.

L’Escola Les Codinetes de la Nou de Gaià passa a tenir cuina pròpia al mateix centre

El Consell Comarcal del Tarragonès ha realitzat obres al menjador i a la cuina del centre per un valor de més de 30.000 euros. Foto: CCT

A partir d’aquest curs escolar 2021-2022, l’Escola Les Codinetes de la Nou de Gaià passa a tenir cuina pròpia integrada al mateix centre educatiu. Fins ara, el servei de menjador, gestionat a través del Consell Comarcal del Tarragonès, es duia a terme a través de càtering extern que diàriament es portava fins a les instal·lacions. Ara, la vuitantena d’alumnes de Primària dels municipis de la Nou de Gaià i Vespella de Gaià gaudiran d’aquest nou avantatge a les instal·lacions del seu centre educatiu. A més d’aquests alumnes, cal destacar que també es beneficiaran de les millores els nens i nenes que assisteixen a la llar d’infants de la Nou de Gaià, ubicada a les mateixes instal·lacions.

Les obres d’adequació i millora de les instal·lacions han suposat una inversió de 30.000 euros. Amb aquestes obres, el Consell Comarcal del Tarragonès dona resposta així a la petició històrica de la comunitat educativa de La Nou de Gaià. Cal recordar que quan es va construir la nova escola, aquesta comptava amb un espai reservat per tal de poder donar aquest servei, però en mancava el seu equipament i adequació. Amb l’actual inversió s’ha resolt doncs aquesta mancança.

La incorporació de cuina pròpia ‘in situ’ suposa un salt qualitatiu molt important al servei que, a més, permet donar resposta també a les necessitats sobrevingudes en el dia a dia del funcionament del propi servei de menjador.

A més, un altre element diferencial i de qualitat del servei que es prestarà en aquesta cuina és el fet que les llegums, els arrossos, les pastes i les postres que se serviran són d’origen ecològic, mentre que la resta de productes seran de proximitat sempre que sigui possible. Així s’ha acordat arran del nou contracte signat amb l’empresa que presta el servei.

Redacció

 

El Baix Gaià promociona el nou web turístic i estrena un plànol de rutes

L’Agrupació de Municipis Turístics del Baix Gaià ha iniciat una campanya de promoció a les xarxes socials del nou web www.baixgaiaturisme.cat. Amb el lema “Baix Gaià. Un espai per a tothom” es promouen els municipis d’Altafulla, Torredembarra, Creixell, Roda de Berà, Renau, Vespella de Gaià, la Riera de Gaià, Salomó, la Pobla de Montornès, La Nou de Gaià, Tarragona i el Catllar, en els àmbits de platges, castells, cultura, oci, festes, serveis, on dormir, on menjar, gastronomia i comerços.

A més, aquests dies han estrenat el nou plànol de rutes a peu i amb BTT del Baix Gaià “Ronda verda, Ruta dels Castells i Pic de la Mola”. Està fet a escala 1:20.000 i hi ha marcats els següents itineraris:

– Sender de Gran Recorregut
– Sender de Petit Recorregut
– Ruta dels Castells del Baix Gaià
– Ronda Verda
– Aproximació als Miradors del Baix Gaià
– Camí de Sant Jaume
– Xarxa de camins d’Altafulla i Tarragona
– Itineraris Saludables

S’han imprès un total de 2.500 unitats, repartides entre tots els ajuntaments que formen part de l’Agrupació de Municipis Turístics del Baix Gaià i es poden adquirir a un preu de 2 €.

D’altra banda, a principis del mes de juliol es va dur a terme una nova reunió de l’Agrupació de Municipis Turístics del Baix Gaià després d’uns mesos aturats per la Covid-19. Es van tractar qüestions relacionades amb la promoció turística del territori i també accions per a la difusió de la nova pàgina web del Baix Gaià.

També es va fer un repàs de les accions que s’han portat a terme en els darrers mesos com la reparació dels punts d’observació paisatgística i l’edició del nou plànol de rutes.  També es van tractar noves fórmules de funcionament de l’Agrupació perquè aquesta sigui molt més àgil i eficaç a l’hora de desenvolupar accions.

Actualment, la presidència de l’Agrupació recau en l’alcalde de la Pobla de Montornès, Francesc Larios, i la vicepresidència, en la regidora de Turisme de Torredembarra, Marina Riudeubas.

Redacció

 

El cicle “Contes d’un món divers” arriba a les biblioteques del Tarragonès

Cartell del cicle "Contés d'un Món Divers"

Cartell del cicle “Contés d’un Món Divers”

El proper divendres 11 d’octubre, a la Biblioteca Municipal del Catllar, comença el cicle “CONTES D’UN MÓN DIVERS”, que es desenvoluparà aquesta tardor a les biblioteques i punts de lectura del Tarragonès.

Un dels programes que desenvolupa el Consell Comarcal del Tarragonès és el que apropa històries a través dels contes, als nens i a les nenes de la comarca. Gràcies al patrocini de la Fundació Privada Mútua Catalana podem donar continuïtat a aquesta activitat, amb un nou cicle “Tardor de contes a les Biblioteques i Punts de lectura del Tarragonès” amb la participació dels municipis del Catllar, Roda de Berà, Salomó, Perafort, els Pallaresos, la Nou de Gaià, Vilallonga del Camp, Creixell, Altafulla, Constantí i Torredembarra.

Aquest cicle “Contes d’un món divers” ens descobrirà històries d’Europa i Àfrica, amb l’objectiu de posar en valor la diversitat cultural que ens obre nous horitzons i ens enriqueix.

El cicle el fan tres contacontes: la Rat Cebrián, l’Agus Farré i la Karme González, tots amb una llarga trajectòria al món de les biblioteques, l’ensenyament i les arts escèniques, per tant, saben molt bé els continguts que poden agradar i enriquir als infants. Des de la seva perspectiva i des de la seva manera personal d’explicar contes, ens aproparan històries i emocions. La Rat “Aquí i allà… contes!”, l’Agus “Kana Ma Kana / Temps era temps” i la Karme “Viatge al cor d’Àfrica i la vella Europa”.

L’escola Les Codinetes, de la Nou de Gaià, està immersa en el projecte Erasmus

El Projecte es diu Let’s C.L.A.P ( Celebrate,Learn,Accept and Play)

El Projecte es diu Let’s C.L.A.P ( Celebrate,Learn,Accept and Play)

L’escola Les Codinetes situada al municipi de la Nou de Gaià l’any passat va presentar un projecte dins del Programa Erasmus+. Aquest programa europeu està dins l’àmbit de l’educació, la formació , la joventut i l’esport per al període de 2014-2020. El Programa pretén impulsar i ajudar als nostres sistemes  d’educació i formació proporcionant un ensenyament i un aprenentatge que doti a les persones de les capacitats necessàries per a la societat actual.

A través del SEPIE es va presentar el projecte i va obtenir una bona puntuació. El Projecte es diu Let’s C.L.A.P ( Celebrate,Learn,Accept and Play). La proposta aborda 3 prioritats: la inclusió social , el valor social i educatiu del patrimoni cultural europeu. Com a eix fonamental es basa en el coneixement de l’origen de les celebracions culturals tradicionals.

El Projecte es formen 5 països: Holanda, Irlanda, Eslovàquia ,Finlàndia i Espanya ( La Nou de Gaià). Aquest Projecte es va presentar a les famílies de l’escola i a tothom en general que estigués interessat a participar el passat divendres 15 de març al Casal del municipi. Val a dir que des de l’escola ja es va iniciar el treballar a principis d’aquest curs fent activitats conjuntes amb els països socis que estan al projecte.

S’han presentat mascotes de cada país que aniran visitant els 5 països en les diferents mobilitats programades. Es decidirà un himne, s’han compartit ja algunes tradicions, s’han comunicat famílies de l’escola amb famílies dels altres països,… i estan previstes fer moltes activitats que ens obrin a Europa. La darrera setmana del mes de febrer es va fer la primera mobilitat a Holanda on 5 alumnes de sisè van viatjar a Bakel ,el municipi on es troba l’escola sòcia del Projecte.

Va ser una setmana plena d’activitats i de compartir experiències els alumnes, els mestres i les famílies. La segona mobilitat està prevista que es faci a la nostra escola la setmana del 8 al 13 d’abril. La Nou serà el municipi acollidor de tots els que viatgin. Aprofitem per a convidar a l’acte d’inauguració de la setmana a tothom qui estigui interessat a assistir-hi.

Sorea se suma a la campanya de renovació de gots escolars

La imatge del got guanyador

La imatge del got guanyador

L’àrea d’Ensenyament del Consell Comarcal del Tarragonès periòdicament subministra els gots que s’utilitzen als menjadors escolars. El proper curs, amb el suport de l’empresa Sorea, està previst renovar els gots actuals.

Es tracta d’un model de material irrompible, translúcid, amb una decoració adient.

Enguany es va implicar als alumnes usuaris del servei convocant el concurs “Decora el teu got de menjador”, en el que els alumnes feien un dibuix per imprimir-lo als gots.

Es van establir uns premis en material escolar, un per al guanyador del concurs i un altra pel centre on estudia.

El jurat, després d’avaluar els originals presentats, va considerar guanyador el dibuix “Ball de coberts”, de l’alumne Toni Zamora Alabart, de l’escola Les Codinetes, de la Nou de Gaià.

En un acte celebrat a l’ajuntament de la Nou de Gaià, presidit per l’alcalde, Abel Martí, i Pere Virgili, president del Consell Comarcal del Tarragonès, i la presència del president de la Comissió Informativa d’Ensenyament, Joventut i Esports, José García, a un espai on s’exposa la història de l’escola, es va procedir al lliurament de premis a l’alumne guanyador i al centre, que va recollir la seva directora, Sílvia Farrerons.

L’exposició ‘Síria, la paraula de l’Exili’ arriba al Castell Centre Cultural de la Nou de Gaià

Una de les imatges de la mostra. Foto: David Gonzalez

Una de les imatges de la mostra. Foto: David Gonzalez

El Departament de Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Tarragona, en col·laboració amb el Comitè Catalunya amb ACNUR, van endegar un projecte per donar a conèixer la situació de les persones refugiades pel conflicte de Síria, que arriba al seu quart any i que ha provocat el desplaçament forçat de més d’11 milions de sirians. Aquest projecte pretén posar rostre a aquestes persones i destacar la necessitat de donar suport de forma individual i col·lectiva a agències com ACNUR que treballen per pal·liar el sofriment de les persones refugiades.

En el marc del projecte, s’ha produït l’exposició ‘Síria, la paraula de l’Exili’, amb fotografies de David González i textos de diferents persones refugiades a Jordània. El Consell Comarcal del Tarragonès coordina aquesta exposició als municipis de la comarca, per aquest motiu, el proper dissabte 20 de febrer, a les 19.30h, tindrà lloc la inauguració d’aquesta exposició, al Castell Centre Cultural de la Nou de Gaià.

Junts pel Sí treu un 65% a La Nou de Gaià

Els resultats de La Nou de Gaià

Els resultats de La Nou de Gaià

A La Nou de Gaià, les eleccions autonòmiques han ofert un històric 64,62 per cent dels vots a Junts pel Sí, sis cops més que el segon situat, Ciutadans, que ha fet un 11,38%. La CUP s’ha col·locat en tercer lloc, amb un 7,69%, seguida del PSC, amb un 4,62%; el PP (4%) i Catalunys sí que es Pot (3,69%) tanquen els vots amb franja de representació.

Abel Martí (CiU) serà l’alcalde de la Nou amb majoria absoluta

L'alcalde de la Nou de Gaia, Abel Martí, al centre acompanyat del regidor més jove Jordi Virgili, Albert Fortuny, Nuria Marti, i Laura Balaguer. Foto: Cedida

L’alcalde de la Nou de Gaia, Abel Martí, al centre acompanyat del regidor més jove Jordi Virgili, Albert Fortuny, Nuria Marti, i Laura Balaguer. Foto: Cedida

A la Nou de Gaia Abel Martí ha estat proclamat alcalde renovant la majoria absoluta de Jordi Cañellas. En aquestes eleccions municipals CiU ha conservat els 5 regidors i el partit d’esquerres Compromís la Nou 2.

La sessió d’investidura de dissabte va transcòrrer amb normalitat i no hi va haver sorpreses, ja que CiU amb majoria absoluta no depenia de cap pacte amb altres partits per governar. El convergent Jordi Cañellas va deixar l’alcaldia a mans d’Abel Martí, la nova aposta de CiU per la Nou.

CiU guanya i conserva els 5 regidors a La Nou de Gaià

Imatge d'arxiu de La nou de Gaià.

Imatge d’arxiu de La nou de Gaià.

CiU de La Nou de Gaia aconsegueix una àmplia majoria conservant els seus 5 regidors i la coalició d’ esquerres conserva 2 regidors. Malgrat que el PP ha aconseguit 10 vots no tindrà representació al consistori.

La participació ha estat molt elevada, passant del 71%, un 28% d’abstenció,1,08% de vots nuls i 6’88% de vots en blanc.

 

El Celler 9+ de la Nou de Gaià, present a Hamburg davant una seixantena d’empreses

El celler de la Nou, un dels catalans seleccionats. Foto: Noumes.cat

El celler de la Nou, un dels catalans seleccionats. Foto: Noumes.cat

Vuit cellers catalans, entre ells el Celler 9+ de la Nou de Gaià, han presentat aquesta setmana a Hamburg els seus vins i caves davant una seixantena d’importadors, distribuïdors, restauradors i altres professionals del món del vi per introduir els seus productes o ampliar la seva xarxa comercial en aquest país.

Ho han fet en la segona sessió del programa Weine Aus Katalonien impulsat el 2014 per ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Ocupació, amb la col·laboració del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat a través de Prodeca i l’Incavi.

Martí Adroher, director de la oficina exterior d’ACCIÓ a Berlín, valora molt positivament la segona sessió del programa 2014-2015, que ha acollit professionals del sector del vi d’Hamburg i la seva regió metropolitana: “Els cellers catalans que han vingut han contactat amb professionals de primer nivell i esperem que els propers dies els contactes realitzats vagin fructificant”. En el mateix sentit, Adroher ha explicat que “el Programa Weine Aus Katalonien vol ajudar els seus participants a penetrar al mercat alemany i, alhora, posicionar Catalunya com a país productor de vins diferenciats i d’alta qualitat”.

Els cellers que han participat a l’edició 2014-2015 del Weine Aus Katalonien són:

Celler 9+ (Nou de Gaià) DO Tarragona
Can Feixes (Cabrera d’Anoia) DO Penedès
Coma d’en Bonet (Gandesa) DO Terra Alta
Mas Ramoneda (Artesa de Segre) DO Costers del Segre
Més que paraules (Fonollosa) DO Pla de Bages
Ronadelles (Cornudella de Montsant) DO Montsant
Vega Aixalà (Vilanova de Prades) DO Conca de Barberà
Vinya els Vilars (Arbeca) DO Costers del Segre

Avui Democràcia desembarca a Torredembarra, Salou i Vespella de Gaià

Els promotors de la nova formació política

Els promotors de la nova formació política

Avui Democràcia ja és una realitat. Els municipis de Torredembarra, Salou i Vespella de Gaià tindran una nova opció política independent a les properes eleccions municipals del 24 de maig. Tal com han anunciat aquesta tarda Jordi Guasch, president d’Avui Democràcia; Maria Josepa Loos, secretària general i portaveu del partit; i Albert Sanromà, ocupant el càrrec de tresorer, aquest nou partit presentarà llistes a les tres poblacions.

Les bases d’Avui Democràcia, segons Guasch, es sostenen en què “és un partit municipalista i transversal que vol arreplegar inquietuds de totes les tendències polítiques i vol que el ciutadà de cada població tingui el veritable control dels ajuntaments”.

Un partit, tres municipis

El projecte d’Avui Democràcia compta amb tres candidatures, número que es pot veure ampliat “en un breu període de temps”, segons ha afirmat Guasch. De moment, les tres candidatures presentades estan encapçalades a Torredembarra per Rosa Maria Guasch, actual regidora a l’ajuntament per CiU; a Salou per Maria Josepa Loos, ex militant de CiU; i a Vespella de Gaià per Albert Sanromà, regidor independent de CiU a l’ajuntament.

Malgrat ser de tres municipis diferents, l’actual president d’Avui Democràcia ha esclarit que “no és un partit on prevalgui el lideratge sinó que es busca fomentar el treball en equip entre les diferents poblacions” i, d’aquesta manera, compartir experiències i assessorar-se entre ells de manera “més eficaç”.

S’han establert uns estatuts comuns; igualment, cada municipi tindrà llibertat d’acció i decisió ja que, com ha puntualitzat Jordi Guasch, “cada poble es diferent a un altre i per tant problemàtiques diferents, cosa que fa que cadascú treballi pel seu compte en els seus punts forts i febles”.

Els objectius

La portaveu Maria Josepa Loos ha donat a conèixer els objectius principals d’Avui Democràcia on “les persones importen per sobre de qualsevol cosa”. Per aquest motiu, Loos ha afirmat que el nou partit “pretén fomentar la participació de la població en el municipi, involucrant-los i fent que sentin l’ajuntament com una segona casa” i, d’aquesta manera, “que vegin la política com quelcom proper, com una eina que pot servir d’ajuda i millora en la qualitat de les seves vides”.

Així, Avui Democràcia vol ser “un eix vertebrador en una societat amb una economia productiva i competitiva, que incentivi l’esforç i la creativitat, premiant els mèrits reals” ha afegit Loos. La portaveu ha destacat el fet de ser “gent de poble, coneguda al municipi i que sap on trepitja. La portaveu també ha destacat la importància de treballar el medi ambient com a objectiu “per fer possible un creixement sostenible del nostre entorn, del qual s’han d’aprofitar les properes generacions”.

Joan Rius i Mestres, candidat a l’alcaldia de la Nou de Gaià per Compromís per la Nou-ERC

Joan Rius i Mestres, el candidat d'ERC

Joan Rius i Mestres, el candidat d’ERC

Joan Rius i Mestres serà el candidat a l’alcaldia de la Nou de Gaià per Compromís per la Nou-Esquerra Republicana de Catalunya (CLN-ERC), a les eleccions municipals del 24 de maig. Rius encapçala una candidatura renovada, hereva del Grup Nouenc que es va presentar el 2011 i va obtenir dos regidors. “Vivim temps de canvis, a nivell de país, però també són necessaris canvis en la política municipal. Si el proper 27 de setembre votarem pel futur del nostre país, aquest 24 de maig Compromís per la Nou-ERC volem que es voti perquè el poble tingui un futur per als nostres fills”, ha dit Joan Rius.

Les prioritats d’aquesta candidatura són “procurar que l’escola de la Nou de Gaià funcioni bé, que hi hagi bons serveis, que la gent jove no hagi de marxar del poble per obtenir treball i que sigui un poble atractiu per al jovent”. Joan Rius afirma que la Nou de Gaià és un poble sense atractiu per a l’adolescència i joventut.

Altres prioritats són “impulsar l’economia del poble i intentar aprofitar el que sí que tenim, que és el patrimoni, per dinamitzar aquesta economia local”. Compromís per La Nou-Esquerra Republicana de Catalunya proposa, en aquest sentit, “la creació d’un viver d’empreses tecnològiques, que generarien un valor afegit i serien atractives, sobretot, per a professionals joves qualificats”.

Endesa fa una renovació integral de part de la xarxa elèctrica de baixa i mitja tensió a la Nou de Gaià

La companyia elèctrica Endesa ha finalitzat recentment els treballs de reforma integrat de part de la xarxa elèctrica de baixa i mitja tensió de la Nou de Gaià. En concret, s’ha renovat un centre de transformació situat als Jardins del Castell del cercat, al qual s’ha substituït l’antiga caseta d’obra per una de nova de prefabricada, dotada de les últimes tecnologies. Així, s’han substituït els antics interruptors de maniobra convencional per uns d’encapsulats en gas, fet que millora substancialment la seguretat, alhora que evita microtalls en el servei i minimitza situacions de risc elèctric. El nou dispositiu redueix, també, la necessitat de manteniment, ja que el gas incorporat s’autoregenera.

Tretze alumnes formen la primera promoció del Pla de Transició al Treball en vivers d’Altafulla

L'alcalde i la regidora de Promoció, en l'acte de lliurament dels diplomes

La primera promoció del Pla de Transició al Treball (PTT) –abans PQPI, Programa de Qualificació Professional Inicial- d’Auxiliar en Vivers i Jardins, impulsat per la regidoria d’Educació de l’Ajuntament d’Altafulla i el Departament d’Ensenyament de la Generalitat, ha posat oficialment el punt i final al curs.

Ho ha fet aquest dimecres a la tarda en un acte de cloenda i de lliurament dels diplomes que ha presidit l’alcalde, Fèlix Alonso, que ha estat acompanyat per la coordinadora del PTT del Departament d’Ensenyament a Tarragona, Pilar Calbo; la regidora d’Educació d’Altafulla, Eva Martínez, i el formador del PTT a Altafulla, Mario Visa.

Han estat tretze els alumnes que han impartit els estudis a l’Aula de Formació Aldara, sota la formació de Mario Visa, qui n’ha fet una valoració molt positiva sobre els resultats. Concretament, aquest pla de transició al treball ha permès que d’aquests tretze alumnes, cinc segueixin els estudis, ja que han superat la prova d’accés a un cicle de formació de grau mitjà. També, de la totalitat d’alumnes, tres d’ells faran una estada laboral aquest estiu a les empreses col·laboradores on han impartit les pràctiques.

També n’ha fet un balanç molt positiu la regidora d’Educació, Eva Martínez, qui ha agraït la tasca del professor, així com la predisposició del Departament d’Ensenyament d’apostar per la iniciativa en un moment de crisi com l’actual i invertir recursos públics per a la formació d’aquests alumnes. En aquest sentit, la coordinadora del PTT a Tarragona, Pilar Calbo, ha confirmat una segona edició del curs a Altafulla. Les preinscripcions ja estan obertes i el període de matriculació s’iniciarà l’1 de setembre. Les classes donaran el tret de sortida a mitjans de setembre.

El PTT s’ha impartit del setembre al juny amb un total de 920 hores. Algunes de les tasques que els alumnes han realitzat al llarg d’aquests mesos han estat construir un hort, podar arbres, plantar diferents espècies, muntar un sistema de reg, instal·lar travesses, arreglar murs de pedra seca, o enjardinar zones verdes.

Les empreses col·laboradores

Les empreses col·laboradores han estat l’Ajuntament d’Altafulla com a institució organitzadora, l’Ajuntament de la Nou de Gaià, L’Alzina, Càmping Caledònia, Hortet SL del Càmping L’Alba, Fulla 2004, Garden Center La Rasa, L’Associació Mediambiental La Sínia, Mas Pastorets, Mas Valent – Valent-Plant SL i Càmping Tamarit.

La sala de plens de l’Ajuntament d’Altafulla ha estat l’escenari on aquest dimecres s’ha fet el lliurament dels certificats sobre el curs de Suport Vital Bàsic (Primers Auxiliats) que els alumnes de 3r d’ESO de l’Institut d’Altafulla van impartir a mitjans de curs. El curs va ser impartit per Salvament Català. L’objectiu d’aquest taller ha estat que els alumnes adquireixin el coneixement i la pràctica necessaris per aplicar els protocols d’actuació de suport vital bàsic en situacions d’emergència.

S’adequa la senyalització al sistema viari dels municipis del Tarragonès

El regidor del Catllar, Carles Guillen, amb el president del Consell Comarcal del Tarragonès, Frederic Adán.

El regidor del Catllar, Carles Guillen, amb el president del Consell Comarcal del Tarragonès, Frederic Adán.

El Consell d’alcaldes de 17 de desembre de 2013 va acordar destinar part del pressupost del programa d’inversions del Pla d’Assistència i Cooperació Municipal 2013 i successius, subvencionat per la Diputació de Tarragona, a condicionar i senyalitzar adequadament la Xarxa de Camins de la Comarca per tal de completar la senyalització dels camins i facilitar la comprensió dels itineraris ja  existents i els nous.

Senyalar adequadament la xarxa de camins (amb elements nous i complementar i integrar els elements de senyalització existents) facilita l’ús, a peu o en bicicleta, dels itineraris que hi discorren, i posa en valor els camins i el paisatge de la comarca, a la vegada es milloraran els traçats allí on sigui necessari, tenint en compte que les actuacions han de compatibilitzant l’ús lúdic amb l’ús agrícola que tenen.

Per tot això, en els darrers mesos s’ha realitzat l’Estudi de la Xarxa de Camins, Rutes i Itineraris del Baix Gaià, desprès d’un exhaustiu treball de camp. En aquest estudi també es fa referència a altres recorreguts de caràcter més local, que s’estudiaran adequadament a part. S’hi mencionen, també, altres factors a tenir en compte per millorar la xarxa i el paisatge, com ara l’eliminació d’abocadors incontrolats, la reconstrucció dels murs de pedra seca que limiten la propietat privada, etc.

Aquesta primera fase consisteix en adequar i senyalitzar el sistema viari dels municipis de la zona est del Baix Gaià, que inclou els termes municipals de Altafulla, Torredembarra, Creixell i Roda de Barà, i part dels termes del Catllar, la Nou de Gaià, la Pobla de Montornès, la Riera de Gaià i Tarragona, que inclou, bàsicament els següents camins: Camí dels Castells del Baix Gaià, Ronda Verda Baix Gaià, Miradors del Baix Gaià, Senders de gran recorregut (GR 92), Camí de Ronda per la costa (completar el traçat en tot el litoral), BTT dels Monuments Romans (recuperació del traçat), Ruta de les Terres del riu Gaià (completar el traçat existent a l’Alt Camp i Conca).

Actualment sobre els camins existeixen dos sistemes de senyalèctica: l’emprat per l’Ajuntament de Tarragona i per el camins de la Tarraco Romana i el sistema emprat per a la senyalització d’itineraris rurals de Turisme de la Generalitat. El sistema de senyals emprat en els camins de la Tarraco Romana o en els camins de Tarragona té una sèrie d’avantatges sobre el de senyals de color verd, emprada per Turisme de la Generalitat, pel que fa al material (suport), mesures, durabilitat, composició topogràfica i economia.

Per aquest motiu tots els elements nous (més de 100 senyals) es faran amb aquest sistema, consistents en una placa 40×25 cm de color groc. Mentre que només s’empraran les plaques del tipus Turisme de la Generalitat (75×15 cm de color verd) per substituir les senyals existents en mal estat o completar puntualment algun pal (unes 20). Tot i que s’utilitzi la senyal de color verd, la composició serà similar a la utilitzada per la de color groc. Els senyals aniran protegits contra la humitat i la brutícia, els raig ultraviolats i els grafits.

En un futur es penjaran els traçats dels itineraris que discorren sobre la xarxa en les principals pàgines de senders i en les pagines web del Baix Gaià i del Consell Comarcal del Tarragonès i es completaran els senyals amb un sistema de codis QR que donin informació de la situació, dels llocs i dels itineraris.

La Xarxa de Biblioteques del Baix Gaià compleix el seu primer any de vida

Exterior de la Biblioteca Mestra Maria Antònia.

Exterior de la Biblioteca Mestra Maria Antònia.

Ara fa un any, el 25 de maig de 2013, la Xarxa de Biblioteques del Baix Gaià es convertia en una realitat. En un acte oficial molt festiu va ser presentada a la plaça Cal Llovet de Torredembarra, just davant de la biblioteca municipal. Finalment la iniciativa va ser engegada l’1 de juny, amb el clar objectiu d’unir esforços entre totes les biblioteques de la subcomarca del Baix Gaià: Torredembarra, Altafulla, la Riera de Gaià, la Nou de Gaià, el Catllar, Creixell, Salomó i Roda de Berà, per tal de compartir serveis, recursos, idees, lectors i cultura.

Ara, després d’un any de treball conjunt, els membres de la Xarxa han realitzat un balanç molt positiu i agraeixen tot el recolzament rebut per part dels vuit ajuntaments, de la Central de Biblioteques Públiques de la Generalitat, del Consell Comarcal del Tarragonès, del Departament de Cultura de la Generalitat, i molt especialment l’ajuda rebuda per part de Jordi Agràs, director dels Serveis Territorials de Cultura a Tarragona, com a principal impulsor de la iniciativa, així com de Carme Fenoll, cap de Serveis de les Biblioteques de la Generalitat.

Durant aquest primer any de vida la Xarxa de Biblioteques del Baix Gaià ha aconseguit algunes fites com el fet que tres de les biblioteques que la conformen hagin pogut entrar al catàleg col·lectiu de lectura pública de la Generalitat,  la de Roda de Berà, la de Creixell i El Catllar biblioteques que milloraran substancialment la gestió i l’oferta de serveis per als seus usuaris. També han aconseguit accedir als cursos de formació de personal organitzats per la Xarxa de Biblioteques Públiques de la Generalitat; entrar al servei dels Clubs de Lectura; o tenir accés a les exposicions disponibles, entre d’altres.

A més, conjuntament van organitzar, a principis d’aquest any, la segona edició del Concurs Literari ‘Roca Plana’ Baix Gaià, iniciat durant l’any 2013 per l’Ajuntament de Roda de Berà.

Han posat en marxa un carnet comú de la xarxa que ofereix avantatges per a les persones usuàries; i engegar els cicles de contacontes de Tardor i Primavera del Consell Comarcal del Tarragonès.

Alcaldes, regidors i regidores de Cultura i les tècniques i responsables dels diferents serveis bibliotecaris asseguren que continuaran treballant per millorar el catàleg de serveis oferts als usuaris de forma conjunta, ja que, tal i com afirmen, “la unió fa la força”.

Nou servei del patrimoni documental als municipis del Tarragonès

Instant de la signatura.

Instant de la signatura.

El Consell Comarcal del Tarragonès i l’Ajuntament de la Nou de Gaià han signat un conveni de col·laboració pel servei d’assistència municipal en l’àmbit del patrimoni documental. L’Arxiu municipal de cada població es un dels màxims exponents de la seva identitat i els Ajuntaments, alhora que tenen el deure de preservar adequadament la documentació històrica, també han de gestionar correctament la documentació que generen i reben en la seva activitat diària.

Amb aquesta finalitat, el Consell Comarcal del Tarragonès i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya van decidir impulsar aquest servei, en el marc de la vigent llei 10/2001, de 13 de juliol, d’arxius i documents. Així, els Ajuntaments de les poblacions del Tarragonès que es trobin inclosos en aquest marc normatiu poden sol·licitar al Consell Comarcal l’assistència corresponent, que serà facilitada per personal tècnic especialitzat, sota la direcció de l’Arxiu Històric de Tarragona, en el seu paper d’arxiu comarcal i, per tant, encarregat de coordinar i dirigir els programes específics sobre el patrimoni documental de la comarca.

Aquest servei va començar l’any 2008 al municipi de Salomó i s’ha anat ampliant a altres poblacions: el Catllar, la Canonja, Perafort, Creixell i la Pobla de Montornès. El principal objectiu és dotar als municipis d’un sistema de gestió documental, a través de polítiques de conservació (tractament i digitalització de documents històrics) i difusió del patrimoni amb exposicions i altres activitats.

Josep Rull pronuncia una conferència sobre els reptes de la nova Catalunya

El secretari d'Organització de CDC, Josep Rull

El secretari d’Organització de Convergència Democràtica de Catalunya, Josep Rull, serà avui a la Nou de Gaià, on pronunciarà la conferència ‘Els reptes de la nova Catalunya’. Serà al Centre Cultural-Castell de la localitat del Tarragonès.

Concert de Música de Cobla a La Nou de Gaià per La Marató de TV3

Cartell Concer la Nou de Gaià

Cartell Concer la Nou de Gaià

Avui dissabte 14 de desembre a les 22hores al Casal Municipal de La Nou de Gaià oferirà un gran concert de música amb la Cobla Reus Jove tot escoltant nadales, swing, boleros, sardanes… per col·laborar amb la Marató de TV3 d’aquest diumenge dedicada a les malalties neurodegeneratives.