‘Allotjar viatgers de l’Imserso ja no és rendible’: els hotels de la Costa Daurada es plantegen escurçar la temporada

Imatge de gent gran fent tai-xi. Foto: Cedida

Els hotelers de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre, molt especialment una quinzena d’hotels de Salou, Cambrils, Coma-ruga, Sant Carles de la Ràpita i Vila-seca, la Pineda, estan analitzant la viabilitat de seguir allotjant als viatgers del programa de Vacances per a Gent Gran que cada any organitza l’Imserso i que a la província de Tarragona comercialitza més de 35.000 paquets turístics.

“Afectaria 500 llocs de treball”

Xavier Roig, president de l’Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda, afirma que “l’objectiu de participar en els programes de l’Imserso és mantenir la planta hotelera oberta amb tot el que això comporta, per exemple en llocs de treball estables, però ara mateix no és rendible. Així doncs, lamentablement, això afectarà les més de 500 persones que treballen de forma directa als hotels que habitualment col·laboren amb l’Imserso”. Els viatges de l’Imserso permeten avançar l’obertura dels hotels (en alguns casos, al febrer), i allargar-la fins l’octubre o el novembre.

Tres anys amb els preus congelats: 21 euros per persona i  dia

Tal com indica David Batalla, president de la Federació d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme de la província de Tarragona (FEHT), “el motiu és econòmic: després de tres anys de preus congelats, no hi ha previstes millores en la retribució de les estades hoteleres, així doncs fa temps que treballem amb pèrdues”. El Govern Central ha plantejat una pròrroga que no comporta cap millora en els preus que perceben els hotelers, per tant, s’enfronten a un quart any de congelació en un escenari de pujada general dels costos.

Roig afirma que “ens paguen 21€ per persona i dia en règim de pensió completa -incloent aigua i vi- en una habitació doble amb impostos inclosos”. Per això, actualment els hotelers de la província de Tarragona s’estan replantejant signar els contractes per a la temporada vinent.

Proposen que els usuaris paguin 2 euros diaris més

Els hotelers esperen que siguin els usuaris qui puguin assumir un petit increment en el preu, arribant fins als 23 euros per dia, tenint en compte que la qualitat del servei que actualment s’ofereix no té res a veure amb el programa de fa una dècada. Tot i que Batalla conclou que “és responsabilitat de l’administració cercar solucions a aquest problema que ells mateixos han creat per unes condicions inadequades a la realitat actual del sector turístic. Hem fet moltes inversions per millorar la qualitat de la planta hotelera perquè els nostres visitants tinguin tots els serveis que necessiten. Ara mateix la situació és insostenible amb aquestes condicions”.

Salou aprova tenir un gran supermercat d’alimentació al costat del Mercat

Un moment del ple municipal celebrat avui

L’equip de Govern de l’Ajuntament de Salou ha portat avui a l’aprovació del plenari l’inici d’un concurs públic per atorgar a un tercer una concessió administrativa d’ús sobre el solar propietat de l’Ajuntament a la Via Roma, a l’objecte de construir i explotar un establiment comercial alimentari que pretén revitalitzar el punt més comercial del municipi, a la zona centre. Es tracta d’una primera actuació inclosa en la proposta encaminada a reordenar l’àmbit.

Segons la proposta que ha passat avui pel plenari -i que han estat treballant els darrers mesos des de la Regidoria de Gestió de Territori conjuntament amb Promoció Econòmica, de Ciutat i Comerç- es justifica l’atorgament de la concessió on actualment se situa un aparcament a l’aire lliure a l’efecte de revitalitzar el nucli comercial de Salou centre, a tocar de l’espai del mercat i prenent referències de múltiples actuacions realitzades en els mercats a Catalunya, amb molt d’èxit ja contrastat , pel que -com explicava l’alcalde Pere Granados “es proposa ordenar un ampli espai comercial en la zona centre on hi ha més comerços estables a Salou durant tot l’any però necessitem un motor que dinamitzi la zona i creï la massa crítica de persones que transiten per la zona”. Pretenem, com deia el batlle, dinamitzar la zona que agrupa l’eix de la Via Roma, Via Augusta, Carrer Barcelona, Berenguer de Palou, entre d’altres carrers, i també, per proximitat el mercat municipal.

La proposta ha rebut el vist-i-plau del govern amb 10 vots, i els vots contraris d’ERC, PP, Guanyem Salou i C’s.

Superàvit municipal

En el decurs del ple també s’ha donat compte de la liquidació del pressupost del 2016 amb un superàvit de mes de 5,6 milions d’euros. Segons ha explicat el regidor de Serveis Econòmics, Toni Brull, les arques municipals tanquen els números en positiu, i, el Romanent Líquid de Tresoreria, la dada que ofereix una idea del “superàvit” o “dèficit” acumulat durant tots els anys de vida de l’entitat es manté en números positius arribant als 5.655.782,73 euros. “Tenim una bona salut econòmica a l’Ajuntament, i això es important”.

Per Brull, s’han donat una sèrie de circumstàncies que han fet que aquests comptes es tanquin en positiu; d’una banda, apuntava: “el govern ha treballat molt dur i ha fet una bona gestió prioritzant els serveis a la ciutadania i amb un control de l’acció de govern per part de la regidoria de Serveis Econòmics que ha donat els seus fruits; amb una millora del funcionament dels centres gestors durant el 2016”, a més -afegia Brull- “hi ha hagut un increment en 2,5 milions d’euros de la recaptació per sobre de les previsions”, en un 50% per majors ingressos urbanístics, un 15% per ingressos de major recaptació executiva i un 35% dels ingressos de la Generalitat per inversions endarrerides o per majors subvencions d’acció social i ocupació. Per tot plegat, Brull ha assegurat que “segurament finançarem les obres del 2017 amb recursos propis i no anirem a crèdit”.

A més, una altra dada que posa de relleu la bona marxa de les arques municipals rau en el fet que la despesa corrent ha crescut un 0,98%; un percentatge inferior al límit legalment previst de l’1,8%. Brull, ha volgut felicitar tant els centres gestors com a l’esforç de tots els implicats a l’hora de gestionar de manera mes eficient.

Les mocions

En l’apartat de mocions, Ciutadans demanava que l’Ajuntament insti als comerços a oferir un major i més atractiu ventall de productes per a persones que pateixin de celiaquia.

El grup ha proposat que des de l’ajuntament es tinguin en compte a les persones que pateixen aquesta malaltia i es facin més campanyes tant d’informació com de sensibilització entre la població; així com instar tant a la Generalitat de Catalunya, com al govern espanyol que tinguin un major compromís e implicació vers aquesta malaltia en el municipi. La regidora de Sanitat, Martina Fourrier, ha fet alguns suggeriments per complementar la moció que, finalment, ha rebut el vist-i-plau de tots els grups municipals per unanimitat.

Salou tanca l’any amb uns ‘beneficis’ de 5,6 MEU

Salou celebra demà dimecres el ple ordinari del mes en el que, entre d’altres qüestions, passa el decret d’aprovació de la liquidació del pressupost del 2016 de l’Ajuntament.

Un any més, i segons ha explicat el regidor de Serveis Econòmics, Toni Brull, les arques municipals tanquen els números en positiu, i, el Romanent Líquid de Tresoreria, la dada que ofereix una idea del “superàvit” o “dèficit” acumulat durant tots els anys de vida de l’entitat es manté en números positius arribant als 5.655.782 euros. Cal recordar que el romanent líquid de tresoreria fa referència a la situació financera en un moment determinat del temps; probablement essent la magnitud que més s’acosta a reflectir la situació financera real a curt termini de les Corporacions Locals.

Per Brull, s’han donat una sèrie de circumstàncies que han fet que aquests comptes es tanquin en positiu; d’una banda, apuntava: “El govern ha treballat molt dur i ha fet una bona gestió prioritzant els serveis a la ciutadania i amb un control de l’acció de govern per part de la regidoria de Serveis Econòmics que ha donat els seus fruits; amb una millora del funcionament dels centres gestors durant el 2016”, a més -afegia Brull- “hi ha hagut un increment en 2,5 milions d’euros de la recaptació per sobre de les previsions”, en un 50% per majors ingressos urbanístics, un 15% per ingressos de major recaptació executiva i un 35% dels ingressos de la Generalitat per inversions endarrerides o per majors subvencions d’acció social i ocupació.

A més, una altra dada que posa de relleu la bona marxa de les arques municipals rau en el fet que la despesa corrent ha crescut un 0,98%; un percentatge inferior al límit legalment previst de l’1,8%.

Per la seva part, l’alcalde Pere Granados ha parlat de la bona feina en la gestió econòmica municipal que ha fet que el romanent de tresoreria superi els 5,6 milions d’euros i el nivell d’endeutament de la ciutat estigui en el 24,6%; molt allunyat del 75% màxim permès per llei. “Hem de fer una valoració molt positiva de la gestió desenvolupada pel govern municipal perquè amb aquest romanent en positiu ens permetrà fer una sèrie d’inversions sostenibles per tirar cap endavant projectes programàtics”, a més de destacar com “en aquest mandat estem mantenint la inversió en infraestructures però sense retallar en els serveis que està oferint l’Ajuntament a la ciutadania”. A més, l’alcalde ha assegurat que amb aquests xifres no s’arribarà a formalitzar el préstec previst de 2,7 milions per aquest any 2017, donat que les inversions es poden assolir amb recursos propis.

Ciutadans de Salou promou una taula rodona sobre celiaquia per informar, conscienciar i sensibilitzar

Foto de família dels participants a l’acte

El Grup Municipal de Ciutadans (Cs) Salou ha celebrat una taula rodona sobre celiaquia en el Teatre Auditori de Salou (TAS) per informar, conscienciar i sensibilitzar sobre la problemàtica de les famílies que la pateixen. L’acte ha comptat amb la col·laboració i participació d’Ester Poblet, representant de l’Associació Celíacs de Catalunya (ACC), i Raquel Vilaplana, propietària de la gelateria Ibense, un dels dos únics establiments amb certificat oficial ‘sense gluten’ a Salou.

La representant de la ACC, Ester Poblet, ha destacat “el desconeixement que encara existeix sobre els diferents grups poblacionals que es veuen afectats per la ingesta d’aliments amb gluten”. I ha insistit en “la necessitat de la detecció precoç i la creació de protocols preventius per poder diagnosticar com més aviat millor la malaltia i evitar al màxim malalties associades que poden desenvolupar els celíacs”

Finalment, el regidor de Cs, Germán Rueda, ha recordat que la seva formació presentarà al proper ple “un pla integral per celíacs que millori la qualitat de vida dels veïns de Salou i dels turistes que ens visiten i que pateixen aquesta malaltia”. I ha detallat que “la moció proposa mesures concretes com un pla d’ajudes econòmiques i campanyes d’informació, conscienciació i sensibilització”.

Finalitzen els treballs de renovació de les escales d’accés a Platja Capellans de Salou

Imatge de com ha quedat l’accés a la platja

La regidoria de platges de l’Ajuntament de Salou ha finalitzat els treballs de millora en l’accés esglaonat des del carrer Gavina a la platja dels Capellans, concretament, en l’accés que té cap a la zona de les dutxes.

En aquest punt, els tècnics es trobaven amb problemes que causava l’aigua de mar, especialment en moments de temporals de llevant, provocant erosió a l’arena de la platja i deixés al descobert una alçada massa perillosa entre el darrer graó de les escales i fins a peu de platja.

La regidora de l’àrea, Júlia Gómez, ha assenyalat que “amb l’arribada de la Setmana Santa s’estan duent a terme treballs a diversos indrets del litoral per tal de tenir a punt les platges per a l’inici de la temporada, entre ells, aquest de correcció de l’accés i de les dutxes de la platja Capellans”.

A aquesta circumstància s’ha de sumar també fets com que la forta pendent del Carrer Gavina i la canalització per superfície d’aigües de pluja que van a parar a aquell carrer, baixen, en cas d’aiguats, amb força i amb molta quantitat a través de l’accés esglaonat.

Amb els treballs que s’han dut a terme per part dels tècnics de la regidoria de Platges s’han corregit aquestes deficiències, i també s’ha millorat la pendent de desguàs d’aigua de les dutxes amb la voluntat de solucionar definitivament aquests problemes. El cost dels treballs ha estat de quasi 12.200 euros.

El Camp reivindica la figura i l’obra del capellà i literat mossèn Ramon Muntanyola amb un any commemoratiu

Un moment de la presentació que s’ha fet avui de l’any d’actes

Capellà, poeta guardonat als Jocs Florals, defensor de la llengua catalana, orador de masses, activista cultural, biògraf… Mossèn Ramon Muntanyola i Llorach (l’Espluga de Francolí, 1917 – Barcelona, 1973) va ser un home polièdric que, a banda de la seva tasca pastoral, va destacar per la seva producció literària, pel seu compromís social i per l’energia i convicció amb què defensava els seus postulats.

Afable i obert, els qui el van conèixer asseguren que “mai no tenia un no per a ningú”. La forta empremta que va deixar al seu poble natal i a tot arreu on va exercir ha perdurat fins a l’actualitat. Tant és així, que l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí, amb la col·laboració d’altres municipis vinculats a Muntanyola i de la Diputació de Tarragona, entre altres institucions, ha organitzat un any d’activitats a l’entorn de la vida i el llegat del clergue, coincidint amb els cent anys del seu naixement.

El programa d’actes del Centenari de Mossèn Ramon Muntanyola s’ha presentat avui al Palau de la Diputació de Tarragona, en un acte encapçalat pel president de la institució, Josep Poblet; l’arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol; l’alcalde de l’Espluga de Francolí, David Rovira, i el director del serveis territorials de Cultura de la Generalitat, Jordi Agràs, acompanyats del coordinador del centenari, l’historiador Josep M. Vallès, i d’alcaldes i altres representants locals de municipis on Muntanyola va exercir.

Des del proper 1 d’abril, amb l’obertura de l’any commemoratiu a l’Espluga, i fins a final d’any, el seu poble natal i altres municipis de la demarcació acolliran una trentena llarga d’actes literaris, musicals i culturals en general amb què es pretén aprofundir en l’obra i la personalitat de Muntanyola.

Així, es duran a terme conferències, recitals de poesia, concerts, taules rodones, una exposició al Museu de la Vida Rural i la presentació de diferents publicacions sobre el poeta i capellà, entre les quals Dia vindrà. Antologia poètica de Ramon Muntanyola, a càrrec de Joan M. Pujals, o la reedició de la biografia del cardenal Vidal i Barraquer, escrita per Muntanyola.

Tots aquests actes, que es duran a terme en diferents indrets de la demarcació -l’Espluga de Francolí, la Selva del Camp, Senan, Montblanquet, Reus, Tarragona, Montblanc, Vila-seca, Salou i el monestir de Poblet-, conformen una programació completa i diversa que servirà per reivindicar i difondre arreu una figura emblemàtica de les lletres catalanes.

Nou retard de tres mesos en l’inici de les obres del complex Barcelona World, que s’implantarà per fases

Imatge virtual del projecte del CRT en la seva aprovació inicial.

Imatge virtual del projecte del CRT en la seva aprovació inicial.

La Generalitat ha decidit ampliar en tres mesos més el termini per presentar ofertes per l’adjudicació del Centre Recreatiu i Turístic (CRT) de Vila-seca i Salou, conegut popularment com a Barcelona World: en comptes del 31 de març, el nou termini de presentació de propostes és el 30 de juny. L’Incasòl aconsella que el projecte es construeixi per fases, i demana als ofertants (Melco, Hard Rock i Perelada) que determinin com integraran paisatgísticament les zones que estaran desocupades els primers anys. L’ampliació suposarà també un retard en l’inici de les obres, que estava previst per aquest estiu.

Aquesta segona ampliació del termini (ja s’havia ampliat d’un a tres mesos) s’ha fet pública en un anunci del Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), que modifica les bases del concurs per a l’obtenció de les autoritzacions per a la instal·lació i explotació de casinos al CRT. L’Incasòl, que té una opció de compra vigent sobre els terrenys, aconsella “una implantació gradual i temporalment esglaonada” del complex d’hotels, casinos i centres de convencions, degut a “la singularitat del model de negoci”.

Integració paisatgística de les zones que estaran desocupades

Com que aquesta construcció en etapes fa preveure que les parcel·les no seran ocupades ni edificades en una única i primera fase, els inversors hauran de presentar al Govern unes propostes arquitectòniques que contemplin què es farà a tot l’entorn de la zona privada desocupada de forma temporal. Els inversors hauran d’acreditar en les seves propostes arquitectòniques “quin serà el tractament i ús dels espais” de les zones desocupades en les primeres fases de l’edificació, i hauran d’afegir “propostes d’integració pel que fa a la urbanització i a l’àmbit paisatgístic amb tot l’entorn” d’aquestes zones.

Les bases publicades ara incorporen “la documentació tècnica suficient” consistent en una proposta de criteris paisatgístics, ambientals i d’urbanització bàsics que garanteixin que els terrenys que no s’utilitzin en una primera fase es mantinguin en un bon estat de conservació, tal com fixa la llei. De fet, l’informe tècnic elaborat per l’Incasol recorda que la normativa urbanística vigent estableix que un dels deures bàsics dels propietaris del sòl és el de la conservació dels terrenys de la seva propietat.

Bustamante i Dani Mateo, caps del cartell de la temporada primavera-estiu del Teatre Auditori de Salou

Salou presenta avui la nova programació de teatre i espectacles per a la primavera/estiu d’aquest 2017 i ho fa amb una continuïtat de continguts en l’aposta per la qualitat però amb la mateixa varietat que sempre, explicava la regidora de Cultura i Festes, Mª José Rodríguez.

Per aquesta temporada hi ha música, amb l’ex operación triunfo David Bustamante, el qual presentarà el seu darrer treball “Amor de los dos”, el novè disc en solitari d’aquest cantant càntabre (10 de maig).

Però aquesta nova temporada s’encetarà amb teatre (8 d’abril) amb l’obra de teatre ‘Avui no sopem’ de Pep Anton Gómez i Jordi Sánchez que compta amb un repartiment de luxe, entre ells el Jordi Banacoclocha o David Baigés, a més de Maife Gil.

L’obra explica la vida de la Maria Teresa i el Vicenç, un matrimoni de classe mitjana resident a Barcelona. Estan jubilats i fa temps que es plantegen marxar de la ciutat i anar a viure a la masia del poble, però mai s’acaben de decidir. Per què? Una filla de gairebé quaranta anys que encara viu amb ells i un fill amb cara de pocs amics els ho impedeixen.

Un altre dels plats forts de la producció del TAS serà l’espectacle “Dani Mateo Desencadenado”, un humorista televisiu que torna als escenaris amb un monòleg en el qual repassa els seus 10 anys en el món de d’humor (28 d’abril).

Teatre Amateur de caràcter benèfic

Però la temporada del TAS continuarà amb molts altres ingredients aquesta primavera, de marcat caràcter solidari: d’una banda, amb el suport de l’Ajuntament de Salou i l’Auditori de Barcelona, la Coral Eixàrcia de Salou , aposta per dur a terme el projecte ‘Canta grans’ amb la voluntat d’aconseguir que totes les corals de gent gran de Salou i poblacions veïnes, així com les persones grans a títol individual, tinguin l’oportunitat de veure’s involucrades en una activitat on aprofundir en els valors de la música de la mà de músics professionals i directors musicals amb una llarga trajectòria al món coral (13 de maig) amb la recaptació per a finalitats benèfiques; o el 3 de juny serà el torn per gaudir d’una comèdia musical on es fa un recorregut a la història de les havaneres La Cubana catalana de Jesús M. Zambrano Zambrano amb recaptació a favor de l’Associació de Familiars d’Alzheimer de Salou; i, finalment, el 30 de juny La verdad del amor de Teatre Bambolines de Salou.

A més, de l’actuació gratuïta del Cor Jove Vila de Salou (20 de maig) que presentarà un espectacle AMIST@T, basat en un repertori de música pop actual en el qual un grup de joves expliquen les seves emocions cantant i aconsegueixen convertir el “tu” i el “jo” en “nosaltres”.

Les sessions golfes i espectacles infantils

Com marca ja la tradició també es programaran 3 sessions golfes d’humor amb caràcter gratuït a la sala Europa del Teatre Auditori de Salou que es duran a terme a les 23.00 hores el 20 d’abril, el 18 de maig i el 15 de juny amb Jose Campoy, Tomás García, i Luis Larrodera.

Pel que fa a les obres de teatre infantil, la programació incorpora l’espectacle infantil musical per tota la família, versió del clàssic conte dels Germans Grimm El llop i les set cabretes, un musical amb molt de conte (29 d’abril); Draps (6 de maig) una obra de titelles pensat pels més menuts o la màgia amb Melanie Amazing, sota la direcció del Mag Lari i que reivindica el paper de la dona dintre del món de la màgia (18 de juny).

Finalment, al programació comptarà amb les Jornades de Cant Coral amb l’actuació de les Corals Escolars (4 de maig), de les Corals de Salou (28 de maig) que es traslladaran a l’Església de Sant Jordi (al Cap Salou) amb l’actuació del Coro Vasco Ama-lur, Coral Eixàrcia, Coral Alborada i la coral convidada Orfeó Gandesà; a més també de l’actuació de les Corals de l’Escola de Música (4 de juny) i com a cor convidat, el Cor Jove de Begues.

Ciutadans proposa a Salou un pla integral perquè els celíacs millorin la qualitat de vida

Imatge dels regidors del Grup Municipal de Ciutadans de Salou

El regidor del Grup Municipal de Ciutadans (Cs) Salou Germán Rueda ha anunciat que la seva formació presentarà en el proper ple “un pla integral per celíacs que millori la qualitat de vida dels veïns i turistes que visiten Salou i ho pateixen”. I ha detallat que “la moció proposa mesures concretes com un pla d’ajudes econòmiques i campanyes d’informació, conscienciació i sensibilització”.

El regidor de la formació taronja ha explicat que segons dades de l’Associació de Celíacs de Catalunya (ACC) “la despesa de la cistella de la compra d’aliments sense gluten pot incrementar en uns 33 € a la setmana, 132 € al mes i gairebé 1.600 € anuals”. Per això, ha denunciat que “Espanya sigui un dels pocs països europeus que no facilita ajudes a les famílies en aquest sentit”.

Rueda ha apuntat que “actualment, Salou només compta amb dos comerços acreditats amb ‘Servei sense gluten”. “Una xifra preocupant tenint en compte les dades de la ACC i que Salou és una de les principals destinacions turístiques de la província”. Per tot això, la formació taronja a Salou està en contacte amb la resta de formacions polítiques al Consistori perquè des de l’Ajuntament “s’insti a la Generalitat de Catalunya a crear un sistema d’ajudes econòmiques directes a les famílies amb celíacs i que es duguin a terme campanyes i accions informatives, de divulgació i sensibilització juntament amb la ACC”.

Finalment, Germán Rueda ha anunciat que “el Grup municipal de Cs Salou realitzarà una taula informativa sobre aquest tema obert a ciutadania”, el 27 de març a les 20:00 hores a la Sala Mediterrània del TAS. I que “es comptarà amb la participació d’experts, representants de l’Associació de la ACC i comerciants”.

El municipis espanyols líders de l’oferta de sol i platja s’uneixen per reclamar més finançament de l’Estat

Foto de família dels participants a trobada, entre els quals es trobava l’alcalde de Salou

Han estat al llarg dels darrers 50 anys, i són en l’actualitat, el “motor de l’activitat turística espanyola” fins situar-la en una posició de lideratge mundial. I pretenen seguir sent-ho mitjançant l’abordatge de la “requalificació integral de les seves ciutats”, el “redisseny de la seva oferta amb més propostes de valor que aportin benefici econòmic, social i mediambiental” i “transformant la seva realitat amb visió de futur”. Són les destinacions turístiques de sol i platja ‘.

Els alcaldes de vuit municipis de set costes espanyoles, líders d’aquest segment: Pere Granados, de Salou (Tarragona-Costa Daurada); Antonio Pérez Pérez, de Benidorm (Alacant-Costa Blanca); Marco Aurelio Pérez, de San Bartolomé de Tirajana (Gran Canària); Jaume Dulsat i Rodríguez, de Lloret de Mar (Girona-Costa Brava); José Ortiz, de Torremolinos (Costa del Sol); Alfonso Rodríguez Badal, de Calvià (Mallorca-Illes Balears); José Miguel Rodríguez, per Adeje, i José Julián Mena, per Arona -aquests dos últims de Tenerife-, han formalitzat avui a la seu de l’Organització Mundial de Turisme (OMT), a Madrid, la signatura de la ‘Declaració per a una Aliança de municipis turístics de sol i platja ‘.

Les reivindicacions

En el terreny de les reivindicacions, el ‘lobby’ fa causa comuna pel que fa a les limitacions financeres a les que els aboca l’actual sistema de finançament dels municipis turístics, del tot insuficient per atendre els costos d’unes prestacions de serveis de qualitat per a una població que es multiplica estacionalment.

En aquest sentit, reclamen l’obertura d’un diàleg amb les diferents administracions supralocals que pugui definir “un nou sistema específic de finançament dels municipis turístics, on s’incrementi la participació en els ingressos de l’Estat i els procedents de les respectives comunitats autònomes i de la UE, que ens permeti accedir a més recursos derivats de la pròpia activitat econòmica en cada un dels municipis “.

Fita

L’acord suposa una fita en la història del turisme a Espanya, i d’ell han estat testimonis en qualitat d’amfitrions el director executiu de l’OMT, Carlos Vogeler, i el president de la Confederació Espanyola d’Hotels i Allotjaments Turístics, Joan Molas.

Aquest ‘pool’ de municipis turístics neix amb l’objectiu d’analitzar i fer una posada en comú dels seus desafiaments com a destinacions, intercanviar experiències i coneixements des de la seva singularitat, proposar estratègies comunes de com orientar i impulsar el progrés d’aquest important segment del negoci turístic; i com no, reivindicar-se com veu qualificada davant les administracions regionals, de l’Estat i fins i tot d’àmbit europeu en els seus reptes comuns i en la reclamació de suports financers per a poder abordar-los.

Especialització i segmentació

Els alcaldes de les vuit ciutats comparteixen una opinió comuna. “El desenvolupament i impuls de les destinacions de ‘sol i platja’ precisa d’un major grau d’especialització de l’oferta per aconseguir atreure majors segments en preferències i motivacions; i poder oferir vacances combinades en la destinació que complementin el gaudi de sol i platja amb un altre tipus d’activitats i experiències “.

Tot i ser el segment líder a Espanya, “el turisme de sol i platja ha de revisar-se, reconvertir-se, adaptar-se a les noves demandes i avançar en el seu desenvolupament sostenible tenint en compte les tendències sociodemogràfiques i la necessitat de posicionar-se en un entorn de creixement qualitatiu i competitiu, on cal preveure una major segmentació de la demanda”, assenyala l’acord.

Evolucionar el model

La necessitat de fer evolucionar el seu model turístic cap al concepte de ‘destinacions experiencials’ i ‘innovadores’ es converteix en opinió comuna dels vuit mandataris. I en aquest terreny, la millora de la qualitat urbana i mediambiental de les seves respectives ciutats, l’impuls d’una oferta amb alts nivells de servei i professionalitat en totes les activitats turístiques, la configuració d’una oferta amb serveis complementaris i la lluita contra l’estacionalitat turística incrementant el valor del producte en els mesos d’hivern des de l’especialització i la diferenciació de les destinacions al voltant de segments de turistes amb perfils menys estacionals, es converteixen en els seus reptes més immediats.

Les vuit destinacions signants de la ‘aliança’ representen, per si sols i amb 10’5 milions de viatgers, més del 10 per cent dels gairebé 100 milions de moviments turístics registrats a Espanya el 2016, i el 16’5 per cent de els 330 milions nits d’allotjament en tot el país (el 50 per cent en destinacions de sol i platja, ha postil·lat) “Som, per tant, una part important de la marca Espanya”, ha fet èmfasi l’alcalde de Torremolinos.

L’alcalde de Salou, Pere Granados, s’ha referit al “cas paradigmàtic de l’evolució de Salou a partir de la seva realitat natural i geogràfica”. Aquest fet singular “ens ha permès crear i desenvolupar una gran infraestructura amb un excel·lent complex turístic especialitzat a partir de l’aprofitament de la mar, la platja i el sol”.

Reconversió integral de destinacions

Granados ha assegurat que “aquesta aliança es genera per tal de mantenir la nostra activitat i la nostra capacitat d’atracció creant un nou espai de reflexió i de debat”. “S’ha de tenir capacitat de revisar, modernitzar i reconvertir de forma integral el destí, d’acord amb les noves demandes, exigències i tendències del mercat; per, d’aquesta manera, impulsar un creixement qualitatiu i un model redissenyat amb més valor afegit augmentant així la cooperació “, ha apostat.

L’alcalde d’Adeje, José Miguel Rodríguez, ha recalcat que “amb aquesta iniciativa volem intensificar la promoció i el desenvolupament de nous coneixements i avanços orientats a millorar el producte i destinació turística, així com oferir serveis públics més eficients”. “El nostre objectiu final ha de ser millorar les destinacions, crear riquesa o generar ocupació de qualitat, tot pensant en el benestar i el servei a les persones”.

“Crear aquesta aliança en el marc de l’OMT suposa aprofitar totes les sinergies que ens proposen, els seus coneixements, els estudis i programes específics que generen a nivell mundial i, per descomptat, sumar-nos a les propostes de desenvolupament sostenible en un sector tan important com el turístic “, ha afegit. Fomentar la investigació i l’ús de les noves tecnologies que possibilitin el desenvolupament i la innovació, i promoure entre la cooperació entre les administracions, empreses i agents del sector, tracen el full de ruta de l’aliança.

Estratègia de rejoveniment

L’alcalde d’Arona, José Julián Mena, ha assenyalat la “importància clau que, per a les economies canària i espanyola, suposen els nostres destins i tenen també una pressió molt important sobre els recursos i les infraestructures que repercuteix en les nostres veïnes i veïns, per la qual que hem de reclamar més inversions per part dels cabildos, el Govern de Canàries i de l’Estat i la Unió Europea “. El primer edil ha destacat com Arona ja ha posat en marxa una nova estratègia turística basada en el rejoveniment del perfil de les persones que els visiten i en la sostenibilitat, i “només en 2017 estem invertint més de set milions d’euros en la millora de les infraestructures del municipi “. Ara necessitem més implicació d’altres institucions “, ha agregat.

El ‘sol i platja’, model turístic d’èxit

Per la seva banda, l’alcalde de Benidorm, Antonio Pérez, ha remarcat que el de ‘sol i platja’ “és un model turístic d’èxit”, com demostra el fet que els vuit municipis d’aquesta aliança sumin més de 50 milions de pernoctacions anuals. Pérez ha subratllat que “cal cuidar el que funciona”, i també que “aquesta és una tasca que implica no només als Ajuntaments d’aquestes destinacions, sinó a les comunitats autònomes, l’Estat i fins i tot a Europa”.

“Cal”, ha afegit, “que aquestes administracions donin solucions a alguns dels problemes que tenim en comú els municipis turístics, sobretot en termes de finançament”, per “poder oferir serveis de qualitat” perquè “seguim sent punta de llança en innovació, tecnologia, sostenibilitat i accessibilitat universal “.

El turisme, clau de l’economia

El seu homòleg de l’ajuntament mallorquí de Calvià, Alfonso Rodríguez, ha fet èmfasi en com “la indústria turística està sent un dels principals motors del país, per la qual cosa el Govern ha d’entendre que ha de posar recursos a l’abast dels municipis, i inversió directa per a la reconversió de zones madures “.

“Quan la indústria d’un país és capital, se la protegeix i se l’ajuda”, ha afegit, i abundat que “l’economia turística és absolutament clau en el nostre país, per això cal apostar clarament per ella”. “Hem de guanyar als nostres competidors -que estan fora- en qualitat, i la qualitat vindrà de la mà de la innovació, en tots els seus àmbits”, ha reblat.

El regidor de Turisme de Lloret de Mar, Jordi Sais, s’ha referit als anys de treball conjunt que l’entitat de promoció turística Lloret Turisme realitza conjuntament amb l’Ajuntament i el sector privat per a la modernització i especialització turística de la destinació. “L’aliança signada avui amb aquests diferents municipis, que també tenen una llarga i dilatada experiència turística, serà de gran ajuda per intercanviar experiències i concretar accions que permetin donar visibilitat i afrontar les mateixes problemàtiques”.

Vella aspiració

L’alcalde de San Bartolomé de Tirajana, Marco Aurelio Pérez, ha donat l’enhorabona pel “pas endavant” i que dóna resposta a una “vella reivindicació” de la zona turística Maspalomas-Costa Canària, de fa 50 anys, “per la qual ens ha costat molt aconseguir una mica de ressò “.

“Des de sempre hem tingut com a objectiu dur a terme actuacions que redunden en la manera d’administrar els nostres recursos, aconseguir un equilibri comprensible en la relació entre població de fet i la de dret i aspirar que, d’una vegada per totes, es tinguin en compte les peculiaritats del nostre territori, la participació en la Carta Municipal i els serveis extres que hem d’afrontar, per atendre les demandes extraordinàries que se’ns plantegen en aquest escenari i que, en moltes ocasions, escapen a les nostres competències, però ens subjecten a una demanda creixent “.

Finalment, l’alcalde de Torremolinos, José Ortiz, s’ha referit a aquesta aliança com “un fet singular i transcendent” i ha defensat la tesi que “la nostra unió és la nostra fortalesa”.

Aportació al PIB

“Som municipis pioners del ‘sol i platges’, el segment que ha donat sentit al turisme al nostre país, que segueix sent la pedra angular de la nostra oferta i que ens fa líders en el món”. Després d’emfatitzar sobre l’aportació al PIB nacional que suposa la indústria turística, i en una part important la d’aquests vuit destinacions, Ortiz ha destacat el paper que juguen a l’entrada de turistes i visitants europeus a Espanya, i en el propi moviment de viatgers en el mercat interior.

“Les nostres demandes no són altres que el poder adquirir la capacitat de respondre als grans desafiaments i reptes d’un món globalitzat i més competitiu en el turístic”, ha emmarcat. “Tenim davant nostre el repte de recualificarnos com a destinacions; reconvertir-i fer evolucionar el nostre model de ciutat, ser més atractius, diversificar i complementar les nostres oferta “. “Fer-ho garantirà la nostra competitivitat present i futura, i també garantirà la nostra contribució al benestar social general, l’ocupació i la generació de riquesa”, ha assegurat l’alcalde de Torremolinos.

“Poder i gran força”

El director executiu de l’OMT, Carlos Vogeler, ha fet al·lusió al “enorme poder i la gran força que tenen aquests municipis en un país referent per al turisme mundial”, i expressat el desig de l’Organització Mundial del Turisme que la signatura del protocol avui, a Madrid, “sigui el principi d’una extraordinària aliança que contribueixi al benefici dels seus municipis i al conjunt del nostre país”.

El president de la CEHAT, Juan Molas, ha ressaltat per la seva banda la capacitat del turisme d’unir els interessos i alcaldes de diferents destinacions i signes “en un acte sense contingut polític”.

Els primers passos en ferm per a la constitució d’aquesta aliança de municipis turístics de sol i platja es van donar a passada edició de la World Travel Market de Londres, i posteriorment a FITUR. El “espai de reflexió i de debat” que creen aquests vuit destinacions els permetrà intercanviar experiències i coneixements sobre la seva diferenciada realitat, i sobre “com orientar i impulsar el progrés amb estratègies comunes”. Les estratègies de promoció de destinacions, la relació amb els operadors turístics, l’execució d’accions de ‘benchmarking’ o les formes de regulació dels apartaments turístics figuren en l’agenda de treball del grup.

 

La Policia Local de Salou continua amb les jornades de mobilitat segura a les escoles

Una de les sessions col·legials de la Policia Local

Dins el marc educatiu de la nostra població, la Policia Local està realitzant en els centres educatius de Salou les jornades de mobilitat segura – educació viària corresponents al curs 2016-17. Com a objectius principals, aquest curs s’han marcat, la utilització sense riscos de “la bicicleta com el nostre primer vehicle”, “el pas de vianants, creua amb nosaltres”, i el cinturó de seguretat “el clic més famós”.

Aquestes jornades van dirigides a uns 1.300 alumnes de primària de la nostra població, els quals gaudiran en una primera fase de jornades teòriques en els propis centres educatius, i d’una segona fase que constarà de pràctiques a la via pública, bé com a vianant, amb un circuit urbà en el qual s’inclou la visita a la central de la Policia Local; així com a conductor amb una pràctica en el seu centre escolar i posterior sortida pels carrers del municipi.

Un any més, també està previst que es realitzi una obra de teatre, acompanyada per l’exposició dels dibuixos que els alumnes hagin realitzat durant les jornades, i com a tancament a les jornades de mobilitat segura es procedirà al sorteig de material entre tots els participants a l’esmentada exposició de dibuix.

El regidor de seguretat ciutadana i mobilitat, David Gonzalez, ha explicat que “es tracta d’unes jornades que portem duent a terme durant anys amb molts bons resultats entre els més joves. Des de la Policia Local, el que pretenem es inculcar-los uns valors i uns coneixements tant teòrics com pràctics per tal que ells mateixos els apliquin posteriorment en el seu dia a dia”.

Presentada la nova junta directiva del Grup de Dones de Salou, amb Sílvia Rovira al capdavant

L'alcalde, amb la nova junta directiva del Grup de Dones de Salou. Foto: Cedida

L’alcalde, amb la nova junta directiva del Grup de Dones de Salou. Foto: Cedida

L’alcalde Pere Granados, s’ha reunit amb la nova presidenta del Grup de Dones, Silvia Rovira Canellas, i diverses membres de la nova junta directiva, Mònica Pedrola, com a secretaria, Dolors Gilavert, com a Tresorera, i Olga Morell, Montserrat Porter, Elba Puntos, i Milagros Rodríguez, com a vocals. Durant la reunió s’han intercanviat impressions sobre l’acte que es va a dur a terme per part del grup en el que es va retre homenatge a les sòcies fundadores en motiu del seu 25è aniversari.

El batlle les ha animat a seguir endavant i els ha encoratjat a tenir molts èxits en aquesta nova etapa del grup.

Queixes veïnals pel soroll de la muntanya russa de Ferrari Land a la matinada: ‘Se sent més que el tren’

La muntanya russa 'Red Fury', des de la tanca que hi ha entre la zona d'Emprius i la via del tren. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

La muntanya russa ‘Red Fury’, des de la tanca que hi ha entre la zona d’Emprius i la via del tren. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

“No és eixordidor, però és molest perquè el vas sentint cada 2 o 3 minuts”, explica a Tarragona21 la Noelia Moreno, veïna de la zona Emprius de Salou, la més propera al nou complex Ferrari Land que s’inaugurarà el proper 7 d’abril. Es tracta del soroll de l’accelerador vertical que el parc ja ha batejat com a Red Fury, que simula el d’un cotxe de Fórmula 1. Alguns dies de la setmana passada l’atracció va funcionar en fase de proves fins al voltant de la una de la matinada i a diversos veïns els va atabalar el so que, segons expliquen, no és estrepitós però sí pesat.

Ferrari Land obre fins la una durant la temporada alta

La situació pot agreujar-se quan comenci a funcionar en temporada alta, ja que llavors Ferrari Land estarà obert fins la 1 de la matinada. “Se sentia des d’abans de les dotze fins gairebé la una. La primera nit em vaig estranyar molt i no sabia què podia ser, perquè visc relativament lluny. Pensava que era l’única que ho sentia, però després vaig adonar-me que era un problema de tota la zona. Gent que treballa allà ja m’havia advertit que se sent molt. Segur que les queixes augmentaran quan passi cada nit, i quan comenci a entrar gent als hotels propers”, explica la Laura Brull, que resideix en un dels edificis de la Via Roma més propers a l’autovia.

En el video que hi ha sobre aquestes línies es pot sentir el soroll relatat pels veïns que, segons expliquen els responsables, es produeix amb el fregament del cotxe amb els rails de l’atracció. “Se sent més que quan passa el tren, i això que la via la tinc just al davant”, indica la Noelia. “La primera vegada que el vaig sentir va ser la tarda del Carnaval, el 25 de febrer, però va ser durant el dia”, afegeix. Des de finals de la setmana passada, quan es va instal·lar una grua al costat de l’atracció, no han tornat a sentir-lo.

L’Ajuntament no ha registrat cap queixa formal

L’Ajuntament de Salou ha confirmat a Tarragona21 que fins ara cap veí ha presentat queixes formals sobre aquest incident. Tant la Noelia i la Laura descarten fer-ho de moment, entre altres coses perquè aquesta setmana ja no hi ha hagut cap altre episodi de soroll. Diversos veïns, entre ells la Laura, es van afegir a la queixa de la Noelia en un comentari al grup de Facebook Millorem Salou, i també van mostrar la seva preocupació sobre què passarà quan el parc estigui obert. Altres veïns de la zona, alguns consultats per Tarragona21 i d’altres a Facebook, han manifestat que no els molesta el soroll, i asseguren que gairebé no el senten. El consistori afirma que es mantindrà al marge d’aquesta qüestió mentre no hi hagi un volum considerable de reclamacions en aquest sentit.

Port Aventura rebutja fer declaracions sobre el tema

Contactat per Tarragona21, Port Aventura ha declinat parlar sobre aquest tema. Els responsables del parc s’han negat a explicar quin tipus de proves s’estaven fent, i si es repetiran durant més nits. També han evitat concretar fins a quina hora funcionarà l’atracció en temporada alta, quan Ferrari Land estigui obert fins la una de la matinada.

Romà Rofes

L’antic restaurant situat en plena Cala Font de Salou ja és història

Un moment de l’enderrocament

Aquesta setmana s’han dut a terme els treballs d’enderroc de l’antic edifici restaurant que s’erigia a una de les cantonades de la platja de la Cala Font tornant aquesta emblemàtica zona al seu aspecte inicial.

L’Ajuntament de Salou ha estat l’encarregat de la demolició d’aquest edifici de planta baixa més un pis , després que s’extingís la concessió ministerial el passat 2013. Així doncs, un cop finalitzada la concessió d’aquest edifici destinat a bar, s’ha volgut recuperar el domini públic marítim terrestre afectat i retornar la cala a l’estat inicial, a la vegada que es facilitarà el pas pel futur camí de ronda per aquest indret. Després de la demolició de l’edifici s’ha deixat al deixat al descobert una antiga cova excavada a la pedra que havia quedat inutilitzada per la construcció.

Recordar que actualment Cala Font ja disposa d’una guingueta de bar a la sorra contemplada en el pla d’usos, i que segueix les característiques de la resta de concessions temporals de guinguetes de les platges del municipi.

Salou premia els estudiants amb millors notes del municipi

Foto de família dels guardonats

La Sala Costa Daurada del TAS de Salou ha estat aquest matí l’escenari del lliurament de la 14ena edició de les beques universitàries que any rere any du a terme la regidoria d’Ensenyament del consistori.

L’alcalde, Pere Granados, acompanyat de la regidora de l’àrea, Julia Gómez, han presidit l’acte de lliurament amb les quals es reconeixen aquells estudiants de Batxillerat i d’últim curs de Cicles Formatius de Grau Superior que han destacat pel seu rendiment acadèmic i han obtingut bones qualificacions.

Enguany, s’han destinat més d’10.200 euros a la formació acadèmica dels joves de Salou, dues d’elles patrocinades per Repsol. Precisament, a l’acte hi ha assistit el responsable de comunicació i cap de relacions externes de Repsol a Tarragona, Josep Bertran a més d’alumnes, professors i equips directius de l’IES Jaume I, l’IES Marta Mata i l’Escola Elisabeth. També s’ha aprofitat l’acte per distingir l’alumne amb major nota a les PAU, les proves d’accés a la universitat.

L’atorgament d’aquestes beques té com a objectiu donar suport als projectes de formació dels estudiants que la sol·licitin i premiar el bon rendiment acadèmic amb la pretensió de ser un incentiu per a la continuïtat dels seus estudis, tot tenint en compte la situació socioeconòmica familiar.

Enguany, els estudiants que s’han endut una beca han estat:

-En l’apartat de Cicles Formatius de Grau Superior amb Matrícula d’Honor (700 euros cada un):

Marc Ariño Casals, cursat a l’Institut Marta Mata.

Anna Besora Ollé, cursat a l’Institut Marta Mata.

Mònica Badia Clavé, cursat a l’Institut Marta Mata.

-Del grup de Batxillerat d’Humanitats i Ciències Socials (1.1.50 euros cada un)

Raúl Robles Marin, cursat a l’institut Marta Mata.

Alba Gómez Secaduras, cursat a l’Institut Jaume I.

-Del grup de Batxillerat de Ciències i Tecnologia (1.1.50 euros cada un):

Maria Pereira Fernández, cursat a l’Institut Marta Mata.

Samuel Alarcón Julian, cursat a l’escola Elisabeth.

-En l’apartat de batxillerat Artístic (1.1.50 euros cada un):

Erney Felipe Acosta Cruz, cursat a l’Institut Marta Mata.

-A les sol·licituds amb més puntuació final, corresponent a Cicles Formatius (1.1.50 euros cada un):

Kevin Robles, cursat a l’institut Jaume I.

Alejandro Luis Lombao Chiuta, cursat a l’escola Elisabeth.

Pel que fa al lliurament de les dues beques que patrocina l’empresa REPSOL PETROLEO SA, i que ha lliurat Josep Bertran, com a representant de Repsol, han estat per a Shuyi Zou, estudiant de Batxillerat d’Humanitats i Ciències Socials cursat a l’Institut Jaume I i Manelik Duran Gónzalez també del Jaume I però en aquest cas del grup de Batxillerat de Ciències i Tecnologia.

Finalment també s’ha lliurat, per part del representant de l’antena del coneixement de la URV i vicerector d’Universitat i Societat, Jordi Tous, un ordinador portàtil HP a l’alumne que va obtenir la millor nota a les PAU: Samuel Alarcón Julian, de l’escola Elisabeth.

L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha volgut felicitar a tots els guanyadors i ha destacat com “la formació és la millor eina per la societat i també un repte individual a assolir”, i ha destacat que “nosaltres, com Ajuntament, sempre hem demostrat un ferm compromís per millorar la formació i, de fet, participem de manera transversal en molts programes a diferents centres educatius i sabem de la implicació de tota la comunitat educativa”. Per la seva part, la regidora d’Ensenyament, Julia Gómez, ha expressat el seu agraïment a l’empresa Repsol per la col·laboració amb dues beques en aquesta edició, ha felicitat els premiats i també ha volgut “encoratjar tots els estudiants per tal que aprofitin la formació per millorar com a persones i optar a tenir majors possibilitats”.

En acabar el lliurament de premis i després de la foto de família s’ha dut a terme una conferència a càrrec de Joan Carles Folía, llicenciat amb INEFC, mestre i “coach” educatiu, empresarial i esportiu.

La Policia de Salou portarà sempre ossets de peluix a sobre per regalar a nens en situacions traumàtiques

Dos ossets de peluix al maleter d'un cotxe de la Policia Local de Salou. Foto: Cedida

Dos ossets de peluix al maleter d’un cotxe de la Policia Local de Salou. Foto: Cedida

La Policia Local de Salou inicia una campanya per tal de minimitzar l’impacte emocional que pateixen els nens que, per una o altra raó, es veuen involucrats en algun accident de trànsit o alguna circumstància adversa que els hagi afectat directament (violència domèstica, alteració de l’ordre per part d’un dels seus tutors, baralla…). Amb el títol ‘Un ensurt, un somriure’, el cos d’agents de la Policia portarà, juntament amb el seu material i els talonaris de trànsit, uns ossets de peluix que seran donats als nens que es vegin immersos en una situació que per ells pugui ser traumàtica.

Aquesta iniciativa, com explicava el regidor de Seguretat Ciutadana i Mobilitat, David González “contribuirà a donar un total suport als infants i ajudar a tranquil·litzar-los en aquells moments d’angoixa mentre hagin d’esperar l’assistència tècnica, o bé a que els “grans” acabin amb els temes burocràtics”, apuntava. “No oblidem que els nens, davant un uniforme policial, en moments de tensió i nerviosisme, es troben totalment intimidats i espantats per la desconeixença del que està passant”.

Aquesta campanya pròpia busca millorar l’atenció i el servei que presta la Policia Local i que s’afegeix a les que ja es duen a terme en coordinació amb el Servei Català de Trànsit un cop cada mes i que reforcen la conscienciació ciutadana respecte de les distraccions al volant, l’excés de velocitat, la circulació viària a les escoles o la importància dels sistemes de retenció infantil o de portar posat el casc posat durant la conducció de les motocicletes.

Des de la Policia Local també s’està treballant intensament en diverses mesures per tal de corregir les velocitats mitjanes a les zones escolars. Precisament, la instal·lació de bandes sonores, i esquenes d’ase, la instal·lació de radars mòbils o de senyals lluminoses indicatives de la velocitat han fet que a la sortida dels col·legis que es produeix de forma massiva s’hagin reduït les velocitats mitjanes en el darrer any. Les dades que s’han recollit apunten a que en un dia d’escola passen entre 2.400 i 2.700 vehicles per l’artèria escolar principal del municipi, xifra que es redueix fins als 1.400 vehicles en cap de setmana.

Les regidores protagonitzen a Salou el Dia Internacional de la Dona

El grup de regidores que ha llegit el manifest

L’Ajuntament de Salou s’ha sumat al Dia Internacional de les Dones amb l’acte celebrat a la Sala Costa Daurada del Centre Cívic, on avui les protagonistes han estat les sis regidores de l’Ajuntament.

L’acte ha comptat amb la presència de l’alcalde de Salou, Pere Granados i de la Regidora d’Acció i Benestar Social, Estela Baeza, però també han estat presents molts regidors i regidores del consistori, a més d’algunes escoles i membres del Grup de Dones.

Durant la seva intervenció, Granados, ha destacat que “hem de reconèixer i donar tot el nostre suport les dones en la lluita quotidiana per la igualtat amb els homes en el món laboral, i la vida pública, en el moviment associatiu, i també en la feina del dia a dia”. La regidora d’Acció i Benestar Social, Estela Baeza, -qui també ha llegit el darrer paràgraf del manifest del dia de la dona, ha explicat que “un any més volem sumar-nos a l’homenatge a la dona treballadora, lluitadora i compromesa, per la seva incansable lluita en el dia a dia, i també pel dret a ser allò que vol ser amb igualtat de condicions”. Baeza ha donat molta importància a les accions que s’estan duent a terme des de la regidoria per tal de sensibilitzar als nens i nenes del municipi a través de l’educació tot implicant a les escoles.

A més, en una reflexió en veu alta ha fet referència a l’informe Global de Gènere elaborat l’any 2016 per part del Fòrum Econòmic Mundial on es reflecteix que “la igualtat econòmica entre homes i dones podria retardar-se 170 anys, fins als 2186”.

Un cop fets els parlaments, s’ha fet la lectura del manifest institucional, que aquest any ha anat a càrrec de les sis regidores del consistori Martina Fourrier, Júlia Gómez, Mª José Rodríguez, M. Reyes Pino, Miren Eskarne, i Estela Baeza. Durant la lectura del manifest, s’han projectat una sèrie d’imatges, recull de participació dels infants a la campanya de sensibilització que s’ha dut a terme al centre obert Dofí Màgic.

Salou fitxa un dinamitzador per als Jocs Mediterranis

Façana del pavelló esportiu d Salou

Des del mes de febrer d’aquest any s’han incorporat a treballar en les diferents seus dels Jocs Mediterranis, i per tant també a Salou, la figura de l’Agent dinamitzador.

A la capital de la Costa Daurada, el nou agent –contractat per la Diputació de Tarragona- gestiona la relació entre el municipi i la seu central.

Aquesta nova figura neix després que es detectés la necessitat d’incorporar una persona en cada seu que actues de lligam entre les diferents àrees dels Ajuntaments per implementar i sensibilitzar tothom dels Jocs Mediterranis, segons es desprèn de les diferents entrevistes realitzades en l’elaboració del Pla Estratègic del llegat del Jocs Mediterranis 2018.

La funció d’aquests agents és la de realitzar accions de dinamització i treball transversal en els municipis seu envers els Jocs Mediterranis 2018, impulsar accions de dinamització del teixit empresarial relacionades amb els Jocs, realitzar accions de comunicació en el relat dels Jocs adreçades als agents clau per la projecció i coordinar i realitzar accions per promoure una pràctica esportiva saludable al territori.

Salou se suma al Dia Internacional de les Dones

Salou se suma al Dia Internacional de les dones i ho fa programant una sèrie d’actes durant la setmana del 8 de març amb motiu de la commemoració del Dia Internacional de les Dones.

Es tracta d’activitats organitzades des de la Regidoria de Benestar i Serveis Socials de l’Ajuntament de Salou en coordinació amb la Regidoria de Cultura, i l’Antena del Coneixement de la URV a Salou conjuntament amb el Grup de Dones de Salou.

Per aquest motiu, durant tota la setmana des d’avui i fins el 10 de març està prevista la col·locació d’una lona en la que es fa referència a la commemoració del DIA DE LES DONES al balcó del consistori.

Més enllà d’aquesta pancarta simbòlica els actes s’iniciaran el dimecres, 8 de març, amb l’acte institucional, a les 11:30 a la Sala Costa Daurada del Centre Cívic, on tindrà lloc la lectura d’un manifest així com el recull de participació dels infants a la campanya de sensibilització que s’ha dut a terme a les escoles. Ja per la tarda, a les 16:30h, tindrà lloc el Cine fòrum amb la pel·lícula “Antonia”, de 1995, escrita i dirigida per Marleen Gorris, a la Costa Daurada del Centre Cívic a càrrec de la Doctora en Antropologia Social i Cultural per la Universitat Rovira i Virgili,Yolanda Bodoque.

Pel que fa a la conscienciació que es busca generar des de les edats més joves sobre la importància de mantenir respecte i igualtat entre les persones coincidint amb el Dia de la Dona demà dimarts i dimecres dia 8 de març s’explicaran contes d’empoderament al Centre Obert Dofí Màgic adreçats als infants d’entre 3 a 9 anys. La conta contes Sílvia Palazón serà l’encarregada d’explicar a través del conte de la Princesa i el Pirata com la princesa protagonista decideix viure fora del seu propi conte i agafar les regnes del seu propi destí i de la seva vida.

A més, en el marc d’aquesta setmana està previst donar continuïtat a les accions descrites dins del II Pla Local d’Igualtat 2015-2019 i que es desenvolupin altres accions de sensibilització i en pro del treball per la igualtat. Tot plegat, adreçat al col·lectiu dels centres educatius del municipi i que es desenvoluparà durant el març i el mes d’abril mitjançant l’activitat de conta contes i teatre-forum.

La regidora de Benestar i Serveis Socials, Estela Baeza, ha explicat que “un any més volem reivindicar un dia tan assenyalat per totes les dones tot organitzant un seguit d’actes que esperem que siguin capaços de fer-nos reflexionar a la societat, i molt especialment, adreçat a l’educació dels més joves -les generacions futures- perquè el respecte i la igualtat siguin valors interioritzats”, apuntava.

‘Red Force’ serà el nom de l’accelerador vertical de Ferrari Land, la muntanya russa més alta i ràpida d’Europa

 

Red Force és el nom escollit per l’accelerador vertical de Ferrari Land, el tercer parc temàtic de Port Aventura World. Quan el proper 7 d’abril s’inauguri el parc l’atracció, de 112 metres d’alçada i una punta de velocitat de 180 km/h, es convertirà en la muntanya russa més alta i més ràpida d’Europa. En el video que acompanya la notícia es pot veure el seu funcionament en unes proves efectuades el mes passat.

Detalls amb contagotes sobre el teatre Ferrari Experience

Aquest va ser un dels anuncis de la roda de premsa de presentació de Ferrari Land que es va celebrar ahir a Madrid. Port Aventura va desvetllant amb contagotes nous detalls de l’edifici principal del nou complex, el teatre Ferrari Experience, la façana del qual va sofrir un incendi el passat 18 de desembre.

El parc ja va revelar que hi haurà “dos atraccions tecnològicament molt innovadores que permetran al visitant formar part de l’acció d’una forma inèdita fins ara”. Ara ha avançat que dins de l’edifici hi haurà el Ferrari Gallery, un espai on “es gaudirà d’un viatge interactiu i es podran descobrir els detalls de la història de la mítica escuderia italiana”.

Altres atraccions destacades són les torres de rebot i el circuit de carreres de cotxes. Les primeres, unes estructures que permeten pujades i baixades verticals en caiguda lliure, ja estan enllestides i un video del parc ha mostrat el seu funcionament. Pel que fa a les carreres de bòlids, a hores d’ara s’està treballant en la seva instal·lació.

Detall de l'Accelerador Vertical, l'atracció principal del nou parc Ferrari Land. Foto: Cedida

Detall de l’Accelerador Vertical, l’atracció principal del nou parc Ferrari Land. Foto: Cedida

Entrades a un mínim de 60 euros

Al contrari del que passa amb el resort Caribe Aquatic Park, els visitants que vulguin accedir a Ferrari Land hauran de pagar també l’accés a Port Aventura Park. L’única excepció són els que tenen el passi de temporada. El bitllet combinat anomenat (“1 día, 2 parques”) tindrà un preu de 60 euros.

Els visitants de Ferrari Land hauran de pagar també l’entrada per Port Aventura Park

Ferrari Land enllesteix les torres de rebot i dona detalls del circuit de carreres de cotxes