.

.

TOTS 21

Salou aconsegueix finançament supramunicipal per valor de quasi 35 MEUR

Imatge del plenari d’aquest divendres. Foto: Ajuntament

L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha fet una valoració positiva de l’exercici 2021, en el decurs del plenari municipal extraordinari, celebrat avui divendres,14 de gener, de forma telemàtica.

El batlle ha afirmat durant la seva intervenció que, malgrat la crisi actual per la pandèmia, “hem pogut reconcentrar el nostre treball i recuperar la gestió per desenvolupar les prioritats dels plans i programes estratègics aprovats”, els quals, ha assenyalat, “són una clara aposta per a la consolidació i el desenvolupament d’un municipi sostenible, intel·ligent, i desestacionalitzat; amb potencial per generar riquesa econòmica, qualitat de vida, cohesió social i estabilitat laboral, durant tot l’any”.

Respecte a l’exercici 2021, ha fet referència als múltiples plans estratègics que ja s’estan gestionant per “evolucionar cap a una nova realitat”, “on la innovació i la transformació digital ens facilitaran la construcció d’un municipi amb criteris i objectius de sostenibilitat ambiental, social i econòmica”. En aquest sentit, ha fet esment del projecte Smart Salou, amb una subvenció de 3 milions d’euros, per a la digitalització; i de l’aposta per assolir la certificació Salou Destinació Turística Intel·ligent (DTI), en col·laboració amb SEGITTUR.

També, ha parlat dels plans i projectes per planificar i desenvolupar una mobilitat urbana sostenible, que prioritzi “l’espai de convivència per a les persones i el vianant”; i altres aspectes, com la renaturalització urbana, la descarbonització i les energies renovables, en serveis i mitjans de transport. Ha posat dos exemples d’espais recuperats per a les persones: la vianalització de l’Avinguda de Carles Buïgas, i el projecte d’Eix Cívic, “que suposarà un nou eix de dinamisme social i econòmic”, ha assegurat.

També ha fet referència a l’inici dels treballs de revisió del POUM, amb un procés participatiu; a la implantació de sistemes i xarxes urbanes d’eficiència energètica i energia renovable; i a la nova estació de tren Salou-PortAventura, que “podria ser una realitat a finals de 2023”, atesa la recent adjudicació del projecte, per part d’ADIF, amb un pressupost de 12,4 milions d’euros. En aquest sentit, també ha reclamat el ramal ferroviari pendent d’executar perquè la nova estació quedi ben connectada amb l’eix central del Corredor Mediterrani i amb l’ample europeu.

D’altra banda, pel que fa a les accions de promoció del turisme i la creació de producte, Pere Granados ha esmentat el Pla Estratègic de Turisme de Salou, per “impulsar un model diversificat, sostenible i intel·ligent de destinació i d’activitat turística, incrementant la recuperació del patrimoni i la generació de valor, a través de la nostra singular riquesa cultural, històrica i natural”, ha explicat. I ha parlat del treball que es duu a terme per consolidar l’oferta de turisme esportiu, de shopping i de turisme gastronòmic; de turisme ecològic, també, amb la recuperació i protecció mediambiental del litoral i del Camí de Ronda, el qual “podrem donar per acabat en breu, amb la realització de dues petites obres que finançarà la Dirección General de Costas”, ha recordat.

Ha parlat, també, del pressupost destinat per aquest 2022, descrivint el seu enfoc: reforçar les polítiques socials, de transformació urbana i de reactivació de l’economia. Les intervencions més destacades en renovació d’espais es concentraran en “un projecte global que divideix el municipi en 7 zones d’actuació”, i “en un projecte de remodelació d’11 places del municipi”. També ha fet esment del Pla de millora de la jardineria; el Pla de millora de voreres i asfalt; la renovació de l’enllumenat del carrer de Saragossa; l’ampliació de carrils-bici; i la creació de nous aparcaments dissuasius; entre d’altres.

Pel que fa a dotació de nous equipaments i infraestructures, ha posat de relleu el centre polivalent destinat a les diferents activitats organitzades pel col·lectiu de la dona (Casal de la Dona); els nous camps de futbol; el cobriment de la pista de l’Escola Santa Maria del Mar; i l’ampliació de l’Skate Park.

D’altra banda, ha recordat l’inici, en una setmana, de les obres de canalització i desviament del barranc de Barenys, que compta amb un finançament de 14 milions d’euros.

Pel que fa al finançament amb Fons Europeus Next Generation, ha anunciat el projecte de renovació de l’avinguda de Carles Buïgas, amb 3 milions d’euros; el Pla de Sostenibilitat Turística, amb 6 milions d’euros, que ha estat la dotació econòmica més alta obtinguda per un municipi de Catalunya; el projecte de remodelació de parcs i places, amb un import d’1.100.000 euros; la implantació de carrils bici urbans, amb 700.000 euros; el projecte Salou Smart, amb 250.000 euros; la generació de nous continguts digitals, amb 100.000 euros; el projecte de gestió de la mobilitat al municipi, amb 250.000 euros; i, per últim, el projecte d’aparcaments dissuasius, intel·ligents i sostenibles, amb una dotació de 600.000 euros.

En total, en el darrer any i mig, l’alcalde ha assenyalat que “s’han aconseguit quasi 35 milions d’euros en finançament a càrrec d’administracions supramunicipals (autonòmica, central i europea).

Granados ha fet balanç d’aquest darrer 2021, afirmant que, malgrat les circumstàncies actuals, s’han assolit avenços, els quals “responen a un pla d’acció municipal que dissenya un model de ciutat moderna i en sintonia amb els criteris ODS, i que executa un projecte vàlid pel progrés de Salou, implicat en l’impuls de l’economia local i la seva reactivació; compromès amb les necessitats de la ciutadania i la cohesió social, i que aposta per la transformació urbana per consolidar i garantir la qualitat de vida i el benestar de persones i famílies”. En definitiva, ha assenyalat, “que aposta per convertir Salou en un espai social inclusiu, que generi confiança, qualitat de vida, i oportunitats per a tothom”.

Finalment, l’alcalde ha agraït al teixit associatiu de Salou «la seva implicació i la seva paciència en aquests dos anys de pandèmia, atès que s’han hagut de suspendre moltes activitats», ha assenyalat, i «les entitats no han pogut desenvolupar les seves tasques com haurien volgut»; i també «la seva implicació en la millora i l’assistència, tant pel que fa a l’emergència social, com econòmica».

Intervencions dels portaveus

En el decurs del plenari d’avui, el portaveu del grup municipal SUMEM PER SALOU, Jesús Barragán, ha assegurat que “hem avançat i progressat, perquè hem impulsat i desenvolupat plans i projectes de gran magnitud per Salou i perquè hem gestionat amb responsabilitat, amb rigorositat, i atenent, sempre, l’interès general i el benefici comú”. Ha posat en valor la unitat de la societat salouenca, el “nostre màxim potencial i actiu”, ha dit, afegint que “junts hem demostrat que confiem en el futur d’aquest municipi”; i ha agraït a tots els col·lectius, sectors, entitats i famílies, la seva comprensió, implicació i esforç, en aquests moments difícils.

Fent referència als projectes que s’han dut a terme i els que es preveuen per aquest 2022, ha assenyalat que “hem estat capaços de desenvolupar-los, gestionar recursos i aconseguir finançament per tal que Salou pugui acometre la transformació més important dels últims 10 anys”.

Per la seva banda, el portaveu del grup municipal de PSC, David González, ha remarcat la coordinació entre les administracions supramunicipals i l’Ajuntament, especialment, a través del Centre d’Alta Resolució i l’àrea de Sanitat i Salut Pública. Ha esmentat, també, entre altres, la recuperació de l’activitat esportiva; la posada en marxa de programes ocupacionals; l’assistència i assessorament, a nivell social; l’increment de subvencions i ajudes a les entitats i a la població, per fer front les conseqüències de la pandèmia.

Així mateix, González ha posat de relleu l’actuació, en primera línia, de la Policia Local de Salou i de Protecció Civil, que “han prestat un servei de proximitat i cura a la ciutadania”.

L’alcalde i els regidors han valorat la important tasca dels treballadors i treballadores de l’Ajuntament.

Els portaveus dels grups municipals de l’oposició, Marçal Curto, d’ERC; Pere Lluís Huguet, de C’s; i Mario García, de PP, també han fet la seva exposició relativa al balanç de l’exercici 2021, on han coincidit en la seva crítica a la gestió del Govern.

Redacció

 

El fiscal demana 13 anys de presó a dos acusats de violació a Salou l’any 2020

Façana de l’Audiència de Tarragona. Foto: ACN

La secció segona de l’Audiència Provincial de Tarragona juatjarà, a partir de dimecres, dues persones acusades de dos delictes de violació. Els fets van ocórrer a Salou l’any 2020. Segons el fiscal, els acusats van conèixer a la víctima ajunto altres amics. En un moment de la nit, la víctima i acusat es van dirigir a un pàrquing, i després de besar-se, l’acusat sense consentiment de la víctima, la va violar. En aquest moment, va aparèixer l’altre acusat, que aprofitant l’estat de la perjudicada, la va agafar fortament i la va agredir sexualment. El fiscal demana per als acusats la pena de 13 anys de presó.

Redacció

 

ERC Salou denuncia la deixadesa de funcions de l’equip de govern per la reducció del personal de l’àrea de Serveis Socials

Imatge d’arxiu d’un plenari de l’ajuntament de Salou. Foto: ACN

El Grup Municipal d’ERC Salou ha lamentat, per mitjà d’una nota de premsa, la «deixadesa de funcions de l’equip de govern i, concretament de la regidora de Serveis Socials i el regidor de Recursos Humans, per la desaparició del reforç al Servei de Primera Acollida de l’àrea de Serveis Socials del municipi». Segons els republicans, «avui fa 11 dies que el servei que fins ara s’oferia a través de 4 persones -i ja estava desbordat- ha passat a ser atès per 1 sola persona. Actualment, les cites prèvies per la primera acollida ja es donen a dos mesos vista, en una situació que es veurà agreujada per aquesta retallada».

Arrel de l’augment de la càrrega de feina amb la pandèmia i les conseqüències socioeconòmiques que ha suposat per al municipi de Salou, es van contractar 3 treballadores socials de reforç, addicionals a l’existent, pel Servei de Primera Acollida. Els contractes s’han estat prorrogant de 6 en 6 mesos i han finalitzat sobtadament el 31 de desembre. ERC Salou mostra la seva «sorpresa per aquests fets, ja que, just el passat desembre, el Departament de Drets Socials i entitats municipalistes van subscriure un acord marc en matèria de serveis socials i altres programes de protecció social per destinar a través d’un contracte programa un total de 1.408 milions d’euros pel període de 2022-2025, amb un increment de 76,2 milions per al 2022 fins a arribar als 320 milions. Aquest acord pretén millorar l’atenció social, consolidant més de 400 treballadors i treballadores socials que van incorporar-se durant el 2021 arran de la Covid-19».

A preguntes del grup municipal, des de l’àrea de Recursos Humans la resposta és que es deu al «caràcter normatiu dels contractes». Des d’ERC Salou «no entenem com l’equip de govern no ha previst aquesta situació ni l’ha evitat, tot i la predisposició i les partides previstes per part de la Generalitat. Denunciem la deixadesa de funcions de la regidora de Serveis Socials i del regidor de Recursos Humans, ambdós coneixedors de la situació des de fa ja mesos. Si els contractes finalitzaven el 31 de desembre, tenint en compte la complexitat del moment, s’hagués hagut de treballar perquè el dia 1 de gener aquest reforç continués, o bé consolidant les places, amb un nou contracte programa o bé recórrer a la borsa de feina municipal per restituir immediatament el servei», conclou la nota.

Redacció

 

El Cós Blanc de Salou se suspèn per segon any consecutiu

Imatge de la reunió celebrada a l’Ajuntament entre els colles i l’alcalde. Foto: Twitter

El Cós Blanc 2022 s’ha suspès per segon any consecutiu degut a la pandèmia i d’acord amb una votació que ha tingut lloc aquest dilluns a la tarda-vespre en una reunió dels grups participants, presidida per l’alcalde Pere Granados, acompanyat pel tècnic de Cultura i el cap de protocol de l’Ajuntament, i celebrada a l’Ajuntament.

S’ha acordat també que els actes de Festa Major que es puguin organitzar d’acord amb les normes i recomanacions sanitàries es faran. Les colles han decidit en les votacions no ajornar la festa uns mesos i deixar-la per a l’any 2023.

Redacció

 

Mor un home de la Pobla mentre treballava rehabilitant la façana d’un edifici a Salou

Una ambulància del SEM. Foto: SEM

Agents dels Mossos d’Esquadra han rebut avís aquest matí d’un accident d’un treballador d’una empresa de treballs verticals que estava fent tasques de rehabilitació a la façana d’un edifici al carrer València de Salou.

Els fets han ocorregut pels volts de les 09.50 hores quan un treballador s’ha precipitat des de una quarta planta quan estava rehabilitant la façana. Segons les primeres informacions, el treballador es trobava fent la rehabilitació i, per motius que es desconeixen, el sistema de subjecció s’ha trencat, l’home ha caigut a terra i ha mort.

Al lloc dels fets s’han desplaçat diverses patrulles de Mossos d’Esquadra, Bombers de la Generalitat i indicatius del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM).

La víctima és un home de 42 anys, de nacionalitat espanyola i veí de la Pobla de Mafumet (Tarragonès).

Els Mossos d’Esquadra han posat els fets en coneixement del jutjat d’instrucció en funcions de guàrdia de Tarragona i del Departament d’Empresa i Treball, d’acord amb els procediments habituals en accidents laborals amb víctimes mortals.

Redacció

 

Aturem BCN World alerta de l’impacte ambiental de Hard Rock a Vila-seca i Salou

Imatge dels participants en la caminada reivindicativa. Foto: Ariadna Escoda

Una trentena de persones han participat aquest diumenge al matí en la caminada reivindicativa als terrenys on es pretén ubicar el projecte Hard Rock. L’acció, organitzada per la Plataforma Aturem BCN World, ha denunciat l’impacte que tindria el projecte al medi natural a Vila-seca i Salou. D’altra banda, els activistes també han reiterat la crítica envers l’executiu català per haver destinat 108.398,18 euros en informes relacionats amb el nou Pla Director Urbanístic (PDU). Segons el portaveu de la plataforma, Joan Pons, «qui hauria d’haver finançat aquests tràmits hauria d’haver estat el promotor del projecte i no pas l’Incasòl». Deu anys després del primer anunci de BCN World, els activistes esperen que s’enterri el projecte de Hard Rock.

La caminada reivindicativa ha començat a la Séquia Major de Vila-seca, un espai natural que segons Pons es pot veure en «risc» si es desenvolupa el Hard Rock. El recorregut, d’uns sis quilòmetres a peu, també ha travessat terrenys on es podrien instal·lar els complexos de casinos i hotels i d’altres d’expropiats per finalitats turístiques, tal com ha denunciat l’activista. En aquest sentit, l’activista ha denunciat que aquests espais «es troben igual» i no s’hi ha fet res en els darrers anys.

Pel que fa al desenvolupament del PDU, la plataforma Aturem BCN World ha posat en dubte que el pla s’acabi de redactar al llarg de 2022. Aquesta és, però, una peça clau per tancar la compravenda dels terrenys on es pretén ubicar Hard Rock. En els pressupostos aprovats al mes de desembre s’inclou una esmena que concreta i especifica que el Govern no posarà ni un sol euro al projecte, tot i mantenir-se la partida de 120 MEUR previstos per l’adquisició dels terrenys del Centre Recreatiu i Turístic (CRT) de Vila-seca on s’hauria de construir el complex d’oci i joc.

Pendents de la investigació de la Sindicatura de Comptes

En la mateixa línia, els activistes han avisat que estaran molt pendents de la investigació a càrrec de la Sindicatura de Comptes per possibles «irregularitats» en la tramitació de Hard Rock. Tot i que l’Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) ja va descartar en el seu moment que hi hagués il·lícits penals, en el seu informe apuntava que podria haver-n’hi de caràcter administratiu o comptable. Segons Pons, es tracta d’una «ombra de dubte» de la qual en vigilaran la seva evolució.

En el desè aniversari del primer anunci referent a BCN World, Pons descarta que enguany es posi cap primera pedra «en un projecte en fallida constant». Per això, reitera que s’enterri de forma «definitiva» tenint en compte l’historial en què «només s’han gastat diners públics per redactar plans i modificar normatives que no han servit per impulsar-lo».

Ariadna Escoda – ACN

 

Les tres sirenes de risc químic a Reus i Salou s’instal·laran el primer semestre d’enguany

Imatge general del polígon nord de la petroquímica de Tarragona vist des de Puigdelfí. Foto: Àlex Recolons

El Govern instal·larà les tres sirenes de risc químic a Reus i Salou durant el primer semestre d’enguany. Així ho ha confirmat la directora de Protecció Civil, Mercè Salvat, que defensa que la voluntat política i el compromís adquirit el passat octubre es mantenen.

Entre maig i juny de 2022, Protecció Civil té previst recuperar els simulacres de sirenes que no es van poder fer l’any passat a causa de la pandèmia. D’altra banda, s’han instal·lat 53 sensors de toxicitat al polígon nord i sud de Tarragona. Pròximament se’n col·locaran tres més que han quedat pendents i s’iniciarà la segona fase de la prova pilot per comprovar-ne el funcionament. La instal·lació d’aquests sensors ha tingut un cost aproximat de 70.000 euros.

Dues de les sirenes anunciades es col·locaran a la capital del Baix Camp, concretament al barri de Bellissens amb un radi d’abast d’un quilòmetre i a la zona de l’edifici del CAT 112, amb un abast de 600 metres. La tercera sirena, ubicada a Salou, s’instal·larà prop de la zona de Port Aventura amb un abast d’un quilòmetre. Cada sirena té un cost aproximat d’entre 30.000 i 40.000 euros.

La instal·lació d’una cinquantena de sensors de toxicitat -una vintena per detectar fuites de clor i una trentena per sulfur d’hidrogen- respon a la primera fase d’una prova pilot «pionera», en què s’han col·locat aquests elements fora del polígon químic tarragoní, al barri de Bonavista i a la Canonja. Durant els pròxims mesos, es provaran els sensors per validar la informació i minimitzar així falsos positius o falsos negatius en el marc de la segona fase. També es faran anàlisis per valorar el seu funcionament. La directora de Protecció Civil ha assenyalat que es desconeix cap altre cas d’una prova d’aquestes característiques en què s’hagin instal·lat sensors als voltants de cap polígon químic.

«La instal·lació dels sensors és fruit del desenvolupament del Plaseqta»

Pel que fa al Plaseqta, la directora de Protecció Civil ha assegurat que es troba en desenvolupament i que es tracta d’una «feina constant». Per això, ha assenyalat que es manté el contacte amb les administracions locals i veïns i que la instal·lació dels sensors, així com les campanyes de sensibilització o la col·locació de sirenes, és fruit d’aquest pla.

D’altra banda, l’espai de diàleg amb el teixit associatiu tarragoní, creat la tardor passada, continua la tasca d’escolta activa entre els agents implicats. En la reunió celebrada al novembre, les entitats veïnals van reclamar la implementació del sistema d’avisos per SMS Cell Broadcasting. En aquest sentit, Salvat ha insistit que es tracta d’una normativa marcada per la Unió Europea (UE) i que el govern espanyol està en converses per aplicar-la a partir del mes de juny d’enguany. Des de Protecció Civil reiteren la voluntat que el polígon químic de Tarragona participi en una prova pilot un cop s’aprovi aquest sistema d’avís a la ciutadania en situacions d’emergència química.

 

Els Reis Mags d’Orient omplen d’il·lusió els carrers de Salou

El rei Baltasar, en un moment del recorregut

Ses Majestats Els Reis Mags d’Orient han arribat aquesta tarda a Salou per omplir de regals les llars del municipi. Perquè puguin accedir a les cases, l’alcalde Pere Granados els ha rebut al balcó de l’Ajuntament, on els ha lliurat la clau de la ciutat. També hi ha estat present el regidor de Serveis Culturals, Xavier Montalà.

L’alcalde ha pronunciat unes paraules de benvinguda als Reis Melcior, Gaspar i Baltasar i els ha agraït la seva presència al municipi. Així mateix, els ha demanat que «deixin molts regals a les cases dels nens i nenes de Salou, molta salut i prosperitat», a l’hora que ha desitjat que «aquest any sigui el de véncer la pandèmia» i també que «arribi la completa normalitat».

L’alcalde Granados, amb els Reis

Un grup de dansaires, durant la Cavalcada

Per la seva banda, el Rei Melcior ha agraït la donació de la clau de la ciutat de mans de l’alcalde i ha demanat que els nens i nenes «siguin bons».

En finalitzar els parlaments, s’ha pogut gaudir del tradicional castell de focs artificials. I a continuació ha tingut lloc la cavalcada per diferents carrers de la ciutat: c. Advocat Gallego, c. del Carrilet, c. Barcelona, Via Augusta, i c. Ciutat de Reus; finalitzant el seguici a la Via Roma.

 

L’Ajuntament de Salou informa la ciutadania sobre el nou calendari del contribuent

L’Ajuntament de Salou ha editat el nou calendari fiscal per aquest exercici 2022, amb els tributs de caràcter periòdic, les dates i els terminis de pagament, que s’aplicaran al municipi, durant aquest any.

El calendari estableix el període de pagament voluntari per als tributs periòdics, que no requereixen de notificació individual, i que estableixen diversos períodes:

  • L’impost de vehicles de tracció mecànica i la taxa de guals es podrà pagar del 15 de març al 16 de maig.
  • L’impost de béns immobles urbans i rústics i la taxa de recollida de residus, del 15 de juny al 15 de setembre.
  • L’impost d’activitats econòmiques i la taxa de conservació del cementiri podrà satisfer-se del 15 de setembre al 15 de novembre.

Tributs domiciliats: Pel que fa als càrrecs de rebuts domiciliats, l’impost sobre vehicles i la taxa de guals es passarà el 15 d’abril. L’impost sobre béns immobles i de recollida de residus domicilis/locals, l’1 d’agost. I la taxa del cementiri i l’impost d’activitats econòmiques es passaran el 15 d’octubre. Aquest sistema genera un estalvi del 0,10%.

A banda, hi ha dos altres sistemes especials de pagament:

– Sistema de pagament avançat: Es genera un únic pagament, amb data 5 de febrer; i una regularització, a l’octubre. Genera un estalvi de l’0,20% al contribuent.

– Sistema de pagament fraccionat: Fer front als impostos en 9 mensualitats, de febrer a octubre, que es carrega el dia 5 de cada mes; i que es regularitza amb un darrer rebut, a l’octubre.

Respecte a la taxa del mercat municipal, el primer termini de pagament serà fins al 30 d’abril; i el segon, fins al 30 de setembre. D’altra banda, el primer termini de la taxa del mercadet d’encants, dels dilluns, es farà efectiu el 30 de juny; i el segon termini, el 31 d’agost. Per últim, la taxa de platges, el primer termini de la qual serà el 31 d’agost; i el segon, el 30 de setembre.

Les persones interessades en sumar-se a qualsevol de les diferents opcions de pagament poden tramitar la seva petició presencialment, a l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC), en horari de dilluns a divendres, de 9 a 14 h.

Redacció

 

Salou modifica el recorregut de la Cavalcada davant les mesures de prevenció de la Covid

L’Ajuntament de Salou, a través de l’àrea de Serveis Culturals, informa la ciutadania dels canvis produïts en el recorregut de la Cavalcada de Reis, prevista per aquest dimecres, 5 de gener de 2022, ateses les noves mesures sanitàries establertes per la pandèmia de la COVID-19.

En aquest sentit, s’ha modificat el recorregut. L’arribada de Ses Majestats Els Reis Mags d’Orient serà a les 18.15 hores, al balcó de l’Ajuntament. En aquest indret, es podrà veure el tradicional castell de focs. Tot seguit, l’alcalde Pere Granados lliurarà als Reis la clau de la ciutat de Salou, per tal que puguin accedir a les cases del municipi i lliurar tots els regals que han demanat els salouencs més petits.

La Cavalcada, per tant, començarà des de l’Ajuntament, al carrer Advocat Gallego, passant pel c. del Carrilet, c. Barcelona, Via Augusta, c. Ciutat de Reus i fins a Via Roma, on finalitzarà el recorregut.

Cal recordar que es necessari l’ús de la mascareta, en tot moment; rentar-se les mans amb gel hidroalcohòlic; i evitar aglomeracions de persones, per tal de garantir la seguretat de tota la població.

Bústia Reial a la Torre Vella

L’àrea de Serveis Culturals de l’Ajuntament també recorda que avui dilluns, dia 3 de gener, i demà dimarts, en horari de 17 a 20 h, tres patges reials seran a la Torre Vella de Salou (Arquebisbe Pere Cardona, 5), perquè els nens i les nenes de Salou puguin dipositar les seves cartes a la Bústia Reial, col·locada al pati del centre cultural, i poder fer-la arribar a Ses Majestats, els Reis Mags d’Orient.

Redacció

 

Dotze monitors i vint voluntaris vetllen per la bona marxa del Parc Infantil de Nadal de Salou

Enguany, el certamen se celebra totalment a l’exterior, contemplant les circumstàncies de la pandèmia. El dia 2 de gener, les persones que portin 2 kg de menjar tindran entrada gratuïta. La recollida d’aliments anirà destinada a entitats benèfiques del municipi. Fotos: Ajuntament

L’alcalde de Salou, Pere Granados, acompanyat de la regidora d’Infància, Joventut, Adolescència, i Oci, Julia Gómez, ha visitat l’Espai Xic’S del Parc de Nadal, que aquest any es fa, exclusivament, outdoor, és a dir, al exterior i al voltant del Pavelló Municipal dEsports (c/ Milà, 5), per garantir, al màxim, la seguretat de tots els participants, tenint en compte les circumstàncies de la pandèmia.

El parc compta amb múltiples atraccions de fira, inflables i música per a nens i nenes d´entre 3 i 12 anys, que poden accedir al parc havent abonat una entrada de 5 euros, per a tots els dies, o bé de 3 euros, amb el carnet del Club Xic’S. També hi ha la possibilitat d’adquirir un abonament per a tots els dies (18€ i 15€ amb el carnet del Club). Els menors de 3 anys no paguen entrada i poden gaudir d´algunes activitats. De fet, totes estan senyalitzades abans de l’accés, controlat per un monitor o monitora.

Fins al 5 de gener, el Parc de Nadal de Salou romandrà obert, en horari de 10 a 13 h i de 16 a 20 h. L’1 de gener, tot el dia, i el 5, a la tarda, el parc romandrà tancat.

El dia 2 de gener, aquelles persones que portin 2kg de menjar, tindran l´entrada totalment gratuïta. La recollida daliments anirà destinada a entitats benèfiques del municipi.

Així mateix, el patge reial visitarà el parc els dies 3 i 4 de gener, de 17.30 a les 18.30 h.

Granados ha felicitat els monitors/es del Parc i també els voluntaris/àries, i els ha agraït la seva dedicació i responsabilitat amb la seva tasca de control, vigilància i assistència. Cal destacar que encara que el Parc se celebri a l’exterior, hi ha personal de seguretat que evita que hi hagi aglomeracions.

També és remarcable que tots els monitors i voluntaris que treballen al parc es fan un test d’antígens cada matí, abans d’entrar a treballar, “no només per a la seguretat dels nens i nenes, sinó també per a la de els mateixos monitors i de tots els visitants”, ha indicat Julia Gómez. La regidora d’Infància ha assegurat, a més, que «complim, en tot moment, les recomanacions que fa el Govern, en relació amb la Covid-19».

Cal recordar que per entrar al Parc de Nadal és obligatòria la màscara, a partir dels 6 anys.

Redacció

 

Els pressupostos de l’Estat destinen 500.000 euros al Camí de Ronda de Salou

Els pressupostos generals de l’Estat han dotat amb 500.000 euros el finançament de diverses actuacions en l’àmbit del Camí de Ronda de Salou. Una de les importants és l’adequació del recorregut corresponent al projecte de Camí de Ronda que transcorre per terrenys gestionats per l’Autoritat Portuària, de titularitat estatal, de forma que es dota aquest tram del camí d’una adequada connexió i accesibilitat.

Per altra banda, la dotació económica preveu, també, la restauració de les bateries i trinxeres de la zona de la Talaïa, uns vestigis de la Guerra Civil; i el camí empedrat de subministrament a aquestes defenses de costa.

Així mateix, financia l’excavació arqueológica i consolidació de les restes del jaciment del poblat de Kal·lipolis, correponents a la part del terrenys portuaris, i l’adequació de l’accés des del Recó fins la pedrera petita.

L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha mostrat la seva satisfacció i ha agraït al diputat Ferran Bel, especialment, al Gobierno de España i a tots els diputats que han votat a favor d’aquesta partida econòmica la seva sensibilitat cap a projectes que volen recuperar i protegir el litoral, com és el projecte salouenc.

També ha manifestat que “amb aquesta dotació econòmica i amb algunes petites inversions que encara queden pendents d’executar, podrem donar per acabada aquesta important intervenció de recuperació mediambiental i paisatgística del litoral del Cap Salou, per la qual l’Ajuntament hi ha invertit al voltant de 5 milions d’euros; i, en tot moment, s’ha preocupat per fer arribar al Govern de l’Estat la necessitat del finançament pendent per finalitzar, definitivament, les obres».

Redacció

 

Salou se suma a la campanya solidària ‘Cap Nen/a Sense Joguina’, a través del concert de la JONC & Bandart

L’actuació es realitzarà a les 20 h, al Teatre Auditori de Salou (TAS). La invitació gratuïta es pot adquirir a l’Àrea de Serveis Culturals de l’Ajuntament (passadís del TAS) de dilluns a divendres, de 10 a 14 h. L’aforament és limitat. Foto: Ajuntament

La Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC) actuarà al Teatre Auditori de Salou (TAS) aquest proper dimecres, 29 de desembre, a les 20 h. Es tracta d’un concert solidari, emmarcat dins de la campanya Cap Nen/a Sense Joguina, una iniciativa de SER Catalunya, amb Creu Roja Joventut.

Fa 55 anys que es va iniciar el Cap Nen/a Sense Joguina. A Tarragona, és el 4t que es duu a terme la campanya i es destinen les joguines recollides a Creu Roja. Tot el que es recapti es quedarà a Salou i es lliurarà en lots, per a cada nen/a, els quals contenen una joguina individual, una de tipus familiar, un llibre i un complement, segons ledat del nen/a.

L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha posat en valor el sentit de la campanya i ha destacat el vessant cultural i solidari del concert, que “esperem que ens ajudi a recaptar moltes joguines, perquè tenim persones amb gran esperit solidari i molt implicades, al nostre municipi”, ha afirmat.

Per la seva banda, el regidor de Serveis Culturals, Xavier Montalà, ha destacat que “ja és tradició, per part nostra, acollir cada any, per aquestes dates, la JONC, que ens ofereix una actuació excel·lent i que, a més, té una missió molt important de cara als nens i les famílies”.

El programa del concert de la JONC & BandArt comptarà amb un repertori format per peces de Beethoven, Simfonia núm. 5; i Mendelssohn, Simfonia núm. 3 “Escocesa”, sota la direcció de Gordan Nikolic, concertino-director.

La Jove Orquestra Nacional de Catalunya neix el setembre del 1993 sota la direcció de Josep Pons fins al 2001, any en què Manel Valdivieso pren el relleu com a director artístic.

La Fundació JONC té com a objectius facilitar una formació orquestral integral als joves músics del país; col·laborar activament en la inserció dels joves músics a la vida laboral i contribuir a la formació i enriquiment de nous públics.

La JONC ha participat als festivals i sales de concerts més importants del país, sota la direcció de mestres del prestigi de Josep Pons, Guy van Waas, Ernest Martínez-Izquierdo, Jordi Mora, Manel Valdivieso, Barry Sargent, Jan Caeyers, Robert King, Paul Goodwin, Andrew Parrott, Antonio Ros-Marbà, Lutz Köhler, Salvador Mas, Edmon Colomer, Karl Anton Rickenbacher i Valery Ovsyaniko.

Nou concert de la JONC Alevins, el 4 de gener

Per altra banda, el proper dimarts, 4 de gener, a les 20 h, al TAS, tindrà lloc un nou concert de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya, en aquest cas, dels Alevins. L’entrada és amb invitació i l’aforament, limitat. Aquesta es podrà adquirir a l’Àrea de Serveis Culturals de l’Ajuntament de Salou, de dilluns a divendres, de 10 a 14 h.

Redacció

 

Els Mossos i la Guardia Civil desarticulen un grup criminal dedicat al tràfic il·lícit de vehicles

els investigadors van intervenir el vehicle d’alta gamma que utilitzaven els integrants del grup, valorat en més de 100 mil euros. Foto: Cedida

Agents dels Mossos d’Esquadra de les unitats d’investigació de Tarragona i Reus conjuntament amb la Unitat de Patrimoni de la Comandància de Barcelona de la Guàrdia Civil van detenir diumenge quatre homes i una dona, d’edats compreses entre els 30 i els 57 anys, de nacionalitats russa i ucraïnesa -un dels homes amb domicili a Rússia i la resta a Salou-, com a presumptes autors dels delictes de pertinença a grup criminal, 17 robatoris amb força de vehicles, falsificació documental i tràfic il·lícit de vehicles.

Les detencions són el resultat d’una investigació que es va iniciar a l’estiu en detectar una sèrie de robatoris de vehicles nous i d’una determinada marca a la zona del Tarragonès i el Baix Camp. En les primeres gestions d’investigació es va comptar amb la col·laboració de les policies locals de Salou i Cambrils.

Durant la fase inicial de la investigació, a l’octubre es va detenir un home de 25 anys, de nacionalitat ucraïnesa i es van recuperar dos vehicles sostrets de la mateixa marca. Aquesta detenció va permetre constatar l’existència d’un grup criminal format per ciutadans de l’Europa de l’est que estava assentat al territori. A més, els mossos van coincidir en la investigació amb agents de la Guàrdia Civil i es va establir un equip conjunt de treball.

Amb l’avenç de la investigació es va constatar que el grup criminal operava també fora de Catalunya, es va identificar els membres, els seus rols dins del grup i es van ubicar una sèrie de domicilis i cotxeres on els investigats guardaven vehicles sostrets. De fet, durant aquesta fase d’investigació els policies van recuperar cinc vehicles que havien estat sostrets a Catalunya i Madrid.

Els investigadors van comprovar que dos dels integrants del grup s’encarregaven de cometre els robatoris dels vehicles, dos eren els responsables de la logística i de donar suport als lladres i un cinquè membre que s’encarregava de la manipulació dels vehicles.

El grup disposava de les eines i la capacitat per falsificar els elements de traçabilitat dels vehicles que robava de manera que cometien els robatoris dels cotxes a València, Madrid o Catalunya, els portaven fins a Torredembarra i, en un breu període de temps, eren capaços de manipular-los i falsificar la seva documentació per posar-los en circulació.

Mentre els investigadors prepararen les entrades i perquisicions als domicilis investigats van tenir coneixement de l’arribada d’un integrant del grup criminal que es dedicava a la modificació dels vehicles per poder traficar amb ells sense aixecar sospites. Concretament, mitjançant eines especialitzades, plantilles i altres estris era capaç de modificar els números de bastidor i de motor de tal forma que era pràcticament indetectable la falsificació.

L’arribada d’aquest especialista va fer que diumenge passat, els equips investigadors precipitessin l’operatiu i detinguessin les cinc persones. L’endemà, es van fer les entrades i perquisicions a quatre immobles, tres domicilis a Salou i una cotxera a Torredembarra. Per portar a terme aquest dispositiu es va comptar també amb la col·laboració de la Policia Local de Torredembarra.

En aquests registres es van localitzar quatre geolocalitzadors, inhibidors de freqüència, documentació, eines especialitzades per a la modificació dels elements de traçabilitat dels vehicles, diverses plaques de matrícules clonades, cinc aparells OBD (sistema de diagnosi de vehicles), diversos estris específics per cometre el robatori dels cotxes i un total 12 vehicles. A més, es va recuperar documentació d’un vehicle denunciat en un robatori però que no es va localitzar.

Dels 12 vehicles recuperats i que constaven com a sostrets, els detinguts ja havien manipulat 6 per poder-los posar en circulació ja que, a més de manipular-los, havien realitzat la falsificació documental. Dels altres sis vehicles encara no havien finalitzat la falsificació.

A més, els investigadors van intervenir el vehicle d’alta gamma que utilitzaven els integrants del grup, valorat en més de 100 mil euros, i que, donada la seva procedència, s’haurà de comprovar via Interpol si consta sostret. Aquest seria el 18è vehicle intervingut.

Els cinc detinguts van passar dimecres a disposició del jutjat d’instrucció en funcions de guàrdia de Tarragona i l’autoritat judicial va decretar la seva llibertat amb càrrecs.

Redacció

 

La UE reconeix la solidesa dels projectes de turisme sostenible de Salou i li atorga 6MEU

Pere Granados, avui a l’Ajuntament. Foto: Tots21

Salou comença a recollir el que porta uns anys sembrant en matèria de turisme sostenible, intel.ligent i desestacionalitzat. Aquest dimecres rebia una de les notícies de l’any en convertir-se en un dels municipis catalans que més diners rebrà de la Unió Europea dels famosos fons Next Generation destinats a l’apartat de turisme sostenible.

És possible un turisme sostenible a Salou? La UE ha dictaminat que sí i de la mà del Govern central -el govern català continua desaparegut- ha assolit la fita de veure aprovada una partida que sentarà les bases a la trasformació sostenible i intel.ligent de la ciutat turística.

L’alcalde, Pere Granados, ha volgut mostrar musculatura en una roda de premsa convocada avui per anunciar el que ja s’havia conegut el dia abans, però sense massa detalls. Granados ha tret el bisturí i ha obert en canal les ajudes que rebrà el consistori. Els darrers anys, Granados s’ha convertit en un dels grans protagonistes del canvi de mentalitat que els grans thinks tanks estan elaborant arreu per transformar el turisme de masses en un turisme sostenible.

Granados ha executat els darrers temps una estratègia d’acostament íntim al Govern central -veritable vehiculador i avalador de les ajudes europees-, que ha fet que es visquessin episodis com que la delegada del Govern central a Catalunya, Teresa Cunillera, visités Salou en un fet inusual, amb la finalitat de conèxier els seus projectes en turisme sostenible i intel.ligent. O que el director de Turisme del Govern central, Fernando Valdés, rebés l’alcalde. O que el mateix Granados fos cada any un dels ponents estrella de la conferència sobre turisme que se celebra a les Illes Canàries, on abundava en la seva tesi del turisme sostenible, intel.ligent i desestacionalitzat. Fins i tot destacats responsables d’oficines turístiques públiques de l’Estat espanyol eren convidats a llegir el pregó de la Festa Major de Salou. No era endevades.

Una estratègia per terra, mar i aire

Ha estat una estratègia d’atac per terra, mar i aire que ara veu els seus primers grans fruits i que es traduiran en el finançament de la conversió en peatonal de l’avinguda Carles Buïgas, la creació de 12 quilòmetres de carrils bici a la ciutat o la instal.lació de tres aparcaments disuasoris, entre d’altres propostes aprovades.

Així, l’alcalde de Salou ha presentat avui els projectes del Pla de Sostenibilitat Turística en Destinacions de Salou, que reben finançament, mitjançant la convocatòria extraordinària Estrategia de Sostenibilidad Turística en Destinos del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo

L’objectiu és ‘augmentar la qualitat de vida de residents i l’experiència dels visitants, mitjançant el desenvolupament de plans estratègics per a la transformació de Salou en un municipi sostenible i intel·ligent’. Salou treballa per la transformació “integral, transversal i global” del municipi; per ser “sostenible, intel·ligent i desestacionalitzat”, ha destacat.

Tots els projectes presentats que s’integren en els 4 diferents eixos de la convocatòria han estat mereixedors d’un finançament de 6 MEUR.

Els projectes que es financen

El primer projecte és el de remodelació verd/blau de parcs i places. En aquet cas, seran finançats 1.100.000 €. L’actuació és sobre 11 espais urbans i consisteix en l’adequació per a l’ús públic, millora de la urbanització i equipament urbà i renaturalització amb implantació de vegetació i arbrat autòcton, millor adaptat a les condicions hídriques i climatològiques locals.

Els espais concrets que es milloraran són: l’Avinguda del Batlle Pere Molas, la Plaça d’Andalusia, la Plaça de la Pau, la Plaça de la Província, la Plaça Sant Jordi, la Plaça de la Corona d’Aragó, la Plaça de Cala Crancs (Cap Salou) la Plaça de la Sardana, la Plaça de Lluís Braille, el Parc Manel Albinyana i el Parc de les Pedreres.

L’objectiu és treballar, en l’àmbit de la sostenibilitat, en la recuperació dels espais públics a favor de les persones, la qual cosa incrementarà la seva qualitat de vida.

El segon eix és la millora de l’eficiència energètica, pel qual s’ha dotat de 3 MEUR per continuar amb la segona fase de l’Avinguda Carles Buïgas, una zona que té una forta activitat econòmica que es veurà reactivada, quant a transformació de l’espai públic en benefici de les persones.

En aquest eix també cal destacar el projecte d’implantació de carrils bici urbans, 12 km, dotats de 700.000 euros. L’objectiu és la mobilitat sostenible i reduir la presència de carboni al municipi de Salou, i disminuint la presència de vehicles rodats.

El tercer eix és la transició digital, un pla emmarcat en el Salou Smart Turístic. La fase II del projecte d’implementació de la Plataforma de Destinació Turística Intel·ligent (DTI), amb un pressupost de 250.000 euros. L’Ajuntament es dotarà de les eines necessàries per a la creació de l’Open Data Salou Turístic.

En aquest eix s’hi inclou, també, el projecte de generació de nous continguts digitals, amb un pressupost de 100.000 euros; i el projecte de gestió de la mobilitat al municipi, amb un pressupost de 250.000 euros, que ajudarà a desconcentrar l’espai públic i al fet que els sectors econòmics dels diferents punts de Salou es puguin beneficiar de la presència dels turistes.

Pel que fa al projecte de generació de nous continguts digitals, servirà per dotar de contingut històric el Camí de Ronda, com a producte turístic.

El quart i darrer eix és la competitivitat turística. Cal dir que en aquest punt Salou va presentar projectes d’aparcaments dissuassius, intel·ligents i sostenibles, amb una dotació de 600.000 euros. S’habilitaran diverses àrees d’aparcaments de vehicles, per reduir la petjada del carboni a Salou, al carrer Pompeu Fabra, a l’avinguda de les Pedreres; al carrer Carles Roig; al carrer Barenys i Avinguda Joan Fuster / Passeig del 30 d’Octubre.

L’alcalde de Salou ha manifestat la importància de «desestacionalitzar per tenir una economia sostenible» i ha assegurat que «es continuarà treballant per anar creant projectes». Així mateix, ha agraït al secretari d’Estat de Turisme d’Espanya, Fernando Valdés, i també a la directora general de Turisme de la Generalitat, Marta Domènech, amb els seus respectius equips, «per haver valorat positivament les propostes transformadores del municipi, tenint en compte la sostenibilitat, la intel·ligència i la desestacionalització». Ha tingut paraules d’agraïment a l’equip de govern i als tècnics municipals Ramon Tibau i Jordi Carbonell en redactar els projectes i tramitar-los.

I Granados no s’ha estat de criticar que la Generalitat no hagués optat a unes ajudes anteriors que haguessin pogut suposar l’entrada de dos milions d’euros per finançar la primera fase de Carles Buigas. Tampoc s’ha estat de qüestionar que a les fires que gestiona la Generalitat, Salou no tingui espai propi ja que defensa que les marques turístiques que busquen els visitants són les locals -Salou, Lloret, Benidorm, Torremolins, Barcelona- i no la de Costa Daurada o Catalunya.

Jaume Garcia

 

Adif licita les obres per desmantellar l’antiga via ferroviària entre l’Hospitalet de l’Infant i Port Aventura

La via de tren al seu pas per Vandellòs, actualment en desús. Foto: Ajuntament

Adif ha licitat les obres per al desmantellament de l’antiga via única entre Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i Port Aventura. El contracte té un pressupost d’1,8 MEUR i el termini d’execució és d’un any. En una nota, Adif ha destacat que així es complirà amb la Declaració d’Impacte Ambiental, un cop va entrar en funcionament la variant entre Vandellòs i Tarragona del corredor mediterrani. El projecte contempla el desmantellament de la superestructura de la via general en un tram de 28,2 quilòmetres, així com el desmuntatge dels pals de catenària entre Cambrils i Salou que quedaven pendents, i les instal·lacions de seguretat i comunicacions.

ACN

 

L’Ajuntament de Salou es posiciona com a referent digital en atenció ciutadana

Façana de l’Ajuntament de Salou. Foto: Cedida

L’Ajuntament de Salou ha aconseguit posicionar-se, aquest any 2021, com a referent en atenció ciutadana, especialment, a nivell digital, gràcies a la gran transformació del municipi i dels seus serveis.

En relació amb l’Índex de maduresa digital elaborat pel Consorci d’Administració Oberta de Catalunya (AOC), Salou ha aconseguit superar, amb un total de 80 punts, la mitjana dels 947 ajuntaments catalans, que és de 59 punts. A més, la Corporació es troba per sobre de la mitjana dels municipis de la franja entre 20.000 i 50.000 habitants, en tots els eixos avaluats.

Segons dades de la pròpia Corporació, cal destacar, també, que, enguany, l’Ajuntament ha obert 12.467 expedients administratius (un 34% més, respecte a l’any passat); i n’ha tancat fins a 9.244 (un 107% més, respecte a 2020).

Així mateix, s’han rebut 22.432 registres d’entrada (un 21% més que a l’any passat), dels quals, un 72% s’ha realitzat per canals telemàtics. Com a novetat, aquest 2021 s’ha incorporat la videoconferència, a través de representació de funcionari habilitat com a nou canal de registre.

D’acord amb les enquestes realitzades, l’atenció ciutadana de la Corporació ha obtingut una nota de 8,8 sobre 10 (l’any passat va ser de 8,5). I l’atenció telemàtica i la Seu Electrònica han obtingut una nota de 8,1 sobre 10 (l’any passat va ser de 7,7).

Pel que fa a distincions, l’Ajuntament de Salou ha obtingut, novament, el reconeixement Top 10 d’Administració Oberta 2020 de l’AOC, en la categoria d’ajuntaments d’entre 20.000 i 50.000 habitants, destacant en la transformació digital, pel que fa a la relació amb la ciutadania i a la gestió interna. I, també, ha estat reconegut amb el Segell Infoparticipa 2020 de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), en reconeixement a la transparència als portals web corporatius.

D’altra banda, segons dades de l’AOC, durant l’exercici 2021, l’estalvi econòmic generat per l’administració electrònica a l’Ajuntament de Salou ha estat de 205.822,48€, d’un total de 600 milions d’euros, entre totes les administracions públiques catalanes.

L’alcalde Pere Granados ha mostrat la seva satisfacció per haver assolit aquestes xifres, atès que “són el resultat de l’esforç i el treball que es duu a terme, des de fa temps, en la transformació de Salou, pel que fa a la digitalització”.

Per la seva banda, el regidor de Serveis Generals i Noves Tecnologies, Jesús Barragán, ha assegurat que “continuem avançant en l’atenció ciutadana i en la tramitació electrònica, per tal que la població pugui realitzar les seves gestions més fàcilment, i amb la major comoditat”.

Redacció

 

L’Asociación de Domino de Tarragona lliura 6.500 litres de llet a Cáritas

 

Imatge de l’acte de lliurament. Foto: Cedida

L’Asociación de Domino de la demarcació de Tarragona ha fet lliurament de 6.500 litres de llet a la interparroquial de Càritas Tarragona, en un acte entranyable en el qual s’ha recordat la necessitat que hi ha de recollir aquest tipus d’aliments. “Cada dia hi ha més d’un milió de nens que es fica al llit sense provar un sol got de llet”, recordava el president de l’entitat, Diego Arjona.

El lliurament va tenir com a escenari la parròquia de Sant Josep Obrer de Torreforta, i ha estat possible amb la col·laboració de clubs i jugadors de dòmino de la província de Tarragona, així com de les empreses Finques Europa i Tendals Serrano, a Salou, i el Club Rotary Salou. En l’acte, a més dels representants de l’Asociación de Domino, Diego Arjona, Angel Gómez i Manuel Feliz, va ser-hi present la directora interparroquial de Càritas, Maribel Mathioux, i el president del Club Rotary Salou, Pedro Otiña.

Redacció

 

Madrid finança cinc projectes turístics sostenibles a la demarcació amb fons Next Generation

Imatge virtual del projecte de recuperació ambiental del frontal marítim de La Pineda ‘Cal·lipolis Next Generation’, que rebrà 5 milions d’euros.

El govern espanyol ha acordat amb les comunitats autònomes destinar 615 milions d’euros de fons Next Generation a 169 projectes de sostenibilitat turística de tot l’Estat. Les inversions a Catalunya impactaran en 19 destinacions turístiques, 4 a la demarcació de Barcelona, 7 a la de Girona, 3 a la de Lleida i 5 a la de Tarragona i sumen 69,7 milions d’euros. El secretari d’Estat de turisme, Fernando Valdés, ha apuntat que les inversions busquen potenciar les destinacions turístiques per mantenir l’Estat en el lideratge de les destinacions. Els 169 projectes han estat seleccionats d’un total de 506 sol·licituds presentades. Els diners les gestionaran les entitats que els han sol·licitat.

A la demarcació de Tarragona (que rebrà en total 20 milions d’euros), la Diputació rep 5 milions d’euros per a l’extensió de la via verda entre Tortosa i Sant Carles de la Ràpita. L’ampliació de la Via Verda del Val de Zafán és un projecte que lidera la pròpia Diputació en col·laboració amb els ajuntaments de Tortosa, Roquetes, Amposta i la Ràpita, i vol ampliar la Via Verda Verda entre aquests municipis del Baix Ebre i el Montsià (23,74 km), amb un pressupost de 6,3 M€. L’objectiu de la iniciativa és incrementar el valor afegit de la Via Verda del Val de Zafan, reforçant la seva capacitat competitiva amb el desenvolupament dels trams d’enllaç pendents fins al Delta de l’Ebre.

Es preveuen dos nous trams ciclables entre Tortosa i la Ràpita; l’execució del projecte de millora de la mobilitat a l’entorn urbà d’Amposta i del projecte per al desplegament de la fibra òptica; la senyalització intel·ligent i la sensòrica al llarg dels nous trams, i la millora de l’accessibilitat per l’eliminació de les barreres a la N-340, AP-7 i la C-12. Un projecte que es complementaria amb futures fases, que es proposarien en les convocatòries d’aquests fons europeus de 2022 i 2023.

A Amposta l’ajuntament en rep per a la rehabilitació de les Cases del Castell.

A Salou, l’ajuntament rep recursos per a la renaturalització i restauració de parcs, places i espais públics i per l’Avinguda Carles Buigas.

A Sant Carles de la Ràpita l’ajuntament rep recurs per a la creació d’un Smart Center i la restauració de l’encreuament del Canal Carles III.

A Vila-seca (5 milions d’euros), per a la millora del Passeig Marítim de la Pineda, per als nous equipaments de turisme actiu i per a la millora d’equipaments a la platja.

A la demarcació de Barcelona, l’Ajuntament de Manresa rebrà recursos per a la renaturalització del riu Cardener, la instal·lació d’una nova xarxa de sensors de soroll i la creació d’una zona d’autocaravanes.

L’Ajuntament de Santa Susanna rebrà recursos per a la millora ambiental, l’accessibilitat i els serveis a la Platja de Llevant. També per a la millora de la Platja de les dunes i la reordenació del Front Marítim i un sistema de lloguer per a bicicletes.

El Consell Comarcal del Berguedà s’encarregarà de la creació d’un centre d’acollida d’esportistes en general i ciclistes en particular. També de la creació d’un Ecoparc al riu Llobregat, la Ruta del Carrilet, i la creació de l’experiència immersiva al patrimoni industrial i cultural del Llobregat.

La Diputació de Barcelona també crearà i adequarà itineraris no motoritzats i sistemes d’enllumenat eficient, a més d’activar mesures per al foment del turisme actiu.

A Girona, el consorci de vies verdes de Girona rebrà recursos també per a la via verda de Sant Joan de les Abadesses a la Vall de Bianya, la implantació d’un carril bici entre Garrigàs i Arenys d’Empordà, la connectivitat entre el Vall del Ter i el de Llémena, i l’ampliació de l’enllumenat públic a la via verda de Queralt.

A la Garrotxa el Consell Comarcal rebrà recursos per a la restauració d’espais naturals, un pla de foment de la mobilitat a peu i en bicicleta i vehicle elèctric i també per al transport públic de turistes que visiten la Garrotxa.

L’Ajuntament de Roses rebrà recursos per a la gestió dels accessos al Parc Natural de Cap de Creus i la creació d’un espai d’interpretació i educació ambiental del parc, a més de punts de recàrrega elèctrica per a vehicles.

L’ajuntament de Girona rebrà recursos per a l’habilitació del camí fluvial del Ter, l’enllumenat públic de l’entorn de Santa Eugènia, i un pla per fer valdre la gastronomia de Girona.

L’Ajuntament de Lloret de Mar rebrà recursos per a la rehabilitació sostenible del Mercat Municipal, la creació del nou espai ‘El Barman de Meningway’ i la digitalització per a la formació turística.

El Consell Comarcal del Ripollès rebrà diners per a l’aparcament i la zona de recollida de visitants, l’àrea d’autocaravanes per a escaladors i senderistes, i la digitalització de l’espai museogràfic de la colònia Llaudet.

A Sant Feliu de Guíxols l’ajuntament rep recursos per a la rehabilitació del monestir de Salt Feliu de Guíxols per a la millora de l’eficiència energètica, el sistema d’energia renovable a l’aparcament del Museu Thyssen i la restauració ambiental del Passeig de l’Art.

A Lleida, la Diputació rep recursos per a la creació de la via verda de la Noguera Baixa i de les vies blaves Camí del Segre i el Cardener.

L’Ajuntament de la Vall de Boí rep recursos per a la creació d’un sistema de mobilitat sostenible al parc nacional, la creació de l’outdoor parl de Vall de Boí, i la creació de l’experiència turística accessible al conjunt romàntic Patrimoni Nacional.

A Rialb, el consorci rep recursos per a la creació d’un centre d’acollida i tecnificació de l’activitat de l’escalada a Peramola, els accessos a l’embassament de Rialb, i l’adequació d’una via blava al marge de l’embassament i la creació de miradors a Oliana.

ACN

 

El Port Tarragona inicia les obres d’adequació temporal del Camí de Ronda de la zona del Cap Salou

Aquesta setmana han començat les obres per l’adequació del camí de ronda de la zona del Cap Salou que es troben dins dels terrenys de la seva propietat. Les tasques que s’estan duent a terme aquests primers dies son d’enderroc dels elements antics, com tanques o murs, que seran reemplaçats en les properes setmanes.

En aquesta primera intervenció, realitzada en la part de camí de ronda que es troba dins dels terrenys propietat de l’Autoritat Portuària de Tarragona, es desmuntarà la primera tanca que delimita el camí i que es troba totalment degradada pel pas del temps. Els pals de formigó i malla de que compta aquesta tanca serà el primer element a canviar en una intervenció que continuarà un cop començat l’any nou.

Amb una inversió de 86.000 euros (IVA exclòs) i un i un termini d’execució de 2 mesos, aquestes obres formen part de les accions que el Port de Tarragona realitza en el marc de les polítiques de Port Ciutat amb els municipis en els quals el Port hi desenvolupa la seva activitat. L’actuació que ara comença millorarà els 1,250 quilòmetres d’itinerari del litoral de la Costa Daurada.

Amb aquesta inversió l’APT posa en valor un espai natural inclòs dins del seu domini que permetrà facilitar les passejades pel camí de ronda del Cap de Salou de forma segura, des de la Bateria de La Talaia, vestigi de la Guerra Civil, a prop del carrer Glorieta Cap de Salou fins el carrer del Vaporet, al límit amb la Pineda (Vila-seca).

Una millora en totes les zones

Les obres d’adequació del Camí de Ronda es realitzaran, principalment, en tres zones del Cap de Salou: la primera part, més propera a l’interior Cap Salou, una zona boscosa on el desnivell és més alt; en segon lloc, en el pas per la zona alta de l’antic front de voladura de la pedrera i, en tercer lloc i últim, el tram entre la pedrera i l’espai adjacent a la platja de la Pineda (Vila-Seca).

A la primera zona, on la cota és més elevada i la vegetació és prou espessa per delimitar el pas dels vianants, es col·locarà un tram de barana de fusta per habilitar 2 miradors i s’instal·laran cartells d’advertència de perill de caiguda en punts concrets del recorregut propers al penya-segat.

La zona alta de la pedrera ja es troba protegida davant de caigudes fortuïtes, no obstant es reforçaran diversos punts que puguin representar perill. I, a més, es col·locaran diferents trams de barana de fusta a mode de mirador en 5 punts del recorregut que transcorre per la part alta de la pedrera.

Un cop passat el tram de la pedrera, la zona presenta un vial pavimentat. En aquest tram es condicionarà un nou camí entre aquest vial i el límit de la propietat de l’APT. Per obrir aquest nou camí, es desbrossarà el terreny en forma d’un traçat sinuós i imitant els camins naturals, procurant minimitzar l’impacte en la vegetació ja existent. El nou pas es tancarà lateralment amb una tanca paral·lela seguint el límit que marca el vial destinat al pas de vehicles de servei del Port.

Finalment, s’obrirà un accés públic a la tanca ja existent en l’inici de el camí al carrer del Vaporet (Salou) que es protegirà amb pilones per tal que els vehicles no puguin estacionarhi, assegurant el lliure accés al Camí de Ronda.

Redacció