.

Un nen de 7 anys, ferit crític en un accident de moto a Salomó

Imatge d’un ambulància del SEM. Foto: ACN

Un nen de 7 anys va resultar ferit crític dissabte al vespre en un accident de moto a Salomó (Tarragonès), segons ha informat el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). L’avís del sinistre es va rebre a les 19.03 hores a tocar de la cooperativa agrícola de la població.

L’accident també va deixar dos adults –un home i una dona- ferits de menys gravetat. El SEM es va desplaçar al lloc amb quatre ambulàncies i dos helicòpters medicalitzats. Els dos adults van ser evacuats a l’Hospital Joan XXIII de Tarragona, mentre que el menor va ser traslladat a l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona.

 

El Ball Parlat del Sant Crist de Salomó encara la segona representació

Primera representació de l’obra. Foto: Pilar Bisa

El Ball Parlat del Sant Crist de Salomó ha recuperat les representacions a l’església aquest diumenge 1 de maig després de dos anys de funcions condicionades pandèmia. I ho ha fet amb molt d’èxit, tant pel que fa a assistència de públic, com en relació a les novetats que presenta la temporada. Un any en què, a més, es commemora el 50è aniversari de la darrera estructuració de l’obra, a instàncies de l’Institut del Teatre de Barcelona.

Unes 200 persones han gaudit de l’espectacle teatral d’arrels medievals, algunes d’elles veïnes i famílies del mateix poble de Salomó donat que era el cap de setmana fort de la Festa Major en honor a la Santa Creu, així com també d’altres poblacions d’arreu del Camp de Tarragona, principalment. A més, entre el públic s’ha comptat amb la presència del president de la Federació de Passions de Catalunya, Jordi Carapuig, que ha destacat “la qualitat interpretativa de tothom, dels ballets i del muntatge tècnic” així com “la magnitud del conjunt del Ball”.

Sobre les novetats del Ball Parlat que s’estrenaven aquest passat diumenge, la direcció de l’espectacle les ha qualificat de “tot un encert” després de la primera de les representacions d’enguany. Raimon Casals, Mestre del Ball, ha defensat la incorporació definitiva del paper del diable al tram final de l’obra, “de manera que es recupera el que estableix la tradició”.

Paral·lelament, el dia previ a l’inici de la temporada, el dissabte 30 de juny a les set de la tarda a Cal Cadernal, s’ha inaugurat l’exposició “El Ball del Sant Crist de Salomó 1972 – 2022. 50 anys de representacions a l’església”. Una mostra que es divideix en diversos àmbits, com per exemple les novetats que va comportar l’entrada a l’església, la projecció exterior que s’ha fet amb representacions a la catedral de Tarragona i a Montserrat, la feina de darrere l’escenari, l’espai de sociabilitat que significa, o el futur del Ball, etc. Es pot visitar cada cap de setmana de maig en horari de 19:00h. a 20:00h. els dissabtes i d’11:00h. a 14:30h. els diumenges.

El Ball del Sant Crist, declarat Element Festiu Patrimonial d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya, es representarà encara els diumenges 8, 15 i 22, a les 12 del migdia a l’església de Salomó. Les localitats són numerades. Per a més informació i reserves cal contactar al telèfon i Whatsapp 675 845 861 o al correu electrònic info@balldelsantcrist.cat.

Les funcions d’enguany segueixen sent al mateix preu de sempre: 10 € l’entrada individual i descomptes de grup a partir de 15 persones. A més, l’organització ha signat novament un conveni amb restaurants locals amb la voluntat d’oferir paquets que combinen l’entrada d’accés a l’espectacle, menús a restaurants i visites guiades. Les ofertes es poden consultar al lloc web de l’entitat, www.balldelsantcrist.cat.

 

Recuperen les restes de 22 soldats republicans a la fossa de Salomó

La consellera Capella en el cementiri de Salomó -1

El Departament de Justícia ha recuperat les restes de 22 individus a l’excavació de la fossa del cementiri de Salomó (Tarragonès). Els arqueòlegs han trobat esquelets amb restes de metralla i ferides de bala, a més de botons i indumentària de l’exèrcit republicà.

A partir d’aquestes troballes Justícia considera que es tracta de soldats republicans morts durant l’ocupació franquista al municipi tarragoní el gener del 1939. Afegeix, a més, que veïns del poble van recollir amb un carro els cadàvers que havien quedat estesos a terra i que els van enterrar en una fossa cavada expressament al cementiri. La manera desordenada com s’ha trobat apilats els cadàvers fa pensar que ho van fer amb presses per por a represàlies.

L’excavació es dona per acabada, però els treballs duraran un dies més perquè els arqueòlegs estan retirant un per un els individus de la fossa. Les restes es traslladen al laboratori de la Universitat Autònoma de Barcelona per fer-ne un estudi antropològic i extraure’n ADN. L’excavació va començar el 21 d’octubre.

A la fossa hi havia una creu amb els noms inscrits de Josep Bellet i Ramon Carné, dos soldats republicans nascuts a Bell-lloc d’Urgell (Pla d’Urgell) que haurien mort durant l’ocupació. Les famílies van assabentar-se’n al cap d’uns dies a través de testimonis i hi van fer instal·lar la creu. Cada any, per Tots Sants, viatjaven en tren fins a Salomó i hi deixaven flors.

Les nebodes dels soldats van sol·licitar l’obertura de la fossa a la Generalitat i van donar mostres d’ADN. Els encreuaments genètics determinaran si entre els 22 individus recuperats hi ha els dos homes.

A uns metres de la fossa hi ha una làpida amb el nom d’Emilio Montemayor Ruben de Celis, un soldat republicà que va poder ser identificat durant la recollida de cadàvers amb carro, gràcies a la foto del carnet d’identitat.

La Direcció General de Memòria Democràtica va aconseguir contactar amb una filla, que va preferir no desenterrar el cos. Segons el relat familiar, l’home va ser exhumat de la fossa i va ser enterrat on ara hi ha la làpida.

Paral·lelament als treballs de Salomó, el Departament de Justícia també excava al cementiri de la pedania dels Reguers, a Tortosa (Baix Ebre). Els arqueòlegs hi busquen les restes de Francisco Serrano Iranzo, un maqui aragonès conegut amb el sobrenom d’el Rubio.

Amb les excavacions a Salomó i els Reguers ja són 33 les fosses que s’han obert gràcies al Pla de fosses, el programa que des del 2017 planifica i prioritza l’obertura de fosses i els treballs per identificar-ne les víctimes. Les excavacions del Pla han facilitat la recuperació de 338 persones.

D’aquestes, vuit han estat identificades amb el Programa d’identificació genètica, que és el sistema que disposa d’una base de dades amb perfils genètics de familiars de víctimes i perfils genètics de restes localitzades en fosses. Les dades s’encreuen per veure si hi ha coincidència genètica.

A banda d’aquestes vuit, el programa també ha facilitat la identificació d’un veí de Salamanca recuperat d’una fossa de Pamplona, arran d’un conveni signat entre els governs de Catalunya i Navarra per compartir l’ADN. El fill de la víctima residia a l’Hospitalet de Llobregat i la Generalitat disposava d’una mostra genètica.

ACN

A la recerca de 20 soldats republicans a la fossa del cementiri de Salomó

Dos arqueòlegs, treballant en l’excavació de la fossa del cementiri de Salomó, on es creu que hi ha enterrats una vinenta de soldats republicans. Foto: Roger Segura

Aquest dimecres ha començat l’obertura d’una fossa de la Guerra Civil a Salomó (Tarragonès), on es creu que hi ha enterrats una vintena de soldats republicans assassinats durant l’ocupació del poble el gener del 1939. Segons la memòria oral, veïns del poble van recollir amb un carro els cadàvers que havien quedat estesos a terra i els van enterrar en una fossa al cementiri. “Que trobessin els nostres tiets seria la satisfacció més gran”, han afirmat Laura Niubó i Lígia Cabot, nebodes de dues de les víctimes.

La consellera de Justícia, Ester Capella, ha subratllat que la de Salomó és la 32a fossa que s’obre gràcies al Pla de fosses. “Treballem per poder començar a tancar el dol i per començar a recordar”, ha assenyalat la consellera.

Josep Bellet i Ramon Carné, de 20 anys i nascuts a Bell-lloc d’Urgell (Pla d’Urgell), van morir assassinats després de l’ocupació de Salomó a mans de les tropes rebels, el 19 de gener de 1939. “A casa sempre he sentit que, quan tornaven cap a casa, els van posar en fila i els van matar a trets”, explica a l’ACN la neboda de Bellet, Laura Niubó. “Els van assassinar a sang freda”, afegeix la neboda de Carné, Lígia Cabot.

Segons la memòria oral, diversos veïns del poble van recollir una vintena de cadàvers de soldats republicans i els van portar en un carro fins al cementiri, on els van enterrar. Quan les famílies de Bellet i Carné es van assabentar de la mort dels joves a través de testimonis, van fer-hi instal·lar una creu. Cada any, per Tots Sants, acudien en tren fins a Salomó per deixar-hi flors. Els familiars van sol·licitar l’obertura de la fossa a la Generalitat.

Després d’anys espera, els treballs han començat aquest dimecres a través de la Direcció General de Memòria Democràtica, del Departament de Justícia. Les famílies confien que els trobaran. “Seria la satisfacció més gran per nosaltres, perquè hem lluitat molt”, afirma Cabot. “Avui és un dia que estic contenta i alhora trista, però tenim una gran satisfacció i ens agradaria trobar les restes de l’oncle”, afegeix Niubó mentre mostra una foto del seu oncle matern.

A més, a uns metres de la fossa hi ha una làpida amb el nom d’Emilio Montemayor Ruben de Celis, un soldat republicà que va poder ser identificar durant la recollida de cadàvers gràcies a la foto del carnet d’identitat. En el seu moment la família podria haver fet exhumar el cos de la fossa per enterrar-lo on hi ha la làpida, però l’excavació ho haurà de confirmar, atès que no hi ha constància de familiars vius.

La consellera de Justícia, Ester Capella, ha destacat que el Departament treballa per poder localitzar les restes d’aquests soldats, prendre’n les mostres d’ADN i comprovar que són les persones que s’estan buscant. “Així els podrem entregar els cossos perquè puguin enterrar-los allà on creguin convenient i començar a tancar un dol que ha persistit des d’aquell moment, i per començar a recordar”, ha manifestat Capella.

La consellera ha recordat que la de Salomó és la 32a fossa que s’obre gràcies al Pla de fosses, el programa que des de 2017 planifica i prioritza l’obertura de fosses i els treballs per identificar-ne les víctimes. Les excavacions del pla han facilitat la recuperació de 316 persones, vuit de les quals han estat identificades amb el programa d’identificació genètica.

La Direcció General de Memòria Democràtica té documentades 523 fosses i es calcula que a Catalunya hi ha unes 20.000 persones enterrades en fosses de la Guerra Civil.

Roger Segura – ACN

Mor un dels principals impulsors de la gran renovació del Ball del Sant Crist de Salomó, Enric Reverté

Enric Reverté. Foto: Pilar Bisa

Enric Reverté Lluís ha mort aquest passat dimecres 22 de juliol al vespre a Valls, amb 87 anys. Home de teatre de tota la vida, va ser un dels principals impulsors de la gran renovació escènica del Ball del Sant Crist de Salomó, el popular ball parlat que es representa cada any al mes de maig a l’església parroquial del poble.

De fet, ell va ser qui va establir els contactes amb Fabià Puiserver i Iago Pericot, de l’Institut del Teatre de Barcelona, per transformar el Ball en el format actual. A més a més, Enric Reverté també en va ser el director escènic durant molts anys.

La seva estima i dedicació vers el Ball del Sant Crist no tenia límits. Es va mantenir ferm al davant mentre li van permetre les seves forces, i va dirigir l’espectacle amb energia i convicció. Per tot això, va ser sempre una persona molt respectada en les seves propostes i decisions. Enric Reverté ha deixat una petjada molt profunda.

La Junta Directiva de l’entitat i el conjunt del col·lectiu sent molt la seva pèrdua i transmet el més sentit condol a la família i a tothom que se l’estimava.

La crisi sanitària s’emporta també enguany el Ball Parlat del Sant Crist de Salomó

Imatge del Ball Parlat de Salomó. Foto: Cedida

La crisi sanitària generada per la pandèmia del coronavirus ha obligat a l’aturada total o parcial de molts àmbits i sectors. El de la cultura popular i les tradicions no ha estat pas una excepció, i són molts ja els exemples de mostres o grups d’arreu del país que des de mitjan mes de març i fins a dia d’avui s’han vist obligats en modificar el seu calendari i activitats programades. La darrera mostra d’això, després de fer-ho públic a les últimes hores, és precisament el Ball Parlat del Sant Crist, que tradicionalment es representa els quatre primers diumenges de maig a Salomó.

La Junta Directiva de l’Associació ho ha anunciat aquest dimarts en un comunicat adreçat als membres que formen part de l’entitat, al cos de ball i teatre, a l’equip tècnic i als seus col·laboradors. La posada en escena d’arrels medievals, adaptada per últim cop l’any 1972 a càrrec de l’Institut del Teatre de Barcelona, i que els veïns i veïnes de la localitat representen anualment des d’aleshores, suspèn doncs la temporada 2020 i interromp enguany les seves funcions habituals per la crisi de la COVID-19.

“Els motius que justifiquen aquesta decisió”, segons la Junta, “són de molts ordres”. D’una banda, ” el confinament al que necessàriament estem abocats no permet prou temps per fer el trasllat i muntatge tècnic amb prou garanties a l’església”, lloc on es representa el Ball. De l’altra, també explica que ” es preveu que al mes de maig encara no sigui permesa la celebració d’activitats que reuneixin molta gent en espais tancats”. Tot i així, els màxims responsables del Ball Parlat asseguren que ” si les condicions ho permeten, s’estudiarà la possibilitat de traslladar la representació en algun altre moment de l’any en el marc d’alguna festa assenyalada a Salomó”.

La Junta d’aquest espectacle catalogat com a Element Festiu Patrimonial d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya també assegura que “la decisió no és producte de la seva voluntat ni de la gent que fa possible la representació del Ball”, sinó d’una “circumstància excepcional que demostra, amb gran cruesa, les limitacions de la humanitat i que ha de servir a tothom per fer un exercici de senzillesa”. De fet, la mateixa circular que ha fet pública l’entitat, acaba assegurant que “estem convençuts que superarem aquest entrebanc, i que el Ball del Sant Crist, com a signe d’identitat de Salomó, en sortirà reforçat, perquè la necessitat de vèncer el repte ens unirà i ens farà encara més forts”.

El cicle “Contes d’un món divers” arriba a les biblioteques del Tarragonès

Cartell del cicle "Contés d'un Món Divers"

Cartell del cicle “Contés d’un Món Divers”

El proper divendres 11 d’octubre, a la Biblioteca Municipal del Catllar, comença el cicle “CONTES D’UN MÓN DIVERS”, que es desenvoluparà aquesta tardor a les biblioteques i punts de lectura del Tarragonès.

Un dels programes que desenvolupa el Consell Comarcal del Tarragonès és el que apropa històries a través dels contes, als nens i a les nenes de la comarca. Gràcies al patrocini de la Fundació Privada Mútua Catalana podem donar continuïtat a aquesta activitat, amb un nou cicle “Tardor de contes a les Biblioteques i Punts de lectura del Tarragonès” amb la participació dels municipis del Catllar, Roda de Berà, Salomó, Perafort, els Pallaresos, la Nou de Gaià, Vilallonga del Camp, Creixell, Altafulla, Constantí i Torredembarra.

Aquest cicle “Contes d’un món divers” ens descobrirà històries d’Europa i Àfrica, amb l’objectiu de posar en valor la diversitat cultural que ens obre nous horitzons i ens enriqueix.

El cicle el fan tres contacontes: la Rat Cebrián, l’Agus Farré i la Karme González, tots amb una llarga trajectòria al món de les biblioteques, l’ensenyament i les arts escèniques, per tant, saben molt bé els continguts que poden agradar i enriquir als infants. Des de la seva perspectiva i des de la seva manera personal d’explicar contes, ens aproparan històries i emocions. La Rat “Aquí i allà… contes!”, l’Agus “Kana Ma Kana / Temps era temps” i la Karme “Viatge al cor d’Àfrica i la vella Europa”.

El Govern atorga subvencions per a la dinamització territorial al Camp de Tarragona

En aquesta convocatòria s’han presentat un total del 502 sol·licituds

En aquesta convocatòria s’han presentat un total del 502 sol·licituds

El Govern, a través de la Secretaria d’Administracions Locals i Relacions amb l’Aran del Departament de la Presidència, ha atorgat les subvencions per a la dinamització territorial 2018-2019 a 410 municipis de 38 comarques. De moment, l’executiu ha notificat la resolució provisional als ens locals mitjançant la seva publicació al Tauler electrònic de l’Administració de la Generalitat de Catalunya.

Ara, les entitats proposades com a beneficiàries, podran formular les al·legacions convenients en el termini de 10 dies hàbils així com presentar la documentació tècnica necessària. La resolució definitiva es publicarà el proper mes de novembre. En la convocatòria, que es va obrir el passat 31 de maig, s’hi han presentat un total de 502 sol·licituds. La proposta de resolució provisional estableix que la quantitat màxima de les subvencions és de 50.000€ per cada ajuntament sol·licitant.
L’objectiu d’aquests ajuts de dinamització és la definició i execució d’accions prioritàries que comportin un valor afegit important pels municipis per tal d’afavorir la dinamització territorial i la igualtat d’oportunitats de les persones que viuen en aquest entorn.
Per vegueries, han estat beneficiaris 56 municipis de la Catalunya Central, 29 de les Terres de l’Ebre, 92 de Girona, 104 de les Terres de Lleida, 11 del Penedès, 53 de l’Alt Pirineu i Aran, 63 del Camp de Tarragona i 2 de Barcelona.

Protecció Civil aprova 4 plans d’emergències municipals i 15 d’autoprotecció a Tarragona

Imatge d’arxiu d’un vehicle de Protecció Civil.

La Comissió Permanent de Protecció Civil de Catalunya ha homologat avui 14 plans locals de protecció civil i ha aprovat l’actualització d’un pla existent, a més d’homologar 108 Plans d’Autoprotecció (PAU) d’instal·lacions municipals, esdeveniments i instal·lacions d’empreses privades.

La reunió d’avui de la comissió, que ha tingut lloc al departament d’Interior, ha estat presidida per la directora general de Protecció Civil de la Generalitat, Isabel Ferrer, i ha comptat amb la presència del director del CAT112, Joan Delort, el director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Manel Pardo, el director d’Agents Rurals, Marc Costa Trachsel, el gerent del SEM, Antoni Encinas, el director general d’Energia, Mines i Seguretat Industrial, Pere Palacín, el director de l’Agència Catalana de l’Aigua, Lluís Ridao, la gerent de seguretat i prevenció de l’Ajuntament de Barcelona, Maite Casado, així com representants del Servei Meteorològic de Catalunya, de la Delegación del Gobierno a Catalunya, de l’Associació Catalana de Municipis i de la Federació de Municipis de Catalunya.
Plans locals de protecció civil
Pel que fa als plans locals, la Comissió d’avui ha aprovat l’homologació de  14 plans locals i l’actualització d’un ja existent. Tots ells són homologacions del pla multi-risc DUPROCIM que inclou procediments pels diferents riscos (naturals i tecnològics) que afecten a cada municipi. Per territori, es distribueixen així:
Barcelona: 1 homologació
Catalunya Central: 3 homologacions i 1 actualització
Girona: 2 homologacions
Lleida: 4 homologacions
Tarragona: 4 homologacions
A Tarragona les 4 homologacions han estat:
  • L’Arboç (inclou el territorial bàsic, inundacions, nevades, sismes, mercaderies perilloses i ventades).
  • Bellmunt del Priorat (inclou el territorial bàsic, incendis, inundacions, ventades).
  • El Pla de Santa Maria (inclou el territorial bàsic, incendis, inundacions, transport de mercaderies perilloses i ventades).
  • Salomó (inclou el territorial bàsic, incendis i inundacions 

 

Plans d’Autoprotecció d’instal·lacions municipals, esdeveniments i instal·lacions d’empreses privades
A més, avui s’han presentat per homologar 108 Plans d’Autoprotecció (PAU) d’instal·lacions municipals, residències, esdeveniments i empreses privades. Per demarcacions, els PAU homologats són: 69 a Barcelona; 15 a Tarragona; 8 a Girona; 7 a Lleida; 5 a les Terres de l’Ebre; i 4 a la Catalunya Central.
Entre els Plans d’Autoprotecció (PAU) que s’han homologat avui destaquen els de l’Estació Barcelona Sants, el del Sònar, el del Zoo de Barcelona, el de Port Aventura, i el del pavelló municipal de Girona, entre altres.

Mor un home d’un infart mentre practicava enduro a Salomó

Un helicòpter d’Emergències Mèdiques, durant una actuació. Fot: SEM

Dos homes havien sortit ahir a les sis de la tarda quan de sobte un d’ells es va accidentar al municipi de Salomó, l’altre quan intentava recuperar la moto accidentada va patir un infart, es tracta d’un home de 35 anys.

Els Serveis d’Emergència van rebre la trucada dels seus familiars a les dues de la matinada al no tenir notícies dels dos motoristes. Els amics van sortir a buscar-los, mentre els Mossos d’Esquadra i Bombers es preparaven.

Es van traslladar vuit dotacions de la Regió d’Emergències, entre elles la GRAE, (Grup de Recolzament d’Actuacions Especials).

A les 3:28h els amics dels dos desapareguts van trucar els Serveis d’Emergència anunciant que ja els havien trobat al termini de Salomó, un d’ells sense vida.

Restablerta la circulació de la R13 a Salomó després d’un incendi a la catenària

Operaris d’Adif treballant per resoldre la incidència en el tren avariat a causa d’un incendi a l’estació de trens de Salomó. Foto: Mar Rovira

S’ha restablert la circulació ferroviària a la R13 entre Salomó (Tarargonès) i Lleida després que aquest matí, vora tres quarts nou, un incendi a la catenària afectés el vagó d’un tren a l’estació del municipi. L’incident ha afectat 150 passatgers de dos trens, un en cada sentit, i no hi ha hagut ferits. Els usuaris han estat evacuats i han continuat el trajecte amb un servei alternatiu per carretera. Protecció Civil, que havia activat la prealerta del pla Ferrocat, l’ha finalitzat prop de les tres del migdia després que una desena d’operaris d’Adif ressolessin la incidència i restablissin la circulació.

La circulació ferroviària a la R13 estava interrompuda a causa d’un incendi que s’hauria provocat a la catenària i que ha afectat el vagó d’un tren a l’estació del municipi. L’avís s’ha rebut a tres quarts de nou d’aquest dissabte i ha afectat 150 passatgers de dos trens, un en cada sentit, tot i que no hi ha hagut ferits. Segons fonts de Renfe, encara s’investiguen les causes del foc.

Els usuaris han estat evacuats a l’andana i han continuat el trajecte amb un servei alternatiu per carretera mitjançant quatre autobusos. La incidència no ha provocat ferits i tècnics d’Adif treballen per resoldre l’avaria. Quatre dotacions dels Bomers s’han desplaçat al lloc dels fets per extingir l’incendi. Protecció Civil ha activat la prealerta del pla Ferrocat.

“Hem sentit una espurna i com unes llums i hem vist com s’incendiava el sostre del tren. Afortunadament estàvem parats i amb la porta oberta. Hem sortit tots els passatgers corrents com uns esperitats”, ha detallat la Núria Ventin, una de les usuàries afectades per l’incendi en un vagó d’un tren de l’R13, minuts abans de pujar a un dels quatre autobusos habilitats per Renfe per acabar el trajecte.

Aquesta passatgera s’ha mostrat indignada perquè aquest divendres ja va patir els retards de l’AVE. “Ahir havia d’anar de Figueres a Barcelona. En dos dies vaig servida de la Renfe i de tots els transports públics. No hem agafat el cotxe perquè volíem agafar el transport públic però crec que ens ho repensarem, estem fins als pebrots de tot”, ha lamentat Ventin. Tot i això, ha assegurat que la gestió de la incidència per parts dels encarregats del servei ferroviari ha estat “bastant bé” i els han ajudat en tot moment.

L’alcalde del municipi, Antoni Virgili, ha explicat que arran de la incidència s’ha hagut de tallar el corrent i que s’ha produït un despreniment en el cablejat de la catenària. “Hi havia dos trens, un amb una cinquantena de passatgers que anava direcció Lleida i l’altre amb prop d’un centenar, que es dirigia cap a Barcelona. Tots els usuaris han pogut continuar el viatge a mig matí i s’han habilitat autobusos que s’han dirigit cap a Barcelona, Lleida i un quart que ha recorregut els pobles de la Conca de Barberà.

De fet, Virgili ha subratllat que els primers evacuats han estat els de Lleida, atès que en un primer moment es volia restablir el subministrament i, així, permetre els viatgers del tren en sentit Barcelona, continuar el trajecte en tren. Finalment, s’ha decidit, segons el batlle, traslladar-los tots per carretera per evitar possibles “problemes més endavant”. “Els passatgers estaven molt tranquils, no he vist que estiguessin enfadats però si resignats”, ha afirmat Virgili.

Pel que fa a la reparació de la incidència, una desena d’operaris d’Adif treballen des d’aquest matí per resoldre la incidència sota una pluja intermitent. Per ara, no s’ha restablert la normalitat en el servei ferroviari que afecta aquesta via.

ACN

Aquests són els guanyadors del Mèrit de Serveis Distingits del Tarragonès

Foto de l’acte de lliurament de les distincions de Mèrit de Serveis Distingits a la comarca del Tarragonès

Foto de l’acte de lliurament de les distincions de Mèrit de Serveis Distingits a la comarca del Tarragonès

El divendres 5 de juliol, va tenir lloc al Casal Salomonenc el lliurament de les distincions de Mèrit de Serveis Distingits, amb l’objectiu d’honorar persones o entitats en mèrits a la labor realitzada o conducta seguida que hagin contribuït a augmentar el prestigi d’un municipi del Tarragonès o de la comarca en el seu conjunt.

Les distincions han estat promogudes pel Consell Comarcal del Tarragonès, a suggeriment d’alguns municipis de la comarca. En les Bases s’estableix que els distingits de cada edició són presentats pels Ajuntaments, a proposta del ple municipal. Després d’exposar-ho al públic, és aprovat pel Ple del Consell Comarcal.

L’acte es va iniciar a les 19:30 hores, amb la intervenció de Daniel Cid, president del Consell Comarcal del Tarragonès. Va ser Pere Virgili, vicepresident del Consell Comarcal, l’encarregat d’anar repassant la trajectòria de cada un dels premiats. També va comptar amb la presència de l’alcalde de Salomó, a més d’altres alcaldes i regidors dels municipis del Tarragonès així com representants de les entitats i personalitats distingides.

Els distingits d’aquesta cinquena edició

Les personalitats o institucions que han rebut el reconeixement en aquesta cinquena edició són:

  • Coral Sant Nicasi (El Catllar): Fundada per Mn. Gil, va oferir el primer concert el 6 de gener de 1983, i des d’aquell any clou les festes nadalenques del Catllar. Amb la seva activitat, la Coral Sant Nicasi fa una bona tasca de difusió de la cultura catalana. Com a fites més rellevants, cal destacar la cantada a la catedral de Reims; la cantada amb l’Orfeó Català i l’Orquestra de Cambra del Palau de la Música; i l’organització del XVIII Aplec de Corals de les Comarques Meridionals.
  • Josep Franquès Sans (Constantí): Empresari local, ha estat impulsor de diverses activitats socioculturals. Va col·laborar des dels inicis amb la Cooperativa Agrícola. És soci del Sindicat Agrícola, entitat de la qual fou president, i va participar en els actes de celebració del seu centenari. És coautor amb la doctora Montserrat Duch, del llibre Viure de la terra. Història i memòria del Sindicat Agrícola de Constantí. És el coordinador de les Aules d’Extensió Universitària per a la Gent Gran de la URV, Aula de Constantí, una de les activitats culturals que té més èxit.
  • Forn Vilaspasa (Creixell): Josep Vilaspasa i la seva esposa, durant gairebé 50 anys, han estat al capdavant de l’únic forn de pa del municipi. Treballadors incansables, entranyables i atents, són molts els veïns del poble que recorden el senyor Vilaspasa, repartint el pa als llocs més apartats. El Forn Vilaspasa ha format part de la taula de tots els creixellencs i creixellenques, que han pogut gaudir del seu pa diari, i els seus deliciosos pastissos… i les galetes típiques de Creixell, els esmarris, tot fet de manera artesanal.
  • Elisabeth Huntingford Artigas (Els Pallaresos): Professora d’Història Antiga a la URV. Forma part de Tàcita Muta (Grup d’Estudis de Dones i Gènere a l’Antiguitat). Les seves línies d’investigació se centren en la violència de gènere a partir de la iconografia i els textos literaris, i en el cicle reproductiu de les dones des de l’edat del bronze fins a l’època clàssica grega. Actualment col·labora amb l’Ajuntament dels Pallaresos en la publicació de la revista Penallonga i en la recuperació de les restes d’aqüeductes del terme municipal.
  • Centre de Joventut de Perafort: L’associació juvenil es va constituir amb la finalitat de realitzar activitats culturals, esportives i de lleure. Des de la seva creació, han participat en diferents actes solidaris i han intervingut en múltiples activitats del poble. Pel que fa al bestiari, han creat la Llumeneta, una cuca que llança aigua i llaminadures i que va acompanyada del grup de música Llumeneta’s Band. L’any 2006 va néixer el Llumenot, una bèstia de foc, també acompanyada de música i dels Diables. L’any 2007 van néixer les Avellanes i la Manotes de Perafort que van acompanyades del grup de grallers i timbalers.
  • Rafael García Villegas (Roda de Berà): El Rafelet amb el seu bus ha portat durant molts anys els nens de l’escola i de l’institut. Amb un grup d’amics van crear un equip de futbol per als més petits, un projecte que queda integrat dins del Club Atlètic Roda de Berà. Més tard, emprèn un nou projecte esportiu i crea el Club Ciclista Delfí Ferré. És voluntari actiu de les campanyes institucionals de caire social. Però si el Rafelet és conegut, és per haver estat durant molts anys fotògraf. Amb la seva càmera ha donat testimoni de tots els moments importants que s’han viscut al municipi i que han quedat immortalitzats en milers de fotografies.
  • Punt de Lectura Cal Cadernal (Salomó): És una entitat sense ànim de lucre que desenvolupa la seva actuació gràcies al voluntariat. El formen un grup de persones que comparteixen el gust per la lectura, les experiències relacionades amb els llibres i la difusió de la cultura. Però el que atorga la força per mantenir el programa d’activitats és el suport i la bona resposta de la gent del poble, que assisteix als actes programats de manera fidel. Entre les activitats que duen a terme s’hi compten: Club de Lectura, serveis de préstec, presentacions de llibres amb presència d’autors, recitals de música i rapsòdia, i degustacions gastronòmiques i tastos de vins.
  • Grup de Dones de Salou: El seu objectiu se centra en la promoció de la dona com a part important de la societat. És una de les entitats més actives de Salou, organitzen conferències i tallers, sortides culturals, activitats de lectura, celebracions de reconeixement a la dona i actes reivindicatius contra el masclisme i la violència de gènere, trobades de grups de dones per intercanviar experiències i coneixements sobre les problemàtiques i la situació de la dona i el seu futur, i altres activitats de suport i participació en totes aquelles causes humanitàries que s’organitzen des de l’Ajuntament o des d’una altra entitat del municipi.
  • Grop de Torredembarra: Col·lectiu d’artistes de Torredembarra, des de la seva formació sempre ha brindat al seu entorn tota mena d’exposicions, instal·lacions i recitals poètics amb la complicitat d’artistes de dins o de fora del col·lectiu, amb la col·laboració de les institucions culturals o per iniciativa pròpia. Han estat un punt de referència en l’activitat artística del municipi, cercant una resposta en l’àmbit social i movent-se dins dels paràmetres de l’experimentació, la interrelació dels llenguatges… L’entitat ha tingut el reconeixement de l’Ajuntament per haver ajudat a augmentar el patrimoni artístic de la població.
  • Joan Boronat Aixalà (Vespella de Gaià): Corresponsal del Diari de Tarragona conegut per les seves cròniques i escrits, amb una trajectòria dedicada al món de la premsa i la informació comarcal. Va començar a escriure al Diario Español les cròniques de l’equip de futbol del seu poble, la Riera de Gaià, així com les activitats culturals impulsades pels joves. De mica en mica va anar fent la cobertura informativa d’altres àmbits de la vida local i va anar assumint més responsabilitats en seccions d’informació comarcal. És corresponsal del setmanari Catalunya Cristiana. I continua amb la informació esportiva amb cròniques de partits de futbol territorial.

Música per amenitzar la vetllada

L’acte també va comptar amb l’actuació del duet musical Artec, compost per la pianista Marta Nus i la violoncel·lista Olga Prats. La Marta Nus va estudiar al Conservatori de Vila-seca i va seguir els seus estudis al Liceu de Barcelona. L’Olga Prats va iniciar els seus estudis de violoncel a l’Escola de Música de Cambrils i va continuar al Conservatori de Vila-seca.

Salomó acollirà l’acte de lliurament de les distincions de Mèrit de Serveis Distingits

L’acte, obert al públic, tindrà lloc el proper divendres 5 de juliol, a partir de les 19:30 hores, al Casal Salomonenc

L’acte, obert al públic, tindrà lloc el proper divendres 5 de juliol, a partir de les 19:30 hores, al Casal Salomonenc

El proper divendres 5 de juliol, el Consell Comarcal del Tarragonès, recollint el suggeriment d’alguns municipis de la comarca, lliurarà les distincions de Mèrit de Serveis Distingits, amb l’objectiu d’honorar persones o entitats en mèrits a la labor realitzada o conducta seguida que hagin contribuït a augmentar el prestigi d’un municipi del Tarragonès o de la comarca en el seu conjunt.

Tenint en compte la bona acollida de les edicions anteriors, el Consell Comarcal va aprovar al Ple de data 27 de novembre del 2018 les bases de la cinquena convocatòria de concessió d’aquestes distincions. L’acte tindrà lloc al Casal Salomonenc, a partir de les 19:30 hores, amb l’assistència de Daniel Cid, president del Consell Comarcal del Tarragonès; Antoni Virgili, alcalde de Salomó; a més d’altres alcaldes dels municipis del Tarragonès a més dels representants de les entitats i personalitats distingides.

Els distingits d’aquesta cinquena edició

Les personalitats o institucions que rebran el reconeixement en aquesta cinquena edició són:

  • Coral Sant Nicasi (El Catllar)
  • Josep Franquès Sans (Constantí)
  • Forn Vilaspasa (Creixell)
  • Elisabeth Huntingford Artigas (Els Pallaresos)
  • Centre de Joventut de Perafort
  • Rafael García Villegas (Roda de Berà)
  • Punt de Lectura Cal Cadernal (Salomó)
  • Grup de Dones de Salou
  • Grop de Torredembarra
  • Joan Boronat Aixalà (Vespella de Gaià)

 Propostes dels municipis

Les bases estableixen que les propostes les han de presentar els ajuntaments del Tarragonès, a proposta del Ple municipal, i que s’atorgaran a persones o entitats dels municipis de la comarca que s’hagin distingit en una continuada labor cultural, científica, econòmica, social o urbanística. En definitiva, persones i entitats que treballen amb passió i compromís i que dediquen temps i treball a construir una societat millor.

El Govern obrirà una nova fossa de la Guerra Civil a Salomó

Foto d'arxiu d'una prova d'identificació genètica per comparar amb els desapareguts a la Guerra Civil

Foto d’arxiu d’una prova d’identificació genètica per comparar amb els desapareguts a la Guerra Civil

El Pla de fosses del Govern permetrà l’obertura de sis noves fosses de la Guerra Civil entre el maig i el setembre d’aquest any. Estan situades a Alguaire (Segrià), Batea (Terra Alta), Foradada (Noguera), Salomó (Tarragonès) i Caseres (Terra Alta), on n’hi ha dues. Les excavacions preveuen recuperar les víctimes que hi estan enterrades i identificar-les amb el creuament de dades genètiques de possibles familiars vius. La primera actuació s’ha començat a fer aquesta setmana al cementiri d’Alguaire on han aparegut cinc cossos. La consellera de Justícia, Ester Capella, ha visitat els treballs aquest divendres, acompanyada de Divina Salvia, la néta d’un regidor republicà del municipi que el franquisme va afusellar el 12 d’abril de 1938, que podria estar enterrat a la fossa.

ACN. Oriol Bosch.

El Ball Parlat del Sant Crist de Salomó comença la temporada de representacions

Cartell dels Balls Parlats de Salomó

Cartell del Ball Parlat de Sant Crist de Salomó

El poble de Salomó enceta la temporada de representacions del tradicional Ball del Sant Crist aquest diumenge 5 de maig coincidint amb la Festa Major en honor a la Santa Creu. L’espectacle d’arrels medievals, que pertany al gènere dels balls parlats de tanta tradició al Camp de Tarragona i al Penedès, combina teatre, dansa, llum i efectes especials i està declarat Element Festiu Patrimonial d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya.

Aquesta setmana la direcció de l’espectacle ha ultimat alguns detalls sobre el mateix escenari. Segons Raimon Casals, director artístic i Mestre del Ball, “és necessari invertir temps i esforços en el replantejament d’alguns quadres i moments de la posada en escena amb la finalitat de millorar l’obra, dotar-la de dinamisme i atraure l’atenció de l’espectador”. La tònica d’enguany, a més, segueix estant marcada per la consolidació de l’elenc que garanteix el relleu generacional, la renovació d’una part del vestuari, i la voluntat de reivindicar i reclamar la importància del teatre popular.

Tot plegat ja s’ha pogut contemplar el passat dimecres 1 de maig en el marc de dues funcions extraordinàries que l’entitat ha realitzat a petició de l’Arxiprestat de Sant Vicenç dels Horts i del Bisbat de Sant Feliu de Llobregat. Més de 250 persones participants a la sortida cultural que anualment organitzen la diòcesi i diverses parròquies han gaudit d’un espectacle “que parla del que és Salomó com a poble, que explica la història i recorda els avantpassats, i que manifesta l’estima per la cultura i les tradicions”, assegura Joan Boronat, president de l’associació.

El Ball Parlat del Sant Crist, estructurat per darrera vegada per l’Institut del Teatre de Barcelona, tindrà lloc els quatre diumenges de maig, que enguany escauen els dies 5, 12, 19 i 26, a les 12 del migdia a l’església de Salomó. Les localitats són numerades. Per a més informació i reserves cal contactar al telèfon 977 629 058 o al correu electrònic info@balldelsantcrist.cat.

Les funcions d’enguany seguiran sent al mateix preu que els darrers anys: 10 € l’entrada individual i descomptes de grup a partir de 15 persones. A més, l’organització ha signat novament un conveni amb restaurants locals amb la voluntat d’oferir paquets que combinen l’entrada d’accés a l’espectacle, menús a restaurants i excursions i visites guiades. Les ofertes es poden consultar al lloc web de l’entitat, www.balldelsantcrist.cat.

Les dones provocaran aquest 8M la segona gran aturada: un repàs als actes del territori

Imatge de la manifestació que l’any passat va desbordar els carrers de Traragona el 8M. Foto: Jordi Siré

Després de l’espectacular impuls en defensa de la dona que es va viure el 8-M arreu d’Espanya, hi ha hagut un gir notable que implica directament el món de la política, del municipalisme i de les entitats. El paradigma feminista ha entrat per la porta gran i després d’anys de lliuta diària, ha esclatat de manera massiva i es planteja ja com un fenomen social al qual la mateixa societat i les autoritats li han de donar una resposta.

Milers de persones es reunien l’any passat en una esclatat manifestació celebrada a Tarragona convocats per la Plataforma 8M del Camp, i milions arreu de l’Estat. La vaga va ser internacional, però la península va marcar territori. El degoteig de notícies que abunden en els crims contra la dona, els estereotips masclistes que es verifiquen en actes com els de la Manada i la sentència judicial posterior han sensibilitzat la població de manera que és un mirall dels moviments socials a Europa. Un nou fenomen social, després del 15-M i del procés independentista, s’ha instal·lat a l’imaginari col·lectiu a Catalunya.

Avui és jornada de la vaga de 24 hores convocada pels col·letius feministes arreu de l’Estat i de dues hores per als sindicats majoritaris, UGT, CCOO i USO, tot i que la faran de 24 hores en determinats sectors. Els ajuntaments s’han sumat decretant serveis mínims.

A casa nostra, només en la jornada d’avui i sense comptar amb els actes que ja s’han celebrat o tindran lloc els propers dies o setmanes, el calendari més destacat és el que reproduïm a continuació. Destaca poderosament la implicació mostrada per l’Ajuntament d’Altafulla.

Tarragona

11:00h Concentració a l’Estàtua dels Despullats (Rambla Nova)
11:15h Manifestació conjunta fins els Jutjats de Tarragona (Rambla President Lluís Companys, 10)
Al finalitzar es llegirà el manifest conjunt.
Organitzen els sindicats CCOO i UGT.

Durant bona part del mes de març, a Tarragona se celebra un reguitzell d’activitats. Consulteu-les en aquest enllaç.

Altafulla se suma a la vaga

Després que el Ple de l’Ajuntament d’Altafulla s’afegís a la vaga feminista del 8 de Març, el personal municipal, d’acord amb el comitè d’empresa, farà una aturada de dues hores per torn amb motiu del Dia Internacional de la Dona amb l’objectiu de reivindicar les grans xacres que han de suportar les dones com la precarietat laboral, la bretxa salarial, la violència masclista i la manca de coresponsabilitat en les tasques de cures.

Així es garantirà l’obertura de l’Ajuntament i el funcionament del personal de Brigada i les llars d’infants municipals Francesc Blanch i Hort de Pau. Per al coneixement de les famílies, les escoles bressol d’Altafulla faran una aturada de 15 a 17h sense serveis mínims. En l’àmbit de l’Educació Infantil i Primària, els centres públics de les escoles La Portalada i El Roquissar, tindran com a mínim, una persona de l’equip directiu per centre, i un docent per cada sis aules en l’ensenyament infantil i primària, de 3 a 12 anys; per garantir la seguretat en l’horari de menjador i activitats complementàries, un terç del personal, que és el que estableix la Generalitat de Catalunya.

A les 17:30h, a l’Era del Museu es llegirà el manifest, i tot seguit, tindrà lloc la representació de la performance “FQ-M8. Freqüència Quotidiana 8 de Març”, que anirà a càrrec del grup de teatre +A Prop. En acabar, l’Ajuntament d’Altafulla posarà a disposició de la ciutadania un autobús per participar a la Manifestació Unitària del Moviment Feminista, convocada a Tarragona sota el lema “Juntes som més fortes! Cap pas enrere!”.

L’alcaldessa de Cambris, presentant els actes

Cambrils: 11 activitats

Onze activitats celebra Cambrils al voltat del Dia Internacional de la Dona durant setmanes. Avui, l’acte institucional es durà a terme a les 11:30 hores a la plaça de l’Ajuntament i consistirà en la lectura d’un manifest a favor dels drets de les dones, que estarà acompanyat d’una actuació musical i performance a càrrec de la cantant i pintora Cambrilenca Bali Cejas.

Novament, aquest acte té un pes social molt important, ja que s’emmarca en la segona vaga feminista mundial, que reivindica la urgència d’establir mundialment polítiques públiques i recursos específics per eradicar les desigualtats de gènere i, en conseqüència, totes les formes de violència que pateixen les dones només pel fet de ser-ho.

Constantí

El divendres 8 de març tindrà lloc l’acte central de la Setmana de la Dona amb la tradicional Lectura del Manifest, a càrrec de les associacions de dones del municipi, el Grup Cultural Mestresses de Casa i l’Associació de Dones per la Unitat de Constantí. Serà a partir de les 12 del migdia i com és habitual tindrà lloc al davant de l’Ajuntament.

Tal i com ja s’ha fet aquests anys anteriors, un dels actes principals d’aquesta Setmana de la Dona arribarà el diumenge 17 de març amb un acte de reconeixement i homenatge a totes les dones constantinenques que aquest any 2019 celebren el seu 80è aniversari, que tindrà lloc al Pavelló Poliesportiu.

Creixell: Setmana de la Dona

Creixell celebra un any més la Setmana de la Dona, amb activitats durant tota la setmana. Pel que fa a la jornada d’aquest divendres, els actes programats són aquests:

12:00h Davant de l’Ajuntament lectura del Manifest Oficial del Dia Internacional de la Dona.

19:00h a la Casa de Cultura “Cal Cabaler” Inauguració de l’exposició “WOMAN IN POP”, Pinzellades de Poètica Femenina, de l’artista Ester Sentís.

El Morell

Aquest dijous 7 de març es llegia, a les 18.30 hores i davant de l’Ajuntament del Morell, un manifest per commemorar el Dia Internacional de les Dones. Així mateix, dissabte 16 de març, a les 11 hores i a l’antiga estació de tren, es pintarà un mural feminista.

La Canonja organitza un concert coral

La Canonja

La Canonja té previst organitzar un concert coral aquest 8-M. Serà a les 18 hores al Centre Cívic, sota el títol ‘Dones que canten per a tu’, i per part del Cor Al·leluia.

La Pobla de Mafumet

La Pobla viatjarà, el mateix divendres a les 18 hores, fins a Barcelona per acudir al Teatre Borràs. L’objectiu d’aquesta excursió és acudir a la representació teatral de l’obra “Pel davant i pel darrera”, una comèdia versionada per Paco Mir, que compta sobre l’escenari amb artistes com Lloll Bertran, Agnès Busquets, Jordi Díaz o Carme Pla, entre d’altres.

Mont-roig del Camp

La regidoria de Cultura organitza la lectura del manifest institucional a les 12 hores.

Prades

Prades trasllada els actes al dissabte, 9 de març. L’alcaldessa i coordinadora de l’Institut Català de la Dona a Tarragona, Lídia Bargas, farà una conferència titulada ‘El paper de la dona al llarg del temps’. Serà a les 18:30 hores a la sala d’actes de l’Ajuntament.

Reus: dues manifestacions, també

Igual que a Tarragona, dues convocatòries viurà la ciutat de Reus, totes dues al mati. A les nou ho farà a la plaça de la Pastoreta i a les dotze, el punt serà la plaça del Mercadal. Com en el cas de Tarragona, l’Ajuntament ha decretat servis mínims.

Acte celebrat l’any passat a Riudoms

Riudoms

Les presidentes de les entitats de Riudoms i les directores dels centres educatius del municipi tornaran a ser les protagonistes de l’acte commemoratiu del Dia Internacional de la Dona que organitza l’ajuntament de Riudoms. El format d’aquest acte es va estrenar l’any passat en què les regidores del l’ajuntament van llegir un manifest al Saló de Plens i, posteriorment, una vintena de responsables d’associacions, entitats i escoles de Riudoms van llegir textos de tres escriptores i activistes en favor dels drets de les dones.

Enguany, es llegiran fragments de tres dones elegides pel seu compromís amb la lluita en favor dels drets de les dones i de les quals enguany se’n commemora el naixement. Es tracta de Gabriela Mistral, escriptora xilena, nascuda fa 130 anys (1889-1957) i Premi Nobel l’any 1945; de Simone Weil, lluitadora obrera, activista i filòsofa francesa d’origen jueu, nascuda el 1909 i morta el 1943; i Clementina Arderiu, escriptora i poeta catalana, nascuda fa 130 anys (1889-1976).

L’acte se celebrarà el proper dia 8 de març a les 5 de la tarda a la Sala Multiús del Casal Riudomenc, al carrer Sant Jaume, número 2, i està obert a tot el públic.

Roda de Berà

Roda de Berà celebrarà a les 12h davant l’edifici consistorial la lectura del manifesta del Dia internacional de la dona. Al migdia s’organitzarà un dinar, que inclourà ball. Aquest dijous es preveia la projecció d’una pel·lícula (‘Figuras ocultas’) a ‘hotel d’entitats. Finalment, del 20 de març al 3 d’abril es farà un curs d’intel·ligència emocional.

Salomó
La compositora Olga Pes actuarà aquest divendres 8 de març, dia Internacional de les Dones, a Salomó. Portarà els seus darrers treballs ‘Candy’ i ‘The equation’ al Domo Geodèsic de Mas Romaní. Ho farà guitarra en mà i amb Fer García-Ramos a la bateria.

Salou

Aquest dijous dia 7 de març, l’entitat de gimnàstica rítmica Salou Club Esportiu era l’encarregada enguany de llegir el manifest del Dia Internacional de les Dones. Tot seguit, es dugué a terme la conferència “Victòria dels Àngels, més enllà d’una veu”, a càrrec de Carme Domingo, llicenciada en Filosofia i professora de música; amb la col·laboració del Grup de Dones de Salou i l’Antena del Coneixement de la URV.

L’alcalde Pere Granados ha destacat que “un any més, l’Ajuntament de Salou se suma a la celebració del Dia Internacional de les Dones, oferint un gran ventall d’activitats adreçades a elles, i recordant la lluita constant per la igualtat”.

Per la seva banda, la regidora de Benestar i Serveis Socials, Estela Baeza, explicava que “un cop més ens sumem a la celebració dels actes en motiu del Dia Internacional de les Dones. Com Ajuntament creiem fermament en què les polítiques d’igualtat són l’instrument més efectiu de lluita per la defensa dels drets de les dones, així com per evitar les desigualtats entre dones i homes”

Els diumenges 10 i 24 de març, el SIAD organitza per cinquena vegada la realització de dos tallers d’autodefensa personal femenina a la Sala Jardí del Pavelló Municipal d’Esports. La durada de l’activitat, totalment gratuïta per a les participants serà de les 9:45h i fins a les 13:45h; i cada taller podrà comptar amb un màxim de 30 dones. Les inscripcions es podran fer presencialment a l’Espai Mas de dilluns a divendres -dimecres tancat- en horari de 10h a 13h, per telèfon al 977 30 92 06 i per correu a siadones@salou.cat.

Torredembarra: Serveis mínims

L’Ajuntament de Torredembarra també ha decretat serveis mínims. Els actes previstos per aquest divendres són aquests:

De 10 a 11.15 h, l’Spa i Salut (Centre Nidra – c. Baix de Sant Pere, 18): loga, a càrrec de Tere Capdevila.

A les 12 h, al Pati del Castell: Lectura del Manifest a càrrec de les autoritats locals.

A les 19 h, a l’Espai Cultural Sala del Mar (pg.de Miramar.185), Concert de Piano, a càrrec d’Andrea Krzemnicki. Organitza: Grup de Dones de Torredembarra.

Cartell dels actes de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant

Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant

Per commemorar el Dia Internacional de les Dones, les regidories de Cultura, Esports i Joventut de Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, el Campus Extens de la URV del municipi, l’entitat local Les Violetes i els mitjans de comunicació locals (Ràdio l’Hospitalet de l’Infant i la Televisió de Vandellòs) s’han coordinat per organitzar un programa d’actes que començarà el proper dilluns 4 de març i finalitzarà el divendres 22 de març.

El divendres 8 de març, a les 18 h, a la sala Bonet Castellana del Centre Cultural Infant Pere de l’Hospitalet de l’Infant i el divendres 22 de març, a les 18 h també, però a la Biblioteca de Vandellòs, Silvia Palazón oferirà una sessió de conta contes titulada «La princesa i el pirata».

Vila-seca: Manifestació

A Vila-seca, el divendres 8 de març s’ha convocat la Manifestació per la Vaga Feminista del 8M, sota el lema “Ens aturem per canviar-ho tot!”, que sortirà a les 12.00 h des del Mercat Municipal i acabarà a la plaça de l’Església. En arribar, es farà la lectura dels manifestos i hi haurà amenització musical. A les 2 de la tarda, tindrà lloc el dinar del Dia Internacional de les Dones al Restaurant Porto Alegre.

Parlament de Catalunya

El Parlament ha fet aquesta tarda de dijous una declaració institucional amb què dona suport a les treballadores que se sumin a la vaga de demà i als actes, les manifestacions i les aturades que es convoquin amb motiu del Dia Internacional de les Dones. La declaració, signada per tots els grups, l’ha llegida al Ple el secretari segon, David Pérez.

Generalitat de Catalunya

El Govern se suma a les protestes i dimecres va celebrar un acte institucional, presidit per la consellera de Presidència, Elsa Artadi.

Entitats i empreses socials:

URV

A la Universitat Rovira i Virgili, l’Associació d’Estudiants de Ciències de la Salut organitza diverses activitats des del migdia i fins la tarda, des d’un taller per dissenyar bosses i fer pancartes a les 12h, un dinar i l’anada conjunta cap a la manifestació feminista a les 18:30h a la plaça Imperial Tàrraco.

Càritas

Càritas diocesana de Tarragona insta als poders públics a desenvolupar polítiques proactives per assegurar la igualtat efectiva, l’accés a tots els drets de ciutadania i la garantia d’una protecció i assistència adequades. Al mateix temps, fa una crida a la societat, al col·lectiu dels homes molt en particular i a la ciutadania en general, perquè promogui a tots nivells actituds i comportaments de respecte, dignitat i igualtat de les dones vers els homes.

“La violència masclista es manifesta de múltiples formes, que sovint es veuen “normalitzades” pels usos que sustenta la societat patriarcal. Tot i que la desigualtat ha guanyat visibilitat, no sempre en som conscients i reconeixem aquestes violències diàries suportades per les dones. L’ús arbitrari i normalitzat d’aquesta violència és la seva expressió més aberrant”, destaca Càrites.

Personal i usuaris dels serveis de l’Onada

L’Onada Serveis: decàleg de no discriminació

L’Onada Serveis, empresa que al Camp de Tarragona disposa de residències de la tercera edat, dins del seu “ferm compromís” en favor de la igualtat de tracte i la no aplicació de prejudicis i estereotips per raó de sexe, edat o raça i el foment de la integració i participació equilibrada de dones i homes en totes les seves àrees i nivells ha activat una sèrie de mesures encaminades a garantir la igualtat efectiva dins de l’organització i, també, en els processos de selecció que posa en marxa. Per a aconseguir-ho, l’organització ha elaborat un Decàleg de Principis i Criteris de No Discriminació que es pot descarregar íntegre des de la web de L’Onada Serveis.

Així, i segons el Decàleg, cal garantir, sempre i per a tota persona, la igualtat d’oportunitats i la no discriminació durant qualsevol procés de selecció activat, és necessari emprar tècniques de selecció no discriminatòries i cal informar les empreses externes del protocol i els criteris de selecció no discriminatòria sempre que es contractin els seus serveis.

Els serveis mínims

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha decretat els serveis mínims. Pel que fa al transport de viatgers urbà i interurbà, el servei de metro i bus a l’àrea metropolitana i els Ferrocarrils de la Generalitat serà del 50% en hores punta, des de les 6.30 h a les 9.30 h i des de les 17.00 h a les 20.00 h, i del 25% la resta del dia.

En el cas de Rodalies, els serveis seran del 33% durant tot el dia. Pel que fa a Ensenyament, hi haurà un docent per cada sis aules a primària i un per cada quatre a educació especial, mentre que als centres sanitaris s’atendrà amb normalitat al servei d’urgències i a la resta de serveis es farà amb el mateix funcionament que en un dia festiu.

A Ensenyament, a banda dels docents per cada aula també s’haurà de garantir una persona de l’equip directiu per centre de treball, i en el cas dels serveis de menjador, activitats extraescolars i llars d’infants els serveis mínims seran d’un terç de la plantilla.

Pel que fa a l’àmbit sanitari, les urgències, les unitats especials (cures intensives, vigilància intensiva, etc.) i les activitats quirúrgiques inajornables s’atendran amb normalitat, mentre que en la resta d’activitats els serveis seran els mateixos que en un festiu, i en cas que aquests siguin els habituals seran d’un 50% de la plantilla.

Als centres d’assistència extrahospitalària, on les urgències també s’atendran amb normalitat, la resta de serveis es prestaran amb un 25% de la plantilla. D’altra banda, l’atenció telefònica d’urgències i emergències mantindrà la plantilla en un 85%, mentre que per a la resta d’activitats no s’han fixat serveis mínims.

A la ràdio i televisió públiques els serveis mínims s’han fixat en l’emissió del 50% dels continguts habituals en la programació informativa, així com en l’emissió de la informació que sigui necessària en cas que hi hagi una emergència.

Documents:

El manifest del Dia Internacional de les Dones 2019.

Com negociar laboralment en condicions d’igualtat (document d’UGT).

La compositora Olga Pes actuarà a Salomó pel Dia de la Dona

Foto de la compositora Olga Pes

Foto de la compositora Olga Pes

La compositora Olga Pes actuarà aquest divendres 8 de març, dia Internacional de les Dones, a Salomó. Portarà els seus darrers treballs ‘Candy’ i ‘The equation’ al Domo Geodèsic de Mas Romaní. Ho farà guitarra en mà i amb Fer García-Ramos a la bateria.
El concert serà a les 19 h i ja es poden reservar les entrades a través del contacte de Lídia Hidalgo al 636922215. El preu de l’entrada és de 12 euros.
“Cançons que exploten i es contrauen a la més pura intimitat”
Us presentem també el nou videoclip  ‘Good Father’, una bonica reflexió entre el món masculí i el femení.

Salou redueix l’entrada de paper a través del registre presencial

Les entrades telemàtiques, no presencials, se situen aquest 2019 al 40%

Les entrades telemàtiques, no presencials, se situen aquest 2019 al 40%

Un dels principals reptes als que s’enfronten les Administracions Públiques és com aconseguir que els tràmits presencials que fan els veïns/es quan s’adrecen a les Oficines d’Atenció Ciutadanes (OAC) derivin cap a un expedient 100% electrònic.

L’Ajuntament de Salou ha implantat una solució amb signatura biomètrica, que permet als ciutadans/es signar a l’OAC de forma manuscrita sobre una tauleta, de la mateixa forma que ho faria en un paper, sense necessitat de coneixements ni possessió de cap mitjà d’identificació electrònic (certificat digital, DNI electrònica, Idcat). El més interessant és que aquest document, passa a ser electrònic 100% i per tant, s’incorpora a l’administració local en format digital i eliminant el paper d’entrada.

L’alcalde, Pere Granados, destacava que “estem fent una gran aposta per la digitalització, les noves tecnologies, l’aplicació de solucions smart per aconseguir una administració més eficaç i més eficient”, apuntava. A més de destacar que -en aquest cas- “aquest nou sistema que es troben els nostres veïns i veïnes combina la seguretat dels serveis de certificació digital i la biometria amb la senzillesa de la signatura manuscrita”.

“Es tracta d’un salt qualitatiu en el contacte directe amb els nostres usuaris”, explica el regidor de Serveis Generals , Jesús Barragán, “el servei de registre de documents canvia la seva forma d’operar, i passa a ser un servei d’assistència que acompanya al ciutadà que vol fer qualsevol sol·licitud o entrada de registre, i completa amb una signatura biomètrica que elimina totalment el paper en aquest tipus d’entrades” . Així, S’han instal·lat tauletes en els 4 punts de registre a l’OAC municipal, i després de les primeres setmanes de funcionament, el rendiment i la seva facilitat fa que hagi tingut una molt bona acollida, tant pels ciutadans com pels treballadors municipals.

Amb l’entrada en vigor de les lleis 39 i 40/2015 de procediment administratiu, i la posada en marxa de diverses mesures que afavoreixen l’ús dels mitjans telemàtics i la tramitació a través de la seu electrònica, les dades referents a les entrades al registre municipal, són que el 40% són per via telemàtica (i si es té en compte les entrades que corresponen a factures electròniques, el percentatge arriba al 60%).

El subdelegat del govern espanyol pregunta a 12 alcaldes del Tarragonès si compleixen la llei de banderes

Pla mig del subdelegat del govern espanyol a Tarragona, Joan Sabaté, durant el discurs en la seva presa de possessió. Foto: ACN

El subdelegat del govern espanyol a Tarragona, Joan Sabaté, s’ha adreçat per carta als alcaldes de dotze municipis del Tarragonès per preguntar-los si compleixen la llei de banderes. Sabaté ha enviat la missiva després de rebre una denúncia de VOX que afirmava que en aquests ajuntaments no hi oneja la bandera espanyola. Els batlles disposen d’un termini de 20 dies per remetre un informe a la subdelegació sobre el compliment de la llei. Fonts de la subdelegació han assenyalat que, en rebre una denúncia per la via administrativa, estan obligats a actuar per constatar els fets.

Segons VOX, els ajuntaments que no compleixen amb la llei de banderes són Vila-seca, Vilallonga del Camp, Vespella de Gaià, Salomó, La Riera de Gaià, Renau, Perafort, La Nou de Gaià, La Secuita, La Pobla de Mafumet, El Morell i El Catllar.

La formació política va presentar les denúncies contra tots aquests municipis a la subdelegació de Tarragona el passat 9 d’agost i, en breu, té intenció de presentar-ne més contra altres municipis de la demarcació.

Roger Segura (ACN)

Mor un home de 77 anys en caure-li a sobre un tractor a Salomó

Un home de 77 anys, veí de Salomó, ha resultat mort en caure-li a sobre un tractor aquest dimarts al municipi. Segons han informat els Mossos d’Esquadra, l’home es trobava llaurant en un terreny rural quan ha quedat atrapat sota un tractor.

Diverses patrulles dels Mossos, tres dotacions de Bombers de la Generalitat i del Sistema d’Emergències Mèdiques s’han desplaçat al lloc dels fets. Els serveis d’emergències han confirmat que la persona havia mort. Els mossos han posat els fets en coneixement del Jutjat d’Instrucció en funcions de guàrdia i del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies d’acord amb els procediments habituals.