TOTS 21

L’alcalde de Salou reclama que els municipis turístics es puguin quedar part de l’IVA  

L’alcalde de Salou, Pere Granados. Foto: Tots21

L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha sol·licitat un canvi en el sistema de finançament dels municipis perquè aquelles localitats més enfocades al turisme puguin destinar més recursos als visitants. En l’acte ‘Nous paradigmes competitius en les destinacions de sol i platja’, organitzat aquest dijous per la patronal turística Exceltur, el batlle ha recordat que «hem de tenir en compte la població estable, però també la no estable; tenim molts visitants, però els recursos són escassos, i això és un element que hem de corregir», ha apuntat. En aquest sentit, Granados ha defensat que els ajuntaments puguin quedar-se una part de la participació de l’IVA per destinar-la a reforçar la infraestructura turística. «No podem parlar d’economia turística si no hi ha beneficis pels municipis», ha subratllat.

En paral·lel, Granados ha aprofitat l’acte per demanar a les diferents administracions que avancin en l’execució d’infraestructures com el corredor mediterrani o noves vies de connexió amb grans nuclis urbans per facilitar l’arribada de turistes. Alhora, ha volgut destacar que va ser precisament el sector turístic qui va impulsar la transformació de l’aeroport de Reus cap a un aeroport civil.

La cita d’aquest dijous també ha comptat amb la presència de l’alcalde de Lloret de Mar, Jaume Dulsat, el qual tem que el repartiment de les ajudes europees destinades a reactivar l’economia després de la crisi de la covid-19 es converteixi en un «cafè per a tothom» que deixi sense recursos els municipis més afectats per la pandèmia. Dulsat ha reivindicat la importància del turisme i ha recordat que la pandèmia ha afectat de forma heterogènia a les diferents localitats. «No és el mateix un municipi com el nostre que un altre amb un polígon industrial; a l’estiu vam perdre mig milió de turistes i dos milions de pernoctacions, i això ja no ho recuperarem», ha comentat.

Un sector «en caiguda lliure»

La trobada organitzada per Exceltur ha comptat amb la participació de fins a set alcaldes de destinacions litorals, així com diversos directius de la patronal. La intervenció més destacada ha estat la del vicepresident executiu d’Exceltur, José Luis Zoreda, qui ha fet un diagnòstic del sector turístic durant l’últim exercici.

Per Zoreda, el turisme comença 2021 «molt tocat i en caiguda lliure», tot recordant que les dades d’ocupació i creació de llocs de treball són «extremadament dolentes». El directiu ha pronosticat que la recuperació serà «lenta, volàtil i molt diferent entre comunitats» i ha defensat la importància d’assegurar que «el màxim nombre d’empreses aguantin». Davant la situació actual, el vicepresident d’Exceltur ha estat contundent: «No ens podem permetre perdre aquest estiu», ha dit.

És per això que durant la seva intervenció ha reclamat ajudes «directes i potents», així com una millor planificació de l’administració per accelerar la campanya de vacunació a l’Estat. Zoreda també ha demanat a les institucions europees que aprovin un passaport sanitari que acceleri l’arribada de viatgers, que s’ampliïn els Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) fins a finals d’any i que el govern espanyol dissenyi un pla específic per al sector turístic.

ACN

 

La nova associació que aplega restaurants i oci nocturn de Salou reclama mesures per no perdre la temporada turística

El president d’Arons, Eduardo Abenojar, el secretari general de la Fecasarm, Joaquim Boadas, i el secretari d’Arons, Germán Rueda, durant la presentació pública de l’entitat. Foto: Jordi Marsal

Arons, la nova Associació de Restaurants i Oci Nocturn de Salou, que aplega uns 80 establiments del municipi, ha reclamat a les diferents administracions mesures efectives per evitar perdre la temporada turística d’enguany per la covid-19. L’entitat, en la mateixa línia que la Fecasarm en la qual es troba integrada, reclama poder vacunar els treballadors de primer línia per poder començar a rebre turistes els pròxims mesos. També proposen posar en marxa proves pilot per garantir espais tancats lliures de virus i que les administracions apliquin exempcions d’impostos efectives per evitar que les empreses afectades per disset mesos de tancament hagin de presentar concurs de creditors i anar a la liquidació.

«Donem directament un servei sense que nosaltres estiguem vacunats. Per això reivindiquem que tinguem possibilitat d’estar vacunats tots i poder rebre a la gent, que ve ja vacunada, de la mateixa forma», amb aquestes paraules ha resumit el president d’Arons, Eduardo Abenojar, una de les principals demandes de la nova entitat, que segons ha remarcat, dona feina directament a uns 1.200 treballadors i 5.000 més de forma indirecta. «Gestionem el 70% del turisme que ve a Salou», ha precisat.

Després de disset mesos de tancament, el sector aspira a poder reprendre l’activitat amb l’arribada del bon temps i la previsió d’un possible retorn dels turistes estrangers, de països com el Regne Unit, on el ritme de vacunació es troba molt més avançat –20 milions de persones actualment i una previsió d’arribar a 30 al maig, segons el secretari general de Fecasarm, Joaquim Boadas-.

Els empresaris de la nova associació plantegen, tal i com ho fa Fecasarm a la qual es troben integrats, la necessitat de promoure proves pilot amb mesures que siguin eficients per garantir la seguretat de l’activitat d’oci i hostaleria. Des de l’establiment de testos previs per accedir als locals fins la instal·lació d’aparells que poden arribar a eliminar la pràctica totalitat de les diferents variants de covid-19 i també el virus de la grip.

Boadas, però, ha lamentat que el Govern encara no hagi donat resposta a aquestes propostes i demana pressa a les administracions perquè els establiments puguin obrir amb garanties i no es produeixi una situació de «ridícul turístic» en l’àmbit internacional. «Salou no es pot permetre una temporada turística en blanc», ha afirmat. Critica que les restriccions són en realitat un «tancament encobert» i alerta que estan posant en risc «més de 30.000 llocs de treball» a la zona i 400.000 a tot Catalunya.

La nova associació Arons, que assegura aplegar la totalitat dels locals d’oci nocturn però també restaurants –un 20% dels associats-, ha lamentat també la manca d’ajuts per part de les diferents administracions. La seva creació, expliquen, respon també, de fet, a la necessitat d’interlocutar amb l’Ajuntament de Salou per treballar conjuntament i reforçar «un dels sectors de l’economia del municipi» que fins ara no ha estat reconegut com a tal, segons ha lamentat el secretari de l’entitat, Germán Rueda.

En aquest sentit, volen que el consistori condoni impostos apliqui una exempció de tributs a les empreses del sector per garantir la seva viabilitat. «Molts ajuntaments ja ho han fet», ha apuntat Boadas, qui ha apuntat que Fecasarm també trasllada aquesta demanda al govern espanyol fins el 31 de desembre de 2023. En aquest sentit, ha alertat que un 80% d’empreses del sector arreu de l’Estat es troben al límit de la insolvència i, per això, reclamen una ampliació de la moratòria per poder presentar un concurs de creditors i evitar les liquidacions.

ACN

 

La joint venture entre LaLiga i PortAventura avança i ja té director general

Juan Vicente Marín Villanueva, escollit com a director general d’aquesta associació empresarial. Foto: LaLiga

El que semblava ciència-ficció continua donant passes endavant per consolidar-se com un projecte sòlid. La joint venture creada entre LaLiga i PortAventura World, anomenada ‘The Beat Challenge’, ja té cara en la figura de Juan Vicente Marín Villanueva. Aquest llicenciat en Economia per la Universitat de València i consultor internacional ha estat nomenat com a director general d’aquesta associació empresarial. Marín forma part de LaLiga des del 2017, en funcions de delegat a Itàlia a través de LaLiga Global Network. La intenció final és crear un parc temàtic de LaLiga dins del recinte del complexe de PortAventura, entre altres bosses de negoci i d’inversions.

Està previst que el primer resultat pràctic de tot plegat es pugui fer efectiu el proper mes de setembre, amb la posada en marxa d’un aplicatiu, una tenda i un restaurant tematitzat dins del resort. Aquesta seria la primera fase de les tres previstes, amb una inversió quantificada en 10 milions d’euros. La segona inclourà el disseny i desenvolupament d’una nova atracció tematizada de LaLiga i una inversió de 40 milions. En una última fase està planificada la creació d’un parc temàtic de LaLiga dins del resort de PortAventura World amb una inversió de 100 milions d’euros.

En paral·lel, la joint venture signarà un acord de llicència amb PortAventura World per a l’ús de la marca de LaLiga i de l’app desenvolupada. Aquest acord de llicència tindrà una vigència de 15 anys i tindrà exclusivitat per a PortAventura World a Europa i Rússia.

Amb aquesta joint venture, LaLiga ofereix als seus clubs: reforçar la seva presència en el mercat de l’entreteniment, augmentar el volum d’ingressos, incrementar el posicionament de marca entre el públic en general, connectar amb un públic jove i desenvolupar un format d’entreteniment replicable en el mercat internacional. D’altra banda, els afeccionats de LaLiga tindran accés a continguts i promocions exclusives per a gaudir d’aquesta experiència única dins de PortAventura World.

Redacció

 

5 instituts competeixen per la URV a la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives

Participen els equips de Lestonnac l’Ensenyança de Tarragona i Institut Jaume I de Salou (el Tarragonès), Institut de Tecnificació d’Amposta (el Montsià), Institut Ramon Berenguer IV de Cambrils (el Baix Camp) i Daina-Isard d’Olesa de Montserrat (el Montserratí). Foto: Cedida

La Universitat Rovira i Virgili (URV) celebra dimecres 3 de març la fase classificatòria de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat 2021 de la Xarxa Vives. En la competició participaran 31 alumnes de secundària i batxillerat de Lestonnac l’Ensenyança de Tarragona i Institut Jaume I de Salou (el Tarragonès), Institut de Tecnificació d’Amposta (el Montsià), Institut Ramon Berenguer IV de Cambrils (el Baix Camp) i Daina-Isard d’Olesa de Montserrat (el Montserratí).

Aquesta és la primera edició virtual de la Lliga de Debat, en què universitats i centres docents han hagut d’adaptar-ne el format atès el context actual. Així, l’oratòria digital i les competències de comunicació associades a contextos en línia han entrat a formar part del projecte educatiu dels centres participants en aquest curs 2020-2021. Aquest desplegament curricular ha estat possible, d’una banda, gràcies a la implicació de les universitats, que han organitzat tallers formatius sobre reptes i estratègies de l’oratòria en línia adreçats als docents. D’altra, el mateix professorat ha sigut qui ha introduït la temàtica a l’aula i ha preparat l’alumnat durant els darrers mesos perquè siguen capaços d’emetre una comunicació persuasiva i eficaç en l’entorn digital, parant atenció tant als aspectes de contingut del discurs com del context en línia.

Cada equip participant en la fase classificatòria de la URV realitzarà un total de 4 debats entorn al tema central de la competició, ‘És compatible el creixement global de l’economia amb el respecte al medi ambient?’. L’alumnat participant haurà de ser capaç de mostrar-se tant a favor com en contra del tema, atès que la posició que hauran de defensar canviarà en cada debat. Els debats tindran una durada de 16 minuts i es realitzaran en sales virtuals.

La competició de la URV tindrà un equip guanyador i un/a alumne/a que serà nomenat/da millor orador/a. El jurat de la competició, format per professionals experts de diversos camps de coneixement, valorarà capacitats com el treball en equip, la solidesa de les argumentacions, la fluïdesa de les intervencions, la qualitat del discurs, així com aspectes formals de l’exposició i posada en escena.

L’equip guanyador representarà a la URV en la fase final de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives, que tindrà lloc del 13 al 23 d’abril i enfrontarà als 15 equips classificats a les fases locals prèvies organitzades per les universitats Abat Oliba CEU, d’Alacant, d’Andorra, Autònoma de Barcelona, Barcelona, de Girona, Internacional de Catalunya, Jaume I, de Lleida, Miguel Hernández d’Elx, Politècnica de València, Pompeu Fabra, Rovira i Virgili, de València i de Vic – Central de Catalunya.

La Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives s’adreça a l’alumnat de 4t d’ESO, batxillerat (i equivalents) i cicles formatius d’entre 15 i 18 anys, de la Franja de Ponent, Catalunya, País Valencià, Illes Balears, Andorra, Catalunya Nord i Sardenya. L’objectiu de la competició és millorar les habilitats comunicatives dels alumnes participants i fomentar l’adquisició de competències transversals, com la seguretat, el treball en equip, la creativitat, la documentació, l’anàlisi, la construcció d’un discurs i la planificació i presa de decisions. A més, la lliga proveeix al professorat d’una eina d’innovació docent i crea un espai de col·laboració entre els nivells d’educació secundària i superior.

Organitzada des de l’any 2014 per la Xarxa Vives d’Universitats, i Escola Valenciana en el cas del País del Valencià, la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat compta també amb el suport de la Generalitat de Catalunya, la Generalitat Valenciana i el Govern d’Andorra. L’Acadèmia Valenciana de la Llengua, l’Institut d’Estudis Catalans i l’Ajuntament de València hi col·laboren, a més de diversos ajuntaments, com el de Castelló de la Plana, Guadassuar, Mataró, Olot, Roses, Salt, Sant Feliu de Llobregat i Terrassa.

Redacció

 

Els centres educatius de Salou organitzen les jornades de portes obertes

Les escoles de Salou informen que les jornades de portes obertes a la població s’organitzen, enguany, tenint en compte les mesures sanitàries derivades de la COVID-19. Així, es duran a terme visites presencials i videoconferències, en ambdós casos, però, reservant cita prèvia.

Segons ha manifestat l’alcalde de Salou, Pere Granados, “volem agrair l’esforç i tota l’organització que duen a terme els centres educatius del municipi, per tal que la seva activitat sigui el més normalitzada possible, dins de les possibilitats que ofereix el marc conjuntural actual”. Així mateix, “volem posar de manifest l’exemplar coordinació que existeix dins de cada centre, perquè tant el professorat com els propis estudiants i el personal administratiu puguin tirar endavant el curs acadèmic amb seguretat i eficàcia”, ha dit l’alcalde.

Per la seva banda, la regidora de Serveis Educatius, Julia Gómez, ha assenyalat que “per a nosaltres, les escoles, instituts i llars d’infants del municipi són un punt de referència pel que fa a bona organització i responsabilitat a l’hora d’ensenyar i educar els i les alumnes”. En aquest sentit, “des de l’Ajuntament de Salou, saben que poden comptar amb el nostre suport incondicional”, ha afirmat.

Informació relativa a les Jornades de Portes Obertes que es duran a terme durant el curs escolar 2021-2022.

ESCOLES

Escola Sta. Mª del Mar: https://agora.xtec.cat/escsantamaria/portada/portes-obertes-preinscripcio-2021-2022/

Escola Europa: https://agora.xtec.cat/escolaeuropa/

Escola Vora Mar: https://agora.xtec.cat/esc-voramarsalou/preinscripcio-21-22/

Escola Salou: https://agora.xtec.cat/escola-salou/general/portes-obertes-escola-salou-202021-2022/ 

Escola Elisabeth: https://www.escolaelisabeth.cat/ca/actualitat-escola/noticies-de-l-escola/item/943-portes-obertes-2021

INSTITUTS

Institut Jaume I: https://wp.iesjaume1.cat/portes-obertes/

Institut Marta Mata: https://agora.xtec.cat/iesmartamata/general/portes-obertes-virtuals/

Redacció

 

Pere Granados: ‘Ens preocupa que la CUP i els Comuns siguin decisius al govern perquè s’oposen a Hard Rock’

L’alcalde de Salou, Pere Granados, al seu despatx. Foto: Tots21

Entrem en el segon any de la pandèmia i Salou l’afronta demanant carnets de vacunació i una acceleració de les vacunacions. Ho explica l’alcalde, Pere Granados, en una entrevista concedida a Tots21 en la que demana que la CUP i Comuns no entrin a governar a Catalunya perquè el Projecte Hard Rock perillaria, ja que s’hi oposen fermament.

Quin plantejament es fan de cara a 2021?

La pandèmia ens va determinar pràcticament tota l’acció de govern de 2020, prioritzant l’emergència social, la sanitària i la reactivació econòmica. Havíem d’atendre de manera prioritària les persones i famílies vulnerables intentant ajudar el comerç, els professionals i l’hosteleria donat que la nostra riquesa principal és el turisme.

En turisme busquen nous productes per a nous públics

En matèria de turisme apostem pel destí turístic intel.ligent i pel pla estratègic del turisme perquè volem reactivar el sector un cop hi hagi més mobilitat; hem d’estar preparats i tenir capacitat d’adaptació als temps que ens vagin venint amb la idea de reforçar el nostre destí com a destí no només de sol i platja. Hem creat una oficina d’innovació i de recerca turística per tenir una major oferta de productes per tal de buscar altres targets més enllà de les famílies, que ens determinen l’estacionalitat, i innovar, com és el relat de la història del nostre litoral i del seu paisatge, la gastronomia, l’esport, el shoping, etcètera, territorialitzant l’oferta del nostre entorn, com ara amb la presència de les nostres denominacions d’origen. Ens estem posicionant com un destí amb una oferta diversificada, on el visitant en podrà gaudir-la tot l’any.

La cultura, la gastronomia i la història de Salou es veuran potenciades

Així és. Hem avançat molt en gastronomia i busquen nous targets, també el turisme inclusiu, els ‘over 50’ -més de 50 anys-, que presenten un alt poder adquisitiu.

Sou partidaris d’un carnet de vacunació. És necessari?

Sense mobilitat no hi ha turisme, la vacunació fa que les persones tinguin més seguretat i no té cap mena de sentit que aquells que ja estan vacunats i per tant, immunitzats, no puguin moure’s. Cal facilitar la mobilitat i per això demanem que es faciliti un passaport o una cartilla que ho pugui permetre. També volem que la vacunació vagi molt més ràpida al nostre país. Al Regne Unit es permetrà la mobilitat a partir del mes de maig; nosaltres, com a receptors de visitants britànics, hem d’accelerar la vacunació, o els britànics aniran a altres destins que estiguin més avançats que nosaltres.

És possible preveure com serà la temporada turística de l’estiu?

Tot fa pensar que serà millor que la de l’any passat, quan no hi va haver turisme, ja que anaven tancant els mercats a mesura que avançava l’estiu i Espanya va tancar les seves fronteres. Va ser una caiguda de l’activitat turística mai vista al nostre municipi. L’any 2021 tampoc serà com 2019, però sí un any diferent i millor. Entre el turisme que ens visiti i les segons rediències podem tenir un estiu on la gent es pugui guanyar la vida.

Faran campanyes intensives amb el turisme més pròxim

Sí, perquè són els mercats que més bé responen, no depenen d’un transport aeri. És el turisme de l’eix de l’Ebre, de la resta de l’estat espanyol i del sud de França. Són els que poden venir en vehicle. No ens oblidem dels mercats internacionals reconeguts, com el Regne Unit, Irlanda i d’altres.

Quan passi la pandèmia hi ha un repte a Salou que és l’aposta per la sostenibilitat i la digitalització. Ho heu exposat al sector hosteler local. Quina és la resposta?

Amb els fons europeus Next Generation tot el país, i nosaltres també, tenim l’oportunitat d’obtenir molts recursos i transformar el nostre municipi. El sector privat és qui té la clau. Nosaltres vam impulsar formar part d’una declaració d’interessos dels grans operadors turístics espanyols, juntament amb 12 municipis pioners. Creiem que pot tenir un bon final, que es transformarà en un Perte i que Espanya ho tingui en compte i ens ajudi als municipis a transformar-nos en localitats turístiques sostenibles, no només mediambientalment, sinó també en sostenibilitat laboral: que hi hagi activitat econòmica tot l’any també és sostenibilitat. A més, la digitalització dels nostre municipi avançarà més en la gestió pròpia i dels sectors privats, així com beneficiarà els turistes, que podran tenir màxim accés als nostres serveis. És un canvi trascendental que inclou també la mobilitat. Tenim l’aventatge que ja venim treballant en les línies que marca Europa, com és el programa de destí intel.ligent.

‘El desmantellament de la via del tren començarà a finals d’estiu’. Foto: Tots21

Quines novetats hi ha sobre Hard Rock? El preocupa com pot quedar format el Govern de la Generalitat?

S’ha constituït una comissió per fer un seguiment de la modificacio del pla director i això avança. Hard Rock va dipositar una altra fiança, que suma 32 milions d’euros. Sí estem preocupats per les notícies que arriben de la formació del nou govern perquè hi ha dos partits polítics que estan en contra de Hard Rock, la CUP i els Comus. No ens agradaria que després de tan de temps de treballar per un projecte que ajudaria molt a la reactivació econòmica del territori i a la creació de molts llocs de treball, resultés que els dos partits fossin decisisus  i es poguessin carregar aquest projecte.

Alannia anuncià una forta inversió en un resort a l’antic càmping La Union. Segueix endavant el projecte malgrat la pandèmia?

En contra d’alguns que creuen que en saben molt de turisme, aquesta inversió denota que el nostre model no s’esgota, sinó que genera moltíssima confiança i per això sorgeixen aquests anuncis en moments on gairebé no inverteix ningú per la incertesa que existeix amb la pandèmia. A més, és una inversió sostenible, aliniada amb nosatres. Ells plantegen un allotjament turístic respectuós amb el medi ambient i intel.ligent. Aquest és el futur. Aquelles empreses que no vagin per aquí quedaran desfasades.

Hi ha novetats sobre el barranc de Barenys?

Justament aquesta setmana vam començar a signar les actes i a procedir al pagament de les expropiacions. Segueix al seu tritme, tot i que ha costat molt desllorigar-lo. Des del Departament d’Economia i Finances se’ns va dir que no hi havia pressupost per a la canalització del barranc, i al mes de maig vam dir que així no podíem seguir i exigírem que disposés de pressupost, i si no el tenien, que el busquessin a l’Agència Catalana de l’Aigua. I així ha estat. Hi haurà un canvi substancial ja que s’acabarà amb les inundacions. Les condicions de vida dels veïns milloraran.

Quan començarà el desmantellament de les vies del tren?

A finals d’estiu. Han d’anar molt de pressa. Els anteriors governs no hi anaven. Estem a l’aguait de la posada en funcionament de l’estació provisional. Està acabada i esperem que aviat es posi en funcionament perquè els usuaris del ferrocarril tinguin millores condicions. I sobre la nova estació, ja es van fer les actes prèvies d’expropicions. El projecte està pràcticament acabat i els propers mesos el podrem conèixer. Ens falta la connectivitat del quilòmetre i mig d’ample ibèric i europeu amb el ramal que ve de Tarragona i s’incorpora a l’eix central del corredor mediterrani.

Defensava vostè en un tuit l’actuació dels Mossos d’Esquadra arrel dels aldarulls viscuts a Catalunya -Tarragona inclosa-. Li preocupen aquestes manifestacions?

La llibertat d’expressió és un dret que està recollit a la Constitució i l’hem de protegir, però els drets no són absoluts: quan col.lisionen amb d’altres cal ponderar-los. Hem de veure què predomina. El dret a la vida és inqüestionable. Ara bé, sota la defensa del dret a la llibertat d’expressió no podem amagar el llibertinatge perquè aleshores col.lidim amb els drets de moltes altres persones. Sota el prisma de dir que hi ha hagut una actuació que podria ser qualificada de negligent per part d’un agent -policial-, no podem arremetre contra tot el cos de Mossos d’Esquadra, que són els que tenen l’obligació i la competència de vetllar per la nostra seguretat i per l’ordre públic. Tots hem vist els aldarulls que hi ha hagut en diferents ciutats catalanes. Aquesta resposta violenta sota el paraigües de la llibertat d’expressió no es pot justificar. Vingui d’on vingui, la violència mai és justificable.

Vaig fer aquest tuit en defensa dels Mossos d’Esquadra perquè també vaig veure que els governants no només no deien res sinó que estaven com aliniats, en un intent si no de justificar, sí d’entendre’ls. Hauríem de reflexionar sobre com van actuar els Mossos en els atemptats de Cambrils i Barcelona: ho van fer d’una manera increïblement professional.

Jaume Garcia

 

L’Espai infantil Estació del Carrilet de Salou compleix el seu 10è aniversari

La regidora d’Infància, Julia Gómez, remarca la funció educativa de l’espai de lleure, així com l’organització d’activitats i tallers que, a més d’entretenir jugant, ‘inculquen els valors de l’amistat i la companyonia’. Foto: Ajuntament

L’Espai infantil Estació del Carrilet de Salou compleix 10 anys. El centre fou inaugurat per l’alcalde Pere Granados i els regidors i regidores de la Corporació, el 26 de febrer de 2011. Des d’aleshores, l’equipament ha estat un punt neuràlgic de Salou pel que fa al desenvolupament d’activitats adreçades als nens i nenes, tant pel que fa a tallers, com xerrades divulgatives, actes festius i punt de trobada de les famílies, comptant amb la mainada i la col·laboració dels avis i àvies del Casal, que impartien tallers intergeneracionals, per posar en comú la tasca d’educar i distreure, tot aprenent.

L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha tingut paraules de felicitació pel centre i ha posat en valor la gran tasca pedagògica, lúdica i educativa de l’equipament, que des de la seva inauguració ha organitzat més d’un miler de tallers, xerrades informatives i festes inspirades en efemèrides del calendari, com ara la Castanyada, el Nadal, Sant Jordi o el Carnaval, entre d’altres.

L’alcalde ha declarat que “valorem l’important benefici que ha representat per les famílies de Salou i els seus fills i filles aquest espai infantil de lleure i educatiu”. Granados ha afegit que “continuarem treballant per tal que infants de la nostra ciutat puguin gaudir d’uns equipaments adequats que contribueixin al seu desenvolupament i maduresa”.

Per la seva part, la regidora d’Infància, Julia Gómez, ha assenyalat que “tan aviat com la situació pandèmica estigui totalment controlada, l’Espai infantil Estació del Carrilet tornarà a obrir les seves portes”. Gómez remarca la funció educativa de l’espai de lleure, així com l’organització d’activitats i tallers que, a més d’entretenir jugant, inculquen els valors de l’amistat i la companyonia”. Així mateix, “les nostres mascotes Rocky i Confetina s’han convertit en l’emblema del centre, a través del Club Xic’S, que té 4.213 socis en aquests moments i va creixent”.

L’Antiga Estació del Carrilet connectava ferroviàriament Salou i Reus. Els Serveis Tècnics Municipals van recuperar i adequar els espais existents a l’edifici, habilitant-los per a l’ús dels infants i també per dur-hi a terme activitats lúdiques i pedagògiques, a més de serveis de gestió, atenció a les famílies i espai per al personal docent i monitors i monitores.

La superfície total construïda es de 418 m2. En el moment de la seva habilitació com a espai d’infància també es va fer una intervenció d’envergadura a la plaça del Carrilet. Aquesta compta amb un espai circular pavimentat, adequat per acollir activitats i espectacles a l’aire lliure.

Part de l’aspecte exterior de l’edifici es conserva com era originalment, atès el seu valor arquitectònic, ja que es tracta d’un immoble catalogat a Salou. La superfície de la zona infantil, de 0 a 1 anys, és de 34,97 m2 i la zona per a nens/es majors d’un any és de 120,26 metres quadrats.

L’horari d’atenció al públic, quan sigui obert, és de dilluns a divendres, de 10 a 13 h i de 16 a 20 h.

Redacció

 

Els veïns de Salou expropiats per fer les obres del Barranc de Barenys reben el primer pagament

Pere Granados, acompanyat del regidor de Gestió del Territori i Habitatge, Marc Montagut, s’ha interessat per la signatura de les actes d’ocupació i pel primer pagament que han rebut les persones afectades. Foto: Ajuntament

L’alcalde de Salou, Pere Granados, acompanyat del regidor de Gestió del Territori i Habitatge, Marc Montagut, s’ha interessat aquests dies pel procés de signatura de les actes d’ocupació i el primer pagament que han rebut els veïns i veïnes del Barri de la Salut, relatiu a les expropiacions de les seves finques, per tal de dur a terme les obres d’endegament del Barranc de Barenys.

En total, són 25 els veïns i veïnes que aquests dies estan convocats a assistir a les dependències municipals de Salou per tal de rebre una bestreta de la quantitat total que percebran al setembre, en concepte indemnitzatori per les seves cases o terrenys que es troben dins del terme de Salou i dins de l’itinerari de les futures obres del barranc de Barenys.

La finalitat única d’aquest procediment expropiatori és que la Generalitat de Catalunya ha d’obtenir les finques per tirar a terra els edificis i fer les obres del barranc.

L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha mostrat el seu interès pel que fa al desenvolupament del procés d’expropiació i ha dit que «volem mostrar la nostra satisfacció perquè ben aviat veurem unes obres que resoldran definitivament el problema de les inundacions quan cau molta precipitació i que podrien començar el pròxim mes de setembre». Per l’alcalde, la solució a aquest problema que té Salou des de fa anys, «representarà seguretat, tranquil·litat i qualitat de vida a uns veïns que, des fa anys, pateixen inundacions i danys materials de molta envergadura, a més de la càrrega psicològica i el desgast que això comporta».

Per la seva banda, el regidor de Gestió del Territori i Habitatge, Marc Montagut, ha recordat que el projecte d’endegament i les expropiacions tenen un cost d’uns 14 milions d’euros, que financia l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).

Cal dir que recentment, es van dur a terme les àctes prèvies d’ocupació i l’Administració Autonòmica va parlar amb tots els veïns i veïnes del Barri de la Salut afectats, explicant-los com seria el procediment d’expropiació i es va fer una relació de les finques i pisos afectats.

Durant el proper mes, el pèrit anirà contactant amb cadascun dels propietaris, de forma individual, per proposar-los una valoració dels seu béns i arribar a un acord pel preu definitiu.

Existeixen dues fases d’expropiació. En aquests moments, ens trobem en la fase del primer tram, que va des de la via del ferrocarril cap a mar. És la que menys superfície ocupa, però és la que té més incidència, tant econòmica, com pel nombre de propietaris afectats. La segona fase anirà des de la via del tren fins al Vial de Cavet.

Redacció

 

Salou aprova inicialment el document estratègic del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible

El ple municipal de l’Ajuntament de Salou ha aprovat avui, inicialment, el document inicial estratègic del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible de Salou (PMUS), amb els vots favorables de l’Equip de Govern, SUMEM PER SALOU i PSC i també del grup d’ERC, que és a l’oposició. Per contra, el grup municipal de Ciutadans i el grup municipal del PP s’hi han abstingut .

Respecte a aquest tema, l’alcalde de Salou, Pere Granados, ha manifestat que “estem davant d’un pla estratègic de futur que defineix molt bé quin és el camí que ha de recórrer el nostre municipi”. Així mateix, Granados ha fet referència al Pla Estratègic de Turisme i al Programa de Destinació Turística Intel·ligent, en els què “la mobilitat i la sostenibilitat són essencials”.

L’alcalde ha recordat que “Salou ja ve treballant en la millora de la mobilitat del seu municipi, guanyant espai a les rodes en favor de les persones, per tal de convertir l’espai urbà en un espai de convivència, integrador i, en definitiva, de millora de la qualitat de vida dels salouencs i salouenques i del gaudiment dels visitants”.

Finalment, Granados ha qualificat el pla com de «molt ambiciós» i que s’intentarà obtenir algun tipus de subvenció, a través dels PERTE dels fons europeus Next Generation per poder executar-lo, sense descartar els plantejaments que pugui fer el Govern de la Generalitat de Catalunya.

Per la seva banda, el regidor de Mobilitat, David González, ha explicat que “el pla és un document estratègic que ha de marcar les línies d’actuació en matèria de mobilitat en el seu sentit més ampli a Salou, pels propers anys”. González ha parlat, concretament, d’aparcament, carrils bici o millora de les connexions actuals.

Així mateix, ha recordat que al 2018 va iniciar-se la seva licitació i inici de les feines per part de l’empresa INTRA i al novembre de 2020 es va assolir el document finalitzat, després d’un ampli procés d’elaboració, i després dels estudis corresponents, els processos participatius i les conclusions. També ha dit que es tracta d’un document “viu i molt transversal”.

Per acabar, el regidor ha felicitat a l’àrea de Serveis Tècnics, Policia Local i Mobilitat per la feina que han dut a terme.

El regidor de Gestió del Territori i Habitatge, Marc Montagut, ha explicat que “el Pla de Mobilitat és un instrument de planificació i definició d’estratègies i propostes de futur que tenen l’objectiu d’implementar maneres de desplaçaments i de mobilitat més sostenibles, així com l’us de l’espai públic amb criteris d’integració i racionalitat, prioritzant el vianant  i garantint una millor qualitat de vida per a tots els que resideixen, treballen i visiten la ciutat”.

Segons ell, “el pla contribuirà a una major sostenibilitat i racionalitat de la mobilitat urbana vertebrant un ús de  l’espai públic respecte els desplaçaments i la circulació rodada i de vianants més integrador, més eficient i més ordenat, equilibrat i sostenible, on la ciutat sigui un espai compartit d’autèntica convivència i adaptat en elements de servei urbà a disposició de les persones”. En definitiva, “el que pretenem és prioritzar les persones, els vianants i organitzar la mobilitat en base a criteris de sostenibilitat, racionalitat i qualitat”, ha dit.

El segon punt ha estat relatiu a la resolució del recurs de reposició interposat pel concessionari Healthcare Activos Inmobiliarios 13, SLU contra l’acord del ple de 28 d’octubre de 2020, que l’autoritza a constituir hipoteca sobre el dret real de la concessió demanial de la residència per a la gent gran a l’Avinguda Pau Casals, i respecte les al·legacions que presenta en l’expedient sancionador que s’incoa en el mateix per haver constituït dita hipoteca amb anterioritat a l’obtenció d’aquesta obligatòria autorització de l’Ajuntament. El punt s’ha aprovat amb els vots a favor de l’Equip de Govern, SUMEM PER SALOU i PSC, mentre que ERC, Ciutadans i PP s’han abstingut.

Pel que fa al punt relatiu a l’aprovació inicial de l’ordenança de mercats de venda no sedentària, aquesta s’ha aprovat amb els vots a favor de l’Equip de Govern, format per SUMEM PER SALOU i PSC. Pel que fa a l’oposició, ERC també hi ha votat a favor; en total serien 11 vots favorables; mentre que Ciutadans (4) i PP s’han abstingut (1).

Cal dir que es tracta d’una ordenança que té per objecte regular la venda de mercaderies i les prestacions de serveis mitjançant estructures, parades desmuntables o vehicles botiga, que inclou els anomenats foodtruck d’expedició d’aliments cuinats o similar, al municipi de Salou, en espais o vies de titularitat pública.

Al ple també s’ha aprovat per unanimitat de tots els grups polítics, Govern i oposició, el conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Salou i l’Oficina Local de Creu Roja a Tarragona pel lliurament de targetes prepagament d’alimentació a famílies vulnerables i per la cessió d’espais municipals.

L’alcalde Granados, en aquest punt ha tingut unes paraules de reconeixement per la gran labor «transversal» que realitza Creu Roja, no només pel que fa a l’assistència a les persones i les famílies vulnerables, sinó també amb el tema del voluntariat amb gent jove i l’ajut amb les recomanacions sanitàries. Així mateix, Granados també ha valorat la implicació i labor solidària de Càritas i d’Eluzai, que amb el seu compromís social ajuden moltes persones en situació de vulnerabilitat.

Redacció

 

La nova junta directiva del Club Nàutic Salou pren possessió

Imatge de la nova junta directiva. Foto: Cedida

Dissabte passat es va dur a terme a la terrassa del Club Nàutic de Salou l’acte de proclamació de la nova junta directiva. La candidatura amb la presidència de Jaume Vicheto ha estat la guanyadora.

En l’acte de proclamació, el president de la Junta Electoral, Paco Llevat, va lliurar a Vicheto l’acta en la qual es proclama guanyadora la seva candidatura i renova el mandat durant els pròxims sis anys.

Un petita representació de la nova Junta Directiva, amb la presència de la Secretària, Susana Merodio, i del Comodor, Josep Oliva, van ser-hi presents.

La nova Junta Directiva afrontarà «amb fermesa i il·lusió», segons asseguren en un comunicat de premsa, els reptes presents i futurs que hauran de gestionar. Des de l’actual pandèmia, passant per la crisi econòmica que ja es comença a patir, fins el procés de nova concessió, que tindrà lloc en els propers anys. Alhora, també té en ment adaptar els serveis del club a les noves tendències d’usos i necessitats dels socis i dels visitants.

Redacció

 

Salou anul·la la convocatòria per obtenir la credencial de conductor de taxi de l’any 2020 per la Covid-19

L’Ajuntament de Salou ha informat aquesta tarda per mitjà d’una nota de premsa que «els exàmens que hi havia pendents de l’any 2020 per obtenir la credencial de conductor de taxi no es faran, i per aquest 2021 tampoc no es preveu que es pugui portar a terme una nova convocatòria».

L’Ajuntament de Salou, «davant l’evolució de l’actual pandèmia COVID-19 i atès que continuen les restriccions a la mobilitat de les persones i al dret de reunió, comunica que es declara anul·lada la convocatòria de l’any 2020; i durant l’any 2021 no es preveu, tampoc, que es pugui portar a terme una nova cita per realitzar les corresponents proves».

Redacció

 

L’Ajuntament de Salou rep el primer nadó de l’any, Martí Cascón Perelló

L’alcalde de Salou, Pere Granados, acompanyat de la regidora d’Infància, Julia Gómez, ha felicitat el pare i la mare pel natacili. Foto: Ajuntament

L’alcalde de Salou, Pere Granados, acompanyat de la regidora d’Infància, Julia Gómez, ha rebut aquest matí a Alcaldia el primer nadó de l’any 2021, el petit Martí Cascón Perelló, fill de l’Emma i del Gabriel, que va venir al món el dia 1 de gener de 2021, a les 4.20 h de la matinada.

Granados ha expressat a la família els seus desitjos de salut i prosperitat, davant del nou repte de ser pares i els ha encoratjat a tirar endavant, amb responsabilitat.

Per la seva banda, la regidora Gómez ha donat l’enhorabona a la família i els ha desitjat molta sort en la seva missió d’educar el seu fill en valors.

El pare i la mare del nadó han mostrat el seu agraïment per l’acte de benvinguda de l’alcalde i la regidora, que han obsequiat l’infant amb una canastreta amb productes i articles infantils, i també amb el carnet del Club Xic’s, perquè obtingui tots els avantatges de pertànyer-hi.

El Martí és el primer fill de la parella, naturals de Salou, ella, i de Lleó, ell.

Redacció

 

Detinguts tres homes per falsificar monedes i per traficar amb drogues a Salou

Un agent dels Mossos d’Esquadra subjectant bitlles de 20 euros falsificats en l’operatiu fet a Salou. Foto: Cedida pels Mossos d’Esquadra.

Els Mossos d’Esquadra van detenir dimarts tres homes com a presumptes autors dels delictes de falsificació de moneda i efectes timbrats, salut pública, ocupació il·legal i defraudació de fluids elèctrics. En l’operatiu, els agents van intervenir 200 plantes de marihuana i elements per falsificar bitllets en tres domicilis de Salou.

Els tres detinguts, de 17, 21 i 27 anys, tenen nacionalitat espanyola i són veïns del municipi. Els dos homes majors d’edat van passar dijous a disposició judicial i van quedar en llibertat amb càrrecs. Després de passar davant de Fiscalia, el menor va quedar en llibertat. El cas continua obert i no es descarten noves detencions.

Els Mossos d’Esquadra, conjuntament amb la Policia Local, van començar la investigació a finals de l’any passat quan els agents van tenir coneixement que hi havia un focus delinqüencial força important en un bloc situat entre la confluència dels carrers Montserrat, Pere Martell i Via Aurèlia. Els individus havien ocupat diversos pisos en aquesta zona i traficaven amb droga.

En el dispositiu, es va localitzar 200 plantes de marihuana en un dels tres domicilis registrats i també aparells d’aire tipus split, ventiladors, humidificadors, filtres i altres elements necessaris per dur a terme una plantació ‘indoor’.

En un altre pis es va intervenir una plantació de marihuana de 80 plantes i es van localitzar nombrosos fulls de paper DIN A4 amb bitllets de 20 euros impresos per un valor de 1.200 euros. A més, també es va trobar un gran nombre d’hologrames de bitllets amb valor facial de 20 euros, altres hologrames dins d’un forn, dues impressores escàner multifunció i una màquina per mesurar i tallar els bitllets impresos amb precisió.

A banda, els investigadors han pogut acreditar que els detinguts han pogut posar en circulació bitllets falsificats recentment.

 

L’alcalde de Salou aposta per un passaport de vacunació per a turistes i treballadors del sector

L’alcalde de Salou, Pere Granados, amb el gerent del Patronat de Turisme. Foto: Tots21

L’alcalde de Salou, Pere Granados, aposta per un passaport de vacunació contra la covid-19 per a turistes i treballadors del sector amb l’objectiu de donar «seguretat» i «tranquil·litat», i garantir la campanya.

Durant el 2020 la capital de la Costa Daurada va superar el milió i mig de pernoctacions, un 81% menys que el 2019. Segons l’alcalde, Salou va ser la destinació del litoral català líder en pernoctacions. En aquest context, l’Ajuntament ha presentat aquest dimecres un pla d’acció que aposta per evolucionar i ampliar l’oferta turística del municipi en base als actius coneguts de sol i platja i entreteniment, però també els de salut i natura. A l’espera que s’obri la mobilitat global, l’aposta serà atreure el visitant de proximitat.

Granados ha afirmat que haver de viure dues temporades sense turisme seria «un gran problema» per totes les destinacions, per la qual cosa ha demanat que es comenci a vacunar «massivament» per tenir la pandèmia sota «control» i que la gent «comenci a moure’s». De cara a aquest any l’alcalde i president del Patronat de Turisme ha afirmat que la prioritat és «la reactivació i la renovació del turisme» al municipi.

El batlle ha assenyalat la importància d’apostar per elements com la innovació, la sostenibilitat, la digitalització i les destinacions intel·ligents perquè, segons ha subratllat, aquests també són criteris que encaixen amb la filosofia dels projectes que podrien ser beneficiaris dels fons europeus Next Generation.

Pere Granados s’ha mostrat esperançat que la situació sanitària estigui «força normalitzada» cap a final de primavera i, si és així, la campanya turística opina que «podrà anar bé». Per això, el municipi ha treballat ja en un pla d’acció anomenat ‘REPTTES 2.1 Nous horitzons’ amb el qual vol enfocar el futur a curt i mitjà termini.

L’objectiu, segons Granados, és poder aconseguir una temporada turística el més llarga possible i durant tot l’any. Per això, aposten per crear nous productes i potenciar i fidelitzar els mercats català i espanyol. «Ens hem de donar a conèixer per la proximitat. Salou té una oferta variada molt potent, més enllà del sol i platja que és el nostre principal reclam», ha defensat.

El gerent del Patronat de Turisme, Marc Espasa, ha detallat que volen complementar aquest actius amb els valors de salut, benestar i natura, també des d’una perspectiva vitalista. El consistori treballa en una ruta de miradors, en eixamplar el rendiment i els usos de la platja, en fer extensius els indicadors d’excel·lència a totes les platges i en apostar per una mobilitat enfocada als vianants.

El pla d’acció de Salou vol aprofitar l’empenta del sector gastronòmic per potenciar-lo com un reclam i redoblar l’oferta cultural, que és la que presenta «més marge de millora». Així, hi ha projectes per potenciar el relat de Jaume I, el llegat patrimonial i històric que suposen els nius de metralladores o els vestigis de la Guerra Civil, el llegat vinculat a la pirateria o els jaciments geològics. També, reivindicar els reconeixements obtinguts en els àmbits esportius de futbol, golf i vela, als quals se sumarà properament el triatló.

Les primeres campanyes s’adreçaran als mercats «veïns» –els visitants de la vall de l’Ebre, el País Valencià, Madrid, Andorra i el sud de França. Tot i això, i a l’espera de l’obertura de la mobilitat, es mantindran campanyes «de latència» adreçades a la resta de l’Estat, el Regne Unit, França, el Benelux, Alemanya, Rússia i l’Europa de l’est per tal de mantenir un canal d’informació obert sobre la destinació.

El Patronat de Turisme considera que l’experiència i la maduresa de Salou respecte l’activitat turística és el valor més gran que té per donar al turista la seguretat i les garanties que buscarà enguany en la seva destinació de vacances. Per això, es tornarà a fer valer el missatge del 2020: ‘Salou, millor que mai’.

ACN – Redacció

 

Salou exigeix rapidesa a les empreses que han de desplegar la fibra òptica

Pere Granados ha mantingut, fa poc, una reunió amb directius de la companyia Orange, que assegura que aquest 2021 té previst una ampliació significativa que permetrà fer arribar el servei de fibra òptica a uns 6000 habitatges més. Foto: Ajuntament

L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha demanat, a través d’una carta a les companyies Orange, Vodafone, que facin l’esforç necessari per donar cobertura digital a aquelles comunitats de veïns del municipi que no van ser incloses en les diverses fases del desplegament de connexions de fibra; i també que informin el consistori de fórmules alternatives per donar servei urgent als nous usuaris, així com dels plans previstos i terminis de desplegament de fibra a la ciutat.

Cal dir que encara hi ha zones concretes amb grans deficiències de xarxa de fibra per la inexistència d’instal·lacions adequades, i on les operadores de telecomunicacions no l’han desplegat, com és el cas del Cap Salou, des d’on els seus veïns han fet arribar al Consistori una sol·licitud per tal que l’Administració intervingui davant les companyies, per aconseguir una ampliació de la cobertura de la fibra òptica.

Cal recordar que la competència dels desplegaments de la xarxa de fibra òptica a les llars, el que anomenem FTTH (Fiber To The Home), és de les operadores de telecomunicacions autoritzades, si bé l’ajuntament hi juga un paper de facilitador, per tal que es pugui desplegar a tots els sectors i carrers del terme municipal.

Recentment, l’alcalde de Salou, acompanyat del regidor de Serveis Generals i Noves Tecnologies, Jesús Barragán, ha mantingut una reunió amb representants de l’operadora Orange i n’ha arrencat un compromís d’actuació per ampliar la cobertura de fibra, amb l’objectiu de garantir l’impuls de les noves tecnologies al municipi. Orange ha confirmat que el seu objectiu per a aquest 2021 és que tenen previst ampliar la seva xarxa de fibra a Salou i arribar a 6000 unitats addicionals. Així mateix, per la seva part, els representants d’Orange han sol·licitat la col·laboració dels tècnics de l’Ajuntament per informar la població i aconseguir complir els objectius del projecte per a aquest any.

L’alcalde explicava que des de l’Ajuntament s’han buscat alternatives de banda ampla de diverses operadores que puguin cobrir transitòriament la demanda, i que ofereixin els seus serveis, sempre i quan es disposi de cobertura a la zona en qüestió.

Segons Granados, “les operadores de telecomunicacions tenen un compromís amb el futur de la societat i el seu progrés, millorant i completant la cobertura de banda ampla i l’alta velocitat en aquells punts i habitatges que tinguin insuficiències per no tenir una connexió adequada”. Per ell, “és fonamental que els veïns i veïnes de Salou puguin tenir una òptima cobertura digital, la qual cosa millora la seva qualitat de vida i és garantia de l’impuls de la tecnologia més innovadora i avançada a la ciutat”.

Finalment, l’alcalde ha recordat que “Salou és un referent turístic que ha impulsat accions de transformació digital per posicionar-se com a municipi intel·ligent”.

Per la seva banda, el regidor de Noves Tecnologies, Jesús Barragán, ha explicat que “estem treballant en l’eficàcia i el bon funcionament de la comunicació digital, perquè volem ser un municipi intel·ligent i tenim, ara mateix, a les mans dos projectes molt importants: el de Destinació Turística Intel·ligent (DTI) i l’Smart City Salou”.

Així mateix, Barragán ha valorat “la transformació de processos administratius en la nostra pròpia organització, que són més senzills gràcies a la tramitació telemàtica”, la qual cosa “ens ha valgut, en els darrers tres anys, el reconeixement top 10 de l’Administració Oberta de Catalunya i el premi Sóc Smart de la Generalitat”.

Tanmateix, aquests projectes i accions contrasten amb la  cobertura desplegada fins al moment present, que no és suficient. És necessari, en aquest sentit, també, tenir en compte que segons el recent acord Espanya Digital 2025, es vol garantir que “el 100% de la població tingui cobertura de 100 Mbps al 2025”, ha assenyalat el regidor.

Redacció

 

Vox, segona força a Salou, Vila-seca i La Canonja

Vox ha esdevingut la segona força política a Salou, Vila-seca i La Canonja. A Salou, els socialistes han quedat en primera posició, amb el 25,97% dels vots, més que doblant percentatge sobre el 2017, i Vox ha aconseguit un distant 18,24%. ERC s’ha fet amb el tercer lloc amb un 15,15% i Junts, amb el quart lloc amb l’11,84%. Fa tres anys, Ciutadans va arrasar amb el 43,33% dels vots. Els seus votants han anat als socialistes i a Vox.

A Vila-seca es calca el que ha succeït a Salou: l’ensulsida de Ciutadans afavoreix el PSC, que passa del 14 al 28% dels vots. Segueix Vox amb el 19,33%; ERC, amb el 14,13% i Ciutadans, amb el 10,16. Fa tres anys, la formació taronja va aconseguir un inqüestionable 47,51%.

A La Canonja, els socialistes han arrasat amb 762 vots. A molta distància, però en segon lloc, s’ha situat Vox amb 300 vots, set més que els d’ERC.. En quarta posició s’ha ubicat Junts amb 173 vots. També la caiguda de Ciutadans ha estat clau: ha passat de 1.511 vots i un 42,03% a 12 vots i un percentatge del 6,97%.

Resultats a Salou en aquest enllaç.

Resultats a Vila-seca en aquest enllaç.

Resultats a La Canonja en aquest enllaç.

 

L’Ajuntament impulsa la col·laboració amb el sector privat salouenc per accedir a fons europeus Next Generation

Salou s’ha sumat a la Manifestació d’Interès (MDI) que quatre grans cadenes hoteleres (Melià, Riu, Barceló i Iberostar) han presentat al Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme per tal d’optar als fons europeus de recuperació Next Generation, destinats a finançar la renovació i la transformació de destinacions turístiques pioneres espanyoles, entre les quals hi figuren Magaluf, Arona, Adeje, Lloret de Mar, Maspalomas, Benidorm, Torremolinos i Sant Antoni (Eivissa), entre d’altres.

Amb l’objectiu de reforçar la participació, l’alcalde de Salou, Pere Granados, ha reunit en videoconferència una vintena d’empresaris i agents econòmics salouencs per tal de demanar la seva implicació en aquest projecte, que planteja una inversió global de 2.000 milions d’euros.

El projecte presentat als Fons Europeus de Recuperació, que seria desenvolupat mitjançant els corresponents PERTE, planteja la renovació i el reposicionament d’aquestes destinacions, reactivant i redissenyant l’oferta turística i els serveis, per avançar cap un model sostenible, intel·ligent i inclusiu del turisme, on es fomentin solucions basades en les energies renovables i l’eficiència energètica, la digitalització, la generació de nous productes i experiències que tinguin en compte el patrimoni natural, històric i cultural, així com la seva recuperació i preservació.

Assolir aquests reptes impulsaria altres beneficis molt positius com la desestacionalització de la temporada, l’increment de la rendibilitat i la competitivitat, una segmentació més equilibrada del turisme, la creació de noves oportunitats i llocs de treball estables, així com el foment de la convivència entre el turista i el resident, la cohesió social i la captació de noves inversions.

Segons l’alcalde, “davant d’aquests reptes ineludibles es fa imprescindible la complicitat i concurrència del sector privat i de tots els agents de la cadena de valor de la destinació, ja que suposa una gran oportunitat per reposicionar el destí, de cara a una nova era del turisme”.

Afegia que “és per això que no podem deixar passar l’oportunitat de poder optar i obtenir recursos dels programes de recuperació europeus per finançar projectes de renovació de la destinació, que reverteixin en la recuperació de l’economia, consoliden la seva competitivitat i diversitat, i marquen un nou rumb cap a la sostenibilitat del sector turístic i les seves potencialitats”.

Redacció

 

Salou posa en marxa un pla per garantir la seguretat de les eleccions del 14-F

Façana de l’Ajuntament de Salou. Foto: Cedida

L’Ajuntament de Salou, seguint les indicacions dels procediments d’actuació en seguretat sanitària, en el marc dels protocols del pla sectorial COVID-19, dins del PROCICAT, ha elaborat un pla de seguretat COVID-19 que s’activarà aquest proper diumenge, dia 14 de febrer, en el decurs de les eleccions al Parlament de Catalunya.

Així, s’han establert els recorreguts segurs d’entrada i sortida als espais electorals; la ubicació de les meses i la seva distribució; les cadires on seuran presidents i vocals; les cabines de votació; la taula per a les paperetes; el punt d’informació general; la posició dels votants, la distància de seguretat; els espais segurs per a la retirada dels Equips de Protecció Individual (EPI); la zona de serveis públics, i el sentit de circulació i d’espera que hauran de respectar els i les votants.

L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha manifestat que “volem que el procés electoral d’aquest diumenge es desenvolupi amb les màximes garanties de seguretat, per la qual cosa tindrem una sèrie de normes que caldrà complir per tal de protegir les persones de qualsevol risc de contagi”.

A més dels recorreguts segurs, l’Ajuntament de Salou ha preparat els corresponents EPI per als membres de les meses, col·laboradors de l’Administració i col·laboradors COVID. Als membres de les meses se’ls prendrà la temperatura per accedir a l’interior dels recintes.

Cada col·legi electoral disposarà, a l’entrada, d’un dispensador de gel hidroalcohòlic d’obligat ús pels votants; i s’ha previst el desplegament de controladors a l’interior del recinte i a la porta d’entrada per tal de vigilar que qui accedeixi al seu interior porti, sempre, la mascareta ben posada, mantingui les distàncies de seguretat establertes i circuli segons les indicacions i recorreguts.

Per tant, els votants hauran de seguir les normes i els itineraris establerts a l’interior dels col·legis, on hi haurà un punt d’entrada únic i un altre de sortida.

També, durant tota la jornada electoral es garantirà una ventilació constant i adequada dels recintes.

Les distàncies de seguretat a tenir en compte són:

 • Distància de 2 metres entre les diferents meses electorals.
 • Distància d’1,5 metres entre els membres de la mesa, lateralment; entre els electors, tant a dins com fora del local electoral; i entre les meses i els electors. Es preveu, també, una distància suficient per disposar de cabines de votació i també prou espai entre elles.

Els espais per exercir el dret de votació són els següents:

 • Pavelló Cap Salou -Secció electoral 001 (3 meses: 1A, 1B, 1C). Adreça: Carrer del Fonoll, n. 6 B.
 • Hall Ajuntament   – Secció electoral 002 (2 meses: 2A, 2B).  Adreça: Passeig del 30 d’Octubre, n. 4. Anteriorment, local Escola Europa, meses ubicades entrant, a l’esquerra.
 • Hall Teatre Auditori – Seccions electorals 003 i 009 (3 meses: 3U, 9A, 9B). Adreça: Carrer de l’Advocat Gallego, n. 2. Anteriorment, local Escola Europa, meses ubicades entrant, a la dreta.
 • Pavelló Salou Ponent – Seccions electorals 004, 007 i 011 (7 meses: 4A, 4B, 7A, 7B, 7C, 11A, 11B).  Adreça: Carrer de Maria Castillo, n. 13-15. Anteriorment, local Escola Salou.
 • Pavelló Salou Centre – Seccions electorals 005, 008, 010, i 012 (7 meses: 5U, 8A, 8B, 10A, 10B, 12A, 12B). Adreça: Carrer de Milà, n. 5.  Anteriorment, local Escola Santa Maria del Mar.
 • Parc de Salou – Secció electoral 006 (3 meses: 6A, 6B, 6C). Adreça: Avinguda de Carles Buïgas, n. 15.

Consells:

 • Es recomana dur el vot preparat des de casa.
 • Es demana portar la targeta censal al local electoral per recordar la mesa on adreçar-se.
 • Es recomana a la ciutadania votar segons una distribució de franges horàries, d’acord a la situació sanitària personal i en benefici de la seguretat de tots / es.

La distribució dels votants per franges és la següent:

 • Els col·lectius de risc votaran, preferentment, durant les 3 primeres hores de la jornada electoral, és a dir, de les 09.00h a les 12.00h.
 • Els votants no pertanyents als col·lectius de risc o en quarantena votaran, preferentment, a la franja de les 12.00h a les 19.00h.
 • Els col·lectius de persones en quarantena –contagiats, contactes estrets i sospitosos– votaran durant la darrera hora de la jornada electoral, és a dir, de les 19.00h a les 20.00h.

Les persones contagiades, contactes estrets i sospitosos hauran de dur un certificat de desplaçament per la crisi sanitària per la COVID-19 o document equivalent vigent, amb la finalitat única de trencar el confinament obligatori per exercir el seu dret a vot. L’autoritat competent els podrà demanar la seva presentació.

Podeu consultar més informació al respecte en el següent enllaç:http://interior.gencat.cat/web/.content/home/030_arees_dactuacio/proteccio_civil/consells_autoproteccio_emergencies/coronavirus/fases_confinament/plans-de-desconfinament-sectorials/Eleccions/2020_12_28-DAERIT_PROTOCOL-MODALITATS-VOT.pdf

El Cens electoral que s’utilitzarà és el tancat l’1 d’octubre de 2020, amb les variacions fetes fins el 29 de setembre de 2020.

L’Oficina del Cens Electoral ha enviat una targeta censal a cada elector amb les seves dades d’inscripció, indicant la secció i mesa on li correspon votar.

S’estableix un servei d’informació al públic durant tot el període electoral, de dilluns a divendres, de 9 a 14 hores. Telèfons 977 24 96 62, 977 24 85 78, 901 101 900 i fax 977 21 33 40

Els electors poden consultar per Internet, amb certificat electrònic, a l’adreça:https://sede.ine.gob.es/, la seva inscripció al cens electoral i, sense necessitat de disposar del mateix, a l’adreça: https://sede.ine.gob.es/consulta_mesas_locales el local i mesa on els correspon votar, indicant només la província, el municipi i la inicial del primer cognom.

Redacció

 

El Centre d’Alta Resolució de Salou, habilitat per fer test d’antígens als segons suplents de les meses electorals

Les persones interessades de Salou han de demanar cita al Centre d’Alta Resolució (CAR) portant el nomenament i la targeta sanitària. Foto: Ajuntament

El Departament de Salut ha ampliat la possibilitat que els segons suplents de les meses electorals puguin fer-se el test d’antígens al seu Centre d’Atenció Primària (CAP) de referència portant el nomenament i la targeta sanitària.

Així, Salut ha demanat als ajuntaments que informin els ciutadans i ciutadanes del seu municipi que han estat designats per formar part de les meses electorals com a segons suplents que poden demanar cita al seu Centre d’Atenció Primària (CAP) de referència per fer-se el test d’antígens. En el cas de Salou, caldrà que es dirigeixin al Centre d’Alta Resolució (CAR).

Així mateix, si per algun motiu els titulars i primers suplents de les meses no han rebut cap cita, també podran demanar-la directament al seu CAP.

En un principi, aquesta prova es va oferir, només, als designats titulars i primers suplents de mesa, citant-los directament a través del CAR de Salou; i ara s’ha ampliat aquesta possibilitat als segons suplents.

Per a qualsevol aclariment es pot dirigir la consulta a sgeplus-ajuntaments@gencat.cat o també trucant al telèfon 93 551 59 90.

Redacció

 

Salou posa en valor el patrimoni històric, recuperant i protegint les estructures de defensa de la costa

Pere Granados, acompanyat de Jordi Font, director del Memorial Democràtic de Catalunya; tècnics de la Xarxa d’Espais de Memòria del Memorial Democràtic, Josep Font i Anna Santamaria; i tècnics de l’Ajuntament i del GRIEGC, ha visitat els ‘búnquers’ i estructures de la Guerra Civil (nius de metralletes i trinxeres) situats al Cap Salou, per tal de recuperar-los i catalogar-los com a bé històric, cultural i turístic. Fotos: Ajuntament

Salou treballa per posar en valor el seu patrimoni històric. Així, avui dimarts, l’alcalde i president del Patronat Municipal de Turisme, Pere Granados, ha visitat la bateria d’artilleria de costa de Salou, d’època republicana, amb elements posteriors del règim franquista.

La visita d’avui ha comptat amb un recorregut per les dues seccions d’artilleria, dividides en nord i sud. Aquesta darrera es trobava ubicada al costat del vèrtex geodèsic i vigilava, principalment, el port i la platja de Salou.

L’alcalde ha explicat que “la nostra voluntat és treballar perquè els veïns i les veïnes del municipi coneguin millor aquesta part del nostre patrimoni històric que s’amaga al Cap Salou; concretament, els vestigis de la Guerra Civil, ja que tenim construccions molt importants i singulars, diferents de la resta de construccions que hi ha al litoral català». Estem parlant del Búnquer de la Glorieta, del Búnquer de la Talaia, del Niu de metralletes del Po-Roig i del Niu de metralletes de la Punta del Cavall. S’està treballant per catalogar-los, amb actuacions de recuperació i protecció.

Aquestes edificacions del passat recent al Cap Salou, en plena natura, doten la zona d’un elevat interès històric-cultural i paisatgístic, “una qüestió que volem convertir en un nou producte turístic, creant diferents rutes i itineraris”, ha explicat l’alcalde.

Redacció