TOTS 21

Operaris d’Adif treballant per resoldre la incidència en el tren avariat a causa d’un incendi a l’estació de trens de Salomó. Foto: Mar Rovira

S’ha restablert la circulació ferroviària a la R13 entre Salomó (Tarargonès) i Lleida després que aquest matí, vora tres quarts nou, un incendi a la catenària afectés el vagó d’un tren a l’estació del municipi. L’incident ha afectat 150 passatgers de dos trens, un en cada sentit, i no hi ha hagut ferits. Els usuaris han estat evacuats i han continuat el trajecte amb un servei alternatiu per carretera. Protecció Civil, que havia activat la prealerta del pla Ferrocat, l’ha finalitzat prop de les tres del migdia després que una desena d’operaris d’Adif ressolessin la incidència i restablissin la circulació.

La circulació ferroviària a la R13 estava interrompuda a causa d’un incendi que s’hauria provocat a la catenària i que ha afectat el vagó d’un tren a l’estació del municipi. L’avís s’ha rebut a tres quarts de nou d’aquest dissabte i ha afectat 150 passatgers de dos trens, un en cada sentit, tot i que no hi ha hagut ferits. Segons fonts de Renfe, encara s’investiguen les causes del foc.

Els usuaris han estat evacuats a l’andana i han continuat el trajecte amb un servei alternatiu per carretera mitjançant quatre autobusos. La incidència no ha provocat ferits i tècnics d’Adif treballen per resoldre l’avaria. Quatre dotacions dels Bomers s’han desplaçat al lloc dels fets per extingir l’incendi. Protecció Civil ha activat la prealerta del pla Ferrocat.

«Hem sentit una espurna i com unes llums i hem vist com s’incendiava el sostre del tren. Afortunadament estàvem parats i amb la porta oberta. Hem sortit tots els passatgers corrents com uns esperitats», ha detallat la Núria Ventin, una de les usuàries afectades per l’incendi en un vagó d’un tren de l’R13, minuts abans de pujar a un dels quatre autobusos habilitats per Renfe per acabar el trajecte.

Aquesta passatgera s’ha mostrat indignada perquè aquest divendres ja va patir els retards de l’AVE. «Ahir havia d’anar de Figueres a Barcelona. En dos dies vaig servida de la Renfe i de tots els transports públics. No hem agafat el cotxe perquè volíem agafar el transport públic però crec que ens ho repensarem, estem fins als pebrots de tot», ha lamentat Ventin. Tot i això, ha assegurat que la gestió de la incidència per parts dels encarregats del servei ferroviari ha estat «bastant bé» i els han ajudat en tot moment.

L’alcalde del municipi, Antoni Virgili, ha explicat que arran de la incidència s’ha hagut de tallar el corrent i que s’ha produït un despreniment en el cablejat de la catenària. «Hi havia dos trens, un amb una cinquantena de passatgers que anava direcció Lleida i l’altre amb prop d’un centenar, que es dirigia cap a Barcelona. Tots els usuaris han pogut continuar el viatge a mig matí i s’han habilitat autobusos que s’han dirigit cap a Barcelona, Lleida i un quart que ha recorregut els pobles de la Conca de Barberà.

De fet, Virgili ha subratllat que els primers evacuats han estat els de Lleida, atès que en un primer moment es volia restablir el subministrament i, així, permetre els viatgers del tren en sentit Barcelona, continuar el trajecte en tren. Finalment, s’ha decidit, segons el batlle, traslladar-los tots per carretera per evitar possibles «problemes més endavant». «Els passatgers estaven molt tranquils, no he vist que estiguessin enfadats però si resignats», ha afirmat Virgili.

Pel que fa a la reparació de la incidència, una desena d’operaris d’Adif treballen des d’aquest matí per resoldre la incidència sota una pluja intermitent. Per ara, no s’ha restablert la normalitat en el servei ferroviari que afecta aquesta via.

ACN