TARRAGONA 21

Catorze restaurants se sumen a les jornades de calamar de Salou

L’alcalde de Salou, amb els restauradors participants

La regidoria de Promoció i Dinamització Econòmica Salou ha programat per aquest final de mes de novembre la tradicional cita amb el calamar a través de l’organització de les cinquenes jornades gastronòmiques. Aquestes s’inicien el proper divendres 23 de novembre i ho fan sumant més establiments a l’oferta de cuina dedicada a aquest mol·lusc.

En aquesta ocasió seran catorze restaurants locals els que elaboraran menús amb calamar i que participaran d’aquesta iniciativa per tal d’oferir un producte i servei de qualitat. Els preus dels menús oscil·len entre els 16 i els 88 euros depenent de l’establiment. Els que hi participen enguany són: Bandarra 2.0, O Mar, La Morera, La Cova del Bou, Bar Cafeteria La Rambla, Deliranto, Cook and Travel, Caffe di Mare, Sapore di Mare, 4R GastroBar, Restaurant Moss, Terrassa Club Nàutic, Le Sommelier i El Totxo Taverna.

L’alcalde de Salou, Pere Granados, “és una bona oportunitat per donar a conèixer els restaurants locals de Salou que obren tot l’any i ofereixen una bona proposta gastronòmica, aquesta vegada amb la temàtica del calamar”, apuntava. Per la regidora Martina Fourrier, “volem seguir promocionant la bona gastronomia local i a més lligar-ho amb un producte tant nostre i tradicional. Agraïm els establiments que en temporada baixa fan una aposta decidida i s’uneixen per generar una oferta ben variada”.

Els interessats en descobrir els diferents menús i preus poden consultar un llibret que s’ha editat i que es pot descarregar a la pàgina web de l’Ajuntament, a més de trobar-se al Facebook i Twitter del Salou Food Experience.

Un concurs, en marxa

També s’ha creat un concurs per recollir receptes del calamar entre els interessats en guanyar un xec de 60 euros per a consumir en qualsevol dels restaurants participants. Els interessats/des pot enviar una recepta de la cuina del calamar on hi hagi aquest mol·lusc com a element principal. S’hauran d’especificar els ingredients per a quatre persones i els passos que s’han de seguir per a cuinar el plat. El concurs només és vàlid per a les persones residents a Salou.

La recepta no cal que sigui pròpia però cal que l’usuari sigui capaç de cuinar-la. No és necessari que hi figuri cap fotografia acompanyant la recepta i s’haurà d’enviar per correu a la direcció electrònica saloufoodexperience@gmail.com o per missatge privat al Facebook Messenger de www.facebook.com/SalouFoodExperience fins al 15 de desembre. Una vegada acabada la campanya s’enregistrarà un vídeo a la persona guanyadora cuinant la recepta seleccionada que serà emès a les xarxes socials de Salou Food Experience i també s’enregistrarà un vídeo per a ser emès al programa magazine Som-hi! de TAC12 a la secció de cuines.

En paral·lel, i també amb la temàtica de fons del calamar el 26 de novembre s’iniciarà la festa en la qual els interessats sortiran a pescar cada tarda de dilluns a divendres i dissabte es lliuraran els premis en el marc d’un sopar.

Salou se suma als actes del 25N per rebutjar la violència envers les dones

El Servei d’Informació i Assessorament a les Dones (SIAD) de l’Ajuntament de Salou ha programat un conjunt d’activitats amb motiu del Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència envers les Dones. Aquesta iniciativa forma part del II Pla Local d’Igualtat adreçat a la ciutadania de 2015-2019 i pretén fomentar la igualtat de gènere i conscienciar a la societat per tal de reduir els actes de violència masclista.

Com el Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència envers les Dones és el diumenge 25, els actes commemoratius es traslladaran al divendres 23 de novembre. A les 17h, es durà a terme la lectura del manifest i es podrà gaudir d’una ponència a càrrec de la coach en salut i benestar Minerva Castillo, a la Sala Costa Daurada del Centre Cívic. L’alcalde, Pere Granados, ha destacat que “és important avançar en l’educació en valors, treballar dia a dia per corregir les conductes violentes, no tan sols les físiques que són més evidents, sinó també les psicològiques que igualment danyen la integritat emocional i personal”.

Les instal·lacions esportives penjaran els dies 24 i 25 de novembre les lones de “SALOU DIU NO A LA VIOLÈNCIA MASCLISTA”, i els clubs esportius efectuaran un minut de silenci com a mostra de condol pels assassinats masclistes de l’any 2018.

La regidora de Benestar i Serveis Socials, Estela Baeza, explicava que “un any més, és necessari sumar-nos a la celebració d’aquest dia, dissortadament la violència masclista és una xacra contra la que hem de lluitar com a institució i com a societat, no només el 25 de novembre, sinó diàriament. És precisament per aquest motiu que les accions transversals són idònies per sensibilitzar i conscienciar la societat del nostre municipi. Enguany la Regidoria d’Esports i les entitats esportives se sumen a la lluita contra la violència masclista, fet que valorem com a molt positiu”.

A més, el diumenge 2 de desembre el SIAD també oferirà un curs de defensa personal per a dones, al Pavelló Centre, a la Sala Jardí, de 9:30h a 14h, a càrrec de l’entrenador Oscar Prieto. Per poder assistir a aquest taller caldrà realitzar una inscripció prèvia al SIAD a través del correu electrònic siadones@salou.cat o trucant al telèfon 977 30 92 06. Els objectius principals són donar a conèixer els principis fonamentals de la defensa personal, els usos i els mitjans de l’agressor i del seu “modus operandi” bàsic, i els usos i mitjans bàsics de defensa personal. A més, permet actualitzar i especialitzar a les assistents sobre tècniques bàsiques de defensa personal front agressions i amenaces amb armes.

Prop de 200 famílies salouenques es beneficien dels ajuts per pagar aigua, llum i gas

La Regidoria de Benestar i Serveis Socials de l’Ajuntament de Salou ha finalitzat el procés de valoració de sol·licituds per la concessió d’ajuts econòmics amb l’objecte d’ajudar a les famílies més necessitades a reduir les despeses de subministraments de la llar (aigua, llum i gas) ocasionades durant els mesos d’entre 1 de gener i desembre de 2017 (ambdós inclosos). Un cop analitzades les peticions que han arribat al departament s’han aprovat un total de 191 sol·licituds de les 225 que s’han presentat.

Des de la regidoria s’han destinat un total de 80.474 euros en ajuts. Aquests, són de caràcter puntual, per cada mes de subministrament pagat durant l’any anterior a la convocatòria, amb un màxim de 500€ en despeses de la llar pagades de l’any 2017, per persona beneficiària. Cal dir que les sol·licituds que no s’han aprovat han estat per falta de documentació, no s’han complert els terminis durant els tràmits o simplement no complien els requisits marcats en les bases de la convocatòria.

L’objectiu d’aquests ajuts- com apuntava l’alcalde Pere Granados “és reduir el gravamen que paguen les famílies amb menys recursos en conceptes com les despeses de subministraments de la llar. Es van crear en un moment de màxima crisi i les volem seguir mantenint perquè encara hi ha molta gent que ho segueix passant malament”. Per la seva part la regidora de Benestar i Serveis Socials, Estela Baeza, ha explicat que “s’ha volgut donar un suport econòmic puntual a aquelles famílies que pateixen una major necessitat per tal de poder fer front a les despeses de subministraments de la llar amb i així evitar situacions de risc de pobresa energètica”

Aquesta ajuda està destinada a totes aquelles persones físiques majors de 18 anys empadronades a Salou, que justifiquin dificultats econòmiques, sempre que compleixin els requisits específics descrits a les bases.

Júlia Garcia, guanyadora de l’or a la 4a edició del BibliOjOc de Salou

Els primers classificats han estat Júlia Garcia (amb el dorsal Martí Gironell) que ha guanyat la medalla d’or amb 266 punts, Lourdes Portella (amb el dorsal Arturo Pérez-Reverte) que s’ha endut la de plata amb 265 punts, i Manel Garcia (amb el dorsal Fernando Aramburu) la de bronze amb 264 punts.

Aquest dissabte, l’alcalde de Salou, Pere Granados, i la regidora de Cultura, Maria José Rodríguez, han lliurat junt amb la bibliotecària municipal Mª Victòria Domingo, els premis de la 4a edició del bibliOjOc celebrat a la Biblioteca Municipal. Aquest concurs consisteix en un joc de preguntes sobre el món dels llibres, que planteja cada setmana d’abril a octubre qüestions lingüístiques o visuals relacionades amb els llibres i la lectura, amb l’objectiu de promoure la lectura i dinamitzar la cultura dels llibres. Durant tota la competició es van acumulant punts, els quals permeten al final del concurs establir un pòdium amb medalles per als tres primers classificats. A més, també es fa un recompte cada mes de la competició, on es reconeix amb escarapel·les els guanyadors de cada mes.

Aquesta nova edició ha estat molt renyida i emocionant, com ha explicat la bibliotecària, i finalment els primers classificats han estat Júlia Garcia (amb el dorsal Martí Gironell) que ha guanyat la medalla d’or amb 266 punts, Lourdes Portella (amb el dorsal Arturo Pérez-Reverte) que s’ha endut la de plata amb 265 punts, i Manel Garcia (amb el dorsal Fernando Aramburu) la de bronze amb 264 punts. Els campions del mes han estat Marta Domingo al mes de maig; Marta Moya al mes de juny; Roser March al mes de juliol; J. Ramon Rodríguez a l’agost; i Maria Moya al setembre. També han rebut un detall tots els participants d’aquesta 4a edició del concurs de BiblioJoc.

Granados ha felicitat tots els participants pel seu gran esforç durant tots aquests mesos i els han animat a seguir gaudint de la lectura en el seu dia a dia. També els ha explicat que des del govern s’està ja treballant en la nova biblioteca municipal; un projecte que pretén millorar la capacitat d’ús de la mateixa, canviar el concepte de l’equipament i oferir més i millors serveis als usuaris i ha avançat que pel proper pressupost hi haurà una bona quantitat econòmica destinada a l’inici del mateix. Per la seva banda, Rodríguez ha destacat que “aquestes activitats permeten a la ciutadania gaudir en família i aprendre a través de l’oci i la passió per la lectura”.

Tots els guanyadors del concurs han rebut premis de consum cultural, gràcies a la col·laboració de diferents establiments i entitats de Salou i de la demarcació que han obsequiat els diferents guanyadors de l’edició d’enguany. La resta de participants han rebut també un obsequi per la seva participació en aquesta nova edició del bibliOjOc.

 

Salou engega per segon any la recollida de poda gratuïta a domicili per a habitatges unifamiliars

L’Ajuntament de Salou reprèn, coincidint amb el període de poda el servei adreçat als propietaris d’habitatges unifamiliars del municipi. Es tracta del segon any que es presta aquest servei de manera gratuïta a la població (en queden excloses les comunitats de propietaris) a través del qual poden sol·licitar la recollida de la poda a domicili trucant al telèfon de Salou més net 900 101 613. Així, coincidint amb la temporada de poda d’arbres i de vegetació, des de l’empresa concessionària de la recollida de la brossa i de neteja urbana s’encarregaran de dur a terme aquesta tasca que l’any passat va recollir a domicilis de Salou quasi 150 big-bags on es dipositava la poda.

Els domicilis interessats en disposar d’aquesta recollida de poda lleugera porta a porta (en cap cas es recollirà fusta procedent d’una tala d’arbres) hauran d’informar prèviament al telèfon del servei d’atenció ciutadana de SALOU+NET 900 101 613; un cop avisada la concessionària hauran de passar per la deixalleria a recollir una saca per dipositar la poda i, posteriorment, tornar a trucar a SALOU+NET per concertar la retirada de les saques plenes. La recollida és durà a terme sempre en dimecres no festiu.

La regidora de Medi Ambient, Julia Gómez, ha demanat als veïns “que siguin cívics i que no llencin les restes de poda, gespes i altres elements vegetals als contenidors habituals de la via pública perquè han de rebre un tractament diferent i que facin ús del servei gratuït que els posem per recollir porta a porta i que facilitarà el trasllat dels residus vegetals des dels habitatges fins a un centre de tractament de restes adequat”.

Les restes vegetals a recollir seran procedents de domèstics de poda, esporga, tallar gespa, etc. i sota cap concepte es recolliran sacs de runa o pedres o altres materials que no siguin restes vegetals. Aquest servei no es presta per a jardiners/res professionals.

Si durant la recollida es detecta un mal ús del servei (per exemple que les saques continguin mobles, runa o altres elements no vegetals, no es realitzarà el servei de recollida de la saca, quedant sota la responsabilitat del ciutadà la retirada del sac de la via pública i el seu trasllat a la deixalleria en el termini màxim d’una setmana. Les restes vegetals també es poden portar directament a la Deixalleria municipal, dins l’horari d’aquesta instal·lació.

El servei serà setmanal entre el mesos d’octubre  desembre i de gener a maig, temporada en què es generen més residus d’aquest tipus.

Salou inicia la pavimentació del carril bici del carrer Josep Carner

Imatge del carrer Josep Carner

L’Ajuntament de Salou ha iniciat les obres d’asfaltat en color vermell del paviment asfàltic malmès del carril bici al carrer Josep Carner, el tram comprés entre el carrer Major i el passeig de Jaume I.

En total s’ha actuat en una superfície de 373,75 metres quadrats, on s’ha procedit a l’adequació del paviment asfàltic renovant, principalment la capa de rodament en color vermell i la modificació de la senyalització horitzontal existent. El dijous i divendres van dur-se a terme els treballs d’asfaltat i ara resta pendent la finalització dels treballs amb el pintat del nou pas de vianants, i el pintat dels símbols i línies corresponents. Les obres de manteniment de la ciutat s’han adjudicat per un import de 22.560,65€.

Es tracta d’unes obres que pretenen millorar l’accessibilitat de les bicicletes creant carrils de circulació exclusius.

La Universitat Politècnica de Catalunya redactarà un estudi tècnic sobre l’afectació de les platges del municipi

El govern municipal espera conèixer les causes de les regressions al litoral de Salou. A la imatge, la platja Llarga. 

La Junta de Govern de l’Ajuntament de Salou ha adjudicat a la Universitat Politècnica de Catalunya la redacció d’un dictamen/informe tècnic exhaustiu i detallat de l’afectació (per elements naturals i per infraestructures), estabilitat i futur de les platges del municipi. Amb aquest estudi s’avaluarà l’evolució que han tingut les platges de Salou i quines poden ser les causes de la pèrdua de sediments que es ve produint darrerament; si bé és per qüestions com el canvi climàtic o bé hi ha altres factors externs.

L’objecte de l’estudi, com apuntava la regidora de Platges Julia Gómez, és el d’analitzar l’estabilitat de les platges de Salou i la seva possible afectació degut a accions no naturals, especialment el dragatge en zones properes o si hi ha una afectació indirecta pel Port de Tarragona, amb l’anàlisi dels estudis mediambientals en el que aquestes accions o infraestructures es fonamenten, determinant la correcció dels mateixos.

A l’estudi també s’estimaran les implicacions dels canvis previstos sobre la capacitat de càrrega recreativa i de protecció natural per les platges. També es pretén analitzar l’efecte del canvi climàtic sobre l’estabilitat de les platges de Salou en el segle XXI sota diferents escenaris de canvi previstos. Finalment també s’avaluarà i determinarà les possibilitats de regeneració de les platges, amb perspectiva d’exigir l’execució d’infraestructures a les administracions competents i millorar l’execució d’aquestes en el marc de les competències municipals que corresponen al municipi de Salou.

Júlia Gómez, ha destacat que “amb aquest estudi tindrem una visió realista de l’estat de les nostres platges i ens ajudarà a valorar les futures decisions per tal de recuperar un dels nostres principals atractius”. Gómez, ha posat de manifest l’especialització tècnica del personal proposat per dur a terme l’estudi tècnic. I ha recordat com, mentrestant, any rere any “invertim molts milers d’euros cada any en la reposició d’arena de platja per mantenir en les millors condicions possibles aquest espai de lleure pels salouencs i molts visitants”.

L’estudi comportarà una despesa de 19.360 euros.

 

Salou prepara la setena Nit de l’Esport el proper divendres 30 de novembre

El divendres 30 de novembre, a partir de les 20.00h, el Teatre Auditori de Salou acollirà la setena edició de la Nit de l’Esport, on es premiarà a totes les associacions esportives així com als esportistes del municipi que han destacat al llarg de l’any en la seva disciplina. La gala serà presentada pel periodista esportiu de la televisió Tac12, Sergi Amat i està previst que hi assisteixin més de 300 esportistes, a més dels seus familiars fins a exhaurir la capacitat del teatre (unes 550 persones). L’entrada a l’esdeveniment és amb invitació. Al llarg de la festa de l’esport també es lliurarà un trofeu a cada una de les entitats que en la temporada 2017-2018 van aconseguir un ascens o es van proclamar campions en alguna de les categories on juguen.

Així doncs, es donarà un trofeu a cada un dels esportistes a nivell individual dels diversos clubs, a més dels trofeus per ascensos o campionats aconseguits per part dels respectius clubs. També es lliuraran mencions especials a jugadors o entrenadors que han destacat en la seva trajectòria professional. Una nit però en la que també es combinaran els premis amb les exhibicions esportives i altres sorpreses.

A l’acte hi serà present l’alcalde de Salou, Pere Granados, i el regidor d’Esports, Daniel López, entre d’altres autoritats, els quals lliuraran els premis.

S’inicien les obres de reparació del paviment de diversos vials del municipi

Aquestes obres formen part del pla de millora integral del municipi.

L’Ajuntament de Salou ha iniciat aquest matí les obres per la reparació del paviment asfàltic malmès en diversos vials del municipi degut al pas del temps i de l’ús. Es per això que aquest matí s’ha començat a actuar al carrer Comissió de Festes. Durant les properes setmanes també s’actuarà en l’àmbit dels carrers: c/Barcelona, c/Berenguer de Palou i Via roma, Cruïlla del c/ de Milà i Plaça de la Segregació, Cruïlla del c/de l’Advocat Gallego i el Passeig del 30 d’Octubre, i c/ de la Farola.

En total s’actuarà en una superfície de 3.126,37 metres quadrats, on es procedirà a l’adequació del paviment asfàltic renovant, principalment la capa de rodament. Les obres tindran un termini d’execució de quatre mesos i s’han adjudicat per un import de 106.752,25€.

 

L’Estat habilita una línia d’ajudes pels afectats dels aiguats i forts vents de principis d’octubre

L’Ajuntament de Salou està treballant en una sol·licitud per obtenir, independentment de la reclamació a l’assegurança pròpia, una ajuda addicional que ha habilitat l’Administració General de l’estat i que es pot consultar a la web del Ministeri de l’Interior. En aquesta pàgina s’exposa la informació sobre les ajudes i subvencions, en el seu àmbit d’aplicació, les persones que en poden ser beneficiàries i el procediment establert per a sol·licitar-les.

http://www.interior.gob.es/ca/web/servicios-al-ciudadano/ayudas-y-subvenciones/en-caso-de-determinados-siniestros-o-catastrofes/ayudas-para-paliar-danos-materiales-en-viviendas-

A més, com ha indicat el regidor de Contractació i Patrimoni, Jesús Barragán, des del punt d’atenció al ciutadà també s’està procedint a informar a la trentena d’afectats que es van posar en contacte amb l’Ajuntament de com han de tramitar aquestes ajudes; així com també a les administracions de finques de tota la informació disponible per tal que arribi al màxim nombre de ciutadans afectats.

Salou veurà enlairar-se 120 estels aquest diumenge

La regidoria de Turisme, juntament amb la regidoria de Promoció Econòmica, Comerç i Mercats, celebrarà aquest diumenge 4 de novembre la primera edició del Salou Wind 2018. Es tracta d’una nova iniciativa on es podrà gaudir d’una volada d’estels gegants, a càrrec de l’empresa Barcelona Estels, de 9 a 14 hores a la Platja de Llevant del municipi. En total, es preveu que l’activitat compti amb uns 120 estels, els quals volaran en grups d’entre 10 i 20 estels per ronda, en funció del vent.

Aquesta primera edició també comptarà amb tres tallers infantils gratuïts: “Fes el teu propi estel”, on els nens i nenes participants es podran emportar el seu propi estel de regal; “El laboratori del Dr. Bubble” per fer bombolles; i el “Camerino de maquillatge”, on els infants podran gaudir d’una sessió de maquillatge i tatuatges. Aquests tallers es duran a terme de 10:30 a 13:30 hores al Passeig Jaume I.

El Salou Wind 2018 finalitzarà amb un vermut musical amb el DJ Strictly Vinyls, i la col·laboració de Vermuts Miró Reus, a les 12 hores al Passeig Jaume I, davant del Patronat de Turisme.

També es podrà participar al concurs fotogràfic d’Instagram, on es sortejaran quatre entrades a PortAventura Park. Només cal publicar una fotografia amb l’etiqueta #salouwind2018.

La Generalitat deslloriga la canalització del barranc de Barenys, que s’executarà en 2020

L’alcalde, amb el conseller de Territori, aquesta tarda a l’Ajuntament. Foto: Tarragona21

Bones notícies per a Salou la revetlla de Tot Sants. La Generalitat ha desllorigat un dels projectes claus que provocaven més maldecaps als veïns del barri de la Salut de Salou: la canalització del barranc de Barneys, històric punt negre d’inundacions.

L’organisme de la Generalitat Infrastructures.cat ha redactat el projecte, que s’executarà en 2020, amb una inversió de 14 milions d’euros, dels quals 4,5 milions es destinaran a expropiacions. Ha estat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, qui ho ha anunciat aquesta tarda a l’alcalde de Salou, Pere Granados.

Durant 2019 s’executaran les expropiacions dels propietaris afectats, “que ja esperen que arribi l’expropiació”, ha remarcat l’alcalde en roda de premsa. El calendari fixa que enguany, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) aprovarà inicialment el projecte. Els posteriors passos seran l’aprovació definitiva que en faci el Departament de Territori i Sostenibilitat, expropiar les finques afectades per un cop la Generalitat disposi legalment dels terrenys, començar les obres d’enderroc d’immobles expropiats i la construcció de la canalització, que es farà els primers mesos de 2020.

Es tracta d’un “acord històric” que havia quedat frenat per una sentència judicial que feia replantejar el projecte per quan demanava més protecció davant de possibles inundacions a molt llarg termini. Finalment, la Generalitat construirà unes basses a l’inici del terme municipal per tal de captar l’aigua en episodis excepcionals. La canalització es farà a l’aire lliure en el tram inicial, com succeeix a les rieres principals de Cambrils.

L’arrencada del projecte obeeix a la posada en marxa del nou Govern de la Generalitat, amb l’adéu al 155 i els canvis de responsables polítics. Calvet ha afirmat que era “inconcebible” que “al segle XXI” es mantingués una sortida tant pèssima del barranc. La inversió forma part del paquet de 30 milions d’euros que la Generalitat es va comprometre a desenvolupar a Salou, ha recordat l’alcalde. La sintonia entre Generalitat i govern municipal de Salou continua i també ha millorat substancialment amb el govern central un cop el PP ha passat a l’oposició, ha destacat l’alcalde.

J. Garcia

El Govern convocarà enguany una cimera per definir la implantació d’un tren tramvia a Salou i Cambrils

El Govern vol convocar abans de final d’any una cimera amb els ajuntaments de Salou i Cambrils, el Ministeri de Foment, Adif, FGC i la Generalitat per abordar la integració de la línia del ferrocarril que creua els nuclis urbans d’ambdós municipis i la implantació d’un servei de tren tramvia.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha assenyalat que l’objectiu de la trobada serà “portar a una sola taula” el full de ruta sobre el planejament i els calendaris de les actuacions. L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha insistit que un tren tramvia seria la solució “al nyap ferroviari” existent. De fet, els alcaldes fa temps que exigeixen el desmantellament de la via actual un cop entri en servei el Corredor Mediterrani perquè fa de barrera i “trinxa” les ciutats.

El conseller Calvet ha explicat que mentre no es concreten aquests projectes de futur, el transport públic a la zona estarà garantit amb les estacions del Corredor. Pel que fa a l’estació de Salou-PortAventura, que es quedarà com a final de línia quan els trens deixin de passar per la costa, el conseller ha garantit “no deixarà mai de prestar servei”.

Tant el conseller com l’alcalde de Salou han coincidit a destacar que amb el canvi de govern espanyol hi ha més sintonia a l’hora d’abordar les necessitats pendents. “Amb els anteriors responsables era molt difícil, fins i tot asseure’s a parlar, però els actuals reconeixen les problemàtiques que ens afecten com a societat i mostren voluntat de parlar-ne. La música sona bé, però cal posar-hi lletra”, ha expressat Calvet.

ACN / Redacció

Salou aprova congelar les ordenances fiscals

Imatge del ple municipal celebrat a Salou

El govern de Salou ha aprovat la revisió de les ordenances fiscals pel proper exercici 2019, congelant impostos i taxes municipals pel proper any, i amb un doble objectiu: assegurar l’estabilitat pressupostària i mantenir la qualitat dels serveis que presta l’Ajuntament a la ciutadania. En aquest sentit, el regidor d’Hisenda, Antoni Brull, ha dit que des del govern es pretén continuar amb una política basada en els principis d’eficàcia i determinació de les despeses necessàries que la ciutadania demanda, però sense que això suposi una davallada de la qualitat en la prestació dels serveis municipals.

D’entre les mesures que s’han aprovat destaca la congelació de l’Impost de Béns Immobles -malgrat la pujada del 2% de l’IPC-, l’equiparació de les famílies monoparentals a les famílies nombroses als efectes de bonificacions a les taxes de prestació de serveis públics; no s’aplicarà l’Impost de Increment de Valor de Terreny de Naturalesa Urbana en cas de no existir increment entre el valor de compra i venda; la bonificació del 75% de la quota per habitatge habitual i no aplicació de taxes en els expedients de canvis de titularitat d´una llicència d´activitat; la bonificació del 100 % dels vehicles clàssics, en l´impost de Vehicles de Tracció Mecànica (IVTM); el foment de l’ocupació en contractes laborals indefinits. Bonificacions en l’impost d´activitats econòmiques ( fins el 50 % de bonificació) o, per exemple, la bonificació de la taxa de prestació d´ajut domiciliari a persones en situació de risc social i amb situacions de dependència.

Aquest punt ha rebut el suport de CiU i PSC; el vot en contra d’ERC, PP i Guanyem; i l’abstenció de C’s.

Les mocions

La moció institucional presentada per tots els grups municipals de l’Ajuntament de Salou per crear una ponència d’estudi de la realitat dels habitatges d’ús turístic (HUT) a Salou, ha rebut el suport de tots els grups municipals.

La proposta aprovada insta a crear una ponència transversal politico-tècnica que estudiï l’activitat i la realitat dels habitatges d’ús turístic al municipi (legals i il·legals), i serà formada per un regidor de cada grup municipal, el regidor de Gestió de Territori, el regidor d’Activitats i el regidor de Turisme; a més de tècnics municipals dels corresponents departaments. Segons la moció, aquest òrgan a de concloure amb una diagnosis de la realitat dels HUT al municipi.

En aquest punt l’alcalde, Pere Granados ha deixat clar que “donat que l’activitat dels HUT és una activitat econòmica, haurà de ser tractada com a tal, i per això, en base als estudis que en surtin de la ponència creada, es proposaran modificacions normatives a les regulacions existents dels àmbits competencials autonòmics i estatals”.

Salou celebra el dia de la Segregació amb una gran paella popular

Imatges d’una jornada en la qual s’han repartit fins a 870 racions d’arròs entre els assistents. Fotos: Ajuntament de Salou

Salou ha celebrat aquest migdia el seu punt àlgid festiu en el marc de la celebració del 30 d’octubre. El municipi recorda avui que ja fa 29 anys que va assolir la independència després que el 30 d’octubre de 1989 el Tribunal Suprem concedís la segregació de Vila-seca. Aquest migdia els regidors de l’Ajuntament, encapçalats per l’alcalde de Salou, Pere Granados, han servit una multitudinària paella a unes 870 persones al Parc de Manuel Albinyana que s’han aplegat al voltant de les dues de la tarda en una trobada multitudinària que ha acabat amb ball.

El batlle ha destacat que “el dinar serveix per celebrar aquell 30 d’octubre en que Salou es va constituir com a municipi”. Al voltant de la paella s’han congregat unes 870 persones que han gaudit per dos euros de l’arròs, a més de pa, la beguda i les postres. Per a la paella, de grans dimensions, s’han utilitzat 200 litres de caldo; 100 quilos d’arròs, 150 quilos de carn, i 90 quilos de verdures, i s’han preparat fins a un miler de plats.

Però les activitats del dia han començat amb un esmorzar popular davant el patronat de turisme, organitzat per l’Associació d’Amics del 30 d’Octubre, la missa amb l’ofrena floral, i la cercavila d’elements populars de Salou.

Ja per la nit, la festa continuarà amb l’esclat de focs al passeig Jaume I a les 21h, i el posterior sopar del 30 d’Octubre.

El govern de Salou congela els impostos i les taxes pel proper any

L’equip de govern de l’Ajuntament de Salou proposarà al proper plenari municipal d’aquest dimecres una congelació dels impostos i taxes municipals pel proper any per tal d’assegurar una estabilitat pressupostària i el manteniment dels serveis que presta l’Ajuntament a la ciutadania. En aquest sentit, des del govern i tenint present l’actual escenari econòmic pretén continuar amb una política basada sota els principis d’eficàcia i determinació de les despeses necessàries que la ciutadania demanda, però sense que això suposi una davallada en la qualitat de la prestació dels serveis municipals. Així, pel 2019, s’aplicaran les següents mesures:

  • Es congela l’Impost de Béns Immobles -malgrat la pujada del 2% de l’IPC
  • Equiparació de les famílies monoparentals a les famílies nombroses als efectes de bonificacions a les taxes de prestació de serveis públics
  • No s’aplicarà l’Impost de Increment de Valor de Terreny de Naturalesa Urbana en cas de no existir increment entre el valor de compra i venda
  • Bonificació del 75% de la quota per habitatge habitual i no aplicació de taxes en els expedients de canvis de titularitat d´una llicència d´activitat
  • Bonificació del 100 % dels vehicles clàssics, en l´impost de Vehicles de Tracció Mecànica (IVTM)
  • Foment de ocupació en contractes laborals indefinits. Bonificacions en l’impost d´activitats econòmiques ( fins el 50 % de bonificació)
  • Gratuïtat de les taxes per l’expedició de documents administratius expedits per tramitació electrònica i bonificació del 10 % de les taxes envers expedients de tramitació telemàtica a persones no obligades per Llei
  • Bonificacions per la taxa de prestació d´ajut domiciliari a persones en situació de risc social i amb situacions de dependència

Des del govern, com explicava l’alcalde Pere Granados “som sensibles a la necessitat de crear ocupació i hem determinat no incrementar aquells impostos que fan referència al foment al creixement econòmic i a la creació de llocs de treball; ja sigui en impostos com l’obertura d’activitats econòmiques, l’ICIO o les taxes vinculades al sector econòmic comercial o la plusvàlua”. D’altra banda, els impostos i taxes vinculades a l’activitat econòmica també es mantenen invariables.

Per la seva part el regidor de Gestió Econòmica, Toni Brull, apuntava que s’ha tingut molt en compte aspectes d’ajuda als més necessitats i afegia que “també es mantenen les exempcions i bonificacions socials existents que, en el seu conjunt, comporten un benefici a les famílies i persones que sol·liciten serveis municipals (ensenyament, cultura, formació, esports…) i en sumem de noves com l’equiparació de les famílies monoparentals a les famílies nombroses”.

Així, des del govern es mantenen i augmenten fins a quasi una vintena les mesures de caràcter econòmic i fiscal i una altra vintena de caràcter social; entre elles la bonificació a l’impost sobre béns immobles de fins un 90% de l’habitatge habitual per a famílies nombroses i monoparentals; descomptes en activitats esportives per a famílies nombroses, monoparentals i joves; descomptes en formació d’adults o bonificacions en transport públic, entre d’altres. La voluntat del govern és per tant mantenir la qualitat dels serveis i prestacions que l’Ajuntament ofereix assegurant l’equilibri econòmic i financer de l’Ajuntament en un entorn de recuperació econòmica, evitant un endeutament municipal que comportaria la pujada necessària d’impostos.

A més, entre d’altres aspectes es manté  la bonificació de l’1% en la domiciliació dels rebuts; la bonificació del 1,5 %en el sistema de pagament avançat (SPA) i la bonificació de l’1% en el sistema de pagament fraccionat (SPF).

Els darrers temporals deixen una factura de 2 milions d’euros en indemnitzacions

Pla general d’operaris i una màquina retirant fang i canyes en un carrer del barri de la Salut, a Salou. Imatge del 10 d’octubre. Foto: ACN

El Consorci de Compensació d’Assegurances (CCS), entitat pública empresarial adscrita al Ministeri d’Economia i Empresa, estima que les indemnitzacions pels efectes dels aiguats a la demarcació de Tarragona entre el 17 i el 21 d’octubre pujaran fins a 1,8 milions d’euros. En total, calculen que pels temporals de les darreres setmanes, que a Tarragona han afectat sobretot a les Terres de l’Ebre, es tramitaran unes 510 sol·licituds d’ajut. Fins aquest dimecres han rebut 78 peticions provinents de les comarques tarragonines.

D’altra banda, el CCS també té en consideració les inundacions dels dies 8 i 10 d’octubre a Tarragona, que van afectar especialment a Mallorca i també a Màlaga. En aquest episodi, el cost de les indemnitzacions podria fregar els 27 milions d’euros entre les tres zones. Pel 14 d’octubre, amb els efectes de ‘Leslie’, amb incidència especial a Catalunya, s’esperen unes mil sol·licituds per un import estimat de 3 milions d’euros.

El CSS preveu que el conjunt de temporals i inundacions d’entre el 8 i 21 d’octubre a Espanya faci arribar 16.600 sol·licituds d’indemnització i que l’entitat hagi d’abonar un import aproximat de 80 milions d’euros als assegurats que han patit danys personals o als béns.

Les sol·licituds d’indemnització es poden dirigir al CCS a través del centre d’atenció telefònica o per internet, a través de la seva pàgina web. Per a atendre la valoració del conjunt de danys produïts pels temporals, el Consorci ha desplaçat 165 pèrits a les zones afectades de l’Estat espanyol. Aquesta és una xifra que també podria incrementar si reben més sol·licituds de les que han previst.

ACN

ERC Salou presenta una moció per regular els habitatges d’ús turístics i busca un acord a tot el consistori

Imatge d’arxiu d’un plenari a l’ajuntament de Salou.

ERC Salou-AM ha presentat una moció pel pròxim ple per regular de manera tècnica i política els habitatges d’ús turístic en entorns urbans consolidats amb ús residencial. Els republicans han proposat al consistori regular i analitzar les concessions d’habitatges per a ús turístic després de l’increment de problemàtiques de convivència.  Per això, els republicans exigeixen que cal estudiar la situació actual i estudiar els requisits tècnics i urbanístics que s’adeqüin a la normativa, perquè l’activitat es pugui dur a terme de manera harmònica i evitar conflictes amb els residents habituals.  Esquerra amb aquesta moció busca el suport de la resta de partits del consistori per fer front a la problemàtica que pateix la ciutat turística de Salou.

El grup municipal d’Esquerra a Salou també vol que s’impulsi un estudi,  per l’anàlisi i estudi de l’oferta d’apartaments il·legals per les xarxes per evitar irregularitat al sector. Una de les zones que cal estudiar coincideix amb la delimitació de la trama urbana consolidada, en un àrea definida pels carrers:  Pont dels Estanyets, Carles Roig, Barenys, Vial de Cavet , Autovia de Salou-Reus per analitzar la situació actual. Aquesta mesura ha de servir amb la finalitat de procedir a la formulació i tramitació del Pla especial urbanístic per a la regulació dels Habitatges d’Us Turístic a la ciutat de Salou i evitar irregularitats d’habitatges.

El portaveu d’ERC Salou, Alexandre Boquet, ha explicat que cal una  “norma reguladora dels habitatges turístics, inclosa la capacitat inspectora i sancionadora, i especificar la  unitat administrativa corresponent per a la seva aplicació i dotar-la dels mitjans humans i materials necessaris”.  Aquesta moció vol que des de Salou s’aconsegueixi sol·licitar a la Generalitat de Catalunya les eines administratives i jurídiques per al control, seguiment i sanció dels HUTS il·legals, per a tot allò que no sigui de competència municipal i necessiti de regulació per part de la Generalitat.

Finalment, el portaveu republicà Boquet ha afirmat que “creiem que l’administració local ha de tenir i desenvolupar la capacitat i mitjans per a poder controlar i sancionar els habitatges turístics il·legals i no registrats”. Així, caldrà incorporar la documentació pel Pla Estratègic de l’Activitat Turística a Salou, i especialment les seves recomanacions en les actuacions prioritàries del programa de model turístic, als treballs del futur Pla especial urbanístic, especialment per a  la regulació i delimitació  de les capacitats de càrrega dels HUTS.

El shakedown i la sortida oficial del Rally RACC Catalunya Costa Daurada omple Salou d’aficionats al motor

Imatges de la jornada. La Policia Local de Salou recorda que el dissabte 27 de 13:00 a 22:00 hores el Passeig Jaume l, el c/Verge del Pilar, i l’Avd. Andorra estaran tallats a la circulació.

Salou ha acollit avui, per novena vegada, el Shakedown de la 54a edició del RallyRACC. Un any més la prova es desenvolupa a la zona d’Emprius en un circuit de terra. Al llarg de la prova (de les 8 a les 12,30h aprox), segons han informat des de la Policia Local de Salou, hi han passat uns 7.500 espectadors i amb un gran ambient a la zona. Des de primera hora han anat desfilant els vehicles pels dos quilòmetres de recorregut, amb algun que altre ensurt com un d’ells -el cotxe de T. Neuville- que ha bolcat el seu vehicle en un dels primers revolts.

“Els aficionats del motor han pogut gaudir de ben a prop dels millors pilots i vehicles participants al Shakedown i esperem que també hi hagi un bon ambient al tram urbà de dissabte ja que són dos dels punts més importants, i on Salou es mostra al públic internacional”, ha apuntat el batlle Pere Granados. A més, ha afegit que fins diumenge també es podrà gaudir d’un ral·li gastronòmic a Salou: el “Rally de Tapes”, amb la participació de 30 restauradors del municipi. A partir de la una del migdia, els pilots han participat a la sortida oficial del RallyRacc des de la plaça de les Comunitats Autònomes acompanyats de les autoritats i molt de públic congregat a les grades.

Però Salou compta també amb altres proves, dins aquest RallyRACC, com el tram urbà cronometrat de dos quilòmetres que discorrerà pel passeig Jaume I a partir de les 17 hores del dissabte 27 (es recomana arribar amb temps suficient perquè es tallarà al trànsit el passeig des de les 16 i fins a les 20 hores) o el lliurament de premis en el pòdium instal·lat a la plaça de les Comunitats Autònomes que es durà a terme el diumenge 28 a les 14.30h.

Un any més, el Service Park estarà ubicat a PortAventura el dijous de 8 a 21h, el divendres de 8 a 21.30h, el dissabte de 7 a 21.30h, i el diumenge de 6 a 15 hores amb entrada lliure.

Afectacions a la circulació

La Policia Local de Salou recorda que el dissabte 27 de 13:00 a 22:00 hores el Passeig Jaume l, el c/Verge del Pilar, i l’Avd. Andorra estaran tallats a la circulació. En aquest sentit, el Servei Català de Trànsit ha fet pública una nota on informa de les afectacions del ral·li a diverses vies de la demarcació de Tarragona. Les afectacions a la circulació durant el recorregut de les etapes al llarg de divendres, dissabte i diumenge és el següent:

ETAPA 1. Divendres, 26 d’octubre

Trams: Gandesa – Pesells – la Fatarella-Vilalba. Estaran tancats pel pas de la cursa diversos camins rurals i diferents punts de les carreteres TV-3531, T-334, TV-3341, TV-7333, TV-7231, TV-7411, T-733.

ETAPA 2. Dissabte, 27 d’octubre

Trams: Savallà – Querol – el Montmell – Salou. Estaran tancades pel pas de la cursa les carreteres TV-2241, T-2244, T-243, T-201, TV-2011, C-37, TV-2443, T-704, TP-2002, TP-2003, TV-2443, T-244, TP-2442,  entre d’altres.

ETAPA 3. Diumenge, 28 d’octubre

Trams: Riudecanyes – Santa Marina. Estaran tancades les carreteres TV-3131, N-420, T-313, T-343, T-320, T-311, T-322 i C-44.

Convé remarcar que l’esdeveniment esportiu obligarà a tallar diverses carreteres i afectarà la mobilitat. Per això, des de l’SCT es demana als conductors que estiguin atents a les restriccions de la circulació que es puguin establir i que se n’informin a través

→ emissores ràdio

→ 012,

→ web del Servei Català de Trànsiti el compte de Twitter @transit.

→ Els itineraris de les etapes es poden consultar en el web oficial d’aquesta prova automobilística: Ral·li RACC Catalunya -Costa Daurada 2018

Mesures especials de trànsit pel Ral·li

El dispositiu de l’SCT consistirà en mesures especials de circulació, ordenació i regulació de trànsit que s’instal·laran mitjançant equips de senyalització i d’abalisament.

Divendres 26 d’octubre de 2018: TV-3531 Pesells – Gandesa. Instal·lació de senyals a diferents punts de la Terra Alta per tal de desviar el trànsit cap a la carretera C-43/C-12 des de la qual es distribueix el trànsit cap a diferents destinacions.

Dissabte 27 i diumenge 28 d’octubre, l’SCT establirà les següents mesures especials de circulació per tal de garantir la seguretat viària durant la celebració del Ral·li RACC Catalunya – Costa Daurada:

MESURA 1

N-420: la Teixeta – Colldejou. Abalisament dels vorals de la carretera per evitar l’aparcament i habilitació d’una zona especial d’aparcament

MESURA 2

N-420: la Teixeta – Colldejou. Tancament del ramal d’accés des de l’N-420 a les carreteres TP-7401 / T-313 i ramal d’accés des de la T-313 a l’N-420 en sentit Reus Tarragona. Així mateix, es tancarà el ramal d’accés des de la carretera T-313 Duesaigües/Riudecanyes cap a l’N-420 en direcció Reus/Tarragona, tant en la part superior al costat de la rotonda, com en la part inferior a la pròpia calçada de l’N-420.

MESURA 3

TP-7401 Porrera – enllaç amb l’N-420. Estarà expressament prohibit  aparcar a tota la rotonda (exterior) de Porrera i des d’aquesta del punt quilomètric 6 al 5 de la TP-7401. També s’instal·laran cons per evitar l’aparcament a banda i banda de l’accés a l’N-420 en sentit Falset des de la rotonda amb la carretera TP-7401.

Diumenge, 28 d’octubre, a més de les anteriors, es disposarà la següent mesura:

MESURA 4

C-44 – cruïlla amb T-311. Per tal d’evitar la circulació en paral·lel per la carretera C-44 en sentit Tivissa/Móra d’Ebre i facilitar la regulació de la cruïlla amb la carretera T-311, s’anul·larà el carril central en sentit Tivissa mitjançant la instal·lació de senyalització vertical i l’abalisament amb cons.

David González, nou portaveu del grup municipal del PSC de Salou

David González (imatge) ha volgut agrair al fins ara portaveu, Toni Brull, la bona feina que ha fet durant aquests darrers anys.

El regidor socialista David Gonzàlez és, des d’aquest mes, el nou portaveu del grup municipal del PSC a l’Ajuntament de Salou en substitució del fins ara portaveu Toni Brull. L’acord es va notificar a la Junta de Portaveus del mes de setembre. En el plenari d’aquest proper 31 d’octubre aquest relleu ja serà plenament efectiu.

Toni Brull, fins ara portaveu, continuarà exercint la responsabilitat de regidor d’hisenda. El canvi es deu, en exclusiva, a la decisió del grup de donar més rellevància, visibilitat i protagonisme a David Gonzàlez, elegit recentment alcaldable del PSC a Salou a les eleccions municipals de l’any vinent i que ha volgut agrair al fins ara portaveu, Toni Brull, la bona feina que ha fet durant aquests darrers anys al capdavant del grup municipal socialista. Un període en el que, malgrat la complexitat de la situació política, “ha defensat amb fermesa i claredat els principis, valors i posicionaments socialistes a l’Ajuntament”.

Així mateix, David Gonzàlez ha subratllat que “el PSC és la garantia del canvi a millor que han de suposar per a Salou aquests propers quatre anys en els que hem de fer el pas de gegant que mereixem com a ciutat líder del conjunt del Camp de Tarragona.”

“Volem un Salou social, de tots i de totes sense exclusions, on capiguem tots els salouencs i salouenques haguem nascut o no al municipi perquè tots ens estimem Salou i tots som ciutadans de primera. El que a nosaltres realment ens importa és donar una resposta eficaç al jubilat de Salou que no pot pagar el rebut de la llum perquè la pensió no li arriba, al jove del nostre poble que es veu obligat a marxar a l’estranger per poder guanyar-se la vida o a l’aturat que veu com passa el temps i no troba feina. Volem ser la seu veu a l’ajuntament i a l’alcaldia”, ha explicat.

En aquest sentit ha avançat alguns dels eixos que tindrà el programa socialista a les properes eleccions municipals entre els que ha destacat la posada en marxa d’un pla d’ocupació per eradicar l’atur, el foment de la transparència a l’Ajuntament, propostes per aprofitar el potencial turístic de Salou fora de la temporada alta o un pla específic adreçat als joves salouencs per evitar que hagin de marxar fora vila a guanyar-se la vida.

“Els socialistes som ambiciosos, però realistes. No fem volar coloms ni construïm castells de sorra a l’aire, al contrari, som transformadors però amb els peus ben assentats al terra. Volem canviar per millorar, sense aventures que acaben en desastre. Ara bé, estem convençuts que si fem les coses bé i sabem fixar prioritats i inversions els millors dies per Salou estan per venir…”, ha conclòs el nou portaveu dels socialistes salouencs.

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies