TOTS 21

‘Tasta Salou’ torna dijous vinent amb la participació de 14 establiments del municipi

L’Associació d’Empresaris d’Hostaleria (AEH) de Salou, en col·laboració amb l’Ajuntament de Salou i Raventós Codorniu, reprèn les jornades gastronòmiques ‘Tasta Salou’, que tornaran al municipi el proper dijous, 30 de setembre.

Un total de 14 establiments oferiran els dijous, al vespre, a partir de les 19 h, una degustació de qualitat, que variarà cada setmana, maridada amb un vi blanc, negre, rosat o d’un cava, del celler Raventós Codorniu, pel preu de 5 euros.

Els restaurants participants són: Restaurant Cook & Travel; El Totxo Taverna; Boquet Restaurant; Braseria L’Estació; Restaurante La Taverna; Sushi Kai Salou; Huma; La Teca Salou; Taberna El Tirador; Mrkt Mercat de Edu Cuesta; Castillo de Javier; Mesón del Segoviano; La Venus de Pepe i House of Illusion.

L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha mostrat la seva satisfacció pel fet de tornar a reprendre aquesta iniciativa, recentment iniciada la tardor, atès que “Salou continua oferint una oferta de qualitat, tant pel que fa a la restauració, com a la gastronomia, en general”. «Iniciatives com ‘Tasta Salou’ estimulen el sector i els potencials clients que troben en els establiments de restauració de Salou un motiu de visita i fidelització”, ha dit.

Per la seva banda, el regidor de Dinamització Econòmica, Hèctor Maiquez, ha assenyalat que “la tornada de Tasta Salou és una mostra més del múscul que té la gastronomia salouenca i de la empenta del sector de la restauració local”.

Els establiments participants, les propostes gastronòmiques de cada setmana, l’actualitat i les novetats de ‘Tasta Salou’ es podran consultar a la pàgina de Facebook i a Instagram @tastasalou

Redacció

 

L’Ajuntament de Salou regula l’ús dels Vehicles de Mobilitat Personal

L’Ajuntament de Salou ja compta amb una nova ordenança específica per a la reglamentació de l’ús dels Vehicles de Mobilitat Personal (VMP), com els patinets i les bicicletes de pedaleig assistit. Aquesta setmana, ha entrat en vigor, coincidint amb la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible i Segura.

S’han modificat els articles número 112 i següents de l’actual ordenança de trànsit de Salou, per adaptar la normativa d’aquests vehicles.

Aquesta nova regulació forma part de la normativa que han treballat, de forma conjunta, els ajuntaments de Salou, Cambrils i Vila-seca; i que, l’estiu passat, ja en van donar a conèixer les bases en comú, per unificar criteris i que els usuaris/usuàries d’aquests vehicles poguessin tenir com a referència les mateixes normes a tots tres municipis, els quals tenen una conurbació urbana integrada.

Sensibilització ciutadana

L’Ajuntament de Salou, a través de la Policia Local, ha iniciat, també, una campanya informativa i de sensibilització de la ciutadania, amb la difusió de tríptics, via online i a peu de carrer, amb agents. Aquests fulletons, adreçats, especialment, als usuaris i usuàries de patinets elèctrics, donen a conèixer, de manera entenedora, la regulació existent. També es farà formació i informació als centres escolars del municipi.

L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha destacat “la importància de la seguretat de les persones a l’hora de moure’s amb patinets elèctrics i bicicletes assistides”. En aquest sentit, ha dit que “l’adaptació de la normativa, tenint en compte les necessitats actuals de desplaçament, minimitzant el risc per a la seguretat de les persones, era una qüestió necessària i prioritària”. L’alcalde ha posat en valor, a més, que “estem parlant de vehicles sostenibles i respectuosos amb el medi ambient, atès que són elèctrics i no contaminen”.

Per la seva banda, el regidor de Seguretat Ciutadana i Mobilitat, David González, ha explicat que “amb aquesta ordenança, regulem l’ús dels VMP de manera que els usuaris i usuàries els utilitzin de forma segura”. També, ha recordat que “el principal objectiu d’aquesta normativa és que les persones que en fan ús respectin les mesures de seguretat obligatòries, per evitar accidents i perquè puguin conviure amb la resta de persones que circulen per la via pública”.

El regidor ha assenyalat que «els VMP són cada cop més utilitzats, i, en concret, els patinets elèctrics, motiu pel qual posem en marxa una campanya informativa específica”. Així mateix, ha explicat que “no només cal adaptar la normativa, sinó també els espais urbans, tal i com recollim al Pla de Mobilitat Urbana Sostenible i Segura de Salou”.

Normativa de Vehicles de Mobilitat Personal (VMP)

La nova ordenança de Vehicles de Mobilitat Personal (VMP) de l’Ajuntament de Salou regula que els patinets elèctrics han de circular, sempre, per carril bici o Via 30. Així mateix, no és permès que més d’una persona circuli en el mateix vehicle. Com tampoc no es pot anar per les voreres, ni per vies de 50 km/h; o per vies interurbanes, travesseres, autopistes i autovies. Ni poden circular, tampoc, per túnels urbans. No es pot superar la velocitat de 25 km/h, en cap cas; i cal respectar el sentit de circulació establert (unidireccional o bidireccional) i definit per la senyalització.

També, cal respectar, sempre, la prioritat dels vianants. I el conductor ha d’indicar les aturades i canvis de trajectòria. En cap cas, es permet que siguin arrossegats per altres vehicles.

Cal mantenir una distància mínima respecte els vianants, d’1,5 metres. En els espais reservats pels vianants cal suspendre la circulació, baixant del vehicle i caminant al seu costat, en els moments d’alta intensitat o aglomeració de circulació de persones, quan no sigui possible mantenir, respecte d’elles, un metre i mig de distància, o circular en línia recta, de manera continuada. Tampoc no es pot circular a menys d’1,5 m de les façanes.

Cal que l’usuari/ària tingui, com a mínim, 15 anys. Els de menys edat només podran circular en VMP que resultin adequats per a la seva edat, alçada i pes, fora de les zones de circulació, en espais tancats al trànsit i acompanyats, en tot moment, i sota la responsabilitat dels seus pares, mares o tutors/es.

També és obligatori l’ús de casc de protecció homologat o certificat, segons la legislació vigent. A la nit, cal encendre les llums, davant i darrere, i portar algun element reflectant, degudament homologat. A més, cal comptar amb timbre i un sistema adequat de frenada, que actuï sobre les rodes davantera i posterior.

Els VMP podran utilitzar els aparcaments de bicis existents al municipi per estacionar, amb les mateixes condicions que les bicicletes. Queda prohibit estacionar-los lligats a arbres, fanals, semàfors, bancs i altres elements del mobiliari urbà.

No se’n pot fer ús en cas d’haver consumit alcohol o estupefaents. Serà obligatori sotmetre’s al test d’alcoholèmia i/o estupefaents quan així els sigui requerit pels agents de l’autoritat.

Tampoc no es pot utilitzar el mòbil ni els auriculars mentre se circula. Ni practicar acrobàcies i jocs d’habilitat fora de les àrees destinades a tal efecte, tret de casos excepcionals.

Cal dir que els Vehicles de Mobilitat Personal requereixen, per poder circular, el certificat que garanteixi el compliment dels requisits tècnics exigibles per la normativa nacional i internacional, recollits al seu manual de característiques, així com la seva identificació.

No poden circular aquells VMP que hagin estat manipulats per alterar la velocitat o les característiques tècniques.

Finalment, la nova ordenança també contempla les normes d’ús de joguines com monopatins, patins i patinets sense motor; així com l’activitat de lloguer i l’ús comercial dels VMP.

Redacció

 

PortAventura World serà el primer resort temàtic a acceptar el pagament amb Bitcoin als seus hotels la pròxima temporada

En aquesta primera fase el resort acceptarà Bitcoin com a forma de pagament en tots els seus hotels. Foto: ACN

PortAventura World, el resort amb més parcs temàtics d’Europa que integra sis hotels amb un total de 2.300 habitacions, està desenvolupant un programa perquè els seus clients puguin usar les criptomonedas com a mitjà de pagament si així ho desitgen. El llançament d’aquesta iniciativa serà a l’inici de la pròxima temporada 2022 en les recepcions dels sis hotels del resort. D’aquesta manera, els clients que ho desitgin podran realitzar les seves transaccions de manera àgil, senzilla i segura utilitzant Bitcoin. Aquesta serà la moneda virtual que s’admetrà en un primer moment.

Aquest projecte es desenvolupa dins de l’embranzida estratègica per la innovació i digitalització en la qual està immersa la companyia. En aquest sentit, el director general de Negoci de PortAventura World, David García Blancas, explica que «l’impuls d’iniciatives com aquesta ens permet estar alineats amb les últimes tendències i satisfer les necessitats dels nostres clients, aspectes imprescindibles per a reforçar la nostra posició d’empresa líder i innovadora en la indústria d’entreteniment». L’ús de la criptodivisa en el comerç s’ha convertit en tendència, havent estat incorporada per empreses mundialment reconegudes de tots els sectors.

Redacció

 

Salou aposta per crear un hub d’empreses digitals de turisme i entreteniment

Un moment de la presentació del projecte

Salou vol esdevenit capital territorial de l’empreneduria digital associada al turisme i l’entreteniment, una mena de Palo Alto que atregui talent i retingui el de casa. Avui s’ha presentat un projecte per fomentar l’emprenedoria digital, basat en la creació d’empreses vinculades a l’àmbit digital del turisme, l’entreteniment i les tecnologies, que surt amb un pressupost de 17.000 euros. El projecte es diu Salou Digital Hub i la idea és convertir Salou en un centre de creació de negocis digitals, al voltant del sector turístic i l’entreteniment i que sigui referent a Catalunya i a nivell nacional.

L’acte de presentació, en roda de premsa, ha comptat amb l’assistència de l’alcalde Pere Granados; el regidor de Dinamització Econòmica, Hèctor Maiquez; i el cofundador i CEO de Startsud Studio, Marc Arza.

El municipi treballa en la creació d’un hub que vinculi els principals actors empresarials i institucionals de la regió. Aquesta relació ha de servir per posar reptes en comú i també determinar quin tipus d’empreses caldria que es creessin.

La materialització del nou projecte que s’ha presentat avui passa per l’impuls d’start-ups (empreses emergents) a Salou que tinguin un creixement ràpid i que es puguin consolidar.

Cal dir, a més, que la capital del turisme de la Costa Daurada serà seu per a l’organització d’actes i esdeveniments per atraure potencials emprenedors, així com també es buscarà finançament per a les empreses.

Nòmades digitals

Un altre dels objectius de Salou Digital Hub és convertir Salou en una destinació turística que funcioni com a seu de nòmades digitals. Amb la irrupció del teletreball, de forma generalitzada, s’ha generat a la societat un nou perfil de treballador/a, conegut com nòmada digital. Es tracta de professionals que busquen teletreballar, durant setmanes o mesos, des de destinacions que els ofereixin una oferta atractiva d’oci i entreteniment.

Això és possible si es doten dels serveis necessaris per acollir una part d’aquests visitants, la qual cosa incrementaria la demanda i afavoriria la desestacionalització.

L’alcalde Pere Granados ha afirmat que «Salou és una destinació turística líder a Catalunya, si bé, ara, amb la digitalització, també volem ser motor emprenedor». Així mateix, ha parlat de les condicions òptimes que ofereix Salou per treballar el tema de la digitalització, posant com a exemple el fet que el municipi acull el parc temàtic més important del sud d’Europa, PortAventura, i la futura implantació de Hard Rock.

En resum, Granados ha parlat de la promoció del talent, però també de la captació i de l’exportació del mateix, a través de les empreses que puguin escollir Salou per treballar.

El regidor de Dinamització Econòmica, Hèctor Maiquez, ha dit que “estem convençuts que Salou té les condicions ideals per posicionar-se com la ubicació off-line de referència per a aquelles start-ups que desenvolupen la seva activitat en l’àmbit del turisme i l’entreteniment. El Salou Digital Hub té aquesta finalitat”.

Per la seva banda, Marc Arza, cofundador i CEO de Startsud Studio, ha explicat que «Salou és un municipi que més enllà d’acollir turistes compta amb un punt fort, que és que moltes de les grans empreses -hotels, resorts, agències, etc.- del sector són de capital local».

Arza ha afegit que «hi ha moltes iniciatives i actors que realitzen una bona labor (Acció, Agència per la Competitivitat de l’empresa de la Generalitat de Catalunya; Eurecat, la Diputació) i des de Salou és positiu treballar amb ells per assolir un doble objectiu: la creació d’start-ups, per una banda, i l’atracció de nomades digitals a Salou, per l’altra».

El CEO de Startsud Studio ha explicat que “per materialitzar aquest nou projecte hem elaborat un calendari per concretar les diferents accions que estarien relacionades amb la materialització del Salou Digital Hub”. Així, “aquest mes de setembre tenim la creació; a l’octubre faríem la primera convocatòria de l’Startup Weekend, que seria a finals de novembre». També a l’octubre es faria la selecció de projectes i talent; i al desembre es duria a terme un impuls a les noves start-ups i la presentació del projecte Salou Digital Nomads, ha explicat.

 

Els Mossos detenen un home a Salou per furtar set telèfons mòbils mentre les víctimes es banyaven a la piscina de l’hotel

Els Mossos ja van arrestar un dels venedors a principi de mes pel mateix motiu

Es feia passar per client i vestia indumentària de bany per no aixecar sospites. Foto: Mossos

Agents dels Mossos d’Esquadra del Grup de Delinqüència Urbana de la comissaria de Salou-Vilaseca van detenir ahir, a Salou, un home de 34 anys, de nacionalitat espanyola i veí de Tarragona, com a presumpte autor de set delictes de furt.

A mitjans del mes de juliol els mossos van tenir coneixement que s’havien produït un seguit de furts a clients en la zona de la piscina de diversos hotels de Salou.

Els agents anaven darrera la pista d’un individu que es feia passar per client i aprofitava que les víctimes es banyaven a la piscina per furtar-los els telèfons mòbils i objectes personals.

L’arrestat va cometre set furts en diferents hotels de Salou i, per no aixecar sospites vers el personal de l’hotel, es vestia amb indumentària de bany.

Gestions posteriors d’investigació van permetre detenir el presumpte autor dels furts ahir dimarts a Salou.

El detingut, amb nombrosos antecedents policials, passarà avui dimecres a disposició del jutjat en funcions de guàrdia de Tarragona.

Redacció

 

 

Salou, seu aquest cap de setmana de la fase final de la Lliga Catalana EBA

Imatge d’arxiu del pavelló municipal. Foto: Ajuntament

Salou esdevindrà seu, aquest cap de setmana, de la fase final de la 40a Lliga Nacional Catalana EBA de bàsquet, junt amb el municipi de Mataró. Cal destacar que la competició a Salou comptarà amb la participació de l’equip local, el Club Bàsquet Salou.

Els partits de quarts de final es disputaran al Pavelló Municipal d’Esports Salou Centre, aquest dissabte, 25 de setembre, entre els equips Sol Gironès Bisbal Bàsquet i Joventut Badalona, a les 17.30 h; i, seguidament, entre Monbus CB Igualada i Brisasol CB Salou A, a les 19.30 h.

Al dia següent, diumenge, dia 26, a les 18.15 h, tindrà lloc un dels dos partits de semifinal de la lliga, entre els dos equips guanyadors de l’eliminatòria de la jornada anterior.

La final de la Lliga Catalana EBA se celebrarà el 12 d’octubre, encara amb seu i hora per determinar.

Cal recordar que el Club Bàsquet Salou s’ha classificat per a aquesta fase final, després de guanyar un dels dos partits disputats a la fase prèvia.

Redacció

 

Salou lidera el rànquing de les destinacions espanyoles escollides pel turisme nacional

Pel que fa al turisme internacional, Salou es manté en la tercera posició del ‘top 10’, empatant amb Sevilla i Palma de Mallorca. Foto: Ajuntament

Salou continua situant-se en la posició de líder, aquest estiu de 2021, pel que fa al rànquing ‘top 10’ de les destinacions espanyoles escollides pel turisme nacional, segons les dades publicades per la conocida agència de viatges Destinia, designada, per SEMRUSH (eina d’anàlisi de SEO i SEM), com la plataforma de viatges que més ha crescut durant la pandèmia.

El percentatge que representa Salou sobre el total de reserves a Espanya ha pujat un punt, passant del 4%, al 2019, al 5%, al 2021; col·locant Salou per davant de destinacions com Benidorm, Barcelona, Madrid, Benalmádena, Lloret de Mar, Torremolinos, Peñíscola, Puerto de la Cruz, Playa del Inglés i Roquetas de Mar.

Així mateix, les reserves al municipi han augmentat un 5,6%, respecte l’any 2019, pel que fa al client nacional, el qual representa, aquesta temporada estival, el 89% del total de reserves a Espanya, segons dades de Destinia. Cal destacar, en aquest sentit, que Salou ha estat de les poques destinacions en les què les reserves han estat superiors a 2019.

L’alcalde i president del Patronat Municipal de Turisme, Pere Granados, ha assenyalat que “per a Salou, ha estat clau la promoció al mercat domèstic, si bé el municipi turístic acostuma a tenir molt bones xifres pel que fa als mercats internacionals, en el període estival”.

Gràcies a la visió en perspectiva del Patronat de Turisme salouenc respecte la visita de públic de proximitat, s’ha enfocat la gestió promocional de manera diferent que altres anys, fent èmfasi en els mercats d’origen nacional i francès.

En aquest sentit, l’alcalde ha valorat, positivament, els resultats, que “ens han deixat un balanç provisional de l’estiu força bo”.

Per la seva banda, el director general de Destinia, Ricardo Fernández, ha assenyalat com “Salou ha sabut adaptar-se a la nova realitat per seguir sent una de les destinacions preferides per als espanyols, en un any en què totes competien pel mercat nacional”.

D’altra banda, pel que fa la demanda per part del turisme internacional, com a regla general, ha baixat en les destinacions més importants, respecte l’any 2019. Tanmateix, Salou es manté en la tercera posició del ‘top 10’, empatant amb Sevilla i Palma de Mallorca.

Redacció

 

L’Escola Internacional del Camp celebra el seu 10è curs

Sota el títol ’10 anys fent escola Sòcrates Educa’, l’acte, celebrat el passat divendres dia 17 al Fòrum de l’escola, va ser inaugurat pel director de la Fundació EIC, Jaume Vilella. Foto: Cedida

L’Escola Internacional del Camp arriba enguany al seu desè curs en funcionament i ho ha volgut celebrar amb un acte institucional, que ha comptat amb la participació d’alumnat, staff, famílies, Patronat i autoritats del territori. Sota el títol ’10 anys fent escola Sòcrates Educa’, l’acte, celebrat el passat divendres dia 17 al Fòrum de l’escola, va ser inaugurat pel director de la Fundació EIC, Jaume Vilella. En el seu parlament, Vilella va voler agrair el suport rebut a tota la comunitat educativa, staff, alumnat i famílies, a més del Patronat, l’Ajuntament de Salou, el Departament d’Ensenyament, les empreses i els donants privats, entre d’altres.

Tot seguit va arribar el torn del president de la Fundació EIC, Gabriel Ferraté, que es va mostrar orgullós de veure com estudiants de cinc promocions ja estan en universitats i treballant arreu del món. Ferraté va destacar que “més del 50% dels nostres estudiants estan en universitats de fora i el 100% d’ells en els projectes que s’havien proposat”. El director del Serveis Territorials del Departament d’Eduació de Tarragona, Joan Manel Audí, i l’alcalde de Salou, Pere Granados, van tancar els parlaments.

La part lúdica de l’acte va arribar amb l’actuació de l’alumnat de 5è de primària, la lectura de la història “Un viatge singular, del Camp de Tarragona al món” a càrrec d’estudiants de batxillerat i una actuació musical amb veu i piano. L’acte es va clausurar amb una tronada de final de festa.

Èxit i consolidació del model educatiu Sòcrates Educa

Des que l’EIC va començar la seva vida, el creixement del projecte ha estat tant quantitatiu com qualitatiu. A nivell qualitatiu, els resultats pedagògics i acadèmics del model educatiu, Sòcrates Educa, han quedat demostrats. No només parlem de notes mitjanes de batxillerat i selectivitat per damunt de la mitjana nacional i a nivell de les millors mitjanes mundials, sinó que l’alumnat aconsegueix anar al destí universitari desitjat. Destaca el fet que la meitat dels estudiants escullen universitats de fora de l’Estat espanyol, fruit de la mentalitat internacional i oberta i del domini que tenen dels tres idiomes més parlats del món (anglès, espanyol i xinès).

Pel que fa a la qüestió quantitativa, l’EIC va néixer amb la mentalitat de ser una escola de dues línies, de P1 fins a batxillerat, i que ha anat creixent sostingudament amb alumnes de diferents procedències. Actualment, compta amb estudiants de més de 50 municipis del sud de Catalunya i més de 40 nacionalitats diferents. Més del 50% de la població de l’escola ha vingut de fora de Catalunya i l’Estat espanyol, fet que li aporta una important riquesa multicultural.

L’objectiu de la Fundació per als propers anys és continuar fent créixer el model educatiu Sòcrates Educa per a què més alumnes se’n puguin beneficiar fins arribar a omplir les dues línies de P1 a Batxillerat. A més, vol fer més accessible aquest model. De fet, hi ha altres organitzacions socials i educatives que s’hi han interessat i han demanat possibles línies de col·laboració que s’estan estudiant. Així, després d’una primera fase on la mirada estava posada en el Camp de Tarragona i en l’escola, en comença una segona on la mirada es dirigeix a un model educatiu que ha madurat i resulta atractiu per a moltes altres entitats que ara demanen col·laboracions.

Redacció

 

Salou acollirà una part del 1r Congrés Internacional de Ball de Bastons

Salou acollirà, el diumenge, 24 d’octubre, una part del 1r Congrés Internacional de Ball de Bastons, que tindrà lloc del 21 al 24 d’octubre. Cal recordar que l’Ajuntament de Salou, amb l’Associació salouenca Sal-i-Ou, es va reunir, el passat 2 de setembre, amb la Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya, per acordar la col·laboració en aquest esdeveniment, que, finalment, es desenvoluparà a Salou i Reus.

El congrés té com a objectiu actuar com a plataforma on hi siguin representades les diferents realitats del món de les danses de pals de tota la Península Ibèrica, amb la participació d’expertes i experts en els diferents aspectes relacionats amb aquest patrimoni cultural i immaterial. En aquest sentit, hi participaran grups de Catalunya, l’Estat Espanyol, Portugal, Andorra i França.

La celebració coincidirà amb la 46a Trobada Nacional de Ball de Bastons de Catalunya, que també tindrà lloc a Reus, el dissabte, 23 d’octubre.

L’alcalde Pere Granados valora, positivament, la realització de part d’aquest congrés a Salou, atès que “és una molt bona eina per donar a conèixer el nostre municipi i la nostra gran riquesa cultural, en aquest cas, a través del Ball de Bastons de Salou”. Així mateix, agraeix la col·laboració de l’Associació Sal-i-Ou, que “duu a terme un bon treball per tal de posar en valor el nostre patrimoni cultural”.

El regidor de Serveis Culturals, Xavier Montalà, ha assenyalat que “com a Ajuntament, sempre donarem suport a totes les activitats que facin les nostres entitats relacionades amb la tradició i la cultura de Salou i territori”. I ha mostrat la seva satisfacció per “poder acollir tota la gent que ens visiti amb aquest esdeveniment”, així com per “la gran projecció del municipi cap a l’exterior que comporta a nivell cultural”.

L’esdeveniment complirà amb la normativa vigent i les normes de seguretat.

Redacció

 

Salou serà seu del I Campionat d’Aqua Beach Trail de Catalunya

Salou esdevindrà seu de la primera edició del Campionat d’Aqua Beach Trail de Catalunya, organitzat, conjuntament, pel Club Excursionista Salouenc i la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), i que tindrà lloc el dissabte, 9 d’octubre, en els següents horaris:

  • Hora de la trobada: 9 h
  • Hora d’inici Cursa Llarga: 9.30 h
  • Hora d’inici Cursa Curta: 9.45 h
  • Hora final curses: 11.30 h

El punt de concentració i d’inici de les curses serà a la Zona Esportiva de la Platja de Llevant de Salou.

Cal destacar que aquest certamen se celebra, per primer cop, al territori català, i combina la marxa aquàtica, amb el trail (córrer per senders).

El mateix dia, també es durà a terme, a Salou, la 2a Trobada de Marxa Aquàtica, que té com a objectiu iniciar els que no han practicat mai la Marxa Aquàtica o en volen practicar la modalitat ZEN, que és de No Competició. L’activitat es farà a la platja de Llevant, mentre els competidors realitzen la seva cursa.

Ambdós esdeveniments estan inclosos en el Circuit Català de Marxa Aquàtica 2021, organitzat per la FEEC, en diferents platges catalanes, com Salou, Cambrils, Creixell, Castelldefels i Roses.

Pel campionat, i a proposta del Club excursionista Salouenc, s’ha escollit Salou, atès que es tracta d’un municipi que compta amb un nivell de profunditat de l’aigua estable, pel que fa a les platges, un fet que permet realitzar la marxa aquàtica, de forma adequada. I, a més, compta amb un llarg sender habilitat per tot el litoral salouenc, que connecta la Platja de Llevant, amb el Cap Salou, a través del Camí de Ronda. Ambdós aspectes fan que Salou sigui un indret òptim on poder celebrar aquest esdeveniment.

La prova comptarà amb dos circuits diferents: un de curt, de 3,3 km, passant per la platja de Llevant de Salou, el Camí de Ronda i fins a la platja dels Capellans. I un de llarg, de 7 km, que arribarà fins al final de la Platja Llarga.

L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha fet referència “al gran treball que s’està duent a terme a Salou, tant des de l’Ajuntament, com per part de les entitats esportives, com és, en aquest cas, el Club Excursionista Salouenc, per tal de consolidar el municipi com a referent en turisme esportiu”. I ha valorat, molt positivament, el fet que “cada cop més, som triats com a seu per realitzar esdeveniments de diferents modalitats esportives, atès que Salou compta amb un espai natural ideal per a la pràctica de l’activitat física”.

Per la seva banda, el regidor de Foment de l’Esport, Daniel López, ha agraït “l’esforç i el treball fet pel Club Excursionista Salouenc per portar aquest I Campionat de Catalunya d’Aqua Beach Trail a Salou”. Ha assegurat que “ens fa molta il·lusió acollir aquest esdeveniment, ja que permetrà als i les esportistes gaudir de la pràctica esportiva per les platges i el Camí de Ronda”. En aquest sentit, ha afegit que “la barreja d’esport i natura és un dels eixos sobre els què estem treballant per ampliar la nostra destinació de turisme esportiu”.

Cal dir que les inscripcions ja són obertes, al web de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, www.inscripcions.feec.cat

Més informació, al telèfon 608 178 816; i al correu electrònic info@clubexcursionistasalouenc.cat

Redacció

 

PortAventura registra pèrdues de 43,5 MEUR durant el 2020 a causa de la caiguda de visitants

Visitants caminant per PortAventura World en l’obertura del parc d’atraccions el passat 15 de maig. Foto: Mar Rovira

El parc d’atraccions de Vila-seca i Salou PortAventura va tancar l’exercici 2020 amb unes pèrdues de 43,5 milions d’euros segons dades del Registre Mercantil. Les restriccions d’obertura i aforament imposades per la crisi sanitària en són les dues principals causes. Mentre que al 2019, 5,2 milions de persones van visitar les instal·lacions, l’any passat només en van ser 1,46. Fonts del parc han confirmat que el deute a llarg termini s’ha incrementat fins als 93,7 milions d’euros. El parc només va poder obrir 107 dies, entre el 8 de juliol i el 16 d’octubre. La previsió per aquest 2021 és més optimista per la relaxació de mesures sanitàries i l’empresa espera millorar les dades econòmiques gràcies als visitants nacionals.

A tres mesos de tancar l’any, la companyia es mostra esperançada en les xifres de negoci d’enguany. El parc d’atraccions va obrir el 15 de maig i s’espera que no tanqui portes fins al gener de 2022, una situació que esperona a l’empresa a millorar resultats econòmics. Tot i que la presència de turistes estrangers no s’ha vist reflectida en les dades de visitants aquest estiu, el turisme nacional ha respost positivament. D’altra banda, en les darreres setmanes, des del parc apunten que ha augmentat el nombre de ciutadans francesos que visiten PortAventura.

Pel que fa a les inversions, des de PortAventura han descartat que s’hagin congelat a causa de la crisi sanitària. De fet, han apuntat que la xifra econòmica se situa en 25 milions d’euros que s’han destinat en la reobertura de les instal·lacions i la implantació dels protocols covid.

La pandèmia també va comportar una reducció de la plantilla de PortAventura l’any passat, situant-la en les 1.361 persones. En relació al personal eventual, s’ha passat de 500 persones al 2019 a una vintena al 2020. Fonts de l’empresa han apuntat que actualment «pràcticament tota la plantilla s’ha incorporat». Tot plegat l’any en què PortAventura complia 25 anys d’història, un aniversari que tampoc s’ha pogut celebrar amb normalitat.

ACN

 

Salou ampliarà el carril bici i les connexions que l’enllacen en diversos sectors del municipi

La Junta de Govern Local ha aprovat la contractació de les obres d’ampliació i millora dels carrils bici en diferents sectors de Salou. Foto: Ajuntament

Salou treballa en una “gran connexió” que millori el carril bici, que serà objecte d’una ampliació i de la construcció de diversos enllaços perquè quedi tot ben connectat. Així, la Junta de Govern Local ha aprovat, recentment, la contractació de les obres ordinàries d’ampliació i millora dels carrils bici en diferents sectors de Salou, amb un pressupost de licitació de 290.298,80 €, i un termini d’execució de 4 mesos.

L’actuació consistirà en la millora dels traçats de carril bici ja existents i també es crearan un seguit de connexions que propiciaran que els usuaris d’aquest vehicle puguin arribar des de Salou fins a Cambrils, per la costa, passant pel Passeig Miramar; i també pel Vial de Cavet, a través dels carrers de Joan Fuster o Pere Molas, agafant l’Autovia.

L’alcalde, Pere Granados, ha posat en valor «l’aposta decidida de Salou en relació a la mobilitat sostenible, mitjançant sistemes de transport ecològics, eficients, no contaminants i saludables, com ara l’ús de la bicicleta, per la nostra ciutat i per tot el terme municipal». Així mateix, ha definit els carrils bici “com un element fonamental perquè la mobilitat sostenible sigui una realitat”; i ha assegurat que “el nostre objectiu és desenvolupar encara molts més carrils bici i fer més connexions perquè les persones puguin utilitzar aquest mitjà de transport com un element d’esbarjo, oci i salut”.

Així mateix, ha explicat que la mobilitat urbana i sostenible a través dels carrils bici “és dins d’un projecte que tirarem cap endavant i que presentarem als fons europeus Next Generation”. Segons ell, “demanarem finançament europeu per desenvolupar, definitivament, gran part del traçat que hi ha a Salou per a l’execució dels carrils per a bicicletes”.

Per la seva banda, el regidor de Gestió del Territori i Habitatge, Marc Montagut, ha fet referència a “la voluntat del Govern municipal de tenir uns carrils bici integrats dins el nucli urbà, un municipi modern que estem projectant, tenint en compte que en els propers anys serà objecte d’una gran transformació urbanística, en la què estem treballant».

El regidor de Seguretat Ciutadana i Mobilitat, David González, sosté que “en el moment actual, volem optimitzar la connectivitat entre els carrils bici existents i millorar el seu paviment per unificar la seva forma i aspecte, amb un sòl vermell i la millora de la senyalització”, un projecte que s’inclou dins del Pla de Mobilitat Urbana i Sostenible de Salou, aprovat recentment. També esmenta la necessitat de tenir “uns carrils bici ordenats, que permetin desplaçar-se per les platges i la ciutat amb rapidesa i seguretat. En aquests moments tenim 17 km de carril bici; amb les obres, la superfície s’ampliaria a 22 km”, ha explicat el regidor. Cal tenir en compte, a més, que Salou disposa d’una xarxa ciclable de poc més de 41 km.

Tenint en compte la naturalesa, el grau de complexitat i la magnitud de les obres que es duran a terme, la durada prevista per a la seva execució és de 4 mesos, a comptar des de la data de l’acta de comprovació del replantejament, prevista, inicialment, quan finalitzi la temporada turística, és a dir, a partir del proper 12 d’octubre de 2021.

Les actuacions es duran a terme a les següents vies: passeig Miramar, avinguda del Batlle Pere Molas, carrer del Terrer, carrer del Terrer amb avinguda del Batlle Pere Molas i carrer Casp.

Redacció

 

L’Ajuntament de Salou replantarà 8 exemplars de plataner al carrer Barcelona

La Brigada municipal duu a terme, aquesta setmana, les primeres tasques per substituir els arbres sense vida que es troben situats a la vorera d’aquest cèntric carrer. Foto. Ajuntament

L’Ajuntament de Salou duu a terme, aquests dies, la replantació de diversos exemplars arboris al carrer Barcelona. Concretament, es tracta de 8 plataners sense vida que es treuran i, en el seu lloc, se’n plantaran de nous.

Així, operaris de la Brigada municipal treballen en les tasques per substituir-los en aquest cèntric carrer, en el trajecte que va des de la via del tren fins a la platja, i també des de la mateixa via fins al capdamunt del carrer.

L’operació que es duu a terme consisteix en tallar els arbres, cobrir els forats resultants i, al costat, obrir-ne de nous per procedir a les noves plantacions.

L’alcalde Pere Granados ha explicat que “vetllem perquè els arbres i la vegetació de Salou gaudeixin d’un bon estat de salut”. Segons ell, “hem de ser conscients que les espècies botàniques, a banda de constituir un element ornamental i embellidor de la ciutat, exerceixen una funció mediambiental molt important, atès que netegen l’aire, absorbint CO2 i generant oxigen a les hores diürnes; la qual cosa es tradueix en qualitat de vida i de salut per a les persones”.

L’alcalde ha informat que a Salou hi ha uns 25.000 arbres plantats, una xifra que ens dona una idea de la importància que té per a l’Ajuntament tenir una ciutat verda i sostenible.

Per la seva banda, el regidor de manteniment i projectes urbans, Pedro Madrona, ha explicat que “Salou té dividit el municipi en tres àrees ben diferenciades, pel que fa a les zones enjardinades: la que va de la via fins a la platja; la que va des de la via fins a la muntanya, i el Cap Salou i les urbanitzacions”.

El regidor ha argumentat que a Salou, “gairebé tenim un arbre per cada habitant”.

Redacció

 

Simulacres de salvament i socorrisme a les platges de Salou

Per poder valorar la qualitat i la seguretat dels serveis d’emergència, el passat dia 9 de setembre es van dur a terme exercicis davant les platges de Llevant i de Ponent. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de Salou, a través de la regidoria de Seguretat Ciutadana i amb el suport de la Policia Local i Protecció Civil, va realitzar el passat dia 9 de setembre un simulacre de rescat de persones dins la mar. En aquest sentit, es van preparar dos exercicis de valoració de la qualitat i la seguretat dels serveis: un a la platja de Llevant i un altre a la platja de Ponent, a través dels quals es va poder controlar el temps de resposta per part dels agents implicats, salvament i socorrisme, i també la qualitat de l’atenció als hipotètics banyistes ferits.

Els simulacres són exercicis imprescindibles per poder accedir a les diferents certificacions que tenen les platges de Salou. En aquests darrers, hi han participat una dotzena de persones, entre membres de Protecció Civil, Policia Local i del servei de Salvament i Socorrisme.

Segons ha manifestat l’alcalde, Pere Granados, “Salou gestiona les platges de manera transversal, amb la implicació de diferents departaments municipals”. En aquest sentit, el bon funcionament d’aquest sistema permet que Salou pugui obtenir certificats mediambientals i de qualitat dels seus serveis, com la Bandera Blava i la Q de platges, basada en la UNE-ISO 13.009:2016 per la Qualitat dels serveis de platja, actualment.

Per l’alcalde, «les nostres platges ofereixen uns estàndards de qualitat molt elevats, amb tot tipus de serveis per a la seguretat i el benestar de les persones, els quals superen les avaluacions periòdiques de caire intern, com aquest exercici realitzat; però que també són examinats, periòdicament, de manera externa per una empresa certificadora homologada, per tal d’oferir la millor eina de treball per a la seva gestió, i una oferta de qualitat per a la ciutadania».

Per la seva banda, el regidor de Seguretat Ciutadana, David González, ha explicat que “els simulacres permeten avaluar les actuacions dels grups implicats en una emergència per tal de valorar la resposta i detectar alguna possible millora a aplicar; perquè les actuacions reals s’afrontin amb totes les garanties d’èxit, i mantenir els nivells generals de qualitat”.

També, segons González, “cal destacar la bona feina que l’equip de salvament i socorrisme i Protecció Civil ha realitzat aquest estiu a les nostres platges, amb la total col·laboració de la Policia Local”.

Redacció

 

Manifest dels regidors i regidores de Platges de la Taula de Municipis per un Litoral Sostenible

Imatge de la Taula de Municipis Litorals. Foto: Ajuntament

Els regidors i regidores de Platges de la Taula de Municipis Litorals han signat una declaració d’intencions en la que manifesten la necessitat de gestionar de forma conjunta sostenibilitat ambiental i salut, sense oblidar que el Litoral també és el principal atractiu de la majoria dels municipis litorals i, pel tant, base principal de l’economia, base de la indústria de l’allotjament i potenciadores de molts sectors econòmics municipals.

L’objectiu principal del manifest d’aquesta Taula, sortida del Pacte de Coma-ruga, és garantir les platges com a espais de salut i activitats econòmiques mantenint l’equilibri d’usos humans i ecosistèmics gestionant, el nostre litoral d’acord amb els tres pilars del desenvolupament sostenible: la viabilitat econòmica, l’equitat social i la sostenibilitat ambiental.

La Taula de Municipis per un Litoral Sostenible s’entén com un punt de trobada entre municipis pel diàleg, la col·laboració i la cooperació de les administracions, per aconseguir objectius conjunts amb 3 eixos principals de treball:

1. La necessitat de la recuperació ambiental del litoral i la seva renaturalització.

2. La creació d’una unitat de gestió.

3. La Participació i conscienciació dels sectors econòmics i la ciutadana.

A partir d’aquests tres pilars, el manifest compta amb 8 punts en els quals es fa referència a qüestions com: els sistemes de manteniment i neteja de les platges, la conservació i recuperació del litoral, l’adaptació dels municipis i les costes al canvi climàtic i al repte imminent de l’eventual pujada del nivell del mar, l’erosió del litoral, les accions de renaturalització, etc.

Declaració de la Taula de Municipis per un Litoral Sostenible.

Redacció

 

Pere Granados: ‘Ens toca afrontar aquest present amb la màxima solidaritat i valentia’

Imatges de la Diada. Fotos: Ajuntament

L’Ajuntament de Salou ha celebrat, aquest matí, la Diada Nacional de Catalunya, l’Onze de Setembre, amb la tradicional ofrena floral al monument de Rafael Casanova, a la plaça de l’Onze de Setembre, i amb l’actuació del Ball de Bastons de Salou.

L’acte institucional, presidit per l’alcalde de Salou, Pere Granados, ha comptat, també, amb l’assistència de regidors i regidores de la Corporació; així com dels representants de diferents associacions del municipi; i de les Pubilles de Salou. També hi han estat presents dos policies de gala, custodiant el monument de Rafael Casanova; i veïns i veïnes de la localitat.

La celebració s’ha iniciat amb una peça de música interpretada pel Grup de Grallers ‘La Tarota’.

L’alcalde Pere Granados, en el seu discurs amb motiu de la festivitat, ha fet referència als complicats moments viscuts per la pandèmia, assenyalant que, a data d’avui, “podem presumir que la suma d’esforços, la unitat dels salouencs i les salouenques, i la seva perseverança han estat determinants per donar resposta a les necessitats i emergències generades per la crisi”.

En aquest sentit, també ha assegurat que “des dels municipis ho hem intentat tot. Hem centrat tots els nostres esforços a protegir la gent, a atendre les persones que han patit, i a impulsar la reactivació de les nostres economies”; i s’ha adreçat a totes les entitats i persones presents, expressant-los la seva gratitud “per la vostra exemplar col·laboració i implicació, i per la vostra responsable comprensió en moments tan difícils”.

L’alcalde ha finalitzat el seu discurs, mirant cap al futur, i dient que “ens toca afrontar aquest present amb la màxima solidaritat i valentia”, atès que, d’aquesta forma, “tornarem a vèncer, posant de manifest, una vegada més, el nostre valor, la nostra fortalesa i el nostre potencial per resoldre els problemes i transformar la realitat, sense retrocedir ni renunciar a les nostres ambicions, a la nostra identitat, al nostre sentiment de pertinença i a la nostra plenitud com a poble, com a municipi i com a país”.

A continuació, s’ha procedit a la hissada de la Senyera, de mans de la pubilla infantil, la cual li ha lliurat a l’alcalde; alhora que s’ha interpretat l’Himne Nacional de Catalunya.

L’ofrena floral ha començat amb la col·locació, per part de l’alcalde Pere Granados, de l’escut municipal elaborat amb flors. Seguida de la participació dels representants de les diferents entitats i associacions del municipi. Un cop finalitzada, ha tingut lloc l’actuació del Ball de Bastons de Salou.

Redacció

 

El concert solidari ‘Barcelona Gay Men’s Chorus’ torna a Salou

El concert solidari ‘Barcelona Gay Men’s Chorus’ (BGMC), organitzat per l’Associació Oncològica Dr. Amadeu Pelegrí, tornarà, el proper dissabte, 18 de setembre, a Salou, per tal de recaptar fons per a la investigació contra el càncer.

Cal recordar que Salou ja va comptar amb una primera actuació de BGMC, titulada ‘Last Dance’, de la mà de l’entitat salouenca, el 6 de juliol de 2019.

L’espectacle, que tindrà lloc a les 21 h, al Teatre Auditori de Salou (TAS), ubicat al número 2 del carrer de l’Advocat Gallego, serà dirigit pel director musical de BGMC, Gerard Ibáñez, i presentat per Brigitta Lamoure.

Dit concert comptarà, també, amb 40 veus masculines, amb moltes coreografies, i una barreja de cançons icòniques i emblemàtiques del panorama pop; amb peces de musicals i balades, i algunes novetats, creant un magnífic espectacle, emotiu i ple de diversió.

Així mateix, l’actuació serà interpretada i cantada en llengua de signes, per afavorir l’accés a persones sordes, a través de l’especialista en Llengua de Signes de BGMC, Conxita Paricio.

Recaptació per a la investigació contra el càncer

Per poder gaudir d’aquest gran espectacle a Salou, caldrà adquirir entrada. El preu, de forma anticipada, és de 12 euros, i es pot comprar als establiments salouencs Peluquería T3, Centre Òptic Salou i Tati Llenceria; així com a Boutique Madonna (Tarragona).

També es pot adquirir amb un enviament de Bizum, per 12 euros, al telèfon 660 484 361, indicant el nom i cognoms, a l’hora de fer el pagament.

A més, es podrà adquirir el mateix dia, en taquilla, pel preu de 15 euros.

Tota la recaptació es destinarà a la investigació contra el càncer.

Les entitats organitzadores

L’Associació Oncològica Dr. Amadeu Pelegrí té com a voluntat ajudar les persones amb càncer i impulsar la investigació de la malaltia, essent conscients del paper que juga la investigació a la supervivència i de la importància de comptar amb l’ajuda de persones que també han viscut aquesta etapa delicada. La gran família que forma part de l’associació són oncòlegs, infermeres, terapeutes, psicòlegs, persones amb càncer i moltes que se solidaritzen amb aquesta causa, donant suport al projecte i col·laborant, de forma voluntària, en les diferents activitats que organitza l’entitat.

D’altra banda, el Barcelona Gay Men’s Chorus (BGMC) va néixer l’any 2014 com a entitat independent sense ànim de lucre i autofinançada. BGMC canta, balla i ofereix espectacles accessibles per a sords i col·labora en causes solidàries. Els seus espectacles ‘Survivor’, ‘Gentleman’, ‘Anima’, ‘La Mar de Bé’, ‘LIVE’ i ‘Last Dance’ han recorregut el Teatre Victòria, el Teatre Condal, la Sala Muntaner, la sala Luz de Gas, l’Eixample Teatre, el Casino L’Aliança del Poblenou i l’Estadi Olímpic de Barcelona, entre d’altres.

Redacció

 

El festival de cultura tradicional ‘Ucrania Fest’ torna a Salou el 17 de setembre

El festival de cultura tradicional ‘Ucrania Fest’ torna, enguany, al municipi de Salou, el proper divendres, 17 de setembre, en horari de 18 a 22 h, a la plaça de les Comunitats Autònomes. Serà la segona edició del mateix; la primera va tenir lloc l’any 2019.

Cal dir que l’espai de la plaça de les Comunitats Autònomes estarà, totalment, delimitat, per tal de complir amb totes les mesures de seguretat i sanitàries davant de la COVID-19. I l’aforament serà, també, limitat.

Cal recordar que aquest esdeveniment ucraïnès és organitzat per l’Asociación Ucraniana en España Djerelo, amb la col·laboració del consolat general d’Ucraïna a Barcelona, i de l’Ajuntament de Salou i el Patronat Municipal de Turisme.

Comptarà amb una sèrie de grups de dansa i de música ucraïnesos, que duran a terme un seguit d’actuacions, per tal de donar a conèixer les tradicions i la cultura d’Ucraïna a Salou. Així mateix, per primer cop, grups de cultura tradicional i popular de Salou també hi participaran, amb l’objectiu de realitzar un intercanvi cultural.

D’altra banda, el recinte tindrà una zona específica per a la mostra i exposició de productes artesans i moda tradicional ucraïnesa.

L’alcalde i president del Patronat Municipal de Turisme, Pere Granados, ha assenyalat que “Salou és un municipi que compta amb una gran diversitat cultural”; i, ha afegit que “a través d’aquests esdeveniments, aconseguim un gran enriquiment, gràcies a la música i la dansa, que ens permeten aprofundir en els costums i tradicions dels diferents països del món».

Cal dir que el mercat ucraïnès, complementari a un mercat de pes per a Salou com és el rus, forma part de l’estratègia de promoció de la nostra destinació als mercats de l’Europa de l’Est. En aquest sentit, el Patronat Municipal de Turisme hi duu a terme diverses accions de promoció turística. Es tracta d’un mercat incipient, amb moltes connexions aèries, de Kiev a Barcelona, i durant tot l’any. Són vols que estimulen els fluxos turístics, entre ambdós territoris. Destacar, així mateix, que Salou acull Fam Trips i Press Trips procedents d’Ucraïna, com, per exemple, el darrer del touroperador Join Up, que va visitar Salou el passat dia 2 de setembre.

A més, al municipi, hi ha actualment 300 persones de nacionalitat ucraïnesa, residents tot l’any.

Redacció

 

Tot a punt per la XXXV regata Rei en Jaume

Un total de 21 embarcacions inscrites amb més d’un centenar de regatistes d’arreu del litoral català i balear participaran en la regata Rei en Jaume, que es durà a terme del 9 a l’11 de setembre.

La regata Rei en Jaume és una competició nàutica de creuers i vaixells clàssics que commemora la conquesta de Mallorca pel rei Jaume I en 1229. Al desembre d’aquest any, el rei va sortir amb la seva flota del port de Salou (Tarragona) i, a causa dels forts vents de mestral, va haver de desviar-se a al sud de l’illa per desembarcar el seu exèrcit a la costa actual de Santa Ponça (Calvià).

El recorregut de la regata és de 105 milles i reprodueix la navegació entre els dos llocs. La sortida de la prova és davant de al Club Nàutic de Salou i els participants arribaran al Club Nàutic de Santa Ponça després d’una navegació d’entre 20 i 30 hores, segons les característiques de les embarcacions participants i de les circumstàncies meteorològiques que es presentin.

El Circuit de Regates d’Altura premia anualment als millors navegants de la disciplina, d’acord amb la classificació combinada de les regates que la componen. La Rei en Jaume tancarà el calendari, de manera que serà decisiva per determinar les posicions finals.

La Regata Rei en Jaume organitzada conjuntament pel Club Nàutic Salou i el Club Nàutic Santa Ponça, compta amb el patrocini de l’Ajuntament de Salou i l’Ajuntament de Calvià.

Redacció

 

La Torre Vella de Salou acull una exposició sobre l’època medieval, vinculada a la trajectòria vital del Rei Jaume I

La mostra restarà oberta al públic fins el proper 30 de setembre, de dilluns a dissabte, en horari de 18 a 21 hores. Diumenges i festius, tancat. Foto: Ajuntament

La Torre Vella de Salou acull, des del passat dia 3 de setembre i fins al proper dia 30, una mostra amb plafons, textos, imatges, àudios i peces que parlen de la fascinant època medieval, tenint com a punt de partida el segle XIII i la vida del Rei Jaume I, que només tenia 21 anys en el moment de la conquesta de Mallorca. 

L’exposició duu per títol “1229: Objectiu Mayūrqa. Imatges, colors i memòria del passat medieval” i neix a les aules de 1r de Batxillerat artístic 20-21 de l’Institut Jaume I. Així mateix, està vinculada a “Imatges del passat medieval, reflexos al present de Salou” (projecte d’Innovació pedagògica dins l’Apadrinem el nostre Patrimoni, de la Generalitat de Catalunya) i s’ha sustentat, en part, en dues fructíferes col·laboracions: amb l’Ajuntament de Salou i amb el Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí (programa UMA).

En aquesta mostra, plena de contingut i organitzada de forma molt creativa, els colors són els protagonistes, lligats a diferents moments de l’època medieval, i als diferents àmbits relacionats amb la gesta històrica del Rei Jaume I. Es tracta de cinc tonalitats diferents, que van des del negre fins al blanc, i que es lliguen amb els cinc sentits; el verd, inspirat en el Camp de Tarragona; el blau de l’aigua del mar de Salou; el vermell, que fa referència a Mallorca i la passió per la conquesta; l’ocre, relatiu a la terra i la gent del camp i, finalment, el blanc, que significa la llum i es vincula amb la vestimenta del monarca quan, al final de la seva vida, va abdicar i va ingressar a l’orde dels “monjos blancs” del Cister. Més enllà dels tòpics i les distàncies l’eix de la proposta és reflexionar, des del rigor, sobre el fet històric en el qual es va conquerir tot “un regne dins del mar”.

Segons ha assenyalat l’alcalde de Salou, Pere Granados, “volem agrair la gran labor cultural, d’investigació de l’època medieval i de difusió al voltant de la figura del Rei que duu a terme l’Institut Jaume I, un personatge històric que ens ha deixat un valuós llegat”. L’alcalde també ha tingut paraules d’agraïment per a la Doctora en Història de l’Art Medieval, Esther Lozano, coordinadora de l’exposició i del projecte d’investigació al voltant del monarca.

Per la seva banda, el regidor de Serveis Culturals, Xavier Montalà, ha assenyalat que “el recorregut per l’exposició és un viatge al segle XIII, un periple on podem reflexionar sobre el trajecte que es va dur a terme l’any 1229, quan un poderós exèrcit, format per uns 10.800 homes, va salpar cap a terres mallorquines”.

També cal dir que divendres passat, dia 3 de setembre, va tenir lloc una conferència, de forma presencial, vinculada al relat expositiu. En època medieval els desplaçaments van generat multitud d’experiències de coneixement i amb ‘Viatges i viatgers a l’Edat Mitjana. Un món en moviment’, a càrrec de Rosa María Guijarro Asensio, catedràtica jubilada de l’Institut Jaume I, es va explicar que foren molts els viatgers que van descobrir nous mons, més enllà del seu entorn, com ho van fer, per exemple, mercaders, pelegrins, guerrers, mercenaris, diplomàtics, ambaixadors, artistes, artesans, religiosos, estudiants, monarques amb les seves corts i seguicis, pobres, mendicants, presoners de guerra o marginats.

En definitiva, aquesta exposició, amb diverses “portes” d’entrada a diversos relats, tracta d’estimular el coneixement d’una història, un entorn i un temps dels què som hereus, segons paraules de la Doctora Esther Lozano.

Redacció