mostrarà una hipòtesi de com eren els edificis i els carrers de la Cella. Per la seva banda, l’Ajuntament vol incorporar el jaciment al traçat del camí de ronda, que està pendent de rebre finançament per part de l’Estat.

J. Garcia

L’Audiència jutjarà la setmana vinent dos delictes sexuals ocorreguts a Salou

Façana d’entrada a l’Audiència de Tarragona. Foto: Roger Segura / ACN

L’Audiència Provincial de Tarragona té fixats per la setmana vinent dos delictes de caràcter sexual.

El pròxim dilluns, la Secció Segona jutjarà una persona acusada d’un delicte d’abús sexual. Els fets van ocórrer a Salou l’any 2017. Segons el fiscal, l’acusat convivia amb els seus pares, la seva germana i la filla d’ella de 4 anys d’edat. En una ocasió, l’acusat va abusar sexualment de la menor quan es trobava amb ella a soles en el seu dormitori. El fiscal demana 12 anys de presó.

Pel que fa a dimecres, la mateixa secció jutjarà una persona acusada d’un delicte d’agressió sexual i d’un delicte lleu de lesions. Els fets van ocórrer a Salou l’any 2014. Segons el fiscal, l’acusat va acompanyar la víctima a casa seva després de fer unes compres. Una vegada allà, la va empènyer fortament contra la paret i al resistir-se va caure al terra i va abusar sexualment d’ella. El fiscal demana 8 anys de presó.

Salou instal·larà per primer cop un punt de recàrrega semi-ràpida per cotxes elèctrics

La capital de la Costa Daurada instal·larà un punt de recàrrega semi-ràpida a la Via Roma, just davant de l’accés al Mercat Municipal, que permetrà la recàrrega de dos vehicles de manera simultània. Es tracta d’una zona comercial ubicada en el centre de la població, amb un volum considerable de trànsit de vehicles, i, per tant, es preveu que amb la instal·lació d’aquest punt s’incrementi el número d’usuaris potencials de vehicles elèctrics.

Per tal de dur a terme aquest projecte, s’eliminaran dos places existents de zona blava d’aparcament, per tal de garantir una disponibilitat permanent per la recàrrega. A més, aquest punt de recàrrega serà de multimode, per permetre l’accés a diferents tipus de vehicles elèctrics. El pressupost d’execució per contracte ascendeix a 21.775,12 €, IVA inclòs, amb un període d’obres de 5 setmanes.

Una cançó d’una jove de Salou dedicada a Diana Quer es fa viral a les xarxes

Luna Molina, fotografiada aquest dimarts a Salou. Foto: Tarragona21

En només cinc dies, una cançó composada per una joveníssima estudiant de 18 anys de Salou, Luna Molina, i dedicada a Diana Quer s’ha fet viral assolint 230.000 visites a Instagram fins a la tarda d’aquest dimarts.

“Jo només volia dedicar una cançó a la Diana i a les víctimes de la violència de gènere, sense més pretencions. Creia que potser tindria 200 visites. De fet, només tenia 540 seguidors a l’Instagram quan va començar tot això”, se sincera en parlar amb Tarragona21. Ara són prop de 15.000.

La viralitat de les xarxes, l’extraordinària actualitat del cas de l’assassinat de Diana Quer amb la localització el seu cadàver el dia de cap d’any ha fet que la cançó hagi circulat per Espanya i per països llatinoamericans com dolça va crear una peça que ara és valorada a les xarxes.

“Em va indignar veure com els mitjans de comunicació tractaven el cas, semblava que volessin donar consells al presumpte assassí (El Chicle) de com havia de violar. Vaig decidir compondre una cançó i en 20 minuts ja la tenia feta. La vaig gravar amb el telèfon mòbil i vaig penjar un minut de durada a Instagram, perquè no em permetia més temps”, explica.

Còpia del fil d’Instagram de Luna Molina d’ahir, on apareixen 198.000 visualitzacions

Eren les nou del vespre de divendres de la setmana passada. Aleshores tenia 540 seguidors. Va sortir de casa per anar amb unes amigues a un bar i quinze minuts després, comprovava que ja eren 890 els seguidors. No era normal aquest increment. “Gent que ho va veure em va felicitar i van etiquar el vídeo amb el nom de la germana de la Diana, la Valeria. Després, la mateixa Valeria també ho va fer. Jo li vaig enviar un missatge donant-li el pèsam i dient-li que esperava que li agradés la cançó”.

Una estona després arribaria a casa seva i comprovaria que tenia 2.000 visites. L’endemà van pujar a 3.000. “Valeria em va seguir, em va etiquetar i em va penjar el vídeo. En 15 minuts vaig passar de 3.000 visites a 7.000. Vaig parlar amb ella i em va dir que escoltant la cançó se li havia posat la pell de gallina”. Al cap del dia eren ja 10.000 les visites.

La germana de Diana Quer li va demanar que composés la cançó sencera i que no es limités a un minut. “Així ho vaig fer, la vaig penjar a Youtube però sense monitoritzar-la, pequè no volia guanyar diners. I resulta que l’endemà vaig rebre un missatge de Youtube dient que havia estat trending topic, que era el video número 22 més vist a Espanya aquell dia”. Actualment, la versió en  Youtube té 30.000 visites, i la d’Instagram, 230.000.

Aleshores començava la segona fase de la viralitat: la Luna començà a rebre missatges de felicitació. “Hi ha gent que em demana fer una quedada a Màlaga, a Almeria, però també m’ho demanen des de Perú i Argentina”. “Jo no m’esperava tot això, ni molt menys que la família de la Diana veiés el video”.

La Luna ha composat fins ara tres cançons. Estudia primer de BAT a l’Institut Jaume I de Salou i vol dedicar-se a la música. Toca la guitarra, i n’ha après a través de cursos tutorials per internet. Voldria que el seu primer salt fos en un programa de caçatalents musicals. Per això ja s’ha presentat, junt a la seva germana bessona, als càstings de La Voz i X-Factor. De moment no l’han agafat, però seguira perseverant.

J. Garcia

Cáritas i Eluzai reben més de 350Kg d’aliments solidaris obtinguts en el dia solidari del Parc Infantil de Nadal

L’alcalde i la regidora d’Infància han estat els encarregats de lliurar els aliments en les respectives seus de les entitats.

L’alcalde de Salou, Pere Granados, i la regidora d’Infància, Júlia Gómez, han lliurat la recaptació d’aliments aconseguida en el dia solidari del Parc Infantil de Nadal. El total aconseguit amb les entrades supera els 350 quilos que s’han repartit a parts iguals entre Cáritas Salou i a l’Església Evangèlica de Salou.

L’alcalde i la regidora, han estat els encarregats de lliurar els aliments en les respectives seus de les entitats on han volgut agrair la tasca de suport als més desvalguts i l’ajuda que presten aquestes entitats socials a moltes persones del municipi de manera desinteressada. D’aquesta manera l’ajuntament ha volgut aportar el seu granet de sorra en aquestes dates tan assenyalades tal com ja ho va fer en la paella solidaria.

ERC Salou reclama el cessament de David Batalla del Patronat de Turisme pel canvi de seu de Best Hotels

David Batalla. Foto: .hosteltur.com

El grup municipal d’ERC Salou reclama a l’Ajuntament de Salou que cessi “immediatament” David Batalla del consell rector del Patronat de Turisme de Salou a causa del recent canvi de seu social a Màlaga ,fet per part de la cadena hotelera Best Hotels.

L’empresari de la cadena hotelera Best Hotels, Batalla, forma part del consell rector del Patronat Turístic de Salou, el qual és anomenat per l’alcalde . En aquest moment Batalla és membre en representació de la Federació d’Hostaleria i Turisme de Tarragona (FEHT) de la que va ser fins fa poc el seu president.

ERC Salou vol rebutjar aquesta postura de la cadena hotelera Best Hotels perquè s’ha demostrat que el canvi social de l’empresa a terres andaluses és “innecessari” per la situació que s’està vivint a Catalunya ni la seguretat institucional i ni jurídica.

El portaveu d’ERC Salou, Alexandre Boquet, ha manifestat que “aquesta postura és equivocada, ja que s’ha demostrat amb dades que l’economia del país no s’ha vist afectada per la situació de Catalunya” i ha afegit que “no entenem com una empresa nascuda aquí, a Salou, faci una maniobra d’aquestes seguint les recomanacions del bloc del 155”.

Boquet ha afirmat que “si aquesta empresa actua així, no mereix representar a ningú del sector turístic i menys en un òrgan de representació municipal com és el Patronat de Turisme de Salou. Si no creu en el seu territori que marxi dels òrgans de representació. Que tingui una mica més de dignitat i coherència.”

El PP considera “surrealista” la petició d’ERC

Per la seva banda, el portaveu del Grup Municipal del PP, Mario Garcia, ha afirmat que “és surrealista que després d’haver expulsat més de 3.000 empreses de Catalunya, ERC encara insisteixi en fer mal a la nostra economía, assenyalant una empresa tant important com Best Hotels”. I és que per Mario García, “Salou és un motor econòmic i turístic de la Costa Daurada i no deixarem que ERC ho espatlli amb polítiques identitàries fragmentadores”.

Així mateix, el portaveu del PP ha recordat que “des del Partit Popular de Salou sempre hem donat suport al turisme, el nostre gran motor econòmic, com ho demostra la moció aprovada el passat mes d’agost al Ple Municipal a proposta del nostre grup”.

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies