.

.

TOTS 21

Les empreses turístiques poden optar a 9.000€ de finançament

La jornada informativa tindrà lloc a l'Ajuntament de Salou. Foto: Cedida

La jornada informativa tindrà lloc a l’Ajuntament de Salou. Foto: Cedida

Dilluns 13 de febrer Salou acollirà una sessió informativa per a empreses turístiques per exposar-los les possibilitats de rebre bons de fins a 9.000€ en el marc del projecte europeu Resetting. En els propers dos anys, fins a 14 pimes de la demarcació de Tarragona poden optar a bons de finançament per aplicar solucions tecnològiques a les seves empreses, invertir en capacitació i mentoria amb empreses expertes del territori. Resetting, coordinat pel Centre Tecnològic Eurecat, i finançat per la Comissió Europea, compta amb el Clúster TIC Catalunya Sud i la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de Tarragona com a socis a la demarcació. 

La segona convocatòria per a petites i mitjanes empreses del sector turístic de la demarcació de Tarragona que vulguin formar part del projecte europeu Resetting està ja en marxa. El termini per presentar les sol·licituds finalitzarà el 20 de març de 2023 i, per aquest motiu, el pròxim dilluns 13 de febrer Salou acollirà una jornada informativa oberta a totes aquelles pimes turístiques interessades. La sessió arrencarà a les 9:30h a la Sala Mediterrània de l’Ajuntament de Salou i es podrà seguir també de manera telemàtica. A la jornada, organitzada epl Clúster TIC Catalunya Sud, la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de Tarragona (FEHT) i l’Eurecat, es donaran tots els detalls sobre el projecte i el procediment per participar-hi. Per unir-s’hi cal formalitzar la inscripció fins al 10 de febrer a través del següent enllaç: https://www.inntuyo.com/webinar-2-open-call-proyecto-resetting 

A través de Resetting, les empreses podran dur a terme un diagnòstic de la seva maduresa digital i es posaran a la seva disposició diferents solucions i opcions per transformar el seu model de negoci. Tot plegat amb l’objectiu de potenciar la innovació en el sector turístic i fer-les més competitives. Les empreses poden rebre bons d’entre 7.000€ i 9.000€ per aplicar solucions tecnològiques, a més d’invertir en capacitació i mentoria amb empreses expertes del territori. La convocatòria està oberta a hotels i allotjaments similars, allotjaments de vacances i curta estada, zones d’acampada, serveis de reserves d’agències de viatges, operadors turístics i altres activitats relacionades. Els requisits per optar al finançament poden consultar-se al web: www.resetting.eu/opencall/.

 

Comença el compte enrere: 10, 9, 8,7 …

La celebració del Carnaval és una de les novetats d'enguany. Foto: Cedida

La celebració del Carnaval és una de les novetats d’enguany. Foto: Cedida

Comença el compte enrere per a la inauguració de la temporada més llarga de PortAventura World, que reobre les seves portes el pròxim 17 de febrer, donant pas a la temporada més llarga de la seva història i a la seva primera celebració del Carnestoltes, juntament amb altres grans novetats emmarcades en la seva ambiciosa estratègia en sostenibilitat i innovació. A més, la companyia aposta de manera clara per l’experiència del client i, per a això, ha creat una nova àrea dedicada als visitants que cada any arriben a gaudir de les seves atraccions, hotels i espectacles.

PortAventura World aspira a sobrepassar el rècord de visitants registrat al 2019, just abans de la pandèmia, de 5,2 milions de persones, així com continuar recuperant les seves xifres de clients internacionals, que al 2022 es van repartir especialment entre el mercat francès (18% dels visitants totals) i el britànic (7%).

La companyia continuarà ampliant la seva oferta hotelera en el nou exercici, després d’incorporar al 2022 l’Hotel Piràmide Salou i l’Hotel Vila Centric de Vila-seca sota la seva gestió. Tot això, s’emmarca en l’estratègia d’innovació i diversificació del parc temàtic, que continuarà realitzant moviments selectius en altres hotels de la zona en els pròxims anys.

En la nova temporada, PortAventura Park obrirà les seves portes al públic durant 276 dies (un +9% respecte a 2022 i un +17% enfront de 2019), mentre Ferrari Land obrirà el 31 de març i estendrà el seu calendari durant 264 dies, un +3% que l’any passat i un +21% respecte a 2021. A més, Caribe Aquatic Park ampliarà la seva obertura durant més de 100 dies, un +7% respecte de 2022, obrint el 27 de maig.

Els Carnestoltes més populars, a PortAventura World
Una de les principals novetats que esperen els visitants és la celebració del Carnestoltes dins del parc, que estarà inspirat en les populars tradicions brasilera i italiana. El resort desplegarà un gran nombre d’espectacles, a més d’activitats com a batucades, desfilades de comparses o carrosses que el recorreran els caps de setmana de febrer i març, en una edició de 15 dies no consecutius plens d’emoció i noves experiències. Així mateix, àrees com PortAventura Park decoraran diverses de les seves zones al més pur estil “carnavalero” i el seu ou gegant, reconegut en els Guinness World Rècords, es vestirà per a l’ocasió.

Entre els nous espectacles, destacaran ‘Aires de Carnaval’, que se celebrarà al Teatre Imperial; ‘Viva Carnaval’, que tindrà lloc a la Cantina; ‘La Reina del Carnaval’, que es podrà veure al Saloon de Far West, i ‘Magic Carnaval’. Així mateix, el visitant podrà gaudir d’animacions a peu de carrer, com ‘Remember’, ‘Bombastik’ o ‘Xanquers Venecians’. També s’uniran a la festa diverses comparses de Tarragona, actors i personatges de carrer i un grup d’animació brasilera.

Una altra de les novetats de 2023 serà la venda d’entrades amb data de visita fixada pel client, així com d’entrades sense data determinada, amb la possibilitat d’acostar-se al destí qualsevol dia de la temporada. Els clients del resort també podran adquirir entrades ‘multiday’, amb accés de 2 i 3 dies consecutius.

Un marcat compromís mediambiental
Al 2023, PortAventura World, centrat en la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides, continuarà impulsant la seva estratègia en termes de sostenibilitat. La iniciativa més rellevant en aquest sentit serà la inauguració de la seva planta fotovoltaica, PortAventura Solar. Amb una inversió pròxima als 5 milions d’euros, el projecte contempla la instal·lació d’un total de 11.102 panells solars en una superfície de 6,4 hectàrees- equivalents a 9 camps de futbol- i amb una potència de 6,05 megavats pico (MWp), sota l’expectativa de cobrir un terç de les necessitats energètiques del resort.

PortAventura World treballa cada dia amb l’objectiu de convertir-se en un destí cada vegada més sostenible i alimentat per energia neta, però els seus compromisos socials tampoc es quedaran enrere en la nova temporada. En aquest sentit, de la mà de la Fundació PortAventura, la companyia continuarà impulsant el seu projecte Dreams *Village. El complex d’habitatges es prepara enguany per a rebre a 200 famílies amb menors en situació de vulnerabilitat per una malaltia greu, com a part de la seva teràpia de recuperació. Així mateix, la Fundació continuarà convocant cites icòniques del calendari solidari de cada any, com el seu sopar benèfic.

La revolució de l’entreteniment i l’eficiència en la seguretat
PortAventura World continuarà creixent d’una manera eficient, palanquejant-se en la innovació com a eina fonamental per a aconseguir-lo, millorant la satisfacció del client i l’empleat i creant valor a llarg termini de manera sostenible. Per a tot això, els avanços en digitalització són fonamentals, tal com demostren diversos actius que s’aniran desgranant al llarg de la temporada. PortAventura World cerca establir un entorn àgil, col·laboratiu i divers que fomenti la innovació i la transformació.

Així, enguany veurà la llum una nova versió del joc virtual ‘The Beat Challenge’, ideat per PortAventura World i LaLiga, i que té com a objectiu ser el referent del nou entreteniment digital. També una nova aplicació mòbil que facilitarà la visita dels clients des del mateix moment de prendre la decisió de visitar el parc.

A més, PortAventura World i Sony Pictures Entertainment han anunciat la creació de la primera muntanya russa dark ride del món, ‘Uncharted’, inspirada en la taquillera pel·lícula que li dona nom. La nova atracció, que s’obrirà al públic dins del parc a mitjan any, oferirà un recorregut ple d’adrenalina de prop de 700 metres i a més de 12 metres d’altura.

Igualment es continuarà apostant per serveis de qualitat en l’àmbit gastronòmic, amb l’impuls de les opcions saludables com l’alimentació plant-based, la cuina fusió, els plats saludables i els productes orgànics i de quilòmetre zero, així com els menús per a celíacs, vegetarians, veggies i flexitarians.

Un altre dels focus principals de PortAventura World ha estat i continuarà sent la seguretat dels seus clients i empleats, amb l’objectiu de millorar l’experiència dels seus visitants i de continuar oferint un servei de qualitat, donant resposta a les exigències actuals que presenten les demandes dels usuaris.

 

Com era l’estiu de Salou al segle XX?

Una de les imatges de l'exposició. Foto: Cedida

Una de les imatges de l’exposició. Foto: Cedida

Salou acull des de dilluns la nova exposició fotogràfica ‘Gent d’arreu: parroquians i estiuejants a Salou’, de l’Arxiu Municipal de Salou (AMSA), que es podrà visitar fins al proper 6 de març, al passadís del Teatre Auditori (TAS), de dilluns a divendres, en horari de 8 a 21 h.

La mostra consta de 8 plafons en cartró ploma, de gran format, que recullen un total de 56 fotografies en blanc i negre. Pretén mostrar la gent que vivia i estiuejava a Salou, tant pel que fa imatges pertanyents a la seva vida quotidiana, com relatives a la seva forma de relació social i familiar. El nom de l’exposició ve donat pel doble vessant que es pot veure a les fotos: per una banda, el món mariner i típicament de poble que caracteritzava el Salou de la primera meitat del segle XX i, d’altra banda, el desenvolupament paral·lel del turisme, especialment el més familiar i de grups d’amics que es trobaven per visitar i conèixer la costa.

L’alcalde Pere Granados ha manifestat que “estem davant d’una exposició molt interessant, en què molts salouencs i salouenques, quan la vegin, tindran un record dels seus familiars, amics i coneguts, ja que recull fotografies de fa temps, de començaments de segle, però també d’altres més recents, dels anys 50 i 70″. Per tant, moltes persones es podran reconèixer a elles mateixes, i, fins tot, les del seu cercle proper, ha assenyalat.

Així mateix, la mostra reflecteix “aquell Salou entranyable, dels inicis del turisme i diferents activitats: des de la pesca i l’entreteniment, fins a aspectes socials de la vida salouenca”, passant també “per la transformació i el progrés de Salou, de com era antigament i de com és ara, una ciutat de primer ordre i primera magnitud, quant a excel·lència, per a residents i visitants”. Finalment, l’alcalde ha remarcat la contribució de la mostra a “l’estudi del patrimoni històric que estem duent a terme”.

Per la seva banda, el regidor de Serveis Culturals, Xavier Montalà, ha manifestat que “és molt important conèixer la nostra història i és per això que sempre apostem per fer exposicions d’aquest tipus, per veure, amb retrospectiva, fins on hem arribat i com hem crescut”.

 

Salou tanca la Festa Major d’Hivern amb un espectacle pirotècnic

Actuació dels diables a la Festa Major d'Hivern de Salou. Foto: Cedida

Actuació dels diables a la Festa Major d’Hivern de Salou. Foto: Cedida

Salou ha tancat la programació de la Festa Major d’hivern 2023 amb un molt bon balanç i xifres positives, pel que fa a la participació de la ciutadania i al desenvolupament del programa d’actes, que enguany comptava amb una setantena d’activitats.

El final de la Festa Major d’hivern de Salou va arribar diumenge, 5 de febrer, amb l’encesa del gran castell de focs, a càrrec de l’alcalde de Salou, Pere Granados, acompanyat del regidor de Serveis Culturals, Xavier Montalà. També es va poder gaudir d’un esplèndid correfoc, amb la participació dels Diables Maleïts i Bruixes ‘Latemó’ de Salou, el Xaloc de Salou, la Morena de Salou, el Ball de Diables dels Pallaresos, la Víbria de Tarragona, el Ball de Diables de la Sagrada Família i el Boc Jordiet de Ferreries.

L’alcalde ha posat de manifest la gran tasca i col·laboració de totes les àrees de l’Ajuntament implicades en la realització d’aquest extens programa, per a totes les edats i gustos. Ha posat de relleu la magnífica xifra d’assistència al Cós Blanc, que, enguany, superava les 40.000 persones, una celebració, ha destacat, “única”, i que “cada any, atrau més persones d’arreu del territori i de Catalunya”. En aquest sentit, ha agraït la implicació de les 27 colles, per tal de fer-ho possible.

Per la seva banda, el regidor de Serveis Culturals,Xavier Montalà, ha assenyalat que “la celebració d’enguany ha estat una de les festes majors més multitudinàries que es recorden, amb la major quantitat d’activitats, totes elles gratuïtes i de molta qualitat”; i ha fet que “Salou llueixi més que mai”. També, ha assegurat que “el més important és que tots els actes s’han desenvolupat amb normalitat i amb molt d’èxit de participació”. Per últim, ha agraït la tasca de les entitats i regidories que hi han pres part.

El regidor de Seguretat Ciutadana i Mobilitat, David González, ha fet una valoració positiva dels dispositius de seguretat, en concret, durant el Cós Blanc, explicant que “hem tancat la Festa Major sense cap incident greu”. Ha destacat que “totes les parts implicades en el dispositiu concret de dissabte, amb més de 250 persones, van treballar, de forma coordinada, per garantir el correcte desenvolupament de l’esdeveniment”. També, ha donat les gràcies als salouencs i salouenques, així com a les persones visitants, pel seu bon comportament; i ha felicitat la Policia Local i Mossos d’Esquadra per la seva feina i implicació, en el decurs de la Festa Major d’hivern.

Activitats per als petits i joves
Els infants de Salou també han tingut al seu abast un gran ventall d’opcions lúdiques, com la Fira Xic’S, ubicada al Passeig 30 d’Octubre; els diversos tallers realitzats a l’Espai d’Infància Estació del Carrilet i a les diferents zones Diver Xic’S; el concert de Dàmaris Gelabert; i, sobretot, la gran festa del Cós Blanc Xic’S, que, enguany, ha assolit l’assistència de fins a 2.000 persones.

Així mateix, s’han organitzat activitats per al jovent, com la festa ja consolidada ‘Skateparty’, que va comptar amb una demostració de grafitis a càrrec de diversos artistes, i tallers i competició de skate, al parc de Manuel Albinyana.

La regidora d’Infància i Joventut, Julia Gómez, ha expressat que “estem, enormement, satisfets i contents d’aquesta Festa Major, ja que els joves i els nens i nenes de Salou han pogut gaudir, en gran, i, per això, estem realment orgullosos de la bona resposta que hi ha hagut per part de la ciutadania”. “La festa, en el seu conjunt, ha estat un veritable èxit”, ha assegurat.

En el decurs dels dies de Festa Major, s’ha pogut gaudir d’un gran ventall d’activitats, entre les quals destaquen, també, el pregó d’inici de festa, a càrrec de l’actriu i presentadora, Eva Soriano; els exitosos concerts de La Pegatina i La Casa Azul, a l’Envelat; la Nit d’Humor amb ‘El Sevilla’; les actuacions del seguici festiu; els balls amb diverses orquestres; el berenar homenatge a la gent gran i el reconeixement a Angeleta Salceda García, per part del Grup de Dones de Salou; i els diferents actes culturals, com l’exposició d’artistes locals a la Torre Vella i l’actuació de la Coral Eixàrcia, el Coro Vasco Ama-Lur i el Cor Jove Vila de Salou, entre altres.

 

Salou promociona els artistes locals amb una exposició a la Torre Vella

Una imatge de la inauguració de la mostra. Foto: Cedida

Una imatge de la inauguració de la mostra. Foto: Cedida

L’alcalde de Salou, Pere Granados, acompanyat del regidor de Serveis Culturals, Xavier Montalà, va inaugurar divendres passat al vespre al Centre Cultural Torre Vella la XXII exposició d’artistes de Salou, una mostra pictòrica, integrada per una trentena de quadres, que es podrà visitar fins el proper 4 de març de 2023.

Els 17 pintors/es i creadors/es que participen en dita exposició són: Nezha Ait El Amri, Mª Jesús Andreu, María Luisa Barra Nogueras (Barra Nogueras), Llorenç Cervelló, Mª Rosa Delgado (Rosy), Marc Domingo, Joan Fernández (Mena), Belarmina Gómez, Mª Antonia Navas (A. Navas 19), Francisco Pinel, Ruth Quintana, Rosy Rodríguez (Rosy Rod Gon), Frank Russel (R. Bidounga), Francisca Sierra, Herminia Vicente, Mª Jesús Yeste (Yeste) i Guadalupe de la Cruz.

En els seus parlaments, l’alcalde Granados va recordar els orígens de la mostra conjunta, dins del marc de la Festa Major, per posar en valor “el talent, la sensibilitat, l’obra dels i les artistes de Salou i les seves diferents tècniques i estils, i afavorir-ne la seva creativitat”. Així mateix, va assenyalar que “la nostra Festa Major és el patrimoni cultural viu més important que tenim i que tenen els pobles”.

Per la seva banda, el regidor de Serveis Culturals, Xavier Montalà, va agrair la participació de tots els artistes locals que exposen a la mostra, els novells, els que ja ho havien fet i els que retornen, després de temps sense fer-ho, va dir.

Montalà va afirmar que “aquesta és la màgia de la Nostra Festa Major, que sempre ens acaba unint i retrobant”. “Unió de talents i d’arts: per una banda, les arts plàstiques; i per l’altra, les arts escèniques, amb la Coral Eixàrcia, el Coro Vasco Ama-Lur i el Cor Jove Vila de Salou, que van actuar el mateix divendres, en el marc de la inauguració de l’exposició, en una Torre Vella plena a vessar.

L’horari per poder visitar la mostra és de dilluns a dissabte, de 18 a 20 hores. Diumenges i festius és tancat.

Actuació de les corals de Salou
La Coral Eixàrcia, dirigit pel mestre Piotr Issel, va cantar un repertori format per peces com “La bella Lola”, “La gavina”, “Te quiero” i “L’amo de Carabassa”. Per la seva banda, el Coro Vasco Ama-Lur, dirigit pel mateix Issel, va interpretar “La paloma”, “Bengolea”, “La Chimberita” i “Alma llanera”.

Finalment, el Cor Jove Vila de Salou va cantar “Boig per tu”, “You raise me up” i “Cantares”.

L’actuació la va cloure una pena conjunta entre les tres corals, titulada “Agate Deuna”, en homenatge a Santa Àgeda, celebració tradicional al País Basc, en aquestes dates.

 

Una orgia de confeti a Salou

Un dels moments màgics del Cós Blanc. Foto: Tots21

Salou ha batut rècords de participació en el retrobament del Cós Blanc 2023. Hi havia unes ganes enormes de sortir al carrer a llençar confeti -fins a 25 tones-, a disfressar-se i a desfilar pels carrers Ciutat de Reus i Barcelona. Era la quaranta-una edició de la festa.

Un total de 27 colles del municipi hi han pres part, encapçalades per la colla Gastronómica, i l’organització calcula que es pot haver arribat a les 40.000 persones. Abans de la pandèmia, la darrera edició havia congregat unes 35.000 persones, segons la Policia Local.

Durant la desfilada, els 20 canons instal·lats al llarg del carrer Ciutat de Reus han projectat unes 25 tones de confeti, mentre es llençaven més de 550.000 watts de llum i 170.000 watts de so, amb música a càrrec del DJ Moncho, i la veu de l’speaker de sempre, Juanma Hidalgo.

Us oferim un recull d’imatges i de vídeos de la festa.

La Colla Confetti, la més aplaudida de la tarda. Foto: Tots21

Música, llum i diversió a Salou. Foto: Tots21

Un altre moment de la festa. Foto: Tots21

Disfresses i coreografies molt variades. Foto: Tots21

Alcalde i regidors no van faltar a la festa

 

 

 

 

Salou ret homenatge a l’Angeleta Salceda García, ‘la dona gran’

Un moment de l’homenatge

L’alcalde de Salou va presidir ahir al vespre a la Torre Vella l’homenatge a la dona gran, que, en aquesta ocasió, ha estat dedicat la l’Angeleta Salceda García. Un acte que organitza, cada any, el Grup de Dones de Salou, amb la col·laboració de la Regidoria de Benestar Social de l’Ajuntament, i que té com a finalitat reconèixer i donar visibilitat a les dones grans del municipi.

Pere Granados va estar acompanyat per la regidora de Benestar i Serveis Socials, Estela Baeza, i per la presidenta de l’entitat organitzadora, Sílvia Rovira.

Per la seva banda, l’homenatjada, de 90 anys, va tenir la companyia del seu espòs, Antonio Castro, i de tota la seva família, així com de bona part de les autoritats municipals, amics, amigues i persones de Salou que la coneixen i l’aprecien.

En els seus parlaments, l’alcalde va felicitar l’Angeleta Salceda, en primer lloc, i després el Grup de Dones “per aquesta gran iniciativa, que té lloc any rere any, a excepció dels dos darrers, per les restriccions sanitàries de la pandemia, de retre un homenatge a la dona gran de Salou”.

Així mateix, va destacar el paper “essencial de la dona a la societat, per a la seva construcció, moltes vegades gens reconegut”. I va esmentar la creació del Casal de la Dona, “un equipament que està agafant forma” i que tindrà la funció de facilitar “la gran l’activitat social, lúdica i cultural que desenvolupa el Grup de Dones de Salou”.

De l’Angeleta Salceda, l’alcalde va destacar el seu bon estat de salut i va fer algunes referències al Salou de 1932, any de naixement de l’homenatjada. Un temps de preguerra en què Salou jugava un paper estratègic per la importància del seu port natural, el més important de Catalunya. També va fer esment d’altres elements del patrimoni històric com els nius de metralladores a la Punta del Po-Roig o les bateries de costa, a les muntanyes de Salou.

Va referir-se a la població de l’època i als espais naturals del municipi, posant com a exemple les dunes, que el Govern municipal actual ha protegit i ha posat en valor. Finalment, va lloar i agrair, molt especialment, la contribució de l’Angeleta a la transformació i creixement de Salou.

La regidora Estela Baeza va felicitar la Sra. Salceda i la seva família i va dir que era un honor retre homenatge a l’Angeleta com “a dona que ha contribuït a la història del nostre poble”.

A la presentació, la presidenta del Grup de Dones de Salou, Sílvia Rovira, va donar les gràcies a l’Angeleta Salceda per haver acceptat l’homenatge i va posar en valor l’objectiu de l’acte, que és fer palès “el respecte cap a les dones grans i recordar com són d’importants, com les admirem i com són de boniques per fora, però, sobretot, per dins”, fent referència a les mares i àvies, “que ens ho han donat tot, a canvi de res”.

A continuació, va llegir una síntesi de la biografia de l’homenatjada salouenca, fent un repàs per la seva trajectòria personal i profesional: “L’Angeleta Salceda García és una persona de caràcter afable i afectuós. Salouenca, de soca rel, va néixer el 19 d’octubre de 1932 al cèntric carrer Barcelona, concretament on hi hi havia la barberia Roca. La seva mare, Francisca García Devesa, també era nascuda a Salou. I el seu pare es deia Àngel, per això, a ella li van posar Angeleta. El pare de la nostra protagonista es dedicava a la construcció d’obres, junt amb Salvador Ginovart, amb qui va fundar una companyia. Ambdós socis van fer l’ampliació de l’església de Santa Maria del Mar”.

“L’Angeleta té moltes anècdotes viscudes a Salou, però, sobretot, n’hi ha una que li va deixar una empremta imborrable: La Guerra. Ella tenia només 6 anys, però encara se’n recorda, com si fos ara”.

“Una de les vivències més boniques que té està relacionada amb la coneixença del seu marit, l’Antonio Castro. Quan ell feia el servei militar a la Guàrdia Civil i el van destinar a Salou, es van conèixer i es van enamorar. Va ser al ball que feien per Nadal al carrer València. Ella, aleshores, tenia 23 anys i ell, 21. Els va casar Mossèn Ramon Muntanyola, el que fou el segon casament del capellà, a Salou”.

“Quan era soltera, la nostra protagonista treballava en una merceria que venia de tot, perquè aleshores a Salou hi havia poques botigues. I recorda que anava a Reus amb el carrilet a buscar les revistes i els diaris per vendre, cada dia”.

“Ja, de casada, va continuar amb la merceria, però en un local diferent: Merceria Marbella, es deia. A casa seva també tenien el Bar Casvia i la fàbrica de gasoses “Espumosos Salceda”.

“Els diumenges l’Angeleta gaudia passejant pel Passeig Jaume I. Comprava alguna pasta i anava amb la seva colleta d’amics a passejar fins al Llatzaret. Al pinar de la platja Llarga hi feien una paella, on s’hi trobava tota la gent jove i anaven acompanyats de la tieta Dolores, que vigilava que tot anés bé. La platja Llarga els agradava molt perquè es llançaven des de dalt de la duna, que aleshores era grandiosa”.

Tot seguit, Laia Díaz Ródenas va llegir una poesia dedicada a l’Angeleta, amb referències a la família, la guerra, la merceria, el ball i l’Antonio, el seu espòs, de l’autora Esther Pascual.

El punt final de l’acte el va posar la Coral Eixàrcia, dirigida per Piotr Issel, que va interpretar l’havanera “La bella Lola” i “La Gavina”, de Marina Rossell, entre altres.

 

27 carreteles participen avui en el Cós Blanc més esperat de Salou

Imatge d'un edició anterior del Cós Blanc. Foto: Cedida

Imatge d’un edició anterior del Cós Blanc. Foto: Cedida

Salou ja ho té tot a punt per a la celebració del dia gran de la Festa Major d’hivern, el Cós Blanc. La gran desfilada tindrà lloc avui dissabte, 4 de febrer, amb la participació de fins a 27 carretel·les.

A les 11 hores del matí, les colles participaran a la cercavila de lluïment, amb sortida des del carrer Advocat Gallego, passant per c. Carrilet, c. Barcelona, Passeig Jaume I, i fins l’Estació d’autobusos; i tornada pel pg. Jaume I, c. Barcelona, Via Roma, i arribada, de nou, al c. Advocat Gallego. En el decurs d’aquesta desfilada es durà a terme el concurs per escollir la millor disfressa, la millor carretel·la i la millor coreografia.

Un cop finalitzada la cercavila de lluïment, tindrà lloc el vermut popular i la Zona Jove a l’Envelat; així com el concert de Festa Major, amb l’orquestra Selvatana, a partir de les 17 h.

La festa gran, però, serà a partir de les set de la tarda, quan es podrà gaudir del famós espectacle de llums, so i color: el Cós Blanc, on s’espera l’assistència de més d’entre 30.000 i 45.000 persones. Durant la desfilada, els 20 canons instal·lats al llarg del carrer Ciutat de Reus llençaran unes 25 tones de confeti.

Es podrà gaudir de més de 550.000 watts de llum i de 170.000 watts de so, de la música a càrrec del DJ Moncho, i de la veu de l’speaker Juanma Hidalgo.

El recorregut serà el següent: sortida des del carrer Advocat Gallego, c. Carrilet, c. de Joan Manuel Muñoz, c. Ciutat de Reus, Via Roma, c. Barcelona i c. de les Sínies; tornant a passar, en una segona volta, per c. Ciutat de Reus, Via Roma i c. Barcelona.

Per continuar gaudint de la festa, la ciutadania es podrà traslladar fins a l’Envelat, on se celebrarà el gran ball, a càrrec de l’orquestra Selvatana.

 

Els skaters de Salou estrenaran parc a finals de mes

Una imatge de l'skatepark de Salou. Foto: Ajuntament

Una imatge de l’skatepark de Salou. Foto: Ajuntament

Salou ha iniciat, aquestes darreres setmanes, les obres de remodelació i ampliació de l’Skatepark, ubicat al parc de Manuel Albinyana, entre els carrers de Tarragona i de Pere Gales. L’objectiu d’aquesta actuació és renovar les instal·lacions, ampliar la zona de patinatge i elements de joc, atès l’increment de la demanda i ús, per part del jovent, especialment.

L’alcalde Pere Granados, acompanyat de la regidora de Joventut, Julia Gómez, ha visitat l’estat de les obres.

A banda del desmuntatge dels jocs existents, s’ha realitzat l’aixecament dels murs de formigó, paviment de llambordes i especies vegetals. Com a element diferenciador, s’ha procedit la l’excavació del bowl i, en paral·lel, s’ha procedit a fer la solera general de tot l’àmbit, quedant plana tota la zona, sense ressalts.

Seguidament, es formen tots els elements de joc amb les seves particularitats i diversitat de  materials d’acer i formigó. Es construeixen un gran conjunt d’estructures, com plans inclinats amb rampes, un gran bowl, quarters, duna, volcà, funboxes, piràmides, barres, entre d’altres estructures.

L’alcalde Pere Granados ha mostrat la seva satisfacció per les obres, posant de relleu el gran diàleg que s’ha produït, des de l’Ajuntament, amb el jovent de Salou, per tal de “conèixer les seves iniciatives i propostes, i poder definir com voldrien que fos el nou Skatepark”, el qual, va afirmar, “ja és una realitat”.

Per la seva banda, la regidora de Joventut, Julia Gómez, ha explicat que “el nou espai compta amb 18 elements, des de rampes més petites de les què poden fer ús els usuaris principiants, i fins a estructures més complicades, per als professionals”. Ha assegurat que la remodelació del Skatepark actual “era una reivindicació històrica per part dels joves”; i ha anunciat que “les obres finalitzaran a finals d’aquest mes de febrer”.

La superfície de patinatge serà de 1.703,88 m², dins d’una zona d’actuació total de 1.992,61 m².

El pressupost d’execució és de 301.834,79 euros, IVA inclòs.

 

PortAventura World presenta la seva temporada més llarga, amb la celebració del Carnaval

El parc temàtic va presentar les claus de la seva temporada més llarga als touroperadors internacionals. Foto: Cedida

El parc temàtic va presentar les claus de la seva temporada més llarga als touroperadors internacionals. Foto: Cedida

PortAventura World ha celebrat l’acte de presentació de la seva temporada 2023, que començarà el pròxim 17 de febrer amb la celebració del primer Carnestoltes de la història del resort i s’estendrà al llarg de gairebé 300 dies, conformant la seva temporada més llarga, al Placio de Neptuno de Madrid. Per a això, el complex turístic va convocar als seus principals col·laboradors i als representants dels grans operadors turístics a nivell nacional i internacional per a presentar els nous projectes que veuran la llum al llarg de 2023.

Una de les principals novetats serà la celebració de la primera edició del Carnestoltes al llarg de 15 dies no consecutius, sota la inspiració de les celebracions més famoses del món: Rio de Janeiro i Venècia. Durant els caps de setmana de febrer i març, es desenvoluparà un ampli programa d’activitats que contempla des d’espectacles itinerants i batucades, fins a carrosses temàtiques i desfilades de comparses.

Durant la jornada, amenitzada pel ritme de la samba brasilera, la companyia també va reafirmar la seva aposta per la sostenibilitat i la innovació amb la posada en marxa de projectes com la primera atracció dark ride del món, ‘Uncharted’, o la major planta fotovoltaica d’autoconsum d’una destinació turística a Espanya i una de les majors d’Europa: PortAventura Solar, la inauguració de la qual està prevista per al segon trimestre de l’any. A més, per a impulsar l’acceleració digital del resort, el Centre de Convencions acollirà grans trobades del gaming com la Iberian Cup League of Legends o la Balloon World Cup.

David García Blancas, director general de PortAventura World, ha assegurat que “la nostra prioritat continua sent liderar la transformació de la indústria de l’oci i l’entreteniment, sense perdre de vista el nostre compromís per convertir-nos cada dia en un destí més sostenible i responsable. La nostra aposta per la personalització, la digitalització i la desestacionalització de l’oferta ens ajudarà a acostar experiències úniques i inoblidables a nous públics i mercats i, per a això, volem continuar comptant amb el suport i la col·laboració dels màxims representants de la touroperació internacional”.

La trobada, que ha finalitzat amb un espectacle de batucada i ball acompanyat per un còctel, també ha comptat amb un espai obert a la participació i el diàleg amb els principals *partners del *resort per a intercanviar experiències i noves propostes.

 

Satisfacció a Salou i Vila-seca pel desbloqueig del macrocomplex Hard Rock

Imatge d'un complex de Hard Rock.

Imatge d’un complex de Hard Rock.

Satisfacció a Salou i Vila-seca per l’acord dels pressupostos de la Generalitat entre ERC i PSC, que ha de portar, en els pròxims sis mesos, el desbloqueig del tràmit urbanístic perquè el macrocomplex d’oci turístic Hard Rock tiri endavant.

L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha manifestat que “és una bona notícia per a Salou i per al país”, per la qual cosa agraeix “tot l’esforç i la bona gestió política” que ha realitzat el Partit Socialista de Catalunya, amb Salvador Illa al capdavant. “Amb aquest acord es reactivarà l’economia, tenint en compte que estem parlant d’una inversió que generarà més de 2.000 llocs de treball, que servirà per desestacionalitzar la temporada turística i el repte de reforçar l’activitat econòmica durant 365 dies, l’any”, segons ha argumentat l’alcalde.

Així mateix, ha atribuït a una “raó electoralista” el fet que no sigui fins a les eleccions municipals que hi hagi un pronunciament sobre el projecte. “No volem que sigui a finals de juny, sinó abans de les eleccions municipals”, ha dit tot remarcant que “la inversió no pot esperar”.

Des de Vila-seca, el seu alcalde, Pere Segura, valora d’una manera molt positiva que s’hagi arribat a un acord i que, “concretament, parli en un apartat específic de Hard Rock i també fixi en un horitzó temporal com s’han de desenvolupar totes les tasques”. Per a Segura, “és un horitzó temporal amb prou marge per a poder treballar tots els aspectes que hi havia pendents i ara sí, amb un objectiu clar, una fita a complir, amb uns terminis que faran tornar a establir una metodologia de treball adequada i amb un horitzó fixat. Per tant, molt content per l’acord i la implicació del PSC en el Camp de Tarragona”.

 

Salou licitarà en breu el nou contracte de neteja i recollida selectiva de residus

L'Ajuntament de Salou va aprovat ahir l’expedient administratiu per a la contractació del servei. Foto: Cedida

L’Ajuntament de Salou va aprovat ahir l’expedient administratiu per a la contractació del servei. Foto: Cedida

L’Ajuntament de Salou ha aprovat l’expedient administratiu per a la contractació dels serveis públics de recollida selectiva de residus urbans i transport a les respectives plantes d’eliminació i valorització, gestió de la deixalleria, neteja viària pública i de les platges del municipi, i serveis de gestió de les fraccions; així com la recollida i transport d’oli domèstic usat, i roba i calçat de la ciutat.

Un cop aprovat aquest expedient, s’iniciarà el procés de licitació del nou contracte.

L’àmbit del nou contracte contempla dos lots. El primer fa referència als serveis de recollida i transport de les fraccions; resta, orgànica, envasos lleugers, paper i cartró, vidre, mobles, voluminosos i piles, poda i jardineria, neteja viària, neteja de platges, recollida selectiva de platges i gestió de la deixalleria fixa; deixalleries mòbils i minipunts nets. La durada del contracte per a aquest lot és de 12 anys.

El segon lot fa referència als serveis de gestió de les fraccions: oli domèstic usat i roba i calçat. La durada del contracte per a aquest lot és de 5 anys.

Segons l’alcalde, Pere Granados, “aquest contracte és positiu per a Salou i positiu per a la ciutadania. El més important és que incrementarem la freqüència de neteja als carrers del municipi per millorar el servei i cobrir-ne les necessitats, amb els plans específics que calguin per a cada zona. Volem donar un servei òptim a les persones, així com millorar la imatge de la ciutat. Per altra banda, també és molt important la recollida de residus. L’objectiu és incrementar-ne el percentatge per a una adaptació als requeriments normatius europeus. Per aquest motiu, implementarem nous sistemes de recollida més eficients. Com més gran sigui el reciclatge de cada fracció i menys residus s’hagin d’incinerar, més avantatges fiscals tindrà la ciutadania”.

El regidor de de Serveis Generals, Jesús Barragán, ha assenyalat que “no volem dilatar més aquets inici d’expedient administratiu”, ja que “la nostra voluntat és iniciar la licitació el més aviat possible, per tal de tenir un millor servei de recollida i neteja viària, i complir, alhora, amb les normes que ens marca la Unió Europea i l’Agència Catalana de Residus”. El regidor també ha felicitat tots els tècnics que han treballat en aquest procés.

 

Cós Blanc: consells de seguretat i llocs per estacionar

El Cós Blanc obligarà a tallar diversos carrers del municipi. Foto: Cedida

El Cós Blanc obligarà a tallar diversos carrers del municipi. Foto: Cedida

L’Ajuntament de Salou ha organitzat un pla d’autoprotecció i un dispositiu de coordinació del trànsit per la celebració del dia gran de la Festa Major d’hivern, el Cós Blanc, aquest proper dissabte, dia 4 de febrer.

En aquest pla, hi participen més de 250 persones, incloent-hi la Policia Local; els Mossos d’Esquadra; Protecció Civil; ambulàncies; Bombers; i empreses de seguretat; així com veïns i veïnes, treballadors/es municipals i voluntaris/àries. El gruix del dispositiu s’activarà dissabte, a partir de les 18 hores, i fins passades les 23 h de la nit.

Per aquest motiu,es tallarà la circulació dels següents carrers durant el desenvolupament del Cós Blanc: el carrer del Carrilet, c. Juan Manuel Muñoz, c. Ciutat de Reus (des de c. Juan Manuel Muñoz i fins a Via Roma), Via Roma (de c. Ciutat de Reus a c. Berenguer de Palou), c. Barcelona, c. Sínies, c. Escaladei, Via Augusta (de c. Berenguer de Palou a c. Ciutat de Reus), c. Montserrat (des de c. Ciutat de Reus a Camí de La Torre), c. Jaume Vicenç Vives (de c. Maria Castillo a c. Ciutat de Reus) i c. Montsant.

A més, estarà prohibit estacionar des de les 10 h, i fins les 23 h de dissabte, al c. Francolí (des de c. Barcelona a c. Berenguer de Palou), c. Juan Manuel Muñoz, c. Ciutat de Reus (des de c. Juan Manuel Muñoz a c. Sínies), c. Sínies (des de c. Barcelona a Camí de La Torre), c. Escaladei, c. Montsant (des de Camí de La Torre a c. Ciutat de Reus), c. Jaume Vicenç Vives (des de Camí de La Torre a c. Ciutat de Reus), c. Montserrat (des de c. Ciutat de Reus a Camí de La Torre), Via Augusta (des de c. Barcelona a c. Ciutat de Reus) i c. Barcelona (des de c. Carrilet a c. Tarragona).

A més, es reforcen mesures de seguretat com la col·locació de barreres de formigó (‘new jerseys’), entre altres, a punts estratègics del circuit de manera que aquest quedi aïllat. També es prohibirà la circulació de gran tonatge a tot el terme municipal durant el dissabte, 4 de febrer.

En el decurs del muntatge del Cós Blanc, des de les 20 h del dimecres, i fins les 20 h del diumenge, estarà prohibit estacionar i circular pel c. Ciutat de Reus (tram des de c. Sínies fins a Via Roma), excepte entrada i sortida de pàrquing-veïns.

També, per tal de garantir la seguretat durant la cercavila de carretel·les, des de les 22 h del divendres, i fins les 23 h del dissabte, estarà prohibit estacionar als carrers Advocat Gallego, Carrilet i Barcelona (des de Via Roma a c. Carrilet); i, des de les 02 h, i fins les 14 h del dissabte, també estarà prohibit estacionar a Via Roma (des de carrer Barcelona, i fins a c. Advocat Gallego).

Durant la desfilada, es realitzaran talls de circulació, de 8 a 14 h, al carrer Advocat Gallego i c. Carrilet; de 10 a 14 h, al c. Barcelona (des del Passeig Jaume I i fins a c. Carrilet); de 11.30 a 13.30 h, al Passeig Jaume I; de 12 a 14 h, a Via Roma i plaça Francesc Macià; i, de 14 a 18 h, al carrer Advocat Gallego.

Indicacions i consells de seguretat
La Policia Local de Salou i Protecció Civil tornen a incorporar cartells a les immediacions del recorregut del Cós Blanc amb una sèrie de consells de seguretat a tenir en compte durant el dissabte 4 de febrer, com, per exemple, tenir localitzades les vies d’evacuació i estar atent a les indicacions del personal de seguretat i als avisos que es puguin donar per megafonia; mantenir la distància de seguretat mentre passin les carretel·les; portar els nens petits a coll o de la mà, no accedint, per tant, amb cotxets de nens, bicicletes o altres objectes que poguessin representar un obstacle; no pujar a les baranes, reixes, torres de llum o a altres elements que puguin representar perill; no portar ampolles o gots de vidre; i una vegada finalitzat l’esdeveniment, abandonar el lloc de forma ordenada, respectant l’ordre de sortida i seguint les indicacions dels serveis de seguretat.

Cal dir que s’habilitarà un espai delimitat per a persones amb mobilitat reduïda al carrer Ciutat de Reus, al costat de la plaça de l’Onze de Setembre, davant de la torre de confeti número 19. 

Estacionaments
Pel que fa als estacionaments, i en previsió que a la festa del Cós Blanc s’acostin un nombre molt elevat de cotxes provinents d’altres municipis veïns, la Policia Local de Salou ha senyalitzat diverses zones d’aparcament controlat de fàcil i ràpida accessibilitat a l’esdeveniment: el pàrquing del Passeig Jaume I, amb capacitat per a 500 vehicles, i el pàrquing de carrer Berlin, amb una capacitat de fins a 180 vehicles. A més d’un altre al voltant del col·legi Elisabeth-Vial de Cavet per a l’estacionament de 600 vehicles més; i el de l’avinguda de Joan Fuster, de 250 places.

Altres aspectes a tenir en compte
Cal dir que durant la cercavila de diables i l’espectacle pirotècnic de diumenge, de les 14 a les 22 h, estarà prohibit estacionar al c. Advocat Gallego (tram de Via Roma a Passeig 30 d’Octubre), Via Roma (des de c. Barcelona a c. Tarragona), plaça Francesc Macià, c. Barcelona (des de Via Roma a c. Francolí), c. Francolí (des de c. Barcelona a plaça de la Pau) i plaça de la Pau (estacionament sentit c. Ebre – c. Francolí).

També estarà prohibit circular diumenge, de 14 a 23 h, al carrer Advocat Gallego (de Passeig 30 d’Octubre a Via Roma); i, de 18 a 20 h, a Via Roma (de c. Barcelona a c. Tarragona), plaça Francesc Macià, c. Barcelona (de Via Roma a c. Francolí), c. Francolí i plaça de la Pau.

 

Salou homenatja la gent gran a la Festa Major d’Hivern

Tradicional berenar i ball de Festa Major de la gent gran. Foto: Cedida

Tradicional berenar i ball de Festa Major de la gent gran. Foto: Cedida

Salou va celebrar ahir a a tarda l’homenatge a la gent gran, en el marc de la Festa Major d’Hivern 2023, que ha comptat amb un berenar i ball amb el Grup Musical Ruben’s, a l’Envelat. L’acte va estar organitzat per l’àrea de Benestar, Serveis Socials i Igualtat.

Hi van assistit més de 300 persones jubilades de més de 65 anys, residents i empadronades al municipi, i també les que són associades a les dues llars, l’Associació de Jubilats del Parc de Salou i l’Associació de Jubilats Esplai Salou. L’esdeveniment el va presidir l’alcalde Pere Granados, acompanyat de la regidora de Benestar, Serveis Socials i Igualtat, Estela Baeza, i de regidors i regidores de l’Ajuntament. A més, hi va assistit Pere Alert en representació de l’Associació de Jubilats Parc de Salou, i Alberto del Hierro i Emilia Navarro en representació de l’Associació de Jubilats Esplai Salou.

L’alcalde Pere Granados es va dirigir als a la gent gran agraint-los el seu treball i esforç, que ha permès construir el Salou d’avui, va dir. Per això, els va assegurar tot el suport des de l’equip de govern per a allò que els sigui necessari i perquè gaudeixin d’una bona qualitat de vida.

Per la seva banda, la regidora Benestar, Serveis Socials i Igualtat, Estela Baeza, també va tenir paraules d’agraïment cap a les persones que han treballat tota la vida i que ara poden gaudir de l’etapa de jubilació, amb salut i plenitud.

Durant l’acte, es va repartir un obsequi a tots els participants, consistent en una bossa de mà per guardar documentació, logotipada amb el motiu gràfic de la Festa Major d’Hivern d’enguany.

 

Els gegants envaeixen els carrers de Salou en la Festa Major

La trobada gegantera ha aplegat grans i petits als carrers del voltant de la plaça de la Pau. Foto: Tots21

La trobada gegantera ha aplegat grans i petits als carrers del voltant de la plaça de la Pau. Foto: Tots21

Salou està immers aquest cap de setmana en la celebració de la seva Festa Major d’Hivern, una festa que recuperarà el tradicional Cós Blanc després de l’aturada obligada per la pandèmia de la Covid-19.

La cercavila del Seguici Festiiu va ser la protagonista de dissabte al matí, amb la tanda de ball de lluïment, i els Diables, amb els seus “Maleïts versots”, van actuar per la tarda a la plaça del Teatre Auditori de Salou.

Aquest diumenge, la vila s’ha aixecat sobre la bicicleta amb la celebració de la XXVIII Pedalada Popular de Festa Major i, a dos quarts de dotze del migdia, gegants de diferents poblacions han envaït els carrers de la capital de la Costa Daurada.

Una parella de gegants ballant. Foto: Tots21

Una parella de gegants ballant. Foto: Tots21

Parelles de gegants de Salou, Tarragona, el Catllar, Castellvell del Camp i altres municipis han sortit de la plaça de la Pau per fer un recorregut cap al carrer Francolí, el carrer Barcelona i fins a la rotonda amb la Via Roma. Allí, les diferents parelles han fet el seu ball per tornar després a desfer el mateix camí i acabar a la plaça de la Pau.

Tot i el fred, el sol ha escalfat la festa i grans i petits han gaudit dels balls i la música de les diferents colles geganteres.

Durant tota la setmana vinent s’han programat diversos actes per tot tipus de públic, que culminaran el proper cap de setmana amb l’acte més esperat, el tradicional Cós Blanc, dissabte 4 de febrer. La Festa Major d’Hivern de Salou s’allargarà fins el dilluns 6 de febrer.

A continuació us deixem una galeria d’imatges i un vídeo de al Trobada Gegantera.

V.Tapias

 

Pere Granados fa balanç del 2022 i en destaca la transformació urbana de Salou

L'alcalde, Pere Granados, durant la sessió plenària. Foto: Ajuntament

L’alcalde, Pere Granados, durant la sessió plenària. Foto: Ajuntament

L’alcalde de Salou, Pere Granados, va fer ahir una valoració positiva de l’exercici 2022 en el decurs de la sessió extraordinària del plenari per valorar i analitzar l’any que ha transcorregut, sota l’acció de Govern desenvolupada a través de les diverses polítiques i plans estratègics, la gestió dels serveis i l’impuls d’iniciatives pròpies i l’execució del corresponent pressupost municipal.

Segons l’alcalde, “aquest 2022 ha estat, des del punt de vista d’aquells que tenim la responsabilitat de govern, un any de gran transcendència per tot allò que s’ha assolit respecte dels grans reptes històrics de millora i de transformació urbana i infraestructural, i per tot allò que s’ha desenvolupat de cara a millorar els serveis públics i l’atenció social, amb l’objectiu d’incrementar l’estat del benestar”, especialment “després de dos anys complicats pels efectes de la crisi global, a conseqüència de l’emergència sanitària, social i econòmica”, tant pel que fa a la pandèmia, com també a la guerra d’Ucraïna.

El seu discurs es va centrar en diversos eixos. El primer, relatiu a l’esforç realitzat per a la millora de la qualitat en el manteniment de l’espai públic, a la neteja viària i a la recollida de residus.

El segon eix va ser la transformació digital, que “facilitarà la construcció d’un municipi amb criteris i objectius de sostenibilitat ambiental, social i econòmica”. Va esmentar el projecte Smart Salou i la certificació Salou Destinació Turística Intel·ligent (DTI) i el desplegament de fibra òptica, entre altres.

El tercer eix fa referència als plans i projectes impulsats per “desenvolupar una mobilitat urbana sostenible, una ciutat ordenada, esponjada i accessible, ben connectada internament, prioritzant els espais de convivència per a les persones i el vianant”. Com a exemple, va parlar de la vianalització del primer tram de l’avinguda de Carles Buïgas. La segona fase “s’iniciarà el proper mes d’octubre”, va assegurar. També cal tenir en compte la implantació de sistemes autònoms d’enllumenat amb plaques fotovoltaiques als aparcaments dissuasius i la renovació de la xarxa d’enllumenat públic urbà.

Creació d’un nou producte turístic
El quart eix és el relatiu al turisme i a la creació de nou producte turístic. A través de l’Oficina de Recerca i Innovació de Producte Turístic i el Pla Estratègic de Turisme de Salou es pretén desestacionalitzar i desconcentrar els fluxos turístics. Granados va destacar la consolidació de l’oferta de turisme esportiu i de turisme gastronòmic, amb accions durant tot l’any; la recuperació i protecció mediambiental del litoral del Cap Salou i la construcció del camí de costa; el recorregut de la Ruta dels Miradors; el programa ‘Salou, Platja Tot l’Any’ i la posada en valor del patrimoni històric del municipi a través del poblat de Kal·lípolis i del projecte de recerca i investigació ‘Un passeig per la història de Salou’.

El cinquè eix fa referència al pressupost municipal aprovat per a aquest 2023. Va fer referència als 1,6 milions d’euros destinats a la millora, arranjament i renovació d’espais, a través de la divisió del municipi en 7 zones, i la remodelació d’11 places; l’habilitació de 3 nous aparcaments dissuasius i l’ampliació dels carrils bici, finançats a través del Pla de Sostenibilitat Turística en Destinació, amb Fons Next Generation. També es va referir a la millora de la jardineria i de les voreres i de l’enllumenat, com l’actuació al carrer Saragossa, entre d’altres.

I en el darrer eix, va fer referència als nous equipaments i infraestructures amb inversió municipal. Granados va remarcar el nou Casal de la Dona, amb una inversió de 587.000 euros; els 2 nous camps de futbol, licitats per 1,4 milions d’euros; la modernització de la Piscina Municipal; el cobriment de la pista esportiva de l’Escola Santa Maria del Mar i l’ampliació de l’Skate Park, entre d’altres.

També va esmentar, que, per aquest any, ha de culminar la primera fase de canalització del Barranc de Barenys; la construcció de la nova estació de Salou-PortAventura, que “podria ser una realitat a finals d’aquest 2023” i que serà completada amb una estació d’autobusos i un dels baixadors del futur tren-tramvia interurbà.

Salou, municipi sostenible i inclusiu
Per la seva banda, el portaveu del grup municipal Sumem per Salou, Jesús Barragán, va assegurar que el Govern de Salou “s’ha dedicat, a fons, per resoldre problemes del municipi en uns anys difícils i complicats” i que “ha estat constant, ferm, insistent i encertat en impulsar i desenvolupar aquells plans i projectes que ens presenten com un municipi dinàmic, modern, en constant avanç i evolució, i que vetlla pel progrés i el benestar de la seva ciutadania i per la reactivació de la nostra economia”.

Barragán també va remarcar “la consolidació de Salou com a municipi sostenible, inclusiu, innovador, accessible i intel·ligent”, un fet que “ens transformarà en una destinació i un municipi amb millors i majors oportunitats per a tots i totes”.

Per la seva banda, el portaveu del grup municipal del PSC, David González, en la seva intervenció, va posar de relleu “la coordinació entre administracions supramunicipals i l’Ajuntament de Salou”, especialment pel que fa a temes de Salut i Sanitat Pública. També va destacar els projectes posats en marxa des de les regidories de Defensa i Protecció Animal, pel que fa a les colònies de gats ferals; de Foment de l’Esport, amb la recuperació de la normalitat i l’actualització de les instal·lacions; d’Ocupació, amb nous plans ocupacionals, i Medi Ambient, amb accions de conscienciació, entre d’altres.

Així mateix, González va fer referència a l’assistència i assessorament per part de l’àrea de Benestar, Serveis Socials i Igualtat, respecte a les persones vingudes d’Ucraïna. I va destacar la priorització d’aquells projectes i actuacions més necessaris, “sense incrementar la pressió fiscal als contribuents”.

Els portaveus dels grups municipals de l’oposició, Marçal Curto, d’ERC; Pere Lluís Huguet, de C’s; i Mario García, del PP, també van fer la seva exposició relativa al balanç de l’exercici 2022, amb valoracions crítiques a la gestió del Govern municipal.

 

La monologuista Eva Soriano dona el tret de sortida a la Festa Major d’Hivern de Salou

Eva Soriano durant el pregó. Foto: Cedida

Eva Soriano durant el pregó. Foto: Cedida

L’actriu, monologuista i cantant Eva Soriano ha donat el tret de sortida a la programació de la Festa Major d’hivern de Salou 2023, en el decurs de l’acte institucional del pregó, que s’ha celebrat aquest dijous al Teatre Auditori (TAS).

L’acte ha comptat amb la presència de l’alcalde, Pere Granados, i del regidor de Serveis Culturals, Xavier Montalà, així com de la resta de la Corporació i d’autoritats i personalitats de Salou i de municipis com Vila-seca, Reus, Constantí i Tarragona.

Cal destacar que la pregonera ha participat a “El Club de la Comedia“ i “Zapeando” de La Sexta, al programa de “La Resistencia“ de David Broncano, a “StopPrincesas“ a Comedy Central, al programa de La SER “La Ventana“, al programa de ràdio “Vodafone Yu” i a “Tu cara me suena 9” d’A3 Media, entre molts altres. També ha format part com a directora i/o actriu a una gran varietat d’obres de teatre com “Eva On Ice”, “El Pecado de Eva”, “Qué Pasa en esta Casa”, “Don’t Leave Me. Musical”, etc. Actualment, i des del 2021, és presentadora del programa matinal d’Europa FM “Cuerpos Especiales” junt amb Iggy Rubín.

En el decurs del seu parlament, l’alcalde Pere Granados ha assegurat que aquesta Festa Major d’hivern és “especial”, atès que, després de dues celebracions envoltades per la situació excepcional de crisi, “arriba el moment de tornar a viure i compartir amb intensitat, energia i entusiasme, totes aquelles activitats de la nostra festa”. En aquest sentit, també ha afirmat que “hem de celebrar plegats allò que és i representa el nostre llegat cultural i festiu més important, expressant, més que mai, el nostre orgull, la nostra estima i el nostre sentiment de pertànyer a Salou”.

Granados ha posat de relleu la implicació del teixit associatiu dient que “esdevé l’actiu humà i social més ferm i més potent de la comunitat salouenca” i també “el millor reflex de la nostra vitalitat i de la nostra societat en marxa”.

Per últim, l’alcalde ha agraït la col·laboració de les pubilles, dames i hereu de 2022 i ha donat la benvinguda als que entren aquest 2023, així com també a les colles que participen en aquesta edició del Cós Blanc, “la nostra manifestació popular més gran i autèntica convertida ja en el major símbol festiu de Salou”.

L’actriu i monologuista Eva Soriano ha fet un pregó, en forma de monòleg, farcit de gags còmics, amb referències a la seva vida personal i familiar, vinculades amb la seva trajectòria viscuda a Salou, on els seus pares hi tenen un apartament.

En forma de “carrusel de poesia”, ha parlat de les seves experiències d’adolescència a la capital de la Costa Daurada, anomenant escenaris com el Càmping Sangulí, on es feia passar per turista alemanya per participar de les activitats d’entreteniment. També ha tingut referències cap a Reus, la seva ciutat natal, i ha arrencat el riure i els aplaudiments de tot el Teatre Auditori de Salou, que s’ha omplert de gom a gom.

Soriano ha posat el punt i final al seu pregó, dient que “no sé si seré la mejor pregonera, però creo que me lo he ‘currau’ y por eso solo puedo decir te quiero, Salou”.

El regidor de Serveis Culturals, Xavier Montalà, ha fet menció del conjunt d’actes que conformen la programació d’enguany, afirmant que “recuperem la normalitat, recuperem l’alegria, recuperem la cultura, recuperem la nostra tradició i, en definitiva, recuperem la nostra Festa Major”. Així mateix, ha assegurat que “ja fa dies que es pot palpar a l’ambient el nerviosisme per començar” i que “se’ns remou la panxa cada vegada que sentim les paraules Festa Major i Cós Blanc”. Per últim, Montalà ha posat en valor l’esforç de totes les persones i entitats, el qual “s’ha mantingut” i, enguany, “lluirà més que mai”.

En el decurs de l’acte també s’han donat a conèixer les Pubilles i l’Hereu per aquest 2023. Són la Júlia Ramos Martínez, pubilla infantil; la Laia López Sordo i l’Hafsa Tahir, dames d’honor infantils; la Yaiza Martínez Vásquez, pubilla juvenil; la Samavia Tahir i l’Elena Carbona Andújar, dames d’honor juvenils; la Raquel Domínguez Gómez, pubilla major; la Lucía Maturano Lozano i la Carlota Rojas Llauradó, dames d’honor majors, i el Nil Frifra Godino, hereu. També s’han acomiadat les del darrer any 2022.

L’acte ha finalitzat amb l’encesa de la traca davant del Teatre Auditori de Salou.

 

Mario García, escollit candidat del PP a l’alcaldia de Salou

Mario García. Foto: Cedida

Mario García. Foto: Cedida

El Comitè Electoral del Partit Popular de Catalunya celebrat dimarts passat ha nomenat l’actual portaveu del grup municipal en el consistori, Mario García Vidal, com a candidat a l’alcaldia de Salou, a proposta del comitè provincial de Tarragona.

El líder popular optarà per quarta vegada a l’alcaldia. Va entrar en el consistori l’any 2011, quan va ser primer tinent d’alcalde del municipi i regidor de serveis interns, contractació i patrimoni, mantenint la seva acta de regidor en els comicis de l’any 2015 i 2019.

Mario García va estar a punt de ser alcalde del municipi en el seu primer mandat electoral, quan va aconseguir un pacte de govern amb Pere Granados consistent en què aquest ostentaria l’alcaldia durant els 3 primers anys del mandat, mentre que García ho faria durant l’últim any. El portaveu Popular ha recordat que, arribat el moment, Granados va incomplir el seu pacte, motiu pel qual el grup municipal del PP a l’Ajuntament de Salou va abandonar el govern municipal.

El líder popular té en l’actualitat 49 anys, és advocat i compta amb una dilatada experiència política tant en el govern com en l’oposició.

Mario García ha afirmat que concep la política municipal “com aquella activitat que ens permet un exercici tan fascinant com la transformació del nostre entorn per mandat ciutadà per a augmentar els nivells de qualitat de vida, prosperitat i inclusió social de tota la població”. “No pretenc que els *salouenses canviïn d’ideologia, el meu objectiu és canviar Salou, i estic convençut que això serà possible amb el suport dels nostres veïns”, ha conclòs.

 

Nàutic Parc es promociona al saló nàutic més important d’Europa

La directora general de Turisme de la Generalitat amb els representants de Turisme de la Diputació i de Nàutic Parc. Foto: Cedida

La directora general de Turisme de la Generalitat amb els representants de Turisme de la Diputació i de Nàutic Parc. Foto: Cedida

Nàutic Parc -Estació Nàutica ha portat la seva àmplia oferta d’experiències al mar al prestigiós Boot Düsseldorf, el saló nàutic més important d’Europa, per tal de posicionar el turisme nàutic del territori al
mercat d’Alemanya, Allí, l’àrea comercial de Nàutic Parc ha donat a conèixer a agències i touroperadors germànics especialitzats, les activitats que s’ofereixen a la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre.

Al Boot Düsseldorf, Nàutic Parc ha avançat algunes de les línies estratègiques de futur que s’han treballat durant els darrers mesos per tal d’ampliar encara més la temporada. Entre aquestes línies destaca l’aposta pel nou producte Sailing Training Camps, la potenciació de l’anomenat turisme d’empresa amb la revisió global de l’oferta MICE i la incorporació pròximament de l’alemany com a cinquè idioma a la pàgina web nauticparc.com.

A aquesta prestigiosa fira hi ha participat també el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, amb la seva vice-presidenta, Camí Mendoza, i la gerent, Marta Farrero, així com la directora
general de Turisme de la Generalitat, Marta Domènech.

 

Salou fa més amable el carrer Brusel·les enjardinant els parterres

Actualment, hi ha espècies invasores als parterres. Foto: Cedida

Actualment, hi ha espècies invasores als parterres. Foto: Cedida

L’Ajuntament de Salou enjardinarà els parterres del carrer Brussel·les, concretament, aquells del voltant de la parada d’autobús. Cal dir que un parterre és una part delimitada de jardí amb plantes o flors que constitueix una unitat separada de la resta.

Les plantes que hi ha actualment són, sobretot, espècies invasores, com curatalls, atzavares i opunties, entre altres. En aquest sentit, l’objectiu d’aquest projecte és naturalitzar aquests parterres amb espècies autòctones, juntament amb altres que tinguin qualitats sostenibles, com, per exemple, que generin un baix consum d’aigua, que no requereixin de tractaments fitosanitaris i que no tinguin capacitat per expandir-se. S’hi plantaran les següents espècies: pins pinyers, gaures, tamarius, margallons i baladres.

Els treballs a realitzar consistiran en treure la vegetació existent; substituir la capa superficial de sòl per proporcionar unes bones condicions que garanteixin la correcta implantació de les arrels; i plantar els nous arbres i arbusts.

També s’hi instal·larà un nou sistema de reg, amb tecnologia de telegestió, que permetrà l’estalvi d’aigua i de temps, per a les persones supervisores del servei. Aquest sistema serà compatible amb la resta d’àrees enjardinades telegestionades del municipi.

L’alcalde Pere Granados ha destacat la labor que es realitza des de l’Ajuntament per “millorar les àrees enjardinades de tot Salou, tot incorporant sistemes tecnològics, sota criteris de sostenibilitat”.

Per la seva banda, el regidor de Manteniment, Reparacions i Adequacions, Pedro Madrona, ha assenyalat que “es mantindran alguns exemplars existents, com la buguenvíl·lea, el baladre, els llentiscles, la palmera canària i els pins blancs”.

Els treballs ja s’han adjudicat. El termini d’execució és de 2 mesos.