TARRAGONA 21

Salou se suma al Dia Mundial de l’Alzheimer

L’Ajuntament il·luminarà, de color lila, la façana del Consistori. Foto: Cedida

L’Ajuntament de Salou se suma aquest proper dilluns, 21 de setembre, al Dia Mundial de l’Alzheimer, il·luminant, de color lila, la façana del Consistori, al vespre, i durant tota la nit.

L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha posat en valor “la necessitat de conscienciar la ciutadania i donar visibilitat a aquesta malaltia, que no només afecta les persones que la pateixen, sinó també els seus cuidadors i familiars que en viuen, de ben a prop, les conseqüències”. Així mateix, ha assegurat Granados que “hem d’unir esforços per brindar a totes les persones que conviuen amb la malaltia una millor qualitat de vida, en totes les fases del seu desenvolupament”.

Per la seva banda, la regidora de Sanitat i Salut Pública, Beatriz Morer, ha explicat que “ajudem a lluitar contra una malaltia que afecta més de quatre milions i mig de persones a Espanya, sent considerada l’epidèmia del segle XXI, agreujada, enguany, per la pandèmia de la COVID-19, empitjorant la qualitat de vida tant de pacients com dels seus cuidadors, que s’han quedat sense accés als centres ni a teràpies farmacològiques que alentien l’avenç de la malaltia, fet que agreuja, encara més, les conseqüències de la demència”.

El 21 de setembre, la Confederación Española de Alzheimer (CEAFA), les Federacions i Associacions membres, y les 200.000 famílies a les què representa, commemora el Dia Mundial de l’Alzheimer, un esdeveniment instituït per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i afavorit per Alzheimer’s Disease International (ADI) l’any 1994.

El lema triat per CEAFA, enguany, és “La Dependencia fuera de la Ley”, centrant les seves reivindicacions en la Llei de Promoció de l’Autonomia Personal i Atenció a les persones en situació de dependència; en com afecta el col·lectiu i en quins aspectes específics s’han d’articular mesures que millorin l’atenció a les persones amb Alzheimer i altres demències (binomi pacient – persona cuidadora) i no es quedin fora de l’aplicació correcta i equitativa d’aquesta Llei.

Tallers cognitius a Salou

L’Associació de Familiars d’Alzheimer (AFA) Torre Vella de Salou posa en marxa, aquest proper dilluns, 21 de setembre, l’àrea ‘Respir’, a l’espai del Jardí Botànic, on es realitzaran diversos tallers cognitius per a persones amb deteriorament neurodegeneratiu, impartits pels professionals qualificats de l’entitat, com psicòlegs/es, fisioterapeutes i gerocultors/es: des de tallers de memòria, musicoteràpia, motricitat, laborteràpia; i fins a jocs de taula, hort, i activitats de lectura i comprensió. L’horari dels tallers serà de dilluns a divendres, de 9 h a 13 h, i de 15 h a 18 h.

També es realitzaran tallers amb el Grup d’Ajuda Mutua (GAM) de l’associació, a la Sala Ramon Llull del Centre Cívic de Salou; així com tests per a la prevenció o detecció precoç de malalties neurodegeneratives, dins del programa de l’entitat “Cuida el teu cervell”, adreçat a persones majors de 55 anys. Aquests tallers i xerrades van a càrrec de la psicòloga d’AFA Torre Vella.

L’entitat salouenca també realitza, durant l’any, presentacions de llibres; i xerrades per a cuidadors no professionals, a càrrec de tècnics de diferents àmbits, i enfocant els problemes del dia a dia.

Tanmateix, cal dir que AFA Torre Vella tenia previst realitzar el I Congrés Internacional “El universo del cuidador de personas dependientes y mayores”, però, per motius de mesures de la COVID-19, ha quedat ajornat, fins a nova ordre.

Cal recordar que l’Associació Familiars d’Alzheimer Torre Vella va ser creada al novembre de 2019. Els inicis del servei es van dur a terme a la Sala Ramon Llull del Centre Cívic. Actualment, l’entitat, presidida per Carmen Barros, ha obtingut cessió d’espai al Jardí Botànic.

 

El Patronat de Turisme posa en marxa el nou concurs #CamiRondaSalou2020 a les xarxes socials

Els usuaris han de publicar fotografies on s’identifiqui clarament el sender o que hagin estat realitzades des d’aquest mateix indret.

El Patronat Municipal de Turisme de Salou posa en marxa avui divendres, 18 de setembre, el nou concurs #CamiRondaSalou2020, a través de les xarxes socials.

La activitat consisteix en publicar fotografies on s’identifiqui clarament el sender o que hagin estat realitzades des d’aquest mateix indret. Les instantànies caldrà publicar-les a Instagram, amb l’etiqueta #CamiRondaSalou2020; o pujar-les com a comentaris a la publicació dissenyada pel concurs al Facebook de VisitSalou.

El guanyador/a s’endurà un dinar per a 2 persones al restaurant Hoyo-19 de Lumine Lakes i una visita als camps del Club de Golf Lumine.

L’alcalde de Salou i president del Patronat Municipal de Turisme, Pere Granados, ha assenyalat que “la nostra voluntat amb aquest concurs és fer partícip la ciutadania a l’hora de donar a conèixer la bellesa paisatgística del nostre Camí de Ronda i de l’entorn natural del Cap Salou”.

A més, cal que els perfils d’Instagram dels participants siguin públics. Cada persona pot pujar tantes fotografies com vulgui, però ha de ser l’autor/a material de l’obra, que ha de ser l’original i comptar amb el consentiment de les persones que hi apareguin en ella, especialment, en el cas que siguin menors d’edat.

Les fotografies han de presentar una qualitat mínima, tot i que poden haver estat capturades amb qualsevol dispositiu: càmera digital, càmera analògica, telèfon mòbil, etc. Així mateix, aquestes han de seguir la temàtica del concurs (el Camí de Ronda de Salou). El Patronat de Turisme es reserva el dret a no acceptar qualsevol fotografia que no compleixi amb aquests requisits mínims.

S’acceptaran a concursar les fotografies fetes i etiquetades des d’avui, 18 de setembre, a les 10 h, i fins a l’1 d’octubre de 2020, a les 22 h.

Un jurat format per tècnics del Patronat Municipal de Turisme de Salou seleccionarà 1 fotografia guanyadora el divendres, 2 d’octubre del 2020. El veredicte i la imatge guanyadora es publicarà a les xarxes socials de VisitSalou el mateix 2 d’octubre, a partir de les 10 h.

En el cas que el sistema d’etiquetes tingui un funcionament irregular a Instagram i alguna fotografia no aparegui al fil de l’etiqueta, l’organització no se’n farà responsable.

Cal dir que el Patronat Municipal de Turisme de Salou es reserva el dret a reproduir qualsevol de les fotografies publicades durant el període de promoció del concurs, que podran adaptar-se tecnològicament i adequar-se al format idoni per a la seva publicació. També es reserva el dret de modificar les bases o a cancel·lar el concurs, sempre que es detecti un comportament irregular.

La fotografia guanyadora quedarà en propietat del seu autor/a, però podrà ser utilitzada pel Patronat de Turisme de Salou, amb l’única finalitat de realitzar promoció del mateix.

El guanyador/a tindrà un termini màxim de 15 dies per confirmar l’acceptació del premi. Un cop passat aquest temps, i no havent rebut resposta, l’organització es reserva el dret a escollir un nou guanyador/a.

Redacció

 

En marxa el programa d’ajuts adreçats al teixit comercial i de serveis de proximitat de Salou

La regidoria de Dinamització Econòmica de l’Ajuntament de Salou ha impulsat aquest programa d’ajuts adreçats al teixit comercial i de serveis de proximitat de Salou, per fer front al nou escenari post COVID-19.

Les sol·licituds per aconseguir dits ajuts es poden demanar a partir de dimarts, 22 de setembre.

Cal dir que la situació actual provocada per la pandèmia planteja reptes de relació entre els establiments comercials i de serveis i la seva clientela, basats, d’una banda, en garantir la sensació de seguretat davant la COVID-19; i, de l’altra, des de l’àmbit tecnològic, en la necessitat de potenciar la presència digital i d’introduir la tecnologia en el punt de venda.

Aquest programa inclou tres línies d’ajuts. La primera d’elles va adreçada a persones emprenedores amb projectes d’autoocupació i creació de noves empreses amb establiments a Salou. La segona línia són ajudes per a la renovació i modernització de l’establiment en l’àmbit tecnològic. I una tercera línia, pels elements i mesures que garanteixin la prevenció i seguretat davant del coronavirus.

L’alcalde Pere Granados ha afirmat que «ajudarem els comerciants i emprenedors de Salou, perquè prosperin en la nova realitat i puguin treballar amb seguretat, en unes instal·lacions modernes i competitives».

Per la seva banda, el regidor de Dinamització Econòmica, Hèctor Maiquez, ha afirmat que «volem ajudar l’empresari local, en aquest cas, l’emprenedor i aquells establiments que han fet inversions en matèria de seguretat sanitària i d’implementació tecnològica».

Així mateix, el regidor de Gestió Econòmica, Yeray Moreno, ha assenyalat que “en una situació, malauradament, dinàmica, ens hem d’adaptar a les circumstàncies”; i aquesta nova línia d’ajuts “és un pas més a les accions ja promogudes, i, sobretot, a les que encara han d’arribar de les diferents àrees del Consistori, dotades amb un increment pressupostari de les seves partides”.

Tres línies

En el primer cas, els beneficiaris són persones físiques o jurídiques, titulars d’una nova activitat aquest 2020, amb local establert a Salou. La quantia de l’ajut seria l’equivalent a la llicència d’obertura, entre 700 i 1.600 euros. La documentació específica que es requereix és una breu descripció del projecte empresarial; i es valorarà els llocs de treball creats, la viabilitat i el grau d’innovació, entre altres paràmetres.

En el segon cas, els beneficiaris són persones físiques o jurídiques que realitzin aquest 2020 despeses de renovació i modernització de l’establiment en l’àmbit tecnològic i digital. En aquest sentit, la quantia de l’ajut serà un 50% de les despeses subvencionables, fins a un màxim de 750€.

Quan parlem de despeses subvencionables ens estem referint a les d’assessoria i consultoria tecnològica; despeses de desenvolupament i implantació de solucions tecnològiques per als establiments: entorns web i e-commerce; digitalització de la gestió, cartellera digital, e-mail marqueting, interactivitat (QR), beacons, etiquetes electròniques i sistemes de vídeo analítica, per exemple.

Els conceptes exclosos són tot allò que no es pugui relacionar directament amb l’activitat, com cursos de formació, equips informàtics, tablets, balances electròniques i similars.

La documentació específica, per a aquest cas, són factures justificatives de la despesa i breu descripció del projecte.

La tercera línia d’ajuts és pels elements i mesures que garanteixin la prevenció i la seguretat davant del coronavirus. Els beneficiaris són persones físiques o jurídiques que realitzin aquest 2020 despeses de prevenció i seguretat davant de la COVID-19. La quantia de l’ajut és un 50% de les despeses subvencionables, fins a un màxim de 750 €.

Les despeses subvencionables poden ser, per exemple, les d’assessoria en prevenció de riscos i formació als empleats; elaboració de plans de contingència, certificacions de seguretat i assistència tècnica, vitrines de plàstic, vidre o metacrilat, per protegir els productes d’exposició, cartellera i senyalització informativa; mampares als punts d’atenció i caixes; altres elements físics que garanteixin la seguretat i prevenció entre els clients; pantalles facials; solucions tecnològiques per garantir mesures de contactless, com ara controls d’aforament; aparells de desinfecció específics per als materials, productes i elements de venda; detectors de temperatura; i mesures per a l’adaptació del local, sempre que siguin per garantir la seguretat davant del virus.

Quedarien, però, exclosos, mascaretes, guants i gel desinfectant hidroalcohòlic.

La documentació específica requerida són factures justificatives de la despesa; i fotografies de la despesa, si escau.

Es consideren despeses subvencionables les realitzades entre l’1 de gener i el 31 de desembre de 2020.

Cal dir que una mateixa activitat econòmica podrà sol·licitar qualsevol dels ajuts, sent compatibles les tres línies, sempre i quan es compleixi amb els requisits establerts per cadascuna d’elles.

Redacció

 

Pere Granados: ‘Maria José Rodríguez Andrades. Presidenta de FUPS i exregidora de l’Ajuntament de Salou’

Obituari

El passat dia 13 de setembre ens va deixar la nostra companya i amiga Maria José Rodríguez, presidenta de la formació política salouenca FUPS, regidora de l’Ajuntament de Salou durant dos mandats, persona implicada amb el món festiu i cultural de la nostra vila i empresaria salouenca.

Quan una persona com la Maria José arriba a ocupar un espai de treball, en aquest cas com càrrec públic i amb un projecte de futur per Salou, un s’adona de seguida que l’omple de vitalitat, de generositat i d’esperit de col·laboració.

M’agradaria recordar que, com a regidora, va mostrar justament això; i va afrontar les seves responsabilitats amb grans dosis d’il·lusió, de passió i de lleialtat cap allò que representava, però també amb moltes hores de treball i de dedicació al servei dels altres.

D’esquerra a dreta, Júlia Gómez, Maria José Rodríguez, Pere Granados i Jesús Barragán. Foto: Cedida

Per tant, vull transmetre en nom de tots els seus companys i companyes de formació la més sinceres mostres de reconeixement i de gratitut per la seva feina i el seu compromís amb Salou i els salouencs.

De fet era una dona que compartia intensament amb la gent de FUPS aquell ideal i aquella forma d’entendre allò que havia de ser Salou, i que tantes alegries ens ha brindat a l’assolir la confiança d’una gran majoria de salouencs i de salouenques, on ella hi va participar activament. Ella sabia transmetre aquesta essència d’estimació cap a Salou, però, a més, l’enriquia amb el seu caràcter afable i humà, i un tarannà proper i distès.

La seva mort ha deixat un buit difícil d’omplir. Especialment a la seva família, a la qual aprofito per expressar el més sentit condol en nom de tota la gran família de FUPS a la qual ella també hi ha pertangut. Aquesta gran família que la trobarà a faltar i l’enyorarà, però que la recordarà sovint quan celebrem actes culturals o festius; quan visitem racons i indrets de Salou que ella es va proposar millorar i arranjar; o quan celebrem actes i activitats on la família de FUPS es reunirà per parlar del futur del municipi i preocupar-se dels problemes que afecten a persones i entitats; o compartir i celebrar bons moments.

Perquè ella sempre era present en tots aquells compromisos per Salou i la seva gent. I ara que ha marxat la nostra estimada i benvolguda Maria José, serà imposible no tenir-la present. Per això tots i totes li retem perpetu record com a millor homenatge a la seva memòria, i per omplir també el buit que deixa en els nostres cors.

Que en pau descansis, amiga.

Pere Granados, Alcalde de Salou i secretari general de FUPS

L’ACA expropiarà els terrenys per executar les obres del barranc de Barenys de Salou aquesta tardor

Mapa amb la zona on es faran els treballs.

El consell d’administració de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha aprovat aquest dijous incorporar en la planificació hidrològica vigent (2016-2021) l’adequació del tram final del barranc de Barenys, al seu pas pel barri de la Salut de Salou (Baix Camp). El passat 4 d’agost, la Generalitat va aprovar un acord de Govern declarant aquesta actuació d’interès prioritari, amb l’objectiu de garantir un correcte desguàs de l’aigua al mar i minimitzar el risc de desbordaments.

Aquesta zona del municipi pateix inundacions quan es produeixen fortes pluges, amb el desbordament del barranc, que en el seu tram final presenta una canalització antiga, amb una capacitat de desguàs insuficient.

Els efectes sobre la trama urbana són importants quan es produeixen fenòmens meteorològics extrems – com va succeir amb  la tempesta Glòria a finals de gener de 2020 – però en els darrers anys la freqüència dels desbordaments amb aiguats no tan destacats també ha estat molt elevada.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, que ha presidit la sessió d’avui feta per via telemàtica, ha destacat la importància d’aquest projecte que “farà possible minimitzar el risc d’inundacions en una zona amb un problema endèmic i garantir la seguretat dels veïns del barri de la Salut”. Calvet ha emfatitzat l’aposta de l’ACA per garantir les compatibilitat de les activitats econòmiques i socials amb el bon estat del medi i el fet que l’Agència “enguany ha anunciat dues línies d’ajuts, amb una inversió de 6 MEUR, per reduir el risc d’inundació en zona urbana a tot Catalunya”.

Prop de 13 MEUR d’inversió

La inversió (tant per a l’execució dels treballs com per finançar les expropiacions) serà de 12,8 MEUR (IVA no inclòs), que s’aportaran en el trienni 2020-2022. Cal tenir en compte que el Govern de la Generalitat ha autoritzat l’ACA a augmentar el límit de despesa per fer viable econòmicament aquesta actuació.

Les obres s’estructuren en dues parts; un tram a cel obert, aigües amunt de la via del ferrocarril, i un altre sector soterrat, entre les vies del ferrocarril i la desembocadura. La capacitat de l’endegament serà de 140 m3/s, cabal que permetrà evitar les inundacions al barri de la Salut. Es preveu que a la tardor puguin començar els tràmits de les expropiacions i que les obres puguin iniciar-se l’estiu  de 2021.

Agenda verda amb una inversió de 3.000 MEUR

Aprofitant el consell d’administració de l’ACA, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, també ha informat sobre l’elaboració de l’agenda verda en la gestió de l’aigua, un exercici de planificació estratègica de l’Agència, a 10-15 anys vista, de les actuacions que aquest país ha de desenvolupar, des d’un punt de vista integral, per trobar l’excel·lència en la gestió del nostre medi hídric, ja sigui en sanejament, abastament o actuacions al medi.

Calvet ha destacat, en aquest sentit, que “hem fet un anàlisi rigorós amb visió de futur, tenint en compte la descarbonització dels nostres processos, la circularitat en la gestió del cicle de l’aigua i l’eficiència energètica, sabent que la resiliència climàtica és l’èxit de la subsistència del futur”.

Amb aquesta intenció, l’agenda verda de l’ACA recull actuacions per valor de 3.000 milions d’euros, que han estat recollides al Pla per a la Reactivació Econòmica i Protecció Social. Accions estratègiques orientades cap a la resiliència de l’abastament d’aigua, el sanejament 4.0 i un desenvolupament més sostenible. El conseller ha ressaltat que  “som planificadors i gestors del medi hídric i tenim l’encàrrec de deixar un entorn ambiental millor del que hem rebut”.

Redacció

 

El Punt d’Informació Juvenil de Salou reobre les seves portes

A partir d’aquest dijous, l’horari d’atenció presencial serà de dilluns a divendres, de 10 a 13 hores i de 16 a 20 hores. Foto: Ajuntament

La regidoria de Joventut de l’Ajuntament de Salou ha decidit reprendre l’activitat, a partir de demà dijous, 17 de setembre, del Punt d’Informació Juvenil (PIJ), situat a la Masia Tous de Salou, per poder assessorar, de forma presencial, el jovent, i millorar, així, el contacte i el seguiment en els itineraris formatius i laborals. Així doncs, l’horari d’atenció presencial serà de dilluns a divendres, de 10 a 13 h, i de 16 a 20 h.

Tanmateix, la regidoria de Joventut no reprèn, fins que no millori la situació actual, les activitats col·lectives presencials a la Masia Tous, per tal de garantir la seguretat i benestar dels usuaris i usuàries.

Cal dir que, arran la pandèmia de la COVID-19 i el decret de l’estat d’alarma, el PIJ de Salou va atendre els i les joves, exclusivament, de forma telemàtica i per telèfon, suspenent, de forma temporal, l’atenció presencial.

Destacar, també, que, durant el confinament, s’han fet assessoraments, especialment, pel que a formació no reglada i recursos laborals. També s’ha informat de les ajudes econòmiques per a joves. Paral·lelament, la regidoria ha estat al costat dels joves que han necessitat parlar amb algú o bé compartir sensacions, amb campanyes com ‘Jove! Aquí t’escoltem!”, a través de les xarxes socials.

L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha assenyalat que “volem anar reprenent l’activitat dels diferents espais municipals, per tal d’oferir un servei de qualitat, adaptat a les noves circumstàncies”. Així mateix, Granados ha posat èmfasi en les mesures de seguretat que cal seguir a la Masia Tous, “per tal de vetllar, en tot moment, per la salut de les persones”.

Aquestes mesures són: l’ús obligatori de mascareta, mantenir la distància de seguretat d’1,5 metres, entre persones; i rentar-se les mans amb gel hidroalcohòlic.

Per la seva banda, la regidora de Joventut, Julia Gómez, ha assenyalat que “la nostra voluntat, durant la pandèmia, ha estat continuar mantenint el contacte i garantir aquest servei, que considerem essencial per tal de romandre al costat del nostre jovent”. Per això, “estem treballant en l’elaboració de diferents propostes adreçades a aquest col·lectiu, per tal que se senti amb el suport de l’Ajuntament de Salou”.

El Punt d’Informació Juvenil (PIJ) de Salou

El Punt d’Informació Juvenil (PIJ) de la Masia Tous de Salou ofereix un servei d’atenció i assessorament a joves, a nivell laboral i formatiu (estudis reglats i no reglats); així com informació d’ofertes de feina; realització de currículum; assessorament sobre el programa de Garantia Juvenil; recolzament i orientació a l’associacionisme; i informació de recursos per a joves: habitatge, voluntariat i programa Carretera i Manta; entre d’altres qüestions.

Actualment, es pot contactar amb el servei a través del telèfon 977 35 07 86; el correu electrònic joventut@salou.cat; i mitjançant els perfils de les xarxes socials: a Facebook, @Joventut Salou; a Twitter, @JoventutSalou; i a Instagram, @joventutsalou

Redacció

 

PortAventura tanca l’estiu amb un 87% d’ocupació als hotels i un 86% dels visitants de l’Estat

La companyia fa un «balanç positiu» de l’estiu i aquest dissabte ja estrena la campanya de Halloween. Foto: PortAventura

PortAventura World ha registrat aquest estiu una ocupació del 87% als seus hotels, segons ha informat el ressort. En alguns moments del mes d’agost fins i tot van arribar a pics de fins al 92% d’afluència. Cal recordar que el parc va començar la temporada a principis d’agost i que va obrir quatre dels sis hotels inicialment, tot i que a finals de mes en va tancar un. Pel que fa al número de visitants, PortAventura World no ha facilitat dades, però sí que ha indicat que el 86% dels clients han estat de l’Estat. Entre els mercats internacionals, el francès ha estat el principal, amb un 12% del volum total.

Amb tot, la companyia fa un «balanç positiu» de l’estiu i aquest dissabte ja estrena la campanya de Halloween. Aquest pròxim 19 de setembre, el resort es transforma. Coincidint amb l’inici d’aquesta temporada, tornen els espectacles a PortAventura World, amb Halloween Kingdom, Bang Bang Halloween i Ocells del Paradís.

Durant la temporada d’Halloween 2020, PortAventura Park obrirà de 10.30h a 18.00h i els dissabtes fins a les 20.00h. Ferrari Land continuarà amb el seu horari de 11.00h a 16.00h.

Redacció

 

Salou posa en marxa dos nous punts de càrrega ràpida per a vehicles elèctrics al municipi

L’Ajuntament té previsió d’instal·lar 4 punts més de càrrega, dins del projecte d’Smart City de Salou. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de Salou continua amb el desplegament de la xarxa de carregadors per a vehicles elèctrics del municipi, amb la posada en marxa de dos nous punts de càrrega ràpida. Ja es troben operatius i disponibles per a la ciutadania; un d’ells, situat al número 8 del carrer Balears, darrere del Patronat Municipal de Turisme; i l’altre, a l’alçada del número 14 del carrer Pau Casals, davant de l’edifici Atenea.

Ambdós equips són de 50 kW i permeten carregar el 100 % de la bateria en menys de 30 minuts, amb possibilitat de carregar dos vehicles alhora.

Pel que fa al seu funcionament, l’equip es pot posar en marxa amb una targeta que permet bloquejar-lo i desbloquejar-lo; mitjançant un codi QR (que s’escaneja a l’equip); a través de l’app Etecnic; i, properament, també amb l’app Aparcar (zona blava). Cal destacar que el servei de càrrega no té cap cost per als usuaris.

L’Ajuntament té previsió d’instal·lar 4 punts més de càrrega, dins del projecte d’Smart City de Salou.

L’alcalde Pere Granados ha manifestat que «en el camí cap a la transformació en una Smart City i Smart Destination, el full de ruta de l’Ajuntament de Salou possibilitarà la incorporació de nous serveis i elements a la ciutat, que significaran una millora de la gestió i de les prestacions de serveis; per exemple, a nivell tecnològic, podem parlar de l’augment dels punts de càrrega de vehicles elèctrics, un tema que estem desenvolupant».

Per la seva banda, el regidor de Noves Tecnologies, Jesús Barragán, ha assenyalat que «Salou aposta per ser un municipi compromès amb la sostenibilitat ambiental i l’augment de l’ús de combustibles alternatius i, per això, l’anem dotant, progressivament, de nous punts de càrrega de vehicles elèctrics».

Així mateix, el regidor de Seguretat Ciutadana i Mobilitat, David González, ha assegurat que “la nostra voluntat és treballar en totes aquelles línies que promoguin una mobilitat més sostenible, donant compliment, també, a aspectes recollits al Pla de Mobilitat Urbana Sostenible i Segura que s’està finalitzant”. L’edil valora positivament la incorporació d’aquest nou punt, en el marc de la Setmana Europea de la Mobilitat, que, enguany, porta el lema «Per una mobilitat sense emissions».

Actualment, el municipi ja disposa d’un punt de càrrega semi ràpida de 22 kW a la Via Roma, que permet la càrrega simultània de dos vehicles, i un temps de càrrega del 100 % de la bateria d’1,5 hores, aproximadament. Cal dir que, en aquests últims 12 mesos, s’han realitzat 1.411 recàrregues, per part de 206 usuaris, amb un temps de càrrega de 118 minuts, de mitjana. Així mateix, des de la seva posada en funcionament, l’any 2018, s’han fet un total de 2.534 recàrregues, per part de 308 usuaris, en un temps de 107 minuts, de mitjana.

Redacció

 

Confinen un grup de l’Escola Santa Maria del Mar de Salou per culpa de la Covid-19

Imatge d’arxiu de l’Escola Santa Maria del Mar de Salou.

Quan fa tres dies que ha començat el curs escolar, els centres educatius catalans tenen 34 grups en confinament a causa de casos positius de Covid-19. Així ho han exposat la secretària general d’Educació, Núria Cuenca, i el secretari general de Salut, Marc Ramentol, en la primera de les rodes de premsa setmanals per actualitzar el seguiment de la pandèmia en l’àmbit educatiu. Un d’aquests nous grups confinats, que se suma al de l’Escola Pau Delclòs de Tarragona i al de l’Institut Jaume I de Salou, afecta a l’Escola Santa Maria del Mar, localitzat també a la capital de la Costa Daura. Es desconeixen pel moment més dades sobre aquesta darrera afectació.

Núria Cuenca ha informat que a data d’avui hi ha un total de 72 professionals de l’educació amb resultat positiu de Covid-19, i 54 alumnes. “Això suposa un 0,05% de casos positius respecte el total de plantilla de professionals de l’educació, i un 0,003% del total d’alumnat d’arreu de Catalunya”, ha destacat.

Incloent els casos positius, la xifra de professionals confinats és de 285 –el 0,19% del total- i la d’alumnes de 516 –fet que suposa un 0,03% respecte la xifra global d’alumnat-.

La secretària general d’Educació ha volgut agrair l’esforç dels centres “per aconseguir que les escoles obrin amb una certa normalitat”, i també ha posat de manifest la confiança de les famílies “portant els seus fills a les escoles, per comprendre les dificultats que suposa organitzar un centre i un sistema educatiu amb una pandèmia”. Finalment, ha ressaltat el paper de l’alumnat per conviure amb les mesures implantades “per tal que pugin tenir una activitat escolar el màxim normalitzada possible”.

El secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha fet una valoració positiva del funcionament del protocol de gestió de casos. “Hi haurà aspectes que anirem millorant, però en els casos que s’han detectat fins ara s’ha seguit l’establert”, ha dit Ramentol abans de matisar que, tot i que el baix nombre de casos identificats fins ara no permeten valorar l’impacte epidemiològic que ha tingut l’obertura de les escoles “l’evidència disponible, cada vegada més refrendada internacionalment” indica que si es compleixen els patrons viscuts a altres països, la major part dels casos que es donin en infants s’hauran contagiat fora de l’àmbit escolar.

En aquest sentit, el secretari general ha assegurat que, avui, “les escoles no amplifiquen la transmissió comunitària, però si pateixen la transmissió que hi hagi a la comunitat on s’insereixen”. Per això, ha dit, per garantir l’èxit de la represa del curs escolar “continua sent primordial reduir la incidència acumulada a nivell comunitari”. Ramentol ha reiterat que, malgrat que ara s’està en una fase estable de casos, “seguim amb un índex de risc de rebrot inadmissiblement elevat”. “Cal no abaixar la guàrdia i ser igual d’exigents amb les escoles a l’hora d’aplicar les mesures de seguretat individual i col·lectiva com ho hem de ser fora dels centres, en l’àmbit social i familiar”, ha reblat.

34 grups confinats en diferents territoris

En total, hi ha 34 grups confinats en tot el país, 7 dels quals són escoles bressol, que van iniciar la seva activitat abans del 14 de setembre. Els nous grups són:

 • Jesuïtes de Sant Ignasi (Barcelona)
 • Escola Santa Maria del Mar (Salou)
 • Llar infants Els picarols (Manlleu)
 • Escola Ildefons Cerdà (Centelles).
 • Escola Carles Capdevila (Balenyà)
 • Escola Mary Ward (Badalona).
 • Escola Salvat Papasseit (Santa Coloma de Gramenet)
 • Escola de Forallac (Forallac, Girona)
 • Institut de Santa Eugènia
 • Institut Sant Feliu de Guíxols
 • Institut Joan Oró (Lleida)
 • Institut Torre Roja (Viladecans)
 • Salesians (Sant Boi del Llobregat)
 • Escola Bon Soleil (Gavà)
 • Escola bressol hospital universitari Vall d’Hebron (Barcelona)
 • Escola Diputació (Barcelona)

Redacció

 

Des de l’inici de la pandèmia Salou, a través de Serveis Socials, ha atès 1.290 unitats familiars

Salou seguirà mantenint una estreta col·laboració amb les entitats d’ajuda assistencial, donant suport i impulsant el voluntariat per cobrir les necessitats derivades de la COVID-19. El municipi atén amb molta cura les demandes assistencials perquè “és un tema prioritari”, segons ha afirmat l’alcalde, Pere Granados.

Amb l’arribada de la pandèmia, el 16 de març, que va començar l’estat d’alarma, l’Ajuntament, a través de Serveis Socials, ha atès 1.290 unitats familiars. Cal tenir en compte que cada família pot estar integrada per un nombre divers de membres. En aquest sentit, “s’han atès necessitats socials de diferent índole, prioritzant, durant aquest període, l’atenció a les dificultats socioeconòmiques bàsiques de les famílies”, ha dit l’alcalde.

Per la seva banda, el regidor de Participació Ciutadana, Hèctor Maiquez, ha assenyalat que “a mesura que avança el temps i havent realitzat un estudi de les futures necessitats que tindrà la població de Salou, tenint en compte la crisi sanitària, l’Ajuntament s’ha reunit amb diversos col·lectius del municipi que han mostrat el seu interès en col·laborar i contribuir, a través del voluntariat”. Cal destacar que Creu Roja, per exemple, cada dia té més voluntaris.

La regidora de Benestar i Serveis Socials, Estela Baeza, ha dit que “el paper del voluntariat ha estat sempre de vital importància per al nostre Ajuntament, i durant la crisi sanitària provocada per la COVID-19, l’estreta col·laboració amb les entitats i el seu cos de voluntaris i voluntàries ha estat la peça clau per completar el sistema assistencial del nostre municipi”.

Creació d’un cos de voluntariat específic

Cal recordar que des de l’inici de la pandèmia, l’Ajuntament de Salou ha treballat en col·laboració estreta amb diverses entitats com Càritas, Creu Roja i Eluzai per tal que l’equip humà que forma el voluntariat de les mateixes pugués efectuar les tasques amb la major eficàcia i seguretat, i amb suficients recursos humans i logístics.

El propi Ajuntament va crear, fa uns mesos, un cos de voluntariat específic per atendre les persones que pertanyien a grups de risc i que es trobaven soles durant la crisi del coronavirus. Aquest cos de voluntariat actuava com a suport per a la compra d’aliments o productes farmacèutics, entre altres tasques.

D’altra banda, l’Ajuntament destina 500.000 euros del fons de contingència per a fer front a les necessitats derivades de l’actual crisi i atendre emergències de caràcter social i econòmic que pateix o pot patir la població.

Es tracta de mesures per incentivar l’economia i per dotar l’assistència social a les persones més vulnerables.

Dels 500.000 euros, 100.000 són per a Serveis Socials; 150.000 són per a promoció econòmica i ajuda al comerç; i 250.000 euros són per a temes d’ocupació local laboral.

Oficina AIRE, de suport a l’empresariat

Així mateix, el Patronat de Turisme ha creat, recentment, l’Oficina AIRE, el nou servei d’assessorament i recolzament adreçat al sector empresarial turístic de Salou.

L’objectiu és oferir un punt de referència on el teixit empresarial pugui adreçar-s’hi per obtenir informació sobre protocols, normatives, ajudes, subvencions i altres aspectes que els ajudin en el desenvolupament de la seva activitat.

Aquesta iniciativa neix de la necessitat de tenir una referència informativa àgil i propera, en el context actual, amb la crisi provocada per la COVID-19.

L’oficina virtual es troba al següent enllaç https://visitsalou.wixsite.com/aire, i al web del Patronat de Turisme, visitsalou.eu. S’hi pot contactar, a través del formulari de contacte disponible al web visitsalou.eu

Redacció

 

El Pau Delclòs de Tarragona, obligat a confinar un grup de P4 per la Covid

Imatge d’arxiu de l’escola Pau Delclòs de Tarragona.

A data d’avui, hi ha a Catalunya un total de 70 professionals de l’educació amb resultat positiu de Covid-19, i 45 alumnes. Incloent els casos positius, la xifra de professionals confinats és de 275 i la d’alumnes de 338.

Hi ha 2 escoles que no han començat el curs per casos de coronavirus entre el professorat abans de començar l’activitat lectiva: l’Escola Juncadella de Sant Vicenç dels Horts, amb 360 alumnes, que obrirà dijous 17 de setembre; i l’Escola Ridolaina de Montellà i Martinet (Cerdanya), amb 43 alumnes, que ho farà demà. Un centre no ha obert per positiu en un infant, la llar d’infants Tintín de Barcelona, de 20 alumnes.

D’altra banda, hi ha un quart centre tancat, l’Institut Escola Ubach de Terrassa, a causa d’una plaga de vespes velutines. S’estan fent les corresponents tasques de fumigació del centre, que té 515 alumnes.

17 grups confinats en diferents territoris

Al marge dels centres completament tancats, hi ha 17 grups confinats als serveis territorials de Tarragona, Barcelona comarques, Catalunya Central, Consorci d’Educació de Barcelona, Vallès Occidental, Maresme-Vallès Oriental i Girona. Pel que fa als dos de la demarcació el centre salouenc, començarà les classes el 18 de setembre després que un alumne d’un cicle formatiu de navegació a vela, que va començar fa uns dies, va donar positiu. Sobre el Pau Delclòs el departament ha informat a Tarragona21.cat de l’existència  d’un positiu en un alumne de P4, el que ha portat a confinar el grup.

 • Benjamin Franklin (Barcelona)
 • Institut Pedralbes (Barcelona)
 • Llar d’Infants Tintín (Barcelona)
 • Institut Jaume I (Salou)
 • Escola Pau DelClòs (Tarragona)
 • Llar d’infants Diví Pastor (Igualada)
 • Llar d’infants Blancaneus (Torelló)
 • Escola Bressol Municipal els Pinetons (Mollet)
 • Escola Bressol Municipal el Teler (Granollers)
 • Escola Ponent (Granollers)
 • Escola Privada Hammelin (Montgat)
 • Escola 25 de setembre (Rubí)
 • Centre Concertat Cultural Fluvià (Badalona)
 • Maristes (Girona)
 • Escola Taialà (Girona)

Redacció

 

Neix ‘The Beat Challenge’, el projecte d’entreteniment de LaLiga i PortAventura World

L’app estarà dissenyada per a oferir entreteniment més enllà del dia de la visita al parc. Foto: Recreació cedida

LaLiga i PortAventura World han anunciat avui la constitució d’una joint venture per a la creació de `The Beat Challenge’, una experiència d’entreteniment per a gaudir tant dins com fora de PortAventura World. Es tracta d’un acord estratègic que busca lligar futbol i entreteniment a través de diverses experiències, digitals i físiques. Un projecte innovador que obre un nou camí en el món de l’entreteniment esportiu i els parcs i resorts temàtics, un referent del nou entreteniment digital.

És un projecte ambiciós i a llarg termini entre dues companyies referents espanyoles, el qual cobra especial protagonisme en un moment de crisi econòmica, on tan important és la dinamització d’activitats com el turisme, la restauració, l’entreteniment, etc.

Comptarà amb una inversió a tres fases. Una primera, que compta amb una inversió de 10 milions d’euros, engloba l’experiència digital i un restaurant tematizado dins del resort, i estarà llesta durant la temporada de futbol 2021/22. La segona fase inclourà el disseny i desenvolupament d’una nova atracció tematizada de LaLiga i una inversió de 40 milions. En una última fase està planificada la creació d’un parc temàtic de LaLiga dins del resort de PortAventura World amb una inversió de 100 milions d’euros.

En paral·lel, la joint venture signarà un acord de llicència amb PortAventura World per a l’ús de la marca de LaLiga i de l’app desenvolupada. Aquest acord de llicència tindrà una vigència de 15 anys i tindrà exclusivitat per a PortAventura World a Europa i Rússia.

Amb aquesta joint venture, LaLiga ofereix als seus clubs: reforçar la seva presència en el mercat de l’entreteniment, augmentar el volum d’ingressos, incrementar el posicionament de marca entre el públic en general, connectar amb un públic jove i desenvolupar un format d’entreteniment replicable en el mercat internacional. D’altra banda, els afeccionats de LaLiga tindran accés a continguts i promocions exclusives per a gaudir d’aquesta experiència única dins de PortAventura World.

PortAventura World: Buscar noves formes d’oci cada temporada

LaLiga és sinònim d’entreteniment. Amb aquesta joint venture al costat d’un referent de l’oci com és PortAventura World reforcem aquest concepte i brindem als nostres clubs l’oportunitat d’amplificar les seves marques a un públic jove i familiar de manera global per a oferir avantatges en PortAventura World”, va afirmar Oscar Mayo, Director de Negoci, Màrqueting i Desenvolupament Internacional.

“Cada temporada, PortAventura World cerca noves formes d’oci, cada vegada més digitals, per a completar l’experiència dels clients, principalment famílies, durant les seves vacances i short breaks. La Lliga sent un referent en el món de l’oci i digital és un partner perfecte per a aconseguir el nostre objectiu d’oferir experiències digitals innovadores als nostres clients.

‘The Beat Challenge’ no sols uneix a PortAventura World amb un líder en l’àmbit dels esdeveniments esportius i l’entreteniment, sinó que portarà a PortAventura World més enllà del resort, arribant a les cases, ciutats i estadis de futbol de tots els punts de la geografia espanyola. A més, l’acord inclou la possibilitat d’exportar el projecte a altres països, com a model d’excel·lència en l’àmbit de la tecnologia, l’entreteniment esportiu i el turisme”, va afirmar David García, Director General de Negoci de PortAventura World.

Com combinar app, restauració i botiga

El nom del projecte serà ‘The Beat Challenge’, el qual combinarà dues facetes bàsiques: joc (app), restauració i botiga. Una experiència multidisciplinària vertebrada al voltant d’un storytelling únic farà de l’experiència un sol producte d’entreteniment. D’aquesta manera, els seguidors de la Lliga podran accedir a PortAventura World de manera digital a través del joc i comptaran amb avantatges en la seva visita al resort.

L’app estarà dissenyada per a oferir entreteniment més enllà del dia de la visita al parc. Una experiència d’entreteniment que desbordarà els límits físics del parc i que es desenvoluparà en diverses dimensions, la digital i la física. Un entreteniment singular que maximitza el potencial de LaLiga i el futbol durant tots els dies de l’any.

El restaurant en PortAventura Park, serà un lounge tematitzat de LaLiga on no sols gaudir de la millor gastronomia, sinó on descobrir nous reptes i productes de LaLiga a la seva botiga. En resum, dues experiències que es complementen per a formar un únic producte d’entreteniment per a tots els públics.

Redacció

 

 

La Biblioteca de Salou invita el jovent a crear una obra literària

La iniciativa es durà a terme a través de la plataforma digital Fiction Express de Boolino, que els permetrà interactuar amb els autors/es i compartir les seves idees i opinions. Foto: Ajuntament

L’àrea de Serveis Culturals de l’Ajuntament de Salou, a través de la Biblioteca Pública Municipal, posa en marxa la iniciativa ‘Viu un llibre’, una activitat que té com a objectiu fomentar la participació del jovent en la creació d’una obra literària, de la mà d’escriptors i escriptores de referència. Cal dir que es tracta d’una idea impulsada pel Departament de Cultura de la Generalitat, a través del Servei de Biblioteques.

L’acció, que començarà aquest proper divendres, dia 18 de setembre, s’adreça a joves d’entre 10 i 16 anys, que es dividiran en tres blocs: 5è i 6è de Primària; 1r i 2n de Secundària; i 3r i 4t de Secundària.

Es durà a terme a través de la plataforma digital Fiction Express de Boolino, que permetrà al jovent interactuar amb els autors i autores i compartir les seves idees i opinions, a través d’una metodologia única, mitjançant un sistema de votacions i un fòrum obert amb l’escriptor/a, on els participants podran triar els arguments amb els què l’autor/a haurà de comptar per escriure els capítols posteriors.

Així, cada setmana es publicarà un capítol, un per a cada nivell i per a cada llengua, en el transcurs de les 5 setmanes que es tardarà en acabar el llibre.

L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha assenyalat que “des de l’Ajuntament, tenim la voluntat de fomentar la lectura i la creativitat del jovent, uns elements clau en la seva formació i creixement, tant a nivell professional, com personal”.

Per la seva banda, el regidor de Serveis Culturals, Xavier Montalà, ha assegurat que “aquesta iniciativa dona l’oportunitat als joves de viure una experiència única, de la mà d’escriptors i escriptores de referència, on deixar volar la seva imaginació i crear, en equip, una obra literària”.

Per participar-hi, cal enviar un correu electrònic a l’adreça biblioteca@salou.cat, indicant el nom de la persona participant, el carnet d’usuari, l’edat i la llengua en què es prefereixi escriure, indicant l’assumpte “VIU UN LLIBRE”.

Conferència online de l’autor Arturo Padilla

Demà dimarts, dia 15 de setembre, a les 17 h, es durà a terme una conferència online (webinar), on hi participarà l’autor Arturo Padilla i algunes de les biblioteques i lectors/es participants de l’edició anterior de la iniciativa ‘Escriu un llibre’.

L’escriptor Arturo Padilla aprofitarà l’ocasió per parlar amb alguns dels primers participants del programa ‘Viu un llibre’, per tal de conèixer les seves experiències.

Per poder participar-hi, cal realitzar la inscripció al següent enllaç: https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_0l12uezDTAm_AY0Pbn1Zyg. Els inscrits poden assistir a la reunió en mode espectador. Cal dir que la Biblioteca de Salou serà una de les participants, a través de la lectora Ona Margalló Hinojosa.

Redacció

 

Mor l’exregidora de Cultura i Participació Ciutadana de Salou, María José Rodríguez

María José Rodríguez. Foto: Cedida

María José Rodríguez, que fou regidora de FUPS a l’Ajuntament de Salou durant dos mandats, ha mort als 61 anys. Rodríguez va ser edila de Cultura, Festes, Serveis i Manteniment en el mandat 2015-2019, i regidora de Cultura i Festes i Participació Ciutadana en el mandat 2011-2015, per la Formació Unitat per Salou (FUPS).

La regidora havia ocupat també el càrrec de presidenta de FUPS, partit municipalista salouenc que lidera l’actual alcalde i secretari general de FUPS, Pere Granados.

La notícia de la mort de María José Rodríguez, nascuda a Estepona (Màlaga), però vinculada professionalment i familiar a Salou per la seva faceta com a empresària, ha colpit el món polític i social del municipi.

L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha manifestat que “sens dubte, és una trista notícia que la nostra estimada companya i amiga María José Rodríguez ens hagi deixat, i, per això, en nom de la Corporació que presideixo i en nom de la formació que havia militat, vull expressar el més sentit condol a la família i amics». Granados ha afegit que “era una persona incansable i vital, molt treballadora, que sempre va donar el millor de sí per a Salou”. Ha afegit que “Salou sempre reconeixerà la feina feta per una persona com ella que estimava la ciutat i, per tant, sempre li estarem agraïts».

L’alcalde de Salou aprofita la Diada per destacar la suma d’esforços per afrontar la crisi sanitària

Pere Granados: “La història i la identitat de Catalunya i també la de Salou s’han forjat amb episodis difícils i complicats”. Foto: Ajuntament

L’alcalde de Salou, Pere Granados, a través del seu discurs pronunciat amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya, que enguany se celebra en un context difícil i en unes circumstàncies diferents a les passades celebracions, ha fet referència a la suma d’esforços que duu a terme la població per afrontar la greu crisi sanitària i donar resposta a les necessitats generals, mitjançant l’aplicació d’importants mesures socials i econòmiques.

Així, l’alcalde, en nom de la Corporació i en el seu propi, ha proposat que es comparteixi l’essència del missatge de la Diada, perquè és patrimoni i exemple d’una societat plural i de convivència, «on fem nostres els valors de la diversitat i el diàleg, i reafirmem el nostre compromís amb la pau, la justícia i la llibertat».

L’alcalde ha dit que davant de la nova realitat que estem vivint «hem de recordar que la història i la identitat de Catalunya, i també la de Salou, s’han forjat amb episodis difícils i complicats», però que els hem afrontat amb «gran capacitat de lluita i de superació, de generar i d’innovar, de mantenir i recuperar allò que ens pertany». Així, «impulsem i consolidem noves oportunitats pel conjunt de la pluralitat dels salouencs i les salouenques, dels catalans i les catalanes».

Finalment, Pere Granados ha tingut unes paraules de record i de reconeixement per a «totes aquelles persones i institucions que, des de l’11 de setembre de 1714 fins avui, han aixecat el nostre país una i altra vegada i l’han convertit en model de progrés i de modernitat»; i també per a aquells que «en els darrers mesos, en acte de servei o voluntàriament, han tingut cura de nosaltres en moments delicats». Ara, més que mai, ha dit, «toca afrontar el futur de Salou i de Catalunya amb la màxima unitat, solidaritat, confiança i coratge».

Redacció

 

Budó reitera que Hard Rock no rebrà «ni un sol euro públic» ni tindrà «impacte» sobre les finances públiques

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó. Foto: ACN

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha reiterat aquest dimarts que «ni un sol euro públic» anirà destinat al projecte de Hard Rock a la Costa Daurada. L’endemà que es fes públic que l’Incasòl avançarà 96 MEUR per la compra dels terrenys, i que Hard Rock tindrà marge per abonar els diners fins a mitjan 2022, Budó ha defensat que el pagament a terminis és una «pràctica habitual» en les operacions urbanístiques de l’empresa pública. La portaveu del Govern també ha insistit que l’impacte de l’operació sobre les finances públiques és «nul», tal com dictaminar al març la Direcció General de Pressupostos. «Res ha canviat i seguim amb tot allò que estava previst», ha subratllat Meritxell Budó.

La consellera de la Presidència ha recordat que el president, el vicepresident i el conseller de Territori ja havien manifestat reiteradament que no es destinaria ni un sol euro públic a aquest projecte. En aquest sentit, Budó ha defensat que el Govern ha estat «escrupolós» en les condicions del CRT de Vila-seca i Salou, i que «sempre s’ha estat transparent en aquesta qüestió».

Meritxell Budó ha manifestat que el Govern ha creat «totes aquelles condicions» per a la instal·lació d’aquest complex turístic i d’oci al Camp de Tarragona. També ha recordat que la llei que va possibilitar al projecte va comptar amb el suport de la majoria de grups parlamentaris i que el Pla Director Urbanístic es va consensuar amb el territori i va superar «tots els tràmits d’informació pública amb totes les al·legacions corresponents».

Budó recorda que Economia també gestiona «directament» el projecte

Sobre la petició d’ERC perquè compareguin al Parlament el conseller de Territori, Damià Calvet, i el director de l’Incasòl, Albert Civit, per donar explicacions sobre l’operació de compravenda, la consellera de la Presidència ha recordat que ja hi ha una compareixença pendent de fixar data des del juliol de l’any passat i que «des de Territori no hi ha cap problema per poder atendre els dubtes i qüestions dels grups parlamentaris».

A més, Budó ha recordat que el projecte està gestionat també directament des del Departament d’Economia i s’ha mostrat convençuda que aquesta conselleria també «voldrà i podrà donar totes les explicacions necessàries en el marc d’aquesta compareixença». A més, la consellera ha insistit que l’operació compta amb «tots els informes favorables de tots els departaments» implicats.

Pagament a terminis

El contracte preveu una operació a tres bandes entre Criteria -el hòlding d’inversions de la Caixa que ostenta la propietat dels terrenys-, l’Incasòl i, en darrera instància, la promotora Hard Rock. L’import és de 120 MEUR i l’empresa es reserva durant 10 anys l’opció de vendre l’espai per aquest mateix import i que la Generalitat tingui l’obligació de recomprar-lo si es donen certes condicions.

En el moment de formalitzar-se el contracte de compravenda -com a molt tard el 5 d’octubre-, la multinacional nord-americana només abonarà el 20% de la factura -24 MEUR més IVA-. El 70% de l’operació -84 MEUR- el pagarà quan es faci la publicació definitiva dels plans de millora urbana (PMU) al DOGC i, el 10% restant -12 MEUR-, quan el projecte de reparcel·lació s’inscrigui als registres de la propietat, o bé si passats sis mesos a partir de la publicació de l’aprovació definitiva del PMU el projecte de reparcel·lació no s’inscriu al registre.

Roger Segura – ACN

 

Aquesta tardor s’iniciarà el procediment d’expropiació dels terrenys pel projecte del barranc de Barenys

L’alcalde de Salou ha informat a la junta de l’Associació de Veïns de Barenys que aquesta tardor s’iniciarà el procediment d’expropiació dels terrenys. Foto: Ajuntament

L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha reunit el president Rafel Querol i membres de la Junta de l’Associació de Veïns de Barenys, per tal d’informar-los sobre el fet que aquesta tardor es donarà inici a la fase d’expropiació dels terrenys entre la via fèrria i el passeig de Miramar, del projecte d’endegament del barranc de Barenys, i que suposa “el punt de partida d’un dels projectes més importants que té Salou en aquest moment, atès que resoldrà el problema de la inundabilitat i de sanejament que pateix el barri de la Salut”, segons ha manifestat l’alcalde.

Per la seva banda, els representants de l’Associació de Veïns de Barenys s’han mostrat satisfets per la informació rebuda i han manifestat que el que esperen és que el projecte, expropiacions inicials incloses, es faci realitat al més aviat possible.

Redacció

 

L’Incasòl diu que el pagament a terminis que farà Hard Rock és un procediment «totalment habitual»

Terrenys del Centre Recreatiu i Turístic (CRT) de Vila-seca i Salou, amb un llac i camp de golf de PortAventura (Lumine) en primer terme, i les atraccions al fons. Foto: ACN

L’Incasòl defensa que el pagament a terminis que farà Hard Rock per la compra dels terrenys del CRT de Vila-seca i Salou per 120 MEUR és un procediment «totalment habitual» en les grans operacions urbanístiques. En declaracions a l’ACN, el director de l’ens, Albert Civit, ha insistit que aquestes condicions no impedeixen que la transmissió de la propietat a la multinacional es faci de forma directa i «en unitat d’acte», tal com ha manifestat sempre el Govern. Civit ha negat que l’operació suposi un risc financer per a les arques públiques perquè es farà «amb diners propis», i ha defensat que el projecte és «viable» i «absolutament necessari» pel Camp de Tarragona. «Si no ho fem nosaltres, ho faran a Màlaga o a França», ha advertit.

El director de l’Incasòl ha tret ferro a la polèmica desfermada aquest dilluns després que el diari ‘Ara’ hagi publicat que el pagament no es farà de forma única, sinó que l’Incasòl avançarà el 80% dels diners dels terrenys i que Hard Rock tindrà dos anys per pagar-los –almenys fins a mitjan 2022. En declaracions a l’ACN, Civit ha manifestat que aquest és el mètode que es va seguir amb Amazon per a la implantació del centre logístic del Prat i el mateix que apliquen en «la majoria» d’operacions urbanístiques.

El contracte preveu una operació a tres bandes entre Criteria -el hòlding d’inversions de la Caixa que ostenta la propietat dels terrenys-, l’Incasòl i, en darrera instància, la promotora Hard Rock. En el moment de formalitzar-se el contracte de compravenda, la multinacional nord-americana només abonarà el 20% de la factura -24 MEUR més IVA-. El 70% de l’operació -84 MEUR- el pagarà quan es faci la publicació definitiva dels plans de millora urbana (PMU) al DOGC i, el 10% restant -12 MEUR-, quan el projecte de reparcel·lació s’inscrigui als registres de la propietat, o bé si passats sis mesos a partir de la publicació de l’aprovació definitiva del PMU el projecte de reparcel·lació no s’inscriu al registre.

«La transmissió és directa i el dia que anem al notari, nosaltres comprarem i vendrem. Hard Rock en sortirà com a propietari. Una altra cosa és que venem i ens paguen a terminis perquè hi ha diverses condicions de contracte que s’han de complir, com ara qüestions d’urbanització o de planejament», ha afirmat Civit. «Suposa unes condicions contractuals normals en una operació urbanística de gran envergadura com aquesta», ha afegit sobre l’operació de Hard Rock a la Costa Daurada.

Sobre el fet que l’empresa es reservi durant 10 anys l’opció de vendre l’espai per 120 MEUR i que la Generalitat tingui l’obligació de recomprar-lo si es donen certes condicions, el màxim responsable de l’Incasòl ha detallat que tots els contractes tenen unes clàusules de sortida per respondre a situacions «excepcionals» que puguin ocórrer, encara que siguin altament improbables. En aquest cas, Albert Civit s’ha mostrat convençut que es compliran tots els terminis i supòsits establerts, i que abans del 5 d’octubre -la data límit vigent després d’una pròrroga de cinc mesos concedida pel Govern- es materialitzarà l’opció de compravenda.

El director de l’Institut ha assegurat que treballen perquè això sigui així i que, en aquest sentit, estan en contacte «gairebé cada 15 dies» amb els representants de la firma multinacional a Barcelona i també directament amb els responsables nord-americans. Un cop fet aquest tràmit, l’Incasòl es convertirà en l’administració actuant, i la previsió és que les obres comencin abans de l’abril del 2022 i s’enllesteixin l’agost del 2024, segons el contracte.

L’Incasòl nega que l’operació suposi riscos financers

Albert Civit també ha afirmat que l’operació no suposa cap risc financer per a les arques públiques, atès que l’institut l’assumirà amb diners propis i pel fet de dilatar els cobraments no deixarà de fer cap operació, ha apuntat. «Les operacions d’inversió d’habitatge o d’urbanització de sectors no les deixarem de fer, perquè aquesta dilatació de pagament ja es dona en moltes altres operacions. No hem de demanar cap préstec ni cap hipoteca, ni pagar cap interessos pel tema dels terminis de pagament i cobrament», ha manifestat.

Preguntat per la possibilitat que l’empresa pugui deixar de pagar els 96 MEUR que hauria d’abonar amb posterioritat a la materialització de la compravenda i que la Generalitat s’hagi de quedar amb els terrenys, el director de l’Incasòl ha opinat que això no tindria gaire sentit perquè la firma «perdria» els 20 MEUR que ja hauria abonat i que s’activarien les clàusules d’excepcionalitat –que també exigeixen compromisos a l’altra part, segons ha subratllat.

Malgrat la pandèmia de la covid-19, l’Incasòl considera que el complex que Hard Rock vol construir a la vora de PortAventura és «un projecte totalment viable i absolutament necessari pel Camp de Tarragona». Civit ha avisat que si el complex turístic, d’oci, joc i congressos no s’implanta a Catalunya «se n’anirà a Màlaga, que s’està posicionant dins l’arc mediterrani com a ciutat de turisme de negocis, o a ciutats com Cannes, Montpeller o Marsella». «Si no ho fem nosaltres, ho faran els altres segur», ha avisat.

Roger Segura – ACN

 

Salou inverteix 700.000 euros per habilitar 554 places d’aparcament dissuasiu

S’amplia fins a un total de 190 places el pàrquing situat al carrer Pont dels Estanyets, entre el carrer Berlín i el carrer París, que ja comptava amb 127 places. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de Salou habilitarà 554 places d’aparcament dissuasiu, per tal de facilitar l’accés al municipi. D’aquestes, un total de 324 places seran de nova creació. La inversió per a tots els aparcaments ronda els 700.000 euros.

Així, el municipi comptarà amb tres zones d’aparcament dissuasiu: al carrer Pompeu Fabra; al c. del Pont dels Estanyets; i al c. Joan Fuster. També s’adequarà una quarta zona de pàrquing davant de l’estació provisional de ferrocarril, amb estacionament per a autobusos i taxis, i per a càrrega i descàrrega de persones.

Cal recordar que el Consistori va aprovar, l’any passat, el  pressupost d’inversions pel període 2020-2023, el qual contemplava diverses actuacions a portar a terme, però arran de la COVID-19 es va haver de refer i de reestudiar. Tanmateix, dins d’aquesta reestructuració del pressupost, es van mantenir les actuacions que estan previstes en el Pla de Mobilitat, actualment a tràmit, relatives a una sèrie d’aparcaments dissuasius.

L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha assenyalat que “la nostra voluntat és equipar la ciutat amb un major nombre de places d’aparcament públic, per tal de facilitar l’accés a aquelles persones que venen a visitar-nos i a gaudir del municipi”. L’alcalde també ha manifestat que és essencial “descongestionar el centre i la zona turística de vehicles, per poder aconseguir un municipi més sostenible i amb major qualitat de vida”. Així mateix, Granados posa èmfasi en el fet que «recuperarem més espai per a les persones».

Per la seva banda, el regidor de Gestió del Territori, Marc Montagut, ha assegurat que “des del departament de Serveis Territorials, hem apostat per habilitar pàrquings ben dotats a les zones perifèriques del municipi, amb les condicions òptimes perquè la ciutadania hi pugui aparcar el seu vehicle i desplaçar-se, a peu, cap a les zones més cèntriques”.

Cal dir que el tema de l’aparcament era un dels més importants per resoldre al municipi de Salou. D’aquí ve la decisió de crear aparcaments dissuasius, als efectes d’evitar la circulació d’un menor nombre de vehicles pel centre de la ciutat, generant, a la vegada, més espai per a vianants.

Quatre aparcaments dissuasius

L’Ajuntament de Salou amplia el pàrking del costat nord del c. Pompeu Fabra, a l’alçada entre els carrers Pau Vila i Priorat, que comptarà amb un total de 140 places. Fins ara, aquest pàrquing comptava amb 110 places, que s’han augmentat a un total de 140, amb 5 més reservades per a mobilitat reduïda, i 11 per a motocicletes. A data actual, només falta posar la il·luminació, que es preveu que es dugui a terme durant la primera quinzena de setembre.

Anteriorment, hi havia un aparcament posat en un solar de titularitat municipal de 3.000 metres quadrats. L’actuació que s’ha dut a terme ha estat asfaltar-lo, marcar les places d’aparcament i il·luminar-lo; i, en un futur, s’ampliarà en base a uns terrenys que s’incorporaran, obtinguts per cessió pel Càmping La Unión.

Així mateix, s’amplia el pàrquing situat al carrer Pont dels Estanyets, entre el c. Berlín i el c. París, que ja comptava amb 127 places. L’aparcament existent comptarà, per tant, amb un total de 190 places, amb 6 places per a mobilitat reduïda i 3 per a motocicletes. Resta pendent posar la il·luminació, una actuació prevista, també, per la primera quinzena de setembre. A finals de setembre es creu que ja estarà fet.

L’Ajuntament també està creant un nou aparcament al carrer Joan Fuster, entre la rotonda amb l’Avinguda dels Països Catalans i l’autovia Salou-Reus, davant de l’Hotel Regina. Són 224 places totalment noves per a cotxes i 8 per a mobilitat reduïda. Està previst asfaltar a finals de setembre, i es preveu que la primera quinzena d’octubre es pot tenir resolt. Es tracta d’uns terrenys de titularitat municipal, en els què, finalment, s’ha decidit fer l’aparcament dissuasiu que es preveu que sigui de molta utilitat, perquè està relativament a prop de la plaça Europa i a prop, també, del Passeig Jaume I.

Serà un aparcament molt útil en el moment en què es puguin fer els traspassos per l’actual traçat del ferrocarril, permetent la connexió de la part nord del municipi, amb la zona del Passeig Jaume I i la platja.

S’adequarà un darrer aparcament a l’Estació provisional de FFCC Salou-PortAventura, al carrer Joan Fuster, entre els c. de Santiago i Josep Pla. Foto: Ajuntament

Finalment, s’adequarà un darrer aparcament a l’Estació provisional de FFCC Salou-PortAventura, al carrer Joan Fuster, entre els c. de Santiago i Josep Pla. Es tracta d’un aparcament per a autobusos i taxis, i per a càrrega i descàrrega de persones. Pel que fa als vehicles privats, la zona disposa de suficient espai d’aparcament per poder absorbir la demanda dels usuaris del ferrocarril. A finals d’octubre estarà llest aquest aparcament, tenint en compte que tota l’actuació va en paral·lel a les obres que està realitzant ADIF.

Cal dir que ADIF, en la seva proposta d’estació definitiva, farà una gran zona d’estacionament, per la qual cosa, ara per ara, a l’estació provisional les places d’aparcament que es faran seran suficients.

Redacció

 

L’alcalde de Salou dona la benvinguda al professorat dels centres educatius

Pere Granados, acompanyat de la regidora de Serveis Educatius, Julia Gómez, i del director del CAR, Jesús Vizcaíno, ha mantingut una reunió telemàtica amb representants d’escoles, instituts i llars d’infants, aquest matí.

Pere Granados, acompanyat de la regidora de Serveis Educatius, Julia Gómez, ha donat la benvinguda, avui dilluns, a una representació del professorat dels centres educatius de Salou, amb motiu de l’inici del nou curs escolar 2020-2021. L’acte ha tingut lloc a través de videoconferència i hi ha assitit el director del Centre d’Alta Resolució (CAR), Jesús Vizcaíno, i diversos professors i professores, directors i directores i caps d’estudis dels instituts de secundària, escoles de la ciutat i llars d’infants.

L’alcalde de Salou ha tingut unes paraules d’agraïment pel professorat i ha dit que “estem davant d’un repte important de cara a l’inici d’un nou curs», però que «amb il·lusió i la implicació de tots, ens en sortirem”.

Així mateix, Granados ha dit que “donem suport a la nostra comunitat educativa perquè la formació i educació dels joves del nostre municipi és una prioritat”. A més, ha afegit la importància, més que mai, que Ajuntament, comunitat educativa i CAR treballin en estreta col·laboració.

Per la seva banda, la regidora de Serveis Educatius, Julia Gómez, ha dit que, tot i que som davant d’un curs “molt difícil i complicat”, s’ha d’afrontar amb “ganes, il·lusió i força”. En aquest sentit, l’edila ha assegurat que “entre tots, tirarem cap endavant i continuarem prestant tots els serveis”.

Cal destacar que des de l’Ajuntament i des de la pròpia àrea s’està duent a terme un veritable esforç econòmic pel que fa al manteniment de les escoles, ha explicat la regidora.

Per la seva banda, el director del CAR, Jesús Vizcaíno, ha afirmat que “la seguretat ha d’anar de la mà del projecte pedagògic, més que mai”. Des del món sanitari, el responsable del centre d’assistència primària de Salou ha destacat el paper fonamental de la corresponsabilitat de les famílies, en el sentit que cal que tothom desenvolupi el seu paper, tant el professorat, com l’entorn familiar dels estudiants.

La crisi sanitària en relació a l’àmbit de l’ensenyament posarà en marxa mesures estructurals, com, per exemple, la sectorització dels patis als centres educatius; i mesures educatives, com la formació de grups de convivència estables. A més, es mantindran les mesures generals de seguretat, com la protecció amb mascareta, rentat de mans i mantenir la distància, i se n’afegiran de noves que faran possible que el projecte pedagògic tiri endavant.

Redacció

 

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies