L’ONG Freesia Group prepara la Fira de Nadal per recaptar diners contra el càncer

L’ONG Freesia Group, fundada el 2002 amb socis de diferents nacionalitats, té com objectiu recaptar diners per a la lluita contra el càncer a Espanya. Enguany, la cita més important serà el diumenge 3 de desembre, a partir de les 11.00 del matí. Aquesta és la data escollida per celebrar la seva setzena Fira de Nadal al Centre Cívic de l’Ajuntament de Salou.

“Esperem unes 1.000 persones per assistir durant tot el dia, tant de la costa com de la província”, afirmen en una nota de premsa on recorden que “l’any passat vam recaptar gairebé 9.000 euros”. Una quantitat que “vam repartir entre les tres organitzacions recolzades pel Freesia Group a la lluita contra el càncer -l’Associació Espanyola contra el Càncer (AECC) de Tarragona, el Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques (CNIO) de Madrid i Nens amb Càncer (AFANOC) -sucursal de Tarragona- que treballa amb nens patint de càncer.

Des de l’ONG s’agraeix la “col·laboració dels comerciants, restaurants, bars i hotels locals”. Els establiments posen el seu granet de sorra “en ajudar-nos amb donacions de premis per al sorteig, la tómbola i regals per als nens del Pare Noel en el seu gruta, i així mateix deixar-nos col·locar cartells de publicitat. El suport de la comunitat comercial local ha estat sempre impressionant amb una àmplia varietat de fabulosos premis donats lliurement per ajudar a la nostra causa”, conclouen.

La regidoria d’Ensenyament de Salou manté un any més el reforç d’expresió oral de llengua anglesa a les escoles del municipi

La regidoria d’Ensenyament de l’Ajuntament de Salou manté per quart any consecutiu el projecte English Oral Expression per seguir potenciant la llengua oral anglesa als centres educatius del municipi. La regidoria d’Ensenyament ha destinat una pressupost de licitació de fins a 39.215 euros per aquest projecte educatiu durant els cursos 2017-2018 i 2018-2019; el qual s’ha posat en marxa aquest mes de novembre. El concurs per impartir les classes durant els propers dos anys l’ha guanyat l’escola Innova.

El projecte té com a finalitat poder millorar el nivell d’expressió oral en els alumnes de primària, així com promoure l’ús de la llengua anglesa dins d’un nou context diferent al de classe. Aquesta iniciativa, com els cursos anteriors, està adreçada a les cinc escoles del municipi: l’Escola Vora Mar, l’Escola Santa Maria del Mar, l’Escola Salou, l’Escola Europa i l’Escola Elisabeth. La regidora d’Ensenyament, Julia Gómez, explicava com “són els mateixos centres educatius els qui determinen els alumnes que han de participar dins el projecte en funció a les necessitats del centre i les mancances dels estudiants; però nosaltres –com a ajuntament- posem a disposició els professionals per tal de millorar els resultats acadèmics”, apuntava. A més, aquest reforç es durà a terme en dies i horari lectiu, de manera que s’aprofitarà al màxim les hores escolars.

El projecte English Oral Expression treballa la competència lingüística, la competència lògica-matemàtica, la competència musical, la visual-espacial i la cinestètica, sense deixar de banda les relacions interpersonals. Tot plegat, busca afavorir l’interès i la motivació de l’alumnat fent que es plantegin la llengua anglesa com un instrument per assolir continguts en altres matèries; introdueix i fa servir les estructures lingüístiques angleses, en una àrea curricular en tots els cursos de la primària; pretén fer gaudir de l’aprenentatge de la llengua anglesa d’una manera lúdica i atractiva alhora que construeix espais d’aprenentatge on l’alumne pot fer ús de la llengua en un context diferent a l’àrea d’anglès. A més, també permet utilitzar les TIC com una eina auxiliar per a l’aprenentatge de la llengua i preparar els alumnes perquè puguin comunicar-se en diferents contextos en una societat plurilingüe.

La Junta de Govern Local adjudica les obres per la substitució del col·lector de clavegueram del carrer Priorat

La Junta de Govern Local de l’Ajuntament de Salou té previst realitzar obres al carrer Priorat amb la finalitat de solucionar els problemes que genera l’actual col·lector de clavegueram. Aquest deteriorament s’ha produït degut a l’ús i al temps que ha passat des de la seva construcció, i això genera problemes de funcionament i manteniment del clavegueram. A més, aquest nou col·lector es connectarà a l’existent a l’Avinguda de Carles Buïgas.

Les obres consistiran en la substitució del col·lector actual, amb la realització d’una sèrie de treballs, entre els quals hi són la demolició de paviments, l’obertura de rases, el subministrament i col·locació de canonades noves i la posterior construcció de pous de registre de formigó i de escomeses particulars; així com la reposició del paviment, i la càrrega i transport a l’abocador autoritzat de les terres sobreres, runa i antics paviments.

L’adjudicació de les obres de substitució del col·lector de clavegueram del carrer Priorat ha recaigut (amb data 26 d’octubre) en l’empresa COVAN OBRES PÚBLIQUES SL després de rebre un total de 12 ofertes, amb un import final de 53.334’92€.

L’empresa té previst posar en marxa la substitució del col·lector de clavegueram durant aquest últim trimestre de 2017, ja que compta amb dos mesos de contracte; i el termini de garantia serà de 12 mesos a partir de la finalització dels treballs.

Detingut per estafar 180.000 euros als propietaris de dos immobles i intentar-ho un tercer cop a Salou

Agents dels Mossos d’Esquadra, en una imatge d’arxiu.

Els Mossos d’Esquadra van detenir el passat 15 de novembre un home de 26 anys i nacionalitat italiana com a presumpte autor dels delictes d’estafa i falsificació per estafar 180.000 euros als propietaris de dos immobles en venda a Sant Boi i al Prat de Llobregat mitjançant el mètode del Rip Deal. Un intent posterior a Salou va fracassar perquè va ser identificat.

L’home contactava amb les seves víctimes i es guanyava la seva confiança simulant una gran solvència econòmica i quedava amb elles en llocs públics per negociar l’operació. En el primer cas, l’home va oferir fer part del pagament en metàl·lic abans de signar les arres i bescanviar 87.500 euros en bitllets de 500 euros per 30.000 euros en bitllets petits i en dòlars americans a canvi d’una elevada comissió. En un moment de distracció, el detingut i dos acompanyants van canviar els bitllets autèntics per altres de falsos del mateix valor. A l’octubre, l’home hauria estafat 150.000 euros a un home que tenia un local en venda al Prat de Llobregat.

Intent fallit a Salou

Els Mossos van tenir coneixement del cas de Sant Boi de Llobregat el passat mes de juliol i va iniciar una investigació que va permetre identificar un dels autors de l’estafa. Els agents van determinar que també hauria estafat 150.000 euros més l’octubre passat al propietari d’un local en venda del Prat de Llobregat i ho hauria intentat a Salou el mes de juliol però va ser identificat junt amb altres persones mentre es preparaven per cometre una nova estafa.

Finalment, el 15 de novembre els Mossos d’Esquadra van localitzar i detenir el presumpte estafador i després de passar a disposició judicial dos dies més tard va quedar en llibertat amb càrrecs. L’operació continua oberta i no es descarten més detencions.

 

En la pràctica del ‘Rip Deal’, els estafadors acostumen a simular gran solvència econòmica, es guanyen la confiança de la víctima i escenifiquen reunions en llocs públics, tant de l’Estat com a d’altres ciutats d’Europa. També, vesteixen roba de primeres marques i exhibeixen joies i rellotges d’alta gamma molt ostentosos o usurpen la identitat de persones reconegudes a nivell empresarial, que són alienes a aquest tipus d’activitat, per si la víctima demana informes sobre la solvència del seu interlocutor.

L’Edna Meléndez, alumna de l’Escola Elisabeth, guanya el concurs de dibuix de les jornades d’Educació Viària

L’alcalde de Salou, Pere Granados, juntament a la regidora d’Ensenyament, Julia Gómez, ha fet entrega d’un obsequi a l’alumna guanyadora del concurs de dibuix dins el programa de les jornades d’Educació Viària.  Edna Meléndez, de 6è de Primària de l’Escola Elisabeth, ha estat la seleccionada d’entre més de 1.500 dibuixos participants en aquest curs. L’alcalde Pere Granados ha felicitat personalment a l’alumna guanyadora pel seu bon treball i l’ha animat a seguir per aquest bon camí. A més, ha assenyalat la importància de la creativitat en els nens i nenes i de l’educació viària en les escoles.

Durant el lliurament de l’obsequi, l’alumna ha estat acompanyada pels seus pares, el regidor de Seguretat Ciutadana i Mobilitat, David González; el cap de la Policia Local de Salou, Jose Luís Gargallo, i l’agent Juan Manuel Tortosa, així com del director del centre educatiu, Enric Masià, qui ha felicitat a l’alumna pel seu bon expedient acadèmic i el seu esforç. El dibuix guanyador se centra especialment en conscienciar a la població del perillós ús dels telèfons mòbils durant la conducció i serà la portada del cartell de les jornades d’educació viària d’aquest curs 2017-18.

Ja és la 28ena edició que la Policia Local de Salou organitza aquests cursos, en concret és l’agent Juan Manuel Tortosa, qui imparteix les sessions als centres educatius on han participat un total d’uns 1.500 alumnes, entre les cinc escoles i els dos instituts municipals. El passat mes de juny es va fer una selecció dels millors dibuixos dels centres i es van exposar al passadís del Teatre Auditori de Salou. D’aquests seleccionats es va decidir el que seria el protagonista del cartell d’Educació Viària per aquest proper curs. A més, la regidoria d’Ensenyament, per premiar els joves participants, organitza un concurs on s’obsequien bicicletes i material esportiu a cada centre educatiu.

Salou engega la recollida gratuïta de poda a domicili pels habitatges unifamiliars

L’Ajuntament de Salou ha iniciat un nou servei adreçat als propietaris d’habitatges unifamiliars del municipi –del que queden excloses les comunitats de propietaris- a través del qual poden sol·licitar la recollida de la poda a domicili de manera gratuïta. Així, coincidint amb la temporada de poda d’arbres i de vegetació, des de l’empresa concessionària de la recollida de la brossa i de neteja urbana s’encarregaran de dur a terme aquesta tasca.

Els domicilis interessats en disposar d’aquesta recollida de poda lleugera porta a porta (en cap cas es recollirà fusta procedent d’una tala d’arbres) per habitatges unifamiliars hauran d’informar prèviament al telèfon del servei d’atenció ciutadana de SALOU+NET 900 101 613; un cop avisada la concessionària hauran de passar per la deixalleria a recollir una saca per dipositar la poda i, posteriorment, tornar a trucar a SALOU+NET per concertar la retirada de les saques plenes. La recollida és durà a terme sempre en dimecres no festiu.

La regidora de Medi Ambient, Julia Gómez, assenyalava com “aquesta recollida facilitarà el trasllat dels residus vegetals des dels habitatges fins a un centre de tractament de restes adequat, ja que les restes de poda, gespes i altres elements vegetals no es poden llençar als contenidors habituals de la via pública perquè han de rebre un tractament diferent”. Cal recordar que aquest servei és totalment gratuït, però cal sol·licitar-ho prèviament.

Les restes vegetals a recollir seran procedents de domèstics de poda, esporga, tallar gespa, etc. i sota cap concepte es recolliran sacs de runa o pedres o altres materials que no siguin restes vegetals. Aquest servei no es presta per a jardiners/res professionals.

Si durant la recollida es detecta un mal ús del servei (per exemple que les saques continguin mobles, runa o altres elements no vegetals, no es realitzarà el servei de recollida de la saca, quedant sota la responsabilitat del ciutadà la retirada del sac de la via pública i el seu trasllat a la deixalleria en el termini màxim d’una setmana. Les restes vegetals també es poden portar directament a la Deixalleria municipal, dins l’horari d’aquesta instal·lació.

El servei serà setmanal entre el mesos d’octubre  desembre i de gener a maig, temporada en què es generen més residus d’aquest tipus.

200 voluntaris de Càritas es reuneixen a Salou a la Jornada diocesana del voluntariat

200 persones van participar aquest dissabte a la Jornada Diocesana del Voluntariat de Càritas Diocesana de Tarragona.

Aquesta jornada, que va tenir com a lema: “Construïm una Càritas acollidora” va tenir lloc al Teatre Auditori de Salou.

L’acte va comptar amb la presència de l’alcalde de Salou, Pere Granados; l’arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol i el delegat de la episcopal de la pastoral social, Mn. Santi Soro.

L’alcalde Granados va felicitar als voluntaris de Càritas per la seva tasca, plena de generositat i solidària i els hi va donar les gràcies per la seva labor “ tan necessària en aquests moments en què encara vivim en una societat injusta”, va afirmar.

L’arquebisbe, Jaume Pujol, va agrair a ‘Ajuntament de Salou la disponibilitat i el compromís de deixar de manera altruista els espais per fer aquesta jornada. També va donar les gràcies als voluntaris per participar, un any més, a la Jornada.

Pobresa i joventut

“La crisi ha mitigat però no ha desaparegut”; des d’aquesta premissa, Francesc Roig, director de Càritas Diocesana de Tarragona, va fer incidència en la pobresa juvenil: “calen models econòmics i socials per orientar als joves perquè estan en pitjor situació que la que van viure els seus pares, perquè vivim en una profunda crisi i subsistim en una societat que s’enfonsa – i no només aquí sinó a tota Europa- . Tenim poca ocupació, sous baixos (amb una forta precarietat laboral) i també poca cohesió social. Dirigint-se als voluntaris va continuar dient que “estem per anunciar però també per denunciar situacions. El voluntariat social és una teixit social tan fort i important que no hi ha cap força que l’aturi. Va continuar dient que “Europa ha menyspreat la cohesió social, no ha donat respostes a la precarietat juvenil i que la societat s’està empobrint. A Càritas, ajuden a moltes parelles joves sense fills que no tenen ni un sou per subsistir”.

Francisco Lorenzo, coordinador d’estudis de comunicació, sensibilització i incidència de Càritas Espanyola, va presentar la ponència “Alertes des de Càritas davant una cultura del descart” Amb preguntes com: què implica aquesta “cultura del descart”? Com ens hem de posicionar des de Càritas davant d’aquests fets? Què podem fer per a treballar en línia a l’acolliment i no participar en la cultura del descart? Va expressar que som producte i productors de la societat i que les petites decisions són les que la van creant. “El component econòmic ha marcat el nostre camí, l’ha colonitzat i moltes persones s’han quedat a la cuneta, són les descartades, les abandonades..

Model de societat

Tenim un model de societat mercantilitzada, individualista, hedonista, virtual i depredadora, en la què hi predomina: La cultura de la immediatesa, la tècnica, La negació de la primacia de la persona.

Aquestes persones que viuen en l’exclusió perviuran en la pobresa i com ha dit el director, la joventut serà la que heretarà aquesta pobresa crònica perquè els recursos de les famílies s’esgotaran i només quedarà la desmotivació.

Les persones, va prosseguir, tenen un desgast molt dur durant els processos d’exclusió i en el termini es conformen amb el que sigui. Va posar com a exemple un terratrèmol: es comença a solucionar la situació amb la implantació de tendes de campanya i al final no s’acaben de construir edificis (i així van passant els anys). Am això va voler dir que per arreglar una situació de crisi es creen llocs de treball precaris, mal pagats, salaris brossa…. Va continuar dient que tos som responsables d’aquesta pobresa cronificada, i va posar el exemple d’un embús a l’autopista (tots hem arribat a crear-lo, tots anem per un camí mal construït, col·lapsat i erroni)

Proposta

La proposta que va fer des de Càritas és entendre les necessitats de les persones, la seva història, el seu recorregut per tal d’abordar-les cap a una solució integral.

Important, va dir, es fer comunitat i acompanyar les persones en el seu infern (des de la indignació fins a la conversió). Anunciar la bona noticia però també denunciar les situacions injustes, hem de ser sincers i no ocultar realitats. Sempre amb dos referencies úniques l’Evangeli i els pobres.

El nostre testimoni, va dir Lorenzo, és la nostra acció i cal apostar per: la participació, el desenvolupament integral i l’esperança. Cal detectar les necessitats i imaginar un canvi de rumb per a la persona que està enfonsada. Hem de ser flexibles per poder somiar i començar a de nou a caminar.

Després de la ponència, es va projectar un audiovisual dels voluntaris i de la tasca que fan a les seves Càritas Parroquials.

A continuació, va haver una sessió de teatre improvisat a càrrec de la companyia “Impro Acatomba” amb més de 15 anys de trajectòria en el món escènic.

Després d’un dinar de germanor, es va fer la celebració de l’Eucaristia a la Parròquia de Santa Maria del Mar de Salou, presidida per Mn. Santi Soro delegat episcopal de la pastoral social.

La jornada va cloure amb la visita dels participants als locals del rober de Filigrana de la Càritas Parroquial de Salou, amfitriona de la jornada.

 

 

Salou prepara per aquest final de novembre la festa i les jornades gastronòmiques del Calamar

Cartell que anuncia la festa del calamar de Salou

Salou prepara per aquesta recta final de novembre la tradicional cita amb el calamar. D’una banda, continuen les jornades gastronòmiques dedicades a aquest mol·lusc i també, en paral·lel, se celebra des del Club Nàutic la festa de la pesca.

En aquesta nova edició seran vuit de restaurants locals els que elaborin menús amb calamar i que participaran en aquesta iniciativa per tal d’oferir un producte i servei de qualitat; es tracta de restaurant que obren tot l’any al municipi i que han apostat per introduir aquest cefalòpode a les seves cartes.

Tots aquells que ho desitgin podran degustar algun dels menús del calamar del 24 de novembre al 3 de desembre ambos inclosos als següents restaurants: O Mar Restaurant, Le Sommelier, 4R Gastrobar, La Morera, Gastrobar Cook and Travel, Deliranto Alucinaciones Gastronómicas, Bandarra 2.0 i Gran Cafè Portofino.

Per la regidora de Promoció i Dinamització Econòmica, Martina Fourrier, “és una molt bona oportunitat perquè els restauradors del municipi ofereixin les seves propostes culinàries basades amb un producte tan mariner com es el calamar als seus comensals” i recordava com “tenim davant nostre una bona llista de restaurants que obren tot l’any i aposten per oferir una mostra de qualitat de la gastronomia local a través d’aquest producte temàtic”.

Els interessats en informar-se dels diferents menús i preus poden consultar un llibret que s’ha editat i que es pot descarregar a la pàgina web de l’Ajuntament, a més de trobar-se al facebook i twitter del Salou Food Experience.

La festa, al mar

D’altra banda, i en el marc de la temàtica del calamar, el proper dilluns 27 de novembre s’iniciarà una nova edició de la festa que fins al dissabte 2 de desembre reunirà als aficionats del món de la pesca del municipi al voltant d’aquesta trobada que organitza la Regidoria de Promoció i Dinamització Econòmica, i la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Salou conjuntament amb el Club Nàutic del municipi. La festa que es desenvolupa al voltant de la pesca, és de les més antigues, amb 43 anys de vigència.

Aquesta festa es desenvoluparà a partir del proper dilluns 27 tal com marquen les bases del concurs. El tret de sortida tindrà lloc com és habitual al Club Nàutic a partir de les 15:15 hores i fins a la posta de sol. El temps límit de presentació en el control de pes, serà les 18.45 hores. Es manté un any més la prohibició de la pesca al curri així com una única categoria de participants amb un màxim de 4 persones (3 tripulants i el patró). Si el dia d’inici es presenten 5 o més embarcacions d’un únic tripulant, es crearà una segona categoria d’un sol tripulant.

Per la regidora de Cultura, Mª José Rodríguez, “un any més seguim endavant amb la Festa del Calamar celebrant la 43 edició i es un gran privilegi poder mostrar tant als salouencs com als que ens visiten com es pesca aquest producte de forma manual i artesanal”.

Com ja és tradicional, els horaris d’inici i finalització del temps de pesca s’avisaran amb el llançament d’un coet. Aquest any, es repartiran trofeus al 1r, 2n i 3r, al patró de cada categoria i record commemoratiu a la resta de participants. A més s’atorgaran els següents trofeus: el calamar més gran –per part del Club Nàutic- i un altre premi per a aquell que pesqui el major nombre de calamars –per part de la Societat de Pesca de Salou. També s’adjudicarà la calamarera d’or a aquell patró que hagi guanyat el concurs durant dos anys seguits o bé quatre alterns, a comptar des del 2010.

El sistema de puntuació serà el següent:

CALAMARS …………. 100 Punts

SÍPIES ………………….. 20 punts

POPS …………………… 10 punts

En cas d’empat, es decidirà el desempat tenint en compte el nombre de calamars capturats; i en cas de persistir l’empat, el pes d’aquests.

Un cop finalitzada la festa, es durà a terme un sopar i ball al restaurant del Club Nàutic en el decurs del qual es lliuraran els trofeus. Aquest està previst per dissabte 2 de desembre a les 21.30h. La reserva i venda de tiquets es farà al mateix Restaurant del Club Nàutic Salou. Les bases es troben a la pàgina web de l’Ajuntament, www.salou.cat.

Càritas forma voluntaris a Salou perquè orientin cap a una ajuda laboral davant una pobresa “cronificada”

L’Arquebisbe de Tarragona amb el director de Càritas a Tarragona i el de Salou durant la jornada de voluntariat a Salou. Foto: ACN

Uns 180 voluntaris de Càritas han participat aquest dissabte a Salou en una jornada de formació de la diòcesis de Tarragona. L’organització considera que la pobresa “s’ha cronificat, i no és només d’aliments o de roba, sinó que s’ha institucionalitzat en l’estructura social”, segons Francesc Roig, director de Càritas Diocesana Tarragona. Per això, intenten formar els seus voluntaris perquè canviïn el xip i s’orientin cap a una ajuda més personal i laboral, ja que els perfils de pobresa han canviat. “Tenim joves sense treball, o amb sous molt baixos i escassos, amb contractes deficients”, enumera Roig, que creu que aquesta situació “dona poques perspectives de futur per la societat que desitgem”. Des de Càritas apunten que hi ha hagut una recuperació econòmica però que els voluntaris no la troben a peu de carrer, i és que el nombre de persones que atenen no ha baixat. A Catalunya, hi ha 12.000 voluntaris de Càritas, 1.600 dels quals hi col·laboren activament a Tarragona.

Per Roig, “la crisi és com si haguéssim tingut un terratrèmol, i sota les runes encara hi ha afectats per la situació”. L’arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, que ha participat en la jornada, ha explicat que aquests afectats que estan “sota la runa” són els que cal treure”. Això, es pot fer amb “acolliment, detectant els problemes de les persones, ajudant-les en l’itinerari personal i veure si les podem fer sortir del pou o del fang de la pobresa”, ha explicat l’arquebisbe, que reclama que “ningú quedi descartat” per considerar que “no hi ha res a fer amb ell”.

A les activitats, al Teatre Auditori de Salou, també ha participat Francisco Lorenzo, coordinador de l’equip d’estudis de Càritas Espanyola, que ha fet de ponent en una xerrada on els voluntaris també han pogut intercanviar les seves inquietuds. Per Lorenzo, s’ha d’estudiar en quina mesura s’està concretant la recuperació econòmica. “D’alguna manera és cert que s’han aturat les tremolors del terratrèmol però donar per finalitzada la crisi sense acompanyar qui continua entre les runes o oblidar-los és un risc ètic important”, ha explicat.

En aquesta línia, Lorenzo veu risc que aquesta pobresa crònica, amb sous precaris, habitatge incert i situacions de soledat, s’allargui. Amb tot, recorda que l’organització “pot fer companyia, tenir presència als barris i donar suport a determinades situacions” però que és l’Estat qui se n’ha d’encarregar de garantir els drets fonamentals de les persones.

La jornada, que porta el títol ‘Construïm una Càritas acollidora’, s’ha començat a les 9.30 hores i s’allarga fins passades les cinc de la tarda. A més de ponències, s’ha projectat un audiovisual de la tasca dels voluntaris, s’ha programat un dinar i es farà una sessió de teatre improvisat a càrrec de la companyia ‘Impro Acatomba’. Després de dinar, els participants es poden dirigir als locals del Filigrana de la Càritas Parroquial de Salou, amfitriona de la jornada, per a poder veure els treballs de costura que fan els voluntaris.

ACN

Salou inicia la campanya de la poda de més de 10.000 unitats vegetals de carrer del municipi

La campanya tindrà una durada de 4 mesos i les dues empreses concessionàries de jardineria, Urbaser i Moix, podaran i tractaran els arbres i palmeres

Amb l’arribada de la tardor, i com ja és habitual per aquestes dates, l’Ajuntament de Salou ha iniciat la campanya de poda i manteniment de les diverses espècies d’arbrat, jardineria i vegetació variada que hi ha al municipi. Les empreses que duen a terme aquesta tasca són les concessionàries Urbaser i Moix les quals ja s’encarreguen de bona part del manteniment i cura de la jardineria del municipi. Les tasques de poda es preveu que tinguin una durada de 4 mesos; des del seu inici aquesta setmana de novembre i fins a finals del mes de març.

Encara que el procés de poda podrà allargar-se fins el mes de maig, ja que, tal i com ha assenyalat la regidora de Manteniment de la Ciutat, Mª José Rodríguez, “ des de jardineria estem treballant en la suma de noves espècies que substituiran aquelles que van patir les conseqüències de les fortes ventades de fa un mes i que, especialment en zones com la Platja llarga, s’hauran de replantar”.

Avui estan treballant al carrer Barcelona, encara que durant els propers dies s’ha de podar altres indrets com el nucli antic, la urbanització Covamar, la dels Xalets de Salou i la del Mirador de Salou. La poda de les palmeres es realitzarà a places com la Plaça Francesc Germà i la Plaça Europa, i zones com el carrer Birmingham i l’Espigó del Moll, entre altres.

Des de l’àrea de Manteniment de la Ciutat ja es va fer en el passat mandat una planificació de poda de l’arbrat de Salou a 8 anys vista -que s’està executant- ja que cada espècie té el seu seguiment específic i la seva peculiaritat. El que pretén el pla és evitar l’envelliment prematur i minimitzar l’impacte mediambiental amb l’ús d’altres mesures més naturals evitant així els productes fitosanitaris. En les escoles per exemple, i per tal d’evitar riscos en els nens/es, els treballs es duen a terme en dies festius on no hi ha alumnes als patis de les escoles.

Salou compta amb 2.300 plataners, 2.316 moreres, 1.365 tipuanes i 1.505 mèlies; així com una gran varietat d’espècies minoritàries que formen el conjunt de la vegetació i que sumen 10.852 unitats vegetals de carrer; a més de 1.027 washingtònies, 457 palmeres datileres, entre d’altres tipus de palmeres.

96.561 persones han passat per les oficines del Patronat de Turisme de Salou els deu primers mesos de l’any

Les oficines de Turisme de Salou porten acumulades des de principis d’any i fins a 31 d’octubre un total de 96.561 visites (47.886 al Xalet Torremar i 48.675 a la plaça Europa). Aquests dos emplaçaments, que pertanyen a la Xarxa d’Oficines de Turisme de Catalunya, han atès 44.377 consultes (22.756 al Xalet Torremar i 21.621 a la Plaça Europa).

El regidor de Turisme, Benet Presas, ha destacat que “des de les nostres oficines atenem perquè el client estigui ben informat en tot moment de tot allò que pot trobar a Salou”. A més Presas, destaca que “ les noves tecnologies, les pàgines web, les xarxes socials han proliferat i ens resten visitants en busca d’informació, ja que disposem de tota la informació penjada a la xarxa, però sempre hi haurà gent que prefereix el tracte directe amb la persona i nosaltres estem aquí per acollir-los de la millor manera que sabem”.

Del total de consultes ateses a les dues oficines destaca un perfil visitant bàsicament de parelles, que representen un 33,2%; seguits de les famílies amb un 32,3%; persones individuals un 28,2%;  els grups un 5,5% i un 0,8% en el cas de guies turístics.

Pel que fa a la procedència dels visitants que consulten informació a les oficines es desglossen de la següent manera: les consultes locals (de Salou) representen un 4,5% del total; de Catalunya un 10,6%; de la resta de l’estat un 32,4% i d’estranger un 52,5%. I concretament del percentatge total de turisme català (el 10,6%) manté una distribució on un 56,3% prové de Barcelona; un 12,7% de Lleida; un 16,2% de Girona i un 14,8% de Tarragona.

Pel que fa a la procedència dels turistes de Catalunya i de la resta de l’Estat, no hi ha canvis significatius d’un any a l’altre, i es mantenen en la mateixa proporció. Destaquem, no obstant, que de tots aquests turistes nacionals (sense contar Catalunya), els de les comunitats que provenen de Madrid, Aragó i País Basc, comporten un 59,7% del total.

Dels turistes estrangers (52,5%) que han visitat les oficines de Turisme, el major pes prové de consultes de França (48,5%) del total; de Gran Bretanya amb un 22,2%; mentre que de Rússia la xifra es queda amb un 6,2% i d’Alemanya en un 4,8%. Altres consultes a les oficines de mercats internacionals són: Holanda 4,5%; Irlanda 3,4%;  Bèlgica 1,5%; entre d’altres.

Pel que fa a la informació sol·licitada les principals peticions són per obtenir un plànol o per conèixer una ubicació (29%); saber quines excursions es poden fer (21,1%); activitats i festes (13,6%); transports (9,3%); activitats lúdiques (4,5%) o per saber qüestions relacionades amb les diverses Fonts del municipi (3,4%); entre d’altres prioritats.

Les oficines també han rebut 2.548 trucades on es demanava informació; 446 de les quals han estat realitzades des de l’estranger, i 2.102 des de l’estat Espanyol. Aquestes consultes es responen directament per telèfon o si la persona interessada així ho sol·licita, es respon per escrit. Al marge de les trucades també s’han rebut més de 653 peticions per escrit i s’han enviat 791 sol·licituds d’informació.

S’inicien les obres d’arranjament del camí del Reguerot del Clavegar de Salou

Aquesta setmana, l’ajuntament de Salou ha iniciat l’arranjament del camí del Reguerot del Clavegar. Concretament l’actuació que es durà a terme consisteix en la reparació del camí d’accés i de la tanca del camí del Reguerot del Clavegar malmès pels forts temporals. Les obres tenen un pressupost d’execució per contracte de 8.722,89 euros i un termini d’execució de dos mesos.

200 persones de Càritas participaran aquest dissabte a la Jornada del voluntariat 

200 persones participaran engany a la Jornada Diocesana del Voluntariat de Càritas Diocesana de Tarragona que tindrà lloc el proper dissabte 18 de novembre al Teatre Auditori de Salou, de les 9:30 h a les 17:30 h de la tarda.

Aquesta jornada, que tindrà com a  lema ‘CONSTRUÏM UNA CÀRITAS ACOLLIDORA’, comptarà amb el coordinador d’estudis de comunicació, sensibilització i incidència de Càritas Espanyola, Francisco Lorenzo, que presentarà la ponència ‘Alertes des de Càritas davant una cultura del descart’. i ens facilitarà un treball de reflexió amb les següents preguntes: Què implica aquesta “cultura del descart”? Com ens hem de posicionar des de Càritas davant d’aquests fets? Què podem fer per a treballar en línia a l’acolliment i no participar en la cultura del descart?

Després de la ponència, es projectarà un audiovisual dels voluntaris i de la tasca que fan a les seves Càritas Parroquials.

A continuació, hi haurà una sessió de teatre improvisat a càrrec de la companyia ‘Impro Acatomba’ amb més de 15 anys de trajectòria en el món escènic.

Després de dinar, els participants podran dirigir-se als locals del Filigrana de la Càritas Parroquial  de Salou, amfitriona de la jornada,  per a poder veure els treballs de costura que fan les voluntàries.

A les 16:00h, es clourà la jornada amb la celebració de l’Eucaristia presidida per Mn. Santi Soro delegat episcopal de la pastoral social, a la Parròquia de Santa Maria del Mar de Salou.

Salou organitza un taller de Defensa Personal i un de Sexualitat

El Servei d’Informació i Assessorament a les Dones (SIAD) de l’Ajuntament de Salou ha programat un conjunt d’activitats amb motiu del Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència envers les Dones. Aquesta iniciativa forma part del II Pla Local d’Igualtat adreçat a la ciutadania de 2015-2019 i pretén fomentar la igualtat de gènere i conscienciar a la societat per tal de reduir els actes de violència masclista. La regidora de Benestar i Serveis Socials de l’Ajuntament de Salou, Estela Baeza, afirma: “L’any 2017 esta sent tràgic en quant a víctimes de violència masclista, motiu per el qual és imprescindible que com a municipi i com a societat seguim lluitant per eradicar aquesta xacra. Amb aquests actes pretenem reivindicar i fomentar els valors d’igualtat entre homes i dones, així com la conscienciació sobre la gran problemàtica de la violència masclista”.

Una de les activitats que formen part d’aquest programa està dirigida exclusivament als més petits i petites. Es tracta d’un conta contes, “El tigre i el gos” a càrrec de Silvia Palazón i dirigit al nivell de P5 de les escoles públiques. El 14 de novembre s’ha realitzat a l’Escola Santa Maria del Mar, i a les properes escoles es duran a terme el 21 de novembre a l’Escola Voramar, el 5 de desembre a l’Escola Salou i el 14 de desembre a l’Escola Europa. Aquest conte permet veure com a través del personatge del tigre es manifesta la violència masclista envers una de les filles del sultà, la Taira. Es podran percebre els conceptes de maltractament psicològic -el qual comprèn insults, menyspreus, humiliacions i amenaces d’agressions físiques-, de control i domini, d’aïllament i abús social i ambiental, d’abús econòmic i de destrucció de l’autoestima. Aquest fet contrastarà amb la figura del gos, representant de la relació d’igualtat i respecte i de confiança i recolzament; així com d’honestedat i responsabilitat, amb una altra filla del sultà, l’Aira. La finalitat d’aquesta activitat és conscienciar-los des de ben petits dels conceptes d’igualtat de gènere i de respecte envers les dones.

Taller de defensa personal al Pavelló Municipal

El 19 i el 26 de novembre es durà a terme un taller de Defensa Personal al Pavelló Municipal d’Esports de Salou, adreçat especialment a dones, per fer possible la defensa d’agressions físiques d’homes vers les dones. Els objectius principals són donar a conèixer els principis fonamentals de la defensa personal, els usos i els mitjans de l’agressor i del seu “modus operandi” bàsic, i els usos i mitjans bàsics de defensa personal. A més, permet actualitzar i especialitzar a les assistents sobre tècniques bàsiques de defensa personal front agressions i amenaces amb armes.

El 23 i el 30 de novembre es realitzaran dos sessions de 10h a 12h a l’Espai Mas que conformen el Taller de Sexualitat Sana, també adreçat exclusivament a dones. En una durada total de 4 hores es pretén que les dones assistents puguin viure la seva pròpia sexualitat d’una manera més harmoniosa i equilibrada, a partir de l’acceptació de la sexualitat, la no idealització del sexe i la integració dels impulsos. També ajudarà a gestionar el si i el no en les relacions sexuals, la respiració i les tècniques d’equilibri; i a conèixer què és i per a què serveix el Tantrisme. Per assistir a tots dos tallers es necessitarà una inscripció prèvia, ja que les places són limitades.

Com el Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència envers les Dones és el dissabte 25, els actes commemoratius es traslladaran al 24 divendres novembre.  A les 17h, el Grup de Dones de Salou oferirà la projecció del documental “El orden de las cosas”, i un col·loqui a càrrec de l’Antena de Coneixement de la URV a la Sala Costa Daurada. Seguidament, a les 18h, es procedirà a la lectura del manifest per part de l’Associació dones senegaleses de Salou, el Grup de Dones de Salou i una nova associació de dones en fase de constitució.

A més, s’inaugurarà posteriorment l’exposició “Dones, Força, Canvi” al passadís del Teatre Auditori de Salou, a càrrec de la Fundació Vicente Ferrer (FVF), un acte obert a tota la ciutadania, i el 28 de novembre es realitzarà una xerrada en motiu de l’exposició, que finalitzarà el programa. Es tracta d’una mostra de la vida quotidiana de set dones que, amb el suport de la FVF, han aconseguit trencar amb les estructures socials que oprimeixen al conjunt de dones, aconseguint així un millor futur per a elles i les seves famílies.

Ajuntament i Agència Catalana de l’Aigua actuaran conjuntament per la millora de la llera del barranc de Barenys

L’Ajuntament de Salou i l’administració hidràulica de la Generalitat, l’Agència Catalana de l’Aigua, han signat el conveni sobre actuacions de manteniment i conservació de lleres públiques en trams urbans, i es té previst que es posi en marxa durant el mes de novembre. Es tracta d’una proposta de la Comissió Informativa de Gestió del Territori, Infraestructures i Manteniment de la Ciutat, amb la finalitat de vetllar pel manteniment de les lleres públiques del municipi en bones condicions, i evitar que la vegetació de la ribera no s’acumuli a l’espai fluvial; com és el cas, sobretot, del barranc de Barenys.

L’empresa Forestal Catalana, SA, serà l’encarregada de dur a terme la neteja i el manteniment del territori de Salou. Tant l’Agència Catalana com l’Ajuntament de Salou participen econòmicament perquè l’empresa dugui a terme les funcions de manteniment. L’Agència Catalana de l’Aigua aportarà un 80% del cost total a l’empresa Forestal Catalana, SA, sense poder sobrepassar la xifra de 8.973,60€ (IVA inclòs); i l’Ajuntament de Salou col·laborarà en un 20%, amb una contribució màxima de 2.243,40€ (IVA inclòs).

La segona edició del Instawalk tornarà a Salou el proper 18 de novembre amb una nova ruta

El Patronat Municipal de Turisme de Salou, IgersMap i InstagramersTGN convoquen el proper dissabte 18 de novembre, la segona jornada per l’elaboració de l’IgersMap de Salou. L’activitat permetrà completar l’actual mapa dels Igers, amb imatges d’alguns dels principals atractius turístics de la capital de la Costa Daurada.

La convocatòria d’aquest segon Instawalk arrencarà a les 9:45h des del xalet Bonet, la primera casa d’estiueig de Salou i una de les joies del modernisme emplaçada al Passeig Jaume I, des d’on també s’observarà l’olivera centenària, un dels arbres més fotografiats pels turistes quan visiten Salou.

De 10h a 13h s’iniciarà la ruta fotogràfica on els instagramers podran capturar fotografies dels llocs més emblemàtics del municipi, entre els quals es contemplarà una visita al Carrilet, on s’hi troba una màquina i un vagó del mític trenet que va funcionar entre 1857 i el 1975, la descoberta de la Torre Vella, bastida l’any 1530 per ordre de l’arquebisbe Pere Cardona, i també la visita als Xalets Modernistes que hi ha a l’entorn del Passeig Jaume I.

La jornada amb els Igers també inclou la possibilitat de capturar instantànies al Landmark de Salou i la descoberta del Parc de la Ciutat, el qual va ser dissenyat per l’arquitecte Antoni Bonet als terrenys on havia estat situat l’antic Càmping Salou i compta amb 15.000m2. L’Instawalk finalitzarà a Pilons, un dels indrets més emblemàtics de la capital de la Costa Daurada i que és molt fotografiat per la comunitat d’Igers, on es podrà gaudir d’un aperitiu final des de les 13h fins les 14h.

A més, entre els assistents que etiquetin imatges dels punts visitats amb #IgersMapSalou durant l’instawalk o posteriorment a l’app d’Instagram, el Patronat Municipal de Turisme de Salou sortejarà 5 packs d’entrades dobles a Port Aventura.

La primera edició de l’Instawalk es va celebrar el passat mes de setembre i va comptar amb la participació de més de setanta-cinc Igers. Fruit d’aquestes accions, es preveu aplegar més de 400 fotografies que serviran per a identificar els punts més distintius de Salou en un mapa físic i en un altre de virtual que la gent podrà consultar a la web del Patronat Municipal de Turisme de Salou (http://www.visitsalou.eu/) i d’IgersMap (http://igersmap.com). Aquells que es vulguin inscriure ho podran fer enviant un correu electrònic a l’adreça: igerstgn@gmail.com; indicant el nom d’usuari amb el qual compta a l’aplicació d’Instagram.

La capital de la Costa Daurada celebra el XXIV Dinar Homenatge a la Gent Gran de Salou

Salou va cloure ahir a la tarda el seu particular homenatge a la gent gran del municipi. Després dels actes previs que van tenir lloc a finals de setembre, ahir al migdia va tenir lloc una de les activitats més emotives i entranyables de tota la celebració, el dinar de germanor, al passadís del TAS. La Diada de la Gent Gran que enguany ha arribat ja a la 24ena edició- vol ser, novament, un homenatge i un reconeixement de Salou, a la seva gent gran. Un esdeveniment molt emotiu i entranyable que any rere any aplega unes 250 persones.

Tant l’alcalde de Salou Pere Granados, com la regidora de Benestar i Serveis Socials, Estela Baeza, van ser els encarregats de donar unes paraules d’escalf a les persones assistents tot encoratjant-los a seguir endavant amb les seves activitats, participant de la vida municipal de manera activa i també destacant el gran paper de les persones grans a la societat.

La trobada estava dirigida exclusivament a tots aquells salouencs i salouenques majors de 65 anys empadronats al municipi de Salou o, si no és així, que tinguin el carnet de soci de les associacions municipals de la gent gran. El dinar va finalitzar amb un ball amenitzat per l’Orquestra Ruben’s i que es va allargar fins passades les set del vespre.

Enguany, els actes del Dia de la Gent Gran han inclòs des de concerts de corals i havaneres, sessions de formació en primers auxilis, missa, exposicions i berenar, entre d’altres.

La Junta de Govern Local aprova inicialment el projecte d’urbanització de la vorera del perímetre exterior del càmping La Siesta

La Junta de Govern Local ha aprovat inicialment el projecte d’urbanització de la vorera del perímetre exterior del càmping La Siesta de Salou, concretament l’ampliació de la vorera del carrer Nord, i la vorera de l’autovia C-31B.

Aquesta millora -tramitada a instàncies dels titulars de l’activitat turística- pretén a través d’un conveni entre l’Ajuntament i la propietat, permetre el manteniment de l’ús del càmping existent; per tant poder-hi fer noves inversions, mentre no es tramiti el Pla de Millora Urbana. Es donava la circumstància que aquests terrenys tenien un ús residencial-hoteler i per tant, qualsevol inversió al càmping s’havia de tramitar de manera provisional. L’alcalde Pere Granados ha explicat que “aprovada la modificació puntual i a l’efecte de poder donar les llicencies, la propietat es va comprometre a executar un seguit de cessions i actuacions urbanístiques al voltant del propi càmping en benefici de la ciutat; guanyant amb noves cessions urbanístiques i millores urbanes a dos punts del municipi molt transitats tal com marca el conveni signat”.

Així, properament es durà a terme una millora en la vorera de l’autovia de Reus a Salou (en el tram que hi ha abans d’arribar a la plaça Europa), així com la reconstrucció de la tanca perimetral d’aquest carrer; així com també la cessió de fins a 3 metres de la vorera del carrer Nord per a la seva posterior urbanització i amb la construcció d’una nova tanca perimetral.

Aquest conveni d’acord també garanteix l’obtenció del sòl públic, quan sigui necessari recuperar els terrenys.

L’Ajuntament de Salou habilita un telèfon 900, gratuït, pel servei de Policia Local

El número 900 309212, passarà a substituir l’actual 977 309212, facilitant, d’aquesta forma, un telèfon gratuït en la comunicació dels ciutadans amb la Policia Local.

El nou servei, s’aplica amb les noves prestacions i tarifes resultat de l’adjudicació del concurs públic de telecomunicacions i internet en que l’Ajuntament de Salou està inclòs. Es tracta d’un procediment de compra agregada que es va gestionar des del Consorci LOCARET i que es va resoldre el passat més de juliol i s’ha formalitzat el contracte , en el lot corresponent a telefonia fixa i internet, el passat 10 d’octubre.

El servei de la nova línia 900, habilitat des del Servei de Sistemes d’Informació, permet realitzar trucades a Policia Local sense cap cost pel ciutadà, cost que assumirà l’administració local amb les noves tarifes, encara més ajustades, del nou contracte amb l’operador Movistar.

Destacar que de cara al nadal, la Policia iniciarà una campanya entre els comerciants per tal de facilitar aquest nou número de telèfon mitjançant una enganxina perquè la tinguin de manera visible en el seu establiment, segons ha explicat el regidor de Mobilitat i Seguretat Ciutadana David González.

Turespaña torna a donar un cop de mà a la promoció turística de Salou

La delegació de Salou, en l’entrevista celebrada a Londres

Salou pretén seguir endavant amb el posicionament turístic del municipi com a marca líder de la Costa Daurada i de Catalunya pel que fa al sol i platja i al turisme familiar.

Durant una reunió en el marc de la fira World Travel Market (WTM) de Londres amb l’oficina de Turespaña (OET) de la ciutat s’ha tancat un nou acord de col·laboració conjunt entre Patronat de Turisme de Salou i l’Instituto de Turismo de España per continuar de la mà en una acció de promoció a la fira de Belfast per atreure més turisme familiar.

“Entenem que és una gran oportunitat per Salou per seguir captant el mercat eminentment familiar que busca sol i platja i vacances amb activitats com les que podem oferir a Salou amb PortAventura com a atractiu complementari”, ha apuntat l’alcalde Pere Granados, el qual ha compartit reunió amb el regidor de Turisme, Benet Presas, i altres responsables del Patronat de Turisme, també presents a la trobada.

La col·laboració de Salou i Turespaña pel que fa a aquesta fira en concret es remunta al 2014; primer any es què es va treballar plegats en l’acció a Irlanda del Nord.

Cal recordar que el sector de la turoperació irlandesa valora molt positivament l’especialització de Salou com a destinació de turisme familiar, donat que Irlanda és un mercat amb un perfil familiar molt marcat. Segons l’informe de l’Observatori de la Fundació d’Estudis Turístics de la Costa Daurada aquest 2017 el turisme irlandès ha suposat un 5,1 del total de visitants, i han suposat un augment d’un 26,7% de les pernoctacions.

Turisme esportiu

Per la seva part, el regidor de Turisme, Benet Presas, ha comentat que en el marc de les relacions de col·laboració amb Turespaña s’ha tractat sobre el suport de la marca Salou com a espai per a practicar el turisme esportiu; amb especial interès en el golf, el futbol o la vela aprofitant les certificacions ja aconseguides en els darrers anys, o amb la vista posada en la certificació en la que es treballa per aconseguir la de cicloturisme. “Busquem aquesta complicitat per vendre els nostres atractius com a municipi amb condicions idònies per a la pràctica de l’esport i alhora, tractant d’aconseguir els beneficis que comporta la desestacionalització al municipi”.

A part però, en la reunió amb els responsables de la Oficina Española de Turismo de Londres d’una banda el director de l’OET, Javier Piñanes i el sotsdirector Carlos Ruiz, també s’ha dut a terme un canvi d’impressions sobre els reptes del turisme al Regne Unit; a més de definir altres línies de col·laboració sobre el mercat britànic i d’Irlanda del Nord.